Sommarkommunen Arjeplog 2022 (Sommararjeplogar'n 2022)

Page 1

Arjeplog Sommarkommunen

(Sommararjeplogar’n) Varsågod, här är ditt gratisexemplar!

2022

Välkommen! Buris Båhtem!

Arjeplogar'n firar 30 år! Upplevelser • Möten • Äventyr • Livskvalitet • Minnen


OMSLAGET Mot vägens ände, eller är det vägens början? Mot Adolfström, med Rallarros (Mjölke eller Chamaenerion angustifolium) i förgrunden.

Denna tidning ges ut av

Ansvarig utgivare: Mona Piribauer Mona: 070-669 29 48 mona@arjeplogarn.se www.arjeplogarn.se

• Arjeplog

Foto: Börje Granström

Visste ni att det är 100 år sedan Lappmarksdoktorn Wallquist kom till Arjeplog? Läs mer på sidan 34.

Välkomna till en annorlunda trädgård i Båtsjaur. Sidorna 32-33.

Arjeplogar'n firar 30 år i år. Läs mer på sidorna 20-21.

2

Sommar 2022


Sommar i Arjeplogs kommun! Sååå otroligt härligt att mycket börjar återgå till det "normala". Läs om alla evenemang och erbjudanden från butiker, föreningar och andra. T ex "Ut å njut" och "Barnens sommarbingo" på sidorna 27-28. Sommar i Arjeplogs kommun, det är grejer det! I år firar dessutom Arjeplogar'n 30 år! Läs mer på sidan 20-21. Vi ses i nästa nummer av Arjeplogar'n 18 augusti.

Trevlig sommar! //Mona Piribauer Piribauer Media 070-669 29 48 mona@arjeplogarn.se

Arjeplogar'n

Niebsurte våren 2022

Isak Utsi, kommunalråd.

Välkommen till Arjeplog – vår vackra, vilda och vänliga kommun! Efter två år med pandemi känns det fantastiskt roligt att få välkomna dig till vår kommun. Även om det till del varit möjligt att resa och besöka nya platser under tiden som varit har det såklart inte varit helt som vanligt. Vi tycker att värdskapet är viktigt, och vi är måna om att du som besöker oss ska få en trivsam vistelse i vår kommun. Vi vill att du ska ha möjligheten – och gärna ta chansen – att lära känna vår kommun och vårt sätt att leva. Du kommer att märka att naturen och vattnet är, och alltid varit, viktiga element för livet i vår del av världen. Våra älvar har varit de färdstråk som knutit samman människor och våra tusentals sjöar har erbjudit och fortsätter att erbjuda ett fantastiskt fiske. Detta är också varför människor, sedan långt tillbaka, bosatt sig längst med stränder och vatten.

Niebsurte 6 maj, +1 grad och fortfarande is och snö kvar.

När du besöker oss får du gärna tänka på att våra landskap är levande. De är brukade och bebodda sedan tusentals år tillbaka och idag ett hem åt både människor och djur. Här i en av Sveriges största kommuner, till ytan lika stor som Skåne och Blekinge tillsammans, finns mycket att upptäcka. Passa gärna på att ta del av det och lär känna det vi ser som livskvalitet. Det finns alltid en plats för dig här, oavsett om du stannar en kort stund eller om du väljer att stanna längre. Vår turistinformation hjälper dig gärna med tips och vägledning, exempelvis till något smultronställe eller varför inte en aktivitet, en bit mat eller en topptur under en av våra många ljusa sommarnätter?

Foto: Urban Sundström

Niebsurte 16 maj, +5 grader och riktigt blåsigt väder. Tunn is kvar på Laisan. Sommar 2022

Jag önskar dig en trevlig vistelse! Välkommen till oss!

Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplogs Kommun 3


Hur hit tar jag?

Foto: Mona Piribauer

Det finns många härliga bilder på vandrare i skog och fjäll, men det kan kännas som ett väldigt stort steg att ta sig ut. Hur ska man hitta? Högstadiets lektion med kompass och karta känns kanske avlägsen. I Arjeplogs kommun finns markerade stigar, men de är få i förhållande till alla utflykter som skulle kunna bli av. Men det finns lösningar! Dessutom är allt är nämligen mycket enklare än förr. Här några steg till Arjeplogar'ns läsare. Steg 1. Tänk efter hur långt du vill gå och gör ett val. Ta hjälp av Lantmäteriets utmärkta karta: www.minkarta.lantmateriet.se. Finns det en stig är den markerad som i fallet med Áhkális nära Bukt eller Renberget med start i Djuptjärn. Med ett enkelt verktyg kan man se hur lång sträckan är. Men minst lika viktigt är det att titta på kartans höjdkurvor. Om de där bruna strecken ligger tätt intill varandra ska man se upp! På Lantmäteriets hemsida kan man skriva ut en alldeles egen karta och få precis den noggrannhet man önskar. Allt är dessutom kostnadsfritt. Top of Arjeplog har en Google Map-karta med över 100 toppar med beskrivningar. Vill du gå på de statliga lederna kan man titta i Naturkartan som steg för steg blir allt bättre. Steg 2. Följ den röda pricken! Ja, tänka sig. Genom att ladda ned en app i din mobil kan man se vart man befinner sig. I Arjeplogs kommun finns det mobiltäckning nästan överallt. För Topo GPS som utgår från Lantmäteriets karta känner man igen hur terrängen presenteras. Pris 40 kr. En annan app som många använder är Lokalsinne som kan laddas ned gratis. Båda dessa har en funktion som gör att man kan spara sina spår. Det kan vara en glädjande finess när man ska gå 4

tillbaka eller visa hur man gick. Ett mer avancerat sökverktyg i din hand är en handhållen GPS. Finessen här är att den fungerar via satellit och kan vara ett ovärderligt verktyg när mobiltäckningen är väck. Steg 3. Trots alla dessa digitala finesser rekommenderas en utskriven karta och kompass på turen. Det är ljust dygnet runt på sommaren, men så snart augustimörkret börjar sänka sig är det bra att ha med en pannlampa även om man tror att man ska vara tillbaka innan det mörknar.

Steg 4. Finns det tips och beskrivningar? För Arjeplogs kommun finns det utflyktsguider att ladda ned alldeles gratis. Ett tjugotal kan fås genom att gå in på www.arjeplog.se under rubriken Natur & Friluftsliv. Hos Turistbyrån på Silvermuseet finns de också att se. Här kan man också få andra upplysningar och inspiration inför vandringen. Om du är utrustad med ett Top of Arjeplog-kort har du fri support varje dag. I en aktiv Facebook-grupp med 1 300 medlemmar går det också att få tips. Steg 5. En återkommande fråga är: Var ska jag parkera? Vår erfarenhet är att det alltid går att parkera i närheten av en startpunkt. Undvik att ställa dig nära privat tomt. Om du är osäker – fråga. Se till att markera i app eller på karta var bilen står när du ska gå tillbaka. Vi är många som missat den lilla detaljen och fått leta. Allemansrätten ger dig rätt att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill, men pekar också på skyldigheter. Gör det till en vana att kolla in vad den säger och även de regler som gäller för naturreservat och nationalpark. Steg 6. Testa gärna allt innan turen. Jag vet precis hur ivrig man är att komma iväg och plötsligt står man där i skogen och fipplar med appar. Det går att träna sin orienteringsförmåga. Dessutom – även att gå lite fel är lärorikt. Välkommen ut! /Maria Söderberg www.topofarjeplog.org Sommar 2022


Välkommen ut! Renberget

Vitpyrola

Renata Chlumska

3/6 Hássávárre 773 m ö.h.

7/8 Guidad visning Nasafjäll

Vandra med Renata Chlumska! Vi samåker från torget. Ca 20 min resa till startplats. Hássávárre med sina 773 m ö.h. ligger i närheten av Märsa / Sikselet. Vi bjuder på grillat, även veg. Ta med egen dricka. Naturquiz med priser, särskilt för de yngre. Allt gratis för dig som är 18 år och yngre. Övriga: Ett Top of Arjeplog-kort för sommaren 2022.

Samling gruvstugan kl. 13. För guidning svarar Expedition Nasafjäll och arkeologerna Lena Berg Nilsson, Ola Nilsson och Lennart Klang. Pris 400 kr inkl. guidad tur och en rejäl måltid. Ingen föranmälan. Vi är på plats oavsett väder. Den guidade visningen är ca 1,5 tim och det finns tid för frågor. Gratis för dig som är 18 år och yngre. Välkommen!

21/6 Märkforsen botanisk tur Med guide Roger Marklund, Föreningen Pite lappmarks flora. Start kl. 17 parkeringsplatsen, informationstavlan Märkbergets naturreservat. Till Sikselet är det 1,5 km. Vi går i s k botanisk takt och är framme vid ca 19.30 där vi gör upp eld. Vi kommer att hitta ca 100 växer. Pris 200 kr. Kan betalas via Swish på plats eller kontant. Gratis för dig som är 18 år eller yngre. I priset ingår något att grilla. Ingen föranmälan.

23/7 Stiehpaltjåhkkå 686 m ö.h. Under Bok & Vandring i Jäckvik arrangerar vi en gemensam tur till toppen av Stiehpaltjåhkkå som ligger strax söder om Polcirkeln. Start där stigen börjar vid Silvervägen (parkeringsficka) kl. 20. Ta med eget fika och följ med. Ingen avgift, ingen föranmälan.

Nasafjäll

Höstvandring 9–11 sept 2022 Med glödande höstfärger utgår vi från Sandvikens fjällgård och Vuoggatjålme. Vår buss, som avgår från Skellefteå, tar oss till lämpliga startpunkter. Guider är författaren Mikael Berglund, Maria Söderberg m fl. Du kan välja att gå med någon av oss eller på egen hand. Det blir historia, om floran och litteratur i lämpliga doser. Vandringens dag 2022 är 10 september. Det firar vi på plats!

Vandrarvecka 9-16 juli 2022 Med guide. Lugnt tempo. Samling torget, om inget annat anges. För dig som är 18 år och yngre = gratis. Lördag 9 juli med avresa kl. 9 till Vuordnátj 652 m ö.h. som bjuder på lättare vandring med fin utsikt över Hornavan. Kl. 12 avresa till Storberget / Siebniesbuovđđa 714 m ö.h. med Laila Bäcklund Granström. Startplats Eriksholm kl. 13. Kl. 18 samling i Jäckvik, parkering Kungsleden för vandring till Pieljekaise / Bieljegájsse 1 137 m ö.h. Tillbaka vid midnatt. Man kan även välja att vandra med oss till raststugan vid trädgränsen där vi gör en paus. Söndag 10 juli med avresa kl. 9 till Áhkális 784 m ö.h. alternativ för dagen är en litet längre tur med start i Mierkenes kl. 10 för vandring till Suoŋervárátj 1 134 m ö.h. Vi går förbi ett mindre grottområde. Ca 10 km t o r med vissa branta partier. Kl. 18 till Gibdnotjåhkkå, nära Stenudden 718 m ö.h. (Start sker i Stenudden kl. 19 där stigen börjar). Måndag 11 juli med avresa kl. 9 till Hássávárre 773 m ö.h. Kl. 18 till Vuordnátj, startpunkten ligger 8 km från Arjeplog. 652 m ö.h. Lättare vandring 4 km t o r.

Tisdag 12 juli med avresa kl. 9 för vandring till Gárránisvárddo 785 m ö.h. Toppen ligger 3,5 km nordost om Gautosjö (går även bra att ansluta kl. 10 i Gautosjö). Kl. 18 till Áhkális, Bukt vid Hornavan, 784 m ö.h. Onsdag 13 juli med avresa kl. 9 från torget till Veälbmábuovđđa nära Mellanström, 713 m ö.h. Samling kl. 9.30 där stigen börjar. Kl. 18 till Alep Tjievtjenåjvve 687 m ö.h. 2,5 km norr om Svanvik och Gubblehávrre. Torsdag 14 juli kl. 9 avresa till Áhkális vid Bukt 784 m ö.h. Kl. 18 avresa till Ájlisvárre nära Hällnäs 720 m ö.h. Samling där stigen börjar vid skogsbilvägens slut kl. 19. Fredag 15 juli Kl. 9.00 Utflykt till Alep Iksják 789 m ö.h. Kl. 18 till Renberget med fika i stugan. Samling Djuptjärn. Naturquiz på vägen upp med priser. Ta med eget fika, vi gör upp en värmande eld om någon vill grilla. Denna tur är helt gratis. Det är bara att haka på! Lördag 16 juli med avresa kl. 9 till Sáhkavárre 600 m ö.h. vid Hornavan. Guidning om historia & natur. Kl. 18 från torget till Áhkális, Bukt vid Hornavan, 784 m ö.h.

Pris: Top of Arjeplog-kort 250 kr. Vid varje guidad tur tillkommer 150 kr. Kortet är gratis för alla som är 18 år och yngre, även turerna. Top of Arjeplog-kortet kan köpas på Turistinformationen / Silvermuseet och på Granns Järn & Bygg i Arjeplog. Det kan också betalas via Swish på plats innan vandringen startar. Utfärd med guide sker från torget i Arjeplog kl. 9 och kl. 18 om inget anges. Läs mer här: www.topofarjeplog.org Info 070 3500555

Sommar 2022

5


Välkommen till det familjära sommarhotellet! Mitt i centrum! Nära till naturområden, Silvermuséet och kommunikationer. Vi har tipsen för en bra dagsutflykt och du kan packa din fikakorg från vårt frukostbord! Enkelrum • dubbelrum • familjerum Kök för självhushåll finns. Tel 0961-612 10 info@hotellyktan-arjeplog.se

Välkommen till Gautosjö och B. Wennströms

STUGBY • CAMPING • KIOSK Vackert beläget vid Gautoforsen i Laisälven 7 mil väster om Arjeplog

Stugor 4-6 bäddar • Öring & Rödingfiske Båtuthyrning • Vandringsleder

Berit & Berndt Wennström 073-6428040 www.gauto.se

Behöver du hjälp av en rörmokare? Tveka inte, hör av dig!

Jimmy Bergman jbsror@gmail.com 070 - 355 27 77 Nu har vi öppnat igen! Leon´s Steakhouse Vi erbjuder lunchbuffé, pizza och à la carte. ÖPPET Mån-fre: 11.00-14.30, 16.00-21.00 lör-sön: kl. 12.00-21.00 Drottninggatan 4 Tel: 0961-614 44 Välkommen!

Drottninggatan 6C 938 31 Arjeplog 0961-107 63 laila.granstrom@sv.se SV - din dröm, vårt uppdrag! Vi arrangerar kurser och kulturarrangemang Det är mycket på gång via SV, bl a:

BUTIK BILDSPEL UTSTÄLLNINGAR TURISTINFORMATION

@s il v e rm use et

- Språkkafé för utrikesfödda i samarbete med Svenska Kyrkan och Lärcentra – en första träff 8:e juni kl. 14-16 på Kyrkströmsgården. För frågor, kontakta Jenny Karlsen, 0961-612 55 eller Laila Granström, 070-371 65 81.

SILVERMUSEET Ku nsk aps por tale n ti ll ar ktis ka l and ska p

- Gång till hälsa - börjar tisdag 7:e juni kl. 13:00 då vi ses utanför Kyrkströmsgården. En promenad där vi tar upp flera aspekter för hälsa vilket avslutas med stretching och en kort andakt. Ett arr. med Svenska Kyrkan i Arjeplog. Ledare Jenny Karlsen, 0961-612 55. Anmälan till Laila Granström, 070-371 65 81.

- Tillsammans med SPF planerar vi många intressanta aktiviteter. Välkommen till ett första möte tisdag 7:e juni på Vuxenskolan kl. 10–12. Bo Nilsson SPF, 070-266 05 04. Anmälan till Laila Granström, 070-371 65 81. - Anhörigkafé onsdag 8:e juni kl. 13:00 på Vuxenskolan med anhörigstödjare Kristina Unnes, vid frågor kontakta Kristina på 070-282 68 94.

Trevlig sommar!

SILVERMUSEET Torget 1, 938 31 Arjeplog +46 (0)961 145 00 www.silvermuseet.se

älkomm V

en!

- Kom med på guidad vandring till Storberget, Siebniesbuovđđa, lördag 9:e juli kl. 13, med Maria Söderberg. I samarbete med Top of Arjeplog.

VI HAR ÖPPET ÅRET OM! Under sommaren dagligen 9-17

Aktuella öppettider

+46 (0)961 145 20 turist@arjeplog.se

Sommar 2022


Välkommen till Bok & Vandring 21-24 juli 2022 ! Fri buss från Skellefteå för dig med Bokpass. Torsd 21/7 kl. 8.30.

Åsa Larsson

Kathrine Nedrejord

Thomas Öberg och Jan-Erik Nilsson

Thomas Kanger

Moa Backe Åstot

Sergey Lebedev Anneli Rogeman Lördag 23/7 kl. 17 Musikteatern med Harleen Kalkat och Magnus Karlsson med pjäs om Vuoggatjålme och Mimmi Helamb. Jäckviksgården.

Nina Wähä Arne Müller Bokpass alla dagar 900 kr Dagpass 350 kr Enstaka seminarier 100 kr

Julia Koleseva

Erland Segerstedt

Dan Eriksson

Anders Skoglind

Curt Persson

Vilka och vad mer? Författarna Mikael Berglund och Pia Mariana Raattamaa Visén, Ronald Nystad-Rusaanes, ansvarig för litteraturfestivalen De vilde ord i Norge, medverkar liksom reporter Marianne Hofman, poetfotograf Peder Lundkvist, vår Jäckviksguide Eva-Karin Rosenberg och Maria Söderberg. Vi har gemensamma naturvandringar på Kungsleden och en vandring till toppen av Stiehpaltjåhkkå vid Polcirkeln. Egen servering. Ingen föranmälan behövs.

Arr. Magasin Silvervägen och arjeplognytt.se med stöd av Kulturkraft, Arjeplogs kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten och några till (som vi väntar svar ifrån snart). www.topofarjeplog.org

Sommar 2022

7


Visa upp din bostad från sin bästa sida. Med Försprång förbereder du försäljningen i lugn och ro.

Är din bostad som finast under sommaren? Med vår tjänst Försprång ser vi till att all dokumentation och bilder finns på plats av din bostad, helt kostnadsfritt. Då är du alltid redo att visa upp din bostads bästa sidor oavsett när du väljer att sälja. Kontakta oss så berättar vi mer. Läs mer på lansfast.se/skaffa-forsprang 8

Sommar 2022


Kyrkogårdsvandringar tema krig & fred

Om livsöden som har anknytning till krig och om den fredstid som fanns i anslutning till dessa perioder. Vi berättar bland annat om människor som flytt från det ockuperade Norge, som var med i den norska motståndsrörelsen och i det Spanska inbördeskriget. Plats: Kyrkogården, samling klockstapeln. Berättare: Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg. Tider: Fredag 15/7 kl. 16.00 Lördag 16/7 kl. 13.00 och 15.00 Söndag 17/7 kl. 13.00 och 15.00 Visningen tar ca 1 tim. Därefter fikar vi. Avgift 100 kr vilket inkl. kaffe / te / bulle. Betalas på plats med Swish eller kontant. Ingen föranmälan.

Magasin Silvervägen Reportage och besökstips. 2022 års upplaga finns att hämta på Turistbyrån / Silvermuseet. Den finns även på ett tiotal andra platser på framför allt turistcenter i Norrbotten och Västerbotten. Utan kostnad.

Sommarens Top of Arjeplog 2012 drog vi igång med ett kort på toppmål i Arjeplogs stora kommun. Häng med du också! Med kortet följer support och rabatter. Kostar 250 kr. För dig som är 18 år eller yngre gratis. Läs mer: www.topofarjeplog.org

CHATTA MED OSS

Magasin Silvervägen kan även beställas här: maria@midsommarudden.se. Med Swish 120 kr till 123 500 94 10 Midsommarviken AB får du den i brevlådan. (Bara portot kostar 72 kr, vikt 352 gram).

Välkommen – upptäck mer!

Digitalen Vård där du är Var du än bor i Norrbotten kan du söka vård via Digitalen. Det är enkelt och vardagspusslet blir inte lidande. Du kan påbörja ditt besök när som helst och vi skickar ett sms när det är din tur. norrbotten.se/digitalen

Sommar 2022

9


Sommar i Arjeplog kommu Kalender för tiden 24 maj-18 augusti Med reservation för eventuella ändringar, för löpande information besök oss på Facebook eller vår hemsida: www. svenskakyrkan.se/arjeplog-arvidsjaurspastorat

Söndag 10 juli

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Mats Björk.

Onsdag 13 juli

18.00 Konsert i Arjeplogs kyrka med Duo Ligados. Fri entré.

Söndag 17 juli

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Jan Persson.

Onsdag 20 juli

18.00 Konsert i Arjeplogs kyrka med Aron Westblad & Erik Stillesjö. Fri entré.

Söndag 24 juli

18.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Kristina Andersson.

Söndag 29 maj

11.00 Musikgudstjänst i Arjeplogs kyrka med Anders Mattson och Aspåskören med solister, dirigent Helen Alvebro.

Måndag 30 maj

Onsdag 3 augusti

Söndag 5 juni

18.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Mats Björk.

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Mats Björk, musik Magnus Karlsson.

Onsdag 15 juni

13.00 Studentexamen i Arjeplogs kyrka. 18.00 Konsert i Arjeplogs kyrka med Björn Larsson & Robert Pauker, sång & piano/orgel. Fri entré.

Söndag 19 juni

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Jan Persson.

Söndag 3 juli

18.00 Söndagsmässa med Jan Persson. 10

Lördag 25 juni

18.00 Helgmålsbön med Anders Mattson. Båtskjuts från 17.00. Medtag flytväst och fika.

Söndag 26 juni

12.00 Söndagsmässa med Anders Mattson. Båtresa från 11.00, medtag flytväst. Medarr: BIAK. Gratis båtskjuts både lördag och söndag.

Majorsgården Adolfström

Söndag 7 augusti

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Kristina Andersson.

Söndag 12 juni

I Norra Bergnäs finns kyrkbåt med åror och flytvästar som kan lånas för att ro över till kapellet. Sommartid hänger nyckeln vid dörren.

18.00 Konsert i Arjeplogs kyrka. ”Bland harpor och flöjter” med Nina Grigorjeva. Fri entré.

17.00 Mammas blombord i Kyrkströmsgården med Anders Mattson, samarr: Arjeplognytt. Se vidare annonsering. 11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Anders Mattson, musik Veronica Rönnqvist.

Norra Bergnäs kapell

Söndag 14 augusti

Kyrkogårdens dag! Lördag 11 juni 12.00-14.00

Varmt välkomna!

Vi önskar bortstädning av vinterutsmyckningar på våra kyrkogårdar. Senast fredag den 10 juni!

Onsdag 13 juli

18.00 Sommargudstjänst. Medarr: BIAK.

Södra Bergnäs Kyrka Bergnäsuddens kyrka ligger vid vägens slut, vid Storavans strand. Lördag 25 juni

11.00 Gudstjänst med Anders Mattson.

Lördag 9 juli

18.00 Helgmålsbön med Mats Björk.

Lördag 23 juli

18.00 Helgmålsbön med Kristina Andersson. Sommar 2022


uns vackra församling

Information från polisen om äggplundring

Välkommen att söka ur Berta Bissmarks fond

Jäckviks kapell Söndag 24 juli

11.00 Gudstjänst med Kristina Andersson. Bok- och vandringsmässa.

Fonden är öppen för ansökan för personer boende inom Arjeplogs kommun/församling med intellektuell funktionsnedsättning.

Ansökan skickas till: Arjeplogs församling Kyrkvägen 6, 938 32 Arjeplog eller mail: arjeplog.forsamling@ svenskakyrkan.se Senast 31 augusti 2022

Pastorsexpeditionen

Västerfjälls kapell Lördag 6 augusti

14.00 Föreläsning 15.00 Helgmålsbön med Kristina Andersson, sång och musik. Vi grillar tillsammans innan hemfärd. Båtskjuts från Örnvik ca 12.00 för 100 kr/person, anmälan till pastorsexp 0961-612 50, 612 52, arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se. Medtag flytväst och eftermiddagsfika. Se vidare annonsering. Medarr: Västerfjälls kapellstiftelse och BIAK.

Tjärnberg

Vi finns tillgängliga: Helgfria måndagar, tisdagar och torsdagar kl 10.00-12.00. Sommartider 27/6- 31/8: måndagar och torsdagar 10.00-12.00. 0961-612 50, 612 52 arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se

Gång till Hälsa 7 juni-12 juli , tisdagar kl 13,00 Vi träffas utanför Kyrkströmsgården och går en runda tillsammans. Efteråt stretchar vi och har en kort andakt utomhus. Välkommen! /Jenny

Söndag 31 juli

11.00 Gudstjänst med Kristina Andersson. Tjärnbergs folk-och världsmusikfestival.

Bokbordet Kolla in bokbordet i kyrkan.

Varmt välkomna! Önskar Arjeplogs församling Sommar 2022

- Vi behöver allmänhetens hjälp, säger Anders Holmlund vid Arjeplogspolisen. Äggplundrarna sätter upp egna holkar - ofta nära vägen där fåglarna lägger ägg. Sen plockar de äggen och blåser ur innehållet, sen åker de iväg och säljer själva skalet. - Om man ser nåt onaturligt eller nån ovanlig bil som inte hör hemma här - helst väldigt tidigt på morgonen - som förmodligen har en stege på taket, då är det mest troligt äggplundrare. Då vill vi att ni kontaktar polisen, säger Anders. Det är jätteviktigt att vi får kolla upp såna fordon eftersom det här är förbjudet och är ett grovt jaktbrott. - Det här är både nationellt och internationellt en ganska stor marknad. Alla ägg har ett pris och går att sälja. Det har hittats ägg härifrån bl a i Skottland och i Gävle. I Gävle var det ägg från Gautosjö, berättar Anders. Hur vet man det? - De märker upp äggen med datum och plats, gärna koordinater. Tar de ett komplett rede där det ligger kanske 3-5 ägg, så får dom mer betalt när det är ett helt rede med koordinater och där de även fotograferat. - När det gäller rovfåglar så händer det att man sparar innehållet i äggen och kläcker dom själva, berättar Anders. Äggplundrare kan man jämföra med frimärkssamlare – de köper, säljer och byter ägg med varandra. Arjeplogs- och Arvidsjaurspolisen lägger alltid några dagar varje vår då man ägnar sig åt att försöka hitta boplundrare. - Om man ser rovfågelbon så kan man ringa. Vanliga holkar är inte förbjudet att sätta upp för att hjälpa fåglarna. Men ser ni nåt misstänkt så vill vi att ni hör av er. Vi behöver allmänhetens hjälp, avslutar Anders. 11


Liberalerna Arjeplog

Besök oss på Facebook facebook.com/liberalernaarjeplog

12

Sommar 2022


Per Lampinen, nästa kommunalråd Jag lovar att som kommunalråd följa arvodesgruppens förslag på 75% av inkomstbasbeloppet. Politiken ska utgå från medborgarna därför kommer jag införa regelbundna allmänna träffar. Vi bor i en kommun med stora möjligheter, vi måste bli bättre på att ta vara på dem och få fler i landet att förstå dem.

Jeanette Ranfjäll

Daniel Fjellström

Barn och unga är vår framtid och därför behöver vi satsa på förskola och grundskola.

Turist och servicenäringen är viktig för vår kommun och framtida utveckling. Jag brinner för ännu bättre förutsättningar för dessa företag.

Micael Cermenius

Sommar 2022

Anna Håbet

För mig är det viktigt att det ska vara attraktivt att bo i Arjeplog. Därför blir några av mina kärnfrågor, jakt/fiske, gator och skattetrycket.

Föreningslivet och ett kulturhus i Arjeplog är angeläget. Genom att samla många olika verksamheter under ett tak blir det både enklare och roligare att ta del av föreningslivet och kulturen.

Sara Dahlberg

Alf Sundström

Satsa på barn unga och familjer. En ishall, cykelpark och ungdomsgård eller varför inte en badstrand i Gäddviken, möjligheterna är många.

Utan företagen i Arjeplog stannar kommunen! I alla beslut som fattas måste konsekvenser för företagen tas hänsyn till.

13


14

Sommar 2022


27 juni kl. 13.00. Medborgarhuset.

Kaffetåren Kaffe med rentunga, torrkött & kaffeost!

ÄLG, REN, FISK & ANDRA DELIKATESSER HANTVERK & SOUVENIRER

Välkommen in till oss! Torget, Arjeplog. 0961-100 01

Välsorterad butik & däckverkstad.

Vi säljer däck och lagar punkteringar.

Industrivägen 6 Tel: 0961-615 09 info@bauab.nu

Samtal om våld – att välja frihet... Blir du för arg på din partner? Har du svårt att kontrollera dig? Har du varit våldsam i en nära relation? Har du problematik med svartsjuka? Har du ett beteende som du vill förändra? Det finns hjälp att få!

“Våld är varje handling riktad mot en annan person som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker samt får denna person att göra något mot sin vilja eller avstår från något som den vill”. /Per Isdal Sommar 2022

Välkomna till Kommunfullmäktige! FOLKINITIATIVET Arjeplog

S amhällsservice U tbildning N äringsliv T ransparens

folkinitiativet_arjeplog

www.folkinitiativetarjeplog.se

Samtal om våld är en behandlingsstruktur som riktar sig till dig som utövat våld i nära relationer. Fysiskt våld Psykiskt våld Sexuellt våld/tvång Ekonomiskt våld Materiellt våld Latent våld Försummelse Funderar du över ditt beteende eller vill du ha hjälp!? Kontakta: Cajsa Norén cajsa.noren@arjeplog.se 0961-142 24 Individ- och familjeomsorgen Arjeplogs kommun 15


Vården prioriteras genom god ekonomisk hushållning som skapar förutsättningar för en tryggare och närmare vård

När Sjukvårdspartiet tillträdde i regionledningen hade planerna på en utbyggnad av den norrbottniska sjukvården redan formulerats, vi skulle bryta centraliseringen och föra vården närmare medborgarna. Ambitionen var att kraftigt minska patienternas resande och det var bland annat av den anledningen beslut om fler MR kameror samt uppbyggnad av filialer och servicepunkter togs. Vi såg även behovet av att förbättra arbetsvillkoren för sköterskegrupperna vilket i juni 2018 (innan vi tillträdde regionledningen) ledde till ett beslut om en lönesatsning på 49 miljoner kronor. I syfte att skapa en ekonomi som möjliggör förbättringar inom sjukvården beslutade vi att spara och omfördela resurser från övrig verksamhet till hälso- och sjukvården, en omställning. En god ekonomi är inte ett självändamål bara för att lägga pengar på hög, en god ekonomi är grunden för att kunna satsa på hälso- och sjukvård samt tandvård.

Sjukvårdspartiet har i regionledningen beslutat om • • • • • • • • • •

MR kameror till Kalix och Kiruna Operationsverksamhet i Kalix Upp till 500 miljoner för att korta vårdköerna Ytterligare 50 miljoner till sjuksköterskor varav 17 miljoner kronor i år Cirka 15 miljoner kronor till undersköterskor, skötare samt medicinska sekreterare Lönesatsning till tandläkare Ytterligare 26 filialer och servicepunkter i länet Öppnandet av lättakuter i Boden och Luleå Dygnet runt ambulans i Vittangi Allmänmedicinska vårdplatser (obs-platser) i Haparanda och Arjeplog

Storregionfrågan lever tyvärr fortfarande

Sjukvårdspartiet bidrog till att stoppa planerna på en storregion, men det betyder inte stopp för alltid. En regionledning med Sjukvårdspartiet garanterar fortsatt stopp, vi anser att Norrbotten är stort nog! Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot 50 miljoners-satsningen på sjuksköterskelöner som Sjukvårdspartiet föreslog och fick bifall till i oktober 2018. Något som ingår i vår strategi att höja lönenivåerna för samtlig vårdpersonal till minst ett riksgenomsnitt.

Rösta för din framtid, rösta på Sjukvårdspartiet i regionvalet! www.sjukvardspartiet.nu • Tel: 0921-515 40 16

Sommar 2022


ARJEPLOGS KOMMUN INFORMERAR

Välkomna på Nationaldagsfirande SAMISKA VECKAN & HÖSTMARKNAD måndag 6 juni i kyrkan

Bibliotekets öppettider

1/6-31/8 Måndag 12.00 - 15.00 12.00 - 15.00 Tisdag Onsdag 12.00 - 15.00 Vi har stängt nationaldagen Torsdag 12.00 - 18.00 och midsommarafton. Program attSommarstängt ligga på arjeplog.se vecka 30-31. Fredag 12.00kommer - 15.00 Trevlig sommar, önskar Bibliotekspersonalen! Arjeplogs kommunbibliotek • Strömvägen 21 0961-141 98 • biblioteket@arjeplog.se • bibblo.se

Vecka 40 3-9 okt

Föreningsbidrag

Sommarlovsaktiviteter!

Ansökan om grundbidrag och särskilda bidrag för föreningar i Arjeplogs kommun är förlängt från 30 april till den 30 juni i år.

Bibliotekets öppettider

SAMISKA VECKAN & HÖSTMARKNAD

Välkomna även till Håll utkik efter information om Ansökningsblanketter finns på Arjeplog kommuns sommarens aktiviteter. Bland annat blir Arjeplogsdagen hemsida eller att hämta på Biblioteket. det workshops med Optagonerna. lördag 16 juli på ARJEPLOGS KOMMUN Arjeplogs Kommun, 938 81 Arjeplog, •INFORMERAR växel: 0961 - 14000 • kommun@arjeplog.se • arjeplog.se Guld-Klas torg 1/6-31/8 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

12.00 - 15.00 12.00 - 15.00 12.00 - 15.00 12.00 - 18.00 12.00 - 15.00

Vi har stängt nationaldagen och midsommarafton. Sommarstängt vecka 30-31. Trevlig sommar, önskar Bibliotekspersonalen!

Arjeplogs kommunbibliotek • Strömvägen 21 0961-141 98 • biblioteket@arjeplog.se • bibblo.se

Sommarlovsaktiviteter! Håll utkik efter information om sommarens aktiviteter. Bland annat blir det workshops med Optagonerna.

Vecka 40 3-9 okt

Föreningsbidrag Ansökan om grundbidrag och särskilda bidrag för föreningar i Arjeplogs kommun är förlängt från 30 april till den 30 juni i år. Ansökningsblanketter finns på Arjeplog kommuns hemsida eller att hämta på Biblioteket.

Arjeplogs Kommun, 938 81 Arjeplog, • växel: 0961 - 14000 • kommun@arjeplog.se • arjeplog.se Sommar 2022

17


Att göra i Arjeplogs vackra kommun Öppna lapplandsmästerskapet i trolling.

Se när båtarna åker ut på morgonen eller när de kommer tillbaka på eftermiddagen och lämnar in sin fångst. 30/6 - 2/7.

Ta en biltur i kommunen.

Det finns mängder av vägar att köra för att njuta av utsikten eller kanske stanna till en stund och fika i de vackra omgivningarna. Här Koulitisjaure (Guoledis) naturrastplats på Silvervägens högsta punkt, nära norska gränsen.

Racksunds fiskefestival. Fiskefestivalen pågår dygnet runt. Morgon och kväll kan de som fiskar väga in sin fångst i Racksund. Det är tillåtet att fiska både från land och från båt. 20/7 - 23/7. Prisutdelning lördag eftermiddag. Läs mer under föreningsannonserna på sidan 38.

Besök Arjeplogs Turistinformation i Silvermuseet, för mer information och fler förslag på aktiviteter. 18

Sommar 2022


Vi firar 100 år i Vuoggatjålme! Programmet finns som evenemang på Facebook. Följ länk på vår hemsida eller scanna QR-koden. www.vuoggatjalme.se Eller ring gärna 0961-10715 uli

1-3 j

Läs in koden med din mobilkamera

Försäljning, service & reparationer Motorsågar • Röjsågar • Fiskeredskap • Båtar Båtmotorer • Gräsklippartraktorer 4-hjulingar • Släpvagnar • Båttrailers • Tillbehör

v l ig e r T

s

a m m o

r!

Gruvvägen 2, LAISVALL. 0961-200 44 www.brodernasundstrom.se Sommar 2022

19


Arjeplogar'n 30 år

Lokaltidningen Arjeplogar´n firar 30 år i år. Första numret delades ut 26 juni 1992 och delades från början ut varannan vecka. Numera är det ca en gång varje månad förutom på sommaren. Läs mer om vad de olika ägarna minns och hur de tänkte.

Johan och Illona Fjellström, 26 juni 1992 - december 2010: - Grundorsaken till att vi startade eget företag var att kunna styra vår egen tid, menar Johan och Illona. Det var 1990 och det var inte meningen att vi skulle göra nån tidning, utan vi tänkte bl a göra filmer. Jag hade ju jobbat på Piteåtidningen, säger Johan och Illona jobbade inom skolan. - Det började med den engelska tidningen The Arjeplog Times, i december 1990. Vi insåg att de utländska besökarna inte visste nåt om Arjeplog, så vi gick upp till kommunen för att presentera vår idé. De bad oss göra fem nummer på prov. Sen upptäckte arjeplogarna det och ville att vi skulle göra en tidning på svenska också. Då blev det Arjeplogar’n med första numret i juni 1992. - När vi startade Arjeplogar’n så var vi tvungna att få in en inkomst och därför fick den innehålla annonser men även reportage och andra intressanta saker. - Första Arjeplogar’n var svart-vit och efter att vi gjort den ett tag och skickat den till olika tryckerier, så startade vi eget tryckeri där vi tryckte upp tidningen. Men senare återgick vi till att använda andra tryckerier. - I början kunde vi inte skicka över Internet, utan då sparade jag på disketter och skickade med bussen till tryckeriet, berättar Illona. - Redan från början så skickade vi Arjeplogar’n med posten så att alla skulle få den i postlådorna. Under nån period hade vi bl a skolungdomar som delade ut den. Men den har alltid kommit i postlådorna på ett eller annat sätt. - Jag skrev och fotograferade och Illona gjorde all administration, layout och annonsförsäljning, säger Johan. - Ett tag hade vi fem anställda. Både de som skrev, gjorde layout, nån som tryckte tidningen och nån som delade ut tidningen, berättar Illona. - Förutom Arjeplogar’n och The Arjeplog Times så gjorde vi ett flertal filmer också emellanåt och tog skolfoton. När vi flyttade verksamheten från ”lila-huset” till Storgatan, så öppnade vi fotoateljé och drev ett tag en ”New age-affär”. - Sen gjorde vi även några andra tidningar, bl a Åkerbärsbladet som var en kvinnotidning, berättar Illona. Vi gjorde även en tidning för Arjeplogsgruppen som hette Saka. - Arjeplogsgruppen var väldigt viktig för oss, säger Johan. Vi har nog aldrig kommit igång så bra utan dem. Vi fick bl a gå en företagarutbildning och de anlitade oss till olika saker. - Vi kunde ingenting från början, förutom att Johan arbetat som journalist. Vi klippte och klistrade ihop tidningen med bilder vi framkallat själva och klistrade in texter skrivna på skrivmaskin, innan det gick att göra tidningen på datorn. Första datorn vi köpte rymde inte mycket men kostade 40 000 kr. Sen fick vi lära oss allt eftersom. - År 2006 fick jag en utmärkelse, säger Illona leende: ”En av de 55 hetaste kvinnliga entreprenörerna i Sverige”, i tidningen Attention. - Det roligaste har varit att träffa alla härliga människor, att ta sig tid att sitta och prata även med de man inte umgås med i vanliga fall, menar Johan och Illona.

20

Illona & Johan Fjellström

- Vi är också så glada att Arjeplogar'n finns kvar. En lokal papperstidning behövs här fastän det finns så mycket att läsa digitalt. Idag delar Johan och Illona sin tid mellan Arjeplog och Eilat, där de har en lägenhet.

Framsidan på allra första Arjeplogar'n, som delades ut i juni 1992.

Jenny Rankvist och Lotta Lestander, januari 2011 - december 2016: - Att driva Arjeplogar’n är det roligaste jag gjort, säger Lotta. Alla kontakter med arjeplogare i alla åldrar, både de som bor i Arjeplog, men även utflyttade man träffat på genom annonsering och reportage. Att få ta del av folks historier och verksamheter. Det finns hur mycket som helst att skriva om och Arjeplog är en fantastisk plats med fantastiska invånare. Alla har en historia att berätta, vilket man upptäckte då. I filmen om ”Jenny och Lotta på Arjeplogar’n”, så får man veta mer om hur det gick till när ni tog över Arjeplogar’n, men kan ni berätta i korta drag? - Vi såg annonsen i Arjeplogar’n att den var till salu. Och vi hade pratat ett tag om att vi ville göra nånting tillsammans. Det var allt ifrån kalkonfarm till ett företag inom besöksnäringen. Vi kunde ingenting från början, men det gick förvånansvärt bra. - Jag hade gått en mediautbildning på gymnasiet, berättar Jenny. Sommar 2022


Arjeplogar'n 30 år

- Jag gillar att skriva och fotografera, säger Lotta. Så vi kompletterade varandra. - Det var kul att prova på att driva eget företag, menar båda. - Vi har fått uppleva otroligt många roliga saker. Historier folk har berättat och olika möten där man fått förtroendet att lyssna. - Jag åkte t ex flygande gummibåt med Ken Långdahl, säger Lotta. Det är en av de saker jag kommer ihåg mest. Sen åkte jag rallybil i 210 km/h på Uddjaur. - Vi gjorde även ett ”fejkbröllop” på Icehotel. Jenny agerade vigselförrättare, Lotta var fotograf och Jennys mamma läste kärleksdikter på samiska.

Har åren med Arjeplogar’n lett till nåt mer? - I det jobb jag har idag på Argentis, så har jag haft nytta av att driva Arjeplogar’n, menar Lotta. Jag kände och hade redan en relation till många företag. - Relationen till Johan och Illona är också ett resultat av att vi köpte tidningen av dem. De har alltid varit ett stort stöd och vi var t ex till Eilat för att hälsa på dem. - Det har gett bra koll eftersom man hade så bra kontakt med många verksamheter. Det har även gett en bra inblick i hur samhället fungerar. Vilka aktörer som finns och vad de har för verksamhet. Det har gett god lokalkännedom, helt enkelt. Arjeplogarna har alltid varit stöttande och lätta att få att ställa upp på en intervju. - Ett annat resultat av att vi drev Arjeplogar’n, var ju att det spelades in både en radiodokumentär men också en film, om oss. Nåt annat ni minns? - Vi jobbade väldigt mycket och det hände att vi fick jobba på nätterna för att hinna skicka tidningen till tryckeriet. Ibland fick våra barn, som då var små, sova på madrasser under våra skrivbord på redaktionen. Vi packade även in dem i bilen när vi skulle till Norge för att dela ut sommartidningen. - Vi försökte alltid ha en positiv vinkel på alla reportage. Däremot var utmaningen att man endast kom ut en gång varje månad. Då var det aldrig en nyhet när tidningen kom ut, om man inte lyckades få tag på ett scoop. - Vi gjorde annat än Arjeplogar’n också, men tidningen var alltid huvudsysslan, menar Jenny och Lotta.

Sommar 2022

Lotta & Jenny. Arkivbild

Jag bjuder på en bild av mig själv, vilket är rätt så ovanligt.

Mona Piribauer, januari 2017- idag: - Efter moget övervägande så valde jag att köpa Arjeplogar’n av Jenny & Lotta i december 2016. Mitt första nummer kom ut i januari 2017, efter lätt panik och enorm stress. När man är ensam som gör tidningen och både ska skriva, fotografera och göra annonser – utan någon större erfarenhet, så behöver man gott om tid. Nu när jag hållit på några år, så går det förstås fortare att göra tidningen, men det är ofta stressigt in i det sista när tidningen ska till tryckeriet. Tidningen ska "pusslas ihop" och sidorna fyllas på ett bra sätt. Sen är alltid avvägningen hur många reportage som ryms i förhållande till antalet annonser. Det går ju nämligen inte att bara lägga till en sida utan man måste lägga till hela fyra stycken. Det har inte alltid fungerat klockrent att skicka den digitalt till tryckeriet heller, men den har alltid delats ut den dag det är sagt. Det har jag både mina korrekturläsare, tryckeriet men också Bussgods och Postnord att tacka för. - Jag måste hålla med alla tidigare ägare av tidningen, att det är fantastiskt roligt att göra Arjeplogar’n. Alla möten, trevliga människor och roliga upplevelser, gör det värt allt. - En rädsla har annars varit att ingen skulle vara intresserad att annonsera i en papperstidning när det finns sociala medier som t ex Facebook, där man annonserar gratis. Som tur är verkar det inte vara så, utan många föredrar att läsa en papperstidning med lokalt innehåll. Jag lutar mig tillbaka mot en sak som Johan och Illona sa: - Lokaltidningar är det enda som överlever, det säger varenda undersökning. Så var det redan när vi startade Arjeplogar’n. Och det är fortfarande sant. Dessutom har inte alla Facebook eller Internet. - Jag är enormt tacksam över att det fortfarande finns företag, kommunen, föreningar och privatpersoner som vill annonsera. Samt alla som ställer upp på intervjuer och även de som tipsar om reportage. Utan alla er skulle det inte finnas någon Arjeplogar’n. Nu jobbar jag vidare med tidningen i samma anda som tidigare. //Mona Piribauer, som tackar ödmjukast för all positiv energi och respons jag fått och får.

21


SOMMARENS STORA PROJEKT! Vi byter fönster samt tilläggsisolerar och lägger ny puts på fasaderna på Drottninggatan 36-38. Utöver detta så planerar vi även att ge Storgatan ett lyft genom att utföra målningsarbeten på bank-, post- och systembolagshuset.

GLAD SOMMAR!

NI KOMMER VÄL IHÅG ATT VI HAR FLYTTAT VÅRT KONTOR TILL TORGGATAN 5! Kundmottagningens öppettider: Måndag-torsdag 9-11 Vi har ett antal lediga lägenheter och lokaler. Läs mer på arjeploghus.se Tel: 0961-143 00 arjeploghus@arjeplog.se

Hos oss hittar du allt för en god sommar! Handla hos oss dygnet runt, alla dagar i veckan. Lås upp och handla med ICA to go-appen! NYH

ET!

Bemannade öppettider: måndag - fredag 9-20 lördag - söndag 9-18

Förlängt öppethållande juli-augusti. Se aktuella tider på vår Facebook-sida.

VÄLKOMMEN IN! ICA NÄRA, DROTTNINGGATAN 9, ARJEPLOG. TEL 0961-103 95 22

Sommar 2022


Vänsterpartiet Arjeplog

Vallöften

Vård, skola och omsorg prioriteras först.

Vid ny naturreservatsbildning verka för att staten tillsätter resurser till skötsel och investeringar.

• • -

• • • • •

Utlokalisering av statliga jobb. Fritidssatsningar:

Tak över hockeyrink/islada. Utöka kommunens ansvar med föreningsstöd t ex. söka bidrag/administration. Utöka 15h-barnen på förskolan till minst 20h. Att kommunens vägar repareras i högre takt.

Verka för/underlätta att en besiktningsstation för fordon etableras. Verka för att en så företagsvänlig politik förs så att befintliga företag kan expandera och nya etableras.

Sänkt arvode för kommunstyrelsens ordförande från 100% av inkomstbasbelopp till 75% av inkomstbasbelopp.

”Vi vill se en ökad tillgänglighet av förskolan till barn med föräldrar som är föräldralediga eller arbetslösa, då med fortsatt god kvalité och en trygg miljö. Barnens utveckling och individuella behov bör prioriteras och därför öka barns möjlighet till pedagogisk verksamhet. Vi ser att detta kan gynna vår kommun i framtiden och även individens. Detta ger våra barn en lättare övergång till skolan, bättre studieresultat, bättre psykisk hälsa på lång sikt, mindre brottslighet och andra sociala fördelar. Därför har vi ökad tid i förskolan för 15-timmars barn som vallöfte.”

Pirjo Holmström(4), Sigrid Granström(2), Erik Grähs(1), Ola Holmström(4). Siffran inom parentes visar placeringen på kommunfullmäktigelistan. Sommar 2022

23


MIDNATTSSOL

ARVIDSJAUR Vi har hantverk, Välkommen till Arvidsjaur! heminredning,

Hos oss kan du köpa renskinn, torkat renkött, kosor, souvenirer m.m. knivar, hantverk, heminredning & souvenirer förstås!

Besök Vi finns ett stenkast från järnvägsstationen.

gärna vår hemsida: www.presentbutiken.se

Denna sommar syns midnattssolen i Arjeplog ca. 12-30 juni

Öppettider: Varmt välkomna till oss! Öppettider: Mån - fre: 09:30 - 17:30 Stationsgatan 3 Måndag - Fredag: 09.30 - 17.30 Lördagar: 09.30 - 14.00 Lör: 09:30 - 14:00 Arvidsjaur

Piribauer Entreprenad AB HYR UT: Minigrävare Volvo EC15B

Ring för prisuppgift och mer information Tel: 070-305 58 63 Marcus Piribauer Arvidsjaur

Vad är midnattssol? Midnattssol eller polardag kallas det fenomen då solen under ett dygn aldrig befinner sig helt under horisonten. Under polardagen är solen synlig även vid midnatt. Midnattssol inträffar norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln, under respektive sommarhalvår. Antalet dagar per år som det är midnattssol ökar ju närmare man kommer Nordpolen, respektive Sydpolen. Kring midsommar kan midnattssolen också iakttas en bit söder om norra polcirkeln på grund av ljusbrytningen i atmosfären. 24

Källa: Wikipedia

Förändringar i Uljabuouda vindkraftspark I sommar utför vi förberedande arbete inför etableringen av en testsite för vindkraft i kallt klimat på Uljabuouda. Vi ska demontera fyra turbiner i vind­ kraftsparken. Arbetet påbörjas i juli och innebär ökad aktivitet i området, bland annat genom mer ljud och trafik. Vi räknar med att vara klara under hösten. Tack på förhand för ditt tålamod. Aktuell information och mer om projektet på skekraft.se/uljabuouda

Sommar 2022


Fjällkrafts Ladies Night Onsdag 8 juni på Hotell Lyktan

MAT SAMVARO Mat - Föredrag INSPIRATION 130 kr

0OTEBH GFCSVBSJ LM n 18.00 Inleder vi kvällen med middag

)PUFMM -ZLUBO .JEEBH LS

Program efter maten:

På programmet:

maria mattsson

- Vägen är målet.

n

t middag & trevlig samvaro Ĝĝ Ǻȁ Ǽǹ tina hallin

Laila Lundgren - Vad behöver Sundström & t ingela lekfalk GÚSFMÊTFS Adet blir inte som det blir, det blir som man gör man för att inte Carina juuso

ducka? Ingela Lekfalk är en prisbelönt dokumentärfilmare, regissör och radioproducent - Sveriges näst störstasom skapar diskussion och deb låta människor ta plats. Med dokumentärfilmer som ‘Saras värld’Ridsporten , prisbelönta ‘Jenny - Gud och tystnaden’ och ‘H sport. fostrar goda ledare. startar hon samtal och lyfter frågor som är besvärliga. Hennes produktioner är genomgående angelägna berät mänskliga rättigheter i form av lika värde oavsett kön, ålder, förutsättningar, politiskåsikter, religion eller etnisk

t inger-elise pedersen CFSÊUUBS PN TJUU KPCC TPN NFEJVN IFBMFS MJWTDPBDI Anmälan senast söndag 5 juni till Illona tel 070-889 23 28, “Att hjälpa mina medmänniskor är inget jobb för mig, det är en livsväg som jag vet har varit eller via mail: lilab@telia.com förutbestämd sedan lång tid tillbaka.” meddela ev matallergier vid anmälan

Anmälan senast fredag 24 februari till Hotell Lyktan, tel 612 10. Kvinnor & tjejer i alla åldrar, Kvinnorvarmt i allavälkomna! åldrar är varmt välkomna!

Fjällkraft Arjeplogs kvinnliga nätverk

Nästa år firar vi

50 år med biltestnäring i Arjeplog! Nästa år firar biltestnäringen i Arjeplog 50 år, vilket vi vill uppmärksamma och fira. För att göra detta så kul som möjligt ber vi nu om allmänhetens hjälp! Vi önskar fotografier, berättelser och annat som berör fordonstestindustrin i Arjeplog. Allt kan vara av intresse! Om du har något i dina gömmor att dela med dig av, kontakta Emma Eriksson på Arjeplogs kommun. E-mail: emma.eriksson@arjeplog.se Sommar 2022

-S

25


Hantverk & Service WESTERBÄRGAR’N

Din lokala bärgare 0961-106 06, 0960-211 04 020-912 912

Byggnationer, byggvaruhandel, hyresmaskiner m.m. www.a-tra.se Laisvallvägen 10, Tel 100 40

Allt inom elinstallationer och service. info@jaelservice.se Jonatan 070-219 20 24 Andre 073-816 39 25

ELISABETH LESTANDER AB

Barrgatan 13

070-363 36 88

Redovisning, konsultation och digital bokföring.

ACTIVE NORTH GYM

jonas@flofinans.se

www.activenorthgym.se

Storgatan 2 Tel: 070-362 53 78 ARJEPLOGS CEMENTGJUTERI

Betong och betongvaror, för mer information och beställning, kontakta Thomas Winnberg:

070-350 12 50

c.gjuteri.arjeplog@telia.com

ARJEPLOGS ELTJÄNST

El-installationer, elmaterial. Installation av tele- & datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror mm.

Drottninggatan 13 Tel 102 40

ARJEPLOGS MASKINENTREPRENAD Vi utför små och stora entreprenadarbeten så som grävmaskinstjänster, hjullastartjänster och lastbilstransporter. Uthyrning av div. utrustning som paddor, avvägningslaser o dyl.

Per 070-298 79 41

BERGMANS ALLUTHYRNING AB

Däckservice, välsorterad butik. Uthyrning av vägskyltar, diverse småmaskiner m.m.

info@bauab.nu Tel 615 09

26

073 - 829 66 61

Mattläggning, kakel och klinker. Daniel Heikki 070-678 64 06

DIKKS TVÄTT

LINDAHLS RÖRSERVICE

Vi tvättar och manglar mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg.

Vi ordnar allt inom rör-arbeten! Alla typer av VVS-installationer.

Maskinvägen 4 Simon 070-293 48 11

Drottninggatan 13 Tel/fax 105 00, 070-256 13 28

MARTINS BILMEK AB

FIXAR’N I ARJEPLOG AB

Drottninggatan 11 Hantverkshuset Tel 290 60

Diverse grävarbeten, stolpslagning och röjningsarbeten.

info@fixarn.se Tel 615 09

FLINKFELDTS BUSS Bussresor av alla de slag.

Tel 104 25 flinkfeldtsbuss.se GRANLUNDA SERVICE

Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service.

RR-BYGG

Nybyggnationer, ombyggnationer, mattläggning, kakel & klinker

Ricke: 070-535 38 81 Ronny: 070-661 80 40

SAMUEL LESTANDERS ENTREPRENAD AB Vi tar på oss markarbeten med grävmaskiner på 8-40 ton och hjullastare. Ring för mer information.

Däckservice, stora och små däck.

Samuel: 070-515 66 84

Pontus: 070-282 12 41

UFFE’S POLARBYGG

granlunda.service@gmail.com

JimmyB:s Rör AB VVS-arbeten utföres

jbsror@gmail.com Industrivägen 6 Jimmy 070-355 27 77

Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador & reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!

Tel: 220 22, 070-250 77 26

Sommar 2022


Sommar 2022

27


28

Sommar 2022


Vill du utveckla befintligt företag, starta ett helt nytt eller vill etablera i Arjeplog. Vi hjälper dig!

Trevlig sommar! önskar

Lotta, Anna-Lena, Therese, Harleen, Jonas, Stina Argentis, Storgatan 20, Arjeplog följ & gilla oss gärna på Facebook

argentis.se

info@argentis.se

Företagare, häng med oss på

Välkommen på FÖRETAGSFRUKOST Fredag 3/6 kl 7.30-9.00 Var: Skeut 2, Arjeplog Funderar du på det här med solpaneler? Hur det är att äga och köra en elbil? Var och hur du söker stöd för elladdstolpar? Vi bjuder på sommarfika!

Vi håller till utomhus så kläder efter väder

Inspirationsresa till Rutt 616 den 6 juni Vi besöker Bondgården Bälinge, Cape Wild & Bjässparkengården. Under dagen får vi inspiration samt lyssnar till hur samverkan mellan företagen lyft regionen. Projektledare från Rutt 616 guidar oss. Deltagare från Arjeplog möter upp bussen vid Torget, avgång 07:30 Deltagare från Arvidsjaur möter upp bussen vid Torget, avgång 08:40 Hemresa startar ca 16,00

QR-kod för anmälan och mer information om dagen

För anmälan, maila eller smsa: info@argentis.se, 070-2802979 Kostnad: 250 kr per/person

Sommar 2022

29


Skolelever reste till Berlin Under några intensiva dagar i maj åkte avgångseleverna på samhälls - och naturprogrammet vid Hornavanskolan, till Berlin. Gruppen besökte bl a Sachsenhausen, ett koncentrationsläger några mil utanför Berlin. Vår guide levandegjorde de fasansfulla händelserna i lägret. Hur fångar som jobbade i tegelbruket bara överlevde ett par veckor och hur de var tvungna att stå uppradade i sträng kyla i timtal för inräkning. Besöket lämnade ingen av oss oberörd och vi enades om att det var det viktigaste besöket under resan. Livet i Östtyskland och hur människor försökte fly över Berlinmuren till väst stod också i fokus. En del av muren, kallad East Side Gallery, står fortfarande kvar, nu utsmyckad med målningar. Fina samtal, gemenskap, god mat, nya perspektiv och erfarenheter är något vi tar med oss från resan. Berlin bjöd på ett härligt försommarväder, något vi värmetörstiga arjeplogare också uppskattade. Om några veckor väntar studenten och vägar kommer att skiljas, upplevelserna i Berlin delar vi dock oavsett vart stigarna bär.

Från vänster: Liv Juuso, Jennifer Nilsson, Kfir Tixell, Lucas Hallin, Jonna Bergman, Tuva Lundström, Felicia Potdevin, Norea Dahlberg, Sara Öhlund. Bilden är tagen vid Berlinmuren.

Text och foton: Maria Mattsson Samhällslärare, Hornavanskolan

Norea Dahlberg, Jennifer Nilsson, Kfir Tixell och Lucas Hallin.

Felicia Potdevin, Sara Öhlund och Liv Juuso. 30

Vid förintelsemonumentet, Berlin.

Läraren Jan Davidsson, Jonna Bergman och Tuva Lundström. Sommar 2022


Generationsskifte i Adolfström

Caroline och Marianne Torfve

Caroline Torfve är född och uppvuxen i Adolfström tillsammans med mamma Marianne, pappa Jan och systern Anna. Hon har bl a bott i Paris, men valde att flytta hem till Arjeplog i början på 2000-talet. Sedan 2014 bor hon med sin man Tom och deras tre barn på heltid i Adolfström. Här har de köpt en gård där de har en massa djur samt stugor de hyr ut och några campingplatser. - Nu byter jag fokus, berättar Caroline. Tidigare var min anställning i Arjeplog i fokus och verksamheten här hemma, vid sidan om. Nu skiftar jag. Tillsammans med sin mamma så driver Caroline även Adolfströms Handelsbod, webshop, hyr ut stugor och konferenslokal samt guidar. - Jag guidar våra gäster på t ex fisketurer, säger Caroline. Vi har bl a en rödingvecka varje år i mars. Pappa arrangerade den i 30 år och den har jag fortsatt med efter att han gick bort. - Vi har helt enkelt ett pågående generationsskifte i familjeföretaget, menar Caroline. Hur förändras din situation nu när du kommer att jobba hemma istället för att pendla? - Till en början ska jag fortsätta jobba i Arjeplog vid behov, vilket varierar under olika säsonger. Men annars så känns det skönt att jag äntligen räcker till här hemma. Jag kan t ex engagera mig och vara med på möten som berör turismen och livet i fjällvärlden. - Barnen åker skolskjuts in till Arjeplog, Theodor är 13 år, Valdemar 11 år och Vera är 6 år och börjar skolan till hösten. Det har möjliggjort den här förändringen, säger Caroline. Caroline berättar också att det pågår fler generationsskiften i byn. - Adolfström är en by med anor och historia. Vi är stolta över vår historia, menar Caroline. Vi känner Sommar 2022

väldigt stark anknytning och stolthet över denna lilla bevarade pärla. Våra förfäder köpte byn för nästan 200 år sedan. År 2025 är det 250 år sedan Adolfström nämns första gången i skrift. Vad är ditt mål och dina drömmar med Adolfström? - Att kunna bevara det genuina och att bevara vildmarken utan att göra det för exploaterat. Att bedriva guideverksamhet med grupper för att sprida kunnande om vår fjällvärld. Turism med kvalitet istället för massturism. - Förra året märkte vi verkligen att vandrarna blev fler. De samlades vid Handelsboden och laddade telefonerna och förenades över kartorna. Hela gräsmattan kryllade av vandrare. - En rolig händelse var en kille som betalade en glass och lämnade sitt namn och telefonnummer och ville att vi skulle ge allt till en tjej som han visste kom efter honom. - Vi har redan nu bokningar på boende för i sommar från bl a Australien och Thailand. De senaste två åren har vi anpassat vårt sortiment till den här vandrande kundgruppen. Både vad gäller maten och vad man kan proviantera som är lätt att bära med sig. Vi har även t ex skavsårsplåster. - En kille som var på väg på en fjälltur kom in i somras och frågade om vi hade långkalsonger, då hittade jag ett par i en blandad låda och räddade hans vistelse. Där i ligger det roliga: att kunna hjälpa kunden med det han behövde och kanske inte förväntade sig att vi skulle hitta en lösning på. - I påskas kom det in en man vars handskar hade gått söner. Nu hade vi inte några att sälja till honom, men det roliga var att han köpt sina handskar av mamma för tjugo år sen. Då tänkte vi att vi kanske skulle ha ett eller två par för att ha den bredden på utbudet. - Nu blåser vi nytt liv våra verksamheter, avslutar Caroline. 31


Titta in i Helena & Jonnys trädgård I Båtsjaur har Helena och Jonny Johansson sitt timrade hus med utsikt över vatten och fjäll. I trädgården finns uppfinningsrikedom och mycket att titta på. Helena berättar mer: "Min trädgård, som inte är en trädgård utan mer en liten täppa, ligger på en udde nära sjön Aicharn i zon 8. Jag älskar blommor och att odla lite ätbart har mer och mer växt fram under åren. Min dröm är ett växthus på ca 15 kvadrat, där jag kan utveckla mina drömmar och även inrymma en liten vrå för mys och att må gott. Det blåser dock mycket här från nord/nordväst, vilket inte är ultimat för varken blommor eller annan växtlighet. Jag kämpar på och trots en ”skitkropp” (som jag inte tänker gå in närmare på), så växer det om än långsamt fram och med min man och min lillasysters hjälp, så fungerar det. Jag har en förkärlek för gammalt och samlar på mej både det ena och det andra. Rostigt och lite udda saker kan man se i min täppa, som i mitt tycke framhäver och ger en bild på vem jag är. En gammal själ, men med framförhållning, trots krämpor - det är JAG i ett nötskal. Nu har jag även - nytt för mej - börjat förodla inomhus!!! Värsta kaoset, då huset vi bor i är på ca 60 kvm. Älskar att se hur det gror och förhoppningsvis kan jag i redan i sommar få se och skörda ”frukterna” av det. Jag är nyfiken på allt vad odling innebär och försöker hela tiden utvecklas. Ifjol byggde jag och min man ett litet odlingsskåp av gamla fönster och en ny odlingsbänk. Jag är så nöjd med resultatet och det är en god början på mitt tänk att utveckla min täppa och med växthus. Vårt jobb på Viltbutiken & Kaféet på torget, innebär ju också vissa begränsningar med tid etc. för trädgårdsarbete. Men till syvende å sist så är jag en positiv och levnadsglad person, som inte ger upp i första taget."

Helena & Jonny. Foto: Privat 32

Sommar 2022


Sommar 2022

33


Arjeplog och doktorn – en 100 år gammal relation Det har gått 100 år sedan Einar Wallquist kom som nyutbildad läkare till Arjeplog. Lappmarksdoktorn eller Doktorn i folkmun, var även Silvermuseets grundare och museet kommer att uppmärksamma hundraårsjubileet under året genom både utställningar och evenemang. För 100 år sedan hade spanska sjukan brutalt farit fram i Arjeplogs vidsträckta kommun. Hela tre procent av befolkningen dog och bilden av den sorgtunga begravningen för 51 avlidna påskdagen 1920 är välkänd. Pandemins härjningar gjorde myndigheterna uppmärksamma på den bristfälliga vården och 1922 tillsattes en provinsialläkare i Arjeplog. Einar Wallquist, som då var 26 år, sökte och fick tjänsten och kom att jobba som läkare i Arjeplog hela sitt yrkesverksamma liv. Det visade sig snart att Wallquist, som kom från ett hem där konst, kultur och välgörenhet var viktiga inslag, tog med sig detta in i sitt nya arjeplogsliv. Förutom att vara läkare, författare (där han gjorde sig känd som Lappmarksdoktorn) och konstnär, hade han en stor vilja att påverka det samhälle han levde i och han var en viktig person för Arjeplogs kulturliv.

En ung Wallquist. Foto: Ur Silvermuseets fotoarkiv.

Många är de spår Doktorn har lämnat efter sig, men det största och mest monumentala är Silvermuseet, där han verkade som museichef livet ut. - När det är 100 år sedan Silvermuseets grundare kom till Arjeplog, måste det givetvis uppmärksammas, menar Gry Helen Sivertsen på Silvermuseet. - Genom det stora bildmaterial som finns i museets arkiv kommer vi att få ta del av det Arjeplog som mötte Einar Wallquist då han kom hit. Varvat med texter, ljudklipp och film lär vi känna både den vidsträckta kommunen och vården – både innan Doktorn kom hit, men även under hans första år som läkare i bygden. Även konstutställningen med de porträtt som visades på Waldemars udde vintern 1977/78 kommer att visas på museet under sommaren. Dessutom öppnar trädgården vid Doktorsgården för besökare och det kommer också att bjudas in till festligheter där, säger Gry Helen.

34

Dr. Wallquist ute på båttur med några damer på ångbåten Iris. Bl a fotografens syster Irma Stenvall längst till vänster. Alla tre foton ovan fotograferade av: Börje Granström.

Läkarbostaden (längst t.v. i bild) som kommunen byggde1914. Där bodde Dr. Wallquist på övre våningen (tills han köpte Doktorsgården) och hade läkarmottagning på bottenvåningen. Foto: Axel Svensson, ur Silvermuseets fotoarkiv. Sommar 2022


Smått & gott • TJÄRNBERGS FOLK- OCH VÄRLDSMUSIKFESTIVAL

Mellanströmsnappet Arjeplogs PRO anordnade Mellanströmsnappet den 21 april. I strålande sol och blå himmel hade några tappra pimplare sökt sig till Mellanström för att pimpla och köpa sig lunch - hemlagad pitepalt med fläsk, samt kaffe och fikabröd. Ett mycket välordnat arrangemang, där de som ville fick skjuts med skoter ut på isen. Det fanns även färdigborrade hål till de hugade pimplarna. Fiskelyckan uteblev för alla utom för vinnaren, Erland Lestander som drog upp den enda fisken! Flera köpte startkort, trots att man inte tänkt fiska. Alla med startkort var med på utlottning av vinster på startkortsnumret. PRO Arjeplog tackar för stödet! Högsta vinsten på lotteriet - en matkorg, vanns av Mellanströms stolthet Helge Lindahl med den aktningsvärda åldern av 100 år.

- Vi bygger vidare på den spelmanstämma som grundades av Hilding Andersson och som har existerat i snart 30 år, berättar Magnus Karlsson som är en av arrangörerna. - Vi vill utveckla Hildings koncept gällande folkmusik med fokus på dragspel till att inkludera även andra inriktningar på folkmusik samt världsmusik. Det blir alltså en helt ny festival, menar Magnus. Sista helgen i juli kommer festivalen att gå av stapeln. Både lokala och regionala atister är bokade. - Vi kommer att ha workshops i låtspel, jojk och dans, samt barnaktiviteter i form av bl a lek och berättarstunder. Festivalen kommer även ge utrymme för spontant buskspel, säger Magnus. • RACKSUNDS FISKEFESTIVAL ÄR TILLBAKA Efter att ha pausat fiskefestivalen under några pandemiår, så är den tillbaka i samma format som tidigare år. - Det blir 28:e året, berättar Tom Nilsson i arrangörsföreningen Racksunds byaförening. • I SLAGNÄS PÅGÅR ETT PROJEKT OM SERVICEN Slagnäs Lanthandels ekonomiska förening kommer till sista november att jobba med ett projekt om vilken service som bygden kan utveckla och tillhandahålla.

Arjeplogs PRO tackar alla som kom, fiskade, köpte lotter och åt av den hemlagade palten. Vi hälsar er alla välkomna tillbaka nästa gång.

• ULRIKAS TANKAR OM SVAMP Svamp, svamp, svamp. I slutet på sommaren kommer förhoppningsvis svampen. Efter regn kommer svamp.

Text och foton: Arjeplogs PRO

Här kommer några svampråd: * Ät aldrig en svamp som du inte är säker på är ätlig. Bättre fälla än fria vid minsta osäkerhet. * Använd en aktuell svampbok, uppgifter om giftighet kan ändras pga ny forskning. Så har skett med stenmurklan så ät den inte (oavsett om hela din släkt ätit stenmurklor hela livet och blivit över 90 år!) * Bättre säker på tre svamparter än osäker på tio svamparter.

Lycka till!

Vinnaren i fisketävlingen: Erland Lestander.

Helge Lindahl vann matkorgen som lottades ut. Sommar 2022

Ulrika Westerlund

Foto: Ulrika Westerlund 35


”… af een Gudlöös Menniskia ihiälslagen utj Reenskogen …” Här kommer ytterligare fortsättning på tidigare arjeplogaren Carl-Oskar Lundströms genomgång av berättelser från domstolsprotokoll från Arjeplog från 1640-talet fram till och med 1930talet. Gunilla Eriksdotter från Luokta anmälde till tinget i Arjeplog den 30 januari 1699 att hennes 19-årige son Lars Olofsson i maj 1698 ”… blifwit af een Gudlöös Menniskia ihiälslagen utj Reenskogen …”. Gunilla Eriksdotter bad om att häradsrätten skulle utreda vem mördaren var och få denne straffad. Huvudskålen sönderslagen Först ut att höras vid tinget angående omständigheterna kring Lars Olofssons död var Nils Anundsson från Mahasvuome, hos vilken Lars Olofsson varit dräng. Nils Anundsson berättade att han fredagen den 20 maj skickat Lars Olofsson att gå vall med oxrenarna. Vajorna hade sedan tidigare skiljts åt eftersom de skulle föda sina kalvar. Dagen därefter mötte två av Nils Anundssons mågar drängen Lars Olofsson. Han var då ännu vid liv och vistades ”… ett Bågaskått allenast på Södra sijdan ifrån en Ellf ben[ämn]d MaranJock …” mellan Nils Anundssons kåta och den skog där hans renar gick i bete. Fyra dagar därefter, onsdagen den 25 maj, gick Nils Anundsson själv i väg för att se till sin dräng och sina renar. Framme vid älven såg han renarna på bägge sidor om älven men kunde inte finna Lars Olofsson. Den hund som Lars Olofsson haft med sig kom fram till Nils Anundsson när han gick och ropade efter drängen. Han tog med sig hunden in i skogen för att fortsätta sökandet, dock utan resultat. Efter att ha fortsatt sökandet även hela torsdagen och fredagen kom han utmattad hem. Han gjorde dock strax sällskap med sina sönder Anders och Pål för att fortsätta sökandet tillsammans med dem. När sonen Anders – i senare källor med namnet Tjånk – därefter var på norra sidan av älven tillsammans med hunden så fann han den eldstad som Lars Olofsson haft. Där låg även två fiskkassar vari Lars Olofsson haft sin mat, men dessa var tomma. Kokkitteln saknades likaså. Efter en stund sprang hunden i väg och Anders följde efter. Ungefär ett bösskott från eldstaden fann han Lars Olofsson liggande död på marken. Blod hade runnit från huvudet, ner över halsen och ned på marken. Anders såg att Lars Olofsson hade ett sår vid tinningen, men vågade inte granska honom ordentligt i rädsla att ”… någon Skogsstrykare skulle komma, och honom sammaledes mörda …”. Anders vände därför tillbaka för att hämta hjälp och återvände sedan till liket tillsammans med sin bror Pål och deras två svågrar samt en person vid namn Pål Larsson. De undersökte den döde och ”… funno hufwudet sönderslagit af een Pååk …”. Den förlupne drängen Nils Hansson Vidare berättade Nils Anundsson att samma vecka som Lars Olofsson blev ihjälslagen så hade en dräng till klockaren Mårten Noræus i Silbojokk övergett sin tjänst och gett sig av till fjälls. Denne dräng hette Nils Hansson och hade samma vecka begått en stöld ungefär en mil 36

från den plats där Lars Olofsson blev dräpt. Denne Nils Hansson var den person som Nils Anundsson misstänkte vara gärningsmannen. Kyrkoherden Pehr Noræus i Silbojokk berättade vid tinget det han hört av en person vid namn Lars Larsson och som nu var i Norge. Lars Larsson hade nämligen i Norge under sommaren mött Nils Hansson som försökt övertala honom att vara med att ”… stiähla och plundra …”. Nils Hansson hade för Lars Larsson erkänt flera stölder han begått. När Lars Larsson sa till honom ”dee säija och, att duu skall hafwa dräpit drängen Lars Olufsson” svarade Nils ”wåhla [bry dig/bekymra dig] intet om det där, och hör intet därefter, utan kom och låth oss föllias åth.” Lars Larsson hade inte gått med på detta utan lämnat Nils Larsson, som enligt kyrkoherde Noræus forfarande håller till i skogarna. Pål Larsson från Semisjaur, som var med då liket undersöktes, berättade vid tinget att Lars Olofsson verkade ha försökt springa sin väg innan han slogs ihjäl eftersom dennes mössa och käpp låg en bit ifrån själva kroppen. Även han misstänkte att mördaren var Nils Hansson. Häradsrättens utslag Vidare efterhördes vid tinget om Nils Anundssons sätt att vara mot andra. Hela nämnden och övriga närvarande svarade då att han inte var ondsint och att den döde drängen varit mycket uppskattad. Lars Olofssons mamma, änkan Gunilla Eriksdotter, sa att hon inte misstänkte Nils Anundsson eller hans familj för mordet. Häradsrättens kunde inte ge annat utslag än att befolkningen i socknen fick göra sitt yttersta i att få fast Nils Hansson eller gärningsmannen inom ett år. Om ingen gärningsman hittats under den tiden skulle socknen betala 40 marker silvermynt i böter, där ena hälften tillfaller kungen och den andra hälften målsägaren Gunilla Eriksdotter. Detta i enlighet med Dråpmålabalkens kapitel 25 och 26 om dulgadråp (dolt dråp). Lars Olofssons mördare blev aldrig fälld vid tinget. /Carl-Oskar Lundström Källor: Västerbottens lappmarkers domböcker, tingsprotokoll Arjeplog 1699-01-30.

Sommar 2022


Kattsommar 2022 Varning! Denna krönika innehåller en hel del katt. Om jag hade skrivit sommarkrönika innan jag blivit med katt hade den sannolikt inte innehållit ens spår av katt. Men nu är det som det är, jag är med kattunge och nu ska krönikan skrivas.

Ulrikas krönika

För två år sen somnade min katt (som jag övertagit efter dotterns hemifrånflytt) in för gott. Det har varit tomt, tyst och tråkigt många gånger. Ibland har jag t.o.m låtsats att jag haft en katt. Tänkt att den kunde haft en egen kudde i sängen och så kunde vi lyssnat på ljudbok eller spelat nåt spel på mobilen tillsammans. Att en vuxen människa låtsas ha en katt är väl egentligen sånt man inte borde berätta för nån, så för det inte vidare. Diskretion är en hederssak. I skrivande stund (nån gång i maj månad) så bor kattungen med sina föräldrar och syskon och lever livets glada dagar. Funderar verkligen på hur jag ska kunna förströ den som sju syskon gjort? Min plan för oss i sommar är att resa litegrann, åka på utflykt, sitta hemma i grillkåtan och mysa. GrillkåJutis temys uppskattade i alla fall förra katten. För att inte tappa bort kattungen har jag skaffat en sele. Det är så längesen vi hade en kattunge i familjen, det var i maj 2008, så jag minns inte ens hur det var. Utflykt hit och utflykt dit… ett favoritställe för sommarutflykt är spångarna på Vaukarundan. Lättillgängligt och fina platser att stanna till på för att njuta av utsikten, fota, eller fika. En termos med kaffe och nåt att äta, mer behövs inte för en utflykt. Är det varmt så kan det vara gott att ha iskall smoothie med och då är det också bra med en termos. Jag brukar ha färdiga mackor i frysen för att ta med på spontanutflykter. Eftersom dom är frysta håller dom längre och

Foto: Ulrika Westerlund

kyler ner annat som är med. Vem gillar varma och svettiga mackor såvida det inte är varma mackor på riktigt? Iskallt vatten är också gott, jag brukar se till att alltid ha en halvfull plastflaska i frysen så när jag ska ut fyller jag på den med kallt vatten och på det sättet håller vattnet sig kallt länge. Fast om jag är akut törstig på en kvart och vill svepa hela flaskan blir det ju problem. Det blir som ett slags tvångssparande av vatten. Glass är ju livet på sommaren, för att picknicka med glasspaket: Linda in glasspaketet i papper, papperspåsar etc. Hur mycket du ska linda in den beror på hur länge du tänkt vänta med att äta den. Rekommenderar varmt att börja med glassen, och inte spara den till slutet på utflykten.

Trevlig sommar! //Ulrica Westerlund

Föreningsannons Arjeplogs Glesbygdsförening välkomnar fler medlemmar, både från Arjeplogs tätort, byar samt från Arvidsjaurs kommun. Vi vill gärna berätta vad vi gör i föreningen.

Föreningen har under åren som gått sen starten, verkat för lokalbefolkningens rätt till jakt och fiske samt bosättning inom kommunen. Eftersom vi har en del pengar i föreningskassan, så välkomnar styrelsen förslag på vad dom bäst ska användas till för att komma bygden till godo.

OBS!

Alla som nån gång varit medlem i föreningen, är välkomna med förslag senast 30/6! Skriftliga förslag: Håkan Sundström (Ordförande) Vuonatjviken 4 938 96 Arjeplog Eller via telefon: 070-212 93 20, 070-558 88 69

VÄLKOMNA PÅ ÅRSMÖTE Söndag 14/8 kl. 18.00 på Hantverkshuset Anmäl er senast 11/8 till Karl-Gunnar Westerlund Telefon: 073-823 81 99

Eller till: Karl-Gunnar Westerlund (Kassör), på Martins Möbler. Telefon: 073-823 81 99 Sommar 2022

37


Föreningsannons-BIAK Laisälvens FVO bjuder in till

GÄDDTÄVLING

Föreningsannons-BIAK Äntligen tillbaka! För 28:e året!

RACKSUNDS FISKEFESTIVAL Onsdag 20 juli - Lördag 23 juli

Den 4 juni i sjön Mullejaur. Tävlingen går ut på att fiska upp de fem längsta gäddorna. Extra pris till det lag som fått den längsta gäddan. Enbart catch & release.

Båtklass

Barnklass

Max 3 personer per lag

Max 2 personer per lag

Start kl. 10.00

Fiske från land

Mål kl. 14.00

Start kl. 13.00

Enbart gädda

Mål kl. 14.00

Anmälningsavgift 600 kr

Gädda och abborre Ingen anmälningsavgift

För mer info, regler och anmälan, besök www.laisalven.se Fina priser utlovas!

SOMMAREN I MELLANSTRÖM

På startkortet utlottas: 1. Persson båt 520 + 30 hk Yamaha 4 takt + trailer. 2. Båtmotor Yamaha 5 hk, 4-takt. 3. Elektrisk båtmotor Samt fiskeutrustningar & penningpriser till klassegrarna. - 1 000kr/kg för öring, abborre och harr. - 200kr/kg för gädda. Priser utlottas även varje dag på invägd fisk. OBS! LOTT UTAN NAMN OCH TELEFONNUMMER ÄR EJ GILTIG!

200 kr Fisket bedrivs i sjöarna: Startkort Finns att köpa hos GK´s, OKQ8 & Granns. Uddjaur Glöm inte att köpa fiskekort! Aisjaur OBS! Respektera fiskegränser och fiska inte på privata fiskevatten! Fluka Invägning Dagligen 9-10 & 20-21. Akkelisjaur Lördag endast 13-15. Varrajaur EXTRA VINSTCHANS! 7500 kr till den som vägt in totalt Klasser: tyngsta vikten öring, max en fisk per Öring, gädda, abborre, harr. dag. För mer info: Tom Nilsson; 070-513 26 20, tom@racksund.net Arr: Racksunds byaförening

Sommar i Adolfström

Bilbingo Vi ses på fotbollsplanen i Mellanström. Servering finns. Insläpp kl. 16.00, start kl. 18.00 Datum: 4/6, 3/7 och 21/8

Loppis Vi ses på folkets hus i Mellanström. Fina fynd och servering finns. Lördag 2/7 kl. 11.00-16.00 Söndag 3/7 kl. 12.00-15.00 Därefter alla onsdagar i juli mellan 18.00-21.00 Välkommen!

Välkomna att besöka den lilla Silverbyn!

SOMMARGUDSTJÄNST 13 juli kl. 18.00 vid Majorsgården. Arr: Arjeplogs församling MAJORSGÅRDEN öppen för visning kl. 13.00 lördagar och söndagar veckorna 29, 30, 31. Inträde 20 kr. För information: 070-617 30 41 VISNINGSHUSET öppet alla dagar fr.o.m. 1 juli.

Varmt välkomna!

38

Sommar 2022


Föreningsannons

Tack Ett varmt tack till er alla som på olika sätt hedrat minnet av vår kära

Nytt medlemsår 20220401-20230331

Nytt Alla medlemsår medlemmar20220401-20230331 och stödmedlemmar

Alla medlemmar ochför stödmedlemmar betyder mycket för oss. betyder mycket oss. TackTack för ert förstöd ert//ASK stöd //ASK

Medlemsavgift Medlemsavgift Medlemsavgift Familj 350 kr Familj 350 kr Enskild Familj 350 kr 200 kr Enskild 200 kr Stödmedlem 100 kr Enskild 200 Stödmedlem 100 kr kr SWISH 123 121 90 47 Stödmedlem 100 kr

Swish BG123 121 90 47 SWISH5076-1600 123 121 90 47 BG Skriv 5076-1600 ditt namn som meddelande. BG 5076-1600 Skriv ditt namn som meddelande. Skriv ditt namn som meddelande.

Gerd Fjellström vid hennes bortgång och begravning, för blommor, telegram och gåvor till olika fonder. Ett särskilt tack till personalen på Hemtjänsten och Tallbacken.

Monica, Tobbe och Katarina med familjer

Döda

Välkommen till Grillträff Hamburgare med tillbehör – kaffe & underhållning

Onsdag 6 juli & Torsdag 7 juli Var? - Bryggan vid Vaukagården När? - Klockan 11:00 – 13:00 Pris? - 70 kr Anmälan senast 4 juli till:

Karen Ingebrigtsen 070-252 63 91 Britt-Marie Hansson 070-558 85 76 OBS! Medtag egen: kopp, gaffel, kniv och sittunderlag

Föreningsannons-BIAK ellanström Fiskepremiär i M 2-14, lördag 4/6 kl 1rn mellan broa a Efter premiären öppnas fisket i strömmande vatten. OBS! Bilbingo på kvällen.

Varmt Välkommen! Sommar 2022

Vår kära mor

Vera Wikberg

har hastigt lämnat oss i stor sorg och saknad *28/1 1928

18/4 2022

Sönerna Roger och Stefan Släkt och vänner Alltid nöjd och glad Mor var Alltid i våra hjärtan bor minnet av en älskad Mor Begravningen har ägt rum i stillhet. Varmt Tack till er alla som hedrat minnet av Vera vid hennes bortgång och begravning. 39


Karta över Arjeplogs Kommun Mavas

Miekak

Västerfjäll

Sandviken

Örnvik Vuoggatjålme Stenudden

Tjärnberg

Sundnäs

Bäverholm

Svartberg

Hällbacken

Gautosjö

Långudden Lövnäs

Norra Bergnäs

Suppevare Gitton

Jutis Rio

Laisvik

Videbacken

Laisvallby

AVSTÅNDSTABELL FRÅN ARJEPLOG TILL ADOLFSTRÖM 75 KM ARVIDSJAUR 87 KM JÄCKVIK 60 KM LAISVALL 37 KM MELLANSTRÖM 27 KM NORSKA GRÄNSEN 135 KM ÖRNVIK 75 KM POLCIRKELN 105 KM SLAGNÄS 59 KM

Racksund Ånge

Myrås Marielund

Östra Mullejaur Södra Bergnäs

Varmt välkomna till Sommarkommunen Arjeplog! Denna tidning ges ut av Piribauer Media. Ansvarig utgivare: Mona Piribauer • Korrekturläsare: Marcus & Hanna Piribauer. Mona: 070-669 29 48 • mona@arjeplogarn.se • www.arjeplogarn.se Nästa nummer av Arjeplogar'n distribueras 18 augusti. Tryck: Lule Grafiska, för distribuering fr.o.m. 24 maj 2022. Sommar 2022

40