__MAIN_TEXT__

Page 1

Arjeplogar’n REKLAM

• INTRESSANT LÄSNING • DELAS UT GRATIS TILL ALLA HUSHÅLL & FÖRETAG I ARJEPLOGS KOMMUN • UTGIVEN SEDAN 1992

Nr 1 - 2021 Torsdag 21 januari

Bocken Vaxbor Marius bo Läs me gsgården. r på r på si dorna 4-5. r så Trots motgånga. fortsätter dom plogs Läs mer om AårjemittuppFilmfestival p slaget.


Smått & gott VAD ÄR DETTA? Nån som känner igen denna apparat? Se på sidan 16 vad det är för en ”pryl”.

Redaktör’n har ordet Välkomna till ett nytt år med Arjeplogar’n! Ett år där förhoppningsvis mycket i vårt samhälle och i världen kommer att återgå till det mer ”normala”. Nu börjar mitt femte år med tidningen och jag lovar att jag ska göra vad jag kan för att den ska få leva vidare, trots dessa tunga tider. I juni 2022 är det 30 år sedan första numret delades ut och det kommer förstås att uppmärksammas! Jag fortsätter med reportage i positiv anda och förhoppningsvis stort läsvärde. På grund av pandemin och den oförutsägbara fordonstestsäsongen, så har jag beslutat mig för att inte ge ut nån tidning på engelska riktad till våra utländska besökare, vilket jag meddelat tidigare. Det känns väldigt tråkigt, men allt är så osäkert att det känns som det enda rätta. Nu laddar vi för en bra fortsättning på vintern och en härlig vår-vinter.

//Mona Piribauer

Arjeplogar’n

Kommande utgivning Manusstopp Utgivningsdatum 15 februari 25 februari 19 mars 30 mars 19 april 29 april 7 maj 27 maj + 5 nummer under hösten

mona@arjeplogarn.se, 070-669 29 48

Månadens Niebsurte

Fotot är taget måndag 11 januari i -12 grader. Tråkigt väder med dålig sikt precis då, men vi har tidigare under några dagar haft fantastiskt väder med sol som lyst upp den vackra vinterklädda naturen. Rätt så kallt har det också varit och snödjupet är nu ca 80 cm, men många isar är fortfarande dåliga och bör inte beträdas! 2

Arjeplogar’n


Välkommen till Laisvall elisborr 18 V

YT 660 Snöslunga Stort urval snöskotrar, både begagnade och nya av årsmodell -20 och -21

Dags att se över din ekonomi? I så fall hjälper vi dig gärna, hör av dig och boka en tid. Vi erbjuder såklart även digitala möten!

Drottninggatan 8, Arjeplog 0960-412 30 arjeplog@handelsbanken.se

Arvidsjaur 0960- 558 50 arvidsjaur@lansfast.se www.lansfast.se/arvidsjaur

Gård i Abraure, Arjeplog

Skogsfastighet i Sandträsk, Arvidsjaur

Adress: Abraure 23 Pris: 875 000 kr Utgångspris Boarea: 78 kvm Antal rum: 4 Tomtarea: 7 383 kvm Byggår: 1965

Adress: Sandträsk 5:1 Pris: 440 000 kr Utgångspris Objekttyp: Skogsfastighet Totalareal: 50.912 ha Övrigt: Kontakta mäklaren för mer info.

Mäklare: Daniel Nyström, 073-800 87 87

Fritidshus i Ammarnäs, Sorsele

Skogsfastighet i Tjappsåive, Arvidsjaur

Adress: Tjulträskvägen 161 Pris: 1 950 000 kr Utgångspris Boarea: 62 kvm Antal rum: 2 Tomtarea: 2 705 kvm

Adress: Tjappsåive 7:2, 93391 Arvidsjaur Pris: 1 975 000 kr Utgångspris Objekttyp: Skogsfastighet Totalareal: 144.437 ha Övrigt: Kontakta mäklaren för mer info.

Byggår: 2000 Mäklare: Karolina Holmström, 073-271 24 32

Beskrivning: Letar ni efter en rejäl fjällstuga med gott om uthus och en fin gäststuga? Då ska ni kolla in den här fina fastigheten i Ammarnäs!!

Arjeplogar’n

Mäklare: Daniel Nyström, 073-800 87 87

Mäklare: Daniel Nyström, 073-800 87 87

Sveriges mest nöjda kunder. För femte året i rad enligt SKI. Läs mer på lansfast.se/ski

3


På vår gård - Vaxborgsgården Hos familjen Rönnqvist i Vaxborg är det liv och rörelse på gården. Här bor Tomas och Veronica med sina tre barn Joakim 20 år, Mikael snart 19 år och Josefin snart 11 år. På gården finns även höns, getter, två katter, två hundar och ett bi-samhälle. Sönerna bor i varsin länga på gården, där det finns ett flertal byggnader för olika ändamål. Gården tog Tomas över efter sin morbror Alex och hans fru Majlis. - Jag hade väl ingen tanke på att bo såhär enskilt, menar Veronica. Men för fem år sedan valde dom att bosätta sig här efter att tidigare ha bott i Mellanström. - Jag var här hos mormor hela somrarna när jag var barn, berättar Tomas. - Vi sa att vi provar bo här ett år. Första sommaren skaffade vi höns, men vi kunde ju bara inte göra oss av med dom fina kompisarna, så det blev till att stanna kvar här, skrattar Veronica. - Drömmen vore att få till gården i sin forna glans och att alla hus är något så när i skick, menar Tomas. Vaxborg ligger mellan Båtsjaur och Innervik, vilket gör att de måste köra en liten omväg när de ska in till Arjeplog nu när Dainakbron är avstängd. - Getter är så enkla, dom behöver egentligen bara hö och vatten, berättar Tomas. Sen går vi igenom klövarna två gånger per år. - Det här är en utrotningshotad art som kallas Lappgetter. Jag hade sett bild på såna och när vi var i Tjappsåive för att hämta bikupan så hade dom två såna getter som dom ville ”bli av med”, så då tog vi dom, berättar Veronica. Vad använder ni getterna till? - Vi har provat använda mjölken till ost, fetaost, ricotta och messmör. Särskilt fetaosten blev väldigt god. Vi har även provat äta getkött och det var riktigt gott. Veronica och Tomas visar runt på gården och vi kommer bl a till ett rum i ladugården där man gammalt tillbaka knöt hästen till de gäster som kom till gården. Här hade man tidigare getterna när det endast var två stycken. Där står även mjölkstolen som används när getterna ska mjölkas, vilket de inte riktigt tycker om. Vi går till hönsen, ett 40-tal inklusive fem tuppar som trots att det är vinter värper 10–12 ägg varje dag. - Sommartid är rekordet 28 ägg på en dag. Vilka raser har ni? - Hedemora, Faverolle, Orpington och blandningar där emellan. Är höns enkla att ha? - Förutom att man får städa ganska ofta vintertid så behöver dom foder och mycket vatten.

Foto: Privat

4

Arjeplogar’n


Vad använder ni hönsen till? - Vi äter både äggen, hönsen och tupparna. På sommaren är det dessutom hög mysfaktor att ha höns som går fritt. Vad ska man tänka på när det gäller att ha höns? - Dom behöver nåt att göra, särskilt vintertid menar Veronica. Man kan hänga upp t ex vitkålshuvuden så dom får jobba lite för maten. Sen bör man ha olika stänger så dom får klättra lite. På gården finns även ett trädgårdsland där familjen provat odla morötter, spenat och olika kålsorter. De har även jordgubbar och vinbär. - Majs gick inte så bra, säger Veronica. Dessutom smet getterna in där och åt upp det mesta, men nu har vi kommit på hur vi ska stängsla in dom så dom inte kommer sig ut. Hur är det med bina, hur vågar ni gå till dom? - Vi klär på oss jeans och en jacka med huva och nät framför ansiktet och sen handskar. Har ni blivit stuckna nån gång? - Jag har blivit stucken en gång, berättar Veronica. Men då var jag för spänd och stod och borstade av bina från ramarna. - Man hör på surret vilket humör dom är på. Om frekvensen på surret ökar så är dom sura. Vi brukar ”puffa” dom lite då, säger Tomas. Puffa? - Vi brukar elda äggkartonger så dom glöder, sen använder vi en bälg för att göra puffar. - Alla bikupor ska registreras hos Länsstyrelsen för att man ska ha koll och för att undvika spridning av eventuell smitta, berättar Tomas. Bina kan t ex drabbas av kvalster. Här har vi ju ingen smitta, så om vi får det att fungera med bina så kan vi skaffa fler och sen sälja till hela landet. Redaktör’n får provsmaka honung från gården, vilken har en lätt eftersmak av hjortron. - Bina kan flyga upp till två kilometer från gården och honungen tar ju då smak från vad dom ätit. - Varje gång man är till bikupan så för man bok över hur det såg ut; hur många ramar med yngel, hur mycket honung m.m. När man skattat så matar man dem med sockerlösning. Skatta? - Det är när man tar honungen. Hur kom ni på att ni skulle satsa på bin? - Vi var på en träff där Maria Isaksson från Auktsjaur berättade om biodling och då väcktes tanken, menar Tomas. Makarna planerar att även skaffa grisar till sommaren. - Om allt går vägen så blir det två Linderödssvin, berättar Tomas. De är bland de enda som klarar klimatet här.

Arjeplogar’n

5


Birgitta vann ”årets bild” Birgitta Viklund från Laisvall har vunnit första pris i P4 Norrbottens omröstning ”Årets bild”. Se några av hennes favoritfoton. När började du fotografera? - Jag köpte kameran när jag gick i pension 2015. Då kunde jag ingenting. Sen gick jag kurs med Johan Fjellström och lärde mig. Vad är det roligaste med fotografering? - Jag tycker mest om att fotografera djur och vyer. Det blir många bilder på fåglar och jag har lärt mig otroligt mycket om just fågelarter. Jag har börjat med fågelmatning och ibland dyker det upp någon ovanlig art som egentligen inte ska vara här. Flera gånger har jag rapporterat till artportalen. Det är bara tur att man får se dom för ibland stannar dom bara någon dag.

Här är ”Årets bild” som röstats fram genom P4 Norrbotten. Bilden på ekorrungen som pussar på sin mamma tog Birgitta i Hällbacken.

Birgitta Viklund. Foto: Privat 6

Arjeplogar’n


- Vi har även älgar som vandrar runt samhället. Särskilt en ko som har varit hit både förra året och i år. Förra året var vi två familjer som hade pellets och hö som hon åt, så i år går hon runt och kollar var det finns nåt att äta, berättar Birgitta.

Foton: Birgitta Viklund.

Arjeplogar’n

7


Årets Filmfestival blir digital Arjeplogs Filmfestival blir av. Den blir som tidigare meddelats digital, så allt kommer att visas på Filmfestivalens hemsida och Facebook-sida. - Det blir en annorlunda Filmfestival av förståeliga skäl. Jag hoppas att alla uppskattar det lilla vi gör, lika mycket som om en ”vanlig” festival skulle ägt rum, säger projektledare Olivia Karlberg. Festivalen blir i mindre skala och allt material som sänds under festivalen kommer att vara förinspelat. Årets tema är som tidigare berättats ”hopp”. På SVT-play visas just nu filmen ”Greta” som handlar om Greta Thunberg och hennes engagemang kring miljön. - Vi rekommenderar att man ser den först och sen kan titta på filmsamtalet som kommer att visas på lördagen med vår lokala ungdom Jennifer Granström som studerar ekoteknik och kan mycket om miljöfrågor, berättar Olivia. Samtalet kommer förstås att handla om miljö och bl a hur Jennifer tror att ”Greta-effekten” kommer att utvecklas. Cecilia Nilsson kommer även i år att vara med och göra en intervju i ”Heta stolen”. Gäst där är Pernilla August. - Det blir klassbio i klassrummen hos varje skolklass. Seniorbion blir däremot inte av detta år, berättar Olivia. - Under gudstjänsten på söndagen utlovas musikunderhållning av Mariakören under ledning av kantor Magnus Karlsson. Kristina Andersson kommer att hålla i gudstjänsten. Där kommer också Niklas Westling att vara med vilket är jättekul, menar Olivia. Det passade jättebra när han nu kan vara med på länk.

8

Olivia Karlberg och Magnus Karlsson arbetar för att göra årets Filmfestival så bra som möjligt.

- Vi kommer att via Filmfestivalens hemsida rekommendera även andra filmer man kan sitta hemma och se, berättar Olivia. - Nästa år laddar vi för att köra en vanlig festival, där samtalen och umgänget är det viktiga. Vi vill ju även kunna ge Arjeplog tillbaka till alla filmgästerna, menar Olivia. Vi vill ju att dom ska få känna av och uppleva orten, vilket ju inte är möjligt i år.

Mariakören efter uppträdande vid förra årets Filmfestivalgudstjänst.

Arjeplogar’n


Tro, Film & Kärlek

1 2 0 2 i r a u 12-14 febr

Program Fredag 12 februari

19.00 Filmvisning med Filmpool Nord. Det går att starta filmen mellan kl. 19-20, länk finns på filmfestivalens hemsida. Filmen tas bort från hemsidan när dom som valt att starta filmen kl 20 har hunnit se den klart.

Lördag 13 februari

19.00 Sändning på Facebook och på Filmfestivalens hemsida. Filmintervju med koppling till ämnet om filmen : GRETA Gäst: Jennifer Granström, studerar Ekoteknik (Filmen GRETA finns att se gratis på egen hand på SVT play.se). Värd: Harleen Kalkat.

Välkommen till årets digitala Filmfestival!

I år är vi med på distans allihopa och med ett kortare program än tidigare. Men, vet du, du kan se film som vanligt hemma och hitta våra “hemma filmtips” på hemsidan. Ta och koppla upp en vän på telefonen, se tillsammans, så kör vi!

Sändning av Heta stolen med Pernilla August. Värd: Cecilia Nilsson. (materialet är förinspelat men skicka in din fråga i förväg på info@arjeplogsfilmfestival.com senast 6 februari)

Söndag 14 februari

11.00 Sändning av festivalgudstjänst med Kristina Andersson och Niklas Westling samt Mariakören. tröm

Jennifer Grans

Här kommer ni att kunna följa sändningarna: Arjeplogs Filmfestivals hemsida

arjeplogsfilmfestival.com och på Filmfestivalens Facebook-sida.

Cecilia Nilsson

Huvudsponsorer:

Niklas Westling

Harleen K

alkat

Arbetsstugefonden

Övriga sponsorer: Arjeplogar’n • Guns and Roses • LT AB • Icemakers • Experience Arjeplog • Hotell Lyktan Arjeplogar’n

9


Välkomna till vår välfyllda butik!

ALLT UNDER SAMMA TAK!

Tel: 0961-615 09 info@bauab.nu

VÄLSORTERAD BUTIK MED SMIDIG DRIVE IN

DAGS ATT FYLLA PÅ PELLETSFÖRRÅDET!

Nästa Arjeplogar’n delas ut 25 februari

768 kg/pall

2 249 kr

Varmt välkomna med er annons! Hör av er: mona@arjeplogarn.se 070-669 29 48

E-mail: info.arjeplog@abf.se Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr Telefon: 0961-612 67, 076-5257029

Öppettider:

Månd.—torsd. 9-15 Lunch 12-13 Fredag stängt

VI HAR SNÖREDSKAP I BUTIKEN!

HYR MASKINER & HJÄLPMEDEL Stort urval av maskiner, verktyg & hjälpmedel! Coronapandemin for tsätter i Sver ige och Nor r botten. Ett prio för oss inom ABF Norr är att vi inte på något sätt ska medverka till smittspridning av Covid 19. Vi fortsätter ställa in alla fysiska möten, i den mån det är möjligt ställer vi om vår verksamhet till digital verksamhet. Vi ser fram emot när dagen kommer då vi kan träffas fysiskt och vi inom ABF Norr gör vårt bästa för att den dagen ska komma inom en inte allt för lång framtid. Detta förhållningssätt från oss gäller tillsvidare. Tack för förståelse och tveka inte att höra av Er. 10

A-trä Byggvaruhandel, för fler erbjudanden

Öppet vardagar 7.00-16.00 0961-100 40, Laisvallvägen 10 Välkommen in! Arjeplogar’n


Detta händer i Arjeplogs församling

21 januari - 25 februari

Med reservation för ändringar pga rådande omständigheter, för löpande information besök oss på Facebook eller vår hemsida www.svenskakyrkan.se/arjeplog-arvidsjaurs-pastorat Max åtta personer på sammankomster i kyrkor och kapell, enligt restriktionerna. Söndag 24 januari 11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Anders Mattson. Musik Natalya Ivanova. 15.00 Gudstjänst i Slagnäs kyrka med Anders Mattson. Musik Natalya Ivanova. Söndag 31 januari 11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Kristina Andersson. Musik Magnus Karlsson. Torsdag 4 februari 12.00-12.30 Ro för själen, orgelmusik för bön och meditation i Arjeplogs kyrka, med Natalya Ivanova. Söndag 7 februari 15.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Mats Björk. Musik Natalya Ivanova. Söndag 14 februari 11.00 Digital Filmfestivalgudstjänst med Niklas Westling och Kristina Andersson, musik Magnus Karlsson och Mariakören. Sänds på Filmfestivalens och Arjeplog-Arvidsjaurspastorats hemsidor, samt Filmfestivalens och Arjeplogs församlings Facebook-sidor. Söndag 21 februari 11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Mats Björk. Musik Natalya Ivanova. 15.00 Gudstjänst i Slagnäs kyrka med Mats Björk. Musik Natalya Ivanova.

Bokbordet Fynda böcker på bokbordet i kyrkan.

Varmt välkomna! Arjeplogar’n

Gudstjänst för små och stora En av årets höjdpunkter när det gäller gudstjänster är när vi får bjuda in alla femåringar och de som döpts under det gångna året till en Gudstjänst för små och stora. I år blir det svårt att genomföra en sådan gudstjänst pga rådande omständigheter, därför kommer vi att lägga en Barnens bibel i varje femårings postlåda och ett doplöv till varje barn som döpts. Vi längtar tills vi kan ses igen!

Digital Filmfestivalgudstjänst ”Tack vare” rådande omständigheter får vi nu äntligen möjlighet att åter ha med Niklas Westling i vår Filmfestivalgudstjänst.

Söndag

14 februari

kl. 11.00

Arjeplogs kyrka Öppen kyrka onsdagar kl. 12-13. Kom och tänd ett ljus, sitt ner en stund. Någon av kyrkans personal finns närvarande om man vill samtala.

Pastorsexpeditionen Öppettider: Måndagar, tisdagar och torsdagar kl 10.00-12.00 0961-612 50, 612 52 arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se

Arjeplogs Församling 0961-612 50, Kyrkvägen 6, 938 31 Arjeplog

11


Bilprovningen i Arvidsjaur - en trivsam arbetsplats Personalen på Bilprovningen i Arvidsjaur träffar även arjeplogare med jämna mellanrum. Här arbetar fyra personer med både personbilar och tyngre fordon. Den mobila Bilprovningen som tidigare funnits i Arjeplog lades ner vid årsskiftet. - Vi har tyckt att det varit jätteroligt att besöka Arjeplog menar alla fyra. Den mobila enheten var däremot tillverkad för att användas i fem år, berättar stationschef Fredrik Lindström. Det blev istället arton år och det finns inga reservdelar att tillgå längre. Kommer det att kunna öppnas någon ny station eller hur ser det ut? - Diskussioner med kommunen pågår, men det är inget som vi på Bilprovningen i Arvidsjaur är inblandade i. Fredrik är stationschef för Arvidsjaur och även för Älvsbyn där det arbetar ytterligare tre personer. - Här arbetar vi som ett team, menar Cilla Eriksson och får medhåll av sina kollegor. - Vi är en bra grupp och har en jättebra arbetsplats, tycker Linda Sundqvist. Det är blandningen av alla kunder som gör att det är så trevligt att arbeta här. - Det roligaste är kunderna som man möter och kan prata en liten stund med, menar även Reino Högberg. - Höjdpunkten är kunderna, håller Cilla också med om. Det vore tråkigt om vi bara skulle besiktiga bilar och inte få träffa några människor. - Känslan när man kan förmedla att vi gör nytta, det är det bästa, menar Fredrik. Vi arbetar ju förebyggande och hittar fel i ett tidigt skede så olyckor kan undvikas. Vår uppgift är ju att se till så fordonen är säkra i trafiken. - Vi träffar ett brett spektrum av människor hela tiden och har otroligt trevliga kunder, menar dom alla.

Linda Sundqvist kollar ljusbilden på ett fordon. Linda har arbetat två år på Bilprovningen.

Vad är den vanligaste anmärkningen på ett genomsnittligt fordon? - Det är nog en trasig lampa, säger Linda. Parkeringsbromsen kan också krångla. På ett tyngre fordon? - Oftast är det bromsarna. Händer det att fordon får körförbud och måste lämnas här? - Ja, det händer. Oftast är det bromsarna på ett tyngre fordon som gör att vi måste ge körförbud. Det händer också att en personbil får körförbud. Hur många fordon besiktigas hos er varje år? - Det blir flera tusen förrättningar per år, berättar Fredrik. Det beror lite på hur många anställda vi varit. Är det nåt ni inte utför i Arvidsjaur? - Registreringsbesiktningar gör vi inte, säger Fredrik. Men det erbjuder vi på stationen i Älvsbyn.

Reino Högberg är senaste tillskottet och har varit anställd ett år. Cilla Eriksson var första anställda tjejen. Hon började för 3,5 år sedan. 12

Vad krävs av er som besiktningstekniker? - Innan man börjar är det en utbildning man måste klara med både teoretiska och praktiska prov. Vi ska kunna bedöma en avvikelse och vad som är rätt och fel. Om vi någon gång blir osäkra frågar vi varandra. Vart fjärde år gör vi om de teoretiska och praktiska proven för att bibehålla vår certifiering som besiktningstekniker. Sen är det också viktigt att man har ett intresse för människor och tycker om att träffa folk varje dag. Arjeplogar’n


Månadens Ulrika HAMSTERGENER OCH ÄNDRADE PLANER

Fredrik Lindström är chef för både bilprovningen i Arvidsjaur och Älvsbyn. Han har jobbat i 13 år.

Vilket är det roligaste eller ovanligaste fordonet som kommit hit? - Det är mysigt med en mullrande raggarbil på vårkanten, menar nån. En beach buggy var kul, tycker nån annan. En limousine har vi besiktigat och terrängbilar från Försvaret kommer också hit. Det kommer även in många fina gamla bilar som kunderna jobbat mycket med. - Vi besiktigar även testbilar som ska köras under en period på vägarna, berättar Fredrik. Så vi har sett mycket och har tystnadsplikt förstås. Har ni en lugn period nu på vintern? - Det har vi, det blir mer bokningar på våren och även vid slutet av varje månad, berättar Fredrik. Hur har Corona-pandemin påverkat er? - Vi erbjuder kunderna att vi kan köra in bilen och ta hand om allt. Det är också bra att förbetala besiktningen när man bokar. Alternativt går det även bra att Swisha efter besiktningen. Bilprovningsteamet rekommenderar att man registrerar sig i ”Mina sidor” på bilprovningen.se/minasidor. Där har man alla fordon samlade på ett ställe, blir påmind om besiktningen och kan boka tid utan att gå omvägen via bokningen. Dessutom får man tillgång till sina besiktningsprotokoll digitalt och ta del av fina erbjudanden samt relevanta nyheter.

Det sägs att man/kvinna, det vill säga vi alla ska se till att ha diverse förnödenheter hemma så vi klarar oss några dagar ifall nåt händer. Ni vet om krisen kommer, eller när. Eller om det helt enkelt är så att du pga anledningar inte ska ta dig till affären. Fast på affären sitter det små skyltar med texten: köp inte mer än du behöver, det kommer nya leveranser. Det tror säkert de som var i toapappersnöd förra våren på, eller inte… Om det beror på att jag bott på landet väldigt många år, eller att jag ärvt hamstergener från mina förfäder det låter jag vara osagt. När jag flyttade till Junosuando för snart ett år sedan medförde jag bl.a en pappkasse full med pasta, ett antal senapsflaskor/tuber. Det konstiga är att jag äter ju inte pasta särskilt ofta men det är ju typiskt braatthahemmamat ifall nåt händer, eller att du plötsligt får en massa oväntat besök och dom är hungriga. En pastasås kan ju alltid trollas fram, iaf om man har nåt slags beredskapslager. Senapen är ju en annan historia. Jag använder senap i coleslawsallad som jag gör rätt ofta, till korv vilket jag inte äter så ofta, samt till orientalisk köttfärssås som jag gör några gånger per år. Detta motiverar ju inte mitt stora innehav av senap, men uppenbarligen lider jag av någon skräck för att stå där utan senap för det är ju lite svårt att ersätta det med nåt annat. Igår när sambon kom hem hade han tagit med sig sånt som han inte använder i Junosuando. Bl.a två senapsflaskor. Vad är du mest rädd för att bli utan och att det ska vara slut på affären? Efter jul var min plan att åka till Junosuando, fast pga covidtest så kunde jag ju inte åka förrän jag fått svaret förstås och då var det för lite ledighet kvar för att åka. Det ligger ju lite avsides. När det negativa svaret kommit passade jag på att ta mig till affären och bunkra upp med lite väsentligheter så jag skulle klara mig ett bra tag. Tackålov för hamstergener, frysboxar och grädde med lång hållbarhet. Utan grädde till kaffet försmäktar jag. För några dagar sen fick jag min första vaccin-dos, i slutet på januari får jag min andra. Det är mycket diskussioner om vaccinets eventuella biverkningar m.m, men jag säger som Magnus Uggla sjöng på 70-talet tror jag det var. Det är farligt å leva, man kan dö. P.S. här framöver kommer jag att skriva en krönika om bl.a döden och sånt runtomkring döden. Kommer sannolikt att sätta varningstext i början på den. //Ulrika

Bakom glasrutan: Cilla, Reino och Linda. På bänken: Fredrik flankerad av maskotarna Tessi och Bierrna.

Arjeplogar’n

Foto: Ulrika Westerlund

13


Hantverk & Service ARJEPLOGS CEMENTGJUTERI

Betong och betongvaror, för mer information och beställning, kontakta Thomas Winnberg:

070-350 12 50

c.gjuteri.arjeplog@telia.com

ARJEPLOGS ELTJÄNST El-installationer, elmaterial. Installation av tele- & datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror mm.

Drottninggatan 13 Tel 102 40

ARJEPLOGS MARK & TEKNIK Avloppsrensning, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder mm. Stenspräckning. Maskinvägen 2

Beredskapsnr 0961-105 25 Jan Vesterlund 070-2640249

A-TRÄ AB

Byggnationer, el och VVS. Välsorterad byggvaruhandel, hyresmaskiner m.m.

Laisvallvägen 10 Tel 100 40

ACTIVE NORTH GYM www.activenorthgym.se

Storgatan 2 Tel: 070-362 53 78 BERGMANS ALLUTHYRNING AB

Däckservice, välsorterad butik. Uthyrning av vägskyltar, diverse småmaskiner m.m. info@bauab.nu Tel 615 09 14

DIKKS TVÄTT

Vi tvättar och manglar mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg.

Drottninggatan 13 Hantverkshuset Tel/fax 105 00, 070-256 13 28

FIXAR’N I ARJEPLOG AB Diverse grävarbeten, stolpslagning och röjningsarbeten.

info@fixarn.se Tel 615 09

JimmyB:s Rör AB VVS-arbeten utföres

jbsror@gmail.com

Industrivägen 6 Jimmy 070-355 27 77 FLINKFELDTS BUSS Bussresor av alla de slag.

Tel 104 25 flinkfeldtsbuss.se GRANLUNDA SERVICE

LINDAHLS RÖRSERVICE

Vi ordnar allt inom rör-arbeten! Alla typer av VVS installationer.

Maskinvägen 4 Simon 070-293 48 11

MARTINS BILMEK AB Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service.

Drottninggatan 11 Hantverkshuset Tel 290 60 RR-BYGG

Nybyggnationer, ombyggnationer, mattläggning, kakel & klinker

Ricke: 070-535 38 81 Ronny: 070-661 80 40 UFFE’S POLARBYGG

Ny- till- och ombyggnad.Vattenskador & reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!

Tel: 220 22, 070-250 77 26

Däckservice, stora och små däck.

granlunda.service@gmail.com

Pontus: 070-282 12 41 HEIKKI´S GOLV AB

Golv, kakel & klinker, badrum, slipning & lackning av trägolv m.m.

Daniel Heikki 070-678 64 06

JA ELSERVICE Din lokala elektriker i Arjeplog. Allt inom elinstallationer och service. info@jaelservice.se Jonatan 070-219 20 24 Andre 073-816 39 25

WAHLBERGS MASKIN & ENTREPRENAD

Vi erbjuder det mesta inom schakt, bygg- och anläggningsarbeten, lastning och transport. För info, prisuppgifter och beställning kontakta

Niklas Wahlberg 070-642 00 43

wahlbergsme@gmail.com

WESTERBÄRGAR’N ASSISTANCEKÅREN Björn-Oskar Westerberg 0961-106 06, 0960-211 04 020-912 912 Arjeplogar’n


Föreningsannons

Tack

DIGITAL JÄGARTRÄFF JÄGAREFÖRBUNDET ONSDAG 27 JANUARI kl. 19.00 Medverkande är Björn Sundgren och lokal styrelse. Träffen sker via Zoom och är tänkt som en förberedelse för årsmötet 17/2 som också sker via Zoom. Man kan anmäla sig till jägarträffen genom att maila aplog123@gmail.com eller kontakta Elisabeth eller Dan. Det är viktigt att alla medlemmar uppdaterar sin mailadress inför mötet och lokal styrelse hjälper till. Det är bara att ringa:

Elisabeth Lestander

070-363 36 88

Dan Marklund

070-588 42 90

Ulf Lundström

070-606 23 37

Monika Juhlin

070-642 53 69

Ida Persson

076-839 73 50

Ronny Sundstén

070-661 80 40

Tomas Laestander

070-679 26 53

eller maila: aplog123@gmail.com

VÄLKOMNA ATT VARA MED!

INFORMATION FRÅN ARJEPLOGS SPORTKLUBB ASK kommer att upphöra med skötseln av skidspår och idrottsanläggningar. Arjeplogs kommun har övertagit driften av dessa. Vi fortsätter som vanligt med övrig verksamhet. Välkomna! Arjeplogar’n

Ett varmt tack

för allt vänligt deltagande med många blommor, telegram och gåvor till olika fonder vid vår kära

Charlotte Nordgrens bortgång och begravning.

//Mats Claes & Lisa med familj. Lilian,Lena & Bernhard med familjer.

Vill du köpa eller sälja något? Vill er förening dela med sig av viktig information? Här finns plats för alla typer av privata- eller föreningsannonser. Välkomna! 15


Smått & gott Fortsättning från sidan 2. Vad är då det här?

ARJEPLOGAR’N HISTORIA För tio år sedan tog Jenny & Lotta över Arjeplogar’n efter Johan & Illona Fjellström. För fyra år sedan tog jag över tidningen efter Jenny och Lotta. Många gamla och alla nya Arjeplogar’n går att läsa på issuu.com. I Jenny & Lottas första nummer (nr 1, 2011) kunde man se bl a följande efterlysning:

Den här gamla ”prylen” är i själva verket en apparat som vässar rakblad. Man lägger in bladet, viker igen och drar sen i snöret fram och tillbaka. Då vässas det på de gröna plattorna. Hur många år den har på nacken är dock oklart.

Svaret kunde man läsa i nr 2, 2011:

Nån som har nån annan märklig gammal pryl? Hör av er! Nästa Arjeplogar’n kommer torsdag 25 februari 2021, inför vinterlovet m.m. Manusstopp fredag 15 februari. Välkommen med er annons! Redaktör och ansvarig utgivare: Mona Piribauer, Piribauer Media. Korrekturläsare: Monika Juhlin. mona@arjeplogarn.se, 070-669 29 48, www.arjeplogarn.se Tryck: Lulegrafiska, 0920-24 77 90

Profile for Piribauer Media

Arjeplogar'n nr 1, 2021  

Årets första tidning innehåller reportage om Vaxborgsgården, Bilprovningen i Arvidsjaur samt information om Filmfestivalen. "Årets bild" fra...

Arjeplogar'n nr 1, 2021  

Årets första tidning innehåller reportage om Vaxborgsgården, Bilprovningen i Arvidsjaur samt information om Filmfestivalen. "Årets bild" fra...

Advertisement