Leirilehti 2023

Page 1

LEIRILEHTI

KEHITYKSEN NUORTENLEIRI

10.7. – 14.7.2023

HARVALUODON LEIRIALUEELLA
Leirilehden vastaava toimittaja Pirjo Ailanto Valokuvat: Pirjo Ailanto, Hanna Lindberg, Susanna Ailanto

LEIRILEHTI

Maanantai 10.7

Loistava aurinkoinen sää leirin aloittamiseen! On mukavaa päästä käyttämään leirikatoksen uusia pöytiä ja tuoleja, joissa ruokailu sujunee entistä sukkelammin ja tasojen puhdistaminen samoin. Leirin johtamisesta vastaa leiripäällikkö Hanna, ohjaajina ja apuohjaajina peräti 27 pätevöitynyttä, kurssin käynyttä pääosin entistä leiriläistä. Keittiön toiminnosta vastaavat Heidi ja Jenni apujoukkoineen.

Leiriläiset saapuivat klo 13 mennessä. Teltat oli pääasiassa pystytetty jo edellisenä päivänä, joten majoittuminen sujui pressujen kiinnittämisten ym. tärkeiden toimenpiteiden jälkeen. Lipunnostoon ryhmittäydyttiin kahteen riviin: Kettuihin (26 leiriläistä) ja Karhuihin (23). Lipun nostivat Nelli ja Elias R. Leirikatokseen päästiin syömään välipalaa.

Ensimmäinen telttojen laskenta tuotti leiriläisten telttojen määräksi 29 ja ohjaajien 9.

Telttojen nimikylttejä askarreltiin hetken aikaa ja sitten mentiin kentälle leikkimään tutustumisleikkejä kuten Bingo ja Ponileikki.

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI

Leiriläiset jakaantuivat iän mukaan kolmeen ryhmään ja yksi meni uimaan, yksi pelasi lentistä ja yksi pelasi erilaisia pelejä kentällä.

LEIRILEHTI

Päivälliseksi saimme pastabroilervuokaa ja kasviksia. Telttoja kunnostettiin niin, että tarkastus saatiin suorittaa teltan pihan ja ulkona olevien rakenteiden osalta. Sen jälkeen jakauduttiin taas kolmeen ryhmään. Uimaan, paitojen tekoon ja olympialajeihin. Olympialajeina heitettiin tarkkuutta.

Lipun laskivat Eemeli ja Erin. Iltapalalle päästiin sen jälkeen, kun muutamat olivat kyykänneet Laurentsian tahdissa lipunlaskun yhteydessä. Hutiluspuun hedelmät oli taas näin lunastettu . Iltapalana syötiin Jennin leipomia sämpylöitä, jugurttia, omenia ja päärynöitä sekä kasviksia ja vihanneksia

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI

Tiistai 11.7.

Ihan yhtä loistavana kuin ensimmäisenä päivänä leiri sai vastaanottaa toisen leiripäivän Aamiaiseksi syötiin kaurapuuroa. Kiitoslaulun jälkeen Venla ja Elias S nostivat lipun. Laurentsiasuorituksen jälkeen muutama totesi yöllä palelleensa, mutta myös liian lämmintä oli ollut

Telttojen sisätarkastuksen jälkeen ryhmissä pelattiin Hennan johdolla muistipeliä, Kimbleä ja ratkaistiin mysteereitä, ajettiin Mikan vesijetin kyydissä ja saunottiin ja uitiin. Kaikkea ei edes ehditty, sillä M-ryhmän vesijettiajelu siirtyi iltapäivään.

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI

Lounaan jälkeen M-ryhmäläiset pääsivät vesijet-ajelulle. Samaan aikaan S- ja L -ryhmäläiset menivät kentälle leikkimään erilaisia leikkejä mm. silmäniskumurhaajaa, maa-meri-laivaa ja pikipataa. Vielä ehdittiin leikkimään yksi lipunryöstö kaikkien leiriläisten voimin.

Kiekkokingi tuli pitämään meille frisbeegolf:ia. Opeteltiin erilaisia heittotekniikoita kolmessa eri ryhmässä. Lopuksi osa leiriläisistä lähti opettajien matkassa kiertämään frisbeegolfradan.

LEIRILEHTI

Päivällisaikaan saatiin lasagnea ja vihanneksia, ja jälkiruuaksi saimme Kosken Leipomosta saatuja ”yön yli nukkuneita” pullia.

Perinteinen Piikkiön VPK:n vierailu oli seuraavana ohjelmassa. Leiriläisille esiteltiin paloautossa olevia tarvikkeita. VPK:n mönkijä oli myös näytillä Vesi on aina yhtä ihmeellinen elementtietenkin paloruiskujen tykittämänä ja leiriläisten kiljahdukset kiirivät alueella nurmen kastumisen myötä.

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI

Kyselyjä, jännitystä ja apuohjaajien innostunutta odotusta tulevasta tehtävästä. Leirikaste oli viimeinkin ohjelmassa. Kastettavat leiriläiset ja ohjaajat kokoontuivat rantaan lähtemään kuljetukseen läpi leirialueen. Osa matkusti Tukholmaan, joku jopa avaruuteen, mutta kaikki kastettavat saapuivat lopulta leirikatokseen nimen antoon. ”Vanhojen” leiriläisten pulina ja meteli taisi ylittää ajoittain sallitun desibelimäärän, mutta lopulta kaikki kasteen saajat oli saatettu kasteen päätepisteeseen. Uusia leiriläisiä kastettiin 28.

Iltapalana saatiin leipiä ja grillimakkaraa. Lipunlaskuun päästiin vasta klo 22. Lipun laskivat Lauri ja Iiris. Hutiluspuu kukki runsaasti ja tavaroidensa lunastajia oli alle kymmenen. Monivaiheisen

päivän jälkeen uni varmasti tuli nopeasti hiljaisuuden viheltämisen jälkeen klo 22.20

Keskiviikko 12.7.

LEIRILEHTI

Aurinkoiset aamut jatkuvat Harvaluodon saaressa. Ohjaajat saapuivat vähitellen palaveriin klo 7.45. Leiriläiset herätettiin vihellyksellä klo 8. Aamupuurona syötiin neljän viljan puuroa ja mustikkakiisseliä. Lipunnostovuorossa olivat Seela ja Albert Lipputanko lienee nähnyt parhaat päivänsä eikä narujen kiinnittäminenkään meinaa onnistua enää. Remontti-Mika korjasi tämänkin puutteen uusilla kiinnityksillä. Saa nähdä, miten lipunlasku onnistuu? Hienosti jo lipunnostolaulukin ”Siniristilippumme” alkaa sujua. Kummallista kyllä, kysyttäessä yön fiiliksiä, osalla oli ollut kuuma, osalla kylmä. Leiri valmistautui aamun telttatarkastukseen.

Jessi Rousku opetti taas viime vuoden tapaan leiriläisille tanssia, jota voitaisiin hyödyntää myöhemmin päivän aikana. Olympialajeista suoritettiin humalajuoksu ja saappaanheitto. Saapas oli tänä vuonna 45-numeroinen ja 47-numeroistakin sai kokeilla heittää.

LEIRILEHTI

Ennen lounasta mentiin vesiliukumäkeen ryhmittäin. Uudetkin leiriläiset ovat oppineet hallitsemaan tämän nykyisin uintia korvaavan liikuntamuodon. Mäessä liukasteena toiminut Fairykin tuppasi loppumaan välillä. Lounaalla syötiin makkarakeittoa ja jälkiruuaksi Jennin taikomia munkkeja

Varsinaista hiljaista tuntia ei pidetty, vaan telttoja sai kunnostaa ulkotarkastusta varten. Tarkastus pidettiin ja tuunatut leiripaidat kiersivät, jos joku halusi nimmareita toisilta leiriläisiltä ja ohjaajilta. Yhteiskuvan oton jälkeen neljässä ryhmässä tehtiin olympialaislajeja, joita oli suorittamatta, uutena lajina pujotus. Vesijetin kyydissä päästiin uudelleen ihailemaan Harvaluotoa vähän erilaisesta näkökulmasta. Myös liukumäessä liu’uttiin. Askartelussa tehtiin rintanappeja nappikoneella,

LEIRILEHTI

hamahelmistä tehtiin koruja ja liskoja ja punottiin ystävänauhoja. Vierailijoitakin saatiin, kun Marja-Liisa ja Ritva kävivät keittokatoksessa ja ex-leiripäällikkö Reijo kävi katsastamassa entistä ”työpaikkaa”. Mukavia muistoja sisältyi muisteluissa kaikkien vierailijoiden tarinoihin eri vuosikymmeniltä

Päivälliselle saavuttiin portaittain, jotta kaikki ehtivät vesijetille. Perunat ja jauhelihakastike hävisivät leiriläisten suihin. Kiitoslaulun jälkeen tutustuttiin amerikkalaisen jalkapallon saloihin Turku Trojansin johdolla. Hienosti organisoitu kokeilu ryhmissä innosti leiriläisiä heittämään, kuljettamaan, suojaamaan ja potkaisemaan tuota merkillisen mallista palloa, jota pelissä käytetään. Parituntinen vierähti pallon parissa nopeasti.

LEIRILEHTI

Odotettu disko päästiin aloittamaan huikeiden biisien säestämänä. Tarjolla oli myös ”uhkapeliä” ruletilla ja nopilla, hattaraa ja karkkeja, limsaa sun muuta asiaan kuuluvaa. Nuorten ohjaajien tahdittamana erilaiset muuvit tanssittiin, joukossa myös Jessin aamupäivällä opettama tanssi. Kello läheni jo kymmentä, kun vasta päästiin vanne- ja limbokisaan. Kisojen voittajat palkittiin tikkarein.

LEIRILEHTI

Lipun laskivat Sofia ja Jonne. Ilman Laurentsioita ja lunastuksia leiriläiset siirtyivät iltatoimien jälkeen telttoihin nukkumaan.

LEIRILEHTI

Torstai 13.7.

Herätys vihellettiin täsmällisesti klo 8. Aamupuurona saatiin hyvin haudutettua riisipuuroa. Tänä vuonna varauduttiin paremmin santsilautasellisiin eikä puuro loppunut kesken.

Lipun nostivat Siiri ja August. Eilen illalla lunastamatta jääneet Hutiluspuun unohdetut tavarat ja muut leiriläisten unohdukset lunastettiin lipun noston jälkeen. Mikä määrä kyykkyharjoituksen tekijöitä!

Telttojen sisätarkastuksen jälkeen kasvatettiin leiriläisten luontokokemusta ja poimittiin mustikoita viereiseltä mäeltä – keittokatoksesta 40 m:n päässä. Eikä aikaakaan, kun joku näki käärmeen –apua. Siirryimme 10 m siitä sivuun ja kohta tulikin tieto, että kyse oli rantakäärmeestä, nou hätä. Tavoiteltu puoli ämpärillistä mustikkapiirakkaa varten oli pian täynnä ja leiriläiset jatkoivat seuraavaan toimintaan.

Kolmessa ryhmässä askarreltiin katoksessa kaikenlaista kesken jäänyttä ja lankatöitä, kentällä tehtiin olympialajeina pujotus ja takaperin hyppy ja Henna piti musavisan.

Lounaaksi syötiin hernekeittoa ja jälkkärinä lettuja mansikkahillolla, nam. Kiitosten jälkeen Henna palkitsi kolme tyttöä musavisan oikeista vastauksista, ja Pirjo palkitsi mustikoita ahkerimmin keränneet.

Saunan vuoro kera uinnin oli yhdellä ryhmällä, yhdellä askartelu ja yhdellä olympialaisiin kuuluvat Kim-leikki ja tukitikun heitto. Kentälle ehdittiin pelaamaan lipunryöstöä kolme kertaa.

LEIRILEHTI

Päivälliseksi syötiin lihamakaronilaatikkoa ja vihanneksia. Hetken kuluttua tehtiin telttojen ulkotarkastus ja sen jälkeen seurasi ohjelmassa luontopolku. Päivä ei ole ollut niin kuuma kuin aikaisemmat päivät ja ihan lyhyitä sadekuurojakin on saatu niskaan.

Luontopolun kysymyksiä ratkoi 11 ryhmää, joissa oli eri-ikäisiä leiriläisiä. Visaisia ja tuttujakin kysymyksiä polun varrelta löytyi. Kun kaikki olivat kiertäneet polun, keräännyttiin vielä ennen iltapalaa Mikon vetämänä laulamaan leirilauluja.

LEIRILEHTI

Iltapalaksi ja saimme voileipiä, jogurttia ja Kosken Leipomon ”yön yli” nukkuneita erilaisia leivonnaisia. Iltapalalta menimme suoraan lipun laskuun. Lipun laskivat Atte ja Vilja. Hutiluspuussa oli runsaasti lunastettavaa, lunastajien lisäksi rintamassa kyykkäsivät muut toimintahetkeen poimitut.

Hiljaisuus vihellettiin täsmällisesti klo 22. Viimeistä vuotta leiriläisenä olevat pääsivät apuohjaajien ja ohjaajien kanssa saunalle viettämään aikaa. Näin heistä leivotaan ensi vuoden apuohjaajia vastuullisiin tehtäviin.

LEIRILEHTI

Perjantai 14.7

Aamuauringon paistellessa taas tänäkin aamuna nuoret ohjaajat saapuivat reippaasti palaveriin klo

7.45. Päivän ohjelma käytiin läpi ja vastuussa olevat pääsivät viheltämään leiriläiset hereille.

Aamupuurona oli kaurapuuro. Lipun laskivat Tuuli ja Aleksi. Leiripäällikkö kehotti leiriläisiä jo aloittamaan tavaroiden pakkaamisen, jotta telttatarkastus pääsee tarkastamaan siistin sisäteltan.

Leiritoiminta jatkui kentällä hienossa säässä. Köyttä vedettiin kilpaa erilaisin kokoonpanoin.

Haastekokoonpanojen jono pysyi lähes saman pituisena koko ajan ja haasteita piti rajoittaa, jotta ennen ruokailua saatiin puujalkakisan voittajat selville. Leiriläisten puujalkakisan voitti Milka ja ohjaajien Armas.

Lounaaksi saatiin pyttipannua ja jälkkärinä leiriläisten poimimista mustikoista tehtyä piirakkaa.

Kiitoslaulun jälkeen lähdettiin telttakunnittain valokuvasuunnistukseen. Kuvien avulla piti löytää kuvatun paikan läheisyydestä kirjain, joista muodostui sana ”telttakunta”. Leiriläisten kisan voitti telttakunta ”Geijot”. Ohjaajien ensimmäinen joukkue oli ratkaissut tehtävän jo hiukan aikaisemmin.

Karhut ja Ketut menivät vuorotellen uimaan. Uimisen jälkeen valmistauduttiin leirin päätöstilaisuuteen ja palkintojenjakoon.

Kahvitilaisuus ja palkintojen jako alkoi hieman neljän jälkeen. Uusia apuohjaajia leirillä oli huimat 12, heille annettiin perinteisesti kahvimukit.

Palkintoja jaettiin mm. olympialaisista, telttatarkastuksesta sekä luontopolusta. Leiritytön palkinnon sai Ella Ääri ja leiripojan palkinnon sai Eemeli Sipilä, he myös laskivat leirin päätökseksi lipun. Lippu laskettiin n. 16.45 ja lipunlaskun jälkeen tanssittiin vielä Laurentzia vanhemmille.

KIITOS:

Ohjaajat ja apuohjaajat Keittiöhenkilökunta

Lindroosin Puutarha

Merivuoren Puutarha

Puutarha Timo Juntti Oy

Niko Koskinen

Harpin kiska

K.N Hedelmiä Ovelle Oy

Marja-Riitta Oksanen

Jenni Lehtonen

Piikkiön VPK

Turku Trojans

Turku Trojans Women

Kavalton tila

Kosken Leipomo

Rostenin Leipomo

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI

Luontopolku 13.7.2023

Kysymykset

1. Kuka on leiripäällikkö? Hanna Lindberg

2. Mikä on ohjaajien lukumäärä? ohjaajat ja apuohjaajat 29

3. Kuinka monta leiriläistä oli alussa leirillä tänä vuonna? 49 klo 13 ja 50 illalla

4. Mikä on arpakuutioiden vastakkaisten sivujen summa? Seitsemän

5. Mikä kana ei lennä? Porkkana, lakana

6. Kun jaat sen, niin sitä ei enää ole. Mikä se on? Salaisuus

7. Mikä on Hannan ja Pirjon yhteenlaskettu ikä? a) 83, b) 97, c) 112, d) 156

8. Mikä tulee kerran maanantaisin, kolmesti tiistaisin, muttei kuitenkaan koskaan marraskuussa? i-kirjain

9. Kuka on USA:n presidentti? Joe Biden

10. Mikä väri on ylimpänä sateenkaaressa? Punainen

11. Missä kuussa karkauspäivä? Helmikuussa

12. Nimeä kolme puulajia, joita näet ympärilläsi? kuusi, koivu, haapa

13. Kuka on Suomen pääministeri tällä hetkellä? Petteri Orpo

14. En voi elää ilman valoa, mutta jos osuu minuun, kuolen. Mikä olen? Varjo

15. Mikä sana on TUL:n marssissa kuudentena? Pystypäin

1) Milka, Ella, Jonne, Miina 14 p.

2) Iiris, Aino, Seela, Aleksi 12 p.

3) Ninni, Anni Aa, Lauri ja Joona, Albert, Pihla, Ellen 10 p.

4) Anni Au, Netta, Linnea, Pinja 9 ½ p.

5) Elias, Dominika, Alma ja Siiri, Eemeli, Erin, Emma, Otava 9 p.

6) Sofia, Enna, Olivia, Ronja 8 ½ p.

7) Elias K, Tuuli, Nelli, Nanna 8 p.

8) Oona, Daniela, Vili, Elias S, Gabriel 7 ½ p.

9) Sohvi, Vilja, Atte, August 5 ½ p.

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI S RengasPompotus Humalaj Saapas Pujotus Takaperin tulit Kim Sij Sohvi Malmberg 1 2 40 740 10 68 325 7,7 1 Seela Vilen 1 4 50 700 14 58 325 2,8 2 Dominika Andrejuka 1 2 42 520 ei 91 400 2,7 3 Erin Seppälä 0 3 43 660 10 90 305 6,7 4 Enna Kustila 0 2 ei 650 12 100 275 1,6 5 Nanna Lehtonen 0 2 38 420 9 82 360 8,6 5 Pihla Ruohonen 1 1 48 520 8 80 300 2,8 7 Jonne Teitti 1 2 48 480 9 32 330 7,5 8 Linnea Louhevirta 1 1 ei ei ei 63 360 3 9 Ellen Uusitorppa 0 2 34 420 11 72 270 13,2 10 Miina Metsämäki 1 2 54 480 8 80 285 ei 11 Emma Westerberg 1 1 34 540 7 59 280 14,1 11 Vilja Raitio 1 1 40 771 5 57 320 ei 13 Vili Westerberg 1 3 63 580 6 50 275 10,2 14 Olivia Kosonen 0 1 46 631 7 46 380 ei 15 Anni Aaltonen 1 1 ei 460 8 90 260 ei 16 Gabriel Palmroth 0 2 52 420 6 46 330 ei 17 Marielle Rantanen 0 1 38 510 9 ei ei ei 18 Aino Karjalainen 0 1 46 400 7 65 280 ei 19 Otava 0 2

LEIRILEHTI

LEIRILEHTI

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.