Page 1


Udgivet af De grønne pigespejdere ISSN 0901 - 3024 Forsidefoto: Momo Friis Redaktion Tania Maria Lüders Rusbjerg (ansvarshavende) Arsenalvej 10 1436 København K tlf. 33436038 e-mail: tr@pigespejder.dk Pernille Skovgaard Poulsen Jyllandsgade 63 A, 1. tv 6700 Esbjerg tlf: 51921987 e-mail: pernillepigespejder@gmail.com

4

Fire fede fiduser

9

Har du Danmarks bedste spejderleder?

Sådan kan I samle ind til Spejderhjælpen

Maja Brandstrup Andersen Løkkegade 21, 1. th. 9000 Aalborg tlf. 60 77 22 28 e-mail: majabrandstrup@gmail.com Monica Lausten Snehvidevej 3 9700 Brønderslev tlf. 27 28 23 97 e-mail: monica@pigespejder.dk Inge Ansine Jensen Grenåvej 681 A nr. 7 8541 Skødstrup tlf. 22 97 62 83 e-mail: ingeansine@yahoo.dk Caroline Frederikke Trinskjær Haremosen 20 2880 Bagsværd tlf. 30 11 21 29 / 39 66 14 21 e-mail: caroline-frederikke@hotmail.com Sine Søe Hundslundvej 29 2770 Kastrup tlf. 25 52 27 98 e-mail: sinesoe@gmail.com Layout Omedia Grafisk, 9000 Aalborg Tryk

Meld din leder til konkurrencen

10

Sommerminder

12

UNGleders allersejeste!

16

Englen og fismanden

18

Quizzen

one2one Odense a/s

Videbæk Gruppe tog på landslejr i Norge

Skal du på UNGleder kursus? Mød juniorstaben, som skal hjælpe dig undervejs.

Oplag 5.000 stk. Spejderi er trykt på 115 g svanemærket papir. Indsendelsesfrist for stof til næste nummer er den 29. september 2013. Indlæg bedes sendt som e-mail eller på cd-rom. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte eller afvise indlæg.

Så er det snart Mikkelsdag!

Artikler må citeres med kildeangivelse. Fotos og illustrationer må kun benyttes efter aftale med den ansvarshavende redaktør. Bladbestilling De grønne pigespejdere Arsenalvej 10, 1436 København K tlf. 33 12 95 38 info@pigespejder.dk www.pigespejder.dk

Løs opgaverne, find kodeordet og vind en fed præmie


Glæd dig Har du haft en god sommerferie? Forhåbentlig med masser af sjov og spejderi og seje aktiviteter. Glæd dig, for nu begynder en ny sæson med endnu mere sjov! Lige om lidt er det Spejderhjælpsugen, hvor du og din gruppe kan gå sammen om at hjælpe børn i Burma, så de også kan komme i skole. Vi giver dig en masse tips og tricks til at samle penge ind. Der er også helt nye mærker til skjorten på vej. Blandt andet et, der handler om at plaske med vand. I den forbindelse skal du møde Pip, som er på forsiden. Men alt det skal din spejderleder nok fortælle dig meget mere om.

Glade Spejderhilsner REDAKTIONEN


Børn i Burma skal også gå i skole Spejderhjælpsugen er lige om hjørnet. Måske er du lige begyndt i skole, eller måske har du en lillesøster eller lillebror, der havde første skoledag for ikke så længe siden? I Danmark skal alle børn gå i skole, så de kan lære at læse og regne og skrive. Men et andet sted i verden, i et land der hedder Burma, er der rigtig mange børn, der ikke kommer i skole. Dem vil De grønne pigespejdere gerne hjælpe, så de også kan lære at læse og skrive og regne. Sammen med de andre spejderkorps samler vi derfor ind i en hel uge, den 21.-29. september.

Din spejdergruppe kan stadig nå at få besøg af FORTÆLLEKARAVANEN. Fortællekaravanen er fire unge spejdere, der netop har besøgt børnene i Burma, og som rigtig gerne vil fortælle jer om deres oplevelser. En af dem er Nanna, som er grøn pigespejder. Spørg din spejderleder, hvordan I får besøg af Fortællekaravanen.

4

Spejderi


E D E F FIRE R E S U FID ... til, hvordan I samler penge ind til Spejderhjælpen Der er mange måder at samle penge ind til Spejderhjælpen. Hvert år er der rigtig mange grønne pigespejdere, der går rundt hver for sig, og får samlet en masse penge ind for at hjælpe andre børn. I kan også vælge at samles i patruljen og samle ind sammen. Ved at gå sammen kan I måske tjene endnu flere penge til Spejderhjælpen, og arbejdet er altid sjovere, når man er flere. Spejderi giver dig og din patrulje fire fede fiduser til, hvordan I kan have det sjovt sammen, imens I får samlet penge ind til Spejderhjælpen.

Rigtig god fornøjelse! 5

Spejderi

DEN KLASSISKE

Den klassiske måde at samle ind til Spejderhjælpen er at hjælpe dem, man kender, og få lidt penge for det. Hvis I går sammen nogle stykker eller hele patruljen, bliver arbejdet meget sjovere. I kan tilbyde naboer, venner og familie at lave opgaver for dem, som for eksempel at lufte hunde, pudse vinduer eller skrælle kartofler.


DEN KREATIVE

Er I en kreativ patrulje, som kan lide at vise sig lidt frem? Så var det måske en idé at lave ET TEATERSTYKKE. I kan bruge et spejdermøde eller to på selv at skrive et teaterstykke om, hvad Spejderhjælpen er, og hvordan den er med til at ændre menneskers liv. Så kan I kontakte et lokalt supermarked eller indkøbscenter og spørge, om I må få lov til at opføre jeres stykke dér en travl lørdag. I kan også høre, om I må komme og vise stykket til et arrangement i jeres kirke som for eksempel til kirkekaffe, eller hvad der nu sker i jeres kirke. Når I har opført stykket, kan I lade en hat gå rundt, og på den måde samle ind til Spejderhjælpen, samtidig med at I har fortalt om, hvad pengene går til på en underholdende måde.

DEN NYPUDSEDE

Find knofedt og pudseklude frem, så kan patruljen afholde ”STORE PUDSEDAG”. Når man skal samle penge ind, kan det være en god idé at afholde et arrangement. Her er det vigtigt først at reklamere godt for det med en annonce i lokalbladet eller plakater og skilte i byen. Til Store Pudsedag kan folk komme og få pudset alt fra sko til lysestager og sølvtøj - og måske en enkelt næse. Er der nogle, der trænger til at få pudset glorien, kan I helt sikkert også hjælpe med det for en tier.

6

Spejderi


DEN GRØNNE

H

vis du og din patrulje laver et arrangement for at samle ind til Spejderhjælpen, er det en god idé at lave en stor plakat, hvor I skriver, hvad Spejderhjælpen er, og hvad pengene går til. På den måde kan alle se, hvad det er, de støtter, når de giver jer penge.

7

Spejderi

TEKST Maja Brandstrup Andersen

Grønne pigespejdere har da GRØNNE FINGRE! I den uge, hvor der er Spejderhjælp, omdannes patruljen til Gartnerpatruljen. Lav opslag og annoncer så alle i byen eller lokalområdet ved, at I i denne uge er en gartnerpatrulje, som kan bestilles til at luge ukrudt, rive blade sammen og alt muligt andet havearbejde. Man kan selvfølgelig bestille Gartnerpatruljen til at komme og ordne ens egen have, men man kan også bestille den som en overraskelse til naboen eller en gave til byen ved at give penge til Spejderhjælpen for at få jer til at ordne blomsterkummerne på byens torv.


s korps.

g slags ledere i vore

lli Vi har mange forske

fingre, og hende hende med de grønne , en typ rer læ ole sk et par meter Der er for eksempel af nogle få rafter og et mesterværk frem lle try n De grønne ka m re so ba r de n at blive kåret leder, og fortjener hu din er an ord Hv . reb leder?” pigespejderes bedste

8

Spejderi


Er din leder fuld af sjov og spas? Er hun god til at lære jer, hvordan man binder knob? Lytter hun, når I har forslag til aktiviteter? Skal hun vinde prisen som Danmarks bedste pigespejderleder? Hvis du synes, din leder er topsej, så meld hende til De grønne pigespejderes konkurrence. Så er det måske hende, der bliver kåret som den bedste pigespejderleder i hele Danmark. Men schyyy, hun må ikke vide noget!

På www.pigespejder.dk skal du fortælle, hvorfor du synes, netop din leder skal vinde. Klik på den røde boks, der hedder ”Aktuelt”, og klik så på ”Årets Leder”. Du kan eventuelt invitere din flok med hjem, så I kan tale om, hvorfor I synes, hun er supergo’. Og måske har du brug for mor eller far til at hjælpe med at udfylde skemaet. Husk, at sidste frist for at melde din leder til konkurrencen, er den 1. oktober.

9

Spejderi


Var du også på spejderlejr i sommer? Videbæk Gruppe tog til Norge og havde det så sjovt, at de næsten ikke ville hjem igen! Pigerne kom hjem med mange udenlandske mærke og tørklæder. Det var en fantastisk oplevels r e!

ge i landslejren, ta del at r fo rge No l ti e pp Gru k ebæ Vid e I juli rejst t. som Norges speiderforbund havde arrangere 10

Spejderi


Den dag, hvor turen gik til Prædikestolen, som er en kæmpe klippe med superflot udsigt, var det tåget, og det regnede. Da pigerne kom tilbage til lejre, var de alle gennemblødte.

Samme dag, som lejren sluttede, havde Natasja fødselsdag. Hun fyldte 12 år og vågnede op til sang og massevis af balloner i sovekabinen.

Færgeturen til lejren i Stavanger tog 11,5 timer! 11

Spejderi

Maja og Freja blev gode venner med en anden spejdergruppe, som tog dem med på hike. Maja glædede sig så meget til hiken, at hun blev helt syg af spænding! Heldigvis nåede hun at blive rask, inden gruppen vandrede afsted.


UNGLEDERS ALLERSEJESTE! Skal du med på UNGleder, så møder du dem helt sikkert! Juniorstaben. Juniorstaben er den yngste del af staben, og dem der selv har gennemgået alle UNGlederkurserne. De er nu klar til at hjælpe dig og give dig en lige så stor pigespejderoplevelse, som de selv har fået. Juniorstaben er dem, der tager sig af dig på lejrpladsen, holder øje med, at du får lavet noget god bålmad, og at dine barduner ikke er alt for slappe, inden du skal sove – og så får de også lov at hjælpe lidt til med stabens spændende moduler. I efterårsferien møder du blandt andet Trine, Sofie, Luna og Michelle. De glæder sig alle sammen til at være ’bag kulisserne’ som en del af staben og give dig en fantastisk ungleder-oplevelse. De fortæller her om deres bedste minder og giver gode råd til et godt UNGlederkursus. De er enige om, at det allerbedste ved UNGleder er veninderne – og tørre sokker.

MICHELLE SCHALBURG 17 år, tidligere Egå, UNGleder 1 Hvad er det sjoveste, du selv har været med til på UNGleder? Smølfe-natløb på UNGleder 3 i 2012.

Hvad ved du nu, som du ikke vidste før UNGleder? At selv om det måske er lidt koldt og det regner en smule, så kan man bagefter se tilbage på en superfed uge, hvor man har lært nogle nye mennesker at kende.

12

Spejderi

Dit bedste UNGleder-råd? Hvis dit tøj er blevet vådt, så sig det til staben, så det kan komme til tørre!


LUNA HJORTH SCHOW 15 år, Bornholm, UNGleder 2 Hvad er det sjoveste, du selv har været med til på UNGleder? At luske rundt på de forbudte stab-stier, komme til at tage to kager, holde små møder på de varme toiletter på Øvre og lave lidt sjov og ballade! De små numre, vi har lavet, har helt sikkert gjort, at jeg er blevet ved, og jeg håber inderligt, at der er nogle nye deltagere, der går i vores fodspor, så vi kan se, hvordan vi selv har været, og grine højlydt af det sammen!

Hvad ved du nu, som du ikke vidste før UNGleder? At jeg kan gøre en forskel, og at jeg kan klare mig selv. Man lærer sig selv at kende, når man er af sted.

13

Spejderi

Dit bedste UNGleder-råd? Åbn jer, vis verden hvem I er, og hvad I har at byde på. Det er fantastisk at være af sted, så lad ikke regn, kulde, mudder eller en masse blæst slå jer ud. Jeg har aldrig været så stolt af mig selv, som hver gang jeg er kommet hjem fra UNGleder, helt til Bornholm, ligget i min seng og sagt til mig selv, ”Luna, du overlevede!”. I mærker denne følelse, når I har overlevet og kæmpet jer igennem de her fantastiske oplevelser!


SOFIE NØRBY 15 år. Haderslev, UNGleder 2 Hvad er det sjoveste, du selv har været med til på UNGleder? 36-timers mærket på UNGleder 3!

TRINE SOMMERLUND HANSEN 16 år, Hvalsø, UNGleder 2 Hvad er det sjoveste, du selv har været med til på UNGleder? Hele UNGlederkurset er en stor fest!

Hvad ved du nu, som du ikke vidste før UNGleder? At selvom jeg gør tingene på én måde, så gør de det på en anden måde et andet sted, og vi er nødt til at gå på kompromis.

Hvad ved du nu, som du ikke vidste før UNGleder? Hvordan man klæder sig ordentligt på, når man skal være ude i så lang tid. Jeg har også lært mere om lederrollen.

14

Spejderi

Dit bedste UNGleder-råd? Husk masser af sokker! Smil og vær glad!

Dit bedste UNGleder-råd? Hav en fest hele kurset og klæd jer ordentligt på!


15

Spejderi


Englen og høsten Så er det snart Mikkelsdag! TEKST Pernille Skovgaard Poulsen

I

gamle dage havde man mange flere helligdage, end vi har i dag, og nogle af dem fejrer man stadig i kirken i årets løb. Sådan er det for eksempel med Mikkelsdag. Mikkelsdag er den 29. september. Ifølge kristendommen er Mikkel den ærkeengel, der skal hjælpe folk ind i paradis. Han kaldes også for Mikael. Samtidig er Mikkelsdag også den dag, hvor man i mange år fejrede, at nu var høstarbejdet slut, og man fejrede derfor, at der var mad til vintermånederne. Men det var ikke altid, at høsten gik godt, og så skulle man spare på maden i vinteren. I dag kalder man det ikke Mikkelsdag i kirkerne, men man fejrer mange steder høstgudstjeneste. I mange kirker tager man på denne søndag korn, frugt og grønt med ind i kirken. Det gør man, fordi man er taknemmelig for at få mad. Der er jo mange steder rundt om i verden, hvor folk ikke altid får mad. 16

Spejderi

Mikkelsdag


Fismand, Kælling og Stodder Når man høstede i gamle dage, havde man forskellige traditioner. En af traditionerne handlede om det sidste neg, altså det sidste bundt korn. Det gjaldt nemlig om ikke at være den, der skulle binde det sidste neg. Hvis man var pige, sagde skikken nemlig, at den der bandt det sidste neg, ville blive dårligt gift. Traditionen med det sidste neg gik også ud på, at man klædte neget ud som en person og kaldte det for eksempel Fismanden i Sønderjylland, Kællingen på Langeland og Stodderen i Vendsyssel.

”Det sidste Læs”

Ved hjemkørslen af det sidste læs fra marken stod ”kællingen” - det sidste neg på læsset. Den, der blev sidst færdig med at høste, fik ”kællingen”. 4.

Maleri af H.J. Hammer, 184

17

Spejderi


Opgave 1: Farv felterne med kløver i og find det første bogstav.

Du skal løse fire opgaver for at finde kodeordet. Hver opgave giver et bogstav, som du skal sætte sammen til et ord. Kodeordet sender du til tr@pigespejder.dk, og så er du med i lodtrækningen om en præmie fra Webfryd. Resten af opgaverne er hyggeopgaver. PS. Kodeordet er noget, der kan bindes.

Opgave 2: Hvornår er det Mikkelsdag? Du finder det andet bogstav til kodeordet efter det rigtige svar. 29. august (L) 29. september (N) 29. oktober (R)

Opgave 4: Opgave 3:

Det fjerde bogstav i kodeordet finder du ved at bruge morsenøglen.

Det tredje bogstav er et tal og et bogstav, der næsten er ens.

Kodeordet er:

....................................................

– mail det til tr@pigespejder.dk og deltag i konkurrencen!


HYGGE 2 · Lækker mad! Find 15 ord og gæt hvilken ret, ingredienserne kan blive til.

HYGGE 1 · Find 6 fejl Kig godt på billederne og sæt ring om de 6 fejl.

1

Find: ANANAS · CHILI · KEBAB · KYLLING · MAJS · MEL · OLIVEN · OST · PAPRIKA · PEPPERONI · REJER · SALT · SKINKE · TOMATSOVS · VAND

Løsninger på opgaverne i sidste nummer: 1: Tusindben 2:

A: Er den tilskadekomne… - rød: Såret skal forbindes. -b  lå: Hjælp hende med at trække vejret. - bleg: Læg personen ned. B: Rugbrød med leverpostej

3: Find 6 fejl:

2 2

4: Ja, vi er danske spejdere (nr. 14) Vinderen fra sidste nummer: Anne-Sofie Johansen – TILLYKKE!


Afsender: De grønne pigespejdere, Arsenalvej 10, 1436 København K

– altid et besøg værd!

T-shirt

Str. 12, 14 og 16 år

200,- kr.

Mug 15,- kr. NYHED

Penalhus 50,- kr.

www.webfryd.dk

Der tages forbehold for tryk fejl og udsolgte varer

NYHED

Spejderi september 2013  

Spejderi er De grønne pigespejderes blad til piger i alderen 5-14 år. Spejderi udkommer fire gange om året.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you