Page 1


Udgivet af De grønne pigespejdere ISSN 0901 - 3024 Forsidefoto: Monica Lausten Redaktion Pernille Skovgaard Poulsen (ansvarshavende) Jyllandsgade 63 A, 1. tv 6700 Esbjerg tlf: 51921987 e-mail: pernillepigespejder@gmail.com

4

Sommeraktiviteter for alle Mal med blomster eller dekorer din egen sten.

Maja Brandstrup Andersen Løkkegade 21, 1. th. 9000 Aalborg tlf. 60 77 22 28 e-mail: majabrandstrup@gmail.com Marie Borregaard Vinther Søkildevej 62 8680 Ry tlf. 29 92 66 19 e-mail: mariebvinther@hotmail.com Monica Lausten Snehvidevej 3 9700 Brønderslev tlf. 27 28 23 97 e-mail: monica@pigespejder.dk

10

Inge Ansine Jensen Grenåvej 681 A nr. 7 8541 Skødstrup tlf. 22 97 62 83 e-mail: ingeansine@yahoo.dk Caroline Frederikke Trinskjær Haremosen 20 2880 Bagsværd tlf. 30 11 21 29 / 39 66 14 21 e-mail: caroline-frederikke@hotmail.com

12

Sine Søe Hundslundvej 29 2770 Kastrup tlf. 25 52 27 98 e-mail: sinesoe@gmail.com

Hvem er Sankt Hans? Bliv klogere på Sankt Hans og lav din egen heks

Hvad gør man, hvis ens ven har fået en flødekaramel galt i halsen? Kom med til Herning, hvor de har haft besøg af falckredder Lasse

Layout Omedia Grafisk, 9000 Aalborg Tryk

one2one Odense a/s

Oplag 5.000 stk. Spejderi er trykt på 115 g svanemærket papir. Indsendelsesfrist for stof til næste nummer er den 19. juli 2013. Indlæg bedes sendt som e-mail eller på cd-rom. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte eller afvise indlæg.

14

Et burmesisk eventyr Nanna har skrevet dagbog fra Burma

Artikler må citeres med kildeangivelse. Fotos og illustrationer må kun benyttes efter aftale med redaktørerne. Bladbestilling De grønne pigespejdere Arsenalvej 10, 1436 København K tlf. 33 12 95 38 info@pigespejder.dk www.pigespejder.dk

18

Quiz Brug en regnvejrsdag til lidt hjernegymnastik


Hilsen fra Spejderi Det er sommer, og vi håber på masser af solskin og varme sommerdage. Derfor har vi i dette Spejderi fundet spændende aktiviteter, som du kan lave udenfor i det gode vejr.

Du kan også læse om, hvad du skal gøre, hvis din veninde får en flødekaramel galt i halsen, når I er på spejderlejr. I Herning har smutterne nemlig haft besøg af en falckredder, og Spejderi fik lov til at være med. Du har sikkert tit prøvet at lave bål til spejder, men den 23. juni bliver der tændt masser af bål rundt om i landet, fordi det er Sankt Hans aften. Men ved du, hvorfor vi fejrer Sankt Hans? Det kan du læse om i dette Spejderi, og måske du kan få ideer til en hyggelig Sankt Hans aften med bål og snobrød. Prøv at forestille dig, at der ingen spejdere er – det er ikke nogen rar tanke, vel? Sådan er det i Burma. På side 14 kan du læse 16-årige Nannas rejsedagbog fra Burma, og læse hvad pengene fra Spejderhjælpen blandt andet går til. Vi ønsker alle en rigtig god sommer med masser af spejderoplevelser,

Spejderhilsner Redaktionen


hjemmelavet kul Du kan nemt svide dit eget trækul over bål. Klip nogle cirka 1-1,5 centimeter tykke friske grene fra et træ og klip dem i kortere stykker. Læg grenstykkerne i en gammel dåse. Lav huller i dåsens låg og bund. Lav et godt, stort bål og placer dåsen mellem gløderne. Hold nu øje med dåsen. Først kommer der hvidlig damp ud af hullerne. Derefter blå gasser. Når der ikke kommer så meget røg ud af dåsen mere, er trækullet færdigt. Nu kan du bruge det til at tegne med.

4

Spejderi


naturmaleri Du kan lave et rigtigt flot maleri ved at bruge naturens egne materialer som tusser eller maling. Find et godt sted med masser af planter. Pluk planter og blomster med forskellige farver og gnub dem ud på et stykke kraftigt tegnepapir. Du kan lave en flot naturbaggrund med mange farver. Prøv dig frem og bliv overrasket over hvilke farver, der kan komme ud af en blomst.

Til sidst kan du tegne et dyr på maleriet. Du kan bruge en blyant, men det bliver også flot med kul fra bålpladsen eller kul, I selv laver (se modsatte side). Dyret kunne være et dyr, du finder mellem planterne. Måske en edderkop eller en bænkebider.

5

Spejderi


krabbefiskeri Strandkrabben er den mest almindelige krabbe i Danmark og lever på lavt vand i alle vores fjorde og farvande, undtagen på den jyske vestkyst hvor den kun findes i Vadehavet. Strandkrabben hører til de ti-benede krebsdyr, og har to klosakse og otte ben. Strandkrabben er et rovdyr og ådselæder. Det betyder, at den spiser andre dyr, både levende og døde. Prøv at fiske krabber fra en mole eller badebro. Lav din egen krabbefisker ud af en tøjklemme, snor og et 5-8 cm langt plastikrør/pind. Bind snorens ene ende gennem øjet på klemmen. Snorens anden ende binder du fast om plastikrøret/pinden. Du kan nu rulle snoren op på pinden. Sæt madding på klemmen. Krabberne kan godt lide bacon! Men det kunne også være en blåmusling eller et stykke fisk. Hejs klemmen ned i vandet og vent nu lidt. Når en krabbe bider på, hejser du forsigtigt klemmen op. Hav eventuelt et fiskenet parat, som du kan samle krabben op i, hvis den falder af snoren. Husk at sætte krabberne ud igen, når du har kigget på dem.

6

Spejderi


strandsten Hvis du går en tur langs Danmarks kyster, vil du næsten altid kunne finde flotte sten. Sten er ganske fascinerende, og de har en rigtig lang historie. Granitter og gnejser er ofte 1-2 mia. år gamle. Sandsten kan være dannet for 600 mio. år siden. Kalk og flint er dannet for ca. 60-70 mio. år siden, da Danmark var dækket af hav. Sand er faktisk bittesmå sten, der oftest består af kvarts. Prøv at kigge på sandet gennem en lup, og du vil opdage, hvor forskellige sandkornene er. Hvis du gerne vil lære de forskellige sten at kende, er det en god ide at få fat i en bog om sten. F.eks. ”Sten – lær stenene ved stranden at kende” af Ellen Merete Dyhr-Larsen. Det er en god begynderbog.

tegn på sten Det er rigtig hyggeligt at tegne på sten. Og det kan ikke gøres forkert. Find først flotte sten på stranden. Måske de glatte, lyse og runde. Eller måske én, der har en sjov form. Brug en tynd sort tusch (vandfast), der ikke afgiver farve for hurtigt. Du kan tegne mønstre, natur eller måske et motiv fra stranden, f.eks. en fisk eller et forstenet søpindsvin.

7

Spejderi


Naturkunst på stranden med sten Det er også sjovt at bruge stenene til at lave kunst med. LandArt er en bestemt form for kunst, som er lavet af naturens materialer i naturen. Kunst skulle gerne overraske forbipasserende, og det gode ved denne kunst er, at den forsvinder lidt efter lidt, når stenene for eksempel igen skylles ud i havet. Vælg et sjovt motiv og brug derefter stenene til skabe et billede. Til venstre er der vist et eksempel på et fyrtårn, nærmere betegnet Lyngvig Fyr ved Hvide Sande. Fyret er hvidt med røde vinduer, og der er derfor valgt lyse og røde sten til selve fyrtårnet. Prøv selv, og hold øje med forbipasserendes reaktioner bagefter.

TEKST: Naturvejleder Helle Ansine Jensen, Ringkøbing-Skjern Museum og Ringkøbing-Skjern Kommune FOTO: Helle Ansine Jensen 8

Spejderi


Fuglekikkert Det er sjovt at studere fugle, og man kan se dem rigtig mange steder. Du kan lave en kikkert, som du kan bruge til at kigge på fuglene med. Tag to tomme toiletpapirsruller og mal dem. Få en voksen til at hjælpe dig med at hæfte dem sammen med en klipsemaskine, så du får en kikkert.

Vis os hvad du har lavet Hos Spejderi vil vi rigtig gerne se de ting, du har lavet. Få din spejderleder eller mor eller far til at tage et billede af dig med dit naturmaleri, din kikkert eller de sten, du har tegnet på, og send det til: tr@pigespejder.dk Så trækker vi lod blandt det indsendte om en gave fra Webfryd. Vi søger for at lægge billederne på hjemmesiden.

9

Spejderi


TEKST Pernille Skovgaard Poulsen

Hvem er

Sankt Hans? Den 23. juni fejrer vi Sankt Hans aften. Men hvorfor er det egentlig, at vi tænder store bål og brænder hekse af Sankt Hans aften?

Fætter Hans Hans er en dansk forkortelse for Johannes, som var Jesus’ fætter. Det var Johannes, der døbte Jesus. Derfor bliver han kaldt Johannes Døberen. Johannes Døberen blev halshugget og kåret som helgen. Derfor blev hans fødselsdag den 24. juni til en helligdag. I Norden har vi tradition for at fejre helligdage aftenen inden helligdagene. Derfor holder vi Sankt Hans aften den 23. juni i stedet for den 24. I dag er den 24. juni ikke længere en helligdag, men mange fejrer stadig Sankt Hans aften. Til Sankt Hans markerer vi også, at dagene bliver kortere indtil jul, hvor dagene igen bliver længere. Måske har du også regnet ud, at Sankt Hans er et halvt år før jul? Johannes Døberen har nemlig fødselsdag et halvt år før Jesus.

Heksemutter på bålet Du har sikkert set, at der tit er hekse lavet af gammelt tøj på bålet. Men ved du hvorfor? I gamle dage mente man, at aftenen før en helligdag var magisk. Man troede, at hekse og trolde var meget aktive på disse aftener, og derfor tændte man bål for at skræmme dem væk. Dengang var folk nemlig bange for hekse og trolde. For cirka 100 år siden begyndte man at lave kludedukker, der skulle ligne hekse til at brænde på bålet. Før i tiden brændte man nemlig mennesker på bålet, hvis man troede, de var hekse. Men det gør man selvfølgelig ikke mere.


Ideer til en hyggelig Sankt Hans Aften Find noget gammelt tøj og nogle pinde og lav en heks. Du kan for eksempel bruge en hvid strømpe som hoved, hvis du putter avispapir indeni. Derefter kan du tegne et ansigt eller lime knapper på som øjne. Hvis du laver et kryds af to pinde, har du et godt udgangspunkt til en heks. De vandrette pinde kan være arme, og den øverste del af den lodrette kan bruges til at sætte hoved på. På ”kroppen” kan du lave en kjole. Husk, det er kun fantasien, der sætter grænser.

Det er hyggeligt at lave snobrød over et lille bål, eller riste skumfiduser. Husk, at man ikke må lave bål alene men kun sammen med en voksen. Hvis det er tørt, skal man være opmærksom på, om der er forbud mod åben ild. God fornøjelse

11

Spejderi


Hvad gør man, hvis ens ven har fået en flødekaramel galt i halsen? TEKST og FOTO: Inge Ansine Jensen

Det ved smutterne i Herning Gruppe, som har fået besøg af falckredder Lasse Nielsen, der arbejder ved Falck i Herning. Lasse er kommet forbi Hedeagerkirkens spejderlokale for at lave en lille førstehjælpseksamen for smutterne. Første del af spejdermødet er undervisning i førstehjælp, og Lasse fortæller, at de vigtigste huskeregler kan deles op i blå, bleg og rød. Da pigerne har lært og øvet sig i alt, smutter de en tur udenfor i solen og bliver fotograferet til Spejderi. Imens er der sket en masse ulykker med deres ledere, Margit, Nicole og Kirsten, og pigerne skal derfor til førstehjælpseksamen. Margit er blevet bleg, Nicole er blevet blå, og Kirsten er blevet rød! Så hvad skal der gøres?

Heldigvis kan smutterne i Herning nu både lægge forbinding, lægge i aflåst sideleje, banke guldkarameller ud af lungerne og ringe efter ambulancer, og som otteårige Mathilde S. konstaterer, så har de ”lært, hvordan man kurerer syge med førstehjælp!”. Men det allersjoveste, ifølge niårige Karla, venter til sidst, for så må de selv få sminke på, og pludselig er der masser af sårede smuttepiger i kælderen under Hedeagerkirken i Herning en fredelig mandag i april.

12

Spejderi

r 9 år, Smutterne i Herning Gruppe. Fra venstre er det Dagma Thea år, 8 Anna år, 9 M. de Mathil år, 8 S. de Karla 9 år, Mathil ka og 9 år, Simone 6 år og Cecilie 8 år. Til mødet var Rebek Sille fraværende.


Er den tilskadekomne BLÅ?

Så er det fordi, hun har svært ved at trække vejret. Er personen bevidstløs, skal hun lægges i aflåst sideleje, så hun ikke bliver kvalt i sin tunge eller i opkast. Er personen vågen, så skal man slå hårdt mellem hendes skulderblade. På den måde banker man ind på hendes lunger, og det er godt at gøre, hvis der sidder en guldkaramel i halsen.

Er den tilskadekomne RØD?

Så er det fordi, hun bløder rigtig meget, og såret skal forbindes hurtigt. Man skal binde en forbinding stramt om såret, og så skal man sørge for, at knuden bindes lige oven på såret. Hvis det bløder rigtig meget, kan man lægge en sten oven på den første knude og bagefter lægge endnu en forbinding på. Så presser stenen ned på såret og holder blodet inde i kroppen. Når man har forbundet såret, skal man sørge for at holde det tilskadekomne sted højt, så blodet render væk fra såret. På billedet sørger falckredder Lasse for at give Simone en stram forbinding om armen.

Det er farligt at have besøg af en falckredder. Anna har fået et stort, åbent sår, og Thea har fået et blåt øje.

Er den tilskadekomne bleg?

Så er det fordi, der ikke kommer blod og ilt nok til hjernen. Man kan blive bleg, hvis man for eksempel bløder meget, så blodet render ud i stedet for at rende op til hjernen. Hvis man lægger personen ned, kan blodet bedre løbe rundt i hele kroppen, og personen vil blive mindre bleg og mindre svimmel.

Mathilde S. og Karla er også kommet slemt til skade med deres arme. 13

Spejderi

Mathilde M. og Dagmar har været spejdere i nogle år, og de er især glade for at lege ude og være på løb. Måske er det derfor, de har forladt blodbadet i kælderen og hellere vil sidde oppe i kirkens entré og nyde dagslyset?


Hej seje pigespejder Tekst & foto: Nanna Graae Thorup, Odder gruppe, Kattegat

Mit navn er Nanna. Jeg er 16 år og har en helt fantastisk historie at dele med jer. I vinterferien rejste jeg sammen med tre andre danske spejdere til et af verdens mest fjerne og fattigste områder i landet Burma. Jeg tog af sted på vegne af Spejderhjælpen. Den kender I sikkert som den uge, hvor vi arbejder for vores familie og venner for at samle penge ind. Hør her, hvad jeg oplevede!

esiske studerende.

Her er Nanna sammen med en af de burm

Dag 1. Velkommen til Thailand Det er blevet mørkt, da vi endelig når frem til det gæstehus, som er sidste stop, inden vi krydser grænsen til Burma og Karenstaten. Forud for vores ankomst har vi rejst i godt og vel to døgn, og så er det endda min første flyvetur nogensinde. 14

Spejderi

Faktisk var jeg ikke det mindste nervøs. Måske skyldes det, at jeg har langt større og uforudsigelige oplevelser i vente, og så kender jeg endda ikke de tre andre spejdere, jeg er af sted med. Men de er super søde og klar på at tage del i det eventyr, vi har foran os i den karenske landsby.


Herover: Den danske spejdergruppe. Bagfra og frem Henrik, Benjamin, Mie og Nanna. Til venstre: Karen Teacher Training College, hvor vi boede.

Dag 2. Vi krydser grænsen Burma har i mere end 50 år været et lukket land, hvor militæret bestemmer. Indbyggerne har ikke haft mulighed for at forlade landet, selvom det kun er floden Irrawagi, der adskiller Burma fra Thailand. Floden er lidt som en dansk motorvej for folk fra Karenstaten. Vi ankommer til den lille landsby Kho Kay, hvor lærerseminariet ligger skjult bag en stejl bjergskråning og skovens træer. Husene her er lavet af bambus. Piger og drenge skal sove hver for sig, og vi skal alle ligge under myggenet, så vi ikke bliver syge med malaria. Om aftenen mødes vi i fælleshuset for at fortælle hvem, vi er, hvorfor vi er her, og hvad spejder egentlig er for noget. Burma er et af de få lande i verden, der ikke har spejder, så de er meget

nysgerrige om vores spejderarbejde. Vi leger danske lege og serverer rugbrød med leverpostej og dansk slik til dessert. Heldigvis synes de, det smager godt. Især slikket falder i god smag! Dag 3. Vi besøger skoler I dag besøger vi to skoler. Den første er i en ganske lille landsby med cirka 12 elever fra 5-12 år. Børnene er utroligt nysgerrige og generte, da vi stikker vores hoveder ind under bananbladstaget til deres klasselokale. Men der går ikke længe, før vi begynder at grine og smile, da vi sammen leger banke banke bøf og en leg med dyrelyde. Den anden skole har omkring 50 elever. Det er spændende at se, hvordan klasselokalerne er indrettet forskelligt fra mit eget derhjemme på efterskolen. Der er to overdækkede lokaler. Hvert 15

Spejderi

lokale er delt op af tavler, der opdeler eleverne i klassetrin. Hos de større elever er der endda sat bambusværk mellem klasserne. På tavlerne bliver de undervist i ting, jeg kender hjemmefra. Vi lærer, at de i alt har fem fag: engelsk, burmesisk, karensk, geografi og matematik. Den sidste dag. En festlig afslutning Den sidste aften holder vi det, jeg ville sammenligne med et lejrbål på en dansk sommerlejr. Godt nok har vi ikke noget bål, men underholdningen mangler ikke. Skiftevis leger vi danske og karenske lege, og flere optræder med alt fra traditionel dans til sanglege og boybands. Under aftenen går det op for mig, at denne rejse ikke bare har været en rejse, men et sandt eventyr. Jeg har spist mig mæt i ris med varme små


Herover: Vi fortæller en skole om Danmark og hvad det vil sige, at være spejder. Til højre: Undervisning af en 1. Klasse i en af de nærliggende landsbyer. Nederst: Vi leger banke-banke-bøf.

retter morgen, middag og aften. Jeg har oplevet, hvordan det er at være karener. Hvordan man selv i de fjerneste dele af verden kan undervise børn med ikke andet end en smule hjælp fra os danske spejdere til at købe papir og blyant. Jeg har set, hvordan netop din indsats i Spejderhjælpsugen betyder noget, og at vi sammen kan skabe en bedre fremtid for karenske skolebørn. Jeg vil hvert fald være med til at gøre en forskel i Spejderhjælpsugen 2013. Vil du være med?

16

Spejderi


indien

kina

bangladesh

Myanmar laos

0

500 Kilometer

Thailand

Herover: Kort over Myanmar - provinsen Karen. er markeret med ovalen. Til venstre: Vi lærte dem den internationale spejderhilsen.

Hvordan ser en almindelig dag ud for et barn i Karenstaten i Burma? Kl. 04 Karenernes dag begynder. De samles om flagstangen, hvor de beder morgenbøn og synger deres nationalsang. Bagefter går de ned for at læse lektier, selvom det er mørkt. Kl. 7 Så er der morgenmad, inden skolen starter. Kl. 8 Nu begynder skoledagen, præcis som i mange danske skoler. Cirka kl. 12 Siesta! Børnene holder pause og laver mad, som de spiser til frokost, inden undervisningen går i gang igen. Eftermiddag Når børnene har fri, sætter de igen kog i gryderne, mens de arbejder med de huslige pligter hele eftermiddagen. Fritid er der ikke meget af. Men er der en ledig stund, spiller de cane ball. Aften Godnat.

17

Spejderi

Få besøg af Nanna og fortællekaravanen Skal din spejdergruppe have besøg af Nanna og hendes tre spejdervenner, Mie, Henrik og Benjamin? Som optakt til Spejderhjælpsugen i september tager de fire rundt i Danmark og fortæller om alt det, de har oplevet på deres spændende rejse i Burma. Fortællekaravanen, som de kalder sig, vil blandt andet vise billeder og video-interviews med nogle af de unge, de mødte på deres tur. Til sidst vil der være mulighed for at prøve at spille det populære boldspil cane ball, en slags volleyball spillet med fødderne. Og så får I ideer til, hvordan jeres gruppe kan tjene penge i Spejderhjælpsugen. Sig til din gruppeleder, at … … det er gratis at få besøg af fortællekaravanen. Foredraget kan tilpasses, så det ikke varer længere end jeres normale spejdermøder. I kan også overveje at lave et fælles arrangement for alle spejdergrupper og korps i jeres lokalområder. Fortællekaravanen rejser rundt i landet i juni, august og september.


3. Find 6 fejl Kig godt på billederne og sæt ring om de 6 fejl.

1. Rebus Kan du regne ud, hav der står her:

1

2. Et par pørgsmål:

A. H  vad var de vigtigste 3 hus keregler, som smutterne lærte i Herning?

2

B. H  vad serverer Nanna og hen des spejdervenner til aftensmad i Burma?

4. F  ind en sang i sangen Find de manglende bogstaver og find et stykke fra en spejdersang. Bagefter skal du finde titlen på sangen og skrive hvilket nummer sangen har i sangbogen:-)

Ja, _i er d_nske spejdere og løftet, som blev givet en vårdag bruse_de og f_i, står på vor pand_ skrevet: For Gud, for konge og fædreland. Hvor end dig live_ stiller, vær rede, når det gælder, med hjerte, h_ og hånd. Vær _ede! Hør den stormens _l, som gennem verden _krider, hold spændt din streng, hold blan_ din pil – Nu er det brydningstider. Nu knytter vi v_rt broderbånd i _enskab og i gamm_n, nu smeder vi det sammen om hele Da_marks land


5. Ordkryds Find så mange ord du kan:

Løsninger på dette nummers opgaver Vinderne af sidste nummers quiz har fået besked og hver modtaget en gave fra Webfryd. Nye svar skal sendes til: De grønne pigespejdere, Arsenalvej 10, 1436 København K, att. Tania Rusbjerg – senest den 1. august 2013, så deltager du i konkurrencen om en gave fra Webfryd. 1. Rebus:

___________________________________

2. Spørgsmål A: ___________________________________________________ B: ___________________________________________________ 3. Find 6 fejl. (Tegn en ring om fejlene)

2

Løsninger på opgaverne i sidste nummer: 1: Find 6 fejl:

4. Find en sang i sangen Sangen hedder:________________________________________ – og har nummer:______________________________________ 5. Ordkryds Skriv de ord, du har fundet:_____________________________ _______________________________________________________

2: B: Der er 4 søndage i advent 3: C: Disneys juleshow sendes den 24. december om eftermiddagen. 4: B: Jesus blev født i Bethlehem 5: A: Man spiser tit and juleaften 6: C: Der var (meget usædvanligt) 25 afsnit af DRs julekalender, Julestjerner.

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ Navn:

_________________________________________

Adresse:

_________________________________________

Postnr. og by: _________________________________________


Afsender: De grønne pigespejdere, Arsenalvej 10, 1436 København K

Tørklæde 55,- kr.

Flydende nøglering 20,- kr.

Bamse sovepose 130,- kr.

www.webfryd.dk

Der tages forbehold for tryk fejl og udsolgte varer

Bamse liggeunderlag 30,- kr.

Spejderi juni 2013  

De grønne pigespejderes medlemsblad www.pigespejder.dk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you