Page 1

Kauniit kodit

5,90 Marraskuu 2015

TEE ITSE JOUL UN HELPOT KORIST EET KIERRÄTÄ & TUU NAA

KaritaTykka: Aito ruoka kuuluujouluun

t e s i o t h e Vaihto

H

JOULUHERKUT

MITÄ LAHJAKSI? JOULULAHJAVINKIT JOKA KUKKAROLLE

KAUNIIT JOULUISET KODIT

Joulukoti 2015

1


JOULUTARJOUS KAUNIIT KODIT -KIRJAT

Huippuedullisesti!

NYT 19,90€ (ovh. 59,90€) OSTA KIRJAT HELPOSTI JA NOPEASTI – WWW.BESTORE.FI 2

Joulukoti 2015


PÄÄTOIMITTAJA

Inkeri Ala-Peijari inkeri@joulukotilehti.fi

Toimitussihteeri

Ilona Savitie ilona@joulukotilehti.fi

Toimittajat

Anna-Maria Kasanen Jaana Pakarinen Marjo Peltoniemi

Valokuvaajat

Mikko Ala-Peijari Risto Ala-Peijari

LEHDEN ULKOASU

Mikko Ala-Peijari mikko@joulukotilehti.fi

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA PhotoCompany Oy Finland

TOIMITUSJOHTAJA Mikko Ala-Peijari

TOIMITUS

Tarinatie 12 B, FI-01390 Vantaa Puh. (09) 4241 7009 toimitus@joulukotilehti.fi www.joulukotilehti.fi www.photocom.fi

PAINOPAIKKA

Reusner As ISSN 1799-2249

Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin kopioiminen ilman lupaa on kielletty.

Joulukoti 2015

3


– Paras kauppa netissä!

WOOUF Nipuksi käärittyä setelikasaa esittävä säkkituoli on osa barcelonalaisen Wooufin persoonallista tuotevalikoimaa. Pinoamalla näitä tyynyjä kotiisi voit leveillä eläväsi kuin Kroisos. 4

Joulukoti 2015


AIGHT

TOAST LIVING

CHARLIE CRANE

MEROWINGS

Uudistimme verkkokauppamme! K채y tutustumassa ja osta Joulun parhaat lahjat Bestoresta! GIBAS

www.bestore.fi Joulukoti 2015

5


MEROWINGS Yhdistä elementtejä villistä luonnosta oman kotisi mukavuuteen. MeroWingsin fotorealistiset Birch, Forest ja Ash -istuimet ja tyynyt kutsuvat koskemaan. Niiden ylellinen päälliskankaan samettinen sileys yllättää ensi kertaa koskettaessa. Monet tuoteperheen tuotteista soveltuvat myös ulkokäyttöön vaikka terassille. Korkealaatuisesta pleksilasista valmistettu Tray Octagon -tarjotin muuntaa kaikki MeroWingsin Tree-istuimet, sekä samanmalliset rahit sivupöydiksi. Tutustu mallistoon tarkemmin Bestoren verkkokaupassa.

BIRCH SOHVA

BIRCH- JA FOREST RAHI

6

Joulukoti 2015


UUS

I

RUNWAY SHOPPER ASH

FOREST SOHVA- JA ISTUIN ULKOKÄYTTÖÖN

BIRCH TYYNY

SAARNI ANNUAL RING -TYYNY

RUNWAY SHOPPER LIGHT SIENA

UUS

I

Uudistimme verkkokauppamme! Käy tutustumassa ja osta Joulun parhaat lahjat Bestoresta!

www.bestore.fi Joulukoti 2015

7


8

Joulukoti 2015


pääkirjoitus

Astetta rennompi joulu Malli Ira ja toimitussihteeri Ilona JouluKodin muotikuvauksissa lokakuussa

O

nko tämä joulu tehtävälistoja, kiirettä ja minuutintarkkaa valmistelua? Vaikka joulukauden lehdet ovat täynnään uusia reseptejä, tee se itse -vinkkejä ja koristeluideoita, kaikkea ei tarvitse suorittaa samalle joululle. Jätä jotain seuraavaankin vuoteen. Yksi vaihtoehto on pysäyttää joulun touhuaminen alkuunsa, ja keskittyä jouluvapailla vain nauttimaan kiireettömyydestä ja levosta. Mutta osaako sitä, jos on joka vuosi ennenkin laittanut, tehnyt, puunannut ja askarrellut… Yrittää kannattaa silti: tee vaikka se tuttu pitkä tehtävälista, mutta kokeile karsia siitä jotain pois. Joulusaunan siivous – ehtii tehdä myös tammikuussa. Piparkakkutalo – osta vaikka joulumyyjäisistä. Itse tehdyt joulukortit – mahtaisiko kukaan pahastua, jos vaikka ostaisi ne kortit tänä vuonna valmiina? Tai mitä jos lähtisi hotelliin jouluksi? Suomen suurimmissa kaupungeissa on hotelleja mistä valita, ja hotellissa aamupuuro on takuuvarmasti valmiina pöydässä ja kuusenkoristeet ojennuksessa ilman omaa vaivannäköä. Tätä kirjoittaessa lokakuun lopulla tilaa oli vielä monessa hotellissa. Kai Joulupukki osaa myös hotelliin tulla, löytäähän se muutenkin kaikkialle! Rauhaisaa joulua odotellen

Ilona Toimitussihteeri, JouluKoti-lehti

Joulukoti 2015

9


�Sisältö� 13

10

29

9

Pääkirjoitus

13

Matkalla JouluKotiin

14

Talvikauden hetkissä

19

Joulukalenteri on odotettu perinne – vaikka tarina onkin uusi

20

Joulutunnelmaa eri kulttuureista

29

Valoa hämärtyvään talvi-iltaan

34

Uudistetun kaupunkikodin joulu

44

Kuusen oksilla: koristeet

46

Tuoksut osa tunnelmaa

54

Tuiki tuiki tähtönen: latvatähdet

56

Jotain uutta, jotain vanhaa…

64

Adventtikynttilät, moderni klassikko

66

Harkittua harmoniaa

Joulukoti 2015

34


46

56

77

86

73

Hyvän mielen lahjavinkit

77

Avara näköalapaikka luontoon

85

Kaikki ihanaan jouluun

86

Villan ja pitsin liitto: muoti

94

Hyvä idea: paketointi

95

Kierrätä ja tuunaa joulun koristeet

99

Tervetuloa meille: kranssit

100

Karita Tykkä: Aito ruoka kuuluu jouluun

104

Vaihtoehto joulun herkuille

110

Pöytä koreaksi: kattaus

112

Lounasbuffet pihamaan jouluvieraille

114

Tiedustelut

100 Joulukoti 2015

11


Ideoita ja inspiraatioita

keittiön ja koko kodin kalustukseen ja sisustukseen

Valitse mieleinen keittiö laajasta mallistostamme. Erinomainen suunnittelupalvelumme huolehtii, että keittiöstäsi tulee yksilöity kokonaisuus juuri sinulle – pienintä yksityiskohtaa myöten. Ala mestarikokiksi! Kotikeittiöihin tarkoitetut Electroluxin ammattikeittiötasoiset, huippulaatuiset Gourmet Range -kodinkoneet yksinoikeudella vain Topilta.

Varaa suunnitteluaika helposti ja nopeasti: t o p i - k e i tt iot .f i 12

Joulukoti 2015


Matkalla J O U L U KO T I I N

Ketä ovat Joulu, Kinkku ja Talvi? Joulu-nimisiä henkilöitä Suomessa on ollut viimeisen sadan vuoden aikana alle 20 - miehiä ja naisia tasapuolisesti yhtä harvassa. Talvi on annettu nimeksi vajaalle sadalle henkilölle, mutta Lumi alkaa olla suositumpi. 2010-luvulla Suomessa on nimetty Lumi-tyttöjä 1618 kappaletta. Kinkku on käytössä vain sukunimenä, ja tilaston mukaan Suomessa on tällä hetkellä 23 Kinkkua. (Väestörekisterikeskus, Nimipalvelu)

Joulukoti 2015

13


Juhlasesongin uutiset TEKSTI ILONA SAVITIE / KUVAT VALMISTAJAT

Muista jouluna saunarauha! Saunarauhaa on pidetty jopa kalliimpana kuin kotirauhaa tai joulurauhaa. Vielä tärkeämpää on olla hiljaa etenkin joulusaunassa - silloin eivät hyttyset kiusaa ensi kesänä. (Keski-Suomen museo) Kuva: Neulaset-laudeliina ja Terve-pyyhe, Lapuan Kankurit.

Poropostia suomesta! Joulutervehdys ulkomaille kerryttää nopeasti postimaksua, jos mukaan laittaa myös kirjettä suuremman lahjan. Kätevästi kirjekuoreen mahtuu vaikkapa kevyt paperileikkauskoriste, joita Helsingissä valmistaa saksalaissyntyinen korumuotoilija Wiebke Pandikow. Delivering Christmas -poro painaa vain 10 grammaa ja myydään valmiiksi kirjekuoressa. 11e, Silver Crane. 14

Joulukoti 2015


Ensimmäinen luukku Joulukuun päiviin piristystä tuo oikea joulukalenteri. Herkkusuulle sopii vaikkapa kotimaiset Fazerin Angry Birds tai Halvan Salmiakkikalenteri. Teeseitse-ihmiselle on tarjolla erilaisia laatikkomalleja, ja kynttiläfanille sopivat somat pikkutalot - yksi joka päivälle. Laatikosto Granit, pikkukynttilät Affari, kalenteriin kiinnitettävät numerotarrat Bloomingville/Ellos.

Joulukoti 2015

15


Syömään! Lintulauta voi olla designia siinä missä muutkin ulkokalusteet. Tai sitten kertakäyttöinen ja kierrätettävä - vai mitä sanot näistä kahdesta: Sagaformin Birdy sopii myös muotitietoiselle pikkulinnulle, Showroom Finlandin Fly Inn -lintulauta puolestaan joutaa kartonkikeräykseen, kun ruoka on syöty. Kurkkaa lisätietoja lintujen talviruokinnasta sivulta 112! Tiedustelut Sagaform ja Finnish Design Shop.

1,5 miljoonaa joulupuuta Suomalaiset hankkivat vuosittain puolitoista miljoonaa joulukuusta. Mutta jos aito kuusi ei innosta tai esimerkiksi allergia estää joulukuusihankinnat, kekseliäs ripustaa kuusensa vaikka verhoksi seinälle. Julgran-verhossa on jopa kiinteät led-valot mukana, Jotex.

16

korttia

Suomalainen lähettää keskimäärin 16 joulukorttia. Yhteensä joulukortteja kulkee postin mukana vuodessa noin 37 miljoonaa kappaletta. (Posti)

16

Joulukoti 2015


uutiset

Valkeata joulua? Lunta jouluksi vai ei? Sodankylässä on jouluna aina lunta, Helsingissä musta joulu on noin joka kolmas vuosi. Yleensä pohjoisessa lunta on lähes 40 cm, Keski-Suomessa 30 c ja Etelä-Suomessa 5-10 cm kerros. Viime vuosikymmenien runsaslumisin joulu on vietetty vuonna 1965. (Ilmatieteen laitos) Joulupallot 5,99e/4 kpl, Clas Ohlson.

Hannu, Kerttu ja elementtimökki

Joulukukka yksinäiselle Muista yksinäistä vanhusta, ja osta hänelle joulukukka. Tänä vuonna järjestetään jälleen Ole joulupukkina seniorille -kampanja, jossa ovat mukana monet kukkakaupat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Home Instead Seniorihoiva koordinoi ikäihmisten nimitietoja kukkaliikkeisiin, jossa voit käydä ostamassa valitsemasi joulukukan jollekin vanhukselle ja kirjoittaa oman joulutervehdyksesi korttiin mukaan. Kukat toimitetaan joulun alla liikkeistä suoraan vastaanottajan kotiin. Viime vuonna kampanjan kautta lähetettiin 3880 kukkaa. www.homeinstead.fi

Piparkakkutalo. Pienemmät ja joskus isommatkin perheenjäsenet toivovat joka vuosi uuden piparkakkumökin. Arkkitehti pääsee vähän helpommalla, jos käyttää kaupan valmista elementtitalopakettia tai hankkii omaan varastoon talon muotit. Näillä muoteilla voi tehdä hienon mansardikattoisen huvilan, jossa on kaari-ikkunat. 25e, Pentik.

Turhake tai ehkä sittenkin nerokas keksintö? Kaikkea sitä pitää, oli ensimmäinen ajatus kun näki joulupalloja varten suunnitellun säilytyslaatikon. Tarkemmin ajateltuna idea on hyvä ja laatikko varsin hyödyllinen laitos, jos kuusenkoristeita on kertynyt paljon. Tässä lokeroilla varustetussa säilytysboksissa on 75 paikkaa joulupalloille. 14,99e, Clas Ohlson. Joulukoti 2015

17


Joulun tunnelman säilyttää Softcare Laajasta tuotevalikoimastamme löytyy suoja- ja pesuaineita kaikille kodin pinnoille ja tekstiileille. Tuotteet ovat korkealaatuisia sekä turvallisia käyttää – ne eivät aiheuta iho-oireita tai allergioita. Valikoimastamme löytyy myös hajuttomia vaihtoehtoja. Pakkaukset ovat kierrätettävää muovia.

Huonekaluliikkeistä, hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista ja verkkokaupasta www.softcare.fi Soft Protector Oy • PL 100, 02761 Espoo • Asiakaspalvelu puh. (09) 887 0430 • info@softcare.fi 18

Joulukoti 2015


Joulukalenteri: Kadonneiden lahjojen tapaus. Yle TV2 arkiaamuisin klo 7.55 ja viikonloppuisin klo 8.50, iltaisin noin klo 17.50. Sarja alkaa 1.12.2015.

TEKSTI ILONA SAVITIE / KUVAT YLE

Joulukalenteri

Television Joulukalenteri on rakastettu joulutunnelman tuoja koko perheelle. Vaikka tarina ja seikkailut muuttuvat, moni Ylen joulukalentereista muistetaan vielä vuosien päästä.

ON ODOTETTU PERINNE – VAIKKA TARINA ONKIN TAAS UUSI

Tänä jouluna Ylen Joulukalenterissa seikkailevat Pikku Kakkosen tutut liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti. Parivaljakko pääsee Lappiin työkomennukselle latupoliiseiksi. Lapin maisemissa Maltti ja Valtti valvovat hiihtoliikennettä, viettävät iltoja erämajoissa ja Maltti uppoutuu salapoliisiromaaneihin. Yllättävä lumimyrsky saa latupoliisit eksymään reitiltä, päätymään salaperäiseen majataloon ja kohtaamaan uusia tehtäviä kadonneiden joululahjojen etsinnässä. Maltti ja Valtti pääsevät elämänsä seikkailuun. Ja katsojat tietenkin heidän mukanaan.

Joulukoti 2015

19


JOULUTUNNELMAA eri kulttuureista

20

Joulukoti 2015


kodit

Sisustussuunnittelija Anita Huotarin ja hänen kahden lapsensa kodissa joulu koristellaan hyvissä ajoin jo marraskuussa. Joulua juhlitaan perinteisesti kotona, mutta ripauksen eri kulttuureista suomalaiseen jouluun tuovat eri maista tuodut joulukoristeet.

E

spanjalainen joulupukki, venäläistä kristallia, Meksikosta tuotuja joulupalloja ja thaimaalainen silkkimatto. Kaikki nämä kuuluvat sisustussuunnittelija Anita Huotarin jouluisen kodin sisustukseen. Vaikka yleensä Anita juhlii joulua lastensa kanssa kotona Suomessa, joulutunnelmaa antavat eri maista tuodut jouluiset tuliaiset. - Jos näen ulkomailla joulukoristeita, jotain tarttuu aina mukaan, Anita kertoo. Anita tunnustautuu jouluihmiseksi, joka omistaa enemmän joulukoristeita kuin kerralla voi esille laittaa. Monelle joulukoristeelle on kodissa vakiintunut oma paikkansa, johon samat kynttilät ja tontut palaavat vuosi toisensa jälkeen. Anita ei uusi sisustusta jouluksi kokonaan, vaan joulun tunnelman tuovat kotiin jouluvalot, joulukuusi ja -koristeet. Toisinaan jouluksi vaihdetaan jouluverhot ja keittiöön joulumatto. Keittiön tuolit saavat jouluiset huput ylleen.

Valaistu joulukatu on lasten lempijoulukoriste, joka on esillä joka joulu.

Joulukoti 2015

21


Lyhdyt antavat jouluista tunnelmaa myös kodin puutarhassa ja pihalla.

PUKIN OMA SISÄÄNKÄYNTI Joulutunnelma alkaa jo perheen kotiovelta, jota koristaa joulukranssi. Anitalla on useita jouluisia kransseja, jotka pääsevät oveen vuorovuosin. Kotipihaa koristavat myös useat lyhdyt, jotka antavat pimenevään iltaan oman tunnelmansa. Pääsisäänkäyntiä talossa käyttää lähes yksinomaan eräs jouluinen vieras, nimittäin Joulupukki! Arvokkaan vieraan toivottaa sinisävyisessä eteisessä tervetulleeksi ystävältä saatu kuorsaava pukki, joka tulee säännöllisesti joulun alla samaan paikkaan pitsiliinan päälle nukkumaan. Anitan ja 13-vuotiaiden kaksosten koti on vuonna 1930 rakennettu puutalo, jonka perhe osti vuonna 2002. Talokaupan yhteydessä perhe osti myös edellisten asukkaiden empire- ja rokokookaluston, jotka Anitan mielestä sopivat hyvin vanhan talon tunnelmaan. Tyylihuonekalut antavat kotiin myös erityisen jouluisen tunnelman. Uudessa kodissa perhe sisusti yhden huoneista ruokailutilaksi. Vanhaan taloon vanhoja kalusteita, tuumi Anita ja suuntasi elämänsä ensimmäiseen huutokauppaan. Huuto-

22

Joulukoti 2015

kauppakäynti kannatti, sillä sieltä mukaan lähti näyttävä tamminen kalusto, johon kuuluu ruokailuryhmä, senkki ja vitriinikaappi. - Senkki oli sen verran iso, että ruokailuhuoneen seinää piti pidentää kymmenen senttiä, jotta senkki saatiin mahtumaan, Anita muistelee nauraen. Massiivisten huonekalujen paikkoja ei juurikaan vaihdeta, mutta ruokapöytä jatketaan tarpeen mukaan jopa 12:n istuttavaksi. Joulun aikaan pöytä saa olla jatkettuna, sillä perheellä käy usein jouluvieraita. Ruokailutilan matto on silkkiä, ja sen Anita on tuonut mukanaan Kiinan matkalta viettäessään harvinaisesti joulua Pekingissä.

TAKAT TUOVAT TUNNELMAA Ruokailuhuoneessa joulukuusen alla on Anitan ompelema kuusenalusmatto. Aiemmin perhe hankki joka joulu kotiin oikean kuusen, mutta muutama vuosi sitten Anita kyllästyi neulasiin, joita löytyi mattojen alta vielä juhannuksenakin. Niinpä hän hankki Stockmannilta aidon näköisen tekokuusen, jonka koristeleminen kuuluu


kodit

Tyylihuonekalut Anita löysi huutokaupasta. Pöytää jatketaan jouluvieraiden myötä tarvittaessa jopa kahdelletoista hengelle.

perheen lapsille. Kuusen koristeita Anitalla on niin paljon, että osa pääsee oksille vuorovuosina. Kuusenkoristeita on ostettu paljon myös ulkomailta, mutta kaikkein kauneimmat pallot löytyivät kuitenkin Suomesta kirpputorilta. Ne ovat vanhan mummon askartelemat samettipäällysteiset aarteet. Joulukuusenkynttilät Anita korvasi led-valonauhalla, koska kynttilät tahtovat kaatuilla ikävästi eri suuntiin. Ruokailuhuoneen senkin päällä on useita jouluisia esineitä: venäläisiä kristallimaljoja joulukonvehteineen, näyttävä kynttilänjalka sekä espanjalainen joulupukki. Beigesävyinen pukki on itse asiassa yksi itämaan tietäjistä, jonka Anita toi matkamuistona Teneriffalta. Kodissa on kaksi vanhaa, aikoinaan Helsingin keskustasta siirrettyä satavuotiasta takkaa. Ne ovat talvisaikaan ahkerassa käytössä. Toinen takka sijaitsee ruokasalin nurkassa, ja uusittujen lasiluukkujen ansiosta tunnelmallinen tuli näkyy nyt paremmin koko huoneeseen. Takan päältä löytävät joka vuosi paikkansa lasten tekemät sekä ystäviltä saadut tontut ja muut koristeet. Toinen tulisija sijaitsee olohuoneessa, ruokasalin vieressä. Näyttävän takan pariksi sopivat mahtipontiset kynttilänjalat. Kynttilöitä kodissa on muutenkin paljon, ja niitä poltetaan etenkin joulun aikaan

”Senkki oli niin iso, että ruokailuhuoneen seinää piti pidentää kymmenen senttiä.”

Joulukoti 2015

23


Anitalla on kokonainen vitriinikaapillinen venäläistä ja tsekkiläistä kristallia. Jouluna kristallimaljoista löytyy muun muassa konvehteja.

päivittäin. Empirepöydän kaunis viisihaarainen kynttilänjalka on paikallaan ympäri vuoden. Joulun aikaan siihen laitetaan punaiset kynttilät ja jouluiset mansetit. Pöydän vieressä seinällä on valokuvia perheen vanhemmista ja isovanhemmista. Naisia kuvissa on kuudessa sukupolvessa, perheen tytär nuorimmaisena. Myös olohuoneessa on paljon matkamuistoja; seinää koristavat pietarilaiset taulut ja kaunis silkkimatto on tuotu Bangkokista. Olohuoneessa on peräti kolme sohvaa. Kun sohvat ovat kerran löytäneet oikeat paikkansa, ei Anita halua niiden paikkoja muutella. Joulun aikaan sohvat ovat kovassa käytössä, kun vilttien alle kääriydytään katsomaan elokuvia koko perheen voimin. d

24

Joulukoti 2015


kodit

Joulukuusenkoristeita on tuotu ymp채ri maailman. Kuusenkoristelu on ollut aina lasten joulupuuhaa.

Joulukoti 2015

25


26

Joulukoti 2015


kodit

"Joulun aikaan sohvat ovat kovassa käytössä, kun koko perhe kääriytyy vilttien alle katsomaan elokuvia."

Talossa on kaksi satavuotiasta takkaa, jotka ovat myös jouluna ahkerassa käytössä. Kynttilät antavat jouluista tunnelmaa.

Joulukoti 2015

27


kodit

Seinällä on valokuvia perheen vanhemmista ja isovanhemmista, naisista jopa kuudessa sukupolvessa. Empirekaluston perhe osti talon oston yhteydessä entisiltä asukkailta. Sinisävyistä sisäänkäyntiä ei yleensä arjessa käytetä. Poikkeuksen tuo Joulupukki, jolla oli aiemmin tapana tulla aattoiltana tämän oven kautta tuomaan lahjoja. Olipa mukana joskus joulutonttukin. Anita ompeli valmiisiin tuolinpehmusteisiin helmat ja huput samanvärisestä pöytäliinasta. Sivupöydällä on aina jokin korkea asetelma, nyt Pakilan kukkatalon Heidi Kaitasen tekemä kukka-asetelma sekä Cobellon kynttilänjalat.

28

Joulukoti 2015


a o l Va KOONNUT

T RI TIE / KUVA ILONA SAVI

STO ALA-PE

IJARI JA VA

LMISTAJAT

R

n a a t l i n ä ä v y t r ä m hä

Hyödynnä pihamaan tunnelmavalaistuksessa myös vanhat käyttöesineet. Polkupyörä on saanut jouluvalaistuksen Granitin valosarjasta.

Joulukoti 2015

29


jouluvalot

Under the dome. Tunnelmavalot 26 cm korkean lasikuvun alla, 16,99e, Jotex.

Kun talvi-ilta pimenee, on aika luoda tilaa hämärän keskelle. Kaunein talven valo on lempeää ja tunnelmallista.

Paristokäyttöinen

valosarja paperitähdillä. Voi myös muuttaa jatkuvakäyttöiseksi erikseen ostettavan muuntajan avulla. Valosarja 12,99e, Clas Ohlson.

Lumiukko-ledvaloryhmä ei sula ulko- eikä edes sisäkäytössä. Airam. Tämä joulun tähti seisoo omin jaloin vaikka kirjahyllyssä, Hemtex. 30

Joulukoti 2015


R 32 cm korkea

akryyliporo sisä- tai ulkokäyttöön. Airam.

Joulukoti 2015

31


R

Massiivitammesta

käsityÜnä valmistetussa valotaulussa on suupuhallettu lasilintu. Taulun korkeus 30 cm. 139e, Noppa.

32

Joulukoti 2015


jouluvalot

Svenljunga

-kynttelikön erikoisuus on pitkäkarvainen lampaantaljamansetti. 48 cm leveä kynttelikkö 109e, Ellos.

Metallinen

ikkunatähti on 27 cm korkea. 39,95e, Ellos.

Paristokäyttöinen, ajastimella toimiva Capri-valosarja, Airam. Ceres-kranssi on 40 cm leveä ja sopii sisä- tai ulkokäyttöön. Airam.

Joulukoti 2015

33


kodit

Uudistetun

TEKSTI MARJO PELTONIEMI / KUVAT MIKKO ALA-PEIJARI

KAUPUNKIKODIN joulu

Kahdeksanhenkinen perhe viettää yhdessä ensimmäistä jouluaan täysin remontoidussa kodissa Helsingissä. Itse suunniteltu harmoninen koti on yhdistelmä maalaisromanttista ja modernia tyyliä, vanhaa ja uutta. Nyt lämminhenkinen joulukoti on valmis rauhoittumiseen ja yhdessäoloon.

34

Joulukoti 2015


Joulukuusen alle voi askarrella pieni채 paketteja koristeeksi jo ennen joulua.

Joulukoti 2015

35


M

innan Mustosen ja Martin Gutekunstin joulupöydässä riittää väkeä jo pelkästään omasta takaa: uusioperheestä löytyvät 10-, 11-, 12-, 15-, 18- ja 21-vuotiaat lapset, joista neljä nuorinta asuvat vielä kotona. Töölöläisen Runeberginkadulla sijaitsevan 1928-rakennetun kerrostalon 156-neliöisestä asunnosta löytyi sopiva pohja muokattavaksi suurperheen tarpeisiin noin vuosi sitten. - Arkkitehti Richard Sirén piirsi toiveidemme mukaisesti koko asunnon uusiksi, ja palkkasimme urakoitsijat toteuttamaan uudistuksen. Asunnosta purettiin melkein kaikki väliseinät, tehtiin huoneita avarammaksi ja tuotiin avokeittiö olohuoneen yhteyteen. Koko projekti kesti melkein 10 kuukautta, Minna Mustonen kertoo.

36

Joulukoti 2015


kodit

Joulukoti 2015

37


kodit

KLASSISTA, UNIIKKIA JA INTEGROITUA Läpitalon asunnossa on ikkunat kahteen suuntaan kaduille sekä sisäpihalle ja kaksi eri sisäänkäyntiä. Asunnossa on neljä makuuhuonetta, sauna ja pesutilat, kodinhoitohuone, vaatekäytävä, jonka varrella on vaatekaapit sekä olohuone-keittiö. Lapset saivat omat huoneet, kaksi nuorinta jakavat yhteisen tilavan huoneen. Sisustuksen pääväreinä on käytetty klassisesti valoisuutta tuovaa valkoista sekä lämmintä ja kylmää harmaansävyä. Tilan säästämiseksi integroituja ratkaisuja on käytetty kodissa paljon. Integroitujen keittiökoneiden lisäksi huoneistosta löytyy esimerkiksi puusepän tekemät suoraan seiniin rakennetut kirjahyllyt ja hauskoja pieniä yksityiskohtia, kuten saunan lauteisiin integroitu väriä vaihtava saunakiulu ja integroidut saunamittarit. Jouluna koti saa piristysruiskeen perinteisestä punaisesta. Muina jouluväreinä toimivat kulta, hopea, kuusenvihreä ja valkoinen. Pienet harkitut yksityiskohdat tuovat yhtenäisyyttä. Esimerkiksi puusepän tekemissä keittiönkaapeissa ja ruokailuryhmän tuoleissa toistuu samantyyppinen ristikkokuvio. Keittiöstä löytyy messinkihana, valkoiset marmoritasot, iso viinikaappi, jossa on eri lämpötilat eri juomille sekä peltisepän tekemä uniikki liesikupu eli huuva. Asuntoon haluttiin paljon valoa, joten siellä on suosittu kattoon upotettuja led-valoja, joita voi tarvittaessa himmentää. Normaalia leveämpi lankkukuvioinen tammiparketti löytyi Liettuasta. Lattia- ja ovilistat ovat asukkaille varta vasten suunniteltu. Rosoa ja särmää ja ilmettä asuntoon tuo väliseinän takaa purkutöiden yhteydessä löytynyt tiiliseinä, joka jätettiin näkyviin.

Hanan ei tarvitse olla perinteinen krominen. Messinkinen hana tuo hienosti erilaista ilmettä keittiöön. Puusepän tekemissä keittiön kaapeissa ja Veken Kalusteesta löytyneiden ruokapöydän tuolien selkänojassa toistuu hauskasti sama ristikkokuvio. 38

Joulukoti 2015


Puretun väliseinän takaa löytyi alkuperäinen tiiliseinä, joka jätettiin näkyviin. Seinälle on laitettu Perfect Homen kynttilälyhdyt, joissa voi polttaa kynttilöitä iltaisin ja vaikutelma on upea. Puupölkkyjä muistuttavat tuotteet ovat Bestore-verkkokaupasta. Joulukoti 2015

39


Ikkunan alle keittiön sivuun on rakennettu kiinteä penkki, jonka alla on säilytystilaa. Keittiön saarekkeen alle sopivat sirot, helposti liikuteltavat tuolit.

40

Joulukoti 2015


kodit

KATTAUS JA KYNTTILÄT Oman suuren perheen lisäksi Mustosen ja Gutekunstin joulupöytäseurueeseen liittyvät aattona Minnan vanhemmat ja veli tyttöystävineen, jolloin on koolla jo 11 henkeä. Keskiössä ovat silloin ruoka ja rauhoittuminen. Jouluinen kattaus syntyy aniliininpunaisella pellavaliinalla, kauniilla kynttilöillä ja laadukkailla astioilla. Tyylikkäät kynttilänjalat ja pöytäliina ovat Stockmannilta, lautaset Riviera Maisonilta ja aterimet Willeroy & Bochin. Ydinkeskustassakin tunnelma rauhoittuu jouluksi. -Lämpimän tunnelman saa useista kynttilöistä ikkunalaudalla, johon voi hetkeksi jäädä katsomaan kauniin lumista katua, joka on jo rauhoittunut tavallisesta autojen jatkuvasta virrasta. Välillä näkee jopa poliisihevoset rauhallisesti kulkemassa ikkunan alla, Minna kertoo.

TEKSTIILEJÄ, KORISTEITA JA JOULUHERKKUJA

Olohuoneen tv-tasoa koristaa kaunis metallinen LED-valaisin Thor, jonka valojen sävyä voi muuttaa kaukosäätimellä. Valaisin löytyi Bestoresta.

Modernissa suomalaisessa kodissa voi Minnan mielestä vapaasti yhdistellä itse tehtyjä ja kaupasta ostettuja koristeita aina perinteisistä vanhoista olkipukeista hohtaviin ledivalollisiin kartiovaloihin. Kodin jouluisia sisustus- ja somistustuotteita on löytynyt Stockmannilta ja White on White -liikkeestä, jossa myydään muun muassa Riviera Maisonin tuotteita. Joulukoti 2015

41


Tilava kylpylähenkinen suihkuhuone tuo luksusta arkeen. Joulun aikaan myös pyyhkeet voi vaihtaa punaisiksi. Harmaavalkoinen mosaiikki tuo ilmettä takaseinälle ja persoonallinen allasmalli on perinteisestä poikkeava.

Netraudasta löytyneeseen saunanlauteisiin integroituun kiuluun voi valita värin tai värit saa vaihtumaan automaattisesti. Saunasaippua ja tervatipat ovat Stockmannilta. Kynttilää voi turvallisesti polttaa lasipurkissa. Perfect Homen joulukalenteriin voi ripustaa mitä tahansa: makeisia, pikkupaketteja tai muistilappuja joulupuuhista kuten Minna keksi tehdä.

42

Joulukoti 2015


kodit Pikkupurtavaa voi asettaa tarjolle kotiväen ja vieraiden iloksi hyvissä ajoin ennen joulua: pipareita, pähkinöitä ja manteleita kulhossa, jouluisen punaisia omenoita, suklaakonvehteja ja marmeladia. Havuilla voi koristella vaikka joulusaunan punaisten kynttilöiden kera. Punaisilla tekstiileillä saa koko kotiin helposti yhtenäisen jouluilmeen. Joulukuusi kuuluu aina perinteeseen, mutta sen ei tarvitse olla aito. Led-valoilla varusteltu kuusi löytyi Perfect Homen valikoimista. - Aattoillan tunnelma on vailla vertaa. Kaikki istuvat yleensä samassa tilassa vaikka tekisivätkin eri asioita. Aikuiset voivat rentoutua ja ottaa vaikka lasillisen punaviiniä ja nauttia vain lasten kasvoilta näkyvästä riemusta ja mukavasta tunnelmasta. f

MeroWingsin Birch-tyynyt ovat samettisen pehmeitä ja näyttäviä koivukuvioituja koristeita kotiin. Yöpöytänä toimii Forest Tree -istuin. Tuotteita saa Bestore-verkkokaupasta. Kirjalta näyttävä säilytyskotelo on Perfect Homen.

Joulukoti 2015

43


Kuusen oksilla TEKSTI ILONA SAVITIE / KUVAT VALMISTAJAT

JOULUPUUN OKSILLE RIPUSTETAAN KAIKKI KAUNEIMMAT JA RAKKAAT KORISTEET. MUODOISTA MUODIKKAIN ON TÄNÄ JOULUNA TIMANTTI.

Paperista taitellut Capellatimantit 4 kpl 10,90e, Jotex.

44

Joulukoti 2015


joulukoristeet

 

1. Punainen koristepallo on puuta ja paperia. 4,90e, Indiska. 2. Mustavalkoiset pallot 4 kpl 5,99e, Clas Ohlson. 3. Poro-joulupallo on halkaisijaltaan 10cm. 7,90e, Muurla. 4. Bloomingvillen ruusukultainen pallo 10e, royaldesign.fi. 5. Puinen timantti on yhtä aikaa uusi ja nostalginen. 15e, Valona Design. 6. Messinkinen kuusikulmio 12e, Ferm Living. 7. Lasipallon sisällä on posliinifiguuri. 11,95e/2kpl, Ellos. Graafinen lasipallo on muodin mukaan mustavalkoinen, Granit.

Joulukoti 2015

45


kodit

Tuoksut osa

TUNNELMAA TEKSTI MARJO PELTONIEMI / KUVAT RISTO ALA-PEIJARI

46

Joulukoti 2015


Kaikki kodinkoneet on upotettu jääkaapista ja pakastimesta lähtien. Pieneen tilaan on silti saatu paljon kaappitilaa, sillä välitila on kokonaan kaappeja. Altaan takana oleva välitila on samaa vaaleaa kvartsia kuin tasot. Viinikaappikin löytyy seitsemälle pullolle. Eteisessä näkyy Ornon kattovalaisimet.

Heidi Launne remontoi miehensä kanssa Helsingin Töölöön mukavan ja kompaktin kaupunkikodin, jossa viihtyvät myös kaksi perheen chow chow -koiraa. Vaikka jouluna ei aina olla kotona liikkuvassa perheessä, koti pitää laittaa jouluiseksi. Tässä kodissa reseptinä on aito kuusi ja havut, oksat, kranssit sekä muut luonnonelementit. Tuoksut ovat olennainen osa joulun tunnelmaa. Jouluinen tunnelmallinen tuoksu tulee kuusesta, vastaleivotuista piparkakuista ja tähtitortuista sekä arki-iltana joulua odottaessa vaikkapa kaneliteestä.

Joulukoti 2015

47


Kynttiläasetelmissa voi käyttää vapaasti luovuutta. Tarjottimen alle sopii vaikkapa aito talja. Kaupunkikodin ikkunasta on näkymät Mechelininkadulle ja sieltä voi seurata kaupungin vilskettä.

48

Joulukoti 2015


kodit

J

ouluun virittäytyminen aloitetaan Heidin perheessä jo vähintään kuukautta ennen joulua. Tänä vuonna joulua saadaan ottaa vastaan uudistetussa kodissa, joka löytyi hieman sattumalta. Alun perin Heidi ja hänen miehensä etsivät rivitaloasuntoa kauempaa keskustasta, kun nykyinen 60-neliöinen asunto Töölön Mechelininkadulla 1934 rakennetussa 7-kerroksisessa talossa osui eteen yhtenä iltana uusia koteja selaillessa. Näyttö sattui olemaan samana iltana, ja koska he asuivat sopivasti 50 metrin päässä Museokadulla, he päättivät lähteä kurkkaamaan miltä asunto näyttää. - Menimme näyttöön ja se ei missään nimessä ollut rakkautta ensi silmäyksellä. Pohja oli hyvä, joskin sekin vaati paljon uudelleen suunnittelua. Teimme tarjouksen, joka meni samana iltana läpi. Siitä alkoi sitten kolmen kuukauden täydellinen remontti. Kaadoimme lähes kaikki väliseinät ja rakensimme huonejaot uudelleen, meille sopiviksi, Heidi Launne kertoo. Joulukoti 2015

49


SIELUKKUUTTA SISUSTUKSEEN Makuualkovista saatiin kätevästi vaatehuone, jossa on tilaa kaikille parin vaatteille. Keittokomerosta tehtiin avokeittiö ja kylpyhuonetta laajennettiin tuomaan mukavaa luksusta perheen arkeen. Huoneistossa oli tupakoitu sisällä, joten senkin takia kaikki pinnat oli syytä uusia alkuperäisiä lattioita lukuun ottamatta. Tilavan kaksion kaikki pinnat ovat nyt valkoiset, mutta Heidi kertoo, että niitä on tarkoitus vielä tulevaisuudessa sävyttää hiukan. Vaaleus tuo raikkautta ja olohuoneen sisustus on jätetty tarkoituksella aika tyhjäksi, jotta jää hyvin kävelytilaa sekä leikkitilaa chow chow –koirille Börjelle ja Attorille. A la Carten keittiössä satsattiin laatuun ja siitä tuli pienen tilan unelma upotetuin Gaggenaun kodinkonein, vaalein kvartsitasoin ja runsain kaappitiloin varusteltuna. Tuoreet mausteet ruuanlaittoon saa upotetusta yrttihyllystä altaan takaa. Ruokailuryhmä on Eero Saarisen tulppaani-sarjaa ja designiin on satsattu myös kodin monissa valaisimissa. Sielukkuutta sisustukseen tuo, kun siinä on yhdistelty uusiin ratkaisuihin vanhoja tunnearvoa omaavia esineitä. Esimerkiksi makuuhuoneesta löytyy yli 100 vuotta vanha arkku, joka on miehen suvun peruja. Vanhoja elementtejä on tarkoitus myös vastaisuudessa lisätä tuomaan lämpöä ja sielukkuutta töölöläispariskunnan kotiin. Makuuhuoneen päätyseinälle mies teki itse Heidin toiveesta amerikkalaishenkisen paneelin. Suosikkirentoutumispaikka makuuhuoneessa on Habitare-messuilta löytynyt Nicaragualaisen perheyrityksen valmistama riipputuoli, jossa voi lueskella iltaisin vaikka kirjaa.

50

Joulukoti 2015

Sängynpäätyseinälle makuuhuoneeseen rakennettu paneeli toimii samalla tauluhyllynä. Vastaavia paneeleita käytetään enemmän Ranskassa ja Amerikassa. Yöpöydät ovat Kartellin ja toisella yöpöydällä on Yki Nummen designvalaisin.


kodit

Eero Saarisen 1956 suunnittelema Tulppaani-ruokailuryhmä toimii pienemmässäkin tilassa. Vintagelamppu sen yllä on ostettu käytettynä. Luonnonoksat sopivat hyvin kokonaisuuteen. Olohuone on myös koirien valtakuntaa. Asukkaat rakastavat designvalaisimia ja olohuoneen hyllyltä löytyy Anna-Maija Salon suunnittelema Opinio-valaisin. Pieneen tilaan kätevä vatimainen sohvapöytä löytyi Ellokselta. Kylpyhuoneessa on hieman kylpylähenkistä luksustunnelmaa. Suihku ja saippuahylly ovat kätevästi upotettuja. Seinien pintamateriaalina on italialaista käsintehtyä marmorikuviotyyppistä laattaa. Kalusteet ovat A la Carten.

Joulukoti 2015

51


kodit

Nicaraguassa valmistettu riipputuoli makuuhuoneessa on asukkaiden lempipaikka. Joulun aikaan siin채 on mukava lueskella vaikkapa lahjaksi saatua kirjaa.

52

Joulukoti 2015


LOMAKYLÄ TAI KOTIJOULU Koti koristellaan aina jouluiseksi, vaikka siellä ei paljon jouluna oltaisikaan. Olemme jouluihmisiä, mutta koska mieheni on lentäjä, hän ei aina välttämättä pääse viettämään joulua perheen kanssa, Heidi kertoo. - Joka toisen joulun pyrimme viettämään kotona tai vanhempieni luona ja joka toisen Rantasalmella tunnelmallisessa joululomakylässä yhdessä mieheni perheen kanssa. Rantasalmella vuokraamme hirsitalon lomakylästä, josta löytyy muun muassa savusauna ja kota ja siellä järjestetään myös oma joulurauhanjulistus. Lomakyläjoulusta on muodostunut miehen suvussa perinne, johon mielellään osallistumme. Parhaita koristeita Heidin mielestä ovat aidot luonnonelementit kuten oksat, havut ja kranssit kynttilöiden, valojen ja koristeiden kera. Heidille ainoa oikea kuusi on aito ja se laitetaan kotiin esille jo joulukuun alussa. Hän suosii karisematonta ”city-kuuseksi” mainiosti sopivaa lajiketta. Kuusen koristeista löytyy niin perinteistä suomalaista kuin kansainvälisyyttäkin. Esimerkiksi Suomen lippu –koristenauha on kulkenut suvussa ja muita koristeita on tuotu matkoilta ympäri maailmaa. Ruoka on tärkeällä sijalla joulussa alku-, pää- ja jälkiruokineen sekä viineineen. Perinteisten jouluruokien lisäksi Heidin pöydästä pitää löytyä myös esimerkiksi juustotarjotin, lohirullat, lohen mätiä, smetanaa ja kylmäkalaa kuten savulohta. - Tuoksut ovat aivan olennainen osa joulua. Niihin kuuluvat esimerkiksi vastapaistettujen leivonnaisten kuten piparkakkujen ja tähtitorttujen tuoksu sekä havun tuoksu. Joulunodotusaikana jokaiseen iltaan saa helposti jotain pientä jouluista tuoksua vaikkapa glögiä tai kaneliteetä laittamalla. f

Joulukoti 2015

53


TEKSTI ILONA SAVITIE / KUVAT VALMISTAJAT

Tuiki tuiki Tähtönen LATVATÄHTI ON JOULUPUUN KRUUNU. TYYLI ON VAPAA.

Metallitähdessä on 60-luvun minimalistista muotokieltä. 54e, Ferm Living.

54

Joulukoti 2015


joulukoristeet

1. Tämä tähti todella tuikkii, sillä se on päällystetty isoilla kimaltavilla strassikivillä. 23e. Lene Bjerre, royaldesign.fi. 2. Hopeanvärinen latvatähti 28e, Pentik. 3. Futuristinen, pyöreä latvakoriste 53e. Georg Jensen, royaldesign. 4. Puinen, kotimainen tähti sopii pienen kuusen latvakoristeeksi. 39e, Valona Design. 5. Metallitähti on kevyt ja moderni. 21,95e, Ellos. fi.

Joulukoti 2015

55


kodit

Valosarja on Granitista ja se on tehty kestämään myös kylpyhuoneessa.

TEKSTI MARJO PELTONIEMI / KUVAT RISTO ALA-PEIJARI

JOTAIN UUTTA, jotain vanhaa...

56

Joulukoti 2015


… jotain designia ja jotain kierrätettyä. Tässä kodissa on sekoitettu kauniisti ja tyylikkäästi uutta ja vanhaa. Marika Muikun sisustamassa kodissa myös joulutunnelma syntyy uuden ja vanhan sekoituksesta sekä tuunatuista yksityiskohdista – kuten mustaksi maalatusta joulukuusesta.

Kierrätettyä ja uutta on yhdistelty paitsi pöytäryhmässä, jossa on sekä vanhoja kalusteita että designklassikoita. Samoin kukka-asetelmassa on luonnosta haettuja havuja ja kaupan leikkokukkia yhdisteltynä kauniiksi jouluasetelmaksi.

Joulukoti 2015

57


Joulutunnelmaa on keittiÜÜn luotu punaisilla yksityiskohdilla.

58

Joulukoti 2015


kodit

K

eittiömaailman suunnittelija Marika Muikku osti poikaystävänsä kanssa asunnon Helsingin Vanhakaupungista puoli vuotta sitten. Siksi juuri tähän asuntoon muodostuneita jouluperinteitä pariskunnalle ei vielä ole ehtinyt muodostua. Asunto on vanhan vesilaitoksen konemestarin asunto, joka sijaitsee vuonna 1909 rakennetussa puukerrostalossa. Vanhassa talossa on Marikan mukaan jo itsessään tietty lämmin ja kotoisa tunnelma, joka sopii hyvin jouluun. Pariskunta remontoi asunnon kauttaaltaan ennen siihen muuttoa. Vanhaa taloa haluttiin remontissa kunnioittaa, joten esimerkiksi keittiöstä revittiin näkyviin vanha hirsiseinä, joka maalattiin valkoiseksi ja päällystettiin lasilla, jotta seinä olisi käyttökelpoinen keittiössä. Keittiömaailman suunnittelijana Marika suunnitteli keittiön luonnollisesti itse, ja se on Keittiömaailman A la Carte -mallistoa. Alunperin keittiön toiminnot oli sijoitettu vain yhdelle seinälle, toisella seinällä oli aiemmilla asukkailla ollut ruokapöytä. Remontissa huone muutettiin kahden seinän keittiöksi ja ruokailuryhmä sijoitettiin olohuoneeseen. Keittiöön Marika valitsi tummat mattakaapistot. Kaikki kaapinovet ovat samankokoisia, mikä antaa keittiölle yhtenäisen ilmeen. Selkeyttä lisää se, että kaikki kaapistot on sijoitettu keittiön vasemmalle puolelle. Oikealla puolella ovat vetolaatikot – jotka nekin ovat saman levyiset kaapistojen kanssa. Yläkaapit ovat seinällä kokonaan oma yksikkönsä, mikä antaa keittiöön ilmavuutta. Joulutunnelmaa on saatu keittiöön pienillä yksityiskohdilla kuten ikkunalaudan kyntteliköllä sekä Marikan tekemällä pöytätelineellä, johon on ripustettu joulupalloja. Joulutunnelmaa luovat myös punaiset käyttöesineet, vanha jakkara sekä Marimekon esiliina.

”Vanhassa talossa on valmiiksi lämmin ja kotoisa tunnelma, joka sopii jouluun.”

Taulutelevision näköinen laite on Savon liesituuletin.

JOULUTUUNAUSTA Vaikka joulua Marika viettääkin usein perheensä luona muualla, hän haluaa koristella myös oman kodin jouluiseksi. Joulukoristeet eivät suinkaan ole joka vuosi samanlaisia, vaan niitä vaihdellaan mielialan ja muuhun sisustukseen sopivien värien mukaan. Marika myös itse tuunailee paljon paitsi huonekaluja, myös

Joulukoti 2015

59


joulukoristeita. – En osta paljon joulukoristeita, vaan somistan kotia mieluummin kaikella luonnosta saatavalla, esimerkiksi havuilla. Havuja hän on nytkin kerännyt ruokapöydällä olevaan paperipussiin ja ostanut seuraksi muutaman leikkokukan. Tässäkin asetelmassa näkyy hyvin Marikan ajatus uuden ja vanhan; ostetun ja kierrätetyn yhdistelemisestä kekseliäällä tavalla. Marikan mukaan jouluna kotona ei pakko ole olla joulukuusta, mutta havuja jossain muodossa kuitenkin. Tänä vuonna hän hankki kotiin pienen pienen joulukuusen, jonka hän spraymaalasi mustaksi ja asetti kauniiseen paperipussiin. Kuusen alle aseteltiin Ikean pahvirasioita paketeiksi. Marikan oma kädenjälki näkyy kodissa myös tauluissa, jotka on hän maalannut itse olohuoneen sohvan päälle ja makuuhuoneen sängyn päätyyn. Myös olohuoneen sohvapöytä on Marikan käsialaa. Se on tuunattu lavan päälle nostetusta vanhasta navetan ovesta. Pöydän alle on asennettu pyörät. – Jos tarvitsen jotain uutta, mietin aina ensin voisiko sen tehdä itse, hän kertoo.

DESIGNIA JA VANHOJA LÖYTÖJÄ Sisustuksessa Marika yhdistelee mielellään eri aikakausia, tyylejä, rauhallisuutta ja karumpaa tyyliä mielellään yhteen. Kuitenkin niin, että kokonaisuus on harmoninen olematta tylsä. Marika pitää myös Kellomäki-nimistä sisustusblogia. Kodin ruokapöytä on vanha löytö sukutilalta maalta. Pöydän ääressä

60

Joulukoti 2015

Marika on yhdistellyt kodissa eri aikakausia ja tyylejä yhteen harmoniseksi mutta kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Kodista löytyy useita vanhoja esineitä, joita Marika on löytänyt sukulaisiltaan maalta.


kodit

”Jos tarvitsen jotain uutta, mietin aina ensin voisiko sen tehdä itse.”

Joulukuusi on spraymaalattu mustaksi, ja asetettu vanhan indonesialaisen rahtilaatikon päälle. Pullo on löytö maalta, ja sen sisään Marika asetti valon luomaan tunnelmaa.

Joulukoti 2015

61


kodit

Eteisessä laattalattiaa pehmentävät tekotaljat lattialla. Puuteema toistuu Cole & Sonin tapetissa ja MeroWingsin tyynyissä. Kylpyhuoneessa on teollisuustunnelman vastapainona pala luontoa naulakkona toimivan puunoksan muodossa. Kekkonen-käsipyyhkeen valmistaja on kotimainen Rantakoski Designs.

62

Joulukoti 2015


Pinosta hankittu suuri, kierrätettävä paperikassi on toiminut paperinkeräysastiana jo parin vuoden ajan. on sulassa sovussa vanhoja pinnatuoleja ja Ilmari Tapiovaaran designtuoleja. Myös keinutuoli on Tapiovaaran klassikkokaluste Mademoiselle, joka on pysynyt hyväkuntoisena jo viisikymmentä vuotta. Vanhoja löytöjä ovat myös puulaatikko, joka toimittaa olohuoneessa pöydän tehtävää. Sekin on löytö maalta ja alunperin tullut Indonesiasta Suomeen rahtilaatikkona. Vanha puulaatikko löytyy myös eteisestä, ja sen kylkeen Marika maalasi itse sabluunan avulla ”polttopuita”-tekstin. Puulaatikon yllä olevan pöydän päälle Marika kokosi eriparisista kynttilänjaloista jouluisen kynttiläasetelman. Eteisessä puuteema jatkuu Cole & Sonin tapetissa ja MeroWingsin tyynyissä. Eteisen laminaattilattiaa pehmentävät lattialla mattoina olevat tekotaljat. Eteisessä samoin kun olohuoneessakin on vanhat toimivat kaakeliuunit, jotka antavat talvella tunnelmallista lämpöä kotiin. Tunnelmaa antavat myös useat kynttilät, joita Marika polttaa hämärään aikaan ahkerasti. Rouheampaa teollisuustunnelmaa kodista löytyy erityisesti makuuhuoneesta ja kylpyhuoneesta. Makuuhuoneen päätyseinä on maalattu lähes mustaksi ja sen kontrastina toimii valkoinen sänky valkoisine tyynyine ja peitteineen. Johdon päässä olevat lamput Marika on kekseliäästi kieputtanut hyllynkannattimiin yövaloiksi. Kylpyhuoneen seinässä on teollisuustyylistä kaakelia, mutta sen vastapainona ripaus luontoa puunoksan muodossa, joka toimii pyyhetelineenä. Oksaan on kieputettu Granitin valosarja, joka antaa myös kylpyhuoneeseen jouluista tunnelmaa. f

Joulukoti 2015

63


adventti

tikyntKotoisan boheemi advent se itse tee ös my u stu telikkö valmi anit. -hengessä. Lasipullot Gr

64

Joulukoti 2015


Adventtikynttilät, MODERNI KLASSIKKO

TEKSTI ILONA SAVITIE / KUVAT VALMISTAJAT

Ensimmäinen syttyy heti joulukuun alussa. Toinen viikkoa myöhemmin, ja sitten jo kolmas. Neljäs on ihan jo juhlaa lähellä. Adventtikynttilät tuovat joulun koko ajan lähemmäksi. 

1. Idun-kynttilänjalassa on marmorinen pohja ja paikka neljälle kynttilälle. 26,90e, Jotex. 2. Roteva palkkikynttilä kevenee päivä kerrallaan kohti aattoa. 13e, Normann Copenhagen. 3. Sähkökynttelikkö on myös adventtikynttilöiksi turvallinen. Tässä mallissa tosin kaikki kynttilät syttyvät samaan aikaan. Noin 29 e, Airam. Perinteisen punavalkeat kynttilät palavat pitkään. 5,99e/4 kpl, Ikea. Joulun punaiset metallisinetit voi käyttää useampana vuonna uudestaan, sillä ne kiinnitetään kynttilän kylkeen nastapiikillä. Hemtex.

Tyylitelty malvan ja kullan värinen adventtikynttiläsarja on Brosten mallistoa. 22,95e, Hemtex.

Joulukoti 2015

65


kodit

Harkittua HARMONIAA TEKSTI JAANA PAKARINEN / KUVAT MIKKO ALA-PEIJARI

Joogaopettaja Päivi Nelimarkan kerrostalokoti henkii rauhaa, harmoniaa ja hyvää oloa. Myös joulutunnelmaa kotiin luodaan muutamilla harkituilla koristeilla, valoilla ja kynttilöillä.

P

unainen on joulun väri, mutta tässä kodissa joulunpunaista on ympäri vuoden. Iyengar-jooganopettaja Päivi Nelimarkka kertoo, että punainen symboloi energiaa, runsautta ja hyvää oloa. Niinpä ensimmäinen asia, jonka hän uudessa kodissaan remontoi, oli sisäoven maalaaminen kirkkaan punaiseksi. Punaisen vastaparina on joulun aikaan ovessa vihreä havukranssi, mutta ympäri vuoden ovea koristaa muutenkin jokin koriste. Punainen väri näkyy kahden makuuhuoneen kodissa myös erityisesti punakukikkaassa olohuoneen sohvassa, joka joulun aikaan saa päälleen myös punaisia koristetyynyjä. Muina aikoina tyynyt ovat Päivin mukaan pääasiassa valkeita. Punainen jatkuu olohuoneesta näkyvään Päivin omaan makuuhuoneeseen punaisen lampunvarjostimen, norsutaulun ja torkkupeiton muodossa. Makuuhuonessa punaisen kontrastina on mustaa ja valkoista. Mustat taulunkehykset yhdistävät kahta erilaista taulua, ja musta jatkuu Cobellon koristetyynyissä. Sisustusta Päivi muuttelee pääasiassa tekstiilein, jotka vaihtuvat ainakin vuodenaikojen mukaan, välillä useamminkin. Muuttuvin kohde löytyy juuri makuuhuoneesta, jossa koristetyynyt saavat uudet päälliset usein, joko ostettuna tai

66

Joulukoti 2015


Toinen makuuhuoneista on P채ivin joogahuone ja sisustettu rauhoittavan turkoosiksi. P채ivi on yksi Suomen harvoista Iyengar-jooganopettajista.

Joulukoti 2015

67


kodit

Uuden kodin remontissa ensimmäinen asia oli sisäoven maalaaminen punaiseksi. Punainen symboloi Päiville energiaa ja hyvää oloa. Kotiin ei hankita joulukuusta, vaan tyylitelty koristepuu, johon ripustetaan Cobellon joulupalloja. Myös lyhdyt antavat jouluista tunnelmaa. Nojatuolissa MeroWingsin koivukuosinen tyyny. Oikealla sivulla: Liukuovien avulla huoneet saa avattua yhtenäiseksi tilaksi. Erilaiset kynttilät ja himmennettävät valot antavat kotiin tunnelmaa paitsi joulun aikaan, myös muulloin.

68

Joulukoti 2015


Päivin itse ompelemina. Myös päiväpeittoa vaihdetaan eri väriseksi mielialan mukaan. Sisustusta Päivi muuntelee myös siten, että hänellä on oma joogastudio Espoossa, josta hän välillä tuo huonekaluja kotiinsa ja toisinpäin. Esimerkiksi olohuoneen marokkolainen tarjotinpöytä on parhaillaan lainassa joogastudiolta.

ONNEKAS SATTUMA Tyynynpäällisten lisäksi Päivi ompelee itse myös verhoja. Makuuhuoneen verhoksi löytyi sattumalta kangas, jota koristaa Päivin lempisana ”serendipity”, joka tarkoittaa onnekasta sattumaa. Samalla kuosilla Päivi löysi keittiöön vaalean kerniliinan. Keittiön pöytä, jonka päällä serendipity-kerniliina on, löytyikin onnekkaan sattuman kautta. Päivi oli jo pitkään haaveillut ovaalin mallisesta ruokapöydästä. Uuteen kotiin muuttaessa vanhat asukkaat olivat heittämässä roskiin täyspuista tammista ovaalin mallista ruokapöytää, jonka Päivi pelasti ilomielin itselleen. Keittiö, kuten koko muukin asunto remontoitiin muuton yhteydessä täydellisesti. Keittiö hankittiin Keittiömaailmasta kuten myös kaikki kylpyhuoneen kalusteet ja liukuovet. Valkoiseen keittiöön Päivi on ollut erityisen tyytyväinen, sillä siellä tunnelmaa saa helposti vaihdeltua

esimerkiksi pyyhkeillä ja muilla tekstiileillä. Punaisen lisäksi kodissa on paljon Päivin lempivärejä, turkoosia ja oranssia. Oranssi näkyy erityisesti keittiön verhoissa. Kodin värit myös vaihtelevat paljon sesongin mukaan. Vaikka värit muuttuvat huoneesta toiseen mentäessä, on Päivistä kuitenkin tärkeää, että värit sointuvat toisiinsa ja koko kodista tulee sisustuksellisesti yhtenäinen vaikutelma, jossa silmä lepää. Tämän vaikutelman luomisessa auttoi sisustusliike Sermi, erityisesti verhosävyjen valinnassa. Yhtenäisyyttä kotiin saatiin myös sillä, että remontoidessa poistettiin väliseiniä ja toisen makuuhuoneen ja olohuoneen välille asennettiin liukuovet, joiden auki ollessa huoneet ovat yhtä yhtenäistä tilaa.

JOULUTUNNELMAA VALOILLA Kuten sisustuksessa muutenkin, myös joulukoristelussa Päivi luottaa harkittuihin yksityiskohtiin. Joulukuusta kotiin ei tule ollenkaan, mutta sen sijaan olohuoneen nurkassa on tyylitelty Okabau-koristepuu, jonka oksille ripustetaan Cobellon joulupalloja. Joulutunnelmaa luodaan myös valoilla. Airamin valosaroja on ripustettu ikkunoihin ja koristekasveihin, kynttilöitä Päivi polttaa jonkin verran päivittäin. Olohuoneen pöytää koristaa näyttävä kynttiläasetelma, lattialla tunnel-

Joulukoti 2015

69


Makuuhuoneen väritys on mustavalkoinen, punaisilla yksityiskohdilla maustettuna. Makuuhuoneen koristetyynyt ja sänkypeitto vaihtuvat usein.

Ovaali täysipuinen ruokapöytä saatiin kodin entisiltä asukkailta. Oranssi on yksi Päivin lempiväreistä, joka näkyy erityisesti keittiön verhoissa. maa antavat jouluiset lyhdyt. Tässä kodissa valot antavat tunnnelmaa myös muulloin kun jouluna. Valot antavat Päivin mukaan kotiin lämpöä ja kaunetta. Suurin osa kodin valaisimista on himmennettäviä, joiden avulla tunnelmaa voi muuttaa. Tärkeässä roolissa ovat myös varjostimet, joita Päivi on hankkinut pääasiassa Cobellosta. Mielivalaisimikseen hän nimeää olohuoneen pystymalliset jalkalamput.

KODIN KEIDAS Erityistä harmoniaa henkii kodin toinen makuuhuone, jota Päivi käyttää joogahuoneenaan. Hän halusi huoneesta raikkaan tilan, johon tulee mielellään vaikka meditoimaan. Huonetta koristaa silkkinen huonekasvi, joka joulun aikaan saa ylleen jouluvalot. Yksityiskohdissa näkyy pieniä pilkahduksia itämaisuudesta, kuten marokkolaishenkisessä ikkunalla olevassa lyhdyssä sekä Buddha-patsaassa. Erityistä uskonnollisuutta ei Buddha-patsaisiin Päivillä liity, vaan hänen mukaansa ne luovat vain rauhallista tunnelmaa ja miellyttävät silmää. Toinen harmoninen tila kodissa on sauna ja kylpyhuone, jonka Päivi nimeääkin kodin lempipaikaksi. Saunottua hänellä tulee vähintään kaksi kertaa viikossa. Erityisen ihaniksi yksityiskohdiksi hän mainitsee kauniin hanan ja sadevesisuihkun. – Kylpyhuone on minulle keidas ja rakkain paikka kodissani. Saunasta tulee ihanan kosteat löylyt ja kun ikkunasta tulee luonnonvaloa, voi kuvitella olevansa jossain mökillä, vaikka onkin kerrostalossa kaupungissa, Päivi kertoo. f

70

Joulukoti 2015


kodit

”Kylpyhuone on mun keidas, ja rakkain paikka kodissani.”

Kylpyhuone on Päiville rakkain paikka koko kodissa. Kylpyhuoneen nurkassa istuskelee joogaava sammakko.

Joulukoti 2015

71


kodit

Päivi on ollut tyytyväinen Keittiömaailmasta hankittuun kokonaan valkoiseen keittiöön. Buddha-patsaisiin ei Päivilä liity uskonnollisuutta, mutta ne rauhoittavat ja miellyttävät silmää. Airamin hennot jouluvalot sopivat koristeeksi muulloinkin kuin jouluna. Jouluksi lehtikori muuttuu koristeeksi, kun se tyhjennettiin lehdistä ja tilalle laitettiin Airamin pallovalot. 72

Joulukoti 2015


KOONNUT JOULUKOTI-LEHDEN TOIMITUS / KUVAT VALMISTAJAT

Hyvän mielen

t i k n i v a j h la I

IK EN G ÄT IG N IA , PO PKO R N ES D TA IS LA A M O SU A N N A LA H JA KS I SS Ä N SU OJE LU U N . TÄ O N N O LU A A H A TA I VA IK KA R JA ID EO ITA . A N KI TTAV IA LA H H I ST PO EL H JA TA R JO LL E H YV IÄ

Joulukoti 2015

73


lahjavinkit

suomalaistaosaamista Lahjaksi kotimaista työtä

#

   1. Nahkalaukku on kasviparkittua, pohjoismaista nahkaa, 360e, Kasperi. 2. Pärekorin tyyliin valmistettu, tabletille sopiva pikkureppu 348e, Lumi. 3. Rannekello joka tarjoaa myös GPS-toiminnot, myrskyvaroitukset, kalorikulutukset, nousu- ja etäisyysmittarit ja muuta tarpeellista. Suunto Traverse 400e, Suunto. 4. Kekkonen-kylpytakki käsinpainetulla kuvituksella. 97e, Rantakoski Designs. 5. Ratas-riipus hopeaa 190e, Lumoava. 6. Jos lahjan saajalla on oikeasti jo ihan kaikkea, anna lahja hänen puolestaan vaikka lahjoituksena saimaannorpan suojelutyöhön, Suomen Luonnonsuojeluliitto. 7. Sitoa-nauhakengät takuulla lämmintä ja mukavaa huopaa. Aki Choklat for Lahtiset.

74

Joulukoti 2015


lahjavinkit

suomidesign2 

#

 1. Palovaroitin kärpäsenä katossa. 34,95e, Jalo Helsinki. 2. Ylellinen kylpysuola 69e, Lumi. 3. Typografiariipuksessa kirjain on leikattu akryylilevystä. 39e, Marudesign. 4. Octagon-kaulakoru on leikattu koivusta. 38e, Valona Design. 5. Kolibri-sukkahousut ovat 70denieriä ja kuosi käsinpainettu. 27e, mary a. jalava. 6. Seinäkalenteri vuodelle 2016: Botanical Garden 31e, RK Design. 7. Uutuuslakritsit on kuorrutettu vaniljasokerilla vuoden 1928 reseptin mukaisesti, Fazer.

Joulukoti 2015

75


lahjavinkit

Anna lahja, joka saa hyvälle tuulelle

# 

äläotaliianvakavasti  

1. Silikonivuoka jouluteemalla 4,99e, Clas Ohlson. 2. Tikkari-kaulakoru 14,50e, Elvari. 3. Jonas Hakaniemen suunnittelema kassi vahvaa huopaa nahkaolkaimilla, Lahtiset. 4. Joulukynttilä noin 8,50e, Mio. 5. Tarjoilukulho 7,90e, Kultakeramiikka. 6. Pop art -nupukkiavokkaat 340e, Minna Parikka. 7. Orava-tarjoiluvati noin 20e, Sagaform. 8. Tellus-kuusenkoristeet puuta 15,90e/3 kpl, Jotex.

76

Joulukoti 2015


kodit Millainen talo, sellainen sisustus. Hirvensalon merenrantatalo on tyylipuhdas ja tyylikäs kokonaisuus ulkoa ja sisältä.

AVARA NÄKÖALAPAIKKA LUONTOON TEKSTI MARJO PELTONIEMI / KUVAT RISTO ALA-PEIJARI

Yrittäjäparin arkkitehtonisesti näyttävä kivitalo valmistui tänä vuonna meren rantaan Turun Hirvensaloon. Kodissa on nyt kaikki valmista joulun tulla. Koristelu tulee olemaan selkeää ja skandinaavista, kuten talon tyyliin sopii. Joulukoti 2015

77


kodit

A

sunnossa on hyvin tilaa suurelle perheelle ja sukulaisten vierailuille joulun aikaan. Suurista maisemaikkunoista voi ihailla vuodenaikojen vaihtelua, ja talvisin tunnelmaa tuovat takka ja kynttilät. Asunto on varusteltu modernilla Control 4 -älytalotekniikalla. Turkulainen yrittäjäpari halusi muuttaa 2-kerroksisesta kerrostaloasunnostaan luonnon helmaan kauemmaksi keskustan hälinästä. He ostivat tontin neljä vuotta sitten. Perheen äiti suunnitteli talon itse ja arkkitehti piirsi sen puhtaaksi. Perheellä on kolme yritystä, joten työpäivät venyvät useimmiten pitkiksi. - Kävimme työpäivien jälkeen yöllä melkein joka päivä katsomassa rakentamisen etenemistä. Projektin aikana tehtiin vielä pieniä muutoksia rakenteissa. Merellisiin maisemiin valmistui noin 400-neliöinen päärakennus sekä 50-neliöinen rantasauna. Asunto varusteltiin Control 4 -älytalojärjestelmällä. Emännän mielestä se on tällä hetkellä markkinoiden paras järjestelmä. - Meillä on ohjataan sen kautta hifitekniikat ja valaistukset. Esimerkiksi valaistukset saa säädettyä aamuun ja yöhön sopivaksi Hyvää yötä- ja Hyvää huomenta -näppäimillä suoraan. Järjestelmään pystytään yhdistämään mitä vain – vain mielikuvitus on rajana.

78

Joulukoti 2015


Eteisestä löytyy aidot Amerikasta tuodut valkoiset Barcelona-tuolit. Matto noudattelee mustavalkoista sisustuslinjaa. Ulkovaatteet saa piiloon peilikaappeihin. Koristelu noudattelee talon hillittyä ja selkeää linjaa. Emännän suosikkeja ovat valkoinen ja hopea. Kynttilät palavat läpi talven.

SELKEÄLINJAINEN SISUSTUS Sisustuksen suhteen olivat heti selvät sävelet ja yhtenäiset näkemykset. Parin vanhassa asunnossa oli saarnipuisia pintoja, uuteen asuntoon haluttiin sen sijaan vaaleaa ja mustavalkoista. Keskikerroksen lattiamateriaaliksi valittiin suuri kiiltävän valkoinen laatta. Tehosteena asunnossa on käytetty mustia graniittisia efektiseiniä. Ikkunapuitteet päätettiin laittaa rohkeasti mustiksi ja mustaa valittiin kontrastiksi muuallekin kuten keittiön tasoihin. - Mustavalkoisuus on kantava teema ja jopa kissatkin sopivat sisustukseen. Meillä on kolme kissaa: valkoinen, musta ja mustavalkoinen, emäntä nauraa. Massiivinen olohuoneen kulmasohva on valkoista nahkaa ja muissa kalusteissa on suosittu korkeakiiltoista valkoista. Puuseppä on toteuttanut muun muassa sohvapöydät ja työhuoneen pöydän asukkaiden suunnitelmien mukaan. WC-tiloissa ja väliovissa sisällä on käytetty esimerkiksi valkoista lasia. Olohuoneessa ja ruokailuryhmän yllä on Hope-designvalaisimet, jotka sopivat runsaisiin ja korkeisiin tiloihin. Väriä olohuoneeseen tuovat iso akvaario ja brasilialainen sisustustaulu. Olohuoneesta löytyy myös emännän itse suunnittelema aaltoteos ja asuntoa on sisustettu muuten muun muassa Jukka Rintalan teoksilla.

Joulukoti 2015

79


kodit

Asunnossa on suosittu paljon myös sisäikkunoita. Työhuoneen oven yläpuolella olohuoneessa on perheen äidin itse suunnittelema aaltoteos. Seinää koristaa myös graafinen sisustuspeili. Samaa sarjaa löytyy kylpyhuoneesta.

80

Joulukoti 2015


Valkoisen ja hopeanharmaan sävyisestä makuuhuoneesta on merinäkymät ja voi tuntea herätessään olevansa melkein kuin ulkona. Lisäksi kapeasta yläikkunasta siintää metsämaisemat. Monet sisustuselementit ovat ulkomailta. Tilavassa vaatehuoneessa vaatteet pysyvät hyvässä järjestyksessä. Samassa tilassa on talon kolmas sauna eli infrapunasauna. Isännän ja emännän työpisteet ovat vastakkain. Sopivan kokoinen umpipäätyinen työpöytä syntyi itse suunnittelemalla ja puusepän toteuttamana. Joulukoti 2015

81


kodit

Suurista ikkunoista ja katetuilta terasseilta on kauniit merinäköalat sekä päärakennuksesta että rantasaunalta. Oma laituri on kesällä käytännöllinen merenranta-asunnossa. Asukkaiden suunnittelemat ja puusepän toteuttamat ala- ja yläkerran saunat ovat samantyylisiä muotoiluiltaan, mutta hieman eri sävyisiä. Pesutiloissa on käytetty kimaltelevaa, lasitettua mosaiikkia. Puuseppä on toteuttanut sekä yläkerran että alakerran saunat samaan tyyliin asukkaiden suunnitelmien perusteella. Muotoilu on persoonallista ja ikkunat lisäävät viihtyvyyttä.

82

Joulukoti 2015


Keittiöstä löytyy lukuisia arkea helpottavia moderneja ratkaisuja kuten vaikkapa painomekanismilla avautuvia kaappeja. Tilan tuntua lisää yläkerran lasikaide. Makuuhuoneen värimaailma on hillitty, valkoista ja hopeanharmaata. Lattiasta kattoon ulottuvissa ikkunoissa luonto ja meri tulevat kuin luokse. Varsinainen yllätys löytyy talon pohjakerroksesta. Sinne on rakennettu showroom-tyyppinen automaailma, josta löytyy muun muassa oleskelutilat, karaokelaitteet ja baari/keittiöryhmä. Esillä on amerikkalaisia ja italialaisia autoja. Kaikki autot ovat ajokuntoisia ja ne ovat rekisterissä. Alkuperäisiä harvinaisia keräilyesineitä bensapumpuista ajohanskoihin ja levysoittimiin on käytetty sisustuselementteinä.

JOULUPERINTEET UUSIKSI Perheen äiti kertoo, että koristelu jouluna noudattelee sisutuksen pelkistettyä linjaa. Ei siis paljon tilpehööriä joka huoneessa, vaan joitakin harkittuja elementtejä. Tärkein on korkea joulukuusi, joka sijoitetaan katetulle terassille ja koristellaan valoilla. Näin kuusi on suojassa, mutta näkyy sisälle hienosti. Etupihalle laitetaan jouluvaloja ja isoja lyhtyjä. Keittiön pöydät koristellaan perheen ja sukulaisten iloksi hopeanvärisillä, näyttävillä kynttilänjaloilla. Ehdoton suosikkiyhdistelmä jouluisissa koristeissa perheenäidillä on hopea ja valkoinen. Myös takka ja kynttilät kuuluvat koko talveen. Joulun aikaan ollaan enemmän yhdessä perheen kanssa, kun vanhempien työkiireet ja lapsien opiskelukiireet hetkeksi hellittävät. - Joulurutiinit ovat hiljattain muuttuneet. Aiemmin kävimme aina isoäitien luona joulun aikaan, mutta molemmat nukkuivat tänä vuonna pois. Viime vuonna kun asunto oli vielä rakenteilla, lähdimme Ruotsin-risteilylle, mikä oli positiivinen kokemus. Nuoriso, siis lapsemme, ei ole koskaan viettänyt kanssamme niin paljon aikaa kuin silloin. Kotona helposti hajaannutaan omiin huoneisiin ja omiin tekemisiin. Päätimme, että teemme risteilystä jokavuotisen joulupäivän perinteen. f

Joulukoti 2015

83


kodit

Keräilyautot ovat yksi asukaspariskunnan harrastuksista ja niillä on mukava kesällä myös ajella. Alakerran showroomin sisustukseen on myös panostettu keräilyesinein, ulkomailta hankituin kalustein sekä pintamateriaalivalinnoilla.

Showroomin seinältä löytyy esimerkiksi monien Formula1-kuskien aitoja ajohanskoja nimikirjoituksilla varustettuina.

84

Joulukoti 2015


KAIKKI IHANAAN JOULUUN Askartele, korista, leivo ja kokeile. Näillä sivuilla saat monta uutta ideaa joulunviettoon.

s. 95 Tuunaa joulukoristeita s. 100 Hyvinvoinnin lähettiläs Karita Tykkä s. 104 Vaihtoehtoiset jouluherkut Joulukoti 2015

85


muoti

a j n a l l V i pitsin liitto

l

KUVAT MIKKO ALA-PEIJARI / MALLI IRINA BRAGINA / KUVAUSJÄRJESTELYT ILONA SAVITIE / MEIKKI JA HIUKSET JULIA GRIGORIEVA / KUVAUSPAIKKA SCANDIC HOTEL PAASI

SYDÄNTALVEN JUHLAAN SAA PUKEA KERROKSITTAIN VILLAA JA PITSIÄ. JA RIPAUKSEN JOTAIN KIMALTAVAA. 86

Joulukoti 2015


Kietoudu villaan

Pitkä Saattu-villatakki tiivistä keittovillaa 419e, Noolan. Valkoinen pitsipusero e, Lindex. Lämpimät Airbag-leggingsit puuvillasekoitetta 119e, Odd Molly. Stella-puukengät 185e, Terhi Pölkki. Polvisukat puuvillaa, Lindex. Tilava RunWay Shopper -matkakassi 169e, Bestore.

Joulukoti 2015

87


Vanhaa roosaa ja talviunelmia

Roosa Cloudy day -puuvillapusero 139e, Odd Molly. Tekoturkisliivi, jonka sivut ja takaosa pellavaa. 149e, by Pia’s Design. Coleman-nahkahame 349e, Odd Molly. Nauhakengät kasviparkittua nahkaa 119e, Ten Points. Sukkahousut Lindex. Lampaantalja 125e, Shepherd of Sweden.

88

Joulukoti 2015


muoti

Nahkanilkkureissa on muodikas kapea k채rki ja upea strassikoristelu. 159e, Mamzelle.

Joulukoti 2015

89


muoti

Joulun punaista

Pallokuosinen pusero 49,99e, s.Oliver. Punainen Cacharel -villahame 229,95e, Zalando. Mustat peeptoe-avokkaat 135e, Guess. Sukkahousut Lindex. Strassikorvakorut klipsikiinnityksell채 14,90e, Glitter. Kaulakoru 14,95e, Lindex. Harmaa huivi, Gina Tricot.

90

Joulukoti 2015


Selkeit채 linjoja

Kaksiv채rinen Frani-mekko on l채mmint채 keittovillaa. 239e, Noolan. Pilkulliset sukkahousut 7,99e, H&M. Punaiset kiiltonahka-avokkaat 125e, Guess.

Joulukoti 2015

91


Korvakorut on tehty pienistä kuusenkoristeista

Askartelukaupasta ostettu metalliketju kiinnittää pallon roikkumaan korvakorun pohjaan, ketjun kiinnittäminen onnistuu pienillä korupihdeillä. Klipsikorvakorun pohjia myy Glitter.

92

Joulukoti 2015


muoti

Jotain uutta, jotain sinistä

Sähkönsininen tekoturkki 69,95e, Gina Tricot. Mint&Berry -pitsipusero 44,95e, Zalando. Harmaat trikooleggingsit 14,95e, FB Sister/New Yorker. Strassikärkiset venykenilkkurit nahkaa 159 e, Mamzelle. Pieni sininen Holly&Whyte-clutch 17,95e, Lindex.

Joulukoti 2015

93


vinkki

Hyvä idea Kertakäyttöiset lahjapaperit eivät ole kovin ympäristöystävällisiä, ja niiden kierrätyskin on niin ja näin. Mitä jos käärisi lahjat tällä kertaa johonkin käytännölliseen? Kuvassa lahjakääreenä Lapuan Kankureiden pellavaiset Usva-pyyhkeet, taustalla Mono-pyyhe.

f

94

Joulukoti 2015


KIERRÄTÄ JA TUUNAA joulun koristeet TEKSTI JA KUVAT ILONA SAVITIE

Joulukoti 2015

95


kierrätä & tuunaa

HIMMELI 2000-LUVULLE Aito olkihimmeli on aina kaunis, mutta valkoisena ja vapaamuotoisena nippuna se on päivitetty versio vanhasta klassikosta. Himmelin teko vaatii hitusen kärsivällisyyttä, mutta tekniikka ei ole vaikea. Valkoiseen himmeliin voi käyttää mehupillejä tai vaikka valkoisia lasiputkihelmiä (saa ainakin Askarellista). Tällä kertaa kierrätysteema vietiin vielä pidemmälle, kun olin pitkään miettinyt miten vanupuikkojen muovivarret ovat turhaa luonnonvarojen haaskausta kertakäyttöisessä tuotteessa… Niinpä tämä himmeli vuosimallia 2015 on tehty käytetyistä vanupuikoista.

n immeli Katso H netistä! je teko-oh tilehti.fi o k joulu

96

Joulukoti 2015


JOULUPALLOJEN UUSI ELÄMÄ Mustavalkoinen on nyt suorastaan muoti-ilmiö kuusenkoristeissa. Graafista mustavalkoista voi tehdä myös ilman, että ostaa kaupasta koko koristevaraston uusiksi: tarvitset vain teräväkärkisen tussin, jolla koristellen vanhat pallot saavat uuden elämän hetkessä. Jos haluat päästä helpolla, piirrä palloihin epäsymmetrisiä kuoseja ilman liian täsmällisiä linjoja. Viivottimensuorat raidat pallon pintaan vaativat tarkkaa kättä ja kikkailua apuviivojen ja teipin kanssa. Tarvitset: Kapeakärkinen permanent-tussi Yksivärisiä joulupalloja

Joulukoti 2015

97


kierrätä & tuunaa

HELPOISTA HELPOIN KYNTTILÄTUUNAUS Tämän helpommaksi ei voisi pikkujoululahjan tuunaaminen mennä. Osta kaupasta kuviollista washi-teippiä ja pyöräytä teippi tuikkukynttilän reunuksen ympärille. Paketoi kynttilät sellofaaniin, jotta niiden uusi hieno ulkonäkö pääsee oikeuksiinsa jo paketissa. Tarvitset: Tuikkukynttilöitä Washi-teippiä

98

Joulukoti 2015


TEKSTI ILONA SAVITIE / KUVAT VALMISTAJAT

Tervetuloa meille Jo ulko-ovella juhlapyhien vieraita odottaa kaunis koristus. Kranssi toivottaa tulijat tervetulleeksi kylään.

1. Suuri oksakranssi on 60cm korkea. 55e, Pentik. 2. Led-valokranssi on kiedottu muovihavuista. Airam. 3. Messinkilangasta kiedotussa 35 cm korkeassa kranssissa hohtavat led-valot. 14,99e, Clas Ohlson. 4. Kullanvärinen metallikranssi on kolmiulotteinen ja kevyt. 26e, Pentik. 5. Valkoinen lumihiutalekranssi on puuta, ja hämärässä se muuttuu kauniisti tummaksi samalla, kun valot kranssin sisällä hehkuvat lämmintä tunnelmavaloa. 59e, Ellos.

Joulukoti 2015

99


TEKSTI ANNA-MARIA KASANEN / KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO

n u u l u o �j ”Aito ruoka kuuluu

100

Joulukoti 2015

"


aito ruoka

Hyvinvoinnin lähettiläs Karita Tykkä sai kipinän hyvää tekevään ruokaan jo lapsena isältään. Tykän perheessä syödään vain aitoa ja itsetehtyä ruokaa. Tästä hän ei lipsu edes jouluna. Päinvastoin, silloin hän hellii itseään ja rakkaitaan vielä enemmän.

"Olen

ihan jouluihminen. Jouluradio soi autossani heti marraskuun lopulta saakka, ja vauhtia joulufiilikseen saatan hakea myös Euroopan joulutoreilta. Ihaninta olisi maistella kuumaa viiniä tunnelmallisessa alppikylässä. Jouluisia juomia sokeripitoisten glögien sijaan on helppo tehdä itsekin lisäämällä esimerkiksi tee- tai viinipohjaan appelsiinin puolikkaita ja jouluisia mausteita. Muistan kuinka äiti ja isä maistelivat jouluaattoaamuna koko yön uunissa kypsynyttä joulukinkkua. Sitten herkuteltiin riisipuurolla. Kinkun on korvannut nykyisin kylmäsavuporo ja kalat. Mieheni hakee kalasavustamosta jouluaattoaamuisin vastasavustetut joulukalat. Riisipuuron keitän edelleen, koska perheeni rakastaa pitkään ja rakkaudella haudutettua puuroani. Samaan aikaan minulle on hautumassa pehmeä kookoskaurapuuro, koska en juurikaan käytä maitoa. Jouluaaton vietto alkaa joulukirkosta ja haudoilla. Sen jälkeen palaamme kotiin, ja kun kaikki ovat paikalla, nostamme perinteisesti roseesamppanjamaljan. Kiitämme yhdessäolosta, toivotamme hyvää joulua ja aloitamme sitten jouluhössötyksen pöydän kattamisineen. Lapsuuden joulut vietettiin isolla joukolla. Perhe on edelleen joulussani tärkeintä. Yhdessäolo, rakkaus, rauha, ilo, läsnäolo sekä kiitollisuus ovat avainsanoja. Meillä perinteiset imelletyt laatikot korvataan vaahterasiirapilla tai hunajalla sekä yrteillä täytelöitetyillä uunivihanneksilla. Voisin tehdä vaikka koko joulupöydän kasviksista! Jouluna pitää tehdä juuri sellaisia ruokia joita haluaa. Mistään ei välttämättä tarvitse luopua, mutta voi miettiä miten asioita voisi tehdä toisin. Se ei ole ollenkaan vaikeaa. Pian keho ei enään edes tahdo niitä entisiä. Rosollin kaveriksi valmistan cashew-hapankerman ja perinteisten kananmunan puolikkaiden päälle pursotan yrttiavokadomoussea. Kalan pariksi sopii ihana granaattiomenaguacamole. Omassa joulupöydässäni on paljon raikkaita salaatteja. Niihin saa joulufiilistä väreillä ja jouluisia mausteita lisäämällä. Appelsiinia, tujaus kanelia… Sitruunanmehulla kypsennetystä fenkolista löytyy ihana aniksen maku, ja päälle voi raastaa parmesaanijuustoa. Meillä leivotaan myös perinteisiä joulupipareita, poikani rakastaa niitä. Jouluna voi herkutella, jos siltä tuntuu. Myös sokerilla koska kokonaismäärä jää kuitenkin pieneksi. Nipottaminen on turhaa. Kehokin reagoi eri tavoin jos stressaa. Yhtä hyvin voi nauttia läsnäollen ja hyvällä omallatunnolla. Teen jouluksi aina myös raakasuklaata sekä raakakakkuja. Ruuan jälkeen tulee joulupukki. On ihana seurata lasten jännitystä ja riemua. Jos lahjaksi on tullut vaikka uusi kelkka, lähdemme yhdessä testaamaan sitä ulos. Otetaan vähän happea aterian päälle. Sitten on ihana raukea fiilis, ja voi jatkaa herkuttelua vaikka pähkinäjuustoa, raakasuklaata ja viiniä nauttien. Jouluna valvotaan myöhään, pötkötellään yhdessä sohvalla. Joulupäivän aamuna hiivin keittämään riisipuuroa. Siitä alkaa kiireetön päivä, jolloin ei ole mitään velvotteita tai pakotteita mihinkään. Sitä on joulu.” d

Joulukoti 2015

101


102

Joulukoti 2015


aito ruoka

reseptit talveen! Karitan

Testaa näitä reseptejä Karitan upouudesta Lautasellinen kauneutta -kirjasta!

Kermainen siitakekeitto

Kvinoa-juures-ceviche

Tarvitset: 3 dl siitakesieniä ohueksi viipaloituina 1 rkl oliiviöljyä 1 rkl tamaria 1 rkl sitruunan mehua 5 dl vettä 3 rkl vaaleaa misotahnaa 2 dl pinjansiemeniä tai lisää cashewpähkinöiden määrää 3 rkl cashewpähkinöitä (liotettuna noin 4 h jos mahdollista) 1⁄2 rkl hunajaa tai muuta makeuttajaa suolaa ja mustapippuria maun mukaan 1 tl sipulijauhetta 2 rkl ravintohiivaa + ruohosipulia, mustia seesaminsiemeniä ja 1 tl tryffeliöljyä jos haluat

Tarvitset: 2 dl kypsennettyä kvinoaa 1⁄2 rkl omenaviinietikkaa 1⁄2 rkl oliiviöljyä 2 isoa porkkanaa 2 limetin mehu 2 rkl vettä 1 tl vaahterasiirappia 1–2 rkl tamaria 2 rkl seesamiöljyä 1 punainen chili siemenet poistettuna ja pieneksi pilkottuna 2 rkl tuoretta minttua silputtuna + koristeluun 2 rkl korianteria silputtuna + koristeluun (+ granaattiomenan siemeniä)

Sekoita ensin siitakesienet, oliiviöljy, tamari ja sitruunan mehu yhteen ja anna marinoitua peitettynä vähintään 30 minuuttia. Tee keitto sekoittamalla kaikki muut raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa, kunnes keitto on täysin sileää ja kermamaista. Tarkista maku. Lisää marinoidut sienet keittoliemeen ennen tarjoilua ja koristele keitto ruohosipulisipulilla, seesaminsiemenillä ja halutessasi myös öljyllä.

Keitä kvinoa ohjeen mukaan. Lisää siihen omenaviinietikka ja oliiviöljy ja anna jäähtyä. Sekoita marinadiainekset, ja lisää joukkoon tikuiksi suikaloitu porkkana sekä kuutioitu ja huuhdeltu retikka. Anna marinoitua noin 30 minuuttia. Lisää granaattiomenan siemeniä, jos haluat. Koristele yrteillä ja nauti.

Joulukoti 2015

103


VAIHTOEHTO JOULUN HERKUILLE KOONNUT JOULUKOTI-LEHDEN TOIMITUS KUVAT ANNA-MARIA KASANEN, ILONA SAVITIE, MIKKO ALA-PEIJARI

Jouluna on lupa herkutella ihan miten haluaa. Jos mieli tekee jotain uutta, kokeile vaihtaa raaka-aineet astetta terveellisempiin ja j채t채 lis채aineet pois.

104

Joulukoti 2015


joulun herkut

Vaihtoehto suklaarasialle RAAKASUKLAAKONVEHDIT ”Monena jouluna olen halunnut antaa läheisille lahjaksi jotain itse tekemääni, mutta aina on olevinaan liian kiire. Täksi jouluksi tuli jälleen halu tehdä jotain ihan omaa; suklaa olisi ehkä sellainen lahja, josta kaikki pitävät. Kaikenlaisia ruokia olen tehnyt vuosien varrella, mutta suklaata en ole koskaan aiemmin kokeillut. Siksi hankin valmispaketin raakasuklaan tekoa varten ja lisäsin muutaman oman raaka-aineen reseptiin lisäksi. Suklaa onnistui niin hyvin, että ensi kerralla ostan kaikki aineet erikseen ja kokeilen varioida reseptiä lisää.”

- päätoimittaja Inkeri

Joulukoti 2015

105


joulun herkut

Vaihtoehto jouluvanukkaalle: KANELIOMENA-KOOKOSKERMAJÄÄTELÖ Helppo ja nopea, raikas ja sokeriton jälkiruoka syntyy kätevästi jäätelökoneella. Ilman konetta herkun voi myös valmistaa pakastimessa, tosin valmista ei synny ihan yhtä nopeasti.

106

Joulukoti 2015


joulun herkut

Vaihtoehto valmisglogille: TEEPOHJAINEN GLÖGIJUOMA "Glögijuoman voi valmistaa kai mistä tahansa jouluisista mausteista, mitä kaapista löytyy. Teepohjaisena glögi on kevyt ja lähes kaloriton; tähän ohjeeseen glögin pohjana toimi vahvaksi haudutettu omenatee. Pressopannu toimii hyvin glögin valmistuksessa, niin juoma saa maustua rauhassa ja ylimääräiset mausteet jäävät kannuun. Lisäsin lasiin vielä muutaman Tallinnasta ostetun maustemantelin. Niiden maustekuorrute teki juomasta hieman sameaa, mutta mausteena käytetty mustapippuri toi hyvän säväyksen glögiin."

- toimitussihteeri Ilona Joulukoti 2015

107


joulun herkut

Vaihtoehto riisipuurolle: JOULUINEN CHIA-PUURO 108

Joulukoti 2015


joulun herkut

Ohjeet

tai enemmän

Pakkauksen ainesosat: Kylmäpuristettu kaakaovoi, neitsytkookosöljy, agavesiirappi, lucumajauhe, goji-marja, raakakaakaojauhe, maca-jauhe, himalajan suola Itse lisätyt aineet: 200g valkosuklaata sukaatteja, karpaloita ja rusinoita Sulata kookosöljy vesihauteessa, lisää agavesiirappi ja sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja juoksevaa. (Lisäsin itse aineksiin vielä 200 g valkosuklaata, jonka sulatin ensin vesihauteessa.) Nostele konvehtimuottien pohjalle kuivattuja karpaloita, sukaatteja tai rusinoita. (Pakkauksen goji-marjat jätin itse pois.) Laita lopuksi muotit pakkaseet kovettumaan seuraavaan aamuun. Aamulla konvehdit voi pakata lahjapakkaukseen.

tai enemmän

Tarvitset: 250 ml kookoskermaa 2 rkl omenahilloa 10-15 tippaa steviauutetta Kanelia Pari palaa raakasuklaata Pari piparkakkua (Jäätelökone) Kumoa kookoskerma kulhoon, lisää 10-15 tippaa (vanilja)steviauutetta. Vatkaa kerma nopeasti vaahdoksi. Kookosmaito ei tähän reseptiin sovi, sillä se ei vaahtoudu. Lisää omenahillo, rouheasti murennetut piparkakut ja raasta pari palaa raakasuklaata. Sekoita aineet kevyesti. Kaada seos jäätelökoneeseen, jossa jäätelö valmistuu muutamassa minuutissa. Tarjoile heti. Jos käytössä ei ole jäätelökonetta, laita seos pakastimeen ja sekoita massaa välillä.

Tarvitset: Omena- tai kaneliteetä Omenaa Appelsiinia (tai pomeranssinkuorta) Kanelitankoja Tähtianista Kokonaisia neilikoita Hunajaa Manteleita Rusinoita (Marjamehutiivistettä) Lisää mausteeksi omenan paloja, appelsiininkuorta, neilikkaa, kanelitanko, tähtianista, manteleita ja rusinoita. Makeus saadaan hunajasta, ja täyteläisyyttä voi lisätä tilkalla itsetehtyä marjamehutiivistettä. Mitä enemmän juomaa makeuttaa, sitä enemmän maku alkaa muistuttaa kaupan valmista glögiä. Kevyempänä versiona ja vähemmällä makeuttamisella tätä glögiä voi huoletta juoda enemmänkin, kaloreita tästä juomasta ei juurikaan kerry.

Tarvitset: 8 dl mantelimaitoa 2 dl chiansiemeniä 2 luomuomenaa kuorineen 1 rkl voita 250 ml Kookoskermaa (Blue Dragon) kardemummaa kanelia Sekoita kulhossa mantelimaito, ripaus kardemummaa ja chiansiemenet. Anna turvota noin 30 minuutia ja sekoita hyvin. Voit vielä muokata koostumusta maitoa tai siemeniä lisäämällä. Viipaloi luomuomenat ja asettele ne uuninkestävään astiaan. Sulata voi ja sudi omenanviipaleiden päälle. Mausta kanelilla. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 min ja anna jäähtyä hieman. Ota kookoskerma jääkaapista ja vatkaa siitä vain kiinteässä muodossa oleva osa kermaksi sähkövatkaimella. (Voit säästää nesteen muuhun ruoanlaittoon.) Kasaa chiapuurosta ja kookoskermavaahdosta kerroksittainen annos ja asettele omenanviipaleet pinnalle. - Toimittaja ja hyvinvointibloggaaja Anna-Maria

Joulukoti 2015

109


Pöytä koreaksi KOONNUT ILONA SAVITIE / KUVAT VALMISTAJAT

KATA TALVEN JUHLAPÖYTÄ METSÄN HENKEEN. HIENOSTUNEEN TUNNELMAN TUOVAT HAVUNVIHREÄ JA HARJATTU METALLI.

Kata kauniisti joulunvihreällä: kaitaliina, vihreä puuvillaliina ja pellavainen pöytäliina ovat Hemtexiltä. 110

Joulukoti 2015


 1. Tarandus-keittiöpyyhe on puuvilla-pellavasekoitusta, 13,90 e, Lapuan Kankurit. 2. Bloomingvillen kuparinen aterinsetti 39e, royaldesign.fi. 3. Bloomingvillen paperiset lautasliinat 6,95 e, Ellos. 4. Lovebirds-keittiörätti tuo juhlan tuntua myös tiskipöydän ääreen. 3,80 e tai postikorttipakkauksessa 4,60 e, Kuitukuu. 5. Metsikkö-ruokalautaset sopivat kattaukseen. Syvä lautanen 22,20e, Pentik. 6. Pöllö-tarjotin on halkaisijaltaan 35 cm. 24,90e, Muurla. 7. Salaattiottimet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. 85e, Latimeria. 8. Kauniin vihreässä kynttilälyhdyssä on metsänraikas tuoksukynttilä, noin 35e, Skandinavisk. 9. Kasarin sisäpinta on terästä, sydän alumiinia ja pinta kuparia, 82,90 e, Heirol.

Joulukoti 2015

111


Lounas- buffet TEKSTI JA KUVAT ILONA SAVITIE

pihamaan jouluvieraille

112

Joulukoti 2015


Muista jouluna myös pieniä jouluvieraita herkkubuffetilla. Pikkulintujen talviruokinta tarjoaa viihdettä myös ikkunasta katsovalle yleisölle.

E

i ole sattumaa, että lintuja varten myydään eniten talipalloja ja auringonkukansiemeniä. Ne ovat helppoa perusruokaa, joka kelpaa lähes kaikille lintulaudan vieraille. Ne kelpaavat myös oraville ja isommille linnuille, joten päätä ajoissa miten estät kuokkavieraiden pääsyn ruokapöytään vai annatko kaikkien tasapuolisesti käydä lintulaudalla. Vanhan ajan kauralyhde maistuu joillekin linnuille, mutta valmisruoka lintulaudalla on yleensä suositumpi vaihtoehto. Lintulaudalla voit tarjota auringonkukan lisäksi myös irtokauraa ja muita siemeniä, suolaamattomia maa- tai muita pähkinöitä. Ne saattavat houkutella uusiakin lintulajeja apajille. Pienet linnut saavat pähkinöistä parhaan hyödyn, jos murskaat ne valmiiksi. Kokeilemalla selviää parhaiten, mikä kotipihan linnuille maistuu. Rusinat eivät ole linnuille juurikaan mieleen, ja hasselpähkinät kelpaavat yleensä vasta kun muut ruokalajit on syöty pois. Syksyn nahistuneet omenat voi laittaa oksalle narusta roikkumaan, osa linnuista pitää myös omenoista. Ruokien lisäksi myös hieno hiekka on pikkulintujen ruoansulatukselle hyväksi, laita sitäkin saataville. Muistathan, että lintujen talviruokintaa tulee jatkaa läpi talven. Hyvä on myös muistaa, että talipallot ja muut muoviverkossa olevat ruoat olisi hyvä laittaa erilliseen telineeseen. Muoviverkko voi olla linnuille vaarallinen ansa, jos linnun jalat jäävät kiinni verkon silmukoihin. d LUE LISÄÄ VINKKEJÄ TÄÄLTÄ: PIRKANMAAN LINTUTIETEELLINEN YHDISTYS RY

Joulukoti 2015

113


tiedustelut

A B C D E F G

114

Joulukoti 2015

Affari www.affari.nu Airam www.airam.fi Bestore Online www.bestore.fi 040 2183000 By Pia’s Design www.linenbypias.fi Cacharel/Zalando www.zalando.fi Clas Ohlson www.clasohlson.com Ellos www.ellos.fi Elvari www.elvari.fi Fazer www.fazer.fi Ferm Living www.fermliving.com Finnish Design Shop www.finnishdesignshop.fi Gina Tricot www.ginatricot.fi Glitter www.glitter.fi Granit www.granit.com Guess Shop Kamppi 09 780004 H&M www.hm.com Heirol www.heirol.fi Hemtex www.hemtex.fi Ikea www.ikea.fi Indiska www.indiska.com Jalo Helsinki www.jalohelsinki.com Jotex www.jotex.fi Kasperi www.kasperi.net Keittiömaailma www.keittiomaailma.fi Kuitukuu www.kuitukuu.fi Kultakeramiikka www.kultakeramiikka.com Lahtiset www.lahtiset.fi Lapuan Kankurit www.lapuankankurit.fi Lapuan Kankurit www.lapuankankurit.fi Latimeria www.latimeria.fi Lindex www.lindex.com Lovia www.loviacollection.com Lumi www.lumiaccessories.com Lumoava www.lumoava.fi Mamzelle 0207354949 Marudesign www.marudesign.fi mary a. jalava www.maryajalava.com Mina Parikka www.minnaparikka.com Mint&Berry/Zalando www.zalando.fi Mio www.mio.se Muurla www.muurla.com New Yorker www.newyorker.com Noolan www.noolan.com 06 7244110 Noppa www.noppa.net Nordal www.nordal.eu Normann Copenhagen www.normann-copenhagen.com Odd Molly www.oddmolly.com Okabau-puut, Terhi Lönberg 050 5673000 Pentik www.pentik.com Perfect Home www.perfecthome.fi Rantakoski Designs www.rantakoski.com RK Design www.rkdesign.bigcartel.com Royaldesign.fi www.royaldesign.fi Sagaform www.sagaform.fi Sermi, Päivi Stenberg www.sermi.fi 050 5699371 Shepherd of Sweden 040 7704909 Silver Crane www.silver-crane.com Skandinavisk www.skandinavisk.com s.Oliver www.soliver.eu 010 3202700 Stockmann www.stockmann.com 09 1211 Suunto www.suunto.com Ten Points www.tenpoints.se 045 8653989 Terhi Pölkki www.terhipolkki.com Tiger www.tiger-stores.fi Valona Design www.valona.fi Villeroy & Bock www.villeroy-boch.fi Weiste www.weiste.fi White on White www.rivieramaison.fi 09 661003 Zalando www.zalando.fi

H I J K L M N


Jouluko i

-lehden toimitus toivottaa lukijoilleen iloista joulua ja riemukasta vuotta 2016!

Joulukoti 2015

115


www.bestore.fi

PUUTA PEHMUSTEEKSI! Kuin suoraan luonnosta! MeroWingsin fotorealistiset istuimet ja tyynyt muistuttavat aidosti oikeaa puuta, mutta tuntuvat samettisen pehmeiltä.

Istuime t saatava na myös ulkokäy t tö ö n !

Tuotteita myy: www.bestore.fi ja Sisustus Nalle, Helsinki

UUS

116

Joulukoti 2015

I

UUS

I

Profile for A-Press

JouluKoti-lehti  

JouluKoti ilmestyi vuonna 2015 joulun aikaan. Lehti oli myynnissä Lehtipisteiden kassapaikoilla. Nyt voit lukea lehden näköisversiota eli di...

JouluKoti-lehti  

JouluKoti ilmestyi vuonna 2015 joulun aikaan. Lehti oli myynnissä Lehtipisteiden kassapaikoilla. Nyt voit lukea lehden näköisversiota eli di...