Page 1

Kauniit kodit

GALLERIA Uusi lehti!

KATTO KOREAKSI MAALAUKSELLA MUUTOKSEN JÄLKEEN

9

kaunista kotia

Neljä keittiötä laitettiin uusiksi KAUNIIT KODIT GALLERIA

1


Dekotalo – Elämäsi paras ratkaisu Dekotalo on tutkitusti lämmin ja turvallinen asua. Paikalla rakennettu Dekotalo on saumaton ja tiivis. Rakenne on energiatehokas ja kestävä – kallista energiaa ei karkaa rakenteiden läpi ja saat selvää säästöä lämmityskuluissa. Laadukas ja turvallinen rakenne takaa Dekotalolle myös hyvän jälleenmyyntiarvon! Jo sadat suomalaiset ovat toteuttaneet omakotiasumisen unelmansa ja rakennuttaneet Dekotalon. Aidon Dekotalon saat tavallisen talon hinnalla!

2 KAUNIIT KODIT GALLERIA Muuttovalmis & Sisusta Itse


Tekijät

PÄÄTOIMITTAJA Inkeri Ala-Peijari inkeri@a-press.fi Puh. 040 933 2341 TOIMITTAJAT Riitta Ekholm Leena Kalliokoski Anna Nummisto Piritta Porthan Anna-Kaisa Talvitie Katja Vihmakoski VALOKUVAT JA LEHDEN ULKOASU PhotoCom / Mikko Ala-Peijari JULKAISIJA JA KUSTANTAJA A-Press / PhotoCom Oy TOIMITUSJOHTAJA Mikko Ala-Peijari mikko@photocom.fi Puh. 045 7750 5555 TOIMITUS Tarinatie 12 B FI-01390 Vantaa toimitus@kauniitkoditgalleria.fi www.kauniitkoditgalleria.fi www.a-press.fi PAINOPAIKKA Uniprint AS ISSN 1799-2249 Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin kopioiminen ilman lupaa on kielletty.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

3


Pääkirjoitus

L

ähestyessämme vuoden loppua huomaamme kuinka ulkona lähes aina sataa ja on sumuista ja pimeää. Näinhän se on aina tähän aikaan vuodesta. Toivon kuitenkin, että tämä hieno sisustuslehti tuo sinulle ainakin hetken iloa ja piristystä syksyn synkkyyteen ja antaa edes vähän sitä kaivattua valoa ja elämäniloa. Kauniit kodit Galleria -lehti on nimensä mukaisesti kokoelma kauniisti sisustettuja koteja, joita tähän ensimmäiseen, nyt ilmestyneeseen lehteen olemme kuvanneet kaikkiaan yhdeksän erilaista. Helmikuussa 2018 ilmestyvässä vuoden ensimmäisessä numerossa esittelemme lisää toinen toistaan kauniimpia koteja. Haluamme myös tulevissa numeroissa jatkaa muutostöiden esittelyjä, kuten tässäkin numerossa. Muutostyöt voivat koskea mitä tahansa kodin tilaa ja ideana on se, että voimme kertoa ja näyttää millainen tila oli ennen ja minkälainen se on nyt. Näistä lukija voi löytää myös omaan kotiinsa sopivan idean. Kannattaa kuitenkin tässäkin käyttää harkintaa eikä suinpäin itse ryhtyä rakenteita purkamaan, vaan parasta on aina pyytää ammattisuunnittelijalta apua. Monilla ihmisillä loppuvuosi on kiireistä aikaa, niin myös meillä. Kiirettä on pitänyt, koska meillä on ollut kolme lehteä samanaikaisesti työn alla. Ensimmäinen niistä on jo ilmestynyt ja se on nimeltään Kaunis Joulukoti, jonka löydät ehkä samasta kaupasta mistä ostit tämän Galleria -lehdenkin. Kolmas lehti ilmestyy kauppoihin 1.12. Tämä tyylikäs lehti on Suomi 100 -ohjelmassa mukana ja sen nimi on Designvuosi 2017. Kyseinen julkaisu on tekstitetty myös englanniksi. Toivon todella mukavia ja viihdyttäviä lukuhetkiä erilaisten lehtiemme parissa. Samalla toivotan sinulle kaikkea hyvää sekä rauhaisaa joulua ja riemukasta uutta vuotta.

Päätoimittaja Inkeri Ala-Peijari

4

KAUNIIT KODIT GALLERIA


KANSIKOTI S.10

Hyvä suunnittelija! Jos olet arkkitehti tai sisustusarkkitehti, niin ota yhteyttä päätoimittaja Inkeri Ala-Peijariin ja ehdota suunnittelemaasi kotia. Esittelemme sen lehdessä.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

5


32

43

50

68

sisällys tässä numerossa Kodit 10 MODERNIA HISTORIAN

HAVINAA Kaksi kerrostalon ylintä kerrosta kunnostettiin yhdeksi huoneistoksi.

23 PANKKISALISTA

TOIMIVA KOTI Jehovantodistajien kokouspaikasta remontoitiin tilava perheasunto.

32 KATTO HELSINGIN YLLÄ

Vanhasta työhuoneesta seiniä kaatamalla jakäytäviä purkamalla uusi koti.

43

KUIN GOTHAM CITYSSÄ Arvoasunnossa kaikki pinnat uusiksi, keittiö ja kylpyhuone muutettiin.

50 RENTO JA AIKAA

KESTÄVÄ KOTI Suunnittelijan oman kodin pääväreinä harmaa, musta, vaalea ja puu.

58

KAHDEN KERROKSEN IHANA VÄKI Kaunis kalliotontti sai viisihenkisen perheen toteuttamaan haaveensa.

68 LOMAKOTI LÄHELLÄ

LUONTOA Hirsitalon esteetön merinäköala Inkoon kallioisella rantatontilla.

78 PERHE-ELÄMÄÄ

KAHDESSA KERROKSESSA Seitsenhenkisen perheen toimiva omakotitalo ja käyttöä kestävä kokonaisuus.

86 JONNAN JA MIKON

UNELMAKOTI Yksilöllisesti suunniteltu omakotitalo rakentui mustan tammikeittiö ympärille.

KAUNIIT KODIT GALLERIA 1/2017 6

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Muutos 96

MODERNI MUSTAVALKOINEN Modernin avokeittiön ydin on niemeke, jonka ympärillä käy hulina.

102

ELEETÖN MODERNI KEITTIÖ Remontissa 90-luvun keittiö sai kompaktin tyylin, jossa vähän laskutilaa.

108

KALAMIEHEN KAVERI Keittiön tärkein muutostoive oli saada kalamiehelle sopiva työtila.

114

MUSTAA, VALKOISTA JA RIPAUS KRISTALLIA Harmonisessa keittössä uusperheen arjessa on kaikilla tilaa touhuta.

Ideat ja ihmiset 120

124

IKIAIKAINEN TUNNELMA MODERNISTI TOTEUTETTUNA Pihan viihtyisyyttä ja turvallisuutta korostava valaistus on kuin valotaideteos. PALANEN TAIVASTA Kattomaalaukset ovat harvinaista herkkua mutta oikeassa paikassa kuin piste i:n päällä.

10 KAUNIIT KODIT GALLERIA

7


Löydä sisäinen kauneus.

Tila, joka inspiroi kaikkia aistejasi.

Innovatiivisten tuotteiden, suomalaisen muotoilun, tyylikkäiden kodinkoneiden ja huippusuunnittelijoidemme avulla löydämme uusia jännittäviä tapoja toteuttaa elämäsi toimivimman ja kauneimman keittiön. A la Cartekeittiöt yksinoikeudella Keittiömaailmasta. Koe kokonaisvaltainen keittiöelämys kaikilla aisteillasi myymälässämme tai katso uusimmat keittiöideat keittiömaailma.fi/alacarte

UUTUUS BISTROKEITTIÖ

Täyden palvelun Keittiömaailma toteuttaa unelmiesi A la Carte-keittiön helposti ja vaivattomasti:

8

TON 1. MAKSU SUUNN i T T e L UAiK A

2.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

VAhV iST e TA AN SUUNN i T e LMAT jA Ai K ATAUL U

3.

K e iT T iöN ASeNNUS

4.

L Op pUTArK AST US jA KÄYT Töi ÄN T AKUU


KODIT Ammattilaisten suunnittelemat kodit ovat Kauniit kodit Gallerian suola. Pyrimme löytämään lehteen ja esittelemään jokaisessa numerossa mielenkiintoisia ja toisistaan poikkeavia yksityiskoteja. Tässä numerossa tutustumme viiden sisustusarkkitehdin ja kahden sisustussuunnittelijan luomuksiin. Matkaamme ympäri Suomen kaupunkiasunnoista meren äärelle.

Esittelemme yhteensä 9 erilaista ja kaunista kotia. Tässä muutamat herkkupalat.

10

32

50

68

Moderni mustavalkoinen

Eleetön, valkoinen keittiö

Kalamiehen kaveri

Mustaa, valkoista ja ripaus kristallia

KAUNIIT KODIT GALLERIA

9


t MODERNIA historian havinaa

TEKSTI: PIRITTA PORTHAN / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Kaksi ylint채 1930-luvulla rakennetun kerrostalon asuntoa kunnostettiin yhdeksi huoneistoksi, jossa alkuper채inen historia yhdistyy moderniin sisustusilmeeseen. Kohteen syd채men채 sykkii tummanharmaa suuri porrasaula, joka saa ainutlaatuisen kontrastin lasikaton luonnonvalosta.

10

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Alakerrassa lasipariovet aukeavat kodin olohuoneesta ruokasaliin. Kohteen kunnostusvaiheessa ruokasali ja olohuone pidettiin alkuperäisillä paikoillaan.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

11


12

KAUNIIT KODIT GALLERIA


"Tästä kohteesta kokonaisuus ja talon vanha historia tekevät erityisen arvokkaan. Huoneisto on kauttaaltaan korkealaatuisesti rakennettu, remontoitu ja sisustettu."

KAUNIIT KODIT GALLERIA

13


01

14

KAUNIIT KODIT GALLERIA


01 Kohteen 60-neliöisessä olohuoneessa entisöitiin tilan alkuperäiset kaari-ikkunat, jotka ovat peräisin 1930-luvulta.

K

omea porraskäytävä avautuu helsinkiläiskerrostalohuoneiston alakerrasta yläkertaan. Porrastilan seinät on maalattu mattamaalilla ja sivuhuoneiden väliovet kiiltäviksi. 30-neliöinen lasikatto valaisee tummanharmaan portaan luonnonvalolla, mistä syntyy poikkeuksellisen dramaattinen kontrasti. – Porrasaula on tämän kodin selkäranka, kohteen sisustusarkkitehti Kari Lappalainen sanoo. – Huoneisto on koostettu kahdesta 1930-luvulla rakennetusta huoneistosta, joista yläkerta oli alun perin yksiö. Portaan alkuperäinen runko säilytettiin, ja se kunnostettiin kodinomaiseksi. Vanhaa ja hienoa alkuperäistä Yhteensä yhdeksän huoneen huoneistosta löytyy asuinpinta-alaa noin 250 neliötä: neljä huonetta, ruokasali, olohuone, keittiö sekä porras- ja kylpyhuonetilat. Yläkerrassa sijaitsee vieras-/ oleskeluhuone sekä saunaosasto, jonka kattoterassilla voi nauttia ilta-auringon säteistä. Huoneiston eteiseen kulkee harvinainen

suora pääsy hissillä, jolla pääsee talon ensimmäisestä kerroksesta vain tähän huoneistoon. – Hissi muistuttaa tyyliltään hieman puista sikarilaatikkoa ja huoneiston työhuoneen ruutukattoa, Lappalainen kuvailee. Huoneiston olohuone on vanhemman kerrostalon olohuoneeksi poikkeuksellisen suuri, pinta-alaltaan huimat 60 neliötä. Olohuoneen 1930-luvulla rakennetut persoonalliset kaari-ikkunat entisöitiin. Huoneiston kunnostusvaiheessa konservaattori kävi myös muita kohteen vanhoja puuosia huolellisesti läpi, ja vanha säilytettävä puumateriaali huomioitiin huoneiston murretun vaaleassa värimaailmassa. – Jo alkuvaiheessa teimme päätöksen siitä, että vanhaa ja hienoa alkuperäistä säilytetään. Kaari-ikkunoiden lisäksi huoneistossa entisöitiin sen alkuperäiset takka, julkisivun ikkunat sekä ruokasalin ja työhuoneen katot. Porraskaiteet uusittiin vanhan funkkishengen mukaisesti. Ruokasalissa säilytettiin alkuperäiset mäntyviiluiset tummanruskeaksi petsilakatut lasivitriinit, jotka on persoonallisesti upotettu seinän sisään. Olohuoneen ja ruokasalin välissä katseenvangitsijana toimivat lasipariovet, jotka myös säilytettiin huoneiston alkuperäissisustuksesta. Joitain lasipariovien ruutuja vaihdettiin ja kunnostettiin.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

15


Laadukkuutta ja modernia tyyliä Huoneiston keittiö modernisoitiin kokonaan. Siitä tehtiin yksinkertainen ja toimiva sekä selkeästi uusi. Keittiöstä löytyy 4,5 metriä pitkä saumaton saareke, jonka ääressä on mukava laittaa ruokaa ja syödä aamiaista. – Keittiö on oma huoneensa ja kokonaisuutensa, joka ei yritäkään olla vanhan kaltainen, Lappalainen sanoo. – Siitä pääsee myös omalle pienelle parvekkeelle, jossa voi vaikka jäähdyttää kakkupohjaa tai tuulettaa keittiötä. Lappalainen on arkkitehtuuri- ja sisustussuunnittelutyössään suuntautunut asiakkaisiin, jotka ymmärtävät laadukkaan suunnittelun ja sen lopputuloksen arvon. Tästä kohteesta kokonaisuus ja talon vanha historia tekevät erityisen arvokkaan. Huoneisto on kauttaaltaan korkealaatuisesti rakennettu, remontoitu ja sisustettu. Laadukkuuden myötä huoneiston sisustusratkaisut ovat paitsi tyylikkäitä, myös ekologisia. Laatu kestää pitkään, ja siihen kannattaa panostaa. – Onneksi kukaan ei ollut purkanut vanhaa alta pois, vaan sen arvo oli ymmärretty. Tätä kohdetta voi kutsua jo arvoasunnoksi isolla A:lla.

16

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Rauhallisia ruokailuhetkiä. Keittiön vieressä sijaitsevasta ruokasalista löytyy tilaa kattauksille. Mäntyviiluinen lasivitriini on upotettu sisään seinään.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

17


02/03 Keittiöstä tehtiin moderni ja selkeästi uusi. 4,5 metriä pitkä saumaton keittiösaareke jakkaroineen luo mukavuutta ruuanlaitto- ja aamiaishetkiin.

04

03 Kohteen jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Laadukkaat valaisimet luovat sisustukseen ilmettä. Koko asunto on arvokkaasti tehty ja remontoitu. Laadukkuuden lähtökohta tuo sisustusratkaisuihin näyttävyyttä, ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä.

02

03

18

KAUNIIT KODIT GALLERIA


"Huoneiston eteiseen kulkee harvinainen suora pääsy hissillä, jolla pääsee talon ensimmäisestä kerroksesta vain tähän huoneistoon."

KAUNIIT KODIT GALLERIA

19


Huoneiston suunnitteluun ja laajan projektin läpivientiin osallistui sisustus + arkkitehtitoimisto Kari Lappalainen Oy:ltä sisustusarkkitehti Elisa Ryhänen-Derrett. Huoneiston suunnittelu ja remontointi vei kaikkinensa puolitoista vuotta.

Tämän kodin suunnittelija

KARI LAPPALAINEN Sisustusarkkitehti SIO 040 555 4422 info@karilappalainen.com

20

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Tummanharmaa porraskäytävä on valokontrastiltaan poikkeuksellisen dramaattinen. Väliovien kiiltävä pinta yhdistyy mielenkiintoisella tavalla mattapintaisiin seiniin.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

21


22

KAUNIIT KODIT GALLERIA


PANKKISALISTA TOIMIVA KOTI TEKSTI: LEENA KALLIOKOSKI / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Kun entisestä pankkisalista ja sittemmin Jehovan todistajien kokouspaikasta remontoitiin perheasunto, yllätykset olivat ainoastaan positiivisia. Mittavaan urakkaan kutsuttiin apuun sisustussuunnittelija Siru Vainio. Ennen remonttia asunto oli iso, avoin tila, jonka ainoita huoneita olivat julkiseen käyttöön tarkoitetut wc-rivistöt ja kahvinkeittoon soveltuva keittiö.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

23


01

K

otkan keskustassa sijaitsevan Jugend-talon 150 neliön huoneistossa asustaa nyt tyytyväinen uusperhe. Isosta entisestä Jehovan todistajien kokoustilasta on kuoriutunut neljän huoneen ja keittiön toimiva koti. Remontin myötä ennalleen palautettu huima huonekorkeus tuo valoa, avaruutta ja tilaa hengittää. Toisen kerroksen asuntoon päästään oman rappukäytävän kautta. Kun astuu huoneistoon sisään, katseen vangitsee eteishallin upea kristallikruunu ja eteishallia kehystävä holvikaari. Ruokasalin ja olohuoneen huikeat ikkunarivistöt leveine ikkunalautoineen luovat menneen maailman tunnelman. Yhden ison avoimen tilan muuntaminen toimivaksi perheasunnoksi vaati perusteellisen suunnitelman, vajaan kolme kuukautta aikaa, am-

24

KAUNIIT KODIT GALLERIA

mattilaiset sekä yhteistyötä taloyhtiön kanssa. Näiden lisäksi Sirulla oli käytössään talon pohjapiirustukset 1900-luvun alkupuolelta. Asukkaiden toiveena oli kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö, jossa on tilaa koko perheen touhuta. Huoneistoon piti saada mahtumaan flyygeli ja kunnon sohva. Asunnon väritykseksi haluttiin mustaa, valkoista ja harmaan eri sävyjä. Muuten Siru sai vapaat kädet suunnitelman tekoon ja kohtuullisen joustavan budjetin. Tietä valolle Remontin punaisena lankana toimi halu säilyttää ja tuoda esiin asunnon lukuisat alkuperäiset yksityiskohdat, käytännöllisyyttä unohtamatta. Tavoitteena oli toimiva perheasunto, jonka harmoninen väriskaala, selkeät kalusteet luovat kehyksen vanhan asunnon huikeille yksityiskohdille ja antavat niiden loistaa.

01 Huoneiston asukkaat ovat koiraihmisiä. Betonilattian päälle liimattu Pergo-vinyylilattia on hyvä valinta huolettomuutensa takia. 02 Ruokasalin seinällä avautuvista ikkunoista näkee asuntoon johtavaan omaan, yksityiseen porrashuoneeseen. 03 Kristallikruunut luovat asuntoon entisajan lumoa.


02

03

KAUNIIT KODIT GALLERIA

25


"Upeasta ikkunarivistöstä tulvivan valon haluttiin kiertävän vapaasti ympäri asuntoa."

26

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Huoneiston tilan tunnetta ei haluttu kadottaa rakentamalla koppimaisia huoneita. Avara tunnelma säilyy, kun keittiö, ruokasali ja olohuone ovat samaa yhtenäistä tilaa. Upeasta ikkunarivistöstä tulvivan valon haluttiin kiertävän vapaasti ympäri asuntoa. Huoneisiin valittiin Saariston Bocholm satiinilasiset väliovet, joiden läpi valo kuultaa kauniisti. Lisävaloa sekä avaruutta tuovat vielä korkeiden seinien yläosaan rakennetut sisäikkunat. Halliin rakennettiin hieman matalammat seinät, jotta valo pääsisi kulkemaan sen läpi muihin huoneisiin. Muutostöillä näkymät ja kulkureitit huoneista toisiin saatiin avariksi. Ajatuksena oli tehdä huoneista muunneltavat tulevaisuuden tarpeita varten. Niinpä osa uusista seinistä rakennettiin lattian päälle. Lattiamateriaaliksi valittiin aran puulattian sijaan, koiraperheelle sopiva Pergo-vinyylilattia. Käytännöllinen vinyyli kestää vesiroiskeita puulattiaa paremmin, eikä elä seinien alla. Kylpyhuoneesta haluttiin tilava ja sinne saatiinkin hyvin mahtumaan kodinhoitopiste runsaine säilytyskaappeineen, ilman että huone muuttui arkiseksi. Kylpyhuoneen harmonia syntyy beigestä väriskaalasta ja suurista laatoista. Kaunis koristeellinen peili luo ylellistä tunnelmaa. Seinään kiinnitetyt wc-istuimet tekevät huolitellun ilmeen ja kylpyhuoneesta helposti siivottavan. Asuntoon rakennettiin myös arkea helpottava erillinen wc.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

27


Jännittäviä löytöjä Huoneiston aiemmat omistajat olivat varoitelleet, ettei madallettua kattoa kannata purkaa. Remonttisuunnitelmaa tehdessä Sirun uteliaisuus kuitenkin heräsi. Hän päätti kurkistaa, mitä välikaton alta löytyy. Se kannatti. Kaunis 1900-luvun alun koristeellinen katto oli palautettavissa entiseen loistoonsa ja asunnon huonekorkeus saatiin takaisin hulppeisiin mittoihinsa. Huonekorkeus on nyt remontin jälkeen peräti neljä ja puoli metriä. Kun välikatto purettiin, löytyi samalla eteishallia kehystävä holvikaari. Holvikaaren esiintuominen toi hieman haasteita ja lisäkuluja, mutta lopputulos oli vaivan väärti. - Eteishallin holvikaari ja katon ja seinien koristeellisuus sekä huonekorkeus ovat aarteita, joita löytää vain harvoin, sanoo suurremontin lopputulokseen tyytyväinen Siru.

28

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Ruokailutila ja olohuone liittyvät toisiinsa ilman väliseiniä. Isännän toive isosta sohvasta toteutui sekin.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

29


04

Tämän kodin suunnittelija

SIRU VAINIO Sisustussuunnittelija 0500 733 742 siru.vainio@sirelle.fi

30

KAUNIIT KODIT GALLERIA

"Remontin punaisena lankana toimi halu säilyttää ja tuoda esiin asunnon lukuisat alkuperäiset yksityiskohdat, käytännöllisyyttä unohtamatta."


05

04 Avarassa keittiössä mahtuu koko perhe kokkaamaan. 05 Tilavaan kylpyhuoneeseen saatiin mahtumaan myös kodinhoitopiste. 06 Arjen aamupuuhia helpottaa asuntoon rakennettu erillinen wc.

06

Lue sivulta 114 miten suunniteltiin perheelle toimiva keittiö

KAUNIIT KODIT GALLERIA

31


Katto Helsingin yllä TEKSTI: RIITTA EKHOLM / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Koti löytyi vanhasta työhuoneesta: Seiniä kaatui, käytäviä purettiin ja iltavalo saatiin kajastamaan oleskeluja pesutiloihin. Mitään ei säästetty. Ei hassumpaa, tuumasi pariskunta, joka oli löytänyt oman paikkansa.

32

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Y

limmän kerroksen asunto Katajanokalla lumosi etsijänsä. Kauniit urbaanit kattomaisemat ja meren läheisyys olivat jotain, mitä oli haettu. He näkivät tilassa kaiken sen, mitä tuleva asunto voisi olla. Viime vuosisadan alun talossa oli juuri se tunnelma, mistä he tiesivät voivansa luoda myös lapsiperheelle toimivan kodin. Jännittäväksi kohteen teki asunnon etsijöille vielä se, että se oli osittain ullakkotiloissa. Kiinnostavat kattoikkunat olivat jääneet varjoon vuosiksi ja pääsisivät nyt heidän ajatuksissaan antamaan valolle oikean, oikeutetun tilan. Asunto oli edellisen kerran remontoitu Suomen Olympiavuoden aikoihin, yli 50 vuotta aikaisemmin. Pariskunta ei jäänyt miettimään, kun oikea kohde löytyi. Mutta, kuka osaisi auttaa tässä vaativassa muutossuunnitteluprojektissa? Omalla sorkkaraudalla ja porakoneella se ei onnistuisi, pariskunta tuumasi. Tuttavapiirin suosittelujen jälkeen yhteys otettiin monista lehtiartikkeleista sekä hienoista referensseistä tuttuun suunnittelutoimistoon Sisustusarkkitehtitoimisto Saukkonen + Partnersiin.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

33


Valo ansaitsee tilansa Asunto oli ollut vuosia kirjailijan käytössä ja muistutti entisaikojen toimistotiloja: Pitkiä käytäviä, pieniä kopperoita ilman että Katajanokan henki saati vanhan talon arvokkuus olisi päässyt sisälle tilaan ja siellä olijat olisivat päässeet nauttimaan ylimmän kerroksen näkymistä ja avaruudesta. Arvoasunnosta ei ollut tietoakaan sen silloisessa kunnossa. Eikä paljonkaan myöskään keittiöstä, pesutiloista, tai muista nykyaikaisen asumisen tärkeistä elementeistä. Tämä ei lannistanut pariskuntaa tai suunnittelun ammattilaisia, päinvastoin, enemmänkin haastoi lähteä raivaamaan valoa esiin mahtavaan tilaan. Kaikki uusittiin tilajaosta talotekniikkaan, pinnat, kiintokalusteet, valaistus ja pesutilat. Myös sauna rakennettiin vanhan varastokopin tilalle. Keittiölle tehtiin paikka, niin myös kaikelle muulle, mitä huoneistossa ei ollut, kuten myös kodinhoitohuoneelle. Kavereiden perheiden vinkeistä oli otettu oppia: Miten hoitaa pyykkirumba, missä vaihtaa vaipat ilman että perheen arki olisi kaaosta. Toki sisustusarkkitehtitoimisto osasi hommansa ja pariskunta oli erittäin tyytyväinen moderniin ja toimivaan lopputulokseen. Läpitalohuoneisto sai ansaitsemaansa valon ja ilmeen.

34

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Olohuoneen tunnelman tuovat aito tiiliseinä ja moderni takka.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

35


Teos ja sen tuoli ovat paitsi asukkaiden, mutta myös jokaisen siellä kävijän silmien kohde. Täydellinen yhdistelmä.

36

KAUNIIT KODIT GALLERIA


"Kaikki perheen keräämät klassikot löysivät uudessa kodissa paikkansa."

KAUNIIT KODIT GALLERIA

37


01

"Jännittävää asunnon etsijöille oli se, että asunto oli osittain ullakolla."

38

KAUNIIT KODIT GALLERIA


02

01 / Rauhallinen aamiainen on päivän käynnistys. Tässä ovat puitteet aamukeskusteluille ja kahvihetkelle. 02 / Täällä loihditaan illallinen ja käsipareja mahtuu useampikin. Kaapit kätkevät sisäänsä kippojen ja kulhojen lisäksi useamman astiaston. 03 / Sisustusarkkitehti toteutti asiakkaan toiveet myös tekstiileissä: matot, verhot ja päiväpeitteet ovat tarkoin harkittuja ja aikaa kestäviä. 03

Syvien ikkunalautojen lumo Tähän päästiin sillä, että tilat avattiin niin paljon kuin se oli mahdollista. Sisustusarkkitehti Teemu Saukkosella oli suunnittelun päämääränä, että luonnonvalon määrä olisi ääressään vanhassa nuhjuisessa ja tunkkaisessa tilassa. Kauniit vanhat ikkunapenkit ja ikkunat kunnostettiin. Huonetiloissa mietittiin tarkkaan, miten valo kulkee ja minkälaisia näkymiä syntyisi tiloista toisiin. Oleskelutilat sijoitettiin ilta-auringon puolelle, samoin keittiö ja ruokailutilat. Nyt saunankin kattoikkunasta voi ottaa fiiliksiä ilta-auringosta. Myös kaikki perheen keräämät klassikot löysivät luonnolliset omat paikkansa. Katajanokalta kävelee vanhoja kivetyksiä pitkin kohti toria. Paikka on myös jonkin sortin vanha kyläyhteisö, missä kaikki tuntevat toisensa. Tämä miellytti asunnon ostanutta pariskuntaa. Vihdoin koti oli löytynyt.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

39


04

04 / Läpi koko asunnon pinnat, materiaalit, muodot ja värimaailma tanssivat samaa kappaletta. Jokainen yksityiskohta, kuten allas, on pitkän etsimisen tulos. 05 / Tiiliseinä pelkistetyimmillään. Ruutupaita ja jakkara tekevät tilasta teoksen.

Tämän kodin suunnittelija

TEEMU SAUKKONEN Sisustusarkkitehti SIO 050 588 4233 teemu@saukkonen partners.fi

05

40

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Keskellä Helsinkiä hyvät löylyt. Kyllä tässä Katajanokan asunnossa se onnistuu.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

41


42

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Vasemmalla sivulla: Kuin tuhannen ja yhden yön sadusta. 1905 rakennettu talo hurmaa heti kadulta sisään astuessa.

Gotham

Cityssä

Kuin

TEKSTI: ANNA NUMMISTO / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Nuoren miehen citykodissa yksinkertaisuus ja helppohoitoisuus on valttia. Tässä rouheassa asunnossa yhdistyvät rakkaus taiteeseen sekä teolliseen tunnelmaan.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

43


44

KAUNIIT KODIT GALLERIA


K

ruunuhaassa sijaitsevassa 80m2 kokoisessa arvoasunnossa toteutettiin mittava muutos. Kaikki huoneiston pinnat uusittiin asiakkaan toiveiden mukaan ja isoimpana työnä muutettiin keittiön ja kylpyhuoneen tilajakoa. – Asiakas oli minulle entuudestaan tuttu, sillä olen aikaisemmin työskennellyt samalle perheelle. Nuorelle ihmiselle suunnitteleminen oli erityisen antoisaa, kertoo sisustusarkkitehti Anu Leinonen. Huoneiston asukas, menestyvä nuori yrittäjä, antoi muutokselle pitkälti vapaat kädet, kunhan tietyt toiveet toteutuisivat. Remontin inspiraationa oli karu betoni.

Juhlat tai työtapaaminen. Pitkänomainen tila jakaantuu tarvittaessa kahteen tarkoitukseen. Muhkea matto tekee olohuoneesta kotoisan.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

45


01

Tunnelmaa tiiliseinällä Ja taiteella Koska huoneiston keittiö uudistettiin täysin, päätettiin siitä lohkaista hieman lisätilaa kylpyhuoneelle. – Vanhassa tilaratkaisussa pesukoneen paikka olisi ollut keittiössä, mutta periaatteessa näin ei saisi olla, sillä tilassa ei ole lattiakaivoa. En voinut ajatellakaan sijoittavani pesukonetta sinne. Onneksi keittiöstä oli mahdollista ottaa lisätilaa kylpyhuoneelle. Jotta pesukone sai uuden tilan kylpyhuoneesta, sieltä poistettiin vanhanaikainen amme ja väliseinän paikkaa hieman muutettiin. Asiakkaan edellisessä asunnossa, joka oli myös Leinosen suunnittelema, huomion keskipisteenä oli harmaavalkoinen keittiö. Nyt asia-

46

KAUNIIT KODIT GALLERIA

kas halusi jotain päinvastaista, joten keittiöstä tehtiin rohkeasti miehekkään musta. Lisää urbaania tunnelmaa asuntoon saatiin kaivamalla esiin vanha tiiliseinä. – Tämä oli asiakkaan toive. Innostuin ajatuksesta ja selvitimme remonttiryhmän kanssa, olisiko se mahdollista. Valitsin paljastettavaksi seinäksi olohuoneen päätyseinän, sillä se oli kokonsa ja sijaintinsa puolesta paras mahdollinen. Suuremman seinän työstäminen olisi vienyt liikaa aikaa, Leinonen kertoo. Makuuhuoneessa ronskia tunnelmaa haettiin betoniseinää jäljittelevällä valokuvatapetilla. Muutamia särmikkäitä yksityiskohtia lukuunottamatta sisustuksesta haluttiin eleetön, jotta se ei veisi huomiota taiteelta. Suuret taulut huomioitiin heti suunnittelun alkuvaiheessa.

01 Kun jokaisella tavaralla on paikkansa kaapissa, keittiö on helppo pitää siistinä kiireessäkin. 02 Eteishalli jäi avaraksi, kun välieteiseen rakennettiin runsaasti tilaa takeille ja laukuille. 03 Anu suunnitteli olo- ja makuuhuoneeseen tyylikkäät valolistat, joiden valon voimakkuutta voi säätää.


02 03

”Urbaania tunnelmaa saatiin kaivamalla esiin vanha tiiliseinä.”

– Halusimme, että taulut todella pomppaavat esiin, eivätkä jäisi ylimääräisen tavaran taakse. Koska asukkaalla on paljon elämää myös kodin ulkopuolella, muutoksessa kiinnitettiin erityistä huomiota helppokäyttöisyyteen ja yksinkertaisuuteen. Keittiön yhteyteen saatiin mahdutettua pieni ruokailutila kiireisiä aamuja varten. Iso kuuden hengen pöytä sijoitettiin olohuoneen puolelle omaan tilaansa. Ison pöydän ääressä voi paitsi istua iltaa, myös järjestää bisnestapaamisia. Näppärä välieteinen Asunnon sisääntuloaula oli yhtä suurta tilaa eikä äänieristys rappukäytävään ollut kovin hyvä. Asiakkaan toiveissa oli parantaa eteisen

KAUNIIT KODIT GALLERIA

47


01 Asennetta vähällä vaivalla. Rouhean lautatapetin kaveriksi sopivat yksinkertaiset huonekalut. 02 Välieteiseen asennettiin useita yksittäisiä naulakoita, joihin on helppo ripustaa päivittäin tarvittavia tavaroita – sekä tärkeä elämänohje.

Tämän kodin suunnittelija

ANU LEINONEN Sisustusarkkitehti SIO 044 338 7769 anu.leinonen@ muutostoiseen.com

48

KAUNIIT KODIT GALLERIA

toimivuutta, joten vanhat epäkäytännölliset kaapit purettiin, tila jaettiin kahteen osaan ja eteisen seinää kasvatettiin. Ulko-oven yhteyteen rakennettiin pieni välieteinen, jonka sisään liukuoven taakse piilotettiin säilytystilaa takeille sekä siirrettiin sähkökaappi. Perinteisen valkoisen sijasta eteiseen valittiin trendikäs harmaa sävy sekä seiniin että oveen. Koko huoneiston yhdistää uusi vaaleasävyinen parkettilattia. Alkuperäisestä vanhasta lautalattiasta jouduttiin luopumaan, vaikka ensin sen säästäminen olikin tavoitteena. – Se oli valitettavasti niin oksaista, ettei siitä olisi saanut maalaamallakaan siistiä, sillä oksakohdat tulevat uudestaan esiin nopeasti. Asunnon valaistukseen toivottiin parannusta ja parhaaksi ratkaisuksi osoittautui epäsuoran valon lisääminen. – Vanhoissa taloissa pistorasioita on rajoitetusti ja jos huonejärjestystä muuttaa, ne ovat usein väärissä paikoissa. Valaistusta tehostettiin asentamalla sekä oloettä makuuhuoneeseen koristevalolistat, jotka luovat urbaaniin lepakkoluolaan sopivan salaperäistä tunnelmaa.


Asunnon sekä sisustuksen värimaailma pidettiin rauhallisena, jotta upeat taulut saisivat ansaitsemansa huomion.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

49


L채mpimin채 p채ivin채 terassin korituoli kutsuu rentoutumaan. Seurakseen teehetkeen Hanna-Leena sai novascotiannoutajansa Jamesin.

50

KAUNIIT KODIT GALLERIA


& t

RENTO AIKAA KESTÄVÄ KOTI

Sisustussuunnittelija Hanna-Leena Eskola loi itselleen aikaa kestävän kodin. Suurempiin sisustuselementteihin hän valitsi maanläheisiä sävyjä, joihin on helppo yhdistää vaihtuvia piristevärejä ja yksityiskohtia. Kodin kantavana ajatuksena oli tehdä paljon itse ja toteuttaa materiaalit ja kalusteet arjen kulutusta kestäviksi.

TEKSTI: PIRITTA PORTHAN / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

KAUNIIT KODIT GALLERIA

51


01

52

KAUNIIT KODIT GALLERIA


02

01 Olohuoneen katseenvangitsijana toimii Eero Aarnion Poni-tuoli. Kulmasohvan päällä sisustustekstiileiden päävärejä piristää sininen. 02 Keittiön harmaanruskean seinän Hanna-Leena maalasi Novacolorin Africa-erikoismaalilla. Värimaailmaltaan seinä yhdistyy keittiön saarekkeeseen.

a

ikaa kestäviä sisustusratkaisuja, paljon itse tehtyä ja koti, jossa on ihana rentoutua. Materiaalit ja kalusteet, joiden kestävyyttä ei arjessa tarvitse miettiä. Näistä lähtökohdista sisustussuunnittelija Hanna-Leena Eskola suunnitteli kotinsa Espooseen. Hanna-Leenan yritys HL Interior luo pitkäikäisiä, toimivia, viihtyisiä ja arjen kulutusta kestäviä sisustuskokonaisuuksia, ja sellaisen hän halusi myös itselleen.

– Teen sisustuksia, jotka toimivat vielä kymmenenkin vuoden päästä, Hanna-Leena kertoo. – Isommat ja kalliimmat elementit suunnittelen pysyvämmiksi, maanläheisiin värisävyihin ei esimerkiksi huonekaluissa ja seinäpintamateriaaleissa kyllästy. Hanna-Leena tekee työkseen myös sisustusmaalauksia efektipintaisilla erikoismaaleilla, jotka luovat tiloihin tunnelmaa. Oman kotinsa pääväreiksi hän valitsi harmaan, mustan, vaalean ja puun. Sisustustekstiilit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Tänä syksynä niihin valikoitui sininen, erityisesti petrolinsävyisenä.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

53


03

04

Rakkaudella itse tehty Hanna-Leenan 149-neliöisestä omakotitalosta löytyy neljä makuuhuonetta, olohuone, keittiö, kaksi WC:tä, kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone. Keittiön seinustalle rakennettiin ”kotelointi”, kolme hyllyaukkoa, joista kaksi suunniteltiin kasveille. Arkkitehdin suunnittelema talo valmistui vuoden 2016 toukokuussa, ja Hanna-Leena toteutti sisustusta mahdollisimman pitkälle itse. Hän valmisti, hioi ja maalasi esimerkiksi ruokapöytään penkin, keittiön saarekkeen päälle baaripöydän ja kylpyhuoneeseen tason. – Ruokailupöydän yläpuolelle tein valaisimen metsästä hakemastani männyn oksasta, Hanna-Leena kertoo. Olohuoneesta ikkunat aukeavat terassille, jonne Hanna-Leena suunnitteli kaksiosaisen divaanisohvaryhmän. Sohvan divaaniosa sopii hyvin auringon ottamiseen, sen saa irrotettua ja siirrettyä auringon mukaan. Hanna-Leena ompeli itse divaanisohvan päälliset ja tyynyt säänkestävästä venekankaasta. – Kangas kestää kosteuden ja uv-säteet sekä hylkii likaa. Grillaamme ja syömme terassilla sohvan äärellä, joten panostus laadukkaaseen kankaaseen kannatti.

03/04 WC-tilan seinään Hanna-Leena valitsi Novacolorin mustanharmaan Africa-efektimaalin. Samaa maalia sai pintaansa myös kodin takka. 05 Kodin pääväreiksi Hanna-Leena valitsi harmaan, mustan, vaalean ja puun.

Rentoa vapaa-aikaa Tällä hetkellä Hanna-Leena työskentelee HL Interiorin kautta Suomessa sisustusneuvojana kahdelle eri yritykselle. Sen lisäksi hän toimii sisustussuunnittelijana Prahassa. – Sisustussuunnittelussa ja maalaustyössä parasta on tyytyväinen asiakas, jonka odotukset olen pystynyt ylittämään, Hanna-Leena sanoo. Työ kahdessa maassa vie paljon Hanna-Leenan aikaa. Vapaa-ajallaan hän viihtyy James-koiransa kanssa ja kutsuu ystäviään syömään. Keittiön baarisaarekkeen siirrettävä pöytä toimii esimerkiksi juhlissa, siitä saa vaikkapa L-kirjaimen mallisen. Talon avaran pohjan suuri yhtenäinen tila luo hyvät puitteet yhdessäoloon.

05 54

KAUNIIT KODIT GALLERIA


"Hanna-Leena tekee tyรถkseen myรถs sisustusmaalauksia efektipintaisilla erikoismaaleilla, jotka luovat tiloihin tunnelmaa."

KAUNIIT KODIT GALLERIA

55


Makuuhuoneen harmaa seinä on maalattu Novacolorin efektipintaisella Swahili-erikoismaalilla. Sisustustaulu kannustaa yhdessäoloon: ”Together is our favourite place to be”.

Tunnelmaa sisustusmaaleilla Erikoispintaiset sisustusmaalit ovat nyt suosittuja yksityiskotien ja yritysten tilojen seinillä. Pintamaalivaihtoehtoja löytyy kymmeniä. Hanna-Leena käytti kotinsa pinnoissa metallihohtoisia erikoismaaleja. Hän maalasi niillä teräslastan avulla takan ja wc:n mustanharmaaksi ja keittiön harmaanruskeaksi. Makuuhuoneen seinä sai pintaansa kämmenpensselillä toteutetun metallihohtoisen hiekkamaalin, terassin sohvapöytä taas mattapintaisen betonimaisen sisustusmaalin.

56

KAUNIIT KODIT GALLERIA


06

"Arkkitehdin suunnittelema talo valmistui vuoden 2016 toukokuussa, ja Hanna-Leena toteutti sisustusta mahdollisimman pitkälle itse." 06 Hanna-Leena vaihtelee sisustuksen piristevärejä kausittain. Nyt värimaailman yksityiskohtiin on valikoitunut sininen.

Tämän kodin suunnittelija

HANNA-LEENA ESKOLA Sisustussuunnittelija 040 7073 172 hanna-leena@hlinterior.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

57


KAHDEN KERROKSEN

ihana väki TEKSTI: RIITTA EKHOLM / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Kalliotontin kupeessa on kolmilapsisen perheen moderni omakotitalo, missä tilajako on hiottu huippuunsa: Kaikilla on omaa, mutta yhtä lailla yhteisiä hetkiä varten varattua oleskelutilaa.

58

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Valon ja sammalten duo on arjen ja juhlan konsertti pöydän ääreen kutsutuille.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

59


60

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Kukapa ei haluaisi pilkkoa paprikoita ja kesäkurpitsoja keittiöissä takkatulen lämmössä? Tässä yhdistyy vanhan ajan tupameininki: takan roihusta voi nauttia sekä keittiössä että olohuoneessa.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

61


01 62

KAUNIIT KODIT GALLERIA


03

02

01 Kirjahylly on katseenvangitsija. Se sai paikkansa portaiden alta; oma tila, joka imaisee lukunautintoon. 02 Kallio lumosi perheen ensi silmäyksellä. Siitä tuli myös sisustuselementti. Talvi-iltoina valaistun kiviseinän näkeminen rauhoittaa. 03 Kaksikerroksisen kodin rappuset ovat kuin tikkaat: ne luovat tunnelman, ikään kuin nousisit vintille.

K

aunis kalliotontti janosi vastinetta tulevalta omakotitalolta. Viisihenkisen perheen vanhempien sormet syyhysivät päästä toteuttamaan haaveensa omasta ja heille räätälöidysti suunnitellusta talosta. Jyväskylän asuntomessuilla silmiin oli osunut rakennus, joka vei jalat alta. Ulkoa ja sisältä. Kyseinen talo oli kokonaisuudessaan Sisustusarkkitehtitoimisto Saukkonen + Partnersin käsialaa. Toimisto oli tullut myös eri lehtien sivuilta tutuksi pariskunnalle, ja he ottivat oitis yhteyttä mahdollisesta toimeksiannosta. Seinät olivat pystyssä, kun sisustusarkkitehti Teemu Saukkonen tiimeineen ryhtyivät töihin

ja mylläsivät alkuperäiset suunnitelmat sisätiloista täysin uusiksi. Kahdesta kerroksesta luotiin perheelle yhteinen olotila, jossa kuitenkin lapsilla ja aikuisilla ovat omat maailmansa. Talon alakerta on pääsääntöisesti lasten valtakunta: Lapsilla on tilavat omat huoneensa sekä yhteinen oleskelutila, missä myös kaverit ovat viihtyneet elokuvia katsellen ja peleihin uppoutuen. Avoimessa yläkerrassa on keittiön ja ruokailutilan lisäksi olohuone. Ruokailutilan ja keittiön jakaa iso takkaseinä. Näyttävä takka, joka luo lämpöä ja valoa molempiin tiloihin, oli perheen haaveiden täyttymys, jonka suunnittelijat taitavalla työllään ja mitoituksellaan istuttivat tilaan.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

63


04

Kallion lumottu valo Kallion pystypintojen sammaleet saivat kyytiä ja kalliot valaistiin Teemu Saukkosen suunnitelmien mukaisesti. Niukka ja tyylikkäästi valaistu rouhea kallio on keskeisessä osassa talon oleskelutiloissa luomassa tunnelmaa. Kaiken sisä- ja ulkovalaistuksen merkitys on todella suuri pitkän pimeän kauden vuoksi. Sen avulla voidaan leikitellä erilaisilla näkymillä, valolla ja varjolla ja näin arkkitehtuuri saa oikeutetun loistonsa esiin. Haasteena usein onkin se, että valaistusta ei saa olla liikaa eikä myöskään liian vähän. Espoon Laajalahdessa asuvan perheen haave hämyisestä, jopa hieman savusaunanomaisesta kylpymaailmasta toteutui. Se syntyi tummanharmaalla luonnonkivimäisellä laatoituksella sekä tarkoin harkitulla himmeähköllä valaistuksella. Vanhemmille suunniteltiin makuuhuoneen yhteyteen tilava oma kylpyhuone, jonka läheisyydessä on runsaat ja hyvin käytännölliset vaatesäilytystilat. Kaikki kodin kiintokalusteet on sisustusarkkitehdin suunnittelemia ja räätälöityjä perheen tarpeita varten. Lumoava koti syntyi yhteistyössä ammattinsa osaavan sisustusarkkitehtitoimiston kanssa. Taitoa ostaa oikeanlaista suunnittelua ei myöskään pidä väheksyä. Se on monen viihtyisän kodin salaisuus.

64

KAUNIIT KODIT GALLERIA

04 Harmoninen paikka, mihin lapset ja vanhemmat jossakin vaiheessa iltaa valuvat. Joku lukee, toinen harjoittelee kokeeseen ja välillä pelaa; illan säätiedotus lupaa hyvää keliä. 05 Yksityiskohdat kruunaavat olohuoneen. Viihtyvyys on myös värejä ja muotoja.


04 KAUNIIT KODIT GALLERIA

65


"Savusaunanomainen kylpytila on kodin kruunu." 06

07

66

KAUNIIT KODIT GALLERIA


08

09 06/07/10 Tummat kaakelit ja sateenomainen suihku vievät ajatukset arjesta kauaksi pois. Sauna on perheen latautumispaikka. Viimeistään siellä käydään läpi päivän kuulumiset. 08 / Perheen toive oli saada keittiöstä toimiva ja kotoisa. Siellä voi tehdä läksyjä ja ruokaa yhdessäolosta nauttien. 09 / Kutsu unimaailmaan onnistuu rauhallisessa ympäristössä.

Tämän kodin suunnittelija

10

TEEMU SAUKKONEN Sisustusarkkitehti SIO 050 588 4233 teemu@saukkonen partners.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

67


Lomakoti lähellä luontoa TEKSTI: PIRITTA PORTHAN / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

68

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Inkoon kallioiselle rantatontille valmistui vuonna 2016 uusi loma-asunto. Kaksikerroksinen hirsitalo tarjoaa esteettömän merinäköalan suurista ikkunapinnoista, joista valo tulvii sisään.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

69


"Yläkerran parvekkeelta ja ikkunoista näkyy meri, ja merelle aukeaa myös talon lasikkoterassi."

70

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Kohteen päärakennus toteutettiin 1,6 hehtaarin tontille kallion ja meren väliin.

R

antatontille Inkooseen valmistui vuonna 2016 kesäasunto 1,6 hehtaarin tontille kallion ja meren väliin. Kohteen arkkitehtina toimi Harri Laatio, joka piirsi kaksikerroksisen huoneiltaan korkean talon tontilta purettavan vanhan rakennuksen tilalle. Tontille tehtiin myös 62,5-neliöinen sivuasunto autotalleineen, ja valmiiksi kohteesta löytyi rantasauna. – Luonnostelimme pohjakuvaa asiakkaiden toiveiden perusteella, kohteen sisustusarkkitehti, Harrin tytär Iisa Laatio sanoo. Luonnonläheistä ja kulutusta kestävää Asuinpinta-alaa päärakennuksessa on 119,5 neliötä. Alakerrasta löytyy makuuhuone, keittiö ja saunaosasto

ja yläkerrasta kaksi makuuhuonetta. Yläkerran parvekkeelta ja ikkunoista näkyy meri, ja merelle aukeaa myös talon lasikkoterassi. Valoa tulviva lasikko on kattoa myöten lasia. Pintamateriaalivalinnoissa lähtökohdaksi otettiin kulutuskestävyys ja luonnonläheisyys. Merellinen sijainti näkyy sivurakennuksen meriheinätapetissa ja päärakennuksen laivankansiparketissa. Parketin sävy toistuu keittiön tammiviiluisessa ovessa. Eteisen ja olohuoneen lattia tehtiin mustasta norjalaisesta labradoriittigraniitista, ja samaa kivimateriaalia on käytetty pöydässä. Kontrastia pintoihin tuovat ruokailutilan pystyraitatapetti sekä päärakennuksen saunassa tummiin seiniin yhdistetyt vaaleat lauteet. Portaissa askelia ja ääniä vaimentaa kokolattiamatto. – Toimme sisustuksessa esille myös hirttä, Harri sanoo.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

71


Olohuoneen lattiamateriaalina toimii musta labradoriittigraniitti. Oranssinpunainen hehkuu sisustuksen väripilkkuna lepotuolissa, jakkarassa, jalkalampussa ja sohvatyynyissä.

72

KAUNIIT KODIT GALLERIA


KAUNIIT KODIT GALLERIA

73


Ruokailutilassa tunnelmaa voi vaihdella himmennettävien spottivalojen avulla. Samanlainen valaistusratkaisu löytyy myös olohuoneen katosta.

74

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Laattaa sisustuksesta löytyy paljon. Sivuasunnossa laatoitettiin lattia, päärakennuksen saunatiloista löytyy mosaiikkimainen laatoitus, ja suihkutilojen suuressa laatassa on kolmiulotteinen struktuuri. Päärakennuksen keittiön liesitason takana voimakas laatta kokoaa tilan yhdeksi kokonaisuudeksi. Keittiön välitilan mosaiikin metallinen pronssin sävy toistuu leivinuunillisen takan laatassa, ja kohteesta löytyy myös metallista kudottua verhoa. – Laatalla päällystetty takka on helppo puhdistaa esimerkiksi noesta, Harri sanoo. Alakerran vessaan tehtiin kaksi pesuallasta, ja suihkutiloissa seinään upotettiin lovi esimerkiksi shampoopulloille. Eteisen vetolaatikostojen yläpuolelta löytyy syvennys vaikkapa autonavaimille ja kännykälle. Toimivuutta ja selkeyttä Kohteen yhtenäisen raikkaasta sisustuksesta syntyi toimivan selkeä. Puuseppä Lassi Packalén valmisti kohteeseen muun muassa ruokapöydän ja työpöytiä Harrin ja Iisan suunnitelmien mukaisesti mittatilaustyönä. Harmaan nahkasohvan värisävy toistuu huovutetusta villasta tehdyssä huopamatossa, jolla kävelytuntuma on kuin pihakallioilla. Väripilkkuina olohuoneen sisustuksessa toimivat lepotuolin, jakkaran, jalkalampun ja sohvatyynyjen oranssinpunainen.

Olohuoneessa yläikkunat jätettiin verhottomiksi, jotta sisätiloihin saadaan mahdollisimman paljon valoa. Muihin ikkunoihin asennettiin verhoja ja kangassälekaihtimia.

Olohuoneen verhottomista yläikkunoista valo pääsee esteettä sisään, mutta muuten verhot ja kangassälekaihtimet pehmentävät sisustusta. Ruokatilan ja olohuoneen katon himmennettävät spottivalot mukautuvat monenlaisiin tunnelmiin. Harri ja Iisa tarjosivat kohteeseen kokonaisvaltaisen suunnittelupalvelun, johon kuului talon lupakuvat, tarjouspyynnöt ja tuotehankinnat sekä luonnos-, pintamateriaali-, kiintokaluste-, irtokaluste-, valaistus- ja tekstiilisuunnittelu. – Asiakkaat pitivät alusta asti ehdotuksistamme ja uskalsivat luottaa niihin, Iisa sanoo.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

75


76

KAUNIIT KODIT GALLERIA


03

04

02 / Lasikkoterassin suuret lasipinnat päästävät valon esteettä sisään myös tilan katosta. 03 / Alakerran wc-tilaan tehtiin asukkaiden toiveesta kaksi pesuallasta. 04 / Takan pinta laatoitettiin metallisella pronssin sävyllä. Tunnelmaa luovaan takkaan tehtiin myös leivinuuni. 05 / Keittiön liesitason taakse tehtiin laatoitus, joka ikkunoiden välissä kokoaa tilan yhdeksi kokonaisuudeksi.

05

Tämän kodin suunnittelijat

02

HARRI LAATIO IISA LAATIO Sisustusarkkitehti SIO Sisustusarkkitehti SIO 0400 556 232 040 740 1358 harri.laatio@haitudesign.fi iisa@iisadesign.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

77


Perhe-elämää

KAHDESSA kerroksessa

TEKSTI: PIRITTA PORTHAN / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Seitsemänhenkinen Soini-Hellakosken perhe asuu Vieskan Elementti Oy:n toteuttamassa omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus suunniteltiin isolle perheelle toimivaksi ja käyttöä kestäväksi kokonaisuudeksi.

78

KAUNIIT KODIT GALLERIA


KAUNIIT KODIT GALLERIA

79


"Ison perheen kodista haluttiin valoisa, helppohoitoinen, pitkäikäinen ja käytännöllinen."

01

80

KAUNIIT KODIT GALLERIA

01 / Viistokattoisen keittiön yläkaapistot kulkevat otekorkeudella. Senttimetreiltään 20x5-kokoinen eläväpintainen laatta luo keittiöön näyttävyyttä. 02 / Käyttömukavuutta ja kulutuskestävyyttä pohdittiin myös kodin lattiaratkaisuissa. Betonivalulattian lattialämmitys tuo lämpöä talvipäiviin, ja kesällä se taas tuntuu jalkojen alla mukavan viileältä.


02

S

oini-Hellakosken seitsemänhenkinen uusperhe muutti viime vuonna kaksikerroksiseen omakotitaloon Espooseen. Joka toinen viikko talossa asuvat vanhemmat Jaakko Soini ja Pia Hellakoski, joka toinen viikko asukkaiksi saadaan myös perheen viisi lasta. Kuulas-talopaketin perheelle toimitti Vieskan Elementti Oy, jolta perhe sai erinomaista asiakaspalvelua. Sitä ennen rakennusliikkeiden kanssa oli ollut hieman epäonnea, kohteen valmistuminen viivästyi perheestä riippumattomista syistä kahdella vuodella. – Me toimitimme perheelle talopaketin ja vesikaton vuoden 2016 kesällä, Vieskan Elementin myyntijohtaja Kari Hyvärinen sanoo. – Ennen sitä projektia oli hoitanut monta eri rakennusliikettä.

Kohteen pohjaratkaisusta luotiin selkeä, vaalea ja toiminnallinen. Talossa on pinta-alaa 167 neliötä, johon sisältyy kuusi makuuhuonetta, aula, olohuone ja keittiö. Alkuperäistä talopohjaa ”venytettiin” rakennusmääräysten mukaisesti: makuuhuonetta pidennettiin, ja portaikko sai lisäsyvyyttä. Näin talopohjaan saatiin myös lisää neliöitä. Helppohoitoisuutta ja pitkäikäisyyttä Sisustussuunnittelijana työskentelevällä Hellakoskella oli kohteen sisustukseen vahva visio. Ison perheen kodista haluttiin valoisa, helppohoitoinen, pitkäikäinen ja käytännöllinen. Kipsikattoisesta olohuoneesta löytyy viistoa korkeaa tilaa, ja kodin vaaleisiin pintamateriaaleihin yhdistyy sinistä, vihreää, harmaata ja beigeä. Lastenhuoneiden korosteväreillä piristettyä värimaailmaa lapset saivat suunnitella myös itse. Avokeittiön yläkaapistot kulkevat otekorkeudella, ja keittiö laatoitettiin näyttävästi ylös asti kapeanmallisella laatalla. Keittiölaatan pinta

KAUNIIT KODIT GALLERIA

81


”aaltoilee”, mikä tuo laattaan pintastruktuuria. Yhtenäisyyttä kodin sisustukseen luo lattialämmityksellinen betonivalulattia, joka on kesällä miellyttävän viileä. Lattiamateriaalina käytettiin myös Pergon vinyylilankkua. – Etsimme ensin sopivaa parkettia, mutta päädyimme käyttömukavuuden ja kulutuskestävyyden takia vinyylilattiaan, Soini kertoo. Kodin pihassa sisääntulon ja autokatoksen alusta asfaltoitiin, ja autokatokselta asunnolle kulkevat käytävät laatoitettiin tummalla laatalla. Valmiina rullana tilattu nurmikko tuo pihaan pehmeyttä ja värikontrastia, ja talon tien puoleisessa päädyssä maa päällystettiin ratasepelillä. Ison perheen valoisa koti Kodin tekstiiliratkaisuissa käytettiin luonnollisia villa- ja puuvillasekoitteita, ja sohvaksi valittiin suomalainen vaaleanharmaa-ruskeasävyinen Aada-kulmasohva. – Halusimme käyttöä kestävän sohvan, jossa ei heti tarvitse harmitella siihen syntyviä jälkiä, Soini sanoo. – Yhdistimme sisustuksessa myös vanhaa ja uutta, löysimme esimerkiksi nettikirpputorilta modernin keinutuolin. Perhe viettää paljon aikaa keittiössä, ruokailutilassa ja olohuoneessa. Valaisimet tuovat tiloihin suoraa ja epäsuoraa valoa, ja upotettavien ledilamppujen valomäärää voi säätää. Valopisteitä asennettiin muun muassa ikkunoiden yläpuolelle, jotta valoa voi jakaa eri puolilta kotia. Ala- ja yläkertaa yhdistävään porrasmalliin perhe ihastui Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2015, ja kodin yläkerta varattiin kokonaan lapsille. Portaiden välitilassa seinälle kiinnitetty BoConceptin iso nuoli johdattaa tietä yläkertaan, Veetin, Kallen, Tildan, Idan ja Idan valtakuntaan.

Koti sisustettiin vaaleaksi ja selkeän toiminnalliseksi. Lisävaloa ja tunnelmaa olohuoneeseen tuo takka, jonka viereen upotettiin tyylikäs tila takkapuille.

82

KAUNIIT KODIT GALLERIA


KAUNIIT KODIT GALLERIA

83


Seinille ripustettujen taulujen valinnoissa perhe päätyi suomalaisten taiteilijoiden maalauksiin. Perheen vanhemmat ovat saaneet niitä lahjaksi omilta vanhemmiltaan.

84

KAUNIIT KODIT GALLERIA


03

03 Ison perheen kotiin haluttiin helppohoitoisuutta ja käytännöllisyyttä. Rakennuttajan vaihtuessa aikaa sisustussuunnitteluun riitti runsaasti. 04 Kodin vaaleisiin pintamateriaaleihin yhdistyy sinistä, vihreää, harmaata ja beigeä. Kylpyhuonetila tehtiin valoisan vaaleaksi.

04

Tämän talon rakentaja

VIESKAN ELEMENTTI OY 08 430 9200 info@vieskanelementti.fi www.vieskanelementti.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

85


Jonnan ja Mikon

unelmakoti TEKSTI: PIRITTA PORTHAN / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

86

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Askon tripodijalan päällä seisovassa CAPTAIN-lattiavalaisimessa on metallinen karheaksi jauhemaalattu kupu. Polttimo on sijoitettu kauniisti häikäisyä estävän suojakuvun taakse.

Jonna Pirttijoki-Helanen ja Mikko Helanen muuttivat viime vuonna Dekotalo Oy:n yksilöllisesti suunniteltuun kotiin. Ilmajoella sijaitseva talo lähti rakentumaan kodin sydämestä: mustasta tammikeittiöstä.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

87


J

onna Pirttijoki-Helanen ja Mikko Helanen saivat vuonna 2016 uuden kodin. Dekotalo Oy:n toteuttaman yksilöllisen omakotitalon suunnitelma lähti liikkeelle saarekekeittiöstä Deko 160 -talomallin pohjalta. Nyt Ilmajoella sijaitsevalta tontilta löytyy moderni L-kirjaimen mallinen talo. – Rakennamme kohteet paikan päällä, jolloin talo voidaan rakentaa tuotannon sanelemien ehtojen sijaan asiakaslähtöisesti, Dekotalon myyntijohtaja Jouni Koskelo kertoo. – Se mahdollistaa esimerkiksi ikkunoiden ja ovien vapaamman sijoittelun. Siksi ikkunat ja ovet ovat Dekotalossa aina yläreunasta 20 senttimetriä vakiokokoja korkeammalla. Se tuo tilaan valoa.

01

01 Jonna ja Mikko saivat unelmiensa kodin, jonka suunnittelu lähti liikkeelle keittiöstä. Vuonna 2016 valmistunutta kotia suunniteltiin monta vuotta. 02 Tontille rakennettiin päärakennus, autokatos ja iso terassi. Omakotitalossa lapsuutensa asunut Jonna on tottunut omaan pihaan. 03 Mikon toiveesta olohuoneeseen hankittiin BoConceptin Imola-nojatuoli. Tilava ja hillityn tyylikäs tuoli kääntyy vaivattomasti pyörivän jalustan päällä.

88

KAUNIIT KODIT GALLERIA

Asukkaille omat ”luolat” Jonnan ja Mikon kodin ruokailutila, olohuone ja musta tammikeittiö muodostavat yhtenäisen 55-neliöisen tilan, jonka sisustusta suunniteltiin sopimaan olohuoneen vanhaan perintöharmoniin. Olohuoneessa tilaa yhtenäistää Woodnotesin San Fransisco -matto, ja Mikko viihtyy erityisesti BoConceptin konjakinvärisessä Imola-tuolissa. Huonetta valaisee parin kihlajaislahja Mikon äidiltä, Askon Captain-lattiavalaisin. Keittiöön valittiin kiiltävän valkoinen Artekin Kaari-pöytä.

02


Talosta löytyy kolme makuuhuonetta, vaatehuone ja Puusepänliike Ahokkaan toteuttama sauna. Muusikkona ja soitonopettajana työskentelevälle Jonnalle tehtiin myös työhuone. Sen seinässä pianoa kehystää kukkatapetti, joka näkyy heti talon pääsisäänkäynniltä. Valoa työtilaan tuo IKEA:n kattovalaisin. – Ihastuin valaisimeen heti, kun näin siitä kuvan Instagramissa, Jonna kertoo. – Valaisin taiteltiin muotoonsa itse, ja se tuo tilaan pehmeyttä. Halusin työhuoneesta tunnelmaltaan ”boheemin luolan”. Suomen Salibandyliiton aluepääl-

likkönä työskentelevälle Mikolle taas suunniteltiin keskelle taloa ”miesluola” jääkiekkoaiheisine tapetteineen ja upottavine tuoleineen. Huone on ikkunaton, sillä sitä käytetään pääsääntöisesti pimeänä elokuvien ja televisiourheilun katselemiseen. – Tila on kooltaan kaksi kertaa neljä metriä, mistä muodostuu hyvä katseluetäisyys videotykille, Mikko kertoo.

03

Harmonista värimaailmaa Kalkkimaalia lukuun ottamatta kodin pintojen maalit ja lattiamateriaalit löytyivät Dekotalon laajasta ja monipuolisesta valikoimasta.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

89


Harmonisessa värimaailmassa harmaan sävyt ja olohuoneen ja keittiön seinien kalkkimaali tuovat pintoihin elävyyttä. Sohva, takka ja Finlaysonin päiväpeitto jatkavat harmaan sävyjä, ja piristevärinä olohuoneesta löytyy myös vivahdetta oranssiin. Ikkunankarmit ovat ulkopuolelta tummanharmaat ja sisäpuolelta valkoiset, väliovet ja ovien karmit taas persoonallisesti mustat. Kylpyhuoneesta löytyy mikrosementin tyyppistä hartsipintaa, ja kodinhoitohuoneen seinäväriksi valittiin punajuurenpunainen. Olohuoneen seinää koristaa säveltäjä Jean Sibeliuksesta inspiraationsa saanut Petri Petrien taulu. Piazzolla-taulun Jonna ja Mikko toivat häämatkaltaan Buenos Airesista, ja abstraktin Eila Saartolan maalaaman teoksen Jonna sai Saartolalta lahjaksi. Jonna ja Mikko ideoivat kotinsa sisustusta perusteellisesti itse. Apuna ideoiden toteuttamisessa käytettiin sisustussuunnittelijaa. – Pohdimme kodin ratkaisuja vuosikausia, Jonna sanoo. – Kun koti lopulta valmistui, kaikki tuntui tutulle. Siitä tuli juuri sellainen kuin olimme ajatelleet.

90

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Kodin musta tammikeittiö muodostaa olohuoneen ja ruokailutilan kanssa yhtenäisen 55-neliöisen tilan.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

91


Tämän talon rakentaja

DEKOTALO OY 020 773 9450 myynti@dekotalo.fi www.dekotalo.fi 92

KAUNIIT KODIT GALLERIA


04 05

04 Saunan pitkän irtopenkin alle on sijoitettu kaksi rahia. Saunan lauteet toteutti Puusepänliike Ahokas.

06

05 Luumunväriset kaapinovet tuovat ilmettä kylpyhuonetiloihin. Sävy sointuu kauniisti tilan kuviolliseen takaseinään. 06 Työhuoneensa seinälle Jonna halusi kukkatapetin. Aluksi hän suunnitteli siitä väreiltään räikeämpää, mutta hillitymmät värit sopivat paremmin talon pääsisäänkäynnille näkyvään seinään.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

93


www.vieskatalo.fi Yksilรถllisesti suunniteltu.

Talopaketti toivomallasi tavalla.

Huolella rakennettu, nopeasti pystytetty.

TALOJA JO VUODESTA 1968

94

KAUNIIT KODIT GALLERIA


MUUTOS

Kodin tilojen muutostöissä kerromme tiloista ennen ja jälkeen muutoksen. Pyrimme näyttämään minkälainen tila oli ja minkälainen siitä tuli lopullisen muutostyön jälkeen. Tässä numerossa muutoksen kohteina ovat keittiöt, joita esittelyssä on yhteensä neljä erilaista.

96

102

108

114

Moderni mustavalkoinen

Eleetön, valkoinen keittiö

Kalamiehen kaveri

Mustaa, valkoista ja ripaus kristallia

KAUNIIT KODIT GALLERIA

95


TEKSTI: ANNA-KAISA TALVITIE / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

MODERNI MUSTAVALKOINEN Rivitalokodin keittiö Klaukkalassa uusittiin täysin kodin remontin yhteydessä. Modernin avokeittiön ydin on niemeke, jonka ympärillä käy hulina, kun viisihenkinen perhe viettää arkea. Perheen äidin sanoin – Welcome to the jungle !

96

KAUNIIT KODIT GALLERIA


"Kaapiston reunasta reunaan kulkevan valonauhan ansiosta työtasolla vältytään harmittavilta katvekohdilta."

KAUNIIT KODIT GALLERIA

97


Rivitalokodin keittiö remontoitiin, koska vanhemmat halusivat siitä lapsiperheen tarpeita vastaavan. Esimerkiksi mikroaaltouuni on piilotettu matalan niemekekaapin sisään, jotta perheen pienimmätkin osaavat nostaa aamupuurot turvallisesti pöytään.

98

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Keittiö ennen.

K

eittiössä kaikki matalaksi ja aloitetaan alusta, se oli klaukkalalaisen perheen visio, kun 96-neliöisen rivitalon kaupat lyöttiin lukkoon. Vanha keittiö ei vastannut lapsiperheen tarpeita eikä miellyttänyt silmää. Keittiön nurkassa tilaa valtasi kulmahuuva ja massiivisen niemekkeen yläpuolta hallitsivat kaapit. Perhe kaipasi uuteen keittiöön enemmän säilytys- ja tasotilaa sekä käytännöllisiä ratkaisuja. Keittiömaailma Espoon sisustus- ja keittiösuunnittelija Pia Käyhkö suunnitteli mustavalkoisen keittiön perheen toiveiden mukaan. – Keittiöön haluttiin koneseinä, joka tarkoitti, että remontin yhteydessä allas ja liesi piti siirtää uusille paikoille. Koneseinästä haluttiin musta, vaikka monet perheen tuttavat valintaa kauhistelivat, Pia Käyhkö sanoo. Keittiömaailman mustat tammiviiluovet ovet A la Carten Moderato-sarjaa. Alakaapin oviin asennettiin vetimet käytännön syistä, mutta korkeat säilytyskaapit toimivat pomppumekanismilla. Valkoiset, vedinuralliset yläkaappien ovet ovat A la Carten Festa-sarjaa. KYLMÄLAITTEEN EHDOILLA Keittiön kodinkoneet haluttiin mustana, kunnes tuli kompromissin aika. – Tilaan haluttiin ehdottomasti side by side – jääkaappipakastin, jossa on laatikollinen, ulosvedettävä pakastinosa. Kyseistä laitetta ei ollut saatavilla mustana, joten tilalla valittiin AEG-merkin rosterinen kaylmälaite, Käyhkö sanoo.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

99


Jääkaappipakastin oli ratkaiseva tekijä keittiön mitoituksen suhteen, sillä laite on syvyyssuunnassa huomattavasti kaappeja syvempi. Siksi koneseinän kaapit on koolattu irti seinästä jääkaappipakastimen mittojen mukaan ja kaapistolle on asennettu erikoismittainen päätylevy. Koolauksen ansiosta keittiön nurkassa olevan Le mans -kulmakaapin päälle saatiin normaalia leveämpi taso. Keittiön tasomateriaaliksi haaveiltiin ensin kiveä, mutta kustannusten ja mahdollisen vaihtomahdollisuuden takia päädyttiin valkoiseen laminaattiin. Takaseinän välitilassa laminaatti kohtaan valkoisen laattapinnan. Kylpyhuoneremontista ylijääneet laatat on ladottu puskusaumalla, jotta seinään ei jää likaa kerääviä saumoja. Laattojen yläpuolella on perheen äidin itse tekemä pinta, jonka struktuuri syntyi rennosti vedetyllä saneerauslaastilla. Pinta on viimeistelty Tikkurilan mustalla Black-sisäseinämaalilla. MONIKÄYTTÖINEN NIEMEKE Remontin myötä keittiön niemekettä kavennettiin ja lyhennettiin sekä yläkaapit poistettiin kokonaan. Niemekkeen pinnan Pia Käyhkö suunnitteli täysin puhtaaksi. – Niemekkeestä on muodostunut koko perheen lempipaikka, joka on kovassa käytössä. Siihen katetaan aamupalaa, siinä syödään, leivotaan, askarrellaan ja tehdään läksyjä. Niemekkeen viereen suunnittelin piiloon kääntyvän paikan USB-laturille ja pistorasioille. Näin niemeke toimii myös työpöytänä, jolle voi nostaa tieto- tai ompelukoneen, Käyhkö sanoo. Kattoon piti tehdä kotelointi, jotta betonivalaisimet osuvat suoraan tason päälle, siihen missä valoa eniten tarvitaan. Valoa keittiöön tuovat myös remontissa säästyneet, mutta tuunatut kattospotit sekä seinäkaappien alla kulkeva led-valonauha. Kaapiston reunasta reunaan kulkevan valonauhan ansiosta työtasolla vältytään harmittavilta katvekohdilta. Niemekkeen yli aukeaa suora näköyhteys perheen ruokailutilaan. BoConceptin ruokapöytä ja kotimaisen Kaanin tuolit ovat tuliainen perheen vanhasta kodista, samoin tilan kiistaton kuningatar Verner Pantonen Sprial-kattovalaisin.

100

KAUNIIT KODIT GALLERIA

Keittiön pikkuhyllyt tavaroineen pilkistävät nurkan takaa kuin varkain. Ne ovat poikkeus säännössä – avokeittiöön ei haluttu mitään ylimääräistä tavaraa esille.


02

03

01

Tämän keittiön suunnittelija

01 / Tässä kodissa tykätään tuunata ja tehdä itse. Musta senkki keittiön ja eteisen rajalla on perheen äidin kädenjälkeä. Runko on pöytäkaappi, jonka pinta on valkoista laminaattia – samaa kuin keittiön tasot. 02 / Kiinteä USB-latauspiste pelastaa päivän perheessä, jossa jonkun laturi on aina hukassa. 03 / Tässä perheessä ei siedetä tavaraa, joka lojuu työtasoilla. Le mans –mekanismikaappi on unelmien täyttymys.

PIA KÄYHKÖ 044 781 2769 pia.kayhko@ keittiomaailma.fi www.keittiomaailma.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

101


Eleetön,

MODERNI KEITTIÖ TEKSTI: LEENA KALLIOKOSKI / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Kun Espoossa sijaitsevan omakotitalon keittiö oli tullut tiensä päähän, kutsuttiin sisustussuunnittelija Siru Vainio ideoimaan keittiöuudistusta. Tässä remontissa 1990-luvun keittiö sai selkeän, kompaktin tyylin. Yllättävää oli asukkaiden toive uudesta keittiöstä, jossa on mahdollisimman vähän laskutilaa.

102

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Keittiön uusi ilme on eleetön ja kompakti. Savon Kuutio-liesituuletin istuu täydellisesti keittiön tyyliin. Valkoinen hana on Blancon ja teräksinen tiskiallas Stalan.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

103


Keittiö ennen.

Stirpen valkoiset lasiliukuovikaapistot kätkevät siististi sisäänsä keittiön astiat ja koneet. Yhden oven takaa löytyy siivouskomero.

104

KAUNIIT KODIT GALLERIA


E

nnen remonttia keittiötä hallitsivat isot hyllykaapit, jotka olivat kukkuroillaan tavaraa. Kaapit olivat niin täynnä, ettei sieltä enää löytänyt mitään. L-kirjaimen muotoisessa keittiössä oli laskutilaa runsaasti ja keittiö oli asukkaiden mukaan levällään. Koska kyseessä oli avokeittiö, kaikki esilläoleva oli näkyvissä ruokatilaan. Niinpä asukkaat halusivat muutosta. Toisin kuin yleensä, tämän uudistuksen yhtenä toiveena olikin saada pienempi keittiö. Talon asukkaiden mielestä keittiön tyhjät, avarat tilat täyttyivät liian herkästi erilaisilla keittiövempaimilla ja muulla tavaralla. Neljän hengen perheen yhteisenä toiveena oli täysin integroitu kompakti keittiö, jossa kaiken saa tarvittaessa piiloon. Vanha keittiö sekä lattia purettiin. Remonttialalla toimiva talon isäntä teki itse asunnon mikro-sementtilattian, joka lakattiin kiiltäväksi. Betonilattialla perheen nelijalkainen perheenjäsen saa vapaasti touhuta, eikä tarvitse pelätä naarmuja ja elämän jälkiä. Uusi keittiö rakennettiin entisen paikalle, mutta huomattavasti pienempänä.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

105


01

RAUHALLISEN ELEETÖN TUNNELMA Valkoisen ja harmaan eri sävyjen värimaailma on raikas ja kaunis. Tumman harmaa lattia muodostaa nyt pehmeän kontrastin keittiön ja ruokatilan valkoisen ilmeen kanssa. Suuren ruokapöydän ja keittiön kaappien kiiltävät pinnat korostavat huoneen valoisuutta ja lisäävät avaruuden tuntua. Ruokapöydän valkoiset tuolit täydentävät kokonaisuuden.

106

KAUNIIT KODIT GALLERIA

Kun keittiöstä jätetään yläkaappeja pois, on lopputulos ilmava ja avara. Suoraviivainen keittiö sopii hyvin kodin tyyliin ja asukkaiden toiveisiin. Valkoiset kiiltävät Topi-keittiön Hohto-kaapin ovet listavetimillä tekevät kokonaisuudesta rauhallisen ja sopivan eleettömän. Avotilaan sopii eleetön, valaisimelta näyttävä Savon Kuutio-liesituuletin. Tuulettimen aktiivihiilisuodatin on helppo vaihtaa.

VIIMEISTELTYÄ TOIMIVUUTTA Tässä keittiössä kokkaavat paitsi vanhemmat, myös perheen teinit. Niinpä keittiön toimivuus on tärkeää. Kaappien alumiiniset listavetimet ovat käyttäjäystävälliset ja kestävät. Kalvopinnoitetut ovet eivät säikähdä roiskeista ja ne ovat helpot pitää puhtaana. Keittiön tasoiksi valittiin valkoinen kvartsitaso, joka on huokoista marmoria huolettomampi. Keittiö toimii ruokailutilan jatkeena. Vanhassa keittiössä kokkaaja oli selkä muihin päin. Uuteen saarekkeeseen upotettiin induktiotaso ja lieden ääressä työskentelevä voi osallistua ruokaa laittaessaan keskusteluun muiden kanssa. Kokkailumukavuutta lisää uuden induktiotason kolme vierekkäin olevaa keittopaikkaa, enää ei tarvitse kurotella kohti takalevyllä kiehuvaa kattilaa. Saarekkeen ääreen sopivat hyvin perheen aiemmassa keittiössä käytössä olleet valkoiset baarituolit.


02 01 / Saarekkeeseen upotettiin AEG:n induktiotaso, jonka kolme keittolevyä ovat kätevästi vierekkäin. 02 / Kiiltävät kaapistot ja ruokapöytä heijastavat kauniisti valoa keittiö-ruokatilaan.

Muutoksen jälkeen.

SIRU VAINIO 0500 733 742 siru.vainio@topi-keittiot.fi www.topi-keittiot.fi

Ennen muutosta.

Tämän keittiön suunnittelija

HARKITTUA TILANKÄYTTÖÄ Sisustussuunnittelija näkee säilytysratkaisuja ja -mahdollisuuksia paikoissa, joita ei ehkä ihan heti itse tule ajatelleeksi. Yhdistetyn keittiö- ja ruokatilan seinustalle rakennettiin korkeat kiintokalusteet. Liukuovien taakse laitettiin säilytystilaksi käteviä vetokoreja. Niihin saatiin mahtumaan keittiön koneita ja astioita, eivätkä tavarat enää katoa hyllyjen perukoille. Myös perheen toivoma erillinen siivouskaappi saatiin kätkettyä kätevästi kokonaisuuteen saumattomasti sopivien valkoisten lasiliukuovien taakse. Keittiö oli käyttövalmis noin viiden viikon intensiivisen remontin jälkeen. Kun keittiö on suunniteltu toimivaksi yksityiskohtia myöten, lopputulos on vaivaton ja luonteva, kuin itsestään syntynyt. Kaikkea keittiössä olevaa tilaa ei tarvitse käyttää, kannattaa jättää avaraa tilaa kalusteiden ympärille. Keittiön kustannukset noin 9600 €, koneet yhteensä noin 5400 €.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

107


108

KAUNIIT KODIT GALLERIA


KALAMIEHEN KAVERI TEKSTI: LEENA KALLIOKOSKI / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Omakotitalon keittiö kaipasi lisää säilytystilaa ja toiminnallisuutta. Tärkein muutostoive oli saada kalamiehelle sopiva työtila.

V

uonna 1997 rakennetun omakotitalon keittiö kaipasi asukkaiden mielestä toiminnallista uudistusta. Sinisävyisistä kattoparruista sekä -listoista ja puunvärisistä kaapeista toivottiin päivitystä moderniin harmoniseen värimaailmaan. Lisäksi keittiön tukkiva iso ruokapöytä haluttiin kokonaan omaan tilaansa. Hämeenlinnassa sijaitsevan talon asukkaat ovat jo lähettäneet lapsensa maailmalle, mutta nyt laajeneva suku vaati lisää tilaa uusille ruokailijoille. Pariskunnan toiveissa oli myös lisätä keittiön toiminnallisuutta ja saada samalla enemmän säilytystilaa. Iso ruokapöytä löysi paikkansa olohuoneen puolelta, jonne saatiin sisustettua oma ruokailutilansa. Olohuone siirrettiin vanhaan työhuoneeseen, josta tuli TV:n katseluhuone. Keittiö ja sen jatkeena oleva ruokailutila muodostavat nyt kotoisan tuvan.

– Nyt lapset ja lapsenlapset mahtuvat helposti saman pöydän ääreen ja keittiöön jää enemmän työskentelytilaa, kohteen muutoksen toteuttanut keittiösuunnittelija ja sisustusarkkitehti Anu Leinonen kertoo. Ruokapöydän paikalle vapautui tila modernille niemekkeelle, jonka vitriinikaapit tarjoavat lisää kaivattuja säilytysmahdollisuuksia. Niemekkeen äärellä mahtuu kaksi ihmistä myös mukavasti nauttimaan arkiaamiaista. KÄYTÖNNÖLLINEN TERÄSTASO KESTÄÄ ROISKEET Uusi keittiö on mielenkiintoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa. Vanha leivinuuni sekä sen viereen säästetty vanha puuhella antavat keittiölle kotoisan rustiikkisen ilmeen. Modernia käytännöllisyyttä edustavat näiden viereen sijoitetut induktioliesi sekä teräksinen uuni. – Yleensä keittiöremonttia suunnitellessa mahdollinen hormin paikka ja vesipiste määrittelevät, millainen muutos on mahdollinen tai ylipäänsä

järkevä ryhtyä toteuttamaan. Anun suunnitellessa keittiömuutosta asukkaiden kanssa, yhdeksi isoksi toiveeksi nousi talon isännän kalastusharrastuksen huomioiminen. – Tiskialtaan puoleinen taso valittiin sopivaksi kalan työstöä ajatellen. Yhtenäinen teräksinen taso on helppo ja nopea pitää puhtaana. Perinteinen tiskialtaan upotus laminaattikanteen ja useiden eri materiaalien käyttäminen pienessä tilassa olisi luonut helposti levottoman vaikutelman. Keittiöremontissa hyödynnettiin osittain jo olemassa olevia elementtejä. Asukkaiden toiveesta ikkunan alla oleva tiikkitaso säilytettiin. Jotta se saatiin sopimaan yhteen uuden niemekkeen massiivitammitason kanssa, kummatkin sävytettiin tummanruskeiksi Osmo Color -öljyvahalla. – Aina ei tarvitse ajatella, että kaikki uudistettavan kohteen elementit täytyisi vaihtaa kerralla. On hyvä miettiä, mistä vanhassa keittiössään pitää ja mitä haluaa säästää, Leinonen neuvoo.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

109


110

KAUNIIT KODIT GALLERIA


”Keittiöremontissa hyödynnettiin osittain jo olemassa olevia elementtejä.”

KAUNIIT KODIT GALLERIA

111


01

112

KAUNIIT KODIT GALLERIA


02

03 Uuden ja vanhan kierrättäminen on kustannustehokasta sekä ekologista. Myös aikaisemmin kreikansiniset kattoparrut maalattiin uudistuksessa ruskeiksi. Kohteessa vaihdettiin myös lattia sopimaan paremmin maanläheiseen ja harmoniseen tunnelmaan.

Tämän keittiön suunnittelija

01 / Kaapistojen väliseen rakoon mahtuu juuri sopivasti seitsemän pullon viinikaappi. 02 / Ronski teräskansi sopii keittiöön, jossa tehdään muutakin kuin lämmitetään mikroaterioita. Helppohoitoiseen materiaaliin ei tartu taikinat tai kalanperkeet. 03 / Remontissa säästetty ja kunnostettu tiikkitaso ei häviä loisteessa upouusille kaapistoille ja vetimille.

TUNNELMAA VALOILLA Keittiön kaapeiksi valittiin Keittiömaailman Petra-malliston Siiri-ovimallit usvavalkoisena. Yksinkertaiset kaarivetimet tuovat keittiöön rustiikkista tunnelmaa. Keittiön valaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta pienimmätkin ruodot olisi helpompi huomata kalasaalista peratessa. – Seinäkaappien alapintaan asennettiin ledivalonauhaa, joka antaa tasaisesti hyvää työskentelyvaloa, Leinonen kertoo. Kylmälaitteiden viereen kaivattiin lisävalaistusta ikkunasta tulevan luonnonvalon lisäksi. – Ratkaisuksi löysimme ledilampun, joka taisi alunperin kuulua kylpyhuonevalaisimiin, mutta sopii tälle paikalle ja tehtäväänsä täydellisesti. Tunnelmavaloa keittiöön saatiin asentamalla uuden niemekkeen vitriinikaappien sisälle valot, jotka tuovat hienovaraisesti esiin myös kaappeihin asetellut kauniit astiat. Vaikka asukkaiden toiveissa oli ensisijaisesti keittiön toiminnallisuuden muuttaminen, myös talon tunnelman säilyttäminen oli tärkeää. Uudistetussa keittiössä yhdistyvät kauniisti leivinuuni sekä puuhella ja uudet keittiökaapit, niemeke vitriineineen ja kalamiehen kaveri – ronski käytännöllinen terästaso. Keittiön muutos kalusteiden ja koneiden osalta kustansi 10 500€.

Ennen muutosta.

Muutoksen jälkeen.

ANU LEINONEN 0500 733 742 anu.leinonen@ keittiomaailma.fi www.keittiomaailma.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

113


114

KAUNIIT KODIT GALLERIA


MUSTAA, VALKOISTA ja ripaus kristallia TEKSTI: LEENA KALLIOKOSKI / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Vanhaa, uutta, kylmiä ja lämpimiä materiaaleja. Vastakohtien tenho korostaa vanhaan taloon rakennetun uuden keittiön ilmettä. Harmonisessa keittiössä uusperheen arki ei huku kaaokseen, vaan kaikilla on tilaa touhuta.

E

nsisilmäyksellä ei ehkä arvaisi, miten suuren myllerryksen Kotkan keskustassa sijaitseva 1900-luvun alun jugend-huoneisto on kokenut. Oikeastaan koko tila vanhoine keittiöineen purettiin remontin yhteydessä. Sisustussuunnittelija Siru Vainio aloitti palapelin puhtaalta pöydältä miettimällä keittiölle toimivan paikan. Avoin iso tila ei ollut ongelma, vaan selkeä mahdollisuus. Pankki- ja kokoussalin pikkukeittiö ei palvellut sijainnillaan, eikä varustuksellaan lapsiperheen toiveita. Keittiötä oli käytetty lähinnä kahvinkeittohuoneena. Sen kaikki koneet, laitteet ja säilytyskalusteet olivat vanhanaikaisia, eivätkä olisi toimineet perheen arjessa.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

115


116

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Keittiรถn tila ennen.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

117


118

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Uuden keittiön paikka piirrettiin lähes keskelle asuntoa. Keskiössä olevaan tilavaan keittiöön pääsee helposti sekä makuuhuoneista että yhdistetystä ruoka- ja olohuoneesta. Ydinajatuksena oli tehdä keittiöstä niin avara, että kulku muihin huoneisiin on aina esteetöntä. Keittiön yleisilme haluttiin siistiksi, sillä keittiö näkyy heti astuttaessa eteishalliin. Haasteena oli maksimoida säilytystila, tinkimättä tilantunnusta. Huoneiston purkutöissä asunnon huikea neljän ja puolen metrin huonekorkeus paljastui. Paitsi valoa ja avaruutta mahtava huonekorkeus toi mukanaan myös haasteita remonttiin. Valaisinten kiinnittämiset ja lisäseinien rakentamiset mietittiin huolella ja erikoispitkiä tikkaita tarvittiin läpi remontin. TOIMIVAA ARKEA Sisustussuunnittelijan työtä helpotti asukkaiden selkeät mielikuvat uudesta keittiöstä. Perhe kaipasi tilaa kokata yhdessä ja ystävien kanssa, runsaat kylmäkalusteet, viinikaapin sekä paikan, jossa koko joukko voi seurustella. Toivottiin toimivuutta ja käytännöllisyyttä. Siru hioi suunnitelmaa ja otti ratkaisuissaan tarkoin huomioon perheen toiveet. Fiksuilla valinnoilla saatiin toivottua tilaa astioille ja tavaroille. Esimerkiksi saarekkeeseen saatiin säilytystilaa ja siihen upotetun induk-

Tämän keittiön suunnittelija

SIRU VAINIO 0500 733 742 siru.vainio@topi-keittiot.fi www.topi-keittiot.fi

tioliesitason ympärille jää runsaasti kaivattua kokkaus- ja laskutilaa. Saareke toimii myös koko perhettä yhdistävänä tekijänä. Sen ääressä tehdään läksyjä ja vaihdetaan päivän kuulumiset. Tiskiallas on saarekkeesta sopivasti erillään ja sen ympärillä on myös tilaa touhuta. Huoleton, käytännöllinen ja helppohoitoinen lattiamateriaali on lapsi- ja koiraperheen kodissa välttämättömyys. Niinpä koko asunnon lattiamateriaaliksi valikoitui vesiroiskeita puulattiaa paremmin kestävä Pergo-vinyylilattia. VANHAA, UUTTA JA KIMALLUSTA Keittiön väriskaala noudattaa koko asuntoon valittua mustan, valkoisen ja harmaan linjaa. Vanhan jugend-huoneiston upeita yksityiskohtia, kauniita ikkunoita ja seinäkoristeita haluttiin korostaa keittiön selkeällä ja harmonisella tyylillä. Topi-keittiöiden puhtaan valkoiset Hella-kaapinovet ja mustat kiiltävät työtasot luovat keittiössä mukavan kontrastin. Sopivasti annosteltu musta antaa ryhtiä keittiön muuten vaaleaan ja hillittyyn ilmeeseen. Kun koko asuntoa pitkin upeasti kulkeva valo osuu keittiön mustiin kvartsitasoihin ne välkehtivät yhdessä Savon modernin kristallipallomaisen liesituulettimen kanssa. Välitilaan ja keittiön seinään tuo lämpöä aidosta tiilestä tehdyt Wienerbergerin tiililaatat. Kuten muunkin asunnon myös keittiön seinät maalattiin vaalean harmaalla ja seinän koris-

teita tuotiin esiin hieman tummemmalla harmaalla. – Keittiöremontin toteutus vei kaikkiaan aikaa noin viisi viikkoa. Ensin tehtiin putkivedot, lattia, sitten keittiötilaa erottavat väliseinät tiililaattoineen, keittiökaapit ja lopuksi asennettiin kivitasot. Aikataulu oli tiukka, mutta se piti. Remontin myötä keittiö rakentui valoisaksi, toimivaksi, perheen toiveet täyttäväksi ja vanhaakin kunnioittavaksi kaunottareksi. Sisustuksen valitut linjat ovat aikaa kestäviä ja melko klassisia, kertoo Siru Vainio. Keittiön kustannukset 12 600 €, koneet yhteensä 9 600 €.

Muutoksen jälkeen.

KAUNIIT KODIT GALLERIA

119


Ikiaikainen tunnelma

modernisti toteutettuna TEKSTI: KATJA VIHMAKOSKI / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

120

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Sisustusarkkitehti Kirsti Kaspin upeasti valaistu piha on kuin valotaideteos. Pihasuunnitelman itse tehnyt Kirsti kertoo panostaneensa valaistukseen tärkeänä osana pihan viihtyisyyttä ja turvallisuutta. ”Pimeä aika on Suomessa niin pitkä, että valaistuksen merkitys korostuu.”

KAUNIIT KODIT GALLERIA

121


01 Maahan upotettavia valaisimia saa tilattua pihasuunnitelmia tekevän Kirstin kautta. 02 Spottivalolla voi valaista pienenkin yksityiskohdan. 03 Espanjasta aikoinaan hankittu suihkulähde joutuu talvehtimaan huputettuna. 122

KAUNIIT KODIT GALLERIA


"Valokeilaan kannattaa nostaa jokin yksityiskohta: struktuurimainen pinta, mielenkiintoinen muoto tai kaunis väri."

01

T

uhat neliöisen tontin valaistuksen lähtökohtana olivat pihapiirin komeat männyt. Inspiraation puiden valaisuun Kirsti sai etelänmatkoilta, joissa miehensä kanssa ihastui kauniisti valoilla korostettuihin ja koristettuihin palmuihin. Kirsti arvostaa aitoja materiaaleja, ja männyn moniulotteinen kaarnapinta on valaistuna kiehtovaa katseltavaa. ”Sen tekstuurimainen pinta elää vuodenajan, valon ja sään mukaan”. Pihapiirin lukuisista männyistä Kirsti valitsi ne männyt, jotka haluttiin valaista. Tonttia reunustavat puut saivat valon samoin kuin keskellä pihaa ja laidoilla olevat kauniit rykelmät. Sopivan valosävyn ja -tehon löytäminen oli suurempi haaste mihin Kirsti oli varautunut. ”Ensimmäinen ajatukseni oli hankkia led-valot. Ne olivat kuitenkin pettymys. Ledit eivät tuoneet puun värejä ja muotoja esiin, vaan heittivät kylmän, suihkumaisen valojuovan ”, Kirsti kertoo. Monien kokeilujen jälkeen valinnaksi päätyivät maahan upotetut monimetalli Bega-valaisimet, jotka Kirsti tilasi Hedteciltä. Valaisinten laadukkuus, värintoisto ja säädettävyys olivat omaa luokkaansa. ”Satsaus on kertaluontoinen ja suu-

02

rehko, joten on tärkeää, että valot ovat kohteeseen ja tarkoitukseensa sopivat. Meillä oli testattavana monia eri vaihtoehtoja, ja suosittelen tapaa ehdottomasti”, Kirsti muistuttaa. Kirsti on ollut ulkovalaisinten valintaan todella tyytyväinen. Laatuun kannatti panostaa. Tämän monimetalli-valaisimen tekniset ominaisuudet toimivat mäntyjä valaistessa parhaiten. ”Lampun syttyminen täyteen tehoonsa vie hetken ajan. Valaisimen pinta on lasia, ja se lämpenee jonkin verran päällä ollessaan. On todella kaunista, kun talvi-illassa leijaileva lumi osuu lämpimään lasipintaan ja höyrystyy valopeittoon,” Kirsti kuvailee. Sisustusarkkitehdin työssään Kirsti etsii jonkin yksityiskohdan, mihin katse etsiytyy. ”Tärkeintä on, että fokus on suunnitellussa paikassa. Tila on mielenkiintoinen, kun siinä on jokin juju, vaikka kuinka yksinkertainen ja pieni. Massa-ajattelu on tylsää”, Kirsti kuvaa sisustusfilosofiaansa. Tontin piha-, valo- ja kasvisuunnitelmat ovat kaikki Kirstin omaa käsialaa. ”Perheen voimin kaivoimme sähkökaapelit maan alle puun juuria varjellen, mutta pihan rakentamisen hoiti Alfakiven ammattitaitoinen tiimi”, joka saa Kirstiltä pelkkää kiitosta. Valaistusta mietittäessä on päätettävä, mitä halutaan korostaa ja mitä jätetään varjoon. Mäntyjen lisäksi Kirsti päätti valaista Restastopilta hankituil-

03

la Nautilus- spottivaloilla vallikivistä rakennetuissa kukkalaatikoissa mm. ikiviheriöivät tuijat, vuorimännyt ja valkokartiokuuset. Kirstin valitsemat ja sommittelemat Puutarhanikkareista hankitut kasvit tuovat iloa ympäri vuoden. Pihan show stopper on kuitenkin upea suihkulähde, jonka valaistus saa pihan puhkeamaan loistoonsa. Jokaisessa pihassa on jotain, mitä valolla voi korostaa. Puu, pensas tai vaikkapa aita. ”Erilaiset pinnat, muodot, yksityiskohdat kannattaa kirjaimellisesti nostaa valokeilaan”, neuvoo Kirsti. Etupihan hevosenkengän muotoisen kukkalaatikon sisäreuna muurista on myös valaistu vallikivisarjaan kuuluvilla vallivaloilla. Vallikivet-ja valot tilattiin Hb-betonilta. Valaistuna muuri ja kivetetty piha pääsevät entistä enemmän oikeuksiinsa. Kirsti on tyytyväinen myös pihakivivalintaansa. Kirsti löysi etsimänsä valkoiset pihakivet Rudukselta, jotka hän halusi parkettiladontaan. Pimeä piha on paitsi luotaantyöntävä, myös turvattoman tuntuinen. Kirsti kannustaa suomalaisia ajattelemaan pihavaloja muunakin kuin jouluvaloina. Valojen ei tarvitse silloinkaan olla välkkyviä, monivärisiä "tingeltangeleita". Maahan, muuriin tai kukkalaatikoihin upotetut pihavalot lisäävät viihtyisyyttä läpi vuoden. Kesäiltanakin pihavalot luovat tunnelmaa, vaikka valaisun tarvetta ei olisikaan”. www.capitello.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA

123


124

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Palanen taivasta TEKSTI: SASKA AALTONEN / KUVAT: MIKKO ALA-PEIJARI

Taiteen pääaiheet luonto, uskonto ja tekniikka usein esittävät pääroolia kauniissa katoissa. Ennen vanhaan aiheet pyörivät lähes poikkeuksetta näiden ympärillä. Niin ennen kuin nytkin, on tärkeää muistaa, että teemojen on kestettävä aikaa! Esimerkiksi 1980-luvulla kuuminta hottia ollut teema tuskin olisi sitä nyt.

k

attomaalaukset ovat harvinaista herkkua, mutta oikeassa paikassa piste i:n päällä. Jokaisessa interiöörissä on jo oma tarinansa. Siksi mihinkään tilaan ei voi vain kävellä sisään valmiin mallin kanssa. On tutkittava tila ja pohdittava kenelle maalaus on. Kuka tulee huonetta ajan saatossa käyttämään ja mitä on mahdollisesti piiloteltava. Kuvan tulisi elää tilassa. Kokoa hahmotellessa vaaditaan paljon teoriaa. Mittauksissa ei voi lipsua. Pari kolme senttiä merkitsee paljon. Usein yhtä kattoa tekee monta tekijää. Vaikka jokainen työstää omaa osioansa, konflikteja syntyy, kun on monta visioita. Siksi on hyvä olla vastuuhenkilö. Materiaalit vaihtelevat. Suurimmaksi osaksi käytetään akryylimaaleja, vaikka tekniikka on verrattain uusi. Täysiä takeita kestävyydestä ei ole, kun testiaikaa on takana vasta reilu puoli vuosisataa. Tietysti on kovaa hommaa, jos tekee luonnon materiaaleilla, kun kananmunat ja pigmentit tulevat mukaan kuvioihin. Helpompaa on vain

mennä kauppaan ja ostaa mitä värejä haluaa maan ja taivaan väliltä. Akryylimaaleissa on paljon plussia. Ne muun muassa päästävät valoa paremmin läpi. Mestariteos on kirkkaasti paras Aikoinaan kallisarvoiset pigmentit tuotiin kaukaa. Taiteilijoilla oli aikaa odotella ja rauhassa luonnostella ja suunnitella. Isojen kokonaisuuksien kanssa vuosiakin. Nyt värit eivät maksa paljoa. Eikä niitä tarvitse säästellä. Usein pohdimme, kuinka aika on haalistanut mestariteosten värimaailmoja. Todellisuudessa värit ovat jo alkujaan olleet hailakammat kuin tekijä olisi itse toivonut, koska tuolloin värit nielivät merkittävästi suuremman osan budjetista kuin tänä päivänä. Tosin suuret mestarit tekivät myös paljon kokeita. – Siksi muun muassa monet Da Vincinkin teokset ovat pilaantuneet, kattomaalauksiin erikoistunut Diana Vasina sanoo. Myös Vasinan synnyinmaassa Ukrainassa käytettiin vanhan vallan aikaan paljon perinteisiä freskomaaleja, jotka valmistettiin luonnonpigmenteistä. Ne olivat kalliita, mutta silloin ei

ollut väliä, koska taiteen tukeminen oli silloisen ideologian keskiössä. Fresko pääkaupungin koskella Helsingin Vanhankaupungin lahdella, jonne kaupunki aikoinaan perustettiin Tallinnan, silloisen tärkeän hansakaupungin Rävelin välittömään läheisyyteen. Kaunis luonnonsatama jäi pian liian matalaksi suureneville laivoille ja kaupunki siirrettiin läheiselle niemelle. Koski kuitenkin alkoi vuosisatoja myöhemmin palvella kasvavaa kaupunkia, kun se valjastettiin tuottamaan sähköä. Vesilaitoksen työntekijöille rakennettiin paraatipaikalle vesiputouksen viereen työsuhdeasuntoja. Hiljattain kaupunki myi yhdentoista asunnon kokonaisuuden tarjouskilpailulla. Silloisten vuokralaisten onneksi heidän tarjouksensa oli korkein, vaikkei se yltänyt kaupungin toivomukseen ja kaupat syntyivät. Omistusasuntoon saattoi jo maalauttaa, vaikka kattofreskon! Luonnosvaiheessa taiteilija pyytää tilaajaa näyttämään omia lempikuviaan, jotta pääsee jyvälle toivomuksista Yksityisasunnossa on fiilis hyvin tärkeää. Teoksen tulee sopia kaikille asukkaille!

o

KAUNIIT KODIT GALLERIA

125


Jokainen maalaustyö on syytä ikuistaa omilla nimikirjaimilla.

Väärinkäsityksiltä vältytään, kun tilaaja näyttää itselleen mieleisiä kuvia suuntaviivoja antamaan. Toiveita voi olla vaikka monia, mutta kuvat puhuvat selkeämpää kieltä. Mielikuvitus voi liihotella kuin perhonen Kohteeseen pääkaupungin jylhän vesiputouksen kupeen haluttiin leppäkerttuja ja uusille ideoille avoin tilaaja näytti esimerkiksi tatuointikirjoja. Sieltä poimittiin kuvaan myös perhosia. Luonnosvaiheeseen saakka kaikki oli mustavalkoista. Tuli aika tutkailla värejä. Katseltiin mitä sävyjä tilassa on entuudestaan. Värimaailma oli rajattu. Kuninkaalliset punainen ja sininen hallitsivat. – Kuva ei saa olla ristiriidassa sisustuksen kanssa. Toisille sopii klassinen. Toisille ei. Joka tapauksessa teoksen on oltava orgaaninen, Diana Vasina tähdentää. Seuraavaksi ostettiin lakat, pensselit ja pitkä lista muuta. Sitten tarkasteltiin katon kunto.

126

KAUNIIT KODIT GALLERIA

Pohja on tärkeä, jotta teos säilyy. Pinta pyyhitään myös kunnolla. Sitten luonnostellaan lyijykynällä. Valttia on maltti Valmisteluvaiheeseen voi mennä parikin viikkoa. Kattomaalaukset ovat lähes poikkeuksetta työläitä, vaikkei aina uskoisi. Nykyään kaikki halutaan tapahtuvan nopeasti, ennen katedraalien freskot luonnosteltiin rauhassa. Se vei usein vuosia. Jo pelkkä telineiden rakentelu vei aikaa. Kuukausi on usein minimi aika yksityiskodin kattomaalauksen aikaan saamiseksi. Joka tapauksessa niskat ovat tekijällä kipeänä, vaikka työn pääsisi tekemään selinmakuulla telineeltä. Useimmiten projekti tietää myös yötöitä. Tosin yleensä taksa on päivien mukaan. Joskus neliömetrihinta myös helpottaa sopimusta. Projektori nopeuttaa työtä, kun kuva heijastetaan kattoon. Monet väittävät, että se on liian modernia, mutta todellisuudessa jo renessanssin aikaan pyrittiin samaan. Kuva

leikattiin paperiin ja laitettiin kynttilän ylle. Tekniikka oli primitiivinen, mutta toisinaan toimi. Myös optisia linssejä pyrittiin hyödyntämään. Tosin kirkoissa esimerkiksi olivat arkit tietysti suuri haaste. Yksityiskohdat on aina tehtävä käsin. Liika lyijy pyyhitään pois ja paperia kuluu. Tai kangasta. Roskaa syntyy joka tapauksessa ja huone alla on suojattava hyvin. Ensimmäisinä maalauspäivinä sekoitellaan värit. Pääasiassa aluksi maalataan yhtä väriä ja varjoja, jotta saadaan aikaan pohja joka myös suojaa teosta kulumiselta, sillä katto myös imee väriä. On myös hyvä tietää milloin ja millä katto on maalattu viimeksi. Väri sekoittuu hieman alla olevaan. Pohja ei yleensä ole kovin tumma eikä vaalea. Pikkuhiljaa värejä ja muotoja lisätään. Kuva alkaa elämään ja kasvaa huoneen ylle. Lopuksi taideteoksen voi viimeistellä lakalla. – Suomessa design on hyvää, mutta modernia. Siksi monet toivovat jotain käsintehtyä ja perinteistä, taiteilija sanoo.

a


Diana Vasina Diana Vasina synt. 1991 on Andalusiassa miehensä kanssa asuva taiteilija. Harkovan Taide Kollegio 2007-2010. Erikoistuminen ympäristösuunnitteluun. Ukrainan Valtion taideyliopiston maisteri 2010- 2015. Erikoistuminen monumentaaliseen taiteeseen. www.behance.net/ vasilia-nira

KAUNIIT KODIT GALLERIA

127


H

Joulun paras lahja...

Pssst!

irjaKaikki k s a t ny t sarjan o /kpl € vain 15 (ovh. 59

,90 €)

...on Kauniit kodit -kirja. Tutustu kirjoihin ja osta ne nopeasti pukin konttiin osoitteessa www.a-press.fi

128

KAUNIIT KODIT GALLERIA


Olemme erikoistuneet sisustus- ja arkkitehtuurikuvauksiin jo parinkymmenen vuoden ajan.

TÄMÄN LEHDEN KAIKKI VALOKUVAT TOTEUTTI PHOTOCOM OY

Kun tarvitset todella hyviä kuvia mistä aiheesta hyvänsä, niin mieti ensin, kumpi sinulle on täkeämpää. Halpa hinta vai upeat kuvat. Meiltä saat parhaat kuvat oikeaan hintaan ja lisäksi tyytyväisyystakuulla.

www.photocom.fi KAUNIIT KODIT GALLERIA

129


TÄMÄN NUMERON SUUNNITTELIJAT KOHDE SIVULLA:

Sisustusarkkitehti SIO / Kari Lappalainen Puhelin 040 555 4422 info@karilappalainen.com www.karilappalainen.com

10

Sisustusarkkitehti SIO / Teemu Saukkonen Puhelin 050 588 4233 teemu@saukkonenpartners.fi www.saukkonenpartners.fi

32+58

Sisustusarkkitehti SIO / Harri Laatio Puhelin 0400 556 232 harrilaatio@haitudesign.fi www.haitudesign.fi

68

Sisustusarkkitehti SIO / Iisa Laatio Puhelin 040 740 1358 iisa@iisadesign.fi www.iisadesign.fi

68

Sisustusarkkitehti SIO / Anu Leinonen Puhelin 044 3387769 anu.leinonen@muutostoiseen.com www.muutostoiseen.com

42

Sisustussuunnittelija / Hanna-Leena Eskola Puhelin 040 7073 172 hanna-leena@hlinterior.fi www.hlinterior.fi

50

Sisustussuunnittelija / Siru Vainio Puhelin 0500 733 742 siru.vainio@sirelle.fi www.sirelle.fi

Palaute lehdestä 130

KAUNIIT KODIT GALLERIA

22

Piditkö lehden kotiesittelyistä? Mitä parannuksia toivot lehteen? Anna meille palautetta lehdestä osoitteessa www.kauniitkoditgalleria.fi


GA

kotimaista kalustemuotia Te r v e t u l o a l ä h i m p ä ä n To p i - m y y m ä l ä ä s i : Forssa, Haapajärvi, Helsinki, Iisalmi, Jyväskylä, Ka l a j o k i , Ko k k o l a , Ku o p i o , L a h t i , L a p p e e n r a n t a , O u l u , Pietarsaari, Raahe, Rauma, Rovaniemi, Seinäjoki, Ta m p e r e , To i j a l a , Tu r k u , V a a s a , V a n t a a , Y l i v i e s k a . Varaa suunnitteluaika helposti ja nopeasti: topi-keittiot.fi keittiö/kylpyhuone/kodinhoito/liukuovet/säilytys KAUNIIT KODIT GALLERIA

131


Vuosi 2O17 year Osta nyt ainutkertainen Designvuosi 2017! Suomen itsenäisyyden juhlavuoden innoittamana syntyi ainutlaatuinen julkaisuteos Designvuosi 2017, jonka sisältä löytyy noin 100 suomalaista suunnittelijaa jotka ansiokkaasti kantavat maamme perinteistä muotoilumainetta. Me suomalaiset olemme ylpeitä kansainvälisesti arvostetusta designista ja vahvasta muotoilumme historiasta. Kokosimme tähän tyylikkääseen julkaisuun runsaasti nykyisiä ja uskoaksemme tulevaisuudessa menestyviä suunnittelijoita, joita 100-vuotias itsenäinen Suomi tarvitsee.

Designvuosi 2017 ilmestyy 1.12.

www.a-press.fi 132

KAUNIIT KODIT GALLERIA

Lehti julkaistaan kaksikielisenä, suomeksi ja englanniksi.

Profile for A-Press

Galleria 1 2017  

Kauniit kodit Galleria 1/2017.

Galleria 1 2017  

Kauniit kodit Galleria 1/2017.