Page 1

iQ2_final.indd 1

11/11/2010 7:49 ΜΜ


THE DEBATE ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΑΜΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει κρίση: κρίση ταυτότητας, κρίση οικονομική, κρίση πολιτική. Από την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος μέχρι την πρόσφατη οικονομική δυσπραγία που έφερε στην επιφάνεια δομικά προβλήματα, ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και μια ενδοευρωπαϊκή επιθετικότητα, είναι προφανές ότι η σημερινή ΕΕ απέχει πολύ από το πώς την οραματίστηκαν οι εμπνευστές και δημιουργοί της και την υπερασπίστηκαν κατά καιρούς διανοούμενοι και πολιτικοί.

iQ2_final.indd 2

Παρόλο που όλοι οι αναλυτές αποδέχονται την προβληματική αυτή κατάσταση, υπάρχουν δύο βασικά στρατόπεδα. Από τη μία μεριά βρίσκονται οι ‘ευρω-ρεφορμιστές’, που υποστηρίζουν πως με μικρές ρυθμίσεις, αλλαγές και βελτιώσεις η ΕΕ μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και να πραγματώσει τους στόχους και τα οράματα που εκπροσωπεί, αυτά μιας ενωμένης, ειρηνικής και αδελφικής ένωσης λαών. Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι ‘ευρω-σκεπτικιστές’ που υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της ενωμένης Ευρώπης είναι βαθιά και δομικά και απαιτείται μια εκ βάθρων αλλαγή με τη μορφή ριζικών αναθεωρήσεων, αναδιάρθρωσης και επανασχεδιασμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Δημοσιογράφος

Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος. Έχει υπάρξει ανταποκριτής του Ριζοσπάστη, της Καθημερινής και του BBC World Service. Η νέα εκπομπή του για τη ΝΕΤ είναι η ‘27 της Ευρώπης’. Έχει βραβευθεί με το βραβείο ‘Ελένη Βλάχου’ το 2007 και με το βραβείο του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 για κάλυψη θεμάτων που αφορούν την Ευρώπη.

11/11/2010 7:50 ΜΜ


ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Γεράσιμος Μοσχονάς είναι Αναπληρωτής Kαθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Γέιλ (2005) και Πρίνστον (2009) και Εντεταλμένος διδασκαλίας στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Βρυξελλών (2006-2010). Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία: ‘In the Name of Social Democracy, The Great Transformation: 1945 to the Present’, (Verso, ΛονδίνοΝέα Υόρκη, 2002) και το ‘La Social-démocratie, de 1945 à nos jours, Montchrestien’, (Παρίσι, 1994). Η τρέχουσα έρευνα του αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πολιτικά κόμματα.

Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, εξελέγη, το 1982, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάσκει έκτοτε τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου και της Πολιτειολογίας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ, του Παρισιού VIII, της Ρώμης και έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις Η.Π.Α. Έχει ακόμη ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Newcastle. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Βιβλία του μεταξύ άλλων είναι: ‘Ο ατελέσφορος εκσυγχρονισμός’, (Βιβλιόραμα, 2007), ‘Το δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ’ - [με τον G. Vaggi, επιμ.], (Βιβλιόραμα, 2004), ‘Economic Development and Social Change: Historical Roots and Modern Perspectives’ - [με τον C. Kasimis, επιμ.] (Routledge, London, 2004), ‘The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe’ - [με τον Ν. Θεοτοκά] (Aldershot, Ashgate, 2003).

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ

ΜΑΝΘΟΣ ΝΤΕΛΗΣ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών

Λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Μαρία Μενδρινού είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει Πτυχίο στην Πολιτική Επιστήμη και τη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΑ in Politics από το Brandeis University (ΗΠΑ) και PhD in Government από το University of Manchester (Βρετανία). Έχει διδάξει πολιτική ανάλυση και ευρωπαϊκή πολιτική στο Brandeis, στο University of Manchester, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και την Αμερική και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων.

O Ξενοφών Γιαταγάνας διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του που κυκλοφορούν στα Ελληνικά είναι: ‘Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ως Παράγων Πολιτικής Ενοποίησης της Ε.Ε.’ (Εκδ. Σάκκουλας, Αθήνα 2007). Καί, μαζί με τον Δ. Καλουδιώτη,‘Ήπια Ηγεμονία. Η Ευρώπη Μετά Την Κρίση’ (Εκδ. Κριτική, 2009). Διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 ο Μάνθος Ντελής τυγχάνει λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του 2008. Ο κ. Ντελής σπούδασε οικονομικά στον Καναδά (προπτυχιακές σπουδές στο University of Western Ontario και μεταπτυχιακές στο York University) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα τραπεζικής οικονομικής.

iQ2_final.indd 3

11/11/2010 7:50 ΜΜ


Μπες στο debate! Η Intelligence Squared δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σύδνεϋ, το Χονγκ Κόνγκ, το Κίεβο, την Αμπούτζα και, από φέτος, την Αθήνα. Στόχος της είναι η οργάνωση debates στα οποία επιφανείς πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί αντιπαραθέτουν τις απόψεις τους πάνω στα σημαντικότερα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά και επιστημονικά ζητήματα της επικαιρότητας.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

iQ2_final.indd 4

Ο τρόπος διεξαγωγής των debates είναι βασισμένος στο πρωτότυπο μοντέλο ‘Oxford Union’ – δηλαδή, στην ανταγωνιστική αντιπαράθεση απόψεων πάνω σε μία ξεκάθαρη θέση προκειμένου να κερδηθεί η εύνοια - και η ψήφος - του κοινού. Από τον Ιανουάριο του 2009, τα debates της Intelligence Squared έχουν προβληθεί διεθνώς (τηλεοπτικά και στο διαδίκτυο) σε κοινό που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια άτομα.

www.iq2.gr

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

11/11/2010 7:50 ΜΜ

iQ2_DEBATE_11nov  

11/11/2010 7:49 ΜΜ iQ2_final.indd 1 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ Λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΜΑΝΘΟΣ ΝΤΕΛΗΣ Κ...

iQ2_DEBATE_11nov  

11/11/2010 7:49 ΜΜ iQ2_final.indd 1 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ Λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΜΑΝΘΟΣ ΝΤΕΛΗΣ Κ...

Advertisement