Page 1


Skoletube Et digidaktisk fundament – helt i skyen… 8 værktøjer Kanaler Jaycut Skærmoptagelse Mobilteknologi Skuespil Lydredigering Medieopgave Teater Jaycut Avanceret Tubestory Tubestory PowerPoint Flixtime Animationsfilm Profiloplysninger Kategorier QR-tags Podcasting Ophavsret Afrunding

Hvad er Skoletube Klassens kanal – jeres helt egen øvelokale og hjemmebio Optagelse af forsøg Lektiehjælp Lommefilm Nytårstalen Ordforklaringer som radiospots Jeg holder af hverdagen Dukketeater – med genudsendelser Et stykke grønt stof – og fantasien er i gang Journalistik for viderekomne Billedfortællinger i faglige rammer Læreren laver rammer, der rammer Præsentationer på Skoletube Flixtime – den hurtige vej til et imponerende resultat Det startede med en lille mus… Lær dine elever bedre at kende Kategorier giver faglig inspiration Med mobiltelefonen på opdagelsesrejse Gys i skolebussen Det gamle spøgelse er en skygge af sig selv Æstetisk læring – fantasi og kreativitet

4 10 11 13 16 17 18 21 22 24 26 29 31 34 35 37 38 39 40 42 44 45

Guide til Skoletube Webtjenesten Lær IT Ellehammervej, Holstebro cb Lær IT.dk Dette hæfte er udgivet af webtjenesten Lær IT.dk. Enhver form for gengivelse af dette materiale er helt i orden med os. Brug det, spred det, byg videre på det og del det ud til kolleger og hvem der ellers vil kunne have glæde af det. Eneste krav er, at du kildeangiver webtjenesten Lær IT.dk som ophavssted sammen med den Creative Commons licens materialet er udgivet under. Hæftet her kan ses, downloades og bestilles i papirform på www.laerit.dk 1. udgave, 1. oplag 2011

2


Skoletube – skolernes mediesuite Velkommen til denne inspirationsguide om medieproduktioner i undervisningen og hvordan Skoletube er et rigtig nyttigt værktøj i den forbindelse. Her finder du ideer og anvisninger til, hvordan du og dine elever kan inddrage medieproduktioner i undervisningen. Det er selvfølgelig svært at begrænse sig, når mulighederne er så mange, men vi håber, at du med disse få eksempler og forklaringer vil få et indtryk af hvilket potentiale dit fag og din undervisning har ved at anvende it og medieproduktioner. Skoletube har ændret sig fra at være skolernes videoportal, til at blive skolernes medieværksted, og hvad det lige præcis betyder, vil vi gennemgå i det næste afsnit om Skoletube. Vores mål er at gøre det enkelt for elever og lærere at arbejde i de bedste rammer for medieproduktioner; for at kunne arbejde, udtrykke sig, samarbejde, lære og udvikle sig.

IT må aldrig være en forhindring! Skoletube er for alle landets 600.000 lærere og elever i grundskolen. Alle er velkomne. Brugerne benytter deres uni-login som er enkelt, sikkert og velkendt på skolerne. Rigtig god fornøjelse.

Lær IT marts 2011

”Produktion af viden får en stadig større andel af værdiskabelsen i samfundet, og vi bruger i stigende grad it i arbejds-, fritids-, kultur- og samfundslivet. It er kommet for at blive, og udviklingen i it-anvendelsen vil fortsætte som en integreret del af den fremtidige samfundsudvikling.” Kilde: Forord til faghæfte 3 48; It- og mediekompetencer i Folkeskolen


1 Sådan ser Skoletube ud når du er logget ind med.

Hvad er Skoletube Tillad os på de næste par sider at præsentere Skoletube; skolernes medieværksted og skolernes mediefremviser – tilsammen skolernes mediesuite. Her kan elever og lærere både producere, opbevare og fremvise deres medieproduktioner. Skoletube er stedet, der samler trådene og giver de muligheder som elever og lærere forventer af et nyttigt mediecenter. Det er ét samlet sted med værktøjer og fremvisning til alle jeres ideer og projekter. Her en kort gennemgang af de værktøjer, som I finder på Skoletube. Fra forsiden inviteres du i otte retninger. Du kan vælge at: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

uploade indhold til Skoletube lave en kanal arbejde med videoredigeringsprogrammet Jaycut lave en billedfortælling med Tubestory optage din skærm til en instruktionsfilm med ScreenRec arbejde med lydoptagelse og -redigering i Myna Lydstudie hente vores Skoletube-plugin til Movie Maker 2011 lave et flot billedshow med programmet Flixtime 4


Se en video og lær mere Under hver af de otte links finder du også ”Se en video og lær mere”. Klikker du her, vil du få en kort og præcis introduktion til værktøjet og få informationer om, hvordan du kan lære mere om det pågældende værktøj.

Upload Du vælger Upload, når du vil fodre Skoletube med noget af det, som du har lavet. Herefter kommer du til dette vindue hvor du har fire muligheder:

1.

2.

3.

4.

Du kan uploade indhold fra din computer. Det kunne være en film du har lavet i Movie Maker eller Photostory. Det kan være en lydoptagelse som du har redigeret og gemt i mp3-formatet. Det kan være optagelser, lyd eller film fra din mobiltelefon. Det kan være en præsentation lavet i PowerPoint eller Impress, blot den er gemt i ppt-formatet. Du kan lave en skærmoptagelse. Altså optage dit skærmbillede, sådan som du også kender det fra videovejledningerne på Lær IT, og lave en lille instruktionsfilm som kan være et eksempel eller en hjælp til andre. Du kan overføre en film fra YouTube til Skoletube. Så hvis du tidligere har benyttet YouTube til dine film, er det altså hurtigt og enkelt at få overført dine film direkte ind i Skoletube. Du skal blot kopiere den adresse, som filmen ligger på. Funktionen kan du i øvrigt også altid benytte, hvis du finder et klip på YouTube, som du finder undervisningsrelevant, for på den måde at samle dine ressourcer ét sted. Endelig kan du også indsætte en embedkode. Det er en funktion, som gør det muligt for dig at indsætte fx en film fra en anden videotjeneste. Du skal blot kopiere filmens embedkoder fra videosiden, fx Vimeo eller Blip.tv, og sætte dem ind her. Dermed kan du overføre film fra andre videotjenester lidt på samme måde som fra YouTube.

5


Lav kanal Kanaler er et genialt redskab til at lave samlingssteder på Skoletube, hvor indhold samles fra en eller flere brugere. Du kan fx lave en kanal for eleverne i din klasse, hvor det kun er jer i klassen, der kan tilføje og se indhold i kanalen. Altså et dejligt sikkert og lukket område til jeres arbejde. Desuden kan man tilbyde forældre en særlig adgangskode, hvis man ønsker, at de skal kunne deltage uden nødvendigvis at oprette sig som brugere på Skoletube. Kanaler er også oplagte som parkeringspladser for dit fag, for et projekt, for faggrupper eller for fx skolebiblioteket. Du kan se mere om kanaler på side 10, men derudover er de også omtalt mange andre steder.

Jaycut Jaycut er et smart og enkelt videoredigeringsprogram, der er integreret i Skoletube. Med Jaycut kan I uploade jeres filmklip og redigere film, billeder og lyd sammen med overgange, tekster, grafik og en række imponerende effekter. Det hele fungerer online, og eleverne kan derfor altid arbejde med deres projekter uanset om de er hjemme eller på skolen. Se mere om Jaycut på siderne 11-12, 16-17, 24-28.

6


Tubestory Tubestory er endnu et integreret program i Skoletube. Programmet er utroligt stærkt til at lave billedfortællinger, sådan som du også kender det fra programmet Photostory. Men her har du fx mulighed for at arbejde med mange lydspor. Det betyder, at eleverne helt frit kan mikse replikker, indtaling, lydeffekter og baggrundsmusik sammen i deres lydfortællinger. Derudover er programmet jo online, hvorfor elevernes arbejde jo både kan tilgås hjemme såvel som i skolen. Se mere om Tubestory på side 29 ff.

Optage med ScreenRec Skærmoptageren er introduceret tidligere, nemlig under punktet Upload. Værktøjet er nemlig placeret med to indgange, både ved upload og direkte på forsiden. Skærmoptageren er et program, der kan optage dit skærmbillede som en film. Det betyder, at du kan filme, hvad du laver på din computer. Teknikken kender 1 du fx fra videovejledningerne på Lær IT , og er velegnet til at vise og hjælpe andre, fx med deres lektier. Se mere om de nyttige skærmoptagelser på siderne 13.

1

Ellers er det et besøg værd. www.laerit.dk

7


Lydstudie Lydstudiet Myna er endnu et program integreret i Skoletube. Det kan ganske enkelt arbejde med lydredigering til langt de fleste behov. Du kan optage speak, sang eller måske lydeffekter og baggrundslyd. Derudover er det også glimrende til at arbejde med musikkomposition, hvor man blot skal trække og slippe lydklip, fra programmets store samling, ind på plads på de mange lydspor, som man kan arbejde med. Da lydstudiet er integreret i Skoletube, betyder det, at du automatisk er logget ind i programmet, når du er logget ind på Skoletube; dermed ligger elevens arbejde godt og sikkert bag deres uni-login. Det betyder også, at når eleven er færdig med sit arbejde, så skal der blot et enkelt klik til at få det udgivet på Skoletube. Altså enkelt, sikkert og brugervenligt. Du kan læse mere om mulighederne med Myna lydstudiet på side 18. En særlig smart funktion ved Myna er, at dine færdige projekter, både kan udgives direkte på Skoletube, men også kan overføres til andre medieproduktioner som du måtte arbejde med. Du kan her til venstre se eksemplet for lydprojektet Interview, hvor der derunder er fire valgmuligheder; 1. udgive lydklippet til Skoletube, 2. slette projektet og så de to suveræne funktioner, 3. Upload til Jaycut og 4. Upload til Tubestory. De to sidste muligheder betyder altså, at du kan arbejde på tværs af programmerne i Skoletube!

Movie Maker Plug-in Hvis du eller dine elever benytter Movie Maker 2011, vil du blive begejstret for denne ekstra funk2 tion. Med dette Movie Maker plugin , som du ganske nemt kan tilføje til programmet, er det nemlig muligt for dig at udgive dit arbejde i Movie Maker 2011 direkte til Skoletube med bare ét enkelt klik. Det betyder, at når du er færdig med at klippe og redigere din film, så vælger du bare knappen Skoletube øverst i programmet. Logger dig ind med dit uni-login, giver dit projekt de sædvanlige oplysninger (titel, beskrivelse, søgeord) og tilknytter evt. en kanal til filmen… så er der ikke mere at gøre! 2

Hent plugin ved at klikke på ikonet på Skoletube og se hvordan det fungerer ved at klikke på ”Se en video og lær mere” lige under ikonet. Se også omtalen i hæftet Tools to think with side 24. 8


Movie Maker Live fungerer kun på computere med Windows 7, men selv om I måske ikke bruger Windows 7 på skolen, så gør eleverne det sikkert. Introducér dem derfor til værktøjet sådan, at de har de bedste betingelser for at arbejde hjemme med deres film og medieprojekter.

Slideshows Det fjerde og sidste program, der ligger inde i Skoletube er et enkelt og brugervenligt program Flixtime. Flixtime slideshows kan lave imponerende flotte billedfilm af dine billeder og videoklip. På få minutter og med ganske få klik kan du lave en imponerende flot præsentationsfilm. Programmet samler ganske enkelt dine billeder, videoklip og tekster sammen med flotte animationer og overgange, og en stor samling baggrundsmusik gør, at du altid kan finde musik, der understøtter dine billeder helt perfekt. Du kan læse mere om Flixtime på side 35.

9


2 Kanaler kan bruges til netop de emner, fag og personer som du vil dele, samarbejde og lære noget sammen med.

Klassens kanal – jeres helt egen øvelokale og hjemmebio Mødet mellem det kreative udtryk og det faglige indhold

På Skoletube kan du så let som ingenting oprette en kanal til dig og dine elever. Med en fælles kanal på klassen har I et område som kun I kan se. Her kan eleverne udgive deres film, lydoptagelser, præsentationer, billedfortællinger og hvad de ellers producerer. Så hvad du end har af ideer til din undervisning og hvilke medier de end skal arbejde med – film, billeder, dias, lyd eller blandinger af disse, så har I et fælles rum, hvor I kan se og kommentere på hinandens arbejde. Der er ikke noget loft over hvor meget dine elever må lægge i kanalen og (næsten) heller ikke noget loft over, hvor store produktionerne må være – det er med andre ord ideerne og undervisningen, der kommer i første række. Alt hvad du kan få brug for at vide om Skoletube og de mange muligheder med kanaler, får du svar på i videokurset Skoletubes videokanaler – kom 3 godt i gang. Mange af de ideer og forslag du kan læse om på de følgende sider kan med fordel samles i en kanal, og hvis du også gerne vil give dine elevers forældre mulighed for at se, hvad I arbejder med på klassen, kan du med en forældre- og gæstekode åbne op for at de også kan være med.

3

3 Klassens kanal kan være lukket for uvedkommende. Det giver tryghed og arbejdsro.

Se titlen på www.laerit.dk/skoletubes-videokanaler-kom-godt-i-gang 10


Elevernes optagelse af forsøg Redigeret online, og opbevaret i digital portfolio på Skoletube.

4 Eksempel på videooptagelse af elevforsøg. Fysik af chri671w c bna

4

Optagelse af forsøg er et glimrende redskab til at sikre en grundig dokumentation af, hvad eleven arbejder med i skolen. Samtidig er det nemt for eleven at præsentere og fremlægge sit arbejde efter, at forsøget har fundet sted. For få år siden var videooptagelser af forsøg - hvis ikke umuligt - så i hvert fald meget besværligt. Faktisk havde processen mange store stopklodser undervejs. Lige fra produktion til udgivelse og deling var arbejdet præget af store tekniske ”udfordringer” - forhindringer er nok et mere sigende ord. Skoletubes mediesuite har i dag skrællet rigtig mange af disse forhindringer væk sådan, at denne spændende aktivitet er mulig for alle. Selv lærere som kun har eksperimenteret i ganske beskeden grad med digitale værktøjer kan nu ubekymret og sikkert starte sådan et projekt op.

Sådan KAN du gøre Metode 1 – (Mit foretrukne setup) : Bærbar pc med webcam og online redigering med Jaycut. Har du en bærbar pc med indbygget webcam og mikrofon så bliver det tekniske setup ikke nemmere. Her undgår du altså at tage digitale videokameraer i

4

I foråret 2011, er der mere end 90 fysikforsøg blandt de offentlige videoer. Søg på Fysik.

11


brug og dermed slipper I for 1. at skulle overføre filer fra kamera til computer 2. at redigere og gemme optagelserne og 3. at uploade filer til Skoletube. Metode 2: Mobiltelefon eller flipcam/videocam og onlineredigering med Jaycut. Metode 3: Mobiltelefon eller flipcam/videocam og redigering med Movie Maker. Rigtig mange skoleelever har lavet videooptagelser af fysik/kemi forsøg og udgivet dem i deres private kanalportfolio på Skoletube. Endnu flere har optaget forsøg som er beskyttede og kun tilgængelig i deres egen digitale kanalportoflio på Skoletube. Men heldigvis er der også mange optagelser der ligger offentlige sådan at du kan se hvordan de har arbejdet.

F L ER E

I DE E R T I L DO K U M EN T AT I O N O G P RÆ S E N T A T I O N

Hjemkundskab: Læreren kan gennemgå opskrifter, ingredienser, håndtering af redskaber samt tilberedning. Filmen giver eleverne mulighed for at få en smagsprøve på den kommende undervisning eller være et gensyn til senere brug, fx når man prøver 5 kræfter med madlavningen derhjemme. Opgaven kan også fordeles sådan at en madgruppe på fem elever, består af fire der tilbereder mad, mens den femte skal filme, spørge og dokumentere undervejs. Fysik- og kemilæreren: Ikke alle forsøg er lige nemme at gennemføre på 45 minutter. Det er heller ikke altid at man har friske kemikalier klar, eller at instrumenterne virker efter hensigten. Alle disse forbehold gør det svært at arbejde med forsøg i undervisningen, og derfor kan det være en fordel at du og dine fagkolleger laver disse forsøg sådan at I altid har muligheden for at vise forsøget uden at lave forsøget. Det er mere levende at se forsøget i klassen mens man er til stede, og det skal man selvfølgelig stadig sørge for at lave sammen med eleverne. Matematik: Forklar matematiske begreber. Generelt vil det være en fordel at forklare svært stof i en medieproduktion. Dels har den der forklarer, mulighed for at blande flere virkemidler; forklaring, eksempler, illustrationer, animationer, musik, lydeffekter og filmklip, for at få det bedst mulige signal til modtageren, hvilket jo også er noget stærkere end den mundtlige fremlægning ved tavlen. Dels fordi medierne jo spiller sammen og giver en overflod af informationer, men også fordi selve mediet jo kan afspilles igen og igen af den, der ønsker hjælp og forklaring. Uden at være multimediedesigner, kan man derfor starte ganske enkelt ved at optage en del af sine fremlægninger på klassen og klippe dem til, for derefter at udgive dem i en samlet faglig kanal. Så kan eleven gense læreren på klassen og på den måde få flere muligheder for at lytte efter. 5

Se fx den flotte film om madlavning i kombination med engelsk www.skoletube.dk/video/16436/Oekofood 12


Lektiehjælp – sådan skal du gøre Skærmoptageren ScreenRec giver lærere og elever et stærkt instruktionsværktøj. Brug det som formidling af lektiehjælp, eller lad det være et værktøj til videndeling.

Med skærmoptageren kan du vise og hjælpe eleverne, hvordan de skal gøre – igen og igen, også efter skoletid. De ser jo bare din vejledning et par gange eller tre. Skærmoptageren er endnu et lille program på Skoletube som fortjener at få et par ord med på vejen. Du finder det fra forsiden eller fra menuen Upload, og er et værktøj der, som navnet antyder, kan optage din skærm og dermed også hvad du foretager dig ved computeren. Altså kan du vise på din computer, hvordan et problem kan løses, eller hvordan man kan gøre dit og dat.   

Hvordan indsætter jeg et sidehoved i et dokument? Hvad med tekstombrydning af billeder? Hvordan regner jeg gennemsnittet ud af mine data i et regneark? Hvordan skal jeg lave mine lektier?

ALT hvad eleverne skal lave, kan vises. Alt hvad du siger og viser, kan for nogen være rart at kunne se og opleve igen. Alt hvad vi skal lære – skal læres på vores måde, og i vores eget tempo – det kan ikke speedes op eller tvinges ind i hovederne. Det kræver gentagelse, forklaring, eksempler og ikke mindst koncentration og arbejdsro. Med en skærmoptagelse kan du, dine kolleger, dygtige elever, elever på årgangen over, eller bare eleven selv, netop lave de små ekstra bidder, som måske kan gøre det nemmere for eleven at forstå og komme videre i sin proces. Det er meget nemt at lave disse videoklip med skærmoptagelser, for du 1. 2.

3. 4. 5.

Vælger skærmoptageren på Skoletube. Definerer området der skal optages. Skal det være hele skærmen eller et bestemt område (mindre områder gør det mere tydeligt at se detaljer, og du kan flytte området mens du optager, hvis det er placeret uhensigtsmæssigt). Optager og fortæller mens du instruerer. Gemmer og udgiver din optagelse. (God ide at give optagelsen en sigende titel og lægge det i en passende kanal). Læg optagelsen i jeres faglige kanal, sådan at eleverne også altid kan finde den samlede hjælp frem igen.

13


Du kan optage alt hvad der vises på din skærm. Alt. Endda film, der afspilles på din computer. Det betyder, at du fx også kan lave en videokommentar til dine elever. Altså at du kan placere skærmoptageren, der hvor dine elevers film vises. Så kan du starte afspilningen af deres film, og tænde for optagelsen, fra det sted, hvor du vil knytte en kommentar. Dermed kan du altså give dine elever råd og vejledning som de efterfølgende kan se og arbejde videre med. Du laver måske en kommentar under deres film og skriver her adressen på hvor din skærmoptagelse ligger.

E K S EM P LE R Samarbejde. Elever får tit en god hjælp fra hinanden. Sådan er det også med skærmoptagelser. Den ene elev kan fortælle den anden hvad han skal gøre, eller vise hvordan han selv arbejder med. De kan inspirere hinanden, dele tips og tricks til deres opgaver, fx hvordan man får en vellykket billedbehandling i et billedbehandlingsprogram eller kan lægge overgange på i fx Movie Maker. Større elever kan også sætte sig for at være vejledere til mindre elever. Hjælp dine elever. Vis dine elever hvordan de gør. Hjælp dem i gang med de første opgaver. Hvis de har hjælp til tre af 5 opgaver, skal du måske bare lave 8, for at de stadig har 5 at arbejde med selv. Elever der er selvhjulpne kan så evt. nøjes med disse fem. Hjælp elevernes forældre. Forældre skal også instrueres for at kunne gennemskue de lektier og opgaver som vi stiller. Forældre er en kæmpe hjælp for eleven og dermed også for os. De er dine hjælperyttere, som det vil være dumt at sætte af for tidligt på bjerget. Hjælp din ledelse. Ledelsen har ikke nødvendigvis de samme opgaver og problemer som dig. Har de lige brug for at lægge et dokument på skoleporten eller er der noget særligt udstyr på jeres skole som de skal bruge, kan en vejledning med en kendt stemme være en fantastisk støtte. Hjælp dine kolleger. Har du særlige arbejdsopgaver fx bibliotekar, it-vejleder eller er du bare hende de andre spørger om hjælp når det handler om at overføre billeder til computeren, så er en vejledning en sikker gevinst for alle. Du bliver spurgt mindre om de enkle ting, og sjældent om de samme ting – men til gengæld kommer dine kolleger stadig – for de har fået blod på tanden og vil gerne blive bedre. Hjælp dig selv. Nogle opgaver laver vi meget sjældent, hvorfor vi hver gang vi skal til opgaven igen må sætte os ind i hvordan det nu er man skal gøre. Det er fx derfor at vores videokursus på Lær IT om oprulning ved sommerferien ses hvert år i juni – juli. Du har måske nogle opgaver i brugeradministrationen af uni-login, eller bestiller materialer fra en leverandørs hjemmeside en gang om året. 14


Brug Skoletube til alt hvad der kan sættes ord, billeder, lyd og billede på – og brug kanaler til at holde sammen på jeres resultat. Derved har I en digital portefølje, som også giver mulighed for at iagttage læring og fremskridt.

Digitaliseringen vil kunne bidrage til, at skolelivet og skoleaktiviteterne ikke er bundet til det konkrete klasseværelse og et stramt fastlagt tidsforløb." Indledningen faghæfte om it- og mediekompetencer

"Eleverne skal i højere grad sættes i stand til at deltage frem for at modtage, så de derigennem kan udvikle sig som aktive medborgere.” Indledning til faghæfte 48; it- og mediekompetencer.

15


Lommefilm Optageteknologi er hvermandseje – og et potentiale der skal udnyttes.

Elevernes mobiltelefoner er i dag i stand til at optage lyd, billeder og filmklip, og da mange elever har en mobiltelefon er klassen mere end rigeligt dækket ind til at kunne arbejde med fx lommefilm. Lommefilm eller mobilfilm er i sin enkelthed film optaget med mobiltelefonen. Kvaliteten er måske knap så god som på et videokamera, men da eleven 5 c bna Vidensalderen af Susanne7 kender sin telefon og altid har den med sig, er det som regel ikke det det tekniske der giver besvær. De optagede filmklip kan enten udgives direkte på Skoletube, der understøtter mange af de videoformater mobiltelefonerne benytter, eller eleverne kan uploade dem til Jaycut for at redigere deres optagelser til det endelige resultat der. Som med medieproduktioner generelt er det kun fagmål og fantasien der sætter grænser for hvad man kan inddrage mobilfilm til. Her er nogle eksempler: Små novellefilm. Optage forsøg. Teater. Interview på gaden, voxpop; mobiltelefonen ser knap så voldsom ud som et stort kamera, hvorfor personer der bliver interviewet på gaden sikkert også vil reagere mere afslappet og naturligt på at deltage. Dokumentation. Vejledninger. Nytårstaler. Dukkefilm i lille skala – en mobiltelefon fylder fx ikke meget i kulisse lavet af Legoklodser, hvorfor man nemt kan komme ned i øjenhøjde med figurerne.

Lektiefilm på klassen. Læreren beder eleverne tage deres telefon frem og optage op mod tavlen, mens læreren gennemgår hvilke lektier eleverne har for. Det tager kun et øjeblik og derefter kan eleverne så se og gense filmen sammen med forældrene, når de kommer hjem.

6 cb Singstar by Estan

16


Nytårstalen Digital storytelling i de royale gemakker

7 c bna Dronningens nytårstale af janu0315

Årets mest berømte tv-udsendelse finder også vej til Skoletube. Dronningens nytårstale har de senere år været et stort hit, og mere end 40 taler ligger allerede nu offentligt tilgængelige på Skoletube. Opgaven er god, fordi den jo dels kræver, at eleven laver et godt manuskript. Det skal være mundret, så det kan læses pænt og flydende op. Det skal have et indhold så seeren har noget at holde fast i, og endelig skal eleven leve sig ind i en rolle under selve optagelsen. Teknisk er det ikke så krævende; et kamera eller en mobiltelefon på stativ og så i gang. Optagelserne overføres til computeren, og redigeres fx færdig i Movie Maker inden det uploades og udgives på Skoletube. Kunne man måske øve lidt vagtparade i gymnastiksalen?

”It kan ikke længere opfattes som et isoleret værktøj eller en teknologi, som står alene og rummer sin egen, afgrænsede faglighed. Tilsvarende kan vi ikke længere tænke på digitale færdigheder som udelukkende det at kunne betjene it. Informationsteknologien og itrelaterede kompetencer er som dannelsesbegreb stadig mere centralt i samfundet – og derfor også i skolen.” 17 Faghæfte 48, Om digital kompetence


Ordforklaring som radiospots Samfundsfag, overbygningen

Skoletube kan noget helt særligt; den kan rumme lydklip. Det betyder, at hvad vi laver af journalistik, radioteater, lytteøvelser, indtalte rapporter og opgaver, oplæste tekster, indtalte undervisningsmaterialer eller lektiehjælp i lydform, kan vi også udgive og samle her på Skoletube. Det skal vi kigge på her. Eleverne i de ældste klasser har samfundsfag. Nye områder som arbejdsmarked, overenskomst, løn, ansættelsesvilkår og fagforeninger er områder som eleverne først nu begynder at se en betydning af. Opgaven er at forstå og forklare, hvad disse ord og begreber dækker over. Det er egentlig meget logisk; kan de forklare det, er det fordi de har forstået det. Med en mikrofon sat til computeren, er eleverne klar til optagelse. Men først skal de vælge om de vil arbejde med det gratis program Audacity på computeren, eller bruge online-programmet Myna, på Skoletube. Arbejder de ved deres egen computer er valgt ikke så vigtigt. Men hvis de både vil arbejde med deres opgave i skolen og hjemme, så kan det være en fordel for dem at vælge lydredigeringen i Skoletube, programmet Myna, hvorved de så 8 Du optager direkte ind i dit projekt og det hele bliver gemt på nettet. kan gå til og fra arbejdet fra en hvilken som helst computer med internetadgang, fx derhjemme. … kan de forklare det, er det fordi de har forstået det. Selve det tekniske er der ikke noget besværligt i for eleverne, og det skal der jo heller ikke være. Det svære ligger i opgaven, at forstå og gøre forståeligt for andre. Med lydoptagelser vænnes eleven til at forklare og snakke tydeligt. Samtidig får eleverne produceret et materiale som kan være en støtte for dem selv og deres kammerater, hvilket giver en dobbelt belønning i opgaven; nemlig at deres arbejde er lavet og samtidig har en værdi for andre.

18


Endelig så bliver deres produkt først spillet for andre, når eleven selv er tilfreds. Eleven hører sig selv, og reflekterer over forklaringens logik, om stemmeføringen er naturlig, om udtalen er korrekt og om indholdet er optimalt i omfang og sværhedsgrad i forhold til målgruppen – ellers er jo rig mulighed for at tage indspilningen om. 9 Skærmbillede fra Myna lydredigering

Opgaven kan læreren fint tilrettelægge sådan, at eleverne bruger tiden på klassen til at diskutere og skrive manuskript, mens lydoptagelserne så kan foregå hjemme i mere rolige omgivelser. Dermed er arbejdsfordelingen optimal, nemlig at den svære og krævende del ligger i skolen, mens indtalingen (og oplæsningen) kan ordnes hjemme. Når klassen med tiden har fået samlet en række faglige begreber som lydoptagelser, har alle været med til at give et bidrag til et fællesskab som også giver den enkelte noget igen.

IDEER

T I L L Y DO P T AG E L S E I UN DE RV I SN I N G EN 6

Sproglig opmærksomhed; Læreren indtaler en række svære ord med en kort pause mellem hvert ord. Dermed kan eleven der hører lydklippet prøve at sige ordet selv, og på den måde smage på det øve det og forbedre udtalen, inden eleven et par sekunder senere hører det næste ord. Er eleven usikker på sin egen udtale kan han jo bare selv sætte optageren til mens han gentager ordlisten, så kan han efterfølgende både høre lærerens udtale og sammenligne den med sin egen. Skoleradio: Med programmer som Myna og Audacity er der teknisk ikke noget problem i at producere radio, der kvalitetsmæssigt lyder rigtigt godt. Spørgsmålet er snarere om det indholdsmæssige er i orden. I forhold til hvilke lydoptagelser man kan arbejde med, er det måske en ide at kaste et blik på Danmarks Radio og landets lokalradioer, for at se hvor bred paletten er for hvad der er god og spændende radio. Tag 6

Mulighederne for at arbejde med lydoptagelser er mange, uanset fag og årgang. Derfor har vi både lavet videokurset Lydoptagelse i tysk, der til trods for sin titel faktisk rummer en guide med ideer og inspiration til samtlige fag. www.laerit.dk/lydoptagelse-i-tysk

19


en hvilken som helst udsendelse og tænk det som en aktivitet eleverne skal arbejde med. Hitlister, nyheder, interviews, føljetoner, radioteater, hørespil, baggrund, kritik, konfrontation og debat og underholdning. Mulighederne er enorme.

B E G YN D E R O P G AV E

M E D LY DO P T A G EL S E

Lav din egen ringetone. Gem den som mp3, og få den lagt over på telefonen. Opgaven virker måske banal, men rummer alligevel alle de grundlæggende udfordringer; optagelse, redigering, mixe flere lydspor, gemme og udgive. Kan eleven løse denne opgave vil det heller ikke være de programtekniske udfordringer, der spænder ben fremover. Opgaven er derfor et godt pejlemærke for læreren for at se om eleverne er klar til at arbejde med lydoptagelser i faglige rammer. PS. Se også afsnittet Med mobiltelefonen på opdagelse på side 40, hvor vi kigger på mulighederne for at jeres lydklip kan hentes ind på mobiltelefonen med et snuptag.

Hjælp til selvhjælp På Skoletube er hjælpen altid lige ved hånden. Længst til højre på Skoletubes forside finder du menuen hjælp. Her finder du dels kontaktoplysninger til Lær IT, hvis du har spørgsmål, fejl eller problemer akut. Du er altid velkommen til at kontakte os på mail, skype eller i telefon. Skoletube er hele tiden i udvikling, og nye ideer prøves løbende af. Det kan give nogle uheldige udfald andre steder, og det vil vi løbende orientere om på vores blog. Her finder du også status på hvilke problemer og fejl vi måtte være i gang med at udbedre. Sidst men ikke mindst, så er nederst i menuen et link ind til videoarkivet på Lær IT, med de videokurser der netop handler om Skoletube. Her finder du fx den opdaterede titel om hvordan du kan arbejde med kanaler. Titler om Tubestory, Movie Maker og mange mange flere… og har du ønsker til flere målrettede videokurser og vejledninger, skal du selvfølgelig bare kontakte os.

20


Jeg holder af hverdagen Fokusér på det enkle – og hold det enkelt. Billedfortællinger, radioklip, filmklip – alle klassetrin

Citatet fra Dan Turéll er faktisk værd at tygge på. Der er faktisk rigtig mange hverdage, så selvfølgelig skal de være værd at holde af, hvis vi skal være tilfredse med os selv og vores tilværelse. Så hvorfor ikke gøre det til et omdrejningspunkt?

10 cb Nina Matthews Photography

Eleverne får til opgave at vise, forklare og fortælle om det de holder af i hverdagen.

”… give dem forudsætninger for at forstå deres samtid og reflektere over deres handlemuligheder.” Formålet for historie, stk. 3

Hvilke små oplevelser og situationer gør en forskel, og giver en lille god fornemmelse i maven? Hvad og hvordan det kommer til udtryk, er jo helt individuelt, og derfor kan man sikkert også med fordel lade mediet og formen, som de besvarer opgaven med være det.

11 cb by Sikachu!

Måske er det lyden af corn flakes, der knitrer i mælken, optaget med en mobiltelefon, der er et af hverdagens små rare øjeblikke for den ene. Billedet af et par fodboldstøvler, der ligger i sportstasken for en anden. Filmen hvor buschaufføren siger godmorgen, der er et dejligt hverdagsglimt for en tredje. Fælles for de tre optagelser er at de skildrer øjeblikke af hverdagen og at de kan beskrive denne oplevelse af noget ordinært på en kærlig og varm måde, der udstråler at det ikke bare er ligegyldigheder selv om de er normale ud ad til. Til gengæld er opgaven løst forskelligt. En optager lyd, en anden fotograferer mens en tredje optager en film. Opgaven er at dokumentere og indfange små episoder og begivenheder. Dens store kvalitet er at vi træner eleverne i at filtrere alt unødigt støj bort. At se det væsentlige i det store billede og trække det frem. I mange andre opgaver fremover vil elevens evne til at filtrere det overflødige fra, og fortætte det væsentlige, være en grundlæggende kompetence. Derfor er det også et af de evalueringspunkter som I bør få en god snak om på klassen.

21


Dukketeater med genudsendelser Optag jeres elevers skuespil og oplev dejlige genudsendelser Videooptagelse – alle klassetrin

Med et almindeligt videokamera, en mobiltelefon eller et webcam til et par hundrede kroner, er det muligt at optage elevernes skuespil, fx med stangdukker eller andre former for dukketeater. Dukkerne giver gode betingelser for leg og socialisering, og samtidig kan de være omdrejningspunktet for et fagligt indhold. Efter endt optagelse kan filmen klippes til i Movie Maker for derefter at blive udgivet. Dukketeater er sjovt for alle elever, men selvfølgelig skal man sørge for, at opgaven til de ældste elever er fagligt 12 cb by Sister72 udfordrende for, at de ikke skal opfatte det som pjat. Dukkerne kan sættes på en blomsterpind med tape, og kameraet stilles på stativ og filmer lodret ned mod gulvet, så det ikke kommer for meget i højden. Ved at lægge dukkerne på en vandret flade og stille kameraet over, har vi en fast afstand mellem motiv og kamera, sådan at optagelserne forbliver skarpe under optagelserne (pas på skyggerne). Det er samtidig også nemmere for eleverne at sidde og flytte med dukkerne samtidig med at deres mund, og dermed lyden, er så tæt på kameraets mikrofon som muligt. Af spændende eksempler på stangdukketeater kan du for tiden se blandt andet en 7 række film i kristendomskundskab omkring juleevangeliet. Men mulighederne er 8 mange, og om det skal være stangdukker, hånddukker eller noget andet, afgøres af 9 10 de muligheder man har. Selv en sok på hånden kan få sit eget liv , når den snakker og bevæger sig.

A N DR E  

I D E E R T I L D UK K E T E AT ER

Dansk: Spil en scene fra en tekst. Skriv et eventyr og spil det med dukker i selv laver. Matematik: En dukke forklarer matematik, samtidig med at den flytter rundt på brikker, klodser og figurer. Man kan også spille læreren og eleven for på

7

2.b viser juleevangeliet www.skoletube.dk/video/13327/Stangdukketeater-6 3.klasse viser Dr.Nullermand og Co www.skoletube.dk/video/5411/Dr-Nullermand-og-Co 9 Se fx sokken fortælle om bogen Shamran www.skoletube.dk/video/961/Shamran Flere eksempler finder du fx ved at søge på ”dukke” på Skoletube. 10 Se også afsnittet om animationsfilm på Skoletube på side 36. 8

22


den måde at lade dukken stille spørgsmål som stille elever ellers kunne sidde og putte sig med. Engelsk: Dukker kan mange sprog, så prøv også at lade dem snakke engelsk en gang imellem. Let me tell you about; my way to school, my first mobile phone, my hobbies, the city I live in, the text I have read today etc. Tænk også engelsk sammen med andre fag, fx historie… Historie: Hvad ville der ske, hvis Gandhi kunne komme forbi vores dukketeater. Han snakker heldigvis et glimrende engelsk, så vi kan både lære ham at kende i historie og i engelsk-timerne. Tysk: Tysk historie er jo fuld af krudt og kugler, og uden at det skal fremhæves eller forskønnes, er det i hvert fald med til at give faget spændende indhold. I forhold til drenge er krudt og kugler, krig og militær spændende og kan være en indgangsvinkel til at få snakket noget tysk. Skolebiblioteket: Læseheste, bogorme og andre dukker er rigtig glade for at læse bøger, og så er det sjovt at høre dem fortælle om en god bog de har læst. Dukken kan fint fortælle til en klasse der er på besøg på biblioteket, samtidig med at et kamera optager. En god oplevelse vil også være rar for eleverne at kunne gense en anden gang. (Læg derfor din film på skoletube og embed den ind på jeres biblioteks hjemmeside). Kristendomskundskab: De mindste kan med bibelske personer kan fortælle fra det gamle testamente. De mellemste elever kan arbejde med lignelser fra det nye testamente, mens de større elever kan benytte fiktive personer eller figurer til at arbejde med etiske problemstillinger. Samfundsfag: Klip personer ud fra ugeblade, lim dem op på karton og lad dem fortælle historier om sig selv eller hvad de har lavet for nylig.

13 cb Palos Verdes Library District

23


Et stykke grønt stof og fantasien er i gang Videoredigering i Jaycut – de mindre elever

Mindre børn kan lave spændende teater og fantastiske eventyr ved at lege med chroma keyeffekten. Det kan de ved at benytte Jaycut på Skoletube (som du kan læse mere om på næste side) og optage film og billeder med en ensfarvet klar 11 baggrund, fx som det grønne klæde her på billederne. Ideerne er mange – og kun fantasien sætter grænser. Hvad sker der hvis børnene skrumper ned til en enkelt centimeter? Ja så vil de pludselig være i 14 cb Fuzzy Gerdes stand til at lære nye dyr og insekter at kende. De vil kunne stå ved siden af en larve og høre den fortælle om hvad den foretrækker at æde, og hvad den vil være når den bliver stor. 12

Eller hvad de tre børn her på billedet til højre, der alle kan flyve? Hvor flyver de hen , 13 og hvor store er de ? Flyver de rundt i parken ved skolen og fortæller om de træer og buske de ser eller svæver de op i himlen og snakker med en engel? Hvad med de to supermænd? Er det ikke en drengedrøm vi kan tænde og få noget godt ud af? Hvad er missionen, hvordan skal verden reddes i dag? Kan en hårtørrer eller en stor masonitplade fungere som vindmaskine, hvis vi klipper lyden lidt fra? Giv dem eventyret i deres egne hænder!

S ÅD AN

GØ R DU

Mulighederne ved at klippe en farve ud af billedet finder du i Jaycut på Skoletube. Hvordan du anvender teknikken, kan du 14 se mere om i videokurset Chroma Key på Lær IT, og læs mere de mange muligheder på de følgende sider. 15 Hvad vil larven fortælle?

11

Ensfarvet stof i rene skarpe farver finder du i håndarbejdslokalet, ellers kan det købes for små penge i fx Stof & Stil på nettet. Alternativt kan I også støve jeres eksamensduge af, og få dem brugt hele året (så er eleverne også trygge ved dem til eksamen), eller købe en spand maling og få lavet en god grøn væg, en gang for alle! (i hver klasse). 12 Tænk på at filme eleven sådan, at han kigger den samme retning som kameraet har filmet baggrundfilmen ellers bliver flyveturen underlig. 13 Film flyveturen med en mobiltelefon hvis personen skal være en miniput. Telefonen kan nemlig komme ind og rundt i de samme kroge som en lille person. 14 Chroma key på www.laerit.dk/chroma-key 24


”Godaften her er nyhederne” Videoredigering på nettet med Jaycut – jeres egen tv-station. Fra 6.klasse.

På Skoletube har eleverne mulighed for at arbejde med online videoredigering i programmet Jaycut. Det hele foregår altså på nettet, og eleverne starter programmet ved at logge sig ind på Skoletube og vælge Jaycut videoredigering. Jaycut kan samle lyd, billeder og videoklip sammen til filmklip. Derudover kan du tilføje tekster, overgange og endda tegne frihåndstegninger ovenpå som et ekstra lag. Arbejdet gemmes på nettet, og kan derfor også genoptages ved en 16 Undskyld skal vi danse. cb Fuzzy Gerdes hvilken som helst computer med netadgang. Altså kan I arbejde med jeres medieproduktioner både i skolen og hjemme. Det særlige ved Jaycut, er at det giver adgang til nogle avancerede funktioner som man ellers kun finder i dyre redigeringsprogrammer, fx flere billedspor, og chroma key; funktionen der kan klippe en farve ud, ligesom du ser det i vejrudsigten. … legestue i ramme alvor Dermed er det muligt for dine elever at efterligne de nyhedsproduktioner, de selv oplever i tv og på nettet. De opnår bevidsthed om hvad der ligger bag journalistiske arbejde og reflekterer over mediers virkemidler. Indslag kan laves på alle tider og steder, og det samme gælder for redigering og klipning. Det eneste eleverne skal udstyres med er et videokamera (eller måske deres mobiltelefon) og få 17 cb Getting ready for live broadcast by Kalleboo dem gjort bevidste om, hvordan man vinkler en historie og, hvordan man arbejder som journalist. Skulle det knibe med at lave billeder til et indslag, kan man vise et billede af journalisten mens man har vedkommende 15 igennem på en telefon til studiet. Har I svært ved at skaffe et grønt klæde kan I også prøve at mørklægge et lokale og sætte en projektor til at lyse grønt på en hvid væg. (se billedet på forrige side) 15

Se videotitlen Lydoptagelse i tysk, hvor film nr. 4 viser, hvilken effekt du skal anvende for at lave lyden tynd og metallisk som fra en telefon.

25


Journalistik for viderekomne Når opgaven kræver et stærkt samarbejde er to kanaler løsningen.

Hvis det skal være lidt nørdet, så vil jeg foreslå, at du opretter to kanaler til klassens medieprojekt. En lukket kanal, som kun klassen selv (redaktionen) har adgang til, hvor eleverne lægger deres indslag op, og en anden kanal for selve nyhedskanalen, hvor jeres færdige nyheder udgives. Den første kanal skal være en ramme, hvor I kan dele jeres arbejde med hinanden; jeres råbånd kan man sige. Hvor I som journalister kan vise hvad I har, inden det bliver udvalgt og redigeret ned i den ende- 18 cb by laffy4k lige form. Redaktionens kanal bliver dermed en holdeplads samtidig med, at det er en mulighed for ens klassekammerater at downloade udgivelsen for derefter selv at arbejde videre med indholdet.

19 cb by Sister72

Dermed bliver nyhedsformidling til et forpligtende praksisfællesskab, hvor intet er muligt uden samarbejde. Det er krævende, men også en spændende og udfordrende samarbejdsopgave for eleverne, for hvem det vil være naturligt at jonglere med medieproduktioner, når de først har haft lidt tid til at lære Skoletube godt at kende.

Med hensyn til jeres tv-studie, som måske vil se ud lidt som billedet herover, så kan I lave det af karton fra billedkunst eller billigt stof. Farven er ikke afgørende, men skal gerne være så langt fra de andre farver i studiet sådan at der ikke kommer ”huller” i billedet andre steder end på jeres farvede klæde.

26


Endelig så skal I huske at skrive nogle spørgsmål ned til studieværten som rapporteren i marken kender. Derefter skal I starte hvert klip med at stå og nikke og lytte interesseret som om I lytter til studieværten (ligesom de gør på tv) inden I svarer på jeres spørgsmål. Jo mere I har nikket først jo nemmere bliver det at klippe sammen.

”Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.” Folkeskolens formål

F L ER E

I DE E R M E D J A Y C U T

Venskabsklasse som journalister: Kan I støve en norsk eller svensk klasse op nettet, kan det nordi16 ske element komme i spil. Jeres venskabsklasse bliver grønne af misundelse, når de ser hvad I kan på Skoletube. Inviterer dem indenfor med en gæstekode til jeres redaktionelle kanal, sådan at de kan være med, fx uploade deres arbejde til jeres redaktører. Brug opgaven til at bytte histori20 cb by Racum er, sådan at I får én historie mod at levere én til dem. Det kommar inte at bli sista gången som du jobbar tillsammans. Musikvideo: Noget af det fascinerende ved fx musikvideoer er deres lækre kulisser og opstillinger. Brug et stort stykke stof i musiklokalet til at lave jeres egne musikvideoer. Indspil jeres sang og film mens I spiller og synger. Derefter kan I lave koreografi til nummeret og filme det. Nu er det smarte så, at I kan beholde indspilningen af nummeret på det ene spor, mens I kan klippe små sekvenser fra dansen ind over numme16

Formålet for dansk: Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. ”…der sætter dem i stand til at lytte til norsk og svensk med forståelse”.

27


ret. (Fjern eller dæmp lyden fra dansen, sådan at den ikke forstyrrer). Dermed kan I nemt og flot lave musikvideoer der er i sync. Historie: Chroma key er ikke den eneste effekt som er værd at lege med. Kombinerer du den og effekterne gråtone, gammel film og gryn, så har du pludselig mulighed for at lave en lille tidsmaskine til eleverne. Find fx historiske filmklip på Archive.org og ditto billeder på Flickr Commons. Mindre elever: Har eleven lavet noget, fx en tegning, kan vi lægge tegningen ind som baggrund, bag børnenes fagter og forklaringer. Det kan være noget de har oplevet som de har tegnet. En god bog eller en fortælling de har hørt etc. Naturvidenskabsfagene: Man kan fint optage eleven, der forklarer noget i fx biologi, fysik, kemi, geografi eller astronomi med et videokamera og en grøn baggrund. Herefter kan eleven så kombinere sine forklaringer med eksempler som baggrundsbilleder. 17 Prøv bare at se en udsendelse som Viden Om , hvordan man benytter den troværdige og kompetente studievært sammen med illustrationer, billeder og animationer. Det kan eleverne også – det kræver bare evnen til at kunne forklare og vise, samt skære ind til benet.

Der er astronomisk mange kilder på NasaImages.org, hundredvis af animationer, atommodeller, diagrammer og figurer på commons.wikimedia.org, tusindvis af lydoptagelser på Freesound.org, tusindvis af dokumentarfilm på Archive.org og millioner af billeder på Flickr.com med motiver, der egner sig til naturvidenskabelige forklaringer. Kære lærer og kære elev; Glæd jer.

17

http://www.dr.dk/dr2/videnom 28


Billedfortællinger i faglige rammer Tubestory Creator – alle fag – alle klassetrin. Tubestory er et unikt værktøj, der giver dig de optimale rammer for at lave billedfortællinger. Se mere i indledningen på side 7.

Med Tubestory har eleven et enkelt værktøj til at lave billedfortællinger. Her kan eleven kombinere billeder med egne ord, musik, tekst og overgange, ligesom man kender det fra Photostory. Forskellene mellem Photostory og Tubestory er dog alligevel værd at bemærke. I Tubestory kan du arbejde helt frit med mange lydklip i flere lag, (baggrundslyde, indtalinger, baggrundsmusik). Da arbejdet jo gemmes på Skoletube kan eleven arbejde på en hvilken som helst computer med internetadgang – både i skolen og hjemme. Selv når ele”Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse ven udgiver sit færdige arbejde, kan det efterfølog forståelse af sprog, litteratur og andre gende stadig tilpasses, rettes og forbedres; en udtryksformer som kilder til udvikling af funktion der jo også gør det muligt for lærer og personlig og kulturel identitet. elev at være i dialog omkring produkt og proces. Faget skal fremme elevernes indlevelsesBilledfortællingen kan frit kombinere billeder, små evne og deres æstetiske, etiske og historifilmklip, optagelser fra et web cam både film og ske forståelse.” Formålet for faget dansk. billeder, lydoptagelser fra en mikrofon, lydoptagelser og musikklip fra din computer og ikke mindst Creative Commons-licenserede billeder fra Flickr – en frihed til at udtrykke sig uden tekniske begrænsninger. Derfor er der en del oplagte fordele ved at lade eleverne benytte Tubestory frem for Photostory. Der er utrolig mange situationer, hvor vi kunne ønske for eleverne, at de ville udtrykke sig lidt klarere. At de kan sætte ord og eksempler sammen, at de kan skære det ud i pap, etc. Lidt ligesom på en mælkekarton. Kort og præcist. Forstået på 20 sekunder over morgenmaden. Det at kunne gøre klart og tydeligt har vi været inde på i afsnittet ”Jeg holder af hverdagen”. Billedfortællinger har længe været udbredt i skolerne, blandt andet takket være Photostory og Movie Maker. Photostory er stadig et stærkt værktøj som dine elever er trygge ved, og efterhånden også erfarne i at bruge. Alene det at du kan lade dine elever arbejde med deres fortælling både hjemme og i skolen, fordi deres arbejde jo ligger på Skoletube, giver en god mulighed for, at de fx kan indtale deres forklaringer og beskrivelser hjemme, hvor der måske er mere ro og mindre tidspres i form af ringetider. I skoletiden kan man så til gengæld gennemgå opgaven, snakke om forventninger til omfang og indhold, og du kan sætte eleverne i gang med at lave manuskript, udvælge billeder og finde kilder og eksempler til deres 29


forklaringer. Dermed får eleverne mulighed for at arbejde med det svære i skolen og det lette derhjemme.

F O T O G R A F ER I N G

A F A L FA B ET ET

De små fotograferer alfabetet – sætter ord på motiverne – måske kan de skrive ordet og i hvert fald kan de sige ordet, og derfor også indtale det til deres billedfortælling. De laver måske en film med hvert bogstav efterhånden, som de arbejder sig gennem alfabetet. Har eleverne lært alfabetet vil de måske lave fortællingen som én samlet billedfortælling. Andre gange er det ord der lyder som… eller som man kan klappe to gange til (to stavelser).

21 cb Budding Photographer by kdinuraj

Opgaven kombinerer elevens evne som fotograf sammen med den sproglige. Den opmærksomhed det kræver at kunne midt i hele verden, og så fokusere på opgaven; at finde et motiv der begynder med et bestemt bogstav, samt at få det tydeligt fremhævet i den endelige komposition – det er en kompetence eleven vil nyde godt af mange gange fremover. Opgaven kan man bygge videre på; sætte ordklasser på så man fx kun må fotografere navneord, udsagnsord eller tillægsord.

AN,

A U F , HI N T E R , N E B E N , ZW I SC H EN ?

Lego®klodser er blandt andet geniale til at arbejde med forholdsord i sprogfagene. Tag et par figurer og byg fx en bænk eller en lille bil og placer dem i forhold til hinanden. Tag billeder og skriv en sætning hvor man anvender det tyske forholdsord som billedtekst. Samtidig med billede og tekst indtaler eleven også sætningen. Ligesom eleven i starten og slutningen af filmen måske kommer med hele remsen af forholdsord, så den også sætter sig.

22 cb by Peter Leth

B I L L E D FO R K L AR I N G E R Naturvidenskabelige fænomener, dis en tidlig morgen, forskellige typer skyer på himlen, de første spirer i skovbunden. Billedforklaringer er geniale, fordi vi holder eleven fast på to fronter. Dels er der et billede som ikke forsvinder og dels kan vi jo høre hvad eleven forklarer. Det giver gode betingelser for at støtte eleven.

30


O P DA G E LS E I FA G LO K A L ET

Du giver eleverne en liste med fagudtryk på fx udstyr i fysik, værktøj i sløjd, instrumenter i musik, materialer i håndarbejde, køkkensager i hjemkundskab eller genstande i biologi. Opgaven er så at finde disse ting og få dem fotograferet. Billedforklaringen vil hjælpe eleven til at kunne begå sig i faglokaler, der har deres egne fagord. Faglæreren kan dermed bedre hjælpe sine elever uden, at vi skal gå på kompromis med de fagtermer der er etableret omkring faget.

O V ER S ÆT T E L SE På Jamendo hentes et dejligt stykke musik, fx et tysk rap. Skriv eventuel en mail til kunstneren for at få en kopi af teksten. Elevens opgave er at lave undertekster til sangen, som passer med musikken. Dermed får vi en oversættelsesøvelse som samtidig giver sangen mere mening. Sangens tema og indhold kan derefter blive omdrejningspunkt for den videre undervisning.

Læreren laver rammer, der rammer Skabeloner i Tubestory Creator – alle klassetrin Læreren kan lave skabeloner i Tubestory; altså opbygge faglige målrettede mediesamlinger, der kan benyttes af utallige elever. Vi kan med andre ord samle medier til en opgave som eleverne kan benytte på præcis samme måde som hvis de selv havde lavet en ganske almindelig Tubestoryfortælling fra bunden. Forskellen er bare at du med skabelonen har plukket indholdet for eleverne, og fundet netop de medier der fokuserer på det faglige felt.

Skabeloner i Tubestory Creator, er et værktøj som kun læreren har adgang til. Det giver dig mulighed for at ordne en mediesamling som eleverne kan benytte frit uden, at det berører samlingen eller de andre elever, der også bruger skabelonen. Det er med andre ord en uforgængelig og uopslidelig mediesamling, hvor det kun er dig, der kan påvirke indholdet. Din skabelon kan indeholde billeder, lydklip og mindre filmklip. Billeder kan du fx lave i PowerPoint, hvor du jo kan gemme siderne i en præsentation som billeder. (se eksempel til venstre).

23 Dias fra PowerPoint gemt som billede

31


Det betyder fx at tal og diagrammer kan stå som et billede, så billeder er altså meget mere end blot fotografier. Lydklip kan selvfølgelig være musik og lydeffekter som du har fundet på nettet, udgivet under licenser, der tillader at du må bruge dem, fx musik fra Jamendo.com, lydeffekter fra Freesound.org, berømte taler fra Archive.org eller måske lydoptagelser du selv har lavet. Derfor kan et lydklip også være optagelse af dig selv, der indtaler den opgave som du har formuleret for denne skabelon. Ved at have denne indtalte forklaring med i skabelonen kan eleven (og forældrene derhjemme) altid få opgaven forklaret. Netop fordi denne samling er håndplukket af dig, kender du den og har derfor naturligt nemt ved at hjælpe eleverne og svare på deres spørgsmål. Og da samlingen kan benyttes igen og igen, er der også god grund til at du gør dig umage med at samle et så godt materiale som muligt; jo bedre samling jo bedre udbytte vil eleverne også få af at arbejde med den, og jo mere holdbar vil den også være næste år og næste år igen. Din indsats vil derfor være stor til at begynde med, men da det på sigt jo betaler sig ind igen, er det alle kræfterne værd. Lad os se på hvordan disse skabeloner sætter rammen for din undervisning.

I

H AV E A DR E A M 18

På Archive.org henter du Martin Luther King tale . Klip evt. talen lidt til, så kun de centrale områder er med, og fortællingen komme ned omkring 3-4 minutter. Læg lydklippet og en lydoptagelse af selve opgaven ind i skabelonen. Opgaven kan være at sætte ord, billeder, farver eller filmklip på hans ideer og drømme. Opgaven kan også være mere generel; at handle om det at have drømme, at eleven skal beskrive sine drømme og ambitioner. Eleverne har altså lydklippet og måske få billeder til rådighed, men skal så selv sammensætte udtrykket.

DETTE

ER

L O N DO N

På Befrielsen1945.dk hentes radioudsendelsen med befrielsesbudskabet fra BBC. Fra Odense Bys Museer m.fl.19 hentes billeder med hverdagslivet fra besættelsestiden. Lad eleverne klippe et krigsportræt. Har eleverne mulighed for at interviewe en person, der selv oplevede besættelsestiden kan det være kronen på værket.

18

Hent talen som lydfil www.archive.org/details/MartinLutherKing-IHaveADream Gamle Odensebilleder; http://museum.odense.dk/odensebilleder/billedstart.asp Flyfotos fra Luftwaffe på http://lw1944.flyfotoarkivet.dk/ Illegale tryk, overvejende fra Anden Verdenskrig; http://www.kb.dk/da/nb/tema/webudstillinger/illegale/ 19

32


S ÆT N I N G E R

O G BI LL E D ER SK AL P A SS E SA M M E N

Du finder billeder, hvor motiverne er tydelige, og laver en lydoptagelse, der fortæller lidt om hvert billede. Billeder og lydoptagelserne lægges sammen i en skabelon. Elevens opgave er at kunne sætte billeder og lydklip rigtigt sammen. Opgaven er lidt krævende for læreren at producere, men giver dig til gengæld meget igen på den lange bane. Du vænner nemlig eleverne til at se, at man godt kan fortælle om billederne i mere end de 4 sekunder som billederne varer som standard. Vi vil jo gerne have at billedfortællingerne også kan være et sprogligt værktøj. Opgaven kan også være en mundtlig opgave, sådan at læreren har lavet en sætning til hvert billede, og hvor eleven så skal indtale den samme sætning, hvorved eleven øves i sprogets lyd, sætningens opbygning etc.

Sådan bruger eleven skabeloner  

 

Eleven logger sig ind på Skoletube og vælger Tubestory ganske som normalt. I oversigten over Tubestories finder eleven øverst sine egne fortællinger og nederst en oversigt over skabeloner, som hans lærere har givet ham adgang til. Her vælges den skabelon som læreren har oprettet. Eleven kan nu både arbejde i det indhold læreren har udarbejdet, samt tilføje materialer selv. Eleven gemmer og udgiver sit arbejde som normalt.

Så enkelt er det at sætte eleverne i gang med netop de opgaver, som du ønsker, at eleverne skal kunne forklare og illustrere. Til at forklare billederne, har eleven dels mulighed for at lave små tekster med informationer, ligesom de kan indtale deres forklaring, enten direkte i Tubestory eller i Myna. Det fine ved Tubestory er så også, at eleven kan se varigheden af sin tale i form af en farvet bjælke, hvorved han kan tilpasse varigheden af billedet til sin forklaring. Brug Skoletubes lydstudie Myna til lydredigeringen. Efter endt arbejde kan resultatet overføres direkte til det Tubestory-projekt som eleven ønsker! Indtalingen kan eleven som sagt lave direkte i Tubestory med den begrænsning, at optagelsen så kun kan beskæres. En bedre løsning, vil derfor være at åbne lydstudiet i Skoletube, Myna. Dermed kan lydredigeringen laves fuldstændig perfekt, og når eleven er færdig, vælger eleven at overføre resultatet direkte til sit Tubestory-projekt! Ingen omveje – levering lige ved døren. For i Skoletube kan programmerne arbejde på tværs!

33


Præsentationer på Skoletube Udgiv jeres præsentationer fra PowerPoint og OpenOffice.

PowerPoint fra Microsoft og Impress fra Open Office benyttes stadig af mange, til at præsentere et arbejde for andre, og da en præsentation i ligeså høj grad er en medieproduktion som meget andet eleverne laver, har vi sørget for at de også kan udgives på Skoletube.20 Dermed kan dine præsentationer ligge sammen med alt andet som I arbejder med i undervisningen, og altså også ligge i faglige 24 Skærmbillede af præsentation på Skoletube. lukkede kanaler. Derudover har du to andre CC:BY-NC-SA by Emil7234 dejlige værktøjer; muligheden for at embedde og muligheden for at andre kan downloade din præsentation direkte på Skoletube. Altså også et genialt redskab til videndeling, uddeling af noter etc.

Embed – det måske vigtigste it-greb Embedding gør det muligt at vise indhold fra Skoletube på andre steder på nettet, fx på Skoleintra og på Skoleblogs. Selv om embedding måske lyder teknisk, så er det ikke svært og mulighederne er fantastiske. I praksis kræver det intet andet end at du kan kopiere og sætte ind (fx ved at bruge genvejen Ctrl+C for at kopiere og Ctrl+V for at sætte ind). Vælg Del under filmklippet på Skoletube. Kopier embedkoden og sæt den ind i Skoleintra. Denne funktion er genial til at videndele på mange må21 der , her kan du fx se hvordan eleverne i elevintra bliver mødt af et filmklip fra Skoletube. 20

OpenOffice: Gem præsentationen som ppt (PowerPoint-formatet) Se videokurset embed i Skoleintra, hvis du vil se de mange muligheder der er for at kombinere Skoleintra med medier fra en lang række websteder. 21

34


Flixtime – den hurtige vej til et imponerende resultat Slideshows laver hurtigt og enkelt dine billeder om til en flot film.

En gang i mellem skal det bare være nemt og hurtigt at lave et flot resultat, fx lave en samling billeder til et lille videoklip med flotte overgange og lækre effekter, uden at man selv er den store it-haj. Til det formål er Slideshows med programmet Flixtime det perfekte værktøj.

Billedshows med Flixtime er et stærkt værktøj til at præsentere billeder på en indbydende og enkel måde, der samtidig er hurtig og enkel (se figur). Derfor er Slideshows på Skoletube både værktøjet for læreren der vil udgive en samling billeder som man taget sammen med eleverne, og et værktøj for eleverne der vil lave en teaser eller en introduktion til deres emne. Filmen bliver gemt på Skoletube, hvorfra du så enten kan tilføje den til en kanal eller embedde filmen ind i fx Skoleintra. Så på 5 minutter kan 30-40 billeder blive omdannet til en flot film som I kan nyde sammen på Elevintra eller vise forældrene i Forældreintra. Dermed er det nemt at komme helt i mål, når man tager kameraet med i undervisningen, på tur, til arrangementer etc. Elever der har mulighed for at tage billeder, har samtidig mulighed for at indfange udtryk der kun svært lade sig beskrive med ord. Selv for dygtige skribenter vil et billede være svært at konkurrere mod, og det skal vi huske at benytte også sammen med eleverne. Men samtidig skal billedbehandlingen og tilrettelæggelsen af billederne

35


ikke altid være en opgave der skal arbejdes med – der er måske ikke tid, eller det er måske ikke væsentligt.

A N DR E

IDEER MED

S L I D ES HO W S

ME D

F LI X T I M E

Der er utrolig mange muligheder for at vælge musik til billederne. Lad eleverne prøve at lave film med den samme samling billeder, eller med billeder fra Flickr der har de samme søgeord og tema. Vis filmene for hinanden og snak om hvilken stemning og indtryk musikken præger billederne med. Filmen kan på grund af sin dynamiske overgange fint fungere som oplæg eller teaser før en fremlægning. Den kan også bruges som starten på en tv-avis som eleverne måtte arbejde med. Eleverne samler forsidebillederne til deres nyheder og indslag og giver dem en kort og tydelig overskrift. Dermed får de en introduktion til alle deres nyheder på blot 20-30 sekunder. Filmklippet kan de så efterfølgende downloade fra Skoletube og redigere videre i, i Jaycut. Tip: Du kan duplikere og genbruge det samme billede flere gange – giver en god effekt, samtidig med at det forlænger oplevelsen.

S A MT I D S B ESK R I V E LS E Har eleverne været ude at fotografere, fx årstiden i geografi, hverdagen for en forældre på arbejde, en hundehvalp eller et par billeder fra turen på vej til skole, har de også en historie at fortælle. Med Flixtime har de mulighed for at lave et flot billedshow med en autopilot. De skal blot udpege deres billeder, måske sætte et par tekster ind hist og her, og så vælge gem og render – og vupti – så er deres billeder kogt sammen og klar til visning på Skoletube. Fordelen er, at det ser rigtigt godt ud – og giver et hurtigt og lækkert resultat som man kan vise frem. Har du de mindste elever, kan du jo også godt have sat dem til at fotografere, og så klare det praktiske i Flixtime selv. Det tager kun et øjeblik.

36


Det startede med en lille mus… Animationsfilm er nemme at lave i fx Movie Maker – alle klassetrin

Det startede med en lille mus for Walter Disney for længe siden. En lille mus med store ører blev tegnet. En ny tegning med små ændringer blev lavet, og atter en til, igen med små ændringer; tegnefilmen blev født og ud sprang en overflod af fortællinger, eventyr og gribende figurer. Teknikken med at sætte billeder med små forandringer sammen til en film kaldes for stop motion, og er utrolig velegnet til undervis22 ning i alle fag, alle klassetrin og til alle emner. Basta . Man tager et kamera. Tager et billede. Rykker på motivet og tager endnu et billede. Hvis filmen skal være flydende i bevægelserne skal kameraet stå stille og man skal bruge 8 billeder i sekundet. (Skriv varigheden 0,125 hvorefter programmet så retter det til 0,13. Det er lidt forskelligt fra version til version af Movie Maker.) Tag alle billederne og importer dem i Movie Maker. Marker alle billederne og vælg rediger varighed. Dermed får du med ét lavet en billedfortælling som vækker billederne til live. Animation betyder jo også at gøre levende. Med mulighed for at give liv til fantasi og fag, opstår et kæmpe rum for formidling og fortælling. Se blot kategorien Animationsfilm på Skoletube, hvordan flere hundrede projekter har vist hvorfor animations- eller flyttefilm, som vi måske skal kalde dem for de mindre elever, er en glimrende arbejdsform på så mange måder.

22

Hvilket sikkert også er forklaringen på hvorfor der i skrivende stund er 428 film i kategorien Animationsfilm på Skoletube. Se i øvrigt mere om, hvordan du kan lave animationsfilm; flyttefilm med figurer, cut-outfilm med pap, papir og saks på www.laerit.dk/animationsfilm-i-undervisningen

37


Lær dine elever bedre at kende gennem Skoletube. Elevens samlede udgivelser giver dig et godt indblik i elevens evner til at arbejde med medieproduktioner.

Når du besøger Skoletube, og ser en af dine elevers produktioner, kan du også klikke på elevens brugernavn for at se hvad eleven ellers måtte have produceret. Dermed får du et indblik i elevens mange projekter og kan se hvilke evner og stærke sider eleven besidder i forhold til at arbejde med medieproduktioner. Altså kan eleven arbejde med billedfortællinger, lydcollager, film og kan han producere det i de og de programmer eller værktøjer? Det betyder også, at hvad du arbejder med af opgaver jo også kan ses af dine kolleger. Så når forsøget i fysik er filmet og redigeret i Jaycut eller portrættet af en virksomhed i byen er fotograferet og samlet til en præsentation i Flixtime, ja så er det jo blot fine eksempler på, at eleven også er klar til at mestre disse programmer i dine fag. Print evt. en klasseliste ud fra Skoleintra, og notér elevernes færdigheder i et skema, så har du lynhurtigt et overblik over elevernes stærke og svagere sider. Husk at vise dette skema til alle kollegerne der har klassen, sådan at de også kan se de mange muligheder, de har for at tænke i undervisning i stedet for it-besvær. Listen vil jo netop tegne et billede af hvilke arbejdsformer og medieproduktioner læreren kan sætte i gang uden at selve produktionsformen skal tillæres.

38


Bliv inspireret i kategorierne Besøg kategorien for dit fag og få ideer til din undervisning. Besøg også kanaler for at se spredningen i resultaterne af en given opgave. Organiser med playlister.

Der er rigtig mange timers spændende inspiration at hente ved at besøge Skoletube og se hvad andre har fået ud af deres anstrengelser med medieproduktioner i forhold til deres elever, fag og opgaver. En god måde at komme tæt på sit fag, er ved at besøge kategorien for faget på Skoletube. Det er fx sådan, at man måske selv får ideen til at kombinere hjemkundskab og engelsk, lave stangdukker i historie, animationsfilm i kemi, træningsprogrammer til idræt eller fortælle vittigheder på engelsk.

P L AY LI ST ER

H O LD E R S T Y R P Å DI N E F AV O RI T T ER

Det næste værktøj du så bliver glad for er playlister. Playlister er dine samlinger af favoritfilm. Du kan lave alle de playlister du har lyst til, fx lave ét for hvert af dine fag. Under hver film finder du værktøjet ’Føj til playliste’. Dermed kan du både gå på jagt efter gode oplevelser i kategorierne, og gemme de seværdige, originale eller fagligt forrygende klip på en liste, som du altid kan vende tilbage til, og gense ved en senere lejlighed, eller endnu bedre så kan du dele din playliste med andre ved fx at sende et link til dem. Vælg ’Gå til min playlisteoversigt’ og klik på titlen for listen. Nederst til højre finder du linkadressen. Det er også her at du kan redigere din liste, indsætte filmlisten på Skoleblogs eller i Skoleintra med mere.

39


Med mobiltelefonen på opdagelsesrejse Aldrig før har vores mobiltelefoner kunnet så meget som nu. De kan gå på nettet, optage lyd, billeder og filmklip, afspille medieklip og … fotografere stregkoder. Hvis du kombinerer de funktioner, kigger du ind i en spændende verden med ufattelige muligheder. 23

Ved at lave et enkelt QR-tag , som fx det her til højre, kan du lave små opgaver og beskeder som tekst, som kan afkodes af din mobiltelefon, ved hjælp af et lille gratis program. Mærket kan aflæses uanset netadgang og dækning af mobilsignal hvis det kun indeholde små tekstbeskeder. Men man kan også lave et mærke, der henter indhold på nettet, og så kan mærket jo indeholde alt mellem himmel og jord, dokumenter, billeder eller lyd- og filmklip! Lyd- og filmklip finder vi på Skoletube, så det eneste vi skal have styr på, er hvordan vi får lavet mærkerne, og hvilke tekniske 24 grænser elevernes telefoner har. Derudover er det kun et spørgsmål om fantasi og faglighed. Når eleven scanner et sådan mærke, vil indholdet blive hentet og derved vil medieklippet, fx en boganmeldelse eller et afsnit i et radioteaterstykke blive afspillet i hånden på eleven, kort tid efter at det er scannet, og med ét har verden åbnet sig på nye måder. Både de fysiske grænser for, hvor vores undervisning kan placeres, men også vores mentale for, hvad undervisning er. Alt sammen bare på grund af en telefon og et lille sort/hvidt mærke på en lap papir. Eleverne har både telefonerne og Skoletube klar, så det er kun mærkerne og ideerne vi mangler.

Sådan gør du Under medieklippet vælger du ”del”, og kopierer her adressen ud for den lille Wix-figur. (Se figur)

25 Vælg "Del" under medieklippet og kopier ”Wix”-adressen

Derefter besøger du en hjemmeside der kan lave qr-tags, fx på qrcode.kaywa.com. Her sætter du den kopierede adresse ind og vælger generate. (Se figur)

26 qrcode.kaywa.com er blot ét af mange steder, hvor du kan lave qr tags 23

Et QR-tag er et lille mærke, der kan fotograferes af en mobiltelefon med indbygget kamera. Se videokurset Tags i Undervisningen hvor vi trin for trin kigger på værktøjerne og ruller en række ideer og muligheder ud til dig. www.laerit.dk/tags-i-undervisningen 24

40


Så har du oprettet et mærke, som du kan gemme på din computer eller fx printe ud og sætte op, der hvor du ønsker at eleven skal have oplevelsen. Når eleven herefter scanner mærket med sin mobiltelefon, vil den hente lyd- eller 25 filmklippet . Så enkelt er det. Så med denne (hverdags-)teknologi kan vi altså også tage indholdet fra Skoletube med os, til netop dér, hvor det kan være med til at forlænge, forandre eller forstørre oplevelsen.

E K S EM P LE R

PÅ TAGS

Skolebiblioteket: Boganmeldelser lavet som små lydklip. Man tager sin mikrofon og fortæller på 40 sekunder om en god bog. Optager det i Myna, og redigerer det færdigt inden man gemmer og udgiver det. Laver et qr-tag, der peger hen til lydklippet, som man så printer ud og sætter bag på bogen. Brug boganmeldelsen som eksempel til eleverne, og lad dem lave 2-5 stykker pr. elev. På den måde har vi hurtigt 100 små mærker i omløb på bøgerne. Dermed bliver mærkerne oftere opdaget, og vi er klar til at lade andre klasser gøre det samme med deres favoritbøger. Biologi: Væk de udstoppede dyr. Lav dokumentarudsendelser om de udstillede dyr, og lav mærker der peger hen til filmklippet. Ved siden af kan man måske sætte mærker til lydklip med dyrenes lyde, sådan at vi kan høre uglen, anden, viben, musvitten, solsorten og alle de andre. Ordbøger og begrebslister: Hvis eleverne har lavet forklaringer og beskrivelser til de nøglebegreber og faglige fremmedord, kan man fint lave et ark med mærker der leder hen til disse lydklip. Opgaven kunne være som den på side 18, om Ordforklaring som radiospots.

”Digitaliseringen vil kunne bidrage til, at skolelivet og skoleaktiviteterne ikke er bundet til det konkrete klasseværelse og et stramt fastlagt tidsforløb." Faghæfte om it- og mediekompetencer

25

Vær opmærksom på at det er forbundet med en dataudgift for nogle elever. Få evt. åbnet for skolens trådløse netværk, (hvis det ikke allerede er det), sådan at elevernes telefoner kan benytte det trådløse netværk. Derved er mærker på skolens område hurtige og gratis at scanne.

41


27 cb School bus, Scotland 1966 by PhillipC

Gys i skolebussen Podcasting er, når du automatisk modtager en udsendelse fra en tjeneste, som du abonnerer på, fx DR eller Skoletube. Det svarer egentlig bare til, at du får din avis i postkassen. På Skoletube kan du abonnere på afsnit i podcast-kanaler, hvorved nye afsnit selv finder vej til din computer. Disse afsnit kan du så overføre til din medieafspiller eller telefon, for der at kunne opleve dem, når det passer dig, fx når du sidder i skolebussen om morgenen.

Med lyttebøffer i ørerne kan vi lukke af og lukke os ind i vores egen verden. Vores selvvalgte lydbøger og musik giver os ro og er med til at gøre fx transport mere behagelig, ventetid mere udholdelig og i det hele taget give vores interesser mere plads. Derudover kan skærmen på telefonen, fungere som vores eget private vindue ind til en anden verden. Derfor er medieafspillere så populære. Så når de alligevel er tændte, kunne de jo også lige så godt afspille noget skolerelevant indhold. På den måde får vi trukket en del af skolen med over i elevernes fritid og rejsetid, og egentlig er det måske mere eleverne selv, der trækker i den retning. Vi skal bare vise dem, hvordan de kan abonnere på indhold fra Skoletube over på deres afspillere, så skal de nok selv fortsætte. Abonnerer dine elever på dit fags kanal, betyder det at de automatisk fodres med det indhold, der kommer i kanalen. Du får optimale betingelser for at inspirere dine elever og promovere dit fag. Det giver ekstra muligheder for at blive set, men kræver intet ekstra arbejde fra din side.

42


Podcastning = Automatisk ”optankning” Podcasting fra kanaler sørger som sagt for, at du automatisk opdateres, når der udgives nyt i kanalen. Det giver dig fx et godt overblik over afleveringer fra eleverne i klassens kanal, mens du i faglige kanaler som du deler med dine kolleger har mulighed for at holde dig ajour. 26

Med iTunes installeret på computeren skal du blot følge disse fire trin for at abonnere på en kanal, og dermed have automatisk optankning.

1.

2. 3. 4.

Du finder den kanal du ønsker at abonnere på. Her er det vigtigt at kanalen er aktiveret som podcast-kanal, ellers vil trin 3 og 4 ikke blive vist. Er det din egen kanal vælger du rediger, og finder indstillingerne for podcasting. Accepterer at iTunes skal tage imod denne adresse. Åbner kanalen og Vælger det afsnit som du vil have programmet til at hente en kopi af ind på din computer, hvorefter du kan nyde mediet på din computer, eller overføre det til eksterne medieafspillere og telefoner. God fornøjelse.

26

Der findes flere programmer, der kan håndtere podcasting.Her er iTunes vist, men også JuiceReceiver er værd at kigge på, inden du bestemmer dig for hvilket program, der skal være din multimodale postkasse.

43


Det gamle spøgelse er en skygge af sig selv Ophavsret er kommet for at blive – rigtig længe endda.

På Skoletube holder vi løbende øje med, at jeres produktioner ikke indeholder materialer, der måtte krænke ophavsretten. Det må vi også forvente, at både I som brugere og en række interesseorganisationer gør. Derfor opfordrer vi selvfølgelig også alle til at benytte materialer, der ikke kommer i konflikt med ophavsretten. Af samme grund har vi valgt at alt, hvad der udgives på Skoletube, bliver udgivet under en Creative Commons licens, sådan at heller ikke andre kommer ophavsmæssigt i klemme når de ser, viser eller på andre måder nyder godt af jeres viden og medieproduktioner. Skoletube har altid haft videndeling som sit mål, og 28 cb Ghost by Goldberg med den konsekvente brug af Creative Commonslicensering har elever og lærere ryggen fri til at arbejde frit i mange flere situationer end ophavsretten ellers tillader. Derfor ønsker vi også, at alle lærere og elever lærer Creative Commons at kende, og at lærerne er med til at skabe bevidsthed om ophavsretten gennem deres undervisning. For på den måde at danne eleverne til at kunne færdes sikkert i den digitale jungle. Vælg den licens der passer dig:

Vi vil ikke bøvle med ophavsretten, for den fjerner det væsentlige fokus fra undervisningen og fra at have det sjovt med at lære at lære. Derfor vil vi heller ikke have, at du kan udgive noget på Skoletube som kan spænde ben for andre at se, nyde, dele er arbejde videre med selv. På Skoletube kan man derfor ikke længere udgive arbejde uden at det bliver udgivet under én af de seks licenser; du bestemmer hvilken.

44 29 c bna issuu.com/peterleth/docs/creativecommonsguiden


Har vi taget noget fra dig? Ikke efter vores mening. Ønsker eleven ikke at dele sit med andre, kan man vælge at udgive det som en privat medieproduktion og tilføje det til en lukket kanal. Vi har bare givet dig muligheden for, at du trygt kan vise dit arbejde frem, og at andre der synes om dit arbejde har mulighed for at bruge det i deres undervisning, jf. de betingelser du har valgt i din licensering. Se i diagrammet hvilken licens der passer dig. Når du udgiver medieproduktioner på Skoletube har vi forvalgt licensen By-Nc-Sa som tillader andre at se, kopiere, redigere og arbejde videre i dit arbejde, forudsat at de ikke gør det med kommercielle formål, og at de udgiver deres arbejde, hvori dele af dit arbejde måtte indgå, under samme licens. Det at fx en film eller en lydfortælling er udgivet under en Creative Commons licens betyder nemlig også at ingen (lærere og elever) skal bekymre sig om de nu krænker en ophavsret ved at downloade, redigere eller dele det de finder på Skoletube 27

Æstetisk læring - fantasi og kreativitet Æstetik, interaktivitet, kreativitet, kompetence og multimedier er nogle af de ord, der flyver gennem luften, når vi snakker om relationen mellem læring og it. Hvilke processer sætter vi i gang, når vi fx lader eleverne udvælge blandt deres egne eller andres billeder? Hvilke kompetencer er i spil, når animationsteknikker kan give figurer liv og sjæl, og hvor eleverne hopper rundt mellem hinanden med gaffertape og blomsterpinde og udvikler løsningsmodeller som Storm P ville misunde? Hvilket forhold til vores samfund får en elev, der opnår sikre it-færdigheder og dermed udvikler sig fra at være medieforbruger til at blive medieproducent? Hvilken fremtid kan vi være med til at skabe for de børn, der nu vokser op som it-indfødte, og som mestrer de teknologiske redskaber, så de åbner muligheder i stedet for forhindringer? – kan man gå så vidt som til at koble livsduelighed og it-færdigheder sammen, når vi kigger lidt i glaskuglen og skimter fremtidens konturer? Disse spørgsmål er væsentlige, fordi de reflekterer over netop de vilkår, rammer og betingelser som er vores virkelighed og nærmeste fremtid, og som indledningen fra faghæftet om it- og mediekompetencer i folkeskolen, faghæfte 48 formulerer det: ”Produktion af viden får en stadig større andel af værdiskabelsen i samfundet, og vi bruger i stigende grad it i arbejds-, fritids-, kultur- og samfundslivet. It er kommet for at blive, og

27

Film på Skoletube, der er hentet direkte fra YouTube eller embeddet fra fx Vimeo og Blip.tv er ikke nødvendigvis udgivet under en Creative Commons licens, selv om det måtte fremgå sådan på Skoletube. Det er den eneste detalje som du skal være opmærksom på.

45


udviklingen i it-anvendelsen vil fortsætte som en integreret 28 del af den fremtidige samfundsudvikling.” Selv om forordet i faghæfte 48 fokuserer på værdiskabelse i samfundet og samfundsudvikling, og derfor klinger mere fokuseret på økonomiske værdier end menneskelige, er det væsentligste budskab nok, at it er en forudsætning for, at vi som individer kan skabe vores livsgrundlag, vores uddannelse, vores sociale relationer, vores identitet og i det hele taget skaber betingelser for, at vi kan udvikle os til den eller det vi er, og det vi gerne vil være. Med en kærlig hilsen til Maslow om behovet for at kunne agere, skabe og realisere, samt at være noget for andre, såvel som at være anerkendt af andre, er målet for it og en it-funderet didaktik, at vi skaber en ramme for vores elever og undervisning, der giver eleverne muligheder for at have styringen og kontrollen over deres processer, ideer og produkter. Vi skal give eleverne muligheden for at kunne deltage og agere i den virkelighed de lever i. Med medieproduktioner giver vi eleverne muligheder for at lære på mange plan. Dels giver selve arbejdet med medier eleverne en teknologisk kompetence; håndtering af medieoptagere, brug af programmer, kendskab til formater etc. Dels giver arbejdet med medieproduktioner et kulturelt og socialiserende aftryk, for mediets udtryk og indhold er et kulturprodukt, der er set gennem vores nuværende værdier og holdninger; lektiehjælp laver vi fordi lektier er noget både læreren, eleven og forældrene ønsker skal fungere, nytårstalen fortæller, at vi har et kongehus som også eleverne holder øje med. Samtidig er der et fagligt ærinde med vores medieproduktioner. Eleverne får ikke lov til at lege uden formål. Det kan være helt fint at lege med et formål; et eksperiment er jo en leg med afprøvning af viden, gætterier og strategi. Men langt de fleste opgaver og dermed også produkter udspringer af, at vi som lærere ønsker at plante et fagligt aftryk i eleverne. Så er der selve medieproduktionen, som jo indeholder medier af forskellig art. Eleven lærer at arbejde og vurdere genrer, virkemidler, opbygning og formidling. Hvilke elementer får fx de små hår på ryggen til at rejse sig. En god fortæller kan betone og 28

Kilde: Forord til faghæfte 48; It- og mediekompetencer i Folkeskolen 46


artikulere så ordene får liv og billederne inde i en bliver tydeligere. En god fotograf kan fange noget særligt, og det samme kan også lysmesteren, lydmanden, kameramanden der filmer, den grafiske designer og alle de andre. Eleven lærer ved at prøve, og ved at se tilbage på tidligere arbejde – og det kræver altså både kreativitet og opfindsomhed for at kunne udtænke nye muligheder, og samtidig skulle være reflekterende omkring de erfaringer man allerede har gjort sig. Endelig er der en væsentlig socialiserende faktor i arbejdet med medier. Det bliver set af andre. Lavet sammen med andre og inddrager andre på mange måder. Eleverne, der arbejder med it, er ikke nødvendigvis fælles om alle projekter, men er interesserede i at få respons, og her er det for mange meget vigtigt også at høre, hvad ens kammerater mener. I forbindelse med det sociale aspekt ved at lave medieproduktioner, så er det også vigtigt at huske på, at mange elever både bliver hinandens gode hjælpere, men også at eleverne er gode til at bede hinanden om hjælp. Det er dejligt at have denne aktivitet mellem elever, da det jo både sikrer et højt aktivitetsniveau, men samtidig også er med til at holde aktiviteterne i sporet. Dette praksisfællesskab kan de sagtens tage med sig når skolen slutter, hvor de jo har deres private it-udstyr til at holde konktakten med hinanden. Derfor skal vi også stimulere eleverne til at arbejde med medieproduktioner for at støtte elevernes sociale netværk.

Med medieværkstedet på Skoletube, har vi nu gennem en række aktiviteter, arbejdsformer, udtryksformer og eksempler prøvet at vise, at de optimale rammer for at arbejde med medier i vores undervisning ikke blot er en drøm, men en realitet. Skoletube ér allerede nu den ramme, som kan det vi har set på her i hæftet. Mange af jer ved det allerede – det kan vi se på de mange flotte, overraskende og originale medier vi dagligt får indblik i, når vi kigger til vores lille suite. Derfor vil vi også sige tak, fordi du har taget dig tiden til at læse lidt i dette hæfte. Vi håber det har været besøget værd, og at vi kan være med til at gøre arbejdet med medieproduktioner lidt sjovere og noget mere udbytterigt.

47


S k o l e t u b ee re no mf ae n d eh j e mme s i d ep åa d r e s s e ns k o l e t u b e . d k . De ne j e so gd r i v e sa f we b t j e n e s t e nL ærI T . F o r må l e tme dS k o l e t u b ee ra t l b y d el a n d e t s6 0 0 . 0 0 0l ær e r eo ge l e v e ri g r u n d s k o l e n , e tt r y g to gs i k k e r t mi l j øf o rd e r e su n d e r v i s n i n gme dd i g i t a l eme d i e r . Al l eb r u g e r eb e n ye rd e ts i k r eo gv e l k e n d t eu n i l o g i n . S k o l e t u b ee ri n d r ee tb r u g e r v e n l i g t , s å d a na ts e l vd emi n d s t ee l e v e r v i l k u n n eb e t j e n es i d e n . De rl k o mme r , a tb r u g e r n eh a ra d g a n gl e n r æk k ev i d e o v e j l e d n i n g e r , d e rs i k k e r t , t r i nf o rt r i n , k l æd e rd e mp ål a t k u n n eb r u g eS k o l e t u b eo pma l t . De r u d o v e re rd e rl l ær e r e , d e ra b o n n e r e r p åL ærI T , u d v i k l e te nl a n gr æk k ev i d e o v e j l e d n i n g e rs o mf o k u s e r e rp å a n v e n d e l s e na f S k o l e t u b es a mme nme de l e v e r n e . S k o l e t u b ee rs e l v f ø l g e l i g f r i f o rr e k l a me r .E n e s t ek r a vf o ri n d h o l d e tp åS k o l e t u b ee r , a td e te r u n d e r v i s n i n g s r e l a t e r e t . P åS k o l e t u b ek a na l l ee l e v e ro gl ær e r ei Da n ma r kd e r f o ru d g i v ed e r e s me d i e p r o d u ko n e r , f xfi l m, l y d o p t a g e l s e r , p r æs e n t ao n e rl a v e ti f x P o we r P o i n t , o p t a g e l s e rf r amo b i l t e l e f o n e ne t c . S a md i gl b y d e rS k o l e t u b e o g s åe nr æk k ev ær k t ø j e rs o mg ø rd e tmu l i g ta ta r b e j d eme dme d i e p r o d u ko n e rd i r e k t ep ån ee t . S k o l e t u b ee ro n l i n e , o gk a nd e r f o ra ldb e n ye s . Al th v a dd i n ee l e v e rl a v e r , l i g g e rs i k k e r tg e mtb a gd e r e su n i l o g i n . E l e v e r n ek a na r b e j d ev e de nh v i l k e ns o mh e l s tc o mp u t e rp ås k o l e n , s å v e l s o m h j e mme , s åh v a dd ei k k en å ri s k o l e n , k a nd efi n th a v ef o rs o ml e ke ro ga r b e j d e v i d e r ep åh j e mme . De re ri n g e nv e d l i g e h o l d e l s e ; S k o l e t u b ee ra ldo p d a t e r e to gi d r i. Al ti a l te rS k o l e t u b eu d v i k l e ts åd e nu n d e r s t øe rmi s s i o n e no m, a ti ta l d r i gmå v ær ee nf o r h i n d r i n g , o ga ta r b e j d e tme dme d i e re re nv æs e n t l i gf o r u d s æt n i n g f o ra tk u n n ea g e r es o ml ær e ro ge l e vi d a g . Me dd e n n ei n t r o d u ko nl S k o l e t u b e , v i l v i ø n s k ed i gr i ggg o df o r n ø j e l s e me dd e n n eg u i d eo gme dd i n eme d i e p r o j e k t e r .

L ærI T . d k

Skoletube  
Skoletube  

Alt om skoletube

Advertisement