Magazine 2 2019

Page 1

SPORTMAGAZINE

PETANQUE

PETANQUE FEDERATIE VLAANDEREN

Driemaandelijks tijdschrift • 41ste jaargang • juni 2019 Verantwoordelijke uitgever: R. Borré, Zuiderlaan 13, 9000 Gent Afgiftekantoor Aalst - P409060

2 • 2019Inhoud

Inhoud Jeugdcircuit 2019..............................................................................................................2 Wist je dat...............................................................................................................................4 Voorwoord.............................................................................................................................5 PFV paasstage......................................................................................................................6 Beach Petanque in Gent.......................................................................................... 7-8 Petanque Rhodos - april 2019............................................................................9-10 PUB petanquereis Mallorca - september 2019............................................ 11 Inschrijvingsformulier petanquereis Mallorca.............................................. 12 SPORTKAMP 2019...................................................................................................13-14 Uitslagen kampioenschappen........................................................................15-17 JARTAZI..........................................................................................................................18-19 Kalender zomer 2019............................................................................................20-23 Echo’s uit de regio’s................................................................................................24-25 Uit de media...................................................................................................................... 25 In memoriam.............................................................................................................26-27 Advertenties...............................................................................................................28-32

Colofon De titel van dit magazine “Petanque Sportmagazine” is eigendom van de P.F.V. vzw. De P.F.V. is de landelijke vereniging aangesloten bij: • lid van SportAccord • lid van de CEP (Confédérations Européen de Petanque) • de Belgische petanque Federatie (B.P.F.-F.B.P. samen met de F.B.F.P.) • de F.I.P.J.P. (Fédération Internationale de Pétanque et jeu Provançal, 13001 Marseille-France) • Sport.Vlaanderen • het B.O.I.C. (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comite) • VIV (Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw)

De P.F.V. groepeert alle aangesloten clubs in de Vlaamse provincies en Vlaams Brabant, Brussel-Hoofdstad. Zij heeft tot doel de Petanque te bevorderen, zowel recreatief als competitief.

Zij is de enige officiële vertegenwoordigster in alle nationale en internationale aangelegenheden voor het Nederlandstalige landsgedeelte.

Redactieraad: R. Borré, T. Pennoit

De P.F.V. behoudt zich het recht teksten in te korten. Elke tekst verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de auteur. Overname van teksten, geheel of gedeeltelijk is slechts toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie. Pins zijn eigendom van de P.F.V. en mogen NIET gescand worden. Redactie: V.U. Reinold Borré Zuiderlaan 13 – 9000 Gent

Drukkerij: Artoos Group www.artoosgroup.eu

Bondslokaal:

Huis van de Sport Bureel 22 Zuiderlaan 13 – 9000 Gent Tel. 09 243 11 40 0418 483 437

Bezoek de website van de P.F.V. op internet:

www.PFV.be

We zijn voor u beschikbaar op volgende dagen: Federaal Voorzitter: Reinold Borré Enkel na afspraak Secretariaat:

Alle dagen van 8u30 tot 12u30 van 13u tot 16u30

Jaarabonnement:

Bijkomend abonnement: € 7,50 Niet-leden € 10,50 Buitenland € 15 Te storten op rekening: PFV 446-9707281-49

3


Wist je dat

Wist je dat... … we in september opnieuw richting Mallorca gaan voor onze traditionele petanquereis? Na het succes van vorig jaar in Mallorca was de keuze snel gemaakt om er nog eens heen te trekken. Ben je nog niet ingeschreven, geen nood. Er zijn nog enkele plaatsen over. Om in te schrijven kan je op onze website of verder in dit magazine het inschrijvingsformulier terugvinden. Gewoon even invullen en doorsturen naar tim-pennoit@pfv.be of naar Petanque Federatie Vlaanderen, Huis van de Sport - Zuiderlaan 13 te 9000 Gent.

… het jeugdcircuit alweer van start is gegaan voor een nieuwe jaargang? De eerste van 5 dagtornooien vond plaats te PC Genenbos. Opgelet, er vond ondertussen een kleine wijziging plaats in de kalender. Eind augustus en nog 3 maal in september zijn we opnieuw van de partij.

… je nog kan inschrijven voor het PFV-jeugdsportkamp? Ben je jonger dan 23 jaar en weet je nog niet wat gedaan van 18 tot en met 23 augustus? Twijfel dan niet langer, blader doorheen dit magazine op zoek naar het inschrijvingsformulier en schrijf je in.

… je ons kan volgen op verschillende mediakanalen? Hieronder een overzicht.

 Website: www.pfv.be  Facebook: Petanque Federatie Vlaanderen vzw  Instagram: Petanquefedvlaanderen  Twitter: PFV vzw (@PFVvzw) … de PFV lid is van de overkoepelende organisatie V.I.V. (Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten). Benieuwd naar de werking van deze organisatie, neem een kijkje op www.viv-sport.be.

4


Voorwoord

Voorwoord voorzitter Beste Petanquevrienden, Zoals jullie merken vliegt de tijd voorbij en dienen wij alle zeilen bij te zetten om alles te verwezenlijken wat wij gepland hebben. De wintercompetitie is nog maar net voorbij en de provinciale- en Vlaamse kampioenschappen zijn reeds volop bezig. Een mogelijk zomers initiatief of alvast een leuke tip: ga met jullie clubspelers eens buiten in het park op wandelpaden spelen en laat de mensen die interesse tonen eens meespelen. Dit kan voor jullie de mogelijkheid bieden om nieuwe leden aan te trekken. Wij zien daarin een positieve evolutie waar de spelers onze sport beoefenen op een hoog niveau, wat alleen ten goede komt aan de petanquesport. Wij willen alle medewerkers van PC De Gulden Kamer, de deelnemers en de trainers bedanken voor de zeer leerrijke trainingsweek die is doorgegaan tijdens de paasvakantie. Dit succesvolle PFV-initiatief wordt volgend jaar zeker terug op de planning geplaatst. Tevens merken wij de positieve evolutie op van onze jeugd in diverse trainingen en competities, zij kunnen wedijveren met de besten van België. De laatste maanden is er veel gecommuniceerd en gepraat over de privacywetgeving en over ethiek in de sport. Daarenboven dienen wij ons ook nog in orde te stellen met de “UBO”. Dit is trouwens van belang voor alle vzw’s, dus mogelijks ook voor jouw club. Alle clubs die ervoor gezorgd hebben dat de nodige ondertekende akkoordverklaringen van hun leden bij ons zijn toegekomen en zo in orde zijn met deze wetgeving, willen wij van harte bedanken. Weet dat ook elk nieuw lid zo een document dient te ondertekenen en ons te laten geworden. Indien jullie nog hulp wensen te krijgen dan kunnen jullie altijd terecht op het secretariaat van de PFV.

Wanneer jullie meer algemene info wensen over deze materie of andere vzw-gerelateerde onderwerpen, kunnen jullie altijd terecht op onze website onder het menu “VZW materie”. Tevens kunnen onze clubs ook altijd terecht bij het Dynamo Project voor de nodige ondersteuning. Wij hopen dan ook dat onze clubs zich in orde stellen met al de verplichtingen ons opgelegd door de officiële instanties. Wij wensen al onze leden die een welverdiende vakantie hebben gepland een fijn verblijf toe. En diegenen die nog niets gepland hebben, kunnen zich misschien inschrijven voor de PFV-petanquevakantie naar Mallorca dat doorgaat in september.

Reinold Borré Voorzitter PFV

5


Paasstage

PFV Paasstage De PFV bouwt verder aan de toekomst en blijft investeren in de jeugd. Vandaar dat door enkele jonge petanquespelers april 2019 niet gauw zal vergeten worden. Een paar van de betere Vlaamse cadetten en junioren werd namelijk door de PFV geselecteerd om deel te nemen aan de eerste PFV-paasstage dat doorging van 17 tot en met 21 april. Deze talentvolle spelers werden gedurende 5 dagen ondergedompeld in het technische en tactische aspect van de petanquesport en werden intensief getraind met als doel zich verder te ontwikkelen als petanquespeler of -speelster. De stage stond onder leiding van niemand minder dan Victor Nataf, internationale toptrainer, en onze eigen gediplomeerde initiatoren die voor de volledige stage in onderling overleg een druk, maar onderbouwd programma hadden uitgewerkt. De trainingen werden gegeven op de terreinen van PC De Gulden Kamer, die met de hulp van enkele vrijwilligers onze jeugd en het begeleidersteam ook nog eens iedere dag in de watten legden met een heerlijke broodmaaltijd, waarvoor onze dank. De nachtrust werd gevonden in jeugdherberg De Herdersbrug op slechts enkele minuten verwijderd van de trainingslocatie. Het weer zat ongelooflijk mee, waardoor alle trainingen buiten konden worden gegeven. Het was op bepaalde ogenblikken zelfs zodanig heet op de Brugse terreinen dat onze deelnemers liever de schaduw opzochten om wat te verkoelen. Een combinatie van creativiteit, kennis en jarenlange ervaring tussen Victor Nataf en onze eigen initiatoren leverde sublieme en leerrijke trainingen op. De deelnemers kregen hierdoor een unieke kans aangereikt om zich verder te ontwikkelen, maar het gaf eveneens de kans aan de initiatoren om bij te leren van elkaar ĂŠn om de spelers en hun capaciteiten nog beter te leren kennen; een belangrijk gegeven om als trainer/coach over te beschikken in functie van de verdere werking met de spelers en de ontwikkeling van hun leercurve. Op het einde van de stage waren de deelnemers best vermoeid door de geleverde inspanningen tijdens de verscheidene trainingssessies, maar we zijn er zeker van dat ze stuk voor stuk heel wat hebben bijgeleerd. Aan hen om het te tonen op het petanqueterrein.

6


Beachpetanque

Beachpetanque in Gent Op vrijdag 24 mei vonden we voor de zesde opeenvolgende keer de weg naar het Gentse Sint-Pietersplein voor een nieuwe editie van het beach petanquetornooi. Terwijl de weermannen en -vrouwen in het begin van de week nog behoorlijk slecht weer voorspelden, werd dag na dag de hoop groter op een stralende vrijdagavond. En… dat werd het ook. Ondanks een frisse wind zorgde de zon voor de nodige warmte en heerlijke petanque-omstandigheden, terwijl de gemoedelijke en gezellige sfeer onder alle deelnemers voor hetzelfde effect zorgde van zodra de zon verdween achter de statige gevels rond het Sint-Pietersplein. Met een totaal van 22 ploegen konden we opnieuw rekenen op een mooi aantal deelnemers, waaronder enkele vertrouwde gezichten maar evengoed enkele nieuwe deelnemers die hun weg naar het petanquezand hebben gevonden. We mochten zelfs een volledig triplet uit Sint-Truiden verwelkomen, die er meteen een gezellig weekendje Gent aan hebben vastgekoppeld. Ambiance, gezelligheid, mooi weer, sportiviteit en enkele mooie én verrassende wedstrijden maakten het plaatje van deze zesde editie compleet. We mogen dus opnieuw, dankzij onze deelnemers en niet te vergeten onze vrijwilligers Bo en Alex, van een geslaagd tornooi spreken. De volledige uitslag kan je op de volgende pagina terug­ vinden en … volgend jaar zijn wij opnieuw van de partij … wij hopen jullie ook. Proficiat aan de winnaars en bedankt aan alle deelnemers en helpende handen.

7


Beachpetanque ploeg

voornaam

naam

1

De tekenterters

2

Ter Heiden

3

PC Sint-Truiden

Bart Pascal Brent Jeff Kimberley Devid Freddy Guido Pierre Michael Pascal David Marc Alex Kevin Eddy Luc Kylie Alex Hilde Sonia Rudi Nadine Andre Pierre Gilles Marc Benoni Jean Pierre Ludwig Julien Luc Eric

Heemans Verhulst Heemans Verstraeten Bogaert Vindelinckx Beynaerts Pire De Corte Dillen Wigy Sfez Haegeman Haegeman Haegeman Bulens Van Kordelaar Van Kordelaar Hantson De Cock Jacques Uyttersprot Van de Winkel Vyverman Bracke Pierre Van Middelem Melsens Bruylant Bracke Andries Geeraerts Van Hoof

4

5

de vellekes

6

ELK

7

AHS

8

Daltons

9

8

10

Loze vissers

11

AROSA

ploeg 12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

Actief Beveren

voornaam

Rudi Jozef Monique PC Affligem Jacques Carolus William PSV WEDB Jan Maarten Bart Donkmeer Conny Imke Sabine Peter De Bouvre Coppens ed, edd en eddy Dennie Peter Jonathan De zeeHilde anemoontjes Marijke Tania Davy Nathalie Evy Zeeuwse Willy Maatjes Carine Romain PC Gent I Paul Willy Guy PC Gent II Patricia Pascale Gerlinde

naam Vansnick Van Steenput Van de Wielle Van Keijmeulen Boriau Asselman Tits De Weerdt Parmentier De Greef Maddelein Deveen Van Der Elst Patrick Gustaaf Verkerke Bonarens Jorissen De Winter Heemans Geeraert Kockx Smet De Geyter Cornelis Nopens Van Hoecke De Groote De Clerck Simon Deboo Dehaene Van Deynse


Petanquereis

Petanquereis Rhodos - april 2019 Paaszondag - 21 april - verzamelen we met zo’n 68 petanquefans in Zaventem om te vertrekken richting Rhodos. Inchecken gaat heel vlot en na een vlucht van meer dan 3 uur bereiken we Rhodos om 20u00. Nog enkel de bagage oppikken en een uur later zitten we in ons TUI Family hotel. Een welkomstdrankje wacht op ons en voor we het weten zijn we reeds ingecheckt en staat de bagage in onze kamer. Ondanks onze late aankomst wordt ons om 23u00 nog een minibuffet aangeboden. De tweede dag is de spannendste; een TUI-medewerkster geeft ons wat uitleg over het hotel en vervolgt door het aanbod aan excursies uit de doeken te doen. Daar wordt enthousiast op gereageerd als we het aantal deelnemers aan de excursies in acht nemen. Na het TUI-gedeelte volgt het PFV-gedeelte met wat meer uitleg over de petanque geplogenheden. Iedereen speelt met iedereen, zowel recreant als competitief met de vraag om respect voor elkaar te hebben. Enthousiast trekken we naar de petanque terreinen waar we een uitzicht op zee hebben om U tegen te zeggen! De terreinen zelf doen “habitués” aan de PFV-reizen direct denken aan het Renaissance-hotel in Turkije of zelfs aan Malta. De terreinen zijn namelijk bezaaid met een 15-tal cm steentjes. Rollen is dus uit den boze, deze week zal het lobben worden. We starten meteen onze eerste melée. Er worden er drie per dag gespeeld, één in de voormiddag en twee in de namiddag. Iedereen speelt met iedereen; de trekking beslist. Het gespeelde spel is wispelturig te noemen. In de keitjes gebeurt het vaak dat de but andere oorden opzoekt en men een andere wending van de mène krijgt. Het weer viel best mee, want vanaf de eerste dag kregen we volle zon met zo’n 22°C waarbij iedereen ‘s anderendaags met een aardig kleurtje rondliep.

9


Petanquereis Daar gaan we tenslotte ook voor… voor dat mooie weer. De excursies kregen bijval bij de reizigers terwijl de harde kern petanquers toch geen enkele wedstrijd wilde missen. Er was zeker voldoende tijd tussen de activiteiten om van de faciliteiten van het hotel te genieten. Lobben was voor enkelen nog niet inspannend genoeg want ze kruisten ‘s avonds nog de degens aan de pingpong tafels. Iedereen was het er over eens dat Rhodos de moeite waard was. Na het avondeten kregen we nog het bezoek van een Arabier die naar onze grote verbazing iedereen van ons kende. Ik betrapte dezelfde persoon de volgende ochtend aan onze ontbijttafel. Hij probeerde namelijk pillen aan de petanquers te bezorgen om beter te pointeren… met alle Arabieren maar niet met den deze. Petanquereizen zijn er om plezier te maken en nieuwe vriendschapsbanden te smeden. Op de pleinen werd er voor elk punt gestreden wat de tussenkomst van de scheidsrechters meermaals nodig maakte. Bepaalde situaties waren zo scherp, dat menig speler de invoering van de VAR opeiste. Een idee om mee te nemen bij volgende reizen… wie weet. Na verloop van 15 melées werd zowel bij de heren als bij de dames een voorlopig klassement opgemaakt. Waarbij in de laatste twee melées, volgens loting, de beste 8 heren en dames onder elkaar het verdere verloop van de competitie konden bepalen met behoud uiteraard van vorige behaalde resultaten. Sommige spelers en speelsters vonden de pleinen zo uitdagend dat er een mini tornooi tête à tête werd gespeeld. De winnaar van deze was Pierre Bracke bij de heren en Liliane Keustermans bij de dames. Na 17 melées werd een eindklassement opgemaakt en de eerste 5 van de dames en van de heren werden afgeroepen naar aanleiding van een kleine receptie ons door het hotel aangeboden. Alleen maar blijde gezichten want iedereen die mee was op reis mocht een exclusief TUI doelkogeltje in ontvangst nemen. De week was echt voorbijgevlogen met elke dag super weer om te petanquen in een aangenaam kader. Bedankt ook aan Willy Vancolen voor de foto’s. De beste vijf dames : Riet Van Gysegem, Viviane Semeese, Liliane Keustermans, Brigitte Bets en Gerda Maris. De beste vijf heren: Marc Peeters, Michael Dillen, François Crevals, Luc Van Aerschot en Alain Garnier

10


Petanquereis

PETANQUEN OP MALLORCA! Wegens groot succes trekken we in het najaar van 2019 opnieuw naar Mallorca! Iedereen was het erover eens: Beach Club Font de Sa Cala **** sup. is de ideale locatie op Mallorca om onze favoriete sport te beoefenen! Alle ingrediënten voor een geslaagde petanquevakantie zijn hier aanwezig! Een reis die je als petanqueliefhebber niet mag missen!

Beach Club Font de Sa Cala rsup Verblijf van 17/09 - 26/09/2019

€ 909 per persoon

supplement voor single: € 189 pp

Inbegrepen: • vluchten heen en terug (vanuit Brussel ism TUI fly) • 20 kg bagage + 10 kg handbagage per persoon • transfer luchthaven – hotel - luchthaven • luchthaventaksen en btw • 9 nachten verblijf obv. all inclusive

Niet inbegrepen: • reis- en bijstandsverzekering (facultatief: +35 euro pp.) • Platinum annuleringsverzekering (facultatief: +5%) • verblijfstaks (ter plaatse te betalen) • persoonlijke uitgaven • niet vermelde diensten

Inschrijvingen tot 16/07/2019 & bijkomende informatie: Tim Pennoit, Sporttechnisch Coördinator PFV Huis van de Sport | Zuiderlaan 13, 9000 Gent Tel: 09 243 11 41 | tim-pennoit@pfv.be

Schrijf je vlug in want de plaatsen zijn beperkt! V.U.: TUI Belgium Retail nv, Luchthaven - Brussel Nationaal 40 P Box 2, 1930 Zaventem. pub_A4_Petanque_federatie_1709-260919.indd 1

19/02/19 12:57

11


Inschrijven

Inschrijvingsformulier Petanquen in Mallorca 17/09/2019 - 26/09/2019

PETANQUE FEDERATIE VLAANDEREN

Deelnemer 1 Naam:* ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Voornaam:* ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Straat + nr: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Postcode + Gemeente: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Telefoon/GSM: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� E-mail: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Geboortedatum: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Indien lid van de PFV: licentienummer: __-___ / ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ Deelnemer 2 Naam:* ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Voornaam:* ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Straat + nr: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Postcode + Gemeente: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Telefoon/GSM: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� E-mail: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Geboortedatum: ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Indien lid van de PFV: licentienummer: __-___ / ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ * naam invullen zoals vermeld op uw identiteitskaart!

Bestemming: Beach Club Font de Sa Cala ****sup. Periode: 17/09/2019 - 26/09/2019 (10 dagen / 9 nachten) Kamertype: o 1-persoonskamer o 2-persoonskamer Wenst u een reisbijstandsverzekering?: o Ja o Neen Wenst u de Platinum annuleringsverzekering?: o Ja o Neen Hoe wenst u uw bestelbon te ontvangen?: o per post o per mail Deze reis wordt uitgevoerd door

12


VU: Reinold Borré - Zuiderlaan 13, 9000 Gent

Huis van de Sport Zuiderlaan 13 9000 Gent : 09/243.11.41 : tim-pennoit@pfv.be

PETANQUE FEDERATIE VLAANDEREN vzw

Sportkamp

hier

Kleef

13

B-9000 Gent

Zuiderlaan 13

Petanque Federatie Vlaanderen

postzegel

uw


6 dagen petanque, sport en plezier 18 tot en met 23 augustus 2019 Waar SPORTA-centrum te Tongerlo. Adres: Geneinde 2, 2260 Tongerlo (Westerlo)

Prijs

Inschrijven Via het inschrijvingsformulier dat u hiernaast kan terugvinden. Dit inschrijvingsformulier zal eveneens gepubliceerd worden in het driemaandelijks petanquemagazine en zal een plaatsje krijgen op de website van de PFV. Meer info vindt u terug onderaan het inschrijvingsstrookje.

MEER INFO

Ja, ik wil graag deelnemen aan het sportkamp! Ik ben: Naam: .......................................................................... Voornaam: ................................................................... Geboren op:................................................................. Categorie: O miniem / O cadet / O junior / O belofte Ik woon te: Straat + nr: .................................................................. Postcode: ..................................................................... Gemeente: ...................................................................

Contactgegevens: Tel./GSM: ..................................................................... T/GSM ouder(s): .......................................................... E-mail: .......................................................................... Ik zou graag slapen op de kamer bij: ........................... ..................................................................................... Kledijmaat T-shirt: ....................................................... Handtekening ouder(s):

!!!! Bij annulering wordt het voorschot NIET terugbetaald.

PFV vzw Tim Pennoit Tel: 09/243.11.41 Website: www.pfv.be tim-pennoit@pfv.be

!!!! Bij annulering minder dan een week voor aanvang van het sportkamp wordt de totale verblijfskost aangerekend.

Ik stort eerstdaags €100,00 op rekeningnummer van de PFV IBAN: BE97 4469 7072 8149 / BIC: KREDBEBB met vermelding van naam en “Sportkamp 2019 voorschot”.

@PFVvzw Petanque Federatie Vlaanderen vzw

Vraag een formulier aan bij uw mutualiteit voor gedeeltelijke terugbetaling. Meer info bij uw mutualiteit.

Het inschrijvingsformulier dient, voor 1 juli, ingevuld terug bezorgd te worden aan het secretariaat van de PFV.

14

Leden PFV: €225 Niet-leden PFV: €245 Gezinnen: vanaf het tweede kind - 10 euro korting vanaf het derde kind - 25 euro korting In de prijs inbegrepen: 5 overnachtingen, 3 maaltijden per dag, dagelijks 4-uurtje en alle activiteiten.

GDPR


Uitslagen

Uitslagen kampioenschappen Vlaams kampioenschap jeugd - 22 april - Pelter PC Na de “Beker Borré” in februari stond als tweede grote afspraak in de jeugdkalender het VKJ gepland dat traditioneel doorgaat op Paasmaandag. Dit jaar was dit op 22 april en verzamelden de jeugdspelers op de terreinen van Pelter PC om te proberen een Vlaamse titel aan hun palmares toe te voegen. Hoe de miniemen, cadetten, junioren en beloften het er vanaf hebben gebracht vind je hieronder terug. PLAATS

SPELER 1

SPELER 2

1

Louis Matton

Milan Lauwers

2

Iano Engelbert

Eppo Van Helleputte

Tomas Genar

Maite Genar

Jens Jacobs

Ynte Carlier

SPELER 1

SPELER 2

SPELER 3

1

Keanu Nielandt

Mats Vanden Eynde

Yorben Carlier

2

Yoran Bens

Niels Lemmens

Marten De Vos

Noa Van De Steen

Arne Vertriest

Yarno Wulgaert

Maddy De Saedeleer

Yana Busschots

Mauro Ceuppens

SPELER 1

SPELER 2

SPELER 3

1

Gregory Thysbaert

Romain Wagener

Madison Vleminckx

2

Luna Arnhold

Margaux Troch

Emma De Valck

3

Sibren Carlier

Keano Vandekerckhove

Milan Lemmens

3

CATEGORIE

miniemen

4 PLAATS

3

CATEGORIE

cadetten

4 PLAATS

4

CATEGORIE

Emile Den Tandt

Leander De Maertelaere

Ebbe Vanden Eynde

5

Tristan Phlips

Brent Lemmens

Jordy Smulders

6

Britney Van De Steen

Kiana Gijsegom

Femke Renneboog

7

Matice Cortvriend

Fabrice Clauws

Kenji Van Geit

SPELER 1

SPELER 2

SPELER 3

1

Matthew Bens

Thomas Bens

Geoffrey Kausse

2

Nicky Kockx

Dion De Smet

Davy De Rauw

Jarno Nieuwinckel

Bram De Vos

Ybe Vertriest

4

Jari Haegeman

Jordi Van Der Moere

Kevin Rottiers

5

Lorenz Hollemaert

Karen Minnaert

Limahl Van Laeken

PLAATS

3

junioren

CATEGORIE

beloften

15


Uitslagen Vlaams kampioenschap doublet (VKD) - 19 mei - PC De Gulden Kamer De eerste 8 damesploegen en de eerste 16 herenploegen plaatsten zich voor het BKD dat gepland stond op 2 juni te PC Les 3 Frontières (Longeau). DAMES: 1: Svea Van Malder (Singel PC) Kiany Deschouwer (FBFP) 2: Daisy Vermeulen - Lynn Van Gansbeke (PC Haeseveld) => Vlaams kampioen 3: Tanya Steylemans (PC Hof Ter Burst) Kimberley Bogaert (PC Terheiden) 4: Sandra Beeldens - Petra Heyrman (PC Hemelhof ) 5: Sandra Merket - Anita Vandeleur (PK De Evers) 6: Heidi Leeten (PC Genenbos) Monique Vandoninck (PC De Berk) 7: Fabienne Schatteman Karen Vandenbunder (PC De Gulden Kamer) 8: Verplancke Anne Marie Lucrèse Huyge (PC De Gulden Kamer) HEREN: 1: Gert Quetin (PC Boekt) Nico Willems (PC Genenbos) => Vlaams kampioen 2: Diego Vandekerkhove (Singel PC) Sebastien Everbecq (FBFP)

3: Aziz Hammouchane - Samir Saidi (PC L’Amigos) 4: Cedric Dobbelaere - Fabien Plouchard (PC L’Amigos) 5: Hervé Deleu (PC Okapi) Sebastien Callens (PC Verbroedering) 6: Jeremy Stolz (FBFP) Tony Desreumaux (PC Verbroedering) 7: Adrien Bocquet - Andy Piette (PC Sitn-Truiden) 8: Vincent Marlier - Remy Van Damme (PC Esseghem) 9: Jens Dierickx - Joseph Drye (PC Dilbeek) 10: Jorne Van Hecke (PC De Vrienden) Harry De Groof (PC Reynaert) 11: Paul Verplancke Gaétan Diacre (PC De Gulden Kamer) 12: Dieter Verplancke (PC De Gulden Kamer) Theo Massemin (Poperingse Petanquekoppen) 13: Amaury Swalens - Jordi De Meyer (PC Chapoo) 14: Pierre Vandecasteele (PC Okpai) Bruno Verzele (PC Verbroedering) 15: Ricky Ryckbosch - Christophe Kucma (PC Chapoo) 16: Wesley Steylemans Alfons Steylemans (PC Haeseveld)

Vlaamse Interclubbeker veteranen (VIB veteranen) - 22 mei - PC Genenbos 4 van deze damesploegen en 4 herenploegen mogen zich opmaken voor een duel tegen de beste Waalse veteranenploegen tijdens de BIB veteranen dat gepland staat op 12 juni te PC AS Jumet (Lodelinsart). DAMES

Overw.

+Ptn

-Ptn

HEREN

Overw.

+Ptn

-Ptn

1 PC Lier - ANT

13

184

119

1 Nieuwpoortse PC - WVL

11

174

147

2 PC Verbroedering - OVL

10

182

118

2 PC Okapi - WVL

11

172

110

3 PC De Berk - LIM

9

167

142

3 KPC Schorpioen - OVL

11

172

128

4 PC Reynaert - OVL

9

153

131

4 PC Genenbos - LIM

10

170

128

5

SPEM - VBBH

9

141

130

5

PC Dilbeek - VBBH

10

165

138

6

PK De Evers - ANT

8

167

147

6

PC Zig Zag - LIM

10

164

115

7

Interlommel Pet. - LIM

8

149

156

7

PC Sint-Truiden - LIM

9

155

154

8

PC Olympia - LIM

8

144

132

8

PC Gullegem - WVL

8

161

150

De volledige uitslagen en meer foto’s zijn terug te vinden op onze website en Facebookpagina.

16


Internationaal

Internationale kampioenschappen Herinner je je april 2017 nog? Toen organiseerde de PFV, op vraag van de FIPJP, de allereerste editie van het WK doubles, doubles mixed & singles in de Topsporthal te Gent. Net zoals het EK jeugd en dames in 2012, maakten we er samen met onze fantastische vrijwilligers opnieuw een groot succes van. Een organisatie die tot op vandaag nog steeds nagalmt en over de tongen gaat op internationaal niveau. Voor de tweede editie van dit mooie kampioenschap was het voor de deelnemende landen verzamelen geblazen in Almeria, Spanje. Ook België vaardigde een delegatie af om er van 2 tot en met 5 mei te strijden om de wereldtitels. De Belgische selectie bestond uit: KAMPIOENSCHAP

SPELERS

COACH

DUBBEL DAMES

Jessica Meskens & Nancy Barzin

Renaat Borré

INDIVIDUEEL DAMES

Jessica Meskens

Renaat Borré

DUBBELS HEREN

Claudy Weibel & Joël Marchandise

Gustave Moens

INDIVIDUEEL HEREN

Claudy Weibel

Gustave Moens

DUBBELS GEMENGD

Nancy Barzin & Joël Marchandise

Renaat Borré

In de discipline individueel dames legde onze jonge landgenote, Jessica Meskens, een heel mooi parcours af samen met haar coach Renaat Borré. Ze legde uiteindelijk beslag op de bronzen medaille. Bij het gemengd dubbel bezorgden Nancy Barzin en Joël Marchandise ons land ook de bronzen plak. In de overige disciplines waren de resultaten niet voldoende voor een ereplaats: Claudy Weibel strandde in het individueel heren in de 1/8-finales tegen Madagaskar. Ook Jessica en Nancy was eenzelfde lot toebedeeld in het dubbel dames na verlies tegen Noorwegen met 12-13. En tenslotte wisten Joël en Claudy het ook niet verder dan de 1/8-finales te schoppen in het dubbel heren.

17


18


19


Kalender

Kalender zomer 2019 Dag zaterdag

1/06/19

13u30

PC Genk

Tornooi juni zomertornooi H/HG + D - doublet

zondag

2/06/19

9u00

PC Les 3 Frontières

B.K.D.

Poules

14u00

PC Gent

Triplet 2H+1D - 50plus

4 ronden

dinsdag

4/06/19

13u30

PC Wijnegem

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

14u00

Diest (O. Van Audenhovelaan) Open zomercircuit VBBH - Melee (doublet)

woensdag

5/06/19

13u30

PC Genk

Trofee 50+, 3e speeldag

3 ronden

14u30

PC Zelzate

50plus-circuit 02

3 ronden

Uur

Locatie

Formule 4 ronden

donderdag

6/06/19

14u00

PC De Gulden Kamer

zomercircuit 3 - doublet 50+

3 ronden

zaterdag

8/06/19

13u00

PC Okapi

zomertornooi 50+ H /HG doublet

4 ronden

13u30

PC Kelchteren

zomertornooi H/HG - doublet

4 ronden

14u30

KP Mistral

H/G Doublet 50plus

4 ronden

13u00

PC De Bouchon

open H/HG Doublet

4 ronden

13u30

PC Oetervallei

zomertornooi 50+ H/G + D - doublet

4 ronden

9u00

PC Reynaert

B.K.T.

Poules

10u00

PC De Lindepet

tornooi H/HG - triplet

5 ronden

Open zomercircuit VBBH - doublet

zondag maandag

9/06/19 10/06/19

dinsdag

11/06/19

14u00

Tienen (Sporthalstraat 8)

woensdag

12/06/19

9u00

PC AS Jumet - Lodelinsart B.I.B. veteranen

donderdag

13/06/19

13u30

PC De Vuurtoren

voorjaarstornooi 50+ H / HG + D doublet 4 ronden

zaterdag

15/06/19

9u30

PC De Gulden Kamer

12 uren van Brugge H/G + D - doublet

ronden op tijd

13u30

PC Hasselt

zomertornooi H/HG + 50+

4 ronden Poules

16/06/19

9u00

KPC Schorpioen

V.K.G.D. sen. en vet.

dinsdag

18/06/19

13u30

PC Markdal

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

14u00

Kampenhout (Zeypstraat 26c) Open zomercircuit VBBH - doublet

woensdag

19/06/19

13u30

PC Horizon

Trofee 50+, 4e speeldag

3 ronden

14u30

PC Donkmeer

50plus-circuit 03

3 ronden

donderdag

20/06/19

14u00

PC Colora

zomercircuit 4 - doublet 50+

3 ronden

14u00

PC SPEM

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 1

vrijdag

21/06/19

20u00

PC Haeseveld

H/G Doublet Nachttornooi

NT

zaterdag

22/06/19

10u00

PC Herentals

tornooi H/HG - triplet

5 ronden

13u30

PC Horizon

zomertornooi 50+ H/G - doublet

4 ronden

20u00

PC Tienen

Suikernocturne

4 ronden

13u30

PC Horizon

zomertornooi D/H - doublet

4 ronden

14u00

PC Reynaert

H/G Doublet - Dames Doublet

4 ronden

14u00

PC SPEM

zomertornooi - triplet

3 ronden

13u30

Ponderosa PC

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

13u30

Sint-Niklaas

Beachpetanque St-Niklaas - triplet

14u00

Affligem (Hazenweg)

Open zomercircuit VBBH - doublet

10u00

PC Bocholt

sextet 50+, 1e speeldag

6 ronden

14u30

KP Mistral

50plus-circuit 04

3 ronden

14u00

Nieuwpoortse PC

zomercircuit 5 - doublet 50+

3 ronden

14u00

PC Dilbeek

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 2

11u00

PC Genenbos

Masters Lummen 50+

dinsdag

woensdag donderdag vrijdag

23/06/19

25/06/19

26/06/19 27/06/19 28/06/19

Klasse

Klasse 2

Klasse 2

5 ronden

zondag

zondag

20

Datum

3 ronden

P+R

Klasse 3

Klasse 3


Kalender zaterdag

29/06/19

10u00

PC Genenbos

Masters Lummen H/HG + D - doublet

P+R

13u30

PC Houtland

open H/HG Doublet

4 ronden

PC Tertre (FBFP)

4- federatie tornooi (selectietornooi jeugd)

zondag

30/06/19

10u00

PC Genenbos

Masters Lummen H/HG + D - triplet

dinsdag

2/07/19

14u00

Grazen (Vijverstraat)

juli Open zomercircuit VBBH - Melee (doublet)

woensdag

3/07/19

14u30

PC Haeseveld

50plus-circuit 05

3 ronden

donderdag

4/07/19

14u00

PC De Vuurtoren

zomercircuit 6 - doublet 50+

3 ronden

zaterdag

6/07/19

10u30

PC Kortrijk

zomertornooi H/G doublet

4r+F

13u30

PC Tienen

zomertornooi - triplet

4 ronden

14u00

n.n.g.

Dag van de Dames PFV-OVL 2019

3 ronden

10u00

PC Chapoo

Sextet minstens 1 dame

6 ronden

13u30

PC Zig Zag

zomertornooi H/HG - triplet

4 ronden

13u30

PC Bernardus

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA

3 ronden

14u00

Vertrijk (Schoolstraat 15)

Open zomercircuit VBBH - doublet

13u30

PC Zig Zag

Trofee 50+, 5e speeldag

3 ronden

14u00

PC Gent

50plus-circuit 06

3 ronden

9u30

Oostendse PC

zomertornooi sextet 50+ (minstens 2 dames) 6 ronden

14u00

PC Singel

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 3

zondag

7/07/19

dinsdag

9/07/19

woensdag donderdag

10/07/19 11/07/19

P+R

zaterdag

13/07/19

10u00

PC Reynaert

Sextet minstens 2 dame

6 ronden

zondag

14/07/19

13u30

Oostendse PC

Grote prijs Stad Oostende 2H + 1D

4 ronden

14u00

PC Gent

H/G 50plus - Dames en H/G - Doublet

4 ronden

dinsdag

16/07/19

13u30

PC De Lindepet

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

14u00

Tremelo (Werchtersebaan 37) Open zomercircuit VBBH - doublet

woensdag

17/07/19

10u00

PC Hasselt

sextet 50+, 2e speeldag

6 ronden

14u30

PC Verbroedering

50plus-circuit 07

3 ronden

14u00

PC De Zeemeermin

zomercircuit 7- doublet 50+

3 ronden

14u00

PC De Blockskes

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 4

10u30

PC Okapi

zomertornooi triplet H/G

5 ronden

11u00

PC Boekt

Kwintet H/HG

5 ronden

donderdag zaterdag

18/07/19 21/07/19

dinsdag

23/07/19

14u00

Duisburg (Merenstraat 19) Open zomercircuit VBBH - doublet

woensdag

24/07/19

13u30

PC Oetervallei

Trofee 50+, 6e speeldag

3 ronden

donderdag

25/07/19

14u00

PC Den Akker

zomercircuit 8 - doublet 50+

3 ronden

14u00

PC Esseghem

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 5

donderdag

25-28/07

zaterdag

27/07/19

10u00

Ponderosa PC

sextet 2 dames verplicht

zondag

28/07/19

9u00

PC Den Akker

zomertornooi doublet H/ HG + D

5 ronden

13u30

PC 13 Tongeren

zomertornooi H/HG - doublet

4 ronden

dinsdag

30/07/19

13u30

PC Hemelhof

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

woensdag

31/07/19

13u30

PC Boekt

Trofee 50+, 7e speeldag

3 ronden 3 ronden

Klasse 2

Klasse 2 Klasse 2

Europacup kwalificaties

donderdag

1/08/19

14u00

Nieuwpoortse PC

augustus zomercircuit 9 - doublet 50+

zaterdag

3/08/19

13u30

PC De Zeemeermin

Grote Prijs Middelkerke H /HG triplet 50 + 4 ronden

13u30

PC Oetervallei

zomertornooi dame-heer

4 ronden

14u00

KPC Schorpioen

H/G Triplet 50plus

4 ronden

Klasse 2

21


Kalender zondag

4/08/19

dinsdag

6/08/19

woensdag donderdag

8/08/19

Nieuwpoortse PC

Noordzeegt. H/HG sen. - vet. triplet + D doublet 5 ronden

13u30

PC Kelchteren

zomertornooi H/HG - doublet

13u30

PC Lint

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

14u00

Landen (Molenberg)

Open zomercircuit VBBH - doublet

10u00

PC Horizon

P.K.D. 50+

5 ronden

14u30

KPC Alosta

50plus-circuit 08

3 ronden

14u00

Oostendse PC

zomercircuit 10 - doublet 50+

3 ronden

14u00

PC Vilvoorde

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 6

4 ronden

vrijdag

9/08/19

14u00

KPC Alosta

H/G Doublet 50+

4 ronden

zaterdag

10/08/19

8u00

PC Oetervallei

12 uren H/HG - doublet

10 ronden

10u00

KPC Alosta

Triplet 2H-1D

Poules

10u00

PC Vilvoorde

Sextet - 1 dame verplicht

6 ronden

13u00

PC Lint

kleurentornooi triplet

4 ronden

13u30

PC De Vuurtoren

Grote Prijs Knokke -Heist H / HG + D doublet 4 ronden

9u00

Oostendse PC

P.K. Individueel West-Vlaanderen

10u00

KPC Alosta

H/G Doublet

Poules

13u30

PC Bocholt

zomertornooi H/HG - doublet

4 ronden

zondag

11/08/19

dinsdag

13/08/19

14u00

Testelt (Nieuwstraat 89)

Open zomercircuit VBBH - Melee (doublet)

woensdag

14/08/19

14u30

PC Reynaert

50plus-circuit 09

3 ronden

donderdag

15/08/19

10u00

PC Chapoo

H/G Triplet

Poules

13u30

PC Pelter

zomertornooi H/HG + D - doublet

4 ronden

13u30

PC Colora

zomertornooi H/ HG

4 ronden

13u30

PC Tienen

zomertornooi - doublet

4 ronden

14u00

PC HAP Asse

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 7

10u00

PC De Lindepet

tornooi H/HG - doublet

5 ronden

14u00

PC Haeseveld

Dames en Heren Doublet 50plus

4 ronden

13u30

PC Bocholt

zomertornooi 50+ H/G - doublet

4 ronden

PFV (Tongerlo)

start SPORTKAMP PFV

13u30

PC Niel

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

14u00

Grazen (Vijverstraat)

Open zomercircuit VBBH - doublet

13u30

PC Sparrendal

Trofee 50+, 8e speeldag

3 ronden

14u30

PC Verbroedering

50plus-circuit 10

3 ronden

14u00

PC De Vuurtoren

zomercircuit 11 - doublet 50+

3 ronden

14u00

PC Verbroedering

H/G Triplet 50plus

4 ronden

14u00

PC Vilvoorde

zomercircuit 50+ doublet - VBBH 8

13u00

PC Wemmel

Open tornooi - triplet

13u30

PC Sparrendal

zomertornooi H/HG - doublet

4 ronden

9u30

PC De Zeemeermin

ZT sextet 50 + minstens 2 dames

6 ronden

13u30

PC Pelter

zomertornooi 50+ H/G - doublet

4 ronden 3 ronden

zaterdag zondag dinsdag woensdag donderdag

zaterdag zondag

17/08/19 18/08/19 20/08/19 21/08/19 22/08/19

24/08/19 25/08/19

14u00

PC Gent

H/G Triplet Open Tornooi

dinsdag

27/08/19

13u30

PC Mol

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

woensdag

28/08/19

13u30

PC Genenbos

Trofee 50+, 9e speeldag

3 ronden

13u30

PC Tienen

zomertornooi 50+ - doublet

4 ronden

14u30

PC Gent

50plus-circuit 11

3 ronden

14u00

PC Gullegem

zomercircuit 12 - doublet 50+

3 ronden

donderdag

22

7/08/19

9u00

29/08/19

Klasse 2 Klasse 2

Klasse 2

Klasse 2

Klasse 2

Klasse 2

Klasse 3


Kalender zaterdag

31/08/19

9u30

PC De Gulden Kamer

zomertornooi sextet minstens 1 dame

6 ronden

11u00

PC Reynaert

jeugdcircuit 3

13u30

PC Boekt

zomertornooi H/HG - doublet

4 ronden

14u00

KPC Schorpioen

H/G Triplet

4 ronden

13u30

PC Boekt

september zomertornooi D/H - doublet

4 ronden 4 ronden

zondag

1/09/19

14u00

PC Haeseveld

H/G Triplet (Van Rumst)

dinsdag

3/09/19

13u30

PC Lier

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

woensdag

4/09/19

10u00

PC Interlommel

Sextet 50+, 3e speeldag

6 ronden

14u30

PC Apollo

50plus-circuit 12

3 ronden

donderdag

5/09/19

10u00

PC Lier

Quintet H/HG 50+

zaterdag

7/09/19

9u00

PFV Limburg

DAG VAN DE BESTUREN

11u00

PC De Bouchon

jeugdcircuit 3

10u30

PC Houtland

zomertornooi doublet - open kermistornooi 4 ronden

Klasse 2

Klasse 2

3 ronden

zondag

8/09/19

9u00

PC Affligem

V.I.B.

dinsdag

10/09/19

13u30

PC Kontich

H / HG en dames doubletten 50+ circuit PA 3 ronden

donderdag

12/09/19

10u00

PC Verbroedering

Sextet 50plus (Minstens 2 dames)

zaterdag

14/09/19

11u00

PC Wijnegem

jeugdcircuit 4

13u30

PC Genenbos

zomertornooi H/HG - doublet

4 ronden

14u00

PC Verbroedering

Dames doublet

4 ronden

Klasse 2

14u00

PC Apollo

Promotietornooi Doublet

4 ronden

Klasse 3

zondag

15/09/19

maandag

16-18/09

woensdag

18/09/19

donderdag

19-22/09

zaterdag

21/09/19

5 ronden 6 ronden

Albena (Bulgarije)

EK triplet veteranen

13u30

PC De Berk

Trofee 50+, 10e speeldag

3 ronden

14u30

PC Haeseveld

Finale 50plus-circuit

3 ronden

Albena (Bulgarije)

EK triplet/schieten heren

10u00

PC Haeseveld

Dames en Heren CUP doublet

11u00

PC Vilvoorde

jeugdcircuit 5

13u30

PC De Berk

zomertornooi H/HG + D - doublet

4 ronden

4 ronden

Klasse 2

Klasse 2

zondag

22/09/19

9u00

Pachy - Waterloo

B.I.B.

Poules

woensdag

25/09/19

14u00

PC Reynaert

H/G Doublet 50plus

4 ronden

Klasse 2

donderdag

26/09/19

14u00

PC Verbroedering

H/G Doublet 50plus

4 ronden

Klasse 2

vrijdag

27/09/19

10u00

PFV Limburg

PFV eindronde 50+

5 ronden

14u00

PC Lokeren

H/G Doublet 50plus

4 ronden

Klasse 2

23


Regio’s

Echo’s uit de regio’s West-Vlaanderen In het vorige petanquemagazine kon je reeds lezen dat de petanque in België het levenslicht zag tijdens een bal dat plaatsvond anno 1954 te Oostende “Le Bal du Rat Mort”. Verder grasduinend in het boek “Petanque in Vlaanderen-België” samengesteld door Leo Van Craeyvelt, geef ik jullie hierbij nog enkele anekdotes: “In de jaren 1956-1957 groeide de beweging. Eigen comités werden een noodzaak, er werden “Zones” opgericht. Petanque kreeg stilaan een eigen huis en men voelde de behoefte voor een eigen tijdschrift. In de maand mei 1957 verscheen het eerste nummer van het federale tijdschrift “La Pétanque”. Datzelfde jaar werd in Oostende de eerste editie van het Belgisch Kampioenschap betwist in de gutsende regen. Deze inrichting op de paardenrenbaan met acht terreinen zag ongeveer 200 spelers opduiken. De titel ging naar Waterloo door Ciney te verslaan met 13 tegen 5. Dat er in beide clubs echte liefhebbers zaten kan men wel zeggen als men weet dat deze finale gespeeld werd met als enige verlichting de koplampen van de geparkeerde wagens!” Hoe deed men aan ledenwerving? Er werd een studie gemaakt om alle hotel- en caféhouders een sticker te bezorgen om voor hun raam te plaatsen, zodat iedere

voorbijganger kon weten dat er daar één of meerdere petanqueterreinen lagen waar zij hun geliefde sport konden beoefenen. Enkele clubs aan de kust zagen brood in de petanque en begonnen publiciteit te maken. Verscheidene etablissementen legden in hun tuin of hun parking één of meerdere petanqueterreinen aan. Zo kenden wij in Oostende bij het hotel Palais des Thermes de club “Petanque La Ostendaise”, In Koksijde bij het hotel La Pépinière “Les Francs Tireurs de Coxyde” en bij het restaurant het Vlierhof in St-Idesbald “Le Vlierhof Petanque”. In deze kustclubs werd er druk aan ledenwerving gedaan maar 90% van de leden waren Franstalige Brusselaars die reeds lid waren van een club. In 1964 was er de zoveelste poging van “Petanque Het Vlierhof Coxyde” om met een tornooi vaste voet aan de grond te krijgen. Na de prijsuitreiking eindigde de dankrede van de burgemeester tot de deelnemers als volgt “ …en nu beste vrienden ‘La Chanson de la Bouteille’ en ‘Eh bien, dansez maintenant’… Voor de zoveelste maal eindigde dit propagandatornooi met een Breughelfeest.

Hoe een petanqueclub een bindmiddel wordt om te integreren. In “De Boterham”, krantje uitgegeven door CVO de Zij speelt voor haar plezier, maar vindt het prettig om Avondschool Oostende las ik een artikel “thuis in de pe- regelmatig te winnen van een licentiespeler. De club tanqueclub”. Aldona Vevere komt uit Letland en woont is een fantastische plek voor haar, iedereen is er vriensinds 2015 in België. Ze volgt Nederlands en probeert delijk, zij voelt zich volledig ontspannen wanneer zij 2 ook buiten de les haar Nederlands te oefenen en met tot 3 maal per week een balletje komt werpen. Petra, Vlamingen in contact te komen. Via haar schoonbroer lerares Nederlands, en de Cubaanse Odismercy verwerd ze lid van de Oostendse petanqueclub. Aanleigezellen Aldona soms naar de petanque. Odismercy ding genoeg om “spookje” enkele vragen aan haar te houdt hoofdzakelijk van zumba en salsa, maar vindt laten stellen. Zo leerde “spookje” dat Aldona afkompetanque ook heel leuk. “Het is een spannende en stig is van de stad Salaspils gelegen op 18 km van de uitdagende sport, je moet je goed concentreren en het hoofdstad Riga. Via het internet kwam zij in contact is heel ontspannend” deelde zij mee. met haar huidige man (broer van Dirk Van Hecke, speler Aldona houdt van de oude architectuur in Oostende. bij OPC). Een huwelijk was het logisch resultaat. Alhoe- Zij vindt het jammer dat reeds vele mooie burgerhuiwel Aldona een begenadigde speelster is, voelt zij nog zen hebben moeten wijken voor hoogbouw. In België geen behoefte om deel te nemen aan de competitie. gaat haar voorkeur naar de stad Antwerpen.

24


Regio’s Op de vraag of zij reeds een mondje “Oostends” praat, antwoordde zij dat het belangrijk is om eerst de correcte taal te leren. Op haar ouderdom vindt zij het niet zo gemakkelijk, maar stap voor stap komt zij er wel. Na enig aandringen gaf zij toe dat “talore” (bord), “stute” (boterham) en “totje” (zoen) de eerste Oostendse woorden waren die zij opving. Intussen weet zij ook dat wanneer je er “neffest” schiet, je een gat geschoten hebt. Hiernaast enkele foto’s overgenomen uit het krantje “De Boterham”.

I 33 I 33

ASSEBROEK / SINT-KRUIS ASSEBROEK / SINT-KRUIS

VRIJDAG 5 APRIL 2019

(BR14/1)

VRIJDAG 5 APRIL 2019

(BR14/1)

PETANQUECLUB DE GULDEN KAMER BLAAST 40 KAARSJES UIT

“Dit is geen seniorensport” “Dit is geen seniorensport” PETANQUECLUB DE GULDEN KAMER BLAAST 40 KAARSJES UIT

SINT-KRUIS Petanqueclub de Gulden Kamer SINT-KRUIS Petanquezal op zaterdag 6 april club de Gulden Kamer hun 40-jarig bestaan viezal 6 april ren.op Dezaterdag club is gegroeid hun 40-jarig bestaan vieuit Vakantiegenoegens en ren. club is door gegroeid werdDe opgericht uit Vakantiegenoegens en Walter Lowyck. Intussen werd zijn eropgericht nog altijddoor 200 leWalter Intussen den dieLowyck. zowel competitief zijn er nog altijd 200Zes leals recreatief spelen. den dieper zowel dagen weekcompetitief zijn er als recreatief activiteiten inspelen. de club.Zes dagen per week zijn er activiteiten in de club. DOOR STEFAAN REUSE

HuidigSTEFAAN voorzitter Lucien VanDOOR REUSE houtte is samen met zijn bestuur bezig de voorbereidingen Huidig met voorzitter Lucien Vanvoor het 40-jarigmet bestaan van de houtte is samen zijn bestuur club. Ze verwachten die dag het bezig met de voorbereidingen stadsbestuur, mensen van de Pevoor het 40-jarig bestaan van de tanquefederatie, sponsors en het exclub. Ze verwachten die dag bestuursleden. Na veertig jaar zijn stadsbestuur, mensen van de Peze nog steeds éénsponsors van de grootste tanquefederatie, en expetanqueclubs van de regio. Enkel bestuursleden. Na veertig jaar zijn in nog Stene bij Oostende er nog ze steeds één van deisgrootste zo’n grote petanqueclub. “InEnkel 1979 petanqueclubs van de regio. is het ideebijgegroeid uit is Vakantiein Stene Oostende er nog genoegens om te starten met een zo’n grote petanqueclub. “In 1979 petanqueclub”, begint Lucien is het idee gegroeid uit VakantieVanhoutte. “Velen hadden de genoegens om te starten met een sport leren kennenbegint tijdens een vapetanqueclub”, Lucien kantie in Frankrijk. merkten Vanhoutte. “Velen Daar hadden de ze datleren jong kennen en oud tijdens de sporteen beoesport vafende. inWalter Lowyck het kantie Frankrijk. Daarnam merkten initiatief omen met starze dat jong oudeen declub sporttebeoeten en alWalter snel vond hij vier andere fende. Lowyck nam het bestuursleden, wiete Paul initiatief om metonder een club starVerplancke. Hij was toen op jonge ten en al snel vond hij vier andere leeftijd al actiefonder en iswie nu Paul nog bestuursleden, steeds lid van dewas club. Zelf ik Verplancke. Hij toen opben jonge in 1987 in bestuur geleeftijd al het actief en isterecht nu nog komenlid en van bende nuclub. de voorzitter. steeds Zelf ben Ik ik ben1987 blij in dathet debestuur club al terecht die tijd gezo in goed is en blijven functioneren, met komen ben nu de voorzitter. Ik

50% competitiespelers en 50% renale, hebben een damesploeg in ons. In hun lokalen op de sportsibinnen de club is er een hechte Lucien Vanhoutte is voorzitter van petanqueclub de Gulden Kamer: “De sfeer in onze club is perfect.” (foto Davy Coghe) creatieve spelers. We hebben de Vlaamse competitie en vier te de Gulden Kamer is er zes davriendschapsband. Heel wat lesteeds het ledenaantal kunnen provinciale ploegen”, gaat Lucien gen perhun week bedrijvigheid. Ze den zijndeook reeds vele ac50% competitiespelers en 50% berenale, hebben een damesploeg in ons. In lokalen op de sportsibinnen club is er eenjaren hechte houden”, vertelt Lucien verder. krijgen ook heel watisvragen tief. Zelf organiseren wij ook creatieve spelers. Wetrots. hebben de Vlaamse competitie en vier te de Gulden Kamer er zes om davriendschapsband. Heel wat een lehun per terreinen verhuren. “Op aantal wedstrijden de steeds het ledenaantal kunnen beprovinciale ploegen”, gaat Lucien gen week te bedrijvigheid. Ze den zijn ook reeds waaronder vele jaren acmaandagook krijgen wij steevast de Vlaamse Kampioenschappen en VOOR ALLE LEEFTIJDEN VERRE REIZEN houden”, vertelt Lucien trots. verder. krijgen heel wat vragen om tief. Zelf organiseren wij ook een ledenterreinen van Okrateopverhuren. bezoek en“Op op de interclubbeker. “In al die jaren zijn wij er ook in “Gelukkig zijn er de inkomsten hun aantal wedstrijden waaronder de vrijdagnamiddag Tijdens de komende Paasactie geslaagdALLE om steeds jongeren aan van onzeREIZEN bar om alles financieel maandag krijgen de wijmensen steevastvan de Vlaamse Kampioenschappen en VOOR LEEFTIJDEN VERRE Neos en van 50 Actief. De andere worden onze lokalen van 18 tot en te trekken. Dat wordt nu wel rond te krijgen. Onze teams maleden van Okra op bezoek en op de interclubbeker. “In al die jaren zijn wij er ook in “Gelukkig zijn er de inkomsten dagen, buiten de woensdag, spemet 21 april gebruikt voor een moeilijker. Nog velen denken dat ken immers bijzonder grote vervrijdagnamiddag de mensen van Tijdens de komende Paasactie geslaagd om steeds jongeren aan van onze bar om alles financieel len is erandere comjeugdstage vier van dagen voor petanque eenDat sportwordt is voornusenioplaatsingen. Zo moeten de spelers Neoswij. en Op vandonderdag 50 Actief. De worden onzevan lokalen 18 tot en te trekken. wel rond te krijgen. Onze teams mapetitie voor de 50-plussers, op jongeren uit gebruikt heel Vlaanderen. ren. Eén van onze jongeren is ooit van de nationale competitie tot in dagen, buiten de woensdag, spemet 21 april voor een moeilijker. Nog velen denken dat ken immers bijzonder grote vervrijdag er getraind voor de Daarvoor verwachten een voor topderde geworden opis het Luxemburg reizen, en de len wij. wordt Op donderdag is er comjeugdstage van vier wij dagen petanque een sport voorwereldsenioplaatsingen. Zo moeten de spelers spelers competitie op zaterdag en zontrainer uit Frankrijk. jongeren kampioenschap petanque de van de de nationale Vlaamse competitie petitie vooren de 50-plussers, op jongeren uit heel De Vlaanderen. ren. Eén van onze jongerenvoor is ooit van competitie tot tot in in dag zijnwordt er de er competitiewedstrijovernachten in de jeugdherberg”, jeugd. geworden Het is dus op eenhet sport voor het Limburgse Opitter. sfeer vrijdag getraind voor de Daarvoor verwachten wij een topderde wereldLuxemburg reizen, en deDespelers den. We zijn in eersteennatiobesluit Lucien Vanhoutte. alle leeftijden”, petanque verzekert voor Lucien binnen de teams competitie is perfect en competitie enactief op zaterdag zontrainer uit Frankrijk. De jongeren kampioenschap de van de Vlaamse totook in

ben blij dat de club al die tijd zo goed is blijven functioneren, met

jeugd. Het is dus een sport voor alle leeftijden”, verzekert Lucien

Lucien Vanhoutte is voorzitter van petanqueclub de Gulden Kamer: “De sfeer in onze club is perfect.” (foto Davy Coghe)

dag zijn er de competitiewedstrijden. We zijn actief in eerste natio-

het Limburgse Opitter. De sfeer binnen de teams is perfect en ook

overnachten in de jeugdherberg”, besluit Lucien Vanhoutte.

25


In memoriam

In memoriam De Raad van Bestuur en alle leden van de Petanque Federatie Vlaanderen bieden de bedroefde families hun oprechte deelneming aan. Wij wensen de families veel sterkte in deze moeilijke tijd. Het bestuur en de leden van PC Actief Beveren melden u met droefheid het overlijden van de heer Norbert Van Landegem, weduwnaar van mevrouw Rosa De Paep. Norbert werd geboren op 6 april 1923 en is overleden op 23 februari 2019. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Met grote droefheid melden wij u het overlijden van de heer Louis (Pawie) Troonbeeckx, weduwe van mevrouw Elza Raymaekers. Louis werd geboren te Kwaadmechelen op 12 oktober 1923 en is overleden in het Jessicaziekenhuis, Campus Virga Jesse, te Hasselt op 2 maart 2019, gesterkt door het sacrament der zieken. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Het bestuur van PC Kontich en al haar leden melden u met droefheid het overlijden van de heer Willy Pauwels, weduwnaar van mevrouw Ivonne Peeters. Willy werd geboren te Reet op 24 december 1933 en is zachtjes ingeslapen op 8 maart 2019 in RVT de Wijtshage. Willy was jarenlang bestuurslid en samen met zijn Ivonne de drijvende kracht en manusje van alles in zijn club. Na het overlijden van Ivonne deed hij een stapje terug en nam hij meer tijd voor zichzelf en zijn familie. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Het bestuur en de leden van SPEM melden u met grote droefheid het overlijden van mevrouw Hilda Jans, echtgenote van de heer DaniĂŤl Wyns. Hilda werd geboren te Vilvoorde op 16 mei 1953 en is er overleden op 11 maart 2019. We wensen haar familie en vrienden veel sterkte toe.

Het bestuur en de leden van PC Sparrendal melden u met grote droefheid het overlijden van de heer Siegfried Torner. Sigi werd geboren op 19 december 1948 te Bremen en is thuis overleden op 29 maart 2019. Sigi, we gaan je missen. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

26


In memoriam Het bestuur en de leden van PC De Berk melden u met droefheid het overlijden van hun oudste lid, de heer Frans Mertens. Frans werd geboren op 26 september 1927 en is in Heusden-Zolder overleden op 7 april 2019. Hij was meer dan 30 jaar lid van onze club. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

PC Fenix meldt u met droefheid het overlijden van de heer Steve Nisen. Steven werd geboren op 1 november 1973 en is overleden op 7 april 2019. We verliezen niet alleen een clublid, maar ook een vriend. Een echte levensgenieter. Altijd wist hij ook wel een goeie mop te vertellen. Woorden schieten tekort, maar één ding is zeker: Steve, we gaan je missen, het ga je goed. Veel sterkte aan familie, vrienden en kennissen. Het bestuur en de leden van PK De Evers melden u bedroefd het overlijden van de heer Roger Cornelissen, echtgenoot van mevrouw Emmy Moortgat. Roger werd geboren te Antwerpen op 27 augustus 1926 en is rustig ingeslapen te Merksem in het WZC St.-Bartholomeus op 12 april 2019. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Het bestuur en de leden van PC De Vrienden 55+ melden u diep bedroefd het overlijden van hun voorzitter, de heer Hubert De Waele, echtgenoot van mevrouw Bernice Van Hulle. Hubert werd geboren te Evergem op 31 mei 1942 en is thuis te Lovendegem overleden op 28 april 2019, gesterkt door het Sacrament van de Ziekenzalving en omringd door zijn gezin. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Met grote droefheid melden wij u het overlijden van de heer Philippe Bogaerts, echtgenoot van mevrouw Kristien Vercruysse. Philippe werd geboren te Gent op 23 september 1953 en is godvruchtig overleden te Brugge op 17 mei 2019. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Met diepe droefenis meldt het bestuur van Wijnegem PC 021 u het overlijden van de heer François Usewils. François - Felix - werd geboren op 25 juni 1925. Deze bijna 94-jarige kranige petanquespeler was tot voor kort nog regelmatig op de clubactiviteiten aanwezig. Felix, je zal gemist worden. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

27


Info - Pub

Club open Dinsdag- en vrijdagavond 19:30 u Donderdagmiddag 13:30 u 10 binnenpleinen en 34 buitenpleinen Oude Bruglaan 49, 9160 Lokeren pcreynaert.be

Hier had uw advertentie kunnen staan... Meer info via tim-pennoit@pfv.be

28


Info - Pub

Petanque club Chapoo Steenweg op Brussel, 113 1780 Wemmel 02/461.30.30

Rot – 9520 Letterhoutem Tel: 0483 / 64 19 37 E-mail: petanqueclubchapoo@hotmail.com

10 verwarmde binnenbanen - 12 Buiten terreinen

Iedereen van harte welkom: • Woensdag van 19u00 tot 23u45 Meli-melo

Open : alle dagen van 13 tot 19 uur Behalve op vrijdag 10 binnenbanen – 18 buitenpleinen

• 2de vrijdag van de maand vanaf 19u00 variabele petanque activiteiten • 4de vrijdag van de maand vanaf 19u00 Doublet Formee Gedurende de wintercompetitie bij thuiswedstrijden open op woensdag, zaterdag en zondag vanaf 13u00

Website : www.petanque-wemmel.be

Kom gerust eens kijken. Petanque is meer dan zo maar een balletje gooien.

29


Info - Pub

PC MOL

Spoorwegstraat 27/1 2400 Mol Iedereen is van harte welkom op vrijdagavond vanaf 19u30 om een balletje te gooien, een babbel of een glaasje te drinken in onze warme en gezellige club.

P.C.HemelHof bestaat 35 jaar

Tel: 03 / 651 50 59 Mail: p.c.hemelhof@skynet.be Web: pchemelhof.be Adres: Hemeldreef 5, 2930 Brasschaat Di: Wo: Do: Do: Za: Zo:

30

Openingsuren: 12:00 tot 18:00 mêlée 12:00 tot 18:00 competitie 12:00 tot 18:00 vrij spel 19:30 tot 23:00 vrij spel 12:00 tot 18:00 mêlée 12:00 tot 18:00 competitie


Legt de volgende Lotto-miljonair binnenkort een petanquebaan aan in zijn tuin?Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.