Page 1

De Penseelstreek Wijkkrant Hoogkamp * Sterrenberg * Gulden Bodem Arnhem

‘AF EN TOE HEB JE GEWOON EEN NIEUWE LOOK NODIG ......’ ZO OOK DE WEBSITE VAN DE PENSEELSTREEK KIJK NU >> WWW.PENSEELSTREEK.NL

Nr 43 * januari 2008

www.penseelstreek.nl


Colofon ‘De Penseelstreek’ is de wijkkrant van wijkvereniging ‘De Penseelstreek’. Verspreiding: 4x per jaar huis aan huis in de buurten Hoogkamp, Sterrenberg en Gulden Bodem te Arnhem. Oplage: 1800 ex. Verspreiding: Redactieleden: Redactieadres: E-mail:

Ans de Groot 026 44 53 792

Illustraties: Vormgeving: Druk: Advertenties:

Jaqueline van Die Summit Web Services Nannieke Swart ABT Repro, Arnhem Gerda Carbasius Weber 026 44 65 391 advertentie@penseelstreek.nl

Peter Arnold Leendert Combée Jan Fossen Nannieke Swart Dinant Wansink Bakenbergseweg 206 6814 MS Arnhem 026 4461551 redactie@penseelstreek.nl

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten of, in overleg met het bestuur, niet te plaatsen. www.penseelstreek.nl redactie@penseelstreek.nl Bestuur wijkvereniging: Frans Schoenmakers(vzt) Frank Jibben (secr) Hans Alink (penn.m) Elsbeth Kerssemakers Ente Sneek Ingrid Krispijn Roelie van Rossum Secretariaat: Gabriëlstraat 6 6813 KP Arnhem bestuur@penseelstreek.nl 026 35 15 459 Lidmaatschap 2008: € 10,00 per gezin Donateur: minimaal € 12,50 per jaar Girorek.: 7819730 Bankrek.: 30.39.96.099 t.n.v. Wijkvereniging ‘De Penseelstreek’ te Arnhem.

De Penseelstreek

Inleveren kopij

2

Inleveren kopij uiterlijk 14 maart 2008. Verspreiding volgende wijkkrant: 11-16 april 2008. Het schema voor 2008 is op de website onder redactie te vinden. Aanleveren kopij bij voorkeur per e-mail, anders op cd-rom, op Bakenberseweg 206. Teksten graag in Word, digitale foto’s in een zo hoog mogelijke resolutie.

Van de redactie 2008. Een nieuw jaar. Een nieuwe redactie. Een nieuwe vormgeving van de Penseelstreek. Zoals u ziet is alles in beweging. Zo ook de redactie van de Penseelstreek. Rob Mooren verlaat de wijk en gaat bij de buren wonen. Tanja Algra verlaat zelfs de stad om een droom waar te maken. We hebben als redactie bijna 20 nummers in elkaar geknutseld en daar kijken we met plezier en trots op terug. Rob en Tanja: bedankt daarvoor! Maar er is inmiddels ook vervanging gevonden: Nannieke Swart en Leendert Combeé stellen zich aan u voor. En zoals u kunt zien is de vormgeving en de inhoud ook aangepast. Nieuwe mensen, nieuwe wensen: trainers en coaches die zich belangeloos inzetten voor een groepje sporters in de wijk, een column van Beuker, een kinderrubriek waar we nog een originele naam voor zoeken.

Prijsvraag Win een cadeaubon

Allemaal vernieuwingen waarop we u in dit nieuwe jaar trakteren. Maar gelukkig, er blijven ook wat rubrieken bij het oude zoals werkers in de wijk, buren van de wijk, het dagboek en bestuursmededelingen. Een belangrijke mededeling is de lancering van de website: www. penseelstreek.nl met actuele informatie over activiteiten in de wijk, oude nummers van de Penseelstreek en telefoonnummers van bestuurs- of andere leden. Maar ook de burgemeester van Arnhem, die van de Stichting Paulus in Beeld gebakjes krijgt, een interview met een dame die onze wijk géén speklappenbuurt vindt en het laatste nieuws over afkoppelen. En zo hobbelen we volledig verfrist een nieuw jaar in. Daar past maar één woord bij: Proost! 0Jan Fossen

Met dank aan de

ouders

van Teun

De winnaar van de vorige Penseelstreek is familie Kramer uit de Hobbemastraat. Zij hadden als enige het goede antwoord op de vraag waar de foto is genomen: ‘De foto is genomen vanuit de beukenheg van de Paulus Potterstraat 3 richting de van Heemstralaan en de Rembrandtlaan’. Helemaal goed, gefeliciteerd, jullie kunnen een wijnpakket ophalen bij Tax-wijn.

Bedenk een naam voor de kinderrubriek Dit keer vragen we, vooral aan de kinderen uit de wijk, om een leuke naam te bedenken voor de nieuwe kinderrubriek die jullie in dit nummer al aantreffen. Stuur je bedenksels naar de redactie van de Penseelstreek via redactie@ penseelstreek.nl en win een cadeaubon van € 10,-. In het aprilnummer zal de winnaar bekend worden gemaakt.


Van de redactie Nieuwe redactieleden stellen zich voor Nannieke Swart (43 jaar, gehuwd, twee kinderen, eigen bureau in web services)

Leendert Combée (40 jaar, gehuwd, twee kinderen, organisatieadviseur en momenteel voor ’n aantal jaar huisman). Na mijn studententijd (flat Presikhaaf) hebben we een tijdje in Scheveningen gewoond en nu al weer 8 jaar op de Mesdaglaan. Ik kende het “vakantiegevoel” al wel als je ArnhemNoord naderde, maar nu we een hond hebben, heb ik er nóg meer lol van dat je aan het eind van de straat het Gravinnenbos, Warnsborn of Mariëndaal in wandelt. Grappig genoeg kijk ik ook als redactielid van de Penseelstreek toch weer even met andere ogen naar de wijk, de activiteiten in de wijk en de verhalen van bijvoorbeeld de buurvrouw (zie verderop in de krant). De redactievergaderingen zijn trouwens bijna net zo gezellig als het jaarlijkse volleybaltoernooi en het Mesdaglaan straatfeest. Al ligt de lat c.q. het net tijdens de vergaderingen uiteraard hoger en drinken we iets minder wijn. PS: ik hoop dat we het de komende nummers heel druk krijgen met alle ingekomen berichten en tekeningen voor de kinderpagina.

We wonen bijna 12 jaar in deze wijk, eerst Mauvestraat , nu Bakenbergseweg. Het werk aan huis is goed te combineren met het moederschap. Daarnaast blijft er gelukkig ook nog genoeg tijd over voor leuke activiteiten in en rondom de wijk. Je kunt mij geregeld aantreffen gewapend met een tennisracket of hockeystick of zingend in het koor Confetti. Ook vind ik het fijn om actief betrokken te zijn op de school van mijn kinderen. Allemaal activiteiten binnen onze wijk. En dan nu redactielid en vormgeefster van deze krant. Erg leuk om met een enthousiaste club mensen een mooie en informatieve krant te maken voor onze actieve en fraaie wijk. Als redactielid ben ik blij met de komst van de nieuwe website. Ik denk dat de wijkkrant en de website van de Penseelstreek elkaar goed kunnen aanvullen. In het volgende nummer kunt u o.a. interviews met de makers van de website verwachten.

Gezocht voor de wijkkrant

Drieëneenhalf jaar geleden verhuisden mijn man en ik naar Arnhem. De buurt kenden wij al omdat mijn schoonmoeder hier al ruim dertig jaar woonde. Helaas werd ik geconfronteerd met een reorganisatie in mijn werkkring en was ik werkloos toen wij onze “start ”maakten in het Arnhemse. Via mijn buurvrouw kreeg ik de tip dat de wijkkrant iemand zocht voor de acquisitie van de Penseelstreek. Ik maakte graag gebruik van deze gelegenheid om de leegte te vullen en de wijk beter te leren kennen. Inmiddels heb ik al ruim twee jaar weer een nieuwe werkkring, maar vond het werken voor de wijkkrant ook erg leuk. Maar inmiddels gaat het werk toch meer tijd vragen en om de acquisitie voor de wijkkrant goed te kunnen blijven doen is de tijd die ik er nu aan kan besteden niet voldoende. Daarom……zoeken wij een nieuwe enthousiaste acquisiteur(se), die • Nieuwe adverteerders voor de Penseelstreek werft • Zorg draagt voor het continueren van de huidige adverteerders • Informatie verstrekt aan geïnteresseerde potentiële adverteerders

De Penseelstreek

Nieuwe acquisiteur(se)

Belangstelling? Wil je meer informatie? Bel na 18.00 uur naar Gerda Carbasius Weber 026-4465391 of mail: advertentie@penseelstreek.nl

3


Rubens Wonen Vloerbedekking-Raambekleding-Woonaccessoires Wij bieden nu de nieuwste collecties van 2008! Gerenommeerde topmerken in tapijt, laminaat, vinyl en marmoleum. Vakkundig en snel door onze specialisten gelegd! Tevens kunt u bij ons terecht voor raambekleding zoals overgordijnen, inbetween, vitrage en jaloeziën. U heeft de keuze uit 150 kleuren rol- en vouwgordijnen in verschillende kwaliteiten, lamellen en laminette, plissé en duette, paneelgordijnen, zelfs bekleding voor dakraamsystemen!

Flow Afscheidsbloemen Er is steeds meer behoefte om van de uitvaart een persoonlijk, bijzonder afscheid te maken. Bloemen kunnen de keuzes die u hierin maakt ondersteunen. Wij adviseren u over de mogelijkheden (indien gewenst bij u thuis) en maken afscheidsbloemen die bij de overledene en het afscheid passen.

Maak uw keuze uit de nieuwste collecties overgordijnen en inbetween van 2008. Tevens verkopen we de nieuwe lijn van Luxaflex! Kom eens langs, wij adviseren u vakkundig en met plezier. We laten u graag kennismaken met de nieuwste trends in woonstoffering en vloerbedekking. Wij garanderen u een passende en smaakvolle oplossing voor een scherpe prijs. Tot ziens!

Beethovenlaan 64 6815BM Arnhem tel: 026-4433577 www.rubenswonen.nl email: info@rubenswonen.nl

De Penseelstreek

WWW.POLMANAUTOS.NL

Een vertrouwd adres voor de in- en verkoop van personenauto’s, lichte bedrijfswagens, mpv’s, bestel- en terreinauto`s.

Ferdie Polman jr. Schelmseweg 3 6816 PA Arnhem tel: 026 4452463 e-mail: ferdie@polmanauto’s.nl

4

Barend Polman Johan de Wittlaan 3 6828 XB Arnhem tel: 026 3510949 e-mail: barend@polmanauto’s.nl

WWW.POLMANAUTOS.NL

Cecilia Scharringa Bosboomstraat 28 6813 KC Arnhem T 026 3709012 / M 06 25202523 cscharringa@afscheidsbloemen.nl www.afscheidsbloemen.nl


Van de bestuurstafel Spetterende site voor een nog betere communicatie De wijkkrant is een gewaardeerd en goed gelezen blad, maar de frequentie (4x per jaar) is een handicap bij een snelle informatievoorziening. Bij wijze van aanvulling op de wijkkrant zijn steeds meer wijken de elektronische snelweg opgegaan (zie o.a. de nieuwe website van de Burgemeesterswijk www.burgemeesterswijkarnhem.nl) en wij konden niet achterblijven. Een website is actueler en maakt bovendien wederzijdse communicatie mogelijk. We hebben Erik van Cuyk uit de Mauvestraat en Renée van Elshout van de Van Heemstralaan bereid gevonden hier energie in te steken en het resultaat is in één woord spetterend!!

Met de wijkkrant, de website en uw e-mailadres verwacht het bestuur de communicatie in de drie aangesloten wijken aanzienlijk te verbeteren. Laat u zich eens verrassen en kijk op de nieuwe site: www.penseelstreek.nl. Geef uw nieuwe informatie door via de mail: info@penseelstreek.nl . Het kan eventueel ook schriftelijk (maar dán natuurlijk niet te lang): Dick Tiemens, Breitnerstraat 68, 6813 HR tel. 026 4456223

De Penseelstreek

Hoogkamp * Sterrenberg * Gulden Bodem Arnhem

Aanvullende informatie

• Op initiatief van het bestuur van de Penseel- streek is er 6 december jl. overleg geweest met wethouder Barth van Eerten, Upward, SKAR, Kiekeboe en de directie van de Pieter Brueghel- school. Doel: de buitenschoolse opvang de komende jaren in onze wijken beter te faciliteren en uit te breiden • Na renovatie van het Shell-station aan de Baken- bergseweg kunnen ’actiegroepen’ op een publi catiebord bij de ingang van de winkel hun activiteiten bekend maken. Doel: een extra communicatiemiddel in de wijk. • Het Bestuur van de Penseelstreek subsidieert het beeldje van Paulus de Boskabouter en de her- inrichting van de speelplaats van het Palet aan de Witsenstraat (genoemde speelplaats blijft mede daardoor altijd open voor jeugd uit de wijk). 0Frans Schoenmakers, voorzitter tel: 06.50 56 07 24

De Penseelstreek

De site staat boordevol informatie en via het FORUM is er de mogelijkheid om als wijkbewoners onderling te communiceren. Vraag en aanbod ontmoeten elkaar op de wijkversie van ‘marktplaats.nl’. Dit medium biedt de wijk veel nieuwe mogelijkheden. Ruim bijvoorbeeld uw zolder eens op en biedt aan wat er overbodig is of vraag in uw eigen buurt naar een avondoppas voor uw kinderen. Een interessante activiteit of een leuk bericht dat u op de website van de Penseelstreek wilt zetten……laat het de webredactie weten. Het redactieteam onder leiding van Dick Tiemens zal uw tekst op de website zetten. Uiteraard kunnen mensen zonder computer een briefje sturen of gewoon even bellen. Tot slot willen we graag uw e-mail adres weten. Via het bestand aan mailadressen zijn wij dan in staat u op snelle wijze te informeren. Wij denken daarbij aan korte berichten over bijvoorbeeld de Koninginnedag en de St.Maarten-optocht, maar ook aan een uitvoering van het Interscholair Orkest in de Diaconessenkerk of een vergadering van de gemeente over Buitengewoon Beter Hoogkamp. Steeds meer mogelijkheden doemen op als je er over nadenkt, zoals activiteiten van de S.W.O.A. en waar er opeens criminelen in de wijk actief zijn met b.v. autodiefstal of inbraak.

5


Op zaterdag 17 november heeft burgemeester Pauline Krikke onder grote belangstelling de eerste Paulusgebakjes in ontvangst genomen.

De Penseelstreek

De Stichting Paulus in Beeld heeft zich ten doel gesteld een beeld van Paulus de Boskabouter te realiseren in het Gravinnenbos in Arnhem. Dit ter nagedachtenis van de op 29 november 2006 overleden geestelijk vader van Paulus, Jean Dulieu (ofwel Jan van Oort). Jean Dulieu heeft lang aan de Bakenbergseweg gewoond. Dagelijks liep hij meerdere keren met zijn hondje Balou naar het Gravinnenbos.

6

Pauline Krikke maakt met onder meer Jan Terlouw en Harry de Vries deel uit van het Comité van aanbeveling. De eerste doos met gebakjes werd aan de burgemeester overhandigd

door het jongste lid van het Comité van aanbeveling, Saartje Meppelink (6 jaar). De voorzitter van de Stichting Paulus in Beeld, Margreet van Gastel, vertelde de aanwezigen over het initiatief en het te realiseren beeld. Tevens las zij voor uit het werk van Jean Dulieu.

eerste opzet van het bronzen beeld van Paulus de Boskabouter

Burgemeester Krikke, Paulus en 1.200 gebakjes

Veel burgers en bedrijven uit Arnhem hebben reeds een donatie gestort. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Rabo Stimuleringsfonds en de gemeente steunen het initiatief met een stevige bijdrage. Toch zijn we er niet. Vandaar dat we blij waren met het initiatief van bakkerij Reijnen om speciale Paulus-gebakjes te maken. Na één week bleken er al ruim 1.200 gebakjes te zijn verkocht! Een succes dat naar meer smaakt. 0René Westra N.B. Donaties zijn nog steeds zeer welkom op Rabo-reknr. 1324.60.742. Zie voor meer info ook de website: www.paulusinbeeld.nl


De thema- en inloopochtenden voor ouderen hebben een vaste plek gekregen in de wijk en zullen ook in 2008 gecontinueerd worden. Om u nog even in herinnering te brengen: elke tweede dinsdagmorgen van de maand is er een themaochtend en elke vierde dinsdagmorgen van de maand een inloopochtend. Beide ochtenden vinden plaats in De Bakermat, hoek van Nispenstraat/ Izaac Evertslaan en beginnen om 10.15 uur. Voor de komende maanden kunnen wij het volgende programma aanbieden: 8 januari: Veiligheid in de wijk door onze wijkagent Emiel Elbertsen 22 januari Inloopochtend 12 februari: Voeding en gezondheid 26 februari: Inloopochtend 11 maart Morele en juridische dilemma’s rond euthanasie door de heer F. Boerwinkel 25 maart Inloopochtend 8 april Nieuwe vormen van spiritualiteit door de heer Santing 15 april Inloopochtend Voor informatie of hulp bij vervoer kunt u bellen naar: Fred en Lidy Boessenkool tel. 4421739 Lineke Brinkman tel. 3640376 Carolien de Zeeuw tel. 4421861

Column

steken (1)

Penseel Viezeriken

In onze wijken staat toch gemiddeld een Volvo V 65,5 voor de deur. Gezellig op pad, is deze goed gevuld met crosscountry-achtige types. We zeggen elkaar vrolijk en oprecht goedendag (“haaiiii”) en waarschuwen elkaar voor de belangrijkste binnenwijkse gevaren (“let op…. bal over!”). Als we nog drie gezellige blauwedruifbolletjes over hebben, planten we die natúúrlijk in ons aller openbaar groen; zo trots, zo keurig, zo respectvol…. … en als we ’n hond hebben laten we die natuurlijk ook gewoon overal schijten. Nu is het niet mijn hobby om de boel in de gaten te houden, maar we hebben een links/christelijk kabinet, wat inhoudt dat de meerderheid van u het heerlijk vindt dat er over de schouder wordt meegekeken. In dit geval niet tot achter de voordeur (de Rouvoetnorm) maar vanachter de voordeur. Wat dan opvalt: de meeste poep valt na 22.00 uur. Ik geloof de mensen niet meer die zeggen dat ze zakjes bij zich hebben om de fecaliën in mee te nemen; eerst zien dan geloven! Na drie volle (kinder)zolen per dag wantrouw je zelfs je beste vrienden. Uitleg is waarschijnlijk overbodig, want de gemiddelde hondenbezitter in onze wijk is jurist en anders de buurvrouw wel, maar het staat echt in de gemeentelijke verordening: hondenpoep moet je opruimen. Behalve op de hondenuitlaatplaatsen. Voor de duidelijkheid: dat zijn niet de plekken waarvan je als burger denkt ‘dit is een prima plaats om m’n hond eens uit te laten’, maar dat heeft ons gemeentebestuur al voor u bepaald (toch dapper zo’n besluit zonder preferendum). De reacties tijdens enkele heterdaadjes maakten van míj bijna het grootste binnenwijkse gevaar. “Ik betaal toch hondenbelasting”. Maar ik rijd op basis van mijn motorrijtuigenbelasting toch ook niet door de rozenperken?! “Iedereen laat de poep liggen”. Het is echt waar, probeer het zelf. Spreek die viezeriken er op aan en dit zijn de reacties. Ik heb toch de hoop dat je dit niet drie keer als excuus durft te gebruiken dus….. Ik stel voor dat we de bazen en bazinnen vanaf vandaag heel even de tijd geven om zak of schep voor de dag te halen en zodra ze aanstalten maken om zonder dat alles -al dan niet met een fout excuus- weg te benen, laten we onze crosscountry-emoties de vrije loop!!! L.C. BEUKer

De Penseelstreek

Thema- en inloopochtenden voor ouderen

Reageren op deze column? redactie@penseelstreek.nl o.v.v. BEUKer

7


Fundamentele gezondheid (h)erkennen: Workshops en 8 weekse aandacht Training: Mindfulness, in de maalstroom van het leven Mindful Eten NU www.:akkeraandachttraining.nl / akker@tiscali.nl / 06-51063216

PEDICOR

C Diabetische voetverzorging C Voetref lexzonetherapie C Verpleegkundige

Tooropstraat 31 • 6813 KS Arnhem• Tel. 026 - 445 89 16

Holistische massage therapie praktijk voor aandacht en bewustwording. Massage met het accent op bewust voelen en leren luisteren naar lichaam en geest.

Massagevormen klassieke massage * voetreflexmassage * energetische massage bindweefselmassage * chakramassage * stoelmassage

De Penseelstreek

Irene Hendriks, Mesdaglaan 55, 6813GM Arnhem, 026-4455537/06-12727780 www.eigenwijslijf.nl

Garage cranevelt • • • • •

onderhoud en reparatie van alle merken auto’s laswerk grote en kleine beurten rep. van schade-auto’s apk

eduard van beinumlaan 2 6815 gd arnhem

8

tel 026 - 4458214/4425103 fax 026-3702568

voor meer informatie kijk op: www.nordicwalking-sonsbeek.nl of bel: 026 - 351 87 50


Met voeten en fietsen naar school met Basisschool ‘t Panorama Naast de campagne “De scholen zijn weer begonnen”, houdt Veilig Verkeer Nederland de jaarlijkse actiedag “Op voeten en fietsen naar school”. Op donderdag 20 september heeft basisschool ’t Panorama aandacht besteed aan deze actie. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is zelf te voet of te fiets naar school gaan een belangrijke leer- en verkeerservaring. Helaas is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan gestegen van 6 naar 8,5 jaar. Oorzaken zijn onder andere het toegenomen verkeer en de onveilige fiets- en looproutes van en naar school.

Een stukje uit de verkeersles van Marieke, Anique en Isabel. Een driehoekig bord met de punt naar beneden. Wat voor een verkeersbord is dit? Timo weet het antwoord: ,,Dat is eigenlijk een bord waar je moet oppassen”. ,,Waar moet je dan voor oppassen?” vraagt Anique. ,,Eigenlijk is het dat de andere weg voorrang heeft”. Een actiedag heeft effect! In 2005 deden zo’n 80.000 kinderen mee. In 2006 waren het er ruim 160.000! Een verdubbeling. Hoeveel waren het er dit jaar? In de regio Oost waren dat 156 scholen.

De onderbouw heeft op de actiedag aandacht besteed aan de fiets en de verkeersknelpunten in onze wijk. Waar zijn volgens de kinderen de onveilige verkeerssituaties in de wijk? Eva, Tristan en Patrick vinden de Jacob Marislaan gevaarlijk bij de kruispunten en de auto’s rijden daar te hard. Steve durft niet alleen bij de stoplichten van de Amsterdamseweg over te steken. De auto’s rijden te hard en zij rijden wel eens door rood. Carlijn, Yoran en Wouter vinden het gevaarlijk bij de Jozef Israëlslaan en Camiel is daar zelfs aangereden toen hij van een vriendje kwam. Maartje en Sanne zeggen dat er veel verkeer is op de Bakenbergseweg en de Schelmseweg. “Op de Bakenbergseweg zijn helemaal geen zebra’s en bij de stoplichten van de Schelmseweg moet je heel lang wachten voordat je mag oversteken.” Bij ‘t Palet moet je niet ‘s middags om drie uur zijn, vindt Merijn. Het is daar dan heel gevaarlijk door de busjes, taxi’s en auto’s die kinderen van ‘t Palet op halen.

Iris en Fenna 5/6A: Vorige week zijn we met het thema verkeer bezig geweest. Welke verkeersborden zijn er? Welke vorm hebben ze en wat houdt dat dan in? Zoals u misschien al wel gehoord hebt, vonden ze dit ook wel lekker om te doen. Een verslag van Siebe: In het begin van de week hebben wij het gehad over de verschillende soorten borden. Je hebt “pasop” borden en verbodsborden. Juf Kristel had ze op het bord getekend. Wij hebben ook borden geschilderd. Je mocht zelf weten wat voor soort bord. Ik heb een bord gemaakt met: “Pas op voor vallende stenen”. Op donderdag hebben we van eierkoeken, zwarte en rode dropveters, glazuur en eetstiften een verkeersbord gemaakt. Ik heb hem bewaard en ’s avonds opgegeten. Sommige kinderen vonden hem er zo lekker uit zien dat ze hem meteen opaten. Ik vond het heel leuk en ik wil het nog weleens doen. Namens ‘t Panorama Annette de Ruig, leerkracht Peter-Paul Lücker, Verkeersouder

De Penseelstreek

De bovenbouw heeft voor de kleuterbouw een fietsparcours uitgezet. Bijna iedereen was die dag op de fiets!

9


De wijk Hoogkamp is één van de wijken waar het project Buiten Gewoon Beter (BGB) wordt uitgevoerd. Het opknappen van de openbare ruimte wordt ook nog eens gecombineerd met het aanpakken van de riolering . Dat betekent dat de meeste straten een volledige reconstructie krijgen. Het maken van de plannen en de voorbereiding van dit omvangrijke project loopt tot het najaar van 2008; waarschijnlijk zal pas in november 2008 de eerste schop de grond in gaan.

BGB Hoogkamp verder voorbereid Van de gemeente Arnhem De wijkbrede inloopavond van 28 november vorig jaar in de Diaconessenkerk was erg druk bezocht. Daar kon u de bijna definitieve plannen bekijken, in veel gevallen op luchtfoto’s met de ingetekende nieuwe situatie. De voorstellen en suggesties uit de wijk waren daarin meegenomen, voor zover deze in te passen waren. Op dit moment zijn we de puntjes op de “i” aan het zetten. De Diaconessenkerk leende zich uitstekend voor de presentatie van de tekeningen van BGB Hoogkamp.

Er waren ook wanden met een toelichting op de mogelijke Plussen voor de wijk. Er hingen onder meer foto’s met voorbeelden van de mogelijke kunst in de wijk. Ook hing het uitgewerkte groenontwerp aan de presentatiewanden.

René Kosters, straks uitvoerder tijdens de werkzaamheden in de wijk, geeft tekst en uitleg bij de plannen.

De Plussen kiezen

De Penseelstreek

Er is € 100.000 beschikbaar om extra dingen (Plussen) in de wijk te kunnen doen. Hiervoor hebben veel mensen ideeën aangeleverd.

10

Tijdens de inloopavond op 28 november kon u de door de Pluswerkgroep voorgeselecteerde ideeën bekijken en uw voorkeursvolgorde aangeven. Dat hebben veel mensen gedaan, tijdens en ook nog na de avond door het formulier op te sturen.

Volgorde Plussen

De meeste stemmen gingen naar meer groot groen en bomen, op nummer 2 is geëindigd het Witsenveld, op 3 de straatnaambordjes, op 4 de klok aan de Bakenbergseweg, op 5 de speelplek Joris van de Haagenlaan, op 6 kunst in de wijk en op 7 tot slot de 52e breedtegraad. Nummers 1 t/m 6 worden uitgevoerd, be-


halve de straatnaambordjes in oude stijl. Omdat de bordjes aan de huidige reflectie-eisen moeten voldoen (zichtbaar, leesbaar, vindbaar, etc.) is dat technisch erg lastig uit te voeren. Bovendien streeft de gemeente naar uniformiteit in heel Arnhem. Bij de bordjes kan wel een ondertekst met een toelichting op de naam. Er is budget voor alle drie verbeteringen op het Witsenveld en voor 1 kunstwerk, dat komt op de locatie Mesdaglaan/Bakenbergseweg, die de meeste stemmen kreeg. Bij nummer 5 (Joris van de Haagenlaan) wordt de plek ingericht tot een volwaardige speelplek, de optie die ook de meeste stemmen kreeg. Een toelichting op de Plussen staat binnenkort op internet. Ook ontvangen de bewoners van de Hoogkamp nog een brief hierover.

Nog even de plusplekken die worden aangepakt op een rijtje (op grond van aantal voorkeursstemmen): 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Meer groot groen en bomen in de wijk Witsenveld: speelpad, brede zittrap, 240V-aansluiting Straatnaambordjes; geen nieuwe bordjes in oude stijl, maar eventueel wel ondertekst met toelichting op de naam Klok Bakenbergseweg Volwaardige speelplek Joris van de Haagenlaan Kunst in de wijk: locatie Mesdaglaan/ Bakenbergseweg

Informatie over BGB Hoogkamp vindt u de komende jaren op www.arnhem.nl, onder projecten/Buiten Gewoon Beter. Vragen en opmerkingen kunt u mailen naar bgbhoogkamp@arnhem.nl. Voor problemen die snel verholpen moeten worden, kunt u altijd bellen naar 0900-1809 (toets 1). 0Klaas Spits projectleider BGB Hoogkamp Druk bezig met het invullen van de formulieren.

Eigen rioolaansluiting?

Wat zijn de kosten?

De vergunning voor een rioolaansluiting kost â‚Ź 344,per aanvraag. Er kunnen meerdere adressen per aanvraag zijn, met een maximum van vier adressen. Deze kosten zijn inclusief de controle door de gemeente, maar exclusief de technische kosten. De technische kosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden voor het maken van een aansluiting vanaf het hoofdriool tot aan de erfgrens.

De technische kosten voor de Hoogkamp zijn geraamd op â‚Ź 300,- inclusief BTW. De werkzaamheden op eigen terrein zijn voor rekening van de eigenaar. Hoe nu te handelen? Wilt u een eigen aansluiting, dan dient u allereerst een vergunning aan te vragen. Dit kan op twee manieren: 1. Formulier downloaden op www.arnhem.nl; 2. Formulier afhalen bij het loket bouw-, woon- en leefomgeving, aan de Eusebiusbuitensingel 49 te Arnhem. Uw aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente Arnhem. Wanneer uw aanvraag goedgekeurd wordt, neemt de gemeente contact met u op als uw huisaansluiting gerealiseerd gaat worden.

De Penseelstreek

Veel woningen in de Hoogkamp hebben een gezamenlijke afvoerbuis voor vuil- en/of regenwater uit de woning. Via deze gezamenlijke afvoerbuis komt het water dan in de gemeentelijke riolering terecht. Het aanleggen van een rioolaansluiting (huisaansluiting), is over het algemeen erg duur. Nu de gemeente toch in de wijk aan het werk gaat en de straten open gemaakt moeten worden, is het mogelijk om mee te liften. Als u het idee heeft om ooit eens een eigen rioolaansluiting aan te leggen (in plaats van de afvoer via de verzamelleiding van het huizenblok), dan kunt u dat het beste nu doen. U bespaart dan op de kosten.

0Klaas Spits projectleider BGB Hoogkamp

11


Schoonheidssalon

Carmen

Van Ruisdaelstraat 35, 6814 KV Arnhem, tel. 026 - 442 22 25

Specialisaties Diverse gezichts- en lichaamsbehandelingen Kuurbehandelingen: hydrolifting, minilift, speciale bindweefselmassage fruitzuurbehandeling, algo-maskers, acne-behandeling

De Penseelstreek

12

Elektrisch ontharen Verwijdering fibromen Camouflage Couperose-behandeling Make-up

CARMEN SCHOONHEIDSSALON

C oiffures

GERRIE BLIKKENDAAL

Dames- en Herenkapsalon Van Toulon van der Koogweg 4 6862 EC Oosterbeek Tel/fax 026 - 333 38 21

G

B

Wim ten Westeneind Belastingadvies- en Administratiekantoor

Voor o.a.: • aangifte inkomstenbelasting • advies belastingplan Cattepoelseweg 279 6815 CD Arnhem T (026) 442 67 06 E wim.ten.westeneind@planet.nl


Afkoppelen is succes In oktober is de eerste boring in de Mauvestraat geplaatst. In totaal zullen 22 huishoudens in de Hoogkamp een infiltratiebuis in de voortuin krijgen. Als proefproject is er voor gekozen één standaardvoorziening aan te bieden aan bewoners in de Mauvestraat. Hiervoor hoeft alleen een deelnameformulier ondertekend te worden. In ruil voor een handtekening worden de huizen aan de voorkant afgekoppeld van het riool. Simpel en doeltreffend, zo blijkt. Aan de voorkant van de huizen in de Mauvestraat wordt de regenpijp aangesloten op een verticale infiltratiebuis. Om deze buis in de grond te krijgen wordt een kleine graafmachine gebruikt (foto). Vaak kan deze buis in een oprit worden aangebracht. Op die manier is er uiteindelijk niets meer van te zien en wordt er toch een bijdrage geleverd aan het milieu.

Zo kunt u gezamenlijk en geheel kosteloos een bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu. Wilt u ook meedoen aan een straatproject afkoppelen? Dat kan! Voorwaarde is dat minimaal één derde van de bewoners uit de straat meedoet. Benader gezamenlijk de medewerkers van het Waterservicepunt en zij gaan op zoek naar de beste techniek voor uw straat. Individueel afkoppelen blijft ook mogelijk. U kunt dus nog steeds zelf een aannemer benaderen en geheel naar eigen idee uw woning afkoppelen. Uit kostenonderzoek blijken ook deze deelnemers vaak binnen het beschikbaar subsidiebedrag te blijven. De wijze van afkoppelen is dan vaak eenvoudig, maar even veilig. De subsidieregeling is tot in 2008 verlengd.

Foto: Met een kleine graafmachine wordt een boring uitgevoerd voor het plaatsen van de infiltratiebuis

Bij de nieuwe projectmatige aanpak in de Mauvestraat doen drie keer zoveel bewoners mee als bij een individuele benadering. De gezamenlijke keuze voor één infiltratietechniek zorgt er voor dat de kostprijs binnen subsidiefinanciering blijft.

Meer informatie: 026-4456959 www.schoonwaterhoujehelder.nl waterservicepunt@arnhem.nl

Medewerkers van het Waterservicepunt komen gratis en vrijblijvend bij u langs voor het geven van advies. 0Eefke Lievaart Assistent Projectleider Waterservicepunt Arnhem

Adverteren in deze wijkkrant?

Formaat

Afmetingen br x h (in mm)

Eenmalig

Heel jaar (4 nrs)

1/2 liggend

176 x 133,7

€ 110,-

€ 350,-

1/4 liggend

176 x 65,1

€ 60,-

€ 200,-

1/4 staand

86,2 x 133,7

€ 60,-

€ 200,-

1/8 liggend

86,2 x 65,1

€ 40,-

€ 115,-

1/16 liggend

86,2 x 30,75

€ 22,-

€ 60,-

De Penseelstreek

Dat kan! Neem voor meer informatie contact op met Gerda Carbasius Weber, 026 - 4465391.

13


Theo Hegeman Arnhem Salvatorplein/Bakenbergseweg

FITPLAN:

- - - - -

training gericht op conditieverbetering training met een individueel programma training onder deskundige begeleiding training in een groep of individueel training binnen en/of buiten

Z. Tel. 026 - 32 111 77 N. Tel. 026 - 44 33 876

Ook sportief wandelen, physio-training en cursus hardlooptraining, aqua-jogging en ski-fit is mogelijk. Cursus Obesitas onder begeleiding van een arts en een diëtiste.

De Penseelstreek

Sportcentrum Groot Klimmendaal Heijenoordseweg 5 6813 GG Arnhem Tel. 026 - 325 62 92 sportcentrum@grootklimmendaal.nl www.grootklimmendaal.nl

14

SCHOONHEIDSSALON Van Lawick van Pabsstraat 116 Tel: 026 - 44 53 061

SCHILDERSBEDRIJF

• Onderhoud BOUWK. ONDERHOUD • Nieuwbouw • Renovatie Postbus 2050 • Betonreparatie 6802 CB Arnhem • Isolerende beglazing Tel 026 - 44 325 50 • Plafond- en wandafwerking Fax 026 - 44 585 58 • Gevelreiniging • Plaatsen ramen en deuren • Politie keurmerk hang- en sluitwerk • Kozijn renovatie


Sporters in de wijk Nieuwe rubriek

De redactie van wijkkrant de Penseelstreek wil deze mensen de komende afleveringen “in het zonnetje” zetten. En als u uzelf of de overbuurvrouw voor deze rubriek in aanmerking wilt laten komen, laat het ons even weten! In dit nummer wordt het spits afgebeten door Bouke Bergwerff, sensei van Ashihara Karate Arnhem.

Vertel eens wat over jezelf. Wat doe je bijvoorbeeld in het dagelijkse leven? In het dagelijkse leven ben ik werkzaam bij de gemeente Arnhem als Invorderingsambtenaar. Mijn hobby’s zijn karate, voetbal (kijken), film en natuurlijk mijn zoontje en mijn vrouw. Waarom heb je destijds voor deze sport gekozen? Ik had altijd al interesse in vechtsporten. Na boxen en kickboxen kwam ik in aanraking met full-contact karate. Eerst kyokushin karate en later Ashihara karate. Wat mij hierbij aanspreekt is de discipline, de nadruk op zelfverdediging en het samen trainen. Ook het feit dat je bij deze karatestijl elke training weer tot het uiterste moet gaan spreekt mij aan. Samen met de meditatie aan het begin en einde van iedere les, geeft dat zowel lichamelijk als geestelijk een voldaan gevoel.

Wat motiveert jou om anderen in deze tak van sport te onderwijzen? Toen ik les kreeg vond ik het al leuk om anderen iets te leren. Nadat ik zelf geen wedstrijden meer deed ben ik eigenlijk gelijk gaan lesgeven. Niet dat ik al uitgeleerd ben, maar gewoon omdat ik het leuk vind. Hoe ben je hier in de wijk verzeild geraakt? We hebben een aantal beschikbare zalen bekeken en de Witsenstraat was één van de mooiste. Goed bereikbaar en in een mooie wijk. Alle kinderen en 70 % van de volwassenen komen nu zelfs uit de buurt ! Waar en wanneer geef je les? Dinsdagavond van 20.30 u tot 22.00 u de volwassenen en vrijdagmiddag van 17.00 u tot 18.30 u de kinderen. Eerst de groep van 6 t/m 9 jr. en daarna van 9 t/m 12 jr. De lessen worden gegeven in de gymzaal aan de Witsenstraat. Heeft het voor- en/of nadelen om hier les te geven? We zitten natuurlijk wel in het Noorden van Arnhem wat tot gevolg heeft dat bijna iedereen ook uit de buurt komt. Zelf woon ik in Zuid. Mensen uit Zuid of het centrum zul je niet zo gauw krijgen. Al zijn er in het centrum en Zuid al genoeg karatescholen. Eigenlijk ben ik heel tevreden met de locatie. Een echt nadeel kan ik dan ook niet bedenken. We hebben voldoende leden om een leuke karateschool te runnen en daar gaat het om!! Als je zoiets als een karateschool begint moet je je wel realiseren dat mensen op je rekenen en dat je ook de verantwoording neemt om elke les er te staan ! Herinner je een grappige anekdote over één van je lessen? Vechtsport brengt vaak regels en discipline met zich mee. Dit hoort nu eenmaal bij onze sport. Nieuwe leden zie ik soms wel eens verbaasd kijken als ze moeten opdrukken, omdat ze bijvoorbeeld te laat binnenkomen of niet opletten bij een oefening… Ze kunnen dan echt zo kijken van “moet ik dat echt ??” Ja, inderdaad, dat moet je echt, ook al ben je de Koningin!! ha, ha … Als mensen meer informatie over jouw sport willen weten, waar kunnen ze dan terecht? Wij zijn nog bezig met een Internetsite. Verder kunnen ze mij natuurlijk bellen op mijn mobiel: 06- 29 383 978. Of gewoon komen kijken bij de lessen. Je kunt zo de zaal inkijken via de glazenwand die over de volle lengte loopt, en anders kom je natuurlijk binnen kijken ! 0Peter Arnold

De Penseelstreek

Onze wijk kent veel fanatieke sporters. Hockey, tennis, karate, voetbal en noem maar op wordt enthousiast bedreven. Maar wie zijn toch die trainers/ coaches/leraren, die pro deo of tegen geringe vergoeding onze wijkbewoners gezond bezighouden? En vooral, wat motiveert hen om bij weer en wind steeds weer paraat te staan?

15


repro reprografische dienstverleners

- posters - flyers - bouwtekeningen - kaarten - rapporten - leaflets - cd’s en dvd’s

...... altijd in de buurt

026 3683211

De Penseelstreek

Arnhemsestraatweg 358, Velp

16

Riekje Groothedde Bloembindster gespecialiseerd in grafbloemen

Uitvaartverzorging J. MIJNHART voor het verzorgen van begrafenissen en crematies

sedert 1911

Vooruit regelen, geheel naar eigen wens; ook dit kunt u met ons bespreken en vastleggen.

Meer informatie op www.grafbloemen.nl Jozef Israëlslaan 27, 6813 JA Arnhem Tel. 026 - 44 20 221 / 06 464 27 287

Hoofdkantoor Reuvensweg 2 6861 XJ Oosterbeek tel. (026) 333 30 29 fax (026) 334 00 08

Rouwcentra Oosterbeek Arnhem Wageningen Heteren

e-mail: info@uitvaartverzorgingmijnhart.nl internet: www.uitvaartverzorgingmijnhart.nl


Interview met een wijkbewoner Géén speklappenbuurt

Toen Mevrouw Schulz is met haar man en dochter in 1962 in de Mesdaglaan komen wonen. Er reed toen nog een bus door de laan en er waren nog veel winkeltjes waar men elkaar ontmoette (bakker, slager, huishoudelijke artikelen/loodgieter, sigarenwinkel, kruidenierswinkel en een groenteboer). Melkboer Martin met stijf been kwam nog aan de deur. “Bij de notaris hebben we tijdens de aankoop plechtig beloofd dat we geen lijken in de tuin zouden begraven en geen friettent of hoerentent zouden beginnen. In dat opzicht hebben we ons keurig gedragen”. Het straatbeeld bestond uit enkele autootjes (vooral Volkswagen Kevers en enkele kleine Renaultjes). De beuken zijn net na de oorlog geplant en waren dus nog redelijk klein. De stoep werd door de omwonenden zelf geveegd en de gemeente verzorgde met meer precisie dan nu het gras. De voortuintjes in de straat lagen er keurig bij, “het lijkt nu wel eens soep!”. In de stad zeiden ze: “op de Hoogkamp is iedere gulden een rang”. Als je een paar centen meer verdiende leverde dat bij sommige anderen status op. Op de directe buren na noemde je iedereen bij de achternaam. Je kende elkaar niet goed … “de roddels waren op weinig feiten gebaseerd”.

Het was bepaald geen speklappenbuurt. “Voor gemoedelijkheid moest je naar de volksbuurten zoals Klarendal en zo; gezellig met de stoel voor het huis.” De mensen in de buurt werkten volgens mevrouw Schulz onder andere bij de KEMA, PGEM en de bank. De Mesdaglaangezinnen bestonden rond 1960 ruwweg uit ouders van ca. 40 jaar met kinderen in de puberleeftijd. “Met een dochter van 15 in huis hingen hier regelmatig jongens om het huis waarvan één met brommer. Ons kolenschuurtje iets verder van ons huis werd door ons niet gebruikt maar heeft dienst gedaan als opslagplaats voor oud papier (daar verdiende de jeugd nog een paar centen mee) later als brommerwerkplaats en weer later als “scharrelhok” voor de eerste jeugdliefdes. Eén van de buurmannen was bang dat er een wapenarsenaal gevestigd zou kunnen worden.” Voor de oorlog waren de huizen op de Hoogkamp minder in trek dan nu. Aannemer Kleinedorst (?) liet zijn zonen kijken of er geïnteresseerden rondliepen in de wijk en die werden dan gepaaid door de stoffering bij de aankoop cadeau te doen. De geringe belangstelling had vooral te maken met de bereikbaarheid. Er reed nog geen bus en men had lang niet altijd een auto. En ook toen lag de wijk al hoog!

Nu “Het is nu allemaal veel amicaler. Jullie zien elkaar op verjaardagen. Dat was vroeger niet zo.” Op het muurtje voor het huis koffie drinken is ook een in het oog springend nieuwerwets verschijnsel; “maar Leendert, jouw ouwe lui gingen toch ook niet op een muurtje koffie drinken?”. Ook zo modern was de verjaardag waar mevrouw Schulz laatst was. “Daar waren gewoon ’s ochtendsook ‘n paar kerels. Dat was vroeger ondenkbaar, toen werkten de mannen op de Hoogkamp nog!!”. 0Leendert Combée

De Penseelstreek

In een hoekhuis aan de Mesdaglaan woont de dame (86 jaar) die me meer wil vertellen over de verschillen in de straat ten opzichte van circa 40 jaar geleden. Hoe zag het er uit, welke auto’s stonden er in de straat en vooral wie woonden er, waar werkten ze? De woonkamer waarin ik zit bestaat uit een combinatie van stijlen die bij elkaar wordt gehouden door een kamerbreed tapijt. Een van de weinige huizen op de Hoogkamp waar de hoge pool nog geen plaats heeft gemaakt voor geolied eiken. Mevrouw Schulz geeft aan dat hoe ouder je wordt hoe meer het gemak vóór de esthetiek gaat. Zo wordt een designbank afgewisseld met een elektrische fauteuil “een lillek ding, ‘n monster” maar die wel erg lekker zit. Maar mevrouw Schulz heeft het goed voor elkaar, ze woont nog op zichzelf en weet ik uit ervaring, vertelt leuk en klaagt niet. Dat maakt een bezoek aangenaam. “Ik ben geen type die wacht tot de anderen wat zeggen…..ik praat nogal veel”.

17


Service Apotheek Sonsbeek

Wijnkoperij Henri Bloem Uw partner in gezondheid Wist u dat u vrij bent om uw eigen apotheek te kiezen? Wij staan voor: • Persoonlijke aandacht • Goede informatie • Snelle en uitstekende service • Gratis bezorgservice • Unieke samenwerking met thuiszorg, kraamzorg, diëtiste, pedicure en schoonheidsspecialiste. Allen aanwezig in de apotheek.

Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem Tel.: 026 – 4455220 E-mail: arnhem@henribloem.nl Zie voor aanbiedingen: www.henribloem.nl

Service Apotheek Sonsbeek levert het complete assortiment aan geneesmiddelen en aanverwante artikelen. Ook op zaterdag geopend. Schrijf u nu in en ontvang een gratis attentie! www.serviceapotheeksonsbeek.nl Amsterdamsweg 25, naast Super de Boer Tel: 026 44 60 860

Onafhankelijk erkend a.p.k. keuringstation kornmann

De Penseelstreek

personen auto ’ s / bestel / campers benzine / diesel

18

Eduard van beinumlaan 2 6815 GD Arnhem tel. 026 442 51 03 Fax 026 370 25 68 Openingstijden: ma. t/m vr. 8.00-17.30 uur


Zondag 9 maart: Hardlopen in Warnsborn De Warnsborn cross is een hardloopwedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door loopgroep Arnhemia, in nauwe samenwerking met stichting het Geldersch Landschap. Het is een heel speciale wedstrijd, over een route uitgezet in het prachtige Warnsborn. U kunt één, twee of drie ronden lopen met als afstand 5,5, 11 of 16,5 km. Voorafgaand aan deze wedstrijd is er een jeugdloop van 1200 m over een alternatief parcours.

*) Berekening van de tijd per straat op basis van: 1) Factor 0.9 voor tijden gelopen door dames. 2) Factor 4 voor de jeugdloop, factor 3,3 voor 5,5km- tijd en factor 1,58 voor de 11km-tijd 3) Factor 0.985 voor elk jaar boven 40 jaar 4) Factor wortel uit de leeftijd voor kinderen jonger dan 12 jaar

De Penseelstreek mag voor het derde achtereenvolgende jaar binnen de Warnsborncross een “3-buurtenrun” starten. Bedoeling daarvan is dat de vele hardlopende Hoogkampers, Gulden Bodemers en Sterrenbergers rennen om de gouden schoen voor de snelste straat in onze wijk. Het gaat daarbij om de totaaltijd van de drie tijd-snelsten.*) Als u zich tijdig opgeeft slaat u drie vliegen in één klap: 1) u staat niet in de rij voor opgave 2) u krijgt het startnummer thuis 3) deelname voor Penseelstrekers is gratis De start van de loop is aan de rand van de heide achter ‘t Pannekoekhuis Schaarsbergen. Details over de exacte startplek en –tijd (vanaf 10:30) volgen nog. Vanwege het beschermde natuurkarakter is het aantal deelnemers gelimiteerd. Bent u geïnteresseerd, lever dan de inschrijfkaart in bij: Dinant Wansink (Mesdaglaan 42) of vul dan het formulier in dat te vinden is op www.penseelstreek.nl. Hoe vaak de factor 0,985 voor ons scheidend redactielid?

Adres: ........................................................................................

O Vrouw O Man Leeftijd: ..... jaar

De Penseelstreek

Naam: ......................................................................................

O Jeugdloop O 5,5 km O 11 km O 16,5 km 19


Een ander concert Zondag 4 november trad het Arnhems Interscholair Orkest op in de Diaconessenkerk. De happening werd mede mogelijk gemaakt door de wijkverenigingen van de Penseelstreek en de Burgemeesterswijk. Er was in de programmering speciaal aan de kinderen gedacht en die konden dan ook gratis naar binnen. Dat het een ander concert zou worden was ook al te merken aan de promotie en de kaartverkoop, allemaal in handen van de jeugdige leden van het orkest. De zaal was tot aan de nok (balkon) gevuld op deze zondagmiddag. Een uitvoering van Peter en de Wolf vormde de hoofdmoot; het orkest begeleidde in dit stuk van Prokofjev het verhaal vertelt door Rens. In het spannende sprookje worden de acteurs allemaal vertolkt door instrumenten. Ik heb genoten van de pauken, de fluiten, de violen en de goede deun. Lijkt me niet gemakkelijk om na al die onderbrekingen van de verteller de swing er weer meteen in te krijgen. Dat lukte dit orkest en deze dirigent dus prima. De vertaallijn pakte de kinderen figuurlijk, maar ook letterlijk. Dat laatste omdat een van de bezoekertjes door de verteller werd aangespoord om mee te helpen de wolf (de booswicht) weg te dragen.

De Penseelstreek

Na Peter en de Wolf was het tijd voor ander klassiek werk met tussendoor nog een gezellige koffiepauze. Aan de Unvollendete van Schubert werd een mooie punt gedraaid en de muzikanten vertelden ook een mooi verhaal over Nabucco (van Verdi). Voor de meeste kinderen was het moment waarop de concentratie nog op de melodie kon worden gehouden toen al eventjes verstreken. De tango bracht nog een aantal kleintjes aan het dansen. Zo kreeg het concert het swingende karakter dat het AIO ons had beloofd. Na het derde achtereenvolgende jaar van optreden in onze wijk, kunnen we van een klassieker spreken. BRAVO! 0Dinant Wansink

20

Kunst op handen gedragen Sonsbeek 2008 In 2008 vindt de 10e Sonsbeek-tentoonstelling plaats in Sonsbeek park: van 15 juni tot 21 september, onder de titel ‘Grandeur’. Dit wordt een unieke tentoonstelling. Bij de opening en de sluiting zullen de inwoners van Arnhem in een feestelijke Processie de beelden van de diverse kunstenaars door de straten van de stad dragen. Een processie is een krachtig middel om een gemeenschappelijke belevenis op te roepen waarbij mensen zich met elkaar verbonden voelen. Iedere samenleving kent wel een of andere vorm van processie, variĂŤrend van de intocht van het circus en de carnavalsparade tot een tocht in devotie naar een heilige plaats. De Processie van Sonsbeek 2008 heeft een duidelijk symbolische betekenis: de kunst zoekt een plaats in het hart van de samenleving. De groepen Arnhemmers die de beelden gaan dragen, de Draag-gildes, kunnen uit allerlei groepen bestaan. Een mooie gelegenheid om ons als wijk aaneen te sluiten en een draaggilde te vormen? Nadere informatie kunt u vinden op www.sonsbeek2008.nl en op de website van de wijkvereniging www.penseelstreek.nl 0Nelly Galama

Wijkagent waarschuwt voor oplichting aan de deur In de wijken Hoogkamp, Burgemeesterswijk, Gulden Bodem en Sterrenberg hebben enkele bewoners te maken gehad met oplichters aan de deur; personen die het huis proberen binnen te komen met allerlei smoesjes. Nadat de oplichters waren vertrokken, misten de bewoners onder andere sieraden. Het is niet voor het eerst dat bewoners opgelicht worden door lieden aan de deur. De politie waarschuwt hier regelmatig voor. Als u alleen thuis bent, laat dan personen aan de deur die u niet kent NIET binnen. Op onze website (penseelstreek.nl) kunt u verder lezen hoe u kunt voorkomen slachtoffer te worden van deze oplichters. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij gebiedsagent E. Elbertsen, telefoon 0900-8844. Spreekuur: dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur Locatie: Brouwerijweg 112, Arnhem


Dagboek Herinneringen van toen naar nu in Arnhem in 2025 op circa 50% zal komen! Een toename die voor een groot deel is toe te wijzen aan de vergrijzing en aan verweduwing. Verder wordt de groep gevormd door jongeren die studeren of aan het begin van hun werkzame leven staan. Maar zelf behoor ik tot een andere categorie, namelijk die van de middelbare (au!), kritische, zelfstandige dames en heren. “Waarom ben je nog vrijgezel?” (…zo lelijk ben je toch ook weer niet…) Er is weinig begrip voor het single bestaan. En eigenlijk is dat niet zo vreemd, want ik weet het antwoord zelf eigenlijk ook niet. Het is geen bewuste keuze en ik zal niet ontkennen dat ik niet uitkijk naar prinsen op paarden (die uit Spanje is niet helemaal mijn type) maar het is zoals het is. En meestal is dat makkelijk en prettig en soms een beetje minder leuk. Volgens mij niet anders dan bij paren. Dat neemt niet weg dat de single, of alleengaande (staand zou impliceren dat we inactief zijn) in deze wijk zwaar in de minderheid zijn. Dus koester hen, geef ze eten en aandacht en probeer ze vooral niet te koppelen aan allerlei types die u zo vreselijk leuk vindt, want straks zijn ze hier niet meer! Overigens ligt het aandeel alleenstaanden in gelovige streken beduidend lager. Misschien een leuke tip voor hen die toch liever met iemand samen willen wonen, herstel, trouwen. Ik geef de pen door aan Manfred Beck. 0Karien Geurts

De Penseelstreek

Dat was even schrikken, om je eigen naam te lezen in de Penseelstreek! Mijn voorgangster (het tweede deel van dit woord is Engels), had namelijk geen stem, toen ze me via de telefoon vertelde dat ze de pen aan mij door zou geven. Tsja, ik begrijp het als u mij wat moeilijk kunt volgen, maar ik kan helaas geen beterschap beloven. Daar zit ik nu, met de pen (lees; achter het scherm). Laat ik beginnen eens op Funda te kijken naar de informatie over mijn buurt. Daar lees ik dat circa 80% koopwoningen zijn, dat 40% van de inkomens liggen tussen modaal en 2 maal modaal, dat onze favoriete auto top-3 bestaat uit Volkswagen, Renault en Ford en dat we het Regionale Dagblad lezen. Tot zover zit ik goed. Maar dan blijk ik toch buiten de statistieken te vallen. Ik lees geen Libelle, nog de Donald Duck, ben geen exclusieve shopper en bij de term gulle donateurs gaat ook geen belletje rinkelen. Maar het ergste moet nog komen; ik ben geen paar. Volgens Funda wordt mijn deel van de wijk bewoond door middelbaar, ouder, of jong paar, met of zonder kinderen. Ben ik dan toch bijzonder? Helaas, op de site van het Ruimtelijk Plan Bureau lees ik dat het aandeel eenpersoonshuishoudens

21


De Penseelstreek

Wybenga & Weijl Makelaars PERSOONLIJK & BETROKKEN G.A. van Nispenstraat 3 6814 JA ARNHEM Tel.026 - 44 35 719 Fax 026 - 44 21 591 Bekijk ook eens onze website voor het actuele aanbod

22

WWW.WYBENGA.NL


k i n d e r pa g i n a

<<wie verzint nieuwe naam kinderpagina -zie pag.2>> Hoi, wij zijn Marlis & Anouk

n, Margriet, die Wij hebben een hele goede vriendi net is verhuisd naar Zuid Afrika. streek. Daarom schrijven wij in de Penseel In de klas is het erg stil. en Anouk, Het tafelgroepje van Nina en Emma zat Margriet] ar [da stil. Jasper en Wessel is pas erg . uild Wij hebben al een paar keer geh Ze was altijd zo vrolijk. regen van Wij hebben al twee leuke brieven gek vaak. En één et rgri Ma wij Grietje, want zo noemen niet zo vrolijke brief. Wij missen haar heel erg. . Margriet Het afscheid nemen was erg moeilijk gaat misbegon te zingen dat ze ons heel erg toen keek ik en len sen, Marlis begon ineens te hui st ik ook moe (Anouk) in Marlis haar ogen en toen n met z’n drieën. huilen en toen gingen we knuffele wel grappig Het afscheidsfeestje in de klas was Claudia en Julia e, want Emma, ik (Anouk), Moniqu et. deden een toneelstukje voor Margri dat ze een Marlis heeft haar al gebeld en ze zei r school. Ze naa agt rood/wit-geblokt uniform dra heeft twee bubheeft al bijna zomervakantie en ze belbaden. toen ging ineens Wij waren dit aan het schrijven en MARGRIET!! ? was de telefoon en weet je wie dat spreekt ze al Gelukkig heeft ze al vriendinnen en aardig Engels. passen en ik, Ik (Marlis) heb de vissen om op te hebben de vissen mijn mamma, pappa en mijn zusje et en Dorien Griet en Rien genoemd, naar Margri (dat is het zusje van Margriet).

De Hoogkamp Ik ben Tjeu en dit verhaaltje heb ik bedacht omdat ik wil zeggen dat de Hoogkamp een hele leuke wijk is. Het is er geweldig dat vind ik ook. Je kan op de Hoogkamp ook voetbal len op het Witsenveldje en fietsen. Ook was er weer een sint maarten optocht. Ik heb dit jaar wel ’n halve kilo snoep opgehaald maar toen de optocht nog bezig was gingen sommigen kinderen al zingen maar dat mag eigenlijk niet. In sommige straten branden heel veel kaarsjes achter elkaar. Pas toen het om kwart over acht ging regenen ben ik naar huis gegaan. Er zijn heel veel hutten achter de gym zaal het Pallet vooral bij het hek. Bij een paa r hutten hoor ik ook bij. En van een ben ik de baa s samen met Floor! De kinderen die er bij zitten zijn: Renee, Julia, Jeanne, Douwe, Jesse en Che rida en dat is heel leuk! Ik denk dat er nog wel mee r mensen bijkomen en dan wordt het nog leuk er. Maar dat moet iedereen goed vinden. Tjeu (8)

Anouk (8) & Marlis (8)

Stuur jouw stukje voor de kinderpagina naar >> redactie@penseelstreek.nl

23


Kwastjes

gd

hulp gevraa

T

OCH OPPAS GEZ

iding van mijn Wegens uitbre n en hobby’s, werkzaamhede naar een ben ik op zoek or ishouding vo hulp in de hu k. ee w ca. 3 uur per art Nannieke Sw 51 tel. 446 15

ar zijn wij chter van 4 ja Voor onze do ouwbare een lieve, betr op zoek naar oppas. dag van dag en donder Maandag, dins 0 uur. 14:45 tot 18:0 7 82 845 44 Telefoon: 06

n Bloemen e a in m “Taor ” Brocante

tjes nieuwe spulle leuke oude en g in el n. am ze rz va • Grote ve stukken en n zijden bloem r) • Opmaak va .00 - 18.00 uu en vrijdag ( 14 g da een er of nd k do : oo Open n mag woon aanbelle ge n, ge da re 170. Op ande ar 026 - 44 53 telefoontje na Arnhem 0, 19 eg nbergsew ke Ba r, de ad R Wil

N

ANGEBODE

PA STRIJKHUL

t zorg ik dat he goed brengt, jk ri st . t is he n u Als gestreke gen pico bello da le ke en en binn r. € 12,50 per uu ijk Tilly van D Haagenlaan 17 Joris van der l tilly@zeepost.n 06 47777848,

TE HUUR

Executive C

De Penseelstreek 24

ELS

KOOKKRIEB

staurant voor Huiskamerre es! gezellige dam rs ee traat 13 Johannes Verm maart, 23 : 5 februari, 28 Volgende data mei, 13 juni els.nl ww.kookkrieb Reserveren: w

Te huur

Voor slechts anderhalve euro per advertentie! Wees erop attent dat de redactie geen kwastjes accepteert met meer dan 30 woorden, of met afbeeldingen. Meer commercieel getinte kwastjes (bijv. lessen) kosten tien euro. Tekst en bijbehorend bedrag kunt u samen in een envelop inleveren op het redactie adres, Bakenbergseweg 206, Arnhem. Ingeleverde kwastjes zonder het bijbehorende juiste bedrag zullen niet worden geplaatst. Zie pagina 2 voor sluitingsdatum van het inleveren voor het volgende nummer.

n kwastje er moet hier ee ke de en lg vo De gueux, n huis in Péri komen van ee Frankrijk dracht tussen Door de over ote spijt het is tot onze gr n de le ie ct da re arbij de raakt, met da kwastje zoekge naar. s van de eige adresgegeven oeten m t ts aa 44 gepl Dit zou in nr. er over gaat, degene die hi ou Z n. de or w dactie, elden bij de re zich willen m via de mail 26 -4461551) of (0 h sc ni fo le te eelstreek.nl redactie@pens t. Alvast bedank

ecke Luc van H oaching Mesdaglaan 2 m 6813 GP Arnhe 3 61 85 Tel. 06-173

Wilt u een kwastje plaatsen?

ont Ventoux Montmirail/M de s lle te en x 4,5 m), Provence, D zwembad (10 et m is hu el Comfortab amers. 6 pers. 3 slaapk ivacy, ht, absolute pr Prachtig uitzic oen. iz voor- en nase ook ideaal in 628 Tel. 026 - 44 21

LEN?

VOLLEYBAL

huis en rdige smash in Heb je een aa setjes spelen? wil je een paar nd van donderdagavo Kom dan op r meedoen 20.00 - 22.00 uu 394 an tel. 44 29 Info: Jan Boum

Penseelstreek43  

ZO OOK DE WEBSITE VAN DE PENSEELSTREEK KIJK NU &gt;&gt; WWW.PENSEELSTREEK.NL Wijkkrant Hoogkamp * Sterrenberg * Gulden Bodem Arnhem www.pens...

Advertisement