__MAIN_TEXT__

Page 1

2O19/ 2O2O

BICC PEER BROCH URE


Oplage: 3.000 exemplaren Verschijningsdatum: 23 april 2019 Deze brochure is een uitgave van Stad Peer Samenstelling: Merel Cremers & Tine Peeters Met dank aan de medewerkers en vrijwilligers van het BICC-team — www.biccpeer.be Cover: Lieven Geuns — www.lievengeuns.com Ontwerp: King Arthur bvba — www.kingarthur.be V.U.: Stad Peer, College van Burgemeester en Schepenen, Zuidervest 2a, 3990 Peer

© Lieven Geuns 2


ONTDEK, ZOEK EN VIND

Gulzig zijn naar cultuur: dat was afgelopen seizoen ons voornemen. Jullie hebben dan ook massaal van ons aanbod geproefd. Met bijna 40 uitverkochte activiteiten stilden we niet enkel jullie honger, maar stond er ook een topseizoen op onze teller. Wat nu? Meer, meer en … meer? Wel, wij gooien het dit seizoen over een andere boeg en plaatsen een ander woord in de kijker: onthaasten. In een jachtige samenleving waar 24/7 niet enkel meer schittert aan de gevel van de nachtwinkel, maar ook constant boven ons hoofd zweeft, is onthaasting haast een luxe geworden. En in die woelige realiteit wil het BICC graag een baken van rust, maar ook van beleving zijn. Een plek waar je de #geluksmomentjes moeiteloos aan elkaar kan rijgen. Niet enkel op het insta-perfect plaatje, maar ook live, in het hier en nu. Comedy (Adriaan Van den Hoof, Thomas Smith, William Boeva, …) waar bij iedere lach je zorgen een stukje verdwijnen. Een lezing (Bart Van Loo, Leen Dendievel, Rudi Vranckx, …) waar je bijleert over jezelf en het leven. Een optreden (Novastar, Ladies of the Seventies, The Como Mamas, …) waar de muzikale tonen de drukte van de dag wegwuiven. Blader gerust door naar de volgende pagina’s. Ontdek, zoek en vind. Aan jouw tempo. Want onthaasten begint al in deze brochure. Al zal je bij de start misschien toch een tandje moeten bijsteken. Want uitverkocht is uitverkocht. Maar dat zal dan ook de énige keer zijn dat je je moet haasten dit seizoen. Erewoord.

Lutgarde Ceyssens

Kristel Wyers

Schepen van Cultuur

Diensthoofd Vrije Tijd

3


BICC PEER

O4/ O5

Zaterdag 4 mei om 9 uur t.e.m. dinsdag 14 mei 2019 om 23.59 uur

14/ O5 VROEG BOEK KORTING Net als vorig seizoen kan je nu ook genieten van een vroegboekkorting in BICC Peer. Gedurende 10 dagen kan je goedkopere tickets scoren voor 10 voorstellingen! Ideaal voor jou om een leuke combinatie aan activiteiten samen te stellen. Wees er snel bij, want op is op!

Do. 22 augustus 2019 Vr. 15 november 2019 Za. 16 november 2019 Di. 19 november 2019 Zo. 24 november 2019 Di. 11 februari 2020 Za. 22 februari 2020 Vr. 6 maart 2020 Zo. 22 maart 2020 Di. 31 maart 2020

4

Kurt Bertels — Saxofoon Roeland Hendrikx Ensemble — Weense Weemoed en Belgian Beauty Erhan Demirci — Wa make? Frank van Laeken — Het geld van het voetbal Sprookjes enzo — De maan in het zand HETGEVOLG — Madame Rosa Thomas Smith — De jaren van verstand Ladies of the Seventies Dimitri Leue — Baar - Familie Von Kapp Karola’s Kitchen — Gewoon gezond, eet volgens je buikgevoel

p. 9 p. 23 p. 25 p. 26 p. 28 p. 39 p. 43 p. 46 p. 52 p. 53


START TICKETVERKOOP

Zaterdag 4 mei 2019 9 tot 13 uur

O4/ O5

BICC BOEKT

De tweede editie van BICC Boekt staat al voor de deur. Op deze dag starten we met de ticketverkoop van cultuurseizoen 2019-2020. Je kan gemakkelijk jouw tickets bestellen via onze website, maar je kan ook gezellig naar het BICC komen. Hier verwelkomen we je met een swingend aperitiefconcert in de tuin van het BICC. De kinderen kunnen genieten van een voorleesmoment of een leuke workshop volgen in de bib. Kom genieten met een heerlijke koffie en lekkere wafels, zodat we het seizoen in schoonheid kunnen starten!

5


FAMILIE

Zaterdag 18 mei 2019 9 tot 12 uur Gratis

18/ O5

BOEKSTARTDAG O-3 JAAR

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Wie op vroege leeftijd kennis maakt met boeken, kan later vaak sneller lezen en beter rekenen. Op 18 mei organiseert Iedereen Leest de allereerste Boekstart-dag en wordt het BICC een paradijsje voor onze allerjongste bezoekers. Kleuters, peuters en baby’s, alle kinderen van 3 jaar en jonger zijn welkom! Samen boekjes lezen, wiegen op muziek, verhaaltjes beluisteren, we gaan zelfs op avontuur in de bib! Kortom, een voormiddag vol ‘quality time’ met warme momenten en geborgenheid. Voor ouders, grootouders, meters en peters met kleine kinderen. Ook oudere broertjes en zusjes zijn welkom!

6


DEUSTER CONCERT

Donderdag 20 juni 2019 20.30 uur 9 euro — 7 euro (Pieterpas) Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat

2O/ O6

NICO CAMPS MARIMBA De zomer starten we met een prachtig concert in de Deusterkapel. Perenaar Nico Camps neemt je mee naar de muzikale sferen van de marimba. Verschillende stijlen komen aan bod, van minimalistische muziek over klassiekere koralen naar Zuid-Amerikaanse muziek, eigen werk en hedendaagse muziek tot in het verre Oosten. Nico heeft de muziekmicrobe al van een jonge leeftijd te pakken. Hij studeerde af aan het Lemmensinstituut in Leuven als ‘Meester in de Muziek’ en won verschillende prijzen. Momenteel is hij docent slagwerk en groepsmusiceren aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Hij heeft zijn vaste stek gevonden als drummer van Backyard Giants en Dixie Rose. Daarnaast dirigeert hij de percussiegroep Vibracoustic in Bocholt en is vaak actief als freelance muzikant.

7


Donderdag 25 juli 2019 20.30 uur 9 euro — 7 euro (Pieterpas) Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat

DEUSTER CONCERT

25/ O7

TOM VANSTIPHOUT LITTLE BEAMS OF LIGHT

Met ‘Little Beams Of Light’ maakt de nu 38-jarige Tom Vanstiphout zijn derde solo album. De laatste jaren toerde Vanstiphout de halve wereld rond aan de zijde van Milow, maar hij maakt nu gretig gebruik van een lange tourbreak om een eigen album uit te brengen. Niet kunnen stilzitten heet zoiets, of ook gewoon muziek ademen. Hij brengt zijn album in de kleine, maar übergezellige Deusterkapel en brengt jullie allemaal in zomerse sferen. © Charlie De Keersmaecker 8


DEUSTER CONCERT

Donderdag 22 augustus 2019 20.30 uur 9 euro — 7 euro (Pieterpas) Inclusief drankje Deusterkapel, Deusterstraat

22/ O8

KURT BERTELS SAXOFOON

Kurt Bertels is een Belgische klassieke saxofonist en artistiek onderzoeker aan de VUB en het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij is een echte Limburger en een fervente verdediger van de Belgische (historische en hedendaagse) saxofoonmuziek. Als solist of in kamermuziekverband was deze saxofonist reeds te gast in heel Europa. Daarnaast is hij veelvuldig te horen met pianist Bert Koch.

9


MUIL PEER

Zaterdag 7 september 2019 Vanaf 18.30 uur Gratis

O7/ O9

MUILPEER STADS– FESTIVAL 5DE EDITIE De vijfde editie van het Muilpeer Stadsfestival is een feit. En hoera, we gaan voor een feesteditie! Muilpeer gaat nog verder met het uitbreiden van zijn duurzaam kantje. Denk maar aan herbruikbare bekers, fairtradecocktailbar en veggiefoodtrucks. De eerste naam die we mogen lossen is een band met Peerse roots: Jacle Bow! Nog niet zo lang geleden verkochten ze hun concert uit in de Ancienne Belgique in Brussel. De rest van de affiche lossen we binnenkort. Volg ons zeker op Facebook en Instagram! #muilpeer Naast het stadsfestival organiseert Muilpeer ook andere activiteiten. Noteer alvast volgende data in je agenda voor een gezellige avond: vrijdag 8 november 2019, vrijdag 14 februari, zaterdag 28 maart en vrijdag 24 april 2020. 10

Š Bob Gysen


Vrijdag 4 oktober 2019 20.30 uur 18 euro — 16 euro (Pieterpas) Nadien ben je van harte welkom op de receptie aangeboden door Stad Peer.

SEIZOENS OPENING

O4/ 1O

BELPOP BONANZA 3990 DE MUZIKALE GESCHIEDENIS VAN PEER VOLGENS JAN DELVAUX EN DJ BOBBY EWING

© Francis Vanhee

De muzikale geschiedenis van Peer is groot en bijzonder. De hoogste tijd om die rijkdom in kaart te brengen. Dan is er maar één adres: Belpop Bonanza. Dat is de wereld van Jan Delvaux en Jimmy Dewit a.k.a. DJ Bobby Ewing. Twee olijke muziekfreaks met een specialisatie in Belgische popmuziek. De twee gaan op zoek naar sterke en merkwaardige verhalen die ze aankleden met muziek, foto’s en bewegend beeld. De saus is humor. Heel veel humor. Delvaux en Dewit gaan bij elke show een stap verder. Nu beginnen ze aan hun allergrootste avontuur: maatwerk. Belpop is overal. Elke gemeente groot en klein heeft een schat aan verhalen. Belpop Bonanza Peer wordt een theatershow over de muzikale geschiedenis van Peer, Wijchmaal, Kleine-Brogel en Grote-Brogel. Is daar wel iets te vinden? Natuurlijk. Alleen al met het bluesluik vul je een hele avond. Belpop Bonanza Peer wordt een spannende, grappige en entertainende revue. Een muzikaal geschenk voor de muggenblussers. This is the sound of Peer!

11


LEZING

LEEN DENDIEVEL ASEM

Je hart gaat als een razende tekeer, zweetparels op je voorhoofd, een ijzeren gordijn blokkeert je borstkas en je longen zijn te klein om te ademen. Ga je dood? Ben je ziek? Of gewoon gek? Neen, je gaat niet dood, toch nu nog niet. Je bent bang, in paniek. Je lijf wil je iets vertellen. Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van één of meerdere angsten. Ook Leen Dendievels getikte hart ging haar levensritme verstoren. In haar tweede boek ‘Asem’ gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo’n aanval? En kan je er iets aan doen om hem te voorkomen?

12

Woensdag 9 oktober 2019 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas) In het kader van de Werelddag Geestelijke Gezondheid

O9/ 1O


NOORDER KLANKEN

Vrijdag 11 oktober 2019 20.30 uur (met inleiding) 13 euro — 11 euro (Pieterpas)

11/ 1O

DUO KOMOREBI Ze zijn jong, getalenteerd en vonden elkaar in hun gezamenlijk enthousiasme voor klassieke kamermuziek. Duo Komorebi bestaat uit gitarist Cedric Honings uit Peer en fluitiste Lindsay Gijbels uit Achel. Ze hebben elkaar leren kennen aan de Kunstacademie Noord-Limburg en studeren beiden momenteel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Cedric studeert gitaar in de klas van de Griekse docente Antigoni Goni en muziekschriftuur in de klas van Wouter Lenaerts. Lindsay studeert dwarsfluit in de klas van Carlos Bruneel. Het duo brengt muziekwerken van diverse componisten zoals Astor Piazzolla, Mario Castelnuovo-Tedesco, Roland Chadwick, ... Deze laatste componist uit Engeland heeft zelfs een prachtig werk speciaal voor hen geschreven waarvan ze jullie graag laten genieten. Het duo geeft intussen gesmaakte optredens in binnen- en buitenland. 13


FAMILIE

KLEINE VOORLEES– HELDEN

Zaterdag 12 oktober 2019 9.30 - 11 uur Gratis, inschrijven verplicht

12/ 1O

THEMA: DIEREN —— VANAF 3 JAAR

Voorlezen is leuk, gezellig én het stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom trakteert het BICC regelmatig op een voorleesmoment. Één keer per maand halen onze vrijwilligers alles uit de kast om jouw kind een bijzondere ochtend te bezorgen. Hierbij zoeken ze de mooiste prentenboeken voor je uit en koppelen ze die aan de leukste knutselactiviteiten. Zo kan jouw (klein)kind zijn creativiteit en fantasie de vrije loop laten gaan. Iedere maand werken we rond een ander thema. Andere data: • Za. 16 november 2019 • Za. 14 december 2019 • Za. 25 januari 2020 • Za. 22 februari 2020 • Za. 21 maart 2020 • Za. 25 april 2020

14

Thema: ziek en gezond Thema: feest Thema: muziek Thema: verliefd zijn Thema: fotografie Thema: verkeer


FAMILIE

Zondag 13 oktober 2019 14 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas)

13/ 1O

DE KOLONIE MT KNORREN EN KUSSEN —— VANAF 4 JAAR

Over de prinses die een varken trouwde… Deze leuke familievoorstelling geeft een eigen twist aan een eeuwenoud Roemeens volkssprookje. Verwacht je aan prinsen, echte vlammen, een curieuze bevalling en kastelen waar wreed geknord, getoverd en gekust zal worden! Anke Jochems vertelt, zingt en danst terwijl poppen en objecten over het podium swingen. Hun samenspel krijgt vleugels door de Indische meestermuzikant Sattar Khan (o.a. Sidi Larbi). Na de voorstelling kan je genieten van een heerlijke kinderreceptie.

15


Woensdag 16 oktober 2019 20.30 uur 18 euro — 16 euro (Pieterpas)

HUMOR

ADRIAAN VAN DEN HOOF JA, MAAR EERST EEN DIPLOMA

Na vier succesvolle theatershows kruipt Adriaan nog maar eens op het podium, geflankeerd door muzikant Tom ‘Pele’ Peeters. Het wordt een emotionele en komische trip waarin gereflecteerd kan worden over het leven. Zijn we op het punt geraakt waar we dachten te geraken? Zijn er nog onbeantwoorde verlangens en dromen die moeten worden ingevuld? Of zijn we misschien al klaar om zachtjes in te slapen? Ik dacht het niet! “Ja, maar eerst een diploma” wordt een, bij momenten, hilarische zoektocht die zich op blote voeten over een muzikaal tapijt begeeft.

16

16/ 1O


OP DE KAFFA MET

Zondag 20 oktober 2019 10.30 uur 10 euro — 8 euro (Pieterpas) Inclusief een goei jat koffie Locatie: Kaffa, Markt 22, Peer

2O/ 1O

OP DE KAFFA MET MARIO GOOSSENS (TRIGGERFINGER) & KAREL VAN MILEGHEM (JACLE BOW) Het BICC breekt uit en trekt naar de gezelligste espressobar van de stad. Op zondagvoormiddag laten we bekende artiesten aan het woord, waarbij ze vertellen over hun artistiek creatieproces. Voor de eerste editie hebben we niemand minder dan Mario Goossens van Triggerfinger en Karel Van Mileghem van Jacle Bow gestrikt. Zij vertellen je over hun nieuwe docu, die binnenkort op Canvas komt. Tim, de barista van Kaffa maakt een speciale koffie ter gelegenheid van ‘Op de Kaffa met’. De plaatsen zijn beperkt! Zet ook de volgende data zeker in je agenda, want er komt nog meer schoon volk naar Peer: • Zondag 1 december 2019 • Zondag 2 februari 2020 • Zondag 15 maart 2020

17


FAMILIE FILM

Woensdag 23 oktober 2019 14 uur 5 euro — 3 euro (Pieterpas)

23/ 1O

DE GROTE BOZE VOS EEN FILM VAN BENJAMIN RENNER & PATRICK IMBERT BELGIË/FRANKRIJK, 2O17, 83’ —— VANAF 5 JAAR

De grote boze vos wil graag een mals kippetje eten, maar de kippen in de ren zijn niet onder de indruk van zo’n schriel vosje. Wie niet sterk is, moet slim zijn en dus bedenkt de vos een sluw plan. Hij steelt een nest eieren en broedt die uit in het bos. Dan heeft hij straks een heleboel lekkere kippen om op te eten! Maar het plan loopt niet helemaal zoals hij had verwacht. Ondertussen staat de boerderij in rep en roer na de diefstal van de eieren. En nu de ooievaar gekwetst is, moeten een eend en een konijn zelf een baby afleveren. En wie bezorgt de dieren met kerst een cadeautje? Met de stemmen van o.a. Ruth Beeckmans, Jan Schepens, Gène Bervoets en David Davidse.

18


MUZIEK

Vrijdag 1 november 2019 15.30 uur Gratis Begraafplaats Kleine-Brogel

O1/ 11

REVEIL MET DE GEEST

Steeds meer mensen hebben op 1 november de behoefte om meer te doen dan een bloem neer te leggen op een begraafplaats. In de wereld van Reveil is een begraafplaats geen kille plek, maar een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van een gemeente vormen. Door middel van muziek trachten we mensen dichter bij elkaar te brengen. Niemand minder dan De Geest speelt een intieme set op de begraafplaats van Kleine-Brogel.

19


PEER POPULAIR

Dinsdag 5 november 2019 14 uur 13 euro — 11 euro (Pieterpas) Inclusief taart en koffie

O5/ 11

DE BONANZAS THE WONDER YEARS Nadat De Bonanzas jou al op onnavolgbare wijze de allergrootste sixtieshits voorschotelden, gaan ze dit seizoen weer een stapje verder met hun gekend aanstekelijk enthousiasme. Al de belangrijke muzikale stromingen komen aan bod. Je zal voelen, horen en zien wat er allemaal leefde in eigen land en ver daarbuiten. De aftrap wordt gegeven in eigen land op de tonen van AndrĂŠ Brasseur en The Cousins, om daarna te genieten van The Byrds en The Monkees. De Bonanzas willen jou graag een namiddag verwonderen! Thomas Keersmaekers (zang), Dirk Roefs (elektrische gitaar, backings), Steven Van Gool (basgitaar, backings), Hans Claes (keyboard, backings), Bert Rommes (drums)

20


LEZING

Donderdag 7 november 2019 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas) Inclusief glaasje schuimwijn

O7/ 11

HANNE LUYTEN #NIETAANKINDEN GEZINVERKLAPPEN Hanne Luyten heeft drie kinderen. Drie zelfgemaakte, relatief goed gelukte exemplaren. En bij drie stopt het ook. Het nest is vol, haar hart en de semi-verplichte monovolume ook. Dit in schril contrast met de bankrekening en de ijskast. Hanne neemt het moederschap zoals het komt en gaat daarbij meer dan eens roemloos ten onder. Het ouderschap blijkt een geweldig ingewikkeld vraagstuk te zijn, met maar één gegeven: iedereen doet maar wat. In deze lezing doet Hanne de meest waanzinnige flaters uit haar debuutboek uit de doeken. Een feest van herkenbaarheid voor menig moeder en vader, en vooral een collectieve zucht van opluchting die enkel kan omschreven worden als #parentsunited.

21


FAMILIE

SINT– HAPPENING —— VANAF 2 JAAR

De Sint en zijn pieten komen weer aan in Peer! Dat betekent schaamteloos snoepen van veel te lekkere nicnacjes. Na zijn aankomst in het centrum kan je genieten van de enige echte sintvoorstelling ‘Pietje, ziet me nietje’, meezingen met de sintkaraoke of creatief je slag slaan tijdens de workshops. Sintintrede in Peer-centrum: 13.30 uur Voorstelling van De Gouden Staf: 14.45 uur, 16 uur en 17.15 uur (1 euro) Sintkaraoke: 14.45 uur, 16 uur en 17.15 uur Workshops: 14 tot 17 uur

22

Zondag 10 november 2019 13.30 uur Een organisatie in samenwerking met vele vrijwilligers en verenigingen

1O/ 11


NOORDER KLANKEN

Vrijdag 15 november 2019 20.30 uur (met inleiding) 13 euro — 11 euro (Pieterpas)

15/ 11

ROELAND HENDRIKX ENSEMBLE WEENSE WEEMOED EN BELGIAN BEAUTY

Roeland Hendrikx is een graag geziene gast in BICC Peer. Hij is één van de meest toonaangevende Belgische klarinettisten van het moment. In 2015 richtte Roeland zijn eigen kamermuziekensemble op, dat zich in essentie toespitst op het rijke repertoire voor klarinet en strijkers. Met het programma Weense Weemoed zet hij het Klarinetkwintet van Wolfgang Amadeus Mozart centraal. Dit werk is de geschiedenis ingegaan als één van de meest geliefde stukken kamermuziek. Het tweede deel van het programma betreft het Klarinetkwintet van Piet Swerts. Bij Klara is de opname van dit kwintet door het Roeland Hendrikx Ensemble intussen een klassieker. De cd werd bekroond met de Klara-muziekprijs 2006, en door de Vereniging van de Belgische Muziekpers verkozen tot “Beste Belgische cd”. Roeland Hendrikx (klarinet), Alexei Moshkov, An Simoens, Sander Geerts, Anthony Gröger (strijkkwartet)

23


24


HUMOR

Zaterdag 16 november 2019 20.30 uur 15 euro — 13 euro (Pieterpas)

16/ 11

ERHAN DEMIRCI WA MAKE?

Ooit al eens verdwaald in een van de cités van Limburg? Dan zal “Wa make?” waarschijnlijk het eerste zijn wat je hoorde. Bij vrienden betekent het eerder: hoe gaat het, wat ben je aan het doen of gewoon, heb je eigenlijk al werk? Het antwoord is meestal: “Goeie, en met u?”. Maar zijn we allemaal wel “goeie”? Zeggen we allemaal wel altijd hoe het echt met ons gaat? Erhan zoekt uit hoe we met elkaar omgaan. Is dit in West-Vlaanderen anders dan in Limburg? Gedragen wij ons op café anders dan op het werk? Hoe groot is het verschil tussen iemand die thuis de brave papa is, maar zondag ergens in een stadion de scheidsrechter uitscheldt. Of is deze tekst ook gewoon maar een uitleg om te zeggen: Wa make? Ga zitten en luister, we gaan gewoon wa lachen! Voorprogramma: Tom Cools

25


LEZING

Dinsdag 19 november 2019 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas) In het kader van Internationale Mannendag

19/ 11

FRANK VAN LAEKEN HET GELD VAN HET VOETBAL

Oktober 2018: de voetballiefhebber werd wakker met het bericht dat er in het Belgische voetbal massaal geld was witgewassen en dat er matchen gefixt werden. Twee makelaars hadden veel macht in handen en bepaalden het doen en laten van clubs, spelers en enkele topscheidsrechters. Sportjournalist en auteur Frank Van Laeken schreef in 2015 al dat het topvoetbal kapot ging aan het Grote Geld. In deze lezing vertelt hij hoe het zo ver is kunnen komen en wat er moet gebeuren om het voetbal te hervormen. Een must voor de echte voetballiefhebber, alsook voor iedereen die niet meteen van voetbal houdt, maar wel interesse heeft in de mechanismen achter de populaire sport. Na de lezing voetballen we verder aan de kickertafels.

26


Vrijdag 22 november 2019 20.30 uur 15 euro — 13 euro (Pieterpas) Sint-Trudokerk Peer centrum

MUZIEK

THE COMO MAMAS

22/ 11

(VS)

Als The Como Mamas hun keel openzetten, wordt iedereen met verstomming geslagen. Ze hebben het zeldzame talent om gospel te brengen zoals het bedoeld is: waarachtig, loepzuiver en direct. Verwacht je aan gospel uit de eredivisie, die je heupen niet onberoerd zal laten. Ze zijn gezegend met een ontzettend grote longinhoud en hun stem galmt uren door. Deze vrouwen kregen gospel met de paplepel ingegoten in Como (Mississippi), een dorpje op zo’n 80 kilometer van Memphis, waar het legendarische blues- en R&B-radiostation WDIA in dezelfde periode grootheden als B.B. King en Rufus Thomas grootbracht. Tijdens hun wekelijkse zondagse zangsessies in de lokale kerk, ontwikkelden deze dames van kindsbeen af hun moeilijk te evenaren zangtalent. Voor de opnames van hun nieuwste plaat ‘Move Upstairs’ (Daptone Records) nodigden ze The Glorifiers Band uit, die het geloof en de vreugde in de muziek van The Como Mamas nog meer versterkt. Op 22 november staan ze dan ook mét band op ons podium! Halleluja!

27


FAMILIE

Zondag 24 november 2019 11 uur en 14 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas)

24/ 11

SPROOKJES ENZO DE MAAN IN HET ZAND —— 18 MAANDEN T.E.M. 3 JAAR

Trek je mooiste pyjama aan en reis met ons mee naar de maan. Ontdek de wereld van het stille, zachte witte strand waar pratende schapen, witte flamingo’s en slaapwandelaars op zoek gaan naar hun hoofdkussen en met ons mee in slaap willen vallen. Sprookjes enzo brengt deze prachtige voorstelling die je doet dromen met de ogen open. Spring mee van ster tot ster! Na de voorstelling is er een leuke knutselactiviteit voorzien.

28


FILM

Dinsdag 3 december 2019 20.30 uur 6 euro — 4 euro (Pieterpas) In het kader van de Internationalde dag van personen met een beperking

O3/ 12

THEORY OF EVERYTHING EEN FILM VAN JAMES MARSH VERENIGD KONINKRIJK, 2014, 123’

Begin jaren zestig studeert de briljante wetenschapper Stephen Hawking aan de universiteit van Cambridge, wanneer hij een liefdesrelatie begint met literatuurstudente Jane Wilde. Terwijl Stephen werkt aan zijn doctoraalscriptie, merkt hij dat zijn lichaam hem langzaam maar zeker in de steek begint te laten. Stephen blijkt te lijden aan de vernietigende zenuwziekte ALS, die gedurende zijn huwelijk met Jane steeds ernstiger vormen aanneemt.

29


FAMILIE FILM

Woensdag 11 december 2019 14 uur 5 euro — 3 euro (Pieterpas)

11/ 12

SMALL FOOT EEN FILM VAN KAREY KIRKPATRICK VERENIGDE STATEN, 2O18, 96’ —— VANAF 5 JAAR

In deze animatiefilm worden de rollen omgedraaid. Een slimme jonge yeti ontdekt iets waarvan hij dacht dat het nooit bestond: de mens, of beter gezegd ‘Smallfoot’. Het nieuws over deze Smallfoot zorgt voor oproer binnen de onwetende yeti-gemeenschap. Wie of wat leeft er nog meer in de wijde wereld buiten hun eigen besneeuwde dorpje? Een meeslepend verhaal over vriendschap, moed en vreugdevolle nieuwe ontdekkingen.

30


HUMOR

Zaterdag 14 december 2019 20.30 uur 9 euro — 7 euro (Pieterpas) JH De Styx, Venkelstraat 10, Wauberg

14/ 12

COMEDYAVOND IN JH DE STYX MET GUNTER LAMOOT EN HAN SOLO

Gunter Lamoot, een absurde raskomiek, staat op de planken van JH De Styx. Je kent hem van zijn eigen tv-programma ‘Superstaar’ en het archiefprogramma ‘Kan U De Vraag Nog Eens Herhalen’. Daarnaast was hij ook te zien in Bevergem als lid van de beruchte Bende van de Roste. Hij wordt vergezeld door Han solo, het alter-ego van acteur Han Coucke. Hij is rechtuit, vol dubbele bodems en woede-uitbarstingen. Deze twee topkomieken worden aangekondigd door MC Stijn Verdegem.

31


PEER POPULAIR

LOUIS NEEFS WAT EEN LEVEN

Louis Neefs is nog steeds één van onze grootste en bekendste Vlaamse zangers en immens populair bij jong en oud. Met zijn warme, karakteristieke stem liet hij ons evergreens na die we nog altijd volop koesteren en meezingen. Deze voorstelling is een uniek muzikaal verhaal van zijn zus Connie Neefs samen met haar dochter Hannelore en musicalster Hans Peter Janssens. Ze zingen niet enkel Louis’ onvergetelijke liedjes, maar vertellen ook over zijn carrière en over zijn vrienden en collega’s die zijn pad kruisten, zoals Bobbejaan Schoepen, Rocco Granata en Jo Leemans. Dit hartverwarmende programma wordt een rollercoaster van emoties!

32

Dinsdag 17 december 2019 14 uur 13 euro — 11 euro (Pieterpas) Inclusief taart en koffie

17/ 12


MUZIKALE LEZING

Zondag 19 januari 2020 9.30 tot 11.30 uur 9.30 uur: Ontbijt 10.30 uur: Een ode aan Leonard Cohen 12 euro — 10 euro (Pieterpas) Het ontbijt wordt aangeboden door Voedselteams Peer en Oxfam Wereldwinkel Peer.

19/ O1

TOAST LITERAIR EEN ODE AAN LEONARD COHEN

Leonard Cohen, de bekende Canadese singer-songwriter, is niet meer. Tijd voor een intieme, verbale en muzikale levensschets. Verwacht je niet aan covers van deze legendarische figuur of een klassieke uiteenzetting, maar wel een gevarieerde ode aan het leven en werk van Cohen. Wat dreef hem en waar worstelde hij mee? Vanuit welke levensvisie schreef hij zijn gedichten en songteksten? En wat kan zijn werk voor ons betekenen? Een Toast Literair met klank- en beeldmontages van Cohensongs, muzikale interpretaties door pianiste Saskia Van Herzeele en duiding door Jean-Paul Vermassen. Yoeri Lewijze, acteur, verzorgt de voordracht van de songteksten.

33


FAMILIE FILM

Woensdag 29 januari 2020 14 uur 5 euro — 3 euro (Pieterpas)

JANNEMAN ROBINSON EN POEH EEN FILM VAN MARC FORSTER VERENIGDE STATEN, 2O18, 1O4’ —— VANAF 5 JAAR

De inmiddels opgegroeide Janneman Robinson is niet gelukkig. Hij moet veel werken en wordt niet goed betaald waardoor zijn toekomst onzeker is. Hij heeft een gezin, maar door zijn werk heeft hij weinig tijd voor zijn vrouw en dochter. Janneman is bijna vergeten dat hij zijn jeugd heeft doorgebracht met de eenvoudige, honing-liefhebbende beer Winnie de Poeh en zijn vriendjes. Op een dag wordt hij herenigd met Winnie de Poeh, die hem eraan herinnert dat nietsdoen soms gewoon goed is. Als de aktetas van Janneman Robinson op ongelukkige wijze verdwijnt, gaan Poeh en zijn vriendjes Knorretje, Iejoor en Teigetje op avontuur in Londen om hem terug te brengen. Want beste vrienden zullen er altijd voor je zijn.

34

29/ O1


POËZIE

Vrijdag 31 januari 2020 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas)

31/ O1

POËZIE WEEK KAAI COLLECTIEF – WIJ ZIJN BREEKBAAR

Het is Poëzieweek in het BICC. Hiervoor nodigen we Koen Snyers en Sarah Vaesen uit, die samen KAAi collectief vormen. Met deze muzikale vertelling toeren ze sinds december 2018 doorheen bibliotheken, huiskamers en festivals. Koen eert het breekbare van het leven met een slingerend verhaal dat aarzelt tussen poëzie en proza. Multi-instrumentaliste Sarah Vaesen schept sfeer en omhelst het verhaal met verschillende instrumenten, zang en woord.

35


MUZIEK

Vrijdag 7 februari 2020 20.30 uur 25 euro — 23 euro (Pieterpas)

NOVASTAR SOLO STAAND CONCERT

Prachtige melodieën vullen de zaal - op het podium een vleugel en een halve cirkel gitaren. In 2020 grijpt Novastar terug naar de essentie. Weinig artiesten begrijpen beter hoe je de perfecte song schrijft dan Joost Zweegers. Voorbeelden zijn er genoeg: Mars Needs Woman, Because, Cruel Heart, Lost & Blown Away, The Best is Yet to Come en natuurlijk de bloedmooie klassieker Wrong. In het najaar van 2018 verscheen ‘In The Cold Light of Monday’. De herfst en winter waarin de plaat in Brighton werd opgenomen schemeren duidelijk door in songs die warmte, tederheid en artistieke vrijheid uitstralen. Nieuwe singles als ‘Holly’, ‘Cruel Heart’ en ‘Word’s Out’ zijn instant herkenbaar als Grote Novastar. Na een uitgebreide clubtour en festivalzomer met band gaat Joost Zweegers nu terug naar zijn roots. Solo spelen is wat hij het liefste doet. Terug naar de schrijfversie, de songs uitgekleed en puur. Door de eerlijkheid en naaktheid komen de nummers helemaal tot hun recht. Zo werden ze ook geschreven, meestal in het diepste van de nacht.

36

O7/ O2


© Serge Leblon

37


Zondag 9 februari 2020 14 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas)

© Rudy Gadeyne

FAMILIE

O9/ O2

BEELD SMEDERIJ DE MAAN PJOTR EN DE WOLFSKI —— VANAF 3 JAAR

Deze versie van de klassieker ‘Peter en de Wolf’ wordt verbeeld met handpoppen en grappig verteld door de praatzieke Bruno Vanden Broecke. De componist Prokofiev verbond in dit klassieke muziekstuk elk personage aan een specifiek instrument en een vaste melodie: je hoort zo de waggelende eend bij de hobo, de sluipende kat bij de klarinet en de aanstormende jagers bij de pauken. Een geniale manier van vertellen! Beeldsmederij DE MAAN herwerkt dit cultureel erfgoed tot fantasieprikkelend figurentheater. Alles speelt zich af op, rond en in een kleurrijk bos waar poppen tevoorschijn komen en weer verdwijnen. Een grappig en tegelijk spannend beeldverhaal voor kleuters én hun ouders. Na de voorstelling kunnen de kinderen meedoen aan een leuke knutselactiviteit.

38


PEER POPULAIR

Dinsdag 11 februari 2020 14 uur 12 euro — 10 euro (Pieterpas) Inclusief taart en koffie

11/ O2

HETGEVOLG MADAME ROSA

Madame Rosa brengt het verhaal van een oudere ex-prostituee van Joodse afkomst, die de concentratiekampen heeft overleefd. Nu zorgt ze voor de kinderen van haar jongere ex-collega’s. Aan het einde van haar leven zijn bijna alle kinderen de deur uit, behalve haar lieveling Momo, een Berbers jongetje dat graag wil weten wie zijn ouders zijn. De gezondheid van Rosa gaat echter zienderogen achteruit en langzaam aan worden de rollen omgekeerd en moet Momo voor madame Rosa zorgen. Stefan Perceval herwerkte deze filmtekst van ‘La vie devant soi’ in een theaterversie voor Chris Lomme, een van onze meest geprezen Vlaamse actrices, en de Hartenspelers van HETGEVOLG.

39


LEZING

RUDI VRANCKX OORLOGEN EN PROBLEMEN VAN ONZE TIJD

Het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof. VRT-oorlogsreporter Rudi Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat. Dit is geen klassieke oorlog meer. Rudi Vranckx maakt een vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld. Deze lezing gaat veel verder dan het fenomeen IS. Vranckx tekent het toekomstig beeld van onze mondiale samenleving en stelt vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar. Deze datum is onder voorbehoud, afhankelijk van de drukke agenda van Rudi Vranckx.

40

Dinsdag 11 februari 2020 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas) Een organisatie van Mondiale Raad Peer i.s.m. BICC

11/ O2


NOORDER KLANKEN

Zondag 16 februari 2020 11 uur (met inleiding) 13 euro — 11 euro (Pieterpas) Inclusief een aperitief

16/ O2

VIVA! OPERA APERITIEFCONCERT

VIVA!opera is een unieke manier om operamuziek te beleven. Naast de mooiste aria’s uit beroemde opera’s kan je genieten van de gedreven uitvoering door gerenommeerde solisten. De voorbije seizoenen sprak deze productie zowel de absolute liefhebbers als een onervaren publiek aan. Verwacht je aan een gevarieerd programma met bekende nummers, zoals De Toverfluit van Mozart, Carmen van Bizet en Roméo et Juliette van Berlioz. Op en top genieten, ook van het aperitief achteraf! Met Denzel Delaere (tenor), Emma Posman (soprano), Tijl Faveyts (bas), Sarah Laulan (contralto) en Veronika Iltchenko (piano)

41


LEZING

Donderdag 20 februari 2020 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas)

2O/ O2

BAS DE ROO 6O JAAR ONAFHANKELIJKHEID IN CONGO

Zestig jaar geleden eisten de Congolezen hun onafhankelijkheid op en kwam er een einde aan 75 jaar Belgisch bewind in Afrika. Weet jij nog hoe het allemaal begon? Historicus Bas de Roo neemt je mee naar het bloedige begin van de Belgische koloniale geschiedenis, naar het Congo van Koning Leopold II. Hoe kreeg een onbeduidende vorst de macht over een kolonie zo groot als West-Europa? Waarom was zijn bewind zo gewelddadig? Hoeveel slachtoffers heeft hij op zijn geweten? Duizenden? Miljoenen? En hoe gaan we vandaag om met die koloniale erfenis?

42


HUMOR

Zaterdag 22 februari 2020 20.30 uur 15 euro — 13 euro (Pieterpas)

22/ O2

THOMAS SMITH DE JAREN VAN VERSTAND Thomas heeft voor zichzelf onderzocht wat de bouwstenen van zijn verstand en persoonlijkheid zijn. Hij ontdekte ook dat er een aapje in zijn hoofd zit. Een aapje dat dikwijls vanuit angst handelt en dromen in de weg staat. Willen we tot de jaren van verstand komen, dan is de opdracht simpel: laat dat aapje niet de baas zijn. Met zijn energieke publieksinteractie en sublieme gedachtesprongen houdt Thomas al 18 jaar verschillende generaties op het puntje van hun stoel. In deze voorstelling komt hij geen levenslessen dicteren, maar neemt hij alledaagse zaken op op de korrel. Hij stelt hersenkronkels en gedragingen in vraag met de nodige hilariteit tot gevolg. Zijn vorige voorstelling ‘Strak’ werd door de pers met vijf sterren lovend ontvangen.

43


FILM

Woensdag 4 maart 2020 20.30 uur 6 euro — 4 euro (Pieterpas) Een organisatie van Mondiale Raad Peer i.s.m. BICC Peer

O4/ O3

GIRL EEN FILM VAN LUKAS DHONT BELGIË, 2O18, 1OO’

Girl vertelt een confronterend en ontroerend verhaal over identiteit en gender. De film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt. Lara ondervindt dagelijks de grand écart tussen de realiteit van haar mannelijke biologie en haar vrouwelijke identiteit. Iedereen krijgt een mooie fairtradebloem in het kader van Wereldvrouwendag.

44


BART VAN LOO DE BOURGONDIËRS

Donderdag 5 maart 2020 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas)

O5/ O3

© Stephan Vanfleteren

LEZING

In ‘De Bourgondiërs. Stichters van de Lage Landen’ wordt de lezer op sleeptouw genomen door de middeleeuwen. Het is een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Rasverteller Bart Van Loo is de aangewezen persoon om licht te laten schijnen in de duistere middeleeuwen. Meer dan drie jaar lang werkte hij aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om meeslepende, leerrijke en vaak grappige verhalen te vertellen die ons duidelijk maken waar wij vandaan komen. Met een Frans-Bourgondische bril op raast Van Loo door onze nationale geschiedenis. Niet te missen!

45


MUZIEK

LADIES OF THE SEVENTIES Herbeleef de jaren ’70 van Flower Power en disco met Ladies of the Seventies! In deze nieuwe swingende en nostalgische show kan je genieten van de grootste hits van bekende zangeressen uit dit tijdperk. In 2020 zal het exact 50 jaar geleden zijn dat de ’70-periode zijn opwachting maakte. Grote namen als Donna Summer, Dolly Parton, Barbara Streisand, Lady Marmelade, The Carpenters en natuurlijk ABBA vulden de hitlijsten. Zelfs bij ons in Vlaanderen werden hits gemaakt door Ann Christy, Samantha en Rita Deneve. Zing en dans mee op de tonen van Venus, Hot stuff en I’ve got the music in me! Na meer dan 100 optredens met Ladies of the Fifties en Ladies of the Sixties slaan deze topzangeressen opnieuw de handen in mekaar. Samen met hun 6-koppige liveband brengen ze de Flower Power-periode vol disco deuntjes weer tot leven.

46

Vrijdag 6 maart 2020 20.30 uur 15 euro — 13 euro (Pieterpas) Kom in seventiesoutfit en krijg een gratis cocktail!

O6/ O3


FAMILIE FILM

Woensdag 11 maart 2020 14 uur 5 euro — 3 euro (Pieterpas)

11/ O3

ASTERIX, HET GEHEIM VAN DE TOVERDRANK EEN FILM VAN ALEXANDRE ASTIER EN LOUIS CLICHY FRANKRIJK, 2O18, 1O5’ —— VANAF 5 JAAR

Druïde Panoramix is kampioen in het acrobatisch snijden van maretak uit de eiken rondom het dorp van de onverzettelijke Galliërs. Geheel tegen zijn gewoonte in maakt hij daarbij toch een gemene val en dat zet hem aan het denken. Wat zou er gebeuren als hij plots niet meer in staat zou zijn om toverdrank te maken? Samen met Asterix en Obelix trekt hij de Gallische wereld in, op zoek naar een talentvolle druïde aan wie hij het geheim van zijn toverdrank kan doorgeven.

47


48


HUMOR

Vrijdag 13 maart 2020 20.30 uur 15 euro — 13 euro (Pieterpas)

13/ O3

WILLIAM BOEVA LEVEREN JULLIE OOK AAN HUIS?

William Boeva is 30 geworden. Er wordt zoveel verwacht van iemand die 30 is. Heb je al een huis? Ga je trouwen? Heb je kinderen? Heb je een extra oplader voor je smartphone? Wat dan met al het leuks dat tot je 29ste wel nog gewoon mocht? Waarom mag je plots niet meer last-minute afspreken met vrienden en in het midden van de nacht take-away bestellen? En ja, die lege pizzadozen moeten buiten gezet worden, maar je kan er ook een fort mee bouwen! William voelt aan alles dat hij nu zijn leven echt in handen moet nemen, want het is nog niet te laat! Denkt hij. Het leven ligt aan z’n voeten, alles is nog mogelijk! Hoopt hij. Hij is er klaar voor, deze keer gaat hij alle kansen grijpen. En hij gaat iets echt doen, de handen uit de mouwen steken. Hij heeft maar één vraag: “Leveren jullie ook aan huis?”.

49


PEER POPULAIR

NIET SCHIETEN EEN FILM VAN STIJN CONINX BELGIË, 2O18, 139’

Bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. Grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden. Het wordt een lange en bij momenten hallucinante strijd. Deze film heeft een topcast met o.a. Jan Decleir, Viviane de Muynck en Jonas Van Geel.

50

Dinsdag 17 maart 2019 14 uur 8 euro — 6 euro (Pieterpas) Inclusief taart en koffie

17/ O3


MUZIEK

Vrijdag 20 maart 2020 20.30 uur 15 euro — 13 euro (Pieterpas)

2O/ O3

WINTERLAND ’76 THE BEATLES NA THE BEATLES

De unieke kracht van The Beatles lag in de unieke combinatie van de karakters en talenten van dit viertal: de messcherpe rebellie van John Lennon, de ongeremde muzikale experimenteerzucht van Paul McCartney, de spiritualiteit van George Harrison en het laconieke charisma van Ringo Starr. Na het uiteenvallen van de Beatles gingen ze elk hun eigen weg, met vele hoogtepunten en een enkel dieptepunt tot gevolg. Winterland ‘76 kiest nu voor een eigenzinnige interpretatie van dit muzikale erfgoed, de 10 jaar tussen het uiteenvallen van de Beatles in 1970 en de schokkende moord op John Lennon in 1980. Winterland ‘76 ging op zoek naar de verborgen parels en de vergeten diamanten in het rijke repertoire van de vier Beatles ná de Beatles en steekt daarnaast hun bekendere songs in een nieuw jasje. Gianni Marzo (gitaar & backing), Piet De Pessemier (gitaar, lead & backing), Dimitri Vossen (bas, lead & backing), Maarten Moesen (drums, lead & backing), Cleo Janse (keyboards, lead & backing), Hans De Prins (keyboards), Alban Sarens (saxofoon), Sam Joris (trompet)

51


FAMILIE

Zondag 22 maart 2020 14 uur 8 euro — 6 euro (Pieterpas)

DIMITRI LEUE BAAR — FAMILIE VON KAPP —— VANAF 5 JAAR

De Familie Von Kapp neemt kinderen en volwassenen mee op een rock-‘n-rolltrip, waarbij sprookjes de hoofdrol spelen. Klein Duimpje roept: Waar zijn die handjes? Repelsteeltje steelt repels. Dansende schoentjes zijn besmettelijk. Assepoester krijgt dienstencheques. Zanger Dimitri Leue en zijn Familie Von Kapp werken met plezier op je (dansende) heupen. Ze zetten de zaal op stelten en het publiek leeft nog lang en gelukkig. Na de voorstelling kunnen de kinderen deelnemen aan een leuke knutselactiviteit. Dimitri Leue, Antoon Offeciers, Ken Pichal, Wouter Berlaen & Jordi Geuens.

52

22/ O3


LEZING

Dinsdag 31 maart 2020 20.30 uur 7 euro — 5 euro (Pieterpas) Inclusief een proevertje

31/ O3

KAROLA’S KITCHEN GEWOON GEZOND, EET VOLGENS JE BUIKGEVOEL

Karolien Olaerts is voedingswetenschapper, heeft een uit de hand gelopen passie voor gezond en lekker eten en houdt van schrijven. Via Karola’s Kitchen deelt ze lekkere recepten, op basis van groenten en fruit en haalbare trucs die voor haar de sleutel vormen voor een gezonde levensstijl. Tijdens haar lezing geeft ze een enthousiaste en wetenschappelijk onderbouwde kijk op gezonde voeding en helpt ze ons op weg naar een energiek, fit en blij lichaam. Ze vertelt ook over haar eerste boek ‘Gewoon gezond’. Karola’s Kitchen kan je volgen op Facebook en Instagram.

53


NOORDER KLANKEN

Vrijdag 3 april 2020 20.30 uur (met inleiding) 13 euro — 11 euro (Pieterpas)

O3/ O4

TRIO KHALDEI VERSATILE BEETHOVEN

Trio Khaldei heft mee het glas op de 250ste verjaardag van Beethoven met een programma dat zijn veelzijdigheid in de verf zet. Zowel de viool, de cello als de piano laten de werken van Beethoven weerklinken. Je kan onder andere genieten van het Geister-Trio en de Lentesonate. In dit programma merk je duidelijk de evolutie van de jonge componist. Met invloeden van Mozart is hij uitgegroeid tot een rijpere componist die zijn eigen stem gevonden heeft. Trio Khaldei verenigt drie muzikanten die elkaar gevonden hebben in hun passie voor kamermuziek en in het bijzonder voor de unieke klankkleur van het pianotrio. Barbara Baltussen (piano), Pieter Jansen (viool) Francis Mourey (cello)

54


Vrijdag 24 en zaterdag 25 april 2020 20.30 uur 12 euro — 10 euro (Pieterpas)

MUZIEK

AMARYLLIS

24/ O4 25/ O4

BLACK & WHITE

Jongerenkoor Amaryllis is klaar om het BICC te veroveren. Gedurende twee dagen zingen zij de pannen van het dak in het teken van tegenstellingen: Yin en Yang, arm en rijk, goed en fout, dag en nacht, fijn en grof, makkelijk en moeilijk, mooi en lelijk, nu en later. Amaryllis plaatst al deze tegenstrijdigheden tegenover elkaar en zoekt de juiste balans. Zo zingt dit jongerenkoor in haar nieuwste productie Black & White zacht en luid, traag en snel, verdrietig en blij, klein en groot, eenvoudig en ingewikkeld, anders en hetzelfde. Een avond met bekende nummers en meezingers van formaat!

55


TE GAST

2O19/ 2O2O

© Lieven Geuns

56


TENTOON STELLING

BRUEGEL OP BEZOEK

Vrijdag 7 juni t.e.m. zondag 14 juli 2019 Dinsdag tot en met zondag van 14 tot 19 uur 10 euro — 8 euro (Pieterpas) 1 euro (-18 jaar) Inclusief gratis toegang tot Bruegelmuseum Peer

O7/ O6 14/ O7

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Heel Vlaanderen herdenkt deze verjaardag. En ook Peer viert mee. De overzichtstentoonstelling ‘Bruegel op bezoek’ presenteert naast authentieke gravures van Bruegel ook reproducties van schilderijen en een aantal cartoons van het Cartoonfestival dat Peer in 2017 organiseerde. Op die manier wordt de brug geslagen tussen verleden en heden. Jong of oud, kenner of leek, kunstliefhebber of niet, de tentoonstelling is geschikt voor iedereen.

57


TENTOON STELLING

Verschillende data, zie hieronder Lezing: 19 uur Bezoek tentoonstelling: 20.30 uur 15 euro (lezing en bezoek tentoonstelling)

BRUEGEL OP BEZOEK NOCTURNE MET LEZING

Voor de echte Bruegelfanaten organiseren we drie lezingen, telkens over ĂŠĂŠn aspect uit Bruegels leven. Na de lezing is er een avondbezoek aan de tentoonstelling. Woensdag 12 juni 2019 Leen Huet, historica en auteur van de Bruegelbiografie, gaat in op de tijdgeest en receptiegeschiedenis van Pieter Bruegel de Oude. Dinsdag 18 juni 2019 Rob Camp, zaakvoeder van Lex Antiqua, ontsluiert het productieproces van Bruegels gravures. Woensdag 10 juli 2019 De Bruegelkring verklaart de band tussen Grote-Brogel en Bruegel op basis van het lopende onderzoek van de Bruegelkring.

58

12/ O6


Dinsdag 18 juni t.e.m. zondag 30 juni 2019 Tijdens openingsuren BICC Een organisatie van vtbKultuur Peer

18/ O6 3O/ O6

TENTOONSTELLING

VLAAMSE MEESTERS

Vrijdag 18 oktober 2019 20.30 uur 1 euro Een organisatie van Dienst Welzijn, in het kader van Werelddag van Verzet tegen Kansarmoede

18/ 1O

TE GAST — IMPROVISATIETHEATER

INSPINAZIE

VAKMANSCHAP INSPIREERT

Tien hedendaagse Vlaamse kunstenaars uit verschillende disciplines werden door vtbKultuur uitgenodigd om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters, zoals Rubens, Bruegel en Van Eyck. Ze kozen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert. Niemand minder dan Adil El Arbi, Jan Fabre, Jeroen Meus, Pascale Platel, Saskia De Coster, ... werkten vol enthousiasme mee.

Wereldwijd komen in deze week mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is. Het improvisatiegezelschap Inspinazie liet zich voor deze voorstelling inspireren door dit thema. Het wordt zeker een gezellige avond, ondanks het gevoelige thema.

59


Dinsdag 22 oktober t.e.m. donderdag 14 november 2019 Tijdens openingsuren BICC

22/ 1O

Zaterdag 2, zondag 3, zaterdag 9, zondag 10, maandag 11 november 2019 13 tot 17 uur Bruegelhuis, Markt 15, Peer

O2/ 11

14/ 11

60

TENTOONSTELLING

TENTOONSTELLING

TIEN JAAR EENZAME UITVAART

BS-ART

‘De eenzame uitvaart’ is een literair en sociaal project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart komen voordragen. Het is een laatste saluut aan mensen die tijdens hun leven meestal uit de boot vielen en zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven. Maarten Inghels verzamelde 40 verhalen en gedichten en Judith Dekkers maakten er evenveel foto’s van.

Wie denkt dat een schilderij slechts uit een canvas en verf bestaat, heeft het mis. Bianca Swinters alias BS-Art slaagt er immers in om haar emoties en gedachten op het doek te schilderen. Zo komt ze uiteindelijk tot een emotioneel beladen kunstwerk en een kunstenaar die leeg maar zuiver achterblijft.

PUUR

Bianca is een kunstenares die steeds op zoek is naar een ziel in ieder kunstwerk. Geboeid en geïnspireerd door kunstenaars als Rothko en onderwerpen als vergankelijkheid en de ondraaglijkheid van het bestaan, is ze al heel haar leven actief bezig in de kunst.


Dinsdag 26 november 2019 20 uur 6 euro — 4 euro (leden Gezinsbond, Pieterpas) Een organisatie van Gezinsbond Peer

26/ 11

TE GAST — LEZING

Donderdag 12 december 2019 20.30 uur 8 euro — 6 euro (Pieterpas) Een organisatie van Landbouwraad i.s.m. BICC

12/ 12

CHRISTINE VAN BROECKHOVEN

TE GAST — THEATER

ALZHEIMER EN DEMENTIE

WIJ VARKENLAND

Door de toegenomen welvaart leven we steeds langer. Dat is fijn, maar deze vergrijzing brengt ook maatschappelijke uitdagingen met zich mee: zoals bijvoorbeeld dementie, met de ziekte van Alzheimer als meest frequente ziektebeeld.

Wij, Varkenland gaat over Stijn, een jongen van 30 jaar die na 12 jaar rondtrekken in de wereld terugkeert naar zijn geboorte streek. Zijn ouders waren varkensboeren, zijn broer heeft de boerderij overgenomen, hijzelf wilde ridder zijn.

Christine Van Broeckhoven, professor aan de Universiteit Antwerpen, doet al meer dan 35 jaar baanbrekend onderzoek. Tijdens deze lezing voor een ruim publiek legt ze uit hoe onze hersenen werken. Wat is het effect van verouderen op geheugen en dementie? Wat zijn de oorzaken van dementie en welke behandelingen en medicatie kunnen we inzetten? Het belooft een boeiende avond te worden.

Lucas De Man ging voor de voorstelling Wij, Varkenland een maand lang op stage bij verschillende varkensboeren. Hij interviewde graanhandelaars, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners. Met deze bagage schreef hij een actuele solo, die zowel bij (boeren) publiek als pers hoge ogen gooide.

STICHTING NIEUWE HELDEN

61


2O19/ 2O2O

© Lieven Geuns

62


CULTURELE UITSTAP

Woensdag 12 juni 2019 18.45 tot 23 uur 55 euro (inclusief ticket tribune A en bus) Bus: opstappen om 18.45 uur aan Armand Preud’hommeplein

12/ O6

ZOMEROPERA ALDEN BIESEN L’ITALIANA IN ALGERI

Ook dit jaar plant BICC Peer een culturele uitstap naar de Zomeropera van Alden Biesen. L’Italiana in Algeri brengt het luchtige, maar toch ingewikkelde verhaal van intriges in de backstage van de opera. Zo zullen we ontdekken dat de regisseur verliefd is op zijn hoofdrolspeelster, dat de naaister met moeite de hele groep aangekleed krijgt, dat de regie-assistent steeds achter de feiten aanloopt, het decor totaal nog niet klaar is de avond vóór de première, enkele zangers mekaar totaal niet kunnen luchten al moeten ze hevige verliefden spelen en nog zo veel meer… Wat blijkt? De relaties tussen de personages in de opera lijken verdacht veel op de realiteit naast de scène. Laat je meevoeren door Rossini’s meesterlijke muziek en dit zeer amusante verhaal en geniet met volle teugen van deze Zomeropera-avond.

63


CULTURELE UITSTAP

PAJOTTEN LAND BRUEGEL LEEFT 2O19

2019 is het Bruegeljaar! Dat kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Deze culturele uitstap richting Pajottenland brengt ons naar de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ in het Kasteel van Gaasbeek. De bezoeker maakt kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet. In de namiddag plannen we een bezoek aan de Plantentuin van Meise.

64

Zaterdag 29 juni 2019 7.30 tot 18.30 uur 50 euro (incl. ticket, gids, bus en lunch) Bus: opstappen om 7.30 uur aan Armand Preud’hommeplein

29/ O6


Vanaf woensdag 4 september 2019 14 tot 16 uur Gedurende hele seizoen 5 euro — 2,5 euro (Pieterpluspas)

O4/ O9

Vanaf donderdag 5 september 2019 19.30 tot 22 uur Gedurende het hele seizoen 40 euro voor 5 lessen

O5/ O9

Bruegelhuis, Markt 15, Peer

WORKSHOP VOOR KINDEREN (5 TOT 12 JAAR)

TECHNIEK- EN WETENSCHAPSACADEMIE

CURSUS

Deze academie van UCLL biedt kinderen de kans om hun interesse voor techniek en wetenschap op een creatieve manier te botvieren. Ze gaan aan de slag met lego, elektriciteit, drones en allerlei proefjes. Iedere week is er een andere workshop, voor verschillende leeftijden.

Al enkele jaren kan je in het Bruegelhuis terecht voor deze cursus tekenen en schilderen. Wil jij ook graag de kneepjes van het vak leren? Elke week wordt er een nieuwe compositie opgebouwd met belichting. Zowel beginners als gevorderden kunnen op elk ogenblik aansluiten. Vrijblijvend een les komen volgen is altijd mogelijk, mits reservering.

Volg het aanbod op www.biccpeer.be.

TEKENEN EN SCHILDEREN

Inschrijven en betalen via: Catharina Neelen catharinaneelen@skynet.be, 0497 83 86 24

65


Vanaf dinsdag 17 september 2019 20.30 tot 22 uur 80 euro voor 10 lessen per reeks

17/ O9

Zondag 22 september 2019 8.30 tot 17.45 uur 38 euro (incl. bus, lunch en gids) Bus: opstappen om 8.30 uur aan Armand Preud’hommeplein

22/ O9

CULTURELE UITSTAP CURSUS

AFRIKAANS DANSEN

DOMMEL THEATER IN BOXTEL (NL) MET CEDRIC HONINGS

Met veel passie, energie en enthousiasme geeft Wies Daemen les. Abdoulaye Ndong speelt live op de djembe. Samen zorgen ze voor een total body workout op de ritmes van West-Afrika.

Reeks 1: start dinsdag 17 september 2019 Reeks 2: start dinsdag 14 januari 2020 Reeks 3: start dinsdag 21 april 2020

66

Stichting Dommeltheater organiseert om de 2 jaar een kunstzinnige en creatieve vaartocht waarin zowel beeldende kunst als podiumkunst een rol spelen. De vaartocht vindt plaats op de Dommel in Boxtel (NL). Amateurs werken samen met professionele kunstenaars aan een vaartuig. Er wordt samen gecreĂŤerd en van elkaar geleerd. Op vraag van het Dommeltheater zal ook Peer aanwezig zijn, aangezien in onze stad de Dommel ontspringt. Niemand minder dan Cedric Honings zal op ons vaartuig de Stadshymne spelen. In de voormiddag plannen we ook een stadswandeling met gids. Wil jij dit niet missen? Stap mee op de bus richting Boxtel!


Steeds op donderdag van 9 tot 12 uur Zie data hieronder Gratis, inschrijven niet nodig

DIGI DAK

O3/ 1O

DIGIDAK In samenwerking met Digidak biedt het BICC workshops aan over verschillende digitale thema’s.

Donderdag 3 oktober 2019 Donderdag 10 oktober 2019 Donderdag 17 oktober 2019 Donderdag 24, 31 oktober en 7 november 2019 Donderdag 14 november 2019 Donderdag 21 november 2019 Donderdag 28 november 2019 Donderdag 5 december 2019 Donderdag 13 februari 2020 Donderdag 20 februari 2020 Donderdag 27 februari, 5 en 12 maart 2020 Donderdag 19 maart 2020 Donderdag 26 maart 2020 Donderdag 9 april 2020 Donderdag 16 april 2020 Donderdag 23 april 2020

Spelregels op sociale netwerken zoals Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en YouTube Je agenda op tablet en smartphone Foto’s, filmpjes en andere documenten versturen/delen via apps iPad (3 lessen) Youtube: zelf filmpjes posten, je eigen YouTube-account beheren Internetinformatie juist leren inschatten: hoe omgaan met (fake) nieuws? Werken met de cloud: Gdrive / OneDrive / AppleCloud Fotocollage (feestdagen) maken en versturen via e-mail, WhatsApp, Messenger Fotograferen met tablet en smartphone Foto’s opslaan en organiseren op je tablet of smartphone Werken met de cloud om ruimte te besparen Tablet/Smartphone Android (3 lessen) Een online account aanmaken als je gebruik wil maken van bepaalde diensten Communicatie via tablet en smartphone: sms/Messenger/Skype/WhatsApp Dagelijkse toepassingen via het internet Op reis met je smartphone/tablet Openvragen-dag (hele dag): pc, tablet, smartphone

67


WORK SHOP

Dinsdag 15 oktober 2019 19.30 tot 22 uur 30 euro Begeleiding: Nike Reynders Meenemen: Eigen kledingstuk (geen stretchstof) Bruegelhuis, Markt 15, Peer

15/ 1O

BORDUREN

Leer borduren tijdens deze workshop. Deze oude techniek is weer helemaal hip. We zien de mooiste borduurcreaties op Etsy of in onze Instagram feed verschijnen. Ze zijn te vinden op je kledij, op tafellinnen en op grappige muurdecoraties. In deze workshop werken we aan een borduurwerkje op je eigen kledingstuk. Zo kan je jouw kledij een mooie en persoonlijke touch geven.

68


Vanaf donderdag 17 oktober 2019 20 uur 10 euro per avond of 40 euro voor de hele reeks Begeleiding: Marie-Jeanne Snoeks (Leesweb)

17/ 1O

LEES CLUB Donderdag 17 oktober 2019: Ons soort mensen — Juli Zeh Donderdag 28 november 2019: Kortgeknipt — Kristien Dieltiens

Dinsdag 22 oktober 2019 19.30 tot 22 uur 9 euro Begeleiding: Mieke Dury (Vormingplus Limburg) Bruegelhuis, Markt 15, Peer Een organisatie van Mondiale Raad Peer i.s.m. BICC

22/ 1O

WORKSHOP

MINDER PLASTIEK GEBRUIKEN… HET KAN!

Donderdag 16 januari 2020: Een soort van liefde — Alicja Gescinska Donderdag 13 februari 2020: Kolja — Arthur Japin Donderdag 26 maart 2020: De Orgelman — Mark Schaevers

Vanuit de eigen leeservaring vormen vijf beklijvende boeken een ideaal aanknopingspunt voor evenveel boeiende gesprekken. Meningen en beoordelingen worden uitgewisseld. Elk boek wordt deskundig geanalyseerd en in de juiste context geplaatst.

Plastiek is overal. We gebruiken heel wat verpakkingsplastiek en plastieken spullen die na eenmalig gebruik in de vuilnisbak belanden. Dat betekent een regelrechte verspilling van kostbare grondstoffen. Bovendien komt heel wat plastiekafval op straat en in onze waterwegen terecht, waar het niet of nauwelijks afbreekt. Toch kan het anders. Samen zoeken we naar tips voor minder plastiek en laten we heel wat alternatieven zien.

69


CULTURELE UITSTAP

TERVUREN EN BRUSSEL BEZOEK AAN HET AFRIKAMUSEUM EN DE VRT In december 2018 opende het Afrikamuseum van Tervuren, officieel het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, opnieuw zijn deuren voor het grote publiek. Tijdens deze rondleiding worden enkele highlights van de permanente tentoonstelling toegelicht. De gids toont je een selectie interessante stukken die gekoppeld worden aan onze multiculturele samenleving, aan maatschappelijke kwesties en duurzame ontwikkeling. Daarnaast plannen we nog een rondleiding in de VRT-gebouwen, waar je alle geheimen van de openbare tv en radio leert kennen.

70

Zaterdag 26 oktober 2019 8 tot 17.45 uur 55 euro Bus: opstappen om 8 uur aan Armand Preud’hommeplein

26/ 1O


DIGITALE WEEK Het BICC wordt omgebouwd tot de bib van de toekomst. Tijdens deze verlofweek organiseren we enkele digitale workshops, die je met verstomming zullen slaan.

Zaterdag 26 oktober 2019 10.30 tot 11.30 uur 5 euro

Woensdag 30 oktober 2019 13.30 tot 15 uur

Woensdag 30 oktober 2019 15 tot 16.30 uur

WORKSHOP GREEN SCREEN

WORKSHOP VIRTUAL REALITY

WORKSHOP VIRTUAL REALITY

(6-9 JAAR)

KRIEBELEN EN TEKENEN IN EEN VIRTUELE WERELD (8-12 JAAR)

IN PERSPECTIEF (16+)

Green screen staat in de filmindustrie bekend als het groene scherm, waarbij je met behulp van software een groene achtergrond in een handomdraai kan omtoveren tot tropisch eiland of middeleeuws slagveld. Tijdens deze videoworkshop leren de deelnemers hoe deze techniek werkt en krijgen ze uiteraard zelf de mogelijkheid om op avontuur te gaan in hun eigen virtuele wereld.

Tijdens deze workshop leer je waar virtual reality vandaan komt en hoe je vandaag een virtuele bowlingbal gooit. Daarnaast maak je ook een virtuele tekening, weliswaar zonder verf of potlood. In de plaats gebruik je Tilt Brush tijdens dit virtuele tekenspel. Een ware ontdekkingstocht!

Virtual reality is nieuw. Vanwaar komt het en wat is het? Hoe kunnen we aan de slag met dit nieuwe medium? De workshop biedt een antwoord op al deze vragen. De virtuele ruimte is oneindig en dit zullen we ervaren. Tilt Brush biedt de mogelijkheid om een eigen universum te scheppen. Aan de hand van een korte verkenning ga je zelf aan de slag met deze tools.

5 euro

5 euro

71


Dinsdag 12 november 2019 19.30 tot 22 uur 35 euro (inclusief alle materialen) Begeleiding: Studijoke Bruegelhuis, Markt 15, Peer

Donderdag 5 december 2019 19.30 tot 21.30 uur 5 euro Gratis voor Peerse verenigingen Begeleiding: Koen Vermeulen (Vrijwilligerswerkwerkt) Een organisatie van Vrijwilligersloket Peer i.s.m. BICC

O5/ 12

WORKSHOP

WORKSHOP

HOUTEN JUWELEN MAKEN

FUNFACTOR IN VRIJWILLIGERS WERK

In deze workshop leer je jouw eigen houten juwelen maken in een kleur en een vorm naar jouw persoonlijke keuze. Je maakt een ketting, een bijbehorende oorbellen en een ring. Je maakt gebruik van geometrische parels en plaatjes, die je omtovert tot de mooiste juwelen.

Positiviteit heeft een grote aantrekkingskracht. Hoe maak je mensen trots op je werking zodat ze met veel goesting een bijdrage leveren? Hoe maak je mensen tot een wandelend reclamebord voor je werking? Wat is people management in functie van een sterkere betrokkenheid voor je organisatie? Hoe zet je de beleving van je vrijwilliger centraal? Hoe zorg je voor een positieve en dynamische cultuur in je vrijwilligerswerking? Allemaal vragen die beantwoord worden voor jouw vereniging.

Voor deze workshop heb je geen basiskennis nodig.

72

12/ 11


Dinsdag 17 december 2019 19.30 tot 21.30 uur 25 euro Begeleiding: Tensu

17/ 12

WORKSHOP

RUM TASTING

Je verkent de indrukwekkende wereld van premium label rum uit verschillende landen: Barbados, Cuba, Brazilië, Dominicaanse Republiek, ... Je kan genieten van deze proeverij waarbij de smaken en aroma’s op een verfijnde manier op elkaar zijn afgestemd. Het wordt een ongekende smaakervaring. Je leert meer over de herkomst, de productie- en rijpingsmethoden, gevolgd door het proeven en het overlopen van de degustatiefiche.

Dinsdag 4 februari 2020 20 tot 21.30 uur 30 euro Begeleiding: Plantenasiel Hasselt Meenemen: oude plant, die wat liefde en verzorging mag krijgen

O4/ O2

WORKSHOP

MAAK JE EIGEN ECOSYSTEEM EN LEER HOE JE PLANTEN VERZORGT

Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Het glas versterkt het frisse groen van de planten waardoor deze nog meer opvallen. Niet gek dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een plantenterrarium vindt. Dit is een afgesloten glazen fles of pot met miniplantjes erin. Juist als je van planten houdt, maar niet zo’n groene vingers hebt, is een afgesloten terrarium de perfecte match. Daarnaast mag je een eigen plant meenemen die wat liefde en verzorging nodig heeft. Het Plantenasiel Hasselt bezorgt je plant een nieuw leven door jou tips en tricks te geven.

73


Dinsdag 25 februari 2020 13.30 tot 16.30 uur 5 euro Begeleiding: Bazarts Meenemen: Vieruurtje

25/ O2

WORKSHOP VOOR KINDEREN (6-9 JAAR)

74

Dinsdag 3 maart 2020 19.30 tot 21.30 uur 40 euro Begeleiding: Evita Lolita

O3/ O3

WORKSHOP

MONSTERTJES VAN PAPIER-MACHÉ

PYROGRAFIE

Knutsel de meest zotte, leuke monstertjes en laat ze tot leven komen! De kinderen mogen zichzelf helemaal bewijzen in deze uitdagende workshop. Ze gaan aan de slag met tape, zilverfolie, ijzerdraad en lijm om hiermee de gekste figuren te maken. Alles wordt afgewerkt met gekleurd papier, zodat het werkje helemaal klaar is!

Pyrografie is een brandtechniek. Je gaat in deze workshop aan de slag met een pyrograaf. Dat is een pen die heel erg heet wordt, waardoor je mooie afbeeldingen of teksten kan branden in kurk, hout of leer. Je kan beroep doen op je eigen creatieve brein voor het design, maar er is geen artistieke voorkennis of basis van handletteren nodig in deze workshop. Eva heeft een bundel met een uitgebreid gamma aan ontwerpen. Natuurlijk mag je ook je eigen ontwerpen meebrengen naar de workshop.


WORKSHOP

Donderdag 5 maart 2020 19.30 tot 22 uur 5 euro — Gratis voor Peerse verenigingen Begeleiding: Miet Bamps Meenemen: Laptop Een organisatie van Vrijwilligersloket Peer i.s.m. BICC

O5/ O3

MAAK JE EIGEN AFFICHE MET CANVA

Je organiseert een leuke activiteit, maar je vindt het moeilijk om hiervoor een toffe affiche te maken? Dan ben je hier op de juiste plek! Miet Bamps leert je de kneepjes van het online programma Canva, waarmee je de leukste affiches, flyers, uitnodigingen, facebookberichtjes, ‌ kan maken!

75


24/ O3

Dinsdag 24 maart 2020 19.30 tot 22 uur 25 euro Begeleiding: Scheefdruk (draait volledig op vrijwilligers, met als hoofddoel: zoveel mogelijk mensen besmetten met een passie voor zeefdruk) Meenemen: Eventueel een eigen stuk textiel om te zeefdrukken

WORKSHOP

ZEEFDRUKKEN VOOR BEGINNERS Tijdens deze workshop leer je de basics van zeefdrukken. Je tekent een eigen ontwerp op stickerpapier. Daarna zeefdruk je je ontwerp ter plekke op enkele stukken textiel. Scheefdruk zorgt voor een tote bag en lapjes stof. Wil je graag meteen je eigen kledingstuk onder handen nemen? Breng het dan zeker mee.

76

CULTURELE UITSTAP


Zaterdag 28 maart 2020 8 tot 18.35 uur 45 euro Bus: opstappen om 8 uur aan Armand Preud’hommeplein

28/ O3

Woensdag 8 april 2020 13 tot 17 uur 5 euro Begeleiding: Meerkracht

O8/ O4

LUIK EEN STREEPJE CULTUUR

La Boverie zag de unieke kans om de expositie ‘Ceci n’est pas un corps. Hyper Realism Sculpture’ naar Luik te halen, de laatste stop van de wereldtournee na Spanje, Mexico, Australië en Rotterdam. De expo toont een vijftigtal hyperrealistische en levensgrote beeldhouwwerken van de grootste namen in de hedendaagse kunst. Zo krijg je een weergave van de evolutie van de menselijke gestalte van de jaren 1970 tot vandaag. In de namiddag bezoeken we de Koninklijke Opera. Ontdek de schitterende theaterzaal en de recent gerenoveerde coulissen van deze instelling en merk hoe ze is geëvolueerd en aangepast om  in te spelen op de behoeften van de opvoeringen van vandaag. Vanop het hoogste terras heb je een verbluffend zicht op het stadscentrum.

WORKSHOP VOOR KINDEREN (6-9 JAAR)

CIRCUSFEEST MET SPEKTAKEL Deze circuswonderformule bestaat uit 3 delen. Eerst starten we met de opwarming van het artiestenlijf. Daarna krijg je een magische onderdompeling in alle circustechnieken. Je doet evenwichtsoefeningen, leert jongleren en balanceren, en er komt zelfs een stukje acrobatie aan te pas. En dan is het tijd voor… het grote spektakel! De jonge artiesten schitteren in hun eigen ongedwongen toonmoment. FEESTTIP! De ouders zijn welkom bij de circusvoorstelling.

77


PRAKTISCHE INFO

Info en ticketverkoop Online via: www.biccpeer.be BICC-balie: Zuidervest 2a, 3990 Peer Tel: 011 61 07 20 E-mail: bicc@peer.be Openingsuren BICC • Dinsdag tot donderdag van 9-12 uur en van 14-19 uur, zaterdag van 9-12 uur • Telkens 30 minuten voor aanvang van de activiteit • Gesloten op wettelijke feestdagen en brugdagen. Extra sluitingsdagen worden tijdig gecommuniceerd via gedrukte en digitale communicatiekanalen. Start ticketverkoop – BICC Boekt De ticketverkoop start op zaterdag 4 mei 2019. Tussen 9 en 13 uur stelt het BICC stelt zijn deuren open voor ‘BICC Boekt’. Vanaf dan kan je tickets bestellen via onze website, maar je kan ook gezellig naar het BICC komen. We verwelkomen je met een aperitiefconcert in de tuin, een muzieksessie voor kinderen en lekkere wafels, zodat we het seizoen in schoonheid kunnen starten! Ook de vroegboekkorting gaat van start en loopt tot dinsdag 14 mei 2019 om 23.59 uur. Ticket kopen Je kan online of aan de BICC-balie tickets aankopen. Het online aankopen van tickets heeft enkele voordelen, zoals een snelle afhandeling, waardoor je zeker bent van goede plaatsen. Indien je niet wegwijs geraakt uit de online verkoopmodule, dan helpen we je graag verder in het BICC. We staan voor je klaar om samen het bestelproces online te doorlopen. De aankoop online verloopt in 4 stappen: 78

1. Surf naar onze website www.biccpeer.be en kies voor ‘Koop Tickets’. 2. Kies je voorstellingen en voeg tickets toe aan je winkelmandje. 3. Geef je emailadres in (en vul je gegevens in bij je eerste online aankoop. 4. Betaal (online of via overschrijving). Je ontvangt je tickets als pdf in je mailbox. Bij de voorstelling breng je een print van je ticket mee of toon je de digitale tickets op je smartphone. Betaling Tickets gekocht aan de balie kan je contant betalen of met bancontact. Telefonisch gereserveerde tickets betaal je per overschrijving of via de betaallink op het rekeningnummer (IBAN: BE36 0910 0996 7181) met vermelding van naam en activiteit. De betaling dient in orde te zijn binnen 14 dagen na reservatie. Na ontvangst van de storting kan je de tickets terugvinden in je mailbox van Antigone Tickets. Annulatie Kan je niet naar je geplande voorstelling komen? Je kan je tickets teruggeven uiterlijk één werkdag vóór de voorstelling. Je krijgt dan een tegoedbon ter waarde van de tickets. De tegoedbon blijft één jaar geldig. Kortingen • Vroegboekkorting: een mooie korting op een selectie van voorstellingen van zaterdag 4 mei 2019 vanaf 9 uur tot en met dinsdag 14 mei 2019 tot 23.59 uur. • Pieterpas: 2 euro korting voor Perenaren op aangeduide activiteiten. De Pieterpas kost 2 euro en is 2 jaar geldig. Je kan hem aanvragen aan de BICC-balie of rechtstreeks afhalen bij Toerisme Peer (Markt 3). • Pieterpluspas: korting geldig enkel op vertoon van je kaart aan de BICC-balie • Min 26 jaar: 50% korting op een selectie van voorstellingen • Groepen vanaf 10 personen: 50% korting op een selectie van voorstellingen. • Leerlingen muziekonderwijs en Kunst & Musea: 50% korting op de Noorderklankenconcerten


Gelieve de BICC website te raadplegen voor de actuele kortingen of eventuele wijzigingen. #biccpeer Breng zeker eens een bezoek aan onze Facebookpagina ‘BICC Bibliotheek en Cultuurcentrum Peer’ of onze instagrampagina @biccpeer. Zo ben je steeds op de hoogte van onze activiteiten. BICC-bon Geen inspiratie voor een geschenk? Zowel via onze website als via de balie kan je cadeaubonnen van het BICC kopen. De waarde ervan kan je zelf bepalen. De BICC-bon is één jaar geldig en kan ingeruild worden voor een voorstelling naar keuze. Op deze bon wordt niet teruggegeven. Ook de Peerse geschenkbon is geldig in het BICC. Deze zijn verkrijgbaar bij Toerisme Peer. Foto-, film- en geluidsopnames Fotograferen en/of het maken van film- of geluidsopnames is niet toegestaan tenzij daarvoor vooraf toestemming is verkregen, zowel van de artiesten als van het BICC. Laatkomers De aanvangstijden van de voorstellingen zijn vermeld in de brochure. Laatkomers worden slechts binnengelaten als de voorstelling dit toelaat. Kaarten van laatkomers worden niet terugbetaald. Vestiaire Omwille van de algemene veiligheidsvoorschriften mogen jassen niet mee de zaal in. Je kan gebruik maken van de bewaakte vestiaire, die tot 30 minuten na de voorstelling open is. Foyer Café Het cafetaria is tijdens geplande activiteiten geopend vanaf 19 uur en tijdens de maandagmarkt van 10 tot 14 uur. Het cafetaria biedt een assortiment van dranken en versnaperingen aan. Fairtradeproducten als koffie, wijnen, fruitsappen, chips en chocolade hebben een eigen plaats in het aanbod.

Toegankelijkheid Het BICC is toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn aangepaste toiletten en speciale parkeerplaatsen in de nabijheid van het gebouw. Voor rolstoelgebruikers worden in de Grote zaal plaatsen voorbehouden. Geef een seintje bij het reserveren van je kaarten en wij doen het nodige. Een begeleider van mensen met een beperking (in het bezit van de begeleiderspas) kan de activiteiten gratis bijwonen. Een begeleiderspas kan je aanvragen bij de Provincie Limburg (011 23 75 35 of begeleiderspas@limburg.be). Ook personen met een European Disability Card kunnen rekenen op gratis toegang voor de begeleider. De Grote zaal is uitgerust met een ringsysteem voor slechthorenden. Assistentiehonden zijn welkom in het BICC. Het BICC voorziet gratis wifi. Zaalreservaties Het BICC verhuurt meerdere zalen met een capaciteit van 25 tot 800 personen voor het organiseren van podiumactiviteiten, vergaderingen, voordrachten en workshops. De reglementen vind je op onze website. Je kan vanaf nu ook online reserveren via https://reservatie.peer.be. Wijzigingen Hoewel deze brochure met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, zijn fouten en wijzigingen in de voorstellingsgegevens niet uitgesloten. Voor alle info in deze brochure geldt: wijzigingen voorbehouden. De meest actuele informatie vind je steeds op onze website. Meer weten? Je twijfelt, kan niet goed kiezen of wenst meer informatie? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, wij geven graag een woordje uitleg. BICC ’t Poorthuis, Zuidervest 2a, 3990 Peer T. +32 (0)11 61 07 20 — bicc@peer.be www.biccpeer.be

79


KAL ENDER

2O19/ 2O2O

© Lieven Geuns

80


DEUSTERCONCERT Do. 20 juni 2019 Do. 25 juli 2019 Do. 22 augustus 2019

Nico Camps – Marimba Tom Vanstiphout – Little Beams of Light Kurt Bertels – Saxofoon

MUZIEK Vr. Vr. Vr. Vr. Vr. Vr. Vr.

4 oktober 2019 1 november 2019 22 november 2019 7 februari 2020 6 maart 2020 20 maart 2020 24 en za. 25 april 2020

Belpop Bonanza 3990 (seizoensopening) Reveil met De Geest The Como Mamas (VS) Novastar solo Ladies of the Seventies Winterland ’76 – The Beatles na The Beatles Amaryllis – Black & White

HUMOR Wo. 16 oktober 2019 Za. 16 november 2019 Za. 14 december 2019 Za. 22 februari 2020 Vr. 13 maart 2020

Adriaan Van den Hoof – Ja, maar eerst een diploma Erhan Demirci – Wa make? Comedy-avond in JH De Styx met Gunter Lamoot en Han solo Thomas Smith – De jaren van verstand William Boeva – Leveren jullie ook aan huis?

FAMILIE Za. 12 oktober 2019 Zo. 13 oktober 2019 Wo. 23 oktober 2019 Zo. 10 november 2019 Za. 16 november 2019 Zo. 24 november 2019 Wo. 11 december 2019 Za. 14 december 2019 Za. 25 januari 2020 Wo. 29 januari 2020 Zo. 9 februari 2020 Za. 22 februari 2020 Wo. 11 maart 2020 Za. 21 maart 2020 Zo. 22 maart 2020 Za. 25 april 2020

Kleine Voorleeshelden – Thema: dieren (vanaf 3 jaar) Kolonie MT – Knorren en kussen (vanaf 4 jaar) Familiefilm De Grote Boze Vos (vanaf 5 jaar) Sinthappening (vanaf 2 jaar) Kleine Voorleeshelden – Burgemeester leest voor! (vanaf 3 jaar) Sprookjes enzo – De maan in het zand (18 maanden-3 jaar) Familiefilm Smallfoot (vanaf 5 jaar) Kleine Voorleeshelden – Thema: feest (vanaf 3 jaar) Kleine Voorleeshelden – Thema: muziek (vanaf 3 jaar) Familiefilm Janneman Robinson en Poeh (vanaf 5 jaar) beeldsmederij DE MAAN – Pjotr en de Wolfski (vanaf 3 jaar) Kleine Voorleeshelden – Thema: verliefd zijn (vanaf 3 jaar) Familiefilm Asterix, het geheim van de toverdrank (vanaf 5 jaar) Kleine Voorleeshelden – Thema: fotografie (vanaf 3 jaar) Dimitri Leue – Baar - Familie Von Kapp (vanaf 5 jaar) Kleine Voorleeshelden – Thema: verkeer (vanaf 3 jaar)

FILM Di 3 december 2019 Wo. 4 maart 2020

Theory of Everything Girl

81


MUILPEER Za. 7 september 2019 Vr. 8 november 2019 Vr. 14 februari 2020 Za. 28 maart 2020 Vr. 24 april 2020

Muilpeer Stadsfestival Muilpeer Muilpeer Muilpeer Lokale Helden

LEZING Wo. 9 oktober 2019 Do. 7 november 2019 Di. 19 november 2019 Zo. 19 januari 2020 Vr. 31 januari 2020 Di. 11 februari 2020 Do. 20 februari 2020 Do. 5 maart 2020 Di. 31 maart 2020

Leen Dendievel – Asem Hanne Luyten – #nietaankindengezinverklappen Frank van Laeken – Het geld van het voetbal Toast Literair – Een ode aan Leonard Cohen KAAi Collectief – Wij zijn breekbaar Rudi Vranckx – Oorlogen en problemen van onze tijd Bas de Roo – 60 jaar onafhankelijkheid in Congo Bart Van Loo – De Bourgondiërs Karola’s Kitchen – Gewoon gezond, eet volgens je buikgevoel

NOORDERKLANKEN – KLASSIEKE MUZIEK Vr. 11 oktober 2019 Vr. 15 november 2019 Zo. 16 februari 2020 Vr. 3 april 2020

Duo Komorebi Roeland Hendrikx Ensemble – Weense Weemoed en Belgian Beauty VIVA!opera (aperitiefconcert) Trio Khaldei – Versatile Beethoven

PEER POPULAIR – MATINEE Di. Di. Di. Di.

5 november 2019 17 december 2019 11 februari 2020 17 maart 2020

De Bonanzas – The Wonder Years Louis Neefs – Wat een leven! HETGEVOLG – Madame Rosa Film ‘Niet schieten’

OP DE KAFFA MET Zo. 20 oktober 2019 Zo. 1 december 2019 Zo. 2 februari 2020 Zo. 15 maart 2020

Mario Goossens en Karel Van Mileghem To be announced To be announced To be announced

CULTURELE UITSTAP Wo. 12 juni 2019 Za. 29 juni 2019 Zo. 22 september 2019 Za. 26 oktober 2019 Za. 28 maart 2020 82

Zomeropera Alden Biesen – L’Italiana in Algeri Pajottenland – Bruegel leeft 2019 Dommeltheater in Boxtel (NL) – Met Cedric Honings Tervuren – Bezoek aan het Afrikamuseum en VRT Luik – Een streepje cultuur


TE GAST Vr. 18 oktober 2019 Di. 26 november 2019 Do 12 december 2019

Inspinazie improvisatietheater Lezing Christine Van Broeckhoven – Alzheimer en dementie Stichting Nieuwe Helden – Wij, Varkenland

TENTOONSTELLING Vr. 7 juni t.e.m. zo. 14 juli 2019 Di. 18 juni t.e.m. za. 29 juni 2019 Di. 22 oktober t.e.m. do. 14 november 2019 Za. 2, zo. 3, za. 9, zo. 10 & ma. 11 november 2019

Tentoonstelling Bruegel op bezoek Vlaamse Meesters – Vakmanschap Inspireert Tien jaar eenzame uitvaart Tentoonstelling BS-Art – Puur

CURSUSSEN EN WORKSHOPS VOOR VOLWASSENEN Vanaf do. 5 september 2019 Vanaf di. 17 september 2019 Di. 15 oktober 2019 Vanaf do. 17 oktober 2019 Di. 22 oktober 2019 Wo. 30 oktober 2019 Di. 12 november 2019 Do. 5 december 2019 Di. 17 december 2019 Vanaf di. 14 januari 2020 Di. 4 februari 2020 Di. 3 maart 2020 Do. 5 maart 2020 Di. 24 maart 2020 Vanaf di. 21 april 2020

Start cursus tekenen en schilderen Start Afrikaans dansen reeks 1 Workshop Borduren Leesclub Workshop Minder plastiek gebruiken ... Het kan! Workshop Virtual Reality (16+) Workshop Houten juwelen maken Workshop Funfactor in vrijwilligerswerk Workshop Rum tasting Start Afrikaans dansen reeks 2 Workshop Maak je eigen ecosysteem en leer hoe je planten verzorgt Workshop Pyrografie Workshop Maak je eigen affiches en flyers met Canva Workshop Zeefdrukken voor beginners Start Afrikaans dansen reeks 3

WORKSHOPS VOOR KINDEREN Vanaf wo. 4 september 2019 Za. 18 mei 2019 Za. 26 oktober 2019 Wo. 30 oktober 2019 Di. 25 februari 2020 Wo. 8 april 2020

Start techniek- en wetenschapsacademie (5-12 jaar) Boekstartdag (0-3 jaar) Workshop Green Screen (6-9 jaar) Workshop Virtual Reality (8-12 jaar) Workshop Monstertjes van papier-maché (6-9 jaar) Workshop Circusfeest met spektakel (6-9 jaar)

83


BICC PEER Bibliotheek Cultuurcentrum BICC ‘t Poorthuis Zuidervest 2a, 3990 Peer 011 61 07 20 bicc@peer.be www.biccpeer.be

Profile for Stad Peer

BICC-brochure 2019-2020  

Het cultuuraanbod van de Stad Peer.

BICC-brochure 2019-2020  

Het cultuuraanbod van de Stad Peer.

Profile for peer25
Advertisement