Page 1

Meditationsledarbrev

INNEHÅLL Sidan 1-2 Inledning Peder Bergqvist Sidan 2-3 Meditation Martin Nilsson Sidan 3 Boktips

Nr 1 år 2013

Sidan 4 Aktuellt

Skicka din e-postadress så får du Meditationsledarbrevet med E-post! TACK!

INLEDNING Vi är kallade att förlora oss själva och våra liv till Gud, till världen och till varandra. Den aktuella värld vi möter varje dag är Guds närvaros brinnande buske. För oss på Berget är det livet här som är Guds närvaros buske. ”Herren sade: ”Kom inte närmare! Ta av dig dina skor, du står på helig mark” (2 Mos 3:5). Världen är mötesplatsen med Gud, när vi förlorar oss till världen möter vi Gud, världen blir den brinnande busken. Världen är inte Gud men mötesplatsen med Gud för Gud stormar mot oss med ny kraft varje morgon, varje kväll, varje uppfyllt nu, just där han har satt oss.

Den meditation är inte äkta som inte blir ett väsentligt engagemang i den värld som Gud älskar, befriar och förlossar. Gud ger oss kraft att mista vårt liv, lämna vårt land, älska vår medmänniska i riktning mot Gud, i Gud. Meditationen når vårt hjärta och kan frigöra den kraft från hjärta till hjärta som älskar andra i riktning mot andra, i en aldrig avstannande ström av kärlek, i ett allas möte med alla utan någon begränsning. Det är den helige Andes verk, att förena alla människor i hela världen i den heliga Treenighetens enhet och fullkomliga glädje. Frid och allt gott!


MEDITATION

ljud, naturen och i våra kroppsrörelser. Vi har alla olika sätt att fylla den inre Vår förankring och riktning är avgörande tomheten, om inte med inre dialoger, i meditationen. Detta förkroppsligas i så med sociala kontakter i umgänge, vår sittställning och i vår andning. telefon, internet eller mata den med tv, Vår attityd, självbild och integritet mat, dryck, sex, shopping etc... speglas i vår hållning. En öppenhet, avspändhet, stabilitet är viktig för att vi Att bara vara – är inte så bara skall kunna släppa taget om oss själva, Under en veckas meditationsretreat ”surrender” och mer och mer vara i blir våra mönster, tankegångar och abstinenser tydliga. Vi börjar på ett verkligheten. djupare sätt förstå vad vi skall ha vår Vår dualistiska individ kan transformeras meditation till. Drivkraften att fortsätta till en person som lever i en enhet och meditera förändras. Samtidigt sker en erfar att vi är en enda kropp i den som psykologisk process där obearbetade Är. minnen och känslor får komma upp. Hjärtat öppnas mer och mer, vår medkänsla med alla varelser får spontant mer plats och det blir samtidigt svårare att stå ut med egoism och orättvisor. Shunryu Suzuki beskriver detta på ett fantastiskt vis i sin klassiker ”Zen mind – beginners mind”. En källa att ösa ur för den som vill få inspiration.

När starka känslor kommer, oavsett vilka, är det av största vikt att vi låter dem få ta plats, inte trycker tillbaka dem, andas i dem, MEN släpper tanken eller minnet som är kopplas till känslan. Sakta sker en förändring där minnet inte förknippas med starka känslor längre. Vi visar för hjärnan att våra känslor är inte farliga och vad som än kommer upp kan vi vara kvar och låta dem får finnas i kroppen och i andningen. Ofta återkommer känslan några gånger, svagare och svagare, tills en läkning har skett.

Vår övning är enkel. Sitta stilla och andas. Bevara närvaron genom att gång på gång återvända till andningen och kroppen. Om vi inte lyckas upprätthålla en djup koncentration blir det svårt att släppa taget om vår jagbild. Vi har alla en idé om vem vi är och hur vi ser på oss själva. När vi mediterar blir det tydligare hur den inre konversationen, med alla dess fantasier och historier snurrar runt som en gammal LP-skiva.

Under vår resa som meditatörer finns det flera fallgropar. Det är inte ovanligt att vi söker oss till meditationen för att få en identitet, få mer kontroll och stärka självkänslan. Oftast matar vi egot istället för att låta det blekna. Inom Mindfulnessrörelsen och Vipasana meditation kan ibland instruktörerna förmedla bilder där vi skall iakta vår kropp, registrera förnimmelser i kroppen, vilket leder till att meditatören förstärker sin dualistiska hållning och missar poängen med hela övningen.

Vi får bli uppmärksamma på den inre dialogen, inte låta den dominera eller fastna, inte minst när vi är för oss själva. Under en retreat är den stora utmaningen utanför meditationshallen. På vårt rum, när vi promenerar och när vi skall sova. Att vara i allt som sker, i alla

2


detta som ”Big mind”. Så fort vi tänker på något ”utanför oss själva”, som om något var separat, är vi i ”Small mind”. Vårt lilla själv får oss att tro att vi saknar något. - ”Se på liljorna på marken..”. Thich Nhat Hanh använder bilden av havet och vågorna. Jag som person existerar som en våg. Vi är alla del av havet, vi består av samma substans och vi kan inte leva separat från havet. Thomas Merton sa att det värsta ord han visste var individ, separat, skiljd och utan beroende av andra. Livet presenteras sekund för sekund. Hela tillvaron föds ur intet. Japanerna använder ordet tomhet (Sunyata) som också betyder livmoder.

Meditation kan också bli ett sätt att kontrollera känslor, stänga av och upprätthålla distans i våra relationer. Speciellt personer som tidigt i livet gjort erfarenheten att det lönar sig att inte visa för mycket känslor, dra sig undan i nära relationer – framförallt om det finns en risk att bli övergiven. Vi skall heller inte söka starka upplevelser, övernaturliga eller gudomliga. De är nästan alltid illusioner och fantasier konstruerade av hjärnan. Som Per Mases sa, - ”det är när det känns långtråkigt, att tiden tycks stå stilla, som det sker ”mest” i vår meditation.” Vår psykologiska och moraliska mognad går inte alltid hand i hand med vår andliga eller meditativa utveckling. Andliga ledare som utnyttjat sina elever och skaffat sig makt eller status finns det gott om både i vår tid och i historien.

Vi kan som fria varelser välja att ta emot allt som kommer, säga ja och vara i det flödet. Jag är Vägen, Sanningen och Livet säger Jesus. Jag Är.

All meditation och andlig utveckling, om den är uppriktig, leder till att vårt hjärta öppnas mer och mer. Upplevelsen av att vara en del av något större, att jag inte lever för min egen skull och att kärleken, som riktning och mål blir min drivkraft.

Av Shunryu Zuzuki är en av de mest älskade och lästa böckerna om Zenmeditation.

Martin Nilsson, leg läkare och Vi kan under perioder behöva psykoterapeut som leder ”Sesshin”. vägledning och terapi för att förstå och kunna hantera vår självbild. Depressioner, ångest och själsliga smärtor kan komma och gå under hela livet, oavsett hur mycket vi mediterar. Dock kan vi ibland förhålla oss till vårt BOKTIPS! lidande på ett annorlunda sätt och inte låta dem förgöra vår längtan . ZEN MIND-BEGINNERS MIND

Nyutgåva 2011 på Schambala publications. Finns i boklådan!

Livet finns bara här och nu. Evigheten är närvarande i allt vi gör. Allt är på ett plan fullkomligt, ingenting kan läggas till eller dras ifrån. Suzuki beskriver

3


AKTUELLT!

Meditationskurser att sprida till meditationsgruppernas deltagare Exempel på meditationstillfällen framöver: 8-11/7

8-11/8

VILA OCH ÅTERHÄMTNING

YOGA OCH MEDITATION

Meditation och basal kroppskännedom

Meditation och basal kroppskännedom

Ledare: Eva Sköndahl

Ledare: Lena Karlsson Leksell och Charlotta Lindholm Lundblad. 15-18/8 MEDITATION, REKREATION OCH KRISTEN MYSTIK Meditation tre gånger per dag. Ledare: Ann-Ida Fehn och Ingrid Eriksson

info@berget.se Tel 0248-797170

18-24/11 KONTEMPLATIV RETREAT

LÄS MER OM KURSERNA PÅ:

www.berget.se

Ledare är Sr Johanna Schulenburg från Wien.

Varmt välkomna till Berget! Hälsningar Ingrid

STIFTELSEN BERGET TELEFON: 0248-79 71 70 Tempelvägen 10 FAX: 0248-797171 795 91 RÄTTVIK E-POST: ingrid@berget.se

4

Bankgiro: 574-3323 www.berget.se

2013 1  

MEDITATIONSLEDARBREV

2013 1  

MEDITATIONSLEDARBREV

Advertisement