Page 1

Sanka

SANOMAT

1/2010 Sanka Oy:n asiakaslehti

Luonnonyst채v채 valitsee suihkun Esittelyss채 uusi myyntiedustaja Sangan tuotteet valmistuvat Loviisassa

Millainen on

ekologinen kylpyhuone? Sankasanomat_1-10.indd 1

8.4.2010 14.22


PÄÄKIRJOITUS

Kestävää kehitystä Ke kylpyhuoneeseenkin kyl

Sanka O Oy on yritys, jolla on pitkä ja arvokas historia takanaan. Olemme kehittyneet 60 vuoden aikana silmälasisankojen valmistajasta Suomen johtavaksi suihkutilakalusteiden valmistamistajas jaksi. Tä Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman yrityksen toiminnan, tuotteiden ja henkilöstön kehittämistä. tuotteid Tulemme jatkamaan järjestelmällistä itsemme ja yritykTulem semme kehitystyötä – nyt ja tulevaisuudessa. Haluamme olla huomenna hiukan parempia kuin tänään. Tuotteita kehitämme huomen kestävän laadun vaatimukset. myös muistaen m Joidenkin tuotteidemme toimivuus säilyy jopa vuosikymmeJoide Sangan jälki on pitkäikäistä ja kestävää. Nykyaikana, kun niä. San kuluttajat haluavat tukea ympäristöystävällistä ajattelua, on kuluttaj tuotteiden pitkä käyttöikä mitä parhainta ekologisuutta. Se on tuotteid taloudellisesti järkevää, sillä yhden laadukkaan tuotteen myös ta hankkiminen on huomattavasti kannattavampaa kuin usean hankkim heikkolaatuisemman ja lyhytikäisemmän hankinta. heikkola Toimiva vara-osapalvelu on osa ekologisuutta tukevaa toiToim mintaamme. On yksinkertaisesti hieman järjetöntä esimerkiksi mintaam vaihtaa koko suihkukaappi hajonneen pikkuosan takia. Ekologisuus on myös tehokkuutta esimerkiksi kuljetuksissa, Ekolo tuotteet tehokkaasti ja järkevästi säästetään joissa pakkaamalla pa kuljetuskustannuksia. Samalla vähennetään turhaa ”ilman” kulkuljetus jettamista. Asiat voi tehdä kerralla oikein. jettamis Tässä Sanka Sanomien numerossa kerromme kestävyydestä ja kotim kotimaisuudesta. Ohessa vinkkaamme jälleenmyyjille hyödyllistä tietoa tiet tuotteistamme ja toiminnastamme. Markk Markku Reinivuo Myyntipäällikkö, päätoimittaja Myyntip

2

Sankasanomat_1-10.indd 2

8.4.2010 14.22


Sisältö PISAROITA ............................................................ 4 Sangan uutisia ja kuulumisia vuoden varrelta.

POHJANMAAN KAUTTA ........................................ 6 Jarmo Pyörälä on Sangan uusi myyntiedustaja Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa.

LUONNONYSTÄVÄ VALITSEE SUIHKUN ................ 8 Kylpyhuoneen osuus talon energiakulutuksesta voi yllättää.

KIMURANTTEJA KYSYMYKSIÄ JA VIISAITA VASTAUKSIA ........................................ 12 Sanka Sanomat kokosi vastauksia myyjien kohtaamiin kiperiin kysymyksiin.

TOIMISTO JA TEHDAS SAMASSA PAKETISSA ...... 14 Esittelyssä Sangan Loviisan pääkonttori ja tehdas.

KENEN KAAPISSA SEISOT ................................. 15 Toimittaja Päivi Ahvonen pakinoi kylpyhuoneremontistaan.

Pilan päiten

Sanka Sanomat JULKAISIJA Sanka Oy Johtajantie 1 07901 Loviisa

Jukka Salminen

PÄÄTOIMITTAJA Markku Reinivuo TOIMITUS & ULKOASU peak press & productions oy Laivurinkatu 2 07920 Loviisa (019) 535 552

1/2010

AD Sanna Nylén TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Mia Jokiniva TOIMITTAJAT Päivi Ahvonen, Reija Kokkola, Harri Mannonen KUVAAJAT JA KUVITTAJAT Päivi Ahvonen, Susa Heiska, Jukka Salminen, Kirsi Tapani KANSI: Kirsi Tapani PAINOPAIKKA Esa Print Oy

3

Sankasanomat_1-10.indd 3

8.4.2010 14.22


PISAROITA KOONNUT Mia Jokiniva

Ristelijöillä lamanselätykseen

Maailman suurin ristelylaiva Oasis of the Seas, johon Sanka toimitti viime vuonna suihkuseinät, oli suurelta osin auttamassa Suomen vaihtotaseen päätymistä viime vuonna puolitoista miljardia plussalle, STT kertoi joulukuussa 2009. Nyt Royal Caribbean Cruiseline rakentaa Oasiksen sisarlaivaa, Allure of the Seas -risteilijää. Sanka on toimittanut senkin matkustajahytteihin yli 2500 suihkuseinää. Laivaa rakennetaan Turun SXT-telakalla ja se valmistuu vuoden 2010 syksyllä.

Sanka päivittää hinnastonsa Sangan ohjehinnasto muuttuu hieman 1.7.2010. Uusi hinnasto postitetaan asiakkaille viimeistään kesäkuussa. Siihen asti voimassa on 1.1.2009 päivitetty hinnasto.

Uudistus saa yhä kehuja Sanka uudisti jokin aika sitten suihkuseinien rakennetta siten, että lasisesta suihkuseinästä poistettiin vaakasuorat alumiinilistat. Uudistus on saanut paljon kehuja käyttäjiltä puhdistettavuutensa ja tyylikkyytensä ansiosta. Vaakalistan poisto helpottaa merkittävästi tuotteen puhtaana pitämistä, sillä

enää saippuavesi ja lika eivät jää vaakalistan ja lasin muodostamaan ”hyllyyn” seisomaan. Lasisissa VSS-suihkuseinissä vakiotoimitukseen kuuluu aina 50 mm korkea roiskesuoja asennettavaksi tiivisteseinän alareunaan.

4

Sankasanomat_1-10.indd 4

8.4.2010 14.22


Sanka näkyy messuilla

Sanka on mukana syksyllä järjestettävissä Habitare- ja Finnbuild-messuilla. Messuilla voi tutustua Sangan messuosastoilla yrityksen tuotteisiin ja henkilökuntaan. Keväällä Sanka osallistui myös alueellisiin rakennusmessuihin. Habitare-messut 1.–5.9.2010 ja Finnbuild-messut 6.–9.10.2010.

Su Suihkukaappi ta a -kulma tai ammeen am m tilalle Mon Monessa n suomalaisessa asunnossa k kodin ainoassa peseytymistilassa lass a on tilaa vievä kylpyamme. Kylpyammeet koetaan monesti Kylp p epäkäytännöllisiksi ja ne haluepäk k taan n poistaa remontin yhteydessä. M Mutta mitä tilalle?

sen vieressä on kalusteita, joten suihkukaapin tai -kulmankin pitää olla toiselta sivultaan 70 cm leveä. Toinen sivu olisi ideaalimitoiltaan 90 cm.

Helpoin H e ratkaisu suihkuvesien rajaa rajaamiseen a on suihkuseinä, joka pitää pitä ä roiskeet suihkutilan puolelSanka-valikoimassa on tukevia la. S suihkuseiniä suih h 40 cm:n levyisestä 90-senttiseen seinään. Värivaih90-s s toehtoja toeh h on useita.

Suihkukulma tai -kaappi, joka on kooltaan pienempi kuin 70x90 cm, on sisätiloiltaan jo niin ahdas, että sen käytettävyys on huono. Siksi sellaisia ei markkinoilta löydykään. Kokoluokan 70x90 cm kaappeja Sangan valikoimassa ovat SKST-, SKPSS-, SK- ja SKL-kaapit.

Joskus Jo o ammeen tilalle tarvitaan suih suihkukaappi h tai -kulma. Kylpyamme amm m on yleensä 70 cm leveä ja

Suihkukulmista kaikki paitsi PSL-kulma ovat saatavilla koossa 70x90 cm.

5

Sankasanomat_1-10.indd 5

8.4.2010 14.22


Pohjanmaan

kautta

TEKSTI Reija Kokkola KUVA Päivi Ahvonen

Oululainen pitkän linjan myyntimies Jarmo Pyörälä on uusi Sanka Oy:n myyntiedustaja Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa. Luottamus Sanka-brändiin on luja.

P

ohjanmaan ja Pohjois-Suomen alueen pitkäaikainen myyntiedustaja Harry Byholm siirtyi vuodenvaihteessa eläkkeelle, jolloin Sangan remmiin astui vuorostaan Jarmo Pyörälä. – Sanka-tiimissä on mukavaa ja ystävällistä porukkaa, Pyörälä kertoo ensivaikutelmistaan. Hänellä on asiakaspalvelusta vankka kokemus. Vuonna 1992 Pietarsaaren kauppaoppilaitoksesta markkinointimerkonomiksi valmistunut Pyörälä aloitti Anttila Oy:ssä työkaluosaston vastaavana. Työkalupuoli tuli tutuksi myös Hilti Suomi Oy:ssä, ja muovituotteet tulivat kuvioihin vuonna 2006 Curver Scandinavialla. Lama vei työpaikan vuonna 2007, ja pienen tuumaustauon jälkeen Pyörälä perusti yrityksen, jonka nimissä hän edustaa myös Sanka Oy:tä. – Sanka on vahva ja luotettava brändi, joten luottavaisin mielin olen, hän sanoo. Ahkera myyntimies on aiemmissa työtehtävissään vaeltanut akselilla OuluVaasa-Hämeenlinna-Hanko. Suomi on tullut tutuksi myös Jyväskylästä ja Joensuusta pohjoiseen. – En tarvitse navigaattoria, Pyörälä sanoo nauraen. Koska Pyörälä on kiertänyt lähes koko Suomen, hän on oppinut tuntemaan asiakkaansa tarkoin. Hän kuvailee itseään sosiaaliseksi kaveriksi, joka tykkää asioida erilaisten ihmisten kanssa. – Etelä-Pohjanmaalla ollaan kovia tinkaamaan, mutta kun luottamus on syntynyt, niin homma sujuu hienosti. Etelä-Suomessa pääasia on se, että tavara tulee ajoissa, kun taas pohjoisessa istutaan kahville. Työn parhaita puolia on se, että työn jäljen näkee heti. Perheelliselle miehelle ovat myös itse räätälöidyt työajat mieluisia. Pyörälällä on puoliso ja kaksi pientä tytärtä. Aina välillä Suomi-neidon käsivarressa ehtii kalastaa muutakin kuin asiakkaita. – Kalastusretkillä tulee harjusta, taimenta ja lohta. Kaikkea ahvenesta lähtien. Ei mitään isoja vonkaleita, rehti kalamies myöntää.

6

Sankasanomat_1-10.indd 6

8.4.2010 14.22


FUTUREIMAGEBANK

Land vi ha ändå Sanka Oy:s nya representant i Österbotten och norra Finland heter Jarmo Pyörälä. Pyörälä, som är från Uleåborg och har bred försäljningserfarenhet, har stort förtroende för brandet Sanka. TEXT Reija Kokkola BILD Päivi Ahvonen

D

å Sankas långvariga representant i Österbotten och norra Finland, Harry Byholm, gick i pension vid årsskiftet klev Jarmo Pyörälä ombord. – Trevligt och vänligt gäng, beskriver Pyörälä sitt första intryck av Sanka-teamet. Pyörälä, som utexaminerades som marknadsföringsmerkonom från handelsläroverket i Jakobstad (Pietarsaaren kauppaoppilaitos) år 1992, har lång erfarenhet av kundbetjäning. Han inledde sin karriär som ansvarig för verktygsavdelningen vid Anttila Oy. Därefter blev det Hilti Suomi Oy, även där i sällskap med verktyg. År 2006 byttes verktygen ut mot plastprodukter vid företaget Curver Scandinavia. År 2007 satte recessionen käppar i hjulet och Pyörälä blev arbetslös. Efter en kort andhämtningspaus grundade Jarmo Pyörälä ett företag, som bland annat representerar Sanka. – Sanka är ett starkt och pålitligt brand, som jag har fullt förtroende för. Den flitiga försäljaren har i sina tidigare befattningar främst arbetat på axeln Uleåborg-Vasa-TavastehusHangö, men även området norr om axeln Jyväskylä-Jo-

ensuu är välbekant. – Jag behöver nog ingen navigator, säger han med ett leende. Jarmo Pyörälä, som vet hur en slipsten skall dras, känner sina kunder utan och innan. Han beskriver sig själv som en social prick, som tycker om att träffa olika slags människor. – I södra Österbotten käbblas det vilt, men då man väl byggt upp förtroendet går samarbetet som en dans. I södra Finland är snabb leverans det viktigaste, medan man i norr gärna slår sig ner och språkar över en kopp kaffe, berättar Jarmo Pyörälä. Det bästa med jobbet är enligt Pyörälä att resultatet genast syns. Den flexibla och anpassningsbara arbetstiden är en annan stor fördel för han, som har fru och två små döttrar. Ibland hinner Pyörälä även fiska annat än kunder på sina resor i norr. – Jag får allt från abborre till harr, öring och lax på kroken. Tyvärr inga bjässar, medger den ärliga fiskaren.

7

Sankasanomat_1-10.indd 7

8.4.2010 14.22


8

Sankasanomat_1-10.indd 8

8.4.2010 14.22


Luonnonystävä valitsee suihkun TEKSTI Harri Mannonen KUVITUS Kirsi Tapani

Kylpyhuoneen osuus talon kokonaisenergiankulutuksesta voi yllättää. Suihkun valitseminen ammeen sijaan on ekologisen kuluttajan teko.

S

uomen luonnonsuojeluliiton ekoenergiavastaava Teemu Kettunen tietää, mikä kylpyhuoneessa kuormittaa ympäristöä eniten. Hän pohjustaa vastausta kertomalla tilastotietoa: Asuntojen lämmitysenergiasta voi kulua kolmannes veden lämmittämiseen. Käyttövedestä neljä viidesosaa valutetaan kylpyhuoneessa. – Tästä voi päätellä, että lämmitys on suurin kylpyhuoneessa tapahtuva ympäristökuormitus, Kettunen sanoo. Hän lupaa kertoa, miten kuormitusta voi pienentää pienilläkin valinnoilla.

Aurinkokeräin lämmittää käyttöveden Vilkaise ensin sähkölaskuasi. Jos siitä löytyy kukan ja töpselin risteytystä muistuttava vihreä merkki, käytät ekoenergiaa. Suomen luonnonsuojeluliiton myöntämä merkki kertoo, että sähkö on tuotettu uusiutuvin luonnonvaroin, ympäristöystävällisesti. – Merkki ei ole yhtiökohtainen, vaan ener-

giatuotekohtainen. Asiakas voi päättää, minkä tuotannon tukemiseen omat rahat menevät. Se on selkeä viesti energiayhtiölle, Kettunen sanoo. Hän siis uskoo, että jos esimerkiksi tuulivoiman kysyntä kasvaa, yhtiöt alkavat tuottaa sitä enemmän. Voit ostaa sähköä miltä yhtiöltä haluat. Sähkönsiirrosta täytyy kuitenkin aina maksaa paikalliselle sähköyhtiölle. Lämpöä voi tuottaa itsekin. – Kun puhutaan pientalosta, aurinkokeräimillä voi saada tuotettua koko lämpimän käyttöveden vaatiman energiamäärän suurimman osan vuodesta.

Ekolämpöä Kyyjärvellä Kettusen mielestä hyviä vaihtoehtoja pientalon lämmittämiseen ovat puupolttoaineet, maalämpö ja kaukolämpö. Myös kaukolämpöverkot voivat saada Ekoenergia-merkin. Toistaiseksi sellainen on

>>

9

Sankasanomat_1-10.indd 9

8.4.2010 14.22


myönnetty vain Kyyjärven kunnalle KeskiSuomessa. Kettunen kehottaa harkitsemaan myös poistoilmalämpöpumppua. Se ottaa poistoilmasta lämmön talteen. – Se kuluttaa jonkin verran sähköä, mutta tuottaa todella ison hyödyn etenkin sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Poistoilmalämpöpumpulla voi lämmittää paitsi asumistiloja myös vettä. Tavallisella ilmalämpöpumpulla vettä ei voi lämmittää.

Linkoaminen kannattaa Pyykkien kuivattaminen kylpyhuoneessa vie lämpöenergiaa, koska ilman sitä vesi ei haihdu vaatteista. Energiaa haaskaantuu myös siihen, että kosteuden poistamiseksi pitää tehostaa ilmanvaihtoa. Siksi paras vaihtoehto on ripustaa märät vaatteet ulos. Jos se on mahdotonta, pyykit kannattaa lingota hyvin. – Veden poistaminen vaatteista on ekologisempaa pesukoneessa kuin kuivausrummussa tai kylpyhuoneessa, Kettunen sanoo. Kylpyhuoneisiin asennetaan usein sähköinen lattialämmitys. Kettusen mielestä tässäkin on riskinsä. – Se saattaa tehdä kaukolämmitteisestä asunnosta suurelta osin sähkölämmitteisen varsinkin, jos lattialämmitys pidetään kuumalla ja kylpyhuoneen ovi on usein auki. Kylpyhuoneen valaisemiseen hän suosittelee led- tai energiansäästölamppuja. – Energiansäästölamppuja on kritisoitu elohopeapitoisuuden vuoksi, mutta ne ovat parempi ratkaisu kuin hehkulamppu.

Suuttimesta sadevettä Yksinkertainen tapa vähentää lämpimän veden aiheuttamaa ympäristönkuormitusta on vähentää lämpimän veden kulutusta.

– Kannattaa ottaa suihku kylvyn sijaan. Suihku kuluttaa yleensä viidenneksen kylvyn vaatimasta vedestä, Teemu Kettunen antaa esimerkin. Suihkuun voi asentaa suuttimen, joka tekee pisaroista tavallista pienempiä. Silloin vähempikin vesimäärä riittää. – Ratkaisuja on monenlaisia, esimerkiksi sadevesisuuttimia. Niiden eroihin kannattaa perehtyä, Kettunen sanoo. Jos haluat säästää energiaa, vältä pitkiä ja kuumia suihkuja. Sammuta suihku esimerkiksi kun saippuoit itseäsi tai hierot sampoon hiuksiin. Niin mahdollisimman vähän lämpöä valuu viemäriin.

Hinta ja laatu tasapainossa

Lämpö on tärkein kylpyhuoneen ympäristökuormitukseen liittyvä seikka – mutta ei ainoa. Kuluttaja voi hämmentyä yrittäessään tehdä luontoystävällisiä päätöksiä. Yksi mahdollinen linjaus on käyttää ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluita. Esimerkiksi Joutsenmerkki voidaan myöntää ympäristömerkin kriteerit läpäisseille ikkunoille, kestävälle puutavaralle, puhdistusaineille, pesuaineille ja rakennuslevyille. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Aina ympäristömerkistäkään ei ole apua valintojen edessä. Mitä silloin tehdään? Olisiko hyvä idea ostaa hyvälaatuisia tuotteita, vaikka ne eivät olisikaan halvin vaihtoehto? Kestävähän on ympäristöystävällisempää kuin kertakäyttötuotteet? Teemu Kettunen Suomen luonnonsuojeluliitosta pitää tätä hyvänä ideana.

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOA

– Usein hinta korreloi laadun kanssa, ja usein laatu korreloi tuotteen eliniän kanssa. Toki joskus voi löytää yhtä aikaa edullista ja hyvääkin, hän sanoo.

• Suomen luonnonsuojeluliiton kotisivu www.sll.fi • www.ekoenergia.fi • www.motiva.fi • Sähköala 3/2010

10

Sankasanomat_1-10.indd 10

8.4.2010 14.22


Veden säästäminen on helppoa KOONNUT Mia Jokiniva

J

okainen suomalainen käyttää päivittäin noin 160 litraa vettä. Sitä kuluu henkilökohtaiseen hygieniaan, pyykin ja astioiden pesuun, ruoan valmistukseen ja vessakäynteihin. Säästeliäs saa vedenkulutuksen tippumaan helposti 90 litraan, huolettomampi voi lotrata 300 litrallakin. Pelkkä kymmeneen minuuttiin venähtävä suihku kuluttaa vettä 150 litraa. Siitä miltei 100 litraa on yleensä lämmintä vettä – eli tuplasti kalliimpaa. Jos pesee hampaat juoksevan veden sijaan hana kiinni, säästää satoja litroja ja kymmeniä

euroja vuodessa. Usein vedentuhlailua ei huomaa itse, ennen kuin tarkastelee vedenkäyttötapojaan. Kun puolittaa kymmenen minuutin suihkun viiteen minuuttiin, kuluttaa vettä enää 75 litraa. Jos käy suihkussa kerran päivässä, tästä kertyy 2 250 litran säästö kuukaudessa. Ammekylvyssä vettä kuluu viisi kertaa enemmän kuin suihkussa. Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Vesikalusteissa kannattaa satsata uuteen ja vesipihiin tekniikkaan, kuten suihkusekoittimiin ja säästösuuttimiin.

Vuotava suihku, hana tai wc voi tiputtaa viemäriin pahimmillaan jopa 2500 litraa vettä kuussa.

LÄHTEITÄ • www.ymparisto.fi • www.vesiverto.fi

56 l

40 l

27 l 20 l

10 l 7l

Henkilökohtainen hygienia

WC-huuhtelut

Pyykinpesu

Astianpesu

Ruoan valmistus

Muu käyttö

Kotitalouden vedenkäytön jakautuminen litroina

11

Sankasanomat_1-10.indd 11

8.4.2010 14.22


&

Kimurantteja kysymyksiä viisaita vastauksia KOONNUT Mia Jokiniva

Hyvä myyjä osaa vastata ongelmitta mihin tahansa asiakkaan kysymykseen. Sanka Sanomat kokosi alle kiperimpiä myyjien työssään kohtaamia pulmia.

1.

Voiko lasiseen VSS-seinään asentaa lisävarusteeksi VSS-sokkelin? Ei voi. Lasisen VSS:n mukana toimitetaan alareunan roiskesuojatiiviste. Erikoistuotteena lasisen suihkuseinän voi tietysti valmistaa siten, että siihen voi asentaa sokkelin.

2.

Mikä on Sangan tuotteiden toimitusaika? Vakiotuotteet lähetämme kolmen päivän kuluttua toimituksesta. Erikoistuotteiden toimitusaika on kaksi tai viisi viikkoa tilauksesta.

3.

Miten Sanka-tuotteiden oikea- tai vasenkätisyys määritellään? Tuotteiden kätisyys määritellään vasemmalta oikealle tuotetta edestä katsottaessa. Osassa tuotteista kuten PSK-, SSK- ja KSS-kulmissa kätisyys valitaan asennettaessa.

12

Sankasanomat_1-10.indd 12

8.4.2010 14.22


4.

Miten löydän PSK-suihkukulmille LVI- tai tuotekoodin?

PSK-suihkukulma muodostuu kahdesta kaarevasta VSK-suihkuseinästä. Siksi sillä ei ole omaa koodia. Esimerkiksi PSK 9090-suihkukulmassa on kaksi VSK 70 -suihkuseinää. Hinnastoomme on merkitty jokaisen PSK:n kokovaihtoehdon alle kaksi LVI-koodia, joista kulma muodostuu.

5.

Asiakkaan suihkutila on ahdas, mutta hän haluaa siihen silti suihkukaapin. Onnistuuko kaapin kasaaminen varmasti, jos mitat riittävät? Kaikki Sanka-suihkukaapit ja -kulmat on suunniteltu siten, että ne voi kasata asennuspaikalla. Kaikki kaapin seinien kiinnitykset voidaan tehdä suihkukaapin ”sisältä”. Suihkukaappia ei tarvitse kiertää asennusaikana. Ainoastaan vesiliitännät on huolehdittava paikoilleen hanaseinään tai takapaneeliin ennen suihkukaapin kasausta.

6.

Miksi PSK-suihkunurkan magneetit eivät pysy kiinni toisissaan?

Magneeteissa on negatiivinen ja positiivinen puoli, näin on myös tuotteiden magneettilistoissa. Käännä toinen magneettitiiviste toisin päin eli alapuoli ylös.

13

Sankasanomat_1-10.indd 13

8.4.2010 14.22


Toimisto ja tehdas

samassa paketissa TEKSTI Reija Kokkola KUVAT Susa Heiska

Sanka Oy:ssä yhteenkuuluvaisuuden tunne syntyy tiiviistä tiimityöskentelystä. Kauempana toimivat myyntiedustajat ovat aina tervetulleita Loviisaan.

V

uonna 1950 Loviisaan perustettu Sanka Oy:n nykyinen konttori tehtaineen on sijainnut samassa osoitteessa jo 20 vuotta. Sanka Oy on napakka paketti: toimistotilat, neuvotteluhuone ja tuote-esittelytilat ovat käden ulottuvilla. Tehtaaseen ja varastoon pääsee oven aukaisulla. Jo toimiston aulassa kohtaavat menneisyys ja nykyaika mukavalla tavalla. Lasivitriinin Sanka-tuotteet kertovat historiasta ja viereen pystytetyt modernit suihkukaapit näyttävät nykypäivän meininkiä. Sankalaiset työskentelevät omissa huoneissaan, joiden ovet pidetään aina avoimina. Tehtaan puolella työskentelee noin 15 työntekijää. Parikymmentä vuotta sitten rakennettu tehdashalli saattaa tulla tulevaisuudessa ahtaaksi, sillä Sangan toiminta kasvaa kaiken aikaa.

Perheyrityksessä yhteistyö toimii Materiaali tulee sisään ja lähtee valmiina ulos tehtaan samasta päädystä. Nakuttamista tai poraamista kovempaa meteliä ei tehtaalla juuri kuulu. Työntekijöiden työajat ovat kiinteät, ja työ on suhteellisen kevyttä. Tehtaan työntekijöiden viihtyvyys on tärkeää kaikille sankalaisille. Pieni perheyritys toimii saumattomasti.

Asiakkaat saavat helposti apua ongelmiinsa, sillä soitto keskukseen riittää. Siitä puhelu ohjataan oikealle henkilölle. Tilausten vastaanottamisen lisäksi eniten Sanka Oy:n pääkonttorissa vastataan kysymyksiin, jotka koskevat tuotteiden teknisiä ominaisuuksia, toimitusaikoja ja saatavuutta. Sangan myyntiedustajia ja jälleenmyyjiä neuvotaan ja koulutetaan tilanteen ja tarpeen mukaan. Koska neuvotteluhuoneessa on myyntinäyttelytila, opastusta annetaan myös konkreettisesti. Tuotekoulutusta ei voi järjestää hotelleissa, luentosaleissa tai asiakkaan luona, joten on tärkeää, että jälleenmyyjät ja myyntiedustajat ehtivät piipahtaa Loviisan toimistolla aina silloin tällöin.

Arvot kotimaisuudessa ja kokemuksessa Pääkonttorin työntekijöistä monilla on takanaan pitkä ura Sangassa. Kokemus onkin yritykselle tärkeä arvo. Kun porukka on ollut itse mukana kehittämässä tuotteita, niitä osataan myös myydä. Sanka Oy:n brändi on todettu vahvaksi käytännössäkin. Jos asiakkaalla on kysymys suihkukaapeista, hän soittaa usein Sankaan, vaikka valmistaja olisikin eri yritys. Myös kotimaisuus on Sanka Oy:lle tärkeä

arvo. Sanka on puhtaasti suomalainen: koko yrityksen tuotanto ja varastointi sijaitsevat Loviisassa. Yritys kantaa siksi myös Avainlippu-merkkiä.

SANKA OY • Toimiala: muovi- ja lasiteollisuus • Perustamisvuosi: 1950 • Perheyritys: toimitusjohtaja Tapani Myllys • Henkilökunta: 20 työntekijää • Liikevaihto: 5,45 miljoonaa euroa vuonna 2008

14

Sankasanomat_1-10.indd 14

8.4.2010 14.22


PAKINA

Kenen kaapissa seisot?

S

pa ja wellness ovat uusia puhekieleemme, ainakin trenditietoisen hemmottelijan sanavarastoon, luikerrelleita sanoja. Homespa, wellness center, feel good ja fitness. Itse pidän enemmän sanoista sauna, kylpylä ja liikunta kuvaamaan jokseenkin samaa asiaa. Sisustuslehtien inspiroimana halusin silti remontoida kylpyhuoneeni muistuttamaan pientä “home spata”. Pikkiriikkinen kylpyhuoneeni oli liian ahdas suhteessa siellä viettämääni aikaan. Käytännön syistä myös pesukone on tässä tilassa. Se vähän rikkoo tulevan kotikylpyläni imagoa, mutta toisaalta: kyseessähän on lopulta “vain” kylpyhuoneeni. Kirjoittaja on toimittaja, joka on tyytyväinen kylpyhuoneremonttinsa lopputulokseen.

Kohtaus hyvin varustetussa ja monipuolisia kylpyhuoneratkaisuja tarjoavassa myymälässä: “Haluaisin sellaista ilmavaa spa-fiilistä, yleissävynä mielellään ’wellness-vihreä’ ja kokonaisuus saisi olla moderni, silti eteerinen.” Myyjän katsoessa minua kummeksuen ymmärsin itsekin, että puhuin mielikuvista. Sellaista kieltä, jota 28-vuotias liukuovimekanismiin antaumuksella perehtynyt myyjä ei ehkä ymmärtänyt. En ainakaan usko hänen olevan naisille suunnattujen sisustuslehtien suurkuluttaja. Emme siis puhuneet samaa kieltä, mutta eihän se ole ennenkään haitannut yhteisen sävelen löytymistä. Tässä tapauksessa molemmilla osapuolilla motiivit olivat kohdallaan. Minä halusin uuden kylpyhuoneen ja “myyjä 28” halusi taatusti myydä sen minulle. Sisäistin nopeasti, että tulevan kylpyhuoneeni tilaa vievin elementti on suihkukaappi. Sen olisi syytä olla ilmava ja kevytrakenteinen. Koska suihkukaapissa kävisi arkisin kuhina, pitäisi sen olla myös käytännöllinen ja kestävä. Ja kaunis. Olin tähän asti ollut sitä mieltä, että suihkukaappi ja kaunis eivät mahdu samaan lauseeseen. Ajattelin kauhulla myös jalkoihin liimautuvia suihkuverhoja. Ilokseni myyjä käytti aikaa ymmärtääkseen toiveeni. Hän ei yrittänyt tarjota ensimmäistä mieleen tulevaa ratkaisua, vaan kartoitti tilannetta ja tilaa analyytikon tavoin. Vasta kun hän oli sisäistänyt, mitä hain takaa, hän aloitti myyntityönsä ja teki sen taitavasti. Koska keskeisin elementti olisi suihkukaappi, joka ei saisi viedä tilaa ja jonka pitäisi siis olla siro ja ilmava – ja mitä kaikkia adjektiivejä nyt käytinkään – esitteli hän minulle juuri sen kaapin, jota olin tietämättäni tullut hakemaan; puolikas kuusikulmio liukuovella ja läpinäkyvällä pinnalla. Koska yksi kulma olisi poissa, säästyisi arvokasta tilaa. Koska pinta oli läpinäkyvä, oli yleisilme kevyt. Profiilit trendikkäästi teräksenvärisiä ja liukuovimekanismi täydellinen. Bingo. Jos myyjä olisi valinnut kanssani väärän taktiikan ja yrittänyt myydä minulle ainakin kolmea “vääränlaista” vaihtoehtoa ennen sitä, mitä oikeasti hain, olisin ehkä kävellyt myymälästä ulos ennen kuin myyjä olisi päässyt jatkamaan. Lopputulos. Kylpyhuonenautintoni jakavat kanssani Sanka, Hans Grohe ja Ingvar Kamprad. Yhdistelmä luksusta, käytännöllisyyttä ja taloudellisuutta. Esteettisyydestä tinkimättä.

Päivi Ahvonen

15

Sankasanomat_1-10.indd 15

8.4.2010 14.22


Sanka-myyntipalvelun yhteystiedot

Sanka-tuotteita koskevissa asioissa voitte myös soittaa suoraan edustajillemme

Asiakaspalvelu, tarjoukset: Tuula Berlin 019 5177 312 050 5929 996 tuula.berlin@sanka.fi

Myyntiedustajat: Pohjanmaa ja Pohjois-Suomen alue Jarmo Pyörälä 040 5424 453 jarmo.pyorala@insales.com

Asiakaspalvelu: Harriet Branders 019 5177 313 050 5929 994 harriet.branders@sanka.fi

Keski-Suomen alue Harto Vuorela 050 68111 harto.vuorela@koti.soon.fi

Asiakaspalvelu, tarjoukset sekä Etelä- ja Lounais-Suomen alue: Birger Tikander 019 5177 314 050 5929 997 birger.tikander@sanka.fi

Keski-Suomen alue Jani Vuorela 050 3232 032 jani.vuorela@kolumbus.fi

Myyntipäällikkö Markku Reinivuo 019 5177 315 044 5929 998 markku.reinivuo@sanka.fi

Itä-Suomen alue Jarmo Hakkarainen 0400 490 136 jarmo.hakkarainen3@luukku.com

Muut yhteystiedot ja puhelinnumerot: Tuotantopäällikkö Joakim Forsström, 019 5177 318 Ostot Pia Hörkkä, 019 5177 317 Kirjapito, kassa Liisa Hurmerinta, 019 5177 319 Toimitusjohtaja Tapani Myllys, 019 5177 320

Sanka vaihde 019 517 730 Myynti sale@sanka.fi Fax 019 532 227

Nauti vedestä. Sanka Sankasanomat_1-10.indd 16

8.4.2010 14.22

Sanka sanomat 1-2010  

Sanka Oy:n asiakaslehti

Sanka sanomat 1-2010  

Sanka Oy:n asiakaslehti

Advertisement