Pikkukaupunki talvi 2016_17

Page 1

TA LV I

2016 -17 VINTER NRO 23

LOVII SA • LOV I SA L APINJÄ RV I • L A P P TR Ä SK

KYLÄKOULUJA unohtamatta SININ

KAKKUKULMA

Julstämning

& VINTERSKOJ DRAAMAA Peyton Placessa

w o n s d l o c

H ot dogs UUSI JOULUKOTI NYTT JULHEM

STENGÅRD LOVIISA CREATIVE


Pieni kaupunki, suuria elämyksiä Liten stad, stora upplevelser

Loviisa - Lovisa

LISÄÄ ELÄMÄNLAATUA! MER LIVSKVALITET!

Loviisassa on mahdollista asua edullisesti. Alle tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta saat kerrostaloasunnon jo reilun 1 000 euron neliöhinnalla. Moottoritie tuo perille asti. Loviisassa on valokuituyhteys lähes koko kaupungin alueella, mikä mahdollistaa myös tehokkaan etätyön. Lovisa erbjuder förmånligt boende. På mindre än en timmes köravstånd från centrala Helsingfors får du en trevlig lägenhet för drygt 1 000 euro per kvadratmeter. Motorvägen tar dig ända fram. Nästan hela Lovisa omfattas av snabba fiberoptiknät, vilket möjliggör effektivt distansarbete.

www.loviisa.fi www.lovisa.fi TONTIT/TOMTER: kartta.loviisa.fi/ tontit

LOVINFO Mariankatu – Mariegatan 12 A 07900 LOVIISA – LOVISA 019 555 555 | lovinfo@loviisa.fi

I Israelsskogen hittade vi det vi letade efter: en stor tomt och vi får bo så att säga mitt i skogen men ändå centralt. Alla blåbär till hushållet plockas på bakgården. Men vi har heller inte lång väg till motorvägen och kommer fort till såväl Lovisa centrum och Kotka som till Borgå och Helsingfors. Israelsskogen är ett lugnt område med många barnfamiljer och grannsämjan är god.

Israelinmetsästä löysimme sen mitä olimme etsineet, eli ison tontin. Saamme asua niin sanotusti metsässä, mutta silti lähellä kaikkea. Mustikat tulevat omalta takapihalta, mutta matka moottoritielle ei ole pitkä ja yhteys Loviisan keskustaan, Kotkaan, Porvooseen ja Helsinkiin on nopea. Israelinmetsä on rauhallinen asuinalue, jossa on paljon lapsiperheitä ja hyvät naapuruussuhteet.

familjen Grundström

Grundströmin perhe

Loviisan kaupungin asiakas­ palvelutoimisto Lovinfo on avoinna klo 9–16 kaikkina arkipäivinä vuoden ympäri.

Lovisa stads kund­ servicekontor Lovinfo har öppet alla vardagar året runt kl. 9–16.


paakirjoitus

LEDAREN

# pikkukaupunki # lumileikit # lovsteri

SPÅR I SNÖN

JÄLKIÄ LUMESSA

KUVA KATI RAPIA

Isoja koloja, märkiä kenkiä, hikisiä päitä. Potkukelkkoja ja suksia, luistimia ja lumiauroja. Jääleijoja, moottorikelkkoja ja telamönkijöitä. Naskaleita, lumikenkiä ja minisuksia.

Stora gropar, blöta skor, svettiga huvuden. Sparkkälkar och skidor, skridskor och snöplogar. Isdrakar, motorkälkar och fyrhjulingar. Isdubbar, snöskor och miniskidor.

Ajattele kaikkia niitä talveen liittyviä asioita, joiden olemassaolosta monella ihmisellä ei ole tuon taivaallista kokemusta. Ja jos lumileikit eivät maistu, lue vaikka Peter Høegin Lumen taju tai Jaana Kapari-Jatan suomentama Harry Potter ja kirottu lapsi. Sitten onkin taas kevät.

Tänk på alla de saker som hör ihop med vintern, men som många inte någonsin har använt eller inte har en blekblå aning om att de finns. Om lekar i snön inte tilltalar dig, läs Peter Høegs bok Fröken Smillas känsla för snö eller Harry Potter och det fördömda barnet som Jaana Kapari-Jatta har översatt till finska. Sedan är det åter vår.

Päivi Ahvonen, Pikkukaupungin päätoimittaja paivi.ahvonen@creativepeak.fi

Päivi Ahvonen, chefredaktör för Småstadsliv paivi.ahvonen@creativepeak.fi

Tämän lehden ilmestymisestä on 43 päivää jouluun, 129 päivää vappuun ja 183 päivää juhannukseen. kohta! Carpe diem, tartu hetkeen – se on kuulkaas kesä Mutta sitä ennen hyvää joulua ja hauskaa talvea.

PÄÄTOIMITTAJA Päivi Ahvonen TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Seppo Iisalo AD Milla Kaukiainen

Creative Peak Kuningattarenkatu 13, 07900 Loviisa 019 535 552 www.creativepeak.fi toimitus@pikkukaupunki.fi TÄMÄN LEHDEN KIRJOITTAJAT Päivi Ahvonen, Fanni Fagerudd, Seppo Iisalo, Reija Kokkola, Sini Korhonen, Anna Palasmaa, Kirsi Riipinen, Pia-Leena Salo

TÄMÄN LEHDEN KUVAAJAT JA KUVITTAJAT Päivi Ahvonen, Eeva Kangas, Kalevi Ketoluoto, Eemi Kettunen, Karri Laitinen, Janne Lehtinen, Virpi Lehtinen, Juha-Pekka Palasmaa, Kati Rapia, Teemu Silván KANNEN KUVA Kati Rapia SVENSK TEXT Carita Liljendahl

JULKAISIJA Creative Peak ILMOITUSMYYNTI Sini Korhonen, 019 535 552 sini.korhonen@creativepeak.fi PAINO Lönnberg Painot Oy ISSN 1796-4466 Paperi Art Silk 200g, UPM Star M 80g

3


S I S Ä LT Ö • I N N E H Å L L 6

PISAROITA

24

CYKLOMANIAC

26

COLD SNOW, HOT DOGS

Avotulella tehdyt herkut maistuvat sitä paremmilta mitä pidemmän matkan olet tarponut

Minne mennä, mitä tehdä ja kaikkea muuta mielenkiintoista pientä Smått och Gott, passa på!

15

UUSI JOULUKOTI

32

KAIKKI SE, MIKÄ EI NÄY ELOKUVASSA

Kuvausjärjestäjä Lotta Lanamäki huolehtii käytännön asioista

18

NYTT JULHEM Stiliga Stengård

34

ART & CULTURE

20

PISAROITA

40

LILLA KONSTSKOLAN GOES LOVISA

Jippii, meillä on talvi!

41

PIKKUKAUPUNGIN VALOT

22

LUISTELU ON LUONTOELÄMYS

42

FIKSU KAUPUNKI KISAA LUOVISTA IHMISISTÄ

Stengårdin Denise Lindh rakastaa Pernajan kirkonkylän aitoa joulutunnelmaa

Retkiluisteluun hurahtaneet hehkuttavat lajinsa vapauden ja vauhdin hurmaa

4

71-åriga Birgit Andersson

Diskret säkerhet, #caracarmina ja taidekatu

Miten päästään edelläkävijän asemaan, miten ollaan kehityksen kärjessä?


NETTILEHTI!

www.pikkukaupunki.fi

www.facebook.com/ pikkukaupunki

Instagram pikkukaupunki_loviisa

Tilaa Pikkukaupunki www.loviisa.fi/pikkukaupunki

LIITE – BILAGA KYLÄKOULUJA UNOHTAMATTA BYSKOLOR INTE ATT FÖRGLÖMMA

44

PEYTON PLACE -DRAAMAA

46 MELUKYLÄSSÄ Pihamaa on täynnä elämää 51

KYLÄKOULUJA UNOHTAMATTA

Loviisa pitää huolta kyläkouluistaan eikä leikkaa lapsiperheiden palveluista

BYSKOLOR INTE ATT FÖRGLÖMMA

55

KOLUMNI

Kati Rapia

57

3 X OPISKELIJA

Lovisa tar hand om sina byskolor och drar inte ner på servicen för barnfamiljer

58

HEHKUVAA VIINIÄ!

Kokeile keskieurooppalaista hehkuviiniä

59

VILLA LIMPUSSA SYNTYY HERKKUJA

61

PRUUVI: VELTLINER

65

SININ KAKKUKULMA

Vaikea Veltliner ilman suuria tunnekuohuja

Lumikaunotar

66

TALVINEN SAARISTO LUMOAA

68 PIENTUOTTAJA Ulli ja Heidi hoitavat Yrjaksen tilaa

Loviisan Haddomissa

70

VILLIT SIAT LOVIISASSA

73

TALO JONKA KATOSTA SATAA KARKKEJA

Villisika on viisas eläin, ja siksi vaikea saalistaa Kim ja Li-Lo Söderholm asuvat upeassa kartanomaisessa talossa Pernajassa

82 ILTATEELLÄ

Konservoija Polina Semenova

5


TEKSTI JA KUVA PÄIVI AHVONEN

aamukahvilla

Pikkukaupunki kävi aamukahvilla loviisalaisen Lisse Niemen kanssa. Hän on valmentaja, jonka treeneissä hikoillaan lähinnä henkisesti. Lisse, olet Business Coach. Nimi vie ajatukset liikemaailmaan, mutta mitä, ketä ja miten valmennat? – Kaikki toimintani liittyy tavalla tai toisella muutokseen ja suuntaa tulevaan. Teen yhteistyötä eri kokoisten yritysten lisäksi myös yksityishenkilöiden kanssa. Autan kun nykytila vaatii muutosta, oli kyse sitten henkilökohtaisesta kehittymisestä tai johtamis- ja toimintakulttuurin rakentamisesta. Parhaimmillaan tavoitellun muutoksen positiivinen vaikutus organisaatiossa näkyy jämäkämpänä johtamisena, sujuvampana yhteistyönä, työtyytyväisyytenä ja taloudellisena tuloksena.Yksilöllä tavoiteltu henkilökohtainen kehittyminen ilmentyy uutena uskalluksena, suunnan löytymisenä ja tasapainona. Kuka voi hyötyä business coachauksesta? – Yritysjohto, asiantuntijat, työntekijät, yksityishenkilöt. Kuka tahansa – kun nykytilaan

6

tarvitaan muutos, tilanne on uusi tai ollaan uuden edessä. Entä onko toivottomia tapauksia? – Tilanteethan vaihtuvat vinhaa vauhtia, ja organisaatiot ja ihmiset ovat erilaisia, niinpä onnekseni toimeksiannotkin ovat moninaisia. – Yhteistyökumppanin vahva sitoutuminen ja tahto tehdä yhteistyötä on onnistumisen edellytys. Eteneminen tavoitteen suuntaan ja ratkaisujen löytäminen ei aina ole helppoa, se vaatii välillä kovaakin työtä. Minun tehtäväni on jeesata yhteistyökumppaniani tavoitteen suuntaan, kulkea rinnalla haastaen ja oivalluttaen.


pisaroita

DROPPAR

KOONNEET PÄIVI AHVONEN, SEPPO IISALO

AVOINNA

ÄR ÖPPET!

Kahdeksan maksutonta ja kivaa, kaikille avointa toimintapäivää kaupungin keskustassa. Muotoilua, askartelua ja käsillä tekemistä. Supersuositut Tökitään ötököitä -neulahuovutuspaja ja legopaja järjestetään tänäkin vuonna. Martat pitävät kässäklinikkaa ja kranssi-illan. Tarkka ohjelma löytyy osoitteesta avoinnaöppet.fi. Seuraa Avoinna Öppetiä myös facebookissa. Kiitos Loviisan kaupungin, Fortumin, LPOnetin, Pikkukaupungin marttojen, KMarketin ja monien muiden Avoinna on tänäkin vuonna Öppet.

Under åtta dagar arrangeras gratis och rolig verksamhet för alla intresserade i centrum av staden. Formgivning, pyssel och hantverk av olika slag. Superpopulära verkstaden ”Tökitään ötököitä” där man gör tovningsarbeten fortsätter och detsamma gäller legoverkstaden. Marthorna leder en handarbetsklinik och visar hur man binder kransar. Exakt program hittas på sajten avoinnaöppet.fi - följ också Avoinna Öppet på Facebook. Tack vare stöd av Lovisa stad, Fortum, LPOnet, Pikkukaupungin martat (om svenskt namn finns, Småstadens marthor, K-affären och många andra kan Avoinna Öppet ha öppet också i år. Avoinna Öppet 7. – 17.12. ke–pe / ons.–fre. klo / kl. 13.30–17.30, la / lör. 10–14 Kuningattarenkatu 18 / Drottninggatan 18

VÄÄNNETÄÄN

JOULUISIA KRANSSEJA

MARTTOJEN KANSSA

Pikkukaupungin Marttojen kranssikurssi keskiviikkona 7.12. klo 18–20 Avoinna-Öppet -tilassa, osoitteessa Kuningattarenkatu 18. Mukaan tarvitset puolan rautalankaa, kassillisen havuja tai varpuja, oksasakset tai vahvat sakset/leikkurit ja muutaman sanomalehden. Halutessasi voit ottaa mukaan myös silkkinauhaa, käpyjä, joulukelloja tai muuta koristelumateriaalia. – Teemme kurssilla simppelit kranssit ovikoristeiksi tai vaikka havukranssin haudalle. Ennakkotaitoja ei tarvita ja kurssi on kaiken kukkuraksi ilmainen, kertoo päärautalangastavääntäjä eli -vetäjä Sari Varis Pikkukaupungin Martoista.

Väriä elämään!

KUVA KALEVI KETOLUOTO

Käsistään kätevä virkkaa pieniä värikkäitä palleroita, ompelee ne toisiinsa ja päällystää niillä kirpparikengät. Helppoa kun heinänteko, sanoo käsityöihminen kun tumpeloinen pyörittää silmiään. Pikkukaupunkilehden kuvausjärjestäjä, lavastaja ja yleinen ihmeidentekijä Hanna Neuvonen antoi näille kengille uuden räyhän elämän. Ainakin noiden pallojen virkkaus on aika helppoa, mutta miten siitä eteenpäin? Jos haluat tietää miten tässä onnistut, tule joulukuussa Avoinna Öppetiin kysymään Hannalta neuvoa. www.avoinnaöppet.fi

7


pisaroita

DROPPAR

KOONNEET PÄIVI AHVONEN, SEPPO IISALO

AK

ÄR

ÄÄ – RED

N ÖJ D –

T

M IT US TY

KK

TIONEN

REKO

OI

LILJENDAL - LOVIISA Liity facebook-ryhmään, tilaa ennakkoon ja nouda sovitusti. Niin helppoa on ruoan ostaminen suoraan tuottajilta. Jakopäivä on joka toinen perjantai Cafe Liljan parkkipaikalla Liljendalissa ja Loviisan torilla. NÄIN SE KÄY

KUVA PÄIVI AHVONEN

• • • • • •

MAAILMAN AINUT NAPALILAINEN RAVINTOLA LÖYTYY LOVIISASTA! Sinne kannattaa siis suunnata kauempaakin. Ruoka on erinomaista, palvelu on erinomaista, sijainti on erinomainen. Ravintola on auki myös iltaisin, ja sillä on A-oikeudet. Tervetuloa Loviisaan ravintola Pahunaan, Mariankatu 20.

Liity Reko Liljendal-Loviisa facebook-ryhmään Katso koska seuraava jakopäivä on ja missä Kukin tuottaja ilmoittaa jakopäivän ketjussa mitä häneltä saa Tee sitova ennakkovaraus myyjän ketjuun Nouda sovitusti Nauti puhdasta lähellä tuotettua ruokaa suoraan tuottajalta!

ONNITTELUT KOKKITIIMILLE! Suomen kokkimaajoukkue teki historiaa ja voitti hopeaa kansainvälisissä kokkiolympialaisissa Saksan Erfurtissa lokakuun lopulla. Kokkijoukkueen kapteeni, loviisalaissyntyinen Kristian Vuojärvi, oli syystäkin ylpeä saavutuksesta. ”Suoritus oli perkeleen kova”, hän kommentoi. Respect. Pikkukaupunki onnittelee!

HULLU TILANNE

Keskivertosuomalainen, eli keskivertoloviisalainen, heittää menemään 24 KILOA ruokaa vuodessa. Marisemme ruoan hinnasta ja heitämme sitä surutta menemään. Erikoinen yhdistelmä myös ympäristön kannalta. Tarkka ruokatalous, eli minimaalinen hävikki, on parasta jokamiehen ympäristötyötä. Suurin osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy nimenomaan ketjun alussa eli viljelyssä ja karjankasvatuksessa. Kun syömäkelpoista ruokaa menee roskiin, kaikki sen tuotannosta tulleet ympäristövaikutukset ovat menneet hukkaan. 8


KUVA MARKO LAUKKANEN

Atte ja Annika Fellman lukivat lehdestä hävikkiruoan jakamisen aloittaneesta turkulaisravintolasta ja innostuivat ideasta.

Lounasravintola Fellmanin järjestämälle ensimmäiselle hävikkiruokaillalliselle saapui parikymmentä ruokailijaa. Hämmästystä herätti se, että ylijäämäruoasta oli saatu mittava ja maittava ateria. – Hävikkiruoka ei tarkoita vanhentunutta ruokaa. Se vain jouduttaisiin heittämään pois seuraavana päivänä, Annika Fellman toteaa. Hän toivottaa kaikki halukkaat rohkeasti sisään seuraaville illallisille. Fellmanit toivovat, että myös muut alueen ravintolat tarttuisivat ideaan. Fellmaneilla on yhteistyökumppaneinaan Ruukin Kyläkauppa, Fishermans Food ja Loviisan Sanomat.

HÄVIKKIRUOKA

HYÖTY-

Seuraavat illalliset tarjoillaan 16.11. ja 4.12. kello 17–19, jolloin menu on jouluinen. Lisätietoja Fellmanin facebook-sivuilta.

KÄYTTÖÖN

ia! Maailma hukkuu muoviin, käytä ostoskassia tai kor

”Hyvälle kauppiaalle tyytyväinen asiakas ei ole vain fraasi seinällä vaan jatkuvaa ponnistelua asiakkaidensa eteen. Kovin juhlallista, mutta totta.” Paavo Sistola

3 000 a!

euro

OVELA PAAVO! SIWAN SULJETTUA OVENSA ovat valkolaiset olleet huolissaan kauppansa kohtalosta. Lapsiystävällinen, merellinen asuinalue ei voi olla ilman kauppaa. Samaa mieltä on kauppakiinteistön omistajatahon edustaja Paavo Sistola. Hän päätti laajentaa keskustelua aiheesta entisestään ja laati etsintäkuulutuksen; 3000 euroa kauppiaan ”päästä”, eli vuokrasopimukseen johtaneesta sopimuksesta. Myös itsensä saisi ilmiantaa. – Halusin suhteellisen pienellä panostuksella suuren julkisuuden asialle. Sen sain. Mutta Valko

oikeasti tarvitsee kauppansa. Lisäksi kaupan yhteydessä on hyvät mahdollisuudet pyörittää tukipalveluja kuten postia, veikkausta, matkahuoltoa ja miksei pientä kahvilaakin. Ne ovat palveluita, joita Valkossa tarvitaan. Paavo Sistolan mielestä kauppa ja kauppias ovat elintärkeitä kylälle ja samalla myös sen elinvoimaisuuden mittari. – Ketjuvetoinen kauppa kuten Siwa on kuuro asiakkaiden tarpeille ja toiveille. Kauppias henkilökuntineen taas tuntee asiakaskuntansa ja tie-

tää mitä voi kaupassaan myydä. He kuulevat toiveet ja ponnistelevat jatkuvasti kehittääkseen kauppaansa. Nyt rohkeasti ihmiset Paavon juttusille, jos homma kiinnostaa! Saat samalla kolmen tonnin starttirahan ja mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden kaupan. Se voi olla vaikka sellainen kuten ennen – kylän keskus ja sen sydän sekä tapahtumien ydin.

9


pisaroita

DROPPAR

KOONNEET PÄIVI AHVONEN, SEPPO IISALO

Loviisan Joulu

40 sivua täynnä vinkkejä tapahtumista ja tekemisestä koko joulukuun ajan. Kaikki mukaan rientoihin. Näet lehdestä myös elävän joulukalenterin tapahtuma-ajat ja -paikat.

T

N ÖJ D – ÄR

AK

TIONEN

eikä vaan meinata

ÄÄ – RED

JOULUNA AUTETAAN

M IT US TY

KK

OI

Aktia Pankin ja Kauppakeskus Gallerian aulassa on joulun alla joulukuusi, josta roikkuvien lappujen osoittamille henkilöille – esimerkiksi 8-vuotiaalle pojalle – voit ostaa joululahjan ja näin auttaa vähävaraisia perheitä. Vie lahja jollekin Gallerian yrittäjistä. He toimittavat sen eteenpäin sosiaalitoimelle. Projekti on Loviisan yrittäjien ja Loviisan sosiaalitoimen yhdessä organisoima ja saanut paljon positiivista palautetta apua tarvitsevilta perheiltä. Laput häviävät kuusesta joka vuosi.

Kiitos loviisalaiset, että haluatte auttaa!

KUKA

AHVO KUVA PÄIVI

NEN

Joulupukki

10

Kuinka kauan olet ollut joulupukki? Olen toiminut joulupukkina jo yli 50 vuotta.

Entä pöljät isät? Kyllä hekin lahjansa saavat. Harvemmin edes huomaan kuka on pöljä.

Mikä työssäsi on parasta? Kun näkee, että tuottaa iloa ja joulutunnelmaa ihmisille – se on pukin paras palkka.

Entä mihin voi valittaa, jos ei saa mitä on toivonut? Korvatunturin kuluttaja-asiamies ottaa kyllä valitukset kiltisti vastaan.

Entä mikä raskainta? Eihän tämä ole ollenkaan raskasta! Joskus aikataulu voi olla tiukka, mutta aina olen ehtinyt joka paikkaan.

Saako tontuilla kiristää? Saa ja pitääkin – sillä tontut ovat siellä ikkunan takana luuraamassa harva se joulu ja näkevät kyllä onko itse kukin kiltisti vai ei. Jos ei ole ollut kiltti, ei kannata kääntyä sen Korvatunturin kuluttaja-asiamiehen puoleenkaan.…

Millainen on kiltti lapsi? Kiltti lapsi on auttavainen ja tottelevainen. Saavatko myös tuhmat äidit lahjoja? Saavat, eihän pukki tiedä kuka on tuhma!!! (Hear, hear, toim. huom!)

Mitä itse toivot joululahjaksi? Terveyttä ja pitkää ikää! Mitäpä sitä pukki muuta toivoisi.


TERVETULOA LOVIISA BABYT 2016 JA 2017!

KUVA KALEVI KETOLUOTO

LOVIISAN KAUPUNKI ON JAKANUT VUODESTA 2010 LÄHTIEN VASTA­SYNTYNEILLE LOVIISA BABY -KIETAISUNUTUT. Ekologiset kietaisunutut ovat artesaani, valokuvataiteilija Virpi Lehtisen suunnittelemia ja valmistamia. Huolella viimeistellyn nutun vuori on yhdestä ja päällinen toisesta kankaasta. Kuosien herkullinen yhdistely tekee Loviisa Baby -nutuista pieniä taideteoksia. Saat oman vauvasi nutun neuvolan ensikäynnillä kotiin tai myöhemmin neuvolasta. Jokainen kappale on uniikki, sillä nutut on valmistettu loviisalaisten lahjoittamista tyynynpäällisistä ja pussilakanoista. Puhtaita puuvillaisia pussilakanoita voi tähän tarkoitukseen tuoda Creative Peakiin, joka sijaitsee torin laidalla entisen Postin tiloissa, Kuningattarenkatu 13.

Lähes joka kolmannen suomalaisen haavekoti sijaitsee maaseudulla ja 28 prosenttia haluaa asua pikkukaupungissa, ilmenee Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Loviisan tulevaisuuden kannalta tulos on suorastaan imarteleva – meiltä kun löytyy niin maaseutua kuin pikkukaupunkimaistakin miljöötä.

LOUNAALLA “Sakuran kansainvälinen fiilis vetää puoleensa, meidät löytää täältä kyllä ainakin kerran viikossa. Tämä on ehdottomasti sitä arjen luksusta.”

KÄVELYLLÄ “Raikas ilma pitää mielen ja kehon virkeänä. Päivittäinen kävely tekee hyvää, hauskaa on myös törmätä tuttuihin ja kuulla uusimmat juorut.”

Pikkukaupunki 2/2006 sukelsi hyisen Suomenlahden syvyyksiin, tutki millä Loviisa lämpiää ja perehtyi suomalaisen ihon muistiin saunassa. Toiminnallisen talven tunnelmia lehti välitti snoukasta retkiluisteluun. Arjen sankarit -juttupaikalla haastateltiin 27 vuotta Loviisan terveyskeskuksessa työskennellyttä sairaanhoitajaa Britt-Marie Nybomia. Kolumnin kirjoittaja, Loviisassa asuva suomentaja Jaana Kapari muisteli lapsuuden talviaan ja paljasti, että oli ”pikkuhiljaa alkanut taas elää talvellakin”.

10 vuotta sitten PYÖRÄLLÄ

Pikkukaupunki LIJENDAL I LOVIISA I PERNAJA I LAPINJÄRVI I

RUOTSINPYHTÄÄ

2/2006

“Pyöräilen joka päivä kymmenen kilometriä Loviisan ympäristössä. Toivoisin, että loviisalaiset siirtyisivät autoistaan pyörän selkään ihailemaan tämän kaupungin kauneutta.”

Talv ileht 3,50 i e

MILLÄ LOVIISA LÄMMITTÄÄ?

– Voi sanoa, että sielu lepää, kun muuttaa maalle, hehkutti pääkaupunkiseudulta Liljendaliin muuttanut Michael Carlsson Elämänlaatua etsimässä -palstalla, joka on kuulunut alusta alkaen Pikkukaupungin vakiosisältöön. Pikkukaupunki 2/2006 oli lehden ensimmäinen talvinumero, ja siinä oli 56 sivua.

KONSTNÄREN KOCKAR HJÄLTER I VARDAGEN MITÄ TEHDÄ TALVELLA?

Syväsukellus hyiseen mereen

Saunalaisen–ihon muisti Suoma

HAASTATTELUT JA KUVAT FANNI FAGERUDD 1

11


pisaroita

DROPPAR

KOONNEET SEPPO IISALO, REIJA KOKKOLA

Taksissa jutellaan

Onni-hinaajaa

kunnostetaan

Laivasillan komistuksen Onni-hinaajan kunnostustyöt ovat edistyneet syksyn mittaan. Kolmivuotiseksi suunniteltua projektia vetää työryhmä Antti Muuronen – Tapio Lehmuskallio Loviisan Merenkulkuhistorian Säätiöstä. – Aloitimme hinaajan ruosteisten kylkien korjaamisen syyskuussa, ja työ jatkuu ensi keväänä. Apunamme on ollut lappeenrantalainen ammattihitsari Pekka Väisänen apumiehensä kanssa. Töitä tehdään lähinnä viikonloppuisin vähitellen sen mukaan, mihin säätiön rahat riittävät, Antti Muuronen kertoo. Suurena apuna on ollut Reino Es-

NISSE FIXAA KAIKEN Loviisan yritystalolla on paja, Nissefix, jossa paikkaillaan ja maalataan autoja. Nisse eli Joni Nilsson on töissä satamassa ahtaajana. Mutta koska hänen intohimonaan on aina olleet autot, lähes koko vapaa-aika kuluu verstaalla autoja maalaten ja korjaten. Aika paljon on ruostekorjauksia, autonkiillotuksia ja -vahauksia. Nisse tuunaa myös itselleen. Hänen oma kaksivärinen Volvo PV:nsä on osittain hilemaalilla maalattu. Nissen erityisosaamista on myös äänentoistolaitteiden asentaminen autoihin. Äiti on kuulemma kertonut, että poika jo pienenä purki lelut osiin ja taas takaisin. Sama sitten myöhemmin mopojen kanssa. Fixaaminen on verissä. Nissefix, Pohjoinen Tullitie 16

12

konen Valkon Metallista Oy:stä. – Häneltä olemme saaneet työssä käytettäviä tarvikkeita ja työkaluja. Työtä ovat tukeneet Loviisan kaupunki, Fortum ja Nordström Group. Onni-hinaajan kylkien ja pohjan korjauksien toivotaan valmistuvan ensi vuoden loppuun mennessä. – Sen jälkeen vuorossa ovatkin hiekkapuhallus- ja maalaustyöt, Muuronen toteaa. Pietarissa vuonna 1907 rakennettu Onni lahjoitettiin Loviisan Merenkulkuhistorian Säätiölle vuonna 1998. Laivasillalle hinaaja siirrettiin vuonna 2000.

KUVA REIJA KOKKOLA

KUVA VIRPI LEHTINEN

Taksiyrittäjä Kai Lehto on ajanut taksia Loviisan seudulla 16 vuotta. Aamuisin hän lähtee seitsemän aikaan kyydittämään lapsia kouluihin. Lapsetkin juttelevat hänen kanssaan. Mistä he puhuvat? – Kaikenlaista. Lapset ovat lapsia, Lehto kuittaa naurahtaen. Aikuisten kyyditettävien kanssa yleinen keskustelun aloitus on – kuinkas muuten – sää. Sää on Lehdon mielestä turvallinen aihe. Se ei ainakaan liippaa liian läheltä politiikkaa tai uskontoa. – Niistä aiheista en keskustele asiakkaiden kanssa. Kaikesta muusta kylläkin. Jos vaikka Loviisassa on tapahtumassa jotain mielenkiintoista. Tai muista päivänpolttavista aiheista. Monet kertovat omasta elämästään. Aina Lehto ei keskustele mitään asiakkaan kanssa. Hän ei itse tee aloitetta, sillä joskus asiakas haluaa uppoutua omiin ajatuksiinsa. – Mennään pitkiä matkoja hiljaisuuden vallitessa. Kuljettajan kiireisiin vaikuttavat Loviisan seudulla ennen kaikkea vuodenajat ja säätila. Kesällä on huomattavasti kiireisempää kuin muina vuodenaikoina. Mutta jos aurinko paistaa, ihmiset kävelevät mieluummin. Sateella hypätään pirssin kyytiin. Lisääkö pikkujoulukausi hilpeitä kyytiläisiä? – Pikkujouluja järjestetään aikaisempaa vähemmän. Muutenkin ravintolameininki on hiljentynyt. Mutta pidän ihmisistä ja viihdyn työssäni oikein hyvin. Olen periaatteessa valmiuksissa läpi vuorokauden joka päivä.

KUVA TOIVO WIIKARI

– TAI SITTEN OLLAAN HILJAA


Tutustu Pikkukaupunkiin myös verkossa www.pikkukaupunki.fi. Verkkolehdessä julkaistaan artikkeleita ihmisistä, luonnosta, Loviisa Lifestylesta, kulttuurista ja monesta muusta mielen­ kiintoisesta aiheesta painetun lehden ilmestymiskertojen välissä.

PIKKUKAUPUNKI.FI

LIFESTYLE IHMISET / MÄNNISKOR Meitä on moneksi. Niin moneksi, etteivät lehden ilmestymiskerrat ja sivut riitä kertomaan Loviisan mielenkiintoisista ihmisistä. Siksi voit tutustua heihin myös verkkolehdessä. Det finns så många av oss att de gånger tidningen kommer ut inte räcker till för att berätta om alla intressanta personer som bor i Lovisa. Därför kan du bli bekant med dm också via vår tidning på nätet.

Ai miksikö kaduilla on tyhjää kello 18 jälkeen? No koska kaupunkilaiset kotoilevat! Täällä sisustetaan, tehdään puutarhatöitä ja kokataan hyvän elämän keittoja! Aj, men varför är det tomt på gatorna efter klockan sex på kvällen? Nå, för att stadsborna trivs hemma. I Lovisa inreder människor, de jobbar i trädgårdarna och tillreder livets goda soppor!

KUVA JANNE LEHTINEN

PIKKUKAUPUNKI.FI KUVA KATI RAPIA

UUDISTUI !

KUVA EEVA KANGAS

KUVA EEVA KANGAS

KUVA JANNE LEHTINEN

HYVÄN ELÄMÄN ÄÄNITORVI

LUONTO / NATUR Ainutlaatuinen luontomme alkaa kotiovelta. Metsä, pellot, meri ja saaristo tarjoavat loputtomat virkistysmahdollisuudet – talvellakin. Vår unika natur finns rakt utanför hemmets dörr. Skogen, åkrarna, havet och skärgården bjuder på ändlösa möjligheter till rekreation – också om vintern.

KULTTUURI / KULTUR Loviisalla on pieneksi kaupungiksi poikkeuksellisen kovatasoinen ja monipuolinen kulttuuritarjonta – niin lapsille kuin aikuisillekin – ja tapahtumia riittää. För att vara en liten stad kan Lovisa erbjuda ett exceptionellt högklassigt och mångsidigt utbud av kultur – såväl för barn som för vuxna – och evenemang finns det så man blir andlös.

Bekanta dig med Småstadsliv även på nätet. Läs om intressanta människor, fenomen, naturen och Lovisa Lifestyle - så som det är som bäst!

13


KURKKAA HERTTANEN.FI

Ut på tur

och aldrig sur! ERÄOPPAAT LONE WIDESTAM JA MIIA TÄHTINEN VIEVÄT NAISIA LUONTOON – ILMAN MIEHIÄ. Girls Only -sarja yhdistää luonnossa liikkumisen ja uusien lajien kokeilun naisporukassa. Tärkeä osa ulkoilua on hyvä ja kannustava meininki. Ryppyotsaisuus loistaa poissaolollaan, lupaavat järjestäjät. Ohjelmassa on melomista niin sup-laudoilla kuin kajakeilla ja kanooteilla, fillarointia, parkouria, suunnistusta ja polkujuoksua sekä erilaisia talvilajeja. Girsl Only -lauantait sopivat kokeilunhaluisille, ulkoilusta ja uusista haasteista innostuneille naisille.

LAHJAIDEAT + SISUSTUSTUOTTEET MARIANKATU 20 LOVIISA

Lauantaipäivän huumaa

PolinaPatinaFINAL.pdf

C

M

Y

CM

Girls Only -lauantait Strömforsin ruukissa joka toinen viikko klo 10–12 Hinta 20–40 € / kerta (riippuen tarvittavien välineiden vuokrasta, myös omilla välineillä voi osallistua) Ilmoittautuminen etukäteen Miialle: miia@stromforsoutdoor.com / 045 638 4829 26.11. Boulderointia & kehonpaino­harjoittelua kuntosalilla (Miia & Lone) 3.12. Kehonhuolto ja venyttely joogasalilla (Noora) www.stromforsoutdoor.com Kaikki Ruukin toimijat ja tapahtumat löydät osoitteesta www.stromforsinruukki.com

14

MY

CY

CMY

K

1

10/25/16

9:18 PM


LOVIISAN JOULU UUSI JOULUKOTI

TYYLIKÄS STENGÅRD DENISE LINDH RAKASTAA PERNAJAN KIRKONKYLÄN AITOA JOULUTUNNELMAA. AATON KOHOKOHTA ON RAUHALLINEN ILLALLINEN KAUNIISTI KATETUN PÖYDÄN ÄÄRESSÄ. TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVAT VIRPI LEHTINEN

15


Denise Lindhin upeassa kodissa on paljon valoa ja lämpöä.

P

ernajan kirkonkylässä Agricolantiellä ei ole katuvaloja. Onneksi, sillä siten talvinen tähtitaivas näyttäytyy kirkkaalla säällä kaikessa loistossaan, ja kuukin saa auran ympärilleen. Denise Lindhin talokaunotar, Stengård, loistaa lämpöä ja tunnelmaa. Sisällä on joulun tulon kunniaksi paljon valoja ja kynttilöitä. Valojen hehku on keltaisen lämmin, se suorastaan kutsuu astumaan sisään. Pihallakin on joulun kunniaksi valoja. Makuuhuoneen ikkunan takana on valtava kuusi, joka on lajissaan todellinen muotovalio. Se on saanut oksilleen monta valosarjaa. Kokonaisuus on harmoninen, katsoi taloa ulkoa tai sisältä ulos pimeään iltaan. – Haluan valaista kotini lämpimillä valoilla. Ei siis mitään amerikkalaistyyppistä bling blingiä tai vilkkuvia monivärisiä valosarjoja, talon emäntä Denise Lindh toteaa. Pernajan uinuva kirkonkylä saa joulun alla uutta puhtia. Kaunis kirkko täyttyy kävijöistä jumalanpalveluksissa ja konserteissa. Jouluna muistetaan myös elontiensä päättäneitä läheisiä. – Pernajan hautausmaa on kaunis. Käyn 16

itse viemässä kynttilät sukulaisteni haudoille. Se on kaunis tapa, joka kuuluu jouluun. Myös joulukirkko kuuluu pyhiin hiljentymisen rutiineihin, Denise sanoo. IHAN OIKEA JOULUTONTTU

Yksin upeassa talossaan asuva Denise iloitsee siitä, että tyttäret tulevat aina äitinsä luokse viettämään joulua. Toki he muutenkin piipahtavat usein Helsingistä Pernajaan, sillä

DENISEN musiikkivinkkiä jouluun • Linda Lampeniuksen klassinen joulu-cd Angels • Vesa-Matti Loirin joululevy Sydämeeni joulun teen • Muuta rauhallista musiikkia, esimerkiksi fadoa


DENISEN suosikkia jouluLoviisassa • Strömforsin ruukki • Kirkkokonsertit Pernajassa ja muualla Loviisassa • Loviisan tori

moottoritietä matka käy joutuisasti. Jouluna istutaan yhdessä joulupöytään. Silloin ei mikään ole ”vähän sinnepäin”, vaan kaikki on parasta. Hopea-, kristalli- ja posliiniastiat, menu ja punaviini. Deniselle joulu taitaa tosiaan olla vuoden kohokohta. – Olen syntynyt joulupäivänä. Ehkä olen ihan oikea joulutonttu, hän naurahtaa. Joululounaaksi tarjotaan perinteistä riisipuuroa, mutta muuten Lindhin naisten joulupöytä on kalapainotteinen. Kalat Denise ostaa paikallisten kalastajien kalaa myyviltä kauppiailta, kuten Loviisan torin laidassa myyntipistettään pitävältä Dagny´s -kalakauppiaalta. Kinkkuakin on pöydässä, mutta vain nimeksi. Possua on kuitenkin toisessa muodossa. – Meillä on joulupöydässä aina läskisoosia, Denise kertoo. Jouluillallinen nautitaan kuuden maissa hitaasti ja rauhassa rupatellen. Kynttilänvalossa välkkyvät kristallit ja ulkona tuiskuava lumi täydentävät tunnelman. Vasta illallisen jälkeen laulajana ja muusikkona tunnettu Denise laittaa musiikin soimaan. On aika avata lahjat. Joulun luonne on muuttunut luonnollisesti niistä ajoista, jolloin lapset olivat pieniä ja jännittivät pukin tuloa. – Silloin lahjoja oli tosi paljon. Nykyään vältämme turhan ostamista, joten lahjoja on vain vähän, mutta ne ovat sitäkin harkitumpia, Denise sanoo. WANHAN AJAN JOULUKOTI

Kauniit esineet ja hillitty sisustus luovat kulttuurikodin tunnelman.

Denise on Pernajan kirkonkylän ruotsinkielisen koulun johtajaopettaja. Työssään hän valmistelee joulujuhlia oppilaittensa kanssa jo pitkään ennen juhlapyhiä. Lisäksi hän avaa kotinsa ovet Loviisan Joulun tapahtumaviikonloppuina. Silloin hän myös esiintyy joulupuodissaan Agricoliina Shoppeliinassa laulaja Rita Bergmanin kanssa. Nähtävillä on myös taiteilija Marika Mäkelän tussimaalauksia. – Minusta on ihan luonnollista päästää kotiini vieraitakin ihmisiä. Jouluna kaikki ovat hyvällä mielellä, Denise pohtii. Hänestä on silti ihanaa vetäytyä omiin oloihin tai viettää aikaa ystävien kanssa joulupyhien aikana kaiken hälinän jälkeen. – Kirja käteen ja villasukat jalkaan! STENGÅRD AVOINNA 3.–4.12. JA 10.–11.12. klo 10–17 www.loviisanjoulu.fi

17


TEXT REIJA KOKKOLA BILD VIRPI LEHTINEN

LOVISA JUL NYTT JULHEM

STILIGA STENGÅRD

Denise Lindh älskar den äkta julstämningen i Pernå kyrkoby. Något hon absolut inte missar kring jul är att besöka julkyrkan och kyrkogården. Julaftonens höjdpunkt är en lugn middag vid ett vackert dukat bord.

V

id Agricolavägen i Pernå kyrkoby finns ingen gatubelysning. Lyckligtvis, för då det är molnfritt om vintrarna visar sig stjärnhimlen i all sin prakt. Även månen får en aura runt sig. Denise Lindhs vackra hus Stengård lyser av värme och stämning. Belysningen är välkomnande varm och gul. I väntan på jul finns det också många levande ljus inne i huset och belysning ute på gården. Bakom fönstret till sovrummet står en enorm gran, ett riktigt praktexemplar. Dess grenar pryds av ljusslingor. Helhetsuttrycket är harmoniskt, vare sig man ser på huset utifrån eller är inomhus och tittar ut mot den mörka kvällen. – Jag vill belysa mitt hem med ett varmt 18

sorna går ju smidigt längs motorvägen. På julen sitter alla tillsammans vid julbordet. Då är ingenting ”sådär ditåt”, allt som bjuds och sätts fram är det bästa. Här finns bestick i silver, serviser i kristall och porslin, en fin meny och rödvin. För Denise verkar julen faktiskt vara en av årets höjdpunkter. – Jag är född på juldagen. Kanske jag är en riktig jultomte, säger hon med ett skratt. Som lunch serveras traditionell risgrynsgröt, men annars finns det många olika fisk­ sorter på bordet. Fisken köper Denise av lokala producenter, bland annat av Dagny’s Fisk på Lovisa torg. En liten bit skinka finns också på bordet för att den hör julen till, och gris finns i annan form. – Vi har alltid fläsksås på julbordet. Julmiddagen äts vid sextiden och alla tar god tid på sig. Man sitter och pratar med varandra och stämningen tätnar då de levande ljusen avspeglar sig i kristallerna. Utomhus viner vinden och snön yr. Denise är känd för att tycka om musik och hon sjunger gärna, men musiken får vänta tills alla har ätit klart. Sedan är det dags att öppna gåvorna. Julens karaktär har ändå på ett naturligt sätt förändrats sedan tiden då barnen var små och med spänning väntade att julbocken skulle komma. – Då hade vi massor av gåvor. I dag undviker vi att köpa onödiga saker, så vi har bara några få gåvor, men de är desto mer genomtänkta. ETT TRADITIONELT JULHEM

ljus. Det ska inte vara något amerikanskt bling bling eller blinkande lampor i många färger, säger värdinnan Denise Lindh. Pernå kyrkoby lever upp under julhelgen. Den vackra kyrkan fylls av besökare både till gudstjänster och till konserter. Under julen minns man också nära och kära som gått bort. – Pernå kyrkogård är vacker. Jag brukar själv föra ljus till släktingarnas gravar. Det är en vacker tradition som hör julen till. Samma gäller ett besök i julkyrkan, där får man ro i sinnet. EN RIKTIG JULTOMTE

Denise som bor ensam i det stiliga huset glädjer sig över att döttrana alltid kommer hem till mamma för att fira jul. Visserligen tar de sig ofta även annars från Helsingfors till Pernå, re-

Denise är föreståndare i kyrkoby skola i Pernå. I sitt arbete förbereder hon julfesten tillsammans med eleverna redan lång tid innan julhelgen. Utöver det öppnar hon dörrarna till sitt hem under veckosluten då evenemanget Lovisa Jul pågår. Då uppträder hon också i sin julbod Agricolina Shoppelina tillsammans med Rita Bergman. Där finns även konstnären Marika Mäkeläs tuscharbeten utställda. – För mig känns det naturligt att låta främmande människor komma in i mitt hem. På julen är alla glada i sinnet. Men hon tycker också att det är underbart att dra sig tillbaka efter all uppståndelse och tillbringa tid med vänner under julhelgen. – Med en bok i handen och yllestrumpor på fötterna.


Traditionella Julhem WANHAN AJAN JOULUKODIT KUVA EEVA KANGAS

Paljon uutta, sekin vanhaa. Kivoja hetkiä, hyviä kohtaamisia. Kiireetöntä ja kodikasta. Loviisan Joulu yllättää aina uudestaan. Tervetuloa kylään.

VACKERBACKA

VACKERBACKA Puutarhakatu 34

AJURINTALO Puutarhakatu 32

PITKÄNPÖYDÄNTALO Mariankatu 7

VILLA AALTONEN Pitkäkuja 12

HELGAS Sibeliuksenkatu 6

LILLA LJUVA Oltermanninkatu 8

HELGAS

KUNINKAANLAMPI Kuhlefeltinkatu 8

VILLA LIMPPU KUVA VIRPI LEHTINEN

CASAITALIARQL Sarvilahdenkatu 9

CASABENITALIA Haravankyläntie 9

UUDET KOHTEET

HUSET VID ÅN Nahkurinkuja 12

KUNINKAANLAMPI

VILLA ARMAS Kaivokatu 9 STENGÅRD Agricolantie 7, Pernaja

KUVA VIRPI LEHTINEN

KUVA KALEVI KETOLUOTO

Kuhlefeltinkatu 12 A

WILDEMANS Isnäsintie 86, Isnäs LILLA LJUVA

VILLA MARMELADI Ruukintie 5 B 1, Ruotsinpyhtää RAUTAPARTA Myllärintie 3, Ruotsinpyhtää

PITKÄNPÖYDÄNTALO

KUVA PÄIVI AHVONEN

SAHANMÄKI Sahanmäentie 2, Ruotsinpyhtää WWW.LOVIISANJOULU.FI WWW.LOVISAJUL.FI

19


pisaroita

DROPPAR

KOONNUT PÄIVI AHVONEN

NICAN 3 VINKKIÄ

KUVA JUKKA SALMINEN

saanko lu van ?

1

ÅK SKIDOR. Det är bra träning för hela kroppens muskler samt hjärtat och lungorna. Låna utrustning av grannen, kompisen eller hitta billiga skidor på loppmarknaden.

2

GÅ UT OCH GÅ. Ta med stavar. Det ger extra övning för axelpartiet, kan också fungera som stöd om man har dålig balans. Gå gärna i olika terränger, mjukt underlag som snö eller mossa ger extra motstånd.

3

TV-TRÄNING. Stå på ett ben, gör bensträckningar sittande, rulla axlar och nacke mm.

Hohtavat keväthanget ovat palkintomme pitkästä talvesta. Ne maistuvat sitä paremmilta, mitä kauemmin on ollut pimeää. Ihminen oppii iloitsemaan pienistä asioista – vaikkapa siitä, että on kaunis talvipäivä.

Avantouimarit kertovat, että väsymys jää avantoon ja tilalle tulee taivaallinen olo. Pakko se kai on uskoa.Tutustu lajiin jonkun siihen vihkiytyneen kanssa, äläkä mene yksin avantoon!

KUVA PÄIVI AHVONEN

KUVA VIRPI LEHTINEN

Terveyskeskuksessa fysioterapeuttina työskentelevä Nica Holmberg oli Loviisan Torin naisten salibandyn kantavia voimia ja valittu useampaan otteeseen vuoden urheilijaksi Loviisassa. Tässä Nican 3 vinkkiä ilmaiseen talviliikuntaan.

FRIIDUT

RADALLE

Sen minkä nuorena taitaa vanhana osaa. Harjoitus tekee mestarin. Virheistä oppii. Ei se motocrossi ole pelkkä poikien laji, mutta hikistä se on! www.loviisanmoottorikerho.fi

20


KUVA JUHA-PEKKA PALASMAA

r e t ki

lu istelu

Lupaus lumettomasta, peilikirkkaasta jäästä saa harrastajan heräämään ennen auringon sarastusta. Sitä vapauden ja vauhdin hurmaa on vaikea kuvailla. Maisemat ovat henkeäsalpaavat, ja sitä kokee itsensä osaksi luontoa ja maailmankaikkeutta. Laulavalla teräsjäällä ja myötätuulessa tuntuu siltä kuin lentäisi, ja ympärillä on tilaa ajatella. Muita harrastajia ei näy juuri lainkaan, mutta tiedän että heitä on tulossa. Siihen asti joudun jakaamaan nämä maisemat vain muutaman pilkkijän kanssa. Silmä lepää ja mieli on avoin.

21


LUISTELU ON

LUONTOELÄMYS

RETKILUISTELUUN HURAHTANEET HEHKUTTAVAT LAJINSA VAPAUDEN JA VAUHDIN HURMAA, HENKEÄSALPAAVAN KAUNIITA MAISEMALÖYTÖJÄ SEKÄ LUONNONLÄHEISYYTTÄ. TEKSTI PÄIVI AHVONEN KUVAT JUHA-PEKKA PALASMAA

”Laulavalla” teräsjäällä ja myötätuulessa luistelija suorastaan lentää. Kun terä uppoaa pari senttiä auringon pehmittämään kohvajäähän ja otsa kylpee hiessä, tunnelmat voivat olla toisenlaiset. Saunan lauteilla retken jälkeen molemmat kokemukset ovat yhtä rakkaita. Loviisan kaupungin nuorisotyöntekijä ja vapaa-aikaohjaaja, ulkoilmaseikkailija JuhaPekka Palasmaa on luistellut luonnonjäillä ympäri Loviisaa. – Lajissa viehättää nopea liikkumistapa, vapaus valita omat reitit ja ainutlaatuiset tunnelmat. Tuttu saaristo näyttäytyy lumisena ja jäisenä aivan uudessa valossa, hän hehkuttaa. JÄÄTÄ VOI OPPIA LUKEMAAN

Retkiluistelu on olosuhdeherkkä laji. Merelle tai järvelle ei mennä kuin jäähalliin, vaan on odotettava oikeaa hetkeä. Retkelle lähtiessä on olennaista valita reitti niin, että pääsee etenemään tyynellä ja myötätuuleen. Vastatuuli on kova vastustaja. – Vastatuuleen luistelu kylmällä säällä voi olla yhtä tuskaa, myötätuuli on tärkeää. Silloin tietysti joutuu hankkimaan kyydin takaisin lähtöpaikkaan, mutta se kannattaa, Palasmaa sanoo. Jään vahvuutta on tarkkailtava koko ajan. Luistelijan on opittava lukemaan ja kuuntelemaan jäätä. – Jään kirskuminen, ääni nousee korkeammaksi jään ohuuden mukaan. Luistimen äänestä oppii kuulemaan paljon jään ominaisuuksista. Sauvoilla hakkaaminen on yksi keino tarkistaa jään vahvuutta. Sauvan terävä kärki menee läpi jäästä, joka ei kestä luistelua. Myös lämpötiloja kannattaa seurata. – Luistelu on nautinto silloin, kun jään pinta on niin sileä ja kova, ettei luistimen 22

terä uppoa siihen. Kevätaurinko pehmittää jäätä tehokkaasti, ja iltapäivällä luistin saattaa painua syvälle jäähän. Lujuusopeista ei heikoilla kevätjäillä ole juuri hyötyä. Enemmänkin kysytään tervettä järkeä, asianmukaista varustelua ja ennen kaikkea itsesuojeluvaistoa. Kevätjää on kaikkialla petollinen. – Kun alku- ja sydäntalvella viisisenttinen teräsjää jo kantaa ihmistä, voi keväällä pulahtaa jopa 30 senttiä paksun jään läpi. Jopa yhden päivän aikana tapahtuu valtavia muutoksia. Vielä aamulla kulkijan kestänyt kevätjää saattaa puolenpäivän jälkeen olla hengenvaarallisen heikko. SUUNNITTELE REITTI ETUKÄTEEN

Palasmaa kehottaa suunnittelemaan luistelureitin etukäteen. Eksymisen vaara on aina olemassa. – Kaikki maisemat ovat erilaisia, vaikka olisi kuinka tottunut liikkumaan saaristossa kesäaikaan. Lumisessa maisemassa taustat häviävät, kuva maisemasta muuttuu, varsinkin jos nousee sumu. Kompassi, merikortti ja puhelin on syytä pitää mukana. Kokeneenkaan harrastajan ei pidä lähteä jäille yksin. Ruotsissa on todettu, että vain puolet avantoon pudonneista luistelijoista selviää ylös omin avuin, vaikka heillä olisi suositellut turvavälineet. – Luistellessa voi käyttää vaikka kelluntaliivejä vaatetuksen alla. Liivit eivät sinänsä mitään pelasta, mutta helpottavat avannosta nousua. Lumisokeuden välttämiseksi kannattaa käyttää kunnon aurinko- tai suojalaseja. Kevätaurinko on yllättävän kirkas rasite silmille.

Ulkoilmaseikkailu on parasta, mutta jäällä tarvitset naskalit, pelastusköyden ja kelluttavan repun. Äläkä lähde jääretkelle ilman kaveria!

OHJATTU RETKI HYVÄ TAPA ALOITTAA Luistelu on varminta aloittaa ohjatussa ryhmässä. Turvallisin tapa on mennä vaikka Suomen Ladun kursseille. Retkiluistelua voi suositella kaikille ulkoilusta ja luonnosta pitäville reipashenkisille aikuisille ihmisille. Pidemmät retket edellyttävät jonkin verran kestävyyttä ja luistelutekniikan hallintaa. Useamman tunnin retkelle pakataan mukaan myös reppu, jossa on varavaatteet mahdollisen yllättävän avantopulahduksen varalta ja luonnollisesti evästä. MATKALUISTIN Matkaluistin eroaa selvästi tutuista hokkareista ja kaunoluistimista. Se on 40–55 cm pitkä ruostumattomasta teräksestä tehty terä, joka kiinnitetään jalkineeseen siteellä. Jalkineeksi käy mikä tahansa siteeseen ja retkeilyyn sopiva napakka kenkä. Monet käyttävät hiihto- tai retkeilykenkää. Tärkeintä on, että kenkä tukee nilkkaa.


JOS JÄÄ PETTÄÄ JA JOUDUT VEDEN VARAAN, TOIMI NÄIN • Pysy rauhallisena.Vaihtovarusteet eli reppusi toimii kellukkeena. • Pidä luistimet jalassa, älä hätäänny. • Käänny tulosuuntaan, jossa jää oli kantavaa. • Tartu jäänaskaleihin, ojentaudu eteenpäin niin pitkälle kuin pääset ja iske naskalit jäähän.Vedä itseäsi eteenpäin. • Jos jää murtuu, ojentaudu ja lyö naskalit uudestaan. Muutaman kerran jälkeen kantavaa jäätä varmasti löytyy. • Ryömi tai vedä itseäsi eteenpäin jäällä jonkin matkaa, ennen kuin nouset pystyyn. • Vaihda välittömästi kuivat vaatteet. PAKOLLISET TURVAVARUSTEET • Jäänaskalit, kannetaan kaulassa terä suojattuna • Jääpiikki tai -sauva, joka läpäisee 5 cm paksun jään • Heittoköysi, joka pidetään helposti saatavilla vyötäröllä tai repun sivussa • Reppu, johon on vesitiiviisti pakattu varavaatteet ja pyyhe. Repussa tulee olla lannevyö tai haararemmi. SUOSITELTAVIA LISÄVARUSTEITA • Alueen kartta ja kompassi • Matkapuhelin pakattuna vesitiiviisti • Sauvat • Polvi- ja kyynärpääsuojat • Muovipusseja kastuneita jalkoja varten • Pilli • Ensiapupakkaus • Varaluistin, varaosia ja työkaluja • Pussi, jätesäkki tms. mahdollisen hypotermian varalle • Istuinalusta • Lämmintä juotavaa ja evästä Lisätietoja www.suomenlatu.fi

Jippii, meillä on talvi! Jos et pidä talvesta, opettele pitämään siitä. Sen kestämistä auttaa kummasti, kun pukeutuu hyvin ja painuu ulos. Piikit kenkien pohjassa pitävät pystyssä. Kokeile vaikka kävelyä, potkukelkkailua tai lumikenkäilyä. Ei sen tarvitse olla extremeä – talvi on sitä jo muutenkin.

VAUHTIA

LUISTELUUN

LEIJALLA

Leijalajit ottavat tuulta Suomessa, sillä leijaa voi käyttää niin suksilla, laudoilla kuin luistimillakin. Kuka tahansa oppii käsittelemän leijaa. Kokeile vaikka ja lisää hupia tasaisella liikkumiseen!

Vaaranpaikat Jään vahvuus voi virtauksista ja pohjan laadusta riippuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla. Siksi on varmistettava, että jää on tarpeeksi vahvaa koko sillä alueella, missä aiotaan liikkua. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttiä. Silläkin, missä olosuhteissa jää on muodostunut, on merkitystä. Tuulella syntynyt jää ei ole yhtä vahvaa kuin tyynellä syntynyt, ja merijää on hauraampaa kuin makean veden jää. Myös halkeamat heikentävät jään vahvuutta, vaikka ne eivät ulottuisi jään läpi. Halkeaman reunalla kantavuus on enää noin 40 prosenttia ehjän jään kantavuudesta, ja halkeamien risteyksessä kantavuus on enää 25 prosenttia.

Veden virtauksen vuoksi vaarallisia paikkoja ovat joet, järvien kapeikot, karikot, niemenkärjet, jokien ja purojen suistot sekä äkkijyrkästi veteen pudottavien rantapenkereiden vierustat. Teollisuuslaitosten ja asutuskeskusten viemäreiden laskualueilla jää on heikkoa. Sillat, laiturit ja jäissä makaavat alukset sitovat lämpöä ja synnyttävät virtauksia, jotka heikentävät jäätä niiden alla ja lähituntumassa. Vaaranpaikkoja ovat myös laivaväylät ja kalastajien avannot sekä kaislavyöhykkeet, jotka tekevät jäästä seulan ja samalla hauraan.

Lähde: Järki jäällä, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry

23


pisaroita

DROPPAR

TEXT ANNA PALASMAA BILD EEVA KANGAS

CYKLOMANIAC Jag har cyklat hela mitt liv. Som barn cyklade jag till skolan och även senare trampade jag dagligen dit jag skulle. Jag gifte mig redan som ung och vi fick fyra barn. Då barnen var små och gick i skolan skjutsade jag dem från hemmet i Drombom till Lovisa Tors skidträningar. Ofta skidade jag själv också. Då barnen blev sexton år gamla slutade de idrotta, men jag fortsatte. Nu är jag en 71 år gammal storförälder och barnen tycker att jag idrottar för mycket. Jag deltog i Finlandiacyklingen första gången 1984. Då var sträckan 500 kilometer. Den gick från Helsingfors till Åbo, därifrån till Forssa och Karlberg, och sedan via Träskända tillbaka till Liljendal.

VEM motionär Birgit Andersson, 71 v, Liljendal, Lovisa

Finlandiacyklingen blev för mig en årlig semesterresa under arton års tid. Varje år var det nya sträckor och landskap – ibland cyklade vi runt Saimen, ibland genom hela Finland från Kilpisjärvi till Senatstorget. Den finaste och absolut också tyngsta idrottsupplevelsen var Ishavsvandringen som leddes av Dominick Arduin 1998. Genom mitt intresse för motion har jag blivit bekant med storartade människor, riktiga äventyrare som blivit bitna av motionsflugan. Fastän man är hur ledsen som helst finns det inga bekymmer kvar efter en 40 kilometer lång cykeltur. Nog har jag någongång ramlat både då jag cyklat och åkt skidor, men en stark muskulatur har gjort att inga ben brutits. Speciellt cykling är en skonsam motionsform för lederna. Jag har upptäckt att ju äldre jag blir uppstår också utmaningar med tanke på balansen. Därför deltar jag i en gymnastikgrupp där vi kombinerar pilates med yoga. GRENAR: Skidor, cykel, 5000 km i året / UTRUSTNING: Madhus-skidor och 24” Nishiki Comp. Asphalt-cykel / MOTTO: Cyklande genom livet

24


GO GIRLS, GO!

LIKAT NAUTTIVAT LÄTKÄSTÄ SIINÄ MISSÄ POJATKIN. – Jääkiekko mielletään poikien lajiksi, mutta yhtä hauskaa meillä tytöillä siellä jäällä on. Kyse on liikkumisen riemusta – ja tietysti myös pelaamisen ilosta, kertoo LJK:n tyttökiekkovastaava Mia Astikainen. Loviisan jääkiekkoklubilla (LJK) on tänä vuonna historian ensimmäinen tyttökiekkojoukkue F-tytöt. Sarjapelejä voittamaan lähtee iloinen joukko noin vuonna 2007 syntyneitä tyttöjä. Naisille LJK tarjoaa harrastekiekkojoukkueen, joka pelaa liiton järjestämässä harrastesarjassa classic-tasolla. Periaatteessa kuka tahansa voi mennä mukaan – ja jos ei osaa luistella, niin sitten harrastus alkaa sen opettelemisella. – Lisäksi meillä pelaa taitavia tyttöjä poikien joukkueissa. C2-junioreissa on uskomattoman taitava tyttömaalivahti Sandra Wikman ja D2-junioreissa neljä lupaavaa tyttökiekkoilijaa poikien joukossa, Mia Astikainen kertoo ylpeänä.

KUVA MILLA KAUKIAINEN

KIINNOSTAAKO KIEKKOILU? LJK:n nettisivuilta löydät paljon infoa! www.ljk.sporttisaitti.com tai soita Mia Astikainen, puh. 040 701 8897

Pysähdy hetkeksi ja sammuta kone. Riisu kypärä ja nauti. Niille joilla on bensaa suonissa, on myös moottorikelkalla ajaminen kivaa. Toisille se on tuiki tärkeä työväline. Yhtäkaikki maisemat vaihtuvat tiheään, ja pehmeällä kelillä ajo käy kuntoilusta. 160 kilometriä pitkää ajouraa Loviisassa ylläpitää kelkkatouring.fi

Tervetuloa! N

E VÄLKOMM

pikkukaupunGIN

PULKKA-

MÄKI

lauantaina 11.2. klo 14–16 Köpbackan mäessä, Vanha Valkontie

MUSIIKKIA, MUNKKEJA JA MUKAVAA MENOA MÄESSÄ! Myös moottorikelkka-ajelua. Yllätyspalkintoja ja villejä muuveja. Oma pulkka, snoukka tai sukset mukaan. YHTEISTYÖSSÄ Kelkkatouring ry:n kanssa

25


TEKSTI PÄIVI AHVONEN KUVAT KATI RAPIA

w o n s cold

s g o t o H d MISTÄÄN EI OLE PITKÄ MATKA MAASTOON. MAASTOUDUTAAN SIIS.

UHMATAAN KYLMÄÄ. PANNAAN TULET PALAMAAN JA LÄMMINTÄ NISKAAN. VIETETÄÄN HYVÄ PÄIVÄ ULKONA – JOS EI URHEILLEN NIIN VAIKKA

SEURUSTELLEN. AVOTULELLA TEHDYT HERKUT MAISTUVAT SITÄ PAREMMALTA, MITÄ PIDEMMÄN MATKAN OLET TARPONUT.

26


27


HOT DOG SAMPYLAT 10 sämpylää 2½ dl täysmaitoa 2 kpl kananmunan keltuaista 75 g voita sulatettuna 1 rkl sokeria 1½ tl kuivahiivaa 1 tl suolaa 8 dl vehnäjauhoja

28

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon keltuaiset, voisula, sokeri, kuivahiiva ja suola. 2. Lisää joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa.

VOITELUUN 2 rkl tummaa siirappia 2 rkl vettä

3. Peitä astia liinalla ja anna taikinan kohota n. tunti huoneenlämmössä.

Koristeluun seesaminsiemeniä

4. Ota taikina työtasolle ja leikkaa kymmeneen yhtä

suureen osaan. Pyörittele taikinapaloista n. 10 cm pitkiä pötkylöitä ja nosta uunipellille. Anna kohota liinan alla n. puoli tuntia. 5.Voitele siirappi-vesi -seoksella sämpylät. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. 6. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.


H ot dogs VASTALEIVOTTUJA SÄMPYLÖITÄ NAKKEJA RAPSAKKAA KAALISALAATTIA PAHOLAISEN HILLOA SINAPPIA TULISTA CHILIKASTIKETTA

29


KAALISALAATTI n. 500 g kaalia 2 porkkanaa

KASTIKE: 1 dl majoneesia 1 dl kermaviiliä 1 rkl valkoviinietikkaa 1 rkl vahvaa sinappia Suolaa, sokeria, mustapippuria Koristeluun persiljaa Sekoita kastikeainekset. Suikaloi kaali ja raasta porkkanat. Sekoita kastikkeen joukkoon. Anna maustua hyvin jääkaapissa.

30


VOITA RETKITULI! Käy tykkäämässä Pikkukaupungin facebook-sivuista ja voita retkituli! Arvonta 2.12.2016 Facebook > Pikkukaupunki

PAHOLAISEN HILLO n. 400 g tomaattimurskaa 2 punaista paprikaa 2-4 chilipalkoa Sipulia ja valkosipulia Suolaa, valkopippuria, yrttejä Kuutioi ainekset pieniksi, mausta ja keitä n. puoli tuntia. 1 dl hillosokeria 1 rkl valkoviinietikkaa Lisää lopussa etikka ja hillosokeri ja keitä vielä n. 10 min.

31


KAIKKI SE, MIKÄ EI NÄY

ELOKUVASSA Kuvausjärjestäjä Lotta Lanamäki huolehtii siitä, että käytännön asiat sujuvat kuvaustilanteissa. Lanamäellä langat pysyvät käsissä. Myös sujuva tiimityöskentely on elokuvanteossa tärkeää. TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVAT EEVA KANGAS, EEMI KETTUNEN

32


L

oviisassa kuvattavan kolmannen neltä kysyä. Puhelimeni on täyttynyt loviisaOnneli ja Anneli -elokuvan ku- laiskontaktien numeroista, Lanamäki nauraa. vausjärjestäjän Lotta Lanamä”KUKAAN EI VALITA” en puhelin soi tiuhaan aamusta iltaan. Hän ei silti vaikuta stres- Kuvausjärjestelyillä pyritään varmistamaan saantuneelta, päinvastoin. Kun puhelin soi, turvallinen työskentelyilmapiiri, ja sen luose tarkoittaa sitä, että asiat hoituvat. misessa ovat tärkeässä roolissa niin apulaisLanamäki huolehtii siitä, että kuvauksissa ohjaaja, tuotantopuoli kuin vaikkapa autonkaikki käytännön asiat sujuvat kitkattomasti. kuljettajat eli runneritkin. Siis kaikki se, mikä ei näy elokuvassa. – Jos viime hetkellä ilmenee epäkohtia, kuKuvausjärjestäjän työ alkaa jo paljon en- vaus perutaan. nen kuvausten käynnistymistä. Ensin hän Erikoisjärjestelyistä täytyy tiedottaa asiantutustuu käsikirjoitukseen. Sitten alkaa so- osaisille loviisalaisille asukkaille. Kerrotaan, pivien kuvauspaikkomiksi ollaan naapurin jen etsiminen yhdespihalla kuvaamassa. Jos sä ohjaajan ja tuottaelokuvassa hypätään jan kanssa. katolta, pitää kertoa ihIhmiset ovat aidosti Lanamäki katsoo, misille, että kyseessä ei että paikka on sopiole oikea tilanne. iloisia siitä, että täällä va käytännön näköJälleen kerran Lanakuvataan lastenelokuvaa. kulmasta. Onko tie mäki kiittää loviisalailähellä, jotta tarvittasia. vat lavasteet, rekvisiitat ja muut tavarat sekä – Kukaan ei valita, vaikka esimerkiksi liitietenkin ihmiset saadaan ketterästi paikalle? kennejärjestelyitä on muutettu kuvauksen Entä sosiaalitilat? Vessat, huoltomiehet, säh- ajaksi. Ihmiset ovat aidosti iloisia siitä, että köt, juokseva vesi ja paikka catering-palvelul- täällä kuvataan lastenelokuvaa. le valmistaa ja tarjoilla ruokaa. On sittenkin jotain, joka Lanamäen jäljilOnneli ja Anneli -tiimissä työskentelee lä- tä näkyy elokuvassa. Nimittäin autot ja eläihes 40 ammattilaista. met. Lanamäki huolehtii siitä, että ne ovat – Toimenkuva on tosi laaja. Ohjaajalla on oikeilla paikoilla kuvaustilanteessa. Mukavisio, tuotanto antaa puitteet ja yhdessä mie- na tässä on tiiviisti myös loviisalainen Alec timme käytännön toteutusta. Aina voi ta- Orko, joka toimii elokuvassa apulaisjärjestäpahtua jotain, mikä johtaa muutoksiin myös kuvausjärjestelyissä. Täällä Loviisassa kaikki on mennyt todella hyvin. Vain sää on ollut epävarmuustekijä. Mutta myös sen suhteen meillä on ollut onnea. Toinen loviisalais­ilmiö ovat naakat, mutta niillehän me emme voi mitään, Lanamäki toteaa.

jänä. Häntä saadaan kiittää useista kauniista autoista kuvissa. Eläimet Lanamäki hankkii yhdessä eläinkouluttaja Tuire Kaimion kanssa. Elokuvan ihanat ponit ovat aitoja loviisalaisheppoja. – Tämä työ on tällaista käytännön lärpättämistä. Pitää aidosti tykätä ihmisistä, Lanamäki summaa.

Työn paras puoli ihmisten kanssa toimiminen Työn huonoin pitää sietää vaihtelevia olosuhteita, joihin ei voi varautua Työpäivät vaihtelevat tilanteen mukaan Miten kuvausjärjestäjäksi tullaan? Kuvausjärjestäjäksi on monia reittejä. Lotta on medianomi tuotantopuolelta. Sitten hän teki tuotantoassistentin ja -koordinaattorin töitä. Sen jälkeen hän opiskeli eräoppaaksi Lappiin ja sieltä palattuaan alkoi tehdä kuvausjärjestäjän töitä. Varsinaista koulutusta ei ole. Kaikki kuvausjärjestäjät ovat itseoppineita, koska se on käytännön työtä. ONNELI, ANNELI JA SALAPERÄINEN MUUKALAINEN Ensi-ilta tammikuussa 2017

KIITOKSET LOVIISALAISILLE

Ennen ensimmäistä Onneli ja Anneli -leffaa Loviisa oli Lanamäelle tuntematon kaupunki. Hänen työtään on helpottanut se, että kaupunki on sopivan pieni ja ihmiset mukavia. Lämmin kiitos menee siis ihan tavallisille loviisalaisille, mutta myös kaupungin puolesta toimiville yhteistyökumppaneille. – Markkinointisuunnittelija Jaana Laine on oikea aarre, kävelevä Loviisa-google! Myös monet muut loviisalaiset ovat auliisti neuvoneet ja ohjanneet eteenpäin. Jos joku ei itse tiedä vastausta, hän neuvoo, mistä tai ke-

Lotta Lanamäki välittää lämpöiset kiitokset avuliaille loviisalaisille.

33


TEXT PÄIVI AHVONEN BILD JANNE LEHTINEN

VEM Hanna Olá, f.1987 Via bildkonstlinjen på Västra Nylands Folkhögskola och Nordiska Konstskolan till Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola varifrån hon utexaminerades 2012. Från Liljendal, via Karis, Karleby och Åbo till Lovisa Flera privat- och grupputställningar Mer info: www.hannaola. wordpress.com

34


Bildkonstnären Hanna Olá bearbetar sinnesstämningar till konstverk med en beundransvärd säker stil och subtil precision.

KUVA TEEMU SILVÁN

DISKRET SÄKERHET

AUS LIEBE ZUR KUNST Tanssitaiteilija ja koreografi Beniamino Borghi on luonut vanhasta puutalostaan omakustanteisen residenssin, taiteen kohtaamispaikan, jonne hän kutsuu eri tanssitekniikoita käyttäviä taiteilijoita eri Välimeren maista. – Se on uskomattoman avartavaa, Beniamino Borghi sanoo. Taiteilijavierailujen aikana talossa toimii ”Osteria Mediterranea” -niminen PopUp-ravintola, jossa vieraat voivat tutustua residenssitaiteilijoihin ruoan ja tanssin äärellä.

Jag kan inte förklara exakt varifrån idéerna till mina arbeten kommer. De kommer från mitt innersta, från olika intryck, sinnestämmningar, tankar om livet och erfarenheter - från eller bättre sagt ur en själv. Och det sker inte plötsligt. Min teknik är långsam och jag funderar mycket innan jag agerar. Jag använder fotografier som utgångspunkt till mitt arbete, fotograferingen inleder processen. Bilderna bearbetar jag sen på photoshop till min skiss – och sedan börjar jag arbeta med verket. Verket med en person utan ögon uppstod då jag fotograferade mitt hår – det hade aldrig varit så långt innan. Sen befattade jag mig med håret, jag började spontant fläta det och satt upp det på olika sätt… jag lekte med tankar kring håret och bilden började så småningom ta form. För mig återspeglar bilden bl.a. att inte se eller att man kan vara blind för sig själv.

Seurava Osteria Mediterranea pidetään Loviisan Joulun aikana. Taiteilijavieraana on Sofia Krantz Tel Avivista. Nuori tanssija ja koreografi työskentelee talossa ja opettaa tapahtuman aikana Horah-rinkitanssin yleisölle. PopUp-ravintolassa voi maistaa juutalaisen keittiön herkkuja. AVOINNA 3.–4. ja 10.–11.12. klo 17.30–21.00. WORKSHOP klo 18.00. Liput 15 euroa.

ENNÄTYSSUURI

100 000 kpl

ENSIPAINOS SUOMENNOKSESTA

Konst ska ha en låg tröskel, det ska vara lätt tillgängligt. Man måste inte ”förstå” konst för att få något ut av det. Konst kan vara en upplevelse, väcka något i en. Det kan även vara negativa känslor men det ska beröra - och det gör det på olika sätt hos olika människor av olika skäl. Det är det som är så fascinerande.

På Åbo Konstakademi kunde jag ägna mig helt och hållet åt konst. Jag var dagarna långa sent in i kvällen på skolan och bara förkovrade mig i min teknik. Den tiden, borta hemifrån med många studiekamrater men ändå ensam, påverkade min dåvarande konst en hel del.

KUVA PÄIVI AHVONEN

Min största dröm som konstnär är att få fortsätta. Att ha möjlighet till det. Det är inte alls en självklarhet.

Seitsemänosaisen Harry Potter -kirjasarjan teokset ilmestyivät 1997– 2007 ja möivät maailmanlaajuisesti yli 450 miljoonaa kappaletta. Loviisalainen Jaana Kapari-Jatta on suomentanut ne kaikki, ja hienosti onkin. Hän on kehittänyt uskomattoman määrän kekseliäitä käännössanoja. Ne ovat suorastaan hurmaavia ja nerokkaita. Jaana Kapari-Jatta on itseoikeutetusti suomentanut myös viimeisimmän ”Harry Potter ja kirottu lapsi” -kirjan, josta on tehty näytelmä. Jaana, kannattiko kahdeksatta osaa odottaa kaikki nämä kymmenen vuotta? – Juu, kannatti odottaa. Nyt on juuri oikea aika tälle uudelle kirjalle.

35


LUKEKAA,

LOVIISALAISET LUKEKAA LAPSILLE! TEKSTI PÄIVI AHVONEN KUVA JANNE LEHTINEN

36

Markus Majaluoman Hulda ja Jalmar -kirjasarjan kirjoissa on alku, loppu ja juoni. – Ne ovat siis ihan oikeita kirjoja, ja oikeista kirjoista on sitten helpompi siirtyä kuvattomaan kaunokirjallisuuteen. Kirjallisuus on tärkeää, kun maailmassa on niin paljon repivää. Tutkimusten mukaan se vahvistaa sosiaalisen aivokeskuksen kehittymistä ja lukeva lapsi on siis ”kartalla” nopeammin.

Animaatiot ovat työllistäneet monipuolista kuvittajaa, kirjailijaa ja taiteilijaa viimeiset vuodet. – Mikko Kunnas on ehkä Suomen eniten animaatioita tehnyt mies ja paras animaattori muutenkin. 26 osaa Albi the Snowman -sarjastamme on jo valmiina. Ne esitetään syksyn mittaan TV2:ssa, ja ne ovat nähtävissä Yle Areenassa. Albi lähtee maailmanmatkalle ja esitetään muun muassa Etelä-Amerikassa, Kiinassa ja Intiassa… Ja mikä parasta – Albi on sataprosenttisesti suomalaista käsityötä – myös käsikirjoitusten osalta. Tätä suomalaista käsityötä, sananmukaisesti, Markus Majaluoma tekee kotonaan työhuoneessaan Loviisassa.


#CARACARMINA Tähän hashtagiin voit törmätä siellä sun täällä paitsi netissä myös fyysisesti Roomassa, Pariisissa, Barcelonassa, Mexico Cityssä... ja sen takaa löytyy meksikolaisen Norma Andreun töitä. TEKSTI PÄIVI AHVONEN KUVAT PÄIVI AHVONEN, NORMA ANDREU

Frida Kahlon elämästä ja työstä inspiraationsa ammentava kuvataiteilija Norma Andreu alias Cara Carmina on kuvataiteilija ja kuvittaja, joka on asunut ja työskennellyt Montrealissa vuodesta 2009. Hän on valmistunut Mexico Cityn kuvataideakatemiasta ja asunut ja työskennellyt myös Firenzessä ja New Yorkissa, jossa hän suoritti jatko-opintoja. Ompelukoneella piirtäminen ja sillä syntyvät työt ovat tämän ahkeran meksikolaistaiteilijan erikoisosaamista, mutta hänellä on jatkuvasti monta rautaa tulessa ja uusia projekteja alullaan. Yhteistyö muiden taiteilijoiden ja taiteen alojen kanssa on hänelle hyvin tärkeää, ja hän on hyvä kutomaan paitsi Fridanukkeja myös verkostoja. Cara Carminan ympäri maailmaa myynnissä oleva Fridavaatemallisto on hykerryttävän värikäs ja omaperäinen. Tämä värikäs meksikolaisnainen on oman elämänsä rakentaja: taiteilija ja agentti, sihteeri ja postittaja, kuvittaja ja tarinankertoja – kaikki yhdessä henkilössä.

Norma Andreu esiintyi vieraana loviisalaisen kuvataiteilija Ilona Valkosen Vieno Motors performanssissa Design Monat Grazin avajaisissa keväällä 2016.

Cara Carminan töitä löydät myös tämän lehden sivuilta. Kytkös Pikkukaupunki-lehteen syntyi monen mutkan, työn ja kohtaamisen kautta – mutta maailmahan on tunnetusti pieni. Tutustu töihin osoitteessa www.caracarmina.com 37


MED LIVET SOM INSATS

KOONNEET PÄIVI AHVONEN, PIA-LEENA SALO

KUVA SANNA NYLÉN

Från Lappträsk till norra Kaliforniens redwoodskogar

HÅRT LIV I AMERIKA På morgonen den 18. april 1913 steg Henrik Nilsson iland på Ellis Island, New York, på väg till Eureka i norra Kalifornien. Med 25 dollar på fickan och två tomma händer var han fast besluten att skapa sig ett nytt och bättre liv. Men hans liv blev inte som han hoppats. Det bestod av hårt och livsfarligt arbete i norra Kaliforniens skogar och sågverk.

TAIDEKATU ON ELÄMYS Korkeatasoinen taiteilijakaarti elävöittää töillään Loviisan keskustan, kun Kuningattarenkadun näyteikkunat täyttyvät taiteesta. Mukana joulukuisessa näyttelyssä ovat valokuvataiteilijat Heli Rekula ja Janne Lehtinen sekä kuvataiteilijat Ilona Valkonen, Kati Rapia, Pia Siren, Frida Hultcrantz ja Nikolai Vasiliev, joka asuu vielä joulukuun Loviisan vierasateljeen residenssissä kan-

Olle Andersson

sainvälisen taiteilijavaihdon ohjelmassa. Hultcrantzilta nähdään muun muassa aivan uusia, rentoja piirustuksia, Ilona Valkonen esittelee Vieno Motorsin, mutta jätetään loput yllätykseksi. Tämän helpommaksi ei taiteesta nauttiminen voi tulla. KATU GALLERIA, Kuningattarenkatu 14, 16 ja 18. Näyteikkunat avoinna koko joulukuun.

Olle Andersson har skrivit sin morfars brors historia till en bok (20 e). Den finns till salu på Österholms Järn i Lappträsk eller man kan beställa den direkt från författaren olof.andersson@dlc.fi eller 040 7332 425.

Neljän pylvään katos Lapinjärven Porlammilla sijaitsevan Hilda Käkikosken koulun pääoven edustalla on tyypillinen 50-luvun neljän pylvään katos. Sen alle keräännytään ennen koulun alkua, säilytetään reppuja, jonotetaan sisälle, leikitään, odotetaan koulutaksin tuloa, pidetään sadetta. Se on tapahtumien keskiö. Siksi sen maalipinnaltaan rapistuneet pylväät päätettiin tuunata uuteen uskoon. Koululaisten

38

kesäloman aikana talonmies ja teknisen toimen kesätyöntekijät tekivät maalauksen pohjatyöt. Taiteilijat löytyivät sitten koulun entisten oppilaiden joukosta. Koululta oli esitetty toivomuksia kuten värit, vuodenajat, eläimet, maa, meri ja taivas – muuten taiteilijoilla oli vapaat kädet. Salanimien taakse kätkeytyneet Nuoripikas-

so ja S. Gabriel Dali hankkivat spraymaalit – lekat – graffitintekijöiden maalikaupasta ja saapuivat koulun pihalle heinäkuisena viikonloppuna. Kahdessa päivässä koulun ilme muuttui. Nyt lapset kokoontuvat leikkimään karkkipylvään luo, jonottavat ruokailuun kamelipylväällä, kurkistelevat tiikeripylvään takaa ja siirtyvät sisälle kouluun suuren aallon ohi.


KUVA PÄIVI AHVONEN

Fyysisen teatterin keinoin

Kiusaamisen kimppuun

Neljä loviisalaista luovan alan ammattilaista, Mirella Pendolin-Katz, Susanna Karvinen, Beniamino Borghi ja Kalle Katz ovat työstäneet musiikki- ja tanssiesityksen kiusaamisesta. Esityksen nimi ”Jäljet” kertoo, että sanotut sanat, katseet ja teot jättävät meihin jälkiä. – Idea lähti alun perin omista koulukiusaamiskokemuksistani ja päiväkirjamerkinnöistä. Olen haastatellut lukuisia kiusattuja ja kiusaajia ennen kuin aloitimme. Heidän äänensä tulee myös kuulluksi esityksessä, ja toivomme itse teoksen jättävän oman jälkensä katsojaan, kertoo laulaja-säveltäjä Mirella Pendolin-Katz, joka on säveltänyt teoksen musiikin yhdessä miehensä Kalle Katzin kanssa. Esitys ottaa kantaa kiusaamisen jättämiin jälkiin fyysisen teatterin keinoin, ja 45 minuutin pituinen esitys sisältää musiikkia, teatteria ja tanssia.

Käsikirjoitus: Susanna Karvinen & Mirella Pendolin-Katz Koreografia: Susanna Karvinen & Beniamino Borghi Musiikki: Mirella Pendolin-Katz ja Kalle Katz Esitys on saanut vuoden työskentelyapurahan Svenska Kulturfonden -säätiöltä. Ensi-ilta 26.11.2016 klo 19 Kuningattarenkatu 3 (entinen Värisilmä) Loviisa Esitys sopii niin kouluille (5. lk ylöspäin), työpaikoille kuin teatterilavoillekin. Lisätietoja ja esitysvaraukset osoitteesta: ilmaisunvoima@gmail.com, puh. 050 356 4898

ENSI-ILTA 26.11.2016 klo 19 Kuningattarenkatu 3 (entinen Värisilmä) Loviisa


KOONNUT PÄIVI AHVONEN

LILLA KONSTSKOLAN

GOES LOVISA

Lilla Konstskolan är till för dem som älskar att rita, måla och pyssla. Det är bildkonstnär Frida Hultcrantz som håller Lilla Konstskolan på veckodagarna i Helsingfors men nu inför julen även i Lovisa lördagen den 10.12. – Hos mig får man tips för de projekt man har startat, eller om man vill utveckla sin teknik inom ett visst område. Även grundläggande kunskap i skuggteknik, perspektiv och färglära ingår i programmet, berättar Frida. För henne är processen och det kreativa skapandet viktigare än resultatet. – Barn har en otrolig förmåga att skapa rakt ifrån hjärtat. Men då de kommer till en viss ålder slutar mån-

40

ga att rita för att det inte blir så som de tänkt sig. Då kan man behöva lite hjälp och inspiration av någon annan. Frida tar barnens egna idéer och skapande på stort allvar, men samtidigt är humor en viktig del av utvecklingen och undervisningen. – Det absolut viktigaste i skapande processen är att man har roligt och är trygg.

LILLA KONSTSKOLAN Lör. 10.12 klockan 10–12 och 12.30–14.30, Två grupper, max 10 elever per grupp. 10 e per deltagare. Kolla upp lilla konstskolan även på Facebook


41


FIKSU KAUPUNKI

KISAA LUOVISTA IHMISISTÄ

MITEN PÄÄSTÄÄN EDELLÄKÄVIJÄN ASEMAAN, MITEN OLLAAN KEHITYKSEN KÄRJESSÄ? LUOVIEN ALOJEN IHMISTEN AVULLA. TEKSTI KIRSI RIIPINEN

ohtopäätös käy selväksi, kun käy läpi viime aikoina ilmes– Mutta tämä edellyttää sitä, että luovilla ihmisillä on toiminnaltyneitä luovuuden merkitystä selvittäneitä raportteja, joita leen yhteisölliset puitteet, Tarjanne huomauttaa. ovat tehneet muun muassa Etla, TEM ja Euroopan unioni. Peltola on toiminut myös luovien alojen urapalveluiden hankkeen Yhteenvetona voisi sanoa, että luovalla alalla on suuri projektipäällikkönä ja kiertänyt eri kaupunkien luovissa yhteisöissä. merkitys siihen, miten jokin tuote tai palvelu menee kau- Hän näki, että yhteisillä tiloilla on suuri merkitys, mutta yhtä lailpaksi. Tai kuinka jokin paikkakunta alkaa vetää ihmisiä ja la luovia verkostoja synnytetään sähköisinä ryhminä vaikkapa Faceliiketoimintaa puoleensa – sekä miten hyvin ihmiset siel- bookissa. lä viihtyvät. LUOVUUS MUKANA KAIKESSA BISNEKSESSÄ Petra Tarjanne, TEM:n neuvotteleva virka­mies, sanoo luovuuden vaikuttavan vahvasti kaiken kaikkiaan alueiden yhteisöllisyyteen. Luovan alan merkityksellisyys bisneksessä ja kansantaloudessa aletaan – Enkä tarkoita tällaisella yhteisöllisyydellä vain taiteen tai mui- vähitellen ymmärtää. Tästä huolimatta edelleenkin unohtuu helposti, den kulttuurin yhteisöjä. Luovuus synnyttää hymiten monessa ja miten laajalti luovuus sivuaa lävin monenlaista aktiviteettia erilaisine tapahtuhes mitä tahansa liiketoimintaa. mineen. Tarjanne muistuttaa hymy-kuvasta, jota yleiKUN JOSSAKIN Ja kun jossakin tapahtuu, se huomataan myös sesti käytetään luovuuden merkityksestä puhutulkopuolella, ja ihmiset yhä laajemmalla alueella taessa. Käyrä alkaa vasemmalta ylhäältä U-kirTAPAHTUU, kiinnostuvat. Vierailijoiden määrä lisääntyy, mijainta muistuttavasti, kaartaa sitten alas ja nousee SE HUOMATAAN MYÖS kä näkyy majoitus-, ravintola- ja kauppapalvetaas ylös. Sillä kuvataan, kuinka tuotteiden arvo ULKOPUOLELLA, luissa. syntyy suurimmaksi osaksi muissa toiminnoissa ja tehtävissä kuin yleensä luullaan. JA IHMISET YHÄ LUOVAT SYNNYTTÄVÄT Hymyn pohjalla on varsinainen tuote ja ylös LAAJEMMALLA ALUEELLA POSITIIVISEN KIERTEEN kaartuvat hymyn kohdat niitä aineettomia arvoKIINNOSTUVAT. Petra Tarjanne ja projektikoordinaattori Sami ja, luovuutta. Peltola, joka on koonnut toimialaraportin luoTuotannon arvo on toisin sanoen yhä enemvista aloista Varsinais-Suomessa, siteeraavat kummän aineettomissa arvoissa, ei niinkään itse fyypikin amerikkalaista tutkijaa ja kirjailijaa Richard Floridaa. Yksi sisessä tuotteessa. Floridan teeseistä kuuluu, että luovat ihmiset ovat edelläkävijöitä. Ja mitä ne aineettomat arvot sitten tarkoittavat? Ne paikat, joihin heitä kerääntyy, kehittyvät ja synnyttävät laajemNiihin kuuluvat perinteisesti tutkimus, tuotekehitys, koulutus ja malle säteilevää positiivista kierrettä. osaaminen, mutta ne pitävät sisällään myös esimerkiksi markkinoin42


nin ja designin. Tässä kaikessa tarvitaan luovuutta, ja sitä kysytään myös silloin, kun ideoidaan uusia mahdollisuuksia ja niiden hyödyntämistä. Peltolan kokoamassa raportissa luovat alat määritellään kaikkia toimialoja horisontaalisesti poikkileikkaavaksi liiketoiminnan muodoksi. Luova talous synnyttää tuotemerkkejä, patentteja ja tekijänoikeuksia. Monia luovan alan mahdollisuuksia ei välttämättä vieläkään osata hyödyntää käytännössä. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna tulemme tässä perässä. Tarjanne kysyy, millaiset ovat menestymisen mahdollisuudet, jos emme tunne asiakkaita ja unohdamme valintojen taustalla olevan tunnepohdinnan – jos toisin sanoen emme ymmärrä asiakaskokemuksen tärkeyttä. – Palvelullistamisen merkitys kasvaa. Kuluttaja ei tee ratkaisujaan niinkään hinnan vaan sen perusteella, kuinka hyvin hänen tarpeensa tyydytetään. Ja mitä tarvitaan asiakaskokemuksen ymmärtämiseen ja rakentamiseen? Kyllä, luovuutta. ELÄMYSTEN PERÄSSÄ

Tarjanne kehottaa kuntia tarjoamaan luovuudelle mahdollisuuksia. Luovien alojen edustajia kannattaa nostaa esiin ja olla mukana esimerkiksi erilaisia tapahtumia järjestämässä. Mielenkiintoisilla tapahtumilla on kunnille iso merkitys. Peltola ottaa esimerkiksi Turun, joka vietti kulttuuripääkaupunkivuotta 2011. Yhteistilaisuudet houkuttivat kaduille paitsi turkulaiset, myös ulkopaikkakuntalaiset ja turistit. Me-henki kasvoi, ja asukkaiden innostus sai kansanvälistäkin näkyvyyttä. Se synnytti yhä lisää vetovoimaa kaupunkia kohtaan. – Richard Floridan mukaan ihmiset liikkuvat yhä enemmän elämysten perässä ja yhä useammin niiden perusteella valitaan myös asuinpaikka. Vapaa-ajalla on oltava mielekästä tekemistä, elämyksellisyyttä kulttuuritapahtumineen, Peltola huomauttaa. Kaupungin päättäjien kannattaisi pitää mielessään myös, että matkailu on nouseva toimiala. Jotta ihmiset saadaan liikkeelle, heillä pitää olla nähtävää ja koettavaa. Ja tätä on kyettävä brändäämään. Peltolan mielestä Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma on hyvä esimerkki paikallisesta luovasta aktiivisuudesta.Tapahtuma on synnyttänyt paitsi yhteis- ja talkoohenkeä, myös runsaasti oheistoimintaa. Loviisassa luovuuden merkitys on noteerattu ja kaupungin elinkeinostrategiaan on asetettu tavoitteeksi luovien toimialojen edistäminen.

Lisätietoa Aineeton arvo Talouden uusi menestystekijä julkaisut.valtioneuvosto.fi Mysteeri avautuu Suomi globaaleissa arvoverkostoissa www.etla.fi Näkemyksestä menestystä Luovat alat www.temtoimialapalvelu.fi

LOVIISA CREATIVE – AVOIN KAUPUNKI Kaupungin kehittämisjohtajan Sten Frondénin mukaan Loviisan luovissa ihmisissä on valtavasti potentiaalia kaupungin kehittämiselle. – Luovien alojen toimintaedellytysten edistäminen on kirjattu Loviisan kaupungin elinkeinostrategiaan. Olemme oivaltaneet luovuuden ja luovien ihmisten merkityksen kaupungin kehittämiselle, ja haluamme tukea heidän toimintaansa. Frondén korostaa, että Loviisa on avoin luoville ideoille, ja hän haluaa, että yhteistyö sujuu mutkattomasti. – Tärkeintä ei ole asian toteaminen kaupungin strategiassa, vaan se, miten käytännössä toteutamme strategiaa ja tuemme luovien toimialojen toimintaa. Emme halua turhaan tärkeillä, vaan toimia rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Frondénin mukaan pienen kaupungin etuna on juuri ketteryys ja se, että toiminta ei ole kasvotonta.

KETTERÄSTI JA KASVOTUSTEN Frondén muistuttaa, että monet Loviisan uudet tapahtumat ovat saaneet alkunsa juuri luovuudesta, kyvystä keksiä uutta ja ajatella uudella tavalla. – Se on tosi hienoa. Luovien alojen ammatinharjoittajat elävät luovuudestaan, luovista ideoistaan, ja kaupunkilaiset voivat nauttia niiden hedelmistä. Välillä Frondénista tuntuu jopa siltä, että täällä tapahtuu enemmän kuin aiemmin osasimme kuvitellakaan. – Toisaalta meillä on vielä tehtävää siinä, miten tätä luovuutta voitaisiin vielä paremmin tukea ja sen hedelmiä jakaa kaikkien asukkaiden hyväksi.

LUOVUUS KÄDEN ULOTTUVILLA Yhtenä konkreettisena tekona Frondén mainitsee Loviisa Creative -alustan www.loviisacreative.fi, jonka kaupunki on osaltaan mahdollistanut. – Verkkosivusto esittelee loviisalaisia luovan työn ammattilaisia. Se on samaan aikaan henkilögalleria ja hakemisto, josta löytyvät mitä erilaisimpien luovien alojen ammattilaisten tiedot. Loviisa Creativessa mukana olevilta voi tilata töitä business to business -pohjalta – ideasta konseptiin ja lopputuotteeseen asti. Frondénin mukaan Loviisa haluaa tuoda esille erinomaisia tekijöitään ja samalla profiloitua luovuutta arvostavana kaupunkina, hyvänä elin- ja kasvuympäristönä luovuudelle. – Toivomme, että se tuo vielä lisää imua kaupunkiimme, hän sanoo. Edellytykset ovat ainakin hyvät. Loviisassa on luovuutta tukeva inspiroiva miljöö, rento meininki ja – monelle tärkeää – asuminen on edullista… Ja jos välillä haluaa muualle, moottoritie vie hetkessä Helsinkiin tai vaikka lentokentälle. – Tässä on eräitä syitä, miksi monet luovien alojen toimijat ja lapsiperheet ovat hakeutuneet Loviisaan. Toivotamme kaikki uudetkin tervetulleiksi, Frondén kiteyttää.

43


tapahtunut aiemmin! Sinkkunainen

asui koiransa kanssa loft-asunnossaan...

n o t y e P e c Pla

...kunnes yläkerran asuntoon muutti

ex-koripalloilija, yh-isä Michael Jordan.

Tutustuminen johti yhteiseen iltaan ja romanssihan siitä syttyi.

Illanvietto venyi

ja Sinkkunainen alkoi voida pahoin. piti päästä sänkyyn lepäämään. huhhuh.

romanssi kuumenee ja pian jo elellään

uusperheenä samassa asunnossa.

Neela, Greta ja Gabriel KUKA

Minna Neves HARRASTUKSET

Nukketalomaailmojen rakentelu. Harrastuksen Minna on aloittanut reilu vuosi sitten ja suhtautuu siihen humoristisella vakavuudella. Minnasta hauskinta on sisustusunelmien toteutuminen minikoossa, ei täydellinen mittasuhdetarkkuus. MOTTO

Täydellisyys ei ole mielenkiintoista, epätäydellisyys on.

44

Oho! Yllätysraskaus! tuplaonni!

Jordan kuivaa lattiaa. lapsivedet meni, ja eikun synnyttämään.

nea! Voinimettäovattävieläonsalaisuus (Linus ja Linnea)


paineita kaksosten ristiäisistä. leivontaurakka on alkanut...

teillä taisi olla kiva poikien ilta? (hymähtelyä ja tuhinaa)

joo, oli kyllä

tosi kivaa.

mä oon

niiin tööt!!

vitsit kun väsyttää.

nyt taitaa

Nyt greta ja neela pois sängyltä!!

olla parempi jeesata. alkaa olla missis vähän kireenä.

perhe päättää vetäytyä mökille rauhoittumaan.

DIALOGI MINNA NEVES TOIMITTANUT ANNA PALASMAA KUVAT MINNA NEVES, VIRPI LEHTINEN

ssä mennään nyt! täuusperheen äiti ottaa vähän

jeeeee! Kivaaa!!

nyt pitää fiksata rouvalle herkkuja.

tekiskö mieli jotain muutakin

NAm!

herkkua?

Lisää Peyton Place -draamaa WWW.PIKKUKAUPUNKI.FI

45


PIHAMAA ON TÄYNNÄ

ELÄMÄÄ

Loviisan Tavastbyssä, ”keskellä ei mitään” on talo, jonka pihamaa on täynnä elämää. On koiria, lampaita, hevosia, minipossu ja kaksi täsmälleen saman näköistä Jukolan Jussia. TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVAT VIRPI LEHTINEN

46


47


J

enna ja Ari Asovaaran elämää tahdittavat perheen lapset, kaksospojat Joonatan ja Justus, 15-vuotias Nella ja lukuisat eläimet. Tomerat miehenalut erottaa toisistaan hupparin väri: toisella on musta huppari, toisella siniruskea. Pojat heittelevät pihalla frisbeetä isänsä Arin kanssa. Valtava, karhumainen paimenkoira Paasikivi vahtii laumaansa, ja aitauksessa kaksi muuta koiraa osallistuvat hauskanpitoon haukkumalla vimmatusti. Vapaana olevat koirat Kerstin ja Lilli juoksentelevat ympäriinsä. Sitten kuuluu kolahdus, kiljahdus ja raikuvaa naurua. Toinen kaksospojista taisi saada frisbeen päähänsä. Isosisko, 15-vuotias Nella nappaa vikkelän Kerstin-koiran syliinsä. Lammaskolmikko – Unelma, Anelma ja Orvokki – seuraa tapahtumia uteliaana omasta aitauksestaan. – Ne karkasivat juuri. Saatiin kuitenkin takaisin aitaukseen. Joskus ne tulevat ovelle kerjäämään leipää, perheen äiti Jenna Asovaara kertoo. ELÄINRAKKAUTTA

Lammaskolmikko päätyi Asovaaran perheelle, kun niiden omistaja menehtyi äkillisesti. Koirat ovat niin sanottuja rescue-koiria, eli ne on pelastettu vaikeista olosuhteista. Muistatteko pentutehtailun uhriksi joutuneet kymmenen mäyräkoiran pentua? Nekin päätyivät Asovaaroille saamaan ensiapua. Heille eläimet ovat kuin perheenjäseniä. Jenna kertoo tarinan siitä, kun Nasu-kotipossua vietiin rokotettavaksi. Nasu on pikkuinen, joten Jenna kantoi sen autoon ja laittoi penkille turvavöihin. Siinäpä possu kökötti kohti Kuggomia ja eläinlääkärin piikkiä. Nasun hermo petti kuitenkin viime hetkellä, ja se karkasi syvälle Kuggomin metsiin. Kun Jenna lähti etsimään possua, hän joutui sonnilauman keskelle ja pakeni henkensä edestä… Asovaarojen perhe oli huolissaan. Miten Nasu ikinä löydettäisiin? Kului pari päivää, kun eläinlääkäri soitti. Routa oli ajanut porsaan kotiin, tai siis tässä tapauksessa eläinlääkäriin. – Sanonta pitää todellakin paikkansa, Jenna naurahtaa. AITOA MAALAISELÄMÄÄ

Jenna on syntyjään tavastbyläinen. Ari on kotoisin Espoon Kirstinmäestä, siis ihan betoniviidakosta. Hän on sukeltajayrittäjä ja 48

Joonatanin ja Justuksen mielestä on hauska asua maalla. Sauna lämpiää lähes joka ilta. Silloin pojat pestään päivän pölyistä.

palomies. Ennen kotiin jäämistään Jenna työskenteli kymmenen vuotta ambulanssin ensihoitajana, jolloin hänestä tuli Arin työpari. Kun suhde syveni, Jenna ilmoitti haluavansa takaisin maalle. Arilla ei ollut minkäänlaista kokemusta maalaiselämästä. Nyt hän viihtyy paremmin kuin hyvin. – Olen suurimman osan ajasta työmatkoilla. Joskus on lasten takia vähän huono omatunto. Kun pääsen kotiin, en halua lähteä

minnekään, hän myöntää. Kolme lasta, viisi koiraa, kolme hevosta ja lammasta sekä minipossu. Jennalla riittää hommaa kotona. – Haluan kuitenkin olla lasten kanssa kotona. Sitä paitsi, minä rakastan eläinten hoitamista. Joonatan ja Justus kertovat kilvan siitä, kuinka hauskaa on asua maalla. Pihalla on iso trampoliini ja frisbeekori. Mutta kaikkein parasta on lähimetsä. Sinne pojat livahtavat


Teini-ikäinen Nella on ratsastanut kaksivuotiaasta asti. Äiti Jenna on usein mukana valmennusmatkoilla.

aina päästyään koulusta. Kesällä he hiippailevat avojaloin metsään jo ennen kuin äiti ja isä heräävät. – Leikimme metsässä tosi paljon. Talvella voi hiihtää, pulkkailla ja leikkiä muuten vain, pojat sanovat. YSTÄVÄT KYLÄÄN

Joonatan ja Justus kertovat kilvan siitä, kuinka hauskaa on asua maalla. Kaikkein parasta on lähimetsä. Sinne pojat livahtavat aina päästyään koulusta.

Jennasta ja Arista on mukavaa, että lapset saavat elää lapsuutensa luonnossa leikkien. No, joskus se myös aiheuttaa sydämentykytystä. Esimerkiksi silloin, kun ulos vilkaistessa näkee lapsensa korkealla puunlatvassa. – Silti mitään pahempaa ei ole koskaan sattunut, Ari toteaa. Miten sitten teini-ikäinen Nella viihtyy metsän keskellä? – Harrastan kilparatsastusta. Käyn paljon valmennuksissa muualla Suomessa. Olen ratsastanut kaksivuotiaasta asti. Minulla on paljon ratsastuskavereita, hän kertoo. Jenna ja Ari Asovaara myöntävät, että autolla suhaamista on paljon. Onneksi isovanhemmat asuvat lähellä ja auttavat. Jenna on Nellan mukana usein myös valmennusmatkoilla. – Silti meille jää aikaa omille ystäville. Itse emme käy kyläilemässä. Eihän tällaisen Melukylän porukan kanssa voi mennä kerrostaloihin. Jos asuisimme kaupungissa, saisimme varmaan häädön. Emme halua koskaan muuttaa kaupunkiin, Jenna sanoo.

Vanhaan myllyyn kotiutunut Ravintola Ruukinmylly palvelee lokakuu-maaliskuu välisenä aikana tilausravintolana, huhtikuu-syyskuu välisenä aikana päivittäin. - a’la carte - seisova kalapöytä - lounas - kahvilatuotteet - ryhmäruokailut - kokoukset - Ruukinmyllyn kesäteatteri Ruukintie 15 Strömforsin ruukki ruukinmylly@lomatahdet.fi p. 045 138 00 18 www.ruukinmylly.fi

Ihastuttavat lomahuoneistot Strömforsin ruukissa 2-5 hlölle info@lomatahdet.fi p. 050 586 7215 www.lomatahdet.fi


Helli kehoa ja mieltä – vedessä ja saunan lämmössä Njut av vattnet och värmen i vår bassängavdelning Som gåva!

Kaikki tuotteet suoraan höyläämöstä ilman välikäsiä!

Höyläämö ja puusepänliike Puuvalmiit ovet ja ikkunat, myös käsiteltynä Listojen ja panelien höyläys, sekä uudet että vanhat mallit

Lahjavinkki

Lattialaudat 95-200 mm

Yleisövuoro | Öppen för allmänheten ma/må 16–21, ti/tis 13–16, pe/fre 14–19 Vuokraa kaveri- tai perheporukalla oma uimavuoro – kerraksi tai koko talveksi. Uimahallisynttärit ovat suosittuja kaiken ikäisten keskuudessa! Hyr hela bassängavdelningen åt ditt sällskap eller som present åt de nära och kära. För en gång eller hela säsongen - helt hur du vill! Info: 050 4431204 | susanna.raiha@lspts.fi

Kuivike kutteripuruja maatalouseläimille (noudettuna) Lasitukset ja korjaustyöt Tavarakuljetus suoraan työmaalle! Ekologinen ja kestävä vaihtoehto

Soita ja kysy lisää!

Talvella tehdyt tilaukset -10 % alehintaan Puh. +358 (0) 400 766 603 Email: korhonen.lhp@gmail.com

Stiftelsen för Lovisanejdens servicehus sr Loviisanseudun palvelutalosäätiö sr www.loviisanseudunpalvelutalosaatio.fi

Loviisan Höylä & Puutuote Haddaksentie 10 FI-07880 Liljendal

ENJOY LOVIISA Kehitysyhtiö Posintra on erikoistunut itäisen Uudenmaan pk-yritysten liiketoiminnan kehittämiseen ja tarjoaa seuraavia palveluita:

BY NIGHT!

Ke 18.00–02.00 | Pe 22.00–04.00 | La 22.00–04.00

• Alkavien ja toimivien yritysten neuvontapalvelut • Kehittämishankkeet • Ympäristöliiketoiminnan kehittäminen • Saariston kehittäminen • Seudulliset kehittämispalvelut • Verkostoitumis- ja koulutustilaisuudet Neuvontapalvelut aina ajanvarauksella: puh. 050 597 3887 Tervetuloa! POSINTRA Oy • 010 836 7700 www.posintra.fi

Aleksanterinkatu 3 Alexandersgatan

clubalexia.fi

50


BYSKOLOR INTE ATT FÖRGLÖMMA k k u ka u p u

16

ds

/ l i i te • 2

U

utiset eri puolilta maata kertovat, miten kunnat ja kaupungit leikkaavat lapsiperheiltä ja heikentävät palveluja. Me kerromme nyt, miten Loviisa ui vastavirtaan ja tarjoaa myös jatkossa hyvät peruspalvelut ja kasvun eväät kaikkein pienimmillekin asukkailleen. Bonuksena pikkukaupungin rento ilmapiiri ja turvallinen ympäristö!

liv

in

LOVIISA PITÄÄ HUOLTA KYLÄKOULUISTAAN EIKÄ LEIKKAA LAPSIPERHEIDEN PALVELUISTA

b i l aga

Pi

ng

a j u l u o k ä l y K a t t a m a t unoh 20

• S mås

ta

LOVISA TAR HAND OM SINA BYSKOLOR OCH DRAR INTE NER PÅ SERVICEN FÖR BARNFAMILJER

N

yheter från olika håll i landet berättar hur servicen försämras i kommuner och städer och hur särskilt barnfamiljer drabbas. Vi berättar nu hur Lovisa simmar motströms och även i framtiden erbjuder god grundservice som ser till att även de minsta invånarna kan växa. Som bonus räknar vi småstadens avslappnade atmosfär och en trygg omgivning! *kuvassa / i bilden

Loviisan peruskoulut – Grundskolor i Lovisa: Generalshagens skola, Harjurinteen koulu, Valkon koulu, Koskenkylän koulu, Isnäsin koulu, Kirkonkylän koulu (Ruotsinpyhtää), Forsby skola, Isnäs skola, Haddom skola, Kyrkoby skola (Pernå)*, Tesjoen koulu, Teutjärven koulu, Tessjö skola, Sävträsk skola


12 x

Loviisa lapsiperheiden asialla

1. 2.

KOTIHOIDON KUNTALISÄ PYSYY VOIMASSA Hemvårdens kommuntillägg i kraft

LAADUKAS ÄITIYS- JA LASTENNEUVOLATOIMINTA, TAUKOPAIKKA PIENILLE LAPSILLE JA HEIDÄN VANHEMMILLEEN Kvalitativ moderskaps- och barnrådgivningsverksamhet, utrymmena bjuder också på pausplats för föräldrar

JENNI MARTINSUO

7-VUOTIAAN AURAN JA 3-VUOTIAAN IIRON ÄITI MAMMA TILL 1-ÅRIGA AURA OCH 3-ÅRIGE IIRO

Pienessä kaupungissa on kotoisaa ja turvallista asua. Loviisalla on lisäksi etuna kaksikielisyys, Iirokin on edelleen ruotsinkielisessä päiväkodissa. Leikkipaikat ovat hyviä, ja on kiva retkeillä lasten kanssa luonnossa. Ja harrastusmahdollisuuksia on paljon. Aurakin pelaa koripalloa ja käy tanssija viulunsoittotunneilla.”

I en liten stad är det hemtrevligt och tryggt. En fördel i Lovisa är också tvåspråkigheten, Iiro går fortfarande i svenskspråkigt dagis. Lekplatserna är bra och det är trevligt att göra utflykter med barnen i naturen. Hobbymöjligheterna är många. Aura spelar basket, tar danslektioner och spelar violin.”

3. 4. 5. 6.

KOTIPALVELU SAATAVILLA LAPSIPERHEILLE Hemtjänst Hemtjänstgår gåratt attordna ordnaför förbarnfamiljer barnfamiljer

VARHAISKASVATUKSEN TREFFISTOIMINTAA JA PERHEKAHVILOITA Småbarnspedagogik inom Treffis-verksamheten och familjekafeterior

VAUVAKERHO ALLE 1-VUOTIAILLE JA VANHEMMILLE Bebisklubb för under 1 år gamla barn och deras föräldrar

KIVOJA LEIKKIPUISTOJA KUNNOSTETTU ERI KAUPUNGINOSISSA Trevliga lekparker som har rustats upp i olika stadsdelar


HARRI ISOTALO

PERUSKOULUN OPETTAJA, KIRKONKYLÄN KOULU, RUOTSINPYHTÄÄ LÄRARE I GRUNDSKOLAN, KIRKONKYLÄN KOULU, STRÖMFORS

7. 8. 9. 10.

Siirryttyäni kyläkoulun opettajaksi minulta meni pari viikkoa miettiessäni, mikä täällä on niin erityistä. Sitten oivalsin, että se on se yhteisöllisyys. Kyläkoulussa lapset kasvavat pienestä pitäen yhdessä, ja 1–6-luokkalaiset leikkivät välitunneilla keskenään. Täällä pienet koululaiset saavat olla luonnollisella tavalla lapsia ilman turhia paineita.”

PÄIVÄKOTIEN RYHMÄKOKOA EI NOSTETA Gruppstorleken i daghemmen görs inte större

VARHAISKASVATUKSEN KIELIKYLPY ALKAA ENSI VUONNA

Språkbad inom småbarnspedagogiken inleds nästa år

RUNSAASTI KIELIRAJAT YLITTÄVÄÄ VAPAA-AJANTOIMINTAA

11. 12.

Stort utbud av fritidsaktiviteter som överskrider språkgränserna

MONIPUOLISET HARRASTUSMAHDOLLISUUDET PIENIMMILLEKIN – KUKKAROA RASITTAMATTA Mångsidiga möjligheter till att idka hobbyn även för familjens minsta – utan att det blir dyrt

Då jag blev lärare i en byskola dröjde det ett par veckor för mig att inse vad som var så speciellt här. Sedan gick det upp för mig att det var gemenskapen. I en byskola växer barnen upp tillsammans, alla från klass 1-6 leker på rasterna tillsammans. Här får de små eleverna på ett naturligt sätt vara barn utan onödiga prestationskrav.”

TURVALLINEN YMPÄRISTÖ LAPSILLE LIIKKUA En säker omgivning för barnen att röra sig i

MERI, METSÄT JA MAASEUTU – KASVULLE TÄRKEITÄ LUONTOELÄMYKSIÄ KOTINURKILTA Hav, skogar och landsbygd – naturupplevelser som är viktiga för uppväxten finns bakom hemknuten

12x

Vad Lovisa erbjuder barnfamiljerna


BARN OCH BARNFAMILJER I LOVISA

Loviisan lapset ja lapsiperheet lukuina Vuonna 2015 Loviisassa syntyi 2015 föddes 115 barn i Lovisa. Vuonna 2015

115 lasta.

0–6-vuotiaita oli yhteensä 992 eli

6,5% väestöstä.

Antalet 0–6 år gamla barn var 992, alltså 6,5 % av befolkningen.

200

115 127 131

150 100

JOKAINEN VAUVA SAA KAUPUNGILTA UNIIKIN NUTUN

VARJE BEBIS FÅR EN UNIK KOFTA AV STADEN

162 145 153 159

1 467

Vuoden 2015 lopussa Loviisassa oli lapsiperhettä, joista 274 yksinhuoltajaperheitä.

50

I slutet av 2015 hade Lovisa 1 467 barnfamiljer av vilka 274 var familjer med ensamförsörjare.

0 r ga rin ta x-å iai Se ot vu r 6ga rin -å ta m iai Fe ot vu r 5ga rin -å ta ra iai Fy ot vu 4- gar rin ta e-å iai Tr t o vu 3ar ing år ta å- iai Tv ot vu r 2ga rin ta t-å iai Et ot vu 1r1 de Un 1 le Al

Alle 6-vuotiaat ikäryhmittäin – Åldersgrupperna av barn under 6 år

34,5%

Lapsiperheitä kaikista perheistä Av alla familjer utgjorde barnfamiljerna

525 lasta. Perhepäivähoidossa tai ryhmäperhepäivähoidossa 37 lasta.

Lokakuussa 2016 Loviisan päiväkodeissa oli

I oktober 2016 fanns det i Lovisas daghem 525 barn och i familjedagvård eller i gruppfamiljedagvård 37 barn. Eskarilaisia on suomenkielisissä esikouluissa ruotsinkielisissä

76.

80 ja

Förskoleelevernas antal var 80 i finska skolor och 75 i de svenska.

1 482

joista Peruskoululaisia (luokat 1–9) on yhteensä ruotsinkielisissä kouluissa ja suomenkielisissä.

681

801

Antalet barn i grundskolan (klasserna 1–9) var sammanlagt 1 482, av vilka 681 gick i svenska skolor och 801 i finska.

PERHEIDEN MATERIAALINEN HYVINVOINTI, JOKA KUVAA LAPSIPERHEIDEN TOIMEENTULOA JA ASUMISTA, ON LOVIISASSA JONKIN VERRAN MUUTA MAATA KORKEAMPI.

FAMILJERNAS MATERIELLA VÄLFÄRD, SOM BESKRIVER BARNFAMILJERNAS FÖRSÖRJNING OCH BOENDE, ÄR I LOVISA NÅGOT HÖGRE JÄMFÖRT MED ORTER PÅ ANDRA HÅLL I LANDET.

Liitteen suunnittelu ja tekstit – Bilagans planering och texter: Seppo Iisalo / Kuvat – Bilder: Janne Lehtinen, Kalevi Ketoluoto / Kuvitukset – Illustrationer: Shutterstock / Ulkoasu ja taitto – Layout och ombrytning: Jukka Salminen / Ruotsinnokset – Översättningar: Carita Liljendahl

PALVELUPÄÄLLIKKÖ, LASTEN JA NUORTEN PALVELUT

JAANA IIVONEN

SERVICECHEF, SERVICE FÖR BARN OCH UNGDOM

Loviisa on lapsiperheille hyvä paikka asua. Täällä on hyvät peruspalvelut. Luonto ja sen tuomat mahdollisuudet ovat lähellä, ja kaupunkilaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi *). Olemme mukana Iloa vanhemmuuteen -hankkeessa, jonka pohjalta kehitämme palveluja entistä paremmin lapsiperheitä palveleviksi.”

Lovisa är en bra plats att bo på för barnfamiljer. Här finns bra grundservice. Naturen och de möjligheter den erbjuder finns nära, och stadens invånare kan känna sig trygga *). Vi är med i projektet Glädje i föräldraskapet. Utgående från det utvecklar vi tjänsterna så att de ännu bättre ska betjäna barnfamiljer.”

*) Turvallisuuskysely kuntalaisille, maaliskuu 2016

*) Säkerhetsenkät för kommuninvånare, mars 2016


KOLUMNI

Kati Rapia, kuvataiteilija

Hiiren opetukset Lähdin kerran reissullani jäällä seuraamaan hiiren jälkiä. Ne suuntasivat kohti kaukana siintävää saarta, mikä sopi hyvin minullekin määränpääksi. Kävelin ja kävelin hiiren jäljissä ja ihailin niiden viivasuoraa, määrätietoista reittiä. Käveltyäni reilun kilometrin matkan näin itse hiiren. Se makasi siinä edessäni jäällä. Jäljet lumessa paljastivat, että hiiri oli pysähtynyt ja kääntynyt takaisin täsmällisesti siihen suuntaan mistä oli tullutkin. Takaisinpäin se oli jaksanut kävellä 15 sentin verran. Sitten se oli kuollut. Saavuttamaton saari oli vielä melko kaukana. Kun usko määränpään saavuttamisesta oli loppunut, oli loppunut elämäkin, vai mitä tässä nyt yritettiin minulle kertoa!! Katselin ympärilleni ja mietin vaihtoehtoja. Joko jatkaisin matkaa saareen muina miehinä, unohtaisin hiirijutun, tai sitten tarkastelisin tätä universumin minulle lähettämää viestiä lähemmin. Ja toden totta, kun kohotin katseeni jäästä, havaitsin edempänä jäällä laajoja, tummia läikkiä. Ehkä onkin vaarallista edetä! Ja vaikka tummat läikät liikkuvat ja siis taitavatkin olla hämäävästi pilvien varjoja, jokin niistä saattaa silti olla sula kohta! Sitten, toisaalta, jos nyt tekisin hiiret ja lähtisin takaisinpäin, hiiren kurja kohtaloko olisi minullakin edessä!!! Lisää merkkejä universumilta ei tullut, ja sain ajettua itseni pieneen tuskanhikeen siinä hiiren ruumiin äärellä tampatessani. Onnistuin kuitenkin ryhdistäytymään ja lähdin etenemään rantaa kohti laajasti kaartaen ja tummia, liikkuvia kohtia vältellen. Ja nyt olen siis täällä kertomassa tätä melko uskomatonta selviytymistarinaa. Itselleni jäi vain hieman epäselväksi eräs asia – se, että mikä lopulta oli hiiren varsinainen opetus: oliko se SE, että älä yliarvioi jaksamistasi? VAI että älä koskaan luovuta? VAI että aina löytyy vaihtoehtoinen reitti? VAI että älä mene jäälle yksin? VAI että muista eväät? Arvoisa universumi, voisitko tarkentaa…

UNIVERSUMI VASTAA: Ei mikään edellä luetelluista. Hiiren opetus oli että muista ottaa päiväunet aina kun niitä tarvitset. Äläkä vaan herätä sikeästi nukkuvaa hiirtä. 55


Taloyhtiössämme on valokuitu kaikissa asunnoissa ja yhteisissä tiloissa. Valokuidun kautta asuntoihin tulevat nettiyhteydet ja kaapeli-tv. Verrattuna aikaisempaan kustannukset laskivat, nettiyhteyksien maksiminopeus kasvoi kahdesta megasta kolmeensataan megaan ja palvelut, joista itse olen kiinnostunut, kuten Watson, paranivat. Kaiken lisäksi valokuitu on huoleton, sillä sopimukseen kuuluu, että LPOnet pitää palvelunsa kunnossa. Aika lyömätön yhdistelmä. Markku Tiitinen, Loviisa taloyhtiön puolesta, hallituksen pj Tyytyväinen valokuituun

Loviisan myymälä: Kuningattarenkatu 18 p. 019 505 8400

|

Porvoon myymälä: Mannerheiminkatu 16 p. 019 534 000

Valokuidulla paras netti ja TV – nyt ja tulevaisuudessa

|

www.lponet.fi


OPISKELIJA

1. Minkä takia lähdit opiskelemaan? 2. Mikä on parasta opinnoissasi? 3. Miten haluat sijoittua työelämään opintojesi jälkeen?

HAASTATTELUT JA KUVAT PÄIVI AHVONEN

1. Päätöstä opiskelemaan lähtemisestä kypsyttelin melko kauan. Olen valmistunut puusepäksi 2000-luvun alkupuolella, ja tein niitä töitä hyvän aikaa ja viihdyinkin hyvin... voisin varmaan vieläkin tehdä sitä työkseni. Sitten iski uteliaisuus ja kokeilin eri duuneja, autokorjaamolla, rengaskorjaajana ja kirjapainossakin. Kuitenkin halusin tehdä ihmisläheistä, merkityksellistä työtä, joten aloin opiskella lähihoitajaksi. Käsiä voin tervata vapaa-ajallakin.

1. Minulla on entuudestaan artenomin ja filosofian maisterin tutkinnot ja kymmenen vuoden työkokemus kaupallisen alan tehtävistä. Haasteellisen uudelleentyöllistymisen pyörteissä päätin hankkia itselleni lisäkoulutusta digitaaliselta alalta. Näin päädyin mobiililaitteiden ohjelmointikoulutukseen Porvoon Point Collegeen ja samalla suorittamaan datanomin ammattitutkintoa. Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa digialan osaajia tarvitaan työelämän eri aloilla entistä enemmän.

2. Parasta opinnoissa on uuden oppiminen ja se kun huomaa jossain vaiheessa, että teoria ja käytäntö kohtaavat.

2. Aikuisopiskelijana arvostan saamaani mahdollisuutta datanomin opintoihin. Opiskelu on välillä haastavaa, mutta hyvä motivaatio ja luja tahto vievät eteenpäin. Kurssitarjonta on laaja-alaista ja hyvin suunniteltua, joten voin valita juuri itselleni parhaiten sopivia kursseja. Pidän tärkeänä sitä, että kursseilla opiskellaan sellaisia sovelluksia ja kehitystyökaluja, jotka ovat jo käytössä it-alan yrityksissä. 3. Olen hyvin avarakatseinen uusien työtehtävien suhteen. Tähtään kaupalliselle tai opetusalalle. Myös muut it-alan tehtävät, joissa voin samalla hyödyntää aiempaa työkokemustani ison kaupallisen alan ketjun palveluksessa, kiinnostavat. Tulen varmasti jatkossakin opiskelemaan uusia asioita työelämän tarpeiden mukaan. Johanna Merikanto, Loviisa opiskelee datanomiksi, valmistuu helmikuussa 2017

3. Mielelläni olisin päihde- tai mielenterveyskuntoutuksessa töissä tai ehkä akuutimmissa jutuissa mukana. Mike Silvala,Tesjoki opiskelee lähihoitajaksi, osaamisalana mielenterveys- ja päihdetyö, valmistuu 2017 keväällä

1. Kun Strömfors Electric siirsi tuotantonsa ulkomaille, oli mahdollisuus alkaa opiskella uutta alaa. Mielestäni kukaan ei ole koskaan liian vanha oppimaan ja kun huomaa oppivansa, se palkitsee ja motivoi jatkamaan.

3. Opintojen päätyttyä tarkoitukseni on perustaa oma yritys, jonka kautta työllistän itseni. Meillä kaikilla on alitajuisia voimavaroja pilvin pimein, mutta jos emme osaa tiedostaa niitä estäviä asioita, emme saa niitä käyttöömme.

2. Parasta opinnoissani on niiden mielenkiintoisuus ja se, että saan kehittää itseäni koko ajan. Myös se, että opin kuinka valmennan, motivoin ja sitoutan muita ihmisiä työssään tai opinnoissaan, on palkitsevaa.

Anu Laitinen, Kuninkaankylä opiskelee NextGenerationNLP:tä valmistuu 2017 keväällä

57


TEKSTI PÄIVI AHVONEN

Prost !

HEHKUVAA

viiniä!

Keskieurooppalainen hehkuviini on aika lailla eri makuista kuin suomalainen glögi, mutta glögiä yhtä kaikki. Mikset kokeilisi välillä vähän toisenlaista hehkuvaa viiniä! NÄITÄ TARVITSET: Punaviiniä Appelsiininkuorta Sitruunankuorta Neilikoita Kanelitankoja Sokeria

Keitä yhden appelsiinin ja puolikkaan sitruunan kuoria sekä neilikoita (15–20 kpl) ja kanelitankoja (2–4 kpl) kymmenisen minuuttia neljänneslitrassa vettä. Lisää samalla 2–4 rkl sokeria. Poista neilikat, appelsiinin ja sitruunan kuoret kymmenen minuutin päästä. Kaneli voi jäädä. Kaada päälle punaviiniä 0,5–0,75 litraa, kuumenna ja tarjoile.

Suunnitellaan elämäsi toimivin keittiö nyt

Ansaitset paremman keittiön

Varaa ilmainen suunnitteluaika Kauppias Tor Schröder puh. 050 355 1175 LOVIISA • Itäinen Tullikatu 11 MA-PE 9-17:30, LA 9-14 www.keittiomaailma.fi

58


a s s u p m i L Villa syntyy herkkuja

KUVAT KALEVI KETOLUOTO RESEPTIT VILLA LIMPPU

Villa Limpussa kokoonnutaan hyvän ruoan äärelle niin arkena kuin pyhänä. Vieraat ja pyhät tekevät juhlan – ja silloin aterian valmistaminen saa kestää! PUNAJUURI­SOSEKEITTO

VUOHENJUUSTOPYREE

(12 henkilölle) 3 kg punajuuria 6 rkl voita 6 pientä sipulia 3 l vettä 8 kpl kasvisliemikuutioita 6 dl ruokakermaa 2 rkl balsamico-etikkaa Suolaa ja pippuria hyppysellinen

400 g vuohenjuustoa 4 dl ruokakermaa Hyppysellinen suolaa Hyppysellinen valkopippuria

Kuori punajuuret ja paloittele ne noin 3x3 cm paloiksi. Kuori ja silppua sipuli. Lämmitä voi kattilassa ja kuullota sipuleita noin 5 min. Lisää kattilaan punajuuret, vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Lisää kerma keittoon. Kiehauta ja soseuta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

Kaikki ainekset soseutetaan yleiskoneella/sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi. Annostele punajuurikeitto lautasille ja koristele vuohenjuustopyreenokareella ja tuoreella timjamilla. Laita loput vuohenjuustopyreestä omaan astiaan, jotta vieraat voivat lisätä sitä oman maun mukaan soppaan.

VILLA LIMPUN KOKO PIKKUJOULUMENU WWW.PIKKUKAUPUNKI.FI

59


YOUR

Urheiluvälineet

Kodinelektroniikka

#1

CHOICE IN TOWN

KIRJAKAUPPA BOKHANDEL

Kello & Kulta

Optikkoliike

Lääkäri- ja terveyspalvelut

Kirjakauppa

Lounaskahvila

Kaikki yhden katon alla. Loviisan kauppakeskus Galleria. Avoinna / Öppet

ark./vard. 9–18

la/lö 9–14

Kauppakeskus Galleria

A ATT

I

TOR

ING KUN

ER

NN

U

KAT

REN

MA

ATU

INK

M HEI

Kuningattarenkatu 11, LOVIISA Drottninggatan 11, LOVISA www.gl-galleria.info


pruuvi

VELTLINER

TEKSTI PÄIVI AHVONEN KUVAT KALEVI KETOLUOTO KUVAUSJÄRJESTELYT HANNA NEUVONEN

Vaikea Veltliner ILMAN SUURIA

TUNNEKUOHUJA

Pikkukaupunki-lehden Pruuvi kokoontui historiansa ensimmäiseen rypäletastingiin. Maistelimme Grüner Veltliner -rypäleestä valmistettuja kuivia valkoviinejä ilman sen suurempia tunnekuohuja.

A

rvovaltaisen raadin muodostivat tällä kertaa yrittäjät Mona ”Ärrä” Tallberg, Janine ”Hewilift” Henriksson, Joonas ”Värisilmä” Hällfors ja Arto ”Lovari” Henriksson. Hissukseen alkanut maistelu päätyi jälleen kerran vilkkaaseen keskusteluun. Pruuvattavana oli kuusi viiniä, joista yksi unkarilainen, yksi uusiseelantilainen ja neljä itävaltalaista. Muun maalaisia kuivia Grüner Veltliner -valkoviinejä ei Alkon valikoimas-

61


Mineraalisuus on sana, jota raati haki ja tapaili pitkin pruuvia.

”Eivät elämäni parhaimmat viinit, mutta eivät huonoimmatkaan”

PIPPURISUUTTA JA VÄHÄN KARVAUTTAKIN

mä on edellistä makeampi, pohti Arto. Mona yhtyi tähän arvioon, ja Janinekin aisti esille tulevan pienen makeuden, jolloin valokuvaaja puuttui kommentointiin ”päärynä tai omena” -kommentilla. Jonas taas piti tätä viiniä selvästi ensimmäistä kuivempana, Janine puolestaan vähän paksumpana. Tämän jälkeen raati purskahti nauruun, kun joku ehdotti seuraavaksi sokkopruuvia, jossa kaadettaisiin aina vain samaa viiniä.

Pruuvijärjestys oli vähän epäortodoksinen – eli täysin sattumanvarainen – ja viinit testattiin sokkona. Ensimmäisenä maisteltiin itävaltalainen Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2014. Sen väriä Mona piti kauniina, toisaalta tuoksu oli hänen mielestään mitäänsanomaton. Silti viini tuntui ja maistui hyvältä. Janine löysi siitä vähän pippurisuutta, Arto sokerin ja Jonas pehmeyden. Ihan kelpo tulos kaiken kaikkiaan! Toiseksi viiniksi valikoitui niin ikään itävaltalainen Steinschaden Grüner Veltliner Löss & Stein 2015. – Tässä on vähän karvautta, ja jotenkin tä-

”VÄHÄN KUIN JÄÄKAAPPI” Kolmanneksi testattiin uusseelantilainen Yealands Estate Single Vineyard Grüner Veltliner 2015. Mona ja Jonas havaitsivat oitis ison eron ensimmäisenä maisteltuun Sepp Moserin Grüner Veltlineriin. – Ettanissa ei ollut tuoksua, mutta treanissa kylläkin. Aika voimakas ja jyrkkä, totesi Arto. Janinen mielestä viinin karvaus tuli vielä vahvemmin esille kuin kakkosessa, Löss & Steinin Grüner Veltlinerissä. – Vähän kuin olisi navetta nenän alla, Janine heitti, minkä jälkeen kuvausjärjestelijä päätti siirtää juuston kauemmaksi.

ta löytynyt, eikä niitä varmaan kovin paljon Suomeen tuodakaan.

62

Neljänneksi maistellulle Felsner Lössterrassen Grüner Veltlinerille (Itävalta, 2015) ei herunut ensimmäistäkään positiivista kommenttia kaartista. – Tuli mieleen jokin kylmä ja neliskulmainen, vähän kuin jääkaappi, kuului Arton kommentti. – Metallinen ja pistävä, pani Joonas paremmaksi. Janine löysi viinistä vain vähän tuoksua ja vielä vähemmän makua. – Eivätkä ne vastaa toisiaan - ja vahamainen maku häiritsee. Arto summasi raadin kommentit Felsner Lössterrassen Veltlineristä sanoilla ”teollinen” ja ”bulkki”. – Muistuttaa isosta terässammiosta, josta romantiikka on kaukana. ”ILMISELVÄSTI ENITEN MAKUA”

Viidentenä maisteltu unkarilainen St. Stephan’s Crown Grüner Veltliner 2015 ar-


Nelosen haukut eivät hellittäneet edes pruuvin päätyttyä.

Nämä testasimme! RAADIN I K SUOSIK

1

Sepp Moser Grüner Veltliner Gebling 2014

17,27 €

2

Steinschaden Grüner Veltliner Löss & Stein 2015

9,91 € RAADIN I K SUOSIK

3

Yealands Estate Single Vineyard Grüner Veltliner 2015

17,98 € vioitiin viileästi veden väriseksi. – Ihan kuin ostaisi kengät. Tässä on nahan tuoksu, totesi Janine. – Siis vanhojen kenkien tuoksu, täsmensi Jonas. Hapokkuudesta ja pirskahtelevuudesta tuli pisteitä, mutta ylistyssanoja ei herunut – ei tosin haukkujakaan. Kuudes viini oli pruuvin ainut luomuviini, itävaltalainen Meinklang Grüner Veltliner 2015. – Tässä on ilmiselvästi eniten makua, totesi Mona. – Tämä on selvästi hyökkäävin. Sen muodon tuntee, ja se on melkein täyteläisin, Arto luonnehti. Jonas ja Janine puolestaan kehuivat väriä ja pitivät makuakin kohtalaisena. Raati veikkasi sitä vanhemmaksi viiniksi kuin muut. ”OTA TÄSTÄ NYT SITTEN SELVÄÄ!”

Pruuvin edetessä kaikissa kuudessa lasissa oli vielä viiniä, ja ne olivat saaneet ilmaa ja vähän lämmenneetkin. – Nythän näistä löytyy huomattavasti

4

13,90 €

Mona ja Jonas pitivät eniten ykkösestä, Janine ja Arto kolmosesta. 5

enemmän makuja, Mona totesi. Tässä vaiheessa nelosen tuoksu teilattiin, kakkonen ei maistunut ja kutosta pidettiin tuoksultaan makeimpana. Vähän ajan päästä kakkosesta löydettiin makeahko maku, mutta vitonen ei tuoksunut. Ota tästä nyt sitten selvää! Lämpötila kuitenkin vaikuttaa makukokemuksiin samaan tapaan kuin ruokiinkin, ja tästä seuraakin ihan oma keskustelunsa. Testin huonoin ja paras viini löytyivät raadilta helposti, ja jopa aika yksimielisesti, – Viittä näistä joisin vapaa-aikana. Yhtä vain työaikana, ja se on vitonen, Arto summasi.

Felsner Lössterrassen Grüner Veltliner 2015

St. Stephan’s Crown Grüner Veltliner 2015

6,99 €

6

Meinklang Grüner Veltliner 2015

10,98 €

63


#

LOVSTERI

Kylä kaipaa KAUPPIASTA!

Maksamme 3000 euron löytöpalkkion vihjeestä, joka johtaa kauppiaan löytymiseen Loviisan Valkoon. Kalusto valmiina, vain kauppias puuttuu – ja mikä parasta voit ilmiantaa myös itsesi. Tiedustelut Sistola Oy Paavo Sistola puh. 040 501 4656 tai paavo.sistola@sulo.fi

Missäs kävit?

Oliko kivaa? Entä kaunista?

Pelasiko palvelu?

Miltä maistui? EN BY

BEHÖVER

sin köpman! Vi betalar en hittelön på 3000 euro för tips som leder till en ny köpman i Valkom, Lovisa. En livfull by riskerar att bli utan butik då Siwa stänger. Utrustning klar, endas köpmannen saknas och det bästa är att du kan ange även dig själv! Kontakta Sistola Oy Paavo Sistola på tfn 040 501 4656 eller paavo.sistola@sulo.fi

Kerro se muillekin!

#lovsteri

lovsteri.fi


sinin kakkukulma

RESEPTI SINI KORHONEN KUVA PÄIVI AHVONEN

Lumikaunotar

Viettelevän kaunis ja kirpakan yllättävä. Tästä lumikaunottaresta kuorioutu kuningatar sitä syödessä. Vivahteikas ja hienostunut maku kielii yllättävistä ainesosista. Rosmariini kruuna yllätyksen. KAKKUPOHJA 4 isoa munaa 2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 ¼ dl perunajauhoja 1 ½ tl leivinjauhetta 1 sitruunan kuori raastettuna ½ dl maitoa ½ vaniljatangon siemenet Laita uuni kuumenemaan 175°C. Voitele ja jauhota kaksi n. 18 cm vuokaa tai yksi isompi. Vatkaa munat ja sokeri vahvaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot, leivinjauhe ja sitruunankuori keskenään. Lisää vaniljansiemenet maitoon ja kuumenna se. Lisää ensin jauhoseos ja sitten maito munasokerivaahdon joukkoon rauhallisesti ja hyvin sekoittaen, liikaa vatkaamatta. Paista noin 30 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.

ROSMARIINILLA MAUSTETTU HILLOKE 1 kg nektariineja tai persikoita ½ sitruunan mehu ½ dl vettä 1-2 rosmariinin oksaa 1 ½ dl hillo-marmeladisokeria Pilko hedelmät. Laita kaikki ainekset kattilaan ja sekoita hyvin. Keitä 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. TÄYTE 4 dl kuohukermaa 1 ½ dl turkkilaista jogurttia ½ vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria 2 rkl sokeria Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa hyväksi vaahdoksi. KOSTUTUS 1 sitruunan mehu Tilkka vettä Sokeria maun mukaan Sekoita kaikki ainekset keskenään kunnes sokeri liukenee.

VADELMAKASTIKE 200 g pakastevadelmia Rosmariininoksa 1 rkl sitruunan mehua 3 rkl sokeria tai hillomarmeladisokeria Siivilöi sulaneista vadelmista siemenet. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä muutama minuutti, kunnes seos on hiukan paksuuntunut. PÄHKINÄPRALIINI 1 ½ dl pähkinäsekoitusta 2 dl sokeria Pilko hiukan pähkinöitä ja levitä ne leivinpaperin päälle tasaiselle alustalle. Sulata sokeri hiljalleen kattilassa ja valuta pähkinöiden päälle. Anna jäähtyä, ja sen jälkeen paloittele levy. Ota muutama pala talteen, ja murskaa loput murusiksi esim. tehosekoittimessa. KUORRUTE 4 dl kuohukermaa 1 ½ dl turkkilaista jogurttia 3 rkl sokeria 1 sitruunan kuori raastettuna ½ vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria Hiukan punaista ja keltaista karamelliväriä, jos haluat sävyttää kakun kevyesti oranssiin. Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa hyväksi vaahdoksi.

LISÄKSI Vadelmia kakun täyttämiseen. Tuoreita vadelmia koristeluun. Raasta yhden sitruunan kuori uunipellille leivinpaperin päälle. Kuivata 50°C uunissa noin tunnin ajan. Sitruunan raastettua kuorta tuoreena. Tuoretta rosmariinia KOKOAMINEN Kakun voi täyttää edellisenä päivänä jääkaappiin asettumaan ja kuorruttaa ja koristella ennen tarjoilua. Täyttäminen: Halkaise kakkupohjat ja kokoa kakku. Kostuta pohja, levitä päälle hilloketta ja vadelmia ja niiden päälle jogurttikermavaahtoa. Kostuta myös kansi. Kuorruttaminen: Leikkaa kakun reunoista ylimääräiset muodot pois, niin että se on tasainen ja suora joka puolelta. Levitä kakun päälle ensin ohuelti jogurttikermavaahtoa, ja lisää sitten päälle paksumpi kerros ja tasoita se joka puolelta sileäksi. Koristelu: Levitä kakun päälle ensin epäkeskosti kerros pähkinäpraliinia, ja sirottele sen päälle kuivattua sitruunan kuorta, kokonaisia vadelmia, vadelmakastikepisaroita, pieniä vadelman palasia, isompia pähkinäpraliinin paloja, rosmariinin lehtiä ja tuoretta raastettua sitruunan kuorta.

NAM!

Tämä kakku pääsi toimituksen TOP 3:een!

65


TALVINEN SAARISTO

LUMOAA

66


WWW.LUKUSUND.FI

AURINKOINEN TALVIPÄIVÄ NÄYTTÄYTYY HUIKEAN KAUNIINA AURINGONSÄTEIDEN KIMPOILLESSA JÄÄN PINNALTA LOVIISAN LUKUSUNDISSA. BRITT-LIS HENRIKSSON-SEDERHOLM TARTTUU POTKUKELKKAA SARVISTA JA LÄHTEE KOKEMAAN VERKKOJA. TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVAT JANNE LEHTINEN

M

atkalla Britt-Lis Henriksson-Sederholm ohittaa laiturin päähän tehdyn avannon. – Aamut alkavat avantouinnilla, hän kertoo. Talvinen saaristo on lumoavan kaunis. Jää hohkaa, ja jossain tuolla kauempana loiskii avomeri. Moottorikelkan jälkiä kulkee ristiin rastiin. Britt-Lis potkii tänään kelkallaan, koska jää ei ole liian sohjoinen eikä sen pinnalla ole lunta. Muutoin hän kulkee mönkkärillä tai moottorikelkalla. Verkot hän laskee pari kertaa viikossa. – Kalastelen omaan käyttöön. Tästä saa ahventa, haukea, kuhaa, siikaa, lahnaa ja meritaimenta, hän listaa. AIKAA KALASTELLA JA KATSOA LUONTOA

Verkosta nousee ahven ja pari kuoretta. BrittLis kertoo, että muun muassa Venäjän tsaarit söivät mielellään kuoretta. Sitten lähdemme kohti sumppua, jolla

Britt-Lis kalastaa yhdessä naapurin kanssa. Sumpussa vasta onkin vonkale! – Tämä hauki on niin suuri, että pitäisi olla kunnon pippalot, jotta se saataisiin syödyksi! Mukaan sumpusta lähtee lahna, josta Britt-Lis aikoo valmistaa keittoa. Keittämistä odotteleva lahna saa lumipeitteen kuistin rappujen luona säilyäkseen tuoreena. Britt-Lis on kattanut tuvan kahvipöytään alueen erikoisuutta. Saaristolaisleivän päällä on graavatusta särjestä, kananmunasta, majoneesista ja kermaviilistä tehtyä tahnaa. Katse hakeutuu ikkunasta avautuvaan maisemaan. Talvella saaristotalkkariyrittäjällä on aikaa kalastella ja katsella ympäröivää luontoa ja sen elämää. – Olen nähnyt ilveksen jälkiä, kauriita, hirviä, kettuja, supikoiria ja merikotkan, jolle annan roskakalat. On se vaan upea näky! TÄHTITAIVAS KOKO LOISTOSSAAN

sa, vaikka pariskunnalla on myös kaupunkiasunto Porvoossa. Elämä talvisessa saaristossa miellyttää kuitenkin enemmän. Tähtitaivas näyttäytyy koko loistossaan, kun ei ole katuvaloja häiritsemässä. Elämä on hiljaista ainakin verrattuna kesän tohinaan, jolloin Britt-Lis tekee paljon töitä saaristotalkkarina. On mökkien laittamista kesäkuntoon, haravointia ja pihojen siivousta. Ei hän talvellakaan toimettomana ole. – Teen siivoustöitä omakoti-, rivi- ja kerrostaloissa, hän kertoo. Aamuisin hän yleensä avantouinnin jälkeen katsoo aamu-uutiset televisiosta ja lukee lehdet. Sen jälkeen päivä kuluu työasioita hoidellessa netissä. Hän käy työasioilla myös Porvoossa ja Loviisassa. Illalla on vielä aikaa harrastaa. – Talvisin pelaan jääkiekkoa naisjoukkueessa. Ja ihan vain huvikseni. Me emme kilpaile, hän hymyilee.

Britt-Lis asuu miehensä Patrick Sederholmin kanssa omassa lapsuudenkodissaan. Juuret ovat siis syvällä Lukusundin mullas67


Osuuskauppamme palvelee Loviisan seudulla: Handelslaget betjänar i Lovisa med omnejd: S-market Loviisa/Lovisa Arkkitehdintie/ Arkitektvägen 5 Puh./Tfn. 010 765 9570

Ark./Vard. 7–22 La/Lö. 7-21 Su/Sö. 10-21

(0,0835 €/puhelu/samtal + 0,1209 €/min)

Sale Liljendal

Eskilomintie/Eskilomvägen 20 A Puh./Tfn. 010 765 9730 (0,0835 €/puhelu/samtal + 0,1209 €/min)

Ark./Vard. 9-19 La/Lö. 9-18 Su/Sö. 10-14

Sale Lapinjärvi/ Lappträsk

Lapinjärventie/Lappträskvägen 23 Puh./Tfn. 010 765 9740 (0,0835 €/puhelu/samtal + 0,1209 €/min)

Ark./Vard. 8–21 La/Lö. 8-20 Su/Sö. 10-18

58

HEHTAARIN TÄHDEN

”Nyt on taas tällaista kiireisempää aikaa”, nauraa tilanomistaja Ulrika ”Ulli” Rosendahl höylätessään leivälleen rapsakkaa kyssäkaalia. Hän on tyytyväinen päätöksestään ryhtyä kasvattamaan vihanneksia. ”On hienoa, kun voimme itsekin hyödyntää kasvattamaamme satoa niin paljon.”

Vanhankyläntie/ Gammelbyvägen 77

24 h

Puh/Tfn: 010 765 9800

(0,0835 €/puhelu/samtal + 0,1209 €/min)

”Kehittelemme mielellämme reseptejä ja jaamme niitä muun muassa blogissamme”, Heidi Lunabba kertoo. Omistajan käyntikortti Ägarens visitkort

varuboden-osla.fi

Ulli ja Heidi hoitavat pääasiassa kaksin kaikki työt maatilallaan, ja apuna hääräilee heidän nelivuotias lapsensa. ”Työskentelen ympäri vuoden myös taiteen parissa, joten välillä aika on kortilla. Lapsi pitää huolen siitä, etteivät työpäivämme veny ylipitkiksi”, Heidi huokaisee.

Satokaudella arki pyörii pitkälti vihannestilausten ympärillä. ”Pari, kolme päivää viikossa menee vihannesSuomalaisista raaka-aineista Suomalaisista raaka-aineista ten nostamiseen ja kassien pakkaamiseen. ToimitamSuomalaisista raaka-aineista Suomalaisista raaka-aineista lisäaineettomia lihatuotteita me kasviksia Helsinkiin, Itä-Uudenmaan REKOihin ja lisäaineettomia lihatuotteita lisäaineettomia lihatuotteita lounasravintola Sakuraan. Pyrimme aina siihen, että lisäaineettomia lihatuotteita koirallesi. koirallesi. koirallesi. asiakas saa kasviksensa mahdollisimman tuoreina, sikkoirallesi. si työajat tahtovat venyä”, naiset kuvailevat arkeaan. Soita p. 05 3431 031 ”Sadonkorjuun ohessa niitetään, puidaan, kynnetään. Soita p. 05 3431 031 Soita p. 05 3431 031 tai tilaa verkkokaupastaJokin peltotyö on aina vuorossa. Ja koneiden parissa Soita p. tilaa 05 3431 031 tai tilaa verkkokaupasta tai verkkokaupasta ja nouda jakeluautosta.menee myös aikaa”. tai ja tilaa noudaverkkokaupasta jakeluautosta.

Suomalaisista raaka-aineista lisäaineettomia lihatuotteita koirallesi.

ja nouda Soita 05 jakeluautosta. 3431 031 ja noudap.jakeluautosta.

”Alusta asti tiesin, että viljan lisäksi haluan viljellä muu-

tai tilaa verkkokaupasta Myös ww w. ke n n e lretakin. hu. f iluonnonmukaisuus tuntui itsestään selvälw ww.ken nelrehu .fi .fi www.ke nnelrehu tä”, Ulli toteaa. ”Onhan se palkitsevaa, kun saa ojentaa jawnouda jakeluautosta. ww.kenn e l re h u . fi

ww w.ke n nSurrender e l re h u . f i Settle in and

with Susanna

Uutuutena superrestoriatiivinen erikoispitkä TriYoga Therapeutics, joka sopii myös vasta-alkajille! Ilmoittaudu mukaan paivi@loviisantanssiopisto.fi

To 8.12. 17.30–19.00 Tri Yoga Flows, level 2 La 9.12. 15.00–17.00 Extremely Restorative TriYoga, all levels www.yogaloviisa.fi

68

asiakkaalle kassillisen itse kasvattamiaan vihanneksia. Se, että ihmiset arvostavat tekemistämme, vie eteenpäin. Laajensimme taas tänä vuonna vihannespeltoa, koska asiakkaita tulee koko ajan lisää.” Satoajan jälkeen jatkuvat toisenlaiset kiireet. Arkeologiksi opiskellut Ulli työskentelee talvikauden Espoon kaupunginmuseossa. Heidin työhön kuvataiteilijana kuuluu muun muassa yhteisöllisen taiteen työpajoja, jotka jatkuvat läpi talven. ”Ja tietysti suunnitellaan seuraavaa viljelysesonkia”, naiset nauravat yhteen ääneen.


pientuottaja

SMÅPRODUCENT

Uutuus! Lexington­tapetit

TEKSTI ANNA PALASMAA KUVA VIRPI LEHTINEN

TUNNETILA – KODIN TUNTUINEN KOKONAISUUS Kodin tuntu ei synny pelkistä pohjapiirroksista ja parketti­ neliöistä, tapettirullista tai maalitelan vedoista. Tunnetila on sisustuspalvelu, jonka avulla luot omia toiveitasi ja tarpeitasi vastaavan kodin. Asiakkaanamme saat palvelukseesi henkilökohtaisen sisustusneuvojan, joka auttaa sinua muuttamaan ideasi ja haaveesi toimivaksi kokonaisuudeksi.

KETKÄ Ulli Rosendahl ja Heidi Lunabba Tilallisia vuodesta 2014 Hoitaneet Ullin kotitilaa vuodesta 2008

TILA

PAISTETTUA HOKKAIDOKURPITSAA SALVIAVOILLA > katso resepti WWW.PIKKUKAUPUNKI.FI

Yrjaksen tila Loviisan Haddomissa. Tilan koko 58 ha. Luomuvihanneksia on viljelty tällä satokaudella hehtaarin alalla. Viljeltyä peltoalaa on 20–30 hehtaaria, ja osa viljapelloista on viljelytauollla.

Värisilmä Loviisa Porvoonkatu 1, 07900 Loviisa Puhelin 019 531 487 Palvelemme ma–pe 8–17, la 9–14

MARRASMURKINA Uunikurpitsat

69


TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVA VIRPI LEHTINEN

VILLIT SIAT LOVIISASSA VILLISIKA ON VIISAS ELÄIN, JA SIKSI VAIKEA SAALISTAA. JAHTIPORUKAT YRITTÄVÄT SUITSIA YHÄ SUUREMMIKSI KASVAVIA LAUMOJA.

A

amuinen näkymä Yngve Nyströmin kasvimaalla oli lohduton. Perunoita piti olla juuri sopivasti perheen tarpeisiin. Yön aikana ne olivat kuitenkin menneet parempiin suihin. Villisiat olivat tonkineet vahvoilla kärsillään perunat ylös öisellä herkkuretkellään. Kaikkia ei ollut syöty, mutta suurin osa kuitenkin. Joistakin röhkijät olivat haukkailleet vain paloja. Tämä oli jo toinen kerta, kun villisiat nostivat Nyströmien perunat. Yhtä huonosti kävi naapurille parin kilometrin päässä. Nyström kertoo, että villisiat syövät ensin parhaat päältä. – Ensimmäisellä hyökkäyksellä rosamundat eivät kelvanneet. Kun myöhemmin nälkä kasvoi, nekin rohmuttiin. Loviisalainen aktiivimetsästäjä Jussi Suominenkin on nähnyt, millaista jälkeä possulauma emakoineen ja karjuineen saa aikaan. Yleensä ne kulkevat polkujaan pitkin, mutta pellolla eletään kuin sika pellossa. Ne sotkevat viljelykset jalkoihinsa ja popsivat mitä sattuu. Joskus ne mylläävät pihanurmet tai kaatavat tyrnipensaat ja syövät niiden juuret. HAAVOITETTUNA VAARALLINEN

Viljelyksiä ja perunamaita loviisalaiset ovat yrittäneet suojella sähköaidoinkin. Vaan sikapa on ovela. – Ne laittavat pienimmän porsaan menemään aidan ali. Villisika on älykäs eläin, Nyström ja Suominen toteavat. Villisikojen määrä Loviisan seudulla on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Tavallinen ihminen ei kuiten70

kaan metsässä kulkiessaan usein edes aavista, että lähistöllä voi hiippailla jopa yli 200-kiloinen jättikarju. Villisian uusi metsästysaika tuli voimaan maaliskuun alussa. Porsaatonta villisikaa saa metsästää läpi vuoden, mutta naarasta ei saa kaataa, jos se liikkuu alivuotisen jälkeläisen kanssa. Loviisassa on lukuisia metsästysseuroja, jotka pyrkivät harventamaan yhä suurempina laumoina kulkevia villisikoja. Ja onhan sen lihakin varsin maukasta. Mieluiten pyssynpiippu osoittaa porsaita. – 60–70-kiloinen villisika on maukkain. Kiima-aikaan ammuttujen maussa on kuulemma jotain outoa, Nyström kertoo. Nyström ja Suominen käyttävät sanaa ”tarkka” kuvaillessaan villisian luonnetta. Se tarkoittaa sitä, että sika ei ole mikään helppo jahdattava. Jos se vaistoaa ruokintapaikan lähellä ihmisen, se on vikkelästi tiessään. – Aikuiset siat kiertävät todella varovasti paikkaa ennen syömistä. Pikkupossut taas säntäävät kirkuen ruokapaikalle. Emän rooli laumassa on tärkeä. Se pitää porsaat kurissa, he sanovat. Mutta ovatko villisiat oikeasti vaarallisia ihmisille? Ei olisi kiva törmätä 20-senttisiin torahampaisiin metsässä. – Sika väistää ihmistä. Mutta jos se on haavoittunut, se käy päälle. Villisika pyrkii viiltämään torahampaillaan valtimot auki reisistä, myös koirien jaloista. Jos siis törmäät autolla villisikaan, älä nouse pois autosta. Ja jos eläin on haavoittunut, ota kaveri mukaan jäljittämään sitä, Nyström ja Suominen neuvovat.


Jussi Suominen ja Yngve Nyström tietävät että villisika on ovela jahdattava. Miehet muistuttavat että jos törmäät autolla villisikaan, älä nouse pois autosta.

71


Särmä - hanke kiittää yhteistyöstä ja toivottaa jatkuvaa menestystä Loviisaan Tiina Whiley, Projektipäällikkö Loviisan kaupunki, Särmä - hanke Satamatalonkuja 1, 07910 Valko, Loviisa tel +358 (0)50 512 3515

NOSTO& KULJETUSpalveluita

– niin maalla kuin merellä mm. • rakennustyömaat • puunkaadot • venenostot • pelastusavut • erikoisnostot • teollisuusnostot • erikoiskuljetukset

NOSTOKULJETUS HE-WI OY puh. 0500 849 188

Asennus-/kuormaus-nosturimme soveltuvat tarkkuutta vaativiin nostoihin ja työskentelyihin.


Talo jonka katosta

SATAA KARKKEJA Kim ja Li-Lo Söderholm asuvat upeassa kartanomaisessa talossa Pernajassa. Mittavan remontin ansiosta ”Gamla Segersbystä” tuli heille ihastuttava koti. TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVAT KALEVI KETOLUOTO

73


74


Kim Söderholmilla on juuret erittäin syvällä Pernajan mullassa. Myös Li-Lo on alkuperäinen loviisalainen.

Pernajan rehevän luonnon siimeksessä on kaunis, kartanomainen rakennus. Se sijaitsee Segersby Gårdin mailla, ja sitä kutsutaan nimellä Gamla Segersby. Talon pohjoispuolella on kaksi sisäänkäyntiä, ja valitsemme tällä kertaa pääsisäänkäynnin sijasta keittiön porstuan. Yläilmoista meitä tuijottaa hirvenpää. Suuren eteisen pöydällä on kesäkurpitsoita ja kantarelleja. Ne on noukkinut talteen talon emäntä LiLo Söderholm, vannoutunut puutarha- ja luontoihminen. Mieleen tulvii yhä vahvemmin aito maalaiselämä, kun seisomme suuressa keittiössä, jota hallitsee kookas leivinuuni. Talon isäntä Kim Söderholm kertoo, että uunin kaakelit ovat alkuperäiset, aikoinaan Loviisan kaakelitehtaalta hankitut.

ka työelämässä oli molemmilla varsin hektistä, Li-Lo kertoo. VANHAA KUNNIOITTAEN

Niin siinä kuitenkin kävi, että Kim päätti jäädä eläkkeelle ja hän myi yrityksensä. Sitten hän alkoi kysellä, olisiko talo myynnissä. Ja näin he päätyivät omistamaan ihanan vanhan rakennuksen, jossa ei ollut kaivoa, juoksevaa vettä eikä vessaa. Leivinuuni ja keittolevy olivat sekä pari sähköpatteria. Kakluuneja talossa on yhteensä yksitoista. Neliöitä yksistään muhkeassa alakerrassa on lähes kolmesataa. Yläkerrassa on pari kesähuonetta, jotka ovat syksystä kevääseen kylminä. Talossa on kolme savupiippua, joista yksi on kunnostettu käyttöä varten. Remonttivaiheessa Li-Lo otti työstään vuorotteluvapaata. Eläkkeelle jäänyt Kim ELÄMÄ KULJETTAA puolestaan nautti siitä, että käsillä oli heti tePäärakennus on vuodelta 1869. kemistä. – Sen on rakentanut äidinäidinäidinisäni. – Teimme remonttia keväästä syksyyn, Sukulaisiani asuu edelja lopullisesti muutimleen paljon lähistöllä, me sisään vuonna 2009. Kim Söderholm kertoo. Nyt talo lämpiää maaKim on perehtynyt lämmöllä, joka on toisyvällisesti talon ja sen miva ja helppo lämmiympäristön historiaan. tystapa. Katto uusittiin Olemme saaneet valtavasti Myös itse rakennus on ja maalattiin. Meillä on takaisin täällä olleita pariskunnalle perustukporakaivo ja jätevesisysesineitä. Siitä olemme sia myöten tuttu. Kymteemi. On vessa ja kylpmenen vuotta sitten he päri. Nyt kaikki toimii, todella kiitollisia! päättivät ostaa ja remonKim sanoo. toida 26 vuotta tyhjilSöderholmien mieleslään olleen rakennuksen. tä on tavallaan hyvä asia, Heidän tarinansa on hyvä esimerkki siitä, et- että talossa asui niin pitkään Kimin sukulaitä joskus vain elämä kuljettaa ilman pitkäai- sia, jotka pärjäilivät talon ehdoilla. 1980- ja kaisia suunnitelmia. 90-luvun tuulet eivät näy sisustuksessa. UuNoihin aikoihin Söderholmit asuivat vie- det patteritkin valittiin niin, että ne sopivat lä Helsingissä. Kim oli elintarvikealan yrittä- vanhaan miljööseen. jä, ja Li-Lo työskenteli Helsingissä rehtorina. – Olemme halunneet säilyttää vanhaa. Mökkipaikka sijaitsi parinsadan metrin pääs- Poistimme lattioilta linoleumipinnat. Vanhat sä tästä upeasta kartanomaisesta rakennuk- lattiat on otettu esille, Söderholmit kertovat. sesta. Mökille he tulivat aina, kun mahdolKARKKEJA KATOSTA lista. Kävelylenkki kulki talon ohitse. – Usein pohdimme, että kuka hullu uskal- Kun palvelusväen huoneesta, sinisestä kamtaisi entisöidä talon, joka on ollut niin pit- marista, kurkistaa kohti itäpäätyä, katse vaelkään tyhjillään ja kylmänä. Urakkahan oli- taa läpi monen huoneen. Avaruuden tunne on si valtava! Ihastelimme rakennusta ja hieman huikea, kun väliovet ovat auki ja syksyinen vasurimme sen autiutta. Emme kuitenkaan aja- lo valaisee kauniit lattiat ja upeat huonekalut. telleet itse ryhtyä niin isoon urakkaan, kosKaikkialla ikkunoista näkyy jo syksyyn val75


Päärakennus on vuodelta 1869. Kunnostustyöt on tehty vanhaa kunnioittaen.

mistautuva luonto. Söderholmit ovat varjel- kupoikana talossa. Katosta nimittäin putoili karkkeja! leet alkuperäisiä värejä ja tapetteja. – Yksi tädeistäni jekutti meitä lapsia pu– Vain salissa katon pinkopahvi on uusittu, muut ovat alkuperäisiä, Li-Lo kertoo. dottamalla katon läpi meille karkkeja. Emme Ennen kuin astumme saliin, piipahdamme voineet käsittää sitä, että katosta satelee karkvaltavalle terassille, joka antaa etelään. Olem- keja. Sittemmin reikä suljettiin, mutta avasin me sen verran korkealla, että näkymä siintää sen uudestaan, ja tiputtelen nyt itse lastenkauas. Jostain syystä talon ainoa terassi oli lapsille karkkeja, Kim naurahtaa. alun perin pohjoiseen, Suuressa salissa on kohti tietä. Se on nyt flyygeli ja urut. Seinillä poistettu. on vanhaa ja uutta tai– Ehkä asukkaat hadetta sulassa sovussa. lusivat nähdä tulijat, Osa alkuperäisistä huoSalissa on järjestetty Li-Lo pohtii. nekaluista on korvatmusiikkitapahtumia ja Söderholmit halusitu moderneilla, hieman konsertteja. vat kuitenkin katsella mukavammilla sohvilla etelään, kohti Pernajan ja tuoleilla. lahtea. Loviisalainen Salissa on vietetty häiarkkitehti Kai Andersson suunnitteli mitta- tä, syntymäpäiviä ja muita juhlia. van, hohtavanvalkoisen terassin. Suuren pöy– Parhaimmillaan täällä on ollut lähes sadän ääreen mahtuu ruokailemaan isompikin takaksikymmentä vierasta. porukka. Terassilla on varmasti ihanaa istua Vaikka kumpikaan ei soita flyygeliä tai urillan pimetessä kynttilän valossa. kuja, ne eivät ole jääneet pelkäksi rekvisiitak– Ainakin ajatuksena se on ihanaa, mut- si. Salissa on järjestetty musiikkitapahtumia ta aika harvoin niin teemme, Kim ja Li-Lo ja konsertteja. myöntävät. LUONTOIHMISEN UNELMAPAIKKA Yhdessä huoneessa on merkillinen reikä katossa. Siihen liittyy hauska lapsuusmuisto, Kim ja Li-Lo ovat halunneet säilyttää arvokjoka Kimille on jäänyt hänen ollessaan pik- kaan rakennuksen mahdollisimman alkupe76

räisenä. He ovat äärettömän kiitollisia talossa asuneille sukulaisille, joilta he ovat voineet hankkia takaisin ikivanhoja, mutta hyväkuntoisia esineitä, huonekaluja ja tauluja. Kim ja Li-Lo ovat katsoneet vanhoista valokuvista, missä mitäkin on aikoinaan sijainnut. – Olemme saaneet valtavasti takaisin täällä olleita esineitä. Siitä olemme todella kiitollisia! He ovat tehneet talosta itselleen hyvän asua, mutta kokevat velvollisuudekseen kertoa sen tarinaa myös muille. – Kim osaa kertoa tarinoita todella elävästi, Li-Lo hymyilee. Hän työskentelee nykyään Porvoon Lyceiparken skolan rehtorina. Kiireisen päivän jälkeen hän pääsee lempipuuhaansa, kuopsuttamaan puutarhaa ja vaeltamaan metsissä. Puutarhasta saa yrttejä, porkkanaa, sipulia, perunaa, kesäkurpitsaa ja tietenkin marjoja ja hedelmiä. – Kun muutimme tänne, puutarha oli aivan villiintynyt. Olen ulkona aina, kun mahdollista. Pimeinä iltoina saatan häärätä otsatai taskulampun valossa, Li-Lo kertoo. Kiitollisuus valtaa usein mielen hänen saapuessaan kotiin. – Miten etuoikeutettuja olemmekaan, kun saamme asua tällaisessa ympäristössä!


ALEKSANTERINKATU

ALEXANDERSGATAN

Loviisan Sydämessä

I Hjärtat av Lovisa

ulta! • Shoppa loss på den glada Alexandersgatan! www.aleksanterinkatu.eu n the Heart of Loviisa!

Yksilölliset pankkija vakuutusratkaisut ndergatans affärer • Shops on Aleksanterinkatu

Herkullista ja maistuvaa, suolaista Itä-Uudenmaan Osuuspankki tai makeaa! Östra Nylands Andelsbank

Personliga bank- och försäkringslösningar

Helsinki - Helsingfors

8

www.op.fi

UUTUUS! Ravintola-Restaurang JOULUPUURO Bella BUFFET www.bellaloviisa.fi jouluun asti Kauneus- ja Hiushoitola la ja su. Jaana Kolu www.kauneushoitolajaanakolu.fi

• Aloita iloisella sykkeellä Aleksanterinkadulta! • Shoppa loss på den glada Alexandersgatan! Suutari Kenkienkoputtaja • Happy Shopping on Aleksanterinkatuwww.kenkienkoputtaja.com – in the Heart of Loviisa! www.aleksanterinkatu.eu

KIRKKO KYRKA CHURCH

Lkv HemmaAleksanterinkatu 2, Loviisa

Spoil Me

www.hautausandersson.fi

019 531331

Herbatik

8

Cerisa’s www.herbatik.fi

13

410Mias secondhand shop 050 3663 938

KIRKKO KYRKA CHURCH

Entistä Ehompi 040 1544565

Cerisa’s Gift Shop The Little Scrub Shop

11 3

Loviisan Sähköpiste Oy

Joululahjoja pienille ja isommille! www.seppala.fi

AC Optik & Gourmet

www.acoptik.fi leluja: puuleluja,

• Laadukkaita Maileg ym Only for you & Kauneushoitola Emilia • Lastenhuoneen sisustusta 040 5076204 • Käsitöitä, koruja ym Salon Kaj Kallio

Tervetuloa!

www.salonkajkallio.fi

Aleksanterink. 4

6

Suutari Kenkienkoputtaja

5

Aktia 11

TORI

MARKET www.aktia.fi PLACE

019 533 326

Sakura Deli

Na

laD

Lkv Hemma

10

Kotka www.sakuracatering.com

13

10

BRANDENSTEININKATU 11 • A L E X A N DER S G ATA N BRANDENSTEINSGATAN 11

Salon Millie

Seppälä

5

www.kauneushoitolajaanakolu.fi

eli

Hautaustoimisto Andersson & Co / Loviisan Uusi Kukkakauppa

www.hautausandersson.fi

8

M A N N E R H E I M G ATA N

3

4

Kauneus- ja Hiushoitola Jaana Kolu

teri

www.lkvhemma.fi

A L EK S A N T ER IN K AT U B R A N D E N S T E I N G ATA N

040 7184760 Ompelija 046 8440002

2

HERKUT arkeen ja juhlaan www.bellaloviisa.fi

Koirahotelli Tassunrinne

044 9744206

6

M A N N E R H E I M I N K AT U

16

B R A N D E N S T E I N I N K AT U

M A N N E R H E I M G ATA N

Varvet Marina

019 535 149 Aleksanterinkatu 4, Loviisa | puh. 044 9744 206 Parturi-Kampaamo Avoinna 8.30-17, la 8.30-13 Irjama-pe Karlsson &

Itä-Uudenmaan Osuuspankki Östra Nylands Andelsbank

www.op.fi

www.kenkienkoputtaja.com

0400 832158

www.iukvoy.fi

www.loviisansahko.fi

Kotka

www.restaurointipiianpeili.fi

Itä-Uudenmaan Kiinteistövälitys Oy LKV - Östra Nylands FastighetsTförmedling A N Ab AFM 13 16

8

Ravintola-Restaurang Bella

Restaurointi Piianpeili

My Handicraft Shop

A L E X A N DER S G A

TORI MARKET PLACE

Konditoria-Cafe Vaherkylä-Ek

www.vaherkyla.fi

Restaurointi Piianpeili www.restaurointipiianpeili.fi

Entistä Ehompi

13 16

0400 832158

16

Koirahotelli Tassunrinne 040 1544565

BRANDENSTEININKATU 11 BRANDENSTEINSGATAN 11

11

Aktia

www.aktia.fi

Salon Millie

019 533 326

Sakura Deli

www.sakuracatering.com

PK-Mainosstudio / Printmill 2014-7

2

Hautaustoimisto Helsinki - Helsingfors Andersson & Co / Loviisan Uusi Kukkakauppa

PK-Mainosstudio / Printmill 2014-7

T U

10

5

M A N N E R H E I M I N K AT U

0400- 477 266 Sinun paikallinen pankki on aina lähelläsi. www.lkvhemma.fi Aleksanterinkadun liikkeet • Alexandergatans affärer • Shops on Aleksanterinkatu Aukioloajat: www.vaherkyla.fi tai Din lokala bank är alltid nära dig.

www.mias.fi

Avoinna ti–pe klo 10–17, la 10–14

LAHJAKORTILLA MM. RAVINTOAINEMITTAUKSET!

Aleksanterinkatu 2, 07900 Loviisa ma–pe 9–17 la 9–13 | www.herbatik.fi

NalaDeli 77


Fortumin Loviisan voimalaitos Tuotamme kaikille suomalaisille hiilidioksidipäästötöntä, turvallista ja luotettavaa sähköä joka päivä.

www.fortum.com/loviisa


“The Best Burgers in and outside of Town”

www.cafelilja.fi

DAup Com •I g G 15.00-in 20.00 soon in Yo ur 5 hood s! Tha Kerrosaterie most Delic7ious Bu rg Nu ggeta terer ia Happy Hour5 s ! TÄ N ÄÄ N

Klo Kl.

Juustoateria

Juustohampurilain

en, ranskalai

set ja 0,4 l juoma

Osthamburga

Osthamburgare,

rmeny

franskisar och

Kerroshampurilain

en, ranskalai

✓ ✓

u u " a & v a n h a a t a v a r a a j a h u o n e k a l u j a . v e r h o o m o -­‐ j a e n 3 s ö i n 3 -­‐ p a l v e l u t .

set ja 0,4 l juoma

Dubbelhamb urgarmeny , franskisar och 0,4

Dubbelhamburgare

Kananuggetit,

90

l dryck

dippi, ranskalai

Nuggetmeny

Kycklingnuggetar,

90

0,4 l dryck

set ja 0,4 l juoma

90

dipp, franskisa

r och 0,4 l dryck

L O V I I S A

k u n i n g a " a r e n k a t u 2 b Tel. 040 – 545 80 62

krin3

krin3_lovisa

Cafe & Restaurant Lilja, Valtatie/Riksväg 6, 07880 LILJENDAL

ark./vard. 5.30–22.00, la/lö 7.00–22.00, su/sö 8.00–22.00 puh/tel 019-616 585

AP MAALAUS Maalaukset Laatoitukset ym. Rakennusalan työt Pitkäniemenkaari 5, Valko 040 5577457

www.advolaw.fi +358-19-501128 +358-400-493230

Asianajajat – Advokater Stefan Andersson Nina Antas

ESPANJASSA - I SPANIEN Fenno Ley Abogados www.fennoley.com


Kokous- ja juhlakellari

Brandensteininkatu 11 | Loviisa puh. 040 8382 717 www.sakuracatering.com

www.lindenurakointi.fi | 020 741 7360

LOVIISAN LÄÄKÄRIASEMA LOVISA LÄKARSTATION

Ergo

(019) 517 2000

SHINDO

Rentouttava japanilainen venyttelyhieronta. Hoitohuoneet sekä Palvelutalo Esplanadissa että Lapinjärvellä.

Elisabeth Lobbas 050 3414 980

Puutarhurin palvelut

DÄCK-RENGAS LOVIISA Lapinjärventie 444, 07900 LOVIISA Puh. (019) 512 188, 0400 270 515 loviisa@dackrengas.fi www.dackrengas.fi

Kaivin ja kuljetus GSM 0400

0400-585523 Pakokaasumittaukset Tietokonetestit Ilmastointihuollot Ohjauskulmiensäädöt Huollot ja korjaukset Rengastyöt

717197

Hans-Erik Thesslund Palomalmi 59, 07700 Koskenkylän Saha hans.thesslund@pp.inet.fi

Ruotsinkyläntie 9 07990 Ruotsinkylä

Autonomi Porlammi 8.00 - 18.00

sähköasennukset valaisinmyymälä

el-installationer belysningsarmaturer

PARASTA PALVELUA AUTOLLESI! Soita 044 585 8122 Myrskyläntie 1, 07820 Porlammi

Mariank./Marieg. 20, 07900 LOVIISA/LOVISA & (019) 532 037 www.loviisanelsahko.fi • info@loviisanelsahko.fi

!

- myös lahjakortilla

Puutarhuri kotiin

Neuvontaa & vinkkejä, n. 3 h

190 €

Puutarhuri Tarja Salo | puh. 040 524 7745

LVI

www.eltete.com

• Suunnittelu • Asennus • Huolto

www.lvinystedt.fi KEMIANTEOLLISUUDEN KONEET JA RAAKA-AINEET

TÄMÄNKIN LEHDEN TEKI

PL 38, FIN-07901 LOVIISA TEL. 019-514 408 MOBILE 050-583 5184

NUOHOOJA MARKKU SALMINEN

Itä-Uusimaa puh. 0400 913 013 markku.sutari@luukku.com

creativepeak.fi

Teollisuuskuja 3, 07900 LOVIISA Ma – Pe 7.30 – 16.30 Puh&Fax (019) 533 490

Uusi asuntokohde Loviisan keskustassa Asunto Oy Loviisan Sinfonia. Ett nytt bostadsprojekt Bostads Ab Lovisa Sinfonia i Lovisa centrum. Uusin asuntohankkeemme on käynnistymässä syksyllä 2017. Kolmen rakennuksen rajaama sisäpihakokonaisuus muodostaa viihtyisän asumisympäristön aivan Loviisan kaupungin keskustassa. Loviisan torille 200 m. Vårt nyaste husprojekt startar hösten 2017. Tre hus bildar en trivsam innergårdsenhet alldeles i centrum av Lovisa. Avståndet till Lovisa torg är 200 m. Alustavat varaukset Kalevi Ilonen 0400 310 663

ARKKITEHTUURITOIMISTO

ILONEN - LAUTAMO KY

Osallistu oman asunnon suunnitteluun! Möjlighet att vara med och planera egen lägenhet!

MARIANKATU 22 A 1 07900 LOVIISA puh. 019 532 165 gsm 0400 310 663 e-mail kalevi.ilonen@ilonen-lautamo.fi

HANKKEEN ESITTELY • 12.1.2017 klo 18 • Palvelutalo Esplanad • Kuningattarenkatu 7, Loviisa


LOVIISA VISA 1 Loviisassa oli vuoden alussa 992 alle 6-vuotiasta lasta. Kuinka monta lasta syntyi vuonna 2015? A) 115 B) 178 C) 201 2 Loviisassa on kyläkouluja yhteensä A) 3 B) 7 C) 12 3 Mikä näistä kaupungeista säilyttää kotihoidon tuen kuntalisän A) Pyhtää B) Loviisa C) Hämeenlinna 4 Loviisan itäinen naapurikunta on A) Kotka B) Ruotsinpyhtää C) Pyhtää 5 Svartholman linnoitussaareen

on Loviisan keskustasta matkaa A) Noin 3 km B) Noin 6 km C) Noin 10 km

7 Loviisan vuonna 1865 valmistunut uusgoottilainen kirkko on 54 metriä korkea, mutta kuinka korkea on huipulla oleva risti? A) 2 metriä B) 3 metriä C) 4 metriä 8 Mikä näistä Loviisan kaupunginosista on pintaalaltaan suurin? A) Liljendal B) Pernaja C) Ruotsinpyhtää 9 Creativeloviisa.fi on A) Luovan työn ammattilaisia esittelevä hakemisto ja verkkosivusto B) Uusi luova arkkitehti- toimisto Loviisassa C) Kaupungin virallinen strategiasivusto 10 Paikallislehti Loviisan Sanomien ensimmäinen numero ilmestyi A) 50 vuotta sitten B) 100 vuotta sitten C) 150 vuotta sitten

6 Maailman ainoa napalilainen ravintola sijaitsee A) Kathmandussa B) Mannerheimintiellä Helsingissä C) Mariankadulla Loviisassa

Loviisassa on

joogatunteja

joka makuun.

Tule mukaan!

www.yogaloviisa.fi

LOVIISAN ELÄINKLINIKKA

• SISÄTAUDIT • KIRURGIA • HAMMASHOIDOT • RÖNTGEN • ULTRAÄÄNI • LABORATORIO

Hyvää Jo ulu Onnellistaa ja Uutta Vu otta God Jul & Gott Nyt t År

Viralliset PEVISA-tutkimukset. Eläinruokien, tarvikkeiden ja lääkkeiden myynti.

• MEDICIN • KIRURGI • TANDVÅRD • RÖNTGEN • ULTRALJUD • LABORATORIUM

LOVISA DJURKLINIK

Officiella PEVISA-undersökningar. Specialfoder, mediciner, skötselprodukter

www.lovet.fi

PÄIVYSTYS - DEJOUR: 020-7418530

% 019 543115 • email: info@lovet.fi AVOINNA-ÖPPET: ma–pe/mån–fre 10–18 Seppäläntie 19 Smedjevägen, 07920 LOVIISA-LOVISA

Sata vuotta paikallisuutisia ja -ilmoituksia.

Tilaa diginä tai paperina osoitteesta www.lovari.fi

Oikeat vastaukset 1 a, 2 c, 3 b, 4 a, 5 c, 6 c, 7 c, 8 c, 9 a, 10 b


Moderni vastaanotto kaupungin ytimessä

IMPLANTTIHOIDOT, VALKAISUHOIDOT, PROTEETTISET HOIDOT Lapinjärven apteekki palvelee arkipäivisin klo 9–17 Lappträsk apotek är öppet på vardagar kl. 9–17 Palvelupiste Porlammin kyläkaupassa, avoinna ma–to klo 10–17, pe klo 10–18 ja la klo 10–13 Tjänstepunkt vid Porloms bybutik, öppettider mån.–tors. kl. 10–17, fre. kl. 10–18 och lörd. kl. 10–13

PUH. | TFN 019 346 434

www.loviisantanssiopisto.fi

Toimintamme perustuu tinkimättömään laatuun. Kokemus, huippuluokan osaaminen sekä uusin teknologia takaavat parhaimman lopputuloksen.

www.fixora.fi LOVIISA | Kuningattarenkatu 13 B 3 | Ajanvaraus 040 767 3767 PORVOO | Aleksanterinkatu 26 | Ajanvaraus 040 764 4747

11–15

Kuningattarenkatu 15, Drottninggatan 15 Puh/tel. (019) 531 275 Fax (019) 531 831 kruunuapteekki.loviisa@salnet.fi www.kruunuapteekki.fi

mammuttikodin uusi kanttihirsi Muuttovalmis hirsitalo mallisuojatulla kanttihirrellä!

Huutaako kroppa apua? Kokeile jäsenkorjausta! HOITOHUONE WIPUNEN Kalevalainen jäsenkorjaus on kokonaisvaltaista kehon hoitoa. Se on pehmeää, kivutonta ja mobilisoivaa hoitoa, joka auttaa moneen vaivaan. Ole rohkeasti yhteydessä, kysele lisää ja varaa aika!

Uusi, raikas mallistomme nyt saatavilla. Ainutlaatuinen mahdollisuus täysin uudenlaiseen tyyliin Kanttihirrellä, tartu tilaisuuteen heti! Mammuttimyyjä Olli Kivi p. 044 540 4000 olli.kivi@mammuttikoti.fi Mammuttikoti.fi

82

puh 045 3567 112 tai varaa.hoitoaika@ gmail.com tai wipunen.wordpress.com Kuningattarenkatu 13 a, Loviisa. Käynti sisäpihalta, rapun takaovesta. Tervetuloa, toivottavat Annu Jokela-Ylipiha ja ja Jukka Ylipiha


TEKSTI REIJA KOKKOLA KUVA PÄIVI AHVONEN

Konservoija menee

PATSAAN IHOLLE

Polina Semenova istahtaa teelle. Työpäivät torin laidassa, korkealla nostokorissa voivat venähtää pitkiksi. Polina Semenova on konservoinut Loviisan kirkon puiston muistomerkkiä.Vaikka patsas ei puhua pukahda, juttukavereita piisaa, sillä moni ohikulkija kysyy, mitä hän oikein tekee. Ei sillä, että Semenova suhtautuisi patsaaseen vain mykkänä esineenä. Se on hänelle kiinnostava tieteellinen kohde. Hän tekee työtään ”ihohuokostasolla”, ainakin enemmäkseen. Ensin hän kuitenkin katsoo kohdetta kauempaa. – Työni on kahden perspektiivin sekoittamista. Jokainen vaihe myös dokumentoidaan mahdollisimman tarkasti valokuvin sekä sanallisesti. Osa työstäni on puhtaasti käytännön asioiden järjestelyä, kuten materiaalien hankintaa. Loviisan patsaan työstämiseen tarvitsin käyttööni nostolaitteen, Semenova kuvailee.

mitään. Mikään patsas ei säily loputtomiin, mutta konservaattori pyrkii mahdollisimman pitkäaikaiseen tulokseen, Semenova selittää. Hän sanoo hymyillen olevansa oikeastaan korkeasti koulutettu siivooja. Kylmä totuus on, että etenkin kaupungeissa patsaan juurelle päätyy vaikka mitä eikä konservaattori voi nirsoilla työssään. – Kiinnyn kohteisiin, joita olen konservoinut. Käyn välillä katsomassa, mitä niille kuuluu.

Konservaattorin tulee tehdä tarkka arvio heti alkuun. Mitä hän voi tehdä hidastaakseen patsaan vioittumista tai rapistumista? Miten kutakin materiaalia voi käsitellä? Työ on tarkkaa ja vaatii laajaa materiaalituntemusta. – Minulla on jo alussa mielikuva siitä, millainen lopputuloksesta tulee. Työn jokaisessa vaiheessa olen tarkkana, etten pilaa

Polina Semenova työskentelee julkiseen taiteeseen erikoistuneessa Konservointiliike Patinassa.

83


karhuvoima.fi #karhuvoimaa

TALVI ON TULOSSA

HUOLETTAAKO SUURI SÄHKÖLASKU? Ei hätää, anna Karhu Voiman auttaa. TEMPO-PALVELU SUORALLE SÄHKÖLÄMMITYKSELLE SÄÄSTÄÄ PUOLESTASI LÄMMITYSKULUISSA. SÄÄSTÄÄ SÄHKÖÄ PUOLESTASI

SÄÄDÄ JA SEURAA MOBIILISTI

EI KALLIITA INVESTOINTEJA

Säästää sähköä, kun sähkölämmitystä optimoidaan automaattisesti edullisille sähkön hinnan tunneille ja samalla vältetään lämmitystä silloin, kun sähkö on kalleimmillaan.

Voit säätää kotisi lämmitystä reaaliaikaisesti etänä missä ja milloin tahansa. Mobiilikäyttöliittymän avulla voit lisäksi seurata kiinteistösi sisälämpötilaa ja reaaliaikaista sähkön kulutusta.

Sopii sekä uusiin että vanhoihin kiinteistöihin. Ei vaadi kalliita investointeja lämmitysjärjestelmään tai kiinteistöön. Tarvitsee käyttöönsä vain langattoman verkkoyhteyden.

Soveltuu erinomaisesti myös sähkölämmitteisille mökeille.

Tutustu tarkemmin

Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin valita haluamasi sisälämpötilat kotiisi. Kun olet pitempään poissa kotoa, voit helposti alentaa kodin lämpötilaa ja säästää sähköä.

www.karhuvoima.fi

SÄHKÖSOPIMUKSET Karhu Voiman edullisilla sähkösopimuksilla voit säästää sähkölaskussasi jopa satoja euroja vuodessa. Katso edulliset hintamme osoitteesta www.karhuvoima.fi Myymämme sähkö on tuotettu 100 %:sti uusiutuvilla energialähteillä. Voit tehdä sähkösopimuksen muutamalla klikkauksella www-sivuillamme tai soittamalla asiakaspalveluumme puh. 020 619 8000 (avoinna arkisin klo 9–15).

Karhu Voima Oy on Kotkan Energian ja Haminan Energian omistama uuden ajan palveluyhtiö, joka tuo energiaa arkeesi. Karhu Voiman asiakaslähtöiset tuotteet ja palvelut keskittyvät parantamaan ymmärrystä siitä, miten ja mihin energiaa kulutetaan sekä samalla säästämään – kuluttamaan vähemmän.