Page 1

Kotkan

2012

Kotkan Energian asiakaslehti

Karhulan uusi biolämpökeskus käynnistyy pian

Lajittele oikein

Miksi valitsin kaukolämmön Näin verkko laajenee Kaukolämmön

infopaketti

1


kalliokoski

lämpökeskus

Kolkkala

karhula 8+10 MW

kaukolämpöverkko

hovila

pumppaamo

turvala

Uusikylä

kyminlinna jumalniemi

Uusia kiinteistöjä kaukolämpöverkkoon Sunilassa liitetään neljä isoa kerrostaloyhtiötä kaukolämpöön lokakuun loppuun mennessä 2012: 1. 1. As. Oy Valliniemenmäki, Alvar Aallon katu 2 2. 2. As. Oy Sunivalli, Juurelankatu 2-4 3. 3. Etelä-Kymin Asunto Oy EKA, Harjukatu 2 4. 4. Sunilantie 15 (pieni kerrostalo)

korela

jylppy

Kohteita, joiden liittyminen kaukolämpöön on suunnitteluvaiheessa 5. 5. Rantala, Kantokatu 3 6. 6. Mäkelä, Tehtaankatu 2 7. 7. Kantola, Kantokatu 5 8. 8. Hakalan koulu, Poikkikatu 7 9. 9. Sunilan toimintakeskus, Valliniemenkatu 9 Huom! Kiinteistöt siirtyvät kaukolämpöön kaasulämmityksestä.

2


Helilä

karhula

Näin

verkko laajenee

rauhala

Karhulan teollisuuspuisto

uusi kaukolämpöputki

4.

8.

suulisniemi

3.

Sunilanlahti

sunila 2. 1.

9.

6. 5.

7.

popinniemi

Kartta Milla Ketolainen

karhulan biolämpökeskus 18 MW

Valmistuu vuonna 2013

3


sisältö

05 06 08 10 12 Ota talteen! 14 17 18 Uutisia

Hyvä tietää

Toimintoja keskitetään Hovinsaarelle Kaukolämpöasentajan päivä Työtä maan uumenissa Näin vähennät loppujätettä, lajittelet ja kierrätät. Biolämpökeskus on moderni tulevaisuuden laitos Silmä tarkkana valvomossa Miksi valitsin kaukolämmön Haastattelussa asukas ja isännöitsijä

Pääkirjoitus

Arvoisat asiakkaamme

4

Kotkan Energialle vuosi 2013 on juhlavuosi monessakin mielessä, yhtiömuotoisena toimimisen aloittamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta, uusiutuvan energian ohjelma uusine tuuli- ja biovoimaloineen saa merkittävät lisäykset sekä myös toimintojen keskittäminen Hovinsaarelle edistyy isolla harppauksella uusien tilojen myötä. Kaikki nämä toimenpiteet tähtäävät parempaan asiakaspalveluun ja edullisempaan hintaan asiakkaillemme. Uudessa asiakaslehdessä yhtiömme esittelee tarjoamiaan energia- ja palvelutuotteita. Vuosien saatossa yhteistyömme paikallisen teollisuuden kanssa on laajentunut merkittävästi ja nykyisin lähes kaikkien Kotkan suurimpien teollisuusyritysten kanssa on laajaa yhteistyötä. Tästä yhteistyöstä hyötyvät mo-

Julkaisija Kotkan Energia Oy | Kotkantie 2, 48100 Kotka | Puhelinvaihde p. 05 2277 270 | www.kotkanenergia.fi Päätoimittaja Vesa Pirtilä Toimitus ja Ulkoasu peak press & productions oy | Laivurinkatu 2, 07920 Loviisa | www.peakpress.net Toimituspäällikkö Seppo Iisalo | AD Milla Ketolainen | kannen kuva Janne Lehtinen Paino Lönnberg Painot Oy | Paperi Multioffset 120 g

lemmat osapuolet ja siten olemme osaltamme auttamassa Kotkan elinvoimaisuuden ja työllisyyden ylläpitämistä. Tätä työtä tulemme edelleen laajentamaan. Yhtiöllemme panostus uusiutuvaan energiaan ei ole itsetarkoitus. Sen avulla saavutamme valtiovallan meille kohdistamat tavoitteet mutta ennen kaikkea pystymme tarjoamaan asiakkaillemme edullista ja ympäristöystävällistä energiaa. Tutkimme avoimin mielin myös uusia energiaratkaisuja kuten aurinkoenergiaa ja kaukokylmää. Haluamme olla edelläkävijä luontoystävällisten energiaratkaisujen markkinoinnissa myös tulevaisuudessa. Terveisin, Vesa Pirtilä, toimitusjohtaja


Havainnekuva

uutisia Tuulimyllyhanke Hankkeen tarkoituksena on tehostaa uusiutuvan energian – tuulivoiman – tuotantoa alueella, jolla on jo kaksi 1 MW:n tuulivoimalaa. Neljän teholtaan 2–3 MW:n tuulivoimalan vuosittainen sähköntuotanto vastaa 1500–2200 asukkaan vuosittaista sähkönkulutusta. Toinen olemassa oleva voimala Ilona korvataan tehokkaammalla voimalalla.

FAKTA

Tuulivoimalat myötätuulessa Puolustusvoimat ei enää vastusta Kotkan Energian Mussaloon kaavailemien kahden uuden 2–3 megawatin tuulivoimalan rakentamista. Tuulimyllyjen rakentaminen alkaa vielä tämän vuoden aikana ja ne on määrä ottaa käyttöön vuoden 2013 lopulla. – Tämä on erinomainen asia. Panostamme uusiutuviin energiamuotoihin ja haluamme lunastaa lupauksemme tälläkin saralla, toimitusjohtaja Vesa Pirtilä kommentoi. Samalla Kotkan Energia tutkii uuden meriperusteisen tuulivoimapuiston perustamista. – Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, laajennushanke toteutuu vuonna 2015.

Kotkan Energian uudet tuulivoimalat koostuvat tornista ja kolmilapaisesta roottorista. 2 MW:n voimalan korkeus 84 m, roottorin halkaisija 87 m ja kokonaiskorkeus max 127 m 3 MW:n voimalan korkeus on 90 m, roottorin halkaisija 110 m ja kokonaiskorkeus max 145 m Sähkönsiirto tapahtuu merenpohjaan sijoitettavan kaapelin avulla.

Asiakastyytyväisyys korkealla tasolla Kotkan Energia on panostanut asiakaspalveluun ja laskun ymmärrettävyyteen. Tulokset näkyvät tuoreesta asiakastyytyväisyystutkimuksesta. Yhtiön kaukolämpöasiakkaat ovat selvästi tyytyväisempiä kuin toimialalla keskimäärin, ilmenee IROResearch Oy:n tekemästä tutkimuksesta. Tyytyväisimpiä asiakkaat ovat lämmönjakelun häiriöttömyyteen sekä asiakaspalveluun kokonaisuutena, erityisesti henkilöstön palveluhaluun, ystävällisyyteen, asiantuntemukseen ja ammattitaitoon. Hyvät arvosanat yhtiö saa myös tiedottamisen luotettavuudesta sekä laskun ymmärrettävyydestä ja luotettavuudesta. Kotkan Energian imagoa vastaajat pitävät pääosin hyvänä. Myönteisimmät arviot tulivat nykyaikaisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä. Hintojen edullisuuteen sen sijaan toivottiin parannusta.

Kuinka hyvin Kotkan Energia on onnistunut näissä asioissa Lämmönjakelun häiriöttömyys

Osaatko lajitella roskasi oikein? Kotkan Hyötyvoimalaitoksessa yli puolen miljoonan ihmisen roskapussit muuttuvat energiaksi, jolla voit valaista kotisi, lämmittää kotisi ja

Henkilöstön asiantuntemus ja ammattitaito

saunasi ja surffata netissä. Kaikki jätteet eivät kuitenkaan kuulu

Henkilöstön ystävällisyys

hyötyvoimalaitokselle poltettaviksi.

Tiedottamisen luotettavuus

Keskiaukeaman havainnekuva kertoo,

Laskun ymmärrettävyys

miten lajittelet ja kierrätät oikein ja 20

5 Erinomainen

Palauta kaikki juomatölkit kauppaan, vaikka olisit ostanut ne Tallinnasta.

4 Erittäin hyvä

40 3 Hyvä

60 2 Kohtalainen

80

100 %

1 Huono

Ei osaa sanoa

miten vähennät loppujätettä.

Lähde: IROReserarch Oy / Adato Energia Oy, 2011

5


Hyvä tietää Asiakkaan kommentti:

Voi että, miksi en siirtynyt kaukolämpöön jo aikaisemmin.

Kaukolämpö on pitänyt pintansa paitsi huolettomana myös kilpailukykyisenä lämmitysmuotona. Suora sähkölämmitys ja öljylämmitys ovat kustannuksiltaan selvästi kalliimmat. Kymmenen vuoden aikana lämmityskustannukset ovat tuplaantuneet. Jyrkimmin on noussut kevyen lämmitysöljyn hinta.

150

Moni luulee, että kaukolämpöyhtiö on markkinoilla monopoliasemassa. – Se on aika tyypillinen väärinkäsitys, Kotka Energian kaukolämpöjohtaja Risto Mellas toteaa. Mistä siis on kysymys? – Verkossamme eivät muut toimijat voi kaukolämpöä toimittaa, mutta meille on asetettu tiettyjä velvollisuuksia. Emme esimerkiksi voi myydä yhdelle asiakkaalle kaukolämpöä edullisemmin kuin toiselle, vaan kilpailulain mukaan samanlaisia asiakkaita on kohdeltava tasapuolisesti. Mellas muistuttaa myös siitä, että kilpailua käydään koko ajan muiden lämmitysmuotojen kanssa. Erityisesti maakaasulämmitteisiä kiinteistöjä siirtyy Kotkassa kaukolämmön piiriin. Vaikka verkon sisällä ei ole kilpailua, voi lämmitysmuotoa vaihtaa. Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö on kielletty eikä hinnoittelu saa kilpailulain mukaan olla kohtuutonta. – Hinnoittelua valvoo Kilpailuvirasto.

6

suora sähkölämmitys maakaasulämmitys

90 60 30

Ei mikään monopoli

kevytöljylämmitys

120 eur/MWh

Kaukolämmön hinta

Esimerkki omakotitalon (450 m3) lämmityskustannuksista 2002–2012

Kaukolämpö 2002

2004

2006

2008

2010

2012

Mistä lasku muodostuu Kaukolämpömaksu koostuu tehomaksusta eli perusmaksusta, energiamaksusta – joka määräytyy asiakkaan käyttämän lämmönenergian perusteella – sekä arvonlisäverosta. Energiamaksu kattaa reilu puolet laskun loppusummasta.

Kerrostalon kaukolämmön hinnan muodostuminen

Omakotitalon kaukolämmön hinnan muodostuminen

Lähde: Kotkan Energia

Lähde: Kotkan Energia

Perusmaksu 6% Energiavero 6% Arvonlisävero 19 % Energiamaksu 69 %

Perusmaksu 24 % Energiavero 5% Arvonlisävero 19 %

Energiamaksu 52 %


Kaukolämpöön liittyminen Kaukolämpöön voidaan liittää niin vanhat kuin uudetkin kiinteistöt, jotka sijaitsevat Kotkan Energian kaukolämpöverkon lähellä. Kaukolämpöön liittyminen on helppoa. – Jos esimerkiksi haluat siirtyä öljylämmityksestä kaukolämpöön, patteriverkostoa ei tarvitse vaihtaa. Ainoat muutokset tapahtuvat kattilatilassa, kaukolämpöjohtaja Risto Mellas kertoo. Kaukolämpö sopii käyttöveden lämmitykseen sekä kaikkiin vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmiin, kuten lattia-, vesipatteri- ja ilmalämmitykseen tai näiden yhdistelmiin.

Kannustusta tsemppaajille Kotkan Energia haluaa sponsoroinnin avulla olla läsnä lasten ja nuorten arjessa, tukea harrastustoimintaa ja osaltaan ehkäistä syrjäytymistä. – Vuosittain jaettavilla Junnu Kotkanpoika -stipendeillä pyrimme tarjoamaan kasvumahdollisuuksia kotkalaisille nuorille myös niin, että heistä voisi kasvaa pelaajia edustusjoukkueisiin, viestintä- ja markkinointitiimin valmentaja Annemari Ahoste kertoo. Vuonna 2012 stipendien jaossa painotettiin erityisesti toiminnan aktiivisuutta ja ”tsemppaamista” hyviin suorituksiin. Stipendit olivat yhteisarvoltaan 3 000 euroa. Junnu Kotkanpoika -stipendin saivat: • Karhulan Urheilijat/urheilukoulu • Popinniemen Isku/judojaosto • KTP koripallo-96 B-pojat • Mäntykankaan palloseura MäPS-01 • Kotkan Kiri/naisjaosto • Titaani juniorit D-98

Jos olet kiinnostunut kaukolämpöön siirtymisestä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme 05 227 7270.

Tukea myös edustusurheilijoille

Reilu kaukolämpö Reilu kaukolämpö -laatumerkki takaa asiakkaalle, että kaukolämpöyrityksen toiminta on avointa, reilua, kehityshakuista ja tiedottavaa. Suomessa Reilu kaukolämpö -merkin on saanut 41 yritystä, Kotkan Energia jo vuonna 2006.

”Iso kannustava merkitys” – Stipendillä on erittäin iso kannustava merkitys junioreille, jotka haluavat jatkaa tavoitteellista harjoittelua ja kehittää itseään urheilijoina. Ja mitä isommiksi he kasvavat, sitä suurempi arvo stipendillä on myös taloudellisesti, arvioi FC KooTeePeen D-12-poikien päävalmentaja Mika Kopra. Hän kiittääkin yrityksiä, jotka tukevat junioritoimintaa. – Urheilulla on positiivinen vaikutus nuorten elämäntapoihin, liikunnasta ravintotietoon. Hieno homma, että tämän arvo on ymmärretty yrityksissä.

Teksti Päivi Ahvonen | Kuvat Voitto Saksa

Myös paikallisen edustusurheilun tukeminen kuuluu vahvasti Kotkan Energian toimintaan.

Yhteistyökumppaneina ovat muun muassa FC KooTeePee, KTP Basket, Titaanit ry ja Peli-Karhujen naisten koripallon SM-sarjajoukkue. – Edustusurheilua tukemalla edistämme Kotkan kaupungin virkeyttä, elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta asuinpaikkana, mikä tukee yrityksemme kasvua, Annemari Ahoste sanoo.

Kuvassa keskellä Eero Peltomäki, FC KooTeePeen D-12 juniorijoukkueen Kotkan Energian kummipelaaja, vasemmalla Tomi Kopra ja oikealla Roope Jernvall.

7


Kotkan Energia tunnetaan, tai sitten ei Kotkan Energia on erittäin tunnettu Kotkassa, mutta yhtiön nykyistä palvelurakennetta ei tunneta yhtä hyvin. Teksti Seppo Iisalo | Kuva Voitto Saksa

– Moni olettaa, että Kotkan Energia on edelleen sähköyhtiö, vaikka olemme kohta kymmenen vuotta toimineet energiayhtiönä, jonka päätuotteita ovat kaukolämpö ja teollisuushöyry, toimitusjohtaja Vesa Pirtilä kertoo. Vuonna 2003 yhtiö teki strategisen suunnanmuutoksen jota toimitusjohtajan ei ole tarvinnut katua. – Olemme siitä lähtien johdonmukaisesti panostaneet uusiutuviin energioihin ja pyrkineet eroon fossiilisista polttoaineista. Se ei kuitenkaan ole ollut meille itsetarkoitus. Maakaasun hinnan kohotessa biopolttoaineisiin siirtyminen on ollut myös taloudellisesti järkevää.

Asiakasryhmät täydentävät toisiaan Ennen vuotta 2003 sähköyhtiönä toimiessaan Kotkan Energialla oli yli 30 000 asiakasta. Tällä hetkellä asiakasmäärä on noin 2 000. Tavalliset kaukolämpöasiakkaat ja teollisuusasiakkaat

täydentävät luontevasti toisiaan. – Toiminta-alueellamme noin tuhat omakotia lämpiää kohtuuhintaisella kaukolämmöllä. Toisaalta haluamme vastata paikallisen teollisuuden tarpeisiin ja tukea niiden irtautumista fossiilisista polttoaineista. Yhteistyökumppaneista Pirtilä mainitsee esimerkkeinä makeisvalmistaja DuPontin sekä Sonocon kartonkitehtaan Karhulasta. – Teollisuusasiakkaat ovat suurin asiakasryhmämme. Olemme tässä suhteessa harvinainen poikkeus Suomessa ja siitä ylpeitä.

Työtä maakunnan hyväksi – Haluamme tukea paikallisia yrityksiä ja työllisyyttä Kaakon kulmalla. Vuonna 2003 työllistimme 43 henkilöä, nyt lähes 90. Olemme pystyneet luomaan uusia työpaikkoja samaan aikaan kun monen muun yhtiön henkilöstöä on karsittu. Ja jatkossakin tulemme rekrytoimaan uusia työntekijöitä. Yhteistyö maakunnan teollisuusyritysten kanssa jatkuu ja syvenee. Seuraava hanke on yhteisen biovoimalaitoksen rakentaminen Kotkamillsin kanssa. – Yhteistyöllä saamme suurimman hyödyn, edistämme aidosti hyvinvointia ja vahvistamme työllisyyttä, Pirtilä kiteyttää.

Energiayhtiöille uudistuminen on välttämätöntä, sillä investoinnit ovat pitkäaikaisia. Olemme valinneet oman roolimme ja haluamme olla eturivissä toteuttamassa uudistuksia. 8


Kotkan Energia työllistää Vuonna 2003 Kotkan Energian palveluksessa oli 43 henkilöä. Tällä hetkellä yhtiö työllistää lähes 90 henkilöä.

Kuva Laitila Arkkitehdit Oy

Toimintoja keskitetään

Hovinsaarelle Kotkan Energia keskittää lähivuosina toimintojaan Hovinsaarelle. Huolto- ja kunnossapitohenkilöstö saa uudet tilat remontoitavaan entiseen ns. Ikkalan taloon. Tontille suunnitellaan laajennusosaa, jonne yhtiön muut toiminnot myöhemmin siirtyvät.

Toimitusjohtaja Vesa Pirtilän mukaan toimintojen keskittämisellä yhtiö tavoittelee entistä tiiviimpää yhteistyötä eri liiketoiminnoissa työskentelevän henkilöstön välillä. – Toimitilojen yhdistäminen liittyy strategiaamme tehostaa toimintaamme, hän sanoo. Tällä hetkellä Kotkan Energian toimitilat ovat hajautettuina useaan eri osoitteeseen Hovinsaarella, Kotkansaarella ja Korkeakoskella. Hovinsaaren voimalaitoksen tilat ovat toimin-

nan laajentuessa jääneet pieniksi. – Siirron ensimmäinen vaihe toteutuu vuonna 2013 ja toinen vaihe vuoden 2014 aikana. Samalla yhtiö luopuu vuokraamistaan Kotkantie 2:n toimitiloista, Pirtilä kertoo.

Erikoisuutena sulanapito Laitila arkkitehdit -toimiston suunnittelemaan Hovinsaarelle remontoitavaan taloon tehdään kunnossapitohenkilöstölle korjaamo- ja so-

siaalitilat. Tontille suunniteltuun laajennusosaan siirtyvät Kotkantie 2:n henkilöstö eli yritys- ja kaukolämpöpalvelut sekä tuotantopalveluiden henkilöstöä Hovinsaaren voimalaitokselta. Piha-alueelle asennetaan sulanapito. Sen avulla vältytään lumitöiltä, hiekoitukselta ja sen poistamiselta sekä estetään hiekan ja kuran kulkeutuminen sisätiloihin.

Energiatehokkaat ratkaisut Remontoitava rakennus sijaitsee Hovinsaarella aivan Hovinsaaren voimalaitoksen vieressä tien toisella puolella. 1 300 neliömetrin rakennuksen remontti alkaa lokakuussa 2012 ja valmistuu toukokuussa 2013. Tämän jälkeen on tarkoitus aloittaa 1 800 neliömetrin laajennusosan rakentaminen. Laajennusosasta tulee viisikerroksinen. Värityksen valinnassa pyritään luonnonmukaisuuteen. Rakennuksessa erityistä huomiota kiinnitetään valittujen ratkaisujen ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen.

9


Työtä maan uumenissa Kaukolämpöasentajan työ on monipuolista ja tarkkuutta vaativaa. Se on myös asiakaspalvelua, opastusta ja neuvontaa. Teksti Reija Kokkola | Kuvat Voitto Saksa

Kello kiertyy kohti seitsemää aamulla, kun kaukolämpöasentajat Ari Suihko, Harri Joutsi, Jaakko Sorsa, Mika Kesälä, Aki Tuomisalo ja Jesse Teelahti kaatavat kahvia kuppeihinsa Kotkan Energia Oy:n toimistolla. Kaukolämpötyönjohtaja Tero Glán käy läpi yhdessä alaistensa kanssa tulevan päivän työt. Viisi miehistä on vakituisia, mutta Jesse on kesätyöntekijä. Glán arvostaa porukkansa ammattitaitoa.

10


Kaukolämmön kunnossapitotiimi Tero Glán, kaukolämpötyönjohtaja Ari Suihko, asentaja/hitsari Harri Joutsi, sähköasentaja Jaakko Sorsa, kaukolämpöasentaja Mika Kesälä, kaukolämpöasentaja Aki Tuomisalo, kaukolämpöyliasentaja

– Tiimin jäsenet ovat ahkeria, oma-aloitteisia ja sosiaalisesti taitavia, Tero Glán sanoo. Kaikkia näitä ominaisuuksia tarvitaan kaukolämpöasentajan työssä. Kotkan uumenissa kiertää 170 kilometriä kaukolämpöverkkoa, josta osa on rakennettu 1960- ja 70-luvun taitteessa. Verkoston huoltaminen on kaukolämpöasentajien perustyötä.

Huolto takaa tasaisen lämmön Koska kaukolämmön asiakkaat ovat tottuneet siihen, että rakennuksissa ja kodeissa ilma pysyy tasaisesti lämpimänä ja lämmintä vettä saa käden käänteessä, eivät ajatukset useinkaan eksy kaukolämpöasioihin. Nämä miehet takaavat sen, ettei niin tarvitsekaan käydä. – Jatkuvalla huollolla takaamme tasaisen lämmön saannin, Glán toteaa. Vartin päästä kahvit on juotu, ja pareiksi jakautunut porukka lähtee Kotkan Energian autoilla kohti työmaata. Vakituisista työntekijöistä Harri Joutsi on porukan ”mittarimies”, joka käy yksittäisten asiakkaiden luona korjaamassa laitteistoja ja neuvomassa niiden käytössä. Se kuuluu myös kaikkien muiden työnkuvaan. – Usein kyseessä ovat kiertovesipumppu- ja säätöventtiiliviat. Opastus ja ongelmien ratkonta on tärkeä osa kaukolämpöasentajan työtä, Glán sanoo.

Naiset, tervetuloa alalle! Huoltokohteet, eli kaivot, sijaitsevat katuverkkoalueella. Teiden varsilla, pyöräteillä tai keskellä katua. Työskentely pareittain takaa turvallisuuden. Miehillä on myös yllään huomiovaatteet, jotka ovat lämmön ja palon kestävät. Varustukeen kuuluvat myös hanskat, kypärä ja turvakengät. – Turvallisuudesta ei tingitä, Glán huomauttaa. Työpari laskeutuu päivän aikaan keskimäärin pariinkymmeneen kaivoon. Vuodessa huol-

letaan kaikki 1500 kaivoa. Huoltoväli on noin vuosi, uusimmilla 720 päivää. Yhden kaivon huoltoon menee 15 minuutista tuntiin, ja nopeuteen pyritään etenkin silloin, kun liikenne joudutaan katkaisemaan. – Autot ajetaan suojaamaan työntekijöitä. Kun kotkalaiset näkevät valkovihreän automme tiellä, he tietävät, että kaukolämmön saantia turvataan. Ihmiset tulevat mielellään juttelemaan. Tämä on asiakaspalvelutyötä, ja meidän asiakkaamme ovat kaikkialla, Glán hymyilee. Työpari avaa ensin kaivon teräskannen kaivomagneetilla, minkä jälkeen poistetaan muovinen suojakansi joka estää ulkopuolisen veden pääsyn kaivoon. Sitten toinen miehistä laskeutuu halkaisijaltaan puolimetriseen aukkoon. Ilma kaivossa on lämmintä ja kosteaa. Kaivojen syvyys vaihtelee puolestatoista kolmeen metriin. – Ahtaanpaikan kammoisille tai kovin pulleille tämä työ ei sovi. Naiset ovat usein pienempiä, joten tervetuloa alalle, Glán toivottaa.

Sukelluksia maan uumeniin Yhdeksään mennessä aamulla takana on jo monta sukellusta maan uumeniin. Mitä siellä oikein tapahtuu? – Miehet arvioivat kaivon kunnon silmämääräisesti otsa- tai taskulampun avulla. Venttiilikaivoissa venttiilejä käännetään hieman, jotta todetaan niiden toimivuus. Näkyvät osat rasvataan, ja jos kaivoon on päässyt vettä, se pumpataan pois. Jokainen kaivo on omanlaisensa. Työ on vaihtelevaa ja vaatii tarkkuutta, Glán kuvailee. Vartin kahvitauon jälkeen miehet jatkavat uusiin kohteisiin, kunnes he nauttivat puolen tunnin lounaan puolenpäivän paikkeilla. Päivä on pulkassa puoli neljältä. – Sitä ennen tapaamme konttorilla. Miehet antavat minulle huoltolistat ja tekevät tarvittavat paperityöt. Mielestäni on hienoa, että tiimissäni on sekä nuoria että vanhempia työntekijöitä. •

11


Näin vähennät loppujätettä, lajittelet ja kierrätät Kierrätettäviä materiaaleja ovat keräyspaperi, keräyskartonki, lasi, metalliromu ja ongelmajäte. Lajittelemalla säästämme luonnonvaroja ja energiaa. Kun kotitalouksien jätteestä on lajiteltu kaikki kierrätykseen kelpaava, jäljelle jäänyt kuiva loppujäte kelpaa poltettavaksi Kotkan Energian Hyötyvoimalaitoksella. • Lasi, metallit (esimerkiksi kaikki alumiinitölkit), muut palamattomat materiaalit tai ongelmajätteet eivät kuulu sekajätteiden joukkoon. Poltettaessa ne aiheuttavat hankaluuksia Hyötyvoimalaitoksella ja lisäävät kunnossapidon tarvetta. • Paperia, kartonkia ja pahvia ei myöskään kannata polttaa. Paljon fiksumpaa on kierrättää ne ja hyödyntää materiaalina.

Muovipakkaukset, kahvipakkaukset, likaantunut paperi, vaipat, pölynimuripussit, hehkulamput, tupakantumpit

Loppujäte

Kotkan Energian Hyötyvoimalaitos 12

Puusaunan tuhka ja muu puhdas tuhka puutarhan maanparannusaineeksi tai jäähdytettynä ja pakattuna loppujätteeseen.

Sähkö kaukolämpö prosessihöyry


Kauppa

Hyötyjäte

Juomapullot ja tölkit, myös pantittomat, paristot

Jäteasema

Sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, kartonki, maitoja mehutölkit, lasi, säilyketölkit, alumiinifolio, kattilat Maalit, liimat, jäteöljyt, akut, energiansäästölamput, pelti, metalliputket, kylmälaitteet, pesukoneet, leivänpaahtimet, haravointijäte, puujäte Pilaantuneet elintarvikkeet, ruuantähteet, kananmunien kuoret, kalojen perkuujätteet, kahvin porot suodattimineen, kuihtuneet kukat

Biojäte Piirros Milla Ketolainen

Biojäte omaan lämpökompostoriin tai biojätekeräykseen. Jos kumpaakaan ei ole, niin loppujätteeseen.

13


– Lämpökeskus sijaitsee Kotkan Sunilan entisen vedenpuhdistamon viereisellä tontilla. Vuotuinen käyttö tulee olemaan 3000–4000 tuntia, kertoo projektipäällikkö Kai Arnell.

14


Biolämpökeskus on moderni tulevaisuuden laitos Sunilaan kohoava Karhulan uusi biolämpökeskus on viittä vaille valmis. Käyttöön se otetaan tammikuussa 2013. Teksti Seppo Iisalo | Kuva Voitto Saksa

Karhulan uusi 18 MW:n tehoinen lämpökeskus edustaa modernia tekniikkaa. Se on niin sanottu välikauden laitos, joka on käytössä varsinaisen lämmityskauden ajan eli marras– maaliskuussa. – Sen jälkeen se menee kesän ajaksi hiljaiseksi. Projektipäällikkö Kai Arnell on innoissaan siitä, että Kotkan Energian kaukolämpöverkko laajenee uuden biolämpökeskuksen käyttöönoton myötä.

Korkeutta uudella lämpökeskuksella on 30 metriä. Piippu nousee 40 metriin.

15


– Nyt Sunilan kerrostaloyhtiöt ja omakotitalot, jotka aiemmin ovat käyttäneet maakaasua tai öljyä, voivat liittyä kaukolämmön piiriin.

Valvonta kauko-ohjatusti Verkon laajeneminen ei sinänsä edellytä uutta laitosta, mutta se lisää toimintavarmuutta talvikaudella. Samalla biolämpökeskus korvaa fossiilisia polttoaineita energiapuulla. Käynnistystä lukuun ottamatta käyttö ei edellytä jatkuvaa paikallaoloa. Valvonta tapahtuu kauko-ohjatusti Hovinsaaren voimalaitokselta, jossa työskentelee kaksi voimalaitoskäyttäjää vuorokauden ympäri kaikkina vuoden päivinä. – Tarpeen vaatiessa yhtiön varallaoloryhmä hälytetään paikan päälle, Arnell kertoo.

jyä. Niihin turvaudutaan, jos puupolttoainetta ei syystä tai toisesta ole tarjolla tai jos kiinteän polttoaineen syötössä ilmenee häiriö. Lämpökeskuksen läheisyydessä sijaitsee pieni omakotialue, jossa on kymmenkunta pientaloa. Aiheuttaako keskus ympäristölle haittaa? – Ei muutoin kuin siinä mielessä, että se lisää talvikuukausina liikennettä Sunilan tiellä noin yhdellä rekalla tunnissa. Ympäristöasioihin on kaiken kaikkiaan kiinnitetty paljon huomiota, ja esimerkiksi polttoaineen käsittelyjärjestelmä on suljettu pölyhaitan minimoimiseksi, Kai Arnell kertoo. •

Ympäristöhaitat minimoitu Kun laitos käy täydellä teholla talvipakkasilla, 5–6 rekka-autoa tuo sinne päivittäin polttoainetta, erilaisia puujakeita, kuten hakkeita, kuoria ja kierrätyspuuta. Varapolttoaineina käytetään turvetta ja öl-

Sunilan tehtaat ja asuinalue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Karhulan biolämpökeskus Bioheat-laitos Toimittaja MW Biopower Oy Kaukolämpöteho 18 MW Toimii kaukokäytöllä Hovinsaaren voimalaitokselta Vuotuinen käyttö on noin 3000–4000 tuntia Hyödyt: Korvaa fossiilisia polttoaineita ja parantaa Karhulan alueen kaukolämmön jakelua lämmityskaudella Laitosinvestointi on noin 8 miljoonaa euroa

Biolämpökeskuksen ansiosta uusiutuvan energian osuus Kotkan Energian tuotannosta nousee yli 50 prosenttiin.

Polttoaine syötetään pohjasta. Arinan polttoalue on jaettu pyöreisiin rengasmaisiin pyöriviin paloalueisiin. Tuhka poistetaan märkänä pohjan kautta.

Sunilan ainutlaatuinen tehdasyhdyskunta Sunilalla on ainutlaatuinen paikkansa Kotkan ja Suomen teollisuusyhdyskuntien historiassa. Teknisesti, arkkitehtonisesti ja sosiaalisesti korkeatasoinen tuotantolaitos ja yhdyskunta syntyi paljolti A. Ahlström Oy:n toimitusjohtajan Harry Gullichsenin ja arkkitehti Alvar Aallon aivoituksista 1930-luvulla. Asuinalueen rakentaminen edistyi rinnan tehtaan rakentamisen kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin johtajan talo Kantola, insinöörien ja työnjohtajien rivitalot sekä ensimmäiset työläisten asuintalot huoltorakennuksineen vuonna 1937. Toinen vaihe valmistui 1938–39. Uutta tehdasyhdyskunnassa oli se,

Kuva Soile Tirilä, Museovirasto

16

että virkailijoiden ja työväen asunnot sijoitettiin samalle alueelle ja erityyppiset asuintalot sovitettiin yhteen. Vuodesta 1969 lähtien tehdas on myynyt asuinrakennuksia, joista on muodostettu tavallisia asuntoosakeyhtiöitä. Sunilan kaupunginosayhdistys Pro Sunila perustettiin vuonna 2000 nostamaan asuinalueen arvostusta. Sunila oli mukana 2001–2003 valtakunnallisessa lähiöuudistusohjelmassa. Lähteet: Pro Sunila ja Museovirasto


Silmä tarkkana

valvomossa Turo Valkama viihtyy työssään Hovinsaaren valvomossa. Motivaatio työhön syntyy kiinnostuksesta energiatuotantoon. Teksti Reija Kokkola | Kuva Voitto Saksa

Hovinsaaren voimalaitoksen valvomossa vilkkuu ja välkkyy. Neljättä vuotta kesätyöntekijänä laitoksen valvomossa työskentelevä energia-alan opiskelija Turo Valkama katsoo näyttöruutuja silmä tarkkana. Hän tuntee voimalaitoksen energiatuotantosysteemin läpikotaisin, ja selvästikin pitää työstään valvomossa. – Valvomoon ei kuitenkaan saa jäädä makaamaan, nuori mies naurahtaa. Valkama tarkoittaa, että jos näytöllä näkyy jotakin häikkää, on oltava valmiina lähtemään kentälle ja tarttumaan ongelmiin omin käsin. – Jos automaatio toimii, työssä selviää pienillä rutiineilla. Mutta jos prosessitietojärjestelmässä näkyy prosessimuutoksia, lähdemme kentälle selvittämään asiaa. Valvojia on paikalla aina vä-

– Työ voimalaitoksella vaatii rauhallisuutta ja loogista ajattelukykyä, Turo Valkama arvioi.

hintään kaksi ympäri vuorokauden. Jos yöaikaan ilmenee ongelmia, voi tarvittaessa kentälle pyytää avuksi esimiespäivystäjän, Valkama kuvailee. – Työ on erittäin mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Olen kiinnostunut energiatuotannosta monella tasolla. Itselleni on tärkeää, että työni on nyt ja tulevaisuudessa mielekästä ja innostavaa. Tärkeää se on tietenkin myös työnantajalle.

Kesätyöblogisti Alun perin Valkamalla oli Tampereella metsätalousinsinöörin opiskelupaikka, mutta hän päätti aloittaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa energia-alan opinnot todettuaan työmahdollisuudet metsäalalla huonoiksi. Opinnot päättyvät syksyllä, kun lopputyö valmistuu. Sen aiheena on Kotkan Energia Oy:n energiahallintajärjestelmän laajennus. – Kotkan Energia on ollut erinomainen kesätyöpaikka. Olen myös saanut tehdä talvisin sairaus- ja lomatuurauksia. Valkaman suuntautumisvaihtoehto energiatekniikan koulutusohjelmassa on käyttö ja käynnissäpito. Siinä vaaditaan tavallista enemmän työharjoittelua. – Mukavaa työssäni on vapaus tietyissä puitteissa. Kotkan Energiassa olen saanut kehittää omia kiinnostuksen kohteitani. Vuorotyössä työpäivät ovat 12 tunnin mittaisia. – Toisaalta vapaa-aikaa jää paljon, sillä meillä on neljän työpäivän jälkeen kuusi vapaata. Kesällä Valkama kirjoitti blogia kesätyöntekijän näkövinkkelistä Kotkan Energian nettisivuille. – En ole aiemmin seurannut tai kirjoittanut blogeja, joten lähtökohdat olivat melko avoimet. Mutta ihan kivaa se on ollut. •

Ota e-lasku käyttöösi E-lasku on sähköinen lasku, jonka saat paperilaskun sijaan suoraan verkkopankkiisi. Siirtyminen e-laskuun on helppoa! Tee sopimus verkkopankissasi. Lisätietoja omalta pankiltasi.

Junnu Kotkanpoika suosittelee e-laskua!

E-laskun edut • Helppo ja nopea • Turvallinen • Paikasta riippumaton

17


Miksi valitsin

kaukolämmön Teksti Reija Kokkola | Kuvat Voitto Saksa

Erkki Siikasaari, eläkkeellä, kylmäalayritys Freotek Oy:n toinen perustaja, muusikko

Erkki Siikasaari

Olen paljasjalkainen kotkalainen kantakaupungista. Urani muusikkona alkoi Junnu Vainion kanssa keikalla hotelli Meritornissa yli 50 vuotta sitten. Nykyään asun Kotkan Lankilassa omakotitalossa. Talossamme on ollut öljy- ja puulämmitys, mutta viime vuoden marraskuussa päätin liittyä kaukolämpöön. Eläkkeellä en enää viitsi nähdä vaivaa lämmityksessä, joten oli valittava helppo ja vaivaton vaihtoehto. Kaukolämpöputket kulkivat kadulla talomme edestä, ja liittyminen oli uskomattoman kätevää. Kolmisenkymmentä metriä kaivettiin ojaa, ja minä vain katselin päältä. Kerrassaan hienoa toimintaa! Työt aloitettiin keskiviikkona ja perjantaina lämmöt laitettiin päälle. Sittemmin minun ei ole tarvinnut kiinnittää

lämmitykseen mitään huomiota, sillä lämpöä piisaa. Pitkän uran jäähdytys- ja ilmastointialalla tehneenä tunnen säätölaitteistot hyvin, ja lattialämmön heilahtelua hieman rustasimmekin. Hinta oli yksi syy päätökseeni vaihtaa energiamuotoa, sillä öljyn hinta nousi suoran sähkön tasolle. Maalämmöstä luovuin, koska perustamiskustannukset olisivat olleet kaksinkertaiset verrattuna kaukolämpöön. Iloinen yllätys on ollut se, että kaukolämpö on tullut odotettuakin edullisemmaksi. Lisäksi paikallisen toimijan kanssa asiointi on mukavaa, kun nimen lisäksi tunnen kasvotkin. Olen ollut erittäin tyytyväinen ratkaisuuni. Ihan kokonaan en ole kuitenkaan lakannut puita kanniskelemasta, onhan meillä kaksi takkaa.

Pasi Peltomäki, Kotkan Seudun Talokeskus Oy, toimitusjohtaja, isännöitsijä, DI Toimitusjohtajan työ on pääasiassa yrityksen operatiivista johtamista, mutta isännöimällä muutamaa kohdetta pidän yllä rajapintaa käytännön isännöintiin. Pitkän kiinteistöalan urani varrella olen todennut, että kaukolämpö on varteenotettava energiavaihtoehto tiiviisti rakennetuilla alueilla. Esimerkiksi verrattuna öljylämpöön kaukolämpö on pitkällä aikavälillä edullisempi, varmempi ja helppokäyttöisempi vaihtoehto. Kaukolämmön toimintavarmuus on yksi tärkeimmistä seikoista isännöitsijän näkökulmasta katsottuna. Huoltotöiden aiheuttamat katkokset eivät juurikaan aiheuta haittaa asi-

18

akkaille, sillä niitä on harvoin, ne ovat lyhytkestoisia ja yleensä lämmityskauden ulkopuolella. Mielestäni Kotkan Energia Oy myös tiedottaa tehokkaasti mahdollisista katkoksista. Kotkan Energia on profiloitunut kestävän kehityksen yritykseksi, ja pidänkin yhtiön tavasta hakea uusia ekologisia ratkaisuja. Tuulivoiman käyttö ja yhtiön jätepolttolaitos kertovat innovatiivisesta ja ekologisesta ajattelusta. Toivon, että Kotkan Energia jatkaa tällaisella innovatiivisella, uusien ratkaisujen tiellä. Myös hinnoittelun tulisi pysyä valtakunnallisella keskiarvolla, mieluummin alapuolella. Lisäksi minulle kotkalaisena paikallisuusaspekti on tärkeä.

Pasi Peltomäki


Kuva Jukka Koskinen

Kaukolämmön etuja 1 2 3 4 5 6 7 8 Kaukolämpö sopii niin pientaloihin, kerrostaloihin, liikekiinteistöihin kuin teollisuuteenkin. Kaukolämmön piiriin voidaan liittää niin vanhat kuin uudetkin kiinteistöt.

Kaukolämpö on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Kaukolämpö säästää ympäristöä ja energiaa. Kaukolämmöllä lämpiävät kaikki kiinteistön tilat.

Kaukolämmöllä ei lämmin käyttövesi lopu. Kaukolämpö nostaa rakennuksen arvoa.

Kaukolämpö on panostus tulevaisuuteen.

KAUKOLÄMMÖN HINTAVERTAILU €/MWh

100

Energiateollisuuden tekemä vertailu osoittaa, että Kotkan Energian kaukolämmön hinnat ovat kutakuinkin keskitasoa.

80

60

40 20

Omakotitalo Kerrostalo

0

Vaa sa

Kuo

pion

Ene rgia n Sä hkö Oy Fort u Hea m Pow t Oy er a , Joe nd nsuu Rau man Ene r g ia O KSS y Läm pö O y, K ouvo la Laht i En ergi Lapp a Oy een rann an E nerg ia O Etel y ä-Sa von Ene rgia Oy Jyvä skyl än E Hyv nerg inkä ia än L ämp övoi ma Oy Kotk an E nerg ia O y KES KIAR VO Hels ingi n En ergi a F and ortum P Hea o w Pori e t, Es r Ene poo rgia , run kove rkko Van taan Ene rgia Tam pere Oy en K auk oläm pö O y Ima tran Läm pö Turk u En ergi Kera a van Ene rgia , Ke rava Elen ia HämLämpö een Oy, linn a

Lähde: Energiateollisuus ry

19


Aovvoiienntepnäivä lauantaina 3.11.2012 klo 12–16 Hyötyvoimalaitoksella Tule katsomaan miten roskapussistasi tuotetaan energiaa!

Kotkan energia 2012  

Kotkan Energina asiakaslehti

Kotkan energia 2012  

Kotkan Energina asiakaslehti

Advertisement