Page 1

Eliksiiri Loviisan hyvinvointialan julkaisu vol. 2 03/2011

Tanss liiku i, voi hy & vin!

Karkkipäivä kunniaan Lähiruoka goes ravintola

JOOGA VAI

ZUMBA Loviisan vaihtoehtohoidot

Eliksiiri1/11.indd 1

PETOS lautasella

AC 1

Ayuraveda för kropp och själl 2.3.2011 10.40


Eliksiiri

Julkaisija | peak press & productions oy, Laivurinkatu 2, 07920 Loviisa, 019 535 552, www.peakpress.net Päätoimittaja | Päivi Ahvonen Toimitusneuvosto | Päivi Ahvonen, LL Janne Lepola, Seppo Iisalo Toimitus & ulkoasu | peak press Toimituspäällikkö Seppo Iisalo AD | Päivi Ahvonen Taitto | Sanna Nylén Toimittajat | Seppo Iisalo, Reija Kokkola, Ulla Ora Valokuvaajat | Virpi Lehtinen, Eeva Kangas, Arto Wiikari Ruotsinkielinen käännös | Thomas Antas Painopaikka | Art Print, Helsinki. Kannen paperi Galerie Art Silk 200g, MY Brite Silk 80g. |Kannen kuva Arto Wiikari ISSN-L 1798-937X , ISSN 1798-937X

? a a t r e k ä l l ä t Mitä 4

INFOPILLEREITÄ

Pientä ja helposti pureskeltavaa

8

REIKIÄ tulee yhä nuorempana Makeat välipalat hampaiden harmina

13

SALAKAVALA uniapnea Yleisintä uniapnea on 40–65-vuotiailla

14

AYURVEDA - kohti tasapainoa Toisenlainen näkökulma terveydenhoitoon

Pidä näöstä huolta! Sanoo Ann-Caroline Rosqvist s. 26

20

HYVINVOINTIA alakarppauksella Vähähiilihydraattinen ruokavalio on vakiinnuttanut suosionsa

24

PETOS lautasella! Teolliset lisäaineet korvaavat oikean ruoan

Ayurveda s.14

25

HYVÄLLÄ MAULLA Noora Lintukangas kolumnoi

26

SILMÄNILOA Hyvännäköisillä laseilla pikainen kasvojenkohotus

30

Pienistä liikkeistä SUURI APU Venytellen vireeseen

33

ZUMBA vai jooga? Vai sittenkin pilates? Satsaa kehosi hyvinvointiin

2

Eliksiiri1/11.indd 2

2.3.2011 10.40


Loviisan lääkäriase

ma esittäytyy s. 42

MUISTA JUODA VETTÄ! SE ON VANHIN VOITEHISTA. Energiajuomat joutavat pannaan ja limsan voi palauttaa saunaillan juh-

Pääkirjoitus

lajuomaksi. Mehutkin voivat olla silkkaa humpuukia, ellet osta paikallisen lähituottajan puhdasta luomumehua. Lue lisää hyvästä ruoasta sivuilta 24.

Varjoja idyllissä Tämän lehden sivuilla puhutaan paljon hyvinvoinnista. Painopiste on siinä, mistä jo antiikin Kreikassa puhuttiin: terve sielu terveessä ruumiissa, ”mens sana in corpore sano”. Pienen kaupunkimme inhimilliset mittasuhteet tarjoavat lapsille parhaan mahdollisen kasvualustan. Palvelut ovat lähellä, täällä voi elää stressittömämmin kuin suurkaupungin vilinässä. Kaikki hyvin Slow cityssä? Ei ehkä sittenkään. Tiedämme hyvin, että esimerkiksi kouluasioita ei ole aina osattu hoitaa kelvollisella tavalla. Pikku idyllissämmekin kohtaamme väkivaltaa, koulu- ja työpaikkakiusaamista, päihteiden käyttöä, työttömyyttä ja köyhyyttä, avioeroja, sairautta, lasten ja vanhempien pahoinvointia. Iltapäivälehden tekemässä ”Suomen onnettomimmat kunnat” -listauksessa Loviisan sijoitus oli silti kohtalaisen hyvä, 218. Lähikaupungeistamme esimerkiksi Kotkassa, Kouvolassa, Helsingissä ja Porvoossa ihmiset voivat tämän puolileikillisen listauksen mukaan vielä huonommin.

Hoida hampaita! s. 8

Se ei kuitenkaan lohduta, ei varsinkaan silloin, kun omalle kohdalle tai lähipiirille sattuu ikäviä. Silloin tarvitaan yhteiskunnan ja yksityisten palveluja – ja usein myös läheisten apua. Jokainen voi kantaa kortensa panostamalla omaan hyvinvointiinsa ja auttamalla kaveria hädässä.

Kesää kohti Pitkään jatkunut pimeä kausi on päättynyt ja saamme taas kylpeä valossa. Kevät on uudistumisen aikaa: aloitamme innolla uusia harrastuksia, päätämme satsata itseemme, ottaa rauhallisemmin ja nauttia elämän kivoista pikku yksityiskohdista. Keväällä, auringon valon tullessa esiin, tunnemme tarvetta puhdistautua ja lähteä liikkeelle. Toivottavasti tämä lehti auttaa osaltaan karistamaan talven kuonat ja kilot, ja kaivamaan esille itse kunkin elinvoimaisen minän ottamaan avosylin vastaan tuleva kesä.

Liiku ja voi hyvin! s. 33

Päivi Ahvonen Päätoimittaja Eliksiiri

3

Eliksiiri1/11.indd 3

2.3.2011 10.40


info pillereitä

Koonneet Päivi Ahvonen, Seppo Iisalo, Reija Kokkola

ONNETTOMUUS ? Yleinen hätänumero 112 Meripelastus 020 41000

KUPPI VIHREÄÄ TEETÄ TEKEE HYVÄÄ! Vihreän teen terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Meillä se onkin lähinnä terveysjuoman asemassa, vaikka Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan enemmän kuin mitään muuta teelaatua. Vihreän teen sanotaan auttavan sydänsairauksien ehkäisyssä ja laih-

Itämeren ruokakolmio suosii lähiruokaa

duttamisessa sekä ylipainon ehkäisyssä. Kunnostaan huolehtiva käyt-

Diabetesliitto, Sydänliitto ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemusasiantuntijat ovat kehittäneet uuden Itämeren ruokakolmion, joka on suomalainen vastine tutkimuksin terveelliseksi osoitetulle Välimeren ruokavaliolle. Itämeren ruokakolmio suosii kotimaisia kasviksia ja marjoja, ruista, rypsiöljyä ja kalaa.

taan luettuja terveydellisiä vaikutuksia, ja löytänyt niitä vielä lisääkin.

tää sitä kokonaisvaltaiseen terveyden ylläpitoon. Nykytiede on pystynyt vahvistamaan tosiksi monia teelle vanhasKiinnostus teen terveysvaikutuksiin onkin lisääntynyt sitä mukaa kun tiede ja tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet. Lähde www.teekauppa.fi

AUTA LÄHIMMÄISTÄ Punaisen Ristin veripalvelu järjestää Loviisassa parin kuukauden välein verenluovutuspäivän Loviisan palvelutalo Esplanadissa. Hierojana ja Loviisan lääkäriasema Ergossa lähihoitajana työskentelevä Anu Bergström tuli helmikuussa ensimmäistä kertaa luovuttamaan verta. Hän oli monesti aiemminkin ajatellut ojentaa kätensä verta tarvitseville. – Hemoglobiinini on varsin korkea, lähes 160. Siksi on ihan järkevääkin käydä luovuttamassa verta. Mielestäni on tärkeää auttaa avuntarvitsijoita. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin itse tarvitsee verta. Luovutuksessa verta otetaan 450 ml, joten hemoglobiini

laskee 10–15 yksikköä. Siksi joskus verenluovutuksen jälkeen olo voi olla hutera, väsynytkin. – En tuntenut kipua enkä huimausta jälkeenpäin ja henkilökuntakin oli ystävällistä. Aion mennä uudestaankin, Anu Bergström pohtii. Loviissa käy verenluovuttajia yleensä noin 90 päivän aikana. Teija Santala veripalvelusta kertoo, että veripalvelu pyrkii saamaan joka arkipäivä tuhat litraa luovutettua verta. – Siksi säännölliset luovuttajat ovat meille kullanarvoisia. Seuraava verenluovus Loviisassa 27.4.2011.

Laboratorion pikakokeista saa vastaukset odottaessa Loviisan lääkäriaseman oma laboratorio palvelee aina lääkärikeskuksen ollessa auki. Pikakokeista saa vastaukset odottaessa ja lopuista yleisistä tutkimuksista saman päivän aikana. Laboratorio toimii ilman ajanvarausta. Silti erilaisiin rasitus- ja toimintakokeisiin, esimerkiksi sokerirasitukseen, spirometri-

aan ja EKG-tutkimukseen kannattaa varata aika. Peruslaboratoriotutkimuksia tehdään arkipäivisin myös ilman lähetettä, mutta KELA korvaa ainoastaan lääkärin määräämät tutkimukset. Erillisestä korvauksesta voidaan laboratoriokokeet ottaa myös asiakkaan kodissa.

4

Eliksiiri1/11.indd 4

2.3.2011 10.40


Tarvitsetko lää kelpoisukuetsietoteellistä distusta? Loviisan lääkäriase m

alta saat säteilyty ön, suke ltamisen merimie , styösken telyn ja le sekä len ntämisen nonjohd on edell yttämät kelpoisu ustodistu kset.

KOSKA SILMÄLÄÄKÄRIIN? KOS

! y b a b a s ´ t i , y a r r u H Vauvaprojekti sai jatkoa! Pillow Case -kietaisunuttu on artesaani, valokuvataiteilija Virpi Lehtisen vanhoista tyynynpäällisistä suunnittelema pehmeä kietaisupaita. Vuonna 2010 syntyneet loviisalaisvauvat saivat uuden Loviisan kunniaksi kaupungilta lahjaksi tällaisen numeroidun nutun. Vastaanotto oli ihastunutta, ja Loviisan kaupunki on päättänyt jatkaa projektia. – Mahtava juttu. Oli kiva mennä ensimmäiselle kotikäynnille kun oli tuliainen annettavana, etenkin kun nutut ovat niin ihania ja ihmiset ovat todella pitäneet niistä. Kuka nyt ei lahjasta ilahtuisi, ja vielä näin hienosta, kertoo terveydenhoitaja Maria Viklund Koskenkylän terveysaseman neuvolasta. Loviisa Baby 2011

Baby 2011 nimikkonauha muistona omasta syntymävuodestaan. Paidan vuori on yhdestä, päällinen toisesta kankaasta. Kuosien herkullinen yhdistely tekee vauvanutuista oikeita karamelleja. Huolella viimeistellyt nutut ovat uniikkeja pieniä taideteoksia. Vauvat saavat paitansa neuvolan ensimmäisellä kotikäynnillä, myös takautuvasti. Pyydä siis omasi, jos et ole jo saanut sitä. Mikäli sinulla on kaapissasi herkullinen mummon vanha tyynyliina, jonka soisit jatkavan elämäänsä vauvanvaatteena, voit tuoda sen peak pressin studiolle maanantaisin maalis- ja huhtikuun aikana. Jos liikut aukioloaikojemme ulkopuolella, voit jättää kankaan postiluukkuun. Osoitteemme on Laivurinkatu 2, Loviisa.

Viime vuoden vuo nutut olivat juhlavuoden kunniaksi numeroituja. Tänä vuonna paidoissa on Lov Loviisan

Nuo Nuorilla ja alle 50-vuotiailla silmät ovat yleensä terveet, joten heidän ei tarvite joka ylee vuosi käydä silmälääkärin vastaanotolla. • Jos on todettu silmäsairaus tai jos on geenpiperimän kautta tavallista suurempi riski sairastua esimerkiksi silmänpainetautiin, on silmälääkärin tutkimus hyvä tehdä kahden kolmen vuoden välein tai useamminkin. • 50–60 vuoden iässä jokaisen kannattaa käydä vähintään kerran silmälääkärissä mahdollisen silmänpainetaudin poissulkemiseksi. Silmänpainetauti on sikäli salakavala, että se ei oireile. Kuitenkin se voi aiheuttaa peruuttamattomia silmänpohjan muutoksia. • Jos optikon tekemän näöntarkastuksen yhteydessä ilmenee jotakin sellaista, mikä edellyttää lisätutkimuksia, ohjataan asiakas asiakkaan silmälääkärin vastaanotolle.

HETI HOITOON !

• Suhtaudu vakavasti silmiin kohdistuviin vammoihin. Vähäiseltäkin näyttävä silmävamma voi vaurioittaa pysyvästi silmän valoa taittavia osia ja aiheuttaa näön heikkenemisen.

Optikko Jarmo Laine ja silmälääkäri Reijo Ahonen tekevät yhteistyötä. Ahosen vastaanotolle ei tarvitse ajaa Helsinkiin asti, sillä hänellä on vastaanotto myös optikko Jarmo Laineen tiloissa Loviisassa. Samoissa tiloissa ottaa vastaan myös silmätautien erikoislääkäri Jarno Ylitalo.

Galleria, Kuningattarenkatu 11, katutaso

5

Eliksiiri1/11.indd 5

2.3.2011 10.40


TYÖTERVEYSHUOLTO Tällä palstalla Loviisan lääkäriaseman vastaava työterveyshoitaja Hely Snellman vastaa työterveyshuoltoa koskeviin kysymyksiin.

Elämäntapamuutokset estävät diabeteksen puhkeamisen

Kenellä on oikeus työterveyshuoltoon? Oikeus työterveyshuoltoon on jokaisella työssäkäyvällä ihmisellä. Kaikilla yrityksillä on velvollisuus järjestää työterveyshuolto työntekijöilleen. Jos asia on epäselvä, kysy työnantajaltasi, missä ja miten työterveyshuolto on järjestetty. n Mitä yksityisyrittäjän pitäisi tietää työterveyshuollosta?

Liikunnan lisääminen, kohtuullinen laihdutus ja suositusten mukainen ruokavalio estävät diabeteksen puhkeamisen, vaikka henkilöllä on suvussa diabetesta ja lisäksi tunnettuja tyypin 2 diabeteksen riskigeenejä, suomalaistutkimus kertoo. Tutkimukseen osallistui yli 500 henkilöä, joilla oli heikentyneen glukoosinsiedon perusteella suuri riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Keskimääräinen seuranta-aika oli 6–7 vuotta.

Ammatinharjoittajat ja yksinyrittäjät eivät aina tule ajatelleksi, että heilläkin on oikeus työterveyshuoltoon. Se on nähtävä nimenomaan oikeutena. Nykyään ammatinharjoittajat ja yksityisyrittäjät ovat oikeutettuja saamaan Kelan korvausta lakisääteisen työterveyshuollon lisäksi sairaanhoidon kustannuksita. He ovat myös oikeutettuja sairauspäivärahaan tai osasairauspäivärahaan. Neuvomme yrittäjiä mielellämme kaikissa työterveyshuoltoon liittyvissä asioissa, se on osa työtämme.

n

Voiko työpaikkakiusaamisesta puhua työterveyshuollossa? Kyllä voi – ja pitääkin. Työilmapiiriin liittyvissä asioissa voi huoletta kääntyä työterveyshoitajien puoleen. He auttavat viemään asiaa eteenpäin. Kokemustemme mukaan asioista pystytään yleensä keskustelemaan työntekijän ja työnantajan kanssa yhdessä. On ensisijaisen tärkeää, että mahdollisiin ongelmiin tartutaan heti – näin ongelma ei pääse paisumaan ylit-

Työterveyshuollon korvauskäytäntö kannustavammaksi Sairausvakuutuslaki muuttuu. Uuden lain tavoitteena on edistää työkykyä ja vahvistaa työkyvyttömyyttä ehkäisevää toimintaa. Työpaikka ja työterveyshuolto sopivat yhteisistä käytännöistä, joilla työkyvyn hallintaa, seurantaa ja varhaista tukea toteutetaan osapuolten yhteistyönä. Saadakseen 60 prosentin

LOVIISAN LÄÄKÄRIASEMA ERGO Kuningattarenkatu 11, Kauppakeskus Galleria, 2.krs VAIHDE/ AJANVARAUS 019 517 2000

Lisätietoa www.kela.fi

Hävitä lääkkeet oikein Vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet ovat ongelmajätettä. Älä koskaan heitä lääkejätteitä sekajäteastiaan, josta ne voivat joutua esimerkiksi lasten ulottuville. Älä huuhdo lääkejätteitä viemäriin, sillä ympäristöön joutuessaan lääkeaineet voivat vaikuttaa maaperän ja vesien mikrobilajistoon tai eläin- ja kasvikuntaan. Poista reseptilääkkeistä ohjeliput tietosuojan takia. Pakkaa lääkepakkaukset muovipussiin ja varmista, että nestemäiset lääkkeet eivät vuoda. Palauta lääkejäte apteekkiin.

sepääsemättömäksi. n

Hely Snellman muistuttaa, että työterveyshuolto on jokaisen työntekijän oikeus. Hän iloitsee myös siitä, että yhä useampi yksityisyrittäjä osaa kääntyä työterveyshuollon puoleen.

korvaustason yrityksen on laadittava kirjalliset toimintakäytännöt yhdessä työterveyshuollon kanssa ja toimittava niiden mukaan. Ergon työterveyshuollon asiakkaita neuvoo johtava työterveyshoitaja Hely Snellman.

Uusi kauneushoitola Loviisaan Hyvillä kauneudenhoitoalan ammattilaisilla varauskirjat täyttyvät viikoiksi eteenpäin ja lyhyemmällä varoitusajalla on vaikea saada muuta kuin peruutusaikaa. Helpotusta tilanteeseen tuo Lapinjärveltä Loviisaan muuttava HyvänOlonKaukoranta. Hoitola muuttaa samoihin tiloihin uuden yksityisen hammashoitola Fixoran kanssa. HyvänOlonKaukoranta, puh. 040 576 15 33, Kuningattarenkatu 13 b 3

6

Eliksiiri1/11.indd 6

2.3.2011 10.40


” ” ”

infopillereitä

En usko kuvitelmaan, että erilaisilla voimailutempuilla ja superterveellä elämäntavalla saavutettaisiin aina myös paras mahdollinen työura. – Monen työvireys saattaa kohota jostakin kulttuuriharrastuksesta paljon paremmin kuin maratonjuoksusta.

Yli puolet pääkaupunkiseudulla asuvista 15 vuotta täyttäneistä harrastaa taidetta, kertoo Tilastokeskus. Helsingin Sanomat

Arkkiatri Risto Pelkonen Ylen uutisissa.

STENIN DIEETTI!

Haastamme kaikki loviisalaiset keski-ikäiset ”kiristämään vyötä” ihan konkreettisesti – mittanauhalla mitattuna viisi senttiä per kuntalainen. Jos tässä onnistumme, säästämme terveyskuluissa monta miljoonaa vuodessa. Loviisan perusturvajohtaja Sten Frondén Morjens 2/2010:ssa

Ginger! Inkivääriveden sanotaan edistävän mm. aineenvaihduntaa. Sitä on perinteisesti käytetty mm. vatsavaivojen ja reuman sekä nivel- ja lihastulehdusten hoitoon. Helppovalmisteinen inkiväärivesi on kelpo terveysvaikutteinen janojuoma, kunhan sen makuun ensin tottuu. Laita kattilaan litra tai kaksi vettä ja sekaan kuorittuja inkiväärin palasia. Pilko aluksi pieni inkiväärinpala (esim. 10 viipaleeseen) ettei juomasta tule liian tujua. Kiehauta hetki, ota liedeltä ja siivilöi halutessasi inkiväärinpalat pois. Nauti joko kylmänä tai lämmitettynä.

Tyky • Loviisan tanssiopistolta voi tilata yksilöllistä TYKY-ohjelmaa henkilökunnan virkistykseksi.Vaikka 2-3 tunnin tutustuminen eri Body & Mind -lajeihin. Ota yhteyttä ja keksitään jotain kivaa paivi.ahvonen@loviisantanssiopisto.fi

D-vitamiinia ympärivuotisesti D-vitamiinivalmisteita suositellaan nyt käytettäväksi aiempaa suurempina pitoisuuksina ja ympärivuotisesti. Suositusten mukaan D-vitamiinilisä on tarpeellinen riippumatta muusta ravinnosta. Enää ei ole siis väliä sillä, saako lapsi äidinmaitoa vai korviketta tai muuta D-vitaminoitua maitoa. Liika on kuitenkin liikaa. Lapsilla D-vitamiinin päivittäisen käytön raja on 25 mikrogrammaa vuorokaudessa ja aikuisilla 50 mikrogrammaa. Yliannostuksen oireita ovat pahoinvointi, päänsärky ja oksentelu.

Sokerin syönti vaikuttaa pituuskasvuunkin Liiallisella sokerin syönnillä on vaikutusta jopa pituuskasvuun, selviää tervey-denhuollon maisterin Soile Ruottisen tuoreesta väitöstutkimuksesta. Erityisen huolestuttavana tutkija piti sitä, että runsaasti sokeria saaneiden lasten sokerin

käyttö ylitti suositukset jo toisesta ikävuodesta lähtien.

Reseptikeskuksen tietojen perusteella mikä tahansa sähköisen reseptin käyttöön ottanut apteekki voi toimittaa lääkkeet.

Äidinmaidon myrkyt vähentyneet

Muista olla kiva potilaille!

Äidinmaidon ympäristömyrkkyjen kuten dioksiinin ja PCB:n pitoisuudet ovat vähentyneet lähes 85 prosenttia viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomessa. Muutos johtuu teollisuuspäästöjen vähentymisestä ja äitien terveellisemmästä ruokavaliosta. Esimerkiksi Tanskassa ja Etelä-Euroopan maissa äidinmaidosta on löytynyt enemmän ympäristömyrkkyjä kuin Suomessa.

Hoitohenkilökunta unohtaa usein kivunhoidon, potilaille juttelemisen ja iloisen ja toiveikkaan asenteen, ilmenee Britannian kansallisen terveydenhuollon NHS:n tutkimuksesta. Kannattaisi muuttaa asennetta, sillä tutkimusten mukaan potilaat, jotka kokevat tulevansa kuulluiksi ja tuntevat olonsa mukavaksi, eivät esimerkiksi kärsi niin usein komplikaatioista tai tilan heikkenemisestä. He myös voivat paremmin ja kotiutuvat sairaalasta nopeammin.

E-resepti tulee

Sähköinen resepti otetaan tämän ja ensi vuoden aikana käyttöön suuressa osassa Suomea. e-Resepti on lääkemääräys, Eurooppalainen sairaanhoitojonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa säh- kortti ilmaiseksi köisesti. Se tallennetaan keskitettyyn Tiesitkö, että Suomessa sairausvakuutetut tietokantaan, reseptikeskukseen, jota ovat oikeutettuja lääketieteellisesti välttäylläpitää Kela. mättömään sairaanhoitoon oleskellessaan

tilapäisesti EU- tai Eta-valtioissa tai Sveitsissä. Sairaanhoidon todellisista kustannuksista vastaa Suomen valtio. Asiakas itse maksaa hoidosta vain asiakasmaksun. Sairaanhoitopalvelujen saamista helpottaa eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voi tilata itselleen Kelan nettisivuilta www.kela.fi/asiointi. Lapsille kortin voi hankkia puhelimitse Kelan palvelunumerosta 020 692 203 arkisin klo 8–18. Kortti on ilmainen.

Terveysalan työolot ovat usein kehnot Monet terveys- ja sosiaalipalveluissa työskentelevät kokevat työolonsa huonoiksi, ilmenee Aluehallintoviraston valtakunnallisesta tilastoraportista. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat työn huono sujuvuus, kiire ja lämpöolosuhteet. Parhaiksi työolonsa kokevat informaatio- ja viestintätoimialan sekä pankkien ja vakuutuslaitosten työntekijät.

7

Eliksiiri1/11.indd 7

2.3.2011 10.40


Terveys

Svensk tekst på sid 11.

Makean vyöryminen arkeen on heikentänyt nuorten sekä aikuisten hampaiden kuntoa. Loviisan kaupungin hammashuollon arjessa tämä näkyy dramaattisesti.

REIKIÄ TULEE Teksti Ulla Ora, kuvat Päivi Ahvonen ja Arto Wiikari

yhä nuorempana! Hammaslääkäri Riitta Holopaisen mukaan keskeisenä syynä lisääntyneeseen reikiintymiseen ovat makeat välipalat, jotka ovat koululaisten saatavilla päivittäin. – Lasten, nuorten sekä aikuisten hampaiden kunnon heikentymisen näkee viikoittain hammaslääkärin vastaanotolla. Reikiä tulee yhä nuorempana. Viiden viime vuoden aikana olen poistanut pysyviä hampaita yläasteikäisiltä. – Sellaista en ole joutunut tekemään 20 vuoden aikana aiemmin, hän sanoo.

Karkkipäivä takaisin Suuhygienisti Minna Valén valistaa loviisalaisia koululaisia, jotta nämä huolehtisivat hampaidensa kunnosta. Kaikissa kouluissa suuhygienistit eivät kuitenkaan ehdi resurssipulan vuoksi käydä. Valénin mukaan ennaltaehkäisevää työtä tulisi lisätä hammashuollossa, koska se on lopulta myös halvempaa kuin huonoon kuntoon päässeiden hampaiden hoito. – Houkutukset makean syömiseen ovat Suomessa suuremmat kuin monissa muissa Euroopan maissa. Missään ei näe niin valtavia karkkihyllyjä kuin täällä. Ennen hampaat pysyivät hyvässä kunnossa, kun ei juotu limsoja ja energiajuomia ja naposteltu herkkuja jatkuvasti. Nuorilla oli myös vähemmän rahaa käytettävissä kuin nykyisin. Hammaslääkäri Riitta Holopainen ja Suuhygienisti Minna Valén patistavat lapsia huolehtimaan hampaidensa kunnosta.

8

Eliksiiri1/11.indd 8

2.3.2011 10.40


Valén kannattaakin paluuta karkkipäivään, eli makeisten syömisen säännöstelyä yhteen päivään viikossa. – Ja karkit on hyvä syödä yhdellä kertaa heti aterian jälkeen.

lulaisista syö yhteisen ilta-aterian muiden perheenjäsenten kanssa. Siitä seuraa se, että illalla haetaan naposteltavaa jääkaapista, hammaslääkäri Riitta Holopainen kertoo.

Vettä ja ksylitolipurkkaa Perusasiat unohtuneet Myös hampaiden perushoidossa kotona on puutteita, jopa harjausta vältetään. Hampaat tulisi harjata aamuin ja illoin jo lapsena. – Aamulla hampaat voi harjata heti ylösnousun jälkeen, ja mennä sen jälkeen aamupalalle. Harjaamiseen tulisi käyttää mahdollisimman pehmeää mekaanista tai sähköhammasharjaa. Myös hammasvälien pudistaminen hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla tulisi tehdä kerran vuorokaudessa. Olennaista hampaiden puhdistamisen ohella on säännöllinen ruokailu ja välipalojen välttäminen. Suositeltava ateriamäärä on 5–6 ateriaa päivässä. – Koulukyselyiden mukaan vain alle puolet kou-

Janojuomaksi asiantuntijat suosittelevat vettä tai kivennäisvettä. Kaikki makeutetut juomat, jopa makeutetut kivennäisvedet, ovat haitallisia hampaille niissä käytettyjen happojen vuoksi. Valén ja Holopainen suosittelevat ksylitoli-purukumien ja pastillien käyttöä ruokailun jälkeen, koska ne katkaisevat happohyökkäyksen. Kun kaupasta ostaa ksylitoli-tuotteita, kannattaa katsoa pakkauksesta, kuinka paljon niissä on xylitolia. Jos määrä on yli 66 prosenttia, se riittää. Joissakin tuotteissa määrä on jopa sata prosenttia.

Vauvaiän tartunta vanhempien syljestä Hampaiden huono kunto ei johdu huonosta hammasluusta, kuten usein kuulee puhuttavan. Syynä on reikiä aiheuttavien bakteerien suuri määrä. Bakteerien kertyminen suuhun alkaa jo vauvaiässä. Mitä myöhemmin bakteeritartunta saadaan, sitä vähemmän on bakteereja vanhempana. – Vanhempien on tärkeä välttää sylkikontaktia vauvaan, koska syljen mukana bakteerit leviävät. Usein vanhempi vauvaa syöttäessään maistaa ruokaa samalta lusikalta. Se kuitenkin lisää vauvan suun bakteerimäärää. On myös tärkeää, että odottavat äidit huolehtivat hampaidensa kunnosta ennen synnytystä, hammaslääkäri Riitta Holopainen sanoo. n

TERMIT TUTUIKSI Karies: Hampaan reikiintymiseen tarvitaan kolme asiaa: hammas, tietynlainen bakteerikanta, vääränlainen ruokavalio. Ientulehdus on merkki huonosta tai riittämättömästä suuhygieniasta. Ientulehduksen aiheuttaa bakteeriplakin kerääntyminen ienrajaan. Puhtaalle hammaspinnalle ei synny ientulehdusta. Terve ien on vaaleanpunainen, kiinteä eikä vuoda verta. Hammaskiveä muodostuu, kun hampaiden pinnoilla olevaan bakteeriplakkiin sekoittuu syljestä mineraaleja. Hammaskivi aiheuttaa ientulehduksen, joka ilmenee ikenien verenvuotona hampaita harjatessa. Hammaskiven säännöllinen poisto hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla on tärkeä osa suun terveyden, erityisesti kiinnityskudosten hoitoa. Parodontiitti: Jos ientulehdus etenee ilman hoitoa, seurauksena voi olla parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus. Parodontiitissa bakteeriplakki tunkeutuu vähitellen ikenen alle ja hammasta kiinnittävä leukaluu alkaa sulautua pois. Etenevä bakteeriplakki tuhoaa hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä, mikä aiheuttaa vähitellen hampaan irtoamisen kuopastaan. Eroosiolla tarkoitetaan hampaiden kiilteen kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta. Eroosion merkkejä ovat kiilteen liukeneminen, hammaspintojen himmentyminen, purupintojen kuluminen, hammasluun ja jopa hammasytimen paljastuminen, hampaan kärkien rispaantuminen ja hampaiden vihlominen.

Vesi on janojuomien ykkönen. Hampaiden eroosio on lisääntynyt selvästi viime vuosien aikana. Keskeinen syy on happamien virvoitusjuomien ja happamien energia- ja urheilujuomien lisääntynyt käyttö.

9

Eliksiiri1/11.indd 9

2.3.2011 10.40


Sijoita itseesi! Treenaamme omassa salissa Loviisan vanhalla Meijerillä. Lukujärjestyksen, tarjoukset ja paljon muuta infoa löydät nettisivuiltamme www.loviisantanssiopisto.fi Järjestämme myös TYKY-kursseja! AIKUISILLE Baletti Nykytanssi Lyrical Jazz Yoga Pilates Yogilates Body & Mind LAPSILLE & NUORILLE Satubaletti Lastentanssi Nykytanssi Lyrical Jazz Sirkustaide

FÖR VUXNA Balett Nutidsdans Lyrical Jazz Yoga Pilates Yogilates Body & Mind

FÖR BARN & UNGDOMAR Sagobalett Barndans Nutidsdans Lyrical Jazz Cirkuskonst

Hammaslääkäripelko on yleistä Joidenkin kyselyiden mukaan jopa puolet suomalaisista pelkää käyntiä hammaslääkärillä. Hammaslääkäripelko saattaa estää potilaita tulemasta vastaanotolle ennen kuin on ihan pakko. Suositusten mukaan hampaiden tarkastuksessa pitäisi käydä 1-2 vuoden välein. Kipu ajaa pelkäävänkin potilaan nopeasti hoitoon. Jos kivun lisäksi on turvotusta, on hoitoon hakeutuminen kiireellistä. Pelko ei välttämättä synny toimenpiteistä, vaan

siitä, miten ihminen otetaan vastaan hammaslääkärikäynnillä. Työntekijän ammattitaitoon kuuluu rauhoittaa potilasta puhumalla. Loviisan hammashuollossa pelkoa lievennetään ääritilanteissa myös rauhoittavan hoidon avulla. Lapsilla lääkkeenä käytetään Midatsolamia.Vastaava rauhoittava lääke aikuisilla on Diapam. Puudutus on nykyisin yleistä paikkausten yhteydessä. Hammas puudutetaan, jos asiakas niin toivoo.

Mitä suuhygienisti tekee? Hammaslääkäri, suuhygienisti, hammashoitaja Hammashuollossa työskentelevien työnjako on muuttunut vuosien varrella. Moni ennen hammaslääkärille kuulunut tehtävä kuuluu nyt suuhygienistin toimenkuvaan.Yksin työskentelevä suuhygienisti tekee hampaiden tarkastuksia, poistaa hammaskiveä ja voi asettaa väliaikaisen paikan. Suuhygienisti voi myös puuduttaa. – Hammaskiven poisto on erityisen tärkeää, koska kivi pitää yllä ientulehdusta. Merkki ientulehduksesta on, että hampaita harjatessa tulee verta.

Sen vuoksi hampaiden harjaamista ei kuitenkaan tule vähentää, vaan päinvastoin. Hammaslääkärin tehtäviin kuuluvat edelleen hampaiden paikkaukset, poistot, juurihoidot, oikomiset ja proteesien laitot. Hammaslääkäri poistaa tarvittaessa myös hammaskiveä. Hammashoitajat avustavat lääkäriä toimenpiteessä, mutta hoitavat myös valistustehtäviä yhdessä suuhygienistin kanssa sekä tarkastavat pienimpien lasten hampaita.

Tandläkare, munhygienist, tandvårdare Arbetsfördelningen inom tandvården har förändrats under årens lopp. Många uppgifter som tidigare hörde till tandläkare sköts numera av en munhygienist. En munhygienist som arbetar ensam utför kontroll av tänder, tar bort tandsten och kan sätta en tillfällig plomb. En munhygienist kan också bedöva. – Det är särskilt viktigt att ta bort tandsten, eftersom tandsten upprätthåller infektioner i tandköttet. Blödning i samband med tandborstning

är ett tecken på infekterat tandkött. Då skall man inte minska på borstningen av tänderna, tvärtom. Tandläkarens uppgifter omfattar fortfarande lagande av tänder, borttagning av tänder, rotbehandling, uträtning och montering av proteser. En tandläkare tar vid behov också bort tandsten. Tandvårdare bistår tandläkare vid åtgärder, men handhar också upplysning tillsammans med munhygienister och utför granskning av tänderna hos de minsta barnen.

Ilmaiset influenssarokotukset Maksuttoman influenssarokotuksen voivat saada kaikki 65 vuotta täyttäneet loviisalaiset, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat sekä 6 kuukautta täyttäneet, alle 3-vuotiaat lapset. Rokotusta varten tulee tilata aika terveydenhoitajalle. Tämän vuoden kausi-influenssarokote suojaa myös sikainfluenssalta. Rokotus kannattaa ottaa, sillä influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti. Viime vuonna otettu rokote ei välttämättä enää tänä vuonna suojaa. Lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos www.thl.fi

www.loviisantanssiopisto.fi 10

Eliksiiri1/11.indd 10

2.3.2011 10.40


TERMINOLOGI

Mera sötsaker i vardagen har försämrat tänderna bland såväl unga som vuxna. Detta märks på ett dramatiskt sätt vid tandvården i Lovisa stad.

Hål i tänderna vid allt yngre ålder Enligt tandläkare Riitta Holopainen står orsaken till ökande karies att finna i de söta mellanmål, som dagligen finns tillgängliga för skolungdomarna. – Tändernas allt sämre skick hos barn, unga och vuxna kan varje vecka ses vid tandläkarmottagningen. Hål i tänderna förekommer hos allt yngre barn. Under de senaste fem åren har jag tagit bort permanenta tänder av barn i högstadieålder. – Sådant har jag inte varit tvungen till under de tidigare 20 åren, säger hon.

borde också rengöras en gång per dygn med tandtråd, tandpetare eller särskild borste. Vid sidan av rengöring av tänderna är det skäl att tillämpa regelbundna måltider och undvika mellanmål. Cirka 5-6 måltider per dag rekommenderas. – Enligt skolenkäterna äter färre än var annan elev ett gemensamt kvällsmål med de andra familjemedlemmarna. Det leder till att eleverna går och plockar i kylskåpet under kvällen, berättar tandläkare Riitta Holopainen.

Godisdag till heders igen

Vatten och xylitoltuggummi

Munhygienist Minna Valén upplyser skolelever i Lovisa om betydelsen av att dessa tar hand om sina tänder. På grund av resursbrist kan munhygienisterna dock inte besöka alla skolor. Enligt Valén borde det förebyggande arbetet utökas inom tandvården, eftersom det är billigare än att vårda tänder som är i dåligt skick. – Frestelsen att äta sötsaker är i Finland större än i många andra europeiska länder. Ingen annanstans ser man så digra godishyllor som hos oss. Förr hölls tänderna i gott skick, då man inte drack lemonad och energidrycker och inte åt godsaker hela tiden. Ungdomarna hade också mindre pengar än numera. Valén understöder en återgång till godisdag, det vill säga att man äter sötsaker under endast en dag i veckan. – Och godsakerna bör ätas på en gång genast efter en måltid.

Specialisterna rekommenderar vatten eller mineralvatten för att släcka törsten. Alla sötade drycker, även sötade mineralvatten är skadliga för tänderna på grund av de syror som används. Valén och Holopainen rekommenderar användning av xylitoltuggummi eller -pastiller efter måltiderna eftersom de neutraliserar syrorna. Det lönar sig att kontrollera xylitolhalten då man köper xylitolprodukter, en halt på minst 66 % är tillräcklig. Vissa produkter har till och med 100 % xylitolhalt.

Grunderna har glömts bort Det finns brister också i den grundläggande skötseln av tänderna, man undviker till och med tandborstning. Tänderna borde borstas både morgon och kväll redan som barn. – På morgonen kan tänderna borstas genast då man stiger upp och därefter äta frukost. En så mjuk mekanisk eller elektrisk tandborste som möjligt borde användas. Tandmellanrummen

Karies: Hål i tänderna uppstår av tre faktorer: tand, en viss bakterieflora, fel kost. Inflammerat tandkött är ett tecken på dålig eller bristfällig munhygien. Inflammationen uppstår till följd av att plack samlas vid tandköttskanten. En infektion uppstår inte på rena tänder. Friskt tandkött är rosa, fast och blöder inte. Tandsten uppstår, då mineraler från saliven blandas med plack som finns på tänderna. Tandsten förorsakar inflammerat tandkött, vilket ger sig till känna som blödning då tänderna borstas. Regelbunden borttagning av tandsten hos tandläkare eller munhygienist är ett viktigt element i vården av munnens hälsa. Parodontit: Om en tandköttsinfektion inte vårdas, kan följden vara parodontit dvs. en sjukdom i tandens stödjevävnader. Parodontit innebär att plack så småningom kommer in under tandköttet och att käkbenet som håller fast tänderna börjar förstöras. Placken förstör bindväv som fäster tänderna vid benvävnaden, vilket leder till att tänderna lossnar från sitt fäste. Erosion innebär att syror kemiskt bryter ned tandemaljen. Erosion kännetecknas av att emaljen bryts ned, tänderna blir matta, tuggytorna slits, tandbenet och till och med tandmärgen blottas, tandspetsarna rispas och av att det ilar i tänderna.

Spädbarn smittas av föräldrarnas saliv Dåliga tänder beror inte på dåligt tandben, trots att det ofta sägs att det är så. Orsaken finns i ett stort antal bakterier som förorsakar hål. Bakterierna kommer till munhålan redan i spädbarnsåldern. Ju senare bakterieinfektion, desto mindre bakterier finns det senare. – Föräldrarna bör undvika salivkontakt med spädbarn, eftersom bakterierna överförs med saliven. Föräldrar smakar ofta på maten med samma sked som används för att mata spädbarn. Det ökar på antalet bakterier i spädbarnets mun. Det är också viktigt att gravida kvinnor sköter om sina tänder före förlossningen, säger tandläkare Riitta Holopainen.

11

Eliksiiri1/11.indd 11

2.3.2011 10.40


Terveys

Salakavala uniapnea Loviisan lääkäriasema Ergo on hankkinut käyttöönsä uusia laitteita, joilla voi tutkia sydän- ja verenkiertoelimistön tilaa. Käytössä ovat sydämen sähkökäyrän vuorokausimittari (Holter), verenpaineen vuorokausirekisteröintilaite ja uniapnean tutkimiseen tarkoitettu yöpolygrafialaite. – Holteria käytetään sydämen rytmihäiriöiden tutkimiseen ja verenpaineen vrk-laitetta verenpainelääkityksen tarveharkintaan tai jo olemassa olevan verenpainelääkityksen tarkistukseen tilanteissa, joissa lääkärin vastaanotolla verenpaine on aina korkea. Todellisuus saattaa olla kotioloissa sellainen, ettei oikeasti tarvitsekaan lääkettä tai lääkitys on jo kohdallaan, toteaa Loviisan lääkäriasema Ergon johtava lääkäri Janne Lepola. Helppokäyttöisellä uniapnealaitteella saa luotettavan tiedon mahdollisesta uniapneasta, jos on yöllisiä hengityskatkoksia, kuorsaa paljon ja on päivisin väsynyt.

Uniapnea yleisintä 40–65-vuotiailla Tutkimusten mukaan vähintään 4 prosenttia aikuisista miehistä ja 2 prosenttia naisista sairastaa oireista uniapneaa.

– Osittaisen unenaikaisen ylähengitystieahtauman ilmaantuvuudesta ja esiintyvyydestä ei ole väestötason epidemiologisia tutkimuksia, mutta tämä häiriö lienee vähintään yhtä yleinen kuin varsinainen uniapnea, Lepola arvioi. Yleisintä uniapnea on 40–65-vuotiailla. Vaihdevuosien jälkeen uniapneaa esiintyy naisilla useammin kuin tätä ennen. Kohonnutta verenpainetta sairastavista yli 25 prosentilla esiintyy uniapneaa. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta erityisesti sydän- ja verisuonisairauksiin 3–6-kertaisesti. Ennenaikaisen kuoleman riski näyttää suurentuneen erityisesti alle 50-vuotiailla miehillä. Hoidetuilla uniapneapotilailla ennenaikaisen kuoleman riski ei ole suurentunut. Lepolan mukaan uniapnea on syytä diagnosoida. – Tutkimukset lausuu aina kunkin alan erikoislääkäri, ja tutkimusten tarve mietitään lääkärin vastaanotolla oirekuvan mukaan, hän kertoo. n

233,623,086

̉<MMPa^qVWTWVLQQTQ Hammaslaborantti, lähihoitaja, farmanomi, lastenhoitaja, suuhygienisti, sairaankuljettaja, kipsimestari, nuoriso-ohjaaja, jalkahoitaja, hieroja, vanhustenhoitaja, liikunnanohjaaja, dieettikokki, kosmetologi, välinehuoltaja, koirahieroja, lastenohjaaja, päihdetyöntekijä, pieneläinhoitaja, lääketeknikko... Muun muassa näitä aloja voit opiskella oppisopimuksella. TARJOLLA ROPPAKAUPALLA HYVÄN OLON DIILEJÄ. POIMI OMASI! ITÄ-UUDENMAAN OPPISOPIMUSKESKUS POMO-talo Aleksanterinkatu 20, 3. kerros 06100 Porvoo 0400 360 731 Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe 9–15 e-mail: oppisopimus@opso.fi www.opso.fi

www.opso.fi

12

Eliksiiri1/11.indd 12

2.3.2011 10.40


ILMOITUS

Puhdistu ja piristy Maalis- ja huhtikuu ovat suotuisia kuukausia elimistön puhdistumiselle. Kevät on myös otollista aikaa kiinnittää huomiota painoon.. Jos liikapainoa on päässyt kertymään, tuo jo pienikin painonpudotus us terveysvaikutteita.

DETOX! X! Väsymys, eloton iho, hidas ruoansulatus jne. e ovat merkkejä siitä, että keho on ylikuormitettu kuona-aineilla. MethodDraine Detox aktivoi kehoa puhdistavaa eritystoimintaa. Sen tehokkuus perustuu huolellisesti valittujen kasvien yhteisvaikutukseen ja sitä saa useassa maussa – ja mikä parasta, LUOMUNA!

n

Jotain makeaa? Ei kiitos! Silkkiäispuun lehtiuutevalmiste Mulberry vähentää sokerin imeytymistä ja tasaa verensokeria. Se hillitsee makeanhimoa ja ehkäisee ruokailun jälkeistä väsymystä. Mulberry tuo laihduttajalle apua, ja se sopii hyvin myös diabeetikoille sekä makeanhimosta kärsiville!

Painoa pois – nopeasti, please! Painonhallinta on yksi asia, ja painon pudotus toinen. Mitä enemmän laihdutettavaa on, sitä palkitsevampaa on, jos alussa paino putoaa nopeasti. Uusi ACKD Easy Diet pudottaa naisilla keskimäärin 4-6 kg kahdessa viikossa. Korkea proteiinipitoisuus ja lisätyt ketogeeniset aminohapot pitävät kehon aineenvaihduntaa yllä. Lisätietoa www.ackd.fi

n

n

Painohallinan tuki pH-balance Pascoe -jauhe palauttaa happoemästasapainosi ja puhdistaa kehon happamista kuona-aineista. Samalla se tukee painonhallintaa ja on tehokas apu närästykseen.

n MADARAN anti-selluliittivoide hyökkää selluliitin kimppuun lisäten rasvasolujen hajoamista. Voide eliminoi kuona-aineita ja stimuloi lymfaaineenvaihduntaa, Se vähentää appelsiini-ihoa ja palauttaa ihon pehmeyden.

n

Vatsanseutu hoikaksi Niille, jotka haluavat hävittää vähitellen terveydelle haitallista vatsarasvaa suositellaan 30DAYS -kuuria. Se poistaa kuona-aineita, vähentää kaloreiden imeytymistä, aktivoi ja tukee luontaisia immuunipuolustusjärjestelmiä, vähentää ruokahaluhormonin eritystä ja nostaa energiatasoa. Rasvaprosentin pieneneminen on todennettu kliinisissä tutkimuksissa. Tuote sisältää mm. artisokkaa, lakritsijuurta, voikukka, maarianohdaketta, ruusujuurta ja palsamiköynnöstä’. Vaatekoko tai kaksi pitäisi pienentyä 30 päivän kuurin aikana – se edellyttää tosin kurinalaisuutta!

n

TÄLLÄ KUPONGILLA SAAT 15 PROSENTIN ALENNUKSEN LUONTAISTUOTEPUOTI HERBATIKISTA 26.3.2011 ASTI. HENKILÖKUNTAMME NEUVOO SINUA MIELELLÄÄN KAIKISSA LUONTAISTUOTTEITA KOSKEVISSA ASIOISSA. MUISTA MYÖS MAINITA MAHDOLLINEN LÄÄKITYKSESI HAITALLISTEN YHTEISVAIKUTUSTEN POISSULKEMISEKSI!

-15% (1 kuponki per asiakas)

13

Eliksiiri1/11.indd 13

2.3.2011 10.40


Keho & mieli

TÄSSÄ SARJASSA ESITTELEMME TOISENLAISIA NÄKÖKULMIA TERVEYDENHOITOON | AYURVEDA

Svensk tekst på sid 19

Ayurveda - kohti tasapainoa

14

Eliksiiri1/11.indd 14

2.3.2011 10.40


Itämaisten IItä maisten ai en te terveysoppien rveysoppien mukaa m mukaan ihminen ihmineen on fyysinen fyy in ja psyykkinen

Teksti Ulla Ora, kuvitus Sanna Nylén

kokonaisuus. ko on uu Mielen ja j kehon on tasapaino tasapain sapa noo löytyy l y itsensä it i ens nsä tuntemisesta. tu Itämaiset vaihtoehtoiset hoitomenetelmät ovat rantautuneet kuvaavaan dynaamiseen voimaan eli doshaan. Kolme ihmisvähitellen länsimaihin. Monille vielä tuntematon tulokas on tä määrittävää doshaa ovat: vata, pitta ja kapha. Käytännössä ayurveda, jonka juuret ulottuvat 5000 vuoden takaiseen In- ne liittyvät kaikkeen arkiseen tekemiseemme. Jokaisella ihtiaan. misellä jokin noista kolmesta doshasta on hallitseva, mutta Ayurveda tulee kahdesta sanasta. Ayus tarkoittaa elämää useimmiten ihmisiltä löytyy kaikkia kolmea doshaa tilanja veda tietoa tai tiedettä. Ayurvedassa on yhtäläisyyksiä kii- teesta riippuen. nalaiseen lääketieteeseen. Molemmissa ihminen ajatellaan henkisenä ja fyysisenä kokonaisuutena. Hyvinvointi syntyy, Vata-ihminen kun mieli sekä keho voivat hyvin. Ayurvedaa voi ajatella laajemmin myös elämäntapana, jossa kiinnitetään huomio Vata muodostuu ilman ja avaruuden elementeistä, joista ilruokailuun, nukkumiseen, liikuntaan, työhön sekä ihmis- ma on dominoiva, liikettä ylläpitävä ja aktiivinen elementti. suhteisiin. Avaruus puolestaan antaa tilaa tapahtumille ja tuo äärettöLänsimainen elämäntapa on usein kaukana harmoniasta. myyden ominaisuuden. Tyypillisiä vata-ihmisen ominaisuuksia ovat energisyys, Liika työ, liian vähäinen nukkuminen ja ylisyöminen ovat tyypillisiä ongelmia. Ihmisillä on hyvin vähän tai ei laisin- vilkas mielikuvitus ja vaikeus toteuttaa pursuavia ideoita kaan aikaa tehdä sitä, mitä he todella haluaisivat tehdä. Kun käytännössä. Persoonallisuuteen kuuluvat vapauden kaipuu ja taiteellisuus. elämä ei ole mielekästä, siitä seuraa helVata-ihminen tarvitsee vaihposti henkinen huono olo, joka voi joh”Ayurvedassa ei keskitytä telua ja ikävystyy helposti, muttaa myös fyysisiin oireisiin. vain taudin tai oireiden lää- ta tarvitsee myös turvallisen pekitsemiseen, vaan pyrkimys rustan toteuttaakseen itseään. Henkinen ulottuvuus tärkeää Hänellä on taipumus ottaa liian on hoitaa koko ihmistä.” Ayurvedassa ajatellaan, että terveyteen vaativia tehtäviä, jolloin rauliittyvät kehon lisäksi ihmisen ajatushoittuminen, ja jopa ruokailu, maailma, tunteet ja henkinen ulottusaattaa unohtua. Suolisto-onvuus. Ayurvedassa ei keskitytä vain taudin tai oireiden lää- gelmat ja hermostolliset ongelmat ovat tyypillisiä vata-dokitsemiseen, vaan pyrkimys on hoitaa koko ihmistä. minoivalle persoonalle. Tasapainon löytämiseksi ihmisen on opittava tuntemaan itsensä toisella tavalla kuin ennen. Pelkät ohjeet ruokavaPitta-ihminen liosta ja liikunnasta eivät riitä, koska jokainen ihminen on Pitta muodostuu tulesta ja vedestä. Tuli on aktiivinen eleyksilöllinen henkisine ja fyysisine ominaisuuksineen. Jokainen ihmistyyppi myös hoidetaan ayurvedassa yk- mentti, ja vesi suojeleva ja tasapainottava. Tyypillistä pitta-ihmiselle on vilkkaus ja terävä-älyisyys. silöllisesti. Ihmistä yritetään ymmärtää peruselementtien – avaruuden, ilman, tulen, veden ja maan – avulla. Koko Hän ottaa vastaan tietoa ja soveltaa sitä nopeasti. Hän on järjestelmä kulminoituu kolmeen ihmisen temperamenttia usein kunnianhimoinen, varma ja utelias. Hän asettaa itsel-

15

Eliksiiri1/11.indd 15

2.3.2011 10.40


Keho & mieli

”TASAPAINON LÖYTÄMISEKSI IHMISEN ON OPITTAVA TUNTEMAAN ITSENSÄ TOISELLA TAVALLA KUIN ENNEN.”

leen selkeitä tavoitteita ja nauttii kilpailusta. Hänellä voi olla vaikeuksia olla kärsivällinen ja hyväksyä se, että muut eivät ole yhtä tehokkaita. Pitta-tyypillä voi olla vaikeuksia tuntea omia rajojaan. Tyypillisiä ongelmia hänellä ovat migreeni, verenpaineen kohoaminen ja suolisto-ogelmat.

Kapha-persoona Kapha muodostuu maasta ja vedestä, jossa vesi on dominoiva. Vesi on aktiivinen ja muutosvoimainen, maa tasapainottava. Maa on konkreettisimmin tekemisissä materian kanssa. Kapha-persoona on tyypillisesti tasapainoinen ja luotettava. Hän tarvitsee aikaa oppimiseen, mutta toisaalta on usein hyvämuistinen. Hän on toiset huomioon ottava ja empaattinen. Kapha-persoona pitää hyvästä ruoasta ja rauhallisesta ympäristöstä. Häneltä kysytään usein hyviä neuvoja ja hän on luotettava ystävä, mutta hän haluaa säilyttää oman yksityisyytensä. Kapha-persoonalla voi olla taipumus masennukseen.

Doshat määrittelevät arkea Ayurvedaan perehtynyt ihminen alkaa nähdä itsensä ja ulkopuolisen maailman kolmen doshan kautta. Useimmiten ihminen on yhdistelmä kahdesta, jopa kaikista kolmesta doshasta, esimerkiksi vata-pitta tai kapha-pitta. Helpoin tapa oppia käyttämään doshia arjessa on opetella eri tyyppien perusominaisuudet. Vähitellen alkaa spontaanisti huomata esimerkiksi, että inspiraatio, rauhattomuus ja päättämättömyys kuuluvat vataan, ja voivat aiheuttaa unettomuutta. Ayurvedassa koko vuorokausi on jaettu kolmen doshan välillä. Sen mukaan esimerkiksi tehokkain työskentelyaika on kello 10-14. Länsimaissa ihmiset nukkuvat ayurvedan oppien mukaan liian myöhään. Sopiva aika herätä, etenkin suoliston toiminnan kannalta, on kello kuudelta aamulla. Vastaavasti illalla olisi hyvä mennä nukkumaan noin kymmenen aikaan, jolloin alkaa kehon hyvinvoinnin kannalta tärkeä uniaika. Sopivat ruokailuajat määräytyvät samalla menetelmällä do-

shien mukaan kuin uniajat. Päivän tuhdein ateria tulisi syödä keskipäivällä, kun aurinko on korkeimmillaan. Keskipäivällä ruoansulatus on parhaimmillaan toisin kuin illalla töiden jälkeen, jolloin raskaita aterioita tulisi välttää. Mausteilla on suuri merkitys eri dosha-tyypeissä. Esimerkiksi vata-dominoivalle suositellaan kuminaa ja inkivääriä. Sekoittamalla mausteita öljyyn voidaan hoitaa erilaisia vaivoja, kuten ruoansulatusongelmia. Jokaiselle aterialle suositellaan vähintään kuutta eri makua, jotka tulevat raaka-aineiden lisäksi mausteista. Makea, suolainen, hapan, voimakas ja kitkerä ovat makuja, jotka vaikuttavat eri tavoin kolmeen dosha-tyyppiin. Esimerkiksi hapan stimuloi ruoansulatusta, vahvistaa pitta- ja kapha-tyyppejä sekä rauhoittaa vataa.

Kehoa kannattaa kuunnella Ayurvedan mukaan liikunnan tulisi painottua aamu kuuden ja kymmenen väliin. Myöhemmin harjoitettuna se voi lisätä stressiä. Sekä syömisessä että oikeassa liikunnassa tulisi kuunnella omaa kehoa ja erityisesti omaa doshaa. Sopiva aika liikkua vaihtelee esimerkiksi pitta- ja kapha-tyypeillä hyvin paljon. Ayurvedassa on paljon monelle entuudestaan tuttua asiaa terveellisestä, luonnonmukaisesta ja kasvispainotteisesta ruokavaliosta, aterioiden koosta ja hyvästä liikunnasta. Länsimaisista liikuntatottumuksista poiketen ayurvedassa korostuvat fyysisen ja psyykkisen yhteen nivominen. Joogaa suositellaan kaikille tyypeille, ja meditaation merkitystä elämässä pidetään tärkeänä. Hierontaan ayurveda antaa paljon vinkkejä. Myös ihmissuhteet ja rakkaus kiedotaan doshien ympärille, joten kuuntelemalla doshaansa voi helpommin elää tasapainoisessa parisuhteessa. Hyvä elämä ayurvedassa tarkoittaa sitä, että kaikki kolme doshaa ovat tasapainossa. Usein epätasapainon aiheuttaa se, että ei oikein tiedetä, mitä elämältä haluaa. Siksi on hyvä pysähtyä vaikka kirjaamaan ylös asiat, joita pitää tärkeimpinä ja eniten toivoo saavuttavansa. Ayurvedan avulla on mahdollisuus elämänmuutokseen, jossa voi löytää itsensä uudelleen. n

Teksti perustuu ruotsinkieliseen Eva Sannerin ja Peter Ljungsbergin kirjoittamaan perusteokseen ayurvedasta: Ayurveda för kropp och själ. Natur och Kultur, 2006

16

Eliksiiri1/11.indd 16

2.3.2011 10.40


ERI HOITOJA, SAMA TAVOITE

VATA – SINUN PITÄISI OPETELLA tekemään yksi asia valmiiksi ennen kuin aloitat seuraavan Olemaan levossa ja hiljaisuudessa Olemaan selkeä ja konkreettinen kommunikoidessasi muiden kanssa Seuraamaan kurinalaisuutta esimerkiksi menemällä nukkumaan samaan aikaan joka päivä Tekemään asioita rauhallisempaan tahtiin, esimerkiksi kävelemään hitaasti Keskittymään siihen, mitä teet juuri nyt ajattelematta muita asioita Tekemään päätöksiä ja suorittamaan asiat niin kuin olit suunnitellut Ajattelemaan pitkällä tähtäimellä niin ammatillisesti kuin yksityisestikin Tekemään asioita, joita todella haluat, mutta joita ehkä pelkäät PITTA – SINUN PITÄISI OPETELLA miettimään ennen kuin ryhdyt toimeen Hyväksymään, että asiat eivät aina suju kuten olet ajatellut Olemaan mukana siinä mitä tapahtuu ilman, että yrität ottaa kontrollin Ottamaan itsesi ja tekemisesi enemmän huumorilla Ymmärtämään muiden ajatuksia ja tunteita Antamaan asioille aikaa Nauttimaan hetkestä tässä ja nyt Arvostamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet

päästämään irti menneisyydestä - omaisuudesta, muistoista, ihmissuhteista Tekemään aloite ja puolustamaan sitä Sitoutumaan ja olemaan päättäväinen siinä mihin ryhdyt Suunnittelemaan ja viemään loppuun aktiviteetteja, jotka olet itse valinnut Kilpailemaan muiden kanssa ja uskaltaa voittaa Kestämään konflikteja perääntymättä Valitsemaan lyhyellä aikavälillä epämukavampi, mutta pitkällä tähtäimellä antoisampi vaihtoehto Tekemään asioita heti, empimättä

PITTA elementit: tuli ja vesi ominaisuuksia: intohimoinen, vahva, älykäs

VATA

Shiatsu on vanha japanilainen sormilla painamis- ja parantamistekniikka, jossa käytetään hyväksi akupisteitä. Hoito rentouttaa kehoa ja mieltä sekä laukaisee jännitystiloja. Shiatsu antaa apua mm. päänsärkyyn, väsymykseen, stressiin, selkäkipuihin, unettomuuteen, kuukautisvaivoihin ja ruuansulatushäiriöihin. Sen on myös todettu parantavan verenkiertoa sekä kehon nesteiden aineenvaihduntaa. Hoitohuone Tenshi, puh. 044 2956 115, www.tenshi.fi Hoitola Päivänpaiste, Liisa Olsson, puh. 040 839 7608, www.homeopaattiliisaolsson.fi Lymfaterapia on turvotuksen erikoishoito, jolla vaikutetaan imusuonten toimintaan kevyellä, käsin annettavalla hieronnalla. Lymfaterapia vähentää turvotusta, lievittää kipua ja rentouttaa ja sitä käytetään monien sairauksien oireiden hoidossa. Lymfaterapia on joissain tapauksissa kela-korvattava hoito. Loviisan Lääkäriasema Ergo, puh 019 517 2000, www.loviisanlaakariasema.fi Briz-Lymfa, puh. 040 504 7853 Lapinjärven fysikaalinen hoitolaitos, puh. 019 610 688 www.lapinjarvenfhl.virtuaalikuvaus.com

KAPHA – SINUN PITÄISI OPETELLA

elementit: avaruus ja ilma ominaisuuksia: nopea, tunteellinen, abstrakti

LOVIISASSA ON PALJON AMMATINHARJOITTAJIA JA YRITTÄJIÄ, JOTKA ANTAVAT NK. VAIHTOEHTOHOITOJA TAI MUITA LIHAS- JA KEHONHUOLTOON LIITTYVIÄ HOITOJA KLASSISESTA HIERONNASTA VYÖHYKETERAPIAAN.

Akupunktuuri on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilaan kehoon pistellään tiettyihin kohtiin ohuita neuloja. Hoitoa käytetään mm. tuki- ja liikuntaelimistön, niska-hartialihasten, nivelrikon, selän, migreenin ja ääreishermostoperäisten kipujen lievittämisessä. Fysioterapeutti OMT Liisa Helske, puh. 019 535 318 Lapinjärven fysikaalinen hoitolaitos, puh. 019 610 688 www.lapinjarvenfhl.virtuaalikuvaus.com Osteopatia on Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla kehitetty hoitomuoto, joka aktivoi kehon omia parantavia mekanismeja sekä auttaa palauttamaan tasapainoa, ryhtiä ja liikkuvuutta. Verenkiertoa ja hermotoimintaa hoidetaan selkärankaa, rintakehää, raajoja, kallon luita ja sisäelimiä käsittelemällä. Loviisan Lääkäriasema Ergo, puh 019 517 2000, www.loviisanlaakariasema.fi Vyöhyketerapia on kokonaisvaltainen hoitomenetelmä, jossa painellaan ja hierotaan jalkojen, käsien ja korvien heijastepisteitä. Vyöhyketerapiaa käytetään mm. stressiin, jännitykseen ja väsymykseen sekä päänsäryn, migreenin, virtsankarkailun, vilustumisen, verenpaineen, kuukautisvaivojen, ruoansulatusongelmien, unettomuuden ja selkäkipujen hoidossa. Satu Hurula, puh. 050 304 3721 Jonna Himmanen, puh. 040 572 5705

KAPHA elementit: vesi ja maa ominaisuuksia: rauhallinen, empaattinen, luotettava

Taktiilistimulointi on neuropsykologinen ja -fysiologinen hoitomuoto, jolla aktivoidaan ihoa. Hoitoa käytetään mm. rauhoittamaan ja lievittämään kipua sekä edistämään kehon tuntemusta ja suolentoimintaa. Salon Monika Grönqvist, Maria Virtanen, puh 019 533 338, 040 572 0995 www.salonmg.fi Monatur, Nina Tikander, puh. 040 727 0724, www.monatur.fi Reiki on Japanista peräisin oleva täydentävä hoitomuoto, jossa hoitaja kanavoi elämänvoimaa hoidettavaan. Hoitaja pitää käsiään kevyesti paikallaan eri kohdissa hoidettavan kehoa. Yleisimpiä hoidon vaikutuksia ovat rentous ja

117

Eliksiiri1/11.indd 17

2.3.2011 10.40


Keho & mieli

hyvänolon tunne sekä aineenvaihdunnan kiihtyminen. Reikistä haetaan apua mm. migreeniin, stressiin ja väsymykseen. T:mi Sari Ylivainio, puh. 040 5808 309 Monatur, Kati Kawasumi, puh 040 865 0601, www.monatur.fi Elisabeth Lobbas, puh 050 3414 980 Intialainen päähieronta juontaa juurensa Ayrvedasta, jossa haetaan kehon, mielen ja sielun tasapainoa. Hieronta rentouttaa niskan, pään ja kaulan alueen lihaksia ja parantaa pään verenkiertoa. Helpotusta voi saada migreeniin ja ahdistuneisuuteen, myös unen laatu voi parantua hoitojen jälkeen. Hoitohuone Tenshi, Loviisa puh. 044 2956 115, www.tenshi.fi Salon Monika Grönqvist, Maria Virtanen, Sirkka Pihlaja puh 019 533 338, www.salonmg.fi Monatur, Mona Mether, puh 019 530 035, www.monatur.fi

TÄSSÄ SARJASSA ESITTELEMME EHEYTTÄVIÄ HOITOJA | SHINDO

Suolahuone oli jo keskiajalla munkkien käyttämä hoitomuoto. Suolapöly pienentää tulehduksia, irrottaa limaa ja pienentää limakalvoja. Hengitysteissä ja iholla sillä on kosteuttava ja desinfioiva vaikutus. Hoito voi tuoda apua mm. astmaan, allergioihin, krooniseen keuhkoputkentulehdukseen, nuha-, flunssa- ja poskiontelovaivoihin, psoriasikseen ja atooppiseen ihottumaan. Loviisan suolahuone, puh. 019 509 421, 040 5409 030, www.suolahuone.fi

Kuumakivihieronta Hot Stone eli kuumakivihieronta on tuhansia vuosia vanha itämainen hoitokeino. Lämpimillä, luonnon hiomilla kivillä sekä öljyllä hoidetaan koko kehoa. Hieronta purkaa lihasjännitystä sekä lisää veren- ja imunesteidenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Se voi myös laukaista stressiä. Salon Monika Grönqvist, Beatrice Grandell 019 533 338, 040 351 9061, www.salonmg.fi Monatur, Marina Falck-Fredriksson, puh. 040 531 6095, www.monatur.fi Jonna Himmanen, puh. 040 572 5705 Korvakynttilähoito Korvakynttilähoidon uskotaan periytyneen Hopi-intiaaneilta. Hoidossa hoitaja pitää palavaa kynttilää kyljellään makaavan hoidettavan korvassa. Hoitoa käytetään mm. toistuviin korva- ja poskiontelotulehduksiin. Lisäksi sillä voi olla rentouttava vaikutus. Elisabeth Lobbas, puh 050 3414 980 Ki-hieronta Koko kehon intialaiseen energiahierontaan eli Ki-hierontaan kuuluvat hellät hierontaliikkeet, aromaattiset tuoksut ja rauhoittava musiikki. Hoidossa hierotaan koko keho. Hieronta rentouttaa ja auttaa niska- ja hartiajännityksiin. Apua voi saada myös mm. unettomuuteen ja päänsärkyihin. Jonna Himmanen, puh. 040 572 5705

Shindo - hellitä hetkeksi! Teksti Päivi Ahvonen, kuvat Virpi Lehtinen

Aromaterapia Aromaterapiassa sairauksien ja vaivojen hoitoon käytetään eteerisiä kasviöljyjä ja -uutteita. Ne imeytyvät elimistöön ihon ja hengitysteiden kautta. Hierontoja, hauteita, tuoksuja ja hoitoöljyjä käytetään poistamaan jännityksiä ja kiputiloja, rentouttamaan, helpottamaan unensaantia ja edistämään aineenvaihduntaa. Elisabeth Lobbas, puh 050 3414 980 Kauneuspiste Hyvä Olo, puh. 040 5764 805

Stressi ja kiire ovat out, mutta Shindo on in. Se auttaa hyvin erilaisiin jännitystiloihin ja sen avulla voi purkaa mieleen ja kehoon kertyviä paineita. Shindo on Japanissa 1980-luvulla kehitetty hoitomuoto, joka pohjautuu itämaiseen käsitykseen ihmisen mielen ja kehon vuorovaikutuksesta yhdistettynä anatomian ja fysiologian viimeisimpään tietoon. Shindoa voi tehdä yksin venyttely-, keskittymisja rentoutusharjoituksina tai parin kanssa. Monen mielestä ihaninta on ottaa hoito pätevältä shindohoitajalta. Shindo-hoito tehdään patjan päällä lattialla. Hoitoasuksi tarvitaan joustavat ja mukavat vaatteet päälle. Hoidon aikana asiakas on joko selällään, vatsallaan tai erilaisissa kylkiasennoissa, mahdollisesti tyynyillä tuettuna. Hoito kestää yhden tunnin ja 15 minuuttia; siinä ajassa rentoutuu täysin.

Rentouttava varvashieronta Loviisassa asuu ja työskentelee Suomen eturivin shindohoitajiin kuuluva Elisabeth Lobbas. – Shindo kiteytyy sanoihin rentous, levollisuus ja joustavuus. Rentona ihminen voi aistia, tuntea ja kuunnella omaa kehoaan herkemmin. Shindossa tehdään muun muassa meridiaanivenytyksiä, selkä- ja jalkapainantaa sekä varvashierontaa. Käytän sormieni ohella kämmeniä, kyynärvarsia ja jalkapohjia, hän kertoo. Menetelmä on auttanut Elisabeth Lobbasta itseäänkin. Hän on oppinut kuuntelemaan kehoaan, ottamaan rennommin ja hyväksymään itsensä. Miten hoitoalalla itsensä työllistävä yrittäjä hoitaa omaa hyvinvointiaan? – Hoitajan oma hyvä olo ja täydellinen läsnäolo ovat erityisen tärkeitä. Huonon olon aistii eikä silloin hoidolla saavuteta toivottua rentoutta. Käyn itsekin eri hoidoissa, esimerkiksi vyöhyketerapiassa ja shiatsussa sekä tietysti shindossa. n

18

Eliksiiri1/11.indd 18

2.3.2011 10.40


Ayurveda

ÖSTERLÄNDSKA ALTERNATIVA VÅRDMETODER HAR SÅ SMÅNINGOM HITTAT VÄSTERLAN-

DET. EN FÖR MÅNGA OKÄND NYKOMLING FINNS I AYURVEDA, VARS RÖTTER FINNS I INDIEN FÖR 5000 ÅR SEDAN.

Ayurveda kommer av två ord. Ayus betyder liv och veda betyder kunskap eller vetenskap. Ayurveda har gemensamma drag med kinesisk läkekonst. I bägge uppfattas människan som en psykisk och fysisk helhet. Välmående uppstår då både kropp och själ mår bra. Ayurveda kan också i vidare bemärkelse ses som en livsstil, där man fäster uppmärksamhet vid mat, sömn, motion, arbete och människorelationer. Den västerländska livsstilen är ofta långt ifrån harmonisk. För mycket arbete, för lite sömn och för mycket mat är allmänna problem. Människan har för litet eller ingen tid alls att göra det hon egentligen vill göra. Då livet inte känns meningsfullt, leder det till psykiskt illamående, vilket kan leda till fysiska symptom.

Den andliga dimensionen viktig Inom ayurveda tänker man att hälsa omfattar kroppen men också människans tankevärld, känslor och andliga dimension. I ayurveda koncentrerar man sig inte på att bota en sjukdom eller ett symptom, utan strävan är att vårda hela människan. För att finna balansen bör människan lära känna sig själv på ett annats sätt än tidigare. Enbart anvisningar om kost eller motion räcker inte, eftersom varje människa är unik med sina fysiska och psykiska egenskaper. Varje människotyp vårdas individuellt inom ayurveda. Man försöker förstå människan genom baselementen - rymd, luft, eld, vatten och jord. Hela systemet kulmineras i tre dynamiska krafter, dosha, som beskriver människans temperament. De tre dosha är: vata, pitta och kapha. I praktiken har de samband med våra vardagliga aktiviteter. En av dessa tre dosha dominerar var och en av oss, men alla människor innehåller samtliga tre doshan beroende på situation.

Vata-människa Vata bildas av elementen luft och rymd, där luften är det dominerande, aktiva elementet som upprätthåller rörelse. Rymden ger utrymme för skeenden och bidrar med oändlighet. Vata-människor karakteriseras av energiskhet, livlig fantasi och svårigheter med att i praktiken förvekliga de sprudlande idéerna. Frihetslängtan och konstnärlighet är starka personlighetsdrag. Vata-människan behöver omväxling och blir lätt uttråkad, men är också i behov av en trygg grund för

Pitta består av eld och vatten, där eld är det dominerande elementet. Elden är det aktiva elementet och vattnet det skyddande och balanserande elementet. Livlighet och ett skarpt intellekt är typiska för en pitta-människa. Hon är mottaglig för kunskap och tillämpar den snabbt. Hon är ofta ambitiös, säker och nyfiken. Hon ställer upp klara mål för sig själv och njuter av tävlan. Hon kan ha svårt att visa tålamod och att godta att andra inte är lika effektiva. Pitta-typen kan ha svårt att inse sin egen begränsning. Typiska problem är migrän, högt blodtryck och problem med tarmarna.

svarande sätt skulle det löna sig att lägga sig cirka klockan tio på kvällen, då den för kroppen viktiga sömntiden börjar. Lämpliga tidpunkter för att inta måltider fastställs utgående från doshorna på samma sätt som sömntiderna. Dagens stadigaste mål borde intas mitt på dagen, då solen står högst. Kryddor har stor betydelse i olika dosha-typer. Till exempel rekommenderas kummin och ingefära för vata-dominanta personer. Genom att blanda kryddor i olja kan man sköta olika åkommor, såsom matsmältningsproblem. Till varje måltid rekommenderas sex olika smaker, vilka kommer från råvarorna och kryddor. Sött, salt, surt, starkt och bittert är smaker som påverkar de tre dosha-typerna på olika sätt. Surt stimulerar till exempel matsmältningen, stärker pitta- och kapha-typer och lugnar vata.

Kapha-människa

Det lönar sig att lyssna på sin kropp

Kapha består av jord och vatten, där vatten är dominerande. Vattnet är aktivt och föränderligt, jorden är balanserande. Jord har konkret samband med materia. Kapha-människan är typiskt balanserad och pålitlig. Hon behöver tid för inlärning, men har å andra sidan ett gott minne. Hon beaktar andra och är empatisk. Kapha-människan gillar god mat och lugn omgivning. Hon tillfrågas ofta om goda råd och hon är en pålitlig vän, men hon vill bevara sin integritet. Kapha-personligheten kan ha en tendens till depression.

Enligt ayurveda borde motion idkas med tyngdpunkten förlagd mellan sex på morgonen och tio på förmiddagen. Senarelagd motion kan öka stressen. I fråga om såväl kost som motion bör man lyssna på den egna kroppen och särskilt sin egen dosha. Ayurveda innehåller bekant information om hälsosam, naturenlig och grönsaksrik kosthållning, portionernas storlek och god motion. Avvikande från västerländska motionsvanor betonar ayurveda sammanlänkandet av det fysiska och det psykiska. Yoga rekommenderas för alla typer och meditation anses vara en viktig del av livet. Ayurveda ger många tips för massage. Också relationer och kärlek snärjs kring doshorna. Det är lättare att leva i ett balanserat parförhållande om man lyssnar till sin dosha. Ett bra liv innebär inom ayurveda att alla tre doshor är i balans. Ofta förorsakas obalansen av att man inte riktigt vet vad man vill ha av livet. Därför är det viktigt att stanna upp och kanske till och med skriva ned de saker man anser vara viktigast och vad man helst vill uppnå. Ayurveda ger en möjlighet till en livsförändring där man kan finna sig själv på nytt.

att förverkliga sig själv. Hon har en tendens att ta för krävande uppgifter, varvid avslappning och till och med maten glöms bort. Problem med tarmarna och nerverna är typiska för en vata-person.

Pitta-människa

Doshorna definierar vardagen En person som är insatt i ayurveda börjar betrakta sig själv och omvärlden genom de tre doshorna. Oftast är människan en kombination av två, till och med tre doshor, till exempel vata-pitta eller kapha-pitta. Det lättaste sättet att lära sig använda doshor i vardagen är att lära sig de olika typernas grundegenskaper. Så småningom börjar man spontant inse att inspiration, rastlöshet och obeslutsamhet hör till vata och kan förorsaka sömnlöshet. Inom ayurveda delas dygnet upp mellan de tre doshorna. Enligt denna uppdelning är den effektivaste arbetstiden klockan 10-14. Den lämpligaste tiden att vakna, särskilt med tanke på tarmfunktionen, är ungefär klockan sex på morgonen. På mot-

Ulla Ora Texten grundar sig på Eva Sannern och Peter Ljungsbergs grundläggande verk om ayurveda: Ayurveda för kropp och själ, Natur och Kultur, 2006

19

Eliksiiri1/11.indd 19

2.3.2011 10.40


Ruokavalio

Pirteyttä ja hyvinvointia ”alakarppauksella” Vähähiilihydraattinen ruokavalio on vakiinnuttanut suosionsa. Hotelli Degerbyn ravintolassa voit tilata nyt ”alakarppausannoksia” suoraan

Teksti Reija Kokkola, kuvat Arto Wiikari ja Virpi Lehtinen

uusitulta listalta.

Ruoka ja terveys kulkevat käsi kädessä. Myös Degerbyn Styrbord-ravintolassa halutaan pysyä ajan hermolla. Maukas ja terveellinen ruoka on mielekäs yhtälö toteuttaa. – Haluamme tarjota terveellisiä, painonhallintaa helpottavia aterioita. Siksi päätimme ottaa à la carte -listalle vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja. Laadukkaan lihan ja kanan kanssa tarjotaan terveellisiä ja maukkaita vihanneksia tai salaattia riisin ja perunan sijasta, hotelli Degerbyn toimitusjohtaja John Wedde kertoo. Miltä maistuisi vaikka pariloitu siika tuoreiden kasvisten ja aromikkaan yrttivoikastikkeen kera? Tai valkosipulinen etanapannu tai tyrniryyditetty lohen filepala, raakana paistettua punajuurta sekä tyrnimarjoilla maustettu crème fraîche-kastike pyöristämään kokonaisuutta? Idea ”alakarppaus”-listasta oli sattumien summa. John Wedde oli seurannut lääkäriasema Ergon johta-

van lääkärin Janne Lepolan kirjoittelua paikallislehdissä. Lepolan mielestä vähähiilihydraattinen ruokavalio on terveellinen, ja se tukee tehokkaasti painonhallintaa.

Seurassa on hauskempaa John Wedde painottaa, että hyvään palveluun kuuluu joustavuus. Jos asiakas on halunnut korvata ranskanperunat salaatilla, Degerbyn ravintolassa se toki on käynyt. – Ei ole paljon eroa siinä, laitatko ranskanperunat öljyyn kiehumaan vai asetteletko lautaselle salaattia. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan. Styrbord-ravintolassa seurataan asiakastyytyväisyyttä kyselyin. Monelle ravintola-asiakkaalle pihvi ja ranskalaiset ovat edelleen se ainoa oikea vaihtoehto. – Niin saakin olla. Ravintolakäynnillä pitää voida nauttia myös perunasta, riisistä ja pastasta. Alakarppaa-

20

Eliksiiri1/11.indd 20

2.3.2011 10.40


MIKÄ ALAKARPPAUS? Alakarppauksella (johdettu englanninkielen sanoista ”low carb”) tarkoitetaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, johon lisätään rasvojen määrää virallisiin suosituksiin verrattuna. Joissain variaatioissa lisätään myös proteiinin saantia. Vähähiilihydraattinen ruokavalio yhdistetään usein amerikkalaislääkäri Robert Atkinsiin, joka markkinoi sitä 1970-luvulla laihdutuskuurina.

21

Eliksiiri1/11.indd 21

2.3.2011 10.40


Ruokavalio

JOHN WEDDELLE GRILLIKAUSI EI PÄÄTY KESÄÄN. HÄN PUKEE MIELELLÄÄN KELKKAHAALARIT YLLEEN JA MENEE TALVELLAKIN KUISTILLE GRILLAAMAAN.

jille on sitten omat vaihtoehtonsa. Hotellinjohtajan mielestä ravintolassa käynnillä ei ole merkitystä vain kurnivan vatsan täyttämisessä vaan myös sosiaalisesti. – Itsekin syön mieluummin seurassa kuin yksin. Monilla on tapana valita aina sama pöytä ja jopa sama istumapaikka. Tottumuksista ei helposti luovuta.

Ei poronkäristystä ilman muusia Vaikka Wedde tuntee vähähiilihydraattisen ruoan terveysvaikutukset, hän ei halua itse noudattaa orjallisesti mitään suuntauksia. Mies pysyy hoikkana metsästys- ja pelastuskoiraharrastuksensa avulla. – Syön välillä myös epäterveellisesti. Ymmärrän hyvin niitä asiakkaita, jotka haluavat ravintolassa nautiskella hyvällä omallatunnolla proteiineja ja hiilihydraatteja.

Wedde on kyllä todennut alakarppauksen hyödyt muun muassa virkeystilan tasapainottajana. Ei väsytä ruokailun jälkeen, olo on pirteä ja energinen. Liha yhdistettynä laadukkaaseen ruokaöljyyn on terveellinen vaihtoehto. Hänen mukaansa perinteinen pihvi tulee kuitenkin pitämään pintansa ravintola-annoksissa. – Laadukas liha ei vaadi paljonkaan seurakseen. Jos ei ihan paljaaltaan halua sitä syödä, niin esimerkiksi maukkaat wokatut vihannekset ovat hyvä lisä. Degerbyssä ruokalistaan vaikuttavat sesongit ja teemat. Aina alakarppaus ei onnistu. – Eihän poronkäristystä voi syödä muuten kuin perunamuusin kera, Wedde huomauttaa. Myös kesäaikana turistit ja Loviisan voimalaitoksen huoltojaksot vaikuttavat tarjoiluun. – Pyrimme ottamaan etniset seikat huomioon parhaamme mukaan. n

KOKEMUKSIA MAAILMALTA Opiskellessaan ravintola-alaa Sveitsissä hotelli Degerbyn toimitusjohtaja John Wedde tutustui henkilökohtaisesti tosi–tvsarjoista tuttuun kauhukokkimaalimaan. Kyllä, mestarikokit ovat temperamenttista väkeä. Oppilaan pienimmästäkin virheestä astiat lentelivät ja jopa turpiin meinasi tulla. – Ei tosin meille suomalaisille opiskelijoille. Kyllä nämä tuittupäät osasivat erottaa joukosta ne, jotka ottivat ennemmin köniinsä kuin alentuivat mihin tahansa. Eivätpä menneet uhkailuja pitemmälle kuitenkaan, Wedde naurahtaa. Kokemukset maailmalta ovat antaneet hänelle ammattitaidon lisäksi kattavan näkemyksen erilaisista ruokakulttuureista. – Käyn matkoilla tutustumassa ravintolamaailman uusiin tuuliin. Niitä voi soveltaa omien ravintoloiden tarjontaan. John Weddelle grillikausi ei pääty kesään. Hän pukee mielellään kelkkahaalarit ylleen ja menee talvellakin kuistille grillaamaan. ”Rakastan grillattua laadukasta lihaa. Myös talvella voi grillata, vaikka naapurit ovat joskus vähän ihmetelleet touhuani. Hyvä grilliliha ei tarvitse kyytipojaksi hiilihydraatteja. ”

22

Eliksiiri1/11.indd 22

2.3.2011 10.40


Vierailija haluaa nauttia idyllistä, luonnosta ja kauneudesta. Hän haluaa myös aidon, luonnonmukaisen kulinaristisen nautinnon.

Teksti Reija Kokkola, kuvat Virpi Lehtinen

Lähiruoka goes ravintola Tilausravintola Degerby Gillen henkilökunta yhdisti voimansa Wildemansin luomutilallisen Mia Aitokarin kanssa ja alkoi kartoittaa alueella toimivia lähituottajia. Aitokari ei arastele yhdistellä mielikuvia, joita Loviisa ihmisissä herättää. – Loviisan Wanhat Talot -päivillä esitellään korjausrakentamista, jossa käytetään hirttä ja öljymaalia. Myös ruoka tulee suoraan maasta ja puusta. Loviisan imago on kultakaivos, jos sitä osataan arvostaa. Degerby Hotel-Restaurant Ltd Oy:n palvelupäällikkö Kari Junnila on samoilla linjoilla. Gillen lähiruokatarjonta perustuu puhtauden, luonnollisuuden ja aitouden mielikuviin. Niille annetaan vastinetta, jota nykyasiakas osaa arvostaa. – Loviisassa lähiruoka on yleisesti ottaen myös luomuruokaa, mikä on kiistatta hyvää ja laadukasta. Kulinaristisen nautinnon lisäksi vaa’assa painaa myös se, että asiakkaalle annetaan mahdollisuus tehdä hänelle kenties tärkeä eettinen valinta, Junnila painottaa.

Paikallisia erikoisuuksia Tärkeä rooli Degerby Gillen lähiruokalistan laatimisessa on vuoromestarilla, sous chef Markus Tallilalla. Hän lupaa, että asiakkaiden toiveet otetaan huomioon aina mahdollisuuksien mukaan. – Koska Gille on tilausravintola, kuuntelemme asiakasta, vaikka tarjoamme tietenkin valmiin lähiruokamenyyn. Meillähän on myös yleisölle avoimia teemapäiviä, kuten saaristolaispöytä kesäviikonloppuisin, vappu, äitien- ja isienpäivät sekä joululounas. Kun lähiruoan tarjoajia alettiin kar-

toittaa, huomattiin, kuinka valtava määrä alueella tuotetaan mitä hienoimpia luomutuotteita. Loviisan seudulla tuotetaan erikoisuuksia, joita ei saa mistään muualta. Degerby Gillessä tulee käyttöön ruoan valmistukseen muun muassa Malmgårdin omaa emmervehnää ja Toves gourmet´n tuorejuustoja. Palan painikkeeksi voi sitten ottaa Malmgårdin panimon olutta. Mia Aitokarin mielestä juuri tässä päästään siihen aitouteen, mitä Gillen erikoistuminen lähiruokaan tarjoaa asiakkaalle. Mielikuvat toimivat todellisuudessa. - Lähiruoka on aitoa, alkuperäistä, luonnollista ja lisäaineetonta.

Lihalammas on herkkua Markus Tallila on jo suunnitellut, mitä kaikkea herkullista voikaan tehdä naudan ja lampaan luomulihasta. Ja jos löytyy jokin paikallisesti tuotettu kasvis, jonka käyttö on mahdollista läpi vuoden, hän käyttää sitä mielellään annoksissa. – Mielestäni yhteistyö tuottajien ja ravintolan välillä on palkitsevaa. Palautteen liikkuminen kumpaankin suuntaan on ketterää. Miltä kuulostaa luomukahvilla marinoitu lammas tai lammasborssikeitto? Entä jälkiruoaksi tarjottu appelsiinituorejuustokakku? Lammas on Tallilan mukaan luomuna ihan omaa luokkaansa, se maistuu erinomaiselta. Lähiruoan tarjoajana Degerby Gille profiloituu asiakkaiden mielessä osaksi Loviisan kaupungin imagoa. Se on aitoutta, puhtautta ja laadukkuutta. Pikkukaupungin erikoisuuksia. – Menyy elää koko ajan. Pyrimme jatkuvaan kehitykseen myös lähiruokatarjonnassamme.

LWT-MENU TOUKOKUUSSA Kari Junnila: ”Tilausravintola Degerby Gilleen on suunnitteilla toukokuussa oma LWT-meny, joka perustuu Loviisan Wanhat Talot -lähiruoka-ajatteluun. Loppukesästä alamme tarjota erityistä Loviisa meny´tä, joka on todellinen kulinaristinen ilotulitus. Sen pääkohderyhmänä ovat Helsinki Design 2012 -ryhmät ja paikalliset yritykset, jotka haluavat parastaan vierailleen tai palkita vaikkapa omaa henkilökuntaansa.”

23

Eliksiiri1/11.indd 23

2.3.2011 10.40


Ruokavalio

Mitä laholla kuusella on tekemistä vaniljan maun kanssa? Syötkö sinäkin sitä, mitä elintarviketeollisuus haluaa? Viedäänkö meitä ruoan kuluttajia kuin pässiä narusta?

Teksti Päivi Ahvonen

Petos! Vastaa sivun 41 lukijakysymyksiin ja voita Mats-Eric Nilssonin Petos Lautasella, WSOY 2008

Lähiruokaa tarjolla Lähiruoka näkyy Loviisan K-supermarketin hyllyillä: on Malmgårdin erikoisjauhoja ja oluita, Hanssonin ja Lapinjärven leipomon tuotteita, Wildemansin makeisia sekä paikallisten tuottajien herkullisia tuorejuustoja ja erikoisia hunajalaatuja. Kauppias Marko Kindstedt pitää vahvuutena sitä, että paikallisuus näkyy tuotevalikoimissa. - Muun valikoiman lisäksi haluamme tarjota asiakkaalle myös lähivaihtoehdon. On mukavaa, jos voimme osaltamme tukea paikallisia tuottajia ja palvella asiakkaita monipuolisesti. Kalatiskilläkin myydään tutkitusti hyviä lähivonkaleita ja myös munia tuodaan suoraan lähikanalasta.

Kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja haluavat syödä puhdasta ruokaa, jota ei ole höystetty väri-, säilöntä- ja lisäaineilla. Näillä aineilla elintarvikkeita voidaan tuottaa entistä halvemmalla ja samalla säilyvyyttä parantaa, mutta millä seurauksilla… Teollisuuden taikasanat kuulostavat monista kuluttajista kirosanoilta. Elintarvikkeen tuoteselostukseen kannattaa aina tutustua. Jos se koostuu pitkistä numero- ja kirjainyhdistelmistä, on jotain pahasti vialla. Kaiken ruoan ei silti tarvitse olla luomua ollakseen terveellistä. Lähiruoan etuna on se, että sitä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja eikä pitkiä aikoja. Siksi se ei tarvitse niin paljon säilöntäaineita – ja on ekologisistakin syistä suosimisen arvoista.

ansiosta. Valmistusprosessista johtuen maku ei ole sitä, mitä pitäisi, ja siksi tuotteita on ”parannettava” lisäaineilla: niillä vaikutetaan elintarvikkeen makuun, ulkonäköön, säilyvyyteen ja rakenteeseen.

Lähellä on helpompaa

Jos aikoo syödä puhdasta ruokaa, on varattava kauppareissuun pikkaisen enemmän aikaa – ja tarkat silmät. Tarjolla saattaa olla yllättävän paljonkin lähiruokaa: yrttejä, kananmunia, leipää, lihaa ja kalaa, jopa olutta. Muutoin tuotteiden valinnassa pätee sama kuin laina- ja vakuutusehdoissa: pienellä präntätty tuoteseloste sisältää tärkeimmät tiedot. Loviisan seudulla voi myös pienellä vaivalla ostaa viljansa viljelijältä, lihan suoraan tuottajalta ja mehun viljelijältä tai valmistajalta. Kauhea, avartava kirja Hankkimalla puhdasta lähi- tai luomuruokaa Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin kirja Petos pöytään teet samalla hyvän työn ympäristölle. lautasella (WSOY, 2008) on kauhea kirja. SaPetos lautasella -kirjan tekijä kertoo vaihtoehdoista lisäaineille ja malla se on hyvin avartava. Se kertoo elintarruokaväärennöksille, ja Teollisuusmaissa vikkeiden ja elintarvikirjan lopusta löytyy sadan suomalaisen luomu- ja läketeollisuuden kätkekuluttaja syö hiruokatuottajan yhteystyistä salaisuuksista. keskimäärin 6–7 kiloa tiedot sekä kattavat tiedot Lisäaineet, E-koodit, lisäaineita vuodessa. EU:n hyväksymistä lisäarominvahventeet ja aineista eli E-koodeista. ravintoaineet aukeavat lukijalle uudesta näkökulmasta. Dekkarimainen opus. Kirja paljastaa senkin, miten elintarvikkeiMutta kohtuus kaikessa. Välttämällä einekden tuottajien markkinointimekanismit vai- siä ja luopumalla esimerkiksi valmiskastikkeiskuttavat mielikuviimme ruoasta. Tuorepuris- ta pääsee jo aika pitkälle. Puolivalmisteista sitettu mehu ei ole välttämättä hedelmää näh- lotellaan jo lopputietä. Loppukiri on meille nytkään. “Vanhan Ajan” leipä voi tarkoittaa pikkukaupunkilaisille keskiverto-kaupunkisitä, että se säilyy kauan lukuisten lisäaineiden asiakasta helpompaa. n

24

Eliksiiri1/11.indd 24

2.3.2011 10.40


LÄHI- JA LUOMURUOKAA LOVIISA & lähiympäristö Läheltä, ekologista ja terveellistä. Malmgårdin luonnonmukaisesti viljellyt viljariisit ja taivaallinen oma puhdas olut vievät mennessään. Jos tilan tuotteet eivät olet entuudestaan tuttuja, on nyt korkea aika tutustua niihin, tilalla panostetaan vahvasti korkealaatuisiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Malmgårdin kartanopuoti on maaliskuussa avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–14. Lauantaisin myynnissä on spelttileipää ja myös hirvenlihaa kannattaa kysyä! Huhtikuusta syyskuun loppuun avoinna ti–su kello 12–18. www.malmgard.fi

Corintin ruisleipä Ilman säilöntä- ja lisäainetta itse paikan päällä valmistettua aitoa kunnon täysrukiista. Seppäläntie 9, Rauhala www.corint.fi

Kaikki lähileipomot Järkevä leivänostaja tarttuu lähileipomon tuotteisiin. Pienleipomot valmistavat leipää, eivätkä nostata taikinaa keinotekoisen nopeasti.

Mehut Osta mehusi martoilta, markkinoilta naapurilta, torilta tai luontaistuote- tai luomukauppiaalta. Ainesosaluettelo on tosi lyhyt. Suosi perinteisiä sokerilla maustettuja tai sokeroimattomia höyrymehuja, jotka ovat lisäaineettomia.

Labbyn luomutila Ihan oikeasti, hei. Jos luomutilalta saa puhdasta ruokaa suoraan kotiovelle kannettuna, pitää hyppiä ilosta tasajalkaa. On totta, että teollinen täynnä lisäaineita oleva ruoka on luultavasti halvempaa - mutta voisimmeko päästä tämän asian yli ja ehkä tinkiä jossain muussa, sellaisessa mitä emme tunge elimistöömme? www.labby.fi

Otsatukkalehmä on erinomaista Vapaana kasvanut, puhdasta ravintoa saanut Highland on vähärasvainen luonnostaan. Maistuvat pihvit, ihana jauheliha. www.porlamminkartano.fi > sivut joskus ketkuilevat mutta liha on hyvää!

Hyvällä maulla Alkuvuoteen kuuluvat lööpit, millaisella ihmedieetillä tänä vuonna ehtii rantakuntoon. Kysymys on ulkonäöllisistä, eikä terveydellisistä seikoista. Jonkin ohjelman tai sääntöjen noudattaminen on niin paljon helpompaa kuin itsensä kuunteleminen ja kohtuus. Sääntöjä ja suosituksia antavat myös hyvin monet valtiolliset instanssit. Meille kerrotaan, paljonko vihanneksia, D-vitamiinia, rasvaa tai kalaa tulisi syödä päivässä, paljonko kannattaa liikkua ja montako alkoholiannosta nauttia. Suomalaiset ovat varsin kuuliaisia ja uskovat, kun painava instituutio antaa painavia ohjeita. Pari vuotta sitten kohistiin ranskalaisen Mireille Guilianon kirjoista Ranskattaren ruokavuosi ja Ranskattaret eivät liho. Guilianon perusteesi on, että kun kaikkea nauttii kohtuudella – niin maalaispateeta, suklaakakkua, viiniä kuin arkiliikuntaa – pysyy terveenä ja hoikkana. Niin, hän painotti ulkonäön lisäksi terveyttäkin. ”Kohtuus kaikessa” kuulostaa varsin mukavalta ohjeelta. Mutta sen ongelma tietysti on, ettei se kerro, missä kohtuuden raja kulkee. Se pitää päätellä itse. Jolloin kysymyksessä ei tietenkään ole kovin kummoinen ohje. Miksi kohtuus on niin vaikeaa? Koska emme keskity. Emme ehdi keskittyä. Emme tiedä, mitä syömme. Ostamme kaupasta eineksiä ja lämmitämme ne mikrossa, koska on kiire. Määrää laadun sijaan. Mitä leikkelehyllyn kinkku tai eineslihapulla edes oikeasti on? Kauden vihannesten tunnistaminen on monelle hankalaa. Sienestäminen, marjastaminen ja kalan perkaaminen ovat katoavaa kansanperinnettä. Kun Helsinki lanseerasi kasvisruokapäivän kouluihin, jättivät monet kouluruokansa syömättä. Ja koululaisten inhokkiruokien kolmen kärkeen kuuluvat kalaruuat. Luin jostakin, että ihmiskeho maatuu nykyään hitaammin kuin parikymmentä vuotta sitten. Että syynä olisivat säilöntäaineet, joita ruuasta saamme päivittäin. Eli kohtuuttomaksi on elämä mennyt sen lakattuakin. Olisiko kohtuullinen aika pysähtyä miettimään? Kohtuus on laatua. Se on valintoja ja panostusta, keskittymistä ja nautiskelua. Se on puhdasta ja itse valmistettua ruokaa. Se on itsensä kuuntelua ja omaan selkärankaan nojaamista. Kysymys ei itse asiassa ole siitä mitä syömme, vaan miten. Entäpä jos sitä ensi kerralla ruokakaupassa käyttäisi omia aivojaan, ostaisi värikästä, tuoksuvaa ja tuoretta ruokaa, uhraisi sen valmistamiseen aikaa ja vaivaa, opettelisi ja kokeilisi uutta ja sen jälkeen nautiskelisi hyvänmakuisesta lopputuloksesta? Noora Lintukangas

Puh ja pah! Vai ovat muka einekset vapauttaneet naiset keittiöstä. Ja miksi menestyneet kokit ovat lähes poikkeuksetta miehiä? Ruoan valmistus ei ole vankeuteen verrattava rangaistus, eikä hyvän ruoan tekemisen tarvitse edes kestää kauan. Aänestäkää suullanne.

Kolumni Kirjoittaja on loviisalainen toimittaja, joka perkasi tammikuussa elämänsä ensimmäisen mateen.

25

Eliksiiri1/11.indd 25

2.3.2011 10.40


Henkilรถ

26

Eliksiiri1/11.indd 26

2.3.2011 10.40


Teksti Reija Kokkola, kuvat Virpi Lehtinen

Silm채niloa Ann-Caroline Rosqvist palasi kotikaupunkiinsa Loviisaan kaksi vuotta sitten Ahvenanmaalta. Vain muutama kuukausi paluunsa j채lkeen h채n avasi optikkoliikkeen AC optikin Aleksanterinkadulle. >>>

27

Eliksiiri1/11.indd 27

2.3.2011 10.40


Henkilö – Kyllä hyvännäköisillä laseilla saadaan aikaan pikainen kasvojenkohotuskin, Rosqvist nauraa.

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

EE

Välillä pyöreitä työpäiviä tekevä yrittäjä ei tullut Loviisaan untuvikkona. Työkokemusta hänellä on muun muassa hotelli- ja ravintolaalalta monenlaisista asiakaspalvelutehtävistä. Kokemusta optikkoalaltakin on jo kymmeneltä vuodelta. Optikoksi hän valmistui vuonna 2007. Viimeisin työpaikka oli optikkoliikkeessä Ahvenanmaalla. – Vaikka liike ei ollut omani, hoidin sitä kuin omaa yritystä. Sain valtavasti tietoa yrittäjän arjesta. Lisäksi olen pienestä pitäen myynyt kaikkea a:sta ö:hön, Ann-Caroline Rosqvist kertoo.

E

taitoa merkittävästi. Myös messumatkat kuuluvat rutiinityöhön. Tammikuussa Rosqvist kävi Tukholmassa tekemässä hankinnat ensi jouluksi. Hän käy myös säännöllisesti Milanossa ja Pariisissa haistelemassa optikkoalan tuulia. – Kehyksissä vaikuttavat muoti ja trendit. Leikitään värien ja muotojen kanssa. Hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä ovat kuitenkin optiikka ja istuvuus. Laadukkaat linssit ja pään muotoihin sopivat sangat ovat ensisijaisen tärkeitä. Mutta kyllä hyvännäköisillä laseilla saadaan aikaan pikainen kasvojenkohotuskin. Silmälasit peittävät juonteita ja nuorentavat.

Alan messuja ja koulutusta

Kaksi erilaista maailmaa

Optikkoyrittäjän arkeen kuuluu näöntarkastusten, tilausten, myynnin ja monenlaisten paperitöiden lisäksi jatkuva kouluttautuminen. Liike kuuluu valtakunnalliseen Fenno-ketjuun. – Ketjuun kuuluville annetaan säännöllisesti koulutusta, jolla lisätään tieto-

Ann-Caroline Rosqvistin Ac optik on liike, jollaisia ei kovin paljon muualta löydy: silmälasien ja optikkopalveluiden lisäksi myynnissä on lahjatavaroita ja herkkuja. Tyylikkäät astiat, mehut, saippuat, kynttilät ja karkit tuovat oman kodikkaan ilmeensä kauppaan, jonka seinustoilla ja telineissä on tietenkin myös laaja valikoima silmä- ja aurinkolaseja. Takahuoneessa ovat modernit näöntarkastuslaitteet. Kahden aivan erilaisen maailman yhdistäminen tuntuu oikeastaan ihan luontevalta.

28

Eliksiiri1/11.indd 28

2.3.2011 10.40


E

E E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

E

Optikko Ann-Caroline Rosqvist on erikoistunut piilolinsseihin, työnäkemiseen ja koululaisten näöntutkimukseen. Hän kouluttautuu jatkuvasti osallistumalla erilaisille kursseille. Hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä ovat optiikka ja istuvuus.

– Kilpailu alalla on kovaa. Optikot pyrkivät erottautumaan. Yrittäjyystunneilla AC optikia käytetään optikkokouluissa esimerkkinä, Ann-Caroline Rosqvist kertoo.

Näöntarkastus säännöllisesti Näöntarkastus pitäisi muistaa tehdä säännöllisesti 1-2 vuoden välein. Erityisesti Rosqvist kiinnittäisi huomiota lasten silmiin. Nykyään kun aika kuluu paljolti pelien ja tietokoneen äärellä. – Jos vanhemmat havaitsevat silmien punoitusta, kirvelyä, karsastusta tai päänsärkyä, kannattaa tulla ajoissa optikon luokse. Mitä varhemmin asiaan puututaan, sitä paremmin apua pystytään antamaan. Omassa liikkeessäni käy kerran kuussa kaksikielinen silmälääkäri. Tapaamisesta voidaan sopia myös erikseen.

Suojaa silmät auringolta Kevään korvalla auringon säteet osuvat silmiin ja nostavat suupielet ylöspäin. On kenties aika katsoa peiliin.

– Ei ole kovin yleistä, että käytössä on erikseen talvi- ja kesälasit. Mutta kyllä kesäisin valitaan hieman kevyempiä värejä ja malleja. Monesti naiset pohtivat ensin pitkään silmälasien hankintaa, mutta kun päätös on tehty, lasit halutaan mahdollisimman nopeasti. Kunnolliset aurinkolasit suojaavat paitsi auringonsäteiltä niin myös tuulelta ja hiekkaa pöllyävältä ilmalta. – Myös lasten silmät tarvitsevat laadukkaan suojan auringolta. Monet harrastukset ovat haastavia olosuhteiltaan. Silloin kannattaa hankkia sopivat lasit, jotta harrastus ei kärsisi heikentyneestä näkökyvystä. – Piilolasit ovat kätevät urheillessa. Oakleylla on tarjolla laseja myös alppilajeihin. Olen huomannut, että loviisalaiset harrastavat lumisina talvina paljon ulkourheilua. Ehtiessään Ann-Caroline Rosqvist itsekin lähtee laskettelemaan 13-vuotiaan Jeremie-poikansa kanssa. Nuorelle yksinhuoltajaäidille yrittäjyys on ollut haastavaa, mutta Ann-Caroline kertoo viihtyvänsä Loviisassa mainiosti yrittäjänä. – Ihanat asiakkaat ovat työn suola, hän hymyilee. n

29

Eliksiiri1/11.indd 29

2.3.2011 10.40


tulee kiinnittäneeksi huomiota. Ryhtivirheitä ja rasittavia työasentoja voidaan kuitenkin korjata pienillä liikkeillä, kertoo työfysioterapeutti Cati Andersson.

Pienistä liikkeistä

SUURI APU kit Cati Anderssonin vin ksi ise äm ytt työvireen säl iseksi liiku Yleiskunnon kohentam viikossa niin, taa vähintään kolme ker t. oile että hengästyt ja hik joituksia: Päivittäin tehtäviä har seinää vasten 1. Venytä yläniskaa la. aal alh seisten, leuka ja pakaroita 2-3. Venytä pohjetta säännöllisin väliajoin.

Teksti Ulla Ora, kuva Päivi Ahvonen, kuvitus Jukka Salminen

Työterveyshuolto Oikea ryhti ja sopivat työasennot ovat asioita, joihin harva

– Tyypillinen ryhtivirhe on pään eteen työntäminen, kertoo Loviisan lääkäriasema Ergossa työskentelevä työfysioterapeutti Cati Andersson. Suuri osa työfysioterapeutin asiakkaista tekee toimistotyötä päätteen äärellä. – Yksi tärkeimmistä asioista on työtuoli. Moni ei osaa säätää työtuoliaan sopivaan asentoon. Yleensä istutaan niin, että ei nojata selkänojaan. Näyttöpääte on usein liian alhaalla, jolloin joudutaan taivuttamaan niskaa. – Ihanteellinen työasento päätteen äärellä on pää pystyssä, selkä suorassa ja katse alaviistoon, mikä ei tarkoita pään kääntämistä, vaan silmälihasten käyttämistä. Anderssonin mukaan fyysinen ja psyykkinen keho muodostavat kokonaisuuden. Ryhtivirheet voivat aiheutua myös henkisistä ongelmista, kuten masentuneisuudesta. Ryhtiä korjaavaa liikuntaa on esimerkiksi pilates, jossa keskitytään syvien lihasten vah-

1 Pohjevenytys Niskan venytys Ota mukava asento seinää vasten, paina niska kiinni mahdollisimman lähellä seinää työntämällä leukaa vähän alaviistoon kohti kaularankaa.

se rentouttaa sel4. Roiku tangosta – jalat ovat maassa. kää ja hartioita kun a ja avaa rinta5. Venytä rintalihaksi kehää säännöllisesti.

Astu lähelle seinää ja nosta toisen jalan varpaat seinää vasten, kantapäälle varaten. Työnnä takapuolta ja lantiota kohti seinää. Toista molemmilla puolilla.

2

30

Eliksiiri1/11.indd 30

2.3.2011 10.40


3

5

Pakaravenytys Istu tuolilla, selkä suorana. Nosta toinen nilkka toisen jalan polven päälle ja paina polvea alaspäin, voit nojata suoralla selällä eteenpäin ja lisätä venytystä. Toista toiselle puolelle.

vistamiseen, rangan liikkuvuuteen ja hengityksen vapauttamiseen.

Niska- ja selkäkivut yleisiä Toimistotyön suurimmat ongelmat ovat niska-, hartia- ja selkäkivut. Anderssonin mukaan ihmisen keho on tarkoitettu liikuteltavaksi. Lihakset tarvitsevat liikuntaa verenkierron vilkastuttamiseksi. Jos ei liikuntaa saa työssä, se tulee hakea työn ulkopuolelta. – Yleensä kukaan ei kuntoudu työn teolla. Työssä pyritään tietysti vähentämään ylirasituksia, ja vapaaajalla hoidetaan kuntoa. Andersson muistuttaa, että vaivoihin tulee hakea apua ennen kuin ne kroonistuvat tai kasvavat niin suuriksi, että edessä on pitkä sairasloma. – Kipu ja kolotus eivät kuulu ihmiselle. Jos sellaista ilmenee, siihen on puututtava eikä ajateltava, että

Rintalihaksia voit venyttää vaikka seinää vasten tai ovenkarmissa. Kurota toisella kädellä taakse ja ota kiinni seinästä tai ovenkarmista ja kierrä samalla ylävartaloa vastakkaiseen suuntaan. Toista toiselle puolelle.

4 Venytä rankaa roikkumalla kaapinreunassa, oven karmissa tai tangossa. Jalat voivat olla koukussa ja koskettaa maata, mutta anna lantion roikkua alas ja venyttää rankaa.

kyllähän tämän kanssa vielä pärjää. On hämmästyttävää kuulla nuorten työntekijöiden ilmoittavan, että heillä on ”normaaleja” särkyjä. Ei sellaista kuin normaali särky pitäisi olla, ainakaan nuorilla. Fyysisesti raskaassa työssä, kuten esimerkiksi hoitotyössä, on tärkeä kiinnittää huomiota oikeisiin nostotapoihin. Jos raskasta liikettä toistetaan usein – ja virheellisissä asennoissa seurauksena on helposti kehon ylikuormittuminen ja kipeytyminen.

Työfysioterapeutti asiantuntijana Työfysioterapia tarkoittaa ennalta ehkäisevää toimintaa työterveyshuollossa. Työfysioterapeutti on osa työterveyshuollon tiimiä. Hänen tehtävänään on toimia asiantuntijan roolissa samalla tavalla kuin esimerkiksi työpsykologin. – Tämä on ennalta ehkäisevää työtä, ergonomista ohjausta työtavoissa ja oman vartalon käytössä. Asi-

akkaina ovat sekä työyhteisöt että yksittäiset työntekijät. Tavoitteena on tiedon lisääminen ylimääräisen kuormituksen vähentämiseksi sekä työtehon lisäämiseksi, sanoo Andersson. Työfysioterapeutille tullaan työterveydenhoitajan tai työterveyslääkärin lähetteellä. Vastaanotolla annetaan ohjausta työtavoista, mahdollisista rasituksista sekä liikunnan ja venytysten merkityksestä. Tyypillinen käyntimäärä on 1–3 kertaa. Työfysioterapia kuuluu lakisääteiseen työterveyshuoltoon, jonka työnantaja kustantaa. Joskus työnantaja korvaa myös fysioterapiahoidot. Työfysioterapeutin tekemä ennaltaehkäisevä työ on tärkeää sekä työntekijän että yrityksen kannalta. Keventämällä työtapoja ja aktivoimalla ihmisiä liikkumaan vältytään usein pitkiltä sairaslomilta. n

Työfysioterapeutin toimenkuva: työpaikkaselvitykset/ergonominen selvitys (erityisesti fyysisesti kuormittava tai alikuormittava työ) työntekijöiden terveydentilan sekä työ- ja toimintakyvyn seuranta ja arviointi työn, työolojen ja työyhteisön kehittäminen työssä selviytymistä tukevaksi neuvojen antaminen ja ehdotusten tekeminen työntekijöille ja työyhteisölle työkykyä ylläpitävästä toiminnasta

Terveysliikunnan suositus 18–64-vuotiaille Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2 t 30 min reippaasti tai 1 t 15 min rasittavasti. Lisäksi kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.

31

Eliksiiri1/11.indd 31

2.3.2011 10.40


Liikunta

32

Eliksiiri1/11.indd 32

2.3.2011 10.40


TÄSSÄ SARJASSA ESITTELEMME HYVÄN OLON LÄHTEITÄ

a b m Zu vai

Jooga? Loviisassa on pieneksi kaupungiksi poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Yksi ohjatun ryhmäliikunnan tarjoajista on Loviisan tanssiopisto ja sirkuskoulu. Ohjelmassa on paitsi tanssi- ja sirkustaidetta lapsille, myös aikuisten terveyttä edistävää liikuntaa. >>>

33

Eliksiiri1/11.indd 33

2.3.2011 10.40


TIESTITKÖ, ETTÄ LOVIISASSA ON 35 LIIKUNTA- JA URHEILUTOIMINTAA JÄRJESTÄVÄÄ SEURAA JA 30 KULTTUURIELÄMYKSIÄ TUOTTAVAA YHDISTYSTÄ.

Omassa hienossa peilisalissa kelpaa hymyillä! Tanssiopiston rehtori Kati Kivilahti-Fagerudd toivottaa niin aikuiset kuin lapsetkin mukaan toimintaan. Kati on tehnyt pitkän uran tanssitaiteilijana sekä lapsiin ja nuoriin erikoistuneena tanssipedagogina.

Teksti Päivi Ahvonen, kuvat Janne Lehtinen, Arto Wiikari, Päivi Ahvonen

>

Mukaansatempaava lattarimusiikki soi tanssinopettaja Heidi Keinäsen kannustaessa salin täyttä ryhmää irrottelemaan musiikin tahdissa. Ei niillä askeleilla niin väliä, kunhan annatte mennä vaan ja pysytte liikkeessä, hän sanoo. Salissa on rento meininki ja menemisen maku. Hiki virtaa ja suupielet osoittavat ylöspäin – ollaanhan Zumba-tunnilla. Zumba vyöryi Suomeen hyökyaallon lailla. Ohjaajakoulutukset täyttyivät sitä mukaan kun niitä järjestettiin ja tunnit vieläkin nopeammin. Kaikkien huulilla pyöri vain yksi sana: Zumba! – Mikäs siinä, on aina fantastista jos jokin ilmiö saa ihmiset liikkeelle! Zumbassa on mielenkiintoista se, että se sijoittuu jonnekin aerobickin ja tanssin välimaastoon. Syke nousee ja hiki tulee taatusti pintaan. Tunnit voivat kuitenkin vaihdella opettajasta riippuen. Jos opettaja on tanssija, on hänen tuntinsa luultavasti tanssillisempi kuin voimistelijan, fysioterapeutin tai aerobicohjaajan vetämä tunti. – Yhteisestä pohjasta huolimatta Zumba on, kuten muutkin tunnit, vetäjänsä näköistä, toteaa Loviisan tanssiopiston ja sirkuskoulun rehtori Kati Kivilahti-Fagerudd. Lajitarjonnassa tanssiopisto haluaa pysyä ”ajan hermolla”’ ja Zumba tuli viiko-ohjelmaan heti kun sopiva ja pätevä opettaja löytyi. – Alun perin suunnitellun yhden ryhmän sijaan jouduimme heti perustamaan toisen rinnakkaisryhmän. Zumba-tunneille osallistuvat harrastajat tuntuvat olevan koukussa lajiin, koska se vain on niin hauskaa, Kati kertoo.

Lattareista nykäriin Kesälle puistozumbaa ja muita kursseja parhaillaan suunnittelevalla Heidi Keinäsellä on vahva latinalaisten tanssien pohja. Sen lisäksi hän on kunnostautunut nykytanssissa, show-jazzissa ja katutanssissa, jota hän myös opettaa tanssiopistolla. – Suunnittelemme kesäksi paitsi sisä- ja ulkozumbaa myös poikkitaiteellista tanssileiriä ja street-

kursseja. Kesäkursseilla voi mukavasti tutustua etukäteen eri lajeihin, jos ne eivät ole entuudestaan tuttuja. – Meidän tavoitteenamme on, että nuoret harrastaisivat tanssia ja sirkusta monipuolisesti. Lajit tukevat toisiaan. Useamman kerran viikossa harrastavista näkee huiman kehityksen. Mutta tärkeintä on tietysti, että nauttii siitä mitä tekee eikä tule hampaat irvessä tunnille. Hyvät opettajat ovatkin tärkein resurssimme, rehtori Kivilahti-Fagerudd toteaa.

Hyvinvointia kehonhuollosta Kiireisen arjen vastapainoksi liikunnasta haetaan nyt tasapainoa ja hyvää oloa Body & Mind -lajeista. Niitä ovat Taiji, BodyFlow, BodyBalance sekä tanssiopistollakin opetettavat ChiBall, Pilates, BM, Jooga ja Pilates. Ensi syksyllä lukujärjestykseen tulee myös Yogilates, joogan ja pilateksen yhdistelmä. – Body & Mind -tunneilla tahti on yleisesti rauhallinen. Niillä keskitytään omaan suoritukseen hengityksen tahdissa, ja oikeaan tekniikkaan kiinnitetään paljon huomiota. Tällaiset rauhalliset kehonhuoltolajit sopivat hyvin myös miehille ja vastapainoksi muulle urheilulle. Kun lihasten liikkuvuus ja notkeus paranevat, pienenee vastaavasti rasitus- ja urheiluvammojen vaara. Lihasten venyttely tuntuu varsinkin miehillä jäävän tekemättä ja kun ikää tulee, sen merkitys kasvaa. BM Power –tunti on tarkoitettu perusteet jo hallitseville oppilaille, sillä tahti on reippaampi, Kati Kivilahti-Fagerudd kertoo. Joogalla on säännöllisin väliajoin selkeä “buumi” – ja nyt eletään taas sellaista aikaa. Joogaa harrastavat kaikenlaiset ihmiset; isot, pienet, notkeat, jäykät, nopeat, hitaat, nuoret, vanhat – eli jooga sopii kaikille, sillä siinä työskennellään kunkin ihmisen omista lähtökohdista. Jalkoja ei todellakaan tarvitse saada niskan taakse voidakseen joogata. – Nyt keväällä tarjonnassa on myös Yogilates-

34

Eliksiiri1/11.indd 34

2.3.2011 10.40


tutustumiskursseja ja Pilates-tutustumiskurssi. Lyhytkurssit ovat hyvä tapa kokeilla uutta lajia.

Tulevaa ohjelmaa Ensi syksynä pyörähtää käyntiin Loviisanseudun tanssiopiston ja sirkuskoulun viides toimintavuosi, ja silloin luvassa on yllätyksiä pitkin vuotta. Tanssiopisto ei ole voittoa tavoitteleva yritys vaan yleishyödyllinen yhdistys, jota pyöritetään talkoovoimin. Opetustyöstä maksetaan tariffienmukaista palkkaa ja opettajat kouluttautuvat jatkuvasti. – Pätevien opettajien houkutteleminen Loviisaan on haastavaa, ja matkakulut sekä päivärahat lisäävät kulujamme. Joudumme myös ylläpitämään muutamia ei niin trendikkäitä ja siksi tappiollisia ryhmiä, jottei lapsilta loppuisi yhtäkkiä harrastus. Rahoitusrakenne on todellinen haaste. Meijerin

oma sali oli massiivinen 30 000 euron investointi. SILMU ry tuki salihanketta 10 000 eurolla, loput jäi itse rahoitettavaksi. Loviisan kaupunki ei ole tukenut salihanketta. – Emme ole yritys emmkä liikuntaseura vaan yhdistys, mutta liikutamme viikoittain 300 ihmistä. Melkein puolet oppilaista on aikuisia, ja omaan saliin investoiminen oli aivan välttämätöntä. Kun opetusta on 35 viikkotuntia, on helppo laskea ettei tämän päivän Loviisassa saisi mistään niin montaa salivuoroa; jo nyt tanssiopistolla on kahtena päivänä yhtäaikaa tunteja kolmessa paikassa. – Oma sali mahdollistaa toiminnan johdonmukaisen kehittämisen ja lapset voivat treenata päivisin omia juttujaan kun siitä sovitaan. Lisäksi saliamme voi vuokrata ja järjestämme Tyky-koulutuksia, Kati Kivilahti-Fagerudd kiteyttää. n

Loviisan tanssiopisto järjestää toimintaa myös kesällä. Luvassa on ainakin Zumbaa ja nuorten street-dance leiri. Kursseista saat lisätietoa internetistä huhtikuun aikana. Ilmoittautuminen 15.5. mennessä! www.loviisantanssiopisto.fi

YOGIL ATES

SSI! TUTUSTUMISKUR KOLMEN KERRAN .5. 17 TI 10.5., TO 12.5., TI .30 -19 .00 18 Kello aille, jotka jo käyvät HINTA 30 € / Oppil otunnilla 20 € jollain muulla viikk kehonhuoltotunti, Yogilates on tehokas pilatesta. yhdistelmä joogaa ja : Ilmoittaudu mukaan Max 20 osallistujaa. o.fi ntanssiopist paivi.ahvonen@loviisa

PILATES ALKEET

- johdatus menetelmään

KOLMEN TIISTAIN Perehdytyskurssi TIISTAI 12.4., 19.4., 26.4. KELLO 17.50 - 18.50 HINTA 30 € Jos haluat syksyllä osallistua Yogilates tai Pilates tuneille, on sinun hyvä hallita Pilates-metodin perusteet. Tule ja tutustu! Pilates on kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, syventää hengitystä, lisää liikkuvuutta ja notkeutta ja auttaa parantamaan ryhtiä. Pilates soveltuu kaikille, myös niille joilla on pidempi tauko liikunnassa takanaan. Max 15 osallistujaa. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse osoitteeseen paivi.ahvonen@loviisantanssiopisto.fi

35

Eliksiiri1/11.indd 35

2.3.2011 10.40


DaWnece & Yoga ekend Vol #2

@ Loviisan tanssiopisto 16.–17.04.2011 Iki-ihanat tukholmalaiset Ninnie ja Maria tulevat taas vetämään ihanan viikonloppukurssin Meijerille - tunnit pidetään joko ruotsiksi tai englanniksi, ryhmän toivomuksen mukaan. Kuten ensimmäisellä kurssilla, voit osallistua joko joogaan tai tanssiin tai molempiin. Jos et ole aikaisemmin tanssinut voit silti nauttia Simonson-tunnin perusteellisesta noin tunnin mittaisesta kehonhuolto-osuudesta. Ninnie Andersson

Ninnien jazztanssi perustuu simonsontekniikkaan. Se on Lynn Simonsonin reilut 30 vuotta sitten kehittämä jazztanssitekniikka, jonka opetus perustuu kinesiologisiin periaatteisiin ja se painottaa opiskelijan yksilöllisen anatomian huomioonottamista. Tämän koulutusmetodin läpikäyneitä tanssijoita on ammattilaisina ympäri maailman. Simonsontekniikka on sanut inspiraatiota mm. joogasta ja alexandertekniikasta. Marian joogatunneilta poistuu levollisin mielin kokonaisvaltaisita hyvää oloa tuntien! Hän opettaa Satyananda-joogaa, joka on on klassisen intialaisen joogan muoto. Se on saanut nimensä erään aikamme suuren joogamestarin Swami Satyanandan mukaan. Satyanandajoogassa pyritään saavuttamaan sielun ja ruumiin tasapaino harjoittelemalla huomaavaisuutta ja läsnäoloa. Oppitunti käsittää fyysisiä asentoja/asanas ja hengitysharjoituksia /pranayama, mietiskelyä/dhyana sekä syvärentoutmista/ joga nidra.

Maria Isefält

Maria Isefält on saanut koulutuksensa Göteborgin Taidekoulussa ja Tanssikorkeakoulussa pääaineenaan jazztanssi ja lastentanssi. Hän on suorittanut myös Simonsonin opettajakoulutuksen New Yorkissa, Satyanandan 2-vuotisen joogaopettajan koulutuksen Bolnäsissa ja joogapettajan tutkinnon Miamissa Holistic Institute of Yoga´ssa. Maria on toiminut tanssijana, tanssinopettajana ja draamaopettajana Ruotsissa ja ulkomailla sekä myös tanssinut ja ohjannut Up with People kiertueella kahden vuoden ajan vastuualueenaan tanssi. Ninnie Andersson on Ruotsin ensimmäisestä yliopistotason tanssinopettajakoulutuksesta Piteåsta valmistunut tanssinopettaja, erikloisalanaan Simonson-tekniikka. Tällä hetkellä hänellä on tanssin ja oppimisen tohtorinvirka, hän opettaa tanssiopettajakoulutuksessa Piteåssa ja jatkokouluttaa tanssinopettajia sekä peruskoulun opettajia kehittämässään tanssimatikaka-menetelmässä. Ninnie on opiskellut ja työskennellyt myös NewYorkissa, jossa hän on suorittanut Simonson-opettajakoulutksen ja kouluttautunut pilatesohaajaksi. AIKA: 16. – 17.04.2011 PAIKKA: Loviisan tanssiopisto, Chiewitzinkatu 13 käynti pihan puolelta HINTA: Pelkkä Yoga-viikonloppu 40 €, Pelkkä Simonson-viikonloppu 40 €, Yoga & Simonson -viikonloppu 65 €

LAUANTAI 16.04 15.30 – 17.15 Yoga, Maria Isefält 17.30 – 19.30 SimonsonJazz, Ninnie Andersson SUNNUNTAI 17.04. 11.30 – 13.15 Yoga, Maria Isefält 13.30 – 15.30 SimonsonJazz, Ninnie Andersson (kellonaikoihin voi tulle PIENIÄ muutoksia)

www.loviisantanssiopisto.fi 36

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: paivi.ahvonen@loviisantanssiopisto.fi

Eliksiiri1/11.indd 36

2.3.2011 10.41


Loviisa ja Koskenkylä Koskenkylä Loviisa ja

+\YlQ2ORQ.DXNRUDQWD

Vitaalishiatsu Vitaalishiatsu

Hieronta- ja kosmetogipalvelut

Ayurvedinen pääpää- jajakasvohieronta kasvohieronta Ayurvedinen Kuumakivihieronta Kuumakivihieronta

Kuningattarenkatu 13 b 3 07900 Loviisa puh. 040 576 15 33 Avoinna sopimuksen mukaan, myĂśs lauantaisin.

PäiviRäikkÜnen RäikkÜnen Päivi 044295 2956115 6115 044 posti@tenshi.fi posti@tenshi.fi

FYSIOTERAPI )PD6XVDQQH6NRJEHUJ .XQLQJDWWDUHQNDWX& /29,,6$ 3XK MNA:GG>GMNLD:GD:AOBE :

/29,,6$1/,,6$17$/2

1BSBTUBIPJUPB MJIBLTJMMF

FZkbZgdZmn+< )02))EhobblZ ina')*2.,*,+, ppp'ebblZgmZeh'Ă&#x203A;

/LLNXNXLQ0DVDL 0%7MDONLQHHQ 0DVDL%DUHIRRW7HFKQRORJ\Â&#x160;  SDWHQWRLWXSRKMDDNWLYRLNHKRDNRNRQDLVYDOWDLVHVWL

+DHRPDVLPHLOWl

UUSI SĂ&#x201E;Ă&#x201E;S TĂ&#x2013;KOKO

50

KPL

7HUYH\VYDLNXWWHLVHW0%7MDONLQHHWPPSDUDQWDYDWU\KWLlMD NlYHO\lDNWLYRLYDWNl\WWlPlWW|PLlOLKDNVLDYlKHQWlYlWSROYL MDORQNNDQLYHOLLQNRKGLVWXYDDNXRUPLWXVWD

tMJIBTKĂ&#x160;ZLLZZTtLSBNQJUtTVPOFOWFEPU tFMPIJJSFUtMFWPUUPNBUKBMBUtQBMBVUVNJOFO Diasporalin valtava suosio perustuu siihen, että se vaikuttaa lihaksiin nopeammin ja pidempään kuin tavallinen magnesiumvalmiste, sillä siinä magnesium on poikkeuksellisessa sitraattimuodossa. Diasporalin tehon ymmärtää parhaiten kokeilemalla itse. Tuotetta myydään apteekeissa, luontaistuotekaupoissa, tavarataloissa ja urheilukaupoissa. Lue lisää: www.harmonia.fi

(OPR6SRUW

ZQÂ&#x20AC;ISVTZWVY[

.DXSSDNHVNXV*DOOHULD .XQLQJDWWDUHQNDWX 3XK

37

Eliksiiri1/11.indd 37

2.3.2011 10.41


LOVIISA. PORVOO. GRAZ. www.peakpress.net

FIXORA

HAMMASLÄÄKÄRIASEMA TANDLÄKARCENTRAL

IMPLANTTIHOIDOT, VALKAISUHOIDOT, PROTEETTISET HOIDOT TERVETULOA UUDET POTILAAT.

Avaamme Loviisassa maaliskuussa, postin talossa, Kuningattarenkatu 13 B3 Sari PuustinensAjanvaraus 019 524 3632 Aleksanterinkatu 26, Porvoo 38

Eliksiiri1/11.indd 38

2.3.2011 10.41


Hyvinvointia Expertilt├д: OBH Double Dressing

0UUV]H[PP]PULU┬АSQ`QHL[PRRHZ\T\[PUQVSSH ]VP[]HSP[HOHS\HTHZP┬АSQ`L[PRRHZLVRZLU `OKLSSpRpKLUSPPRRLLSSp4\V]PW\SSV[LP]p[ ZPZpSSp)7(![H

-10% OBH Eco Kitchen -paistinpannut

┬Л@TWpYPZ[┬А`Z[p]pSSPULURLYHHTPULUWPUUVP[L ┬Л,YPUVTHPULUR\S\[\RZLURLZ[V ┬Л:VWPPRHPRPSSLSPLZP[``WLPSSL T`┬АZPUK\R[PVSSL

-10% 0200 3000 (pvm/mpm) ma-pe 8-20

UUTUUS!

OBH Shia Shiatsu 3D Shoulder Back & S

┬Л4VUPW ┬Л4VUPW\VSPZL[VOQLSTH[ ┬Л3pTTP[`Z[VPTPU[V ┬Л3pTT ┬Л/LSWWVRp`[[┬АPULU ┬Л/LSWW WW W `

-10%

taide kuuluu kaikille !

OBH Warm & Cosy

7LOTLpSpTW┬АO\VWHQVZZH SpTW┬АHZLU[VHZLRpLYP[[pPUUVWLH UVWLH SpTWLULTPZHPRHUTPU W 

-10% ;f33f2<765.033(  `SSpTHPUP[\PZ[H[\V[[LPZ[H

,?7,9;96:=(332H\WWHRLZR\Z.(33,90(

www.iss.ямБ

2\UPUNH[[HYLURH[\36=00:(┬ЛW\O ┬ЛHYR SH 

39

Eliksiiri1/11.indd 39

2.3.2011 10.41


SHINDO

TAINA Taina Larsson | Sairaanhoitaja, CIDESCO-kosmetologi Ajanvaraus 019 533 338 tai 040 5899 239 Salon Monica GrĂśnqvist

>

Elisabeth Lobbas 050 3414 980

Hautaustoimisto

BegravningsbyrĂĽ

Lindqvist

Lindqvist

> â&#x20AC;˘ Kuljetukset â&#x20AC;˘ Hautausjärjestelyt â&#x20AC;˘ Kukkasidonnat â&#x20AC;˘ Pitopalvelu/muistotilaisuudet â&#x20AC;˘ Perunkirjoitukset

Kuningattarenkatu 17, LOVIISA

>

>

TAXI SPETSSON 0400-490 681

â&#x20AC;˘ Transporter â&#x20AC;˘ Jordfästningsarrangemang â&#x20AC;˘ Binderier â&#x20AC;˘ Catering/minnesstunder â&#x20AC;˘ Bouppteckningar

1+8

24/7

henk/pers

bĂĽrtaxi INVA paaritaksi

Drottninggatan 17, LOVISA

(019) 532 710, PĂ&#x201E;IVYSTYS 24h

(019) 532 710, DEJOUR 24h

www.hautaustoimistolindqvist.ďŹ

www.hautaustoimistolindqvist.ďŹ

0$.83b,9b17$6$$-$/7$

3$38$1(:*8,1($ 3DXOLJ3DSXD1HZ*XLQHDRQSDDKGHWWXDUYRVWHWXVWD 6LJULNDKYLVWD6HQUXQVDVDURPLVHVVDMDPDNHDQ PDXVWHLVHVVDMlONLPDXVVDNRURVWXYDWPDQJRQMD WXPPDNVLSDDKGHWXQNDDNDRQKHUNXOOLVHWYLYDKWHHW .(5bb/(,0$$3$38$1(: *8,1($35(6623$118//,6,//$ 6$$7.88'(11(//$/(,0$//$ 35(6623$118120$.6, 9(/2,78.6(77$

2,80â&#x201A;Ź 35(662 3$118//,1(1 '/

.RQGLWRULDÂą&DIp9DKHUN\Ol_$OHNVDQWHULQNDWX/RYLLVD_  _ZZZYDKHUN\ODÂż_PDÂąSHÂąODÂą

Eliksiiri1/11.indd 40

2.3.2011 10.41


Vast aa ja

Aje]‹ff ‹ff

Ea` Ea``[`^[ZS

/b+,582.$3$5+$,00,//$$1 6XRUDDQWXRWWDMDOWD±ODDWXOLKDDNRWLRYHOOH ZZZKXOWJDUG¿ 3XK3LHWHU1DWDOLD

Tervetuloa Malmgårdiin!

voit a

upe ita p a

lkin toja !

Mitä mieltä? Mikä artikkeli kiinnosti erityisesti, mistä haluaisit lukea lisää? Lähetä palautetta toimitukseen osoitteeseen toimitus@peakpress.net. Kiitokseksi palautteestasi jaamme vastausjärjestyksessä lukijapalkintoja, mm. Suunnon sykemittarin, kirjallistuutta ja kosmetiikkaa.

www.malmgard.fi Restaurant & Catering

Tsutomu & Yoki Tazaki Yuki & Tsutomu Tazaki Drottninggatan 7, 07900 Lovisa Kuningattarenkatu 7, 07900 Loviisa (019) 5171523 040-8382717 sakura.catering@gmail.com sakura-catering.blogspot.com

1

SUUNTO sykemittari! Aloita tavoitteellinen kuntoilu kunnon välineistä!

5

O.P.I. kynsilakkasarja Essentialin meikkien uutuudet talven arki- ja LCN tuotepaketti juhlameikkeihin käsien hoitoon LCN lämmittävä jalkavoide Runsaasti kirjapalkintoja! mm. Naisen treenikirja, Isodieetti, Petos lautasella ja Lupa omaan elämään.

8

B

Eliksiiri1/11.indd 41

2.3.2011 10.41


LOVIISAN LĂ&#x201E;Ă&#x201E;KĂ&#x201E;RIASEMA LOVISA LĂ&#x201E;KARSTATION LOVIISAN LĂ&#x201E;Ă&#x201E;KĂ&#x201E;RIASEMA ERGO Kuningattarenkatu 11 Kauppakeskus Galleria, 2.krs 07900 Loviisa

/lKLWXRWHWWXD

VAIHDE/ AJANVARAUS

:EOYYXYWWSTMQYOWIXEWMEOEWTEPZIPYNEOSVZEYWTmmX}OWIXÂŻOEMOOM XYSXIXEERQIMPPmTEMOEPPMWIWXM )LOmNYYVMWMOWM0mLMZEOYYXYOWIPPESRXYXOMXYWXM7YSQIRTEVEW TEPZIPYNEX]]X]ZmMWMQQmXEWMEOOEEX

(019) 517 2000 Fax. (019) 533 098

/RNDOSURGXFHUDW

AUKIOLOAIKAMME

*}VWmOVMRKWEZXEPOYRHWIVZMGISGLIVWmXXRMRKWFIWPYXÂŻEPPXTVSHY GIVEWPSOEPXLSWSWW (IXmVOERWOIHmVJ}V0SOEPJ}VWmOVMRKIRPMKXYRHIVW}ORMRKEVLEV *MRPERHWFmWXEFIXNmRMRKSGLQIWXR}NHEOYRHIV

1.9.â&#x20AC;&#x201C;31.5. maâ&#x20AC;&#x201C;to klo 08â&#x20AC;&#x201C;18 pe klo 08â&#x20AC;&#x201C;16 la klo 10â&#x20AC;&#x201C;13

0SZMMWE0SZMWE &VERHIRWXIMRMROEXY&VERHIRWXIMRWKEXER 

ZZZODKLYDNXXWXVIL

1.6.â&#x20AC;&#x201C;31.8. maâ&#x20AC;&#x201C;to klo 08â&#x20AC;&#x201C;16 pe klo 08â&#x20AC;&#x201C;14 la suljettu

p i u a t t t i? i g in

LÜydät meidät kauppakeskus Galleriasta! 2.krs

Sw

Lauantai aukioloajat: Lääkäriasema on avoinna lauantaisin 1.9.â&#x20AC;&#x201C;31.5. välisenä aikana klo 10â&#x20AC;&#x201C;13. Lauantaivastaanotto toimii ilman ajanvarausta ja potilaat hoidetaan saapumisjärjestyksessä. Lauantaisin laboratoriossamme saa otettua päivystysnäytteet lääkärin lähetteellä käynnin yhteydessä.

Myydään golfosake 500â&#x201A;Ź Putti ei enää suju, eivätkä polvet taivu swingii, joten myyn KeriGolf osakkeeni tarpeettomana. Soita 0400 446797 / Pauli Kari

LABORATORION AUKIOLOAJAT 1.9.â&#x20AC;&#x201C;31.5. maâ&#x20AC;&#x201C;to klo 8â&#x20AC;&#x201C;15 pe klo 8â&#x20AC;&#x201C;13.30 lauantaisin päivystysnäytteet lääkärin lähetteellä 1.6.â&#x20AC;&#x201C;31.8. maâ&#x20AC;&#x201C;to klo 8â&#x20AC;&#x201C;15 pe klo 8â&#x20AC;&#x201C;13.30 la suljettu

Kerigolf sijaitsee keskellä kauneinta JärviSuomea. Vain 15 minuutin ajomatkan päässä ovat Savonlinna, Oopperajuhlat ja Olavinlinna. MyÜs Punkaharju, taidekeskus Retretti ja Metsämuseo Lusto sekä Kerimäki maailman suurimpine puukirkkoineen ovat lähietäisyydellä. Kerigolfin kenttä on rakennettu kauniiseen metsämaisemaan, jonka korkeuserot tuovat sopivaa vaihtelua peliin. Kentän yhteydessä on myÜs hotellitason majoitus ja ravintolapalvelut. Lisätietoja kentästä www.kerigolf.fi

SAIRAANHOITAJAN VASTAANOTTO Sairaanhoitajat hoitavat esimerkiksi haavoja, poistavat tikkejä, suorittavat korvahuuhteluja ja voivat myĂśntää 1â&#x20AC;&#x201C;3 päivää sairauslomaa.

42

Eliksiiri1/11.indd 42

2.3.2011 10.41


LÄÄKÄRIT >>>

LL Janne Lepola, Yleislääkäri, työterveyslääkäri, ilmailulääkäri

Teppo Mahrberg Yleislääkäri, työterveyslääkäri

Raija Tuononen Yleislääketieteen erikoislääkäri

Minna Korhonen Yleislääkäri, työterveyslääkäri

Anssi Alanampa Ultraäänitutkimukset, röntgenlääkärit/radiologi

Saga Söderholm Keuhkosairauksien erikoislääkäri

Carola Krook Ortopedian erikoislääkäri Anneli Seppälä-Lindroos Sisätautien erikoislääkäri kardiologi Anna Westerlund Gynekologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Magnus Grönholm Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri

Johan Britschgi Gynekologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Ritva Louhivaara Gynekologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Anna-Maija Airaksinen Gynekologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Markku Multanen LT, urologian, kirurgian ja yleislääketieteen erikoislääkäri

AJAN VARA US 019 5 17 20 00

TYÖTERVEYS HUOLTO >>> TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIT Minna Korhonen, Janne Lepola Teppo Mahrberg Mari Ahoranta (virkavapaalla) työterveyshoitaja Erja Kuisma Laboratoriohoitaja

Leena Olsén Työterveyshoitaja

Hely Snellman Vastaava työterveyshoitaja

Cathlene Andersson Työfysioterapeutti

PALVELUT & TERAPEUTIT >>>

MUITA: PSYKOLOGI Sture Enberg OSTEOPAATTI Krista Aro

KIROPRAKTIKKO Caj Schauman

OSTEOPAATTI Topias Aro

<<< Käynti Galleriaan, löydät meidät toisesta kerroksesta.

HIEROJA Mats Spets

VASTAANOTTO >>> sairaanhoitajat, lähihoitajat

SEKÄ: Anu Bergström lähihoitaja Jaana Raivola laboratoriohoitaja

Tiia Forsberg Sairaanhoitaja

Marina Ovaskainen Perushoitaja

Malin Stenroos Lähihoitaja

Bettina Aalto lähihoitaja

Christiina Rantanen sairaanhoitajaja

43

Eliksiiri1/11.indd 43

2.3.2011 10.41


Optikko Jarmo Laine -GALLERIASSA 7(59(78/2$2672.6,//(

Katseet kohti

KEVÄTTÄ!

Silmälääkärin ajanvaraus: puh. 019 531 965

Aukioloajat:

Ma–Pe 9.00–18.00 La 9.00–14.00 Kauppakeskus GALLERIA

Kuningattarenkatu 11, 07900 Loviisa puh. 019 531 915

Eliksiiri1/11.indd 44

2.3.2011 10.41

Eliksiiri  

Loviisan hyvinvointialan julkaisu vol. 2

Advertisement