Page 1


ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ ТУЖНО ИЛИ ЉУТИТО

ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019.


ПСИХОЛОШКИ ПРИРУЧНИЦИ ЗА ДЕЦУ

ОСЕТИ СРЕЋУ

Интерактивна књига за децу која се понекад осећају тужно или љутито Аутор: Стефани Кларксон Илустратор: Kејт Еби Дизајнер: Роб Вард Уредник: Френки Џоунс Издавач: ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК За издавача: Горан Марковић Преводилац: Николета Новак Лектор: Александра Бојовић Коректор: Бојана Јовановић Прелом текста: Милош Вук Алексић Штампа: Штампарија Мајсторовић, Чачак Тираж: 1000 Чачак, 2019. Hello Happy! An Activity Book for Young People Who Sometimes Feel Sad and Angry Consultant Dr. Sharie Coombes, Child, Family & Adult Psychotherapist, Ed.D, MA (PsychPsych), DHypPsych(UK), Senior QHP, B.Ed. Written by Stephanie Clarkson Copyright © 2018 Studio Press For the Serbian Translation © Pčelica, 2019. CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 159.942(035.053.5.025.2) КЛАРКСОН, Стефани Осети срећу! : интерактивна књига за децу која се понекад осећају тужно или љутито / [аутор Стефани Кларксон ; консултант Шери Кумз ; илустратор Kејт Еби ; преводилац Николета Новак]. - Чачак : Пчелица издаваштво, 2019 (Чачак : Мајсторовић). - [96] стр. : илустр. ; 24 cm. - (Психолошки приручници за децу / [Пчелица издаваштво, Чачак]) Превод дела: Hello Happy!/ Stephanie Clarkson. - Податак о ауторки преузет из колофона. - Тираж 1.000. - Стр. 4-5: Добродошли / Шери Кумз. ISBN 978-86-6089-868-7 COBISS.SR-ID 274097676


ОВА КЊИГА ПРИПАДА

_________


ДОБРОДОШЛИ! Сви се понекад осећамо тужно или љутито, а ова интерактивна књига је одличан начин да те подстакне да причаш и размишљаш о стварима које те узнемиравају, тако да можеш да их превазиђеш и да опет будеш свој и уживаш у животу. Странице које следе ће ти показати како да одагнаш тугу и љутњу и даће ти идеје шта да учиниш да се осећаш боље.

Аутор др Шери Кумз, дечји и породични психотерапеут

Ову књигу користи на мирном, удобном месту, где можеш да размишљаш и да се осећаш опуштено. Активности у књизи ће ти помоћи да разумеш своја осећања, да се осетиш смиреније, да поразговараш са другима о твојим бригама (ако желиш) и да развијеш храброст и позитивност. На теби је да одабереш које странице желиш да пређеш и можеш да започнеш читање било где у књизи. Можеш да радиш по страницу дневно или више страница одједном. Можеш да се враћаш на исте странице више пута. Нема правила! Понекад ствари које нас чине тужним или љутитим могу да изгледају огромно и нерешиво. Али ништа није толико велико да не може да се реши или да се о томе поразговара, колико год изгледало да није тако. Можеш да покажеш неке од ових активности људима који су ти важни, да ти помогну да објасниш како се осећаш и да добијеш одговарајућу помоћ у вези са оним што те узнемирава. Увек можеш да поразговараш са одраслом особом којој верујеш у школи или да код куће замолиш одраслог да те одведе код лекара да добијеш додатну помоћ за решавање твојих проблема.


Некој деци је с времена на време потребна додатна помоћ, а постоје и неке организације којима можеш да се обратиш за помоћ, ако не желиш да разговараш са људима које познајеш. Чланови ових организација су причали са децом о разноразним проблемима и знаће како да вам помогну. SOS ТЕЛЕФОН ЗА ПРИЈАВУ И ПРЕВЕНЦИЈУ НАСИЉА У ШКОЛАМА пре свега је намењен деци, родитељима, свим запосленима у образовним установама, као и онима којима је потребна додатна помоћ у решавању проблема насиља, и онима који се на различите начине баве питањем превенције насиља. 0800 200 201 • радним данима од 7.30 до 15.30

(у наставном периоду)

АНОНИМНО

НАДЕЛ – НАЦИОНАЛНА ДЕЧИЈА ЛИНИЈА је услуга телефонског саветовања која свој деци у Србији омогућава да у било ком тренутку добију саветодавну подршку, ако се нађу у околностима у којима су им угрожена права, или у било којој другој ситуацији, када осете потребу за разговором са компетентном и поверљивом особом.

ПОВЕРЉИВО

116 111 • сваког дана од 0 до 24

Ако имаш проблем, није срамота потражити помоћ стручног лица које ће ти помоћи.

БЕСПЛАТНО


ГЛАВА И СРЦЕ Сви имамо емоције. Срећа, туга, бес, страх, изненађеност или гађење су основни инстинкти –­­­реакције на супстанце које се луче у нашем телу и мозгу. Емоције су веома корисне, јер утичу на то како се понашамо. На пример, ако се плашимо, ми покушавамо да се склонимо од опасности. Ако се осећамо срећно, опуштамо се. Док су се наши преци ослањали на своје емоције да би лакше преживљавали, ми их данас користимо да би нам помогле да уредимо и планирамо наше животе.

Емоције нас обузимају брзо, али добра вест је да можемо да радимо на њима, па чак и да их мењамо. Осећања су резултати емоција и специфични су за сваку особу. Она зависе од: ... онога што ти се већ догодило,

... од начина на који доживљаваш себе,

г ... тво нта раме темпе на каји ина и нач сиш са се но ама. иј емоц

Док су емоције пролазне хемијске реакције које доводе до краткотрајних физичких промена у телу, осећања могу да трају сатима, данима, недељама, месецима, па чак и годинама.


Емоције смо осећали још када смо били бебе. У почетку ми реагујемо на њих једноставним изразима лица или реакцијама као што су осмехивање, смех или плач. Како растемо, ми учимо да препознајемо шта осећамо и осећања исказујемо речима. Учење препознавања емоција, и што је још важније, учење управљања емоцијама које су њихов резултат, јако је важно. То се зове „емоционална интелигенција” и помаже нам да градимо односе, да решавамо сукобе и помаже нам да превазиђемо тешка осећања из прошлости и на тај начин да успемо и будемо срећни у животу. Читање ове књиге и обављање неких или свих предложених активности помоћи ће ти да се спријатељиш са својим емоцијама и да научиш да се носиш са осећањима, тако да останеш срећан и позитиван. Па онда, хајде, шта можеш да изгубиш? Окрени страницу и кажи: „Здраво, срећо!”


ОСЕЋАМ СЕ НЕКАКО... Како се осећаш? У реду је и ако си љут, тужан или пун радости. Све емоције су ок - то је добра ствар јер их сви имамо прегршт!

Зграби оловку и нацртај изразе лица који одговарају емоцији или напиши емоцију која одговара изразу лица.

Осећам се

срећно.

.............................

Осећам се .............................

Осећам се .............................


Осећам се ............................. Осећам се

тужно. .............................

Осећам се .............................

о збуњен о н а р и к шо

нервозно

во

стидљи

љутито

уплашено

Осећам се .............................

о уморно

н усамље

забринуто


ОДМОР ЗА МОЗАК!

Да би могао да слушаш своје емоције и осећања, мораш да утишаш свој ум. Да би то постигао, мораш да даш своме мозгу одмор, тако што ћеш се искључити од свакодневних ствари које зује около и праве галаму у твојој глави.

Прва ствар коју мораш да урадиш је да се ослободиш буке и да научиш да волиш тишину. Ово може да буде непријатно у почетку, али ево шта треба да урадиш. Искључи ТВ. Искључи видео-игрице. Склони телефоне, таблете и сл.

Искључи радио.

Затвори прозоре тако да не можеш да чујеш буку споља. Удаљи се од људи који разговарају.


Када све то урадиш, седи мирно и удобно, затвори очи и концентриши се на свој удах и издах, удах и издах.

На пример кажи: „Осећам се ТУЖНО. Осећам се ТУЖНО, јер је био лош дан у школи. Нећу се заувек осећати ТУЖНО, али сада сам ТУЖАН и то је ОК.”

Сада у том опуштеном стању питај себе како се осећаш. Покушај да препознаш скривени осећај беса, туге, бриге или нелагодности, и дозволи себи да осетиш то осећање.

Понови ово неколико пута.


ОСЕТИ А Њ ОСЕЋА

Означи на овом лику где и шта осећаш када си љут.

Понекад твоја осећања не желе да остану унутра. Понекад она желе да СКОЧЕ И ИЗЛЕТЕ НАПОЉЕ.


Означи на овом лику где и шта осећаш када си тужан.


МОЈЕ СРЦЕ КУЦА Одреди ритам твог срца. Измери пулс тако што ћеш наслонити кажипрст и средњи прст на врат или на унутрашњу страну твог ручног зглоба.

Као и све емоције, љутња ослобађа супстанце у твом мозгу, које изазивају промене које осећаш у телу. Једна од ових промена је убрзани рад срца.

Покушај да измериш свој пулс када... си се тек пробудио, си се са неким посвађао,

си трчао у месту 3 минута,

си појео обиман оброк, се прочитао поглавље књиге, з шетње, си се вратио и

Запиши број срчаних откуцаја у једном минуту за све горе наведено. ЗАПАМТИ! Љутња може бити

позитивна. Многи људи су направили добре промене у свету зато што су били љути због нечега. Љутња им је била подстицај да направе неку промену. Шта тебе љути у свету? Како ти можеш да промениш нешто?

ДА Л Брзин И ЗНАШ? а тво

га ће се повећ пулса а си по д стре ти када сом и када с ли е упл ашиш .


ЛЕДЕНИ БРЕГ ЉУТЊЕ Љутња никада није сама - увек постоји емоција која је изазива. Додај још емоција у подводни део леденог брега да покажеш друге емоције које могу да изазову да се осећаш љуто.

ЉУТЊА

У ПЛАШЕ НОСТ

Т С О Н Е УСАМЉ НЕРВОЗА

БРИГА

САМОЋА


ПОВЕРЉИВО

Убрзани рад срца је само један од упозоравајућих знакова који показују да си љут. Заокружи било које друге упозоравајуће знаке које препознајеш или си доживео.

Чешкање по глави Црвенило лица

Стезање руке скупљене у песницу другом руком

Стезање вилице

Нервозно шетање

Знојење дланова

Врпољење или играње неким предметом

Добро размисли како изгледаш или како се осећаш непосредно пре него што побесниш. Ако ниси сигуран, питај некога ко ти је близак и коме верујеш да ти опише како изгледаш или шта радиш непосредно пре него што се наљутиш. Препознавање ових знакова је од огромне важности ако желиш да научиш да контролишеш своју нарав.


УДРУЖЕЊЕ ЕМОЦИЈА

Туга и љутња често иду руку под руку. На пример, можеш да се осећаш тужно што ниси изабран у школски фудбалски тим, и као резултат тога да у љутњи кажеш нешто злобно другару који је примљен у тим. Ако су оне учиниле да урадиш нешто из љутње, напиши шта си урадио и како то ИЗЛАЗИ из фабрике.

Запиши ствари које су те растужиле како УЛАЗЕ у фабрику емоција.

УЛАЗ

ИЗЛАЗ


СУОЧИ СЕ СА ОСЕЋАЊИМА

Како изгледаш и како се осећаш када тобом овлада нека емоција? Узми оловку и нацртај себе у овим рамовима, а онда напиши ствари које понекад кажеш или урадиш када си бесан или тужан.

Кад а сам љу т, каж ем : .............................. ..............................

Нацртај себе када се осећаш љутито. Кад а сам љу т, каж ем : .............................. ..............................


Нацртај себе када се осећаш тужно.

Кад а сам туж ан, каж ем : .............................. ..............................

: н, кажем а ж у т м а Када с ......... .......... ... ..........

..........

..........

.

.......


ГАЛЕРИЈА НЕВАЉАЛАЦА Како би изгледали „љутња” и „туга” да су јунаци стрипа? Употреби простор испод и твоју невероватну машту да оживиш ове емоције.

Да л и крзн имају з убе о, или крљушт , перј е?

Како се зову твоја бића? Можеш да их назовеш Љутко и Плачљивко или Зверко и Меки. Када одлучиш, обавезно им се представи.

Да ли су твоји ликови чудовишта, пси клемпавих ушију или необичне биљке?


Profile for Pčelica

Oseti sreću  

Oseti sreću