Page 1


БРОДОЛОМИ

Титаник Када је 1912. године Титаник требало да крене на своју прву прекоокеанску пловидбу, била је то прворазредна вест за ондашњу светску штампу. Највећи и најлуксузнији брод који су људи дотад саградили, испловио је из Саутемптона (Енглеска) и упутио се преко Атлантског океана ка Њујорку (САД), где је јавност са нестрпљењем ишчекивала да види ремек-дело нове бродоградње. Ипак, иако је од стране својих конструктора проглашен непотопивим, Титаник никада није стигао до обале САД. Завршио је на дну леденог Атлантика, одневши са собом у смрт више од 1 500 људи!

| КАТАСТРОФЕ

ЗАНИМЉИВОСТ

КАРАКТЕРИСТИКЕ

4

Титаник jе тежио 44 000 тона и покретала су га два моћна парна мотора, коjа су трошила 748 тона угља дневно. Поседовао jе наjсавремениjу бродску опрему, више свечаних сала, базен за пливање, као и турско купатило. Имао jе 20 чамаца за спасавање коjи су могли да приме 1 178 људи, што се у кобноj ноћи показало недовољним, jер jе превозио више од 2 000 људи.

МУЗЕЈ НА ДНУ ОКЕАНА Остаци Титаника пронађени су 1985. године, а та локациjа проглашена jе за Музеj на отвореном. Уколико сте ради да издвоjите 60 000 долара, можете се спустити на дно и разгледати остатке легендарног Титаника.


КОБНА САНТА Несрећи је претходио низ чудних догађаја. Иако је те вечери море било мирно попут стакла, а небо ведро, Титаник је примио више упозорења о леденим сантама, али је, из неког разлога, главни капетан, Едвард Смит, остао глув на те поруке, издавши наређење да се плови максималном брзином. Када је огромна санта леда примећена, било је касно да се реагује. Лед је распарао доњу десну страну брода, након чега је вода кренула незадрживо да продире у просторије Титаника. Испаљено је више светлећих SOS¹ ракета, али се „ на „Калифорнији , броду који је био најближи Титанику, мислило да је у питању забава са ватрометом. Нешто више од два сата касније, Титаник је потонуо.

ПАНИКА

Опште је мишљење да би се са Титаника спасао већи број људи да паника и лоша организација са спасилачким чамцима нису узели маха у кључним тренуцима спасавања. Ниједан чамац за спасавање није био у потпуности попуњен.

ХРОНОЛОГИЈА НЕСРЕЋЕ 23.39 - примећен ледени брег – само 37 секунди касниjе дошло jе до судара. 00.45 - спуштен jе први чамац за спасавање. 02.20 - Титаник jе у потпуности потонуо. ¹

SOS је међународни сигнал за помоћ.

5


АТОМСКЕ БОМБЕ И РАТНЕ КАТАСТРОФЕ

Хирошима и НАГАСАКИ

| КАТАСТРОФЕ

Јапан је почетком августа 1945. године, и поред капитулације Немачке и Италије, и даље одбијао да се преда. Други светски рат, након шест година трајања и више од 50 милиона жртава широм света, ближио се крају, али оно што ће уследити заувек ће променити ток историје. Америка, желећи да што пре оконча рат, повлачи потез о чијој етичкој исправности свет до данас води полемике. Најсмртоносније оружје у историји човечанства – атомска бомба – баченa је на јапанскe градoве Хирошиму, 6. августа и Нагасаки, 9. августа 1945. године.

42

ПОСЛЕДИЦЕ ДЕТОНАЦИЈЕ У jедном jедином тренутку, након експлозиjе, у ова два града настрадало jе преко 160 000 људи! Не зна се тачан броj жртава изазваних радиjациjом, али здравствене последице осећаjу чак и потомци преживелих, 70 година након несреће.


КАПИТУЛАЦИЈА

Бомбардовање је изведено по одлуци америчког председника Харија Трумана. Јапан је само дан касније по бомбардовању Нагасакија био присиљен да потпише капитулацију, чиме је Други светски рат и званично окончан. Атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки прве су, и до сад једине, такве бомбе коришћене у рату. Ова два града постала су важан симбол у борби за свет без атомског оружја.

ИЗМЕНА ПЛАНА

САВЕСТ

Славни научник Алберт Ајнштајн учествовао је у конструисању прве атомске бомбе. Након што се уверио у њену разорну моћ, до краја живота био је један од најгласнијих иницијатора обуставе прављења нуклеарног наоружања.

ЗАНИМЉИВОСТ

Јапански царски град Кјото требало је да буде прва мета напада, али је, на сву срећу по светску културну баштину, та одлука промењена.

43


Čudesna planeta - Katastrofe  
Čudesna planeta - Katastrofe  
Advertisement