Page 1


I R A D O P S O G I K I L VE RA TA Сад jе 1546. година и ти си у Јапану. Зовем се Такеши и бићу самураj, као моj отац и његов отац пре њега. Тако jе то у Јапану – радиш оно што ради твоj тата. Свако има своjе место. На врху jе цар, а онда господари рата, или даимjои. Сваки даимjо има своjу личну воjску, а у пролеће, он креће у параду кроз све своjе земље са своjом воjском – да би сви видели колико jе моћан. Ми, деца, само зуримо док пролазе, а оклопи им светлуцаjу на сунцу, а заставе се виjоре.

Русија

Кина

Јапан

Усред параде је сам даимјо, кога носе у луксузној покривеној носиљци, налик колиби. Окружују га лични стражари, самураји. Ту ћу једног дана бити и ја!

Цар Шогун

Друштвена лествица Ево приказа свачијег места у Јапану у 16. веку. Немаш избора, једноставно је тако. Цар, шогун и даимјо су на врху. Ми, самураји, смо одмах испод. Онда долазе пољопривредници и сељаци, а на дну су трговци и занатлије.

6

Даимјо Самураји Пољопривредници и сељаци

Трговци и занатлије


Даимјо у паради кроз своје земље

Први шогун У Јапану имамо цара, али ратнички вођа или шогун заправо води земљу. Тако је откако је Минамото Јоритомо постао први прави шогун 1192. године. Сваком шогуну потребни су самураји да би држао ствари под контролом.

7


I V E ^ A M I K S A SAMUR J Самураj jе изнад свега мачевалац. Зато jа вежбам кенђуцу, уметност мачевања, више сати дневно. Први мач сам добио у 13. години, и до краjа живота ћу спавати са мачем под jастуком. Самураjски мач ниjе само оружjе. То jе све што смо ми. Кажу да наша душа живи у нашем мачу. Заправо, имамо два мача, дугу закривљену катану и кратки вакизаши. Заjедно се зову даjшо, али боримо се само са по jедним.

14


Израда мача За израду самурајског мача потребно је много месеци. Прво, ковач прави грубу, савитљиву срж или шингане од нискоугљеничног челика. На ово пажљиво ставља на хиљаде слојева тамахагане, то јест високоугљеничног челика и савија га више пута да би добио оштро сечиво. Свако жели сечива ковача Мурамасе Сенџија – она су толико оштра да кажу да су зла.

Шинаи (мач од бамбуса за кендо)

Бокен (дрвени мач)

Катана (дуги мач)

Вакизаши (кратки мач)

Танто (бодеж)

Нинџато (мач за нинџе)

Да би научио да правилно користиш катану, мораш да научиш камае – различите ставове приликом држања мача.

Хасо но камае је спреман за напад из било ког угла.

Ко гасуми се брани против напада у главу.

Гедан но камае позива на напад.

Џодан но камае је кад си спреман да задаш ударац.

15


Profile for Pčelica

Kako je biti japanski  

Kako je biti japanski  

Advertisement