Page 1

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

∆ΙΑΒΑΣΤΕ

16 ΣΕΛΙ∆ΕΣ

48

ΣΕΛΙ∆ΕΣ

ΣΕΛΙ∆ΕΣ

Γ. ΦΛΩΡΙ∆ΗΣ Ζήτηµα επιβίωσης η υλοποίηση του σχεδίου σταθερότητας

Τ Η Σ ™

Σελίδα 11

Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η Σ Àƒ

Ξενοφών – Πανηλειακός σήµερα στην Κρέστενα

Σελίδα 17

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010 www.patrisnews.gr Aριθµός φύλλου 37904 ΕΥΡΩ 0,80 €/ Τιµή Αθήνας 1€

Ικανοποίηση για τις εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν αλλά τώρα τι... ΤΑ ∆ΑΝΕΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ∆ΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ

Σε απόγνωση 85χρονος σεισµόπληκτος στη Γαστούνη Σελίδα 7

Σελίδες 8 και 15

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

48ωρο χειρόφρενο ξανά από τα ταξί Σελίδα 5

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Γ. ΒΛΑΧΟΣ Τα µέτρα αγνοούν την ανάγκη τόνωσης της οικονοµίας

Σελίδα 11

ΕΝ ΟΙΚΩ ∆ήµος Κοκκαλιάρης Η τέχνη δεν κοστολογείται…

Η

νέα τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και στην Ηλεία τα µηνύµατα που υπάρχουν είναι θετικά για τους «µεγάλους» και αρνητικά για τους «µικρούς». Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν µε δηλώσεις τους στην εφηµ. «ΠΑΤΡΙΣ» ∆ντές µεγάλων ξενοδοχειακών µονάδων που κατά ένα πολύ µεγάλο ποσοστό φιλοξενούν Γερµανούς τουρίστες στα δωµάτια τους όλη την τουριστική σεζόν. Εκείνο το οποίο επισηµαίνουν είναι ότι δεν υπάρχει αρνητική διάθεση από την πλευρά των Γερµανών και προσθέτουν ότι τα «πολιτικά παιχνίδια» δεν µπορούν να επηρεάσουν αυτή την τουριστική περίοδο. Αντίθετα προβληµατισµός επικρατεί στους «µικρούς» που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά τις ετοιµασίες στα ενοικιαζόµενα στις παραλιακές περιοχές µιας και όσο διαρκεί η οικονοµική κρίση οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες έχουν µειώσει σηµαντικά τον αριθµό των ηµερών διακοπών τους.

Σελίδα 10

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «Ο∆ΥΣΣΕΑΣ» Άριστη διαµονή στους χώρους του

Σελίδα 8

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ «Ο κόσµος θέλει αληθινές φωνές» Σελίδα 16

Οι µεγάλες µονάδες κλείνουν τα δωµάτια για το καλοκαίρι αλλά για τα µικρά ξενοδοχεία Σελίδα 5 και ενοικιαζόµενα επικρατεί προβληµατισµός Σελίδα 8

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ∆Α ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Παρουσίαση βιβλίου

του ΝΑΚΗ

ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ Μέγαρο

στο Λάτσειο

Το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – Ο Πύργος του εικοστού αιώνα – Αναδροµικό Ηµερολόγιο και άλλα δηµοσιεύµατα» του αείµνηστου Πύργιου δικηγόρου και βουλευτή Ηλείας ΝΑΚΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ θα παρουσιαστεί υπό την αιγίδα του ∆ήµου Πύργου, στο Λάτσειο ∆ηµοτικό Μέγαρο, το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010, ώρα 18.30µ.µ. Το βιβλίο παρουσιάζουν οι: κ. Απόστολος Κακλαµάνης βουλευτής, τ. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , κα Αννα Καραµάνου τ. Ευρωβουλευτής, κ. Αλέκος Κάζογλης, δικηγόρος, συγγραφέας, τ. Νοµάρχης. Το συντονισµό της εκδήλωσης θα κάνει ο κ. Χαράλαµπος Μπράµος δικηγόρος, νοµαρχιακός σύµβουλος, ως εκπρόσωπος των Πυργίων φίλων του Νάκη Αυγερινού. Αποσπάσµατα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Πύργιος ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος. Σε όσους παραστούν στην εκδήλωση το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν από την κόρη του Ν. Αυγερινού, τιµής ένεκεν.


2η σελίδα

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Είπαν...

Χρονολόγιο 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1962

ΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Καθυστερείται εισέτι η αναγγελία των νέων πιστώσεων δια τα σχολικά διδακτήρια του νομού Ηλείας. Επειδή υπάρχει μέγα ενδιαφέρον από διάφορους κοινότητας δι’ ανέγερσιν νέων διδακτηρίων, τονίζεται αρμόδιως ότι αι εφετειναί πιστώσεις θα διατεθούν αποκλειστικώς σχεδόν δια την αποπεράτωσιν των ημιτελών διδακτηρίων. Δια νέα διδακτήρια θα διατεθούν τα τυχόν υπόλοιπα που θα υπάρξουν.

ΔΙΑΘΕΣΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΕΙΣ ΑΓΡΟΤΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ -Με μειωμένην τιμήν Ανηγγέλθη εκ του υπουργείου Γεωργίας ότι δια την προσεχήν θερινήν περίοδο θα διατεθούν εις τον Ν. Ηλείας 200 τόννοι βενζίνης με μειωμένον δασμόν δια την λειτουργίαν αρδευτικών βενζινομηχανών και γεωργικών ελκυστήρων. Οι έχοντες τοιαύτα μηχανήματα δέον να υποβάλουν αιτήσεις εις την Διεύθυνσιν Γεωργίας μέχρι τέλους Μαρτίου ή μέσω των κατά τόπους πρατηριούχων βενζίνης. Παρερχόμενης της ως άνω προθεσμίας ουδεμία αίτησις θα γίνει δεκτή.

Αντώνης Σερέτης δήμαρχος Βουπρασίας

«Είμαστε σε μία ιδιαίτερη κατάσταση. Όπως γνωρίζετε έχουμε καλλιέργειες που χρειάζονται αρκετό εργατικό δυναμικό. Έχουν έρθει πάρα πολλά άτομα που μένουν αρκετούς μήνες στην περιοχή μας ανάλογα με την εργασία τους. Ωστόσο υπάρχουν και άτομα που έρχονται χωρίς να έχουν κάποια δουλειά. Οπωσδήποτε μας ανησυχεί το φαινόμενο. Μάλιστα σε μία μελέτη που είχε γίνει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το 50% των οικονομικών μεταναστών που είναι στην περιοχή μας είναι παράνομοι».

Αντώνης Καράμπελας αντινομάρχης Ηλείας

«Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι η αποφυγή της διασποράς της νόσου, αφού η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μία από τις περισσότερο μεταδοτικές, την ίδια στιγμή που στη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, όπως αυτό του εμβολιασμού που πάρθηκε, αφού στο νομό μας προσέρχονται άτομα Βουλγαρικής υπηκοότητας για να εργαστούν, ως μετακινούμενοι πληθυσμοί».

Χρήστος Βρυώνης δήμαρχος Βαρθολομιού

«Ήμουν ο πρώτος δήμαρχος που επανέφερε το θέμα προς συζήτηση για την δημιουργία ισχυρού δήμου στον Ηλειακό Κάμπο και αυτό αποδεικνύεται από τον Τύπο (ημερομηνία 10/11/2009). Είχα τοποθετηθεί και για την αποτυχία των δύο πόλων του νομού, (Πύργου, Αμαλιάδας), που ευθύνονται τα μέγιστα για τις τελευταίες θέσεις που καταλαμβάνει η Ηλεία στη χώρα. Η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Μόνο με τη δημιουργία ενός ισχυρού δήμου στον Κάμπο θα αντιστραφούν τα πράγματα καθώς θα δημιουργηθεί μια διαφορετική αναπτυξιακή δυνατότητα».

Η φωτογραφία της Κυριακής

Σ

αράντα χρόνια πριν (1970). Στο 5ο δημοτικό σχολείο Πύργου, που στεγαζόταν, τότε, σε κτίριο της οδού Γορτυνίας. Εορτασμός της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας (25 Μαρτίου 1821). Μετά τον πανηγυρικό της Ημέρας από τη διευθύντρια του σχολείου Πόπη Πεντόβολου, τις απαγγελίες ποιημάτων, την παρουσίαση πατριωτικών σκετς από τους μικρούς μαθητές και τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα, ήλθε η αναμνηστική φωτογραφία του διδακτικού προσωπικού. Από αριστερά: Γεώργιος Γιαννόπουλος, Κική Τράκα, Πόπη Πεντόβολου, Σπύρος Μπαμπής, Ντία Πυρομάλη και Νικόλαος Κολλιαδήμας. Το σχολείο μεταφέρθηκε, πριν από κάμποσα χρόνια, σε νεόδμητο κτίριο της οδού Λαμπετίου.

Μ

πορείτε να τις φέρετε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για να δημοσιευτούν (και φυσικά θα σας επιστραφούν). Οι φωτογραφίες μπορεί να αφορούν στιγμές τόσο ιδιωτικές όσο και της δημόσιας ζωής.

Πηγή: Αρχείο Στάθη Δάγλαρη

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

+ Β’ Νηστειών (Γρ. Παλαμά) Βασιλείου ομ. Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής έζησε και έδρασε επί του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντος Γ_ του Ισαύρου (717-741 μ.Χ.). Από νεαρή ηλικία ο Όσιος αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και εκάρη μοναχός. Έγινε μαθητής και υποτακτικός του Οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου (τιμάται 27 Φεβρουαρίου). Αρχικά ζούσε σε κάποιο ερημητήριο και αφού προηγουμένως καλλιέργησε με επιμέλεια την ασκητική ζωή, αργότερα, όταν ανέκυψε η αίρεση κατά των ιερών εικόνων, αντιστάθηκε με πνευματική ανδρεία στους εικονομάχους. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη, τιμωρήθηκε και υπέστη πολλά βασανιστήρια. Όταν δε, πέθανε ο αυτοκράτορας, απελευθερώθηκε και αφού βγήκε από τη φυλακή, φρόντιζε για την καλλιέργεια της αρχαίας υγείας της ευσέβειας, παρακινώντας πολλούς προς την αρετή και επαναφέροντάς τους προς την ορθόδοξη πίστη.Έτσι αφού αγωνίσθηκε ο Όσιος Βασίλειος, κοιμήθηκε με ειρήνη. Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 Ευδοκίας οσ. Παρασκευής

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ Aν. Hλίου: 6.59’ Δύση Hλίου: 18.17’

Η Β’ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ετος Ιδρύσεως 1902 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ Ο.Ε. e-mail: Ιnfo @patrisnews.gr patrispy @otenet.gr web. site: www. patrisnews.gr Ιδρυτής (1902-1953) ΛΕΩΝΙΔΑΣ Δ. ΒΑΡΟΥΞΗΣ Διευθυντής (1953-1994)ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΑΡΟΥΞΗΣ Εκδότης – Διευθυντής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΛ. ΒΑΡΟΥΞΗΣ Οικονομικός Διευθυντής ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΛ. ΒΑΡΟΥΞΗΣ •Αρχισυντάκτες: ΜΑΝΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΛΕΥΡΙΑΣ •Υπεύθυνοι Λογιστηρίου: ΔΡΟΥΒΑΣ ΣΠΥΡΟΣ,ΜΠΙΜΠΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ •Τεχνικός υπεύθυνος: ΞΕΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ •Υπεύθυνος Τμήματος πωλήσεων : ΤΣΙΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ-ΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ Θεμιστοκλέους 13 ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ (Τ.Κ. 27100) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:5ο ΧΛΜ Ε.Ο. Πύργου - Πατρών ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ – 2621027502 2621022549 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2621026860 2621022549 2621024059 ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 2621032563 2621026683 FAX 2621034855 FAX 2621035338 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ 2621026620

ΑΘΛΗΤΙΚΟ 2621026203 2621026860

ΠΙΕΣΤΗΡΙΑ 2621039992

ΑΜΑΛΙΑΔΑ •ΑΓΓΕΛΙΕΣ -ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Φιλικής Εταιρείας 19 τηλ. 26220-28544 • ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ: Τηλ.: 2622038480 ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Θανάσης Σπυρόπουλος, Νίκος Δουφεξής,Πάνος Αβραμόπουλος, Λάμπης Αλεξανδρόπουλος, Νώντας Διαμαντόπουλος, Πέππας Κων/νος, Άβα Βαγγελάτου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Θεόδωρος Ασημακόπουλος,Ιωάννης Βορβίλας, Ειρήνη Βούλγαρη, Μιχαήλ Γκρίλλας, Βύρων Δάβος, Στάθης Δάγλαρης, Χαρίλαος Δημητρακόπουλος, Νίκος Δημητρίεφ, Νίκος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Ευθυμίου, Βασίλης Κακόγιαννος, Βασίλης Καραβούλιας, π. Ευστάθιος Κολλάς, Λεωνίδας Μαργαρίτης, Σωκράτης Μάσσιας, Αντώνης Μεντές, Μιχαήλ Μπερκουτάκης, Ιωάννης Μπιλάλης, Γιάννης Νικολόπουλος, Βαγγέλης Πάλλας, Χρήστος Πλέσσας, Χρήστος Σαραντουλάκος, Ζωή Σπυροπούλου, Γιώργος Σταυρόπουλος, Βασίλης Τακτικός , Βασίλης Τσαμπούκας, Βασίλης Χριστακόπουλος . ΚΩΔ. ΕΛΤΑ 1870

Αριθ. Σήματος: 111202: Λεωνίδας Ελ. Βαρουξής-Κων/νος Ελ. Βαρουξής Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικά, ηλεκτρονικά, φωτοτυπικά, ηχογραφήσεως ή άλλον, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη Νόμοι 238/1970, 4301/1979, Ν. 100/1975, Ν.Δ3585/1956 και 4254/1962 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΡΤ TV –OPT FM 92,3 Ξανθου 1 27100 Πύργος Τηλ. 2621036041-2 Fax: 2621036043

e-mail info @ort.gr

site www.ort.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι λένε οι επιστολές Παπανδρέου και Ερντογάν; Δ

εκατέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν τις ημέρες αυτές από την κρίση στα Ιμια. Η κρίση εκείνη, που οδηγούσε σε ελληνοτουρκική σύρραξη, απετράπη ύστερα από παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Κλίντον προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος και της Τουρκίας. Η συμφωνία όμως αυτή ήταν οδυνηρή για τη χώρα μας. Γιατί η Ελλάς αποδέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια η τότε κυβέρνηση ακολούθησε μια υποχωρητική πολιτική προς την Τουρκία χωρίς αυτή να κάνει την παραμικρή θετική κίνηση προς την Ελλάδα. Ετσι το 1997 η κυβέρνηση Σημίτη υπογράφει το ανακοινωθέν της Μαδρίτης, με το οποίο αποδέχεται ότι η Τουρκία έχει στο Αιγαίο «ζωτικά συμφέροντα που αφορούν θέματα ασφαλείας και κυ-

ριαρχίας», ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πόρτες στις τουρκικές διεκδικήσεις. Το 1998 η ίδια κυβέρνηση, ύστερα από τουρκική πίεση, ακυρώνει την εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S300, που όμως είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη διέσυρε διεθνώς τη χώρα μας με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν. Και έτσι φθάσαμε τον Δεκέμβριο του 1999 στη Συμφωνία στο Ελσίνκι. Εκεί η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία για τις «μεθοριακές διενέξεις και τα συναφή θέματα». Και ακόμη ότι όσες διενέξεις δεν λυθούν με τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναχθούν προς επίλυση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Είναι προφανές λοιπόν ότι η μεν Τουρκία θα προβάλει όλες τις παράλογες και ανιστό-

ρητες αξιώσεις της, η δε Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει ούτε στις γκρίζες ζώνες, ούτε στον αφοπλισμό των νησιών, ούτε στη μείωση του εύρους του εναερίου χώρου, ούτε στην παραίτηση από το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων της. Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα θέματα - τα οποία συνιστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα- θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο, ως γνωστόν, όχι μόνο δικάζει με αυστηρούς νομικούς κανόνες αλλά αντίθετα επηρεάζεται από έξωθεν παρεμβάσεις και διεθνείς πολιτικές σκοπιμότητες. Στο Ελσίνκι όμως η Ελλάδα συμφώνησε και στην ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας, πολιτική την οποία ακολούθησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις. Είναι προφανές ότι συμφώνησε ελπίζοντας ότι «μια ευρωπαϊκή

Τουρκία θα είναι μια πιο δημοκρατική και λιγότερο επιθετική Τουρκία». Και ακόμη ότι η Τουρκία θα αποδεχόταν άμεσα και έμπρακτα τις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και θα αποκήρυσσε τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας στις σχέσεις με άλλα κράτη. Οι προσδοκίες όμως αυτές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η κυβέρνηση, αποδεικνύονται φρούδες. Αυτό που σιγά σιγά όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι το Ελσίνκι δεν μετέτρεψε αυτομάτως την Τουρκία σε ευρωπαϊκή χώρα, ούτε μετέβαλε τις πάγιες τουρκικές επιδιώξεις (στο Αιγαίο και στην Κύπρο). Εν τω μεταξύ η παραμονή της Τουρκίας στον «ευρωπαϊκό προθάλαμο» είναι επιζήμια για την Ελλάδα. Διότι όσο η Τουρκία διατηρείται σε «τροχιά περί την Ευρώπη» μόνο δικαιώματα και οφέλη αποκομίζει και ισχυροποιεί τη διπλωματική θέση της

ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

χωρίς να υφίσταται ουσιαστικές δεσμεύσεις και χωρίς να υποχρεώνεται στην εναρμόνιση της συμπεριφοράς της προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ετσι λοιπόν οι αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις που απερρίπτοντο απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν γίνει αντικείμενο του χωρίς όρους και προϋποθέσεις ελληνοτουρκικού διαλόγου, με απρόβλεπτες για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα συνέπειες. Και σήμερα διερωτώμαι ποιο είναι το πλήρες περιεχόμενο των επιστολών που προσφάτως αντηλλάγησαν μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν. Διότι η περίληψη που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν με ικανοποιεί. Ο κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην υπουργός.


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

3

Η άλλη όψη Η άλλη

Του Ηλία Φροντιστή iliasfrontistis@in.gr

Τουλάχιστον οι κυβερνητικοί βουλευτές του νοµού µας θα αναλάβουν πρωτοβουλία για το τι θα απαιτήσει η Ηλεία από το ΕΣΠΑ; ΤΕΛΙΚΑ σε αυτό το νοµό επικρατεί για άλλη µια φορά πραγµατικό µπάχαλο… Με τους κάθε είδους αιρετούς και εκπροσώπους φορέων που πετάνε στα σύννεφα… που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αδιαφορούν και ο καθένας να κοιτάζει το προσωπικό του µέλλον για την πολιτική του επιβίωση µελλοντικά στο να είναι στα πράγµατα σε κάποια εκπροσώπηση… ΟΤΑΝ αυτές τις ηµέρες ειδικά τις πρώτες ηµέρες του νέου µήνα θα ληφθούν αποφάσεις πέρα από Περιφερειακά επίπεδα, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων, για το ποιά έργα θα ενταχθούν για χρηµατοδότηση στον αναθεωρηµένο σχεδιασµό για ένταξη από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. ΟΤΑΝ σε λίγες ηµέρες η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας θα καταθέσει τις προτάσεις για ποιά έργα θα πρέπει να χρηµατοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Και από πλευράς Ηλείας ούτε καν έχει αποφασισθεί να υπάρξει µια κοινή πρόταση που να στηριχθεί από κάθε είδους εκπροσώπους αυτού του νοµού. ∆ΕΝ γράφει η στήλη περί ένταξης έργων στα τοµεακά προγράµµατα των υπουργείων που εκεί η Ηλεία έχει µείνει στην ιστορία, από κάθε είδους υπουργό ή Γενικό Γραµµατέα µε το αποστοµωτικό αφοπλιστικό… Βρέστε τα εκεί κάτω στην Ηλεία µεταξύ σας πρώτα… ΑΠΟ εδω και πέρα µέσα σε αυτή την αδιαφορία η µόνη ελπίδα είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νοµού µας όσο και αν φαίνεται παράξενο. ΚΑΙ ιδίως οι εκπρόσωποι στην Βουλή του κυβερνώντος κόµµατος. ∆ηλαδή οι βουλευτές να σηµάνουν συναγερµό και να συγκαλέσουν κοινή σύσκεψη για να υποχρεώσουν Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕ∆Κ , Επιµελητήριο , παράρτηµα του Τεχνικού Επιµελητηρίου κλπ για να δεσµευθούν οι πάντες για το ποιά έργα σε αυτό το νοµό θα απαιτηθεί να ενταχθούν στο Περιφερειακό πρόγραµµα. Και ποια έργα θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στα τοµεακά προγράµµατα των υπουργείων για χρηµατοδότηση. ΒΕΒΑΙΑ η αποστολή και οι υποχρεώσεις των βουλευτών δεν προβλέπουν τέτοιες πρωτοβουλίες. ΠΛΗΝ όµως, όπως γνωρίζουν σε αυτή την κρίσιµη περίοδο ούτε το περίφηµο «θεσµικό µέτωπο», λειτουργεί παρά ένα µπάχαλο και όλοι παριστάνουν τους Ηλειάρχες… Για το ρόλο τους που θα έχουν στον «Καλλικράτη». ΟΧΙ µόνο αυτό αλλά το χειρότερο από ότι προβλέπει η στήλη µε αυτή την αδιαφορία τη γενική για αρκετά χρόνια που θα υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ αυτός ο νοµός θα έχει πολύ χειρότερη τύχη από ότι είχε από τα τρία προηγούµενα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα Μεσογειακά προγράµµατα και τα τρία πακέτα INTEREG. ΤΕΛΟΣ για την ιστορία το λεγόµενο Τεχνικό Επιµελητήριο ∆υτικής Ελλάδας προχθές Παρασκευή διοργάνωσε ειδική Ηµερίδα στην Πάτρα περί έργων και χρηµατοδοτήσεων… ΚΑΙ φυσικά δεν ήταν τυχαία η διοργάνωση αυτής της Ηµερίδας µε τις τοποθετήσεις που έγιναν…

ΣΤΡΩΜΑΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΠΛΑ

ΤΣΙΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Θα μας βρείτε Αγ. Γεωργίου (παράλληλα) στις Σιδηροδρομικές γραμμές τηλ. 2621027511-23413.

[

Πρωτοβουλία µε ανταπόκριση Ρεαλιστική, χρήσιµη και εφαρµόσιµη κρίνεται η πρόταση του Τάκη Αντωνακόπουλου για την ρύθµιση των αυθαιρέτων. Ήδη η Νοµαρχία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ αναµένεται µε ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργείου Οικονοµικών. Πάντως ανάγκη για χρήµατα υπάρχει, ενώ τα κοινωνικά δεδοµένα επιβάλλουν, περιβαλλοντικά και συνταγµατικά αναγκαία λύση στο επί µακρόν διαιωνιζόµενο πρόβληµα των αυθαίρετων κτισµάτων (παραλιακών και µη). Π.Α.

Πιέζει για χρηµατοδότηση Σε καθηµερινή βάση ο νοµάρχης Ηλείας Χαράλαµπος Καφύρας δίνει µάχη για να πείσει τα συναρµόδια υπουργεία ότι ο νοµός χρειάζεται γενναίες χρηµατοδοτήσεις για να αντιµετωπισθούν τα προβλήµατα µε τις κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αυτό κάνει το νοµάρχη να αγωνιά για το τι θα ακολουθήσει εάν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Ο Μάρτης να µην γίνει γδάρτης , διαφορετικά το ντόµινο τον κατολισθήσεων θα συνεχιστεί… Γ.Ρ

Σχόλια Η διευκρίνιση και η ατάκα! «Είναι άκρως αναγκαία η διοικητική µεταρρύθµιση και είναι υποχρέωση να υλοποιηθεί αυτό που είπε ως όραµα ο πρωθυπουργός- και µην σπεύσει κανείς να πει ότι έγινα ΠΑΣΟΚ», µε αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Αµαλιάδας ο δηµοτικός σύµβουλος από την ελάσσονα µειοψηφία κ. Σπύρος Λαµπρινός. Και η ατάκα, ως προς του µη σπεύσει να θεωρήσει κανείς ότι έγινε ΠΑΣΟΚ, ήρθε από τον επικεφαλής της ελάσσονος µειοψηφίας κ. ∆ηµήτρη Ράλλη, ο οποίος µε απόλυτη φυσικότητα γύρισε και του είπε: «Ε, δεν είναι κακό!»… Μ.Κ.

Τα κλαδιά Πολλά τα κλαδιά των δένδρων που ‘ξεπετιούνται’ επικίνδυνα επί του οδοστρώµατος στους δρόµους της Πηνείας. Οι διερχόµενοι οδηγοί αντιµετωπίζουν πρόβληµα, κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθεί η σχετική µέριµνα από τους αρµοδίους. Το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στην επαρχιακή οδό Αµαλιάδας-Σιµόπουλο, κατά συνέπεια το λόγο έχει η Νοµαρχία. Μ.Κ.

Μετά µας φταίει η κακή µας µοίρα;

Παρουσίαση βιβλίου

«Η Ηλεία δυστυχώς συνεχώς κατολισθαίνει και αυτό οφείλεται σε έναν µεγάλο βαθµό από τις πυρκαγιές του 2007 που προκάλεσαν µεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή». ∆ιαπίστωση του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών Ευθύµη Λέκκα. Λόγια που µε φέρνουν πίσω, που συνδέονται άµεσα µε όσα είχε πει ο κ. Λέκκας λίγο µετά τις φωτιές, όταν προέβλεπε τον εφιάλτη που θα ξυπνούσε, αν ∆ΕΝ…Και ∆ΕΝ… Στην Ηλεία η κατάσταση είναι τραγική, υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σηµεία που έχουν αφεθεί στην τύχη τους καθώς ∆ΕΝ εφαρµόστηκε η µελέτη που εκπονήθηκε µετά τις πυρκαγιές του 2007. Σήµερα, δυόµιση και πλέον χρόνια µετά τις πυρκαγιές, σήµερα που ο εφιάλτης είναι πλέον η καθηµερινότητά µας, σε ποιόν να αποδώσουµε ευθύνες; Ή µήπως να τα βάλουµε και πάλι µε την «κακή µας µοίρα», αυτή την οποία κατηγορήσαµε τόσο αβίαστα και τότε, όταν «ξεψυχούσε» ένας ολόκληρος νοµός και κάποιοι «κυνηγούσαν φαντάσµατα…»; Π.Μ

Και οι λαϊκές….

Εκδήλωση-συζήτηση µε αφορµή την έκδοση του νέου βιβλίου του συµπατριώτη µας οικονοµολόγου Γιάννη Τόλιου µε θέµα «Περιβάλλον και Αγροτική Πολιτική σε συνθήκες ΠαγκοσµιοποίησηςΕναλλακτική στρατηγική Αυτοδυναµίας Τροφίµων» διοργανώνει ο δήµος Πύργου την Τετάρτη 3η Μαρτίου 2010, στις 7-9 µ.µ. στην αίθουσα του «Λάτσειου» Πολιτιστικού Κέντρου του ∆ήµου Πύργου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα µιλήσουν η Ζαφειροπούλου Φιλαρέτη, επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστηµίου Πάτρας, ο Πάνος Τριγάζης, οικονοµολόγος-διεθνολόγος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου ∆ιεθνών Οργανισµών και ο Γιώργος Μπενάτος, γεωπόνος, πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος – ΓΕΩΤΕΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γλυκερία Λάµπρου, δικηγόρος. Π. Μπ.

Ολοκληρώνεται σήµερα η κυνηγετική περίοδος «Παρά πόδας» από σήµερα για χιλιάδες κυνηγούς και στην Ηλεία, καθώς λήγει η κυνηγετική περίοδος 2009-10. Κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω περιόδου ήταν η θήρα στις πυρόπληκτες εκτάσεις του νοµού, που σύµφωνα µε τους εκπροσώπους των κυνηγών συνέβαλε στην άρση της κυνηγετικές «πίεσης», από τις περιοχές που δεν είχαν αποτεφρωθεί. Ιδιαίτερο βάρος εξάλλου µετά την απαγόρευση του κυνηγιού αναµένεται να ριχτεί στην προστασία του θηραµατικού πλούτου του νοµού από την παράνοµη θήρα. Κ.Α

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές Τριάντα χρόνια συµπληρώνονται φέτος από την ηµέρα που λειτούργησε η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας. Τα χρόνια πέρασαν, ωστόσο ο καρκίνος του µαστού αποτελεί το συχνότερο εµφανιζόµενο νεόπλασµα στο γυναικείο πληθυσµό και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο µετά τον καρκίνο του πνεύµονα. Ο καρκίνος του µαστού µπορεί πλέον να διαγνωστεί µε µεγάλη ακρίβεια µε τη χρήση τόσο της ψηφιακής µαστογραφίας όσο και µέσω της µαγνητικής µαστογραφίας. Παγκοσµίως εκτιµάται ότι ο καρκίνος του µαστού, µπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο νόσηµα και να αυξηθεί κατακόρυφα το προσδόκιµο επιβίωσης, όταν οι γυναίκες αντιληφθούν την αξία που έχει για τη ζωή τους η έγκαιρη και πρώιµη διάγνωση. Μια ασθενής, στην οποία θα εντοπιστεί καρκίνος του µαστού σε πρώιµο στάδιο, θα µπορέσει να θεραπευτεί σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Αντίθετα, στις γυναίκες στις οποίες οι κακοήθειες στο µαστό εντοπίζονται στο τρίτο στάδιο, η επιτυχία πενταετούς επιβίωσής τους µειώνεται σε ποσοστό σχεδόν κάτω του 50%. Π.Μ

]

Φόβο έχουν δηµιουργήσει στους καταναλωτές οι αλλεπάλληλες αναφορές, για περικοπές, φορολογία και µεγάλη οικονοµική κρίση, µε αποτέλεσµα να έχουν µειώσει αισθητά τις αγορές τους ακόµη και σε είδη πρώτης ανάγκης που έχουν φθηνές τιµές. Από τον «κανόνα» δεν ξέφυγαν ούτε οι λαϊκές αγορές που βλέπουν να µειώνεται συνεχώς η πελατεία τους. Το ερώτηµα βέβαια που προκύπτει είναι µήπως µε την απότοµη µείωση της κατανάλωσης θα δηµιουργηθούν τεράστια οικονοµικά προβλήµατα στην αγορά; Κ.Α.

Γραφεία απέκτησε η ΠΑΛΕΑ Στέγη απέκτησε η νεοσύστατη Περιβαλλοντική Αγωνιστική Λέσχη Αµαλιάδας (Π.Α.Λ.Ε.Α). Τα γραφεία της λέσχης βρίσκονται στην οδό Αγίου Γεωργίου 44 στην Αµαλιάδα και όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν µέλη της λέσχης και να ενηµερωθούν για τις δράσεις της, θα µπορούν να απευθύνονται στα γραφεία κάθε ∆ευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, από τις 5 το απόγευµα έως τις 9:30 το βράδυ. Παράλληλα, µπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 26110-21109. Μ.Κ.


[

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

4

Η γνώµη Τ

Ευθύµιος Λέκκας Καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών

ο θέµα των κατολισθήσεων µας απασχόλησε έντονα, σε σχέση πάντα µε τις δασικές πυρκαγιές το 2007. Τότε είχαµε κάνει µελέτη που πρότεινε το τι πρέπει να γίνει, µε συγκεκριµένα έργα, χρονοδιάγραµµα και τιµές. Βέβαια η µελέτη δεν χρηµατοδοτήθηκε από το υπουργείο και παρέµεινε στα συρτάρια. Αποτέλεσµα αυτής της κίνησης ήταν τα φαινόµενα που ξεκίνησαν µετά τις πυρκαγιές να λάβουν έκταση και φέτος µε τις υψηλές βροχοπτώσεις να έχουµε ένα τσουνάµι κατολισθήσεων σε όλο το νοµό. Σε αυτές τις θέσεις είδαµε τόσο καινούργια φαινόµενα που εκδηλώθηκαν φέτος, όσο και παλιά που είχαµε καταγράψει και µελετήσει παλιότερα. Αυτά εκδηλώνονται σε όλο το µήκος των οδών και παίρ-

Πρόσωπο

νουν µεγάλες διαστάσεις. ∆εν µπορούµε να πούµε ότι θα πρέπει να παρέµβουµε κατασβεστικά σε κάθε ένα φαινόµενο ξεχωριστά, γιατί αυτά βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, ενώ εκδηλώνονται και καινούργια. ∆ιαπιστώσαµε ότι θα πρέπει να γίνει µια ολοκληρωµένη προσέγγιση στα θέµατα αντιµετώπισης των κατολισθήσεων κυρίως στους µεγάλους δρόµους. Η προσέγγιση θα πρέπει να γίνει σε χρόνο που τα φαινόµενα θα είναι ηπιότερα, θα παύουν να εξελίσσονται και αυτός ο χρόνος είναι περίπου µετά το Μάιο. Αν παρέµβουµε ξεχωριστά θα ανασχέσουµε το ένα σηµείο και θα εκδηλωθεί πιο δίπλα άλλο φαινόµενο. Τα προβλήµατα επικοινωνίας και οδικής ασφάλειας στο νοµό είναι πάρα πολλά. Και η

Ηλεία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατολισθητική επικινδυνότητα. Αυτό συµβαίνει σε πολλούς νοµούς στην Ελλάδα. Όµως εδώ στην Ηλεία τα φαινόµενα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Πέρα από κάθε γενίκευση και τοπικισµό. Πρόκειται για φαινόµενα που προϋπήρχαν, ενισχύθηκαν ή άρχισαν νέα µε τις πυρκαγιές και εξελίσσονται µε πολύ πιο γρήγορους ρυθµούς από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνεπώς στην Ηλεία η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αντιµετώπισή τους. ∆εν υπάρχει άλλος νοµός µε τόσα προβλήµατα στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στην Ξυλοκέρα…

Ο

Γεώργιος Μπαµπάλης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1979 στον Πύργο και µεγάλωσε στο δ.δ Ξυλοκέρας του δήµου Ιάρδανου. Είναι µέλος αγροτικής οικογένειας και γόνος της Φρειδερίκης και του Χρήστου Μπαµπάλη. Τα πρώτα του µαθητικά βήµατα τα έκανε στο δηµοτικό σχολείο του χωριού (τώρα είναι κλειστό) ενώ γυµνάσιο ξεκίνησε στο Βούναργο και τελείωσε στον Πύργο. Λύκειο παρακολούθησε στο 2ο Πύργου όπου και αποφοίτησε το 1996. Την ίδια χρονιά έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, µε το παλιό σύστηµα των δεσµών, και πέρασε στο τµήµα Πληροφορικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών,

Γιώργος Μπαµπάλης

από το οποίο και αποφοίτησε το 2001, ενώ τώρα πραγµατοποιεί µεταπτυχιακό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο στο τµήµα διασφάλισης ποιότητας. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του παρουσιάστηκε στον Ελληνικό Στρατό προκειµένου να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, την οποία και έκανε στην Ελληνική ∆ύναµη Κύπρου και τελείωσε το 2003. Όταν ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία εργάστηκε στην οργανωτική επιτροπή Ολυµπιακών Αγώνων Αθήνα 2004µέχρι και το τέλος των αγώνων. Όταν οι αγώνες ολοκληρώθηκαν, επέστρεψε στην Ξυλοκέρα όπου από εκείνη την στιγµή έως σήµερα εργάζεται ως ωροµίσθιος καθηγητής

δευτεροβάθµιας και τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Χόµπι του είναι η ιστιοπλοΐα, το ποδόσφαιρο αλλά και η απασχόλησή του µε τα πολιτιστικά δρώµενα του χωριού του. Συµµετέχει εδώ και 15 χρόνια στην οµάδα ποδοσφαίρου Άρης Ξυλοκέρας ενώ είναι µέλος του διοικητικού συµβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ξυλοκέρας βοηθώντας στην διοργάνωση των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του συλλόγου. Έχει άλλα δύο αδέρφια, τον µεγαλύτερο κατά σειρά, Γιάννη και τον µικρότερο Παναγιώτη, οι οποίοι εργάζονται στην ίδια εταιρία πληροφορικής στην Αθήνα και µένουν στην πρωτεύουσα. Χ.Χ

Θα τα λέω µε το στίχο και για σύνθηµα θα βήχω

Οι Γερµανοί ξανάρχονται Μέρες θυµίζουν κατοχής το Ραιχ και Ες –Ες ΦΑΓΕ εδώ χρειάζεται και πρόβειος ο κεσές. Ο Γιάννης ο Πουλόπουλος άγαλµα τραγουδούσε κι ο Γερµανός κατακτητής µε δάκτυλο µιλούσε. Καλά σας είπε Πάγκαλος εδω και λίγα χρόνια Και Ιταλοί επέρασαν κι ας τρώγαν µακαρόνια Που πάντα χέρι είχατε, επάνω στη σκανδάλη και σκότωνες τον Ελληνα που γύρναγε κεφάλι. Οταν εσείς φοράγατα τοµάρια εις την πλάτη Κτίζαµε εδώ πολιτισµό κι όλοι καβάλα άτι. Βατόµουρα ετρώγατε ρίζες και βελανίδια Εδώ τα τρώγαν χοιρινά και στα βουνά τα γίδια. Και τώρα µ’ ένα άγαλµα Ελλάς τη σατιρίζουν. Με χέρι και το δάκτυλο στον τύπο και µας βρίζουν. Τους προγόνους σου τους ξεχνάς και αίσχη κατοχής Κι όσους αυτοί εσκότωσαν µε ίχνος ενοχής. Οι Ελληνες τα ξέχασαν κι άρχισαν ν’ αγοράζουν Και πρώτα προϊόντα σας στις αγορές τα βάζουν. Να πούµε για αυτοκίνητα και άλλα εργαλεία Τα προτιµά ο Ελληνας διαλέγει µ’ ευκολία. Τις συσκευές ηλεκτρικές καλώδια και πρίζες Siemens την προτιµήσαµε µα ζώνες βλέπω γκρίζες.

Κρέατα τρώµε και τυριά, φέρατε καταστήµατα κακά που προξενήσατε ξεχάσατε τα κρίµατα. Χρήµατα όµως και πολλά χρωστάτε για θανάτους Καλάβρυτα, Καισαριανή Ελληνες αθανάτους Στο ∆ίστοµο και σε χωριά το αίµα δεν ξεχνιέται Ετσι πληρώνετε εσείς Ελληνας δε βοηθιέται . Τα χρήµατα µας δώστε µας, στους ζώντες απογόνους Του Χίτλερ είσαστε παιδιά και Ραϊχ έχεις κλόνους. Μποϋκοτάζ στα ψώνια σας Ελληνες ξεκινάτε Μια ζωή το δείχνετε και πάντα θα νικάτε. Πρέπει να νιώσουν του Ελληνα λίγο και την αρβύλα Κλωτσιά εµείς στον πισινό στο Γερµανό ξεφτίλα. Κι αν Ελληνες δουλέψανε σας βοηθαν τα µάλα Νιάτα εκεί τα άφησαν και µια ζωή κρεµάλα. Στις φάµπρικες εδούλεψαν ιδρώτα και µουτζούρα Κι ο Γερµανός αφεντικό µε µάρκο τρώει µούρα. Κάποιοι µας λένε µουσικοί, συνθέτες Βερολίνο Αν Μπαχ εσείς τον λέγατε, φλογέρα εδω κλαρίνο. Ποτέ δεν υποκύψαµε στου Γερµανού τη µπότα Πείνα εθέριζε εδώ, τσουκνίδα και µποµπότα. Το κούτελό µας καθαρό λαοί µας εκτιµάνε. Και την Ελλάδα προτιµούν αν κάπου αλλού να πάνε.

Κι αν η ευθύνη φέρεται πολιτικών στις πλάτες ∆εν φταίει τίποτα λαός και Ελληνες εργάτες. Γι άλλα κράτη δε µιλούν µε φερµουάρ στο Του ΚΩΣΤΑ ΠΕΠΠΑ στόµα Και έργα σας στην κατοχή µε πλάκα εις το χώµα. Εχεις τα κότσια Γερµανέ µίλα για Ισπανία Φίλους δεν έχετε κι εκεί Αγγλους και Ιταλία. Θα φας κι εκεί χαιρέτηµα στο µάγουλο σκαµπίλι Και για µαλλί σας το ξανθό, λούσου µε χαµοµήλι Σαν να µην φθάνουν όλα αυτά δυσάρεστα για χώρα Σαν τις συκιές που πιάσανε το καλοκαίρι ψώρα. Αλέξης µε διάγγελµα Αλέκα µε κατάρες Κρίση την τορπιλίζουνε και βάζουνε αµπάρες Να κλαίνε χήρες κι ορφανά, κλαίνε κι οι παντρεµένοι Της Α∆Ε∆Υ µας τα παιδιά, κι είναι αδικηµένοι Να κλάψει µόνο ΓΣΕΕ δουλειά σε ιδιώτες Αυτοί δεν έχουν ψυχή κι ειν’ όλοι πατριώτες Κι αν άρουν µονιµότητα να δεις χαρές και γλύκα ∆ηµόσιο θα ξεχαστεί κι όλοι γιατρό στο ΙΚΑ.

Απόψεις Η αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής

Κ

Από το Μιχαήλ Γκρίλλα Σµήναρχο ε.α.

ύριο λοιπόν και πρώτο ζητούµενο για τη σηµερινή κυβέρνηση πρέπει να είναι, η εµπέδωση της χαµένης αξιοπιστίας της χώρας µας, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στο εξωτερικό. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιχειρηθεί επιτέλους, ο εκσυγχρονισµός της χώρας, σε όλους τους τοµείς. Πρέπει δηλαδή να έλθουν τα πάνω κάτω. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Απεναντίας είναι πολύ δύσκολη και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και µεγάλη προσπάθεια, για να αλλάξει η νοοτροπία πολλών γενεών, που έχουν γαλουχηθεί και µεγαλώσει, µε το ρουσφέτι, την πελατειακή σχέση, τη συναλλαγή, τη διαφθορά, το φακελάκι και το γρηγορόσηµο. Το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία γιατί υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό, ένα άλλο µοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, πιο

δίκαιο και αξιοκρατικό, που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους Ελληνες και πάνω απ’ όλα θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Εποµένως η όλη της προσπάθεια και δραστηριότητά της θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση αυτή. ∆ηλαδή πώς θα εµπεδώσει την εµπιστοσύνη και την αξιοπιστία του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση. Και τούτο επιτυγχάνεται µε έργα και πράξεις και πάνω απ’ όλα, µε το παράδειγµα και όχι µε διακηρύξεις, υποσχέσεις και κούφια λόγια και ευχολόγια.Βεβαίως είναι πολύ ενωρίς ακόµα για να κρίνουµε την κυβέρνηση, αλλά η καλή ηµέρα από την αρχή φαίνεται. Και παρότι απολαµβάνει από τον ελληνικό λαό περίοδο ακόµη χάριτος και ανοχής, τα πρώτα της βήµατα, φαίνεται να προχωρούν, παρά τις καθηµερινές της υποσχέσεις και διακηρύξεις, κοιτάζοντες προς τους δικούς της ανθρώπους. Τρανό

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΛΑΡΥΓΓΟΦΩΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ χωρίς σφυρίγµατα χωρίς προβλήµατα µε καθαρούς ήχους • Βοηθήµατα για άτοµα µε προβλήµατα ακοής • Ασύρµατα ακουστικά τηλεόρασης • Ειδικές τηλεφωνικές συσκευές

∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

Μανωλοπούλου 1, 27100, Πύργος - Τηλ.: 26210.26800

DECOration

]

Η Ηλεία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατολισθητική επικινδυνότητα

ΧΑΡΗΣ Β. ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ∆ιακοσµητής ∆ιακόσµηση εσωτερικών χώρων ∆ιαµόρφωση κήπων ∆ιακόσµηση βιτρινών Πύργος: Πλατεία Σάκη Καράγιωργα 2621022667 - Κιν.: 6972772401

παράδειγµα είναι η επιλογή των Γενικών Γραµµατέων των Περιφερειών (Περιφερειάρχες). Το σύνολό τους είναι µε πτωχά βιογραφικά σηµειώµατα το πλείστον τέως βουλευτές και επιλαχόντες βουλευτές. Εδώ βγαίνει πανηγυρικά κατ’ ευθείαν κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση. Η καθηµερινή κυβερνητική της δράση δεν είναι αυτή, που επιτάσσουν και επιβάλλουν οι περιστάσεις, αλλά φαίνεται να υπολογίζει πολύ το διαβόητο πολιτικό κόστος και να είναι προσανατολισµένη από τώρα, πώς θα κερδίσει τις επόµενες εκλογές οψέποτε γίνουν. Ενα παράδειγµα αρκεί για να καταδείξει του λόγου το αληθές. Κάθε δέκα (10) χρόνια το προσδόκιµο ζωής στη χώρα µας αυξάνεται, κατά 13 µήνες. Από το 1964 όταν το πρώτο θεσπίσθηκε στο ∆ηµόσιο η 35ετία, το προσδόκιµο ζωής έχει ανέβει πέντε χρόνια. Και όµως ο υπουργός Απασχόλησης ενώ

Απόψεις Κυριακάτικοι Αντίλαλοι Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανθρώπινη φαντασία… Συχνά ακούγεται και γράφεται ο λόγος για τη φαντασία. Για την αξία της λειτουργίας της στο ανθρώπινο σύµπαν . Η φαντασία είναι το µέσο, µε το οποίο ο άνθρωπος ξεπερνά τους τοπικούς και χρονικούς φραγµούς της πραγµατικότητας. Εκτείνεται από τη ροµαντική ονειροπόληση ως την αποκαλούµενη επιστηµονική, µέσω της οποίας ο άνθρωπος επιχειρεί να ανιχνεύσει λύσεις για άλυτα, µέσω της αυστηρά µεθοδολογικής επιστήµης, προβλήµατα που αντιµετωπίζει. Είναι άραγε η φαντασία γνώρισµα αποκλειστικό του ανθρώπου; Ο ∆αρβίνος γράφει ότι «όλα τα ανώτερα ζώα ακόµη και τα πουλιά ονειρεύονται και επειδή το φανερώνουν οι κινήσεις τους και οι κραυγές τους, πρέπει να δεχθούµε ότι είναι προικισµένα µε κάποια δύναµη φαντασίας. Μπορούµε να είµαστε βέβαιοι ότι ένα γέρικο σκυλί έχει εξαιρετική µνήµη και κάποια φαντασία. Ωστόσο, εµείς δεν µπορούµε να διανοηθούµε τι χρειάζονται πέρα από το καλό φαγητό και την καλή από µέρους µας συµπεριφορά, ώστε να έχουν την ανάγκη να πλάθουν φανταστικές σκηνές µιας καλύτερης κατάστασης. Ο Καίσλερ σηµειώνει ενδεικτικά «Οι περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που σχετίζονται µε τις διάφορες µορφές φαντασίας, µπορούν να εντοπισθούν ευρέως στους πρωµετωπιαίους λοβούς… ∆εν έχει γίνει µελέτη για την αφηρηµένη λειτουργία του φαντάζεσθαι η οποία σχετίζεται µε την επιστηµονική φαντασία». Η έρευνα και εδώ οδηγεί στον εντοπισµό ενός χαρακτηρισµού στο τµήµα εκείνο του εγκεφάλου, το πλέον διαφοροποιηµένο στον άνθρωπο σε σχέση µε τα πρωτεύοντα. ∆εν είναι εποµένως η αυταρέσκεια που οδηγεί στο συλλογισµό ότι η φαντασία είναι αποκλειστικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ο Εκλζ παρατηρεί: «Η φαντασία είναι πολύ λεπτό νοητικό φαινόµενο και δεν γνωρίζω δοκιµασία, µέσω της οποίας να εκτιµάται. Ακόµη η δηµιουργική φαντασία είναι ιδιότητα του εγκεφάλου κεφαλαιώδους σηµασίας. Η φαντασία δεν διδάσκεται. Είναι µια προίκα, την οποία µπορούµε ν’ αξιοποιήσουµε , ώστε να καταστεί πλουσιοπάροχη». Η φαντασία παίρνει συνήθως το χαρακτηρισµό γόνιµη και δηµιουργική. Αυτοί οι χαρακτηρισµοί δηλώνουν την αποφασιστική συµβολή της στην ανθρώπινη δηµιουργικότητα. Η φαντασία µπορεί να εκδηλωθεί µε πολλούς τρόπους: λεκτικό, γραφικό, µουσικό ή εικαστικό. Είναι δε απαραίτητη για την ανάπτυξη της επιστήµης της λογοτεχνίας και των Καλών Τεχνών. Οφείλουµε να επισηµάνουµε την επιστηµονική φαντασία και να διαστείλουµε τη γόνιµη από την αρρωστηµένη. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της πρώτης υπήρξε ο Ιούλιος Βερν. Και πρέπει να πούµε ότι η επιστηµονική φαντασία έχει στις µέρες µας µεγάλο αναγνωστικό κοινό όσο κανένα άλλο είδος λογοτεχνίας.

γνωρίζει για το ασφαλιστικό ότι είναι αδήρητη ανάγκη να ανέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εν τούτοις όµως υπόσχεται ότι δεν τίθεται τέτοιο θέµα. Σίγουρα δεν λέει την αλήθεια. Και όµως πάνω σε αυτό επιµένει γιατί υπολογίζει και βάζει πάνω απ’ όλα το διαβόητο πολιτικό κόστος. Γιατί κύριε Λοβέρδο; Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός επιθυµεί και θέλει να εισαγάγει στο δηµόσιο βίο,νέα ήθη και έθιµα, να εµπεδώσει την αξιοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, αλλά ο σκληρός πυρήνας του κόµµατος, δηλαδή το βαθύ ΠΑΣΟΚ, πιέζει στην επάνδρωση της κρατικής µηχανής, µε κοµµατικά δικά της στελέχη και απ’ ότι φαίνεται σιγά –σιγά να υποκύπτει (ο πρωθυπουργός) σε αυτή τη νόθο και επιζήµια κατάσταση. Κε πρωθυπουργέ, πιστεύω να γνωρίζετε ότι οι Ελληνες δικαιολογηµένα, εξα-

κολουθούν να θεωρούν (σε ποσοστό 74%) τους περισσότερους πολιτικούς ότι είναι βουτηγµένοι µέχρι το λαιµό στη διαφθορά και στη διαπλοκή και µάλιστα µε ∆ κεφαλαίο. Και για να αλλάξει επ’ αυτού γνώµη, χρειάζεται το µαχαίρι να µπει βαθιά και να φθάσει µέχρι το κόκκαλο, ώστε κάθε κόµµα που κατακτά την εξουσία, να πάψει να διορίζει χιλιάδες ψηφοφόρους του, σε θέσεις του ∆ηµοσίου και ∆ΕΚΟ, να φτιάχνει επιτροπές µε µέλη που χρυσοπληρώνονται, να στήνει διαγωνισµούς και να κοροϊδεύει. Ισως η θηλιά των ξένων, ένεκα του τεράστιου δηµόσιου χρέους (300 δισ. ευρώ) γύρω από το λαιµό µας, να µας βγει τελικά σε καλό. Να γίνουµε επιτέλους και εµείς σοβαροί «κουτόφραγκοι» και να µη µείνουµε για πάντα «ξύπνιοι» και «µάγκες» Ελληνες…


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 5

Τραβούν χειρόφρενο ξανά τα ταξί…

Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη αντιδρώντας στις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

Γιώργος Κ.Ροζής giorgosrozis@yahoo.gr

Ν

έα 48ωρη πανελλαδική απεργία θα πραγµατοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ταξί την Τρίτη και την Τετάρτη αντιδρώντας στις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Οι τελικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονοµικών για το φορολογικό δηµιουργούν στον κλάδο µια σειρά από νέα προβλήµατα και καθιστούν τη λειτουργία του επαγγέλµατος πιο δύσκολη έως και αδύνατη» επεσήµαναν χθες εκπρόσωποι του κλάδου µε δηλώσεις τους στα τοπικά µέσα επικοινωνίας. Στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος επιτροπής αγώνα για ταξί Ν. Ηλείας και αντιπρόεδρος σωµατείου Πύργου ∆ηµήτρης Μιαούλης επεσήµανε «Υπάρχει ένα φορολογικό νοµοσχέδιο το οποίο έχει προωθηθεί στην βουλή προς συζήτηση και εάν και εφόσον ψηφιστεί ως έχει θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ήδη ταλαι-

πωρηµένου εισοδήµατος µας. Πρέπει να αναλογιστούµε όλοι, τι επιπτώσεις θα έχει στην δουλειά µας, τι µείωση θα υπάρξει στο εισόδηµα µας και τι µεγάλη αύξηση στα έξοδα µας. Μπορούµε να πληρώσουµε παραπάνω φόρο και πρέπει, όµως θα πρέπει να πληρώσουµε τον φόρο που µπορούµε και αντέχουµε». Από την πλευρά του ο πρόεδρος σωµατείου ταξί Αµαλιάδας και γενικός γραµµατέας του περιφερειακού συµβουλίου ταξί ∆υτικής Ελλάδας Νίκος

Λουκόπουλος τόνισε ότι «Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο µε κυριότερο την απαξίωση του ταξί καθώς θα καταστεί δυσπρόσιτο για τον απλό καταναλωτή». Η αντίδρασή τους αφορά την επιβολή λογιστικού προσδιορισµού του εισοδήµατός τους έναντι του τεκµαρτού που ισχύει σήµερα. Σύµφωνα µε τους ίδιους, ο λογιστικός προσδιορισµός του εισοδήµατός τους θα δηµιουργήσει πρόβληµα τόσο στα ταξί που δουλεύουν

δύο άτοµα όσο και στον καταµερισµό των δαπανών για συνεργεία, καύσιµα και ανταλλακτικά. Οι ιδιοκτήτες αντιδρούν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους, που τους επιβάλλει να κόβουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, όπως προβλέπεται πλέον για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Την Τρίτη στις 5πµ θα αναχωρήσουν µε τα αυτοκίνητά τους ή µε λεωφορείο που θα ναυλωθεί για να συµµετάσχουν στην συγκέντρωση της Αθήνας και την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν στον κόµβο της Φιλοθέης( δίπλα στο σούπερ µάρκετ «Βασιλόπουλος»).

Εφαρµογή σχεδίων ολοκληρωµένων αστικών παρεµβάσεων

«Επιτυγχάνεται η διασύνδεση της παραλιακής ζώνης µε τον οικιστικό ιστό των αστικών συγκροτηµάτων του Πύργου, της Αµαλιάδας, της Ζαχάρως, της Κρέστενας, της Γαστούνης, του Βαρθολοµιού, των Λεχαινών, της Ανδραβίδας, της Βάρδας» Ποιες παραλιακές περιοχές περιλαµβάνονται στην πρόταση που κατατέθηκε από τη Ν.Α Ηλείας

Γιώργος Κ.Ροζής giorgosrozis@yahoo.gr

Ο

λοκληρωµένος Σχεδιασµός Αστικών Παρεµβάσεων µε στόχο την ανάπλαση των ευαίσθητων παραλιακών περιοχών στις οποίες κυριαρχεί η άναρχη και αυθαίρετη δόµηση προτείνεται από τη Ν.Α Ηλείας. Στην τελευταία συνεδρίαση του νοµαρχιακού συµβουλίου «πέρασε» η πρόταση κατά πλειοψηφία και πλέον προωθούνται τα επόµενα βήµατα. Ο αντινοµάρχης Ευγένιος Μπαλκάµος στην πρόταση ανέφερε τα εξής: « Με τα Σχέδια Ολοκληρωµένων Αστικών Παρεµβάσεων (ΣΟΑΠ) επιτυγχάνεται η ανάπλαση των υποβαθµισµένων αυτών περιοχών, η δηµιουργία σύγχρονων οικιστικών συνόλων µε ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, µε αθλητικά πάρκα, πράσινο, κοινωφελείς χώρους, δίκτυα υποδοµών, πολιτιστικές δραστηριότητες, κλπ. Η παραλιακή ζώνη του Νοµού Ηλείας µεταβάλλεται σε αναπτυξιακό πάρκο διεθνών προδιαγραφών , αναπτυξιακό πεδίο οικοανάπτυξης και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Επιτυγχάνεται η διασύνδεση της παραλιακής ζώνης µε τον οικιστικό ιστό των αστικών συγκροτηµάτων του Πύργου, της Αµαλιάδας, της Ζαχάρως, της Κρέστενας, της Γαστούνης, του Βαρθολοµιού, των Λεχαινών, της Ανδραβίδας, της Βάρδας. ∆ηµιουργείται το νέο πολιτιστικό περιβάλλον βασισµένο στις αρχές της αειφορίας και ενταγµένο στο φυσικό τοπίο, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονοµιά, στην Ολυµπία, στην Ήλιδα, στον Επικούριο Απόλλωνα. Τα ΣΟΑΠ θα πρέπει να συνο-

στηριοτήτων (ΠΟΑΠ∆). 6) Tον Σχεδιασµό Περιοχών Ειδικά Ρυθµιζόµενης Πολεοδόµησης.

δεύονται από συγκεκριµένο πρόγραµµα δράσης , στο οποίο θα εξειδικεύονται οι απαιτούµενες για την εφαρµογή τους κανονιστικές, χρηµατοδοτικές και διαχειριστικές ρυθµίσεις, τα µέτρα και προγράµµατα κατά φάσεις και φορείς εκτέλεσης προς όφελος της κοινωνικής και οικονοµικής στήριξης του πληθυσµού. Ο Σχεδιασµός Ολοκληρωµένων Αστικών Παρεµβάσεων στις ευρύτερες αστικές περιοχές του Νοµού, που θα δώσει διέξοδο και στο πρόβληµα των αυθαιρέτων που ταλανίζει δεκαετίες τώρα το Νοµό συνδυάζεται παράλληλα µε: 1) Την εκπόνηση ΓΠΣ- ΣΧΟΟΑΠ και στους 22 ∆ήµους του Νοµού. 2) Την εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδίου στη χωρική ενότητα του Ν. Ηλείας. 3) Την προώθηση του «Οργανισµού Εφαρµογής Πολεοδοµικού Σχεδιασµού» σύµφωνα µε την απόφαση του Νοµαρχιακού Συµβουλίου. 4) Την κήρυξη της Ηλείας ως Περιοχής Ειδικών Χωρικών Παρεµβάσεων (ΠΕΧΠ) µε ΚΥΑ. 5 Τον Σχεδιασµό Περιοχών Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών ∆ρα-

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣ

Το Νοµαρχιακό Συµβούλιο Ηλείας αναλαµβάνει την πρωτοβουλία και απευθύνεται προς το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Οικονοµίας για την προ-

ώθηση της διαδικασίας εκπόνησης – έγκρισης και εφαρµογής Σχεδίων Ολοκληρωµένων Αστικών Παρεµβάσεων (ΣΟΑΠ) στην παραλιακή περιοχή του Νοµού Ηλείας, στην οποία κυριαρχεί η άναρχη και αυθαίρετη δόµηση, η υποβάθµιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του πληθυσµού. Τα ΣΟΑΠ σε επίπεδο Πολεοδοµικού Σχεδιασµού εκφράζουν την σύγχρονη αντίληψη του σχεδιασµού όχι αναγκαστικά φυσικού όπως τα άλλα σχέδια πολεοδοµικής παρέµβασης αλλά ολοκληρωµένου στρατηγικού σχεδιασµού µε περιεχόµενο φυσικό, οικονοµικό, κοινωνικό. Η πρωτοβουλία δύναται να ενταχθεί αρµονικά στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Νοµού Ηλείας στα πλαίσια της βιώσιµης και πράσινης ανάπτυξης.»

Από την εκδήλωση του Οµίλου Ηλείων Μεγάλη συµµετοχή σηµείωσε η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όµιλος Ηλείων για τον πολιτισµό και την ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδας Ολυµπίας» στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑΣ µε θέµα «ΗΛΙ∆Α-ΟΛΥΜΠΙΑ: Ο δρόµος του Φωτός». Κεντρικό συµπέρασµα της εκδήλωσης ήταν η απόλυτη συµµαχία όλων των Ηλείων προκειµένου «ο δρόµος του Φωτός» να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραµµα ώστε να αναδειχθεί η αξία του τόσο στο παρελθόν όσο και στο µέλλον. Ο δρόµος του φωτός» αφορά την ορεινή διαδροµή Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυµπίας που ακολουθούσαν οι αθλητές και οι λοιποί συντελεστές των Ολυµπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα. Αναλυτικότερο ρεπορτάζ θα υπάρξει στο φύλλο της ∆ευτέρας. Χ.Χ

ΑΡΘΡΟ Της Μαρίας Καραµπάτση (karabatsimaro@yahoo.gr)

Απαιτείται συλλογικότητα και οργανωµένη προσπάθεια Μύρισε άνοιξη και ακόµη και εάν το σκηνικό του καιρού αλλάξει και πάλι τον Μάρτιο, επί της ουσίας δεν θα σηµατοδοτήσει και κάτι ιδιαίτερο. Είτε βροχή, είτε χαλάζι και εάν έρθει, ο χειµώνας µας αποχαιρετά και η µία εποχή διαδέχεται την άλλη, παρά τις κλιµατικές αλλαγές. Η ουσία είναι αλλού. Είτε το θέλουµε είτε όχι, η άνοιξη ως εποχή θα έρθει, το θέµα είναι εάν θα έρθει η άνοιξη στις ψυχές µας. Και για να συµβεί αυτό, πρέπει να «συνωµοτήσουν» πολλά και αντικρουόµενα. Σε µία περίοδο οικονοµικής δυσπραγίας, τα πράγµατα είναι µάλλον δύσκολα και πολύ φοβάµαι ότι ούτε η άνοιξη, ούτε και το καλοκαίρι θα µας αγγίξουν ιδιαίτερα. Τις αλλαγές του καιρού θα τις βιώσουµε εκ των πραγµάτων, ταυτόχρονα όµως θα βιώσουµε και τις αλλαγές στην τσέπη µας, οι οποίες έχουν άµεση συνάρτηση και µε την δική µας διάθεση. No money, no honey, λένε και δεν έχουν και άδικο. ∆εν θέλω να είµαι απαισιόδοξη, αλλά δυστυχώς οι εικόνες που κάποτε βλέπαµε ως απλοί θεατές στην τηλεόραση και πιστεύαµε ότι αυτά είναι πολύ µακρινά από εµάς και δεν µας αγγίζουν, τείνουν να γίνουν εικόνες της καθηµερινότητάς µας. Ποιος θα το έλεγε µέχρι και πριν από µερικούς µήνες και δεν θα τον περνούσαν για τρελό, ότι θα βλέπαµε ανθρώπους στην επαρχία να ψάχνουν µέσα στους κάδους απορριµµάτων για να βρουν κάτι να φάνε; Και όµως, αυτή είναι µία νέα πραγµατικότητα που πληγώνει και πληγώνει πολύ. Πριν από λίγο καιρό, ένα παιδάκι προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε έναν κάδο απορριµµάτων για να βρει µέσα σε αυτόν κάτι φαγώσιµο, κάτι που για τους άλλους ήταν άχρηστο και το πέταξαν, για το ίδιο όµως ήταν ένα δείγµα επιβίωσης. Άνθρωποι, σακάτηδες ή µη, ξεφυτρώνουν ο ένας µετά τον άλλο σε δρόµους και φανάρια ζητώντας ελεηµοσύνη. Άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο µοίρα, που ζουν στην ανέχεια, περιµένουν να ζήσουν µε ότι συγκεντρώσουν από την φιλανθρωπική διάθεση των συνανθρώπων τους, η οποία όµως δεν µπορεί να είναι µεγάλη σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Αλλά δεν είναι µόνο αυτό. Στο µυαλό όλων υπάρχει και η καχυποψία. Έχει πράγµατι ανάγκη αυτός που ζητά ελεηµοσύνη ή πίσω από το πρόσωπο που εµφανίζεται έχει στηθεί µία ολόκληρη βιοµηχανία επιτηδείων που εκµεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και ποντάρουν στα φιλανθρωπικά αισθήµατα των ανθρώπων για να πλουτίσουν; Αυτό το ερώτηµα πλανάται κάθε φορά που συναντά κάποιος έναν άνθρωπο που ζητά ελεηµοσύνη και µε δυσκολία θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει. Έτσι, µαζί µε τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, γιατί είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος ποιος πραγµατικά έχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια. Μία από τις διαδροµές µόνο να ακολουθήσεις µε το µετρό στην Αθήνα, δεν επαρκούν 100 ευρώ για να µπορέσεις να δώσεις σε όλους όσους θα βρεθούν µπροστά σου ζητώντας βοήθεια. Στην επαρχία βέβαια δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση, είναι όµως µία νέα πραγµατικότητα αυτή που βιώνουµε και δεν ξέρουµε πως θα εξελιχθεί. Εκεί είναι που αναδυκνύεται και ο ουσιαστικός ρόλος των Συλλόγων και Οργανώσεων, που ασχολούνται µε το συνάνθρωπο σε µία διαρκή προσπάθεια να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο και να προσφέρουν βοήθεια. Οι οργανωµένοι Σύλλογοι, έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία, κάνουν έρευνα και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πρόσωπα και οικογένειες που πραγµατικά έχουν ανάγκη και χρειάζονται συµπαράσταση και βοήθεια. Ίσως η στροφή όσων θέλουν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, να είναι περισσότερο ουσιαστική και σίγουρα θα γνωρίζουν ότι η προσφορά τους θα πιάσει τόπο και δεν έχουν στο µυαλό τους την αµφισβήτηση, ότι αυτό που προσέφεραν µπορεί να το καρπώθηκαν κάποια αρπακτικά. Είναι δεδοµένο ότι κάποιοι έχουν πραγµατικά ανάγκη και περιµένουν από το συνάνθρωπο ακόµη και για ένα πιάτο φαί. Ίσως µία καλύτερη οργάνωση από κάθε άποψη, να φέρει και καλύτερα αποτελέσµατα, γιατί δεν αρκεί η βοήθεια µόνο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Το τραπέζι δεν στρώνεται µόνο αυτές τις ηµέρες, το τραπέζι πρέπει να στρώνεται καθηµερινά, για να µπορούν όλοι να επιβιώνουν µε αξιοπρέπεια και όχι να ζουν µε ανέχεια. Σε αυτό τον τοµέα, ίσως να χρειάζεται να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο και η εκκλησία, που σε όλες τις δοκιµασίες αυτού του τόπου έχει πρωτοστατήσει. Μπορεί να µην έχουµε πόλεµο µε την κυριολεκτική έννοια του όρου, η οικονοµική κρίση όµως, είναι ο «πόλεµος» της σύγχρονης κοινωνίας. Και σε κάθε πόλεµο, υπάρχουν απώλειες, όσο και εάν κάποιοι είναι αποφασισµένοι να «πολεµήσουν» γενναία στην πρώτη γραµµή. Το θέµα λοιπόν είναι να µειώσουµε τις απώλειες και αυτό συνιστά συλλογικότητα και οργανωµένη αντιµετώπιση µέχρι να περάσει η κρίση. Άλλωστε, θα είναι προς όφελος όλων, κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται στενόµυαλες λογικές, αλλά σοβαρή αντιµετώπιση των πραγµάτων. Η Ελλάδα, δεν αντέχει άλλες απώλειες, τους χρειάζεται όλους… Μαρία Καραµπάτση (karabatsimaro@yahoo.gr)


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

6 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Το εγχείρηµα του εκσυγχρονισµού και ο Χαρίλαος Τρικούπης Β. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ (Μέρος ∆έκατο Ένατο) Του Πάνου Ν. Αβραµόπουλου* www.pavramopoulos.gr 19 Οκτωβρίου 1863 έως 18-21 Ιουλίου 1875 βασιλεύοντος του Γεωργίου του Α’ έχουµε τις εξής κυβερνήσεις. Κυβέρνηση ∆ηµητρίου Βούλγαρη µε πέντε µήνες θητεία, Κωνσταντίνου Κανάρη µε ενάµιση µήνα, Ζηνοβίου Βάλβη µε τρεισήµισι µήνες, Κωνσταντίνου Κανάρη µε επτά µήνες, Αλέξανδρου Κουµουνδούρου επτά µήνες, Επαµεινώνδα ∆εληγιώργη µε δώδεκα ηµέρες, ∆ηµητρίου Βούλγαρη µε δυο ηµέρες, Αλέξανδρου Κουµουνδούρου µε επτά ηµέρες, Μπενιζέλου Ρούφου µε έξι µήνες, ∆ηµητρίου Βούλγαρη µε έξι µήνες, Αλέξανδρου Κουµουνδούρου µε ένα έτος, Αριστοτέλη Μωραϊτίνη µε τριανταπέντε ηµέρες, ∆ηµητρίου Βούλγαρη µε ένα έτος, Θρασύβουλου Ζαΐµη µε ένα έτος, Επαµεινώνδα ∆εληγιώργη µε ενάµιση έτος, ∆ηµητρίου Βούλγαρη µε δεκατέσσερις µήνες, Χαριλάου Τρικούπη µε πέντε µήνες. Προβάλλει όµως εδώ το ερώτηµα πως ο Χ.Τρικούπης, µέχρι πρότινος σφοδρός επικριτής του Γεωργίου του Α’ το 1874 κατόρθωσε το 1875 και ενώ µάλιστα είχε κολαστεί για την αρθρογραφία του, να γίνει πρωθυπουργός. Τονίζοντας ακόµα ότι ο Γεώργιος ο Α’ ενώ σαν πολιτική προσωπικότητα δεν ξεπερνούσε την µετριότητα, ήταν παράλληλα πολύ ευέλικτος και αρκετά συµβιβαστικός. Και λαµβάνοντας επίσης υπόψιν ότι εκείνη την περίοδο πέραν του κραταιού Αλέξανδρου Κουµουνδούρου, δεν υπήρχε κανένας άλλος πολιτικός µεγάλου εκτοπίσµατος, που θα µπορούσε να έλθει αρωγός στην προσπάθεια του νέου και άπειρου πολιτικά βασιλιά Γεωργίου Α’, για την εδραίωση του ελληνικού βασιλείου όπως ο ίδιος διακαώς επιθυµούσε. Με τον ίδιο τρόπο έτσι που και αργότερα θα επιχειρήσει δήθεν τυχαία να συναντήσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, επιχειρεί µια τυχαία συνάντηση µε τον Χαρίλαο Τρικούπη. Επεσκέφθη λοιπόν την αδελφή του Τρικούπη Σοφία, επιχειρώντας την «τυχαία» συνάντηση µε τον λαµπρό Μεσολογγίτη πολιτικό. Ξεκίνησε έτσι η µεταξύ τους συνεργασία και αργότερα τον πρότεινε στην πρωθυπουργία. Ο Χαρίλαος Τρικούπης αποδέχθηκε την πρόταση και παρέµεινε στην εξουσία για πέντε µήνες. Προκήρυξε µάλιστα και τις πρώτες απολύτως «καθαρές» εκλογές στην σύγχρονη πολιτική µας ιστορία στις 18-21 Ιουλίου του 1875, που κατά τραγική ειρωνεία της ιστορίας όπως αναφέραµε δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Ελλάδα του έδειχνε για πρώτη φορά ποια ήταν !!! Εν τέλει την πρωθυπουργία ανέλαβε ο άξιος συντηρητικός πολιτικός Αλέξανδρος Κουµουνδούρος. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σ’ αυτή την πρωθυπουργική θητεία, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα ο δικοµµατισµός. Βασικός αντίπαλος του Αλέξ. Κουµουνδούρου ήταν όπως προείπαµε ο ηγέτης του φοιτητικού κινήµατος Επαµεινώνδας ∆εληγιώργης. Μεταξύ τους εναλλάχτηκαν στην πρωθυπουργία δυο φορές. Ποιος ήταν όµως ο προοδευτικός και ποιος ο συντηρητικός στο πολιτικό µας αυτό δίπολο µε την σηµερινή αν και ξεπερασµένη έννοια του όρου ; Ο ∆εληγιώργης ως νέος και ηγέτης των φοιτητών είχε το φωτοστέφανο του πρωθυπουργού. Ανήλθε στη πρωθυπουργία το 1865 σε ηλικία τριάντα έξι χρονών, ο νεότερος πρωθυπουργός της συγχρόνου Ελλάδος. Πάραυτα η παρουσία του δεν κόµισε καµιά προοδευτική καινοτοµία στην πολιτική µας ζωή. Ηγήθηκε βραχύβιων κυβερνήσεων που δεν µπόρεσαν να επιφέρουν κάποια σηµαντική αλλαγή. Στην αντίπερα τώρα όχθη ο φερόµενος συντηρητικός Αλέξανδρος Κουµουνδούρος υπήρξε επι της ουσίας από τους πιο προοδευτικούς πολιτικούς και πρωθυπουργούς της Ελλάδος. Τι περίεργοι τελικά είναι αυτοί οι χαρακτηρισµοί προοδευτικός και συντηρητικός και πόσο αληθινά έχουν νόηµα στην πράξη; O Αλέξανδρος Κουµουνδούρος λοιπόν εµπνευστής της καθολικής ψηφοφορίας στο σύνταγµα του 1864, εφήρµοσε την αγροτική µεταρρύθµιση, κατατµίζοντας τις µεγάλες γαιές σε µικρό αγροτικό κλήρο, συνετέλεσε στην εδραίωση του κοινοβουλευτισµού, πιέζοντας µαζί µε τον Χαρίλαο Τρικούπη να γίνει αποδεκτή η «Αρχή της ∆εδηλωµένης» (ότι δηλαδή για να διορίζεται κανείς πρωθυπουργός πρέπει να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής) και ακόµα συνέδραµε ζωτικά στην εδαφική επέκταση των ορίων της χώρας. Ένας αληθινά προοδευτικός πολιτικός µακριά και πέρα από ψευδεπίγραφους χαρακτηρισµούς. Ας επιστρέψουµε όµως στην πολιτική µας σκηνή, όπως διαµορφώθηκε από τις εκλογές του Αυγούστου του 1875. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν έλαβε την πλειοψηφία. Επέβαλε όµως στον Γεώργιο Α’ να υιοθετήσει την «Αρχή της ∆εδηλωµένης». Και ο Γεώργιος αποδέχτηκε την πρότασή του µε επίσηµο µάλιστα τρόπο. Στον εναρκτήριο λόγο του στέµµατος όταν η Βουλή συγκροτήθηκε σε σώµα, τον ιστορικό «Λόγο του Θρόνου» όπως απεκαλείτο, ο Γεώργιος εκφώνησε το κείµενο που είχε γράψει ο ίδιος ο Τρικούπης και που µε το οποίο γινόταν η ουσιωδέστερη µεταρρύθµιση στο πεδίο του κοινοβουλευτικού µας πολιτεύµατος. Συνεχίζεται … *Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραµόπουλος, είναι M.Sc. ∆/χος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.

Συνάντηση ∆ηµητρουλόπουλου στο Υπουργείο Εσωτερικών

Για την αποκατάσταση της βατότητας του κατεστραµµένου οδικού δικτύου Το Νοµαρχιακό οδικό δίκτυο του πυρόπληκτου Νοµού Ηλείας έχει υποστεί µια άνευ προηγουµένου καταστροφή µετά τις πυρκαγιές του 2007 και τις έντονες βροχοπτώσεις του 2008 και 2009. Το αποτέλεσµα είναι πολλοί κάτοικοι, ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών, να βρίσκονται αυτή τη στιγµή εγκλωβισµένοι και να βιώνουν καθηµερινά τις συνέπειες της τραγικής περιβαλλοντικής υποβάθµισης των περιοχών τους. Συγκεκριµένα, σε πολλά σηµεία του δικτύου η κυκλοφορία είναι απαγορευτική και έχει διακοπεί εντελώς η διέλευση λόγω πλήρους καταστροφής του οδοστρώµατος από επανειληµµένες κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Τα παραπάνω έθεσε υπόψιν στον αρµόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γεώργιο Ντόλιο, ο Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Τάκης ∆ηµητρουλόπουλος σε συνάντησή τους χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών και του ζήτησε την άµεση παρέµβασή του για την χρηµατοδότηση τόσο της Νοµαρχίας όσο και των ∆ήµων στους οποίους το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Ο κ. Ντόλιος διαβεβαίωσε τον κ. ∆ηµητρουλόπουλο ότι οι ∆ήµοι που αντιµετωπίζουν τέτοια προβλήµατα θα χρηµατοδοτηθούν άµεσα προκειµένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία οχηµάτων και κατοίκων. Ο κ. Ντόλιος δεσµεύτηκε ότι σύντοµα θα δοθούν πιστώσεις στους ∆ήµους και τη Νοµαρχία Ηλείας για την αντιµετώπιση αυτών των φαινοµένων, µε βάση τις ανάγκες του κάθε ∆ήµου, την έκταση των ζηµιών που έχει υποστεί το οδικό τους δίκτυο και τις ληφθείσες πιστώσεις του κάθε ∆ήµου κατά τα προηγούµενα έτη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Ολοκληρώνονται σήµερα οι εκλογές

Ά

ρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήµερα οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Αστυνοµικών Υπαλλήλων Ηλείας για την ανάδειξη νέου διοικητικού συµβουλίου, εξελεγκτικής επιτροπής, αντιπροσώπων στην οµοσπονδία και για το συµβούλιο µεταθέσεων. Στις εκλογές δικαίωµα ψήφου έχουν 353 µέλη της Ένωσης. Χθες οι κάλπες άνοιξαν στις 10.00 π.µ και έκλεισαν στις 17.00 ενώ τις ίδιες ώρες θα συνεχιστεί η ψηφοφορία και σήµερα. Υποψήφιοι για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο είναι οι Ιωάννης Ανδρικόπουλος, Αριστείδης Αρβανίτης, Βασίλειος Βέρρας, Ασηµάκης Βορλόκας, Αναστάσιος Γκότσης, Παναγιώτης Μπουλούµπασης, ∆ιονύσιος Παναγιωτόπουλος, Επαµεινώνδας Παναγιωτούλιας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ηλίας Παναγούλης, ∆ηµήτριος Σκαρτσιάρης, Σπυρίδων Τσιρώνης και Γεωργία Τσουµπελή. Για την εξελεγκτική επιτροπή οι Φώτιος Θεοδωρόπουλος, Νικόλαος Μαργαρώνης και Παναγιώτης Μοσχούλιας. Για αντιπρόσωποι στην οµοσπονδία οι Ιωάννης Ανδρικόπουλος, Αριστείδης Αρβανίτης,

Χθες οι κάλπες άνοιξαν στις 10.00 το πρωί και έκλεισαν στις 5.00 το απόγευµα.

Βασίλειος Βέρρας, Μαρία Γκότση, Βασίλειος Καρναρής, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μπουλούµπασης, Φώτιος Τζουανόπουλος και Γεώργιος

Φραγκάτος και για το συµβούλιο µεταθέσεων οι Αντώνιος Καλατζής και Παναγιώτης Μπουλούµπασης. Π.Μ

Κερδισµένοι και χαµένοι από την κρίση • Κερδισµένες είναι οι αναδυόµενες δυνάµεις, οι τράπεζες και οι ΗΠΑ

Η

ιστορία, σύµφωνα µε την οποία στην κρίση όλοι χάνουµε εξίσου, είναι ένα κλασικό παραµύθι της νεοφιλελεύθερης σκέψης. Στην πραγµατικότητα από την κρίση µεγάλες κερδισµένες είναι οι αναδυόµενες οικονοµίες της Ανατολής – Ασίας, που διατηρούν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. Στο δε τελευταίο τρίµηνο του 2009, οι ρυθµοί ανάπτυξης ήταν 10% για την Κίνα, 8% για την Ινδία και 18% (!) για την Ταϊβάν. Κερδισµένες είναι και οι µεγάλες διεθνείς τράπεζες, οι οποίες, αφού προκάλεσαν το σκάσιµο µε τις φούσκες σε χρηµατιστήριο και στην αγορά κατοικίας, έβαλαν το κράτος, που τόσο µίσησαν, στα ισχυρά κέντρα του κόσµου (πριν από όλα στις ΗΠΑ) να τις σώσει από τις συνέπειες των δικών τους ενεργειών. Στη συνέχεια, οργάνωσαν επίθεση κερδοσκοπίας σε βάρος πιο αδύνατων κρατών, προκειµένου µέσα από τη λεηλασία της οικονοµίας τους να επιστρέψουν και πάλι σε κέρδη. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Golden Sachs έχει λεηλατήσει την ελληνική οικονοµία.

Κατά συνέπεια, δίπλα στις αναδυόµενες οικονοµίες, οι δεύτεροι κερδισµένοι είναι οι µεγάλοι παγκόσµιοι χρηµατοπιστωτικοί οίκοι, που πλήρωσαν λιγότερο από κάθε άλλον την κρίση, αν και υπήρξαν η αιτία και οι φορείς της πρόσφατης κρίσης. Τµήµα τους, µάλιστα, βγάζει κέρδος από αυτή την κρίση, µε την εκµετάλλευση οικονοµιών, όπως αυτή της Ελλάδας. Κερδισµένες είναι και οι ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Έναν φανερό και έναν κρυφό. Ο πρώτος λόγος, ο φανερός, είναι ότι απέτρεψαν την ύφεση, παρά το βάθος της κρίσης που πέρασαν. Η αποτροπή έγινε χάρη σε µεγάλα δηµόσια πακέτα στήριξης και ενίσχυσης της ζήτησης. Με µέτρα, δηλαδή, που αντιστρατεύονται όλα αυτά που µας συστήνουν εδώ στην Ελλάδα ως φαρµακευτική αγωγή µε συνοδεία πολλαπλών χειρουργείων. Η ευκολία για τις ΗΠΑ να επιλέξουν τον «ορθό δρόµο» της κρατικής παρέµβασης συνδέεται και µε το γεγονός ότι διαθέτουν κυριαρχία στην παγκόσµια νοµισµατική πολιτική. Το δολάριο όντας ακόµα το παγκόσµιο ισοδύναµο έδωσε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης και της κάλυψης εξωτερικών χρεών µέσω της παραγωγής του συνεχώς τυπώµατος δολαρίου. Ο δεύτερος λόγος, ο κρυφός, είναι ότι µε την κρίση του ευρώ, που τόσο ανόητα οξύνει η πολιτική της Γερµανίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλο και περισσότερο επανακάµπτουν κεφάλαια στο ενισχυόµενο δολάριο. Το αποτέλεσµα είναι ότι, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν πληθωριστικό δολάριο και η οικονοµία τους καταγράφει αυξανόµενα ελλείµµατα, το ίδιο το δολάριο ενισχύεται ως πόλος προσέλκυσης επενδύσεων και αγοράς χρεογράφων. Μάλιστα, αυτό συµβαίνει, ενώ για πρώτη φορά η Κίνα έκανε εκτεταµένες πωλήσεις χρεογράφων των ΗΠΑ. Παραπάνω από 35 δισεκατοµµύρια τη χρονιά που πέρασε. Σήµερα, πλέον, η Λ.∆. της Κίνας δεν είναι ο µεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ. Την προσπέρασε µετά από πολλά

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ χρόνια η Ιαπωνία (790 δισεκατοµµύρια δολάρια έναντι 764 της Κίνας). Γερµανικά κέρδη, απώλειες και παράδοξα Ο µεγάλος χαµένος είναι η Ε.Ε. Η συνολική της θέση αποδυναµώθηκε. ∆είχνει µεγάλη δυσκολία ανάκαµψης, σε αντίθεση µε τις ΗΠΑ και τις ισχυρές οικονοµίες της Ασίας. Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η υποχώρηση των εξαγωγών της Γερµανίας. Από αυτή τη σκοπιά, όπως έγραψα εδώ και καιρό, η κρίση του ευρώ εξυπηρετεί τη Γερµανία, η οποία ως «εµπορικό κράτος» δυσκολεύεται να ανακάµψει εξαιτίας του υπερτιµηµένου ευρώ. Η βαθµιαία υποτίµηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και κατά προέκταση της ισοτιµίας του έναντι των ασιατικών νοµισµάτων, που έχουν διασυνδεθεί µε το δολάριο, αυξάνει τα περιθώρια ανάκαµψης της Γερµανίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της. Αυτή δεν θα επιτευχθεί µέσω της εφαρµογής νέων οργανωτικών σχηµάτων και καινούργιας τεχνολογίας, αλλά δια της υποτίµησης του ευρώ. Ο κίνδυνος για τη Γερµανία, παρά τα χαρµόσυνα για αυτή νέα µε την υποτίµηση του ευρώ, προέρχεται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι τα 2/3 των εξαγωγών της Γερµανίας πάνε στα κράτη – µέλη της Ε.Ε. Κατά συνέπεια η υποτίµηση του ευρώ δεν θα έχει αρκούντως θετικές επιπτώσεις για τη γερµανική οικονοµία στην περίπτωση που τα άλλα κράτη της Ε.Ε. περιέλθουν σε παρατεταµένη ύφεση. Η κατάσταση, µάλιστα, µπορεί να γίνει για τη Γερµανία επικίνδυνη, εάν οι χώρες που έχουν δανειστεί, οι ίδιες ή επιχειρήσεις τους, από γερµανικά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα δεν µπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, µέλη της Ε.Ε., τα οποία έχουν δανειστεί περίπου 561 δισεκατοµµύρια ευρώ από γερµανικές τράπεζες. Συχνά δε οι τράπεζες δανειστές είναι περιφερειακές γερµανικές τράπεζες που γνωρίζουν µεγάλες δυσκολίες εξαιτίας των επενδύσεών τους σε αµερικάνικες φούσκες. Εάν, δε, δεν αποπληρωθούν τα δάνεια προς τα γερµανικά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, τότε αυξάνουν οι κίνδυνοι για τη γερµανική οικονοµία συνολικά. Γερµανικές αντιφάσεις Το λογικό για τη Γερµανία θα ήταν να δώσει χείρα βοηθείας στις υπό κατάρρευση οικονοµίες των φτωχότερων περιοχών της Ε.Ε. ∆ιότι µόνο έτσι έχει πραγµατικές προοπτικές η µηχανή των εξαγωγών της, καθώς και το τραπεζικό της σύστηµα. Όµως, η Γερµανία δεν θέλει να συµβάλει σε µια τέτοια κατεύθυνση. Θέλει τον εαυτό της χορτάτο και την πίτα της ολόκληρη. Πώς προσπαθεί να πετύχει κάτι τέτοιο; Πολύ απλά, µε µια επιθετική πολιτική έναντι των κρατών µε υψηλά χρέη. Θέλει, δη-

λαδή, η Γερµανία και να αποκοµίσει κέρδη από την υποτίµηση του ευρώ και βοήθεια να µη δώσει, που είναι απαραίτητη προκειµένου να µην καταρρεύσουν οι οικονοµίες στις οποίες εξάγει. Προς τον σκοπό αυτό, πιέζει πολιτικά και εκβιάζει οικονοµικά. ∆ιότι κανείς δε δικαιούται να ξεχνά ότι η πολιτική της Siemens κόστισε στο ελληνικό ∆ηµόσιο πολλαπλά. Ότι η Γερµανία έπαιρνε σε έργα και προµήθειες πάνω από το µισό όλου του ποσού που είχε στη διάθεσή της η Ελλάδα από κοινοτικά προγράµµατα και ενισχύσεις. Κανείς επίσης, δεν πρέπει να ξεχνά ότι την ώρα που η Ελλάδα πέρναγε βαθιά κρίση, η κυβέρνηση Καραµανλή έλεγε ότι η κρίση δεν ακουµπά τη χώρα, ενώ στο όνοµα αυτής της απάτης αύξανε τα κίνητρα εισαγωγής ακριβών αυτοκινήτων από τη Γερµανία, λίγους µήνες πριν από την πολιτική λιτότητας ενάντια στους µισθωτούς στην Ελλάδα. Εισαγωγές οι οποίες αύξησαν τα εµπορικά ελλείµµατα της χώρας. Αλλά για αυτά έχουν βγάλει όλοι «τουµπεκί ψιλοκοµµένο», όπως έλεγε ο Πέτρος Πικρός. Το κακό είναι ότι η Γερµανία θέλησε να ιδεολογικοποιήσει αυτές τις επιλογές της. ∆εν της φτάνει που επιδιώκει να βγάλει κέρδη από την κρίση σε βάρος των λιγότερο ισχυρών οικονοµιών του Νότου, θέλει στο όνοµα των δυσκολιών που γνωρίζουν αυτές οι χώρες να ενισχύσει τον εθνικισµό της, ιδιαίτερα µε έναν ιδιόµορφο οικονοµικό εθνικισµό. Αφού πριν µερικά χρόνια προσπάθησε να εµφανίσει εαυτόν ως το πραγµατικό θύµα του ∆εύτερου Παγκοσµίου Πολέµου, τώρα εµφανίζεται ως το θύµα της κρίσης, αλλά και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως αυτή πραγµατώθηκε. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερµανία που υποκριτικά δηλώνουν ότι κινδυνεύει η οικονοµία της, εξαιτίας, τάχα, των κακών διαχειρίσεων σε κράτη όπως είναι η Ελλάδα. ∆υστυχώς, αυτή η εξόρµηση του γερµανικού εθνικισµού κινδυνεύει να έχει βαθιά αρνητικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισµό και κατά προέκταση για την ελληνική οικονοµία. Φαντάζοµαι ότι οι αρµόδιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι σηµαίνει για την Ελλάδα αυτός ο αρνητικός εθνικισµός και η εξόρµηση που τον συνοδεύει και για αυτό δεν φροντίζουν για απαντήσεις σε εχθρικά δηµοσιεύµατα στα µέσα ενηµέρωσης της ισχυρότερης οικονοµικά χώρας της Ευρώπης. Η Γερµανία δεν θέλει να θυµάται κανείς το ποιος είναι ο επί 55 χρόνια κερδισµένος από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ποιος κάνει τις µεγαλύτερες εξαγωγές στην Ε.Ε. Ποιος είναι ο πιο κερδισµένος από την ίδια την κρίση και αρχίζει και εµφανίζει έναν επιθετικό εθνικισµό της αδικηµένης παρθένας. ∆οµικά δε, όχι ως προς το περιεχόµενο, τα επιχειρήµατά της έχουν την ίδια ακριβώς δοµή που καταγράφει η περίοδος της ∆ηµοκρατίας της Βαϊµάρης ως προς τα επιχειρήµατα των συντηρητικών δυνάµεων της εποχής του Μεσοπολέµου στη Γερµανία. Συνολικά στην κρίση υπάρχουν τόσο διεθνώς δυνάµεις µε σαφή κέρδη, όσο και δυνάµεις που µε επιθετικότητα προσπαθούν να κερδίσουν σε βάρος της χώρας και να καλύψουν τον οικονοµικό εθνικισµό που ενδυναµώνεται στη χώρα τους. Αν δεν το καταλάβουν αυτό οι πολιτικές δυνάµεις της χώρας, τότε θα οδηγηθούµε σε άδικη υποχώρηση στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Και όχι µόνο.

« Φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας…» Μέσα στο αµέσως επόµενο διάστηµα η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πακέτο συγκεκριµένων µέτρων, ενταγµένο σε νοµοσχέδιο, µε το οποίο θα επιδιώκεται να µπει φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας προστατεύοντας όσους εργάζονται µε ευέλικτες µορφές απασχόλησης, καθώς η διεθνής οικονοµική κρίση και η έλλειψη ανάπτυξης θα οδηγήσει πολύ σύντοµα σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας και σε προώθηση νέων µορφών ελαστικής εργασίας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε µέτρα για απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στο προωθούµενο πρόγραµµα σταθερότητας, γεγονός που καθιστά ακόµη πιο επιτακτική την λήψη άµεσων µέτρων για την προστασία της απασχόλησης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χαµηλοί µισθοί και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες µορφές απασχόλησης –σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία ξεπερνούν το ένα εκατοµµύριο- καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθµό παράνοµης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύµφωνα µε τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%- 22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταµένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωµάτων σε όλο το φάσµα της εργατικής νοµοθεσίας -ύψος µισθού, καταβολή δεδουλευµένων, ωράρια, πληρωµή υπερωριών, χορήγηση αδειών, υγιεινή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιµο η αύξηση από τους τρεις στους έξι µήνες το διάστηµα µέσα στο οποίο θα µπορεί ένας εργαζόµενος να απασχολείται µε ∆ελτίο Παροχής Υπηρεσιών (µπλοκάκι) αποκλειστικά στον ίδιο εργοδότη χωρίς να τεκµαίρεται ότι έχει εξαρτηµένη σχέση εργασίας. Όσον αφορά τη µερική απασχόληση, κάθε συµφωνία για παροχή εργασίας υπό το καθεστώς αυτό θα πρέπει να υποβάλλεται εντός 8 ηµερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά να θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας µε πλήρη απασχόληση, λόγω του ότι αυτές οι µορφές απασχόλησης θα γίνονται όλο και πιο διαδεδοµένες και συχνότατα εµφανιζόµενες. Σε κάθε περίπτωση, εν µέσω παγκόσµιας ύφεσης και δηµοσιονοµικής κρίσης, η χώρα χρειάζεται επειγόντως σχέδιο για την ανάταξη της οικονοµίας µε προτεραιότητα στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την αναδιοργάνωση των δοµών προστασίας- όπως το Σ.Ε.Π.Ε.- των εργαζοµένων. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσµευτεί για την αύξηση της προστασίας των εργαζοµένων, η οποία αποτελεί σηµαντική πολιτική του Σχεδίου µας για την ανάταξη της οικονοµίας. Η ανασυγκρότηση και η ουσιαστική ενδυνάµωση του ΣΕΠΕ αποτελεί βασικότατο παράγοντα αυτής της πολιτικής. ∆έσµευσή και πυλώνας της πολιτικής µας είναι η επανασύσταση και ο επαναπροσδιορισµός του ρόλου και του σκοπού των Σωµάτων Επιθεώρησης Εργασίας προκειµένου να λειτουργούν ως εργαλεία βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζοµένων σε όλη τη χώρα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Την ώρα της κρίσης απαιτείται εθνική οµοψυχία Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονοµία αυτή την περίοδο ευνοεί κερδοσκόπους και επίδοξους σωτήρες Ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιώργος Κοντογιάννης µίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Λοβέρδο και Άγγελο Μόσχοβα. Ο Γιώργος Κοντογιάννης αναφέρθηκε στο ζήτηµα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονοµία, επισηµαίνοντας ότι την ώρα που η χώρα µας δίνει µάχη πρέπει όλοι ενωµένοι να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα. ∆εν υπάρχει κανένας λόγος να συσταθεί τώρα η Επιτροπή, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πεδίο εκµετάλλευσης από το οποίο θα ωφεληθούν εκείνοι που από τον Οκτώβριο χτυπάνε την Ελλάδα και το ευρώ καθώς και οι επίδοξοι σωτήρες του πολιτικού µας συστήµατος, δηλαδή διάφοροι παράγοντες του επιχειρηµατικού κόσµου. Είναι αναγκαίο να βγουν όλα στο φως και να αναδειχθούν τα πρόσωπα εκείνα που φέρουν ευθύνη ώστε να αποµονωθούν από το πολιτικό σύστηµα, αλλά µόλις η χώρα µας ξεπεράσει την κρίσιµη αυτή περίοδο. Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης τόνισε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ γνώριζε την κατάσταση της οικονοµίας της χώρας προεκλογικά, καθώς είχε ενηµερωθεί τουλάχιστον από τον ∆ιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προτίµησε να δώσει ψευδείς υποσχέσεις προς τον λαό ότι θα αυξήσει τις συντάξεις του αγρότη, ότι θα πάει στο 70% τα επιδόµατα ανεργίας κ.α προκειµένου για να αποσπάσει την ψήφο. «Οι εκλογές έγιναν ακριβώς γιατί ο Πρωθυπουργός αντιλαµβανόµενος, ίσως καθυστερηµένα, το µέγεθος του προβλήµατος ήθελε να προβεί στη λήψη µέτρων για τα οποία ήταν απαραίτητη η νωπή λαϊκή εντολή. Τα µέτρα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίστηκαν ανάλγητα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήµερα προχωράει στη λήψη πολύ σκληρότερων µέτρων». Σχετικά µε τις δηλώσεις του Κώστα Καραµανλή πέρσι τον Φεβρουάριο ότι η ελληνική οικονοµία είναι θωρακισµένη ο Γιώργος Κοντογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προτιµώ ένας πολιτικός να λέει ότι είναι θωρακισµένη η ελληνική οικονοµία, αλλά να παίρνει τα µέτρα για να τη θωρακίσει, παρά να βγαίνει και να λέει ότι παραχωρούµε εθνική κυριαρχία, παραχωρούµε το ένα, παραχωρούµε το άλλο και να δηµιουργεί κλίµα τροµοκρατίας στην αγορά, µε αποτέλεσµα τα spread από τις 130 µονάδες να πηγαίνουν στις 350, όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η ζηµιά είναι περίπου ίδια από το Φεβρουάριο µέχρι τον Οκτώβρη και από τον Οκτώβρη µέχρι το φετινό Φεβρουάριο. ∆ιότι από τη µία έχουµε την απουσία µέτρων που έπρεπε να ληφθούν και από την άλλη, ακριβώς το ίδιο πράγµα. Μόνο που τώρα γνωρίζει ο Πρωθυπουργός πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση και γνωρίζουµε όλοι και έχει και τη κοινωνία µαζί του. Και η κοινωνία του λέει ‘’πάρε µέτρα’’, έστω και αν πονάει η κοινωνία…Κι όσο καθυστερούµε τα µέτρα που χρειάζονται θα γίνονται πολύ σκληρότερα. Κι είναι τεράστια η ευθύνη αυτών που γνωρίζουν και δεν λαµβάνουν τα µέτρα που πρέπει».


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 7 Η «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΕΝΟΣ 85ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ

«Είμαι σε απόγνωση…» ”

Το σπίτι του γκρεμίστηκε με τον σεισμό του 2008

Η κρατική αρωγή εγκρίθηκε, αλλά χρήματα… δεν υπάρχουν!

Ε

ίδε όλη του την περιουσία να «χάνεται» στον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008. Το σπίτι του κατεδαφίστηκε και όταν το «Κράτος» του άπλωσε το χέρι και τον έβαλε «υπό την σκέπη του», χορηγώντας του αρωγή για να ξαναφτιάξει το σπίτι του, ένιωσε ανακουφισμένος. Δεν ήξερε ακόμα ότι τότε… ξεκινούσε η «περιπέτειά» του! Ο λόγος για τον 85χρονο Νίκο Δ. Αδαμόπουλο από τη Γαστούνη που τους τελευταίους μήνες ζει σε ένα μικρό τροχόσπιτο, «κυνηγημένος» από τα χρέη του! «Είμαι σε απόγνωση, πέφτω τα βράδια να κοιμηθώ και δεν μπορώ» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Αδαμόπουλος διηγούμενος τον «Γολγοθά» που ανεβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες! Συνεχίζοντας, τονίζει: «Το σπίτι μου με τον σεισμό δέχθηκε σοβαρές ζημιές και κρίθηκε κατεδαφιστέο. Το κατεδάφισα με δικά μου χρήματα και μου εγκρίθηκε τότε Κρατική Αρωγή για να το ξαναχτίσω σε τρεις δόσεις. Επειδή δεν είχα πού να βάλω τα πράγματά μου, κράτησα έναν τοίχο από το παλιό σπίτι και τα έβαλα εκεί με ένα νάιλον να μην βρέχονται. Προχώρησα στην οικοδομική άδεια και την εκσκαφή των θεμελίων και μου είπαν στον έλεγχο ότι αν δεν γκρεμίσω και τον άλλο τοίχο δεν θεωρείται το σπίτι κατεδαφισμένο. Τον γκρέμισα και το πρόβλημα αυτό λύθηκε εκεί. Μου εγκρίθηκε η προκαταβολή της πρώτης δόσης και η πρώτη δόση και με κάποιες οικονομίες αλλά και δανεικά που πήρα από εδώ και από εκεί, συνέχισα τις εργασίες».

Στον ηλικιωμένο από την Γαστούνη δόθηκε ένας προκατασκευασμένος οικίσκος τον οποίο τοποθέτησε δίπλα στο νεοαναγειρόμενο σπίτι του. Ο κ. Αδαμόπουλος έβαλε όλα του πράγματα μέσα σε αυτό αλλά δυστυχώς... σύντομα ανακάλυψε ότι η οροφή του προκατασκευασμένου έσταζε νερό με αποτέλεσμα, να καταστραφούν όλα του τα πράγματα! Παράλληλα όμως, κάπου εκεί, άρχισαν και οι περιπέτειες του σπιτιού: «Ήρθαν οι μηχανικοί για έλεγχο, βρήκαν ότι όλα είναι εντάξει και μου

Να μη μειωθούν οι θέσεις πυροσβεστών στην Ηλεία

«Δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο να κάνω» λέει ο κ. Νίκος Αδαμόπουλος.

Ο 85χρονος Νίκος Αδαμόπουλος μπροστά από το τροχόσπιτο στο οποίο μένει από τη μέρα που γκρεμίστηκε το σπίτι του.

«Οι εγκρίσεις ήρθαν αλλά τα χρήματα…» «Τα πράγματά μου καταστράφηκαν όλα από το νερό που έμπαινε στο λυόμενο» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο ηλικιωμένος από τη Γαστούνη.

ενέκριναν και την δεύτερη δόση των χρημάτων. Μέχρι εκεί πίστευα ότι όλα πάνε καλά» λέει ο 85χρονος και συνεχίζει: «Όταν όμως πήγα στο ΤΑΠ να εισπράξω τα χρήματα μου είπαν… ότι δεν έχουν χρήματα να μου δώσουν! Έχουν περάσει τώρα τέσσερις και πλέον μήνες και δεν μου έχουν δώσει τα χρήματα που μου έχουν εγκρίνει. Το χτίσιμο του σπιτιού έχει σταματήσει γιατί δικαίως οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι ζητούν τα

χρήματά τους και από την άλλη, χρωστάω πάρα πολλά χρήματα από εδώ και από εκεί που μου τα δάνεισε ο κόσμος για να ξεκινήσω το χτίσιμο…».

«Δεν ξέρω τι να κάνω...» Η σύζυγος του 85χρονου αρρώστησε μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008 και φιλοξενείται από τις κόρες του ηλικιωμένου ζευγαριού στην Αθήνα.

Η ανέγερση του σπιτιού της οικογένειας, για την οποία «θυσιάστηκαν» οι οικονομίες μιας ζωής και τα «δανεικά» από φίλους, έχει σταματήσει καθώς οι εργολάβοι ζητούν τα χρήματά τους!

Σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν αναγκασμένη να ζει «στριμωγμένη» με τον σύζυγό της στο μικρό τροχόσπιτο το οποίο έχει τοποθετήσει… δίπλα στο λυόμενο που στάζει νερά! «Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω» λέει ο κ. Νίκος Αδαμόπουλος: «Πού αλλού πρέπει να πάω, σε ποιον να απευθυνθώ; Τα χρήματα έχουν εγκριθεί αλλά δεν μου τα δίνουν, γιατί; Τι άλλο να πω στους ανθρώπους που έχω δανειστεί και περιμένουν τα χρή-

Τ. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ματά τους αλλά και στους εργολάβους που με κυνηγάνε; Ας μου απαντήσει κάποιος από τους υπεύθυνους γιατί εγώ πλέον έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά…». Ας ελπίσουμε η έκκληση του 85χρονου προς το «τέρας» της γραφειοκρατίας να τύχει άμεσα της ανταπόκρισης και της προσοχής που απαιτείται… Στάθης Πουλιάσης (Stathispatris@Yahoo.com)

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 έκαψαν 352.800 στρέμματα δάσους επί του συνόλου των 906.000 στρεμμάτων του Νομού Ηλείας. Τα περισσότερα εντάσσονται στη διεθνή συνθήκη NATURA 2000 και αποτελούν εξαιρετικού φυσικού κάλλους βιότοπους. Ο νομός Ηλείας είναι ανάμεσα στους 10 πρώτους σε πλήθος πυρκαγιών και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου είναι βασική προϋπόθεση για την μελλοντική επιβίωση της τοπικής βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σε απάντηση των αυξημένων αιτημάτων για πυροσβεστική φύλαξη του Νομού μας, ο Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος, με Αναφορά που κατέθεσε στην Βουλή, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με τη μείωση των οργανικών θέσεων των πυροσβεστών, διαβιβάζοντάς του τη διαμαρτυρία της Ένωσης Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ένωση στην επιστολή της, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αντίθετα ορισμένοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί, όπως της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρέστενας πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

8 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ο δήµαρχος Ανδραβίδας Γιάννης Παπανδρέου υπογράµµισε πως δεν υπάρχει καµία ανησυχία για τα δηµόσια κτίρια αφού µετά τους σεισµούς του 2008 έγιναν όλες οι απαραίτητες ανακαινίσεις

Η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου µας είπε ότι ανησυχεί για την θωράκιση των κτιρίων της Ανδραβίδας αφού µε έναν µεγάλο σεισµό πολλά θα πέσουν

H Θεοδώρα Πασπαλιάρη τόνισε στην εφηµερίδα µας πως ο κόσµος έχει θορυβηθεί και ότι από το 2008 έως σήµερα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα για να αισθάνονται πιο ασφαλείς

Ο Πολυνίκης Τσαρδούλιας ανέφερε ότι δεν ανησυχεί µε τους σεισµούς καθώς έχει µάθει να ζει µε αυτούς ενώ πιστεύει ότι τα δηµόσια κτίρια αντέχουν στους σεισµούς και έχουν γερές κατασκευές

Ο Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος δήλωσε πως φυσικά και φοβάται τους σεισµούς αλλά άµα το έχεις συνηθίσει σου αρέσει να κουνιέσαι

ΞΥΠΝΑΕΙ ΜΝΗΜΕΣ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝ∆ΡΑΒΙ∆Α

Ανήσυχοι οι κάτοικοι της περιοχής Έ

ντονη ανησυχία επικρατεί στους δηµότες της Ανδραβίδας και των ευρύτερων περιοχών ύστερα και από την πρόσφατη σεισµική δόνηση ύψους 3.9 βαθµών της κλίµακας ρίχτερ ξυπνώντας τους αναµνήσεις από το πρόσφατο παρελθόν του σεισµού του Ιουνίου του 2008.

Σύµφωνα µε τους κατοίκους όποτε κάνει σεισµό επικρατεί µια ανησυχία καθώς το φαινόµενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή τους και κατά το παρελθόν έχουν σηµειωθεί ζηµιές µε τις πιο πρόσφατες αυτές του 2008. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των περισσότερων πως σε µια µεγάλη σεισµική δόνηση πολλά κτίρια δεν θα αντέξουν και ειδικά τα παλιά. Όµως όσον αφορά τα δηµόσια εµπνέουν µεγαλύτερη σιγουριά αφού έπειτα και από τον µεγάλο σεισµό του 2008 ανακαινίστηκαν και θωρακίστηκαν. Σε επιφυλακή για την προστασία των πολιτών…

Για την θωράκιση τους µας µίλησε ο δήµαρχος Ανδραβίδας Γιάννης Παπανδρέου ο οποίος δήλωσε ότι: «Πρέπει να σας πω πως ανησυχία για τα δηµόσια κτίρια µας, όπως τα νηπιαγωγεία, το δηµοτικό και γυµνάσιο-λύκειο δεν υπάρχει αφού µετά τους σεισµούς του 2008 έγιναν όλες

Γίνονται τακτικά σεισµοί…

Έχει θορυβηθεί ο κόσµος… Η Θεοδώρα Πασπαλιάρη υπογράµµισε ότι: «∆εν τον κατάλαβα τον

Ανήσυχοι οι κάτοικοι της Ανδραβίδας από τους τακτικούς σεισµούς στην περιοχή τους

προηγούµενο σεισµό, ήταν µικρός σε ένταση. Έµαθα όµως ότι υπάρχει πρόβληµα µε το φράγµα επειδή έχει υπερχειλίσει. Ο κόσµος έχει θορυβηθεί λιγάκι. Θεωρώ ότι από το 2008 έως σήµερα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα για να αισθανόµαστε πιο ασφαλείς. Εδώ έχω µάθει, ότι όσοι άνθρωποι είχαν κάνει αίτηση για τις αποζηµιώσεις τους το 2008 δεν έχουν πάρει τίποτα, πόσο µάλλον για τα έργα».

ανησυχία τους για το φυσικό φαινόµενο ο Πολυνίκης Τσαρδούλιας δήλωσε πως: «Εγώ προσωπικά δεν ανησυχώ µε τους σεισµούς. Έχω µάθει να ζω µε αυτούς. Οι άλλοι δεν ξέρω τι κάνουν. Πιστεύω ότι τα δηµόσια κτίρια αντέχουν στους σεισµούς και έχουν γερές κατασκευές, για τα υπόλοιπα δεν µπορώ να γνωρίζω. Το 2008 είχαµε ανησυχήσει πολύ, όταν ο σεισµός είναι πάνω από 5 ρίχτερ ο κόσµος φοβάται».

Έχω µάθει να ζω µε αυτούς… Και ενώ όλοι τονίζουν την έντονη

Άριστη διαµονή στους χώρους του

Λ

οι απαραίτητες ανακαινίσεις και τα κτίρια έγιναν καινούργια. ∆εν µου αναφέρθηκε κάποια ζηµιά στην πόλη και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν ζηµιές για τέτοιου µεγέθους σεισµικών δονήσεων. Ήµαστε πάντα σε επιφυλακή για την έκτακτη ανάγκη όσον αφορά την προστασία των πολιτών, την συγκέντρωση συµπολιτών µας σε συγκεκριµένα µέρη, υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο λειτουργεί σε περίπτωση µεγάλης έκτακτης ανάγκης. Τα έργα που είχαν δροµολογηθεί να γίνουν από τον Ιούνιο του 2008 έως τώρα είναι ολοκληρωµένα και είµαστε ευχαριστηµένοι από την κατασκευή που έγινε».

Η Αργυρώ Παναγιωτοπούλου ανέφερε συγκεκριµένα πως: «Έχει ξανακάνει µια σεισµική δόνηση αλλά ήταν ασθενής. Τη νιώσαµε αλλά δεν ανησυχήσαµε ιδιαίτερα καθώς δεν ήταν τόσο έντονη όσο το 2008. Όσον αφορά την θωράκιση των κτιρίων δεν νοµίζω να αντέξουν σε έναν επόµενο µεγάλο σεισµό. Υπάρχει µια ανησυχία στον κόσµο όταν ο σεισµός έχει επίκεντρο την πόλη µας. Γίνονται τακτικά σεισµοί αλλά όχι σε πολύ µεγάλη ένταση».

ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΟ Ο∆ΥΣΣΕΑΣ

Χρήστος Χατζησπύρου Xatzispirou@yahoo.gr

ίγα µέτρα από τη µαγευτική θάλασσα του Ιονίου, ανάµεσα στο Κατάκολο και τον Πύργο, ξεπροβάλλει το ξενοδοχείο Οδυσσέας, χτισµένο µε ιδιαίτερο τρόπο για να προσφέρει τις άψογες υπηρεσίες του και την υπέροχη θέα του στους επισκέπτες. Σε έναν υπερπολυτελή χώρο, υψηλής αρχιτεκτονικής και πλούσιας οµορφιάς, το ξενοδοχείο είναι ανοικτό καθηµερινά για να σας υποδεχτεί στους χώρους του, µε την άµεση εξυπηρέτηση και την φιλοξενία του που σίγουρα θα σας παρασύρουν. Το ξενοδοχείο Οδυσσέας διαθέτει 46 κλιµατιζόµενα δωµάτια µε τηλεόραση, άµεσης κλήσης τηλέφωνο και πρόσβαση στο Ίντερνετ, εσωτερικό Μπαρ ανοιχτό όλη την ηµέρα, Εστιατόριο, Πισίνα Ολυµπιακών διαστάσεων µε υδροµασάζ, µπαρ στην πισίνα και χώρους αναψυχής. Το ξενοδοχείο Οδυσσέας, αναλαµβάνει δεξιώσεις (γάµος ή βάπτιση) καθώς και επαγγελµατικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις µε µενού προσαρµοσµένα στις δικές σας επιλογές και γευστικές προτιµήσεις. Η άριστη ποιότητα και το επαγγελµατικό σέρβις σε συνδυασµό µε το έµπειρο και καταξιωµένο προσωπικό που βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καλύτερο συνδυασµό αλµυρών και γλυκών εδεσµάτων είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν πρώτα εσάς και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσµένους σας. Παράλληλα στους χώρους του ξενοδοχείου Οδυσσέας µπορείτε να διοργανώσετε κοκτέιλ πάρτι, coffee breaks αλλά και ξεχωριστά κέτερινγκ απολαµβάνοντας την άνεση των χώρων του κάθε στιγµή.

Επίσης το ξενοδοχείο Οδυσσέας, θα κρατά για εµάς µια µέρα µέσα στο Σαββατοκύριακο και θα µας ετοιµάζει πλούσια εδέσµατα και ξεχωριστές συνταγές στο BBQ BUFFET (µπάρµπεκιου µπουφέ) που θα διοργανώνει αποκλειστικά για τους λάτρεις της διασκέδασης, της χαλάρωσης και της γεύσης. Κατάκολο Ηλείας Τηλ. 26210 41021, 42021, 42190

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕ∆Α ΠΟΥ ΚΥΜΑΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ευχαριστηµένοι οι έµποροι… Τ

ονωτική ένεση για την αγορά ήταν οι χειµερινές εκπτώσεις καθώς ο κόσµος τις περίµενε και στο πρώτο 10ήµερο τους η κίνηση στην αγορά ήταν µεγάλη. ∆εν ήταν όµως το ίδιο ανάλογη και την τελευταία εβδοµάδα των εκπτώσεων καθώς αρκετοί έµποροι ανέφεραν πως η κίνηση έπεσε, πράγµα παράξενο αφού σε εκείνη την περίοδο η κίνηση κορυφώνεται.

κορυφώνεται η κίνηση του καταναλωτικού κοινού αφού αυξάνουν οι εκπτώσεις προκειµένου οι έµποροι να πουλήσουν όλο το προϊόν τους. Σε γενικές γραµµές όµως οι έµποροι τόνισαν πως η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί για αυτούς µια µικρή ανάσα στα συσσωρευµένα προβλήµατα που υπάρχουν στην αγορά αλλά και στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν µέσα στην οικονοµική κρίση που επικρατεί.

Σύµφωνα µε τους εµπόρους η όλη διάρκεια των εκπτώσεων µπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική καθώς στην αγορά υπήρχαν πραγµατικές εκπτώσεις και σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι ο κόσµος ψώνισε τα αγαθά που ήθελε σε καλές τιµές και στην ποιότητα που επιθυµούσε. Βέβαια άξιο αναφοράς είναι πως το τελευταίο 10ήµερο των εκπτώσεων η κίνηση µειώθηκε παρόλο που συνηθίζεται αυτήν την περίοδο να

Σχεδόν καλά…

Ο Θανάσης Σκορδαλής πρόεδρος Εµπορικού Συλλόγου Πύργου ανέφερε πως το πρώτο 10ήµερο των εκπτώσεων ήταν σχεδόν καλό, στη συνέχεια όµως δεν ήταν ικανοποιητικό το αποτέλεσµα που είδαν

Συγκεκριµένα ο πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Πύργου Θανάσης Σκορδαλής δήλωσε στην εφηµερίδα «Πατρίς» ότι: «Το πρώτο 10ήµερο των εκπτώσεων ήταν σχεδόν καλά, στη συνέχεια όµως δεν ήταν ικανοποιητικό το αποτέλεσµα που περιµέναµε. Οι τιµές των εκπτώσεων ήταν το µεγάλο κίνητρο του καταναλωτικού κοινού γεγονός που δεν είχε αν-

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πρόεδρος Συλλόγου Εµπόρων βιοτεχνών-επαγγελµατιών νοµού Ηλείας τόνισε ότι υπήρξε µια σχετική κίνηση στην αγορά και πως η περίοδος των εκπτώσεων τους έδωσε µια µικρή ανάσα

Η πρώτη εβδοµάδα ήταν η πιο ουσιαστική ταπόκριση αφού το τελευταίο 10ήµερο η αγορά έπεσε περίπου 30%». Μικρή ανάσα… Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Εµπόρων βιοτεχνών-επαγγελµατιών ν. Ηλείας µας είπε πως: «Ευτυχώς που ήρθε η περίοδος των εκπτώσεων και υπήρξε µια σχετική κίνηση στην αγορά. ∆υστυχώς η περίοδος πριν τις εκπτώσεις ήταν πολύ δύσκολη για όλα τα καταστήµατα. Απλά υπήρχε µια µικρή τόνωση της αγοράς. Τα καταστήµατα δεν πήγαν καλά και αυτό µας έφερε λίγο πίσω όσον αφορά τις πληρωµές µας κτλ. Η περίοδος των εκπτώσεων έδωσε µια µικρή ανάσα».

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος υπογράµµισε ότι οι εκπτώσεις δεν πήγαν άσχηµα, ειδικά τις δύο πρώτες εβδοµάδες, µετά η κίνηση κάπως έπεσε

Παράξενες εκπτώσεις αλλά ικανοποιητικές… Τον δικό τους προβληµατισµό ανέφεραν στην εφηµερίδα «Πατρίς» οι έµποροι αφού τους φάνηκε παράξενο το γεγονός της µείωσης της κίνησης της τελευταίας εβδοµάδας των εκπτώσεων. Σχετικά ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε πως: «Οι εκπτώσεις δεν πήγαν άσχηµα. Ειδικά τις δύο πρώτες εβδοµάδες υπήρξε µεγάλο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό. Μετά η κίνηση κάπως έπεσε αλλά όλο και κάτι κυκλοφορούσε. Μπορώ να πω ότι οι εκπτώσεις πήγαν καλά». Ο Κωνσταντίνος Ντεβενέζος υπογράµµισε ότι: «Κινήθηκαν ικανοποιητικά σε σχέση µε αυτά που υπάρχουν στο προσκήνιο, κρίση και όλες τις δυσκολίες. Ο κόσµος περίµενε τις εκπτώσεις για να κάνει τις αγορές του και να διευκολυνθεί οικονοµικά. Πήρε την

Ο Γιώργος Σοφός δήλωσε πως από την αρχή των εκπτώσεων ο κόσµος τις περίµενε κάτι που φάνηκε την πρώτη εβδοµάδα

Ικανοποιητικά κύλησαν οι χειµερινές εκπτώσεις δηλώνοντας οι έµποροι πως ήταν για αυτούς µια ανάσα στα συσσωρευµένα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν

ποιότητα που ήθελε στην καλύτερη τιµή. Για µας τους εµπόρους ήταν µια ανάσα και θα υπάρξουν και προσφορές και µετά τις εκπτώσεις». Ο Γιώργος Σοφός από την πλευρά του µας είπε: «Οι εκπτώσεις κύλησαν σε πολύ θετικό κλίµα. Από την αρχή των εκπτώσεων ο κόσµος τις περίµενε άλλωστε αυτό φάνηκε την πρώτη εβδοµάδα και στις υπόλοιπες µέρες που πέρασαν πήγαν καλά τα πράγµατα. Τα επίπεδα ήταν ικανοποιητικά». Ο Αθανάσιος

Ο Θοδωρής Ντεβενέζος είπε ότι σε γενικές γραµµές ήµαστε ευχαριστηµένοι και περιµένουµε πάντα το καλύτερο

Γκατζόπουλος µεταξύ άλλων τόνισε πως: «Ξεκίνησαν σε πολύ καλό ρυθµό στην αρχή, ήταν πρωτοφανές καθώς µάλλον ο κόσµος περίµενε τις εκπτώσεις πώς και πώς προκειµένου να ψωνίσει. Βέβαια βοηθήσαµε και εµείς µε τις πολύ καλές τιµές που έχουµε και τις πραγµατικές εκπτώσεις. Την τελευταία εβδοµάδα δεν ήταν τόσο καλά τα πράγµατα παρόλο που εκείνη την περίοδο η κίνηση κορυφώνεται». Τέλος ο Θεόδωρος Ντεβενέζος υπογράµµισε

Ο Κωνσταντίνος Ντεβενέζος τόνισε πως ο κόσµος περίµενε τις εκπτώσεις για να κάνει τις αγορές του και να διευκολυνθεί οικονοµικά

ότι: «Οι εκπτώσεις κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για φέτος αν και δεν το περίµενε κανείς αυτό. Υπήρξε µια αύξηση αλλά και µια σταθερότητα σε σύγκριση µε τα προηγούµενα χρόνια. Σε γενικές γραµµές ήµαστε ευχαριστηµένοι και περιµένουµε το καλύτερο». Χρήστος Χατζησπύρου Xatzispirou@yahoo.gr

Ο Αθανάσιος Γκατζόπουλος υπογράµµισε ότι η τελευταία εβδοµάδα δεν ήταν τόσο καλή παρόλο που εκείνη την περίοδο η κίνηση κορυφώνεται


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι Γερµανοί προτιµούν για τις διακοπές τους την Ηλεία! Γιώργος Κ.Ροζής giorgosrozis@yahoo.gr

Η

Παρά το ψυχρό κλίµα που έχει δηµιουργηθεί µεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουν επηρεαστεί και κλείνουν «πακέτα» για την καλοκαιρινή περίοδο

Γερµανία, ο µεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσµίως, είναι ο σηµαντικότερος εµπορικός εταίρος της Ελλάδας. Περίπου δύο εκατοµµύρια γερµανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα µας- µάλιστα σε σύνολο 15 εκατοµµυρίων τουριστών που επιλέγουν τη χώρα µας οι Γερµανοί κατέχουν τη δεύτερη θέση, µετά τους Βρετανούς. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι από τις περιοχές ( εκτός των νησιών) η Ηλεία βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιµήσεις σύµφωνα µε τον παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού TUI και σε αυτό έχει παίξει σηµαντικό ρόλο η παρουσία των µεγάλων ξενοδοχειακών µονάδων στην παραλιακή ζώνη του νοµού. «Οι Γερµανοί τουρίστες θα κάνουν διακοπές και οι αφίξεις στην Ελλάδα αναµένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 2 εκατ. άτοµα. Οι Γερµανοί µπορεί και είναι κατανοητό σε περιόδους κρίσης να περιορίσουν κάπως τη διάρκεια των διακοπών τους, ή να επιλέξουν φθηνούς προορισµούς, αλλά διακοπές θα κάνουν» επισηµαίνει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος της TUI. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν

µε δηλώσεις τους στην εφηµ.ΠΑΤΡΙΣ και ∆ντές µεγάλων ξενοδοχειακών µονάδων στο νοµό, που κατά ένα πολύ µεγάλο ποσοστό φιλοξενούν Γερµανούς στα δωµάτια τους όλη την τουριστική σεζόν. Εκείνο το οποίο επισηµαίνουν είναι ότι δεν υπάρχει αρνητική διάθεση από την πλευρά των Γερµανών, τα «πολιτικά παιχνίδια» δεν µπορούν να επηρεάσουν αυτή την τουριστική περίοδο. Αντίθετα προβληµατισµός επικρατεί στους «µικρούς» που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά τις ετοιµασίες στα ενοικιαζόµενα στις παραλιακές περιοχές µιας και όσο διαρκεί η οικονοµική κρίση οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες έχουν µειώσει σηµαντικά τον αριθµό των ηµερών διακοπών τους.

Μιχάλης Μηναδάκης Grecotel Οlympia Riviera Resort

Παύλος Ντάκουρης Aldemar Οlympian Village

« Εµείς δεν έχουµε αρνητική εικόνα µε τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργαζόµαστε. Πρέπει να σταµατήσει αυτή η κακή λογική που προσπαθεί να δηµιουργήσει προβλήµατα στον τουρισµό µας. Οι Γερµανοί έχουν δείξει προτίµηση για την περιοχή και θα συνεχίσουν να το κάνουν.»

« Επιτέλους οφείλουν όλοι στο ξεκίνηµα µιας ακόµα τουριστικής περιόδου να καταλάβουν ότι ο τουρισµός µας είναι το «χρυσάφι» της Ελλάδας. Ελπίζω ότι όλα θα εξελιχθούν όπως τα περιµένουµε χωρίς προβλήµατα. Όπως περιµένουµε τους Γερµανούς, περιµένουµε τους Ιταλούς αλλά και άλλους ξένους επισκέπτες αυτή τη σεζόν.»

« Προβληµατισµός επικρατεί στους «µικρούς» που έχουν αρχίσει τις ετοιµασίες στα ενοικιαζόµενα µιας και όσο διαρκεί η οικονοµική κρίση οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες έχουν µειώσει σηµαντικά τον αριθµό των ηµερών διακοπών τους»

Κyllini beach resort

« ∆εν έχουµε τέτοια προβλήµατα, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε σχέση µε πέρυσι τα πράγµατα είναι καλύτερα. ∆εν επηρεάζονται οι Γερµανοί φίλοι µας από τέτοια , θα κάνουν τις διακοπές τους και αυτό είναι καλό τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον τουρισµό µας γενικότερα. Πρέπει να σταµατήσει αυτή η κατάσταση , από τον τουρισµό ζούν χιλιάδες άνθρωποι, τους χρειαζόµαστε όλους.»

Η ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Μαζί της ο Haig Yazdjian

•Πραγµατικότητα έγινε η λειτουργία ΚΑΠΗ στο δήµο Βουπρασίας

«Σ

Η ίδρυση και λειτουργία –για πρώτη φοράτου Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωµένων σε κεντρικό σηµείο της Βάρδας, έγινε πραγµατικότητα µε χρηµατοδότηση του δήµου Βουπρασίας, στο νέο χώρο που διαµόρφωσε το νοµικό πρόσωπο του ΚΑΠΗ (πλησίον πλατείας Ελευθερίας). Οι καλαίσθητοι χώροι του ΚΑΠΗ περιλαµβάνουν , σαλόνι υποδοχής, κουζίνα, κοινόχρηστα τµήµατα και άλλες εγκαταστάσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ηλικιωµένων, που µέχρι τώρα δεν είχαν κάτι το ανάλογο στην περιοχή. «Σκοπός της δηµιουργίας του ΚΑΠΗ είναι να ξαναλειτουργήσει η γειτονιά και η ενορία όπως παλιά, ν’ ανταλλάσσονται σκέψεις και απόψεις και µελλοντικά να συσταθεί µια χορωδία γερόντων µε παραδοσιακά τραγούδια και βυζαντινούς ρυθµούς. Επίσης στόχος µας δια µέσω του ΚΑΠΗ είναι η διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας , αφού όπως είναι γνωστό «γηράσκω αεί διδασκόµενος» ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του ∆.Σ. ΚΑΠΗ του δήµου Βουπρασίας και επί σειρά ετών πρ. ∆/ντης του

Η ξεχωριστή παρέα της Μελίνας Κανά συνεχίζει τις µοναδικές της εµφανίσεις και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

δηµοτικού σχολείου Βάρδας Κων/νος Καραβούλιας. Στόχος Εµπνευστής της όλης προσπάθειας ήταν ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Βουπρασίας Τάκης Βραχνής , ο οποίος µε την αµέριστη συµβολή του κ. Καραβούλια που συνέταξε και πολυσέλιδο κανονισµό λειτουργίας, έφερε µε επιτυχία σε πέρας το συγκεκριµένο στόχο. «Στις προθέσεις του ΚΑΠΗ είναι σε τακτά διαστήµατα να καλούµε ειδικούς επιστήµονες , όπως ιατρούς κλπ. , καθώς επίσης να λειτουργούµε στο χώρο το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε εβδοµαδιαία βάση. Καθηµερινά θα είναι ανοιχτό , πρωινές και απογευµατινές ώρες και θα λειτουργεί µε προσωπικό του δήµου. Σε όλες τις γιορτές και άλλες εκδηλώσεις το ΚΑΠΗ θα είναι δίπλα στους γέροντες , ενώ ταυτόχρονα θα διοργανώνονται εκδροµές µε χαµηλό κόστος, αντάξιες της προσφοράς των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας» δήλωσε ο κ. Βραχνής. Να σηµειωθεί ότι το ∆.Σ. του ΚΑΠΗ σε συνεργασία µε το δήµο Βουπρασίας ευελπιστούν ότι τα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν πριν το Πάσχα.

9

∆ηµήτρης Παπαδόπουλος – Σούλα Παπαδοπούλου

Το «σπίτι» των ηλικιωµένων άρκα και οστά» λαµβάνει η δηµιουργία χώρου για τη φροντίδα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στην περιοχή της Βουπρασίας, µε τη λειτουργία ΚΑΠΗ που θα γίνει το αµέσως προσεχές διάστηµα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συµµετέχει ο Μιχάλης Παπαζήσης

Η Μελίνα Κανά έρχεται ανανεωµένη από µία πολύ επιτυχηµένη Χειµωνιάτικη και Καλοκαιρινή σεζόν που την ταξίδεψε µε τον Παντελή Θαλασσινό σε όλη την Ελλάδα, για να µας χαρίσει απολαυστικές στιγµές µε τη ζεστή φωνή της. Επί σκηνής τη συντροφεύει ο κορυφαίος στο ούτι µουσικός Haig Yazdjian, παγκοσµίου φήµης σολίστας και συνθέτης. Μαζί εξερευνούν τα µονοπάτια των αρµενοαραβικών µελωδιών µέσα από τις δικές του συνθέσεις, αλλά και από την πλούσια παράδοση της ανατολίτικης µουσικής. Ο αντιδήµαρχος Βουπρασίας Τάκης Βραχνής και ο συντ. εκπαιδευτικός Κων/νος Καραβούλιας που έφεραν µε επιτυχία σε πέρας τη σύσταση και λειτουργία του ΚΑΠΗ για τους ηλικιωµένους της περιοχής.

Η Μελίνα Κανά, στην πιο ώριµη ερµηνευτική της στιγµή, επιστρέφει στις «ρίζες» της µε όπλο την ικανότητά της να µεταµορφώνεται, ανάλογα µε το τραγούδι, από κορίτσι σε γυναίκα. Οι παλιές και νεώτερες της επιτυχίες παντρεύονται µε ένα νοσταλγικό αλλά και κεφάτο πέρασµα στους δρόµους του ρεµπέτικου και καλού λαϊκού τραγουδιού και µαζί µε τον Haig Yazdjian µας υπόσχονται µία ανεπανάληπτη µουσική εµπειρία. Στο πρόγραµµα συµµετέχει ο Μιχάλης Παπαζήσης µε την χαρακτηριστικά ιδιαίτερη φωνή που ξεχώρισε και στις συνεργασίες του µε την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιάννη Κότσιρα, ερµηνεύοντας τραγούδια που έχουµε αγαπήσει..

Κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ταµπέλα του ΚΑΠΗ στο πέτρινο κτίριο που στεγάζεται

ΣΤΟ ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ

«Μάγεψε» η παραδοσιακή «Γκοτσαριά»...

Α

πό νωρίς το πρωί άρχισαν να παίζουν χθες τα «νταούλια» στην Μυρσίνη και οι λυγερόκορµοι «φουστανελάδες» ξεχύθηκαν στους δρόµους για να αναβιώσουν τον «Γενιτσαρίστικο Χορό». Ένα έθιµο που στην Μυρσίνη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναβιώνει κάθε χρόνο σύµφωνα µε όλες τις παραδόσεις. Λίγο µετά τον Κυριακάτικο εκκλησιασµό, τα µέλη της «Γκοτσαριάς» επέστρεψαν σπίτια τους για να «ντυθούν» και στη συνέχεια, ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Νικολάου γύρισαν όλο το χωριό χορεύοντας, «ξεσηκώνοντάς» το σε ένα ξέφρενο γλέντι. Σύµφωνα µε την λαογραφία µας, το έθιµο, στην τωρινή του µορφή, λέγεται ότι ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν µεταµφιεσµένοι οι κλέφτες µπορούσαν να κατέβουν από τα βουνά για να δουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα µε αυτό τον τρόπο µπορούσαν να έρθουν σε επαφή και µε άλλες οµάδες πατριωτών ανταλλάσσοντας µηνύµατα µέσα από τα πορτοκάλια που κρατάνε

Νταούλια, καραµούτζες και άλλα παραδοσιακά όργανα συνοδεύουν την «Γκοτσαριά».

Η «Γκοτσαριά» της Μυρσίνης συγκεντρώνεται, όπως κάθε χρόνο, στα σκαλιά του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

οι «Μπούλες»… Έτσι χθες, η «Γκοτσαριά» της Μυρσίνης επισκέφτηκε πόρτα πόρτα όλα τα σπίτια του χωριού, όχι όµως για να ανταλλάξει επαναστατικά µηνύµατα µε τους κατοίκους, αλλά ευχές για την τελευταία µέρα της αποκριάς, την Καθαρή ∆ευτέρα και την Σαρακοστή. Από την πλευρά τους όµως και οι κάτοικοι της Μυρσίνης δεν περίµεναν την «Γκοτσαριά» µε άδεια χέρια, καθώς σε όλα σχεδόν τα

σπίτια οι χορευτές ήταν υποχρεωµένοι να σταµατήσουν για να «τσιµπήσουν» ένα µεζεδάκι ή να πιουν ένα ποτηράκι κρασί! Την «Γκοτσαριά» της Μυρσίνης αποτελούσαν οι: Παναγιώτης Κολιόπουλος, Θανάσης Μπέτσης, Νίκος Μητρόπουλος, Γιάννης Αποστολόπουλος, Χαράλαµπος Σοφιανός, Ανδρέας Γεωργαλής, Μιχάλης Μητρόπουλος, Γιάννης Μποσινάκης και Σωτήρης Γαβρίλης. Τον «γέρο» υποδύθηκε ο Νίκος Νταντής, τη «γριά» ο Χα-

Και η «προθέρµανση» του «Γενιτσαρίστικου χορού» ξεκινά στην πλατεία…

Επιβεβληµένη η στάση της «Γκοτσαριάς» στα σπίτια της Μυρσίνης για ένα µεζεδάκι και ένα ποτηράκι κρασί.

Η «Γκοτσαριά» ξεχύνεται στους δρόµους της Μυρσίνης.

ράλαµπος Κοντάνας ενώ «µπούλες» ήταν οι Ιωάννα Μητροπούλου και Χαρούλα Αρβανίτη. Στάθης Πουλιάσης (Stathispatris@Yahoo.com)


Συνέντευξη

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

10

Ενοικω

ΔHΜΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙAΡΗΣ

Της Πέλυς Μπεβούδα

Ο

Δήμος γεννήθηκε στην Μάκιστο, όπου και μεγάλωσε. Πήγε έως την Α’ Λυκείου στο Γυμνάσιο Ζαχάρως και μετά, επειδή θεωρείτο εκείνη την εποχή ότι στην επαρχία οι γνώσεις δεν ήταν τόσο διευρυμένες και το ρεύμα της εποχής ήταν να φεύγουν τα παιδιά στις μεγάλες πόλεις και να αναζητούν καλύτερες πηγές γνώσης, πήγε στην Αθήνα. Εκεί τέλειωσε το σχολείο. Ο Δήμος ήταν αριστούχος μαθητής και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Διάβαζε πολύ λίγο και με αυτό το λίγο είχε πολύ καλή απόδοση. Πάντα είχε έναν δικό του κόσμο. Τον ενδιέφεραν πράγματα που έφτιαχνε μόνος του. Θυμάται στα παιδικά του χρόνια να φτιάχνει αυτοσχέδια, χειροποίητα ποδήλατα, ένα σαμάρι που είχε βάλει σε έναν γιγαντόσωμο σκύλο, διάφορα αντικείμενα με πηλό, μικρά ομοιώματα των εικόνων που είχε, κατσικούλες, προβατάκια. Δεν είχε καμία καλλιτεχνική παιδεία, είχε μια έμφυτη τάση. Ο Δήμος, μετά από μια πολύ πλούσια προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή, επέστρεψε στον τόπο του, στην Μάκιστο. Με στόχο να δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό χώρο στη Ζαχάρω αλλά κυρίως να δημιουργήσει ένα έργο μέσα στην φύση, για να αποδώσει τιμή σε αυτούς που χάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα…

Η τέχνη δεν κοστολογείται…

Οι δικοί του «αιθέρες»…

Τελειώνοντας το σχολείο, το «ρεύμα» της εποχής τον οδήγησε να δώσει εξετάσεις στην Σχολή Ικάρων. Πέτυχε στις εξετάσεις, τον κάλεσαν αλλά τελικά δεν πήγε. Ήθελε να ανοίξει τα φτερά του για τους δικούς του «αιθέρες», μέσα από την τέχνη. Ζούσε στην Αθήνα με την αδερφή του, εργάστηκε σε μια εταιρεία για να μπορέσει να έχει ένα εισόδημα και τελικά έδωσε εξετάσεις στην Σχολή Καλών Τεχνών και πέτυχε. Παρακολούθησε την Σχολή για τρία χρόνια, απορρόφησε τις γνώσεις που του δόθηκαν αλλά ο ίδιος διάβαζε και ενημερωνόταν περισσότερο από αυτά που του έδινε η Σχολή. Έτσι, εγκατέλειψε την Καλών Τεχνών όταν ο ίδιος ένοιωσε μια καταπίεση ως προς το ύφος που θα ακολουθούσε. Ήταν πολύ ελεύθερος για να παραμείνει. Λάθος ή σωστό, αποφάσισε να σταματήσει. Τελειώνοντας την στρατιωτική του θητεία, φτιάχνει ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι στο Νέο Ηράκλειο, το οποίο ακόμη διατηρεί. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, τις κατασκευές, την γλυπτική, με πάρα πολλά πράγματα. Έχει κάνει περίπου 7 ατομικές εκθέσεις ενώ δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε ομαδική. Αυτό που θυμάται πολύ έντονα είναι η υπαίθρια έκθεση στον περίβολο ενός Ιερού Ναού, στον Άγιο Κωνσταντίνο Νέας Ιωνίας. Ήταν σαν μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Μοντέρνα τέχνη σε εκκλησιαστικό χώρο.

Η επιστροφή…

Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο του, στην Μάκιστο. Είχε ήδη ταξιδέψει στον «γνωστό κόσμο» την Ευρώπη, την Ασία. «Όταν έχεις γνωρίσει και άλλους ανθρώπους έχεις έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, αντλείς γνώση και αφομοιώνεις διάφορα στοιχεία από αυτούς και όλα αυτά γίνονται ένα κράμα» μας λέει. Διατηρεί το εργαστήρι στην Αθήνα και πριν από δύο μήνες έφερε αρκετά έργα στην Ζαχάρω, με στόχο να στήσει έναν καλλιτεχνικό χώρο. Όλα τα έργα του τα θεωρεί σημαντικά. Έχει κάνει περίπου 1.300 έργα, πολλά ατελείωτα, πίνακες διαφόρων θεμάτων και τεχνοτροπιών. Όπως λέει, ο κόσμος θέλει να βλέπει έργα παραστατικά. Ο ίδιος το έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια και θεωρεί ότι όταν φτιάχνει κάτι ένας δημιουργός θα πρέπει να το βλέπει ο θεατής και να αντλεί κάτι παραπάνω από αυτό. Να δίνει διαφορετικό μήνυμα στον καθένα. Ο ρόλος της τέχνης είναι σημαντικός για τον Δήμο «γιατί δεν έχει να κάνει αυστηρά με την επιβίωση του καθενός έχει να κάνει με το κάτι παραπάνω. Είναι ένα δείγμα του πόσο πολιτισμένη είναι μια κοινωνία. Αν σε ένα χωράφι σκάψουμε και βρούμε κάτω κάτι, καταλαβαίνουμε ότι εκεί υπήρχε πολιτισμός. Είναι σοβαρό δείγμα πολιτισμού. Θεωρώντας το βάρος των παλιότερων γενιών μεγάλη κληρονομιά, θεωρώ ότι πρέπει να την συνεχίσω».

Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα…

Ο Δήμος είχε μάθει να ζει αξιοπρεπώς από την δουλειά

Οι μνήμες από όταν ήταν παιδί στο χωριό παραμένουν ζωντανές…

” Μακέτα του έργου που θα αφιερώσει στα θύματα των φονικών πυρκαγιών.

του. Έτσι, πήρε την απόφαση να μην πουλήσει ποτέ ως τώρα κανένα έργο του. «Θέλω όταν τα τελειοποιήσω όλα να τα προσφέρω στην κοινωνία. Είχα προτάσεις αλλά αντιστάθηκα. Αντιθέτως έχω χαρίσει πολλά έργα. Δεν τα θεωρώ είδος προς πώληση, έχω αναλώσει χρόνο και χρήμα βέβαια, αλλά δεν θέλω να τα πουλάω γιατί από εκείνη την στιγμή και μετά, θεωρώ ότι γίνεται εμπόρευμα. Και δεν είναι εμπόρευμα. Τα λεφτά δεν τα έχω ανάγκη χωρίς να είμαι πλούσιος. Απλά, τα σιχαίνομαι. Η τέχνη δεν πωλείται και δεν αγοράζεται γιατί δεν μπορεί να έχει τιμή. Δεν κοστολογείται». Ο Δήμος θέλησε να γυρίσει στις ρίζες του και να δημιουργήσει στον τόπο του. Να βρει ανθρώπους που να μιλούν την ίδια γλώσσα, να κάνουν μια νέα αρχή, στην γενέτειρά τους. Ήδη στα πλάνα του είναι να κάνει μια έκθεση. Κάτι που είχε προγραμματίσει και το καλοκαίρι αλλά ένα ατύχημα δεν του το επέτρεψε. Παράλληλα, ασχολείται με τα αγροτικά, βοηθά τον ηλικιωμένο πατέρα του, τον κυρ Αντώνη, του κάνει παρέα.

Εις μνήμην…

Μεγάλος στόχος του είναι η κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένου στα θύματα των πυρκαγιών του 2007 στην θέση Θερισταπιδιά που βρίσκεται στο Β.Α τμήμα της Μακίστου, ανάμεσα στο χωριό του και το Παλιοχώρι. Είναι ένα χωράφι αγαπημένο του γιατί εκεί μεγάλωσε. Είναι και μια μνήμη της γιαγιάς του, που του έλεγε όταν ήταν μικρός ότι κάποια μέρα αυτή η γη θα γινόταν δική του. Η δομή του υπόβαθρου του μνημείου έχει σκεφτεί να γίνει από ανακυκλώσιμο υλικό, αυτό των δένδρων που κάηκαν στην περιοχή και στο ίδιο το χωράφι. Θα αποτελείται από κορμούς τοποθετημένους εγκάρσια ο ένας πάνω στον άλλο έτσι

ώστε να φαίνεται στον θεατή τομή η καρδιά του κάθε δένδρου. Έτσι, τα δένδρα που κάηκαν θα είναι στην μνήμη μας ξαναγεννημένα και θα μας θυμίζουν αυτή την άτυχη μέρα. «Από αυτά τα δένδρα όλοι ζήσαμε και αναπνεύσαμε… τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη». Στην επάνω μεριά του βάθρου θα φαίνονται και οι κορμοί αυτών που θα είναι σκεπασμένοι με λίγο φυσικό ντόπιο χώμα και χαλίκι. Το σχήμα του βάθρου θα είναι ένα ημικύκλιο και μια ορθή γωνία. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι αυτά τα δύο στοιχεία της γεωμετρίας και της φύσης είναι η βάση για την ανθρώπινη γεωμετρική αντίληψη των πάντων. Εκεί θα τοποθετηθούν τρία γλυπτά. Το ένα είναι αφιερωμένο στην μητρότητα και είναι αφιερωμένο στην ξαδέρφη του, την μάνα που κάηκε με τα παιδιά της στην φωτιά. Το άλλο στους πυροσβέστες που κάηκαν και το τρίτο στους άλλους ανθρώπους που πάλεψαν και κάηκαν στις φλόγες. «Μέσα από μια καταστροφή έρχεται η αναγέννηση, μετά τον πόλεμο η ειρήνη, μετά από την νύχτα, η μέρα. Έτσι είναι ο κύκλος της ζωής μας. Κάνοντας και εγώ αυτές τις σκέψεις μετά τις πυρκαγιές, κάθισα αρκετό χρόνο για να καταλήξω σε αυτή την απόφαση. Η συνολική δομή των γλυπτών και του έργου δεν ξέρω αν καλύπτουν την πλατιά μάζα και αυτό δεν με ενδιέφερε ποτέ. Δεν παρουσιάζω τα πρόσωπα όπως είναι ή όπως θα ήθελαν κάποιοι να είναι. Όσον αφορά στα γλυπτά, οι μορφές βρίσκονται στην στιγμή που φεύγουν από τον κόσμο αυτό, στον κόσμο της αιωνιότητας. Μένει σε μας η προσπάθεια που κάνουν να παλέψουν με το φυσικό Δίκαιο. Η μητέρα να προστατέψει τα παιδιά της, οι πυροσβέστες να προσπαθούν να δώσουν λύση και οι άλλοι να είναι αγκαλιασμένοι μαζί τις τελευταίες στιγμές…».

Στο εργαστήρι του στην Αθήνα.

” ”


Συνεντεύξεις

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

11

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙ∆ΗΣ Συνέντευξη στο ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

Τ

ην ανάγκη να αποφύγουµε την παγίδα της ακατάσχετης µετρολογίας η οποία διαµορφώνει άσχηµη ψυχολογία και σύγχυση στη χώρα επισηµαίνει ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για επιπλέον µέτρα χωρίς την αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας των ήδη αποφασισθέντων δεν ωφελεί. Θεωρεί ξεπερασµένη την συζήτηση για το εάν η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα αναγκαία µέτρα και δηλώνει ότι απαιτείται συντεταγµένη δράση στα ανοιχτά µέτωπα. Θεωρεί ότι η Ελλάδα έγινε πεδίο βολής για να δοκιµαστούν οι αντοχές της ευρωζώνης και να πληγεί το ευρώ. Σχολιάζοντας την συγκρότηση εξεταστικής για την οικονοµία σηµειώνει ότι αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριµένες ευθύνες και διδάγµατα προς αποφυγήν.

H επιβολή µελλοντικά ακόµη πιο σκληρών µέτρων από την ελληνική κυβέρνηση κατόπιν ισχυρών πιέσεων από την Ε.Ε και το ∆ΝΤ, όπως η περικοπή του 14ου µισθού, αύξηση του ΦΠΑ, πάγωµα µισθών κ.α, µπορεί να οφείλεται στο ότι έως τώρα δεν έχει πείσει η ελληνική κυβέρνηση, ότι κινείται µε σοβαρότητα και επίγνωση της κατάστασης; Η κυβέρνηση έχει πάρει αποφάσεις και έχει χαράξει τον προσανατολισµό της, µε ευθύνη και πλήρη επίγνωση. Υπάρχει συγκεκριµένη δέσµευση για µείωση του ελλείµµατος κατά 4% το 2010 και αυτό πλέον θα κρίνεται συγκεκριµένα, κατά τακτά χρονικά διαστήµατα, όπως προβλέπει η συµφωνία µε την Ε.Ε. Ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσµατα µε την αύξηση εσόδων του τακτικού προϋπολογισµού για τον Ιανουάριο. Το να συζητάµε για επιπλέον µέτρα, χωρίς την αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας των ήδη αποφασισθέντων, δεν ωφελεί κανέναν και σε τίποτα. Πρέπει να αποφύγουµε την παγίδα της ακατάσχετης «µετρολογίας», η οποία διαµορφώνει άσχηµη ψυχολογία και σύγχυση στη χώρα, στην κοινωνία, στην αγορά. Η ίδια η κυβέρνηση, το ίδιο το πρόγραµµα σταθερότητας και ανάπτυξης, προβλέπει ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται προκειµένου να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι. Πρέπει να εργαστούµε όλοι, πολιτικό σύστηµα και κοινωνία για την υλοποίησή του και να κριθούµε ως προς την εφαρµογή και τα αποτελέσµατά του. Υπάρχει ωστόσο και η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έκανε αρχικώς λανθασµένες εκτιµήσεις και καθυστέρησε στη λήψη των αναγκαίων µέτρων… Πιστεύω ότι η κριτική περί υποτίµησης των προβληµάτων και καθυστέρησης, είναι άδικη και κυρίως πάσχει σε δύο επίπεδα. Πρώτον, γίνεται εκτός πραγµατικής πολιτικής και εκ των υστέρων και δεύτερον και κυριότερο, χάνει τη συνθετότητα των προβληµάτων που έχει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, σε πολύπλοκο τοπίο διεθνών αγορών, ευρωπαϊκών πλαισίων, επιλογών της χώρας και βεβαίως αναγκών της κοινωνίας. Ενδεχοµένως τα πράγµατα να ήταν καλύτερα, αν είχαµε κινηθεί ταχύτερα σε αυτό που κάνουµε σήµερα, αλλά το πραγµατικό ερώτηµα είναι: θα µπορούσαµε να είχαµε κινηθεί νωρίτερα; Αναφερόµαστε σε διαχείριση κρίσης υψηλού ρίσκου και κινδύνου, µε πολλούς παράγοντες διεθνείς και εθνικούς και όχι σε µία απλή κατάσταση ηρεµίας και κανονικότητας. Σε κάθε περίπτωση, µία τέτοια συζήτηση είναι πλέον ξεπερασµένη και αυτό που απαιτείται είναι άµεση και συντεταγµένη δράση στα ανοιχτά µέτωπα.

«Ζήτηµα πατριωτικής επιβίωσης η υλοποίηση του σχεδίου σταθερότητας» Όλες οι εξελίξεις µε αφορµή την ευρωπαική κινητοποίηση για την διάσωση της ελληνικής οικονοµίας αποτελούν µέρος µια προληπτικής πολιτικής, η οποία στοχεύει στη σταθεροποίηση οικονοµιών και από άλλες ευρωπαικές χώρες που παρουσιάζουν σοβαρά ελλείµµατα; Σίγουρα η ευρωπαϊκή κινητοποίηση για το ελληνικό ζήτηµα δεν µπορεί να στέκεται µόνο σε αυτό, αλλά να λειτουργεί µε γνώµονα το ευρύτερο κοµµάτι της ευρωζώνης που παρουσιάζει αντίστοιχα δηµοσιονοµικά ελλείµµατα. Η ελληνική κρίση δεν είναι περιορισµένο φαινόµενο, παρότι υπάρχουν σοβαρές δικές µας ευθύνες. Με αφορµή την Ελλάδα αναδεικνύονται σηµαντικά θέµατα οικονοµικής διακυβέρνησης και πολιτικής ενοποίησης του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος. Αυτά δεν πρέπει να µείνουν αναπάντητα.H αµηχανία και η παράταση κρίσιµων ανοιχτών θεµάτων επιτείνει την ευρωπαϊκή κρίση. Ταυτόχρονα µε τις σταθεροποιητικές και αναπτυξιακές ανασυγκροτήσεις των κρατώνµελών και κυρίως των επειγουσών περιπτώσεων όπως η χώρα µας, πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να βρεθούν πρακτικές λύσεις σε µείζονα προβλήµατα οικονοµικής και κοινωνικής διαχείρισης, αλλά και προοπτικής της Ευρώπης. Τα διδάγµατα πρέπει να είναι για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα µε τις ευθύνες της, αλλά και συνολικά για το ευρωπαϊκό εγχείρηµα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει τις επιµέρους κρίσεις ως ευκαιρία ευρωπαϊκής αναγέννησης. Επισηµαίνεται το επιχείρηµα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκόπων, που θέλουν να εκµεταλλευτούν τη δυσµενή θέση της χώρας. Ευσταθεί αυτό ή

απλώς είναι µια κίνηση µετάθεσης των ευθυνών; Η Ελλάδα είναι πλέον φανερό, από όσα διαρκώς βγαίνουν στο φως της επικαιρότητας, ότι έγινε δοκιµαστικό πεδίο βολής για να δοκιµαστούν ευρύτερα οι αντοχές της ευρωζώνης και να πληγεί το νόµισµά της, το ευρώ. Αυτό το παιχνίδι έχει κερδοσκοπικούς, αλλά και γεωπολιτικούς στόχους, διότι βρισκόµαστε στη δίνη µιας παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, όπου κάθε παγκόσµιος παίχτης προσπαθεί να κατοχυρώσει συµφέροντα και να πάρει καλύτερη θέση στον παγκόσµιο ανταγωνισµό. Αυτό σηµαίνει ότι το ελληνικό πρόβληµα, η Ε.Ε. πρέπει να το αντιµετωπίσει ως δικό της και συνολικό πρόβληµα. Από την άλλη κι εδώ δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιµετωπίσει χωρίς αναβολή και µε αυξηµένη ευθύνη το δηµοσιονοµικόαναπτυξιακό της ζήτηµα. ∆ιότι υπάρχουν πολλοί και σοβαροί δικοί µας λόγοι - κακής πολιτικής διαχείρισης, καθυστερηµένων διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, στρεβλού αναπτυξιακού υποδείγµατος, αδιέξοδου τρόπου ζωής και καταναλωτικής συµπεριφοράς - που καθιστούν ζήτηµα πατριωτικής επιβίωσης την υλοποίηση του σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα λοιπόν, ζητά θεµιτά και δίκαια την πολιτική στήριξη της Ε.Ε. για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό θέµα και ταυτόχρονα θέλει χρόνο για να υλοποιήσει το καθήκον, που είναι η δική της διέξοδος από την κρίση. Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ επετεύχθη µε δηµοσιονοµικά «µαγειρέµατα», όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί δηµοσιεύµατα του διεθνούς

τύπου, αντιγράφοντας ουσιαστικά πρακτικές που ακολουθούν και άλλες ευρωπαικές χώρες; Ποια είναι η αληθινή εικόνα; Η ένταξη της χώρας µας στην ευρωζώνη αποφασίστηκε και κρίθηκε εξαντλητικά µέσα από ένα σύνολο έξι κριτηρίων και µε ταυτόχρονη είσοδο πολλών (12) χωρών που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Είναι ένα θέµα που έχει κλείσει θεσµικά σε επίπεδο σοβαρής και υπεύθυνης συζήτησης και από κει και πέρα, ο καθένας θεµιτά µπορεί να εκφράζει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες του για τη χρησιµότητα και αναγκαιότητα της σχέσης της Ελλάδας µε την Ε.Ε. Εκτιµώ όµως ότι «εκ του πονηρού» ανακινείται -δε µιλώ για την Ελλάδα- στο διεθνή χώρο µία συζήτηση για το αν ήταν νόµιµη η µεθοδολογία µία σειράς χωρών, µεταξύ αυτών και της χώρας µας, ένταξής τους στη ζώνη του ευρώ. Θεωρώ ότι και αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης και πρέπει να αντιµετωπιστεί ως τέτοια από την Ε.Ε. και τα µέλη της. Κρίνετε αναπόφευκτη την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το θέµα των στοιχείων που έδινε η Στατιστική Υπηρεσία στην Ε.Ε; Η εξεταστική που θα συγκροτηθεί θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό που ζητάει συγκεκριµένες ευθύνες για την οικονοµική κατάρρευση της χώρας, στους ξένους εταίρους που ρωτούν και δικαίως, αν θα υπάρξει καταλογισµός ευθυνών για την παραποίηση των οικονοµικών στοιχείων και το εξίσου σηµαντικό επίσης να καταδικάσει αντιλήψεις και πρακτικές που µας οδήγη-

σαν σε αυτό το µεγάλο αδιέξοδο. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριµένες ευθύνες, αλλά και διδάγµατα προς αποφυγήν. Πρέπει να αποτελέσει ένα σηµαντικό βήµα στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήµατος χωρίς κοµµατικούς ρεβανσισµούς και παλαιοκοµµατικές οξύνσεις. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνηµα µέσα από προσπάθεια και θυσίες και αυτό πρέπει να γίνει µε απαλλαγή από τις νοοτροπίες και δουλείες του παρελθόντος.

Οι αντιδράσεις των εργαζόµενων στα µέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση φοβόσαστε ότι θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε µια σοβαρή κοινωνική έκρηξη; Εγκρίνει η κοινωνία την παρατεταµένη λιτότητα;

Η ελληνική κοινωνία, στο µεγάλο της µέρος είναι σε πλήρη γνώση της κατάστασης. Όλοι γνωρίζουµε µέσα από προσωπικές εµπειρίες και συµπεριφορές, ότι είχαµε φτάσει να ζούµε σε σηµείο πάνω από τις δυνατότητές µας. Οι ευθύνες βέβαια γι’ αυτό δεν είναι ίδιες σε όλους. Το πολιτικό σύστηµα φέρει το κύριο βάρος απέναντι σε µία κοινωνία που σε µεγάλο µέρος της βολεύτηκε, στις νοοτροπίες και πρακτικές που αυτό καθιέρωσε. Τώρα όµως, είναι η στιγµή της αφύπνισης για όλους. Πρέπει όλοι να βάλουµε χέρι στη διάσωση της πατρίδας και την ανοικοδόµηση της κοινωνίας. Το εγχείρηµα είναι πατριωτικό και θα γίνει µε όρους δικαίου, διαφάνειας και ελέγχου. Με αυτούς τους όρους η κοινωνία θα ανταποκριθεί στο καθήκον της και θα συµβάλει στην αναγέννηση της χώρας µέσα από ένα νέο υπόδειγµα ανάπτυξης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Συνέντευξη στο ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

Τ

ο πρόγραµµα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο τρόπος που αντιµετωπίζεται από τους εταίρους µας καταδεικνύει την λαθεµένη στρατηγική αντιµετώπισης της κρίσης. Αυτό επισηµαίνει ο κ. Γιώργος Βλάχος, βουλευτής της Ν.∆, προσθέτοντας ότι έτσι δίνεται το έρεισµα στους ευρωπαίους εταίρους να επιβάλλουν τις πολιτικές τους σε βάρος της Ελλάδας. Ως προς τα προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας εκτιµά ότι αυτά δεν οφείλονται σε πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος αλλά σε παραλείψεις των κυβερνήσεων από το 1981 έως σήµερα. Εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν έγιναν λάθη από τις κυβερνήσεις της Ν.∆ ως προς τον υπολογισµό του ΑΕΠ και σηµειώνει, ότι η δέσµη των 23 µέτρων που πρότεινε ο κ. Σαµαράς θα συµβάλλει στην δηµιουργία κλίµατος συναίνεσης.

Θολή και προβληµατική παραµένει η εικόνα της ελληνικής οικονοµίας. Τα έως τώρα µέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση εγγυώνται, ότι θα καταφέρουµε να ξεφύγουµε από την κρίση µε τις δικές µας δυνάµεις και όχι µε την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων µας; Η κατάσταση της Ελληνικής Οικονοµίας, περνάει ίσως την πιο δύσκολη φάση της στα χρόνια της µεταπολίτευσης. Λαµβάνοντας υπόψη και τις συνέπειες από την διεθνή οικονοµική κρίση εύκολα καταλήγουµε στο συµπέρασµα πως, η οικονοµική κατάσταση σήµερα αλλά και στο εγγύς µέλλον είναι ασταθής και ευµετάβλητη. Η Νέα ∆ηµοκρατία, δια στόµατος του Κώστα Καραµανλή, στην οµιλία του στην ∆ΕΘ, παρουσίασε το πρόβληµα σε όλη την διάστασή του και εξήγγειλε «σκληρά» µέτρα για την ορθή και αποτελεσµατική αντιµετώπιση της κατάστασης. Επισήµανε δε, την ανάγκη νέας κυβέρνησης µε νωπή λαϊκή εντολή που θα της έδινε πολιτική δύναµη να πάρει αυτά τα µέτρα. Η τακτική του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά να αγνοεί την οικονοµική πραγµατικότητα, τάζοντας τα πάντα στους πάντες και µετεκλογικά να αντιδρά νωθρά – σε πλαίσια απραξίας, αναβλητικότητας, καθυστερήσεων και εσωτερικής διγλωσσίας – είχε και έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονοµία και στην αξιοπιστία µας. Το πρόγραµµα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο τρόπος που αυτό αντιµετωπίζεται από τους εταίρους µας και από τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης, καταδεικνύουν όχι µόνο την λαθεµένη στρατηγική αντιµετώπισης της κρίσης αλλά δίνουν επιπρόσθετο έρεισµα στους Ευρωπαίους Εταίρους µας να επιβάλλουν τις πολιτικές τους εις βάρος της χώρας µας.

Η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την οικονοµία θα πρέπει κατά το ΠΑΣΟΚ να περιορισθεί µόνο στην πενταετία Καραµανλή. Η δε Ν.∆ επιµένει η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 1981. Μήπως έτσι οδηγούµαστε σε µια µεγαλύτερη πολιτική όξυνση;

Το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονοµία, αδιαφορώντας για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και τις συνέπειες για τον τόπο. Η Νέα ∆ηµοκρατία, δεν έχει φοβηθεί ποτέ και τίποτα και φυσικά δεν επιθυµεί σε καµιά περίπτωση να συγκαλυφθούν οι

«Τα κυβερνητικά µέτρα αγνοούν την ανάγκη τόνωσης της Ελληνικής οικονοµίας» ευθύνες όπου και για όσους υπάρχουν. Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί σαφές, πως τα προβλήµατα της Ελληνικής Οικονοµίας δεν είναι αποτέλεσµα πράξεων και παραλείψεων του πρόσφατου παρελθόντος αλλά είναι αποτέλεσµα διαχείρισης όλων των κυβερνήσεων από το 1981 και µετά. Οι περίοδοι διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν καταλυτικά τις επόµενες γενιές. Εάν λοιπόν, στην Κυβέρνηση επιθυµούν ειλικρινά την αλήθεια τότε θα πρέπει να συµφωνήσουν ότι η έρευνα της εξεταστικής θα πρέπει να έχει αφετηρία τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και παρότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιορίζει το χρόνο (από το 2004) δεν θα µπορέσει να αποφύγει την δηµοσιοποίηση στοιχείων για την περίοδο προ του 2004, αναλαµβάνοντας και την ευθύνη –πλήρως- για αυτή την εικόνα. Έγιναν πιστεύετε λανθασµένοι χειρισµοί από τις κυβερνήσεις της Ν.∆ ως προς τον τρόπο υπολογισµού του ελλείµµατος δίνοντας στην Ε.Ε αναληθή στοιχεία; Η Κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, από την πρώτη στιγµή που ανέλαβε την εξουσία το 2004 προσπάθησε να αποκοµίσει µια ξεκάθαρη εικόνα για το πραγµατικό έλλειµµα της ελληνικής οικονοµίας. Η Ν.∆ το παρέλαβε κοντά στο 108% του ΑΕΠ, το κατέβασε στο 105% το 2007 και ανέβηκε στο 110% του ΑΕΠ όταν χτύπησε η διεθνής οικονοµική κρίση. Πιστεύω πως δεν έχουν γίνει λανθασµένοι χειρισµοί από τις Κυβερνήσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας ως προς τον υπολογισµό του ΑΕΠ. Εκτιµώ πως το πραγµατικό έλλειµµα του ΑΕΠ που άφησε η Κυβέρνηση Καραµανλή είναι κάτω από το 10% ενώ η σηµερινή

εικόνα οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ µε µια σειρά ενεργειών ή παραλείψεων να «φουσκώσουν» τεχνητά το έλλειµµα του 2009 προκειµένου να φανεί αποτελεσµατική περιορίζοντάς το κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες. Η δέσµη µέτρων που πρότεινε ο κ. Σαµαράς µπορεί να ερµηνευθούν ως µια αποφασιστική πρωτοβουλία, η οποία συµβάλλει στην δηµιουργία κλίµατος συναίνεσης; Η δέσµη µέτρων που πρότεινε ο κ. Σαµαράς είναι σίγουρα µια αποφασιστική πρωτοβουλία η οποία θα συµβάλλει στην δηµιουργία κλίµατος συναίνεσης σε αντίθεση µε τα µέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα οποία αναµένεται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την Ελληνική Οικονοµία. Τα κυβερνητικά µέτρα, έχουν µόνο δηµοσιονοµικό χαρακτήρα, αγνοώντας επιδεικτικά την ανάγκη τόνωσης της Ελληνικής Οικονοµίας. Η Νέα ∆ηµοκρατία, έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα και αποτελεσµατικότητα των συγκεκριµένων µέτρων. Σκοπός των 23 µέτρων που προτείνει η Νέα ∆ηµοκρατία, δεν είναι να επιβαρύνει ακόµα περισσότερο τα µικροµεσαία εισοδήµατα. Σκοπός τους είναι να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα, να ενισχύσουν την επιχειρηµατικότητα, να αυξήσουν την κατανάλωση επιβαρύνοντας ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισµό. Τα µέτρα, αφορούν όλους τους τοµείς της Ελληνικής Οικονοµίας και

όλους τους πολίτες. Η εφαρµογή τους θα εξαλείψει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που αντιµετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και θα οδηγήσει σε κοινωνική ηρεµία. Βρίσκεται πλέον η Ν.∆ σε µια τροχιά ανάκαµψης πείθοντας την κοινωνία, ότι έχει προχωρήσει στην αναγκαία κριτική για το παρελθόν και τα όσα λάθη έχουν γίνει; Οι εκλογές του Οκτωβρίου, αποτέλεσαν για την Νέα ∆ηµοκρατία σηµείο αναφοράς για την σύγχρονη ιστορίας της. Η µαζική συµµετοχή της βάσης, στην ανάδειξη νέου αρχηγού, αλλά και η σηµερινή δύσκολη κατάσταση που περνά ο τόπος, δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις και παραλείψεις. Η Νέα ∆ηµοκρατία, συµµετέχοντας µε θετική ψήφο στην σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών, αποδεικνύει έµπρακτα πως είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει τα τυχόν λάθη του παρελθόντος, ενώ µε την νέα ηγεσία της είναι έτοιµη να ασκήσει εποικοδοµητική αντιπολίτευση για όλα τα φλέγοντα ζητήµατα του σήµερα. Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως η Νέα ∆ηµοκρατία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαµψης και είναι έτοιµη να συγκρουστεί µε την κυβέρνηση όπου και όταν χρειάζεται προκειµένου ο τόπος να µπει ξανά σε τροχιά οικονοµικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευηµερίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και το θέµα του εκλογικού νόµου. Τελικά βλέπετε

να εφαρµόζεται το γερµανικό µοντέλο ή κάποιο άλλο; Η χώρα περνά µια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και απαιτεί από την πολιτική της ηγεσία να πάρει άµεσα αποφάσεις προκειµένου να απεµπλακεί το συντοµότερο δυνατό από αυτή τη δύσκολη θέση. Είναι προφανές, πως η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόµου στην παρούσα χρονική στιγµή, µόνο άσκοπη και άκαιρη µπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τώρα το συγκεκριµένο ζήτηµα, θα πρέπει να κάνει ένα εποικοδοµητικό διάλογο χωρίς να έχει λάβει αποφάσεις εκ των προτέρων. Η Ν.∆ πιστεύει ακράδαντα, πως η κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της και σε καµία περίπτωση δεν θα πρέπει να υιοθετήσει αυτούσιο ένα εκλογικό νόµο ο οποίος έχει σχεδιαστεί να εφαρµοστεί για άλλη χώρα. Αναφορικά, µε την υιοθέτηση του Γερµανικού µοντέλου και τις µονοεδρικές περιφέρειες, η Νέα ∆ηµοκρατία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της, ενώ έχει αντιπροτείνει τις ολιγοεδρικές περιφέρειες. Τυχόν επιµονή σε αλλαγή του τωρινού εκλογικού νόµου, που θα ψηφιστεί µόνο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θα σηµαίνει αυτόµατα την εφαρµογή του το 2017. Η Νέα ∆ηµοκρατία πιστεύει πως ο εκλογικός νόµος πρέπει να διακρίνεται από συνέχεια και διαχρονικότητα προκειµένου να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο και να έχει εφαρµογή από την επόµενη κιόλας εκλογική αναµέτρηση.


υγεία-διατροφή

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

12

Το υγιές δέρµα υποδηλώνει υγιή οργανισµό! Kαφές εναντίον εγκεφαλικών επεισοδίων Η τακτική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως µειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύµφωνα µε νέα έρευνα. Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε σε 23.000 άντρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια και απέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ-όπως αναφέρθηκε από τους συµµετέχοντες- σχετιζόταν αντίστροφα µε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο Yangmei Li,του Πανεπιστηµίου του Κέµπριτζ. Τα ευρήµατα παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδοµάδα στο Συνέδριο της Αµερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών, στο Σαν Αντόνιο. Γενικά, άνθρωποι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν καφέ είχαν 27% µειωµένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση µε όσους δήλωσαν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ, ανέφεραν οι ερευνητές. Η κατανάλωση µεγαλύτερης ποσότητας καφέ δεν σχετιζόταν µε µεγαλύτερη µείωση του κινδύνου. Ο Li δήλωσε ότι η σχέση αυτή ήταν σταθερή σε ανάλυση υποοµάδων ανάλογα µε το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση, το µορφωτικό επίπεδο, το κάπνισµα, την κατανάλωση αλκοόλ και τσαγιού, την άσκηση, τη λήψη βιταµίνης C και τον διαβήτη. Ο µειωµένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το είδος του καφέ, από το αν περιείχε ή όχι καφεΐνη ή αν ήταν στιγµιαίος ή µη. Ο Daniel Lackland, του Πανεπιστηµίου της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν είναι πρωτοπόρος αλλά επιβεβαιώνει προηγούµενα ευρήµατα. Ωστόσο, πρόσθεσε, κανείς δεν γνωρίζει τον µηχανισµό. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται µε χαµηλότερο κίνδυνο εµφάνισης διαβήτη 2 και καρδιοπάθειας, δήλωσε ο ερευνητής. Ωστόσο, οι έρευνες εκείνες δεν πραγµατοποιήθηκαν µε πολύ αξιόπιστες µεθόδους. Γενικά, βασίζονται σε αναφορές συµµετεχόντων σχετικά µε την κατανάλωση, αλλά αυτό που εννοεί κάποιος λέγοντας ότι καταναλώνει 2 φλιτζάνια µπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από την έννοια που δίνει κάποιος άλλος στα 2 φλιτζάνια. Εποµένως, καταλήγει ο Lackland, δεν υπάρχουν επίσηµες συστάσεις ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν καφέ για να µειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κάπνισµα εναντίον IQ Oι καπνιστές έχουν χαµηλότερο IQ σε σχέση µε τους µη καπνιστές και όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος τόσο χαµηλότερο είναι το IQ του, υποδεικνύει έρευνα που πραγµατοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 Ισραηλινούς στρατιώτες. Νέοι άντρες που κάπνιζαν ένα πακέτο την ηµέρα ή περισσότερο είχαν κατά 7,7 µονάδες χαµηλότερο IQ σε σχέση µε τους µη καπνιστές, ανακάλυψε ο Dr. Mark Weiser, από το Sheba Medical Center, στο Tel Hashomer. Eφηβοι µε φτωχότερο IQ µπορούν να αποτελέσουν στόχο προγραµµάτων που θα στοχεύουν στην πρόληψη του καπνίσµατος. Αν και υπάρχουν ενδείξεις για σχέση µεταξύ του καπνίσµατος και του χαµηλότερου IQ, πολλές έρευνες έχουν βασιστεί σε τεστ εξυπνάδας που δόθηκαν στην παιδική ηλικία και έχουν επίσης περιλάβει ανθρώπους µε προβλήµατα υγείας και συµπεριφοράς που είναι περισσότερο πιθανό να καπνίζουν και να έχουν χαµηλότερο IQ, σηµειώνει η οµάδα του Weiser. Οι ερευνητές εξέτασαν 20.211 18χρονους που είχαν καταταχτεί στον ισραηλινό στρατό. Η οµάδα δεν περιείχε κάποιον µε σοβαρό πρόβληµα ψυχικής υγείας. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, ποσοστό 28% των συµµετεχόντων στην έρευνα κάπνιζαν τουλάχιστον ένα τσιγάρο την ηµέρα, ποσοστό 3% ήταν πρώην καπνιστές και το 68% δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι καπνιστές είχαν σηµαντικά χαµηλότερες επιδόσεις σε εξετάσεις εξυπνάδας σε σχέση µε τους µη καπνιστές και αυτό ίσχυε ακόµα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το κοινωνικοοικονοµικό επίπεδο όπως µετρήθηκε από το πόσα χρόνια εκπαίδευση είχε συµπληρώσει ο πατέρας των εθελοντών. Ο µέσος όρος IQ για τους µη καπνιστές ήταν περίπου 101, ενώ ήταν 94 για άντρες που είχαν αρχίσει το κάπνισµα πριν καταταγούν στο στρατό. Το IQ ακολουθούσε σταθερά πτωτική πορεία καθώς αυξανόταν ο αριθµός τσιγάρων, από 98 σε ανθρώπους που κάπνιζαν 1 έως 5 τσιγάρα καθηµερινά στο 90 για όσους ξεπερνούσαν το ένα πακέτο την ηµέρα. Τα IQ που κυµαίνονται από 84 έως 116 θεωρούνται ότι υποδεικνύουν µέτρια εξυπνάδα. Οι συµµετέχοντες δεν επιτρέπεται να καπνίζουν όταν υποβάλλονται σε τεστ εξυπνάδας, σηµειώνουν οι ερευνητές, έτσι είναι πιθανόν τα συµπτώµατα στέρησης να επηρεάζουν το σκορ των καπνιστών. Για να αντιµετωπίσουν το θέµα, εξέτασαν επίσης το IQ στους άντρες που δεν κάπνιζαν στα 18 αλλά άρχισαν το κάπνισµα στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Οι άνθρωποι αυτοί επίσης είχαν χαµηλότερο ΙQ σε σχέση µε όσους δεν κάπνισαν ποτέ, υποδεικνύοντας ότι η στέρηση της νικοτίνης πιθανόν δεν ήταν η αιτία της διαφοράς. Οι ερευνητές επίσης συνέκριναν τα IQ 70 ζευγών αδερφών όπου ένας αδερφός κάπνιζε και ο άλλος όχι. Εκ νέου, ο µέσος όρος του IQ για τον αδερφό που δεν κάπνιζε ήταν υψηλότερος σε σχέση µε των καπνιστών. Τα ευρήµατα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι µε χαµηλότερο IQ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέγουν το κάπνισµα παρά ότι το κάπνισµα τους καθιστά λιγότερο έξυπνους, καταλήγει η ερευνητική οµάδα. Πηγή:iatronet.gr

Τ

αναγέννηση των ινοβλαστών που συνδέονται µε τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.

ο δέρµα µας είναι το κλειδί της βιολογικής µας ταυτότητας, των εµπειριών µας, της συλλογής πληροφοριών από το περιβάλλον, καθώς και της σχέσης µας µε τους άλλους. Θα µπορούσε να πει κανείς, ότι το δέρµα είναι το όριο του ανθρώπου µε το σύµπαν και ότι συµβαίνει σε αυτό το σύστηµα που προστατεύει όλα τα άλλα συστήµατα του ανθρώπινου σώµατος, πρέπει να τυχαίνει της φροντίδας και της θεραπείας του από εξειδικευµένους επιστήµονες.

Το µέλλον της µεσοθεραπείας φαίνεται ότι θα είναι η χρήση βλαστοκυττάρων όταν και όπως καταλήξει η έρευνα στο τοµέα αυτό. - Απολεπιστικοί παράγοντες (peelings)

Οι απολεπιστικοί παράγοντες χρησιµοποιούνται για την αποµάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερµίδας, την εξοµάλυνση των ουλών, την ελάττωση των λεπτών ρυτίδων και για την θεραπεία των υπερκερατώσεων, των πανάδων και των φακίδων. Υπάρχουν διάφορα υλικά όπως η φαινόλη, το διάλυµα Jessner, το τριχλωριοξικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ, το λακτικό οξύ και η ρετινόλη. Η διαφορετική σύνθεση αυτών που παράγεται δίνει µία µεγάλη ποικιλία peelings των οποίων η χρήση εξαρτάται από την εκτίµηση του γιατρού για το πρόβληµα. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε τύπο δέρµατος χωρίς να είναι απαραίτητο να παραµείνει ο θεραπευόµενος στο σπίτι.

Το δέρµα είναι το µόνο ορατό και εκτεθειµένο σύστηµα του ανθρώπινου σώµατος και αποτελεί επίσης, το πλέον µεταβαλλόµενο σύστηµα ανάλογα µε τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τις αισθητικές ανάγκες της εποχής. Όσο ανέβαινε η θερµοκρασία του περιβάλλοντος της γης, τόσο ο άνθρωπος έχανε το τρίχωµα του σώµατος του και το υποδόριο λίπος του µε αποτέλεσµα, σήµερα να έχει υιοθετήσει για λόγους υγείας και αισθητικής να προβαίνει σε έλεγχο του βάρους του καθώς και την αποτρίχωση τµηµάτων του σώµατος. Επίσης, η αλλαγή του χρώµατος του δέρµατος ανάλογα µε τις κλιµατολογικές συνθήκες οδήγησαν σε κοινωνικές διαφοροποιήσεις που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε ιστορικά λάθη τα οποία µε την πρόοδο της επιστήµης αλλά και της κοινωνικής αντίληψης τείνουν να πάρουν ένα τέλος. Το δέρµα µας δεν είναι µόνο το επικάλυµµα του σώµατος που προδίδει την ληξιαρχική µας ηλικία και την κατάσταση της υγείας µας, αλλά είναι και ένα κέντηµα επάνω στο οποίο µε την βοήθεια των ειδικών, κεντάµε αυτό που θέλουµε να είµαστε, δηλαδή την ατοµικότητα µας σε ένα ακραιφνώς παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον. Με την πάροδο των χρόνων και την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, δοµικά συστατικά (κολλαγόνο, ελαστίνη, συνδετικός ιστός) του δέρµατος µειώνονται, ενώ η κινητική δυνατότητα των υποκείµενων µυών παραµένει η ίδια. Έτσι παράγονται στο δέρµα πτυχώσεις που λέγονται ρυτίδες και χαλάρωση -καθώς το δέρµα έχει ροπή προς τα κάτω λόγω βαρύτητας-, µε αποτέλεσµα την αλλοίωση της φυσιογνωµίας και της εικόνας που έχουµε για τον εαυτό µας. ∆εδοµένης της αύξησης του ορίου της επιβίωσης, θα πρέπει να λαµβάνεται σοβαρά υπόψιν και έγκαιρα η εικόνα µε την οποία επιθυµούµε να συνεχίσουµε τη ζωή µας. Η γήρανση του δέρµατος αποτελεί νόσο που χρήζει θεραπείας και όχι απλά αισθητική µαταιοδοξία. Έτσι λοιπόν για την θεραπευτική αποκατάσταση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρµατος µπορούν να γίνουν κάποιες θεραπευτικές παρεµβάσεις, τόσο όσον αφορά στον τόνο των µυών, όσο και την περιεκτικότητα του δέρµατος σε στοιχεία που χρειάζεται, όπως το υαλουρονικό οξύ, οι βιταµίνες, τα αµινοξέα, τα ιχνοστοιχεία, οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες κλπ. Κάθε τύπος δέρµατος-ξηρό, λιπαρό, µικτό και κανονικό- χρειάζεται διαφορετική περιποίηση τόσο για να είναι το πρόσωπό µας καθαρό και φρέσκο, όσο και για να διατηρείται για περισσότερο χρονικό διάστηµα η νεανική του όψη. Η δηµιουργία ρυτίδων και η χαλάρωση είναι για εµάς τις γυναίκες ένα µόνιµο άγχος. Αλλά µε τη σωστή φροντίδα, είναι δυνατό να καθυστερήσουµε την εµφάνιση ρυτίδων και να αποφύγουµε τη χαλάρωση της επιδερµίδας. Σε αυτό το σηµείο, θα µιλήσουµε για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των ξηρών και λιπαρών δερµάτων, καθώς και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουµε ώστε να επιτύχουµε µια σωστή περιποίηση. Ξηρό δέρµα Χαρακτηριστικό των ξηρών δερµάτων είναι η ευαισθησία που οφείλεται στην έλλειψη αρκετού αριθµού πόρων ?έχει δηλ. λιγότερο αριθµό πόρων. Είναι ο τύπος που παρουσιάζει τις µεγαλύτερες πιθανότητες για δηµιουργία ρυτίδων. Όµως, η πρόληψή της µπορεί να επιτευχθεί εύκολα και γρήγορα µε τη σωστή ‘’θρέψη’’ της επιδερµίδας. ‘’Τροφή’’ του δέρµατος σε αυτή την περίπτωση αποτελεί η ενυδάτωση. Η διαδικασία της ενυδάτωσης, είτε µέσω κρεµών, είτε ενεσίµως πρέπει να ακολουθείται καθηµερινά και µε προσοχή, εάν θέλετε να έχετε ένα όµορφο πρόσωπο-χωρίς τα έντονα σηµάδια του χρόνου. Κάθε βράδυ πρέπει να κάνετε ένα καλό

καθαρισµό του προσώπου µε ένα καλό γαλάκτωµα. Αφού ξεβγάλετε, βάζετε µια τονωτική λοσιόν για σύσφιξη και αναζωογόνηση. Τέλος, χρησιµοποιείτε τη θρεπτική κρέµα νύχτας. ∆ηµιουργείτε ένα παχύ στρώµα και αφήνετε λίγο να απορροφηθεί. Κάνετε κυκλικό µασάζ στο πρόσωπό σας, µε κατεύθυνση ‘’προς τα επάνω’’ και µε έµφαση στα σηµεία εκείνα που παρουσιάζουν χαλάρωση ή/και ρυτίδες, όπως γύρω από τα µάτια, στο µέτωπο, δίπλα από τα χείλια, στο λαιµό και στο ντεκολτέ. Το πρωί χρησιµοποιείτε µία απλή κρέµα ηµέρας από το φαρµακείο µε δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 το χειµώνα και 25 το καλοκαίρι. Λιπαρό δέρµα Χαρακτηριστικό των λιπαρών δερµάτων είναι η παρουσία υπεράριθµων πόρων και η εµφάνιση ακµής, κυρίως σε νεαρές ηλικίες. Το µυστικό εδώ είναι ο σωστός και συχνός καθαρισµός, ώστε να αποµακρύνεται το σµήγµα που συγκεντρώνεται στην επιδερµίδα. Θυµηθείτε ότι η χρήση προϊόντων make-up σε λιπαρά δέρµατα που δεν είναι καθαρά επιδεινώνει αισθητά την κατάστασή τους και προκαλεί πάρα πολλά επιπλέον προβλήµατα. Ο καθαρισµός, ιδιαίτερα το βράδυ είναι πολύ σηµαντικός και καλό είναι να µην τον παραλείπετε. Καθαρίζετε το πρόσωπο µε ειδικό γαλάκτωµα για λιπαρά δέρµατα και στη συνέχεια το πλένετε µε καλλυντικό, υγρό σαπούνι. Ξεβγάζετε καλά, στεγνώνετε και εφαρµόζετε µια συσφικτική λοσιόν από το φαρµακείο. Τέλος, απλώνετε µια κρέµα σύσφιξης σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή των µατιών για την οποία συνιστάται µια ειδική κρέµα µατιών. Η κρέµα σύσφιξης βοηθάει να σφίξει το δέρµα και οι πόροι, δουλεύοντας µε τον τρόπο αυτόν κατά της χαλάρωσης. Αν το πρόσωπο δεν είναι καθαρό, οι πόροι κλείνουν µέσα τους το σµήγµα, επιδεινώνοντας σηµαντικά το πρόβληµα. Όµως καλό θα ήταν να επισκέπτεστε κάπου κάπου και έναν καλό δερµατολόγο που έχοντας την ιατρική γνώση και άποψη θα µπορέσει να σας συµβουλέψει κατάλληλα. ∆είτε παρακάτω, όλα αυτά που θα µπορούσατε να κάνετε. - Εµφυτεύµατα Η ιδέα να χρησιµοποιούνται φιλικές προς το δέρµα ουσίες για την αναπλήρωση αυτών στα σηµεία των ρυτίδων ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. πριν από 25 χρόνια µε τη χρήση κολλαγόνου. Από τότε µέχρι σήµερα άλλαξαν τα δεδοµένα και πλέον χρησιµοποιείται το υαλουρονικό οξύ, ένας πολυσακχαρίτης που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισµό µας και κυρίως στο δέρµα. Καθώς το δοµικό αυτό στοιχείο ελαττώνεται µε την πάροδο του χρόνου, ελαττώνονται και το κολλαγόνο και η ελαστίνη µε αποτέλεσµα την παραγωγή ρυτίδων. Το διάφανο αυτό υλικό εγχύεται µε διαφορετικές µεθόδους κάτω από την ρυτίδα. Mέσα γίνεται µια διόγκωση η οποία εξαφανίζει την ρυτίδα. Στην συνέχεια επειδή το υλικό αυτό είναι υδρόφιλο προσελκύει εξωκυττάριο υγρό από το ίδιο το δέρµα µε αποτέλεσµα να παραµείνει έτσι για ένα διάστηµα από 6-12 µήνες αναλόγως του υλικού που χρησιµοποιείται και της ποιότητας του δέρµατος. Από τα υλικά του εµφυτεύµατος που εφαρµόζονται, υπάρχουν υλικά διαφορετικής δοµής και πυ-

κνότητας που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για απλή εξαφάνιση ρυτίδων και αύξηση του όγκου περιοχών που υπέστησαν χαλάρωση, µέχρι και για διόρθωση ανατοµικών ελλειµµάτων όπως διόρθωση σχήµατος της µύτης, διόγκωση µαστού σε περίπτωση άνισων µαστών, για γέµισµα ουλών ακµής όπως και γέµισµα ουλών από ατυχήµατα. Όλη αυτή η παραπάνω διαδικασία γίνεται µε επιφανειακή αναισθησία, µε κρέµες και ενέσεις που γίνονται µε µικρά και σχεδόν ανώδυνα τσιµπήµατα. Οι περιοχές όπου γίνονται οι ενέσεις είναι οι ρινοχειλικές ρυτίδες, οι ρυτίδες του µεσοφρύου, η πλάγια επιφάνεια των µατιών (πόδι χήνας) και ο λαιµός. Για την αύξηση όγκου γίνονται στα ζυγωµατικά. Τέλος αφορά τις ηλικίες από 35 ετών και άνω, αρκεί να υπάρχει αντικειµενικό πρόβληµα. -Dermabression Μία εναλλακτική Θεραπεία που πραγµατοποιείται από τον θεράποντα, και που περιλαµβάνει µία ειδική συσκευή που κτυπά το δέρµα µε ειδικούς µικροκρυστάλλους, και το απολεπίζει χωρίς πόνο (χάρη στους µικροκρυστάλλους). Σε σύγκριση µε την κλασσική δερµαπόξεση η τεχνική αυτή είναι πολύ πιο ευχάριστη, και δεν ερεθίζει καθόλου το δέρµα. Τα αποτελέσµατα είναι εκπληκτικά και το κόστος χαµηλό. Ουσιαστικά επιτυγχάνει ένα αόρατο lifting. - Μεσοθεραπεία O εφεβρέτης αυτής της µεθόδου είναι καθηγητής Pistor. Είναι µία µέθοδος που χρησιµοποιείται εδώ και χρόνια σε διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σήµερα όµως αποτελεί προσφιλέστατη µέθοδο για την βελτίωση της αισθητικής εµφάνισης του δέρµατος συνολικά. Κρίνεται απαραίτητο αφού αποκατασταθούν οι βασικές βαθιές ρυτίδες να λαµβάνεται µέριµνα για το δέρµα του προσώπου και του λαιµού συνολικά, όπου υπάρχουν λεπτές ρυτίδες, δυσχρωµίες, θαµπή και κουρασµένη όψη. Εφαρµόζεται µε τελείως επιφανειακά τσιµπήµατα µε κοκτέιλ ουσιών που ετοιµάζει ο γιατρός και µπορεί να περιέχει βιταµίνες, αµινοξέα, αντιοξειδωτικούς παράγοντες, υαλουρονικό οξύ και παράγοντες σύσφιξης. Τελευταία πρόοδος είναι η προσθήκη αυξητικών παραγόντων που λειτουργούν θετικά στη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυξητικοί παράγοντες Οι αυξητικοί παράγοντες που πρόσφατα άρχισαν να παίζουν όλο και πιο ενδιαφέρον ρόλο στην αντιγήρανση είναι οι ακόλουθοι: - E.F.G. (Epidermal Growth Factor) Ελαττώνει και προλαµβάνει τις γραµµές και τις ρυτίδες προσφέροντας αναζωογόνηση στα κύτταρα του δέρµατος. - I.G. F1 (Insulin ? like Growth Factor) Αυξάνει το κολλαγόνο του δέρµατος και την ελαστίνη και ελαττώνει τις οξειδωτικές διεργασίες µε αποτέλεσµα την ελάττωση των µελαγχρωµατικών κηλίδων. - TRX (Thioredoxin) Από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά - bFGF (Basic Fibroblast Growth Factor) Αναζωογονεί το δέρµα και επιδρά στην

- Botox (Βοτυλινική τοξίνη)

Η βοτυλινική τοξίνη είναι µία ουσία που αναλόγως της δόσης που χρησιµοποιείται, προκαλεί χαλάρωση του µυός και αντίστοιχη χαλάρωση του υπερκείµενου δέρµατος. Τόπος εφαρµογής της ένεσης είναι το µεσόφρυο, οι ρυτίδες που σχηµατίζονται γύρω στην έξω γωνία των µατιών (πόδι χήνας) και οι ρυτίδες του προσώπου. Μετά από µακρόχρονη εµπειρία, η χρήση της έχει επεκταθεί και στο κάτω τµήµα του προσώπου όπου απαιτείται η καλή γνώση της ανατοµικής δοµής του προσώπου και ειδικοί σε αυτό είναι µόνο οι δερµατολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί.

Η τελευταία τεχνική που αποκαλείται και «Λαιµός της Νεφερτίτης» εφαρµόζεται στα όρια του προσώπου και του λαιµού προκαλώντας ένα µίνι λίφτινγκ αποκαθιστώντας τη χαλάρωση του προσώπου. Τα αποτελέσµατα αρχίζουν να φαίνονται από την δεύτερη ηµέρα και ολοκληρώνονται τη 15η ηµέρα. Πιθανά προβλήµατα που µπορεί να προκύψουν αποκαθιστώνται µετά τη πάροδο των 15 ηµερών. Συµπληρώµατα διατροφής

Η θεραπεία ολοκληρώνεται µε την χρήση συµπληρωµάτων διατροφής και την χρήση ουσιών που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, όπως είναι το λυκοπένιο που προέρχονται από την ντοµάτα και οι ολιγοµερείς προανθοκυανιδίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια του σταφυλιού και έχουν 20 φορές υψηλότερη αντιοξειδωτική ενέργεια απ? ότι η βιταµίνη C.

Η συνεργασία λοιπόν µε τον διατροφολόγο στο επίπεδο αυτό κρίνεται πολύτιµη. Η αντιοξείδωση εκτός από διεργασία για καλύτερη υγεία του δέρµατος αφορά και στην ολική προστασία του ανθρώπινου οργανισµού από εκφυλιστικές διαδικασίες και σοβαρές ασθένειες.

Καταλήγοντας θα λέγαµε ότι η σωστή ιατρική εκτίµηση της υγείας του δέρµατος µας οδηγεί σε µία πιο ολιστική παρέµβαση στη διαδικασία γήρανσης και στη βελτίωση της εµφάνισης, αλλά και της υγείας του ανθρώπου.

Ας µην ξεχνάµε, πως το δέρµα είναι όντως ο καθρέφτης της υγείας ολόκληρου του σώµατος, και γι? αυτό καλό είναι να του αφιερώνουµε περισσότερη προσοχή. Επειδή, όµως, οι ανάγκες του δέρµατός µας αλλάζουν µε την πάροδο του χρόνου, εποχικά ή κάτω από ειδικές συνθήκες (π.χ. περιβαλλοντικές), ανάλογα θα πρέπει να αναπροσαρµόζουµε και τα προϊόντα καθηµερινής φροντίδας ή να προσθέτουµε κάποια άλλα «έκτακτης ανάγκης».

Mε την πάροδο του χρόνου, το δέρµα µας υφίσταται αλλαγές σε όλα τα στρώµατά του - δηλαδή και στην επιδερµίδα, η οποία αποτελείται από διάφορες στιβάδες, µε πιο γνωστή την επιφανειακή ή κεράτινη στιβάδα, αλλά και στο κυρίως δέρµα ή χόριο, που βρίσκεται κάτω από την επιδερµίδα και τη στηρίζει. Oι σηµαντικότερες µεταβολές ξεκινούν από τα 35 περίπου έτη και µετά. Aπό αυτή την ηλικία και κάθε 10 χρόνια το δέρµα χάνει 6% από το πάχος του. Θοδωρής Γιάνναρος, µοριακός - πυρηνικός βιολόγος

Η διατροφή της µητέρας συνδέεται µε τις αλλεργίες του µωρού Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µειώνει τον κίνδυνο τα παιδιά που θα γεννηθούν να έχουν αλλεργίες, σύµφωνα µε νέα έρευνα Ιαπώνων επιστηµόνων. Όπως επισηµαίνουν οι επιστήµονες, τα φρούτα και τα λαχανικά µειώνουν τον κίνδυνο εκζέµατος στα παιδιά, ενώ η κατανάλωση τροφών µε υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνη Ε µειώνει τις πιθανότητες για άσθµα. Η βήτα καροτίνη και η βιταµίνη Ε, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αποτελούν τα δυο βασικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα.

Τα αποτελέσµατα προηγούµενων µελετών σχετικά µε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και τις παιδικές αλλεργίες θεωρούνται αντιφατικά. Ως εκ τούτου η οµάδα των Ιαπώνων επιστηµόνων υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί νέο πεδίο έρευνας, που ακόµα εξελίσσεται. Για τις ανάγκες της νέας έρευνας οι Ιάπωνες επιστήµονες εξέτασαν 763 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης τους, καταγράφοντας τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν καθηµερινά. Οι ερευνητές εξέτασαν και τα µωρά που γεννήθηκαν, όταν

έφτασαν στην ηλικία των δύο ετών, ελέγχοντας πόσα από αυτά παρουσίαζαν έκζεµα ή άσθµα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην περίπτωση που οι µητέρες κατανάλωναν µεγαλύτερες ποσότητες πράσινων και κίτρινων λαχανικών οι πιθανότητες να παρουσιάσει το παιδί έκζεµα ήταν µειωµένες. Επιπλέον, η πρόσληψη βιταµίνης Ε κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µειώνει τον κίνδυνο άσθµατος στα παιδιά, κάτι που έχει αποδειχτεί και από προηγούµενες έρευνες.


Συνεργασίες

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

13

ΖΩΗ Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια Ηλεία στα Ελληνικά γράµµατα Από την «Κυµαία» Πόπη Μπούνια – Πασπαλιάρη

Γ

εννήθηκε στον Πύργο Ηλείας σε καιρούς που περίσσευε η ευαισθησία των ανθρώπων και η ανθρωπιά βασίλευε στις γειτονιές! Αυτή της η εµπειρία και η αγωγή που της έδωσαν οι δύο εκπαιδευτικοί γονείς της την έθρεψαν µε σωστά νάµατα και την πληροφόρησαν για τις ανθρώπινες αξίες. Όχι αυτές που θα διδασκόταν στα Ανώτερα και Ανώτατα Σχολεία που φοίτησε αργότερα. Στις αξίες µιας θυµοσοφίας των απλών ανθρώπων της γειτονιάς! Εκεί σφυρηλατήθηκε η αγάπη στον απλό, τον καθηµερινό πλησίον. Και έγινε η ίδια «πλησίον». Αξιοποιώντας τα όσα της δασκάλεψαν η πόλη της πρώτα, οι γειτονιές και τα Σχολεία. Έγινε ταυτόσηµη µε την έννοια της αγάπης, της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς. Και σαν ένιωσε ώριµη να επιλέξει, σπούδασε Παιδαγωγικά στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδηµία Πατρών. Λίγο µετά στην Αθήνα µε πτυχίο Μετεκπαίδευσης, τελείωσε το Παιδαγωγικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών, δίδαξε «Καινοτοµίες στην εκπαίδευση» στο Μαράσλειο ∆ιδασκαλείο του Παν/µίου Αθηνών, δέκα χρόνια Σχολική Σύµβουλος. Από κει και πέρα χάραξε µόνη της το δρόµο της επιτυχίας. ∆ίδαξε το ηλειακό ήθος µε συνέπεια σε παιδιά που διψούσαν αυτή τη γνώση. Η Ζωή δεν περιορίσθηκε στα Σχολικά προγράµµατα. Πέρασε στον ευρύτερο χώρο των Ελληνικών γραµµάτων. Πολυγραφότατη, έστρεψε το ενδιαφέρον της, το µεράκι της, στην καθηµερινή αντιµετώπιση χιλιάδων προβληµάτων των απλών ανθρώπων. Στη σιωπηλή ανοχή της κακοποιηµένης γυναίκας. Στη βασανισµένη αγωνία των εργατών. Στα κοινωνικά προβλήµατα, αυτά που δεν λύθηκαν ποτέ και

αποτελούν το θέµα στις γειτονιές του Πύργου. Θαύµασε και δεν ξέχασε ποτέ τα λόγια της κυρα-Θύµιαινας : «Ευλογηµένος ο κάµπος. Ευλογηµένα τα χόρτα. Ευλογηµένος ο κόσµος». Τρεις ευλογηµένες επισηµάνσεις, ποιοι λόγιοι θα τις θεωρούσαν ασήµαντες; Είµαστε φίλες πρώτα! Μετά συνάδελφοι. Φιλόλογοι και οι δύο. Με ίδια βιώµατα. Με επαρχιώτικη αξιοπρέπεια. Από την Ηλεία, η Ζωή! Από την Εύβοια εγώ, από µια ναυτούπολη, την Κύµη. Με την Κυµαία Σίβυλλα, δηµιουργό του Κυµαϊκού Αλφαβήτου. Κοινό µας σηµείο αναφοράς και καρδιάς η επίµονη παραµονή µας στους τόπους µας. Εκεί δηµιουργείται το πιο δυνατό συναίσθηµα και τελειοποιείται η τοπική συνείδηση µέσα από µια έντονη επαρχιώτικη εµπειρία των πραγµάτων. Επιµονή στην τοπική διάλεκτο. Την νεροµάνα της σωστής γνώσης. Εκεί απελευθερώνεται η ψυχή και η καρδιά µας. Η Ζωή, δεν γράφει για ν’ ανταγωνιστεί κανέναν. Γράφει. Η συγγραφή είναι τ’ αµάλγαµα από προσπάθεια µιας ζωής στο ψάξιµο του τοπικού γίγνεσθαι. Κανένα έργο της δε µοιάζει µε το άλλο. Το µόνο κοινό είναι η γλώσσα, η Πυργιώτικη. Την έµαθε πρώιµα στις γειτονιές και τα ξέφωτα. Την κατανόησε συνειδητά, µέσα σε αφηγήσεις χιλιάδων πραγµάτων από «αγράµµατες σοφές» γερόντισσες και καθηµερινούς αγρότες. Απεκάλυψε το µεγαλείο του πλούτου της τοπικής γλώσσας και καταξίωσε τους «αγράµµατους» που τη συντηρούν µιλώντας την. Έτσι διασώθηκαν στοιχεία από την αρχαιότητα. Είναι όσα δε γνώρισαν το θάνατο των αξιών. Έγιναν το υλικό να δηµιουργηθεί το ∆ηµοτικό τραγούδι. Οι παλαιοί ανάπαιστοι. Οι Ίαµβοι. Οι Αίνοι. Στο τελευταίο βιβλίο της «Εµείς περάσαµε νύχτα» σκόρπισε σπάταλα το θησαυρό της γλώσσας, που δείχνει την

πολιτιστική διάσταση πλάι στα έντονα ίχνη ενός τοπικού ηλειακού πολιτισµού που ζει µόνο στη γλώσσα και τη συµπεριφορά. Κρατάει ανοιχτό το «πορτόνι» ενός προαιώνιου – τότε – στο κάθε σήµερα. Ανοίγει τα «κανούλια» να τρέξει το τραγούδι του νερού σε καιρούς ανοµβρίας στον κόσµο. Ρίχνει το «σούγλο» στο πηγάδι. Τον ακουµπάει γεµάτο στο «φίλιαντρο» και φωνάζει – Πιείτε! Και όποιος πιει, ελευθερώνεται. Ζει! Τραγουδάει αλήθειες: «Αηδόνια µου, µπιρµπίλια µου, να ζείτε, µη λαλείτε! Γιατί η αγάπη µίσεψε Και πάει αργά το βράδυ». Λόγια που δείχνουν πως την «Αγάπη» αυτή, την ανυπέρβλητη θεϊκή εντολή και υπέρτατη ανθρώπινη Αξία, πάντα οι άνθρωποι ένοιωθαν την απουσία της. Το µισεµό της, ποιος να ξέρει που! «Λάττες» γέµισε µε αθάνατο νερό για χάρη και των σηµερινών

∆ΙΗΓΗΜΑ

Τα 101 χρυσά ρολόγια Κ

αι περιγράφηκαν απ’ την αρχή κιόλας, (Ας όψεται αυτός ο καβουροκίνητος Γεράσιµος, που δεν του αρέσει η τάξη), αυτά: 1) Πως το πλοίο µε το οποίο ταξίδευε ο Γιώργης, κινδύνεψε να βυθιστεί «αύτανδρον», 2) Πως του άρπαξε ο σίφουνας τα 40 χρυσά ρολόγια, και 3) Πως τελικά, παρά τρίχα έσωσε τη ζωή του ο Γιώργης Λαγαράτος. Τώρα... Τώρα λοιπόν, επέστρεφε στην Πάτρα, µε ξένα ρούχα ναυτικά, χωρίς ταυτότητα, απολειφάδι ανθρώπου, σκουπίδι, ένα µηδέν ολοστρόγγυλο, ένα τίποτα. Τι θα έκανε από ‘δω και πέρα; Τι θ’ απογινόταν; Πώς θα δικαιολογούσε όλα τούτα στους δικούς του, συγγενείς και φίλους; Πάνω στην απελπισία του, αποφάσισε να κάνει τον τρελό, όταν το πλοίο θα πλησίαζε στην Πάτρα. Και πράγµατι έκανε τον τρελό! Τα ‘χασαν τα µέλη του πληρώµατος, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Με το ζόρι τον συγκρατούσαν. Τον έκλεισαν τελικά, κάπου κοντά στο µηχανοστάσιο... Και η «τρέλα» του σαφώς επιδεινώθηκε, όταν βγήκε απ’ το πλοίο στην προκυ-

µαία, όπου πανευτυχείς τον περίµεναν οι δικοί του (∆εν γνώριζαν τα δυσάρεστα της περιπέτειάς του). Κάτι πρόλαβαν και τους είπαν σχετικά κάποια µέλη του πληρώµατος. Έπεσαν οι συγγενείς του απ’ τα σύννεφα!... Θλίψη βαριά σκέπασε τα πρόσωπά τους. Οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε!... Κι η ψυχική κατάστασή τους χειροτέρεψε ακόµα περισσότερο, όταν επιτέλους τον είδαν µπροστά τους: Ελεεινός, µ’ ανάκατα µαλλιά, µισά κόκκινα, µισά γαλάζια (Πού βρήκε, ο άθλιος, τα χρώµατα αυτά, την τελευταία στιγµή;), µε πρόσωπο µαυροπιτσιλισµένο, (Σαν ένα απ’ τα 101 σκυλιά της ∆αλµατίας!), µε βάδισµα σαν µεθυσµένου και βλέµµα θολό κι άγριο. Κι η δυστυχία τους έγινε αβάσταχτη, όταν τον άκουσαν να κραυγάζει φράσεις ακαταλαβίστικες, π.χ. σαν αυτές: «Πήδηξαν και πηδήχτηκαν 101 ρολόγια!». «101 όνειρα, κατουράνε απ’ τα µαυροσύννεφα!». «Βελισσάριε, µάζωξε τους 101 ένδοξους ζήτουλες της Βασιλεύουσας!» (Μιλούσε για 101, σιωπή για 61, για 40!). «Έπεσα στη µαύρη τρύπα της ροζ απά-

ανθρώπων. Ανθρώπων που η έννοια «Αγάπη» τους είναι άγνωστη. Ανεφάρµοστη στους τωρινούς τρόπους σκέψης µιας γενιάς που πέρασε µέσα από το πνεύµα της υποκρισίας και του ξένου µιµητισµού. Παραµερίστηκαν τα «διαµάντια στο καντήλι» χάριν ενός ξενόγλωσσου φθηνού τρόπου επίδειξης µιας, δήθεν γνώσης. Άντε να βρεις «σκούτινο τόπι» και παιδιά να ξέρουν τα παλιά οµαδικά παιδικά παιγνίδια! Έφθασε η φίρµα του Αµερικάνικου «Τζάµπο» να παραµερίσει µια ανεπανάληπτη παιδική δραστηριότητα. Όσοι την έζησαν και την θυµούνται σίγουρα θα οικτίρουν το µιµητισµό µιας ξενόφερτης παιδικής και όχι µόνο ψυχαγωγίας που δεν αποθηκεύεται στη µνήµη κανενός. Ένα χάσµα πραγµάτων σηµερινών από αυτά που αποπροσανατόλισαν τη ζωή µας προσπαθεί στο βιβλίο της «Εµείς περάσαµε νύχτα», η Ζωή, να κάνει τα χείλη να χαµογελάσουν. Την ψυχή να ξαναθυµηθεί την προσευχή. Και µέσα από ευρηµατικές σκανταλιές να στρέψει το νου σε ένα χαµένο ντόπιο «Γίγνεσθαι». Θυσιασµένο σ’ ένα αµφίβολο τώρα και ίσως ένα άσχετο µ’ αυτά µέλλον. «Πνευµατικούς Ανθρώπους» δίδασκε στο Πανεπιστήµιο Αθηνών ο αείµνηστος Νίκος Τοµαδάκης «να θεωρείτε εκείνους που φέρνουν τα περασµένα στα τωρινά όχι όσους γράφουν χάριν εντυπώσεων αντιγεγραµµένα ξένα και ελληνικά κείµενα. Αυτή είναι «νόθα» συγγραφή»! Άντε βρε Ζωή! Τι και αν πιστεύεις πως πέρασες νύχτα από τους καιρούς; Ενώ στα κείµενά σου διαψεύδεσαι! Μέρα πέρασες! Ντάλα! Και σε είδαµε όλοι! Με ένα τράστο γεµάτο µανούσια. Εκείνα των βάλτων! *Η κυρία Πόπη Πασπαλιάρη είναι διακεκριµένη φιλόλογος και συγγραφέας

4ο ΜΕΡΟΣ (Συνέχεια από το προηγούµενο) Του συν/χου Παιδιάτρου ΙΩΣΗΦ ΑΡΓ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ

της!» (Ο κερατάς! Φράση που κρύβει πονηρή µάλλον σηµασία...). «Ταξιδεύει το πλοίο κάτω απ’ τη σκάλα της πορνοΚίρκης!» (Ο πρόστυχος! Πώς έπλασε την ωραία αυτή υπερρεαλιστική φράση;! Είναι «λογική παράλογη», του υποσυνειδήτου κατασκεύασµα, ζευγαρώνει τα πιο αταίριαστα πράγµατα...). «Ζητάω απ’ τον σίφουνα γαλήνη!» (Ο κλέφταρος! Τροποποίησε έτσι, τον υπερρεαλιστικό στίχο, «ζητάµε απ’ την πυρκαγιά βροχή,» που έτυχε να διαβάσω κι εγώ σε υπερρεαλιστικό ποίηµα!). Κι άλλα πολλά τέτοια έλεγε και τότε κι αργότερα, που στο βιβλίο «ΤΑ 101 ΧΡΥΣΑ ΡΟΛΟΓΙΑ» του φίλου µου Γεράσιµου, γεµίζουν µία σελίδα!! Αν τους διάβαζε ένας Breton π.χ., σίγουρα θα έγραφε ένα αριστουργηµατικό υπερρεαλιστικό ποίηµα!... Και βέβαια οι δικοί του την άλλη µέρα τον έκλεισαν στο τρελοκοµείο. Εκεί, µε τα φάρµακα που του έδωσαν, η «τρέλα» του σαφώς και χειροτέρεψε! Για καλή του τύχη όµως, εκεί γνώρισε τον παπα- Σωτήρη, που ο δεσπότης είχε τοποθετήσει για να βοηθάει τους ψυχικά

πάσχοντες. Ήταν ένας ιερέας τέλειος, Άνθρωπος διαποτισµένος από την ιδανική χριστιανική ΑΓΑΠΗ, πανέξυπνος, προσαρµοσµένος άριστα στα κοινωνικά και «κοσµικά», γνώστης πολύ βαθύς της ψυχολογίας... Κατάλαβε ότι ο Γιώργης υποκρινόταν και χωρίς να του ειπεί τίποτα γι’ αυτό, τον «θεράπευσε» πλήρως, χρησιµοποιώντας πολύ επιδέξια τον «φόβο του Θεού», την εξοµολόγηση και τα καλά Χριστιανικά του λόγια!! (Οι ψυχίατροι εκεί – και ο Γεράσιµος! – είχαν µαύρα µεσάνυχτα, ότι ο Γιώργης υποκρινόταν!). Τελικά, ο Γιώργης Λαγαράτος, έγινε πραγµατικά ένας Άγιος Άνθρωπος! Απίστευτο, κι όµως αληθινό. Κι εργαζόµενος υπερωριακά στο ρολογάδικο κι άλλου, έδινε όλα όσα κέρδιζε σε πάσχοντες και φτωχούς κι ανάπηρους. Έκλαψε όλη η Πάτρα, όταν πριν ένα χρόνο πέθανε. ( Ο Γεράσιµος, πέθανε πριν 5 χρόνια). Ας είναι ελαφρό το χώµα που τους σκεπάζει... ΤΕΛΟΣ

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ – ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ Μόνο στο έδαφος; Έ

χουµε πλέον συνηθίσει, τέτοια εποχή δηλ. κατά την διάρκεια και προς το τέλος του χειµώνα να γίνεται αναφορά για φαινόµενα κατολισθήσεων – καθιζήσεων και τα προβλήµατα που προέρχονται από αυτές. Τέτοιες αναφορές που προέρχονται από πληγέντες είναι δίκαιες και σωστές, όταν όµως προέρχονται από αρµόδιους που είναι αρµόδιοι και υπεύθυνοι για την αντιµετώπιση µε την λήψη των απαραίτητων προληπτικών µέτρων κατολισθήσεων είναι το λιγότερο υπερβολικές. Αλά τι καλύτερο ή αποτελεσµατικότερο θα περιµέναµε ή θα περιµένουµε από κάποιους αρµοδίους (άρχοντες) του νοµού µας, που µας έχουν συνηθίσει µε ευχολόγια, συµπαραστάσεις στους πληγέντες, χαµόγελα στα «παράθυρα», προτάσεις για µελέτες κλπ, όχι µόνο για το υπόψη πρόβληµα αλλά και άλλα (διάθεση αποβλήτων κλ.π.) πληµµύρες, όταν η οµάδα πλέον των 20-25 χρόνια συγκροτείται από τους ίδιους παίκτες, τους ίδιους προπονητές, τους ίδιους παράγοντες; Πώς λοιπόν ν’ ανέβουµε κατηγορία; δηλ. πώς θα ξεφύγουµε από την προτελευταία θέση που βρίσκεται σήµερα ο νοµός στη χώρα σε ανάπτυξη και πρόοδο; Σε όλη αυτή την κατάσταση συµβάλλουν κάποιοι που όταν πιάσουν µια θέση (καρέκλα) µ’ οποιοδήποτε τρόπο βασικά από «µπάρµπα στην Κορώνη» ακόµη και εκλεγµένοι νοµίζουν ότι έγιναν και αµέσως παντογνώστες, αδιαφορώντας για τις απόψεις – προτάσεις ειδικών ή εχόντων κάποιες καλές γνώσεις σε συγκεκριµένο θέµα. Παραδείγµατα πολλά, όπως και αυτό µικρού δήµου µε τους πολλούς αντιδηµάρχους στο νοµό µας, προέβη στην εκβάθυνση κάποιων ρεµάτων (όχι απαραίτητο) µ’ αποτέλεσµα να προκληθούν µικροκατολισθήσεις και άλλες ζηµιές.

Χρήστος Σαραντουλάκος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός

ΓΙΑ τις κατολισθήσεις – καθιζήσεις έχουν γίνει πολλές αναφορές στο παρελθόν, από ηµερίδες, ΜΜΕ, ιδιαίτερα του τοπικού Τύπου κ.λ.π. τόσο για τα αίτια πρόκλησης όσο τον τρόπο και τον χρόνο αντιµετώπισης αυτών, δυστυχώς, όµως κάποιοι κύριοι, δεν τα λαµβάνουν υπόψη τους για τους δικούς τους λόγους σκεπτόµενοι µελέτες. Στη δυσάρεστη κατάσταση που βρισκόµαστε και την χρονική περίοδο που διανύουµε σήµερα µε τα φαινόµενα των κατολισθήσεων, υπενθυµίζουµε και επισηµαίνουµε και πάλι τα παρακάτω: 1. Η γεωλογική δοµή, τα υλικά των διαφόρων γεωλ. σχηµατισµών βασικά χαλαρά (άργιλος κ.λ.π.), τεκτονική, τα νερά βασικότερος σύµµαχος, οι κραδασµοί κ.λ.π. συντελούν στην πρόκληση των φαινοµένων, κατολισθήσεων – καθιζήσεων. 2. Οι κατολισθήσεις υπήρχαν στο παρελθόν και θα προκαλούνται στο µέλλον για πολλές χιλιάδες χρόνια, ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα προληπτικά µέτρα αντιµετώπισής τους. 3. Τα βασικότερα προληπτικά µέτρα αντιµετώπισης των κατολισθήσεων ιδιαίτερα των µικροκατολισθήσεων

(µικρής και µεσαίας επικινδυνότητας) είναι αποµάκρυνση – διευκόλυνση απορροής των νερών, δηµιουργία παταριών, ξεσκάρωµα πρανών, µείωση κραδασµών, πλήρωση ρηγµατώσεων, δενδροφυτεύσεις βαθύριζων φυτών (π.χ. ακακίες), αποστραγγίσεις κ.λ.π. Οι παραπάνω εργασίες εκτός της δενδροφύτευσης πρέπει να εκτελούνται σε θερινή περίοδο. Για τις µεγάλες (επικίνδυνες) κατολισθήσεις, π.χ. Φρίξας εκτός του ότι είναι πολυδάπανες είναι και δύσκολα µέχρι αδύνατον να αντιµετωπιστούν. 4. Οι προτάσεις κάποιων αρµοδίων για εκπόνηση µελετών δεν είναι και τόσο απαραίτητες γιατί στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί τέτοιες αν είχαν διαβάσει κάποιες από αυτές θα διαπίστωναν ότι σε γενικές γραµµές αναφέρουν τα ίδια, αφού είναι γνωστή η γεωλογία του νοµού µας και τα αίτια που προκαλούνται οι κατολισθήσεις. Τώρα γιατί γίνονται τέτοιες προτάσεις το γνωρίζουν οι προτείνοντες, ίσως επειδή είναι χρονοβόρες και «παχιές» (πολυσέλιδες εννοώ). Επί πλέον αν ψάξουν τα συρτάριά τους θα βρουν σχετικές µελέτες ή εκθέσεις. 5. Προτείνουµε στους κύριους αρµόδιους να ενδιαφερθούν περισσότερο για την εκπόνηση σχετικών εκθέσεων που είναι ολιγοσέλιδες, περιέχουν περιληπτικά τη γεωλογία, τα αίτια των κατολισθήσεων, τον τρόπο και το χρόνο αντιµετώπισής τους και όχι τις «παχιές» και πολυδάπανες µελέτες, άλλωστε τον πολίτη τον ενδιαφέρει πώς θα προστατεύσει την περιουσία του, πώς να πάει στη δουλειά του, στο σπίτι του κ.λ.π. Τα υπόλοιπα για άλλους. Τέλος προτείνεται άµεσα να γίνουν προσπάθειες διευκόλυνσης απορροής των νερών, µείωση των κραδασµών ιδιαίτερα φορτηγών, αυτοκινήτων, ξεσκάρωµα πρανών και καθαρισµός δρόµων από τις καταπτώσεις.

Η ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ ΤΟΥ 1893-1903 (Το µακεδονικό ζήτηµα)

Μέρος 44ο

Και πάλι στο Μελένικο έγινε µάχη Τούρκων και 80 ανταρτών οι οποίοι άφησαν 18 νεκρούς. Για όλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση καθησύχαζε τους ΈλΤου λογοτέχνη ληνες. Έστελνε εγκυκλίους στα Βύρωνα ∆άβου Ελληνικά προξενεία της Μακεδονίας, να συστήσουν στους οµογενείς τους ότι: «πρέπει να ησυχάζωσι και να υποµένωσι µετά καρτερίας». Άλλη εξέγερση έγινε στο όρος Κοσούκ, πέρα από το Γευγελή και στο όρος Νίσδκε, πέρα των Βοδενών προς τη δεξιά όχθη του Αξιού ποταµού. 5. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Ενώ το πτώµα του δολοφονηµένου Ρώσσου πρεσβευτή έµενε ταριχευµένο ακόµη στα Βιτώλια, οι διαδικασίες παρουσίασαν νέα µυστηριώδη εξέλιξη. Κατά πληροφορίες στις 4 Αυγούστου, στο φόνο συµµετείχαν και δύο χωροφύλακες, (ο ένας ονοµαζόταν Χαλίµ) που καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκαν µε απαγχονισµό στο σηµείο όπου διαπράχτηκε η δολοφονία. Επίσης δικάστηκαν και άλλοι δύο, ο ένας σε πρόσκαιρα δεσµά και ο άλλος σε φυλάκιση. Η κατάσταση στη Μακεδονία παρέµενε σοβαρή. Στην Αθήνα, ο ιδρυτής του Κεντρικού Μακεδονικού Συλλόγου Θεοχάρης Γερογιάννης, κινούσε πατριωτικές ενέργειες υπέρ των Ελλήνων Μακεδόνων. Τα βουλγαρικά όµως εγκλήµατα σε βάρος του εκεί πληθυσµού ξεπερνούσαν κάθε προηγούµενο. Στην κωµόπολη Γκουµέντζα σκότωσαν δύο άτοµα. Μετά, οι ληστές κατέφυγαν στο χωριό Μπαροβίτσι όπου συγκρούστηκαν µε τουρκικό στρατό και δόθηκε µεγάλη µάχη. Συνελήφθησαν 20 Βούλγαροι. Επίσης, στο χωριό Πιαβάτο του Μοναστηρίου οι Βούλγαροι φεύγοντας το έκαψαν εξολοκλήρου. Έκαψαν ακόµη και τα τσιφλίκια Λουµπουτσίτσα, Νεγκοτσάνη και Βουργιανή. Στα Γρεβενά, έγινε µεγάλη µάχη. Τους Τούρκους βοήθησε και το Ελληνικό σώµα του οπλαρχηγού Ευθύµιου. Στην Καστοριά βασίλευε ησυχία. Οι Βούλγαροι έκαναν µόνο αρπαγές στα κοπάδια. Στο χωριό Μπορενίτσι άρπαξαν ένα κοπάδι 400 προβάτων. Για τα κακουργήµατα σε βάρος των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός Ράλλης ζητούσε από τους πρόξενους Έλληνες στατιστική θυµάτων. Η στάση της Ρωσίας άρχιζε να γίνεται διαφορετική απέναντι της Τουρκίας µε την αιτία της δολοφονίας του πρεσβευτή στα Βιτώλια και ζητούσε την αυστηρή τιµωρία των ανωτέρων Τούρκων υπαλλήλων για τους οποίους υπήρχαν καταγγελίες ότι έκαναν φυλακίσεις χριστιανών της Μακεδονίας. Επίσης, ο κόµης Ζηνόβιεφ, ζήτησε την απόλυση όλων των χριστιανών από τη φυλακή όσοι κατήγγειλαν στις αρχές κολάσιµες πράξεις που είχαν διαπράξει οι Τούρκοι υπάλληλοι κατά των χριστιανών. Οι βουλγαρικές συµµορίες δρούσαν και εξαπλώνονταν όλο και περισσότερο. Έφτασαν στη Θεσσαλία. Το κίνηµα από τις αρχές του Αυγούστου είχε επεκταθεί µέχρι την Αδριανούπολη. Οι αντάρτες κατά οµάδες φάνηκαν στο Κιρκ Κουλέ, διέκοψαν τη συγκοινωνία και έκοψαν τα τηλέφωνα. Στο ∆ερέκιοϊ µετά την καταστροφή των τηλεφώνων επετέθησαν κατά των φιλήσυχων Ελλήνων και έσφαξαν πολλούς, µέχρι την επέµβαση των τουρκικών στρατευµάτων. Άλλη µάχη έγινε κατά τις 9 του Αυγούστου στη Ρέσνα που βρίσκεται µεταξύ του σταθµού γραµµής Θεσσαλονίκης – Εξίσουι – Φλώρινας. Πολλοί αντάρτες τάφηκαν στα ερείπια των σπιτιών. Εστάλη τουρκικός στρατός για ενίσχυση στη Φλώρινα µε προορισµό την πολύπαθη Κλεισούρα. Οι Τούρκοι, στο χωριό ∆ιµπίνι της Καστοριάς, για το λόγο που δεν παραδίδονταν οι συµµορίτες αναγκάστηκαν να κανονιοβολήσουν. Το χωριό κατεστράφη µε το µισό πληθυσµό του. Ο αριθµός των κατεστραµµένων σπιτιών έφτανε τα 300. Την ίδια νύχτα στα χωριά Σίστεγο και Κοστινέτσι, οι Βούλγαροι, µετά από σύγκρουση µε τους Τούρκους µπήκαν στα σπίτια να αµυνθούν και τα χωριά καταστράφηκαν. Τα χωριά αυτά δεν ήσαν βουλγαρικά και πληθυσµός τους ήταν 300 κάτοικοι. Ενώ όλα τούτα συνέβαιναν στη Μακεδονική ύπαιθρο, στις 9 Αυγούστου έφτασε στη Θεσσαλονίκη η σορός του δολοφονηµένου Ρώσου πρεσβευτή Ροστόφσκη στα Βιτώλια. Ο νεκρός συνοδευόταν από τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, κορίτσι 14 χρόνων και αγόρι 12. Η χήρα του πρεσβευτή απέρριψε την προσφερόµενη αποζηµίωση 400 χιλ. χρυσών φράγγων από την τουρκική κυβέρνηση. Κατά την ίδια πιο πάνω ηµεροµηνία και άλλο διπλωµατικό επεισόδιο έγινε στα Βιτώλια. Ο Ρώσος Γραµµατέας που διορίστηκε εκεί ως νέος πρόξενος, επειδή ο Τούρκος σκοπός δεν τον χαιρέτησε, επέστρεψε στο προξενείο, ντύθηκε τη στολή του και γύρισε µε έναν οπλισµένο καβάση, συνέλαβε τον φρουρό, τον έβαλε στην άµαξα και τον πήγε στο ∆ιοικητήριο να τον τιµωρήσουν. Οι εχθρικές τούτες ενέργειες των Ρώσων εναντίον των Τούρκων γίνονταν γιατί η Ρωσική προπαγάνδα ήταν η ψυχή του βουλγαρικού κοµιτάτου στη Μακεδονία και για το λόγο αυτό γίνονταν προκλητικοί. Αυτούς µιµούνταν και οι σύµµαχοι Γάλλοι. Στην Αδριανούπολη οι Βούλγαροι κατέλαβαν 5 χωριά Ελληνικά που βρίσκονταν στην ακτή της Ινιάδας. Η κατάληψη έγινε µπροστά στα µάτια του Ρωσικού στόλου. Ανατίναξαν πολλά σπίτια, έκαναν καταστροφές, βασάνισαν τους Έλληνες κατοίκους και πολλούς σκότωσαν. Στο µεταξύ, κυκλοφόρησε επίσηµη στατιστική του πληθυσµού της Μακεδονίας που έδειχνε ότι οι Βούλγαροι είχαν συντριπτική µειονότητα ώστε να φέρονται διεκδικητές, γιατί, εκτός από την Τουρκία που πλειοψηφούσε µε τη µέθοδο του εποικισµού η Βουλγαρία παρόλη τη βία και την προπαγάνδα της µετανάστευσης πολιτών της εκεί, παρουσίαζε ελάχιστο πληθυσµό, πολύ λιγότερο του καταδιωκόµενου από όλες τις εθνικότητες πληθυσµού των Ελλήνων. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Α 14 ΚΗ ∆ ΕΙ Ε Σ Την αγαπηµένη µας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡ. ΣΜΥΡΝΗ

ΕΤΩΝ 78 Θανούσα κηδεύοµε σήµερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 3.30 µ.µ. εκ του Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Ροβιάτας και παρακαλούµε τους συγγενείς και φίλους όπως παρακολουθήσουν την εκφορά της. Ροβιάτα 28-2-2010 ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΗΣ: Αθανάσιος και Μαρία Σµυρνή, Γεωργία Σµυρνή, Μαρία Παγιαβλά Τ’ Α∆ΕΛΦΙΑ ΤΗΣ: Αγγελική και Αναστάσιος Νικολόπουλος ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ Τ’ ΑΝΙΨΙΑ ΟΙ Λ. ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Γραφ. Tελετών: A. AΣHMAKOΠOYΛOY ή ZEYKA Kολοκοτρώνη 11 ΠYPΓOΣ Tηλ. Γραφ. 26210/33119 -28361 Oικίας ∆ιαν. 22283 Kινητό: 6944/296706 και 6932/234896 Τoν αγαπηµένo µας σύζυγο και πατέρα

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΠΡΙΚΟ

Θανόντα κηδεύοµε σήµερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 µ.µ. εκ του Ιερού Ναού Κοιµήσεως Θεοτόκου Στρεφίου και παρακαλούµε τους συγγενείς και φίλους όπως παρακολουθήσουν την εκφορά του. Στρέφι 28-2-2010 Η ΣΥΖΥΓΟΣ:Αννα Ο ΓΙΟΣ: Νεκτάριος Τ’ Α∆ΕΛΦΙΑ: Νικόλαος, Στέφανος, Κων/νος –Παναγιώτα Τ’ ΑΝΙΨΙΑ ΟΙ Λ. ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Με την υπ’αρίθµ.69/2010 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ηλείας, εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού του σωµατείου µε την επωνυµία «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙ∆ΗΣΗ» µε έδρα τον δήµο Πύργου Ν.Ηλείας και σκοπό τον αναφερόµενο στο καταστατικό του. Πύργος 23-2-2010 Ο Πληρεξούσιος ∆ικηγόρος ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ∆. ΚΟΝ∆ΥΛΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ –ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ανακοίνωση Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ –ΟΛΥΜΠΙΑΣ κάνει γνωστό ότι παραλαµβάνει Τιµολόγια Επιστροφής ΦΠΑ αγροτών. Οι δικαιούχοι µπορούν να καταθέτουν τα τιµολόγιά τους ως κάτωθι: ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΑΣ ΗΛ-ΟΛ αρµόδια υπάλληλος κα Κάγκουρα Μαρία τηλ. 2621029973 ΠΑΛΑΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΑΣ ΗΛ-ΟΛ (πρώην Οινοποιητική) αρµόδια υπάλληλος κα Τοµαροπούλου Αντωνία τηλ. 2621029973 ΥΠΟΚ/ΜΑ Ε.Α.Σ. ΗΛ –ΟΛ ΠΕΛΟΠΙΟΥ αρµόδια υπάλληλος κα Μπουστρή Πανούλα τηλ. 2624031418 ΥΠΟΚ/ΜΑ Ε.Α.Σ ΗΛ.-ΟΛ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ αρµόδια υπάλληλος κα Μορώνη Ευαγγελία τηλ. 2625022202 ΥΠΟΚ/ΜΑ ΕΑΣ ΗΛ –ΟΛ ΖΑΧΑΡΩΣ αρµόδια υπάλληλος κα Βασιλοπούλου Αναστασία τηλ. 26250 31227 Τα ως άνω τιµολόγια µετά την κατάθεσή τους δίνουν τη δυνατότητα πίστωσης για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ή για εξόφληση τυχόν οφειλών προς εµάς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Στην αγαπηµένη µου νονά ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ εύχοµαι κάθε ευτυχία. Ο βαπτιστήρας της: Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος Στην αγαπηµένη µου ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ εύχοµαι κάθε ευτυχία. Παρασκευή Μαστρογιαννοπούλου

Ε Υ ΧΑ ΡΙ ΣΤΗ ΡΙ Α Ολους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο πένθος µας για την απώλεια της αγαπηµένης µας

ΘΩΜΑΗΣ χας ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΡΟΙ∆ΟΠΟΥΛΟΥ ΕΤΩΝ 92

Στην αγαπηµένη µας ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ ευχόµαστε κάθε ευτυχία. Οικ. Χαράλαµπου και Ιωάννας Βένδρα

Ολους όσοι µας συµπαραστάθηκαν στο πένθος µας για την απώλεια του προσφιλούς µας

Στην αγαπηµένη µας ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ ευχόµαστε κάθε ευτυχία. Οικ. Γεωργίου και Ανθής ∆ρόσου Στην αγαπηµένη µας ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ ευχόµαστε κάθε ευτυχία. Οικ. Στέλιου και Μαρίας Γκιτώνη Στην αγαπηµένη µας εξαδέλφη ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ ευχόµαστε κάθε ευτυχία. Οικ. Νίκος- Μαρία –Αντώνης ∆ρόσου

Σεµινάριο Θεάτρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Ο διακεκριµένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής και σκηνοθεσίας Νίκος Κατής στο σεµινάριο υποκριτικής και ερµηνείας κειµένου θα εξερευνήσει µε τους συµµετέχοντες: α. νέες καλλιτεχνικές αρχές που οδηγούν σε προσωπικές και πρωτότυπες δηµιουργικές εµπειρίες. β. νέους τρόπους ερµηνείας κειµένου (κλασικό, σύγχρονο). Το σεµινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του θεάτρου εν γένει και σε ηθοποιούς (ερασιτέχνες, επαγγελµατίες), σκηνοθέτες, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και υποψήφιους δραµατικών σχολών. Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 13.00-19.00 Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 10.00-16.00 Πάτρα ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, θα δοθούν Βεβαιώσεις συµµετοχής Πληροφορίες – ∆ηλ. συµµετοχής Πύργος Β. Θεοδωρακοπούλου 6939240878,31528, 33110 Πάτρα Α. Κουστένη 6936603816 Πάτρα χώρος έκφρασης «Επι δράσει» 261042.2080 6976878104.

Έχοµεν την τιµήν να σας γνωρίσουµε ότι την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010 και ώραν 6.15 µ.µ. εις την αίθουσαν οµιλιών του Συλλόγου µας (Μ. Αλεξάνδρου 4) θα οµιλήσει ο φιλόλογος κ. Ανδρέας Κουµπαρούλης καθηγητής µε θέµα: «Η προσφορά της Εκκλησίας στην Παιδεία του Γένους».

Με το Ν. 719/ΦΕΚ 301/10-10-77, οι κάτοχοι (ΑΝ. 263/68) κατέχοντες παραλιακές εκτάσεις, υποχρεωθήκαµε να υποβάλλουµε στο Υπουργείο Οικονοµικών αιτήσεις εξαγοράς. Με τα άλλα δικαιολογητικά υπεβλήθησαν και σχεδιαγράµµατα µηχανικών. Με το άρθρο 4§3 του ως άνω νόµου ορίζεται και το ποσόν που πρέπει να καταβληθεί 7/10 της αξίας. Με το Ν. 1473/84 παρέχεται έκπτωση 10%. Οι δόσεις ορίσθηκαν σε έξι εξαµηνιαίες δόσεις και µε 7% τόκο το χρόνο. Εις την αξία του κατεχόµενου ακινήτου δεν περιλαµβάνεται η δαπάνη για την ανέγερση κτισµάτων, περιφράξεων, δενδροφυτεύσεων κλπ (§6 του άρθρου 4 του πιο πάνω νόµου 719/78 και §6 εγκ. 21, εγκύκλιος 21, 7780/2400/8-12-77 εγκυκλίου Υπουργείου Οικονοµικών. Η παραχώρηση γίνεται µε απόφαση της Νοµαρχίας (άρθρο 1§8 του πιο πάνω Ν. 719/77 και άρθρο 34 του Νόµου 1473 (ΦΕΚ127Α’). Η απόφαση της Νοµαρχίας περιλαµβάνει α. το ονοµατεπώνυµο του κατέχοντος ( µπορεί να ληφθεί από την αίτηση), β. την έκταση σε τµ (µπορεί να ληφθεί από το σχεδιάγραµµα του µηχανικού ) και γ. την αξία που ορίζεται από Επιτροπή του Ν. 2971/ΦΕΚ2/71 (άρθρ. 3 παραγρ. 1) Οι αντικειµενικές αξίες όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ∆ΟΥ έχουν προσδιοριστεί από το Υπουργείο Οικονοµικών από ετών (Πολ. 1068/3-4-08 Υ.Ο). Κατόπιν των πιο πάνω, νοµίζαµε ότι η έκδοση της απόφασης της Νοµαρχίας είναι καιρός να πραγµατοποιηθεί. Εν Πύργω 26 Φεβρουαρίου 2010 Με κάθε τιµή Αθαν. Κουβαρδάς Πολ. Συνταξιούχος Ιπποδάµειας 5 27100 Πύργος Τηλ. 2621028546

ΕΤΩΝ 61 Θανούσα κηδεύοµε σήµερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 2.30 µ.µ. εκ του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου και παρακαλούµε τους συγγενείς και φίλους όπως παραστούν στην εκφορά της. Πύργος 28-2-2010 Ο ΣΥΖΥΓΟΣ: Ιωάννης ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ: Βασιλική, ∆ήµητρα Η ΜΗΤΕΡΑ: ∆ήµητρα Ζαρκάδη ΟΙ Α∆ΕΛΦΕΣ:Βασιλική, ∆ιονυσία Τ’ ΑΝΙΨΙΑ ΟΙ Λ. ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Συλλυπητήρια θα δεχθούµε µόνο στον Ιερό Ναό. Γραφ. Tελετών: A. AΣHMAKOΠOYΛOY ή ZEYKA Kολοκοτρώνη 11 ΠYPΓOΣ Tηλ. Γραφ. 26210/33119 -28361 Oικίας ∆ιαν. 22283 Kινητό: 6944/296706 και 6932/234896

Θερµότατα ευχαριστούµε.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΠΥΡΓΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ 4 Τηλ. 2621022749

«Σχετικώς µε παραχώρηση καταπατηµένων παραλιακών ακινήτων»

MAΡΘΑ ΙΩΑΝ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στην αγαπηµένη µας ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡ∆ΑΡΑ που αντήλλαξε δακτυλίδι αρραβώνος µετά του εκλεκτού νέου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΓΚΛΗ ευχόµαστε κάθε ευτυχία. Οικ. ∆ηµητρίου και Σόφης Μαστρογιαννοπούλου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ –ΟΛΥΜΠΙΑΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ

Προς τον κ. Νοµάρχη Ηλείας Ενταύθα

Την αγαπηµένη µας

ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΚ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΝΗΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ψήφισµα Με το άγγελµα του θανάτου του συµπολίτη µας δηµιουργούν και αντιπροέδρου του συλλόγου µας ΠΕΤΡΟΥ ΑΝ∆Ρ. ΛΑΛΟΥ συνεδρίασε εκτάκτως το ∆.Σ. του Συλλόγου µας και αφού άκουσε τον πρόεδρό του ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του αποβιώσαντος και το πλούσιο κοινωνικό έργο του, κυρίως όµως τους συνεχείς αγώνες του και τη συνεισφορά του στις προσπάθειες για την ανάδειξη της λίµνης Κ. Καραµανλή. Αποφάσισε οµόφωνα 1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του ∆.Σ. στους οικείους του αποβιώσαντος. 2. Να παραστούν µέλη του ∆.Σ. στην εξόδιο ακολουθία. 3. Να κατατεθεί στεφάνι στη µνήµη του. 4. Να δηµοσιευθεί το παρόν στον τοπικό Τύπο της ιδιαίτερης πατρίδας του. 5. Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένειά του. Αµαλιάδα 28 Φεβρουαρίου 2010 Ο Πρόεδρος Χρ. Φύσσας Ο Ταµίας Γεωργ. Μανωλόπουλος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΛΑΚΑ∆ΩΝ Οχι στην εξόντωση των αναπήρων Το πρόβληµα στη Βουλή Το Σωµατείο Πλακάδων και εργαζοµένων στις κατασκευές ζητά από την κυβέρνηση να σταµατήσει την καθηµερινή της αναφορά για τις αναπηρικές συντάξεις. Οπως αναφέρει το Σωµατείο εδω και αρκετούς µήνες έχει αρχίσει ένας πόλεµος που στόχο έχει την εξόντωση όσων παίρνουν αναπηρική σύνταξη. ∆εν φθάνει που έχουν αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας και µε τον τρόπο αυτό τους µειώνουν την πενιχρή σύνταξη που τους δίνουν. Τώρα π.χ. όταν η Υγειονοµική Επιτροπή τους χορηγεί 67% ποσοστό το ΙΚΑ τους στέλνει στην Πάτρα στην δευτεροβάθµια Επιτροπή και µε τον τρόπο αυτό κοιτάζει να τους µειώσει το ποσοστό ή να τους εξοντώσει κλπ. Το Σωµατείο µας ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη στήριξη των αναπήρων µε µέτρα ουσίας και επαναφορά των ποσοστών αναπηρίας όπως ήταν τα προηγούµενα χρόνια και όχι στην εξόντωση των αναπήρων . Το Σωµατείο µας όπως δήλωσε ο πρόεδρος Παναγιώτης Σταθάς θα συνεχίσει τον αγώνα για την δικαίωση όλων. Και το πρόβληµα θα σταλεί στα κόµµατα της Βουλής καθώς και στη ΓΣΕΕ και την Οµοσπονδία Οικοδόµων και Ξύλου.

Θολό 28-2-2010 ΤΑ ΤΕΚΝΑ Τ’ Α∆ΕΛΦΙΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ Τ’ ΑΝΙΨΙΑ ΟΙ Λ. ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Γραφ. Tελετών: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠEP∆OYΛHΣ AΛΦEIOY 7 Eναντι KTEΛ ΠYPΓOY -XAΛIKIATIKA ΠYPΓOΣ Tηλ. Γραφ. 26210/34900 Oικίας 26210/28818 Tηλ. Aνθοπωλείου 26210/23211 Kινητό 693/2587827 ΠYPΓOΣ -ΖΑΧΑΡΩ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΝΙΩΤΗ

ΕΤΩΝ 81 Θερµότατα ευχαριστούµε. Κ. Παναγιά 28-2-2010 Η ΣΥΖΥΓΟΣ: Κυριακή ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΑ ∆ΙΣΕΓΓΟΝΑ Τ’ Α∆ΕΛΦΙΑ Τ’ ΑΝΙΨΙΑ ΟΙ Λ.ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Γραφ. Tελετών: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠEP∆OYΛHΣ AΛΦEIOY 7 Eναντι KTEΛ ΠYPΓOY -XAΛIKIATIKA ΠYPΓOΣ Tηλ. Γραφ. 26210/34900 Oικίας 26210/28818 Tηλ. Aνθοπωλείου 26210/23211 Kινητό 693/2587827 ΠYPΓOΣ -ΖΑΧΑΡΩ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΒAΣΩ ΣΤΑΥΡΟΠΟYΛΟΥ Η κυρά της καλοσύνης Εκείνο το συννεφιασµένο µεσηµέρι στο Παλαιοχώρι δεν ήταν σαν τ’ άλλα. Η καµπάνα του χωριού χτυπούσε πένθιµα για να σηµάνει το τελευταίο αντίο σε µια απο τις πιο καλοσυνάτες γυναίκες του. Τη Βάσω Σταυροπούλου. Πλησιάσαµε την αυλόπορτα του φιλόξενου σπιτιού της και όλα είχαν το µαύρο χρώµα. Τα δακρυσµένα και µελαγχολικά µάτια των λατρεµένων για εκείνη παιδιών της, της µονάκριβης αδελφής της Πηνειώς, συγγενείς, φίλοι, σκυθρωπά πρόσωπα µε παγωµένα χείλη την περίµεναν κρατώντας όλοι ένα λουλούδι στο χέρι κοµµένο από το κήπο της. Αυτόν που φρόντιζε χρόνια τώρα στην αυλή της, στα µεγάλα παρτέρια τα γεµάτα φυτά και λουλούδια. Ο προσωπικός της παράδεισος που τον πότιζε και τον φρόντιζε µε αγάπη και προσοχή, αυτά της έδιναν την χαρά της καθηµερινότητας της, µιλούσε µαζί τους στο µεγάλωµά τους. Φθάνοντας η σορός της όλοι ήθελαν να την αγγίξουν, να της µιλήσουν και να της πουν πόσο την αγαπούν, πόσα διδάχτηκαν από εκείνη. Σ’ αυτές τις συγκινητικές στιγµές του αποχωρισµού της, ήλθαν στο µυαλό µας φευγαλέες αναµνήσεις που µας ακολουθούν πάντα και δεν µας εγκαταλείπουν ποτέ όταν έχουν να κάνουν µε πρόσωπα που έχουµε αγαπήσει, έχουµε εκτιµήσει και έχουµε ξεχωρίσει στη ζωή µας, τότε η θύµηση γίνεται η πιο έντονη ανάµνηση. Σε τούτη τη δροσερή αυλή της µας καλωσόριζε και µε τη µεγάλη αγκαλιά της µας οδηγούσε κατευθείαν στη µεγάλη τραπεζαρία της που ήταν στρωµένη µε τα λευκά τραπεζοµάντηλα και µε κάθε λογής λιχουδιές µε τα παραδοσιακά φαγητά της για να µας περιποιηθεί και να µας φροντίσει. Εκεί οι φίλοι των παιδιών της έγιναν και δικοί της φίλοι, εκεί οι συγγενείς της ένιωθαν σαν το σπίτι τους και όλοι την αποκαλούσαν «µάνα» γιατί έτσι την ένιωθαν. Σ’ όλους χάριζε ένα καλό λόγο που κατέληγε στην ευχή της. Και στα αγαπηµένα της παιδιά που στήριζε και βοηθούσε µε τη δύναµη της ψυχής της που είχε γίνει πιο δυνατή όταν προσπέρασε τα δύσκολα γιατί πίστευε στο Θεό και στη δύναµή Του. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής , στο µπακάλικο του πατέρα της στην πλατεία του χωριού οι Γερµανοί έκαψαν το σπίτι τους. Εκεί είδε τη ζωή της να χάνεται και να µένει µόνη µαζί µε τους γονείς και τ’ αδέλφια της, για να πάρει την ελπίδα από τη γενναία µάνα της. Η προίκα της είχε καεί και η εικόνα τους µαύριζε την ψυχή της. Οµως το όνειρο για την καλύτερη ζωή της δεν άργησε να βγεί αληθινό όταν γνώρισε, αγάπησε και παντρεύτηκε το µοναδικό άνδρα της ζωής της, τον καλοκάγαθο και ευγενικό Μενέλαο Σταυρόπουλο, υπάλληλο στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισµών στη Γαστούνη. Η ζωή µαζί του ήταν ευτυχισµένη όταν µάλιστα

ΑΛΕΞAΝ∆ΡΑ ΒΑΣΙΛAΡΑ – ΠΟΛΥΤΣΟΠΟYΛΟΥ

Ενας άγγελος στον παράδεισο… Το παγωµένο και βροχερό απόγευµα του αποχωρισµού της χαµογελαστής µας Αλεξάνδρας στο Κοιµητήριο του µικρού χωριού της στη Μιράκα εκεί που έζησε και έπαιζε στις γειτονιές του από µικρό παιδί, µε παγωµένη καρδιά και µ’ ένα λουλούδι αγάπης για εκείνη, την αποχαιρετήσαµε όλοι εµείς, µε δακρυσµένα µάτια. Οι σκέψεις µας συνόδευσαν το χαµόγελό της που ήταν τόσο µεγάλο όσο και η καρδιά της, αυτή που την έδινε απλόχερα και τη µεγάλη της αγκαλιά µε την έκφραση αγάπης για όλους εµάς. Θα την θυµόµαστε πάντα να µας καλωσορίζει και για να µας εξυπηρετήσει χωρίς δισταγµό πάντα µε την βροντώδη φωνή της στην Εφορία του Πύργου. Η εντυπωσιακή και λεβέντικη παρουσία της µε τα πολύ όµορφα και έντονα µεσογειακά χαρακτηριστικά της µε τα µεγάλα µάτια της να σε κοιτούν για να πάρουν θάρρος. Θάρρος για τη ζωή που ήθελε να ζήσει, θάρρος για τη µάχη ζωής και θανάτου που έδινε µέσα της και την παρουσίαζε ότι ήταν πολύ µικρή και θα την κέρδιζε. Εκεί διακρίναµε πόσο δυνατή και γενναία ήταν η ψυχή της και µας

το µικρό τους σπίτι, πληµµύρισε από τα γέλια και τις χαρές των τεσσάρων παιδιών τους. Μεγάλωσε τα παιδιά της µε το µητρικό της ένστικτο που ήταν πιο έντονο µε τα τρυφερά λόγια της, µε πολλή στοργή δίνοντας τις απλές, αθώες συµβουλές της που έγιναν ασπίδα ζωής για κείνα. Στο στόµα της είχε πάντα µια προσευχή και µια ευχή για κείνα που τα έβλεπε να πετυχαίνουν. Ο κύριος του σπιτιού της, ο Αλέκος της, Καθηγητής Φυσικός, η µοναδική της κόρη Σοφούλα ∆ικηγόρος που ήταν η ανάσα της η µια για την άλλη, ο πανέξυπνος Σάκης της Πολιτικός Μηχανικός και το ευαίσθητο στερνοπούλι της ο Φώτης της που είναι Χηµικός πετρελαίου. Για κείνη δεν µεγάλωσαν ποτέ, ήσαν για πάντα τα µικρά της παιδιά. Ετσι τα ένιωθε όταν τα αγκάλιαζε τρυφερά. Και εκείνα βλέποντας αυτή την έκφραση αγάπης στη δοτικότητά της, της είχαν µεγάλη αδυναµία που σπάνια τη συναντάς και αυτό το είδαµε στην ψυχή και στην καρδιά των συντρόφων των παιδιών της, που την ένιωθαν αληθινή τους µάνα και εκείνη τα έκανε παιδιά της. Οι νύφες της που δεν της στέρησαν τον καλό τους λόγο και την φροντίδα τους, ως την τελευταία της στιγµή, η Ζωΐτσα της, και η Βάσω της και ο γαµπρός της ο Κώστας Νικολούτσος, δεν έλειψαν ποτέ από κοντά της. Πιστοί στο ραντεβού τους στην Κυριακάτικη συνάντησή τους στο σπίτι της στο Παλαιοχώρι µαζί µε τα λατρεµένα εγγόνια της, τη Χρύσα, τη Βάσια, το Μενέλαο, την Ελένη, την Ελένη και την Αλεξία όλοι µαζί συγκεντρώνονταν στη µεγάλη της τραπεζαρία στις µεγάλες και µικρές γιορτές. Μια σχέση ανάµεσα σε οικογένειες που έχουν αληθινούς δεσµούς αγάπης και σεβασµού. Εκεί έπιναν το κρασί τους «Ηλις» και «Λινον» στην υγειά της γιατί ήταν η πρώτη που το δοκίµαζε και ευχόταν για το καλό του στη νέα σοδειά. Κάθε πρωί έβγαινε στο πίσω µπαλκόνι της και παρακολουθούσε τους αµπελώνες στο µεγάλωµά του, του κτήµατος που απλωνόταν µπροστά της . Πέρασαν χρόνια για να δει το κρασί του «Κτήµα Σταυρόπουλου» να γίνεται το νέκταρ της περιοχής και οχι µόνο. Κρυφό της καµάρι η επιτυχία τους που µάθαινε και χαιρόταν ιδιαιτέρως. Απλή, αθόρυβη αλλά πηγαία που αληθινά επικοινωνούσε µαζί σου µόνο µε το χαµόγελό της, το διαπεραστικό βλέµµα της και την ευπρόσδεκτη «παιδικότητά» της που όταν τη συνειδητοποιούσες δεν µπορούσες να την ερµηνεύσεις, παρά µόνο µε µια λέξη, αθώα ψυχή, καλοκάγαθη, µε το φως του εσωτερικού κόσµου της που ήταν διάχυτο και αντανακλούσε στην ύπαρξή της. Εδωσε αγάπη σε όλους, πήρε αγάπη από όλους. Γι αυτό σήµερα που κλείνει τις 40 µέρες του αποχωρισµού της, θα είµαστε στην εκκλησία του χωριού της που τόσο αγαπούσε, θα της αφήσουµε λίγα λουλούδια στον φρέσκο τάφο της και θα της πούµε ότι δεν θα την ξεχάσουµε ποτέ. Μας έµαθε την καλοσύνη της στο χαµόγελό της, την αγκαλιά της στο καλοσώρισµά της, την αγάπη της στα λόγια της. Σοφία Βαρουξή

δίδαξε η Αλεξάνδρα ότι η ζωή είναι γεµάτη µάχες. Πολλές µάχες που πρέπει να δίνουµε όσο ζούµε γιατί αυτές µας κάνουν να υπάρχουµε. Ολοι µιλούσαµε για κείνη, για το θάρρος της, για την δύναµη της ψυχής της ακόµη και όταν όλα ήταν στο µηδέν αυτή ήλπιζε. Για την περιπέτεια της θα γράφαµε βιβλίο για κείνη που θα είχε τον τίτλο «προς το µηδέν» και θα ήταν η ηρωίδα του, η ηρωίδα της ζωής για τη ζωή της γιατί για όλους εµάς και τα µοναδικά της παιδιά που της δώρισαν την καρδιά τους µε τα ολόλευκα τριαντάφυλλα που τη συνόδευαν µε την αφιέρωσή τους «Στη µανούλα µας» ∆έσποινα –Μάρθα –∆ιονυσία Και ο σπαραγµός του αγαπηµένου της Παναγιώτη, που τον λάτρεψε και την λάτρεψε αληθινά, επάνω στο φέρετρό της να µην του φύγει από κοντά του, µας συγκίνησε και µας έδωσε την τρυφερή εικόνα από τη ζωή τους, στις στιγµές που µοιράστηκαν στις χαρές και στις λύπες τους. Εκείνος στοργικός µαζί της δεν έλειψε ούτε λεπτό απο κοντά της, δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει και να της δίνει θάρρος µε τα λόγια του και µε τις πράξεις του ,εκεί που ο θανατος της µηδένισε το χρόνο. Αυτό το τελευταίο αντίο του,σ’ εκείνη µας γέµισε δάκρυα στα µάτια και νιώσαµε την εικόνα της να µας παρατηρεί και να µας κλείνει το µάτι και να µας λέει ότι εκεί που είναι, είναι πολύ καλά, ανάµεσα στους αγγέλους του Παραδείσου. Εκεί που ανήκει η Αλεξάνδρα γιατί οι άγγελοι µόνο χαµογελούν από καλοσύνη και αγάπη και εκείνη ήταν ένας από αυτούς… Σοφία Βαρουξή


Νέα της Αμαλιάδας

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

15

ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Οι εκπτώσεις φεύγουν οι προσφορές έρχονται! Μαρία Καραμπάτση (karabatsimaro@yahoo.gr)

Μ

ερικώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι καταστηματάρχες της Αμαλιάδας, από την αγοραστική κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων που επίσημα έλαβαν χθες τέλος. Οι εκπτώσεις έδωσαν ανάσα στην αγορά, όχι όμως στο βαθμό που περίμεναν οι καταστηματάρχες και σίγουρα σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως άλλωστε συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική δυσπραγία. Οι καταναλωτές βγήκαν στην αγορά και εξόρμησαν στα καταστήματα, δεν προχώρησαν όμως σε πολύ μεγάλες αγορές και περιορίστηκαν στα απαραίτητα και φυσικά σε οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί συμφέρουσα αγορά. Θα διατηρηθούν οι μειωμένες τιμές Παρ’ όλα αυτά, η περίοδος των εκπτώσεων έδωσε τη δυνατότητα και σε καταστηματάρχες και σε καταναλωτές, να ωφεληθούν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά και φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι πολίτες περίμεναν και αναζητούσαν τις μειωμένες τιμές. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μία προσπάθεια να βρουν ακόμη χαμηλότερες τιμές στα διάφορα είδη. Και μπορεί οι εκπτώσεις να έλαβαν τέλος επίσημα από χθες, ανεπίσημα όμως οι προσφορές θα πάρουν την θέση τους για το επόμενο δεκαήμερο. Αν και οι καταστηματάρχες έχουν αρχίσει ήδη να παραλαμβάνουν τα νέα εμπορεύματα για την άνοιξη και εν όψει του Πάσχα, δεν προβλέπεται να αλλάξουν βιτρίνες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και θα συνεχίσουν να διαθέτουν τα εμπορεύματα υπό τη μορφή προσφορών, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές, λίγο πριν πάρουν τη θέση τους στα ράφια τα χρώματα του καλοκαιριού και της άνοιξης. Αν και το γεγονός, ότι το Πάσχα φέτος είναι πολύ νωρίς, μειώνει τις ελπίδες των καταστηματαρχών για αυξημένη κίνηση μέσα στην περίοδο των εορτών, παρ’ όλα αυτά θέλουν να είναι αισιόδοξοι.

Λάκης Αχείμαστος «Οι εκπτώσεις λειτούργησαν έως ένα σημείο, αλλά πιστεύω ότι δεν πήγαν και τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Ο εμπορικός κόσμος περίμενε να κινηθεί σε μεγαλύτερο επίπεδο η αγορά, αλλά η οικονομική στενότητα έχει κάνει τον κόσμο προσεκτικό. Βέβαια, θα συνεχιστούν οι προσφορές το επόμενο διάστημα, μέχρι την αλλαγή της σεζόν με τα ανοιξιάτικα, σε ένα εικοσαήμερο περίπου».

Γιάννης Δαλαμάρας «Οι φετινές εκπτώσεις κινήθηκαν σε χαλαρά επίπεδα και δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση. Τα ψώνια ήταν μετρημένα και μέχρι το τέλος ο κόσμος περίμενε μεγαλύτερη μείωση τιμών. Βέβαια θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο με προσφορές και ήδη παραλαμβάνουμε και τα καλοκαιρινά είδη και οι παραλαβές θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Μαρτίου».

Γρηγόρης Κακολύρης «Η αγορά κινήθηκε την περίοδο των εκπτώσεων, όχι όμως όπως αναμέναμε και σε γενικές γραμμές ήταν μέτρια τα πράγματα. Περιμέναμε κάτι παραπάνω, αλλά η οικονομική δυσπραγία έχει αντίκτυπο στην αγορά και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Οι εκπτώσεις έδωσαν μία ανάσα, δεν έλυσαν όμως και το πρόβλημα».

Οι εκπτώσεις μπορεί να τελείωσαν χθες, οι προσφορές όμως θα συνεχιστούν και για το επόμενο διάστημα

Επιστημονική ημερίδα την Τρίτη στην Αμαλιάδα

ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμαλιάδας Κ αθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμαλιάδας κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στους κόλπους των αγροτών από τη γνωστοποίηση ότι βγαίνουν σε πλειστηριασμό σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ. Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε για μία ακόμη φορά, ότι από την πλευρά της ΕΑΣ έχουν γίνει και γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη για την Ένωση και να μην έχει καμία επίπτωση ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός στις 17 Μαρτίου. Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι για μία οφειλή, προς εταιρεία από την οποία η ΕΑΣ είχε προμηθευθεί αγροτικά εφόδια, που δεν ξεπερνά τις 100.000

Νίκος Παναγιωτόπουλος «Εμείς ως κατάστημα ‘Veneti’ πήγαμε πάρα πολύ καλά, αφού είχαμε εκπτώσεις μέχρι και 60%. Ο κόσμος ήταν κάτι που το περίμενε και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας, δεδομένου ότι υπάρχει και η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και ήταν αναγκαίο να μειωθούν αισθητά οι τιμές. Η ποιότητά μας είναι γνωστή και από εδώ και πέρα για ένα μικρό διάστημα οι προσφορές και οι τιμές θα είναι μειωμένες για να ανταποκριθεί ο κόσμος».

Ε

λιχθεί χωρίς να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην Ένωση, που ήδη κάνει κινήσεις. Κάποιοι χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός, ότι κάποιοι τα έχουν βάλει με το μόχθο και την περιουσία των αγροτών και κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι που έχει στηθεί σε βάρος της Ένωσης, με σκοπό να την αποδυναμώσουν και να χάσει μέρος της περιουσίας της. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτραπούν παιχνίδια στην πλάτη της Ένωσης, ενώ δεν αποκλείεται να παρέμβει και η Τριτοβάθμια οργάνωση που είναι μέλος η Ένωση, για να μην διακυβευτούν τα συμφέροντα των αγροτών και να μην χάσει η Ένωση την περιουσία της.

ευρώ, διενεργείται πλειστηριασμός μεγάλων περιουσιακών στοιχείων

της Ένωσης, γι’ αυτό και είναι αισιόδοξος πως η όλη διαδικασία θα εξε-

Μ.Κ.

θέμα: «Διάγνωση και αξιολόπιστημονική ημερίδα διοργανώνει γηση μαθησιακών δυσκολιών, συνεργασία σχολείου-οικογέτην ερχόμενη Τρίτη 2 Μαρτίου, ο Σχολικός Σύμνειας», την εκπαιδευτικό ΠΕ70 κα Καλλιόπη Σωτηροπούλου με βουλος της 3ης εκπαιδευτιθέμα: «Αντιμετώπιση των μαθηκής περιφέρειας Ηλείας και το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσιακών δυσκολιών μέσα στη σχολική τάξη» και θα ακολουθήσης- Διάγνωσης και Υποστήριξης Αχαΐας (ΚΕ.Δ.Δ.Υ). Η σει η λογοθεραπεύτρια κα Φωημερίδα θα πραγματοποιτεινή Σκέντζου με θέμα: «Προβλήματα λόγου και οι επιηθεί από τις 8:30 το πρωί έως τις 1:30 το μεσημέρι, Την ημερίδα διοργαπτώσεις στην μαθησιακή διαδιστην αίθουσα εκδηλώσεων νώνει ο Σχολικός Σύμ- κασία». Τέλος, θα κάνει του 6ου δημοτικού σχολείου βουλος της 3ης εισήγηση η παιδοψυχίατρος κα Αμαλιάδας και η θεματική εκπαιδευτικής περιφέ- Έφη Λώλου με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες και ψυχολογικές της αφορά τις μαθησιακές ρειας κ. Θεόδωρος δυσκολίες των μαθητών και Μπαρής επιπτώσεις σε παιδιά και εφήπρακτικές αντιμετώπισής βους». Ο συντονισμός της συζήτους, καθώς και ο ρόλος του τησης για τα συμπεράσματα της εκπαιδευτικού. Η επιμορφωτική συνάν- ημερίδας θα γίνει από το Σχολικό Σύμτηση θα έχει εργαστηριακό χαρακτήρα και βουλο κ. Θεόιδωρο Μπαρή. Η επιστημοθα λειτουργήσουν τέσσερα παιδαγωγικά νική ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους εργαστήρια. Ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δημοΑχαΐας κ. Βασίλης Γεωργόπουλος θα κάνει τικά σχολεία της 3ης εκπαιδευτικής περιτην «Εισαγωγή στην προβληματική της θε- φέρειας του Νομού Ηλείας. ματικής της ημερίδας». Οι αρχικές εισηγήσεις στα εργαστήρια θα γίνουν, από την Μαρία Καραμπάτση ψυχολόγο κα Θεώνη Μαυρόγιαννη με


16

Με τον καφε της Κυριακής

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ www.PoteOposPrin.gr

Η ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»

Ο κόσμος θέλει αληθινές φωνές Α

ν και το όνειρο της ήταν να ακολουθήσει την Ιατρική, το γεγονός ότι θα μεγαλώσει σε μουσικό περιβάλλον - ο πατέρας της συνήθιζε να τη νανουρίζει με την κιθάρα του - λέει η ίδια, καθώς και ο αγώνας να ξεπεράσει σε ένταση με την φωνή της τα ηχεία του στερεοφωνικού, έκανε την μάχη του Ιπποκράτη με την μούσα Ευτέρπη, να κριθεί από πολύ νωρίς. Η Αμαρυλλίς είναι μια πολύ «προσγειωμένη» τραγουδίστρια που με σταθερά βήματα χτίζει την δική της καριέρα. Από τη στιγμή που πήραμε στα χέρια μας το νέο cd της, ξέραμε ότι θα κάνει μεγάλη επιτυχία. «Όσο υπάρχεις εσύ» γράφτηκε από τον Χριστόφορο Γερμενή και τον Βασίλη Γιαννόπουλο, ενώ ενορχηστρώθηκε από τον Soumka. Από τα 16 της μέχρι και σήμερα, δίπλα της, φύλακας – άγγελός της, ο Δημήτρης, ο αδερφός της ο οποίος είναι μουσικός. Μαζί του ήρθε στο ραντεβού μας. Εκεί ανακαλύψαμε ότι και τους τρεις μας ενώνει …η Ηλεία! Ενώ μικρή τραγουδούσες και σου άρεσε, γιατί δεν είχες πει στην οικογένειά σου ότι θέλεις να γίνεις τραγουδίστρια; Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Ενώ ο πατέρας μου και η μητέρα μου είχαν πολύ καλές φωνές, ενώ είχαν σχέση με τη μουσική, όπως και ο αδερφός μου, ποτέ δεν το είχα πει… Είναι περίεργο.

Υπάρχει μια αμφισβήτηση στους όμορφους τραγουδιστές αλλά δεν ξέρω αν όλο αυτό είναι παράλογο… Με το χέρι στην καρδιά, πες μου, είναι διπλός κόπος για σένα να προσπαθείς να αποδεικνύεις ότι είσαι καλή τραγουδίστρια, λόγω της εμφάνισής σου; Ωραία ερώτηση αυτή. Ξέρεις τι γίνεται; Όταν βλέπεις μια γυναίκα πάρα πολύ όμορφη, σαφώς και δεν περιμένεις να ακούσεις κάτι ανάλογο. Τόσο όμορφο όσο η εξωτερική της εμφάνιση. Έτσι είμαστε. Υπάρχει μια αμφισβήτηση αλλά δεν ξέρω αν όλο αυτό είναι παράλογο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνεις υπομονή, να αρχίζεις να χτίζεις σιγά – σιγά την καριέρα σου, το κοινό σου, να σε εμπιστευθεί ο κόσμος, να δει ότι εκτός από μια καλή εμφάνιση έχεις και πράγματα να δώσεις στη μουσική. Παίζουν ρόλο πολύ οι σωστές επιλογές.

Δεν θα πω ποτέ ότι μετάνιωσα για μια επιλογή. Τίποτα δεν είναι λάθος. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Έχεις κάνει και λάθη; Έχω ρισκάρει. Σε τι βαθμό ήταν αυτό το ρίσκο; Με επιλογές κομματιών; Ναι, μπορεί στιχουργικά να ήταν πιο extreme… Όπως ο στίχος στο «Γιατί δεν παντρευόμαστε να κάνουμε παιδιά»; Ναι. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν λάθος. Καμία επιλογή δεν θεωρώ ότι είναι λάθος. Σου είπαν κάποιοι ότι αυτό το τραγούδι μπορεί να κάνει κακό στην καριέρα σου; Η αλήθεια είναι ότι μου το έχουν πει. Αλλά δεν τα ακούω αυτά. Κάθε επιλογή είναι δική

μου. Είτε αρέσει είτε όχι. Έτσι κι αλλιώς είχε ένα χιουμοριστικό στίχο. Η οικογένεια σαφώς και είναι πολύ ιερό πράγμα. Είχε και μια σκωπτική διάθεση αλλά αυτό δεν μου λέει κάτι εμένα. Η πορεία λέει… Πολλοί τραγουδιστές, όταν καταξιώνονται, αναθεωρούν και λένε ότι μετάνιωσαν για επιλογές τους… Εγώ δεν θα το πω ποτέ αυτό! (γέλια). Τίποτα δεν είναι λάθος. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τι τραγούδια θέλει ο κόσμος προκειμένου να τα αγαπήσει; Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν θέλει κατασκευές. Δεν θέλει τραγούδια τα οποία θα τα κάνεις επί τούτου. Με ένα στίχο για να πιάσει τον κόσμο, να έχει μια μελωδία εύκολη, «πιασάρικη». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι δυσνόητο, σπαζοκεφαλιά, να μην καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο ποιητής. Έχει διαφορά το απλό από το απλοϊκό. Νομίζω ότι θέλει αληθινά τραγούδια. Όσο πιο αληθινά είναι, όσο πιο αληθινή είναι η φωνή μέσα σε αυτά, τόσο πιο εύκολα αφομοιώνεσαι και αγαπιέσαι. Το τραγούδι του σήμερα μέσα από τα δικά σου μάτια, σε τι κατάσταση είναι; Ε, παίρνει μια βελτίωση. Όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους. Δεν μπορεί οι συνθέτες συνέχεια να έχουν μια πηγή και να βγάζουν πολύ καλά τραγούδια. Κάποια στιγμή θα στερέψει, θα κάνει τον κύκλο του, θα περάσει, και θα ξανανοίξει ένας καινούριος κύκλος. Τώρα είμαστε σε μια φάση που κλείνει ένας και περιμένουμε τον επόμενο, με καινούρια πράγματα, νέο «αίμα». Ξέρεις πόσα παιδιά γράφουν υπέροχα και δεν είναι γνωστά στο χώρο; Από τους γνωστούς συνθέτες, ποιοι είναι αυτοί που θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον; Θαυμάζω τον Γιώργο Θεοφάνους. Έχω λατρέψει πάρα πολλά τραγούδια του. Τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους συνθέτες της γενιάς του. Ο Γιώργος Μουκίδης είναι επίσης πάρα πολύ καλός συνθέτης και γράφει και καλό στίχο. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ήθελα να συνεργαστώ.

Ο Φοίβος είναι ένας συνθέτης τεράστιος αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να σου δώσει ένα τραγούδι, να κάνεις μια τεράστια επιτυχία, και μετά από ένα – δυο χρόνια να μη σε θυμάται κανένας.

Σε άγχωσε το γεγονός της αποχώρησης του Φοίβου από τη δισκογραφική όπου ανήκεις; Εμένα; Γιατί να με αγχώσει; (γέλια). Δεν έχω συνεργαστεί με το Φοίβο. Εάν παρέμενε μπορεί να γινόταν… Δεν μπορώ υποθετικά να στενοχωρηθώ για κάτι που δεν ξέρω αν θα γινόταν. Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις δουλειές μου και, να σου πω, ίσως και καλύτερα. Είμαι γενικά της άποψης να κάνεις αργά και σταθερά βήματα. Αυτό ίσως να σου φέρει μια διαχρονικότητα και μια πιο σταθερή βάση, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα. Καθόλου εύκολο. Να χτίσεις κοινό, καριέρα, και όχι για ένα χρόνο… Άρα, μου λες ότι και ένα τραγούδι να σου έδινε ο Φοίβος, δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι θα επακολουθούσε και μεγάλη καριέρα. Αυτό είναι. Ο Φοίβος είναι ένας συνθέτης τεράστιος αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να σου δώσει ένα τραγούδι, να κάνεις μια τεράστια επιτυχία και μετά από ένα – δυο χρόνια να μη σε θυμάται κανένας. Οπότε, δεν μπορείς να στενοχωριέσαι αν δεν έχεις ένα υλικό στα χέρια σου για να πεις «α, ο Φοίβος μου είχε δώσει ένα τραγούδι που ήταν πολύ καλό, και τώρα που φεύγει…». Εγώ δεν είχα κάτι τέτοιο στα χέρια μου. Γιατί να στενοχωρηθώ; Καριέρα και οικογένεια. Πόσο εύκολα μπορεί να συνδυαστούν αυτά τα δύο; Έλα μωρέ τώρα… Άμα θες όλα τα συνδυάζεις ρε Γιάννη. Αν δεν θες, δεν συνδυάζεις τίποτα. Δεν είναι τόσο τραγικό. Τι θα θυσίαζες για να κάνεις οικογένεια; Για την οικογένεια; Τα πάντα. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς καθόλου σκέψη! Ότι χρειαστεί, ότι είναι αναγκαίο. Δεν ξέρω, αλλά πολλές φίλες μου που είναι ήδη μαμάδες μου λένε ότι μετά δεν υπάρχεις εσύ πλέον. Από τη στιγμή που θα κάνεις το παιδί, είσαι σε δεύτερη, τρίτη μοίρα…

Πιστεύεις ότι υπάρχει βιολογικό ρολόι; Υπάρχει. Ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει και το έτερον ήμισυ για να στο ξυπνήσει. Μπορεί όλες να έχουμε βιολογικό ρολόι αλλά… Τι θα απαντούσες σε μια πρόταση της ΕΡΤ για συμμετοχή στο διαγωνισμό; Με μια δυνατή σύνθεση στα χέρια μου, και όσον αφορά στο τραγούδι αλλά και στο θέμα «ομάδα», θα απαντούσα «ναι». Είναι τιμητικό να εκπροσωπείς τη χώρα σου για οποιοδήποτε λόγο. Έστω και γι’ αυτό που πολλοί αποκαλούν «πανηγυράκι». Εγώ το θεωρώ πολύ τιμητικό. Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Σίγουρα το κομμάτι μου θα είχε παραδοσιακά όργανα. Σαφώς όμως επειδή εκεί σε ακούνε άνθρωποι που δεν έχουν τα ίδια ακούσματα, πρέπει να «παίξεις» και να κάνεις μια μίξη. Μου αρέσουν οι έξυπνες μίξεις.

Θα έλεγα “ναι” στη Eurovision. Είναι τιμητικό να εκπροσωπείς τη χώρα σου έστω και σε αυτό που πολλοί αποκαλούν “πανηγυράκι”…

Ποιος από αυτούς που θα διαγωνιστούν, πιστεύεις ότι μπορεί να πάει καλύτερα σε αυτό το φεστιβάλ; Γιάννη, πρέπει να ακούσουμε τα τραγούδια γιατί παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το τι τραγούδι θα πει ο καθένας. Από όλες τις ελληνικές συμμετοχές, ποια ήταν η καλύτερη για σένα; Της Έλενας Παπαρίζου. Είχα μια σκέψη ότι θα πεις: «είναι ένα τραγούδι που δεν πέρασε στο διαγωνισμό αλλά

ήθελα πολύ να πάει». Νόμιζα ότι θα υποστηρίξεις τη φίλη σου, αλλά είσαι αντικειμενική! (γέλια). Α! νομίζω ότι και η Πέγκυ (Ζήνα) την ίδια απάντηση θα έδινε! Είμαστε πολύ φίλες με την Πέγκυ. Τη λατρεύω. Είμαστε πολλά χρόνια φίλες. Είμαστε αδερφές. Είναι η αδερφή που δεν έχω… Αμαρυλλίς, οι θαυμαστές τι είναι για σένα; Υπάρχει πιο γλυκό και πιο ωραίο πράγμα από αυτό; Ο καλλιτέχνης αυτό είναι. Δεν είναι μόνο που θα δουλέψει και πόσα λεφτά θα κλείσει, ή στη μαρκίζα πόσο μεγάλος θα είναι ή πόσο μεγάλο θα είναι το όνομά του… Είσαι η μοναδική τραγουδίστρια που μου ανέφερε από μόνη της τη λέξη «λεφτά». Δεν αναφέρονται ποτέ σε συνεντεύξεις… Ναι; Δεν ξέρω για ποιο λόγο! Δεν ξέρω αν αναφέρονται. Αυτό που ξέρω είναι ότι παίρνονται, ότι το χρήμα κινείται!(γέλια).

Η μητέρα μου κατάγεται από την Ηλεία. Είναι πολύ όμορφο μέρος, και στενοχωρήθηκα πολύ με τις πυρκαγιές. Χάρηκα που τα είπαμε! Και χαίρομαι που τα καλοκαίρια σου τα περνάς στα μέρη μας, στην Ηλεία! Ναι, η μητέρα μου είναι από τον Κακόβατο, και σχεδόν κάθε καλοκαίρι κατεβαίνω. Είναι πολύ όμορφο το μέρος και στενοχωρήθηκα πολύ με τις πυρκαγιές. Ήταν πολύ άσχημο το θέαμα… Μακάρι σιγά – σιγά όλα να πάνε καλά…

Info:

Η Αμαρυλλίς εμφανίζεται με

το Νότη Σφακιανάκη στο «ΩΔΕΙΟΝ» της οδού Πειραιώς, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (πρώην «Έναστρον»).


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

Δύσκολη έξοδος του ΠΑΟ στη Νέα Σμύρνη

Ε

πιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα με τους αγώνες πρωταθλήματος και τη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου σήμερα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θέλει επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα και στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, φεύγοντας με το διπλό, από την δυνατή έδρα του ψυχολογικά ανεβασμένου Πανιωνίου. Ο Ολυμπιακός, που ακολουθεί τον Παναθηναϊκό στην βαθμολογία, θέλει να συνεχίσει και αυτός με νίκη την πορεία του, στο κυνήγι του “τριφυλλιού” και περιμένουν κάποιο

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ-ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Όλοι "παρών" στη μάχη...

Ώρα για δράση...ΚόροιΟι "κυανόλευκοι" βος και Χολαργός κοντράρονται σήμερα για τη 17η πλήρεις, μπροστά στο αγωνιστική στο κλειστό της κοινό τους θέλουν Αμαλιάδας (5μμ) με στόχο, τι να ξαναπατήσουν άλλο; Την κατάληψη της κορυφής από την Αμαλιαδίτικη κορυφή… ομάδα και τη διατήρηση αυτής από πλευράς Χολαργού. Το ματς είναι ίσως το σημαντικότερο μέχρι στιγμής για τους παίκτες του Βασίλη Νιπεργιάλη που θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να κατακτήσουν μια υπερπολύτιμη νίκη. Το παιχνίδι είναι κομβικό και σίγουρα το σημερινό αποτέλεσμα, θα κρίνει τη μετέπειτα πορεία των δύο ομάδων. Με ενδεχόμενη επιτυχία, οι "κυανόλευκοι" θα ξαναπιάσουν κορυφή, την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή, η αθηναική ομάδα. Ο Κόροιβος ωστόσο δείχνει ικανός, έχει διάθεση, πάθος και αρκετή δίψα, για ακόμη μία επιτυχία. Αν ο αμαλιαδίτικος σύλλογος παρουσιάσει το καλό αγωνιστικό του πρόσωπο, στο οποίο μας έχει συνηθίσει φέτος, τότε έχει πολλές πιθανότητες να προσθέσει ακόμη μία μεγάλη νίκη στο ενεργητικό του. Με τον κόσμο της Αμαλιάδας και της γύρω περιοχής, να βρίσκεται κυριολεκτικά στο "πόδι" ο Κόροιβος θα έχει ακόμη ένα κίνητρο για τη νίκη. Να κάνει χαρούμενο, αλλά πάνω απ' όλα υπερήφανο τον κόσμο του, για άλλη μια φορά. Το κλειστό της πόλης αναμένεται και πρέπει να είναι γεμάτο, ωθώντας τον Αμαλιαδίτικο σύλλογο στην επιτυχία. Από εκεί και πέρα, στα αγωνιστικά, τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά, με τους τραυματίες χθες στην τελευταία προπόνηση να δηλώνουν παρών. Οι Κοτσέτας και Καμαριώτης θεωρούνται σίγουροι, αφού ο πρώτος από τα μέσα της εβδομάδας είχε μπει σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ και ο έμπειρος σέντερ έβγαλε το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών και θα...ριχτεί κανονικά στη μάχη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, άκουγε στο όνομα Πάνος Δαουλάρης, που υπέστη διάστρεμμα και όλα έδειχναν ότι δεν θα τα καταφέρει. Όμως η θέληση του ίδιου, αλλά και οι προσπάθειες των γιατρών του Κοροίβου, άλλαξαν τα δεδομένα και ο "άσσος" των "κυανόλευκων" θα δώσει κανονικά το παρών. Έτσι ο Βασίλης Νιπεργιάλης, με όλους τους παίκτες στη διάθεση του, θα προσπαθήσει να μπλοκάρει όσο καλύτερα τα ατού των φιλοξενούμενων. Η σημερινή σπουδαία αναμέτρηση, θα ξεκινήσει στις 5μ.μ. με διαιτητές τους Τσώνο και Μάλαμα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 17ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Γ Εθνικής Νότου, παίζουν: Ε.Α. Πατρών -Π. Φάληρο Τηρών Αγ. Θεοδώρων -Εθνικός Δόξα Λευκάδας- Παπάγου Βόνιτσα -Έσπερος ΑΟΠΑ Ψυχικό -Άλιμος Σπαρτιατικός- Μίλωνας

Πανθρακικός-Καβάλα 14:30 NOVA Λεβαδειακός-ΠΑΣ NOVA

Γιάννινα

16:45

Ολυμπιακός-Ατρόμητος 16:45 ΝΕΤ Άρης-Λάρισα 16:45 NOVA Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 19:00 NOVA

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ (3 Μ.Μ)

Το ντέρμπι έχει φαβορί Σ

Ο Θάνος Καμαριώτης και οι συμπαίκτες του, θέλουν μπροστά στο κοινό τους, να ξαναγίνουν το «αφεντικό» του ομίλου.

...στραβοπάτημα του πρωτοπόρου στη Νέα Σμύρνη. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των σημερινών αναμετρήσεων έχει ως εξής:

τις 3.00 μ.μ στο γήπεδο Κρεστένων, αγωνίζεται σήμερα ο πρωτοπόρος Πανηλειακός, απέναντι στον Ξενοφώντα. Το ηλειακό ντέρμπι, έχει φαβορί τους «ερυθρόλευκους» του Πύργου, όμως και οι «ερυθρόλευκοι» της Κρέστενας, είναι πάντα υπολογίσιμοι και έχουν δείξει ότι από λεπτομέρειες και συγκυρίες, δεν βρίσκονται ψηλότερα στην βαθμολογία. Το γεγονός που είναι άξιο αναφοράς, για το σημερινό ηλειακό ντέρμπι, είναι ότι στο γήπεδο Των Γιάννη Μουρούτη Γιώργου Παπαφωτόπουλου Κρεστένων από σήμερα, θα υπάρχει κερκίδα και θα εγκαινιαστεί σε ένα ματς, που σίγουρα θα το γράψει η ιστορία…Ασχέτως βαθμολογικής σημασίας…Ας δούμε τα νέα των δυο ομάδων, λίγο πριν το σημερινό ματς:

Πανηλειακός

Με σοβαρότητα για την 18η νίκη Με αρκετά καλή ψυχολογία , θα παραταχθεί ο Πανηλειακός στο σημερινό ηλειακό ντέρμπι στην Κρέστενα, προσδοκώντας στο 18ο τρίποντο. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι διατεθειμένοι να παίξουν σοβαρά, κόντρα στην υπολογίσιμη ομάδα του Δημήτρη Μπατζάκα και να προχωρήσουν με μια ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα της Δ’Εθνικής. Απόντες είναι οι τιμωρημένοι Σωτηρόπουλος και Δούλος, ενώ επιστρέφει ο Αντωνόπουλος που εξέτισε την ποινή του. Στο αρχικό σχήμα του Πανηλειακού, σε σχέση με την εντεκάδα που ξεκίνησε κόντρα στο Τσιλιβί, θα υπάρξουν σίγουρα 2 αλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται ο τεχνικός Γιώργος Τόγιας, να διαφοροποιήσει ακόμη περισσότερο την ομάδα, κάτι που μπορεί να γίνει στο σημερινό ματς. Όπως προαναφέραμε όμως, σε καμία περίπτωση, οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα υποτιμήσουν τον Ξενοφώνα, που είναι «σκληροτράχηλος» σχεδόν σε όλα τα ματς μέχρι τώρα.

Ξενοφών Κρεστένων

Για το πρεστίζ του… κόντρα στον Πανηλειακό Η ομάδα του Δημ. Μπατζάκα μπορεί να έχει πλέον αποχαιρετήσει… την κατηγορία, όμως δεν σκοπεύει να τα παρατήσει και μέσα από τα υπόλοιπα ματς αναμένεται να διαμορφώσει την ομάδα που θα επιστρέψει τη νέα περίοδο στην Α1 κατηγορία Ηλείας. Ο τεχνικός Δημ. Μπατζάκας ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν ελεύθερα απέναντι στον μεγάλο τους αντίπαλο, χωρίς κανένα άγχος για το αποτέλεσμα. Στο ντέρμπι γοήτρου… επιστρέφει από τιμωρία ο Ζαπάντης, ενώ αποκλείστηκε κάθε πιθανότητα συμμετοχής των τραυματιών Δρακόπουλου και Ζωγόπουλου ( δεν έπαιξαν στο Λάππα), ενώ αντίθετα ελπίδες να αγωνιστεί και μάλιστα

Οι πρωτοπόροι του Πύργου, αγωνίζονται εκτός έδρας με την ομάδα του Δήμου Σκιλλούντος και έχουν σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση των τριών βαθμών από την αρχή έχει ο Π. Κουτσογιαννάκης(θλάση). Τέλος απών θα είναι και ο Μιχαλόπουλος που θα εκτίσει την δεύτερη αγωνιστική της τιμωρίας του. Το ντέρμπι γοήτρου…που αρχίζει στις 3 μ.μ. θα σφυρίξει ο Ηλείος διαιτητής Αγ. Αδαμόπουλος, με βοηθούς τους Μαρκαντωνάτο και Ξυδούς(όλοι από το Σ.Δ.Π.Η).

Ο Πανηλειακός θέλει σήμερα μια ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 6ος όμιλος

Για το γόητρό του θα παίξει σήμερα ο Ξενοφών Κρεστένων κόντρα στον πρωτοπόρο Πανηλειακό

Δ’Εθνική-6ος όμιλος Τα σημερινά ματς-20η αγωνιστική Εθνικός Σαγεϊκων - Αχιλλέας Καμαρών Διαγόρας Βραχνεϊκων - Κροκεές Αχαϊκή - Ολυμπιακός Καλαμάτας Εράνη Φιλιατρών - Ατρόμητος Λάππα Μεσσηνιακός - Ζαβλάνι Πάμισσος Μεσσήνης – Λειβαθώ Ξενοφών Κρεστένων - Πανηλειακός Τσιλιβή - Τέλλος Άγρας


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

18 Σ Π Ο Ρ

ΝΕΟ OPEL ASTRA 1.400CC TURBO

Κατασκευάστηκε να πρωταγωνιστήσει Έ

χετε σπορ διάθεση ή απλά θέλετε άνεση στο ταξίδι; Πατώντας ένα διακόπτη αλλάζει η δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, προσφέροντας συναρπαστικές σπορ συγκινήσεις ή χαλαρά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, χωρίς να υπονομεύονται η ασφάλεια και η σταθερότητα. Το νέο Opel Astra διαθέτει όλα τα προσόντα ενός πρωταγωνιστή. Θαυμάσια εμφάνιση, αθλητικό στυλ και εκπληκτικές επιδόσεις. Με επαναστατικές τεχνολογικές καινοτομίες και τη βραβευμένη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Opel, το νέο Astra σκοπεύει να αναζωογονήσει τη μεσαία κατηγορία. Το νέο Opel Astra καθιερώνει νέα πρότυπα εργονομίας, λύσεων αποθήκευσης και υψηλού επιπέδου άνεσης για τον οδηγό και τους επιβάτες. Η φυσιογνωμία του εκπέμπει την ίδια γοητεία και έχει την ίδια άμεση απήχηση με το Opel Insignia. Το μεγάλο πλάτος του φανερώνει στιβαρότητα. Επιπλέον, η ενιαία αισθητική των φώτων, της μάσκας και του εμπρός προφυλακτήρα δηλώνουν τις σπορ

ικανότητές του. Οι προβολείς που θυμίζουν μάτια αετού περιλαμβάνουν φώτα ημέρας. Το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ χαρίζει μία νέα σπορ διάσταση στην παραδοσιακή φόρμα hatchback. Αν το Opel Astra είναι ένα 5-θέσιο όχημα με όλη την ευρυχωρία και ευελιξία ενός 5-θυρου μοντέλου, η σχεδίασή του θυμίζει περισσότερο ένα κομψό coupé. Μία σημαντική βελτίωση αποτελεί η επιμήκυνση του μεταξονίου κατά 71 mm, συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο. Η αυξημένη στρεπτική ακαμψία αποτελεί μία συμπαγή πλατφόρμα για την ανάρτηση και συμβάλλει στη δραστική μείωση θορύβων, κραδασμών και τριγμών. Το στοιχείο της γραμμής “λεπίδας” που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο Insignia αποτελεί ένα ακόμα δείγμα οικογενειακής ομοιότητας. Οι εντυπωσιακές αναλογίες του πίσω τμήματος αναγνωρίζονται άμεσα. Τα δυναμικά, φαρδιά πλευρικά τμήματα τονίζονται από την κατηφορική γραμμή οροφής, ένα χαρακτηριστικό που συντελεί επίσης στο coupé προφίλ.

Αποστολόπουλος Αριστείδης (αντιπρόσωπος της OPEL στο Νομό Ηλείας)

«Το Νέο Opel Astra διαθέτει αναμφισβήτητα τα προσόντα για να προσελκύει όλα τα βλέμματα. Οι επιφάνειές του προσελκύουν το φως, ενώ βλέμματα θαυμασμού ακολουθούν την κάθε του κίνηση. Όμως τα χαρακτηριστικά ενός πρωταγωνιστή δεν περιορίζονται μόνο στο εξωτερικό. Βελτιωμένη οδηγική άνεση, δυναμική συμπεριφορά και απόκριση διεύθυνσης με μειωμένους θορύβους και κραδασμούς είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του πλαισίου του νέου Opel Astra. Συγκριτικά με το προηγούμενο Astra, το εμπρός μετατρόχιο έχει αυξηθεί κατά 56 mm και το πίσω κατά 70 mm. Έτσι δημιουργείται ένα φαρδύτερο πλαίσιο, το οποίο συνδυάζεται με νέα ανάρτηση με αποτέλεσμα βέλτιστη οδηγική συμπεριφορά και ευστάθεια. 140 ίππων με τεχνολογία μεγαλύτερης απόδοσης ισχύος και χαμηλής κατανάλωσης μόλις 5,9 l/100 xlm. Έχει πλούσιο εξοπλισμό, 4 δισκόφρενα, ανατομικά καθίσματα, 6 αερόσακους, ζάντες ελαφρού κράματος και γενικά κορυφαία ασφάλεια, με 1 χρόνο δωρεάν οδική βοήθεια. Προσφέρεται στην προνομιακή τιμή των 17.300 ευρώ, με 6 χρόνια εγγύηση. Πράγματι, κατασκευάστηκε για να πρωταγωνιστήσει» Οι καμπύλες γραμμές συνδυάζονται με την ημικυκλική διάταξη του ταμπλό δημιουργώντας ένα φιλόξενο και ευρύχωρο περιβάλλον. Τα υψηλής ποιότητας υλικά του νέου Opel Astra συνδυάζον-

ται με την υποδειγματική ποιότητα κατασκευής. Οι κύριες επιφάνειες κατασκευάζονται από μαλακό υλικό με ποιοτική υφή. Ένθετα χρωμίου χαρίζουν μία

μοντέρνα αίσθηση στο cockpit. Το σχήμα της γραμμής “λεπίδας” εμφανίζεται σε λεπτομέρειες όπως οι αεραγωγοί, οι λαβές θυρών και το τιμόνι. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί σε λε-

πτομέρειες όπως είναι η σχεδίαση και η πρακτική θέση των στοιχείων ελέγχου. π.χ. του ελεγκτή πολλαπλών λειτουργιών ή

των μπουτόν στο κεντρικό πάνελ. Αποτέλεσμα; ένα εργονομικό cockpit που εστιάζεται αποκλειστικά στον οδηγό.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ – ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ

Μηδαμινή σε κύπελλο και πρωτάθλημα Ο

Ξενοφών Κρέστενας μετά την περσινή απίστευτη, εκπληκτική και «εξωφρενική» πορεία του, γίνεται από σήμερα η έβδομη ομάδα της Ηλείας που αντιμετωπίζει τον Πανηλειακό σε πανελλήνιο πρωτάθλημα μετά τους Αστέρα, Θύελλα Πύργου, Αίαντα, Βάρδα, Ανδραβίδα και Κάστρο. Εξάλλου στο παρελθόν οι δύο σημερινοί αντίπαλοι δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε καμία κατηγορία πρωταθλήματος, αλλά μόνο τέσσερις φορές στο κύπελλο και σε επτά φιλικούς αγώνες. Η πρώτη γνωριμία των δύο συλλόγων έγινε στις 23 Μαρτίου 1965 όταν στο στάδιο του Πύργου οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν σε φιλικό αγώνα τον Ξενοφώντα. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν αναμφισβήτητη αφού οι γηπεδούχοι συνέτριψαν τους φιλοξενούμενους με 7-1. Για την ομάδα της Κρέστενας ήταν ένα δυνατό τεστ λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο της επίσημο αγώνα, με τον Ατρόμητο Λάππα, για το πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Πατρών. Η δεύτερη φιλική αναμέτρηση έγινε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 1977 πάλι στον Πύργο όπου οι γηπεδούχοι διέλυσαν τον Ξενοφώντα με 6-1. Από δύο γκολ πέτυχαν οι Αρ. Κουτσογιαννόπουλος, Ν. Καβουρίνος και από ένα οι Αυγερινόπουλος, Χρ. Ψημμένος για τους Πυργιώτες και ο Β. Λυρής της Κρέστενας. Η ρεβάνς. Μετά από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 1977, οι δύο ομάδες έδωσαν νέο φιλικό αλλά στο στάδιο της Κρέστενας. Και σ’αυτό τον αγώνα οι ερυθρόλευκοι ήταν ανώτεροι και νίκησαν 4-0. Τα γκολ σημείωσαν, 2 ο Αρ. Κουτσογιαννόπουλος και από ένα οι Αυγερινόπουλος και Χρ. Ψημμένος με πέναλτι.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας Το σερί των φιλικών διέκοψε η κλήρωση που έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στο θεσμό του κυπέλλου. Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη 1977 στο στάδιο ο Πανηλειακός, χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση πέτυχε μεγάλη νίκη με 7-2 και απέκλεισε τον Ξενοφώντα από το κύπελλο. Για τους γηπεδούχους σκόρερς ήταν οι Αυγερινόπουλος 35’, 40’, 48’, Αρ. Κουτσογιαννόπουλος 10’, 70’, Σωτ. Νεοφώτιστος 55’ και Χρ. Ψημμένος 79’. Για τους φιλοξενούμενους σκόρερς ήταν ο Κ. Μπαρακίτης 65’ και ο Μπίλυ Κωνσταντόπουλος 82’ αντίστοιχα. Μετά τις τέσσερις ήττες του Ξενοφώντα και μάλιστα με μεγάλο σκορ, ήρθε και η σειρά του, αφού στις 11 Γενάρη 1979 πέτυχε στον Πύργο τη μοναδική του νίκη με 2-1, σε φιλικό αγώνα. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν 2 μήνες, οι ερυθρόλευκοι «πήραν το αίμα τους πίσω» όταν στις 7 Μαρτίου 1979

Από το αρχείο του Τώνη Ροζή

νίκησαν στο γήπεδό τους την ομάδα της Κρέστενας με 1-0 στα ημιτελικά του κυπέλλου ΕΠΣ Ηλείας. Το γκολ πέτυχε ο Σωτ. Νεοφώτιστος. Την ισοπαλία με σκορ 2-2 απέσπασε ο Πανηλειακός στις 27 Δεκέμβρη 1979 στο στάδιο της Ζαχάρως, από τον Ξενοφώντα, αλλά αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Οι τυπικά γηπεδούχοι ήταν εύστοχοι σε 4 πέναλτι έναντι 3 των ερυθρολεύκων. Συνολικό αποτέλεσμα 6-5.

Πανηλειακός 1978-79 Όρθιοι: Θ. Θεοχαρόπουλος (προπονητής), Κ. Χρονόπουλος, Γρ. Πλιάτσικας, Α. Κουβελιώτης, Κ. Κωνσταντόπουλος, Ι. Τεκερλέκης, Σ. Νεοφώτιστος, πρόεδρος Ιωσήφ Γιαννακόπουλος. Καθιστοί: Ζ. Γιαννακόπουλος, Μ. Πυλαρινός, Χρ. Ψημμένος, Αρ. Κουτσογιαννόπουλος, Ν. Δημόπουλος

Συνοπτικά όλοι οι αγώνες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23-3-1965 7-9-1977 21-9-1977 12-10-1977 11-1-1979 7-3-1979 28-12-1979 24-5-2008 30-12-2008 11-2-2009 9-9-2009 2009-2010

ΠΥΡΓΟΣ 7-1 6-1 7-2 1-2 1-0 Ζαχάρω 1-1 3-1 4-0

ΚΡΕΣΤΕΝΑ 4-0 2-2 4-0 3-1 -

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Φιλικός Φιλικός Φιλικός Κύπελλο Φιλικός Κύπελλο Κύπελλο Φιλικός Φιλικός Κύπελλο Φιλικός Δ’ Εθνική

Ξενοφών Κρέστενας 1978-79 στο στάδιο του Πύργου Διακρίνονται όρθιοι: Ν. Κόλλιας, Ν. Καπετανάκης, Ηλ. Πρίνος, Σπ. Μπάστας, Κ. Μαρίνος, Δ. Προβατάς. Καθιστοί: Β. Λυρής, Ν. Γιαννακόπουλος, Κ. Μπαρακίτης, Μπίλυ Κωνσταντόπουλος και Β. Χατζηφώτης.


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Σ Π Ο Ρ 19 Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εύκολα ματς για τους πρωτοπόρους Του Γ. Παπαφωτόπουλου

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρίνεται η άνοδος στο Στρέφι για Άρη και Νίκη Τραγανού

Δύσκολη αποστολή έχουν σήμερα στο Νεοχώρι οι παίκτες του Α.Ο. Ανδρίτσαινας όμως θα παλέψουν!

Με πλήρες πρόγραμμα και στους δυο ομίλους, και τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής, συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της Γ κατηγορίας. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει το μεγάλο παιχνίδι, με τους πρωτοπόρους να μην ανησυχούν ιδιαίτερα. Έτσι στον 1ο όμιλο ο πρωτοπόρος Απόλλων Φιγαλείας παίρνει άκοπα… τους βαθμούς από το Μουζάκι, ενώ εύκολη λογικά αποστολή έχουν οι, Α.Ο. Νεοχωρίου και Αγ. Γεώργιος στις συναντήσεις τους με Ανδρίτσαινα και Σαλμώνη αντίστοιχα. Στον 2ο τώρα όμιλο ο πρωτοπόρος Πήγασος Πρασίνου έχει το ρεπό του, και έτσι ο δεύτερος Εθνικός Γερακίου αν κερδίσει το αδύναμο Ρουπάκι, θα τον πλησιάσει στον ένα βαθμό. Χωρίς να ιδρώσει θα πάρει τους βαθμούς από τα Καλύβια και ο 3ος Κένταυρος Καπελέτου, ενώ ο Απόλλων Γαστούνης υποδέχεται την Κορυφή και είναι το φαβορί. Αναλυτικά παίζουν 1ος όμιλος ΚΟΛΙΡΙ 11 π.μ. Α.Ο. Αγ. Γεωργίου – Πρόοδος Σαλμώνης ΝΕΟΧΩΡΙΟΝ 3.30 μ.μ. Α.Ο. Νεοχωρίου – Α.Ο. Ανδρίτσαινας ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ 3.30 μ.μ. Α.Ο. Κουτσοχέρα – Α.Ο. Θρίαμβος Πύργου ΜΑΓΟΥΛΑ 3.30 μ.μ. Α.Ο. Μαγούλας – Κόκκινη Θύελλα Ζαχάρως 2ος όμιλος ΓΑΣΤΟΥΝΗ 11 π.μ. Απόλλων – Αναγέννηση Κορυφής ΚΑΡΔΑΜΑΣ 11 π.μ. Αναγέννηση Αμαλιάδας – Ν. Ατρόμητος Λαστείκων ΚΑΤΣΑΡΟΥ 11 π.μ. Ν. Κόροιβος – Θύελλα Καρδαμά ΓΕΡΑΚΙ 3.30 μ.μ. Εθνικός – Ηρακλής Ρουπακίου

Με νίκη σήμερα ο Ολυμπιακός Σαβαλίων αγκαλιάζει την παραμονή του στην Α2

Του Γ. Παπαφωτόπουλου

Ό

λα τα βλέμματα στο σημερινό πρόγραμμα των έξι αγώνων της Α2 κατηγορίας με το οποίο ολοκληρώνεται η 23η αγωνιστική, είναι στραμμένα στο γήπεδο του Στρεφίου, όπου διεξάγεται το ντέρμπι των ισόβαθμων στην 3η θέση, Άρη Στρεφίου και Νίκης Τραγανού. Ένα ματς όπου κατά 99% θα κρίνει και την 3η θέση ανόδου! Όμως και τα υπόλοιπα ματς έχουν τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον, σε ό,τι κυρίως αφορά τις ομάδες που υποβιβάζονται. Όπως είναι οι αγώνες σε Βαρθολομιό, Σαβάλια και Κακόβατο Αναλυτικά – παίζουν ΚΑΒΑΣΙΛΑ 3.30 μ.μ. Μονόπλευρο

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι αγώνες των ηλειακών ομάδων Τα σημερινά παιχνίδια των ηλειακών ομάδων για το μπάσκετ, έχουν ως εξής: Για την Β’Κατηγορία, στις 15.30 στο Β.Δ.Τόφαλος, ο Μυρσιναικός θα παίξει με τον Πανελλήνιο. Για την Γ’ΕΣΚΑ-Η, στην Κρέστενα θα γίνει το ηλειακό ντέρμπι μεταξύ της Αλφειούσας και του Α.Γ.Σ.Στρουσίου, με ώρα έναρξης στις 17.00. Τέλος για το παιδικό πρωτάθλημα, στις 19.00 στον Πύργο και στο ‘Γεώργιος Βασιλακόπουλος» θα παίξουν ΓΕΠ-Αστέρια Αιγιαλείας και στις 21.00 στο κλειστό της Παναχαικής, η ΠΓΕ με τον Κόροιβο Αμαλιάδας.

είναι το ενδιαφέρον του αγώνα εδώ, και αυτό αφορά τον φιλοξενούμενο Α.Ο. Μακρίσια, αφού θέλει μόνο νίκη για να διατηρήσει τις ελπίδες του για παραμονή στην κατηγορία. Αντίθετα οι γηπεδούχοι του Ατρόμητου παίζουν απλά για την ιστορία τους! Το ματς σφυρίζει ο Σιδέρης ΣΤΡΕΦΙ 3.30 μ.μ. Το ματς της «χρονιάς» είναι το σημερινό, τόσο για τον γηπεδούχο Άρη, όσο και για την φιλοξενούμενη Νίκη Τραγανού. Και οι δυο ομάδες θέλουν την νίκη για να σιγουρευτούν, ιδίως οι γηπεδούχοι οι οποίοι αγκαλιάζουν την άνοδο, καθώς είχαν κερδίσει και στον πρώτο γύρο με σκορ 2 – 1. Όσο για την Νίκη Τραγανού που θα παίξει κομπλέ σε αντίθεση με τον Άρη που θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Πουσ-

Πολύ δύσκολη αποστολή έχει σήμερα στο Δημ. Στ. Πύργου η Α.Ε. Μυρτουντίων που παλεύει για την παραμονή της στην κατηγορία

λάρου, την ενδιαφέρει πρώτα να μην χάσει, και ύστερα βλέπουμε… Το ντέρμπι που κρίνει τα πάντα, όπως και την προηγούμενη αγωνιστική στο Χάβαρι, σφυρίζει ο Μ. Λαμπρόπουλος! ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ 3.30 μ.μ. Μονόδρομο νίκης έχει σήμερα ο γηπεδούχος Ηλειακός του Παν. Κουρκουμέλη απέναντι στην άνετη… Α.Ε. Κανουλίων. Το ματς βέβαια είναι πολύ δύσκολο γιατί οι γηπεδούχοι έχουν το άγχος, ενώ η Α.Ε.Κ. θα παίξει ελεύθερα, όμως ο Ηλειακός θα πρέπει να κερδίσει, γιατί διαφορετικά έμπλεξε… Την συνάντηση παίζουν διαιτητές από τον Σ.Δ.Π. Αχαΐας ΚΑΚΟΒΑΤΟΣ 3.30 μ.μ. Τα ίδια ακριβώς με το προηγούμενο ματς

ισχύουν και εδώ! Ο ιστορικός ΠΑΟ Κακοβάτου των πραγματικά πολύ καλών παικτών, παίζει σήμερα την ύπαρξή του στην Α2 κατηγορία και θέλει μόνο τη νίκη! Με αντίθετο αποτέλεσμα έχει κυριολεκτικά σχολάσει… Όσο για τον αντίπαλό του Α.Ο. Αμπελώνα, τελευταία είναι πολύ ανεβασμένος και ικανός για τα πάντα. Το ματς διευθύνει ο Στ. Σφυρής ΣΑΒΑΛΙΑ 3.30 μ.μ. Άλλο ένα ματς «φωτιά» για την εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία διεξάγεται εδώ, μεταξύ του τοπικού Ολυμπιακού και του Πέλοπα Πελοπίου. Βέβαια οι ομάδες είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση, όμως ο νικητής σιγουρεύει πολύ την παραμονή του. Ματς που λόγω έδρας γέρνει… προς τους γηπεδούχους, όμως και ο Πέλοπας

μπορεί τουλάχιστον την ισοπαλία. Και το ματς αυτό διευθύνουν διαιτητές από τον Σ.Δ.Π. Αχαΐας ΔΗΜ. ΣΤ. ΠΥΡΓΟΥ 3.30 μ.μ. Να συνεχίσει στο δρόμο των επιτυχιών με τον Σπ. Νούσια πλέον στον «διπλό» ρόλο του παίκτη – προπονητή, θέλει και σήμερα ο 2ος της βαθμολογίας Ολυμπιακός Λαμπετίου, που σήμερα αντιμετωπίζει την Α.Ε. Μυρτουντίων, η οποία τα δίνει όλα έστω για έναν πόντο παραμονής! Όμως οι γηπεδούχοι είναι το λογικό φαβορί, θέλοντας να πάρουν και τη ρεβάνς της ήττας τους στον α γύρο. Στους γηπεδούχους επιστρέφει ο τιμωρημένος Κασκουτης, ενώ από την Α.Ε.Μ. θα λείψουν οι τιμωρημένοι Χριστόπουλος και Β. Νικολόπουλος. Το ματς παίζει ο Γκατζόπουλος

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μια κατηγορία παίζουν Ηρακλής Π/Β και Μυρτιά Του Γ. Παπαφωτόπουλου

Ά

λλους οκτώ ενδιαφέροντες αγώνες περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της Β’ κατηγορίας και στους τρεις ομίλους της, με τους οποίους ολοκληρώνεται η 18η αγωνιστική. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα ματς, με την παράσταση όμως να «κλέβει» η συνάντηση του γηπέδου της Βαρβάσαινας, όπου ο Ηρακλής Π/Β που ακόμα δεν έχει σωθεί… να υποδέχεται τον έμπειρο Ολυμπιακό Μυρτιάς, που αν κερδίσει τον πρώτο από τους δυο συνεχόμενους «τελικούς» που δίνει( ο άλλος είναι την επόμενη αγωνιστική στην Αμαλιάδα με τον Εθνικό), αγκαλιάζει την άνοδο. Όμως εξίσου σημαντικά είναι και τα ματς σε, Καλλίκωμο, Δουνέικα και Παλαιοχώρι για τους γηπεδούχους κυρίως. Ενώ στο Καράτουλα ο Πανωλενιακός με νίκη θα κάνει το γύρο του θριάμβου! Αναλυτικά – παίζουν 1ος όμιλος Όλα τα «λεφτά» όπως είπαμε, είναι

το ντέρμπι Ηρακλής Π/Β – Ολυμπιακός Μυρτιάς, όπου δεν χωρούν προγνωστικά! Αντίθετα στα Δουνέικα ο πρωτοπόρος Ν. Απόλλων είναι το φαβορί κόντρα στην ιστορική Θύελλα Πύργου. Το πρόγραμμα ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑ 3.30 μ.μ. Ηρακλής Π/Β – Ολυμπιακός Μυρτιάς ΔΟΥΝΕΪΚΑ 3.30 μ.μ. Ν. Απόλλων – Θύελλα Πύργου 2ος όμιλος Το σπουδαιότερο ματς γίνεται στο Καλλίκωμο, με τους γηπεδούχους να υποδέχονται τον Νέδα, και να θέλουν μόνο νίκη παραμονής. Όμως και ο Νέδας ακόμα δεν έχει σωθεί! Στα υπόλοιπα ματς, αμφίρροπη είναι η συνάντηση στο Σιμόπουλο, ενώ σε Καράτουλα και Χελιδόνια, οι γηπεδούχοι υπερτερούν! Το πρόγραμμα ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ 11 π.μ. Α.Ε. Πηνείας

– Αλφειονίς Αλφειούσας ΚΑΛΛΙΚΩΜΟ 11 π.μ. Κεραυνός – Νέδας Γιαν/ριου ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ 3.30 μ.μ. Πανωλενιακός – Ολυμπιάδα Γουμέρου ΧΕΛΙΔΟΝΙ 3.30 μ.μ. Α.Ο. Χελιδόνια – Ωλενιακός

Τον σημαντικότερο ίσως… αγώνα της ιστορίας τους δίνουν σήμερα στην Βαρβάσαινα οι παίκτες του Ολυμπιακού Μυρτιάς

3ος όμιλος Μονόδρομο νίκης έχει και σήμερα στην έδρα της η πρωτοπόρος Αναγέννηση Παλαιοχωρίου απέναντι στον ΑΠΟ Κουρτεσίου, ώστε να κάνει ένα ακόμα βήμα…ανόδου στην Α2. Όσο για το άλλο ματς του ομίλου που γίνεται στον Αμπελόκαμπο, οι γηπεδούχοι είναι το φαβορί, απέναντι στον Αετό Κέντρου Το πρόγραμμα ΑΜΠΕΛΟΚΑΜΠΟΣ 3.30 μ.μ. Εθνικός – Αετός Κέντρου ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ 3.30 μ.μ. Αναγέννηση – ΑΠΟ Κουρτεσίου

Μόνο νίκη θέλουν σήμερα οι παίκτες των Δουνείκων για να πλησιάσουν κι άλλο την επιστροφή τους στην Α2 κατηγορία


ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

20

ΣΠΟΡ

Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-0 ΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟ ΧΕΙΜΑ∆ΙΟΥ

Συνέχισε το νικηφόρο σερί

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ – ΠΑΟ ΒΑΡ∆ΑΣ 2-2

∆εν βόλεψε κανέναν! Χ

Ο Γιώργος Ντούφας πέτυχε χθες ένα γκολ, αλλά είχε την δυνατότητα να σκοράρει τουλάχιστον µια φορά ακόµη…

Πιο ουσιαστικός και αποτελεσµατικός ο Ατρόµητος επικράτησε στη Βαρβάσαινα µε 2-0 επί του Κεραυνού και συνέχισε το νικηφόρο σερί του, όπως συνολικότερα την πετυχηµένη πορεία του που τον διατηρεί ψηλά στη βαθµολογία. Το µατς ήταν µέτριο ως κακό και άτεχνο, µε βασικό παράγοντα και τον κακό αγωνιστικό χώρο, αλλά και µε τους περισσότερους παίκτες των δυο οµάδων να βρίσκονται µακριά από τον καλό αγωνιστικό εαυτό τους. Κύλησε πάντως πολύ ήρεµα, τόσο εντός, όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου, σε αντίθεση µε το επεισοδιακό µατς του πρώτου γύρου. Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν πολύ νωρίς και συγκεκριµένα πριν καν συµπληρωθεί το 3’ µε έξυπνο σουτ του πολύ καλού Πέτρου Αργυρίου (µαζί µε τους Τσιτσιρόπουλο, Παπαγεωργίου, οι κορυφαίοι των νικητών) έξω από την περιοχή. Η συνέχεια κύλησε κυρίως µε παιχνίδι κέντρου, και µε µόνες αξιοσηµείωτες στιγµές ως τη λήξη του ηµιχρόνου, στο 33’ το σουτ του Ρήγα µέσα απο την περιοχή που έδιωξε ο Χηνοφώτης και στο 43’ την κεφαλιά του Παναγιωτόπουλου που µπλόκαρε ο Μπουλούµπασης. Με ανάλογη εικόνα συνεχίστηκε και η επανάληψη, µε τον Κεραυνό στο 64’ να χάνει σηµαντική ευκαιρία για το 1-1, όταν η κεφαλιά του αφύλαχτου Μανδαράκη πέρασε άουτ. Στο 69’ όµως, απο ωραία οµαδική προσπάθεια του Ατρόµητου, βγήκε τετ- α- τετ ο διακριθείς για ένα ακόµα µατς Τσιτσιρόπουλος, το πλασέ του οποίου αποκρούστηκε αρχικά απο το γκολκήπερ αλλά η µπάλα έµεινε διεκδικήσιµη και ο νεοεισελθών Ντούφας µε γρήγορη ενέργεια και σουτ έκανε το 2-0. Στο υπόλοιπο διάστηµα ο Ατρόµητος είχε κι άλλες ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ, µε κυριότερες, στο 83’ όταν από πάσα του Μουρούτη, η βολίδα του Ντούφα έξω απο την περιοχή τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και στο 89’ ο Ντούφας πάλι, βγήκε µόνος µε το Μπουλούµπαση , από πάσα-τακουνάκι του Μουρουτη, αλλά σούταρε ψηλά άουτ. Χωρίς κάποιο σηµαντικό λάθος η διαιτησία του Καλογεράκου, ο οποίος στο 78’ απέβαλε µε 2η κίτρινη τον Αγγελακόπουλο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Χηνοφώτης, Αν. Κατσίκης (74’ λ.τρ. Θ. Ξένος), Τσιτσιρόπουλος, Χριστακόπουλος, ∆. Κατσίκης (46’ Ηλιόπουλος), Παναγιωτόπουλος, Μουρούτης, Ντεβενέζος (60’ Ντούφας), Μαντάς, Αργυρίου, Παπαγεωργίου. ΚΕΡΑΥΝΟΣ: Μπουλούµπασης, Κωσσιαράς, Τσίγκρηλας, Κουτσογιαννόπουλος, Ξουλεής (46’ Μανδαράκης), Αγγελακόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Ρήγας, Γιαννακόπουλος (71’ Μπάλας), Μπίρµπας, ∆ηµητρόπουλος.

Α.Ο.ΚΑΣΤΡΟΥ- ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 0-0

Στην λευκή ισοπαλία έµειναν χθες Α.Ο.Κάστρου και Ηλειακός Λεχαινών, σε ένα µατς που δεν είχε πολλές φάσεις και θα ξεχαστεί γρήγορα…Στο πρώτο ηµίχρονο, είχαµε 2-3 καλές στιγµές για τους γηπεδούχους, µε τους Παρρά και Χριστόπουλο στο 23’ και στο 32’ αντίστοιχα να µην καταφέρνουν να στείλουν την µπάλα στα δίχτυα. Στο ίδιο διάστηµα και συγκεκριµένα στο 41’, ο Αναστασόπουλος βγήκε τετ-α-τετ µε τον Τσαούση, αλλά ο έµπειρος τερµατοφύλακας του Α.Ο.Κ., αποσόβησε το γκολ για την εστία του. Τον αγώνα διαιτήτευσε χωρίς προβλήµατα ο Λάζαρης. Α.Ο.Κάστρου: Τσαούσης, Π.Α.Πανταζής, Π.Κ.Πανταζής, Αλεξόπουλος, Τόγιας., Μπαρδούσης, Χριστόπουλος (50’Τσελεπής), Σ.Αντωνό, Χ.Αντω, Μαγκαφάς, Παρράς Ηλειακός: Ζήγκος, Στριγγάς (61’Σάκκος), Ζώντος, Σωτηρόπουλος, Α.Τσαγρής, Κόστα, Εντρίτ, Αναστασόπουλος (61’Φλεβοτόµος), Μυφτάρ, Κουρλός, Θ.Ε.Κράγκαρης

Τα χθεσινά αποτελέσµατα Α2 Κατηγορία Φίλιππος Ανδραβίδας – Αργοναύτης Κατακόλου 0-3 Λ. Αστήρ Σκουροχωρίου –ΠΦΟ Πανόπουλου 0-3

Β’ Κατηγορία 1ος Οµιλος ∆όξα Ελαιώνα – Εθνικός Αµαλιάδας 2-2 Πέλοπας Πύργου – Αετός Αλποχωρίου 1-0 Αρης Ξυλοκέρας –Ηρακλής Πύργου 2-4 2ος Οµιλος Αρης Λανθίου – Κένταυρος Λάλα 4-0 Κεραυνός Βρίνας – Ενιπέας Λαντζοίου 0-0 3ος Οµιλος Ιονικός Λυγιάς –∆όξα Αγ. Μαύρας 2-1 Ελπίδα Βαρθ. – Αρης ∆ήµητρας 0-3 Αστέρας Βάρδας – Μυρσιναϊκός 1-1

Γ’ Κατηγορία

Γ.Π.

Γούρµος µε ένα εντυπωσιακό «σλάλοµ» έφυγε µπροστά και πλάσσαρε έξοχα το Γκιόκα για το 1-2. Μάλιστα ο ίδιος παίκτης στο 35’ σε νέα ατοµική προσπάθεια, σούταρε σύριζα άουτ από το οριζόντιο δοκάρι, για να λήξει χωρίς κάτι άλλο το α’ηµίχρονο. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν και πάλι δυνατά ενώ ο ΠΑΟΒ έβγαινε µε αντεπιθέσεις µε τους Γούρµο και Τσιχλιά. Ετσι στο 55΄ο Κένταυρος είχε δοκάρι µε το Γιακουµέλο και ο ΠΑΟΒ πλησίασε το 1-3 στο 60’ µε το Γούρµο και στο 65’ µε τον Τσιχλιά που σούταρε στο δοκάρι του Γκιόκα. Στο 78’ έφυγε µε 2η κίτρινη ο ∆ιαµαντόπουλος για επικίνδυνο παίξιµο και ο Κένταυρος άσκησε έντονη «πίεση» για να φτάσει στην ισοφάριση. Κάτι που έκανε στο 87’ ο Αγριδιώτης µε έξοχο πλασέ εντός

περιοχής. Η µεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους χάθηκε στο 90+ όταν ο Γιακουµέλος µόνος από αριστερά από ασίστ του Κλάδη, σούταρε σύριζα άουτ από το «Γ» του Ψυχογιού! Καλή η διαιτησία του Χρ. Κούλη. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ: Γκιόκας, Γαρουφαλής, Σαίνης (75’Κλάδης), Κωνσταντόπουλος, Καραγιαννόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Νάνο (46’ Κουρής), Γιακουµέλος, Μόσχοβος, Καλύβας, Αγριδιώτης. ΠΑΟΒ: Ψυχογιός, Πολίτης (53’ Τσιχλιάς, -90’ Παντέλης Β.), Χονδρός, ∆ιαµαντόπουλος, Βραχνής, Καραχάλιος, Κούτουλας, Σταθόπουλος, Καριώρης, Παπουτσής (80’ Σωτηρόπουλος), Γούρµος. Γ.Π.

Χωρίς νικητή αλλά µε πολλά γκολ έληξε το χθεσινό ντέρµπι µεταξύ του Κένταυρου και του ΠΑΟ Βάρδας

ΕΡΜΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ-ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ 2-3

«Φάτσα» µε τον υποβιβασµό… Ε

πέστρεψε στις επιτυχίες ο Ήφαιστος Βουνάργου όπου µετά τη βαριά ήττα από τον Ηλειακό µε 4-0, επικράτησε του Ερµή στο γήπεδο του Στρεφίου µε 2-3, ανεβαίνοντας κάπως στο βαθµολογικό πίνακα της Α’ Κατηγορίας. Από την άλλη, η οµάδα του ∆ήµου Αρχαίας Ολυµπίας, δεν κατάφερε να πάρει ούτε το βαθµό της ισοπαλίας και το µέλλον της στην Α’ Κατηγορία από εδώ και πέρα θεωρείται εξαιρετικά δυσοίωνο. Οι παίκτες του Νίκου Αντωνόπουλου απέχουν πέντε βαθµούς από τη σωτηρία, έχοντας µάλιστα ένα παιχνίδι περισσότερο, αφού ο Αλφειός υποδέχεται σήµερα τον Αίαντα στο Επιτάλιο. Στο αγωνιστικό µέρος, η αναµέτρηση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, µε το δυνατό αέρα σίγουρα να παίζει ανασταλτικό ρόλο στην προσπάθεια των ποδοσφαιριστών. Οι

Παρά το τέρµα που πέτυχε ο Μυλωνάς, η οµάδα του υπέστη ακόµα µία ήττα από τον Ήφαιστο του ∆.Αλεξόπουλου.

φιλοξενούµενοι, χωρίς το µεγάλο άγχος έπαιξαν ελεύθερα κυνηγώντας το καλύτερο δυνατό. Παρά τις απουσίες του Ζ.Χριστοδουλόπου-

λου και του Παρρά η οµάδα του ∆ήµου Ιάρδανου ήταν απειλητική, δηµιουργώντας αρκετά προβλήµατα στην άµυνα των γηπεδούχων.

Στο 28’ ο Καζαζόπουλος µε δυνατό σουτ έστειλε τη µπάλα στο δοκάρι, αλλά το ίδιο δε συνέβη 4’ αργότερα, όταν ο Αγγελόπουλος από προσπάθεια του Καζαζόπουλου, δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 0-1. Ο νεαρός Γαλανόπουλος µάλιστα λίγο αργότερα στο 39’, βρέθηκε µέσα στην περιοχή και µε σουτ έστειλε τη µπάλα στα δίχτυα του Νικολόπουλου για το 0-2. Οι γηπεδούχοι πριν την ανάπαυλα και συγκεκριµένα στο 44’ κατάφεραν να ξαναµπούν στο παιχνίδι , µε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μυλωνά(1-2). Στην επανάληψη, ο Ερµής τα έπαιξε όλα για όλα, ψάχνοντας την ανατροπή. Στο 63’ θα µπορούσαν να φέρουν το µατς στα ίσια, όταν ο ∆ιαµαντάκος βρέθηκε απέναντι από το Βισβάρδη, αλλά πλάσαρε άουτ. Ο Ήφαιστος εκµεταλλεύτηκε µε τον καλύτερο τρόπο τα κενά που άφηναν οι γηπεδούχοι, και κατάφε-

ραν στο 72’ µε ατοµική προσπάθεια του Αγγελόπουλου να κάνουν το 13. Οι παίκτες του Νίκου Αντωνόπουλου το µόνο που κατάφεραν ήταν να µειώσουν στο 89’ µε κεφαλιά του Μάρα, για το τελικό 2-3. Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Κυριαζής.

Ερµής Πλατάνου: Νικολόπουλος, Μοσχούλιας (50’ Παπαδόπουλος), Ν.Π.Κασκούτης (74’ Λιαροµάτης), Τσεκούρας, Μυλωνάς, Μάρας, Ν.Η Κασκούτης, Γαλανόπουλος, Λίλας, ∆ιαµαντάκος, Τσίγκρηλας.

Ήφαιστος Βουνάργου: Βισβάρδης, Καζαζόπουλος (46’ Ζέρβας), Τσάµης, Π.Αλεξόπουλος, ∆ουβαράς, Λούντζης, ∆.Αλεξόπουλος, Αγγελόπουλος, Νικολακόπουλος, Κουβελιώτης,Γαλανόπουλος.

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι σηµερινοί αγώνες Μ

Θα ξεχαστεί γρήγορα…

1ος Οµιλος Α.Ε. Ν.Ζαχάρως –ΑΟ Αγ. ∆ηµ. Πουρναρίου 1-0

ωρίς νικητή έληξε το ντέρµπι του γηπέδου της Μαγούλας, όπου Κένταυρος και ΠΑΟΒ έµειναν στο 2-2. Ενα σκορ που διαµορφώθηκε στο 87’ όταν και ισοφάρισαν οι γηπεδούχοι και που όµως δεν βόλεψε καµία οµάδα, σε ότι αφορά την υπόθεση πλει –οφ, αν τελικά γίνουν. Ο Κένταυρος µπήκε δυνατά στο µατς και έφτασε στο γκολ στο 19’ µε εντυπωσιακό φαλτσαριστό σουτ στο «Γ» από αριστερά του Καλύβα. Στο 24’ οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε πέσιµο στην περιοχή του Αγριδιώτη που όµως δεν ήταν ! Και στο 25’ ο ΠΑΟΒ έφυγε στην αντεπίθεση ο Κούτουλας έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Γκιόκας έδιωξε προσωρινά και ο επερχόµενος Γούρµος έγραψε το 1-1. Στο 26’ ο Αλεξανδρόπουλος έδιωξε σε κόρνερ προ του Κούτουλα σε κενή εστία, και στο 27’ ο

ε το ήδη πολύ µεγάλο ενδιαφέρον στο πρωτάθληµα της Α’ κατηγορίας Ηλείας, να µεγαλώνει όλο και περισσότερο, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά, έχουµε φτάσει επτά στροφές πριν το φινάλε και σήµερα ολοκληρώνεται η 23η αγωνιστική. Όλα τα βασικά µέτωπα παραµένουν ανοιχτά στην τελική κατάληξη, τόσο στο ποια θα είναι εκείνη οµάδα δηλαδή θα κερδίσει την άνοδο στην ∆’ Εθνική, καθώς και επίσης στο ποια θα ακολουθήσει τους Ολυµπιακό Ζαχάρως και Αχιλλέα Νεοχωρίου, στην Α2 Κατηγορία. Το πρόγραµµα της 23ης αγωνιστικής περιλαµβάνει για σήµερα τρία σηµαντικά µατς, τα οποία ρίχνουν και την αυλαία της (που άνοιξε χθες µε τα τέσσερα υπόλοιπα παιχνίδια) εκ των οποίων ξεχωρίζει η αναµέτρηση στη Μανολάδα µεταξύ της Προοδευτικής και της ∆άφνης Ανδραβίδας.

Ακόµα βέβαια, µε σηµαντικό ενδιαφέρον αναµένονται και τα παιχνίδια στα οποία ο πρωτοπόρος Αστέρας φιλοξενεί τη ∆όξα Ν.Μ. στην Αµαλιάδα, και ο Αλφειός υποδέχεται τον Αίαντα στο Επιτάλιο. Τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 15.30 µ.µ.

Αναλυτικά οι αγώνες Αµαλιάδα : Αστέρας – ∆οξα Ν. Μαν. Ο πρωτοπόρος Αστέρας υποδέχεται την ∆όξα Νέας Μανολάδας µε µοναδικό στόχο την κατάκτηση των τριών βαθµών της νίκης, που θα διατηρήσει βέβαια τους “βυσινόλευκους” στην κορυφή της βαθµολογίας, κατά τρόπο ώστε αν δεν αυξήσουν, τουλάχιστον να διατηρήσουν την διαφορά των τεσσάρων βαθµών από τη δεύτερη θέση και τη συνδιεκδικήτρια ∆άφνη. Οι «βυσσινί» που έχουν βέβαια το ακλόνητο προβάδισµα για νίκη, προέρχονται

από νικηφόρα αποτελέσµατα, ενώ οι «µαυραετοί» από σερί ηττών, τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας. ∆ιαιτητεύει ο Σταθόπουλος. Μανολάδα : Προοδευτική – ∆άφνη Ανδραβίδας Ανεβασµένη η Προοδευτική στα τελευταία παιχνίδια της, δίνει µε πολύ καλές πλέον προοπτικές τη µάχη για παραµονή στην κατηγορία, µέσα σε µια γενικά κακή γι’ αυτήν σεζόν, αφού παρά την περασµένη αγωνιστική που έχασε από τον ΠΑΟ Βάρδας εκτός έδρας, έχει ...προλάβει µε τρεις σερί νίκες αµέσως πριν, να περάσει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασµού. Κόντρα στη ∆άφνη σήµερα, θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα, αφού χρειάζεται βαθµούς ακόµα για την εξασφάλιση, ενώ βέβαια από την άλλη µεριά οι «κιτρινόµαυροι» δεν έχουν το παραµικρό περιθώριο απώλειας για τους βαθµούς, έτσι ώστε να µην µείνουν κι

Ο Αστέρας Αµαλιάδας και ο Αλφειός Επιταλίου, αν νικήσουν σήµερα, την ∆όξα και τον Αίαντα αντίστοιχα, «βάζουν ένα ακόµη λιθαράκι» για την επίτευξη των στόχων τους

άλλο πίσω από την κορυφή και τον Αστέρα, µιας και πλέον κάθε µεγαλύτερη διαφορά “διαγράφει” ακόµα και τους αγώνες πλέι - οφ. ∆ιαιτητεύει ο Αποστολόπουλος. Επιτάλιο : Αλφειός Επιταλίου – Αίας Γαστούνης Στο Επιτάλιο ο Αλφειός θα υποδεχτεί τον Αίαντα Γαστούνης µε µοναδικό στόχο τη νίκη που θα του αυξήσει κατά πολύ τις ελπίδες για παραµονή στην κατηγορία. Οι γηπεδούχοι έχουν σηµαντική ευκαιρία

να πάρουν ένα αποτέλεσµα που στη µάχη της παραµονής (κυρίως πλέον απέναντι στον Ερµή) να τους δηµιουργήσει ακόµα καλύτερες προοπτικές για τη συνέχεια(ειδικά µετά και την χθεσινή ήττα της οµάδας του Πλατάνου). Οι φιλοξενούµενοι που ουσιαστικά είναι βαθµολογικά αδιάφοροι, θα αγωνιστούν βέβαια χωρίς άγχος, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. ∆ιαιτητεύει ο Κούρτης.

ΤΕΣΣΑΡΑ ΤΟΥ «ΓΗΡΑΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ροπαλιά… του Ηρακλή στον Αστέρα Σ

πουδαία νίκη πέτυχε ο Ηρακλής χθες στην Τρίπολη, όπου συνέτριψε τον Αστέρα µε 4-0 και αποµακρύνθηκε περισσότερο από τη ζώνη του υποβιβασµού. Ένα από τα χαρακτηριστικά του χθεσινού αγώνα, ήταν ο τραυµατισµός του Μιχάλη Κουκουλάκη , ο οποίος υπέστη θλάση στη γάµπα και από το 20’ του αγώνα συνέχισε να διαιτητεύει ο Μάριος Λαµπρόπουλος του συνδέσµου Ηλείας Στο 19‘ ο Ιάκοµπ εκµεταλλεύτηκε τη λάθος θέση που είχε ο γκολκίπερ του Αστέρα στο φάουλ και µε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή άνοιξε το δρόµο για τη νίκη. Ο “Γηραιός” έδωσε χώρο στους αντιπάλους του, ωστόσο οι γηπεδούχοι αν και είχαν την υπεροχή δεν µπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Φερναντέζ, ο

Φάση από τον χθεσινό αγώνα και την επιστροφή του Μάριου Λαµπρόπουλου στην ενεργό δράση

οποίος εκτός από µία φορά στις καθυστερήσεις του πρώτου µέρους δεν χρειάστηκε να επέµβει άλλη

φορά. Αντίθετα από τον Αναστασόπουλο που στο 38’ κράτησε ζωντανή την οµάδα του στο κυνήγι του

θετικού αποτελέσµατος, καθώς απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Κονέ. Ο Κονέ δεν έβαλε το... εύκολο, αλλά έβαλε το δύσκολο. Ο άσος των “κυανόλευκων” στο 58’, µε αριστερό δυνατό σουτ έξω από την περιοχή πέτυχε ακόµα ένα όµορφο γκολ στο πρωτάθληµα και έδωσε αέρα δύο τερµάτων στον “Γηραιό“. Τρία λεπτά αργότερα ο Λαζαρίδης τράβηξε τον Ιάκοµπ µέσα στην περιοχή και ο Λαµπρόπουλος υπέδειξε σωστά την άσπρη βούλα. Ο Μιλάνο εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, αλλά δεν πανηγύρισε το γκολ κόντρα στην πρώην του οµάδα. Οι φιλοξενούµενοι έφθασαν και σε τέταρτο τέρµα µε τον Μιλάνο δηµιουργό και τον Ιάκοµπ εκτελεστή στο 72’. Με τη νίκη αυτή ο Ηρακλής κατάφερε και πήρε βαθµολογική

ανάσα, καθώς αποµακρύνθηκε επτά βαθµούς από τη ζώνη του υποβιβασµού, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης που πριν λίγο καιρό βρισκόταν σε τροχιά Τσάµπιονς Λιγκ, έχει πλέον υποχωρήσει στην όγδοη θέση.

Αστέρας Τρίπολης (Βαγγέλης Βλάχος): Αναστασόπουλος, Αργυρόπουλος (65’ Καούνος), Λαζαρίδης, Μπαρτολίνι, Ουριµπάρι, Μπαστία, Ρίος (60’ Ουντότζι), Καρέρα, Εντερ, Βίλτσες, Τσέζαρεκ (75’ Ρόκας).

Ηρακλής (Γιόζεφ Μπουµπένκο): Φερναντεζ, Μάρτος, Παπαζαχαρίας, Κατσαµπής (83’ Σαρακατσάνος), Λέκι, Καρλίνιος, Κονέ, Πίτου Γκαρσία (77’ Ριµόλντι), Μάρα, Μιλάνο (88’ Γιάντσης), Ιάκοµπ.


ψυχαγωγία ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗ ∆ΡΑΣΗ ΠΥΡΓΟΥ 100 ΑΣΤ. ∆ΝΣΗ ΗΛΕΙΑΣ - ΤΗΛ. ΚΕΝ. 2621081730-081731 ΤΜ. ΤΡΟΧ.ΠΥΡΓΟΥ- ΑΞ.ΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣ.: 26210-81742 ΑΣΤ. ΤΜΗ. ΠΥΡΓΟΥ -ΑΞ/ΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣ.: 2621081734 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΞ/ΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣ.: 2621081740 ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΥΡΓΟΥ: 2621022100 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ: 2621041206&041500 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΥΡΓΟΥ: 199 ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ: 2621031800, 030000, 034840 ΚΕΠ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ: 2621033290 ∆ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ: 2621034444, 025555, 034206 ΓΡΑΜΜΗ ΕΞΥΠΗΡ. ∆ΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ: 2621035555 ∆ΕΥΑ ΠΥΡΓΟΥ: 2621033467 ∆ΕΗ ΠΥΡΓΟΥ (ΒΛΑΒΕΣ): 1050 ΙΚΑ ΠΥΡΓΟΥ: 26210036944 ΙΚΑ (ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ): 184 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: 26220-38210 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: 26220-24101-38232 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: 26220-22199 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ: 26230-92211 ∆ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: 2622038500-038501 ∆ΕΥΑ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: 220-23923 ∆ΕΗ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ (ΒΛΑΒΕΣ): 2622022756 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ: 2624022300 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΛΕΧΑΙΝΩΝ: 2623022177 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ: 2625022199 ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝ∆ΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: ΒΑΡ∆ΑΣ: ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ: ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ: ΚΕΝΤΡΑ ∆ΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ SOS ΚΤΕΛ (ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ): (ΑΠΟΘΗΚΗ): ΟΣΕ ∆ΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: ΟΤΕ ΒΛΑΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: ΚΤΕΟ: ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΕ: ΠΡΟ-ΠΟ ΛΑΧΕΙΑ: ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ: ΩΡΑ: ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ: ΑΦΥΠΝΙΣΗ:

26260/22222 2623072222-072223 2623032222-033000 2622031444-031555 210/7793777 1056 2621020600-020601 2621020607 2621022525-022576 121 2621029913 1448 26240/22544 11888 1444 136 141 2103462664 1402

ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝ∆ΡΑΒΙ∆Α 2623055914-15 ΠΥΡΓΟΥ 2621035555 ΑΜΑΛΙΑ∆Α 26220 38411 ΚΡΕΣΤΕΝΑ 2625025717 ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ 2623043811 ΖΑΧΑΡΩ 2625360501-2 ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ 2624029011 ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ 2623075824 ΑΝ∆ΡΙΤΣΑΙΝΑ 2626022236 ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ 2623092196 ΓΑΣΤΟΥΝΗ 2623035832 ΛΑΜΠΕΙΑ 2624360503 ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2623360801-805 ΛΑΣΙΩΝΟΣ 2624062012 ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ 2625041920 ΠΗΝΕΙΑΣ 2622032811 ΦΟΛΟΗ 2624042404 ΤΡΑΓΑΝΟ 26230 62424 ΩΛΕΝΑ 2621062560

ΤΑΞΙ

ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: ΛΕΧΑΙΝΩΝ: ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ: ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ: ΖΑΧΑΡΩΣ: ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ: ΜΑΚΡΙΣΙΩΝ: ΑΝ∆ΡΑΒΙ∆ΑΣ: ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ: ΠΕΛΟΠΙΟΥ: ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ: ΤΡΑΓΑΝΟΥ:

2622028130, 028373 , 028383, 023777 26230/23060, 023335 26240/22555 2623032311-032294-035100 2625031357-031356 26250/22940 2625023800 2623054595-054288 2623041600-041500 -041400 2624031996 2621061343 2623061390

ΡΑ∆ΙΟ ΤΑΞΙ ΠΥΡΓΟΥ: ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ:

2621025000 2622022392-027666

Ο∆ΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΛΠΑ: EXΡRESS SERVICE: HELLAS SERVICE: INTERSOS: INTERSALΟNIKA: EUROPE ASSISTANCE: INTERAMERICAN Ο∆.ΠΡ.

10400 1154 105726210-35781 6937936680 2621035504-35502 2621034788-32088 1168 -26220/28851-

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ-ΤηΛ. Κέντρο: Γρ. Κίνησης Ασθενών: ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ: ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙ•ΗΣ ΕΙ∆ΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ∆ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝ∆ΡΕΑΣ» -ΠΑΤΡΑ

2621082300-360 2621082748 2622028557 2625022222 2974/000567

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

21

Προτάσεις βιβλίου

Επιµέλεια Νάνσυ Σπυροπούλου

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

Περπάτα µε τον άγγελό σου

Η

Αρετή, ένας άνθρωπος «κανονικός», ζει µια ζωή επίπεδη, ολιγαρκή, χωρίς εξάρσεις. Η πρώτη νιότη της κύλησε χωρίς να το καταλάβει, και απέµεινε να τραγουδάει, σε λάθος τέµπο, για έναν έρωτα ανεκπλήρωτο. Στο πλευρό της βρίσκονται οι µικροί µαθητές της και οι ενήλικοι συµµαθητές της από τη «Σαπφώ», τη χορωδία της. Απέναντί της στέκονται όσοι δεν την κατάλαβαν ποτέ: οικογένεια, φίλοι, πρώην, η µοίρα της η ίδια. Όλα

αυτά, µέχρι τη στιγµή που Εκεί Πάνω, ένας νεοφώτιστος, φιλόδοξος άγγελος αναλαµβάνει την προστασία της. Αυθόρµητος, άπειρος και γκαφατζής, ο φύλακας άγγελος παρακολουθεί έκπληκτος τις ραγδαίες αλλαγές στην προστατευόµενή του.Το ίδιο και όσοι δεν έχαναν ως τότε την ευκαιρία να τη µειώσουν και να την πληγώσουν. Με µια Αρετή καινούρια, αποφασισµένη να προχωρήσει, όλα αλλάζουν: η πραγµατικότητα διαδέχεται το θαύµα και τα Αστέρια δεν είναι πια τόσο µακρινά. Στην κυριολεξία…

ΛΕΥΡΟ» Βιβλιοπωλείο «ΠΟΛΥΠ ς ργο Πύ 1 Πέλοπος

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΝΟ 206 1.Κωµόπολη µε Ποντικόκαστρο. 2.Ορεινό θέρετρο µας,γεν. 3.Στραβισµοί,συγκλίσεις των δύο µατιών προς τη µύτη,πληθ. 4.Το όνοµα του Γάλλου ηθοποιού Μοντάν-Λόγια ο σκόρος. 5.Ο αριθµός 812 Ελληνικά. 6.Τουρκικής προέλευσης λέξη για τον ευπρεπή στο ντύσιµο. 7.Από τα αµπέλια αυτά δεν κόψαν ακόµη τα σταφύλια. 8.Τα καταστήµατα των αεροδροµίων-Ειδικά εκπαιδευτήρια. 9.Λέγεται και ήττων,λιγότερος,µικρότερος-Αντωνυµία της δηµοτικής. Ρ.Μ-Λ.Μ.

Λύση σταυρολέξου ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. 1.ΚΑΡΙΩΤΑΚΗ 2.ΑΡΙΒΙΣΤΑΣ 3.ΤΑΝΒΕΡΕΣ 4.ΑΧΟΣ-ΛΥ 5.ΚΟΨΗ-ΕΓ 6.ΟΒΙΣ-ΠΗΤ 7.ΛΑΕ-ΡΗΤΕΣ 8.ΟΣΣΑ-ΣΑΛΕ ΚΑΘΕΤΑ. 1.ΚΑΤΑΚΟΛΟ 2.ΑΡΑΧΟΒΑΣ 3.ΡΙΝΟΨΙΕΣ 4.ΥΒ-ΣΗΣ 5.ΩΙΒ 6.ΤΣΕΛΕΠΗΣ 7.ΑΤΡΥΓΗΤΑ 8.ΚΑΕ-ΤΕΛ 9.ΗΣΣΩΝ-ΣΕ.

ΟΡΤ FM 92,3 MHZ 00:00-02:00 ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΜΕ SFERA - ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ 02:00-09:00ΟΡΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 09:00-11:00ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑ∆ΑΡΗ - ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11:00-12:00ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΘΕΛΩ ΜΟΥΣΙΚΗ 12:00-14:00ΟΡΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Κριός Πιθανόν να χρειαστεί να προσπαθήσετε λίγο περισσότερο για να φτάσετε στους στόχους σας, αποφύγετε να κάνετε πολλά πράγµατα την ίδια στιγµή *Φροντίστε να αποκαταστήσετε τις σχέσεις σας µε κάποιους ανθρώπους και να βάλετε νέες βάσεις, θα νιώσετε και εσείς καλύτερα Ταύρος Για να µπορέσετε να πετύχετε τους στόχους είναι σηµαντικό να ακολουθήσετε ένα πρόγραµµα *Μην αφήσετε τρίτους να σας επηρεάσουν αρνητικά λοιπόν *Είναι σηµαντικά να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγµατα στην ζωή σας προκείµενου να µπορέσετε να επαναφέρετε την ισορροπία ∆ίδυµοι Οι αυξηµένες υποχρεώσεις που έχετε έχουν σαν αποτέλεσµα να σας αγχώνουν πάρα πολύ, προσπαθήστε λοιπόν να ηρεµήσετε για να µην γίνετε χειρότερα *Ζητήµατα επαγγελµατικά θα σας απασχολήσουν έντονα, καλά θα κάνετε να προσέξετε τις κινήσεις σας, µιλήστε σε κοντινά σας πρόσωπα Καρκίνος Καλά θα κάνετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραµµα και να προσπαθήσετε να µη παρεκκλίνετε, µπορείτε να τα καταφέρετε πολύ καλά, φίλοι µου Καρκίνοι *Μπορείτε µε τους καταλλήλους χειρισµούς να ξεκολλήσετε υποθέσεις που ήταν σε στασιµότητα και να κερδίσετε το χαµένο έδαφος

ΚΑΘΕΤΑ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

1.Νεοσυµβολιστής ποιητής µας που η ζωή του έγινε σήριαλ στη ΝΕΤ,αιτ. 2.Χρησιµοποιεί αθέµιτα µέσα για να αναδειχθεί. 3.Από τον αποχαιρετισµό των Σπαρτιατισσών στα παιδιά τους-Ανταλλάσσονται στον αρραβώνα. 4.Ήχος,βουή λογ.-Μισή λύρα. 5.Λέξη από την αρχή του Εθνικού Ύµνου-Τα χωρίζει το ∆. 6.Βλήµα πυροβόλου,καθ.Άγγλος πρωθυπουργός. 7.Η αρχή του λόγου των πολιτικών-Ειπωµένες,σαφείς. 8.Ο Κίσαβος-Σπίτι από ξύλα στο βουνό.

Ωροσκόπιο

14:00-18:00∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΨΕΜΑΤΙΚΑΣ - SMS TOP 40 18:00-20:00ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (TOP TWENTY) 20:00-23:00 ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΜΕ SFERA - ΛΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΚΟΥ 23:00-00:00ΟΡΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Λέων Οι εξελίξεις θα είναι πολλές για αυτό καλό θα ήταν να είστε προετοιµασµένοι, οι δυνατότητες που έχετε είναι πολλές για αυτό µην ανησυχείτε *Μπορείτε µε τους κατάλληλους χειρισµούς να ξεµπλοκάρετε υποθέσεις που για καιρό ήταν σε στασιµότητα και σας πίεζαν ψυχολογικά Παρθένος Τα πράγµατα για εσάς θα βελτιωθούν σηµαντικά, θα µπορέσετε µε τη βοήθεια των άστρων να βρείτε αυτό που ψάχνετε ώστε να φτάσετε στην επιτυχία *Ευχάριστα γεγονότα θα σας δώσουν δύναµη για να προχωρήσετε υποθέσεις που για καιρό ήταν σε στασιµότητα και σας δυσκόλευαν

Ζυγός Καλό θα ήταν κάποια πράγµατα να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά, µην διστάσετε να κάνετε πράγµατα που θα σας ωφελήσουν, τα άστρα σας ευνοούν *∆είξτε διαλλακτικότητα σε συζητήσεις που θα έχετε µε κοντινά σας πρόσωπα, µην βιαστείτε να βγάλετε συµπεράσµατα, φίλοι µου Σκορπιός Η σηµερινή ηµέρα θα είναι αρκετά έντονη για εσάς, καλά θα κάνετε να προσέξετε τις κινήσεις σας για να µην γίνουν λάθη και έχετε προβλήµατα *Ζητήµατα που αφορούν την οικογένεια θα σας απασχολήσουν έντονα, µην βιαστείτε να βγάλετε συµπεράσµατα, ακούστε τι θα σας πουν Τοξότης Καλό θα ήταν να αποφύγετε να κάνετε νέα ξεκινήµατα, προτιµήστε να ασχοληθείτε µε υποθέσεις που αφορούν το παρελθόν, ώστε να τις ολοκληρώσετε *'Eχετε τα µάτια σας ανοιχτά οι ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν θα είναι πολλές, µη διστάσετε να ανοιχτείτε σε δικούς σας ανθρώπους Αιγόκερως Τα πράγµατα για εσάς θα αρχίσουν να βρίσκουν το δρόµο τους σιγά σιγά *Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις σε προβληµατικές καταστάσεις του παρελθόντος *Προσπαθήστε να µιλήσετε µε κοντινά σας πρόσωπα για να λύσετε όποιες διαφωνίες έχετε, µην αφήσετε καταστάσεις να διαιωνίζονται Υδροχόος Κάποια πράγµατα καλό θα ήταν να τα προσέξετε σήµερα, αποφύγετε να πάρετε αποφάσεις για σοβαρά ζητήµατα γιατί θα αντιµετωπίσετε προβλήµατα *Προσπαθήστε φίλοι µου να ισορροπήσετε κάποιες κατατάσσεις ανάµεσα σε εσάς και σε πρόσωπα από το οικογενειακό σας περιβάλλον Ιχθείς Τα άστρα είναι ευνοϊκά µαζί σας και σας βοηθούν να ξεµπλοκάρετε υποθέσεις που για καιρό ήταν σε στασιµότητα και σας πίεζαν πολύ ψυχολογικά *Αποφύγετε να πάρετε κάποιο σηµαντικό ρίσκο σήµερα για ζητήµατα που αφορούν το µέλλον σας

2610272903

ΚΑΒ ΠΥΡΓΟΥ:

ΚΛΙΝΙΚΕΣ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ:

166

2621026060-026063-026069

ΚΤΕΟ Τηλ. 2621029911 2621029912

Για τεχνικό έλεγχο καλούνται να περάσουν τα οχήµατα που έχουν προγραµµατιστεί βάσει της ηµεροµηνίας που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας τους.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Πύργος: Ζέρβας –Μουστάκης Κων. (Ρ. Φεραίου και Σκουφά 13 τηλ. 2621081813) Aµαλιάδα: Τσίκληρα Μαρία (Ερµού 27 τηλ. 2622027748) Zαχάρω: Ρηγόπουλος Γεώργιος (26250-33175) Αρχ. Ολυµπία: Παπαβασιλείου ∆ηµ. (2624022000) Γαστούνη: Γιατράς ∆ιον. (2623032223) Λεχαινά: Λευκαδίτης ∆ηµ. (2623022686)

49, 37, 38, 69, 23, 30 UHF Inf@ ort.gr

ΕΤ1 21,48 UHF 11 , 2 VHF

Σε πρώτο Ενικό

NET 34,44 UHF 5 VHF

ANT 1 38,35,45 UHF

MEGA 25,26, 66, 47 UHF 7 VHF

STAR 29,42,61 UHF

ALPHA 24, 33, 63, UHF 3 VHF

ALTER 27,62 UHF

Ζευγάρια στην πόλη

Ολυµπιακός – Ατρόµητος Αθ.

Σκοτεινό µυστικό

Παταγονία: η άκρη του κόσµου

Πράκτορας… στο τσακ

Αλίµονο στους νέους

Αβάσταχτη γοητεία

00.45

16.45

23.15

21.00

17.45

17.05

21.00

07.00 Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ 10.00 Παιδικό πρόγραµµα 12.00 Ειδήσεις 12.30 Ζοοm στα πρόσωπα και στα γεγονότα 13.45 Η µηχανή του χρόνου (Ε) 15.00 Ειδήσεις 16.00 Pregame 16.45 Σούπερ Λίγκ : Ολυµπιακός –Ατρόµητος 19.00 Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε µια συναυλία για την ηµέρα της Ορθοδοξίας 21.00 Ειδήσεις 22.15 Αθλητική Κυριακή 02.00 Ξένη ταινία «Το πτώµα είχε ένα γνωστό πρόσωπο» Αστυνοµική

06.15 Aς πρόσεχες (Ε) 07.00 Και οι παντρεµένοι έχουν ψυχή (Ε) 09.00 Φίλα το βάτραχό σου (Ε) 10.00 Extreme makeover: Home edition (Ε) 11.30 Θα βρεις το δάσκαλό σου (Ε) 12.50 Με αγάπη (Ε) 13.00 ΑΝΤ 1 News 13.25 Με αγάπη (Ε) 13.30 Ακρως οικογενειακόν (Ε) 14.20 Ξένη ταινία «Εννέα µήνες» Κοµεντί 16.30 Ελληνική σειρά 17.55 Ειδήσεις 18.00 Ελληνική ταινία «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη» Κωµωδία 20.00 ANT 1News 21.00 Ξένη ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada» Κωµωδία 23.20 Ξένη ταινία «Σκοτεινό µυστικό» Θρίλερ 01.00 ANT 1News 01.10 Ο πόλεµος των άστρων (Ε) 02.10 Μη µου λες αντίο (Ε) 03.10 Φιλί ζωής 04.10 Τηλεµάρκετινγκ – Τηλεαγορά 04.45 Mobile Fun 05.15 ∆ανεικός πατέρας (Ε)

06.00 Στο φως του φεγγαριού (Ε) 07.00 MEGA Σαββατοκύριακο 10.00 Mommy – Το παιδί µου κι εγώ 10.15 Επτά θανάσιµες πεθερές (Ε) 12.40 Γλυκές αλχηµείες (Ε) 14.00 Ειδήσεις 14.50 Ξένη ταινία «Evolution» Κωµωδία 16.45 Ματιές στα γεγονότα 16.50 Παιδική χαρά (Ε) 17.45 Μ+Μ (Ε) 18.45 Λάκης ο Γλυκούλης (Ε) 20.00 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 21.00 Παταγονία: η άκρη του κόσµου 22.50 The twenty 23.50 Πρωταγωνιστές 00.45 Τελευταία γεγονότα 01.30 Ξένη ταινία «Υποπτος µηδέν» Θρίλερ 03.00 Ελληνική σειρά (Ε) 04.30 Τηλεµάρκετινγκ – Τηλεαγορά 05.00 Επτά κακά της µοίρας µου (Ε)

06.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.45 Ξένη ταινία «Ροβινσώνας Κρούσος» Περιπέτεια 15.45 Τα φιλαράκια VIII (Ε) 16.45 Τhe Big Bang Theory 17.40 Ειδήσεις στη νοηµατική 17.45 Πράκτορας… στο τσακ 18.45 Knight rider 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ελληνική ταινία «Η χαρτοπαίχτρα» Κωµωδία 23.15 Gala 00.15 Ξένη ταινία « Τα καλά παιδιά» Περιπέτεια 03.30 Ξένη ταινία «Ο δραπέτης» Περιπέτεια

06.00 Χορεύοντας στη σιωπή (Ε) 07.00 Μου το κρατάς µανιάτικο (Ε) 08.00 Μαργαρίτα (Ε) 09.00 Πιάτσα Κολωνάκι (Ε) 10.00 Μες στην καλή χαρά 13.00 Eιδήσεις 13.15 Μες στην καλή χαρά (Συνέχεια) 14.00 Stars system 15.15 Ξένη ταινία «Χαιντι» Οικογενειακή 17.00 Ειδήσεις στη νοηµατική 17.05 Ελληνική ταινία «Αλίµονο στους νέους» Κωµωδία 19.00 Ειδήσεις 20.00 Kitchen nightmares 21.00 Chart ShowYour Countdown 24.00 Ξένη ταινία «Ρωτα τον άνεµο» ∆ράµα 02.15 Τηλεαγορές 02.30 10η εντολή (Ε) 03.30 Η κουζίνα της µαµάς (Ε) 04.30 Τηλεαγορές 04.50 Κους κους ο µεσηµέρι (Ε)

06.30 Alter Kids 10.30 Kid Songs 11.00 Ξένη ταινία « Μπάρµπι Ραπουνζέλ» 12.00 ALTER Kids 12.30 Hit parade GR 13.00 TV Weekend 16.15 Tα παρατράγουδα 18.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία «Αβάσταχτη γοητεία» Κοµεντί 23.30 Αποτυπώµατα 02.30 Ξένη ταινία «Σπέερ και Χίτλερ: Ο αρχιτέκτονας του διαβόλου» Θρίλερ 04.30 Raines

ΒΕΝΖΙΝΑ∆ΙΚΑ

ΕΚΟ (Ερ. Σταυρού) Μπάστας (Πατρών) ∆ηµητρακοπούλου (Πατρών)

Βασιλόπουλος (Αλφειού) Παπαγιάννης (Αλφειού)

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Kυριακή: N. Mανολάδα

∆ΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Κυλλήνης – Ζακύνθου Από ∆ευτέρα έως Σάββατο Από Κυλλήνη 08.15,11.00,13.30,17.15,18.00*,21.15 Από Ζάκυνθο 06.00,09.00,11.30,15.00,16.15* ,19.15 Κυριακή και αργίες Από Κυλλήνη 10.30,14.30,17.15,21.15 Από Ζάκυνθο 08.00,12.30,15.00,19.15 *∆ροµολόγιο οχληρών και καυσίµων κάθε ∆ευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή ∆ροµολόγια Κυλλήνης Κεφαλονιάς

∆ευτέρα έως Σάββατο Από Κυλλήνη 08.00,11.45,16.00,18.00 Από Πόρο Κεφαλονιάς 07.00,13.00,14.45,1815 Κυριακές και αργίες Από Κυλλήνη 10.45,11.45,16.00,18.00 Από Πόρο Κεφαλονιάς 07.00,13.00,14.45,18.15 ΚΤΕΛ: Τηλ. 2621020600-020601 ΠΥΡΓΟΣ -ΑΘΗΝΑ: 5.00 εκτός Κυριακής, (7.30exrpess), 8.30, (9.30exrpess), 10.30, 12.30, (14.30exrpess), (15.30µέσω Τριπόλεως), (17.15exrpess), 20.30 εκτός Σαββάτου 00.30 ΑΜΑΛΙΑ∆Α - ΑΘΗΝΑ: 5.20 εκτός Κυριακής, (7.50exrpess), 8.50, 10.50, 12.50, 15.00, 17.00, 20.50 εκτός Σαββάτου 24.50 ΠΥΡΓΟΣ - ΠΑΤΡΑ: 5.30 εκτός Σαββάτου -Κυριακής, 7.30, 8.15 εκτ. Κυριακής, 9.45, 11.15, 13.30, 15.00, 17.15, 18.00,20.00 ΠΥΡΓΟΣ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ∆ευτέρα 8.45, Τρίτη 8.45, Τετάρτη 8.45, Πέµπτη 8.45, Παρασκευή 15.00, Σάββατο 8.45, Κυριακή 8.45 ΠΥΡΓΟΣ -ΙΩΑΝΝΙΝΑ:∆ευτέρα 8.45, Τρίτη 8.45, Τετάρτη 8.45, Πέµπτη 8.45, Παρασκευή 15.15, Κυριακή15.15

13.00 07:00 ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕ∆ΙΑ 12:00 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ – ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΗΛΕΙΑΣ 13:00 ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΤΣΟΥΡΗ14:30 ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ 15:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 17:00 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ 18:30 ON AIR 19:30 JAZ LIVE 21:00 ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ 22:30 ΤRAVEL GUIDE 23:15 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ 00:45 ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ 01:30 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 02:00 ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΜΕ ΜΑD

08.00 10.30 11.30 12.30 13.30 14.00 16.20 17.00 19.00 21.00 22.20 23.00 00.45 02.45 03.30

Θεία Λειτουργία Αρχονταρίκι Μουσική παράδοση Βουλή των Ελλήνων Με αρετή και τόλµη Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες 2010: Καλλιτεχνικό πατινάζ Μονόγραµµα Μπάσκετ Α1 Πανελλήνιοι αγώνες κλειστού στίβου Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες 2010: Χόκεϊ επί πάγου Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες 2010:Χόκεϊ επί πάγου Ειδήσεις Ξένη ταινία «Ζευγάρια στην πόλη» Κοµεντί Μονόγραµµα (Ε) Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες 2010: Τελετή λήξης

ΟΣΕ Τηλ. 2621022525 ΠΥΡΓΟΣ -ΑΘΗΝΑ- ΠΕΙΡΑΙΑ:8.55 Intercity- 12.57 -Intersity, 15.04, 17.59 Intersity, 1.06 ΠΥΡΓΟΣ -ΠΑΤΡΑ:6.11-8.55-11.10-12.57- 15.04-17.59-20.12-1.06 ΠΥΡΓΟΣ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 4.57-8.14-11.08-14.22-16.10-17.58-20.13 ΠΥΡΓΟΣ -ΟΛΥΜΠΙΑ: 6.55-8.56-11.35-13.17-15.11 ΠΥΡΓΟΣ- ΚΑΤΑΚΟΛΟ: 8.01-9.50-10.43-12.30-14.20-16.12

ΚΑΠΝΙΣΗΣ SECURITY

e-mail: Kapnisis@otenet.GR Τηλ. Κέντρο 2621/027835 Πύργος : Πατρών 111

«ΟΡΦΕΑΣ» 3 CINEMAS Τηλ. 2621022706

1

«Agora» 7.30 & 10 µ.µ.

2

«Valentine’s Day» 7.30 & 10 µ.µ.

3

«Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι Θεοί: Η κλοπή της αστραπής» 7.30 & 10 µ.µ.


ΠεριβάλλονΚαταναλωτής

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

22

Τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές επισημαίνει η «Καταναλωτική Συνείδηση»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Προσοχή στα Βιολογικά Προϊόντα Η

«Καταναλωτική Συνείδηση» ενημερώνει τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέχουν στα Βιολογικά Προϊόντα. Χαρακτηριστικά επισημαίνει:

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από φιλικές για το περιβάλλον καλλιέργειες δίχως χρήση χημικών λιπασμάτων και χημικών φυτοφαρμάκων. Δεν χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος όγκος , καλύτερο χρώμα και ταχύτερη ωρίμανση ούτε χημικά συντηρητικά , βελτιωτικά , χρωστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα στα προϊόντα τα οποία δέχονται επεξεργασία. Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά προϊόντα; Είναι πιο υγιεινά προϊόντα καθώς δεν αναπτύχθηκαν με ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες και αντιβιοτικά. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία και συχνά είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα. Σημαντικό είναι ότι καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, συντελώντας έτσι στην αειφορία του πλανήτη. Τα φυτά που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο αναπτύσσονται με φυσιολογικό ρυθμό και αυτό τα βοηθά να μεταβολίζουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που τους παρέχονται (βιολογικά-οργανικά λιπάσματα) και να δίνουν καρπούς που περιέχουν λιγότερο νερό και περισσότερη μάζα θρεπτικών ουσιών. Τα προϊόντα βιολογικής τροφής συνήθως διαφέρουν σε εμφάνιση, σε

γεύση, σε υφή από τα μη βιολογικά.

Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από φιλικές για το περιβάλλον καλλιέργειες δίχως χρήση χημικών λιπασμάτων και χημικών φυτοφαρμάκων.

γωγές, οι χώροι χονδρικής και λιανικής πώλησης των βιολογικών προϊόντων, ενώ παράλληλα διενεργούνται δειγματοληψίες και αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει βιολογικά; • Τα βιολογικά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν την κατάλληλη σήμανση. Η σήμανση πρέπει να δίνει στοιχεία για την επι-

χείρηση, που παράγονται και που συσκευάζονται τα τρόφιμα, τον κωδικό πιστοποίησης, τα στοιχεία του φορέα πιστοποίησης και την ένδειξη με το αντίστοιχο στάδιο πιστοποίησης. • Τα χύμα προϊόντα, ακόμα και από τον ίδιο παραγωγό ΔΕΝ είναι πάντα βιολογικά εκτός και αν ο παραγωγός αποδεικνύει τα κατάλληλα έγραφα πιστοποίησης των προϊόντων.

• Ζητάτε πάντα απόδειξη για το βιολογικό προϊόν που αγοράσατε, γιατί μ εαυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η μονάδα και να τεκμηριωθεί κατά ότι τα προϊόντα που διακινούνται είναι βιολογικά • Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι κατ’ ανάγκη βιολογικά, εκτός αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι τα συστατικά του προϊόντος είναι βιολογικής καλλιέργειας.

«Θαλάσσιο περιβάλλοναπειλούμενα είδη»

Φωτογραφίες από την παρακολούθηση του προγράμματος και εντυπώσεις μαθητών του Λυκείου Ανδραβίδας από την επίσκεψη στη Λιθακιά Ζακύνθου

Τ

Στον κόλπο Λαγανά 2η μέρα: «Το πρωί επισκεφτήκαμε τον κόλπο του Λαγανά, περπατώντας μέσα από το κοντινό δάσος. Τα παιδιά συνέλλεξαν υλικό τόσο από το δάσος όσο και από τη θάλασσα και μετά το αξιοποίησαν στα εργαστήρια του κέντρου. Έμαθαν να μετρούν τη θαλάσσια ρύπανση και παρατήρησαν στα στερεοσκόπια διάφορα φυτά και όστρακα. Πραγματικά ήταν όλα

Μείωση στην παραγωγή γυναικείων υφασμάτινων ενδυμάτων

ΒΟΥΛΓΑΡIΑ

Μείωση 7% στην κατανάλωση αναψυκτικών το 2009 Μείωση 7% καταγράφηκε στην κατανάλωση αναψυκτικών στη Βουλγαρία, το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Βούλγαρων Βιομηχάνων. Η συνολική κατανάλωση αναψυκτικών καταγράφηκε στα 1,7 εκ. λίτρα, 128 εκ. λίτρα λιγότερα σε σύγκριση με το 2008. Η μέση κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση μειώθηκε από 242 λίτρα, στα 226 λίτρα. Ωστόσο, αυξημένη ήταν η κατανάλωση στον τομέα του προπαρασκευασμένου κρύου τσαγιού, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου «λάιτ». Ο τομέας της παραγωγής και εμπορίας αναψυκτικών στη Βουλγαρία υπέστη τις συνέπειες της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας, καθώς πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν μη μπορώντας να καλύψουν τις καθημερινές τους οικονομικές υποχρεώσεις.

ΟΗΕ

Αποχωρεί ο επικεφαλής για την κλιματική αλλαγή Την επικείμενη αποχώρησή του από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) ανακοίνωσε, δύο μήνες μετά την αποτυχία επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ο κ. Ίβο ντε Μπουρ. Ο πενηνταπεντάχρονος κ. Ντε Μπουρ ήταν στο τιμόνι της UNFCCC από το 2006 και η επέκταση του συμβολαίου του τον Σεπτέμβριο θεωρείτο σίγουρη. Η στιγμή που επέλεξε να αποχωρήσει - χωρίς προφανή διάδοχο αφήνει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η βρετανική εφημερίδα “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, τον ΟΗΕ χωρίς έναν αξιωματούχο-κλειδί εν μέσω των πιο πυρετωδών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η παραίτηση του κ. ντε Μπουρ θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, όταν θα αναλάβει καθήκοντα στην ολλανδική εταιρία συμβούλων KPMG International, η οποία διευρύνει τις περιβαλλοντικές πρακτικές της.

ο θαλάσσιο περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη σε αυτό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου, από την περιβαλλοντική ομάδα του Λυκείου Ανδραβίδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και η δραστηριότητα κατά την επίσκεψη στο γειτονικό νησί του Ιονίου που έγινε το προηγούμενο έτος , σύμφωνα με την περιγραφή των μελών της Π.Ο. είχε ως εξής: 1η μέρα: «Άφιξη στη Ζάκυνθο το πρωί της Κυριακής. Μας υποδέχτηκαν στο λιμάνι ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Λιθακιάς, κ. Τριαντάφυλλος Διονύσιος , ο κ. Θεοδόσης Σαράντης και ο κ. Γαρδέλης Δημήτρης. Μας συνόδευσαν στην εστία του ΕΙΝ όπου η φιλοξενία ήταν άψογη!!! Το απόγευμα, στο ΚΠΕ στη Λιθακιά, τα μέλη του κέντρου μας παρουσίασαν εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τα οικοσυστήματα, τα απειλούμενα είδη και έγινε και σύντομη αναφορά στο νησί της Ζακύνθου».

EΡΕΥΝΑ

Με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 3,4% κινήθηκε η συνολική εγχώρια παραγωγή γυναικείων υφασμάτινων ενδυμάτων (σε τεμάχια) την περίοδο 1995-2008 σύμφωνα με τα συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης της Icap για τις προοπτικές εξέλιξης του κλάδου των Γυναικείων Υφασμάτινων Ενδυμάτων. Η συνολική εγχώρια φαινομενική κατανάλωση γυναικείων υφασμάτινων ενδυμάτων (σε τεμάχια), παρουσίασε ανοδικές τάσεις την περίοδο 1995-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,3%. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός μεταβολής είναι μειούμενος, το δε 2008 εκτιμάται ότι το μέγεθος της συνολικής κατανάλωσης παρουσίασε μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 2007. Τα πουκάμισα - μπλούζες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική εγχώρια αγορά γυναικείων υφασμάτινων ενδυμάτων, το οποίο εκτιμάται σε 46% περίπου το 2008. Ακολουθούν τα παντελόνια με ποσοστό 22% και τα φορέματα με 12% αντίστοιχα. Οι φούστες κατέλαβαν το 9,5% περίπου της εξεταζόμενης αγοράς, ενώ τα μερίδια των υπολοίπων κατηγοριών κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος της «Καταναλωτικής Συνείδησης» Κώστας Λεβέντης.

Είναι όντως βιολογικά; Ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων) είναι η αρμόδια Αρχή Επίβλεψης του συστήματος. Όλοι οι ιδιωτικοί φορείς Πιστοποίησης, οι επιχειρηματίες που παράγουν, συσκευάζουν, εισάγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα που φέρουν ενδείξεις σχετικά με το βιολογικό τρόπο παραγωγής, υπόκεινται σε καθεστώς τακτικού ελέγχου από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. Σήμερα τα βιολογικά είναι από τα πλέον ελεγχόμενα τρόφιμα. Ελέγχονται όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, η μεταποίηση, η συσκευασία, η επισήμανση, οι εισα-

Περιμένουμε τις καταγγελίες σας για ό,τι συμβαίνει γύρω σας αναφορικά με καταναλωτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ηλεία, στο τηλέφωνο 26210-27502 και στο e-mail k.antonop@hotmail.com

Στο ΚΠΕ Λιθακιάς έγινε παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού σχετικό με τα οικοσυστήματα, τα απειλούμενα είδη.

πολύ εντυπωσιακά. Κανείς μας δεν είχε δει με τόσες λεπτομέρειες φυτά και κοχύλια. Το απόγευμα, σε χώρο του ΚΠΕ δίπλα στην εστία του ΕΙΝ, τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα. Έφτιαξαν κολάζ με τα υλικά που είχαν μαζέψει από το δάσος, έγραψαν μηνύματα ευαισθητοποίησης και κατασκεύασαν παιχνίδια όπως φιδάκι, σταυρόλεξο και εκατομμυριούχο με λέξεις σχετικές με την ιστορία της Ζακύνθου, τα απειλούμενα είδη και τα οικοσυστήματα». 3η μέρα: «Αναγκαστήκαμε να φύγουμε με το πρωινό πλοίο γιατί οι αγρότες της Ζακύνθου είχαν αποκλείσει το λιμάνι και υπήρχε κίνδυνος να μην μπορέσουμε να φύγουμε το απόγευμα. Έτσι δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες στη Ζάκυνθο».

Από την επίσκεψη στον κόλπο του Λαγανά, περπατώντας μέσα από το κοντινό δάσος. Σε χώρο του ΚΠΕ τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα.

ΞOΔΕΨΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤEΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝIΑ

60 εκατ. ευρώ για την αγορά ψηφιακών τηλεοράσεων Οι Ρουμάνοι καταναλωτές ξόδεψαν 60 εκατ. ευρώ για την αγορά τηλεοράσεων LCD και τεχνολογίας «plasma» κατά το τελευταίο δίμηνο του 2009. Οι δαπάνες αυτές, για την αγορά του αναφερόμενου τύπου τηλεοράσεων αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό που δαπάνησαν οι Ρουμάνοι καταναλωτές, για την αγορά τηλεοράσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Με δεδομένη τη μείωση της οικονομικής ρευστότητας στη ρουμανική αγορά, αλλά και την αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι αγορές των τηλεοράσεων έγιναν δυνατές, από τη μείωση των τιμών στα καταστήματα, αλλά και από την εορταστική ατμόσφαιρα της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Παράθυρο στον κόσμο

ΠΑΤΡIΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

23

στον πλανήτη Γη Ο κόσμος ανάποδα Συναρπαστική αναμφισβήτητα η χορευτική φιγούρα πάνω στον πάγο της Ρωσίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Οκσάνα Ντόμνινα και του παρτενέρ της Μαξίμ Σαμπάλιν, κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ. Σαγηνεύει τον θεατή. Του κόβει κυριολεκτικά την ανάσα και τον κάνει να σαστίζει για μια στιγμή, απορώντας πού είναι το πάνω και πού το κάτω αυτού του κόσμου! Το χειροκρότημα θαυμασμού ανήκει αδιαμφισβήτητα στους καλλιτέχνες αθλητές. Ανυπέρβλητη όμως και η τέχνη του φωτογράφου, ο οποίος κατόρθωσε να απαθανατίσει με απαράμιλλη μαεστρία ένα στιγμιότυπο του χορού τους, ενσαρκώνοντας πραγματικά το πνεύμα της πρωτότυπης χορευτικής δημιουργίας τους.

Με “πράσινη” ενέργεια Με μήκος 31 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και ύψος στα 7,5 μέτρα, πρόκειται για το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο, με φωτοβολταϊκό σύστημα. Μόνο οι κυψέλες που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια καλύπτουν επιφάνεια 500 τετραγωνικών μέτρων! Το σκάφος παρουσιάστηκε στο Κίελο από την κατασκευαστική ομάδα PlanetSolar, που σκοπεύει σύντομα να το καθελκύσει και να σαλπάρει για το γύρο του κόσμου.

Βιάστηκε να έρθει στον κόσμο Το νεογέννητο κοριτσάκι της φωτογραφίας, φαίνεται να μην άντεξε άλλο στην κοιλιά της μητέρας του και γεννήθηκε στο δρόμο για το νοσοκομείο. Ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματιστεί, καθώς η αστυνομία είχε κλείσει τους δρόμους λόγω της άφιξης του Πρόεδρου Asif Ali Zardari στην περιοχή, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην προλάβει να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο. Το κοριτσάκι χαίρει άκρας υγείας και βρίσκεται πλέον μαζί με τους γονείς του στο σπίτι τους στην περιοχή Quetta του Πακιστάν.

Αγκαλιά με τον δολοφόνο Ο τολμών... νικά Να έχει χάσει άραγε τα λογικά του; Να είναι δείγμα λατρείας και πίστης? Όπως και να έχει, πολύ τολμηρός αναδεικνύεται ο νεαρός Ταϊλανδός, ο οποίος βάζοντας στην άκρη τον φόβο, τολμά να διαπεράσει από το στόμα του ένα όπλο-παιχνίδι κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στην επαρχία Γιάλα και τα καταφέρνει με επιτυχία.

Πολυτελής οικία… σε τούνελ Κι όμως πρόκειται για αληθινό σπίτι, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Βαλς της Ελβετίας. Την αρχιτεκτονική επιμέλεια αυτής της περίεργης, αλλά πολυτελέστατης κατασκευής είχαν οι εταιρείες SeARCH και Christian Muller Architects. Από μακριά φαίνεται σαν μια τρύπα στο βουνό. Όταν πλησιάσει κάποιος από κοντά αντιλαμβάνεται την πρωτότυπη αυτή οβάλ είσοδο.

Η αγία... έκανε το θαύμα της

Η λατρεία της για τις φάλαινες στάθηκε μοιραία για την εικονιζόμενη Ντον Μπρανσό, εκπαιδεύτρια φαλαινών. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τις 30 Δεκεμβρίου, όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία που τη δείχνει να αγκαλιάζει ευτυχισμένη μια όρκα σε ένα θαλάσσιο πάρκο διασκέδασης, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Την Τετάρτη το απόγευμα, όμως, η «φάλαινα-φονιάς» όρμησε πάνω στην εκπαιδεύτριά της και την κατασπάραξε, καθώς εκείνη ανύποπτη την προετοίμαζε για μια ακόμη παράσταση. Τα χάδια και οι αγκαλιές τής Μπρανσό επί μήνες και χρόνια δεν στάθηκαν ικανά να κατασιγάσουν τα δολοφονικά ένστικτα της όρκας. Τελικά, παρ’ όλα όσα λέμε, υπάρχουν ζώα που φέρονται χειρότερα και από τους ανθρώπους...

Δεν πρόλαβε το Βατικανό να ανακοινώσει την αγιοποίηση της Μέρι Μακ Κίλοπ, και η εικόνα της πρώτης αγίας της Αυστραλίας άρχισε να εμφανίζεται σε μαγνήτες ψυγείου, φλιτζάνια του καφέ, ποτήρια, γόμες και άλλα είδη, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από ένα έως και 20 δολάρια. Τη Δευτέρα, το κατάστημα δώρων που στεγάζεται στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στην νέα αγία στη Μελβούρνη, έκανε «χρυσές» δουλειές. Όπως είπε ο διευθυντής του καταστήματος, χρειάστηκε να καλέσει επιπλέον εθελοντές για να τα βγάλει πέρα με το αυξημένο πελατολόγιο, αναφέροντας, επίσης, ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν κάτι με την εικόνα της αγίας στο σπίτι τους ή επάνω τους.

Παραδοσιακή θεραπεία

Βίασες την κατσίκα... θα την παντρευτείς! Κάτι πολύ χειρότερο από την επιβολή προστίμου έχουν να αντιμετωπίσουν δύο νεαροί από τη Μοζαμβίκη που συνελήφθησαν για κτηνοβασία. Ο ιδιοκτήτης της κακοποιημένης κατσίκας ζητά την αποκατάσταση του ζώου… μέσω της σύναψης παραδοσιακού γάμου! Οι δύο νεαροί συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από την αστυνομία, κοντά σε ένα χωριό στην κεντρική Μοζαμβίκη. Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας ότι οι δύο άνδρες βίασαν το ζώο. Ο εισαγγελέας της περιοχής δήλωσε ότι θα διωχθούν σίγουρα για απόπειρα κλοπής του ζώου, καθώς το είχαν πάρει από τον ιδιοκτήτη του, αλλά αυτό είναι το λιγότερο από τα προβλήματά τους, καθώς ο ιδιοκτήτης της κατσίκας απαιτεί τώρα να του καταβάλουν την «λόμπολα», δηλαδή την προίκα που, σύμφωνα με την παράδοση, ο γαμπρός πρέπει να καταβάλει στους γονείς της νύφης πριν από τον γάμο.

Χιμπατζής εξαρτημένος... στο ποτό και το τσιγάρο Σε αγωγή απεξάρτησης υποβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες ένας Ρώσος χιμπατζής, ονόματι Ζόρα, για να απαλλαγεί από δύο ολέθριες ανθρώπινες συνήθειες, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πρώην αστέρι του τσίρκου, ο Ζόρα, άρχισε ξαφνικά να γίνεται επιθετικός, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ένα ζωολογικό κήπο της πόλης Ροστόφ. Εκεί απέκτησε αρκετούς απογόνους, έμαθε να σκιτσάρει με μαρκαδόρους… αλλά και να καπνίζει και να πίνει μπίρα!

Ένας ασθενής δέχεται τη φροντίδα ειδικών με σκοπό να «μαλακώσει» τον πόνο που νιώθει στο σώμα του. Ο παραδοσιακός κινεζικός βελονισμός, η παραδοσιακή κινεζική φυτοθεραπεία, η θεραπεία με βεντούζες, το μασάζ ανήκουν μέσα σε αυτό που ονομάζεται κινεζική παραδοσιακή ιατρική και χρησιμοποιούνται συχνά όλα μαζί, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική εξασκείται σε ειδικά εκλεγμένα κέντρα όλης της Κίνας και πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν για να ανακουφίσουν τον πόνο τους.


24

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ματιές στον κόσμο

Συνελήφθησαν δώδεκα γυναίκες στην Θεσσαλονίκη για παράβαση του νόμου περί ηθών

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Προκαλούσαν άνδρες με άσεμνες κινήσεις τους Θεσσαλονίκη: Δώδεκα γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 45 ετών, οι οποίες παρενοχλούσαν τους διερχόμενους με άσεμνες κινήσεις στην οδό Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη, συνέλαβαν προχθές το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Ηθών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, οι συλληφθείσες, εννέα από τις οποίες είναι

ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Απόπειρα αυτοκτονίας από υποδιευθυντή ΔΟΥ στην Καβάλα Καβάλα: Αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, για προσωπικούς λόγους, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Ο λόγος για τον υποδιευθυντή της Α ΔΟΥ Καβάλας, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα στο πρόσωπο. Μετά το τραγικό γεγονός, ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που είχε στοχεύσει προς το πρόσωπό του, έφερε σοβαρότατα τραύματα στο στήθος! Οι γιατροί του νοσοκομείου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειεςπέντε ολόκληρων ωρών- προκειμένου να κρατήσουν τον άνδρα στη ζωή και τελικά τα κατάφεραν. Μετά την επέμβαση, ωστόσο, δήλωσαν ότι η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Προσπάθησε να κλέψει τάμα από παρεκκλήσι! Λάρισα: Ένα τάμα στο παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μπήκε στο στόχαστρο ενός 30χρονου άνδρα. Ο δράστης παρακολουθούσε μία γυναίκα την ώρα που εκείνη προσευχόταν. Όταν αυτή άφησε ένα χρυσό δαχτυλίδι και μία αλυσίδα μπροστά από την εικόνα του Αγίου, ο επίδοξος ληστής προσπάθησε να τα αφαιρέσει. Παρά τις διακριτικές του κινήσεις, έγινε αντιληπτός από τη γυναίκα και λίγο αργότερα συνελήφθη από αστυνομικούς της περιοχής. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Λάρισας.

ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ληστεία με λεία 46.500 ευρώ σε σουπερμάρκετ Σέρρες: Στα 46.500 ευρώ ανέρχεται η λεία ληστείας που έγινε προχθές το βράδυ σε σουπερμάρκετ κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό των Σερρών. Ο δράστης παρέμεινε μέσα στο κατάστημα όταν οι υπάλληλοι έκλεισαν τις πόρτες για το κοινό και εμφανίστηκε φορώντας κουκούλα μετά την καταμέτρηση των χρημάτων, οπότε με την απειλή όπλου ανάγκασε τον ταμία να του παραδώσει την είσπραξη. Μετά τη ληστεία διέφυγε πεζός. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του.

»

Δεκάδες νεκροί από σεισμό 8,8 Ρίχτερ στην κεντρική Χιλή Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 1 λεπτό με εστιακό βάθος τουλάχιστον 55χλμ.

αλλοδαπές, προκαλούσαν τους διερχόμενους «σε σαρκική συνάφεια, προσβάλλοντας το αίσθημα της αιδούς, της ηθικής υπόστασης και αξιοπρέπειας». Από τα στοιχεία της Γ.Α.Δ.Θ. προκύπτει ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν συλληφθεί στην ίδια περιοχή 94 άτομα, δύο από τα οποία ήταν άνδρες για παραβάσεις του Νόμου περί Ηθών.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΓΗ!

Σαντιάγο Σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, στην κεντρική Χιλή. Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 1 λεπτό με εστιακό βάθος τουλάχιστον 55χλμ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Κλειστό και το διεθνές αεροδρόμιο. Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους της πρωτεύουσας σε κατάσταση σοκ. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών. Οι Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές στην κεντρική Χιλή. Δεκάδες μετασεισμοί σημειώνονται με τον ισχυρότερο που έχει προς το παρόν καταγραφεί να είναι της τάξης των 6,9 Ρίχτερ.

Για δικαστές «Ταλιμπάν» μιλά τώρα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Ρώμη Ξεπερνώντας για πολλοστή φορά τα όρια στον ανοιχτό «πόλεμο» με την ιταλική Δικαιοσύνη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιτίθεται κατά των δικαστών λέγοντας πως «βρισκόμαστε στα χέρια μιας συμμορίας Ταλιμπάν». Με θεατρικό ύφος ο Καβαλιέρε διαμηνύει ότι «θέλει πλήρη αθώωση» στη δίκη του για διαφθορά και επαναλαμβάνει τα περί πολιτικά υποκινούμενων δικαστών. Η νέα βαρύτατη επίθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά του δικαστικού σώματος (αν και... αναγνώρισε πως δεν είναι όλοι οι δικαστές Ταλιμπάν) έρχεται την επομένη της ακύρωσης της καταδίκης του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς στην υπόθεση της δωροδοκίας του από τον Ιταλό πρωθυπουργό προκειμένου να ψευδορκήσει υπέρ του σε δύο δίκες τη δεκαετία του ‘90.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ

Φυλακίστηκαν νεοναζί στη Ρωσία για κτηνώδεις δολοφονίες

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κλεμμένα κοσμήματα σε εκπομπή τηλεπωλήσεων

ΚΑΙΡOΣ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο αριθμό κοσμημάτων για τα οποία δεν παρουσιάστηκαν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είχαν είτε αγοραστεί είτε αποκτηθεί νόμιμα, κατάσχεσαν άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Ανάληψης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνα σε επιχείρηση που λειτουργούσε εντός των εγκαταστάσεων τηλεοπτικού σταθμού και έκανε εκπομπή τηλεπωλήσεων. Η έρευνα έγινε παρουσία εισαγγελέα μετά από καταγγελία 32χρονης γυναίκας, η οποία στη συγκεκριμένη εκπομπή είδε να προτείνεται προς πώληση -και τελικά αγόρασε- ένα δαχτυλίδι της, την κλοπή του οποίου είχε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 μποφόρ , η θερμοκρασία έως 19 βαθμούς κελσίου

δηλώσει στην αστυνομία το Νοέμβριο του 2009. Κατά την έρευνα της αστυνομίας, κατασχέθηκαν επίσης οκτώ φωτογραφίες κοσμημάτων, σε μια εκ των οποίων εικονιζόταν και το επίμαχο δαχτυλίδι. Από την αστυνομία ειδοποιήθηκε και κλήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης συνεργείο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών για το τμήμα της υπόθεσης, το οποίο το αφορά. Ο 63χρονος υπεύθυνος της επιχείρησης συνελήφθη μετά από εντολή του Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης.

ΣΤΗΝ ΗΛΕIΑ

Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Αίθριος . Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ . Η θερμοκρασία έως 18 βαθμούς Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 κελσίου μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ΑΤΤΙΚΗ έως 21 βαθμούς κελσίου Γενικά αίθριος Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ . Η θερμοκρασία έως 21 βαθμούς κελσίου

Αθήνα «Κτηματόσημο» ύψος 35 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μετά το Πάσχα περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες, για ακίνητα που δήλωσαν στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου της περιόδου 1997-1999. Τα προγράμματα αυτά ολοκληρώθηκαν και αφορούσαν περίπου 5 εκατομμύρια ακίνητα σε 340 περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονταν και ορισμένοι δήμοι της Αττικής. Οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα ακίνητά τους σε αυτά τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου δεν είχαν πληρώσει «κτηματόσημο», καθώς τότε η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου γινόταν με κονδύλια από την ΕΕ.

ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ

Ο κίνδυνος για τσουνάμι Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρότατο σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορούσε στη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό. Λίγες ώρες αργότερα υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τουλάχιστον για τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και την Ανταρκτική. Αντίθετα, ο κίνδυνος παρέμεινε για τη Νήσο του Πάσχα, όπου προληπτικά εκκενώθηκαν περιοχές. Επίσης, αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένης της Χαβάης. Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε κοντινά νησιά. Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τη Γαλλική Πολυνησία.

ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ

Ειδοποιητήρια για το «κτηματόσημο» θα λάβουν 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες

ΤΡΙΤΗ Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί ως προς τις μέγιστες τιμές στους 20 βαθμούς κελσίου.

Μόσχα Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε ομάδα νεοναζιστών σε ποινές κάθειρξης που φθάνουν έως και τα 23 έτη για σειρά βάναυσων δολοφονιών σε δημόσια θέα. Τα μέλη της φασιστικής συμμορίας έβαζαν στο στόχαστρο πολίτες της κεντρικής Ασίας και αναρτούσαν στο Διαδίκτυο βίντεο με τις επιθέσεις τους. Στη Ρωσία έχει καταγραφεί έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2009 ομάδες νεοναζί πιστεύεται ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 70 ανθρώπους.

patrisnews  

patris,pirgos