{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

DET GODE

ANNONCETILLÆG MAJ 2019

LYKKEN ER TID MED BØRNEBØRNENE

INTERVIEW MED BODIL JØRGENSEN

FÅ NU PULSEN OP MANGE KAN GODT TÅLE AT GIVE DEN LIDT MERE GAS


SIDE 2

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Gode relationer gør os lykkelige JOURNALIST CHRISTINA WEX

Talrige undersøgelser viser, at lykken ligger i de nære relationer. Sociale forbindelser er altafgørende for vores livkvalitet, glæde og evne til at tackle livets udfordringer. Faktisk lever vi ligefrem længere, når vi føler os tæt forbundet med andre mennesker. I den del af livet, hvor vi har børn, får vi mange sociale relationer forærende. Familien er et fællesskab, som giver os en stærk følelse af samhørighed. Anderledes bliver det, når børnene flytter hjemmefra og med tiden bliver optaget af deres egne familier. Her skal vi i højere grad gøre en aktiv indsats for at fastholde den sociale kontakt i hverdagen, som styrker vores livskvalitet. En af de sikre aktiviteter, der skaber glæde, er samvær med børnebørnene. Vi har fundet inspiration

til hyggelige ting, man kan lave med sine børnebørn i de skønne sommermåneder. Relationer kan også med fordel dyrkes på rejser, og har man ikke nogen at rejse med, arrangeres der alverdens grupperejser, hvor man hurtigt lærer andre at kende og måske endda skaber nye venner. Moderne seniorer elsker nemlig at rejse og gerne til ukendte destinationer. Vi har også kigget på de nye tendenser inden for mad og drikke, der byder på grønt køkken, men også en overflod af luksusråvarer. Det – og rigtig meget andet – kan du læse mere om i dette nummer af Det gode seniorliv.

Vi ønsker god læsning

KOLOFON Ansvarshavende redaktør HENNING ANDERSEN henning@partnermedier.dk Projektleder METTE EBEN JENSEN mette@partnermedier.dk Layout & Produktion JULIE SONNE julie@partnermedier.dk

Forside BODIL JØRGENSEN // FOTO: LES KANER Journalister CHRISTINA WEX PIA BUNDGAARD JENS KISKER GERDA GRØNNING Udgiver

Kære læser.

Indholdet i denne udgivelse er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører. Vores tekstforfattere og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration.

God læselyst!

Distribueret i samarbejde med BERLINGSKE MEDIA Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.


Kør på landet og køb dit tøj

eller shop på www.roseminmode.dk

Str. 42

PLUS SIZE

-62

Hos os finder du tøj ingen andre har

www.roseminmode.dk

STORT UDVALG I

farvestrålende tøj til hverdag og fest

PROGRA E S K U B E P M Æ K

Åbningstider:

Torsdag kl. 11 - 14 Fredag kl. 11 - 14 Lørdag kl. 11 - 14 1. søndag i mdr. kl. 11 - 14 Ekstra åbent ALLE søndage i maj

M

Besøg

vores lige g årdbu eller b tik esøg vo res we b-sho rosem p i hygge

nmod

e.dk

Find gårdbutikken på: Ramløsevej 29 • 3200 Helsinge • Tlf. 23 34 56 50 • www.roseminmode.dk


SIDE 4

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Der findes et skånsomt alternativ til kroner Tandlæge Kathrine Kjær fra GladTand på Frederiksberg peger på onlay-behandling som et godt alternativ til en krone.

Der kan være mange bagdele ved at få lavet en krone. For når en tand først er tilstrækkeligt svækket, vælger mange tandlæger at lave en krone på tanden, men for at få plads til kronen, der skal omslutte den raske del af tanden, fjernes typisk 50-60 pct. af den eksisterende tand. Samtidig ender op mod 15 pct. af alle kronebehandlinger med en rodbehandling ved onlays er risikoen kun fem procent. Derfor kan behandling med et ’onlay’ være et bedre og mere skånsomt alternativ. Sådan lyder budskabet fra tandlæge Kathrine Kjær fra Gladtand på fredriksberg, som er ekspert i at lave onlays.

Mere tand, mindre rodbehandling

Ved onlay-behandlingen lægges et keramisk lag ovenpå den raske del af tanden. Dermed er det kun ca. 5-10 pct. af den raske tand, som slibes væk for at give plads til onlayet, forklarer klinikchef hos GladTand på Frederiksberg, tandlæge Kathrine Kjær, som mener at fordelene er åbenlyse. ”Først og fremmest bevarer man langt mere af den naturlige tand med et onlay, og der er jo ingen grund til at fjerne den del af tanden, som stadig er sund og rask, når det kan undgås. Desuden er risikoen for rodbehandling efter et onlay også væsentlig mindre – under 2 pct. Derfor foretrækker mange, som kommer hos os naturligt nok denne behandlingsform frem for en krone,” siger Kathrine Kjær. Onlay-behandling er blevet benyttet i Danmark i mange år, men relativt få tandlæger er uddannet i teknikken, og derfor tilbydes behandlingen ikke nær så ofte som kronebehandling. Og det er uheldigt, påpeger Kathrine Kjær. Hos GladTand på Frederiksberg er tandlægerne grundigt efteruddannet i behandlingsformen, og man gør derfor meget for i hvert enkelt tilfælde at vurdere, om ikke onlay-behandling er en bedre løsning.

Undgå misfarvning

Af andre fordele ved behandlingsformen er, at onlayet ikke er i kontakt med tandkødet. Det betyder, at tandkødet ikke trækker sig over årene som ved kroner og

Står du overfor at skulle have lavet en krone, er det værd at overveje at få lavet et langt mere skånsomt indgreb i form af et onlay. I mange tilfælde er ’onlay’-behandling en bedre løsning, der modsat en kronebehandling, bevarer det meste af den naturlige tand. Samtidig er risikoen for rodbehandling langt mindre end hvis der er lavet en kronebehandling. at man undgår de mørke misfarvninger, som kan ses på mange kroner. ”Det er klart et ekstra plus, at tænderne efter behandlingen forsætter med at være rigtig pæn, men det som betyder allermest for patienten er at vi bevarer de sunde tænder og mindsker risikoen for efterfølgende indgreb som eksempelvis rodbehandling,” siger Kathrine Kjær fra GladTand. Er tanden svækket ned under tandkødsniveauet, er en krone dog typisk den eneste mulige løsning. Her gælder det, ifølge Kathrine Kjær, om at vælge en krone i et sikkert materiale, samt at få tanden tilpasset de øvrige tænders udseende og form, så den ser naturlig og harmonisk ud i tandrækken. Hos GladTand anbefales typisk fuldkeramiske kroner eller kroner med et højt guldindhold, for at undgå risiko for allergiske reaktioner og sikre kronens holdbarhed.

Med et onlay bevarer man mere af tanden og risikoen for en rodbehandling er mindre” Kathrine Kjær, tandlæge hos GladTand på Frederiksberg.

FORDELE VED BEHANDLING MED ONLAY • Patienten bevarer langt mere af sine sunde tænder, da mindre af den raske del af tanden slibes væk • Langt mindre risiko for rodbehandling efter onlay sammenlignet med en traditionel kronebehandling • Ingen misfarvning af tanden som ofte ses på kroner • Typisk samme pris som en krone • Tilskuddet fra Sygeforsikringen Danmark er også det samme til de to behandlingstyper. • Samme 10-års garanti på materiale som en krone. • Hos GladTand på Frederiksberg er det ambitionen at bevare tænder, når det er muligt, og tandlægerne er specifikt efteruddannet i behandling med onlays.

Åbent alle ugens dage 7-20 fredag dog 7-18. Lørdag og søndag, 8-15!

Så book en tid på GladTand.dk eller ring på 38 34 24 21


SIDE 6

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST CHRISTINA WEX

60+ er trendsættere på nye rejsedestinationer Det er den ældre generation, der først indtager nye rejsemål. Deres nysgerrighed og appetit på at opleve verden er større end nogensinde.

Vi vil opleve noget, når vi rejser. Vi vil lære det sted at kende, som vi besøger, og vi vil forstå historien. ”Som rejsearrangører oplever vi, at den nye generation af ældre rejsende er mere aktiv end nogensinde før,” siger direktør Heidi Maak Glinvad fra Vitus Rejser. ”Går man bare 10 år tilbage, så det helt anderledes ud. Der handlede det mest om at slappe af på en strand, men det gider nutidens ældre ikke. De vil være fysisk aktive og gerne vandre for at opleve naturen helt tæt på.”

Rusland, Kasakhstan og Georgien hitter

Der er kommet mange nye rejsedestinationer i spil, hvoraf mange for kort tid siden for de fleste var helt ukendte. ”De fleste rejsende seniorer har allerede oplevet Europas storbyer og strande. Mange har besøgt eksotiske rejsemål som Japan, Vietnam og de dansk vestindiske øer. Nu skal der ske noget helt nyt.

De vil gerne beriges og udfordres, og de er meget videbegærlige, så oplevelsen skal krydres med historie. Derfor er de trendsættere på nye destinationer, og først bagefter følger de yngre generationer efter,” fortsætter Heidi Maak Glinvad. Lande som Kasakhstan, Rusland og Georgien er således meget populære netop nu, og til dem hører en spændende historie, som gæsterne er nysgerrige på. ”Det kan for eksempel være på et flodkrydstogt i Rusland, hvor rejselederen fortæller om religionen i landet igennem 100 år. Den gode historie er altid populær, når den fortælles af en med indsigt og viden, og derfor stiller vi større krav til vores lokale guider end nogensinde før.”

”De rejsende vil gerne genbesøge Rom, men så skal det være med en dygtig lokal guide, der kan indvie dem i ting og steder, de aldrig ville opdage på egen hånd. Det vigtige er at få historien bundet sammen, og her spiller guiden en central rolle,” slutter Heidi Maak Glinvad. Med til det at rejse hører naturligvis den kulinariske oplevelse, og også her er gæsterne blevet mere kræsne. ”Det er vigtigt at spise godt på rejsen og at få indblik i det lokale køkken. Derfor er det ikke længere hotel med hel- eller halvpension, der vælges, i stedet ønsker de fleste selv at gå på opdagelse og se, hvad landet har at byde på af spændende specialiteter,” slutter Heidi Maak Glindvad.

Europas storbyer genopdages

Det betyder ikke, at Europas storbyer ikke længere er populære, for det vil de altid være, men oplevelsen skal være ny og anderledes.

Kasakhstan er et af de nye rejsemål, som seniorerne har fået øje på.

Europas storbyer er stadig populære, men besøget skal byde på ny indsigt og nye oplevelser.

Nutidens ældre ønsker at være aktive, når de rejser. Derfor er vandreture, hvor man kommer tæt på naturen, en populær rejseform.

En god rejse byder også på lokal mad, er russisk borsch.


SIDE 8 profil annonce

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

TYSKLAND - SUNDHED

NY TEKNOLOGI

SIKRER BEDRE TANDBEHANDLINGER I EN HYGGELIG VILLA I NIEBÜLL LIGGER EN TOPMODERNE TANDLÆGEKLINIK, HVOR DET DANSKSPROGEDE PERSONALE ER HELT FREMME I FORHOLD TIL NY TEKNOLOGI. DET GIVER BEDRE BEHANDLINGER OG ER POPULÆRT HOS DE DANSKE PATIENTER.

KRONE

ABUTMENT

SKRUE

Sunde og velplejede tænder handler ikke kun om at bevare et smukt udseende. Bakterier i munden kan nemlig forårsage lungebetændelse og forværre sukkersyge og hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt at have en god mundhygiejne og sørge for at passe på tænderne. Men mange danskere dropper alligevel tandlægebesøget. Det skyldes dels angst for at sætte sig i tandlægestolen, dels at et tandlægebesøg i Danmark er dyrt. Begge dele har man derfor taget højde for hos Center of Dental Competence

(CDC) i Niebüll, hvor 60 % af patienterne i dag er danskere. Det dansktalende team har således specialiseret sig i at behandle patienter med tandlægeskræk, og samtidig er det billigere at besøge den tyske klinik end en tilsvarende i Danmark. Det skyldes, at der generelt er et lavere prisniveau i Tyskland, og derfor kan den topmoderne tandlægeklinik, som med 18 ansatte er den største i området, satse på at være helt fremme i forhold til den nyeste teknologi.


DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD • SIDE 9 profil annonce

TYSKLAND - SUNDHED

SPECIALIST I IMPLANTATBEHANDLING Et af de områder, hvor patienterne kan opleve den nyeste teknologi, er inden for implantatbehandlinger, som klinikejer Torben Dippman er specialist i. ”Her benytter vi det nye cone beam-røntgen, så vi forud for behandlingen f.eks. kan undersøge hele kæbehulen, se knoglens kvalitet og nervernes leje i kæben. Alt sammen tredimensionelt, så skader på forhånd kan undgås. Derved bliver implantatbehandlingen en større succes,” forklarer han. Et implantat har mange fordele: kroner og broer, der sidder fæstnet på et implantat, byder på høj tyggekomfort, da tyggetrykket - præcist som ved en naturlig tand – direkte bliver overført til kæbeknoglen. Man kan altså selv med et implantat opbygge et stærkt bid, og pirringen af knoglen stimulerer desuden dens beskaffenhed på en positiv måde og forhindrer, at knoglen skrumper. Et implantat er i princippet ikke andet end en kunstig tandrod, som er fremstillet af enten titan eller porcelæn, hvilket kommer an på patientens ønske, og om denne er overfølsom over for titan. Titanstiften bliver under lokal bedøvelse indsat i kæben, hvor den vokser fast i knoglen. I denne periode (mellem 6 uger og seks måneder) må implantatet ikke belastes og skal plejes godt for at undgå infektioner, som kan true behandlingssuccessen. Når titanstiften er vokset fast i kæben, kan tænderne fastgøres på de kunstige rødder, forklarer Dippmann. I mellemtiden kan et provisorium lette både tygning og tale. Men også den ”normale” tandlægekirurgi udføres på klinikken, da Dippmann tilmed er specialiseret i alle former for oral kirurgi, som f.eks. fjernelse af visdomstænder.

NY (NÆSTEN) SMERTEFRI TEKNOLOGI Torben Dippmann har en god nyhed til implantat patienter, der døjer med tandlægeskræk, for nu er der hjælp at hente i ny teknologi – også kaldet minimal invasiv sinusløft. Dette lovende kirurgiske indgreb er rettet mod dem, der har behov for implantater, men som ikke har tilstrækkelig knoglemasse som fundament til at bære på implantatet. Der kan her være tale om, at f.eks. kæbeknoglen er angrebet af parodontose eller er skrumpet på grund af manglende pirring af naturlig tygning. I disse tilfælde er knoglen simpelthen ikke stærk nok til et implantat og må genopbygges af egen knogle eller af syntetisk fremstillet væv. Det er så her, at det bliver nødvendigt med et sinusløft, der fungerer som knogleopbyggende, og indtil nu har man måtte lave et stort kirurgisk indgreb for at lave et hul i kæbehulen for at få adgang til bihulen, hvor der indsættes transplantat af patientens egen knogle eller kunstig knogle. Med det nye skånende jeder-system er det muligt at lave et lille hul med vandtryk, der forsigtigt løfter membranen i kæbehulen, og så kan man gennem det borehul, der skal bruges til at sætte implantatet i, puste knogle erstatningsmateriale op i kæbehulen. ”Vi har stor succes med denne nye behandlingsform for de patienter, der har brug for knogleopbygning, fordi de oplever næsten ingen smerter eller hævelser efterfølgende. Og det kræver ikke det store kirurgiske indgreb, som man skulle have tidligere, hvor det tog længere tid om at hele,” fortæller Torben Dippmann glædeligt. Det er få tandlægeklinikker, der arbejder med dette nye system, men hos CDC er de allerede på forkant med det.

Westersteig 4, 25899 Niebüll · Tlf. +49 4661 6766-0

For mere information: www.cdc-niebuell.de

Fortsættes næste side


SIDE 10 profil annonce

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

TYSKLAND - SUNDHED

FULDKERAMISK TANDKRONE PÅ KUN ÉN TIME

EN PROFESSIONEL RODBEHANDLING KAN BEVARE TANDEN

Et andet område, CDC arbejder med, er de såkaldte CEREC-kroner, som endnu kun tilbydes få steder i Danmark. ”I stedet for at tage et almindeligt aftryk, som mange patienter oplever som ubehageligt, scanner vi tænderne med et kamera, som er tilsluttet en computer. I løbet af få sekunder opmåles tænderne præcist, for straks derefter, ved hjælp af disse data og en computerstyret fræsemaskine, at fremstille en perfekt passende porcelænskrone,” siger Torben Dippmann. Her er der tale om et meget æstetisk produkt i topkvalitet, og for danske patienter er det selvfølgelig en stor fordel, at det hele er overstået i løbet af kun en behandling. Hvor man før fik lavet et aftryk af tænderne, som i sig selv opleves meget ubehageligt af mange patienter, som fik en midlertidig løsning isat, mens den endelige krone blev lavet på et laboratorie, er det hele på plads nu i løbet af ca. en time. Patienten kan straks gå hjem med den færdige krone og behøver ikke at komme tilbage en ekstra gang for en afsluttende behandling. Det er især interessant for patienter, som bor et stykke væk fra grænsen.

Tidligere var der ofte kun en mulighed, hvis der var gået betændelse i tandroden - tanden måtte ud. I dag kan tanden heldigvis reddes med en rodbehandling, som CDC’s tandlæger gennemfører med den nyeste teknologi. Den nøjagtige udstrækning og position af betændelsen konstateres ved hjælp af cone beamrøntgen, hvor rodkanalerne synliggøres med 3D-optik af allerhøjeste kvalitet. De bittesmå rodkanaler og ultrafine kanalstrukturer bliver først frilagt under mikroskop og derefter nøjagtig udmålt. En speciel fil, der er fremstillet til patienten, renser kanalerne, som efterfølgende bliver skyllet og gjort kimfri. Derefter renses rodkanalerne endnu engang og bliver steriliseret med en softlaser, der har en kimreducerende virkning og kun fjerner sygt væv, mens den skåner det sunde. Desuden er risikoen for efterfølgende komplikationer som hævelse, blødning eller andre ubehageligheder meget reduceret og helingsprocessen hurtigere. Det er afgørende for en effektiv og helende behandling, samtidig med at det giver patienten tryghed. Først når det er helt sikkert, at ingen vævsrester og kim er tilbage i rodkanalen, bliver denne fyldt fuldstændig i alle tre dimensioner. Også her bruges der udelukkende materiale, som kroppen kan tåle 100 %. For patienter, som døjer med tandlægeskræk, er den nye teknologi forbundet med endnu flere fordele, da den selv ved akutte betændelser sjælden er smertefuld. Takket være de topmoderne behandlingsteknikker, som vi arbejder med, lykkes rodbehandlingen meget ofte, behandlingen er en succes og tanden bevares. Intet er så godt som en egen tand. Derfor er en rodbehandling en rigtig god investering, og vi rådgiver gerne omkring den bedst mulige terapi.


DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD • SIDE 11 profil annonce

TYSKLAND - SUNDHED

TANDRETNING - INVISALIGN Er du en af dem, der undgår at smile, fordi dine tænder er skæve, er der hjælp at hente. Torben Dippmann tilbyder nemlig invisalign, der er en usynlig tandbøjle, der betyder, at du kan fortsætte dit liv, som du plejer, samtidig med at du får tilrettet dine tænder. Invisalign er altså gennemsigtige plastskinner, som fungerer som tandbøjler. ”Skinnerne er specieldesignet til patienten, hvor vi tager et aftryk af tænderne, hvorefter laboratoriet fremstiller skinnerne, der gør, at tænderne bliver rykket på plads igen,” siger Torben Dippmann. Det kræver også, at patienten kommer hver 3. eller 4. uge og får taget et nyt aftryk til et nyt skinnesæt, som gradvist retter tænderne, indtil det ønskede resultat er opnået. Behandlingstiden varierer, da det kommer an på ens tandsæt og tandstilling. Et forløb med invisalign kan godt tage alt fra 6-18 måneder.

ET HVIDERE SMIL Næsten alle mennesker har prøvet at få misfarvede tænder som følge af f.eks. rygning, te, kaffe eller rødvin, men det er de færreste, der har lyst til at leve med det. Tandblegning er den mest effektive middel mod misfarvninger, og på Torben Dippmanns klinik i Niebüll forsikrer han om 100 % tilfredsstillelse, idet tandblegnings proceduren bliver gentaget, indtil patienten stiller sig tilfreds med resultatet. Blegemidlet virker ved at trænge ind i tanden og spalte farvekornene til mindre farvekorn. Denne spaltning betyder, at tanden kommer til at se lysere ud. Der kan i den forbindelse opstå øget følsomhed og isninger i tænderne samt irriteret tandkød, men de nævnte bivirkninger forsvinder som regel i løbet af en uge. Resultatet af tandblegningen kan holde op til et år, hvis man er forsigtig med at ryge, drikke te eller kaffe. Det er værd at notere, at tandblegning ikke kan foretages, hvis der er fyldninger eller kroner i tænderne, da disse ikke kan bleges.

FOREBYGGELSE ER CENTRAL

SUNDE TÆNDER VED HJÆLP AF TOPMODERNE TEKNOLOGI

På lige så højt niveau udføres komplicerede rodbehandlinger. CDC’s tre tandlæger gennemfører nemlig rodbehandlingen ved hjælp af et mikroskop, der afslører de bittesmå rodkanaler. Det er afgørende for en effektiv og helende behandling, og giver patienterne tryghed. Derudover er forebyggelse af tand, mund- og kæbesygdomme en central del af klinikkens arbejdsområder. En tandrensning varer f.eks. en hel time og udføres med både hånd- og ultralydsinstrumenter. På den måde fjernes al belægning - og dermed bakterier fra tænderne - så risikoen for karies og paradentose mindskes. Samtidig forsvinder hårdnakkede misfarvninger fra kaffe og te eller rygning.

Sunde og fejlfrie tænder giver ikke kun sikkerhed i hverdagen, øger attraktiviteten og signalerer dynamik og vitalitet, de er også en vigtig brik for at bevare en god helse. ”Vi ser os selv som patientens partner i tandsundhed og tilbyder på vores klinik en topmoderne og fremtidsorienteret tandbehandling med de bedste og nyeste teknologier, som findes på området. Hvis der fandtes en guldstandard for højeste kvalitet inden for tandbehandlinger, så ville vi med sikkerhed leve op til den, og det er jeg meget stolt af,” afslutter Torben Dippmann.

Westersteig 4, 25899 Niebüll · Tlf. +49 4661 6766-0

For mere information: www.cdc-niebuell.de


SIDE 12

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST CHRISTINA WEX

Colourbox

Lykken er tid med børnebørnene Sommermånederne og ikke mindst sommerferien er perfekt til oplevelser med børnebørnene. Det kan være store eller små oplevelser - det vigtigste er at dele dem.

Børnebørn er livets dessert, siger man, og noget tyder på, at det er sandt. Danske ældre er nemlig lykkeligere end ældre i andre europæiske lande, og årsagen er i høj grad de værdifulde relationer, som ældre har til deres børnebørn. Det viser en rapport fra Institut for Lykkeforskning fra 2016. Samværet mellem bedsteforældre

Foto: Københavns Zoo

og deres børnebørn bygger nemlig herhjemme på lysten til at være sammen, hvor det andre steder i videre udstrækning handler om pligt. Mens bedsteforældre bliver lykkeligere at nære relationer til deres børnebørn, så går værdien i relationen i høj grad begge veje. For børnene er tiden med bedsteforældrene et helt særligt

Foto: Tivoli // Lasse Salling

frirum, hvor der er nærvær og god tid, og netop ferietiden giver rig mulighed for at dyrke relationen. Det kan være med store oplevelser som udflugter og ferier eller det kan være de helt små som at spille spil eller dyrke sin egen køkkenhave. I virkeligheden handler det mest bare om at dele dem. Om at opleve sammen.


DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD • SIDE 13

Inspiration til oplevelser med børnebørnene De klassiske: Zoo, Tivoli og Bakken

Leg som i gamle dage

Tag på højskole

På opdagelse mormors barndom

De tre klassiske sommeroplevelser er populære som aldrig før. Både Zoo, Tivoli og Bakken formår at være, som de altid har været, samtidig med at de løbende fornyer sig med nye oplevelser. For børn – og de fleste voksne – hører et besøg her til de største oplevelser. Læs mere på www.zoo.dk, www.tivoli.dk og www.bakken.dk.

Har man tiden til det, er et ophold på familiehøjskole en uforglemmelig oplevelse. De fleste højskoler tilbyder familiekurser i skolernes sommerferie, hvor der er aktiviteter for både børn og voksne. Læs mere på www.hojskolerne.dk.

I moderne tid, hvor skærme er blevet børns foretrukne legetøj, kan det være godt at få øjnene op for, hvordan man legede ”i gamle dage”. At hinke med en hinkesten, sjippe i bue eller lege dåseskjul er sjovt, uanset hvilken generation man tilhører. Find inspiration på: www.legedatabasen.dk.

Nyttehave

Vi skal spise mere grønt, og hvorfor ikke starte tidligt. At skabe sin egen nyttehave og se tingene gro er utroligt livsbekræftende. Det kræver faktisk kun nogle få kvadratmeter, og mange af grøntsagerne er taknemmelige at arbejde og giver hurtigt igen. Bliv inspireret på: www.haveselskabet.dk.

Hvis vejret er dårligt, fortæller Arbejdermuseet på en sjov og lærerig måde om livet København i 1950’erne, mens børnemuseet fortæller, hvordan børn levede og arbejdede omkring år 1900. Læs mere på www.arbejdermuseet.dk.

Colourbox

GOD FERIE PÅ BORNHOLMSK

FERIE SMAGER AF MERE

KLIPPER OG HAVUDSIGT

FRED, RO OG LÆKKER MAD (PS2)

VED BORNHOLMS KLIPPEKYST (PS1)

 4 nætter i ferielejlighed  Gourmetmiddag på Restaurant Molen  Færge med bil Ystad-Rønne t/r

 1 uge i ferielejlighed  Fiskebuffet på Nordbornholms Røgeri  Entré til Bornholms Kunstmuseum  Færge med bil Ystad-Rønne t/r

FRA PR. PERS. V/2 PERS. 1 PERS. MIN. 65 ÅR. ANK. 4/4-24/10 2019

FRA PR. PERS. V/2 PERS. 1 PERS. MIN. 65 ÅR. ANK. 6/5-24/6 & 12/8-23/9 2019

eller Christianshøjkroen

1.445

1.665

Se flere gode tilbud på bornholmtours.com/seniorrejser

SMIL & SOLSKIN

5649 3200


VADEHAVSCENTRET - Porten til UNESCO Verdensarv

20% rabat ved medlemskab af Ældresagen Nyd frokosten eller kaffen i vores cafe

Ny udstilling - Vadehavsfortællinger

Natur og arkitektur i Verdensklasse Okholmvej 5 · Vester Vedsted · 6760 Ribe · Tlf. 75 44 61 61 · info@vadehavscentret.dk


En verden af gode oplevelser i godt selskab

KASAKHSTAN Fra

Et paradis for naturelskere

Lad dig fortrylle af en rejseoplevelse helt udover det sædvanlige i Kasakhstan. Her venter en unik kulturhistorie, fabelagtig skønhed og et overflødighedshorn af særprægede landskaber. Fra den gamle hovedstad Almaty til landets smukkeste nationalparker oplever vi sammen et af Centralasiens allersmukkeste lande.

10.499,-

3 dage i nationalparker

Altid med dansktalende rejseleder

9 dage

Inkluderet i prisen: • Fly København-Almaty t/r, inkl. skatter og afgifter • 1 nat i Almaty på Hotel Kazakhstan***+ • 2 nætter Kolsay Lakes Nationalpark på Guesthouse Zhibek Zholy • 4 nætter i Almaty på Hotel Kazzhol**** • 8 x morgenmad, 5 x frokost og 5 x middag • Byvandring i Almaty, inkl. besøg i Zenkov-kirken • 3-dages jeeptur, inkl. entré til nationalparkerne Charyn Canyon og Kolsay Lakes

• Besøg i Etno-landsby • Flere spændende udflugter inkl. entreer iht. program • Dansktalende rejseleder på hele rejsen Afrejse: 11/6, 16/7, 13/8, 27/8 og 10/9

Tid til fordybelse på Caminoen

Tag med på en sjælfuld vandreferie ad den berømte Camino. Her tager vi på en aktiv rejse med store natur- og kulturoplevelser fra Burgos til Santiago de Compostela. Vi vandrer på særligt udvalgte dele af den smukke rute, hvor vi nyder naturen samt ser nogle af de mange seværdigheder langs den historiske Pilgrimsvej. Undervejs bor vi på pæne 3- og 4-stjernede hoteller med halvpension inkluderet, og rejsen rundes af med to nætter i den vigtige pilgrimsby Santiago de Compostela.

Pilgrimsvandring

Find mange flere rejser på vitus-rejser.dk

i SPANIEN Fra

8.699,-

Inkluderet i prisen:

• • • • •

Fly København-Spanien t/r, inkl. alle skatter og afgifter 1 nat i Burgos****, 1 nat i Léon****, 1 nat i Astorga****, 1 nat i Ponferrada****, 1 nat i Lugo**** og 2 nætter i Santiago de Compostela*** 7 x morgenmad og 6 x middag, inkl. 1 glas vin og vand Vandreture og udflugter inkl. entreer, iht. program Dansktalende rejseleder på hele rejsen

En oplevelse for livet

8 dage

Afrejse: 4/6, 3/9, 10/9, 17/9, 1/10 og 15/10

Læs mere om rejsernes program, tillæg og rabatter på www.vitus-rejser.dk. Alle rejsende fra Jylland, Fyn og Bornholm opnår en brorabat på 250,-

www.vitus-rejser.dk Telefon 78 79 59 70 Sølvgade 15-17 · 1307 København K


SIDE 16

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST JENS KISKER

Alder ingen hindring med humoren som følgesvend Skuespillerinden Bodil Jørgensen er blevet 58 år, men rollerne kommer fortsat i en lind strøm, og humoren er en dejlig del af måden at håndtere det groteske i at blive ældre på, fortæller hun.

Det er naturligt, at Bodil Jørgensens film- og teaterroller i dag ofte er kvinder på hendes egen alder eller ældre, for forfaldet følges ad, med det hun laver. Det er blevet lidt sværere med ben og knæ om morgen, men det gælder om at komme op og i gang, fortæller hun: "Det er meget spændende og givende, det jeg laver, så jeg er i fuld gang. Selvfølgelig kan jeg mærke alderen lidt i kroppen, og ulykken for nogle år siden betyder også, at jeg ikke skal op og hænge i loftet, for jeg vil komme godt hjem hver dag. Humoren

spillede en vigtig rolle i mit lange sygeforløb, hvor jeg lå meget ned."

Nyt batteri med barn i sen alder

Bodil Jørgensen er blevet mor til sit tredje barn i en relativ høj alder, men det har været både livgivende og er med til at holde hende til ilden hver dag. Det har været et nyt batteri, hvor der både er ForældreIntra og alt muligt andet, hun skal følge med i. "Jeg er nok knap så pylret, som mange andre af de yngre mødre, men jeg er dog stadigvæk ganske


DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD • SIDE 17

servicerende med morgenmad i sengen og den slags. Til gengæld spørger andre børn nogle gange, om jeg er min datters mormor, og hvad det er for nogle streger, jeg har i hovedet. Der er mange i min branche, der får glattet huden ud i ansigtet, men det gider jeg ikke," siger hun.

Vigtigt at bevare nysgerrighed og kærlighed

Evnen til at forblive nysgerrig og give kærlighed videre havde Bodil Jørgensens far til det sidste, og det håber hun at have fået med sig. Hun mener, at det er vigtigt at være interesseret i verden omkring sig og reflekterende. Da hendes mor blev dement, formåede hendes far at fylde morens hverdag med kærlighed og glæde over de små ting. "Det var ret gribende. Der er ingen grund til at falde hen i seniortiden. Mange bør nok tænke lidt over, hvad det er for en verden, vi giver videre til vores børn og skrue lidt ned for krydstogterne og de lange rejser. Vi har vel en slags forpligtelse til at forholde os til problemerne i verden – også selvom vi er oppe i årene," siger hun.

Elsker humoren i Rytteriet

’Rytteriet – live i Tivoli’ har netop optaget en del af Bodil Jørgensens tid, og det er en stor glæde og virkelig sjovt at lave hver aften, fortæller hun. "Vi griner virkelig meget, og jeg vil altid stå med et ben i hver lejr i forhold til komikken – jeg elsker det tragikomiske. Vi har blandt andet et rigtig sjovt nummer med tre ældre med eventyrnavne, hvor Tivoli

ikke har været godt for dem, men de bliver ved med at komme der. De har haft forskellige uheld med forlystelserne, men kan ikke holde sig væk, forklarer hun og tilføjer, at Rytteriet er blevet bredt - sært, men bredt. Vi er alle særlige, og det er en fornøjelse, når 1.000 mennesker sidder og skriger af grin af det groteske i blandt andet det nummer.

FAKTA • Bodil Jørgensen er 58 år og født i Vejle. • Hun er i dag gift med Morten Søborg og har i alt tre børn. • Er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1990. • Har optrådt på mange teaterscener – blandt andet Jomfru Ane Teatret, Det Kongelige Teater og Aarhus Teater. • Har medvirket i mange film eksempelvis Idioterne, Klinkevals, Hævnen, Hvidsten Gruppen, All Inclusive og desuden en lang række tv-serier.

Foto Les Kaner

Det er meget

spændende og givende,

det jeg laver, så jeg er i fuld gang. Selvfølgelig

kan jeg mærke alderen lidt i kroppen..”

Foto Les Kaner


SIDE 18

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST CHRISTINA WEX

Fremtidens køkken er grønt Der sker spændende ting på mad- og drikkeområdet. Vi skal lære at gøre grøntsager til et måltid, og samtidig er der nye luksusråvarer på menuen.

hvor hurtigt vegansk blev legitimt i samfundet, og derfor sadlede vi om undervejs fra vegetarisk til all in vegansk,” siger Bo Frederiksen, faglig chef i Meyers Madhus. Bogen hedder ”Meyers Grøn Mad – til vegetarer, veganer og alle, der gerne vil spise mere grønt” og udkom i 2017. ”Kunsten er at få grøntsager til at blive til et måltid i stedet for kun at være tilbehør, og det er svært, fordi vi har ringe traditioner for retter uden kød i Danmark, mens et køkken som det asiatiske er rigtig dygtigt til at forædle grøntsagerne.”

Havet er rigt på råvarer

Det grønne køkken vinder mere og mere frem.

”Da vi for fire år indledte processen med at lave en vegetarisk kogebog, blev vi overraskede over,

Bo Frederiksen fremhæver, at der også er mange nye og spændende råvarer at kaste sig over, også råvarer, der hører til i luksusklassen. ”Blæksprutter formerer sig i rigt omfang over hele verden, også i de nordiske farvande, og det gør denne luksusråvare tilgængelig på en helt ny måde. Den er tilmed fuld af proteiner, vi skal bare lære at tilberede den, så vi får den bedste smag frem.” Det samme gælder norske kongekrabber og

Østers er en luksusspise, men den øgede mængde i blandt andet Vadehavet gør østers tilgængelige på en nye måde.

østers, som vi bedst kender fra Limfjorden, men som kan samles i rigelige mængder fra Vadehavsøerne.

Plads til alle verdenskøkkener

På restaurantsiden har det nye nordiske køkken haft sin storhedstid, mener Bo Frederiksen, men det betyder slet ikke, at det dødt. ”De bæredygtighedsværdier, der er forbundet med det nye nordiske køkken, lever i bedste velgående. Nu krydrer man dem bare med et personligt touch.” På samme måde er restaurantscenen meget differentieret. ”Italiensk, spansk og fransk lever side om side med et nyt asiatisk køkken med inspiration fra Japan, Korea og Vietnam. Og så vinder det sydamerikanske køkken frem.” Også på drinkssiden dukker nye eller måske snarere genopdagede oplevelser fra hele verden op. Kvas, der laves på mørkt brød, som har gæret, er en populær drik i Rusland, mens Switchel, der laves af vand og eddike tilsat ingefær oprindelig er fra Vestindien, og Kombucha en gæret te, hvis oprindelse er ukendt, drikkes mange steder i Asien. Kvas laves på mørkt brød, som har gæret.

Colourbox

Colourbox


SIDE 20

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST PIA BUNDGAARD

Få det bedste ud af sommeren Kongelig Sommerballet:

I år besøger Kongelig Sommerballet dobbelt så mange byer som sidste år.

Kongelig sommerballet kommer på besøg i disse byer:

Siden 2006 har Kongelig Sommerballet trukket titusindvis af danskere til de gratis balletforestillinger, og i år får endnu flere danskere mulighed for at opleve tåspidssko, tylskørt og trikot. Sommerballettens storslåede balletoplevelser, der ellers normalt kun kan opleves på Gamle Scene i København, besøger nemlig dobbelt så mange byer som sidste år. Så fyld picnickurven, og sæt dig til rette i græsset og få en unik sommeroplevelse. Nyd de smukke lokale omgivelser akkompagneret af oplevelser fra Den Kongelige Ballet og få en forsmag på den kommende sæsons forestillinger.

Søndag 09.06.19 kl. 16: Ofelia Plads, København Mandag 10.06.19 kl. 19: Byparken, Korsør Tirsdag 11.06.19 kl. 19: Krabbes Grønne Ring, Kjellerup Onsdag 12.06.19 kl. 19: Rebild Bakker, Skørping Fredag 14.06.19 kl. 19: HEART, Herning Lørdag 15.06.19 kl. 19: Sønderborg Slot Søndag 16.06.19 kl. 19: Anlægget, Billund Mandag 17.06.19 kl. 19: Kongens Have, Odense Tirsdag 18.06.19 kl. 19: Fredensborg Slotshave Onsdag 19.06.19 kl. 19: Torvet, Præstø

Læs mere på www.kglteater.dk

Foto: Ivandrei Pretorius

Grønnegårds Teatret:

Teateroplevelser under åben himmel – midt i København

Katrine Greis-Rosenthal Foto: Martin Greis-Rosenthal

Grønnegårdsteatret opfører Shakespeares klassiske komedie Helligtrekongers Aften, der byder på forviklinger, forelskelser, forklædninger, begær, intriger og komik i rige mål. Begynd aftenen med en hyggelig picnickurv i det grønne i Designmuseum Danmarks smukke have, inden Shakespeare åbner op for en rundtur i alle kærlighedens følelser. Forestillingen tager os med til eventyrlandet Illyrien, hvor kærlighed regerer i alle dens forklædninger. Her skilles tvillingerne Viola og Sebastian ad efter et skæbnesvangert skibbrud ud for Illyriens kyster. Da Viola forklæder sig som mand starter intrigerne: I sin

stormende forelskelse, sætter hun hjerterne i brand hos både Fyrst Orsino og den sørgende grevinde Olivia. Dette opildner resten af Olivias husstand – den drikfældige Tobias Hikke, den hævntørstige kammerpige Maria, den melankolske nar Feste og forfængelige hushovmester Malvolia – til at tage sagerne i egen hånd. Mens Olivias ulykkelige frier Andreas Blegnæb halser efter i løjerne. Samtidig gør Sebastian sine helt egne oplevelser i Illyrien sammen med kaptajnen Antonio. Spilleperiode: 27.juni -24.august 2019.

Læs mere på www.groennegaard.dk

Louisiana:

Louisiana har for alvor skudt foråret ind med den anmelderroste udstilling ”Åbn min lysning” af Pipilotti Rist, der byder på et farverigt og sanseligt brag. ”Åbn min lysning” er den første store præsentation af den schweiziske kunstner Pipilotti Rists farvestrålende og sanselige værker i Danmark. I udstillingen i Louisianas Sydfløj vil temaer som krop og teknologi, køn og natur samt indre og ydre rum smelte sammen i et visuelt forunderligt univers, der både omslutter, udfordrer og fortryller os. Den schweiziske kunstner Pipilotti Rist (f. 1962) er internationalt anerkendt som en af

samtidskunstens mest markante udforskere af sansningen og det levende billede. Siden midten af 1980’erne har hun arbejdet henover den brede og konstant skiftende palet af videoteknologier, hvis muligheder, regler, kutymer og begrænsninger hun undersøger - og sprænger. Udstillingen kan opleves fra d. 1.3.2019 - til d. 23.6.2019.

Læs mere på www.louisiana.dk Foto: Luiz Guimaraes


DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD • SIDE 21

Kultur

åbner 24. maj

Fra Philipsen til Salto gensyn med den nyere danske samling

WWW.DAVIDMUS.DK


SIDE 22

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Kultur Kør Selv Ferie

SORT SOL

Oplev det fantastiske naturfænomen Ophold på hotel med: 1 x ½-pension udflugt i bus til Sort Sol arrangement med guide, 1 x suppe Flg. datoer: 22.datoer - 23.09 27. 28.09 / 29. - 30.09 Flere i/september Flere datoer i marts og -september eller

info Kontakt os for yderligere 03. - 04.10 / 05. - 06.10

875,-

/ 06. - 07.10

Pris pr. person

Kontakt os for booking: Tlf. 7472 1520 eller på mail: lr@lauritzen-rejser.dk

Lauritzen Rejser Rejser med indhold...


DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD • SIDE 23

Kultur


SIDE 24

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST GERDA GRØNNING

Foto: Colourbox

Få nu pulsen op Mange kan godt tåle at give den lidt mere gas Det er hyggeligt at gå en tur med hunden, men hvis det er for at holde sig fysisk i gang, er det ikke nok. Der skal meget mere til, hvis man vil modvirke de biologiske forandringer, der kommer med alderen. ”Mange tror ikke, de kan tåle at blive forpustede og stopper, så snart de bliver lidt stakåndede,” siger Ældre Sagens sundheds- og idrætskonsulent Karin Schultz, der gennem mange år har beskæftiget sig med ældre og motion. Hun vejleder Ældre Sagens knap 3.000 frivillige i at und ervise ældre i motion eller at være motionsvenner hjemme hos ældre.

Vær realistisk

Karin Schultz foreslår, at man finder et niveau, der er realistisk. ”Hellere satse på at træne sig op til at kunne gå to kilometer end løbe et helt marathonløb. Det vigtigste er, at man finder en aktivitet, man synes er sjov – og hellere gøre lidt end slet ikke noget.” Fællesskabet og det sociale, når man dyrker motion, er for mange det, der får folk ud af døren. På den måde er aktiviteterne med til at forebygge ensomhed,” siger hun og understreger, at en god fysisk form også er med til at holde en mobil.”, så man kan komme rundt og fortsætte med de aktiviteter, man kan lide. ”At man er i stand til at komme rundt og fortsætte med de aktiviteter, man kan lide, modvirker ensomhed, som alt for mange svage ældre lider af.”

DE TRE MEST POPULÆRE SPORTSGRENE BLANDT 60+ Vandreture Styrketræning Svømning

Kilde: Idrættens analyseinstitut

SUNDHEDSSTYRELSENS TRE MOTIONSRÅD 1.

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

2.

Træn i mindst 20 minutter om ugen kondition og muskel- og knoglestyrke

3.

Lav udstrækning to gange om ugen i mindst ti minutter, og træn regelmæssigt balancen

FIND RÅD OM MOTION PÅ ÆLDRE SAGENS HJEMMESIDE: https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning /helbred/motion


Effektiv hjælp ved dropfod Flexbrace® Danmark - din dropfodsspecialist Hos Flexbrace® Danmark har vi mere end 50 års erfaring i behandling og vejledning af dropfodspatienter. Vore eksperter har testet og udvalgt markedets bedste skinner for at kunne tilbyde et bredt sortiment af kvalitetsskinner. Derudover har vi patent på Flexbrace®, en af markedets mest fleksible og biodynamiske skinner. Vi har fokus på dig og dine behov Sammen finder vi den bedste løsning til dig, hvilket bl.a. inkluderer individuel gipsafstøbning for højeste funktionalitet og bedste pasform. Vi har ambulatorier i flere byer og kommer, efter aftale, på hjemmebesøg i hele landet. Husk, at der efter Servicelovens bestemmelser kan søges om tilskud til dropfodsskinner. Du er meget velkommen til at kontakte os for tidsbestilling eller hvis du har spørgsmål.

Ring 4632 1561 allerede i dag og hør hvordan vi kan hjælpe dig!

Flexbrace Danmark ®

Roskildevej 8-10 · 2620 Albertslund

Tlf: 46 32 15 61 · Mobil: 31 22 86 94 Info@flexbrace.dk

www.flexbrace.dk


c

SIDE 26

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

I betragtning af, hvor effektiv behandlingen er, er der mange mennesker, som med fordel kunne lade sig behandle med akupunktur. Akupunktur kan for eksempel lindre generne i forbindelse med pollenallergi,” forklarer Henrik Reinholdt.

Vælg en registreret akupunktør Flere og flere bruger akupunktur til behandling af diverse lidelser, men de færreste ved, at der rent faktisk ikke eksisterer nogen lovgivning på området. I virkeligheden kræver det ikke andet en æske akupunkturnåle, som kan bestilles på nettet, at nedsætte sig som akupunktør. Og så naturligvis patienter, der er villige til at lægge krop til. For brancheforeningen Praktiserende Akupunktører er det imidlertid langt fra nok til at kunne føle tryghed i behandlingen. ”Akupunktur er et godt og effektivt redskab i behandlingen af mange forskellige typer smerter. Det er samtidig også en invasiv behandling, hvor en nål bryder igennem huden, og derfor skal den udføres med omhu – og naturligvis dybdegående viden,” siger Henrik Reinholdt, formand for Praktiserede Akupunktører. Foreningen ønsker, at der bliver stillet større krav til behandlerne – for klienternes skyld. Som det er i dag, stilles der hverken krav om autorisation eller uddannelse. Foreningen arbejder for at påvirke politikerne til at lovgive på området.

Effektiv behandling

Siden 2010 har akupunktur været den mest

anvendte alternative behandlingsform i Danmark. ”I betragtning af, hvor effektiv behandlingen er, er der imidlertid stadig mange mennesker, som med fordel kunne lade sig behandle med akupunktur. For eksempel er pollenallergi et stort problem for mange netop i disse måneder, og her kan akupunktur være en god hjælpe til at lindre symptomerne,” forklarer Henrik Reinholdt videre. I Danmark har vi en lov, der siger, at for at være registreret som alternativ behandler, RAB, skal man have gennemgået 660 timers uddannelse, hvoraf de 250 skal være i hovedfaget. ”Det synes vi, bør være et lovkrav, hvis man skal have lov til at tilbyde akupunktur. Alle vores medlemmer er veluddannede og har som minimum gennemført ovenstående uddannelsesforløb, og i virkeligheden så vi gerne, at vi fulgte den europæiske paraplyorganisations standard, som er dobbelt så mange timers uddannelse,” slutter Henrik Reinholdt.

Læs mere på www.aku-net.dk.

Lider du af pollenallergi? Få hjælp med akupunktur. Læs mere og søg behandler

www.aku-net.dk I de fleste tilfælde ydes der tilskud fra Sygeforsikring Danmark til akupunktur behandling.


26 ÅRS FØDSELSDAG SPAR OP TIL 3.000 kr.

Alle vore i forvejen lave priser på glas er blevet endnu billigere - helt op til 26% rabat

>

ex

tra

26%

2 for 1 Få 2 briller for 1 brilles pris Fx briller med glidende overgang fra 849 kr. for 2 par inkl. stel. *

Stel til fødselsdagspriser

FRA

26kr Spar op til 75%

Gratis synsprøve

DANMARKS BEDSTE PRISER - WWW.OPTIKHUSET.DK Frederiksberg, Falkoner alle 47 - Tlf. 3810 1468

VI SES PÅ STRANDEN Stik af sammen

Vi ta’r imod dig kl. 14.00, og herefter er der fri adgang til vores nye Fit & Relax-område under hele dit ophold, mens skov og strand venter lige uden for døren. 2 retters diner inkl. kaffe nydes i Restaurant Panorama kl. 18.00 eller kl. 20.00. Inkl. fri adgang til

FIT & RELAX 500 m 2 nyt forkælelses­ område

Og efter én god nats søvn i lyse og lækre værelser venter vores helt store morgenbord.

Pris pr. person/nat i dobbeltværelse Fredag - søndag kr. 861,­ Mandag - torsdag kr. 1.001,­ Læs mere på nyborgstrand.dk eller kontakt os på tlf. 65 31 31 31, hvor du også kan booke opholdet. Østerøvej 2

5800 Nyborg 65 31 31 31

nyborgstrand.dk


SIDE 28

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Betyder indeklimaet virkelig så meget?

KOL-patient blev fri for hosteanfald og medicin Efter at have anskaffet sig en MAC500 luftrenser er Jonna Nielsen, der har KOL – også kaldet ryge rlunger, blevet fri for hosteanfald og muskelsmerter. Luftrensere MAC500 fjerner skadelige mikroorganismer, bakterier og dårlig lugt, og skaber et sundt indeklima i private hjem, i forretninger og på institutioner. Jonna Nielsen har røget det meste af livet. Og hun gør det fortsat, selvom hun for år tilbage fik konstateret KOL. Den 48-årige alenemor fra Kolding vil gerne holde op med at ryge, men hun er allerede sluppet af med generne ved at være KOL-patient. Efter at have investeret i hjemmets indeklima forsvandt de kraftige hosteanfald og de afledte muskelsmerter, i løbet af et halvt års tid. Det var såmænd et besøg hos frisøren, der har gjort forskellen, fortæller Jonna Nielsen. ”Min frisør har en luftrenser stående, som forhindrer de skrappe hårprodukter i at skabe et dårligt indeklima i salonen. Ifølge hende havde samme maskine hjulpet andre af med vejrtrækningsproblemer samt astmatiske reaktioner, og hun mente, at luftrenseren også kunne hjælpe mig,” siger Jonna Nielsen. Til at begynde med var Jonna Nielsen skeptisk, men da hun fandt ud af, at hun kunne få luftrenseren på prøve i 14 dage, endte hun alligevel med at investere i to små Jimco MAC500 maskiner, som forhandles af Air-Tech.dk. ”Det var først og fremmest i håb om, at de ville gøre en forskel for mine børn, der blev udsat for dårligt indeklima pga. passiv rygning, men også skimmelsvamp i hjemmet. Det gjorde udslaget, at forhandleren gav mig muligheden for at få luftrenserne uforbindende på prøve i 14 dage,” fortæller hun.

Aldrig mere hosteanfald derhjemme

Efter at have anskaffet luftrenserne kunne Jonna Nielsen hurtigt konstatere, at hun ikke kun fik et

bedre indeklima til gavn for børnene, men også til gavn for sig selv. ”Jeg turde ikke tro på, at det lille apparat kunne gøre så stor nytte. Indeklimaet blev mærkbart bedre. Hosteanfaldene aftog i styrke, og de afledte muskelsmerter fortog sig. Alt i alt følte jeg mig langt bedre tilpas og fik mere overskud i hverdagen,” siger Jonna Nielsen. Den positive udvikling fortsatte og i dag har hun lagt sin KOL-medicin på hylden. ”I løbet af et halvt års tid ophørte hosteanfaldene helt, og det var ikke længere nødvendigt at bruge inhalationsmedicin. Til daglig mærker jeg ikke længere noget til, at jeg har KOL,” fortæller Jonna Nielsen, der dog kan blive udfordret, når hun er væk hjemmefra i længere tid ad gangen. ”Når jeg er væk hjemmefra i flere dage, er det stadig nødvendigt at bruge inhalator. Jeg bliver tung i hovedet og hoster, men slet ikke så voldsomt som tidligere. Problemet kan også løses ved at medbringe en af luftrenserene,” siger hun og glæder sig ved den positive udvikling for både hende selv og hendes børn.

Dræber mikroorganismer og fjerner dårlig lugt

”Luften føles mere ren og frisk, og vi mærker ikke længere en kraftig nikotinlugt, når vi træder ind i huset, eller snuser til vores tøj. Ikke-rygere, der kommer på besøg, kan heller ikke lugte at her ryges. Men allervigtigst er det, at børnene ikke generes af røg på samme måde som tidligere,” slutter Jonna Nielsen.

FAKTA

Air-Tech’s direktør Marlene Olsen

Ingen brug af filtre og kemikalier

Der findes flere typer luftrensere på markedet, der kræver forfiltre, hepafiltre, kulfiltre og kemikalier som duftfrisker. Disse kræver vedligehold i varierende grad. Jimco MAC500 bruger hverken filtre eller kemikalier, men UV-C lys og kræver ikke således ikke hyppige skift af filtre, eller rensning. Dog skal UV-C pæren udskiftes efter 8.000 timer, hvilket bliver varslet med en lysende diode.

Fuld tilfredshed eller pengene tilbage

Air-Tech’s direktør Marlene Olsen har i 20 år solgt luftrensere til private, det offentlige, forretninger, lægeklinikker og institutioner mm. over hele verden. ”Teknologien, som er patenteret, har modtaget EU’s miljøpris og anvendes af mange tusinde over hele verden. Den er testet af Eurofins Danmark, Teknologisk Institut, BST Bedrift & SundhedsTjensten, Analytical Laboratories i Singapore og The National Health Service i London. Jeg ved, at MAC500 virker ved korrekt brug, derfor giver jeg vores kunder mulighed for at teste den i hjemmet. Lever den ikke op til deres forventninger, kan maskinen sendes retur indenfor 14 dage,” siger Marlene Olsen.

En overkommelig pris

MAC500 koster 4.495 kr. inkl. forsendelse. Den lille maskine tilsluttes en almindelig stikkontakt. Strømforbruget ligger på max 90 øre i døgnet. På grund af størrelsen er maskinen nem at flytte fra rum til rum.

Du du spørgsmål eller lyst til at vide mere besøg www.air-tech.dk eller ring på telefon:

4051 9933 www.MAC500.dk

Jonna Nielsen


55+

Danmarks grønneste seniorboliger

Bovieran seniorbofællesskab - et klima som ved den franske riviera Læs mere på bovieran.dk Her kan du skrive dig på vores interesseliste og modtage fx Bovieran nyheder og besked om salgsstart Tryghed, glæde og nye venner - tættere på end du aner Bovierans hjerte og naturlige mødested er den unikke vinterhave med eksotiske planter fra hele verden. I vinterhaven kan du nyde livet og slappe af med en god bog, omgås dine naboer eller hygge med familien på besøg. Bovieran har stort fokus på fællesskab, afslapning og tryghed. Nyd alt det grønne i vinterhaven og brug de smukke fællesområder sammen med dine naboer, venner eller familien på besøg. Bovieran opføres med 55 lyse boliger fordelt på 2- og 3-værelses lejligheder med et bruttoareal (BBR-areal) på 77 - 99 m2.

Læs mere på bovieran.dk


SIDE 30

DET GODE SENIORLIV • ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

JOURNALIST GERDA GRØNNING

Colourbox

Vågekonen fra Skibby Inge Askjær har som hjemmesygeplejerske været vant til at måtte gå fra døende. I dag sidder hun frivilligt i timevis hos terminale ældre

”Jeg har mange gange måttet forlade døende, der ikke kunne lide at være alene.,” fortæller tidligere hjemmesygeplejerske Inge Askjær, der er en af Ældre Sagens 780 vågere. Så da Inge Askjær gik på efterløn, tog hun initiativ til at oprette en vågetjeneste i Frederikssund. Den leder hun i dag. Nu skal hun ikke længere drøne ud af døren, så snart hun er kommet ind. Vagterne er som vågekone på fire timer. ”I starten var jeg meget spændt på, om jeg kunne sidde så mange timer uden at gøre noget,” siger Inge Askjær.

Ro og nærvær

”De fleste er dårlige og ikke rigtigt vågne. Nogle gange kan vi læse op eller høre musik, men som regel sidder vi bare. Vi observerer, kigger os omkring og

forestiller os det menneske, der nu ligger og skal dø. Hvad er det for et liv, det menneske har haft, har det været svært eller let? Er der billeder eller inventar, der kan fortælle noget? Det er en meget stærk og intens oplevelse. Nogle døende har været meget syge, og så kan døden være en lettelse, andre mangler at få sagt farvel og få noget afsluttet.”

Blander sig ikke

Inge Askjær fortæller, at som vågekoner blander man sig ikke i, hvad de professionelle gør. ”Vi har plaster for munden og sidder på hænderne,” lyder det fra den tidligere hjemmesygeplejerske. I Ældre Sagens vågetjeneste i Frederikssund er de 22 vågere, 20 kvinder og to mænd, og der bliver ofte ringet efter dem fra plejehjem og private hjem.

Har du brug for en våger, eller har du selv lyst til at blive våger, så kontakt din lokale Ældre Sagsafdeling https://www.aeldresagen.dk/ om-aeldresagen/find-og-kontakt-os/ kontakt-os

• 20 procent vil gerne have en våger, når de skal dø • 53 procent mener, vi taler for lidt om døden • 12 procent har aldrig talt med andre om døden Kilde: Rapporten ”Danskernes holdning til at tale om sin egen og sine næres sidste tid og død” Læs mere og få gode råd om den sidste tid på: https://www.aeldresagen.dk/ viden-og-raadgivning/hjaelp-og-stoette/ den-sidste-tid


MED EN TESTAMENTARISK GAVE KAN VI REDDE LIV Læger uden Grænser er altid der, hvor nøden er størst. Midt i katastrofen arbejder vores læger og sygeplejersker i døgndrift for at redde liv. Men vi kan kun hjælpe, hvis vi har penge til medicin og udstyr. Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: ❱ Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre ❱ Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids ❱ Mad og behandling til stærkt underernærede børn

Læger uden Grænser er fritaget for arveafgift. Hvis du har besluttet dig for at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis bistand og rådgivning til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater, der på denne måde støtter Læger uden Grænser. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11 eller på vs@moltke-leth.dk. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk

Læger uden Grænser · Strandlodsvej 44, 2 · 2300 København S · Tlf. 39 77 56 00 · www.msf.dk

Lær mere om danske salmer SALM

ORIE HIST

Danske salmer B. S. INGEMANN · DEL

er

· DEL

1

[

st

ud

i

r eb

ev

1

1

] i [ stud

ebrev

9 ]

Danske salmer N. F. S. GRUNDTVIG · DEL

1

i [ stud

ANCE DAN DA ND ESPO

EN SKOL

ebrev

om Kingos, Brorsons, Grundtvigs og Ingemanns salmer. Om livets skiftende erfaringer i glæde, sorg og forventning.

7 ]

KORRESPO KORR RESPONDA NDANCE AN NC E NC

12 gratis lektioner

SKOLEN

KORR

Et af vores meget populære kurser. KORRESPONDANCE

FOTO: NIELS CLEMMENSEN

NS

GE ESAN

salm

LARS BJØRNSTEN, HCANDERSEN-HOMEPAGE.DK

ske Dan

SKOLEN

Tilmeld dig allerede i dag på

kskolen.dk eller tlf. 4558 7770

KORRESPONDANCE

SKOLEN

Fire andre relevante på

kskolen.dk Romerbrevet

Giv troen en chance

Reformationen der gik i stå

Sundhedskursus


Guld kan mere end blot at skinne Guld kan sikre, at du og dine efterkommere kan bevare jeres købekraft, beskytte jeres værdier og værne jer mod kriser. Tavex Group er en af Nordens største forhandlere af fysisk investeringsguld, og vi er officielle distributører for nogle af de største og mest anerkendte producenter af guldmønter og gulbarrer. Siden 2010 har Tavex solgt fysisk investeringsguld og valuta til det danske marked, og Tavex Danmark betjener årligt ca. 75.000 glade og tilfredse kunder. Når du køber guld hos Tavex, er du garanteret guld af den højeste kvalitet, professionel og pålidelig rådgivning samt den bedste service. Besøg vores hjemmeside på www.tavex.dk eller kontakt os på +45 3312 0907.

ANNO

1991

TAVEX GROUP Exchange∙ Gold∙ Silver

5 stjerner "Fremragende"


SHOP ONLINE PÅ BONDEBOUTIQUE.DK

Kjole vendbar 749,-

Top 199,-

STORT UDVALG I MODE & SELSKABSTØJ

Nederdel 299,-

Kjole 899,-

Rødovre Centrum, Rødovre • tlf. 36 41 11 55 Waves, Greve • tlf. 43 90 33 12 RO’s Torv, Roskilde • tlf. 46 36 12 55 Lyngby Hovedgade 70A, Lyngby • tlf. 45 41 11 55 Jernbanegade 3, Køge • tlf. 56 66 08 66

BONDEBOUTIQUE.DK

Bestil online på bondeboutique.dk vi leverer i hele landet.


Profile for partnermedier

Det Gode Seniorliv  

Maj 2019

Det Gode Seniorliv  

Maj 2019