__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNONCETILLÆG

OKTOBER 2020

SENIORLIV E F T E R Å R

SIDE 20

TIVOLI KONKURRENCE Vind entre og turpas til 4 personer

SIDE 4

ARV & TESTAMENTE Tag stilling til de svære beslutninger SIDE 18

mens tid er

SÅDAN KOMMER DU IGANG MED INSTAGRAM

SIDE 10

LIVET ÅBNER SIG HVIS MAN HAR FOKUS PÅ DET GODE Stort interview med Sonja Richter


2

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

DET GÆLDER OM AT FÅ DET BEDSTE UD AF DET Af Christina Wex

Der er bare ikke noget at gøre ved det, og lige nu gælder det om at få det bedste ud af det. At finde glæden i det nære. Være sammen med familien. Se de samme venner. Lave god mad. Genoptage en fritidsinteresse – helst en, man kan dyrke næsten alene. Gå lange ture, se en udstilling på museum, læse bøger – eller lytte til dem. Synke ned i efterårsmørket på den gode måde og rent faktisk nyde det. For skuespiller Sonja Richter, som du kan møde i denne udgave af Seniorliv, har den ufrivillige pause i hverdagen betydet, at hun har fået lejlighed til for en gangs skyld at skabe kunst for kunstens skyld uden at skele til økonomi og billetsalg. Sidst i oktober kan man få et sjældent kig ind i maskinrummet på Bellevue Teatret, hvor hun sammen med blandt andre instruktør Thure Lindhardt og balletdanser og nu skuespiller Alban Lendorf er i fuld gang med at skabe deres version af Strindberg-stykket Frk. Julie, som skal sættes op i næste sæson i sin færdige form.

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen, henning@partnermedier.dk Projektleder Cita Hansen, cita@partnermedier.dk

Kulturen holder nemlig stadig åbent, med færre publikummer og derfor med ekstra meget brug for støtte. Ligesom sommeren gav anledning til at udforske Danmark, kan efteråret med fordel bruges på det samme. Små ophold rundt omkring i landet giver mulighed for at se helt nye sider af hjemlandet, og samtidig er det med til at holde hoteller og kroer i live. Er man til fordybelse i køkkenet, er der mange spændende gourmetprodukter fra Bornholm, som man kan eksperimentere med. Vi giver dig en smagsprøve på nogle ganske få af dem, men Bornholm har igennem en årrække udviklet sig til ikke blot at være Østersøens perle, men også en gastronomisk en af slagsen, så der er specialiteter i alle afskygninger at smage på. Endelig går man aldrig galt i byen med en smule selvforkælelse. Et spaophold, en god gang massage eller et besøg hos frisøren. Måske har måneders hjemmearbejde givet anledning til at lade håret gro gråt, og uanset om man har lært at elske det eller ønsker sig tilbage til ungdommens farve, så har Camilla Løye fra Stuhr gode råd til at få det bedste ud af også håret. Seniorliv ønsker god læsning og god fornøjelse med et stille efterår.

Kære Læser Indholdet i denne udgivelse er bl.a.

Journalister Christina Wex

blevet til i samarbejde med vores

Grafisk produktion Partnermedier

mange sponsorer og annoncører.

Forsidefoto Christina Hauschildt

Vores tekstforfattere og journalister

Udgiver: Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration. God læselyst!

C132484

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

Hvad vi håbede skulle blive en kort periode med omtanke og samfundssind, har udviklet sig til en mere eller mindre permanent tilstand, hvor vi skal vænne os til at leve på en helt nye måde med færre sociale kontakter, ingen rejser til udlandet og en kraftig reducering af kultur-, caféog restaurationslivet. Kort sagt alt det, der sætter farve på livet. Endda på ubestemt tid.


4

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

TAG STILLING TIL DE SVÆRE BESLUTNINGER, MENS TID ER En ny online-platform gør det let at planlægge og tale om, hvad der skal ske, når livet slutter.

Af Christina Wex ”Når folk går bort, står de efterladte ofte tilbage med en masse spørgsmål om efterladtes ønsker. Det kan være til selve begravelsen, men det kan også være spørgsmål om arvestykker og finansielle forhold. Vi vil gerne inspirere folk til at tage stilling, gøre det nemt for dem at opbevare informationen og ikke mindst at gøre informationen tilgængelig for de nærmeste, der skal opfylde ens sidste ønsker, siger Kasper Wochner. Sammen med to partnere, Jesper Milvertz og Robert Karlsson, har han udviklet ”Adjø. Dit liv. Dit farvel.” – en online-platform og app, der på en tryg og uformel måde hjælper dig med at tage stilling til livet efter døden. ”Vi befinder os i en digital tidsalder, så det er helt naturligt, at man også opbevarer den slags informationer digitalt. Det er sikrere, og det er også lettere at lave ændringer i end noget, der er forfattet på papir og let kan forsvinde.” Døden er tabu Ideen til platformen opstod, da Jesper Milvertz’ morfar døde, og familien stod med en masse ubesvarede spørgsmål til hans ønsker til begravelse og ritualer. ”Døden er for mange et tabu, og derfor får man ikke talt om tingene, før det er for sent. Men døden er også det eneste sikre i livet, og for de efterladte er det rigeligt at skulle håndtere savnet og sorgen uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt man får sagt farvel på præcis den måde, som afdøde havde ønsket.”

Skaber ro i sindet Platformen tager brugeren igennem 4 kategorier med i alt 40-50 spørgsmål, som dækker de fleste aspekter af den sidste vilje: MIT FARVEL, som handler om ceremoni, blomster, sange og gravøl. MIT LIV, som handler om bolig, finansielle og erhvervsmæssige forhold samt kæledyr. MINE KÆRE, hvorfra man kan dele ønsker med pårørende, og MIN ARV, hvor man kan tilføje arvestykker, få styr på sin digitale arv og få hjælp til testamente. ”Det kan også handle om at undgå familiekonflikter. Hvis man har et ønske om, at en bestemt person i familien skal arve et møbel eller et maleri, kan man tage billede af det og lægge det ind i app’en, og man kan sætte værdi på det, så det er lettere for arvingerne at håndtere det, når boet gøres op.” Via platformens delefunktion kan ønskerne sendes til de nærmeste i familien, så alle ved, hvad der skal ske, den dag det bliver aktuelt, og på den måde behøver man end ikke have adgang til hinandens telefoner. Det giver ro i sindet for alle parter, siger Kasper Wochner og understreger, at Adjø ikke er juridisk bindende, og at den ikke erstatter et testamente. Den nye platform skal primært betragtes som et supplement og en rettesnor for de efterladte. Den bedst tænkelige afsked App’en er gratis og tilgængelig iOS og Android, ligesom den findes i en webversion. Man opretter ganske enkelt en profil og kan begynde at lægge information i den i ro og mag.

”Måske bliver man opmærksom på en smuk salme, som man kunne tænke sig sunget ved ens bisættelse, og så noterer man det helt enkelt i app’en.” Kasper Wochner understreger, at de data, der indtastes i app’en, naturligvis ikke deles med tredjepart eller på anden måde kan tilgås af andre end en selv. ”Med tiden er det planen, at vi vil indgå partnerskaber med forskellige relevante aktører og på den måde gøre det lettere for folk at planlægge for eksempel begravelsen. Det kan være blomsterhandlere, stenhuggere og advokater, som brugeren kan vælge ud fra særlige kriterier som for eksempel lokalitet.” Foreløbig har Adjø indgået partnerskab med Landsforeningen Liv & Død, en humanitær, almennyttig organisation, der virker for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet omkring døden, og med en række bedemænd. ”Hvis man skal tage afsked med en elsket, har man rigeligt at tage stilling til. Det praktiske omkring begravelsen må gerne være så lidt krævende som muligt. Det eneste, man ønsker sig i den situation, er vished om, at man sender sin kære af sted på præcis den måde, han eller hun ønskede sig,” slutter Kasper Wochner.

Læs mere på www.adjo.dk.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

EN SIDSTE GOD GERNING TIL GLÆDE FOR ALLE

”Det er en win-win situation for arvingen og organisationen,” siger advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd.

Ved at betænke en velgørende organisation med en del af din arv kan du samtidig øge arven til dine arvinger.

Vi danskere er gavmilde i levende live, når der er velgørenhedsshows på tv. Det kniber mere med at betænke de gode formål, når vi er gået bort. Kun omkring to procent indsætter velgørenhed i deres testamente. Det skyldes ikke manglende vilje, men snarere manglende kendskab til de fordele, der er forbundet med at give testamentariske gaver. Med en helt legal manøvre, den såkaldte ’30 procents-løsning’, der har være benyttet i mange år, kan testamentariske gaver reducere den boafgift, arvinger ellers skal betale, og dermed øge arven til arvingerne, forklarer advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd i Slagelse. Organisationen betaler ”I Danmark betaler vores børn og børnebørn 15 procent i

5

boafgift, mens niecer, søskende og en god ven betaler 36,3 procent. Deres arv kan optimeres, hvis man indtænker en velgørende organisation og som minimum donerer 30 procent.” Velgørende organisationer er fritaget for at betale boafgift, men betaler gerne andres, fordi de stadig får et bidrag ud af det. ”Alternativet er, at organisationen slet ikke får penge. Det er en win-win situation for arvingen og organisationen.” Et eksempel: En formue er på 1 mio. kroner. Den velgørende organisation får 30 procent og betaler ud af dem arvingens boafgift. I runde tal får organisationen ca. 80.000 kroner ud af manøvren, mens arvingen får ca. 30.000 kroner mere, end hvis organisationen ikke havde været begunstiget med en testamentarisk gave.

Det gode testamente Testamentariske gaver til velgørende formål er især en oplagt løsning for personer, der hverken er gift eller har børn. ”Hvis ikke de gør noget aktivt, er der stor risiko for, at deres formue ellers går til parter, de måske ikke havde ønsket – for eksempel forældre, søskende eller staten, hvis ikke der er legale arvinger,” siger Lisbeth Darling Wegener. Mange tror fejlagtigt, at det er kompliceret eller svært, eller at det kun giver mening, hvis man har en meget stor formue. Men det er altså ikke sandt. Der skal blot oprettes et testamente, og i nogle tilfælde dækker organisationen omkostninger ved udfærdigelsen af testamentet. Læs mere på detgodetestamente.dk, der er et samarbejde mellem cirka 35 velgørende organisationer.

Lær mere om danske salmer B. S. INGEMANN · DEL

[

eb

re

v

1

i [ stud

ebrev

9 ]

Danske salmer N. F. S. GRUNDTVIG · DEL

1

i [ stud

CE DAN NDA ESPO

K

st

i ud

]

EN SKOL

ebrev

om Kingos, Brorsons, Grundtvigs og Ingemanns salmer. Om livets skiftende erfaringer i glæde, sorg og forventning.

7 ]

KORRESP KORR RESPOND ONDANC ANC N CE

12 gratis lektioner

SKOLEN

KORR

Et af vores meget populære kurser. KORRESPONDANCE

FOTO: NIELS CLEMMENSEN

SALM

Danske salmer 1

LARS BJØRNSTEN, HCANDERSEN-HOMEPAGE.D

er salIEm· DEL 1 ske STOR S HI Dan GEN ESAN

SKOLEN

Tilmeld dig allerede i dag på

kskolen.dk eller tlf. 4558 7770

KORRESPONDANCE

SKOLEN

Fire andre relevante på

kskolen.dk Romerbrevet

Giv troen en chance

Reformationen der gik i stå

Sundhedskursus


6

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

SPEDALSKHED RAMMER STADIG VERDENS MEST SÅRBARE Sygdommen har hærget også Europa i århundreder. I dag tror mange, at den er udryddet, men 5 millioner af klodens fattigste lever stadig med handicaps og stigmatisering. De har brug for hjælp. Af Christina Wex ”Der er utroligt mange fordomme om spedalskhed, netop fordi konsekvenserne af sygdommen er så voldsomme,” siger Jørgen Andersen, bestyrelsesformand i Spedalskhedsmissionen i Danmark. Organisationen, der blev grundlagt i 1947, er en del af et større internationalt fællesskab, TLMI. ”Det betyder, at selvom vores arbejde i Danmark ikke er så omfattende, så spiller vi stadig en rolle på den internationale scene, hvor vi sammen med andre organisationer bekæmper sygdommen og dens følgevirkninger, både medicinsk og socialt.” Forårsaget af en bakterie Spedalskhedsmissionens væsentligste projekter foregår i Bangladesh. Her ligger blandt andet et stort hospital, som folk kommer rejsende til fra hele landet for at få behandling. Sygdommen skyldes bakterien myco-bacterium-leprae, der er i familie med tuberkulose. Bakterien rammer hud og nerver, og er man smittet, vil man på sigt typisk opleve lammelser, blindhed, åbne sår og i værste fald tab af fingre, tæer, måske endda begge fødder. ”Vi taler altså om voldsomme konsekvenser, og oven i må de smittede leve med at blive udstødt af deres lokalsam-

fund, fordi der er så stor angst for smitte, også selvom sygdommen ikke i sig selv er meget smitsom.” Bakterien spredes typisk i fattige samfund, hvor folk bor tæt sammen i små boliger, og hvor hygiejnen er dårlig. ”De smittede bliver udstødt og kommer bagerst i køen til jobs, bolig og uddannelse, og meget hurtigt mister de muligheden for at forsørge sig selv og deres familier.” Hjælp til selvhjælp Medicinen er effektiv, det har den været siden 1980’erne, men skal anvendes med omtanke for ikke at skabe resistens. Til gengæld kræver den sociale rehabilitering en stor indsats med hjælp fra internationale organisationer. ”De udsatte mennesker, der er ramt af sygdommen, skal støttes i at kunne tage ansvar for deres eget liv. Derfor hjælper man dem til at danne lokale grupper, for de står så meget stærkere, når de er mange sammen, end hvis de er helt alene. Som grupper kan de opnå mikrolån til at starte små forretninger, købe en ko eller nogle geder, som kan være med til at forsørge familien. Det er noget af det, vi kan hjælpe dem med.” På lige fod med andre handicappede har spedalskhedsramte også i mange lande mulighed for at få en lille pension, men de færreste ved det og har brug for vejledning i at søge.

Kendt i århundreder I Danmark blev sygdommen udryddet i 1600-tallet takket være bedre sociale vilkår, mens det i Norge først skete omkring 1890. Sygdommen er også kendt som Hansen-syge, fordi bakterien blev opdaget af den norske læge Gerhard Henrik Armauer Hansen i 1873. I dag er den særligt udbredt i Afrika og på det indiske kontinent. ”I vores arbejde er vi optaget af FN’s Verdensmål, særligt de mål, der handler om at udrydde fattigdom og reducere ulighed. Vi formidler støtte fra Danida og private, men der er brug for endnu flere støtter, hvis vi skal kunne blive ved med at hjælpe verdens fattigste og mest udsatte.” Man kan for eksempel testamentere til formålet, eller man kan give et gavebrev, der binder en økonomisk over en periode. ”Det har afgørende betydning for vores arbejde, når vi kan tænke mere langsigtet, fordi vi ved, vi har de nødvendige økonomiske ressourcer. Derfor er vi taknemmelige for alle former for bidrag,” slutter Jørgen Andersen. Spedalskhedsmissionen, Peter Bangs Vej 5B, 2000 Frederiksberg, www.spedalsk.dk.


JULEMARKEDER NORDJYLLAND

Vi besøger nogle af Danmarks hyggeligste, flotteste og mest storslåede julemarkeder fra det gamle renæssanceslot Voergård Slot, til det overdådige lyshav i sandskulpturparken ved

Blokhus. Det bliver også tid til at gå på opdagelse i arbejdende værksteder på den historiske Knivholt Hovedgård og nyde den flotte juleudsmykning i centrum af Frederikshavn.

MORTENS AFTEN ÆRØ 10/11. Tag med til Ærø hvor vi holder en hyggelig Mortens Aften. Her er hygge og god mad i højsædet når Ærø Hotel inviterer til deres store flotte Mortens Aften buffet, med alt hvad der dertil hører. Foruden en rundtur på Ærø, har vi

2 DAGE 1595,også et ophold ved Dybbøl Mølle, samt tid ved Skamlingsbanken til at nyde det smukke historiske område, inden vi spiser en lækker frokost på Restaurant Skamlingsbanken.

JULEMARKED ÆRØ 27/11. Ærø oser af julestemning. De hyggelige gader er flot pyntede og duften af øens berømte pandekager samt de små julemarkeder rundt på øen gør det umuligt ikke at blive grebet af stemningen. Vi besøger selvfølgelig Ærøskøbings roman-

3 DAGE 2395,tiske julemarked, hvor boderne er stillet op på byens hyggelige torv, og der bliver tid til at slentre omkring i de brolagte gader, hvor butikker og boder frister med lokale produkter og delikatesser.

JULEAFTEN PÅ BORNHOLM 23/12. Juleaften byder hotellet på traditionel dansk julemiddag og første juledag er der stor bornholmsk julebuffet om aftenen. Drikkevarer er inkluderet til aftensmaden hver dag og kaffe, te og juice står til fri afbenyttelse under hele opholdet. Her kan du ganske enkelt læne

4 DAGE 4595,-

dig tilbage og nyde en afslappet julestemning i godt selskab. Vi tager selvfølgelig også på rundtur på den smukke ø og oplever de flotte kyster, barske klipper og hyggelige små købstæder og havnebyer, som har gjort Bornholm berømt.

Se alle vores spændende rejser på www.klingenberg-rejser.dk

Og skulle du have lyst til det, slutter vi med en tidsrejse gennem mere end 200 års danske juletraditioner i Den Gamle By i Århus.

JULEMARKED DEN GAMLE BY 21/11 og 11/12. Der er vel ingen andre steder i Danmark, der er så fyldt med traditioner og stemning som Den gamle By i Aarhus. Her bliver vi sat tilbage i tiden og kan opleve livet og juletraditionerne som de var på vores oldeforældres tid. Vores ophold i Aarhus byder

JULEAFTEN I SÆBY 23/12. Glæd dig til en rigtig dansk jul på det gode Hotel Viking Aqua Spa og Wellness i Sæby. Her bor vi blot 5 minutters gang fra havet og kysten og kan nyde den smukke nordjyske natur og ikke mindst de danske juletraditioner

Bestil et gratis rejsekatalog på vores hjemmeside eller ring til os på 58 52 32 00

3.250,-

3 DAGE 2655,-

også på rige muligheder for at opleve byens julemarkeder og nyde stemningen på den flot udsmykkede gågade. Vi besøger også den charmerende domkirkeby Viborg og oplever et ægte fynsk julemarked fyldt med historie.

JULEMARKED BORNHOLM 10/12. Bornholms smukke natur har alle dage haft en næsten magisk tiltrækningskraft. I juletiden byder øen på mange hyggelige og charmerende julemarkeder, hvor de lokale producenter tilbyder deres håndlavede varer og boderne frister med alt fra chokolade

4/12 - 4 dage

4 DAGE 3495,-

til whisky og keramik. Det hyggelige Hotel Allinge gør også alt for at skabe den bedste julestemning og vi kan glæde os til en ægte bornholmsk julefrokost med lokale specialiteter efterfulgt af musik og dans.

4 DAGE 4450,med flæskesteg, andesteg og Ris á la Mande. Under hele opholdet kan du forkæle dig selv i hotellets flotte spa- og wellnessafdeling, hvor der blandt andet er et stort udendørs saltvandsbassin, der er opvarmet – også om vinteren!

37. sæson. Kun påstigning på Sjælland


8

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

ET BESØG HOS TANDLÆGEN FOREBYGGER SYGDOMME En sund mundhule kan være med til at holde sygdomme som parodontitis og type 2-diabetes fra døren. Derfor er det vigtigt at prioritere regelmæssige eftersyn og tandrensning hos tandlægen, lyder det fra Kathrine Kjær klinikejer af Tandlægeklinikken GladTand på Frederiksberg. Af Christina Wex Mundhulen røber sygdomme, som endnu ikke er opdaget, og et besøg hos tandlægen kan afsløre sygdomme, der ikke nødvendigvis forbindes med tænder og mund. ”De regelmæssige besøg hos tandlægen er med til at sikre et bedre helbred og en bedre livskvalitet for den store gruppe af danskere, som ikke har opdaget, at de har forstadier eller type 2-diabetes,” siger Kathrine Kjær. Forskningen viser fx en veldokumenteret sammenhæng mellem parodontitis og hjertekarsygdomme. Tegnene i mundhulen opstår tit, længe før patienten selv mærker symptomer fra kroppen om, at noget er forandret. Hvis sygdomme i mundhulen bliver behandlet i tide, viser flere undersøgelser, at patienternes blodcirkulation forbedres, og betændelsen i kroppen bliver reduceret. ”En af vores specialtandlæger sammenlignede en ubehandlet parodontitis med et knytnæve-stort sår på kroppen, som ikke blev tilset af lægen,” fortæller Kathrine Kjær. Parodontitis er en kronisk inflammationstilstand i tændernes støtteapparat, som ubehandlet i værste fald kan medføre, at tænderne mistes. Sygdommen, som før var kendt som parodontose, rammer i varierende grad op mod 50 procent af alle voksne over 40 år. ”Det er vigtigt at få behandlet parodontitis, da betændelsestilstanden i munden påvirker resten af kroppen negativt, fordi sygdommen spredes via blodbanerne. Vi ved fx, at velbehandlet parodontitis hos patienter med type 2-diabetes forbedrer langtidsblodsukkeret,” forklarer Kathrine Kjær. Fagligheden i centrum ”Vi gør meget ud af at efteruddanne vores tandlæger, så de fagligt er godt klædt på med de nyeste metoder og dermed den bedste behandling; alt sammen til gavn for patienter,

så de får en god oplevelse og den bedste behandling,” forklarer Kathrine Kjær. Så kig forbi GladTand på Frederiksberg, for det er vigtigt, at alle mennesker går regelmæssigt til tandlægen, så sygdomme kan forebygges eller behandles på et så tidligt stadie som muligt. Hos GladTand har de en bred vifte af tandspecialister. Fælles for dem alle er ønsket om at give en helhedsorienteret behandling, fx har klinikken en af Danmarks dygtigste parodontitistandlæger, og Sygeforsikring Danmark giver 40 % i tilskud til parodontitisbehandlinger. Sygdomme der påvirker hinanden Forskning har dokumenteret, at patienter med diabetes har øget risiko for udvikling af parodontitis, og der ses ofte mere omfattende parodontitis hos patienter med dårligt reguleret diabetes sammenlignet med personer uden diabetes, så det er også en ond cirkel, hvis det ikke konstateres tidligt. Derfor kan parodontitis opfattes som en komplikation til diabetes på lige fod med andre diabetiske følgesygdomme som problemer med øjne og nyrer. Det er vigtigt at understrege, at patienter med velreguleret type 2-diabetes ikke har højere risiko for at udvikle parodontitis, ligesom personer med velbehandlet parodontitis ikke har øget risiko for udvikling af type 2-diabetes. Smil med god samvittighed Hos GladTand har de også en opfordring til dem, der ikke er glade for deres smil. ”Teknologien udvikler sig så hurtigt, så i dag kan vi gøre rigtigt meget, fx hvis man har en protese, man ikke er glad for eller mangler en tand. Det behøver ikke være løsninger med dyre porcelænskroner og broer. Vi har mange andre gode løsninger. Så kig forbi - Det er aldrig for sent at gøre noget ved smilet,” siger Kathrine Kjær.

De regelmæssige besøg hos tandlægen er med til at sikre et bedre helbred og en bedre livskvalitet for den store gruppe af danskere, som ikke har opdaget, at de har forstadier eller type 2-diabetes,” Kathrine Kjær. klinikejer af Tandlægeklinikken GladTand

FAKTA Hos GladTand på Frederiksberg er omsorg og god patientservice en hjertesag. Derfor har GladTand Danmarks mest udvidede åbningstider for en privat tandklinik; hvor der er åbnet 7-20 i hverdagen og i weekenden både lørdag og søndag fra 8-15. Så klinikken er der, når patienterne har brug for det. Læs mere på www.gladtand.dk og book en tid online. Du kan også ringe og booke en tid på 38 34 24 21.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

L I VS GAV E

GIV DIT TIL BØRN I DANMARK Alt for mange børn i Danmark mistrives. De føler sig forkerte og udenfor. Men ingen fortjener en hverdag fyldt med ensomhed og ondt i maven. Når børn kommer på Julemærkehjem, får de hjælp til at finde deres styrker og opbygge deres selvværd, så de igen kan indgå i fællesskaber. Din gave gør en reel forskel.

med i

Kontakt vores direktør, Søren Ravn Jensen, på 33 13 37 45 og hør mere. WWW.JULEMAERKET.DK/ARV

detgodetestamente.dk

DIN ARV KAN GIVE ENDNU FLERE BØRN EN GOD BARNDOM OG EN LYSERE FREMTID Du kan betænke Julemærkefonden i dit testamente – uden at din familie får mindre arv, da velgørende organisationer er fritaget for arveafgift. Vi anbefaler, at du får en advokat til at hjælpe dig med at oprette testamentet. Vi giver et tilskud på op til 5.000 kr. til udgiften til advokat.

9


10

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

LIVET ÅBNER SIG, HVIS MAN HAR FOKUS PÅ DET GODE For skuespiller Sonja Richter har en verden sat på pause givet en enestående mulighed for at skabe kunst sammen med gode venner som Thure Lindhardt og Alban Lendorf. På Bellevue Teatret kan man få et sjældent kig ind i maskinrummet. ▶


Har du tørre øjne? Kan bru ges samtidig med

kontak tlins & make er up

spray – den naturlige løsning til dine tørre øjne Tørre øjne skyldes ofte en for stor fordampning af tårevæsken. Årsagen kan være, at øjets yderste lag er defekt, og dermed ikke formår at holde på tårevæsken. Tearsagain® spray reparerer laget, og hjælper dermed øjet med at genoprette den naturlige fugtighed. Kan købes på apoteket og i Matas. Se instruktionsfilmen og læs mere på tearsagain.dk

• Nem og effektiv, og let at have med på farten • Anvendes 3–4 gange dagligt, eller efter behov • Tearsagain® Sensitive – uden konserveringsmiddel • Holdbarhed: 6 mdr. efter åbning

Problemer med ørevoks eller kløe i ørerne? Praktisk spray

Vaxol® blødgør og fjerner ørevoks & vokspropper

• Nem og effektiv at anvende • Kan både anvendes behandlende og forebyggende • Holdbarhed: 6 mdr. efter åbning

Sprayen indeholder renset olivenolie, som også lindrer kløe og irritation forårsaget af tør hud i øregangen. Vaxol® er et effektivt og naturligt produkt, som er let at anvende. Velegnet til voksne og børn over 1 år. Kan købes på apoteket og i Matas. Se instruktionsfilmen og læs mere på vaxol.dk

ABIGO Pharma A/S • 46 49 86 76


12

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Folk tror, det er et valg, hvis man ikke har børn. Det er det ikke for mig. Det er bare blevet sådan, fordi jeg ikke har villet gøre hvad som helst for at opnå det

Af Christina Wex ”Kunsten har trange kår i en virkelighed, hvor der sjældent er tid til at eksperimentere, fordi der skal genereres indtægter, laves PR og postes på Instagram. Udgangspunktet for vores arbejde med Frk. Julie er en fælles drøm om at få lov at fordybe os, lade ting opstå og krydse genrer,” fortæller Sonja Richter. Den 30. og 31. oktober er hun aktuel i et af den svenske dramatiker August Strindbergs mest kendte teaterstykker. Frk. Julie blev uropført i 1888 på et lille teater i København, og det realistiske drama var dengang en helt ny tendens inden for teaterhistorien. Pludselig så man folk gøre dagligdags ting som at vaske og barbere sig på scenen. Det brød publikum sig slet ikke om. Dengang. Siden er stykket blevet spillet igen og igen på teaterscener over hele verden, ligesom det er blevet filmatiseret flere gange. I mange år har Sonja gået med drømmen om at spille Frk. Julie. ”En dag delte jeg tanken med min gode ven, Thure Lindhardt. Han og jeg mødtes på teaterskolen i Odense for 25 år siden og har fulgtes ad siden. Tilfældigvis læste vi begge stykket til optagelsesprøven,” fortæller hun. Tid til at lege med stoffet Thure Lindhardt blev ligeså optaget af ideen. Han ville instruere for første gang, og ved et sammenfald af tilfældigheder blev også balletdanseren Alban Lendorf involveret. Han opholdt sig på det tidspunkt i København og ikke i New York, hvor han er solodanser ved American Ballet Theatre. ”Alban, som er verdens bedste danser, har altid haft lyst til at spille skuespil. Nu opstod muligheden. Vi snakkede med Pia Jette Hansen fra Bellevue Teatret – hun forstod med det samme, hvad det var, vi ville, og gav os adgang til teatret i tre uger, så vi kunne lege med stoffet. Uden hende havde vi aldrig kunnet gøre det.” Kort tid efter kom corona, og så gav det hele kun endnu mere mening. Kunst for kunstens skyld Med på holdet kom komponist Andreas Bernitt, scenograf Maja Ravn og skuespiller Signe Hørmann Sørensen. Sammen gik de i gang med at udforske et af teaterhistoriens helt store fortællinger om arv og miljø og om menneskets lyster og drifter.

Vi er sky high, når vi arbejder. Det er kunst for kunstens skyld. Historien handler om grevedatteren Frk. Julie, der indleder et forhold til sin fars tjener, Jean. ”Budskabet er blandt andet, at verden er fuld af kærlighed, men at den har håbløse vilkår, sådan som vi har valgt at indrette vores samfund med fokus på individet og individets præstationer,” forklarer Sonja. Det kreative arbejde er stadig i gang, men nu giver Bellevue

Teatret en helt unik mulighed for at opleve kunsten, mens den skabes, når dørene åbnes til tre forestillinger sidst i oktober. Derfor hedder forestillingen da også ”Frk. Julie – work in progress”. Den endelige forestilling får først premiere i næste sæson – og kommer sandsynligvis til at se helt anderledes ud. ”Nu er vi nået dertil, hvor vi har brug for at inddrage publikum. På grund af coronarestriktioner er der ikke plads til ret mange i teatret, til gengæld vil vi gerne have publikum helt op at sidde på scenen, så de bliver en del af processen.” Forestillingen krydser genrerne skuespil, ballet, musik og scenografi. På scenen står Andreas Bernitt under hele forestillingen og spiller med unik intuition. ”Vi er sky high, når vi arbejder. Det er kunst for kunstens skyld.” Lader skæbnen råde Selv har Sonja Richter altid vidst, at kunsten var hendes skæbne. Hun voksede op i et kollektiv i Vestjylland, hvor alle omkring hende levede i traditionelle kernefamilier. Sonja fik tidligt grundlagt følelsen af at være anderledes. I dag skal hun da også ofte svare på spørgsmålet om, hvorfor hun ikke som voksen har fået mand og børn, for det er nu engang det ’almindelige’. ”Folk tror, det er et valg, hvis man ikke har børn. Det er det ikke for mig. Det er bare blevet sådan, fordi jeg ikke har villet gøre hvad som helst for at opnå det.” Som de fleste andre er Sonja Richter vokset op med drømmen om moderskabet og kernefamilien, og det har krævet en bevidst indsats at slippe den. ”Jeg er kommet til den erkendelse, at det, der tilkommer mig, det kommer af sig selv. Jeg lægger det op til skæbnen, og det er med årene blevet meget tydeligt for mig, at jeg er her for at lave kunst. Det udelukker naturligvis ikke, at jeg samtidig kunne være nogens mor, og jeg har da også været sur på universet over, at det ikke blev sådan, men jeg vælger at fokusere på alt det, jeg har, i stedet for noget, jeg ikke har. Det handler ikke om at lade sig nøje, men om at livet åbner sig mere, hvis man har fokus på det, der er godt.” En smuk film om krig Siden Sonja Richter i 2002 fik sit store gennembrud i Susanne Biers ”Elsker dig for evigt,” har der været bud efter hende fra både teaterscener og film- og tv-produktioner, herhjemme og i udlandet. Netop nu er hun aktuel i den tyske film Tysktime. ”Tyskerne har fem store romaner, der handler om Anden Verdenskrig. Det her er en af dem skrevet af Siegfried Lenz. Det er risky business at filmatisere den, men instruktøren Christian Schwochow er sluppet helt fantastisk fra det.” Filmen foregår i grænselandet mellem Danmark og Tyskland under Anden Verdenskrig. 11-årige Siggi Jepsen er splittet mellem sin far, den ekstremt pligtopfyldende politibetjent Jens, som indordner sig under nazisternes systemer, og hans gudfar, maleren Nansen, der maler forbudte ekspressionistiske malerier. Sonja spiller Siggis mor. ”Det er en film, der handler om, hvad krig gør ved os, og hvordan vi ødelægger livet, men også om, hvad kunst er og kan. Det er en meget smuk og billedlig film, der fortæller om krigen uden at vise den.”

Også befriende at blive begrænset For Sonja Richter, der er vant til konstant at være på farten og er glad for at arbejde i udlandet, har coronaepidemien defineret en helt ny hverdag. ”På en underlig måde er det også befriende at blive begrænset. Der er mange ting, jeg ikke behøver tage stilling til, fordi det bare ikke kan lade sig gøre lige nu. I stedet er der tid til at være mere til stede i det nære. Livet går så stærkt, vi styrter rundt, som om vi er bange for ikke at nå det hele, inden vi dør. Pludselig bliver det hele sat på pause. Det skaber selvfølgelig også bekymring, kan man overhovedet være skuespiller i den her verden, men jeg har noget i maven, der siger, det nok skal gå. Hvis man har de rette motiver, så skal det nok gå.” Med sine 46 år er Sonja stadig et ungt menneske. Alligevel kan hun godt mærke, at noget så småt forandrer sig. ”Samtidig har jeg det sådan med alder, at det meste foregår oppe i hovedet. Min gode veninde Ghita Nørby er en evig kilde til inspiration. Hun er 85 år, men så fuld af livsmod og lader sig aldrig begrænse. Som samfund burde vi have langt større respekt for alderdommen. Det er nærmest skamfuldt at blive ældre, men det er jo der, erfaring og livsklogskab bor. I stedet er vi fokuserede på en ungdom, der er flygtig, naiv og narcissistisk. Det er dumt,” slutter Sonja Richter.

BLÅ BOG Sonja Richter er født i Esbjerg i 1974 og uddannet fra Odense Teater i 1999. Det store gennembrud fik hun i Susanne Biers ”Elsker dig for evigt” i 2002 og siden har hun medvirket i en lang række teaterstykker, film og tv-serier, både i Danmark og i udlandet. I 2007 modtog Sonja Richter Kronprinsparrets Kulturpris, og i 2014 modtog hun SvendPrisen for Årets bedste kvindelige skuespillerinde for sin præstation i filmen Kvinden i buret.


I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

STØT KULTUREN Kulturen har svære vilkår i disse tider, og derfor er det så vigtigt at bakke op. Tænk, hvis vi ikke havde biografer, teatre og musikspillesteder til at oplyse og underholde os, så ville hverdagen blive fattig.

Foto: Miklos Szabo.

14

Af Christina Wex

THE BODYGUARD – THE MUSICAL - på dansk Tivolis Koncertsal 21. januar-14. februar 2021 Premieren på musicaludgaven af filmklassikeren fra 1992 er blevet udskudt to gange, men det gør ikke forventningerne mindre til denne store musikalske oplevelse. Alle dialogscener spilles på dansk, men Whitney Hustons legendariske sange synges på engelsk af Andrea Lykke Oehlenschlæger, der spiller rollen som Rachel Marron. Læs mere og køb billetter på www.lionmusicals.dk

William Wegman, Looking Right, 2015. Courtesy kunstneren.

Foto: Christina Hauschildt

ODE TIL DE GLEMTE Bellevue Teatret 4. – 18. oktober 2020 Midt i et pulterkammer fyldt med glemte fortællinger om fantastiske kvinder, der aldrig fik lov til at udfolde deres kunst, giver Vigga Bro de glemte kvinder stemme i et musikalsk univers sammen med de to idé-kvinder, komponisterne og musikerne Tineke Noordhoek og Birgit Løkke. Læs mere her: www.bellevueteatret.dk

Efterårslæsning BROMBÆRVINTER En spændingsfyldt og romantisk fortælling om overlevelse, håb og længsel. SEATTLE, 1933. Alenemoren Vera Ray kysser sin treårige søn godnat og tager på nattevagt. Om natten bliver det snestorm – i maj. Da Vera kommer hjem, er Daniel forsvundet. SEATTLE, 2010. Firs år senere raser en lignende snestorm. Journalist Claire Aldridge falder over sagen og bliver nærmest besat af at finde ud af, hvad der skete med den lille dreng. Bogen fås også som e-bog og lydbog via Gads Forlag, www.gadsforlag.dk

DYR I KUNSTEN ARKEN frem til 10. januar 2020 Kameler og killinger, elefanter og rotter, fjerklædte væsner og nuttede kæledyr. ARKEN inviterer publikum ind til den store særudstilling Dyr i kunsten med værker af 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene. Læs mere på www.arken.dk

SÆRUDSTILLING 21.8 - 29.11 2020

SE RASMUS MEISLERS ORIGINALE TEGNINGER BAG DAVIDS SAMLINGS OG FORLAGET COBOLTS NYE GRAPHIC NOVEL OM KUNST KÆRLIGHED OG ISLAMISK MYSTIK.

SERIELAND.DK

TIRSDAG TIL SØNDAG 10 -17 ONSDAG 10 -21 MANDAG LUKKET WWW.DAVIDMUS.DK


VADEHAVSCENTRET

Ny udstilling

Porten til UNESCO Verdensarv Lær naturen at kende i vilde vidunderlige Danmark

Vi fejrer Nationalpark Vadehavets 10 års fødselsdag med masser af aktiviteter i efterårsferien. Se turprogram på hjemmesiden www.vadehavscentret.dk

VADEHAVSCENTRET

Okholmvej 5 · Vester Vedsted · 6760 Ribe tlf 75 44 6 61 · info@vadehavscentret.dk

KRONBORG UNESCO VERDENSARV Gratis omvisninger hver dag (lukket mandag) Læs mere på kronborg.dk

Hovedporten 6 · 2650 Hvidovre · tlf.: 36490030 Søn-tors kl.10-15 · info@cirkusmuseet.dk


SMAG PÅ BORNHOLM Bornholm har udviklet sig til et sandt mekka for dyrkelsen af den gode smag. Små producenter skaber unikke smagsoplevelser med stor passion og kærlighed til råvarerne. Det giver så meget mening af støtte lokalt, for det er klimavenligt, skaber arbejdspladser og holder den ø i gang, som vi alle elsker at besøge. Af Christina Wex

Udforsk Bakkehusets historiske stuer og oplev dansk guldalder på tætteste hold bakkehusmuseet.dk

Ons-søn 11-16

FREDERIKSBERG

MUSEERNE

HAVTORN I ALLE AFSKYGNINGER Høstet er Danmarks første økologiske plantage med havtorn. Camilla og Mads Meisner producerer marmelade, sirup, flager og saft på Fløjlegård i Ibsker med udsigt over Østersøen. Her kan man gå en tur i plantagen, besøge gårdbutikken og få historien om havtorn. Fløjlegård, Ibsker, Ibskervej 34, 3730 Nexø, www.høstet.dk – med webshop. Find Høstet på Facebook og Instagram: havtornbornholm.

BORNHOLMERHONNING Dansk honning er i hård konkurrence med billigere alternativer fra Østeuropa. Derfor er det vigtigt, at vi støtter vores lokale producenter. Det er Poul-Erik Kristoffersen, der står bag den fine honning, som røres med kærlighed og omhu. Hans 100 bifamilier, der om sommeren hver består af 50.-70.000 medlemmer, udlejes til landmænd over hele øen, så bierne kan være med til at sprede liv på markerne. Den bornholmske natur bestemmer således smagen. Honningen sælges blandt andet via www.bornholmskevarer.dk. Find Bornholmerhonning på Instagram.

GOURMETPASTA MED SMAG Pasta fra Pastariget er lavet af lokal durumhvede dyrket på markerne ved Svaneke, og den mætter dobbelt så godt som almindeligt pasta. Der findes 14 lækre varianter med smag af blandt andet ingefær/appelsin, trøffel, rødbede og ramsløg. Pastariget, Aarsdalevej 81, 3740 Svaneke, www.pastariget.dk – med webshop. Find Pastariget på Facebook og Instagram. Foto: Destination Bornholm


www.drnielsensbitter.dk

Ualmindelig smagfuld - ualmindelig dansk INVITER DR. NIELSEN’S BITTER MED TIL BORDS Dansk kvalitet og en unik blanding af 8 forskellige urter har i årtier gjort Dr. Nielsen’s Bitter til en kærkommen gæst på alverdens borde - både ude og hjemme.

DRNIELSENSBITTER


18

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

SÅDAN KOMMER DU I GANG MED INSTAGRAM Godt 100.000 danskere over 60 år bruger Instagram. Læs hvordan, du kommer i gang Instagram er ligesom Facebook og LinkedIn et socialt medie. Men hvor Facebook handler om at holde kontakt med sine venner, og LinkedIn er til arbejdsmæssig brug, så går Instagram primært ud på at dele billeder. Det kan være de smukke blomster i baghaven, koncerten, man nyder, eller fra den politiske demonstration, man deltager i. På Instagram kan du skrive en kort tekst til det, du deler. Hashtag Du kan tilføje et hashtag (#) efter din tekst, fx #blomst. Opslaget er nu gemt under #blomst. Trykker du bagefter på hashtagget ledes du til en side, der viser indhold, andre har lagt op med samme hashtag. Du skal følge andre for at se deres opslag, og andre skal følge dig for at se dine. Når du deler et opslag, kan dine følgere kommentere det. Du kan ligeledes kommentere opslagene fra dem, du selv følger. Du kan også bare vise sympati for andres opslag ved at trykke på hjerte-symbolet, som du finder under dit opslag. På Instagram kan du også videredele andres opslag og sende private beskeder

Download Instagram-appen Før du kan bruge Instagram, skal du downloade Instagram-appen fra App Store, hvis du bruger Iphone eller Ipad. Eller fra Google Play Butik, hvis du fx har en Androidtelefon. Følg derefter vejledningerne. Du kan også tilmelde dig Instagram fra en computer på instagram.com.

MERE OM INSTAGRAM Du kan redigere dine billeder og videoer med filtre, der ændrer udtrykket. Din Instagram konto kan være offentlig eller privat. Et hashtag er et indeks af indhold defineret af brugerne. Kilde: TNS Gallup, 2020.


–ÅRETS ALLERHYGGELIGSTE FAMILIETRADITION

T E G L A S T BILLE YNDT! ER BEG D TID VÆR I GO DAG – BOOK I

ANNONCE MANGLER

HELE NOVEMBER OG DECEMBER 2020 Billetter 70 20 20 96

OVERSÆTTELSE

WWW.BELLEVUETEATRET.DK

INSTRUKTION


20

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

KONKURRENCE

VIND ENTRE & TURPAS FOR 4 PERSONER Halloween i Tivoli Når Tivoli for 15. gang tager hul på Danmarks største Halloween event bliver det bl.a. med nye scenografier, forestillinger og hele 21.825 nyhøstede græskar. Halloween i Tivoli finder sted fra 9. oktober til 1. november og følger alle covid-19 restriktioner og anbefalinger, så gæsterne og medarbejderne er sikret en tryg oplevelse. Blandt gæstemagneterne i år forventes det, at området med de Hængende Haver fra 1955, som forvandles til et scary-område med kirkegårdstema trækker stikket hjem blandt gæster med hang til gys sammen med Det Hjemsøgte scaryhouse. Programmet tæller udover forlystelserne også DM i kæmpegræskar, udskæring af Danmarks største græskar, børneforestillinger samt Monsters Night Out optog mm. Forlystelserne og restauranterne er åbne og suppleres af knap 35 boder med alt fra vanter, scary-kostumer til lune retter. Ny Tivoli APP betyder ingen fysisk kø før besøg i scaryhouse Alle forlystelserne er åbne under halloween, og igen i år er der forlystelser, som kun er åbne under Halloween i Tivoli. Som fx Det Hjemsøgte område i Skærsilden under Rutschebanen, hvor skuespillere optræder som uhyggelige karakterer i de mørke gange. Gæsterne skal være 12 år for at komme indenfor, samt iført mundbind pga. Covid-19. Det er ikke et sted for gæster med svage nerver. Gæsterne behøver i øvrigt ikke at stå i fysisk kø foran Det Hjemsøgte, da de via Tivoli APP bestiller tid og kaldes ind så de kun skal vente kort tid.

DELTAG & VIND Spørgsmål: Hvad hedder det store gruvækkende optog i Tivoli?

Præmie : 2x 4 entre og turpas til Halloween i Tivoli

Send dit svar til: konkurrence@partnermedier.dk

Konkurrencen er lavet i samarbejde med Tivoli

Vi trækker 2 heldige vindere d. 20. oktober

Præmierne kan ikke ombyttes til kontanter og billetterne må ikke sælges videre


I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Foto: STUHR

22

NÅR HÅRET SKIFTER FARVE

De kommer snigende, de små grå hår. I begyndelsen kan de kamufleres med en skyllefarve, men pludselig bliver de mere og mere insisterende. Så hvad gør man – accepterer eller bekæmper? Af Christina Wex For mange kommer det som lidt af et chok, når håret pludselig skifter farve. Pludselig føler man sig gammel. ”Mange føler også, at de pludselig ikke kan bruge de samme farver, som de plejer, og at garderoben derfor skal skiftes ud. Gråt hår gør også noget ved ens ansigtsfarve, og derfor er det vigtigt, man får farvet bryn og vipper, så ansigtet bevarer sin karakter,” siger Camilla Løye fra STUHR i Charlottenlund.

Kort hår skal klippes, så det understreger personligheden og indrammer ansigtet.

Vælg plejende produkter Camilla har mange gode råd til, hvordan man kan vende de grå – eller hvide – hår til en fordel. ”Mest af alt handler det om, at håret er velplejet og klippet på en måde, som passer til en. Der er ingen, der siger, man skal have kort hår, bare fordi man er blevet ældre, men skal det være kort, så skal man vælge en skarp klipning, der understreger ens personlighed.” En måde at opnå et velplejet hår på er ved at bruge shampoo og plejeprodukter, der tilfører de nødvendige vitaminer, glans og fylde. ”Der er rigtig mange gode produkter på markedet, som

Du finder app’en i App Store og Google Play

FÅ EN GOD NATS SØVN En god nattesøvn har afgørende betydning for vores fysiske og mentale sundhed. Alligevel har op mod 40% af befolkningen søvnproblemer. Af Christina Wex ”Mange oplever, at selvom de følger de gode råd om ikke at have telefonen med i seng, at sikre korrekt temperatur i soveværelset, undgå kaffe før sengetid osv., så kan de stadig ikke opnå den gode og nødvendige søvn,” fortæller psykolog Lars Nørgaard. Forklaringen er efter alt at dømme, at årsagerne til søvnforstyrrelser ligger i underbevidstheden. Når vi er vågne, er vi bevidste og kan i vid udstrækning styre vores tænkning med vores sunde fornuft. Vi er i kontrol. Når vi sover, er det derimod vores underbevidsthed, der råder og regerer. Søvnen udgør på den måde et angstprovokerende kontroltab. Bliv talt blidt i søvn ”De fleste vil umiddelbart sige, at de ikke har modstand mod at sove, men pointen er, at der på det ubevidste plan kan være en modstand mod at sove, fordi det opleves som “farligt”, for hvad kan underbevidstheden mon finde på at beskæftige sig med af fortrængte bekymringer, når kontrollen slippes?” Lars Nørgaard, der har psykologpraksis i Lyngby nord for København, står bag app’en ”Gotosleep”, der hjælper dig med at turde slippe kontrollen ved hjælp af guidet coaching af underbevidstheden. Indholdet bygger på velafprøvede behandlingsteknikker og er udviklet af autoriserede danske psykologer. Gotosleep indeholder en stribe lydspor, som er designet til at skabe tryghed omkring det at sove. ”Det gælder først og fremmest om at få brudt det uhensigtsmæssige mønster, hvor det at lægge sig til at sove er forbundet med noget ”ulystbetonet”,” slutter Lars Nørgaard.

styrker gråt hår og gør det lækkert at se på. Man skal bare spørge sin frisør til råds.” Hvis håret har tendens til at blive gulligt, er det en god idé at bruge en shampoo med blå farve i, hvis håret har tendens til at blive gulligt, og hvis håret er blevet hvidt, kan man vælge at skabe dybde med mørkere striber, så man opnår en flot salt/peber-effekt. Prøv det ikke derhjemme! Og kan man ikke leve med de grå hår, så findes der også råd for det. ”Man kan altid helfarve håret, så det grå bliver dækket. Dog skal man være indstillet på, at behandlingen skal gentages hver 4-5 uge.” Beslutter man sig for at give efter og gå fra farvet til gråt, kræver det stor tålmodighed. ”Her anbefaler vi, at man lægger striber i håret, så man letter den skarpe overgang, indtil det grå er vokset helt ud,” slutter Camilla, der anbefaler, at man overlader opgaven til en professionel frisør fremfor at forsøge sig med hjemmefarvning, for det kan gå grueligt galt.


SK

I SS LA

K

ALL INCLUSIVE OPHOLD PÅ MENSTRUP KRO 3 DAGE MED 2 OVERNATNINGER 2 X LÆKKER MORGENBUFFET 2 X 2 RETTERS MENU ELLER BUFFET efter kokkens valg 2 X ALL INCLUSIVE med fri øl, vand og husets vin fra kl. 18-21

Enkeltværelsestillæg á kr. 200,- pr. overnatning.

Tilbuddet gælder til 20. december 2021.

Tillæg á kr. 250,pr. person i forbindelse med særarrangementer.

Sommertillæg á kr. 50,00 pr. person fra 1. juli til og med 31. august.

Weekendtillæg fredag og lørdag á kr. 150,pr. person pr. nat.

Menstrup Bygade 29 · 4700 Næstved Tlf. 5544 3003 · menstrup@menstrupkro.dk www.menstrupkro.dk

ALL INCLUSIVE OPHOLD KUN KR. PR. PERSON

845,-


El-scooter

I samarbejde med tilbyder Pegasus vores mest solgte og alsidige el-Scooter “Sneppen”. Er du medlem af får du en stor rabat på kr. 3.000,-. Du skal ikke tænke over så meget; vi kommer til dig så du kan afprøve el-scooteren. Lever den op til dine forventninger, kan vi levere med det samme. Vi har alt med for at få din hverdag og praktik omkring el-scooteren til at fungere. Løbende service; så kommer vores servicebiler og mekanikere også til dig hvor du bor.

Model Sneppen

Pris: 24.800,-

Rabatpris: 21.800,-

Gratis bog om el-scootere Ring 70 27 27 18.

Vi sender også gerne til pårørende. For indmelding i ring 33 96 86 86 eller via nettet på www.aeldresagen.dk, eller vi kan vi hjælpe dig når vi besøger dig.

Se mere på www.pmpost.dk

86 sider fyldt med gode tilbud og informationer

Profile for partnermedier

Seniorliv  

Seniorliv