Seniorliv - December 2020

Page 1

ANNONCETILLÆG

DECEMBER 2020

SENIORLIV V I N T E R

2 0 2 0

SIDE 22

KONKURRENCE

Vind slægtsromanen Det er de danske som flygter

KULTURTEMA

VINTERTID ER MUSEUMSTID

SIDE 28

JULENS SPÆNDENDE UDGIVELSER

SIDE 24

EVENTYR I BLODET Stort interview med Rane Willerslev

Hvilke bøger skal vi læse i den mørke tid..


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

LIVET ER ET EVENTYR I SIG SELV At livet er et eventyr i sig selv, indser professor i antropologi og direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev efter at have tilbragt sammenlagt flere år på ekspeditioner til uberørt land i Sibirien og Uganda. Målet med det hele er at blive klogere på, hvordan verden hænger sammen. Allerede i en ung alder er han og tvillingebroren, Eske, optagede af at skulle ud i verden og udforske det ukendte, godt bakket op af faderen, der gerne ser, at hans sønner bliver ’rigtige mænd’ og derfor ikke tøver med at skubbe dem i iskolde Øresund for at hærde dem. I mange år lever og ånder Rane for eventyret og lever det helt ud i det ekstreme, hvor han både er ved at dø af sult og må gemme sig i næsten et år for den russiske pelsmafia. Det hele er levende beskrevet i bogen ”Ekspeditioner fra tundraen til savannen”, der netop er udkommet. I dag er Rane Willerslev direktør for Nationalmuseet, småbarns-

far og lever et helt andet liv. En dag blev han nemlig indhentet af tiden – eller alderen – og indså, at eventyret findes alle steder, hvis man har øje for det. Mød ham i et spændende portræt. Skab det selv Netop det med at have øje for at skabe det eventyrlige i de rammer og med de muligheder, man har til rådighed, er mere aktuelt end nogensinde i en tid, der fordrer, at vi begrænser alt det, vi plejede at gøre, og i højere grad bevæger os i små cirkler. En tid, der minder os om, at vi i højere grad skal prioritere det nære. Netop det har fået mange til at anskaffe sig et kæledyr. Så mange, at der er rift om hundehvalpe og kattekillinger hos de forskellige avlere, men så er det så heldigt, at man både kan få opfyldt sit ønske om et nyt familiemedlem og samtidig gøre en god gerning ved at adoptere det fra et af Dyrenes Beskyt-

JOURNALIST CHRISTINA WEX telses mange internater. Man kan kun blive inspireret til at adoptere, når man møder Lene Frahm fra Fyns Internat, hvor man hvert år formidler 1500 dyr til nye, heldige familier. Seniorliv ønsker god læsning.

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen, henning@partnermedier.dk Projektleder Cita Hansen, cita@partnermedier.dk Journalister Christina Wex, Gerda Grønning, Jonas Aarhøj Grafisk produktion NordPaa Forsidefoto Simon Knudsen

Hjælp de frivillige med at give livskvalitet... i den sidste tid

Udgiver: Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

Kære Læser Indholdet i denne udgivelse er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører. Vores tekstforfattere og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration. God læselyst!

C132484

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

Noget af det helt særlige ved hospice, er de frivillige og deres helt uvurderlige indsats. Hospice Forum Danmark arbejder for at støtte op om og udvikle indsatsen, så den altid er til glæde og gavn for patienter og pårørende.

FRIVILLIGE PÅ HOSPICE: Er med til at sikre, at glæden altid er dominerende på hospice, så livet leves rigest og bedst muligt hver dag og hele livet Bringer mangfoldighed ind i huset med alle facetter af deres personlighed og erfaringer Understøttes og rustes til at kunne være i en hverdag præget af store følelser og som kræver noget helt særligt af den frivillige

DU KAN STØTTE ARBEJDET HER OG NU VED AT: give et bidrag på Mobile Pay 20 234 besøge siden hospiceforum.dk/ stoetnu

Har en unik mulighed for at undersøge sit eget forhold til de store spørgsmål om livet og døden

2

Kontakt os på tlf. 21 47 55 44 eller www.hospice.dk


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

ET HJERTE, DER BANKER FOR DYR

Lene Frahm er leder på Fyns Internat, et af Dyrenes Beskyttelses otte internater, og herfra formidles hvert år 1500 dyr til nye familier.

Af Christina Wex På Fyns Internat tager man imod alle mindre familiedyr som hunde, katte, kaniner, marsvin, fugle, chinchillaer og slanger. Af de 1500 dyr, der bliver omplaceret herfra hvert år, er 1200 katte. Katte har nemlig ikke samme status som hunde. Det er ikke lovpligtigt at registrere en kat, og samtidig er det et populært familiedyr, man som regel kan få gratis. ”Problemet er, at mange ikke får neutraliseret katten, og når den så får sit første kuld killinger, bliver det uoverskueligt, og så dumper de killingerne. Hvis vi er heldige, dumper folk både mor og killinger et sted, hvor de bliver fundet, men i mange tilfælde er det kun killingerne, og så sker det samme igen få måneder senere,” fortæller Lene Frahm. Før en kat bliver sat til adoption på internatet, bliver den undersøgt af en dyrlæge, den bliver neutraliseret, vaccineret, chippet, øremærket og får orme- og loppekur. Selv små beløb gør en stor forskel Ca. 900 af kattene er under 12 uger og placeres midlertidigt i de 170 plejefamilier, der hvert år tilbyder deres bistand alene til Fyns Internat. Uden familierne ville opgaven være umulig. Det ville den også være uden

INGEN DYR ER GR ATIS Det koster hhv. 1.245 kr. og 3.400 kr. at adoptere hhv. en kat en hund fra Fyns Internat. Priserne kan variere på Dyrenes Beskyttelses internater.

de mange gavmilde donationer, for Dyrenes Beskyttelse er en frivillig forening, der hovedsageligt er finansieret af private midler. ”Vi er heldige, at mange støtter os med faste pengebeløb, ligesom mange betænker os i deres testamente. Alligevel er der aldrig penge nok til at gøre alt det, vi gerne vil, for dyrene, og derfor gør selv de mindste beløb en stor forskel,” understreger Lene Frahm. Alene Fyns Internat tæller 12 fuldtidsansatte fagpersoner, 15 weekendafløsere, 80 frivillige og altså 170 frivillige aflastningsfamilier. ”Det koster mange penge at drive internater, én ting er løn til de ansatte, men dyrene skal også have mad, ligesom vi skal betale dyrlægeregninger, husleje, vand og elektricitet.”

stor mundfuld,” forklarer Lene Frahm og understreger samtidig, at de mennesker, der beder et internat om hjælp, er meget samvittighedsfulde og nærer stor kærlighed til deres dyr. De betaler 1000 kr. for at få dyret omplaceret, og heldigvis lykkes det altid internatet at finde en god familie til sunde og raske dyr. Det er dog langt fra tilfældigt, hvem dyrene kommer videre til. Når dyret er klar til at blive adopteret, bliver der lavet en lille fortælling med et billede, som offentliggøres på foreningens sociale medier.

Udover internaterne, har Dyrenes Beskyttelse også en døgnåben vagtcentral, som man kan ringe til på 1812, hvis man møder et dyr i nød.

Særligt hundene er sårbare, og derfor kan man ikke få lov at besøge hundene i internatets åbningstid, men skal lave en telefonisk aftale, og først når personalet er sikre på, der er et match, får man lov at møde hunden.

Alle sunde dyr får nye hjem På internatet venter også mange hunde på et nyt og blivende hjem. De fleste er store blandingshunde af hankøn på omkring halvandet år. ”I den alder bliver hunden for nogle en for

”Vi bruger vi lang tid på at matche dyr og menneske, for ingen skal blive kastebold, fordi vi laver en forkert placering.”

”Vi sender ingen dyr ud til hjem uden en grundig forudgående dialog og observation af dyr og menneske sammen,” slutter Lene Frahm. Læs mere på www.dyrenesbeskyttelse.dk.

3


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

De fleste har hørt positive fortællinger om CBD-oliens gavnlige effekt på smerter eller gener fra kræftbehandling, men få ved, at den faktisk er et produkt, som alle kan have glæde af.

CBD-OLIE ØGER

LIVSKVALITETEN FOR MANGE Af Christina Wex

Lad os slå fast med det samme; du bliver ikke skæv eller høj af CBD. Produkterne indeholder stort set ingen THC, som er det stof, der giver en rus. CBD påvirker hovedsageligt kroppen og har en lang række positive egenskaber. Hampplanten har været brugt medicinsk i mange tusinde år. Alligevel er det først nu, man er ved at få klarlagt det præcise omfang af oliens virkning. ”Der forskes i dag på livet løs både i Danmark og i udlandet. Jeg tror ikke, der går mange år, før planten bliver helt frigivet, ligesom vi ser det i USA og Canada,” siger Jesper Thomassen. Han står bag Raw Organics, en virksomhed, der sælger produkter skabt på basis af hampplanter. Økologisk produktion Raw Organics samarbejder med økologiske farmere rundt omkring i Europa, som deler virksomhedens værdier i forhold til en bæredygtig produktion. ”Cannabis er ikke kun sundt for kroppen, men også for vores planet. Selve produktionen af planten er CO2-negativ, og affaldsstofferne fra olieproduktionen kan anvendes til at lave bæredygtigt tøj og byggematerialer. Jeg tror, cannabis kommer til at være en vigtig spiller i de kommende år

4

inden for den grønne omstilling. Eller den grønne revolution, som jeg bedre kan lide at kalde den.” Selv opdagede Jesper Thomassen CBD-oliens helbredende effekt på egen krop. ”Det blev min vej ind i cannabisbranchen. Efterfølgende følte jeg et kald til at gøre planten tilgængelig for alle, som kunne have gavn af den.”

Raw Organics tager også imod telefonbestillinger, da mange af firmaets kunder tilhører et seniorsegment, der ikke handler på nettet.

Støtter kroppen Listen over, hvad man kan bruge CBD-olie til, er lang. Olien kendt for at kunne reducere smerter og bliver i særlig grad brugt af mennesker med kroniske smerter. Men faktisk kan alle have glæde af den, fordi den blandt andet styrker immunforsvaret, skaber balance i kroppen, giver bedre søvn og bringer ro på tanker og bekymringer. ”Jeg synes, det er vigtigt, at der findes et alternativ til al den kemiske medicin, som i mange tilfælde gør folk syge. Tænk, hvis man kunne løse mange af generne med et sundt alternativ uden bivirkninger. En af de ting, der giver mig mest glæde, er at snakke med vores kunder. Jeg hører dagligt historier om, hvordan olien har vendt op og ned på folks liv,” slutter Jesper Thomassen. CBD-olien sælges fra firmaets hjemmeside, og leveringerne når utroligt nok frem inden for 24 timer fra bestillingstidspunkt.

”Jeg har slidgigt i begge knæ. CBD-olien kan ikke løse problemet, men den kan reducere mine smerter. Jeg tager 4-5 dråber, inden jeg går i seng – det er nødvendigt, ellers har jeg meget ondt, når jeg står op om morgenen. Jeg sover også rigtig godt på olien.” Susanne

Læs mere på: www.raworganics.dk eller ring på telefon 8988 3216.

CBD-olie kan blandt andet give: • Bedre søvn • Øget koncentration • Stærkere immunforsvar • Færre smerter • Sundere hud • Bekæmpelse af infektioner


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Til d hist ig, som o en å rie og elsker sav ben ner nat klub Giv et medlemskort til Nationalmuseets nye

Fra alle os på Nationalmuseet Vi pakker NATKLUB-kortet i en fin gaveæske, så det er klar til juletræet. Læs mere og køb på natmus.dk/natklub

5


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

At arbejde som frivillig på et hospice er ikke trist, men livsbekræftende og meningsfyldt.

På hospice leves livet

TIL DET SIDSTE Et ophold på hospice handler ikke alene om en værdig afslutning på livet, men også om livskvalitet på vejen derhen, og på den vej spiller de frivillige en helt central rolle.

Af Christina Wex Mens læger, sygeplejersker og fysioterapeuter varetager plejen, er det de mange frivillige på landets hospicer, der forestår mange af de livsbekræftende aktiviteter og oplevelser, som patienterne tilbydes. Det kan være fællessang, gåture, banko, kreative sysler eller meditationsgrupper, alt efter hvad det enkelte hospice har fokus på – måske endda kulturelle ture ud ad huset for de patienter, der har overskud til det. De frivillige er med andre ord helt uundværlige i hospicernes daglige arbejde. De bringer normalitet ind på hospice, og de er med til at skabe livskvalitet for den enkelte patient. Ikke bange for at tale om liv og død De fleste patienter på hospice ved, de skal dø, og de ønsker at få det bedste ud af den sidste tid. Derfor er det vigtigt, at der er højt til loftet og masser af grin, ligesom der skal være plads til at tale om liv og død. I de snakke er de frivillige helt essentielle. De kommer som medmenneske, der er parat til at dele patientens liv på patientens præmisser. På nogle hospicer tager man også hånd om

6

de patienter, der kommer hjem igen, og som har et lille netværk. Her kan de fri­ villige følge patienten som besøgsvenner til en god snak eller hjælp til eksempelvis kontakt til kommune, hjemmepleje mm. Flere hospicer har også særlig fokus på omsorg for efterlevende fx via sorggrupper, mindesammenkomster eller vandreklubber. De frivillige gør en forskel Som frivillig på et hospice bliver man konfronteret med livets skrøbelighed og er vidne til megen sorg. Alligevel er tilbagemeldingerne fra hospicernes frivillige, at de finder deres engagement livs­ be­ k ræft­ ende og meningsfyldt. De frivillige oplever at gøre en forskel for andre mennesker og at gøre noget for andre øger ens egen livskvalitet, oplever de. Frivillige bakkes op på tværs af landet Involveringen af frivillige er helt grund­ læggende i hospicefilosofien og dermed også et bærende element i Hospice Forum Danmark, en landsdækkende interesse­ organisation for hospicesagen, der arbejder for at udbrede kendskabet til hospicetank-

FA K TA

• Et hospice er et sted, hvor patienter kan få pleje og behandling af komplicerede symptomer i et trygt og varmt miljø. Opholdet på et af Danmarks 19 hospicer samt børnehospice tager udgangspunkt i den enkeltes behov, og i samråd med patient og pårørende skaber man rammen om en sidste tid, der er værdig og meningsfyldt. • Hospice er en specialiseret sygehus­ afdeling, det er derfor gratis at komme på hospice. En indlæggelse kræver en henvisning fra patientens læge. • Hospice Forum Danmark er en landsdækkende interesseorgani­­sa­ tion for hospicesagen. Læs mere på www.hospiceforum.dk

en og forbedre vilkårene for uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende. Hospice Forum Danmark afholder blandt andet kurser og seminarer for frivillige med fokus på kapacitetsopbygning og netværksdannelse på tværs for frivilligkoordinatorerne og de mange frivillige, der er tilknyttet landets hospicer.


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

EN SIDSTE GOD GERNING TIL GLÆDE FOR ALLE Ved at betænke en velgørende organisation med en del af din arv kan du samtidig øge arven til dine arvinger. Vi danskere er gavmilde i levende live, når der er velgørenhedsshows på tv. Det kniber mere med at betænke de gode formål, når vi er gået bort. Kun omkring to procent indsætter velgørenhed i deres testamente. Det skyldes ikke manglende vilje, men snarere manglende kendskab til de fordele, der er forbundet med at give testamentariske gaver. Med en helt legal manøvre, den såkaldte ’30 procents-løsning’, der har være benyttet i mange år, kan testamentariske gaver reducere den boafgift, arvinger ellers skal betale, og dermed øge arven til arvingerne, forklarer advokat Lisbeth Darling Wegener

fra Ret&Råd i Slagelse. Organisationen betaler ”I Danmark betaler vores børn og børnebørn 15 procent i boafgift, mens niecer, søskende og en god ven betaler 36,3 procent. Deres arv kan optimeres, hvis man indtænker en velgørende organisation og som minimum donerer 30 procent.” Velgørende organisationer er fritaget for at betale boafgift, men betaler gerne andres, fordi de stadig får et bidrag ud af det. ”Alternativet er, at organisationen slet ikke får penge. Det er en win-win situation for arvingen og organisationen.”

Din vigtigste arving ... kan være en, du aldrig har mødt

Et eksempel: En formue er på 1 mio. kroner. Den velgørende organisation får 30 procent og betaler ud af dem arvingens boafgift. I runde tal får organisationen ca. 80.000 kroner ud af manøvren, mens arvingen får ca. 30.000 kroner mere, end hvis organisationen ikke havde været begunstiget med en testamentarisk gave.

”Det er en win-win situation for arvingen og organisationen,” siger advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd.

Med en testamentarisk gave kan du hjælpe os med at redde liv Behovet for humanitær hjælp rundt om i verden er svært at forudsige. Desværre er der dog ikke meget, der tyder på, at det bliver mindre med årene, og mennesker rundt om i verden vil fremadrettet have brug for hjælp. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Når vi modtager en testamentarisk gave, tager vi det som et udtryk for stor tillid og moralsk støtte til vores humanitære arbejde. Pengene går bl.a. til: Medicinsk nødhjælp ved naturkatastrofer og i flygtningelejre

Bekæmpelse af livstruende sygdomme som malaria, tuberkulose og hiv/aids Med Mad en testamentarisk til Læger uden Grænserbørn er du og behandlinggave til stærkt underernærede med til at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til voksne.

at sikre et håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne.

Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Hvis du overvejer at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk.

7


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

FA K TA Amnesty International arbejder for at sikre frihed, retfærdighed og værdighed for mennesker over hele verden. Organisationen er uafhængig af politiske ideologier og økonomiske interesser og derfor afhængig af økonomiske bidrag fra medlemmer og støtter.

Kampen for menneskerettigheder

SLUTTER ALDRIG Den pandemi, som har ramt verden i 2020, bekræfter, hvorfor Amnesty International spiller en afgørende rolle for global frihed og retfærdighed.

Af Christina Wex Amnesty Internationals historie tager afsæt i en følelse af indignation og arbej­ der takket være medlemmer og aktivister målrettet for global frihed, retfærdighed og værdighed. Og behovet er stort, ikke mindst efter at Covid-19 har sat sit voldsomme præg på verden, både økonomisk og i forhold til menneskerettigheder. FN og Plan International advarer for eks­ empel om, at pandemien får store konsekvenser særligt for kvinder med en stigning i antallet af uønskede graviditeter, omskæringer, tvangsægteskaber og til­ fælde af vold i hjemmet. Det gør en forskel Over alt har regeringer øget deres magt og indført nye love, som begrænser den personlige frihed. Etniske minoriteter og marginaliserede grupper oplever beskyld­ninger om at sprede smitte, og den indskrænkede bevægelsesfrihed har markant forværret forholdene for flygtninge og immigranter, der risikerer sult og sygdom. Amnesty International er til stede i alle verdens brændpunkter og undersøger mulige krænkelser af menneskerettig­ hederne. Hvert år udgiver organisationen flere hundrede rapporter baseret på grundig research med det formål at tvinge magthavere og beslutningstagere til at

8

reagere. Og det massive pres, som Amnesty og andre internationale organisationer lægger på regeringer, gør en kæmpe forskel for verdens udsatte. En fordel også for dine arvinger Organisationen er uafhængig af politiske ideologier og økonomiske interesser, men til gengæld afhængig af støtte fra medlemmerne. Flere og flere vælger i dag at betænke Amnesty i deres testamente, og det kan give god mening, også økonomisk. ”Mens ens ægtefælle ikke betaler boafgift, skal tvangsarvinger som børn, børnebørn og forældre betale en afgift på 15%. Øvrige arvinger skal betalt en ekstra afgift på 25%, altså i alt 40%,” forklarer Regitse Møller Nielsen, der er arvekoordinator hos Amnesty International. For dine øvrige arvinger kan det derfor være en fordel, hvis du betænker en velgørende organisation i dit testamente på betingelse af, at organisationen betaler boafgiften. Således kan du give en større del af arven til dine efterladte og samtidig bidrage til arbejdet med at sikre, at menneske­rettigheder overholdes over hele verden. Få råd og vejledning Amnesty International er med i fælleskabet

Det Gode Testamente, der er en sammenslutning af 40 velgørende organisationer. Amnesty kan rådgive og vejlede dig, hvis du overvejer at testamentere til organisationen ved henvendelse på telefon 33456558 og e-mail arv@amnesty.dk. Hvis organisationen tilgodeses i dit testamente, betaler Amnesty et tilskud til advokat på 4.000 kr. + moms til udarbejdelse af testamente.

INGRID PEDERSEN HAR ­SKREVET AMNESTY INTERNA­ TIONAL I SIT TESTAMENTE. ”Amnesty er meget betydningsfuldt for mig og for verden. De udretter virkelig store ting for mennesker, og derfor føler jeg, at mine penge er godt anbragt her. Selv hvis du ikke har ret meget, så er det også noget. Du kan fx donere en procentdel af din arv og behøver altså ikke at donere det hele. Det har jeg heller ikke gjort.”


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Ualmindelig smagfuld - ualmindelig dansk INVITER DR. NIELSEN’S BITTER MED TIL JUL Dansk kvalitet og en unik blanding af 8 forskellige urter har i årtier gjort Dr. Nielsen’s Bitter til en kærkommen gæst på alverdens juleborde - både ude og hjemme. Læs historien om den populære bitter på www.drnielsensbitter.dk. DRNIELSENSBITTER

9


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Kom i gang med

YOGA Af Jonas Aarhøj, Ældre Sagen Der er yogaformer for alle Uanset om du er smidig eller stiv som en pind, kan du dyrke yoga. Der er yogaformer for enhver smag, og det er nemt at komme i gang. Du kan dyrke yoga i din stue, træningscentret og foreninger. Du får ikke brug for det store udstyr. En yogamåtte er tilstræk­ kelig – og så kan du supplere med hjælpe­midler som tæpper, blokke og bælter, der støtter dig i stillingerne. De fleste træningssteder udlåner måtter og andre hjælpemidler. Dyb vejrtrækning ”I yoga fokuserer man på en dyb rolig 15 procent af alle danskere over 60 år dyrker yoga, (Idrættens Analyseinstitut, 2016)

10

vejrtrækning. Den dybe vejrtrækning er ikke kun vigtig for din krop, men også for dit mentale og psykiske velbefindende,” siger Tina Jensen, sundheds- og idrætskon­sulent hos Ældre Sagen og uddyber: ”Når du trækker vejret roligt gennem næsten, aktiverer du den del af dit nervesystem, der får sindet og kroppen til at slappe af.” Den dybe vejrtrækning er et grund­ læggende princip i yoga, og det går på tværs af de mange forskellige yoga­former, du kan vælge imellem. Rolige former for yoga aktiverer det parasympatiske nervesystem, som skaber afslapning. Tjek om din lokalafdeling af Ældre Sagen tilbyder yoga, se www.aeldresagen.dk

FA K TA

SE HER, HVAD FORSKELLIGE YOGAFORMER KAN GØRE FOR DIG: Yin yoga Yin yoga er en rolig yogaform, hvor de enkelte stillinger holdes i mindst tre minutter. Med Yin yoga kan du opnå en afspændt krop, et styrket bindevæv og et roligt sind. Yin yoga er et godt supplement til hårdere træningsformer. Vinyasa yoga (Flow yoga) Vinyasa yoga er en dynamisk yogaform med en glidende overgang mellem stillingerne i forening med din vejrtrækning. I Vinyasa yoga får du udfordret din krop og pulsen op. Hatha yoga I Hatha yoga er der fokus på at lave en øvelse ad gangen, og der er god tid til at finde korrekt ind i stillingen. Kilde: iform.dk


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Colpropur opretholder hudens elastisitet og bidrager til færre rynker

43 år

43½ år

Det viste foto er en kvinde, der startede med Colpropur som 43 årige og viser udviklingen fra 43 år til 43½ år, hvor kvinden dagligt tog 10 gram Colpropur i perioden. Billederne viser huden i ansigtet, ved siden af øjnene, hvor en rynke bliver mindre tydelig.

Colpropur til dig og din hud ... Colpropur er et kosttilskud, hvis vigtigste del er hydrolyseret collagen protein, som er meget let for kroppen at optage. Collagen er især godt for din hud, men også for knogler, muskler og led. Colpropur består udelukkende af ren hydrolyseret collagen i pulverform, et naturligt og meget let optageligt kosttilskud, med vitamin C, som letter optageligheden. Fås med Neutral smag eller Vaniljesmag. Dåsen indeholder 300 g pulver. Dagsdosis er 10 g. Omrøres let i vand eller andre drikke. Vejl. udsalgspris 250,-. Fås i helsekostbutikker.

Se meget mere på maxipharma.dk


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

VEJEN TIL EN SUND KROP Med fokus på tarmfloraens og collagens betydning

Vidste du, at din naturlige collagenproduktion i kroppen allerede svækkes, når du bliver 35 år ? Derfor er det en god ide at forsøge at implementere det i kosten og ellers indtage det gennem kosttilskud, hvis du har svært ved at opretholde den kost, som giver dig de største fordele. Forskning viser at bl.a. fødevarer med collagen kan være med til at holde leddene smidige og knoglerne stærke, dæmpe smerter, forbedre restitution efter træning, bevare hudens fasthed og fugt, hjælpe vægttab på vej samt gavne tarmflora og fordøjelse.

Læge, foredragsholder og forfatter Jerk W. Langer fortæller sammen med ernæringsterapeut Louise Bruun i bogen ”21 Helbredende Dage med Antiinflammatorisk kost” om de små betændelsestilstande, som inflammation efterlader i din krop, og som på sigt kan være med til at forårsage reelle sygdomme som fx diabetes 2, forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk. I bogen giver de opskriften på, hvordan man kan bekæmper inflammation med lækker antiinflammatorisk mad og kloge valg i hverdagen. Med en antiinflammatorisk livsstil vil man, udover at forebygge sygdomme og dæmpe eventuelle allergier, både præstere og huske bedre og ikke mindst se yngre ud. Man vil ganske enkelt blive sund og glad både indvendig og udvendig. Jerk og Louise er pionerer inden for arbejdet med antiinflammatorisk livsstil, og bogen kombinerer den nyeste forskning med deres praktiske erfaringer fra de mange danskere, som de allerede har hjulpet til et bedre liv. En velfungerende fordøjelse og tarmflora er afgørende for dit velbefindende. Den sikrer, at du optage næringsstoffer og vitaminer fra maden og er medvirkende til,

12

HVAD ER COLLAGEN? Collagen er et protein, som er utrolig vigtigt for din krop. Det er en uundværlig byggesten til brusk og knogler. Collagen bliver også dannet i hudcellerne i dermis (læderhuden) og sørger for, at collagenet i bindevævet holder din hud elastisk, fast og giver den ungdommelig fylde.

at dine kropslige processer og funktioner fungerer som de skal. Tarmfloraens betydning Vores tarme indeholder bakterier og mikroorganismer, som ikke blot er vigtige for vores fordøjelse, men som ligeledes er en meget væsentlig symbiose med resten af kroppen, hjernen og sindet. En sund og velfungerende fordøjelse er derfor ekstrem vigtig for at trives såvel fysisk som psykisk. Forskning viser at tarmbakterier påvirker sundhed og sygdom og er med os lige fra fødslen, hvor grundstenene lægges til et sundt og stærkt immunforsvar. Vores tarmflora udskiller hormoner og kemiske stoffer, der understøtter mange af vores


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

FØDEVARER DER INDEHOLDER KOLLAGEN Fisk, skaldyr, fjerkræ, lam og svine­ kød, bælgfrugter, frugt, nødder, bær og fuldkorn.

kropslige processer og funktioner positivt. En velfungerende tarmflora forbedrer optagelsen af vitaminer, mineraler og næringsstoffer, så de ikke går til spilde. Har du brug for hjælp til at oprette en sund og velfungerende tarmflora, så findes der et væld af gode kosttilskud på markedet, men kosten er også en vigtig spiller. Professor Oluf Borbye Pedersen, der er en af verdens førende forskere i sundhedsfremmende tarmbakterier og forskningsleder ved Novo Nordisk Fonden Metabolismecenter på Københavns Universitet

fortæller om udviklingen af tarmbakteriesamfundet og madens rolle i sin bog ”Magtfulde mikrober”. ”Mange sygdomme ser ud til at være koblet til uorden i mikroberne i fordøjelseskanalen, men om det er ændringer i mikrobiomet, der forårsager sygdommen, eller omvendt, er ikke klart”, udtaler han og fortsætter: ”Så længe tarmmikrobiomet er i balance, producerer eller modificerer bakterier og svampe forskellige molekyler, der har en beskyttende virkning på udvikling af sygdomme. Men hvis det i længere tid har været ude af balance − for eksempel på grund af en forkert sammensat kost eller kroniske infektioner − begynder tarmmikrobiomet at producere nogle ‘uheldige’ molekyler, der efter en årrække kan være med til at udvikle sygdom. Han anbefaler at spise efter kostrådene og lægger især vægt på værdien af de fiberrige grøntsager og på at undgå søde sager.− Det er desuden også vigtigt at drikke masser af

vand og være fysisk aktiv, fordi begge dele øger peristaltikken, og det nedsætter den tid, maden er undervejs i tarmene. ”Hvis maden opholder sig længe i tarmen, begynder tyktarmens bakterier at nedbryde proteiner til sundhedsskadelige stoffer”, afslutter Oluf Borbye Pedersen. I bogen Tarme i Topform af Oluf Borbye Pedersen, Majbritt Lauring Engell og Irene Brøndum kommer forfatterne med 60 skønne opskrifter på tarmvenlig mad, der alle er baseret på helt naturlige råvarer. Du får inspiration til alt fra sund morgenmad til frokost på farten, mættende middagsretter og lette lækkerier. Kost ­p rincipperne tager udgangspunkt i den nyeste forskning på området og er grønne, grove og glutenfri.

Hvad siger din mavefornemmelse? Prøv Bio-Kult mælkesyrebakterier! •

Bred sammensætning af levende bakterier med 14 forskellige stammer

Pakket i blisterpakker, så du kan have dem med overalt

Kan indtages i kapslen eller pulveret kan drysses ud på mad eller en drik

Adskillige videnskabelige studier med flere af produkterne

Køb Bio-Kult produkterne hvor du køber kosttilskud, i din helsekost, på online apotekerne eller webshop.

For yderligere information, find SK Health på: www.sk-health.com, eller ring på 2134 4549

13


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

KULTUR GUIDE

Vintertid er museumstid Af Christina Wex

Når vintermørket lægger sig over Danmark, er der ikke noget bedre end at gå på opdagelse i museernes magiske universer. Og der er så mange oplevelser at vælge imellem, uanset om man er til historie, kunst, videnskab eller – som der er mulighed for

netop nu – et gensyn med DR’s mange legendariske TV-julekalendere. Og hvis du vil i yderligere julestemning, anbefales en aften på Bellevue Teatret med alle de største musicalsange.

I foråret måtte Statens Museum for Kunst, SMK, sige alt for tidligt farvel til den største retroperspektive udstilling om kunstneren Anna Ancher nogensinde. Den anmelderroste udstilling nåede kun at være åben i fem uger inden regeringens nedlukning af Danmark. Nu får alle chancen for at opleve Anna Anchers grænseoverskridende brug af farver og unikke evne til at fange en solstråle, men også andre temaer i hendes kunst får plads

i denne udstilling, blandt andet landskaber og religiøse motiver. I perioden holder SMK ekstra åbent om aftenen for at imødekomme den store interesse for udstillingen, og på SMK’s hjemmeside kan man bestille et timeslot, så man er sikker på at kunne holde god afstand. Læs mere på www.smk.dk. Anmelderrost Anna ­ Ancher-udstilling tilbage på SMK

Foto: Anna Ancher, Syende fiskerpige, 1890, Randers Kunstmuseum. Foto: Randers Kunstmuseum

Historier om mødre 20.9. 2020 – 24.1. 2021 Nivaagaards Malerisamling 14

Book billetter via nivaagaard.dk


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Et malerisk møde mellem to af Danmarks mest betydningsfulde kunstnere, Asger Jorn og Per Kirkeby. På hver sin måde har de præget den danske kunstscene, og udstillingen fokuserer på de to kunstneres slægtskab og forskelligheder i deres tilgang til maleriet og til dét at være maler. Tirsdag-fredag kl. 10-21, weekend kl. 10-17

15

Per Kirkeby, Grün Frühling, 1988. Olie på lærred. 200x170 cm, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, © Per Kirkeby Estate. (Udsnit)

Asger Jorn, Femelle interplanetaire, 1953. Olie på lærred. 100,8x81,5 cm. Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, © Donation Jorn, Silkeborg / VISDA 2020. (Udsnit)

21. november 2020 – 05. april 2021


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

ANNE-METTE ER

TELEFONVEN MED THOMAS

FA K TA Af journalist, Gerda Grønning, Ældre Sagen Vi ringer, vi snakker, og nu er vi venner Det var under nedlukningen i foråret, at det gik op for 47-årige Anne-Mette Kepler, Dronninglund, hvor heldig hun var. ”Hele familien var hjemme, vi hyggede os, og vi var fem mennesker,” siger Anne-Mette Kepler og forklarer, at det da gik op for hende, at der var andre, der bare var en og sad alene. ”Måske burde jeg gøre noget ved overvejelsen om at blive frivillig besøgsven, tænkte jeg, og så dukkede muligheden for at blive telefonven op hos Ældre Sagen. Telefonven - det måtte jeg kunne klare” Generationsmøde I studietiden havde hun været glad for at

16

arbejde i ældreplejen. Ældre var hun vant til - og nu, hvor der ikke var flere gamle tilbage i familien, savnede hun kontakten til de ældre generationer. Men det har Anne-Mettes telefonven, Thomas på 81 år rådet bod på. De to ringer sammen to gange om ugen og snakker en halv times tid. Det har de gjort siden juni, og de har også mødtes en gang, for Thomas bor i Aars kun tre kvarter væk fra AnneMette. Fælles interesse ”Det var akkurat lige så hyggeligt som at tale sammen i telefonen, og man kan undre sig over, hvor nemt det er at tale med en, der er 34 år ældre end en selv,” siger Anne-Mette

FÅ EN TELEFONVEN Savner du også hyggelige samtaler i dagligdagen? Vil du have en telefonven, eller vil du selv være telefonven og den, der ringer op, så tilmeld dig Tele­ fonvenner på 82 82 03 00 alle hverdage mellem kl. 9 og 15 eller på www.ældretelefonen.dk og tilføjer: ”Vi har begge været på højskole. Det er en fælles interesse, så højskoler er noget, vi ofte får vendt i telefonen, men ellers gælder det bare om at være nysgerrig”. Til andre, der starter som telefonvenner har Anne-Mette to gode råd: I skal blive enig om, hvor ofte man skal ringe sammen og tydeligt udtrykke, hvad I kan stille op til.


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

KULTUR GUIDE

Gensyn med DR’s julekalendere Af Christina Wex

Foto: Det Nationalhistoriske Museum

Foto: Per Morten Abrahamsen

Samme sted kan du se en særudstilling i slottets Prinsessefløj med fotografiske portrætter af H.M. Dronning Margrethe II fra 2004 og frem til i dag. Portrætterne er taget af Per Morten Abrahamsen, Jacob Jørgensen og Torben Eskerod og er en del af en større ­udstilling, ”Dronningens ­Ansigter” i Riddersalen.

Vinterbyøster, Jullerup Færgeby og Bamses Julerejse er ægte julekalenderklassikere, elsket af både store og små. Fra den 28. november og frem til 3. januar kan du på Det Nationalhistoriske Museum se fortryllende kjoler, troldmands- og nissedragter samt velkendte dukker og rekvisitter fra udvalgte DR-julekalendere, der tager hele familien med på en nostalgisk rejse i de his­ toriske rammer på Frederiksborg Slot.

Læs mere på www.dnm.dk.

K

IS

SS LA

K

ALL INCLUSIVE OPHOLD PÅ MENSTRUP KRO 3 DAGE MED 2 OVERNATNINGER 2 X LÆKKER MORGENBUFFET 2 X 2 RETTERS MENU ELLER BUFFET efter kokkens valg 2 X ALL INCLUSIVE med fri øl, vand og husets vin fra kl. 18-21

Enkeltværelsestillæg á kr. 200,- pr. overnatning.

Tilbuddet gælder til 20. december 2021.

Tillæg á kr. 250,pr. person i forbindelse med særarrangementer.

Sommertillæg á kr. 50,00 pr. person fra 1. juli til og med 31. august.

Weekendtillæg fredag og lørdag á kr. 150,pr. person pr. nat.

Menstrup Bygade 29 · 4700 Næstved Tlf. 5544 3003 · menstrup@menstrupkro.dk www.menstrupkro.dk

ALL INCLUSIVE OPHOLD KUN KR. PR. PERSON

845,-


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

ENKULTUR SIDSTE GUIDE GOD GERNING En skat til TIL GLÆDE FOR ALLE

Danmark

d at betænke en velgørende organiion med en del af din arv kan du mtidig øge arven til dine arvinger.

anskere er gavmilde i levende live, når der er velgørensshows på tv. Det kniber mere med at betænke de gode mål, når vi er gået bort. n omkring to procent indsætter velgørenhed i deres amente. Det skyldes ikke manglende vilje, men snarere nglende kendskab til de fordele, der er forbundet med at testamentariske gaver. d en helt legal manøvre, den såkaldte ’30 procents-løsnder har være benyttet i mange år, kan testamentariske er reducere den boafgift, arvinger ellers skal betale, og med øge arven til arvingerne, forklarer advokat Lisbeth ling Wegener fra Ret&Råd i Slagelse.

anisationen betaler anmark betaler vores børn og børnebørn 15 procent i

Danskerne har udlånt deres egne ting, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder de sidste 100 år. I udstillingen kan man bl.a. se bilen, som Montgomery kørte i igennem Københavns gader i befrielsesdagene til hujende horder i 1945. Hjelmen fra brandmanden, som

boafgift, mens niecer, søskende og en god ven betaler 36,3 procent. Deres arv kan optimeres, hvis man indtænker en velgørende organisation og som minimum donerer 30 procent.” Velgørende organisationer er fritaget for at betale boafgift, men betaler gerne andres, fordi de stadig får et bidrag ud af det. ”Alternativet er, at organisationen slet ikke får penge. Det er en win-win situation for arvingen og organisationen.” Et eksempel: En formue er på 1 mio. kroner. Den velgørende organisation får 30 procent og betaler ud af dem arvingens boafgift. I runde tal får organisationen ca. 80.000 kroner ud af manøvren, mens arvingen får ca. 30.000 kroner mere, end hvis organisationen ikke havde været begunstiget med en testamentarisk gave.

mistede livet i forsøget på at slukke ilden efter fyrværkeriulykken i Seest i 2004. Det brev, som en af de ”Det er en win-win første Aids-patienter fik i 1985.

situation for arvingen og organisationen,” siger Se udstillingen på advokat Lisbeth Darling Nationalmuseet frem Wegener fra Ret&Råd.

til 31. december 2020

Det gode testamente Testamentariske gaver til velgørende formål er især en oplagt løsning for personer, der hverken er gift eller har børn. ”Hvis ikke de gør noget aktivt, er der stor risiko for, at deres formue ellers går til parter, de måske ikke havde ønsket – for eksempel forældre, søskende eller staten, hvis ikke der er legale arvinger,” siger Lisbeth Darling Wegener. Mange tror fejlagtigt, at det er kompliceret eller svært, eller at det kun giver mening, hvis man har en meget stor formue. Men det er altså ikke sandt. Der skal blot oprettes et testamente, og i nogle tilfælde dækker organisationen omkostninger ved udfærdigelsen af testamentet. Læs mere på detgodetestamente.dk, der er et samarbejde mellem cirka 35 velgørende organisationer.

Foto: Büro Jantzen

Foto: Büro Jantzen

Lær mere om danske salmer B. S. INGEMANN · DEL

[

st

ud

ie

b

1

1

] i [ stud

ebrev

9 ]

Danske salmer N. F. S. GRUNDTVIG · DEL

1

i [ stud

ANCE DAN DA ND ESPO

EN SKOL

ebrev

om Kingos, Brorsons, Grundtvigs og Ingemanns salmer. Om livets skiftende erfaringer i glæde, sorg og forventning.

7 ]

KORRESPO KORR RESPONDA NDANCE AN NC E NC

12 gratis lektioner

SKOLEN

KORR

Et af vores meget populære kurser. KORRESPONDANCE

FOTO: NIELS CLEMMENSEN

SALM

Danske salmer v re

LARS BJØRNSTEN, HCANDERSEN-HOMEPAGE.DK

er 1 salm · DEL ske ORIE HIST Dan GENS ESAN

SKOLEN

Tilmeld dig allerede i dag på

kskolen.dk eller tlf. 4558 7770

KORRESPONDANCE

SKOLEN

Fire andre relevante på

kskolen.dk 18

Romerbrevet

Giv troen en chance

Reformationen der gik i stå

Sundhedskursus


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

–ÅRETS ALLERHYGGELIGSTE FAMILIETRADITION

ET G L A S T E L BIL ! T D N Y G E ER B TID D VÆR I GO DAG – BOOK I

ANNONCE MANGLER

HELE DECEMBER 2020 Billetter 70 15 65 65

OVERSÆTTELSE

WWW.BELLEVUETEATRET.DK

INSTRUKTION

19


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

På Ældre Sagens hjemmeside er der masser af gode råd om it: https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/ hjaelp-og-stoette/faa-hjaelp-og-stoette/it-hjaelp

Som medlem kan du få hjælp af en af Ældre Sagens 1783 it-frivillige. Spørg i din lokalafdeling. Find den her: https://www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger

Vil du også være frivillig, meld dig til på: www.aeldresagen.dk

Ole Bukh

HJÆLPER ÆLDRE MED IT Ældre har godt styr på computer og smartphone, men 210.000 har stadig ingen eller lille it-erfaring.

Af journalist Gerda Grønning, Ældre Sagen ”Det bedste er at se folk være glade, når vi har hjulpet dem,” siger 70-årige Ole Bukh, der er en af Ældre Sagens knap 1800 it-frivillige, der uden betaling hjælper, når pc eller smartphone slår knuder.

”Mange har godt nok børn, der kan hjælpe, men min erfaring er, at folk hellere selv vil løse problemerne end lade deres familie gøre det for dem,” siger Ole Bukh, der ofte bliver kaldt ud for at bistå. Det kan være problemer med printer, netværk eller indstilling af nye tv-kanaler. ”Men der er også ældre, der ikke længere kan finde ud af it, hvor vi så skal pille internettet ned og sætte en fastnetforbindelse op.” På efterløn Med en fortid som netværksansvarlig i en stor virksomhed er det netop netværk og sikkerhed, som er Ole Bukhs speciale. ”Noget skulle jeg jo have at rive i, da jeg gik på efterløn,” siger Ole Bukh, der er en af de 80 it-frivillige i Ældre Sagen Frederiksberg. De fleste tager sig af undervisning, 20 kommer i datastuerne, 20 er i hjemmeservice, som tager ud til folk og hjælper dem der, og 4-5 står for husets it. Der undervises i alt fra intro til Windows 10 til brug af smartphones og billedbehandling og fotobøger. Kurserne er på de seks år, Ole Bukh har været med, blevet mere avanceret. Fra traditionelle pc-kurser til kurser i mobile enheder og mere individuel hjælp hjemme eller i datastuer.

20

Optiker Lisbet Geertsen, 27 år med BrilleBilen


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

★★★★★★ ★★★★★★ ★★★★★★

4. november 2020 – 31. januar 2021

ervér Køb billet og res .dk timeslot på smk

Årets store kunstoplevelse er åben igen!

tid: Udvidet åbnings tirs-tors til kl. 20

21


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

KULTUR GUIDE

MAGT OG MOD på Rosenborg

ABSOLUTE MUSICAL

- med juledrys og hemmelig julestjerne

forudgående valg. Han var konge, i det øjeblik faderen døde, i en alder af blot 24 år. Blot ti år før var arvemonarkiet og enevælden blevet indført i Danmark, så Christian 5. arvede et ungt og uprøvet politisk system. De første ti år af Christian 5.s regentskab er en højdramatisk periode i monarkiets historie, som fik vidtrækkende følger i eftertiden. Læs mere på www.rosenborg.dk.

Foto: Christina Hauschildt

Foto: Berit Møller Udstillingen skildrer kong Christian 5.s liv i den storslåede Riddersal, som er prydet af kunst, våben og krigsdragter. Salen bliver mørkelagt, så der kan bruges lys til at skabe en stemningsfuld iscenesættelse af kongens liv. Det er i år 350 år siden, at Christian 5. besteg den danske trone. Tronskiftet var anderledes end de tidligere, for Christian 5. var den første, der arvede tronen uden et

Der varmes op til jul, når to af Danmarks absolut største musicalsangerinder Xenia Lack Nielsen og Pernille Petersson mødes i musical-duel på Bellevue Teatret lige op til jul! Den 17. december kl. 20.00 duellerer de to sangerinder løssluppent med musical-hits fra deres store musicalkarriere og bagkatalog; Chess, Mamma

Mia, Atlantis, Hair, Jordens Søjler, Den Evige Ild, Den skaldede frisør osv. osv. Alt sammen i smukt velspillende selskab af Mikkel Rønnov ved klaveret. Få et gedigent boost af jul og musical med hvid julegløgg, knas, drys og stjerner i Arne Jacobsens smukke sal. Læs mere på www.bellevueteatret.dk.

KONKURRENCE

VIND SL ÆGTSROMANEN

DET ER DE DANSKE SOM FLYGTER

AF LISE RINGHOF OG ERIK VALEUR, GUTKIND Fanødrengen Erling Brinchs liv forandrer sig afgørende, da han som syvårig mister sin lillebror ved en drukneulykke. Kort efter møder han Hubert, en mærkværdig vanskabt dreng fra den lokale fattiggård – og de bliver venner. Efter skoletiden flygter Erling fra øen, sin familie og Hubert. I landets hovedstad fly-

tter han ind hos ejeren af et værtshus fyldt med bohemer og originaler, der diskuterer danskernes lilleputsind og nationens største drømme. Her læser han medicin og forelsker sig i den oprørske Kate, der vil frelse de lidende og nødstedte i det krigsramte Europa. Erling ønsker at følge hende – men tøver. Han bliver læge i fjordbyen Vejle og gifter

DELTAG & VIND Spørgsmål: Hvem er hovedpersonen vi i denne historisk slægtsfortælling om liv og skæbne i Danmark gennem 100 år? Send dit svar til : konkurrence@partnermedier.dk

22

sig med en rigmandsdatter. Endelig synes fortiden på afstand: både Hubert og Kate og hans druknede lillebror – men en tidlig forårsdag ankommer en tysk soldat til byen … Det er de danske som flygter er det første selvstændige bind i trilogien om slægten Brinch og danskernes liv i mere end hundrede år.

VI TRÆKKER 3 HELDIGE VINDERE D. 16. DECEMBER Konkurrencen er lavet i samarbejde med Forlaget Gutkind Præmien kan ikke byttes til kontanter


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

SÆRUDSTILLINGER EFTERÅR OG VINTER

Corona lukker Danmark Statsministeriet indefra

Dronningens Ansigter

H.M. Dronning Margrethe II 1940-2020

Gensyn med DR’s Julekalendere

Samt juleaktiviteter på museet

23


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Foto: Simon Knudsen Eventyreren Rane Willerslev har i dag fundet ro i familielivet og i opgaven med at drive Nationalmuseets 18 enheder.

Eventyr I BLODET Af Christina Wex

Det var drømmen om at opdage nyt land, der drev Rane og hans tvillingebror, Eske, til Sibirien i 1991. I flere år havde de forberedt sig. Taget jagttegn, sovet med åbent vindue året rundt på det fælles drengeværelse i Hellerup for at vænne sig til kulden og vandret over lange strækninger

24

i Lapland. Oprindelig var målet Canada, men netop som brødrene var blevet studenter, åbnede der sig uventede mulig­ heder. ”Sovjetunionen havde været lukket land i årtier, men i begyndelsen af 90’erne blev det muligt at rejse ind. Min bror og jeg var

Da han som 19-årig lader sig dumpe fra en helikopter i den nordøstsibiriske ødemark, ved Rane Willerslev, at eventyret er hans liv. I dag er eventyret imidlertid et helt andet.

eventyrere, vi ville opleve det ubetrådte,” fortæller Rane Willerslev. Medrivende fortællinger Nordøstsibirien er en kæmpemæssig ødemark, hvor der lever et lille antal oprindelige folk.


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold ”Du føler, at du er tilbage ved verdens begyndelse. I det arktiske klima kan det blive så koldt som minus 85 grader, og du kan i bogstaveligste forstand hive mammutknogler op af floden fra istidsgiganter. Det er en fuldstændig fantastisk oplevelse.” Siden er det blevet til flere lange ophold i den vilde natur, og undervejs har Rane skrevet ekspeditionsdagbøger. Med udgangspunkt i disse har han sammen med forfatter Tommy Heisz skrevet bogen ”Ekspeditioner fra tundraen til savannen”, der netop er udkommet. Bogen tager os med på seks ekspeditioner til Sibirien og en enkelt til Uganda, og den er skrevet på en måde, så vi føler, vi er lige der, lige nu. Vi mærker sulten, føler kulden og fornemmer frygten. Jagt er overlevelse, sex og vold På ekspeditionerne er han kommet helt tæt på det oprindelige folk, jukagirerne, som er inkarnerede jægere og har deres eget sprog, åndeverden og tidsopfattelse. Mødet har sat sig dybt i hans sjæl.

”Mødet med oprindelige folk har givet mig en målestok at holde mine egne udfordringer op imod.”

”Jukagirerne er helt afhængige af naturen og lever i pagt med den. Deres overbevisning er, at verden er besjælet, og når man er der, føles det helt naturligt. Man mærker, at man lever på kanten, at landskabet er farligt. Man kan møde en bjørn eller gå gennem isen. Der er kort mellem liv og død, og intet virker som tilfældigheder.” Jagt er essentielt for jukagirerne og fylder derfor meget i bogen. ”At jage forbinder alt det, der er ved at være menneske i én begivenhed. Det er basalt, fordi det er overlevelse, men jagt handler også om noget seksuelt. Dyret skal forføres for at give sig selv i kærlighed til jægeren.” Indhentet af tiden Den ekspedition, som afslutter bogen, går til Karamoja i det nordøstlige Uganda. Den skulle vise sig at blive Willerslevs sidste. ”Jeg havde brugt så meget tid i Sibirien og måtte prøve det stikmodsatte. Også i Ugan-

FA K TA • Rane Willerslev • Født 1971 i Gentofte • Bosat på Amager sammen med kæresten, antropolog Sophie Seebach • Far til 3 børn på 1,5, 10 og 13 år • Direktør for Nationalmuseet siden 2017 da mødte jeg et lille jægerfolk, men jeg blev hurtigt udfordret. Jeg var blevet 46 år og overvægtig. Jeg kunne ikke følge med på jagten, fik astmaanfald af støvet og ondt i ryggen af at sove på liggeunderlag. En nat vågnede jeg ved, at en rotte sad og bed mig i foden gennem myggenettet, en anden nat lå der en halv meter lang cobraslange under mit liggeunderlag. Pludselig kunne jeg ikke holde det ud.” Samtidig blev gulvtæppet revet væk under ham derhjemme. Hans kone, med hvem han har to døtre, gad ikke længere vente på ham. Enten var han på rejse eller sad i isolation for at skrive. ”Mit ægteskab var smadret, mine ekspeditioner var slut. Det gik for alvor op for mig, at jeg var nødt til at skifte livsbane.” Fra ødemarken til Excel-ark Nærmest som et tegn fra universet viste en anden drengedrøm sig pludselig at være inden for rækkevidde. Posten som direktør for Nationalmuseet. ”Folk sagde; ’du gider ikke Excelark og alt muligt, men det gad jeg så godt.” Pludselig var han chef for 18 museer og 730 medarbejdere. ”Det kom bag på mig, at det var så stort. Jeg startede med at give dem alle autonomi, det var de glade for,” griner han. Siden Willerslevs tiltrædelse i 2017 har Nationalmuseet været i fremgang under overskriften ”Publikum først”. Alt det, han tidligere brugte i sin forskning, tager han med sig på museet; det legende, de skøre vinkler, en optik på alt det, vi ofte tager for givet. ”For mig er det vigtigt, at museet er en søjle i danskernes bevidsthed. Alle skal have lyst til at komme, ikke kun de veluddannede. Jeg vil gerne have vildskaben ind og ruske lidt op i det etablerede.”

• Medlem af Eventyrernes Klub • Professor i antropolog fra Aarhus Universitet • Har en ph.d. fra University of Cambridge og en kandidatgrad i Visuel Anthropology fra University of Manchester • Forfatter til adskillige bøger og har medvirket i flere TV-udsendelser Der er imidlertid også en embedsmandsdel, som ligger mindre naturligt til ham. ”Det er en sjov udfordring, og jeg bruger meget af det, jeg har lært på mine rejser med at kunne læse og forstå en kultur. Når det er sagt, så skal jeg heller ikke blive alt for tam.” Corona har sat sit præg også på kulturen. ”Det er en kæmpe udfordring, men det skal nok gå. Noget af det, jeg har lært, er, at man aldrig helt kan planlægge. Livet er fuldt af udfordringer, men mødet med oprindelige folk har givet mig en målestok at holde mine egne udfordringer op imod.” En rigtig mand kan skyde bjørne og tale om følelser I dag er Rane Willerslev ikke alene direktør for Nationalmuseet, men også småbarnsfar. Sammen med kæresten, antropolog Sophie Seebach, fik han for halvandet år siden sønnen Vidar. Han er endnu for lille til at blive introduceret til livet i vildmarken, til gengæld tager Rane jævnligt døtrene, Gertrud på 13 og Thyra på 10, med på tur, og pigerne kan, naturligvis, skyde med bue og pil.

”Det er det eventyrlige ved livet selv; at tage radikale valg og se muligheder i det nye.” Selv blev Rane og hans bror opdraget til at være ’rigtige mænd’. Faderen, der var en moden mand på 54, da sønnerne kom til verden, yndede at hærde dem ved at skubbe dem i Øresunds iskolde vand. ”Jeg hadede det, men det gav mig rygrad til tiden i Sibirien, og den viljestyrke og udForsat side 26

25


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Foto: Simon Knudsen

meget fraværende i deres opvækst. Nu investerede han al sin tid i at uddanne sine to drenge. ”Han var historiker og kunne fransk og latin. Vi diskuterede politik, videnskab og historie. I dag kigger jeg tilbage på ham med stor kærlighed. Han investerede sin tid i os, derfor er alt andet tilgivet.”

”Jeg vil gerne have, at mine børn tænker tilbage på mig som en, der gav dem tid.” Erkendelsen har fået Rane til at overveje sine egne prioriteringer. ”Jeg vil gerne have, at mine børn tænker tilbage på mig som en, der gav dem tid. Det har jeg ikke været god til tidligere. Nu nyder jeg at stå op om morgenen og være sammen med min familie. Jeg har slet ikke fortrudt den voldsomme livsændring. Det spændende er, at man kan gå 110% op i noget for så at skifte kurs og så gå lige så meget op i noget helt andet. Det er det eventyrlige ved livet selv; at tage radikale valg og se muligheder i det nye,” slutter Rane Willerslev. Foto: Simon Knudsen

holdenhed vil jeg gerne give videre til mine egne børn.” Begrebet en rigtig mand har han dog i dag et mere nuanceret syn på. ”Det er en, der kan hugge brænde og skyde bjørne, men som også er i kontakt med sine

26

følelser. Jeg kendte ikke min fars følelser, og det er jeg ked af.” Eventyret i det nære Da forældrene blev skilt, blev sønnerne boende hos faderen, som ellers havde været

Bogen ”Rane Willerslev – Ekspeditioner fra tundraen til savannen” rummer seks meget levende beskrivelser af ekspeditioner til Sibirien og en enkelt til Uganda. Bogen er rigt illustreret med fotos fra de mange rejser og udkom 22. oktober 2020 på People’s Press.


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Hele Danmarks Rosa

”Årets udgivelse.” – JYLLANDS-POSTEN

En åben samtale med Rosa, der fortæller om at miste sin mand, og om at finde kærligheden igen. Om at møde sine grønlandske rødder og om at bage sig lige ind i danskernes hjerter.

Bogen alle taler om

Historier under træet ”Hæsblæsende pageturner” – Litteratursiden

”Spændende og fængslende” – Krimihjerte – Krummes Krummelurer

HHHHH – Bech’s Books Stine Pilgaards roman METER I SEKUNDET er en skøn, vittig og humoristisk fortælling om en ung kvinde, der forsøger at finde sig tilrette i det vestjyske, i højskolelivet og som nybagt mor og brevkasseredaktør.

– POLITIKEN

– BERLINGSKE

– SØNDAG

Med livet som indsats

Oplev Rane Willerslevs vildeste ekspeditioner på klos hold. Gennemillustreret med private fotos fra ekspeditionerne.

– KRISTELIGT DAGBLAD

– MAGASINET LIV

Mads & Monopolet – backstage

Interviews med bl.a. Hella Joof, Nicolaj Kopernikus og Søren Pind. Masser af sjove citater og dilemmaer. Med illustrationer af Anders Morgenthaler.

27


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

LITTERATURGUIDE

JULENS SPÆNDENDE UDGIVELSER… DEN TAVSE ENKE

Københavns Universitets Skrivog rejse kalender år 2021 – Den perfekte mandelgave. Indeholder Danmarks nok mest detaljerede kalender samt faste oplysninger om bl.a.: Astronomi, farvandsafmærkninger og højvandstabel, stjernekort, mål og vægt, jagttabel plus et væld af andre nyttige standard oplysninger.

af Sara Blædel POLITIKENS FORLAG Louise Rick er efter en længere orlov tilbage på arbejde som leder af politiets nyoprettede rejseenhed, P13, da Fyns Politi tilkalder assistance. En kvindelig kroejer på Tåsinge er blevet dræbt, og politiet er på bar bund. En grundig gennemsøgning af kroens førstesal, hvor den dræbte boede, afslører en uventet detalje, som kaster politiets efterforskning i en helt uventet retning.

ROSA UDEN FILTER

af Rose Kildahl og Camilla Lindemann People´s Press ”Tag ikke sorgerne på forskud – så risikerer du at få dem to gange.” De fleste ved, hvem Rosa Kildahl er: den smilende kvinde, der med humor og bramfrihed bagte sig ind i danskernes hjerter i ”Den Store Bagedyst”. Færre kender hele hendes historie.

CHURCHILL

af Jan Hedegaard Lindhardt & Ringhof Winston Churchills mageløse liv genfortælles af Jan Hedegaard i denne rigt illustrerede bog i stort format med mere end 150 fotos, malerier, krigsplakater og meget mere fra hele Churchills liv. Seks stjerner i Berlingske

HVIDE BLOMSTER

SMÅT BRANDBART

af Sissel -Jo Ganzan Politikkens Forlag Med ' Hvide blomster' serverer Sissel-Jo Gazan en generationsroman, et krimimysterium, en familiekrønike, et tidsportræt af 1990' erne og en indigneret socialpolitisk roman i en stor generøs, fejende og elegant bevægelse. Og det kræver vildt mådehold ikke at sluge romanens 512 sider i en gigantisk mundfuld. Fem hjerter i Politiken, Nanna Frank Rasmussen

DET ER DE DANSKE SOM FLYGTER

af Lise Ringhof og Erik Valeur Gutkind Det er de danske som flygter er en fortælling om slægters gang, krig og kærlighed, folkesjæl og fremmedhed, klasseskel og kvindeliv i første halvdel af 1900-tallet. Bind 2 og 3 udkommer hhv. 2021 og 2022.

28

af Alberte Winding Gyldendal SMÅT BRÆNDBART er en erindringsroman om den sårbare ungdom det er en upoleret og sitrende fortælling om at søge efter en plads i verden. Om musikken, kærligheden og døden.

BIBELEN 2020

Bibelen i nudansk oversættelse med fokus på flow og forståelse. Allerede fra første side står de store fortællinger i kø: På én gang religiøse grundfortællinger og vigtig kulturarv.


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Mærk historiens vingesus

Fem storslåede bestsellere til juleferien Stor og blændende roman om kærlighedens og krigens galskab.

En dramatisk historie fra den jyske hede om hævn, kærlighed, fortabelse og den reneste ondskab.

POLITKEN

DAGBLADENES BUREAU

BERLINGSKE

POLITKEN

Stærkt psykologisk drama om kvinden, der samlede Norden: Margrete I.

Smuk psykologisk fortælling om lysende kærlighed og formørkede sind, kunstnerliv, sygdom og selvmord.

JYLLANDS-POSTEN

JYLLANDS-POSTEN

BERLINGSKE

FEMINA

Ny fortælling om en af de vildeste kvinder i 1500-tallets Skandinavien adelskvinden Kristina Gyldenstjerne. En stor roman om kærlighed, begær, politik, forræderi og mord. Forfatteren til KVINDERNE FRA THY og SØSTRENE FRA THY


Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

FILMGUIDE

FILM SKAL OPLEVES I BIOGRAFEN.. 3 gode bud på spændende filmoplevelser i december og januar

LILLE SOMMERFUGL

PROMISING YOUNG WOMAN

præmiere 3. december

præmiere 7.januar

Den danske film 'Lille sommerfugl' skrives og instrueres af Søren Kragh-Jacobsen.

Thrilleren 'Promising Young Woman' handler om en ung kvinde, som er traumatiseret af en tragisk hændelse i sin fortid.

Komedie-dramaet tager sit udgangspunkt i landmanden Ernst og hustruen Louises guldbryllup i det lokale forsamlingshus med dansktop musik og kinddans. Men som festlighederne udvikler sig kommer flere familiehemmeligheder frem, og Ernst gemmer på den allerstørste. Familien sættes derfor for den ultimative prøvelse.

Den unge kvinde tager nu på togt for at få hævn over mændene, hun har stået overfor. Filmen er skrevet og instrueret af skuespillerinden Emerald Fennell, som tidligere har spillet med i bl.a. Den danske pige.

SUPERNOVA

præmiere 21. januar

Filmen 'Supernova' handler om Sam og Tusker, der har været partnere gennem 20 år og nu rejser gennem England for at besøge venner, familie og steder fra deres fortid. Deres tid sammen er nu vigtigere end nogensinde før, da Tusker er blevet diagnotiseret med demens. I hovedrollerne ses Stanley Tucci og Colin Firth, der bl.a. er kendt for hhv. Spotlight og A Single Man.

BIBLIOTEKERNES FILMTILBUD

WALLIS & EDWARD

SINK OR SWIM

PARASITE

Find næsten 3.000 nøje udvalgte spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm på Filmstriben.dk. Se dem på tablet, mobil, computer, med Chromecast/Airplay eller på Apple TV 4. 30 Få et login på dit bibliotek, hvis du ikke allerede har et.


Årets julegave

Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

VINDER AF INITIATIVPRISEN 2020 KRISTELIGT DAGBLAD

★★★★★ KRISTELIGT DAGBLAD

★★★★★ JYLLANDS-POSTEN

★★★★★ BERLINGSKE

POLITIKEN

399,95

BIBELEN 2020 Hele Danmarks nye bibel

Køb den på bibelselskabet.dk eller hos din lokale boghandler.

Vil du gerne lytte? Stream Bibelen 2020 som 66 lydbøger – der er nok til turen både ud og hjem!

– gør Bibelen nærværende

Noget sneg sig ind på mig en nat, og i mit øre lød en hvisken. Jobs Bog 4,12 Bibelen 2020

Bliv inspireret og få meget mere viden på bibelen2020.dk 31


FÅ FLERE GYLDNE STUNDER MED

Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Bente Klarlund

Bliv medlem på bogklubberne.dk 32