Kæledyr - juni 2020

Page 1

ANNONCETILLÆG JUNI 2020

COOL AT KENDE

HUNDENS INDHOLDSFORTEGNELSE

SIDE 10

NÅR KÆLEDYRENE

KOMMER LØBENDE

SIDE 7

KYNDIGE HÆNDER

GIVER FIRBENET WELLNESS

SIDE 15

HUNDETRÆNING FOR ALLE


2

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

NÅR DU IKKE LÆNGERE KAN

BEHOLDE DIT KÆLEDYR… Danskere har en lang tradition for at holde kæledyr. Og vi er gode til det. Når vi anskaffer os et dyr, er det med en plan om at beholde det gennem hele dyrets liv. Men for mange af os, bliver virkeligheden en anden. AF RIKKE CHRISTENSEN-LEE

H

os Dyreværnet kender vi alle skæbnerne og de mange triste årsager til, at folk ikke kan beholde deres elskede dyr. De mest almindelige er, at man er blevet syg, skal flytte et sted hen, hvor dyret ikke må komme med, eller at ændrede omstændigheder medfører, at man ikke længere har tid til dyret. ”Dem som indleverer deres dyr hos Dyreværnet, er typisk både kede af det og føler en enorm skam over at svigte deres bedste ven,” fortæller Dyreværnets direktør, Rikke Christensen-Lee, og fortsætter, ”Vi er her for at hjælpe dyrene. Men vi hjælper også ejerne, for de ved, at deres bedste ven kommer ud i et kærligt nyt hjem. Det giver dem ro i sindet. ”Jeg skulle af personlige årsager af med min kat og at vælge Dyreværnet har været den bedste beslutning. Alle var så søde og opmærksomme. Jeg var nervøs for at få dårlig samvittighed, men de søde piger derude fik mig til at føle det var okay og at de ingen problemer ville få med omplacering for min kat… (deres behandling) .. var så skøn og dejlig….,” Kamilla, tidligere ejer til katten Brady. Alle dyr hos Dyreværnet har deres eget værelse, der bliver rengjort hver eneste dag. Under deres ophold bliver de motioneret minimum tre gange dagligt og de bliver kælet med og får alle de godbidder, som dyrlægerne tillader. Dyreværnets team består af dyrlæger,

adfærdsbehandlere, hundetrænere, dyrepassere og ikke mindst en lang række dedikerede frivillige, som dagligt sørger for at bringe ekstra kærlighed og omsorg til hvert enkelt dyr. ”Dyrene har det rigtig godt her hos os, og går hver dag både trætte og mætte i seng,” siger Rikke. ”Men når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at dette er et midlertidigt ophold på vej ud til et dejligt hjem.” Alt efter art, race, helbred, og alder sidder dyrene kortere eller længere tid hos Dyreværnet, mens de bliver rehabiliteret og dernæst er klar til adoption med den helt rigtige nye ejer. Et gennemsnitligt ophold for en hund er 29 dage, mens det er lidt længere for katte og de mindre familiedyr. ”For os er det en hårfin balance med hver enkelt dyr. De skal være hos os så kort tid som muligt, men samtidig i den tid, der er nødvendig for at sikre det rette match. Dog skal vi også sørge for, at dyret er mentalt og fysisk sund nok til at starte et nyt livskapitel.” Heldigvis har Dyreværnet rigtig mange besøgene - både på internaterne og på hjemmesiden. ”Så én ting er sikkert,” slutter Rikke af, ”alle dyr hos Dyreværnet finder hjem, før eller siden”

Dyreværnet kan besøges på www.dyreværnet.dk eller i åbningstiderne på internaterne i Rødovre og i Kolding.

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen · henning@partnermedier.dk

Grafisk produktion Nordpaa Media · info@nordpaa.media

Projektledelse Jacob Birk · jacob@partnermedier.dk

Forside billede Lise Lotte Christensen - Dansk Kennel Klub

Indholdet i denne udgivelser er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører.

Udgiver

Vores tekstforfatterer og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration.

Journalister Rikke Kokholm Pia Bundgaard Peter Klar

Kære læser.

God læselyst!

Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

KOLOFON


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

3

CT-scanninger af kæledyr er især brugbart indenfor undersøgelser af: • Kraniet: tumorer, blødninger og misdannelser • Brysthulen: fx tumorer, blødninger og misdannelser • Bughulen: Fx tumorer, misdannelser i blodkarsystemet • Skelettet: Fx knogler, rygsøjle, diskusprolapser og tumorer. • Led: Fx vækstforstyrrelser i albuerne.

På Herlev Dyreklinik har de en 32 slice scanner, der stiller mere præcise diagnoser end røntgen.

CT-SCANNING STILLER

SKARPE DIAGNOSER Præcist som hos mennesker giver CT-scanning af kæledyr meget mere præcise diagnoser og dermed mere effektiv behandling af syge kæledyr end røntgenbilleder. Herlev Dyreklinik er en af de få dyreklinikker, som tilbyder teknologien.

A

lle dyreejere ved, hvor ondt det gør, når familiens elskede hund eller kat bliver syg; og specielt når det er svært at stille en diagnose. På Herlev Dyreklinik, hvor de har specialiseret sig i at behandle hunde og katte og mindre kæledyr, bruger de CT-scanneren til at stille skarpe diagnoser. ”Vi er en af blot fem klinikker på Sjælland, som har investeret i CTudstyret. Teknologien giver os mulighed for at se mange flere nuancer og dermed sikre en bedre og ofte mindre indgribende behandling af kæledyrene,” siger Kristian Kamstrup, der er dyrlæge, ph.d. og medindehaver af Herlev Dyreklinik, som har en 32 slice scanner. Kristian Kamstrup ville ønske, at flere dyreejere og ikke mindst dyrlæger ville tage teknologien til sig, fordi diagnostikken er så klar, så behandlingen kan sættes hurtigt og effektivt ind. CT-scanning behøver heller ikke være dyrere end røntgen, fordi man hurtigere kommer frem til en diagnose. CT afslører alle detaljer Modsat røntgen, der gennemlyser og viser skyggerne, giver CTscanninger meget tydelige tværsnit af kæledyret - helt ned til 0.5 mm. Det giver dyrlægen mulighed for virtuelt at ”bladre” gennem dyret og giver et skarpt billede af anatomien, hvilket fører til en nøjagtig diagnose på et øjeblik. CT-scanneren er specielt egnet til at stille diagnoserne på de mere diffuse forløb: ”Vi fik en jagthund henvist, som var blevet påkørt og kun ville ligge på siden. Hundens egen dyrlæge havde taget røntgen, der ikke stillede en diagnose. CT-scanningen viste dog hurtigt, at hunden ikke havde et brud, men at korsbenet trykkede imod nerver i ryggen. Så vi fik fremstillet nogle specielle implantater, og i dag har hunden været på jagt igen,” siger Kristian Kamstrup og uddyber:

”Udfordringen med traditionel røntgen er, at billederne kun viser 2D-billeder, og nogle gange afslører røntgen slet ikke problemet.”

"

Udfordringen med traditionel røntgen er, at billederne kun viser 2D-billeder, og nogle gange afslører røntgen slet ikke problemet. Tidlig diagnostik med CT ”På CT kan vi tidligere finde spredninger af tumorer. Vi kan se dem helt ned til 3 mm i diameter. Ligeledes kan vi lettere se tumorer i hjernen. Dette er både på grund af tværsnit og brugen af kontrastmiddel, der får tumorerne til at træde frem.” siger Kristian Kamstrup. En anden ny mulighed er tidlig diagnostik af den halte 6-7 måneder gamle hund. Der kan vi meget tidligere erkende vækstforstyrrelser end på røntgen. Det har stor betydning for sådan en hunds fremtid. Er kæledyret i en situation, hvor der er behov for operation, viser CT-scanningen i detaljer, hvor dyrlægen skal operere. ”Den præcision kan vi slet ikke få ved at bruge røntgen, så CTscanningerne er med til at sikre præcise indgreb, som derfor ofte også bliver mindre omfattende og dermed mere skånsomme for dyret,” forklarer Kristian Kamstrup.

CT uden at skifte dyrlæge På Herlev Dyreklinik modtager de mange kæledyr, som er blevet henvist til CT-scanning af egen dyrlæge. ”Vi har udstyret, så kæledyrsejere og dyrlæger kan trygt sende dyrene til en scanning hos os for at få stillet diagnosen, og så kan behandlingen foretages i vante rammer hos egen dyrlæge,” fortæller Kristian Kamstrup. Hos Herlev Dyreklinik vurderes alle scanninger eksternt af veterinære diplomater i radiologi, som udarbejder en CT-rapport, der sendes til egen dyrlæge. ”Vi har også brugt scanneren til mindre kæledyr – Ja, selv en høne har vi scannet for at stille diagnosen,” siger Kristian Kamstrup, der er ved at tage en Master i ortopædkirurgi. Kristian Kamstrup driver klinikken i Herlev sammen med sin kone Thea. www.herlevdyreklinik.dk


4

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

MANGE FORDELE VED EN SYGE- ELLER ULYKKESFORISKRING

• En syge- eller ulykkesforsikring dækker en stor del af dyrlægeregningen, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade - op til 46.914 kr. årligt. • Forsikringerne dækker din hund hele livet. • Erstatning kan afregnes direkte til din dyrlæge, så du slipper for at lægge store beløb ud, men blot skal betale din del af udgifterne på klinikken. • Hos Dyrekassen Danmark får du 20 % rabat, hvis din hvalp er under 16 uger ved køb af forsikring. • Er din hvalp fyldt 16 uger, men endnu ikke 1 år, tilbyder vi en unik unghunderabat på 15 %. • Rabatterne gælder hele hundens liv. • Har du en hvalp, der endnu ikke er fyldt 1 år, kan du købe forsikringen HundTotalPLUS, så sygeforsikringen udvides til også at dække udleveret medicin og behandling af arvelige led- og knoglesygdomme. KILDE: DYREKASSEN DANMARK

UDEN EN SYGE- ELLER ULYKKESFORSIKRING TIL DIN HUND

KAN DET BLIVE RIGTIG DYRT... Når du anskaffer dig en hund, følger der en lang række udgifter med - ikke mindst til dyrlægebesøg. For at sikre sig mod en økonomisk overraskelse, vælger flere og flere hundeejere derfor at tegne en forsikring til familiens firbenede medlem.

D

et oplever dyreforsikringsselskabet Dyrekassen Danmark, der bl.a. tilbyder syge- og ulykkesforsikringer til hunde, og som er et af de førende selskaber inden for hunde- og katteforsikringer i Danmark. Alle danske hundeejere er forpligtet til at tegne en almindelig hundeansvarsforsikring, og det skal ske senest, når hvalpen er fire måneder. Men nogle ejere tror fejlagtigt, at udgifter til dyrlægen også er dækket af denne forsikring – det er dog ikke tilfældet. Her skal man have en selvstændig forsikring til hunden. En syge- eller ulykkesforsikring bidrager til at betale dyrlægeregningen, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade og derfor får brug for behandling på en dyreklinik. “Den primære årsag er, at udgifterne til behandling hos dyrlægen kan være en bekostelig affære, og folk efterspørger økonomisk sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude,” siger Christina Danielsen fra Dyrekassen Danmark. ”Mange hundeejere overraskes over, hvor dyrt et besøg hos dyrlægen kan være. Vi ser f.eks. knæskader, hvor en operation let kan løbe op i 20.000 kr. og derover,” fortæller Christina Danielsen. Og det er naturligvis en rigtig ubehagelig oplevelse at stå med en syg eller tilskadekommen hund, hvor man ikke har en syge- eller ulykkesforsikring

og derfor ikke får nogle af dyrlægeudgifterne refunderet. Hunden er en del af familien og skal derfor også sikres Forsikringen mod sygdom og ulykker er et sikkerhedsnet, som enhver hundeejer håber aldrig at få brug for - men når uheldet er ude, er ejerne lykkelige for at have været forudseende. For nogle hundeejere kan det endda være afgørende for, om de har råd til at lade hunden behandle, eller om de er nødt til at lade den aflive. En syge- eller ulykkesforsikring gør altså, at man som ejer slipper for at tænke på det økonomiske aspekt, og i stedet kan koncentrere sig fuldt ud om sin hunds ve og vel. “Hunden er et elsket medlem af familien, og heldigvis er ejerne blevet mere opmærksomme på, at de for cirka 100 til 150 kr. om måneden kan forsikre sig mod dyrlægeudgifter. Et godt råd er at forsikre hunden fra hvalp, for så undgår man, at forsikringen indeholder eventuelle forbehold for en sygdom eller skade, som opstår inden forsikringen købes. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at ulykkesforsikringen ikke dækker, hvis hunden bliver syg. Ønsker man at sikre sig mod både ulykke og sygdom, skal man i stedet købe en sygeforsikring,” slutter Christina Danielsen. Hos Dyrekassen Danmark kan du naturligvis samle alle dine hundeforsikringer ét sted. Ud over syge- og ulykkesforsikring, tilbydes

også den lovpligtige ansvarsforsikring, ligesom du har mulighed for at købe både livsforsikring, opdrætter- og hvalpeforsikring, hvis det er dét, du har brug for til din hund. Det er er selvfølgelig også muligt at forsikre din kat mod uforudsete dyrlægeudgifter.


Har du husket sygeforsikringen? Vores sygeforsikring dækker op til 80 % af dine dyrlægeudgifter i hele hundens liv.

Beregn pris og køb forsikring på dyrekassen.dk

Hvalpe er dejlige, men kommer nemt galt afsted. Et dyrlægebesøg kan hurtigt løbe op. Du får dækket op til 80 % af dine dyrlægeudgifter (maks. 46.914 kr. årligt), hvis du køber en sygeforsikring til din hund. Hvalpe under 16 uger får 20 % rabat og unghunde mellem 17 uger og 1 år får 15 % rabat. Beregn din pris og køb forsikring på dyrekassen.dk.

Følg vores herlige hundeliv på instagram @dyrekassendanmark


6

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

FRYNSEKLINIKKEN – EN KÆRLIG HÅNDSRÆKNING TIL NØDSTEDTE KÆLEDYR Siden april 2018 har Dyreværnets mobile non-profit dyreklinik, Frynseklinikken, kørt Danmark tyndt for at sikre kæledyr den nødvendige dyrlægehjælp. I dag – blot 2 år senere – har mere end 2000 kæledyr fået en kærlig håndsrækning.

D

et startede med en drøm. En drøm om at hjælpe socialt udsatte borgeres kæledyr – og vel at mærke gøre det inden det var for sent. Det fortæller direktør for Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee. Idéen til Frynseklinkken havde hun fået, da hun boede i USA, hvor flere dyreværnsforeninger har såkaldte mobile non-profit dyreklinikker, der kan tage hånd om nogle af de mange dyr, der af den ene eller den anden årsag ikke kommer til dyrlæge. Men det var mødet med dyreelskeren Jørgen Andersen, der for alvor fik hjul under Rikkes drøm: ”Jørgen havde adopteret en af Dyreværnets hunde, men havde et stort ønske om at gøre endnu mere for os og for dyrene. Så da han spurgte om der var noget han kunne hjælpe med, og om vi manglede noget, så fortalte jeg ham om mit store ønske om en mobil dyreklinik,” siger Rikke med glæde i stemmen, for Jørgen syntes så godt om idéen at han tilbød at donere klinikken. Der var kun ét krav: At den skulle hedde Frynseklinikken. Ikke fordi det har noget som helst at gøre med frynsegoder. Men fordi han ønskede at den skulle opkaldes til minde om hans elskede hund, Frynse. Betal hvad du kan Og snart var den første mobile dyrlægeklinik kørende. Fuldt udstyret og bemandet med en dyrlæge og en veterinærsygeplejerske trillede den ud på de danske landeveje for at hjælpe udfra devisen ”betal hvad du kan”, hvilket dog minimum skal være 1 krone – men som i langt de fleste tilfælde ender med væsentligt mere fordi ejerne ønsker at tage det ansvar det er at have kæledyr. Men at behovet for hjælp var så stort, overraskede både Rikke og Jørgen. ”Jeg fandt ret hurtigt ud af, at behovet var langt større end først antaget og vi kunne næsten ikke følge med efterspørgslen,” fortæller Rikke og fortsætter: ”Så jeg snakkede atter med Jørgen for at høre, om han mon kunne hjælpe med endnu en klinik og han sagde heldigvis ja, så i september 2019 var vi så heldige, at få endnu en mobil klinik, der kunne hjælpe med at tage hånd om de mange nødstedte kæledyr rundt om i landet. Så i dag er vi så heldige, at have hele mobile non-profit dyreklinikker. En der fortrinsvis kører rundt i Jylland og en der kører på Fyn og Sjælland.” Ikke af ond vilje Og de har travlt. Alene sidste år var der mere end 1000 kæledyr, der modtog behandlinger i Frynseklinikkerne. Og det vidner om, at der er en del mennesker, der hverken har midlerne eller muligheden for at tage deres kat, hund eller gnaver til dyrlægen. Og det går i sidste ende ud over dyrene der lider og i værste fald ikke står til at redde. ”Man må huske på, at det ikke er af ond vilje, at disse dyr ikke har været hos dyrlægen, for oftest er det dem, der har det sværest, som kommer på vores klinikker. De har ikke mulighed for at hjælpe, måske har de ikke råd, måske befinder de sig i en livskrise, hvor de enten ikke har opdaget eller kan overskue at der er noget galt med deres dyr,” forklarer Rikke, der dog glæder sig over, at stadigt flere finder vej til Frynseklinikken. Det sker på baggrund

Balder og Chico er begge 11 år og havde ikke været hos dyrlægen i årevis, for deres ejere ikke havde nogle penge

af et efterhånden veludbygget netværk af Kirkens Korshær, hjemmeplejen, varmestuer og væresteder, samtidig med at flere og flere hører om klinikkerne og dermed bliver opmærksomme på, at de rent faktisk kan gøre noget. ”Forhåbentlig betyder vores hjælp, at der kommer færre ulykkelige situationer for danske kæledyr, og at antallet af politianmeldelser

og dyreværnssager kan nedbringes. Men der er selvfølgelig begrænsninger. Vi kan ikke hjælpe alle, og nogle dyr er desværre i en sådan forfatning, at vi må give dem fred. Heldigvis er der også mange vi har kunne hjælpe, og der er ingen tvivl om, at Jørgens donation har gjort en kæmpe forskel for rigtig mange kæledyr og ikke mindst deres ejere,” slutter Rikke Christensen Lee.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

7

med at hendes uddannelse ikke blev anset som gyldig i Danmark. Hun var dog fast besluttet på, at hun skulle opnå sin drøm om at blive selvstændig dyrlæge. Efter mange år med hårdt arbejde på Landbohøjskolen og sprogskoler, kunne Olga endelig kalde sig dyrlæge.

NÅR KÆLEDYRENE KOMMER

LØBENDE

V

ed første øjekast ligner Lindevang Dyreklinik en hvilken som helst anden dyrelæge, men bag glasfacaden på Peter Bangs vej gemmer der sig en ekstraordinær historie. Indehaver og dyrlæge Olga Jensen er en sand dyreelsker, og har arbejdet vedholdigt for at kunne udleve sin drøm som selvstændig dyrlæge siden hun første gang satte fod i Danmark i 1991. I dag er Lindevang dyreklinik kendt som stedet, hvor dyrene selv kommer ind. En sand passion for dyr I lokalområdet er hun kendt som dyrenes bedste ven. Sloganet "her kommer dyrene selv ind" kommer af flere episoder, hvor Olgas stamkunder (red: kæledyr) er løbet væk hjemmefra, for selv at møde op hos dyrlægen uden aftale. Olgas kærlighed for dyr kan mærkes af dyrene selv og det er således ikke ofte at Olga mødes af dyrlægeskræk. På de 10 år klinikken har holdt til, er den blevet en integreret del af nærområdet. Kundernes tilfredshed kan mærkes på væksten, og i 2019 blev Olga og Lindevang Dyreklinik således tildelt Børsens Gazellepris, som anderkender landets hurtigst voksende virksomheder. Professionel behandling i øjenhøjde Hos Lindevang Dyreklinik kommer dyrene i første række. Olga har selv fire hunde og ved af egen erfaring, at kæledyr ofte bliver en del af familien. Alle kæledyr tilbydes derfor personlig og skræddersyet behandling på baggrund af deres og familiens behov. Alle behandlingsforløb er forankret i en dyb faglighed, da klinikken gør

en dyd i konstant at videreudvikle personalet og holde sig opdateret på ny viden om behandlings- og sundhedsfremmende metoder. Desuden er Olga uddannet dyrlæge i både København og Sankt Petersborg, hvilket giver et dybere fagligt fundament. Klinikken lægger samtidig vægt på, at kæledyrets familie er med hele vejen og føler sig tryg i forløbet. Af samme årsag tilbyder klinikken hjemmebesøg og akutte behandlinger uden for åbningstiderne, da unikke omstændigheder kan gøre dette nødvendigt for kæledyret eller dets familie. Konventionel og alternativ behandling Dyrlægens dybe faglighed gør at Olga ikke er bange for at tage alternative metoder i brug i kombination med konventionel behandling. For eksempel er Lindevang Dyreklinik iblandt landets få klinikker, der tilbyder revolutionerende laserbehandling til kæledyr. Behandlingen er kendt fra fysioterapi og genoptræning af mennesker, og vinder mere og mere frem hos dyrlæger. Hos klinikken på Frederiksberg er behandlingen blevet meget populær blandt kunder til at fremme kæledyrs helingsproces efter operationer eller brud, samt til genoptræning og smertelindring. Derudover tilbyder klinikken naturligvis konventionel konsultation og behandling af husdyr. Fra flygtning til succesfuld dyrlæge Trods klinikkens succes, er det de færreste, der kender til dyrlægens egen historie. Olga kom til Danmark fra Sovjetunionen i 1991. Dengang talte hun hverken danske eller engelsk, og måtte affinde sig

I 2010 gik drømmen i opfyldelse, da Olga slog dørene op til Lindevang Dyreklinik på Frederiksberg. Aldrig havde hun dog drømt om at blive kåret som en af landets hurtigst voksende virksomheder. Det var derfor en kæmpe ære for Olga at modtage Børsens Gazellepris i 2019. I dag betegner Olga sig som dansker, og hun taler så godt dansk at man ikke umiddelbart bemærker de udenlandske rødder. Olga anser det en kæmpe ære at blive anerkendt for sit hårde arbejde, og ikke mindst af få lov til at udleve sin drøm som ejer af Lindevang Dyreklinik.

Klinikken tilbyder:

• Almindelige åbningstider til kl. 19.00 • Mulighed for hjemmebesøg, akutbehandling samt telefonisk døgnvagt • Speciale i hund, kat, fugle og gnavere • Eget laboratorie, ultralyd og ny digital røntgen • Tandbehandling, tandrens og gnaverkirurgi • Gratis foderlevering på Frederiksberg og omegn • Revolutionerende laserterapi som smertelindring, helingsfremmende og inflammationssænkende


8

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Mere end 880.000 familier holder kæledyr, hvilket svarer til ca. 40 % af alle danske familier. De fleste familier holder hund. I alt 450.000 familier har hund, og disse har sammenlagt 550.000 hunde. Hernæst holder flest familier kat. I alt 370.000 familier holder kat, og disse har sammenlagt 650.000 katte. www.kaeledyrsguiden.dk

Foto: Siri Renée Richter Jungersen

VÆLG DET RIGTIGE FODER

TIL HUND OG KAT

Det er altafgørende, at hunde og katte får den rette næring, vitaminer og mineraler i foderet. Dyrlæge Frederik Meyland-Smith fra AniCura Københavns Dyrehospital giver gode råd om det optimale valg af foder til raske hunde og katte. AF PIA BUNDGAARD HANSEN

H

ylderne bugner af foder og mulige valg til kæledyret, og det kan være svært at tage den rette beslutning om, hvad der er bedst for den lille nyerhvervede killing eller den elskede hund, som har været en del af familien i mange år. ”Det vigtigste er, at man sikrer sig, at man køber fuldfoder til hunden og katten, så alle deres næringsbehov for vitaminer og mineraler er dækket. Derudover skal man fodre efter, hvor kæledyret er i sit livsstadie, hvor stort aktivitetsniveauet er samt pelskvaliteten. Hvalpe skal have en type kost; ældre hunde en anden,” siger Frederik Meyland-Smith og understreger: ”Det er helt centralt, at katte får kattemad, fordi der er tilsat vigtige aminosyrer, som katten ikke selv kan producere. Så fodrer man en kat med hundemad gennem længere tid, så risikerer den at blive alvorligt syg.” Mange katte er enten kastrerede eller steriliserede, og der giver det god mening at vælge en fodertype bestemt udviklet til dem for at undgå urinvejslidelser. Korn eller ikke korn Jævnligt blusser debatten om kornfrit eller ikke kornfrit foder op i medierne, senest gik mistanken på, at kornfrit foder til hunde kunne føre til en dødelig hjertesygdom. Frederik Meyland-Smith, der er specialist i hjertelidelser hos hund og kat, har set på de amerikanske tal. ”Jeg er ikke bekymret over tallene, og der er ikke påvist en klar sammenhæng mellem hjertesygdommen og den kornfri diæt. Hvis der alligevel skulle vise sig at være en sammenhæng, så vil det statistisk set betyde, at en enkelt hund om året i Danmark ville dø, så jeg ser ingen fare ved den kornfri diæt.” Præcist som mennesker er kæledyr forskellige; en type kat trives godt på en slags foder, mens en anden ville have bedre af et andet valg; derfor skal man prøve sig lidt frem. ”Uanset om man vælger foder med eller uden korn til sit kæledyr, våd- eller tørfoder, så køb det et sted, du har tillid til, og som kan vejlede dig,” siger Frederik Meyland-Smith.

Kræsenhed - det er menneskeligt Det rette fodervælg sikrer, at hunden eller katten får al den næring, som den har brug for, og dyrlægen fortæller, at kræsenhed oftere handler om ejerens præferencer: ”Det er et menneskeligt træk at være kræsent. Det er faktisk ikke så tit, vi oplever det hos hunde og katte, så når man har fundet det fuldfoder, som passer godt til dyrets livsstadie og trivsel, behøver man faktisk ikke at skifte så tit,” siger Frederik Meyland-Smith, hvis kat med største fornøjelse har spist den samme type foder i seks år.

"

”Det vigtigste er, at man sikrer sig, at man køber fuldfoder til hunden og katten, så alle deres næringsbehov for vitaminer og mineraler er dækket.”

jul og påske behandler hunde, som har overspist i højtiderne, hvilket kan være direkte livstruende for de firbenede. Modregn godbidderne Selv om kæledyrene og måske ejerne bliver lidt slukørede over at høre det, skal man huske på, at der også er kalorier i godbidder, så er det vigtigt at tage med, når vi gerne vil gøre lidt ekstra for de firbenede venner. ”Fuldfoderet i de rette portioner udgør hele kæledyrets behov for mad, men mange synes selvfølgelig, at det er hyggeligt med en godbid i ny og næ. Derfor skal man huske at tage godbidderne med i kalorieregnskabet og eventuelt skære lidt ned på maden, når man er ekstra god ved familiens kæledyr,” fortæller Frederik Meyland-Smith. Er hunden eller katten blevet lidt for rund, så er rådet at vælge et specialsammensat slankefoder i stedet for at skære ned på den daglige ration og sulte dyret. Har hunden eller katten en sygdom eller specielle behov gælder naturligvis helt andre kostråd.

Dyrlæge Frederik Meyland-Smith fra AniCura Københavns Dyrehospital

Giv den bedste del af koteletten Til dem, som holder meget af at dele bordets glæder med hunden eller katten, har dyrlægen et godt råd: ”Hvis man giver en godbid ved spisebordet, så skal det altså være den gode del af koteletten, der bliver delt. Fedt er lige så usundt for hunde og katte, som det er for mennesker og kan føre til hjertelidelser og diabetes,” siger Frederik Meyland-Smith, der hvert år især omkring

Foto: Siri Renée Richter Jungersen


Det sidste farvel til dit kæledyr De fleste hunde- og katteejere vil før eller siden stå i en situation, hvor man skal tage den svære beslutning at kontakte sin dyrlæge for at lade sit kæledyr sove ind. Mange beslutter at få kæledyret aflivet, når de selv eller dyrlægen vurderer, at det ikke længere har en værdig livskvalitet. Dette er naturligvis en svær beslutning, da vi igennem årene har haft mange glæder og gode oplevelser sammen. Men uanset, hvor svært det end måtte være, bør man tænke på, at en aflivning måske er det bedste for ens kæledyr. En aflivning hos dyrlægen foregår i dag på en meget human måde, hvor kæledyret sover roligt ind uden angst eller smerte.

Når beslutningen er taget

For at sikre bedst mulig ro omkring aflivningen, bør man aftale grundigt med sin dyrlæge eller veterinær sygeplejerske, hvad der skal ske både før og efter aflivningen. Derefter bliver der aftalt en tid, hvor aflivningen skal foregå. Man kan overveje, hvorvidt aflivningen skal foregå på klinikken eller i kæledyrets vante omgivelser. De fleste vælger at være med til aflivningen for at støtte kæledyret og få sagt ordentligt farvel. Det kan være hårdt at tage den beslutning, men kan man klare det, vil man opleve, at en aflivning er uden dramatik og en meget værdig måde at afslutte livet på. Døden er alt andet lige en naturlig del af livet.

En anden mulighed er fælleskremering. Dette vælges, hvis man ikke ønsker at få asken tilbage. Ved fælleskremering bliver flere kæledyr kremeret sammen. Efter endt kremering bliver asken kørt til et depot, som det kræves af myndighederne. Den tredje mulighed er urnekremering. Her kremeres hvert kæledyr alene i en speciel ovn og ejeren får asken tilbage - fuldstændig som når vi selv skal her fra jorden. Ved urnekremering er der nogle valg, man skal tage. Kæledyrene afhentes på klinikken af en særlig vogn, som udelukkende transporterer kæledyr på værdig måde fra klinikker i hele landet til krematoriet.

Når vi mister en, vi holder af, står vi tilbage med et tomrum og et savn. Et smykke med lidt aske fra det mistede kæledyr giver os et varmt minde, som kan bæres tæt på kroppen. I dag laves der smykker af henholdsvis porcelæn og glas. Der findes mange unikke smykker at vælge imellem, så du kan få netop det, som passer bedst til dig. Du kan vælge imellem halskæder, øreringe eller armbånd. Der er smykker, som er unisex, så der er noget til både mænd og kvinder.

Valg af kremering med urne

Det er vigtigt at overveje, om man ønsker at få asken fra sit kremerede kæledyr tilbage i en forgængelig urne med det formål at begrave den, i lighed med det vi gør med mennesker. Denne type urne sættes ned ca. 40 cm fra urnens top og vil normalt forgå inden for 10 år, lidt afhængig af jordbunden. Flere og flere kæledyrsejere vælger at sprede asken f.eks. der, hvor de har gået tur med hunden eller der, hvor katten har været glad for at sidde under et træ i haven. Her anbefales det, at der vælges en urne, som kan åbnes. Hos Ada’s Kæledyrskrematorium tilbydes en træfiber urne, som har et skruelåg, så den kan åbnes uden brug af værktøj.

Mindesten

En Mindesten er et smukt minde om en kær ven og passer perfekt til en hjemmebegravelse, så man mindes sit elskede kæledyr, hver gang man er ude i sin have. Mindestenen er lavet i sort poleret granit og måler 15 x 15 cm og har en tykkelse på 10 mm. Mindestenen graveres efter ejers ønske. Der skrives kæledyrets navn, fødsels- og dødsdato eller en kort mindetekst.

For at kunne få et smykke med ens kæledyrs aske, er det nødvendigt, at han eller hun kremeres alene, hvad enten man ønsker aske retur i en urne eller ej.

Kister

Efter døden

Typisk har klienten under den indledende samtale med dyrlægen eller veterinær sygeplejersken fået talt igennem, hvad der skal ske efter aflivningen. Der er i princippet 3 måder, man kan tag afsked på: de mindre kæledyr kan begraves i haven, men de skal begraves 100 cm nede i jorden. Det kræves dog, at man minimum er 100 meter fra nærmeste vandløb eller vandboring for ikke at skabe en forurening af vores vandløb eller drikkevand. Hvis kæledyret ikke graves langt nok ned, risikerer man dels lugtgener, men også, at en ræv eller naboens hund graver kæledyret op. Undlad at begrave kæledyret i ”yndlings tæppet” – langt de fleste tæpper indeholder meget syntetisk materiale (fleece, vat- og dynetæpper) og fungerer hermed som en balsamering.

Askesmykke

Uanset om det er den ene eller anden type kremering bliver alle kæledyr brændt ved 950°

Ønsker man en urne, som kan stå som et synligt minde i hjemmet, anbefales det at vælge en glaseret urne, da den kan rengøres og altid vil stå flot på et udvalgt sted i hjemmet. Nogle får blot skrevet kæledyrets navn, og andre vælger en kombination med en dato eller mindetekst. Det gør, at urnen fremstår

I dag benytter mange af landets klinikker en miljøvenlig kiste udført i hvidt pap. Kisterne findes i flere størrelser, så der findes en til stort set alle kæledyr. Disse kister er velegnede, når man ønsker en smuk ramme om afskeden på klinikken. Flere og flere klinikker benytter kisterne til de kæledyr, som skal urnekremeres. Klienten har mulighed for at lægge ting ned i kisten, som betyder meget for dem sammen med deres kære kæledyr. Det kan være et halsbånd, legetøj, blomster eller et afskedsbrev. Dette kan også have stor betydning for børnene. På krematoriet vil ens kæledyr naturligvis blive kremeret i kisten, som han eller hun ankommer i. Kisterne er forsynet med et sugende underlag af cellstof, som er nedbrydeligt, hvis kisten benyttes ved en hjemme begravelse.

På glaserede urner fra Ada’s Kæledyrskrematorium kan man vælge, at porcelænsmaleren påmaler en mindetekst og/eller en sød lille blomst eller andet motiv efter eget ønske.

Perlerne er håndlavet – det unikke bliver fremhævet og der er ikke to perler, der er helt ens. En lille mængde aske fra dit kæledyr tilsættes og blandes med porcelænsleret eller indkapsles i glas. Perlerne findes i flere farver og faconer. Din dyreklinik kan vise dig sortimentet af smykker, urner og gravsten – eller du kan finde inspiration på hjemmesiden adakrem.dk.

unik og personlig i hjemmet til et kært minde om vores elskede kæledyr. Når man som kæledyrsejer ønsker urnekremering, bliver der hos dyrlægen skrevet en journal, som følger kæledyret hele vejen fra klinikken, rundt i krematoriet og tilbage til klinikken. Denne journal sikrer, at man som klient kan være sikker på at få asken fra ens eget kæledyr tilbage. Journalen indeholder bl.a. oplysninger om de ønsker, som ejeren har vedr. urne, tekst og måske askesmykker.

Højvangsvej 15 I 2640 Hedehusene Tlf. 4355 1155 I post@adakrem.dk www.adakrem.dk


10

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

RACEHUNDE HITTER

COOL AT KENDE HUNDENS INDHOLDSFORTEGNELSE Et Danmark i corona-karantæne har givet danskerne tid til at undersøge, om de er klar til den livsstil, det er at få hund – og ikke mindst hvilken hund de skal have. Danskerne ønsker i stigende grad at kende deres hunds “indholdsfortegnelse”. Og det er meget positivt, siger Dansk Kennel Klub, for et hundekøb med omtanke kan gøre forskellen på succes og stress for både hund og ejer

Hos Dansk Kennel Klub (DKK) oplever man i disse dage at få ekstra mange henvendelser fra familier, som overvejer, hvilken hund der passer til netop det, de kan tilbyde og forventer af en hund. – Det er virkelig positivt, at danskerne tager sig tid til at undersøge hunderacerne og tale et hvalpekøb igennem – i stedet for at lave de impulskøb, vi som forening længe har advaret imod, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i DKK. Aflyst ferie giver tid til drømmehunden – At have hund er en livsstil, og det er ikke kun under karantænen, der skal være tid til hunden, og det har danskerne fået forståelse for, mærker vi. DKK’s hjemmeside, købhund.dk, der beskriver de fysiske og mentale forskelle på alle de hunderacer, der findes i Danmark, er blevet massivt besøgt den seneste måned. Og DKK’s information bliver kimet ned med spørgsmål, som viser, at danskerne ikke bare er i gang med at dulme corona-kedsomheden med en hundehvalp, fortæller Lise Lotte Christensen. – Pt. er der mange, der bruger tiden på at afdække, om de er klar til den livsstil, det er at få hund, “hele hunde-pakken, året rundt”. Danskerne researcher for at finde ud af, hvilken hunderace der passer til netop dem. Det har igennem mange år været DKK’s store mission at lære danskerne, at hunderacerne er meget forskellige og forstå, hvorfor man skal købe hund med omtanke. Det er derfor meget positivt at opleve, at selv i krisetider har danskerne taget læringen til sig, mener Lise Lotte Christensen.

hunden trives i sin familie. For en hund er ikke bare en hund, understreger Lise Lotte Christensen: – I Danmark er der mere end 300 meget forskellige hunderacer at vælge imellem – alle fremavlet til meget forskellige formål. Det kommer til udtryk i deres væremåde og deres behov for træning og aktivering. Hunderacer er ikke bare af udseende men også i deres adfærd meget forskellige. Nogle holder sig tæt op ad ejer, andre er meget selvstændige og går helst egne veje. Nogle har let til gøen, andre gør sjældent osv. Valget af hunderace med omtanke kan gøre hele forskellen på succes og Massiv stigning i antallet af racehunde Interessen for racehunde har igennem de seneste år været støt stigende, stress for hund såvel som for ejer, understreger Lise Lotte Christensen. og Lige Lotte Christensen forklarer, at antallet af hunde, der sidste år blev født med en stambog fra Dansk Kennel Klub, er steget massivt Racetænkning giver mening set i forhold til den samlede hundepopulation i Danmark. Lise Lotte Christensen vil gerne slå et slag for, at vi indenfor hun– Det tolker jeg som om, alle de tiltag, vi har iværksat, faktisk virker. deverdenen går fra at lade ordet ”racetænkning” være et fyord til at Danskerne ønsker i stigende grad at kende deres hunds ”indholds- blive et fedt ord: fortegnelse” og har stor fokus på den enkelte races brugsmæssige – For mange mennesker er ordet “race” negativt værdiladet, men egenskaber. Og det er positivt, for det har stor betydning for, hvordan i dyreverdenen giver det mening: Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, vil jeg ikke anskaffe mig kødkvæg – de giver kun lidt mælk, men har store muskler og spiser mere foder. Vil jeg have en hyggepony til min 5-årige, skal jeg heller ikke købe en fuldblods galophest. Sådan er det også med hunderacer – de er alle skabt med forskellige brugsmål for øje. Ligesom de forskellige hunderacer har forskellige særpræg, har de også forskellige behov: – At vi i DKK nu oplever et stigende pres på vores informationskanaler, opfatter vi positivt – potentielle hvalpekøbere tænker sig om og sætter sig ind i hundens “varedeklaration”, så den matcher med det, familien kan tilbyde. Dermed er der større sandsynlighed for succes for både hund og ejer. En hund bliver i gennemsnit 10-12 år gammel, så derfor er det allervigtigste, når du skal vælge hund, at du IKKE vælger med øjnene eller med hjertet men i stedet med omtanke og husker, at et Lise Lotte Christensen, hvalpekøb er for livet, siger Lise Lotte Christensen. adfærdskonsulent i DKK

Det er positivt, at selv i krisetid sætter køberne sig ind i hundens “varedeklaration”, så den matcher med det, familien kan tilbyde

Hunderacer er ikke bare af udseende men også i deres adfærd meget forskellige, og valget af race kan gøre hele forskellen på succes og stress for hund såvel som ejer. Læs mere på købhund.dk

Dansk Kennel Klub er Danmarks største organisation for hundeejere og beskæftiger sig med alle sider af hundelivet; Rådgivning om valg af hund, træning, konkurrencer, udstilling, opdræt, støtte til forskning og hundes velfærd generelt.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

11

Her får du Lise Lotte Christensens konkrete bud på, hvordan du indpasser hundetræning og aktivering i din hverdag.

DANSK KENNEL KLUBS TIPS TIL DET GODE HUNDELIV

SÅDAN TRÆNER DU HUNDEN – OGSÅ I HVERDAGEN De fleste hundeejere drømmer om det gode og problemløse hundeliv med en veltrænet og tilfreds hund, men det kommer ikke af sig selv. At træne og aktivere en hund i en travl hverdag kan være en udfordring, men der er al mulig grund til at få sat træningen i system og engagere hele familien. En velstimuleret hund er gladere, roligere og mere samarbejdsvillig end den rastløse og understimulerede hund. Gør træning og aktivering til en livsstil Tænk træning og aktivering ind i dagligdagen. Dansk Kennel Klub har træningshold for hunde i alle aldre over hele landet. Her kan du få hjælp til at forstå og samarbejde med din hund samt indlære praktiske færdigheder, som gør samlivet med hunden lettere. Men træning af hunden skal ikke kun ske den ene time om ugen, du går rundt på plænen med en instruktør i hælene. Det, der rigtig giver pote, er træningen du selv laver mellem hver træningsgang, at du tænker træning ind i din hverdag og holder den ved lige hele hundens liv. Drop madskålen Man må arbejde for føden, lyder et ordsprog, og det passer rigtig godt til hundens natur. Den er bygget til bevægelse og til at lede efter føde i løbet af dagen. Det gælder ikke kun store jagt- eller brugshunde – også små selskabshunde vil elske at blive sat på arbejde. Vej dagsrationen af om morgenen, sæt det i en skål på bordet og brug af det i løbet af dagen – i stedet for at servere maden i en skål morgen og aften. Brug 1/3 af dagsrationen til træning hjemme og på gåture, 1/3 til snuseopgaver og 1/3 lægges i aktivitetslegetøj. Træn ude og inde, mens der er reklamer, eller mens kartoflerne koger. Det er de mange gentagelser med succes, der batter.

Beløn det du vil se mere af

Motion til krop og hoved

Hunden ved ikke, hvad mennesket ønsker af den. Den prøver sig frem og gentager det, den har succes med. Derfor skal vi skabe rammerne for, at hunden får succes med den adfærd, vi ønsker. Brug træningsrationen og overvej, hvor ofte du kan belønne hunden for noget ønskeligt: Når den tilbyder øjenkontakt og ikke trækker i linen. Ikke gør, selvom nogen går forbi. Venter roligt ved havelågen. Kommer når du kalder. Står roligt mens du klipper negle osv. Meget hurtigt tilbyder hunden selv den adfærd, den bliver belønnet for. Det er en rar og naturlig måde at forme ønsket adfærd på.

En hund i balance får brugt både krop og hoved i løbet af dagen. Efter en lang nats søvn trænger hunden til at bruge kroppen på en rask gåtur med tid til at tisse, snuse og få pulsen op. Lad hunden hoppe op på store sten og gå balance på en bænk eller træstamme. Men pulsen og stressniveauet skal ned, før hunden lades alene. Smid en del af hundens foderration ud på græsplænen eller i en aktiveringsbold, før du forlader den. I de 15-20 minutter, hvor hunden søger efter sit foder, udløses beroligende stoffer i hundens krop, som gør hunden afslappet og rolig, inden den skal være alene hjemme.

Lad mobilen blive i lommen Når du går tur med din hund, skal du være til stede. Lad mobil og head-set blive i lommen – det gælder også familiens teenager. Hverken hunden eller du får noget ud af en tur, hvor ejeren kigger i skærmen, og hunden bare trækker ejer som dødvægt efter sig. Når du er nærværende, er du på forkant og kan undgå farlige situationer og belønne ønsket adfærd. Det giver hunden lyst til at samarbejde med dig.

Er DU hundens bedste ven? I tusindvis af år har hunden skaffet os føde, passet på os og vores ejendom. Beriget os med kammeratskab, glæde og tryghed. Når vi leger med den eller går tur, sænkes vores blodtryk, og når vi nusser med den og har øjenkontakt sendes lykkehormoner rundt i vores krop. Hunden holder af os, uanset om vi har uglet hår eller har haft en dårlig dag. Den husker os på at være i nuet. Og den giver os kærlighed og muligheden for at vise omsorg.

Involver hele familien Hunden er et flokdyr, som trives i selskab med mennesker, men relationerne skal der arbejdes på. Hunden afkoder hurtigt, hvem der går tur, leger og giver foder og godbidder. Med omtanke kan du ”spille de andre i familien gode”, så hunden opbygger en god relation til alle. Brug godbidder til sjove øvelser som hele familien kan deltage i: Giv børnene og naboen noget foder, og lad dem træne med hunden; giv pote eller gem nogle godbidder i huset eller haven, og lad hunden søge efter det. Start let og gør det gradvist sværere.

Det er ikke for sjov, vi omtaler hunden som menneskets bedste ven – spørgsmålet er, om du og familien er klar til at få træningen ind i hverdagen og blive hundens bedste ven? God træning!

Vil du vide mere… Læs mere om hunde på dkk.dk og købhund.dk


12

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

FIDO VIL IKKE VÆRE ALENE HJEMME:

FÅ DYREVÆRNETS GODE RÅD LIGE HER

Selvom nedlukningen af Danmark under Corana-pandemien har været svær for mange danskere, er der sikkert tusindvis af hunde, der har været ekstra glade for lige netop dén tid. Ekstra gåture, klap og samvær med os på to ben har forsødet tilværelsen for vores firbenede venner, men nu melder hverdagen sig. Det kan medføre, at menneskets bedste ven pludselig rammes af et alene-hjemme problem eller separationsangst. Din hund kan simpelthen blive bange for at være alene hjemme.

A

lene hjemme problemer hos hunde opstår typisk, når den som hvalp skal lære at være hjemme uden sine ejere. Men udfordringerne kan også opstå senere i hundens liv, især i forbindelse med ændringer i dagligdagen. De kan skyldes en flytning, en omplacering eller et andet større skift som nu, hvor dagligdagen har været vendt på hovedet for stort set samtlige danske familier - både med og uden kæledyr. Selvom din logrende ven i årevis haft det fint med sit eget selskab, kan den nemlig pludselig blive ramt af separationsangst. Tjek din hunds tryghed Hvis du vil tjekke om din hund pludselig er berørt af at skulle være alene hjemme, kan du evt. sætte et børnegitter op i en døråbning. Luk det foran hunden og se, hvordan den reagerer på at blive adskilt fra dig. Har du ikke et børnegitter, kan du lukke en dør imellem hunden og dig for at se, om din hund reagerer negativt. Gør den det, skal du

begynde at arbejde struktureret med alene-hjemme træning. Hunde er flokdyr Dyreværnets internatleder, Maria Rønde, der er uddannet adfærdsbehandler og hundeinstruktør, har masser af gode råd til, hvordan man træner sin snude til igen at kunne være alene hjemme. • Det er vigtigt at gøre noget ved alene hjemme-problemet så hurtigt som muligt, for det forsvinder ikke af sig selv. Typiske tegn på, at din hund ikke er vild med at være alene hjemme, er, at du kommer hjem til et hus, hvor din hund har ødelagt ting, været urenlig eller måske du får klager fra naboerne over, at din firbenede ven har pebet eller gøet i dit fravær, siger Maria og fortsætter: • Hunde er flokdyr og at blive afskåret fra dig er for dem unaturligt. Separationsangst er derfor et adfærdsproblem vi oplever i stigende


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

grad hos menneskets bedste ven. Vi gør både os selv og hunden en tjeneste ved løbende at forebygge hundens usikkerhed. Kort sagt, det handler om at gøre hunden tryg, smiler Maria, der her giver sin erfaring videre til alle læsere. Dyreværnets ABC for startindlæring af alene hjemme træning: Træning (hvert trin skal gentages indtil hunden er tryg) • Trin 1: Arbejd med adskillelse fra hunden i hjemmet. Lukke døre eller bag et gitter. • Trin 2: Tag din taske, din jakke og dine nøgler. Sæt dig i sofaen og bliv hjemme • Trin 2: Tag dine ting, gå ud og luk døren i, vent 2 sekunder og gå så ind igen. Hils stilfærdigt • Trin 3: Tag dine ting, gå ud og øg med sekunder, herefter minutter. • Trin 4: Fortsæt med at forlænge perioden meget gradvist og gå væk døren. Observer hele tiden hunden, det vigtigste er at hunden ikke bliver utryg og nervøs undervejs, da det vil være et kæmpe skridt tilbage.

Inden din hund skal være alene hjemme, skal du sørge for, at den er velstimuleret – både fysisk og mentalt - med en god luftetur og foder. En god idé er at sprede tørfoder eller gemme godbidder rundt omkring i hjemmet, så din firbenede ven bliver mentalt stimuleret. LÆS MANGE FLERE GODE RÅD PÅ WWW.DYREVÆRNET.DK

Sikker og tryg behandling af dit kæledyr AniCura Københavns Dyrehospital er et af Danmarks største dyrehospitaler for kæledyr og har åbent døgnet rundt, 365 dage om året. I vores skadestue er der altid personale klar til at tage imod dit kæledyr. Vi har fokus på at yde specialiseret hjælp til dit kæledyr. Vores dyrlæger har hver deres fagområde og dygtiggør sig løbende. Vi samarbejder ofte tæt med jeres normale dyrlæge, hvis jeres kæledyr henvises til udredning hos os. Vi kan hjælpe dit kæledyr med blandt andet avanceret kirurgi af knogler og led, operationer i organer og muskler, hudsygdomme, cancer, mave-tarmsygdomme, hjertesygdomme, CT-scanninger, tandbehandlinger og fysioterapi.

AniCura Københavns Dyrehospital Poppelstykket 11 2450 København SV Tlf.: 3617 5711 www.anicura.dk

ÅBENT DØGNE T RUNDT

13


14

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

HAR DU LIGE FÅET HVALP?

SÅ KAN DU VIST GODT SLAPPE AF - I HVERT FALD FOR EN STUND! Mange ejere tror nemlig fejlagtigt, at der skal være en masse aktiviteter for hvalpen fra start!

H

valpen ankommer typisk til det nye hjem, når den er 8-10 uger gammel. Den kommer ind i et travlt hjem, da de fleste familier har en krævende hverdag.

En rolig start! Respekter at den lille hvalp er blevet taget fra sin mor og sine søskende. Hvalpen har forladt de trygge og velkendte omgivelser. Den vil have et stort behov for at sove og hvile, meget mere end de fleste tror. En hvalp har behov for at sove 18-20 timer i døgnet.

Skru ned for ambitionsniveauet, du skal nok nå det hele! Pas på med motionen! I den første tid er det meget begrænset, hvad hvalpen skal have af motion. Hvalpen skal kun ”luftes af”, snuse rundt og udforske sin omverden. Den vil kunne tage fysisk skade af for meget motion, også selvom den ikke ser træt ud. En hvalp skal ikke bare ”køres træt”.

Hvis ikke hvalpen får den fornødne hvile, kan du risikere, at den simpelthen bliver stresset og dermed ikke trives. Dette kan på sigt medføre problemer med at være alene hjemme og blive renlig. Kapaciteten til at lære nye ting vil forringes, hvis hvalpen ikke sover tilstrækkeligt.

Dens muskler og knogler er endnu ikke udviklet nok til at tåle meget motion. Man skal derfor ikke ”gå tur” i traditionel forstand med en hundehvalp.

Som nye hvalpeejere stiller vi mange krav til det nye familiemedlem. Disse krav er ofte for svære for hvalpen at imødekomme. Vi har nemlig ofte alt for store ambitioner på hvalpens vegne i forhold til dens alder, udvikling og evnen til at mestre livet på det givne tidspunkt.

Lad være med at kaste med pind og bold. Det er aktiviteter, der IKKE gavner en hund, men kun øger deres stressniveau! Denne form for aktivitet skader bl.a. hundens tænder, kæbe og nakke.

Din hund er først voksen omkring 2-års alderen, afhængig af race.

Lær at tale ”hundsk”! Brug tiden aktivt på at lære at forstå det nye familiemedlem og de mange signaler, den sender, når den ”snakker” med dig. Hunde kommunikerer via et meget højt udviklet og nuanceret hundesprog. Vi kalder det ”de dæmpende signaler”. Hunde kan ikke lære at tale menneskesprog. De kan dog hen ad vejen lære rigtig mange verbale kommandoer, men aldrig vores sprog, som vi bruger det! Heldigvis kan vi mennesker lære ’at tale’ og forstå hundesprog, og øvelse gør mester! Er min hvalp syg? Mange er bange for at overse, hvis det nye familiemedlem bliver dårligt. Lær din hund at kende. Hvis du ved, hvordan den ser ud, føles og opfører sig, når den har det godt – så vil du også opdage, hvis noget forandrer sig. Du vil registrere forandringen i dens opførsel, fornemme hvis den får det skidt, og så kan du søge hjælp. Hvalpelicens! Fra hvalpen fødes og til den er ca. 16-20 uger gammel, er den udstyret med en såkaldt ”hvalpelicens”, hvilket gør, at den kan prøve

sig frem i verden. Licensen indebærer, at hvalpen får lov til at være ’lidt uhøflig’ i den voksne hunds univers uden at det får alvorlige konsekvenser for hvalpen. Hav tålmodighed med hunden. Hvalpen forstår ikke fra start, hvad der er tilladt og ikke tilladt i dit hjem. Det skal den først have en chance for at lære, og det lærer hvalpen hurtigst og lettest, hvis der er konsekvens i reglementet. Hunden lærer meget hurtigt, hvad der skal til for at blive en succes. Gætter den rigtigt, kommer der en belønning i form af en godbid, et venligt ord eller en kærlig berøring. Gætter den forkert, sker der ikke noget ved det. Helt naturligt vil hunden gå efter at gætte rigtigt hver gang. Møder den ikke hårdhændet straf for at have ”gættet forkert”, vil den have lyst og mod til at prøve sig frem igen! Det skal være et samarbejde! Afliv gamle myter om ”lederskab og dominans”, altså myten om, at hunden vil forsøge at overtage magten, hvis ikke ejeren gør ting på en bestemt måde. Dominans udvises KUN mellem artsfæller – aldrig mellem hunde og mennesker. Og allerhelst vil hunden overlade det fulde ansvar til ejeren, hvis ejeren virker stabil og fornuftig i hundens øjne! Livet med hund skal være et samarbejde, hund og menneske i mellem! Des mere selvtillid vi giver hunden, jo bedre et samarbejde og livskvalitet vil dette fremelske for alle parter. En hund elsker nemlig at samarbejde, og det giver pote i længden! Af hundetræner og adfærdsbehandler Hanne Truelsen og dyrlæge Lise Rovsing. v

LÆS MERE OM SUNDHED OG SYGHED PÅ DYRLÆGE LISE ROVSINGS PERSONLIGE BLOG WWWW.LISEROVSING.DK


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

15

KYNDIGE HÆNDER

GIVER FIRBENET WELLNESS

Hunde værdsætter massage lige så meget som os mennesker. Landets omkring 100 medlemmer af Danske Eksaminerede Hundemassører er alle eksamineret af en dyrlæge og hjælper danske hunde til bedre fysik og øget velvære.

H

undens og menneskets anatomi ligner meget hinanden, og lige som os på to ben har vores firbenede venner glæde og gavn af massage. ”Det giver bedre blodcirkulation, øger udskillelsen af affaldsstoffer og mindsker risikoen for skader under agility og anden hundesport, fordi hundens muskler varmes op og bliver smidigere. Massage stresser af og øger velvære og trivsel. Det sætter hunde også pris på. Derudover skaber hundemassage bedre kontakt mellem menneske og hund,” siger Marianne Olesen. Hun er formand for brancheforeningen Danske Eksaminerede Hundemassører (DEH). Medlemmerne af DEH har alle taget uddannelsen til dyrlæge-eksamineret hundemassør og tilbyder landet over massage til hunde i alle størrelser og afskygninger – fra chihuahua til grand danois. Hundeejerens garanti Hundemassørens medlemskab af DEH, som pt. har knapt 100 medlemmer, er således et kvalitetsstempel – hundeejerens garanti for, at hundemassøren gennem sin uddannelse har opnået viden om hundens anatomi, og hvordan massage kan hjælpe hunden til øget velvære. Nogle hundemassører har egen klinik, andre kører ud til hundeejerne. Nogle gør begge dele. Andre holder også foredrag, og nogle masserer også katte. ”Hundeejere bliver mere og mere bevidste om muligheden for massage til deres hunde. Udover behandling af skavanker og vedligeholdelse af en ny bedre fysik efter sygdom bruger mange hundeejere massage som almindelig forkælelse og wellness til deres hunde, der virkelig har godt af det.”

Hundemassørens medlemskab af DEH er et kvalitetsstempel – hundeejerens garanti for, at hundemassøren gennem sin uddannelse har opnået viden om hundens anatomi, og hvordan massage kan hjælpe hunden til øget velvære.

Hundene slapper helt af Uddannelsen afsluttes med skriftlige, mundtlige og praktiske Hundemassører udreder og diagnosticerer ikke. Det skal hun- prøver, hvor eksaminationen foretages af dyrlæge. deejeren lade dyrlægen om. Men eksaminerede hundemassører kan Under uddannelsen lærer massøren om hundens skelet, overfladiske afhjælpe skavanker, der hæmmer hunden i dagligdagen, forklarer og dybe muskler, organernes placering og deres funktion. Marianne Olesen. Udover massageteknikker underviBehandlingen starter med, at masses også i genoptræning og akupressur. søren iagttager hundens bevægelser og Et vigtigt element er undervisning i at blidt mærker hunden igennem for at finde analysere hundens bevægelser. ud af, hvor spændingerne sidder. ”Det er et meget vigtigt værktøj for Massøren laver cirkler, løsner en hundemassør. Hvordan er hundens bindevæv og udfører så de forskellige ben-bevægelser? Hælder kroppen og Massage stresser af og massagegreb. halen til en af siderne? Hvordan ser den øger velvære og trivsel. Det Og de firbenede klienter elsker det. ud forfra, bagfra og fra siden, når den ”Første gang skal hunden selvfølgelig går? Hunde kan have samme skavanker sætter hunde også pris på lige se massøren og situationen an. Da som mennesker, for eksempel dårlig ryg massagen sætter gang i blodcirkulationen og dårlig nakke, og de kompenserer lige og renser ud i affaldsstofferne, kan hunsom mennesker, når noget hæmmer den få det varmt og mærke en masse strømninger. Det skal den lige dem. Hvis hunden trækker til venstre, er der som regel noget, der forholde sig til. Fra anden eller tredje gang massage slapper hundene generer den i højre side.” helt af under behandlingen, og i 90 procent af tilfældene falder de Ændret adfærd kan være et tegn faktisk i søvn. De er helt færdige.” En af de mest almindelige lidelser, som en hundemassør kan Grundig uddannelse afhjælpe, er gigt. Hundemassage er også godt til at gøre muskler klar Uddannelsen til dyrlæge-eksamineret hundemassør består af 200 til genoptræning efter en operation. timers undervisning samt 400 timers hjemmearbejde. ”Folk skal være opmærksomme på deres hund og kigge efter, om

"

noget ved hunden er anderledes. Når hunden ændrer adfærd, kan der være tale om smerter i bevægeapparatet. Krummer hunden ryg, gider den ikke hoppe op, lege eller gå tur? Hvis man er usikker på, om ens hund fejler noget, skal man først kontakte sin dyrlæge,” siger Marianne Olesen.

Foreningen Danske Eksaminerede Hundemassører (DEH) har ca. 100 medlemmer i Danmark. De har alle taget en 200 timers undervisning, samt 400 timers selvstudie lang uddannelse i hundeanatomi og -massage med skriftlige, mundtlige og praktiske prøver under eksamination af en dyrlæge. DEH’s hjemmeside giver hundeejere overblik over, hvor hundemassørerne er placeret i Danmark, og hvad de tilbyder. Foreningen har også sin egen Facebook-side under navnet ’Danske Eksaminerede Hundemassører DEH’. SE MERE PÅ WWW.HUNDEMASSOR.DK


16

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

HUNDEN BETALER PRISEN En krise som COVID-19 kan få det bedste og det værste frem i mennesket: Hamstring af håndsprit, øget behov for underholdning og ”gullaschbaron-manerer”. Men når mennesket handler uovervejet, er det hunden, der betaler prisen for impulskøbet i form af mistrivsel, omplacering eller aflivning

Udsolgt: Håndsprit. Termometre. Og hundehvalpe. Siden coronakrisen lukkede store dele af Danmark ned, har krisen ændret danskernes forbrug, viser nye tal fra analyseinstituttet YouGov. – Da virussen først ramte, spekulerede vi i Dansk Kennel Klub (DKK) på, hvordan krisen ville påvirke vores opdrættere; om danskerne ville holde på pengene og aflyse planlagte hvalpekøb og efterlade opdrætterne med længe planlagte hvalpekuld, forklarer Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i DKK. Hun fortæller, at DKK både nu og ved tidligere kriser, f.eks. terrorangreb, oplever det modsatte ske: – Når verden er farlig, søger man det hjemlige og trygge. Når sommerferien til udlandet er aflyst, og man har mere tid i hverdagen pga. mulighed for at arbejde hjemmefra, stiger interessen for at få hund, forklarer hun. Hunden er ikke tidsfordriv Ifølge undersøgelsen fra YouGov har hver fjerde dansker som konsekvens af COVID-19 brugt færre penge på tøj. Til gengæld har vi brugt flere penge på underholdning. Måske som afledt konsekvens heraf har kæledyrsbranchen kronede dage: Dyreinternaterne melder om kæmpe efterspørgsel. Kattehjemmene er støvsugede for dyr. Flere dyrehandlerne har udsolgt af undulater og marsvin. Og det er samme situation hos hundeopdrætterne: – Interessen for at anskaffe en hundehvalp er 40 procent højere end normalt. Telefonerne kimer, og vi har indkaldt ekstra medarbejdere til at tale med dem, der vil bruge corona-tiden til at få hund, siger Lise Lotte Christensen. Det er vigtigt, understreger hun, at tage god tid til snak med potentielle hundekøbere for at anbefale det bedste match og sikre hund og familie et langt og godt samliv.

nu har skabt den fornødne tid til at give en hvalp en god start. Dem er vi knap så bekymrede for, fortæller hun. – Vores største bekymring går i retning af de knap så velovervejede hvalpekøb; hvor forældre giver efter for presset og ikke har gennemtænkt, hvordan ”livet med hund” skal kombineres med livet ”post-corona”. En hundehvalp er ikke tidsfordriv for én ramt af corona-kedsomhed.

Det er opdrætterens fornemste opgave at den rette hvalp matches med de rette købere. Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i DKK

Tusindvis aflives I forlængelse af den kraftige stigning i interessen for hvalpekøb ser DKK flere problematikker: – Hvor vores opdrættere tidligere fik et par henvendelser om ugen, får de nu fem til 10 henvendelser om dagen! Blandt de interesserede er de, hvalpekøbet har været planlagt længe, men hvor COVID-19-situationen

Dansk Kennel Klub er Danmarks største organisation for hundeejere og beskæftiger sig med alle sider af hundelivet; Rådgivning om valg af hund, træning, konkurrencer, udstilling, opdræt, støtte til forskning og hundes velfærd generelt.

At have hund er en livsstil, der kræver en del af dig i hverdagen, siger Lise Lotte Christensen: – Når mennesket handler uovervejet, er det hunden, der betaler prisen for impulskøbet i form af manglende træning, problemer der ikke håndteres i tide, mistrivsel, omplacering eller aflivning, forklarer hun: Hvert år aflives flere tusind hunde i Danmark, på grund af problemer der relaterer til deres adfærd. Interesse for tæver ”Hvornår er den klar til at få hvalpe?” De færreste er forberedt på det spørgsmål, når de står med en få uger gammel hundehvalp i armene. Ikke desto mindre er det et ofte stillet spørgsmål i disse dage hos mange af DKK´s opdrættere. Og det skaber utryghed. – Coronakrisen kan bringe det bedste og det værste frem i mennesket; Nu, hvor krisen kradser, tænker flere, at de helt ”gullaschbaron-style” kan supplere indtægten med et kuld hvalpe, forklarer adfærdskonsulenten. Men hvis man tror, der er nemt tjente penge i hundeopdræt, er der stor sandsynlighed for en barsk opvågner; – Virkeligheden er, at der venter mange ugers arbejde i hundekurven. Og trods grundigt forarbejde og nøje udvalgte avlspartnere risikerer man kun at få to hvalpe født ved kejsersnit søndag aften, hvilket nemt kan ruinere en familie. Hvis man på nogen måde kan tale om, at coronakrisen medfører noget positivt, er det set med Lise Lotte Christensens øjne dette: At landets lukkede grænser medfører, at de udenlandske hvalpefabrikker ikke kan få deres hvalpe, produceret under kritisable forhold med sygdom og mistrivsel til følge, ind i landet. Det viser et hurtigt kig på online-salgsplatforme: Her er antallet af annoncer for hvalpe til salg faldet drastisk de seneste uger. – Vi overvejer naturligvis, om det er årsagen til den øgede efterspørgsel på tævehvalpe. Men en hund bør ikke sættes i avl, før den er mentalt og fysisk udvokset og fundet sund og mentalt velfungerende. Det er – også – derfor, vi i DKK ser det som opdrætternes fornemste opgave at sørge for, at den rette hvalp matches med de rette hvalpekøbere, der har den rette motivation og er klar til at yde en indsats for hunden – hele dens liv.