Gastronomi - Oktober 2020

Page 1

ANNONCETILL ÆG

GUIDEN

GASTRONOMI

APRIL 2020

FREMTIDENS

Hvor kommer vi fra ?

FOOD TRENDS Historien lever i

ØSTERLANDSK

THEHUS

efteråret er et

SKATKAMMER TI D TI L ET H V E R DAG S M I R A KE L? P RØV VO R ES M Å LTI D S K AS S E R Bestil på simplefeast.com


2 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

HVOR KOMMER VI FRA ?

En tid som den vi lever i nu - hvor rammerne for hvordan livet skal leves og hvordan vi skal spise når vi er ude ... For os til at søge hjem - hjem i hulen - hjem i køkkenet - hjem til bål og grill. Vi søger trygheden hyggen og prøver at være velsignet i velvære. Vi køber mindre men bedre ind - vi skaber måltidet hjemme med dem vi elsker VI GENSKABER LYSTEN TIL DET SIRLIGE SIMPLE Det skal smage af gamle dage noget vi kender - minderne får vinger og smagen bliver magisk fortryllende det tager os med væk - ud i verden fyldt med eventyr fantasi og fabler. Vi glemmer ikke restauranter - de er sat på stand-by - vi husker dem der gjorde noget godt for - dem der gjorde en forskel - dem der satte sine spor og indtryk - dem husker vi og vi kommer tilbage - lige nu genskaber vi det gode værtskab derhjemme - som vi husker det derude. Smag er mange ting - men det oplevelsen - stemningen der gør forskellen - at vi tør være os selv - smide masken - tør fejle - tør skabe. Men mest af alt være tro i mod os selv. Skabe være ægte ikke være den som man tror man skal være - man skal vide hvem man er. Kærlighed til mad er stort fra min side af bordet - jeg er nysgerrig på alt og elsker at komme på Noma men også på min højt elskede kones bøfhus️. Det ene må aldrig udelukke det andet. Lad os rumme hinanden og hylde mangfoldigheden. HVOR ER VI PÅ VEJ HEN - HVOR KOM VI FRA? Hjemmefra - mormor - mor - famile. Maden skal vi kunne genkende. Råvarer fra vores eget land - og vores nordiske skatte kammer Vi er til det ægte uden pis og papir. Jeg tror vi ser ind i verden hvor det trygge familen og enkelheden med udspring i sæson vil være toneangivende. De som vinder er dem som har hjertet med - fantasien i maden og smagen Men ingen taber. Vi skal hjælpe hinanden Løfte hinanden - forstå vores eget og andres stå sted - rose og anerkende. Forstå at vi er nød til at se på tingene på en anden måde - tænke boksen rundt eller trekanten - hvis jeg plejer at gøre - kunne jeg så.... stå på havet - gå på vandet. Ingen hindringer - tænk al leg foregår på bundet af havet - jeg kan ikke se det men jeg ved - værktøjet er fantasien og leg som da vi var små LIVETS FØLSOMHED - DE SMÅ BØRN ER LYSET Se det - mit Univers - vi leger i køkkenet skaber giver plads elsker at arbejde med de skæve som mig - er der plads til os ? Ja til det unikke ja til at opsøge det uvisse. Bruger tiden sammen med anderledes tænkende - børn - vi skaber mad og minder sammen - det gør mig glad - mental sundhed er enkel glæde. Min bobbel er det skæve - smagen og kærligheden - vi skal finde vores egen bobbel og genskabe Spiren er de små - luk lyset ind. Lad og lege sammen - størst er det ægte :)

KOLOFON Ansvarshavende redaktør Henning Andersen henning@partnermedier.dk

Journalist Søren Sorgenfri · sorgenfri77@gmail.com Kåre Peitersen · kp@advertorial.dk

Projektleder Charlotte Høgh charlotte@partnermedier.dk

Grafisk produktion Nordpaa Media · info@nordpaa.media

Indholdet i denne udgivelser er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører. Vores tekstforfatterer og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration. God læselyst!

Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

DANSKE MADKLASSIKERE I MINIFORMAT

www.danishminies.dk

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

Forsidefoto: David Bering

Udgiver

Kære læser.


Det originale støbejern der holder for livet

Le Creusets unikke og alsidige støbejern er ægte fransk håndværk i kompromisløs kvalitet. De uopslidelige og farverige gryder og pander er det bæredygtige valg, der har samlet familie og venner om det gode måltid siden 1925. Bon appétit!

www.lecreuset.dk3 PLANTEBASEREDE OG 100% ØKOLOGISKE MÅLTIDER

KLAR TIL SERVERING PÅ 10 MIN.

LEVERET TIL DØREN I BÆREDYGTIG EMBALLAGE

E T MIR AKEL PÅ EN T I R SDAG KL. 18. 0 0 I D IT KØ KKEN Gastronomi tager tid. Man får nu engang den bedste smag ud af råvarer, hvis man ikke stresser på dem under dyrkningen. Og i køkkenet kræver det arbejdsro, hvad enten man fermenterer, marinerer eller braiserer. Prøver man at forkorte processen, bliver resultatet gerne derefter. Eller nogen glemmer, at gryden var varm. Heldigvis gør vores kokke sig umage. De giver gerne timer til, at sæsonens økologiske grønt kan simre, så vores nordiske bud på en dhal sidder i skabet. De ved, præcis hvor længe citroner skal bage, så de kan blive til en intens creme, der varmer på en hverdag. Vores mad er i den forstand ganske langsom. Lige indtil vi leverer den til dig. Så sker miraklet: Fermenteret, marineret, braiseret! Alle smagene og teksturerne er der. Du skal bare bidrage med de sidste minutter af tilberedningen. Og modtage applausen omkring bordet - naturligvis. Velbekomme.

Lige nu giver vi 25% rabat på de første 4 måltidskasser ved brug af koden “Gastronomi” Koden gælder indtil 13/10 2020

Bestil din måltidskasse på simplefeast.com


6 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Efteråret er et

SKATKAMMER

Når sensommer bliver til efterår, så glæder vi os over æbler og anden frugt på træerne. Mørket og den tiltagende kulde får os til at søge indendørs, men det betyder ikke, at det er forbi med årstidens skattekammer. For det sene danske efterår er en guldgrube af gode råvarer. Vi sætter fem råvarer på bordet, som er i sæson i oktober og november.

MAKREL Makrellen skal da bare i en dåse med tomatsovs, skal den ikke? Man bør unde sig selv fornøjelsen ved den fede og sunde friske makrel i ovn eller filletter på grillen. Der er jo alligevel gået mode i at grille året rundt – både på store grillmonstre, men også bål-mad og en makrelfilet lagt i grill-net ligner og smager som en million, når den er færdig. Grill med skindsiden nedad og når skindet er boblet op og har antaget en flot næsten gylden farve, så vendes den og får lige det sidste på den anden side. Husk at åbne grill-nettet med skindsiden opad, så filletten løsner sig af sig selv. Så bevarer den det flotte skind. DE FLADE De danske kystområder er velsignet med havbund, der er hjemsted for en lang række ’flade’, der er i sæson. Rødspætter, skrubber og med lidt held ising. Danmark har mere end 7000 kilometer kystlinje med en rigdom af fisk ude i det blå, så det giver ingen mening at dykke ned i frostboksen efter en art fisk fløjet ind fra Fjernøsten. Spørg din fiskemand efter sæsonfisk og forslag til opskrifter. BLÅMUSLINGER Opdræt af blåmuslinger på line har efterhånden rundet ti år i Danmark, men en stor del af det blå danske guld sendes udenlands. Og bør danskernes madvaner tage et gear op og omfavne den lille skallede fætter. Økologiske danske muslinger er et top-produkt med mange muligheder for tilberedning

– dampede, med fritter, i pasta eller hvad med en nordisk version af risotto med blåmuslingerne i en hovedrolle. FASAN Det er en imponerende flot fugl med et særegent kald, men den gør sig også godt i gryden i følgeskab med bacon og fløde for ikke at blive for tør. De fleste supermarkeder har tilmed danske ferske danske fasaner til en meget rimelig pris til hverdags- og gæstemad. KÅL Kålvarianter er sejlivede størrelser, og vi skylder dem stor tak. Mange historikere mener, at især grønkål og skaldyr er vigtige årsager til, at vikinger og andet godtfolk før dem kunne overleve på vores breddegrader. Grønkål er godt som chips. Skyl bladene, og dup dem godt af. Rib dem og brug ikke stænglen. De iturevne grønkålsblade spredes ud på bagepapir, får et stænk olivenolie og godt med flagesalt. I ovnen ved 200 grader et kvarters tid til de er godt sprøde, men hold øje med dem. De må ikke være for bløde eller forkullede. Server som tilbehør til den grillede makrel toppet med helt tynde skiver frisk æble. Hold øje med andre lidt tungere grøntsager netop nu. Blomkål, palmekål, bladselleri, græskar og broccoli har det godt nu. Åh nej, mere broccoli tænker du. Damp de grønne buketter så de stadig har bid. Citronsaft og et stænk sesamolie ud over plus flagesalt. Ren Aladdins hule. På den nordiske måde.


7 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

MEATER

– D ET U LT I M ATIV E 100% TR Å DLØS E SM ARTE STE G ET ERMOM ETER MEATER er til dig, der nemt vil lave mad til perfektion. Du behøver ikke længere holde øje med maden hele tiden – det klarer MEATER for dig. Indsæt blot MEATER i kødet, vælg tilberedning i App’en og følg instruktionerne. Du får derefter besked, når din steg er klar.

Det 100 % trådløse stegetermometer kan trygt bruges i ovnen, på grillen, i en rygeovn eller med rotisseri, og endda til dit bagværk. MEATER forbindes med Bluetooth eller via Wi-Fi og er helt fri af generende ledninger. Og skal du lige i supermarkedet efter det sidste til middagen, kan du i MEATER App’en nemt følge med i, hvordan det går med kødet på grillen eller i ovnen derhjemme. PERFEKT STEGERESULTAT – HVER GANG! Glem alt om frygten for en rå oksesteg, tør and eller brændt nytårstorsk. Dual Sensor termometeret måler temperaturen både i kødet og i ovnen/grillen. MEATER App’en beregner optimal stege- og hviletid og vejleder dig løbende. Det gør det nemt at imponere dine gæster med en perfekt steg. 100 % TRÅDLØST STEGETERMOMETER MED LANG RÆKKEVIDDE MEATER er som alle stegetermometre bør være: 100 % trådløst! Den irriterende gammeldags ledning er erstattet af et stærkt Bluetooth signal med mulighed for Wi-Fi tilslutning. Bluetooth forbindelsen rækker enten 10 eller 50 meter fra stegetermometret til din smartphone. MEATERs Wi-Fi funktion gør det dertil muligt at dele information om tilberedningen med andre smartphones og tablets. Så kan du nemt overvåge din langtidsstegning, imens du er på arbejde, eller smutte i supermarkedet og købe desserten, mens MEATER holder styr på stegen for dig.

MEATER+ MEATER 899,699,-

MEATER Block 2.299,-

INTELLIGENT APP GUIDER TIL PERFEKT STEGERESULTAT Den intelligente MEATER App guider og viser dig alt information om din tilberedning: • Temperaturforslag til et væld af forskellige kødtyper • Kødets temperatur • Ovnens/grillens temperatur • Måltemperatur for den pågældende tilberedning • Estimeret tilberedningstid • Notifikationer, f.eks. når stegen skal tages ud for at hvile • Beregnet hviletid • Graf der viser udviklingen

MEATER App’en er din nye bedste ven i køkkenet. Du bliver taget i hånden og vejledt gennem hele tilberedningen, til det øjeblik du hiver den perfekte steg ud af ovnen eller grillen. TIL ENTUSIASTEN, AMATØREN OG NØRDEN MEATER er for alle uanset kunnen eller ambitionsniveau. Den rette temperatur er essentiel for, at dit kød bliver tilberedt korrekt med et lækkert resultat. Med MEATERs trådløse stegetermometer har det aldrig været nemmere. Billeder og forklaringer i App’en hjælper dig godt på vej, og kan vise grafer, logs og statistik, der gør det sjovt at følge med og lave mad, som var du professionel kok. Om du er grillentusiast, glad amatør eller nørd, er MEATER det optimale værktøj til at opnå et perfekt stegeresultat – hver gang! Køb MEATER hos MEATER - 10 m. Bluetooth rækkevidde - Trådløst termometer i rustfrit stål - Oplader i ægte bambus - Dansk App med guidet tilberedning MEATER+ - 50 m. Bluetooth rækkevidde - Trådløst termometer i rustfrit stål - Oplader / signalrepeater i ægte bambus - Dansk App med guidet tilberedning MEATER Block - 50 m. Bluetooth- & WiFi med uendelig rækkevidde - 4 stk. trådløse termometre i rustfrit stål - Integreret display med stand-alone funktion - Dansk App med guidet tilberedning


8 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Indehaver Torben Svendsen i den nyeste butik på Strøget i København (Falkoner).

Østerlandsk Thehus er bl.a. berømt for sine mange, farverige dåser.

Butikken over for Nørreport har ligget i samme lokaler siden 1889.

H ISTORI E N L E V ER I

ØSTERLANDSK THEHUS Når man som Østerlandsk Thehus har rundet de 131 år, har man krav på en vis respekt. Derfor ser indehaver Torben Svendsen sig selv som en tidigt har ansvaret for at videreføre det lille stykke københavnerhistorie. Af Kåre Peitersen

DRONNING VICTORIA SATTE DET HELE I GANG. I 1887 deltog en dansk marine­ soldat i 50-års jubilæet for Dronning Victorias kroning i England. I London bød det engelske­admiralitet på en kop te, som gjorde­et uforglemmeligt indtryk på den unge Søren Vilhelm Jacobsen. Han tog en dåse af den vidunderlige te med sig hjem til Danmark og grundlagde Østerlandsk Thehus, da han 20. juli 1889 åbnede forretningen i det indre København.

Der er sket meget i København siden 1889. Det er der også i Østerlandsk Thehus, men i alle årene har butikken ligget på det velkendte hjørne over for Nørreport Station. Her handler det om at finde den rette balance mellem at videreformidle den lange historie, og at følge med tiden. For som indehaver Torben Svendsen forklarer: “Det er kærligheden til forretningen, der driver mig. Østerlandsk Thehus er mit hjerteblod, og både jeg og mine kolleger lever og ånder for huset. For os er det ikke blot et arbejde. Vi er her, fordi vi synes, det er sjovt. Faktisk ser jeg mig selv som en form for kustode for huset, og jeg håber en dag at kunne overlevere virksomheden i fin stand, så den også eksisterer om 131 år“. SANSELIGE BUTIKKER Torben Svendsen voksede praktisk taget op i baglokalet til butikken, idet hans forældre overtog Østerlandsk Thehus i 1981. Allerede dengang bemærkede han, når der kom ældre kunder ind og fortalte, at her havde de handlet siden deres barndom. I dag føler han sig forpligtet til at videreføre butikken, så den originale stemning og atmosfære lever videre.

Og dét gør den. Når man åbner dørene, mødes man af duften af de mange teer, der står linet op i deres farverige dåser. Det samme gælder i de tre nye afdelinger af Østerlandsk Thehus, som er kommet til de senere år – en butik på Strøget i Skoubogade lige ved siden af La Glace, en butik i det nye Falkonér Center samt en butik i Magasin på Kgs. Nytorv. Alle steder har man bygget butikkerne i samme stil og bevaret klassiske

dyder som god service og personlig betjening. Og så sætter Torben Svendsen en ære i at lave alt selv – lige fra at udvikle nye teblandinger og designe de tilhørende dåser, til at bygge inventar til butikkerne, programmere eget væg-til-væg økonomi-, salgs- og produktionssystem og til at opfinde kasseapparater og espressomaskiner. FOREGANGSMÆND FOR KAFFE Det kreative arbejde udføres i hovedkontoret i Skovlunde, hvor virksomheden netop er blevet færdig med at bygge et professionelt tv-studie op, så Østerlandsk Thehus kan producere professionelt indhold til sin egen Youtube-kanal med præsentation af te, kaffe og tilhørende emner. I samme bygning ligger også Østerlandsk Thehus’ mikro-risteri hvor der ristes eksklusive og sjældne kaffer fra hele verden. Virksomheden har i mere end 40 år haft lige så stort fokus på gourmetkaffe som på te. Torbens forældre var blandt de første herhjemme, som fik øjnene op for den moderne kaffekultur, og man importerede og solgte da også nogle af de første espressomaskiner i 1970’erne – den første til Café Sommersko i 1975. “Vi fører et bredt udvalg af verdens allerbedste kaffekvaliteter, vi har fx certifikat til at føre den originale Jamaican Blue Mountain. Generelt udvælger vi selv de grønne bønner fra mindre producenter, som vi har samarbejdet med længe”, siger Torben Svendsen. Se mere og køb direkte i webshoppen på www.osterlandsk.com

Kafferisteriet leverer kaffe til restauranter og de fire butikker.


Butikker: Nørreport Falkonér Allé 11 Vimmelskaftet på Strøget Magasin Kongens Nytorv

www.osterlandsk.com


10 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

HØJTIDENS JULEØL ER V E N T ETIDEN VÆ RD Hancocks juleøl er op til to år undervejs, startede i smukke omgivelser­ i brygsalen i en proces med respekt for tålmodighed og kvalitet. Af Søren Sorgenfri

Den milde Bock til julefrokosten hedder Merry Christmas og det stærkere alter­nativ Julebryg. Julebryg er særdeles velegnet til julefrokostens stegeretter eller salte spiser. Rullepølse med surt eller belagt med skarp sennep har fået sin rette ledsager. Carsten Berthelsen Fra 'Julens ØL' fra Gads Forlag, 2018 med tilladelse fra forfatter Carsten Berthelsen også er kendt fra talkshowet Natholdet

Hvert år håber vi på en hvid jul. Det bliver som regel ved håbet, men til gengæld ved vi med sikkerhed, at når højtiden nærmer sig, så indtager velsmagende juleøl frokost- og middagsbordet. Her behøver vi ikke håbe. Det ved vi, og det er værd at vente på, når Skivevirksomheden Hancock Bryggerierne sender deres juleøl på gaden klar til at indtage de danske spiseborde. For duoen Merry Christmas og Julebryg har været op til to år undervejs i en langsommelig lagringsproces i kvalitetens navn. Og juleøllet er ikke kun flot gyldent, når det hældes ned i et glas, de bliver til i imponerende omgivelser. Det forklarer forfatter og ølkender Carsten Berthelsen: ”Hancock i Skive har et af de smukkeste brygværk i Danmark. Det er to 7.000 liters kobberkedler af tysk fabrikat, som pryder den flotte brygsal, beklædt med elegante hvide og grønne kakler. Når lyset falder ind gennem de tårnhøje vinduer, er det højloftede rum som en katedral for godt undergæret lagerøl.” Og her går omgivelserne hånd i hånd med historien. Hancock Bryggerierne har i mere end 140 år praktiseret stærke bryggertraditioner efter gamle tyske metoder og efter en grundfilosofi, der i al sin enkelthed lyder: Hellere kvalitet frem for kvantitet. ”Hancock har virkelig fine produkter. Man bruger med flid den dejlige

JULEBRYG Lagres to år ved frysepunktet inden den tappes. Under denne lange lagringstid udvikles de forskellige smagsnuancer som er med til at give den måske stærkeste danskbryggede julebryg sin helt egen smag med enorm maltfylde og afrundet humlekarakter med 100 procent Saaz humle. Alc. 10,5 procent

universalhumle fra Zatec i Tjekkiet, der giver øllet en blød og afrundet bitterhed,” forklarer Carsten Berthelsen. Det værdisæt smages og værdsættes. F.eks. har magasinet Smag & Behag kåret Hancocks pilsner Høker Bajer til den bedste i kategorien. For et regionalt bryggeri kan sagtens brygge øl i verdensklasse, og Hancock bruger kun dansk produceret malt og står fast på at bruge undergær. For som Carsten Berthelsen fremhæver, så står det skrevet i Hancocks egne paragraffer, at ølbrygning handler om at gøre sig umage: ”Bryghuset har et stramt regelsæt for øllets kvalitet. En paragraf fortæller at: ’Den mængde øl, der fremstilles i bryghuset, er den mængde der siden hen tappes på flasker eller fadølstønder. Vi bruger ikke HGB (High Gravity Brewing). Det er en metode, hvor man brygger og lagrer en kraftig øl for lige inden tapningen at tilsætte vand for at fortynde til den ønskede styrke og smag. Vi tilsætter ikke vand inden tapningen.” De to typer juleøl, som Hancock tapper er måske nok børn af den samme højtid, men har hver deres særkende. Julebryg har med 10,5 procents alkoholindhold bid og stærk karakter, hvorimod den noget mildere Merry Christmas spiller på maltens sødme alt efter temperament. Den hvide jul kan vi håbe på lige til juleaften, men at der er smukt øl, skum og velsmag i glassene, når Hancocks kvalitetsjulebryg står på bordet, det kan vi være sikre på. Og det er værd at vente på.

MERRY CHRISTMAS Merry Christmas er med en lettere smag et godt alternativ til den noget stærkere Julebryg. Også her er der brugt 100 procent Saaz humle og samspillet mellem det søde fra malten og det bitre fra humlen gør den perfekt til julefrokosten eller en stille hyggestund i juleræset. Alc. 6,3 procent.


Hvor gærdet er højest Hvorfor vælge en snedkerløsning fra Hanstholm Køkken? Skal vi sige det i ét ord, så er ordet oprigtighed. At træ der fx ligner træ, er træ. Hos Hanstholm har vi lavet snedkerkøkkener siden 1968. På vores eget snedkeri i Thy. Håndlavet. Med omhu. Tilpasset netop dit hjem. Det er en beslutning om aldrig at springe over, hvor gærdet er lavest. Det koster måske lidt mere i tid. Lidt mere flid. Men ikke meget mere i pris. Det er en kvalitetsforskel, man ikke kan se på billeder. Men den er til at tage og føle på. Læg vejen forbi en af vores 16 butikker. Og mærk forskellen.

Dansk snedkerhåndværk siden 1968 hanstholm.com


12 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Fremtidens

FO OD Flere muligheder for take away, bæredygtighed og fokus på at købe lokalt vil være en del af fremtidens forbrugerbillede. Af Søren Sorgenfri

Man skal nyde sæsonens råvarer og gerne de lokale eller danske produkter. Men hvordan ser fremtidens fødevaretrends ud? Hvis nu kogekarret får lov til at være krystalkugle for en dag, hvilke tendenser vil vi se næste år? Baseret på internationale publikationer kommer her en fond om man vil, hvor kommende madmode vil stå på menuen. TAKE AWAY Ja, det er ikke jo ikke ligefrem nyt, men pizza og burgere vil få øget konkurrence på take away fronten. Eller rettere som forbrugere vil se frem til et mere nuanceret udbud af tag med hjem-muligheder. Corona-nedlukningen lærte restauranter – selv dem besmykket med Michelin-stjerner – i det store udland at tænke i andet end tasting menuer og a la carte, men også se mod de muligheder, som den hurtige hverdagsmad åbner for. Flere danske toprestauranter tænkte i take away f.eks. stod folk i kø med passende social distance til Nomas burger. Og et godt råd herfra til landets restauranter skal lyde: Vi kender ikke dagen i morgen, så hvis ikke take away allerede nu indgår i dit spisesteds koncept, så få det implementeret. Nu. NÆRHED Klimaudfordringerne er for en stund skubbet lidt i baggrunden, men det gælder ikke nødvendigvis for forbrugerne. Os. Der tegner sig et billede af en stigende tendens til, at forbrugerne tænker over klimahensyn og bæredygtighed. Men bæredygtighed kan være svært i en travl hverdag – en genvej som flere tænker over (og du har måske selv handlet oftere ved en lokal vejbod eller gårdsalg denne sommer end tidligere) er at handle så lokale produkter som muligt. Man ser det skiltet med som en merværdi i de lokale supermarkeder – at disse ærter, salathoveder eller kartofler er

fra den lokale gård. Forbrugerne vil tænke i lokale råvarer, dansk kød og transparens – er det tydeligt, hvor produktet kommer fra, og hvor langt er det transporteret. INDPAKNING Du ser det allerede i dit lokale supermarked. Emballage, hvor det tydeligt fremgår, at bakken er lavet af genbrugsplast eller en komposterbar indpakning. Indkøbsposen er fremstillet af majs eller gamle plastikposer. Vi har kun set toppen af isbjerget her, men den indlysende kommercielle værdi vil få trenden til at brede sig også til restaurantionsbranchen. Cafeer og restuaranter der kan flage med genbrug, bæredygtighed og minimalt madspild vil stå stærkt i billedet. Det er ikke længere nok, at maden smager godt. Der skal være fuld gennemsigtighed og forståelse for, at råvarerne er bæredygtigt fremstillet. Og ikke fragtet for langt. PRÆSENTATION Lad os se det i øjnene. På spisesteder er det ikke ualmindeligt, at telefonerne fiskes frem og retterne foreviges. Og ikke bare til det lille private fotoalbum, men som indhold til de sociale medier. Når vi spiser ude, så skal mad være ’Instagramable’. De særlige og unikke madoplevelser vil trække i visse dele af forbrugersegmentet, og spisesteder vil tvinges til at gentænke køkkenkonceptet. Omgivelser, indretning og menuens udbud – ligner det naboens? Eller har man ramt en særlig stil, der giver maden liv efter måltidet som fotos på de sociale mediekanaler? Gæsten vil gerne spise unik mad og poste særlige billeder, og lykkes spisestedet med den mission, så er belønningen indlysende – andre ser billederne og inspireres til at kigge forbi. Det er ikke en ny trend, den har været her i årevis, men vil bestemt ikke aftage.


13 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

DANSKE OKSEOG KALVEKØD ER I SÆR K L ASS E Dansk okse- og kalvekød er en taknemmelig råvare at arbejde med i køkkenet. Der er udskæringer som passer til de timelange simreretter, og udskæringer der omfavner hverdagens behov for tempo ved komfuret, når uret i rask trav nærmer sig spisetid. Intet efterår uden en søndag med en snurrende grydefuld osso buco eller den hurtige fredagsmad, hvor en solid bøf lige rammer en varm og tør pande et par minutter på hver side, krydres og serveres præsentabelt skiveskåret. HØJ KVALITET Dansk okse- og kalvekød har ikke kun en værdsat god smag, men er også berømmet for en høj kvalitetssikkerhed, der kan spores helt tilbage til den enkelte gård. ”Det betyder temmelig meget, når vi køber danskproduceret okse- og kalvekød. Det smager godt, faktisk så godt, at det har en meget høj anseelse i f.eks. sydeuropæiske lande, som virkelig er områder med en traditionsrig madkultur. Det lyse og mildere kalvekød er børn typisk glade for, og så understøtter man jo danske arbejdspladser ved at købe dansk produceret kød,” siger Mette Jasper Gammicchia. Hun er afdelingsleder for Landbrug & Fødevarers afdeling for handel, marked og ernæring. Hun tilføjer: ”Faktisk vil jeg mene at med den kødkvalitet, som vi har her

Kvalitetssikring, dyrevelfærd og forbrugertryghed gør dansk okse- og kalvekød til noget helt specielt. Af Søren Sorgenfri

i Danmark, så sælges det for billigt. Som forbruger får man virkelig værdi for pengene.” Det strenge danske regelsæt ses tydeligt med forbud mod tremmekalve og de såkaldte ’sødmælkskalve’. De danske køer går frit omkring i moderne ’løsdriftsstalde’ med sengebås og kan blive kløet af roterende børster. De kan drikke og spise, når de vil i stalde med åbne vægge, så der er lys og frisk luft. Der bliver sørget for, at dyrene har det godt. Forholdene hjælper til en god dyrevelfærd, men giver også forbrugeren en øget tryghed, når der købes dansk. Den danske okse- og kalvekødsproduktion har et af Europas laveste forbrug af antibiotika samt høj fødevaresikkerhed. Dansk oksekød er tilmed underlagt strengere regler for dyrevelfærd, end EU kræver. Så hele vejen fra gård til tallerken giver danske okse- og kalvekød en god smag i munden. KØB DANSK Supermarkedskæderne LIDL, REMA 1000 og ALDI vil støtte op om det gode danske oksekød ved at mærke oksekødspakker fra Danmark via mærket ”Smag på Danmark”.

LANGTIDSBRAISERET OKSESTEG MED BLOMMER OG RØDBEDER Efterår og oksekød er som skabt til simremad. Langtidsbraiseret oksesteg giver den dybe smag, der er ventetiden værd. DET SKAL DU BRUGE Til 6 personer 800 g dansk oksebov Salt og peber 2 tsk olie 600 g rødbeder 350 g rødløg (3-5 stk.) 500 g blå eller mørkerøde blommer 4-5 fed hvidløg 4-5 kviste frisk timian 1 lille kvist løvstikke (kan udelades) 1 laurbærblad 2 tsk frugteddike 2 tsk honning eller sirup Urt som pynt. SÅDAN GØR DU: Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber. Skyl og skræl rødbeder og skær dem i grove stykker. Pil løg og skær dem i kvarte. Flæk blommer og fjern stenene. Varm olie i en gryde ved god varme. Brun kødet godt på begge sider 5-8 minutter i alt. Tag kødet op og læg det i et ovnfast fad med låg evt. en stegeso eller læg stanniol tæt om fadet. Læg rødbeder, løg, og hele hvidløgsfed i fadet, krydr med salt og peber. Læg krydderurterne ned imellem grøntsagerne. Tilsæt 1 dl vand, eddike og honning. Læg låg eller stanniol på og sæt fadet i ovnen*. Tænd på 150 grader og lad kød og grøntsager bage i 2½-3 timer, eller til alt er meget mørt. Tilsæt blommer de sidste 15 minutter. Skræl kartofler, eller skrub dem blot hvis du kan lide en grov mos. Skær dem i grove stykker, kog dem helt møre uden salt. Hæld vandet fra, gem 3-4 dl. Tør kartoflerne lidt i gryden på lavt blus, og mos dem så med et piskeris, spæd med kartoffelvand, tilsæt lidt smør og smag til med salt og peber.

Vidste du at: 95% af alle køer går i løsdriftsstalde og de resterende 5 % skal ifølge loven udfases indenfor de kommende år. Nogle konventionelle køer kommer på græs fra maj til sidst i oktober. Økologiske køer skal på græs fra 15. april til 1. november.

Tag fadet/gryden ud af ovnen og løft kød og grøntsager over i et dybt fad. Kog skyen ind til den er kraftig og god dvs. skyen reduceres til mindre end en tredjedel. Skær kødet i tykke skiver eller ”klodser” og server sammen med grøntsagerne. Pynt med urt efter eget valg.


14 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

NÅR SVARET ER V IN , MAD O G KVA L I T ET Bichel Vine er født ud af de franske vindale og har i 30 år gået egne kompromisløse veje, og kunderne rejser med. Af Søren Sorgenfri

Det er lidt som et regnestykke: Hvad får du, når du kombinerer god vin og mad? Det er ikke en gåde eller et trickspørgsmål for resultatet på bundlinjen og svaret er Bichel Vine. Bichel Vine kobler nemlig god vin og mad af den bedste kvalitet til den lavest mulige pris til glæde for kunderne. Kunder som bredt tæller private, restauranter og erhvervskunder, der handler i butikkerne i Aarhus, Odense, København eller online. Bichel Vines rødder stikker dybt og er forankret i en helt grundlæggende kærlighed til gastronomi, fortæller administrerende direktør og medejer Lars Bo Henriksen: ”For 30 år siden kørte tre kammerater til Rhônedalen i Frankrig. De var mad- og vinnørder og søgte vine med friskhed. De var trætte af de alkoholtunge, sødmefulde ”Parker” vine, der var på mode. Den type vine passede ikke til mad, så på den måde kan man sige, at de tre nørder var forud for deres tid for først nu er der en stigende efterspørgsel på vine med lavere alkohol. Kunderne vil have mindre fad og mere syre og mineral,” fortæller han. MERE END VIN Gunnar Steen Jakobsen var én af dem. Advokat af profession. Efter rejsen til Frankrig grundlagde han Bichel Vine i 1990 sammen med kollegaen Hans Kjellund. Kollegaer og bekendte blev hurtigt kunder, men det viste sig hurtigt, at firmaet skulle have andet og mere end vin på menuen. For på de efterfølgende inspirationsrejser spiste de på de bedste restauranter og opdagede her et utal af delikatesser. Så trådte firmaets næste skridt sig selv, siger Lars Bo Henriksen: ”Deraf opstod sloganet ”Vi kobler Mad og Vin” og en garage blev forvandlet til en butik. Der blev købt vine ind, som man selv kunne lide og ikke efter hvad forbrugeren mon kunne lide. Det gav et kundegrundlag, der delte smag og filosofi. Som Arne og Birte Fusager fra den hedengangne ”trendsætter” restaurant Gammel Åbyhøj i Århus.” Det gav en særlig stemning omkring projektet, forklarer han:

”Kommunikationen handlede mere om, hvad vinene bestod af og kunne bruges til, end hvor meget man når (slet) kunne spare, hvis man skyndte sig. Den grundholdning har firmaet stadigvæk.” For det er en arv i mere end én forstand, som Lars Bo Henriksen har videreført. Han overtog forretningen i 2016 efter vinrejser og indkøb i 23 år svarende til en årlig jordomrejse og indkøb af tre millioner flasker vin om året. FOKUS PÅ KVALITET OG KENDSKAB Med den erfaring og kerneekspertise var den grundlæggende idé at fastholde fokus på kvalitet, det unikke samt at øge kendskabet til konceptet bag Bichel Vine. Nye vine og venner er kommet til, men mange har været med fra begyndelsen. Som den allerførste vin-trioen fandt frem til nemlig den økologisk og biodynamisk dyrkede vin La Réméjeanne ’Arbouisiers’. Højt beliggende i Rhônedalen gør, at højdernes kølighed bevarer vinens friskhed. Rejsen til Frankrig førte til en langvarig erhvervsrejse hen over nu tre årtier, som har budt på fremgang, men også modgang. To måneder efter, at Lars Bo Henriksen overtog Bichel Vine, døde Gunnar Steen Jakobsen pludseligt. Tragedien forsinkede kammeraternes projekt. ”Det var et hårdt slag for os alle. Det kom som et lyn fra en klar himmel, men vi er gået videre med den strategi og plan, som Gunnar var med til at udtænke, og nu her fire år efter er de fleste skibe sat i søen i Gunnars ånd. Han sagde altid, at fremtiden tilhører de generøse. Det har vi holdt fast i,” fortæller Lars Bo Henriksen. Som det seneste tiltag har Bichel etableret sig i den smukke, unikke og totalfredede bygning i Hegnslund på Strandvejen 859 i Klampenborg. Alene at se bygningen er en oplevelse og haven med egetræer op til 600 år gamle. Så når tiderne tillader mennesker at være samlet, så byder Bichel om fredagen på en hapser og et glas vin for at værne om værdierne. Kunderne skal kunne smage, før de beslutter sig, og de skal kunne læne sig op ad de ansattes viden og service. Derfor har alle ansatte bestået eller er i gang med WSET vinuddannelsen fra London. Den insisteren på kompromisløs kvalitet har varet i 30 år nu siden den første tur til de franske vindale, og rejsen fortsætter. LÆS MERE OG BLIV INSPIRERET PÅ WWW.BICHEL.DK


- smag forskellen...

Vi brygger det bedste juleøl - til dig der kan smage forskel ... Det er filosofien bag vore produkter, og bl.a. derfor brygger vi stadig efter de gamle metoder.

Traditionelt håndværk – tager tid Vore produkter er alle brygget med den dybeste respekt for de naturlige processer, der ligger til grund for ølbrygning, f.eks. kold gæring og lagring ved 0 grader fra 7 uger og helt op til 2 år. Det er gammelt traditionelt håndværk uden industriprocesser og uden tilsætning af vand ved tapning. Råvarer i rundhåndede mængder Til alle vore øl anvender vi kun malt af bedste kvalitet, ligesom verdens fineste og dyreste humle, den tjekkiske Saaz, anvendes til alle varianter. Saaz er i øvrigt, blandt øl kendere rundt om i verden, altid et tydeligt tegn på godt øl.*) Det er derfor, du kan smage forskel!

*)

Alt vort øl brygges i kobberkedlerne.

Kvalitet siden 1876


Food Hall

SMAG PÅ TIVOLI FOOD HALL På hjørnet af Tivoli finder du femten nøje udvalgte madstader, der hver især bidrager til en mangfoldighed af spiseoplevelser. Smag på alt fra økologiske kyllinger til marokkanske fladbrød, luksusburgere, mexicanske lækkerier, hjemmelavet pasta og sunde salater fra Island.

BARVINI CHICKS BY CHICKS COCK’S & COWS FRENCH MARKET GLÒ

GORM’S HALLERNES SMØRREBRØD KUNG FU STREET FOOD LA BARACCA LETZ SUSHI Gratis adgang fra gaden Åbent hele året

LOBSTER SHACK THE BIRD & THE CHURCHKEY WAKHA WOKWOK ZÓCALO