__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNONCETILL ÆG

HYGGEVIN, ØL OG SPISELIGE HAVER

LUKSUSTAKEAWAY HITTER MAD MIDT I EN

KRISETID D I N A F T E NS M AD E R STA D I G VO R E S AN SVAR simplefeast.com

GUIDEN

GASTRONOMI

APRIL 2020


JAN NYGAARD AS


Ren køreglæde


4 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

MODEL:

FORM 45 LY N G BY

TRÆSORT:

EG

JERNBANEPL ADSEN 6

MODEL:

FORM 2

TRÆSORT:

HVID FENIX

2 8 0 0 K G S . LY N G BY

CRAFTSMANSHIP SINCE 1982

T: + 4 5 5 13 0 0 3 0 0

W : M U LT I F O R M . D K


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 5


6 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Mad midt i en

KRISETID

Når vi spiser, handler det om meget mere end blot at stille sulten. Vi mødes for at spise sammen, med familie og venner – eller kolleger på arbejdspladsen. Frokoster og middage er samlingspunkter og mødesteder, og maden bringer både historier og følelser i spil. Tænk blot på, hvor vigtige måltiderne er til højtider som jul og påske.

Men i år bliver der ingen påskefrokoster eller venner på besøg til lammesteg. Corona-krisen

har lagt sin klamme hånd over alle former for sociale aktiviteter, og der er heller ikke mulighed for at gå ud og spise eller drikke en kop kaffe på en café. Og hvad gør man så? Tjah, man må jo forsøge at få det bedste ud af situationen. Du kan fx købe lækre råvarer og udnytte, at du har mere hjemmetid end normalt til at bage eller lave slowfood fra bunden af. Tag børnene med i køkkenet – de kan fint lære lidt om værdien af økologiske grøntsager og dyrevelfærd. Og laver I store portioner, kan det fryses ned til de travle hverdage, der venter forude. Det kan også være, at det er nu, du skal teste dine evner af som hjemmebrygger af øl? Det tager en måneds tid, og hvad kunne være bedre at gå og se frem til, end at kunne byde gæster på en hjemmelavet øl på terrassen, når vi forhåbentligt snart får en normal hverdag igen? Har du have, byder april måned på masser af muligheder, og der er heldigvis åbent på planteskolerne, hvis du har brug for inspiration og nye input. Investerer du lidt tid i at anlægge en spiselig køkkenhave nu, kommer det rigeligt tilbage senere på året, når det igen er tid til at invitere på grillaften.

Her i Gastronomi-magasinet kan du læse om alt dette og mere til. Du finder også tips til, hvordan du kan hente smagsoplevelser hjem, nu hvor du ikke kan gå ud, som du plejer. Måske er det på tide at prøve en økologisk måltidskasse, teste din bys takeaway-tilbud eller bestille noget varmende te eller velsmagende vin hjem fra en webshop?

God læselyst og velbekomme

Kåre Peitersen

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen henning@partnermedier.dk

 rafisk design og projektledelse G Mogens Lauridsen mogens@partnermedier.dk

Projektledelse & salg Jan Poulsen jan@partnermedier.dk

Grafisk produktion Satsform Grafisk Produktion info@satsform.dk

Udgiver

Cita Hansen cita@partnermedier.dk

Journalist Kåre Peitersen

Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

Kære læser Indholdet i denne udgivelser er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører. Vores tekstforfatterer og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration. God læselyst!

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

KOLOFON


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 7

Japansk håndværk i verdensklasse Siden 1932 har Yaxell Japan været toneangivende producent af køkkenknive, der anvendes i dag af topkokke i hele verden, der i blandt Danmark. Yaxell har i den grad været med til at højne kvaliteten på køkkenknive I restauranter verden over. Yaxell er en af de få producenter som i dag formår at producere knive i pulverstål som går helt op til 63 rockwell.

YAXELL DANMARK APS SKOVVEJ 60 2920 CHARLOTTENLUND

TEL. 2264 3963 – 2625 5695 www-yaxell.dk – e-mail:yaxell@yaxell.dk Henviser til nærmeste forhandler


8 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

App’en Bakerlane giver dig mulighed for at bestille bagerbrød og kager og få leveret direkte til døren.

Man kan vælge at bestille til afhentning i butikken, men ellers leveres det direkte til døren – og ligesom med vores andre leverancer giver vi halv pris på leveringsprisen i øjeblikket

Få leveret mad fra din

YNDLINGSRESTAURANT Af Kåre Peitersen

Takeout.dk har mere end 10 års erfaring med IT bestillings- ogleveringsløsninger for danske restauranter og takeaway-steder. Nu har man sat leveringsgebyret ned til det halve for at opfordre forbrugerne til at købe mere takeout fra de corona-pressede restauranter.

Der er næppe nogensinde blevet købt og leveret så meget takeaway-mad som i disse måneder. Men det betyder også, at man som forbruger godt kan begynde at stille krav til de mange forskellige leveringstjenester. Bruger de fx grønne leveringsformer? Og giver de en hånd til de restauranter, der har det svært i øjeblikket? Det er i hvert fald holdningen hos den danske leveringstjeneste Takeout.dk, der siden 2016 har været en af de efterhånden mange spillere på markedet.

Satser på de bedste restauranter Takeout.dk skiller sig dog ud blandt konkurrenterne ved at fokusere på premium-restauranter og har mere end 300 af slagsen på menuen, og de tilbyder alt fra sushi, indisk og palæo, til burger, pizza og smørrebrød.

Takeout.dk tænker også på miljøet, så levering foregår med el-scootere og el-taxaer.

“I disse tider er mange restauranter og spisesteder meget pressede, og derfor har vi valgt at halvere vores leveringsgebyr på alle ordrer for at booste deres omsætning. Vi har i forvejen en af de laveste kommissioner på markedet, men restauranterne har brug for hjælp, og det her er vores måde at bidrage”, forklarer Ulrich Cort Hansen, der var med til at grundlægge Takeout. dk i 2016 efter at have arbejdet med IT-løsninger til branchen i mere end 10 år. Leveringstjenesten dækker hele Storkøbenhavn, Nordsjælland og Aarhus, og normalt starter leveringsomkostningerne ved 49 kr. og afhænger af afstanden – men nu kan du altså få din mad leveret for det halve.

Få din mad leveret i en Tesla eller Jaguar Og det er ikke kun på prisen, at Takeout.dk forsøger at distancere konkurrenterne – man har også etableret sin helt egen flåde af el-scootere, så maden kan blive transporteret uden udstødningsgasser i bymiljøet. “Udover en vognpark på 20 biler og samarbejder med både cykelbude og eksterne chauffører har vi også 15 danskudviklede el-scootere. Men lige i øjeblikket er det slet ikke nok, så derfor har vi indgået et samarbejde med Viggo Taxa, der udelukkende kører med elbiler. De har svært ved at samle kunder op i disse tider, så det er et oplagt samarbejde for begge parter”, siger Ulrich Cort Hansen. Takeout.dk leverer normalt også takeaway til en række virksomheder på firmakonto, og

Du kan bestille mad i app’en eller på hjemmesiden Takeout.dk.

de kan stadig udnytte platformen til at bestille mad hjem til de enkelte medarbejdere, der nu sidder på hjemmekontoret rundt omkring. Under alle omstændigheder kan maden leveres helt kontaktløst, hvis du ønsker at være på den sikre side i forhold til smittesituationer. Så stilles maden blot foran døren på det aftalte tidspunkt.

Nu kan du også få morgenbrødet leveret til døren Som noget nyt har teamet bag Takeout.dk også etableret tjenesten Bakerlane.dk, hvor du kan bestille morgenbrød, kager, rugbrød og andre lækkerier direkte fra dine lokale bagere og konditorer. Der er åbent mellem 6 morgen og 6 aften, så nu er der ingen grund til at stå tidligt op for at få frisk brød i weekenden. Foreløbig dækker Bakerlane 12 bagere/kæder i Københavnsområdet, men Ulrich Cort Hansen forventer, at tjenesten vokser til flere større byer i løbet af det kommende år. “Der er fx både morgenmads- og kagepakker, hvor man blot skal indtaste antallet af personer og markere, om du har brug for tilbehør som fx smør og marmelade. Man kan vælge at bestille til afhentning i butikken, men ellers leveres det direkte til døren – og ligesom med vores andre leverancer giver vi halv pris på leveringsprisen i øjeblikket”.

Se mere www.takeout.dk og www.bakerlane.dk


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 9

Halkær Ådal – Økologiske Færdigretter leveret direkte til døren Vi laver almindelig hverdagsmad Mad skal ikke nødvendigvis være avanceret, for at smage godt. Og god mad er ikke noget, der skal forbeholdes særlige lejligheder eller højtider. Alligevel nøjes alt for mange med for alt for lidt på middagstallerkenen i det daglige, synes vi. De hjemmelavede frikadeller bliver skiftet ud med knap så lødige alternativer. Det brænder vi for at ændre på. For du skal selvfølgelig også have nem og lige adgang til god økologisk mad, selv om du ikke har tid eller mulighed for at stå i køkkenet hver dag. Det du spiser, hænger uløseligt sammen med livskvalitet. Et veltillavet måltid mad – hver dag, kan virkelig rykke meget for mange i det små.

Dine fordele ved at få leveret mad fra Halkær Ådal • Spis sundt og varieret, uden selv at skulle i køkkenet • Mellem 200-250 hjemmelavede færdigretter • GRATIS fragt, når du er fast kunde • Særlige tilbud og gaver til vores faste kunder • Ingen binding

OM HALKÆR ÅDAL Halkær Ådal leverer økologiske frosne færdigretter i høj kvalitet lige til din dør. Vi laver ualmindelig almindelig mad til helt almindelige mennesker, men du er ikke i tvivl, når du smager et af vores måltider – der er lagt kærlig omhu i hver eneste bid. Det er hjemmelavet mad, lavet fra bunden. Præcis som du ville lave den selv hjemme i dit eget køkken. Frosne færdigretter, der er nemme at varme i en fart, skal ikke være et kompromis med hverken smag, næringsværdi eller sanseoplevelser som duft og konsistens. Og her er det de små detaljer, der gør hele forskellen: Der indgår ingen halvfabrikata i vores retter. Vi koger f.eks. altid vores egen fond og bruger den i sauce, supper og gryderetter. I en gryderet dur det ikke at bruge frosne rodfrugter, mens frosne løg, peberfrugt og ærter smager præcis som det skal når maden indfryses. I en puré eller en blendet suppe er de frosne grønsager helt på højde med de friske. I det hele taget veksler vi mellem tilbehør af frosne grønsager og

FÅ 10% I RABAT

tilbehør fremstillet af friske grønsager. Vi camouflerer ikke smag med tilsætningsstoffer og smagsforstærkere. Det er ikke nødvendigt når man er omhyggelig med at vælge gode råvarer. Økologi, dyrevelfærd – og kortest mulig vej fra jord til bord, hænger for os helt naturligt sammen med et velsmagende måltid mad. Vi vælger lokale leverandører, hvor vi kan. I det hele taget gør vi os umage med at finde leverandører, der har samme høje kvalitetsnormer og etik, som vi. Frosne færdigretter klinger for mange af industri og mad på samlebånd– men, sådan ser virkeligheden langt fra ud i Halkær Ådals køkken. Selvom vi laver mad i temmelig store portioner, er der ingen fabriksfremstilling over vores madlavning. Alt laves fra bunden af kyndige hænder.

PÅ DIN FØRSTE KASSE VED KØB AF ET ABONNEMENT.

KODE: hal20203 www.halkaeraadal.dk


10 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Family Feast er den familievenlige kasse med velkendte retter og ingredienser.

Vi laver mad på planternes præmisser, så i vores retter handler det ikke om at erstatte kød med noget andet

Season Feast er kassen til dig, der godt kan lide nye og spændende smagsoplevelser.

Inviter gourmetkokken Du skal blot pakke maden ud, varme retten og evt. snitte lidt grønt – så er der serveret.

Af Kåre Peitersen

Simple Feast gør det nemt og lækkert at spise økologisk, plantebaseret og varieret mad, som kun kræver 10 minutters forberedelse. Bag konceptet står bl.a. en række erfarne Michelin-kokke, der hver uge udvikler, tilbereder og leverer en kasse med tre aftensmåltider for en hel familie.

HJEM I STUEN De seneste uger har budt på mange omvæltninger i de danske hjem. Mange børnefamilier har måttet strikke en hverdag sammen, hvor man ikke blot skal arbejde hjemmefra, men også samtidig passe ungerne. Og det kan godt sætte hjemmeidyllen under pres, for selvom det er hyggeligt at bage boller sammen og lave simreretter om eftermiddagen, så kan det være svært at forene med strømmen af telefonmøder, mailkorrespondancer og hjemmeskoleaktiviteter. Samtidig er vi blevet begrænsede i vores muligheder for at gå ud at spise, møde nye mennesker og få nye indtryk, hvilket nok især de voksne sukker efter indimellem.

Kulinariske oplevelser direkte til døren Derfor er det godt, at der er mulighed for at få ugens måltider ind ad døren, så du dels kan

springe indkøb og madlavning over, dels kan få nogle helt nye sanseindtryk ved at bringe den kulinariske oplevelse hjem i privaten. Simple Feast er en dansk virksomhed, der siden 2017 har leveret måltidskasser fyldt med plantebaserede retter direkte til hoveddøren. Bag konceptet står en række kompetente kokke med imponerende cv’er fra nogle af landets bedste restauranter, herunder Michelin-restauranter. Alt er plantebaseret og økologisk, og ifølge kok og udviklingschef Nanna Elisabeth Vestergaard er det et bevidst valg: “Der er mange grunde til at spise plantebaseret. For os handler det både om velvære og respekt for hinanden og den planet, vi bor på. Vi fokuserer på årstidens grøntsager, vi er kompromisløse med råvarer, og så er det altid smagen, der er i centrum. Vi laver mad på planternes præmisser. Derfor handler det ikke om at erstatte kød med noget andet i vores retter – vi mangler ikke noget, da grøntsagerne er rigeligt i sig selv. Det er vores oplevelse, at mange danskere gerne vil spise mere plantebaseret, men ikke helt har knækket koden til hvordan. Med vores kasser vil vi gerne vise, at det ikke er raketvidenskab at lave plantebaseret mad.”

Perfekt til hverdagen

De erfarne kokke gør størstedelen af arbejdet for dig.

Du kan vælge mellem Family Feast, der retter sig mod hele familien med en blanding af velkendte retter og spændende inspiration fra hele verden – og Season Feast, der er mere eventyrlysten og henvender sig til dem, der kan lide at blive udfordret og prøve nyt.

Emballagen er bæredygtig.

Måltidskasserne leveres altid lige til døren om søndagen, og de indeholder tre komplette aftensmåltider til en familie. Det hele kan holde sig i køleskabet til om fredagen, så du bestemmer selv, hvordan du vil fordele retterne over ugen. Hovedbestanddelene skal blot varmes, og så er der enkelte elementer, der skal snittes og anrettes, men det hele kan være klar til servering på blot 10 minutter. Derfor er Simple Feast også en oplagt løsning, når den travle hverdag igen melder sig. “Det er en god måde at få børnene med i køkkenet på, fordi det er så overskueligt. Under alle omstændigheder kan det være med til at gøre hverdagens aftensmad til noget ekstraordinært. Livet består jo af hverdage, så det er vigtigt, at man får det bedste ud af dem”, mener Nanna Elisabeth Vestergaard, der også påpeger, at hvis man virkelig vil gøre en indsats for klimaet, er det i sin hverdag, man skal sætte ind. Hvis du bliver inspireret til selv at lave mere mad baseret på grøntsager og planter, er der masser af muligheder i den tilhørende app ‘Simple Feast – Opskrifter’, som er gratis for abonnenter. I den anden app 'Simple Feast – Min Mad' kan du nemt ændre dine bestillinger eller bedømme dagens måltid. “Vi bruger feedbacken til at justere retterne med, så på den måde er vi hele tiden i direkte kontakt med kunderne om, hvad der fungerer for dem”.

Se mere og bestil direkte på www.simplefeast.com


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 11

DIN AF TE N S MAD E R STAD IG VO R ES AN SVAR Selvom intet er som det plejer, har vi stadig det samme ansvar. Det samme ansvar for at gøre det nemt og trygt for dig og din familie at holde fast i de gode madvaner. Det samme ansvar for at give dig nye smagsoplevelser med årstidens økologiske planter og grøntsager. Det samme ansvar for at anvende bæredygtig emballage. Og for at levere din måltidskasse direkte til døren hver uge. Det er vores ansvar ikke at gå på kompromis, når du vil gøre noget godt for dig selv, din familie og din planet. Især i en tid hvor hverdagen er blevet vendt op og ned for os alle. Bestil på simplefeast.com


12 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Vi har mere end 17.000 varenumre alene i fødevarer, og man finder nøjagtigt samme udvalg i Bilka ToGo

Ved indkørslen til udleveringen indtaster du dit telefonnummer og bliver henvist til den rigtige vognbane.

Stor succes for BILKA TOGO Af Kåre Peitersen

Danskerne har på kort tid taget konceptet Bilka ToGo til sig. Og ikke uden grund, for det er både nemt, hurtigt og sikkert: Bestil dine varer på din smartphone eller pc frem til kl. 10, og afhent dem samme dag efter kl. 14 – uden at forlade bilen.

De fleste børnefamilier kender nok til udfordringen med at skulle købe ind i ulvetimen på vej hjem fra arbejde, med trætte børn og en stram tidsplan. Kunne det ikke være smart, hvis man blot kunne svinge forbi supermarkedets vareudlevering og samle et par færdigpakkede indkøbsposer op og så køre direkte hjem – i stedet for at skulle finde parkeringsplads, hive børn ind og ud samt bruge tid på at finde varerne? Hvis det lyder tiltrækkende, kan du glæde dig over, at Bilka faktisk introducerede netop dét koncept sidste år. Bilka ToGo hedder det, og går i sin enkelhed ud på, at du via hjemmesiden eller den tilhørende app bestiller alle dine varer og indtaster dine kreditkortoplysninger. Gør du det inden kl. 10, kan du hente varerne allerede kl. 14 samme dag. Du kører blot hen til vognbanerne til udlevering bag varehuset, og så kommer en medarbejder ud med dine varer pakket i poser, som han stiller i dit bagagerum – uden at du behøver forlade bilen eller tænke på betaling, for den trækkes automatisk.

i 2017, og det gik godt, så 1. januar 2018 rullede vi konceptet ud i Bilka Hundige og Bilka Tilst, og i januar 2019 var konceptet ude i samtlige Bilkaer. Vi havde et håb om at nå en omsætning på 2,5 % af varehusets salg af fødevarer i løbet af 2019, men da vi gik ind i 2020, var vi allerede over 4 %. Og i forbindelse med Corona-situationen er tallet eksploderet, fordi det er en sikker måde at handle på, hvor man ikke kommer i kontakt med andre”.

I fremtiden bliver det endnu nemmere Det har været en fordel for Bilka, at kæden allerede har en god logistik omkring de enkelte varehuse. Og så trækker det også kunder til, at varesortimentet er bredere end hos konkurrenterne, mener direktøren. “Vi har mere end 17.000 varenumre alene i fødevarer, og man finder nøjagtigt samme udvalg i Bilka ToGo. Priserne er også de samme, så hvis man har set et godt tilbud i avisen, gælder det automatisk også i Bilka ToGo”.

Du kan afhente dine bestilte varer alle dage kl. 7-22 (undtagen helligdage), og der er især run på mandag og tirsdag, hvor mange har brugt søndagen på at tjekke, hvad man mangler til ugen. Bilkas egne tests viser desuden en stor kundetilfredshed, hvorfor man allerede nu er i gang med at udvikle nye ideer, der kan gøre det endnu nemmere at være forbruger i fremtiden. “Lige nu tester vi en fuldautomatisk containerløsning, hvor vi kan placere en container med både køle- og frysefaciliteter ved fx større arbejdspladser eller trafikale knudepunkter. Containeren vil så fungere ligesom, man kender det fra pakkebokse, hvor man henter sine varer. På den måde kan vi komme helt tæt på kundernes behov – også dem, der bor langt væk fra en Bilka”, siger Mark H. Nielsen.

Se mere på www.bilkatogo.dk eller download app’en.

Overvældende succes under Corona-situationen

Bilkas medarbejder sætter poserne ind i bagagerummet for dig, så du kan bare blive siddende.

Ideen til BilkaToGo opstod for 4 år siden. Som så mange andre supermarkeder havde Bilka på dette tidspunkt allerede udviklet en app med en indkøbsliste, men for direktør Mark H. Nielsen stoppede ambitionerne ikke dér. “Jeg tænkte, at det kunne være smart, hvis varerne rent fysisk også blev lagt i en kurv, når man gjorde det i app’en. Det lyder jo umiddelbart nemt, men der er en del logistik med ind over, når vi både håndterer varer på køl og frost. Vi testede konceptet på vores egne medarbejdere i Salling Groups hovedkontor

En række ‘plukkere’ finder dine varer og pakker dem for dig, mens du er på arbejde, henter børn eller noget helt tredje.


Du ka’ bestille dine varer online - og hente dem i Bilka samme dag

KØB IND UDEN AT STIGE UD

GO.DK O T A K IL B Å P PP ELLER BESTIL VIA A På Bilka ToGo får du Danmarks største udvalg af dagligvarer til gode Bilka priser. Du ka’ bestille online og herefter hente dine Bilka ToGo dagligvarer i vores drive-in samme dag – og du behøver ikke engang at stige ud af bilen. Det er nemt og det er hurtigt.

Bemærk, afhentning kan ske i valgte tidsrum og herefter fra kl. 7-22

U15 2020.

ToGo


14 14 II ANNONCETILLÆG ANNONCETILLÆG && SPONSORERET SPONSORERET INDHOLD INDHOLD

Tid til ygge... påskeh Nyd en herlig kop te der leder tankerne hen på forår og lysere tider…

Prøv f.eks. en lækker påskete fra Østerlandsk Tehus. Thehus. Teen består beståraf afgrøn grønteteogog sort Earl Grey i kombination rabarber, fersken sort Earl Grey i kombination medmed rabarber, og jordbær. fersken og jordbær. Normalpris 45,- NU 36,-/ v. 100 g.

Grydebrød Find inspiration til påskens lækre kager og brød på valsemollen.dk • 1 stk støbejernsgryde • 1 ps. Valsemøllen Surdejsboller • 1 brev Valsemøllen tørgær (7 g) svarer til 25 g frisk gær • 675 g (6 3/4 dl) vand, lidt koldere end lunkent (25°C) • Lidt mel til at drysse gryden med

Dag 1: 1. Hæld vand i en skål og tilsæt Valsemøllen tørgær, og bland posens indhold i. 2. Ælt dejen i en røremaskine ved mellemste hastighed i mindst 14 minutter–indtil dejen slipper skålens sider. 3. Hæld dejen i en oliesmurt skål, dæk den til med et tætsluttende låg eller film og lad den stå på køkkenbordet i 30-60 min. indtil den viser aktivitet. 4. Lad dejen hæve på køl i 10 timer.

Dag 2: 1. Forvarm ovnen til 250°C. 2. Sæt din støbejernsgryde ind i ovnen med det samme og lad den varme med. Det er vigtigt at gryden bliver rygende varm – det tager ca. 45 min. 3. Tag gryden ud og drys med lidt mel i bunden. Vend din dej forsigtigt ned i gryden og giv det et snit med en meget skarp kniv. 4. Kom låg på og stil gryden ind i ovnen og bag brødet i 20 minutter. 5. Tag låget af og bag yderligere 25 minutter. Brug evt. et termometer til at tjekke at brødet har en kernetemperatur på 96-98°. 6. Stil brødet på en rist, så det ikke danner kondens i bunden.

Sommer, rus... sol og cit

Negroni Det skal du bruge:

• 3 cl Campari • 3 cl sød, rød vermouth • 3 cl dry gin. De bitre nuancer fra Campari står utrolig fint til den søde, frugtige vermouth, og ginnen sørger for en god bund.

Sådan gør du: Bland ingredienserne i et i et sjusglas fyldt med is og rør rundt. Pynt med appelsinskræl.

Hjemmelavet påskeæg • Mørk, lys eller hvid chokolade • 200 g • Ren, rå marcipan • 500 g • Blød nougat • 75 g • Forslag til pynt

Guldstøv • Frysetørrede bær • Kandiserede violer • Finthakkede nødder eller mandler Hak chokoladen og smelt den ved svag varme. Skær marcipanen i 20 stykker og rul dem til kugler. Skær nougaten i 20 små firkanter. Halver hver marcipankugle og tryk et nougatstykke ned i den ene halvdel. Tryk marcipankuglen sammen igen og form den som et æg. Vend hvert æg i chokolade, til ægget er helt dækket - brug evt. en gaffel. Læg æggene på en plade med bagepapir og pynt dem efterhånden, mens de endnu er våde, med det ønskede pynt. Lad chokoladen stivne og opbevar herefter påskeæggene i en lukket beholder i køleskabet.

Tip Beklæd en æske med silkepapir og læg påskeæggene heri. En æske hjemmelavede chokolader er en meget lækker værtindegave. Opskriften er fundet på www.arla.dk


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 15

Har du mod på at gå mere seriøst til værks med ølbrygningen, er Brewster Beacon din nye bedste ven. Pris fra 2.995 kr.

En Brew Box er en oplagt gaveide og det perfekte sted at begynde ølbrygningens ædle kunst. Du får alt, hvad du skal bruge til at brygge 4 L. øl i kittet til 499 kr.

Så nemt bliver du selvforsynende med Af Kåre Peitersen

Danske Brewolution har gjort det meget nemmere at springe ud som ølbrygger, i eget hjem, takket være smart udstyr, færdigpakkede all-grain-kits og ikke mindst en masse hands on-videoer af alle dele af brygprocessen.

Støt op om mikrobryggerierne: #craftbeeraid2020 De danske mikrobryggerier lever i høj grad af at sælge til cafeer og restauranter, så de er hårdt ramt af corona-krisen. Derfor støtter Brewolution op om kampagnen #craftbeeraid2020 – via deres hjemmeside guider de privatkunder hen til mikrobryggeriernes gårdsalg og webshops. Find dit mikrobryggeri på www.brewolution.com

Nu, hvor familiefrokoster og miniferier ikke rigtig er en mulighed i påsken, kunne det være en god idé at finde på andre projekter indenfor hjemmets fire vægge. Måske var det noget at kaste sig over ølbrygningens ædle kunst? Det er faktisk blevet så nemt at gå til, at stort set alle kan gå i gang med det uden nogen forudsætninger og resultatet er uimodståelig god øl. Det mener man hos danske Brewolution, der gennem 8 år har specialiseret sig i at fremstille brygudstyr og all-grain-kits. “Da virksomheden blev grundlagt, var det svært at finde ordentligt udstyr og få råvarer til tiden, så derfor begyndte vores grundlægger, Ken Thøgersen, at udvikle udstyr og få sat det i produktion. Ken fik sin barndomsven fra børnehaven, Tonny Haarup, ind i virksomheden, som siden har vokset sig stor. I dag formidler vi brygudstyr og råvarer til både private og professionelle mikrobryggerier over hele Europa“, forklarer Kim Søgaard, marketingchef hos Brewolution.

Brew Box for begyndere Er du absolut nybegynder inden for ølbrygning, anbefaler han, at du begynder med en Brew Box. Her får du en samlet pakke med alt specialudstyr og indhold til at fremstille 4 L kvalitetsøl i flasker. “Det koster 499 kr., og ud over sættet, skal man bare bruge to gryder og et dørslag, så er man i gang. Det er en god måde at teste, om det er noget, man vil gå videre med, og man kan tilkøbe ekstra all-grain-kits til 150 kr.”, siger Kim Søgaard. Han er selv passioneret hjemmebrygger, og hans personlige favorit øltype er New England

LÆKKER ØL IPA, der snarere ligner en juice end en øl, og har friske tropiske smags- og duftoplevelser.

Brewster Beacon til next level Får du smag for det gode øl og kunsten selv at brygge det, er der dog god grund til at rykke op til næste niveau med en Brewster Beacon. Det er et komplet bryganlæg, der kommer i to varianter med kapacitet op til enten 35 eller 65 L. “For en investering på knap 5.000 kr. er du fuld ekviperet og kan for alvor begynde at eksperimentere som hjemmebrygger, for selvom anlægget hjælper dig med at indstille temperaturer og kogetider, så får du helt andre muligheder for at sætte dit eget præg på øllet”, siger Kim Søgaard. ”Du kan brygge de mest fantastiske øl – lige fra en smuk gylden ale til en flot dybsort porter”. Selve brygprocessen tager ca. 5 timer, så sæt en eftermiddag af og hyg dig med processen og en dejlig øl. For at gøre det så brugervenligt som muligt, har Brewolution produceret en række instruktionsvideoer, så du kan se, hvordan de enkelte processer udføres. Efter selve brygningen skal øllet gære i 14 dage, hvorefter du kan tappe det på flasker. Her skal det eftergære i yderligere 14 dage. Så efter en måneds tid kan du skænke dig en velfortjent hjemmebrygget øl. “Selve princippet er fuldstændig magen til de store bryggerianlæg, det er bare skaleret ned. Med sådan et anlæg er det overhovedet ikke svært at brygge. Før i tiden var der større risiko for at lave fejl og få øl, der smagte surt eller gæret. I dag kan alle være med, og man kan sagtens lave lige så godt øl, som mikrobryggerierne – måske

endda bedre, fordi du selv har indflydelse på processen og kan finjustere smagen efter dine egne behov”. Du kan i princippet selv finde og sammensætte dine ingredienser, men det nemmeste er at benytte sig af Brewolutions mere end 130 forskellige all-grain-kits, der indeholder malt, humle, gær, evt. sukker og krydderier til et bryg på 23-25 L. “Flere af opskrifterne bliver brygget på en lang række danske mikrobryggerier. Vi plejer at kalde det en shake ‘n’ bake-løsning til hjemmebryggeren, og der kommer løbende nye kits til. Vi udvikler hvert år kits til højtider som jul, påske og nu også den 3. højtid, fars dag, hvor kittet ‘Who's your daddy’ er en amerikansk Pale Ale med en spændende smag af kokos, fløde og tropisk frugt noter”, slutter Kim Søgaard.

Se mere og find nærmeste forhandler på www.brewolution.com

Har du først udstyret, kan du nemt købe nogle af de mere end 130 forskellige typer all-grain-kits, så du kan brygge lige netop den øltype, du holder mest af.


16 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Med Morsø Forno udeovn kan du bl.a. trylle fabelagtige pizzaer frem. Og når mørket falder på, spreder støbejernet langsomt varmen på terrassen.

Morsø Forno Gas fås i størrelserne Piccolo (2.995 kr.), Medio (4.995 kr.) og Grande (6.995 kr.).

Bliv GRILLKLAR med Morsø Af Kåre Peitersen

Uanset om du er til en robust gasgrill eller en brændefyret pizzaovn har danske Morsø udviklet en række skulpturelle og multifunktionelle varianter, der også pynter på terrassen.

Morsø siden 1853  orsø Jernstøberi A/S har fremM stillet effektive, miljøvenlige og smukke brændeovne i støbejern siden 1853. Producenten har været Leverandør til Det Kgl. Danske Hof i mere end 100 år. Alle Morsø ovne bliver tegnet, designet og samlet på øen Mors i Limfjorden.

Danskerne bliver mere og mere vilde med at grille og leve livet på terrassen. Mange nøjes ikke længere med en enkelt grill, men vælger eksempelvis en gasgrill til hverdagen og en multifunktionel kul- eller brændefyret grill til at eksperimentere med. På den måde kan grillmad indgå i menuen året rundt – både til hverdag og når der kommer gæster.

Forno: Den multifunktionelle udeovn Hvis du gerne vil lave meget mad på terrassen, gælder det selvfølgelig om at have udstyret i orden. Der er mange muligheder, men nogle af de mest skulpturelle og multifunktionelle griller på markedet lige nu kommer fra danske Morsø. Virksomheden med base på den lille ø Mors midt i Limfjorden er måske mest kendt for sine brændeovne i støbejern, men gennem de senere år har man også udviklet en seriøs grillserie. En af de mest populære er den brændebaserede Forno, der udover at kunne anvendes som traditionel grill også fungerer som bageovn, pizzaovn, røgeovn og som en skulpturel varme- og hyggespreder på terrassen. Alt sammen i ét, elegant design i det uforgængelige støbejern, der er Morsøs kendemærke.

Forno gasgrill i tre størrelser I 2018 lancerede Morsø så en gasgrill i Fornoserien, og den blev taget så godt imod, at man sidste år udvidede den, så der nu er tre forskellige størrelser at vælge imellem: Piccolo, Medio og Grande. Piccolo har en enkelt brænder og er lille nok til at tage med på udflugt eller i sommerhuset, mens Grande med sine tre brændere er velegnet

til børnefamilien eller dig, der virkelig går op i at grille og vil kunne lave flere retter ad gangen. Midt imellem ligger den mest populære model Medio, der er forsynet med to brændere. Alle tre gasgriller er designet med et solidt understel, der kan stilles hvor som helst. Låg og gryde er fremstillet af formstøbt aluminium, så de er nemme at håndtere, og på fronten er der indbygget termometer, så du altid kan følge med i stegningen. Selve grillristen er af emaljebelagt støbejern, der dels holder godt på varmen, dels er nemt at rengøre – også når du har langtidsstegt en god steg. Alle Morsøs gasgriller kommer desuden med 5 års garanti.

til Forno Gas Medio og Grande, der gør det muligt at helstege alt fra kylling til porchetta, der roterer helt automatisk og derved bliver ensartet grillet og får en sprød overflade hele vejen rundt. Der er også en række forskellige varianter af udeborde til at stille grillerne på, så du er sikker på, at de står fast og samtidig er nemme at flytte rundt med. Morsøs griller og tilbehør forhandles hos isenkræmmere over hele landet, og så kan du selvfølgelig også handle direkte i webshoppen. Her er der fri fragt over 399 kr.

Se mere på www.morsoeshop.dk

Masser af tilbehør Du finder også et stort udvalg af grilltilbehør fra Morsø – alt fra grillhandsker og grilltænger til mere avanceret udstyr som et Churrascostativ, så du kan grille på brasiliansk maner over grillkul. Og årets store hit er helt klart rotisseriet

Churrasco-grillstativet gør det nemt at grille på brasiliansk – passer til Morsø Forno udeovn og Morsø Grill 17 (men ikke til Forno Gas).

Det nye rotisserie kan anvendes i Forno Gas Medio og Grande til bl.a. at helstege kyllinger og porchetta.


18 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Indehaver, Torben Svendsen.

Østerlandsk Thehus er bl.a. berømt for sine fine, farverige dåser.

Østerlandsk Thehus – MELLEM FORTID OG FREMTID Af Kåre Peitersen

Det er 130 år siden, at Østerlandsk Thehus slog dørene op for sin ikoniske københavnerbutik. I efteråret åbnede to nye butikker, og indehaver Torben Svendsen satser på, at forretningen fortsætter i mindst 130 år endnu.

Østerlandsk Thehus har fået vokseværk. Det traditionsrige tehus åbnede i efteråret to nye butikker, dels på Strøget (lige ved siden af La Glace), dels på Falkonér Allé (i det nyrenoverede Falkonér Center). Sammen med filialen i Magasin ved Kgs. Nytorv og den oprindelige butik lige ved Nørreport tilbyder de nu kunderne en smagfuld og velduftende oplevelse – samt et lille stykke københavnerhistorie. “Så selvom vi lige har fejret 130 års fødselsdag, er vi still going strong”, siger indehaver Torben Svendsen, der praktisk taget er vokset op i baglokalet til butikken, idet hans forældre overtog Østerlandsk Thehus i 1981. “Det er kærligheden til forretningen, der driver mig. Østerlandsk Thehus er mit hjerteblod, og både jeg og mine medarbejdere lever og ånder for huset. Det er ikke blot et arbejde, vi er her, fordi vi synes, det er sjovt. Faktisk ser jeg mig selv som en form for kustode for huset, og jeg håber en dag at kunne overlevere det i fin stand, så det også eksisterer om 130 år“.

Inspireret af Dronning Victoria Thehusets historie var dog allerede lang, da Torben Svendsens forældre overtog forretningen

Faktisk ser jeg mig selv som en form for kustode for huset

og dekorationer, og sådan har det været lige fra starten. Det er glade varer, vi sælger, og vi forsøger også at skabe en glad stemning for både kunder og medarbejdere”, forklarer Torben Svendsen.

Også kaffe i sortimentet

i 1981. Den blev nemlig grundlagt i 1889 af den danske marinesoldat Søren Vilhelm Jacobsen, der havde deltaget i den engelske Dronning Victorias 50 års jubilæum i året 1887. Her havde det engelske Admiralitet budt på en te, der gjorde så stort et indtryk på ham, at han tog opskriften på blandingen med hjem til København og grundlagde Østerlandsk Thehus. Og den særlige Admiralitetsthe er stadig en af husets blandinger.

En oplevelse at handle Østerlandsk Thehus er et godt eksempel på, at en fysisk butik kan noget særligt, selvom meget i dag handles over nettet. “Vi ekspederer ligesom i gamle dage, hos os er der ingen selvbetjening. Jeg plejer at sige, at vi er gammeldags på en happy måde. Det kan man bl.a. se i alle vores farver

Og så er der faktisk ikke kun te, der forhandles. I snart 40 år har man satset lige så meget på gourmetkaffe som på te. Østerlandsk Thehus var en af de første herhjemme, der fik øjnene op for den moderne kaffekultur og importerede nogle af de første espressomaskiner i 1970erne – den første til Café Sommersko. I 1990erne begyndte man desuden at fokusere på området for gourmetkaffe og specialty coffee, og i dag har Østerlandsk Thehus endda sit eget kafferisteri. “Vi har et bredt udvalg af verdens fornemmeste kaffekvaliteter, vi har fx certifikat til at føre den originale Jamaican Blue Mountain. Generelt udvælger vi selv de grønne bønner fra de kun 3% af verdensproduktionen af kaffe, der lever op til kvalitetskravene for Specialty Coffee, og vi samarbejder alene med kaffe brokers og direkte med producenter, der er dedikeret til kvalitet”, siger Torben Svendsen. Se mere og køb direkte i webshoppen på

www.osterlandskthehus.dk


Finest tea selection since 1889 www.osterlandsk.com


20 22 II ANNONCETILLÆG ANNONCETILLÆG & & SPONSORERET SPONSORERET INDHOLD INDHOLD

Spare ribs (kamben)

Kamben/spareribs forberedt i sous vide bliver saftige og møre, så benene kan trækkes helt rene ud. Men samtidigt har de så meget struktur, at hver bid sætter mærker i kødet. Krydderierne giver den autentiske smag, og den afsluttende grillning tilfører sprød skorpe og karamelliseret overflade. Det skal du bruge: • 1200 g kamben • BBQ-sauce • 50 g sennep

Coleslaw

Sådan gør du: 1. Tilbered kødet efter smag (her er brugt 12 timer ved 67°). 2. Tilbered BBQ-sauce. 3. Tilbered coleslaw. 4. Dup forsigtigt kødet tørt og læg det på en brandvarm grill (trækul eller gas) eller på en rist i en 280° varm ovn UDEN at pensle med sauce eller andet. 5. Giv det 2-3 min. (5-8 min., hvis der bruges ovn) på hver side. Pensl med saucen efter de er vendt (på oversiden). 6. Læg på et fad/skærebræt med den tørre side opad, og pensl også den med sauce. 7. Server med sennep eller ekstra BBQ-sauce.

Det skal du bruge:

Dressing:

Sådan gør du:

• 450 g (1 stk.) spidskål delt i kvarte og stokken fjernet, fintsnittet • 55 g (1 stk.) groft revet gulerod • 60 g (2 stængler) fintrevet bladselleri • 15 g (1 lille bundt) purløg, finthakket

50 g mayonnaise 100 g skyr 35 g æbleeddike 10 g saft (af) citron 35 g rørsukker 15 g (1 spsk) Dijonsennep 4 g salt 0,5 g peber

1. Bland grøntsagerne i en stor skål. 2. Pisk dressingen sammen, og smag den til med salt og peber. 3. Bland det hele godt (masser gerne dressingen ind i grøntsagerne med fingrene). 4. Lad det evt. trække op til 1 døgns tid tildækket i køleskab, hvis kålen skal mørnes lidt.

l i t n e Genvej

PERFEKT GRILLEDE SPARERIBS Tekst: Kåre Peitersen Fotografer: Chris Tonnesen og Karsten Tanggaard

Med sous vide kan du forberede dig i god tid på den store grillmiddag. Og når gæsterne kommer, færdiggør du dine spareribs uden stress og jag – og med sikkerhed for, at kødet er mørt og lækkert. Her får du en lækker grillmenu fra kogebogen Sous vide 2.0. Opskrifterne er til 4 personer.

Hvad er sous vide? Sous vide udtales ‘su vit’ og betyder ‘under vakuum’ på fransk. Pointen er, at maden pakkes i vakuumpose og nedsænkes i vand eller placeres i en dampovn, hvor temperaturen kan styres meget præcist. Tilberedningen foregår ved relativt lave temperaturer og typisk over længere tid. Resultatet er saftig og mør mad, der smager af meget mere. Hvis du vil i gang, skal du bruge enten en sous vide-maskine, sous vide-stav eller en dampovn – samt en vakuummaskine.

BBQ-sauce

Kan også bruges som dip/sauce ved serveringen.

Det skal du bruge:

Sådan gør du:

• 150 g ketchup • 25 g hvidløg i papirtynde skiver • 50 g æbleeddike • 100 g brun farin • 1 g chiliflager • 35 g Worcester-sauce • 6 g (2-3 tsk) sennepspulver • 100 g appelsinsaft • 25 g smør

1. Bland alle delene (undtagen smør) i en gryde og kog i 20 min. til det tykner. 2. Blend saucen. 3. Rør smørret i og køl af.

Sous vide 2.0, af Karsten Tanggaard, Lindhardt & Ringhof. Du får en grundig indføring i sousvide-universet og mere end 150 opskrifter at gå i gang med. 464 sider. 399,95 kr.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 21

Danskerne vilde med

Mads Jensen grundlagde Supervin.dk i 2007.

HYGGEVIN i krisetider Af Kåre Peitersen

Den nordjyske webshop Supervin.dk er en af landets største af slagsen, og her oplever man, at danskerne gerne vil have et godt glas vin, mens de er tvunget til at blive hjemme. Løsningen er ‘hyggevin’, hvor du selv kan foreslå, hvilke vine der skal på tilbud.

Det lyder jo som drømmescenariet for enhver vinelsker: Ring, mail eller skriv på Facebook til din lokale vinbutik og bed dem om at sætte din yndlingsvin på tilbud – og vupti, så sker det! Men det er ikke desto mindre sådan situationen er lige nu hos en af landets største online vinbutikker, Supervin.dk. Det startede egentlig som lidt af en spøg, men kunderne var vilde med det, så nu fortsætter det som udgangspunkt lige så længe, som corona-krisen hærger landet, forklarer indehaver Mads Jensen. “Det er en lidt sjov historie. Da Danmark lukkede ned, begyndte vi at få en masse henvendelser om tilbud på ‘hyggevin’. Og hvad er hyggevin? Ja, det er sådan en god flaske, man kan gå og hygge sig med, når nu man ikke kan gå ud eller invitere gæster, som man plejer. Så

tænkte vi, at det kunne være vores lille bidrag til krisen, at vi sætter alle de vin på tilbud, som vores kunder efterspørger. Og siden er vi blevet væltet med henvendelser og positive tilbagemeldinger”.

Ingen vinsnobberi Supervin.dk har base i Hjørring, hvor også den 700 m2 store fysiske butik ligger, men man leverer over hele landet – mindst halvdelen til hovedstaden, mener Mads Jensen. Han startede webshoppen i 2007, og siden er det blot gået fremad. Og det er egentlig ikke så kompliceret, forklarer han: “Vi prøver bare at være gode vinkøbmænd, så vi kan levere gode vine til gode priser til det brede publikum – uden at være snobbede eller bedrevidende. Vi har flasker til alt fra 50 kroner til flere tusinde, så der er noget til både hverdagsmiddagen og til dem, der vil nørde med vinområder og dyre vine”. ‘Vin i øjenhøjde’ kalder Supervin.dk også deres filosofi, og øjenkontakt er der da også i de flere og flere små videoer, hvor medarbejderne fortæller om de forskellige vine – som et alternativ til klassiske vinbeskrivelser. “Folk vil gerne have den personlige fortælling om vinen, så de er noget vi gør mere og mere ud af”, siger Mads Jensen.

spørger vinmanden, hvad der er populært her til forårsmånederne, er han ikke i tvivl: “Det er ved at være den tid på året, hvor danskerne gerne vil have rosévin og hvidvin, så der er en række forskellige tilbud lige nu. Men man er velkommen til at foreslå helt andre former for hyggevin, så kigger vi på det – jeg tør godt garantere, at man ikke bliver skuffet”, slutter Mads Jensen. Bliver du fristet af nogle af de mange tilbud, kan du glæde dig over gratis fragt over 1.000 kr. og levering inden for normalt 1-2 dage.

Se mere på www.supervin.dk eller bliv klogere på både vin og spiritus på bloggen Blog.Supervin.dk

Smag på hele verden

Butikken i Hjørring er en af landets største. Der afholdes jævnligt smagninger – og én gang om året også en vinfestival. Se programmet på hjemmesiden.

Mads Jensen: "Det er ganske enkelt en af verdens bedste Crémant’er til en pris, hvor vi har skåret hele vores avance væk. Vi tror på, at hvis vi giver folk en god oplevelse, kommer de igen..."

Mads Jensen: "Det er en klassisk hvid Bourgogne fra Macon til en pris, hvor alle kan være med. Da vi havde smagt den, købte vi hele produktionen på 20.000 flasker

Langt de fleste vine er egen import, og stort set hele verden er repræsenteret i de ca. 3 mio. flasker, der ryger over disken om året. Og hvis man

Mads Jensen: "Det er den lette, lyse type rosévin, som danskerne er vilde med – og anmelderne med"

Mads Jensen: "Vi gør meget ud af både Ripasso og Amarone, men med den her flytter vi muligheden for en god Ripasso helt ned i billigklassen..." Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvee Brut. 69,95 kr. v. 6 flasker.

Prosper Maufoux Macon-Villages 2018. 79.95 kr. v. 6 flasker.

Les Glaneuses Rosé 2019. 49,95 kr. v. 6 flasker.

Zeni Marogne Ripasso 2017. 99,95 kr. v. 6 flasker (men kommer snart på tilbud til 69,95 kr. med en ny etiket).


22 I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Udvalget af spiselige urter og planter er stort og mangfoldigt og stemningen i vores have med naturen som samarbejdspartner er frodig og livsbekræftende. Her er hestemynte, spiselige løgplanter, klokkeblomster, appelsintagetes, kål og amarant, blandt andet. Allium er en række løgplanter, der kan vokse i flere år, så du kan plukke fra dem løbende.

Det er nemt at skabe sin egen Af Kåre Peitersen

Naturplanteskolen på den københavnske vestegn har specialiseret sig i spiselige planter, blomster og urter. Tanken er, at det skal være nemt at få en smuk have, hvor du året rundt kan plukke blade, blomster og rødder til middagsbordet.

SPISELIGE HAVE Landets eneste økologiske planteskole med fokus på flerårige spiselige planter – sådan præsenterer Naturplanteskolen sig. Den ligger på et 1,6 hektar stort område som en grøn oase mellem Roskilde og den københavnske vestegn, og her kan du få stimuleret alle sanserne, for der er rigeligt med indtryk til både smagsløgene, øjnene og næsen. Og dét trænger man da til i øjeblikket, hvor det er sparsomt med at komme ud. Og da Naturplanteskolen primært er udendørs og har masser af plads, kan du fint holde afstand til andre besøgende.

Dovenskabsprincippet

Naturplanteskolen har åbent tirsdag til fredag kl. 10 – 17 og weekender og helligdage kl. 10 – 16. Lige i øjeblikket er der etableret kontaktløs betjening og takeaway-service, hvor du bestiller gennem netbutikken på www.naturplanteskolen.dk, hvis du vil undgå personlig kontakt.

Bag Naturplanteskolen står Aiah Noack, der er uddannet hortonom og har arbejdet professionelt med havebrug og havedesign i 30 år. De sidste 9 år har hun drevet Naturplanteskolen, hvor hun udover at sælge frø, løg og planter også afholder kurser. Den røde tråd i alt, hvad hun laver er, at det skal være nemt, sjovt og bæredygtigt at skabe sig en have, der både er i pagt med naturen, og kan levere ingredienser til middagsbordet året rundt. “Vi tænker i helheder. I en spiselig have skal der være klimarobuste bede med flerårige grønsager, der kan klare sig godt, uanset om vi får en regnfuld sommer eller en bragende tør og solrig sommer. Vi har også et dovenskabsprincip, for det skal være en have, der stort set passer sig selv. En klassisk køkkenhave er i mine øjne meget gammeldags, fordi den kræver alt for meget arbejde med lugning og jordforbedring. En flerårig have skal arbejde sammen med naturen – fx sådan at de spiselige planter skygger for ukrudtet, så det aldrig bliver et problem”, forklarer Aiah Noack, der glæder sig over at kunne dele ud af sin

erfaring til kunderne, der tæller alt fra nysgerrige børnefamilier til pensionister med grønne fingre. “Det giver en tryghed, at de ikke kan vælge forkert her, for alt hvad vi har kan spises. Der er en helt fantastisk stemning herude, og vi har med vilje ikke nogen webshop, for tanken er, at man skal komme herud for at opleve det med sine egne sanser”.

Mere end 500 forskellige planter Du kan købe mere end 500 forskellige slags spiselige urter, blomster, grønsager, buske og træer hos Naturplanteskolen, og et af de sikre hits er de omkring 60 forskellige slags allium – flerårige løgplanter som du kan plukke af hele året. En anden af Aiah Noacks favoritter er de mange slags flerårige kålplanter. “Vi har fundet en række historiske kålsorter, der vokser som buske eller ligefrem træer. De kan blive op til 10 år gamle, og man kan høste blade året rundt. Og så smager de vanvittig godt i salater”.

Aiah Noack har udgivet bogen ‘Fantasilater – eventyrlige blomstersalater’ med inspirerende opskrifter baseret på den spiselige have.

Kompost er grønt guld

Aiah Noack tager også gerne på havebesøg og udarbejder havedesigns med spiselige forslag, og Naturplanteskolens tilknyttede anlægsgartner kan endda stå for anlæg og udplantning, hvis du ikke selv har mod på det. Er du mere gør det selv-typen, kan du få rådgivning på planteskolen og selv gå i krig. Og her har Aiah Noack et godt råd til en bæredygtig, flerårig have: “Man skal lave sin egen kompost. Haveaffald er overset guld. Man kan bruge sit grønne affald til så mange ting, fx jorddække, flis og gødningsvand”, forklarer Aiah Noack.

Se mere på www.naturplanteskolen.dk


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I 23

Hancocks historie 1876: A  . P. Lorentzen starter en lille hjemmeproduktion af hvidtøl.

Vi plejer at sige, at vi brygger den bedste øl, til dig, der kan smage forskel

1895: Christian Christiansen køber bryggeriet og deler virksomheden i to grene, ølbryggeriet Thordal og mineralvandsfabrikken Krystal. 1933: Erling Strange Nielsen overtager Thordal efter sin fader. Sønnen har tilbragt en del af sin ungdom på forskellige bryggerier i Bayern, og har derfor forudsætninger for at udvide sortimentet med pilsnerøl. 1950: Bryggeriet skifter navn til Hancock for at slå igennem på eksportmarkedet. 1971: Bryggeriet omdannes til et aktieselskab og får navnet Hancock Bryggerierne A/S. 1985: Fritz E. Strange Nielsen overtager Hancock efter sin far. Han er uddannet på bryggerskolen Weihenstepaner. 1999: Peter Strange Nielsen begynder (som 4. generation i familien Strange Nielsen) at bistå med den daglige drift i bryggeriet. 2014: Hancock Økologisk Pilsner lanceres.

Bryggeriet ligger stadig i Skive.

EN ØKOLOGISK ØL der smager af noget Af Kåre Peitersen

Det tager minimum 75 dage at brygge en økologisk pilsner fra Skive-bryggeriet Hancock. Men tålmodigheden og de gode råvarer sikrer til gengæld en smagsoplevelse, der er værd at vente på – og det har især københavnerne fået øjnene op for.

Økologi vinder frem alle steder i disse år, også på ølmarkedet. Det gælder bl.a. hos Skive-bryggeriet Hancock, som i 2014 introducerede deres første økologiske pilsner. Og som med mange andre økologiske varer, er det især i København, at den er blevet et hit, forklarer Kim Malmer, der driver et øldepot i København, hvorfra han distribuerer bl.a. Hancock til sjællandske specialbutikker, cafeer og restauranter. Han var selv med til at foreslå ideen om en økologisk pilsner hos Hancock, og han er særdeles glad for resultatet. “Den økologiske pilsner vokser stille og roligt i København, hvor omkring 85 % af produktionen bliver afsat. Høker Bajeren, altså den traditionelle pilsner fra Hancock, er en fremragende øl, men den økologiske pilsner er lidt friskere, fordi man både anvender tjekkisk Saaz humle og tysk Halletauer humle”, siger Kim Malmer.

Godt øl tager tid

Hancock Økologisk Pilsner 5 % er brygget på økologisk pilsnermalt og en blanding af tjekkisk Saaz humle og tysk Halletauer humle.

Hancocks økologiske pilsner brygges ud fra samme principper som det Skive-baserede bryggeris andre øl, og det betyder, at der er tale om slowfood i ordets bedste forstand. Det tager nemlig minimum 75 dage at brygge den, og man anvender de bedst tilgængelige råvarer. “Vi plejer at sige, at vi brygger det bedste øl, til dig, der kan smage forskel. Og det tager typisk i hvert fald 3 måneder at lave godt øl fra bunden af. De

Fritz og Peter Strange Nielsen, hhv. 3. og 4. generation i familiebryggeriet Hancock

naturlige ingredienser får lov at gøre arbejdet, og det tager tid. Men vi har ikke mere travlt end, at vi sagtens kan vente på det”, forklarer Peter Strange Nielsen, der er fjerde generations brygger på det familiedrevne Hancock.

Respekt for ølbrygningen Bryggeriets historie går helt tilbage til 1876, og i mere end 140 år har Hancock repræsenteret gode danske bryggertraditioner. Eller rettere: tyske traditioner. For Hancocks øl fremstilles ud fra de klassiske, tyske metoder og efter en grundfilosofi, der i al sin enkelthed lyder: Hellere kvalitet frem for kvantitet. I ølbranchen er det i disse år på mode at gære og lagre ved høj temperatur for at speede processen op, eller for at fremstille en stærk øl man siden kan fortynde med vand til den ønskede styrke, men den slags hokuspokus er der ikke plads til hos Hancock. Her foregår gæringsprocessen ved lav temperatur, men til gengæld over længere tid. ”Vi brygger med den største respekt for ølbrygningens naturlige processer. Naturen får lov at passe sig selv; der hvor vi har en finger med i spillet, det er, at vi står fast på vores krav til råvarernes kvalitet. Dér går vi ikke på kompromis”, siger Peter Strange Nielsen.

Se mere på www.hancock.dk


VI LEVERER DIN NÆSTE SOMMERBIL SÆSONLEASING HELT KORT Det kan godt vÌre, at temperaturerne stadig svinger mellem urimelig koldt og fuldt udnyttet sÌdevarme, men giv det et par müneder, sü leder du endnu en gang efter knappen, der folder kalechen ned. Det er sommer om ikke sü lÌnge. Det er tid til at tÌnke sÌsonleasing.

Ferrari California* Mdl. ydelse: kr. 7.995 Udbetaling: kr. 100.000

I Danmark er der lige nøjagtigt Ên sÌson, hvor det giver mening at køre sportsvogn eller cabriolet; om sommeren. Det er derfor en sÌsonleasingaftale er smart. Den strÌkker sig kun over de müneder, du rent faktisk skal bruge bilen.

BMW Z4 sDrive20i* Mdl. ydelse: kr. 2.995 Udbetaling: kr. 50.000

Jaguar F-Type S/C Coupe* Mdl. ydelse: kr. 4.995 Udbetaling: kr. 75.000

*SĂŚsonleasing med 6 aktive og 6 passive mĂĽneder.

 Porsche 911 996 Turbo · 2001*

Porsche 911 Carrera 4S¡ 2009*

Audi S5 3.0 Quattro Cabriolet ¡ 2010*

Porsche 911 Carrera 4S ¡ 2009*

SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 4.995 Udbetaling: kr. 80.000

SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 4.995 Udbetaling: kr. 50.000

SÆSONLEASING

SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 4.995 Udbetaling: kr. 50.000

Kolding Vejlevej 361 6000 Kolding

Axel Towers Jernbanegade 13 1608 København V

Mdl. ydelse: Udbetaling:

kr. 2.995 kr. 30.000

Tlf.: 70 20 69 25 www.scanleasing.com

Profile for partnermedier

GASTRONOMI - april 2020  

GASTRONOMI - april 2020