__MAIN_TEXT__

Page 1

Livsstil Sommerliv

ANNONCETILLÆG TIL BERLINGSKE Tirsdag den 2. juni 2020

Tema: Gå på opdagelse i de 5

DANSKE NATIONALPARKER

Konkurrencer

– vind hotelophold, kogebøger og museumsbilletter

Vandre- og cykelferier

er et hit

TAG PÅ EN TIDSREJSE I

DEN GAMLE BY

+ design, grill, smykker

og meget mere


A LONG HISTORY IN SPORTS DIVING AND THE SEARCH FOR MAXIMUM RELIABILITY. ALL THESE ELEMENTS CAN BE FOUND AS WELL IN THE NEW DS SUPER PH500M SPECIAL EDITION. ITS INNOVATIVE NIVACHRON™ TECHNOLOGY ALLOWS US TO SET NEW STANDARDS IN ANTI-MAGNETISM. CERTINA.COM DS SUPER PH500M, · SPECIAL EDITION · AUTOMATIC MOVEMENT · ANTI-MAGNETIC NIVACHRON™ TECHNOLOGY · SWISS MADE


NIVACHRON™ – ANTI-MAGNETIC

COUNT ON ME


ORDRUPVEJ 56 CHARLOTTENLUND

· STRANDVEJEN 163 HELLERUP

WWW.LYNGGAARDSHOP.COM


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

wild beauty

6


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Find nærmeste forhandler på www.jaguar-ure.dk 7


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

MINI COOPER SE fås fra 264.900 kr., men du får virkelig meget ekstraudstyr, hvis du tager Maximise-modellen til 300.00 kr. Den kan også privatleases fra 3.995 kr. om måneden med blot 10.000 kr. i førstegangsydelse over 36 måneder.

Vi ser den som en udpræget bybil eller en bil nr. 2

Du kan vælge mellem fem farver og fem typer alufælge på Maximise-modellen – ikke så meget hokuspokus.

Fuld fart på elektrisk MINI Alle burde unde sig selv en tur i den nye, elektriske MINI COOPER SE – for pludselig virker benzinbiler håbløst forældede, langsomme og klodsede. AF KÅRE PEITERSEN

Det er momentet, der gør forskellen. Dét øjeblik, hvor du træder speederen i bund og mærker at blive trykket tilbage i sædet, mens bilen accelererer voldsomt ned ad rampen til motorvejen. 0-100 km/t gøres på 7 sekunder, og ja, det kan da gøres hurtigere i en potent sportsvogn, men hvis man er vant til at køre i benzindrevne familiebiler, så føles det ret vildt. Lidt som en rutsjebane.

Nem og billig opladning Som det er med elbiler, er der hverken ingen gear eller kobling, så det er nemt og komfortabelt at køre den næsten lydløse bil. På infotainment-skærmen kan jeg følge med i rækkevidden, der officielt ligger på 216-232 km, så den er selvsagt ikke egnet til at køre sydpå i.

Jeg sidder i den nye MINI COOPER SE og kører ud af Helsingørmotorvejen. Ved siden af mig har jeg Mathias Rasmussen, der er salgskonsulent hos MINI-forhandleren Jan Nygaard AS i Kgs. Lyngby. Han vil gerne slå et slag for den elektriske udgave af MINI Hatch, og det forstår jeg egentlig godt, efter selv at have prøvekørt den. Kørekomforten er i top og i modsætning til mange nye elbiler, er den overskuelig og lidt retro-inspireret indrettet i kabinen. Der er faktisk knapper og ikke blot touch-displays.

“Vi ser den som en udpræget bybil eller en bil nr. 2. Bor du i forstæderne og arbejder i København, dækker den alle dine behov i dagligdagen. Det handler også om at skifte vaner. En elbil skal i bund og grund lades op hver dag, ligesom en smartphone – så er den altid klar til brug”, forklarer Mathias Rasmussen. Det tager ca. 2 ½ timer at lade bilen op fra 0-80 % med en MINI ladeboks, som du kan få leveret og installeret for 15.495 kr. hos Jan Nygaard AS. Da 1 kWh i runde tal koster omkring 2 kr., får du altså en fuld ‘tank’ på det 29 kWh store batteri for lidt over en halvtredser.

“Den er i bund og grund fuldstændig magen til den eksisterende MINI, bare elektrisk. Og pga. batteripakken i bunden af bilen er den bedre afbalanceret og ligger endnu bedre på vejen. Det tegner til at blive en virkelig populær model. De mange nye kunder vi har fået, har samtidig nydt godt af, at der endnu ikke er afgifter på kompakte elbiler”, forklarer Mathias Rasmussen.

Hvis du vil vide mere eller booke en aftale, kan du klikke ind på www.jan-nygaard.dk

8


PLUG ’N’ PLAY Bestil den nye elektriske MINI Cooper. Nu. Den skal bare plugges i en ladeboks en gang imellem, så kan du glæde dig til at ”lege” i en sjovere bil, der ikke spreder andet end glæde. Kører du ikke mere end de fleste andre bilister, bruger du mindre end 20% af batteriet om dagen. MINI Cooper SE er selvfølgelig identisk med det originale MINI ikon. Altså bortset fra, at den kører på strøm. I øvrigt fra 0-100 km/t. på kun 7,5 sek. MINI Cooper SE ESSENTIAL fra 264.900 kr. Bestil den i dag.

JAN NYGAARD AS

Firskovvej 31-33, 2800 Kgs. Lyngby – Tlf. 4588 6600 – www.jan-nygaard.dk

#LifeWithMini

MINI Cooper SE ESSENTIAL. Fra 264.900 kr. 184 hk. CO2 0 g/km. Rækkevidde (WLTP) 216–234 km. Prisen er vejledende og inkl. lev. omk. Bilen er vist med ekstraudstyr. Privatleasing fra 3.995 med 10.000 kr. i udb. 36 mdr. 45.000 km i perioden. Inkl. lev. omk. og service ekskl. forsikring og grøn ejerafgift. Etableringsgebyr 4.995 kr. Administrationsgebyr 25 kr./md.


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

LEder

Genforelsket i Danmark

I midten af maj gik jeg en tur i Suserup Skov. En skov som alle andre – og så alligevel overhovedet ikke. Den lille skov ved Tystrup Sø på Midtsjælland er nemlig et vidnesbyrd om, hvordan Danmark så ud i tidernes morgen, fordi den har fået lov at passe sig selv fuldstændig siden 1920 – og har eksisteret i 7.000 år. I et gennemreguleret, opdyrket og tætbefolket land som Danmark er det noget ganske usædvanligt. Derfor er det også ekstra fascinerende at gå ad trampestien under de majestætiske bøgetræer, mens man skræver over faldne og halvrådne stammer og dufter til det tykke tæppe af ramsløg – for det er en vild og halvmagisk skov. Og det er da også grunden til, at Suserup Skov er blevet optaget i Danmarks Naturkanon, der tæller 15 steder i landet, hvor naturen er særlig bemærkelsesværdig.

Klint – eller et par af de mange fine sandstrande, der byder sig til i så rigt mål her i landet, fra Skagen til Marielyst på Falster? Her i magasinet Sommerliv kommer vi landet rundt og har talt med folk om de bedste steder at besøge. Du kan bl.a. læse om de fem danske nationalparker, du kan blive klogere på mulighederne for cykel- og vandreferier, og så kan du ikke mindst se nogle af de mange gode spisesteder, overnatningsmuligheder og seværdigheder, der også ligger og venter på dig i sommerlandet. Jeg håber, du bliver inspireret til at komme ud og opdage dele af Danmark, som du ikke kendte – eller måske ligefrem bliver genforelsket i dem, du allerede kendte. Personligt skal jeg i hvert fald ud og kigge på flere skove – og andre magiske steder …

Den danske natur har i det hele taget meget at byde på. Og når vi nu alligevel i høj grad kommer til at holde vores sommerferie i Danmark i år, er det dejligt at tænke på, at der ligger så mange og så forskelligartede naturoplevelser og venter – helt gratis og åbent 'døgnet rundt. Hvad med fx at lægge vejen forbi Vadehavet, ørkenen ved Råbjerg Mile, hedelandskabet i Himmerland, Maribosøerne, Skovtårnet, Bornholms klippekyster, Møns

God fornøjelse – og god sommer! Kåre Peitersen, redaktør

Udgiver

Kære læser

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen · henning@partnermedier.dk Projektledelse & salg Jan Poulsen · jan@partnermedier.dk · Tlf. 2545 6143 Cita Hansen · cita@partnermedier.dk · Tlf. 3049 2544 Grafisk design & projektledelse Nordpaa MediA Tekst & redaktion Kåre Peitersen · kp@advertorial.dk Søren Sorgenfri · sorgenfri77@gmail.com

Indholdet i denne udgivelse er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører. Vores tekstforfattere og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration. God læselyst!

PB

sponsoreret indhold / annoncetillæg / 1

L i v s s t il

ANNONCETILLÆG TIL BERLINGSKE · MARTS 2020

Forside Colourbox

BOLIG

L i vs s t i l SOMMERLIV

Kåre Peitersen Redaktør

Tryk Printconnect ApS 3 DAYS

Distribution I samarbejde med BERLINGSKE MEDIA Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafgivelser.

10

OF DESIGN

ALT OM KØBENHAVNS INTERNATIONALE DESIGNFESTIVAL Få gratis hjælp til grøn renovering med BetterHome // Dansk køkkendesign i en klasse for sig selv Havemøbler, grill, trægulve, belysning, bæredygtighed og meget mere …

Livsstil Bolig udkommer oktober 2020


Solbriller med personlighed ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

KUN HOS

11


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Naturen, maden og ilden Gløderne ulmer rødt, ilden har lagt sig og maden syder på risten hen over bålet. ILD er en kogebog med en klar mission om at nyde naturens goder ude i naturen. AF SØREN SORGENFRI

Grillet Kylling

Kokkene Nikolaj Kirk, Mikkel Maarbjerg og Morten Kirckhoff har i deres nye kogebog ’ILD’ fundet de tunge udskærer knive frem og er gået i skoven eller til stranden for at lave mad over bål.

MED GROV SENNEP OG CREMEDE KARTOFLER

For der er noget med mennesker, mad og bål ild, der kalder på instinkter og urtid. Og så smager det bare sindssygt godt, når maden er tilberedt over gløder eller i sjove projekter som jordovne. "Kom med ud i naturen, brug den, duft den, spis den,” lyder det fra de tre kokke: ”Der er et eller andet helt ubeskriveligt rigtigt ved at lave mad ude i det fri, mærke gode råvarer i hænderne inden man går i gang med at tilberede det og indtage det. Man kan ikke forklare eller på anden måde vise, hvilken følelse det er, man er nødt til at komme ud og opleve det.” Og det er den egentlige mission med ILD. At få folk op af sofaen, ud af stuerne og marchere ud ad døren for at indtage og vende tilbage til naturen. Tænd et bål, lav noget mad og mærk verden og alt det skønne grønne, vinden og havet omkring os. Det er bogens fond.

1 hel landkylling Olivenolie 3-4 spsk. grov sennep Flagesalt og peber Fire små løg

Cremede kartofler Et kilo små kartofler 2 dl fløde Salt og peber To hele hvidløg.

Lav et godt bål og lad det brænde ned til gløder. Sæt en rist hen over gløderne. Læg kyllingen med brystet nedad og med en god tung kniv skærer du rygbenet ud med et langt fladt snit, så kyllingen kan åbnes og lægges fladt ud på risten. Gnid kyllingen med olie, salt, peber og grov sennep.

Vask og skrub de små kartofler og læg dem på grillen i 20 minutter. Vend jævnligt. Når de er næsten møre, kommer kartoflerne i en støbejerns­gryde sammen med fløden. Kom de bagte hvidløgsfed ned i gryden og giv godt med salt og peber. Lad fløden koge godt ind, så den næsten ­karamellisere, hold godt øje her, fordi pludselig går det hurtigt.

Læg kyllingen på risten sammen med de små pillede løg og hele hvidløg i ca. 30 minutter. Vend hvert femte minut. Slut med skindsiden nedad, så bliver skindet sprødt.

”Hvis ILD giver læseren lyst til at gå ud i det frie og lave mad, så er det ligegyldigt hvor. Bare kom ud i naturen, nyd det og lad ilden gøre sit arbejde, så er vores håb for bogen opfyldt.”

Skær kyllingerne ud og anret sammen med de c­ remede ­kartofler og drys med purløg.

Nikolaj, Mikkel og Morten om bogens tilblivelse: Bogen er blevet til ude i naturen. Gennem et år har vi været af sted på korte og længere ture. I regn, sol, gråvejr og i sne. Vi har lavet lejr og lavet mad. Derfor er alle billederne i bogen taget ’på lokation’. Mange kogebøger tilstræber at skabe det perfekte billede, af den perfekte opskrift. Men denne bog handler ikke om perfektion. Den handler om den ægte oplevelse ude i naturen. Ild – eventyrlig mad er i handlen nu. Læs mere på www.eventyrligmad.dk

12


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

since 1853

HARMONISK DESIGN, HELE VEJEN RUNDT. Prøv den nye Morsø Rotisserie til Morsø Forno Gas Medio eller Grande. Oplev den varme følelse af hjem på morsoe.com

NYHED TI KAMPAGN L EPRIS NYHED M orsø

Rorisserie , Me NU 999 ,spar 400,- dio NYHED M orsø Ror NU 1.199 ,- isserie, Grande spar 500,-

Morsø Rotisserie, Medio NU 999,- spar 400,Vejl. 1.399,-

Morsø Forno Gas Medio NU 2.995,- spar 2.000,Vejl. 4.995,-

Morsø Rotisserie, Grande NU 1.199,- spar 500,-

13

Vejl. 1.699,-

Morsø Forno Gas Grande NU 4.995,- spar 2.000,Vejl. 6.995,-


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

A.C. Perch's Thehandel har ligget i de samme lokaler siden åbningen i 1835. Det er næsten som at besøge et minimuseum.

185 år med te hos

PERCH’S

A.C. Perch's Thehandel er en familieejet butik, der udelukkende er helliget de gode smagsoplevelser i teens verden. På Dronningens fødselsdag i år fejrede Danmarks ældste the-forretning 185 års jubilæum.

Årets Darjeeling First Flush landede for et par uger siden i butikken – den delikate te er eftertragtet og ventet med længsel af kendere.

AF KÅRE PEITERSEN Hvis du holder af en god kop te og bor i nærheden af København, skulle du unde dig selv et besøg i landets ældste – og med garanti hyggeligste – tebutik, A.C. Perch's Thehandel i Kronprinsensgade i København. Her har butikken ligget lige siden 1835, og man kan bogstaveligt talt sanse, hvordan teerne gennem næsten 200 år har sat sine duftspor i de originale lædertapeter og rustikke træreoler.

Stine Hincheldey Alwen, driver han både den originale butik i København og dets tilhørende TeaRoom i Kronprinsensgade samt butikker i Aarhus, Oslo og Københavns Lufthavn. Ny teblanding i anledning af 185 års jubilæum Den 16. april – på Dronningens fødselsdag – fejrede A.C. Perch's Thehandel 185 års jubilæum og lancerede i den anledning en helt ny limited edition te kaldet White Queen, som tager udgangspunkt i en klassisk earl grey blanding med bl.a. bergamotte-noter. ”Den nye White Queen kommer i en smuk ny dåse, og det samme gør vores velkendte klassiker Queens Blend”, siger Christian Hincheldey.

En verden af te – ikke kaffe I denne lille tidslomme fører familien Hincheldey tetraditionerne videre på 5. generation, og bortset fra et udvalg af bl.a. ingefærkiks, marmelade, tekopper, kander og dåser, så er der udelukkende fokus på te. På hylderne står store messingdåser med hundredvis af forskellige teer fra bl.a. Indien, Kina, Japan og Taiwan, og alt vejes nøje af på de store vægte og pakkes ind i papir – præcis som i de gode, gamle dage. “Vi er tespecialister, og vi sætter en ære i rådgive og formidle vores viden om te videre. Derfor har vi også fravalgt at sælge kaffe, krydderier og andre stærkt lugtende varer. Teens delikate nuancer overdøves ganske enkelt af kaffens aroma, så i vores øjne giver det ikke mening at blande de to verdener”, forklarer Christian Hincheldey. Sammen med sin søster,

Du kan se mere på www.perchs.dk A.C. Perch's Thehandel har i flere år været involveret i et humanitært projekt i Nepal i samarbejde med en dansk NGO. Sammen har man etableret en teplantage og fabrik, der på sigt skal levere te til butikken.

14


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

15


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Morsø Forno Gas Grande. Pris 4.995 kr. ”Jeg har prøvet at lave mad på hundrede forskellige typer grill, men ud af alle de gas-griller jeg har prøvet, der er Morsø Forno gas, uden sammenligning, den bedste.” - Nikolaj Juel

GRILL SOM EN

gourmet AF KÅRE PEITERSEN

Nikolaj Juel er lidt af et renæssancemennesker og kan skrive både kok, jæger, musiker og forfatter på cv’et. Hans nyeste kogebog hedder ‘Grill Grønt’ (2020) og indeholder 60 forskellige vegetariske grillretter, som er udviklet i samarbejde med Morsø og deres sortiment af griller. Her får du to af hans opskrifter, der begge kan tilberedes på Morsø Grill 17 og Forno Gas grill – eller en hvilken som helst anden grill med låg. Se mere på www.morsoe.com

16


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

GRILLEDE AUBERGINER

GRILLET HAVTASKE OG REJER PÅ ROSMARIN-SPIDINI

Auberginen kan være lidt ”tricky” at tilberede. En fejl mange laver er ikke at gennemstege dem. En halv-rå aubergine er ikke nogen spændende oplevelse.

Her har du en supernem og lækker forret, som tager stort set ingen tid at forberede. Hvis du har en kraftig rosmarin busk, så kan du bruge kvistene som spyd. Alternativt, kan du bruge almindelige træspyd. En god ide er at ‘marinere’ dem i hvidvin og rosmarin. Så får de smag, og de brænder ikke på grillen.

Serveret med fetayoghurt, valnødder, granatæble, mynte og sumak.

Men tilberedt ordentligt er auberginen noget af det lækreste, man kan spise – vegetarens tournedos. FETAYOGHURT 2 dl græsk yoghurt 100 g feta 1-2 spsk. olivenolie Salt og peber

300 g havtaske, skåret i 4 cm stykker 12 store rejer, skal og hoved pillet af (jeg beholder halespidsen på, fordi det ser godt ud) Salt og peber Olivenolie En citron, skåret i både.

Kom yoghurt og feta i en foodprocessor. Krydr med salt og peber og tilsæt lidt olivenolie. Blend alle ingredienserne. Konsistensen skal være som almindelig yoghurt. Er den blevet for tyk, tilsættes lidt vand.

SALSA INZAMINO En håndfuld bredbladet persille, finthakket En lille håndfuld mynteblade, finthakket 1 rød chili, uden kerner finthakket) ½ fed hvidløg, knust i en morter med lidt salt) Olivenolie Saften af en 1/2 citron.

AUBERGINER 2 auberginer En håndfuld valnødder, groft hakket. Et knips za’atar 1 spsk. granatæblekerner Et lille bundt frisk koriander

Kom urter, chili og hvidløg i en skål. Tilsæt citronsaft og olivenolie, til du har en pesto-agtig konsistens. Smag til med salt og ekstra citronsaft.

SUMAK God olivenolie Salt og peber

Grill dine spidini på en supervarm grill. De skal have 2-3 minutter på hver side.

Skær auberginerne i klodser på 4 cm. Placér dem på en støbejernspande. Krydr dem med salt og peber og hæld lidt olivenolie over.

Server med salsa inzamino og en citronbåd.

Skub kullene på din grill ud til siden og sæt støbejernspanden på den ”kolde” side af grillen. Sæt låget på grillen og lad auberginerne bage i 20-30 minutter, eller til de er bløde, men stadig holder formen.

Nikolaj Juel: ”Ideen bag bogen er, at når man tænker grill, så tænker man oftest på en bøf eller en steg eller et eller andet, som man lægger på grillen – og vegetarerne er altid sådan lidt tilsidesat”.

Placér auberginerne på tallerkener. Kom en skefuld fetayoghurt ovenpå. Drys med valnødder og granatæblekerner. Drys med za’atar og sumak og dryp til sidst med lidt god olivenolie.

17


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Skab din egen

drømme-sommerhave Når man ikke kan komme sydpå til sommer, må man jo bringe sydens blomster og frugter hjem i haven. Hos de tre Grønne Hjem havecentre står faglærte gartnere klar til at hjælpe.

“Alt hvad der kan puttes i munden, er et hit”

AF KÅRE PEITERSEN

Der er altid et stort udvalg af terracotta-krukker, potteskjulere og andet godt.

Citrus- og oliventræer er meget populære i disse tider. Hos Grønne Hjem kan du få en gartner til at rådgive dig om pasning og pleje. Du finder masser af sommerblomster hos Grønne Hjem i Ballerup.

Danskerne har dette forår været i haven som aldrig før. Det mærker man hos havecentrene Grønne Hjem, der har afdelinger i Ballerup, Gentofte og Valby. Butikschef i Grønne Hjem Ballerup hedder Rene Carlsen, og han oplever, at kunderne strømmer til og køber sommerblomster og stauder, så de kan nyde de smukke farver hen over sommeren: “Mange af vores kunder har researchet og tænkt over, hvordan de vil have deres have i år – måske fordi de har haft mere tid i den, end normalt. Når de kommer her, er de velforberedte og søger råd og vejledning”.

Tendensen har været undervejs i flere år, men jeg tror, at folk har udnyttet karantæneperioden i foråret til at genopdage glæden ved at dyrke egne frugter og grøntsager i haven“, siger Rene Carlsen. Få hjælp af en erfaren gartner Fordelen ved at handle et sted som Grønne Hjem er, at mange af de ansatte er faglærte gartnere og derfor kan give kvalificeret med- og modspil i forhold til haveindretning. Det gælder også Rene Carlsen selv: “Vi kan hjælpe med stort set alt. Uanset om man søger tips til et staudebed, der blomstrer hele sæsonen, eller har brug for råd til at anlægge en køkkenhave, så kan vi rådgive ud fra vores faglighed på en anden måde, end man typisk gør i byggemarkederne”. Han anbefaler i øvrigt, at du kigger forbi jævnligt, for der kommer hele tiden nye blomster og planter hjem. “Det er som en slikbutik i øjeblikket, fordi der hele tiden er smukke planter i blomst”, slutter han.

Den spiselige have er populær Det allermest populære lige nu er de spiselige elementer til haven – lige fra æbletræer, frugtbuske og eksotiske citrusplanter, til tomatplanter, grøntsagsfrø og krydderurter. “Alt hvad der kan puttes i munden, er et hit. Vi har mange børnefamilier, der vil anlægge store arealer med grøntsager, og så er der dem med en lille terrasse, hvor de gerne vil have lidt krydderurter og små bærbuske.

Se mere på www.groennehjem.dk

18


ommerHjem Si Grønne

i Grønne Hjem

Krydderurter fra 30,-kr. Krydderurter fra 30,- kr.

Haveroser fra 130,- kr. Oliventræer fra 150,- kr.

Citrustræer fra 300,-kr. Citrustræer fra 300,- kr.

STORT UDVALG AF SOMMERBLOMSTER FORÅRSBLOMSTER STORT

Baltorpvej 214 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 68 05 48 www.grønnehjem.dk

Jægersborg Allé 172 · 2800 Gentofte · Tlf. 39 65 82 13 Peter Bangs Vej 267 · 2500 Valby · Tlf. 38 71 03 03 Åbningstider: Hverdage: 09:00-17.30 Lørdag, søndag og helligdage: 09:00-16.00


Et Jacuzzi® fås fra priser omkring 55.000 kr. og opefter, og dertil skal lægges montering og installation. Udespa.dk tilbyder finansiering, hvis det ønskes.

Forkæl dig selv

med et udespa Et ægte Jacuzzi® er godt og lindrende for både krop og sjæl. Du kan bruge det til alt fra hygge og afslappende massage, til genoptræning og decideret svømmetræning – sidstnævnte i en Jacuzzi® Swim Spa. AF KÅRE PEITERSEN Hvis du indretter dig med en Jacuzzi® Spa hjemme hos dig selv – enten på terrassen eller i haven – kan du opleve samme luksus, velvære og massage, som du normalt finder på spahoteller. Men du har det for dig selv i dine private omgivelser.

til, at det forholder sig sådan, for den amerikanske producent har fremstillet spabade i høj kvalitet siden 1950erne – og brødrene Jacuzzi udviklede faktisk allerede i 1930erne og 1940erne teknologien bag de jetdyser, der er den største del af hemmeligheden bag et godt spabad. “Det unikke ved Jacuzzi® er helt klart de patenterede dyser, der giver en unik massage. Samtidig er de justerbare, så man kan tilpasse massagen til ens behov og ønsker med en ideel blanding af vand og luft”, forklarer Bjørn Sibbern, direktør i Udespa.dk, der er eneforhandler af Jacuzzi® i

Jacuzzi® = spabad Herhjemme er ordet Jacuzzi® nærmest gledet ind i sproget som synonym for spabade, men det er nu navnet på et mærke. Der er dog flere gode grunde

20


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Betjeningspanelet og styringen er intuitiv, enkel og nem at bruge, selv i mørke.

Jacuzzi® er på dansk blevet synonym med et spabad.

De patenterede dyser er en del af hemmeligheden ved Jacuzzis succes.

Danmark. Virksomheden har et showroom i Herlev, hvor du kan orientere dig mellem de mange forskellige størrelser og modeller.

Få en serviceordning Alle Jacuzzi® udespa kan være i drift hele året, og det medfølgende låg sørger for at isolere effektivt og holde på varmen, når du ikke bruger det. Der er desuden indbygget et effektivt rensningssystem. Den fulde glæde af et spa forudsætter korrekt vedligeholdelse. Og service kan blive aktuelt med tiden. Med egne ansatte teknikere og servicefolk, der har mange års erfaring, tilbyder Udespa A/S landsdækkende service enten efter behov eller på aftale. Indgår du en fast aftale med Udespa A/S, får du løbende kontrolleret din spa. Andre fabrikater end Jacuzzi® indgår også i denne serviceordning.

Afslappende massage Idéen om at slappe af i varmt vand er ikke ny. I århundreder har hydroterapi været en populær velværeaktivitet for mennesker over hele verden. En Jacuzzi® Swim Spa er den største model og kan sammenlignes med en mindre, udendørs svømmepøl – bare med bobler og 38 grader varmt vand året rundt. Et dysesæt sørger for en stærk strøm i midten af bassinet, som du kan svømme imod, mens din partner kan sidde i hjørnet og nyde en almindelig spa-oplevelse med massage. På den måde kan du både anvende det som afslapning og som en vandbaseret styrke-/fitnesstræning.

Se mere på www.udespa.dk Jacuzzi® Swim Spa gør det muligt at svømmetræne, samtidig med at din partner udnytter massagefunktionen.

21


Smag på

ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

AF KÅRE PEITERSEN

LOLLAND-FALSTER På Lolland-Falster er man stolte af den gode muldjord, der danner grobund for fantastiske frugter, bær og grøntsager. Det gør området til et skatkammer af delikatesser, som du kan gå på opdagelse i – besøg fx de lokale gårdbu-

Restaurant Ö ligger i Nysted med en smuk udsigt over vandet. Menuen er aldrig fast, men afhænger af hvilke råvarer der er friske fra de lokale leverandører. Prøv fx det populære Folkekøkken, hvor spisningen foregår ved et hyggeligt langbord – det er en god måde at lære nye mennesker at kende på, eller bare få en snak om maden. Se mere på www.restaurantoe.com

tikker, frugtplantager og mikrobryggerier. Eller oplev, hvordan råvarerne forarbejdes til gourmetmad på restauranter og hoteller. Se mere på www.visitlolland-falster.dk

Øl fra jord til bord – sådan betegner Krenkerup Bryggeri selv deres produkter. På godsets egne marker dyrkes byggen, der maltes, hvorefter der brygges helt uden tilsætningsstoffer af nogen art. I det hyggelige traktørsted kan du smage velskænkede fadøl, spise lidt tapas og dyste i brætspil med familie og venner. I feireperioder arrangeres rundvisninger, så du kan se, hvordan det hele bliver til. Se mere på www.krenkerupbryggeri.dk

Efter at Claus Meyer overtog Hotel Saxkjøbing i 2006, har man arbejdet hen imod at genskabe stoltheden omkring egnens udsøgte råvarer og produkter. Den kendte koks madfilosofi gennemsyrer nu restaurantens menukort, og i hotellets gårdbutik kan du købe lokale råvarer af høj kvalitet med hjem. Se mere på www.hotel-saxkjobing.dk

Foto: Bent Hilleke

Få restauranter ligger lige så idyllisk som traktørstedet Pomlenakke, der åbner i juni med kok Christoffer Brink (tidligere bl.a. Geranium) ved roret. Målet er at skabe et uformelt spisested, hvor man kan tage en pause på sin vandrerute og spise god mad med lokale råvarer. Se mere på www.pomlenakke.dk

Gårdbutikken Marielyst dyrker og sælger både Bøtø-kartofler, ærter, jordbær, gulerødder og asparges – og derudover finder du et udvalg af lokale kyllinger, most, vin, marmelader og honning. Du kan også få gavekurve med lidt af hvert. Se mere på www.gaardbutikkenmarielyst.dk

Kirsebærvinen fra Frederiksdal har høstet international anerkendelse, og den rummer da også en koncentreret smag af den lollandske sommer. Få en rundvisning på Frederiksdal Gods og se, hvordan vinene fremstilles – på samme måde, som man normalt laver vin på. Vinene kan nydes sammen med alt fra vildt, and, pateer og charcuteri, til oste, mørk chokolade, nødder og bær. Du kan både smage og købe flasker med hjem. Se mere på www.frederiksdal.com

22


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Ølglas Alkemist 53cl (2 stk. 199 kr.). Som skabt til en øl, mens grillen varmer – men det er faktisk lige så velegnet til en cognac senere på aftenen.

Lyngby Glas fejrer 80 år med cocktailglas

AF KÅRE PEITERSEN

I sommertiden er der næppe noget bedre end en kølig cocktail på terrassen. Du kan passende servere den i et af de tre nye Alkemist-glas fra Lyngby Glas. Skal du mikse cocktails til dine gæster denne sommer, er der kommet et nyt, elegant glas til formålet. Eller rettere tre forskellige glas, som tilsammen udgør Alkemist-serien fra Lyngby Glas. Serien er skabt til cocktails, øl og sjusser, og i modsætning til mange traditionelle cocktailglas er Alkemist designet med både stilk og fine facetter, der fremhæver farvespillet i dine drinks. På den måde minder det om en moderne udgave af et klassisk krystalglas. “Det er bogstaveligt talt et glas med kant, og vores kunder er vilde med dem – både i Danmark og i Italien, hvor de fremstilles. I Sydeuropa er det helt normalt at servere cocktails på denne måde, så den tradition fører vi med hjem til Danmark nu”, siger salgschef for Lyngby Glas, Poul Guldhammer. Lyngby Glas har i øvrigt 80 års jubilæum i år, for virksomheden blev grund-

Cocktailglas Alkemist 67cl (2 stk. 199 kr.). Det store glas er perfekt til en klassisk gin & tonic. Fyld et par isterninger i glasset og tilsæt 4 cl gin, 10 cl tonic og en skive lime eller citron – velbekomme!

lagt i 1940 i en lille lejlighed på Frederiksberg. Lige siden har Lyngby Glas været en af Danmarks toneangivende – og mest succesfulde – glasfabrikker. Grønne glas Alkemist-glassene fremstilles af særligt miljøkrystalglas på en 100 % CO2-neutral fabrik, hvor der anvendes råmaterialer af højeste kvalitet. Den grønne energi til de elektriske ovne kommer fra solfangere, og overskudsvarmen fra produktionen genanvendes. De færdige glas har en enestående klarhed og unik holdbarhed, og så er de 100 % genanvendelige – og kan selvfølgelig gå i opvaskemaskinen. Se mere og find nærmeste forhandler på www.lyngbyglas.dk

Aperol Alkemist 53cl (2 stk. 199 kr.). Lav din egen aperol: Fyld et glas med isterninger, hæld lige dele prosecco og aperol i, og tilsæt et skvæt danskvand og en skive appelsin – og så er der serveret!

23


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Materialer som hør og teak bløder looket op og bringer varme ind i stylingen af dit bord.

RAW forener det rå og naturlige look med stilrene former og nordiske farvenuancer, så det er nemt at mikse og matche. Her RAW Northern Green.

RAW Metallic Brown tilfører varme toner til borddækningen. Her sammen med det nye RAW Rosegold bestik.

Sommerstemning med

RAW RAW er perfekt til at dække op til grillmiddag eller cool picnic. Mix og match som du har lyst – her med stentøjsstellet Northern Green og Metallic Brown samt elementer af hør og teak. AF KÅRE PEITERSEN Hvis du skal have sommergæster og gerne vil dække et uformelt, men stadig personligt og lækkert bord, kan du med fordel lade dig inspirere af RAW fra danske aida. Det er er en alsidig og tidløs kollektion af ting til bordet og køkkenet, som livsstilsekspert og altmulig-mor Christiane Schaumburg-Müller har været med til at skabe. RAW-universet er skandinavisk i sit udtryk og tæller bl.a. elementer af stærke, naturlige materialer som teaktræ, genbrugslæder, glas og ikke mindst stentøj, der anvendes til stellet med krus, tallerkener og skåle. Stellet udvides løbende og fås nu i de tre farver Northern Green, Metallic Brown og Midnight Blue, der kan mixes og matches, som du har lyst. Kombiner med en lys hørdug og en flot buket markblomster i pastelfarver, og du har et bord, der vil sprede masser af sommerstemning.

lagdeling. De mange variationer gør hvert eneste stykke unikt og giver stellet det håndlavede fingeraftryk.

Hver eneste del er unik Det karakteristiske ved RAW-stellet er, at det er håndlavet og forsynet med en ridsefri glasur med en dyb struktur og tekstur, der giver stellet et meget sanseligt udtryk. Glasuren består nemlig ikke af en homogen, fast farve, men varierer i farve og tekstur på grund af den kemiske proces, der opstår, når stentøjet brændes i ovnen. Her udvikler glasuren sig forskelligt fra del til del, og derfor varierer stellet i farvemætning, krystallisering og

Se mere på www.raw1835.dk

Lang levetid Stentøjsstellet er delvist presset, delvist støbt og endelig dobbeltbrændt. Det gør det både let og stærkt, selvom det er relativt tyndt. Det betyder, at det kan leve meget længe og holde til både ovnen, mikroovnen, fryseren og opvaskemaskinen. Resten af RAW-universet er også skabt af gode, gedigne materialer, så du kan have glæde af dem i mange år. Skærebrætterne er fx hårdt og slidstærkt teaktræ, mens viskestykker og servietter er af hør.

RAW er skabt i samarbejde med Christiane Schaumburg-Müller.

24


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Krus 30 cl. 79 kr. - middagstallerken 28 cm. 129 kr. - frokosttallerken 23 cm. 119 kr. - suppetallerken 19 cm. 119 kr. - skål 13 cm. 99 kr. vejl. udsalgspris.

METALLIC BROWN RAW Metallic Brown - leder tankerne mod en sommeraften ved søen, hvor guldsmedens funklende dragt mod vandspejlet er inspiration til stellet, hvor den dybbrune farve leger med den glitrende guldglasur.

RAW - Crafted Concept - forener det rå og naturlige look med et stilrent og enkelt design i nordiske nuancer. RAW er skabt i samarbejde med den danske livsstilsekspert & darling, Christiane Schaumburg-Müller. Dobbeltbrændt stentøj i højeste kvalitet Håndlavet - hvert produkt er unikt Eksklusiv rå gennemfarvet stentøjsmasse Tåler ovn, mikroovn samt opvaskemaskine - Håndlavet stentøj med ridsefri glasur -

www.raw1835.dk

CHRISTIANE SCHAUMBURG-MÜLLER RAW Crafted Concept er skabt i samarbejde med Christiane Schaumburg-Müller.

MIDNIGHT BLUE RAW Midnight Blue - Bliv inspireret af nordlyset, hvor blå og grønne lys danser på himlen. Dæk et funklende RAW bord med Midnight Blue eller leg med farverne fra Northern Green og Metallic Brown, som sætter sanserne på spil.

25


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Vind det lækreste sommerstel

Lær at lave mad over bål

RAW er et råt og elegant stel fra aida, der fås i de tre cool farver Northern Green, Midnight Blue og den nyeste Metallic Brown, hvor den brune glasur i flot samspil med guldpartiklerne giver et flot udtryk. Du kan vinde et komplet RAW Metallic Brown stel til 6 personer, bestående af middagstallerken, frokosttallerken, suppetallerken, skål og termokrus. Samlet værdi kr. 3.390.

Bag Bogen ‘Ild – Eventyrlig mad’ står de tre kammerater, kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg samt fotografen Morten Kirchoff, som over et år er taget ud på ture med skovbunden som underlaget og himlen som loftet for at lave spændende og eventyrlig mad over ild. Bogen er et must have for både friluftsentusiaster, naturelskere og folk der gerne vil have et lille hverdagseventyr. Der udloves 5 signerede bøger, men man kan kun vinde 1 pr. svar til en værdi af 399 kr.

Spørgsmål: Hvilken dansk kvinde har været med til at udvikle RAW?

Spørgsmål: Hvem har skrevet forordet til ‘Ild – Eventyrlig mad’?

(Svaret kan du bl.a. finde i artiklen på s. 24)

(Svaret kan du bl.a. finde på www.eventyrligmad.dk)

Konkurrence Livsstil Sommerliv giver nu dig og din familie mulighed for at vinde en række præmier til at forsøde sommertiden med. For at deltage i konkurrencen skal du besvare spørgsmålene her på siden. Du bestemmer selv, om du vil være med i én, to eller alle tre konkurrencer. Send dit svar til konkurrence@partnermedier.dk (skriv ‘Sommerliv konkurrence Mad’ i emnefeltet).

Vinderen trækkes den 1. juli 2020 og får direkte besked. Partnermedier kan ikke drages til ansvar ifm. præmien.

Oplev Sydhavsøerne Lolland, Falster og øerne i smålandshavet kaldes i daglig tale også for de danske Sydhavsøer, og nu får du muligheden for selv at gå på opdagelse i området. Du kan vinde 1 x overnatning for 2 personer i et dobbeltværelse på Bandholm Hotel inkl. aftensmad & morgenbuffet. Desuden kan du vælge mellem følgende oplevelser: Enten gratis indgang i Knuthenborg Safaripark (bil med max. 5 personer), hvor du bl.a. kan se det nye flotte elefantanlæg med de 4 pensionerede cirkuselefanter. Eller en guidet rundvisning på Dodekalitten af kunstner og billedhugger Thomas Kadziola, der har brugt flere år på projektet, der stadig er under udvikling. Spørgsmål: På hvilken ø ligger både Bandholm Hotel, Knuthenborg Safaripark og Dodekalitten? (Svaret kan du bl.a. finde i artiklen på s. 78-79)

26


Personlighed med solbriller

KUN HOS


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Smukke indskudsborde i metal med tre forskellige natursten, der danner tredimensionelle mønstre.

Lamperne er håndlavet af genbrugspap og giver både et godt nedadrettet lys og et fantastisk lysspil gennem skærmen.

Organiske former og naturlige materialer er udgangspunktet for Villa Collection Denmark.

NORDIC LIVING med et internationalt twist Villa Collection er en komplet kollektion af interiør og småmøbler til hjemmet. Er du til lækker, skandinavisk stil med et internationalt snit, er der masser af inspiration at hente i den store webshop.

Du finder også wellness-produkter – alt fra lækre duftlys og -olier til skrubber med naturhår – og beholdere til badeværelset udført i lækre genbrugsmaterialer.

AF KÅRE PEITERSEN Hvis dit hjem udtryksmæssigt er baseret på den minimalistiske stil i Skandinavien, krydret med mere farverige trends fra udlandet, er Villa Collection Denmark nok lige sagen. Det danske brand blev grundlagt tilbage i år 2000, og efter en gennemgående relancering i 2017 tilbyder brandet nu flere spændende koncepter til hjemmet – lige fra småmøbler, tæpper og lamper, til vaser i flere størrelser, stentøj samt wellnessprodukter. i dag elementer i mellemprisniveauet, og fælles for alle elementer er, at der er kælet for detaljerne og anvendt gode materialer.

“Vi ser verden som en global landsby, hvor man kan hente inspiration alle vegne fra, og tanken med Villa Collection Denmark er at være bindeleddet mellem den eftertragtede scandicool livsstil og tidens internationale strømninger. Vi ser os selv som kuratorer for et stilunivers, der giver et både funktionelt og hyggeligt hjem med en dejlig atmosfære”, siger Brand Manager Hanne Skaarup.

“Køb og smid væk-trenden er helt klart på tilbagetog. Vores kunder vil gerne have noget, der kan leve længere, og vi vil gerne hjælpe med at gøre det nemt at følge tidens interiørtrends uden at gå på kompromis med de detaljer og materialer, man finder i kvalitetsprodukter. I denne sæson anvender vi bl.a. marmor, keramik, messing og lækre træsorter i naturlige udtryk og farver, men vi har naturligvis også sæsonens trendfarver med i SS20 kollektionen”, siger Hanne Skaarup.

Naturmaterialer i centrum I forbindelse med relanceringen blev hele Villa Collection Denmark-udtrykket ændret for at skabe et mere nutidigt udtryk, både kollektionen og brandlogoet, og det har været en succes i bl.a. Europa. Kollektionen tæller

Se mere og find nærmeste forhandler på www.villacollectiondenmark.dk

28


VI LEVERER DIN NÆSTE SOMMERBIL SÆSONLEASING HELT KORT

Det kan godt være, at temperaturerne stadig svinger mellem urimelig koldt og fuldt udnyttet sædevarme, men giv det et par måneder, så leder du endnu en gang efter knappen, der folder kalechen ned. Det er sommer om ikke så længe. Det er tid til at tænke sæsonleasing.

Ferrari California* Mdl. ydelse: kr. 4.995 Udbetaling: kr. 150.000

I Danmark er der lige nøjagtigt én sæson, hvor det giver mening at køre sportsvogn eller cabriolet; om sommeren. Det er derfor en sæsonleasingaftale er smart. Den strækker sig kun over de måneder, du rent faktisk skal bruge bilen.

BMW Z4 sDrive20i* Mdl. ydelse: kr. 2.995 Udbetaling: kr. 40.000

Jaguar F-Type S/C Coupe* Mdl. ydelse: kr. 3.995 Udbetaling: kr. 65.000

*Sæsonleasing med 6 aktive og 6 passive måneder.

Porsche Cayman S· 2014* SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 2.995 Udbetaling: kr. 72.500

Kolding Vejlevej 361 6000 Kolding

Axel Towers Jernbanegade 13 1608 København V

Porsche 911 Carrera 4S· 2019* SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 12.995 Udbetaling: kr. 220.000

Porsche 911 Carrera· 2007* SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 2.995 Udbetaling: kr. 75.000

Mercedes SL350 Cabriolet· 2008* SÆSONLEASING Mdl. ydelse: kr. 2.995 Udbetaling: kr. 45.000

Tlf.: 70 20 69 25 www.scanleasing.com


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Tema: De fem danske nationalparker ligger spredt godt ud over landet.

Thy

Mols Bjerge

Kongernes Nordsjælland

Skjoldungernes Land

Vadehavet

De danske

nationalparker På de følgende 10 sider kan du blive klogere på Danmarks fem fantastiske nationalparker, der repræsenterer nogle af de bedste og mest forskelligartede sider af den danske natur og kulturhistorie. De har åbent året rundt, er gratis at færdes i og rummer oplevelser for hele familien. Se mere på www.danmarksnationalparker.dk

3 ting du skal opleve i Nationalpark Kongernes Nordsjælland 1. Esrum Sø, hvor du kan få en fornemmelse af, hvordan naturen oprindeligt har set ud i Danmark med skov helt ned til søen. 2. Esrum Kloster fra 1151, der vidner om den tidlige kulturhistorie, hvor kirken ejede store områder. Her er bl.a. udstilling, butik og naturlegeplads. 3. Krudtværket i Frederiksværk, der formidler kanoner og industrihistorie fra de sidste 300 år i børnehøjde.

30


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Foto: John Larsen

3 ting du skal opleve i Nationalpark Skjoldungernes Land

3 ting du skal opleve i Nationalpark Mols Bjerge

1. Roskilde Fjord, hvor de mange små øer og holme skaber ideelle rammer for landrugende ynglefugle som edderfugle, strandskader, klyder, terner og havørne. Husk en kikkert!

1. Den nyanlagte Mols Bjerge-stien, der byder på 797 højdemeter og mange smukke udsigtspunkter over istidslandskabet.

2. Sagnlandet Lejre, hvor Danmarkshistorien vækkes til live – bl.a. i den nybyggede kongehal i fuld størrelse (Danmarks største).

2. Kalø Slotsruin, hvis historie går tilbage til 1300-tallet og er Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Find fabeldyr med din smartphone på den nye oplevelsessti.

3. Bidstrup Skovene, der rummer et rigt dyreliv – bl.a. hasselmusen, Danmarks eneste syvsover. Her er masser af lejrpladser og vandre- og cykelstier.

3. Ebeltoft By, hvor den gamle søkøbstads historiske centrum byder på et væld af hyggelige butikker og cafeer samt det helt nye kulturhus, Maltfabrikken.

3 ting du skal opleve i Nationalpark Thy 1. Fuglelivet, der bl.a. består af havørne og landets største koloni af traner. Oplev de over 1 meter høje fugles spektakulære parringsdans fra Fugletårnet ved Aalvand. 2. Kronvildtet i de åbne klithedelandskaber, som bl.a. kan opleves fra udsigtsplatformen ved Saarup tæt på Hanstholm. 3. Stenbjerg Landingsplads, hvor de gamle fiskerhuse er et af de få menneskeskabte spor i den ellers næsten mennesketomme vildmark.

3 ting du skal opleve i Nationalpark Vadehavet 1. Guidet vadevandring, hvor du kan gå en tur på havbunden ved lavvande og opleve det myldrende liv i sandet – og den høje himmel. 2. Rømø og Fanø, der både byder på historiske bymiljøer og nogle af Europas største strande, hvor du kan dyrke strandsport – fx med vinddrevne strandbuggyer. 3. Sælsafari, hvor du kan opleve Danmarks største og næststørste rovdyr, gråsælen og den spættede sæl, der begge yngler i området.

Foto: Niclas Jensen

31

Foto: Bert Wiklund


Skibssætningen er et af mange kulturspor i landskabet omkring Gl. Lejre. Foto: Ole Malling

NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND – 3 oplevelser kun 30 minutter fra København

Et besøg i Nationalpark Skjoldungernes Land omkring Roskilde er som at tage på en tidsrejse. Her kan du møde alt fra levende vikinger, til de første danske sagnkonger. Samtidig kan du opleve unik natur bl.a. ved Roskilde Fjord og i Bidstrup Skovene. AF KÅRE PEITERSEN En udflugt til en af de danske nationalparker behøver hverken kræve meget planlægning eller lange køreture, for Nationalpark Skjoldungernes Land ved Roskilde og Lejre ligger praktisk taget i Københavns baghave og kan nås på en halv time i bil eller tog. På de 170 km2 finder du både enestående naturområder som Roskilde Fjord og Bidstrup Skovene, og samtidig et spændende stykke kulturhistorie i form af hele historien om skjoldungerne – de første danske vikingekonger.

landrugende ynglefugle. Hvis man tager en kikkert med, kan man både være heldig at se edderfugle, strandskader, klyder, terner og havørne. Vil man helt tæt på noget af fjordens liv, kan man tage til Roskilde Oplevelseshavn, hvor man på en 80 m2 stor oplevelsesplatform i vandet kan se nærmere på bl.a. krabber og fisk”, forklarer cand. scient. Nynne Sørgaard fra Nationalparkens sekretariat. 2: Bliv væk i skoven ved Bidstrup En anden udflugtsmulighed er de store midtsjællandske løvskove – Bidstrup Skovene – der rummer masser af lejrpladser og vandre- og cykelstier. Her kan du blive helt væk under de grønne trækroner, lytte til fuglesang og måske se både rådyr, dådyr og krondyr. Skjoldungestien går lige igennem Bidstrup Skovene. Den i alt 40 km lange vandrerute snor sig ind og ud gennem det historiske landskab hele vejen fra Roskilde til Hvalsø og forbi en række af de vigtigste udflugtsmål i nationalparken.

1: Besøg Roskilde Fjord Helt central i nationalparken er Roskilde Fjord, hvor du både kan få vind i håret og luft under vingerne – uden at komme for tæt på andre mennesker. Følg Fjordstien fra Roskilde, eller tag på opdagelse ud på halvøen Bolund eller shelterpladsen ved Salvadparken. Du kan også tage til Møllekrogen og gå langs fjorden ud på Skrivernæbbet. “Naturområdet ved Roskilde Fjord er noget helt særligt. Der er et rigt fugleliv, fordi de mange små øer og holme skaber ideelle rammer for

“Tadre Mølle i Elverdamsdalen er også et perfekt besøgssted for børne-

32


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Havørnens enorme vingefang kan opleves i Nationalpark Skjoldungernes Land. Foto: John Larsen

Skjoldungestien går bl.a. igennem de store Bidstrup Skove. Foto: Kristoffer Juel

Roskilde Fjord er en lavvandet fjord med mange øer og holme, hvor fuglelivet trives året rundt. Foto: Ole Malling

familien. Her har nationalparken lavet et udstillingsrum med grej, man kan låne, så man kan gå på opdagelse i de grønne områder omkring den gamle vandmølle. I åbningstiden kan du normalt købe kage og kaffe”, siger Nynne Sørgaard. Udstillingsrummet ved Tadre Mølle er en af flere ‘porte’ til nationalparken. Idet nationalparken ikke har et centralt besøgssted, fungerer portene som informationssteder. Derudover finder du i nationalparken populære besøgssteder som fx Sagnlandet Lejre og Vikingeskibsmuseet.

Tadre Mølle er perfekt udflugtsmål for børnefamilier. Du kan låne grejkasser og købe is og kaffe eller nyde din egen madkurv.

3: Tag på rejse i fortiden Nationalpark Skjoldungernes Land er opkaldt efter den navnkundige sagnkongeslægt Skjoldungerne, der er efterkommerne af den mytiske Kong Skjold, som blev sendt til danerne af Odin. Skjoldungerne kendes fra bl.a. Saxos Danmarkskrønnike og de islandske sagaer, der henfører dem til Lejre.

Gershøj Havn legeplads for børn. Foto: Ole Malling

Historien kan opleves ude i nationalparkens landskab, men også på flere besøgscentre, især hos Sagnlandet Lejre, som er et arkæologisk forsøgscenter med huse og miljøer fra stenalder, jernalder, vikingetid og helt frem til 1800-tallet. I år har de indviet en helt ny rekonstruktion af en kongehal fra vikingetiden. Med en længde på 61 meter og en loftshøjde på lidt over 10 meter er det et imponerende byggeri, der er med til at vække de gamle sagn og myter til live – kun tre kilometer fra Gl. Lejre, hvor de oprindelige kongehaller lå, og som man i dag kan se som markeringer i landskabet. Hvis du er vild med vikinger, bør du også besøge Vikingeskibsmuseet, hvor du kan opleve de originale vikingeskibe – eller prøve at sejle på Roskilde Fjord i en af de mange rekonstruktioner. Se mere på www.nationalparkskjoldungernesland.dk og www.visitfjordlandet.dk eller download nationalparkens app: Nationalpark Skjoldungelandet.

33


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

‘Kongestjernen’ i Store Dyrehave er et af verdens tydeligste spor efter de enevældige kongers parforcejagtlandskab og derfor UNESCO Verdensarv.

Nationalpark

Kongernes Nordsjælland – skove, søer og kongernes gamle jagtmarker

Nordsjælland har lidt af det hele: Slotte med sirligt anlagte haver omkring; klostre og købstæder med museer og spændende historier bag sig – og et varieret istidslandskab med alt fra heder, overdrev og sandstrande, til urørte skovområder og landets største søer.

AF KÅRE PEITERSEN

Melby Overdrev dækkes i august af et tykt, lilla tæppe, når lyngen blomstrer.

Havørnen findes ved de store søer ­­ – imponerende to meters vingefang.

34

Krudtværket i Frederiksværk formidler kanoner og industrihistorie i børnehøjde.


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Skovenes natur bliver vildere – til glæde for kommende generationer. Et stort træ er væltet i Gribskov.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er den yngste af de danske nationalparker, men med en lang historie bag naturen og kulturminderne i området. Ældgamle spor fra for mere end 10.000 år siden, hvor landskaberne med bakker og søer blev dannet af isen. Store skovområder har været træklædt i årtusinder og dækker sammen med vidtstrakte søer størstedelen af nationalparken. Slotte, ruiner og gravhøje vidner om en lang kulturhistorie, og det store parforcejagtlandskab i Gribskov og Store Dyrehave er et tydeligt bevis på, at store dele af Nordsjælland igennem tiden har været kongernes private jagtmarker.

man går på Gribskov-siden, føler man sig hensat til, hvordan naturen oprindeligt har set ud i Danmark med skov helt ned til søen. Arresø er derimod åben og fladvandet – oprindeligt en gammel fjord, som lukkede til mod Kattegat for et par tusind år siden. Ved begge søer kan man være heldig bl.a. at se de imponerende havørne“, forklarer Lars Rudfeld. Men også det åbne land mellem søer og skove er et besøg værd. Heder ved Rusland og især Melby Overdrev er med til at give nationalparken karakter og høj biologisk mangfoldighed. De åbne områder giver plads til bl.a. sjældne sommerfugle og fredede orkidéer.

Dybe skove og de største søer Det er en blanding af naturområder og menneskelig påvirkning, der gør Nationalpark Kongernes Nordsjælland til et unikt område at gå på opdagelse i, forklarer Lars Rudfeld fra nationalparken. Han anbefaler et besøg i de mange skove, hvor man kan opleve stilheden og mangfoldigheden. “Der har været skov i store dele af nationalparken siden stenalderen. Dengang var det naturlig skov. Nu er næsten halvdelen af statsskovene her igen på vej til at blive vildere skov, hvor naturen får større råderum. Det giver en mere varieret skov med et rigt dyreliv, både i kysternes nåleskove og i de store løvskove. Tag børnene med på opdagelse i skovbunden, for her er masser af liv. Man kan klatre på de væltede træstammer – naturens egen legeplads – eller stikke et fiskenet ned i et af de mange vandhuller og fange sjove og sære kræ”. Nationalparken er andet og mere end skov. Landskabet præges bl.a. af Danmarks to største søer, Esrum Sø og Arresø. Begge kan opleves til vands med lokale bådfarter eller i egen kajak eller kano. Søerne kan også overskues fra fantastiske udsigtspunkter på stier og veje omkring søerne. “De to søer fortæller hver deres historie. Esrum Sø er dyb og ren, og hvis

I kirkens og kongens spor De menneskeskabte spor i Nationalpark Kongernes Nordsjælland er dog mindst lige så spektakulære som de naturskabte – bl.a. i kraft af de mange slotte, klostre og historiske bymiljøer i Helsingør, Hornbæk og Frederiksværk. Og her har Anders Kring Mortensen fra nationalparken et par gode forslag, hvis du vil blive klogere på den kulturhistoriske side af sagen. “Kulturhistorien i området er unik, fordi området har været domineret af først de store klostre og derefter de danske konger, der har ejet hele området og haft det som deres egen ‘legeplads’. Slottene er populære besøgssteder, men vi vil også anbefale, at man kommer ud og oplever de kulturelle spor i naturen. Man kan få det hele med på Esrum-Tisvildevejen, der er en meget fint markeret vandrerute, der går gennem en stor del af nationalparken og bl.a. byder på nedlagte landsbyer, smukke stendiger, slotsruiner og gravhøje. Samtidig er der små overnatnings- og spisesteder på ruten, så man virkelig får lov at opleve det lokale Nordsjælland”. Se mere på www.nationalparkkongernesnordsjaelland.dk

Esrum Kloster fra 1151. Ved klosteret finder du bl.a. udstilling, butik og naturlegeplads. Der er nem adgang til naturen i området, bl.a. den rene og dybe Esrum Sø.

Nationalparken rummer fine sandstrande og klitter. Her er det Hornbæk Strand.

35


Klitheden ved Lodbjerg Fyr Foto: Kristian Amby

Nationalpark

THY

– Danmarks største vildmark I Nationalpark Thy finder du et unikt naturområde, der fremstår næsten upåvirket af mennesker. Her kan du komme helt ned i gear og blive ét med det vilde klithedelandskab, der bl.a. rummer et rigt dyreliv med masser af kronhjorte og traner. AF KÅRE PEITERSEN

Hvis du har lyst til at opleve et naturområde, der fremstår stort set uberørt af menneskehånd, er Nationalpark Thy måske den bedste mulighed her til lands. Det øde klithedelandskab er faktisk resultatet af en naturkatastrofe, der indtraf i perioden fra ca. 1450-1850 (den lille istid). Her oplevede området så voldsomme sandfygninger, at folk ganske enkelt pillede deres gårde ned og flyttede væk til mindre vilde områder. Derfor fremstår området i dag stort set tømt for mennesker og bygninger, og det tilbageblevne landskab med klitheden og de mange rene søer og gamle plantager er helt unikt – selv i europæisk regi.

selvom man primært kommer rundt i bil”, siger Else Østergaard, biolog & MPA, der har været leder af Nationalpark Thy siden starten i 2009. Hun har selv vandret hele turen langs Vestkyststiens ca. 70 km, og hvis du har lyst til at gøre hende kunsten efter, anbefaler hun at sætte 3-5 dage af til turen. Undervejs kan du overnatte i shelters, slå telt op eller indkvartere dig på kroer, hoteller eller B&B i kystbyerne. Dyrelivet stortrives Ud over selve landskabet er det især dyrelivet, der er attraktionen i Nationalpark Thy. Her lever bl.a. masser af krondyr og en af landets største kolonier af traner. I luften skal du holde øje med havørne, og i vandet kan du kigge efter spættede sæler. Og så er der et mylder af insekter ved jorden – hvor du også kan være heldig at se en hugorm. “Ved Sårup tæt på Hanstholm er der en rigtig fin udkigsplatform, hvor man har gode chancer for at se kronvildt. Det er her i området, at DR optog de kronhjorte, der medvirkede i programmet Vilde Vidunderlige Danmark. Man bør tage en kikkert med, men så kan man også se dem hele sommeren – og vil man også høre hjortene brøle, er september måned det bedste tidspunkt”, siger Else Østergaard. Også plantelivet er værd at kigge nærmere på. Alle klithedens planter kan

Velegnet til vandre- og cykelture Nationalpark Thy blev indviet i 2008 som den første af Danmarks fem nationalparker, og det 244 km2 store areal brydes kun af nogle få plantager og dyrkede arealer – samt netværket af stier og småveje. “Den bedste måde at opleve Thy på er ved at gå eller cykle, så man kommer ned i gear og får stimuleret alle sanserne. Og så er der oplevelser for alle. De unge kan tage rygsæk og telt med på en vandretur. Børnefamilier kan gå på opdagelse ved stranden eller i lyngen, og er man ikke så godt gående, er der flere smukke steder og gode udsigtsplatforme tæt ved parkeringspladser. På den måde kan man også se nærmere på fx tranerne eller krondyrene,

36


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD Stenbjerg Landingsplads med de gamle fiskerhuse er et af de få menneskeskabte elementer i nationalparken. Foto: Kristian Amby

tåle det til tider barske vejr, men om sommeren står heden i fuldt flor – først farves store områder lyserødt af klokkelyng, og senere tager hedelyngen over og giver hele landskabet et rødlilla skær. De meget rene søer i området indeholder mange sjældne planter, som du kan opleve på en snorkeltur. Og hvis du besøger Thagaards plantage mellem Vorupør og Klitmøller, kan du se, hvordan et 200 år gammelt birketræ ser ud, når det har måttet stå imod vestenvinden hele sit liv. “Det er den første plantage i Thy, hvor man forsøgte at stoppe sandflugten med birketræer. I dag er det 200 år gamle træ bredere end det er højt. Senere gik man over til at plante bjergfyr, så birkeplantagen her er en sjældenhed”, forklarer Else Østergaard Andersen.

Thagaards Plantage er en af de første plantager i Danmark. Her kan du se 200 år gamle birketræer krybe hen ad jorden, påvirket af den stærke vestenvind. Foto: Kristian Amby

Menneskespor Der er kun få menneskeskabte spor i nationalparken, mest tydeligt ved Stenbjerg landingsplads, der opstod i 1600tallet, hvor fiskerne havde brug for et sted at lande bådene og deres fangst. I starten af 1900tallet byggede man små huse nede ved havet, og det er i dag et af de få kulturmiljøer midt i den storslåede nationalpark. I det lille redningsmuseum kan du læse mere om, hvordan det var at bjerge nødstedte skibe og deres passagerer i de voldsomme vesterhavsstorme. En anden seværdighed er Lodbjerg Fyr, hvor du finder en udstilling om livet på fyret i det barske område. Det er et godt udgangspunkt for en udflugt, og du kan starte med at nyde udsigten fra toppen af fyret (tjek dog åbningstiderne i forhold til Covid-19-situationen).

Det nordatlantiske klithedelandskab er unikt, selv i europæisk regi. Og her lever masser af kronvildt.

Se mere på www.nationalparkthy.dk eller download den gratis app ­Nationalpark Thy.

Nordeuropas største fugl, tranen, lever i stort tal i Nationalpark Thy.

Hvis du vandrer hele vejen rundt ad Vestkyststien, skal du regne med 3-5 dage. Du kan slå telt op undervejs, overnatte i shelters eller sove på kro, hotel eller B&B i kystbyerne.

37


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Køer og vildheste græsser i nationalparken.

Nationalpark Mols Bjerge – dramatiske istidslandskaber med særlig natur og spændende kulturhistorie Et besøg i Nationalpark Mols Bjerge giver dig mulighed for at se, hvor vildt istiden prægede Danmark. Bruger du Ebeltoft som base, kan du samtidig nyde stemningen i den gamle købstad med de hyggelige gader, spændende museer og gode spisesteder. AF KÅRE PEITERSEN Man siger tit, at Danmark består af et fladt og lidt kedeligt landskab. Men så har man ikke været i Mols Bjerge, for her kan man opleve nogle af de mest dramatiske og dragende istidslandskaber overhovedet – med stejle randmorænebakker, dødishuller og bølgende landskaber. Netop derfor blev 180 km2 af området på Djursland udlagt som nationalpark i 2009. “Det er et helt unikt landskab, hvor man kan se, hvordan isen er blevet skubbet frem som af en bulldozer for så pludselig at stoppe. Dødishullerne er opstået ved, at store stykker af gletsjer er blevet efterladt som gigantiske isterninger, hvorefter de langsomt er smeltet og har efterladt en sø eller et hul i landskabet – det kan man bl.a. se ved Stubbe Sø og Tinghulen”, forklarer nationalparkchef Birgitte Lamp.

og nemt tilgængeligt. Ifølge Birgitte Lamp er den bedste måde at opleve landskabet på ved at gå ad den nye Mols Bjerge-sti, der netop er blevet tildelt certifikatet Leading Quality Trail - Best of Europe, som den blot anden vandrerute i Danmark. Stien består af tre etaper, der tilsammen er på 60 km, og den kræver gode ben, især ‘bjergetapen’, der starter og slutter ved Femmøller Efterskole. “Jeg gik selv hele ruten i foråret, og det er en fantastisk tur, der taler til alle sanser og byder på både vilde dyr, meget varierede landskaber og fantastiske 360 graders udsigtspunkter”, siger Birgitte Lamp. Femmøller Efterskole fungerer som knudepunkt for Mols Bjerge-stien, idet der både er parkeringsforhold og busstoppested. Og så slutter etapen fra Kalø Slotsruin her, mens etapen til Ebeltoft starter her – på den måde er det nemt at sprede turens i alt 60 km ud på flere dage.

Oplev Mols Bjerge til fods Nationalpark Mols Bjerge udmærker sig ved at være ret fint afgrænset

38


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Det dramatiske istidslandskab dominerer nationalparken. Foto: Christian Birkebæk

Mols Bjerge-stien består af 3 etaper på i alt 60 km enestående vandresti. Som den blot anden vandresti i Danmark er den certificeret som Leading Quality Trail - Best of Europe.

Ebeltoft er fuld af leben Det er dog ikke natur det hele, for selve Ebeltoft By er også en del af nationalparken. Midt i den gamle søkøbstads historiske centrum åbner den 26. juni det nye kulturhus Maltfabrikken, hvor der bl.a. vil være mulighed for at få mere at vide om nationalparken igennem en udstilling i Havestuen. En stor interaktiv model af landskabet fortæller en række historier om nationalparken, mens man desuden kan nyde den betagende panoramaudsigt over Ebeltoft Havn og Mols Bjerge på den anden side af den knitrende blå vig. “Her kan man møde vores guider og høre mere om nationalparken. Vi er også til stede i vores kontorer på Jagtslottet på Kalø, og i skolernes sommerferie desuden ved vores besøgscenter ved Strandkær, Vibæk Strand og Kalø Slotsruin”, forklarer Birgitte Lamp. Et ophold i Ebeltoft byder også på mange andre muligheder, bl.a. kan du

Kalø Slotsruins historie går tilbage til 1300-tallet. Det er Danmarks bedst bevarede middelalderborg.

besøge Fregatten Jylland, Glasmuseet og et væld af hyggelige butikker og cafeer i de små, gamle gader. Er du ude efter decideret gourmetmad, er Molskroen, Strandhotellet og Stockfleth et par anerkendte restauranter.

Hvis du downloader den gratis app 4D Scan, kan du scanne figuren her, hvorefter der dukker underjordiske væsener frem i dit hjem … Du kan finde flere fabelvæsner på den digitale oplevelsessti ved Hestehaveskoven ved Kalø Slotsruin. Se mere på www.nationalparkmolsbjerge.dk eller download nationalparkens gratis app.

Ebeltofts hyggelige gader byder på masser af gode spisesteder og fine butikker.

39


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD Vadehavet i Danmark, Tyskland og Holland udgør verdens største sammenhængende tidevandsområde, der siden 2009 har været på UNESCO’s liste over verdensarv. En vadevandring er en af de bedste måder at opleve Vadehavet på. Foto: Red Star

Tøndermarskens særprægede natur er perfekt til vandre- og cykelture. Der kan være vind, men der er til gengæld ingen bakker. Den nye Markstien er en 54 km lang vandrerute, som bringer vandrerne tæt på såvel naturen som nogle af marskens særegne kulturspor. Foto: Ulrik Pedersen/Tøndermarsk Initiativet

Nationalpark Vadehavet – foranderlig og forunderlig natur Danmarks største nationalpark består af unik natur, der endda er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Vadehavet skifter konstant karakter i takt med tidevandet og byder bl.a. på sæler, trækfugle, guidede vadevandringer og Nordeuropas største strande. AF KÅRE PEITERSEN Nationalpark Vadehavet er suverænt den største af de danske nationalparker – selv når man fraregner de store havområder – men den er ikke umiddelbart så nem at afkode som de andre. Ved første øjekast kan Vadehavet nemlig godt tage sig ud som en tom og livløs ørken. Men skindet bedrager, for på de kilometervis af vadeflader (sand- og mudderbanker), som blotlægges, når tidevandet to gange i døgnet trækker sig tilbage, myldrer det med liv, forklarer kommunikationskonsulent Jens L. Hansen fra Nationalpark Vadehavet: “Hvis du går op på et af havdigerne en gråvejrsdag i november, kan det være svært at få øje på andet end store mudderbanker. Og man stiller sig uvilkårligt spørgsmålet: Hvorfor er det her nu lige verdensarv? Men hvis man graver lidt i mudderet, vil man opdage, at det skjuler et sandt biologisk kraftværk med en produktion større end i den tropiske regnskov. Produktionen består i første omgang af mikroskopiske alger, som danner

fødegrundlag for myriader af orme, muslinger, krebsdyr og snegle. Disse bunddyr udgør et sandt spisekammer for fugle og fisk, og det er dét, der hvert år tiltrækker cirka 12 mio. trækfugle. Det er med til at gøre Vadehavet helt unikt på verdensplan”. Kom tæt på dyrene Hvis du gerne vil vide mere om Nationalpark Vadehavet, kan du med fordel begynde på et af de besøgssteder, som findes i hele området. I forbindelse med et stort formidlingsprojekt får seks af dem status som ‘porte til nationalparken’, og de suppleres med en række velkomst- og infosteder ude i landskabet. Højer Mølle og Vadehavscentret ved Ribe er allerede blevet porte, og her kan medarbejdere hjælpe med viden og vise vej til de guidede ture, der er nogle af de bedste måder at opleve naturen på. For selvom du de fleste steder frit kan vandre på vaderne ved lavvande, er det

40


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD Både Danmarks største og næststørste rovdyr, gråsælen og den spættede sæl (på billedet her), yngler i området. Foto: Casper Tybjerg

Vadehavscentret i Ribe giver dig mulighed for at lære mere om de naturfænomener, der har gjort Vadehavet til både nationalpark og UNESCO-verdensarv. Foto: Wasabi Film

en god ide at få en erfaren guide med – dels til at fortælle om dyrelivet, dels til at være garant for at holde øje med tidevandet. Med op til næsten to meters forskel på lav- og højvande skal man være opmærksom på ikke at blive fanget ude på havbunden. Du kan orientere dig om tidevandstabeller på nettet, bl.a. på Nationalpark Vadehavets hjemmeside – eller ved at spørge de lokale, der som oftest er bekendt med tidevandet. “Jeg vil helt klart anbefale, at man prøver at tage på en guidet vadevandring, hvor man går en tur på havbunden ved lavvande. Man skal ikke særlig langt ud for at få en helt fantastisk fornemmelse af de åbne vidder og føle, at himlen bliver enormt stor. Det er bl.a. oplagt for børnefamilier, der kan høre om alle de mange mærkelig bunddyr”, siger Jens L. Hansen. Dyrelivet i nationalparken tæller dog også meget større dyr, bl.a. spættede sæler og gråsæler, der kan opleves ganske tæt på, hvis du tager med på en guidet sælsafari. Det mest kendte naturfænomen i Nationalpark Vadehavet er nok ’sort sol’, som opstår, når enorme mængder af stære forår og efterår samles i store flokke, inden de går til ro i marskens rørskove. I nationalparken kan du også opleve beslægtede fænomener, kaldet ’hvid sol’ og ’grå sol’, hvor hhv. ryler og gæs samles i flokke, der fylder himlen.

mest særegne veje: Låningsvejen, der fører fra fastlandet til Mandø, er anlagt direkte på havbunden og kan kun passeres ved lavvande. Du bør heller ikke snyde dig selv for at besøg i Tøndermarsken. "Danmarks største græsmark", som marsken også kaldes, er skabt ved at inddæmme tidligere havbund, der gennem århundreder er blevet transformeret til landbrugsjord og åbne landskaber. “Området er perfekt til vandreture og cykelture. Der er bl.a. en 54 km lang sti, der fører hele vejen igennem marsken, og man kommer både igennem byerne Tønder, Møgeltønder og Højer og tæt på verdensarv-området ved Vadehavet. En anden vandremulighed er kyst-til-kyst-stien, der går fra Blåvandshuk til Vejle og bringer vandrerne igennem flotte områder i den nordlige del af Nationalpark Vadehavet”, siger Jens L. Hansen. Se mere på www.nationalparkvadehavet.dk

Højer Mølle fra 1857 fungerer både som museum og er nu også blevet en ‘port’ til nationalparken. Foto: Wasabi Film

Tøndermarskens vandre- og cykelruter Det er værd at bemærke sig, at der også er meget andet end vadehav i Nationalpark Vadehavet. Den omfatter bl.a. også øerne Rømø og Fanø, der byder på historiske bymiljøer og nogle af Europas største strande. En tredje ø, Mandø, er kendt som et fantastisk fugleområde – og for en af verdens

Hvid Sol er måske ikke så kendt som Sort Sol, men er lige så spektakulært og kan opleves om sommeren, når ryler samles i store flokke. Foto: Tandrup Naturfilm

Tirpitz museum ved Blåvandshuk fortæller hele Vestkystens spændende historie – bliv klogere på alt fra rav og strandinger til nazisternes Atlantvold. Foto: Mike Bink

41


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Tag på tidsrejse i Den Gamle By

Gå på opdagelse på ARoS

Et besøg i Den Gamle By i Aarhus er som at besøge en helt anden tid, for du går direkte ind i en levende udstilling med bygninger, hestevogne, åbne butikker og levende karakterer, der kan fortælle dig om den tid, de lever i. Du kan vinde: 2 stk. adgangsbilletter til Den Gamle By (unge under 18 år har gratis adgang), samt bogen Tidsrejsen. Spørgsmål: Hvilke tre årstal anvendes til at beskrive de tre områder i Den Gamle By?

På ARoS finder du landets ældste museumssamling uden for København. Der er både klassiske, danske malerier fra de seneste 300 år, og masser af moderne international kunst. Du kan vinde: 1 stk. ARoS1+1 Årskort, der giver fri entre for dig og en ven i et helt år. Samtidig kan du springe billetkøen over, og du får 10% rabat i ARoS Café, Orangeri og ARoS Shop samt 25% rabat på ARoS' egne bogudgivelser. Spørgsmål: Hvad hedder den store udstilling, der kører lige nu på ARoS og frem til den 18. oktober?

(Svaret kan du bl.a. finde i artiklen på s. 88)

(Svaret kan du bl.a. finde i artiklen på s. 90) Foto: Lise Balsby

Konkurrence Livsstil Sommerliv giver nu dig og din familie mulighed for at vinde en række spændende oplevelser i sommerferien. For at deltage i konkurrencen skal du besvare spørgsmålene her på siden. Du bestemmer selv, om du vil være med i én, to eller alle tre konkurrencer. Send dit svar til konkurrence@partnermedier.dk (skriv ‘Sommerliv konkurrence Mad’ i emnefeltet).

Vinderen trækkes den 1. juli 2020 og får direkte besked. Partnermedier kan ikke drages til ansvar ifm. præmien.

Fri adgang til hele hovedstaden Med et Copenhagen Card er det nemt at gå på opdagelse i København og store dele af Sjælland. Du får gratis entre til en lang række museer, attraktioner og seværdigheder samtidig med, at mange cafeer og restauranter giver mellem 10 og 20 % rabat. Al offentlig transport er inkluderet, så du kan køre lige så tosset du vil med bus, tog og metro. Og det bedste af det hele er, at du kan tage to børn under 10 år gratis med på ét voksen Copenhagen Card. Typisk kan en familie med to børn derfor spare et sted mellem 30 og 60 %. Du kan vinde: 4 stk. Copenhagen Card Voksen Spørgsmål: Hvor mange forskellige museer og attraktioner giver Copenhagen Card adgang til? (Svaret kan du bl.a. finde i artiklen på s. 70)

42


VILDE UFORGLEMMELIG SOMMER VIDUNDERLIGE MØN HER BEGYNDER OPLEVELSERNE TIL EN

En sommer skal have små hemmeligheder. Minder der venter på at blive opdaget, husket og værdsat som en varm, rund strandsten i en barnehånd. SydkystDanmark er rig på hemmeligheder, gastronomi og kultur på topniveau samt lærerige og naturskønne oplevelser, som Stevns Klint UNESCO’s verdensarv og vidunderlige Møns Klint. Aktiv ferie går hånd i hånd med afslapning og timer uden deadlines med udsigt til den midnatsblå Østersø, de hvide strande og en stjernehimmel så kraftfuld, at det er svært at tro, der blot er en times kørsel fra København. Velkommen til SydkystDanmark og en uforglemmelig sommer.


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Sommeren tilhører

SydkystDanmark Møn, Stevns, Præstø, Faxe, Karrebæksminde og Næstved bliver dine koordinater til en skøn sommer i det danske ferieland. Her venter strande, stjerner og store naturoplevelser lige rundt om hjørnet.

AF SØREN SORGENFRI

Inside info: Næstved har fået en ny restaurant med stort ambitionsniveau. Restaurant B-Spis ligger centralt i købstadens gamle bycentrum mellem Axeltorv og Skt. Peders kirke.

København er bare en times kørsel væk. Storebæltsbroen det samme. Alligevel er det som om det sjællandske landskab forvandler sig på denne korte køretur sydpå. Det ændrer sig, bliver mere magisk, hemmeligt og mystisk og frem for alt eventyrlig smukt.

Hos B-Spis er der fokus på det gode måltid. Her går smag, kvalitet og servering op i en højere enhed med et menukort, der følger sæsonerne. Alt sammen med fokus på lokale råvarer hentet i skove og strande omkring Næstved.

SydkystDanmarks unikke natur, inspirerende kunstverden og smagfulde gastronomiscene giver mulighed for en aktiv ferie, nye oplevelser, minder for livet og ren afslapning. Kunst i international klasse De kunstinteresserede kan begynde helt nede i gadeniveau, hvor købstaden Næstved for alvor gør sig bemærket som Næstved Kunstby.

I udkanten af Næstved er der mere kunst på programmet med højt niveau. Rønnebæksholm Kunsthal - vinder af udstillingsprisen Vision 2020 - veksler mellem soloudstillinger med toneangivende kunstnere og tematiske udstillinger. ’

Graffitikunsten og hiphop-kulturen har stærke rødder i postnummer 4700, og det hyldes med et kunstprojekt, der omfatter hele Næstved by og skabes fra øverste hylde med gavlmalerier rundt om i byen udsmykket af internationale kunstnere som DAIM, TOAST, ARYZ, LOOMIT og LIMPO med kunstværker, der indbyder til en graffiti-safari i by-junglen.

Flyv på slottet Sydsjælland er ikke kun smuk natur og kuperet landskab fra istiden, men byder også på godser og herregårde som vidnesbyrd om en stærk kulturarv. Et af landets smukkeste rokokoslotte ligger her. Gavnø Slot byder på en

Gavlmaleri Næstved - Mr. Woodland Foto: SydkystDanmark

Gavnø Slotspark, tulipanfestival Foto: SydkystDanmark

44


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD Stevns Klint Foto: Tage Klee

eventyrlig oplevelse for alle og action til dem, der trænger til at brænde krudt af. Besøg ikke bare slottet, men også parken, kirken, bryggeriet og Go Fly banerne. På slottet er Nordeuropas største, private malerisamling, der indeholder ca. 1.000 malerier med portrætter helt tilbage fra 1460. Slotsparken byder også på trætop-banen Gavnø Go Fly, hvor den højeste bane befinder sig 20 meter over jorden. På landevejen fra Næstved videre østpå rejser det mægtige Skovtårn sig over trætoppene; en attraktion i international særklasse og et must visit. Sæt kursen mod Stevns, Faxe og Præstø, men kast anker ved Rønnede Kro, før du når Østersøens smukke vande. Rønnede Kro har i knap 200 år været samlingspunkt for både lokale såvel som rejsende. Lokale råvarer og varmt værtskab formidler historien bag den traditionsrige landevejskro, der er blandt de kroer, der går under navnet ’Mindeværdige’. Et traktørsted der står vagt om sin fortid og er med i forreste linje i den gastronomiske udvikling, som SydkystDanmark gennemgår i disse år.

Skovtårnet Foto: SydkystDanmark

blev i 2014 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste og kom dermed i selskab med nogle af verdens mest betydningsfulde og unikke attraktioner. Optagelsen på listen har en dramatisk baggrund. Det tynde lag af fiskeler, der tydeligt kan ses i klinten, dokumenterer det meteornedslag, der for mere end 66 mio. år siden medførte dinosaurernes uddøen. I dag spiller naturen også med musklerne. Det ses ved Højerup Gl. Kirke. Kirken ligger på den 30 m høje klint og blev indviet 1357, men havet undergravede klinten, og i 1928 styrtede koret i havet. I dag knejser kirken stolt på den yderste klintekant, og det forsvundne kor er blevet erstattet af en udsigtsterrasse.

Inside info: Området ved Stevns Klint og Faxe har ikke sin naturmæssige lige andre steder i landet, men før eventyret kalder, så tjek ind på Rødvig Kro og Badehotel – kåret til Danmarks bedste badehotel 2020. Hos værtsparret Kathrine og Jonas er der hjemlige hygge og glade gæster i krostuen. Stevns Klint er hele verdens arv Stevns Klint tårner sig 41 meter op over havets overflade med fantastiske fotomuligheder og er et af områdets turistmæssige fyrtårne. Stevns Klint

Psst…vi har så meget på sommerhjertet, at vi skal bruge noget mere plads. Følg med over på side 56.

45


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Rødvig Kro og Badehotel

vender man tilbage til

Der har været kongelig privilegeret kro i Rødvig siden 1844. Nu har gæstgiveriet med de mange loyale gæster fået anerkendelsen som landets bedste badehotel. AF SØREN SORGENFRI En times kørsel fra København ligger Danmarks bedste badehotel. Rødvig Kro og Badehotel i Rødvig ligger lige ned til vandet med udsigt til Stevns Klint og Østersøen og er kåret som landets bedste badehotel 2020. Her har været privilegeret kongelig kro siden 1844 og det er respekten og forståelsen for historien og moderne hygge, der gør Rødvig Kro og Badehotel til noget helt særligt. ”Da vi overtog kroen, var det med stort fokus på den historie, som er her i murene og huset. Gulvet knirker, træværket giver sig lidt og her er lidt lydt. Det er historiens vingesus, man mærker, og det sætter mange af vores gæster pris på,” siger ejer Kathrine Hendriksen og understreger stamgæster er det egentlige skulderklap. ”Vi har mange stamgæster. Det er cirka halvdelen af vores gæster, som er tilbagevendende og loyale gæster, og det betyder meget for os. Vi kan ikke få bedre kvalitetsstempel end, når vores kunder har lyst til at komme igen. Derfor har det også været en dejlig oplevelse med prisen som bedste badehotel, fordi der gik lidt konkurrence i den på de sociale medier, og vi fik et stort rygstød af mange stamgæster, som fik os over målstregen.”

masser af blomster og sollys, og der sætter mange af vores gæster sig ud med morgenmaden, kaffen eller en bog i løbet af dagen. Senere på dagen så er der lidt kamp om pladserne foran vores to store pejse, som vi altid har tændt op i. Det giver vores gæster en hyggelig fornemmelse for dagen og huset, som er vigtig for os,” sige Kathrine Hendriksen

Hyggeligt og uformelt Det familiedrevne Rødvig Kro og Badehotel har en uformel og afslappet atmosfære, der understreger, at her handler det om at komme ned i gear, føle sig hjemme og have det rart uanset om, man er gæst for en enkelt overnatning eller i flere dage. Det er værdier, som er grundstøbt i Rødvig Kro og Badehotels gæstgiverfilosofi. Gæsterne skal kunne forvente en krohverdag autentisk oplevelse, hvor ærlighed, kvalitet, imødekommenhed, hjælpsomhed, humor og et varmt smil sætter dagsorden fra morgen til aften. ”Vores værelser er ikke fancy, men er som kroens indretning holdt i en simpel og lys stil. Det synes vi passer til en kro og et badehotel, som vores og med den historiske arv stedet har, og så er det ofte fællesskabet og detaljerne, der ender med at få gæsternes kærlighed. Vi har to haver med

Under taget med højt til loftet er der 19 gæsteværelser med eget bad og toilet, der er indrettet lyst og luftigt, som det hører sig til på et oprigtigt badehotel. Badehoteller er en helt særlig ferieform, der har dybe historiske rødder tilbage til slutningen af 1890erne og begyndelsen af 1900ernem, hvor det bedre københavnske borgerskab med penge på lommen trængte til frisk luft ved de danske kyster. I dag er badehoteller for høj og lav, men med en fælles mission om at tilbyde analog luksus i en travl tid og værdsætte det gode ophold. Det værtskab har Rødvig Kro og Badehotel med prisen som Danmarks Bedste Badehotel 2020 bevist, de mestrer som ingen andre i det danske sommerlandskab. www.roedvigkro.dk

Sov på klinten

Et aktivt ophold

Rødvig Kro og Badehotel har også Stevns Klint Strandpension. Pensionatet med ti værelser ligger på selve Stevns Klint på første række med udsigt til havet. www.strandpension.dk

Det kan være svært at holde sig i ro med så skøn natur som nabo og Rødvig Kro og Badehotel har cyklen klar til den aktive gæst. Rødvig Kro og Badehotel er et af ni steder ved Stevns Klint, hvor nye cykler fra Donkey Republic kan lejes og afleveres. De populære cykler giver unik mulighed for at opleve Stevns Klint fra områdets mange cykelruter, og Rødvig Kro og Badehotel er naturligvis Bike Friends, så cykelentusiaster finder pumpe og lappegrej her samt mulighed for at få fyldt vanddunken op og finde kort over cykel- og vandreruter i SydkystDanmark. Vandhunde kan leje havkajakker fra Sit On med plads til to voksne og et barn. Rødvig Kro og Badehotel har desuden samarbejde med nærliggende Vallø Golfklub, så golfglade gæster kan gå 18 huller på den naturskønne bane.

46


Sommerophold

VED STEVNS KLINT

Tilbring nogle dage af din sommerferie i naturskønne

Det lille badehotel har skønne udearealer, Østersøen

omgivelser ved Stevns Klint og Østersøen. Rødvig Kro

lige udenfor døren, en restaurant med menuer tilberedt

& Badehotel er kåret som ”Danmarks bedste Badehotel

af økologiske og lokale råvarer, nærværende service og

2020”. Hos os får du en autentisk badehotelsoplevelse i

naturligvis et hygiejnisk, trygt miljø med plads til at vi

den charmerende havneby Rødvig.

holder afstand og kan slappe af og nyde atmosfæren.

• 3 X 2 RETTERS AFTENMENU • OVERNATNING I DOBBELTVÆRELSE MED BAD OG TOILET • MORGENTALLERKEN • ANKOMST ALLE DAGE Pris pr. person

Kr. 2.795 Enkeltværelsestillæg: 300 kr. pr. person for 3 dage Tillæg for havudsigt: 300 kr. pr. person for 3 dage

KAN BOOKES FRA D. 15/6 TIL D. 31/8

TEL: 56 50 60 98 • MAIL: INFO@ROEDVIGKRO.DK • WWW.ROEDVIGKRO.DK


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

TÅRNET der ses i hele verden AF SØREN SORGENFRI

Skovtårnet ved Rønnede på Camp Adventure har gjort de smukke sydsjællandske skove og vidder verdensberømte.

Hvad nu hvis det regner?

Skovtårnet holder åbent året rundt i al slags vejr. Det er en stor del af helhedsoplevelsen at mærke naturen i samklang med årstidernes skifte. Vejrliget skaber med regn, tåge, sol og efterårsgråvejr nye oplevelser, og der lukkes kun midlertidigt ned ved vindstød af orkanstyrke samt lyn direkte over Skovtårnet.

Camp Adventure, EFFEKT Arkitekter og Rasmus Hjortshøj

Ude i skoven står der et tårn. Det er ikke verdens første tårn, og det bliver heller ikke verdens sidste, men lige præcis det her tårn har lagt verden ned med sine 45 spiralformede meter, der rager op over de lysegrønne trætoppe. Skovtårnet i Gisselfeld Klosters Skov ved Rønnede på Sydsjælland trak alene i de første to måneder efter åbningen i 2019, 50.000 besøgende og været en overvældende succes lige siden.

med på sin liste i 2019 over klodens 100 mest interessante attraktioner – som den eneste danske attraktion i øvrigt. Skovtårnet har også været med i TV2’s julekalender ”Tinka & Kongespillet”, Lukas Grahams musikvideo ”Lie” og hele 351.895 besøgende fra 74 forskellige lande lagde vejen forbi Camp Adventure som Skovtårnet er en del af i løbet af 2019 med kurs mod at blive blandt landets mest populære turistattraktioner. Med andre ord er Skovtårnet sat på verdenskortet.

Succesen i skoven Skovtårnet giver nemlig ikke kun udsigt til det smukke kuperede sydsjællandske istidslandskab, men har vakt opsigt ude i den store verden. F.eks. havde et af verdens førende nyhedsmagasiner Time Magazine Skovtårnet

”Alle har været i Berlin, Paris og London, men der er ikke så mange, der har været i en skov lidt udenfor Rønnede og denne del af Sydsjælland. Det synes vi var en skam for naturen er så smuk hernede, og vi kunne

48


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

med Klatreparken, der åbnede i 2013 fornemme, at der var en stigende interesse for naturoplevelser, hvor man kommer tættere på naturen,” siger forretningsudvikler hos Camp Adventure, Kasper Larsen og fortæller om baggrunden for Skovtårnet: ”Ambitionen var at skabe en oplevelse og et udgangspunkt på tre ben: Kultur, natur og arkitektur. Naturen har hovedrollen. Her er hæsblæsende smukt med skove, søer og kuperet terræn, det er et ærkedansk landskab, der møder en. Kulturen læner sig op ad naturen, fordi kulturarven i det danske og især det sydsjællandske er så rig med herregårde, godser og klostre. Det er jo ikke Vietnam med elefanter, der møder en her, det er et landskab og en kultur båret af stenalder, middelalder og i det hele taget mange århundredes dansk historie med produktionsmarker. Arkitekturen skulle være mindeværdig, langtidsholdbar, spektakulær og være den omkringliggende natur værdig. Skovtårnets specielle timeglasform gør det både et interessant bygningsværk i sig selv og samtidig er materialerne afstemt med skovens farver.,” siger Kasper Larsen.

Foto: Camp Adventure.

Klatreparken Skovtårnet er en del af Camp Adventure Klatrepark, som siden 2013 har drevet klatrepark i trækronerne fra 1,5 og op til 25 meters højde. Klatreparken er Danmarks største og dækker over 7,5 hektar skov, og banerne forbindes på kryds og tværs hen over bøgeskoven. Klatreparkens udfordringer består af trapezer, klatre i net, balancegang, kravle gennem tønder og alle mulige andre forhindringer, der skal overvindes. Udfordringerne tilpasses alder og vovemod, og børn helt ned til tre år kan klatre med. Camp Adventures instruktører er altid klar til en snak om, hvilken bane der passer bedst til gæstens temperament og mod. Entreprisen giver adgang til alle ti baner, så mange gange man har lyst.

Udsigten til naturen Dem der kender denne del af Sydsjælland vil også nikke genkendende til landskabets særegne skønhed. Denne del af landet er ikke flade marker så langt øjet rækker; fede og dyrkede jorde er her også, men landskabet bugter sig med åse, bakker, skove, fjorde og på dage med klart vejr kan man se Øresundsbroen og Turning Torso i Malmø. ”Vi ville ikke lave et tårn med en ekspreselevator op til et udsigtspunkt, hvorefter man så kan stille sig i køen for at komme med elevatoren ned igen. Man skal gå hertil, gå hele vejen op, bruge krop og sanser, og tårnets timeglasform gør, at man halvvejs næsten kan røre ved toppene på de træer, der vokser inde i Skovtårnet. Vejr og vind påvirker gåturen op, og

Glamping

den fornemmelse af tæt på naturen har været meget vigtig i hele processen og tankerne bag,” siger Kasper Larsen og uddyber:

Camp Adventure Park og Skovtårnet barsler med et nyt projekt for dem, der gerne vil nyde skoven efter lukketid. Glamping. Glamping er fusionen mellem glamour og camping for dem, der ikke vil bruge tid på at hamre teltpløkke i jorden, men hellere vil møde naturen mere komfortabelt. Seks luksustelte med egne toilet, brændeovn, seng, et lille køkken og egne toilet- og badefaciliteter, der vil være adgang til Skovtårnet. Så brug kræfterne i Klatreparken i dagtimerne, nyd roen der falder over skoven efter fyraften og se solen stå op fra Skovtårnets 45 meter udsigtspunkt. De første to åbner d. 1. juni og herefter vil de sidste fire åbne i løbet af 2020. www.campadventure.dk

”Det skulle ikke være en kulisse og en efterlignende af naturen, men så tæt på naturen som muligt og så en udsigt og oplevelse, der er i særklasse, tør vi godt sige,” siger Kasper Larsen. Det nødvendige mod Denne del af Sjælland har ikke just været kendt for at være en turismemagnet og for dem af os, der er vokset op på egnen, har landevejen, der forbinder Næstved og Faxe med motorvejen nord og sydpå været lange 20 minutter i regnvejr. Men måske er det menneskeligt at tænke sådan; at tage det velkendte lokalområde for givet uanset om det er den jyske hede, den nordsjællandske kystlinje eller den sydsjællandske skyline af bøgetræer og bakket terræn. Men en dag stod der et tårn og så skete der noget. Man kom op, fik overblik og udsyn og det giver minder for livet. ”Vi har mange gæster fra udlandet, og her får vi nogen overraskende reaktioner. Der var en gruppe entreprenører fra Schweiz, hvor man jo ellers nok er vant til smukt landskab, som blev meget rørte, da de nåede toppen af tårnet og kunne se ud over landskabet. De blev virkelig oprigtig bevægede og overrasket over, at naturen kan være så smukt et skue. Det var meget tydeligt, at de gik op i tårnet med fokus på at bestige tårnet, men da de nåede toppen, fik de en udsigt og en oplevelse, som de slet ikke havde regnet med og ikke glemmer. Det tør jeg godt garantere.” Rønnede var nok ikke sådan for alvor en prik på den store globus, men med Skovtårnets 45 meter bliver denne del af Sydsjælland nu set af hele verden.

Foto: Camp Adventure.

49


Velkommen til en ny verden af form og forvandling Holmegaard Værk åbner denne sommer som nyt og inspirerende museum i gamle glasværksbygninger og bringer fortiden til live. AF SØREN SORGENFRI Danmark og Norden får et nyt museum for glas, keramik og design. Alle sanser bringes i spil, når Holmegaard Værk slår dørene op senest 8. juni. Og bag dørene venter der en verden af sanseoplevelser, hvor hele 42.000 unikke glastyper og produktioner venter i den store glassamling på museet i Holmegaard. En syv meter høj reol med glaskunst kan tage pusten fra enhver tilskuer. Holmegaard Værk lever, og der produceres, så glem alle barndomsminder om endeløse støvede plancher, der hænger skævt. Der venter publikum et levende museum med ild i ovnene, daglig glas- og keramikproduktion i et ultramoderne glasværksted.

ventning og glæder mig til, at vi åbner Danmarks mest moderne og involverende museum.” Pust liv i kreativiteten Et team af glasmagere i særklasse sørger for røg i skorstenene, hvor de i samarbejde med gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live og fylder glasbyen med kreativt skaberværk for hele familien, for hverken hænder eller tid kan holde sig i ro her.

Prøv selv glassets magi

”Holmegaard Værk puster liv i æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner, personlige fortællinger og fællesskabet. Med Holmegaard Værk vil vi genskabe et levende glasværk for alle,” siger museumsdirektør Keld Møller Hansen og tilføjer:

Du kan selv prøve kræfter med materialer som glas og ler og oplev skaberkraften og kreativitetens magi. Et team af dygtige kunsthåndværkere demonstrerer materialernes mange muligheder og hjælper dig med at få dit eget stykke unika med hjem.

”Holmegaard Værk er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg er fuld af for-

50


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Holmegaard Værk får hjemme i de gamle glasværkslokaler, der tidligere husede Holmegaard Glasværks store og driftige arbejdsplads. Det er her, at ikoniske stykker glas som Provence-skålen, Skibsglassene, Lotus-stagen og Blixen-vasen er tænkt, formet og født. Det er tilmed Danmarks eneste bevarede glasværk, der genopstår med nyt liv og det ikke mindst takket være stor støtte fra Realdania som motor i projektet med at vække fortidens bygninger til live som nyt, spændende museum.

Hør historien Historierne på Holmegaard Værk fortælles som små lydfortællinger af fagpersonalet og dem, som var på værket, da det stadig producerede. Med en billet udleveres en podcastguide, som fortæller hvilke podcasts, der kan høres i den pågældende udstilling. Der er 17 podcasts af 5-15 minutters varighed at fordybe sig i.

Nu er det gamle glasværk igen klar til at tage fat som Danmarks nye kreative centrum for kunsthåndværk og tradition med rødder tilbage til 1825, hvor Henriette Danneskjold-Samsøe etablerede et glasværk ved Holmegaard Mose, hvor der var nok af det nødvendige tørv til brændsel for at holde gang i glasovnenes høje temperaturer. Den levende fortid Nu formidles fortiden som inspiration for fremtiden med de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose som nabo. ”Med Holmegaard Værk puster vi nyt liv i en industri, der siden 2008 har været uddød i Danmark,” forklarer Keld Møller Hansen. Og det er omfangsrige omgivelser, der slår dørene op denne sommer. Bygningsarealet på 15.000 m2, et 24.000 m2 stort udendørsareal og Holmegaard Mose er de imponerende rammer for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. Med en glasklar vision og fusion mellem historie og nutid, så har ovnene og Holmegaard Værk har fået nyt liv.

Et museum for alle

Oplev:

Alle er velkomne på Holmegaard Værk. Alle udstillinger er tilgængelige med barnevogn og klapvogn, og der findes pusleplads på handicaptoilettet i foyeren. Holmegaard Værk åbner også dørene for gangbesværede eller handicappede gæster, som kan køre ind gennem porten og parkere foran hovedindgangen på handicapparkeringspladserne, hvorfor der er direkte adgang og nem adgang til museet uden trapper eller andre niveauforskelle. Indenfor er der tænkt i løsninger, der gør det nemt for kørestolsbrugere, gangbesværede og barnevogne at komme rundt og nyde udstillingerne uden høje dør- eller trappetrin. Til den store Prøvesamling og stenalderudstilling er en kort køretur med lift nødvendig.

Glassamlingen Udstilling med mere end 42.000 unikaglas og prototyper fra hele Holmegaards historie. Prøveglassamlingen, der er en af Nordens største og vigtigste samlinger af glas, er sat smukt op på en imponerende reol, der måler 7,5 meter i højden og 40 meter i bredden med udsyn til Holmegaard Mose. Kählerudstillingen Udstilling med 6.000 stykker Kähler-keramik. Dette mesterstykke af en keramiksamling fortæller historien om Kählers pottemagerværksted og om danskernes hverdag fra 1839 til i dag. 10.000 års kreativitet 250 m2 med skiftende udstillinger af historiske pragtgenstande fra Museum Sydøstdanmarks samlinger. Aktuelt en specialudstilling med internationale stenalderfund fra Holmegaard Mose, der formidles med en inspirerende samtale om 10.000 års kreativitet. Per Steen Hebsgaard 960 m2 udstilling af glasmester Per Steen Hebsgaards imponerende samarbejde med koryfæer som Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby og Erik A. Frandsen. Multihal 670 m2 med skiftende udstillinger af kultur i verdensklasse. Med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, indlån af samlinger fra hele verden og plads til afholdelse af store events og koncerter. Gastro Holmegaard Værk huser både en café med friskbrygget kaffe, sandwichs og desserter og en restaurant med smukt anrettet smørrebrød. www.holmegaardvaerk.dk

51


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Leg og læring på kanten af klinten Geocenter Møns Klint i Danmarks flotteste og vildeste natur åbner op igen 8. juni og det fejres med to nye udstillinger. AF SØREN SORGENFRI Geocenter Møns Klint er leg og underholdende læring og mere til. Det er skønhed på kanten af klinten med, klinteskoven som nabo og Danmarks dramatiske fødsel set fra første parket. Møns Klint er de enorme klinter af kridt og kalk, der tårner sig 128 meter over Østersøen, et vidnesbyrd om den danske fortid som tropisk hav for 70 millioner år siden. ”Vi tilbyder kombinationen af leg og læring. En ting er aktiviteterne her, en anden ting er vores brede pakke af videns-pædagogik i børnehøjde og for andre nysgerrige sjæle,” siger Nils Natorp, administrerende direktør på Geocenter Møns Klint. insekter fanget i den størknende harpiks for millioner af år siden. Det er det, som rav egentlig fortæller os – rav var på kloden millioner af år før menneskeheden, og det vil være her længe efter. Udstillingen er derfor en tidsrejse med udsigt.

Geocenter Møns Klint har haft 13 lys i lagkagen og har årligt mere end 250.000 besøgende i Danmarks flotteste og vildeste natur. Idyllisk placeret på Høje Møn er den berømte Dronningestol, trappen ned til stranden og klinteskovens unikke natur med 18 sjældne orkidearter tæt på. Og ikke mindst vandrefalken, verdens hurtigste dyr, kan man være heldig at se, når man besøger Møns Klint.

”Rav er en tidsmaskine i ren Jurassic Park-stil, hvor man kan se insekter og fjer fra dinosaurer indkapslet i rav. Det bliver den første udstilling af sin art i Europa,” siger Nils Natorp.

”Det er et aktivt ’naboskab’, hvor mennesker arbejder aktivt, leger og lærer med bevaring, læring og udvikling i samspil med naturen, og børn kan lege sig til sjov og sej viden om naturen og vi inddrager naturen i vores hverdag, som denne sommer, hvor vi åbner op for formidling af Klinteskovens mange gravhøje og Timmesøbjerg, Danmarks ældste borganlæg helt tilbage fra bronzealderen,” fortæller Nils Natorp med et engagement, der ikke lægger skjul på, at centerets personale er mere end klar på at byde gæster velkommen til.

Udstillingen sættes desuden op i ekstraordinært smukke omgivelser bygget op omkring Otto Frellos "Oksbøl billedet" – en fantastisk gengivelse af den baltiske ravskov. Den anden udstilling har flint som tema. Stenalderfolket søgte til Møn i stor stil, da der mellem kridtlagene var rigelige og lettilgængelige lag af flint. ”Flint var et essentielt materiale for den tidlige udvikling i Danmark. Stenalderfolket brugte flint til våben og redskaber og var helt uundværlig. Redskaberne blev brugt til alt lige fra jagt, høstarbejde, skovrydning, bygning af huse og både, så flint var livsnerven i stenalderen. Flint var en afgørende motor i datidens samfundsudvikling.”

Billetten er sæsonkortet Geocenter Møns Klints billetter gælder som et sæsonkort. Har man købt billet til en dag, så gælder den indtil den 31.10, hvor vi lukker for sæson. Det er en fordel, når centeret har mere end 20 aktiviteter og dermed masser af muligheder til mere end en dag.

Udover de to nye udstillinger har Geocenter Møns Klint faste workshops og udstillinger, hvor man kan komme 70 millioner år tilbage i tiden og lære mere om Danmarks fødsel. Eller se på GeoCentrets egen dinosaur:

”Hvis man som børnefamilie er i sommerhus eller camping en uges tid, så kan man opleve centeret i sit eget tempo, og gå en tur i vores 3D biograf en regnvejrsdag.”

”I 2012 var vi på dinosaurudgravning i Østgrønland, og vi er faktisk det første og eneste udstillingssted, der har sit eget komplette danske dinosaurskelet – en 6 meter stor Plateosaurus”

Centeret har som så meget andet i Danmark været lukket ned i foråret, men slår dørene op igen 8. juni. Det markeres med to nye udstillinger og to nye 3D film om vulkaner og dinosaurer.

Udstillingerne tager os med tilbage til Kridttiden, hvor havet var fyldt med drabelige monstre, videre over meteornedslag, supervulkaner og gigantiske gletsjere der dannede det vilde landskab, der gav os nutidens magiske natur på Møn. Kom selv og se.

Udstillinger i verdensklasse Geocenter Møns Klint åbner med en udstilling i verdensklasse om rav, men især om de hemmeligheder som rav kan gemme på: dinosaurfjer og

52


MØNS KLINT

SÆRUDSTILLING: KLINTENS SKJULTE SKATTE

VELKOMMEN TIL ET GANSKE SÆRLIGT OMRÅDE

“FLINT”

Find dit eget 70 mio. år gamle fossil langs stranden

NYHED 2020

Ny udstilling om Danmarks vilde fortid og flintens store betydning.

Hvem er klogest? Kom og leg og lær dig til sjov og sej viden om dinosaurer, geologi, planter og meget mere.

UDSTILLINGEN: OPLEV DANMARKS FØDSEL

UDSTILLING

DANMARKS FØRSTE, ÆGTE DINOSAUR

NYHED 2020

Se et ægte dinosaur-skelet. Vi har selv udgravet det i Grønland.

SÆRUDSTILLING: KLINTENS SKJULTE SKATTE NATUROPLEVELSER

MOUNTAINBIKE

MAGISKE ØJEBLIKKE FRA FORTIDEN GEMT I RAV

Danmarks vildeste MTB-tracks Se de vilde fund og hør om de skjulte fortællinger.

3D BIOGRAF

WORKSHOP MED AKTIVITETER

FIRE VILDE 3D FILM Se dem - hvis du tør?!

NATUROPLEVELSER

På kanten af Møns vilde natur. Over 20 aktiviteter - inde og ude - venter på både små og store eventyrlystne ...

TRÆKLATRING OG SVÆVEBANE Kom højt til vejrs og mærk suset i trætoppene i Klinteskoven

MOENSKLINT.DK

MOENSKLINT.DK GeoCenter Møns Klint Stengårdsvej 8, DK-4791 Borre

Aktiviteter inde og ude - nok til mere end én dag..


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Hotellet der var en hemmelighed

Klintholm Gods Lake Apartments har den skønneste beliggenhed og tilbyder harmonisk ro og naturoplevelser midt i Møns Klint. AF SØREN SORGENFRI

Hemmeligheder er som fine sæbebobler. Man blæser dem ud med den største forsigtighed til de brister og er ude i det blå. Sådan vil det gå for Klintholm Gods’ Lake Apartments. Med det fokus der har været fra ikke mindst internationale medier om Danmark som herligt ferieland de seneste år, så er det vitterlig kun et spørgsmål om tid, før den lille perle får luft under vingerne. Hotellet midt i skoven på Høje Møn med udsigt til øens største sø, Hunesø åbnede i april 2019 med en noget nær perfekt beliggenhed og samklang med natur, udsigt og idyllisk ro. De otte værelser er designet af PLH Arkitekter med fokus på at bringe mennesket så tæt på naturen som muligt med panoramavinduer og egen altan eller terrasse og er indrettet nordisk minimalistisk med en udsigt, der har naturen som omdrejningspunkt.

holde sig i hotellets vilde have og nyde en bog og glemme alt om telefoner, deadlines, stress og jag og i stedet ’plugge’ ind i ro og fordybelse. ”Vi vil gerne inspirere og genoplade batterierne hos vores gæster, som de tager herfra med motivation og mindet om et unikt ophold. Vi har gæster, der kommer og spørger til indretning, farvevalg, kunst på hotellet og føler sig hjemme og godt tilpas. Vi havde tidligere på året besøg af en familie fra Jylland, der blev så begejstrede for stedet, at de kom tilbage weekenden efter. Det gjorde os virkelig glade,” siger Inger Marie Kirketerp Scavenius: ”Og gerne hele året rundt. Vi har ikke kun åbent i sommersæsonen, men året rundt for naturens skønhed bør nydes uanset årstiden.” Hemmeligheden er ude Helhedstanken strækker sig længere ud end hotellets rammer. For Klintholm Gods Lake Apartments er en del af Klintholm Gods, der drives på syvende generation på godset. Klintholm Gods har flere virksomhedsgrene, som kvægdrift og campingplads der i tiltagende grad skal arbejde mere og mere sammen, og her skal Lake Apartments tænkes ind. ”Vores håb er, at alt hvad vi gør og skaber skal have en ånd, der gør, at det kan gives videre til næste generationer, men også at vi deler ud af vores visioner og forhåbentlig kan give vores gæster inspiration med hjem,” Inger Marie Kirketerp Scavenius. Sæbeboblen er bristet og hemmeligheden om Klintholm Gods Lake Apartments er ude under Møns dybblå himmel. www.lakeapartments.dk , www.campmoensklint.dk

Hånd i hånd Det er her på Møn, at vandrefalken yngler på klintens høje skrænter, og tornskaden, der blev landskendt i tv-programmet: ’Danmarks vilde natur’ som fuglen, der spidder sit insektbytte på grene, lever her. ”Uden naturen intet hotel. Vi ligger i et helt unikt naturområde med en rig biodiversitet, sjældne orkideer og et fugleliv, man ikke finder magen til. Når man andre steder forlader sit hotel for at køre til Møns Klint, så er man på Møns Klint i det øjeblik man går ud ad døren. Hel naturens herlighed er lige derude på den anden side af vinduet, og derfor vil vi lige så gerne invitere naturen med ind, som vi gerne ser vores gæster, går ud og nyder den,” siger Inger Marie Kirketerp Scavenius, stifter og direktør for Klintholm Gods Lake Apartments.

Ko på Klintholm Gods Lake Apartments Naturhotellet arrangerer ko-safari og ko-yoga som led i hotellets ambitiøse outdoor turisme. Her dyrkes der yoga i det fri med køer som tilskuere, og ko-safarien giver historien om, hvorfor koen er et nyttig dyr i en tid, hvor kvæg rimer på negative fortællinger. Camping under stjerner Klintholm Gods tilbyder også camping med Camping Møn. Placeret i Danmarks eneste Dark Sky Park er her på Møn muligheden for at opleve en stjernehimmel så smuk, som få andre steder i landet. Lysforureningen på Møn er lige så minimal, som nattehimlen her er rig på stjerner.

Naturen er æresgæsten Hotellet har fire typer lejligheder designet efter naturtemaer som træer, blomster, fossiler og fugle. Fra to til fire personer og alle lejlighedstyper er fuldt udstyrede til længere ophold eller, hvis man ønsker at lave mad selv en aften. Hotellet har brasserie og cafe med gårdbutik, hvor Klintholm Gods’ eget økologiske Herefordkvæg er på menuen sammen med lokale specialiteter. Hotellet er opført som et længehus i lærketræ med grønt tag beplantet med sedum-mosser, der understøtter biodiversiteten. Hotellets udseende refererer til en ladebygning med saddeltag og store porte. Opholdet er en tosporet oplevelse, hvor ophold og natur er tænkt i sammenhæng og går hånd i hånd. Man kan gå lange ture i Klinteskoven eller

54


WE BRING YOU BACK TO NATURE

Langebjergvej 1, 4791 Borre info@lakeapartments.dk

+45 55 81 20 30 lakeapartments.dk


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD Faxe Kalkbrud Foto: Claire Droppert

Gåsetårnet Foto: Danmarks Borgcenter

SydkystDanmarks magiske og medrivende historie

Fortid og nutid går hånd i hånd under de grønne trækroner på Sydsjælland med fortællinger om dinosaurer, Danmarks fødsel og ildsjæle med kreative ideer under en dyb stjernehimmel. AF SØREN SORGENFRI Husker du historietimerne som en kedsommelig affære? Så træk i arbejdstøjet og få kalk og fortid under neglene i Faxe Kalkbrud.

Gåsetårnet er Nordens bedst bevarede fæstningstårn fra middelalderen og indgik i Kong Valdemar Atterdags mægtige borg fra omkring 1365. I dag står Gåsetårnet ene tilbage, omgivet af de pittoreske ruiner fra Danmarks største kongeborg og vidner om fordums storhed. Tårnets top prydes af en guldgås, og fra toppen af tårnet er der en storslået udsigt over byen, Storstrømsbroen, Farø-broerne og omegnen af Vordingborg.

Faxe Kalkbrud er et stykke levende Danmarkshistorie, og for 63 millioner år siden var området dækket af hav med kæmpehajer, krokodiller og mange andre eksotiske dyr. Man kan stadig finde levn fra denne tid, og netop derfor er stedet meget populært blandt især børnefamilier til fossiljagt.

Møn har en rigdom af muligheder og møder sine gæster med lige dele storslået natur og åbne arme. Klintholm Gods Lake Apartments har overnatningsmuligheder i harmoni med naturen og mulighed for at dyrke yoga blandt køer. Geocenter Møns Klint er en vulkan af viden, leg og aktivitet, der går rent ind hos seje børn, der vil vide mere. Hovedpersonen er naturligvis imponerende Møns Klint med de hvide stejle skrænter, der får en til at føle sig lille, mens vandrefalken dykker i fuld fart. Selvfølgelig kan man gå hele Møn rundt ad den landskendte Camønoen - "kongerigets venligste vandrerute" - der strækker sig 175 km over Møn, Bogø og Nyord. Undervejs går ruten igennem områdets smukkeste natur, langs betagende kyster og gennem hyggelige småbyer.

Inside info: Russerne kommer!! Måske ikke helt, men så alligevel. Stevnsfortet er Danmarks største krigshemmelighed, og det underjordiske fort står mere eller mindre som det gjorde, da det blev forladt, men der er adgang til en del af de underjordiske rum på en guidet tur 18 meter under jorden. På grund af statshemmeligheder er der endnu ikke fuld adgang til alle fortets rum, kanaler og gange. Stevnsfortets 1,7 kilometer lange gange er (som de eneste i Danmark) bygget i klippegrund og hugget ud i kalken af Stevns Klint, og er bygget til at modstå atomkrig.

Inside info: Møn er ikke mindst via kunsten forbundet med verdenen på den anden side af Dronning Alexandrines Bro. Kunsthal 44Møen er et internationalt udstillingssted, baseret på samarbejde mellem kunstnere som Bjørn Nørgaard, Ursula Reuter Christiansen, afdøde komponist og Fluxus-kunstner Henning Christiansen, og internationale aktører omkring FLUXUS-bevægelsen med den tyske kurator og kunstsamler René Block i spidsen.

Slotskroen og Gåsetårnet Afsæt plads i dagsprogrammet til en udflugt nordpå og kør den korte tur på et kvarters tid til Vallø Slot og Vallø Slotskro. Slotskroen er genbo til Vallø Slot kun adskilt af voldgraven i eventyrlige omgivelser. Efter en lang dag melder din mave sig på banen med en melding om spisetid. Men hvor? Det er nemt; følg stjernen og tag til Præstø og Den Michelin-hædrede restaurant Hotel Frederiksminde ligger helt ud til Præstø Fjord - omringet af hotellets egen skov.

Møn er også hjemsted for mange iværksættere og ildsjæle, som i Askeby, hvor Isle of Møn Spirits, stiftet i 2016 af Sara og Uffe, holder til. Et projekt som til at starte med blot var et eksperiment; om man mon kunne lave en traditionel gin som udelukkende blev fremstillet på lokale

Møn er et magisk kapitel for sig, men før den fine ø med de berømte klinter kalder, så besøg Vordingborg og nyd udsigten fra Gåsetårnet.

56


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

botaniske ingredienser, som vokser naturligt på Møn? Nu producerer de gin med smagsvarianter, snaps og har inspirerende cocktailkurser. Husk at kigge op i nattemørket – stjernehimlen over Møn skal opleves. Så siger vi ikke mere.

”SydkystDanmark har et meget bredt udbud af seværdigheder og attraktioner for enhver smag. Her venter oplevelser for ethvert temperament uanset om man trænger til en luksuriøs getaway weekend eller en overnatning i et shelter i en sovepose med udsigt til den fascinerede stjernehimmel. Man kan virkelig mærke historiens vingesus i SydkystDanmark i blomsterparker, dystre og forladte militærgange under jorden eller verdensanerkendt natur som barsk vidnesbyrd om en urgammel fortid. Det er sådan, det er i SydkystDanmark. Fortiden lever gennem nutidens ildsjæle og seværdigheder.”

Inside info: SydkystDanmark giver mindeværdige og uforglemmelige oplevelser, men mangler du måske lige en souvenir? Så er Paradehuset – Orangeriet på Gisselfeld – et smukt stop. I "Orangeriet" er Gisselfelds imponerende plantesamling samt salg af planter og potter. Primært lægges der vægt på historiske planter der alle fandtes i Danmark, da huset blev bygget for snart 200 år siden. Det er sådan, det er med SydkystDanmark – fortid og nutid hånd i hånd.

Martin Bender, Direktør, SydkystDanmark

”Vi glæder os altid til at byde gæster velkommen til vores unikke del af Danmark. Jeg har rejst over det meste af verden. Jeg har været i storbyer, der aldrig går i seng og jeg har set solen stå op over Stillehavet, men SydkystDanmark blæser dig bagover. Det tør jeg godt love. Her finder du Danmarks smukkeste natur, hjertevarme og især ildsjæle. Du kan finde masser af steder i Danmark, hvor du vil føle dig som kunde, men i SydkystDanmark bliver du taget imod som gæst af iværksættere og andre driftige folk, der brænder for deres fag og deres visioner. Det kommer ikke mindst til udtryk indenfor de mange gastronomiske projekter, der skyder frem på egnen og kunstscenen.”

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

SydkystDanmark består af de fire sydsjællandske kommuner Næstved, Vordingborg, Stevns og Faxe.

Martin Bender, Direktør, SydkystDanmark

SYDKYSTDANMARK INVITERER TIL

EN UFORGLEMMELIG SOMMER BOOK OG PLANLÆG DIN FERIE PÅ SYDKYSTDANMARK.DK Sydsjællland og Møn

57


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Camping hitter Danskerne udforsker nye versioner af campinglivet, og det glæder brancheforeningen Camping Outdoor Danmark, men åbne grænser efterlyses. Hurtigt. AF SØREN SORGENFRI

Der er noget ved camping, der bare går rent hjem hos store og små i det danske sommerland. Derfor er det heller ikke overraskende, at tre ud af fire gæster på de danske campingpladser er danskere, men også udlændinge søger til de danske breddegrader i stort tal. Hele tre millioner overnatninger med udenlandsk pas bliver det til. Når altså sommeren er som den plejer, men selv om Europa er gået i stå som følge af covid-19 udbruddet, så står campinglivet ikke stille.

segment her er, at de er med på en global bølge, og typisk tidligere ville have købt en rejse til den anden side af jorden for at dykke eller en eksklusiv storbyferie. Det segment vælger den danske natur nu. Det udviser også et overskud at sidde omkring bålet med hele familien i en tid, hvor fokus på naturen tager til, ” siger han. Politisk vilje til åbne grænser Det er umiddelbart gode nyheder fra udendørslivet og skovbunden, men denne sommer kræver i kølvandet på virusudbruddet politisk handlekraft for ikke at få konsekvenser.

Faktisk udvikler og knopskyder camping sig som ferieform i disse år. Det forklarer Jens Brendstup, der er direktør i Camping Outdoor Danmark – brancheforening for hele camping- og fritidsbranchen.

”De lukkede grænser betyder, at den danske campingindustri mangler millioner af overnatninger fra især Tyskland, Holland og Belgien, og det kan vi ikke bare fjerne og se bort fra med et pennestrøg. Vi er nødt til at få åbnet grænserne op om ikke andet til udvalgte lande i vores umiddelbare nærhed. Det kan kun gå for langsomt,” siger Jens Brendstrup.

Camping på tre ben Camping bevæger sig ind i en spændende tid, hvor flere danskere prøver kræfter med campings nuancer. Camping går på tre ben anno 2020,” siger han og uddyber: ”Der er den klassiske camping, som vi kender. Så er der resort camping, som har mere fokus på luksusdelen, og så er der outdoor camping, som rykker rigtig stærkt lige nu.

Camping er en vigtig motor for økonomien ude i ferielandet. F.eks. var 2018 et flot camping-år, hvor camping ifølge Danske Erhverv bidrog mest til væksten i turisme i Danmark. Derfor understreger Jens Brenderup vigtigheden af at politikerne hurtigst muligt får kigget ind i at forbedre camping og fritidslivets muligheder for at komme godt igennem en periode med høj sø.

Outdoor camping er en ferieform, som især hollænderne er eksponenter for og står for hele 70 procent af rykindet på de specifikke danske outdoor pladser, men danske gæster er i fremdrift, forklarer Jens Brendstrup:

For camping indeholder nye muligheder for at tiltrække flere gæster. Resort camping er som outdoor camping en ny bølge indenfor campinglivets glæder. En mere luksuriøs form for camping med store flotte telte, hvor alt står klar til gæsterne. Man skal egentlig bare møde op med pakket taske og feriehumør.

Det er gæster, som gerne vil have oplevelser og minder for livet i naturen, men måske ikke har udstyret selv. Eller måske skal have en hånd med at bygge og tænde det ål, som de skal lave med på. De gæster de pladser, hvor udstyret er klar i naturskønne omgivelser. Det interessante ved det

Betyder det så, at den klassiske camping med fine pladser, legeplads og badeland og fortelt er under afvikling eller tilbagegang? ”Nej slet ikke. Det er virkelig en ferieform, som danskerne værner om og værdsætter. Det gælder i høj grad børnene, som ofte nævner den klassiske camping som deres bedste ferieminder. Det er nemt og socialt. Det er bare at løbe ud på græsset, så er der legekammerater og ferielivet på pladsen er lige dele overskueligt og afslappet for alle. Det er camping, som vi kender det, men derfor er heldigvis også plads til nye nuancer.” siger Jens Brendstrup. Sommeren står for døren, og det danske campingland lokker med lige dele bålplads, luksus og glade børn. Se campingpladsernes placering på: www.danskecampingpladser.dk

58


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Det er godt at vaere ude Foto: Ruslan Merzlyakov/@astrorms

#elskercampingidanmark

”På en klar og lun aften med hyggelige lyde fra livet på campingpladsen, elsker jeg at stå her og tælle stjerneskud, mens jeg forsvinder ind i den mægtige stjernehimmel. Dét er ferie!” #elskercamping #elskeroutdoor

Vidste du, at der er 4-stjernede Outdoor Campingpladser i Danmark?

VIND LÆKRE CAMPINGPRÆMIER PÅ FACEBOOK

Upload dit bedste ”Det er godt at være ude” billede på vores Facebook-side: ”Camping. Det er ferie” – og deltag i konkurrencen. Vi trækker lod om en lækker campingpræmie hver fredag fra uge 18 til og med uge 24.

59


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Nyd Sjællands

LYKSALIGHEDER Hele den centrale og vestlige del af Sjælland har utrolig meget at byde på, hvis du sætter pris på gourmetmad og gåture i storslået natur – og overraskende kulturhistorie og kunstoplevelser. AF KÅRE PEITERSEN

Dragsholm Slot har en lang historie bag sig og byder i dag på Michelinstjernede madoplevelser.

60


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Suserup Skov er et af landets blot 15 steder i den danske naturkanon. Det er det tætteste, du kommer på oprindelig skov i Danmark.

Den historiske købstad Sorø har en spændende historie bag sig, og det meste af kongerækken er repræsenteret i akademiet.

En stor del af samtlige Danmarks sommerhuse ligger i Vestsjælland og Odsherred, og det forstår man godt, hvis man besøger området, der ligger en god times kørsel fra hovedstaden. Her er nemlig både fine sandstrande langs Sejerøbugten, imponerende istidslandskaber og et utal af seværdigheder og historiske sites. Har du booket sommerferie i området, er der dermed rigeligt at se på i nærheden, fortæller Jens Müller. Han er direktør i Destination Sjælland, som repræsenterer de vest- og midtsjællandske kommuner Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø og Slagelse. “Der er gode muligheder for at vandre og cykle i den pragtfulde natur, og vil man slappe af langs vandet, strækker kystlinjen sig over 300 km – så her er plads til alle”.

Vikingeborgen Trelleborg blev bygget af Kong ­Harald Blåtand i hans kamp mod den tyske kejser.

Prøv kræfter med Tour de France-ruten 2021 Holder du af en god cykeltur, kan du prøve kræfter med (dele af?) 2. etape af næste års Tour de France, der kommer igennem de dramatiske istidslandskaber i UNESCO Geopark Odsherred. Starten går i Roskilde og kører via Holbæk til Asnæs, hvor de fire høje skal forceres – inden ruten fortsætter sydover til Storebæltsbroen. Se Danmarkshistorien folde sig ud Drama finder du også omkring vikingeborgen Trelleborg, omend det er noget på afstand. Her kan du få hele historien om vikingetiden, som den så ud under Harald Blåtand, der iværksatte byggeriet af ringborgen. Det er som at gå tilbage i tiden, og du kan mærke duften af røg fra bålet og smage en kop mjød, mens du bliver klogere på livet i 900-tallet. “Her i området kan man faktisk opleve 1000 års danmarkshistorie folde sig ud. Man kan starte med at høre om vikingerne ved Trelleborg, og så kan man fortsætte tidsrejsen i Sorø, hvor en lang række danske konger havde deres gang i perioder”, siger Jens Müller. Og er du i det hele taget kulturelt og historisk interesseret, er der mange andre små perler at besøge: Hempel Glasmuseum i Nykøbing, Brorfelde Observatorium, Andelslandsbyen i Holbæk og Malergården i Plejerup for blot at nævne nogle. “Det er jo typisk de små, uventede oplevelser, der lagrer sig i vores bevidsthed, når vi er på ferie – og dem er Danmark i almindelighed og Sjælland i særdeleshed fuld af”, siger Jens Müller.

Besøg to af stederne på Danmarks Naturkanon To af stederne på Danmarks officielle Naturkanon ligger i området og er bestemt et besøg værd. Det ene er halvøen Røsnæs, der rager godt 15 kilometer ud i Storebælt med sit karakteristiske istidslandskab. Det er Danmarks tørreste og mest solrige område, hvilket betyder, at plantelivet har udviklet sig helt anderledes end i resten af Danmark. “Klimaet her giver mulighed for at dyrke glimrende hvidvine, der jævnligt vinder internationale priser. Med et besøg på en af vingårdene kan man både opleve naturen og smage på dråberne”, siger Jens Müller. Det andet sted på kanonen er Suserup Skov ved Sorø. Skoven er ikke så stor, men den er til gengæld mere end 7.000 år gammel og har fået lov at stå nærmest urørt siden 1920. En lille trampesti fører dig rundt i den magiske skov, og af og til må du skræve over et af de 300-400 år gamle træer, der er væltet.

Se mere på www.destinationsjælland.dk

Istidslandskabet i Odsherred er spektakulært at vandre eller køre rundt i.

Røsnæs er et af landets blot 15 steder i den danske naturkanon. Det skyldes istidslandskabet og det tørre og solrige klima.

61


Thomas på bjerget i Albertslund. Foto: Kim Matthai Leland

Mød De seks glemte kæmper

PÅ VESTEGNEN Vestegnen er meget andet end indfaldsveje og forstæder. Der er masser af smukke, grønne områder, hvor du kan gå på opdagelse og nyde naturen – og er du heldig, finder du De seks glemte kæmper. AF KÅRE PEITERSEN

Det er nok ikke alle, der er klar over det, men der lever stadig kæmper i Danmark – i hvert fald på den københavnske Vestegn. Her holder seks af dem til i hver deres naturområde, og selvom de 5-10 meter høje kæmper er bygget af genbrugstræ, skal der ikke meget fantasi til for at forestille sig, at de er i levende live. Deres udtryksfulde ansigter og store kroppe taler direkte til både store og små, og det har fået besøgende til at strømme til fra nær og fjern.

ligger mange spændende områder, der kræver at man udforsker området – og måske endda udfordrer sig selv. Vestegnen har mange smukke steder, men de får ikke den opmærksomhed, de fortjener. Det her handler om at give lidt kærlighed til de oversete steder i naturen”, forklarer Thomas Dambo, der har bygget kæmper og trolde over det meste af verden. Som en skattejagt eller et orienteringsløb med kunst De seks glemte kæmper er på sin vis både klassiske skulpturer og en form for street art, der er skabt til det konkrete område, hvor de er placeret. Ofte er det steder i landskaber, hvor der er naturlige kontraster – fx ved en bro, bakketop eller en lysning i en skov. De har også hver sit navn og en historie tilknyttet: Bakke Top Trine i Hvidovre, Teddy Venlig i Høje Taastrup, Lille Tilde i Vallensbæk, Thomas på Bjerget i Albertslund, Sovende Louis i Rødovre og Oscar under Broen i Ishøj.

Skabt til Vestegnens Kulturuge De seks glemte kæmper blev skabt af kunstner Thomas Dambo i forbindelse med Vestegnens Kulturuge 2016. Formålet var at skabe lidt magi i hverdagen og åbne vores øjne for, at der venter uopdagede oplevelser, hvor vi mindst venter det. “Jeg har altid holdt af eventyr og gamle sagn og myter, og samtidig har jeg altid godt kunnet lide at gå på opdagelse. Oplevelsen af en hemmelig skov eller en nedlagt fabrik. Jeg er typen, der altid går væk fra stierne, for dér

“Jeg kan godt lide at gemme dem lidt væk, så det ikke er alt for nemt at finde. Man kan lave det til en form for skattejagt eller et orienteringsløb

62


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Teddy Venlig i Høje Taastrup. Foto: Ulrik M. Eriksen

Oscar under broen i Ishøj. Lille Tilde i Vallensbæk. Foto: Kim Matthai Leland Sovende Louis i Rødovre. Foto: Thomas Dambo

med kunst, og måske bliver man nødt til at spørge dem, man møder undervejs”, siger Thomas Dambo. Tilløbsstykke for turister og lokale Kæmperne er blevet en meget større succes, end man havde turdet håbe på i Vestegnens Kulturuge, forklarer konsulent i Hvidovre Kommune, Monika Funder: “Og det er ikke kun vores lokale beboere i kommunerne, der besøger dem – der kommer rigtig mange turister fra hele verden. Det mest fantastiske er måske, at de taler til alle aldersgrupper, fra små børn til pensionistgrupper – selv de kræsne teenagere”, siger hun og gør opmærksom på, at færdsel sker på eget ansvar. Opdag Vestegnen Hvis du er blevet nysgerrig på Vestegnens glemte kæmper, er der også mange andre fine udflugtsmål, bl.a. ned langs kysten, hvor du med fordel kan tage cykelstien, der går fra Valbyparken og passerer strandparkerne i både Vallensbæk og Ishøj, inden den fortsætter langs Køge Bugt. Her kommer du også forbi Planetstien, der over et område på 6 km giver en helt konkret fysisk fornemmelse af afstandene og proportionerne af planterne i vores solsystem.

Bakketop Trine i Hvidovre. Foto: Thomas Dambo

Af andre muligheder kan nævnes det unikke, rekreative område Hedeland og vikingebroen i den naturskønne Store Vejleådal mellem Albertslund og Høje Taastrup. Her har man bygget verdens længste vikingebro samt forskellige vejtyper, som er fundet ved arkæologiske udgravninger i hele Danmark. Se mere på Vestegnens Kulturuges hjemmeside (www.vkir.dk) eller Facebook-side. Læs mere om kæmperne på www.thomasdambo.com/works/ forgotten-giants og på www.trollmap.com

Hedeland. Foto: Ulrik M. Eriksen

63


Sommerhusferie er bl.a. attraktivt for børnefamilier, så det er en god ide at forberede sommerhuset på børn. Foto: Mette Johnsen

Hold liv i sommerlandet

ved at leje sommerhuset ud Det er en win win-situation at udleje dit sommerhus, når du ikke selv bruger det. Du får lidt luft i økonomien, mens du samtidig er med til at holde liv i de lokale butikker og seværdigheder i sommerlandet – året rundt. AF KÅRE PEITERSEN Hvis du alligevel har et sommerhus stående tomt i perioder, så er det på mange måder en god ide at prøve at leje det ud til turister. Det gavner nemlig de mange butikker, seværdigheder og andre erhvervsdrivende i sommerlandet. Og når turisterne køber ind i løbet af sommeren, har butikkerne måske også mulighed for at holde åbent i ydersæsonerne, når du selv bruger sommerhuset. På den måde kan udlejning af et sommerhus være med til at holde liv i sommerlandet hele året.

Udlejer du dit sommerhus gennem et bureau, får du et bundfradrag på 41.800 kr. af din lejeindtægt plus et fradrag på 40% af den resterende lejeindtægt (husleje plus lejernes betaling for strøm, olie, telefon, m.m.).

Få en økonomisk gevinst Men der er også en mere kontant grund til at leje dit sommerhus ud, for du kan faktisk få en økonomisk gevinst ud af det. Det er blevet endnu mere attraktivt for private at udleje sommerhuse, så nu er de første 41.800 kr. i lejeindtægter helt og aldeles skattefri (gælder fra 2020). Beløbet er en betydelig stigning i grundfradraget og kommer til at stige yderligere i de

64


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

5tips

når du skal leje ud 1. Tag gode billeder af sommerhuset. For lejere er det afgørende at kunne se, hvordan huset ser ud, både indvendigt og udvendigt. 2. Beskriv dit sommerhus ærligt og nøjagtigt. Det er også vigtigt for lejere at vide lidt om det omkringliggende område – er der strand, skov, legeland, købmand eller seværdigheder? 3. Gør lidt ekstra ud af dit hus. Ofte er det de små detaljer, som gør den store forskel – måske den gode seng, de flotte havemøbler, den store grill eller foldboldmålene i haven. 4. Find dit indre service-gen. Gode oplevelser og små overraskelser gør et stort indtryk. Sætter du friske blomster på bordet eller lægger en flaske vin på køl, vil lejerne elske det – og måske anbefale dit hus til andre. 5. Husk det danske vejr. Ikke alle sommerdage er til udendørs aktiviteter, og er man en hel familie i et lille sommerhus, kan det være rart med kort, brætspil og en lille reol med bøger – måske endda TV og en god internetforbindelse.

kommende år. Samtidig er der indført et ekstra fradrag på 40 % af den efterfølgende lejeindtægt. Gå altid igennem udlejningsbureau Begge disse skattefradrag er dog betinget af, at du bruger et udlejningsbureau til at leje dit sommerhus ud. På den måde sker indberetningen nemlig automatisk til SKAT. Hvis du i stedet vælger at udleje dit sommerhus privat (uden om udlejningsbureauerne), får du blot et skattefradrag på 11.200 kr. pr. år. Og du er stadig forpligtet til at selvangive dine udlejningsindtægter for at opnå fradraget. Det kan med andre ord i høj grad betale sig at leje ud via bureauerne. Se mere på www.livisommerlandet.dk, hvor du finder flere tips til udlejning samt et par regneeksempler, der viser, hvor meget du kan tjene efter skat i forskellige scenarier. Du kan også læse mere om skattefradragene på www.skat.dk

REGNEEKSEMPEL Samlet lejeindtægt (inkl. strøm, olie mm.):

60.000 kr.

Skattefrit fradrag / Bundfradrag:

-41.800 kr.

Lejeindtægt minus bundfradrag:

18.200 kr.

Fradrag på 40%:

-7.280 kr.

Lejeindtægt efter skat:

56.331 kr. Det er blevet mere attraktivt at leje sommerhuset ud med de nye fradragsregler. Foto: Robin Skjoldborg

Lejeindtægt til beskatning (som kapitalindkomst): 10.920 kr. Skat (34% ved negativ kapitalindkomst):

3.669 kr.

65


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Du kan lære stand up padle på et par timer. På et par dage kan du lære at windsurfe på begynderniveau. Og kitesurfing læres nemmest på et forløb i en camp over en lille uge.

Lynæs Surfcenter blev grundlagt i 2011 af tvillingerne Johan og Jeppe Ingversen, der har surfet hele deres liv.

Besøg

surferparadiset i Lynæs

Drømmer du om at prøve kræfter med windsurfing, kitesurfing eller stand up paddle, kan Lynæs ved Hundested danne den perfekte ramme for en aktiv ferie for hele familien. Nogle af landets bedste surfmuligheder findes i Nordsjælland, bl.a. ved Nivå, Hornbæk og ikke mindst den lille by Lynæs ved Hundested i Halsnæs. Her gør den lavvandede bugt det nemt for begyndere at lære teknikken, mens de rigelige vindforhold også byder garvede surfere gode forhold.

AF KÅRE PEITERSEN

“Alle kan være med her. Bugten er lavvandet og sikker for begyndere, og alligevel er der så gode vindforhold, at selv erfarne surfere kan lære noget og nyde en tur på vandet”, forklarer Johan og fortsætter: “Vi holder både endagskurser og længerevarende camps. På et par timer kan man lære stand up paddle, mens man typisk skal bruge et par dage til at snuse til windsurfing. Kitesurfing kræver omkring en uges tid, men man kan jo med fordel sprede det ud over sommeren”, forklarer Johan.

Det kan tvillingerne Johan og Jeppe Ingversen tale med om, for de to brødre voksede bogstaveligt talt op på havnen og i vandet ud for Lynæs. Da de var færdige med gymnasiet og havde rejst tilpas rundt i verden, etablerede de Lynæs Surfcenter i 2011. I første omgang i det små og fordi det var det, de elskede at bruge tiden på – og så kunne de jo lige så godt lære teknikken fra sig til dem, der ønskede at kaste sig ud i enten stand up paddle, windsurfing eller kitesurfing. Siden er surfcenteret vokset stille og roligt, og i dag er der ud over surfskole både cafe, kontorfællesskab, overnatningsmuligheder – selv en lille musikfestival er det blevet til.

Se mere på og www.visitnordsjaelland.dk

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE I NÆRHEDEN AF LYNÆS - Nyd frokosten på et af de mange hyggelige spisesteder i Hundested og besøg de små værksteder og gallerier på havnen.

“Vi har mange gæster fra lokalmiljøet og sommerhusene, og så kommer der mange københavnere. Man behøver faktisk ikke engang være surfer for at komme og hygge sig her. Vi vil gerne vise, at man ikke behøver rejse til fjerne destinationer for at få en eksotisk ferie. De sjove oplevelser er ofte tættere på end lufthavnen”, siger Johan.

- Besøg polarforskeren Knud Rasmussens Hus i det unikke naturområde ved Spodsbjerg. - Tag en afstikker til det idylliske gamle fiskerleje Kikhavn med stokroser og stråtækte huse og gårdbutikken Kikforbi.

Lær at surfe på et par dage Er du helt ny i surfverdenen, kan du lære det grundlæggende på de camps og kurser, der løber hen over sommeren. Det er både for børn (over 10 år) og voksne, og der er ifølge Johan bl.a. rigtig mange mænd midt i livet, der synes, det er sjovt at lære noget nyt.

- Gør holdt i hyggelige Torup, kåret til Årets Landsby 2019, og køb lokale råvarer på markedet hver lørdag over sommeren.

66


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

HER KAN DU BO Uanset budget er der mange muligheder for at overnatte langs Den Danske Riviera. På Marienlyst Strandhotel i Helsingør kan du lade dig forkæle med gourmet og spa med udsigt over Øresund. På Havgaarden Badehotel Vejby Strand kan du opleve stråtækt idyl ved vandet. Og på Liselængen-Liseleje Badehotel er der plads til at trække sig tilbage fra hverdagen. Vil du være tæt på attraktionerne, er Hotel Sleep2Night et godt udgangspunkt. Langs kysten er der også rig mulighed for at sove under teltdugen i det fri eller på en af de mange campingpladser.

Tag på kulturrejse langs

DEN DANSKE RIVIERA En af Danmarks første turistdestinationer var den sjællandske nordkyst. Den er ikke blevet mindre populær med årene. AF KÅRE PEITERSEN Den Danske Riviera strækker sig langs den sjællandske nordkyst og Kattegat fra Hundested i vest til Nivå og Øresund i øst. Den lange kyststrækning byder på masser af muligheder for at boltre sig i bølgerne eller finde ro og fordybelse med fantastiske surf- og yogaspots og gode alternativer til de mest populære strande, hvor der er godt med plads.

Den Danske Riviera været et yndet feriemål. Allerede i 1923 lanceredes den første turistbrochure med Den Danske Riviera – Danmarks måske første turistdestination. Her har strandene, de åbne vidder og kulturlivet tiltrukket kunstnere, forfattere og store tænkere, der har fundet inspiration i naturen i snart 200 år. I dag er det stadig kulturen og den storladne natur, der trækker gæster til Den Danske Riviera, hvor kulturoplevelserne ligger på en snor.

Danmarks første turistdestination I næsten 100 år, siden dengang badedragterne gik til ned over knæene, har

På Den Danske Riviera i Nordsjælland kan du nyde vild og vidunderlig natur, charmerende havnebyer og et væld af kunst og kultur. KUNST LANGS KYSTEN I Humlebæk ligger Louisiana Museum of Art smukt flettet ind i kystens landskab, hvor du kan opleve kunst i verdensklasse. Længere sydpå på Nivaagaard Malerisamling mødes du af 500 års europæiske mesterværker og naturens egen kunst i den smukke rododendronpark. Nær Dronningmølle, i et gammelt fredet kunstnerhjem ved vandet, viser Munkeruphus udstillinger af samtidskunst, kunsthåndværk og design. Og i nærheden ligger Rusland, et smukt kuperet område beklædt med lyng, hvor Rudolph Tegners skulpturer står smukt kapslet ind i landskabet og på det spektakulære museum.

67


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

I kan overnatte i parken i en Hyggehytte – eller som her, i et Hobbit-shelter.

Sommerland Sjællands har store grønne områder og mange blomsteranlæg.

Sommerland Sjælland runder 35 år

Sommerland Sjælland er den familievenlige forlystelsespark, hvor især de mindste børn kan hygge sig i timevis, mens de voksne slapper af i grønne omgivelser med en god kop kaffe. AF KÅRE PEITERSEN Det hele begyndte i 1985 i en grusgrav. I dag, 35 år senere, er Sommerland Sjælland ikke til at kende igen. Sommerlandet midt i Odsherred er en fin blanding af græsplæner, smukke blomsterbede og forlystelser af enhver slags – fra karruseller og rutsjebaner, til legepladser, trampoliner og et stort vandland.

spisesteder med alt fra klassiske hotdogs og pizzaer, til vegetarburgere og pulled pork sandwiches baseret på lokale råvarer. “Alle steder kan man købe god kaffe, for det er noget både Kåre og jeg går op i”, siger Mette Dyvekær. Overnat i et Hobbit-shelter Sommerland Sjælland ligger blot en times kørsel fra København, og parken har sin egen togstation på Odsherredsbanen. Hvis I ikke har lyst til at tage hjem efter én dag, kan I booke en Hyggehytte eller et Hobbit-shelter og overnatte i selve parken. På den måde kan I også udforske Odsherreds mange andre attraktioner – fx den gode badestrand ved Gudmindrup og den hyggelige havn i Rørvig.

“Vi er det traditionelle sommerland, hvor børnefamilier og bedsteforældre kan komme og slappe af og hygge sig i grønne områder med god plads til alle. Her kan man godt lade sine børn rende lidt rundt for sig selv, så de fx kan prøve karrusellen tre gange i træk”, siger Mette Dyvekær, der driver parken sammen med sin mand, Kåre Dyvekær. Det var hans forældre, der grundlagde parken i 1985, og historien er vigtig for værtsparret: “Der er stadig elementer tilbage fra starten, og mange af vores gæster er glade for at kunne vise deres børn, hvad de selv holdt af som børn”.

På grund af Covid19 har man i år indført en officiel Hulahop-afstand, når man færdes i sommerlandet. Tegnet er det samme som det klassiske OKtegn med pege- og tommelfingeren, og det skal vise, at man er kommet lidt for tæt på hinanden.

Uden mad og drikke … Der kommer dog også hele tiden nyt til, sidste år bl.a. rutsjebanen Rally88, og i år er picnic-områderne blevet udvidet. Her kan du spise madpakken eller låne en gratis grill, men hvis du foretrækker at købe mad, er der en række

Badelandet er populært i sommervarmen.

Se mere og køb billetter på forhånd (så sparer du nemlig lidt) på www.sommerlandsj.dk

Der er forlystelser for hele familien.

68

Forlystelsesparken er især god til de 2-12-årige børn.


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

H USK

!

KØB BI LL OG F ET ON LI N Å RA BAT E

Grineflip og hyggestunder Rigelig plads til både grin og hygge for hele familien. 60+ forlystelser. Gode spisesteder. Alt det og meget mere kan du opleve hos os – lige midt i skønne Odsherred.

Se mere på sommerlandsj.dk

69

Se mere om Sommerland Sjælland


Tivoli er et must for børnefamilier, der besøger hovedstaden. Foto: Daniel Rasmussen

Den Blå Planet er Nordeuropas største akvarium med tusindvis af dyr. Foto: Viggo Lundberg Kortet giver gratis adgang til busser, tog og metro.

Gå på opdagelse

i hovedstadsområdet med et Copenhagen Card Med et Copenhagen Card får du gratis adgang til både offentlig transport og 87 museer og attraktioner i hele hovedstadsområdet – der dækker en stor del af Sjælland. Køb kortet online eller via den nye app. AF KÅRE PEITERSEN I år er vi rigtig mange, der kommer til at bruge feriedagene på at gå på opdagelse i vores eget land. Og selvom du måske havde satset på mere eksotiske destinationer, så er der nu rigtig meget at se i Danmark. Og går turen til København – eller Sjælland i det hele taget – er der god grund til at investere i et Copenhagen Card. Det giver nemlig gratis adgang til næsten alle store og små museer, seværdigheder og attraktioner i København og hele resten af hovedstadsområdet – fra Køge i syd og Roskilde i vest til Helsingør i nord.

benhavns centrum. Hvad med fx et besøg på de enestående kunstmuseer Louisiana i Humlebæk og Arken i Ishøj? Du kan også blive klogere på vikingernes liv på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, eller se om du kan finde Nemo og alle de andre fisk i Den Blå Planet i Kastrup. Trænger du til at mærke historiens vingesus og samtidig opleve smukke haveanlæg, bør du lægge vejen forbi Frederiksborg Slot eller Kronborg. Gratis offentlig transport Et Copenhagen Card giver ikke blot fri adgang til de 87 museer og attraktioner i området, det fungerer også som gyldig billet i alle tog, busser, havnebusser og metro. Det betyder, at du kan køre lige så meget, du har lyst til og på den måde komme nemt og hurtigt til og fra dine favoritter – uden at skulle bruge penge på offentlig transport, taxa eller billeje.

Hovedstadens mange attraktioner I selve København by er der et hav af muligheder, uanset om du er til smukke slotte som Rosenborg, kunstmuseer som Statens Museum for Kunst – eller klassiske hits for børnefamilier som Tivoli, Nationalmuseet og Rundetårn. Stort set alt er dækket af Copenhagen Card, selv Kanalrundfarten (Canal Tours), så du kan opleve København fra vandsiden.

Du bestemmer desuden selv, om dit Copenhagen Card skal gælde i 1, 2, 3, 4 og 5 døgn, så der er noget til alle behov – både til en endagstur fra sommerhuset eller et flerdages ophold i selve storbyen.

Gå på opdagelse uden for centrum Men der er nu også mange gode grunde til at bevæge sig uden for Kø-

70


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

I Roskilde ligger Vikingeskibsmuseet, hvor du bl.a. kan opleve ‘The Sea Stallion’, verdens største rekonstruerede vikingeskib. Foto: Martin Heiberg

Copenhagen Card Fås til både 1, 2, 3, 4 og 5 døgn. 3-døgnskortet er det mest populære og koster 759 kr. for voksne og 379 kr. for børn mellem 10 og 15. 2 børn under 10 år følger gratis med pr. voksen.

Kronborg Slot i Helsingør et af Europas smukkeste renæssanceslotte og optaget som UNESCO World Heritage. Foto: Simeon Baker

Beregn selv besparelsen Alle kan få glæde af et Copenhagen Card, men især familier med børn opnår store besparelser, for du kan få to børn under 10 år gratis med på ét voksen Copenhagen Card. Typisk kan en familie med to børn spare et sted mellem 30 og 60 %, så der er virkelig meget at hente. Dertil komme rabatter til en lang række cafeer og restauranter (typisk mellem 10 og 20 %). Du kan købe Copenhagen Card direkte på Copenhagencard.dk eller via den nyudviklede app (Copenhagen Card City Guide), der desuden virker som interaktivt kort og guidebog, når du bevæger dig rundt i København og omegn. På grund af Corona-krisen anbefales det dog, at du på forhånd tjekker, om de museer og attraktioner, du gerne vil besøge, nu også holder åbent. Det kan du gøre på Copenhagen Cards hjemmeside, i app’en eller på de enkelte steders egne hjemmesider.

Louisiana Museum of Modern Art ligger ud til kysten i Nordsjælland. Du finder både skiftende udstillinger og en fast samling med navne som Francis Bacon, Picasso, Giacometti og Henry Moore. Foto: Kim Hansen

Se mere og beregn din families besparelse på www.copenhagencard.dk

71


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Turen går til

Sydhavsøerne Lolland-Falster og de mange småøer som Fejø og Vejrø udgør tilsammen de danske Sydhavsøer. Her finder du alt fra eksotiske og børnevenlige attraktioner, til gastronomiske oplevelser i særklasse. Alt sammen i noget af landets smukkeste og mest varierede natur. Find dine egne favoritter på de følgende 6 sider. AF KÅRE PEITERSEN

72


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Bøtø Strand ved Marielyst

73


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Knuthenborg Safaripark byder på bl.a. næsehorn, elefanter og tigre. Og du kan endda overnatte i parken.

Fri leg for børnefamilier Der er et hav af muligheder for at fordrive sommerdagene med leg, badning og fælles oplevelser, hvis du skal på ferie med hele familien. Her får du en stribe gode ideer.

Det er ikke altid, man tænker over det, men lille Danmark rummer faktisk utrolig mange forskelligartede og ligefrem eksotiske oplevelser. Eksempelvis behøver du ikke tage til den anden side af jordkloden for at opleve en ægte safari, du kan bare køre ned til Knuthenborg Safaripark på Lolland. Nordeuropas største safaripark har mere end 1000 fritgående vilde dyr, så du kan komme helt tæt på sjældne sibiriske tigre, køre rundt blandt elefanter, næsehorn, giraffer og gnuer på savannen – eller lade dig forbløffe af fortidens giganter i dinosaurskoven. Og som på en rigtig safari kan du indkvartere familien i et luksustelt på selve savannen, så I kan se og høre dyrene, når de går i ly for natten – og vågner op igen.

Kig en krokodille i øjnene Lige så eksotisk er det i Eskilstrup på Falster, hvor landets eneste Krokodille Zoo ligger. Parken har 23 forskellige krokodille- og alligatorarter, hvilket gør det til den største samling i Europa. Derudover kan du hilse på et væld af slanger, frøer, skildpadder og andre krybdyr. Mød bl.a. den enorme frø, Storm, på 2 kg eller Europas største krokodille, Sobek, på mere end 5 meter. Eller se med, når 8 mand forsøger at løfte kæmpeslangen Medusa, der vejer over 100 kg og er 6 meter lang. Som det eneste sted i Danmark kan du også se træleoparder, og de er rigtig i deres es om natten, hvilket du kan opleve i hele juli måned, når man

Dinosaurerne vækkes til live i Knuthenborg Safaripark.

74


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

SYDHAVSØERNE

I Krokodille Zoo kan du bl.a. møde Europas største krokodille, Sobek, samt kæmpeslangen Medusa, der vejer over 100 kg.

Middelaldercentret er en spændende og lærerig oplevelse for hele familien.

inviterer til NatZoo, så du kan besøge dyrene i nattens mulm og mørke.

hvide sandstrande, hvor hele familien kan svømme, solbade og gå ture. Langs de mange kilometer kystlinje er der masser af Blå Flag som tegn på, at vandkvaliteten er i top. Et af dem står ved Lalandia i Rødby. Selvom feriecentret Lalandia åbner i begrænset omfang i år, er der stadig mulighed for at bo i de hyggelige hytter og leve livet på stranden.

Rejs tilbage til Middelalderen En tur til Nykøbing-Falster kan blive til lidt af en tidsrejse, hvis du lægger vejen forbi Middelaldercentret. Det er et levende frilandsmuseum, hvor den smukke købstad Sundkøbing vækkes til live af et mylder af handelsfolk, håndværkere, soldater, velhavende borgere og husdyr. Det hele foregår i det herrens år 1407, og du kan snakke med folkene i byen, høre om deres håndværk, røre ved deres ting og tøj, smage på deres mad og dufte røgen fra bålet. Det er som at være der selv! Er du til action, skal du med til den store ridderturnering eller se verdens største og mest fascinerende kastemaskine i aktion. Og hvis du tør, kan det også anbefales at besøge Den Magiske Skov, hvor en masse af middelalderens overnaturlige væsener lever – fx helhesten, vampyren, de underjordiske og åmanden.

En anden god strand er Marielyst Strand på Falster. Den er flere gange blevet kåret som Danmarks bedste pga. sit lave, rolige vand og skønne bløde sandbund. Tæt ved ligger den hyggelige by Marielyst med hyggeligt leben og aktiviteter for både store og små. I byen ligger også Golf & Fun Park, der er et sandt slaraffenland for børn og barnlige sjæle. Her kan hele familien komme ud og røre sig, mens I spiller og leger. Der er golf i alle afskygninger, bl.a. adventure minigolf, fodboldgolf, frisbeegolf – og desuden mulighed for at prøve at køre segway og få en tur i en Bumperball.

Hop i havet! Hvis det bliver en god sommer, er den største attraktion måske de fine,

Se mere på www.visitlolland-falster.dk

Lalandia åbner i begrænset omfang denne sommer, men der er stadig mulighed for at bo i de hyggelige hytter og nyde den fantastiske badestrand lige ved siden af.

Golf & Fun Park i Marielyst er et slaraffenland af sjove aktiviteter – minigolf, frisbeegolf, fodboldgolf samt både Segways og Bumperballs.

75


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Maribosøerne er en oplevelse – uanset om du går rundt om dem eller sejler på dem.

Et mekka for aktive naturelskere Sydhavsøerne har en rig og varieret natur. Hvad med at vandre ved Marielyst, sejle i kajak langs kysten, cykle til Nakskov Naturpark, kigge på fiskeørne ved Maribosøerne eller tage på øhop mellem de frodige småøer?

Hvis ferie for dig er ensbetydende med at komme ud i den friske luft og opleve sommerdanmark helt tæt på, så har Sydhavsøerne meget at byde ind med. Der er fx mange gode vandre- og cykelruter, bl.a. i det fredede naturområde ved Maribosøerne. Det enestående område midt på Lolland dækker Søndersø, Røgbølle Sø, Hejrede Sø, Nørresø og det omkringliggende opland, og de fire søer ligger i et storslået herregårdslandskab, omkranset af marker, eng-, mose- og skovarealer. Her finder du et rigt plante- og dyreliv, og især fuglelivet er imponerende. Er du heldig, kan du både se fiskeørne og havørne. Det er i øvrigt helt specielt at opleve Naturpark Maribosøerne og alle dens små øer til vands. Hvis du ikke har mod på at kaste dig ud i kajak eller robåd, sejler turbåden Anemonen hver dag i sommermånederne, så du kan nyde udsigten i ro og mag.

Nakskov Fjord – Danmarks ø-rigeste fjord En anden naturpark med masser af vand er Nakskov Fjord, der med sine 10 øer er Danmarks ø-rigeste fjord. Fjorden opleves bedst med den historiske postbåd Vesta, der har sejlet med post, proviant og passagerer til øerne i fjorden siden 1937. Postbåden sejler, hvis vejret tillader det, ad det gamle løb til Slotø, Vejlø, Enehøje og til Albuen. Undervejs kan du opleve et usædvanligt ørige og et varieret landskab med bugter, vige og skovklædte næs. Det hele ligger godt i læ for vestenvinden bag Enehøje og Albuen. På fjorden kan du altid opleve mange ynglende eller rastende vandfugle, og der er også god chance for at se fjordens havørne, sæler og marsvin. Sælsafari i Nysted I den anden ende af Lolland kan du komme på sælsafari fra Nysted Havn

Hajkutter ved Nysted Havn. Nysted er en charmerende perle af en havneby.

76


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

SYDHAVSØERNE Der er masser af gode vandreruter – her ved Marielyst. Foto: Claire Droppert

Kitesurfere med god vind – og Farøbroen i baggrunden. Foto: Claire Droppert

med M/S Drost. I løbet af en sejltur på ca. tre timer får du chancen for at komme tæt på sæler både på land og i vandet. På den vestlige spids af Rødsand er der etableret et sælreservat, da Rødsand er det vigtigste tilholdssted og yngleområde for spættede sæler i hele Østersøen. Området omkring Rødsand har også den største bestand af gråsæler i Danmark. Sælerne benytter sig af sælreservatet hele året, men er specielt talrige i yngletiden i juni/juli, og når de fælder deres pels i august måned.

Kragenæs på Lolland til Fejø. Men hvis du virkelig vil opleve ølivet, skal du tage nogle overnatninger på øerne. På Vejrø kan du komme helt ned i gear på luksushotellet Blæsenborg eller Vejrø Resortet, hvor du er sikker på at blive forkælet. Vejrø er med sine 1,5 km2 en af landets mindste, så du kan nemt slentre øen rundt efter en god frokost. Se mere på www.visitlolland-falster.dk

Tag på øhop Har du mod på endnu mere sejlads og oplevelser på små øer, kan det anbefales at tage på øhop nord for Lolland, hvor skønne, frodige øer som Femø, Fejø og Vejrø er idylliske udflugtsmål. De kan nås som dagsudflugter, for afstandene er overkommelige – det tager fx kun 15 minutter at sejle fra

Er du til kajaksejlads, er der masser af muligheder, for der er vand overalt. Foto: Rasmus Bendix

Tager du på øhop, er VejrøResort et besøg værd. Her det luksuriøse orangeri på Hotel Blæsenborg.

77


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Bandholm Hotel ligger idyllisk på Lollands nordkyst med udsigt over Smålandshavet.v

Perfekt for livsnydere og kunstinteresserede Sydhavsøerne gemmer på mange kulturelle overraskelser, bl.a. ved Fuglsang Kunstmuseum, Maribo Domkirke og Dodekalitten. Og så er gastronomien overalt i højsædet, for den fede muldjord danner den perfekte grobund for frugter, bær og grøntsager, som tilberedes med kærlighed i restauranter og på hoteller.

Drømmer du om en afslappende voksenferie, hvor du i ro og mag kan blive klogere på kunsten, historien og ikke mindst gastronomien på Sydhavsøerne, er der mange steder, der er værd at besøge. En god base kan være nogle af de bedste hoteller, der også er blevet kendt for deres køkkener. Det gælder bl.a. Hotel Saxkjøbing fra 1827, der sætter en ære i at genskabe stoltheden omkring egnens udsøgte råvarer og produkter – i tæt samarbejde med de lokale gårde, fiskere og fødevareproducenter. Du finder også en gårdbutik, så selvom du ikke overnatter eller spiser på stedet, kan du få noget med hjem fra de lokale producenter.

Moderne badehotel Et andet luksushotel er Bandholm, der ligger helt ud til vandet på Lollands nordkyst med udsigt over Smålandshavet. Det klassiske hotel fra 1886 er nyrestaureret i den oprindelige engelske palæstil og fremstår i dag som et moderne bade/spa-hotel med alt, hvad dertil hører af behandlingsmuligheder. Selvom Bandholm Hotel er en lille by, er der lige ved hotellet en lille perron, hvorfra der i sommerhalvåret går veterantog gennem skoven til Maribo. Og i Bandholm Havn ligger i en hyggelig, gammel badeanstalt med Danmarks

Du kan overnatte på den fornemme Fuglsang Herregård, der bl.a. rummer elegante sale og et smukt haveanlæg fra 1760’erne.

Hotel Saxkjøbing fra 1827 har oplevet en sand renæssance de senere år og er kendt for deres tårnhøje gastronomiske niveau. Foto: Emil Spagenberg

78


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

SYDHAVSØERNE Fuglsang Kunstmuseum er et af landets ældste kunstmuseer med en væsentlig samling af dansk billedkunst fra ca. 1780 – 1980. Foto: Ingrid Riis

Maribo Domkirke ligger lige ved Naturpark Maribo Søerne, så det er oplagt at besøge begge dele på én gang. Der er gratis rundvisning i kirken hver dag. Foto: BEST-Production

varmeste badevand. Og så er det også fra havnen, at færgen til småøerne Askø og Lilleø sejler. Ud over de nævnte hoteller er der en mængde andre gode restauranter på øerne, bl.a. Restaurant Ö, der ligger i den smukke havn i Nysted. Og så er der den nyåbnede Polme Nakke på Falsters østkyst, knap 30 km fra Farøbroen. Det er et traditionsrigt traktørsted og nabo til den lille havn, Hesnæs. I de postkortfine omgivelser kan du både havbade og skovbade, mens du samler appetit.

starte med at besøge Fuglsang Herregård, der i mere end et århundrede var et refugium for danske billedkunstnere og komponister. I dag fungerer det som hotel, men fremstår som et intakt herregårdshjem, hvor historiens vingesus mærkes i de fredede bygninger og den romantiske have, der blev anlagt af gartner Johan Ludvig Mansa fra 1764-1784. Ganske tæt ved ligger Fuglsang Kunstmuseum, der er et af landets ældste kunstmuseer med en væsentlig samling af dansk billedkunst fra ca. 1780 – 1980. Museets prisbelønnede arkitektur spiller godt sammen med det stemningsfulde herregårdsmiljø og de naturskønne omgivelser.

Besøg Fuglsang Herregård og Kunstmuseum Er du ude efter kulturelle oplevelser og overraskelser, kan du passende

Se mere på www.visitlolland-falster.dk

Dodekalitten er en monumental skulptur/kunstinstallation, der ligger utrolig smukt i ‘de lollandske alper’ og med udsigt over Smålandshavet. Dodekalit betyder ‘tolvsten’ på græsk og henviser til de tolv gigantiske stenstøtter, der hver er omkring 7-9 m høje og vejer 25- 45 tons. De øverste to meter er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum i en cirkel, der måler 40 m i diameter. Under en kreds af siddesten er der desuden indbygget et avanceret lydsystem, der året rundt i de lyse timer lader elektroakustisk musik klinge inde i cirklen for at forstærke og spille sammen med stemningen i skulpturerne. Foto: Bibi Nissen

79


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Mens du vandrer i Fjordlandets kulturlandskab, kan du sætte ørepropperne i og lytte til: Kong Skjold, Rolf Krake og mægtige Harald Hildetand. Sagnkongerne fra Lejre blev engang skrevet helt ud af Damarkshistorien, men nu skriver ’Kongerækken’ og Lejre Museum fra museumsorganisationen ROMU dem ind igen med en ny podcastserie om magtens centrum før Gorm den Gamle. Find podcastrækken her: Lejremuseum.dk/kongerigets-vugge

Ejby Ådal - Foto: T. Mahler

Prøv vandreferie

i Fjordlandet En halv times kørsel fra København åbner Fjordlandet sig. Med søer, åer, gamle egetræer, istidslandskaber og dybe skove bundet sammen af vandrestier og dejlige opholdsmuligheder.

SMAG PÅ FJORDLANDET Ved de mange vandreruter er der gode muligheder for at handle lokale specialiteter. Smut en tur ind forbi Svanholm Kollektivet og gå på opdagelse i deres gårdbutik eller bestil en Fjordlands smagskasse på Rest. Herthadelen. Smagskassen med lokale delikatesser støtter hele 15 lokale producenter i et køb. Læs mere her: herthadalen.dk

AF SØREN SORGENFRI Vandreture er populære. Det mærker man i Fjordlandet, der er betegnelsen for kommunerne Roskilde, Lejre og Frederikssunds naturskønne omgivelser med et stort udbud af vandreruter med Nationalpark Skjoldungernes Land som frodigt epicenter. ”Danskerne har opdaget, at der lige rundt om hjørnet i nabokommunen eller bare en halv times kørsel væk fra hovedstaden åbner sig en vidunderlig natur, og her synes vi al beskedenhed, at Fjordlandet har meget på menuen for dem, der har lyst til at komme ud og vandre med højt til himlen,” sige Thomas Kær Mahler, projektchef for Fjordlandet. Kulhuse strand – Foto M. Nordjordet

I alle længder Fjordlandets mange vandreruter varierer i længde og terræn – fra ’kongeetapen’ Fjordstien på 275 kilometer, der går forbi smukke seværdigheder som Selsø Slot og Nordskovens mere end 1000 år gamle egetræ Kongeegen, til mere nedtonede ruter for børn på få kilometer, og ellers kan man nøjes med at gå den del af turen, der lige passer til tid og temperament.

skridt om dagen samt et større fokus på vores fysik og helbred, gør at mange kombinerer motionen i en lang vandretur med smukke naturoplevelser,” siger Thomas Kær Mahler. Naturoplevelser venter der så rigeligt af. Med et rigt fugle- og blomsterliv langs fjorde, skovhegn, marker og ældgamle egetræer dybt inde i skovens saliggørende rolige dyb.

Fjordlandet er mere end ruter og stier. Området har også et stort tilbud af gastronomiske tilbud samt overnatningsmuligheder fra slotsophold til Bed and Breakfast. Dermed kan de idylliske vandreture kombineres med et weekendophold, eller de lange ruter kan brækkes over i to med en behagelig halvleg bænket ved hvid dug eller en lang lur i en blød seng.

Når verden altså ikke er at lave og lukket ned med corona-karantæne, så har Fjordlandet festivaler og events på programmet og rigelige historiske referencer til vikingetiden. Der venter gastronomiske smagsoplevelser, mosterier, gårdbutikker og mikrobryggerier lige det rigtige sted for lystfiskeren til at kaste snøre og krog ud. Det er bare at snøre vandreskoene og komme ud under Fjordlandets blå hvælving. Se mere på www.visitfjordlandet.dk

”Vi kan virkelig mærke, at vandreture har vundet terræn. Det gælder børnefamilier såvel som unge, men også ældre kommer til i stort tal. Vi får alle at vide, vi skal huske at bevæge os og blandingen af de berømte 10.000

80


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Populære vandreruter i Fjordlandet Historiens vingesus SKJOLDUNGESTIERNE En 40 kilometer lang vandretur gennem Fjordlandets enestående natur toppet med kulturhistorie og bare en halv times kørsel fra København. Stierne snor sig gennem Nationalpark Skjoldungernes Land fra Roskilde til Gl. Lejre videre til Hvalsø på en smuk gåtur gennem strandenge, skov langs åer og søer, hvor man i vikingernes fodspor mærker historiens vingesus.

Skjoldungestien

For børn og blomsterelskere

I hælene på forfatteren

EJBY SKRÆNTER OG EJBY ÅDAL. Skrænterne og Ådalen ved Ejby er turen for børn med masser af energi og blomster og sommerfugleentusiaster. Skrænternes historie går 15.000 år tilbage til istiden, og er i dag skønne udfordringer for børn, og skrænternes kalkholdige kildevæld giver næring til et væld af smukke blomster breder sig med et væld af sommerfugle som gæster med udsigt til Isefjord. Ejby Skrænter er 45 minutter fra København.

HORNSHERRED Nobelprisvinderen Henrik Pontoppidan boede en del af sit liv på Hornsherred ved Frederikssund efterlod spor i hans forfatterskab. På denne skønne gåtur i Fjordlandet vil du vandre i hans fodspor, hvor den 21,5 kilometer lange rute går forbi landsbyen Østby, hvor forfatteren boede med sin familie. Pontoppidan modtog i 1917 Nobelprisen i litteratur for ”sin autentiske skildring af dagliglivet i Danmark”.

Den fredfyldte tur

GREVINDENS STILLE VANDRETUR Skovens dybe, stille ro er noget ganske særligt. Her kan du nyde træernes beroligende energi blot 50 minutter fra København.

LILLE KATTINGE SØ Vest for Roskilde ligger den lille sø, Kattinge. Turen rundt om søen er blot otte kilometer lang gennem kuperede landskaber med søer, vandløb, rørskov og et rigt fugleliv. Her er fred og ro i højsæde, når der da ikke lige skal ases med den lille trækfærge, man selv skal betjene for at komme over søen, mens køerne kigger på og slår med halen i solskinnet.

I alt er ruten cirka 17 kilometer lang med start i Grevinde Danners baghave – slotshegnet ved Jægerspris Slot. Her boede grevinden med sin mand, Kong Frederik den Syvende, midt i 1800-tallet. Fra Jægerspris Slot går turen videre ind i Nordskoven, hvor Danmarks ældste træer vokser med Kongeegen, der er 1500 år gammel.

Hvor vil du gerne sove? Under stjernehimlen i telt, på dobbeltværelse, enkeltværelse, suite eller egen lejlighed - mulighederne er mange. Fjordlandet byder på et stort udvalg af hoteller, kroer, sommerhuse, vandrerhjem, campingpladser og Bed & Breakfasts. Læs mere om de forskellige muligheder på visitfjordlandet.dk

81


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Odense byder på hyggelige spisesteder, gode shoppingmuligheder – samt selvfølgelig H.C. Andersen Museet.

Egeskov Slot er blot ét af de 123 slotte og herregårde på Fyn.

Fra Svendborg og Faaborg kan du tage på øhop og besøge bl.a. Ærø, Drejø, Skarø, Avernakø og Lyø.

FORELSKET I FYN Fyn giver dig alt det bedste i Danmark samlet på et lille område: Smuk natur, storbystemning i Odense, masser af cykel- og vandreruter, slotte, herregårde og museer samt et væld af gastronomiske muligheder.

AF KÅRE PEITERSEN

På Fyn er der aldrig langt til noget. Øen midt i Danmark er ikke større end, at du nemt og hurtigt kan komme ud i alle afkrogene. Samtidig er Fyn spækket med muligheder – både for voksne livsnydere på jagt efter kulturelle oplevelser og gode måltider, og for familier med behov for børnevenlige strande og attraktioner. “Og så kan man indkvartere sig, som man har lyst, for vi har alt fra luksushoteller i strandkanten, til hele 58 campingpladser spredt ud over hele øen. Og uanset hvor man bevæger sig hen, støder man på små gemte perler, som fx vingårde, mikrobryggerier eller slotshaver”, siger Sandra Schneider Neelmeyer fra Destination Fyn, der selv blev forelsket i Fyn, da hun flyttede fra Tyskland til ‘eventyrøen’.

Der er mange gode cykelog vandreruter på Fyn.

Øhop og cykelruter Rundt om Fyn ligger desuden de hyggelige småøer, der kan besøges enten i egen båd eller via færgerne i Svendborg og Faaborg. Her kan du bl.a. smage lokale delikatesser som Skarø-is, prøve kræfter med lystfiskeri eller besøge Ærøs hyggelige ‘hovedstad’, Ærøskøbing.

Største koncentration af slotte og herregårde Og det er ikke så underligt, for øen har virkelig meget at byde på. Du finder fx hele 123 slotte og herregårde, hvilket er den største koncentration i hele verden. De har ikke alle åbent for offentligheden, men steder som Broholm, Holckenhavn og ikke mindst Egeskov Slot er populære destinationer.

“Fyn er også Nordeuropas bedste cykeldestination med et hav af cykelruter gennem det varierede landskab – bl.a. fører en stor del af Østersøruten hen over Fyn og øerne – så det er en god måde at komme omkring på. Samtidig er der mange vandrestier, fx 220 km lange Øhavssti på sydkysten. Her kan man overnatte i arkitekttegnede shelters og være helt tæt på naturen”, fortæller Sandra Schneider Neelmeyer.

Og så er der de mange museer og attraktioner i de fine, gamle købstæder. Besøg fx H.C. Andersen museet i Odense, Bridgewalking i Middelfart, Naturama i Svendborg og Johannes Larsen museet i Kerteminde. Leder du efter ægte storbystemning, byder Odense på bl.a. cafeliv, kunstmuseer og shoppingmuligheder i det charmerende, historiske centrum.

Se mere på www.visitfyn.dk

82


Foto: Daniel Villadsen

Foto: Jens Wognsen

Foto: Bjørg Kjær

VI HAR FINPUDSET HVERT ET HJØRNE AF DANMARKS FINESTE Ø SÅ KOM OG OPLEV FYN I FULDT FLOR Visitfyn.dk SKOVE / SLOT T E / KULTUR / GASTRONOM I / STR AN D E / BYLI V / CYKLI N G / BAKKER / ØH OP / SE JLADS


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD Rubjerg Knude Fyr lå bogstaveligt talt på kanten af Vesterhavet, så i efteråret blev det flyttet 70 meter længere ind mod land, så man fortsat kan besøge det.

Tag en bid af det vilde

NORDVESTJYLLAND Jyllands nordvestkyst byder på vild natur, gastronomi i særklasse og masser af kulturoplevelser. Oplagt for livsnydere, der vil bruge sommeren på at blive genforelsket i Danmark. AF KÅRE PEITERSEN Den jyske nordvestkyst er som skabt til dig, der vil væk fra den travle hverdag og ud og skærpe sanserne og få nye oplevelser. Området fra Thyborøn og op til Hirtshals rummer en række hyggelige badebyer og brede hvide sandstrande som Blokhus, Løkken, Lønstrup og Tversted, der myldrer med sommerliv, kunsthåndværkere, shoppingmuligheder og gode spisesteder. Længere vestpå ligger Slettestrand-Thorupstrand, Klitmøller-Vorupør, Thyborøn og Thorsminde, og her skifter miljøet fra livlige badebyer til hyggelige, historiske feriesteder, hvor fiskeriet gennem mange år har haft en stor betydning og sat sit præg på stederne. Her kan du stadig den dag idag se og opleve de maritime miljøer. “Nordvestjylland er et mekka for par-ferier. Hvis man ønsker at forkæle sig selv og sin rejsepartner, er der alle tænkelige muligheder – uanset om

man er til klassiske badehoteller, sommerhusferie i klitterne eller fleksible Bed & Breakfast-steder”, forklarer Anne Nøhr Ringgren fra Destination Nordvestkysten, der repræsenterer kommunerne Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Lemvig og Holstebro. Sommerferie for foodies Hvis du holder af god mad og godt kan lide at få historien bag råvarerne, er du kommet til det rette sted. Besøg fx Thyborøn Havn og tag med på fiskeauktion og køb frisk fisk med hjem. Det samme kan du gøre på Hirtshals Havn, hvor Nordsøen Oceanarium endda arrangerer guidede ture, hvor du kan høre mere om både auktionerne og fiskenes liv. Andre muligheder for at kombinere oplevelser med god mad finder du i

Bulbjerg er et af Danmarks få fuglefjeld. Der er en mageløs udsigt, både over kyststrækningen og over de mange bunkers fra 2. verdenskrig.

Bovbjerg Klint ligger i Geopark Vestjylland, som siden 2011 har arbejdet på at blive til en europæisk geopark efter UNESCOs retningslinjer.

84


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Svinklovene er navnet på en del af det dramatiske landskab ved Svinkløv Klitplantage, et 700 hektar stort statsejet område med offentlig adgang og gode vandremuligheder.

Det 35 meter høje Lodbjerg Fyr blev opført i 1883 af svensk granit. Der er cafe i huset og udsigt fra toppen – og så er det et godt i udgangspunkt for vandreture Nationalpark Thy.

Thyborøn, hvor Jyllandsakvariet arrangerer både østerssafari, sælsafari og seafood-safari. Vil du også vide mere om livet til søs hos fiskerne, kan du tage med på en lille fiskerbåd, når den stævner ud fra Slettestrand mod Thorupstrand. Et sted, der blandt andet er kendt gennem TV-serien ‘Gutterne på kutterne’. Ombord får du både frisk luft, fiskefrikadeller og en fortælling om bæredygtigt fiskeri i området. Vel inde på land igen bør du overveje at tage på sanketur med kokken fra Madsmedjen, der arbejder ud fra devisen ‘ild, urter og gastronomi’. Du er selv med til at finde råvarerne og tilberede dem, inden du sætter dig til bords og nyder frugten af det fælles arbejde.

der bl.a. udgør en stor del af Nationalpark Thy. Og så er der selvfølgelig lyset og den høje himmel. “Den bedste måde at opleve naturen heroppe på er som regel til fods eller på cykel. På den måde kan man mærke roen og opleve vidderne og den vilde natur. Et godt sted at starte er den 11 km lange vandrerute i Fosdalen, der sammen med Svinklovene ved Svinkløv er optaget i Den Danske Naturkanon som en af landets flotteste naturperler. Sammen med Husby Klitplantage ved Holstebro rummer Fosdalen og Husby Klitplantage begge en Premiumweg-vandrerute. Og så er Rubjerg Knude Fyr et must, ligesom fuglefjeldet ved Bulbjerg – og selvfølgelig Nationalpark Thy. Efterfølgende kan man slappe af med en dukkert eller en tur i sauna eller et vildmarksbad, som man bl.a. finder i Blokhus og ved Løkken”, siger Anne Nøhr Ringgren.

Bliv ét med naturen Når man siger Nordvestjylland, tænker man automatisk også på den storslåede natur, som de fleste forelsker sig i med det samme: De brede strande med den vilde vestenvind, de høje klitter og klithedelandskabet,

Se mere på www.visitnordvestkysten.dk/parferie

FERIESTEDER TVERSTED HIRTSHALS LØNSTRUP LØKKEN BLOKHUS SLETTESTRAND THORUPSTRAND KLITMØLLER VORUPØR THORSMINDE THYBORØN

3 kunstneriske oplevelser 1. Lønstrups mylder af kunsthåndværkere – keramik, glaskunst, smykker og meget mere. 2. Blokhus Museum for Papirkunst med imponerende 3x5 meter store papirklip klippet med broderisaks. 3. Blokhus Sandskulpturfestival – i år med eventyrlige filmfigurer som tema.

Der er masser af maritime miljøer i havnebyerne langs kysten. Her Hirtshals.

Restaurant Glashuset i Lønstrup er blot ét af mange gode spisesteder langs kysten.

85


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Oplev Himmerlands herligheder til fods eller på cykel En række betagende cykel- og vandreruter har gjort Himmerland til et hotspot for danskere og europæere med hang til aktiv ferie. Du kan selv bestemme tempoet og niveauet – og nyde godt af gode spise- og overnatningssteder undervejs. AF KÅRE PEITERSEN

Udsigt over Mariager Fjord fra Bramslev Bakker. I sommermånederne kan du også sejle med Svanen, og få et helt andet syn på landskabet.

Hærvejen går gennem smuk natur og spændende kulturlandskab og er en internationalt anerkendt vandre- og cykelrute.

Aktive ferier, hvor man vandrer eller cykler gennem landskabet i sit eget tempo, er populære som aldrig før. Og i Danmark er vi godt berigede med smukke ruter med gode afmærkninger og masser af seværdigheder og overnatningssteder undervejs. Et af de mest populære områder til formålet er Himmerland, der både har en imponerende vestkyst og en skøn østkyst – og Mariager Fjord lige midt i mellem. En af de mest søgte vandreruter er Hærvejen, der følger den jyske højderyg. “Vandreferie og cykelferie er populære som aldrig før - der er flere og flere, der søger oplevelser og især ferieoplevelser ude i naturen påført de gode vandresko eller på cyklen. Enten som en længerevarende ferie eller som en mindre del af ferien. Om det er Hærvejen eller mindre sløjfer, man vandrer eller cykler, så indbyder disse ture til fantastiske oplevelser enten sammen eller på egen hånd. ”, forklarer presseansvarlig for Destination Himmerland, Helene Christensen. På Hærvejen møder du bl.a. de Himmerlandske heder og en masse spændende kulturhistorie. Du kan fx besøge kilden ved Testrup Kirke, som var meget

berømt i området i gamle dage. Her valfartede man til, for at blive helbredt af denne hellige kilde, hvor der også var tilknyttet et hospital og kloster. Få en pakkeløsning til Hærvejen For at imødekomme de vandrere, der gerne vil kombinere vandring med god mad og komfortable overnatninger, har Destination Himmerland i samarbejde med Vagabond Tours lanceret en pakkerejse, hvor ruten går fra Løgstør til Viborg med indlagte overnatninger, middage og transport af bagagen undervejs. Hos Vagabond Tours oplever man en stigende efterspørgsel på vandreferier hos danskere, der gerne vil gerne opleve ‘det fremmede i det nære’, forklarer Hanne Andersen fra Vagabond Tours: “Folk vil gerne vandre og udforske naturen i Danmark – og vandrere på Hærvejen er begejstrede for rutens varierede natur. Etapen de vandrer i dag, ligner ikke den, de vandrede i går”. Dette er med andre ord en luksusvandretur, men hvis du er mere til shelters og soveposer, er det selvfølgelig også en mulighed.

86


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Cykelferier er populære som aldrig før.

PANORAMA-ruten ved Mariager Fjord er en smuk vandrerute på ca. 10 km.

PANORAMA-ruten ved Mariager Fjord Er du ikke vant til de lange vandringer, er der også råd for det, for Himmerland har også masser af velafmærkede mindre ruter, som man kan tage på et par timer. En af de smukkeste er PANORAMA-ruten, der går mellem Hobro og Bramslev Bakker og kan klares af de fleste. De ca. 10 km tager omkring 3 timer at gå, og undervejs er der bænke, hvor du kan puste ud og nyde udsigten ud over Mariager Fjord. Undervejs til Bramslev Bakker er der mulighed for at godt måltid eller en forfriskning på Hotel og Bramslevgaard eller Restaurant Bramslev Bakker. Ruten er certificeret som en Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut, der har etableret Europas mest udbredte og strengeste kvalitetssystem for vandreruter, forklarer Helene Christensen.

Cykelture i Himmerland Foretrækker du cykling frem for vandring, kan Hærvejen igen anbefales. Du kan bl.a. cykle ad Hærvejen, hvor du også kan vælge at udforske den østlige del af Himmerland og køre rundt om Mariager Fjord ad rute nr. 32. På den måde kommer du gennem stemningsfyldte små byer og Mariagers hyggelige centrum og havnemiljø. Derudover er der et hav af regionale cykelruter, der går på kryds og tværs af Himmerland, ikke mindst den regionale cykelrute nr. 12, hvor du kører langs med Limfjorden og kan opleve den maritime stemning i havnebyerne.

Se mere og find din favoritrute på www.destinationhimmerland.nu

Den gamle ringborg Fyrkat fra vikingetiden. Blot en af mange seværdigheder i Himmerland.

Hærvejen: Vandring mellem Løgstør og Viborg (6 dage) Turen starter i den hyggelige Limfjordsby Løgstør og ender i pilgrimsbyen Viborg. Turtype: Individuel tur Periode: Valgfri startdato frem til 31. oktober. Overnatning: På hoteller, kroer og B&B Bagage: Inkl. bagagekørsel Normalpris: Kr. 3900,Rabat: Få 450 kr i rabat ved at benytte koden VAGA2020-BERL i perioden 2. juni til d. 16. juni 2020 Book og læs mere: www.vagabondtours.dk Sæson: Valgfri startdato frem til 31. oktober

De himmerlandske hedelandskaber er noget for sig.

87


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

1864. Den ældste og største del af museet er helliget perioden fra 1600-1900 – med fokus på anden halvdel af 1800tallet.

Tag på en tidsrejse i

DEN GAMLE BY AF KÅRE PEITERSEN

Det er nærmest som at besøge et andet land, når man går ind i Den Gamle By i Aarhus, for alt er på én gang både velkendt og fremmedartet. Hop ind i enten 1864, 1927 eller 1974.

Den Gamle By er et helt særligt museum, fordi du kan gå direkte ind i udstillingen med dens historiske bygninger, fint anlagte haver og brolagte gader med hestevogne og biler. “Det er som en en tidsrejse i Danmark, hvor man oplever historien med alle sanserne. Undervejs kan man både inde og ude gå i dialog med de mange aktører, der improviserer ud fra deres givne roller – fx postbuddet, købmanden eller radioforhandleren”, forklarer museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Moderne Matador-tid i 1927 Alle bygningerne er autentiske, men flyttet hertil fra en række danske byer. Det gælder også for området 1927, der dækker moderniseringen fra 1900-1927. Her er der gadelamper, telefontråde og gavlreklamer, og du kan bl.a. besøge isenkræmmeren, boghandleren, sæbehuset, telefoncentralen og Frk. Wahlstrøms Modeforretning. Besøg dine bedsteforældre i 1974 Nyeste skud på stammen er området 1974, der dækker velfærdssamfundet storhedstid i 1960erne og begyndelsen af 70erne. Besøg bl.a. kollektivet, hippierne, kernefamilien, værtshuset og de tyrkiske gæstearbejdere – eller gå ind i baggården og se til knallertværkstedet. “Det er hverdagens historie, vi viser, og det er en måde at se, hvor og hvad vi kommer fra. Det er rigtig oplagt at komme her på tværs af generationer“, siger Thomas Bloch Ravn.

Museet har i øvrigt masser af plads, både inde og ude, og selvom du måske har været i Den Gamle By tidligere, så er udstillingen blevet udvidet til dobbelt størrelse inden for de sidste 10 år. Der var engang … i 1864 Det største og ældste område hedder 1864, men dækker i virkeligheden hele perioden fra 1600-1900. Det er sådan, en by så ud på H.C. Andersens tid – og tidligere. Husene er i bindingsværk, og her bor håndværkere og handlende, så du kan bl.a. besøge hattemageren og handelsgartneren – og det fattige hjem fra Odense og Møntmesterens gård fra København.

Ligesom landets andre museer åbner Den Gamle By den 8. juni. Se mere på www.dengamleby.dk

1974. Nyeste skud på stammen er området 1927-1974, hvor mange bedsteforældre kan vise deres børnebørn, hvordan deres barn- eller ungdom så ud.

1927. Et af de nye områder er helliget perioden 1900-1927, som vi også kender så godt fra Matador-serien.

88


TA’ PÅ

tidsrejse 1864 | 1927 | 1974

Din og min

historie | Fri entré for alle under 18 år

Den Gamle By | Viborgvej 2 | 8000 Aarhus C | Tlf. 8612 3188 | dengamleby.dk


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Mytologiske

fortællinger på ARoS

Shana Moulton, The Pink Tower, 2019, Zabludowicz Collection. Foto: Tim Bowditch.

Udstillingen Mythologies - The Beginning and End of Civilizations viser, hvordan man med fortællingens magt har skabt og ændret samfund – fra de græske myter til dagens velfærdssamfund. AF KÅRE PEITERSEN

Anri Sala, Take Over, 2017, Esther Schipper, Berlin.

Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006-2011, ARoS.

Frem til den 18. oktober kan du på ARoS opleve Mythologies – The Beginning and End of Civilizations. Den store udstilling fylder tre af museets gallerier og rummer et omfattende udvalg af klassiske malerier, skulpturer, moderne installationskunst, videoværker, fotografier og plakater, der er hentet hjem fra 17 forskellige lande.

over nyklassicisme og det politiske formsprog. Udstillingen beskæftiger sig også med bl.a. nordisk mytologi, kvindefigurer og totalitarismen i nazismen, inden fortællingen slutter med velfærdsstaten, som i dag er en udbredt fortælling om vores fælles nordiske samfund. “Med udstillingen ønsker vi, at publikum skal forholde sig til og blive klogere på de myter og fortællinger, der definerer, hvem vi er. Det er en enorm vigtig udstilling, specielt i disse tider med klimakrise, fake news og stigende polarisering. Det handler om at få publikum til at se og forstå, hvorfor ting bliver, som de bliver”, siger Erlend G. Høyersten.

Fortællinger der samler og splitter Udstillingens fokus er menneskers forhold til hinanden og har til formål at blotlægge de myter og fortællinger, der gennem forskellige historiske epoker både har været bærende for samfundet, men som også har ført til ødelæggelse, krig og splittelse. “Når vi for eksempel ser på kristendommen, så handler det i vores tilfælde om brydningen mellem katolicismen og protestantismen, og om hvordan nye fortællinger opstår deraf og skaber nye livsanskuelser og måder at forstå samfundet på. Det er i brydningstider, at vi opdager, hvilke værdier, der står på spil, og det er her, at mange nye værdier opstår”, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.

Se mere på www.aros.dk

Fra græske myter til velfærdsstaten Fortællingen i Mythologies – The Beginning and End of Civilizations begynder med de græske myter, bevæger sig over i kristendommen og videre

Abraham Janssens, The Virgin and Child with Saint John the Baptist, ca. 1617-1620, The Kremer Collection.

Wilhelm Marstrand, Christian IV om bord på ‘Trefoldigheden’ under slaget i Kielerbugten 1. juli 1644, ca. 1863, Ny Carlsberg Glyptotek.

Bertel Thorvaldsen, Kristus, 1821, Thorvaldsens Museum.

90


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Velkommen tilbage på ARoS - vi har savnet jer ARoS genåbner den 8. juni, og vi står klar med åbne arme og et fuldt udstillingsprogram, der bl.a. omfatter ny mega-udstilling Nicolas Régnier 'David with the head of Goliath' 17th century David med Goliats hoved, 1600-tallet. Olie på lærred / Oil on canvas, 98 x 123 cm. Collection of the National Museum in Belgrade

’Mythologies – The Beginning and End of Civilizations’ NIVEAU 5 04.04 – 18.10.2020 Oplev klassiske sværvægtere og moderne samtidskunst i en udstilling om tro, håb, kriser og revolution og om fortællingens magt fra de græske myter til nutidens velfærdsstat.

3.000 M2 MEGAUDSTILLING

Joana Vasconcelos ‘Valkyrie Rán' 2016

’Mythologies – The Beginning and End of Civilizations’

Damien Hirst 'Mermaid'2014 Skulptur, bronze / Sculpture, bronze. Private collection, courtesy Alexandra Mollof Fine Art and Gagosian. All rights reserved. DACS / VISDA 2020

NIVEAU 1 & 0 04.04 – 06.09.2020 aros.dk/myth

Joana Vasconcelos Valkyrie Rán NIVEAU 4 07.03.2020 – 12.12.2021 Portugisiske Joana Vasconcelos’ gigantiske tekstilinstallation Valkyrie Rán hænger i loftet over det åbne areal på ARoS. Herfra bugter det farverige værk sig ud og ind på tværs af alle museets etager.

Vi tager forbehold for evt. kommende ændringer i retningslinjerne fra myndighederne vedr. COVID-19

ARoS er til for dig, og nu behøver vi din hjælp – køb årskort Nedlukningen under coronakrisen har medført betydelige tab for ARoS. Vi gør alt, hvad vi kan, for fortsat at give dig de bedst mulige oplevelser. Du kan hjælpe os i disse bestræbelser ved at købe årskort nu. www.aros.dk/aarskort

Mandag– fredag kl. 10 – 21 Weekend kl. 10 – 17

91

Gratis entré for alle under 18 år


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Danhostel følger myndighedernes anbefalinger i forhold til Corona.

Som at være hjemme – et familieværelse gør det nemt at være en børnefamilie på farten.

På Danhostel Helsingør kan du bo i en klassisk strandvejsvilla med egen strand og gåafstand til byens leben.

I Fjaltring ligger Danmarks mindste vandrerhjem med blot 11 værelser. Fra det intime Danhostel er der blot 700 meter til Vesterhavet.

Vitskøl kloster ved Limfjorden er et af Nordeuropas ældste klosteranlæg og i dag indrettet som Danhostel.

På Danhostel Rømø kan du overnatte på en historisk kommandørgård fra 1700-tallet.

Oplev Danmarks

MANGFOLDIGHED Brug de 63 Danhostels til at blive genforelsket i det dejlige Danmark. Det er en fleksibel og uformel ferieform, hvor du kan være sammen som familie – og selv sætte tempoet. AF KÅRE PEITERSEN Sommeren 2020 bliver med sikkerhed en anderledes sommer, end vi er vant til. Flere danskere end normalt kommer til at bruge hele sommerferien i Danmark, og selvom det kunne lyde som en begrænsning, så byder vores lille land faktisk på mange og meget forskelligartede oplevelser og muligheder.

Hele familien kan være sammen Danhostels har desuden den fordel, at de – i modsætning til fx kroer og hoteller – alle er indrettet med rummelige familieværelser, hvor hele familien kan være samlet. Det er både hyggeligere og billigere, og især familier med mindre børn kan med fordel booke familieværelserne, hvor der kan være op til 5-6 personer samlet.

Brug Danhostel som en tryg base En af de nemmeste og mest fleksible måder at rejse rundt i Danmark på, er ved at anvende nogle af de 63 Danhostels som base. Selvom de enkelte Danhostels er meget forskellige og ligger spredt i hele landet, har de det til fælles, at de drives af engagerede værter, der gør opholdet til en personlig oplevelse. Alle Danhostels tilbyder som minimum morgenmad og er indrettet med gæstekøkkener, så I selv kan lave mad, når det passer ind i jeres rytme. På den måde kan I selv sætte tempoet og gå på opdagelse i det danske land på egen hånd.

Mange Danhostels har desuden både legepladser og aktivitetsmuligheder på grunden, og ellers kan værterne altid guide til områdets cykelog vandrestier, trætopbaner, minigolfbaner, vandlande og kulturelle seværdigheder. Investerer du i et Danhostel fordelskort, får du 10 % rabat på overnatningen. Se mere på www.danhostel.dk

92


FÅ INSPIRATION TIL NYE OPLEVELSER

DANHOSTEL.DK /GUIDES

Overnatning til familier i alle størrelser

GUIDE S TIL DI N FERIE DANM I ARK

Nyd sommeren og hinanden på ét af Danhostels overnatningssteder tæt på smukke naturområder, spændende attraktioner og historiske perler.

Alle Danhostels tilbyder morgenmad

Book jeres overnatning på www.danhostel.dk

71% af værelserne har eget bad og toilet

Alle Danhostels har gæstekøkkener Flertallet har gratis WiFi og parkering

På 29 Danhostels må du tage hund med Tag nes børne EN EV BEDST på d e m ferie

DU FINDER DANHOSTEL I HELE LANDET


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Udsigt til noget særligt..

Midt i Danmark venter en helt særlig oplevelse. Her kan du nemlig komme op og gå i toppen af Den Gamle Lillebæltsbro – 60 meter over havets overflade! Glæd dig til at opleve den friske luft, den fantastiske udsigt, de spændende fortællinger fra din guide – og ikke mindst det kick, det giver at komme op i højden! Det er en gåtur på to timer, du aldrig glemmer!

har mere end 233.000 gæster gjort det samme. Billetter kan bookes på www.bridgewalking.dk

For at deltage i Bridgewalking skal man: Være mindst 140 cm Ikke være gangbesværet Være i nogenlunde god form Ikke have højdeskræk Ikke have indtaget alkohol mv. Ikke være gravid efter 23. uge Have fastsiddende fodtøj Deltagere må ikke medbringe genstande på ­b roen (mobil, kamera etc. – desværre heller ikke ­astmamedicin, druesukker eller lignende).

Det bliver også muligt at opleve Bridgewalking denne sommer – men med visse forbehold. Ingen hold må nemlig passere hinanden på broen, og det betyder, at der kun kan sendes ca. halvdelen af de hold afsted, som man plejer. Chefen for Bridgewalking – Lone Skjoldaa – opfordrer til, at man på forhånd booker sin billet online, så man er sikker på at få plads på det hold, man ønsker. Det var en lokal borger i Middelfart, der i 2011 fik ideen til Bridgewalking. Den 10. maj 2015 gik kronprinsesse Mary den første tur, og siden

Nyd sommeren i egen båd Sea Ray 250 Amberjack, 25 fod / årgang 2007

Sea Ray 250 Amberjack er en dejlig cruiser med masser af plads, og en dejlig kahyt med pantry og 2 sovepladser. Båden har lukket toiletrum, kogeblus. Cockpittet er godt indrettet med rigelig mulighed for fiskeri, dykning eller anden aktivitet, samt masser af hygge. Der er aftagelige tæpper i cockpittet og låge til stor badeplatform med stige. Der er eftermonteret autopilot og en Garmin GPS kortplotter. Motoren er en 250 hk, 5.0 L Mercruiser. En virkelig velholdt og dejlig båd, der skal ses. Pris 249.900 kr.

Søhesten 9, Ishøj Havn Tlf. 43 73 73 95 – mail: post@tempobaadsalg.dk Åbningstider: Mandag-fredag 10.00 – 17.00, lørdag: Lukket, Søndag/Helligdage 11-15

94


P O N E S L U P FA H E E E LT OG N E G I D E N

BRIDGEWALKING + HOTELOPHOLD Den gamle Lillebæltsbro ligger midt i Naturpark Lillebælt, som er Danmarks største marine naturpark.

St o p lev o r e ls pa k k e e s Gå p Den Ga å toppen af mle og kom Lillebæltsbro , helt ned ig på hote lophold ear for 2 perso ner

Her kan I opleve suset i 60 meters højde med bridgewalking – og komme helt ned i gear bagefter på ét af områdets dejlige hoteller. Nyd en fantastisk oplevelsestur for 2 personer, hvor I kommer tæt på Lillebælts vilde vidundere og kan slappe af på jeres skønne hotel. Se eksempelvis disse: PAKKETILBUD 1

PAKKETILBUD 2

PAKKETILBUD 3

Bridgewalking-ophold på Kryb-I-Ly Kro Kryb i Ly Kro er Jyllands smukkeste storkro med alle tænkelige faciliteter, få minutter fra Lillebæltsbroen. Opholdet indeholder: • 3-retters lækker sæsonmenu • Overnatning i dobbeltværelse • Dansk morgenbord • Billet til Bridgewalking • Fri adgang til opvarmet pool og sauna

Bridgewalking-ophold på Hindsgavl Nyd et slotsophold i smukke rammer. Vores Bridgewalking ophold indeholder: • Guidet gåtur i Hindsgavl Dyrehave inkl. lille overraskelse (kun lørdag kl. 15.00) • Velkomstbobler serveres inden middagen • 4-retters middag • Aftenkaffe/te efter middagen • Morgenmad med hjemmelavede lækkerier • Billet til Bridgewalking

Bridgewalking-ophold på Trinity Eventyret begynder i vores baghave og indeholder: • Billet til Bridgewalking • Skøn 3-retters sæsonmenu inkl. vinmenu • Aftenkaffe/te efter middag • Overnatning i stort, lyst værelse • Morgenbuffet med friskbagt brød fra eget bageri • Gratis adgang til fitness, wifi og parkering

Pris pr. person i delt dobbeltværelse

Pris pr. person i delt dobbeltværelse

Pris pr. person i delt dobbeltværelse

Weekendtillæg fredag og lørdag kr. 100,00 pr. person pr. døgn.

Pris pr. person i enkeltværelse kr. 1.880,-

Ekstra nat inkl. morgenbuffet pr. person i delt db. værelse kr. 365,-

1.095,-

1.680,-

Se flere muligheder for overnatning på www.visitlillebælt.dk

995,-

WWW.BRIDGEWALKING.DK


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

Hele teamet hos Brix Westergaard, der tæller fire uddannede ejendomsmæglere og én, der er under uddannelse.

Området langs den nordsjællandske kyst er ikke uden grund et populært sommerhusområde.

KØB ET SOMMERHUS langs den danske riviera Ejendomsmæglerfirmaet Brix Westergaard A/S har specialiseret sig i salg af ‘liebhaverejendomme ved Danmarks riviera’, men sælger ejendomme i alle prisklasser fra Hornbæk over Dronningmølle til Liseleje. AF KÅRE PEITERSEN

Få sommerhusområder er lige så eftertragtede som kyststrækningen på det nordlige Sjælland, også kendt som den danske riviera. Det er nemt at komme til, under en time fra Københavnsområdet, og du finder både fantastiske badestrande, enestående natur og hyggelige småbyer med charmerende havnemiljøer. Og går du og drømmer om et sommerhus her, skal du overveje at alliere dig med ejendomsmæglerfirmaet Brix Westergaard, der gennem mere end 35 år har specialiseret sig i at sælge sommerhuse og helårsboliger i området. “Vi gør grundlæggende det, vi brænder for, det der er vores passion. Vi elsker Nordkysten og kender hver en krog fra vores mange års virke i området. Vi bor og lever her selv, og det er jo et privilegium at sælge ejendomme i et område, vi selv synes er helt fantastisk”, siger Rasmus Brix Westergaard, der driver ejendomsmæglerfirmaet sammen med sin far. Derudover tæller firmaet to yderligere ejendomsmæglere og én under uddannelse.

give alle kunder en god oplevelse og naturligvis lysten til at hjælpe kunderne i mål, hvad enten de skal købe eller sælge. Og det lader til at virke, for ifølge Boligsidens brugere har firmaet fået 10 ud af 10 i sælgeranbefalinger. ”Det er meget vigtigt for os, at vores sælgere er tilfredse, vi lægger stor vægt på god kommunikation, tryghed og løbende rådgivning. Ejendomshandel handler i høj grad om tillid, så vi er glade og stolte af, at kunderne har tillid til os”, siger Rasmus Brix Westergaard, der har oplevet et travlt forår. ”Det er virkelig blevet populært for danskerne at købe sommerhus igen, og det kan vi godt forstå. Det er et fantastisk fristed, væk fra den travle hverdag og samtidig en mere klimavenlig ferieform. Historisk set har sommer­huset også været en god investering med mulighed for ekstra indtjening i form af udlejning. Og selvom der er godt gang i sommerhusmarkedet i år, kan man stadig finde noget i stort set alle prislejer”, slutter Rasmus Brix Westergaard.

Noget for enhver pengepung For alle i firmaet gælder det, at det er lysten, der driver værket. Lysten til at

Se mere på www.brixwestergaard.dk

96


Brix Westergaard Liebhaverejendomme ved Danmarks riviera

DIREKTE TIL HORNBÆK SØ -INGEN BOPÆLSPLIGT

Hornbæk, Sauntevej 18D Med en unik og yderst populær beliggenhed lige ned til den smukke Hornbæk sø, finder du dette skønne og velholdte hel‐ årshus uden bopælspligt. Boligen er opført i 2004 og har en spændende og moderne planløsning.

Pris: Ejerudg:

5.995.000 4.421

EKSKLUSIVT LIEBHAVERSOMMERHUS I HORNBÆK

Hornbæk, Ledgårdsvej 29 Denne charmerende og meget gennemførte ejendom frem‐ står i overordentlig god stand, med et helt særligt udtryk hvor alt er renoveret i overbevisende kvalitet. Her er hele 3 bade‐ værelser og 4 sovevær. Huset er højt beliggende på grunden.

Pris: Ejerudg:

6.400.000 3.675

NYBYGGET 150 KVM HUS I MEGET HØJ KVALITET

Horneby Fælled, Skættevej 4 4 soveværelser, 2 badeværelser, stor stue med pejs og loft til kip. Gulvvarme overalt - Luft til vand varmepumpe. 100 kvm udendørs terrasse med pejs. Tip top hus klar til indflytning.

Pris: Ejerudg:

7.800.000 4.832

PANORAMAUDSIGT OVER ØRESUND

Gilleleje, Jørgenshvilevej 16 Sommervilla på charmerende og kuperet naturgrund med uhindret udsigt over Øresund og med svenskekysten i hori‐ sonten. Her får du et snært af sydlandsk sommerstemning i smuk kontrast til den nordiske natur.Privat strandsti til havet.

- al fast ejendom sælges! Sags. nr. 21055

Bolig: Rum: Grund: Energi:

110 3 169 B

Sags. nr. 21027

Bolig: Rum: Grund:

148 4 1.001

Sags. nr. 21034

Bolig: Rum: Grund:

149 5 1.180

Sags. nr. 16668

Pris: Ejerudg:

8.400.000 11.652

Bolig: Rum: Grund:

140 6 1.919

www.brixwestergaard.dk Nordre Strandvej 350 | 3100 Hornbæk Tlf: 49 76 00 00 hornbaek@brixwestergaard.dk

EVENTYRLIGT SOMMERHUS -450 M. TIL BADESTRAND

Hornbæk, Nordre Strandvej 445 Sommerhuset er oprindeligt fra 1927 og har den helt rigtige sommerhusstemning. Boligen er blevet nænsomt restaureret med stor respekt, for huset oprindelige udtryk og smukke de‐ taljer. 5 soveværelser, 2 badeværelser og flere stuer.

Pris: Ejerudg:

9.750.000 9.954

VELHOLDT SOMMERHUS VED HORNBÆK PLANTAGE

Hornbæk, Kastorvej 1 Dette charmerende sommerhus ligger naturskønt ved Horn‐ bæks smukke plantage og med få min gang til Øresund. Hornbæk centrum kan man cykle til på 10 min. Sommerhu‐ set ligger på en stor grund med smukke Rododendron.

Pris: Ejerudg:

2.100.000 2.743

FULDTØMMERET BJÆLKEHUS MED UDSIGT

Hornbæk, Multebærvej 10 I et charmerede område på en lille lukket vej er dette klassiske fuldtømmer bjælkehus at finde. Boligen er højtbeliggende på en skøn naturgrund med gamle træer og fri udsigt over mar‐ ker fra terrassen og boligens stue og køkken. Flot stand.

Pris: Ejerudg:

Pris: Ejerudg:

Bolig: Rum: Grund:

178 7 2.120

Sags. nr. 19832

Bolig: Rum: Grund:

66 3 1.489

Sags. nr. 19052

4.750.000 3.392

UHINDRET UDSIGT OVER KATTEGAT

Udsholt, Langestykket 8 Dette sommerhus er opført i 1999 på en skøn naturgrund i første række til strand og hav. Fra opholdsstuen, køkkenet samt den store terrasse kan den fantastiske udsigt nydes. Strandbeskyttelsesprojekt afsluttet.

Sags. nr. 19837

Bolig: Rum: Grund:

103 5 989

Sags. nr. 190912

6.985.000 7.290

Bolig: Rum: Grund:

91 4 3.182


ANNONCETILLÆG / SPONSORERET INDHOLD

A.C. PERCH'S THEHANDEL KRONPRINSENSGADE 5 1114 KØBENHAVN K TLF. 3315 3562 WWW.PERCHS.DK AIDA/RAW WWW.RAW1835.DK AROS WWW.AROS.DK BRIDGEWALKING WWW.BRIDGEWALKING.DK BRIX WESTERGAARD TLF. 4976 0000 WWW.BRIXWESTERGAARD.DK CAMP ADVENTURE - SKOVTÅRNET SKOVTÅRNSVEJ 1, 4683 RØNNEDE WWW.CAMPADVENTURE.DK CAMPING OUTDOOR DANMARK WWW.DANSKECAMPINGPLADSER.DK WWW.OCFF.DK COPENHAGEN CARD WWW.COPENHAGENCARD.COM WWW.VISITCOPENHAGEN.DK DANHOSTEL TLF. 3331 3612 WWW.DANHOSTEL.DK DANSK KYST- OG NATURTURISME WWW.KYSTOGNATURTURISME.DK DE SEKS GLEMTE KÆMPER WWW.THOMASDAMBO.COM/WORKS/FORGOTTEN-GIANTS WWW.VKIR.DK DEN GAMLE BY WWW.DENGAMLEBY.DK DESTINATION SJÆLLAND WWW.DESTINATIONSJAELLAND.DK

FJORDLANDET WWW.VISITFJORDLANDET.DK

NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND WWW.NATIONALPARKSKJOLDUNGERNESLAND.DK

GEOCENTER MØNS KLINT STENGÅRDSVEJ 8, 4791 BORRE WWW.MOENSKLINT.DK

NATIONALPARK THY WWW.NATIONALPARKTHY.DK

GRØNNE HJEM BALLERUP, VALBY OG GENTOFTE WWW.FACEBOOK.COM/GROENNEHJEM HIMMERLAND WWW.VISITHIMMERLAND.DK HOLMEGAARD VÆRK GLASVÆRKSVEJ 55, 4684 HOLMEGAARD WWW.MUSEERNE.DK/HOLMEGAARD-VAERK/ ILD – EVENTYRLIG MAD WWW.EVENTYRLIGMAD.DK

NATIONALPARK VADEHAVET WWW.NATIONALPARKVADEHAVET.DK RØDVIG KRO OG BADEHOTEL ØSTERSØVEJ 8, 4673 RØDVIG STEVNS WWW.ROEDVIGKRO.DK SOMMERLAND SJÆLLAND WWW.SOMMERLANDSJ.DK SYDHAVNSØERNE / LOLLAND-FALSTER WWW.VISITLOLLAND-FALSTER.DK SYDKYSTDANMARK WWW.SYDKYSTDANMARK.DK

KLINTHOLM GODS LAKE APARTMENTS LANGEBJERGVEJ 1, 4791 BORRE WWW.CAMPMOENSKLINT.DK WWW.LAKEAPARTMENTS.DK LIV I SOMMERLANDET WWW.LIVISOMMERLANDET.DK

UDESPA A/S / JACUZZI® MARIELUNDVEJ 18, 2730 HERLEV BUTIK & SHOWROOM MANDAG – FREDAG 10:00-17:30 LØRDAG 10:00-14:00 WWW.UDESPA.DK

LYNGBY GLAS WWW.LYNGBYGLAS.DK

VILLA COLLECTION WWW.VILLACOLLECTIONDENMARK.DK

MINI JAN NYGAARD AS FIRSKOVVEJ 33, 2800 KGS. LYNGBY TLF. 4588 6600 WWW.JAN-NYGAARD.DK

VISIT FYN WWW.VISITFYN.DK

MORSØ NÆRMESTE FORHANDLER PÅ TLF. 9669 1900 WWW.MORSOE.COM NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND WWW.NATIONALPARKKONGERNESNORDSJAELLAND.DK NATIONALPARK MOLS BJERGE WWW.NATIONALPARKMOLSBJERGE.DK

98

VISIT NORDSJÆLLAND WWW.DENDANSKERIVIERA.DK WWW.VISITNORDSJAELLAND.DK VISIT NORDVESTKYSTEN WWW.VISITNORDVESTKYSTEN.DK


Alphabet Ørestikker 18 Karat Hvid, Gul el. Rosa Guld, 4.250 dkr. pr.stk.

Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer.

Fairytale Ørehænger: 1,44CT m. 288 brillianter, dkr. 31.500 pr.stk. · Fairytale Ring: 1,10CT m. 87 brillianter, dkr. 46.800 Globe Ring: fra dkr. 32.000 · Parallel Earcuffs fra dkr. 5.500

Alle smykker kan leveres i 18 Karat Hvid, Gul el. Rosa Guld. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer.


Fra Hold Afstand til nyd afstanden Afstanden er god i Nordsjælland. 25 km mellem tre af Europas smukkeste slotte, og badebyer der ligger som perler på en snor – naturligvis med behørig afstand. Ikke for langt, men heller ikke for kort. Perfekt til en cykeltur langs kysten og med en afstikker ind i landet. Tilpas afstand for alle.

Gør Nordsjælland til dit, og nyd afstanden

Profile for partnermedier

Livsstil Sommerliv - Juni 2020  

Livsstil Sommerliv - Juni 2020