Partioaitta 365 #3 2019

Page 1

Ulkona. Perillä. | Talvi 2019

UUSI ALKU LAPISSA

YLI 40 SIVUA vinkkejä ja varustei ta

Pohjoisen valkoinen talvi houkuttelee lumilajien harrastajia

”ELÄMÄN HIENOUDEN ÄÄREEN PITÄÄ PYSÄHTYÄ” Toimittaja Juuso Mäkilähteelle luonto tarjoilee läsnäolon hetkiä

JÄÄTÄVÄ SEIKKAILU

Kahdeksan päivän huskyvaellus vei voimien ja onnen äärirajoille

Näin varustaudut oikein talvella

LUMEN AIKA!SISÄLTÖ

Y LI 4 0

aatteita siv ua v usteita ja var

Kuva: Carolina Juselius

Sisältö nro 3 2019 18 Hyytävä seikkailu

09 Intro

24 Koulu

15 Varuste

26 Talven opit

16 Minä luonnossa

32 Portfolio

Arkkitehti suunnitteli Varangin niemimaalle arktisen turvapaikan lintujen tarkkailuun.

18 26

Retkiluistelu ei ole vaarallista, jos asenne ja varusteet ovat kunnossa. Lue 365:n vinkit turvallisiin retkiin. Untuvaa vai synteettistä? Fjällräven ajatteli uusiksi ja teki talvitakin eristeen gotlanninlampaan villasta. Selviytyjät-ohjelmasta tuttu Juuso Mäkilähde ei itse etsi luonnosta seikkailua vaan rauhaa.

Karen Hensel toteutti haaveensa huskyvaelluksesta. Unelmasta tuli retki äärirajoille. Partioaitan ulkoilukoulu kertoo kokeneiden vaeltajien vinkit viihtyisään talviseen yöretkeen. Etelän talvet ovat entistä mustempia. Lumen kaipuu vei kolme talvilajien ystävää pohjoiseen. Valokuvaajat halusivat lopettaa lentämisen ja päättivät nähdä kotikulmansa uusin silmin.

Kuva: Jukka Kaitala

TOIMIVIN VARUSTEIN pakkasiin! 43 Asiantuntija

65 Asiantuntija

58 Devoldin tarina

77 Ajankohtaista Partioaitasta

Partioaitan Anna Söderlund kertoo kekseliäimmät lahja- ja pakkausideat.

37

365:lle aineistoa tarjoavien tulee sallia digitaalinen tallennus ja julkaisu. Lehti ei vastaa tilaamattomista aineistoista, teksteistä tai kuvista.

VIHREÄ LEHTI

365 tuotetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Lehti painetaan täysin kloorivapaalle GraphoInventpaperille, jonka tuotannossa on pyritty hiilidioksiidipäästöjen minimoimiseen.

OSOITTEENMUUTOS

Osoitteenmuutokseen tai tilaukseen liittyvät muutokset voi lähettää osoitteeseen partioaitta@partioaitta.fi.

R PÄ

ISTÖMER

I

partioaitta 365

Avustajat tässä numerossa Henrika L Wike Repro Lena Hoxter Kansikuva Klara Granberg stylisti Ulrika Eriksson Ilmoitusvaraukset BF Media Oy, Markku Rytkönen, markku.rytkonen@bfmedia.fi, +358 40 5444 027 Paino Kroonpress

Lue 365-klubin eduista, uutisista ja tulevista jäsentapahtumista.

KK

Partioaitan 365-asiakaslehden tuottaa Norr Agency. Partioaitta Oy, Nuijamiestentie 5C, 00400 Helsinki. www.partioaitta.fi Vastuullinen julkaisija Nina Ehrnrooth, nina.ehrnrooth@partioaitta.fi Päätoimittaja Gabriel Arthur, gabriel.arthur@norragency.com Toimitussihteeri Veera Luoma-aho Art direction Melanie Haas, Susan Larsen Tuotesivut Jenna Syrenius

Norjalainen perheyritys on ylpeä tuotteistaan ja kulttuuristaan.

Erik Blomberg neuvoo ostamaan ajattomia villavaatteita ja kaivamaan esiin paikkaustarpeet.

YM

Kuva: Otto Ponto

06 Koordinaatit

5041 0787 Kroonpress

19-31-02 PEFC Ce rtifie d This product is from sustainably managed forests and controlled sources www.pefc.org

talvi 2019  3


PÄÄKIRJOITUS

Mukavasti ulkona!

K

un kylmä hiipii ulkona takin alle, ja kotona haluan vain kääriä lämpimän viltin ympärilleni, olen kiitollinen tämän päivän silkinpehmeistä villaisista vaatteista. Nuorempana vietin suuren osa ajastani pujottelumäessä treenatessa tai kilpaillessa, niin kylmässä kuin märässäkin kelissä. Silloin olisi ollut upeaa pukeutua niihin ihaniin villaisiin varusteisiin, joita on saatavilla tänään. Ulkona oleminen kun on nautinnollista säässä kun säässä, jos vaatteet vaan ovat oikeat. Miksi palella bussipysäkillä, pulkkamäessä tai koiran kanssa iltalenkillä, kun juuri ne hetket raittiissa ulkoilmassa voisivat olla päivän parhaita? Me Partioaitassa iloitsemme siitä, että talviretkeily on kasvattanut suosiotaan. Saattaa hyvinkin olla, että yksi syy tähän ovat laadukkaat vaatteet ja varusteet, joissa on entistä miellyttävämpää viettää aikaa ulkona. Joulukin tekee tuloaan, ja kynttilöiden valossa vietetään toivottavasti yhteistä, rauhallista aikaa. Lahjat ovat osa etenkin lasten joulua. Silti myös lasten lahjoja kannattaa miettiä ajatuksella: ovatko lahjat laadukkaita ja tulevatko ne tarpeeseen? Tervetuloa Partioaittaan jo ennen joulun kiireitä tekemään lahjaostoksia rauhassa ja ajatuksella. Meiltä löydät lahjoja, joille on käyttöä pitkään. Auta läheistäsi lopettamaan turha paleleminen ja satsaa villaan. Suojaa paljon matkustavan maksukortit Secrid-turvalompakolla. Anna lahjaksi solmukirja ja vietä lahjan saajan kanssa yhteistä aikaa opettelemalla tärkeimmät solmut. Tutustu yhdessä lapsen kanssa vaellukseen hauskan kurkistuskirjan avulla. Partioaitasta löydät myös paketin, jossa on ohjeet ja tarvikkeet pipon neulomiseen. Käsillä tekeminen antaa hyvän syyn olla poissa ruutujen ääreltä ja on yhteistä aikaa parhaimmillaan. Partioaitta on yhä oma aarreaittani, jossa teen vastuullisia löytöjä. Oikein mukavaa joulua ja talvea kaikille!

ETSI LÄHIN MYYMÄLÄ HELSINKI Yrjönkatu 36 p. 020 7760 620 yrjonkatu@partioaitta.fi Kauppakeskus Itis Itäkatu 1–5 p. 020 7760 650 itis@partioaitta.fi ESPOO Kauppakeskus Iso Omena Piispansilta 11 p. 020 7760 660 iso-omena@ partioaitta.fi Kauppakeskus Sello Leppävaarankatu 3–9 p. 020 7760 670 sello@partioaitta.fi VANTAA Kauppakeskus Jumbo Valuuttakatu 2 p. 020 7760 680 jumbo@partioaitta.fi Outlet Porttipuisto Porttipuistontie 1 p. 020 7760 770 vantaa.outlet@ partioaitta.fi TURKU Hansan Kultatalo Aurakatu 12 p. 020 7760 780 turku@partioaitta.fi Skanssi Skanssinkatu 10 p. 020 7760 760 skanssi@partioaitta.fi HÄMEENLINNA Kauppapaikka Tavastila Eteläkatu 14 p. 020 7760 690 hameenlinna@ partioaitta.fi LAHTI Aleksanterinkatu 16 p. 020 7760 630 lahti@partioaitta.fi

Nina Ehrnrooth, toimitusjohtaja

LEMPÄÄLÄ Kauppakeskus Ideapark Ideaparkinkatu 4 p. 020 7760 710 ideapark@partioaitta.fi TAMPERE Hämeenkatu 18 p. 020 7760 720 tampere@partioaitta.fi Kauppakeskus Koskikeskus Hatanpään valtatie 1 p. 020 7760 700 koskikeskus@ partioaitta.fi JYVÄSKYLÄ Kauppakeskus Sokkari Kauppakatu 24 p. 020 7760 730 jyvaskyla@partioaitta.fi KUOPIO Kauppakeskus Matkus Matkuksentie 60 p. 020 7760 790 kuopio@partioaitta.fi OULU Pakkahuoneenkatu 22 p. 0207 760 740 oulu@partioaitta.fi SAARISELKÄ Honkapolku 3 p. 020 7760 750 saariselka@partioaitta.fi ROVANIEMI Kauppakeskus Rinteenkulma Koskikatu 25 p. 020 7760 797 rovaniemi@partioaitta.fi LAPPEENRANTA Kauppakeskus IsoKristiina Brahenkatu 5 p. 020 7760 754 lappeenranta@ partioaitta.fi

NINAN VINKIT LEMPEYTTÄ JALOILLE

SULOISEN LÄMMINTÄ ”Moikon merinovillaisten lapasten nätti pihlajakuvio heijastaa pimeässä. Materiaali on ylellisen pehmeää ihoa vasten, ja kaksinkertainen neulos pitää sormet lämpiminä.”

4  talvi 2019

TODELLINEN KLASSIKKO ”Aito E. Koivumaan kuksa on tehty koivunpahkasta. Omaa kuksaa ei pistetä pesukoneeseen, se vaan huuhtaistaan raittiissa vedessä. Kuksaan voi pyytää kaiverruksena lahjan saajan nimen.”

”Haglöfsin Essence Mimic -mokkasiinit on tarkoitettu telttatossuiksi tai sisäkengiksi. Ne on tehty Haglöfsin Mimic-takkien ylijäämämateriaalista.”

365 partioaittaKOORDINAATIT

ARKTINEN TURVAPAIKKA 70°43'47.4"N, 29°21'44.3"E

Pohjois-Norjassa sijaitseva Varangin niemimaa on todellinen paratiisi kaikille, jotka haluavat nähdä arktista linnustoa lähietäisyydeltä. Kuvan mökki sijaitsee Kongsfjordissa, niemimaan pohjoisosassa, ja sen on suunnitellut arkkitehti ja lintujen tarkkailija Tormod Amundsen. Hänen arkkitehtitoimistonsa Biotope, jonka kotipaikka on Vesisaaren kunnassa Norjassa, toteuttaa toimeksiantoja ympäri maailman. Toimisto on erikoistunut lintujen tarkkailua varten suunniteltuihin mökkeihin, tuulensuojiin sekä muihin luonnonläheisiin rakennuksiin. – Halusimme suunnitella jotakin harvinaisen makealle paikalle, mutta jossa samalla voi tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi. Alueella vallitsee usein haastava sää, mutta toisaalta tämä on erityisen jännittävä vierailukohde nimenomaan kunnon myrskyn aikaan, hän sanoo. Niemimaan pohjoisosa ei ole yhtä rikas lajistoltaan kuin muut osat, mutta alueella on hyvät mahdollisuudet bongata Varangin erikoisuuksia kuten allihaahka, kyhmyhaahka, jääkuikka ja – jos on paljon onnea mukana – tunturihaukka. – Suosikkiaikani lintujen tarkkailulle täällä ylhäällä on maaliskuu. Talviasuinen maisema, voimakkaat revontulet ja rikas lintuelämä arktisine sotkineen tarjoavat mahtavan elämyksen. TEKSTI MATS NYMAN KUVA TORMOD AMUNDSEN

6  talvi 2019

365 partioaitta


partioaitta 365

talvi 2019  7


1% YMPÄRISTÖLLE 365-KLUBILAISENA JOKAINEN OSTOKSESI KERRYTTÄÄ 1 % YMPÄRISTÖBONUSTA. VUONNA 2019 LAHJOITIMME LUONNON JA ULKOILUN HYVÄKSI

101 250 EUROA TUTUSTU KOHTEISIIN PARTIOAITTA.FI/YMPARISTOBONUS

Hestra Heli Ski 109 eri osaa 46 valmistusvaihetta 18 laaduntarkastusta Tuotantoaika 1 tunti ja 27 minuuttia.

hestragloves

hestragloves.com


INTRO

Kuvitus: Graham Samuels

Pää kylmänä!

On hurmaavaa viilettää luistimilla uutta jäätä pitkin. Näin teet sen turvallisesti.

365:N 4 VINKKIÄ TURVALLISEEN RETKILUISTELUUN 1 JÄÄNASKALIT

2 JÄÄPIIKKI

3 PELASTUSKÖYSI

4 REPPU

Jos olet joskus yrittänyt nousta avannosta hallitusti ilman jäänaskaleita, tiedät, kuinka haastavaa se on, varsinkin, kun jää on märkä. Ripusta naskalit tarpeeksi korkealle, vaatteiden päälle. On tärkeää, että niistä on helppo saada ote myös käsineillä. Voi olla hyvä kokeilla jäänaskaleiden käsittelyä ennen luisteluretkeä. Myös vihellyspilli on tärkeä, ja sen on oltava kuulaton, jottei se jäädy ja jumiudu.

Jääpiikki toimii tuntosarvenasi: sen avulla tunnustelet jään paksuutta ja laatua. Piikin pitää kellua, ja sen alaosassa on oltava paino. Iske piikki jäähän tasaisin väliajoin. Perussääntönä voi pitää, että jos samaan kohtaan iskee kolmasti ilman että reikä täyttyy vedellä, jää on luistelukelpoista. Jos vettä tulee kahden iskun jälkeen, on oltava erityisen tarkkaavainen, ja jos yhden iskun jälkeen, on syytä kääntyä heti takaisin.

Pelastusköysiä kannattaa olla yksi jokaista luistelijaa kohti, tai vähintään yksi kahta luistelijaa kohti. Kanna köyttä niin, että se on helposti saatavilla. Irtonainen pää kiinnitetään repun vyötäröhihnaan. Olkapään korkeudelle kiinnität karbiinihaan, johon voit kiinnittää joko oman pelastusköytesi tai köyden, jonka joku muu heittää. Harjoittele köyden irrottamista ja heittämistä jo ennen luistelukauden alkua.

Luistelureppu toimii sekä pakkauspussina että kelluntaliivinä. Repussa kannat aina mukanasi vaihtovaatteita joko tiiviisti solmitussa muovipussissa tai vesitiiviissä pussissa, puristamatta niistä ilmoja pois – näin saat lisää kelluntavoimaa. Repussa on oltava vyötärö- ja haarahihnat, jotta se pysyy paikoillaan. Kannattaa myös pakata mukaan pieni istuintyyny, jonka päällä voit tarvittaessa istua tai seistä.

partioaitta 365

talvi 2019  9


INTRO

PUSSIEN FERRARI WESTERN MOUNTAINEERINGIA parempaa laatua voi tuskin enää makuupussilta vaatia. Kevyessä, lämpimässä ja tilavassa Puma GWS -pussissa pärjää jopa yli 30 asteen pakkasessa.

17

UUTTA ALUETTA Pohjois-Lapissa aiotaan suojella. Suojeltaviksi suunnitelluilla alueilla on esimerkiksi vanhoja metsiä, soita, harjuja ja tunturiluontotyyppejä. Niiden yhteispinta-ala on noin 33 000 hehtaaria.

Kuva: Markus Siivola

Kuvitus: iStock/ ZU_09

NÄIN SE TOIMII LUONNOSSA

KOUKUTTAVA KOROUOMA Posion Korouomalle haetaan kansallispuiston asemaa. Viime vuosina Korouoman jääputouksista on tullut jääkiipeilijöiden kulttikohde. Vuonna 2018 alueella kävi lähes puolet enemmän matkailijoita kuin viisi vuotta sitten. Kansallispuiston pinta-alaksi ehdotetaan 2600 hehtaaria. Kuva: Markus Varesvuo

MUUTTUVA TALVI YLÄ-LAPIN LUONTOKESKUS Siidassa aukeaa 17. marraskuuta näyttely, joka auttaa kävijää hahmottamaan ilmaston lämpenemisen aiheuttamia muutoksia pohjoisen talveen. Muuttuva talvi näyttää kuvissa talven sellaisena kuin sen tunnemme, tehden käsin kosketeltavaksi sen, mikä on vaarassa kadota. Samalla näyttely tuo näkyväksi jo havaittavissa olevia muutoksia. Muuttuvan talven kuvatekstit avaavat ilmastonmuutosta ilmiönä ja pyrkivät konkretisoimaan lämpenemisen vaikeasti hahmotettavia haittavaikutuksia. Lintukuvista vastaa Markus Varesvuo, maisemista Jarmo Manninen ja eläinkuvista Ville Heikkinen. Tekstit on kirjoittanut toimittaja Juha Kauppinen.

10  talvi 2019

HIRVI Hirvi on hirvieläinten suurin laji. Se elää Pohjois-Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Aikuinen hirvisonni voi painaa 600–800 kiloa ja sen säkäkorkeus voi olla 180–210 senttiä. Pohjoisen hirvet ovat yleensä etelämmässä asuvia suurempia. Suomessa hirviä metsästetään, jotta hirvikantaa saadaan säädeltyä. Syynä on, että hirvet aiheuttavat vahinkoa maa- ja metsätaloudelle ja ovat vaaraksi liikenteelle. Runsaslumiset talvet vaikeuttavat hirvien liikkumista, ja niiden on silloin vaikeampaa etsiä ravintoa. Jos lunta on yli 80 senttiä, hirvet hakeutuvat muille alueille. Kylmyys ei sen sijaan niitä haittaa, sillä hirvet pärjäävät hyvin 30 asteen pakkassissakin. 365 partioaitta


INTRO

IHMEEN KAUNISTA Kuva: Eduard

LONTOON LUONNONHISTORIALLISEN museon Wildlife Photographer of the Year -kilpailu järjestettiin jo 55. kerran. Kilpailussa menestyneitä kuvia voi ihailla kotisohvalta museon Instagramsivulla @nhm_wpy. Lähde: Metsä.fi

JÄRKITYYLIÄ! PANAMA JACKIN BAMBINA Igloo -saappaat

o Del Álamo

onnistuvat olemaan sekä järkevät että tyylikkäät. Saappaat on vuorattu lampaanvillalla, laadukas nahkapinta käsitelty kosteutta kestäväksi, ja kumipohja pitää jäisellä kadulla.

Nykyään OAC on laajentunut valmistamaan Suomessa myös muita ulkoiluvarusteita, kuten karvapohjasuksia. Suurimmat markkina-alueet ovat Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Siellä retkiluistelu piti lanseerata uutena urheilulajina. – Lähdimme rakentamaan ajatusta tyypistä, joka luistelee puku päällä töihin pitkin Ottawa-jokea. Kuntosalin sijaan hän voi nauttia luonnosta ja nähdä vaikka piisamin jään alla luistinten alapuolella. PAREMPIA KOKEMUKSIA

Retkiluistelun uusi aalto Retkiluistimia ja karvapohjasuksia valmistava OAC Finland uskoo talviulkoilun kasvuun, mutta liikeidea lähti myös perustajien elämäntavasta. TEKSTI VEERA LUOMA-AHO KUVA RAMI VALONEN /OAC FINL AND KUN MIIKA JA REETTA VUORIO perustivat

ulkoilu- ja urheiluvälineitä valmistavan ja maahantuovan OAC Finlandin vuonna 2008, se aloitti heti retkiluistinten valmistuksen. – Asumme Roineen rannalla, ja täällä on upea pieni saaristo, joka jäätyy alkutalvesta ensimmäisenä. Retkiluistelu on meille rakas laji, Miika Vuorio kertoo. Reetta Vuoriolle ulkoilu tuli verenperintönä: hänen isänsä Antti-Jussi Tiitola on talviurheiluihminen, jonka kehittämä Titan oli aikoinaan ehkä partioaitta 365

maailman tunnetuin jääkiekkomaila. – Samainen appiukkoni toi telemarkin Suomeen. Kun meikäläinen tuli tällaiseen sukuun, niin sitäkin piti alkaa automaattisesti harrastaa. Myös OAC:n retkiluistimet olivat alun perin Antti-Jussi Tiitolan kehittämät, uudesta materiaalista tehdyt ja keveät. Ne haluttiin suunnata retkiluistelun uuteen aaltoon, heille, jotka haluavat luistelulta nimenomaan tehokasta liikuntaa raittiissa ulkoilmassa ja jopa työmatkojen kulkupeliä.

Monien muistot luistelusta ja hiihdosta yhä koulun liikuntatunnilta. Vuoriot haluavat, että ihmiset saisivat talviurheilusta parempia kokemuksia kunnon varusteilla. – Omilta lapsilta ei ole edes kysytty. Kehitimme lasten karvapohjasukset siksi, että halusimme heillekin hyvät varusteet, jotta meillä kaikilla olisi hauskaa hiihtoretkillä. Nyt Vuorioiden lapsille suunniteltuja suksia myydään suuria määriä esimerkiksi kanadalaisiin kouluihin. Lasten suksista tuli menestystuote. Lisäksi Vuorioille oli tärkeää näyttää, että suomalaisella tekemisellä on arvoa. Kyse ei ole pelkästä periaatteesta. Suomalaisella valmistuksella on Miika Vuorion mukaan maailmalla ”hillitön maine”. – Meillä on ylpeys omaan tekemiseen, ja uskon sen näkyvän myös tuotteissa. Miika Vuorio uskoo, että yhtiön retkiluistinten ja karvapohjasuksien myynnissä on vasta raapaistu pintaa. Ennen kaikkea yrityksessä on kuitenkin kyse elämäntavasta. – Tätä pitää rakastaa. Jos sää on kaunis, lähdemme joskus työporukalla kesken päivän takapihalta hiihtämään. talvi 2019  11


INTRO

VAUVAN OMA KUKSA

TIERRAN BELAY-PARKATAKIN eristemateriaali on tehty gotlantilaisten lampaiden ylijäämävillasta. Takki kestää kosteaakin säätä ja lämmittää mainiosti.

KAIKKI KAINUUN keskussairaalassa vuonna 2020 syntyvät vauvat saavat sairaalalta lahjaksi oman kuksan. Tarkoituksena on innostaa perheet yhteisiin luontohetkiin. Lähde: Metsä.fi

Kuva: Petri Jauhiainen / Vastavalo

ERISTEENÄ VILLAA

PARTIOAITAN KLASSIKKO

Haussa retkeilyseuraa! KAKSI KOLMASOSAA suomalaisista on

retkeillyt viimeisen vuoden aikana, ja retkeily onkin yksi aikuisten suosituimmista liikuntamuodoista Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Sen mukaan valtaosa 15–74-vuotiaista oli tehnyt päiväretkiä. Vain joka kymmenes kertoi olleensa yön yli kestäneellä retkellä, mutta alle 35-vuotiaiden vastaajien keskuudessa yöpyminen oli muita yleisempää.

Ylivoimaisesti suosituin liikkumismuoto retkeillessä oli kävely. Kaukana sen jäljessä tulivat pyöräily ja hiihto. Samassa tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten käsityksiä retkeilystä sekä sitä, mikä estää ihmisiä retkeilemästä. Yleisin syy oli ajanpuute, mutta myös retkiseuran, retkeilytaitojen tai sopivien varusteiden puute mainittiin varsin usein. Ilman näitä haasteita retkeily kiinnostaisi suurinta osaa vastaajista. Lähde: Suomen Latu

Kuva: Jussi Hellsten

PAREMPIA VALINTOJA UUSI VALITSE vastuullisemmin -palvelu auttaa Helsingissä asuvia ja sinne matkustavia valitsemaan kestävämpiä tapoja viihtyä kaupungissa. Kävijä löytää palvelusta esimerkiksi vastuullisia ravintoloita, liikkeitä, käyntikohteita, tapahtumia ja majoitusvaihtoehtoja. Helsingille räätälöidyt vastuullisempien valintojen kriteerit huomioivat muun muassa palvelujen kasvihuonekaasupäästöt, liikkumisen ja ruoan ympäristövaikutukset sekä esteettömyyden.

12  talvi 2019

Lupaus pitää TALVIKENKIÄ VALMISTAVA Sorel perustettiin

vuonna 1962 Kanadassa. Lämpimät, vankat ja hyvin kosteutta kestävät kumiteräsaappaat tunnettiin hyvästä laadustaan, mutta kovin muodikkaiksi niitä ei vielä tuolloin voinut kutsua. Klassikon ja jopa muoti-ikonin asemaan Sorel on noussut luotettavuudellaan ja sitkeydellään: varpaat tosiaan pysyvät kuivina ja lämpiminä pitkiäkin aikoja, ja kenkien design on osoittautunut aikaa kestäväksi. Nykyään Soreleja näkee niin talvisessa vuoristossa, kaupunkien kaduilla kuin hiekkalaatikon reunallakin. Jo miltei legendaarisen Caribou-mallin pinta on vettä hylkivää nahkaa. Jäisillä kaduilla hyvin pitävä alaosa on luonnonkumia, ja irrotettava villavuori lämmittää. Palstalla esitellään Partioaitan klassikkovarusteita. 365 partioaitta


Matthew Polvorosa Kline

Yhtä juhlaa ympäri vuoden. Valitse Hilleberg -teltta!

BLACK LABEL

29,90 €

Teltat keliin kuin keliin, kesät talvet.

Stefan Rosenboom/augenwege.de

Voinko laskea tästä turvallisesti?

Teltat ympärivuotiseen käyttöön

Petra Hilleberg

RED LABEL

YELLOW LABEL

Erittäin kevyet teltat sulan maan retkille.

Katso lisätietoja ja tilaa ilmainen kuvasto

HILLEBERG.COM

A19-365PartioFI-PRINT-Half-VERT-Asst-83x250.indd 1

10/11/19 13:28

Opi arvioimaan vapaalaskun ja hiihtovaelluksen lumivyöryriskit, vähentämään kohtaamiasi riskejä ja pelastamaan hiihtokaverisi.

www.calazo.fi


www.satila.com

LOL- Luonto on laiffii - näyttely 24.11. asti

Herkullinen luonto lautaselle -lounas

Päänäyttelyssä uutta sisältöä

Helppo yhteys Nuuksion kansallispuistoon

NATURE TRAILS

haltiacom

KOE SUOMEN LUONTO HALTIASSA Tule ja anna luonnon koskettaa! 365-klubilaiset 2 yhden hinnalla Haltian näyttelyihin! Yhteistyössä

Nuuksiontie 84, Espoo haltia.com


VARUSTE

Kestäviä ideoita Päällisin puolin tämä näyttää klassiselta talvitakilta. Mutta Fjällrävenin Singi Wool Padded Parka kätkee sisäänsä kestävää uutta ajattelua. TEKSTI MATS NYMAN KUVA ELIN SYLWAN

U

ntuvaa vai synteettistä materiaalia? Ulkoiluvaatteiden eristysmateriaalista käyty keskustelu on pitkään ollut vain kahden kauppa, mutta nyt markkinoilta alkaa löytyä yhä useampia luontoystävällisiä materiaaleja. Tällainen on myös lavalan, joka koostuu gotlanninlampaiden villasta sekä PLA-kuidusta, eli biohajoavasta polyesteristä, jota valmistetaan esimerkiksi maissitärkkelyksestä. Kun Fjällrävenillä kehitettiin Singi Wool Padded Parka -takkia, eristevalinta kohdistui juuri lavalaniin. Fjällrävenin vaellusosaston James Lee toteaa, että materiaali on hyvinkin sopiva. – Singi-mallistossa on kyse pohjoismaisesta vaellusperinteestä. Ratkaisujen on oltava yksinkertaisia ja pitkäikäisiä, luonnonmateriaalit keskiössä. On jännittävää työskennellä näiden ideoiden parissa ja saada luoda tuotteita, jotka säilyvät sukupolvelta toiselle. Leetä viehättävät parkan monet, pienet yksityiskohdat. – Pidän hupun valkoisesta, puuvillaisesta nauhakujasta. Takki koostuu pääosin luonnonmateriaaleista kuten villasta, sekä eristyksen että vuoren osalta, joten tämä yksityiskohta jatkaa samaa teemaa. Sen ansiosta takki myös näyttää uniikilta, hän sanoo. Muita Leetä miellyttäviä yksityiskohtia ovat tilavat rintataskut, joihin mahtuvat niin käsineet kuin kaulaliinakin, sekä kierrätetyllä villalla vuoritettu huppu. KOLME NOPEAA: SINGI WOOL PADDED PARKA 1. Lämmin ja kestävä parka, joka sopii niin kaupunkiin kuin talviretkellekin. 2. Eristetty lavalanilla, joka koostuu gotlanninlampaan ylijäämävillasta sekä PLA:sta, bioperäisestä polyesteristä. 3. Takkia voidaan lisäkyllästää grönlanninvahalla.


MINÄ LUONNOSSA

Luonto on turvapaikka Toimittaja Juuso Mäkilähde tekee luonnossa asioita, jotka auttavat häntä olemaan läsnä hetkessä. TEKSTI VEERA LUOMA-AHO KUVA SAMI PISKONEN

PALUU PERUSASIOIHIN KIEHTOO MONIA

”Olen varmaan aika tavallinen suomalainen luonnossa liikkuja. En ole mikään kummoinen eräilijä, mutta luonto on aina ollut tosi luonnollinen osa elämää. Asuin lapsena pikkukaupungissa, jossa metsä alkoi suoraan takapihalta. Kiipeilimme kivillä ja juoksimme keräämässä perhosia haavit ojossa. Suunnitelmaksi saattoi riittää, että nyt mennään metsään syömään ketunleipiä, ja sitten tehtiin se. Nykyään asun perheineni kaupungissa, ja olen alkanut kaivata luontoa yhä enemmän. Kun vien 2- ja 5-vuotiaat lapseni metsään, vaikka retkelle Nuuksioon, hekin löytävät luonnosta aina jotain kiinnostavaa touhua. Jollain aikavälillä muutamme varmasti lähemmäksi luontoa. Olisihan se nimittäin kiva, että luontoon ei tarvitsisi erikseen ajaa autolla.   Kun tein Selviytyjät-ohjelmaa, aloin kiinnostua enemmän myös eräilystä ja selviytymisestä luonnossa. Suomalaiset ovat melkein sisäänrakennutusti aika kykeneviä – aika harvassa ovat ne, jotka eivät saa saunaa syttymään. Mutta oli hieno, suorastaan primitiivinen kokemus saada kuvausten aikana kerran tuli syttymään täysin omin käsin, ilman apuvälineitä. Tuntuu, että ihmisiä kiinnostaa nykyään ylipäätään paluu perusasioihin sekä ajatus siitä, miten pärjäisi luonnossa täysin omillaan.”

Kalastamisessa on vähän sitä samaa: kun vaihtelee vieheitä ja joutuu sopivasti keskittymään, sitä rentoutuu. Olen huomannut, että elämä vaan menee menojaan, ellei ymmärrä pysähtyä sen hienouden ääreen. Niitä upeita hetkiä pitää itse tietoisesti vähän rakentaa, ja luonto antaa siihen mahdollisuuden. Joskus kun herään aamulla Rukan reissulla puoli kahdeksalta, on ensin kylmää ja väsyttää. Mutta kun lähden hiihtämään luonnonladulle, lasken ensimmäisen mäen ja eteen avautuu aamuaurinkoinen Lappi, koen täydellisen onnen hetken. Lähteminen kannatti.” SUOMEN LUONNOSSA EI OSAA PELÄTÄ

”Kun tein Selviytyjiä, se näytti minulle erilaisen puolen maailman luonnosta. Viidakossa kaikki on äärimmäisempää ja vaarallisempaa. Käärmeet ovat myrkyllisiä ja haavat tulehtuvat helposti. Vasta silloin tajusin, kuinka turvallista Suomen luonnossa oikein on. Emme edes oikein osaa pelätä luontoa, vaan asenne on se, että kumpparit jalkaan ja mennään. Luonto on täällä rauhoittumisen ja turvallisuuden tunteen, ei rajun selviytymisen paikka. Oma sielunmaisemanikin on se vähän kliseinen, rauhallinen ja pysähtynyt suomalainen järvimaisema, jossa aurinko laskee puiden taakse – ei esimerkiksi synkkä metsä tai uhkaava ja arvaamaton meri.”

UPEITA HETKIÄ TÄYTYY RAKENTAA

”Aloin muutama vuosi sitten harrastaa polkujuoksua. Käyn juoksemassa Helsingin Keskuspuistossa poluilla ja metsässä, pururatojen ulkopuolella. Polkujuoksussa kiehtovaa on, että se pakottaa olemaan läsnä hetkessä. On varottava törmäämästä oksiin ja juuriin ja juostava ylös ja alas. Luonnon ympärillään huomaa silloin ihan eri tavalla kuin jos vaan juoksisi kuulokkeet päässä asfaltilla. 16  talvi 2019

Juuso Mäkilähde Ikä: 35 Asuu: Helsingissä Työ: Radiotoimittaja ja juontaja Luontokohde ylitse muiden: Sieniretkellä oman mummon kanssa suvun metsässä. Parasta juuri nyt: Syntymäpäivälahjaksi saatu matka Islantiin.

365 partioaitta


Emme edes oikein osaa pelätä luontoa, vaan asenne on se, että kumpparit jalkaan ja mennään.

partioaitta 365

talvi 2019  17


HYYTÄVÄ SEIKKAILU 365:n toimittaja Karen Hensel ei ole koskaan ajanut koiravaljakolla eikä tehnyt pitkää talviretkeä. Nyt edessä on yhdeksän päivää tuntureilla, myrskyä, aurinkoa ja neljänkymmenen asteen pakkasia. TEKSTI KAREN HENSEL KUVAT CAROLINA JUSELIUS

18  talvi 2019

365 partioaitta


H

yytävät tuulenpuuskat vihmovat jäistä maisemaa ja muuttavat kasvoni kankeaksi naamioksi. Rekeni edessä oleville koirille tämä on arkea, eivätkä ne ole moksiskaan tuulesta tai kylmyydestä. Kun jääkylmin sormin yritän nostaa kohmeista kaulaliinaani muutaman millin kasvojeni suojaksi, tajuan, että tämän jäisen seikkailun myötä yksi suurimmista unelmistani käy toteen. Olen pitkään halunnut kokea oikean koiravaljakkoretken, saattaa itseni alttiiksi pohjoisen ankaralle talvelle ja nelijalkaisten ystävien avulla kulkea omia polkujani läpi koskemattomien lakeuksien. Kahdeksan päivän retki läpi Øvre Dividalin kansallispuiston, jossa elohopea helmikuussa usein tippuu neljäänkymmeneen pakkasasteeseen, tuntui oikealta tavalta toteuttaa unelmani, tai näin luulin. Mutta jo päivää ennen kuin lähdemme matkaan alan empiä. – Jos eksyt ryhmästä lumimyrskyn aikana, laukaise valoammus aina tasatunnein. Jos on liian pilvistä, yövyt rekipussissa kunnes näkyvyys paranee ja voimme löytää sinut, oppaamme Björn Klauer kertoo meille kun käymme läpi tärkeitä turvallisuusasioita. Hän asuu huskytarhalla 300 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen ja on tehnyt lukemattomia retkiä, muun muassa erämaassa Huippuvuorilla. Ryhmään kuuluu myös kaverini Ina Ahvenanmaalta, yliopiston professori Barbara Itävallasta sekä polkupyörämekaanikko Florian Saksasta. Vasta nyt tajuamme, että pian koittavalla retkellä olemme täysin riippuvaisia toisistamme ja varusteista, joita kuljetamme reissä. Kännyköillä ei ole kenttää, ainoa viestintävälineemme on satelliittipuhelin. KOHTI ERÄMAATA

Otsastani tippuu hikipisaroita, kun valjastan valjakkooni kuuluvat kuusi koiraa. Lopulta kaikki on valmista. Sydämeni lyö tavallista kovempaa, kun tartun varmistusköyteen ensimmäistä kertaa. Minun on käsketty seurata Björniä, joka lähti matkaan muutamaa sekuntia aikaisemmin. Mutta en meinaa saada köyden karbiinihakaa avattua muhkeilla lapasillani. Koirat haukkuvat kärsimättömästi ja vetävät minkä jaksavat. Lopulta saan varmistuksen avattua, ja tukahtuneen lähtökäskyni säestämänä reki syöksähtää kohti läheistä koivikkoa. Jäinen matkatuuli saa silmäni vuotamaan. Kaarroksissa reki kallistuu voimakkaasti: sieluni silmin näen, miten hetkenä minä hyvänsä juutumme puuhun kiinni. Mutta koirat eivät ole moksiskaan, ne jatkavat matkaa – sillan yli, lumisen kappelin ohi, mäkeä alas ja siitä edelleen kohti aavaa maisemaa, joka nielaisee meidät seuraavaksi kahdeksaksi päiväksi. partioaitta 365

Lumiset vuoret kohoavat Altevatn-järven rantaviivaa pitkin. Jää natisee jalasten alla kun ylitämme kuusikymmentä kilometriä pitkän järven. Tässä vaiheessa en enää tunne varpaitani. Silmäripsiäni koristavat ohuet lumihiutaleet, jotka pikkuhiljaa muuttuvat pieniksi jääpuikoiksi. Mietin, miten takanani ajavalla Inalla menee. Onko jäätävä pakkanen kohmettanut hänenkin kasvonsa? Muistuttavatko Barbarankin kädet jo kynsiä? Ovatko Florianin varpaat yhtä tönköt kuin minun varpaani? Näen Björnin satakunta metriä edelläni, hän liukuu järkkymättä jäätä pitkin – hänestä en ole lainkaan huolissani. Hän ei tunnu palelevan koskaan.

Jäätävä pakkanen pistää sekä varusteet että retkiosallistujat koetukselle. 365:n Karen Henselille koiravaljakkomatka oli unelmien täyttymys.

Aivoni ovat jäähtyneet säästöliekille. Yhtäkkiä havahdun ajatuksistani. Johtajakoirani Banaq ja hänen parinsa Socke ovat sotkeutuneet vetoliinoihin. Nyt pitäisi toimia nopeasti, mutta aivoni ovat jäähtyneet säästöliekille. Asetan jalkani jarrulle ja käsken samalla koiria pysähtymään, mutta tuuli nielee huutoni eikä mitään tapahdu. Olin toki tajunnut, ettei reen jarruttaminen peilijäällä olisi helppoa, mutta nyt alan hätääntyä. Lopulta löydän hieman pitoa pienestä talvi 2019  19


Kodassa oleva kamiina levittää hurmaavaa lämpöä pitkän, kylmässä vietetyn päivän jälkeen.

lumikinoksesta ja lopulta jarrut purevat. Kun olemme pysähtyneet, painan ankkurin jäähän ja käännän reen sivuttain estääkseni koiria lähtemästä juoksuun sillä aikaa kun irrotan Banaqin ja Socken sotkuisesta liinavyyhdistä. Muut koirat eivät kuitenkaan arvosta pakkopysähdystä millään lailla ja vetävät liinoja malttamattomina. Kun käännän kulkupelin takaisin menosuuntaan, koirat käyttävät tilaisuutta heti hyväkseen ja ampaisevat matkaan. Ehdin juuri ja juuri saada reestä kiinni, ja päivän viimeisellä kilometrillä olen paitsi kylmästä, myös kauhusta kangistunut.

Kun koiran valjastaa reen eteen, se luulee olevansa metsällä. PELASTAVA LÄMPÖ

Kun 132-tassuinen tiimimme pääsee kodalle, jossa meidän on tarkoitus leiriytyä tänä yönä, kaulaliinani on jäätynyt kiinni kasvoihini. Nenäni on vitivalkoinen, ja niin Florianin nenä kuin Inan sormetkin osoittavat paleltumisen merkkejä. Koirat käpertyvät siinä silmäyksessä kerälle lumeen ja suovat itselleen hieman palauttavaa unta lumihiutaleiden keskellä. Koirien turkki, joka koostuu tiiviistä, pehmeästä pohjavillasta ja ulommasta, sileästä kerroksesta, pitää kylmän loitolla. Teemme tulet kodassa, 20  talvi 2019

ja hiljalleen kädet ja jalat alkavat lämmetä. – Inuiitit käyttävät grönlanninkoiria kuljettamiseen ja metsästykseen. Kun sellaisen valjastaa reen eteen, se luulee olevansa metsällä, Björn kertoo. Koirat eivät ole aivan väärässä. Illan tullen ne saavat oletetun saaliinsa nenän eteen. Myös me ihmiset nautimme täysin rinnoin ilta-ateriastamme, syömme pastaa hirvenjauhelihakastikkeella. Hieman myöhemmin Barbara ja minä haemme ulkoa lunta, sulatamme sen ja täytämme termoksemme. Lopulta, kuolemanväsyneinä, oikaisemme porontaljojen päälle ja vaivumme syvään uneen. RAJATON TUNTURI

Kun heräämme seuraavana aamuna, lämpövastaavamme Florian on jo saanut tulen kohennettua. Kotaan leviää suloinen lämpö. Björn keittää kahvit ennen kuin alamme valmistautua päivän seikkailuun. Björn ja minä lähdemme matkaan ensimmäisinä, mutta jo vajaan kilometrin päästä huomaamme loppuryhmän puuttuvan. Hetken kuluttua Inan reki tulee näkyviin kaukana, mutta ilman Inaa itseään kuljettajan paikalla. Hän raahautuu reen perässä ja puristaa turvaköyttä kouristuksenomaisesti. – Tipuin kyydistä ja olen liukunut mahallani koko matkan, hän puuskuttaa. En voi muuta kuin nauraa hervottomasti. 365 partioaitta


Muutama kiiruna lentää ohitsemme. Niiden oranssit kulmakarvat ovat ainoa kontrasti valkoista taivasta vasten. Liu'umme maiseman läpi lähes ääneti. Lakeudet ovat vaikuttavia, ja hämmästelemme äärettömältä vaikuttavaa, koskematonta lumimaisemaa. Lähestymme jyhkeää vuorijonoa, ja kun alamme kiivetä, koirat tarkistavat säännöllisin väliajoin, etten ole pelkästään vedettävänä vaan autan työntämään kunnolla. Pysymme jotakuinkin lämpiminä, sillä ylämäet ovat rankkoja ja saavat hien pintaan. Yhtäkkiä Florian huudahtaa, ja hänen koiransa alkavat haukkua vihaisesti. Noustessaan ne ovat onnistuneet sotkeutumaan vetoliinoihin pahemman kerran ja alkaneet nahistella. Björn juoksee Florianin reelle, saa nahistelun loppumaan ja irrottaa koirat. Florian on täysin lamaantunut. – En kestä tätä kylmyyttä. Tämä mäki siihen päälle, tämä oli yksinkertaisesti liikaa, hän sanoo. Autamme kaikki koirien irrottamisessa ja annamme niille ruokaa. – Tällaisella retkellä kaikkien on autettava, muuten emme selviydy, Björn sanoo. Meidän on tehtävä vaikea päätös. Uskaltaudummeko vielä syvemmälle vuorijonoon? Mitään apua täällä ei ole saatavissa. Kukaan ei voi hakea meitä. Jokainen pää, käsi ja tassu on välttämätön. Seuraavana päivänä aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Florian on saanut lainata ylimääräiset partioaitta 365

käsineet Barbaralta sekä villaisen kasvosuojuksen ja on paremmin mielin. Lumi kimaltelee Ruotsin ja Norjan välisessä, pehmeässä tunturimaisemassa jota ylitämme. Kesäisin täällä laiduntaa poroja, ja Altevatnjärven kohdalla kulkee Saarivuoman ja Talman saamelaiskylien raja. Syksyisin porot vaeltavat alas ruotsalaisiin metsiin, joissa ne viettävät pitkän, pimeän talven. Illalla leiriydymme pieneen saamelaismökkiin Store Kamasin vierelle. Kun Barbara, Ina ja minä käväisemme ulkona, revontulet tanssivat yllämme ja saavat koirat haukkumaan. – Ihoni menee kananlihalle, Ina kuiskaa.

Grönlanninkoira kuuluu maailman vanhimpiin koirarotuihin. Inuiitit ovat käyttäneet koiria kuljettamiseen ja metsästykseen ikiajoista asti.

LOHIKÄÄRMEEN SILMÄSSÄ

Taivas loimottaa violettina, kun kuuden päivän matkanteon jälkeen saavutamme retkemme kaukaisimman määränpään – vuorilla sijaitsevan hirsimökin. Minun, Florianin ja Inan nenien uloin ihokerros hilseilee urakalla. Kuten niin usein viime päivinä, taas alkaa sataa lunta – ensin vähän ja pehmeästi, sitten yhä voimakkaammin. Pakotamme kylmästä kankeat kehomme alas järvelle, jossa kirveen ja kauhan avulla täytämme vesikanisterimme. Kuutamo välähtää pilvien lomasta. Ken tietää, ehkä meitä tuijottaa lohikäärmeen silmä. Pimeydessä ei ole aivan helppoa löytää takaisin mökille, mutta talvi 2019  21


Retki päättyi säteilevään auringonpaisteeseen, ja lopussa koirat kiristivät tahtia entisestään.

pian pujahdamme sisälle lämpimään ja valmistamme täyttävän ilta-aterian lohesta ja riisistä. Ulkona lumimyrsky voimistuu. Voi olla, että juutumme tänne muutamaksi päiväksi. Yöllä tuulenpuuskat ravistelevat pienen mökin seiniä. Kun seuraavana päivänä nousemme, koirat makaavat paksun lumikerroksen alla. Ne ovat lähes näkymättömissä, mutta Björn näyttää vihreää valoa: jatkamme matkaa. Hänen sääasemansa kertoo korkeapaineen alueesta. Kylmyys viiltää kasvojamme kun yksi kerrallaan lähdemme matkaan

Takanamme on 250 uhkaavaa ja ihanaa kilometriä. koirinemme. Vain Barbara puuttuu. Yleensä hän ajaa viimeisenä, mutta tänään häntä ei näy. Jyrkän maaston takia kaikkia koiria ei voi kääntää, joten Björn huolehtii valjakostani sillä aikaa kun askel askeleelta ponnistelen paksujen lumikinosten läpi takaisin hirsimökille. Paksuissa vaatteissa ja painavissa kengissä liikkuminen on hidasta. Jo kaukaa näen Barbaran kaatuneen reen, ja toivon sydämeni pohjasta, ettei hän ole loukkaantunut. Muutamaa sekuntia myöhemmin näen helpotuksekseni, miten Barbara yrittää kammeta rekeä irti lumikinoksesta. Hän on jäänyt jumiin heti lähdön jälkeen. 22  talvi 2019

Kun lopulta saavutan Barbaran auttaakseni häntä, hän on vitivalkoinen järkytyksestä mutta muuten vahingoittumaton. – Ihan tyhmää! Mutta se siitä, nyt jatketaan matkaa, hän sanoo. AURINGONPAISTETTA JA KOTI-IKÄVÄÄ

Lumimyrsky sinkoaa pieniä jääneuloja kasvoillemme, kun lopulta jätämme tunturin taaksemme. Taivas ja maa sekoittuvat samaksi valkoisen sävyksi. Lähes sokaistuneina johdatamme koiramme rinnettä alas. Tuntuu, että on kulunut puolikas ikuisuus ennen kuin retkemme viimeinen lumimyrsky jättää jäähyväiset. Kahdeksan päivää on kulunut, ja kun palaamme laaksoon josta retkemme käynnistyi, sää on vihdoin tyyntynyt ja säteilevä auringonpaiste toivottaa meidät tervetulleiksi. Uutterat koiramme, jotka pelottomasti ovat vetäneet meitä päiväkaupalla pitkin äärettömiä maisemia, aistivat kodin olevan lähellä ja kiristävät tahtia entisestään. Takanamme on 250 uhkaavaa ja ihanaa kilometriä. Retki, jolla jokainen meistä kävi jaksamisemme äärirajoilla, mutta joka myös tarjoili meille mitä intensiivisimpiä onnentunteita. Kylmästä kangistuneille kasvoilleni nousee leveä hymy. Minun ei tarvitse kääntyä tietääkseni, että juuri nyt me kaikki hymyilemme. 365 partioaitta


LET’S NOT WASTE SWEDISH WOOL In our strive towards a fossil free future we constantly try to find renewable materials and make use of resources that otherwise would be wasted. Without compromises to functionality. TIERRA BELAY is a range of technical insulation garments for serious mountaineering. 100% of the padding is made out of waste wool from the Swedish island of Gotland. 30% of the fabric is made out of waste from sugar production. LEARN MORE tierra.com

Tim belaying partioaitta Hanna on her way to the summit 365 in Sylarna, Sweden, in his Belay Jacket

talvi 2019  23


YÖ TELTA SSA

Valitse sopiva makuupussi.

Juo kuumaa juomaa ennen nukkumaanmenoa.

Eristä maasta huokuva kylmyys.

PA R T I O A I T A N U L K O I L U K O U L U


KOULU

Nuku hyvin ulkona TEKSTI MATS NYMAN KUVITUS NADIA NÖRBOM

1

VALITSE OIKEA MAKUUPUSSI

Hyvien yöunien merkitystä päivän kunnolle ja mielialalle ei kannata aliarvioida. Siksi on tärkeää, että löydät rutiinit ja varusteet, jotka sopivat juuri sinun yöpymisretkellesi. Oikein mukava makuupussi on hyvä alku. Makuupussin on sovittava juuri sinun vartalotyypillesi. Oikean makuupussin valintaan vaikuttavat myös vuodenaika sekä se, minkälaisesta retkestä on kyse. Muista, että valmistajan ilmoittamat lämpötilasuositukset ovat vain suuntaa antavia, eivät tarkkoja lukuja makuupussin sopivuudesta eri säihin. Eristyksen lisäksi tähän vaikuttavat monet muut seikat.

2

ERISTÄ MAASTA HUOKUVA KYLMYYS

Hyvä makuualusta on tärkeä, jotta saat lisäeristystä itsesi ja maaperän välille. Makuupussissa maatessasi sen täyte litistyy allasi eikä ole juurikaan hyödyksi. Nykyaikaiset, puhallettavat makuualustat eristävät hyvin ja tarjoavat parempaa nukkumismukavuutta kuin vanhanaikaiset vaahtomuovialustat. Varsinkin talviretkillä vaahtomuovialusta puolustaa kuitenkin edelleen paikkaansa lisäeristeenä puhallettavan alustan alla. Lisäksi se on helppo ottaa esiin istuma-alustaksi pitäessäsi taukoja päiväsaikaan.

3

SIJAINTI, SIJAINTI JA SIJAINTI

On toki mukavaa leiriytyä veden äärelle, mutta teltta kannattaa silti sijoittaa vähän kauemmas, mielellään hieman korkeammalle paikalle. Syvänteissä ja veden äärellä on usein koleaa ja kylmää, varsinkin talvella. Kesäisin korkeammalla on usein vähemmän hyttysiä, ja parhaassa tapauksessa siellä käy pieni tuulenvire. Jos telttailet lumen aikaan, voi olla hyvä kaivaa absidi eli teltan eteisen kohdalle kuoppa – muista siksi aina lapio partioaitta 365

talviretkelle lähdettäessä. Kylmä ilma vajoaa alaspäin ja kertyy kuoppaan, jolloin teltassa on parempi sisäilma. Mieti myös leiripaikan ääniä. Jos tiedät häiriintyväsi virtaavan veden äänistä, pystytä leiri hieman kauemmas.

4

TELTOILLA JA TELTOILLA ON EROJA

Kaksikerrosteltta, jossa on sisäteltta ja ulkoteltta, on yksikerrostelttaa lämpimämpi – ja estää tehokkaammin kosteutta tiivistymästä teltan sisälle. Pystytä teltan oviaukko tuulensuojaiselle puolelle ja varmista, että kaikki telttanarut on kiristetty kunnolla. Lepattava telttakangas voi helposti pilata yöunet, eikä narujen kiristäminen kesken unien ole erityisen mukavaa hommaa.

5

LÖYDÄ OMAT ILTARUTIINISI

Huolehdi, että sinulla on lämmin sekä sopivasti kuivaa vaatetta päällä ennen makuupussiin kömpimistä. Lämmittele pienen iltavoimistelun avulla: tee vaikkapa muutama juoksupyrähdys, punnerrus ja ponnistushyppy. Juo kuumaa juotavaa, josta samalla saat hieman energiaa, esimerkiksi kuumaa mehua tai mustikkakeittoa. Näin keho pysyy lämpimänä. Ota myös telttaan jotakin kuumaa termoksessa, se maistuu niin yöllä kuin esiaamiaisena makuupussissakin. Kuumalla vedellä täytetty lämpöä kestävä pullo toimii lisälämmikkeenä. Sujauta pullo sukan sisään niin se tuntuu makuupussissa mukavammalta.

6

kannattaa esimerkiksi asetella untuvatakki makuupussin päälle sen sijaan, että lisäisit kerroksia makuupussin sisällä. Pue nukkumaan mennessä kuivat, pehmeät sukat – ne saavat olosi todella mukavaksi. Pakkaa mukaan kerrasto ja sukat, joita käytät vain ja ainoastaan leiriytyessä, niin sinulla on aina lämmin ja kuiva uniasu. Pidä pipo päässä nukkuessa, tai pue päähän kommandopipo ja kaulaliinaksi merinovillainen putkihuivi. Näin voit pitää makuupussin suuta hieman avonaisena, jolloin vältät uloshengitysilmasta tiivistyvän kosteuden.

7

VIIMEINEN SILAUS

Tyyny! Ei niinkään lämmön, vaan mukavuuden takia. Puhallettavan tyynyn voit helposti korvata sujauttamalla pehmeillä vaatteilla täytetyn pakkauspussin putkihuivin sisälle. Teltan sisälle ripustettava lyhty valaisee pehmeästi ja torjuu kosteutta. Kokonaan ei tiivistyvästä kosteudesta koskaan pääse, joten ota mukaan tiskirätti, jolla voit pyyhkiä teltan sisäseinät. Lämpimät leiritossut tuovat lisämukavuutta, varsinkin talviaikaan. Punaisella valolla varustettu otsalamppu ei herätä kavereita.

PUKEUDU OIKEIN

Sopivasti toimii parhaiten. Jos sinulla on liikaa vaatetta päällä, saatat hikoilla ja alkaa palella. Lisäksi voi olla, että makuupussistasi tulee liian ahdas, jolloin se eristää tavallista huonommin. Kerrastossa on usein mukava nukkua. Jos kaipaat lisäeristystä,

Kiitokset Peter Perssonille, joka on seikkailija, erämaaintoilija, elokuvantekijä sekä Partioaitan ruotsalaisen sisaryrityksen Naturkompanietin markkinointikoordinaattori.

talvi 2019  25


TALVEN OPIT Kun ilmastonmuutos tekee etelän talvista entistä mustempia, Lapin luminen talvi houkuttelee etenkin talvilajien harrastajia. Yksi muuttaa pikkukylään tunturin juurelle hyvien metsälaskujen toivossa, toinen asuu viikkokaupalla asuntoautossa, kolmas paiskii töitä rekikoiratarhalla. 365 selvitti, mitä he ovat talvesta oppineet. TEKSTI JA KUVAT OTTO PONTO

26  talvi 2019

365 partioaitta


Huhtikuuhun mennessä aurinko on paahtanut Ville Eskosen pavunruskeaksi. Valoa on riittänyt pitkiin hiihto- ja ulkoilupäiviin niin, että hän on ollut suksilla päivittäin miltei aamusta iltaan.

partioaitta 365

H

orisontissa Barraksen huipulla se usein ensimmäisen kerran näkyy. Kilpisjärven takana horisontista nousevan vuoren huippu yli 1400 metrissä on usein valkoinen jo syyskuussa. Silloin Ville Eskonen alkaa miettiä talvea. Kilpisjärvi ei ole kesämiehen paikka. Vapaalaskun harrastajalle mieluisimmat talvimyrskyt saapuvat ensin toiselle puolelle rajaa, Norjaan. Siellä lumi sataa usein kosteana ja tarttuu vuoriin. Lumiraja alkaa hiljalleen laskeutua. Alkutalvesta saa ensin patikoida lumen luokse. Loppukevään lämpö puolestaan sulattaa lumet ensin alhaalta, joten laskukausi myös loppuu patikointiin. Muutama vuosi sitten talvi tuli Norjaan erityisen ajoissa. – Päästiin laskemaan Blåtindillä puuteria auringonpaisteessa loka-marraskuussa, eikä oltu edes jäätiköllä, Eskonen muistaa. Kaamosta hän ei ehdi ajatella, kun lumi on maassa ja ilman otsalamppua ehtii puuhata neljä tuntia. Kilpisjärvellä talvella on oma rytminsä. Syyskuun puoliväli tuntuu Eskosesta kuulemma loppusyksyltä. Kevättalvi taas kestää toukokuun alkuun, minkä jälkeen tulee kevät. Se voi tulla viikossa tai kuukaudessa. Kilpisjärvellä talvimyrskyt ovat kuivia ja kylmiä. Lumi tulee kovan tuulen kanssa. Ensin täyttyvät laaksojen pohjat, ja sitten hiljalleen täyttyvät hyvät laskupaikat. – Päätin, että tutustun erämaan tuntureiden laskupaikkoihin. Sieltä löytyi niin hienoja laskupaikkoja, ettei Norjaan oikein malttanut mennä laskemaan, sanoo Eskonen. Eskosen oli tarkoitus puoliso Margitin kanssa katsoa yksi kausi pienen kylän elämää. Nyt Eskoset ovat asuneet kylällä kahdeksan vuotta. Kilpisjärvellä kyläyhteisö on Eskosen mukaan tiivis ja porukka nuorekasta. Suurin osa on tavalla tai toisella ulkoilmaihmisiä. Eipä kylässä juuri muuta tekemistä olekaan kuin pihalla oleminen. Sen verran perhe hengähtää pienen kylän elämästä ja syksyn kelirikkoisimmasta ajasta, että viettävät kuukauden tai pari pyöräilyreissulla usein Italiassa. Tunturi-Lappi on muutenkin talvi-intoilijoiden maailmaa. Kilpisjärven lisäksi seudulta löytyvät maan suurimmat tunturikeskukset parisataa kilometriä etelämpää. Siellä ihmiset tekevät tuttavuutta pohjoisen kanssa, ja aina johonkuhun talvi kolahtaa niin, että tänne jäädään pysyvästi. Vakiasukkeja näissä tunturikylissä on niukasti. Kilpisjärvellä asuu noin 120 ihmistä. Lapin suurimman tunturikeskuksen Levin juurella Sirkan kylässä asuu vakituisesti noin 800 ihmistä. Ylläsjärvellä tunturin eteläpuolella vakituisia on 300 ja Äkäslompolossa hieman yli 400. talvi 2019  27


Vain hieman yli puolet Tunturi-Lapin asukkaista on syntynyt asuinalueellaan. Väestö vähenee ja vanhenee pohjoisessa Lapissa kaikkialla muualla paitsi vilkkaimmissa matkailukunnissa TALVI HERÄTTÄÄ SYYSHORROKSESTA

Yllästunturin maailmancup-rinne kohoaa tunturin kaakkoisrinnettä huipulle asti. Viime talven ensimmäisen kunnon lumimyräkän aikana Joona Kivinen siellä hiihti tunturisuksilla pimeässä. Muonion eräopaskoulun käynyt Kivinen on sellainen, joka tuntee enemmän elävänsä, kun keli käy rajuksi. Viime talvi tuli Kolariin myöhään, vasta joulukuun alussa. Sitä oli odoteltu hartaasti, pohdittu leikillä syyshorroksen mahdollisuutta. Matkailumarkkinoinnin Lapissa talvi on aina miellyttävää. Pastellisävyjä riittää, höyryäviä kaakaomukillisia ja jotakin kummallista rauhoittumista takkatulen ääressä. Ulkoilmassa paljon tekevälle talvi on kuitenkin neljän seikan väkevää painia. On kylmää, lumista, tuulista ja pimeää. Ihminen saa luvan toimia näiden muuttujien sallimissa puitteissa. – Lunta saa sataa mahdollisimman paljon. Se mahdollistaa aika monia asioita, Kivinen toivoo. Pohjoisen talvi ja kaamos vaativat Kivisen mielestä tarkkaa ajoitusta. Ulkoillessa ei ole varaa herpaantua. Kivinen miettii retkeillessä aina seuraavaa siirtoa. Jos ahkion kanssa hiihtäessä tulee hiki, minkälaisen tauon voi pitää? Kuinka lounastauko pidetään, kun näpit jäätyvät hetkessä? Kauanko lumen sulattaminen käyttövedeksi kestäisi? Mihin asti ehditään päivänvalolla? Pastellinsävyiset kaakaounelmapäivät alkavat toistaa itseään nopeasti, kun asuu pohjoisessa. Ehkä siksi koettelemuksetkin kiehtovat Kivistä. Mies haluaisi esimerkiksi olla joskus kunnolla nälissään, ottaa reissuun vain riisiä, voita ja linssejä,

Aina johonkuhun talvi kolahtaa niin, että tänne jäädään pysyvästi. ja katsoa kuinka pitkään jaksaa. Kurjuudessa toimimista olisi hyvä hieman harjoitella. Ylläsjärven Kivinen ja kumppaninsa Minttu Heimovirta, eräopas hänkin, ovat miettineet talvisessa pohjoisessa asumisen kestävyyttä. Ensimmäisenä puhutaan autoilusta. Sitä pakoon ei pohjoisessa pääse. Julkista liikennettä on lähinnä lentokentille, muualle ehkä kerran päivässä. Lennot ovat suurimman osan vuodesta halvempi keino kulkea Lapista etelään kuin juna. Talviautoilu on totista puuhaa pohjoisen kapeilla koukeroisilla erikoiskokeilla. Jos auto hajoaa 28  talvi 2019

tammikuun pakkasessa, on parasta olla järeää vaatetta mukana. Hinausautolta tai taksilta kestää hetkeä kauemmin saapua. Auton kaivaminen lumijumista on taiteenlaji. Jos asuu syrjässä tunturikeskuksista tai kirkonkyliltä, kaukolämmöstä on turha haaveilla. Viikkovuokrakäyttöön rakennetut mökit ovat energiatehokkaita kuin vanha Volvo, joten sähkölämmityksestä saa maksaa aikalailla tai polttopuita on tehtävä melko monta mottia. Eipä Lapista kovin helposti löydy talvisin lähiruokaakaan. Minttu Heimovirran haaveena olisi viljellä jotain. Ehkä Heimovirta laittaa joskus pottupellon etelärinteeseen. – Piilopirttiä on yhdessä katseltu, mutta sopivia tontteja ei ole mahdottomasti. Lapin erämaatkin ovat rajalliset, Heimovirta sanoo KESTÄVÄMMÄT LUMILAJIT

Ulkoilmaintoilijalla ainakin on Lapissa hyvät olot. Lumilajeja voi harrastaa melko kestävästi. Tunturikeskuksen liepeillä asuva voi lähteä kotiovelta sukset jalassa. Vaikka jonkin kohteen perässä pitäisi autoilla muutaman kilometrin, on matka noin tuhat kilometriä lyhyempi kuin etelästä tulevalla. Heimovirralta on pohjoisessa pääosin kadonnut tarve lähteä harmaata syksyä pakoon aurinkomatkalle. Ajatus huonosta säästä on hiljalleen hälventynyt. Kuten Kilpisjärven Eskosen mielestä, myös Kivisen ja Heimovirran mukaan kyläyhteisö on tiivis ja hyvä. Pohjoisessa ei tarvitse olla yksin, vaikka asuisi syrjemmässä. Heimovirran mukaan pohjoisessa on helppo kysyä keneltä vaan, alkaisiko tämä puuhailemaan jotakin. Yhteisen kunnioituksen tasapaino vallitsee. Naapurin kanssa on tultava toimeen, ja naapuri usein tuntuu sen tiedostavan. Pohjoisessa kasvaneiden ihmisten suhde talveen tuntuu olevan maltillisempi kuin meidän etelästä singahtaneiden. Kilpisjärvellä Ville Eskonen on saanut kummissaan katsoa, kun vapaalaskuturistit tulevat etelästä laskemaan yhdeksi viikoksi Norjaan. Aikataulut ovat tiukkoja ja laskijat laativat herkästi etukäteen listan, mikä mäki minäkin päivänä laskettaisiin. Sitten yritetään väkisin luonnonolosuhteista piittaamatta. Toissakeväänä intoilijat porhalsivat Saanan pahtojen alle heti myrskyn jälkeen ja rysäyttivät lumia alas. – Parasta pelipaikoilla asumisessa on, ettei tule kiusausta ottaa turhia riskejä, Eskonen toteaa. Talvi opettaa loivemmillakin reissuilla. Viime helmikuussa Kivinen ja Heimovirta päättivät hiihtää Hetasta Pallakselle. Talviversio sydäntalvella on toisenlainen elämys kuin patikka kuivan maan aikana. Tähän aikaan vuodesta autiotuvan 365 partioaitta


Joona Kivisen ajatus muuttaa Lappiin kirkastui märkiä betoniseiniä katsellessa. Oli päästävä niin pohjoiseen kuin suinkin.

Kivinen ja Heimovirta ovat eräoppaita. He arvostavat sitä, että Lapissa luontoon on aina lyhyt matka.

Talvisin lähiruokaa ei ole pohjoisessa aina kovin helppoa löytää.

Lumilajeja voi harrastaa Lapissa etelää kestävämmin. Jos asuu lähellä tunturikeskusta, kotiovelta voi lähteä hiihtämään sukset jalassa.

partioaitta 365

Minttu Heimovirta on oppinut pois huonojen säiden ajatuksesta. Harmaan syksyn pakenemiselle ei ole entistä tarvetta.

Kun ulkoilumerkit ovat ryhtyneet käyttämään villaa, tilalliset ovat alkaneet tuntea ylpeyttä hienosta tuotteestaan.

talvi 2019  29


Kun asuu pohjoisessa, ei ole kiirettä ottaa ulkoillessa turhia riskejä. Viikoksi saapuvat vapaalaskijat saattavat Ville Eskosen mukaan laskea tiukalla aikataululla, sääolosuhteista piittaamatta.

vieraskirjan edellinen merkintä voi olla monen viikon takaa. Tarkoitus oli edetä reippaasti. Lumimyräkkä loi mieleenpainuvan oppimisympäristön. Reittimerkit katosivat mitättömässä näkyvyydessä. Laaksoissa sukset upposivat polvea myöten hankeen. Heimovirtaa Muonion kaamos ja kylmyys jännittivät etukäteen ennen eräopaskoulun alkua. Pian hän huomasi, että kylmänsieto on yksilöllistä. Oivalluksesta on ollut hyötyä myöhemmin, etenkin opastettavien asiakkaiden kanssa. Joku voi suorastaan pelätä kylmyyden tuntemusta. Oikeat ja riittävät välineet tuovat sietokykyä. Heimovirran oma suhde kylmyyteen on edennyt hiljalleen. – Voisi joskus olla mielekästä kokeilla pudota jäihin tahallaan, Minttu Heimovirta sanoo. YHÄ VÄHÄN VILLI TALVI

Talvi muuttaa ihmisen hallitsemaa luontoa ainakin piirun verran villimpään suuntaan. Pohjoisemmassa Lapissa talvea riittää yhä keskimäärin seitsemän kuukautta vuodesta. Muonion tasalla terminen talvi alkaa keskimäärin lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla. Ensin pakkanen hyydyttää vesimassat, jotka vonkuvat päiväkausia ja hiljenevät sitten. Ihmisen ei auta kuin nostaa vene ja verkot, kairata avanto. 30  talvi 2019

Kun lunta sitten kunnolla sataa, ihminen saa aurattua yhteiskunnan toiminnalle keskeiset liikenneväylät. Toisinaan tienpito vaatii aikaa, ja joskus harvoin sähköverkko pätkii. Kesyyn elämänmenoon palataan melko rivakasti. Teiden ulkopuolella talvella on vapaampaa. Ihminen kaitsee talvea vain, jos taloudelliset syyt siihen kannustavat. Laskettelurinteitä ja latuja hoidetaan lähes avaruusteknologialla. Ylläpito on jatkuvaa, tai talven villi luonne leviää. Näitä tehtaita on pohjoisessa Suomessa vain muutamia, kun hoitamattomia tuntureita on satoja. Puurajaan ja sen yli noustessa talvi saavuttaa täyden kykynsä. Yhteen notkelmaan tuuli kerää aamupäivän tunteina lunta niin vimmaisella voimalla, että notkelmasta tulee kumpu. Ihan vieressä vuorenharjanteelta paljastuvat muutamassa tunnissa terävät rakkakivet. Seuraavana päivänä harjanteella voikin olla lumilippa ja kumpu on taas notkelma. Lumen ammattilaiset – vuoristo-oppaat ja lumivyörytarkkailijat – tietävät, kuinka arvaamaton talvinen vuori tai tunturi voi olla huolimatta kaikesta ennakkotiedosta, havainnoinnista, tutkimisesta, kokemuksesta. Moni ammattilainen tuntuu tekevän konservatiivisempia päätöksiä hiihtoreittien suhteen kuin intoilevat harrastajat. Ammattilaiset puhuvat todennäköisyyksistä, eivät varmasti turvallisista olosuhteista. Juuri tämä villiys kiehtoo monia pohjoiseen ajautuneita. Keväällä aurinko sulattaa lumen ja kesyttää maailmaa. Polut ja tienviitat paljastuvat. POHJOINEN KUTSUU, ETELÄ TYÖNTÄÄ POIS

Mökki oli järven rannalla Kuopion lähellä. Lapsena Joona Kivinen kävi perheensä kanssa mökillä talvisinkin. Tänne sijoittuvat ensimmäiset muistikuvat talvesta. Usein tuuli kovaa. Järvi oli jäässä tai jäätymässä. Pohjoiseen Kivinen otti tuntumaan kevättalvisilla Pyhä-Luoston reissuilla. Niiltä jäi kipinä aurinkoisiin kevättalviin. Armeijan jälkeen Kivinen eli Helsingissä, kunnes hiljalleen hiipi ikävä selviä vuodenaikoja. Ajatus kirkastui espoolaisia märkiä betoniseiniä katsellessa marraskuussa 2015. Pitäisi päästä niin pohjoiseen kuin suinkin. Muutaman käänteen jälkeen Kivinen päätyi eräopaskouluun Muoniossa elokuussa. Kerralla Kivinen ei kuitenkaan jäänyt pohjoiseen. Kouluvuoden jälkeen mies palasi Helsinkiin. Pääkaupunkiseudun taukoamaton häly ei aiemmin häirinnyt, mutta nyt oli hankala nukkua. – Hymy taisi kadota jo Tornion tasalla etelään ajaessa, Kivinen muistelee. Minttu Heimovirta kypsyi oravanpyöräelämään hiljalleen. Työ toimittajana oli kiinnostavaa, mutta 365 partioaitta


kiireessä elettiin viikonloppua varten. Tuntui kuin olisi brändättävä itsensä johonkin tietynlaiseen lokeroon. Heimovirta ja Kivinen elivät etelässä Muonion eräopaskoulun jälkeen enää vuoden verran ennen kuin päättivät palata pohjoiseen. KEVÄÄLLÄ VOI HIEMAN HELLITTÄÄ

Pohjoisessa seuraava vuodenaika tuo aina jotain uutta. Jossain vaiheessa maaliskuussa tulee päivä, kun ulkona ollessa pitää avata takki. Se on Joona Kiviselle kevään ensimmäinen päivä. Auringon lämmön huomaa ensi kertaa talven jälkeen. Nyt voi jo hieman hellittää ulkona ollessa. Oman toimintaa aloittavan eräopasyrityksensä Pihka Outdoorsin lisäksi Kivinen ja Heimovirta ovat tehneet myös muita töitä. Huhtikuussa on jo omaa aikaa. Kevät voi tulla vauhdilla. Nyt olisi aika toteuttaa talven aikana kertyneet suunnitelmat. Valoa riittää pitkiin hiihto- ja ulkoilupäiviin. Toukokuussa tulee usein jo niin lämmin, että lumi tuntuu luovuttavan. Silloin on hankala kulkea tunturissa. Heimovirta ja Kivinen sanovat elävänsä vuodenajassa ja odottavat aina innolla seuraavaa. Lumetonta vuodenaikaa kuitenkin peilaa talven kautta. Kesäisin retkeily on niin helppoa. Huhtikuuhun mennessä aurinko on ehtinyt paahtaa Kilpisjärven Ville Eskosen pavunruskeaksi partioaitta 365

erämaalaskureissuilla. Eskonen pomppaa autostaan vähän matkaa tulliaseman jälkeen. On iltalenkin vuoro. Hiihdellään Korkea-Jehkaselle, Kilpisjärven mäkihiihtokohteista lempeimmälle. Suksilla Eskonen on taas ollut liki kuukauden päivät yhtä mittaa. Lunta on ollut kohtalaisesti, kunhan on malttanut etsiä. Kevät on Eskosen suosikkiaikaa, ja silloin suosikkeja ovat seikkailureissut Norjan puolella. Voi lähteä liikkeelle iltamyöhällä, kun yöttömän yön aurinko viimeisen kerran on noussut. Patikoidaan sukset selässä hiirenkorvalle nousseiden koivujen välistä lumelle. Lähellä lakea Eskonen saa puhelun.

Kilpisjärven talvella on oma rytminsä. Ville Eskosesta jo syyskuun puolivälissä tuntuu loppusyksyltä. Kevätalvi kestää toukokuun alkuun.

Matkailumarkkinoinnin Lapissa talvi on aina miellyttävää. Pastellisävyjä riittää. – Pitää lähteä kylille hoitamaan asioita. Huomennakin ehtii laskea, kun mäki on vieressä. Tuuli on taas kuljettanut Korkea-Jehkaselta laskeutuvan puronuoman pohjalle ohuelti kuivaa ja pehmeää lunta. Piirtelemme notkelmaan hennot jäljet, ja sitten Eskonen lähtee ruokakauppaan. talvi 2019  31


PORTFOLIO oragin ja Tedin tilalta on suora M näköala harjulle, jonka istutetut metsät ja laidunmaat muodostavat aamunkoitteessa graafisia kuvioita.

32  talvi 2019

365 partioaitta


OMILLA KULMILLA Valokuvaajat Morag Paterson ja Ted Leeming halusivat luoda yhdessä luontokuvakirjan, jonka ilmastojalanjälki olisi nolla. Siinä kesti kahdeksan vuotta. TEKSTI GABRIEL ARTHUR KUVAT MORAG PATERSON & TED LEEMING

M

orag Paterson ja Ted Leeming ovat tunnustettuja maisemakuvaajia, intohimoisia luontoihmisiä sekä pariskunta. Kymmenisen vuotta sitten he päättivät rakentaa ilmastoneutraalin tilan Skotlantiin. Materiaalina käytettiin muun muassa kierrätettyä puuta ja eristeenä lampaanvillaa, ja tilalta löytyy oma tuulivoimala. Samanaikaisesti he miettivät, miten he voisivat muokata työelämäänsä ympäristöystävällisempään suuntaan. Ratkaisu oli lopulta sekä helppo että haastava. Sen sijaan että he lentäisivät ympäri maailmaa uusia valokuvauskohteita etsien, he jäivät kotiin valokuvaamaan tilansa ympäriltä löytyviä maisemia. Kahdeksan vuoden valokuvausurakan jälkeen he julkaisivat valokuvakirjan ”Zero Footprint”, jonka kuvasarjassa valon, sään ja vuodenaikojen vaihtelut loihtivat kaakkoisskotlantilaista Castle Douglasia ympäröivästä maisemasta maagisen paikan. – Näinä vuosina tilaa ympäröivä luonto itse asiassa muuttui. Kompensoidaksemme muita matkoja istutimme yli kolmetuhatta puuta ja annoimme metsän kasvaa täysin vapaasti. Muutaman vuoden kuluttua kasvillisuus ja eläimistö meidän maillamme oli huomattavasti naapureita monipuolisempaa, Morag Paterson kertoo. Projekti on saanut jatkoa. – Zero Footprint on kasvanut verkostoksi, ja yhdessä me muun muassa keräämme rahaa, joka menee aurinkovoimalaprojektiin Afrikassa.

MORAG PATERSON & TED LEEMING

Syntyneet: 1973/1966 Asuinpaikka: Liguria, Italia. Ajankohtaista: Zero Footprint -valokuvakirjan jälkimainingeissa Morag ja Ted luovat nyt kansainvälistä ilmastosta kiinnostuneiden valokuvaajien verkostoa. zerofootprints.org

partioaitta 365

talvi 2019  33


1

1. J oka elokuu, kun ilma kylmenee, usva palaa Castle Douglasia ympäröiviin metsiin. Tämä on yksi harvoista kesällä otetuista kuvista kirjassa. 2. M oragin ja Tedin päätös jäädä kotikulmille tarjosi heille monia mahdollisuuksia ikuistaa Skotlannin dramaattisia säätiloja ja valo-olosuhteita. 3. M arraskuinen aamu Morag Patersonin ja Ted Leemingin silloisen kodin läheisyydessä sijaitsevalla padolla Castle Douglasin kaupungissa Skotlannissa. 4. V eden muodostama peili Moragin ja Tedin kodin edustalla sijaitsevalla järvellä tarjoaa alati uusia, jännittäviä mahdollisuuksia tutkailla valoa. Joskus järvet jäätyvät jopa KaakkoisSkotlannissa.

2

34  syksy 2019

365 partioaitta


3

4

partioaitta 365

syksy 2019  35TALVEN VARUSTEOPAS


1. 2. 4. 5.

3.

6. 8.

7. 9.

15. 16. 10.

17.

11. 14.

12.

13.

1. Myssyfarmi Gertrud Von Pom -villapipo tupsulla 79,95 2. Moiko Pihla Double Layer Mittens heijastavat lapaset 49,95. 3. Klean Kanteen TK Wide 355 ml Cafe Cap kahvikuppina käytettävä termos 36,95 4. Ukkoschnapps Ukkomatti 100 Nahkatupella 99,95. 5. Lapuan Kankurit Käsipyyhe 14,95 6. Leatherman Free T4 -monitoimityökalu 84,95. 7. Fjällräven Norrvåge Pocket -villalaukku 99,95. 8. Feuerhand Myrskylyhty 276 21,50 9. Marttiini Kettu, Vuosipuukko 2019 69,95 10. Haglöfs Essens Mimic Mittens 39,90 11. Kuksa E. Koivumaa Isokuksa 2-Reikänen 45,- 12. Fjällräven Kånken -klassikkoreppu 79,90 13. Goodio Marja ja Metsä -suklaat 9,95 14. Lahtiset Huopikkaat lämpimästä lampaanvillasta 129,90 15. Fjällräven Snow Cardigan naisten villatakki 169,- 16. Royal Robbins Banff Novelty Sweater miesten merinovillaneule 99,95 17. Patagonia Woolyester Fleece P/O kierrätetystä villasekoitteesta 160,38  talvi 2017

365 partioaitta


LAHJAIDEAT

Partioaitta Pipolanka

Kuksa E. Koivumaa Isokuksa 2-Reikänen

100 % suomenlampaanvillaa luomutilalta Lapista. Paketti sisältää sukkapuikot ja vyyhti villalankaa, jolla voi neuloa lämpimän pipon lahjaksi. Voit myös laittaa pipolangan pakettiin ja antaa lahjansaajan itse neuloa ikioman pipon.

Aito Lapin kaksireikäinen kuksa on valmistettu koivunpahkasta perinteiden mukaisesti. Hinta: 45,-

Hinta: 39,95

Fjällräven Kånken Sling

Fjällräven Övik Knit Sweater

Fjällräven on pienentänyt klassisen Kånken-repun pieneksi Kånken Sling -olkalaukuksi niille Kånken-faneille, jotka haluavat kantaa mukanaan vain pienen määrän tavaraa.

Naisten kaunis villapusero eristäväksi välikerrokseksi tai sellaisenaan käytettäväksi. Väri: Harmaa, ruskea, tummansininen. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 159,-

Väri: Eri värejä. Materiaali: Vinylon-F: 100 % vinylaali. Hinta: 69,95

Goodio Nordic Flavours

Sukkamestarit Merinovillasukat

Glerups Model B

Ylellinen, Suomessa valmistettu suklaa kiireettömiin herkkuhetkiin luonnon keskelle. Erityisen herkullista Tuokio-kahvin kanssa!

Suomessa valmistetut, merinovillasekoitteiset arkisukat eläin- ja luontoaiheisissa kuoseissa. Nyt myös joulukuoseissa!

Mukavat ja tyylikkäät tohvelit huovutetusta villasta. Pohja nahkaa.

Hinta: 9,95

partioaitta 365

Väri: Eri värejä. Materiaali: 58 % merinovilla, 40 % polyamidi, 2 % elastaani. Hinta: 12,95

Väri: Harmaa, punainen, sininen. Materiaali: Villa, nahka. Hinta: 69,90

talvi 2019  39


LAHJAIDEAT

LAHJA OMAN TIENSÄ KULKIJALLE Lahjan valinta voi joskus tuntua vaikealta: haluat antaa lahjan, joka on paitsi lahjansaajalle hyödyllinen, mutta samalla välittäisi hänelle, että hän on sinulle tärkeä. Voit yllättää retkeilijän uudella vuosipuukolla tai herkullisella nokipannukahvilla. Arkiulkoilija puolestaan voisi ilahtua vaikkapa klassisesta repusta tai kätevästä kahvikuppina käytettävästä termosmukista.

Muurikka Nuotiopannu 0,8L Pieni ja kevyt retkikahvipannu, joka on valmistettu korkealaatuisesta, ruostumattomasta teräksestä. Hinta: 39,95

Partioaitan Tuokio Nokipannukah Kahvi, jossa maistuu rakkaus luontoon. Partioaitan oma tummapaahtoinen ja täyteläinen nokipannukahvi Tuokio. Saatavana myös suodatinkahvina. Hinta: 8,95

Marttiini Kettu, Vuosipuukko 2019 Käytännöllinen puukko ripauksella perinteitä on täydellinen lahja itselle tai erähenkiselle ystävälle. Hinta: 69,95

Grayl Geopress Purifier

Kupilka Tulukset 8.0

Vedensuodattimella varustettu juomapullo poistaa vedestä 99,99 % kaikki virukset, bakteerit ja alkueliöt.

Kupilka Tulustikku 8 yltää jopa 3000°C kipinöihin tehden tulenteosta helppoa kosteallakin säällä.

Väri: Oranssi, vihreä. Materiaali: 100 % polypropeeni (pullo); ABS, silikoni. Hinta: 99,95

Väri: Eri värejä. Hinta: 15,95

Icebreaker Adult Waypoint Beanie/Mittens/Scarf

Petzl Actik Core 450LM

Lapuan Kankurit Retkipyyhe

Laadukkaasta, eettisesti tuotetusta merinovillasta neulotut pipo, kaulahuivi ja lapaset. Kaulahuivin koko 180x20 cm.

Ladattava ja helppokäyttöinen LED-otsavalaisin juoksulenkkeilyyn, retkeilyyn ja kiipeilyyn. Toimii myös kolmella AAA-paristolla.

Kevyt ja nopeasti kuivuva pellava-tencel-puuvilla -sekoitepyyhe.

Väri: Tummanharmaa, vaaleanharmaa. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: Pipo 45,95 / lapaset 49,95 / kaulahuivi 59,95

Väri: Musta, beige, sininenn. Materiaali: 43 % lyocell, 39 % pellava, 18 % puuvilla. Hinta: 39,95

Väri: Musta, punainen. Hinta: 84,95

40  talvi 2019

365 partioaitta


LAHJAIDEAT

Vai-Ko Timberjack Stripe Beanie

Klean Kanteen TKWide 355ML Cafe Cap

Suomessa valmistettu merinovillainen pipo, jonka leveän taitoksen kolminkertainen kudonta tekee siitä erittäin lämpimän.

Kahvikuppina käytettävä termospullo teräksisellä ripustuslenkillä. Pitää kuuman juoman kuumana 11 tuntia.

Väri: Punainen/tummansininen, valkoinen/ harmaa. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 49,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: Ruostumaton teräs. Hinta: 36,95

Opinel Trekking N08

Fjällräven Kånken

Retkeilyyn ja eräilyyn kompakti taittoveitsi, jossa on ruostumattomasta teräksestä tehty kupera terä ja värjätystä valkopyökistä valmistetu pyöreä kahva.

Klassikkoreppu kulutusta kestävästä Vinylon F –kankaasta. Repussa on heijastava Fjällräven-logomerkki. Repun vetoketjullinen päätasku avautuu laajalti auki, jonka ansiosta tavaroita on helppo laittaa reppuun ja ottaa sieltä pois.

Väri: Eri värejä. Materiaali: Ruostumaton teräs. Hinta: 19,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: Vinylon-F: 100 % vinylaali. Hinta: 79,90

veitsi /teemu

Haglöfs Essens Mimic Mittens Kevyet, pieneen tilaan pakkautuvat toppakintaat, jotka on valmistettu Haglöfs Essens Mimic -sarjan takkien ylijäämämateriaalista. Väri: Sininen, musta, punainen, keltainen. Hinta: 39,90

Haglöfs Essens Mimic Moccasin Kevyet taukotossut telttaan, autiotupaan tai mökille. Taukotossut on valmistettu Haglöfs Essens Mimic -sarjan takkien ylijäämämateriaalista.

Secrid Miniwallet Tyylikäs ja turvallinen lompakko, jossa tilaa korteille, käteiselle ja parille kolikolle. Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % nahka. Hinta: 59,95 – 74,95

Väri: Sininen, musta, punainen, keltainen. Hinta: 49,90

partioaitta 365

talvi 2019  41


LAHJAIDEAT

Leatherman Free T4

Fjällräven Övik Knit Hat

Leatherman FREE™ -sarjan kompakti monitoimityökalu, joka kätkee sisäänsä 12 hyödyllistä työkalua.

Lämmittävä villapipo viileimpiin vuodenaikoihin skandinaavisella kuvioinnilla. Väri: Tummansininen, punainen, harmaa. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 39,95

Materiaali: 100 % ruostumaton teräs. Hinta: 84,95

Royal Robbins Merinolux Flannel Miesten pehmeä ja toiminnallinen flanellipaita vetoketjullisella rintataskulla. Väri: Punainen. Materiaali: 46 % Sorona® polyesteri, 43 % polyesteri, 11 % merinovilla. Hinta: 119,95

Hofler Inari Wool Mitt

Thermo poc Thermo Bag For Mobile

Klassiset, lämmittävät villalapaset vanueristeellä suojaavat käsiä pakkassäällä.

Untuvatäytteinen pussukka suojaa matkapuhelintasi koleuden koettelulta. Kiinnittyy vyöhön tai reppuun mukana tulevalla karabiinilla.

Väri: Harmaa, keltainen, roosa. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 24,95

Väri: Eri värejä. Hinta: 22,95

Helsingin Villasukkatehdas Villasukka Kotimaiset villasukat pitävät jalat lämpöisinä ympäri vuoden! Väri: Eri värejä. Materiaali: 70 % villa, 30 % polyamidi. Hinta: 21,90

42  talvi 2019

Patagonia Better Sweater Jacket Vetoketjullinen fleece-takki, joka on valmistettu kierrätetystä polyesterikuidusta. Takin sisävuori on pehmeää fleeceä ja ulkopuoli tiheää neulosta. Materiaaleilla on Bluesign®-sertifikaatti ja ompelu on toteutettu Reilun Kaupan periaatteita noudattaen. Väri: Musta, harmaa, tummansininen (miehet), musta, harmaa, liila (naiset). Materiaali: 100 % kierrätetty polyesteri. Hinta: 120,-

Hydro Flask Standard Mouth 621ML Eristetty juomapullo ripustuskorkilla. Pitää juoman kylmänä 24 tuntia ja kuumana 12 tuntia. Väri: Eri värejä. Materiaali: 18/8 ruostumaton teräs. Hinta: 37,95

365 partioaitta


ASIANTUNTIJA

”Pieni panostaminen ilahduttaa aina” Partioaitan Outletin myymälänhoitaja Anna Söderlund ei koskaan kyllästy villasukkiin.

Panostat lahjojen paketointiin. Mitkä ovat parhaat ekologiset ideasi? – Käytän paljon kierrätettyjä materiaaleja, kuten tiensä päähän tulleita tietokirjoja. Niissä on usein upeita karttoja ja kuvia, joista saa hienon lahjapaperin tai kortin. Ruuan ystävän lahjan voi paketoida vanhan keittokirjan sivuilla. Kuluneissa papereissa on luonnonmukainen, haalea värimaailma, josta pidän. Käytän paketoinnissa myös luonnosta kerättyjä materiaaleja, joiden keräilyssä pitää toki muistaa jokamiehen oikeudet. Aina paketointi ei ole edes välttämätöntä: moneen kauniiseen esineeseen voi riittää koristeeksi ihan vaan pieni havunoksa tai naru lahjan ympärille. Sinulta kysytään usein lahjavinkkejä. Millainen on hyvä, kestävä lahja? – Helpointa on kysyä lahjan saajalta tai hänen lähipiiriltään, mikä tulisi tarpeeseen. Paljon matkustava voi ilahtua niskatyynystä tai käsityön ystävä puukosta. Klassiset lahjat eivät koskaan mene pois muodista. Esimerkiksi minusta olisi aina ihanaa saada lahjaksi villasukat. Entä aineettomat lahjat joululahjoina? – Tärkeintä on, että on ajatellut sitä ihmistä, jolle lahjan antaa. Jos haluaa liittää aineettomaan lahjaan jotain konkreettista, voi kokeilla yhdistelyä: lahja voi olla nokipannu tai kahvipaketti, jonka mukana tulee kortissa lupaus viedä lahjan saaja metsään nuotiokahveille. Tai voi antaa lahjaksi pipolankaa sekä sen, että opettaa saajan neulomaan oman pipon. Olen huomannut, että kaikenlainen saajan syvempi ajattelu tai pieni panostaminen ilahduttavat aina. Saatan laittaa lahjan koristeeksi vaikka kierrätetystä paperista taittelemani tähden, jonka voi sitten ripustaa joulukuuseen. /VL

TOP-3 VARUSTEET 1. Devold Nordsjø -villapaita. ”Olen haaveillut pitkään Kuva: Anders Lönnfeldt

Devoldin ajattomasta villapaidasta.”

2. Vai-ko Timberjack Pom -pipo. ”Syksyisin ja talvisin käytössä päivittäin.”

3. Kupilka -ruokailuvälineet. ”Käytän arjessakin juomaastiaa vaikka karkkikulhona.”


3.

2.

1.

4. 6.

5.

9. 8.

10. 11.

7. 12. 13.

14.

1. Panama Jack Amur GTX miesten vedenpitävät nahkakengät 209,95. 2. Fjällräven Singi Wool Padded Parka lämmin parkatakki 529,3. Fjällräven Greenland Re-Wool Cardigan miesten neuletakki 199,- 4. Barbour Country Check 4 Tailored miesten flanellipaita 100,5. Myssyfarmi Henric Von Pom -villapipo 79,95 6. Klean Kanteen TKWide 355ml Cafe Cap 36,95 7. Fjällräven Vardag 16 klassinen arkireppu 84,95 8. Fjällräven Nordic Heater lämmin talvihattu 75,- 9. Sasta Midland Heavy Flannel Shirt miesten flanellipaita 79,90 10. Sherpa Somphe Pullover miesten merinovillaneule 159,95 11. Fjällräven Greenland Canvas Jeans luomupuuvillaiset housut 139,- 12. Fjällräven Re-Wool Scarf lämmin huivi 74,95 13. Leatherman Free T4 -monitoimityökalu 84,95 14. Partioaitta Emalimuki 1928 7,90


MIESTEN CASUAL

Fjällräven Greenland Re-Wool Cardigan

Barbour Country Check 4 Tailored

Miesten vetoketjullinen villatakki italialaisesta kierrätysvillasta. Luottolämmike arkeen ja ulkoiluun.

Ylellisen pehmeä miesten puuvillainen flanellipaita tiheäkuituisesta, harjatusta kankaasta.

Väri: Tummansininen. Materiaali: 70 % kierrätetty villa, 25 % polyamidi, 5 % muut kuidut. Hinta: 199,-

Väri: Vihreä, punainen. Materiaali: 100 % puuvilla. Hinta: 100,-

Fjällräven Singi Wool Padded Parka

Marmot Basic Work Glove

Sherpa Vishnu Hat

Miesten lämmin talviparka, jonka eristeenä toimii Ruotsin Gotlannin saaren lammastilojen villa.

Kestävät nahkahanskat jokapäiväiseen ulkoiluun. Ohut, lämmittävä vuori mahdollistaa käytön viileällä.

Nepalissa käsin neulottu pipo on hengittävää ja lämmittävää merinovillan ja alpakavillan sekoitetta.

Väri: Musta, vihreä. Materiaali: G1000 Lite Eco (65 % kierrätetty polyesteri, 35 % luomupuuvilla). Hinta: 529,-

Fjällräven Vardag 16 ja Vardag 25 Kompakti, klassista muotoilua edustava arkireppu on vaivaton kumppani arkeen ja vapaa-ajan seikkailuihin. Väri: Eri värejä. Materiaali: G1000 HeavyDuty Eco S (65 % polyesteri, 35 % puuvilla). Hinta: 16L 84,95 / 25L 94,95

partioaitta 365

Väri: Beige, musta, ruskea. Materiaali: 100 % nahka. Hinta: 39,90

Väri: Eri värejä. Materiaali: 65 % merinovilla, 5 % alpakka, 30 % nylon. Hinta: 39,95

Fjällräven Greenland Canvas Jeans

Panama Jack Bota Panama Igloo

Miesten pehmeät ja kestävät luomupuuvillasta valmistetut housut arkeen ja vapaa-aikaan.

Espanjassa valmistetut miesten nahkakengät lämmittävällä villavuorilla.

Väri: Ruskea. Materiaali: 100 % puuvilla. Hinta: 139,-

Väri: Ruskea. Hinta: 199,95

talvi 2019  45


MIESTEN CASUAL

FJÄLLRÄVEN RE-WOOL – KIERRÄTETTY VILLA Kierrätettyä villaa saadaan sekä teollisuudelta että kuluttajilta: vanhoista vaatteista tai tuotannon ylijäämävillasta. Kierrätysprosessissa villa jaotellaan ensiksi värin mukaan. Villa silputaan ja lopuksi kehrätään uudelleen langaksi, minkä jälkeen siitä voidaan valmistaa uusia vaatteita.

Fjällräven Greenland Re-Wool Crew Neck Miesten laadukas neulepusero kierrätetystä villasta lämmittää kylmimpien kuukausien aikana. Väri: Valkoinen, harmaa. Materiaali: 70 % kierrätetty villa, 25 % polyamidi, 5 % muut kuidut. Hinta: 169,-

Fjällräven Greenland Re-Wool Jacket Suositun Greenland-takin kierrätysvillasta valmistettu lämpimämpi versio pehmeällä teddyfleecevuorilla. Väri: Vihreä. Materiaali: 80 % villa, 20 % polyamidi. Hinta: 529,-

Formal Friday Ultrafine Merino T-Shirt Erittäin hienosta merinovillasta valmistettu t-paita kotimaiselta merkiltä. Tiivis kuitu kestää hyvin hankausta.

Hestra Tällberg Hyvin istuvat, mutta mukavan pehmeät nahkahanskat pohjoismaisesta hirvennahasta. Väri: Musta. Materiaali: Hirvennahka. Hinta: 109,-

Patagonia Straight Fit Cords Miesten farkkutyyliset ja hyvin istuvat puuvillaiset vakosamettihousut arkeen ja vapaa-aikaan. Väri: Ruskea. Materiaali: 100 % puuvillaa. Hinta: 90,-

Väri: Tummanvihreä, tummansininen, musta. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 119,-

Patagonia L/S Fjord Flannel Shirt

Patagonia Arched Fitz Roy Bear Uprisal Crew Sweatshirt

Miesten perinteinen flanellipaita pehmeästä luomupuuvillasta. Mukavan rento vaate arkeen.

Kierrätetyistä materiaaleista valmistettu miesten pehmeä collegepaita Patagonian karhu-logolla.

Väri: Sininen. Materiaali: 100 % puuvilla. Hinta: 90,-

Väri: Vihreä, harmaa. Materiaali: 47,5 % kierrätetty puuvilla, 47,5 % kierrätetty polyesteri, 5 % spandex. Hinta: 70,-

46  talvi 2019

Panama Jack Fedro Igloo

Tentree Juniper Hoodie

Miesten laadukkaat ja lämmittävät nahkasaappaat talvisiin pakkaspäiviin.

Miesten huppari metsäsiluetilla. Jokaisesta myydystä tuotteesta Tentree istuttaa 10 puuta.

Väri: Ruskea. Hinta: 229,95

Väri: Musta, vihreä. Materiaali: 60 % puuvilla, 40 % kierrätetty polyesteri. Hinta: 79,95

365 partioaitta


MIESTEN CASUAL

Vai-Ko Timberjack Pom

Sherpa Nuri Crew Sweater

Suomessa valmistettu paksu merinovillapipo, jonka puinen merkki on suomalaista koivua.

Miesten ajaton, merinovillapohjainen neule syyspäivien luottopaidaksi.

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 49,95

Väri: Valkoinen, harmaa. Materiaali: 65 % merinovilla, 30 % polyamidi, 5 % alpakka. Hinta: 119,95

Fjällräven Greenland Jeans

Marmot Pom Pom Tee SS

Kestävät ja käytännölliset miesten farkut kapealla leikkauksella. Valmistettu ekologisesta G-1000 Eco -materiaalista.

Lyhythihainen, osittain kierrätetystä materiaalista valmistettu paita, jossa komeilee murmeli.

Royal Robbins Banff Novelty Sweater Rento, kuvioitu miesten merinovillapohjainen neulepaita laadukkaasta, lujatekoisesta neuloksesta. Väri: Musta, sininen. Materiaali: 60 % merinovilla, 40 % polyamidi. Hinta: 99,95

Väri: Musta. Materiaali: G-1000 Eco (65 % polyesteri, 35 % puuvilla). Hinta: 149,-

Väri: Sininen, keltainen. Materiaali: 50 % kierrätetty polyesteri, 50 % puuvilla. Hinta: 40,-

Sorel 1964 Pac Nylon

Frilufts Tinnahinch L/S Shirt

Tierra Belay Parka

Miesten lämpimät ja tyylikkäät Sorel-talvikengät irrotettavalla ThermoPlus -sisävuorilla.

Luomupuuvillainen, rennon mallinen miesten flanellipaita rintataskulla.

Miesten sään kestävä, lämmittävä parkatakki, jonka eristemateriaalina toimii ruotsalainen lampaanvilla.

Väri: Musta. Hinta: 129,95

Väri: Harmaa, sininen, punainen. Materiaali: 100 % puuvilla. Hinta: 49,95

partioaitta 365

Väri: Musta, vihreä. Materiaali: 100 % polyesteri (30 % kasviperäistä). Hinta: 349,95

talvi 2019  47


MIESTEN CASUAL

Tentree Kurt Beanie

Fjällräven Canvas Belt

Pehmeä pipo merinovillan ja kierrätetyn polyesterin sekoitteesta. Pipossa on taitettava reunus.

Klassinen canvasvyö säädettävällä pituudella ja pitävällä metallisoljella. Leveys 4 cm.

Väri: Eri värejä. Materiaali: 50 % merinovilla, 50 % polyesteri. Hinta: 39,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % akryyli. Hinta: 27,95

Hestra Wakayama

Panama Jack Panama 03 Aviator Igloo

Sherpa Dumji Crew Sweater Everestin vuoristosta inspiraation saanut villasekoiteneule, jossa on mukana alpakanvillaa. Väri: Beige, harmaa, vihreä. Materiaali: 65 % merinovilla, 30 % polyamidi, 5 % alpakanvilla. Hinta: 99,95

Kestävät nahkahanskat lämmittävällä villavuorilla laatutietoiselle ulkoilmaihmiselle. Väri: Ruskea. Materiaali: Lehmännahka. Hinta: 149,95

Fjällräven Greenland Stretch Trousers

Patagonia Performance Twill Jeans

Miesten puuvillapohjaiset vapaa-ajanhousut, joissa on joustoa. Reisitasku ja takataskut.

Sopivasti joustavat farkut, jotka ovat täydelliset housut päivittäiseen käyttöön ja bouldereille!

Väri: Musta. Materiaali: 91 % puuvilla, 6 % polyesteri, 3 % elastaani. Hinta: 159,-

Väri: Ruskea. Materiaali: 67 % luomupuuvilla, 33 % T400 stretchpolyesteri. Hinta: 90,-

48  talvi 2019

Tentree Benson Button Up LS Luomupuuvillan ja hampun sekoitteesta valmistettu miesten ruutukuosinen flanellipaita. Väri: Ruskea, oranssi. Materiaali: 85 % puuvilla, 15 % hamppu. Hinta: 99,95

Miesten laadukkaat ja lämmittävät nauhalliset nahkanilkkurit talvisiin pakkaspäiviin. Väri: Musta. Hinta: 229,95

Icebreaker Tech Lite SS Crewe Everest Crest Pehmeä, ihoa vasten miellyttävä miesten merinovillainen T-paita pitkiin, aktiivisiin päiviin. Väri: Harmaa. Materiaali: 87 % merinovilla, 13 % polyamidi. Hinta: 75,95

365 partioaitta


MIESTEN ALUSASUT

Icebreaker 260 Zone LS Half Zip Kahdesta eri merinovillasekoitteesta tehty miesten pitkähihainen aluspaita kylmiin keleihin. Väri: Musta. Materiaali: 97 % merinovilla, 3 % elastaani. Hinta: 129,95

Icebreaker 260 Zone Leggings Kahdesta eri merinovillasekoitteesta valmistetut miesten alushousut kylmiin keleihin. Väri: Musta. Materiaali: 97 % merinovilla, 3 % elastaani. Hinta: 99,95

Icebreaker 200 Zone LS Crewe ja 200 Zone Leggings Miesten pitkähihainen merinovillapohjainen aluspaita ja alushousut liikkuvuutta vaativiin lajeihin. Väri: Punainen (aluspaita); musta (alushousut). Materiaali: 96 % merinovilla, 4 % elastaani. Hinta: Aluspaita 99,95 / alushousut 95,95

Devold Expedition Zip Neck Miesten pehmeä ja lämmin korkeakauluksinen merinovillapaita pakkassäille. Väri: Musta. Materiaali: 90 % merinovilla, 10 % polyamidi. Hinta: 99,95

Devold Expedition Long Johns W/Fly Miesten pehmeät ja lämpimät merinovillaiset alushousut kylmään säähän. Väri: Musta. Materiaali: 90 % merinovilla, 10 % polyamidi. Hinta: 89,95

Icebreaker Anatomica Long Boxers

Icebreaker Anatomica Rib Boxers

Miesten pehmeät ja joustavat merinovillapohjaiset, shortsipituiset bokserit.

Kevyet, hengittävät miesten merinovillapohjaiset bokserit mukailevat kehon liikkeitä.

Väri: Musta. Materiaali: 83 % merinovilla, 12 % polyamidi, 5 % elastaani. Hinta: 45,95

Väri: Harmaa. Materiaali: 86 % merinovilla, 12 % polyamidi, 2 % elastaani. Hinta: 49,95

partioaitta 365

Icebreaker 200 Oasis LS Crewe ja 200 Oasis Leggings Miesten pehmeä aluspaita ja -housut merinovillan loistavilla lämmönsäätelyominaisuuksilla. Väri: Musta, tummansininen (paita); musta (housut). Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: Aluspaita 89,95 / alushousut 85,95

talvi 2019  49


MIESTEN TALVITAKIT

Arc’teryx Koda Jacket

Haglöfs Siljan Parka

Fjällräven Greenland Winter Parka

Miesten lantiopituinen, säältä tehokkasti suojaava talvitakki lämmittävällä keinokuitutäytteellä.

Miesten tyylikäs veden- ja tuulenpitävä parkatakki syksyyn ja talveen. Proof-kalvo.

Froteefleecevuorillinen, suosittu talviparka on kestävä valinta kaikkeen arjen ulkoiluun.

Väri: Musta. Materiaali: 80 % polyesteri, 20 % puuvilla. Hinta: 529,-

Väri: Sininen. Materiaali: G-1000 Eco (65 % kierrätetty polyesteri, 35 % luomupuuvilla). Hinta: 429,-

Tierra Balmacaan 3L Coat

Frilufts Broby Padded Jacket

Ubr Regulator Coat

Miesten tekninen, vedenpitävä kaupunkitakki, jossa kolmikerros-Gore-Texia.

Yksinkertainen ja ajaton miesten talvitakki lämpimällä synteettisellä kuitutäytteellä.

Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyesteri. Hinta: 349,95

Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 219,95

Skandinaavisiin syys- ja kevätolosuhteisiin sekä leutoihin talvipäiviin suunniteltu keskipitkä miesten takki, jossa on kevyt vanutäytteinen eriste.

Väri: Musta, beige. Materiaali: 100 % polyesteri. Hinta: 450,-

Väri: Musta. Hinta: 500,-

50  talvi 2019

365 partioaitta


MIESTEN TALVITAKIT

Fjällräven Yupik Parka Miesten pitkä talviparka, joka suojaa myös reisiä talven tuiskuilta. Suojaava huppu. Väri: Musta, vihreä. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 499,-

Fjällräven Greenland Winter Jacket Miesten klassikkotakki pehmeällä teddyvuorilla on kestosuosikki niin luontoon kuin kaupunkiin. Väri: Beige, musta. Materiaali: G-1000 Eco (65 % kierrätetty polyesteri, 35 % luomupuuvilla). Hinta: 349,-

Tierra Belay Jacket Miesten sään kestävä, lämmittävä kevyttoppatakki jonka eristemateriaalina toimii ruotsalainen lampaanvilla. Väri: Musta, punainen. Materiaali: 100 % polyesteri (30 % kasvipohjaista). Hinta: 199,95

Patagonia Isthmus Parka Lämmittävä ja vettä hylkivä miesten rento talviparka sopii sekä kaupungille että ulkoiluun. Väri: Musta, vihreä. Materiaali: 100 % polyamidi (92 % kierrätetty). Hinta: 230,-

Marmot Shadow Jacket Miesten sadetta tehokkaasti hylkivä untuvatakki, jossa irrotettava, säädettävä huppu. Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyamidi. Fill power: 700. Hinta: 350,-

partioaitta 365

Patagonia Down Sweater Hoody Pieneen pakkautuva miesten kevytuntuvatakki, jossa on huippulaadukas 800 fp:n untuvaeriste. Väri: Tummansininen, musta, punainen. Materiaali: 100 % polyesteri. Fill power: 800. Hinta: 260,-

Marmot Highlander Down Hoody Kuoritakin alle tai sellaisenaan käytettäväksi soveltuva miesten hupullinen kevytuntuvatakki.

Icebreaker Hyperia Hooded Jacket Miesten kevyt ulkoilutakki, jonka täytteenä on innovatiivinen MerinoLOFT™ -eriste. Väri: Musta, sininen. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 279,95

Väri: Oranssi. Materiaali: 100 % kierrätetty polyesteri. Fill power: 700. Hinta: 250,-

talvi 2019  51


3.

2.

1.

7.

5. 4.

8. 9. 6.

10. 11.

15. 13.

14.

16.

12.

1. Sätila Karin muhkea pipo 49,95 2. Klean Kanteen Insulated Tumbler 473ML -termosmuki pillillä 31,95 3. Joutsen Aini naisten untuvatakki 599,- 4. Sätila Karin Legwarmer säärystimet 49,95 5. Devold Vams Long Johns naisten merinovillaiset kerrastohousut 119,90. 6. Fjällräven Norrvåge Foldsack -reppu kierrätetystä villasta 189,- 7. Sherpa Palden Dress -neulemekko 119,95. 8. Barbour Lonnen Check Wrap -villahuivi 70,-. 9. Myssyfarmi Muffi villapipo 79,95 10. Barbour Tyneside Knit naisten neule 140,-. 11. Sätila René Scarf muhkea huivi 89,95. 12. Sorel Winter Carnival naisten talvikengät 129,95 13. Sätila Grace Legwarmer -säärystimet 49,95 14. Sätila Grace Mittena -lapaset 59,95 15. Hofler Knitted Touchscreen Glove naisten sormikkaat 39,95 16. Sigg Lucid Blush Touch kestävä juomapullo 19,90 52  talvi 2017

365 partioaitta


NAISTEN CASUAL

Secrid Miniwallet Crystalline

Sätila Karin

Lähilukusuojattu korttikotelo, jossa on tilaa kahdeksalle kortille, kuiteille ja seteleille. Kimallepäällysteinen limited edition -malli.

Muhkea villapipo leveällä taitoksella suojaa päätä ja korvia talvipakkaselta.

Hinta: 89,95

Väri: Harmaa, vaaleanpunainen, valkoinen. Materiaali: 80 % lampaanvilla, 20 % polyamidi. Hinta: 49,95

Barbour Alpine Knit

Sätila René Scarf

Kauniisti kuvioitu naisten villasekoitteinen neulepaita.

Suuri, muhkea kaulahuivi laadukkaasta, lämmittävästä lampaanvillasta.

Arc’teryx Seyla Coat Naisten kevyt, ylellisen lämmin untuvatakki vuoden viileimpien kuukausien ulkoiluihin arkena ja vapaa-aikana. Väri: Musta. Fill power: 750. Hinta: 450,-

Väri: Vaaleanpunainen. Materiaali: 80 % villa, 20 % polyamidi. Hinta: 140,-

Väri: Harmaa, vaaleanpunainen, tummanpunainen, keltainen. Materiaali: 100% villa. Hinta: 89,95

Sherpa Palden Dress

Sätila Grace Legwarmer

Panama Jack Panama 03 Igloo

Palmikkoneuloksinen kaunis ja rento mekko korkealaatuisista materiaaleista.

Lämmittävät lampaanvillaiset säärystimet skandinaavisella kuvioinnilla.

Naisten villavuorilliset, Espanjassa valmistetut nahkanilkkurit pitävät jalat kuivina ja lämpiminä.

Väri: Harmaa/valkoinen. Materiaali: 80 % lampaanvilla, 20 % polyamidi. Hinta: 49,95

Väri: Musta. Hinta: 229,95

Väri: Tummanharmaa, luonnonvalkoinen. Materiaali: 38 % viskoosi, 35 % polyamidi, 22 % merinovilla, 5 % alpakka. Hinta: 119,95

partioaitta 365

talvi 2019  53


NAISTEN CASUAL

Sätila Grace Hat

Sätila Grace Mitten

Lämmittävä villapipo skandinaavisella kuvioinnilla.

Lämmittävät villalapaset skandinaavisella kuvioinnilla.

Väri: Musta, harmaa, vaaleanpunainen. Materiaali: 80 % lampaanvilla, 20 % polyamidi. Hinta: 44,95

Väri: Musta, harmaa, vaaleanpunainen. Materiaali: 80 % lampaanvilla, 20 % polyamidi. Hinta: 59,95

Devold Ona Round Sweater Naisten ylellinen, norjalainen villaneule korkealla kauluksella ja skandinaavisella kuvioinnilla. Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 129,90

Sherpa Kopan Crew Sweater

Sherpa Amdo Crew Sweater

Rento merinovillasekoitteinen naisten neule näyttävällä kuvioinnilla.

Naisten villasekoiteneuleen kauniissa kuviossa on ripaus Himalajan vuoriston jylheyttä.

Väri: Tummanharmaa. Materiaali: 38 % viskoosi, 35 % nylon, 22 % merinovilla, 5 % alpakka. Hinta: 79,95

Väri: Keltainen/valkoinen. Materiaali: 38 % viskoosi, 35 % polyamidi, 22 % merinovilla, 5 % alpakanvilla. Hinta: 89,95

Sorel Out N About Plus Tall

Fjällräven Norrvåge Pocket

Sherpa Maya Jacquard Dress

Sirot ja tyylikkäät Sorel-talvisaappaat kumipohjalla sekä kiinteällä fleecevuorilla.

Pieni olkalaukku, joka on valmistettu laadukkaasta, kierrätetystä italialaisesta villakankaasta.

Naisten villasekoitteinen mekko, jonka kaunis kuvio on saanut inspiraationsa Himalajan seudulta.

Väri: Musta. Hinta: 139,99

Väri: Harmaa, ruskea. Materiaali: 80 % kierrätetty villa, 20 % polyamidi. Hinta: 99,95

54  talvi 2019

Väri: Tummanharmaa, punainen. Materiaali: 38 % viskoosi, 35 % polyamidi, 22 % merinovilla, 5 % alpakanvilla. Hinta: 89,95

365 partioaitta


NAISTEN CASUAL

Icebreaker Waypoint Crewe Sweater Ihanan pehmeä merinovillainen naisten neulepaita pilkkukirjoneuloksella Väri: Harmaa, tummansininen. Hinta: 159,95

Barbour Tyneside Knit Palmikkokuvioitu, klassinen neule, jossa puolikorkea kaulus ja sivuhalkiot helmassa. Väri: Valkoinen, harmaa. Materiaali: 80 % lampaanvilla, 20 % polyamidi. Hinta: 140,-

Patagonia Fjord Dress Pehmeästä luomupuuvillasta valmistettu pitkähihainen naisten flanellipaitamekko. Väri: Roosa/tummansininen. Materiaali: 100 % puuvilla. Hinta: 100,-

Barbour Lonnen Check Wrap

Fjällräven Norrvåge Foldsack

Pehmeä, klassinen lampaanvillahuivi tuo tyyliä ja lämpöä.

Kierrätetystä villasta ja kestävästä G-1000 HeavyDuty Eco -kankaasta valmistettu arkireppu.

Väri: Harmaa, vaaleanpunainen. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 70,-

Hanwag Saisa High Lady ES Naisten talvikengät, joiden Michelin-pohja tuo pitoa ja Eco-Shell -kalvo suojaa vedeltä. Väri: Ruskea, musta. Hinta: 269,-

Väri: Harmaa. Materiaali: 80 % kierrätetty villa, 20 % polyamidi. Hinta: 189,-

Icebreaker Waypoint Roll Neck Sweater Korkeakauluksinen rennosti laskeutuva merinovillapaita arkeen ja vapaa-aikaan.

Fjällräven Greenland Re-Wool Cardigan Kierrätetystä, italialaisesta villasta valmistettu naisten lämmittävä, napillinen neuletakki. Väri: Harmaa, roosa. Materiaali: 70 % villa, 25 % polyamidi, 5 % muut kuidut. Hinta: 199,-

Väri: Tummanharmaa. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 169,95

partioaitta 365

talvi 2019  55


NAISTEN CASUAL

Hestra Charlene

Klean Kanteen Insulated Tumbler 473ML

Naisten peurannahkasormikkaat, joissa lämmin swisswool-eriste ja pehmeä merinovillaa sisältävä sisävuori.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu eristetty muki. Väri: Musta, turkoosi. Hinta: 31,95

Väri: Musta, ruskea. Materiaali: Peurannahka. Hinta: 99,-

Sherpa Yuden Pullover Sweater Tiibetiläisen tytön mukaan nimetty pehmeä ja kauniisti laskeutuva neule matalalla poolokauluksella. Väri: Valkoinen, punainen, tummanharmaa. Materiaali: 65 % merinovilla, 30 % polyamidi, 5 % alpakanvilla. Hinta: 99,95

Fjällräven Greenland Stretch Trousers

Marmot Maggie Midweight Flannel LS

Naisten mukavan joustavat, rennon tyylikkäät puuvillapohjaiset housut arkeen tai vapaa-aikaan.

Leikkaukseltaan rento ja pitkä flanellipaita, joka on valmistettu puuvillan ja kierrätetyn polyesterin sekoitteesta.

Väri: Musta. Materiaali: 91 % puuvilla, 6 % polyesteri, 3 % elastaani. Hinta: 159,-

Väri: Tummanharmaa, punainen. Materiaali: 58 % puuvilla, 42 % kierrätetty polyesteri. Hinta: 80,-

Panama Jack Bambina Igloo

Frilufts Svedja Dress

Sorel Out N About Plus

Klassisen kauniit kengät viluisille jaloille. Laadukasta nahkaa oleva pinta on käsitelty lumen kosteutta hyvin kestäväksi.

Lämmin villasekoitteinen mekko kotiin, töihin ja kaupungille. Miellyttävä, harjattu sisäpinta.

Naisten nilkkurit, joissa on pehmeää nahkaa, lämmittävää huopaa ja vedenpitävää kumia.

Väri: Liila, sininen. Materiaali: 54 % polyesteri, 23 % akryyli, 23 % villa. Hinta: 79,95

Väri: Harmaa. Hinta: 129,95

Väri: Ruskea. Hinta: 229,95

56  talvi 2019

365 partioaitta


NAISTEN ALUSASUT

Devold Alnes Half Zip Neck

Devold Alnes Long Johns

Naisten lämmin, merinovillainen, puolivetoketjullinen aluspaita kauniilla kuosilla.

Naisten lämpimät, merinovillaiset, pitkät alushousut kauniilla kuosilla.

Väri: Vaaleanharmaa. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 115,-

Väri: Vaaleanharmaa. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 100,-

Icebreaker 250 Vertex LS Half Zip Snow Storm ja 250 Vertex Leggings Snow Storm Korkealla vetoketjukauluksella varustettu aluspaita ja pitkälahkeiset lämmittävät alushousut ylellisen pehmeästä, hienojakoisesta merinovillaneuloksesta. Väri: Musta. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: Aluspaita 139,95 / alushousut 109,95

Icebreaker 200 Oasis LS Crewe

Icebreaker 200 Oasis Leggings

Merinovillasta valmistettu naisten aluspaita tuntuu silkinpehmeiltä ihoa vasten.

Merinovillasta valmistetut naisten pitkät alushousut tuntuvat silkinpehmeiltä ihoa vasten.

Väri: Musta, fuksia. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 89,95

Väri: Musta. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 85,95

Icebreaker Sprite Racerback Bra

Icebreaker Sprite Hot Pants

Devold Vams Shirt ja Vams Long Johns

Miellyttävät, pehmeät merinovillasekoitteiset alushousut. Hengittävää ja nopeasti kuivuvaa materiaalia.

Kevyt, ihoa vasten pehmeä naisten merinovillainen aluspaita ja -housut skandinaavisella kuvioinnilla.

Miellyttävät, pehmeät merinovillasekoitteiset rintaliivit. Hengittävää ja nopeasti kuivuvaa materiaalia. Väri: Musta, harmaa, liila. Materiaali: 83 % merinovilla, 12 % polyamidi, 5 % elastaani. Hinta: 49,90

partioaitta 365

Väri: Musta, harmaa, liila. Materiaali: 83 % merinovilla, 12 % polyamidi, 5 % elastaani. Hinta: 39,90

Väri: Musta, liila (aluspaita); musta (alushousut). Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: Aluspaita 124,95 / alushousut 119,90

talvi 2019  57


DEVOLD

Norjan viileimmät villanörtit Yli 160 vuoden ajan norjalainen Devold on itsepäisesti kehittänyt villatuotteita laatu edellä. Aina 1800-luvun naparetkiltä asti yrityksen punainen lanka on ollut kyky uuteen ajatteluun.

V

uonna 1853 nuori teollisuusmies Ole Andreas Devold saapui Ålesundiin Norjan länsirannikolle, Atlantin valtameren ja Sunnmøren vuoristoalueen naapuriin. Hän oli kouluttautunut Saksassa ja palasi Norjaan mukanaan hypermoderneja neulomakoneita, tavoitteenaan myydä maanmiehilleen alusvaatteita, lapasia ja neulemyssyjä. Pian Devold oli tunnettu laatumerkki. Ole Andreaksen ansiosta Devold sai Norjan ensimmäisen voimalaitoksen, jotta koneille pystyttiin tuottamaan sähköä. Vain neljä vuotta sen jälkeen kun Thomas Edison keksi hehkulampun tehtaalla oli jo sähkövalaistus. Devold möi villavaatteita sekä norjalaisten kalastajien lämmikkeeksi että Grönlannin, Pohjoisnavan ja Etelänavan varhaisimmille retkikunnille. Kelataanpa vuoteen 2019. Devold suhtautuu edelleen kiihkeästi villaan, laatuun ja innovaatioon. Kolme vuotta sitten yritys toi markkinoille ensimmäiset Sheep to shop -mallistonsa tuotteet. "Sheep to shop" tarkoittaa sitä, että Devold kontrolloi koko ketjua lampaasta valmiiseen paitaan varmistuakseen

huippulaadusta. Suurin osa villavaatevalmistajista ostaa villansa avoimilta markkinoilta, jossa tavarantoimittajia on useita tuhansia. Devold on sitä vastoin oman tiensä kulkija. Yritys tekee nyt läheistä yhteistyötä parinkymmenen lammasfarmarin kanssa Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Argentiinassa. Toimitusjohtaja Cathrine Stange on työntekijöidensä kanssa vieraillut jokaisella farmilla, monella niistä useita kertoja. – Tämä on ollut yhteisprosessi, jossa farmarit ovat kertoneet työtavoistaan ja me olemme käyneet läpi villalle asettamiamme vaatimuksia, mutta olemme myös painottaneet meille tärkeitä ympäristönäkökohtia sekä näkemyksiämme eläintenpidosta. Usein kyse on perheyrityksistä, joita on pyöritetty sukupolvien ajan. On ollut mahtava kokemus oppia tuntemaan nämä ihmiset. PERINTEITÄ JA INNOVAATIOITA

Allekirjoitetut sopimukset lammasfarmarien kanssa ovat pitkiä. Devoldin pitkän tähtäimen tavoitteena onkin, että kaikki yrityksen ostama villa tulee sopimusfarmeilta. Jokaisen vaatteen mukana

tulevasta pienestä etiketistä selviää, miltä tilalta villa on peräisin. – Villavaatteidemme kysyntä kasvaa nopeasti, eivätkä nykyiset yhteistyökumppanimme vielä pysty toimittamaan villaa niin, että se kattaisi koko tuotantomme. Mutta jo vuonna 2016 yli puolet villasta tuli kumppaneiltamme, ja osuus kasvaa vuosi vuodelta. Yrityksen laadun muita ainesosia ovat muun muassa Liettuassa sijaitseva oma tehdas, jonka prosessit ovat ympäristöystävällisiä ja vettä säästäviä, ja josta löytyy myös edistyksellinen testilaboratorio – sekä tietysti yritystä lähellä sijaitseva Sunnmøren vuoristoalue, jossa ulkoiluvaatteita voidaan testata oikeanlaisessa ympäristössä. – Vaikka villa onkin perinteinen materiaali, emme voi katsoa menneisyyteen. Meidän on oltava innovaatiokehityksen kärjessä. Ponnistelut ovat tuottaneet tulosta: Devoldin uudet villatuotteet ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja. – Tämä todistaa sen, minkä Devoldilla olemme tienneet yli 160 vuoden ajan – villa on todellinen ihmemateriaali. /HLW

KOLME SUOSIKKIA EXPEDITION MAN ZIP NECK -PAITA

ONA WOMAN ROUND SWEATER - VILLAPAITA

NANSEN SWEATER -VILLAPAITA

Testivoittaja, joka sopii alusvatteeksi tai väliasuksi. Paitaa voi pitää päällä vaikka monta päivää peräkkäin pitkällä vaelluksella.

Voiko klassisempaa villapaitaa enää olla? Pehmeässä merinovillaneuleessa on ylellistä tuntua. Korkea kaulus ja pitkät hihat suojaavat kylmältä.

Kuuluu Devoldin perinteisiin malleihin ja on täyttä villaa. Alun perin paitaa valmistettiin ammattikalastajille, joiden työpaikkana toimi meri.

58  talvi 2019

365 partioaitta


Lampaasta kauppaan. Devoldin konseptiin kuuluu elämistä välittäminen alusta lähtien.

Cathrine Stange on Devoldin toimitusjohtaja.

DEVOLD Villaan erikoistunut yritys tuottaa vaatteita ja varusteita ulkoilmaelämään. Tuotevalikoimaan kuuluu myös mallisto klassisia neulepaitoja sataprosenttisesta norjalaisesta villasta. Perustettu: 1853 Ålesundissa, Norjassa. Pääkonttori: Langevågissa, Norjassa. Henkilökunta: 30 työntekijää Norjassa, 310 Liettuassa. Valmistus: Oma tehdas Panevezysissa Liettuassa. devold.com

Edward Bear Martin on yksi Devoldin tavarantoimittajista.


NAISTEN TALVITAKIT

TALVITAKKIEN VILLAERISTE Talvitakkien lämmittävien eristeiden vaihtoehtoina on ollut pitkään joko untuva tai erilaiset keinokuitumateriaalit. Tämän talven uutuustakkien eristeenä on käytetty villaa. Villa on erinomaisen toiminnallinen materiaali - uusiutuva ja biohajoava, kestävä, mutta samalla pehmeä. Se sitoo lämpöä, siirtää kosteutta ja hylkii likaa. Tämän sivun kaikissa takeissa on villaeriste. Fjällräven ja Tierra hyödyntävät eristeissä ylijäämävillaa, joka muuten päätyisi hävitettäväksi. Icebreaker puolestaan käyttää merinovillapohjaista MerinoLOFT -eristettä, joka sisältää eettisesti tuotettua mulesing-vapaata merinovillaa, josta 10 % on kierrätettyä.

Fjällräven Singi Wool Padded Parka

Tierra Belay Parka

Lämmin naisten talviparka, jonka eristeenä toimii Ruotsin Gotlannin saaren lampaanvilla.

Naisten säänkestävä, lämmittävä parkatakki, jonka eristemateriaalina toimii ruotsalainen lampaanvilla.

Väri: Punainen, musta. Materiaali: G1000 LiteEco (65 % polyesteri, 35 % puuvilla). Hinta: 529,-

Icebreaker Collingwood 3Q Hooded Jacket Naisten pitkä kaupunkitakki, jossa merinovillapohjainen eriste ja vettä hylkivä pintamateriaali. Väri: Musta. Materiaali: 100 % kierrätetty polyesteri. Hinta: 349,95

60  talvi 2019

Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyesteri (30 % kasvipohjaista). Hinta: 349,95

Tierra Belay Jacket

Icebreaker Hyperia Hooded Jacket

Naisten sään kestävä, lämmittävä kevyttoppatakki, jonka eristemateriaalina toimii ruotsalainen lampaanvilla.

Naisten merinovillaeristeinen takki, joka sopii käytettäväksi sellaisenaan tai lämmittävänä välikerroksena kuoritakin alla.

Väri: Punainen. Hinta: 199,95

Väri: Musta, liila. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 279,95

365 partioaitta


NAISTEN TALVITAKIT

Fjällräven Singi Down Jacket Kestävä, suojaava ja todella lämmin naisten untuvaparka talven koville pakkasille. Väri: Musta. Materiaali: G-1000 Original (65 % polyesteri, 35 % puuvilla). Fill power: 600. Hinta: 639,-

Fjällräven Greenland Winter Parka Pitkä, hupullinen talvitakki, jonka inspiraation lähteenä on toiminut klassinen Fjällräven-malli vuodelta 1972. Väri: Eri värejä. Materiaali: G-1000 Eco (65 % polyesteri, 35 % puuvilla). Hinta: 429,-

Raiski Gerdi R+ Jacket Kauniisti laskeutuva, pitkä vanueristeinen talvitakki talven pakkaspäiviin. Takissa on Raiskin R+ mitoitus, joka on suunniteltu kurvikkaille naisille. Saatavilla koot R+38–R+54 (kokojen saatavuus vaihtelee myymälöittäin). Väri: Punainen, musta. Materiaali: 100 % polyesteri. Hinta: 179,95

Marmot Montreal Coat

Marmot Guides Down Hoody

Muhkea, linjakkaan mallinen untuvatakki irrotettavalla hupulla ja keinokarvareunuksella.

Naisten lämmin kevytuntuvatakki toimii joko sellaisenaan tai välikerroksena kuoritakin alla.

Väri: Vaaleanharmaa, sininen, musta. Materiaali: 100 % polyesteri. Hinta: 250,-

Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyesteri. Fill power: 700. Hinta: 200,-

Haglöfs Essens Mimic Hood

Patagonia Down Sweater Hoody

Naisten kevyt, keinokuitueristeinen takki, joka toimii päällystakkina pikkupakkasilla tai lämmittävänä välikerroksena kuoritakin alla. Väri: Oranssi, harmaa. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 239,-

partioaitta 365

Pieneen tilaan pakkautuva naisten kevytuntuvatakki, jossa on huippulaadukas 800 fp:n untuvaeriste.

Patagonia Tres 3-In-1 Parka Naisten lämmittävä untuvatakki ja vedenpitävä kuoritakki, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen. Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyesteri. Fill power: 600. Hinta: 600,-

Väri: Musta, pinkki. Materiaali: 100 % polyesteri. Fill power: 800. Hinta: 260,-

talvi 2019  61


NAISTEN TALVITAKIT

Fjällräven Kiruna Lite Parka

UBR Spectra Parka

Joutsen Laulu

Naisten pitkä, vettä hyvin hylkivä ja kevyesti topattu parkatakki jokapäiväiseen ulkoiluun.

Pohjoismaiseen talveen suunniteltu takki, jossa on pelkistetty skandinaavinen muotoilu. Eristeenä ylellistä untuvaa ja laadukasta keinokuituvanua.

Naisten korkealla kauluksella ja irrotettavalla hupulla varustettu suoralinjainen, reilun mittainen untuvatakki talven pakkasille.

Väri: Musta, punainen. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 429,-

Väri: Sininen. Materiaali: 100 % polyesteri. Hinta: 549,-

Väri: Musta. Fill power: 800. Hinta: 750,-

Frilufts Sakata Twin Coat

Fjällräven Nuuk Parka

Arc’teryx Patera Parka

Naisten käytännöllinen kaksikerroksinen talvitakki, jonka ulompi kuori on tuulen- ja vedenpitävä.

Talven purevalta pakkassäältä ja kylmältä viimalta suojaava parkatakki, jonka suojassa vältyt koleuden koettelulta.

Väri: Sininen. Hinta: 199,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 499,-

Naisten vedenpitävä, pitkähelmainen takki, jossa on käytetty hyväksi untuvan ja synteettisen eristeen ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Väri: Musta, tummanpunainen. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 700,-

62  talvi 2019

365 partioaitta


ASUSTEET

Sealskinz Waterproof Extreme Cold Weather Hat Vedenpitävä, fleecevuorattu lipallinen hattu ulkoiluun ja retkeilyyn kosteissa ja kylmissä olosuhteissa.

Stetson Baseball Cap Wool EF Viileiden säiden tyylikkääksi, rennoksi päähineeksi sopiva villasekoitteinen lippalakki. Väri: Harmaa. Materiaali: 70 % villa, 30 % polyamidi. Hinta: 59,-

Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 34,95

Fjällräven Nordic Heater Erittäin lämmin hattu, jossa on synteettistä turkista lipassa, korvaläpissä ja sisäreunassa. Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % polyesteri. Hinta: 75,-

Vai-Ko Timberjack Beanie

Vai-Ko Timberjack Gloves

Vai-Ko Ilo Beanie

Suomalainen, lämmin merinovillapipo, jonka kolminkertaisesta kudoksesta tuuli ei tuiverra läpi.

Suomessa valmistetut merinovillalapaset kaksinkertasella kudonnalla. Puinen logonappi.

Suomessa valmistettu merinovillapipo, jonka jujuna on leveä taite ja pörröinen tupsu.

Väri: Musta. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 44,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 54,95

Sätila Klintås

Fjällräven Re-Wool Hat

Osittain kierrätysmateriaalista valmistettu villasekoitepipo luomupuuvillaisella vuorilla.

Lämmittävä joustinneulepipo kierrätetystä, italialaisesta villasta. Edessä Fjällrävenin nahkalogo.

Väri: Tummanharmaa, keltainen, vaaleanharmaa. Materiaali: 70 % villaa, 25 % polyamidia, 5 % muut kuidut. Hinta: 49,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: 70 % villa, 25 % polyamidi, 5 % muut kuidut. Hinta: 64,95

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 49,95

Hestra Leather Box Mitt Lämpimät, monipuoliset ja laadukkaat nahkarukkaset, joissa on irrotettava sisähansikas. Väri: Musta, valkoinen. Materiaali: Nahka. Hinta: 49,90

partioaitta 365

Hofler Knitted Touchscreen Glove Villasekoitteiset hanskat, joiden sormenpäissä on kosketusnäyttöominaisuus. Väri: Harmaa, punainen. Materiaali: 70 % villa, 30 % akryyli. Hinta: 39,95

talvi 2019  63


ASUSTEET

Arc’teryx Chunky Knit Hat

Vai-Ko Huippu Beanie

Tyylikäs, paksua neulosta oleva täysvillainen pipo lämmittää ja viimeistelee syystyylin.

Suomessa valmistettu, paksu, malliltaan syvä luomumerinovillapipo pitää pään lämpimänä.

Väri: Tummanharmaa, vaaleanharmaa. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 30,-

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 54,95

Myssyfarmi Carl/ Gertrud/ Henric/Robert Von Pom

Stetson Beanie Merino Wool

Pöytyällä paikallisten Myssymummojen käsin neuloma myssy on suomenlampaan luomuvillaa.

Lämmin merinovillapipo leveällä taitoksella rentoon menoon kaupungille tai vapaa-aikaan.

Stetson Texas Wool Herringbone

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % lampaanvilla. Hinta: 79,95

Väri: Ruskea, harmaa, musta. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 59,-

Sherpa Kirtipur Hat

Sherpa Sabi Hat

Fjällräven Chunky Hat

Lämmittävä lampaanvillainen pipo fleecevuorilla on nepalilaisten naisten käsityötä.

Nepalissa käsin neulottu lampaanvillapipo pehmeällä ja eristävällä fleecevuorilla.

Muhkea joustinneulepipo pehmeästä, jäljitettävissä olevasta villasta.

Väri: Harmaa, ruskea. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 29,95

Väri: Harmaa, punainen. Materiaali: 100 % lampaanvilla. Hinta: 29,95

Väri: Oranssi, tummanharmaa. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 49,95

64  talvi 2019

Villasekoitteinen Flat Cap -lippalakki on yhdistelmä laatua, klassisuutta ja hyvää istuvuutta. Väri: Harmaa. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 59,-

Fjällräven Byron Striped Pom Hat Täysvillainen, lämmittävä tupsupipo kaksinkertaista joustinneulosta. Väri: Oranssi. Materiaali: 100 % villa. Hinta: 49,95

365 partioaitta


ASIANTUNTIJA

”Suosi villavaatteessa ajattomuutta” Partioaitan sisaryritys Tierran tuotekehityspäällikön Erik Blombergin mielestä villapaidan ketsuppitahra voi olla kaunis muisto.

Kuinka eettinen materiaali villa on? – Jokainen kuluttaja painottaa toki erilaisia asioita. Villan edut ovat esimerkiksi kierrätettävyys, materiaalin luonnollisuus ja öljyttömyys. Kun villa on vielä erinomaisen toiminnallinen materiaali, siitä pystyy tekemään laadukkaita vaatteita, jotka kestävät käytössä pitkään. Ja senkin jälkeen villan voi käyttää uudelleen. Jossain maissa villan tuotanto aiheuttaa eroosiota, mutta käyttämämme villan tuottajat ovat sitoutuneet toimimaan eroosion vähentämiseksi. Pohjoismaissa eroosio ei ole samalla tavalla ongelma, vaan lampaat pitävät maisemat maaseutumaisen avoimena. Mitä vastuullisen villan ystävän kannattaa ostaa? – Osta oikeaa villaa oikeaan tarkoitukseen. Tärkeintä on, että tuote kestää ja toimii. Merinovilla on upea materiaali, mutta sille on valtava kysyntä, ja tuotanto on siksi räjähtänyt. Se aiheuttaa myös ongelmia. Joskus voi siis olla hyvä idea suosia paikallisesti tuotettua villaa, joka on jäänyt yli ruokatuotannosta. Nykyään nimittäin iso osa villasta heitetään menemään. Ne saattavat olla ihan yhtä toiminnallisia kuin merino.

Kuva: Fjällräven/Anette Andersson

Miten muuten neuvoisit villan ostajaa? – Koska villavaatteen on tarkoitus kestää pitkään, suosi malleissa ja väreissä ajattomuutta. Älä pese villaa usein – tuulettaminen riittää miltei aina, sillä villa ei ala haista. Jos peset, käytä villapesuohjelmaa tai vain huuhtele vaate käsin. Kokeile muuttaa myös ajattelutapaasi: entä, jos paikat kyynärpäissä ovat viehättävä keino pidentää vaatteen käyttöikää, ja pieni ketsuppitahra muisto ihanasta illasta nuotiolla? Aika, jolloin emme ole välittäneet korjata rikki menneitä vaatteitamme, on ollut kovin lyhyt. Vielä isovanhemmillemme se oli täysin luonnollista. /VL

TOP-3 VARUSTEET 1. Tierra Belay -kevyttoppatakki. ”Eristeenä lampaanvillaa. Uskomattoman mukava päällä.”

2. Fjällräven Övik Re-Wool -villapaita. ”Täydellinen nuotiolla, mutta näytän siinä aina säällisesti pukeutuneelta.”

3. Primus Micron Lantern Glass -lyhty. ”Luo hetkessä kotoisuutta.”


TALVIKENGÄT

Hanwag Saisa Mid Lady ES

Hanwag Aotea II Lady GTX

Hanwag Anros ES

Hanwag Anvik GTX

Varrelliset nauhanilkkurit pakkaskeleille.

Naisten nahkaiset nauhanilkkurit pitävällä pohjalla, tilavalla lestillä ja vedenpitävällä kalvolla.

Tilavalla lestillä, vedenpitävällä Eco-Shell-kalvolla ja pitopohjalla varustetut miesten nahkakengät.

Miesten vedenpitävät nahkanilkkurit tilavalla lestillä ja Michelin® V-Rough –kitkapohjalla.

Väri: Ruskea. Hinta: 239,-

Väri: Musta. Hinta: 259,-

Väri: Ruskea. Hinta: 259,-

Icebug Metro 2 Bugrip

Icebug Walkabout Bugrip GTX

Icebug Nor Michelin Wic GTX

Icebug Pace 3 Bugrip GTX

Pelkistetyn tyylikkäät nahkanilkkurit, joiden kylkiä kiertää käytännöllinen PU-reunus, joka torjuu loskaa ja antaa suojaa jalkaterälle. Miesten ja naisten mallit.

Miesten vedenpitävät nastakengät, jotka saa helposti kiinni hanskat kädessä.

Miesten vedenkestävät, kitkapohjaiset nilkkurit tarjoavat vankkaa pitoa askellukseen. Vetoketjukiinnitys.

Miesten vedenpitävät ja hyvin rullaavta nastakengät puolikorkealla varrella.

Väri: Ruskea. Hinta: 219,-

Väri: Musta. Hinta: 199,95

Väri: Musta. Hinta: 179,95

Väri: Musta. Hinta: 174,95

Väri: Musta. Hinta: 165,-

Icebug Sorix 2 Bugrip

Icebug Ivalo 3 Bugrip

Icebug Grove Michelin Wic

Suorituskykyiset, mutta kevyet nastakengät pitävät jalat lämpimänä jopa -40 °C pakkasissa. Kovaan käyttöön. Unisex-malli.

Naisten varrelliset nastakengät liukkaiden talvipäivien ulkoiluun. Vettä hylkivä pintamateriaali ja lämmittävä vuori.

Naisten varrelliset kitkapohjakengät lumisille, liukkaille kaduille.

Väri: Musta. Hinta: 199,95

Väri: Musta. Hinta: 169,95

Väri: Musta. Hinta: 169,95

Icebug Grove Michelin Wic Woolpower Naisten kitkapohjakengät, jossa merinovillasekoitteinen varsi ja nupukkinahkainen alaosa. Kenkien pukemista ja riisumista helpottava sivuvetoketju. Väri: Musta/harmaa. Hinta: 169,95

66  talvi 2019

365 partioaitta


TALVIKENGÄT

NASTAT, KITKAT VAI LIUKUESTE? Kitkapohjakengät ovat hyvä vaihtoehto yleiskengiksi talvella, koska niiden pohjan materiaali ja kuviointi antavat hyvän pidon talviliukkailla. Niillä voi myös huoletta kävellä sisätiloissa.

Kahtoola Nanospikes

Kahtoola Microspikes

Laadukkaat puettavat nastat, joissa kymmenen jäähän ja lumeen purevaa nastaa.

Kevyet jääpiikit kaikenlaisiin kenkiin. Helppo asentaa ja purevat taatusti jäähän.

Väri: Musta. Hinta: 44,95

Väri: Musta. Hinta: 59,95

Nastakengissä on parempi pito kuin kitkapohjakengissä, etenkin jäällä ja maastossa, joten ne ovat parempi vaihtoehto esimerkiksi juoksijalle. Nastakengät voivat jättää jälkiä lattiaan, joten ne kannattaa riisua pois sisätiloissa tai käyttää erillisiä nastakengille suunniteltuja suojia. Liukuesteet ovat puolestaan toimiva kompromissi tilanteisiin, kun kaivataan lisää pitoa hankalassa paikassa tai lyhyempiin matkoihin.

Merrell Icepack Guide Mid Buckle WP

Merrell Approach Nova Mid Lace WP

Naisten kauniit, vedenpitävät talvisaappaat, joiden vetoketjukiinnike ja säädettävä solki helpottavat saappaan pukemista.

Naisten pehmeät, lämmittävät talvisaappaat vedenpitäväksi käsitellyllä päällisellä ja askellusta vaimentavalla pohjalla.

Väri: Musta. Hinta: 139,95

Väri: Musta. Hinta: 109,95

Merrell Thermo Glacier Mid WP

Merrell Ontario Thermo Mid WP

Merrell Thermo Chill Mid WP

Pitävällä ulkopohjalla, lämmittävällä eristemateriaalilla sekä jalan tuottamaa lämpöä takaisinpäin heijastavalla sisäpohjateknologialla varustetut talvikengät kylmille ja liukkaille talvikeleille.

Laadukkaalla nahkapinnalla ja huopayksityiskohdilla viimeistellyt talvijalkineet liukkaisiin talvipäiviin.

Merrell Coldpack Ice+ 8 Zip Polar WP Naisten nahkaiset talvikengät, joissa korkea varsi ja pitävä Vibram Arctic Grip -pohja. Väri: Musta. Hinta: 159,95

Merrell Moab FST Ice+ Thermo Talvimalli Merrellin suositusta MOAB-kengistä, joissa on jäisellä vesikelilläkin nastakenkämäisen pidon tarjoava Vibram Arctic Grip -pitopohja. Miesten ja naisten mallit. Väri: Musta. Hinta: 159,95

Puolikorkealla varrella varustetut laatujalkineet. Vedenpitävä kalvo, pitävä pohja ja lämmittävä vanueriste. Väri: Musta. Hinta: 119,95

Väri: Ruskea. Hinta: 189,95

Väri: Ruskea. Hinta: 189,95

partioaitta 365

talvi 2019  67


2. 5.

3.

1.

4.

8.

9.

6.

7.

10.

11.

17.

13. 15.

16.

14.

12.

1. Sherpa Jumla Hat -villapipo 29,95 2. Fjällräven Classic Knit Hat merinovillainen neulepipo 39,95 3. Icebreaker 250 Vertex LS Half Zip Snow Storm naisten merinovilla-aluspaita 139,95 4. Keli Merinovilla T-Paita 79,95 5. Hestra Moon Mitt paksut rukkaset 89,- 6. Osprey Kresta 14 naisten laskureppu 100,- 7. Black Diamond Neutrino -karabiinihaka 9,90 8. Buff Lightweight Merino Wool Buff -tuubihuivi 27,90 9. Fjällräven Keb Jacket naisten vaellustakki 319,- 10. Joutsen Taukotakki 1928 -kevytuntuvatakki 249,- 11. TSL 227 Escape -lumikengät 199,- 12. Hanwag Tatra II Lady GTX -vaelluskengät 279,- 13. Black Diamond Traverse Pro -vaellussauvat 90,- 14. Black Diamond ARC vedenpitävät hanskat 70,15. Sigg x Muumi 0,6L Lighthouse -juomapullo 26,95 16. Icebreaker 250 Vertex Leggings Snow Storm naisten merinovillaiset alushousut 109,95 17. Fjällräven Keb Trousers naisten vaellushousut 239,68  talvi 2019

365 partioaitta


TALVIRETKEILY

Joutsen Taukotakki 1928

Osprey Kresta 14

Kevyt, pieneen tilaan pakkautuva untuvatakki arkeen ja taukotakiksi retkille. Unisex-malli.

Kevyt ja toiminnallinen laskureppu naisille. Kiinnityspaikat suksille, lumilaudalle ja kypärälle.

Väri: Punainen, musta. Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 249,-

Väri: Punainen. Materiaali: Polyamidi. Hinta: 100,-

Klean Kanteen TK Pro 0,75L

Tierra Belay Padded Skirt

Korkealaatuinen, täysin muoviton termospullo, johon ei tartu hajut tai maut. Pitää juoman kuumana jopa 28 tuntia.

Villaeristeinen, säältä suojaava toppahame tuo lisälämpöä talven tunturivaelluksilla ja arjen pakkaspäivinä.

Hinta: 64,95

Väri: Musta. Materiaali: 100 % polyesteri (30 % kasvipohjaista). Hinta: 99,95

Paris The Expedition Sled 960

Kahtoola Navagaiter Tall GTX

Meindl Sölden

Vahvarakenteinen ja käytännöllinen Kanadassa valmistettu ahkio talvivaellukselle. Ahkio on valmistettu kylmää kestävästä polyetyleenistä. Koko 150 x 50 cm.

Kestävät, kevyet ja pieneen tilaan pakkautuvat vedenpitävät Gore-Tex -säärystimet lumisessa ja märässä maastossa seikkailuun.

Lumisessa maastossa kahlaamiseen suunnitellut talvisaappaat, joissa on kuminen, vedenpitävä kärki, nahkainen varsi ja lämmittävä, irrotettava huopavuori. Miesten ja naisten mallit.

OAC Kar 147 UC + EA Kotimaiset, ketterät karvapohjasukset helppokäyttöisellä EA-yleissiteellä. Ylämäessä pitoa ja alamäessä liukua ja ohjattavuutta. Hinta: 469,-

Black Diamond Traverse Ski Poles Alumiiniset teleskooppisauvat takamaastoon ja umpihankeen esimerkiksi OAC-suksien ja lumikenkien kaveriksi. Hinta: 69,95

Black Diamond Evac 7 Teleskooppivartinen lapio, joka toimii sekä normaalina lapiona että kuokkana. Hinta: 74,95

Väri: Punainen. Hinta: 59,95

Väri: Musta. Materiaali: Polyesteri, polyamidi. Hinta: 64,95

Väri: Ruskea. Hinta: 119,90

partioaitta 365

talvi 2019  69


1. 5. 3. 4. 2. 6.

7. 9. 10. 8.

11. 12.

17.

15. 16. 14. 13.

1. Sherpa Kirtipur Hat -villapipo 29,95 2. Kuksa E. Koivumaa Isokuksa 2-Reikänen 45,- 3. Calazo Pyhä Luosto -kartta 17,90 4. Primus Trailbreak Vacuum Bottle 0.75L -termos 49,95 5. Hestra Helags Sr. Mitt -rukkaset 109,- 6. Fjällräven Keb Touring Jacket miesten softshelltakki 379,- 7. Haglöfs Essens Mimic Moccasin 49,90 8. Osprey Xenith 88 -rinkka 300,- 9. Devold Nansen Sweater Crew Neck -villapaita 159,95 10. Fjällräven Övik Flannel Shirt miesten kauluspaita 89,95 11. Sherpa Dumji Crew Sweater miesten merinovillaneule 99,95 12. Fjällräven Keb Touring Trousers miesten vaellushousut 289,- 13. Roselli UHC Eräpuukko 137,- 14. Feuerhand Myrskylyhty 276 21,50 15. Hestra Moon Mitt -lapaset 89,- 16. Marmot Wind River -makuupussi 370,- 17. Sorel Caribou WL miesten talvikengät 169,95 70  talvi 2019

365 partioaitta


TALVIRETKEILY

Black Diamond Moji

Calazo-kartat

Kompakti ja kirkas telttavalo, jonka TriplePower LED -teknologia antaa jopa 100 lumenin valotehon valaisemaan leiriä tai telttaa.

Suosittujen retkikohteiden kattavat kartat vedenkestävästä, repeämättömästä materiaalista. Hinta: 13,90–29,90

Hinta: 20,-

Fjällräven Keb Touring Jacket ja Keb Touring Trousers Joustavat ja kestävät retkeilytakki ja -housut hyvin hengittävästä materiaalista. Erinomainen valinta talven randohiihtoon ja vaellukseen. Miesten ja naisten mallit. Väri: Eri värejä. Materiaali: 50 % polyamidi, 43 % polyesteri, 7 % elastaani Hinta: Takki 379,- / housut 289,-

Hestra Merino Wool Liner Active – 5 Finger

Hestra Army Leather Heli Ski – 3 Finger

Erittäin ohuet ja lämpimät merinovillaiset alussormikkaat. Sopivat käytettäviksi mm. nahkarukkasten tai lasketteluhanskojen alla.

Kolmisormiset hanskat hieman tavallista pidemmällä varrella sopivat erinomaisesti off-piste-hiihtoon.

Väri: Musta. Materiaali: 70 % merinovilla, 30 % polyamidi. Hinta: 29,95

Väri: Musta. Materiaali: Hestra Triton (100 % polyamidi). Hinta: 149,-

Sorel Glacier XT

Savotta Kädenlämmitin 3KPL

Osprey Xenith 88 ja Xena 85

Kanadalaisen Sorelin äärimmäisiin olosuhteisiin suunnitellut talvisaappaat.

Monikäyttöinen kädenlämmitin sopii sekä hanskaan että kaasupullon pohjaan. Uudelleenaktivoidaan keittämällä kiehuvassa vedessä.

Tukeva rinkka pitkille vaelluksille ja eräretkille raskaidenkin kantamusten kanssa. AirScape -selkäpaneeli ja NeoSpacer -olkahihnat yhdessä erinomaisesti istuvan BioForm CM -lantiovyön kanssa mahdollistavat loistavan ilmanvaihdon ja mukavuuden. Xenith 88 on unisex-mallinen rinkka ja Xena 85 -rinkka on naisille suunniteltu malli.

Väri: Musta, punainen. Hinta: 189,99

Hinta: 7,90

Materiaali: 100 % polyamidi. Hinta: 300,-

partioaitta 365

talvi 2019  71


TALVIRETKEILY

Fjällräven Singi Stubben Tukevalla kehysrungolla varustettu päiväreppu toimii myös tukevana jakkarana. Väri: Vihreä. Materiaali: G1000 HeavyDuty Eco S (65 % polyesteri, 35 % puuvilla). Hinta: 279,-

Black Ice Jäänaskalit

OAC Prophet

Jäänaskalit kaulaan ripustettavalla tupella. Naskalit voi sitoa narulla kiinni tuppeen, jotta niitä ei hävitä.

Kotimaiset komposiittiretkiluistimet, joissa on lasikuituvahvisteinen, kiertojäykkä muovirunko. Siteet myydään erikseen.

Hinta: 19,90

Väri: Punainen. Hinta: 159,-

Nokian Pallas

Nokian Naali

Nilkkurisaappaat lämpimällä huopavuorilla. Matalan varren ansiosta saappaat sopivat hyvin myös kaupunkiin.

Erittäin lämpimät huopavuorilliset talvikumisaappaat kovaan käyttöön.

Väri: Musta/harmaa. Hinta: 99,90

72  talvi 2019

Väri: Musta. Hinta: 199,-

Sealskinz Waterproof Extreme Cold Weather Gauntlet

Sealskinz Waterproof All Weather Glove

Tekniset, lämpimät, veden- ja tuulenpitävät hansikkaat pakkassäille.

Tekniset, jokasään veden- ja tuulenpitävät hansikkaat.

Väri: Musta. Materiaali: 50 % polyesteri, 40 % nahka, 5 % elastaani, 5 % polyuretaani. Hinta: 89,95

Hestra Fält Guide Glove – 5 Finger Erittäin kestävät nahkahanskat irrotettavalla villavuorilla.

Väri: Musta. Materiaali: 52 % polyesteri, 27 % polyamidi, 18 % polyuretaani, 3 % elastaani Hinta: 54,95

Black Diamond Arc Lämpimät, vedenpitävät ja ultrakevyet hanskat ovat täydellinen valinta hiihtoretkille.

Väri: Ruskea/musta. Materiaali: Nahka ja villa. Hinta: 159,-

Väri: Musta. Hinta: 70,-

Buff Heavyweight Merino Wool Buff

Haglöfs WS Balaclava

Kaksinkertaisesta merinovillakankaasta valmistettu Buff-huivi lämmittää ja suojaa säältä. Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % merinovilla. Hinta: 36,95

Erittäin hyvän suojan vaikealta säältä tarjoava kypärähuppu, joka on kauttaaltaan tuulenpitävää Gore Windstopper -materiaalia. Väri: Musta. Hinta: 44,90

365 partioaitta


TALVIRETKEILY

Fjällräven Keb Endurance 2

Hilleberg Nammatj 3 GT

Erityisen vahva ja turvallinen neljän vuodenajan tunneliteltta on ihanteellinen vaativissa olosuhteissa ja haastavassa maastossa. Kauttaaltaan tasakorkuinen sisäteltta ja suuri absidi tuovat lisätilaa ja ovat tarpeen etenkin silloin, kun joudut huonon sään takia pysyttelemään sisällä.

Legendaarinen kolmen hengen ympärivuotinen teltta, jossa yhdistyvät keveys, tilavuus ja kestävyys. Ulkoteltta silikonikäsiteltyä Kerlon Ripstop 1800 -nailonia. DAC Featherlite alumiinikaaret. Väri: Punainen. Hinta: 1190,-

Väri: Vihreä, sininen. Hinta: 1099,-

Exped Synmat 7

Exped Downmat 7

Sisäänrakennetulla pumpulla varustettu keinokuitueristeinen makuualusta levollisiin ulkoilmauniin ympäri vuoden.

Erittäin kevyt untuvaeristeinen makuualusta, joka tarjoaa sikeät unet talvipakkasilla. Sisäänrakennettu pumppu.

Materiaali: 75D TPU 100 % polyesteri. R-arvo: 4,9 (US) Hinta: REG 169,90,- / LONG 199,-

Materiaali: 75D TPU 100 % polyesteri. Fill power: 700. Hinta: REG 219,- / LONG 259,-

Marmot Ouray

Marmot Wind River

Western Mountaineering Alpinlite

Naisten laadukas ja lämmin untuvamakuupussi talvipakkasille.

Untuvatäytteinen talvimakuupussi pakkasöihin.

Väri: Sininen. Fill power: 650. Mukavuuslämpötila: -19°C Hinta: REG 350,- / LONG 370,-

Väri: Keltainen/harmaa. Fill power: 650. Mukavuuslämpötila: -17,1°C Hinta: REG 370,- / LONG 390,-

Leveä ja lämmin huippulaadukas kolmen vuodenajan untuvamakuupussi. Kevyt makuupussi on täydellinen retkikumppanisi aina varhaisesta keväästä loppusyksyyn ja ja jopa pikkupakkasiin.

partioaitta 365

Väri: Punainen/musta. Fill power: 850+. Mukavuuslämpötila: -7°C Hinta: 180CM 589,- / 200CM 599,- / 250CM 609,-

talvi 2019  73


REPUT JA LAUKUT

Fjällräven Kånken Art Kånken Art on omaperäinen, yllättävä ja upea. Jokaisesta myydystä repusta Fjällräven lahjoittaa 1 %:n luonnonsuojelutyöhön. Väri: Monivärinen. Materiaali: G-1000 HeavyDuty Eco S (65 % polyesteri, 35 % puuvilla) Hinta: 99,95

Fjällräven Ulvö Hip Pack Medium Vedenpitävästä ja kestävästä Bergshell-materiaalista valmistettu käytännöllinen vyölaukku. Väri: Eri värejä. Materiaali: 400D 100 % polyamidi. Hinta: 54,95

Haglöfs Tight Original Kevyet Tight Original -reput retroilmeellä pysyvät vakaasti selässä ja sopivat hyvin päivittäiseen käyttöön. Malleista pienin, Tight XX-Small, on vyölaukku joka sopii jämäkkyydensä ansiosta hyvin päiväretkeilyyn. Väri: Eri värejä. Materiaali: 500D 100 % polyamidi. Hinta: XX-Small 59,95 / Medium 79,95 / Large 89,95 / X-Large 119,- / XX-Large 129,-

Osprey Transporter Roll Vettähylkivä 25-litrainen päiväreppu, jossa tasku läppärille sekä vetoketjulliset sivutaskut. Väri: Musta. Materiaali: Polyamidi. Hinta: 115,-

Patagonia Ultralight Black Hole Mini Hip Pack

Osprey Daylite Travel

Erittäin kevyt ja kompakti vyölaukku kierrätetystä polyamidista ja polyesteristä.

Monipuolisilla taskuilla varustettu kevytrakenteinen päiväreppu RFID-suojatulla taskulla.

Väri: Eri värejä. Materiaali: 100 % kierrätetty polyamidi. Hinta: 27,95

Väri: Sininen. Materiaali: Polyamidi. Hinta: 75,-

Millican Smith The Roll Pack 18L Kierrätettyä muovia hyödyntävä, tyylikäs 18-litrainen päiväreppu. Väri: Tummanharmaa, oranssi. Materiaali: 62 % polyesteri, 38 % puuvilla. Hinta: 155,-

74  talvi 2019

Patagonia Black Hole Duffel 40L ja 70L Kierrätysmateriaalista valmistettu, vettä kauttaaltaan hylkivä duffel-laukku. Saatavana 40- ja 70-litraisena. Väri: Ruskea (40L); musta (70L). Materiaali: 900D ripstop polyesteri. Hinta: 40L 110,-; 70L 140,-

Osprey Rolling Transporter Global Carry-On Lentokoneen käsimatkatavaramittoihin mahtuva vetolaukku. Väri: Musta. Materiaali: Polyamidi. Hinta: 200,-

365 partioaittaKLUBISIVUT

ÄLÄ LIUKASTELE!

Nastaton Ispo Award palkittu pitopohja-jalkine, joka on kehitetty ennen kaikkea haasteelliselle jäiselle vesikelille ja talven vaihtuviin olosuhteisiin

Our Arctic Grip Collection is our most capable cold weather product for winter hikes, trails and icy city roads.

Men’s / Women’s

- Stay dry with a waterproof upper - Stay on your feet with a Vibram Arctic Grip outsole – which prevents slipping 76  talvi 2019 on wet ice

Light hiker

365 partioaitta Moab FST Ice +


PARTIOAITTA

KAVERIN KANSSA

PARTIOAITASSA kaikki päivät ovat vihreitä, mutta kansainvälinen Black Friday -ostospäivä 29.11. on tavallistakin vihreämpi. Kyseisen päivän kaikista ostoksista kertyy korotettu 5 %:n Ympäristöbonus. Osta vain tarpeeseen! partioaitta.fi/black-friday

Kuva: Krista Ylinen

Kuva: Partioaitta

partioaitta.fi/koiran-kanssa-vaellus

VIHREÄMPI PERJANTAI Kuva: Saara Ra hkamaa

KOIRAN OTTAMINEN mukaan vaellukselle tekee parhaimmillaan retkestä ikimuistoisen – ja pahimmillaan aiheuttaa hermoilua ja suoranaista vahinkoa. Lue oppaamme retkeilystä koiran kanssa.

Tuhansia takkeja asunnottomille

partioaitta 365

villaan? rakastumaan lähinnä Mikä sai sinut lta minulla on opiske– Koulun käsityötunnei mutta innostuin Tajusin traumaattisia muistoja, neuleiden tekemisestä. nluaikoina omien on hienoja merinovillaka senkin, että Suomessa ihastua, koska jos se on helppo kaita. Villaan on helppoa eikä se hoitaminen on visuaalilaadukasta, vaatteen yden lisäksi ihastuin virty. Käytännöllisy kuinka kauniisti villa taittaa siihen, tehty suuteen, kuten meleeratusta villalangasta n, mutvärejä. Esimerkiksi hyvin yksinkertaine itse vaate on tuotannoltaan puolet. Olen esiin villan hienot villassa, ta tuo kauniisti pelkässä melkein islantilainen viime vuodet ulkoillut merivillaa, välissä päällä. Toimii! alimpana Devoldin anorakki kerrosten villapaita ja vain

”Pimeästä voi myös nauttia”

villavaatteen ostajaa? kotiinpäin, Miten neuvoisit käyttö on aina – Kotimaisen villan hukkaan lammasteollimuuten koska se menee tallella sen lanovillaa, jossa on suudesta. Suosi omaa Gore-Texia. kuin luonnon a. liini, sillä se on jännästä rasvaisuudest Tunnet sen materiaalinja on muovisen oloista, siinä Jos vaate taas kiiltelee ti polyesteria. Ommellusta on todennäköises että siinä on tavaltulee tarkistaa, villavaatteesta saumavarat. /VL lista vaatetta leveämmät

TOP-3 VARUSTEET 1. Fjällräven Anorak villakerrostojen

no 8. ”Täydellinen

vaate

päälle.”

2. Nokian Hai

Shearling -pohjalliset.

”Lämmin olo

alkaa jalkapohjista.”

3. Olli Ailion Suuri

Retkeilykirja.

ASIANTUNTIJA

Kuukausie n matkat jääkarhuje Tampereen n keskellä Partioaitan ovat opettanee Raine Kalliolle t

Toimit oppaana paljon pimeästä. Huippuv sä retkeily uorilla. Miten eroaa pimeäs– Se lähimets valoisasta? ä on yhä puuttuu. Isoin muutos se sama metsä, vain valo Pinnanm on, että kontraste uotoja kuten ja ei ole. kuoppia ja etäisyyks ien hahmott railoja aminen vaikeutu ei erota, ja rusasia on, että pulla tai muulla kontrastit on luotava u. Siksi pevalolla. Väreilläk itse otsalamitse viritän in saa kontrast esimerkiksi van köyden, teltan lähelle ia: joka auttaa maahan kirjaliikkuma an. Miten pimeään tulee valmista – Luonno utua? ssa liikkumi Ei kannata nen on aina tehdä ennakoin lähtee lokakuus liian ruusuisia suunnitelmia: tia. sa töiden aika usein jos patikoinnin jälkeen metsään, mään hommia lisäksi leiriytym päätyy pimeässä toimivat . Siksi pimeään ään ja tekevarustee saatava helposti t, joihin voi luottaa. tarvitaan kaiken löytää auki, ja se on pakattavRinkka on vaikka sokkona a niin, että den sijaan . Mustien voi suosia varusteineonväre pakattu rinkassa jä. Omat tavarani on värikood hin, jotka attuihin tunnistaa myös pimeässä kuivapusseion oranssi kahva niin, . Mitä useamm että löydän Puukossani sen ti, sen parempiat jutut sujuvat miltei helposti. automaattises. Silloin ei reillä, vaan pystyy myös tarvitse suorittaa ja kinauttima an tunnelm Millaisia asta. valonläh – Monet laittavat teitä leiriytyessä tarvitaan? telttavalo valon kanssa n kattoon, kannatta mutta ettei se häiritse. a aina miettiä sen suuntaa, tekevät touhuamPimeät kulmat isesta epämiell ahtaassa teltassa laitan valon yttävää, joten teltan etuosaan valitessa itse . Jo leiriytym voi miettiä, ispaikkaa miten hyödynt valon lähteitä, toja. Metsässä avoimuutta ja vesistönää luonnon heijastepintarvitseeko liikkuessa on hyvä pohtia sitäkin, lopulta kuitenka sammuttaa, ei näe hetkeen an lisävaloa. Kun sen mitään. /VL

kovassa käytössä? lta naiToimiiko villa messuilla tuntemattoma – Sain Japanissa ja kevyestä villalangasta selta lahjaksi pehmeästä tuntuivat liian hienoilta Aluksi ne tehdyt lapaset. hyvin ne toimiyllätyin, kuinka käyttöön, mutta näyttää fiiniltä, Myös kasmir saattaa huikeaa. vat ja kestävät. uuksiltaan ihan mutta on käyttöominaisonko vaatteen oltava aina miettiä, määrä Kannattaa silti sti villaa. Pieni välttämättä sataprosenttisehienoja ominaisuuksia villan polyesteriä ei poista pesua kestävämmän. mutta tekee vaatteesta

”Kädentaidot

eheyttävät toimistoaivot.”

TOP-3 VARUS

TEET

Lönnfeldt

arvostetuimpien brändien listalla. Omassa kategoriassaan se oli ykkönen. Brändien arvostus -tutkimuksen ovat toteuttaneet Taloustutkimus ja Markkinointi & Mainonta -lehti. Alansa arvostetuin -brändilistaus perustuu tutkimuksessa laskettavaan arvostusindeksiin, johon vaikuttavat kuluttajien antama arvostuksen yleisarvosana, kuluttajien suositteluhalukkuus,

hintamielikuva ja arvio hinta-laatusuhteesta. Tutkimukseen vastasi noin 7000 kuluttajaa ympäri Suomen. Partioaitta nosti sijoitustaan edellisvuoteen verrattuna myös Brändien arvostus -kuluttajatutkimuksen kokonaistuloksissa, jossa ovat perinteisesti menestyneet erityisesti kotimaiset design-merkit sekä tuotteen alkuperästä ja tuotantotavasta kertovat merkit, kuten Joutsenmerkki.

harrastaa ulkoiAnnika Konttaniemi merinovillaan ”Vedämme Rovaniemen Partioaitan lumilautailuun. lua läskipyöräilystä tuntureilla ahkiossa.” puettua lasta

Oikaisu

Kuva: Anders

PARTIOAITTA MENESTYI jälleen Suomen

ASIANTUNTIJA

sä ”Ulkoilen pelkäs villassa”

Lönnfeldt

Partioaitta valittiin viidettä kertaa Suomen arvostetuimmaksi brändiksi urheilu- ja vapaa-ajan liikkeiden kategoriassa.

Kuva: Anders

Alansa arvostetuin brändi myös 2019!

PARTIOAITTA JÄRJESTI syys-lokakuun vaihteessa kampanjan, jossa kerättiin lämpimiä talvitakkeja asunnottomille. Lahjoituksena saatiin yli 5500 takkia, ja ne lahjoitettiin Asunnottomien yönä torstaina 17. lokakuuta. Takkeja oli mahdollista lahjoittaa sekä Partioaitan myymälöissä sijaitseviin keräyspisteisiin että postitse. Partioaitan ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n yhteistyö alkoi vuonna 2017, ja keräys järjestettiin nyt kolmannen kerran. Suuren lahjoitusmäärän vuoksi lämpimiä talvivaatteita on toimitettu Asunnottomien yön tapahtumien lisäksi esimerkiksi päiväkeskuksiin, diakoniatoimistoihin ja päihdetyöhön ympäri Suomen. Takkikeräys toteutettiin 23.9.– 6.10.2019.

1. Black Diamond Moji Charging ”Kätevä, ladattava Station -valo. valo telttailuun .” 2. Primus Trailbrea k Lunch Jug ruuan laittaa jo aamulla -ruokater termariin, mos. ”Kun tauolla säästää 3. MSR Pocketro aikaa.” cket 2 -keitin. ”Mahtuu

pieneen

tilaan.”

365-LEHDESSÄ 2/2019 Asiantuntijajuttupaikan kuvaajien nimet olivat väärät. Kuvat olivat Miisa Häyrysen (vas.) ja Vilma Rimpelän ottamat.

talvi 2019  77


PARTIOAITTA

KELLON YMPÄRI

LAHJA TARPEESEEN

PARTIOAITAN VERKKOKAUPPA on auki vuoden jokaisena päivänä, kellon ympäri! Kattavan tuotevalikoiman lisäksi löydät paljon hyödyllistä tietoa aina materiaalioppaista retkeilyvinkkeihin ja huolto- ja korjausohjeisiin.

LAHJAKORTTI ON LOISTAVA valinta, jos haluat antaa lahjaksi vapauden valita. Sähköisen lahjakortin voit ostaa Partioaitan verkkokaupasta, ja se toimitetaan vastaanottajalle sähköpostitse tai tekstiviestitse. lahjakortti.partioaitta.fi

Kuva: Partioaitta

Kuva: Ikäinstituutti

partioaitta.fi

Vanhojen vaatteiden uusi seikkailu PARTIOAITTA ON KERÄNNYT YHDESSÄ sisaryhtiöidensä kanssa vuodesta 2015 yli kolmetoista tonnia vaatteita ja kenkiä kierrätykseen. Myymälöissä on kierrätysastiat, joihin asiakkaat voivat tuoda vanhat vaatteensa ja kenkänsä.Kaikki riittävän hyvässä kunnossa olevat vaatteet ja kengät toimitetaan käytettäväksi edelleen. Vaatteista, jotka eivät ole enää käyttökelpoisia, kierrätetään niiden materiaalit. Pieni osa, noin viisi prosenttia, toimitetaan poltettavaksi. Lue lisää: www.ico-spirit.com

Pieniä hyviä tekoja

Kuva: Eeva Mäkinen

Vuonna 2018 Partioaitan 365-klubilaisten ostoksista kertyi Ympäristöbonusta yhteensä 101 250 euroa. Se lahjoitettiin kolmelle kohteelle. Mitä summalla on saatu aikaan? ENEMMÄN KERÄTTYJÄ ROSKIA

Melonta- ja vaellusmatka Grönlannissa HUIPPUSUOSITTU MATKATOIMISTO Aventuran ja 365-klubin melonta- ja vaellusmatka Grönlantiin järjestetään myös 2020. Lähtöjä toteutetaan tällä kertaa kaksi, 17.8.–26.8. ja 24.8.–2.9. Retki suuntautuu Etelä-Grönlannissa sijaitsevan Narsarsuaqin läheisille vuonoille, missä matkaa taitetaan patikoiden ja kajakeilla meloen. Pääset kokemaan Grönlannin lumoavan luonnon vedenrajasta vuoristoon. Toimi nopeasti ja varaa paikkasi! partioaitta.fi/tapahtumat

78  talvi 2019

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -ohjelma sai 20 250 euroa. Ohjelmassa on tänä vuonna ollut enemmän siivouksia ja kerättyjä roskia kuin koskaan. Ympäristöbonuksen avulla uudistettiin muun muassa kampanjan verkkosivusto ja saatiin näin lisää vapaaehtoisia ja näkyvyyttä. LUONTORETKIÄ VANHUKSILLE

Ikäinstituuttin Vie vanhus ulos -kampanja sai Ympäristöbonusta 30 375 euroa. Bonuksella tuettiin Voimaa vanhuuteen -mentorointikuntien järjestämiä ikäihmisten luontoretkiä eri puolella Suomea syys-lokakuun aikana ja kasvatettiin kampanjan näkyvyyttä.

Ympäristöbonuksen avulla toteutettiin 41 luontoretkeä ja saatiin vanhuksille uusia luontoystäviä. ELVYTETYT PUROT JA KOSKET

Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry sai virtavesien elvyttämiseen ja kunnostamiseen 50 625 euroa. Yhdistys on käyttänyt summaa useiden pienten purojen ja isompien jokivesien koskien kunnostuksissa erityisesti eteläisessä Suomessa. Purokunnostuskohteita on ollut useampia, ja yksi 200 metriä pitkä joen koskialue kunnostettiin kaivinkoneella. Kunnostusten avulla kalojen ja muiden eliöiden elinympäristö on parantunut ja maisema muuttunut luonnollisemmaksi. 365 partioaitta


Ympäristöbonus 2020! Kuva: Jari Ylläsjärvi

Kuva: SOS-Lapsikylä

Kuva: VAU

Partioaitan ensi vuoden Ympäristöbonuksen saajaksi on viisi uutta ehdokasta. Äänestä Partioaitan sivuilla niistä suosikkiasi.

UNELMISTA TOTTA

HETTA-PALLAS –REITTIEN KUNNOSTUS

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU kantaa vastuuta toimintarajoitteisten lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuuteen vaikuttamisesta. Luonnossa liikkuminen yhdistää perheitä ja edistää vammaisten nuorten itsenäistymistä.

SOS-Lapsikylä auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria sekä lisää lapsiperheiden hyvinvointia. Unelmista totta on hanke vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Pidä Lappi Siistinä ry järjestää talkooleirejä pohjoisen kansallispuistoissa, vieraslajitalkoita kaupunkialueilla, edistää ympäristötietoutta mm. kouluvierailuilla sekä järjestää vuosittain Ympäristöseminaarin.

MIHIN YMPÄRISTÖBONUS KÄYTETTÄISIIN? ”Esteettä luontoon -projektissa tavoitteena ovat vammaisten lasten ja nuorten ja heidän perheittensä omatoimiset, monipuoliset luontoretket. Ympäristöbonuksella pystymme hankkimaan myös luontoliikuntaan soveltuvia apu- ja toimintavälineitä.”

MIHIN YMPÄRISTÖBONUS KÄYTETTÄISIIN? ”Ympäristöbonus kohdennettaisiin luonnossa tapahtuvaan ja ympäristökasvatusta tukevaan harrastustoimintaan. Harrastusmaksujen lisäksi voisimme tukea vähävaraisten perheiden lasten ulkoiluvälineiden hankintaa. Kehittäisimme myös unelmista.fi -alustaa.”

MIHIN YMPÄRISTÖBONUS KÄYTETTÄISIIN? ”Ympäristöbonuksella uusimme reittimerkintöjä Taivaskerolle ja Palkaskeron kierroksella, pitkostamme Pahakuru-Pallas -väliä, uusimme siltaa Sioskurulla ja Pahakurusta Seiposeen sekä sorastamme Hietajärvi-Pahakuru -reittiä.”

Kuva: MIELI

Kuva: Jukka Nurminen

ESTEETTÄ LUONTOON

HYVÄN MIELEN METSÄKÄVELYT

PUHDAS ITÄMERI

MIELI Suomen Mielenterveys ry tahtoo vahvistaa mielen hyvinvointia ja ehkäistä ongelmia. MIELI edistää mielenterveyttä elämänkulun eri vaiheissa ja tarjoaa kriisiapua vaikeissa elämäntilanteissa, sekä vaikuttaa päättäjiin.

John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Ravinteita vähentämällä voidaan vaikuttaa mm. sinileväkukintojen määrään.

MIHIN YMPÄRISTÖBONUS KÄYTETTÄISIIN? ”MIELI ry:n paikalliset mielenterveysseurat järjestäisivät Ympäristöbonuksella Hyvän Mielen Metsäkävelyitä, jotka suunnataan erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille, joita huolestuttaa tai ahdistaa luonnon saastuminen ja ilmastomuutos.”

MIHIN YMPÄRISTÖBONUS KÄYTETTÄISIIN? ”John Nurmisen Säätiö toteuttaa Partioaitan Ympäristöbonuksen tuella tuloksellisia Puhdas Itämeri-hankkeita. Hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa ravinnekuormitusta ja ympäristöriskejä.”

partioaitta 365

ÄÄNESTÄ OMAA SUOSIKKIASI OSOITTEESSA 365klubi.fi VUODEN 2020 ympäristöbonuksen äänestykseen voivat osallistua kaikki 365-klubin jäsenet. Tutustu ehdokkaisiin ja anna äänesi! Klubilaisten ostoksista lahjoitetaan yksi prosentti vuosittain jaettavaan ympäristöbonukseen. Voit antaa äänesi yhdelle kohteelle. Kohteista valitaan kolme eniten ääniä saanutta, ja summa jaetaan näiden kohteiden kesken.

talvi 2019  79Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.