a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 3 / 2014


Sisältö

Brasilia 2014...

4

Jogi Löw ja ansaittu mestaruus...

6

MM-kisat - mitä jäi käteen...

10

Lahjakkuus jalkapallossa...

12

Fyysisten ominaisuuksien kehittäminen jalkapallossa...

14

Fortum Tutor...

18

Jalkapallo ja aivotärähdys...

21

HIFK ja Honkavaara menestyksen yhtälö...

22

Vuosikokouskutsu: SJV:n vuosikokous järjestetään 6.11. klo 18.00 Helsingissä. Kokouspaikka ja ilmoittautumisohjeet ovat nähtävissä sivuillamme www.jalkapallovalmentajat.fi lähempänä tapahtumaa. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita! SJV hallitus

www.taktifol.com

2

Jalkapallovalmentaja 3/2014


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 33. vsk Päätoimittaja Jukka Vakkila

MM-jalkapallo - hyökkäyspelin voitto!

Hallitus: Jukka Vakkila, puheenjohtaja

040 778 5240

jvakkila@elisanet.fi Heikki Altonen

050 596 7714

heikki.altonen@gmail.com Mikko Eskelinen

040 5831814

mikko.eskelinen@palloliitto.fi Ilkka Mäkelä

040 7605155

ili.makela@hotmail.fi Hannu Paatelo

0400 722407

hannu.paatelo@turku.fi Marko Viitanen marko.viitanen@palloliitto.fi Petteri Jaatinen

040 5899 483

petteri.jaatinen@avainpotku.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehti on Suomen suurin yhden lajin kattava valmennusjulkaisu. Sen päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liittyviä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: Jussi Eskola (pieni kuva SJV arkisto) Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry

Euroopan maiden päävalmentajat ja tekniset johtajat kokoontuivat syyskuussa Pietarissa. Konferenssissa purettiin perusteellisesti Brasilian MMturnauksen antia. Joachim Löwin johtama Saksa ansaitsi maailmanmestaruuden aseinaan muita vahvempi fyysinen valmius, tiivis joukkuepeli, räjähtävä vastahyökkäys, turnauksen kestävä kurinalaisuus sekä kisojen paras maalivahti. Turnausta pidettiin hyökkäyspelin voittona. Esiin nousi useita loistavia viimeistelijöitä kuten Neymar, Müller, Messi, Rodriquez, Sanchez, Benzema… Kisat osoittivat että tämän päivän pelaajan on oltava liikkeissään räjähtävä ja samalla tilan ja ajan vähentyessä taidon on oltava huipputasoa. Yleinen toteamus Pietarissa olikin että pelaajien henkilökohtaisen taidon kehittämisessä on edelleen mahdollisuuksia. Taktisesti MM 2014 osoitti että huippujoukkueiden laitapuolustajista on tullut tärkeitä hyökkääjiä. Keskialueella käytettiin yleisesti topparien yläpuolella yhtä puolustavaa pelaajaa ja useilla joukkueilla laitalinkit olivat poikkeuksellisen leveällä. Manuel Neuer esitteli uuden maalivahtimallin. Hän pelasi Saksan ylimääräisenä puolustajana. ”Jogi” Löw ylisti joukkueensa ohella saksalaista pelaajakehitysohjelmaa, mikä käynnistettiin 2000-luvun alkupuolella. Uusia sisältöjä johtamaan ja toteuttamaan pestattiin jalkapallon huippuosaajia. Ammattifutismiesten ympäri maata toteuttama ohjelma tuotti jo v 2009 Euroopan mestaruuden U21 joukkueelle. Siitä ryhmästä MM-pokaalia oli nostamassa 7 miestä. Kaiken takana on siis pelaajien systemaattinen ja korkealla ammattitaidolla toteutettu kehittäminen. Saksan ohella maailman huipulle nousseet Belgia ja Sveitsi kiittävät myöskin omia pelaajakehitysohjelmiaan. Suomellakin on oma ohjelma, mikä kaipaa mielestäni jatkuvaa ravistelua ja arviointia. Testit ja käyrät ovat nekin paikallaan, mutta satsauksen kohteena pitää olla tilanne missä motivoitunut pelaaja ja ammattitaidon omaava valmentaja kohtaavat.

Toimisto: PL 121, 00511 Helsinki Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi Lehden ilmoitukset ja tuotanto: Yhdistyksen toimisto

Jalkapallovalmentaja 3/2014

Jukka Vakkila

3


MM

2014

Brasilia 2014 – hyökkäyspelin suuri voitto Brasilian MM-lopputurnaus kesällä 2014 oli hyökkäyspelin suuri voitto. Saksa vei maailmanmestaruuden ansaitusti, vaikka silläkin oli omat vaikeat hetkensä. Suurimpaan ahdinkoon mestarit joutuivat ottelussaan Algeriaa vastaan. Vaativat olosuhteet korkeine lämpötiloineen edellyttivät täydellistä valmistautumista ja huippuunsa viritettyä fyysistä valmiutta. Saksa ei jättänyt siinäkään mitään sattuman varaan.

MM-turnauksesta vastaava FIFA järjesti yhdessä Euroopan liiton UEFA:n kanssa Konferenssin Euroopan maajoukkueiden päävalmentajille sekä teknisille johtajille 16.–17.9. Pietarissa. Suomea tilaisuudessa edustivat Mixu Paatelainen, Hannu Tihinen ja Jukka Vakkila (AEFCA:n edustajana). Mixu edusti Suomea MM-turnauksessa kuuluen FIFA:n tekniseen tiimiin, minkä tehtävänä oli laatia analyysi käydyistä peleistä. Paatelaisella oli oma esityksensä myös Pietarin konferenssissa.

Mixu Paatelainen raportoimassa MM-turnausta Pietarissa.

4

Teknisen tiimin johtajana toimi Jean-Paul Brigger (FIFA). Seuraavassa on poimintoja teknisen tiimin analyyseistä ja havainnoista Brasilian kisoista.

Jalkapallovalmentaja 3/2014 Gareth Morgan


Kuva: Mikhail Shapaev, Venäjän jalkapalloliitto

Pietarin konferenssissa paneelissa istuivat vasemalta Didier Dechamps, Fabio Capello, Vicente Del Bosque, Roy Hodgson ja Nico Kovac.

Hyökkäyspelin voitto Hyökkäyspelin laatu oli turnauksessa erinomainen. Kisat toivat esille loistavia hyökkäyspelin yksilöitä, joista voidaan mainita mm. Neymar, Messi, Rodriquez, Müller, Sanchez, Benzema…Voidaan täydellä syyllä puhua positiivisesta jalkapallofilosofiasta. Pelin rakentaminen lähti lähes poikkeuksetta maalivahdilta pelaamalla. Laitapuolustajat suuntautuivat useissa joukkueissa erittäin voimakkaasti hyökkäyssuuntaan. Tyypillisesti kaksi kärkipelaajaa saivat taustalta 1-2 pelaajaa tuekseen viimeistelyyn. Jos käytettiin pitkiä palloja niin ne suunnattiin vastustajan selustaan. Turnauksessa tehtiin yhteensä 171 maalia, mikä tarkoitti korkeaa keskiarvoa 2,67 / ottelu. Myös korkea tempo oli useimmille otteluille tyypillistä.

käyttivät nopeita vastahyökkäyksiä. 21 ottelussa voittajaksi selviytyi joukkue mikä hallitsi peliä vastustajaansa vähemmän. Maailmanmestarin pallonhallinta jakautui alueittain seuraavasti: puolustusalue 24%, keskialue 50%, hyökkäysalue 26%. Yksi kisojen hienoimpia taktisia anteja oli älykkäästi toteutettu suunnanmuutospeli. Saksa perustelee usein toteuttamansa välittömän prässin sillä että vastustajia on riiston jälkeen vähemmän ohitettavana kuin jos ensin vetäydyttäisiin alas. Siirryttäessä puolustuksesta hyökkäykseen eteneminen tapahtuu huippunopeudella, muutamalla syötöllä, mitkä suuntautuvat vain eteenpäin. Myös turnauksessa nähdyt solo-kuljetukset tapahtuivat maksimaalisella nopeudella kohti vastustajan maalia (Robben).

Ryhmitys muuttuu mutta tasapaino ei Puolustaminen neljän ketjulla Useimmat joukkueet pelasivat finaalijoukkueiden tapaan neljän pelaajan ”alakerralla” (5 joukkuetta kolmella). Tyypillistä oli myös käyttää topparien yläpuolella yhtä (holding player) puolustavaa keskikenttäpelaajaa usein nähdyn kahden sijaan. Ehkäpä jonkin verran uutta oli se että laitakeskikentät pelasivat useissa joukkueissa korostetun leveällä.

Hieno turnaus syntyi loistavista joukkueista, niiden taitavista yksilöistä sekä huolellisesta taktisesta valmistautumisesta. Pallonhallintapeli, kontrahyökkäykset sekä yksilöiden solosuoritukset tapahtuivat kaikissa huippuotteluissa hallitusti: kenttäryhmitys muuttui, mutta tasapaino kentällä ei missään vaiheessa! Maaleista 106 (yht 171) tehtiin toisella puoliajalla, 82 viimeisen 30 minuutin aikana, 33 viimeisen 15 minuutin aikana ja 8 tuomarin antamalla lisäajalla.

Suunnanmuutos Kaikki turnauksen joukkueet pelasivat pallonhallintapeliä ja

Jalkapallovalmentaja 3/2014

Teksti: Jukka Vakkila, FIFA:n teknisen ryhmän raporttien pohjalta

5


MM

2014

Aloituskokoonpano Saksa-Argentiina (4-3-3)

Jogi Löw ja ansaittu mestaruus

1 Neuer Manuel

5

20

Maailmanmestari Saksan päävalmentaja Joachim ”Jogi” Löw analysoi vapautuneesti Pietarin konferenssissa polkua mikä johti lopulta Rio de Janeiron finaalissa voittoon. Joukkuehenki, fyysinen ylivoima, hyvä palautuminen otteluiden välillä sekä henkinen sietokyky olivat kerta kaikkiaan rautaa Saksan maajoukkueessa. Löw toi esille mm seuraavia asioita.

16

Hummels Mats

Boateng Jerome

Lahm Philipp

4

Hoewedes Benedikt

7 23 13

Schweinsteiger Bastian

Kramer Christoph

18 Kroos Toni

üll lller er Thomas Tho hom hom omas ma Müller

11

8 Özil Mezut

Klose Miroslav

Pelaajat:

Loppuottelut:

1. Neuer Manuel 2. Grosskreutz Kevin 3. Ginter Matthias 4. Hoewedes Benedikt 5. Hummels Mats 6. Khedira Sami 7. Schweinsteiger Bastian 8. Oezil Mezut 9. Schuerrle Andre 10. Podolski Lucas 11. Klose Miroslav 12. Zieler Ron-Robert 13. Mueller Thomas 14. Draxler Julian 15. Durm Erik 16. Lahm Philipp 17. Mertesacker Per 18. Kroos Toni 19. Goetze Mario 20. Boateng Jerome 21. Mustafi Shkodran 22. Weidenfeller Roman 23. Kramer Christoph

16.6. Saksa-Portugali

4-0 (3-0)

21.6. Saksa- Ghana

2-2 (0-0)

26.6. USA- Saksa

0-1 (0-0)

30.6. Saksa-Algeria

2-1 a.e.t.

4.7. Ranska-Saksa

0-1 (0-1)

8.7. Brasilia-Saksa

1-7 (0-5)

13.7. Saksa-Argentiina

1-0 a.e.t.

Minun tapani rakentaa joukkue Lähtökohtana on että kaikilta pelaajilta vaaditaan erittäin paljon. Löw kertoi oppineensa, että puolikuntoisia ja ”toivotaan että paranee”- tapauksia ei voi joukkueessa olla. Tavoitteena on löytää ”oikeat” pelaajat ja saada heidät ehdottomasti pelaamaan yhteen. Oikea on se jonka luonne kestää

6

kovat paineet ja huiman fyysisen rasituksen sekä joka tulee toimeen joukkueessa. Ikärakenne (kokemus/nuoret) oli Saksalla valmentajan mielestä onnistunut. Kaikkien tiimiin kuuluvien valmentajien ja taustahenkilöiden on oltava huippuosaajia. Mistään ei saa tinkiä. Valmentaja kertoi, ettei ole juurikaan muuttanut johtamistyyliään viime vuosien aikana mutta myönsi toki kehittyneensä johtajana. Kurinalaisuus

Jalkapallovalmentaja 3/2014


Kuva: Mikhail Shapaev, Venäjän jalkapalloliitto

Joachim Löw pitämässä esitystä Pietarin konferenssissa.

korostui useaan kertaan ja samalla Löw painotti vastuun antamista pelaajille sekä täydellistä luottamusta joukkueeseen.

eikä hän halunnut tehdä samaa virhettä uudestaan. Siksi Bastian Schweinsteiger ja Sami Khedira olivat erityiskuntoutuksessa turnauksen aikana ja peliaika harkittiin tarkoin.

Valmistautuminen pieniin yksityiskohtiin Mitä mestaruuden taustalta löytyy Maailmanmestari Saksa on myös valmistautumisen mestari. Edellisenä vuotena 2013 pelattu Confederation Cup oli tärkeä lähtölaukaus. Jo tuolloin alkoi tarkka yksityiskohtiinkin paneutuva valmistautuminen huomioiden otteluiden alkamisajat, säätilat paikkakunnilla, logistiikka, harjoitusolosuhteet, palautumismahdollisuudet jne. Jos tavoitteena on selviytyä terveenä ja hyvävoimaisena aina finaaliin asti, on fyysisten valmiuksien oltava huipputasolla. Tätä seikkaa Löw painotti omassa esityksessään. Löw kertoi kuinka Michael Ballack ei ollut täydessä iskussa EM-finaalissa 2008

Jalkapallovalmentaja 3/2014

Huippumaista Saksa tekee ehkä pienen poikkeuksen monista muista ”pallonhallintamaista”. Valmentaja Joachim Löwin oppien mukaan joukkue pyrkii nopeasti ja suoraan ylöspäin. Saksa kuten muutkin kärkimaat harkitsevat tarkkaan millä alueella kenttää pallonriisto halutaan tehdä. Vastahyökkäys tehdään välittömästi kun omalla joukkueella on ylivoima katkon jälkeen. Pietarissa puhuttiin pitkään turnauksen huippumaalivahdeista, joista ykköseksi nousi ilman soraääniä Manuel Neuer. Neur esitteli kisoissa uu-

7


MM

2014

den pelityylin, missä hän nousi useasti Saksan ylimääräiseksi puolustajaksi riskejäkään kaihtamatta. Löw pitää maalivahtiaan luonteeltaan vahvana johtajatyyppinä. Näillä eväillä leivottiin mestari. Jogi kertoi muutamia mielenkiintoisia huomioita turnauksen ajalta. Joukkueen focus finaaliotteluun oli niin voimakas ettei kukaan pelaajista iloinnut pukukopissa Brasilian murskauduttua lukemin 7-1! Saksalaiset myös ymmärsivät että jotakin epätavallista oli tapahtunut. He puhuivat jo puoliajalla että isäntämaata ei saa häpäistä satojen miljoonien silmien edessä. Löw joukkoineen huomioi myöskin että Valioliigassa pelanneet Özil, Mertesacker ja Podolski olivat selkeästi muita väsyneempiä johtuen Valioliigan ja Bundesliigan erilaisesta kausirytmistä.

Kaiken taustalla pelaajakehitys Lopuksi Jogi Löw muisti painottaa saksalaisen perusteellisen pelaajakehityksen merkitystä ja arvoa. 2000-luvun alussa käynnistettiin pelaajakehitysohjelma mikä kattoi koko maan. Avainkysymyksenä oli valita tehtäviin jalkapallon huippuammattilaiset, joiden johdolla uusittuja sisältöjä toteutettiin ympäri Saksaa. Löw painotti valmentajakoulutuksen merkitystä. Siihen Saksa satsaa jatkuvasti voimakkaasti. Mainitun ohjelman tuloksena Saksan U21 voitti v 2009 Euroopan mestaruuden. Tuosta joukkueesta Brasiliassa maailmanmestaruuspokaalia oli nostamassa 7 pelaajaa. Teksti: Jukka Vakkila, Joachim Löwin puheenvuorosta Kuvat: Mikhail Shapaev, Venäjän jalkapalloliitto

hail Shap Kuva: Mik

aev, Venä

jän jalkap

alloliitto

Kuva: Mikhail Shapaev, Venäjän jalkapalloliitto

8

Jalkapallovalmentaja 3/2014


Hannu Tihinen näköalapaikalla Hannu Tihinen on toiminut Suomen Palloliiton Huippujalkapallopäällikkönä nyt vuoden päivät. Entinen huippupelaaja johtaa suomalaista pelaajakehitysohjelmaa, minkä tavoitteena on nostaa A-maajoukkueemme eurooppalaisten huippumaiden tuntumaan. Hannulla on tiimissään maajoukkuevalmentajia, aluevalmentajia sekä talenttivalmentajia joiden yhteistyön voimalla strategia etenee. Koko tämän ryhmän tavoitteena on

tietysti saada haluttuja toimenpiteitä siirtymään seuratasolle. ”Tihi” tietää Kemin Palloseuran kasvattina kuinka suuri merkitys on junioritasolla toimivilla valmentajilla ja ohjaajilla. Kemistä kaveri siirtyi reppu selässä HJK:iin ja edelleen Viking, West Ham, Anderlecht, Zürich… Hannulla on mestaruuksia, kapteenin nauhoja ja kaikkiaan yli 350 kansainvälistä ottelua huipputasolla. Maaotteluja Huuhkajissa Tihiselle kertyi komeasti 76. Kuvassa Joachim Löw keskustelee Tihin kanssa Pietarissa. Toivotamme menestystä haastavassa tehtävässä. Toimitus


MM

2014

Jalkapallon MM-kisat - mitä jäi käteen?

Kirjoitin lehdessämme ennen kisoja otsikolla: Jalkapallon MM-kisat 2014 - järjellä. Yritin hahmotella, mitä kisoissa tulee tapahtumaan. Analyysini epäonnistui tällä kerralla pahasti, eikä ollut ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu. Luotin kovasti ennakkokaavailuissani Brasiliaan, mutta ennakkosuosikilleni kisat olivat täydellinen katastrofi. Miksi näin oli? Monet löytävät syyn varmasti siitä, että ratkaisevassa ottelussa Tiago Silva oli pelikiellossa ja Neymar loukkaantuneena. Näiden kahden pelaajan puuttumisella oli varmasti vaikutusta Saksa-ottelun lopputulokseen, mutta kaikkea se ei kuitenkaan selitä. Tiago Silvan puuttuminen oli kuitenkin mielestäni tärkein yksittäinen asia Saksa-ottelut katastrofiin, sillä Brasilian pelaaminen oli ottelussa totaalisen sekavaa. Tuntui, kuin yksikään pelaaja ei olisi tiennyt, mitä pitäisi tehdä. Ottelun alun hirvittävä lataus ja uho, mikä paistoi kaikesta läpi, meni selvästi liiallisuuksiin. Jotenkin tuntui siltä kuin kotikenttäetu olisikin muuttunut rasitteeksi. Saksa pelasi ensimmäisen puoliajan totaalisessa Flow-tilassa ja pelaajat uskalsivat yrittää miltei mahdottomia. He tiesivät, että paikkoja avautuu jatkuvasti. Tosiasiassa, jos vertaa Brasilian ja Saksan pelaajia toisiinsa, huomaa, että kaikki saksalaiset pelaajat pelaavat isossa roolissa Euroopan huippujoukkueissa, kun taas Brasilian pelaajista näin on vain muutaman kohdalla. Ilman tätä ensimmäisen jakson Flow-tilaakin Saksa oli oikea joukkue jatkoon.

Arvioin ennen kisoja alkulohkojen jatkoon menijät. A-lohkossa Brasilia ja Meksiko menivät jatkoon, kuten ounastelinkin. B-lohkosta jatkoon pelasivat itsensä Hollanti ja yksi kisojen väriläiskistä, Chile. Espanjan vaikeuksia osasin odottaa, mutta itseasiassa joukkue oli vielä apaattisempi kuin aavistelin. C-lohkon jatkoon menijöistä toinen, Kolumbia oli toinen kisojen suurista yllättäjistä. Huippuhyökkääjä Radomel Falcaon puuttumista huomasi tuskin monikaan, sen sijaan James Rodriques pelasi itsensä monien sydämiin ja samalla Real Madridiin. Toinen jatkoon menijä Kreikka oli myös melkoinen yllättäjä. D-lohkossa jatkoon selviytyi odotetusti Uruguay, mutta Costa Rican jatkopaikka oli melkoinen yllätys. Taak-

10

se jäivät niin Italia kuin Englantikin. E-lohkossa Ranskan lisäksi jatkoon selvisi Sveitsi. F-lohkosta Argentiinan ohella jatkoon selvisi Nigeria ja G-lohkossa jatkoonmenijät olivat Saksa ja Portugalin taakseen jättänyt Yhdysvallat. E-lohkossa toinen jatkoonmenijä Belgia oli ennalta arvattavissa, kun taas harva olisi ennen kisoja laittanut rahojaan likoon Algerian puolesta, jäihän taakse niin Venäjä kuin Etelä-Koreakin. Niin kuin jo ennen kisoja totesin, jatkoon alkulohkoista selviää vain hyviä maita, ja pudotuspeleissä putoaa tämän takia jo heti ensimmäisellä kierroksella todellisia huippujoukkueita.

Jalkapallovalmentaja 3/2014


MM

Mielestäni vuoden 2014 kisat olivat monessakin suhteessa "kaikkien aikojen kisat". Näissä kisoissa toteutui vanha toteamus: pelataan kuukausi ja lopulta Saksa voittaa. Tällä kertaa voitto tuli vähintäänkin ansaitusti. Kisoissa pelattiin aktiivista ja positiivista jalkapalloa ja monet ennalta heikoiksi arvioidut maat menestyivät loistavasti. Uusia tähtiä syntyi ja moni todellinen suurpelaaja jätti jäähyväiset maajoukkuetason jalkapalloilulle. Moni varmasti epäili myös ennen kisoja Brasilian kykyä onnistua järjestelyissä, tietääkseni mitään ongelmia ei kuitenkaan esiintynyt. Tämän loistavan jalkapallokesän jälkeen suunnataan katseet kohti seuraavia arvokisoja, EM-kisoja vuonna 2016, joissa toivottavasti Suomikin on mukana! Teksti: Hannu Paatelo Kuva: SJV arkisto

Yleisiä huomioita kisoista:

Onnistujat:

- Ennen kisoja epäiltiin, että kisoissa pelataan helteestä johtuen passiivisesti, näin ei todellakaan käynyt - useat joukkueet pelasivat erittäin aktiivisesti ja prässäsivät jo ylhäältä lähtien. - Ensimmäisen kerran Amerikan mantereella pelatuissa kisoissa saatiin eurooppalainen mestari. - Yhden jalkapallon tyylisuunnan, espanjalaisen lyhytsyöttöpeliin perustuvan pallonsiirtelyn loppu. Tämä on aivan luonnollista, aina löydetään lääkkeet tietyn pelityylin murtamiseen. - Tuskin monikaan olisi ennen kisoja uskonut, että alkulohkovaiheeseen jäävät: Espanja, Italia, Englanti, Portugali, Venäjä, Etelä-Korea ja Japani.

- Saksa ja Manuel Neuer, jota ilman Algeria olisi todennäköisesti pudottanut Saksan. - Argentiina, ilman Angel Di Marian loukkaantumista olisi haastanut Saksan tosissaan. Tämän hetken paras pelaaja Lionel Messi oli lähellä täysosumaa myös maajoukkueessa. - James Rodriques - Kolumbia, Costa Rica, Chile ja Algeria Flopit: - Brasilia -Useat alkulohkoon jääneet jalkapallon suurmaat

2014


”Oikotietä menestykseen ei ole” Lasten ja nuorten kanssa toimivien jalkapalloammattilaisten käsitys lahjakkuudesta Tutkin kasvatustieteen proseminaarityössäni lasten ja nuorten jalkapalloammattilaisten käsityksiä lahjakkuudesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten lasten ja nuorten jalkapallovalmennuksen parissa toimivien päätoimisten ammattilaisten käsityksiä lahjakkuudesta jalkapallossa sekä siitä, mitkä asiat heidän mielestään vaikuttavat huipulle pääsemiseen. Erityisesti haluttiin selvittää, näkevätkö valmennuksen ammattilaiset lahjakkuuden perittynä vai harjoiteltuna ominaisuutena, sekä mitkä tekijät ja ominaisuudet ovat lahjakkuuden kannalta tärkeimpiä.

Tutkimuksen aineisto kerättiin verkkokyselynä, joka lähetettiin suomalaisille seuroissa toimiville lasten ja nuorten jalkapallovalmennuksen ammattilaisille. Kyselyn aineistoa käsiteltiin pääosin tilastollisin menetelmin, mutta kyselylomakkeessa oli myös avokysymyksiä. Vastausprosentti oli 46%, joka on kyselytutkimuksen luonteeseen nähden hyvä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautui pitkälti kolmeen malliin lahjakkuudesta ja kehittymisestä huipulle. Gagnén mallissa erotellaan käsitteellisesti syntymälahjakkuus (giftednes) ja erityislahjakkuus (talent). Ericssonin mallissa lahjakkuus taas nähdään lähinnä hankittuna asiantuntijuutena ja hän puhuukin 10 000 tunnin säännöstä. Teoreettisessa viitekehyksessä kolmantena tärkeänä mallina oli Williamsin & Reillyn jaottelu lahjakkuuden ennusmerkeistä jalkapallossa. Yleisesti vastaajat näkivät lahjakkuuden jalkapallossa kiehtovana, mutta monimutkaisena asiana. Jalkapallon luonne ja huippupelaajien erilaiset ominaisuudet ja vahvuudet vaikeuttavat heidän mielestään käsitteen tulkitsemista. ”Lahjakkuus on vaikea asia määriteltäväksi ja ainakin Suomessa sitä käytetään aivan liikaa. Tämän asian kanssa täytyy olla varovainen. Joku voi olla lahjakas juoksija, mutta ei se tarkoita, että on myös lahjakas jalkapalloilija vai tarkoittaako?” (Valmennuspäällikkö, 32–vuotta)

Valmennuksen ammattilaiset näkivät lahjakkuuden enemmän hankittuna ja ennen kaikkea harjoiteltuna ominaisuutena. Perimällä kuitenkin koettiin olevan merkitystä lahjakkuudessa, mutta varsinkin huipulle pääsemistä arvioitaessa harjoittelun merkitys korostui selvästi. ”Lahjakkuus itsessään ei tee pelaajasta todella hyvää. Harjoittelun määrä (varsinkin omatoimisen) on ratkaiseva tekijä hyväksi pelaajaksi.” (Nuorisopäällikkö, 32– vuotta) Harjoittelun tueksi pelaajat tarvitsevat vastaajien mielestä motivaatiota, hyvää valmennusta ja perheen tukea. Pelaajien vahvan motivaation ja palavan halun kehittyä nähtiin olevan yhteydessä nimenomaan harjoitteluun. ”Lahjakkuus on mielestäni sitä, että on rakastunut lajiin intohimoisesti.” (Valmennuspäällikkö, 44–vuotta) Harjoittelun kannalta tärkeässä osassa on myös luonnollisesti valmentaja ja osaava valmennus. Valmentajien tulisi osata opettaa oikeita asioita sekä olla motivoiva ja innostava. Oikeiden asioiden opettamisella ja innostamisella pelaajat saadaan harjoittelemaan entistäkin enemmän. Kehittymisen kannalta myös perheen tuki ja kannustus koettiin hyvin merkittäviksi tekijöiksi. ”Seurattuani lajia läheltä yli kolme vuosikymmentä, ei ole sattumaa että iso osa parhaista pelaajista tulee samojen valmentajien kautta.” (Valmentaja, 53–vuotta)

12

Jalkapallovalmentaja 3/2014


Olli Orvasto Syntymävuosi: 1981 Jalkapallokoulutus: UEFA A-lisenssi, NuVK Nykyinen valmennettava joukkue: FC Hansa Rostock U16 Miten tärkeänä pidät seuraavia lahjakkuuden ennusmerkkejä?

Seurat valmentajana: TPS, FC Inter, FC Levadia Tallinn, TuNL, FC Hansa Rostock

Keskiarvot asteikolla 5=erittäin tärkeä 4=tärkeä 3=en osaa sanoa 2=ei kovin tärkeä 1=ei lainkaan tärkeä

Muu työkokemus jalkapallosta: Nuorisopäällikkö SPL Pohjois-Suomi, Scout Club Brugge (OTO), Valmennuspäällikkö TuNL Seurat pelaajana: TuNL (jun.), TPS (jun.), ÅIFK

5

4

3

2

1

0

”Vanhempien rooli on tarjota turvallinen paikka riittävään määrään liikuntaa ja lajikohtaiseen harjoitteluun sekä tarpeellinen vuorovaikutus tekemisen arvioinnissa.” (Valmennuspäällikkö, 35–vuotta)

heidän yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin levittää tärkeää tietoa lahjakkuudesta ja sen kehittymisestä muille valmentajille ja pelaajien vanhemmille. Teksti: Olli Orvasto, olli.orvasto@utu.fi

Jalkapalloseuroissa valmennuksen parissa työtä tekevät ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa sekä seuroissaan että suomalaisessa jalkapallossa. Lahjakkuuden ja sen kehitysprosessin ymmärtäminen onkin nuorten valmennuksen ammattilaisille tärkeää, koska he välittävät paljon erilaista tietoa valmentajille ja pelaajien vanhemmille. Lisäksi he usein myös arvioivat ja pyrkivät kehittämään työssään seurojensa kaikkein potentiaalisimpia pelaajia. Kyselyyn vastanneiden käsitykset lahjakkuudesta jalkapallossa tuntuivat hyvin johdonmukaisilta ja tulevaisuudessa

Jalkapallovalmentaja 3/2014

Lähteitä Gagné, F. 2009. Talent development as seen thourgh the differentiated model of giftedness and talent. Teoksessa T. Balchin, B. Hymer & D.J. Matthews. (ed.) The Routledge International Companion to Gifted education. New York and London: Routledge Ericsson, K.A., Clemens, T.R, Krampe, R. The Role of Deliberate Practise in the Acquisition of Expert Performance. 1993. Psychologigal Review. Vol 100, No 3, 363–406. Ericsson, K. A., Cokely, E.T. & Prietula, M.J. 2007. The Making of an Expert. Harvard Business review. Managing for the long therm. Ericsson, K.A., Roring, R.W. & Nandagopal, K. 2007. Giftedness and evidence for reproducibly superior performance: an account based on the expert performance framework. High Ability Studies Vol. 18, No. 1, June 2007, 3–56. New York and London: Routledge. Hotulainen, R. 2010. Asiantuntijuuden kehittymisestä. Opetushallitus. Uusikylä, K. 2002. Isät meidän. Luovaksi lahjakkuudeksi kasvaminen. Jyväskylä: PS-kustannus. Uusikylä, K. 1994. Lahjakkaiden kasvatus. Porvoo: WSOY Williams, A. M. & Reilly, T. 2000. Talent identification and development in soccer. Journal of Sports Sciences, 18, 657–667.

13


Jaksan, ehdin, osaan ja voitan ! Tästä jutusta alkaa kirjoitussarja, missä Petteri Jaatinen käsittelee valmennusta erilaisista näkökulmista. Ensimmäisessä osiossa tutustutaan mm. erilaisiin apuvälineisiin ja niiden käyttömahdollisuuksiin. Järjestys sarjassa on: 1. Fyysisen harjoittelun välineitä 2. Kestävyys 3. Voima / lihaskunto

Jalkapallo on fyysisesti monipuolinen ja vaativa laji. Pelkkä pelinomainen lajiharjoittelu ei takaa pelaajien riittävää yksilöllistä kehittymistä. Omalla keholla tehtävät harjoitteet ovat avainasemassa etenkin juniorivuosina. Sen jälkeen tarvitaan välineitä, joilla harjoittelua voidaan monipuolistaa ja nostaa harjoitusvastetta pelaajan kehitysasteen vaatimalle tasolle. Kirjoituksessa ja kuvissa esiintyvät välineet ovat kohtuuhintaisia ja kaikki urheiluliikkeistä tai tavarataloista ostettavissa. Tässä esiteltävät välineet sopivat hyvin ”kenttäharjoitteluun” eikä erillistä tilaa harjoitteiden tekemiseen tarvita. Näillä välineillä onnistuvat niin 14

4. Nopeus ja kimmoisuus 5. Liikkuvuus ja vammojen ennaltaehkäisy 6. Testaus ja kausisuunnittelu

Fyysisen harjoittelun perusvälineitä

valmistavat kuin palauttavat harjoitteet kauden eri painopisteiden aikana. Välineiden etuna on se

toiminnallisuus jota jalkapallo lajina vaatii. Tässä on vain osa laajasta valikoimasta mitä harjoitteluun löytyy. Jalkapallovalmentaja 3/2014


Fitness ball on monille tuttu” iso pallo” kuntosalilta. Väline soveltuu mainiosti lihaskestävyyden parantamiseen neljälle suurelle lihasryhmälle: jalat, kädet, vatsa ja selkä. Erityisesti keskivartalolle. Fitness ball mahdollistaa myös vaativat koordinaatio + tasapainoharjoitteet samanaikaisesti. Muotonsa ja kokonsa puolesta se on hyödyllinen liikkuvuus/venyttely / palauttavissa harjoitteissa. Fitness ball soveltuu hyvin hieman vanhempien juniori – ja aikuispelaajien arkeen.

Gymstick on suomalainen liikuntavälineinnovaatio. ”Punttisali” on yhden kepin ja kahden kuminauhan tiivistelmä. Gymstick on erinomainen väline aloittaa junioripelaajien ”voimaharjoittelu”. Kehittää voimaa, lihaskestävyyttä, koordinaatiota, tasapainoa ja liikeaisteja. Tietyillä liikkeillä voidaan kuormittaa useampaa kuin yhtä lihasryhmää ja fyysistä ominaisuutta saman liikkeen aikana. Mahdollistaa kuminauhojen avulla myös pallotekniikkaharjoittelun lihaskuntoharjoittelun yhteydessä. Kevyt, helppo kuljettaa ja säilyttää. Harjoitteet onnistuvat hyvin kentän laidalla ennen tai jälkeen lajiharjoituksen. Käy myös normaaliin keppijumppaharjoitteluun oivallisesti.

Jalkapallovalmentaja 3/2014

15


Tasapainolauta sopii erinomaisesti jalkapalloilijan alaraajojen vahvistamiseen. Harjoittelu laudalla vahvistaa nilkan, pohkeiden ja polven toiminnallisuutta jolla voidaan ennaltaehkäistä loukkaantumisia. Lautaa käytetään paljon myös loukkaantumisten jälkeisessä kuntoutuksessa. Nimensäkin perusteella se kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Laudalla onnistuu myös tekniikkaharjoittelu pallon kanssa. Myös ylä- ja keskivartalon harjoitteluun sopiva väline.

Vastusnauhavyö on tarkoitettu juoksussa tarvittavien lihasten vahvistamiseen. Harjoitteet tehdään pareittain. Kehittää samalla ”kiinnipitäjän” / jarruttajan eksentristä lihastyötapaa. Etuna on normaali juoksuasento, jossa harjoitus kohdistuu juuri juoksussa tarvittaviin voimantuotto / hermostollisiin mekanismeihin. Samassa harjoitteessa kehittyvät juoksussa tarvittava voimaominaisuus, hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminta, juoksutekniikka (käsien ja ylävartalon käyttö). Harjoittelu vaatii totuttautumista oikean vastuksen säätelemiseksi. Erilaisilla juoksusuunnilla / tavoilla saadaan kuormitettua koko jalan eri osia.

16

Jalkapallovalmentaja 3/2014


Kuntopallo on yksi perinteisimmistä harjoitusvälineistä. Se soveltuu erittäin monipuoliseen voima/ lihaskestävyys, koordinaatio, tasapaino, taito, palauttavaan harjoitteluun. Pallon heitot, kierrot, työnnöt, nostot, pidot, vieritykset kehittävät hyvin voiman eri osa-alueita perusvoimasta räjähtävään voimaan. Kuntopalloharjoittelu mahdollistaa jalkapalloilijalle usean eri ominaisuuden kehittymisen samanaikaisesti mielekkäällä ja toiminnallisella tavalla.

Plyoboxit ovat esim. 30 – 50 - 70 cm korkuisia tukevia laatikoita joiden päälle ja päältä voidaan suorittaa erilaisia hyppy / ponnistusharjoitteita. Plyoboxien avulla voidaan kehittää myös jalkojen liikenopeutta tai koordinaatiota. Plyometristen hyppyjen harjoittelu vaatii riittävän ponnistus- ja ennen kaikkea alastulotekniikan vammojen ennaltaehkäisemiseksi.

Hyppynaru kuuluu myös perinteisiin harjoitusvälineisiin monipuolisuutensa vuoksi. Erilaisilla hyppelysarjoilla kehitetään samanaikaisesti rytmiä, käsien, jalkojen ja silmän koordinaatiota. Hyppelyt vahvistavat jalkojen eri lihaksia, rasittavat sydän – ja verenkieroelimistöä. Hyppelyjen ja juoksujen yhdistämisellä voidaan kehittää nopeutta. Hyppynaru soveltuu liikenopeuden ja liikkuvuuden välineeksi erinomaisesti. Teksti ja kuvat: Petteri Jaatinen

Kirjoituksessa esiintyviin välineisiin voi tutustua mm. alla olevista osoitteista: www.kerkosport.com www.urheiluvalmennus.fi www.bfpversand.de www.gymstick.com www.casall.com

Jalkapallovalmentaja 3/2014

17


Kokemuksia ottelutapahtumien tutoroinnista Palloliiton Fortum Tutorit jalkautuvat tämän kauden aikana kolmeen turnaukseen. Lisäksi tutoreiden tehtävänä on paikallistasolla tutoroida omia joukkueitaan myös ottelujohtamisessa. Kaudenaikana ottelujohtamisen tutorointia saa osakseen noin 1000 joukkuetta.


Tavoitteena lasten ja nuorten ratkaisurohkeuden ja oppimisen ilon tukeminen Ottelut ja turnaukset muodostavat määrällisesti juniorijoukkueen toiminnasta noin kolmasosan. Peli on tärkeä pelaajakehityksen työkalu ja antaa hyvin johdettuna mahdollisuuden opetella pelaamista ja arvioida harjoiteltujen asioiden kehittymistä. Peli on useimmalle lapselle myös motivaation kannalta ykkösjuttu. Pelin johtamisessa korostuu tapahtuman tunnetaso. Valmentajan ja valmennusryhmän tunnetila voi vaikuttaa yllättävän paljon peliin. Keskittynyt, iloinen, maltillinen ja hyvä tsemppi – siinä hyviä tunnetiloja valmentajille! Tutoroinnissa korostamme myös sitä, että eleet, äänensävyt ja ilmeet ovat tärkeä osa viestintää pelaajien suuntaan. Pelaajien havainnointi yhtenä teemana Pelissä on tärkeää olla pelaajia kehittävät valmennukselliset teknis-taktiset teemat, jolloin pelaamisen kehittäminen ja pelistä oppiminen nousevat ottelun tuloksen lisäksi tärkeään rooliin. Kaikissa kesän turnauksissa haluamme kiinnittää huomiota pelaajien havainnointiin pallottomana ja pallollisena. Aluksi on hyvä seurata pystyykö pelaaja katsomaan ympärilleen samalla, kun hän kuljettaa palloa. Kehitysvaiheessa arvioidaan, miten pelaaja onnistuu havainnoimaan selän taakse tai lähipelaajia pidemmälle. Onnistunut havainnointi auttaa konkreettisesti vaikkapa tärkeän ensimmäisen kosketuksen suuntaamisessa ja kaikissa pelin ajoituksissa. Lisäksi rohkaisemme valmentajia löytämään pelistä pelaajien hyviä suorituksia ja kertomaan konkreettisesti mikä oli hyvää. Se lisää pelirohkeutta paremmin, kuin epäonnistumisten tuskailu, korostaa Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen.

Helsinki Cup 2014 kokemuksia Fortum Tutor Petteri Kärkkäinen Useat valmentajat kiittelivät todella paljon saamaansa palautetta ja pitivät palautetta tärkeänä tukena omalle valmennustyölle. Valmentajat saivat mielestään uusia näkökulmia ottelujohtamiseen ja näkivät joukkueensa pelaamista uudessa valossa. Lisäksi useat valmentajat aikoivat hyödyntää Fortum Tutor -nettisivujen kausisuunnitelmaa ja treenivinkkejä. Myös pelaajien vanhempien roolia joukkueen taustalla nähtiin uudessa valossa. Vanhempien paikka ei ole ottelujen aikana vaihtopenkin vieressä, juottamassa ja silittämässä omien poikien päätä kuumalla ilmalla. Valmentajat ymmärsivät, että pelaajat ja valmentajat tarvitsevat rauhaa, niin harjoituksissa kuin otteluissa. Fortum Tutor Matti Raho Valmentajista jäi todella hyvä maku ja vastaanotto oli todella positiivinen. Tutorointia ei enää jännitetä, vaan sitä osataan jopa odottaa. Kiinnitin erityisesti huomiota siihen, että monella haaste-ja harrastejoukkueella oli innostuneita ja hyviä nuoria valmentajia. Pelin ohjauksessa muutamat valmentajat keskittyivät lähinnä pallolliseen pelaajaan. Siinä on vuosien aikana kuitenkin kehitytty paljon.


Fortum Tutor Paavo Nurmi Vastaanotto oli paria poikkeusta lukuun ottamatta erittäin hyvä ja tutoroitavat valmentajat olivat erittäin tyytyväisiä, että saivat palautetta. Saimme aikaiseksi hyviä keskusteluita, vaikka aika oli erittäin rajallinen. Pelaamisen taso on myös noussut. Näin monta todella taitavaa joukkuetta, joista mieleen jäi Viikingit 07 -joukkue. Tapasin myös monta hyvää valmentajaa, joilla oli selkeät ohjeet pelaajille ja joukkueessa oli todella positiivinen ilmapiiri. Alkulämmittelyissä oli aika monella joukkueella paljon kehitettävää. Pasi Nenonen, tauolla oleva Fortum Tutor Valmentajien käyttäytymisessä on tapahtunut iso muutos positiiviseen suuntaan. Kohdalleni ei osunut yhtään negatiivisesti huutavaa valmentajaa ja pallollisen ohjaaminenkin on vähentynyt reilusti. Tässä haluan erityisesti mainita Honka Merikotkat 07 -joukkueen, jossa on harvinaisen positiivinen ja kannustava meininki koko taustaryhmällä. Tämä näkyi poikien taidoissa ja siinä, että ei tarvitse pelätä virheitä ja sitä kautta tulee hienoja onnistumisia. Peleissä joukkueilta löytyi yllättävän hyvin 5v5 -pelin kannalta tärkeät elementit eli syvyys ja leveys (timanttimuoto). Kehitettävääkin löytyi. Valmentajat antavat kentälle liikaa epämääräisiä ohjeita ja selkeät täsmälliset ohjeet jäävät uupumaan. Ottelupalavereissa oli liikaa sisältöä, sen sijaan, että olisi 1-2 selkeää teemaa ja tavoitetta peliin. Kentältä löytyi monia pelaajia, joilla oli ikäisekseen hyvät 1v1 ratkaisuominaisuudet, mutta kun katsoo isoa kuvaa, pallo menetetään ja luovutetaan edelleen liian helposti.

Teemana olleeseen lasten havainnointiin pelin eri tilanteissa kannattaa pelien perusteella keskittyä paljon, ja valmentajien kannattaa kehittää omaa osaamistaan havainnointia korostavien harjoitteiden käyttämisessä. Oli kiva antaa siihen muutamia vinkkejä. Miika Takkula, HJK junioreiden valmennuspäällikkö Vastaanotto oli positiivinen ja valmentajat olivat erittäin innostuneita kuuntelemaan palautetta ja halusivat oppia. Valtaosa peleistä oli positiivisia kokemuksia. Erityisesti kannustavan ilmapiirin luominen pelaajille sekä pelaajien kannustaminen rohkeaan 1v1 haastamiseen oli iloinen yllätys. Pallolliset pelaajat saivat tehdä ratkaisun suurimmaksi osaksi rauhassa, ilman valmentajan liiallista ohjausta.

Valmennuslinja ohjaa keskustelua Ottelututoroinnissa tutor antaa valmennusryhmälle palautetta joukkueen pelillisistä vahvuuksista ja näkemyksen kehitettävistä pelillisistä ja taidollisista asioista. Palloliiton valmennuslinja korostaa pelaajien ratkaisurauhaa ja maltillista vaihtotahtia, jotta pelaajat pääsevät peliin sisälle ja kokevat myös fyysistä rasittavuutta. Tutorointikeskusteluissa käsitellään pelin valmennuksellisia tapahtumia ennen ottelua ja ottelun aikana konkreettisten esimerkkien kautta. Esimerkiksi pelitapahtumien alkuverryttelyt voivat hyvin toteutettuina mahdollistaa kauden aikana pelaajille yli 10 000 pallollista suoritusta. Perinteisistä mekaanisista jonosyöttelyistä edetään pelinomaisempiin verryttelyihin, joissa pitää valita syöttösuuntia ja havainnoida ympärille, korostaa Vaasan IFK:n Fortum Tutor Torbjörn Holmgren. Lue lisää ohjelmasta osoitteessa www.fortumtutor.fi/jalkapallo Seuraa ohjelmaa Facebookissa: www.facebook.com/FortumTutor


Jalkapallo ja aivotärähdys Päähän kohdistuneita vammoja tapahtuu myös jalkapallossa. Viime jalkapallon MM-lopputurnauksessa tapahtuneet aivotärähdykset ja niihin liittyneet toimenpiteet tai niiden puutteet aiheuttivat varsin laajaa keskustelua päävammojen hoitokäytäntöjen nykytilasta. Miten tulisi toimia aivotärähdyksen sattuessa?

Aivotärähdyksen tunnistaminen on haasteellista ja tärkeää, sillä aivot säätelevät kaikkea toimintaamme. Tilanne syntyy äkillisesti, eikä vamma usein tunnu tai näy konkreettisesti ulospäin. Pelaaja ei usein itse kykene arvioimaan omaa tilaansa. Lapsilla ja nuorilla tilanteen arviointi vaikeutuu ja korostuu entisestään. Valmentaja, fysioterapeutti ja huoltaja ovat tärkeimpiä henkilöitä seuraamaan tilannetta ja tekemään päätöksen pelaamisen jatkamisesta. Ihmisen kallon sisällä on yli kilon painoinen aivokudos, johon kohdistunut riittävä ulkopuolinen isku tai voima aiheuttaa aivokudoksen venytysvaurion ja/tai vaurioitumisen kalloa vasten. Vaurio aivoihin ei vaadi siis suoranaista iskua päähän. Aivotärähdyksen kriteerin täyttyessä (hetkellinenkin tajuttomuus, muistamattomuus, henkisen toimintakyvyn muutos, kuten sekavuus tai neurologiset häiriöt) on ehdottomasti suositeltavaa päättää toiminta kyseiseltä päivältä. Näin tulisi toimia myös vaikka tilanne palautuisi nopeasti. Alkutilanne tulee arvioida normaalin ensiapu- ja lääkäritoimintojen mukaisesti, lisäksi tulee arvioida jatkohoidon tarve sekä huomioida aina mahdollinen niskan ja/ tai selkäytimen vaurio. Tyypillisiä oireita ovat ajatteluun ja liikkumiseen liittyvien toimintojen vaikeudet. Liikkuminen ja tasapaino saattavat muuttua epävarmaksi, oireita saattavat olla näköhäiriöt, huimaus, pahoinvointi, päänsärky ja väsymys. Lisäksi tyypillisimpiä oireita jo lievässäkin vammassa saattavat olla orientaatio-, muisti- ja keskittymisvaikeudet, univaikeudet sekä käyttäytymisen säätelyn muutokset. Alkuvaiheessa aivotärähdyksiksi luokitelluista tapaturmista toivutaan keskimäärin 7-10 päivässä, mutta 10-15%:lle voi jäädä pitkittyneitä tai, jopa pysyviä oireita. Usein lievä aivovamma aliarvioidaan, koska usein siitä toivutaan näennäisesti hyvin ja nopeasti. Jalkapallossa ne ovat useimmiten lieviä ja johtavat silloin täydelliseen toipumiseen riittävän levon jälkeen. Mikäli tilanteeseen ei suhtauduta asianmukaisella tavalla ja/tai vammasta toipuminen on kesken, ris-

Jalkapallovalmentaja 3/2014

ki uudelle pää- tai muulle vammalle kasvaa. Uusi vamma voi olla myös kumuloituva, vaikeampi tai voimistaa oireita, mikäli toipuminen on kesken. Urheiluun, harjoitteluun ja peliin palaamisen tulee tapahtua vasta, kun oireet ja tilanne sen sallivat. Alkuvaiheessa korostetaan fyysisen sekä ajattelutoimintoihin liittyvän levon merkitystä. Fyysiseen harjoitteluun tulee palata kontrolloidusti ja porrastetusti. Täyteen urheilutehoon ja kontaktiin palaamisessa ja toipumisen arvioinnissa tulisi noudattaa yksilöllistä tutkimista ja havainnointia. Kansainvälisesti on olemassa ohjeistus sekä objektiivisia arviointimenetelmiä (mm. sport concussion assesment tool 3; SCAT3), joita apuna käyttäen, tilanteen etenemistä ja toipumista voidaan arvioida sekä toteuttaa asianmukaisesti ja turvallisemmin. Nämä käytännöt tulisi ottaa käyttöön myös jalkapallossa. Teksti: Matti Vartiainen, Fysioterapeutti, TtM, Tutkija

Ian Millward luennoi.

Lähteet: McCrory P., Meeuwisse W., Aubry M. ym. Consensus statement on Concussion in Sport: The 4th International Conference on Concussion in Sport held in Zurich, November 2012. Br J Sports Med. 2013;47:250-8. Luoto T, Hokkanen L, Vartiainen M, Hänninen T, Tuominen M, Parkkari J, Öhman J. Aivotärähdykset urheilussa. Suomen Lääkärilehti. 14/2014.vsk 69.

21


HIFK ja Honkavaara onkavaara

- menestyksen yhtälö Veikkausliiga saa suuren osan huomiosta, ainakin mediassa. Myös sen ulkopuolella rakennetaan kestäviä menestystarinoita. Yksi sellaisista on HIFK. Neljä viidestä viimeisimmästä kaudesta HIFK-laiva on seilannut myötätuulessa, aina kun kippari Jani Honkavaara on ollut ruorissa.

FC Viikinkien kautta on alkanut usean suomalaisen valmentajakyvyn urapolku. Heistä Markku Kanerva, Jari Europaeus ja Toni Korkeakunnas ovat tuttuja liiga- tai maajoukkueympyröistä. Tuohon kategoriaan on helppo ennustaa nousevan lähitulevaisuudessa myös Jani Honkavaaran. Viisi onnistunutta kautta putkeen ei ole enää sattumaa, vaan merkki kestävämmästä kehityksestä ja valmennustyön tasosta. Jani "Honsu" Honkavaara tahkosi valtaosan peliurastaan divarissa, Ykkösessä ja Kakkosessa. Kotikonnuilla Seinäjoella hän sai maistiaisia myös liigavauhdista 1990-luvun lopulla. Pelaajauran loppuvaihe toi luonnollisen siirtymän sivurajan ulkopuolelle FC Viikinkien "valmentajahautomossa", jossa Honkavaara pääsi kehittävään oppiin kolmeksi vuodeksi ennen suuremman vastuun ottamista. Valmiudet ensimmäiseen HIFK-pestiin oli rakennettu nimenomaan Vuosaaressa. Jo debyyttikausi 2010 Kakkosen päävalmentajana antoi viitteitä tulevasta. HIFK voitti lohkonsa ja nousi porrasta ylemmäs kaudeksi 2011 ja myös säilytti paikkansa Ykkösessä. Silti Honkavaara piti jatkamistaan seurassa mahdottomana ja siirtyi pykälää alemmas Gnistaniin, jossa tuloksena oli lohkon kakkospaikka. Vuoden "asumusero" HIFK:n kanssa oli kuitenkin lämmittänyt tunteet siinä määrin, että paluu kotiin oli mahdollinen, vaikka eron aikana HIFK oli

22

pudonnut jälleen Kakkoseen. Uusi yhteiselo on ollut jopa ensimmäistä jaksoa menestyksekkäämpää. Lohko- ja karsintavoitto toi viime kaudella nousun ja nyt HIFK taistelee Ykkösen kärkisijoista heti KTP:n takana.

Menestyksen eväät Jani Honkavaara rakentaa kokonaisuutta pelitapa edellä. Kirkas ajatus joukkueen pelitavasta määrittää jo pelaajien rekrytointia; millaisia pelaajatyyppejä tarvitaan eri pelipaikoille ja onko pelaaja ohjattavissa ja muokattavissa pelitavan suuntaan. Osa pelaajista voi jäädä aiemman pelitapansa ja -identiteettinsä "vangiksi", eikä löydä paikkaansa Honkavaaran ideologiassa. Tähän asti HIFK on onnistunut, varmasti Honkavaaran ansiosta, pelaajahankinnoissaan hyvin niukoilla taloudellisilla houkuttimilla. Tarjolla on ollut enemmänkin kokonaisvaltaista kasvamista pelaajana. Pelitapa on pohjana kaikissa harjoitteissa; jopa fyysisissä osioissa pelitavan tyypilliset liikkumisen mallit huomioidaan. Myös energiataloudellisesti HIFK:n pelitapa vaatii tottumista raskautensa johdosta. Monet kilpailijoista tyytyvät puolustusjakson jälkeen ottamaan pelin haltuun helpoin syötöin huilatakseen, mutta HIFK pyrkii riskilläkin eteenpäin. Tapa vaatii erityisesti hyvää nopeuskestävyyttä vas-

Jalkapallovalmentaja 3/2014


taiskupelaajilta. Positiivinen tilanteenvaihto puolustuksesta nopeaan hyökkäykseen lähtöön sisällytetään harjoitteisiin aina, kun mahdollista. Jani Honkavaara näkee joukkueensa hyötyvän fyysisestä suorituskyvystään moneen vastustajaansa nähden. -Usein ottelujen loppua kohti vastustajan linjojen välit kasvavat ja saamme pallonhallinnan itsellemme. Olemme ratkaisseet useita otteluja lopussa juuri jaksamisemme ansiosta. Honkavaaran pelitavassa hyökkäys viedään nopeasti syvälle murtautuminen tavoitteena. Mikäli se ei onnistu, pallonhallinta pyritään pitämään ylhäällä, eikä tyydytä puolustajien poikittaiseen syöttelyyn. Ylimmässä linjassa rohkeutta syöttää ja kääntyä ahtaassakin välissä rohkaistaan pallonmenetyksen uhallakin. Murtautumisen oikean hetken aistiminen pallonhallinnan aikana on Honkavaaran keskeisiä ohjaamisen aiheita. Hyökkäyksiin lähtöjä ja maalitilanteiden luomista joukkue harjoittelee korostetun paljon, ei niinkään viimeistelyä. Monessa joukkueessa näiden suhde voi olla käänteinen. -Viimeistelyä olemme harjoitelleet vähemmän kuin koskaan, mutta maaleja on syntynyt ennätysmäärä. Silti Jani Honkavaara tunnustautuu puolustusorjentoituneeksi valmentajaksi. Siihen ja tehokkaaseen vastahyökkäyspelaamiseen perustuu HIFK:n onnistumiset hyvin pitkälti. Vaikka joukkue puolustaa ajoittain alhaalla, se pyrkii sijoittumaan niin, että puolustaminen on aktiivista ja suuntautuu eteenpäin.

syys takaavat kehittymisen valmentajana. Jos tämä on totta, voi tavoite ammattilaisorganisaatiosta toteutua piankin. Teksti: Ilkka Mäkelä

Tulevaisuus valmentajana Jani Honkavaara on tähän asti toiminut amatööriseuroissa, jolloin harjoitusmäärien suhteen on rajoitteita ja toimenpiteet kohdistuvat enemmän joukkueeseen. Ammattilaisorganisaatiossa mahdollisuuksia pelaajan henkilökohtaiseen ohjaukseen on enemmän. Siitä Honkavaara on aidon kiinnostunut. Kuin myös itsensä kehittämisestä yli lajirajojen valmentajien välisten keskustelujen avulla. Ennakkoluulottomuus uuden tiedon äärellä ja toisaalta muutosrohkeus uuden tiedon hyödyntämisessä kuuluvat humanisti Honkavaaran luonteenpiirteisiin. Yhteistyötä Honkavaaran kanssa tehnyt kollega maaseudulta kuvaa häntä näin. -Kyllä pelaajien aito kehittäminen on aistittavissa harjoitustilanteissa ja niiden ulkopuolellakin. Lähestymistapa pelaajiin ja myös ongelmiin on aina inhimillinen ja miellyttävä. Nöyryys vaativan tehtävän edessä ja toisaalta työteliäi-

Jalkapallovalmentaja 3/2014

Jalkapallon ABC - sisältää 5 DVD:tä täyttä asiaa valmennuksesta! Jäsenhinta 50 € + toimituskulut. Tiedustelut sjv@elisanet.fi

23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Lehti 3 2014  

Lehti 3 2014  

Advertisement