a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 2/ 2017


Sisältö

Valmentajapäivät: Norja...

4

Islanti...

8

Paneeli...

11

Anna Signeul...

14

Futsalharjoitteita...

20

10 kysymystä - Anne Mäkinen...

22

Jalkapallon kehityspäivät...

23

Valmentajapäivätarjous uusille jäsenille! → Jäsenmaksu ensimmäisenä vuonna vain 55 euroa. → Kun liityt nyt, saat myös vuoden 2016 jäsenedut samaan hintaan. → Tutustu ja liity osoitteessa jalkapallovalmentajat.fi/jasenpalvelut

www.taktifol.com

2

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 37. vsk Päätoimittaja Jukka Vakkila Hallitus: Jukka Vakkila, puheenjohtaja

040 778 5240

Kulttuurin pohjalta menestykseen

jvakkila@elisanet.fi Heikki Altonen

050 596 7714

heikki.altonen@gmail.com Mikko Eskelinen

040 5831814

mikko.eskelinen@palloliitto.fi Ilkka Mäkelä

040 7605155

ili.makela@mikkelinpalloilijat.fi Hannu Paatelo

0400 722407

hannu.paatelo@turku.fi Marko Viitanen marko.viitanen@palloliitto.fi Petteri Jaatinen

040 5899 483

petteri.jaatinen@avainpotku.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehti on Suomen suurin yh-

Naiset ovat esittäneet loppuvuodesta 2017 hienoja otteita uuden päävalmentajansa Anna Signeulin johdolla. MMkarsintavoitot Serbiasta ja Israelista sekä tasapelit harjoitusmaaotteluissa tasokasta Portugalia vastaan ovat kelpo näyttöjä. En varmaankaan ole paras asiantuntija arvioimaan missä meidän Helmarit ja tyttömaajoukkueet menevät juuri tällä hetkellä. Matseja kuitenkin seuraan mahdollisuuksien mukaan ja nähtyäni marraskuun lopulla tyttöjen U17 (2001) pelin Saksaa vastaan olin vaikuttunut. Toinen puoliaika oli varmasti parasta suomalaista tyttöfutista mitä olen koskaan nähnyt. Tämä todistanee sitä että oikealla tiellä ollaan. Myös Huuhkajat saivat Kanervan Riven johdolla hyvän myötätuulen taakseen. Ollaanko miestenkin puolella jo oikealla tiellä? Uskosta ja itseluottamuksesta tässäkin tapauksessa on kysymys. Pohjoismaiden menestyjät Islannin johdolla kertovat vahvuudekseen skandinaavisen kulttuurin, mikä koostuu demokratiasta, amatööripohjalta rakentuvasta urheilusta, laajasta vapaaehtoistyöstä sekä monipuolisesta koulutuksesta. Nämä ovat tuttuja asioita myös meille. Näihin arvoihin ja asioihin aidosti sitoutumalla myös itseluottamus kohoaa terveelle tasolle. Tältä pohjalta Suomi voi lähteä voittamaan jo karsintojen ensimmäistäkin ottelua.

den lajin kattava valmennusjulkaisu. Sen päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liittyviä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: Jussi Eskola Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry Toimisto:

Palloliitto on hyvällä tiellä rakentamassa uutta tulevaisuutta Suomen futikselle. Laaja strategian valmistelutyö on pian jalkauttamista vaille valmis. Hyvät strategiat ja onnistunut prosessien läpivieminen ovat paperilla yksinkertaisia. Mitään ei kuitenkaan tapahdu ilman oikeata arvovaltaa nauttivaa johtamista. Sitä kautta syntyy itseluottamus koko järjestelmään, eri puolilla Suomea toimiviin valmentajiin ja lopulta yksittäiseen pelaajaan. Johtamisen yksinkertainen tavoite on synnyttää halua. Näitä sytyttäjiä meillä varmasti on. En ole ennustaja mutta Anna Signeul voisi olla naisjalkapalloilun puolella yksi heistä.

PL 121, 00511 Helsinki Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi Lehden ilmoitukset ja tuotanto:

Jukka Vakkila T15 valmentaja

Yhdistyksen toimisto

Jalkapallovalmentaja 2/2017

3


Valmentajapäivät

Pohjoismaisia vieraita Valmentajapäivillä Lokakuun valmentajapäivillä ennakoitiin osuvasti loppusyksyn tulevaa Pohjoismaiden supermenestystä. Lähes uskomattomalta tuntuu kun peräti kolme Pohjoismaiden futismaata Ruotsi, Tanska ja Islanti saivat aloittaa valmistautumisen ensi kesän Venäjän MM-lopputurnaukseen. Kaikki kolme selvittivät tiensä kisoihin vakuuttavasti. Islanti lohkoykkösenä ja Ruotsi ja Tanska lohkokakkosina jättämällä jatkokarsinnassa Italian ja Irlannin taakseen. Kerrassaan historiallista. SJV:n valmentajapäivien ensimmäinen päivä oli omistettu pelaajakehityksen teemalle. Täysi salillinen valmentajia sai kuulla mielenkiintoiset esitykset Islannin, Norjan, Färsaarten sekä Suomen pelaajapoluista ja koko talenttitoiminnan organisoinnista. Päivä osoitti että Pohjolan yhteiskunnat ovat monessa mielessä hyvin samanlaisia ja yhteisöllisyys oli konkreettisesti aistittavissa, Seuraavassa poimittuja pääkohtia Norjan ja Islannin esityksistä. Alkuperäiset esitykset löytyvät myös yhdistyksen sivuilta.

4

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Valmentajapäivät

Norjalainen jalkapallo Teddy Moen Pelaajakehitys Norjassa – Romahdus – Asema nyt – Ratkaisumalleja tulevaisuuteen Teddy Moen - Norjan Valmentajayhdistyksen pääsihteeri, vuodesta 1997 - Pelannut amatööritasolla - Loppututkinto: Fyysinen kehitys ja valmentaminen - UEFA A, koulutuksia Englannissa - Toiminut U18 ja U17 maajoukkuevalmentajana - Toiminut valmentajakouluttajana ja mentorina - Toiminut valmentajana yli 35v (grassroots – senioritaso)

Millainen on Norjan Valmentajayhdistys (NFT)? - Riippumaton yhdistys, vähän alle 3000 jäsentä - Valmentajia grassroots – eliittitaso (4 jäsentasoa): Grassroots Perus Seura Pro - Hyvä yhteistyö Norjan Valmentajayhdistyksellä ja Norjan Jalkapalloliitto (NFF) Norjan Urheilutieteiden koulu (NIH) Norjan Huippujalkapallokeskus (TFS)

Jalkapallovalmentaja 2/2017

Cupfinaaliseminaari (yksi Eu- tappiota kohdatessamme huippumairoopan suurimmista valmen- ta. tajaseminaareista) - Tapa, jolla Saksa leikitteli 6 – 1 tuloksen (olisi voinut olla vielä paljon enemNorjan kultainen sukupolvi voitti män), tuntui naulalta arkkuun Norjan jalkapallolle. Brasilian – Mitä tapahtui sen - Entisaikojen varjot vaikuttavat yhä jälkeen? - Norja ei ole osallistunut 8 viimeiseen Norjan jalkapalloon lopputurnaukseen. Viimeinen turnaus oli EURO2000. Tilanne - Ei selviydytty myöskään Venäjälle en- - Uskomaton mielenkiinto (urheilulaji si kesänä. numero 1) - Nämä peräkkäiset poissaolot arvotur- - Loistavat olosuhteet (hallit, keinauksista ovat saaneet aikaan huonom- nonurmet) muuden tunteen. - Pelaajamäärä (374 094 pelaajaa) - Tunne, että voimme voittaa kenet - Ammattilaisuus (miehillä 1. ja 2. tatahansa, on hävinnyt. Nyt odotamme so)

5


Valmentajapäivät

- Paljon seuroja (1844) Aikuiset (2 844 joukkuetta) Nuoret (7 024 joukkuetta) Lapset (20 409 joukkuetta) Erityisryhmät (135 joukkuetta)

Suuria investointeja - Paremmat pelaajakehitysmallit (Akatemiat) - Valmentajakoulutus, Valmentajien kehittyminen

- Norjan Huippujalkapallokeskuksen perustaminen - Parempi rahoitus ammattivalmentajien ja toimistotyöntekijöiden palkkaamiseen (päätoimisuus) - Enemmän harjoitustunteja - Norjan jalkapalloliiton selkeämpi visio

Kansallinen suunnitelma - Kansallinen Pelaajakehitysohjelma – Maajoukkuekoulu (Kansallinen jalka-

pallokoulu) - Pelaajakehitysmallien tarkoitus on yksilöllinen pelaajakehitys, pelaajien vastuuttaminen omasta kehityksestään - Kaikista lahjakkaimpien huomioiminen - ”Oikeiden ” pelaajien tunnistaminen - Valmistaa pelaajat kansainvälisiin peleihin - Innostaa pelaajakehityksessä alue-, piiri- ja seuratasolla

Alueellinen organisaatio – 5 aluetta, 18 piiriä Alue 1

Alue 2

Alue 3

Alue 4

Alue 5

Finnmark

Trondelag

Hordaland

Buskerud

Oslo

Hålogaland

Sunnmore

Rogaland

Vestfold

Ostfold

Troms

Nordmore ja Sogn ja Romsdal Fjordane

Agder

Akershus

Telemark

Indre Ostland

Nordland

Pelaajakehityksen tasot - malli U13

U14

U15

Piiri

Kansallinen leiri

Maajoukkue Maajoukkue

Paikallinen

Sitoutuneisuus - Etsimme pelaajia, jotka sitoutuvat omaan kehitykseensä - Harjoittele paljon Tullakseen hyväksi pitää harjoitella paljon. Tämän vuoksi etsimme pelaajia, jotka ovat harjoitelleet paljon.

- Läsnäolo Yhtä tärkeää, kuin harjoitustunnit, on 100% keskittyminen kaik-

6

keen, mitä olet tekemässä. Etsimme pelaajia, jotka antavat aina kaikkensa ja tekevät kaikkensa voittaakseen kaksinkamppailut otteluissa.

- Omien rajojen haastaminen Jotta voit kehittyä, sinun pitää harjoitella heikkouksiasi. Etsimme pelaajia, jotka ovat valmiita menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle,

U16

Alue

Kansallinen leiri

Kansallinen leiri

Piiri

Alue

Piiri

Paikallinen

Piiri

pelaajia jotka yrittävät haastaa parhaan puolustajan, pelaajia jotka käyttävät vasenta jalkaa, vaikka oikea jalka on parempi.

- Utelias ja reflektoiva Etsimme pelaajia, jotka ovat omia valmentajiaan. Etsimme pelaajia, jotka pohtivat: missä he ovat hyviä ja miksi ja missä heillä on eniten pa-

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Valmentajapäivät

rannettavaa. Etsimme pelaajia jotka aktiivisesti kokoavat tietoa ja jotka kuuntelevat valmentajan ja pelikavereiden ohjeita.

Tärkeitä arvoja - Aktiivisuus tilan ja ajan suhteen Jalkapallossa on kyse vastustajan voittamisesta tilan ja ajan avulla kentällä, pallon kanssa ja ilman palloa. Kaikki Palloliiton organisoima perustuu jalkapallon ainutlaatui suuteen (pallo, joukkuekaverit, vastustaja, syvyys, uudelleen organisointi)

U13

U14

U15

U16

Murtautuminen => kärsivällisyys

Pääsy viimeistelysektorille Estä maalintekotilanteet - estä maalit

Kansainvälisyys

Selviytyminen EUROon

Valmistautuminen pelin seuraavaan vaiheeseen Hyökkäyspelin pääperiaatteet Tila pois

Rakentelu linjojen välissä Pääsy maalintekotilanteisiin maalit Pallonhallinta ja tilan luominen Ajan ja tilan hyödyntäminen

- Ratkaisukeskeinen metodi Haluamme kehittää pelaajia, jotka ymmärtävät peliä ja osallistuvat aktiivisesti. Erityisten kysymysten avulla saadaan aikaan parempi oppimistulos kuin pelkillä ohjeilla.

Pääsy linjojen väliin Pääsy maalintekotilanteisiin maalit

Luoda tilanteitamaalinteko Estää tilanteitaestää vastustajan maalit Estää pelaaminen linjojen välissä Estää viimeistelyestää vastustajan maalit Riisto vastustajan rakenteluvaiheessa Estää tila linjojen välissä Estää viimeistelyestää vastustajan maalit

Pääsy maalintekotilanteisiinmaalinteko Estää viimeistelyestää vastustajan maalinteko Pääsy maalintekotilanteisiin maalinteko Estää viimeistelyestää vastustajan maalit

=paikallinen = piiri = alue = maajoukkueleiritys = maajoukkue

- Pelaavuus hyökkäyspelissä Joka syötössä pitää olla tarkoitus. Pelaajillamme pitää olla kyky muuttaa suunnitelmaa ja pitää palloa, jollei järkeviä syöttömahdollisuuksia ole.

- Aktiivinen puolustuspeli Puolustuksessa haluamme olla aggressiivisia ja kontrolloida jokaista tilannetta.

Menneisyyden taakka voi olla haasteena tulevaisuuden työnteolle - Kultainen sukupolvi astunut tehtäviin - Pelijärjestelmä jarruna tulevaisuudelle (4-5-1 / 4-3-3) - Määritelmä: liiallinen ylpeys tai itseluottamus; ylimielisyys - Investointi olosuhteisiin ihmisten si-

Jalkapallovalmentaja 2/2017

jaan (tieto-taito) - Aikainen erikoistuminen monilajisuuden sijaan (traditio) - Ei selkeää ideologiaa 6-12 –vuotiaille (taidon herkkyysvuodet) - Vanhempien mukanaolo (joskus siunaus, joskus voi olla todellinen ongelma) - Paljon hyviä valmentajia, ei niin monia hyviä opettajia - Mahdollisuuksien tärkeys ja niiden puute - 10 000 tunnin säännön unohtaminen

Muutamia ratkaisumalleja tulevaisuuteen - Parantaa ja pitää grassroots –seurat hengissä - Perustaa enemmän Palloliiton johtamia harjoituskeskuksia - Saada parempi suunnitelma eliittiseu-

rojen akatemiatoimintaan - Kehittää kansallinen pelitapa (mitkä ovat meidän laatutekijät?) - Kehittää valmentajakulttuuria kansallisen ideologian mukaiseksi - Parantaa seurojen, liiton Pro-seurojen ja koulujen välistä yhteistyötä - Parempi tuki grassroots-valmentajille (vanhemmat!) - Tekniikka- ja taitovalmennuksen tärkeys lapsilla - Keskitytään laatuun – ei määrään - Saadaan aikaan jatkuvan kysynnän kulttuuri (henkinen vahvuus) - Saada enemmän kunnianhimoisia ja lahjakkaita pelaajia ulkomaille - Tuoda kaikki lähemmäs toisiaan – olemme pieni kansa! Teddy Moenin esityksestä : Hannu Paatelo, kuvat SJV arkisto

7


Valmentajapäivät

Theódór Sveinjónsson, Halldór Halldórsson ja Sigurður Þórir Þorsteinsson esittelemässä Islannin jalkapalloa Valmentajapäivillä.

Tasa-arvoisuus - Kaikki seurat ovat amatööri- / grassroots –seuroja - Avoimet ovet - Kaikilla seuroilla on harjoituksia kummallekin sukupuolelle - Saman tasoiset valmentajat kummallekin sukupuolelle - Sama maksu sekä tytöille että pojille (n. 700€ / vuosi 12-vuotiailla) - Ei ole tarpeellista vaihtaa isompaan seuraan - Lyhyet matkat harjoituksiin

Turnaukset - U6-U10 - U11-U12 - U13-

8

5v5 8v8 11v11

- Kaikissa turnauksissa joukkueet jaettu tason mukaan (A, B, C, D-taso)

lyhin

Valmentajat Grassroots (U4-U12) - Kaksi ikäluokkaa yhdessä - Touko-elokuu – kesäturnaukset - Syys-huhtikuu – talviturnaukset

Nuoret (U13-U16) - Kaksi ikäluokkaa yhdessä - Kesä-elokuu, Islannin mestaruus - Syys-huhtikuu – talviturnaukset

Miehet ja U19 - Pisin Pre-season maailmassa – 6kk - Talviturnauksia tammikuusta alkaen - Leiri ulkomailla maalis-huhtikuussa - Sarjakausi 1.5. – 30.9. – maailman

- Kaikki ovat valittuja ammattilaisia - Ei vapaaehtois- tai isä-valmentajia - Kunnat rakentavat ja omistavat harjoitus- ja ottelupaikat - Harjoitusmaksulla maksetaan valmentajien palkat - Kaikilla lapsilla valikoitu valmentaja ensimmäisestä harjoituksesta lähtien - UEFA Pro-valmentajia 17 (kaikki miehiä) - UEFA A-valmentajia 230 (miehiä 208, naisia 22) - UEFA B-valmentajia 461 (miehiä 421, naisia 40) - UEFA A-maalivahtivalmentajia 6

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Valmentajapäivät

Islantilainen jalkapallo / Islannin Jalkapalloliitto / Islannin Jalkapallovalmentajien yhdistys Theódór Sveinjónsson, Sigurður Þórir Þorsteinsson , Halldór Halldórsson Faktoja ja numeroita

- Miesten maajoukkue: 21 FIFAranking / 14 UEFA-ranking - Islannin väkiluku 1.1.2017: 335 000 - Naisten maajoukkue: 21 / 12 - Puoliammattilaisuus (7. Pienin UEFAn 55 jäsenvaltiosta) - Sarjakausi 5kk - Rekisteröityjä pelaajia: 23 571 - Muu ottelukausi 4kk (6,8%) - 75 pelaajaa ulkomailla →Miehiä 16 202 (69%) - 20 nuorta pelaajaa akatemioissa →Naisia 7 369 (31%) (Englanti / Hollanti) - Seuroja: 90 - Valmentajia: 800

(kaikki miehiä) - UEFA Nuorten eliitti A-valmentajia 14 (miehiä 12, naisia 2)

Tasoryhmät - Kaikilla seuroilla on käytössä tasoryhmät niin harjoittelussa kuin otteluissa

Ikä

Harjoituksia / vko

4-6

1-2

7-10

3-4

11-14

4

15-19

4-6

Aikuiset 5-8 Lisäharjoittelu: Fyysiseen valmennukseen erikoistuneet opettajat opettavat liikuntaa koulussa 2xvko (6 – 16-vuotiaat) Kaikki lapset (6 – 16-vuotiaat) saavat uimaopetusta 1xvko Muut urheilulajit: voimistelu, yleisurheilu, käsipallo, koripallo, golf.

Jalkapallovalmentaja 2/2017

- Pelaajat harjoittelevat ja pelaavat saman tasoisia vastaan - Harvoin otteluissa isoja maalieroja - Vanhemmat pitää opettaa systeemiin - Parhaat pelaajat pelaavat vanhemmassa ikäluokassa ja tytöt poikien kanssa

Islannin menestyksen salaisuus - Erinomaiset talviharjoitusolosuhteet 7 täysmittaista hallia 5 pienempää hallia 23 keinonurmikenttää 130 minikenttää - Jalkapallo tuli ympärivuotiseksi lajiksi vasta n. Vuonna 2000

Grindavikin olosuhteet - Grindavik – Valioliigaseura

9


Valmentajapäivät

- Asukasluku: 2 697 - Stadionin kapasiteetti: 1 750 - Halli 60x80m

Mentaliteetti – Tavoite Säädeltävyys, Kova työnteko - Emme halua vain kilpailla parhaita vastaan – Me uskomme, että voimme voittaa heidät - Arvot Luonne – älä luovuta! Fyysinen voima Joukkuehenki Pelaajat - Henning Berg: ”Henkinen asenne on ensimmäinen asia, joka näkyy islantilaisissa pelaajissa. He antavat aina kaikkensa, työskentelevät lujaa harjoituksissa ja he ovat henkisesti vahvoja. He pystyvät käsittelemään paineita ja käyttäytyvät aina todellisten ammattilaisten tavoin.” - Ole Gunnar Solskjaer: ”Voit olla ylpeä islantilaisista pelaajista. Voit nähdä heidän asenteensa, he tekevät töitä tosi lujaa ja ovat fantastisia ihmisinä. Meidän norjalaisten pitää herätä ja kääriä hihat, sillä jalkapallo ei ole pelkästään mukavaa, vaan se on kovaa työtä.”

Menestys Ranskassa - Kultainen sukupolvi - Kokenut valmentaja - Pelitapa - Maine - Asenne ja joukkuehenki - Selkeät roolit

Turnausviikonloppu elokuussa 40 – 50 pelaajaa - U15 2 valintaa (marraskuu/tammikuu), alueellinen Turnausviikonloppu elokuussa, 64 pelaajaa - U16 6 viikonloppua talven aikana UEFA-turnaus (3 ottelua) PM-kilpailut (4 ottelua) - U17 6 viikonloppua talven aikana 1 viikonloppu kesäkuussa EM-karsinnat (3 ottelua) Eliittisarja (3 ottelua) - U19 6 viikonloppua talven aikana 2 ystävyysottelua syyskuussa EM-karsinnat (3 ottelua) Eliittisarja (3 ottelua)

Kansallinen ohjelma - U13 Alueellinen eliittiharjoitus 2x kaudessa Turnausviikonloppu syys kuussa, 40 – 50 pelaajaa - U14 Alueellinen eliittiharjoitus 2x kaudessa

10

Päätelmiä – islantilainen tapa pelaajakehityksessä - Amatööriurheilua – tasavertaista, samanlaista joka seurassa - Valmennus – ammattivalmentajat ensimmäisestä harjoituksesta lähtien - Olosuhteet – kunnallisia, seurat käyttävät - Harjoittelu – kaksi lajia, tasoryhmät - Mentaliteetti – kova työnteko

-U23 2-3 harjoitusviikonloppua 1 ystävyysottelu -U21 2-3 viikonloppua talven aikana Karsintalohko

Islannin esityksen pohjalta Hannu Paatelo kuvat SJV arkisto

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Valmentajapäivät

Valmentajapäivät 2017 Paneeli 29.10.2017, aiheena Pelaajakehitys Paneelin osallistujat: Jyrki Maisonlahti, FC Reipas Valmennuspäällikkö Vesa Tauriainen, Santasport Juho Rantala, HJK Valmennuspäällikkö

Panelistit Jyrki Maisonlahti, Vesa Tauriainen ja Juho Rantala.

Paneelin puheenjohtaja: Ilkka Mäkelä, SJV

Paneelin aluksi osallistujat totesivat yhteen ääneen, että aihe on niin laaja, että aikaa pitäisi varata tähän keskusteluun todella paljon. Noin tunnin aikana ehdittiin kuulla kuitenkin erittäin mielenkiintoisia pointteja niin panelisteilta kuin kuulijoidenkin toimesta. Seuraavaan olen kerännyt panelistien pääpointit sekä muutamia yleisön keskuudesta nousseita ajatuksia.

Paneelin puheenjohtajana toimi Ilkka Mäkelä.

Jalkapallovalmentaja 2/2017

11


Valmentajapäivät Paneeli Jyrki Maisonlahti

Vesa Tauriainen

Juho Rantala

o Parhaiden pitää harjoitella ja pelata parhaiden kanssa parhaita vastaan, parhaissa olosuhteissa parhaiden valmentajien kanssa. o Mikäli seurat ovat profiloituneet oikein, pitää junioreille tarjota ja heillä myöskin olla valmius siirtymiseen toiseen seuraan oikeaan aikaan. o Missä on meidän spirit (Färsaaret, Islanti)? o FC Lahti kerää tiettyihin tapahtumiin ja turnauksiin joukkueen, pelaajat pitävät siitä. Kaikille pitäisi löytää oikeantasoinen valmentaja ja taso.

o Meillä ajatellaan asioita usein liian mustavalkoisesti.Hurahdetaan joihinkin tiettyihin metodeihin tai menetelmiin. Pitäisi löytää meille ominainen tapa toimia, kultainen keskitie. o Milloin pelaajan pitää olla valmis? Onko olemassa joku ikä? o Löytyykö meillä tarpeeksi valmentajia, jotka osaavat opettaa? o Onko pelaajilla tarpeeksi intohimoa? Valmentajien tehtävä on kasvattaa intohimoa. o Liitto on suunnannäyttäjä, johdetaan ylhäältä alaspäin, ellei johdeta, kaikki menevät omilla arvoilla!

o Jätskiä syömällä tulee hyvä jätskin syöjä… Harjoittelu on ainoa keino, jolla voidaan kehittyä. o HJK on tällä hetkellä kukkulan kuningas, halutaan sitä tai ei. Meidän pitäisi mennä muihin seuroihin ”hattu kourassa” kysymään, mitä me voisimme tehdä auttaaksemme heitä. o Mikäli saadaan tasoa levitettyä, myös kärjen taso nousee. o Pelkkä hyvä peliasento tai hyvä syöttötaito ei riitä, pitää osata molemmat –monipuolisuus harjoittelussa on erittäin tärkeää. o Arvioidaan pelaajia luonteen pohjalta, henkinen vahvuus on iso yhdistävä tekijä huippupelaajilla. o Jos Suomen peli-identiteetti tulee olemaan defensiivinen, HJK ei voi pelata näin. HJK:ssa halutaan kasvattaa kuitenkin sellaisia pelaajia, jotka pystyvät muuttumaan.

Yleisön joukosta tulleita kom- - Lapsilla on hauskaa ennen harjoitusta ja harjoitusten jälkeen. Harjoituksen mentteja tai kysymyksiä: - Jos tulevaisuudessa seurojen profilointi paranee ja huippuseuroihin siirtyy pelaajia, mitä tehdään niille pelaajille, jotka putoavat tämän takia joukkueesta pois? - Sarjajärjestelmän pitäisi mahdollistaa paremmin ns. ”sateenvarjotoiminta”, voitaisiin kerätä tiettyihin turnauksiin yhdistelmäjoukkueita, nykyisin jo toimivat yj-joukkueet ovat nimenomaan tätä.

12

aikana kaikki muuttuu vakavaksi. Valmentajat vievät tällöin pelaajilta ilon. - Kehitys perustuu kilpaileviin ajatuksiin ja ideoihin – ruokitaan niitä. Suomen jalkapallo on yrittänyt etsiä yhtä tapaa, miten mennään eteenpäin. Kasvatusvastuu kasvattajalla, ei kenelläkään muulla. Ei voida ulkoistaa vastuuta. - Tietoa pitää olla tarjolla.

Teksti: Hannu Paatelo, Kuvat: SJV arkisto Jalkapallovalmentaja 2/2017


SJV 40 vuotta vilkas toimintavuosi poimintoja

Valmentajayhdistys palkitsi vuoden ansioituneita

Valmentajapäivät pidettiin Helsingissä Sanomatalossa 28.-29.10. ja päivän koulutustapahtuma Tampereen Varalassa 11.6.2017 MMkarsintaottelun Suomi-Ukraina yhteydessä. Valmentajapäivien lauantain teemana oli pohjoismainen jalkapallo ja pelaajakehityksen polku. Esiintyjinä Helsingissä olivat: Frankie Jensen, -Sigurður Þórir Þorsteinsson, Teddy Moen ja Hannu Tihinen. Sunnuntaina tutustuttiin futsalin A-maajoukkueen tilanteeseen Mico Marticin johdolla ja saimme paikalle myös tuoreen naisten maajoukkueen valmentajan Anna Signeulin (ohjelma ja esitykset SJV:n sivuilla). Tampereella esiintyivät Hannele Hiilloskorpi, Sixten Boström, Mika Aaltonen ja Hannu Tihinen (ohjelma SJV:n sivuilla). Helsingin päiville osallistui 120 ja Tampereen koulutukseen 60 valmentajaa. Tapahtumat olivat samalla virallista lisenssien täydennyskoulutusta. SJV osallistui valmentajakoulutuksiin myös Imatralla 5.6. ja Seinäjoella 30.8. Pääjärjestäjinä toimivat Kaakkois-Suomen ja Vaasan piirit.

Kuvassa palkittuja: Mauri Keinänen (vas.), Jussi Ristimäki, Mikko Mannila, Heikki Karmala ja Luciano Posillipo.

Vuoden valmentajaksi valittiin Mika Lehkosuo (HJK) vuoden nuorten valmentajaksi Mikko Mannila (HJK) ansiokkaasta työstä palkittiin Heikki Karmala (TuPS) ja Luciano Posillipo, (FC Honka naiset). Merkittävästä työstä yhdistyksen hyväksi palkittiin Mauri Keinänen, Jussi Ristimäki, Heikki Suhonen, Pekka Utriainen ja Simo Syrjävaara.

Vuosikokouksessa päätettyä SJV:n hallitukseen valittiin Mikko Eskelinen, Ilkka Mäkelä ja Hannu Paatelo ja puheenjohtajaksi Jukka Vakkila. Hallituksessa jatkavat Heikki Altonen, Marko Viitanen ja Petteri Jaatinen.

Lisäksi järjestimme kolme ammattivalmentajien johdolla vedettyä junnuleiriä kesän aikana.

Jalkapallovalmentaja 2/2017

13


Valmentajapäivät Anna Signeul UEFA Women’s EURO 2017 Tie Finaaliturnaukseen Suomi – Tulevaisuus

Filosofiani - Saavuttaa menestystä - Ole oma valmentajasi

Valmentajakokemus - Pelaajana Ruotsin pääsarjassa 19721992 - Ammattivalmentaja, UEFA Pro - U16-tyttöjen valmentaja 1981-1989 - Aikuisten valmentaja 1993-1998 - Nuorten maajoukkuevalmentaja 1996-2005 - Nuorten ja Naisten maajoukkuevalmentaja Skotlanti 2005-2017 - Naisten päävalmentaja Suomi 1.9.2017 alkaen - UEFAn tekninen neuvonantaja vuodesta 2005 - FIFAn neuvonantaja vuodesta 2010

UEFA Women’s EURO 2017 - Hollanti voitti ensimmäisen mestaruutensa - Saksa hävisi Hollannille neljännesvälierässä 2 – 1 - Saksan toinen tappio vuodesta 1993 - Uudet joukkueet astuivat esiin: Itävalta – Tanska ja Hollanti – Englanti semifinaaleissa - 22,5% yleisö Yle TV2

14

Valmentajapäivät, sunnuntai 29.10.2017 Anna Signeul

Tie Finaaleihin - Ole oma valmentajasi – menesty - Taustaa – saavutukset o Skotlannin maajoukkue saavutti historian korkeimman maailman ja Euroopan rankingsijoituksen - Esitä ja voita o Joukkueen kehitys =>Ulkomailla pelaavien maajoukkuepelaajien määrä noussut, tällä hetkellä 18 (Englanti 11, USA 1, Saksa 1,

Italia 1, Tanska 1, Ruotsi 3)

Ulkomailla pelaavien kehitys 2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

1

1

3

7

12

15

16

18

- Mistä lähdimme? o Vähän seuroja, pelaajia, vapaaehtoisia, olosuhteita, mielenkiintoa, ei infrastruktuuria - Mitä teimme? o Vaikuttavat muutokset -> kulttuurin ymmärtäminen

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Valmentajapäivät

-> Evaluaatio -> Osallistuminen -> Visio - Tavoitteet – Filosofia -> Me haastoimme, väittelimmme, myimme, uskoimme – Olimme työkalupakki -> Työskentelimme kaikilla tasoilla o Ympäristö -> Skotlannissa vain 1/5 tärkeissä viroissa olevista on naisia -> Pitää olla 33%, jotta olisi vaikutusta Miten? • Muuta ihmisten asennetta • Myy itsesi, ideasi, lajisi • Argumentoi, yritä vakuuttaa, ole kärsivällinen • Vakuuttaminen – miksi? o Evaluoimme yhdessä, asetimme uudet päämäärät, ylistimme saavutuksia, kannustimme ja kysyimme seuraavan kysymyksen o Haluammeko päästä korkeammalle vai olemmeko tyytyväisiä tähän tasoon o Meillä oli työpajoja jatkuvasti ja annoimme valmentajille ja vapaaehtoisille mahdollisuuksia kehittyä o Aikuispelaajat: Kyselimme ja yritimme vakuuttaa – kärsivällisyys – Annoimme pelaajille mahdollisuuden ottaa vastuu omasta tulevaisuudestaan o Reitti: Eliittipelaajien valmennus 13-19 –vuotiaasta, miten tulla huippuurheilijaksi, luonne – kaikkein tärkeitä, harjoitusmotivaatio o ”Jos aina teet, mitä olet aina ennenkin tehnyt, saat sen, mitä olet aina ennenkin saanut”, Henry Ford o Menestyksen saavuttamisen filosofia jokaisella osa-alueella -> Mitä vaaditaan, jotta päästäisiin korkeimmalle tasolle (maa, seura, joukkue, pelaaja ja vapaaehtoiset)

Jalkapallovalmentaja 2/2017

-> Menestyksen avaimet • Talenttien tunnistaminen • Harjoitellaan harjoitellaksemme, pelataan palataksemme • Pelaaja keskiössä • Ota oppi parhailta - Naisten kehitys o Edistä ja tue muita naisia o Käytä naisia roolimalleina o Ota osaa – työskentele yhdessä o Tukiohjelmat - Tavoitteet vuosille 2005-2016 o A-maajoukkue EMfinaaleihin o U19 ja U17 EM-finaaleihin o Huippuseuroihin huippupelaajia o Nuorten maajoukkueet tuottavat A-maajoukkueelle kansainvälisesti kokeneita pelaajia o Seurajoukkueemme UEFA Champions Leaguen neljännesvälieriin o Kaksi joukkuetta UEFA Champions Leagueen o Tehdä liigastamme yksi Euroopan parhaimmista sarjoista o 4 parasta seuraamme eliittitasolla o Liigavalmentajat tärkeänä osana eliittipelaajien kehitystä o Pelaajat, valmentajat, seurat – kaikki ovat tietoisia huipputason vaatimuksista o Pidentää eliittipelaajan pelaajauraa o Pidentää valmentajien valmennusuraa - Varmistaa, että saavutamme tavoitteet o Pitkäaikainen kehityssuunnitelma pelaajillemme U11A-maajoukkue o Sisältää

-> Nuorille U15 – U23 haastavia kansainvälisiä pelejä -> Kehitysleirit, joissa kokonaisvaltainen lähestyminen huippupelaajiin -> Alueelliset leirit, joissa kokonaisvaltainen ja yksilöllinen lähestymistapa -> Kansallinen ja alueellinen akatemiaverkko o Tämä vaatii meiltä -> Hyvin koulutetut huippupelaajat, jotka ovat tietoisia, mitä huipputason saavuttaminen vaatii -> Kaikki lahjakkaat pelaajamme saavat mahdollisuuden kehittyä kokonaisvaltaisesti -> Joukkueissa olevat huippupelaajat vahvistavat joukkueensa toimintaa olemalla roolimallina muille pelaajille

"Menestyksen saavuttamisen filosofia jokaisella osaalueella" ”Jos aina teet, mitä olet aina ennenkin tehnyt, saat sen, mitä olet aina ennenkin saanut”, Henry Ford ”Ota vastuu omasta tulevaisuudestasi, - ole oma valmentajasi" ”Pelaaja keskiössä - ota oppi parhailta”

15


Valmentajapäivät

Luonne Omistautunut Halu Uteliaisuus Joukkuepelaaja

Pelaaja Keskiössä Tekniikka Ymmärrys Fysiikka Nopeus

Tavoite Määritetty Vastuu Viihtyvyys Suunnittelu Priorisointi Opiskelu / työ Perhe Sosiaalinen elämä

- Miten pelaaja saa kaiken mahdollisen irti itsestään? o Harjoittelun määrä ja laatu o Hauskuus o Harjoittelumotivaatio o Enemmän aikaa harjoitteluun ja opiskeluun o Terveellinen elämäntyyli, lääketieteellinen apu o Erikoisosaajat: urheilu, tiede, psykologia, urheilupsykologia, o Kannustaminen, ymmärtäminen, rohkaisu o Valmentajien laadukas keskinäinen yhteistyö o Otteluiden määrä ja laatu, analyysit - Suurimmat talentit ovat pelaajia, jotka haluavat harjoitella ja kehittyä o 10 000 tuntia tekee osaajan

16

Harjoittelu Oikea määrä Stimuloiva Yksilöllisyys Palaute

Pelaaja

Ottelut Oikea määrä Haastavuus Ohjeet Palaute Valmistelu Ravinto Juominen Lepo Terveys ja vammat

Sopiva harjoittelumäärä Ikä

13

15

17

19

Joukkueharjoittelu

2

3

4

4

Henkilökohtainen taito

2

2

2

2

Voima, fysiikka

1

2

2

2

Ottelut / vuosi

15-20 20-25 25-30 30-35

- Miten pelaaja kehittyy? o Harjoitusmäärä o Intensiteetti o Taso o Huomiokyky o Vastuu - Mikä on kaikkein tärkeintä? o Määrä o Laatu o Intensiteetti - Viesti pelaajille – Ole oma valmentajasi o Usko itseesi ja kykyihisi o Ota vastuuta o Ole positiivinen o Harjoittele omalla ajalla o Opi muilta – ole avoin o Anna palautetta itsellesi o Uskalla yrittää, ole erilainen o Päätä oma tasosi o Ole hereillä o Aseta tavoitteita

o Harjoittele niin kuin haluat pelata o Ole kärsivällinen o Ole joustava – älä ota vastoinkäymisiä henkilökohtaisesti - Vanhemmat, taustat, kannattajat, sponsorit – naiset ja miehet – ole oma valmentajasi o Usko itseesi ja kykyihisi o Filosofia o Ole positiivinen o Ole avoin o Ole urhoollinen – uskalla olla erilainen o Aseta tavoitteita o Ole joustava – älä ota vastoinkäymisiä liian henkilökohtaisesti o Etsi mahdollisuuksia o Ympäröi ihmiset sellaisilla ihmisillä, jotka antavat energi-

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Valmentajapäivät

aa -Olimme ylpeitä

Suomi – tulevaisuus - Tavoite naisten A-maajoukkueelle – Selviytyminen EURO 2021 - Olla yksi Euroopan huippumaista - Miten? o Jaettu visio – seurat, valmentajat, pelaajat, henkilökunta, piirit / alueet – kulttuurin ymmärtäminen o Selkeä filosofia – ymmärrys, mitä tarvitaan kansainvälisen jalkapallon huipputasolla, myös pelaajan ominaisuudet - Mielentila o Jos ajattelet, että olet hävinnyt, olet hävinnyt o Jos ajattelet, ettet uskalla, et pysty o Jos haluat voittaa, mutta ajattelet, ettet pysty, on melkein varma, ettet voita o Jos ajattelet, että häviät, olet hävinnyt o Mene ulos, löydät o Menestys saavutetaan kavereiden avulla o Jos ajattelet, että olet pelattu ulos, olet o Sinun pitää ajatella kor kealle, pystyäksesi nousemaan o Ole itsevarma, voitat o Elämän taistelut eivät mene aina vahvimmalle ja nopeimmalle, mutta ennemmin tai myöhemmin se kuka voittaa on se, jos uskoo pystyvänsä siihen - Joukkuepalaveri - DOAG - Pelaa sydämelläsi o Nauti – Carpe diem! - Tee eri tavalla!

Jalkapallovalmentaja 2/2017

Kiitämme kaikkia Valmentajapäivillä mukana olleita.

Teksti: Hannu Paatelo, kuvat: SJV arkisto

17


Tackla Center on seuravaatetuksen kokenut asiantuntija. Olemme Joma ja Tackla tuotteiden maahantuoja. Laajasta valikoimasta pystymme tarjoamaan kattavan ja kilpailukykyisen malliston lähes joka lajiin.

Voit myös ostaa VERKOSTA ja noutaa Tackla Centeristä! MAKSUAIKAA

OSAMAKSULLA

.com HELSINKI

Ruosilantie 2 ma-pe 10-18 la 10-16

UUSI LIIKE LPR

Hyrymäenkatu 3 ma-pe 10-18 la 10-15


SUPREME FOOTBALL SELECTION

Under construction

3D Visualization

http://www.duol-finland.com/


Futsalharjoitteita

Pelimuodot: 1) 3vs1 –peli portilla, pallollisen kolmikon tavoitteena luoda syöttölinja portin (2-3 m) läpi joukkuekaverille. Puolustajan tavoitteena syöttölinjan peittäminen ja pallon riisto (ks. alempi piirros) • Pallollisella kolmikolla 2 kosketusta, 1,5 kosketusta ja 1 kosketus 2) 3vs1 –peli kahdella alueella, toisella kenttäpuoliskolla aina 2vs1ylivoimatilanne (ks. ylempi piirros). Pelimuodot: • Painottomalle puolelle syöttänyt hyökkääjä ei saa vaihtaa aluetta, palloton hyökkääjä reagoi ja liikkuu pallolliselle puolelle • Alueen vaihto ohittamalla puolustaja ja kuljettamalla toiselle alueelle Organisointi: • 2-3 kpl 4-5 pelaajan peliryhmiä. Jos vaihtopelaajia, puolustamasta pääsee vaihtoon. • Pelaajien alkuverryttely ja –lämmittely tulee hoitaa kunnolla ennen tätä pelivaihetta • Maalivahtien alkuverryttely ja harjoittelu maalivahtivalmentajien johdolla Avainasiat tai –kysymykset: • Millainen on hyvä puolustuspeliasento? • Prässi palloa vastaanottavalle hyökkääjälle syötön aikana, syöttölinjan peitto, ohjaus laitaan tai haluttuun suuntaan (esim. heikommalle jalalle), suunnanmuutosvalmius • Pallollisen pelaajan peliasennon lukeminen ja syöttö/haastosuunnan ennakointi • Syöttöä vastaanottavan pelaajan suunnattu haltuunotto: Miksi suunnattu? Mihin suuntaan? Variaatiot: • Pelialueen koon vaihtelu ja kosketusrajoitukset • Puolustajan lisääminen painottomalle puolelle (3vs1 + 1)

Organisointi: Jorge Brazin porttipeli kehitellen • 3vs3-pelisovelluksessa (ks. kuva) pallollisen kolmikon tavoitteena on luoda syöttölinja ja syöttää pallo osoitetun kartioportin toisella puolella oleville kohdepelaajille. Puolustavan kolmikon tavoitteena on palauttaa pallonhallinta omalle joukkueelle prässäysperiaatteita ja merkkaussääntöjä noudattaen. • Kehittelymuodot: (a) 3vs3-pelisovellus keskiportilla jokeripelaajalla tai ilman, (b) 3vs3- pelisovellus keskiportilla, mutta puolenvaihto keskiportin läpi ilmassa, (c) 3vs3-pelisovellus jokeripelaajalla siten ja ilman keskiporttia siten, että pallollisen kolmikon on tavoitettava syötöllään toisella kenttäpuoliskolla oleva jokeripelaaja, joka voi siirtää pallon toiselle kolmikolle ja hakeutua tämän jälkeen uudestaan hyökkäyssyvyyteen • 3 kpl kolmen pelaajan peliryhmiä ja mahdollinen jokeripelaaja Avainasiat: • Prässi (liike) palloa vastaanottavalle pelaajalle syötön aikana, puolustuspeliasento ja suunnanmuutosvalmius ennen 1. kosketusta, pelin ohjaaminen laitaan tai keskustaan pelimuodon mukaan • Pallollista vartioivan puolustajan tukeminen ja varmistaminen • Merkkaussäännöt: sijoitu keskustan puolelle, näe pallo ja vartioitava pelaaja, valmistaudu hyökkäämään edessäsi olevaan tilaan (syöttölinjalle), ole valmis tukemaan joukkuekaveria Variaatiot: • Kosketusrajoitukset • Kehittelymuoto (c) toteutettavissa myös kolmen alueen pelinä siten, että jokeripelaajalla on oikeus liikkua peliin muodostetulla keskialueella. Vastaavasti pallollisen kolmikon voi edellyttää murtavan puolustus keskialueen kautta myös kuljettamalla.

20

1. Pallonhallintapelit (15 min): Yksilöpuolustaminen, puolustuspeliasento ja prässääminen

1

3

2

2. Pallonhallintapeli (15 min): Kolmen pelaajan puolustuspelillinen yhteistyö: prässääminen, tukeminen ja varmistaminen

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Futsalharjoitteita

Organisointi: • 3vs3-peliä 20-26 m pitkällä kentällä siten, että pelikenttä jakautuu kahteen kaistaan (ks. katkoviiva). Ensimmäisessä kehittelyvaiheessa hyökkääjät ja puolustajien on pysyttävä omilla kaistoillaan. Maalivahtia voi kuitenkin käyttää pallonhallintapelissä vapaasti eli ns. maalivahdin palautussääntö ei ole voimassa. • Kaksi joukkuetta. Valmentajat peluuttavat joukkueita siten, että peliparit vaihtuvat ja kaikki pelaajat tulevat pelaamaan molemmilla pelikaistoilla (vahvemman ja heikomman jalan puolella). Avainasiat: • Pallollista vartioiva puolustaja: • Prässi palloa vastaanottavalle hyökkääjälle syötön aikana, syöttölinjan peitto, ohjaus laitaan tai haluttuun suuntaan (esim. heikommalle jalalle), suunnanmuutosvalmius • Pallollisen pelaajan peliasennon lukeminen ja syöttö/haastosuunnan ennakointi • Pallotonta vartioiva puolustaja: • Merkkaussäännöt: sijoitu keskustan puolelle, näe pallo ja vartioitava pelaaja, valmistaudu hyökkäämään edessäsi olevaan tilaan (syöttölinjalle) • Liiku prässäämään syötön aikana • Palloton syöttöä odottava hyökkääjä: • Miten voin tehdä itseni pelattavaksi ja auttaa kanssapelaajaa? • Mitä voin tehdä, kun pallollinen kanssapelaaja, esimerkiksi maalivahti, ei ole prässin alla? • Mitä havainnoin, kun odotan painottomalla puolella kanssapelaajan syöttöä? Mihin suuntaan haltuunoton ja miksi? • Pallollinen hyökkääjä: • Mitä havainnoin, kun harkitsen ohitusyritystä? • Milloin syötän, milloin kuljetan ja yritän ohittaa? • Leveyden hyödyntäminen: miksi? Kehittelyvaihtoehtoja: • Maalivahdin palautussääntö: miten pelin luonne muuttuu? • Puolustajat ja/tai hyökkääjät saavat vaihtaa kaistaa tai vapaa 3vs3-peli

3. Maalipelit (15 min): 2vs2-peli maalivahdein lyhennetyllä kentällä ja kahdella kaistalla

4. Maalipelit (15 min): 2vs2- ja 3vs3-pelit maalivahdein lyhennetyllä kentällä laidasta vapautettavilla vaihtopelaajilla

4 5 Organisointi: • Pelikentän molemmille reunoille on merkitty vaihtoalueet. Kentällä olevan pelaajan syöttäessä vaihtoalueella odottavalle oman joukkueen pelaajalle, tämä saa hyökätä kentälle ja syöttäjän tulee siirtyä vaihtoon. • Kaksi joukkuetta. Avainasiat: • Pallollisen hyökkääjän prässääminen syöttölinjan suunnasta • Prässi syötön aikana • Suunnanmuutosvalmius • 2vs2-pelissä prässääminen ja tukeminen Variaatiot: • Vaihtoalueita ei ole merkitty, vaan vaihtopelaajat saavat liikkua vapaasti sivurajoilla. Kentällä oleva pelaaja voi syöttää sivurajalla odottavalle pelaajalle ja siirtyä sen jälkeen hänen paikalleen sivurajalle. • Huom. tähän pelisovellukseen voi osallistaa runsaasti pelaajia

2 3

1

Harjoitteet on laatinut: Tomi Tuominen

Jalkapallovalmentaja 2/2017

21


10 kysymystä Anne Mäkiselle

1. Oma pelaajatausta? 1983- 1985 JNK Laajasalo H-G pojat 1986-1991 KontU 1992 HJK 1994-1996 MPS 1996 – 2004 Yhdysvalloissa. 1996-1997 Adidas soccer Academy (Bradenton), pelasin paikallista miestin liigaa 1997-2001 University of Notre Dame 2001-2002 Washington Freedon (WUSA liiga) 2003 Philadelphia Charge (WUSA liiga) 2004 New Jersey Wildcats (W-liiga) 2005-2006 Umeå IK, Damallsvenskan 2007 Bälinge IF (Damallsvenskan) 2008-2009 AIK (Damallsvenskan) 1991 – 2009 Naisten A maajoukkueessa, 118 A-maa ottelua 2005, 2009 UEFA Women’s EURO ym.. 2. Valmentajakoulutus ja kokemus? UEFA A ja VAT vireillä, VEAT 2016 2004 New Jersey Riptides U15 ja U11 joukkueet 2011-2013 Naisten maajoukkueen valmennustiimissä 2013-2016 Tyttömaajoukkueiden fyysinen valmentaja Tyttöjen talenttivalmennus Helsingin Aluejoukkuevalmentaja Mäkelänrinteen urheilulukio aamuvalmennus Helsinki Football Academy lanseeraus 3. Olet maajoukkueen fyysinen valmentaja, mitä pääsääntöisesti kuuluu tehtäviisi? a. Maajoukkueleirin kuormituksen suunnittelu, jokainen yksilö huomioon ottaen b. Päivittäinen pelaajan tilan seuraaminen sekä raportointi päävalmentajalle c. Ravinto ja nesteytys d. Sykeseuranta e. Aamutestaus yhdessä fysioiden sekä lääkärin kanssa f. Fyysinen testaus g. Return to play testaus yhdessä fysioiden kanssa h. Ottelun aikainen sykeseuranta, tavoite auttaa päävalmentajaa varsinkin vaihtoja suunniteltaessa ja/tai päätettäessä i. Leirien ulkopuolella tapahtuva tuki ja seuranta j. Seuroihin lähtevien (Physical performance feedback) palautteiden tekeminen sekä lähettäminen k. Yhteydenpito tarvittaessa seurojen fyysisiin valmentajiin 4. Mitä kuuluu ottelupäivän rutiineihin? a. Aamupäivällä ns Primer, johon kuuluu lihasaktivointeja sekä liikkuvuusliikkeitä 5. Mitä kuuluu ottelun jälkeisiin rutiineihin? a. Tutkittuun tietoon perustuvat palautumista edistävät toimenpiteet, jossa ravinto, nesteytys ja uni keskeisinä tekijöinä b. Aktiivinen loppuverryttely, jonka jälkeen jääkylpy – kuuma suihku vuorotellen. c. Ruokailu 1h sisällä ottelun päättymisestä d. Asianmukainen ravinto ja nesteytys palautumista tukemaan

22

6. Millä teknisillä laitteilla seuraatte pelaajien kuormitusta? Mitä johtopäätöksiä pystytte analysoimaan niistä? a. Teampro -sykeseuranta b. Quanter -palautuneisuus/harjoitusvalmius, harjoituskuormitus, ym. c. Osmocheck – nestetasapaino (akuutti sekä krooninen nesteytys) d. Chronojump -hyppymatto -harjoitusvalmius / fatigue Näiden avulla saadaan indikaatio pelaajan tilasta kun tehdään päätöksiä pelaajan kuormittamisesta tai pelikyvystä. Tavoite on välttää ei-kontakti vammoja sekä ylikuormittamista. 7. Mitkä ovat fyysisen valmennuksen / harjoittelun ”kulmakivet”? a. Tutkittuun tietoon perustuva lajinomainen fyysinen harjoittelu b. Yksilöllisyys sekä pelipaikkaisuus perustuen pelaajan harjoitustaustaan, ikään sekä testituloksiin c. Jaksotus ja oikeanlainen kuormittamisen ja palautumisen suhde d. Laatu ennen määrää, intensiteetti ennen volyymiä 8. Millaisiin asioihin valmentajien tulisi kiinnittää huomiota seuroissa fyysisen harjoittelun suhteen nuorten näkökulmasta? Aerobinen pohja kuntoon monipuolisella arkiliikunnalla. Perusta kuntoon; liikkuvuus ja tukilihaksisto jalkapalloharjoitteluun opettaminen ja ohjaaminen: maksimaaliset räjähtävät suoritukset pääosaan. Pois junnaavista, samalla tempolla tehtävistä harjoitteista. 9. Millaisia huomioita teit naisten EM-kilpailuiden peleistä fyysisen valmennuksen kannalta? Kova pelitempo Pelaajat kovassa tikissä Todella nopeiden pelaajien merkitys joukkueelle Odota mielenkiinnolla Fyysisen puolen raporttia kisoista 10. Mitä A.M tekee 3 vuoden kuluttua? Valmentaa päätyökseen Damallsvenkanissa pelaavaa kärkijoukkuetta, joka mukana myös Champions Leaguessa. Valmistautuu yhdessä naisten maajoukkueen kanssa UEFA 2021 Women’s EURO turnaukseen. Nauttii elämästä ja uuden oppimisesta! Teksti: Petteri Jaatinen Kuva: Jussi Eskola

Jalkapallovalmentaja 2/2017


Jalkapallon kehityspäivät Eerikkilä 9.-10.12 Suomalaisen jalkapallon kehitystyötä tehtiin yhdessä yli 220 osallistujan kanssa Eerikkilässä 9.10.12. seminaarissa. Avoimuus, vuorovaikutus ja osaamisen jakaminen ovat toimivia tapoja kehittää sekä itseään että ympärillä olevia ihmisiä. Oli hieno seurata, millaisen yhtenäisen ja eteenpäin suuntaavan voiman heittäytymisenne antoi koko tapahtumalle, iloitsi pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen.

Tilaisuus oli perusteltu ja hyvin järjestetty. Se ajoi varmasti asiansa ja täytti tavoitteensa suurelta osin. Osalle osallistujista jäi kuitenkin toiveita jatkotyöstöön parin keskeisen aiheen kohdalla.

Suomalaisen jalkapallon kehityspäivien esitykset ja posterit on koottu Palloliiton sivuille Palvelut valmentajille -osioon: https://www.palloliitto.fi/jalkapalloperhe/palvelutvalmentajille/suomalaisen-jalkapallon-kehityspaivat Kannattaa tutustua seminaarin teemoihin. Lisäksi seminaarissa työstettiin yhdessä suomalaista identiteettiä ja valmennusosaamisen eri osa-alueiden kehittämistä.

Otsikkoon nostetun suomalaisen peli-identiteetin määrittelyssä ehdittiin raapaista vain pintaa. Ja siksi myös sen vaikutus suomalaiseen pelitapaan saattoi jäädä osalle vielä kirkastumatta. Aiheet ovat kieltämättä laajoja, eikä niitä voine eikä ollut tarkoituskaan ratkaista lopullisesti yhden viikonlopun aikana. Hyvään alkuun kuitenkin päästiin ja huomattiin, että työtä kannattaa jatkaa!

SJV kiittää kaikkia jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta ja toivottaa menestyksekästä vuotta 2018!

Seminaarissa esiteltiin myös Henri Lehdon johdolla Palloliiton uusi harjoitusten suunnittelun työkalu / HST), joka on maksuton työkalu kaikkien valmentajien käyttöön. Työkalun voi ladata Windows ja Mac -koneille Kohti hyvin suunniteltuja huipputreenejä ! https://www.palloliitto.fi/jalkapalloperhe/palvelutvalmentajille/hst-harjoitusten-suunnittelun-tyokalu

Jalkapallovalmentaja 2/2017

23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Lehti 2 2017  

Lehti 2 2017  

Advertisement