a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 1/ 2019


Sisältö

SPL:n uudistunut valmennusosaamisen kokonaisuus .... 4 Nuorten fysiikkavalmennus ...

8

Ajatuksia EM-karsinnoista ...

11

iCoachKids- hanke ... 12 Märsky ja HFA lajivalmennus ...

14

Kaarinan Pojat ... 18 Pasi Tuutti ja RoPS ...

20

Tutustu verkkokauppaan: www.taktifol.fi

www.taktifol.com

2

Jalkapallovalmentaja 1/2019


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 39. vsk

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Jukka Vakkila Hallitus: Jukka Vakkila, puheenjohtaja

040 778 5240

jvakkila@elisanet.fi Heikki Altonen

050 596 7714

heikki.altonen@gmail.com Mikko Eskelinen

040 5831814

mikko.eskelinen@palloliitto.fi Ilkka Mäkelä

040 7605155

ili.makela@hotmail.fi Hannu Paatelo

0400 722407

hannu.paatelo@turku.fi Marko Viitanen marko.viitanen@palloliitto.fi Petteri Jaatinen

040 5899 483

petteri.jaatinen@avainpotku.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehti on Suomen suurin yhden lajin kattava valmennusjulkaisu. Sen päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liittyviä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: Ksenia Koulik Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry Toimisto: Kievarintie 1, 54800 Savitaipale Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi Lehden ilmoitukset ja tuotanto:

Tämä kesä on ehdottomasti naisten kesä. Ranskan naisten MMlopputurnaus on lopultakin räjäyttänyt lajin koko maailman tietoisuuteen. Futis ei ole vain miesten juttu. Miljoonat TV-katsojat, täydet stadionit ja iloa ja riemua ilmentävät fanit ovat sen vankkumattomasti todistaneet. Naisten jalkapallo on tänä päivänä erittäin viihdyttävää, missä henkilökohtainen taitotaso on kokenut hurjan harppauksen viime vuosien aikana. Tämä on loogista seurausta siitä, että lukuisat maat ovat ottaneet tyttö- ja naisjalkapallon vakavasti kehitysohjelmiinsa. Meitä suomalaisia kiinnostaa tietysti ennen kaikkea se kehitys, mitä tapahtuu Euroopassa. Suomen Helmarit ovat olleet jo vuosia hyvällä tiellä. Myös tyttöfutikseen on kohdennettu kehitystoimia ja satsauksia, joiden toivotaan näkyvän jo lähivuosina. Helppo tie ei meillä tule olemaan, sillä monilla kilpailijoillamme on resursseja vieläkin enemmän. Jos on kesä naisten, niin syksy on täynnä toivoa ja uskoa miesten puolesta. Huuhkajien alkutaival EM-karsinnoissa on erinomainen. Samalla itseluottamuksella juostaan kentälle syyskuun alussa, kun Kreikka ja Italia kohdataan muutaman päivän välein. Ratina on taatusti täyteen buukattu ja kannustus tulee olemaan ennen näkemätön. Kreikka on lievästi sekasorron pyörteissä ja ehdottomasti lyötävissä. Italiakaan ei ole vieraskentällä missään tapauksessa voittamaton. Minusta meidän on uskallettava sanoa ääneen, että Rive Kanervan joukkue on tällä hetkellä erinomaisessa iskussa. Valmentajalla on käytössä taitavia pelaajia, joilla on hyvä itseluottamus ja joukkue pelaa joukkueena sekä hyökätessä että puolustaessaan. Suomen kohdatessa Italian Ratinassa kokoontuvat myös valmentajat perinteisille Valmentajapäiville Varalan opistolle. Päivän kestävän ohjelman pääjuoni kytkeytyy joukkuepelin salaisuuksiin. Olympiakomitean joukkuelajien vastaava päällikkö Lauri Hakala pureutuu aiheeseen samoin kuin kansainväliset ja kotimaiset pelikentät perusteellisesti kokenut Alpo Suhonen. Naisten jalkapalloa käsitellään päivän aikana sekä kotimaiselta että kansainväliseltä kannalta. UKKinstituutin johtaja Tommi Vasankari tuo viimeistä tietoa liikunnan ja terveyden kytkennöistä aina huippu-urheiluun liittyen. Vakionumerona tietysti Huuhkajien taktiset kuviot illan EM-karsintaotteluun Italiaa vastaan. Varalaan otetaan valmentajat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ohjelmaa päivitetään SJV:n sivuilla ja päivä on valmentajille virallista lisenssien täydennyskoulutusta. Tervetuloa Varalaan. Kesäterveisin Jukka Vakkila

Yhdistyksen toimisto

Jalkapallovalmentaja 1/2019

3


Palloliiton uudistunut valmennusosaamisen kokonaisuus

Mitä haluamme valmentajien osaavan? Minkälaisella kehityspolulla osaaminen kasvaa ja kehittyy? Palloliiton valmennusosaamisen kokonaisuus uudistettiin tarmokkaalla ja kokonaisvaltaisella otteella loppuvuodesta 2016 alkaneella prosessilla. Nopeasti huomattiin tarve luoda valmentajien kehitykseen pelaajien ikä- ja kehitysvaiheita sekä valmentajan erilaisia kehityspolkuja huomioiva opetussuunnitelma. Palloliitossa oli tietynlainen juoni koulutuksessa, mutta ei tarkkaa kirjallista opetussuunnitelmaa. Eri koulutuksia vuorotellen korjatessa kokonaisuus ei ollut hallinnassa. Nyt koulutukselle on opetussuunnitelma ja jokaiselle uudelle koulutusprosessille selvät tavoitteet.

Suomalaista valmennusosaamista ohjaa myös Olympiakomitean valmennusosaamisen malli. Sitä mallia hyödynnettiin myös Palloliiton kehitystyössä ja pienillä säädöillä saimme meille yhteisen tavoitteen, jossa keskiössä on käytännön valmennuksen taidot ja ympärillä osa-alueet, jotka tukevat laadukasta käytännön työtä. Valmentajana kehittyminen on pitkä polku, joten korkeatasoiseen osaamiseen edetään asteittain.

Sisällöt uudistettiin laajalla yhteistyöverkostolla Kehitysprosessissa todettiin myös suuri tarve päivittää kaikkien koulutusten yleisen valmennusosaamisen, pelin oppimisen, jalkapallotekniikoiden, fyysisen osa-alueen ja henkis-sosiaalisten teemojen oppisisällöt. Tätä työtä varten perustimme useita kehitysspurttiryhmiä eri teemoihin ja saimme alussa yli 50 ihmisen työpanoksen yhteiseen kehityshankkeeseen. Kehitysspurttiryhmien lisäksi kokeneet kouluttajat, liiton valmentajat, Fortum Tutorit ja lukuisat muut seuroissa etenkin kouluttajina toimivat henkilöt toivat oman panoksensa. Seuraavassa kuvat eri teema-alueiden kokonaisuuksista ja keskeiset henkilöt kehitysspurttityössä. Valtavaan määrään eri teemojen sisältöjä pääsee tutustumaan koulutuksissa.

4

Jalkapallovalmentaja 1/2019


Henkinen ja sosiaalinen teemaryhmä toimi Joonas Rantasen johdolla. Ryhmän asiantuntijat Matti Jaakkola, Markus Arvaja, Jari Takatalo, Noora Mikola ja Hanna-Mari Toivonen toivat kukin omaa panostaan teemaan.

Fyysisen valmennuksen kokonaisuutta edistettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa edettiin Markku Lappalaisen ja toisessa vaiheessa Joni Ruuskasen ja Petteri Jaatisen johdolla. Lisäksi asiantuntijapanosta toivat Niklas Virtanen, Jari Alamäki, Harri Hakkarainen, Jari Hyttinen, Mika Heino, Heli Rekimies, Jaakko Nevanlinna ja taitavuusexpertti Olli Cajan. Kansainvälisen tason osaamista saimme liiton konsulttina toimineelta Adam Owenilta. Myös Anne Mäkinen toi osaamistaan fyysiseen kokonaisuuteen.

Pelin oppimisen ns. teknis-taktiseen kokonaisuuteen tehtiin aluksi lasten vaiheen ja nuorten vaiheen ryhmät. Lasten vaiheen ryhmää johti Jani Lähde ja ryhmässä olivat asiantuntijoina Sebastian Mandart, Jussi-Pekka Savolainen, Taneli Piirala, Juha-Pekka Perälä, Jari Karjalainen ja futsal asiantuntija JussiPekka Penttinen. Nuorten vaiheen ryhmä työskenteli Arto Tuohisto-Kokon johdolla ja ryhmässä olivat Joonas Kolkka, Boris Wistuba, Markus Paananen, Miika Takkula ja futsal asiantuntija Mikko Aitkoski. Pelin oppimisen kokonaisuuteen etenkin uuden UEFA C eli nuorten vaiheen valmennukseen toi merkittävän panoksen myös Ricardo Duarte ja liiton alueellisista koulutusasiantuntijoista Mikko Eskelinen ja Ari Kervinen. Myös kouluttajat Mika Sandberg ja Kimmo Hörkkö toivat panosta lasten ja nuorten vaiheeseen.

Jalkapallovalmentaja 1/2019

5


Jalkapallotekniikoiden uuden koulutuksen työstö eteni Janne Lipposen johdolla. Tekniikkakoulutukseen panoksensa toivat myös Sebastian Mandart, Mika Sandberg ja Jani Sarajärvi. Valmennusosaamiseen, ihmisen kasvua kehitystä, pedagogiikkaa ja lajiin liittyvää tiedettä käsitteleviin sisältöihin panostaan toivat Henri Lehto, VillePekka Inkilä, Mikko Lignell, KIHU –osaajat: Sami Kalaja, Tomi Vänttinen ja Minna Blomqvist. Pedagogisiin teemoihin vahvaa panostaan toivat myös Matti Lähitie ja Jussi-Pekka Savolainen. Olympiakomitean Kirsi Hämäläinen, Lapin urheiluopiston Vesa Tauriainen ja Eerikkilän Olli-Pekka Hakala antoivat panostaan prosessiin.

Maalivahtivalmennuksen koulutussisältöjä kehitettiin Antti Niemen ja Eemeli Reposen johdolla. Asiantuntijoina toimivat ainakin Kari Laukkanen, Jori Särkkä, Jarkko Tuomisto, Jyri Nieminen, Ville Anttonen ja Mikko Kaven. Futsal koulutuksia kehitettiin Kerkko Huhtasen johdolla. Futsal osaamista Suomeen on tullut myös kansainvälisen tason osaajilta Mico Marticin ja Kike Bonedin myötä. Muita osaajia ovat olleet mm. JussiPekka Penttinen, Mikko Aitkoski, Panu Autio, Matti Anttonen, Tomi Tuominen ja Jani Paananen.

Kouluttajien osaamiseen ja koulutusten menetelmiin kehitysloikka Kouluttajaosaamiseen ja eri koulutusten menetelmiin tehtiin Palloliiton Pekka Clewerin ja Vierumäen Maiju Kokkosen vahvalla osaamisella valtava panostus. Uusia Futisvalmentajan starttivaiheen kouluttajia on yli 150 ja ikävaiheita kouluttaa yli 50 kouluttajaa. C-tason kouluttajia on noin 30. Jalkapallotekniikoiden kouluttajia on noin 20 ja jalkapallofysiikan teemakoulutuksen kouluttajia on lähes 20. Jokaiselle alueelle koulutettiin paljon myös uusia kouluttajia, jotta uusien koulutusten vieminen seuratasolle lähemmäs arkea onnistuu. Kouluttajien osaamisessa korostuu nykyaikainen aikuisten oppimisen periaatteita tukeva toiminta (LEARNS -periaatteet). Iso kehitysaskel on myös jokaiseen koulutukseen laadittu kouluttajan ohje ja hyvät materiaalipankit, jotka auttavat onnistumaan.

Koulutusuudistuksen yksi osa liittyi myös Valmentajan tietopankin kehittämiseen (löytyy liiton Palvelut valmentajille -sivulta). Prosessin aikana saimme tehtyä valmentajille maksuttoman harjoitteen suunnittelun työkalun, harjoitepankin, tietopankin jossa on eri teemoista aineistoja omaan opiskeluun sekä valmentajien oman Youtube kanavan, jossa on soittolistoja erilaisista harjoitteista. Liikunta-alan opiskelija ja innokas

6

valmentaja Valtteri Piispanen teki paljon työtä tietopankin eteen. Lisäksi kiitos Janne Kangasniemi, Elina Kuronen ja Iona Smith materiaalien tekoon osallistumisesta. Tietopankin sisältöjä on hyvä jatkossa kehittää valmentajien tarpeet huomioiden.  

Liitossa ja alueilla hyvä tiimi ja Tihinen tukena Kokonaisuuden kehittäminen eteni johdollani ja olin

Jalkapallovalmentaja 1/2019


”GREAT THINGS IN BUSINESS ARE NEVER DONE BY ONE PERSON; THEY ARE DONE BY A TEAM OF PEOPLE” -Steve Jobs -

jokaisessa työstössä mukana, mutta haluan korostaa tässä työssä laajan osaajajoukon työtä. Pekka Clewer toi panostaan etenkin kouluttajien osaamisen ja nykyaikaisten prosessien osaajana. Palloliiton koulutustiimistä koulutuspäällikkö Kari Ukkonen huolehti kokonaisuuden johtamisesta, sparrasi sekä tuki meidän kehittäjien työtä ja huolehti, että jo käynnissä olevat eri koulutukset etenevät uudistuksia odotellessa. Koulutuskoordinaattori Sanna Pirhonen tuki hallinnollisissa asioissa ja valmisteli taustalla mm. valmentajien rekisteriä ja sähköistä oppimisympäristöä. Urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen huolehti resursseista ja työrauhasta ja Marianne Miettinen varmisti, että pelaajakehityksen ja valmennuskoulutuksen juoni on samassa suunnassa. Alueelliset koulutusvastaavat Ari Härkönen, Sami Nikkola, Hannu Ollila, Mikko Tulonen, Ari Kervinen, Mika Riutto ja Mikko Eskelinen elivät vahvasti mukana kehitystyössä, toivat omaa osaamistaan eri osa-alueisiin, vastasivat oman alueensa kouluttajien rekrytoinnista ja hallinnoivat ja viestivät alueellisesti koulutuksista.

kehitysaskel on myös Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa käynnistetty korkeakoulutasoinen liikunnan ohjaajakoulutus jalkapallovalmennuksen painotuksella. Syksyllä 2019 käynnistyy seuraava ryhmä. Liiton koulutustiimi uudistuu, kun minä lähdin Olympiakomiteaan kehittämään lasten ja nuorten sporttia ja ja mm. valmennusosaamista laaja-alaisemmin ja Pekka Clewer aloittaa syksyllä Haaga-Heliassa valmennuksen lehtorina. Jatkossa koulutusten kehittämisestä vastaavat koulutuspäällikkönä Matti Lähitie ja lasten vaiheen päällikkö Santeri Suvala sekä uudistuvan liiton muu koulutustiimi. Loppuun vielä erityiskiitos Jussi-Pekka Savolaiselle ja Jani Lähteelle, joiden kanssa loputtomasti hiottiin erilaisia pelin oppimisen materiaaleja. Iso kiitos Arto Tuohisto-Kokolle, Joni Ruuskaselle ja Petteri Jaatiselle, Noora Mikolalle, Joonas Rantaselle, Janne Lipposelle ja lukuisten materiaalien taittajana toimineelle Riikka Käkeläinen Rantaselle sekä KIHU:n videomies Harri Kapustamäelle. Liiton tutkimus- ja pelianalyysiantuntija Henri Lehdon huikealla ammattitaidolla tehdyt opetusvideot ovat arvokas osa uudistusta. Superkiitos Maiju Kokkoselle ja Pekalle. Näissä prosesseissa oppivat aina eniten tekijät, kuten legendaarinen Jyrki ”Jyrä” Heliskoski aina sanoi. Minä ja me kaikki opimme paljon. Olen varma, että tällä uudistuksella saamme Suomifutiksessa valmentajien osaamisessa kehitysloikan! Nyt kannattaa mennä koulutuksiin uutena ja tai jo kokeneena valmentajana!

Uusista koulutuksista on valmiina Futisvalmentajan startti, ikävaihekoulutukset 5-7 ja 8-11, UEFA C ja teemakoulutuksista jalkapallotekniikat, jalkapallofysiikka ja videoanalyytikkokoulutus. Myös futsalin ja maalivahtivalmennuksen eri vaiheiden koulutuksia on valmiina. Erikoistumiskoulutuksista lasten valmennuksen erikoiskoulutus C+ on käynnissä jo viidennen ryhmän osalta. Lisäksi valmennuspäälliköt saavat koulutusta Palloliiton valtakunnallisessa keskuksessa Sami Hyypiä Akatemiassa Eerikkilässä sekä Keski-Suomen ja Pohjois-Suomen valmennuskeskuksissa. Uusi tärkeä

Teksti: Marko Viitanen, ex. Palloliitto, nykyinen Olympiakomitean lasten ja nuorten sportin asiantuntija P.S. Toivottavasti en unohtanut ketään listasta. Jos näin kävi, niin pahoittelut.

VALMENTAJAN POLUT

FUTISVALMENTAJAN STARTTI

8–11 -IKÄVAIHEKOULUTUS

ja/tai 5–7 -IKÄVAIHEKOULUTUS

UEFA C

UEFA B

Futsal C

UEFA Futsal B

Maalivahti D

Maalivahti C

TEEMAKOULUTUKSET

Valinnaiset teemakoulutukset (min. 1 ennen UEFA C:tä ja muutoin omaan polkuun sopivassa vaiheessa)

UEFA A

UEFA PRO

UEFA GK A

ERIKOISTUMISKOULUTUKSET

Jalkapallon tekniikat

Henkis–sosiaalinen teema

Pelin analysointi / videoanalyytikot

Lasten valmennus

Pelipaikkakohtainen valmennus

Jalkapallon fyysinen harjoittelu

EA ja hätä-EA

Juniori- ja valmennuspäällikkö

C+

Valmentajapolun, UEFA-koulutusten, täydennyskoulutusten sekä valinnaisten teemakoulutusten tarkemmat kuvaukset, pääsyvaatimukset ja polkuvaihtoehdot Palloliiton valmentajakoulutuksen sivustolla.

Fysiikkavalmennus

Muut


Nuorten fysiikkavalmennus Fysiikkavalmennus jalkapallossa Vielä muutamia vuosia sitten fysiikkavalmennus käsitettiin erilliseksi harjoitukseksi jalkapallossa. Harjoituksiin tuli paikalle mahdollisesti yleisurheiluvalmentaja, jonka tehtävänä oli vetää lyhyt setti jotakin fyysisen ominaisuuden osa-alueen harjoitetta. Vedettyään harjoituksen fysiikkavalmentaja poistui paikalta tullakseen taas seuraavalla viikolla toistamaan saman asian. Fysiikkavalmennus nähtiin erillisenä kokonaisuutena ja jotenkin irrallaan lajin valmennuksesta. Toki jalkapallovalmentajat tiesivät silloinkin, että koko laji ja jokainen lajiliike kentällä vaati eri fyysisiä ominaisuuksia. Tänä päivänä fysiikkavalmennus on kiinteä osa jalkapallovalmennusta. Se käsitetään jokaisen harjoitustapahtuman osaksi ja ymmärretään, että jokainen lajiharjoite on myös fyysisen ominaisuuden harjoite.

Nuorten fysiikkavalmennus Monipuolinen harjoittelu jo pienestä lapsesta alkaen antaa lapsille ja nuorille valmiudet kehittyä jalkapalloilijana. Taitokouluissa ja nuorimmissa ikäluokissa liikkumistaitojen opettelu ja taitavuuden kehittäminen kannattaa olla painopisteenä. Lähes kaikkia fyysisiä ominaisuuksia voidaan kehittää siten, että pallo on mukana harjoituksissa. Liikkumistaitojen harjoittamisesta on hyötyä kehon monipuolisessa käytössä. Mielestäni olisi hyvä, jos jokainen alakouluikäinen jalkapalloilija osaisi tehdä kuperkeikan molempiin suuntiin, kärrynpyörät ja käsillä seisonnan. Näitä taitoja ei tietenään kentällä voi maalituuletuksen lisäksi juuri käyttää, mutta ne tukevat kehon hallintaa, koordinaatiota, ketteryyttä ja tasapainoa. Erilaiset kisat, viestit ja kamppailut kehittävät lasten nopeutta

8

mielekkäällä tavalla. Faktaahan on se, että nopeus kehittyy parhaiten juoksemalla täydellä vauhdilla. Lähes ainoa keino saada lapset juoksemaan täysillä on kilpailu. Ja sama toimii välillä aikuistenkin kanssa. Olosuhteet talvella eivät vielä monellakaan paikkakunnalla mahdollista laadukasta lajiharjoittelua riittävissä määrin, joten fysiikkaharjoittelua voidaan toteuttaa tällöin erillisessä harjoituksessa liikuntasalissa. Ilveksen juniorijoukkueet F-junioreista A-ikäisiin harjoittelevat marraskuusta huhtikuun loppuun kerran viikossa erillisen fysiikkaharjoituksen. Harjoitusten sisällöt ovat laadittu noudattamaan ominaisuuksien kehittämisen optimaalisinta aikataulua etenevästi. Enää ei puhuta herkkyyskausista, vaan ominaisuuksien optimaalisesta harjoitettavuu-

Jalkapallovalmentaja 1/2019


desta ikäluokissa. Pienimmät ikäluokat opettelevat akrobatian taitoja sekä pallonkäsittelyä maata vasten samassa harjoitustapahtumassa rastimuotoisesti. Tästä edetään vaativampiin kehonhallinnallisiin harjoitteisiin ja liikkuvuuden kehittämiseen systemaattisesti. Pituuskasvun huippuvaiheen molemmilla puolilla harjoittelussa korostuvat kestävyystyyppiset harjoitteet lihasvoiman ja pelien osalta. Lopulta edetään vanhemmissa ikäluokissa voimaharjoitteluun. Kaiken tämän harjoittelun tavoite on kehittää lajin vaativia fyysisiä ominaisuuksia ja ennaltaehkäistä urheilu- ja rasitusvammoja.

Kokonaisliikuntamäärä Alakouluikäiset jalkapalloilijat liikkuvat vielä helposti omalla ajalla ulkona pihapeleissä ja -leikeissä, mutta yläkouluikään tultaessa viikoittaisen kokonaisliikunnan määrä romahtaa. Hyötyliikunta jää minimiin ja on paljon pelaajia, joiden ainoa liikunta viikossa tapahtuu ohjatussa harjoitustapahtumassa. Tässä kohtaa valmentajan tulee kannustaa omatoimiseen harjoitteluun sekä esimerkiksi harjoitusmatkojen kulkemiseen polkupyörällä. Mikäli liikuntamäärät jäävät alle 10 tuntiin viikossa, on vaikea nähdä pelaajan luovan sellaista peruskestävyysreserviä, millä myöhemmin terveellisesti ja kehittyen voidaan luoda jalkapalloilijan uraa. Näin ollen pelaajalta, joka harjoittelee tavoitteellisesti, tulee vaatia vähintään 20 tuntia viikossa liikkumista.

Mitä fysiikkaharjoittelua tarvitaan huipulle kehittymiseen Hyvät valmiudet luodaan siis lapsuudessa. Yläkoulu- ja lukioikäisenä harjoittelu tulee olla suunnitelmallista. Kaiken perustana on kausisuunnitelma myös fysiikkavalmennuksen osalta. Viikkorytmitys korostuu 12-vuotiaasta eteenpäin, jonka jälkeen harjoituskertojen rakenteen suunnittelussa eri elinjärjestelmien harjoittaminen eri päivinä korostuu. Ominaisuuksina kestävyys, voima ja nopeus kannattaa olla eri päivinä painotettavia ominaisuuksia, toki nopeutta tulee sisällyttää jokaiseen harjoituskertaan esimerkiksi alkuverryttelyyn sisällytettynä. Jalkapallokestävyyttä harjoitetaan pelaamalla. Eri

pelaajamäärien, kentän kokojen ja pelien kestojen avulla saadaan intesiteetti pelissä halutulle tasolle ja nopeus-kestävyysominaisuudet kehittyvät tällöin mielekkäällä ja lajia palvelevalla tavalla. Kestävyyspelit ovat ylikuormittavia harjoitteita, joten niiden sijoittaminen viikkorytmissä on tarkoin arvioitava, ihanteellisinta olisi etäisyys seuraavaan peliin vähintään 72 tuntia. Nopeuskestävyyttä voidaan kehittää hieman väsyneenä ja huomioida kuitenkin suhteellisen pitkä palautuminen peliin. Voimaharjoittelu tulee aloittaa ajoissa. 12-15-vuotias pelaajakin voi tehdä voimaharjoittelua lisäpainoilla, esimerkiksi kuntopallolla, kahvakuulalla ja vetokuminauhoilla. Oman kehon painolla tehtävät kehon hallintaa ja kamppailuvoimaa kehittävät pariharjoitteet ovat myös helposti toteutettavia voimaharjoitusmuotoja kasvuikäisille.


Pituuskasvun huippuvaiheen päätyttyä suuremmat lisäpainokuormat kannattaa ottaa mukaan viikoittaiseen harjoitteluun. Tässä vaiheessa nopeusvoima ja räjähtävävoima alkaa kehittyä. Kunhan ennen kasvupyrähdystä on nostotekniikat opeteltu huolellisesti keppijumpan avulla. Näillä keinoilla voidaan välttää suurin osan rasitusvammoista selän osalta. Nopeusharjoittelua juoksemalla kannattaa aina sijoittaa harjoituksen alkupuolelle huolellisen alkulämmittelyn lopuksi tai sen jälkeen. Pelaajilta tulee aina vaatia täyden vauhdin suorituksia ja huomioida, ettei kaikki nopeusharjoitus ole pelkästään eteenpäin suuntautuvaa. Nopeusharjoittelun tulee pitää sisällään pysähdyksiä, liikkeelle lähtöjä, käännöksiä, sivuttain ja taaksepäin suuntautuvia liikkeitä. Eli pelinomaisia liikemalleja maksimaalisella nopeudella.

hyvin sijoitettu osaksi lajivalmennusta, ei erilliseksi asiaksi.

Teksti ja kuvat: Heli Rekimies Ilveksen Veikkausliigajoukkueen fysiikkavalmentaja ja Ilveksen junioripuolen fyysisen valmennuksen päävalmentaja

Fysiikkavalmennus Huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala tänään Tällä hetkellä lähes kaikilla liigaseuroilla on päätoiminen fysiikkavalmentaja ja hyvin monella seuralla on myös junioripuolella fysiikkavalmentajia. Lajituntemus on fysiikkavalmentajalle tärkeää. Monilajiosaajat ovat toki taitavia, mutta mielestäni lajin tunteminen avaa fysiikkavalmentajankin onnistumisen mahdollisuuksia. Silti tärkeintä on lajivalmentajien osaaminen. Jalkapalloilijoiden kehittäminen huippuvaihetta kohti vaatii aina päteviä ja innokkaita valmentajia. Tällä hetkellä Palloliiton valmennuskoulutuksen kehitysohjelma antaa entistä paremmat eväät valmentajien työhön ja sinne sisältöihin fysiikkavalmennus on erittäin

10

Jalkapallovalmentaja 1/2019


Hannu Paatelon ajatuksia EM-karsinnoista Loistavasti sujuneiden Kansojen liigan lohkovaiheen otteluiden jälkeen ovat EM-karsinnat päässeet jo hyvään vauhtiin. Neljän pelatun ottelun jälkeen Suomen saldo on kolme voittoa ja tappio Italialle. Suomen peli on ollut kokonaisuudessa mielestäni erittäin stabiilia ja rohkeilla kokoonpanovalinnoilla on saatu annettua vastuuta ja siten myös ajettua kokoonpanoon sisään uusia nuoria pelaajia. Suomi - Bosnia-Hertzegovina 2 – 0 (Pukki, Pukki) Vastustaja Bosnia-Hertzegovina on erittäin hyvä joukkue ja toinen Suomen päävastustajista Kreikan lisäksi. Ottelu alkoi Suomen osalta varovasti tunnustellen. Ensimmäinen jakso oli pelillisesti tasainen, kummallakaan ei todellisia maalintekopaikkoja juurikaan ollut. Toisella pelijaksolla Suomi jatkoi tasapainoista pelaamistaan ja Englannin Valioliigaan nousseen Norwichin maalikuningas Teemu Pukki nousi päärooliin viimeistellen kaksi erittäin taidokasta osumaa. Suomen joukkueesta on erittäin vaikeaa nostaa esiin ketään pelaajaa kaikkien onnistuessa erittäin hyvin. Teemu Pukin lisäksi on pakko nostaa kuitenkin onnistuneista esiin loisteliaan ottelun keskikentällä pelannut Glen Gamara. Hän on pelaaja, jollaista Suomella ei ole ollut. Tuntuu siltä, että hän on aina pelattavissa ja hänellä tuntuu olevan kentällä aina aikaa ja tilaa. Hän myöskin nostaa vieressä pelaavien tasoa selvästi. Mikäli loukkaantumisia ei tule, hänelle on helppo ennustaa loistavaa uraa ammattilaiskentillä. Tunnelma Ratinan stadionilla oli ottelussa erittäin hieno.

Liechtenstein – Suomi 0-2 (Pukki, Källman) Lähtökohdat otteluun eivät olleet helpot, sillä kaksi viimeistä maiden välistä kohtaamista olivat päättyneet 1 – 1 -tasapeleihin. Suomi otti alusta asti selkeän pallonhallinnan itselleen prosenttien ollessa parhaimmillaan 70 – 30. Suomi ei kuitenkaan syyllistynyt tehottomaan pallon pyörittelyyn, vaan pyrki ajoittain melko suoraviivaisestikin maalintekotilanteisiin. Päävalmentajan oivat kokoonpanovalinnat avaukseen: Lassi Lappalainen laitaan ja väkivahva Benjamin Källman kärkeen Teemu Pukin pariksi toivat selkeän piristysruiskeen Suomen peliin molempien ollessa osallisena myös maaleissa. Suomella ei pelissä ollut juurikaan hätää, vastustaja ei päässyt kertaakaan todelliseen maalintekotilanteeseen, Lukas Hradecky maalilla pääsi ottelussa melko helpolla. Teemu Pukki jatkoi ottelussa maaliputkeaan ja vasta toisen A-maaottelun pelannut Benjamin Källman sai myös palkinnon uurastuksestaan maalin muodossa. Esitys oli kokonaisuudessaan

Jalkapallovalmentaja 1/2019

mielestäni erittäin kontrolloitu ja voittajasta ei juurikaan ollut epäselvyyttä.

Jatko Vaikka karsinnat ovat vasta alkuvaiheessa, olemme erittäin hyvällä tiellä ja syytä notkahdukselle ei mielestäni ole nähtävissä. Suomen peli on tasapainoista ja pelaajarosteriin tulee koko ajan lisää nuoria lahjakkaita pelaajia. Kaikki kahdessa pelissä vastuuta saaneet aikaisemmin vähemmälle peliajalle jääneet pelaajat (Albin Granlund, Glen Gamara, Simon Skrabb, Petteri Forsell, Lassi Lappalainen ja Benjamin Källman) osoittivat, että heistä on todellakin iloa Suomen maajoukkueelle. Mikäli kaikki tärkeät pelaajat pysyvät terveinä, en näe syytä etteikö syksyn kotiotteluista Armeniaa, Kreikkaa Liechensteiniä ja Italiaakin vastaan ole pistetili kasvamassa. Suomi pystyy tämänkaltaisilla esityksillä haastamaan kotonaan jopa Italian. Päävalmentaja Markku Kanerva on saanut luotua maajoukkueeseen erinomaisen fiiliksen. Joukkue on erittäin hyvin roolitettu ja peli on tasapainoista, pelaajavalinnoissa pystytään käyttämään rotaatiota, puolustuspeli on tiivistä ja maalejakin syntyy tasaisesti. Lohkon sarjataulukko: Italia 4 12 Suomi 4 9 Armenia 4 6 Kreikka 4 4 Bosnia-Hertzegovina 4 4 Liechtenstein 4 0 Suomella on syksyllä jäljellä kotiottelut Italiaa, Kreikkaa, Armeniaa ja Liechtensteinia sekä vierasottelut Kreikkaa ja Bosnia-Hertzegovinaa vastaan. Kreikalla ja Bosnia-Hertzegovinalla on vielä edessään keskinäinen ottelu ja molemmat kohtaavat myös kerran Italian. Näistä lähtökohdista voi spekuloida, montako voittoa Suomi vielä tarvitsee varmistaakseen lohkon kakkostilansa. Edessä on mielenkiintoinen karsintasyksy! Buumi on nousussa ja tästä on erittäin erittäin hyvä jatkaa! 11


iCoachKids -liikkeen 10 ohjetta lasten valmennukseen iCoachKids on Erasmus+ -rahoitteinen hanke lasten hyvän valmennuksen edistämiseksi. Hanketta koordinoi Leeds Beckettin yliopisto Iso-Britanniasta yhdessä valmentajien maailman kattojärjestön ICCE:n kanssa. Partnereina hankkeessa ovat Irlannin ja Unkarin valmentajayhdistykset, Hollannin olympiakomitea, Madridin eurooppalainen yliopisto, Liettuan urheiluyliopisto ja Belgian jalkapalloliitto. Myös UEFA on käynnistänyt yhteistyön hankkeen kanssa.

Toiminnan periaatteiden kirkastamiseksi ja laajan kirjallisuuskatsauksen pohjalta iCoachKids-hankkeen asiantuntijaryhmä on luonut kymmenen ohjeen lupauksen myönteisten urheilukokemusten tuottamiseen lapsille. Ohjeet ovat suunnattu sekä lasten parissa toimiville henkilöille että organisaatioille. Suomen Valmentajat ry on tehnyt kymmenestä ohjeesta epävirallisen käännöksen. Lisätietoa: www.suomenvalmentajat.fi

Ohjelmalla on omat monipuoliset nettisivut, ilmaisia verkkokursseja ja muita tukimuotoja. Ohjelma järjestää myös kansainvälisiä konferensseja laadukkaan lasten valmennuksen teemalla. Olen itse saanut osallistua pariin konferenssiin, joista viimeisimpänä 350 lasten valmennuksen kehittäjää ja valmentajaa kokoontui Irlannin Limerickissä kesäkuussa. Hanke pohjautuu vahvan tieteellisen aineiston hyödyntämiseen käytännön toimissa. Aineistot ja lisätietoja hankkeesta: www.icoachkids.eu Kohti laadukasta lasten ja nuorten valmennusta, Marko Viitanen, Asiantuntija, lasten ja nuorten liikunta ja urheilu

12

Jalkapallovalmentaja 1/2019


Viereisessä kuvassa Belgian liiton lasten ja nuorten kehityksen tueksi räätälöity kehityssuunnitelma. Belgiassa sarjataulukot tulevat nuorten valmennukseen 14 -vuotiaana.

Lasten valmentajana lupaan olla… 1. Lapsilähtöinen Pidän aina mielessä lasten kiinnostuksen kohteet ja kuuntelen heitä. Kyse on siitä, mitä lapset haluavat ja tarvitsevat, ei siitä mitä aikuiset. 2. Kokonaisvaltainen Kehitän lapsia ensisijaisesti ihmisinä, ei vain urheilijoina. Tavoittelen psykososiaalisten taitojen ja pystyvyyden kehittämistä siinä missä fyysisten ominaisuuksienkin. 3. Mukaan ottava Otan huomioon kaiken tasoiset niin kykyjen kuin motivaationkin osalta. Samanlainen valmennus ei sovi kaikille. Tutustun lapsiin ja uskallan valmentaa heitä yksilöllisesti. 4. Hauskuutta ja turvaa järjestävä Lapset haluavat pitää hauskaa ja oppiakseen heillä täytyy olla turvallinen olo. Rakennan myönteisiä ihmissuhteita sekä hauskan ja välittävän ilmapiirin, jotka mahdollistavat lasten viihtymisen ja tuovat heidät aina harjoituksiin. 5. Urheilulliseen elämäntapaan kasvattava Vain pieni osa lapsista haluaa ja etenee huippu-urheilijaksi, mutta kaikilla on mahdollista kasvaa urheilulliseen elämäntapaan. Tämän arvokkaan perinnön haluan valmentajana antaa kaikille valmennettavilleni. 6. Monipuolisuuden opettaja En ylikorosta lajitaitoja, vaan annan mahdollisuuden monipuoliseen oppimiseen. Lapselle

Jalkapallovalmentaja 1/2019

on tärkeää saada vahva pohja sekä motorisille taidoille että pelien taktiselle ymmärrykselle yli lajirajojen. 7. Vanhemmat huomioon ottava Vanhemmat eivät ole vihollisia, vaan tärkeimpiä mahdollistajia. He haluavat lasten parasta, kuten minäkin. Kumppanuus on avainsana vanhempien kanssa toimimiseen. En voi tietää, mitä vanhemmilla on tarjota toimintaan, ellen keskustele heidän kanssaan. 8. Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen Vien lapset oppimismatkalle. Matkan päässä on hyvin mietitty määränpää ja matkan varrella lyhyen, keskimatkan ja pitkän tähtäimen tavoitteita. Hyvät suunnitelmat johdattavat matkalla eteenpäin, eikä harjoitteita ”vedetä hatusta”. Suunnittelun laiminlyönti on sama kuin suunnittelisi epäonnistuvansa. 9. Vaihtelun kautta opettava Oppiminen on monitahoinen prosessi, eikä se tapahdu hetkessä. Käytän monipuolisesti valmennus- ja opetusmenetelmiä, jotta kaikki urheilijat oppivat ja erilaisten taitojen oppiminen mahdollistuu. Erilaiset menetelmät täydentävät toisiaan ja auttavat pääsemään haluttuihin tuloksiin. 10. Sopivasti kilpailullinen Kilpailemisessa ei ole mitään väärää, kun se palvelee lasten kehitystä. Rakennan kilpailut ja ilmapiirin niiden ympärille lasten tarpeet huomioiden. Näin kilpailut ovat hauskoja ja samalla loistavia motivaattoreita. Voittaminen hinnalla millä hyvänsä -asenne ei kuulu toimintaani.

13


Mäkelänrinteen Urheilulukio / Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Helsinki Football Academy HFA 2019-2020

Märsky ja HFA lajivalmennus Pekko Söderström

Harjoitusolosuhteet:

- HFA päätoiminen vastuuvalmentaja - Nuorten olympiavalmentaja SPL

- Talin jalkapallohalli - Käpylän jalkapallohalli - Mäkelänrinteen uintikeskus Kuntosali Juoksusuora Liikuntasalit Uima-altaat

Tommy Nordenswan - HFA päätoiminen valmentaja/ maalivahtivalmennus - Nuorten olympiavalmentaja Urhea Maria Virolainen UEFA A - HFA valmentaja (oto)

- Mäkelänrinteen urheilulukio Kuntosali Liikuntasali Lajiharjoituksissa on käytössä aina koko halli.

Alle 18 –vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentaja Arttu Pitkäkangas on mukana säännöllisesti toiminnassa.

14

Jalkapallovalmentaja 1/2019


Helsinki Football Academy - HFA

Tavoitteet

Urheilun ja opintojen yhdistäminen

HFA on tyttöjen jalkapallo-ohjelma, jolla tarjotaan lahjakkaille ja motivoituneille pelaajille kokonaisvaltainen kehittymismahdollisuus pelaajana yhdistäen opiskelun

*Tarjota motivoituneille ja lahjakkaille pelaajille parempi kehittymisympäristö, jossa kasvaa urheilijaksi ja jalkapalloilijaksi yhdistäen opiskelun. Tukea nuorta muuttuvassa arjessa (toisen asteen opiskelu). *Parhaat parhaiden kanssa, päätoimiset ammattilaiset tukena samassa arkiympäristössä.

HFA ohjelman urheilijat opiskelevat toisen asteen opintoja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kouluissa - Lukio-opinnot (3,5-4v): Mäkelänrinteen lukio, Brändö gymnasium (ruots.) - Ammatillinen koulutus: Perho liiketalousopisto, Stadin ammattiopisto, Omnia (Espoo), Yrkesinstitutet Prakticum (ruots.)

HFA –ohjelman mahdollistajat - Suomen Palloliitto - Suomen Olympiakomitea - Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia (Urhea) - Mäkelänrinteen urheilulukio

- Tarjota parempi päivä- ja viikkorytmi koulussa ja harjoittelussa - HFA tarjoaa pelaajalle rauhan kehittyä urheilijaksi pitkäjänteisesti - Tarjota tukiverkosto ja asiantuntijapalvelut opiskelija-urheilijan elämään - Luoda edellytyksiä pelaajalle pärjätä ja onnistua kansainvälisellä peliuralla tulevaisuudessa

HFA -ohjelma - HFA ohjelmaan kutsutaan motivoituneimmat ja lahjakkaimmat pelaajat - Henkilökohtaiset kehityssuunnitelmat ja –ohjelmat – kehittymistavoitteet - Henkilökohtainen, yksilöllinen viikkorytmi - Keskittyminen henkilökohtaisen taidon, pelipaikkakohtaisen taidon sekä fysiikan pitkäjänteisessä kehittämisessä – yksilö osana joukkuetta – joukkuepelaaminen - Eväitä urheilijana kasvamiseen kokonaisvaltaisesti – ammattilaisten ja ryhmän tuella - HFA joukkue pelaa pääkaupunkiseudulla poikien sarjassa - HFA –ohjelmaan kuuluu myös kansainvälistä toimintaa

8.00-9.15

15.30-17.00

Harjoitusvii koulua kon yksilöllinen suunnittelu koulua

Yhdistämällä fyysisen, psyykkisen ja elämäntaitojen harjoittamisen voi löytää avaimet niin omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin kuin menestyksekkääseen urheilu-uraan!

HFA –ohjelman viikkorytmi kesäaikaan – suunnittelu pelien mukaan viikko kerrallaan TO

PE

Video-/henk Aikaa henk. koht.koht. palaveri / palauttava keskusteluille Märsky

Pallotreeni/ palauttava Tali / Märsky

Pallotreeni Tali

Pallotreeni Tali

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

koulua

Pallotreeni Käpylä

Fysiikka Märsky

Fysiikka + Pallotreeni Käpylä

14.00-16.00 Peliharjoite Tali

Fysiikka

LA-SU

omatoiminen harjoittelu

9.15-10.30

koulua

Tekemällä harjoitteita ja tutustumalla käsiteltyihin teemoihin ja harjoitteiden tarjoamaan tietoon voi: - Oppia koko ajan lisää itsestään ja urheilemisesta - Kehittyä fyysisen harjoittelun ohella myös ajattelijana ja oman toimintasi ohjaajana

*Fysioterapia *Fyysinen valmennus *Psyykkinen valmennus *Ravintovalmennus *Lääkäripalvelut *Opinto-ohjaus *Sykeseuranta *Rasituksen ja levon seuranta *Videoiden käyttö arjessa *Pelaajien testipalvelut *Pelaajan yksilöllinen urasuunnittelu

esimerkki harjoittelun rytmittämisestä kouluaikaan – lokakuu 2019 KE

Miksi psyykkinen valmennus on mukana?

- Asiantuntijapalvelut, ammattilaiset pelaajien arjessa

HFA ohjelman viikkorytmi TI

Urheilijoille tehdään yksilöidyt opintosuunnitelmat. Urheilijoiden tukena ovat oppilaitosten HFA ohjelmaan nimetyt opinto-ohjaajat

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) osaaminen HFA –ohjelman käytössä

*Käynnissä oleva yhteistyö AIK Solna, Hammarby sekä Potsdam Sportschulen kanssa

MA

Harjoittelu HFA:ssa sijoitetaan aamupäivään sekä heti koulupäivän päätteeksi, ihanteellinen harjoitusrytmi kesäaikana

Sykkeet Polar Flowhun

MA

TI

KE

TO

PE

LA

SU

HARJOITUS

HARJOITUS

HARJOITUS

HARJOITUS/ PELI

HARJOITUS

PELI

VAPAA/ OT PALAUTTAVA

9.00-10.00 10.00-12.00

14.30-16.00

HARJOITUS


HFA:n prosessin tavoitteet: Ryhmäytymisen edistäminen & yhteisten pelisääntöjen laatiminen →Tehdään järjestelmällisesti töitä toimintakulttuurin eteen - Psyykkiseen valmennukseen tutustuminen joulukuu 2019 - Itsesäätelytaidot (Keskittyminen, tunteet, itsepuhe, vireystila) - Itseluottamus - Epäonnistumisen kohtaaminen - Tavoitteen asettaminen arkeen Käytäntö: - Psyykkisen valmennuksen ”luennot” - Osa harjoittelua ja pelaamista → kotitehtävät ja harjoitteet lajin pariin - Valmentajien kautta tulevat psyykkisten taitojen harjoitukset - Itsenäinen työskentely

Fyysinen valmennus (Ari Haapalainen, Urhea)

Fyysisten ominaisuuksien kehittämisen pohjana ovat:

Jalkapalloilijan kehittyminen fyysisestä näkökulmasta: 1. Monipuoliset liikuntataidot 2. Urheilullinen yleisesti 3. Lajispesifien ominaisuuksien kehittäminen huippuunsa (KV vaatimustaso)

- Pelaajien testitulokset - Kansainvälisten vaatimusten mukainen tavoitetaso - Terveet harjoituspäivät

- Fyysinen harjoittelu on osa harjoittelua, ei enemmän tai vähemmän tärkeää verrattuna lajiin →kokonaisvaltaisesti hyvä ja terve pelaaja menestyy - Ominaisuudet, joita ei pystytä kehittämään pelikentällä, harjoitetaan kentän ulkopuolella (Voimaharjoittelu, liikkuvuus, tukiharjoittelu – keskivartalo + tasapaino) - Fyysiset ominaisuudet, joita voidaan kehittää kentällä lajiharjoittelun ohessa, harjoitetaan siellä - Oikeanlaista asennetta vaaditaan noustakseen huippupelaajaksi →täytyy olla valmis harjoittelemaan kovaa ja riittävän paljon, mutta järkevästi! Esimerkkiviikko

Psyykkisen valmennuksen tavoitteita: EDISTYY HYVIN

TAITO ONNISTUA

Huippusuoritus Suoritusvarmuus peleissä Laadukas harjoittelu

Urheilemisen ja valmentautumisen nautinto Urheilijan hyvinvointi

Harjoittelun kulmakivinä ovat: - Säännöllisyys – Riittävä toistojen määrä viikosta toiseen - Systemaattisuus – Portaittainen eteneminen, pohja vahvaksi ja sen päälle suunnitelmallinen ominaisuuksien kehittäminen →jatkuva seuranta - Rytmittäminen – Kuormittaminen ja lepojaksot ovat suunniteltuja maajoukkuetoiminta huomioidaan - Riittävä harjoittelun määrä – Harjoitusmäärän arviointi huippu-urheilun näkökulmasta →Harjoittelulla kerätään dataa ja tietoa →pelaajan yksilöllinen kehittymisen tukeminen

Esimerkkiviikko


HFA ravitsemusvalmennus (Laura Manner, Urheiluravitsemuksen asiantuntija, ETM) Tavoitteet: - Ymmärtää ravitsemuksen merkitys harjoittelussa - Tunnistaa laadukkaan ruokavalion kriteerit - Oppia urheiluravitsemuksen keskeiset käsitteet - Soveltaa oppimaansa arkeen ja harjoitteluun - Saada hyötyä urheiluharjoitteluun Ravitsemusvalmennus Urheassa - Käytäntö edellä, ei teoriaopintoja - Pääpaino urheilijan omissa taidoissa, valinnoissa ja osaamisessa - Harjoitteita, omien suunnitelmien tekemistä ja keskustelua - Tärkein tavoite aina lisätä hyötyä urheiluharjoitteluun ja yleiseen jaksamiseen Teksti: Pekko Söderström Kuvat: Ksenia Koulik (ei joukkuekuva)

Jalkapallovalmentaja 1/2019

17


Kaarinan Pojissa koettiin alkuvuonna 2019 sen 60 vuotisen historian ehkä suurin muutos, kun seura päätti lähteä organisoimaan koko nappulaikäisten pelaajiensa peli- ja harjoitustoiminnan uudelleen enemmän seurajohtoisen mallin pohjalta perinteisen joukkuejohtoisen mallin sijaan. Muutos tarkoitti siirtymistä päätoimisiin valmentajiin, jonka tarkoitus oli nostaa pelaajien arjen laatua niin, että jokaisella pelaajalla olisi samat mahdollisuudet. Mistä lähtökohdista tähän päädyttiin ja miten muutos näkyy pelaajien arjessa.

Lähtökohdat Kaudella 2017 koettiin suuri muutos kaarinalaisessa jalkapallossa, kun kaarinalaiset jalkapalloseurat Kaarinan Nappulat ja Kaarinan Pojat teki yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena oli pelaajamassan kasvattaminen ja valmennusosaamisen mahdollistaminen entistä suuremmalle pelaajamassalle. Aloitusvaiheen mallissa Kaarinan Pojat vastasi ikäluokkien edustusjoukkueiden toiminnasta ja taitokoulusta, jonka tavoite oli toimia linkkinä seurojen välillä ja jalkauttaa valmennusosaamista Kaarinan Nappuloissa täysin vapaaehtoisvoimin toimiville valmentajille. Edustusjoukkueet muodostettiin pojissa ikäluokista 2009 eteenpäin ja ikäluokat 2010 alaspäin toimi kyläjoukkuepohjalla niin, että innokkaimmille tarjottiin ylimääräistä harjoittelua Kaarinan Poikien pyörittämästä taitokoulusta. Tyttöpuolella erillisiä edustusjoukkueita ei ollut, vaan kaikki tytöt muodostivat nappulaikäisinä yhden joukkueen Kaarinan Nappuloihin. 2010 ikäluokan taitokoulu, johon ei erillistä edustusjoukkuetta valittu, toimi kesän 2017 niin, että innokkaimmat pojat Kaarinan Nappuloiden kyläjoukkueista osallistui taitokoulun harjoituksiin ja tämän lisäksi myös muutamaan turnaukseen kesän aikana. Hyvät kokemukset ikäluokan toiminnasta herätti kysymyksen, että onko meidän järkevä muodostaa erillisiä edustusjoukkueita ollenkaan vai olisiko kuitenkin järkevämpi pyrkiä pitämään rajat eri toiminnan välillä niin pieninä, että kaikki pelaajat saavat saman valmennuksen riippumatta siitä, kuinka pitkään on pelannut tai miten taitava on missäkin vaiheessa. Oliko meillä todella riittävästi taitoa valita pelaajia edustusjoukkueisiin, kun puhumme 8 vuotta täyttävistä lapsista? 2010 syntyneiden poikien edustusjoukkueen valinta oli tulossa eteen syksyllä 2017 ja useiden palaverien

jälkeen edustusjoukkueen rakentamista päätettiin siirtää ja ikäluokasta päätettiin tehdä pilotti täysin uudenmalliselle toiminnalle. Lähtökohta oli se, että kaikille pelaajille haluttiin antaa sama mahdollisuus ja rajapinnat haluttiin pitää mahdollisimman pieninä. Kauden 2018 aikana 2010 syntyneiden poikien ikäluokka kasvoi parhaimmillaan 90 pelaajan kokoiseksi ja palaute mallin toimivuudesta oli pelkästään positiivista. Pojat pelasivat edelleen omissa Kaarinan Nappuloiden kyläjoukkueissa ja tämän lisäksi innokkaimmille oli tarjolla peli- ja harjoitustoimintaa tämän päälle Kaarinan Poikien kaikille avoimessa joukkueessa. Vaikkakin kaikki näytti olevan ulkoapäin kunnossa, oli todellisuus kuitenkin se, että nuo hyvät tulokset olivat vain muutaman ylikuormitetun yksilön varassa. Ikäluokassa oli todellisuudessa kolme kyläjoukkuetta, joista kaksi oli kooltaan lähes neljäkymmentä pelaajaa ja kaiken lisäksi näiden isojen ryhmien vastuuvalmentajista toinen vastasi myös koko ikäluokan yhteisestä taitokoulun peli- ja harjoitustoiminnasta. Puhuttaessa resursseista ja niiden keskittämisestä jalkapallossa liikumme aina huippupelaajien kehittämisen alueella ottamatta kantaa jalkapallon rooliin yhteiskunnallisena kasvattajana ja liikuttajana. Vaikkakin tämä yhteiskunnallinen rooli on erittäin tärkeä tulevien huippupelaajien osuuden ollessa kaikista pelaajista hyvin pieni, on edellä mainittujen syiden takia hyvä miettiä mitä resurssien kasvattaminen tarkoittaa huippupelaajien kehityksen kannalta. Koko tilanne kiteytyy oikeastaan kysymykseen siitä, onko meillä minkäänlaista kykyä valita pelaajat, joille resurssit keskitetään ja mikä on riittävä taso, johon valittujen pelaajien lahjat kaiken mennessä hyvin tulisi riittää. Jos esimerkiksi ajatellaan, että Veikkausliiga on taso, johon valittujen pelaajien lahjojen tulisi vä-

hintään riittää, niin miten autamme tulevaisuudessa esimerkiksi nuorta lahjakkuutta, jolla on mahdollisuus saada pienemmässä seurassa kokemusta vain kolmosen peleistä, jos emme pidä huolta siitä, että pelaajankehityksemme on riittävän laadukasta nostamaan sarjojemme tasoa kokonaisuudessaan? Mikäli kykymme ei tämänlaiseen valintaan riitä tai jos haluamme nostaa sarjojemme tasoa laajemmalla rintamalla on resurssien kasvattaminen ainoa tapa parantaa lopputulosta, tai muuten hukkaamme ne vähäisetkin resurssimme luottamalla vaistoihimme ja keskittymällä liian pieneen massaan. Kuinka monta lahjakkuutta Suomen kokoisella maalla on varaa menettää liian aikaisen valinnan takia? Muun muassa näiden edellä mainittujen ajatusten ja kokemusten pohjalta päädyttiin Kaarinan Pojissa siirtymään päätoimisiin valmentajiin nappulaikäisissä loppuvuonna 2018. Pääajatus oli saada toiminta tasalaatuiseksi kaikille. Kaarinan Poikien nappulatoiminta vuonna 2019 Loppuvuonna 2018 alkoi käydä selväksi, että Kaarinan Pojat toteuttaisi uuden mallin yksinään ilman Kaarinan Nappuloita monien vaiheiden jälkeen. Vaikkakin tarina siitä miten tähän päädyttiin, on opettavainen ja kertoo paljon suomalaisesta seuratoiminnasta, on sen tarinan opetukset parempi jättää ulos tästä artikkelista ja keskittyä siihen mitä Kaarinan Pojissa nyt tehdään. Kaarinan Pojissa toimii siis nykyään kolme päätoimista valmentajaa. Perhe- ja eskarifutis sekä yhdistetty U6 poikien ja tyttöjen joukkue on Petri Aarnion vastuulla ja U9 ja U10 pojat sekä U11 tytöt on Pasi Blomqvistin vastuulla. Itse vastaan U7 ja U8 pojista, sekä U7 tytöistä. U8, U9 ja U10 tytöt on käytännön syistä Harri Laaksosen vastuulla, joka toimii Kaarinan Pojissa OTO sopimuksella. Vastuuvalmentajat eivät ole vain


suurimmalle osalle pelaajista vieraita seuran työntekijöitä, vaan vastuuvalmentajat ovat aktiivisesti kaikkien pelaajien kanssa kentällä vetämässä harjoituksia. Vastuuvalmentajat eivät toki kuitenkaan voi millään tehdä kaikkea yksin, vaan jokaisessa ikäluokassa on myös useita valmentajia vastuuvalmentajien tukena. Vastuuvalmentajat laativat vuosisuunnitelmat ja suunnittelevat pääasiassa harjoitukset, mutta käytännön toteutus kentällä tehdään yhteistyössä. Päätoimisten valmentajien yksi suurimmista eduista on se, että harjoituksia voidaan toteuttaa aikoina, jolloin harjoittelu ei normaalisti ole mahdollista, eli iltapäivisin. Harjoitusten siirtämistä iltapäiviin kokeiltiin kevätlukukausi, ja hyvien kokemusten takia harjoituksia on tarkoitus siirtää iltapäiviin laajemmin, kun koulut taas käynnistyvät syksyllä. Ajatus on, että 2 kertaa viikossa harjoittelevat tulevat kerran viikossa iltapäivällä, ja kerran illalla, kun taas 3 kertaa viikossa harjoittelevat tulevat 2 kertaa viikossa iltapäivällä ja kerran illalla. Tämä vapauttaa iltoja perheiden yhteiselle ajalle. Se, että halutaan tarjota kaikille pelaajille tasalaatuista toimintaa ja että kaikista halutaan pitää kiinni ei kuitenkaan tarkoita sitä, että peli- ja

harjoitustoimintaa ei olisi eriytetty kaikille sopivaksi. Jokaiselle pelaajalle pyritään rakentamaan sellainen ympäristö, että pelaajat saavat sopivassa määrin haasteita ja onnistumisia. Tärkein on kuitenkin se, että tämä eriyttäminen ei aseta pelaajia eriarvoiseen asemaan, vaan jokainen saa saman mahdollisuuden. Pelaajat ja heidän perheensä siis itse päättävät mitä he sillä mahdollisuudella tekevät. Tällä hetkellä vielä jokaisen ikäluokan kohdalla on hieman eroja käytännön toteuttamisen kanssa. Esimerkiksi 2010 syntyneiden kohdalla peliryhmät on tehty niin, että pelaajat eri kouluista ja alueilta on eriytetty sekaisin, mutta 2011 syntyneiden kohdalla kokeillaan mallia, jossa tietyn koulun tai alueen pelaajat pelaavat yhdessä eriytettynä kahteen eri ryhmään. Aika näyttää mikä malli on paras ja missä kohtaa minkäkinlaista eriyttämistä tarvitaan vai pitääkö jokainen ikäluokka ajatella omanaan, koska ikäluokat eivät ole sisaruksia keskenään.

edellytykset menestymiseen kaikilla elämän osa-alueilla. Tästä syystä iltapäivän harjoituksissa kentälle siirtymisen edellytys onkin ollut se, että läksyt on tehty ja seuran tarjoama välipala syöty. Vastuuvalmentajat ovat myös tarkistaneet, että läksyt todella on tehty ja että ne on tehty oikein. Voidaankin sanoa, että vastuuvalmentajat tuntevat pelaajansa perinpohjaisesti varsinkin, kun vastuuvalmentajat ovat hakeneet pelaajat koulun pihoilta kentälle toimivamman ratkaisun puuttuessa.

Lopuksi

Kaarinan Poikien nappulatoiminnan pääpaino on siis siinä, että jokaiselle pelaajalle tarjotaan samat mahdollisuudet ja että pelaajien kehittymiseen suhtaudutaan kokonaisvaltaisesti. Tämän lisäksi koemme, että haluamme olla edelläkävijä siinä, miten koulun, harrastusten ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on nykymaailmassa järkevintä tehdä. Haluamme kasvattaa pelaajia, jotka ovat myös terveitä ja vastuullisia yhteiskunnan jäseniä, koska emme koe tämän olevan missään nimessä pois sulkeva asia huippupelaajien kehityksen kannalta, vaan sitä tukeva.

Tavoite on se, että jokainen pelaaja saavuttaa oman huippunsa, mutta Kaarinan Pojissa ei kuitenkaan kasvateta pelkästään jalkapalloilijoita, vaan haluamme antaa pelaajille

Teksti ja kuvat: Hannu Paatelo


FAKTALAATIKKO Pasi Tuutti (s. 1979), UEFA Pro 2018 URA PÄÄTOIMISENA VALMENTAJANA 2019 toukok. päävalmentaja, RoPS 2018 -2019 seuran valmennuspäällikkö ja liigajoukkueen apuvalmentaja, RoPS 2014-2017 talenttivalmennuksen johtaja, Ilves 2009-2013 junioripäällikkö ja valmennuspäällikkö, Pallokissat (ent. KMF-j) URA AIKUISPELAAJANA 2005-2008 Kings Kuopio (Kakkonen) 2004 KuPS (Ykkönen) 2003 Kings Kuopio (Kakkonen) 2002 Warkaus JK (Kakkonen) 2001 KuPS (Veikkausliiga) 1999-2000 KuPS (Ykkönen) 1998 KuPS (Kakkonen)

”Pyytämättä ja yllättäen”

Yhteiskunnallisia asioita seuraavat saattavat muistaa otsikon sanaparin erään pääministerin lausumana eduskunnan edessä. Hänelle kävi lopulta huonosti. Sanapari tuli mieleeni, kun kuulin Pasi Tuutin nimityksestä RoPS:n päävalmentajaksi. Sillä erotuksella, ettei Pasi Tuutille tule käymään huonosti jalkapallovalmentajan urallaan.

”Yllättäen” kuvaa hyvin RoPS:n valmentajanvaihto-operaation käänteitä ja nopeutta; mietintäaikaa ei varmasti ollut kenelläkään osallisella liikaa. ”Pyytämättä” tuo mieleen Pasi Tuutin urakehityksen vaiheen ja pääasiallisen kiinnostuksen kohteen, joka on ollut nuorten pelaajien yksilöllinen kehittäminen. Ei sillä, etteikö hän olisi nähnyt itseään liigajoukkueen päävalmentajana. Sen 20

päivän piti tulla eteen hieman myöhemmin. Nyt tuli olla valmis haasteeseen ja vastuuseen. Niitä sanoja ei Tuutti ole ennenkään kaihtanut.

Jalkapallopersoona Pasi Tuutti ”Ahkera, tunnollinen, aikaansaava, suunnitelmallinen, innovatiivinen, määrätietoinen, perusteellinen, päättäväinen, hyvällä tavalla särmi-

käs”. Näillä määritelmillä Pasi Tuuttia kuvataan monen kollegan suulla. Tuutti jää joukosta mieleen; ainakin kun hän esittää mielipiteensä. Ja sen hän on tehnyt mielellään. Osansa ovat saaneet milloin Rovaniemen kaupunki, Palloliitto tai muut valmentajat. - Kyllä tyylini palautteenannossa ja kommentoinnissa on ollut suora ja rehellinen. Toisaalta ihmisten

Jalkapallovalmentaja 1/2019


kohtaamisessa koen olevani ihmisläheinen, empaattinen ja hyvä kuuntelija, arvioi Tuutti itseään. - Haluan ja jaksan käydä pelaajieni kanssa pitkiäkin dialogeja. Saan niistä myös itse hyvin paljon. Oppimisen taival on tuonut tulosta myös oman itsensä tuntemisessa. - Hieman hymyilyttää nuo vuosien takaiset itseilmaisun muodot oman erinomaisuuden esiin tuomisessa, Tuutti muistelee.

Miten tähän uravaiheeseen on tultu? Pasi Tuutin ura pelaajana päättyi Kuopiossa vakavaan selkävammaan, joka pakotti miehen jäämään kotiin yli vuodeksi. Tuo aika antoi poikkeuksellisen mahdollisuuden tulevaisuuden suunnittelulle. Toipilas Tuutti käytti jakson hyödykseen ja piirsi tarkat askelmerkit tulevalle valmentajauralleen. Sitten soitti Tero Karjalainen. Jalkapalloseuran ainoa työntekijä saa yleensä laajan kokemuksen erilaisista tehtävistä. Tämän seuratoiminnan korkeakoulun Pasi tuutti sai kokea KMF-junioreissa. Uutena asiana tutuiksi tulivat tyttö- ja naisjalkapallon erityispiirteet. Tuutin tuoma vaatimustaso oli jotakin uutta. Myös hänen luomansa toiminnan rakenteet ovat käytössä edelleen. Pasi Tuutin urasuunnitelman nelikentän kaksi ruutua eli tyttö/nais -osiot oli täytetty. Markus Paanasen tarjous Ilveksestä osui seuraavaan ruutuun. Nyt piti ottaa haltuun poikien pelaajakehitys pelaajamäärältään Suomen suurimmassa seurassa; hyppäys seurakoossa oli melkoinen. Pirkanmaalla savolainen Tuutti sai hoitaakseen Ilveksen 1999 ja 2000 syntyneiden poikien joukkueet. Neljän

Jalkapallovalmentaja 1/2019

joukkueen valmentamisen lisäksi Tuutti hoisi talenttivalmennuksen johtamisen. Myöhemmin Tuutti siirtyi kokonaan yksilöprosesseihin ja loi sekä pohjan että nykyistenkin käytänteiden kivijalat. Kaikki toimet toivat uusia ulottuvuuksia ja menestystäkin. Kokonaisvaltainen kehittymisen seuranta ja henkinen valmennus olivat prosessin keskiössä. Niistä oli tullut Pasi Tuutin valmennuksen peruspilareita. Suunnitelman kolme ruutua neljästä olivat täynnä. Kokematta oli enää miesten joukkueen valmennus. Oli seuraavan askeleen aika. Syksyllä 2017 Juha Malinen halusi Pasi Tuutin apurikseen Rovaniemelle. Tuutti vastasi KuPS-aikaiselle valmentajalleen kyllä. Hieman hämmennystä saattoi aiheuttaa se, että pian Malisen oli irtauduttava RoPS-sopimuksestaan tarttuakseen Suomen U21-maajoukkueen ruoriin Tommi Kautosen jälkeen. RoPS:lla oli uusi kakkosvalmentaja, muttei päävalmentajaa! Keskustelut Malisen seuraajan Toni Koskelan kanssa toivat kuitenkin Tuutille varmuuden, että tämäkin symbioosi voisi toimia. Tulokset voi tarkistaa kauden 2018 sarjataulukosta.

Mitä matkalla on tapahtunut? Pasi Tuutti on jalkapallomies. Hän nauttii ja heittäytyy mielellään syvällisiin ja haastaviin keskusteluihin jalkapallovalmennuksesta. Keskusteluihin, joissa otetaan kantaa ja opitaan perustelemaan niitä. Ei hän varmasti ota taka-askelia väittelyissäkään. Kehittäviä keskustelijoita on löytynyt monia. Heistä neljä omaan uraansa eniten vaikuttanutta henkilöä Tuutti nimeää mielellään. Tuutti on ollut pidetty ja osaava valmentajien kouluttaja. Siinä

häntä on auttanut Palloliitosta juuri Haaga-Heliaan siirtynyt Pekka Clewer. Opettamista pidetään oppimisen tehokkaimpana muotona ja sillä polulla Clewer on ollut Tuutille arvokas mentori. Valmentajuuden ytimeen ja henkisen valmennuksen syvempiin vesiin Tuuttia on upottanut Tiina Röning, jonka vaikutus Tuutin valmennusprosessissa on selvästi nähtävissä. Kolmanneksi merkittäväksi henkilöksi Tuutti haluaa nostaa Ilveksen nykyisen talenttivalmentajan Joni Lehtosen, jonka kanssa vietetyt yhteiset tunnit ovat saaneet vasta jälkeenpäin isomman merkityksen. Viimeisenä, muttei varmastikaan vähäisimpänä esiin nousee Toni Koskelan nimi. Päivittäiset, syvälle menevät keskustelut Koskelan kanssa ovat auttaneet hänen mittavan tietomääränsä jäsentelyssä ratkaisevalla tavalla.

Miten matka jatkuu? Milloin RoPS:n pelissä näkyy päävalmentaja Tuutin vaikutus? Ja pitääkö eroja edeltäjään ylipäänsä löytää? Kun valmentajaparin symbioosi on ollut onnistunut, täytyy myös pelifilosofiset näkemykset olla saman suuntaiset. Siksi selkeitä eroja on turha hakea. Tuutti ei mene piiloon sen taakse, että joutuu operoimaan edeltäjiensä valitsemilla pelaajilla. Hän odottaa hienosäädön tuloksia muutaman pelin ja harjoitusviikon jälkeen. Vaikka kuski on uusi, rattia ei tarvitse kääntää. Suunta on jo ennestään oikea. Kaasua hän haluaa painaa tietyissä hyökkäyksen vaiheissa hieman lisää. Pasi Tuutti korkkaa heinäkuussa kansainvälisen uransa kuuden liigaottelun jälkeen. Harva suomalainen valmentaja on joutunut yhtä niukal21


la liigakokemuksella europeleihin. Erinomainen oppimisen paikka tulee eteen taas pikavauhdilla.

Lopuksi Jutun alussa povasin Pasi Tuutille suotuisaa uraa jalkapalloammattilaisena. Mihin ennustukseni perustuu? Ensinnäkin, hänen mahdollisuutensa toimia eri tehtävissä on poikkeuksellisen laaja. Se urasuun-

nitelman viimeinenkin ruutu tulee täytetyksi nykyisen tehtävän myötä. Aika näyttää haluaako hän tavoitella menestystä liigajoukkueen päävalmentajana? Vai vetääkö luonto nuorten pelaajakehityksen pariin tai kenties kouluttajaksi? Kyllä suomalaisessa jalkapallossa ammattimiehille ja -naisille töitä riittää. Toiseksi, Tuutin palo ja taito oppia on korkea. Juuri nyt oppimisen kokemuksia on tarjolla runsaasti. Se

takaa yhä uusia sytykkeitä valmennusprosessin kehittämiseen. Kolmanneksi, olen harvoin tavannut yhtä vahvaa puhujaa kuin Pasi Tuutti. Kun tieto ja osaaminen, visio ja suunnitelma pitää esittää työnantajalle, hän kyllä vakuuttaa kuulijansa.

- Ilman Pasi Tuuttia en olisi nyt ammattivalmentaja. (Joni Lehtonen, Ilves)

RoPSin satsaus pelaajakehitykseen tuonut tulosta Rovaniemen Palloseuran kasvojen pesu tällä vuosikymmenellä on onnistunut täydellisesti. Vedonlyöntiskandaali ja putoaminen liigasta 2011 sysäsi alulle muutokset, jotka ovat nyt nähtävissä. Pikapaluu pääsarjaan ja seuraavan kuuden vuoden jaksossa cup-voitto ja kaksi liigahopeaa ovat edustusjoukkueen tuoma näkyvin seuraus. Taustalla on poikkeuksellinen linjamuutos pelaajapolitiikassa ja satsaus seuran pelaajakehitykseen. Yli vuosikymmenen puheenjohtajana toimineen Risto Nivan johdolla palkattiin ex-pelaajat Matti Kilpelä ja Mikko Vatanen päätoimisiksi valmentajiksi nimenomaan nuoreen päähän. Nyt heidän innostamansa ikäluokat ovat kasvaneet maan huipulle. Juha Malisen päävalmentajakaudella RoPS-edustusjoukkue profiloitui maan johtavaksi pelaajahautomoksi; raakileista tehtiin kypsiä liigapelaajia, osa siirtyi eteenpäin siirtokorvauksilla. Hyväksi havaittua ideologiaa on jatkettu nyt Koskela/Tuutti -kausilla. RoPS on onnistunut yhdistämään kaksi vaikeaa tavoitetta; pelaajakehityksen ja joukkuemenestyksen. Panostus juniorivalmennukseen on nähtävissä myös edustusjoukkueen alapuolella. Pitkälti A-ikäisistä koostuva RoPS 2 -joukkue pelaa Kakkosta lohkonsa kärkisijoilla ja B-nuoret omaa SM-sarjaansa. Yksilötasolla kutsukirjeitä maajoukkueympyröihin tulee entistä useammin. RoPS-imago on muuttunut vuosikymmenessä merkittävästi. Seuran rakenteet ja toimintakulttuuri ovat kehittyneet. Viime vuonna vauhti vain kiihtyi valmennuspäällikkö Pasi Tuutin johdolla. Siitä on konkreettisena osoituksena tuore valmennuslinja, johon voi tutustua osoitteessa: www.rops.fi/nuoret/toiminta/rops-valmennuslinja

Teksti: Ilkka Mäkelä (Kirjoittaja pelasi RoPS:ssa liigakaudet 1997-99)


Valmentajapäivät 8.9.2019 Jalkapallovalmentajapäivät Tampereella Varalan Urheiluopistossa Vuotuiset Valmentajapäivät järjestetään yksipäiväisenä Tampereella EM-karsintaottelun Suomi-Italia yhteydessä. Joukkueurheilun huippuosaajat Alpo Suhonen ja Lauri Hakala esiintyvät Valmentajapäivillä. Kaikkien suomalaisten tuntema Alpo Suhonen on monen alan tekijä ja osaaja. Hän on ammattivalmentaja, kansainvälinen joukkueurheilun osaaja, ex-pelaaja, kulttuuripersoona sekä taiteen harrastaja. Toisena huippuesiintyjänä tulee olemaan Lauri Hakala, joka on aloittanut Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön joukkuepelien vastaavana. Laurilla on vankka lentopallotausta sekä ammattipelaajana että ammattivalmentajana kansainvälisiltä kentiltä. Aiheena tulee olemaan suomalainen joukkueurheilu sekä sen mahdollisuudet menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Onko seuraavaksi jalkapallon vuoro?

Alpo Suhonen

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari tuo viimeistä tietoa liikunnan ja terveyden kytkennöistä huippu-urheiluun liittyen.

Ohjelma alkaa klo 10.00 ja päättyy 19.00. Ohjelmasisältö päivitetään myöhemmin. Tapahtumaan otetaan 100 ensimmäistä ilmoittautumisjärjestyksessä. Hinta jäsenille 80€, muut 100€. Sisältää kahvin ja lounaan.

Lauri Hakala

Koulutukseen osallistuneille lisenssivalmentajille myönnetään päivästä 8 täydennystuntia (UEFA Pro, A sekä B)

Tommi Vasankari

Jalkapallovalmentaja 1/2019

Esiintyjälista täydentyy vielä, joten seuraa sivujamme jalkapallovalmentajat.fi ja ilmoittaudu mukaan!

23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Jalkapallovalmentaja 1-2019  

Jalkapallovalmentaja 1-2019  

Advertisement