a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 1/ 2020


Sisältö

Alku- ja loppuverryttelyt...

4

Valmentajapäivät Lauri Hakala...

10

HJK Joonas Rantanen...

13

Legia Warzava Akatemia...

16

Vuoden 2019 palkitut...

17

Veikkausliiga 2019...

18

SJV:n hallitus uudistui...

20

Suomifutis...

22

Viime syksyn Valmentajapäivät vetivät jälleen salin täyteen Varalassa

Alpo Suhonen

Tommi Vasankari

2

Jalkapallovalmentaja 1/2020


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 40. vsk Päätoimittaja Jukka Vakkila Hallitus: Ilkka Mäkelä puheenjohtaja 040 7605155 ili.makela@hotmail.fi Jukka Vakkila 040 778 5240 jukka.vakkila@hotmail.com Heikki Altonen 050 596 7714 heikki.altonen@gmail.com Kari Laukkanen kari.laukkanen@fchonka.fi Hannu Paatelo 0400 722407 hannu.paatelo@gmail.com Marko Viitanen marko.viitanen@olympiakomitea.fi Petteri Jaatinen 040 5899 483 petteri.jaatinen@hjk.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehden päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liittyviä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: Jussi Eskola Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry Toimisto: Kievarintie 1, 54800 Savitaipale Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi Lehden ilmoitukset ja tuotanto: Yhdistyksen toimisto

Mennyt vuosi 2019 oli monessakin mielessä futiksen kannalta täysosuma! Huuhkajien selviytyminen EMlopputurnaukseen oli varmasti unelmien täyttymys. Lippulaivan vanavedessä huikeisiin suorituksiin ovat yltäneet niin Futsal, naiset, kuin useat nuorempienkin ikäluokkien joukkueet. Onnittelut kaikille heille! Tällä hetkellä kaikkien meidän ajatukset keskittyvät erityisesti Huuhkajien otteisiin. Pää on täynnä ajatuksia ja ennen kaikkea kysymyksiä. Malttamatonta odotusta. Mitä yksittäisille pelaajille kuuluu? Onko Pukki terveenä edellisen pelin jälkeen? Saavatko pelaajamme tärkeää peliaikaa omissa seuroissaan? Miten suhtaudutaan pelaajiin, jotka ovat jo kerran jättäneet hyvästit joukkueelle, mutta kiinnostus on herännyt? Ja mikä tärkeintä faneille…kuinkahan saisi lippuja otteluihin. Kaikkiin mainittuihin huolenaiheisiin löytyy varmasti ratkaisu. Suomella on hyvä valmistautumisohjelma, joten on syytä luottaa, että kaikki on kesäkuussa valmista. Ei ole mitään estettä, etteikö Suomi taistele tasapäisesti jokaisessa tulevassa ottelussaan. Olemme valmiita yllätyksiin. Kaikki EMja MM- kävijät lähtevät siitä että ensimmäistä ottelua ei saa hävitä. Sillä taktikoidaan jatkopaikkaa lohkosta. Myös Tanska tulee tekemään samoin. Se merkitsee käytännössä tiivistä puolustamista, ehkä varovaisuutta ja vastaiskujen kyttäämistä. Tämä sopii Huuhkajille. Kun Köpiksestä selvitään niin vastaan asettuu Pietarissa kotijoukkue Venäjä. Paine saattaa olla heille liiankin kova, joten taas on Suomella etulyöntiä. Kun Belgia on jo varmistanut jatkopaikkansa niin Huuhkajien viimeiseen lohkomatsiin saadaan omat mausteensa. Uskon että tästä kehkeytyy hyvä paketti. Lopuksi toivotan Ilkka Mäkelälle menestystä sekä omassa valmennustyössään että SJV:n puheenjohtajan tehtävässä, johon hänet viime vuosikokouksessa valittiin. Omalta osaltani lausun suuret ja nöyrät kiitokset kaikille jäsenillemme, jotka olette olleet tukemassa minua puheenjohtajuuskauteni aikana.

Jukka Vakkila

Jalkapallovalmentaja 1/2020

3


Alku – ja loppuverryttely urheilullisuuden, liikunnallisuuden ja taito-ominaisuuksien kehittäjänä Alku – ja loppuverryttelyt kuuluvat jalkapallojoukkueiden ja pelaajien normaaleihin arkirutiineihin harjoituksiin ja otteluihin tai turnauksiin valmistauduttaessa. Moni valmentaja pitää alkuverryttelyä ”pakollisena tapana” johon ei haluta käyttää liikaa aikaa eikä suunnittelua.

Alku- ja loppuverryttelyissä on paljon potentiaalista harjoitus – ja kehittymisaikaa, jolla voidaan vaikuttaa useisiin jalkapallossa tarvittaviin osa-alueisiin: kehon huoltoon, palautumiseen, harjoittelun tuloksellisuuteen, taitojen oppimiseen, suorituskyvyn kehittymiseen sekä urheilijan terveyteen eli vammojen ennaltaehkäisyyn.

Alkuverryttelyn tehtävät: 1. Valmistaa keho kokonaisvaltaisesti tulevaa harjoitusta tai ottelua varten. 2. Lisätä hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa sekä lämmittää kudoksia. 3. Aktivoida hermolihasjärjestelmä (aivot, hermosto ja asentotunto mekanismit) 4. Aktivoida lihakset ja tukilihakset mitä tulevissa suorituksissa tarvitaan. 5. Lisätä keskittymistä ja valmistaa henkisesti tulevaan harjoitukseen tai otteluun. Alku – ja loppuverryttelyitä suunnitellessa on hyvä huomioida urheilijoiden ikä, harjoituksellinen tausta, urheilijoiden kyvyt ja osaamisen taso, sukupuoli ja mahdolliset vammautumisriskit. Alku– ja loppuver4

ryttelyille mahdollisuudet tai rajoitteet asettavat käytettävissä olevat tilat, välineet, valmentajien määrä ja ryhmän koko, sää jopa kentän kunto tai käytettävissä oleva aika.

huipputasolla jakaa eri viikonpäiville. Alkuverryttelyn sisältö - rakenne riippuu ottelusta kuluneesta ajasta tai seuraavaan otteluun valmistautumisajasta tai ajankohdasta.

Alkuverryttelyn hyödyntäminen

Alkuverryttely metodi R.A.M.P

Harjoituksen alussa urheilijan vireystila on usein parhaimmillaan ja keho vastaanottavaisimmassa tilassa. Tästä syystä alkulämmittely on otollista aikaa monipuolisten liiketaitojen ja kehon hallinnan harjoittamiseen sekä uusien taitojen kokeilemiseen ja oppimiseen. Liikelaajuuksien ja liikkuvuuden säännöllinen harjoituttaminen mahdollistaa tehokkaamman lajitekniikan omaksumisen ja loukkaantumisten ennaltaehkäisyn. Lajinomaiset taitoharjoitteet alkuverryttelyn yhteydessä valmistavat jo tulevaan pallon kanssa tehtävään teknis-taktis osioon. Alkuverryttelyiden yhteydessä on myös hyvä mahdollisuus kohottaa joukkueen ryhmäytymistä tai pitää yllä hyvää ilmapiiriä leikinomaisilla harjoitteilla. Alkuverryttelyä voidaan hyödyntää myös opeteltaessa joukkueen pelitapaa tai teknis-taktisia osioita. Alkuverryttelyjen sisällöt ja rakenteet voidaan jalkapallon kilpa- ja

RAMP lyhennys tulee englannin kielen sanoista Raise, Activate, Mobilise ja Potentiate RAISE tarkoittaa sydämen lyöntitiheyden eli sykkeen kohottamista matalatehoisella toiminnalla. Näitä ovat mm: hölkkä, pallon kuljettelu, erilaiset rytmijuoksut ja koko kehon liikuttaminen. Tavoitteena on kohottaa elimistön lämpötilaa ja vilkastuttaa verenkiertoelimistön toimintaa, lisätä hengityskapasiteettia ja parantaa nivelpintojen viskositeettiä. ACTIVATE tarkoittaa suorituksessa tarvittavien päälihasryhmien aktivoimista ja käyttöä erilaisilla liiketaidoilla ja malleilla. Esimerkiksi kyykkyvariaatiot, vastustamiset, työnnöt, vedot ja pidot oman kehon tai välineen avulla: kahvakuula, kuminauha, kuntopallo. MOBILISE tarkoittaa nivelten ja jänteiden liikkuvuuden lisäämistä erilaisilla dynaamisilla liikkeillä, jotka kehittävät kehon eri osien ja

Jalkapallovalmentaja 1/2020


lihasten liikkuvuutta ja elastisuutta. Esimerkiksi kierrot, heilahdukset, pyörittelyt tai toiminnalliset liikkeet. POTENTIATE tarkoittaa saman intensiteetin saavuttamista ja tekemistä kuin seuraavana vuorossa olevassa harjoituksessa olevat suoritukset. Esimerkiksi suunnanmuutokset ilman tai pallon kanssa, spurtit ja jarrutukset, vaativat hypyt, kaksinkamppailut, laukaukset jne. Tämän viimeisen osion jälkeen pelaajien on oltava valmiina tarvittaessa täysivauhtisiin suorituksiin, jos sitä seuraavassa jalkapalloilullisessa osiossa vaaditaan.

Toteutus Tämän laatuisen ja sisältöisen suunnitellun alkuverryttelyn läpivieminen kestää noin 15 – 20 minuuttia. Se sisältää kaikki ne keskeiset elementit mitä jalkapalloilija tarvitsee ennaltaehkäistäkseen loukkaantumiset ja samalla kehittääkseen urheilullisia, liikunnallisia ja jalkapalloilullisia ominaisuuksiaan.

Jalkapallovalmentaja 1/2020

Biologisen iän, taidon, liikunnallisen kehittymisen ja harjoittelukokemuksen myötä määritellään ja suunnitellaan sisältö sellaiseksi, että se palvelee pelaajia kulloisessakin kehitysvaiheessa. Alkuverr yttely kannattaa aloittaa maltillisesti ja nostaa tehoja vähitellen. Aloita lämmittely rauhallisella hölkällä, juoksukoordinaatioilla, pallon kuljettelulla tai helpoilla pallon käsittelytehtävillä, tee välissä aktivoivia ja toiminnallisia lihaskuntoja liikkuvuusliikkeitä, pallon kanssa taitosuorituksia ja nosta lopuksi lämmittelyn tehoja hyppelysarjoilla, suunnanmuutoksilla, kaksinkamppailuilla ja pienillä spurteilla. Käytä lämmittelyyn aikaa vähintään 15 – 20 minuuttia. Huomioi myös ilman lämpötila. Mitä viileämpi ilma niin lisää alkuverryttelyyn muutama minuutti loukkaantumisten välttämiseksi. Hyvin suunniteltu ja tavoitteet täyttävä alkuverryttely luo erinomaisen pohjan koko harjoituksen läpiviemiseksi ja onnistumiseksi harjoituksen alusta sen loppuun.

Loppuverryttely / jäähdyttely Harjoituksen pääosan loputtua on hyvä suorittaa loppuverryttely tai loppujäähdyttely. Loppuverryttelyn tarkoituksena on rauhoittaa ja palauttaa elimistö vähitellen lähemmäksi lepotasoa ja huoltaa kuor-

mitettuja kudoksia matalatehoisen aerobisen liikkumisen avulla. Hölkkä ja kuntopyöräily ovat yleisiä loppuverryttelyn menetelmiä, mutta niiden ohessa on hyvä käyttää myös muita harjoitteita, kuten kevyitä lihaskunto- ja liikkuvuusliikkeitä. Myös taitoharjoitteiden sijoittamista kannattaa tehdä loppuverryttelyn yhteyteen, koska urheilijoiden on hyvä oppia hallitsemaan kehoaan myös väsyneenä.

Loppuverryttelyn tehtävät: • Rauhoittaa ja palauttaa elimistöä • Huuhdella maitohapot ja muut aineenvaihduntatuotteet pois lihaksista • Valmistaa elimistöä seuraavaan harjoitukseen tai kilpailuun • Toimia mahdollisesti opitun asian kertaamisena tai infon jakamisena Loppuverryttelyssä on tärkeää pitää aktiivisina ja lämpiminä ne lihasryhmät, jotka ovat edeltäneessä harjoituksessa kuormittuneet. Kuormittuneiden lihasten verenkierto ja huoltotoimenpiteet pysyvät näin käynnissä. Lisäksi jokaisen loppuverryttelyn yhteydessä tehdyillä liikkuvuusharjoitteilla saadaan mukavasti kasvatettua liikkuvuusharjoittelun kokonaismäärää. Etenkin lapsilla ja nuorilla peruskestävyyden ja lihaskestävyyden kehittäminen onnistuu mainiosti loppuverryttelyn ohessa.

Loppuverryttelyn toteutus: • Edeltäneen harjoituksen sisältö • Edeltäneessä harjoituksessa kuormitetut lihakset, lihastyötavat, liikesuunnat, liikenopeudet • Harjoituksessa kuormitetut lihassolut tulee pitää aktiivisina • Mikäli edeltänyt rasitus on sisältänyt nopeita liikesuorituksia 5


OSA 1 — JUOKSULÄMMITTELYT (8 MIN)

1 JUOKSU ETEENPÄIN

ja liikkumista eri suuntiin, myös jäähdyttelyyn kannattaa sisällyttää vastaavanlaisia lyhyitä, nopeita suorituksia. • Pysy liikkeessä, jotta hiusverisuonet pysyvät auki ja aineenvaihduntatuotteet saadaan huuhdeltua pois lihaksista. • Kesto vähintään 15 minuuttia, laskevalla intensiteetillä.

Merkitse rata kaƌƟoilla (6–10 paria, n͘ 5 m väleinͿ͘ Kaksi pelaajaa lähtee samanaikaisesƟ ensimmäisten kaƌƟoiden takaa͘ Hölkkää radan loppuun ja palaa takaisŝŶ͘2 kierrosta

4 JUOKSU + PARIN KIERTO Juokse parin kanssa ensimmäisille kaƌƟoillĞ͘ Kierrä parisi sivulaukoilla͘ Toista sama jokaisella kaƌƟoůůĂ͘Pidä painopiste matalaůůĂ͘ 2 kierrosta

OSA 2 — VOIMA, TASAPAINO, HYPPELYT (10 MIN)

Yhteenveto: Laadukkaisiin alku – ja loppuverryttelyihin kannattaa satsata, sillä säännöllisesti tehtynä monipuolisilla verryttelyharjoitteilla on mahdollista vähentää liikuntavammojen riskiä, kehittää urheilijan liiketaitoja sekä lisätä merkittävästi huoltavan ja matalatehoisen harjoittelun osuutta tehoharjoittelun rinnalla. Jos joukkue harjoittelee 4 kertaa viikossa, saadaan 15 minuutin alkuja loppuverryttelyillä 2 tuntia lisää aikaa kehittää ja huoltaa urheilijoita, kuukaudessa jo 8 tuntia. Jos toimintaa on esimerkiksi 42:na viikkona vuodessa, nousee tuntimäärä jo reilusti yli kahdeksaankymmeneen (80) tuntiin aktiivista harjoitusaikaa. Eli hyvin suunnitelluilla alku – ja loppuverryttelyillä on merkittävä vaikutus urheilijana kehittymiseen ja terveenä pysymiseen.

7A LANKKUPITO 1 Hae hyvä lankkuasento ja pysy asennossa 20–30 s͘ Älä anna lanƟon Ɵppua alas tai alaselän notkistua, muista lapatuŬŝ͘3 toistoa

8A SIVULANKKU 1 Asetu kylkimakuulle, alimmainen polvi koukussa͘ Tue ylävartalo kyynärvarteen͘ Nosta päällimmäinen jalka vaakatasoon͘Säilytä asento 20–30 s͘3 toistoa / puoli

9A TAKAREIDET 1 Tee liike pehmeällä alustaůůĂ͘ Pidä vartalo suorassa linjassa͘ Nojaa eteenpäin, jarruta voimakkaĂƐƟ takareisillä͘ Lopuksi ota liike vastaan käsilůć͘Toista 3–5 kertaa/min͘ 1 sarja

10A TASAPAINO 1

Teksti: Petteri Jaatinen

Lähteet: - Sport Science julkaisu - Terve Urheilija.fi - FIFA 11+ - FIFA 11+ Kids - Suomen Palloliiton valmentajakoulutus - HJK valmennuslinja

Seiso yhdellä jalalla͘ Pidä asento 30 s͘Vaihda jalkaa ja toista͘ Lisää haasteƩa kuljeƩamalla palloa vartalon ympäri tai vapaan jalan polven alta͘2 sarjaa / jalka

11A KYYKKY + VARPAILLE NOUSU Tee kyykyt n͘ 90° kulmaan͘ Yläasennossa nouse varpaillesŝ͘ Laskeudu hitaĂƐƟ takaisin aloitus-asentoon͘ Toista 30 s ajan͘ 2 sarjaa

12A KYYKKYHYPPY

Seiso lanƟon levyisessä asennossa͘ Tee kyykyt n͘ 90° kulmaan ja säilytä asento 2 s͘ Hyppää korkealle͘ Laskeudu pehmećƐƟ͘ Älä anna polvien painua sisään͘ Toista 30 s ajan͘2 sarjaa


2 JUOKSU + LONKAN ULKOKIERTO

3 JUOKSU + LONKAN SISÄKIERTO Hölkkää kevyesƟ͘ Pysähdy jokaisella kaƌƟolla, nosta polvi sivukauƩa ylös ja pyöräytä eteen͘ Vaihda jalkaa jokaisen kaƌƟŽn kohdalla͘2 kierrosta

Hölkkää kevyesƟ͘ Pysähdy jokaisella kaƌƟolla, nosta polvi eteen ja pyöräytä sivukauƩa taakse͘Vaihda jalkaa jokaisen kaƌƟon kohdalla͘2 kierrosta

5 JUOKSU + OLKAPÄÄKONTAKTI

6 JUOKSU ETEEN- JA TAAKSEPÄIN Juokse nopeĂƐƟ toiselle kaƌƟolle, palaa takaperin juoksulla ensimmäiselle kaƌƟolle͘ Jatka juoksemalla kaksi kaƌƟota eteenpäin, yksi taaksepäin͘2 kierrosta

Ponnista korkealle paria kohƟ osuen olkapäällä olkapäähän kaƌƟoiden kohdalla͘ Laskeudu pehmećƐƟ molemmille jaloille͘2 kierrosta

7C LANKKUPITO 3

7B LANKKUPITO 2

Nosta toinen jalka 10–15 cm ŝƌƟ maasta ja pidä tämä asento n͘ 20–30 s͘ 3 toistoa / jalka

Hae hyvä lankkuasento͘ Nosta vuorotellen jalkoja ilmaan 2 s ajaksi͘ Jatka nostelua 40–60 s ajan͘ 3 toistoa

8C SIVULANKKU 3

8B SIVULANKKU 2 Nosta itsesi sivulankkuasentoon͘ Pidä vartalo suorassa linjassa͘ Laske lonkkaa hitaĂƐƟ kohƟ alustaa ja takaisin ylös͘ Toista 20–30 s ajan͘3 toistoa / puoli

Nosta itsesi sivulankkuasentoon͘ Pidä vartalo suorassa linjassa͘ Nosta päällimmäinen jalka ylös ja laske hitaasƟ alas͘Toista 20–30 s ajan͘ 3 toistoa / puoli

9C TAKAREIDET 3

9B TAKAREIDET 2 Toista 7–10 kertaa/min͘ 1 sarja

10B TASAPAINO 2

Toista 12–15 kertaa/min͘ 1 sarja

10C TASAPAINO 3 Seiso yhdellä jalalla n͘3 m päässä parista͘ Pidä tasapaino ja heitä palloa parillesi 30 s ajan͘ Vaihda jalkaa ja toista͘2 sarjaa / jalka

11B ETENEVÄ ASKELKYYKKY

Seiso yhdellä jalalla käsivarren mitan päässä parista͘ Horjuta paria työntämällä kevyesƟeri kohdista eri suunƟŝn͘Jatka 30 s ajan, vaihda jalkaa ja toista͘ 2 sarjaa / jalka

11C YHDEN JALAN KYYKKY Seiso yhdellä jalalla, kevyesƟ pariin tukien͘ Laskeudu niin alas, kuin hallitusƟ pystyt͘ Älä anna polven painua sisään͘ Toista 10 kertaa / jalka͘ 2 sarjaa

Askella eteenpäin vartalo halliƩƵŶa, polvet ja varpaat suoraan eteenpäin͘ Etene 10 askelta / jalka ja hölkkää takaisin͘2 sarjaa

12B LUISTELULOIKKA

12C RISTIHYPPELY

14 VUOROLOIKKA

15 SUUNNANMUUTOS

Hyppää hallitusƟ sivulle, laskeudu pehmećƐƟ͘ Älä anna polven painua sisään͘ Säilytä tasapaino jokaisen hypyn välissä͘ Toista 30 s ajan͘2 sarjaa

Etene pitkillä loikilla kentän päähän͘ Korosta polven nostoĂ͘Hölkkää takaisŝŶ͘ 2 sarjaa

KuviƩele, eƩä allasi on risƟ, jonka keskellä seisot͘ Hypi eteen-taakse, sivulta-sivulle, kulmasta-kulmaan suuntaa vaihdellen niin nopeĂƐƟkuin pystyt͘ Toista 30 s ajan͘ 2 sarjaa

Juokse kentän läpi viistosƟ kaƌƟolta toiselle͘ Tee nopea kiihdytys, pysähdy kaƌƟolle ja vaihda suuntaa͘ Hölkkää takaisin͘2 sarjaa

T

U h ilij

hj l


Ohessa alkuverryttelymalleja ja sisältöjä eri viikonpäiville. Nämä soveltuvat kilpaja huippujoukkueiden tekemiseen, eivät välttämättä 3 kertaa viikossa treenaaville junioreille. PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ +1 / +2 HARJOITUS: 1

TEEMA: PALAUTUMINEN NIMI: KOKO KEHON PALAUTUMINEN – HUOM VÄHÄN PELANNEET

TAVOITE

KUVAUS

PALAUTUMINEN FYYSISESTI JA HENKISESTI VAURIOIDEN “KORJAAMINEN” AINEENVAIHDUNNAN VILKASTUTTAMINEN LIHAKSISTON KUONA-AINEIDEN POISTO

AVAIN ASIAT

YKSITYISKOHDAT

LIHAKSISTON JA HERMOSTON PALAUTUMINEN LIHASKUDOSTEN LIIKKUVUUS LIIKELAAJUUS YLEISESTI ILMAPIIRI MATALA TEHO – KUITENKIN HIKI YLLÄPITÄVÄ VOIMA YLÄ- JA KESKIVARTALO

SYDÄN JA VERENKIEROELIMISTÖN SYDÄNAKTIVOINTI LIIKKUVUUS : KOKO KEHO YLÄ- JA KESKIVARTON YLLÄPITÄVÄ VOIMA

HÖLKKÄ, KUNTOPYÖRÄ HÖLKKÄ KUNTOPYÖRÄ, CROSSTRAINER, CROSSTRAINER KÄVELY, UINTI 20 MIN. LIIKKUVUUS: FOAM ROLLING 2 -3 X 30 SEK / LIHASRYHMÄ / KEPPIJUMPPA 8 -10 LIIKETTÄ Ä / DYNAAMISET LIIKKUVUUSLIIKKEET 10 MIN YLÄ-KESKIVARTALON YLLÄPITÄVÄ LIHASVOIMA: 2 X 10 -12 12 TOISTOA, LIIKKEITÄ 6 – 8 15 MIN FUTISTENNIS, LEIKKIMIELEISET PELIT / KILPAILUT – ILMAPIIRI 10 MIN HUOMIO: PELAAJAT JOTKA EIVÄT OLE PELANNEET TAI ALLE 45 MIN PELANNEET, OMA OHJELMA: PIENPELIT, JUOKSUT, VOIMA

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

EI RAJOITETTU

55 – 60 MIN

>60 MIN PEL

PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ +2 HARJOITUS: 2

TEEMA: VALMISTAMINEN HARJOITUSVIIKKOON NIMI: KOKO KEHON AKTIVOINTI

TAVOITE

HARJOITTEET

KUVAUS

FYYSINEN JA HENKINEN VALMISTAUTUMINEN TULEVAAN VIIKKOON

LIIKEMALLIEN LAATU, LIIKKUVUUS - STABILITEETTI KESKITTYMINEN

AVAIN ASIAT

YKSITYISKOHDAT

HAVAINTOKYKY, PROPRIOSEPTIIKKA, TASAPAINO ALKUVERRYTTELY PIDEMPI JA ASTEITTAIN NOUSEVA LOPPUA KOHDEN KIIHDYTTÄVÄT JUOKSUT + JARRUTUKSET.

CORE + PAKARA AKTIVAATIOT, PIENET LIHAKSET, TASAPAINO, NILKAN LIIKKUVUUS MATALA TEHOINEN HÖLKKÄ LOPPUUN – 15 MIN

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

½ KENTTÄ

> 20 MIN

KOKO JOUKKUE

PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ +3 HARJOITUS: 3

RYTMIJUOKSUT - ASKELLUKSET TIKAPUUT + PALLO HAVAINTOMOTORIIKKA AVAAVAT JUOKSUT 20 – 60 M MATALAT AIDAN YLITYKSET LASKEUTUMISET – HYPYT CORE – VARIAATIOT PAREITTAIN SALIHARJOITTELU – KYYKYT – PÄKIÖILLE NOUSUT – YHDEN JALAN TASAPAINO BOSUHARJOITTEET + PALLO

TEEMA:KESTÄVYYSPÄIVÄ NIMI: SISÄINEN KUORMITUS

TAVOITE

KUVAUS

VALMISTAA KEHO PIDEMPIÄ MATKOJA JA KORKEAMPAA SISÄISTÄ KUORMITUSTA VARTEN

HARJOITTEET

SYDÄN- JA VERENKIERTOELIMISTÖN VALMISTAMINEN KUORMITUSTA VARTEN PIDEMMÄT MATKAT JA KUORMITTAVAT KÄÄNNÖKSET

YKSITYISKOHDAT

AVAIN ASIAT

LANTION LIIKKUVUUS TAKAREISIEN JA PAKAROIDEN AKTIVOINTI LINEAARISET JUOKSUT TAKAPERIN JUOKSUT

PITKÄT KIIHDYTYKSET JARRUTTUKSET JUOKSUTEKNIIKKA - MEKANISMIT

8

HARJOITTEET

MATALA TEHO – KUORMITUS FYYSISESTI JA HENKISESTI “ HELPPO” HELPPO”. HUOLTAVAA – AKTIVOIVAA – PEHMYT KUDOKSET - LIIKELAAJUUDET

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

½ KENTTÄ

20 MIN

KOKO JOUKKUE

1 – 2 JALAN SILLAT ASKELKYYKYT ERI SUUNTIIN KIIHDYTTÄVÄT JUOKSUT KÄÄNNÖKSET LANTIO ” LUKKOON LUKKOON” LIIKKEET OLKAPÄÄ – OLKAPÄÄTÄ VASTEN JUOKSUT 2-KAMPPAILU KISAILUT AITAKÄVELY HARJOITTEET

Jalkapallovalmentaja 1/2020


PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ -3 HARJOITUS: 4

TEEMA: “VOIMA”/ INTENSITEETTI PÄIVÄ NIMI: TEHOPÄIVÄ HARJOITTEET

KUVAUS

TAVOITE

MONISUUNTAISET JA MONIPUOLISET TAITOSUORITUKSET, PELINOMAISUUS MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ, NOPEAT HAVAINNOT JA PÄÄTÖKSENTEKO, KILPAILULLINEN VALMIUS

VALMISTAA KEHO LYHYITÄ TERÄVIÄ JA VAATIVIA PELINOMAISIA SUORITUKSIA VARTEN. ALARAAJOJEN VOIMANTUOTTO

AVAIN ASIAT

REAKTIIVISET TAITODRILLIT SUUNNANMUUTOKSET VASTUSJUOKSUT – KUMINAUHA - ROPES CORE JA PAKARA AKTIVAATIOT RADAT + PALLO

YKSITYISKOHDAT

SUUNNANMUUTOKSET NOPEAT KÄÄNNÖKSET- KIERROT KETTERYYS

NILKAN LIIKKUVUUS + STABILITEETTI POLVEN STABILITEETTI LANTION HALLINTA SIVUSUUNNASSA REAKTIIVISET KIIHDYTYKSET JA JARRUTUKSET- HAVAINNNOT LIITETTYNÄ 1 V 1 KAMPPAILUT ” OLKAPÄÄ – OLKAPÄÄTÄ” VASTEN

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

¼ KENTTÄ

15-20 MIN

KOKO JOUKKUE

PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ -2 HARJOITUS: 5

TEEMA: NEUTRAALIPÄIVÄ / MIXED DAY

HARJOITTEET

KUVAUS

TAVOITE VIIKON KOKONAISKUORMITUKSEN HUOMIOIMINEN HARJOITTEITA VALITTAESSA

TÄMÄ HARJOITUSPÄIVÄ VOI SISÄLTÄÄ TILANTEEN MUKAAN OSIA KESTÄVYYSPÄIVÄSTÄ JA / TAI INTENSITEETTIPÄIVÄSTÄ

AVAIN ASIAT

YKSITYISKOHDAT

KEHON KOKONAISVALTAINEN VALMISTAMINEN TULEVAA KUORMITUSTA VARTEN

KATSO KOHDASTA KESTÄVYYS TAI VOIMA/INTENSITEETTI PÄIVÄ JA KOROSTA NIITÄ

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

½

20 MIN

KOKO JOUKKUE

PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ -1 HARJOITUS: 6

1 – 2 JALAN SILLAT ASKELKYYKYT ERI SUUNTIIN KIIHDYTTÄVÄT JUOKSUT KÄÄNNÖKSET TAI REAKTIIVISET AK IIVIS TAITODRILLIT AI O ILLI SUUNNANMUUTOKSET VASTUSJUOKSUT – KUMINAUHA - ROPES CORE JA PAKARA AKTIVAATIOT

TEEMA: PELIIN VALMISTAVA NIMI: AKTIVAATIO

TAVOITE

KUVAUS

HARJOITTEET

LYHYT INTENSIIVINEN HARJOITUS EI VÄSYMISTÄ DYNAAMISET SUORITUKSET –LIIKKUVUUS FOKUSOINTI – EI YLIKUORMITUSTA AIVOILLE HYVÄN ILMAPIIRIN LUOMINEN JOUKKUEELE JA YKSITTÄISILLE PELAAJILLE

VALMISTAA KEHO OTTELUA VARTEN OPTIMAALISESTI

AVAIN ASIAT PALAUTUKSET TÄYDELLISET 1 : 5- 10 KOORDINAATIO PLYOMETRIA ”NOPEAT JALAT”

KOORDINAATIO - TAITO PLYOMETRISET HYPYT MÄÄRÄ PIENI KUNTOPALLON HEITOT MÄÄRÄ PIENI RÄJÄHTÄVÄT CORE LIIKKEET SPURTIT 5 – 10 – 15 M 6 – 12 KPL / PALAUTUKSET RIITTÄVÄT TAITOHARJOITTEET LYHYET TERÄVÄT PELIT 4 X 45 – 60 SEK /

YKSITYISKOHDAT LIHAKSISTON JA HERMOSTON “ VOIMISTAMINEN” JA AKTIVOINTI

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

½ KENTTÄ

15 MIN

KOKO JOUKKUE

PÄIVÄ: OTTELUPÄIVÄ

TEEMA: OTTELUPÄIVÄ NIMI: POTENTIAALIN ULOSMITTAUS KUVAUS

TAVOITE VALMISTAA KEHO KOKONAISVALTAISESTI OTTELUA VARTEN SEN HETKISEEN MAKSIMAALISEEN SUORITUKSEEN

AVAIN ASIAT

HARJOITTEET

SAMOJA ASIOITA JOITA VIIKON AIKANA ALKUVERRYTTELYISSÄ.TOTUTUT Ä RUTIINIT. EI UUSIA VAIKEITA HARJOITTEITA / LIIKKEITÄ

YKSITYISKOHDAT

KOKO KEHON DYNAAMINEN LIIKKUVUUS + STABILITEETTI. CORE AKTIVOINTI + ENNALTAEHKÄISY PELAAJIEN HENKILÖKOHTAISET / PELIPAIKKAKOHTAISET TARPEET: PALLO KOSKETUKSET - PUSKUT – PITKÄT SYÖTÖT SYDÄN – JA VERENKIERTOELIMISTÖN AKTIVOINTI LIHAKSISTON JA HERMOSTON AKTIVOINTI

HUOMIOI OLOSUHTEET: PIDEMPI TAI LYHYEMPI ALKUVERRYTTELY ILMAN LÄMPÖTILA? MILLAINEN ALUSTA TEKONURMI VAI LUONNON NURMI? PALLOKOSKETUSTEN MÄÄRÄ – ALUSTA. KOTI/VIERASPELI – PITKÄ MATKA:LISÄÄ LIIKKUVUUTTA JA AKTIVAATIOTA. ENNEN PELIÄ Ä AKTIVOINNIT TAUON JÄLKEINEN “ LYHYT” 1 -2 MIN AV

KOKO

KESTO / AIKA

PELAAJAT

½ KENTTÄ

20 – 22 MIN

KOKO JOUKKUE

-

KUMINAUHAT FOAM ROLLER OMA KEHO TENNISPALLO PIENET PAINOT

ENNEN KENTTÄÄ

KENTTÄ ALUVERRYTTELY: JUOKSUT: SUORAT JA KAAREVAT LIIKKUVUUS: KYYKYT-HEILURIT-AVAUS CORE LIIKKEET: LANKKUVARIAATIOT HYPYT + LASKEUTUMISET 1 JALKA - TASA REAKTIIVISET: SUUNNANMUUTOS SYÖTÖT ERI MITTAISET KESKITYKSET VIIMEISTELY

Laatinut: Petteri Jaatinen


Valmentajapäivät -Hakala

Perinteiset Valmentajapäivät vietettiin 8.9.2019 toista kertaa peräkkäin Tampereella Varalan Urheiluopistossa. Tällä kertaa yksipäiväiset Valmentajapäivät järjestettiin Suomi-Italia maaottelun yhteydessä ja paikalla oli jälleen noin sata valmentajaa. Esiintyjäjoukko oli asiantunteva ja innostava. Mukana mm. Lauri Hakala, Alpo Suhonen, Joonas Rantanen, Tommi Vasankari, Marko Viitanen, Mikko Aitkoski ja Mika Nurmela. Tässä lehdessä julkaistaan osa Valmentajapäivien esityksistä. Alla tiivistelmä Lauri Hakalan erittäin mielenkiintoisesta esityksestä.

Lauri Hakala Suomen Olympiakomitea Huippu-urheilun joukkuepelien lajiryhmävastaava

Valmentaminen eri tasoilla - Miesten maajoukkueet (FIN, SLO, SUI) - Naisten maajoukkueet (FIN, NED) - Miesten juniorit, liiga, mestareiden liiga (FIN, SWE, USA, SLO) - Naisten juniorit, liiga, mestareiden liiga (FIN, GER, RUS) - Miesten NCAA (USA) + oma ajatusmaailma - Olympiakomitea 2019-

10

Jalkapallovalmentaja 1/2020


Mitä valmentaminen on? - ”Parhaan irti saamista ihmisistä” – Aubrey C. Daniels - ” Osa valmennuksesta on tietoa, mutta kaikista eniten kyse on ihmisistä” – Marv Dunphy - ”Sellaisen harjoitustason luomista, jolla joukkueesi on tuloksiin oltava.” – Marv Dunphy - ”Opettamista tavalla, joka on linjassa ydinarvojesi kanssa, sekä periaatteisiin pohjautuvien metodien käyttämistä taidon ja pätevyyden kehityksessä.” – Carl McGown - Valmennus on jatkuvaa ongelman ratkaisua. - Erittäin kompleksia (mahdollisesti tähtitiedettä) - Meidän täytyy kysyä kysymyksiä. Kuka pelaa milläkin pelipaikalla? Kuinka harjoittelemme tänään? Kuinka tämä asia olisi parasta opettaa? Ja niin edelleen. - Lopulta meidän pitää tehdä tuhansia päätöksiä, alkaen tänään.

Mikä on periaate? - ”Perustavaa laatua oleva totuus tai asema, joka toimii pohjana uskomusjärjestelmälle, käytökselle tai

HARJOITTELUSSA TOTEUTUVA MÄÄRÄTIETOISUUS:

ajatteluketjuille.” – Oxfordin Sanakirja - Periaatteet ovat peräisin tilastollisista trendeistä (eri asia, kuin arvo) - Useimmissa periaatteissa kyse on todennäköisyyksistä

Päivän aiheet: - Mihin voimme vaikuttaa, ja mitkä periaatteet vaikuttavat tuloksiin eniten? - Määrätietoinen harjoittelu (Delibrate Practice) ja Pareton Periaate – eri asia kuin ”määrätietoisuus urheilu-uralla” - Mikä on näiden käsitteiden tilanne Suomessa? Mistä me puhumme eniten eri tasoilla?

Väärinymmärretty määrätietoisuus? K. Anders Ericsson & ”lahjakkuus vs. harjoittelu” –debatti 1.Tarvitaanko10 000+ tuntia? Lahjakkuus alalla? 2.Retrospektiivisen tutkimuksen laatu 3.Aikainen erikoistuminen, kiintyminen, burn out?

SPESIFISYYDEN PERIAATE VAATIMUSTASO

MITÄ PITÄISI TREENATA? OSAAVA VALMENTAJA

80-20

TAITO x AVAIN 1 MOTIVOITUNUT URHEILIJA

-K. Anders Ericsson (Peak, s. 248)

4.Määrätietoinen harjoittelu on hankalaa, tylsää. 5.Pelitaitoihin voi vaikuttaa paljon, mm. pituuteen ei. Määrätietoisen harjoittelun periaatteet ovat valideja.

Kyse on ensisijaisesti harjoittelun laadusta Ollakseen määrätietoista, kriteerien tulee täyttyä yksittäisessä harjoituksessa: 1.Spesifi ja hyvin määritelty tehtävätai tavoite (ei ”yleinen” harjoite) 2.Palaute tehtävästä (ulkoinen tai sisäinen) 3.Optimaalinen haaste (mukavuusalueen ulkopuolella, virheet) 4.Täysi keskittyminen tehtävään (vaikeaa tehdä pitkiä aikoja) 5.Varioitu toistaminen = Pienet muutokset, paljon aikaa (motivaatiotekijät) 6.Osaavan valmentajan rooli on keskeinen

TAITO x AVAIN 1

PALAUTE

TÄYSI FOKUS VARIOITU TOISTAMINEN

9.9.2019

”Minut on aina yllättänyt se, etteivät niin monet ammattipelaajat ja -valmentajat koskaan ole käyttäneet aikaa niiden suoritusten osien tunnistamiseen, joita he haluaisivat kehittää, ja sitten suunnitelleet harjoituksia juuri näitä osia varten. Todellisuudessa suurin osa urheilijoiden harjoittelusta-etenkin joukkuepeleissä-tapahtuu ryhmissä ilman yritystä löytää jokaiselle yksilölle spesifi keskittymisen kohde.”

16

Lähde: Peak (Ericsson, 2016), s. 99100

Jalkapallovalmentaja 1/2020

11


Valmentajapäivät -Hakala

Valtava merkitys valintavaiheessa/ erikoistuttaessa

Mihin valmentaja voi vaikuttaa?

1.Kaikki määrätietoisen harjoittelun elementit oltava läsnä 2.Osia on jo olemassa kaikessa tekemisessä (mm. vapaa pelaaminen) 3.NOV (ja 13-19v) valmentajien osaaminen 4.Tunteja tarvitaan myös määrällisesti tuhansia 5.Paras aika harjoitella terveenä/ ennen otteluruuhkaa

o o o

Määrätietoinen Harjoittelu & Suomalaisen Valmennusosaamisen malli - Valmentajan osaamistarpeet o Voimavarat o Ihmissuhdetaidot o Urheiluosaaminen o Itsensä kehittämisen taidot

Ihmisenä kasvu Itsensä kehittämisen taidot Urheilijana kehittyminen ja lajiosaaminen Kuulumisen tunne

o

Yhteenvetona: - Kaikki lähtee tärkeimpien periaatteiden ymmärtämisestä - Määrätietoinen harjoittelu on huippu-urheilun kenties tärkein käsite - Ei sulje pois laaja-alaista harrastamista ja aikaista kiintymistä yhteen lajiin - Antaa valmentajan lisäksi työkalut urheilijalle ymmärtää oma kehitys Erityisen tärkeä periaate valintavaiheessa (akatemiat, NOV) Laadukas tekeminen on tärkein asia o Kuulumisen tunne

Huuhkajat 2020 27.3.

---

PUOLA SUOMI

Wroclaw (POL)

31.3.

21.00 (22.00)

RANSKA SUOMI

Lyon (FRA)

4.6.

---

RUOTSI SUOMI

Friends Arena Arena, Solna (SWE)

7.6.

---

SUOMI - VIRO

ZĂƟŶĂŶ stadion, Tampere

13.6.

18.00 (19.00)

TANSKA SUOMI (EURO2020)

Kööpenhamin a (DEN)

17.6.

16.00

VENÄJÄ SUOMI (EURO2020)

Pietari (RUS)

22 6 22.6.

22 00 22.00

SUOMI BELGIA (EURO2020)

Pi Ɵ (RUS) Pietari

”Tärkeimmät lahjat, mitä voimme antaa lapsillemme, ovat luottamus omiin kykyihin kehittää itseään uudelleen ja uudelleen, sekä työkalut tähän tehtävään. Heidän täytyy päästä näkemään itse -omien kehittymisen kokemustensa kauttaettä he itse kontrolloivat kykyjään, eivätkä ole minkään antiikinaikaisen lahjakkuusidean vankeja.” - K. Anders Ericsson (Peak, s. 256)


Valmentajapäivät -HJK

Joonas Rantanen HJK Naiset - HJK:n naisten liigajoukkueen päävalmentaja 2016 – 2019 - Aiemmin HJK ry:n valmennusvastaavana ja Nappulaklubin valmennuspäällikkönä - Valmentaja ja kouluƩaja

Joonas Rantanen HJK-KuPS pelissä syyskuussa. Kuva Jussi Eskola.

HJK 2016 – 2019 1. Mihin suuntaan halusimme lähteä? 2. Mitä teimme? 3. Mitä seuraavaksi?

SUOMEN PARAS ARKI Mitä tarkoittaa?

Jalkapallovalmentaja 1/2020

13


Valmentajapäivät -HJK Toimenpiteet 2017

Toimenpiteet 2018

Valmennustiimin kokoaminen o Monipuolista osaamista, määrällisesti riittävästi ihmisiä Johdonmukainen harjoittelu o Selkeä viikkorytmi ja suunnitelma preseasonin / ottelukauden harjoitteluun o Harjoittelu johdettu peleistä o Aamuharjoitukset 2x vko Systemaattinen voima- ja nopeusharjoittelu o Ohjattu 1x vko, omatoiminen 1x vko

Valmennusosaamisen lisääminen o Seuralle talenttivalmentaja, joka kiinteä osa valmennustiimiä o Datan kerääminen - miten meidän ja vastustajan maalipaikat rakentuvat Toimintakulttuurin rakentaminen o Palautteet pelaajilta o Selkeä suunnitelma, jonka toteuttamiselle varattiin aikaa Ottelu- ja harjoitusanalyysi edellisestä kaudesta o Tasapaino peruspelaamisen ja pelitapaharjoittelun välillä Yksilöllisemmät voima- ja nopeusohjelmat Panostus loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn o Kokonaisrasituksen seuranta o Harjoittelun ohjelmointi Valmennus- ja taustatiimin rakenne

Yhteistyö sidosryhmien kanssa

Tiimissä 9 henkilöä

Harjoittelun rakenne

- 2 valmentajaa, talenttivalmentaja,mvvalmentaja, fysiikkavalmentaja - pelaajamanageri, tilastoinnista vastaava henkilö - huoltaja, joukkueenjohtaja

- Keskeisimmät sidosryhmät: maajoukkueet, urheiluoppilaitokset, Urhea

- Neljä joukkueharjoitusta, 2 aamuharjoitusta sekä oheisharjoittelu - Harjoittelu koostuu pelitavan- ja peruspelaamisen harjoittelusta sekä pelipaikkakohtaisesta harjoittelusta

Otteluiden analysointi

- Laadullinen ja määrällinen analyysi - Videoanalyysit, tilastointi

- Lisäpalvelut pelaajien tarpeen mukaan

- Purku yhteisesti sekä henkilökohtaisesti

Minkälaista jalkapalloa haluamme pelata? Avaaminen ja tilanvaihto

Maalipaikkojen luominen ja korkea prässi

Ensimmäisen prässilinjan ohittaminen • Laadullinen: Löydämmekö pelaajan, jolla etu? (tulevaisuudessa määrällinen analyysi?) • Määrällinen: Kuinka monta kertaa, mistä ja millä keinolla etenemme viimeiselle neljännekselle ? Toiminta pallonmenetyksen jälkeen • Laadullinen: Pystymmekö estämään vastustajan hyökkäyksen käynnistämisen? (tulevaisuudessa määrällinen analyysi?) • Määrällinen: Kuinka monta kertaa vastustaja etenee viimeiselle neljännekselle?

Miten meidän maalipaikat syntyvät ja mistä lauomme? • Määrällinen: Kuinka monta kertaa, mistä ja millä keinolla etenemme viimeiselle neljännekselle + laukaisukartta • Laadullinen: Miten toimimme viimeisellä neljänneksellä? Toimiiko prässi suunnitellusti? • Laadullinen: Missä alueella saamme riiston / katkon? • Määrällinen: Kuinka monta kertaa, mistä ja millä keinolla vastustaja etenee viimeiselle neljännekselle + laukaisukartta

14

Jalkapallovalmentaja 1/2020


Pelaanjan arki

Mikä on sinun

Esimerkkipäivä pelaajan näkökulmasta • Klo 8 Pelipaikkakohtainen aamuharjoitus • Klo 9 Sali • Klo 12 – 16 Työt iltapäiväkerho • Klo 18 Joukkueharjoitus • Mahdolliset muut toiminnot • Videopalaveri joukkue / henkilökohtainen • Keskustelu pelaajamanagerin kanssa (elämänhallinta, hyvinvointi) • Fysioterapia

SUOMEN PARAS ARKI ja mitä aiot tehdä sen saavuttamiseksi?

Issa Thiaw pelasi viime kaudella menestyksekkäästi Ilveksen riveissä. Nähtäväksi jää jatkuuko hyvä vire myös KuPS:ssa.

Jalkapallovalmentaja 1/2020

15


Valmentajapäivät - Legia Warzava Akatemia

Legia Warzava – Akatemia

Oma nuorisojärjestelmä alueen parhaille lahjakkuuksille

- Scouttaaminen - Siirrot Numeroita - 1200 lasta ollut mukana toiminnassa 2000 – 2019 - 6 juniorien mestaruutta (viimeisimmät keväällä 2019, U15 ja U17) - 6 pelaajaa Puolan miesten maajoukkueeseen (3 pelaajaa tällä hetkellä) - 35 pelaajaa nuorisomaajoukkueissa (U15 – U21) kaudella 2018-19 - 19 pelaajaa puolan pääsarjassa kaudella 2018-19 (eniten kaikista Puolan Akatemioista) - 8 maalivahtia tällä hetkellä nuorisomaajoukkueissa

Tietoja: - Akatemian johtaja: Rikhard Grootscholten - Akatemiajoukkueet U8 – U18 - Alueelliset jalkapallokoulut

Akatemian harjoituskeskus (valmistuu 2020): 8 kenttää (halli) Edustusjoukkueen tilat Akatemia Asuntoa Laboratorio - Tehtävät: o Keskus huippupelaajille o Keskus huippuvalmentajille ja spesialisteille

Visio: Miten kehittyä alueen parhaaksi Akatemiaksi? - Valmentajien kehitysohjelma - Innovatiivinen infrastruktuuri

16

- Kehityspolku ikäluokille U6 – U21 - Kokonaisvaltainen lähestyminen: o jalkapallo o opiskelu

o elämisen taidot o sosiaaliset taidot - Pelaajakeskeinen o Keskitytään pelaajaan, ei joukkueeseen - Keskittyminen todellisiin talentteihin - Huippupelaajan pitää pystyä henkilökohtaisiin valintoihin – päätöksentekoon - Pelaajan oma vastuu kehittymisestään - Innovatiivisuus ja teknologia - Luoda sopiva ympäristö jokaiselle pelaajalle - Oppia toisilta jokainen päivä – jokainen minuutti - Viikottaiset henkilöstön Workshopit - Valmentajien palkkaaminen - Valmentajien kierrätys joka kuudes viikko Teksti: Hannu Paatelo

Jalkapallovalmentaja 1/2020


Vuoden palkitut SJV palkitsi valmentajia 21.11. Captain's Ball- gaalan yhteydessä Vuoden Valmentaja- palkinto meni ansaitusti Markku Kanervalle. Mestarivalmentaja: Jani Honkavaara, KuPS Mestarivalmentaja: Joonas Rantanen, HJK naiset Ansiokas työ: Teemu Tainio, FC Haka Vuoden Nuorten Valmentaja: Reijo Linna, KäPa

Markku Kanerva Kuva:Jussi Eskola Kuva:Jussi Eskola

Reijo Linna

Kuva:Jussi Eskola

Jani Honkavaara

Kuva:Jussi Eskola

Teemu Tainio

Joonas Rantanen


Sarja on päättynyt ja mestariksi leivottiin yli 40 vuoden tauon jälkeen Savon ylpeys Kuopion Palloseura. Mestaruus oli ansaittu, sillä joukkue pelasi erinomaisen syksyn häviten viimeisestä 11 otteluistaan vain yhden. Loppusarjassa joukkue otti 4 voittoa ja pelasi yhden tasapelin. Joukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara sai näin upean kruunun kolmen vuoden projektilleen.

Kaikkien palasten loksahtaessa kohdalleen oli syksyn satoa upeata niittää, kolmen vuoden aikana ei aina elämä Kuopiossakaan hymyillyt. Erittäin tärkeänä yksittäisenä asiana pitää varmasti huomioida kokeneen Keith Armstrongin hankkiminen päävalmentajan avuksi keskikesällä. Viimeinen, mestaruuden lopulta ratkaissut ottelu Turussa FC Interiä vastaan näytti joukkueen tasapainon, KuPSilla ei ollut ottelussa pienintäkään hätää. Hopeajoukkue FC Inter pelasi myös tasapainoisen kauden uuden valmentajansa Jose Riveiron alaisuudessa. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että FC Inter on löytämässä tasapainon tekemiseensä. Seurassa satsataan voimakkaasti junioritoiminnan kehittämiseen ja edustusjoukkuetta rakennetaan maltilla, enemmän kotimaiseksi, mitä FC Interiä on totuttu viime vuosina näkemään. Pronssijoukkue FC Hongan kausi sai myös mukavan päätöksen, kun joukkue lunasti viimeisen tarjolla olleen Europelipaikan sarjan jälkeen pelatuissa play-offseissa. Pu18

toajan karu kohtalo tuli tänä vuonna Pohjanmaan joukkueille VPS:lle ja KPV:lle, jonka tämänkertainen visiitti pääsarjassa jäi vain yhden kauden mittaiseksi.

Sarjajärjestelmä Sarjajärjestelmästä oli ennen kauden alkua varmastikin useita eri mielipiteitä. Ainakin tämän kauden perusteella se osoittautui mielestäni erittäin onnistuneeksi, sillä molemmissa loppusarjoissa oli jännitystä loppuun asti, Mestaruussarjassa viimeiselle kierrokselle asti. Kun tämän tyyppisessä sarjajärjestelmässä pelaavat vastakkain samoista sijoista taistelevat joukkueet, on luonnollista, että jokaisen ottelun panos on valtava: kun itse voitat, samoista sijoista taisteleva joukkue häviää aina. Uskon, että jos jännittäviä loppuratkaisuja sarjalle halutaan jatkossakin, tämän tyyppinen sarjajärjestelmä on oikea.

Joukkueanalyysit (suluissa sijoitusveikkaukseni ja jaotteluni muutaman pelatun kierroksen jälkeen)

1. KuPS (4, taistelee mitaleista) Muutaman kierroksen jälkeen sarjaa pohtiessani veikkasin KuPSia mitaleille, en kuitenkaan missään nimessä mestariksi. Niin kuin alussa jo totesin, joukkueen syksy oli erinomainen. Joukkue näytti erittäin tasapainoiselta ja melkein jokaisessa sarjan jälkeisessä All-Star -ryhmityksessä vilahtelevat KuPSin pelaajat: Virtanen, Diallo, Soldo, Murillo, Pennanen, Niskanen jne. Mestaruus oli kaikkinensa erittäin ansaittu. 2. FC Inter (6, keskikastia) FC Interin kausi oli ainakin itselleni selkeä yllätys. Tasapaino tekemisessä heijastui ulospäin, joskin viimeisissä otteluissa vahva hyökkäyspeli vähän kangerteli, Ilvestä ja KuPSia vastaan joukkue ei juurikaan pystynyt luomaan edes todella vaarallisia maalipaikkoja. 3. FC Honka (3, taistelee mitaleista) Hongan kausi oli myös melko tasapainoinen ja kuten alussa mainitsin, palkittin se myös Europelipaikalla kaudella 2020.

Jalkapallovalmentaja 1/2020


Veikkausliiga 2019 – KuPSin juhlaa!

4. FC Ilves (2, taistelee mitaleista) Joukkue oli varteenotettava mestarikandidaatti aivan viime kierroksille asti. Lopun pieni notkahdus pudotti sen mitalien ulkopuolelle. Päävalmentaja Jarkko Wiss teki kuitenkin taas tänä vuonna nuorien pelaajien kanssa erinomaista työtä. Toivottavasti ensi vuonna joukkue palkitaan jollain muulla sijalla kuin neljäs sija, joka kuitenkin on urheilussa erittäin tylsä sijoitus. 5. HJK (1, mestari) Koko HJK:n kausi oli varmastikin kaikille, myös seuralle itselleen valtava pettymys. Joukkueen kokoamisessa ei onnistuttu, muutama pelaaja sai lähtöpassit jo aikaisessa vaiheessa. Kesäisen valmentajavaihdoksen jälkeen ei suunta juurikaan muuttunut ja siitä seurauksena HJK:ta ei nähdä kaudella 2020 edes Europeleissä. 6. MIFK (7, keskikastia) Joukkue jäi Mestaruussarjassa täydellisen statistin rooliin saaden kasaan vain yhden tasapelipisteen. Ylemmässä loppusarjassa pelaaminen oli kuitenkin turvallista, joskin varsinaisen runkosarjan päättyessä MIFKillä oli jo 15 pisteen ero karsijan paikalla olleeseen joukkueeseen. Putoamisvaaraakaan ei joukkueella olisi ollut Haastajasarjaankaan joutuessa. 7. HIFK (9, keskikastia) Joukkue uusiutui paljon edellisestä kaudesta. Suomalaisille täysin tuntematon päävalmentaja Tor Throdesen sai kuitenkin joukkueen hitsattua hyvin yhteen. Stadin derbyt tuovat myös mukavan lisän Veikkausliigaan. 8. FC Lahti (10, keskikastia)

Jalkapallovalmentaja 1/2020

FC Lahden kausi sujui kohtuullisen tasapaksuissa merkeissä. Asiaa ei Mestaruussarjaan ollut, mutta Haastajasarjassa ei myöskään putoamisuhkaa juurikaan ollut. Lahdessa edetään jatkossa mielenkiintoisia aikoja, kun hyvää työtä valmennuksessa tehnyt Sami Ristilä jatkaa töitään Palloliiton palveluksessa. Uusi päävalmentaja Ilir Zeneli on todella mielenkiintoinen nimi. 9. SJK (5,keskikastia) SJK oli jälleen kerran suuri, ellei suurin pettymys. Joukkue ei päässyt lentoon ja niin Seinäjoella jo tutuksi tullut valmentajanvaihto oli taas ajankohtainen. Olen jo kahden edellisen valmentajan aikana todennut, että toivottavasti valmentajalle annetaan työrauha ja rauha rakentaa joukkuetta. Sama pitää toistaa jälleen kaudella 2020! 10. RoPS (8,keskikastia) Rovaniemellä eletään pientä taantumavaihetta viimevuosien menestymisen jälkeen. Joukkue on saanut viime vuosina erinomaisia nuoria pelaajia pääkaupunkiseudulta ja se on luonnollisesti elinehto myös tulevaisuudessa. Mielenkiintoista on nähdä, miten ”oman kylän poika” Vesa Tauriainen saa joukkueen toimimaan. 11. KPV (12, vaikeaa) KPV:n ero (5 pistettä) suoraan säilyjään tarkoittaa sitä, että joukkueen olisi pitänyt voittaa kaikki 5 Haastajasarjan otteluaan, sillä kaksi yläpuolellaan olevaa joukkuetta se jo voitti. Loppukiri lähti siis lopulta aivan liian myöhään, jotta suora säilyminen olisi ollut mahdollista. 12. VPS (11, Keskikastia) Vaasan jalkapallo joutuu ottamaan

taas muutamien vuosien tauon jälkeen vauhtia Ykkösestä. Kausi oli kokonaisuudessaan erittäin heikko ja sekava. Valmentaja Petri Vuorinen jouduttiin vaihtamaan jo aikaisessa vaiheessa. VPS:n kevätkausi oli katastrofaalinen, sillä voittotili aukesi vasta Runkosarjan kolmanneksi viimeisessä ottelussa. On selvää, että tässä vaiheessa on vastustajille annettu jo niin paljon etumatkaa, että kurssin kääntäminen on erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta.

Onnistujat: KuPS, FC Inter, HIFK Pettäjät: HJK, SJK, VPS Valmentajien vaihtosyksy Harvoin näin syksyllä on ollut näin paljon ”isoja” vamentajapestejä avoinna: KuPS, FC Lahti, SJK, RoPS, MIFK ovat joutuneet kaikki etsimään uudet valmentajat. KuPS ja varsinkin MIFK ovat luottaneet viime vuosina maltillisesti valmentajaansa ja näillä molemmilla tulee olemaan kaudella 2020 suomalaisille täysin uudet valmentajat. Joskin KuPSia ensi kaudella valmentavalla Arne Erlaldsenilla on melkoisen kova CV: Elämme mielenkiintoista aikaa. Miten uudet valmentajat saavat koottua omannäköisensä joukkueen. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ensi kevättä ja talvella tapahtuvia pelaajahankintoja! Keväällä taas palataan asiaan uuden kausiennakon parissa, katsotaan, miten silloin onnistun!

Teksti: Hannu Paatelo Kuva: Jussi Eskola 19


Ilkka ”Ili” Mäkelästä SJV:n seuraava puheenjohtaja

20

Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n (SJV) vuosikokous valitsi Ilkka Mäkelän seuraavaksi puheenjohtajakseen. Tehtävää 25 vuoden ajan hoitanut Jukka Vakkila luopui tehtävästä, mutta jatkaa vielä hallituksen jäsenenä. Mäkelä (LitM) on juuri palannut Ykkösessä pelaavan MYPAn päävalmentajaksi. Edellisen MYPA-pestinsä aikana Mäkelä johdatti seuran cup- ja liigamestaruuteen. Liigaurallaan 440 ottelua pelannut Mäkelä on valmentanut myös FC Lahtea Veikkausliigassa, Mikkelin Palloilijoita Ykkösessä ja Kakkosessa sekä Suomen poikien maajoukkueissa.

toiminnanjohtajana sekä JJK:n valmennuspäällikkönä. SJV:n hallitukseen uutena jäsenenä valittiin maalivahtilegenda Kari ”Laku” Laukkanen Espoosta. Laku aloittaa uuden työnsä Hongan valmennusosaamisen kehittäjänä. Ammattilaisuransa jälkeen Laku on toiminut sekä valmentajana että kouluttajana ja tehnyt pitkäjänteistä työtä erityisesti suomalaisten maalivahtien kehittäjänä.

Viime vuosina Mäkelä on toiminut myös Palloliiton valmentajakouluttajana, MP:n

Muut jäsenet hallituksessa ovat Hannu Paatelo (Naantali),

Jukka Vakkila ja Ilkka Mäkelä vaihtavat puheenjohtajan nuijaa SJV:n toimistolla.

Marko Viitanen (Nurmijärvi), Heikki Altonen (Salo), Petteri Jaatinen (Helsinki) ja Jukka Vakkila (Savitaipale). Pois hallituksesta jäi pitkäaikainen toimija Mikko ”Pikkis” Eskelinen. Pikkis on tällä hetkellä eteläisen Suomen koulutuspäällikkö ja vaikuttaa merkittävästi pelaajien kehittämiseen myös jatkossa. SJV haluaa kiittää häntä arvokkaasta työstä suomalaisten valmentajien hyväksi.

Jalkapallovalmentaja 1/2020


Ilkka Mäkelä

Pelaajana:

senior-79 (16v) SM-karsintasarjassa uran päätös -00 liigassa Yhteensä 2 täyttä kautta 1. divisioonassa ja 19 pääsarjassa (440 ottelua / 44 maalia)

Seurat:

MP, Kuusysi, Haka, RoPS, FC Lahti. Muutama peli liigassa myös 2-valmentajana kausina MyPassa 01-03. 3 Cup-mestaruutta, 1 liigahopea ja 1 liigapronssi

Maaottelut:

14 U16-18, 15 U21, 11 A

Valmentajana:

MyPa 01-03 2-valm.+nuorten valm.pääll. (päätoiminen) MyPa 04-07 päävalmentaja FC Lahti 08- päävalmentaja Cup-mestaruus 04 Liigamestaruus 05 Liigapronssi 08 Uefa-cup / Eurooppa-liiga kausina 05-09 yhteensä 18 ottelua (6-7-5)

Koulutus:

JVK (Uefan Pro-lisenssi)

Ili on ollut SJV:n hallituksen jäsen jo vuodesta 2009.

Kuva: Jussi Eskola

Kari Laukkanen aloitti SJV:n hallituksen uutena jäsenenä, mutta kokeneena jalkapalloammattiaisena. Tervetuloa joukkoon!

Jalkapallovalmentaja 1/2020

Kuva: Jussi Eskola

Mikko "Pikkis" Eskelinen jatkaa suomalaisen jalkapallon kehittämistyötä jatkossakin.

21


Suomifutiksen taso mitataan ensi kesänä Mennyt vuosi 2019 oli monien unelmien ja toivomusten täyttymys. Olemme vihdoin tasavertaisina muiden Euroopan maiden kanssa EM-lopputurnauksessa itse osallistujamaana. Se on Suomi siellä ja meidän siniristi liehuu muiden futismaiden rinnalla huikean kansanjuhlan keskellä. Aiemmin olemme joutuneet analysoimaan matseja katsomosta käsin. Futisihmisten tunnelmat ovat todella korkealla. Itse asiassa tunnelman voi aistia kaikkialla, jopa kauppojen kassoilla.

Ruotsin opit eivät tehonneet Tässä on paikallaan pieni katsaus ei kauemmaksi kuin kolmen vuoden päähän vuoteen 2016. Tuolloin koettiin vauhtia, vaarallisia tilanteita sekä myös yllätyksiä. Vielä marraskuun 2016 valmentajapäivillä Helsingissä päävalmentajana esiintyi ruotsalainen Hans Backe apurinaan huippuosaaja John Wallin. Analyysi Suomen MM-karsintaotteluista oli ammattimainen ja ruotsalaiskaksikko esiintyi nöyränä ja toiveikkaana 120 lisenssivalmentajan kuunnellessa tarkkaavaisina. Tuolloin lähitavoitteena oli iskeä voitto seuraavassa matsissa Turkkia vastaan. Syksyn edetessä päättäjät tekivät kuitenkin kipeän ratkaisun ja vapauttivat Backen tehtävistään tarkoituksena hakea jälleen kerran uutta herätystä. Kun vuoteen mahtui 10 ottelua ilman voittoa ja karsintojenkin alku lässähti, oli päätös myös odotettavissa. Tuurikaan ei seurannut Backea. ”Herättäjäksi” pestattiin jo tutuksi käynyt taustavalmentaja Markku Rive Kanerva, joka valitsi tiimiinsä Simo Valakarin, Jonatan Johanssonin ja Antti Niemen. Nelikolle toivotettiin kaikkea hyvää ja siitähän tässä juuri nautitaan. Tuosta ajasta Niemen Ana on vielä Riven rinnalla – muu tausta on uusiutunut. 22

Muutama viime kuukausi on saatu nautiskella tilanteesta hieman jopa rinta rottingilla kulkien. Nyt on kuitenkin aika kääntää kaikki ajatukset eteenpäin. Ainakin futisihmisten pitää tiedostaa että suomalaisen jalkapallon varsinainen tason määritys on edessä. Hyvin tiedämme että aikaa tuohon testiin on viitisen kuukautta.

Valmistautumisohjelma Huuhkajien valmistautuminen kesäkuun huipennukseen rakentuu vahvasti kolmeen tekijään. Tiukan aikataulun vuoksi oikeaan osunut valmistautumisohjelma harjoitusvastustajineen on numero yksi. Suomi kohtaa Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Viron ennen kisoja. Ohjelma vaikuttaa hyvältä. Puola ja Ranska edustavat eurooppalaista huippua, joissa otteluissa rakennetaan pelitapaa tulevaan Belgian kohtaamiseen. Ruotsi taas antaa tuntua ja tunnelmaa kohdata Tanska. Onhan pelaajien luonteissa ja pelityylissäkin samoja piirteitä. Kenraalimatsi Viroa kohtaan juuri ennen turnausta on toivottavasti piste itseluottamuksen laariin ja luo ainutkertaisen fiiliksen joukkueelle suunnata kohti Köpistä.

Itseluottamus ja päivän kunto Pelaajien päivän kunto on tekijä

numero kaksi. Huuhkajien otteissa suuri ilon aihe on ollut itseluottamuksen vahvistuminen. Siihen löytyy useampia syitä. Luotettava maalivahtipeli on avain menestykseen. Kun joukkue luottaa veskariin niin jokaisen peli paranee. Lukas Hradecky on tällä hetkellä se mies. Tähdeksi hän on kasvanut huipputasoisessa Saksan Bundesliigassa. Toinen avaintekijä on puolustuksen keskusta. Paulus Arajuuri on noussut puskista ehdottomaksi johtohahmoksi sekä pelillisesti että erityisesti positiivisella persoonallaan. Tärkeä piiskuri ja sytyttäjä! Huuhkajien keskikenttä on löytänyt viime otteluissa tasapainon. Tim Sparv ja Robin Lod ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa. Kannattaa seurata myös tulevaisuuden nimiä kuten räjähtävän nopea Pyry Soiri sekä Glen Kamara, joka on mielestäni lupaavin pelinjohtaja sitten Jari Litmasen. Teemu Pukki on superiskussa ja rinnalle löytyy sekä juoksuvoimaa että taitoa. Jasse Tuominen oli syksyllä kuuma pelaaja. Valmentaja Markku Kanervalla on useita muitakin nimiä, joiden läpimurto on vain ajan kysymys. Tulevat kuukaudet tulevat ratkaisemaan pelaajien päivän kunnon. Huuhkajien kannalta olisi toivottavaa että jokainen pelaaja saa säännöllistä peliaikaa omissa

Jalkapallovalmentaja 1/2020


seuroissaan tulevien kuukausien aikana.

Valmentaja vastaa Valmentajan tehtävä on viime kädessä valita omasta mielestään paras ja/tai sopivin joukkue mikä suunnistaa kohti historiallista EM- lopputurnausta. Tämä on tekijä numero kolme. Kanerva on käyttänyt lukuisan määrän pelaajia viimeisen kolmen vuoden aikana ja on varmasti seulonut yksilöt, jotka parhaiten sopivat hänen haluamaansa pelityyliin. Valmentaja päättää miten hän tulee suhtautumaan potentiaalisiin pelaajiin, jotka syystä tai toisesta ei-

Jalkapallovalmentaja 1/2020

vät olleet mukana viemässä Suomea turnaukseen. Se tulee olemaan yksi pääkoutsin hankalimmista valinnoista. Huuhkajat on rakentanut viime vuosina ilmapiirin missä jokainen pelaaja pelaa joukkueelle ja juuri siitä on syntynyt myös yksilöiden itseluottamus. Yllätysvalintoihin on kuitenkin syytä varautua mutta tuolloin perustelujen pitää olla todella vakuuttavia. Mitään arvokasta ei saa rikkoa.

Teksti: Jukka Vakkila Kuvat: SJV arkisto 23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Jalkapallovalmentaja 1-2020  

Advertisement