a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Verkkovalmentaja 1/ 2016


Hyvät lukijamme SJV teki viime vuosikokouksessa päätöksen alkaa julkaista verkkolehteä 5-6 kertaa vuodessa. Tämä lehti on ”starttiversio” ja varsinainen ensimmäinen julkaisu tulee huhtikuussa. SJV: printtilehti julkaistaan tehdyn päätöksen mukaan kaksi kertaa vuodessa. Tässä versiossa on nähtävillä mm. jäsenhintauudistukset, joilla pyritään laajentamaan jäsenkuntaamme myös lasten ja nuorten valmentajiin ja ohjaajiin. Tutustukaa seurapaketteihin ja aktivoikaa ohjaajianne omissa seuroissanne. Mukavaa kevättä kaikille! Hallitus

Jari Åhmania onnittelevat Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ja Pohjois-Suomen piirin piirihallituksen puheenjohtaja Tapani Kurkela.

Jari Åhman palkittiin tammikuussa PohjoisSuomen piirin Urheilugaalassa, jossa hän vastaanotti SJV:n palkinnon ansiokkaasta työstä 2015.

Kuvat: Kari Väre 2

Jalkapallovalmentaja 1/2016


San Josen matkan antia jalkapallon näkökulmasta Pääsin tutustumaan tammikuun alussa kaverini Janne Lipposen avulla Californialaiseen jalkapalloon. Hän työskentelee tällä hetkellä lasten ja nuorten valmentajana De Anza Force -seurassa San Josessa. Koostin joitain huomioita näkemäni, Jannen sekä useiden muiden ihmisten kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella.

De Anza Force ja akatemia De Anza Force -seura on noin 1000 harrastajan seura, jonka pelaajien kehitysohjelma on rankattu viidenneksi koko USA:ssa. Seuran pelaajat jaetaan omiin tasojoukkueisiin, joita valmentavat palkatut ammattivalmentajat. De Anza Force akatemia on yksi USA:n 77 akatemiasta, jotka on valittu U.S Soccer Development Academy –ohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on kehittää kokonaisvaltaisesti seuraavan sukupolven maajoukkuepelaajia. Ohjelmaan

Jalkapallovalmentaja 1/2016

osallistuvat U15-U18 akatemiajoukkueiden poika- ja tyttöpelaajat pelaavat kalenterivuoden aikana n. 30 laadukasta ottelua toisia akatemioita vastaan. Vuosittaisen prosessin aikana seurat, joukkueiden pelaajat ja valmentajat saavat suoraa palautetta pelaamisen kehittymisestä maajoukkueiden valmentajilta ja Pro Zone-videonalyysin avulla. Prosessiin kuuluu myös jalkapalloilijan fyysisen suorituskyvyn testit käyttäen SPARQ –menetelmää (speed, power, agility, reaction and quickness). Testien perusteella pelaajat saavat yksilöllisen analyysin omasta jalka-

3


palloilijan fysiikastaan ja henkilökohtaisen harjoitusohjelman sen kehittämiseksi. Akatemiaohjelmaan kuuluu myös ravintoanalyysia, joiden avulla tuetaan urheijan kokonaisvaltaista kehitystä.

http://www.deanzaforce.org/page/show/997790united-states-development-academy-boys USA Soccer Akatemiatoiminta http://www. ussoccer.com/development-academy Seuran valmennuspäällikkö viestii vahvasti suunnitelmallisuuden, pitkäjänteisyyden, teknisyyden ja Force-pelitavan puolesta. Hän ei halua korostaa otteluiden voittamista, vaan pelaajakehitystä. Ottelut halutaan voittaa pelaajia, yksilöitä kehittävällä Force -pelitavalla. Seuralla on koko ajan päivittyvä opetussuunnitelma, jota kaikki ikäluokat toteuttavat. Seuralla on yhteistyö pelaajakehityksen suunnitelmallisuuden ja filosofian osalta italialaisen Fiorentinan kanssa.

Harjoittelu Harjoittelussa on alussa paljon ketteryyttä, tasapainoa ja psyko-motorisia harjoitteita, joissa pitää havainnoida ja yhdistellä nopeita suorituksia. Pallo on myös useimmiten eri tavoin mukana. Monet valmentajat organisoivat teknisfyysiset rastit, joita pelaajat kiersivät. Usein mukana oli parikisa, jolla haluttiin saada lisää yritystä ja halua voittaa.

• Jalkapallossa on kysymys kilpailusta sinun ja minun, meidän ja vastustajan välillä. Pallonkäsittelyä (Coerver –versioita) on tehty ja tehdään paljon. Katse on korostetun hyvin ylhäällä ja palloa käsitellään paljon myös yhdellä jalalla (tasapainohaasteita). Coerver Methodin 1v1 harjoitteet ovat erityisesti nuorimmilla paljon käytössä. Rytmi on tärkeä asia. Yksittäisen suorituksen tekemisen rytmi oli tehokas ja yleisesti koko harjoitus oli rytmitetty suunnitelmallisesti tehokkaampien ja kevyempien osioiden avulla. Harjoittelussa oli selkeä lämmittelyvaihe, sitten fyysinen ja tekninen osa, joissa oli usein selkeä kytkös. Sen jälkeen tuli teknis-taktinen osio pienryhmissä kehittelyineen ja peli. Harjoituksen teema kulki läpi koko kokonaisuuden. Yksi yksityiskohta: Käsien käyttöön on kiinnitetty paljon huomiota. Ahtaassa on hyvä ”tunnustella” ja osattava suojata palloa.

4

! Näin yhden aivan huiman hyvän 07 eli tänä vuonna 9-vuotta täyttävien poikien ryhmän. Jokainen pelaaja oli pallollisena erinomainen. Palloa ei pelaajilta saanut pois ja kikkoja löytyi. Pelaajat myös näkivät ja käyttivät pelitilaa hyvin, liikkuivat järkevästi pelattavaksi (kolmiomuoto toistui usein) ja osasivat jo rytmittää tekemistä. Pienpelit tai 1v1 treenit sujuivat korkeatasoisesti. Pelaajat olivat nopeajalkaisia pallon kanssa ja ilman. Huh .

De Anza Force - pelitapa 1. Avauspeli aktiivisen maalivahdin kautta. Maalivahti ei saa jäädä ”varjoon” eli puolustajat eivät missään vaiheessa saa sulkea syöttösuuntaa maalivahdille. Tavoitteena tarkoituksenmukainen pelin avaaminen tilanne tunnistaen. 2. Pallonhallinta ja viimeistelyvaiheeseen valmistautuminen. Tavoitteena päästä pelaamaan ”10 –alueelle”, josta puhkotaan linja selvällä rytminmuutoksella ja pelaajien yksilö- ja yhteistyösuorituksilla. Valmennuksellisesti halutaan kehittää pelaajia, jotka kykenevät pelaamaan ahtaaseen tilaan ja onnistumaan siellä laadukkasti, kun tila-aika vaatimukset ovat kovat. • Ahtaassa pelaamisen valmiuksia harjoitellaan pienestä pitäen. Nuorimmat pelaajat tekevät todella paljon Coerver tyylisiä harjoitteita, paljon 1v1 ja paljon 1 v 1+1 , 2v2+1 jokeripelejä ja yleensäkin pallonhallintaan ja nopeaan päätöksentekoon tähtääviä harjoitteita. • Iän ja pelaajakehityksen myötä pallonhallinta pelejä laajennetaan kiirehtimättä. Perusasiat halutaan laittaa hyvään kuntoon. Force –pelitavalla halutaan kehittää pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan pelin ytimessä peliä dominoiden. 3. Tehdään maali. • Viimeistelyhetkeä harjoitellaan aika paljon ja sitä arvostetaan tärkeänä hetkenä!

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Lasten ja nuorten kilpailutoiminta

Useimmiten 11v11 pelijärjestelmä on 1-4-3-3, mutta tärkeintä on pelitavalliset yksityiskohdat. Joukkueet ovat hyvin organisoituja myös puolustuksellisesti ja pelaajat olivat omaksuneet hyvin aktiivisen välittömän prässin sekä puolustamisen asenteen.

Valmennus Valmentajien tapa puhua ja kehon kieli oli erittäin hyvä. Positiivinen, sopivasti laatua vaativa ja haasteita ”esittävä”. Valmentajat käyttivät kysyvää tyyliä jonkin verran. Koutsaus pyrki tuomaan laatutekijöitä esille ja monet suoritukset / harjoitteet paranivat hyvien laatutekijöiden ja taitavien valmentajien omien esimerkkien myötä. Valmentajien määrä oli aika pieni suhteessa pelaajamääriin. Syynä lienee se, että kaikki valmentajat olivat De Anza Force seurassa palkallisia ammattivalmentajia ja kustannustaso siten korkea. Seuran paras nuorten valmentaja, Shaun Tsakiris, palkattiin juuri USA:n U16 -maajoukkueen valmentajaksi. Hänen roolinsa Force –pelitavan ja valmennustyylin esikuvana on ollut suuri. Hän korostaa sitä, että jos haluaa tulla hyväksi pelaajaksi tai valmentajaksi, on kehittymiseen käytettävä ja uhrattava aikaa paljon. Oikotietä ei ole, yksityiskohdat ratkaisevat ja valmentajat voivat oppia paljon toisiltaan. Kehityshalun mentaliteetin korostaminen oli aistittavissa kentillä.

Vanhemmat Vanhemmat välittävät kovasti lasten ja nuorten harrastuksesta. Jalkapallo on noussut arvostettuun asemaan ja suosio kasvaa USA:n perinteisiä suuria lajeja enemmän. Vanhemmat tulivat lähelle valmentajaa ja olivat aika paljon vuorovaikutuksessa erilaisista asioista. Monet vanhemmat näkevät nuorten jalkapallon myös mahdollisuutena päästä Collegeen ja yliopistoihin stipendillä. Vanhemmille viestitään käytännön asioista aktiivisesti paikallisen ”nimenhuudon” eli teamsnapin kautta. Vanhemmat käyttäytyivät todella maltillisesti peli- ja harjoitustapahtumissa. Olivat toki välillä turhankin lähellä joukkuetta. Meillä on Suomessa paljon opittavaa muilta jalkapallokulttuureilta. Ollaan järkeviä ja otetaan parhaita rakennusaineista omaan kehitystarinaamme. Yksi niistä on halu oppia ja kehittyä joka päivä!

Jalkapallovalmentaja 1/2016

- Futsal säännöillä ulkona tekonurmilla pelattu ja Free Play –ideologialla järkätyt usean viikonlopun pelitapahtumat olivat todella kivoja tapahtumia pelaajille. Valmentajat vai organisoivat pelitapahtumat ja seurasivat sivulla. Pelaajat ”tuomaroivat” itse pelinsä. Free Play ideaa: http://www.joyofthepeople.org/page/show/1216305-the-science-behind-free-play - Nuorille on oma STATE CUP –kilpailu normaalin sarja- ja turnaustoiminnan lisäksi. State Cup kilpailukin toteutetaan ainakin kolmessa tasossa (gold, silver and bronze) Ensin pelataan alkulohko ja sitten jatketaan CUP systeemillä. Eri ikävaiheille on oma STATE CUP -huipentuma. Näin kautta on saatu pidemmäksi ja nostettua myös tasokkaiden, merkityksellisten pelien määrää. - Kilpailutoiminnan tavoitteena on taata tasaisesti, ympärivuotisesti, 10-kuukauden kilpailukausi lapsille ja myös niille nuorille pelaajille, jotka eivät osallistu High Socceriin. - High School Soccer on isohko osa monen nuoren pelitoimintaa talvikaudella. Akatemiatason ja ylimpien tasojoukkuieden seurajoukkueiden pelaajat ovat pääsääntöisesti ympärivuotisesti seuravalmennuksen vaikutuspiirissä kun taas sitä alempien tasojen joukkueiden pelaajista yhä useampi pelaa High School –jalkapalloa marras-helmikuun välisen ajan. Koulun joukkueella on oma valmentaja. Pelaajat ja vanhemmat kokevat asian kivana vaihteluna. Koulu-urheilu on tunnetusti suuri juttu USA:ssa muutenkin. College –ja University –jalkapallo on monelle nuorelle hieno mahdollisuus yhdistää koulunkäynti ja jalkapalloilijana kehittyminen. Kilpailu noista mahdollisuuksista on kovaa. Kouluilla on omat erinomaiset olosuhteet eri lajeille ja näitä olosuhteita paikalliset seuratkin käyttävät.

5


Olosuhteet -

Koottavat erikokoiset maalit olivat kovasti käytössä. http://bownet.net/collections/soccer

Valmentajilla oli käytössä paljon erilaista välineistöä fyysisen ja teknisen harjoittelun oppimisympäristöjen luomiseksi.

Teksti ja kuvat: Marko Viitanen, SPL


SJV:n S JV: jäsenillä on mahdollisuus ostaa yhd yhdistyksen logolla varustettu takki

- Kevyt miesten tikkitakki tekountuvatoppauksella. Irrotettava huppu ja vetoketjutaskut. Materiaali: 100% polyesteri. - Koot ovat S,M,L,XL,XXL - Hinta 72 euroa / kpl (+ toimituskulut)

Jos kiinnostuit, lähetä viesti lomakkeen kautta: http://www.jalkapallovalmentajat.fi/jasenpalvelut2/takki/ Toimitukset vahvistetaan, mikäli saamme riittäväsi tilauksia.

Jalkapallovalmentaja 1/2016

7


Jäsentarjous seuroille Seurat voivat nimetä 5 (yli 12- vuotiaiden ja aikuisten) valmentajaa jäseniksi hintaan a 45 euroa.

Seurat voivat nimetä 5 (12-vuotiaiden ja sitä nuorempien) valmentajaa jäseniksi hintaan a 20 euroa.

Nämä tarjoukset koskevat vain uusia jäseniä ja sisältävät kaikki jäsenedut lukuun ottamatta oikeusturvavakuutusta. Kampanjahinta on voimassa ensimmäisen vuoden. Lue lisää osoitteesta jalkapallovalmentajat.fi

sjv@elisanet.fi, puh 0500 422 240


TAITOKOULU HARJOITUKSET 27.1.2016 & 3.2.2016

1vs1+Tilanteenvaihto • Puolustaja syöttää hyökkääjälle ja lähtee välittömästi prässäämään. • Hyökkääjä yrittää päästä porttien läpi kuljettamalla. (laidasta 1 piste. ja keskeltä sinisten välistä 2 pistettä) • Mikäli puolustaja riistää, niin hän yrittää päästä välittömästi vastustajan porttien läpi kuljettamalla. Avainasiat: • Suoraviivaisuus, rytminvaihto ja rohkeus! • Kannusta pelaajaa rohkeasti haastamaan. • Voidaan pelata kisana esim. 10 pisteeseen. Maalin tehnyt joukkue saa jatkaa hyökkäämistä.

2vs1+1 • Puolustaja syöttää. jommallekummalle hyökkääjistä. ja tämän jälkeen 2vs1 murtautuminen tötsien välistä. • Syöttänyt puolustaja lähtee syötön jälkeen toiseksi puolustajaksi ja yrittää ehtiä. toiseksi puolustajaksi. Avainasiat: • Syöttö yläjalalle. • Nopea 2vs1 tilanteen ratkaiseminen. • Rohkeus ohittaa!

Jalkapallovalmentaja 1/2016

9


TAITOKOULU HARJOITUKSET 10.2.2016 & 17.2.2016

Laukaisuharjoitus kahteen maaliin • Oman kuljetuksen jälkeen suunnanmuutos portin läpi ja laukaus valmentajan määräämään kulmaan. (tötsän ja tolpan väliin) • Voidaan ottaa maalivahdit mukaan ja hyväksytään vain kulmaan menneet maalit. Avainasiat: • Katso missä on tyhjä tila ennen laukausta. • Hyvä osuma palloon.

Maalintekoharjoite x Viimeistely oman kuljetuksen ja harhautuksen jälkeen. x Viimeistely seinäsyötön jälkeen. x Viimeistely 1vs1 tilanteesta. Avainasiat: x Katso missä on tyhjä tila ennen laukausta. x Hyvä osuma palloon. x Uskalletaan haastaa 1vs1 tilanteessa.

Malliharjoitukset: Asko Jortikka, NJS

10

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Uuden sukupolven valmennusta Valtakunnallinen Fortum Tutor -ohjelma kehittää lasten jalkapallon ja lentopallon harrastajien valmennusta. Ohjelma on tavoittanut jo kymmeniä tuhansia lapsia ympäri Suomen. Tavoitteemme on taata lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. fortumtutor.fi facebook.com/FortumTutor


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Lehti 12016  

Lehti 12016  

Advertisement