a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 1/ 2017


Sisältö

Valmentaja voi ehkäistä match-fixingiä...

4

Kokemuksia Saksan pelaajakoulutuksesta...

10

Suomalainen peli-identiteetti...

14

Yläkoulutoiminta...

16

Valmentajien kokemuksia Suomen Cupista...

18

Veikkausliigan kuulumisia...

22

Valmentajapäivätarjous uusille jäsenille! → Jäsenmaksu ensimmäisenä vuonna vain 55 euroa. → Kun liityt nyt, saat myös vuoden 2016 jäsenedut samaan hintaan. → Tutustu ja liity osoitteessa jalkapallovalmentajat.fi/jasenpalvelut

www.taktifol.com

2

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 37. vsk

Suomalainen peli-identiteetti

Päätoimittaja Jukka Vakkila Hallitus: Jukka Vakkila, puheenjohtaja

040 778 5240

jvakkila@elisanet.fi Heikki Altonen

050 596 7714

heikki.altonen@gmail.com Mikko Eskelinen

040 5831814

mikko.eskelinen@palloliitto.fi Ilkka Mäkelä

040 7605155

ili.makela@mikkelinpalloilijat.fi Hannu Paatelo

0400 722407

hannu.paatelo@turku.fi Marko Viitanen marko.viitanen@palloliitto.fi Petteri Jaatinen

Mistä Suomen futismaajoukkue tulevaisuudessa tunnetaan? Miksi huuhkajia luonnehditaan jatkossa vaikeaksi vastustajaksi? Mikä tulee olemaan se meille parhaiten sopiva pelimalli, peliidentiteetti? Ex-ammattipelaaja Mika Aaltonen perehtyy parhaillaan aiheeseen intohimoisena tavoitteena löytää ratkaisumalleja futistasomme nostamiseen. "Altsi" toimii nykyisin tutkimusjohtajana ja työskentelee Palloliiton kehitysryhmässä yhdessä Jari Litmasen ja Mika Lipposen kanssa. Entinen maalinsylkijä on puolestaan työskennellyt jo vuosia Hollannissa kykyjenetsijänä. Tampereen valmentajapäivillä (11.6.) saimme jo esimakua tulevista ajatuksista Aaltosen ja Hannu Tihisen esitellessä asiaa.

040 5899 483

petteri.jaatinen@avainpotku.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehti on Suomen suurin yhden lajin kattava valmennusjulkaisu. Sen päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liitty-

Jatkokysymyksiä varmasti tulee. Millaisia pelaajia pelaajakehitysohjelma jatkossa tuottaa? Missä aikataulussa kehitysohjelmasta vastaava organisaatio saadaan täysillä käyntiin? Jotta pelaajille luodaan optimaalinen kehittymisympäristö, koneen on käytävä kaikilla pytyillä. Hyvästä ilmapiiristä ei saa tinkiä. Onnistunut koko maan kattava organisaatioverkosto vaatii ehdottoman hyvän johtamisen, jatkuvan vuorovaikutuksen ja maan pätevimmät pelaajakehittäjät. Kuten valmentajapäivien esityksissä todettiin, mitään varsinaista uutta ei ole keksitty.

viä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: Jussi Eskola

Nyt on vain löydettävä yhteinen tapa, toimintamalli, sävel... Oman peli-identiteetin rakentamisen lähtökohtana on että toiminnasta vastaava futisväki itse muodostaa ensin kiinteän joukkueen ja yhtenäisen peliajatuksen. Tähän ohjelmaan tarvitaan jokaisen suomalaisen valmentajan sitoutumista.

Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry Toimisto: PL 121, 00511 Helsinki Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi Lehden ilmoitukset ja tuotanto:

SJV järjestää kesän aikana kolme junioritapahtumaa eri puolilla Suomea. Tavoitteena on tukea kehittyvien paikkakuntien jalkapallotoimintaa yhdessä paikallisten seurojen kanssa. Juniorivalmennuksen ohessa tuetaan ja koulutetaan paikallisia nuoria ohjaajia. Petäjäveden, Mäntyharjun ja Savitaipaleen junioritapahtumiin osallistuu tänä kesänä yli 250 poikaa ja tyttöä.

Yhdistyksen toimisto

Jukka Vakkila

Jalkapallovalmentaja 1/2017

3


Valmentajakin voi ehkäistä match-fixingiä

Ottelumanipulaation uhka on vakava ja alati kasvava ongelma, myös Suomessa. Muiden jalkapallotoimijoiden ohella myös valmentajilla on tärkeä rooli taistelussa tuota ”jalkapallon syöväksikin” kutsuttua ilmiötä vastaan. Valmentajat pystyvät vaikuttamaan siihen millaisia pelaajia joukkueeseen otetaan, sekä päättämään ketkä milloinkin kentälle pelaamaan laitetaan!

4

Ulkom eri ma ainen agent myöhe issa pelannutitoimisto ta ja pää mmin kysein tta baltiala rjoaa Kakko manip see otsikoih en veräjänv ista maaliva sen seuroille uloidu iksi epin syytettynäar tija pelaa htia. Kolmea useissa a äillyiss ä sarjahelppojen m mmatikseenkuukautta aalien peleiss päästäIrlannissa ä… misest ä Ykköse tarkis n seura tek jälkee tamatta pela ee sopimuks joukkun paljastuu, ajan taus to en itäeuroo maass eensa riveis että pelaaja ja. Vasta sopppalaisen to a. Sop imus psä match-fix on vastikää imuksen julkpparin kans s n in uretaa n vähin gistä ja on kärähtänyt aisemisen a edellis äänin… pelikiell Ka k k o en ossa k yseise Joukkusen joukkue ssä maailm een seuraa hankkii lop vai eiv aa rajusti svien otteluidpukesästä u näistä ät. Eräässä en mukaan, en alla vedo usia ulkoma epäilyt vahvistuksisottelussa jo ovatko kyse nlyöntiker toalaisvahvist uk uk täväst is im ta sam i… anaika kueen valmeet pelaajat et heilahte sia. ava u s k levat p isesti p nnus jo ok itk ois ken u tältä h tuu vaihtam oonpanossa in a a n ko eidän Ulkom a lm li s e uoritet palveluaalaissyntyin tuaan valmen ksia Veikka en pelaaja pelaaja tajille soitt usliigan, Yk tarjoaa itse suuruu t tituleeraaelemalla ett kösen ja Ka nsä ja tutta Tärkeä della tai ed vat itseään ä edustajan kkosen seur vapelaajans a es sa o a ä olisi vain pä palkalla ei mmattilaisja välitykselläille, sekä its e kuulem lkapall . Vaikk ästä p elaam aan… ma olisi niin oilijoiksi, pa a lkan suur ta merkit Ka k k o ystä. kylläst sen seura ei y t t a t sarjao yään täm rjoa kesk palaa tteluissa. Pe än toistuvaaikenttäpela Ulkom sieltä muuta laaja siir tyy n kummallisajalleen jatk seuran aisesta med man kuukau seuraavaks een alisuor osopimusta ias itt ik de otteluit a on tu ta saamme n jälkeen Suaudeksi ulkoamiseen tärk lukea, tkinna maille omeen eissä e , ssa ma t nipula tä miehen hetsimään uumutta atioep t e t t a k s e e na ur äilyjen takia…ikaa edusta aa. man .

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Ikäviä ja hälyttäviä tapauksia parin viime kauden ajalta. Ja kaikkia yhdistää se, että ne valitettavasti eivät ole fiktiivisiä. Eivätkä suinkaan ainoita laatuaan, vaan ainoastaan muutama esimerkki kasvavasta ongelmasta. Ottelumanipulaatio suomalaisessa futiksessa ei valitettavasti loppunut Allianssin tai RoPS:n tapausten myötä.

Kansainvälistä rikollisuutta Monikansalliset rikollisjärjestöt käyttävät tänä päivänä jatkuvasti eri maiden jalkapallo-otteluita, -joukkueita ja -pelaajia hyväkseen omiin tarkoitusperiinsä: rahan hankintaan sekä rikollisen rahan pesemiseen. Kriminaalit järjestelevät otteluita päättymään ennalta tietämäänsä lopputulokseen. Eikä heidän edes aina tarvitse tietää miten peli päättyy. Yhtä hyvin saattaa riittää, että tietää ottelussa tapahtuvan tiettyyn aikaan tiettyjä asioita. Ulkomaisten - etenkin Kauko-Idässä toimivien ja etupäässä laittomien - vedonlyöntipalvelujen kautta rikolliset voivat tehdä sievoisen tilin esim. lyömällä etukäteen vetoa siitä, montako maalia jonkin ottelun avauspuoliajalla tehdään. Tai vaikkapa siitä, heilahtaako punainen kortti ensimmäisen puolen tunnin aikana. Ja live-vedonlyönnistä voi netota, jos tietää varmuudella, mikä on seuraava tilastoitava ottelutapahtuma, tai että jompikumpi joukkue tekee tiettyyn aikaan maalin. Eikä yhden yksittäisen ottelun tapahtumien manipuloimiseen tarvita kuin yksi tai korkeintaan pari pelaajaa ”sopiville” pelipaikoille. He sitten toteuttavat tai aiheuttavat ennalta sovittuun aikaan tietyt ennalta sovitut tapahtumat. Muut kentällä olijat tai yleisö eivät

Jalkapallovalmentaja 1/2017

välttämättä edes havaitse ympärillään tapahtuvan mitään omituista. Eivätkä kansainvälistä vedonlyöntiä seuraavat tahotkaan aina havaitse vilppiä, jos massiivinen rahaliikenne tapahtuu monitoroinnin ulkopuolelle jäävien laittomien vedonvälittäjien kautta. Lähihistoriasta on jopa esimerkkejä, joissa yhtä yksittäistä ottelua on saattanut olla samanaikaisesti manipuloimassa ristiin kaksi eri tahoa, jotka sitten ovat lyöneet jossain päin maailmaa suurilla summilla vetoa toisiaan vastaan.

Otollinen toimintaympäristö Ulkomaiset rikollistahot tietävät kiusallisen hyvin, että suomalainen jalkapallo tarjoaa heille – ainakin vielä tällä hetkellä - tuottoisan ympäristön toteuttaa aikeitaan. Pelko kiinnijäämisestä saati rangaistuksista on täällä varsin pieni. Lisäksi he ovat jo ajat sitten havainneet, että täältä löytyy varsinkin Veikkausliigaa alemmilta sarjatasoilta kosolti huonosti palkattuja pelaajia, joita voi yrittää houkutella mukaan fiksauspuuhiin. Ja heikossa taloudellisessa tilanteessa riutuvia seuroja, joiden edustusjoukkueisiin voi yrittää tarjota halvalla ”omia” pelaajiaan. Alemmilla sarjatasoilla pienillä kulukorvauksilla tai käytännössä ilmaiseksi potkivan pelaajan voi olla vaikeaa kieltäytyä houkutuksesta, jos fiksaaja tarjoaa yhdestä hävitystä ottelusta, punaisesta kortista, aiheutetusta rankkarista tai parista päästetystä maalista palkkion, joka on monta kertaa suurempi kuin summa, jonka pelaaja muuten ansaitsee yhden tai useamman kauden aikana rehellisesti futista pelaamalla.

Ja kun pelaaja kerran lähtee mukaan leikkiin ja toteuttaa yhden fiksauksen, on hän usein sen jälkeen käytännössä rikollisten vallassa, eikä pysty enää peräytymään vaikka haluaisikin. Maailmalla on paljon tapauksia, joissa suurella rahalla fiksausrinkiin mukaan houkuteltuja pelaajia on myöhemmin saatu painostamalla, kiristämällä ja uhkailemalla pysymään mukana touhussa. Monelta ”mädältä” pelaajalta löytyy taustaltaan rahahuolia, uhkapeli- tai päihderiippuvuutta ym. henkilökohtaisia ongelmia, joihin rikolliset tarttuvat surutta. Ahneuttaan tai ahdingossaan kerran langenneet pelaajat saattavat helposti muuttua rikollisten uhreiksi. He toteuttavat tulevissakin otteluissa kiltisti toimeksiantajansa tahtoa, jos joutuvat pelkäämään oman tai perheenjäsentensä turvallisuuden tai jopa hengen puolesta. Lisäksi alempien sarjatasojen vähäisempi tai jopa mitätön julkinen näkyvyys houkuttaa rikollisia. Kiinnijäämisen riski on entistäkin pienempi, jos manipuloitavaa ottelua ei näytetä lainkaan livenä tai pahimmassa tapauksessa edes kuvata ollenkaan, ja jos ottelua on paikan päälle vääntäytynyt katsomaan vain kourallinen katsojia. Ei ole sattumaa, että esim. Suomen Kakkonen on UEFAn ja FIFAn integriteettiasiantuntijoiden riskiarvioinneissa luokiteltu ”suurimman riskin sarjojen” joukkoon. Kakkosen ottelut ovat läpi kauden vedonlyöntikohteina pitkin maailmaa, muutaman sadan laillisen ja lukemattomien laittomien vedonvälittäjien tarjoamina. Ja varsinkin keskikesän arki-iltoina ne saattavat pahimmillaan olla likimain ainoita pe-

5


likohteita koko jalkapallomaailmassa tuona iltana. Etenkin tuolloin Kakkosen otteluista saatetaan lyödä maailmalla vetoa käsittämättömällä volyymilla.

" Maailmalla lyödään hyvinkin laajasti vetoa ainakin Suomen neljän ylimmän miesten sarjan otteluista, sekä ainakin jossain määrin myös kahden ylimmän naisten sarjan sekä vanhimpien juniori-ikäluokkien peleistä. Kohteina voivat usein olla myös talvikauden epäviralliset harjoituspelit. "

Toteuttajina avainpelaajia Olematta millään tavoin rasistinen voidaan todeta, että Suomessa ottelumanipulaatio on tähän mennessä profiloitunut lähinnä ulkomaalaistaustaisten pelaajien tekemäksi. Ei tietenkään ole poissuljettua, etteivätkö kotimaisetkin pelaajamme voisi syyllistyä vilppiin kentällä. Mutta on selvää, että rikollisten on helpompaa ”rekrytoida” pelaajia, jotka ovat täällä vain ”käymässä” muutaman kuukauden tai vuoden ajan, kuin täällä syntyneitä ja yhteiskuntaamme lapsesta asti kiinteästi sisään kasvaneita pelaajia, jotka aikovat asua Suomessa loppuelämänsä. Pääsääntöisesti kukaan pelaaja ei ole mustavalkoisesti ”puhdas” tai ”mätä”. Rikolliset käyttävät ottelumanipulaation toteuttajina useimmiten pelaajia, jotka ovat tärkeässä asemassa joukkueessaan, tai jotka ovat riittävän hyviä nousemaan nopeasti vahvistuksiksi ja isoon rooliin uudessa joukkueessaan. Pelaajia, joihin luotetaan ja jotka käytännössä aina kuuluvat avauskokoonpanoon. Avainpelaajia, jotka pelaavat

6

suurimman osan otteluista tosissaan ja hyvin ja hankkivat pisteitä joukkueelleen. Kun tällainen tärkeä luottopelaaja sitten tekeekin yhdessä tai parissa matsissa täysin odottamatta takaiskumaaleihin tai pistemenetyksiin johtavia karkeita virheitä, ne on aina helppoa selittää ”huonolla päivällä”, ”pienellä vammalla” tai milloin milläkin verukkeella. Etenkin jos samainen pelaaja jälleen seuraavassa pelissä on oma itsensä ja pelaa moitteettomasti. Eikä kukaan voi etukäteen tietää, mitkä ovat ne muutamat ottelut tai yksi yksittäinen peli, jossa pelaajan on määrä toteuttaa jonkinlainen fiksaus. Pelaaja saattaa itsekin saada toimeksiantonsa vasta ottelupäivänä tai jopa ottelun aikana katsomossa istuvalta henkilöltä ennalta sovituin merkein.

Lakimuutos tarvitaan

Ottelumanipulaation havaitseminen on vaikeaa ja vilpin toteen näyttäminen käytännössä mahdotonta, ellei joku asianosaisista tunnusta tekosiaan tai käräytä rikoskaveriaan. Ja vaikka manipulaatio pystyttäisiinkin todistamaan vedenpitävästi, ovat rankaisukeinot Suomessa yhä varsin vähissä. Vilpin toteuttaneelle pelaajalle voi napsahtaa pelikielto, mutta hänen toimeksiantajansa eli varsinaiset rikolliset todennäköisesti välttyvät rikosoikeudellisilta seuraamuksilta. Ainakin niin kauan kun maamme rikoslaissa ei ole erityistä pykälää urheilukilpailujen manipuloimiselle. RoPS:n sambialaistapauksessa manipulaatioon syyllistyneitä pelaajia pystyttiin pelikieltojen ohella rankaisemaan myös oikeussalin puolella. Veikkausliiga luokitellaan ammattilaisurheilusarjaksi, minkä perusteella liigaotteluita fiksaaville voidaan yrittää hakea tuomioita lahjonnasta elinkeinotoiminnassa. Alemmissa sarjoissa rankaiseminen on ongelmallisempaa, kun vaikkapa Kakkosen seuran pyörittämistä ei oikein hyvällä mielikuvituksellakaan voida mieltää elinkeinotoiminnaksi. Suomen lakipykäliin tarvittaisiinkin ensi tilassa lisäys, jonka nojalla urheilukilpailujen ja –otteluiden manipuloiminen määriteltäisiin täälläkin

Jalkapallovalmentaja 1/2017


rikokseksi. Manipulaation ehkäisystä maassamme nykyisin vastaava Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) on lakialoitetta tekemässä, mutta lakimuutoksen aikaansaaminen mahdollisimman pikaisesti vaatisi vakaata poliittista tahtoa, eikä sellaista löydy jos ongelman vakavuutta ei tiedosteta riittävän laajasti.

Ennaltaehkäisy avainasemassa Match-fixingistä mahdollisesti tehtävät tutkintapyynnöt eivät virkavallan resurssipulan takia läheskään aina johda Suomessa poliisitutkinnan käynnistämiseen, mikä toki on ymmärrettävää. Virkavallalla kun on paljon tärkeämpiäkin työtehtäviä sekä huomattavasti enemmän maamme ja kansalaistemme turvallisuutta uhkaavia tapauksia agendallaan kuin ottelumanipulaatioepäilyjen tutkiminen. Lakimuutosta odotellessa on potentiaalisten manipulaatiouhkien ennaltaehkäiseminen tällä hetkellä tärkein ja konkreettisin keino taistelussa ilmiötä vastaan. On pyrittävä estämään sekä Suomen kentillä pelaavien futaajien lähteminen mukaan rikollisten houkutuksiin että rikollisten tahojen erilaisten välikäsien kautta tänne tyrkyttämien pelaajien pääseminen suomalaisiin joukkueisiin.

Jalkapallovalmentaja 1/2017

" Ottelumanipulaation vaaroista olisi syytä ryhtyä kertomaan ja junioripelaajien valistaminen aloittaa hyvinkin aikaisessa vaiheessa, mieluiten viimeistään C-juniori-iässä. "

Sekä seurajohtajat että valmentajat ovat tässä tärkeässä ennaltaehkäisytyössä olennaisessa roolissa. Kellään jalkapallotoimijalla ei pitäisi enää nykypäivänä olla varaa ajatella, että ongelma ei koskettaisi lainkaan juuri häntä ja hänen seuraansa tai joukkuettaan. Ottelumanipulaation vaara on olemassa kaikissa niissä sarjoissa, joiden otteluita löytyy jostain päin maailmaa vedonlyöntikupongeilta. Maailmalla lyödään hyvinkin laajasti vetoa ainakin Suomen neljän ylimmän miesten sarjan otteluista, sekä ainakin jossain määrin myös kahden ylimmän naisten sarjan sekä vanhimpien junioriikäluokkien peleistä. Kohteina voivat usein olla myös talvikauden epäviralliset harjoituspelit. Urheiluvedonlyönnistä on kasvanut huikeita rahasummia pyörittävä globaali bisnes. Eikä meillä ole käytännössä mitään mahdollisuutta palata tilanteeseen, jossa kotimaiset sarjamme ja ottelumme eivät olisi missään päin maailmaa vedonlyönnin

kohteina. Suurin osa maailmalla tähän mennessä julki tulleista manipulaatiotapauksista on sattunut miesten sarjoissa. Mutta valitettavasti on myös muutamia esimerkkejä hyvinkin törkeistä fiksauksista naisten sekä jopa 15- ja 16-vuotiaiden nuorten otteluissa. Niinpä Suomessakaan ei kannata tuudittautua siihen, että ongelma koskettaisi vain ylimpiä miesten kilpasarjoja. Ottelumanipulaation vaaroista olisi syytä ryhtyä kertomaan ja junioripelaajien valistaminen aloittaa hyvinkin aikaisessa vaiheessa, mieluiten viimeistään C-juniori-iässä. Nuoret pelaajanalut pitäisi saada ymmärtämään asian vakavuus jo hyvissä ajoin ennen kuin he nousevat pelaamaan mahdollisesti vedonlyöntikohteina oleviin sarjoihin.

Valmentajan vastuu Miten sitten yksittäinen valmentaja voi omalta osaltaan auttaa ottelumanipulaation ehkäisemisessä? Olkaa kiinnostuneita oman joukkueenne pelaajista ja pyrkikää seuraamaan onko heillä kaikki hyvin – muuallakin kuin harjoitus- ja pelikentällä tai pukukopissa! Tutustukaa pelaajiinne ja heidän taustoihinsa! Ja seuratkaa että pelaajat

7


saavat sovitusti ja ajallaan seurajohdon heille lupaamat palkkiot ja korvaukset! Havainnoikaa millaisissa porukoissa pelaajanne pyörivät esim. otteluiden tai treenien jälkeen tai niitä ennen! Ja jos joku pelaajistanne odottamatta juttelee ottelutapahtuman yhteydessä jonkun ennalta tuntemattoman, kenties ulkomaalaisen näköisen tyypin kanssa, ottakaa pelaaja sivuun ja kysykää kenen kanssa hän puhui juuri! Kännyköiden käyttö olisi hyvä kieltää pelaajilta otteluiden yhteydessä, ainakin ennen peliä ja tauolla. Puuttukaa rohkeasti pelaajillanne mahdollisesti havaitsemiinne kyseenalaisiin addiktioihin, kuten uhkapelaamiseen! Huomioikaa jos jollain pelaajistanne näyttäisi yhtäkkiä olevan käytössään poikkeuksellisen paljon rahaa, tai jos jollain pelaajallanne näyttää olevan rahahuolia! Velkakierteeseen ajautuneet tai uhkapeliriippuvaiset pelaajat ovat usein valitettavan helppoja kohteita ottelumanipulaation tekijöitä etsiville rikollistahoille. Uusia pelaajia rekrytoitaessa olisi valmentajan hyvä sekä muistaa itse että muistuttaa seurajohtoa siitä, että ”liian hyvältä” kuulostavissa tarjouksissa piilee näinä päivinä valitettavan usein suuri vaara. Jos pelaaja vaikuttaa lii-

8

ankin taitavalta kyseiseen sarjaan tai joukkueeseen, tai jos hyvää pelaajaa tarjotaan omituisen halvalla tai jopa ilmaiseksi, olisi hälytyskellojen syytä soida. Sekin kannattaa tiedostaa, että järjestelyt, joissa jokin kolmas taho lupaa vastata pelaajan palkkakuluista, ovat kilpailusääntöjen vastaisia. Ja jos joku ulkopuolinen tarjoutuu rahoittamaan jonkun pelaajan pelaamisen joukkueessanne, kannattaisi miettiä, miksi hän haluaa avustaa toimintaanne tuolla tavoin. On naiivia kuvitella, että jokin ulkomainen taho luulisi Suomifutikseen sijoittamista potentiaaliseksi bisnekseksi. Todennäköisesti taustalla on kyllä aikomus tehdä rahaa, mutta epärehellisin keinoin… Valmentajan kannattaisi myös keskustella seurajohdon kanssa, onko järkevää pestata kokeneita, lyhyillä pesteillä useissa eri seuroissa kierrelleitä, uransa ehtoopuolella olevia pelureita, joiden taustasta ei ole täyttä varmuutta. Ainakaan joukkueen kaikkein keskeisimmille ja tärkeimmille pelipaikoille. Esim. maalivahti ja toppari pystyvät helposti jo kahdestaankin järjestelemään kentällä vaikka mitä jonkin kolmannen tahon ennalta määräämää. Puhumattakaan tilanteesta, jossa noiden kahden lisäksi myös vaikkapa puo-

lustava keskikenttäpelaaja ja ykköshyökkääjä ovat juonessa mukana… Sekä pelaajan että häntä tarjoavan edustajan tai muun tahon taustat olisi joka kerta syytä jaksaa selvittää huolellisesti, ennen kuin pelaajan pestaamista tai edes treeneihin näytille ottamista edes harkitaan. Pelaajan tai hänen edustajansa tarjoamien tietojen oikeellisuuden tsekkaaminen hoituu nykypäivänä melko helposti omatoimisestikin internetin avulla. Ja aina voi pyytää apua Palloliitolta, joka voi pyynnöstä tarkistaa yksittäisen pelaajan historiaa UEFAlta tai FIFAlta.

Moraalinen kysymys Valmentajan olisi joukkuetta rakennettaessa hyvä pysähtyä miettimään omaa vastuutaan jalkapallon ”puhtauden” säilyttäjänä. Oman menestyksen maksimoimiseen tähtäävän lyhytnäköisen ajattelun ohella kannattaisi pohtia myös, miten rakentaa joukkue, jonka kaikkien toimijoiden ja pelaajien rehellisyydestä ja vilpittömyydestä voisi olla mahdollisimman varma. Vieläkin taitaa valitettavasti löytyä valmentajia ja seurajohtajia, jotka eivät joko ymmärrä tai sitten eivät välitä suhtautua terveen kriittisesti pelaajiin, joita tyrkytetään jatkuvalla syötöllä

Jalkapallovalmentaja 1/2017


joukkueisiin näytille ja vahvistuksiksi milloin minkäkin epämääräisen tahon toimesta. Monesti kuulee sanottavan, että joku pelaaja pestattiin, koska hänellä oli niin hyvä ”hinta-laatu -suhde”. Hyväuskoisuus voi kostautua… Kuinka moni on valmis ottamaan joukkueeseensa kyseenalaisen taustan omaavan edustajan erittäin halvalla tarjoaman kyseenalaisen historian omaavan pelaajan, jos pelaaja osoittautuu treeneissä oivalliseksi pelimieheksi? Kuinka moni ajattelee, että kannattaa ottaa riski ja pestata tuo potentiaalinen vahvistus, varsinkin kun hänet saadaan noin edullisesti? Tai ettei ole niin vakavaa vaikka tämä sitten mokaisikin pelin tai pari, jos kuitenkin pelaa suurimmassa osassa matseista hyvin ja auttaa joukkuetta niissä? Jalkapallo menettää urheilulajina ja kulttuurimuotona merkityksensä, jos ei enää voida luottaa kentälle juoksevien pelaajien pelaavan rehellisesti ja pyrkivän voittamaan ottelun, tai vaihtopenkillä puuhaavien lajitoimijoiden olevan mukana rehellisin aikein. Ketään ei kiinnosta katsoa otteluita, joissa tapahtuu joidenkin tahojen ennalta sopimia asioita, tai joiden tulokset jotkut tietävät jo etukäteen.

Jalkapallovalmentaja 1/2017

Pidetään huolta Suomifutiksesta, eikä luovuteta sarjojamme rikollisten fiksaajien temmellyskentäksi!

" Uusia pelaajia rekrytoitaessa olisi valmentajan hyvä sekä muistaa itse että muistuttaa seurajohtoa siitä, että ”liian hyvältä” kuulostavissa tarjouksissa piilee näinä päivinä valitettavan usein suuri vaara. "

" Valmentajan olisi joukkuetta rakennettaessa hyvä pysähtyä miettimään omaa vastuutaan jalkapallon puhtauden säilyttäjänä "

Teksti: Pallokopla Kuvat: SJV arkisto (kuvat eivät liity millään tavalla match-fixingiin)

9


Bremen

Kokemuksia Bremenin j Saksan p ja pelaajakoulutuksesta j

Mika Riutto Valmennuspäällikkö

SPL Helsingin piiri - Yli 16v päätoimisesti jalkapallon parissa - Valmentaja ja valmentajakouluttaja

Lyhyenä alustuksena: vuosina 2007-2009 suoritin omaa UEFA PRO – tutkintoani ja lopputyönäni tutkin eurooppalaista pelaajakoulutusta. Tällöin otin ensikontaktini Bremenin jalkapalloliittoon = piiriin ja Jens Dortmaniin. Entinen pelikaverini Petri Pasanen pelasi tuolloin vielä Werder Bremenissä ja nykyisen työyhteisöni (Palloliiton Helsingin piiri) kanssa päätimmekin lähteä virkistysmatkalle Bremeniin. Tästä sai alkunsa yhteistyömme Bremenin jalkapalloliiton kanssa.

10

Olemme tehneet erotuomariyhteistyötä heidän kanssaan, jolla lupaavat erotuomarit molemmista piireistä ovat päässeet kansainväliseen ympäristöön tuomitsemaan. Piirijoukkueemme ovat käyneet siellä pelileireillä ja heidän piirijoukkueensa ovat osallistuneet järjestämiimme turnauksiin. Olemme myös saaneet pelaajia näytille Werder Bremenin 14-15-vuotiaiden joukkueisiin.

Tänä keväänä syvensimme yhteistyötä niin, että pääsin valmentamaan heidän tyttöjen 16v (-01) joukkuettaan kahdessa turnauksessa.

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Bremen

16.-19.3.2017 SportCentrum Kamen-Kaiserau (Westfalen FV)

17.-19.3. pelattiin yksi ottelu per päivä ja kesto oli 2 x 30`

4 joukkueen harjoitusturnaus kyseisessä paikassa (mukana isäntäliitto Westfalen, Mittelrhein, ja Niederrhein). Matkustuspäivä oli 16.3. ja Bremenistä kesti vajaa 3h ajaa paikalle. Illalla vedin joukkueelle harjoitukset hyökkäyspelaamisesta. Aiheeksi valitsin murtautumisen. Itse harjoitus meni mukavasti ja ns. sain pelaajien luottamuksen. Käytin paljon kyselytekniikkaa ja pelaajat olivat tottuneet toimintamalliin. Harjoitteissa pelasimme ylivoimahyökkäyksiä kahteen suuntaan sekä yhden suunnan harjoitetta, jossa pelaajat olivat omilla pelipaikoillaan. Tietyillä säännöillä luotiin hyökkäävälle joukkueelle paljon mahdollisuuksia murtautua.

Isäntäliitto oli hankkinut opiskelijan kuvaamaan kaikki pelit ja saimme ne hyvin nopeasti ottelun jälkeen. Tehtävänäni oli harjoitusten lisäksi tehdä videoklipit ja vetää videopalaverit joukkueelle. Kyseisellä alueella oli 4 nurmikenttää ja tekonurmikenttä. Mainittakoon, että lähdettyämme pois, seuraavana päivänä Saksan miesten Amaajoukkue tuli hiomaan kuvioitaan kyseiseen keskukseen. 5.-9.4. Länderpokal Sportschule Wedau (Duisburg) – Saksan mestaruusturnaus

Mukana oli 21 Saksan “piiriä” ja Hollannin haastemaajoukkue, joka oli kasattu kolmelta alueelta. Jokainen joukkue pelasi turnauksen aikana neljä ottelua ja vain ensimmäisen kierroksen ottelu oli aseteltu etukäteen. Joka päivän jälkeen seuraavan päivän ottelu määräytyi sijoituksen mukaan ja uudestaan ei samaa piiriä vastaan pelattu vaan näissä tapauksissa käytettiin arvontaa.

Jokaisessa ottelussa oli yksi erotuomaritarkkailija ja kaikki tuomarit olivat naispuolisia. Otteluita tarkkaili aina kaksi pelaajatarkkailijaa. Jokaisessa ottelussa oli myös kolme yliopisto-opiskelijaa (yksi kuvasi ja kaksi täggäsi joukkueen tilanteita). Joukkue sai nimetä yhden hyökkäys- ja yhden puolustusaiheen, josta halusi klipit. Automaattisesti joukkue sai koko ottelun, erikoistilanteet sekä maalintekotilanteet (omat & vastustajan) että maalit. Turnauksessa oli 12 yliopistossa jalkapalloanalyytikoksi opiskelevaa henkilöä. -> turnauksen otteluohjelma, ottelut 2 x 30´

Videopalavereissa pelaajat pääsivät kommentoimaan teemoja.

Jalkapallovalmentaja 1/2017

11


Bremen

Havaintoja: Pelaajat olivat pääsääntöisesti hieman teknisempiä ja urheilullisempia kuin suomalaiset tyttöpelaajat. Kaksinkamppailukovuus oli paljon kovempaa kuin täällä kotimaassa. Taktisessa mielessä puhuimme samoista asioista kuin Suomessa, mutta pelaajat olivat taktisesti valmiimpia. Kiinnitin erityistä huomioita kolmeen asiaan:

Joukkuekuva Länderpokal-turnauksesta (Sportpark Wedau)

staminen – 1) Aluepuolu s etenkin tiiviy rakentelu & s u 2) Pelinava uunnat/ – liikkumiss havainnointi en min 3) Murtautu unnat/ - liikkumissu havainnointi

Tilanteenvaihdot olivat lähtökohtaisesti hyvällä tasolla eli pelaajat reagoivat oikean suuntaisesti. Pelaajien asenne ja halu tehdä töitä/ oppia oli erittäin hyvällä tasolla. Suuri määrä pelaajia kasvattaa myös enemmän todella hyviä pelaajia. Näin monia todella hyviä tyttöpelaajia, joista useat varmasti pelaavat Suomessakin avoimessa PM-turnauksessa 29.6.-6.7.

Pelaajakoulutus Saksassa – Bremenin pelaajakoulutus Jokaisessa 21:ssä piirissä järjestetään pelaajakoulutusta, joka on maksutonta pelaajille ja se on pääsääntöisesti

12

tarkoitettu ammattilaisseurojen ulkopuolisille pelaajille. Tämä toiminta on pääsääntöisesti koordinoitu Saksan liiton puolesta. Tämä toiminto perustettiin (v.2002) alun perin tukemaan poikia, mutta on sittemmin laajentunut myös tyttöpelaajiin. Lisätietoa: http://www.dfb.de/ en/projects/talent-developmentprogramme/ Toimintaa järjestetään 11-14-vuotiaille pelaajille. Bremen on pienin piiri ja heillä on kolme kehityskeskusta piirin sisällä. Pelaajat näihin keskuksiin valikoituvat scouttausten, turnausten ja valmentajien suositusten mukaan ja ovet ovat aina auki eli mukaan pääsee, koska tahansa. Esimerkkinä Westfalenin piirissä on 30 tällaista harjoituskeskusta. Harjoituksia on kerran viikossa ja näissä harjoitellaan teknis-taktisia asioita. Tämän jälkeen on piirijoukkuetoiminto, jota järjestetään 14-15-16- ja

18-vuotiaille pelaajille. Näille piirijoukkueille järjestetään turnaus kerran vuodessa Sportpark Wedaussa. Piirijoukkueet harjoittelevat piiristä riippuen hyvin eri tavalla. Joillakin on harjoituksia joka toinen viikko, joillakin kerran kk:ssa tai kerran joka toinen kuukausi. Määrä riippuu sukupuolesta sekä yhteistyöstä ammattilaisseurojen kanssa. Ammattilaisseurojen pelaajat ovat siis mukana näissä piirijoukkueissa. Saksassa ovat ammattilaisseurat alkaneet hieman kritisoida 18-vuotiaiden toimintaa ja turnausta, koska nämä pelaajat pelaavat Bundesliigaa ja pelaajia voitaisiin tarkkailla hyvinkin pelkästään näissä sarjaotteluissa.

Ajatuksiani: Totta kai Saksassa on resurssit ihan eri luokkaa kuin Suomessa, mutta me voisimme hyvinkin hieman ”apinoida” joltain osin heidän toimintaansa. Olemme käynnistäneet Huuhkajaja Helmaripäiviä ikäluokille (P13, P14,

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Tapahtumia T15 ja T14). Nämä ovat saaneet hyvän vastaanoton. Näihin tapahtumiin on liitto nimennyt taktisia asioita, joita seurataan, kuvataan ja analysoidaan. Tarkoitus on kehittää valmentajia, jotka sitten kehittävät omia pelaajiaan. Tulisiko meidän kuitenkin vielä keksiä toimenpiteitä esim. 10-13v pelaajien kehittämiseen ja heidän laadukkaamman arjen parantamiseksi? Meillä on taito- ja kykykouluja, mutta voisiko tätä seurojen toimintoa koordinoida vielä paremmin? Tai voisiko alueilla olla toimintaa, johon valittaisiin pelaajia useista eri seuroista? Miten varmistaisimme sen, että pelaajiemme ”työkalut” eli tekniset valmiudet olisivat riittävän hyvällä tasolla ja he selviäisivät paremmin myös taktisista asioista? Nyt tuntuu, että 13-15-vuotiaiden tekniset valmiudet ovat puutteellisia ison kentän vaatimuksiin.

Kaakkois-Suomen piiri järjesti yhdessä Imatran Palloseuran kanssa valmentajien täydennyskoulutusta 5.6. Imatran Aviasport- hallissa. Ohjelmasta vastasi pääosin FC Schalke 04:n kansainvälisistä asioista vastaava maineikas juniorivalmentaja Bodo Menze. Mukana yhteistyössä olivat paikallinen IPS sekä Pietarin FC Zenitin valmentajat. Luentojen ja malliharjoitusten kautta lähestyttiin teemoja: nopea päätöksenteko, nopea vastaprässin estäminen, nopea siirtyminen puolustuksesta hyökkäykseen sekä 1v1 tilanteet. Valmentajia oli paikalla reilut 30.

SJV järjesti Juniorijalkapalloleirin 13.-15.6.2017 Petäjävedellä yhdessä Petäjäveden Petäjäisten kanssa. Leirin vastuuvalmentajina toimivat Jukka Vakkila (SJV, UEFA Provalmentaja), Kari Pasanen (SJV, UEFA Pro-valmentaja), Vesa Stenroos (UEFA A) ja Olli-Pekka Mäkelä (PetPet, UEFA A valmentaja). SJV järjestää juniorileirit myös Mäntyharjulla 27.-29.6. ja Savitaipaleella 13.-15.7.

Kari Pasanen ohjeistamassa pelaajia Petäjävedellä.

Valmentajapäivä Tampereella 11.6. lisenssien täydennyskoulutusta

Kokemus oli hieno ja toivon, että jatkamme kansainvälistä yhteistyötä jollakin tavalla. Tänä keväänä sain monia hyviä kontakteja eri puolella Saksaa, joita ehdottamasti kannattaa hyödyntää.

SJV järjesti yhteistyössä Palloliiton kanssa Valmentajapäivän Tampereella Varalan Urheiluopistossa MM-karsintaottelun Suomi-Ukraina yhteydessä. Ohjelman sisältö oli laadittu palvelemaan UEFA Pro, A- ja B-lisenssien täydennyskoulutusta. Esiintyjinä olivat Hannele Hiilloskorpi, (valmennuskeskuspäällikkö) Sixten Boström (UEFA Pro-valmentaja), Pasi Tuutti (talenttivalmennuksen johtaja, Ilves), Mika Aaltonen (tutkimusjohtaja FCG) ja Hannu Tihinen (pelaajakehityspäällikkö SPL).

Itse olen suunnitellut vieväni ryhmän valmentajia syksyllä katsomaan poikien 18-vuotiaiden turnausta sekä ensi keväänä tyttöjen 16-vuotiaiden turnausta. Toivottavasti näen osan tämän kevään tytöistä jälleen Bremenin joukkueessa.

Paikalla oli noin 70 valmentajaa ja päivä onnistui erinomaisesti. Kiitos kaikille esiintyjille ja osallistujille. Seuraava lisenssien täydennyskoulutus järjestetään Helsingissä 28.-29.10.2017. Ilmoittautuminen Valmentajapäiville on alkanut osoitteessa jalkapallovalmentajat.fi

Vielen Dank und viel Glück! Teksti ja kuvat: Mika Riutto Valmennuspäällikkö Palloliiton Helsingin piiri

Jalkapallovalmentaja 1/2017

Seminaarin pääesiintyjä Bodo Menze (toinen oik) poseeraa yhdessä Pietarin Zenitin valmentajakolmikon kanssa.

Pasi Tuutti esitteli Ilveksen talenttitoimintaa Varalassa 11.6. järjestetyillä Valmentajapäivillä.

Tervetuloa!

13


Suomalainen peli-identiteetti

Suomen Palloliitto on perustanut työryhmän pohtimaan suomalaisen jalkapallon tulevaisuutta. Ryhmään kuuluvat tulevaisuudentutkija, entinen maajoukkuepelaaja Mika Aaltonen, Feyernoordin päävalmentajana tällä hetkellä työskentelevä Mika Lipponen sekä Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen.

- Mihin ollaan matkalla? Olimme saaneet vieraaksemme luennoimaan aiheesta Aaltosen ja Tihisen. Tihinen alusti luentoa seuraavilla avainkysymyksillä =>

Tihinen totesi myös, että muutokset Palloliiton rakenteissa tähtäävät voimakkaasti seurojen tukemiseen, sloganin ollessa: Seurojen Palloliitto. Toisena tärkeänä Palloliitossa käynnissä olevana projektina Tihinen mainitsi valmentajakoulutuksen uusimisen. Mika Aaltonen aloitti osuutensa mielenkiintoisella dialla, josta ilmenee menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden yhteys:

14

- Miten halutaan pelata jalkapalloa tulevaisuudessa? - Meillä jalkapallon asema yhteiskunnassa on eri kuin muualla maailmassa

Tällä hetkellä Suomen sijoitus FIFA-rankingissa on 108 (kaikkiaan 211 maata). Pelaajia Suomessa on noin 140 000.

- Mennyt tulevaisuus - Mennyt nykyisyys - Mennyt menneisyys

- Nykyinen tulevaisuus - Nykyinen nykyisyys - Nykyinen menneisyys

- Tuleva tulevaisuus - Tuleva nykyisyys - Tuleva menneisyys

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Kehittämisen viitekehys:

Peli PELAAJA Valmentaja, joukkue Seura

Pelaajakehitys Valmentajakehitys

Pelifilosofia Valmennusfilosofia Oppimisfilosofia

Tulevaisuuden pelaajan ominaisuuksia:

Pelitaitava

Peliäly

Pallonhallinta, syöttö, potku ja maalinteko pallonriisto, puolustuspelaaminen

Tilanteiden ratkaiseminen yksilö- ja joukkuetasolla

Nopea ja Ketterä Yleinen urheilullisuus ja lajikohtaiset ominaisuudet

Valmentajan rooli: - Valmennus voi perustua ainoastaan VUOROVAIKUTUKSEEN o Valmentaja – pelaaja, valmentaja – valmentaja, pelaaja – pelaaja - Kestävä kehitys perustuu ARVOPOHJAISEEN TOIMINTAAN ja POSITIIVISEN ILMAPIIRIN rakentamiseen o Iloisuus ja luottamus o Pitkäjänteisyys ja tavoitteellisuus o Oikeudenmukaisuus ja läpinäkyvyys - TAKTINEN OSAAMINEN, joustavuus ja älykkyys pelitavan rakentamisessa: o Oman joukkueen tilanne ja käytettävissä olevat resurssit o Vastustaja: pelitapa, pelaajat, erityispiirteet

Henkisesti vahva

Hyvä itseluottamus ja itsetunto

Pelaaja + Valmentaja - Pelaajan kehitys on kaiken toiminnan tavoite - Valmentajan osaaminen o Pelaajan lahjakkuuden tunnistaminen o Sen kehityksen tukeminen - Osuva valmennus o Pelaajan fyysisen ja henkisen kehitysvaiheen ymmärtäminen o Teknisten, taktisten ja fyysisten harjoitusten sopeuttaminen siihen

Joukkue + peli = Joukkuepeli 2v2

5v5

8v8

11v11

Joukkueen pelaaminen

Joukkueen pelaaminen

Joukkueen pelaaminen

Oma pelaaminen

Oma pelaaminen

Joukkueen pelaaminen

Oma pelaaminen

Seura: - Pelaajan laadukas arki tehdään seurassa - Toimivat suhteet o Koti – koulu – seura o Vanhemmat – valmentaja – seura o Seura – seura, seura – maajoukkue - Meritokratia valinnoissa ja peluuttamisessa o Se pelaa, joka ansaitsee o Se etenee, joka ansaitsee 2. Suunnanmuutos: hyökkäys-puolustus Pelin 5 vaihetta 1. Pallo oman joukkueen hallussa

5. Erikoistilanteet

Oma pelaaminen

Parempaa peliä: - Suomalainen pallopelikulttuuri o Tiivis ja aktiivinen puolustuspeli o Puolustuksen ja hyökkäyksen tasapaino o Nopea suunnanmuutospeli o Hyvä erikoistilannepelaaminen o Henkisesti vahvat ja joukkuepeliin sitoutuneet pelaajat

3. Pallo vastustajan hallussa

4. Suunnanmuutos: puolustus-hyökkäys Johtopäätökset

- Kyse ei ole koskaan vain voittamisesta ja menestymisestä Kyse on siitä, kuinka arvokkaasti matkaa teemme o

o o

Kyse on siitä, miten toimimme vuorovaikutuksessa toinen toistemme kanssa Kyse on siitä, miten arvomme – iloisuus, luottamus, yhteisöllisyys – toteutuvat toiminnassamme

- Keskeiset muutoksen tekijät o o o

Pelaaja- ja valmennuskoulutusjärjestelmät Avainseurat Maajoukkueet

- YHTEINEN TAVOITE: o Suomalaisen pelaajan kehittäminen o Suomalaisen jalkapallo-osaamisen kehittäminen o Suomalaisen jalkapallon menestys

Teksti: Hannu Paatelo, kuvat SJV arkisto


Yläkoulutoiminta Olympiakomitean johtaman urheiluakatemiaohjelman yhtenä osana on yläkoulutoiminta ja sen kehittäminen. Yläkoulutoiminnan isoimpana tavoitteena on nuoren urheilijan hyvä päivä. Tämä tarkoittaa sitä, että urheilevan oppilaan kasvua kohti tavoitteellista huippu-urheilua tuetaan akatemiatoiminnan kautta. Toimintaa ohjaa valtakunnalliset sisällöt, jotka pohjautuvat Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyön linjauksiin sekä vahvaan tietoperustaan. Näitä sisältöjä toteutetaan kolmen kokonaisuuden kautta: monipuoliset motoriset taidot ja fyysiset ominaisuudet, psyykkiset taidot ja elämäntaidot sekä lajivalmentautuminen.

Tätä toimintaa toteutetaan neljässä erilaisessa yläkoulutoiminnan mallissa. Koulut toteuttavat yhteistyössä urheiluopistojen, lajiliittojen ja urheiluakatemioiden kanssa kolmea mallia: urheiluyläkoulu (liikuntaa ja urheilua vähintään 10h/vko), liikuntapainotteinen koulu (liikuntaa ja urheilua vähintään 6h/vko) sekä liikuntalähikoulu (urheiluakatemialuokat vähintään 6h/ vko). Näiden lisäksi urheiluopistot, lajiliitot ja urheiluakatemia toteuttavat yhteistyössä koulujen kanssa yläkoululeiritystä, jossa päivittäisvalmennuksen sijaan opiskelijat ovat leiriviikoilla 4-6 kertaa vuodessa. Kaikki toimintamallit toteutetaan yhteistyössä seurojen kanssa. Yläkoululeiritys on lähtenyt liikkeelle Vuokatin, Kuortaneen ja Lapin urheiluopistoilta, jossa toimintaa on

16

pyöritetty jo useampi vuosi. Lapin Urheiluopistolla juuri päättynyt lukuvuosi oli yläkoululeiritysmallin neljäs toimintavuosi. Tässä mallissa eri lajien urheilijat tulevat Rovaniemellä sijaitsevalle Urheiluopistolle luokka-asteesta riippuen joko neljä tai viisi kertaa lukuvuodessa viiden päivän leirille. Leirillä kehitetään lajiosaamista sekä kasvua urheilijaksi Olympiakomitean linjausten mukaisesti. Jalkapallo on lajina ollut vahvasti mukana kehittämässä leiritoimintaa alusta asti Rovaniemellä. Palloliitto astui mukaan toimintaan, kun se palkkasi Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen alle Santeri Suvalan yhteispalkkauksella Lapin Urheiluopiston kanssa. Hänen vastuullaan on vastata yläkoululeirityksen toteuttamisesta ja kehittämisestä jalkapallon osalta.

Samalla toiminta on poikien osalta aluejoukkuetoimintaa, jolloin lajilliset sisällöt tulevat vahvasti Palloliitolta ja aluevalmentaja Mika Nurmela vierailee leireillä säännöllisesti sekä Suvala on mukana muussa aluevalmennuksessa. Toimintaa toteutetaan vahvasti Palloliiton päävalintojen kautta, joista keskiössä on pelaajan laadukas arki ja sen kehittäminen. Leiritystoiminnan suurimmat hyödyt ovatkin olleet lajin ulkopuolella. Nuoren pelaajan ja hänen perheensä arkeen on päästy huomattavasti aiempaa aikaisemmin kiinni. Pelaajan ja vanhempien kanssa käydyissä keskusteluissa on päästy muokkaamaan päivärytmiä, liikunnan ja harjoittelun määrää, elämähallinnallisia asioita sekä ravintotottumuksia niin, että myös muu perhe on näihin pystynyt sitou-

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Yläkoulutoiminta

tumaan. Aikaisemmin pelaajat tulivat 2. asteen alkaessa urheiluakatemiatoiminnan pariin, jolloin näihin asioihin jouduttiin kiinnittämään paljon enemmän huomiota. Tämä taas söi aikaa optimaaliselta harjoittelulta ja lajilta. Myös omatoimisen harjoittelun laatuun ja sisältöön on pystytty vaikuttamaan paljon. Kun harjoittelun sisältöjä on käyty henkilökohtaisesti läpi sekä pelaajan, että vanhempien kanssa on saatu kaikille sama käsitys siitä, minkälaista omatoimista harjoittelua olisi hyvä tehdä ja miten. Vanhempien rooli kuitenkin pelaajan arjessa on yläkouluikäisellä vielä todella suuri. Tämä on ohjannut siihen, että pelaajat ovat oman henkisen kasvunsa ohessa alkaneet ottamaan suurempaa vastuuta omasta kehittymisestään vanhempien hellässä huomassa. Huomionarvoista on ollut myös se, että monella tämänhetkisellä yläkouluikäisillä eivät tavoitteet ja käytännön toiminta vastaa toisiaan. Tavoitteet ovat pääsääntöisesti kovia, mutta harjoittelun määrä ja ennen kaikkea laatu eivät kuitenkaan näitä tavoitteita ja niiden toteutumista tue. Tämä näkyy esimerkiksi harjoitteiden tekemisenä ”sinne päin”, kehonkielen velttoutena ja keskittymättömyytenä harjoittelussa. Leiriviikoilla asioihin pystytään kyllä vaikuttamaan ja viestejä laittamaan alulle, mutta todellinen työ tehdään kuitenkin pelaajien arjessa ja seuroissa. Näiden asioiden kehittymiseen me pyrimme vaikuttamaan niin, että toiminnassa mukana olevat pelaajat pystyisivät omalla tekemisellään ja esimerkillään nostamaan myös arkiympäristön harjoittelun tasoa. Tämän vuoksi meidän on tehtävä molemminpuolista yhteistyötä seurojen ja valmentajien kanssa, jotta pystymme vaikuttamaan molemmat toistemme toimintaan.

Harjoittelun laadun puutteet ovat laittaneet meitä miettimään sitä, minkälaista harjoittelukulttuuria me pidämme seuroissa yllä? Pidetäänkö harjoittelun intensiteettiä yllä jo lasten valmennuksesta asti, jolloin pelaajat oppisivat jo alusta alkaen siihen, millaista on tavoitteellinen ja intensiivinen harjoittelu? Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki pitää tehdä hampaat irvessä, ilmekään värähtämättä ja vähääkään nauttimatta. Kysymys on siitä, minkälaiseen kulttuuriin pelaajia kasvatetaan? Tällä hetkellä toimintamme suurimmat kehityskohteet ovat seurojen ja koulujen kanssa tehtävässä yhteistyössä. Seurayhteistyötä pitää lisätä valmentajien ja valmennuspäälliköiden kanssa, jotta pelaajista ja heidän vahvuuksistaan ja kehityskohteistaan puhutaan avoimesti ja niiden eteen tehdään jatkuvasti töitä molemminpuolisesti. Koulujen kanssa tehtävällä yhteistyöllä taas pystymme varmista-

maan sen, että pelaajien koulunkäynti ei kärsi leiriviikkojemme aikana. Tulevaisuudessa toimintaan halutaan mukaan Pohjois-Suomen alueelta lahjakkaat ja ennen kaikkea motivoituneimmat pelaajat, jotka eivät ole vielä mukana säännöllisessä ja hyvin toimivassa akatemiatoiminnassa. Näin ollen pystyisimme vaikuttamaan koko alueen pelaajistoon ja sitä kautta tuomaan oman panoksemme siihen, että urheilijoiden arkea saataisiin paremmaksi. Attitude is everything! Teksti: Santeri Suvala Kuvat: SJV arkisto

Santeri Suvala - Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen valmentaja ja Lapin Urheiluopiston jalkapallovalmentaja - Mukana Pohjois-Suomen poikien aluevalmennuksessa sekä vastaa Lapin Urheiluakatemian yläkoululeirin toteutuksesta ja kehittämisestä jalkapallon osalta Mukana myös 2. asteen valmennuksessa - Koulutukseltaan urheiluvalmennukseen erikoistunut Liikunnanohjaaja (AMK) sekä UEFA B lisenssin omaava valmentaja. - Tausta pelaajana (MaPS, TPS, Åifk, FC Santa Claus ja RoPS) sekä nuorten ja aikuisten valmentajana (RoPS, FC Santa Claus)


Kokemuksia K okemuksia u uudistuneesta udistuneesta S Suomen uomen C Cupista upista 22017 017 Suomen Cup pelattiin kaudella 2017 uudistuneella formaatilla. Cup aloitettiin jo syksyllä 2016, jolloin pelattiin ensimmäiset kierrokset. Tammikuussa alkoi 30 joukkueen lohkovaihe, johon selviytyivät syksyllä pelattujen ensimmäisten kierrosten parhaat Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueiden seuraksi. Lohkovaiheesta kahdeksan joukkuetta jatkoi taas cup-muotoisesti, kunnes saatiin finalistit selville. Finaali, jossa kohtaavat HJK ja SJK pelataan syyskuussa 2017. Lähetin kyselyn kaikille lohkovaiheessa mukanaolleille 30 joukkueen valmentajille. Vastauksia sain 16, kiitos niistä. Tämän kauden formaatin hyviä Tämän kauden formaatin huonoja puolia? Kommentteja (vapaa sana) puolia? Mika Lehkosuo HJK

Saatiin aikansa elänyt ja turha Liigacup pois kartalta. Merkityksellisiä pelejä heti talvella. Annetut pelipäivät. Vain yksi peli (finaali) Veikkausliigan sisällä = vähemmän ruuhkaa kesällä.

Sixten Boström SJK

Kovat, kilpailulliset pelit pre- Tasoerot välillä suuret. Johtunee siitä, seasonilla. että kaikki joukkueet eivät olleet reagoineet Suomen Cupin alkuun, ryhmät ei vielä kasassa. Varoitustilit pysyvät/tulevat mukaan Liigaan. Cupissa pitkälle menevät joukkueet kärsivät kun enemmän pelejä/mahdollisuuksia saada kortteja.

Peter Lundmark MIFK

Hyviä kilpailullisia pelejä tal- 24 joukkueen lohkovaihe (4x6 joukkuet- Mielestäni tämä on parempi vella. Veikkausliigan peliryt- ta). Joka lohkon 2 parasta menevät jat- kuin Liigacup. mi säilyy parempana, kun ei koon. tarvitse sovittaa Cup-otteluja joukkoon.

Juha Pasoja JJK

Hyviä otteluita talvikaudelle. Helpottaa arjen suunnittelua. Kesältä Cupin pelit ja ruuhkat pois.

Pelaajien testaaminen haastavaa, rekisteröintimaksut, peliluvat yms. Kapea materiaali, ei voi erikseen järjestää harjoitusotteluita. Varoitusten ja pelikieltojen vaikutus kesän sarjaan. Erikoinen järjestelmä kun pelataan Cup, sarja ja taas Cup-muotoisesti.

Parannuksia negatiivisiin asioihin niin uskoisin Cupsysteemin olevan hyvä talvikauden "sarja".

Juha Malinen RoPS

Selkeä uudistus! Pidentää sarjakautta, kehoittaa seuroja toimimaan pitkäjänteisemmin, tuo lisää panoksellisia pelejä, antaa yhä konkreettisempia tuhkimotarinoita ja opettaa liigan ulkopuolisiakin joukkueita tekemään satsauksia joilla voi pelata Suomen huipulla.

Aikatauluista pidettävä kiinni. Aikatauluja on myös tarkistettava. Tammikuu jätetään valmistautumiseen ja jätetään 10vrk vapaaksi leiritysmahdollisuudelle sekä yhtäläinen talviloma.

Kaikkien aikojen rohkein muutos suomalaisessa jalkapallossa. Kehittämällä Cupia lisää saadaan futisvuodesta jämäkkä ja hyvin seurattava.

Antti Muurinen HIFK

Pelit keväällä ok, sama kuin Lii- Vaihto-oikeus 5, varoitukset ei liigaan. gacup ennen.

Toni Korkeakunnas FC Lahti

Kevään peliruuhka helpottuu, Enpä keksi liigajoukkueen näkövinkkelis- Suomen Cupin avauskierohjaa seuroja rakentamaan tä. roksen ja ikkunan aukeamijoukkueita ajoissa ja kilpailusen välille riittävä aika. kausi pitenee.

Testipelaajia pitää saada käyttää, sääntöjä muutettava. Halleissa ei saa pelata kun kevät on pitkällä, Suomen Cupin aliarvioimista ja Suomifudiksen kehityksen jarrutusta. Liikaa divaripelejä, yksi tai max kaksi peliä ok. Annetut pelipäivät estivät meillä 1-2 kansainvälistä peliä, mikä on täysin Veikkausliigan päätavoitteiden (=tukea eurojoukkueita, jotta menestystä tulisi kv-peleissä) vastaista. Hyvä formaatti ja paranee jatkossa kun joukkueet ajoissa kasassa. Pakottaa uuteen ajatteluun seuroissa.


Suomen Cup 2017 Tämän kauden formaatin hyviä Tämän kauden formaatin huonoja puolia? Kommentteja (vapaa sana) puolia? Shefki Kuqi Fc Inter

Hyviä pelejä, joissa on panok- Liian vähän vaihtoja, tuomaritaso huono, Enemmän vaihtoja lohkosia. Ei ole hirveän pitkä matko- kortit jäävät voimaan Veikkausliigan pe- vaiheessa, pelaajien pieja. leissä nempi loukkaantumisriski. Alkulohkojen jälkeen kortit ei saisi jäädä voimaan, koska tuomaritaso oli huono monessa pelissä.

Jari Åhman PS Kemi

Kovia ja merkityksellisiä pelejä tulee heti tammikuusta lähtien. Saa ns. normaalirytmin päälle jo pre-seasonilla. Joukkue on koossa pääosin aikaisessa vaiheessa. Aladivisioonan joukkueille tulee kovia pelejä talveksi, suomalaisen jalkapallokulttuurin kehittyminen, tuo väljyyttä kevään/kesän ohjelmaan.

Harjoituspelien väheneminen talvella Vaihtojen määrää määrä (pelaajien testaamiseen vähemmän mah- pitää lisätä, toimisi samalla dollisuuksia). Hivenen hankala oli suunni- testimahdollisuutena. tella viimeisten harjoituspelien ohjelmaa ennen liigakautta, koska ei tiennyt jatkuuko Cup omalta osalta vai ei.

Mika Laurikainen TPS

Saadaan valmis alkukauden peliohjelma. Eritasoisia panoksellisia pelejä: henkinen puoli saa virikkeitä (asennoituminen), tulee hallintaa / pelejä altavastaajana. Panospelit kiinnostavat normaaleja harjoituspelejä enemmän ja sen myötä futis on mediassa enemmän myös talvikuukausina. Myös uusiutuminen kiinnostaa ja aiheuttaa mielipiteitä = futis enemmän esillä.

Hankaloittaa harjoituspeliohjelman laatimista niille jotka eivät jatka lohkovaiheen jälkeen (ei ollut iso ongelma, mutta aiheutti jonkun verran säätämistä). Monen mielestä lohkovaihe saisi alkaa vähän myöhemmin, mutta itse en kokenut ajankohtaa huonoksi. En olisi kuitenkaan vastaankaan, mikäli sitä vähän lykättäisiin. Jossain kohtaa kannattaa ottaa kantaa isohkoihin tasoeroihin joita ilmeni lähinnä muissa lohkoissa. Meidän lohkossamme tasoerot olivat juuri sopivalla mallilla. Toisaalta ehkä sekin kuuluu Suomen Cupin luonteeseen.

Jotain piti tehdä, jotta kilpailu edes hengittäisi vähän paremmin. Ymmärrän niitä, joiden mielestä Cupista häviää tämän mukana Cupin luonne, mutta mielestäni se on kadonnut jo vuosia sitten: kiinnostuksen mukana on vaan se luonnekin hävinnyt. Hyvä lähtö Cupin arvostuksen nostamiseksi.

Calle Löf FF Jaro

Seuroille, jotka pääsevät suoraan lohkovaiheeseen (esim. FF Jaro) tämä systeemi on aivan loistava. Kovia pelejä, joilla on merkitystä heti alkukaudesta antaa joukkueelle paljon.

Seurat jotka tulevat mukaan syksyllä ensimmäisellä kierroksilla tulee liian tiheästi tärkeitä pelejä. Saattaa olla, että joukkue kilpailee noususta tai taistelee sarjassa pysymisestä. Silloin Cupin pelit tulevat huonoon ajankohtaan.

Viime syksynä olin JBK:n vastuuvalmentaja ja me taistelimme noususta kakkoseen. Syksyn pelit olivat raskaita ottelusuman takia (sarja+Cup). FF Jarossa talven Cup-pelit ovat antaneet sekä joukkueelle, seuralle ja yleisölle tosi paljon.

Rauno Ojanen AC Oulu

Kilpailulliset pelit talvella. Joukkueen rakentaminen, sopimukset jne nopeutuivat ja ehkä jopa helpottuivatkin. Otteluohjelma oli tiedossa hyvissä ajoin, olosuhteet kunnossa ja vastustajaa kunnioitetaan paremmin, kun kortit lasketaan mukaan sarjapeleihin.

Cup voisi alkaa viikkoa myöhemmin, niin Liigacup oli jo nähty, tämä jäisi aikaa treenata hieman enemmän. Ja uudistus parantaa kesän lohkovaiheessa voisi olla 4 vaihtoa. Nyt sarjaohjelmaa liigassa. keskenkuntoiset pelaajat joutuivat pelaamaan kovia pelejä viikosta toiseen 90 min, jolloin loukkaantumisriski kasvaa ja pelin taso kärsii. Harvalla jouokkueella on 22:n pelaajan runkoa käytössä missään vaiheessa, puhumattakaan alkutalvesta. Iso peukku uudistukselle.

Jalkapallovalmentaja 1/2017

19


Tämän kauden formaatin hyviä Tämän kauden formaatin huonoja puolia? Kommentteja (vapaa sana) puolia? Miika Juntunen OPS

Lohkojako oli hyvä ja siinä huomioitiin matkaetäisyydet. Tasokkaita pelejä hallikaudelle on aina hyvä asia.

Kaikki olikin liian hyvää ollakseen totta, ennen kuin Palloliitto antoi määräyksen, että kaikkien Suomen Cupiin osallistuvien pelaajien pitää olla rekisteröityjä, vakuutettuja ja SOPIMUKSELLISIA. Suomalaisilla seuroilla ei vain ole varaa pitää ykkösrosteria kasassa tammikuun alusta. Nyt tämä järjestelmä suosii HJK:ta, SJK:ta, MIFK:ta ja Turun Interiä, joilla mahdollisesti on varaa siihen.

Palloliitto pilasi hyvän idean ja muutoksen taas ajattelematta seurojen talouksia. Lisäksi tammi-maaliskuulla pitäisi päästä kokeilemaan uusia mahdollisia vahvistuksia ilman, että niille olisi tehtävä heti pelaajasopimus.

Tommi Lingman Gnistan

Hyviä ja kovia pelejä Ykkösen Aloitus oli ehkä 1-2 viikkoa liian aikaisin. joukkueille talvikaudelle. Joutuu pelaamaan sopimuspelaajilla, jolloin ei pääse ns. testaamaan sopimuksettomia pelaajia. Vaihtojen määrä rajattu kolmeen pelaajaan.

Lohkovaiheen aloitus 1-2 viikkoa myöhäisemmäksi. Pitäisi saada peluuttaa x määrä sopimuksettomia pelaajia, sallittujen vaihtojen määrä pitäisi olla 4-5. Muuten oli positiivinen ja hyvä kokemus, joten kannattaa jatkaa samalla lailla pienillä viilauksilla sääntöihin.

Olli Orvasto FC Jazz

Saadaan talvella on kovia ja merkityksellisiä otteluita. Esim. liigajoukkueiden suhtautuminen näihin peleihin oli ihan eri luokkaa kuin harjoitusotteluihin. Kakkosen ja ykkösenkin joukkueille nämä ottelut ovat loistava paikka mitata omaa tasoa kovissa peleissä. Yksittäisistä otteluista saatiin talveen hienoja tapahtumia, hienoa mainosta jalkapallolle. Nämä pelit ”pakottavat" rakentamaan joukkuetta hieman aikaisemmin valmiimmiksi ja ainakin meille Suomen Cup toi hyvän rytmin harjoitteluun ja pelaamisen talvikaudeksi.

Huonoja puolia on tietysti perinteisen Cup-asetelman muuttuminen ja sitä kautta kilpailun maineen ainakin osittainen lasku. On jotenkin hassua, että mukana lohkovaiheessa oli jo Cupista syksyllä pudonneita joukkueita. Pelaajien testaaminen Cupissa on hankalaa, ulkomaalaispelaajien kokeileminen voi olla hankalaa. Myös kolmen vaihtopelaajan määrä hieman hankaloittaa kokeiluja. Toki on ymmärrettävää, että kilpailussa pelataan paikasta Europaliigan karsintapaikasta, joten sääntöjen on oltava sen mukaiset. Tasoerot ja usean ottelun tulokset olivat ajoittain liian suuria. Se varmasti aiheuttaa kysymyksiä varsinkin liigajoukkueissa.

FC Jazzille Suomen Cupin lohkovaihe oli kuitenkin hieno seikkailu. Itse kokeilisin uutta konseptia ainakin toisen vuoden. Vasta sen jälkeen tekisin suurempaa analyysia ja päätöksiä jatkosta. Suomifutiksessa poukkoillaan muutenkin liiaksi eli joskus kannattaa ensin tutkia ja sitten vasta hutkia.

Matti Santahuhta

Erinomaisia, panoksellisia pe- Muutamia kortteja peleissä tuli. Se on lejä. Hyvää oli että kaikki pelit vähän harmi, että ne seuraa mukana saroli heti seuraavana päivänä jaan. Ei mikään iso miinus kuitenkaan. google drivessa.

Positiivinen fiilis jäi Cupista. Kannatettava malli. Tämä kakkosen joukkueen valmentajan näkökulmasta. Liigavalmentajan näkökulmasta meidän lohkossa tuli kolme peliä alempisarjalaista vastaan. Uskoisin että sekin on vielä ok, ei ehkä ihan optimaalinen.

ivista: mä oli Eniten positi lisiä pelejä talvella, tä - Merkitykselkaisella valmentajalla huomiona jo inoiden synty - Tuhkimotar urat valmistautumaan - Pakottaa se isemmin kauteen aika utta tiivista: Eniten nega jien käyttömahdollisu aa el ip kesän en in - Ei test im io huom - Varoitusten telu sarjassa vaihtoja / ot - Useampia : Kehitettävää n myöhemmin - Aloitus vähäo leiritystä jne. varten - Vapaa jaks

Yleisesti ottaen uusi Suomen Cup- formaatti sai vastanneiden valmentajien keskuudessa positiivisen vastaanoton.

Teksti: Hannu Paatelo


Uuden sukupolven valmennusta Valtakunnallinen Fortum Tutor -ohjelma kehittää lasten jalkapallon ja lentopallon harrastajien valmennusta. Ohjelma on tavoittanut jo kymmeniä tuhansia lapsia ympäri Suomen. Tavoitteemme on taata lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. fortumtutor.fi facebook.com/FortumTutor


Seuraavassa arvioni tämän kauden Veikkausliigasta:

Mestari: HJK Materiaali on ylivertainen Suomen sarjaan. Tosin niin se on ollut kaksi edellistäkin vuotta, silti mestaruus on karannut muualle. Kolmas kerta kuitenkin sanoo toden tässäkin asiassa.

Muista mitalisijoista taistelevat joukkueet: Ilves Jarkko Wissin määrätietoinen työ tuottaa tänäkin vuonna hyvän tuloksen. Mikael Soisalon lähdön lisäksi joukkueeseen on tullut muutama hyvä pelimies Seinäjoen suunnalta.

alla joukkueen valmennuksen ympärillä ollut turbulenssi ei voi olla näkymättä alkukauden esityksissä. Materiaali on kuitenkin niin vahva, että mitalisijoista joukkue tulee varmasti taistelemaan tälläkin kaudella.

MIFK Viime kauden mestari tulee varmasti tänäkin vuonna taistelemaan mitaleista, kullan uusiminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, joukkueesta on siirtynyt muutama erittäin tärkeä pelaaja (Viitala, Orgill, Assis) muualle. Helppoja pisteitä ei Maarianhaminasta ole tarjolla yhdellekään joukkueelle.

Keskikastia:

KuPS FC Inter Materiaaliltaan ehdottomasti mitalikandidaatti. Paljon riippuu valmennuksen toimivuudesta, onnistuuko työnjako (Kuqi, Piccareta, Allen) ja pystytäänkö keskittymään olennaiseen, eli pelin kehittämiseen. Valmennuksen pitää pystyä keskittymään harjoituskentällä ja otteluissa pelin kehittämiseen, ei tuomarien kanssa kinaamiseen tai muuhun joukkueen tilaa sekoittaviin asioihin.

KuPSin joukkue näyttää tänäkin vuonna toimivalta. Joukkueella on hyvät ulkomaalaispelaajat tärkeillä pelipaikoilla ja muutamia nuoria kotimaisia kehittyviä pelaajia. Uusi valmentaja Jani Honkavaara tuo varmasti myös piristysruiskeen joukkueen peliin. Parhaimmillaan voi nousta taistelemaan jopa mitaleista.

VPS SJK Alku on ollut melkoisen hankala, niin se oli kuitenkin myös viime vuonna. Kauden 22

Surkean ensimmäisen ottelun jälkeen noussut sarjassa toiseksi. Petri Vuorinen suosii hyvin pelaavaa pelitapaa. Mikäli joukkue pystyy varioimaan pelitapaansa tarpeen mukaan, ei ole mahdotonta, että se myös syksymmällä olisi

Jalkapallovalmentaja 1/2017


Veikkausliigan kuulumisia Tällä hetkellä liigaa on pelattu vajaa neljännes. Sarjan kärjessä porskuttaa HJK, kuten materiaali huomioiden pitääkin. Taulukon tyvipäähän on jämähtänyt nousijajoukkue JJK, joka on kerännyt 8 pelaamastaan ottelusta vasta 2 pistettä.

vielä mitalitaistelussa mukana.

FC Lahti Joukkue on muuttunut viime kaudesta todella paljon. Varsinkin hyökkääjistössä seuraikoni Rafaelin ja nuoren Jasse Tuomisen poistuminen varmasti näkyy. Uusia pelaajia on saapunut sekä Venäjältä että Brasiliasta. Paljon riippuu näiden pelaajien tasosta ja sopeutumisesta, pystyykö FC Lahti parantamaan viimekautista sijoitustaan.

RoPS RoPSin joukkue on erittäin nuori. Aloituskokoonpanossa on kevään kierrosten aikana kaksi -99 –syntynyttä pelaajaa, Saku Ylätupa ja Timo Stavitski. Viime ottelun avauskokoonpanossa oli seitsemän pelaajaa, jotka olivat syntyneet vuonna 96, tai myöhemmin. Juha Malisen valmennuksessa nuori joukkue voi kauden aikana ottaa valtavia askelia.

PS Kemi Toinen liigakausi ei ole ainakaan helpompi kuin ensimmäinen. Kohtalona on tällä kaudella käydä ankaraa taistelua suoran säilyjän paikoista. Uskon kuitenkin joukkueen välttävän sarjan jumbosijan, joten karsijanpaikka lienee erittäin todennäköinen.

JJK Joukkueen materiaali ei ainakaan tällä hetkellä täytä liigan vaatimuksia. Jollei uusia pelaajia kauden aikana hankita, sarjassa säilyminen on todella vaikeaa.

Syksyllä kauden jälkeen ollaan tämänkin arvion onnistumisesta viisaampia!

Putoamista vastaan taistelevat:

HIFK Alku on ollut joukkueelle hankala. Kokeneen Mikael Forsselin hankinta kärkeen on mielenkiintoinen. Pystyykö Miklu nostamaan joukkueen tasoa niin, että putoamistaistelu vältetään. Kauden alkupuolella tapahtunut toimitusjohtajan ero kuitenkin on mielestäni merkki kulisseissa muhivista ongelmista.

Teksti: Hannu Paatelo, Kuvat: Jussi Eskola

Jalkapallovalmentaja 1/2017

23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Lehti 1 2017  

Lehti 1 2017  

Advertisement