a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 1/ 2016


Sisältö

Veikkausliigan ennakkotunnelmia...

4

10 kysymystä valmentajallevastaajana Juha Malinen...

6

Lihastasapainokartoitus ja jalkapallo...

8

Haastattelussa Rami Luomanpää...

10

Palloliiton pelaajakehityksen linjaus on valmis...

12

Malliharjoituksia...

14

Suomen MM-karsinnan vastustajat EM-Ranskassa

22

Valmentajapäivätarjous uusille jäsenille! → Jäsenmaksu ensimmäisenä vuonna vain 55 euroa. → Kun liityt nyt, saat myös vuoden 2016 jäsenedut samaan hintaan. → Tutustu ja liity osoitteessa jalkapallovalmentajat.fi/jasenpalvelut

www.taktifol.com

2

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 36. vsk Päätoimittaja Jukka Vakkila Hallitus: Jukka Vakkila, puheenjohtaja

040 778 5240

jvakkila@elisanet.fi Heikki Altonen

050 596 7714

heikki.altonen@gmail.com Mikko Eskelinen

040 5831814

mikko.eskelinen@palloliitto.fi Ilkka Mäkelä

040 7605155

ili.makela@mikkelinpalloilijat.fi Hannu Paatelo

0400 722407

hannu.paatelo@turku.fi Marko Viitanen marko.viitanen@palloliitto.fi Petteri Jaatinen

040 5899 483

petteri.jaatinen@avainpotku.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehti on Suomen suurin yhden lajin kattava valmennusjulkaisu. Sen päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liittyviä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry Toimisto: PL 121, 00511 Helsinki Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi Lehden ilmoitukset ja tuotanto: Yhdistyksen toimisto

Jalkapallovalmentaja 1/2016

SJV jalkautuu jälleen kesän aikana kyliin ja kuntiin suurkaupunkien ulkopuolelle järjestämällä pojille ja tytöille futisleirejä. Petäjävesi, Mäntyharju ja Savitaipale keräävät tapahtumiinsa yli 200 nuorta. SJV:n ammattivalmentajat vastaavat tapahtumista yhteistyössä paikallisen seuran valmentajien kanssa. Leirien yhteydessä järjestetään myös valmentajille ja ohjaajille koulutusta. Tapahtumista lisää SJV:n kotisivuilla. Ranskan EM-turnaus hallitsee kesän jalkapalloa kuukauden ajan. Suomen kannalta mielenkiintoista on kuinka Islanti, Turkki, Ukraina ja Kroatia kisoissa esiintyvät. Juuri nämä maat ovat huuhkajien kanssa samassa MM-karsintalohkossa syyskuussa käynnistyvässä kisassa. FIFA lisäsi vielä Kosovon samaan lohkoon ja Suomi avaakin pelin uutta tulokasta vastaan Turussa 5. syyskuuta. Toinen kotiottelu Kroatian huipputähtiä vastaan pelataan Tampereen Ratinassa 9.10. Viimeistään silloin päästään vertailemaan mikä on lippulaivamme iskukyky tärkeän karsinnan alkaessa. Myös Vierasottelut Islantia (6.10) ja Ukrainaa (12.11.) vastaan kuuluvat syksyn urakointiin. Viikon kuluttua Ukraina-ottelusta järjestetään Vuoden Valmentajapäivät Sanomatalossa Helsingissä (19.-20.11.). Päävalmentaja Hans Backe on luvannut olla apureineen paikalla analysoimassa käytyjä karsintaotteluita. Maalivahtityöskentelyä analysoi ex-ammattilainen Antti Niemi. Ohjelmassa käydään läpi myös nuorten ja Naisten kulunut kausi. Uutta pelaajakehitysstrategiaa ajetaan aktiivisesti sisään ja sen kuulumiset avataan päivien aikana. Tiedämme hyvin että Islanti on EM-turnauksessa superyllättäjänä ja yllätykset jatkuvat myös itse turnauksessa. SJV on kutsunut myös kansainvälisen vieraan Islannista kertomaan heidän futisihmeestään. Valmentajapäiville ilmoittautuminen on käynnissä kotisivuilla ja mukaan mahtuu vielä n 60 valmentajaa. Päivät ovat samalla myös lisenssien täydennyskoulutusta.

Hyvää futiskesää! Jukka Vakkila 3


Veikkausliigan ennakkotunnelmia Kauden 2016 Veikkausliiga tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen. Ensimmäisen kerran useaan vuoteen lähtee viime vuosien ykkösjoukkue HJK kauteen haastajana SJK:n ja Rovaniemen Palloseuran miehitettyä sensaatiomaisesti kaksi ensimmäistä sijaa kauden 2015 Veikkausliigassa. Uusina joukkueina PK-35 Vantaalta ja PS Kemi yrittävät lyödä kiilaa perinteisimpien liigajoukkueiden rattaisiin. Seuraavassa viisi nostoa kauden 2016 Veikkausliigasta:

1.

2.

Afrikkalaisten pelaajien runsas määrä Uutena ilmiönä on jo muutaman vuoden ajan ollut kovameriittisten afrikkalaispelaajien siirtyminen Veikkausliigaan. Entisiä MM-kisapelaajia ovat jo aiemmilla kausilla HJK:ssa esiintyneet Taye Taiwo ja Anthony Annan sekä SJK:n Abdulaye Meite. Uusina mielenkiintoisina pelaajina tällä kaudella debytoivat FC Interissä Malin maajoukkueessa yli 70 ottelua pelannut Adama Tamboura ja 35 maaottelua Nigerian paidassa pelannut ja Brasilian MM-kisoissa joukkueeseen kuulunut KuPSin Azubuike Egwuekwe.. Perinteisesti Suomessa olleet afrikkalaispelaajat ovat olleet erittäin taitavia, mutta joskus vähän kurittomia. Eniten afrikkalaisia pelaajia on HJK:lla, 6 pelaajaa. Kaikkiaan heitä on tällä hetkellä Veikkausliigassa noin 30.

Uudet stadionit Tällä kaudella tullaan avaamaan kaksi uutta jalkapallostadionia, molemmat Pohjanmaalle. Sekä Seinäjoen että Vaasan stadionit avataan keskikesällä ja tulevat aitoina jalkapallostadioneina vahvistamaan suomalaista stadionkirjoa.

4

3.

Näkyvyys Toista kautta peräkkäin ovat kaikki Veikkausliigan ottelut nähtävissä myös kotisohvilla. Ainakin IS-tv näyttää ottelut. Joskus kuuluu puhuttavan, että mahdollisuus nähdä ottelut kotisohvalla vähentäisi katsojamääriä paikan päällä. Itse olen tästä asiasta eri mieltä, sillä sarjan kiinnostavuus lisääntyy näin huomattavasti.

Iso vaihtuvuus joukkueissa

4.

Liigassa on tapahtunut viimeisten kahden vuoden aikana melko iso vaihtuvuus joukkueissa. Pitkään liigassa pelanneista joukkueista ovat ainakin tällä kaudella pois mm. TPS, FF Jaro ja MyPa. Kaudelle 2015 liigaan nousi erinäisten vaiheiden jälkeen Ilves, HIFK ja KTP. Viimeksi mainittua lukuun ottamatta muut nousijat lunastivat paikkansa puhtaasti. Miten vaikeaksi muodostuu perinteisesti vaikea toinen vuosi? Ilves ja HIFK aloittivat molemmat ainakin kautensa tänä vuonna hienosti. Täksi vuodeksi nousi kaksi joukkuetta. Vahvasti espanjalaisvaikutteinen Shefki Kuqin luotsaama PK-35 ja todellinen yllätysnousija PS Kemi. Miten käy näiden joukkueiden?

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Valmentajapäivät 19.-20.11.2016

5.

Valmentajat Liigajoukkueiden valmentajakunta on muuttunut rajusti viime vuosina. Ns. Vanhan kaartin valmentajista on mukana enää RoPSin Juha Malinen, joka debytoi liigajoukkueen päävalmentajana jo vuonna 1994. Seuraavaksi tulevatkin jo kokemuksen perusteella HJK:n Mika Lehkosuo, FC Lahden Toni Korkeakunnas, KuPSin Marko Rajamäki sekä näillä näkymin viimeistä vuotta FC Interiä valmentava Job Dragsma, joilla kaikilla liigavalmennuksesta on noin 10 vuoden kokemus. Ensimmäisen kokonaisen liigavalmennuskautensa aloittavat Kemin Jari Åhman, Ilveksen Jarkko Wiss, MIFK:n Peter Lundberg, VPS:n Petri Vuorinen. Tähän väliin mahtuvat kokemuksen puolesta Simo Valakari (SJK), Shefki Kuqi (PK-35) ja Jani Honkavaara( HIFK).

Kirjoittajan arvio sarjan lopputaulukosta syksyllä 2016 (tehty, kun yksi kierros sarjasta on pelattu): 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

HJK SJK FC Inter RoPS FC Lahti KuPS MIFK HIFK PK-35 Kemi VPS Ilves

Katsotaan, miten arviot osuvat tällä kerralla. Aina eivät ole täysin kohdalle osuneet!

Valmentajapäivät järjestetään marraskuussa Helsingin Sanomatalossa Aiheina mm: •Suomen karsintojen analysointi - missä mennään • EURO 2016 Ruotsin näkökulmasta • Suomen naisten ja nuorten maajoukkueiden tilannepäivitys Paikalla päävalmentajat Hans Backen johdolla ja huippuesiintyjä kansainvälisiltä kentiltä. Ilmoittautuminen on alkanut vauhdikkaasti. Olethan nopea, sillä vain 100 ensimmäistä mahtuu mukaan. Ilmoittautumiset osoitteessa: http://www.jalkapallovalmentajat.fi/ valmentajapaivat/

Teksti: Hannu Paatelo

Jalkapallovalmentaja 1/2016

5


Kymmenen kysymystä valmentajalle – vastaajana Juha Malinen

1. Mitkä ovat suurimmat syyt siihen, että Rovaniemen Palloseurasta on tullut varteenotettava mitalikandidaatti Veikkausliigassa?

ti ne löytyvät.

huippujalkapalloa. Seuran johdossa on hyviä ihmisiä,joilla on kokonaisvaltaista näkemystä ja tahto viedä seuraa kaikilla osa-alueilla eteenpäin.

Olosuhteiden myötä pelin taso ei heilahtele niin paljoa. Myös kannattajakulttuuri parantaa ottelutapahtumaa ja motivoi osaltaan pelaajia parempaan työhön. Joukkueiden taustoilla on yhä enemmän erialojen ammattitaitoa. Valmentajat ja seurat ovat näiden kaiken avulla muodostaneet seurojen pelikirjat ja kokonaisuutena meillä on erilaisia joukkueita erilaisilla ideologioilla ja kannattajapohjilla. Näin ollen ottelut ovat mielenkiintoisempia ja hienompia tapahtumia. Voidaan toki arvostella suomalaispelaajien lukumäärää,mutta ulkomailta tulee sekä paluumuuttajina että vahvistuksina yhä kovempia pelaajia. On myös muistettava se fakta,että 1996Veikkausliigan kautta ei ollut päässyt ulkomaille noin 100 pelaajaa,jotka tottakai nostaisivat sarjan suomalaisuusastetta ja tasoa!

5.Minkälainen on Veikkausliigan taso tällä Taustalla on seuran 65 vuoden historia ja se mitä on opittu hetkellä ja miten se on muuttunut vuodesta samassa ajassa. Olosuhteet sekä talvella,että kesällä tukevat 1996?

2. Millainen on normaali harjoitusviikko joukkueellasi sarjakaudella? On otettava huomioon,että meillä menee jokaiseen vierasmatkaan edellinen ja seuraava yö. Ne on loistavaa aikaa joukkuehengen ja jopa palautumisen kannalta,mutta menetämme matkoihin kauden aikana jopa yli 50 vuorokautta. Sen lisäksi on annettava omaa aikaa,koska yhdessäoloa tulee joka tapauksessa. Palauttavat pyritään tekemään pelin jälkeen ja seuraavana aamuna. Ottelua ennen harjoittelemme aina kahtena edellisenä päivänä,kolmas on pääosin vapaa ja näin peliin saadaan aina energiaa. Muut päivät pyritään harjoittelemaan tiiviisti 1-2x päivässä,mutta otteluohjelman takia se on hyvin kirjavaa. Harjoitusten lisäksi meillä on peliin liittyviä keskustelu-ja videopalavereja periaatteessa päivittäin. Haluamme maksimoida ajan käytön yhteisen pelitavan takia.

3.Millaiset ovat olosuhteet Rovaniemellä vuonna 2016? Talvella halli on mainio ja sen yhteydessä oleva urheiluopisto antaa aivan älyttömästi lisämahdollisuuksia. Valitettavasti Liigacupiin yms meidän on etsittävä isompi alusta maaliskuun vaihteeseen asti. Maaliskuusta pääsemme stadionille,jossa on hieno pukukoppi,sauna,jumppasali,ky lmäsuihkut ja -altaat sekä VIP-tila palavereihin yms. Olosuhteet ovat erinomaiset,varsinkin,kun kaikki ovat lähellä ja sisäiseen liikenteeseen ei kulu aikaa.

6

6. Olet tämän hetken liigavalmentajista ylivoimaisesti kokenein. Mikä saa sinut jaksamaan kuluttavassa työssäsi? Kehitän itseäni ja rakennan tavoitteita. Koen ammatin suureksi rikkaudeksi toimiessani urheilijoiden ja urheilun ammattilaisten sekä median että myös muiden alojen ammattilaisten muodostamassa yhteisössä. Olen myös mielestäni kohtuullisessa tasapainossa itseni,perheeni,harrastusteni ja vapaa-ajan kanssa.Käytän ja vaadin energiaa,mutta pystyn siis sitä myös hankkimaan.

7. Miten Suomen käy tulevissa MM-karsinnoissa? Lähtökohta pitää olla,että voitamme jokaisen pelin ja kotona olemme jopa ylivoimaisia. Kun sellainen tunnelma välittyy kentän reunalle,niin lopputulos on historiallinen.

4. Veikkauksesi mitalijoukkueista kaudella 2016?

8. Millä keinoilla suomalainen jalkapallo saadaan yhä jyrkempään nousuun?

Pidättäydyn samoissa kuin ennen sarjan alkua ja en kommentoi omaa joukkuetta. Nelikosta HJK,SJK,KuPS ja Lah-

Otetaan muualta sopivasti oppia,mutta ei olla niin tyhmiä ja naiveja,että luulisimme pärjäävämme niitä kopioimalla.

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Juha Malinen. PK-35 - RoPS. Veikkausliiga. Vantaa 2.4.2016. Kuva: Jussi Eskola

Meidän on pelattava suomalaisilla vahvuuksilla. Vuosikymmenistä toiseen arvioijat vaihtuu ja apinoitava maa vaihtuu. Pienen maan,kuten Suomi,on enemmän ja enemmän keskityttävä yllätyksellisyyteen ja henkisiin sekä taktisiin vahvuuksiin. Olen iloinen että nuorissa keskitytään vahvasti taidon hankkimiseen,mutta se ei saa tapahtua luovuuden ja agressiivisuuden menettämisen hinnallla.

9. Mikä on tilanne Rovaniemen jalkapallossa

Jalkapallovalmentaja 1/2016

vuonna 2020? Rovaniemellä on edelleen upea joukkue,joka pelaa vuodesta toiseen Top6 -sijoituksista.

10. Mitä tekee Juha Malinen vuonna 2020? Jokohan olisi aika valmentaa Suomen maajoukkuetta? ;)

Kysymykset: Hannu Paatelo Kuva: Jussi Eskola 7


Lihastasapainokartoitus ja jalkapalloharjoittelu Jalkapalloharjoittelu ja pelaaminen kuormittavat pelaajien lihaksistoa, luustoa, hermostoa, sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä aineenvaihduntaa. Riittävän monipuolinen harjoittelu, ei välttämättä monilajinen, auttaa kehittämään näitä toimintoja kehittymisen saavuttamiseksi. Tämän artikkelin tarkoituksena on ”avata” lihastasapainokartoituksen merkitystä loukkaantumisten ennaltaehkäisyn, harjoittelun tehokkuuden, oppimisen ja kehittymisen näkökulmasta

Hyvän lihastasapainon edut:

- ennaltaehkäisee loukkaantumisia - edesauttaa palautumista - helpottaa tekniikoiden ja liikkeiden oppimista - antaa tehoa ja kestävyyttä suorituksiin - parantaa liikelaajuutta - helpottaa liikkumista kentällä

8

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Joukkueen tai pelaajan on hyvä tehdä lihastasapainokartoitus kun jalkapallotoiminta on tavoitteellista tai harjoitusmäärät kasvavat merkittävästi. Kartoitus mahdollistaa terveemmän ja tehokkaamman harjoittelun jatkossa. Kuvissa Klubi 04 Kalle Salmi

Lihastasapainokartoituksella (LTPK) selvitetään jalkapalloilijan kehon yleistä hallintaa ja kuormittumista. Hyvän ja oikean lihastasapainon ansiosta lihakset aktivoituvat taloudellisesti ja tällöin vältetään rasitusperäisten vammojen syntymistä. Kehon kuormitus on optimaalista ja harjoittelu riittävän monipuolista ja tehokasta. Ltpk:een kuuluu videoitu alaraaja-analyysi, jossa tarkistetaan lantion, polvien ja nilkkojen hallinta. Ylävartalon testauksen joka sisältää nivelliikkuvuuden, lavan hallinnan ja lihaskartoituksen. Alavartalon testauksen joka sisältää nivelliikkuvuuden, lihaskartoituksen ja alaraajojen pituuseron. Pelaaja saa henkilökohtaisen palautteen ja siihen kuuluvat harjoitteet ohjeineen. Koko joukkueen käydessä kartoituksessa saa joukkueen valmentaja myös joukkuepalautteen. Neljä yleisintä ”löytöä” tai puutetta jalkapalloilijoilla ovat: lannerangan hallinta, takareiden kireys, etureiden kireys ja yhden jalan hypyn tai yhden jalan kyykyn hallinta. Seuraavana listalla tulee lavan hallinta. Mikäli lannerangan hallinta on heikkoa kuormittaa se lantion seutua jokaisessa potkussa ja syötössä. Samoin juoksu, joka iskuttaa vartaloa jokaisella askeleella altistaa pelaajaa turhille rasitusvammoille. Lannerangan hallintaa voidaan lisätä yksinkertaisilla lihaskuntoharjoitteilla, jossa niin syviä kuin pinnallisia vatsalihaksia vahvistetaan unohtamatta selkä – ja kylkilihaksia. Toinen merkittävä ”lihaskato” löytyy pakaranseudulta. Suurimmalla osalla jalkapalloilijoista iso ja keskimmäinen pakaralihas nukkuvat ”Ruususen unta”. Pakaroiden lihasten aktivointi ei tapahdu suunnanmuutoksissa, jarrutuksissa ja kiihdytyksissä. Pakara ns. vuotaa ja kaikki kuorma menee takareisille jolloin ne kuormittuvat aivan turhaan. Takarei-

den liiallinen kuormittuminen i ttaas johtaa j ht valitettavan lit tt usein i lihasrepeämisiin ko. alueella. Tämä korostuu etenkin, kun otteluita tulee nopeaan tahtiin ja palautumisaika jää lyhkäiseksi. Ltpk:n avulla nämä heikkoudet voidaan havaita ja antaa täsmälliset ohjeet oikeiden lihasten vahvistamiseksi ja loukkaantumisten ennaltaehkäisemiseksi. Puutteellinen tai vääränlainen kuormittaminen aiheuttaa rasitusvammoja ja usein urheiluvammoja. Lihaskrampit, repeämät, rasitusmurtumat, nivelvammat, penikkatauti ja selkävammat ovat yleisempiä oireita ja seurauksia liian yksipuolisesta ja tai puutteellisesta harjoittelusta. Toistuvat loukkaantumiset hidastavat urheilijan kehitystä kohti parempia tuloksia. Etenkin nuorten kasvavien urheilijoiden kohdalla on syytä selvittää kehon vahvuudet ja heikkoudet. Yksilölliset erot saman ikäisillä urheilijoilla ovat biologisesta kehittymisestä johtuen hyvinkin merkittäviä. Ltpk:n avulla päästään vaikuttamaan yksilöllisesti urheilijan kehittymiseen ja tulevaisuuteen. Uusien taitojen oppimisen kannalta lihastasapainolla on merkittävä vaikutus. Tekniset suoritukset jalkapallossa vaativat tietyn nivelten liikkuvuuden, lihasvoiman, hermotuksen ja lihas- liikeaistin. Jos tässä liikeketjussa tulee katkoksia tai ”informaation” puutetta voi suoritusten oppiminen ja suorittaminen olla vajavaista tai hitaampaa. Laukauksen suorittaminen vaatii monien eri lihasryhmien samanaikaista tai peräkkäistä toimintaa. Jotta pallo saavuttaa riittävän nopeuden on vastavaikuttajalihaksissa oltava riittävästi voimaa jne. Ltpk:n avulla näitä ketjuja voidaan arvioida ja löytää mahdolliset syyt, mikäli suorituksessa ei ole tehoa tai haluttua oppimista ei tapahdu.

Teksti ja kuvat: Petteri Jaatinen


Rami Luomanpää rakentaa GrIFK:sta yhteisöllistä joukkuetta Viime syksynä GrIFK:n muutaman vuoden tauon jälkeen takaisin Ykköseen nostanut Rami Luomanpää lienee yksi tuntemattomimmista valmentajista miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Päävalmentajana Luomanpää on nyt toista kauttaan peräkkäin Kauniaisten ylpeyden peräsimessä, mutta seurassa espoolaislähtöinen luotsi on ollut jo muutaman vuoden. Mutta minkälainen valmentaja Rami Luomanpää on?

- Omasta mielestäni olen ihmisläheinen, helposti lähestyttävä ja pelaajien kanssa keskusteleva valmentaja, Luomanpää kertoo.

Valmennuksesta pidetyn välivuoden jälkeen espoolainen palasi kentälle ja ryhtyi Timo Nousiaisen avuksi GrIFK:n edustusjoukkueen valmennuksessa.

- Tapani toimia on sellainen, että haluan osallistaa pelaajat kehittämään oman joukkueen toimintaa. Pyrin rakentamaan sillä tavoin yhteisöllisyyttä ja joukkuehenkeä.

FC Espoon viimeiset vuodet Luomanpää luotsasi Ykkösessä.

Luomanpään valmennusura alkoi espoolaisesta junioriseura FC Kasiysistä 1990-luvulla. -Aloitin 17-vuotiaana valmentamaan pikkuveljeni joukkuetta. Se oli Kasiysin 1979-syntyneiden kakkosjoukkue. -Yksi valmennusurani kohokohtia on se, että siitä joukkueesta on syntynyt hyviä kaveruussuhteita, jotka ovat edelleen säilyneet. Sittemmin Luomanpää opiskeli liikunnanohjaajaksi ja ryhtyi vuonna 1998 Kasiysin ensimmäiseksi päätoimiseksi valmennuspäälliköksi. - Sitä kesti 10 vuotta ja olin viimeiset vuodet myös FC Espoon edustusjoukkueen päävalmentajana. 2008 lopetin hommat Kasiysissä ja FC Espoota valmensin vielä 2009. Sitten oli välivuoden vuoro. Kasiysin valmennuspäällikön tehtävät olivat vaihtuneet toisenlaisiin siviilijommiin. Luomanpää ryhtyi WAU:n toiminnanjohtajaksi ja siinä pestissä hän on edelleen. - Työn on mielenkiintoista ja antoisaa. Siksi ei ollut suurempaa panosta futikseen.

10

- Meillä oli tosi hieno ryhmä kasassa. Erkka (V. Lehtola) oli tehnyt hyvää työtä ja ollut pari kertaa lähellä nostaa joukkueen Ykköseen. Hyppäsin silloin noviisina valmentajaksi. - Meillä oli runko ollut melko pitkään kasassa. Joukkueessa oli sellaisia pelaajia, jotka eivät olleet päässeet muualla haluamaansa rooliin. Ja sitten oli seuran omia kasvatteja. Oli hieno suoritus nousta Ykköseen. Olin kasvanut junioriorganisaatiossa ja sain avukseni kokeneen Timo "Panda" Askolinin. Hän toi kokemusta siitä, mitä on voittava aikuisten jalkapallo. Nyt Luomanpää on toista kauttaan peräkkäin päävalmentajana GrIFK:ssa, joka nousi tälle kaudelle Ykköseen. -Silloisessa FC Espoossa ja nykyisessä Granissa on paljon samoja piirteitä. Runko on ollut yhdessä 5-6 vuotta. Olemme menneet joukkueena eteenpäin ja runko on pysynyt samana. Ainoa ero on se, että nyt joukkueen keski-ikä on 27 vuotta. Silloin se oli noin 20 vuotta. Nyt työskentelen enemmän aikuisten kanssa. Pelaajilla on enemmän näkemystä. FC Espoon aikaisista pelaajista Luomanpäällä on nyt mukanaan Granissa Claudio Matrone, Lassi Luoto ja Faton Seferi. Kaikki kolme ovat käyneet haistelemassa myös Veikkausliigaa.

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Rami Luomanpää. Klubi 04 - GrIFK. Nousukarsinta. Kakkonen. Helsinki 17.10.2015. Kuva: Jussi Eskola

Entä millainen sarja Ykkönen on?

nen on ammattimaista.

-Se on sarja, jossa ei ole yhtään heikkoa joukkuetta. Kaikki tekeminen on organisoidumpaa ja pelaajamateriaali parempaa kuin Kakkosessa. Viime kaudella, kun katsoi ennen pelien alkua vastustajien alkupeliä, silloin saatoin ajatella, että me voitetaan tämä peli. Nyt ei sarjassa (Ykkösessä) ole enää heikkoja lenkkejä.

Entä mihin Luomanpää pyrki valmentajana?

- On vaikea verrata, oliko Ykkönen silloin FC Espoon aikana kovempi sarja kuin nyt. Joka tapauksessa kaikki tekemi-

Teksti: Pallo-Kopla Kuva: Jussi Eskola

Jalkapallovalmentaja 1/2016

- Jos joku hyvä tarjous tulee, en kieltäydy. Tällä hetkellä ambitiot ovat työelämän puolella.olen valmentajan vielä nuori. Kun lapset lentää pesästä, niin en tiedä mitä silloin tapahtuu.

11


LIITON PELAAJAKEHITYKSEN UUSI LINJAUS ON VALMIS Suomen Palloliitto on paaluttanut vuosien 20162020 toimintaansa uunituoreen strategian ja valmennuslinjan avulla. Kyseessä on samalla ensimmäinen suuremman mittaluokan linjaus, jota liiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen on ollut avainhenkilönä määrittämässä.

Valmentajien kannalta uuden strategian keskeisin päävalinta on ”Pelaajan laadukas arki” sekä valmennuslinjan yksilökeskeisyyden ja toisaalta kokonaisvaltaisen valmennusulottuvuuden syventäminen. Valmennuksen vaikuttavuutta halutaan tehostaa ja siihen satsataan myös valmentajakoulutuksen keinoin. Itse stategiatyö alkoi Palloliitossa jo viime syksynä laajan tilanneanalyysin hahmottamisella. Kokemuksia ja havaintoja kartoitettiin eri toimijoilta. Mielipiteensä saivat esiin niin valmentajat, seurojen ja piirien valmennuksesta vastaavat, urheiluakatemiat sekä huippupelaajat, entiset ja nykyiset. Pelaajayhdistys, junioripelaajian vanhemmat sekä piirien Isännän ääni -seminaarit täydensivät ja syvensivät osaltaan kokonaiskuvaa. Hannu Tihinen oli strategian pohjatyöhön tyytyväinen. Kansallisen tilannekuvan päälle haettiin kerroksia myös kansainvälisiltä kentiltä. - Teimme vertailuanalyysin useamman futismaan kanssa ja poimimme suomifutiksen puunrunkoon lisäarvoa tuovia oksia, valottaa Tihinen paljastamatta kuitenkaan

12

vertailumaita tarkemmin. - Asiantuntijaryhmässä olivat edustettuna maajoukkuetoiminnot, valmentajakoulutus, valmennuskeskukset sekä grassroots. Tämän ydinryhmän pohdintojen seurauksena strategiaan valitut teemat nousivat lopulta vahvasti esiin. Valmentajien kannalta oleellinen kysymys kuuluu; mikä valmentajan työssä muuttuu? Tihinen painottaa kokonaiskuvan muutoksessa ”Seurojen Palloliitto” -kehitysohjelmaa sekä toisaalta liiton pelaajakehityksen toimintatapojen ja resurssien rakennemuutosta. - Toimintojen yhdenmukaistaminen ja yhteisen suunnan löytäminen kaikessa toiminnassamme on ensisijaisen tärkeää. Tavoitteenamme liitossa on tehostaa hallintoa ja tuoda sitä kautta lisäresursseja pelaajan arkiharjoittelun laadun kehittämiseen ja valmennusosaamisen vaikuttavuuden vahvistamiseen, linjaa Tihinen. Suomi tunnetaan maailmalla koulutuksen ja oppimisen mallimaana. Sen osaamisen Tihinen soisi heijastuvan vielä voimak-

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Tuore valmennuslinja löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: " Toimintojen yhdenmukaistaminen ja yhteisen suunnan löytäminen kaikessa toiminnassamme on ensisijaisen tärkeää "

kaammin valmentajakoulutuksessa. - Ymmärrys pelaajan toimintaympäristöstä, panostus siihen, että pelaaja kehittyy omassa seuraympäristössään laadukkaassa arkijarjoittelussa. Ne takaavat menestyvän ja kestävän pelaajakehityksen tulevaisuudessa. Tihinen asiantuntijaryhmineen on ottanut haltuun portaan kerrallaan. Nyt esiin nostetut aiheet ja tehtävät toimenpiteet luovat pohjaa tuleville kehityskohteille. Talolle halutaan rakentaa kestävä perustus. Pelaajakehitysorganisaation, sen toimintatapojen ja resurssien rakennemuutoksesta sekä toisaalta valmennusosaamisen vaikuttavuuden vahvistamisesta on Tihisen mukaan hyvä lähteä liikkeelle. - Näiden päälle valmennuslinjan syventäminen pelaajapolkukuvauksineen, seurojen urheilusisältöjen laatujohtaminen sekä koti- ja koulukumppanuuden vahvistaminen tulevat antamaan pohjan pelaajan pitkäjänteiselle arkiharjoittelun laadun kehittämiselle.

www.palloliitto.fi/valmennuslinja

dään pysyvän toiminnan tasolle? Onko Palloliiton keinovalikoimassa uusia työkaluja? Tihinen lupaa liiton toimintatapojen muokkausta siihen suuntaan, että valmennusosaamisen vaikuttavuus ja pelaajan seuraympäristön arkiharjoittelun laatu huomioidaan erilaisissa valinnoissa ja asioiden tarkastelukulmissa. Valmentajille Tihisellä on vaativa, mutta välttämätön toivelista. - Avomielisyys ja rohkea heittäytyminen uusiin toimintatapoihin, asioiden dynaaminen eteenpäin vieminen ja vaatimustason tiukka nosto positiivista energiaa unohtamatta. Toisten valmentajien tukeminen ja toisaalta halu oppia muilta uutta. Vain yhdessä tekemällä tulemme pärjäämään tässä kuningaspelissä ja tuloksia voimme odottaa ripeälläkin aikataululla!

Teksti: Ilkka Mäkelä Kuva: SJV arkisto

Kuinka nämä kaikki tavoitteet sitten vie-

Jalkapallovalmentaja 1/2016

13


Päällä tehdään paljon maaleja, syötetään palloa omille eri tavoin, päällä kamppaillaan keskialueella ja päällä puolustetaan omaa boxia. Pääpelin merkitys on jalkapallossa suuri. Pääpeli vaatii paljon kehon hallinnalta, liikkeiden ajoittamiselta (havainto-motoriikkaa) ja päätöksentekokyvyltä, joka kehittyy kokemusten kautta. Seuraavassa on muutamia harjoitteita poimittuna Fortum Tutor sivuston treenivinkit osiosta. Sovella ja luo omia treenejä teemaan katsomalla miten monipuolisesti huippufutiksessa päällä pelataan. Kannattaa muistaa pitää ohjelmassa jalkapallotennistä ja vaikkapa ”Volleyfutista”, jossa verkko on korkeammalla ja sitä kautta tulee erilaisia pääpelihaasteita. Omatoimiharjoitteluun kiva peli on mitä parhain. Kohti monipuolista pääpeliosaamista, Marko Viitanen, nuorisopäällikkö SPL

Pääpeli, maalinteon joukkuekisa TEEMA => välineet organisointi ja harjoitteen kuvaus

huomioitavaa

avainasiat

helpottaminen vaikeuttaminen

PÄÄPELI palloja,”tötsät” ja kartiot maalin merkitsemistä varten 5x20 m suorakaide, puolessavälissä 5 m kartiomaali. Kaksi 4--5 pelaajan joukkuetta. Valmentaja on maalin vieressä pallojen kanssa. Joukkueista on aina yksi pelaaja vuorollaan maalissa ja puskemassa. Valmentaja heittää sopivan korkuisia palloja. Kumpi joukkue tekee enemmän maaleja? nopea siirtyminen puskemisesta maaliin. Valmentajan on ajoitettava heittonsa juurin oikein oikea puskutekniikka; katse pallossa, suu kiinni, niska jännitettynä, osumakohta otsaan. Erityinen huomio tulisi kiinnittää keskivartalon käyttöön puskuliikkeen suorituksessa (keskivartalo tekee nopean linkkuveitsi – liikkeen). Myös käsien käyttö liikkeen tasapainottamisessa on huomioitava. maalin suurentaminen, puskut lähempää maalin pienentäminen, puskut kauempaa. Maalin saa tehdä vain hyppypuskulla/heittäytymällä


Keskityspeli 2v2 + 1 + laitajokerit Pelataan 2v2+1-tilanne pelialueella. Alueen ulkopuolella on molemmilla laidoilla kaksi laitajokeria, jotka ovat aina pallollisen joukkueen puolella. Tavoitteena on keskityksen avulla luoda maalintekopaikka. Maalin tehnyt joukkue saa uuden hyökkäyksen omalta maalivahdilta. Pelialuetta voidaan rajoittaa siten, että esim. maalintekoalueelle kuudentoista- alueen sisään ei voi mennä ennen

AVAINASIA KESKITTÄJÄ havainnointi keskitystekniikan valinta AVAINASIA HYÖKKÄÄJÄ maalintekoalueen tunnistaminen

tilanteko itselle ja peliasento

maalivahdin sijoittumisen ja tyhjän tilan havainnointi sekä osuma palloon

Jalkapallovalmentaja 1/2016

kuin keskitys on lähtenyt. Samoin laitajokerien sijoittumista voidaan säädellä siten, että saadaan keskityksiä juuri niiltä alueilta, miltä halutaan: aikainen keskitys, keskitys viidenrajan ja pilkun väliin, keskitys takaviistoon sekä keskitys taka-alueelle. Valmentaja voi huutaa vielä ylimääräisen hyökkäyksen normaalin hyökkäyksen jälkeen maalille ja laittaa pallon peliin, jolloin tehdään uudet liikkeet maalin edessä.

OHJEET PELAAJALLE KESKITTÄJÄ nosta katse ennen keskitystä ja havainnoi, minne hyökkääjät tekevät aloitteet. miltä alueelta keskität, mihin keskität, millaisesta keskityksestä hyökkääjä saa hyvän osuman palloon OHJEET PELAAJALLE HYÖKKÄÄJÄ havainnoi, missä on tila liikkeelle ja miltä keskitysalueelta keskitys tulee, porrastus hyökkääjillä maalintekoalueella tilanteko itselle syötön/ kuljetuksen/1. kosketuksen aikana, nopean viimeistelyn mahdollistava peliasento, liikkeen ajoitus (keskittäjän katseen nosto) katso tyhjä tila maalissa (viimeistele keskityksen puoleiseen kulmaan, koska maalivahti joutuu vastakkaisliikkeeseen) ja katso palloon viimeistelyhetkellä

15


Maalinteko keskityksistä eri keskitysalueilta Keskittävät pelaajat ovat eri keskitysalueilla laidassa. Maalintekoalueelle on tötsin merkitty alueet, johon hyökkäävien pelaajien aloitteet ja keskitykset tulisi keskittää. Vaihdellaan hyökkäävien pelaajien määrää maalin edessä. Lisätään puolustajia osaamisen myötä. Harjoitellaan ja opetellaan tunnistamaan eri keskitysalueet. 1. Päädystä lähempää maalia keskitetään takaviistoon. 2. Päädystä kaukana maalista keskitetään taka-alueelle ulospäin kiertävä keskitys,

AVAINASIA KESKITTÄJÄ havainnointi keskitystekniikan valinta

AVAINASIA HYÖKKÄÄJÄ maalintekoalueen tunnistaminen

tilanteko itselle ja peliasento

maalivahdin sijoittumisen ja tyhjän tilan havainnointi sekä osuma palloon

koska useimmiten puolustuslinja ja maalivahti estävät keskityksen maalivahdin ja puolustuksen väliin. Tunnista tilanne. Muiden hyökkääjien on oltava valmiina pudotuspuskuun/ kakkospalloon ellei hyökkäävä pelaaja pysty puskemaan palloa suoraan keskityksestä maaliin tai maalivahdin torjunnasta tulee kakkospallo. 3. Sisäänpäin kiertävä keskitys pelataan kauempaa laidalta kuudentoistarajan ulkopuolelta. 4. Sisäänpäin kiertävä keskitys oman kuljetuksen ja käännöksen jälkeennpelataan kauempaa laidalta kuudentoistarajan ulkopuolelta. 5. Aikainen keskitys (ulospäin kierteinen ja voimakas keskitys) pelataan maalivahdin ja puolustuslinjan väliin tavoitteena viimeistely yhdellä kosketuksella.

OHJEET PELAAJALLE KESKITTÄJÄ nosta katse ennen keskitystä ja havainnoi, minne hyökkääjät tekevät aloitteet miltä alueelta keskität, mihin keskität, millaisesta keskityksestä hyökkääjä saa hyvän osuman palloon (kierre, voima) OHJEET PELAAJALLE HYÖKKÄÄJÄ havainnoi, missä on tila liikkeelle ja miltä keskitysalueelta keskitys tulee. Porrastus maalintekoalueella: etualueelle liike aikaisin, sitten rangaistuspilkun ja viiden rajan alue, taka-alue myöhään tilanteko itselle syötön/ kuljetuksen/1. kosketuksen aikana, nopean viimeistelyn mahdollistava peliasento, liikkeen ajoitus (keskittäjän katseen nosto) katso tyhjä tila maalissa (viimeistele siihen kulmaan, mistä keskitys tulee, koska maalivahti joutuu vastaliikkeeseen) ja katso palloon viimeistelyhetkellä saadaksesi laadukkaan osuman palloon


osa 4 Osaan, Jaksan, Ehdin

Maalinteko tuplakeskityksestä vastakkaisiin maaleihin Molempien maalien viidenrajan kulmissa on pelaajajonot ja maaleissa maalivahdit. Kenttäalueen molemmilla reunoilla on kaksi keskittävää pelaajaa. Keskittäjät sijoitetaan keskitysalueelle tavoitteen mukaan. Pelaajaparit lähtevät vuoroin molemmilta maaleilta ja liikkuvat maalintekotilanteeseen saaden aina tuplakeskityksen vastustajan maalille (esim. aikainen keskitys puolustuslinjan taakse ja keskitys

AVAINASIA KESKITTÄJÄ havainnointi keskitystekniikan valinta

AVAINASIA HYÖKKÄÄJÄ maalintekoalueen tunnistaminen

tilanteko itselle ja peliasento

maalivahdin sijoittumisen ja tyhjän tilan havainnointi sekä osuma palloon

viidenrajan ja pilkun väliin maalintekoalueelle). Maalintekotilanteen jälkeen pelaajaparit siirtyvät sen maalin taakse pelaajajonoihin, minne viimeistelivät. Seuraava maalintekotilanne pelataan toiseen maaliin. Valmentaja rytmittää keskittäjien vaihdot.

OHJEET PELAAJALLE KESKITTÄJÄ nosta katse ennen keskitystä ja havainnoi, minne hyökkääjät tekevät aloitteet. miltä alueelta keskität, mihin keskität, millaisesta keskityksestä hyökkääjä saa hyvän osuman palloon (kierre, voima, tarkkuus) OHJEET PELAAJALLE HYÖKKÄÄJÄ havainnoi, missä on tila liikkeelle ja miltä keskitysalueelta keskitys tulee tilanteko itselle syötön, kuljetuksen/1. kosketuksen aikana nopean viimeistelyn mahdollistavaan peliasentoon, liikkeen ajoitus (keskittäjän katseen nosto) katso tyhjä tila maalissa (viimeistele keskityksen puoleiseen kulmaan, koska maalivahti joutuu vastakkaisliikkeeseen) ja katso palloon viimeistelyhetkellä saadaksesi laadukkaan osuman palloon


Pääpeli, maalinteon parikisa TEEMA => välineet organisointi ja harjoitteen kuvaus

huomioitavaa avainasiat

helpottaminen vaikeuttaminen

PÄÄPELI palloja,”tötsät” ja kartiot maalin merkitsemistä varten 10x15 m suorakaide jaettuna kahteen osaan, molemmissa päissä on maali. Kaksi kahden pelaajan joukkuetta. Toinen joukkueista on aina puskuvuorossa, puolustavan joukkueen toinen pelaaja on maalissa. Puskevan joukkueen yksi pelaaja aloittaa omalta maalilta. Toinen pelaaja on alueen puolessa välissä valmiina. Pallollinen pelaaja heittää pallon kaverilleen ja lähtee itse liikkeeseen kohti oman alueen rajaa. Pallon kiinni saanut kaveri heittää pallon sopivasti juoksulinjalle niin, että paikalle juokseva pelikaveri pääsee puskemaan kohti maalia. Puskun täytyy tapahtua omalta puolelta, mutta puskun jälkeen saa hypätä toiselle alueelle. Valmentaja päättää, pitääkö puskujen olla hyppypuskuja. Kumpi joukkue tekee enemmän maaleja? hyvät heitot ovat ratkaisevan tärkeitä. Alussa valmentaja voi olla heittämässä. oikea puskutekniikka; katse pallossa, suu kiinni, niska jännitettynä, osumakohta otsaan. Erityinen huomio tulisi kiinnittää keskivartalon käyttöön puskuliikkeen suorituksessa (keskivartalo tekee nopean linkkuveitsi -- liikkeen). Myös käsien käyttö liikkeen tasapainottamisessa on huomioitava. Hyppypuskussa viimeinen askel ennen ponnistusta täytyy olla pidempi (samoin kuin lentopallon hypyssä). Ylävartalo tekee hypyn ylösmenossa linkkuveitsiliikkeen taakse. Itse puskussa tapahtuu linkkuveitsiliike eteenpäin. Käsien käyttö on hyppypuskussakin äärimmäisen tärkeää puskun voimalle ja pelaajan tasapainolle. Maalin suurentaminen, puskut lähempää. Maalin pienentäminen, puskut kauempaa. Maalin saa tehdä vain hyppypuskulla/heittäytymällä.


Pääpelifutis TEEMA => välineet

PÄÄPELI palloja,”tötsät” ja kartiot maalin merkitsemistä varten

organisointi ja harjoitteen kuvaus

30x15 m kenttä, molemmissa päissä on maali. Kaksi 5--7 pelaajan joukkuetta, ei maalivahteja. Pelataan pääpelifutista. Toinen joukkue aloittaa omalta maaliltaan. Pallollinen pelaaja heittää aina pallon itselleen ja puskee sen sitten pelikaverilleen. Palloa yritetään puskea kohti vastustajan maalia, palloa saa pelata vain päällä. Jos pallo putoaa lantion korkeuden alapuolelle, lähin pelaaja saa ottaa sen kiinni. Palloa ei saa heittää kuin itselleen, pallollinen pelaaja ei saa liikkua, pallollista pelaajaa ei saa estää (lähimmän pelaajan on oltava vähintään kolmen metrin päässä pallollisesta). Pallollisen pelaajan on pelattava palloa viimeistään viiden sekunnin kuluttua siitä, kun hän on ottanut pallon kiinni (valmentaja valvoo). Maalivahtia ei ole, maaliyrityksiä ei saa torjua käsillä (kädellä torjuttu maaliyritys lasketaan maaliksi). Kumpi joukkue tekee enemmän maaleja?

huomioitavaa

vaikka harjoitteessa pitääkin olla ”hurtti meininki”, valmentajan on valvottava tarkkaan, että pelaajat eivät lyö päitään yhteen.

avainasiat

valmentajan kannattaa opastaa pelaajille oikea strategia. Puskujen kannattaa olla kohtuullisen pitkiä, peliä kannattaa pelata perinteiseen ”brittityyliin”. Jotta ensimmäinen pusku olisi riittävän pitkä, pelaajia tulee ohjeistaa niin, että he heittävät pallon riittävän korkealle, ennen omaa puskua. Muuten pelaajien puskutekniikkaan kannattaa kiinnittää huomiota; katse pallossa, suu kiinni, niska jännitettynä, osumakohta otsaan. Erityinen huomio tulisi kiinnittää keskivartalon käyttöön puskuliikkeen suorituksessa (keskivartalo tekee nopean linkkuveitsi --liikkeen). Myös käsien käyttö liikkeen tasapainottamisessa on huomioitava. Hyppypuskussa viimeinen askel ennen ponnistusta täytyy olla pidempi (samoin kuin lentopallon hypyssä). Ylävartalo tekee hypyn ylösmenossa linkkuveitsiliikkeen taakse. Itse puskussa tapahtuu linkkuveitsiliike eteenpäin. Käsien käyttö on hyppypuskussakin äärimmäisen tärkeää puskun voimalle ja pelaajan tasapainolle.

helpottaminen

suurempi maali

vaikeuttaminen

maalin saa tehdä vain hyppypuskulla


RIVIT SISÄÄN,

RINTA ULOS

Vakioveikkaus kotimaisilla futiskohteilla tarjoaa parasta jännitystä.

www.veikkaus.fi/vakio


Uuden sukupolven valmennusta Valtakunnallinen Fortum Tutor -ohjelma kehittää lasten jalkapallon ja lentopallon harrastajien valmennusta. Ohjelma on tavoittanut jo kymmeniä tuhansia lapsia ympäri Suomen. Tavoitteemme on taata lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. fortumtutor.fi facebook.com/FortumTutor


Suomen MM-karsinnan vastustajat EM-Ranskassa Alkuperäisen ohjelman mukaan Suomi aloittaa MM-karsintaurakkansa lokakuussa (6.10) vierasottelulla Islantia vastaan. Kotiavaus seuraa jo muutaman päivän kuluttua (9.10) Tampereen Ratinassa ja vastaan kentälle juoksee Kroatia. Alkuohjelmaan tulee todennäköisesti kuitenkin muutos. FIFA sijoitti tätä kirjoitettaessa Kosovon maajoukkueen Suomen lohkoon ja avaus kosovolaisia vastaan on kaavailtu pelattavaksi jo syyskuussa ja mahdollisesti Turussa.

Kosovoa lukuun ottamatta tulevien MMvastustajien tarkkailu on huuhkajille herkullisen helppoa. Niin Kroatia, Ukraina, Turkki kuin Islantikin urakoivat Ranskan EM-turnauksen kesä- heinäkuussa. Näistä joukkueista Kroatialla on erinomaiset mahdollisuudet selviytyä lohkosta jatkopeleihin. Muiden yltäminen edes kakkossijalle olisi pienoinen yllätys. Varmuudella joku niistäkin nähdään jatkossa ainakin lohkokolmosena. Suomi kohtaa Ukrainan myöhemmin syksyllä vieraskentällä ja odotettavissa on tuttuun tapaan hankala ottelu. Ukraina ei ole suosikki Ranskassa (Lohko C: Saksa, Puola, Pohjois-Irlanti) eikä sen puolustusvoittoinen pelityyli ole liiemmin kehuja kerännyt. Kiovan Dynamon legendaarisen Valeri Lobanovskin perintöä jäljittelevä päävalmentaja Mihailo Fomenko on kuitenkin hinannut joukkueen lopputurnaukseen! Sitä ei pidä väheksyä. Poliittiset tilanteet ja joukkueen sisäiset ristiriidat ovat Ukrainan menestymiselle iso riski. Jos Ukraina tulee sumputtamaan ja Suomi tekee samoin niin pelin ratkaisevat henkilökohtaiset oivallukset läpimurtoalueella tai erikoistilanteet. Vaarallinen Andrij Jarmolenko on ehdottomasti saatava kuriin. Lohkossa D pelaavat Suomen tulevista vas-

22

tustajista Kroatia ja Turkki. Kroatian maalintekijät Mario Mandzukic ja Ivan Perisic sekä rakentajat Luka Modric ja Ivan Rakitic ovat futiksen korkeinta mahdollista kastia ilman kahta sanaa. Koko joukkue rakentuu huipputähdistä ja sen myötä myös harmoninen ryhmädynamiikka voi muodostua haasteeksi. Kroatia on potentiaalinen menestyjä Ranskassa. Espanja lienee toinen varma jatkopeleihin joten jäännöstaistelu jää Turkin ja Tshekin väliseksi. Kroatia on myös ehdoton suosikki tulevassa EMkarsintalohkossaan. Jos myöhään keväälle venyneet seurajoukkueiden ratkaisuottelut ja toisaalta EM-turnaus uuvuttavat megatähtiä sopivasti niin altavastaaja Suomella on yllätysmahdollisuudet Ratinan kotiottelussa. Pallonhallinnasta Suomen ei kannata kroaatteja vastaan lähteä kilpailemaan. Tiukka yhtenäinen puolustus ja terävä vastaisku tulevat olemaan aseemme. Turkki on melko iso arvoitus niin EMturnauksessa kuin tietysti tulevassa MMkarsinnassakin. Kokenut luotsi Fatih Terim saa yleensä joukkueesta kaiken irti, mutta aggressiivinen prässääjäjoukkue on kuitenkin rakennusvaiheessa. Tuo ylhäältä tapahtuva voimakas häirintäpeli ja samalla joukkueen puolustuslinjan nostaminen antavat meille vastahyökkäyspelin avaimet. Kaikkiaan Turkki on ”sopinut” huuhkajille

Jalkapallovalmentaja 1/2016


Viime kesän Sapassileirillä futaili lähes sata junioria.

SJV järjestää jälleen junnutapahtumia kolmella paikkakunnalla SJV järjestää kesän aikana jo totuttuun tapaan sekä poikaettä tyttöjunioreille junnuleirejä ammattivalmentajien johdolla. vuosien varrella melko hyvin. Silläkin on merkityksensä. Superyllättäjä Islanti pelaa Ranskassa lohkossa F yhdessä Portugalin, Itävallan ja Unkarin kanssa. Paperilla Portugali on vahvin ja sitten tulee yllätysvalmis Itävalta. Islanti ei tosin tule olemaan helppo edes Ronaldon ryhmälle. Joukkue on pelannut yhteen jo junnumaaotteluista lähtien ja henki on huikea. Veikkaan että kolmantena jatkopeleihin ja kesän puristuksen jälkeen MMkarsintoihin totutulla ilmeellä. Lars Lagerbäck on saanut tasaisen joukon yhtenäiseksi ja varsinkin puolustuksen pitäväksi. Jälleen Suomen haasteena on keksiä keinot tiiviin pakan hajottamiseen. Vaikea huuhkajien vierasavauksesta tulee, mutta hyvällä itseluottamuksella Islanti on lyötävissä.

Tapahtumat toteutetaan yhdessä paikallisen seuran kanssa ja samassa yhteydessä järjestetään koulutusta sekä paikkakunnan nuorille ohjaajille että lasten vanhemmille. Tavoitteena on tukea ja edistää paikkakunnan lasten ja nuorten liikuntaharrastusta.

14.-16.6.

Petäjävesi (SJV ja PetPet)

6.-7.7.

Mäntyharju (SJV ja Jäntevä)

14.-16.7.

Savitaipale (SJV ja StU)

Teksti: Jukka Vakkila

Jalkapallovalmentaja 1/2016

23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Lehti 1 2016  

Jalkapallo, valmennus, malliharjoitus, valmentaja

Lehti 1 2016  

Jalkapallo, valmennus, malliharjoitus, valmentaja

Advertisement