a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Jalkapallovalmentaja 1 / 2015

Kuningas valmennusopissa


Sisältö

TPV:n tapa toimia kasvattajana...

4

Valmentajakoulutus...

6

Kokemuksia saksalaisesta valmennuksesta ...

8

Ilkka Mäkelän uudet haasteet...

12

Suomalainen valmentaja Aasiassa...

14

AEFCA Symposium...

20

Jalkapalloilijan voimaharjoittelu...

22

www.taktifol.com

2

Jalkapallovalmentaja 1/2015


Päätoimittajan palsta Suomen Jalkapallovalmentajat ry Valmentajien jäsenlehti 34. vsk

Koulutus, koulutus, koulutus…

Päätoimittaja Jukka Vakkila Hallitus: Jukka Vakkila, puheenjohtaja

040 778 5240

jvakkila@elisanet.fi Heikki Altonen

050 596 7714

heikki.altonen@gmail.com Mikko Eskelinen

040 5831814

mikko.eskelinen@palloliitto.fi Ilkka Mäkelä

040 7605155

ili.makela@hotmail.fi Hannu Paatelo

0400 722407

hannu.paatelo@turku.fi Marko Viitanen marko.viitanen@palloliitto.fi Petteri Jaatinen

040 5899 483

petteri.jaatinen@avainpotku.fi Lehden toimituskunta: Jukka Vakkila, Sirpa Vakkila, Hannu Paatelo ja Ilkka Mäkelä. Lehden taustaa: Suomen Jalkapallovalmentajien jäsenlehti on Suomen suurin yhden lajin kattava valmennusjulkaisu. Sen päätehtävänä on tuottaa jalkapallovalmentajien arkikäyttöön sopivia valmennukseen liittyviä vaihtoehtoja ja alan uusinta informaatiota. Toimintaa on viime vuosina päämäärätietoisesti ja tavoitehakuisesti suunnattu siten, että yhdistys pystyy vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin jalkapallovalmentaja nykyisissä muuttuvissa olosuhteissa odottaa vastauksia. Kannen kuva: SJV arkisto Kustantaja: Suomen Jalkapallovalmentajat ry Toimisto: PL 121, 00511 Helsinki Toimistosihteeri Sirpa Vakkila 0500 422 240 sjv@elisanet.fi, www.jalkapallovalmentajat.fi

Joachim Löw analysoi viime syksynä useissa seminaareissa taustatekijöitä, mitkä veivät Saksan lopulta maailmanmestariksi. Hän korosti useaan kertaan että kaiken menestymisen perustana on tasokas pitkäjänteinen valmentajakoulutus. Saksassa sekin asia on otettu vakavasti jo vuosikausia. Valmentajien tasosta ei tingitä. Myös Suomessa asia ymmärretään. Jari Litmanen, Joonas Kolkka, Toni Kallio, Rami Hakanpää, Antti Pehkonen, Jouni Antikainen ovat kaikki entisiä pelimiehiä ja suorittavat parhaillaan UEFA Avalmentajatutkintoa. Heitä on paljon muitakin. He ovat suomalaisia huippunimiä, joilla jokaisella on merkittävästi annettavaa kotimaisessa valmennuksessa. Nuoret lupaavat pelaajat tarvitsevat tuekseen ja ohjaajikseen lajin ymmärtäviä ihmisiä. Tällaista arvoa ei voi mitenkään väheksyä. Hieno uutinen on myös se että Jari ”Litti” Litmanen kohentaa merkittävästi pelipaikkaansa Palloliiton ja koko futisperheen avauskokoonpanossa. Jari on liittynyt virallisesti organisaatioon ja on valmis jakamaan huikeat kokemuksensa sekä suomalaisille pelaajille että taustahenkilöille. Hän sai pelaajana nerokkailla syötöillään ympärillä olevat kaverit loistamaan. Tätä loistoa tarvitsemme nyt myös kentän ulkopuolelle. SJV:n päätapahtuman, Vuoden Valmentajapäivien suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Päivät järjestetään EM-karsintaottelun Suomi – Pohjois-Irlanti- yhteydessä 10.–11.10. Helsingissä. Luvassa on sekä kotimaista että kansainvälistä ohjelmaa. Yhteistyössä Palloliiton kanssa järjestettävä tilaisuus on avoin kaikille ja samalla kaikille lisenssivalmentajille virallista täydennyskoulutusta (10h). Seminaariin mahtuu 100 valmentajaa, jotka otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on jo käynnissä. Valmentajapäiviä odotellessa seuraillaan nyt kuitenkin pian käynnistyvä tiivis sarjakausi. HJK on koko toimintaa arvioitaessa selvä ykkönen Suomessa. Toivotaan samanlaista pitkäjänteistä satsausta muillekin seuroille. Joka tapauksessa tiedossa on jännittäviä otteluita. Jokaiselle löytyy jotakin lukuisilta eri sarjatasoilta. Nautitaan jalkapallosta!

Lehden ilmoitukset ja tuotanto: Yhdistyksen toimisto

Jalkapallovalmentaja 1/2015

Jukka Vakkila

3


TPV:n tapa toimia jalkapalloilijan kasvattajana Tampereen Pallo-Veikot ry viettää kuluvan vuoden ajan 85-vuotisen toimintansa juhlavuotta, kun Tammelan pojat päättivät 6. huhtikuuta 1930 Tampereen Raittiustalon juhlasalissa perustaa kaupunkiin uuden urheiluseuran.

Tänään, 85 vuotta myöhemmin, TPV on Palloliiton yli 1000 jäsenseuran joukossa pelaaja-/ jäsenmäärältään liiton kuudenneksi suurin seura (tilasto 2013). Pelaajamäärä lisääntyi vuoden 2014 aikana taas, tällä kertaa 153 juniorilla. Junioritoiminnan tuloksen helmenä viime vuodelta on C15-poikien Kai Pahlman -turnauksen voitto Turussa. Tätä turnaustahan, turnauksen suojelija presidentti Sauli Niinistö, muisteli lämmöllä itsenäisyyspäivävastaanoton televisiohaastattelussa. Joukkueen valmentaja, Jussi Heimo, valittiin SPL:n vuoden 2014 poikavalmentajaksi.

4

Tapa toimia TPV:stä on neljä C15 -ikäluokan poikaa pelannut viime vuoden aikana maajoukkueessa ja yksi heistä palkittiin Turun turnauksen parhaana pelaajana. Tämän mainitun ikäluokan pojat ovat myös jo kansainvälisesti merkittyjä ja silmälläpidon alaisia; englantilaiset liigaseurat, italialainen liigaseura ja tanskalainen liigaseura ovat jo testanneet heitä omissa akatemioissaan. Yksi TPV:n kasvatti ja saman C15ikäluokan poika aloitti juuri kolmannen kaksivuotiskautensa FC Evertonin akatemiassa Liverpoolissa.

Jalkapallovalmentaja 1/2015


Edellä kerrottu juontaa siitä, että TPV:ssä juniorien valmennuksen tavoite on tuottaa kyvykkäitä pelaajia seuran edustusjoukkueisiin eli pelaajapolku ja sen mukanaan tuomat vaatimukset ovat yhtenevät ja alusta alkaen tiedossa sekä valmentajilla että pelaajilla: tytöillä ja pojilla. Lapsille, seitsemännestä ikävuodesta alkaen, opetetaan perustaidot ja 1 v 1 -peli. Kahdeksan- ja yhdeksänvuotiaiden kanssa jatketaan perustaitojen kehittämistä ja 2 v 1 -pelin opettamista. Kymmenen ja 11-vuotiaille opetetaan 3 v 2 -pelaamista, D -ikäluokka opettelee yhden linjan puolustamista ja C-junnut kahden linjan yhteispeliä. Jokaisella 24 ikäkausi-joukkueella on oma vuosisuunnitelma, harjoitteissa on kuukausittain eri painopistealueet ja jokaisessa har-

joituksessa yksi selkeä teema. Nuorimmissa ikäluokissa harjoitukset tallennetaan videolle ja harjoituskuukauden päättyessä kaikesta kuukauden aikana opitusta tehdään kehittymisvertailu. Tästä visuaalisesta vertailusta ja juniorivalmennuspäällikön antamasta palautteesta valmentajat saavat suullisen ohjeen oman toimintansa kehittymisestä ja kehittämisestä. Tällä tavalla TPV noudattaa Suomen Palloliiton valmennuslinjauksen mukaista ohjeistusta valmennuksen painopisteistä ja harjoitusten sisällöistä.

Teksti ja kuvat: Tapio Kalliomäki, TPV


Tästä se alkoi. ”Vanhan liiton” miehet ensimmäisellä JVK-kurssilla.

Jari Litmanen on yksi UEFA A-lisenssin koulutusohjelmaan osallistuvista huippupelaajista.

Huippupelaajia UEFA A-kurssilla. Toni Kallio, Joonas Kolkka (kuvassa keskellä). Samalla kurssilla ovat myös Jari Litmanen, Rami Hakanpää ja Antti Pehkonen.

6

Jalkapallovalmentaja 1/2015 UEFA B:n kurssilaisia Pajulahdessa.


Huippupelaajat Litmasen johdolla valmennusoppeja hakemassa - Palloliitto kouluttaa Suomalaiset huippupelaajat ovat lähteneet innolla mukaan valmentajakoulutukseen tavoitteena kehittää itseään uusiin haastaviin tehtäviin. UEFA A-lisenssiä työstävät parhaillaan mm. Jari Litmanen, Joonas Kolkka ja Toni Kallio. Näiden kavereiden kokemus A-maajoukkueessa sekä monien eri huippumaiden nimekkäissä seuroissa on korvaamaton pääoma, mitä suomalainen jalkapallo tarvitsee. Mainittujen tähtipelaajien lisäksi samalla kurssilla on useita pelimiehiä joilla on kunnioitettava ura kotimaisella liigatasolla. Nais- ja tyttöpuolen valmennusta koulutuksessa edustavat ammattitaidolla Emma Tillander ja Maiju Ruotsalainen. On eri asia puhua lajista kun opit tulevat käytännön kokemuksista. Niitä tällä joukolla on todella paljon. Suomen Palloliitto järjestää Euroopan Jalkapalloliiton (UEFA) hyväksymiä valmentajakoulutuksia omille valmentajilleen. Korkein taso on UEFA Pro ja sen jälkeen tulevat UEFA A ja UEFA B. Lähinnä lasten valmennukseen vaadittavia C-ja D-koulutuksia järjestetään Palloliiton piireissä.

UEFA Pro-lisenssi

UEFA A-lisenssi

UEFA B-lisenssi

UEFA Pro- koulutus antaa pätevyyden korkeaa ammattitaitoa vaativiin valmennustehtäviin aikuisten huippujalkapallon parissa.

UEFA A-valmentajakoulutus antaa valmiudet edustustason joukkueiden valmentamiseen ja johtamiseen sekä nuoren huippupelaajan kehittämiseen.

Koulutuksessa syvennytään erityisesti huippupelaajan ja – joukkueen kehittämiseen, kansainväliseen jalkapalloiluun, joukkueen pelitavan kehittämiseen sekä huippujalkapalloilun ja – valmennuksen erityisosaalueisiin.

Koulutuksessa suunnitellaan, johdetaan ja arvioidaan nuorten joukkueen harjoituksia ja otteluja sekä paneudutaan erityisesti joukkueen pelaamiseen ja harjoittelun kehittämiseen.

Uusi UEFA B-koulutus korvaa entiset UEFA B-koulutusosiot. Koulutusrakenne ja sisältö on rakennettu neljän lähijakson ja niitä yhdistävien etäjaksojen kokonaisuudeksi.

Koulutukseen voivat hakea valmentajat, joilla on voimassaoleva UEFA A-lisenssi. Koulutus on erityisesti suunnattu aikuisten huippujalkapallovalmentajille.

Koulutus on monijaksoinen ja sisältää Valmentajan Ammattitutkinnon (VAT). Koulutukseen pääseminen edellyttää aiemmin suoritettua UEFA B-tasoa.

Osaamistavoitteet UEFA B-, A- ja Pro-koulutuksiin on määritelty osaamistavoitteet, jotka valmentajan tulee hallita koulutuksen päätteeksi. Mikäli tavoitteet eivät täyty, valmentajalle ei voida myöntää koulutustasoa vastaavaa UEFA valmentajalisenssiä. Koulutuksessa vaadittava osaamistaso ja näytöt on suoritettava hyväksytysti koulutusta seuraavan kalenterivuoden loppuun mennessä. Valmentajalla on mahdollisuus saada omalla kustannuksella tutor, jonka avulla voidaan paneutua tarvittaviin kehittämiskohteisiin.

Jalkapallovalmentaja 1/2015

Sisällössä on huomioitu yksilöllisen valmennusfilosofian ja kokonaisvaltaisen valmennuksen lisäksi fyysisen harjoittelun integrointi ja henkisen valmennuksen näkökulma. UEFA B-koulutukseen voivat hakea C-tason suorittaneet valmentajat ja entiset ja nykyiset huippupelaajat. Huippupelaajaksi määritellään pelaaja jolla on kolmen vuoden Veikkausliigakokemus ja minimissään 30 ottelua liigassa. Uuden UEFA B-koulutuksen hyväksytysti suorittaneille myönnetään UEFA B-lisenssi seuraavaksi kolmeksi kalenterivuodeksi.

7


Kokemuksia saksalaisesta jalkapallosta - Olli Orvasto -

Olen vajaan vuoden saanut elää juniorivalmentajan unelmaa ja valmentaa jalkapallon maailmanmestarimaan ammattilaisseuran akatemiassa. Takataskussa on jo nyt miljoona erilaista tarinaa ja oppia jalkapallon akatemiamaailmasta sekä vankasta jalkapalloyhteiskunnasta. Tämän kirjoituksen ideana on kokemukseni pohjalta pohtia joitakin asioita, joista voisimme Saksasta ottaa oppia.

FC Hansa Rostock Nachwuchsakademie Toimin tällä hetkellä FC Hansa Rostockin U16-joukkueen valmennustiimissä ja vastaan joukkueen aamuharjoittelusta. FC Hansa Rostock on usealle suomalaisellekin tuttu seura, sillä sen edustusjoukkueen riveissä ovat pelanneet Jari Litmanen, Henri Myntti ja nyt RB Leipzigista lainalla oleva Mikko Sumusalo. Rostockilaisille FC Hansa Rostock merkitsee todella paljon ja esimerkiksi seuran tunnuksiin ei voi olla kaupungilla törmäämättä. Muualla Saksassa Rostock tunnetaan nimenomaan jalkapallosta ja Hansa Rostockista. FC Hansa Rostockin akatemiaa pyöritetään suunnilleen miljoonan euron budjetilla. Akatemiassa pelaajia pyritään kasvattamaan kokonaisvaltaisesti ja suunnitelmallisesti kohti ammatti-

8

laisuutta. Pelaajista huolehditaan hyvän valmennuksen lisäksi myös kentän ulkopuolella. Seuralla on harjoituskeskuksen yhteydessä oma asuntola, jossa asuu 25 potentiaalista muualta muuttanutta pelaajaa. Koulunkäyntiin ja siviiliasioihin liittyvissä asioissa auttaa päätoiminen sosiaalipedagogi. Terveydenhuoltoon ja loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn panostetaan huomattavasti ja junioreita hoitaa päivittäin kaksi fysioterapeuttia. Lisäksi fysioterapeutit pitävät vanhimmille ikäluokille huoltavan harjoitteen vähintään kerran viikossa. Akatemiassa on yksi joukkue per ikäluokka ja joukkueita on U8-ikäluokasta U19-ikäluokan Bundesliigajoukkueeseen. Kilpailullista menestystä seuralle on tullut etenkin U19-ikäluokassa, jossa FC Hansa on vuoden 2010 Bundesliigamestari ja vuoden 2013 hopeajoukkue. Omia kasvatteja

on edustusjoukkueen ringissä kymmenisen kappaletta ja ylemmissä sarjoissa pelaa kourallinen Hansan kasvatteja. Akatemian kovin kasvatti on kuitenkin maailmanmestari ja Mestarien liigavoittaja Toni Kroos.

U16 ikäluokka (1999-syntyneet) U16-joukkueessa on mukana viisi pelaajaa, jotka aloittivat aikanaan U8-joukkueessa. Tämä on hieman normaalia ikäluokkaa enemmän, mutta se kertoo siitä, että scouttauksen myötä vaihtuvuus on melko suurta. Maajoukkuepelaajia joukkueessa ei ole, mutta joukkue pärjää sekä tuloksellisesti että pelillisesti erinomaisesti suuria Bundesliigaseuroja, kuten HSV:tä tai Werder Bremeniä vastaan. Pelaajat ovat urheilullisia ja heidän peruspelivalmiutensa ovat melko hyvällä tasolla. Pelaajilta löytyy siis keinoja ja taitoa ratkaista pelin perusasioita myös

Jalkapallovalmentaja 1/2015


kovemmassa tempossa. Joukkueesta kuitenkin puuttuvat vahvat persoonat sekä todelliset timantit.

Saksalaisen jalkapallon vahvuuksia Toki vertailu jalkapallon hallitsevan maailmanmestarin ja viiden miljoonan lisenssipelaajan Saksan ja Suomen välillä on epäreilua, mutta toki Saksassa on paljon asioita, joita voisi tuoda myös Suomeen. Itse saksalaisesta jalkapallovalmennuksesta ja sen suuntauksista voisi kertoa paljonkin, mutta havainnot saksalaisen jalkapallon rakenteista ovat mielestäni tarkemman pohdinnan arvoisia asioita. Valmennus ja sen taso ovat luonnollisesti erittäin tärkeässä asemassa pelaajakehityksessä, mutta myös toimintaa ohjaavien rakenteiden ja perinteiden tulisi olla kunnossa.

Selkeys

Jalkapallovalmentaja 1/2015

Saksalaisessa jalkapallossa on luonnollisesti paljon vahvuuksia, mutta yksi tärkeimmistä asioista, joista suomalainen jalkapallo voisi ottaa oppia, on toiminnan selkeys. Toiminta yleisesti ja eri tahojen työnjako on selkeää. Trendien perässä ei suotta hypitä, vaan luotetaan tiukasti ja pitkäjänteisesti omaan toimintaan. Liitolla, piireillä, seuroilla, joukkueilla, toimihenkilöillä, valmentajilla ja pelaajilla on oma tärkeä roolinsa saksalaisessa jalkapallossa. Seuroilla esimerkiksi on selkeät profiilit ja kohderyhmät. Karkeasti seurat voisi jakaa kolmeen eri tasoon ja profiiliin. Grassroots-tason seurat keskittyvät harrastetason jalkapallotoimintaan, kilpatason joukkueet taas ottavat jalkapallon enemmän tosissaan sekä pyrkivät määrätietoisesti kehittämään pelaajia. Keihään kärkenä on huippuseurojen akatemiat, jotka pyrkivät kehittämään ammattipelaajia omaan

edustusjoukkueeseensa. Kun seuran oma tehtävä ja vahvuus ovat tiedossa, niin on helppo toimia ja seurojen välisiä ristiriitoja on vähemmän. Seurojen profiloituminen olisi mielestäni myös suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden kannalta hyvä ajatus. Tällä hetkellä tarjotaan periaatteessa kaikille kaikkea ja se tuo omat haasteensa toimintaan. Saksassa ei esimerkiksi puhuta negatiivissävytteisesti värväämisestä, vaan täällä pienemmät seurat ovat ylpeitä, mikäli heidän pelaajansa kelpaavat kovempiin seuroihin. Myös harrastetason toiminta on laadukkaampaa, koska siitä pitävät huolen kyseisen asian osaajat. Joukkueiden rooli seuroissa on myös selkeää. Joukkueet eivät sooloile omiaan, vaan toiminta järjestetään poikkeuksetta seuran kautta niin harraste kuin huippuseuroissa. Joukkueiden toiminta on siis paremmin seuran käsissä ja koordinoitavissa. Saksassa ei siis

9


helposti synny seuroja seuran sisälle, vaan kaikki joukkueet toimivat seuran linjojen mukaisesti kohti yhteistä päämäärää. Näin myös seuran identiteetti näkyy ja säilyy yksittäisten joukkueiden toiminnassa. Selkeitä ovat myös valmentajien ja toimihenkilöiden roolit. Seuroissa johtajat johtavat, valmentajat valmentavat, huoltajat huoltavat ja esimerkiksi fysioterapeutit hoitavat loukkaantuneita pelaajia. Jokaisella on oma tärkeä roolinsa ja tehtävänsä, jonka he pyrkivät täyttämään. Valmentajat saavat siis valmentaa rauhassa, eikä esimerkiksi joukkueenjohtajalla tai vanhemmilla ole pienintäkään sanavaltaa valmennuksellisiin asioihin. Valmentajia ja heidän työtään todella arvostetaan ja heillä on yleensä tehtäväänsä työrauha.

Parhaat parhaiden kanssa Pelaajakehityksen kannalta Saksassa nähdään niin seura kuin liittotasolla tärkeänä se, että parhaat pelaajat pelaavat ja harjoittelevat parhaiden pelaajien kanssa, parhaiden valmentajien opetuksessa ja vielä parhaissa olosuhteissa. Kykyjenetsintään käytetään paljon panoksia ja aikaa. Varsinkin akatemiatasolla kilpailu pelipaikoista on kovaa ja vaihtuvuus on välillä suurtakin. Jokainen kivi käännetään, jotta löydettäisiin potentiaalisimmat pelaajat, joilla voisi olla mahdollisuus ponnistaa ammattilaistasolle. Näkisin tämän tärkeäksi myös Suomessa. Meillä ei ole suuria massoja yhtä potentiaalisia pelaajia, eikä myöskään suurta määrää todellisia huippuseuroja. Tämän vuoksi olisikin tärkeää saattaa yhteen parhaat ja po-

10

tentiaalisimmat pelaajat sekä paras valmennus ja olosuhteet. Suurien seurojen panostus akatemiatoimintaan on Saksassa mittavaa. Karkeasti voi sanoa, että seurojen budjeteista 10% käytetään akatemiatoimintaan. Kompromisseille ja sattumalle ei jätetä tilaa, vaan asiat hoidetaan mahdollisimman hyvin ja ammattimaisesti. Pelaaminen akatemiatasolla on luonnollisesti ilmaista ja junioreiden infrastruktuuri on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Akatemioilla on yleensä omat harjoituskeskuksensa, asuntolansa, kuljetuspalvelunsa, lääkintähuoltonsa jne. Suomessa seurojen edustusjoukkueet eivät juurikaan junioreihin panosta. Akatemiatoiminnan voisi kuitenkin nähdä investointina ja niukoistakin varoista 10% panostamalla saisi ainakin julkisuudessakin esillä olevia suuria harrastusmaksuja pienennettyä. Miljoonapanostuksia on tuskin akatemiatoimintaan lähivuosina Suomessa tulossa, mutta varojen käytön suunnittelulla ja kekseliäisyydellä voisi saada paljonkin hyvää aikaan. Saksassa juniorijoukkueet toki kilpailevat sarjoissa toisiaan vastaan, mutta kovempi kilpailu käydään useasti kuitenkin pelaajien kesken. Kova kilpailu tulevaisuudesta ja haaveet ammattilaisuudesta yhdistettynä ammattimaiseen ilmapiiriin pakottavat pelaajat kovaan työntekoon. Yrittäjiä on paljon, mutta paikkoja ammattilaiskentillä on vähän. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman kovaa työtä ammattilaisuus ei ole mahdollista. Suomessa joukkueet ja seurat kyllä taistelevat kovasti pisteistä, mutta pelaajien välinen kilpailu ei aina välttä-

mättä ole niin kovaa. Tämä antaa pelaajille toki aikaa ja mahdollisuuksia kehittyä rauhassa, mutta kova pelaajien välinen taistelu elämästä ja kuolemasta voisi puskea myös suomalaispelaajia eteenpäin.

Kohti jalkapalloyhteiskuntaa Kaiken suunnitelmallisuuden ja tehokkaan pelaajakehityksen takana on tietysti vahva jalkapallo- ja urheilukulttuuri. Jalkapallo ja sen mukana eläminen on vahva osa saksalaista identiteettiä. Suomessa meidän jalkapalloihmisten tehtävänä olisikin tuoda lajia ihmisille entistäkin läheisemmäksi ja tärkeämmäksi osaksi elämää. Mikäli saisimme vielä toimintaamme selkeyttä ja puhtia pelaajakehitykseemme, niin nousu kohti kansainvälistä huippua kiihtyisi entisestään.

Teksti ja kuvat : Olli Orvasto olli.orvasto@utu.fi

Jalkapallovalmentaja 1/2015


Uuden sukupolven valmennusta Valtakunnallinen Fortum Tutor -ohjelma kehittää lasten jalkapallon ja lentopallon harrastajien valmennusta. Ohjelma on tavoittanut jo kymmeniä tuhansia lapsia ympäri Suomen. Tavoitteemme on taata lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. fortumtutor.fi facebook.com/FortumTutor


Syksyllä Mikkelin Palloilijoiden toiminnanjohtajana ja edustusjoukkueen päävalmentajana aloittanut Ilkka Mäkelä, 51, joutui talvella uuden tilanteen eteen. Kakkoseen valmistautumassa ollutta seuraa pyydettiin jättämään lisenssihakemus Ykköseen. Lopputuloksena oli se, että 1929 perustettu perinteikäs seura palaa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010. seurajalkapallossa kuohui. Ensin Palloliiton liigalisenssivaliokunta pyysi MyPalta lisäselvityksiä lisenssihakemukseensa. Samalla se myönsi KTP:lle liigapaikan, koska FC Honka - Onhan se erilaista tulla tänne Mikkeliin. Paikkakun- ry:n liigapaikkaa tavoitellut espoolaisyhtiö Esport nalla oli merkitystä, kun kyseessä on kotikaupunki. Tuli vel- päätti olla hakematta liigapaikkaa. Mutta palataan ensin viime syksyyn. Miltä Mäkelästä tuntui palata kasvattajaseuraansa ensimmäisen kerran sitten vuoden 1996, jolloin Mäkelä pelasi joukkueessa Veikkausliigaa?

vollisuuden tunne auttaa vanhaa seuraa, jolta olen saanut paljon, Mäkelä sanoo.

Aiemmin vain Veikkausliigassa ja poikien maajoukkueita valmentanut Mäkelä myöntää, ettei välttämättä olisi tarttunut muiden Kakkosen joukkueiden tarjouksiin. MP-pestin myötä Mäkelän perhe muutti Mikkeliin. - Perhetilanne, kaksi alle kouluikäistä lasta, salli muuttaa Mikkeliin. Lahti oli hyvä paikka asua edelliset seitsemän vuotta, mutta nyt ei tarvitse ajaa päivittäin sitä väliä.

Mäkelän edellinen valmennuspesti oli Palloliitossa, jossa hän luotsasi poikien maajoukkueita. Nyt MP:ssä on vallan toisenlaisia tehtäviä. - Vaikka molemmat tehtävät ovat valmentamista, arkirutiinit ovat erilaisia. Maajoukkuetehtävissä oli valitsemista ja peluuttamista. Seuravalmentamisessa on enemmän haalarihommia, pelaajien päivittäistä kehittämistä. Maajoukkuevalmentamisessa oli myös paljon hallinnollisia tehtäviä.

Niin, ne hallinnolliset hommat ovat tulleet Mäkelälle tutuksi myös nykyisessä työssä, sillä edustusjoukkueen päävalmentajuuden lisäksi Mäkelä paiskii toimistolla myös toiminnanjohtajan roolissa.

Kun MyPa jäi lopulta ilman liigalisenssiä, pääsarjaan nostettiin Ilves. Yhtäkkiä Ykkösessä oli yhden joukkueen vajaus. Tässä vaiheessa Palloliitto kartoitti Ykkösestä kiinnostuneita seuroja täydennysmenettelyn mukaisessa järjestyksessä ja kysely tuli myös Mikkeliin. - Se oli nopea prosessi. Seuran hallitus sai asian silloin pohdittavakseen. Ykkösen lisenssianomuksen jättäminen ei ollut itsestäänselvyys. Oli myös niitä, jotka näyttivät punaista. Lopulta seurajohto päätti jättää lisenssihakemuksen Ykköseen, kun Palloliitto sitä pyysi.

Tilanne muuttui olennaisesti, kun ilman liigapaikkaa jäänyt MyPa päätti olla hakematta paikkaa Ykkösestä. - Kun MyPan tilanne muuttui, seurassa oli asiat mietitty valmiiksi. Olin henkilökohtaisesti sillä kannalla, että menemme Ykköseen.

Miksi? - Olen varma, että seura ja pelaajat ovat oppineet jo Kakkosesta. Vuoden päästä seura ja pelaajat ovat parempia, kun takana on yksi kausi Ykkösessä.

Näin myöhäisessä vaiheessa tullut paikka ylemmästä ja valtakunnallisesta sarjasta tuo - Työajasta kolme neljännestä on toiminnanjohtajan mukanaan omat haasteensa. Se ei Mäkelää työtä, loppuaika valmentamista. Sen olen huomannut, että hirvitä. junioripuoleen pitäisi pystyä panostamaan enemmän.

Mutta palataan vielä alkuvuoteen. Kotimaisessa 12

- Valmennuksellisesti rima on noussut. Ennen Ykkösen paikkaa meillä oli kolmen hyökkäävän pelaajan vaje. Nyt (haastattelu tehty 12.3.) meillä on kahden pelaajan vaje.

Jalkapallovalmentaja 1/2015 Gareth Morgan


Ilkka Mäkelä MyPalla riipaiseva kohtalo Ilkka Mäkelä pääsi näkemään läheltä MyPan huippuvuodet. Kaudet 2001-03 hän oli Juha Malisen kakkosvalmentaja ja kaudet 2004-07 päävalmentajana. Jälkimmäisen pestin aikana MyPa voitti ensin 2004 cupin ja vuotta myöhemmin kauan himoitun mestaruuden.

palasi haalarihommiin

Lisäksi mestaruusvuonna 2005 Mäkelä oli lähellä johdattaa MyPan silloisen Uefa-cupin lohkovaiheeseen ja matkalla putosi mm. skotlantilaisseura Dundee United. Tuolloin sveitsiläisseura Grasshoppers oli kuitenkin vahvempi ratkaisevalla kierroksella. Niistä päivistä on yllättävän lyhyt aika tähän talveen, jolloin MyPa jäi ilman liigalisenssiä ja lopulta seura hakeutui konkurssiin. Ennen sitä juniorijoukkueet oli siirretty uuden yhdistyksen alle. - Olin seitsemän vuotta samassa talossa ja se otti minut mukaan yhteisön jäseneksi. MyPan ja koko kyläyhteisön kohtalo on riipaiseva. Mäkelä tietää, mitä kaikkea Myllykoskella on viime vuosina koettu. - Ensin meni tehdas ja sitten vapaa-aikaan liittyvä sidonnaisuus. Mäkelä muistuttaa, että pienessä yhteisössä tehdas ja MyPa koskettivat lähes jokaista tavalla tai toisella. - Mattoa on vedetty alta paikkakuntalaisilta. Täytyy toivoa, että siellä on nyt mahdollisuudet uuteen alkuun.

Näiden haettavien pelaajien tason on oltava kovempi. Emme hae rivipelaajia.

Kun haussa olevat pelaajat löytyvät, MP:ssä tehdään uudelleenarviointi mitä tarpeita on ja mihin on resursseja. Pelaajarinkiä ei paisuteta ehdoin tahdoin. - Sarjaportaan noustua tarjokkaita on myös enemmän. Sähköposti laulaa päivittäin, pääasiassa ulkomaisilta pelaajilta, mutta myös kotimaisilta.

Toiminnanjohtajan tuolilla on puolestaan toisenlaiset haasteet.

on vaihtunut peräti puolet joukkueista viime kauteen verrattuna. Ykkönen on Mäkelälle tuntemattomampi sarja. - Liiga tuli kymmenessä vuodessa tutuksi. Edellisessä hommassa puolestaan Kakkosen pelit. En osaa sanoa Ykkösen voimasuhteista vielä mitään. Viime vuonna oli joka tapauksessa melkoinen loppuhuipennus.

Mäkelä oli tehnyt joukkueen kevään ottelukalenterin Kakkosen mukaan. - En ole lähtenyt perumaan jo sovittuja otteluita. Saimme kuitenkin KTP:n vastaan cupissa, jonka kohtasimme jo aiemmin. Lisäksi olemme sopineet harjoitusottelun JJK:ta vastaan ja pelaamme kenraaliharjoituksen Hakaa vastaan.

Valmennukseen Mäkelä on saanut avukseen kaksi - Pikkuisen yritetään nyt juosta kiinni muita. Mutta yh- entistä MP:n pelaajaa, Mikko Mannisen ja Sami teistyökumppanipuolella on ollut hyvä fiilis. Mikkeliläiset Roikosen. yritykset ovat lähteneet tähän mukaan ja ovat myös itse ehdottaneet sopimusten tarkistamisia ylöspäin Ykkösen paikan myötä. Mutta paljon on vielä tehtävää.

Viime vuosina Ykkönen on saanut paljon kehuja sarjan urheilullisuudesta. Tälle kaudelle sarjasta

- Tarkoitus siinä on se, että saamme näin A- ja B-juniorit lähemmäksi edustusjoukkuetta. Manninen valmentaa A:ta ja Roikonen B:tä. Se on luontevaa ja olemme harjoitelleet A:n kanssa samaan aikaan. Meillä on A:n kanssa neljä yhteistä pelaajaa. Teksti: Pallo-Kopla, kuva SJV arkisto

Jalkapallovalmentaja 1/2015

13


Suomalainen jalkapallovalmentaja Aasiassa

Mika Lönnström kuuluu siihen harvalukuiseen suomalaisten jalkapallovalmentajien joukkoon, joka vaikuttaa jalkapallon saralla ulkomailla, ja vielä päävalmentajana. Mikan ura Aasiassa lähti käyntiin Thaimaasta, missä hän nosti Roi Et Unitedin kolmanneksi korkeimmalta tasolta toiseksi korkeimmalle tasolle vuonna 2013. Sen jälkeen kutsu kävikin nopeasti suurempien haasteiden pariin, pääsarjan Police Unitedista löytyi seuraava työnantaja keväällä 2014. Poliisien riveissä homma sujui tuloksellisesti hyvin ja joukkue nousikin putoamisviivan tuntumasta mukavasti ylöspäin, palkintona tästä valinta Thaimaan pääsarjan kuukauden valmentajaksi. Sitten kulisseissa alkoikin tapahtua kummia vielä samassa kuussa ja Mika löysi itsensä pakkaamassa laukkuja hotellihuoneessaan vaikka kuukauden valmentajan palkinto kiilsi vielä pöydällä. Tästä jatkettiin kuitenkin nopeasti eteenpäin, sillä Aasian futiksessa mitä vain voi tapahtua nopealla aikataululla. Mikan sanoin: ”Ei laiteta kaikkia munia yhteen koriin.” Uusi työpaikka löytyi nopeasti eksoottisilta Malediiveilta, jossa paikallinen suurseura New Radiant SC kiinnostui Mikan palveluksista. Jo palkkaamista seuraavana päivänä Mika johdatti joukkueen ensimmäiseen otteluun, josta lopputuloksena oli tietenkin hieno voitto. Tästä alkoi huikea menestyksen putki, joka huipentui liigan voittoon marraskuussa 2014. Tämän lisäksi Radiant voitti vielä huikean jännitysnäytelmän jälkeen arvostetun President's Cupin jatkoajalla, jolloin tuplamestaruus sai sinetin. Kyseisessä pelissä

14

saattoi jopa vanhan koulukunnan toppari lopussa kärkeen -taktiikka tuottaa tulosta. Liigavoitto varmisti Radiantille paikan AFC Cupissa, mikä on Aasian mestareiden liigan alapuolelle sijoittuva kilpailu. Jokaisessa lohkossa on neljä joukkuetta, joista kaksi parasta pääsee pudotuspeleihin. Joukkue aloitti valmistautumisen AFC:hen tammikuussa ja ensimmäinen ottelu oli määrä pelata 25.päivä Indonesian Bandungissa. Valmistautumisjakson aikana pelattiin muutama harjoitusottelu ja yksi turnaus. Valmistautuminen ei kuitenkaan sujunut ilman ongelmia, joukkueeseen joka voitti viime kaudella

Jalkapallovalmentaja 1/2015


mestaruuden oli tullut paljon muutoksia, kuusi pelaajaa vaihtui ja tilalle hankittiin uusia. Uusista pelaajista kaksi brasilialaista kenttäpelaajaa ja espanjalainen maalivahti jouduttiin kuitenkin vaihtamaan vielä tammikuun lopulla huonojen esitysten takia. Eli ensimmäinen valmistautumiskuukausi meni hieman hukkaan, koska joukkueeseen todellisiksi vahvistuksiksi seurajohdon hankkimat pelaajat eivät pystyneet täyttämään rooliaan. Helmikuussa joukkueeseen saatiin uudet vahvistukset, tällä kertaa paremmalla tuurilla (tai taidolla) ja kaverit osoittautuivatkin ihan pelimiehiksi. Vihdoin kun joukkue oli koossa olikin AFC Cupin avaukseen aikaa vain hetki ja vaikka harjoituksissa töitä paiskittiin urakalla ei uusia kavereita ehditty ajamaan joukkueeseen sisään pelitilanteessa käytännössä lainkaan. Jotain positiivista valmistautumisjaksoon kuitenkin mahtui, Mika palkittiin uroteoistaan Vuoden Valmentaja -palkinnolla paikallisessa palkintogaalassa ja hieno työ sai arvoisensa kiitoksen. Helmikuun 23.päivä joukkue matkusti Indonesiaan kauden avaukseen. Yleisesti ottaen Malediivien suuruus ei ole pärjännyt kansainvälisissä otteluissa kummoisesti, mutta tavoitteena oli kuitenkin lohkosta jatkopaikan saaminen.

Jalkapallovalmentaja 1/2015

Pelipäivä koitti ja kaikki oli valmista. Stadionilla oli loistava tunnelma yleisömäärän ollessa noin 30000 ja vastustajajoukkueen, Persib Bandungin fanit pitivät loistavaa meteliä ihan millä mittarilla tahansa mitattuna. Pelillisesti joukkueiden välillä eroa ei ollut ehkä niin paljoa, kuin loppunumerot antavat osoittaa, mutta kuitenkin 90. minuutin jälkeen taululla olivat numerot 4-1 kotivoiton merkiksi. Mika johti joukkojaan aktiivisesti kentän laidalta tyylilleen uskollisena punaisessa puvussaan ja pyrki motivoimaan joukkuettaan viimeiseen asti. Indonesiasta ei tuloksellisesti jäänyt hirveästi käteen, mutta yleisellä tasolla täytyy mainita, että vastustajajoukkueen kannattajat olivat viimeiseen asti ystävällisiä ja kaikki taustat oli hoidettu todella mallikkaasti. Ja tulihan Mikasta ensimmäinen skandinaavinen valmentaja kyseisessä kilpailussa, jälleen hieno merkkipaalu Mikan CV:hen. Sitten aasialaisen futiksen tapaan tuli kuitenkin vaihteeksi hieman kylmempää vettä niskaan. Ottelun jälkeen tilanteen annettiin hiukan tasoittua, mutta kuitenkin seuraavana viikonloppuna New Radiant SC ja Mika päättivät yhteisymmärryksessä purkaa sopimuksensa. Tilanne ei tullut yllätyksenä Mikalle, sillä tiedossa oli, että jokainen peli kyseisessä seurassa piti voittaa oli se sitten realistista tai ei. Välillä odotukset ovat aivan käsittämättö-

15


mällä tasolla. Hauskana esimerkkinä tästä voidaan todeta seuraavaa: Valinta kuukauden valmentajaksi Police Unitedissa, potkut samassa kuussa. Ja nyt valinta vuoden valmentajaksi Malediiveillä, ja vielä samassa kuussa kortistoon. Tällä hetkellä (6.3.2015) Mika ei siis valmenna missään, mutta haasteita on takuuvarmasti edessä myös tulevaisuudessa hyvien näyttöjen ja syntyneiden kontaktien johdosta.

sesti Mikan ja Michaelin lisäksi Juha Teuronen, joka hoitaa fysiikkavalmennusta. Tämän ohella olemassa on monia sidosryhmiä, kuten Suomessa TopSpot, joka on auttanut Mikan valmennuspesteissä paljon ja jonka avulla mies muun muassa Malediiveille alunperin matkasi. Lisäksi MnM coachingin sosiaalista mediaa ja internet -sivuja hoitavat Jari Hyvärinen ja Joonas Sollo ja uutiset lähtevät yleensä heidän kauttaan maailmalle.

Yleisesti ottaen valmentajan tulee harjoittelussa ja pelaamisessa ottaa huomioon todella kuuma ilmasto ja sen mukanaan tuomat haasteet. Välillä peli saattaa vaikuttaa todella hitaalta ja tempo on alhaalla, kun taas toisaalta usein mennään täysillä päästä päähän. Tämä vertaus kertoo myös paljon pelaajien mentaliteetista, niin sanottu ”valmentaminen by Perkele” ei onnistu vaan huomioon on otettava pelaajien erilainen kulttuuri. Valmentamisessa on todella tärkeää olla ymmärtäväinen ja todella joustava, vaikka myös rajat on asetettava tarkasti. Myös oikeanlaista isoa karismaa tulee löytyä. Sitä Mikalta löytyykin, siitä esimerkkinä se, että hän sai muun muassa New Radiantin treenaamaan ensimmäistä kertaa aamuisin, kun aikaisemmin joukkueen pelaajat eivät tähän olleet suostuneet vaan savustaneet mieluummin valmentajan pihalle. Myös seurajohdon mentaliteetti on erilainen kuten ehkä jo aikaisemmista jutuista huomata saattaa. Sormi on liipaisimella koko ajan ja työtä onkin tehtävä päivä kerrallaan.

Mikan matkaa Aasiassa ja valmennustoimintaa voi seurata MnM coaching kautta Facebookissa, Twitterissä sekä Instagramissa sekä omilta nettisivuilta, www.mnmcoaching.com

Uutta valmennuspestiä havitteleva Mika rakentaa tällä hetkellä Aasiaan myös muuta valmennustoimintaa ”MnM Coaching” valmennusryhmänsä kanssa. Mikan ja hänen apuvalmentajana Police Unitedissa toimineen saksalaisen Michael Cikosin yhteistyössä perustaman valmennusryhmittymän, tavoitteena on löytää ja rakentaa tapoja vaikuttaa aasialaiseen valmennuskulttuuriin, auttaa valmentajia säilyttämään paikkansa pidempään ja ehkäisemään aasialaisen kulttuurin mukanaan tuomia sivuvaikutuksia. Lisäksi MnM Coaching pyrkii yhteistyöhön seurojen kanssa ja on valmis tarjoamaan seuroille valmennuspaketteja sekä akatemiatoimintaa. Ensimmäinen akatemia avattiin jo Mikan vanhan seuran New Radiantin kanssa yhteistyössä ja akatemiatoiminta jatkuu edelleen ja on jo tavoittanut paljon uusia innokkaita paikallisia nuoria futaajia.

MnM Coaching- nimellä kulkeva ryhmittymä on jo kerännyt taustajoukkoihin pari muuta valmentajaa ja aktiivisen porukan huolehtimaan ryhmän sosiaalisesta mediasta ja markkinoinnista. Tavoitteena on kasvattaa porukkaa jatkossa niin että seuroille voidaan myydä koko ryhmä ja valmis paketti yksittäisen valmentajan sijaan. Sitä juuri aasialainen jalkapallo Lönnströmin mukaan kaipaa, sillä mikä Euroopassa koetaan lyhytjänteisyydeksi, on jo paljon aikaansaatu Aasiassa. Ryhmä etsii aktiivisesti innokkaita ammattilaisia mukaan toimintaan. MnM Coaching Group: Mika Lönnström – UEFA Pro Lisensoitu valmentaja ja manageri Michael Cikos – UEFA B Lisenssi, apulaisvalmentaja ja videoanalyysit Juha Teuronen – Fysiikkavalmentaja Jari Hyvärinen ja Joonas Sollo – Markkinointi ja Media, Top Spot – Agentti ja Talent –toiminnot.

Mikan tulevaisuus näyttää Aasiassa valoisalta ja mahdolliset uudet valmennuskuviot sekä MnM Coaching pitävät miehen kiireisenä. Ryhmässä vaikuttavat tällä hetkellä aktiivi-

16

Jalkapallovalmentaja 1/2015


Mikan pointit valmentamiseen Aasiassa

- Todella kuuma, toisinaan kuiva, välillä taas todella kostea ilmasto on suurin haaste varsinkin verrattuna Suomeen. Tämä on ihan ensimmäisenä otettava huomioon harjoittelussa ja totta kai pelaamisessa. - Jokainen päivä saattaa tuoda tullessaan jotakin mitä et ikinä olisi osannut odottaa. - Sinun pitää olla valmis joustamaan aikatauluista. - Peli vaikuttaa helposti välillä todella hitaalta ja tempo alhaiselta, mutta hetken päästä saatetaan mennä vauhdilla päästä päähän. - Paikallisten pelaajien ja taustahenkilöiden mentaliteetti heijastelee paljon edellä mainittua, on otettava huomioon kulttuuri ja monia pelin ulkopuolisia taustatekijöitä. - ”Valmentaminen by Perkele” ei onnistu täällä, vaan ulkomaalaisena joudut myös myöntymään paljon mikäli haluat onnistua työssäsi. - Kuitenkin ulkomaalaiselta valmentajalta, kuten aina pelaajiltakin, odotetaan paljon. Se tarkoittaa että tietynlaiset omat rajat on pystyttävä asettamaan tarkasti, paikallisesta kulttuuristakin huolimatta sillä eurooppalaisella valmennuskulttuurilla on paljon annettavaa Aasian sarjoihin.

Jalkapallovalmentaja 1/2015

17


Ja siitä se ajatus sitten lähti.. KESÄKUU 2014 Kaksi miestä istuu tutun ruokaravintolan pöydässä bangkokilaisessa lähiössä. Molempien ilmeet sekä eleet huokuvat ihmetystä ja kummastusta siitä miten nopeasti Aasiassa asiat voivatkaan heittää kuperkeikkaa. Oikeastaan päällimmäisenä kummankin mielessä on tuttu sanonta Thaimaasta. ”This Is Thailand”- sanonta kiteyttää monta kokemusta ihmisille jotka ovat viettäneet maassa pidemmän aikaa ja saaneet kokea maan erikoiset käänteet ja toimintatavat. Toinen herroista on Mika Lönnström, vastikään 40 täyttänyt ikinuori, kaksimetrinen ja karismaattinen suomalaisvalmentaja. Lönnström on jo ehtinyt nähdä kaikennäköistä toimintaa eri kulttuureissa Euroopasta Amerikkaan asti ennen Thaimaahan tuloaan. Hän tietää että paljon on vielä myöskin näkemättä ja kokematta vaikka takana onkin jo kolmen vuoden pesti Koillis-Thaimaalaisen Roi Et Unitedin valmentajana. Edellisenä vuonna kakkosesta ykköseen nousseiden ”Valkoisten Oravien” päävalmentajana toiminut Lönnström oli saanut vain muutama kuukausi aiemmin mahdollisuuden, johon oli mahdotonta olla tarttumatta, eikä vähiten sen takia mitä kulisseissa olikin jo käytännössä päätetty miehen puolesta. Thaimaan pääsarjajoukkue Police United oli saanut uuden omistajan ja seurassa laitettaisiin niin sanotusti pakka uusiksi. Pitkänhuiskea Lönnström oli ehtinyt jo Roi Et:n aikana nousta yhdeksi suosituimmista ulkomaalaisvalmentajista Thaimaan jalkapallopiireissä ja tuntui sopivan uuden omistajan ajatusmaailmaan paremmin kuin hyvin. Thaimaalainen politikointi ja kulttuuriin liittyvät erikoisuudet olivat hyvin tiedossa kun Lönnström löi paikallisen miljonäärin kanssa kättä päälle sopimuksen merkiksi. Tavoite oli selvä: heikosti kauden aloittanut perinteikäs Thaimaan poliisin oma seura pitäisi saada hilattua turvallisille vesille putoamisviivan yläpuolelle. Alku olikin enemmän kuin loistava. Heti ensimmäinen ottelu ja joukkue onnistui kaatamaan yhden sarjan kärkiseuroista 3-0! Lönnströmin karisma oli puraissut pelaajiin ja henki oli selvästi parempi, joukkue alkoi nousta kohisten viivan yläpuolelle. Näytti siltä että omistajan kanssa sovitut tavoitteet täyttyvät kirkkaasti. Yksi ominaispiirre thaimaalaisessa urheilussa on kuitenkin se että kun joukkue menestyy, alkaa mestareita ja vastuunottajia sekä ennen kaikkea neuvonantajia löytymään joka nurkalta siitäkin huolimatta että ihan oikeita töitäkin olisi tehtävä vielä paljon. Lönnström saikin varsin pian muutaman hyvin menneen ottelun jälkeen huomata kuinka yhtäkkiä ottelupalaveria pitääkin

seuran johtohenkilö itse päävalmentajan puistellessa päätänsä vieressä. Yhtä nopeasti kuin ilmapiiri oli parantunut joukkueessa uuden valmentajan tulon myötä, yhtä nopeasti se alkoi laskemaan kun aloituskokoonpanot ja pelaajavaihdot alkoivatkin tulla ilmoituksena vip-katsomon puolelta. Sanomattakin oli selvää ettei näihin ohjeisiin ole syytä edes päävalmentajan puuttua. Toinen herra edellä mainitun ruokaravintolan pöydässä on saksalainen, hiukan nuorempi valmentaja Michael Cikos. Aiemmin jo Roi Et:ssä yhtä aikaa työskennelleet valmentajat olivat vain reilu kuukausi sitten ottaneet vastaan paikan Police Unitedissa ja nyt miehet päivittelevät hetki sitten kuulemaansa päätöstä siitä että heidät on vapautettu joukkueen valmennusvastuusta. Eikä syynä suinkaan ollut joukkueen huono menestys, vaan enemmänkin se että kaksikko ei ollut niellyt aivan kaikkea mitä paikallinen politiikka, kulttuuri ja auktoriteettien kunnioittaminen olisi vaatinut. Potkuja kaksikko ei kuitenkaan virallisesti saanut vaan jatkoi vielä seuran palkkalistoilla, ilman tiedossa olevaa toimenkuvaa. Tilanne oli kaikin puolin epäselvä ja tulevaisuudesta ei kummallakaan ollut tässä vaiheessa sen parempaa tietoa. Huvittavinta tilanteessa oli se, että vain viikkoa aiemmin Lönnström oli valittu Thaimaan liigan kuukauden valmentajaksi.

19. HEINÄKUUTA 2014 Kesäkuinen ilta bangkokilaisen ruokaravintolan pöydässä on johtanut tähän hetkeen, valmentajakaksikko on päättänyt ottaa ohjat omiin käsiin ja avaa nyt oman Facebook –sivun markkinoidakseen itseään mahdollisille uusille työnantajille. Vaikka kaikki sopimusasiat eivät vielä tässäkään vaiheessa ole selvinneet edellisen työnantajan kanssa, aktiiviset valmentajat ovat jo matkalla eteenpäin. ”Aloitimme Mika & Michael Coaching –projektin, tavoitteena on tietenkin työllistää itseämme ja kun puhutaan Aasiasta, sosiaalinen media on yksi tärkeimmistä tavoista tuoda itseään esiin myös ammattilaisten työmarkkinoilla.” Lönnström kertoo. Tässä vaiheessa kummallekaan ei ole vielä täysin selvä mihin yhteisprojekti tulee johtamaan, mutta visio tulevasta loistaa molemmilla kirkkaana. Molemmat ovat saaneet kokea että ulkomaalaisvalmentajien työskentely Aasiassa on jatkuvasti liipaisimella ja edes menestys ei takaa työpaikkaa huomiselle. Kenties tämä projekti tulee vielä auttamaan muitakin valmentajia tulvaisuudessa.


5. ELOKUUTA 2014 Lönnström istuu lentokoneessa matkalla Malediiveille. Aktiivinen ote työhön ja hyvät tulokset sekä suhteellisen vakuuttava CV oli johtanut siihen että Malediivien hallitseva mestari, New Radiant SC, oli palkannut miehen seuran päävalmentajaksi varmistamaan sen, että kuluvakin kausi päättyisi mestaruuteen. Helppoon paikkaan Lönnström ei ollut menossa, ei jalkapalloilullisesti eikä kulttuurillisesti, kaikkein vähiten maantieteellisesti. Lukuisista pikkusaarista muodostuva muslimimaa keskellä Intian valtamerta kaukana kaikesta. Kuulostaa paratiisilta lomailijalle, mutta aktiiviselle ja sosiaaliselle länsimaiselle ihmiselle ajatus työskentelystä hyvin rajoitetussa ympäristössä saattaa asettua suureksi esteeksi. Haasteita Lönnström ei ole koskaan pelännyt ja pesti Malediiveilla oli täysin uudenlainen sellainen. Toisaalta ainakin erittäin selvä, sillä seurajohdon viesti oli yksinkertaisuudessaan se että jokainen peli pitää voittaa, vaihtoehtoja ei ole. Malediivien liiga on pieni mutta sitäkin pippurisempi. Kahdeksan joukkueen sarjassa viimeiset kolme kautta ovat päättyneet nimenomaan New Radiantin mestaruuteen, joten senkin puolesta paineet olivat heti täysin eri luokkaa kuin aiemmissa pesteissä. Lähtötilanne Lönnströmin astuessa ruoriin oli todellakin haasteellinen. Seura oli sarjassa toisena ja mikäli seuraavaa matsia (joka pelattaisiin jo seuraavana päivänä) ei voitettaisi, karkaisi vastustaja todennäköisesti mestaruuteen. Samalla Lönnströmin pestikin saattaisi jäädä ennätysmäisen lyhyeksi. MARRAS-JOULUKUU 2014 Lopulta kausi päättyy 10 ottelun voittoputkeen ja liigamestaruuden lisäksi joukkue pokkaa pokaalin tärkeästä President’s Cupista. Menestyksekkään kauden jälkeen joukkue lomailee joulukuusta tammikuun puoleenväliin, myös Lönnström pääsee viettämään joulun kotonaan Suomessa perheen parissa. Joulukuun alkuviikko hiotaan vielä tulevaa kautta Malediiveilla ja kaiken pitäisi olla selvää kun Lönnström palaa tammikuun alussa saarille. 1. HELMIKUUTA 2015 Siirtoikkuna on umpeutumassa, päävalmentajan puhelin ja läppäri käyvät kuumana hotellissa jossa Lönnström on pitänyt päämajaa pestinsä ajan. Paineet ovat jälleen kovat uuden kauden kynnyksellä. Helpoksi tilannetta ei tee se että seurajohdon tekemät ulkomaalaishankinnat olivat edellisellä viikolla pelatussa harjoitusturnauksessa osoittautuneet vääränlaisiksi pelaajatyypeiksi. ”Aloitimme kauteen valmistautumisen reilu kaksi viikkoa sitten, jonka jälkeen pelasimme viikon sisään kolme kovan luokan turnausottelua heikolla menestyksellä. Viime kauden jälkeen joukkueessa oli tapahtunut melko paljon muutoksia ja uusien ulkomaalaispelaajien kanssa jouduimme miettimään vakavasti ovatko he oikeanlaisia pelaajia meille.”

Korkealle arvostetun turnauksen pelit eivät olleet menneet kuten oli odotettu ja seura joutuikin jo pitämään tiedotustilaisuuden pettyneiden fanien tyynnyttämiseksi. Seurauksena kolme uutta ulkomaalaispelaajaa lähetettiin pois saarelta ja nyt valmentajalle oli

sysätty vastuu löytää oikeanlaiset pelaajat tilalle. Moni varmasti miettii miksei näin oltu tehty jo alunperin. Ilme Lönnströmin kasvoilla kertoo paljon ja vastaus on tyhjentävä: ”Niinpä.” ”Kuten monessa muussakin pienemmässä jalkapallomaassa, myös täällä seurojen johdossa saatetaan helposti ajatella että brasilialainen pelaaja on aina hyvä vahvistus joukkueelle kuin joukkueelle, näkemättä välttämättä edes pelaajaa ennakkoon. Nyt kävi niin että jouduimme lähettämään kaksi brasilialaista takaisin kotiin ensimmäisten harjoituspelien jälkeen.” Lönnström toteaa huokaisten. Malediivien oman liigakauden alkuun on vielä matkaa, mutta Lönnströmin päävalmentaja -uran suurimmat pelit ovat jo lähellä sillä Aasian AFC Cup alkaa reilun kolmen viikon päästä, jolloin New Radiant matkaa Indonesiaan hallitsevan mestarin vieraaksi. Teoriassa AFC Cup vastaa Euroopassa UEFA Cupia, mutta joukkueiden mukaan karsiutuminen tapahtuu hiukan eri tavalla. Pienempien maiden mestaruus ei takaa paikkaa edes paikallisen Mestareiden Liigan karsintaan, sen sijaan alaspäin karsiutuminen mukailee pitkälle eurooppalaista systeemiä. Indonesian jälkeen edessä ovat myös ottelut laosilaista ja myanmarilaista joukkuetta vastaan. ”Neljän joukkueen lohkoissa mennään ja kaksi parasta jatkoon, uskon että meillä on hyvä mahdollisuus olla toinen jatkoon menijöistä.” Lönnström tiivistää.

17. HELMIKUUTA 2015 Gaala -ilta Maléssa, Malediivien pääkaupungissa jossa paikallinen mediakonserni palkitsee edellisvuoden onnistujat. Mika Lönnström jännittää pöydässä seurajohtajien kanssa josko Vuoden Valmentajan titteli osuisi omalle kohdalle. Vaikka Lönnström ehti olla seurassa vain kolmasosan menneestä kaudesta, valinta on käytännössä varma sillä loppujen lopuksi mestaruus oli varmistunut hienosti jo ennen kauden päätöskierrosta selvällä erolla pahimpaan kilpailijaan ja isolla karismalla varustetusta Lönnströmistä on ehtinyt puolessa vuodessa tulla jo tunnettu kasvo koko saarivaltiossa. Suomalainen kuulutetaan lavalle pokkaamaan palkinto, ensimmäinen vastaava miehen uralla. Lisäpisteet kotiin otetaan vielä jakamalla kunnia tittelistä koko seuran ja jokaisen taustahenkilön kanssa, aivan kuten kuuluukin. Vaikka tänään juhlitaankin, niin kaikkien mietteet ovat kuitenkin jo viikon päästä koittavassa Indonesian matkassa ja tärkeässä AFC Cupissa.

25. HELMIKUUTA 2015 Ensimmäinen AFC –ottelu on takana, Lönnström istuu huoneessaan indonesialaisessa hotellissa. Ottelu on päättynyt jo tunteja aiemmin, palaveria on pidetty pelaajien ja seurajohdon kanssa sen jälkeen tiiviisti. Väsymys, pettymys ehkä helpotuskin paistaa miehen kasvoilta. Päivän ottelu ei sujunut kuten oli toivottu mutta nyt se sentään oli ohitse. Isäntäjoukkue Persib Bandung oli voittanut ottelun 4-1 miltei 30 000 ihmisen hurratessa kotijoukkueelle. Vieraskannattajia puolestaan ei stadionilta löytynyt. Suomalainen ei jaksa selitellä syitä tulokseen, ne ovat kyllä tiedossa niin valmentajalla, pelaajilla kuin seurajohdollakin. Selvää on kuitenkin, että lähtökohta näin kovatasoiseen otteluun ei ollut paras mahdollinen. Uuden joukkueen rakentaminen oli hoidettu huonosti eikä lähtötilannekaan ollut paras mahdollinen, jos otetaan huomioon etteivät malediivilaiset ole turnauksessa aiemminkaan yltäneet kovin pitkälle.

1. MAALISKUUTA 2015 Joukkueen ensimmäiset harjoitukset (Indonesiasta paluun jälkeen) on juuri saatu päätökseen. Lönnström on saapunut hotellilleen kun puhelin soi. Seura haluaa keskustella joukkueen ja päävalmentajan tulevaisuudesta. Tässä vaiheessa ei liene epäselvää mikä puhelun lopullinen tarkoitus on. Keskustelu on helppo, sillä Lönnström kertoo heti, ettei halua luvata mitään mistä ei pysty pitämään kiinni, eikä pysty lupaamaan voittoa seuraavasta AFC Cupin ottelusta. Puhelun jälkeen kommentit kertovat jälleen paljon aasialaisesta toimintatavasta. ”Olihan tämä jo tiedossa tavallaan, en ole yllättynyt, sillä pienessä maassa myös kannattajien paine tuntuu helposti seurajohdossa ja jos odotetaan että jokainen ottelu voitetaan, niin silloin niin myös pitäisi aina tapahtua. Asiat hoidetaan kyllä kohteliaasti ja ikävätkin asiat hyvässä hengessä, mutta pitkäjänteistä joukkueen rakentamista tuntuu olevan vaikea saada vietyä läpi, oli syy sitten mikä milloinkin. Ei tässä auta vaikka viikkoa aiemmin valitaan kuukauden tai vuoden valmentajaksi, seuraavaksi saatat olla työtön valmentaja.”

6. MAALISKUUTA 2015 Lönnström istuu Maléssa hotellinsa altaalla, leuka pystyssä katsoen varmanoloisesti eteenpäin. Itsevarma ammattilainen tietää että on antanut joukkueelle ja koko edustamalleen seuralle jälleen kerran parhaansa, kenties jopa vähän enemmänkin mitä normaalisti odotetaan ja siinä onkin syy miksi miehen tuskin tarvitsee odottaa kovinkaan pitkään uuden seuran löytymistä. Hän on kuluneen viikon aikana hyvästellyt pelaajat ja seuran taustajoukot sulassa sovussa. Tosin miehen käden jälki näkyy vielä seuran nuorisoakatemian toiminnassa tämänkin jälkeen, sillä yhteistyössä suomalaisen Top Spot -agenttifirman kanssa Mikan ja MnM Coachingin Akatemia –projekti ehdittiin laittamaan käyntiin jo tammikuun lopussa. Vaikka päävalmennuspesti päättyikin, yhteistyö akatemian kanssa jatkuu.

Teksti: Jari Hyvärinen ja Joonas Sollo Kuvat: : Maldiviansoccer.com, New Radiant SC, Police United, Goal.com/ thailand, Mika Lönnström, Micael Cikos


AEFCA Symposium 9.-12.12.2014, Zagreb Kroatia OHJELMA Tiistai 9.12.2014 Osallistujien saapuminen 19.00 Illallinen Keskiviikko 10.12.2014 Aamiainen 9.00 Symposiumin avaus ja tervetulotoivotukset - Walter Gagg, presidentti AEFCA - Davor Suker, presidentti HNS - Romeo Jozak, UEFAn nuorten ja amatöörijalkapallokomitean jäsen - Tomislav Paskvalin, apulaistiede-, urheilu- ja koulutusministeri - Zlatko Matesa, presidentti Kroatian olympiakomitea 9.30 Kroatian jalkapalloliitto – Tekninen strategia ja kehitys - Romeo Jozak, tekninen johtaja HNS 10.15 Paneelikeskusketu - Niko Kovac, päävalmentaja Kroatia + tekninen henkilöstö 11.00 Kahvi 11.15 GNK Dinamo Zagreb akatemia - Ivan Kepcija, apulaisjohtaja 11.40 Käytännön osuuden esittely - Dean Klafuric, päävalmentaja GNK Dinamo Zagreb U15 - Luka Pavlovic, päävalmentaja Kroatia U17 12.00 Lähtö Maksimir Stadionille 12.45 Lounas 13.45 Käytännön harjoitus 1 - GNK Dinamo Zagreb U15 14.45 Valokuvaus 15.00 Käytännön harjoitus 2 - Kroatia U17 16.00 Lähtö hotellille 17.00 FIFA MM-2016 analyysi / Modernin jalkapallon trendit - Gerard Houllier, FIFA tekninen komitea 18.45 Päätös 20.30 Päivällinen Torstai 11.12.2014 Aamiainen 9.00 FIFA MM-2016 Brasilia / Taktiset ja tekniset löydöt - Mixu Paatelainen, päävalmentaja Suomi, FIFA tekninen komitea 10.00 FIFA MM-2016 analyysi - Bernd Strober, AEFCA ja DBF 10.45 Kahvi 11.00 Vlatko Markovic - In memoriam 11.15 Miten luoda menestyksen kulttuuri - Marijn Beuker, AZ Alkmaar 12.15 36 AEFCA Symposium, Sochi, Venäjä - Tervetulotoivotus 13.00 Lounas 14.30 Hyökkääminen kolmella kärjellä - Renzo Ulivieri, presidentti Italian valmentajayhdistys 16.00 Kiertoajelu 17.30 Päivällinen - Gradska kavana 18.15 Lähtö Maksimir Stadionille 19.00 GNK Dinamo Zagreb – Glaskow Celtic, Eurooppaliiga 21.15 Paluu hotellille Perjantai 12.12.2014 Aamiainen 8.00 AEFCAn kokous 9.30 Kahvi 9.45 Scouttaus – Udinese / Analyysi ottelusta GNK Dinamo Zagreb – Glaskow Celtic - Riccardo Guffanti, Udinese Calcio 10.45 Kahvi 11.00 Paneelikeskustelu, valmentajasuuruudet - Miroslav Blasevic, Otto Baric, Stanko Poklepovic, Dusco Savic 12.00 Konferenssin näkymiä ja päätös 12.30 Lehdistötilaisuus 13.00 Lounas Osallistujat lähtevät

20

AEFCA Symposium 10.-12.12.2014 Gerard Houllier, FIFA Technical Study Group FIFA Technical Study Group - FIFA päätti perustaa 1965 ryhmän experttejä tarkkailemaan otteluita. - Ensimmäinen tapahtuma oli vuoden 1966 MM-kisat Englannissa. - Technical Study Groupilla on useita tehtäviä, mutta tärkein on säilynyt samana: varmistaa maailman rakastetuimman urheilulajinn kehitys.

FIFA Technical Study Groupin raportti - Tekninen raportti, jonka ovat tuottaneet Groupin asiantuntijajäsenet. Ei tuo pelkästään esiin tärkeimpiä taktisia ja teknisiä trendejä, vaan on myös kehitystyökalu kaikille 209 jäsenmaalle. - MM-kisat on ainutlaatuinen foorumi, joka antaa meille tietoa lajin kehityksestä ja inspiroi niitä, jotka ovat vastuussa valmentamisesta ja tulevien sukupolvien kehitystyöstä.

FIFA Technical Study Groupin tärkeimmät tehtävät kisoissa 1. Tekninen raportti ja DVD kehitystyöhön 2. Palkinnot 3. Media ja tuomarityöskentely

Tekninen ja taktinen analyysi

Valmentajat ja pelaajat

- MM-kisat 2014 muistetaan huippulaadukkaasta pelistä, hyökkäysvoittoisuudesta, loistavista yksilöistä ja positiivisesta pelifilosofiasta. - Joukkueiden tavoite oli tehdä maaleja ja voittaa ottelut, eikä vain välttää tappio. - Tämä johti suureen maalimäärään, yhteensä 171, joka tarkoittaa 2,67 maalia / ottelu, keskiarvo ohitti entisen ennätyksen, joka oli tehty MM-kisoissa 1998 Ranskassa.

- Ylistystä on annettu valmentajille ja pelaajille, jotka saivat aikaan loistavat kisat. - Vauhti, tempo ja voima ei ole koskaan ollut näin hyvää. - Kahdeksan ottelua pudotuspelivaiheessa meni jatkoajalle, ja neljä ottelua ratkaistiin rp-kisassa.

Modernin jalkapallon trendit Gerard Houllier, FIFA Technical Study Group

MM-kisat 2014 1. Hyökkäysvoittoinen peli, riskienotto 2. Maaginen hetki 3. Pelaajat tänään 4. Puolustajien ja puolustavien keskikenttäpelaajien tärkeys 5. Saksa 6. Harjoittelu 7. Johtopäätökset Jalkapallovalmentaja 1/2015


Hyökkäysvoittoinen peli - Maalikeskiarvot: 2,67 (MM2014), 2,90 (UCL 2013/14) - Riskienotto - Menettää muoto menettämättä tasapainoa (4-6 pelaajaa mukana hyökkäyksessä) - Kyky pitää yllä kovaa tempoa toistuvilla hyökkäysliikkeillä - Intensiteetti ja kiihtyvyys - Tehdä maali, mennä eteenpäin - Pallonhallinta päättyy usein laukaukseen

Maaginen hetki - Suunnanmuutokset: hyökkäys ja puolustus o 25% maaleista syntyy nopeista vastaiskuista - Puolustuksesta hyökkäykseen - Saada muoto takaisin nopeammin kuin vastustaja

Pelaajat tänään - Korkea tekninen taso yhdistettynä nopeuteen - Tunteiden kontrollointi, keskittyminen - Kiihtyvyys - Aggressiivisuus (kontrolloitu)

Puolustajien ja puolustavien keskikenttäpelaajien tärkeys - Moderni laitapuolustaja - Puolustavan keskikenttäpelaajan rooli - Nykyaikaisen maalivahtipelin tärkeys

Saksa - Yhdistelmä nykyaikaisia trendejä o pallonhallinta o suunnanmuutokset o aggressiivisuus o tehokkuus

Harjoittelu - Ottelu muodostuu peräkkäisistä intensiteettihetkistä o intensiteetti o keskittyminen o ennakointi o aktiivisuus ja reagointi - Suunnanmuutokset o puolustuksesta hyökkäykseen o ennakointi - Yhdistelty harjoittelu o henkinen ja fyysinen o intensiteetti järjestyksen virrassa - Puolustaminen ja sopeutuminen ennalta arvaamattomiin tilanteisiin

Johtopäätökset Jalkapallovalmentaja 1/2015

- Modernin pelin avaintekijät o riskienotto menettämättä tasapainoa o intensiteetti ja määrittäminen o taktinen sopeutumiskyky o tunteiden kontrolli “Nykyaikainen jalkapallo on …. riskienottoa, joskus menetetään muoto, ei kuitenkaan tasapainoa …. intensiteetti, tempo ja fyysinen sitoutuminen”

Taktiset ja tekniset löydöt Mixu Paatelainen, FIFA Technical Study Group

Joukkueiden valmistautuminen - Tutustuminen stadioniin - Terävyys (fyysinen valmistautuminen) - 11 v 11 (taktinen valmistautuminen) - Päättäminen (laukauksia, keskityksiä, erikoistilanteita)

Aiheet - Puolikorkea prässi - Tiivis puolustusmuoto – ylhäällä/vetäytyminen - Tasapainottavien pelaajien määrä hyökätessä: 3 - 4 - Ylivoiman tekeminen hyökkäyskolmanneksella - Erilaisissa rooleissa kykenevien pelaajien tärkeys - Harmoninen joukkue – hyvä joukkuehenki

Puolikorkea prässi - Vetäydytään keskiympyrään - Puolustuslinja korkealla - Annetaan vastustajalle mahdollisuus avata lyhyellä - Kova prässi, kun pallo pelataan keskikenttäpelaajalle - Tilaa vastustajan linjan takana

Tiivis puolustusmuoto – ylhäällä/vetäytyminen - Vetäytyminen – ei tilaa linjan takana - Ylhäällä – voitetaan pallo ylempänä Tasapainottavien pelaajien määrä hyökätessä: 3 – 4

Ylivoiman tekeminen hyökkäyskolmanneksella - Laitapuolustaja + laitalinkki - Laitalinkki + toppari + keskikenttäpelaaja - Laitalinkki + laitalinkki

Erilaisissa rooleissa kykenevien pelaajien tärkeys - Ottelun aikana - Eri otteluissa Harmoninen joukkue – hyvä joukkuehenki

Teksti: Hannu Paatelo

21


O s a 3

JAKSAN, EHDIN, OSAAN JA VOITAN – VOIMA

Jalkapalloilija tarvitsee tietyn määrän voimaa ja lihaskestävyyttä selviytyäkseen ottelun vaatimista teknisistä, taktisista, fyysisistä ja henkisistä suorituksista. Jalkapalloilijan voimaharjoittelun päämäärät ovat lisätä lihasvoimaa lajin vaatimiin teknisiin suorituksiin esimerkiksi laukauksiin, syöttöihin, puskuihin ja torjuntoihin. Taklaukset, kaksinkamppailut, kiihdytykset ja suunnanmuutokset ovat avainasemassa niin pelissä kuin voimaharjoittelussa. Klubi 04 aamupuntti Oikeaoppisella voima – ja lihaskuntoharjoittelulla voidaan ennaltaehkäistä vammojen syntymistä jo lapsiurheiluvaiheessa. Hyvä lihaskestävyys ja voimataso ”nopeuttaa” loukkaantumisen jälkeistä kuntoutumista. Oikeanlainen voimaharjoittelu edesauttaa ja nopeuttaa palautumista kovien harjoitusten tai otteluiden jälkeen.

suoritukset pitkäjänteisessä kehittymisessä. Voimaharjoitteluun totuttautuminen lapsi- ja nuorisourheiluvaiheessa antaa perusvalmiudet aikuisiän vaativammalle voimaharjoittelulle. Voimaharjoittelu tukee myös henkisesti urheilijaa. Tulosten parantuessa itseluottamus ja itsetunto saavat vahvistusta voimaharjoittelusta.

Voimaharjoittelun tavoite on ylläpitää ja saavuttaa urheilijalle lihastasapaino, joka mahdollistaa paremmat

Lajin kannalta voima - ja lihaskuntoharjoittelu helpottaa liikkumista kentällä ja tukee pelaajan teknistä ja taidollista osaamista aina junioreista aikuisikään asti.

Voiman lajit Nopeusvoima voidaan jakaa kahteen eri alalajiin: pikavoimaan ja räjähtävään voimaan. Jalkapallossa tarvitaan tietty määrä molempia ominaisuuksia. Molempia voidaan harjoituttaa niin kenttä- kuin saliolosuhteissa. Pikavoimaharjoitteissa lihaksen voimantuotto pyritään ”jalostamaan” lajin tarpeisiin sopivaksi. Erilaiset hypyt, loikat, vastusjuoksut, kuntopallonheitot pyritään tekemään maksiminopeudella jossa suorituksen kesto vaihtelee 6-10 sekunnin välillä. Räjähtävän voiman harjoittelu on taas lyhyt esim. yksittäinen suoritus kestoltaan 1-5 sekuntia. Kestovoima jakautuu lihaskestävyyteen ja voimakestävyyteen. Lihaskestävyyden tavoite on totuttaa lihas aerobiselle voimaharjoittelulle. Se voidaan toteuttaa kuntopiiriharjoitteena, jossa vastuksena on esim. oma keho, pienet lisäpainot, kuntopallo tai vastuskumit. Suoritusnopeutta voidaan vaihdella kauden painopisteestä riippuen. Voimakestävyysharjoittelussa taas lihasta väsytetään anaerobisesti. Pari tai paikkaharjoittelu on ominaista, jossa lisäpainot ovat noin 20 – 50 % maksimista. Maksimivoima jaetaan perusvoimaan ja maksimivoimaan. Perusvoimaharjoittelulla pyritään vahvistamaan suuria lihasryhmiä (jalat, kädet, selkä ja vatsa). Vastuksena käytetään lisäpainoja noin 40 – 80 % maksimista riippuen urheilijan voimatasosta. Kun pelaaja on ohittanut nopeimman kasvupyrähdyksen, on perusvoimaharjoittelun aloittaminen suositeltavaa. Maksimivoimalla pyritään vaikuttamaan hermotukseen, jossa lisäkuorma on suuri noin 85 – 100 %. Jalkapallossa maksimivoimaharjoitteiden käyttämistä kannattaa miettiä harkiten.

Kontrastivoimaharjoittelun tavoitteena on rekrytoida paljon nopeita lihassoluja hermottavia motorisia yksiköitä. Lisäkuorma on esim. jalkaprässissä 80 % maksimista, jonka jälkeen 3 terävää hyppyä ylöspäin tai lyhyt spurtti.

22

Voimaharjoittelu eri ikävaiheissa Lapsille ja nuorille voidaan turvallisesti teetättää voima ja lihaskuntoharjoitteita heille ominaisilla tavoilla. Ensiarvoisen tärkeää on keskivartalon lihasten vahvistaminen ja niiden hallinnan parantaminen. Lankkupito, Kylki- X, Supermies tai lantion nostot esimerkkinä. Keppijumpan tai Gymstickin avulla voidaan opettaa oikeita nostotekniikoita ja vahvistaa lihaksia turvallisesti. Lihastasapainon (liikkuvuuden) eteen on tehtävä harjoitteita jo pienestä pitäen. Liiketaitoharjoittelu luo monipuolista pohjaa tulevaisuudelle ja edesauttaa uusien taitojen oppimisessa. Kimmoisuutta ja räjähtävyyttä voidaan parantaa erilaisilla leikeillä ja hyppelyillä (naru). Tällaiset harjoitteet

tulee liittää harjoituksen alku- tai loppuosaan jolloin erillisiä lihaskuntoharjoituksia ei tarvita. Murrosiässä poikien testosteronitaso lähtee nousemaan luonnollisesti, joka kannattaa hyödyntää harjoittelussa. Tytöillä ajankohta ajoittuu kuukautisten alkamisen jälkeen. Voimaharjoitteiden lukumäärä voi olla suurikin ja tärkeää on monipuolinen koko kehon vahvistaminen. Tärkeää on vahvistaa erityisesti juoksuun vaadittavia lihaksia ja lihasryhmiä. Murrosiässä alkaa varsinainen painoharjoittelu tavoitteellisemmin, jossa pelaajien biologinen kehittyminen, urheilijan kehitysaste on otettava tarkasti huomioon. Tässä vaiheessa viimeistään on tehtävä lihastasapainokartoitus vuosittain. Yksilölliset erot mm. pituuskasvussa ovat suuret.

Jalkapallovalmentaja 1/2015


Voima-nopeuskäyrän testaus

Aikuisiällä voimaharjoittelu on lajinomaista, jossa pyritään voimaominaisuudet jalostamaan itse lajiin. Harjoitteiden määrä on pienempi ja yksilöllisempi. Voimaharjoittelun on tuettava pelaajan ominaisuuksia ja pelipaikkaa vrt. toppari – keskikentän laitapelaaja. Lihastasapainosta on pidettävä huolta ja voimistettava vahvuuksia ja karsittava heikkouksia. Toiminnallisella harjoittelulla (functional training) voidaan saavuttaa useita etuja mitä jalkapallossa tarvitaan jokaisessa ikävaiheessa mm. voiman suhteen.

Voimaharjoittelun jaksotus Tavoitteellinen jalkapalloharjoittelu on ympärivuotista. Voimaharjoittelun jaksotuksessa on huomioitava pelaajien ikä, tavoitetaso, harjoitus- ja ottelukausi. Kuukausi ja viikkorytmityksessä on taas ottelupäivä, harjoitusvuorot ja harjoitusolosuhteet ja välineet tärkeitä. Jaksotuksessa käytetään yleisesti 4- 8 viikon ajanjaksoja. Noin kahdessa

Jalkapallovalmentaja 1/2015

viikossa hermosto mukautuu uuteen ärsykkeeseen, jonka jälkeen varsinainen voima alkaa lisääntymään (esim. lihassolun koko kasvaa). Hermoston ja lihaksiston mukautuessa ärsykkeisiin tulisi niitä muuttaa / vaihtaa kehityksen jatkumiseksi. Voimaharjoittelu voi olla kehittävää, ylläpitävää tai huoltavaa. Etenkin ottelukaudella on aikuisjoukkueiden viikoittain mietittävä jaksotus tulosten optimoimiseksi. Juniorijalkapalloilijoilla on aina enemmän tai vähemmän harjoituskausi menossa. Sen vuoksi voima - ja lihaskuntoharjoittelun on oltava jatkuvaa ympäri vuoden. Rasituksen yleinen taso on huomioitava junioreilla, millaisia harjoitteita pelaajille teetetään.

Voiman testaus Voimaharjoittelun vaikutusta on testattava säännöllisesti 2-3 kertaa vuodessa. 5-10 metrin nopeus tai kimmoisuushyppy kertoo jo jotain esimerkiksi

räjähtävästä voimantuotosta. Jalkapalloilijoita voidaan testata voiman tai lihaskunnon suhteen hyvin erilaisilla tavoilla. Istumaannousut (vatsat), leuanveto (yläkroppa + koukistajat), etunojapunnerrukset (keskivartalo + ojentajat), kyykyssä käynnit (jalat), vauhditon pituus, kuntopallon heitto ovat helppoja ja hyviä mittareita. Kuntosalilla painoilla tehtävät maksimi tai toistomaksimi liikkeet tai erilaisilla voimadynamometreillä tehtävät testit antavat jo hyvinkin tarkkaa infoa voimatasosta. Valmentajien on resurssien mukaan päätettävä millaisia testejä he pelaajilleen järjestävät. Voimaharjoittelu on laitettava palvelemaan pelaajan kehitystä pitkäjänteisesti. Sen on tuettava niitä teknisiä ja taidollisia ominaisuuksia, jotka helpottavat pelin vaatimien suoritusten tekemistä harjoitus – ja ottelutilanteissa.

Teksti ja kuvat: Petteri Jaatinen

23


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Jalkapallovalmentaja 12015  

Jalkapallovalmentaja 12015  

Advertisement