Page 1

TILAT

PARMACON SIDOSRYHMÄLEHTI 17 • 2020

Paras päiväkoti ikinä! sivu 7 Rakennuksen lainaaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan sivu 10

Parmacon toimitusjohtaja vaihtuu sivut 4-5

Kuka pikkumestari olet? Testaa parmaco.fi/ pikkumestaripeli


SISÄLTÖ

PARMACON SIDOSRYHMÄLEHTI TILAT 17 • 2020

Rakennusten lainaaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan s.10 Pääkirjoitus

3

Uusia tuulia Parmacolaiset: Ossi Alastalo jättää toimitusjohtajan tehtävät

4

Koppimiehen tie kansainvälisiin ympyröihin Parmacolaiset: Sami Laine on Parmacon uusi toimitusjohtaja

5

Asiakaspalveluhenkisyys on ykkösasia Näkökulma

6

Puitesopimus nopeuttaa tilahankintoja Espoossa Kohde-esittely

7

Espoo, Friisilän päiväkoti Näkökulma

10

Rakennusten lainaaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan Kohde-esittelyt: Teemana kiertotalous

12

Nurmijärvi, Kivenpuiston koulu

14

Helsinki, Vuoniityn koulu

16

Nokia, Kankaantaan koulu Piirustuskilpailun satoa

18

294 x unelmien koulu! Vieraskynä: rakennusvalvontapäällikkö Kai Miller

22

Toimintakulttuurin muutos Helsingin rakennusvalvonnassa

2 PARMACO - TILAT

OSALLISTU LUKIJAKYSELYYN! Voit voittaa puolen vuoden kieliopinnot. Osallistumislomake netissä parmaco.fi/lukijakysely


PÄÄKIRJOITUS

JULKAISIJA Parmaco Oy PÄÄTOIMITTAJA Ossi Alastalo TOIMITUS Kaski Agency TAITTO Kaski Agency

" Meidän täytyy pitää lasten ja nuorten tulevaisuudesta huolta. Laadukas opetus motivoivissa oppimisympäristöissä on merkittävässä roolissa."

KIRJAPAINO Grano PAINOSMÄÄRÄ 12 500 kpl OSOITTEENMUUTOKSET JA PALAUTE asiakaslehti@parmaco.fi

Parmaco Oy, Tampere PL 50 (Haarlankatu 4 F), 33231 Tampere p. 020 734 0011 faksi 020 734 0016 Parmaco Production Oy, Leppävirta PL 7 (Teollisuustie 13), 79101 Leppävirta puh. 020 734 0011 faksi 020 734 0016 Parmaco Production Oy, Pyhäjoki Annalantie 15-17, 86100 Pyhäjoki puh. 020 734 0011 faksi 020 734 0017 Parmaco AB
 Månskärsvägen 10B, 5tr 14175 Kungens Kurva Sverige tel. +46 8 235 455

etunimi.sukunimi@parmaco.fi www.parmaco.fi

Uusia tuulia Vain muutos on pysyvää, todettiin jo antiikin aikana. Parmacosta antiikkisuus on kaukana, kun olemme asettaneet uusia strategisia tavoitteita ja lähteneet viestimään niistä aiempaa rohkeammin. Muutosta ja oppimista toki tapahtuu eri tasoilla jatkuvasti, mutta ajoittain isommatkin liikkeet ovat tärkeitä. Olemme liiketoiminnassamme sellaisessa vaiheessa, että katson sopivaksi jättää toimitusjohtajan tehtävät ja antaa tilaa uusille ajatuksille. Parmacon toimitusjohtajaksi siirtyy Technopolista luotsannut Sami Laine. Samin mietteitä voit lukea seuraavalta aukeamalta.

Muutosten silmässä on kuitenkin tärkeä ydin. Olen pitänyt asiaa esillä kirjoituksissa ja tapaamisissa, ja haluan jättää sen punaiseksi langaksi niin Parmacon väelle kuin asiakkaillemmekin. Meidän täytyy pitää lasten ja nuorten tulevaisuudesta huolta. Tärkeä perusta rakennetaan päiväkodissa ja koulussa. Laadukas opetus motivoivissa oppimisympäristöissä on merkittävässä roolissa. Samalla pidämme huolta kansainvälisestä kilpailukyvystämme. Jokainen lapsi ansaitsee oppimisympäristön, joka innostaa ja tukee häntä oppimisessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Ossi Alastalo toimitusjohtaja

PARMACO - TILAT 3


PARMACOLAISET

Koppimiehen tie kansainvälisiin ympyröihin Toimitusjohtajan paikalta siirtyvä Ossi Alastalo iloitsee alan kehityksestä.

Ossi Alastaloa voi hyvällä syyllä kutsua lainattavien rakennusten pioneeriksi. Hän on vaikuttanut alaan ja seurannut sen kehitystä viidellä vuosikymmenellä.

– Jos joku olisi aikoinaan sanonut, että 30 vuoden kuluttua olet käynyt esittelemässä lainattavien rakennusten liiketoimintaa Lontoossa merkittäville kansainvälisille sijoittajille, olisin pyöritellyt päätä melko epäuskoisesti, Alastalo nauraa.

Alastalon ura alkoi vuonna 1988 kesätöissä myynnin tehtävissä Tilamentti-nimisessä yrityksessä. – Silloin keskityttiin työmaakoppeihin. Sen jälkeen yrityksen nimi ja omistussuhteet ovat vaihtuneet, mutta usko alan potentiaaliin on koko ajan vahvistunut. Lama koetteli meitäkin 90-luvulla rankalla kädellä. Onneksi siitä päästiin lopulta entistä vahvempina eteenpäin. Tuo kokemus on auttanut muissakin kiperissä paikoissa luottamaan siihen, että asioita voi tarkastella uudella tavalla ja lopulta kaikki järjestyy, Alastalo pohtii. Hän aloitti Tilamarkkinat Oy:n toimitusjohtajana vuonna 2001 yrityksen fuusioiduttua nykyisen Cramon kanssa. – Vajaa kymmenen vuotta siitä eteenpäin ryhdyimme valmistelemaan irtautumista Cramosta. Irtautumisen myötä syntyi Parmaco, jonka toimitusjohtajana olen työskennellyt yli kahdeksan vuotta. Tänä aikana laajensimme toimintamme myös Ruotsiin. Lainattavat rakennukset ovat vieneet Alastaloa pidemmälle kuin olisi koskaan voinut kuvitella.

Alastalo nimeää kaksi asiaa, joiden vuoksi koulujen ja päiväkotien lainaaminen on voinut kasvaa nykyisen kaltaiseksi liiketoiminnaksi. – Ensinnäkin se, että 2000-luvun alussa moduulirakentaminen alkoi yleistyä voimakkaasti. Nykyisin valtaosa omakotitaloistakin on elementtirakenteisia talopaketteja. Koko rakentamistapa on mullistunut ja tehdasvalmistamisesta on tullut uusi normi. Toinen tärkeä asia on se, että meidän tuotteemme on aina ollut kunnossa. Siihen päälle on ollut mahdollista rakentaa vuokraamiseen liittyvää liiketoimintaa.

Kaksi merkittävää muutosta

Nöyrä kiitos henkilökunnalle ja asiakkaille Alastalo on nähnyt operatiivisen puolen perusteellisesti ja ollut Parmacon hallitustyöskentelyssäkin mukana pitkään. – On mielenkiintoista nähdä, mitä muuta tulevaisuus tuo tullessaan. Hallitustyö ja mentorointi kiinnostavat myös laajemmin. Kiitokset kasvusta menevät työyhteisölle ja kumppaneille.

– Tämä on ollut hieno polku kulkea sekä asiakkaiden että henkilökunnan kanssa. Siitä kaikille nöyrät kiitokset. Henkilökuntamme on kasvanut viime vuosina sekä määrällisesti että osaamisen puolesta. Emme olisi onnistuneet kasvamaan ellei meillä olisi näin upeasti vastuuta ottavia ihmisiä. Asiakkaat taas ovat olleet valveutuneita ja tarkastelleet ennakkoluulottomasti, millaista lisäarvoa palvelullamme heille on. He ovat olleet valmiita viemään asioita eteenpäin meidän kanssamme. Sen ansiosta meitä kuunnellaan myös Ruotsissa ja voimme esitellä hienoja referenssejä, Alastalo kiittää.

Uuden toimitusjohtajan aika Parmacon ruorissa aloittavalla Sami Laineella on vahva tausta kiinteistöliiketoiminnassa, viimeksi Technopolis Oy:n toimitusjohtajana. – Näen tämän erinomaisena vaiheena vaihtaa kapulaa. Vahvasti oppimiseen nojaava uusi strateginen näkökulma osoittaa, että kehitysmahdollisuuksia on vielä vaikka mihin. Vuokraaminen on jo myös melko luonteva osa kuntien tilahallintaa ja meillä on tarjota siihen loistava alusta. Esimerkiksi satelliittimallissa on hurjasti potentiaalia. Uudelle aikakaudelle ja ajattelulle on mielestäni hyvä saada uudet kasvot. Parmacon tarina on vielä ihan kesken. Näen, että meillä on vielä ennennäkemätöntä lisäarvoa tarjottavaksi asiakkaillemme, Alastalo summaa. .

”Koko rakentamistapa on mullistunut ja tehdasvalmistamisesta on tullut uusi normi.” 4 PARMACO - TILAT


Asiakaspalveluhenkisyys on ykkösasia Parmacon uusi toimitusjohtaja Sami Laine tarttuu tehtävään innolla.

Sami Laine siirtyy Parmacolle Technopoliksesta, jonka toimitusjohtajana hän on toiminut vuodesta 2019. Aiemmin Laine on työskennellyt talousjohtajana Technopoliksella ja Renorissa sekä rahoituspäällikkönä Oriolassa, Etteplanissa ja Satolla. Tilojen vuokraaminen on Laineelle hyvinkin tuttua liiketoimintaa, vaikka ei ole koulujen ja päiväkotien suunnittelun ja lainaamisen kanssa ollut aiemmin tekemisissä. Hän haluaisi heti alkuunsa eroon rakennusten luokittelusta. – Minusta ei ole tarpeen korostaa sitä, että koulu on lainattava tai siirrettävä. Kun tuote on laadukas ja käyttäjien näkökulmasta toimiva ja turvallinen oppimisympäristö, sen rakennus- tai hankintatapa eivät ole enää relevantteja, sanoo Laine. Päiväkoti- ja koulumaailma on lähellä hänen omaa arkeaan alakouluikäisten lasten myötä.

Vahva alusta uudistuvalle liiketoiminnalle Parmaco on Laineen mukaan mielenkiintoisessa tilanteessa.

– Yritys on hyvässä kunnossa, ala kasvaa selvästi ja Parmaco on vahva toimija. Tämä mahdollistaa liiketoiminnan, joka kehittyy ja vastaa jatkuvasti paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Toimivan alustan päälle halutaan myös rakentaa uutta liiketoimintaa oppimisympäristöjen ja oppimisen näkökulmasta. Tätä asiaa on jo lähdetty viemään eteenpäin Smarter Learning Spaces -ajattelun kautta, toteaa Laine.

Asiakkaat keskiössä Uudelle toimitusjohtajalle tärkeitä ovat sekä sisäinen että ulkoinen asiakaspalvelu. – Toivon, että pystyn tuomaan mukanani vahvan asiakaspalveluhenkisyyden. Hyvällä asiakaspalvelulla saadaan aikaiseksi myös hyviä taloudellisia tuloksia. Se on myös tapa, jolla perinteisen toimialan ympärille kyetään rakentamaan kasvua, Laine kertoo. Hänen mukaansa Parmaco tarjoaa jatkossakin laadukkaita ja turvallisia oppimisympäristöjä mahdollisesti uudenlaisten lisäpalveluiden kera. – Lähden innokkaasti kehittämään yhtiötä eteenpäin. Yrityskulttuurin osalta minulle tärkeitä asioita ovat läpinäkyvyys ja avoimuus sekä vastuun saaminen oikeaan kohtaan organisaatiossa siten, että päätöksenteko on kulloinkin oikeilla ihmisillä.

Tutustu Parmacoon työnantajana!

NIMITYSUUTISIA

PARMACO.FI/REKRY

Marina Ruohonen talousjohtaja

Anneli Raskila talouspäällikkö PARMACO - TILAT 5


NÄKÖKULMA

Puitesopimus nopeuttaa tilahankkeita Espoossa Aika ajoin kunnat joutuvat tilanteeseen, jossa päiväkoti- ja koulutiloja tarvitaan nopealla aikataululla. Niin kävi myös Espoossa, jossa vanha Lasinpuhaltajan päiväkoti jouduttiin purkamaan pikavauhtia, kun tontin vuokrasopimusta ei ollutkaan mahdollista uusia. Parmaco toimitti vanhan päiväkodin läheisyyteen uudet tilat, jotka otettiin käyttöön kesällä 2020.

Lasinpuhaltajan päiväkoti Espoossa saatiin nopealla aikataululla vanhan päiväkodin tilalle. Päiväkodissa on 969 neliötä, joissa toimii kuusi ryhmää sekä keittiö.

Teemu Keränen, Espoon kaupungin toteutusvaiheen hankepäällikkö, kiittelee Parmacoa sujuvasta yhteistyöstä tässä erityisen kiireellisessä tilahankkeessa. – Päiväkotipaikoista tuli entisen Lasinpuhaltajan päiväkodin purkamisen myötä varsin akuutti haaste lapsiperhevaltaisella Kauklahden alueella. Parmaco on yksi Espoon kaupungin puitesopimuskumppaneista, ja kilpailutuksen jälkeen hanke uusien tilojen rakentamiseksi saatiin polkaistua pystyyn varsin ripeästi. Kohde valmistui ajallaan, sillä rakennusaikataulu piti suunnitelmien mukaisesti, Keränen sanoo. Lasinpuhaltajan päiväkodin kilpailutus tehtiin aiemman puitesopimuksen sisällä, mutta Espoon kaupunki on sittemmin kilpailuttanut uuden ja entistä paremmin tarpeitaan vastaavan sopimuksen. – Uudessa puitesopimuksessa rakentamisen tarpeille on omat kategoriat. Toimittajat ovat kussakin kategoriassa kilpailutuksen pohjalta järjestyksessä ja Parmaco on jokaisessa kategoriassa ensimmäisenä. Parhaillaan meillä on uuden sopimuksen tiimoilta 6 PARMACO - TILAT

käynnissä ensimmäinen päiväkotitoimitus, josta varmasti kerromme myös Tilat-lehdessä myöhemmin lisää, sanoo Parmacon myyntijohtaja Mikko Ruopio.

Lainattavat tilat tuovat joustoa tilaratkaisuihin Espoon kaupunki ja Parmaco ovat toisilleen tuttuja kumppaneita, sillä kaupungilla on pitkä kokemus lainattavien rakennusten käytöstä. – Lasinpuhaltajan päiväkodin kohdalla hankkeen kiireellisyys oli yksi tekijä siirtokelpoisen rakennuksen hankinnassa, mutta muutenkin ne tuovat muunneltavuutta ja joustoa muuttuviin tilatarpeisiin. Parmacon kohdalla olemme hanke toisensa jälkeen olleet tyytyväisiä toimitettujen tilaratkaisujen laatuun. Niin myös nyt, vaikka meille räätälöidyn rakennuksen sijaan päädyimme tällä kerralla niin sanottuun vakioratkaisuun, Keränen kertoo.


KOHDE-ESITTELY

Paras päiväkoti ikinä! Sisäilmaongelmat johtivat Friisilän vanhan päiväkodin purkamiseen alkuvuodesta 2019. Puolisen vuotta myöhemmin tontilla komeili jo uusi kaksikerroksinen päiväkotirakennus. Käyttäjät ovat Parmacon toimittamiin uusiin tiloihin enemmän kuin tyytyväisiä.

PARMACO - TILAT 7


Espoolainen Friisilän päiväkoti sai uudet tilat käyttöönsä heinäkuussa 2019, ja elokuussa talo oli jo täynnä elämää. - Päiväkoti on mitoitettu kuudelle lapsiryhmälle. Alakerrassa on pienten lasten ryhmätilojen lisäksi monitoimisali, ruokailutila ja keittiö sekä henkilökunnan työtiloja. Yläkertaan sijoittuvat tilat neljälle lapsiryhmälle, yhteinen leikkiaula sekä niin sanottu veistoluokka, jossa voi harjoittaa monipuolisesti eri kädentaitoja, varhaiskasvatusyksikön johtaja Marina Primietta kertoo. Erilliseen ruokailutilaan päiväkodin henkilökunta suhtautui aluksi varauksella, mutta käytäntö on osoittautunut oikein toimivaksi. - Aikaisemmin ruokailtiin ryhmissä, mikä tarkoitti sitä, että pöytätasot piti siistiä lounastarjoilun ajaksi. Nykyisessä mallissa leikit ja askartelut voi jättää odottamaan touhujen jatkumista ruokailun jälkeen.

Tilat tukevat päiväkodin toimintaa Valoisat, avarat ja toimivat tilat tekevät päiväkodin arjesta sujuvaa ja tukevat osaltaan lasten monipuolista varhaiskasvatusta. - Erityisesti tilavat eteiset on otettu ilolla vastaan. Päiväkodissa ulkoillaan päivittäin, joten riittävän isot tilat toimivine naulakkoratkaisuineen ovat todella tärkeät. Siirrettävät kalusteet tekevät tiloista muunneltavia ja monikäyttöisiä. Monitoimisali lisää liikunnan mahdollisuuksia myös sisätiloissa, samoin suositut puolapuut ja renkaat, jotka kuuluvat Parmacon ryhmätilojen varusteluun, Primietta sanoo.

Yhteistyö toimi hankkeen kaikissa vaiheissa Uuden päiväkodin perustaminen onnistuneesti vaatii Primietan mukaan eri toimijoiden saumatonta yhteistyötä. - Ei ole itsestään selvää, että eri toimijat kuten tilakeskus, hankintayksikkö, rakennusliike ja loppukäyttäjä ymmärtävät toistensa näkemyksiä. Mielestäni tässä projektissa kaikki sujui oikein mallikkaasti. Omalta osaltani olen tyytyväinen siihen, miten meidän tarpeemme ja toiveemme otettiin huomioon projektin kaikissa vaiheissa, hän kiittelee.

8 PARMACO - TILAT


KOHDE:

Friisilän päiväkoti KÄYTTÄJÄT:

Päiväkoti, 6 ryhmää RAKENNUS:

Kaksikerroksinen, 1562 m²

Marina Primietta on työuransa aikana ollut perustamassa useita päiväkoteja ja sen myötä karttunut kokemus tuli Friisilän päiväkodin kohdalla käyttöön heti suunnitteluvaiheesta alkaen. - Siitä on toki hyötyä, että tietää miten tämäntyyppisiä hankkeita ylipäätään viedään eteenpäin. Tässä projektissa oli myös tärkeää, että pääsin tutustumaan muihin Parmacon toimittamiin päiväkoteihin täällä Espoossa. Hyvät ratkaisut kopioitiin meille, kun taas vähemmän toimivia paranneltiin. Esimerkkinä vaikkapa aivan pienimmille lapsille oikein mitoitetut käsienpesupaikat. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen, tämä on paras päiväkoti ikinä, hän sanoo.

”Monitoimisali lisää liikunnan mahdollisuuksia myös sisätiloissa, samoin suositut puolapuut ja renkaat, jotka kuuluvat Parmacon ryhmätilojen varusteluun.” Marina Primietta Friisilän päiväkodin varhaiskasvatusyksikön johtaja

PARMACO - TILAT 9


NÄKÖKULMA

Rakennuksen lainaaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan Luonnonvarojen hupeneminen ja ilmastonmuutos ovat osaltaan vauhdittaneet uudenlaisten ja nykyistä kestävämpien toimintamallien käyttöönottoa. Yksi näistä on kiertotalous. Kiertotalous pyrkii muun muassa maksimoimaan materiaalien ja valmiiden tuotteiden kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Tulevaisuudessa monet palvelut perustuvat jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.

10 PARMACO - TILAT


Kunnilla on kiertotalouden edistämisessä merkittävä rooli, ilmenee Sitran tiekartta 2.0 -julkaisusta. Kouluja ja päiväkoteja lainaamalla kunnat osallistuvat, osin ehkä huomaamattaankin, kiertotalouden toteuttamiseen. Lisäksi kunnat hyötyvät lainaamisesta monella tavalla. Tarvittava alkuinvestointi on pysyvää rakennusta merkittävästi pienempi, tilat saa käyttöön nopeasti ja ne joustavat kuntien muuttuvien tarpeiden mukaan. Myös ympäristönäkökulmasta rakennusten lainaaminen on järkevää. - Rakennustemme elinkaari on yli 40 vuotta. Koulut ja päiväkodit voivat palvella käyttäjiä useammassakin paikassa, mutta ne rakennetaan aina pysyvien rakennusten määräyksiä vastaaviksi. Lainattavia rakennuksia myös huolletaan ja tarvittaessa peruskorjataan siinä missä muitakin rakennuksia, mikä osaltaan varmistaa niiden kunnon ja käyttöturvallisuuden vuosikymmeniksi, Parmacon tilajohtaja Mikko Nieminen kertoo.

Pitkä ja ekologinen elinkaari Parmacon lähtökohtana on luoda oppimistiloja, jotka vastaavat nykypäivän vaatimuksiin monella osa-alueella. Ekologisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä ja siihen

pyritään muun muassa elinkaariajattelulla. - Tyypillinen laina-aika esimerkiksi kouluille ja päiväkodeille on kymmenestä viiteentoista vuotta. Näin ollen rakennuksemme ehtivät elinkaarensa aikana palvella lukuisia käyttäjiä, mikä on kiertotaloutta parhaimmillaan, Nieminen sanoo.

Pitkälle hiottu tuotantoprosessi minimoi hukkaa Parmacon tilaratkaisut tukevat kiertotalouden tavoitteita esimerkiksi käytettyjen rakennusmateriaalien ja energiatehokkuutta lisäävien ratkaisujen osalta. - Hyödynnämme rakennuksissamme nykyaikaisia ja energiaa säästäviä ratkaisuja. Esimerkiksi rungot ja julkisivut teemme puusta. Yleinen lämmitysmuoto kohteissamme on ilma-vesilämpöpumppu, minkä ansiosta lainattavan koulun käytönaikainen hiilijalanjälki on VTT:n vuonna 2018 tekemän selvityksen mukaan jopa 50 % pienempi kuin paikalla rakennetun, Parmacon kehityspäällikkö Tommi Mehtonen kertoo. Kun katsotaan rakennuksen koko elinkaarta, jonka aikana sama koulu voi palvella neljässä eri paikassa, on hiilijalanjälki jopa 75 % paikalle rakennettua pienempi.

Lähteet: https://media.sitra.fi/2019/03/08111007/sitrakiertotalouden-tiekartta-2.pdf

Vakioidut tilaelementit ja Parmacon tehtaiden pitkälle hiotut tuotantoprosessit auttavat puolestaan vähentämään materiaalihävikkiä; yksi kiertotalouden tavoitteita tukeva tekijä sekin. - Tuotantoprosessi on pitkälle automatisoitu, minkä ansiosta esimerkiksi puutavara pystytään käyttämään mahdollisimman pienellä hävikillä. Monet rakennusmateriaalit hankitaan tehtaalle jo valmiiksi määrämittaisena eli hukkaa ei synny lainkaan, Mehtonen sanoo.

Ympäristöajattelu säästää kuntien kustannuksia Mikko Nieminen muistuttaa vielä, että lainattavien rakennusten kohdalla ympäristöajattelu ja taloudellisuus kulkevat käsi kädessä. – Lainattavien rakennusten avulla kunnat voivat joustavasti hankkia lisää tilaa tai luopua tyhjilleen jäävistä tiloista. Käytössä olevat tilat vastaavat siis aina sen hetkisiä tarpeita, eikä tyhjillään seisovien tilojen lämmityksestä tai ylläpitotöistä synny turhia kustannuksia kunnan taloutta rasittamaan, hän sanoo.

PARMACO - TILAT 11


Esteettömyys on suurennuslasin alla erityisten oppijoiden tiloissa

”Yllätyin positiivisesti siitä, miten nykyaikaiselta Parmacon toimittama rakennus näyttää.” Katri Kangas-Pusa Kivenpuiston koulun rehtori 12 PARMACO - TILAT


KOHDE-ESITTELY

Kivenpuiston koulu on Nurmijärven kirkonkylällä toimiva erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden yhtenäiskoulu. Oppilasmäärä on viime vuosina kasvanut, ja Parmacon toimittama koulurakennus toi kaivattua lisätilaa koulutyöhön.

Alun perin Kivenpuiston koulun lisärakennus valmistui vuonna 2006 Tyryn koululle Valkeakoskelle. Vuonna 2014 se siirtyi Keravalle, ja siinä yhteydessä rakennukselle tehtiin tavanomaisten siistimisten lisäksi pieniä sisätilamuutoksia. Käytävästä erotettiin tilaa pienryhmätoiminnalle ja varastotila muutettiin oppilashuollon tilaksi.

Lisätilaa nopeasti Kivenpuiston koulun lisätilaksi kaksiluokkainen siirtokelpoinen rakennus pystytettiin kesällä 2020. Nurmijärven kunta päätyi Parmacon toimittamaan lainarakennukseen kustannussyistä. - Turha sitä on kieltää, että meille tärkein kriteeri on hinta. Käytetyn tilan löytyminen nopeasti melko lyhyen kuljetusmatkan päästä oli kuntatalouden näkökulmasta oikein sopiva vaihtoehto, Nurmijärven kunnan Tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen sanoo. - Yleisellä tasolla koulutilojen lainaaminen tuo joustoa silloin, kun tulevaisuuden tilatarpeita on vaikea ennustaa. Kivenpuiston koulun osalta lisätilan vuokrasopimus tehtiin viideksi vuodeksi. Lähempänä vuokrakauden loppua olemme varmasti taas fiksumpia tulevien tilatarpeiden osalta, hän jatkaa.

Käytetty, mutta siisti Ville Könösen mukaan on itsestään selvää, että eletty elämä näkyy käytetyssä koulurakennuksessa, ja saakin näkyä, kunhan tilat ovat perussiistit. - Tämän rakennuksen kohdalla kiinnitimme käyttäjien erityistarpeiden vuoksi huomiota varsinkin esteettömyyteen. Pihatyöt ja viimeistelyt vaativat nekin erityistä tarkkuutta, jotta esteettömyysvaatimukset tulivat huomioiduksi kunnolla. Kivenpuiston koulun rehtori Katri Kangas-Pusa on tyytyväinen tilojen toimivuuteen ja siisteyteen. - Yllätyin positiivisesti siitä, miten nykyaikaiselta Parmacon toimittama rakennus näyttää. Ulkoapäin ei lainkaan huomaa, että se on ollut muualla käytössä jo ennen meitä. Sisätiloiltaankin rakennus on oikein siisti

ja soveltuu hyvin meidän käyttöömme, hän sanoo. Lainattavat rakennukset ovat oiva keino tilahallintaan, sillä oppilasmäärien ennustaminen on välillä haastavaa. - Siirtokelpoiset rakennukset ovat joustava tapa saada lisätilaa. Ja tilojen kierrättäminen käyttäjältä toiselle on muutenkin tätä päivää, Kangas-Pusa pohtii. Lisärakennukseen on Kivenpuiston koululla sijoitettu aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat sekä musiikkiluokka. - Yllättävän hyvin arki rullaa kahden rakennuksen välillä, vaikka toki esimerkiksi pyörätuolia käyttäville tai näkövammaisille oppilaille siirtymiset voivat aiheuttaa haasteita. Toisaalta musiikkiluokan sijoittuminen erilleen muista luokista on hyväkin asia, sillä sieltä kantautuva ääni ei nyt pääse häiritsemään muuta opetusta, Kangas-Pusa kertoo.

”Siirtokelpoiset rakennukset ovat joustava tapa saada lisätilaa. Ja tilojen kierrättäminen käyttäjältä toiselle on muutenkin tätä päivää.”

PARMACO - TILAT 13


KOHDE-ESITTELY

Kaupunkirakenteen tiivistyminen näkyi tilapulana Vuoniityn koulussa Vuoniityn koulu on Helsingin Vuosaaressa sijaitseva yhtenäiskoulu, jonka toiminnot on jaettu kolmeen toimipisteeseen. Alueelle on viime vuosina kaavoitettu runsaasti täydennysrakentamista. Koulun oppilasmäärä on kasvanut merkittävästi ja etenkin Heteniityntien toimipisteessä lisätilaa kaivattiin kipeästi. 14 PARMACO - TILAT


Helsingin kaupunki suunnittelee Heteniityntien nykyiselle koulurakennukselle perusparannusta sekä pysyvää laajennusta. Uudisosaan sijoittuisi koulun lisäksi päiväkoti sekä yleisiä liikunta- ja kokoontumistiloja. - Laajennuksen arvioidaan tällä hetkellä valmistuvan vuoteen 2026 mennessä. Lisätilojen tarve oli kuitenkin akuutti ja sen vuoksi siirtokelpoisen rakennuksen sijoittaminen koulun yhteyteen oli välttämätöntä. Projekti eteni varsin rivakasti, sillä kilpailutus järjestettiin maaliskuussa ja uusi rakennus luovutettiin meille heinäkuun lopussa, Helsingin kaupungin projektijohtajana hankkeessa toiminut Jari Miettinen kertoo.

Lainattavat rakennukset tukevat kiertotaloutta Heteniityntielle kesällä 2020 pystytetty siirtokelpoinen rakennus tulee pian parinkymmenen vuoden ikään. Alun perin se valmistui Kempeleeseen vuonna 2001 toimien ensin kouluna ja sittemmin päiväkotina. Heteniityntiellä rakennus tulee toimimaan sadan oppilaan opinahjona tällä tietoa viitisen vuotta. Jari Miettisen mukaan kaupungin kannalta ei ole merkitystä, onko lainattava rakennus uusi vai kierrätetty, kunhan sille asetetut laatuvaatimukset täyttyvät. Tilojen on oltava energia- ja tilatehokkaita

sekä sovelluttava uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan. Hän korostaa lainattavien rakennusten positiivisia ympäristövaikutuksia. - Kaiken kaikkiaan uskon, että kaupunkien tilaratkaisuissa eräänlainen pysyvien ja siirtokelpoisten rakennusten hybridi on kokonaistaloudellisin ja myös ympäristön kannalta paras. Kuntiin ei synny tarpeettomia rakennuskannan ylläpitokustannuksia, kun käytössä on aina optimaaliset tilat sen hetkiseen tarpeeseen. Käyttäjältä toiselle siirtyvät koulurakennukset ovat myös ympäristöteko. Rakentamisen aikana syntyvä hiilijalanjälki kun jakaantuu rakennuksen elinkaaren aikana useaan osoitteeseen, hän sanoo.

”Uskon, että kaupunkien tilaratkaisuissa eräänlainen pysyvien ja siirtokelpoisten rakennusten hybridi on kokonaistaloudellisin ja myös ympäristön kannalta paras.” Jari Miettinen projektijohtaja, Helsingin kaupunki

PARMACO - TILAT 15


KOHDE-ESITTELY

Lainattava rakennus tuo kaivattua lisätilaa ennen uuden yhtenäiskoulun valmistumista

Nokialaisen Kankaantaan koulun lisätilaksi hankittu lainarakennus on jo melkoinen kiertue-elämän konkari. Se valmistui alun perin Espoon Nöykkiönlaaksoon vuonna 2000, siirtyi Valkeakoskelle vuonna 2006 ja sieltä Keravalle 2014. Nokialaisia koululaisia se palvelee näillä näkymin aina vuoteen 2024 asti.

16 PARMACO - TILAT


Kankaantaan alakoulu sijaitsee Nokian keskustan tuntumassa. Koulun henkilökunta ja noin 450 oppilasta siirtyvät aikanaan kaupungin uuden yhtenäiskoulun käyttäjiksi. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan uudisrakennus valmistuu vuonna 2024. - Elämme nyt tietynlaista siirtymisvaihetta, jossa lainattavan lisätilan hankkiminen tuli ajankohtaiseksi. Kuluu vielä useampi lukuvuosi ennen kuin uusi yhtenäiskoulu valmistuu, mutta osa nykyisistä opetustiloista jouduttiin jo poistamaan käytöstä. Parmacon toimittamaan rakennukseen sijoittuvat kahden luokkatilan lisäksi iltapäiväkerhon tila, pieni neuvotteluhuone ja oppilashuollon tiloja, rehtori Jari Vänskä kertoo.

Äänieristystä kohennettiin oppilashuoltoa varten Rakennus on alun perin valmistunut vuonna 2000 ja tähän mennessä toiminut opetustilana Espoossa, Keravalla ja Valkeakoskella. Yhtä lyhyttä varastointijaksoa lukuun ottamatta tilat ovat siirtyneet aina suoraan käyttäjältä toiselle. Nokialle rakennus siirtyi lähes sellaisenaan. Pohjaratkaisun muutostöille ei ollut tarvetta. Sisätilat siistittiin käytön jäljistä, joiden syntymistä on mahdoton välttää. - Lisäksi teetimme pieniä parannuksia esimerkiksi äänieristykseen, sillä oppilas-

huollon tiloissa se takaa täydellisen luottamuksellisuuden säilymisen. Vaikka puhutaan väliaikaisista tiloista, meille on tärkeää, että toiminta jatkuu tavanomaiseen tapaan oppilaiden parhaaksi myös siirtymäaikana, Vänskä toteaa.

Siirtokelpoinen rakennus yllätti positiivisesti Koulun näkökulmasta tärkein tekijä lainarakennuksen käyttöönotossa oli niiden tuoma lisätila. Tilat vastasivat rehtori Jari Vänskän mukaan odotuksia myös muilta osin.

- Tilat ovat hyvässä kunnossa ja kaikki toimii niin kuin pitää. Koulutyö sujuu tiloissa aivan normaalisti ja samassa pihapiirissä sijaitsevat toiminnot nivoutuvat sujuvasti osaksi koulun arkea. Parmacolta lainattu lisätila oli Vänskälle ensikosketus lainattuihin rakennuksiin. Kokemus on toistaiseksi yllättänyt positiivisesti. - Rakennusaikatauluun suhtauduin ensin varauksella, mutta huoli osoittautui turhaksi. Rakennus nousi oikein rivakkaan tahtiin ja sovittu toimitusaikataulu piti kutinsa. Muutoinkin yhteistyö Parmacon kanssa on sujunut oikein hyvin, hän sanoo.

”Tilat ovat hyvässä kunnossa ja kaikki toimii niin kuin pitää.” Jari Vänskä Kankaantaan koulun rehtori

PARMACO - TILAT 17


PIIRUSTUSKILPAILU

294 x unelmien koulu! Unelmien koulu -piirustuskilpailuun saivat osallistua kaikki alakouluikäiset. Tekniikka oli vapaa ja työn sai tehdä yksin tai ryhmässä. Parmacon raati valitsi upeiden ja monilla tavoilla mielikuvitusta sekä aikaa vaatineiden töiden joukosta 12 kärjen, joiden joukosta voittaja arvottiin.

Unelmien koulu -kilpailun voitti neljäsluokkalainen Aksel Lintula Piikkiöstä.

– Halusimme viestittää Unelmien koulu -kilpailun kautta lapsille, että heitä kuunnellaan ja hankalinakin aikoina on lupa unelmoida. Silloin on jopa erityisen tärkeää, sanoo Parmacon väistyvä toimitusjohtaja Ossi Alastalo viitaten koronan tuomiin haasteisiin. – Ideoinnissa sai irrotella mielin määrin. Katsomme töitä seuraavaksi sillä silmällä, löytyykö sellaisia elementtejä, joita voisimme tulevaisuudessa myös integroida suunnitteluumme. Uskomme, että paras lopputulos syntyy kaikkia osapuolia kuuntelemalla, toteaa Parmacon liiketoiminnan kehityspäällikkö Jaakko Vihola.

koulurakennus ja kiinnostava piha skeittiramppeineen, viljelylaatikoineen ja nuotiopaikkoineen. Aksel pitää värikkyyttä oman teoksensa parhaana puolena. - Ja tykkäisin kyllä, että oma koulunikin olisi vähän värikkäämpi. Ja laavu pihassa olisi aivan mahtava, sen vuoksi rakensin sen tähän työhönkin. Työn ideointi oli helppoa, mutta koulun kasaaminen ja muutenkin eri osien yhdistäminen kuumaliimalla oli välillä tosi hankalaa, kertoo partiota, jalkapalloa ja yleisurheilua harrastava Aksel.

Voitto meni Akselille Piikkiöön

Sorminäppäryyttään ja mielikuvitustaan Aksel kertoo kehittäneensä legojen parissa, ja onpa hän aikaisemmin osallistunut voitokkaasti Lego-kilpailuunkin. Unelmien koulu -kisan voitto tuli Akselille silti täytenä yllätyksenä.

Unelmien koulu -kilpailun voitti neljäsluokkalainen Aksel Lintula Piikkiöstä. Akselin taidokkaan, eri materiaaleja yhdistävän askartelutyön pääosassa ovat värikäs

18 PARMACO - TILAT

Yllätysvoitto

- Oli yllätys, mutta tosi iloinen yllätys. Tuntuu tosi hauskalta, että voitin, Aksel kertoo. Aksel osallistui Unelmien koulu -kilpailuun äitinsä innostamana. Aluksi heillä oli aikeissa kutsua luokkakavereita mukaan yhteiseen askarteluprojektiin, mutta korona sotki suunnitelmat ja Aksel päätyi tekemään ison työn yksin.

Luokkaretki jo suunnitteilla Akselin luokassa ei vielä ole juhlittu kilpailun voittoa. - Luulen silti, että luokkakaverit ovat tosi iloisia palkinnosta. Olemme jo aikaisemmin puhuneet, että kuudennella luokalla lähtisimme luokkaretkelle johonkin kauemmas, mutta vielä emme ole aloittaneet rahankeräystä sitä varten. Tämä palkinto on meille tosi mieluinen, Aksel kertoo.


Aksel Piikkiön yhteiskoulu 4C

”Unelmien koulu on avara ja värikäs. Siellä on tarpeeksi tilaa jokaiselle oppilaalle ja aikuiselle.” 6D-luokka Simonkylän koulu

”Katolla on kasvihuone, jossa voi opiskella biologiaa. Katon puusta voi tarkkailla vuodenaikoja. ” Helena Annalan koulu 5A

PARMACO - TILAT 19


Moona Lepp채kertun koulu 4C

Sonja Puolalan koulu 3E

Veera Naistenmatkan koulu 4B

Joose Keskikyl채n koulu 5lk.

Juuli Lamminp채채n koulu 2B

20 PARMACO - TILAT


”Lähetettäväksi työksi valikoitui yksi suuri, noin kolmen metrin pituinen yhtenäinen piirustus, johon yhdessä kaikki oppilaat tekivät lukemattomat yksityiskohdat.” 3B-luokka Käppärän koulu

”Koulussa myös mediakirjasto, jossa voidaan katsoa ohjelmia ja käyttää tietokoneita. Eteisen vieressä oleva uloke on synttärihuone, jossa voidaan juhlia synttäreitä.” Eeva Annalan koulu, esikoulu

”Tämä on tulevaisuuden koulu. Jos painat pulpetilla olevaa punaista nappia, robotti antaa sinulle puheenvuoron.” Rayan, Luca, Filip Kurittulan koulu 5C

”Kädentaidot, piirtäminen ja värit, erilaiset muodot ja rauhalliset paikat ovat tärkeitä kouluun saada, jotta siellä viihtyisi.” Angela Mäntymäen ala-aste 3A

PARMACO - TILAT 21


VIERASKYNÄ

Toimintakulttuurin muutos Helsingin rakennusvalvonnassa Kai Miller rakennusvalvontapäällikkö, Helsingin rakennusvalvontapalvelut

Helsingissä on viime vuosien aikana ollut huutava pula päiväkoti- ja koulupaikoista. Lapsiperheitä on muuttanut alueille, joissa ei ole valmiiksi riittävää kapasiteettia omaavia päiväkoti- tai koulurakennuksia. Myös poliittinen päätös vuodelta 2019 tarjota kaikille 5-vuotiaille maksuton päivähoitopaikka aiheutti suuren tarpeen lisätiloille. Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on iso organisaatio, jossa Rakennetun omaisuuden hallinta -palvelu on rakennuslupien hakija ja Rakennuttaminen-palvelu huolehtii rakennuttamistehtävistä. Edellä mainittujen ja rakennusvalvonnan kesken pohdittiin, miten voisimme sujuvoittaa toimintaa aikana, jossa kaiken tyyppisen luvituksen ja rakentamisen volyymit ovat kaupungissa yhä suuret. Yleisesti ottaen Helsingin rakennusvalvontapalvelut päätti vuonna 2019 kirkastaa toimintaansa ja parantaa asiakaspalveluaan entisestään. Teemoina olivat johtamisen kehittäminen ohjaavammaksi, kumppanuusajattelun kehittäminen, rakennusvalvontaprosessin ajallinen hallinta, yhtenäisten ohjeiden ja tulkintojen noudattaminen sekä tavoitettavuuden parantaminen.

Kumppanuusajattelu Aikaisemmin jokainen tilapäinen paviljonkihanke käsiteltiin uniikkina tapauksena, jolloin luvanhakuprosessissa pyydettiin suunnitelmia ja lausuntoja mittava määrä ja eri lupakäsittelijät tutkivat niitä jokaista tapausta erikseen alusta alkaen. Saattoi olla epäyhtenäistä tulkintaakin. Päätimme rakennusvalvonnassa muuttaa toimintaamme kumppanuusajattelun suuntaan ja pyytää tässä yhteydessä kumppaniksi Parmacon, jonka kanssa yhdessä lähtisimme miettimään paviljonkipäiväkotien ja -koulujen lupaprosessien nopeuttamista mallihyväksyntöjen avulla. Mallihyväksyntä auttaisi kaikkia osapuolia selkeämpään toimintaan, vähentäisi ristiriitoja ja rikkinäisten puhelimien syndroomaa. Kokoonnuimme joukolla rakennusvalvonnan tiloissa ensimmäisen kerran joulukuussa 2019 ja päätimme käynnistää projektin. Mukana olivat edustajat rakennusvalvonnan lupa-, rakenne- ja talotekniikkayksiköistä, Helsingin pelastuslaitokselta ja ympäristöpalveluista sekä Parmacosta suunnittelujohtajan lisäksi erityisalojen suunnittelijat. Kävimme läpi rakennus-, rakenne-, ilmanvaihto- ja kvv-suunnitelmat sekä esteet-

tömyyteen, terveellisyyteen ja hygieniaan sekä paloteknisiin seikkoihin liittyvät tarkastelut. Keväällä 2020 muutamien palaverien jälkeen olimme päässeet tavoittelemaamme lopputulokseen - Parmacon esittämille neljälle eri tyyppiselle paviljonkirakennukselle oli myönnettävissä mallihyväksyntä. Mallihyväksyntä tarkoittaa käytännössä sitä, että Helsingin rakennusvalvontaan vireille jätettävässä lupahakemuksessa ilmoitetaan mallihyväksytyn paviljonkityypin nimi ja koodi sekä suunnitelmina toimitetaan asemapiirros (korkeusasemat ja sijoittuminen kyseiselle rakennuspaikalle), kunnallistekniikan liitoskohdat ja rakennuksen värimaailma. Lisäksi hakemuksessa tulee toki kohdekohtaisesti selvittää rakennushankkeeseen ryhtyvän ja pääsuunnittelijan vastuulle jääviä asioita, kuten hulevesien hallinta, mahdolliset pilaantuneet maat ja meluhaitat. Parmaco on ensimmäinen paviljonkitoimittaja, jonka tuotteille Helsinki on myöntänyt mallihyväksynnät. Mallihyväksynnät sujuvoittavat huomattavasti lupaprosessia ja tieto tästä yhdessä tehdystä työstä sekä lopputuloksesta on otettu ilolla vastaan aina Helsingin ylintä johtoa myöten.

”Parmaco on ensimmäinen paviljonkitoimittaja, jonka tuotteille Helsinki on myöntänyt mallihyväksynnät.”

22 PARMACO - TILAT


Oppimisen iloa fiksummissa tiloissa! Jokainen lapsi ansaitsee oppimisympäristön, joka innostaa ja tukee häntä oppimisessa parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä mieltä ovat myös pikkumestarimme Eikka, Amu, Stepa ja Toive.

Seuraa Parmacoa ja oppimisympäristöjen uusia tuulia Parmaco Oy

@parmaco_oy

@parmaco

PARMACO - TILAT 23


Osallistu Tilat-lehden lukijakyselyyn ja voita puolen vuoden kieliopinnot! Osallistujien kesken arvotaan 6 kuukauden opiskelupaketti Suomessa kehitetylle ja huippusuosion saaneelle WordDivekielikurssille. Opiskeluja voi tehdä verkkosivustolla tai mobiilissa. Vastaa osoitteessa parmaco.fi/lukijakysely