Page 1

Mάιος 2014

εσυ Για ποια πόλη ψηφίζεις; Μια έρευνα, δέκα ερωτήσεις και ένα crash test των φετινών δημοτικών εκλογών

ΙΔΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΛΗ

№195 Mάιος 2014

1


2

#195


3

Mάιος 2014

Entr ance

info

ΛΕΞΕΙΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΛΑΣ ΕΙΚΟΝΑ: EΛΕΝΗ ΒΡΑΚΑ

MAKING OF:

Εικόνα εξωφύλλου: Μάνος Παπαδόπουλος (Stereosis).

H χαρά του μαζί

H

PARALLAXI MAGAZINE

προεκλογική περίοδος

Πριν λίγες μέρες φιλοξενήσαμε στο Ολύμπιον δέκα εξέχοντες ανθρώπους που μας μετέφεραν

πλησιάζει στο τέλος

εμπειρία. Ήταν η δική μας συμβολή ως parallaxi σε αυτές τις εκλογές. Δεν ξέρω πόσοι από

της. Δεν μας έκαν ε

τους παρευρισκόμενους υποψήφιους άρχοντες άκουσαν με προσοχή και παραδειγματίστηκαν.

καθόλου σοφότερους.

Θα δείξει. Παράλληλα στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζουμε μια έρευνα που

Κάνεις σχεδόν δεν συζήτησε για την ουσία

πραγματοποιήσαμε σε 740 πολίτες αυτής της πόλης. Τις ευθύνες των αρχόντων τις γνωρίζου-

των εκλογών. Για τη ζωή μας στις πόλεις.

με. Τις δικές μας ευθύνες ως πολίτες πόσο τις αναγνωρίζουμε όμως; To 51% όσων ρωτήθηκαν

Για τα αληθινά προβλήματα. Για καινοτόμες

εδώ παραδέχονται πως δεν θεωρούν τον εαυτό τους ενεργό πολίτη. Το 68% δεν εμπιστεύο-

ιδέες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την

νται τις δημοτικές αρχές στην επίλυση των προβλημάτων τους. Το 72% δεν έχει ενεργοποιηθεί

καθημερινότητα. Κανείς δεν δεσμεύτηκε για

ποτέ στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης τους. Απαθείς και μοιραίοι δηλαδή. Ακόμα και

την επόμενη μέρα, δεν θέλησε να γίνει δυ-

μετά τον τυφώνα της κρίσης. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τις ζωές μας στις

σάρεστος, να δείξει την ελάχιστη αποφασι-

πόλεις, τη χώρα για την εμπλοκή μας ή όχι στην καθημερινότητα. Ανεξάρτητα του ποιος θα

στικότητα, να σπάσει αυγά, να συγκρουστεί

διοικήσει τους δήμους, που ο καθένας θα αποφασίσει με βάση την άποψη που σχημάτισε, αν

με συμφέροντα, με κακές συνήθειες. Οι υπο-

σχημάτισε, ανεξάρτητα του ποιος θα καθίσει στις καρέκλες των δημοτικών συμβούλων, επίσης

ψήφιοι παντού περιορίστηκαν σε γενικότη-

απόφαση που απαιτεί μια σοβαρότητα πριν σταυρώσεις κάποιον, η ώρα των ενεργών πολιτών

τες. Η ουσία των εκλογών χάθηκε. Και των

είναι το ζητούμενο των χρόνων που θα ακολουθήσουν. Αν αυτό το 72% καταφέρουμε να το

δημοτικών-περιφερειακών και των ευρω-

αντιστρέψουμε στα χρόνια που έρχονται μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Τι λες, θα σηκωθούμε

παϊκών. Ο δημόσιος λόγος περιορίστηκε σε

από τον καναπέ να πάμε τις ζωές μας παρακάτω;

γενικόλογες εξαγγελίες, ούτε μια στιγμή δεν ακούστηκε η λέξη συνέργεια, συνεργασία. Κανείς δεν μοιάζει έτοιμος να συνεργαστεί με τον αντίπαλο για το καλό της πόλης του.

MAΪOΣ 2014 / ΤΕΥΧΟΣ 195 / ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β΄ • ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ 25.000 ΤΕΥΧΗ ΚΑΙ 320 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ • ΜΑΖΙ ΜΑΣ AYTO TO MHNA ΕΓΡΑΨΑΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ, ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ, ΕΦΑΓΑΝ, ΧΟΡΕΨΑΝ, ΑΚΟΥΣΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΟΙ: ΕΚΔΟΤΗΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΦΥΛΙΔΟΥ • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΛΑΣ • ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ: ΚΥΑ ΤΖΗΜΟΥ • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΗΚΑΣ • ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΟΥΔΗΣ, ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ, ΚΩΣΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ, ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΣΗΦΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ, ΧΡΥΣΑ ΝΑΝΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ, ΑΚΗΣ ΣΑΚΙΣΛΟΓΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΤΖΙΔΗΣ, ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΡΛΙΑΓΚΟΥ • ΛΟΝΔΙΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΙΔΗΣ • ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: ΝΤΙΝΑ ΠΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΚΙΡΛΗ • ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΡΑΚΑ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ, STEREOSIS, ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥΛΑ • ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΦΥΛΙΔΟΥ, katerina@parallaximag.gr • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: DOLPHINS COMMUNICATION DESIGN • ΕΚΤΥΠΩΣΗ, ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: THESS PRINT A.E. ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗΣ Παπαμάρκου 2, 546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ - FAX: 2310 429050 - 2310 429051 MONTHLY CITY & CINEMA REVIEW 2 Papamarkou str., 546 23 THESSALONIKI, GR, ΤΕL - FAX: +30 2310 429050 - +30 2310 429051 www.parallaximag.gr • info@parallaximag.gr


4

#195

Ξυπόλυτος στην άσφαλτο 32

ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ιερή αγανάκτηση όλων των υποψηφίων συμβούλων της Πρωτοβουλίας, αλλά και του Τζιμ Τζάρμους, που παίρνουν όρκο ότι τον έχουν δει, του έχουν πιάσει μάλιστα και το χέρι (αν και κάποιοι διστακτικά γιατί τα τατουάζ στον καρπό τους αγριεύουν).

Ένας θεατρικός συγγραφέας περπατά μόνος...

> Όμως δεν ζούμε δυστυχώς στην εποχή της ειρωνείας. Βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή της αγανάκτησης. Ας γνωρίζουμε, τουλάχιστον, ό,τι κι αν συμβεί, το νόημα του σχετικού και όλα μπορούν να διασωθούν. (Αλμπέρ Καμύ)

ΛΕΞΕΙΣ: ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ

είναι ζωντανός ο Νίκολας Μπρόντι;

O

λος ο Απρίλης φέτος μια μουτζούρα.

> Όποιον υποψήφιο ακούσω να εξαγγέλλει πρώτος μέτρα για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας των περιστεριών, που νέμονται ανενόχλητα τα μπαλκόνια μας, δηλώνω ότι έχει την αμέριστη συμπαράστασή μου.

> Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Και πολύ γελοία ταυτόχρονα.

> Ο Braque έλεγε ότι σε μια νεκρή φύση πρέπει να ζωγραφίζεις τον αέρα ανάμεσα στα πράγματα. Να μια φράση που θα πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, (όσοι δηλαδή σκέπτονται ακόμα).

> Μετά την άρνηση του κόμματός του να τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο, ο, ξυπόλητος πλέον, Πρίγκιψ Παναγιώτης Ψωμιάδης, παραιτούμενος, προχώρησε στην ίδρυση προσωπικού κόμματος. Πριν πέσουν οι κανονιοβολισμοί στα τσιπουράδικα, στο σχήμα αποφάσισε να συμμετάσχει και ο Βύρων Πολύδωρας. Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και με δυο φίρμες μόνο δε βγαίνει το πρόγραμμα, ανακοίνωση της «'Ένωσης για την πατρίδα και τον λαό» (έτσι το λένε το μαγαζί), μας ενημερώνει ότι στη λαϊκή ώρα θα βγαίνει και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Η Δέσποινα Μοιραράκη ανέλαβε να περάσει τις μοκέτες. Ζητούνται παρκαδόροι.

> Νομίζω ότι ο Σταύρος Καλαφάτης βάφτισε το συνδυασμό του «Εντάξει» εννοώντας ότι… εντάξει, δεν έγινε και τίποτα. > Ο Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εξέφρασε την άποψη ότι αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα ψήφιζε και εκείνος το μνημόνιο. Η πραγματική είδηση, προφανώς, είναι ότι ο παραπάνω λαοφίλητος βουλευτής παραδέχεται επιτέλους ότι ο ηγέτης του έχει πεθάνει. > Υπάρχουν άνθρωποι που το μυαλό τους λάμπει και άνθρωποι που το μυαλό τους γυαλίζει. Οι πρώτοι φωτίζουν και οι δεύτεροι σκοτίζουν τους πέριξ. (Μαρί φον Έμπνερ- Έσενμπαχ)

> Σε παρακείμενα μαγαζιά, θα εμφανιστούν, ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο Λευτέρης Πανταζής, ο Κώστας Μπίγαλης και η Στέλλα Κονιτοπούλου. Η τιμή της φιάλης δεν ορίστηκε ακόμα.

> Ένα μπουκάλι πανάκριβο κρασί (του 1959), που έλαβε ως δώρο από επιχειρηματία, οδήγησε στην παραίτηση τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, Μπάρι Ο' Φάρελ. Ο Φάρελ είχε ερωτηθεί αν έλαβε το αξίας 3.000 δολαρίων κρασί από τον επιχειρηματία για να διευκολύνει την εταιρία του και το είχε αρνηθεί κατηγορηματικά. Όπως αποδείχτηκε, όμως, το κρασί το είχε λάβει και μάλιστα είχε ευχαριστήσει και εγγράφως τον αποστολέα. Εδώ πάλι, τόσα και τόσα μπουκάλια ανοίχτηκαν κι οι περισσότεροι την πληρώσανε μόνο μ’ ένα χανγκόβερ την άλλη μέρα.   > Εκτός απ’ τον Γιάννη Χαρούλη υπάρχει και η Γωγώ Τσαμπά.

> Το ψηφοδέλτιο μου έπεσε απ’ τα χέρια.

> Κακό χωριό τα λίγα σπίτια.

> Ο μαιτρ της ελληνικής λεβεντιάς Φαήλος Κρανιδιώτης απέσυρε την υποψηφιότητά του από τα ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματός τσιρίζοντας ότι τον συκοφαντούν. Η σχετική ανακοίνωσή του ξεκινά με την προσφώνηση «Αδέρφια», γεγονός που αβίαστα μας ωθεί στο συμπέρασμα ότι όχι, δεν είναι μοναχοπαίδι.

> Σε δημοσιογραφική ερώτηση γιατί ο Σπύρος Βούγιας δεν περιελήφθη τελικά στις λίστες υποψηφίων της παράταξής του, ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε ότι ο πρώτος «σηματοδοτεί ένα παρελθόν που δεν θέλουμε να αναπαράγουμε». Το παρασκήνιο της δήλωσης λέει ότι προηγουμένως του τηλεφώνησε για να τον ευχαριστήσει για τη βοήθειά του τότε αλλά… αμφιβολία δε χωρεί πως έχεις παρελθόν βαρύ, Σπύρο, γι’ αυτό άσε πρώτα πρώτα να ξεχάσω, άσε με να λησμονήσω, η αμνησία στην πολιτική είναι θεσμός. Πικραμένος, ο Σπύρος Βούγιας ανταπάντησε ότι δεν περίμενε ποτέ ότι θα ‘ρχόταν η στιγμή που θα πέταγε απ’ το παράθυρο τις βέρες που κάποτε τους ένωσαν κι ότι θα πάρει το δρόμο του λοιπόν, με το βαρύ του παρελθόν, με τις ελπίδες και τα όνειρα χαμένα. Ύστερα τερμάτισε την κλήση κι έσπευσε να μας διαβεβαιώσει ότι

> Ο πρόεδρος της Τυνησίας ανακοίνωσε την απόφαση του να περικόψει τον μισθό του των 30.000 δηναρίων (περίπου 13.000 ευρώ) κατά τα δύο τρίτα, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φτωχούς της χώρας. Το κράτος αντιμετωπίζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 600 εκατομμυρίων δηναρίων για τους επόμενους 3 μήνες και το υπουργείο Οικονομίας έλαβε έκτακτα μέτρα για να μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τον Απρίλιο. Εμείς, φυσικά, είμαστε Ευρώπη. > Κανείς δεν καταλαβαίνει κανέναν. Όλα είναι διάκενο και τυχαίο, αλλά όλα είναι στη θέση τους. (Φερνάντο Πεσόα) > Το ανέκδοτο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει αποφάσεις «όχι με βάση τη μεγιστοποίηση των ποσοστών του» το ‘βγαλε πρώτος ο Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ή ο Λάκης Λαζόπουλος; > Η συσπείρωση, λέει, κατά βάση των ψηφοφόρων των νεαρότερων – κάτω των σαράντα - ηλικιών, είναι ο άμεσος στόχος της ΕΛΙΑΣ των – πολύ άνω των σαράντα – κκ. Βενιζέλου, Χρυσοχοίδη, Λοβέρδου και λοιπών, καθώς «εκεί εντοπίζεται το αδύναμο σημείο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το κοινό μεγαλύτερων ηλικιακών στρωμάτων». Προς τέρψιν του νεανικού κοινού, στις συγκεντρώσεις θα προβάλλεται το «Κάτω Παρτάλι». > Μέσα σε κλίμα ευφορίας και ανακούφισης των ψηφοφόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο διαπρύσιος υπέρμαχος των θεσμών Απόστολος Τζιτζικώστας και η περιοδεύουσα από κόμμα σε κόμμα Υποπλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και πρώην Ολυμπιονίκης, Παρασκευή Πατουλίδου έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση γάμου. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στη χασαποταβέρνα «Στου Διγενή τ’ αλώνια». > Όλα όσα έχω μάθει για τη ζωή συνοψίζονται σε τρεις μόνο λέξεις: η ζωή συνεχίζεται. (Ρόμπερτ Φροστ) > Καληνύχτα και καλή τύχη!


Mάιος 2014

5


6

Exit

Πέντε φωτεινές πινακίδες που θα δείξουν την έξοδο κινδύνου ακόμα και στον πιο φανατικό σπιτόγατο. Τι αξίζει να δεις και να κάνεις για να φτιάξουν οι μέρες και οι νύχτες σου εντός της πόλης. Θα βγεις όπως και δήποτε. ΛΕΞΕΙΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

#195

1. Γεύσεις στο Δρόμο του μεταξιού Το Sani Gourmet είναι ένα φεστιβάλ γεύσης, ένας θεσμός που καθιερώθηκε ως η μοναδική διοργάνωση υψηλής γαστρονομίας στην ελληνική επικράτεια. Στη διάρκειά του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί δημιουργίες βραβευμένων Ελλήνων και διεθνών σεφ τιμημένων με αστέρια Michelin. Στο επίκεντρο του Sani Gourmet festival 2014 βρίσκονται οι κουζίνες του κόσμου μέσα από το πρίσμα του «Δρόμου του Μεταξιού». Η οδός που για πολλούς αιώνες διευκόλυνε τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά επίσης και ιδεών και πολιτισμού, συνέβαλε καθοριστικά στη γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης και στη διασπορά νέων υλικών που ρίζωσαν στις εθνικές κουζίνες της Ευρώπης. Ερωτήματα σαν το "ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη" και "ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μας" θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων σεφ στο Sani Gourmet 2014, οι οποίοι θα φωτίσουν με τα μενού τους πτυχές μιας γαστρονομικής διαδρομής που χαράχτηκε μέσα στους αιώνες πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, ξεκινώντας από την Κίνα και, μέσω Ινδίας, Ιράν, Τουρκίας, Ελλάδας κατέληξε στην Ιταλία, με τελικό στόχο να κατανοήσουν ότι, τελικά, το φαγητό «δένει» πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη. Οι σεφ που συμμετέχουν είναι «η γκουρού της περσικής κουζίνας», Najmieh Batmanglij, ο εκπρόσωπος της Νέας Κινεζικής Κουζίνας, Jereme Leung, η διευθύντρια της επιτυχημένης ινδικής σχολής μαγειρικής στο Λονδίνο («Μαγειρεύοντας με τη Monisha»), Monisha Bharadwaj, οι ιταλοί σεφ, Riccardo Di Giacinto και Andrea Fusco, ο Τούρκος σεφ, Ugur Alparslan από το Bolu Mengen της Τουρκίας, πόλη με μεγάλη γαστρονομική παράδοση και οι έλληνες Χρύσανθος Καραμολέγκος, εμπνευστής της «πράσινης κουζίνας» και ο νεαρός σεφ Νίκος Καραθάνος. Το Sani gourmet πραγματοποιείται στα εστιατόρια των εγκαταστάσεων του Sani, Water restaurant (Sani Αστερίας), Sea You Up και Ντομάτα (μαρίνα του Sani) και Byblos (porto sani). *9-18 Μαϊου, Sani Resort, τηλ. κρατήσεων 23740 99500

5

1

4

3

2. 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Η έκθεση ανοίγει για 11η χρονιά τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη με διοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), την Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΥΠΠΟ, εποπτευόμενο φορέα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τιμώμενη χώρα το Ισραήλ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται το διεθνές φεστιβάλ ποίησης (πρόκειται για το Βαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που φιλοξενούνταν τα δύο τελευταία χρόνια στην ΔΕΒΘ που από φέτος γίνεται διεθνές), το Φεστιβάλ Νέων Ποιητών (Ελλήνων) και φεστιβάλ κόμικ. Ανάμεσα στις συνολικά 230 προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται αφιερώματα στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, θεματικό αφιέρωμα με τίτλο «Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα», εκδηλώσεις στην κλασική πια Παιδική και Εφηβική Γωνιά, εργαστήρια για επαγγελματίες και ένα φιλολογικό καφενείο, όπου θα γίνουν συζητήσεις για το ελληνικό βιβλίο και την προβολή του στο εξωτερικό. Στην έκθεση ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές 217 εκθετών (εκδότες, ιδρύματα, ινστιτούτα κ.ά.). Οι δημιουργοί που θα παρευρεθούν στην Έκθεση από την τιμώμενη χώρα είναι το τρομερό παιδί της σύγχρονης ισραηλινής διηγηματογραφίας Έντγκαρ Κέρετ, η βραβευμένη μυθιστοριογράφος Τσρουγιά Σαλέβ, οι Νόαμ Μπαντ, Ντίνα Ποράτ, Γεχούντα Κορέν, Εϊλάτ Νεγκέβ και η ιστορικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, Φάνια ΟζΖάλτσμπεργκερ, κόρη του διάσημου πεζογράφου Άμος Οζ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κόμικ εκτός από τις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο 13, οι επισκέπτες που θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και εργαστήρια θα έχουν την

© Ji Hyun Kwon / Courtesy Gallery Taik Persons


7

Μάιος 2014

ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά έλληνες καλλιτέχνες και μελετητές του κόμικ, τον Γάλλο Marko (Marc Armspach), εικονογράφο του κόμικ Les godillots και τον δημοφιλή Βρετανό Peter Milligan. Παράλληλα με την έκθεση και εκτός των κεντρικών περιπτέρων της έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις για παιδιά σε δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και βιβλιακοί περίπατοι στην πόλη. *8-11 Μαϊου, Περίπτερα 13,15 της ΔΕΘ. 3. PhotoBiennale 2014 - Λόγος Τι είναι ένα φωτογραφικό έργο; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από την προφανή. Γιατί η φωτογραφία δεν είναι απλά η αποτύπωση ένός συγκεκριμένου τόπου, σε μια στιγμή στον χρόνο, που παρουσιάζει μία ιστορία. Αυτό το ερώτημα μέσα από το δικό του θεματικό πρίσμα κλήθηκε να προσεγγίσει κάθε διοργάνωση της PhotoBiennale από το 2008. Η θεματική τριλογία της PhotoBiennale (Χρόνος, Τόπος, Λόγος), με διοργανωτή το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ενταγμένη στο Ε.Π.Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ, ολοκληρώνεται τη φετινή χρονιά με το ΜΦΘ να «παίρνει τον Λόγο» από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο του 2014. Όπως και οι προηγούμενες, η φετινή Photobiennale δημιούργεί μία πλατφόρμα συνάντησης, ανοιχτή προς το ευρύ αλλά και το εξειδικευμένο κοινό, μέσα από τις πολλαπλές εκθέσεις σε διαφορετικούς χώρους σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, ανοιχτές συζητήσεις με δημιουργούς, φωτογραφικές αξιολογήσεις από ειδικούς της φωτογραφίας από όλο τον κόσμο, masterclasses, βραβεία και παράλληλες εκδηλώσεις. Από την έδρα του Μουσείου Φωτογραφίας στην Αποθήκη Α’ στο Λιμάνι, μέχρι τις Αποθήκες και τα Γραφεία Στρατού στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού που ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους χάρη στη συνεργασία του ΟΛΘ κι από το ιστορικό περιβάλλον της Αρχαίας Αγοράς, που θα υποδεχθεί για πρώτη φορά δράσεις που σχετίζονται με τη φωτογραφία, μέχρι το ιδιαίτερο Μουσείο Ύδρευσης και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Λόγος κυριαρχεί. *8/5-8/9, Μουσείο Φωτογραφίας, Λιμάνι, τηλ. 2310566716-7 4. Ένα ταξίδι στον κόσμο του Κωνσταντίνου Καβάφη Η parallaxi μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερη εγκατάσταση αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Πρόκειται για τη δράση "Μες τες σκιές και μες τα φώτα" που πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη και σκοπό έχει να

φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με το έργο του σπουδαίου δημιουργού μέσα από μια διαφορετική εγκατάσταση στη στοά της οδού Αγίου Μηνά 11, στο ιστορικό κτίριο που ανήκει στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ   που ευγενικά παραχώρησε το χώρο. Στην είσοδο της στοάς ένα δάσος από φωτεινές κολώνες εκτείνεται σε όλο το ύψος της στοάς όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού που δημιουργούν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στο χώρο εργασίας του Κωνσταντίνου Καβάφη όπου και έχει την ευκαιρία να αναπαράγει ο ίδιος αντίγραφα των ποιημάτων του. Την εγκατάσταση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects. Οι Not A Number Architects είναι ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο με διεθνή παρουσία και διακρίσεις (Architizer Awards 2012, Core77 Design Awards) με έδρα την Θεσσαλονίκη. *29/4 - 31/5, Στοά Αγ. Μηνά, Δευτέρα-Σάββατο: 8:30-15:30, Τρίτη & Πέμπτη 17:00-20:00. 5. Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα, επιτυχημένος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος («Ο Πουπουλένιος»), σκηνοθέτης κινηματογράφου ("Ιn Bruges") και μόνιμος συνεργάτης του Εθνικού θεάτρου του Λονδίνου, θεωρείται το «κακό παιδί» του θεάτρου και ένα απ’ τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μ. Βρετανίας. Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν αποτελεί το τελευταίο (2010) έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, το οποίο στην πρώτη του παρουσίαση έκανε τεράστια επιτυχία στο Broadway της Νέας Υόρκης με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Γουόκεν. Η μαύρη κωμωδία εκτυλίσσεται μέσα στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου και σε «πραγματικό» χρόνο 90 λεπτών. Ο Καρμάικλ, ένας ανάπηρος και συνεσταλμένος άνθρωπος, ψάχνει εδώ και 32 χρόνια ανάμεσα σε εμπόρους που διακινούν πτώματα, να βρει το κομμένο αριστερό χέρι του και μπλέκει με ένα ζευγάρι νεαρών απατεώνων και έναν ενοχλητικό ρεσεψιονίστα. Στην Ελλάδα η παράσταση σκηνοθετείται απ’ τον Νίκο Χανιωτάκη και στην πρώτη επιτυχημένη σεζόν (2012) πρωταγωνιστούσαν οι Ερρίκος Λίτσης και  Μυρτώ Αλικάκη. Στην παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία, τους 4 κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Τάκης Σπυριδάκης, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Γεράσιμος Σκαφίδας (εναλλάξ με τον Νίκο Χανιωτάκη), Σαμουήλ Ακίνολα. *7-11 & 14-18/5, θέατρο Αυλαία, Πλ. ΧΑΝΘ, 2310-237700


8

#194 #195

Η βιτρίνα των εκλογών ΛΕΞΕΙΣ: ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Περπατώντας στην πόλη δύσκολα καταλαβαίνεις ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μας το θυμίζουν ίσως ορισμένες αφίσες του ΚΚΕ και αριστερών υποψήφιων, στις κολώνες της ΔΕΗ και στις λαμαρίνες του μετρό, που κι αυτές συνυπάρχουν με θέατρα και μουσικές σκηνές. Τα εκλογικά κέντρα, έχουν κίνηση το πρωί και μετά το μεσημέρι τα πράγματα χαλαρώνουν. Υπάρχει μια γενικότερη ησυχία. Ανησυχητική όμως. Και αυτό διότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα βρεθούμε μπροστά σε μια κάλπη για να επιλέξουμε αυτούς που θα διαχειρίζονται το νέο ΕΣΠΑ στις περιφέρειες και εκείνους που θα κληθούν να δώσουν λύσεις σε μια σειρά καθημερινών προβλημάτων μιας πόλης, όπως το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι πολύ λιγότεροι, σε σχέση με άλλες χρονιές, όσοι εμπιστεύθηκαν την επικοινωνία τους σε επαγγελματίες, ενώ αρκετοί εκπονούν το επικοινωνιακό τους πλάνο με μια παρέα φίλων και υποστηρικτών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και επειδή οι οριζόντιες διαδικασίες είναι της μόδας. Στην Περιφέρεια οι υποψήφιοι τρέχουν για να καλύψουν όλες τις περιοχές και να πουν δυο κουβέντες με τους ψηφοφόρους στο χρόνο που απομένει. Στο δήμο άλλοι κάνουν βόλτες από νωρίς, ενώ άλλοι θα τρέξουν «κατοστάρι», στέλνοντας ένα μήνυμα υπεροχής έναντι των αντιπάλων τους. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες, όσα ντιμπέιτ γίνονται είναι λειψά, ο προφορικός λόγος προτιμάται καθότι γενικός και στρογγυλεμένος, ενώ προγράμματα με τις θέσεις των συνδέσμων δεν έχουν καλά-καλά τυπωθεί. Πώς προσπαθούν οι υποψήφιοι να περάσουν το μήνυμα τους;

ΜΕ ΑΚΑΝΕΔΕΣ ΚΑΙ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ «Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και χρήσιμο. Ρίχνοντας ιδέες στο τραπέζι, μου άρεσε πολύ, το Μακεδονικό Καλάθι, μια μελέτη που έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής και αμέσως συμφωνήσαμε να το προχωρήσουμε. Οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν γρήγορα και τα προϊόντα έφτασαν απ’ όλη την περιοχή», μας λέει ο Περικλής Πηλείδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του νυν περιφερειάρχη και υποψήφιου Απόστολου Τζιτζικώστα και ιθύνων νους του πρωτότυπου εκλογικού του κέντρου στο κέντρο της πόλης. Την ιδέα του κ. Πηλείδη ανέλαβε να υλοποιήσει η αρχιτέκτονας Νένα Σπάρτση των Schema 4, η οποία εμπνεύστηκε τη «Μακεδονική Φιλοξενία» από τα Μακεδονίτικα… κιλίμια της Νάουσας. «Η γιαγιά μου τα είχε πάντα στρωμένα και δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι που να παραπέμπει καλύτερα στη λέξη “φιλοξενία”. Γι’ αυτό και το δάπεδο του εκλογικού κέντρου είναι “στρωμένο” με φωτογραφικές εκτυπώσεις των παραδοσιακών κιλιμιών σε βινύλιο. Για να φτιάξουμε τα τραπέζια χρησιμοποιήσαμε μαδέρια οικοδομής, ενώ τα ράφια που έχουν πάνω τα προϊόντα είναι από το ανακυκλώσιμο υλικό OSB, που είναι πεπιεσμένο ξύλο. Στις εκλογές, όλα είναι στημένα πρόχειρα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός διμήνου ή τριμήνου το πολύ. Οπότε βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει», σημειώνει η κ. Σπάρτση. Στα ράφια του εκθετηρίου - εκλογικού κέντρου βρίσκονται χυλοπίτες, βαζάκια με αμπελόφυλλα και σπιρουλίνα, γκαζόζα από τη Σκύδρα, ρίγανη, βαμβάκια και κρασιά. Το μακρύ, ξύλινο τραπέζι στο κέντρο χρησιμοποιείται για τις συναντήσεις των υποψηφίων με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους και υποστηρικτές τους. Η επικοινωνιακή ομάδα

Η αισθητική και η μάχη της επικοινωνίας Η Parallaxi έκανε μια μεγάλη ενδεικτική βόλτα στα εκλογικά κέντρα και τα επιτελεία των περισσότερων υποψηφίων για το δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είδε από κοντά πώς και με ποια μέσα οι υποψήφιοι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα τους και κατά πόσο η αισθητική υπάρχει στην επικοινωνιακή στρατηγική τους.


Μάιος 2014

του συνδυασμού κρατήθηκε μακριά από οτιδήποτε θα θύμιζε παλαιοκομματικές πρακτικές. «Γι’ αυτό και δεν κάναμε π.χ. εγκαίνια εκλογικού κέντρου. Γιατί να ταλαιπωρήσουμε την πόλη και την αγορά μια ολόκληρη μέρα; Σ’ αυτές τις εκλογές δεν ήθελα άλλο ντιζάιν, αλλά κάτι απλό και ανθρώπινο. Γι’ αυτό ακόμη και οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιήσαμε μοιάζουν με γράμματα μαρκαδόρου. Αυθόρμητα και σχεδόν πρόχειρα», σημειώνει ο κ. Πηλείδης για να συμπληρώσει ότι «λόγω της απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής, οι υποψήφιοι πρέπει να κατέβουν στον κόσμο και να μιλήσουν γύρω από ένα τραπέζι και όχι από το βήμα μιας εξέδρας». Ο συνδυασμός του κ. Τζιτζικώστα «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη, Ανθρώπινη Μακεδονία», θα μείνει μακριά από τις αφίσες και τα πολλά έντυπα και θα επενδύει πρώτα στην προσωπική επαφή και το ανθρώπινο προφίλ του υποψηφίου, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το πολιτικό του προφίλ. ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Μέσα από την αθλητική και μπασκετική ορολογία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα του ο υποψήφιος Γιάννης Ιωαννίδης με το συνδυασμό «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια». Ο «κόουτς» ή «ξανθός», οργώνει και αυτός την Κεντρική Μακεδονία και στην πολιτική ρητορική του παραλληλίζει την περιφέρεια με την ομάδα που θέλει να οδηγήσει στο πρωτάθλημα. Στο λογότυπο του φιγουράρει ο Λευκός Πύργος, ένα ισχυρό σύμβολο με έναν μάλλον συντηρητικό σχεδιασμό, ενώ το εκλογικό του κέντρο, που βρίσκεται σε ισόγειο κατάστημα, δεν ξεφεύγει από το παραδοσιακό στιλ του ενιαίου χώρου, με διάσπαρτα καθίσματα, τηλεοράσεις για τη βραδιά των εκλογών, μπάνερ και φωτογραφίες του υποψηφίου. Ένα επταθέσιο αυτοκίνητο θα μετατρέψει σε αυτοκινούμενο εκλογικό κέντρο η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, το οποίο θα κυκλοφορεί συνεχώς στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας και θα είναι φορτωμένο με τους υποψήφιους του συνδυασμού και προεκλογικό υλικό. Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όπως μας λένε συνεργάτες του συνδυασμού, δεν αφήνουν περιθώρια για το στήσιμο ενός παραδοσιακού εκλογικού κέντρου και γι’ αυτό η κ. Χαραλαμπίδου χρησιμοποιεί το πολιτικό της γραφείο στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του προεκλογικού της αγώνα. Οι ιδιωτικές μαζώξεις δεν είναι στο στιλ της υποψήφιας, ενώ επικοινωνιακά θεωρεί προνομιακό της πεδίο, τους χώρους εργασίας, τις λαϊκές αγορές, τα καφενεία και γενικά τους χώρους συγκέντρωσης του απλού κόσμου, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες της. Η διανομή

9

φυλλαδίων με φωτογραφίες των υποψήφιων συμβούλων και η αφισοκόλληση σε σημεία που ο συνδυασμός θεωρεί ότι δεν προκαλούν (π.χ. λαμαρίνες του μετρό) είναι απαραίτητα εργαλεία επικοινωνίας καθότι δεν υπάρχουν, όπως μας λένε, οικονομικές δυνατότητες προβολής στα ΜΜΕ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Με διακριτικότητα επέλεξε να κινηθεί επικοινωνιακά και ο Μάρκος Μπόλαρης με το συνδυασμό «Συμμετέχω». Η οικονομική κρίση και η διάθεση του υποψήφιου να κάνει έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς «κραυγές» είναι οι λόγοι, όπως μας λένε οι συνεργάτες του. Λάτρης της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων, ο κ. Μπόλαρης τουιτάρει συνεχώς και οι εθελοντές που τον ακολουθούν ποστάρουν στο Facebook φωτογραφίες από τις περιοδείες του. Ελάχιστες είναι οι αφίσες που θα τυπώσει ο συνδυασμός και αυτές θα αναρτηθούν στα κατά τόπους εκλογικές κέντρα των υποψήφιων συμβούλων. Το πρόγραμμα του θα το χωρέσει σε ένα φυλλάδιο δύο όψεων, στο οποίο θα μπει και η φωτογραφία του ιδίου και του εκάστοτε συμβούλου. Το εκλογικό του κέντρο έχει στηθεί σ’ ένα οροφοδιασμέρισμα επί της Τσιμισκή με μόνο ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό μπάνερ για να θυμίζει εκλογές. Το λογότυπο του συνδυασμού με τις πολύχρωμες διαγώνιες γραμμές δημιουργήθηκε από εθελοντές φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το όνομα του «Συμμετέχω» στέλνει το μήνυμα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αλλαγή. Εκτός του ιστορικού κέντρου και επί της Β. Όλγας βρίσκεται το εκλογικό κέντρο της πρωτοεμφανιζόμενης στον εκλογικό στίβο, Νιόβης Παυλίδου με το συνδυασμό «Πολίτες Μπροστά». Η επιλογή ήταν συνειδητή, σημειώνουν οι συνεργάτες της, διότι ήθελαν έναν χώρο μικρό, λιτό, με σχετικά χαμηλό ενοίκιο και έτσι μετέτρεψαν σε εκλογικό κέντρο μια πρώην μπουτίκ ρούχων, τα σημάδια της οποίας όμως είναι ακόμη εμφανή στο χώρο. Φίλοι και υποστηρικτές προμήθευσαν τα απαραίτητα τραπεζοκαθίσματα στο χώρο, τα λογότυπα και τα χρώματα του συνδυασμού προήλθαν από εθελοντές και έπειτα από συζήτηση. Η επικοινωνία με τον κόσμο γίνεται μέσω διαδικτύου, με την περιοδεία στους νομούς και τις προσωπικές επαφές της κ. Παυλίδου. Οι αφίσες του συνδυασμού μπαίνουν μόνο στις βιτρίνες συνεργαζόμενων καταστημάτων και πρόγραμμα του θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ενώ ακόμη εξετάζεται εάν θα τυπωθεί σχετικό έντυπο. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η επικοινωνία για τους υποψήφιους δημάρ-


10

χους της Θεσσαλονίκης κινείται με διαφορετικές ταχύτητες και συμβολισμούς. Ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Μπουτάρης εγκαινίασε το εκλογικό του κέντρο μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενώ απέφυγε το προηγούμενο διάστημα να σηκώσει τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης και να «απαντά» σε κάθε πολιτική επίθεση των συνυποψήφιων του, εκμεταλλευόμενος επίσης τη προβολή που απολαμβάνει εξαιτίας του θεσμικού του ρόλου. Το εκλογικό του κέντρο «ντύθηκε» στα χρώματα του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και αντί αφισών τυπώνονται καρτ ποστάλ με σύντομα μηνύματα διαφημιστικού στιλ και το σκίτσο του κ. Μπουτάρη σε κάθε μια. Στη λογική της εκλογικής καμπάνιας της "Πρωτοβουλίας για την Θεσσαλονίκη" που θέλει ένα δημιουργικό γραφείο της πόλης να αναλαμβάνει την εκάστοτε καμπάνια το γραφιστικό κομμάτι της φετινής ανατέθηκε στην Beetroot (το 2010 είχε ανατεθεί στους Designers United). Το σλόγκαν του συνδυασμού «Με γνώση και φιλοδοξίες», συμβολίζει το έργο που έγινε και αυτό που θα γίνει, μας λένε συνεργάτες του, το οποίο θα επικοινωνήσει ο ίδιος ο δήμαρχος τις ημέρες που απομένουν. Στην περίπτωση της Πρωτοβουλίας οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άρχισαν τον επικοινωνιακό τους αγώνα νωρίτερα, τυπώνοντας κάρτες και φυλλάδια, καθώς έβλεπαν ότι ο χρόνος τρέχει. Το επικοινωνιακό επιτελείο του συνδυασμού προγραμματίζει μια εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος για την πόλη, περιοδείες στις δημοτικές ενότητες και μια ανοιχτή ομιλία για το κλείσιμο της προεκλογικής καμπάνιας. ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΕ FACEBOOK Ο έτερος διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου και πρώην υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Εντάξει», κατέβηκε στην εκλογική μάχη με δύο εκλογικά κέντρα, ένα για τη δυτική Θεσσαλονίκη και το κέντρο και ένα για την ανατολική πλευρά της πόλης. Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του «επενδύουμε στη λειτουργικότητα των εκλογικών κέντρων και όχι στην εικόνα», τονίζοντας ότι αυτά θα χρησιμεύσουν ως σημεία συνάντησης του υποψήφιου με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Αρκετά νωρίς ξεκίνησε περιοδείες στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης επιδιώκοντας την προσωπική επαφή με τους δημότες, ενώ ιδιαίτερα πρωτότυπος ήταν ο τρόπος που επέλεξε να παρουσιάσει τον συνδυασμό του, αλλά και τους υποψήφιους συμβούλους στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», θυμίζοντας κάτι από αμερικάνικες εκλογές. Για την επικοινωνία του χρησιμοποιεί αρκετά το διαδίκτυο και είναι από τους λίγους που

#195

έχουν ένα προσεγμένο προφίλ στο youtube με βίντεο από τις περιοδείες του, ενώ ανανεώνεται συχνά η σελίδα του στο Facebook από τους συνεργάτες του. ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ Σ’ ένα ισόγειο κατάστημα της Εγνατίας βρίσκεται το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Αν και αρχικά βολιδοσκοπήθηκε το ισόγειο στο οποίο βρίσκεται το εκλογικό κέντρο του κ. Καλαφάτη στην Τσιμισκή, ο συνδυασμός επέλεξε Εγνατία για λόγους οικονομίας και επειδή, όπως μας λένε, «είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και τις κοινωνικές ομάδες που απευθυνόμαστε». Ο χώρος είναι απλός, λιτός, διακοσμημένος από φίλους και υποστηρικτές και αυτοδιαχειριζόμενος. Εκτός από το προεκλογικό υλικό του συνδυασμού προωθείται υλικό της κ. Χαραλαμπίδου και κοινωνικών κινημάτων που στηρίζει η Ανοιχτή Πόλη. Οι αφίσες και τα φυλλάδια είναι το κύριο εργαλείο με το οποίο ο συνδυασμός προσπαθεί να περάσει το μήνυμα του και στο αντεπιχείρημα της αφισορύπανσης, οι συνεργάτες του κ. Μηταφίδη τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος προβολής είναι σχεδόν ο μοναδικός εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών του συνδυασμού. Με φυλλάδια στο χέρι εντοπίσαμε και την υποψήφια δήμαρχο Ελεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής του συνδυασμού «Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία, Πολιτισμός, Αλληλεγγύη», στο στρατόπεδο Καρατάσιου του δήμου Παύλου Μελά. Η κ. Ιωαννίδου κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς γραφείο Τύπου και ομάδα επικοινωνίας και βασίζεται «σε κάθε έναν από τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού για να επικοινωνήσουν τις θέσεις στις δικές τους γειτονιές και στα δικά τους δίκτυα». Με βίντεο στο διαδίκτυο, ενημέρωση της ιστοσελίδας τους και φυλλάδια που μοιράζονται στοχευμένα χέρι με χέρι, ο συνδυασμός επιχειρεί να περάσει το μήνυμα του. Ελπίζουν να πάρουν την άδεια από το δήμο Θεσσαλονίκης για να στήσουν ένα εκλογικό περίπτερο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δημητρίου Γούναρη. Αποκλειστικά στο διαδίκτυο κινούνται οι «Πειρατές της Θεσσαλονίκης», που αποτελούν την τοπική συνέχεια του κινήματος των Πειρατών, το οποίο ξεκίνησε στη Σουηδία το 2007. Με όπλο το χιούμορ και το photoshop γεμίζουν με αναρτήσεις τη σελίδα τους στο Facebook και δημιουργούν βίντεο στο youtube με τις ελλείψεις στην πόλη και τις προτάσεις τους, οι οποίες βασίζονται στην ιδέα του ελεύθερου λογισμικού, στη διαφάνεια και την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Δεν θα τους δεις σε περιοδεία, αφού δεν θα τυπώσουν αφίσες

και φυλλάδια και αντί εκλογικού κέντρου προτιμούν τις συναντήσεις σε καφέ-μπαρ της πόλης. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ Το ΚΚΕ είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει εκφράζουν καθαρά και ξάστερα τις θέσεις του κόμματος, είτε πρόκειται για αυτοδιοικητικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές. Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ υπερτερούν των προσώπων και τα λογότυπα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια εδώ και χρόνια, ισχυροποιώντας την αναγνωρισιμότητα τους. Γι’ αυτό και σημειολογικά, στα φυλλάδια και τις αφίσες που μοιράζει και αναρτά παραδοσιακά το κόμμα, είτε σε σημεία που απαγορεύεται είτε όχι, τα διακριτικά λογότυπα του κόμματος μπαίνουν πρώτα και με μεγάλους τίτλους, ενώ τα πρόσωπα ακολουθούν (υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Δελής). Το προεκλογικό υλικό που διανέμεται είναι κεντρικό, οπότε δεν υπάρχουν κάρτες υποψήφιων συμβούλων και κανείς δεν λειτουργεί ατομικά. «Για εμάς δεν παίζει ρόλο η εικόνα, όσο η χειραφέτηση του κόσμου, και γι’ αυτό σκοπός μας είναι να πιάνουμε συζήτηση με τους πολίτες, να αναπτύσσουμε τα επιχειρήματα μας», σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου Οδυσσέας Μάιτα. Το εκλογικό κέντρο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι περισσότερο ένας χώρος συγκέντρωσης του προς διανομή προεκλογικού υλικού, παρά η βιτρίνα του συνδυασμού. Ο συνδυασμός χρησιμοποιεί κατά κόρον το διαδίκτυο – άλλωστε το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα με ιστοσελίδα – και επικοινωνεί τις θέσεις του, αλλά όχι τα social media καθότι η βαρύτητα δίνεται, όπως μας λένε, στη συλλογική εκπροσώπηση και όχι στην ατομική εμφάνιση των υποψηφίων. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ Οι ειδικοί στην πολιτική επικοινωνία τονίζουν ότι το μήνυμα του πολιτικού πρέπει να είναι καθαρό και συγκεκριμένο για να περάσει στον πολίτη, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών συνδυασμών και να μπορεί ευκολότερα να ταυτιστεί και να ψηφίσει. Το ντιζάιν σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ένα εργαλείο για να επικοινωνηθεί αυτό το μήνυμα, να συμπυκνωθεί και να περάσει ευκολότερα στο νου και τη συνείδηση του ψηφοφόρου. «Το επίπεδο των φετινών εκλογών δεν είναι υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες, αναφορικά με την πολιτική επικοινωνία. Η επικοινωνία αυτή γίνεται ερασιτεχνικά, χαοτικά ορισμένες φορές και αποτελεί δείκτη του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η πολιτική συζήτηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος της

εταιρείας οπτικής επικοινωνίας Colibri SA, Χρήστος Χέλμης, ο οποίος μετράει 15 χρόνια εμπειρίας στην πολιτική επικοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές (εκλογές σε δύο γύρους), φαίνεται ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την επικοινωνία των πολιτικών συνδυασμών. «Στους συνδυασμούς επικρατεί η σημειολογία της πολυσυλλεκτικότητας, αντί των συγκεκριμένων θέσεων που θα κάνουν τη διαφορά. Με παραπάνω χρώματα θέλουν να σηματοδοτήσουν ότι μπορούν να συνομιλήσουν με όλους, ότι είναι πολυκομματικοί και γι’ αυτό λειαίνουν τις γωνίες της ρητορικής τους», τονίζει ο κ. Χέλμης και συμπληρώνει ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης η μάχη συνεχίζει να γίνεται σε επίπεδο προσώπων και όχι προγραμματικών θέσεων. «Τα προγράμματα των συνδυασμών έπρεπε να είχαν επικοινωνηθεί εδώ και μήνες και ο δημόσιος διάλογος να έχει ανάψει, ενώ δεν κουνιέται φύλλο. Η επικοινωνία των υποψηφίων συνεχίζει να είναι κλασική, σε μια περίοδο που χρειάζονται ανατροπές. Και ανατροπή δεν είναι η σκηνογραφία ενός εκλογικού κέντρου, ούτε η αυτοαναφορικότητα με μπασκετικά συστήματα νίκης, αλλά η κατάρτιση από πολύ νωρίς ενός προγράμματος και επεξεργασμένων θέσεων με το όραμα και τη στρατηγική του συνδυασμού για τα επόμενα πέντε χρόνια», υπογραμμίζει. Σχόλιο αντί επιλόγου: Τα πρόσωπα σε μια εκλογική μάχη θα έχουν πάντα μια βαρύνουσα σημασία, καθώς θα πρέπει να συγκεντρώνουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους. Σε μια εποχή όμως που οι αυριανοί τοπικοί άρχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια καλπάζουσα ανεργία, μια αδύναμη πολιτεία, μειωμένες χρηματοδοτήσεις, τα αυξημένα κόστη παραγωγής προϊόντων, την ανάγκη να προσελκύσουν τουρισμό και να κρατήσουν ζωντανές και βιώσιμες τις κοινωνίες, θα πρέπει τα μηνύματα τους και οι θέσεις τους να είναι ισχυρότερες, πιο ξεκάθαρες και να διαφέρουν από αυτές του αντιπάλου τους. Εκτός κι αν δεν έχουν κάτι να μας πουν. Τότε θα μείνουν με το


Μάιος 2014

λογότυπο τους.

11


12

#195

{

Λίγο πριν την κάλπη ΛΕΞΕΙΣ: γιωργος τουλας

Τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης βρίσκονται στη τελική ευθεία για την διεκδίκηση της δημαρχίας στην πόλη μας και ζητούν την ψήφο μας. Καταθέτουν τα σχέδια τους για το μέλλον της Θεσσαλονίκης στην Parallaxi απαντώντας σε 10 ερωτήματα. Γιάννης Μπουτάρης, υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» > Ποια είναι κατά τη γνώμη σας με αξιολογική σειρά τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της πόλης σήμερα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε με συγκεκριμένα μέτρα; Το κυκλοφοριακό και η αυθαιρεσία στο δημόσιο χώρο. Πλήρης ανυπαρξία τροχαίας και δημοτικής αστυνομίας, ελάχιστοι ελεγκτές του Δήμου άρα δυνατότητα αστυνόμευσης σχεδόν μηδενική. Δρομολογήσαμε νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που θα βελτιώσει τις συνθήκες στάθμευσης και προωθούμε τη χρήση των μέσων μαζικής μετακίνησης. Επίσης, η καθαριότητα της πόλης. Με τα νέα απορριμματοφόρα η αποκομιδή βελτιώνεται διαρκώς. Οι πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση) θα συνεχιστούν και θα συστηματοποιήσουμε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να γίνουν όλοι συμμέτοχοι – αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή πόλη.  Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία. Εμείς επενδύσαμε στην εξωστρέφεια για να γίνει η Θεσσαλονίκη τουριστικός προορισμός κι έτσι πήρε μια ανάσα η τοπική οικονομία. Από την άλλη, δημιουργήσαμε μόνιμες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Αυτός θα είναι και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια.  > Τι ήταν αυτό που στέρησε από τη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να

αποτελέσει μια σπουδαία περιφερειακή πόλη της Μεσογείου, μια πόλη προορισμό; Νομίζω πως έχει να κάνει με την ιστορική πορεία της χώρας. Για χρόνια υπερίσχυσε ο πολιτικός και ιδεολογικός συντηρητισμός αλλά και η συγκέντρωση των πάντων στο κέντρο. H πόλη αποκόπηκε από την βαλκανική ενδοχώρα της και έχασε τον πολυπολιτισμικό πλούτο. Σταδιακά έχασε την αίγλη της, τη βιομηχανία της, την εκθεσιακή πρωτιά της, το πλεονέκτημα του λιμανιού της, τις σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις της. > Πώς κρίνετε τη συνείδηση του δημόσιου χώρου του κατοίκου της Θεσσαλονίκης σήμερα; Τι μέρος ευθύνης έχει για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σήμερα; Η αλήθεια είναι πως μεγάλη μερίδα πολιτών δείχνει να μη συνειδητοποιεί ότι η ελευθερία του καθενός σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και οι ενεργοί πολίτες, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του πεζού, ποδηλατούν, δεν παρκάρουν όπου βρουν, σέβονται τον δημόσιο χώρο. Πιστεύω ότι αυτοί οι τελευταίοι τείνουν να αυξάνονται και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ευαισθητοποιήσουμε και τους υπόλοιπους. > Αν σας δινόταν η ευκαιρία να υλοποιήσετε ένα εμβληματικό έργο για την πόλη τα επόμενα χρόνια ποιο θα ήταν αυτό; Η ενοποίηση ΔΕΘ-Γ’ Σ.Σ.-«424» σε Μητροπολιτικό Παρκό, σε έναν ενιαίο χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, έναν πνεύμονα ζωής που θα δώσει υπεραξία στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά μας


13

Mάιος 2014

δρομολογήσαμε και άλλα σημαντικά έργα, όπως η αποκατάσταση της πλατείας Διοικητηρίου, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και η βιοκλιματική ανάπλαση του Φραγκομαχαλά. > Κάνοντας την προσωπική σας αυτοκριτική ως πολίτης ποιο είναι το πιο σοβαρό πράγμα που καταλογίζετε στον εαυτό σας; Είμαι ανυπόμονος. Εγώ ήμουν συνηθισμένος από τον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχει ευελιξία κινήσεων. Περίμενα βέβαια ότι θα αντιμετώπιζα τη γραφειοκρατία του δημοσίου, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχαν τέτοιες αγκυλώσεις. Γι’ αυτό κατανοώ απόλυτα τους πολίτες, που είναι ανυπόμονοι και αυστηροί στην κριτική τους. > Ποια είναι η γνώμη σας για τα μεγάλα κτίρια της πόλης που ρημάζουν, όπως το Φιξ ή το συγκρότημα Αλλάτινι. Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν ριζικές αναπλάσεις μεγάλων χώρων χωρίς την εμπλοκή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Ακόμη και αν κάποτε υπήρχε τέτοια περίπτωση, τώρα το αποκλείω. Το δημόσιο δεν έχει πια τα χρήματα να κάνει τέτοια έργα. Μόνο με τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα μπορούν τέτοια ιστορικά και εμβληματικά κτίσματα να αποκατασταθούν και να αξιοποιηθούν. Αλλά, οπωσδήποτε, ο Δήμος πρέπει να παίζει αποφασιστικό ρόλο στο όποιο «σχήμα» τα διαχειρίζεται.  > Στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η κουλτούρα των συνεργασιών, ακόμα και σε επίπεδο πόλης. Αν εκλεγείτε θα επιδιώξετε συνεργασία με τους αντιπάλους σας; Έχετε σκοπό να αξιοποιήσετε προσωπικότητες που μπορούν να προσφέρουν; Ήδη το επιδιώξαμε στην παρούσα θητεία και έχω ήδη πει δημόσια την ιδέα να συγκεντρωθούμε όλοι οι υποψήφιοι και να συζητήσουμε όχι πού διαφωνούμε, αλλά πού συμφωνούμε. Και αυτά τα στοιχεία κοινής αποδοχής να αποτελέσουν τη βάση για την επόμενη δημοτική θητεία, για συμπολίτευση και αντιπολίτευση.   > Ποια από τις εξαγγελίες των υπολοίπων συνυποψηφίων δημάρχων σας θεωρείτε την πιο σημαντική; Θεωρώ σημαντικές τις εξαγγελίες του κ. Καλαφάτη για τις γειτονιές, γιατί βλέπω ότι έχει ενσωματώσει όλα τα προγραμματικά στοιχεία της «Πρωτοβουλίας» από το 2010 και πολλές από τις προτάσεις και παρεμβάσεις μας σε αυτή τη θητεία. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προτάσεις του

κ. Μηταφίδη για την ιστορική μνήμη της πόλης, όπως και εκείνες της κ. Ελεάννας Ιωαννίδου για τη συμμετοχικότητα του πολίτη. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες. Όλα αυτά είναι μια καλή μαγιά για κοινή δουλειά συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην επόμενη θητεία. > Πώς θα ξεπεράσετε τις γραφειοκρατικές εμπλοκές και την ελλιπή χρηματοδότηση της πόλης από τα κεντρικά κονδύλια, για να προχωρήσετε τα σχέδια σας σε περίπτωση εκλογής; Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως μέχρι σήμερα. Από τη μια θα “κυνηγάμε” χρηματοδοτούμενα προγράμματα – ήδη σε αυτήν την θητεία προσελκύσαμε 70 εκ. ευρώ – και από την άλλη θα παλεύουμε με την γραφειοκρατία, θα συνεχίζουμε να εξοικονομούμε πόρους, να περιορίζουμε τη σπατάλη, να επιδιώκουμε τις συμπράξεις με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα και να αναζητούμε πόρους από χορηγίες, όπως κάναμε π.χ. για το Υπνωτήριο Αστέγων.  > Είστε διατεθειμένος να συγκρουστείτε με όποιο κόστος με μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί ταξί, οι καταστηματάρχες καταστημάτων εστίασης κλπ για την επιβολή της ευταξίας στην πόλη που σήμερα απουσιάζει;  Συζητήσαμε, διαβουλευτήκαμε και σε πολλές περιπτώσεις ήρθαμε σε συνεννόηση. Με κάποιους συγκρουστήκαμε (πχ για την κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών στην οδό Μ. Κάλας). Με άλλους  (όπως οι οδηγοί ταξί) αν και συζητήσαμε εξαντλητικά δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε αποτελέσμα. Πέρα από τη σύγκρουση ή τη διαβούλευση όμως, χρειάζεται και η αστυνόμευση για να επιβάλεις την τάξη.  Σταύρος Καλαφάτης, υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Εντάξει» > Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, με αξιολογική σειρά, τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της πόλης σήμερα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε με συγκεκριμένα μέτρα; Το σοβαρό πρόβλημα της πόλης σήμερα, είναι η απουσία διοίκησης που να ασχολείται ουσιαστικά με την πόλη. Έτσι, η καθαριότητα παραμένει ζητούμενη, ενώ η κυκλοφοριακή ασφυξία, ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες. Για τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο για να τις παρουσιάσουμε,

μπορούμε όμως να αναφέρουμε κάποιες: Αναδιοργάνωση και αυστηρή τήρηση του συστήματος καθαριότητας και ανακύκλωσης, κίνητρα συμμετοχής των πολιτών, αξιοποίηση οικοπέδων για χώρους στάθμευσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με επιστημονική τεκμηρίωση. Και βέβαια, στοχευμένες αναπλάσεις που μπορούν να αναζωογονήσουν σε κάθε γειτονιά σημεία ανασύνταξης του κοινωνικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας. > Τι ήταν αυτό που στέρησε από τη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να αποτελέσει μια σπουδαία περιφερειακή πόλη της Μεσογείου, μια πόλη προορισμό; Ήταν κυρίως η εμμονή σε έναν εσωστρεφή ανταγωνισμό Βορρά – Νότου που σαφώς επιδεινώθηκε από την κρατική απουσία δεκαετιών. Όμως, σε κάθε περίπτωση η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να βλέπει χαμηλά, προς την Αθήνα. Πρέπει να κοιτά ψηλά. Να έχει προσανατολισμό προς τον δικό της Βορρά, που αποτελεί μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Όχι με μεγαλοϊδεατισμούς, αλλά με σοβαρή αξιοποίηση των δικών της δυνάμεων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και αναπτυξιακών εργαλείων που διαθέτει, για να είναι μια σύγχρονη περιφερειακή, «έξυπνη» πόλη, ελκυστική για τους επισκέπτες της και ποιοτική για τους κατοίκους της. > Πώς κρίνετε τη συνείδηση του δημόσιου χώρου του κατοίκου της Θεσσαλονίκης σήμερα; Τι μέρος ευθύνης έχει για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σήμερα; Είναι σημαντικό να αισθάνεται ο Θεσσαλονικιός ότι ο δημόσιος χώρος, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αστικής συνείδησης, είναι η προέκταση του ίδιου του τού σπιτιού. Να τον νιώθει και να συμπεριφέρεται σ` αυτόν με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και στον ιδιωτικό προσωπικό του χώρο. Σημαντική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δημοτικής αρχής με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων παιδευτικού χαρακτήρα, κινητροδότησης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής στην προσπάθεια. Τομείς απουσίας της σημερινής δημοτικής αρχής, που αρκείται στο προσφιλές της «άθλημα», της μετάθεσης ευθυνών στους πολίτες. > Αν σας δινόταν η ευκαιρία να υλοποιήσετε ένα εμβληματικό έργο για την πόλη τα επόμενα χρόνια ποιο θα ήταν αυτό; Μπορεί να είναι «άυλο». Αλλά είναι πραγματικά μεγάλο και ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση, για να βαδίσει αισιόδοξα η πόλη

προς το 2020. Είναι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας παντού στη Θεσσαλονίκη. Να γίνει η Θεσσαλονίκη η «έξυπνη πόλη» του Νότου. Με άλλα λόγια, να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με μυαλό. Θεσσαλονίκη, smart city λοιπόν. > Κάνοντας την προσωπική σας αυτοκριτική ως πολίτης ποιο είναι το πιο σοβαρό πράγμα που καταλογίζετε στον εαυτό σας; Be better everywhere, είναι το moto μου, γιατί πιστεύω ότι όλοι, όπως κι εγώ, μπορούμε πάντα να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε ήδη πετύχει. > Ποια είναι η γνώμη σας για τα μεγάλα κτίρια της πόλης που ρημάζουν, όπως το Φιξ ή το συγκρότημα Αλλατίνι. Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν ριζικές αναπλάσεις μεγάλων χώρων χωρίς την εμπλοκή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Αυτοί και άλλοι παρόμοιοι χώροι, μπορούν να ξαναγίνουν ενεργά κύτταρα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά είμαι θιασώτης των μοντέλων σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με το Δημόσιο να θέτει τους κανόνες προστατεύοντας τη διαφάνεια, τους ιδιώτες να επενδύουν με σεβασμό στους κανόνες και το κοινωνικό σύνολο να αποκομίζει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. > Στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η κουλτούρα των συνεργασιών, ακόμα και σε επίπεδο πόλης. Αν εκλεγείτε θα το επιδιώξετε με τους αντιπάλους σας; Έχετε σκοπό να αξιοποιήσετε προσωπικότητες που μπορούν να προσφέρουν; Προτιμώ να μιλώ με πράξεις. Συνθέσαμε μια ομάδα υποψηφίων συμβούλων με κοινωνικά κριτήρια καταξίωσης και επιτυχίας στους επαγγελματικούς τους χώρους. «Αγκαλιάζουμε» στελέχη από διάφορους ιδεολογικούς χώρους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χρήστο Μάτη και την ομάδα του. Μ` αυτή τη φιλοσοφία σκοπεύω να συνεχίσω. Όποιος αγαπάει τη Θεσσαλονίκη είναι εν δυνάμει συνεργάτης... > Ποια από τις εξαγγελίες των υπολοίπων συνυποψηφίων δημάρχων θεωρείτε σημαντική; Κατ` αρχήν, δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία. Ο νυν δήμαρχος έχει πίσω του μια θητεία 3,5 ετών, δίχως ουσιαστικό έργο. Άρα η αξιοπιστία των εξαγγελιών του για το μέλλον, σκοντάφτει στην ασυνέπειά του ως προς τις εξαγγελίες του 2010. Τους άλλους συνυποψηφίους τους ακούω εξίσου,


14

με σεβασμό και ενδιαφέρον. Δεν σας κρύβω ότι σε αρκετά πράγματα που αφορούν την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών διακρίνω ταύτιση. > Πώς θα ξεπεράσετε τις γραφειοκρατικές εμπλοκές και την ελλιπή χρηματοδότηση της πόλης από τα κεντρικά κονδύλια, για να προχωρήσετε τα σχέδια σας σε περίπτωση εκλογής; Με συνεχή προσήλωση στους προγραμματικούς στόχους και εξαντλητική δουλειά, προσωπική και των συνεργατών μου. Με εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων management και με το να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, όχι ως άλλοθι για την όποια αδράνεια, αλλά ως προκλήσεις που μας καλούν να τις κερδίσουμε. > Είστε διατεθειμένος να συγκρουστείτε, με όποιο κόστος, με μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί ταξί, οι καταστηματάρχες καταστημάτων εστίασης κλπ για την επιβολή της ευταξίας στην πόλη που σήμερα απουσιάζει; Θεωρώ, ότι η πειθώ έχει μεγαλύτερη αξία

#195

από τη σύγκρουση. Οι συμπολίτες μας, δεν είναι εχθροί μας. Είναι σύμμαχοί μας. Το καθήκον του δημάρχου είναι να αθροίζει και να πολλαπλασιάζει δυνάμεις. Όχι να κατηγορεί και να διχάζει τους πολίτες. Ουσιαστική διαβούλευση για όλα τα κρίσιμα θέματα, ειλικρινής προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων, συλλογή θετικών σημείων απ όπου κι αν προέρχονται και λήψη των τελικών αποφάσεων με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών. Αυτό είναι το σκεπτικό. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

ελεημοσύνης. Τα άλλα δυο προβλήματα είναι η καθαριότητα της πόλης και το κυκλοφοριακό, άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Στην περίπτωση της πόλης μας έχει επιβληθεί μια επιπλέον τιμωρία: με τη συμφωνία της διοίκησης Μπουτάρη,  ξαναπληρώνουμε, με «καπέλο» μάλιστα, στην Εφορία  τα κλεμμένα επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου - παρακρατούνται  από την πενιχρή κρατική επιχορήγηση του δήμου! Εμείς έχουμε και την πολιτική  βούληση και το ανθρώπινο δυναμικό για να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να δρομολογήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον  για το δήμο και την πόλη.

> Ποια είναι κατά τη γνώμη σας με αξιολογική σειρά τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της πόλης σήμερα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε με συγκεκριμένα μέτρα; Επειδή πόλη είναι οι άνθρωποί της, το πρώτο και πιο σοβαρό είναι η ανθρωπιστική κρίση η οποία επιδεινώνεται. Οι έως τώρα δήμαρχοι, με τα απονευρωμένα δημοτικά συμβούλια, έσπευδαν μόνο σε γιορτές και πανηγύρια φιλανθρωπίας και

> Τι ήταν αυτό που στέρησε από τη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να αποτελέσει μια σπουδαία περιφερειακή πόλη της Μεσογείου, μια πόλη προορισμό; Η αβελτηρία των δημοτικών αρχόντων και η δουλική προς τους εργολάβους στάση των δεξιών (δηλαδή ΝΔ - ΠαΣοΚ) κυβερνήσεων οδήγησαν την πόλη στην εσωστρέφεια και το μαρασμό. Τα όποια δειλά, αποσπασματικά τουριστικά ανοίγματα

δεν μπορούν να καλύψουν το χάσμα από την αποβιομηχάνιση και την καταστροφή των επαγγελματιών της πόλης. > Πώς κρίνετε τη συνείδηση του δημόσιου χώρου του κατοίκου της Θεσσαλονίκης σήμερα; Τι μέρος ευθύνης έχει για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σήμερα; Μπορώ να σας φάω όλο τον χώρο δίνοντας παραδείγματα από την ασυδοσία των ανθρώπων των μπαρ στη …χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και από την αδιαφορία του ίδιου του Δήμου. Για να πούμε ότι φταίει ο πολίτης, που φταίει, πρώτα πρέπει εμείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση να είμαστε σοβαροί. > Αν σας δινόταν η ευκαιρία να υλοποιήσετε ένα εμβληματικό έργο για την πόλη τα επόμενα χρόνια ποιο θα ήταν αυτό; Ακριβώς αυτό απεχθανόμαστε: τα εμβληματικά έργα τα οποία απλώς συντελούν στην αύξηση των καταθέσεων (σε φορολογικούς παραδείσους) των εθνικών εργολάβων. Μια φιλοδοξία έχουμε στην «Ανοιχτή Πόλη»: αναλαμβάνοντας το Δήμο να μην επιτρέψουμε να υπάρξει


15

Mάιος 2014

έστω κι ένας πολίτης χωρίς τροφή, νερό, ρεύμα, θέρμανση, περίθαλψη, εκπαίδευση. Θέλετε να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε την Τσιμισκή ποτάμι; Αυτά λένε τόσα χρόνια οι υπάλληλοι των εργολάβων. > Κάνοντας την προσωπική σας αυτοκριτική ως πολίτης ποιο είναι το πιο σοβαρό πράγμα που καταλογίζετε στον εαυτό σας; Αυτήν την ερώτηση μάλλον θα πρέπει να την κάνετε σ’ αυτούς που όταν με τους συντρόφους μου καταδικαστήκαμε σε ισόβια από την καλή τους χούντα, απλώς «διάβαζαν» και μας συμβούλευαν να το ρίξουμε στην «αυτομόρφωση». Εμείς οι αριστεροί έχουμε αυτομαστιγωθεί αρκετά για λάθη δικά μας αλλά και άλλων. Αυτό θεωρήστε το ως ένα μεγάλο λάθος. > Ποια είναι η γνώμη σας για τα μεγάλα κτίρια της πόλης που ρημάζουν, όπως το Φιξ ή το συγκρότημα Αλλατίνι. Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν ριζικές αναπλάσεις μεγάλων χώρων χωρίς την εμπλοκή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Για το Αλλατίνι δώσαμε ανυποχώρητη

μάχη για να μην οικοπεδοποιηθεί και μας δικαίωσε το ΣτΕ. Δείτε τι γίνεται όπου αυτοί οι χώροι παραδίδονται σε ιδιώτες. Δεν θα σταθώ στο κιτς, αγαπημένο στιλ των υποβαλκάνιων επιχειρηματιών, αλλά στην οικοπεδοφαγική διάθεση και την εντέλει καταστροφή των χώρων. Ξέρετε εξίσου καλά ποιοι κρύβονται πίσω από τις εξαγγελίες για «αξιοποίηση» αυτών των χώρων. > Στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η κουλτούρα των συνεργασιών, ακόμα και σε επίπεδο πόλης. Αν εκλεγείτε θα την επιδιώξετε με τους αντιπάλους σας; Έχετε σκοπό να αξιοποιήσετε προσωπικότητες που μπορούν να προσφέρουν; Οι εμπνευστές των πιο καλπονοθευτικών συστημάτων θυμήθηκαν τώρα τις συνεργασίες. Κουλτούρα συνεργασιών συνεπάγεται απλή αναλογική και αντιστρόφως. Εμείς επιδιώξαμε συνεργασίες και το 2010 και τώρα,  αλλά δεν βρήκαμε την ανάλογη πολιτική στάση. Εμείς όμως θέλουμε σύμμαχό μας την κοινωνία που αγωνιά και αγωνίζεται. Αυτή είναι η πραγματική διεύρυνση και αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο μας, το οποίο δεν «κοσμούν»

γόνοι από τα μεγάλα τζάκια. > Ποια από τις εξαγγελίες των υπολοίπων συνυποψηφίων δημάρχων σας θεωρείτε σημαντική; Οι κ.κ. Μπουτάρης και Καλαφάτης σαν ομογάλακτα παιδάκια ψελλίζουν πάλι αυτά που όχι μόνο δεν έκαναν, αλλά τα πολέμησαν αγρίως είτε ως υπουργοί είτε ως υποστηρικτές της κυβέρνησης Βενιζέλου - Σαμαρά. Γι’ αυτό οι εξαγγελίες τους θα μείνουν στα χαρτιά για να τις κάνουν copy paste το 2019. > Πώς θα ξεπεράσετε τις γραφειοκρατικές εμπλοκές και την ελλιπή χρηματοδότηση της πόλης από τα κεντρικά κονδύλια, για να προχωρήσετε τα σχέδια σας σε περίπτωση εκλογής; Η διεκδίκηση των πόρων που η κεντρική κυβέρνηση υπεξαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν γίνεται με γεύματα και δεξιώσεις ούτε με παρασκηνιακά παζάρια, όπως συμβαίνει με τη διοίκηση Μπουτάρη. Γίνεται με πάλη, με όλα τα μέσα που διαθέτει μια κοινωνία σε εγρήγορση, για την απόδοση των κονδυλίων που δικαιούται

η πόλη, αλλά και με την καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι δημότες για την κατανομή τους. > Είστε διατεθειμένος να συγκρουστείτε με όποιο κόστος με μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί ταξί, οι καταστηματάρχες καταστημάτων εστίασης κ.λπ.; Γιατί σώνει και καλά να συγκρουστούμε; Όταν οι δημοτικές διοικήσεις, όπως η ανύπαρκτη του κ. Μπουτάρη και οι προηγούμενες (που ακόμη δεν ξέρουμε πόσα χρήματα εξαφάνισαν από τα δημοτικά ταμεία) δεν εφάρμοζαν τους νόμους και τις αποφάσεις των δικών τους δημοτικών συμβουλίων, για λόγους πολιτικής στήριξης ή δεν ξέρω τι άλλο, η σύγκρουση ήταν το πρόβλημα; Θα συζητούμε όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι αποφασίζουμε, θα είναι νόμος. Τα περί «πολιτικού κόστους»  είναι τα φληναφήματα αυτών που δέχονται να γίνονται υποχείρια συμφερόντων.


16

#195

Μια πόλη από το μέλλον Οι πολίτες απαντούν

Τι είδους πόλη είναι αυτή στην οποία θέλουμε να ζούμε; Πώς αξιολογούν οι κάτοικοι της πόλης την καθημερινότητά της λίγες μέρες πριν τις εκλογές; Πώς διαβαθμίζουν τα προβλήματα της; Πόσο ενεργοί πολίτες είναι; Τι περιμένουν στην πραγματικότητα από την επόμενη διοίκηση του Δήμου; Η parallaxi σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών To the Point και το συντονισμό του Χάρη Λαλιάτση και μια ομάδα οκτώ μεταπτυχιακών φοιτητών δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και της λέκτoρος κ. Δήμητρας Δημητρακοπούλου διεξήγαγαν μια έρευνα σε 740 συνολικά κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης άνω των 18 ετών, σε ποσοστό 47% άντρες και 53% γυναίκες και 54,2% άνω των 35 ετών και 45% κάτω των 35 ετών (600 πολίτες γενικό κοινό και 140 επιχειρηματίες). Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Έρευνα: Νίκη Αξιώτη, Άννα-Μαρία Καραγιώργη, Κική Μουστακίδου, Άννα Ποδάρα, Ευθύμιος Σαββάκης, Νικολέττα Σαββάκη, Εβελίνα Συρίγου, Μαίρη Τσιάνα

Ποια είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της πόλης μας;

Κατα πόσο εμπιστεύεστε τη δημοτική αρχή για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης;

Πόσο ενεργό πολίτη αυτής της πόλης, θεωρείτε τον εαυτό σας; Ανάλυση με βάση την ηλικία

Έχετε ενεργοποιηθεί στο παρελθόν μέσω δράσεων, προτάσεων, συμμετοχών σε ομάδες κλπ, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της πόλης; Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το ποσοστό είναι πάνω από 20%

Με ποιο κυρίως από τα παρακάτω μέσα συμμετοχής θα θέλατε να συμμετέχετε; ΒΑΣΗ: Όσοι θα ήθελαν να έχουν πιο ενεργό ρόλο

ΒΑΣΗ: Όσοι ήδη έχουν πιο ενεργό ρόλο


17

Mάιος 2014

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το σοβαρότερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;

ΒΑΣΗ: Όσοι θεωρούν πως το καθεστώς λειτουργίας δεν είναι φιλικό για νέες επενδύσεις

Πόσο συχνά επισκέπτεστε μέρη αναψυχής και χώρους πρασίνου στην πόλη (παραλία, δάσος Σέιχ Σου, φράγμα Θέρμης, τοπικά πάρκα κλπ);

Είστε ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από τους χώρους πρασίνου/ αναψυχής της πόλης;

Με ποιες από τις παρακάτω πρωτοβουλίες, που δρομολογήθηκαν η εξαγγέλθηκαν τα τελευταία χρόνια συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Με βάση την κλίμακα 1 εώς 5, όπου 1=ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ και 5=ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ, πώς αξιολογείτε τις παρακάτω προτάσεις; Οι αποφάσεις που παίρνονται σχετικά με την πόλη μου στοχεύουν σε γενικές γραμμές στο κοινωνικό συμφέρον.

Η παρουσία και λειτουργία τοπικών ΜΜΕ αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Νιώθω άνετα με τους μετανάστες που ζουν στην πόλη μου και θέλω να συνεισφέρω στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να συμβουλεύεται εμπειρογνώμονες σχετικά με τις σημαντικές πρωτοβουλίες για την πόλη.

Πιστεύετε οτι το καθεστώς λειτουργίας επιχειρήσεων στην πόλη είναι φιλικό προς νέες επενδύσεις; Στο γενικό κοινό, το ποσοστό είναι 77,7%. Στους επιχειρηματίες ανεβαίνει στο 86,4%.

Στους νέους 18-24, ποσοστό 47%

Η θεσσαλονίκη είναι μια πόλη εξωστρεφής;

γυναίκες: 65,8%, άντρες: 54,6%

Πώς αξιολογείτε την ανταπόκριση των δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών στις περιπτώσεις καταγγελιών πολιτών για τα κακώς κείμενα της πόλης;

Στους άνω 75, ποσοστό 72,2%

Η παρουσία και λειτουργία τοπικών ΜΜΕ αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Νιώθω άνετα και ευχάριστα να συνομιλώ με συμπολίτες που έχουν διαφορετική άποψη και προσέγγιση από εμένα.


18

#195

Παντού ιστορίες πίσω από τις βιτρίνες

Συνταγές για όμορφες μέρες και νύχτες, ιστορίες για ανήσυχους ταξιδιώτες, μουσικές, καλοκαίρια, εξωτισμός. Η Θεσσαλονίκη έχει κέφια. (2).

ΛΕΞΕΙΣ: ΚΩΣΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ / ΕΙΚΟΝΕΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Αναμνήσεις από το 617 Τάγμα Πεζικού, στη Χεληδόνα του Έβρου, ο Χρήστος θυμάται τα φανταρικά του, η Χρυσούλα πήγε κι αγόρασε έναν κίτρινο κουβά κι ο Χάρης, Παοκτσής ορκισμένος, την κοιτούσε με μισό μάτι. Απόγευμα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο 19, στο «Αψέντι». Κουβέντες στα όρια του υπαρκτού σουρεαλισμού: το «Κάστρο» ένα γλεντζέδικο για γάμους στον Εύοσμο, το «Δεύτερο Χέρι» (μαγαζί με δίσκους, σιντί, βιβλία, περιοδικά από δεύτερο χέρι), ένα περιπολικό, κάτι τσόντες, ένα μωρό στην αγκαλιά κι ένα ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, με τίτλο «Από δω ξεκίνησαν όλα». Μετά προσγειωθήκαμε στο Πήλιο, Χρήστος και Χρυσούλα είχαν κάποτε ένα μαγαζί με δώρα στην Άφησσο κι εκεί πηγαίνουν συνήθως για ασκήσεις ηρεμίας και βουτιές στον Παγασητικό. Ή στην «Κοπάνα» της Χαλκιδικής, στην Καψόχωρα. Μπαίνει ο Χάρης, με το χούι του να μπερδεύει το πραγματικό με το ανύπαρκτο. Έχεις ακούσει για την υπόθεση «Ξυρισμένα Κεφάλια», το 1984, στον τελικό μπάσκετ ΠΑΟΚ εναντίον ΆΡΗ; Ξέρεις σε ποιά οδό έμενε η Ζωή Λάσκαρη στην Θεσσαλονίκη; Ποιός ήταν πιο διάσημος πορτιέρης στην νυχτερινή ζωή της πόλης, μέσα στη δεκαετία του ‘ 80; Το όνομα «Ζαν Λικ Οπτίκ» σου λέει κάτι; Η «Τεκίλα»; Στη γωνία Καρόλου Ντηλ με Βασιλέως Ηρακλείου. Σε ποιό κλαμπ πήγαινε ιγκόγκνιτο, ο Νίκος Γκάλης, κάθε Τετάρτη βράδυ, μετά τις 12;

Η Αμελί αιωρείται στον χώρο, μουσικές, ο Μανού Τσάο ακολουθεί , το αιώνιο καλοκαίρι πάνω σε μια αιώρα, Χαλκιδικές και ανοίγουμε πανιά, μέρες που είναι. Ψωμί από τον φούρνο της Ελένης στη Γερακινή, έναστρες νύχτες στο Σινέ-Αντιγόνη. Η θάλασσα βάφεται κόκκινη, συνηθισμένοι στα πορφυρά κύματα όσοι έχουμε μεγαλώσει στα «Νέα Καλύβια» και στα «Γεράνια», οικείες μνήμες για όλους όσοι ξεκαλοκαιριάζουμε στης Γερακινής τα μέρη. Είναι κάτι σαν κωδικός εμπιστοσύνης η Γερακινή, μας συνδέει, μας βαφτίζει φίλους κι ας μην γνωριζόμαστε και τόσο καλά. Ο Παναγιώτης στο πολύχρωμο οικολογικό μαγαζί, «EcoDesign» (Τσιμισκή 122), έχει κέφια, κάνει επιστημονικές αναλύσεις για το πως σχεδιάζεται ένα all day σακίδιο. Το μαγαζί του Παναγιώτη φημίζεται για την ανακυκλώσιμη φιλοσοφία του. Οι τσάντες (σχολικές, γυναικείες, εκδρομικές...) έχουν μνήμη, αφού είναι φτιαγμένες από χρησιμοποιημένα διαφημιστικά μπάνερ. Έχεις δηλαδή στους ώμους σου, ίχνη από μια έκθεση στο Τελλόγλειο, μια παράσταση του Κρατικού Θεάτρου, μια συναυλία, μια αθλητική εκδήλωση... Τα πλαστικοποιημένα μπάνερ μετατρέπονται σε μοναδικά χρηστικά αντικείμενα. Κάθε τσάντα έχει το όνομα ενός νησιού, κουβαλάς στην πλάτη σου την Κρήτη, κρατάς στα χέρια σου την Ίο, το παιδί σου πάει σχολείο με μια Κίμωλο. Τσάντες- θαλασσινά ενθύμια δηλαδή. Το επόμενο ραντεβού με τον Παναγιώτη; Με μια μακαρονάδα-δική του συνταγή- στους κήπους της Γερακινής.

Ο Λάμπρος βρήκε τον Μπάρετ πριν από ενάμιση χρόνο έξω από το Φλου. Ένας σκύλος με «smoky eyes» σαν τον Σίντ Μπάρετ των Πινκ Φλόιντ. Είναι σοφός σκύλος. Είναι και μάγος, σου ρουφάει την κακή ενέργεια μ’ ένα του βλέμμα. Μεσημέρι στη Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19, με τηγανητές μελιτζάνες εξαίσιες, κρασί και πρέντζα. Ο Λάμπρος βάζει πλώρη για τα Φάρσα, το χωριό του στην Κεφαλλονιά. Να σου πω μια θάλασσα ίδια ο Μύρτος, αλλά χωρίς κοσμοπλημμύρα; Πλατιά Άμμος. Προς το Ληξούρι, δεν πάει εύκολα άνθρωπος, έχει εκατοντάδες σκαλιά και είσαι, ακόμα και τον Αύγουστο, σχεδόν μόνος σου. Να ένα όνειρο, να πάω ξανά στην Κεφαλλονιά και να μείνω δυόμιση μήνες. Να ζω με τα ζαρζαβατικά του κήπου και τα ψάρια, κατευθείαν από τις τράτες στο Αργοστόλι. Να χαζεύω τις δύο σταρ χελώνες (καρέτακαρέτα) που τριγυρίζουν στο λιμάνι κι όταν ξεψαρίζουν οι καπεταναίοι, έρχονται για τα λιανόψαρα. Στην Κεφαλλονιά τον ξέρουν όλοι ως τον «Μπενετάτο του Πασά». «Πασάς» ήταν το παρατσούκλι του παππού του, παλιός λοστρόμος που πέθανε στα 100 του. Και η Mandola; Ιόνιο εστιατόριο, μεσογειακό, έτσι το ξεκινήσαμε με τον Γιάννη- φίλος καρδιακός, συνεργάτης και απίθανος μάγειρας. Δυο κουβέντες ακόμα για το νησί θα μου πεις; Μάντολες από τον Σέσουλα. Και Ρόκκος Χοϊδάς. Να διαβάζουμε οι νεοέλληνες Ρόκο Χοϊδά, ειδικά σήμερα.


Mάιος 2014

Μπόρα τρελή ανοιξιάτικη, ο ουρανός ένα μεταφυσικό υπερθέαμα, είμαστε στην ταράτσα ενός κτιρίου πλάι στον Μύλο, στα γραφεία του θρυλικού «88, 5». Το πρώτο, άντε δεύτερο, ραδιόφωνο της ζωής μου, μ’ εκείνα τα τρελά δελτία ειδήσεων, που δεν άφηναν τίποτα όρθιο. Έτσι γνώρισα την Εύη, επίθετο Καρκίτη, η οποία αργότερα, όταν πήγα φαντάρος, με ξεπροβόδισε δίνοντάς μου δυο σακούλες βιβλία, να’ χω για τις σκοπιές υλικό. Προσφάτως η Εύη μου πρότεινε να μπω στην καινούργια της ιδέα: «Thessaloniki Walking Tours» θα το πω Κωστή, έρχεσαι; Η «συντροφιά του δακτυλιδιού» έχει και την Άλκηστη και τον Γιώργο και άλλους. Η ιδέα; Επικοινωνία, κέφι, πληροφορία, Θεσσαλονίκη uber alles. Θεματικοί περίπατοι στην πόλη, για ντόπιους και ταξιδιώτες. Από τον Εμπράρ και τον Γαλέριο ως τον Τσιτσάνη και τους Αλλατίνι, από το Καπάνι ως την Κάζα Μπιάνκα., από τον Ιωάννου και τον Ακριθάκη ως τους σύγχρονους αστικούς μύθους, από τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό ως τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Ιστορία, θρύλοι, γαστρονομία, μουσικές, θέατρο, λογοτεχνία, πλατείες, τοπία μυστικά και ανεξερεύνητα. Ραντεβού σε βιβλιοθήκες, στο Κέντρο Ιστορίας, ξεσκόνισμα παλιών βιβλίων, κουβέντες ατελείωτες και πεζοπορίες, το θέμα βράζει, στο «thessalonikiwalkingtours.com» μπαινοβγαίνει κόσμος και ντουνιάς, η Θεσσαλονίκη έχει πολλούς άσσους στο μανίκι της. Μόνο περπατώντας γίνεσαι ένα με το τοπίο.

19 Ο αρχαιολογικός χώρος έξω από την Παλμύρα, ο θρύλος της βασίλισσας Ζηνοβίας, τα γλέντια των Βεδουίνων στην έρημο, τα συντρίμμια (από τους βομβαρδισμούς του εμφυλίου) στην ιστορική αγορά Σουκ στο Χαλέπι... Από τη Συρία, στα τραπεζάκια του Stretto, Καρόλου Ντηλ 18. Ο Κώστας Μπέσιος, ανοίγει τα ηλεκτρονικά του κιτάπια, φωτογραφίες και ιστορίες από τα ταξίδια του. Στην Τανγκανίκα κάποτε, είχε ξεχάσει το σακίδιο του σ’ ένα ταξί, έφερε την πόλη πάνω κάτω άπειρες φορές ψάχνοντας το και τελικά, απροσδόκητα εντελώς, το βρήκε σ’ ένα μαγαζί με δώρα, πλάι σε μια κυρία που καθάριζε φασολάκια. Στο Ουζμπεκιστάν, ένας ντόπιος τους αφοπλίζει με τον παρορμητισμό του και την αγάπη του για τους Έλληνες: «καθίστε εδώ να πάω να φέρω τα παιδιά μου να δούνε του Έλληνες». Στη Σαμαρκάνδη, στο Νταρ Ες Σαλάμ, στο Κάιρο, στη Φορταλέζα... Στην Κούβα είχε κάνει κάποτε δώρο ένα κουτί μαρκαδόρους σ’ ένα κοριτσάκι στη μέση του πουθενά, καταμεσής της ζούγκλας, εκεί να δεις χαμόγελο κι ευτυχία. «Προσοχή μας ακούνε» ήταν ο τίτλος της ραδιοφωνικής εκπομπής που είχε για χρόνια και ζαμάνια στον «9.58» το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΤ3. Πόσο να αντέξει όμως κι αυτός ο πολιτισμός μέσα στη βαρβαρότητα; Αν έχεις όρεξη για κουβέντες και τρανταχτές μουσικές στο Stretto (Κ. Ντηλ 18) θα βρεις τα ζύγια σου. Επόμενο ταξίδι; Κάτω Ιταλία, την έχω εκκρεμότητα.


20

#195

Ο “χειμώνας” του βιβλίου Λέξεις: ΧΡΥΣΑ ΝΑΝΟΥ | ΕΙΚΟΝΕΣ: ΕΛΕΝΗ ΒΡΑΚΑ

Στην ελληνική αγορά βιβλίου ο «χειμώνας» συνεχίζεται και μάλιστα βαρύς: κάθετη πτώση των πωλήσεων, κλείσιμο ιστορικών επιχειρήσεων και απειλή με λουκέτο άλλων, μείωση του αριθμού νέων τίτλων ανά έτος, «παζάρια» με βιβλία stock σε τιμές όσο- όσο, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του σκηνικού, πίσω από το οποίο κρύβεται μία πορεία δραματικής επιδείνωσης, η οποία αγγίζει τα πέντε χρόνια.


21

Mάιος 2014

Η

συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επηρέασε απ΄την αρχή της τον χώρο του βιβλίου. Πέντε χρόνια είναι πολύς καιρός για να τον αντέξουν οι επαγγελματίες του χώρου, εκδότες και βιβλιοπώλες, χωρίς να νιώθουν απαισιόδοξοι. «Το 2013 τα πράγματα όσον αφορά τις πωλήσεις βιβλίων πήγαν άσχημα και οι πρώτοι μήνες του 2014 ήταν ακόμη χειρότεροι. Πίστεψα ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω, αλλά δυστυχώς η πτώση συνεχίζεται», λέει ο Γιώργος Μπαρμπουνάκης από το «Κατώι του βιβλίου». Τίποτα ιδιαίτερο βέβαια σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά στο σύνολό της υφίσταται τους κραδασμούς μιας οικονομίας σε κατάρρευση. «Το βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης και φυσικά οι πωλήσεις μειώθηκαν», παρατηρεί ο Νώντας Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Προσωπικά αυτό δεν με τρομάζει. Εμάς ο πήχης μας ήταν ήδη ανεβασμένος και προ κρίσης με σωστές και σοβαρές επιλογές. Πολλοί εκδοτικοί οίκοι μείωσαν την παραγωγή τους, εμείς κρατήσαμε μια

σταθερότητα στον αριθμό των τίτλων που εκδίδουμε ετησίως. Κάποιες επιχειρήσεις – μικρά βιβλιοπωλεία ή μικροί εκδοτικοί οίκοι– έκλεισαν. Κάποια καινούργια όμως άνοιξαν. Άλλα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο γίνεται καλύτερα». Τα Bazaar ή παζάρια βιβλίου με τίτλους stock, που όταν εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά μας ξάφνιασαν, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λειτουργούν σε σταθερή βάση τρία παζάρια, ενώ υπάρχουν και αρκετά εποχιακά. Στα παζάρια οι τιμές των βιβλίων κυμαίνονται μεταξύ δύο και πέντε ευρώ (μέχρι και 70% κάτω της αρχικής τιμής μιας έκδοσης). «Η κρίση χτυπάει πλέον και τα παζάρια. Στην αρχή πετύχαιναν πωλήσεις, τώρα όμως περιορίζονται», λέει ο Γιώργος Μπαρμπουνάκης. «Οι εκδότες δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στα παζάρια για πουλήσουν τα βιβλία τους. Το σπίτι του βιβλίου είναι το βιβλιοπωλείο και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει και το εν δυνάμει αναγνωστικό κοινό», σημειώνει ο Νώντας Παπαγεωργίου.

ΤΑ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ Ακόμη και τις καλές εποχές, οι Έλληνες δεν διεκδικούσαμε «δάφνες» διεθνώς ως φιλαναγνώστες. Είμαστε από τις ευρωπαϊκές χςώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανάγνωσης, σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες αναγνωστικής συμπεριφοράς, που τελευταίως υπολογίζουν τους αναγνώστες που διαβάζουν πάνω από τρία βιβλία τον χρόνο σε 3.000-5.000, ενώ ένας στους τρεις δεν διαβάζει κανένα βιβλίο. Δεδομένων των αριθμητικών μεγεθών, η ελληνική αγορά βιβλίου δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις όσον αφορά τις πωλήσεις. Ένα βιβλίο λογοτεχνίας που πουλάει πάνω από 10.000 αντίτυπα θεωρείται σήμερα εξαιρετικά επιτυχημένο. Από την άποψη αυτή, η «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη (Καστανιώτης), που ξεπέρασε τα 150.000 αντίτυπα στην επανέκδοσή της, με αφορμή την ομότιτλη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, ήταν η θεαματική εξαίρεση. Άλλα βιβλία που πήγαν καλά το 2013 στα ελληνικά βιβλιοπωλεία ήταν τα: «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2» της Άλκης Ζέη (Μεταίχμιο), «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»

του Γιάννη Καλπούζου (Ψυχογιός), «Η αναχώρηση» του Νίκου Θέμελη (Μεταίχμιο) «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ (Πατάκη), «Η νυχτερίδα» του Τζο Νέσμπο (Μεταίχμιο), «Ο λύκος της Wall Street» του Τζόρνταν Μπέλφορτ (Πατάκη). Η ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Το νεότερο χτύπημα στον εκδοτικό χώρο ήρθε με την πρόσφατη κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου. Για το ζήτημα ακούστηκαν πολλά, κάποιες φορές ακραία. Η ενιαία τιμή για το βιβλίο είναι ένα σύστημα τιμολόγησης σύμφωνα με το οποίο κάθε εκδότης υποχρεωτικά καθορίζει τη λιανική τιμή των βιβλίων που εκδίδει. Ο βιβλιοπώλης μπορεί να πουλήσει τα βιβλία με έκπτωση έως 10%. Αυτός ο περιορισμός αφορά τα βιβλία από τη στιγμή της κυκλοφορίας τους μέχρι 2 έτη μετά την τελευταία εκτύπωση. Προβλέπονται εξαιρέσεις για δημόσιους φορείς, κοινωφελείς και επιστημονικούς οργανισμούς που δεν ασκούν εμπορική εκμετάλλευση των βιβλίων. Στο νέο μέτρο της κατάργησης αντέδρασε σχεδόν σύσσωμος ο εκδοτικός κόσμος (εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς)


22

υποστηρίζοντας ότι ο νόμος περί ενιαίας τιμής υπήρξε μία ρυθμιστική παράμετρος που επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά βιβλίου. Οι άνθρωποι του βιβλίου εκτιμούν ότι το νέο μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές: θα επικρατήσουν οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων, θα εισβάλουν τα ξένα δικτυακά μονοπώλια, θα κλείσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία, τα μπεστ σέλερ θα εκδίδονται εις βάρος των ποιοτικών βιβλίων. Για το ζήτημα αυτό, ο Νώντας Παπαγεωργίου λέει: «Ο νόμος ισχύει και ήδη κάποια βιβλιοπωλεία τον εφαρμόζουν. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο θα ζημιώσει τους αναγνώστες και το ίδιο το βιβλίο. Το βιβλίο δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με απλοϊκές προσεγγίσεις. Είναι προϊόν πολιτισμού και η κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν ωφελεί κανέναν και σε τίποτα. Αντίθετα, θα εξαφανίσει από τον εκδοτικό χάρτη τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους με μικρή παραγωγή. Και το κυριότερο: τα ποιοτικά βιβλία δεν θα βρίσκουν χώρο στις προθήκες και στους

#195

πάγκους των βιβλιοπωλείων». Ακόμη κι αυτοί που υιοθετούν μία πιο μετριοπαθή άποψη, θεωρώντας πως η κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν θα καταστρέψει το βιβλίο, εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα σε μια εποχή έτσι κι αλλιώς βαριά για την ελληνική εκδοτική αγορά. Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2013 έκλεισαν δύο μεγάλα βιβλιοπωλεία, ο «Παπασωτηρίου» στη Γρ. Παλαμά και ο «Ελευθερουδάκης» στη Λεωφ. Νίκης. Στην Αθήνα το κλείσιμο του ιστορικού Βιβλιοπωλείου της Εστίας τον Μάρτιο 2013, μετά από 128 χρόνια λειτουργίας, θεωρήθηκε πλήγμα όχι μόνο στον εκδοτικό χώρο αλλά γενικότερα στον πολιτισμό. Έρχεται λοιπόν σταδιακά το τέλος για τα βιβλιοπωλεία; Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανοίγουν μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, τα οποία φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη απέναντι στις παλιές αλυσίδες. Το 2013 και στις αρχές του 2014 αρκετά τέτοια νέα μικρά

βιβλιοπωλεία έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα. Τα άνοιξαν πρώην εργαζόμενοι στον χώρο του βιβλίου, που αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά και νεαροί που σε περιβάλλον κρίσης θεώρησαν πιο ελκυστική την ιδέα ενός βιβλιοπωλείου παρά ενός ακόμη καφέ. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τέτοιες τάσεις, με εξαίρεση ένα νέο συνεργατικό βιβλιοπωλείο – καφέ, τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες», που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην οδό Αλ. Σβώλου. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν περί τα 1.500 βιβλιοπωλεία, ενώ υπολογίζοντας από τα πρακτορεία τύπου μέχρι και τα σουπερμάρκετ, τα σημεία πώλησης βιβλίων στη χώρα ξεπερνούν τα 3.500. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται πάνω από 200 βιβλιοπωλεία. Ακόμη κι αν οι τιμές μένουν σχεδόν καθηλωμένες από το 2008, το βιβλίο στην Ελλάδα θεωρείται ακόμη σχετικά ακριβό. Το υψηλό κόστος συνδέεται κυρίως με την τιμή του χαρτιού, τη φορολογική επιβάρυνση, το ποσοστό του βιβλιοπώλη και το μικρό μέγεθος της ελληνόφωνης αγοράς. Για το λόγο αυτό και σε περιβάλλον κρίσης, δεν θεωρείται αδικαιολόγητη η στροφή προς το φτηνό, είτε στα παζάρια βιβλίου είτε και στα ίδια τα βιβλιοπωλεία, στα οποία σταδιακά πληθαίνουν οι πάγκοι με τις προσφορές. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Οι προσφορές πάντως δεν είναι αυτές που θα φέρουν την άνοιξη στο ελληνικό βιβλίο.

Οι άνθρωποι του χώρου συμφωνούν ότι αυτό που απουσιάζει είναι μία γενικότερη πολιτική για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Στο ζήτημα αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος της σχολικής βιβλιοθήκης για την καλλιέργεια μίας νέας γενιάς βιβλιόφιλων, ενώ σοβαρό αγκάθι παραμένει η αδυναμία συνεννόησης ενός πολυδιασπασμένου κλάδου, εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων ώστε να συνεννοηθούν αρχικά μεταξύ τους και στη συνέχεια, με την υποστήριξη της Πολιτείας, να αναλάβουν δράση για την προσέλκυση νέων αναγνωστών. Για το θέμα αυτό, ο Νώντας Παπαγεωργίου λέει: «Προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις αναγνωστικές ανάγκες του κοινού και είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Παράλληλα, πραγματοποιούμε πολλές δράσεις φιλαναγνωσίας που απευθύνονται τόσο στους μικρούς αναγνώστες (καθώς αυτοί είναι το μέλλον του βιβλίου) όσο και στους ενηλίκους. Μερικές από τις πρωτοβουλίες μας που προωθούν και ενθαρρύνουν τη φιλαναγνωσία είναι οι πολύ πετυχημένοι Μαραθώνιοι Ανάγνωσης που διοργανώνουμε εδώ και τρία χρόνια για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού –στους οποίους συμμετέχουν πάνω από 20.000 παιδιά κάθε χρόνο από όλα τα σχολεία της Ελλάδας–, όπως και η νεοσύστατη Λέσχη Ανάγνωσης «Με ανοιχτά βιβλία» μια Λέσχη ανοιχτή σε όλους που λειτουργεί στο facebook και αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη υπό τον συντονισμό του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου».


Mάιος 2014

7

τρόποι να διαλέξεις ένα βιβλίο

Μικρός οδηγός από το cosmotebooks.gr για να μη χαθείτε στα ράφια Αν αγαπάς την ανάγνωση βιβλίων αλλά δεν έχεις πολύ χρόνο να αφιερώσεις στην αναζήτηση όσων ταιριάζουν στο γούστο σου ακολούθησε μερικές ασφαλείς και πρακτικές συμβουλές για την επιλογή του βιβλίου!

23 Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου Γιάννης Καλπούζος εκδ. Ψυχογιός 15,93€, ebook 13,99€

Ένα μυθιστόρημα με ευρηματική πλοκή, χιούμορ και ανατροπές που ξετυλίγονται γύρω από τον έρωτα του Άνδη και της Θάλειας που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Στην πολυτάραχη πορεία του μπλέκονται μια νεκροκεφαλή-μυστήριο∙ ο αυταρχικός πατέρας κι η υποταγμένη μάνα∙ πόρνες, αντιεξουσιαστές, ιδεολόγοι κι ανθρώπινα αγρίμια.

Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο Ισίδωρος Ζουργός εκδ. Πατάκη 19,35€, ebook 12,99€

Το µυθιστόρηµα του βραβευμένου θεσσαλονικιού συγγραφέα διασχίζει τον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα εξιστορώντας τη ζωή ενός προικισµένου ανθρώπου, γιατρού και πολυπράγµονα στοχαστή, που δρασκελίζει χώρες, γλώσσες, πολιτισµούς, που περιπλανιέται σε ανθρώπους και ιδέες.

1. ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ Λογοτεχνικά, ποιήματα, νουβέλες διηγήματα. Μπες στο cosmotebooks.gr και εκεί σε ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον μπορείς να διαλέξεις μέσα από ένα πλήθος κατηγοριών. Μια φιλική μηχανή αναζήτησης σας λύνει τα χέρια για να βρείτε βιβλίο, είδος, συγγραφέα, Έλληνα ή ξένο εκδότη. Λογοτεχνία – Δοκίμια Ανθρωπιστικές - Κοινωνικές επιστήμες, Ιστορία – Γεωγραφία, Θετικές επιστήμες, Εφαρμοσμένες επιστήμες, Οικονομία – Διοίκηση, Εκπαίδευση, Παιδικά – Εφηβικά, Γενικού ενδιαφέροντος, Ταξίδια – Οδηγοί, Τέχνες, Κόμικς – Χιούμορ σε περιμένουν! 2. ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ; Ψάχνοντας σε ειδικά site, όπως το www. comsotebooks.gr το παρελθόν ενός αγαπημένου σου συγγραφέα μπορεί να βρεις ένα προηγούμενο βιβλίο του που δεν γνώριζες την ύπαρξη του. Αν πάλι θες να ψάξεις περισσότερο, θα βρεις και άλλους συγγραφείς

στην κατηγορία που διάλεξες και σου προτείνονται από το cosmotebooks και πιθανόν σε ενδιαφέρουν. Ένας ολόκληρος κόσμος λέξεων ξετυλίγεται μπροστά σου. 3. ΤΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ; Μια ρομαντική ιστορία ή ένας μύθος μυστηρίου στα χρόνια του μεσαίωνα, η σύγχρονη ελληνική επαρχία ή ένας τυχοδιώκτης στη μακρινή Αργεντινή; Οι λέξεις κλειδιά στην αναζήτηση θα ξεδιπλώσουν χιλιάδες επιλογές κοντά σε αυτό που ψάχνεις. 4. ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ Συχνά η γνώμη αυτών που εκτιμάμε είναι πολύτιμος σύμμαχος στην αναζήτηση. Φίλοι ή οικογένεια, άνθρωποι με τους οποίους έχεις κοινά σημεία μπορούν συχνά να κάνουν εξαιρετικές συστάσεις βιβλίων. Τότε γίνεται πιο εύκολη η αναζήτηση τους από το cosmotebooks.gr! Άκου τη γνώμη κάποιου που εκτιμάς.

5. ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ Το να είσαι μέλος της λέσχης βιβλίου είναι συχνά ένας τρόπος για να δοκιμάσεις τα νέα βιβλία που ίσως να μην είχες το κίνητρο να διαβάσεις διαφορετικά. Στις λέσχες βιβλίων οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συζητούν πάνω στο βιβλίο που διάβασαν. 6. ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΜΙΑ ΈΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ξεκινά και για 4 μέρες σε φέρνει ενώπιος ενωπίω με όλη τη σοβαρή εκδοτική κίνηση της χρονιάς. Αφιέρωσε κάποιες ώρες για να περιπλανηθείς στα περίπτερα της και να γνωρίσεις τους συγγραφείς. 7. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ Κάθε βδομάδα στις εφημερίδες και το ίντερνετ μεγάλα βιβλιοπωλεία ανακοινώνουν ποια βιβλία είναι πρώτα σε πωλήσεις. Έτσι έχεις μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίζεις τα πιο δημοφιλή.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ COSMOTEBOOKS.GR Ήρθε η στιγμή της επίσκεψης στο μεγαλύτερο on line βιβλιοπωλείο! Πληκτρολογώντας cosmotebooks.gr μπαίνετε στον υπέροχο κόσμο του, έναν κόσμο με περισσότερους από 1.000.000 τίτλους βιβλίων φυσικών και e-Books. Κάντε τις αγορές σας όπου και αν βρίσκεστε εύκολα και γρήγορα με όποιο τρόπο πληρωμής προτιμάτε και παραλάβατε τα σε κάθε γωνία της Ελλάδας . Για παραγγελίες πάνω από 20 ευρώ δωρεάν τα έξοδα αποστολής. Ένας νέος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα ματιά σας. Ανακαλύψτε τον σήμερα!

Το τελευταίο αίνιγμα Marisha Pessl εκδ. Διόπτρα 15,03€

Το αριστοτεχνικό θρίλερ της αμερικανίδας Marisha Pessl διαβάζεται με μια ανάσα. Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή στο Μανχάταν και ο ρεπόρτερ Σκοτ ΜακΓκραθ ερευνά τις αλλόκοτες συνθήκες που περιέβαλλαν τόσο τη ζωή όσο και το θάνατο του θύματος, μέχρι την ανακάλυψη της παρακαταθήκης του πατέρα της, ενός ερημίτη σκηνοθέτη καλτ ταινιών.

Η αναχώρηση Νίκος Θέμελης εκδ. Μεταίχμιο 9,90€, ebook 5,99€

Ο Νίκος Θέμελης (1947-2011) άφησε πίσω του μια διακριτική πολιτική δράση και ένα όψιμο συγγραφικό έργο που τον έφερε στην κορυφή των ελληνικών γραμμάτων μέσα στα μόλις 12 χρόνια της λογοτεχνικής του δραστηριότητας. Το τελευταίο μυθιστόρημά του, που εκδίδεται μετά το θάνατό του, μας μεταφέρει από την ελληνική επανάσταση στην Αθήνα του 2009.


µια δράση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης ∆υτική είσοδος της πόλης Ξυλάδικα Παλαιός Σιδηροδροµικός Σταθµός καλλιτεχνικές δράσεις αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις ξεναγήσεις workshops συναυλίες θεατρικές παραστάσεις

14-15.06.2014

www.parallaximag.gr

parallaxi 195 MΑΙΟΣ 2014  

Εκλογές στην πόλη

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you