Editie 6 - Paradoks doet het veilig

Page 1

Parallaks | Editie 6 |
2022 | Paradoks
veilig | Een spannende kerst dit jaar Wie is een SOA’s favoriete slachtoffer? Veilig de winter door
Jaargang
doet het

IMPROVING HEALTHCARE BY PERSONALIZED TECHNOLOGY

UTWENTE.NL/TECHMED

REDACTIE:

Germen Wennemars (Hoofdredacteur)

Daan Verhulst (Hoofd vormgeving)

Irene van de Kruijs (Redacteur)

Jeroen Doornbos (Redacteur)

Djoeke Helsloot (Vormgeving)

Femke Vrolijk (Vormgeving)

Isa Veltmaat (Vormgeving)

Jauke Reinders (Vormgeving)

Wouter Maathuis (Vormgeving)

Parallaks is het tijdschrift van S.V. Paradoks en wordt samengesteld door een commissie van vrijwilligers. Heb je ideeën, suggesties, vragen of wil je om een andere reden contact, spreek een commissielid aan of mail naar het correspondentie e-mailadres vermeld aan de rechterzijde.

p. 16 B(H)ier op de UT p. 10
COLOFON Sprookje
LEES PARALLAKS ONLINE: De Parallaks is online te lezen. Ga naar: www.paradoks.utwente.nl/parallaks CORRESPONDENTIE: parallaks@paradoks.utwente.nl DRUK: T-Point, Enschede 4 5 6 7 8 10 12 14 16 18 20 22 23 24 26 Redactioneel Van de Voorzitter Goed Nieuws, Lekker Kort De Naald Interview B(H)ier op de UT Top 5: Tips om niet ziek te worden Paradoks Inside Sprookje Veilig de winter door Parallaks probeert: katers vermijden In het zonnetje Vliegen, veilig of dooddoener? Een witte kerst op glad ijs Puzzels INHOUDSOPGAVE 3 Parallaks - E6 2022
© Copyright 2022

Allertofste lezer,

Voor je ligt de nieuwste Parallaks! Dit is alweer de laatste Parallaks die we dit jaar uitbrengen. Als het goed is staan op het moment dat je dit leest Kerst en oud en nieuw voor de deur. Deze dagen worden hopelijk hartstikke leuk en gezellig. Wanneer je deze vakantie een keertje niks te doen hebt, kun je je ontzettend vermaken met dit blaadje en de puzzels.

Jij bent natuurlijk een medisch-technische student, en daarom doe je natuurlijk absoluut nooit domme of onveilige dingen in je leven. Mocht je dat nou onverhoopt toch doen, kun je in deze editie misschien wat inspiratie vinden om je leven te beteren. Het thema is namelijk: ‘Paradoks doet het veilig!’. Je leert hoe je niet ziek wordt deze winter, hoe je hem veilig door komt en de smakelijke feitjes over SOA’s. Verder duiken we in het meest actuele nieuws, gaan we de diepte in over veiligheid in de medische wereld en is het speciaalbieraanbod van de sportkantine onder de loep genomen. De Parallaks Probeert is ook weer uitgebreid aangepakt. Dit keer hebben we onderzocht hoe je zo goed mogelijk kunt herstellen van een avondje tanken. Om ervoor te zorgen dat we niet toevallig niet brak werden, hebben we de avond ervoor alles op alles gezet om er voor te zorgen dat we zeker wel een antikatermiddel nodig zouden hebben.

Dit is nog niet eens alles, dus ga lekker lezen!

Tot volgend jaar!

Groetjes Germen

REDACTIONEEL
4 Parallaks - E6 2022

Waarde leden,

De vorige Parallaks is alweer even geleden. Daarom is het weer aan mij om een stukje te schrijven, Zodat jullie over de vereniging op de hoogte blijven.

De dagen worden korter en buiten wordt het koud, Maar in de PK is het in de pauze nog altijd even benauwd Jullie brandstof bestaat uit tosti’s, koffie en winterglow, Om vol energie vervolgens weer terug te keren naar je bureau.

Nu de nieuwe waterkoker de thee ongelimiteerd laat vloeien, Zitten jullie gelukkig niet meer om de thee te stoeien. Hopelijk hebben jullie de eerste module overleefd, En zijn ook de studeeravonden dat wat jullie daarbij hulp geeft.

De feestdagen zijn deze maand het thema, En ook de PK stond bij Sint en zijn pieten op het schema. Het stond vol met mooie schoentjes bij de schoorsteen, En dat snoepgoed was er natuurlijk al snel doorheen.

Gelukkig brengt de PK altijd sfeer, De lichtjes branden en de kerstboom staat er weer, Ik hoop dat iedereen van de vakantie geniet, En dat men elkaar daarna weer gezellig bij Paradoks ziet!

VAN
VOORZITTER
DE
5 Parallaks - E6 2022
Groetjes, Ruben de Wolf Voorzitter van het 44ste bestuur der S.V. Paradoks “Rerum Novarum”

Kort nieuws

Archeologen ontdekken snacks van Romeinen

Archeologen hebben onderzoek gedaan in de afvoer en het riool van het Colosseum. Hier vonden ze zaden en sporen van vijgen, druiven, meloenen, noten en olijven. Deze snacks aten de Romeinen tijdens de spelen die in dit amfitheater gehouden werden. Ze snackten dus een stuk gezonder dan wat we tegenwoordig doen bij een voetbalwedstrijd.

De onderzoekers hebben ook nog een aantal andere zaken gevonden. Zo kwamen ze overblijfselen tegen van beren en grote katachtigen. Waarschijnlijk moesten deze dieren in de arena vechten of werden ze als prooi gebruikt in jachtspellen. Er zijn ook meer dan vijftig bronzen munten gevonden en een zilveren munt uit 170 na Christus, waarschijnlijk een herdenkingsmunt ter ere van keizer Marcus Aurelius.

https://www.nu.nl/opmerkelijk/6238294/

IJsje bij de chemo?

Misschien dat je er al eens van hebt gehoord, de Ig Nobel Prijs, deze prachtige jaarlijkse prijzen worden gegeven aan personen die iets hebben behaald wat “Mensen eerst laat lachen en daarna laat denken”. Zoals de 2020 Prijs in Materiaalkunde, gegeven voor het bewijzen dat bevroren menselijke uitwerpselen niet gebruikt kunnen worden als mes… Zet je aan het denken, of niet soms? Andere belangrijke vragen zoals: “Wat is de wrijving tussen een bananenschil en de vloer wanneer er een persoon op staat?” en “Wat is de hersenactiviteit van een sprinkhaan die Star Wars kijkt?” zijn ook bekroont met een Ig Nobel Prijs. Oftewel een mooie prijs voor de minder conventionele wetenschappers onder ons.

Dan vraag je je natuurlijk af wat de prijzen dit jaar zijn geworden, en als BMT/TG student die je bent; vooral de prijs in Medicijnen. Deze is dit jaar uitgereikt aan Marcin Jasiński en zijn team voor het vaststellen van de geneeskundige kracht van ijs! Maar wacht nog even met naar de winkel rennen om een 5 liter bak te kopen in de hoop dat die jeuk eindelijk eens weggaat. Want, helaas, ze hebben alleen kunnen bewijzen dat het het ontstaan van ontstekingen in de keel verminderd na een behandeling met melphalan. Deze stof wordt meestal toegediend alvorens een bloed of beenmerg transfusie. Met een ijsje erbij werd de kans op ontstekingen in de keel verlaagt van 60% naar 30%. Als je nog meer redenen nodig hebt om een ijsje te eten op wat waarschijnlijk een uitzonderlijke kutdag gaat zijn, dan weet ik het ook niet meer.

6 Parallaks - E6 2022

Elfbierentocht Qatar blijft in controverse

Het is er veel te heet, alcohol is er verboden en beneden peil is zo’n 6000 kilometer verderop. Toch gaat de Elfbierentocht 2023 in Qatar door. Omdat Doha niet beschikt over een campus van de University of Twente, hebben ze het volledig na moeten bouwen in het woestijnzand. Of er na het evenement nog gebruik van gemaakt zal worden is te betwijfelen.

In het proces van het maken van alle borrelruimtes op de namaakcampus zijn er meer dan 6000 pilsjes gesneuveld, en dit wekte de vraag op bij meerdere tappersgenootschappen of ze wel wilden komen tappen. Oud tapperscollegelid Sjoerd-Peter Oelbak (28) weet nog niet of hij gaat: ‘Ja ik snap dat er niet meer iets aan te doen is, maar zo speel je de bierenbeulen we in de kaart’.

Student Karel Ramp (22) heeft ook alvast een aangepast trainingschema, voorbereidend op de hitte: ‘Kijk, ze [gastland qatar, Red.] kunnen wel het bier heel koud maken, maar de wandelmeters van kroeg tot kroeg gaan je nekken’. Ook het besluit om het evenement alcoholvrij te organiseren geeft de nodige frustratie bij de deelnemers. Student Simone Jaars (18) ziet de positieve kanten er nog van in: ‘Met dit alcoholbeleid is de kans op slagen sowieso groot’.

‘De sjaarsen zijn te tam geworden, ze zijn heel nieuwsgierig en komen steeds vaker in de PK’, aldus de leden van Paradoks. ‘We wilden daarom paintball geweren gebruiken om ze weer op minstens 30 meter afstand te houden. De verf zorgt er bovendien voor dat je al precies kan zien welke sjaars gewaarschuwd is.’ Na de klacht die bezorgde studieadviseurs hebben ingediend, heeft het bestuur besloten te wachten op nader onderzoek of het middel opweegt tegen het doel.

Bestuur Paradoks verbiedt beschieten van te tam geworden sjaarsen met een paintball geweer
7 Parallaks - E6 2022

Een interview met: de soa’s van het studentenleven

In deze editie kunnen SOA’s natuurlijk niet ontbreken. Over het algemeen kun je zeggen dat studenten veel seks hebben met veel verschillende mensen. Hartstikke leuk en fijn natuurlijk maar helaas niet altijd even veilig. Er zijn meer dan 10 verschillende SOA’s die in Nederland rondgaan en ze zijn allemaal vrij irritant en kunnen zelfs echt gevaarlijk zijn. Daarom in deze editie van de Parallaks: exclusieve interviews met de SOA’s zelf! Ze vertellen je alles over hun wereldje en wat ze allemaal wel niet kunnen doen om je te irriteren.

Chlamydia

Wat is jouw favoriete slachtoffer?

Eigenlijk maakt het me niks uit, man of vrouw, jong of oud, ik hou van iedereen. Jongeren van onder de 25 jaar maken het me echter wel het makkelijkst waardoor ik hun toch wel het vaakst te pakken heb. Zij wisselen gemiddeld vaak van bedpartner en kunnen mij dus makkelijk doorgeven.

Wat is je favoriete bezigheid?

Helaas lukt het me vaak niet om mensen duidelijk te maken dat ze mij hebben en merken ze niks van me. Als het me wel lukt zorg ik het liefst voor irritatie aan de penis, vagina of anus. Dan hebben mijn slachtoffers last van pijn of een branderig gevoel bij het plassen, vocht/afscheiding uit de penis of vagina of jeuk aan de anus. In zeldzame gevallen lukt het me om iemands oog te irriteren, dit hebben ze dan echter wel zelf veroorzaakt door mij van de penis of vagina van de partner naar hun eigen oog te brengen.

Wat is je bodycount?

Ik besmet in Nederland maar liefst 60.000 mensen per jaar en dat zijn dan alleen de mensen die getest zijn en meestal dus klachten hebben. Dit maakt mij recordhouder van de meeste besmettingen per jaar en daar ben ik toch wel erg trots op!

Veel mensen vinden je meestal toch vrij matig, heb je tips over hoe ze van je afkomen?

Helaas voor mij is het makkelijk om van me af te komen. Zodra bekend is dat ze mij hebben kunnen ze bij de GGD of huisarts antibiotica krijgen waardoor ze

8 Parallaks - E6 2022

Wat is jouw favoriete slachtoffer?

Het maakt me eigenlijk niks uit maar mannen merken vaak meer van me dus die vind ik toch leuker om te pakken. Vooral mannen die seks hebben met mannen pak ik extra vaak. Dit komt omdat ik anaal het snelst overdraag, dusja. Ook maken jongeren het me vrij makkelijk door vaak te wisselen van bedpartner.

Wat is je favoriete bezigheid?

Het zijn vooral mannen die ik van last ben, meestal krijgen ze dan een druiper (vocht uit de penis). Verder kunnen zowel mannen als vrouwen pijn en een branderig gevoel hebben bij het plassen en kunnen ook vrouwen afscheiding hebben uit de vagina.

Wat is je bodycount?

Het lukt me om maar liefst 20.000 Nederlanders per jaar te irriteren. Daarmee sta ik op de tweede plaats van meeste besmettingen! Echter heeft lang niet iedereen last van me dus zijn er stiekem nog veel meer mensen die mij kunnen overdragen aan anderen.

Schurft

Wat is jouw favoriete slachtoffer?

Echt iedereen, jong of oud, man of vrouw en zelfs kinderen, het maakt me niks uit. Ik ben overigens ook niet een officiële soa maar meer een soort koa: Knuffel Overdraagbare Aandoening. Maar ook voor mij geld natuurlijd, meer bedpartners = meer verspreiding.

Wat is je favoriete bezigheid?

Ik ga met heel veel van mijn vriendjes tegelijk onder je huid gangetjes graven en dit kan erg veel jeuk geven. De een merkt het maar een beetje en de ander wordt er helemaal gek van. Dat je niet weet hoeveel last iemand gaat hebben vind ik wel het allerleukst.

Wat is je bodycount?

Ik ben trots om te melden dat ik al jaren bezig ben aan een opmars! Van 100 per 100.000 Nederlanders in 2014 zat ik in 2020 al op de 260. En het is alleen maar doorgestegen. Sterker nog, afgelopen zomer was er een heuse epidemie onder jongeren, naar mijn idee toch wel iets om trots op te zijn.

Veel mensen vinden je meestal toch vrij matig, heb je tips over hoe ze van je afkomen?

Ook voor mij is het helaas vrij makkelijk om van me af te komen. Met een simpele antibioticakuur ben je zo van me af. Nog wel een lolletje voor mij is wel dat de huisarts of GGD deze in de bil van mijn slachtoffer moet zetten :)

Heb je nog tips hoe mensen kunnen voorkomen dat ze je krijgen?

Gewoon de o zo simpele oplossing: gebruik een condoom, dan verlaag je de kans gigantisch dat je het krijgt of overdraagt.

Veel mensen vinden je meestal toch vrij matig, heb je tips over hoe ze van je afkomen?

Dat is best makkelijk maar de duivel zit absoluut wel in de details. Als je last van me hebt krijg je een zalf of pillen van de huisarts of GGD. Het leuke is echter dat je me dan misschien wel uit je lichaam hebt maar dan kan ik me nog altijd heerlijk verstoppen in je bed of kleding. En je knuffelpartners kunnen me ook zo weer aan je teruggeven. Zorg dus altijd dat iedereen in je huishouden, je knuffelpartners en ieder ander waar je direct contact mee hebt gehad zich ook laat behandelen en doe dit allemaal tegelijk. Alleen op die manier weet je zeker dat je me niet meteen weer terugkrijgt. En vergeet natuurlijk niet je kleren en beddengoed lekker heet te wassen of 72u buiten te hangen.

Heb je nog tips hoe mensen kunnen voorkomen dat ze je krijgen?

Er is eigenlijk weinig aan te doen anders dan zorgen dat je me niet weer krijgt als je me net hebt gehad. Helaas. (Of je moet lichamelijk contact helemaal vermijden maar daar is ook niks aan toch?)

Hopelijk heb je iets geleerd van deze interviews en mocht je nou meer willen weten over de geïnterviewde SOA’s of over degene die we hebben gemist: kijk dan op soaaids.nl, Thuisarts.nl of de site van je lokale GGD. En wat wel blijkt uit de interviews: Don’t be a fool, cover your tool! (Or his of course)

Gonorroe
9 Parallaks - E6 2022

B(H)ier op de UT

Soms zijn er van die dagen dat er van alles tegen zit. Je hebt de hele dag een poging gedaan tot studeren en hebt zin om met huisgenoten heel hard te gaan chillen, maar dan kom je erachter dat de woonkamer bezet is en je daar dus niet terecht kunt. Dan maar op weg naar de Bastille, om daar gratis (met een unioncard) een potje te gaan poolen. Kom je daar, claimt de persoon die nét voor je aankwam de laatste pooltafel. Wat ga je dan doen met je avond? Ga je naar de VB? Of is dat te triest op een gewone woensdagavond? Andere optie is op je kamer in je eentje gaan zitten, maar daar valt ook weinig plezier uit te halen. Wat er wel misschien een optie is is de sportkantine. Ook als je niet gesport hebt kun je daar terecht voor een frietje met gratis saus of een heerlijke koude goudgele cilinder. Maar wist je dat je ook meerdere soorten speciaalbier kunt bestellen?

Precies deze situatie overkwam mij afgelopen week, en samen met twee andere huisgenoten ben ik toen beland in de sportkantine om speciaalbiertjes te gaan drinken. Het assortiment bestaat uit speciaalbier van de tap en verschillende soorten uit de fles. We begonnen de proeverij met een iets lichter biertje van de tap, Grimbergen blond, met een alcoholpercentage van 6,7 procent. Dit was meteen een goed begin. Het biertje is licht troebel van kleur. Het is een biertje dat net iets interessanter is dan normaal pils,

10 Parallaks - E6 2022

maar wel gevaarlijk makkelijk wegdrinkt. De kenmerken van een blond biertje zijn dat het vaak zoeter en fruitiger smaakt dan pils, en dat was in dit biertje goed te proeven. Volgens Richard, die een review van dit abdijbiertje heeft achtergelaten op een bierreviewwebsite heeft het biertje ‘niet te veel poespas’. Precies wat we zochten dus als opener van deze spontane bierproeverij.

De volgende in het rijtje was een biertje van de brouwerij die bij ons allen bekend is, waar ook het legendarisch goedkope Klok wordt gebrouwen. Wij gingen echter voor een seizoensgebonden biertje uit dezelfde brouwerij, namelijk de Herfstbok van Grolsch. Voor de niet-bierkenners: een bockbiertje is een seizoensgebonden biertje die een stuk zwaarder is dan normaal pils, met een alcoholpercentage tussen de 6 en 9 procent. De Grolsch Herfstbok heeft dan ook een alcoholpercentage van 6,6 procent. Deze was inderdaad een stuk zwaarder dan het blondbiertje, maar desalniettemin erg lekker. De kleur van het biertje deed me meteen denken aan de donkerrode blaadjes die nu nog deels aan de bomen hangen. Volgens Bierista.nl is dit biertje het beste te genieten bij een haardvuur, in goed gezelschap, alleen, bij een boek of bij het eten. Omdat het een donkerder biertje is past het heel goed bij vleesgerechten.

Na twee geslaagde biertjes gingen we door naar de laatste van de avond. Om nog een stapje zwaarder te gaan, gingen we voor een dubbelbok. Dubbelbokjes zijn zwaarder en zoeter dan standaard bokbier,

en doet het dus ook erg goed in de herfst-en wintermaanden. Het gaat hier om het biertje van brouwerij Bracque. Dit is een kleine brouwerij uit Enschede die twee verschillende speciaalbiertjes hebben. Naast een dubbelbok genaamd Hitsig Hertje hebben ze ook de Zon Zuiper, dit is een Weizen IPA die het lekkerst is met de zon in je gezicht. Deze biertjes zijn alleen in en rondom Enschede te verkrijgen. De dubbelbok smaakte inderdaad nog een beetje zwaarder dan de standaard bok. Hij heeft dan ook een alcoholpercentage van 9 procent. Het biertje zou verwarmend en rustiek moeten smaken met een hint van chocolade. Die chocolade konden wij er niet helemaal in terugvinden, maar verwarmend en rustiek was het biertje zeker. Ons deed de smaak meer denken aan karamel. Het was in ieder geval een erg lekker biertje!

Hiermee was onze bierproeverij afgelopen en konden we weer terecht in onze woonkamer. Een teleurstellende dag was alsnog goed afgesloten. Dus, zit jij een keer in de UB te strijden en heb je zin om je avond goed af te sluiten? Word je ook uit de woonkamer gejaagd door huisgenoten en moet je je avond ergens doorbrengen? Heb je zin in een avondje bier drinken met je vrienden? Onthoud dan dat je niet naar de stad hoeft om speciaalbiertjes te gaan drinken, maar dat je ook gewoon in de sportkantine terecht kunt! Het is misschien niet de eerste locatie die in je opkomt voor een spebi proeverij, maar naast dat bij de sportkantine het bier een stuk goedkoper is dan in de stad, is het ook nog eens hartstikke gezellig!

11 Parallaks - E6 2022

Top 5:

Hoe word ik niet ziek deze winter?

1. Houd je aan de coronamaatregelen

Iedereen weet dat je je door Sars-cov-2 flink verkouden kunt gaan voelen. Ook al zijn de grootste pieken geweest kun je je nog steeds aan de standaard maatregelen houden om zo een besmetting proberen te voorkomen. Het lijstje met regels is onderhand in onze hersens gestampt. Houd 1,5 meter afstand, was je handen regelmatig, nies in je elleboog, en geef andere mensen geen hand. Toch loop je, ook als je deze maatregelen correct naleeft, nog steeds het risico om een besmetting op te lopen. Als je echt niet ziek wilt worden is het veel verstandiger om de hele winter in quarantaine te gaan, zie het als een soort winterslaap. Het risico hierbij is wel dat je in een klein winterdipje terecht komt, maar de kans dat je niet ziek wordt is in ieder geval een stuk kleiner. Helemaal de moeite waard dus!

2. Eet genoeg vitamientjes

Fruit is goed voor je. Het is niet voor niets aanbevolen om per dag minimaal twee stuks fruit te eten ter grootte van een appel. Zonder vitaminen kunnen veel processen in je lichaam niet plaatsvinden. Zo kan je tandvlees je tanden niet meer bij elkaar houden bij een vitamine C-tekort en kun je last krijgen van vermoeidheid en bloedarmoede bij een vitamine B-11 tekort. Vooral een tekort aan vitamine C zorgt voor een verminderde weerstand, en dus ook voor een grotere kans op een verkoudheid of een griepje. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je genoeg groente en fruit eet. Als je zeker wilt weten dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt, kun je beter meteen je hele dieet omgooien naar Raw Vegan. Dat houdt in dat je alleen maar rauw, onbewerkt voedsel eet dat maximaal tot 40 graden mag worden verhit.

12 Parallaks - E6 2022

3. Ververs de lucht

De meeste studentenkamers zien niet zo vaak het daglicht, en kunnen zeker bijna nooit een frisse neus halen. De plantjes op je kamer worden er niet zo blij van, maar in de tussentijd voelen virussen en bacteriën zich helemaal happy. Om te voorkomen dat de ziekteverwekkers zich op gaan hopen op je kamer kun je je raam of deur wat vaker openzetten. Beter nog kun je die gewoon altijd open laten staan. Ook al is het buiten min twee. Een frisse neus is altijd goed voor je.

4. Ontken dat je ziek bent

Brakheid is een emotie, en emoties kun je uitzetten. Dit is het mantra waarmee vele studenten al eeuwenlang hun brakke dagen mee overleven en zichzelf toch naar de collegezaal slepen, om vervolgens helemaal niks mee te krijgen van dat college. Niet alleen brakheid is een emotie. Ook een griepje is een emotie, dus het is mogelijk om deze uit te zetten. Ontken gewoon dat je ziek bent, en het griepje bestaat niet. Zo makkelijk kan het dus zijn.

5. Zuiver je longen

Ziektekiemen komen vaak binnen via je luchtwegen. Om het probleem meteen bij de oorzaak aan te pakken, kun je er dus voor zorgen dat deze ziektekiemen meteen worden vermoord. Hoe doe je dat? Volgens experts kunnen ziektekiemen niet heel goed tegen warme temperaturen. Breid je vegan dieet daarom vooral uit, om niet alleen vast en vloeibare plantjes naar binnen te werken, maar ook gasvormige vitamines binnen te krijgen! De temperatuur van deze hete broccoli zal alle virussen en bacteriën in je longen doen verdampen.

13 Parallaks - E6 2022

Paradoks Inside

Lieve leden, Met het einde van het jaar in zicht is het weer tijd om even terug te kijken op het afgelopen jaar! Het hele jaar terugblikken gaat wat lang duren, dus dit keer houden we het maar weer even beperkt tot de afgelopen tijd. Sinds de vorige editie van de Parallaks is er weer genoeg gebeurd. De dagen zijn korter en donkerder geworden, gelukkig zijn de schoentjes bij de schoorstenen en de kerstversiering overal weer te zien. Aan het eind van de middag kun je nu romantisch studeren onder de kerstverlichting in de technohal, ook in de PK is de versiering weer helemaal terug! Om toch nog even terug te blikken, de eerste tentamenweek van het jaar is een feit. Voor sommige was dit een groter succes dan anderen. Gelukkig hebben we wel leuk samen kunnen studeren tijdens de vele studeeravonden die zijn

Na de griezellige tentamens kwam ook Halloween weer om de hoek kijken. Op deze spookachtige avond hebben we kunnen genieten van de duistere wereld van Harry Potter.

Voor sommige mensen misschien ook wel griezellig, maar de eerste sportactiviteit van het jaar is geweest. Samen met de SportCie zijn er ballen geslagen op het padel veld. Om die sportiviteit toch noch maar even door te zetten hebben we samen met Alembic en Astatine de eerste wedstrijd van het WK gekeken in de technobar. Om dit alles nog beter te maken waren er ook nog gratis pizza’s!!

In de PK hangt de kerstversierig, maar ook zijn neef, de sint is nog even langs geweest. Zo stond er een mooie schoorsteen met een hele hoop schoentjes. Gelukkig hebben we natuurlijk alleen maar lieve leden en zijn alle schoentjes gevuld! Op 5 decemeber hebben we ook nog hoog bezoek gehad van de TNW pieten :)

14 Parallaks - E6 2022

Ook de afgelopen tijd hebben we samen weer vaak van broodjes mogen smikkelen tijdens interessante lunchlezingen. Zo zijn YER, het Roessingh en AOT allemaal al langs geweest in de vissenkom op de dinsdag. Ook buiten de vissenkom blijven we ons natuurlijk wel ontwikkelen zo zijn we afgereisd naar Dusseldorf voor de Medica beurs.

Op de donderdagen heeft de technobar ook alweer vaak vol mogen staan. Zo zijn de er afgelopen tijd veel reguliere borrels geweest waarbij de goudgele rakkers als warme broodjes de keeltjes in goten (en de colatjes iets minder snel!). Ook op de thema borrels was het maar al te gezellig. Met de braxis buizenborrel waar de ping pong ballen in de buizen vlogen of het beerpong tournooi waar ze in de bekers vielen!

Op het paarse feest hebben we jullie allemaal nog mooi zien shinen! Met een regenboog hier en glitters daar zag je de biertjes niet meer door de kleuren heen. Een proost op de regenboog!

Nu is het tijd om uit te kijken naar de kerstvakantie en allemaal even te gaan ontspannen. Of je nu kerst viert of niet, vakantie is altijd te vieren en dus ook genoeg om van te genieten :) Mocht je nog een herkansing hebben na de vakantie dan nog heel veel succes met strijden!

15 Parallaks - E6 2022

Er was eens een koninkrijk waar iedereen altijd veilig was. De koning en de koningin hadden ervoor gezorgd dat er strenge regels waren om iedereen te beschermen. Er was altijd een toezichthouder bij de poorten van het koninkrijk om ervoor te zorgen dat alleen degenen die welkom waren, binnen konden komen. Binnen de muren van het koninkrijk was er altijd iemand aanwezig om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels hield.

Er was een jonge prinses die altijd graag wilde spelen in het bos achter het kasteel. Haar ouders hadden haar geleerd om altijd voorzichtig te zijn en om nooit alleen het bos in te gaan. Maar op een dag was de prinses ongeduldig en besloot ze om toch alleen het bos in te gaan.

Ze liep diep het bos in en kwam bij een beek. De prinses besloot om haar voeten af te koelen in het koele water. Maar toen ze in het water stapte, gleed ze uit en viel in het diepe water.

Toen de prinses weer wakker werd lag ze op haar rug in het gras. Ze keek naar de lucht. Terwijl ze dit deed vroeg ze af waarom ze, naar de lucht aan het starend, in het gras lag. Was ze misschien niet veilig genoeg, zoals haar ouders haar hadden verteld? Maar het maakte haar eigenlijk niet uit. Ze lag lekker in het zonnetje naar de wolken te staren. Toen hoorde ze in haar linkeroor gesis. Eerst negeerde ze het geluid maar het werd steeds luider. Met veel moeite draaide de prinses zich om, om te kijken wat de bron van het geluid was. Er lag een lange dikke slang in het gras achter haar. Hij was fonkelend geel met zwart en in de zon schitterde hij prachtig.

De eerste reactie van de prinses was geschrokken, maar toen ze merkte dat de slang niks deed, was ze toch een beetje gerustgesteld. ‘Hallo’ zei de prinses. ‘Hallo’, siste de slang terug, ‘mijn naam is Swieber en wie ben jij, mooie prinses?’

‘Ik ben Petronella’, zei Petronella. ‘Kan ik je ergens mee helpen?.’ ‘Zeker’, zei Swieber de slang, ‘volg mij’, en hij gleed richting de rand van het bos.

De prinses, die niks beter wist, volgde de slang. Eenmaal in het bos vond de prinses een grote doorzichtige zak. Op de zak stond tekst. De prinses was niet zo slim, sinds haar ouders het niet veilig vond dat de prinses kon lezen. Gelukkig kon de prinses een beetje lezen en ze las op de zak ‘Dureks’ of in ieder geval iets wat daar op leek. Zonder te weten wat ze met de zak aan moest trok ze de zak over zichzelf heen. Ze voelde zich op deze manier op een worstje in zijn schil. Terwijl ze zichzelf bewonderde merkte ze dat de slang op haar wachtte. Snel liep de prinses naar de slang toe.

16 Parallaks - E6 2022

Na een uur gelopen te hebben kwamen ze bij een groot donker hol uit. De slang gleed rustig en met beleid het gat in. De prinses vond het prachtig hoe de slang dat deed. Ze kreeg zelfs rillingen over haar lichaam heen. Benieuwd wat er in het hol was kroop de prinses de slang achterna. In het hol was het pikdonker. De prinses riep heel hard “Swieber! Swieber! Kom nou Swieber!”. Uit frustratie kreunde ze heel hard. Uit haar ooghoek zag ze Swieber de slang met open bek naar de Prinses toe glijden. Aan zijn lange harde tanden kleefden al dikke witte klodders vocht. Toen Swieber toesloeg schoot hij toe, klaar om zijn tanden in Petronella te zetten. Echter mislukte dit, omdat Petronella zich in de doorzichtige Dureks zak bevond. Door de onverwachte aanval schrok Petronella uit haar coma wakker.

Ze was weer terug in de koude beek. Blij dat ze niet was aangevallen door een dikke slang, hees de prinses zich omhoog. Echter verstapte ze zich weer en gleed uit. Ze stootte hard haar hoofd en brak haar schedel. Zo stierf prinses Petronella zonder dat ze ooit volledig de macht en opties van de slang had ervaren.

De koning en koningin die diep ongelukkig waren wegens het overlijden van hun dochter beloofden nooit meer veilig te zijn. Echter werkte dat ook niet en stierven ze binnen een maand. Zo viel het hele koninkrijk in elkaar.

Zo leefde niemand lang en gelukkig.

17 Parallaks - E6 2022

Tips om veilig de winTer door Te komen

De dagen zijn weer ontzettend kort tegenwoordig, de lucht is hartstikke koud en alles is nat. Daarentegen is samen binnen zitten ook hartstikke gezellig, zijn er weer feestdagen en met een beetje geluk kunnen we weer schaatsen! Deze maanden hebben zo hun uitdagingen, dus hier zijn een paar tips om ze veilig door te komen!

slipcursus

Nu het buiten toch weer goed fris is geworden en de grond meestal flink nat is, zul je toch meer moeten oppassen als je met je auto de straat op gaat. Als je voorzichtig rijdt en goed oplet gaat er waarschijnlijk niks mis, maar het kan toch altijd gebeuren dat je auto begint te glijden, of zelfs over de kop gaat. Je kunt daarom een keertje overwegen om een slipcursus te doen! Deze worden onder andere in Lelystad aangeboden. Daar worden meerdere soorten slipcursussen aangeboden, die variëren van een slipcursus/rijvaardigheidstraining, tot een training inclusief roll-over, tot zelfs caravan- en campertrainingen. De goedkoopste optie is de Advanced slipcursus, deze kost je 99 euro voor 3 uur en zul je met 11 anderen volgen. Een leuk detail is dat dit bedrijf Mercedessen gebruikt voor hun trainingen. In Madurodam is trouwens ook een slipcursus te zien!

koolmonoxidemelder

In het nieuws lees je nog steeds best regelmatig over koolmonoxidevergiftigingen. Elk jaar overlijden er in Nederland zo’n 5 tot 10 mensen hieraan, en belanden honderden mensen in het ziekenhuis. Het werkelijke aantal slachtoffers is naar schatting nog 3 tot 5 keer zo groot. In bijna de helft van de gevallen komt dit door de cv-installatie. Als er onvolledige verbranding plaatsvindt, kan er koolmonoxide ontstaan. Als dat niet goed wordt afgevoerd, kan dat gevaarlijk worden. Nu het winter is zal de cv harder gaan werken, al probeer je dat waarschijnlijk nog te beperken in verband met de energiekosten. Het is misschien goed om te overwegen om een koolmonoxidemelder in je huis te installeren, zeker als je studentenhuis niet zo goed wordt onderhouden. Voor een paar tientjes heb je er al eentje.

18 Parallaks - E6 2022

TsverlichTing

Deze heb je ook al vaak gehoord, maar zorg ervoor dat je te zien bent op de fiets. Als je het goed wilt doen, kun je vaste verlichting installeren op je fiets, die werkt op batterijen of dynamo’s. Als je wat luier bent, of je fiets vaak omvalt, kun je beter gaan voor losse fietslampjes. Wat alleen wel misschien wel het meest nare is aan deze kleine lampjes, is dat ze nogal eens gejat worden. Een tip van de redactie: maak ze vast met tiewrap! Als iemand ze dan nog weet te stelen heeft diegene ze ook wel verdiend. Zorg er ook altijd voor dat je een back-up setje lampjes in je tas hebt zitten. De Lidl heeft momenteel een set fietslampjes die ik fijn vind voor 2,49. Ze komen per 2, en hebben opvallende kleurtjes. Veel lampjes zijn wegwerplampjes of hebben lastig te vervangen batterijen. Als je wat meer geld ervoor over hebt, heb je bij de Decathlon oplaadbare fietslampjes voor ongeveer 20 ekkernauten. Deze laad je gewoon af en toe op, en zo heb je nooit lege lampjes! Daarnaast zijn ze ook een stuk hogere kwaliteit dan de lampjes die je in de supermarkt haalt.

Verrassings Woordzoeker!!!

19 Parallaks - E6 2022

KATERS ONTWIJKEN

Na het weer eens laat te hebben gemaakt hebben we allemaal wel de wens dat er een pilletje was om van je kater af te komen. Helaas, die bestaat niet, wat echter wel bestaat zijn methoden om het lijden te verzachten en deze keer hebben wij bij de Parallaks er een paar geprobeerd. Met wat Alers, “twijfelachtige methoden” zou noemen, hebben wij onszelf eerst bezat op een prachtige vrijdag-burger-nacht. Na een heerlijke pasta met tomatensaus zonder champignons, is de avond ingeluid met een waarachtige wedstrijd waarvan de winnaar nog discutabel is. Dat de jury ook meedeed wierp wat onenigheid in het leven. Desalniettemin is het gejubel doorgezet naar andere spelletjes waarna het, kort gezegd, uit de hand liep, een goede zaak voor ons onderzoek.

Na het nodige drankgebruik voorbij was, gingen onze wegen uit elkaar en zijn de verschillende methoden toegepast. Vijf methoden zijn toegepast met uiteenlopende resultaten, speciaal voor jullie uitgezet en beoordeeld op effectiviteit in de drie categorieën waar het meeste leed in kan zitten.

Het klinkt misschien als een verschrikkelijk idee, maar beweging activeert lichaam en ziel en laat dat nou hetgeen zijn waar je na een latertje wel wat activatie in kan gebruiken.

Misselijkheid: 2 ster

Hoofdpijn: 1.5 sterren

Vermoeidheid: 4.5 sterren

Conclusie: Als je niet zo last hebt van misselijkheid en hoofdpijn dat is een beetje sporten een donders goede manier om jezelf op gang te krijgen!

SNACKS

SPORTEN

Bij de muur, bij Famly of bij Ji-NOS, een vette hap gaat er sowieso wel in rond een uur of 3. Maar de vraag is of het ook helpt tegen de kater?

Misselijkheid: 3 ster

Hoofdpijn: 2 sterren

Vermoeidheid: 4 sterren

Conclusie: de ingenomen calorietjes zorgen voor wat extra energie in de ochtend en het kalmeert de maag ook als er niet te veel is gegeten. Het zoute eten is alleen niet goed voor de hoofdpijn, wat water erbij zou dat kunnen verhelpen.

20 Parallaks - E6 2022 PARALLAKS PROBEERT:

Om deze methode goed te volbrengen is er uit een maatbeker gedronken, wijn welteverstaan; want water bij de wijn klinkt als een goed idee toch?

Misselijkheid: 2 sterren

Hoofdpijn: 3.5 sterren

Vermoeidheid: 2.5 sterren

Conclusie: de grote hoeveelheden water hielpen zeker tegen de hoofdpijn maar weinig tegen de misselijkheid en vermoeidheid. Misschien de volgende keer geen wijn per maatbeker drinken…

Wie heeft het niet eens gedaan op een goede vakantie, day-drinking, bijkomstigheid is dat het ook nog schijnt te helpen tegen brakheid!

Misselijkheid: 3.5 ster

Hoofdpijn: 3 sterren Vermoeidheid: 4 sterren

Conclusie: na een flesje zoet-fris vocht gaat het eigenlijk op alle gebieden weer wat beter, wat zuur voor de maag, wat suiker voor de energie en wat vocht voor de hersenen. Je kan alleen wel afvragen of de alcohol niet gewoon een goede pijnstiller is.

PANNEKOEKEN ONTBIJT

REPARADLER

Of het helpt of niet maakt niet uit, het is sowieso een goed idee!

Misselijkheid: 2.5 sterren

Hoofdpijn: 1.5 sterren

Vermoeidheid: 2 sterren

Conclusie: eigenlijk vooral lekker.

Uit de beoordeling is gebleken dat je jezelf het beste weer opnieuw kan bezatten na dat je lichaam je bestraft voor je keuzes. Al dat je niet zo ligt, dan is misschien een combinatie van flink water drinken, een snackie en even de brakheid eruit zweten het beste idee. Ten alle tijden is niet drinken natuurlijk het beste middel tegen een kater, maar ja, waar kan je tegenwoordig nog een ruggengraat kopen tegen een fatsoenlijke prijs?

(Disclaimer: het Parallaks-team is niet aansprakelijk voor eventuele bijeffecten van voorgenoemde adviezen)

CONCLUSIE

WATER ADT
21 Parallaks - E6 2022

in heT ZonneTje

Deze week staat Arne Wessel in het zonnetje. Na zijn rustig leventje in Emmen is Arne richting Enschede vertrokken om te beginnen aan zijn studie Biomedische Technologie. Hij wilde namelijk graag iets gaan doen met Robotica en Biologie. De open dag had een goede sfeer dus de beslissing was vrij snel gemaakt. Zoals het er nu uitziet wil hij zijn kennis later gaan gebruiken voor applicaties bedoeld voor sport. Naast op de bank in de PK is hij dan ook te vinden in de sportschool of op het Calisthenics Park naast de UTrack. Hij vindt het leuk om nieuwe dingen te doen en te leren, zo is hij ook bij Paradoks terecht gekomen. Na het lezen van het commissie boekje is hij bij de WebCom gekomen omdat hij geïnteresseerd is in computers en programmeren. Hij voegt wel toe dat hij de code achter de streeplijst wel aan Jelle toevertrouwd, maar misschien op termijn, je weet het nooit :) Naast de WebCom kun je hem ook kennen van de DateCie. Verder gaat hij dit jaar met de gehele PKIC het introductie kamp van dit jaar organiseren. Wij willen Arne graag bedanken voor zijn inzet voor de vereniging.

Met vriendelijke groet van het verrukkelijkste 44ste bestuur der S.V. Paradoks Rerum Novarum

22 Parallaks - E6 2022

Vliegen, veilig of dooddoener?

In het vliegtuig zitten, voor sommigen een voorpretje van de vakantie, voor anderen hel in een aluminium blik dat met 1000 kilometer per uur door de atmosfeer jakkert. Hoe je het ook went of keert, de mensen die het zichzelf aandoen om Aerospace Engineering te gaan doen, weten wel hoe je een veilig koekblik maakt. Kijkend naar doden per afgelegde miljard kilometer, vallen er in het vliegtuig 0.05 doden. Ter vergelijking, op je fiets zijn dat er 44.6 en in een spaceshuttle 6.6 doden [1]. Nou is de kans dat je sterft als je in een spaceshuttle stapt ongeveer 150,000 keer groter als wanneer je in het vliegtuig stapt, en als je in het vliegtuig stapt weer 3 keer hoger dan als je in een auto stapt. Blijkt weer dat je statistieken kan interpreteren zoals je wilt, het feit is dat ze veiligheid niet voor de grap nemen in de luchtvaartindustrie. Zo worden alle onderdelen in de grote vliegtuigen, je propellervliegtuigje hoeft hier niet aan mee te doen; onderworpen aan strenge controle en documentatie. Een schroefje halen bij de gamma zit er niet in, van iedere schroef moet bekend zijn waar het vandaan is gekomen en wat er potentieel mis mee zou kunnen zijn. Dat is wel wat anders dan je auto die de weg op mag zolang er tijdens de APK maar geen lichtjes branden op het dashboard. Maar daar zit je dan, je waant je veilig na de uitleg van de stewardess die je al vergeten bent, en je hebt nog 4 uur te gaan. Verveling is al aangetreden. De knieën van de buurman komen gevaarlijk dicht bij jou knieën. Rechtop zitten is de enige mogelijkheid, want je vliegt met Budget-Air. En je hoort ergens al een baby onrustig worden. Welke tips voor vliegen las je laatst ook alweer in het geweldige bladje de Paralaks? Juist, je weet het alweer: crashen, dat zou al deze problemen oplossen. Maar in het geval dat je fortuinlijk genoeg bent om de hele 4 uur te halen, hebben we hier ook wat tips voor je om de reis wat plezanter te maken!

• Spelletjes. Stap over je xenofobie heen speel een spelletje met de buurman! Monopoly is niet aan te raden, maar iets simpels als een potje kaarten of vier-op-een-rij zeker wel.

• Houd je handen bezig. En nee, niet op die manier, heel ongepast. Brei een sjaal, of teken het gevoel dat die verrekte baby je geeft, wees creatief!

• Leer een taal. Dit was de tip, leer een taal. Misschien die van land van bestemming.

• Yoga. Als het gangpad het toestaat en je de blikken van medepassagiers kan weerstaan, dan is dit een goede manier om jezelf soepel te houden tijdens lange vluchten.

• Film, serie, boek. Is dit niet wat iedereen doet tijdens lange reizen?

Na deze tips die we zekerweten helemaal zelf hebben bedacht ben je er helemaal klaar voor om het luchtruim in te gaan! Je zit veilig, je zit vermaakt, wat wil je nog meer. Misschien een kopie van dit blad… dat was wel wat geweest…

https://en.wikipedia.org/wiki/Aviation_safety bezocht op: 28-11-2022
23 Parallaks - E6 2022

Een witte kerst

Paradoks doet het veilig. Nogal wiedes, er zijn nog weinig echt gevaarlijke dingen die een jongere van onze tijd meemaakt. Iedereen heeft netjes de lampjes op de fiets, bij elke activiteit op de UT is er een BHV’er aanwezig en laat het maar helemaal uit je hoofd om een bank of een fraaie piano van je studentenhuis in lichterlaaie zetten, als je ergens op de campus een peuk aansteekt wordt hij al uitgetrapt door Charlie. Gevaren zijn alleen wel goed voor je ontwikkeling. Blootstelling aan gecontroleerde gevaren zorgt voor een ontwikkelde risicoperceptie en ontwikkelt gezonde mechanismes om met angsten om te gaan. Zo bleek dat een ‘gevaarlijke’ speeltuin met rondslingerend bouwmateriaal en losse planken beter is dan zo’n geel-blauw gelakte stalen constructie. Dus, gevaren kun je maar beter niet altijd uit de weg gaan. Voor je het weet ben je je aan het vervelen, en ga je uit pure wanhoop maar echt domme dingen doen. Zoals klauteren op plekken waar je dat eigenlijk niet moet doen, schoppen aas; eet ‘m op spelen, of koffiepoeder in de lucht gooien en dan een vlammetje erbij houden zodat het een enorme steekvlam geeft. Prachtig, maar dus wel een beetje link. De vraag is, hoe zoeken we dan dus gevaren op zonder dat het onveilig wordt? Het antwoord licht in een ander soort gevaren. De jeugd van tegenwoordig heeft wel met veel andere risico’s te maken: die van de sociale soort. De maatschappij staat voor jongeren vol met sociale netwerken, media en regels die genavigeerd moeten worden. Ouderen die niet opgegroeid zijn in dit klimaat zijn duidelijk herkenbaar door hun vele grove fouten, en worden dan ook aangeduid met de jongerenvakterm ‘Boomer’. Omdat in de kerstvakantie alle sociale gevaren op de UT wegvallen, moet je ze thuis opzoeken. Hierna wat tips en tricks om tijdens de vakantie de adrenaline toch nog door je aderen te laten gieren.

Overtuig je kleine neefje van conspiracy theorieën Ergens aan het begin van de pubertijd is een periode dat het kind zich realiseert dat zijn ouders niet altijd gelijk hebben. Maak misbruik van deze zwakte door hem wijs te maken dat Mark Rutte een reptiel is. Vergeet niet te melden dat hij niet mag zeggen dat het van jou komt. Is jouw neefje nou nog net iets te jong, overtuig hem dan door eerst geloofwaardigheid te verdienen door hem uit te leggen dat sinterklaas niet bestaat. Wanneer jij waterdicht bewijs levert dat de goedheiligman slechts een bedenksel is kun je in de daaropvolgende schok de lege ruimte in zijn ziel vullen met allerlei wappie onzin.

24 Parallaks - E6 2022

op glad ijs

Start een roddel

Heb je ooit wel eens een roddel gehoord waarvan je dacht: ‘Wie bedenkt nou zoiets?’. Tijd om de rollen om te draaien en zelf een compleet gefabriceerde roddels uit je duim te zuigen. De gevorderde roddeltante kan zelfs bij een aantal praatgrage familieleden een stukje van de puzzel planten die ze zelf aan elkaar mogen leggen. Wederom is het belangrijk dat je jouw rol als roddelstarter geheim moet houden. Voor inspiratie: Misschien is oma wel opa’s 2e vrouw, of is oom Piet helemaal geen vriendelijke verkoper voor een middelgroot bedrijf, maar moet hij zovaak vliegen omdat hij een wapenhandelaar is, of nog erger, dat hij stiekem een 2e gezin in Kazachstan heeft…

Voer je familie dronken tijdens het kerstdiner

Altijd gevaarlijk: aan de wijn tijdens het kerstdiner. Probeer dit jaar het randje op te zoeken door de fam zoveel mogelijk van het spul naar binnen te laten werken bij het diner. Drank in de tiramisu, je opa advocaat geven en zeggen dat het vla is en maar blijven proosten. Verzin alvast maar 5 verschillende toasts die je uit wil brengen aan de leden van de familie. Bijkomend voordeel is dat je steeds minder subtiel hoeft te zijn naarmate de avond vordert. Mocht je nou uit een familie komen die sowieso al keiveel dronk tijdens de kerst, probeer dan het omkeerde eens uit door alle drank te vervangen met hun alcoholvrije versies en ervaar hoe sfeervol je megagezellige familie daadwerkelijk is als ze van elkaar begrijpen wat ze eigenlijk zeggen.

Verzet de klok met oud en nieuw Simpel maar effectief. Zorg ervoor dat iedereen ‘omdat het gezellig moet zijn’ zijn mobiel in een grote schaal legt in de bijkeuken. Dan, op een moment dat iedereen afgeleid is omdat een of andere debiel het mooier vond om zijn 500 grams pot om half 9 af te steken draai je vlug de klok 20 minuutjes terug. Niet veel, maar genoeg om het grote moment te missen. Wanneer het oorlogsgeweld van het buurtvuurwerk begint te razen en je familie verward naar de klok begint te kijken weet je dat de missie geslaagd is. Ontken alles.

25 Parallaks - E6 2022
26 Parallaks - E6 2022
27 Parallaks - E6 2022

Start van je studie

Op kamers Stage Afstuderen

Gratis lidmaatschap VvAA. Omdat student zijn al duur genoeg is.

Voordelen VvAA lidmaatschap

Netwerk van 115.000 (para)medici

Regioborrels: netwerken met andere leden

1x per jaar groots studentenevenement

Seminars en vaardigheidstrainingen

11x per jaar Arts en Auto

4x per jaar studentenspecial

Speciale studentenverzekeringen

Advies rondom afstuderen Studentenraad

Lees meer en word lid op www.vvaa.nl/student facebook.com/vvaastudent

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.