Page 1

Parallaks | Editie 6 | Jaargang 2019 | Aáááán táááááfel |

Wijnproeverij

De Naald

Study snacks


IMPROVING HEALTHCARE BY PERSONALIZED TECHNOLOGY UTWENTE.NL/TECHMED


INHOUDSOPGAVE

Vraag het aan Lieke

Parallaks Probeert

(8)

(12)

4

Redactioneel / Van de voorzitter

6

Goed nieuws, lekker kort

7

Hier in de UB

8

Vraag het aan Lieke

10

De Themaquiz

12

Paradoks Inside

14

Hoe ontwijk ik een boete

16

De SmooCie

17

De Naald

18

Puzzels

20

Parallaks Probeert

21

Studie Snacks

22

Eerste hulp bij Gala

COLOFON REDACTIE: Kevin Reijnen(Hoofdredacteur) Wouter Maathuis (Hoofd vormgeving) Djoeke Helsloot(Vormgeving) Isa Veltmaat (Vormgeving) Koen van der Veen (Vormgeving) Robin Weijland (Redacteur) Daan Verhulst (Vormgeving) Jessie Hendrickx (Redacteur) Sanne Hillebrink (Vormgeving) Michelle Meijer (Redacteur)

Parallaks is het tijdschrift van S.V. Paradoks en wordt samengesteld door een commissie van vrijwilligers. Heb je ideeën, suggesties, vragen of wil je om een andere reden contact, spreek een commissielid aan of mail naar het correspondentie e-mailadres vermeld aan de rechterzijde. © Copyright 2019

LEES PARALLAKS ONLINE: De Parallaks is online te lezen. Ga naar: www.paradoks.utwente.nl/parallaks CORRESPONDENTIE: parallaks@paradoks.utwente.nl DRUK: T-Point, Enschede

Parallaks - E6 2019

3


Redactioneel Beste lezer, Wat leuk dat je de weg weer hebt gevonden naar ons blaadje. Misschien denk je nu alweer een nieuwe editie? Hebben we deze niet net al een gehad? Ja, zo voelt dat voor ons nu ook wel een beetje. Volgend jaar doen we het, denk ik, wat rustiger aan. Hebben we ook gelijk ons eerste goede voornemen te pakken. Ik had zelf geen zin in een discussie of we zwarte of roet letters moeten gebruiken. Maar wees niet getreurd: we blijven wel dicht bij het thema wat rond deze periode hangt. Deze keer hebben we 24 mooie pagina’s gebouwd rondom het thema foodies. Iets waar iedereen in principe over kan meepraten. Want of je nou dik of dun bent, eten dat doe je toch wel. Ten eerste gaan we credit geven aan twee commissies. Zo heeft zowel de Smoocie als de Galacom een stukje voor ons geschreven. Hierin lichten ze al een tipje van de sluier op van wat zij doen. Zo kunnen de dames, ja dames, alvast voorbereiden wat ze in hun brief gaan schrijven aan de heren en kunnen de mannen gaan nadenken over wat ze kunnen bakken. Mogelijk dat jullie dan ook de Hapcie kunnen benaderen om jullie daarbij te helpen?

Verder is het natuurlijk de tijd van de kerstdiners. Zelf ben ik enorm fan van deze avonden, maar niet zo van de ochtend erna. Gelukkig heeft Michelle daarop een antwoord gevonden. Ze heeft in onze “Parallaks probeert” namelijk een klein onderzoekje gedaan. In haar wijnproeverij heeft ze gekeken naar wat de beste wijn is voor bij het kerstdiner. Dus als je van dit voorwoord al een klein beetje dorst krijgt dan weet je nu waar je moet gaan kijken. Heb jij zelf nog niet zo’n veel ervaring met koken, dan hebben we voor jou ook een mooie quiz in elkaar gebeund. We hebben een aantal experts door het land gevraagd om voor jullie vragen op te stellen. Deze hebben wij verzameld en vervolgens een weging mee geven. Alles om jullie te helpen ter voorbereiding op de komende zware tijden. Deze keer hebben wederom gekozen om 2 korte nieuwsartikelen toe te voegen aan ons blaadje. Daarnaast zijn, net als in de vorige editie, twee “De naald” artikelen toegevoegd. Deze artikelen bevatten iets wat ongefundeerde verhaaltjes. Zo heeft Wouter zich verdiept in de traditie van de oliebol. We zien dan ook hoe hij zijn hart hier over openlaat. Als men denkt dat de roetpiet een verkwanseling is van traditie dan zal je tranen huilen na dit artikel. Als Parallaks zijnde willen we jullie natuurlijk ook een goed en positief gevoel mee geven. Immers is studeren afwisselen met dineren in de kroeg mentaal zwaar. Het blijkt moeilijk te zijn om iemand niet op zijn tenen te trappen. Zelf heb ik hier gelukkig niet zoveel moeite mee. Niet omdat ik zo politiek correct ben hoor, maar meer omdat ik het fijn vind om te zeggen wat ik vind. Dus neem voor volgend jaar als goede voornemen: Lekker zeggen wat je zelf wil. Groeten, Kevin Reijnen Hoofdredacteur Parallaks

4

Parallaks - E6 2019


Van de voorzitter Bijna halverwege December, De laatste paar kort-belichte- winterdagen voor de kerstvakantie, waarna het halve jaar er alweer bijna op zit. Wat ging het toch eigenlijk weer heel snel, he! Voor de meeste sjaarzen zijn de eerste EC al binnen, hebben een warm huisje gevonden en worden steeds beter bevriend met hun nieuwe medestudenten. Voor de meeste twaarzen is ‘een BSA in the pocket’ een feit en ontdekken zij dat je eigenlijk toch heel veel kunt doen naast je studie, zoals verenigingen, commissies en bier drinken. Voor de ouderejaars is dit fenomeen al oude koek. Zij hebben het doen en laten van de alledaagse Paradoks-Student overgenomen en voelen zich op hun gemak in hun omgeving. Als bestuur zijn we ook eindelijk met beide voeten op de grond beland. We hebben het roer van de vereniging in handen en gaan met volle vaart vooruit. De borrels blijven keer op keer goed bezocht, nieuwe contacten worden gelegd met startups en andere bedrijven, de meeste commissies lopen nu ‘relatief’ soepel en met de komst van het nieuwe koffieapparaat die 2,2 liter koffie in 6.41 minuten zet, galmt de leus: ‘BESTUUUUR, KOFFIE IS OP!!’ hopelijk minder vaak door de Technohal. We ‘besturen’ nu op volle gang. ‘Besturen, besturen, wat houdt dat eigenlijk in?’ ,is een vraag die we al vaak hebben gehoord.

Dit is slechts een grove schets van hoe een dag als bestuurder eruit kan zien. Het mooie van bestuurder zijn is namelijk dat elke dag je kan verrassen. Elke dag kom je nieuwe dingen tegen waar je samen met je bestuur aan kunt werken. Genoeg gebabbeld, ondertussen heb je waarschijnlijk je mok alweer leeg. De kerstvakantie is te ruiken en de ski’s liggen alweer klaar (bij mij wel tenminste). Geniet van je vakantie en tot volgend jaar! Met kerstige groet, Seija van Lochem Voorzitter der S.V. Paradoks

De dag begint, als je kamerdienst hebt, om half 9 met het zetten van een heerlijke kan Douwe Egberts filterkoffie, het selecteren van een lijstje leuke deuntjes, onze bestuursplant (boven de bestuurstafel) wat water geven om haar dorst te lessen en vervolgens zelf genieten van een lekkere mok pleur. Ik probeer lekker op de bank te zitten om met de leden te babbelen maar dat vind ik soms lastig. Elke dag open je een inbox met tientallen mailtjes en veel mensen komen je opzoeken in de PK met vragen. Hier doen we het echter voor: je leden helpen waar mogelijk đ&#x;˜Š. Tussen alle vragen door werk ik aan de actiepunten die me aan het begin van de week zijn toegewezen tijdens de bestuursvergadering, BV. Deze BV’s bereid ik aan het eind van de week voor door een agenda te maken. Ik kijk op de klok en zie dat het bijna pauze is: tijd voor een commissie vergadering. Daarna meteen door naar een vergadering met ĂŠĂŠn van de overlegstructuren zoals bijvoorbeeld een OS GMA (Organisation Study associations General Member Assembly). Dit is elke laatste donderdag van de maand waar de voorzitters van alle studieverenigingen samenkomen en over de UT-brede thema’s discussiĂŤren en besluiten nemen. Dan is het al weer vier uur, tijd om m’n gezicht te laten zien op de borrel.

Parallaks - E6 2019

5


Goed nieuws, lekker kort Gepersonaliseerd dieet Er bestaan enorm veel verschillende diëten die je kan gaan volgen, de een zou nog beter zijn dan de ander. Maar hoe weet je wat voor jou specifiek het beste is om te eten? Food futurologist Dr Morgaine Gaye voorspelt dat er tegen 2035 een technologie zal zijn die je daar het antwoord op kan geven. Volgens haar zullen we misschien een chip in onze huid gaan dragen die je precies kan vertellen welke voedingsstoffen je op een dag nodig hebt. Via een ademtest zal de chip doorkrijgen welke vitamines en mineralen je op een dag het beste kan eten, waarna de chip in de supermarkt kan scannen welke producten je het beste kan kopen. Een beetje te weinig vitamine C gegeten afgelopen dagen? Dan zal de chip ons in de supermarkt vertellen dat je het beste een netje sinaasappels kan gaan kopen. Daarnaast zal de chip je een geheel gepersonaliseerd dieet geven op basis van je DNA, je microbioom en eventuele ziektes, zodat eten steeds meer gericht is op ieders specifieke benodigdheden en gezondheid. Of dit futuristische plan ons leven echt ons leven zou kunnen verbeteren, zal de tijd ons leren.

Kookpannen krimpen penis Er gaat niets boven zelf koken. Dat is niet alleen lekkerder dan een kant-en-klare maaltijd, maar ook nog eens gezonder. Althans, dat dachten we altijd toch? Helaas voor de mannelijke helft van de bevolking blijkt nu dat koken gevaarlijker is voor de gezondheid dan je misschien zou denken. Vooral je persoonlijke aubergine zou er weleens onder kunnen lijden… Koken slecht voor je penis? Eerlijk, het heeft veel weg van een grap. Maar als we het wetenschappelijke magazine Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism mogen geloven, loont het toch echt om uit te kijken tijdens het klaarmaken van die heerlijke maaltijd.

PFAS Volgens de studie zouden mannen met name moeten opletten voor anti-aanbak pannen. Die bevatten namelijk PFAS, een stof die een waar gevaar betekent voor je jongeheer. De zaadcellen worden er minder mobiel van en de teelballen kleiner. En als je nu denkt ‘Goed, dan ziet mijn penis er groter uit in verhouding’, hebben we slecht nieuws. De stof doet namelijk ook je korporaal krimpen en niet zo’n klein beetje ook. Wat de lengte betreft, mag je een inkrimping van 12,5% verwachten en de omtrek zou afnemen met zo’n 6,3%. Tijd dus om over te schakelen op kookpannen zonder PFAS of een andere manier te verzinnen om anti-aanbak pannen te vermijden. Niet koken is natuurlijk ook een optie:) (Naar Metro krant Belgie, 04-11-2019)

6

Parallaks - E6 2019

BMT = HBO


Hier in de UB.

Hallo beste Lezer, In de vorige editie hadden we een hele mooie filmlijst opgebouwd. Hierdoor waren jullie goed voorzien van wat kijk materiaal voor het begin van deze donkere maanden. Nu komt straks de periode aan dat we lekker naar thuis thuis gaan. Maar die periode met al die verplichtingen en dat sociaal actief zijn kost ook veel aan de mentale weerbaarheid. Daarom is het ook belangrijk om eens goed weg te kruipen en even wat tijd voor jezelf te nemen. Nu kan je dus lekker gaan Netflixen maar de meeste ouders beginnen dan met zeuren dat je ook nuttig kan maken met klusjes. Daarom hebben we hier een lijstje met boeken, want ook lezen is leuk. Als je dat niet vindt was je immers ook niet aangeland bij deze zin. Dus, hier zijn 3 boeken series.

Met als eerste,

de Millennium triologie van Stieg Larson. Als je van misdaad houdt en van gekke persoonlijkheden zit je hier wel goed. Deze Zweedse misdaadserie speelt zich af rond journalist Mikael Blomkvist. Deze komt het karakter Lisbeth Salander tegen. Ik vond dit zelf echt een hele gave boeken reeks omdat het zo snel en makkelijk weg leest. De acteur is helaas overleden en er is een vervolg geschreven door een andere acteur. Maar de eerste 3 zijn duidelijk van betere kwaliteit. Mocht je dit soort boeken leuk vinden lees dan ook: Q serie, Jussi Adler-Olsen of “ik reis alleen”, Samuel Björk. Beide zijn ontzettend spannende boeken waarbij die van Björk wat duisterder is.

Als tweede,

fantasy boeken; en als je dat zegt kan je eigenlijk om twee series niet heen. Als eerste, Lord of the Rings van Tolkien. En ten tweede, Game of Thrones. Beide zijn boeken series die zich in de echte fantasie wereld afspelen. Zelf heb ik alleen de Lord of the Rings gelezen en niet Game of Thrones. Maar voor beide geld het zelfde. Het geeft een veel dieper beeld van de fantasie wereld waarin deze series zich afspelen. Bovendien krijg je dan niet het opgeklopte verhaal wat gemaakt is voor de serie/film. Ook bij dit soort boeken zijn er nog andere suggesties: 1: Harry Potter, als je dit niet gelezen hebt in je jeugd dan weet ik ook niet of het nog goed gaat komen 2: Het lijstje van Flore (Fantasie fanaat) “The way of Kings”, “Mistborn”, “Drakenvald” en “Shadow and Bone”

Als derde optie voor jullie,

nou die is een beetje eng. Dit is mijn eigen lijst dat houd in dat we toch in mijn smaak blijven hangen. Nu komen er twee boeken waarvan je Nederlands docent zou zeggen, ‘die mag wel op je lijst’. De eerste is het Gouden Ei. Ik zelf vind Tim Krabbé geweldig en dit boek las ik in één dag uit, wat bijzonder te noemen is vanwege mijn dyslexie. Ben je nou van de lange adem en wil je echt iets lezen wat zich langzaam ontwikkeld. Lees dan ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. Zijn verhalen bouwen vaak langzaam op maar persoonlijk vind ik ze het altijd waard met deze als een van zijn beste. Denk bij je die twee nou, ik weet het niet. Dan kan je ook altijd nog De Donkere Kamer van Damokles lezen. Die wil ik zelf graag nog een tweede keer lezen omdat ie op twee manieren uit te leggen valt. Maar dan moet ik nog even wachten tot ik wat ouder ben. Ik hoop dat er wat tussen zit voor je.

Parallaks - E6 2019

7


VRAAG HET LIEKE

8

Parallaks - E6 2019


Wat is de beste midnight snack? Ik ben helaas een van de personen die na een paar alcoholische versnaperingen graag nog wat eet. Gelukkig heeft de binnenstad van Enschede genoeg mogelijkheden tot een midnight snack. Ik ga zelf altijd voor de welbefaamde dönerbox bij de Muur. Ik kom daar inmiddels zo vaak met mijn dispuut, dat we het hele levensverhaal van de man van de muur weten, en dat we meer dan eens gratis frietjes krijgen. Een andere goede optie is de Ji-Nos, die bekend staat om zijn heerlijke burgers die je graag om vier uur ‘s nachts je keelgat in duwt. Als ik thuis kom, en me realiseer dat ik nog honger heb, dan eet ik vaak gewoon een boterham. Mijn huisgenoot, tevens de voorzitter van deze vereniging, heeft mij verteld dat noodles na het stappen wonderen doen voor je kater die de volgende dag staat te wachten. Dit wordt de volgende midnight snack.

Wat is de juiste manier om een paprika of ui te snijden? Onder studenten is dit een eeuwig verdeelde discussie. Een paprika of ui wordt eigenlijk op dezelfde manier gesneden, waarbij je de ui nog iets kleiner kan maken door een extra stap toe te voegen. Hieronder een stappenplan: 1) Snij bij de ui eerst de kontjes eraf en verwijder de gele schil eromheen. Snij de paprika of ui door de helft, en verwijder eventuele zaadjes. 2) Leg de helft met de bolle kant naar boven, en snij meerdere halen in de richting van de ringen, maar snij hem niet helemaal door. Hierdoor zitten de reepjes nog wel vast aan het einde van de paprika of ui. 3) Nu kan je bij de ui nog een keer halverwege de hoogte van de ui snijden, zodat je nog kleinere stukjes krijgt. 4) Snij nu de reepjes tot blokjes. Omdat ze nog vast zitten, heb je niet het probleem dat de reepjes verschuiven en overal en nergens komen te zitten.

Wie is je favoriete tv chef? Vroeger wilde ik of dolfijnentrainer worden, of chef kok. Ik heb ook heel lang getwijfeld of ik naar de Kookacademie zou gaan maar Biomedische Technologie gaf toch meer toekomstperspectief. Daardoor keek ik vaak naar 24Kitchen en RTL5, waar programma’s zoals Topchef te zien waren. The most lovable chef is waarschijnlijk Jamie Oliver, die met zijn goedlachse enthousiasme de heerlijkste gerechten maakt. Ik heb zelfs een kookboek van hem: 15 minute meals. Spoiler: ze duren meestal langer dan 15 minuten. In de Nederlandse kokswereld is Robert Kranenborg een gevreesde chefkok, eveneens als Jonnie Boer, die de Librije in Zwolle beheert. Dit restaurant heeft een Michelinster, en je betaalt dan ook 225,50 euro voor tien tapasgerechten.

Wat is je favoriete restaurant in Enschede? Enschede kent een groot scala aan verschillende restaurants met verschillende thema’s aan gerechten die zij serveren. Daarom is een favoriet restaurant aanwijzen een moeilijke opgave. Ik ben zelf erg fan van SamSam, aangezien die echt super lekkere nacho’s hebben. Wil je een iets chiquere setting die wel betaalbaar is? Kies dan voor Novi. Hier heb ik al meer dan eens gedineerd en dit is tot nu toe altijd goed bevallen. Voor de daghap ga ik graag naar Bij Flip (voorheen Eetcafé CP), want daar is de daghap altijd lekker en zeker goed betaalbaar! De keuze is reuze én er komen steeds weer nieuwe restaurants bij, dus wees niet bang om iets te proberen dat je nog niet kent.

Parallaks - E6 2019

9


Themaquiz: Welk gerecht van het kerstdiner ben jij? Je hebt vast al lang gemerkt dat kwaliteiten en wensen omtrent het koken en dineren wat betreft het kerstdiner per persoon nogal kunnen verschillen. Waar de één het liefst een vijfgangendiner als in een Michelinrestaurant neerzet vindt de ander het wel best om gewoon een tree Perlenbacher te halen en Thuisbezorgd langs te laten komen Altijd al willen weten welk gerecht jij bent bij het kerstdiner? Beantwoord dan snel onderstaande vragen en ontdek wat het beste bij jou past!

Vraag 1: Wat is jouw taak jij bij het kerstdiner? Ik...

A: ...regel de wijn, dan kan ik immers niks verpesten in de keuken. B: ...zorg voor de uitnodigingen, ik ben namelijk IO’er en hou van kleurtjes. C: ...fiks het voorgerecht, drie keer raden wat mijn vriendin het leukst vindt aan mij ;) D: ...maak het hoofdgerecht, want dan kan ik samenwerken (en drinken) met de meeste huisgenoten. E: ...stel het menu samen. Zo weet iedere huisgenoot wat hij, zij of het moet doen voor het diner.

Vraag 2: Er wordt tarbot geserveerd, welke drank beveel jij aan?

A: Merlot, is altijd goed. Plus, wat maakt het nou daadwerkelijk uit? B: Euhh paniek ik ben een sjaars, doe maar gemeentepils. C: Volgens mij is dat een vis gerecht, dus wit?

D: Ik heb hiervoor twee opties, maar jij bent wel meer van het zoete dus ik heb hier nog een lekkere uit 2015. E: Wie heeft dit smerige vocht in mijn glas gedaan. Jeroen, regel gewoon niks al je het niet kan.

Vraag 3: Na het avondeten zeggen jouw huisgenoten:

A: Vanavond gaan we op de terugweg toch nog wel langs de Jinos? B: Ik ken echt niemand die zo goed pasta rode saus kan maken man, oefening baart kunst of nie? C: Hoeveel pannen heb je eigenlijk gebruikt om dit te maken? D: Ik zeg niet dat het vies is, maar zout en suiker smaken toch wel anders, ondanks dat ze beide wit zijn. E: Weet je wat, ik eet dit wel morgen met de lunch. Ik heb nog een bordje van gister staan.

10

Parallaks - E6 2019


Parallaks - E6 2019

11

Vraag 6: A=0,5,B=2,C=4,D=2,E=2 Vraag 5: A=4,B=1,C=2,D=3, Vraag 4: A=5,B=4,C=3,D=0,E=2 Vraag 3: A=0,B=1,5,C=3,D=-1, E=0 Vraag 2: A=0,5,B=0,C=1,5,D=3,E=6 Vraag 1: A=0,B=-1,C=2,D=2,E=4

Puntentelling

Amuse: [0-5] Jij hebt eigenlijk niks met dit hele kerstgebeuren. Als we jou vragen wat we het best kunnen drinken bij de portobello’s, dan wijs jij gelijk naar het gemeente pils. Koken is voor jou ook geen genot, je doet het omdat het moet. Als de pasta niet overkookt is, dan is de missie geslaagd. Voeg nog een scheutje ketchup toe en het verdient volgens jou al een Michelin ster. Hopelijk verbetert het de aankomende jaren nog een beetje, want ook amuses kunnen heel lekker zijn. Bovendien is uit eten gaan een nog grotere traktatie voor jou. Voorgerechtje: [5-14] Culinair gezien ben je er nog niet helemaal. Het kerstdiner bij jou gaat vooral om zuipen. Koken laat je liever aan een ander over, maar je kan het wel. Als het écht moet. Bovendien is een kerstdiner maar een keer per jaar, dus daar kan je wel voor uitsloven. Maar straks is het weer tijd om in de vakantie naar huis te gaan. Dan koken je ouders weer lekker twee weken voor je. Eerlijk gezegd is dat zeker geen slecht idee. Hoofdgerecht: [15-24] Jij kookt zoals het hoort. Relaxed en robuust. Als je commissie komt eten is er geen stress voor al die extra monden die je moet voeden. Het moet een beetje pragmatisch blijven, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de smaak. Daarom werk je hard om iets moois op tafel te kunnen zetten. Tijdens het kerstdiner heb je de grootste lol samen met je kookgroepje. Hard werken wordt afgewisseld met een goeie slok wijn. Alles loopt bij jou simpelweg lekker op rolletjes. Toetje [25 of meer] Jij bent echt crème la crème. Superieur in de keuken. Al jouw huisgenoten boffen met jou in de keuken. Als jij je inschrijft eet iedereen mee. Ook als ze er niet zijn vragen ze of er een bordje over blijft. Oke oke, soms wordt je wel de keukendictator genoemd. Maarja, de huisgenoot die dat beweert snijdt tomaten in plakken van een centimeter. Misschien is het idee om hem op te trein naar huis te zetten niet eens zo slecht. Dan kan ‘ie nog wat leren van zijn eigen ouders en hoef jij je niet om zijn dramatische kooktechnieken te bekommeren. Al met al kan jij straks in ieder geval tevreden aan tafel plaatsnemen omdat je weet dat niemand zo goed kan koken als jij.

E: Als het maar geen zetpil is. D: Kan ik dat tegelijk slikken met die van de psycholoog? C: Verschrikkelijk! Wat moet ik dan in vredesnaam gaan doen als sog activiteit!? B: Weet niet, ik vind avondeten altijd wel gezellig. A: Lijkt me geweldig, geen afwas of gezeik en gelijk door met de rest van je avond.

Vraag 6: Een pil waarmee je in een keer je avondeten naar binnen werkt...

D: Dat mama betaalt. Wist je dat studenten voor 2015 gewoon gratis geld kregen!? C: Een vaatwasser. B: Het feit dat mijn ouders koken. A: Pannen waar niet iemand met een mes heeft ingezeten.

Vraag 5: Het grootste voordeel van thuisthuis is;

E: Ja. Ik was toch al klaar met studeren. Of ja, klaar mee, hehe. D: Ja. Hij gebruikt altijd van die rare potjes. Kruiden noemt hij ze geloof ik. C: Nee. Iedere keer als ik hem zie koken word ik extreem ongemakkelijk. B: Ja. Iemand moet dit wrak toch weer in de goede richting zien te helpen?? niet fatsoenlijk mee koken. Het is echt dweilen met de kraan open. A: Nee. Hij heeft namelijk al boodschappen gedaan en wat ie heeft meegebracht en daar kan je dus

Vraag 4: Een huisgenoot vraagt of je mee wilt helpen met koken, jij zegt:


Paradoks Inside Daar zitten jullie dan. Eerste tentamenweek voorbij en alweer een paar weken bezig met de nieuwe module. Kopje koffie in de hand. En hopelijk een kopje koffie uit ons nieuwe super deluxe koffiezetapparaat. Want over eten en drinken gesproken, koffie drinken was niet altijd even gemakkelijk de afgelopen tijd. Maar met dit nieuwe super sonische snelle apparaat is koffie krijgen nooit meer een probleem (hopen we dan maar). Ook snackjes krijgen was lastig, aangezien de verbinding van onze mooie streeplijst in de nieuwe PK vrij moeizaam ging. Verbetering is onderweg, dus houd nog even vol! Heeft ook wel wat toch, dat analoge strepen. Sta je wel meer stil bij wat je eet đ&#x;˜‰, #fitgirl. Afgelopen weken waren er genoeg activiteiten waarbij eten (en vooral) drinken een rol speelden. Er waren namelijk ontzettend veel leuke themaborrels in onze mooie eigen Technobar. Zo was er de Oktoberfestborrel, waar men voor een schappelijke prijs een goudgele rakker naar binnen kon schuiven onder het genot van prachtige Duitse muziek. En ook de pompoenen waren niet onbelangrijk tijdens de Halloweenborrel. De A.C.T.I.E. heeft hard haar best gedaan om de Technobar zo mooi mogelijk te versieren, en dat is gelukt! Tenslotte was er ook nog de Twents Speciaalbier Borrel, waar menig lid 6 smaakvolle biertjes van onze grote trots Twents kon nuttigen en zeer zorgvuldig kon proeven. Welke vonden jullie het lekkerste? Ik het witbiertje, maar dat mag ik natuurlijk niet meer zeggen met de zwarte piet discussie die weer van start gaat, nu meneer Sinterklaas weer in het land is. Naast Sint is ook een andere man geprezen in onze bar, namelijk Shantel tijdens de pre-Shantel borrel. Om toch nog even terug te kijken naar onze oude roots bij Grolsch (voor eeuwig in ons hart natuurlijk), hebben we ook nog even een kijkje genomen bij de Grolsch brouwerij/fabriek. Om daar vervolgens natuurlijk ook de ‘productie confrontatie’ zeer serieus te nemen. En waar kun je natuurlijk beter een gratis kopje koffie scoren dan buiten de PK? Nou bij een beurs natuurlijk. En niet zomaar een beurs, nee de Medicabeurs in Dusseldorf, waar we met ruim 41 man Dusseldorf onveilig hebben gemaakt met al onze kennis. Maar er is meer gescoord dan alleen koffie. Van gratis bier tot gratis cryobehandelingen van -141 graden celcius!

12

Parallaks - E6 2019

Genoeg gegeten en gedronken dus de laatste tijd om de winter door te kunnen komen. En mocht je wintervachtje toch niet voldoende zijn, dan kun je altijd komen opwarmen in de PK met een dekentje, een lekker kopje koffie, en een warme groet van het bestuur.

Groetjes Nicolien Namens het smakelijkste bestuur van Paradoks, Fortuna Vitrum


Parallaks - E6 2019

13


Rijden onder invloed zonder een boete? Dure grap Zoals iedereen inmiddels (hopelijk) wel doorheeft is het rijden onder invloed van alcohol not-done en kun je er een flinke boete van €300,- tot wel €650,voor krijgen als je gepakt wordt na een klein zuipje. Een test om te kijken of je alcohol hebt gedronken kan op verschillende manieren. Bij automobilisten gebeurt dit met behulp van een ademanalyse. Zo’n ademanalyse kan berusten op een chemische reactie waarbij een kleurverandering optreedt bij aanwezigheid van alcohol. Ook kan het alcoholpromillage bepaald worden aan de hand van de hoeveelheid geabsorbeerde infrarood-straling die doorgestraald wordt tijdens het blazen. Waarmee de politie jouw adem controleert zijn de meest accurate ademanalysers. Het heeft dus helaas pindakaas geen zin om te zeggen dat je met een ander apparaat controleert wilt worden om de boete te ontwijken als je het er niet mee eens bent.

Bier uit eigen huis Maar wat nou als je daadwerkelijk geen alcohol hebt gedronken en de test tóch positief uitkomt? In principe gebeurt dit niet natuurlijk, omdat de ademcontroles over het algemeen vrij sensitief zijn. Helaas, voor sommige mensen, kan dit alsnog gebeuren omdat zij op een andere manier alcohol in hun bloed hebben gekregen. Een zeldzame aandoening waarbij dit kan gebeuren is het auto-brewery syndrome (ABS), oftewel een syndroom waarbij je lichaam je eigen kleine brouwerij is. Bij ABS worden koolhydraten in je darmen gefermenteerd, ook wel darmgisting genoemd. Deze fermentatie vindt plaats door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën of schimmels. Hierdoor krijg je bij het eten van koolhydraten dus niet alleen energie, maar kom er ook alcohol in je bloed. Dit kan in extreme gevallen wel 2 g/L zijn, terwijl 95 μg/L maximaal toegestaan is bij het rijden op de weg (even ter vergelijking, als je goed op weg bent tijdens het stappen bent is je alcoholpromillage zo’n 870 μg/L). Zo kun je wel begrijpen dat de ademtest dan flink positief uitpakt.

14

Parallaks - E6 2019


Gevolgen Nu vraag je je misschien af; als de darmen bij ABS alcohol produceren, worden mensen die dat hebben dan ook daadwerkelijk dronken? Het antwoord daarop is ja. Oftewel, gratis alcohol dus! Klinkt in principe niet verkeerd zou je zeggen. Echter zijn de symptomen van ABS vrijwel precies hetzelfde als bij alcoholisme en krijg je naast de leuke kanten van alcohol dus ook de minder leuke kanten mee. Denk aan duizeligheid, misselijkheid, braken en een verstoord richtingsgevoel klinken je in die zin waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Naast dat mensen met ABS last hebben van onder andere bovengenoemde klachten zitten er nog meer vervelende aspecten aan. Denk ten eerste bijvoorbeeld aan sociale ongemakken. Het is niet erg prettig als jij tijdens een vergadering op je werk niet alert bent of je regelmatig moet overgeven. Mensen kunnen daarbij ook denken dat je een alcoholprobleem hebt en je dat probeert te verbergen terwijl je zelf stellig blijf beweren geen alcohol genuttigd te hebben, wat in feite ook zo is. Naast sociale problemen wekt het ook legale problemen op. Daar heb je het inderdaad; het rijden onder invloed. Als je niet weet dat je last hebt van ABS zou je zonder je van enig kwaad bewust te zijn de weg op kunnen gaan. Als je vervolgens staande wordt gehouden door de politie en een ademtest moet doen is de kans dus groot dat je je rijbewijs in kan leveren en een boete krijgt. Naast deze problemen op korte termijn heeft ABS natuurlijk zijn consequenties na langere blootstelling aan de fermentatie. Zo kan alcoholverslaving optreden en is er kans op leververvetting.

ABS? ABS komt voor bij zowel mannen, vrouwen en kinderen. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan omdat de prevalentie vrij laag is. Naar verwachting lijkt dit echter alleen zo omdat het syndroom ernstig onderdiagnosticeerd is. Gelukkig kunnen de meeste patiënten wel behandeld worden of kunnen de symptomen met een aanpassing in levensstijl verdwijnen. Bij zeer grote, en acute, hoeveelheden ethanol in het bloed worden patiënten direct behandeld voor alcoholvergiftiging. Behandelingen op lange termijn gebeurt met medicatie of probiotica. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om in het dagelijks leven genoeg verandering aan te brengen om de klachten te voorkomen. Hierbij kan het stoppen met antibiotica een rol spelen, maar een belangrijkere factor is het verlagen van de hoeveelheid koolhydraten in het dieet. Gelukkig voor jou kun je nog altijd zélf kiezen wanneer je alcohol in je lijf krijgt en wanneer niet. Tenzij je geen ruggengraat hebt natuurlijk, dan heb je misschien nog wel een groter probleem.

Bronnenlijst https://www.om.nl/onderwerpen/boetebase/?boete_ree=91902,22079,22070,21957,21912#beslissingpad9190222079220702195721912]%5C https://www.forensicon.nl/werking-van-een-alcohol-ademtest/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10384227 https://bmjopengastro.bmj.com/content/6/1/ e000325 https://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/ handhaving-verkeer/alcohol-drugs/omrekentabel-mug/ https://www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=29203 https://www.sciencedirect. com/science/article/abs/pii/ S1550413119304474?via%3Dihub https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK513346/

Parallaks - E6 2019

15


De SmooCie

Je wekker gaat. De snooze button is weer nét iets te verleidelijk, maar dit stelt je voor een onmogelijk dilemma: ga je je lunch smeren of toch je chronische slaaptekort proberen verder in te halen. Iedere student kent dit probleem maar al te goed. Gelukkig gaat de SmooCie ook dit jaar weer aan de slag om dit probleem voor je op te lossen. En dit jaar nóg beter en nóg grootser. De commissie is nu zelfs zó groot dat het is opgesplitst in 2 commissies: de al bekende SmooCie en de nieuwe HapCie. Een aantal keer per module zullen we tijdens de lunchpauze in de Technobar te vinden zijn, waar we jullie zullen voorzien van allerlei lekkers.

De HapCie De HapCie is een nieuwe commissie sinds dit jaar. Als HapCie zullen wij je enkele keren dit jaar voorzien van proviand, waarbij we iets minder zullen letten op de vitamines. We zullen tussendoortjes verkopen, die erg verleidelijk zijn voor iedere student. De exacte snacks houden we nog even geheim, maar we beloven dat het genieten wordt. Dit wil je niet missen!

16

Parallaks - E6 2019

Wie zijn wij? De SmooCie zal een voortzetting zijn van de commissie van afgelopen jaar. Opnieuw zullen we alle studenten weer voorzien van een gezonde, maar overheerlijke, lunch die bestaat uit een wrap en een smoothie. Nu kun je én extra lang in bed blijven liggen én hoef je je niet schuldig te voelen dat je dan tóch maar weer een ongezond broodje haalt in de kantine. Zelfs al zijn deze goedkoop, want het leven van een student gaat niet alleen maar over rozen. Wij, als de SmooCie, zullen je hersenen weer voorzien van alles wat het nodig heeft nadat het al veel te hard aan het werk gezet wordt tijdens alle zware colleges. Nog een laatste voordeel: nu je zo gezond bezig bent geweest, kan je weer zonder schuldgevoel naar de volgende borrel toe om te compenseren. Per module zijn wij minimaal één keer in de Technobar te vinden.


DE NAALD De identiteit van de oliebol Aan het eind van het jaar worden ze altijd trouw gegeten: oliebollen. Maar wat maakt een oliebol nou een oliebol? Je zou denken dat het een eenvoudig concept is, maar niets is minder waar. De oliebol verliest elk jaar een stukje van zijn identiteit. De oliebol vindt zijn oorsprong in Nederland, ergens in de middeleeuwen. In die tijd werden oliebollen gegeten om de enorme voedingswaarde die ze bevatten. In maanden van kou en gebrek aan vers voedsel werd de mens op de been gehouden door oliebollen. Gaandeweg is de gewoonte ontstaan om ze met Oud en Nieuw te eten. Hedendaags wordt de oliebol op allerlei momenten aangeboden. Traditiegetrouw natuurlijk rond Oud en Nieuw, maar ook op de Kermis en soms zelfs op de markt slaan de vette aroma’s je om de oren. Totale heiligschennis. Het zijn dit soort zaken waardoor de oliebol zijn identiteit verliest. Dan hebben we het nog niet eens over de zaken die men tegenwoordig in een oliebol kan aantreffen. Van chocolate-chip en appelkaneel tot zelfs Marokkaanse oliebollen; de integriteit van de gemiddelde oliebollenkraam is ver te zoeken. En dan heb je ook nog de dames en heren van het AD. Zij hebben er hun levenswerk van gemaakt om de oliebol te onderdrukken. De consumptiemaatschappij heeft de identiteit van de oliebol verwaarloosd en misbruikt. De vraag of de oliebol nog te redden is, is moeilijk te beantwoorden. Je hoeft alleen maar naar de donut te kijken om te zien hoe ver het kan gaan.

De dag van de dag Wie vergeten is waaruit de jaren, maanden en uiteindelijk weken zijn opgebouwd heeft binnekort misschien een jaarlijkse reminder om hier even aan herinnerd te worden. Als het aan Gijs Kleermaekers, Nederlands ambassadeur van Greenwich Mean Time (GMT) in Londen, ligt, komt er binnenkort namelijk een ‘Internationale dag voor de dag’. Volgens Kleermaekers beseffen weinig mensen zich eigenlijk wat een dag precies inhoudt en wat dit voor impact op het leven heeft. Om daar aandacht voor te vragen wil hij de ‘dag-dag’, zoals hij het zelf noemt, introduceren. Kleermaekers: “Tegenwoordig is er voor alles eigenlijk wel een dag gereserveerd. Denk aan de dag van de pannenkoek, Wereld Alzheimer Dag of de Nationale Zeldzame Ziektendag. Mensen lijken te vergeten waar een dag eigenlijk voor staat en wat het belang ervan is voor de gehele wereld. Daarom vind ik het mooi om men daar weer bewustwording van te geven.” Kleermaekers is al druk bezig met het verzamelen van handtekeningen van medestanders. Binnen een maand wil hij het voorstel neer kunnen leggen bij de Tweede Kamer. Hoe Kleermaekers de dag precies voor zich ziet is nog niet helemaal duidelijk. “Wat er precies moet gaan gebeuren weet ik nog niet. In ieder geval lijkt het me mooi als iedereen zijn of haar gesprek afsluit met ‘dag’.

Parallaks - E6 2019

17


Nonogram De Spelregels: 1. Aan de boven- en linkerkant van elke puzzel staan aanwijzingen, bestaand uit getallen. 2. Elk getal geeft aan hoeveel aaneengesloten blokjes je moet inkleuren. 3. Tussen de verschillende aanwijzingen zit minstens ĂŠĂŠn leeg vakje. 4. De aanwijzingen staan altijd in de volgorde van de vakjes in de puzzel.

18

Parallaks - E6 2019


Prominent Pilsen

Parallaks - E6 2019

19


Parallaks probeert Wijnproeverij 5. Zuur bij fruitig. Bij een zuur, fris gerecht past het best een frisfruitige wijn. Gerechten met zuur kunnen wijnen met een hoge zuurgraad in balans brengen en de fruitsmaken verrijken. Als de wijn een (te) lage zuurgraad heeft kan de wijn vlak gaan smaken. 6. Wijn en spijs moeten overeenkomen. Het belangrijkste bij deze regel is dat de wijn het gerecht niet mag gaan overheersen of andersom. Dus: kies bij volle gerechten een volle wijn en bij lichte gerechten een lichtere wijn.

De dagen worden korter, de temperatuur begint te dalen en de feestdagen komen eraan. Het is weer tijd voor lekker eten en hierbij kan de juiste wijn natuurlijk niet ontbreken. Bij iedere maaltijd past een geschikte wijn die de smaken van een gerecht kan complementeren. Althans, dat is wat er wordt gezegd. Maar is dit echt zo, of is een willekeurig €3 wijntje van de Aldi ook prima? De Parallaks testte het voor je. Eerst even een paar basisregels op een rijtje: 1. Spicy combineren met zoet. Pittig eten kun je het best combineren met wijnen die fruitig of zoet van smaak zijn. Ook volle wijnen met een hoog alcoholpercentage (>14%) zijn hier geschikt voor.

Wij waren benieuwd of bovenstaande basisregels enigszins kloppen. Daarom deed de Parallaks een kleine smaaktest om het voor je te testen. We hebben twee verschillende wijnen getest: een droge frisse witte wijn en een volle zoete witte wijn. De wijnen hebben we geproefd bij verschillende gerechten: een pikante hummus wrap met falafel, aardappelkroketten met mayo, kaas-quesadilla’s, frisse penne met paprika en citroen en als toetje chocolademousse en appelmoes. Bij elk gerecht hebben we beide wijnen geproefd en voor onszelf besloten welke wijn er beter bijpaste. Dit zonder bovenstaande regels te weten.

Zijn wij het eens met de regels? Gedeeltelijk. Bij de quesadilla’s was de zoete, volle wijn lekkerder. Ook bij de wraps paste de zoete wijn beter. Zoete wijn past dus inderdaad beter bij pikante en zoute maaltijden. Bij de chocolademousse en de appelmoes was ook 2. Vet eten combineer je met zuur. de zoete wijn beter. De zoete wijn was zoeter dan de Bij eten dat gebakken is in vet (behalve romig vet), appelmoes, maar niet zoeter dan de chocolademousse, kun je over het algemeen het beste kiezen voor waardoor de zoete wijn lekkerder was bij de wijnen die wat zuurder zijn. Een Sauvignon Blanc appelmoes. Voor de chocolademousse denken we bijvoorbeeld. dat een zoetere wijn lekkerder zou zijn. Bij de friszure pasta was juist de droge wijn lekkerder. Toch waren 3. Zoet bij zoet. de wat vettere gerechten (de aardappelkroketten en Over het algemeen is de stelregel dat desserts de quesadilla’s) niet persé lekkerder met een zuurdere gecombineerd moeten worden met een wijn wijn. Bij de quesadilla’s kan dit komen omdat de zoute met dezelfde zoetigheid. Bij een fruitsalade smaak overheerste, maar bij de aardappelkroketten serveer je dus een minder zoete wijn dan bij een zou je verwachten dat de zure wijn lekkerder smaakt. chocolademousse. Conclusie: over het algemeen zijn we het wel redelijk 4. Zoet bij zout. eens met bovenstaande regels. Toch zijn de regels Zoetigheid heeft een verminderend effect op zout geen wetten en blijft wijn toch altijd ook een beetje en daarom dient er dan ook een zoete wijn bij een een kwestie van smaak! zout gerecht te worden gedronken. De wijn moet net wat zoeter zijn dan het gerecht.

20

Parallaks - E6 2019

Bronnen: wijndummy.nl wijnbloggers.nl


Study snacks Je kent het wel, de studymunchies. Tijdens het studeren krijg je niet perse honger, maar wel de neiging om toch even lekker te snacken. Er zijn tegenwoordig echter tientallen mogelijke snacks die je kan eten tijdens het studeren, maar welke snacks passen nu bij jou?

Comfort Wordt de stress je te veel? Brengt het studeren je alleen maar ongemak? Snacken is een gateway naar comfort. Eten heeft een grote invloed op jouw hormoonbalans en de bekendste snack hierbij is chocolade. Chocolade stimuleert de release van endorfine, wat je blij kan maken als het studeren niet goed meer wilt lukken. Zit je al sinds 09.00 te studeren op de uni en merk je om 16.00 dat toch langzaam die energie weg begint te sijpelen? Dit is het perfecte moment om die sugar rush op te zoeken met een ongezonde koek uit de pk, of even lekker die dextro erbij te pakken.

Fitgirl/boy Sta jij ’s ochtends op en pak jij lekker die kiloknaller aan kwark uit je koelkast voor die gains? Streef je ernaar toch nog een beetje gezond door je studentenleven te gaan, maar zoek je iets om te kunnen snacken tijdens het studeren? Dan behoor jij tot deze categorie. Wil je veel snacken, maar weinig calorieën binnenkrijgen; ga voor de groentegemakjes. Haal een zakje wortelen of koop een komkommer. Je kan er veel van eten en veel voldoening uit halen zonder je harde werk in de sportschool te ruïneren. Maak een fruitsalade wanneer je merkt dat je niet genoeg vitamientjes binnenkrijgt door het verdwijnen van de zon in deze koude tijden.….

Het tentamen Niet alle snacks zijn ideaal tijdens een tentamen. Het is vrijdagochtend en je zit met zo’n 300 man in sporthal 1 om allemaal alle kennis die je bij het studeren hebt verkregen te gaan benutten tijdens deze 3 uur aan tentamen. Het is een lange zit, wat het wel fijn maakt als je even tussendoor een snackje erbij hebt. Dit is NIET het moment om even lekker dat zakje worteltjes erbij te pakken, aangezien je op die manier weinig vrienden over hebt na het tentamen. Wil je toch snacken tijdens het tentamen; eet een banaan, breng een lekkere reep mee, maar laat dat misschien wel lekkere maar toch wel geurende broodje kebab thuis. Ook als je die lange sessies wilt maken in de UB met de XXL openingstijden, worden de tips die hierboven worden genoemd erg gewaardeerd.

Parallaks - E6 2019

21


Het Paradoksgala 2020

eten w t e o m e j Alles wat keljaargala! hrik c s n e e r e ov

Hetgeen, dat echt niet kan ontbreken aan je studententijd, is het meemaken van een episch gala. En laat nou net binnenkort het Paradoks Gala van dit collegejaar plaatsvinden. Voor als je nog niet bekend bent met de gala-etiquette en mores die daarbij komen kijken, is hier bij deze een korte opfrisbeurt.

Volgens de klassieke manier nodigen de vrouwen de mannen uit door een brief te schrijven met een gouden pen, op roze papier. Hierin wordt de betreffende heer dus meegevraagd als date naar het gala, en worden meerdere (dan wel gemeende of niet gemeende) complimentjes gegeven. De heren beantwoorden deze brief met een blauwe brief, waarop met zilveren pen is geschreven. Hierin wordtde dame op de thee gevraagd. Wat de heer bij de thee serveert, staat voor in hoeverre hij geïnteresseerd is in de dame. Wordt het verzoek afgewezen, dan wordt geen lekkernij geserveerd. Gaat hij mee naar het gala, maar blijft het daar verder bij, dan serveert hij koekjes. Als hij geïnteresseerd is in meer dan alleen het gala, wordt zelfgebakken taart geserveerd. De klap op de vuurpijl is slagroom op de taart. Maar: tijdens dit bezoek mag met geen woord over het gala worden gesproken. En daarna is het dan afwachten…

De vrouw is ook degene die dit jaar de corsages verzorgt. Dit zijn speldjes die een koppel of een groep representeren. Voor corsages kan je denken aan een mooi bloemstukje, maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om het iets studentikozer aan te pakken. Gebruik in ieder geval je fantasie volop!

22

Parallaks - E6 2019


Voorbeelden zijn bijvoorbeeld voorwerpen met verenigingslogo’s, een kerstbal, een autootje, een stuiterbal, een wortel, of wat dan ook. Het is leuk als de kleur van de jurk van de dame erin verwerkt zit, maar dit hoeft niet per se.

DO'S:

DON'TS:

- Ga op klemdate als je geen date kan vinden

- Draag geen hakken waar je niet de hele avond op kan lopen

- Maak niet alleen corsages voor/met je date, maar bijvoorbeeld ook met je huisgenoten of met je vrienden/ vriendinnen

- Draag geen horloge (of andere vorm van tijdsaanduiding) bij je. Gezelligheid kent namelijk geen tijd :)

- Zorg dat je een goed antikater ontbijtje in huis hebt voor de dag erna (+eventueel wat paracetamolletjes)

- Regel niet je eigen briefpapier en gekleurde pennen! Deze komen in de PK te liggen

Kan je nou niet wachten tot het 6 februari is? Kom dan vooral naar de Themabekendmakingsborrel op 12 december in de Technobar, naar de Vind-jedateborrel op 16 januari (ook in de Technobar) en naar de dansworkshop op 4 februari in het Atrium van de Technohal! Houd vooral de posters en de site in de gaten voor gedetailleerde informatie hierover. Dan zien we jullie dan!

Liefs, De Galacommissie

Parallaks - E6 2019

23


Start van je studie

Op kamers

VAN EEN MEDISCH STUDENT

Gratis lidmaatschap VvAA. Omdat student zijn al duur genoeg is. Voordelen VvAA lidmaatschap Netwerk van 115.000 (para)medici Regioborrels: netwerken met andere leden 1x per jaar groots studentenevenement Seminars en vaardigheidstrainingen 11x per jaar Arts en Auto 4x per jaar studentenspecial Speciale studentenverzekeringen Advies rondom afstuderen Studentenraad Lees meer en word lid op www.vvaa.nl/student facebook.com/vvaastudent

Stage

Afstuderen

Profile for ParadoksParallaks

Editie 6 - Aáááán táááááfel  

De 6e uitgave van de Parallaks (2019), commissie der S.V. Paradoks.

Editie 6 - Aáááán táááááfel  

De 6e uitgave van de Parallaks (2019), commissie der S.V. Paradoks.

Advertisement