__MAIN_TEXT__

Page 1

Parallaks | Editie 2 | Jaargang 2020 | Sport, levensgevaarlijk! |

Interview met Jelle Man

Nieuw: Memes

Moeten we de VAR laten varen? 40’vo


IMPROVING HEALTHCARE BY PERSONALIZED TECHNOLOGY UTWENTE.NL/TECHMED


INHOUDSOPGAVE

De skitrip

Parallaks probeert

p. 6-7

p. 18

COLOFON REDACTIE: Kevin Reijnen(Hoofdredacteur) Wouter Maathuis (Hoofd vormgeving) Djoeke Helsloot(Vormgeving) Isa Veltmaat (Vormgeving) Robin Weijland (Redacteur) Daan Verhulst (Vormgeving) Jessie Hendrickx (Redacteur) Sanne Hillebrink (Vormgeving) Michelle Meijer (Redacteur)

4

Redactioneel en Van de Voorzitter

6

Skitrip Val di Sole

8

Wat te doen met de VAR?

9

Hier op de UT

10

Goed verhaal, Lekker kort

11

De Naald

12

Paradoks Inside

14

Memes

15

Transgenders in de sport

16

Een interview met...

18

Parallaks probeert

19

De puzzel

20

Vraag het aan Lieke

22

Het Symposium

Parallaks is het tijdschrift van S.V. Paradoks en wordt samengesteld door een commissie van vrijwilligers. Heb je ideeën, suggesties, vragen of wil je om een andere reden contact, spreek een commissielid aan of mail naar het correspondentie e-mailadres vermeld aan de rechterzijde. © Copyright 2020

LEES PARALLAKS ONLINE: De Parallaks is online te lezen. Ga naar: www.paradoks.utwente.nl/parallaks CORRESPONDENTIE: parallaks@paradoks.utwente.nl DRUK: T-Point, Enschede

Parallaks - E2 2020

3


Redactioneel Hee hallo lieve online lezer,

Langzaam beginnen we te wennen aan een nieuwe manier van leven. Geen heerlijke zwarte pleur die je stiekem thuis wel beter kan zetten. Geen gezelligheid in de PK. Geen vers gedrukte Parallaks. Het leven is zonder een heleboel dingen, maar gelukkig brengt het ook vernieuwde gemakken met zich mee. Zo valt het niet op als je wegloopt bij een saai college. Bovendien betekent verslapen dat je gewoon op je tweede werkplek zit. Deze editie hebben we ons gericht op sport. Wij dachten dat is vet leuk. Niet alleen starten al hun verveningen de buiten competities maar ook de Bata kwam er al weer snel aan. Helaas ging er een streep doorheen. Mocht je sport nu nog te pijnlijk vinden om over te praten ga het dan snel buiten even van je af rennen. Of je leest gewoon alleen alle artikelen die niet over sport gaan.

Het is uiteraard een gekke wereld. In eens zitten we allemaal thuis achter de laptop te vergaderen in plaats van in de technohal. Gelukkig was onze indeling al gemaakt voordat alles verboden werd. Nicolien heeft namens het bestuur nog wat mooie activiteiten uitgelicht. In haar paradoks inside zie je foto’s van onder andere het symposium, skireis, en nog vele andere activiteiten. In de paradoks inside kan je dus nog even terugblikken. Uiteraard hebben we ook Lieke wat vragen gesteld hoe je het beste kan sporten in deze tijd van isolatie. Zij geeft als van ouds ons tips zodat wij ons leven kunnen beteren. Daarnaast hebben we Jelle geïnterviewd over zijn stage in Boston. Mocht je zelf nou al zitten te denken om een stage in het buitenland te volgen dan is dit misschien wel een interessant artikel voor jou. Dit was Jelle’s zijn vierde M2 stage van TG. Vind je zo’n artikel te langdradig of zit je nog in je bachelor, dan is kort nieuws beter geschikt. We hebben dezelfde indeling aangehouden als altijd. Dus twee kort nieuws artikelen en daarnaast twee artikelen van de Naald, met nieuws dat met een korreltje zout kan worden genomen. Uiteraard kunnen wij het schrijven niet alleen. Omdat Parallaks babies maken nou effe niet kan op 1,5 meter hebben we ook nog twee commissies uitgenodigd om een stukje te schrijven voor onze editie. De symposium commissie laat hun licht schijnen op een geslaagde dag en vertellen hun succesformule. Een iets kleinere commissie maar wel een met een grotere bieromzet laat ook een stukje zien van hun werk. De snowcie heeft een mooie samenvatting gemaakt van hun witte poeder avontuur. Is lezen niks voor jou dan kan je nog wel even gaan puzzelen. Om je scherm te beschermen kan je het beste printen in plaats van een whiteboardmarker. Krijg je zelf niet genoeg van puzzelen dan heb ik ook nog een persoonlijke tip. Het “raatsel” van de NRC is ook erg leuk en zeer uitdagend. Die komt iedere zaterdag in de cultuur sectie. Voor de rest hoop ik dat al onze lezers goede studievoortgang kunnen waarmaken. Uit persoonlijke ervaring van de laatste weken is motivatie toch een ingewikkeld punt om vast te houden. Het gaat jullie allen goed en succes met de mooie lente dagen.

4

Parallaks - E2 2020


Van de voorzitter Corona

‘Corona Extra’. Wie had ooit gedacht dat we een epidemie mee zouden maken in onze studententijd. Wij als bestuur balen er in ieder geval erg van. De kans is groot dat we elkaar dit collegejaar niet meer tegen komen in de pk voor een bakkie pleur of de Technobar voor sappig biertje. We merken het nu meer dan ooit: leden maken de vereniging. We missen jullie. De afgelopen maand heeft het bestuur echter niet stil gezeten, want hoe gaan we zo snel mogelijk de vereniging die zowat alles fysiek aanpakt omzetten naar de digitale wereld? De PK is omgezet naar Discord; een platform met daarin verschillende ‘kamers’. Zo hebben we de CT bar, zithoek, werktafels en zelfs de klaverjastafel verhuisd naar dit platform, voor als je even met je vrienden wil kletsen of samenwerken. Ook de Technobar is met bierstube en al verhuisd naar Discord, waar je donderdag middag samen met je vrienden van een biertje kunt genieten. De PK-gezelligheid is maandelijks te vinden bij Paradoks Live. De pilot was met de muziekronde, het ingesneeuwde nieuws, de BN’er aan de telefoon en het nieuwe stelletje die is ontstaan, een groot succes. Wij kunnen nu al niet wachten op de volgende livestream, hopelijk ben jij er ook (weer) bij.

Tot slot zijn we natuurlijk hard bezig met het vinden van het nieuwe kandidaat-bestuur, om Paradoks aankomend jaar weer op te starten na deze quarantaine. We doen hard ons best, maar zonder een biertje en een fysiek gesprek blijft het moeilijk om mensen fatsoenlijk in te lichten over wat zo’n jaar inhoud. Mocht je nieuwsgierig zijn en wat meer over een bestuursjaar willen weten, twijfel dan niet om dan iemand van het bestuur een berichtje te sturen. We hebben genoeg tijd om even te kletsen. Dan wil ik jullie voor de komende tijd succes wensen. Geniet van het lekkere weer, kom eens een kijkje nemen in de digitale PK, blijf gezellig mee doen met alle activiteiten en zorg ervoor dat je je vrienden blijft spreken. Met geïsoleerde groet, Seija van Lochem Voorzitter der S.V. Paradoks

Al onze activiteiten hebben we moeten annuleren of uitstellen wegens de omstandigheden. Maar niet getreurd want hier zijn genoeg creatieve oplossingen voor. Zo hebben we binnenkort een Bob Ross workshop, een online pubquiz en natuurlijk het jaarlijkse klaverjastoernooi. Met de tijd die we nu over hebben is er ruimte om bepaalde vaardigheden te verbeteren. Daarom zal er ook een Matlab- en Solidworks-cursus komen. We hebben als bestuur het nu, ondanks alles, een stuk rustiger dan normaal. Hierdoor hebben we de tijd om projecten op te pakken waar we normaal gesproken nooit de tijd voor hadden gevonden. We zullen nog niet te veel verklappen om de spanning erin te houden maar wij hopen dat we jullie binnenkort kunnen verassen met onze ‘grootse’ plannen :)

Parallaks - E2 2020

5


Skitrip Val di Sole Zondagmiddag, 5 uur. Op een verlaten campus stonden 38 enthousiaste (après-)skiërs en snowboarders. Met volle moed stapten ze de bus in, met als bestemming de tropische ‘Vallei van de Zon’ in Noord-Italië. Het was een reis die zo’n 14 uur zou duren. Door de vroege aankomst in de ochtend, kon het skigebied al meteen worden verkend. De meesten stonden dan ook al om 12 uur op de piste. ’s Avonds werd ook onderaan de piste al volop genoten. Dan denk je dat je de eerste dag rustig aan zou moeten doen, maar het tegendeel werd bewezen. De eerste twee escaleerden door een paar stugge flessen Grappa (een Italiaanse specialiteit) en hielden het niet meer binnen. Gelukkig waren de appartementen voorzien van mooie balkons met een gunstig relinkje.

Woensdagochtend stonden de meesten alweer vroeg op de piste om een lange dag sneeuw te happen. Het leek tot nu toe goed te gaan, maar toch is er op deze dag een gesneuveld. Op het laatste moment leek het iemand een goed idee om alleen de berg af te gaan om het af te leren, maar helaas bleek dat anders. Na een afsnijdt-actie van een onervaren skiër kon er niet meer geremd worden wat leidde tot een val in een vangnet met een scheurtje in de bicep. Dit mocht de pret niet drukken, want de rest van de week werd er vrolijk doorgeskiet door de ongelukkige. ‘s Avonds ging een select groepje op avontuur het bos in. Na een barre tocht over de piste en een donkere, maar vooral gladde weg door het bos, kwamen ze aan bij de oranje vlaggen van de reisorganisatie. Er was een barbecue met harde muziek georganiseerd. Het eten werd in rap tempo staand naar binnen gewerkt. Voor de vegetariërs onder ons werd het vlees vervangen door drie stukken kaas. Toen de muziek plots stopte, konden onze studenten het feest mooi doorzetten door de naar het bos meegebrachte muziekbox. Deze begaf het na één Sweet Caroline helaas ook. Ondanks de gratis warme Grappa-koffie shotjes, begon de temperatuur toch een probleem te worden. Er werd besloten weer op weg te gaan naar de appartementen, met een aantal uitglijers ten gevolge.

6

Parallaks - E2 2020


De tweede dag kon iedereen er weer tegenaan met een frisse kop en een eventuele kater. Deze was door het prachtige weer al snel voorbij en dat mooie weer bleef de hele week lang, wat zorgde voor de nodige glimlachen. Na een uurtje skiën kwamen er alweer genoeg foto’s voorbij van grote glazen bier wat duidde op een gezellige dag. Als afsluiter kwam iedereen bij elkaar voor een groepsmaaltijd om een goede bodem te leggen. Al duurde het wel even voordat het restaurant de hele groep van een plekje had voorzien. Natuurlijk staat Italië niet bekend om het aprèsskiën, maar met elkaar was gezelligheid niet te vermijden.

De vierde en laatste dag kon er nog volop worden gewintersport. Velen kozen ervoor nog een bezoek te brengen aan de mooie pistes van het verderop gelegen deel van het skigebied. Aan het eind van de middag leverde iedereen de geleende spullen in en kon de busreis naar het pittoreske Enschede weer van start. Achtervolgd door het Coronavirus reed de bus in rap tempo richting veilig gebied, maar niet zonder een geluksvogel af te zetten die nog niet klaar was met wintersport en nog een paar dagen doorging. Om half acht in de ochtend nam iedereen op een koude campus weer afscheid van elkaar, waarna sommigen meteen op weg gingen naar het zuiden om carnaval te vieren. Al met al was het een geslaagde skivakantie met de nodige sportiviteit, escalatie, plezier en fixerijen. Nu maar hopen dat het Coronavirus niet meegereisd is naar onze studentenstad…

Parallaks - E2 2020

7


Moeten we de VAR laten varen? Doodswensen, een striemend fluitconcert en met een beetje pech nog een knokpartij tussen spelers; bij een potje voetbal (en daarna) kan het er soms heftig aan toe gaan als de scheidsrechter besluit over een goal of overtreding. Het publiek, de spelers, maar tegenwoordig ook vaak de trainers, schieten (soms letterlijk) uit hun slof als de uitkomst ze niet zint. In zo’n geval willen ze de man in het zwart dan ook maar al te graag laten weten dat het écht, écht niet zo is gegaan. Soms klopt dat, en heeft de scheids de situatie inderdaad niet (goed) gezien of ingeschat. Het terugdraaien van een vrije trap, gele kaart of penalty en daarmee een mogelijk gevolg zoals schorsing, verlies of zelfs degradatie, is helaas niet mogelijk. Bij een verkeerde beslissing zal een Kamphuis, Blom of Kuipers daar dan ook nog lang aan herinnerd worden.

Zoals gezegd hebben scheidsrechters het tijdens een wedstrijd niet altijd even makkelijk. Een VAR lost dit probleem echter niet per se op. Op het moment dat een VAR namelijk ingrijpt, impliceert dit dat de scheidsrechter het niet bij het juiste eind heeft. De door Blom omgedoopte walk of shame naar het videoscherm tast dan ook direct de eer en daarmee geloofwaardigheid van de scheids aan. Zo blijkt dat het ingrijpen van de VAR niet altijd terecht is, wat onnodige vertraging oplevert. UEFA-president Ceferin heeft ook nog vraagtekens, volgens hem wordt de charme van het spel door de VAR weggenomen. Zo nemen sommige grensrechters niet eens meer de moeite om een vlag op te steken en worden de buitenspel-lijnen door de VAR zelf getrokken, wat nogal subjectief is. Daarnaast geeft de ene scheidsrechter eerder De video assistant referee, beter bekend als VAR, is gehoor aan de VAR dan een andere. Maakt dit het sinds kort een belangrijke speler bij de voetbalsport spel dan daadwerkelijk eerlijker of misschien juist en ook niet meer weg te denken vooral minder leuk? bij een professionele wedstrijd. De VAR is na succesvol gebruik bij andere sporten ook bij voetbal Echter merken scheidsrechters zelf ook een geïntroduceerd en zou voor een eerlijk spelverloop positieve verandering sinds de komst van de moeten zorgen en de scheidsrechter ondersteunen VAR. Zo accepteren spelers bepaalde situaties bij het maken van beslissingen gedurende de makkelijker en kan het de scheids juist ook méér wedstrijd. An sich mooie doelen natuurlijk, die het zelfvertrouwen geven, door de overeenstemming spel positief zouden moeten beïnvloeden. Maar van de VAR mee te krijgen. Het ingrijpen van de wordt dit doel ook daadwerkelijk verwezenlijkt? VAR is misschien niet áltijd terecht, maar bij het Komt het een wedstrijd ten goede als de wedstrijd, grootste aantal van de interventies levert dit wel in theorie, om de haverklap stilgelegd kan worden degelijk een resultaat op dat volgens de regels door een externe toeschouwer? Of levert het correct is. vooral ergernis, onduidelijkheid en frustratie op?

De VAR • Maakt contact met de scheids via de headset die beide dragen. • Zit aan een werkstation in het zogeheten replay center in Zeist. In dit center kunnen vijf wedstrijden tegelijk ‘begeleid’ worden door een VAR, met nog een zesde werkstation in noodgevallen. • Naast de VAR is er nog een assistent-VAR en een technicus van Hawk-Eye aanwezig. Daarnaast is er ook nog een supervisor aanwezig. Deze verzorgt de coördinatie tussen FOX, KPN, Hawk-Eye en de KNVB. (Hawk-Eye is voor de technologie)

8

Parallaks - E2 2020

Feitjes In de laatste speelrondes van de eredivisie zijn er negen speelrondes tegelijkertijd. Dan bevinden de overige VAR’s zich op locatie. De eerste testwedstrijd met live verbinding was op 1 september 2016.: wedstrijd tussen Italië en Frankrijk (vriendschappelijke interland). De eerste live-test in Nederland was bij een wedstrijd tussen Ajax en Willem II op 21 september. De VAR is in Nederland bij ruim 300 wedstrijden per jaar. In Maart 2018 besluit IFAB (spelregelcommissie FIFA) tot VAR in het reglement. Ingrijpen bij Wel of geen doelpunt Wel of geen strafschop Wel of geen directe rode kaart Identiteit vergissing bij het geven van een rode of gele kaart


Hier op de UT: Bijzondere sporten - Underdogs Onze universiteit beschikt over maar liefst 59 sportverenigingen. Vele sporten zullen je snel te binnen schieten, zoals voetbal, volleybal en hockey. Echter, een hoop sporten op de universiteit vormen de underdog. Wij brengen nu graag deze sporten naar voren en laten daarbij zien dat het studentenleven de kans brengt om ook de zeldzamere sporten te spelen.

Euros - Kano polo Euros is een befaamde, grote sportvereniging in Enschede. Wat wellicht niet veel mensen weten is dat Euros ook een kanovereniging heeft die aan kanopolo doet. Het idee is vrij simpel, maar het is een vrij zware sport. Men probeert met een bal ongeveer gelijk aan een handbal te scoren in het doel van het andere team, terwijl alle spelers zich bevinden in een kano.

Slagvaardig - Knotsbal Knotsbalvereniging Slagvaardig is de enige officiële knotsbalvereniging in Nederland en bestaat momenteel uit 40 leden. Bij knotsbal, ook wel tamponhockey genoemd, is een sport waarbij men met behulp van een knots, een stok met een rubberen schuimkop, een bal tegen een matje proberen te slaan. Maak je snel vaardig in de sport en join zelfs de knotslympics. Fun fact, slagvaardig heren 1 bestond nog niet bij de vereniging. Daarom is dit de teamnaam geworden van het Harambee team in de interne competitie.

Thestrals - Zwerkbal Voor de ultieme Harry Potter fans heeft onze uni ook een quidditch a.k.a. Zwerkbalvereniging. Helaas zijn er geen vliegende bezems of bludgers, quaffles of snitches te koop en hebben ze dus een versie voor muggles gecreëerd. Met een pvc-buis tussen de benen proberen de spelers een volleybal door een hoepel te gooien en de trefballen van de beaters te ontwijken. Onze zwerkbalvereniging, de Thestrals, domineren deze sport in Nederland en zijn zelfs Nederlands kampioen.

Blueshell - E-sports Of E-sports een sport is of niet, Blueshell biedt de kans aan gamers om samen te komen en de strijd aan te gaan tegen andere teams in competities voor bijvoorbeeld League of Legends. Deze vereniging, bestaande sinds 2017, houdt vaak verschillende toernooien en de contributie

Phoenix - Lacrosse Lacrosse is een sport die in Nederland enkel in de studentensteden wordt uitgeoefend, wat betekent dat de teams tijdens hun competitie het hele land doorreizen. Lacrosse, oorspronkelijk uit Amerika, wordt gespeeld met een crosse, een stick met daaraan een netje, waarmee de bal zeer snel van speler naar speler kan worden om in het doel van de tegenstander te scoren. Deze kleine, maar zeer actieve vereniging, is geschikt voor iedereen die niet bang is voor een stootje en een nieuwe snelle sport wilt proberen.

Dit leidde zelfs tot een ticket naar Italië voor de europa league van zwerkbal. 28 en 29 maart in Brescia, maar ja …….

Parallaks - E2 2020

9


Goed verhaal, lekker kort Kanker en koken Het is algemeen bekend dat patiënten met kanker veelal chemotherapie krijgen. Wat echter minder bekend is, is dat bij 55 tot 75 procent van deze patiënten de smaak- en geurbeleving sterk veranderd, tot op het punt dat ze bijna niks meer kunnen proeven en hun eten karton lijkt. Het gevolg hiervan is dat de patiënten minder gaan eten, ze ondergewicht kunnen krijgen en dat heeft weer een negatief effect op de chemotherapie. Om deze patiënten te helpen heeft het Center for Gastrology, uit het Belgische Leuven, een zogenaamde O-box ontwikkeld. Deze bevat flesjes met een geconcentreerde versie van de vijf basissmaken. Patiënten kunnen deze proeven waardoor er kan worden vastgesteld wat de patiënt lekker vind. Vervolgens kunnen de ziekenhuis koks hier rekening mee houden. In het recente project Koks tegen Kanker worden deze O-boxen op grote schaal ingezet. De onderzoekers willen als de box goed aanslaat deze in heel Nederland en België gaan gebruiken bij duizenden patiënten. Ook voor patiënten die enkel voor de chemotherapie naar het ziekenhuis komen en verder dus thuis eten kan dit uitkomst bieden. Ze weten vaak niet hoe ze lekker voor zichzelf kunnen koken. Ook voor naasten kan de situatie erg frustrerend zijn. Voordat er een algemene uitspraak gedaan kan worden over de smaakveranderingen is er nog veel onderzoek nodig met data van duizenden patiënten maar al met al lijkt het veelbelovend. Bron: Nu.nl 26-02-2020

Sportief de cellen buiten sluiten? Stel je voor, door een duistere macht moet je in één keer de hele tijd binnen zitten. Hierdoor beweeg je niet meer, gaan al je super mooie gains weg en ontwikkel je bovendien diabetes. Is dit het einde? Nee, want gelukkig is er wat nieuws op de markt. Mensen met diabetes type 1 zijn afhankelijk van een insuline dispenser. Hun bèta cellen in de alvleesklier worden aangevallen door hun eigen immuunsysteem. Hierdoor gaan deze cellen dood en kan de patiënt niet genoeg insuline maken. Een oplossing werd gevonden door Islets (klompjes cellen) te transplanteren. Deze worden afgeschermd van het lichaam via een membraan. Dit membraan is zo ontwikkeld dat er zuurstof, insuline en glucose door heen kan bewegen, terwijl cytokines dit niet kunnen. In patiënten wordt op meerdere plekken in de wereld deze techniek al gebruikt. Het gaat hier wel om kleine capsules die worden geplaatst in bloedvaten. Ondanks een verlaagde behoefte aan insuline is er nog te weinig capaciteit voor een geheel vervangend device. Daarom wordt nu onderzocht of het kan worden opgeschaald naar een implantaat dat meerdere capsules in één bevat. De grootste uitdaging hierbij is hoe je ervoor zorgt dat er genoeg zuurstof is voor deze cellen.

10

Parallaks - E2 2020


Hulk aspiraties? Gebruik Synthol! Tegenwoordig gaan veel de uitdaging aan: fit worden. Vele sport- en dieet technieken gaan er in de ronde die beweren de beste zijn. Maar nu is de beste manier gevonden om dit zo snel en moeiteloos mogelijk te doen! Ben jij klaar met uren in de sportschool zitten en leven op kilo’s kwark? Volg dan dit makkelijke advies. Onlangs heeft de 22-jarige Kirill Tereshin, de Russiche hulk, de beste manier gevonden om zo snel mogelijk te bulken: het gebruik van Synthol. Synthol is een combinatie van olie, vetzuren, een ontsmettingsmiddel en een lokale pijnstiller, die bij injectie je geweldige grote biceps kan geven. Deze stof geeft een zwelling van de spieren en zorgt ervoor dat je meteen “summer ready” bent en die proteine shake kan laten staan. Velen zullen zeggen dat steroïden niet verstandig zijn, maar zoals je kan zien geeft het duidelijk grootse resultaten. Natuurlijk is het wel verantwoord even de bijsluiter te lezen. Het gebruik van synthol kan leiden tot pijn, spuitabcessen, ontstekingen, koorts, fibrose, necrose en allergische reacties. Kiril is blij met het snelle, zichtbare effect en laat dan ook de waarschuwingen van artsen over mogelijke armamputaties links liggen. Zijn jouw gains ook jouw alles? Steroïden zijn mogelijk het antwoord op jouw eeuwige vraag: “hoe word IK een hulk?”

Vingersvlug fit Het is bijna niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven: gamen. Ondanks dat wij alleen een beeld hebben van die luie gozer die in de bank gezakt een potje zit te spelen, zit er meer achter dan alleen maar naar een beeldscherm loeren. De adrenaline die bij een rondje hardlopen door je lijf raast, is gelijk aan hetgeen wat jij voelt als jij die winnende goal probeert te scoren in FIFA. Je vingers die continu over de controller bewegen en je spieren vol spanning zorgen ervoor dat gamen wel degelijk tot een sport kan worden geteld: e-sports. Afgelopen januari heeft het Olympisch comité dan ook bekend gemaakt dat zij openstaan voor E-sporters die tussen hockeyers, zwemmers én darters gaan presteren. Verder bestaan er speciale dokters die gespecialiseerd zijn in veel voorkomende klachten bij de e-atleten: pijntjes in de vingers, pols en rug. Dat is natuurlijk niet gek als je traint als een echte atleet, namelijk zo’n 7 uur per dag. Nu kun je wel begrijpen dat op die manier je vingerkootjes in alle hoeken worden gedraaid en de calorieën in hoge mate verbrand zullen worden. Je kunt dus best die extra zak chips eten. Voor wie zittend de gewilde summerbody wil hebben: begin met e-sports!

Parallaks - E2 2020

11


Lieve, lieve, sportieve Paradoksianen,

(en ook als je niet sportief bent mag je dit lezen hoor) Ook al schrijf ik dit stukje nu lui zittend op mijn heerlijk zachte bedje, waar ik de afgelopen 5 weken heb doorgebracht, toch waren de afgelopen twee maanden, toen Paradoks nog open was, weer heerlijk sportief. Laat ik dan daar ook op focussen; toen het leven nog Corona-vrij was. Oude herinneringen ophalen aan een mooie tijd. De tijd van eind januari tot nu. Het begon allemaal met een frisse, sportieve nieuwjaarsduik tijdens de nieuwjaarsduikborrel. Enorm veel mensen hebben het aangedurfd zo’n verfrissende duik te nemen, waardoor ook veel mensen het hebben aangedurfd de drinksport te beoefenen. Het was een prachtige borrel. Maar het daadwerkelijke sporten met behulp van die losse heupjes begon tijdens de danscursus. Ruim 20 (beginnende) stelletjes gingen de uitdaging aan en hebben een prachtige cha cha cha en ballroom geleerd. En wat zag het er prachtig uit! Ik hoop dat het wat meer gevoel heeft losgemaakt dan alleen die van losse heupjes (vunzige smiley). Vervolgens konden deze skills, inclusief andere prachtige dansmoves, geshowd worden op het enige echte Paradoks gala! Waar het bestuur eerst de sterren van de hemel danste (danku, danku) werd vervolgens alles in de strijd gegooid door de leden tijdens het optreden van Ciska de Rat. Het was een werkelijk prachtige avond (de foto’s spreken voor zich). En zelfs in de welverdiende vakantie bleef er door velen gesport worden en heeft Paradoks de pistes in Italië onveilig gemaakt. Niet alleen de benen, maar ook de tongetjes zijn daar goed getraind heb ik zo vernomen. Maar na de vakantie werd het toch ook tijd voor de serieuzere zaken. Zo was er natuurlijk de halfjaarlijkse ALV, waar alle belangrijke zaken omtrent Paradoks en haar leden weer eens grondig zijn bekeken. En de conclusie: Paradoks draait nog steeds goed geolied op rolletjes. Wat ook op rolletjes liep, was het Symposium; Cyborgs in the Making. Een zeer interessant dag met veel lezingen over het gebruik van implantaten, exoskeletten en robotarmen. De toekomst komt alleen maar dichterbij, zo bleek maar weer.

12

Parallaks - E2 2020


En na al dat luisteren zijn ook de maagjes weer goed gevuld met een heerlijke lunch en met hapjes. Symposiumcommissie bedankt! Kortom, we hebben ons lichaam weer genoeg laten sporten de laatste tijd. Van krakende hersenen, tot kreunende maagjes: het was er allemaal. En laten we nou hopen dat het trainen van ons lichaam ons een goede bescherming geeft tegen het alom gevreesde Coronavirus, wat zich nu toch echt ook in Enschede heeft gevestigd. Ook al is thuiszitten wat we nu moeten doen, blijf vooral lekker sporten. Ga een stukje hardlopen, koop een elastiek en train die spiertjes in je kamer of start een wekelijks sportgroepje met je huisgenootjes. Je kunt het zo gek niet bedenken, sporten blijft altijd mogelijk (en natuurlijk belangrijk!). En wij als bestuur blijven graag op de hoogte van wat jullie nou doen in deze Corona tijd. De PK is er niet meer, maar het internet wel. Zo hebben wij daar als bestuur gebruik van gemaakt met de eerste (en zeker niet de laatste) Paradoks live. Maar we willen ook graag weten wat jullie nou doen. Waar houd jij mee bezig in deze quarantaine tijd? En wat is jouw ludieke manier om toch lekker te blijven sporten? Stuur daarom hiervan een foto/filmpje op naar iemand van het bestuur. Wij maken daar dan een mooie compilatie van waarmee we anderen weer kunnen motiveren om lekker bezig te blijven. De komende tijd zal het bestuur ook haar uiterste best doen zo veel mogelijk online dingen te organiseren, om daarmee de PK-sfeer een beetje naar jullie toe te brengen. En hopelijk kunnen we dan toch, op afstand, de verenigingssfeer behouden met elkaar. Lieve, lieve leden, ik wens jullie veel gezondheid en daarnaast nog oneindig veel sportieve ervarngen toe de komende tijd. En tot ziens bij Paradoks zodra dit alles weer voorbij is, waar we er dan een lekker (corona)biertje op drinken met z’n allen!

Sportieve groetjes van Nicolien, Namens het 41 e bestuur der S.V. Paradoks

Parallaks - E2 2020

13


14

Parallaks - E2 2020


TRANSGENDERS IN DE SPORT In de sportwereld is er een duidelijke scheiding tussen mannen en vrouwen. Dit is het meest eerlijk, want mannen zijn over het algemeen sterker en hebben een andere bouw. Maar hoe zit dit met transgenders? Discriminatie mag niet, maar is inclusiviteit wel eerlijk? Laurel Hubbard, een transgender atleet, won in de zomer van 2019 goud bij de Pacific Games bij het gewichtheffen. Hierover was veel ophef. Volgens sommigen had Hubbard namelijk helemaal niet mee mogen doen. Voorheen deed Hubbard mee aan de jongens/ mannencompetitie, maar nu Hubbard als vrouw door het leven gaat, is het volgens internationaal vastgestelde regels toegestaan om tegen vrouwen te concurreren. Maar waarom wordt er in de sportwereld eigenlijk zo duidelijk onderscheid gemaakt tussen geslachten? Om de sportwereld zo veilig en eerlijk mogelijk te houden wordt er onderscheid gemaakt in allerlei categorieën, zoals leeftijd, gewicht en dus ook geslacht. Mannen hebben namelijk gemiddeld veel meer testosteron dan vrouwen. Vanaf de puberteit krijgen jongens een testosteron boost, waardoor ze meer spiermassa en -kracht hebben. Zo liep een 14-jarige jongen de 100 meter ooit al sneller dan de huidige olympisch kampioen bij de vrouwen. Om de inclusiviteit van transgender in de sportwereld de bevorderen kwam het Internationaal Olympisch comité (IOC) in 2003 met richtlijnen. Transvrouwen mochten concurreren in de vrouwencompetitie, mits ze een chirurgische ingreep en minimaal twee jaar hormoontherapie hadden ondergaan. Deze operatieverplichting werd in 2015 geschrapt. Wel moesten transvrouwen een schriftelijke verklaring afleggen over hun genderidentiteit en moesten ze kunnen aantonen dat hun testosteronniveau onder de 10 nanomol/liter is gebleven. Andersom gelden deze restricties overigens niet, transmannen mogen zonder beperkingen meedoen aan de mannencompetitie.

Toch is er in de sportwereld twijfel of deze maatregelen voldoende zijn voor een eerlijke concurrentie in de vrouwencompetitie. Hubbard zelf vindt haar deelname in de vrouwencompetitie, hoewel het dus wel is toegestaan, ook niet eerlijk. Het is namelijk nog niet duidelijk wat exact het effect is van het verlagen van testosteronniveaus op (top)sportprestaties door middel van hormoontherapie. Hoewel het aantal studies nog beperkt is, lijkt het erop dat hormoontherapie niet zomaar de hormoon boost die jongens in hun puberteit krijgen kan ‘wegpoetsen’. De spiermassa- en kracht nemen wel af, maar in beperkte mate. Ook blijft iemands longcapaciteit en lengte gelijk. Het IOC pleit als volgt: we willen transgender atleten zo min mogelijk uitsluiten, maar tegelijkertijd eerlijke concurrentie garanderen. Hierbij is het testosteron voor alsnog als doorslaggevend element. Maar is dit genoeg voor een eerlijke concurrentie? Volgens critici zorgt een traditionele man-vouwverdeling überhaupt al niet voor een eerlijk speelveld. Voor iemand van 1,60 zit een wereldrecord verspringen er niet in en ook op topniveau basketballen ligt niet bepaald voor de hand. Verschillen zijn er nou eenmaal, waardoor de één van nature meer voordeel heeft dan een ander. Deze verschillen moeten we dus maar accepteren. De grote vraag blijft hoe de toekomst van de sportwereld eruitziet. Moet de sportwereld meegaan in de ontwikkelingen van de maatschappij, waarin mensen steeds minder voelen voor hokjes man of vrouw of houdt het zich stug vast aan het binaire model waarin de manvrouwverdeling in stand blijft?

Parallaks - E2 2020

15


Een interview met...

Jelle Man Jelle besloot, voordat de corona crisis uitbrak, zijn vierde M2 stage in Boston te doen. Nu hij veilig weer is terug gekomen in Nederland geeft hij hier verslag van zijn bevindgen. Samen met de parallaks kijken wij even terug hoe dat verlopen is.

Waar loop je op dit moment stage? Ik loop stage in het Boston Massechusetts General Hospital op de afdeling radiologie. Daarnaast ben ik een groot gedeelte van de tijd bezig op een medisch technische onderzoeksafdeling vlakbij het ziekenhuis .

Wat is er nodig om op stage te mogen naar Boston? Voor je eerste 2 stages één 8 en één 7 minimaal en alle klinische punten gehaald in je vorige 3 stages.

Wat voor opdracht doe je precies? Ik doe een opdracht over licht therapie en of licht therapie kan helpen bij de genezing van patiënten met traumatisch hersen¬letsel. Daarbij analyseer ik diffusie scans die gemaakt zijn tijdens het genezingsproces. Met deze diffusie scans kan er gekeken worden of, en in welke mate witte stof banen beschadigd zijn. Deze scan is sensitief om op microstructureel niveau hersen-weefselafwijkingen in het brein te detecteren. Door de scans van patiënten met lichttherapie te vergelijken met de scans van patiënten zonder lichttherapie, kan er worden bepaald of lichttherapie effect heeft op het herstelproces van het hersenweefsel. Het gaat om een vrij grote studie over de effectiviteit van deze lichttherapie, waarbij ik de analyse van deze diffusie scans doe. Ik analyseer ze op meerdere manieren (door alleen bepaalde gedeeltes van het brein te selecteren). Ook splits ik de witte stof in het brein op in meerdere regio’s, omdat verschillende gedeeltes van de witte stof in het brein erg verschillen in microstructuur en in de mate van beschadiging door het traumatisch letsel. Hierdoor zullen ze potentieel ook anders reageren op de lichttherapie en is het compenseren voor de variabiliteit tussen deze regio’s van belang voor het goed interpreteren van de scans.

16

Parallaks - E2 2020


Welke aspecten van TG komen terug in deze stage? Je moet de fysiologie achter het gevormde beeld begrijpen. Je moet namelijk snappen hoe een afwijking in de fysiologie in het brein zorgt voor een bepaalde afwijking op de scan. Daarnaast moet je de uitkomsten van je analyse weer relateren aan een op de kliniek gerichte conclusie. Is er door de lichttherapie een positieve verandering zichtbaar en wat betekent de verandering voor het potentiële gebruik van deze therapie in de kliniek? Daarnaast is het bij een vrij grote patiëntenstudie van belang dat je de statistiek die je hebt geleerd op een goede manier in de praktijk gebruikt. Ook moet je op een goede manier met artsen communiceren, zodat jij kan uitleggen aan hun hoe de bevindingen gevonden met de techniek, gerelateerd zijn aan fysiologische afwijkingen.

Hoe zien jou dagen er typisch uit? Ik loop 1 dag in de week mee in de kliniek met radiologen. Hierbij is mijn doelstelling om de interpretatie van radiologische MRI en CT scans van het brein en de ruggengraat beter te begrijpen. Hierbij wil ik begrijpen hoe artsen op basis van de scans hun con¬clusies trekken en therapieën voorschrijven. De andere dagen ben ik bezig met mijn onderzoek. Dit bestaat o.a. uit communiceren met artsen en technici om de uitdagingen te begrijpen en om dingen waar je tegen aan loopt te bespreken. Ook ben ik veel bezig met het analyseren van de beelden en de data die uit de beelden worden gehaald.

Wat doe je in het weekend? In het weekend ga ik vaak samen met andere Nederlanders en studenten de stad Boston in. Boston is een leuke stad met veel andere studenten, waardoor er een gezellige uitgaansfeer heerst. Ook was het leuk om bezienswaardigheden van de stad te bezichtigen samen met de andere buitenlandse studenten. Zo hebben we de freedom walk gelopen met een aantal studenten, waarin we bezienswaardigheden in Boston langs zijn gegaan.

Wat zijn de plus en min punten van de Amerikaanse cultuur? De Amerikaanse cultuur is erg gericht op je expressief uitlaten tegenover andere mensen. Hierdoor begroeten mensen je vaak op een aardige manier, wat ik mooi vond aan de cultuur. Het nadeel is wel dat wat iemand te vertellen heeft relatief vaak ondergeschikt komt te liggen aan de manier waarop diegene het vertelt. Daarnaast is er in Amerika een cultuur waarin het kapitalisme nog wat centraler staat dan hier. Dat merk je wel in hoeveel grote winkelketens je ziet in de stad, waardoor je veel keuze hebt wanneer je iets te eten gaat halen. Wel zijn gelegenheden die onderhouden worden door de overheid, zoals de metro en de straten, wat meer vervallen dan in Nederland.

Aangezien dit de sport editie is, ben je naar speciale sport evenementen geweest of beoefen je nu zelf een Amerikaanse sport? Ik ben naar een gathering voor basketbal geweest. Aangezien dit een erg populaire sport is in Ame-rika, lag het niveau wel erg hoog. Daarnaast ben ik veel hard gaan lopen en ben ik naar voetbal gatherings gegaan.

Parallaks - E2 2020

17


Parallaks

Evaluatie van de Eendagseditie

E

ven tussen de colleges door een bezoekje brengen aan de PK. Na je mok bijgevuld te hebben met vloeibare concentratie de meest recente Parallaks doorbladeren en dan weer door naar de volgende educatieve verplichting. Nu kun je je er waarschijnlijk niet meer veel bij voorstellen, maar een geruime maand geleden was dit voor vele van ons de realiteit.

Probeert 18:00 uur, tijd om eten te bestellen. Tijdens het wachten speelt Djoeke in haar eentje een drankspel om het moraal hoog te houden. Anderhalf uur later blijkt dat de bestelling niet is ontvangen. Een paar belletjes later lukt dit alsnog, waardoor we ten tijde van Wie is de mol? konden gaan eten.

Graag breng ik jullie terug naar deze tijden met een evaluatie van de vorige editie, namelijk de ééndagseditie. Dit epische eerbetoon aan ons mooie vereningingsblad wordt ieder schrikkeljaar uitgebracht. De inhoud varieert van visuele hoogtepunten (‘ode aan Koen’ en de reclames) tot literaire schoonheden (paperclip review) en nog veel meer moois. Maar hoe is dit eigenlijk tot stand gekomen? Het idee was simpel. ‘We geven onszelf een dag (11:00 t/m 00:00 uur) de tijd om een editie te maken waarin alles geoorloofd is’ bedacht een van de commissieleden. En zo geschiedde. Zaterdag 29 februari stond de Parallaks voor de ingang van de Technohal. Een klein moment later werden we binnen gelaten door onze eigen Koen. Aangekomen in de PK werden eerst de versnaperingen geïnventariseerd. Deze waren verzorgd door voorzitter Kevin, waardoor alles in overvloede aanwezig was.

Na het zetten van het eerste bakkie koffie begonnen wij aan de brainstorm sessie. Ideeën vlogen de PK door als biertjes over een bar. Een klein half uurtje later was de inhoud rond en gingen we aan de slag. De productiviteit steeg naar ongekende niveaus onder invloed van de escalatiemix, koffie en Shirley’s. Op een klein dieptepunt genaamd ‘Flitsmeister’ na verliep de ochtend voorspoedig. De middag begon met een rondje Technohal waarbij de aandacht werd getrokken door het toch wel redelijk dure meubilair. Na een kleine Google-sessie werd duidelijk dat de prijzen hoog genoeg waren voor een plekje in de editie. De tijd vloog en het was al weer tijd voor de middag evaluatie.

18

Parallaks - E2 2020

De after-dinner-dip sloeg in als een bom. Een klein spoedoverleg bood de uitkomst: ‘Belgisch Verstoppertje’. Na de onvermijdelijke conclusie dat Kevin de minst capabele zoeker is van de commissie, gingen we weer door. Een uurtje later waren de artikelen af, en was het slechts nog een kwestie van de lay-out. Om 23:23 uur precies was hij af! Op naar de VB!

Achteraf was het een zeer vermoeiende dag. De combinatie van een volle dag samen zitten met dezelfde mensen, net iets te harde hitjes en het toch wel flink doorwerken maakten het zwaar. Maar het was het meer dan waard. Als commissie zijn we dichter bij elkaar gekomen, en daarnaast konden wij onze frustraties omtrent de censuur vanuit het bestuur ook mooi kwijt. Wil jij dit ook? Wordt dan voor 2024 lid van de Parallaks!


Puzzel De symmetrische raat heeft 37 cellen (7 witte en 30 gekleurde). Daarin moet je 37 woorden invullen. Je krijgt ze alle 37 cadeau, je hoeft alleen maar uit te vinden waar ze moeten staan. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan. Hoe gaat het in z’n werk? In iedere centrale, witte cel, moet een woord komen uit het witte rijtje. Dit centrale woord geeft de categorie aan waaronder de zes aangrenzende woorden vallen in de gekleurde vakjes eromheen. Daarnaast moeten de woorden langs de randen passen in de categorie die erbij staat. De kunst is om alle woorden zo in de raat te plaatsen, dat ze precies goed tussen hun buren zitten. Tip: begin met potlood of maak eerst een kladje. Gaandeweg zal je steeds meer betekenissen ontdekken.

Witte cellen:

Bier - Duur - Groen - Sport - Technohal Tijdschrift - Ziekenhuis

e

kund

s enee G e h

nisc Tech

Gekleurde cellen:

Alcoholvergiftiging - Alpine skiĂŤn Bierestafette - Bier! - Bomen - De gids - Elsevier Weekblad - Grolsch - Klinisch probleem - Kronos - Mondkapjes - MRI Scanner - Newton - Opleiding - Padel Paradoks - Parallaks - Ping Pong - PK - Poli - Proto - Python - Quote 500 - Secondes - Sirius - Speciaalbier - Stage - Techmed Technobar - VI

Stud ie

Vere n

iging en

Artsen

Begint met een P

Eind ig

t op

Naar: NRC Raadsel

een S

en

ord e wo e w T

Parallaks - E2 2020

19


Vraag het aan Lieke De Parallaks-editie die je voor je hebt gaat over sport, en wederom ben ik gevraagd om wat vragen te beantwoorden over sport. Nu is sport zegmaar niet echt mijn ding. Ik vind er tegenwoordig niks aan om je helemaal kapot te zweten en uiteindelijk als een tomaat de training of sportschool verlaat. Ik heb een etappe moeten lopen bij de Batavierenrace, en die behoren tot de meest kwellende 25 minuten van mijn leven. Zelf geef ik de voorkeur aan een bierestafette in plaats van estafetteloop, en verbrand ik liever calorieÍn in de Aspen of ’t Gat in de late uurtjes. Maar goed, daar gaan we.

Wat is een sport die niet als sport wordt erkend?

De volgende sport is een activiteit die niet als sport wordt gezien, maar echter wel zou moeten worden erkend. Het is een kruising tussen apenkooien en 30 seconds, aangevuld met alcoholische versnaperingen. Ik heb dit spel een keer met mijn bestuur en een broertje van ons gespeeld als brasopdracht, waarbij het eindigde met een van ons die zijn telefoon kwijt was, meerdere beledigingen en een flinke escalatie. Als het spel niet fysiek genoeg is, is dat mentaal zeker. Strategie is hier ontzettend belangrijk. Je kan het spelen met drie en meer huis-/dispuuts-/bestuurgenoten. Het spel heet True American en kan je vinden door de volgende QR-code te scannen. Laat me weten hoe het was, en veel plezier!

20

Parallaks - E2 2020


Wat is je favoriete sport?

Ondanks dat ik nu niks meer aan sporten vind, heb ik toch acht jaar op hoog niveau gehockeyd. Ik stond dan wel helemaal achterin, de positie waarbij ik zo min mogelijk hoefde te lopen en zo hard mogelijk de bal weg moest slaan. Hockey behoort dan ook tot mijn favoriete sport om te doen en om te bekijken. Hockeywedstrijden gaan over het algemeen een stuk sneller dan de wedstrijden van andere sporten die je op de TV ziet, en het spel is erg dynamisch. Je moet hier wel je hoofd houden op het spel, anders gaat het echt te snel voor je. Een sport waarbij dit niet hoeft is curling. Ik herinner met een weekendje weg met mijn bestuur waarbij we besloten om laat in de avond een wedstrijd curling te kijken. Heel saai, maar ook heel rustgevend. Ik heb zelden een mens zo beheerst een grote ijshockeypuck over een baan zien vegen. Ook een leuke sport om te kijken, iets dichter bij huis: fierljeppen. Hilarisch om naar te kijken, bij voorkeur met een Friese huisgenoot die commentaar levert.

: n a O c i T mer W HO Tr ue A Wat is de meest nutteloze sport?

Ik heb hierbij de kracht van de grootste zoekmachine van de wereld gebruikt: Google. Hieruit kwamen een aantal sporten waarvan ik nog nooit had gehoord, maar die wel geinig zijn om te vermelden. We maken er een lijstje van: •

Octopusworstelen: deze sport was in de jaren zestig in Amerika een grote hit. Een groep deelnemers gaat tegelijkertijd de zee in, waarna ze op zoek gaan naar een octopus. Deze moeten ze vervolgens aan land zien te krijgen. De persoon met de grootste octopus wint de wedstrijd. Een octopus kan wel veertig kilo zwaar zijn, dus deze sport is niet voor iedereen weggelegd.

Robotsumoworstelen: wellicht voor de techneuten onder ons. De twee spelers zijn robots, en moeten elkaar buiten de ring zien te duwen. De robots zijn helemaal zelfstandig en mogen dus niet van buitenaf worden aangestuurd. Misschien een idee voor deze barre tijden.

Ultimate Tazer Ball: dit is misschien de meest Amerikaanse sport die ik voorbij heb zien komen. e basis van het spel is simpel: twee teams van vier spelers staan tegenover elkaar en moeten een bal in de goal van het andere team gooien. Tegelijkertijd is iedere speler uitgerust met een stroomstootwapen waarmee hij elektrische schokken kan uitdelen aan tegenstanders. De schokken zorgen voor spasmes waardoor de tegenstander de bal laat vallen. De sport kreeg dan ook veel kritiek omdat het niet veilig zou zijn.

Parallaks - E2 2020

21


Symposium 2020:

Vrijdag 6 maart heeft het symposium ‘Cyborgs in the Making’ plaatsgevonden, waarbij meer dan 200 mensen aanwezig waren om het te hebben over de huidige ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van kunstorganen. De hele dag is in goede banen geleid door maar liefst 20 activisten en 4 hoofdactivisten.

De dag werd afgetrapt door de dagvoorzitter Dimitrios Stamatialis, die met zijn onderzoeksgroep (Bio)Artifical Organs onderzoek doet naar onder andere een kunstnier. Vervolgens heeft Frank Baas namens Intespring duidelijk gemaakt hoe ingewikkeld de ontwikkeling van exoskeletten is en op welke manieren ze in de toekomst toegepast kunnen worden in verschillende werkvelden. Essentieel was hierbij hoe veel verschillende werkvelden samen moeten komen om het productieproces te bewerkstelligen.

22

Parallaks - E2 2020

In de parallelle sessie kwamen de kunstalvleesklier en ethiek aan bod. Oud-TG-studente Helga Blauw vertelde iets over de ontwikkelingen van de draagbare kunstalvleesklier en welke uitdagingen hierbij komen kijken. Nolen Gertz besteedde aandacht aan de ethische kant van kunstorganen en was in staat om in 40 minuten de visie over cyborgs 180 graden te draaien. Na deze leerzame ochtend was het tijd voor een pauze en de bedrijvenmarkt. Hier was het mogelijk te netwerken met bedrijven die het symposium mogelijk hebben gemaakt, deze zijn te vinden op www. cyborgsinthemaking.nl.


Aan het begin van de middag vonden twee parallelle sessies plaats. Orthopedisch traumachirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent vertelden over de breinbestuurbare arm. Jan Paul Frölke besteedde aandacht aan de manier voor het bevestigen van een prothese in het bot, Henk van der Meen zette uiteen hoe een prothese breinbestuurbaar kan worden en welke mogelijkheden hierdoor ontstaan. Gedurende de andere sessie vertelde Richard van Wezel over een corticale prothese. Door specifieke stukjes in het brein te stimuleren kunnen lichtpuntjes op bepaalde plekken in je ‘beeld’ worden opgeroepen. De interactie met het publiek voegde erg veel toe en deze techniek is veelbelovend voor de toekomst.

De laatste spreker van de dag, Frank van de Vosse, sprak over een onderwerp dat nog niet eens bestaat, namelijk de kunstbaarmoeder. In samenwerking met alle academische ziekenhuizen doet de universiteit onderzoek naar het ontwikkelen van modellen voor een foetus. Voor volwassenen is weliswaar al een heel fysiologisch model bekend, maar voor een foetus in de baarmoeder blijken parameters moeilijker te meten. Over vier jaar verwachten ze met resultaten te komen, dus stay tuned! Om de dag af te sluiten was er nog een gezellige netwerkborrel, waarbij ook nog enkele bedrijven en sprekers aanwezig waren. Wij kijken terug op een leuke dag en hopen dat jullie ook genoten hebben. Bedankt voor jullie bezoek!

Parallaks - E2 2020

23


Start van je studie

Op kamers

VAN EEN MEDISCH STUDENT

Gratis lidmaatschap VvAA. Omdat student zijn al duur genoeg is. Voordelen VvAA lidmaatschap Netwerk van 115.000 (para)medici Regioborrels: netwerken met andere leden 1x per jaar groots studentenevenement Seminars en vaardigheidstrainingen 11x per jaar Arts en Auto 4x per jaar studentenspecial Speciale studentenverzekeringen Advies rondom afstuderen Studentenraad Lees meer en word lid op www.vvaa.nl/student facebook.com/vvaastudent

24

Parallaks - E2 2020

Stage

Afstuderen

Profile for ParadoksParallaks

Editie 2 - Sport, levensgevaarlijk!  

De 2e uitgave van de Parallaks (2020), commissie der S.V. Paradoks.

Editie 2 - Sport, levensgevaarlijk!  

De 2e uitgave van de Parallaks (2020), commissie der S.V. Paradoks.

Advertisement