__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Parallaks | Editie 1| Jaargang 2021 | Zo is natuur |

Top 5 kamerplanten

Interview met Linda de Wit

Steengoede quiz


IMPROVING HEALTHCARE BY PERSONALIZED TECHNOLOGY UTWENTE.NL/TECHMED


INHOUDSOPGAVE

Top 5: Kamerplanten

(blz. 11)

Een bittere pil om te slikken (blz. 14)

4

Redactioneel & Van de voorzitter

6

Goed nieuws & De Naald

8

Interview met alumnus Linda de Wit

10

Hier op de UT

11

Top 5: Kamerplanten

12

Sjaars van de Editie

13

Paradoks Inside

14

Een bittere pil om te slikken

16

Welke steen ben jij?

18

Vraag het Blanche

20

Parallaks Probeert

22

Doomsday

24

Puzzels

COLOFON REDACTIE: Djoeke Helsloot (Hoofdredacteur) Isa Veltmaat (Hoofd vormgeving) Wouter Maathuis (Vormgeving) Robin Weijland (Redacteur) Daan Verhulst (Vormgeving) Jessie Hendrickx (Redacteur) Sanne Hillebrink (Vormgeving) Michelle Meijer (Redacteur) Charlotte Elbers (Vormgeving) Anouk Veen (Vormgeving) Blanche Schoonderbeek (Redacteur)

Parallaks is het tijdschrift van S.V. Paradoks en wordt samengesteld door een commissie van vrijwilligers. Heb je ideeën, suggesties, vragen of wil je om een andere reden contact, spreek een commissielid aan of mail naar het correspondentie e-mailadres vermeld aan de rechterzijde. © Copyright 2021

LEES PARALLAKS ONLINE: De Parallaks is online te lezen. Ga naar: www.paradoks.utwente.nl/parallaks CORRESPONDENTIE: parallaks@paradoks.utwente.nl DRUK: T-Point, Enschede

Parallaks - E1 2021

3


Redactioneel Lieve Lezer, Het is hier: 2021. Sommige van jullie zullen waarschijnlijk hoge verwachtingen hebben voor dit jaar. Het kan natuurlijk ook alleen maar beter worden dan 2020! Dit moet het jaar zijn dat de wereld weer z’n zaken op orde gaat hebben. Anderen hebben misschien liever geen verwachtingen. Want na het jaar dat wij net achter de rug hebben gehad, zijn verwachtingen en plannen maken gevaarlijke concepten geworden. Één ding is echter nog consistent: de Parallaks is hier voor jullie met een nieuwe editie! Deze editie gaan we focussen op iets positiefs van deze tijd: natoer. Het is groen, het is mooi, het is gratis! Groen is dan ook de kleur van rust, vrede en verbinding. En een goed humeur natuurlijk. Velen zullen nu vaker wandelen in en kijken naar natuur dan voor ‘de situatie’. Natuur is zeker voor nu iets om van te genieten als het binnen leven wat te veel wordt. Hopelijk helpt de focus op de natuur in deze editie jullie weer wat nieuwe energie te geven, eens een wandeling te maken, en te genieten wat al het groen om je heen! In deze editie: wat zijn de top 5 planten om je studentenkamer groener te maken? Wat is het beste natuurprogramma? En waar kan je het beste wandelen in Enschede? Maar ook de donkere kant van deze tijd komt aan bod: hoe zit het met de test- en vaccinatie straat op campus? En op welke manier kan de wereld eigenlijk allemaal eindigen?

4

Parallaks - E1 2021

Daarnaast hebben wij uiteraard nog een interview met een sjaars om zo ook in deze digitale tijd onze nieuwste aanwinsten te leren kennen. En een interview met een alumni om je beeld van het leven na Paradoks misschien wat te verbreden. En meer.. Veel leesplezier!


Lieve Paradoksianen, 2021 is al even van start gegaan. De eerste weken van dit jaar waren niet helemaal normaal, maar dit laat alvast de verwachtingen voor dit 2021 zien: anders dan normaal. De kelderverenigingen zijn alweer gewisseld van bestuur en dat voelt confronterend. Confronterend, omdat we al een half jaar achter ons hebben. Confronterend, omdat we nog maar een half jaar hebben om deze fantastische vereniging te mogen besturen en onze plannen te kunnen uitvoeren. Ergens is het ook wel een mooi moment om de balans op te maken en te kijken hoe we onszelf al hebben mogen ontwikkelen en welke activiteiten we wél voor jullie hebben kunnen neerzetten. Wij zijn op dit moment bezig met ons halfjaarverslag en proberen, samen met de commissies, te kijken naar de mogelijkheden om meer activiteiten online te laten plaatsvinden. Ook houden we ons achter de schermen bezig met de AVG, het sociale mediaplan, het alumninetwerk en de zoektocht naar het KB. Wij vermaken ons goed als bestuur, maar er is één ding dat we erg missen: het contact met onze geliefde leden.

Van de Voorzitter De natuur van de PK, met het prachtige licht, de zonnestralen en de fluitende boxen. Waar de kerstboom in volle bloei staat en waarbij Paradoksleden hun dorst stillen in de Technobar. Het stukje vrijheid van de Technohal, waar de échte natuur van de leden tevoorschijn komt. Over de natuur is in deze Parallaks genoeg te lezen. De winter komt langzaam ten einde en de lente dient zich aan. De winterdip maakt plaats voor positiviteit: die vervelende huisgenoot staat wel altijd voor je klaar, de goudvis in de vieze vissenkom heeft het in de vissenhemel vast beter. Kijk om je heen en geniet van de kleine dingen: een heldere dag, de zon die je verblindt en de fluitende vogels. Bekijk het eens anders dan normaal. Groetjes, Lisette Masselink Voorzitter der S.V. Paradoks Op Paradoks! Audaces Fortuna Iuvat

Om in contact te blijven met jullie, hebben we iets nieuws bedacht: het online koffie-uurtje. Heb je zin in een goed gesprek (helaas werkt dit niet bij een flinke trek), wil je even flink klagen of heb je wat te roddelen, dan ben je altijd welkom om bij te kletsen. Ook kun je altijd de ParaDio terugluisteren, met daarin genoeg interessante verhalen en natuurlijk Dr. Love. We willen je het PK-gevoel geven, maar dan toch een beetje anders.

Parallaks - E1 2021

5


Goed verhaal, lekker kort Kamerplanten en studeren Nu we helaas nog veel thuis moeten studeren, kunnen de meesten vast wel wat extra concentratie en productiviteit gebruiken: het schijnt dat planten hiervoor de uitkomst kunnen bieden. Naast dat planten natuurlijk leuk staan op je studentenkamer, blijkt dat ze je ook kunnen helpen om beter te kunnen studeren. Een van de onderzoeken liet zien, dat planten je kunnen helpen om je beter te kunnen concentreren. Er werden studenten in een lokaal gezet met een neppe plant, een echte plant, een foto van een plant of helemaal geen plant. Uit hersenscans bleek dat de studenten die in een ruimte met een echte plant hadden gestudeerd, een betere concentratie hadden dan de studenten die binnen de andere groepen vielen. Daarnaast hebben meerdere onderzoeken uitgewezen, dat een plant in de buurt van je werkplek een boost kunnen geven aan je productiviteit en creativiteit. Studenten met een plant in de buurt bleken zelfs 12% sneller te werken. Bovendien schijnt het verzorgen van je planten ook nog eens goed voor je te zijn. ‘Indoor tuinieren’ bleek de hartslag en bloeddruk van de proefpersonen te verlagen, waarmee geconcludeerd is dat het je stress respons vermindert.

Tweedehands planten Ook studenten vinden het af en toe leuk om een plantje in huis te hebben. Zeker nu je tijdens de lockdown steeds maar op je kamer zit. Echter, de kosten voor een groene kamer kunnen best wel oplopen, zeker als je geen groene vingers hebt en ze telkens laat sterven. Gelukkig zijn verschillende ondernemers een plantenasiel begonnen, waar je tweedehands planten op de kop kunt tikken. Wanneer men op een plant uitgekeken is, verhuist of de plant toch te groot is, willen mensen ervan af. Het weggooien van een goede plant is natuurlijk zonde, dus kunnen ze naar een tweedehands plantenwinkel gaan. Daarnaast zijn er ook hobbykweekers die zo veel planten hebben, dat ze er wel een paar weg moeten doen. Bij de tweedehands winkel worden ze goed verzorgd en, als de planten er weer als nieuw uitzien, verkocht. Naast de plant krijg je ook het verhaal en wat verzorgtips mee, zodat je deze plant níet dood laat gaan. En de prijs? Bij verschillende plantenasielen zijn er verschillende regelingen. Zo kan je bij sommigen een oude plant ruilen tegen een nieuwe. Maar als je nog geen plant op je kamer hebt staan, hoef je ook niet diep in de buidel te tasten. De plantjes gaan bij sommige winkels voor zo’n vier euro over de toonbank. De ondernemers verdienen er dan ook niet veel aan. Voor hen is het meer een uit de hand gelopen hobby.

6

E5 2021 2020 Parallaks - E1


UT loopt leeg Iedereen die zich in de afgelopen weken nog heeft gewaagd aan een bezoekje aan de campus weet dat het leger is dan ooit. Het O&O plein is aan het verstoffen en het schijnt dat er nog nooit een sjaars heeft hoeven wachten op de liften in de horst. Ook het bestuur van de UT heeft dit opgemerkt en is naar aanleiding van gebrek aan werk overgegaan op reorganisatie. De alerte lezer weet dat zowel de voorzitter als vicevoorzitter van het college van bestuur (CvB) zijn opgestapt. ‘Het enige waar ik mij nog mee bezig hield waren de coronavirus updates’ zei Victor van der Chijs. Momenteel is er nog één persoon over in het CvB, namelijk de rector magnificus: Tom Veldkamp. ‘Zolang de avondklok geldt red ik het makkelijk in mijn eentje. Ik zit hier per slot van rekening al ruim twee maand’ meldt een zelfverzekerde Tom Veldkamp.

Ommetje voorspelt succes Ommetje, de app die in januari dit jaar werd uitgebracht is in korte tijd uitgegroeid tot een populair wandelplatform. Niet alleen heeft de app ertoe aangezet dat veel mensen aan het wandelen zijn geslagen. Uit recent hersenonderzoek is gebleken dat het succes dat mensen in hun leven behalen direct terug te koppelen is met hun score in ommetje. “Mensen die hoge scores behalen in de app behalen 50% meer succes in het leven. Zij hebben een bepaalde discipline en een doorzettingsvermogen, waardoor het onvermijdelijk is dat zij erg succesvol zullen worden.”, aldus Hersenwetenschapper Erik Scherder. Zij dwingen volgens Scherder met al hun medailles en hoge scores een bepaald gezag af en “dat brengt je nou eenmaal ergens in het leven”. “Andersom zijn er ook mensen waarvan al vaststaat dat zij het nooit zullen maken. Dit is het type mens dat de app aanzet en vervolgens thuisblijft, “kansloos type”. Over zijn eigen score in de app ommetje wil Scherder geen uitspraken doen.

Parallaks - E1 2021

7 7


Interview met alumnus:

Linda de Wit Linda is 36 en woont in Nederhorst Den Berg. Ze is in 2010 afgestudeerd als Technisch Geneeskundige en werkt sinds 2013 op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Antoni van Leeuwenhoek.

Wat houdt jouw werk precies in?

Hoe ben je bij je huidige werkplek terecht gekomen? Na mijn afstuderen ben ik begonnen met een PhD-traject in Leiden. In de tijd dat ik daar aan het werk was vertrok een van mijn begeleiders naar nucleaire geneeskunde van het AvL. Daar werden destijds nieuwe projecten opzet rondom de gammacamera en radioembolisatie. Deze projecten kwamen nog niet echt van de grond en zodoende waren ze bij het AvL opzoek naar iemand die daarbij het voortouw kon nemen. Via mijn (oud) begeleider zijn ze bij mij terecht gekomen. Ik was op dat moment in Leiden bezig met het implementeren van radioembolisatie in de kliniek, en kon dus vrij snel de projecten op gang helpen. Op die manier ben ik dus geleidelijk aan op mijn huidige positie terecht gekomen.

8

Parallaks - E1 2021

Sinds 2013 ben ik werkzaam op de Nucleaire Geneeskunde van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). In eerste instantie ben ik daar begonnen op het gebied van de praktische implementatie van nieuwe technieken. Het ging toen om projecten met betrekking tot de gamma-camera, radioembolisatie en PET-kwantificatie. Gaandeweg is mijn werk steeds meer overgegaan naar een aansturende rol van bijvoorbeeld PhD’ers en laboranten. Daarnaast zit ik ook in het managementteam van de afdeling waarin we de langetermijnvisie van de afdeling bepalen. Het meeste plezier haal ik echter nog steeds uit de ‘oldschool’ TG projecten waarbij je veel vrijheid hebt omtrent het oplossen van een probleem uit de kliniek. Met name de brainstromsessies met Phd’ers vind ik nog steeds erg leuk.

Hoeveel patiëntencontact heb je? Normaal gesproken sta ik anderhalve dag per week in de kliniek. Dit heeft dan met name te maken met radioembolisatie (zowel onderzoek als therapie), zoals het voeren van een intake gesprekken. De patiëntenpopulatie die hiervoor in aanmerking komt is meestal complex, en vergt veel intercollegiaal overleg. Daarnaast heeft radionuclidetherapie in de laatste anderhalf jaar ook een opmars gemaakt. Dit is een therapeutische techniek waarbij radioactieve stoffen worden gekoppeld aan specifieke eiwitten (zoals PSMA en DOTATATE) om zo tumoren te behandelen. Momenteel houden wij ons bezig met het personaliseren van de stralingsdosis die hierbij wordt toegediend. Ik denk dat hier in de toekomst veel TG’ers bij betrokken gaan/kunnen worden. Hierbij speelt de BIG-registratie van een TG’er een grote rol, omdat dosimetrie en radiometrie nu onder eigen verantwoordelijkheid vallen.


Hoe heb je je studententijd ervaren? Wat waren hoogte-/dieptepunten? Ik ben van de allereerste lichting van TG. We begonnen in het Paviljoen met 1 collegezaal en een paar werkkamers. Wat betreft de studie was er nog veel ruimte voor verbetering, maar desondanks heb ik het als een erg gezellige en leuke tijd ervaren. Een wat minder leuk aspect was dat ik mijn hele studietijd te horen kreeg dat je als TG’er een BIG registratie zou krijgen. Uiteindelijk is deze er gekomen, alleen wel 10 jaar ‘te laat’. Naast mijn studie was ik lid van AEGEE voor de eerste twee jaar. De combinatie met een drukke studie zoals TG bleek echter toch niet ideaal. Met name de verplichtte werkgroepen op de vrijdagochtend gooiden vaak roet in het eten. Daarbij komt ook dat er een erg kleine lichting TG’ers was met als gevolg dat iedere docent het meteen doorhad als je er niet was.

Hoe was de stap van student naar burger? Die was voor mij eigenlijk vrij geleidelijk. Dit kwam met name doordat mijn afstudeerstage overliep in mijn promotietraject. Zodoende kende ik alle mensen in Leiden al en was het niet een erg grote stap. De overgang van colleges (bachelor + M1) naar de stages (M2+M3) heb ik als een veel grotere stap ervaren. Omdat je steeds maar voor 10 weken ergens stage liep, moest je al weer weg wanneer je net iedereen begon te kennen. Daarbij kwam ook nog dat je soms op plaatsen werd ingedeeld waar je liever niet naartoe wou. Schijnbaar kwam dit doordat de UT sommige ziekenhuizen graag te vriend wou houden, ook al waren het niet erg leuke plaatsen voor een stage.

Ben je actief geweest bij Paradoks? Het eerste jaar van TG zaten we in eerste instantie dus in het Paviljoen. Paradoks daarentegen, bevond zich in de Horst. Gaandeweg verplaatsten wij ons ook steeds meer naar de Horst en raakte ik ook meer betrokken bij Paradoks. Zo ben ik onder andere mee geweest op twee studiereizen en heb ik (tevergeefs) een skitrip geprobeerd te organiseren.

Wat is jouw advies aan de huidige studenten? Mijn beste advies is dat je voor je stages echt een richting moet proberen te kiezen die je interesseert. Dit zorgt er niet alleen voor dat de stages leuker zijn, maar je vergroot meteen het netwerk binnen het werkveld dat je interesseert. Anderzijds denk ik ook dat het erg belangrijk is om dingen naast je studie te blijven doen, zoals de studiereis.

Parallaks - E1 2021

9


Hier op de

UT

Zoals velen van jullie waarschijnlijk al gehoord of gelezen hebben, heeft GGD Twente sinds begin januari een ‘Large’ test- en vaccinatie-locatie geopend op P3 op de UT. Deze locatie kan opschalen tot maarliefst 10 testlijnen waardoor er tot wel 2000 mensen per dag getest kunnen worden. Dit in contrast met de andere locaties van de GGD Twente waar 300-450 testen per dag afgenomen kunnen worden. De bouw van deze locatie is een samenwerking tussen GGD Twente, Gemeente Enschede en Universiteit Twente en is onderdeel van het landelijke opschalingsplan. Wat bijzonder is aan deze testlocatie is welke test er gebruikt wordt. Tot nu toe werd eigenlijk overal enkel de PCR-test gebruikt. Deze locatie gaat echter ook de antigeen-sneltest gebruiken.

Vaccinaties Naast de testen die afgenomen kunnen worden gaat deze locatie ook een belangrijke rol spelen in het vaccinatieprogramma van de GGD Twente. Zorgmedewerkers krijgen van hun werkgever een uitnodiging voor de vaccinatie en sinds 15 januari worden de eerste van de 25.000 tot 30.000 twentse zorgverleners daadwerkelijk ingeënt. De mensen die een prik krijgen zijn hier zo’n 20 minuten aan kwijt. De prik zelf duurt maar enkele minuten maar na de inenting moeten mensen nog 15 minuten wachten om even geobserveerd te worden op eventueel flauwvallen of bijwerkingen. In het begin werden er zo’n 12 mensen per uur ingeënt maar met een opschaalbare maximale capaciteit van 1000 prikken per dag zou dit dus snel moeten gaan. Wanneer ook de grotere groepen mensen (18-60 jarigen) aan de beurt zijn voor een vaccinatie zullen er meer locaties geopend worden dichter bij de mensen thuis.

10

Parallaks - E1 2021


Top 5: Kamerplanten Nu je toch de hele dag thuis op je kamer zit, heb je eindelijk tijd om je kamer eens wat groener te maken. Maar zonder plantenervaring of groene vingers is de vraag: waar moet je beginnen? Ga je gelijk voor een grote plant als eyecatcher? Of begin je toch liever klein, om het tuinieren onder de knie te krijgen? Bij de Parallaks zochten we alvast voor je uit wat de beste kamerplanten zijn. 2. Calathea 1. Tilandsia Dit is een mooie plant voor de echte beginners. Deze plant past in je hand, dus past altijd nog wel ergens op je kamer. De plant heeft geen wortels. Gedoe met overplanten en potaarde hoef je daarom ook niet te verwachten. Het enige wat je hoeft te doen om hem te verzorgen, is de plant om de week twee á drie uur in het water te leggen. En als het plantje uiterst goed verzorgt, kan je zoveel geluk hebben dat hij een paar keer per jaar gaat bloeien.

3. Cactus Een favoriet die misschien wel zo vaak gezien is dat het een cliché wordt: de cactus. Toch mag deze plant niet ontbreken in dit rijtje. De plant komt in zoveel verschillende prijscategorieën, vormen, kleuren en maten voor, dat er voor elk wat wils bij zit. Verder is de verzorging van deze plant ook geen hogere wiskunde. Zo lang je hem maar niet te veel water geeft. Sla liever een maandje over dan dat je deze plant overstort met water. Dan gaan de wortels namelijk schimmelen en valt de cactus helaas niet meer te redden.

5. Christusdoorn Een favoriet die misschien wel zo vaak gezien is dat het een cliché wordt: de cactus. Toch mag deze plant niet ontbreken in dit rijtje. De plant komt in zoveel verschillende prijscategorieën, vormen, kleuren en maten voor, dat er voor elk wat wils bij zit. Verder is de verzorging van deze plant ook geen hogere wiskunde. Zo lang je hem maar niet te veel water geeft. Sla liever een maandje over dan dat je deze plant overstort met water. Dan gaan de wortels namelijk schimmelen en valt de cactus helaas niet meer te redden.

Als je met de trend mee wil gaan, dan neem je Calathea. Deze plant belooft dé plant van 2021 te worden. Het is dan ook een prachtige plant met indrukwekkende motieven op de bladeren. Daarnaast komt hij gevarieerd voor: met of zonder ribbels en met of zonder bloem. In onderhoud is hij niet de makkelijkste, maar twee keer per week water geven moet nog lukken. Tenslotte is het, wanneer je de nacht voor je deadline moet doorhalen, een vermakelijke plant. De Calathea sluit namelijk elke nacht zijn bladeren om deze de volgende dag weer te openen.

4. Aloe Deze woestijnplant kan maanden zonder water, dus het maakt niet uit als het er even (of langer) bij inschiet om hem te wateren. Zet hem in het zonnetje bij het raam en hij is helemaal tevreden. Naast dat het een leuke plant is om te aanschouwen is, is hij ook nog eens praktisch. Wanneer je een blad afsnijdt, zul je een gel tegenkomen, die je in vele manieren kan helpen. Je kan het op kleine wondjes smeren om deze te verkoelen en genezen of op je gezicht op van je puistjes af te komen. Ook kan je het in een recept verwerken, het is namelijk erg bevorderlijk voor de spijsvertering. Alles in één dus, kan je wel zeggen over deze plant.

Parallaks - E1 2021

11


RACHEL PEKKERIET Waarom heb je TG gekozen? Eigenlijk wilde ik in eerste instantie Geneeskunde doen en was mijn tweede keuze Technische Geneeskunde, omdat dat lijkt op Geneeskunde. Nu ik dat eenmaal doe merk ik dat ik het wiskundige ook interessant vind. Ik was bij de open dag geweest en toen sprak TG mij ook best wel aan, en dat je nog steeds mensen kan helpen vind ik heel mooi. Waar keek je het meest naar uit in je studententijd?

SJAARS VAN DE EDITIE Ook deze editie heeft dat Parallaks weer een sjaars onder de Paradoksianen geïnterviewed. Op deze manier kunnen alle leden toch nog kennis maken met de nieuwe aanwinsten van dit collegejaar. Dit keer: Rachel Pekkeriet!

en toch nog Geneeskunde dan wordt dat ook wel moeilijk, want ik vind TG eigenlijk leuker dan verwacht. Wat zijn activiteiten die je zoal doet naast je studie? Ik loop hard, en normaal zou ik nog gaan hockeyen bij DHC. Daarnaast wandelen en afspreken met vrienden, gezellig met Blanche (Blanche, de interviewer: hehe), en met mijn huisgenoten activiteiten doen.

Hoe voelt het om eerstejaars te zijn? Naar corona en helemaal niks kunnen doen. Nee, de vrijheid vooral, de blijheid en gezelligheid. Ook meer mensen leren Nou ja, eigenlijk voel ik daar niet zoveel bij. We kennen, een nieuwe start is het ook wel, loskomen van oude waren eerst de oudste en nu de jongste, maar dat omgeving enzo. Op kamers gaan vind ik nog steeds ook merk je niet gezien we niet echt naar de uni gaan nu. wel vet! Tip voor de mede-sjaars? Kijk je nog ergens tegenop in je studententijd? Sluit je niet af, ondanks corona. Je bent in deze tijd steeds Ik vind de studie al vrij pittig (maar wel leuk), als deze meer alleen, dat merk ik ook bij mezelf, en dan ga je studie nog moeilijker wordt, dan ga ik het nog wel misschien wat dingen opkroppen. Nu is het juist belangrijk moeilijk krijgen, hoewel ik er nu gelukkig nog prima om uit je weg te gaan om contact te zoeken, meer dan voor sta. Ik doe sowieso wel mijn tweede jaar TG. je normaal zou doen. Het zou normaal namelijk meer Echter als ik ooit een keuze moet maken tussen TG vanzelf gaan, omdat je natuurlijk meer mensen ziet.

12

Parallaks - E1 2021


Paradoks Inside Beste leden, lieve Paradoksianen, Het jaar 2021 is weer begonnen dus het is weer tijd voor een nieuwe Paradoks Inside! Het jaar 2020 zat vol met bizarre gebeurtenissen: zo gingen we in lockdown, is de Brexit definitief en wordt Joe Biden de nieuwe (en oudste) president van de Verenigde Staten. Maar ondanks al dit bizarre wereldnieuws is Paradoks gewoon doorgegaan met wat we het beste kunnen: gezellig doen. Zo hebben we de afgelopen 2 maanden een bierproeverij gehad, georganiseerd door onze eigen Tappers! We zijn eindelijk achter het thema van het symposium gekomen tijdens de symposiumbekendmakingsborrel. De A.C.T.I.E. heeft een spelletjesavond en een pubquiz georganiseerd. En de Escalacie heeft een zeer escalerende shotjes avond neergezet! Naast al deze fantastische activiteiten waren er ook nog een aantal commissies die dit corona feestseizoen toch nog kunnen laten aanvoelen als een warme en gezellige tijd. Zo heeft de AC/DC een decemberpakket gemaakt waarin producten zaten die iedere Paradoksiaan nodig heeft om te overleven. Namelijk warme chocolademelk, leuke sokken, een wintereditie Parallaks, en niet te vergeten: een Twents speciaalbiertje! Verder heeft de A.C.T.I.E. er ook voor gezorgd dat je op afstand toch nog sinterklaas kon vieren door chocoladeletters langs te brengen met een persoonlijk gedichtje erbij. Naast al deze leuke initiatieven van commissies, zijn er ook leden en bestuursleden die ervoor gezorgd hebben dat we tijdens deze tijd nog steeds kunnen genieten van elkaar. Zo hebben Germen en Wouter zich ingezet om een PaRaDio te organiseren. Tijdens de PaRaDio hebben ze de examenstress weten te verlichten met veel verschillende onderwerpen, van muziek spelen tot het nieuws vertellen. Een van de hoogtepunten van de PaRaDio was toch wel Paradr. Love. Er zijn in totaal 34 mensen aangemeld en er zijn ook een aantal dates uitgekomen, die nu lekker kunnen gaan genieten van hun dinertje voor twee. Verder waren er ook verschillende interessante gastsprekers die allemaal wat kwamen vertellen over waar ze zich op dit moment mee bezig houden. Zo kwam Remco wat vertellen over het Solar Team, Max over zijn onderzoek naar stress tijdens penalty’s en Daan is iets over de Paratrip. Er waren natuurlijk nog veel meer gasten, maar dat zijn er te veel om op te noemen. Tenslotte werden we ook om de zoveel tijd op de hoogte gebracht van het nieuws door Vincent&Vincent en heeft Ilse ons op meerdere momenten van de huidige weersituatie op de hoogte gebracht, om te zorgen dat we hier zelf niet voor naar buiten hoefden met alle maatregelen. Naast al deze leuke, gezellige en verwarmende activiteiten en initiatieven waren er ook nog veel leerzame en interessante lunchlezingen georganiseerd door Manouk en de ToeCo. Zo heeft YER ons van alles geleerd over timemanagement, is AugmedIT iets komen vertellen over hun Augmented Reality (AR) bril voor neurochirurgie en is Heraeus langs geweest om te vertellen over activiteiten binnen de bewegende wereld van de orthopedie. Zoals jullie zien zet iedereen zich nog hard in om deze moeilijke tijden van een tweede lockdown, een avondklok en tentamens toch te verlichten. En tot nu toe gaat dat gepaard met groot succes, de komende maanden zal iedereen zich dan ook hard blijven inzetten om de echte Paradoks sfeer te behouden! Liefs,

Jullie bestuur - Anguis in Herba

Parallaks - E1 2021

13


Een bittere pil om te slikken. De schijf van vijf, gevarieerd en vooral veel groente en fruit eten. Dat is goed voor je. Of toch niet altijd? Dathet eten van één stuk fruit, zonder het hebben van een allergie, ernstige of zelfs fatale gevolgen kan hebben zou je dan waarschijnlijk ook niet verwachten. Het tegendeel wordt echter bewezen door een bitterzoet stukje boomvrucht, jawel: de grapefruit.

Hoger dan verwacht We verplaatsen ons even terug naar 1989, toen David Bailey (klinisch farmacoloog) onderzoek deed naar de effecten van het slikken van de bloeddrukverlager felodipine in combinatie met alcohol. Om de smaak van alcohol te maskeren en om de onderzoeks- en placebogroep hetzelfde smaakgevoel te geven kregen zij grapefruitsap. Uit de resultaten van het onderzoek kwam onder andere naar voren dat de concentratie van het medicijn in het bloed bij beide groepen veel hoger was dan verwacht. Nadat andere opties waren uitgesloten bleef grapefruit over als potentiële aanstichter van dit effect. Omdat de correlatie niet direct logisch leek en Bailey zelf topfit was (eerder rende hij nog de 1500meter op de Olympische Spelen voor Canada) besloot hij het zelf te testen. Hij nam wat van de felodipine en mat vervolgens zijn bloedwaarden. Een aantal dagen later deed hij hetzelfde, maar dan met het drinken van wat grapefruit van tevoren. Niet alleen werd zijn gezicht roder en voelde hij zijn hartslag omhoog schieten, de concentratie felodipine in zijn bloed was maarliefst 5x zo hoog. Dankzij deze test was de basis voor het onderzoek naar de invloed van grapefruit op medicatie gelegd. Inmiddels zijn er zo’n 80 soorten medicijnen bekend waarmee grapefruit een interactie aangaat, waarvan ruim 40 ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Hoe dan? Wat maakt dat deze hogere concentratie mogelijk is en wat betekent dat dan precies voor de werking van het medicijn? De boosdoeners in dit verhaal zijn furanocoumarines, een groep chemische verbindingen die planten produceren om insectenvraat te voorkomen. De furanocoumarines in grapefruit vormen een sterke binding met het enzym cytochroom P450 3A4 (CYP3A4). CYP3A4 komt voor het grootste deel voor in de lever en speelt een belangrijke rol onder andere in de afbraak van lichaamsvreemde stoffen, door middel van oxidatie. Door deze sterke binding van de furanocoumarines in combinatie met CYP3A4, kan het enzym zijn ‘werk’ niet doen en wordt het middel – in dit geval dus de felodipine – niet goed afgebroken, met hogere concentraties ervan in het bloed tot gevolg. Dit is vooral gevaarlijk als er medicatie wordt gebruikt met een hoge dosering. Normaliter wordt dat afgebroken maar door de binding van furanocoumarines met CYP3A4 lukt dat nu dus niet. Hierdoor zullen er meer bijwerkingen optreden en kan de hoeveelheid zelfs voor orgaanschade zorgen.

14

Parallaks - E1 2021


Andersom In tegenstelling tot een grotere hoeveelheid medicatie in het bloed kan het drinken van grapefruitsap ook tot een lagere concentratie leiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij fexofenadine, een antihistamine, en heeft te maken met specifieke eiwitten die de medicatie door het lichaam zouden moeten transporteren. De furanocoumarines uit het sap van de grapefruit blokkeren deze transporereiwitten waardoor het medicijn achter blijft in het gastro-intestinaal systeem en zo dus niet zijn werk kan doen. Hierdoor heeft het medicijn dus helemaal geen effect, waar logischerwijs ook gevaren aan hangen.

Wat nu? Stel nou dat je helemaal verzot bent op grapefruitsap en nieuwe medicatie krijgt voorgeschreven? Moet je dan altijd voorzichtig zijn met het drinken van dit rozerode goedje? Volgens Bailey is dat niet het geval en gaat het om bepaalde medicatie met drie karakteristieken: • De medicatie wordt oraal ingenomen • De biobeschikbaarheid* is laag tot gemiddeld • Metabolisme van de medicatie vindt plaats door CYP3A4 Daarnaast heeft het gevaar van grapefruitsap te maken met de hoeveelheid sap die je drinkt en hoeveel tijd ertussen zit met het innemen van de medicatie, de hoeveelheid CYP3A4 die je in je lichaam hebt en met de aard en dosering van het medicijn dat je inneemt. Je hoeft dus niet bij elk pilletje dat je neemt gelijk in paniek te raken. Daarnaast is van veel medicatie nu bekend dat het een mogelijke interactie heeft met grapefruitsap en bij twijfel kun je het natuurlijk altijd bij je (huis)arts neerleggen. Maar het beste advies blijft nog steeds: alles met mate, dus soms óók fruit.

*Biobeschikbaarheid

Referenties • https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/15/waarom-is-grapefruit-soms-gevaarlijk-bij-medicijnen-a4027754 • https://www.thestar.com/news/insight/2015/03/28/ontario-toasts-innovators-such-as-dr-norman-bethune.html • https://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Bailey_(runner) • https://www.cbc.ca/news/health/grapefruit-juice-interaction-with-drugs-can-be-deadly-1.1253489#:~:text=David%20Bailey%2C%20 a%20clinical%20pharmacologist,jumped%20to%20more%20than%2085. • https://www.cmaj.ca/content/185/4/309 • https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-andsome-drugs-dont-mix#:~:text=Many%20drugs%20are%20broken%20 down,much%20drug%20in%20your%20body. • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15735611/ • https://www.merckmanuals.com/professional/clinical-pharmacology/pharmacokinetics/drug-bioavailability

is een term die wordt gebruikt om aan te geven wat het percentage is van het medicijn dat onveranderd op de plek aankomt waar het zijn functie moet uitoefenen. Veel oraal ingenomen medicatie komt pas na het maagdarmkanaal en het passeren van de lever in de systemische circulatie terecht. In het geval van felodipine is het medicijn dus grotendeels al gemetaboliseerd voor het bij het hart terecht komt, oftewel, de biobeschikbaarheid is laag.

Wist je dat: Furanocoumarines ook voor de giftigheid van de berenklauw-plant zorgen Als het sap uit deze plant op je huid komt wordt deze extra gevoelig voor zonlicht, met brandblaren tot gevolg.

Parallaks - E1 2021

15


? ij j n e b n e e t s e Welk Een steengoede quiz Hieronder kan je eens en voor altijd bepalen wat voor steen je bent. We hebben een quiz gemaakt die aan de hand van een aantal vragen jouw persoonlijkheid vertaald in een steen. Je kunt zowel rode punten als blauwe punten scoren. Tel van elke kleur apart de punten bij elkaar op en kijk waar jij uitkomt. Dus benieuwd? Succes dan maar.

Vraag1: De laatste ben ik ontzettend trots geweest op… A: Hoe we samen in Nederland het corona virus bestrijden. B: Hoe we ons niet laten onderdrukken door een overheid. C: Mijn rendement op mijn aandelen, goede moment gekocht na de corona dip weetje. D: Mijn huisgenoten, samen maken we het beste van in deze tijd. Vraag 2: Voor mijn studie koos ik… A: TG, dat is namelijk de toekomst, Artsen worden op den duur vervangen door ons. B: BMT, ik was niet goed genoeg voor TG, maar heb nu wel super leuke studiegenoten. C: BMT, techniek heeft me altijd gefascineerd en daarnaast kan ik gewoon pragmatisch mijn ding doen. D: TG, mijn familie doet ook wat medisch en ik ben niet toegelaten tot geneeskunde. E: Ik weet eigenlijk niet of ik goed heb gekozen, ben nog op zoek naar iets anders. F: TG, het lijkt me precies de juiste balans tussen techniek en medisch. G: BMT, het lijkt me precies de juiste balans tussen techniek en medisch. Vraag 3: Ik vind het gaaf om… A: Het hoogste cijfer hebben bij een vak. B: Een geslaagd feest geven. C: Te winnen met mijn team. D: De natuur in te gaan. E: Te High tea’en met de girls. F: Te chillen met mijn vrienden. G: Gewoon een avond op de bank te gamen.

Parallaks - E1 2021

Vraag 5: Mijn lievelingsserie is (past beste bij mij)... A: How I met your mother. B: Breaking bad. C: Game of Thrones. D: Heel holland bakt. E: Temptation Island. Vraag 6: Mijn ideale vakantie is …. A: Couch surfen, dan kom je heleboel gekke mensen tegen. B: Tentje en puur natuur. C: Zon zee en lekker zuipen. D: Op Safari. E: City trip. Vraag 7: Jouw ideale relatie ziet er uit als… A: Relaties zijn een gedoe man, het kost super veel tijd allemaal. B: Ik ben liever vrijgezel, dan ben ik niet beperkt tot 1 iemand. C: Ik wou dat ik een relatie had… D: Een intelligente vriendin/vriend zodat ik daar een beetje mee kan sparren. E: Gewoon een lekker wijf/vent.

Puntentelling: Vraag 1: A:[R:2,B:1], B:[R:0,B:3], C:[R:-2,B:2], D:[R:3,B:-1] Vraag 2: A: [R:-1,B:3], B: [R:3,B:-3], C: [R:0,B:-2], D: [R:1,B:2], E[R:0,B:-1], F: [R:1,B:1], G: [R:1,B:-1] Vraag 3: A: [R:-3,B:3], B: [R:3,B:2], C: [R:2,B:2], D: [R:-1,B:-2], E[R:1,B:0], F: [R:3,B:-1], G: [R:-2,B:-2] vraag 4: A: [R:0,B:3], B: [R:3,B:0], C: [R:-3,B:-2], D: [R:-3,B:4] vraag 5: A: [R:1,B:-1], B: [R:-1,B:0], C: [R:-2,B:2], D: [R:-1,B:-1], E[R:1,B:3] vraag 6: A: [R:3,B:-2], B: [R:-1,B:-1], C: [R:2,B:2], D: [R:-1,B:3], E: [R:1,B:0] vraag 7: A: [R:-2,B:2], B: [R:-3,B:3], C: [R:0,B:-1], D: [R:2,B:0], E: [R:0,B:3]

16

Vraag 4 Geluk is voor mij: A: Geld, kunnen kopen wat ik wil, lekker uit eten, gewoon veel. B: Gezelschap, samen iets doen met mijn vrienden. C: Rust, natuur schilderen, een momentje voor mezelf. D: Winnen, de beste zijn en iets kunnen wat een ander niet kan.


Keigaaf (10,10)

De corona crisis heeft jou hard geraakt. Gezelligheid staat hoog in het vaandel en het motto is altijd nog eentje Twentse 10) , dan, dat zit nou eenmaal in jouw Brabantse roots. 7 molenste ( n e en (7,-10) ste f Je bent ook keihard, al die corona maatregelen r e w Z n Ji e j e t s zijn maar overdreven en iedereen mag dat weten. Als bent een n est in uch op je b en in deze h j Je komt dan ook op voor je rechten. Weet je eigenlijk a ji rd werkende tere n e e b . ll g a steen. De r in e wereld dra ev wel hoe gaaaaaaf jij niet bent? Zo heb je laatst e. Lekk e omg jij draait w ait niet om jou maa Drenth rustgevend aak er maar n actie ondernomen voor winkeliers die nu allemaal e m ne doet gewo el keurig in de wereld r heerlijk er? Plek zat, ben jij buite ede gesloten moeten zijn. Bij jou in de stad zat er ook o . t o t e g s f st m n e eentje bij a n je ding en draagt z Je 1,5 t ee et li n H e . o a e b n n een d d a e t je zo’n eigenaar die zich er braaf aan hield, nou die samenlevin ur, nie 10 v als jij bent g. Nuchter h gerust van de natu eft absoluut niet zo o u je v Primaire heeft het geweten. an de k o je biertje op zijn tijd en eenvoud. Een geniet peler maar h ie crisis is oo m nog o een barbe s D in o . r m d n e d a zomer me te be je cue t je vriend te heb kan je ooit steen van g in en en je b id e n n t le w h ie u e le h o m c aal tevrede :b iss n. erg. M waarmaken ebed. n u h eens een

Keigaaf Twentse molensteen Zwerfsteen Zwitsers graniet Ketssteen Beton fluisteraar

0)

1 ar (-10, a r e t s i u et mt uit h Betonfl

lekker Jij ko waar je aar rare m a d r e mst ijn m . mooie A ont. De buren z taal uitkramen r e o a d w a m op jezelf rs die een vree sland komen, m ent b e ie r d F n . Jij buitenla n zelf dat ze uit Niet in Holland d aan je e e ? o g t g g p t e u k z a r n Ze , we berh d ü r t e a e iet allee d n t N waar lig ven en gepassio lemaal maken. ij jou jij e tb re erg ged ld en gaat het h aar ook omda m e t e n b eigen jij zo goed be n aanstaat. a omdat bovena Ketssteen

Zwitsers

(0,10)

graniet

(0,0) Je neutrale bent een hele zou likke steen. Als je deze steen nog, als je n dan proef je n ie goed de hier op uitkomt d ts. Sterker he an ben je erg le quiz kunnen o had je net zo verslaan. betrouwb Verder is uiteraa aar en Zw rd o its smaak. Z ok duur en heeft ers graniet o erg is d eze nep d een goede uister oo niet. k

Je weet wel, een steen die over het water stuitert. Waar zat jij aan te denken, vuig ventje. De ketssteen houd van een feestje en is niet vies van activiteit in bed. Verder is hij altijd in voor een feestje en zorgt dat hij in de spotlight valt. Een echt feest steentje dus.

Parallaks - E1 2021

17


Vraag het aan...

e h c n a l B

Hoihoi lieve Parallaks lezer. Deze editie gaat over de natoer. Ik ben niet echt een dierenmens en ook niet een plantenmens, maar iedereen kan de natuur wel een beetje waarderen, toch? Daarom ga ik wat prangende vraagjes beantwoorden over tuinen, dieren en noem het maar op.

Wat is het beste natuurprogramm

Stel je voor, je hebt van 9 tot half 6 college met nog een tutormeeting ertussendoo was een lange, saaie dag. Je bent moe, gedemotiveerd. Je wil gewoon ontsp even niet nadenken, even jezelf afleiden v oneindige studeren. Je ploft op de bank en tv aan. Je zappt even tussen kanalen. Plo wordt je aandacht getrokken door een o Je wil verder zappen, natuurprogramma’s z toch ook zo saai, maar iets weerhoudt je daarvan. Je ziet een vis zwemmen, rustig, maar dan: de otter slaat toe! En wist je dat otters onderwater kunnen ruiken? Je wordt in de wereld van de otter gezogen!

Wat is jouw favo soort

Dit wordt niet een heel spanne maar bossen vind ik toch w chill. Ze zijn altijd in de buurt, tijden van corona, de perfect en toe te wandelen om even leven na te denken en wat f happen. Het is zowat het enig wat ik in maanden tijd heb be

Hoe ziet jouw droomtuin eruit?

Weet je wat ik nou cool zou vinden? Een privé bos. H als er van die kinderen je rust verstoren als je een ru maken. Joggende mensen of gewoon andere wand vind ik minder erg, maar liever heb ik gewoon v diertjes zijn absoluut welkom! Eekhoorntjes, egeltje zien als ik door mijn eigen bosje loop! Daarnaast lijkt om een eigen groente/fruit/bloementuin te hebben me al heel lang leuk lijkt, maar waar ik nooit echt aa alles wat je zelf hebt verbouwd is altijd lekkerder!

18

Parallaks - E1 2021


ma?

e gehad, or. Het futloos, panning, van het n zet de otseling ottertje. zijn

De otter, een legende keert terug. Nog terug te kijken op NPO Start. Absolute aanrader!

t natuur?

end antwoord, wel het meest , en, vooral in te plek om af diep over het frisse lucht te ge spannende ezichtigd.

Koop een makkelijke plant, als je toch een plant gaat kopen! Cactussen zijn een bekend voorbeeld, maar zeker niet de enige. Andere voorbeelden zijn aloë vera (ook een klassieker, hoef je alleen in de zomer een beetje water te geven), lepelplanten (daarvan gaan de bladeren hangen als je die water moet geven, lekker makkelijk), en een kamerpalm (weinig licht, weinig water, en bij te veel water wordt de onderkant geel dus dan hoef je hem een tijdje ook niet weer te wateren).

Haal dode blaadjes of bloemetjes van de plant af, die drinken ook water terwijl ze dat niet nodig hebben en dat is niet goed voor de rest van de plant. En voor oudere plantjes: Geef de bodem ook eens wat bodemvoeding, planten willen ook wel eens getrakteerd

Hoe houd ik mijn plant in leven op mijn kamer?

Dit is nou ook zoiets wat ik me regelmatig afvraag. Een vriend van mij had een plant twee jaar, geeft hem aan mij om te plantsitten, is die binnen een maand dood. Ik weet echt niet hoe ik dat heb geflikt. Ik vind plantjes heel mooi, koop er regelmatig weer eens eentje (een plant kopen is altijd wel goed voor de mentale gezondheid), maar hoe lang ze het uithouden is altijd maar weer de vraag. Maar voor jullie trouwe De lezers ben ik op onderzoek uitgegaan! Ik simpele maar heb al mijn plantkundige vrienden en de effectieve tip, als je een Google geraadpleegd voor tips & tricks plant hebt die frequentere voor iedereen die moeite heeft zorg nodig heeft: Stel nou een een plant in leven te herinnering in op je telefoon als je Sowieso: houden! Dus hierbij: dat ding water moet geven! Het is Volg niet zo moeilijk! Ik moet dat echt gaan instructies op op doen, het is niet normaal hoe vaak ik dat het label! Zet hem op vergeet. Zo voorkom je uitdroging of een goed plekje neer juist dat je je plant te veel water gaat waar die een goede geven. En als het goed is staat de hoeveelheid licht regelmaat waarop je hem moet krijgt. wateren gewoon op de En verpakking!

Het is altijd zo irritant ustige wandeling wilt delende volwassenen volledige stilte. Maar es, ik wil wat diertjes t het me ook wel cool n. Tuinieren is iets wat an toe kan komen. En

als al deze tips falen, en je planten gaan toch dood: koop gewoon een fake plant!

Parallaks - E1 2021

19


Zoals je vast niet is ontgaan staat deze Parallaks in het teken van natuur. Beetje ironisch misschien, aangezien dit juist een tijd is waarin we meer binnen zitten dan ooit. Toch is het juist nu extra belangrijk om dagelijks een gezonde portie vitamine D te scoren. Mocht je nou al honderd keer hetzelfde rondje hebt gelopen en inmiddels toch echt een beetje inspiratieloos zijn: geen paniek! Parallaks zocht de leukste routes voor je uit, zodat je nog lang niet uitgewandeld bent!

±2.3 km Behoefte aan een pauze tijdens het UB’en? Dan is deze route perfect voor jou. De wandelroute duurt ongeveer een half uurtje, waarbij je een leuk stukje van de campus en de natuur om de campus meepakt. Je komt langs de UTrack, sportvelden, campushuizen en pakt nog een klein stukje mee van de natuur er omheen. Een heerlijk rondje dus voor als je er even kort tussenuit wil.

±1.7 km Als je bij de Horst bent en geen zin hebt om eerst naar de UB te lopen, kan je ook een ander ommetje maken op de campus: het welbekende ‘burgerrondje’. Bij dit rondje begin je bij de Horst en loop je een kort stukje door het bos ernaast en via de horstlanden weer terug naar de Horst.

20

Parallaks - E1 2021


±5 km Hoewel je als student waarschijnlijk al helemaal bent ingeburgerd in Enschede, zullen er vast nog genoeg plekken zijn die je nog kunt ontdekken. Met deze stadsroute kom je langs allerlei bezienswaardigheden in zowel het centrum als in Roombeek. De route staat ook in de ANWB ‘Eropuit’ app. Het leuke hiervan is dat er per bezienswaardigheid een leuke beschrijving staat, zodat je meer over de bezienswaardigheden zelf en de geschiedenis van Enschede te weten komt.

±1.8 km Toch meer zin in een KoWa? Dan is een rondje Volkspark ook altijd goed. Zo ben je ook op drukke of brakke dagen toch nog even de deur uit om toch weer even de doorbloeding op gang te krijgen. Goed voor je lichaam én voor je ommetje-streak. Alternatief: Op zoek naar een leuk alternatief op deze route? Probeer voor de verandering eens een rondje Van Heekpark. Ook leuk.

Vind je het lastig om genoeg te wandelen? Hier zijn een aantal tips

Parallaks - E1 2021

21


Doomsday

Meteoriet impact We hebben allemaal wel eens nagedacht over de waarschijnlijkheid van deze theorie. Wetenschappers hebben hier allen verschillende gedachten over, maar de kans is niet afwezig dat het zou kunnen gebeuren. In 1908 raakte bijvoorbeeld een 60 meter wijde meteoriet een regio in Siberië met een energie ter grootte van 1.000 keer die van de atomische bommen tegen Hiroshima.

Globale epidemie Nu we ons al zolang in de corona-crisis bevinden zal de gedachte vast al bij jou hebben opgespeeld of zo’n ziekte het einde van de wereld zou kunnen betekenen. Dit is zeker niet de gekste theorie, aangezien in onze geschiedenis verschillende ziektes al volkeren hebben uitgeroeid. Zo zijn we allemaal bekend met de zwarte pest die één op vier Europeanen doden, maar moeten we ook niet de Influenza-epidemie vergeten die 20 miljoen levens kostte en AIDS die nog steeds gaande is. Onze mogelijkheden om snel te kunnen reizen over de gehele wereld heeft al bewezen dat het tegenwoordig zeer gemakkelijk is voor een ziekte om snel te verspreiden, waarbij het ingrijpen in de toekomst wellicht te lang kan gaan duren… Dit zijn theorieën waarvan de oorzaak wellicht niet bij ons zal liggen, maar er zijn vele theorieën bekend waaruit blijkt dat de kans groot is dat wij onze eigen ondergang zullen zijn. Opwarming van de aarde De meest bekende en wellicht meest waarschijnlijke theorie op het moment is de opwarming van de aarde. Zo hebben we ontdekt dat door de hoge CO2-uitstoot de aarde opwarmt, de poolkappen smelten en het waterpeil doen stijgen. Dit is maar één van de vele gevolgen. Wetenschappers weten echter niet waar het triggerpunt zal liggen dat de opwarming zichzelf zal blijven aanwakkeren, waardoor de temperatuur tot onverdraaglijke temperaturen zal stijgen. Het gevaar is dus altijd op de loer. We kunnen dit zien als een onbewuste manier van zelfdestructie, maar natuurlijk zijn er ook nog theorieën waarbij ons einde onze eigen domme schuld zal zijn.

22

Parallaks - E1 2021


Het ecosysteem stort in We weten allemaal dat wij al eeuwen bovenaan de voedselketen staan, maar soms vergeten we dat wij daarmee de macht hebben om ons ecosysteem in balans te houden of uit balans te gooien. De biodiversiteit neemt enorm af en dat is een serieus en minder zichtbaar probleem. Door de groei van onze populatie claimen wij steeds meer land voor woningbouw en agricultuur, land dat van andere organismen was. Elk jaar verdwijnen er maar liefs 30.000 soorten ter wereld en daarmee hun invloed op de natuur, wat een enorm effect heeft op de balans van het ecosysteem. Globale oorlog Deze planeet heeft nu al twee wereldoorlogen gekend, die respectieve 15 miljoen en 70 miljoen levens hebben gekost. Wat we ons soms vergeten te beseffen is dat dit in een compleet andere tijd was. Tegenwoordig hebben de VS en Rusland al gecombineerd 19.000 nucleaire bommen, maar dat is pas het einde dat voor de hand zou liggen in deze tijd. Het grote gevaar, wat onze mooie ontwikkelingen hebben geboden, zijn de biowapens. Biowapens zijn een goedkopere, effectieve manier om globale rampen te veroorzaken en zouden kunnen leiden tot het einde van de mensheid.

Robots We hebben genoeg films gezien over de mogelijke gevaren van onze technologische successen, zoals de welbekende overname van de wereld door robots. Er worden steeds grotere stappen gezet in de kunstmatige intelligentie, wat betekent dat robots alsmaar slimmer worden. Eén wetenschapper voorspelt zelfs dat in 2040 de intelligentie en mogelijk het bewustzijn van een robot gelijk zal zijn aan dat van een mens. Andere wetenschappers zien mogelijkheden in de toekomst voor het downloaden van onze hersenen en te implanteren in een robot surrogaat. De vraag blijft dan: “Is dit een evolutionaire stap of het einde van de mensheid zoals wij die kennen?”. Welke theorie vind jij het meest waarschijnlijk?

Parallaks - E1 2021

23


Puzzel

Suguru Los deze puzzel op door het aantal getallen in het dat een dik omlijnd vakje bevat, in te vullen. Dus een groep van 6 cellen moet de getallen 1 t/m 6 bevatten. Bovendien mogen cellen met hetzelfde getal elkaar op geen enkele manier raken, ook niet diagonaal.

24

Parallaks - E1 2021


Start van je studie

Op kamers

VAN EEN MEDISCH STUDENT

Gratis lidmaatschap VvAA. Omdat student zijn al duur genoeg is. Voordelen VvAA lidmaatschap Netwerk van 115.000 (para)medici Regioborrels: netwerken met andere leden 1x per jaar groots studentenevenement Seminars en vaardigheidstrainingen 11x per jaar Arts en Auto 4x per jaar studentenspecial Speciale studentenverzekeringen Advies rondom afstuderen Studentenraad Lees meer en word lid op www.vvaa.nl/student facebook.com/vvaastudent

Stage

Afstuderen

Profile for ParadoksParallaks

Editie 1 - Zo is natuur  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded