Editie 1 - Paradoks in Wonderland

Page 1

Parallaks


IMPROVING HEALTHCARE BY PERSONALIZED TECHNOLOGY UTWENTE.NL/TECHMED


INHOUDSOPGAVE

Baanbrekende xenotransplantatie p. 8-9

Paradoks Inside

p. 12-13

4

Redactioneel & Van de Voorzitter

6

Hier op de UT

7

In het Zonnetje

8

Baanbrekende xenotransplantatie

10

Alumnus: Margreet Morsink

12

Paradoks Inside

14

Kort Nieuws

16

Flowchart

17

Top 5: Snoep

18

Puzzels

COLOFON REDACTIE: Djoeke Helsloot (Hoofdredacteur) Isa Veltmaat (Hoofd vormgeving) Wouter Maathuis (Vormgeving) Daan Verhulst (Vormgeving) Sanne Hillebrink (Vormgeving) Charlotte Elbers (Vormgeving) Ron Woortmeijer (Redacteur) Germen Wennemars (Algemeen lid)

Parallaks is het tijdschrift van S.V. Paradoks en wordt samengesteld door een commissie van vrijwilligers. Heb je ideeën, suggesties, vragen of wil je om een andere reden contact, spreek een commissielid aan of mail naar het correspondentie e-mailadres vermeld aan de rechterzijde. © Copyright 2022

LEES PARALLAKS ONLINE: De Parallaks is online te lezen. Ga naar: www.paradoks.utwente.nl/parallaks CORRESPONDENTIE: parallaks@paradoks.utwente.nl DRUK: T-Point, Enschede

Parallaks - E1 2022

3


Van de Voorzitter Waarde leden, Nu we de zwaarste lockdown weer gehad hebben, lijkt het weer de goede kant op te gaan. Er wordt weer volop gepland, zowel door het bestuur als door de commissies. Het belooft dus een ontzettend druk, maar ook heel leuk laatste half jaar te worden! Het eerste halve jaar is daadwerkelijk voorbij gevlogen. Nu begint de tweede helft. De eerste BSA’s zullen binnenkort behaald worden. Verder zullen mensen hun bachelor of zelfs master afronden. Er is dus een hoop te behalen deze tijd van het jaar. Veel mensen zitten in een ander deel van de studie, waar je ook mee bezig bent; heel veel succes! Wij beginnen als bestuur ook met zoeken naar onze opvolgers. De zoektocht naar een kandidaat-bestuur is voor ons een leuke uitdaging. We organiseren meerdere interesse-momenten waar mensen vragen kunnen stellen aan ons en onze voorgangers. Aan het eind van de rit hopen we dan een leuk KB te hebben die we aan de vereniging en de mensen daarbuiten kunnen voorstellen. Tot slot wil ik vast even vooruit gaan kijken. Zoals eerder benoemd wordt er alweer een hoop gepland. Zo staat onze constitutieborrel op 17 maart. Ook zal na 3 jaar er weer een Batavierenrace worden gelopen, waar Paradoks ook een team heeft. Daarnaast zullen er onder nadere nog een gala, Paratrip, ZeilCie en een actieve leden activiteit zijn. Genoeg om naar uit te kijken dus! Groetjes, Huib Schulte Voorzitter van het 43e bestuur der S.V. Paradoks ‘’Moribus Antiquis’’

4

Parallaks - E1 2022


Parallaks in Wonderland Lieve lezers, De Parallaks commissie heeft zichzelf voor deze eerste editie van 2022 in een rabbit hole gegooid en is aan de andere kant het avontuur aangegaan! We hebben ons deze donkere januari verdiept in fantasie, (dag) dromen en interessante praktijken in het buitenland. De werelden in boeken, shows en films zijn vaak de fantastische ontspannende ontsnappingen van het leven die we allemaal wel eens nodig hebben. Slapen, alcohol, feesten en drugs zijn ook studenten favoriet. Maar wat zijn de beste opties? Wat past bij jou? En waar ligt de grens van gezonde escapisme? In deze editie vind je artikelen over backpacken, illegale xeno-transplantaties , en cool maar kort nieuws. Je komt er met de flowchart achter wat voor superheld je vooral NIET zal zijn , en je kunt leren over onze top 5 snoepjes. Van dicht bij huis naar steeds verder kom je erachter wat de meest creatieve en fantasievolle antwoorden zijn van de PK op gekke vragen, wat voor afleidende Instagrams er op dit moment zijn op campus, en als je droomt van werken in het grootste New York kun je het interview lezen over hoe Margreet Morsink daar nu een PHD doet. Pak een mok koffie of thee, ga lekker zitten, en laat jezelf even afleiden door deze kleurrijke editie van de Parallaks. Veel leesplezier! Djoeke

Parallaks - E1 2022

5


Hier op de UT

Helaas gebeurt er nog vrij weinig hier op de UT de laatste tijd. Laten we daarom even duiken naar de pareltjes die we al hebben. Als je ‘utwente’ intypt op je insta zoekbalk kom je ze al gauw tegen. Hier gaan we samen langs de pagina’s die de helden van de universiteit hebben opgericht.

UTconfessions

UTcrush Wanneer je een crush hebt op iemand is het natuurlijk lastig te vertellen aan diegene. Kleine tip: doe het gewoon, het lucht op. Mocht je het nog steeds niet durven, dan kun je altijd even hier kijken bij mensen die er hetzelfde over denken. Je bent niet de enige!

Hele bizarre verhalen of juist verhalen die net iets te relatable zijn. Van afgeleid zijn door de ‘juicy ass’ van een TA tot het frequente bedplassen als je dronken bent. Het staat hier allemaal in, dit account is goud.

UTbenches Ja, dit account heeft… bankjes. Meer dan 200 volgers blijven met spanning wachten tot er een nieuw bankje verschijnt op de UT, waaronder ik.

UTmemes Ben je klaar met hoe de UT je naait met bepaalde regels? Kijk even hierop. Er is vast een meme over gemaakt.

6

Parallaks - E1 2022

UTwentecats We gaan van de ene pracht dingen naar de andere: katten! Hoe mooi dat 600 studenten zich bewust zijn van de katten op de universiteit.

UThotpeople Wow! Gewoon wow! Het maakt mij trots om te weten dat er zulke mooie mensen rondlopen op deze universiteit. Het is nu mijn doel om daar ook tussen te komen.


In het zonnetje: Eli Saado

Nadat jaren geleden de online streeplijst ten onder was gegaan, hebben we gebruik moeten maken van de fysieke streeplijsten die voor veel gedoe zorgde. Dit jaar kwam echter onze ridder op het witte paard; Eli Saado. Hij heeft uren gestopt in een programma schrijven waarop we weer online kunnen strepen, en dat als extern lid! Vandaar dat dit keer het stukje ‘in het zonnetje’ naar Eli gaat! Lekker gewerkt Eli, en uiteraard ook de rest van de WebCom ;).

Parallaks - E1 2022

7


Baanbrekende xenotransplantatie Begin januari is het eerste genetisch gemodificeerde varkenshart bij een levend mens getransplanteerd. De nier was zo gemodificeerd dat het niet meteen zou worden afgestoten door de vrouw die het orgaan ontving. Deze vrouw was overigens wel hersendood. Op het eerste oogopslag lijkt deze manier van orgaantransplantatie te werken. Of er nog langetermijneffecten zijn, is onbekend. De zogenaamde xenotransplantatie gebeurde in Amerika, want in Nederland zijn dergelijke transplantaties nog verboden.

Ethische vraagtekens? Op ethisch gebied is er hier al langere tijd een discussie over gaande. Aan de ene kant is het laten verdwijnen van de wachtlijst voor donororganen een argument dat voor veel medici heel zwaar weegt. Zo zei arts Ian Alwayn tijdens één van deze discussies: “Ik ben transplantatiechirurg geworden omdat ik er voldoening uit haal om mensen beter te maken. Een aantal van mijn patiënten gaat dood omdat ze niet op tijd een donororgaan krijgen.” Hij vindt dat het probleem van te lange wachtlijsten opgelost moet worden. Als het halen van organen uit dieren hiervoor de oplossing is, dan moet dat maar. Wanneer het dan mogelijk zou zijn dieren uit organen te halen, is er ook nog de vraag: welk dier gebruiken we? Het meest logisch zou zijn om deze uit apen te halen. Hun DNA lijkt het meeste op die van mensen. Toch werd er in Amerika gekozen voor een varken. De reden hiervoor is dat het gebruik van apen toch minder maatschappelijk geaccepteerd is. Dit is blijkbaar toch een pijnlijk punt. Als iedereen het gebruik van dierlijke organen de normaalste zaak van de wereld zou vinden, zou dat niet zo zijn.

8

Parallaks - E1 2022


Dierethici, zoals Bernice Bovenkerk, vinden deze lijn tussen welk dier wel en niet gebruikt mag worden minder makkelijk te trekken. Zij vragen zich af waarom de mens superieur is aan andere diersoorten? Andere dieren zijn ook intelligent en creatief. Daarnaast hebben sommige dieren ook een moreel gevoel en gebruiken ze taal. Ook zijn er veel eigenschappen die dieren wel hebben en mensen niet. Betekent het, omdat wij de menselijke eigenschappen als norm hebben gesteld, dat mensen superieur zijn? En hoeven we andere dieren dan niet moreel te betrekken bij onze besluiten? En als we organen gaan stelen van dieren, wanneer houdt dit stelen op? Waar wordt dan wel een lijn getrokken? Naast het gebruik van dierlijke organen, wordt er op dit moment ook gewerkt aan andere oplossingen voor het probleem van de te lange wachtlijsten. Zo wordt er gewerkt aan het kweken van organen. Dit is alleen nog niet zo ver ontwikkeld als het gebruik van dierlijke organen. Men is bang, dat wanneer het gebruik van dierlijke organen goed wordt gekeurd, er veel minder energie gestoken zal worden in het ontwikkelen van kweekorganen. Op die manier zal de, volgens sommige, onethische oplossing toch altijd voor blijven lopen.

Waarom niet eerder? Naast de ethische bezwaren, waren er voorheen ook klinische bezwaren. Zo zou een mens het varkensorgaan meteen afstoten. Sinds kort is dat veranderd. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat alfa-gal de oorzaak van de afstoting is. Ze hebben het gen, dat voor de aanmaak van alfa-gal zorgt, zo weten te modificeren, dat het nu wel in een menselijk lichaam kan blijven werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de FDA, de Amerikaanse voedsel-en medicijnenautoriteit, het varken hebben goedgekeurd. Het zal nog wel een tijdje duren voordat het varken naar Europa komt. Hier is de wetgeving namelijk veel strenger.

Bronnen: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/liveblog-donordierdialoog/ https://www.nporadio1.nl/nieuws/gezondheid/cf557f86-8643-4d65-902c-1e61b849bb7c/is-het-ethisch-verantwoord-om-een-mens-een-varkenshart-te-geven https://www.ad.nl/wetenschap/varkensnier-voor-het-eerst-succesvol-getransplanteerd-bij-mens~a43493a8/ https://www.eoswetenschap.eu/voeding/amerikanen-keuren-gg-varken-goed-voor-consumptie-en-orgaandonatie#footnote1

Parallaks - E1 2022

9


Maggie in the USA! Margreet over haar PhD aan de Columbia University in New York City Mijn naam is Margreet Morsink – Maggie in the USA! In 2014 startte ik met een bachelor Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente. Ik heb in deze tijd veel commissies gedaan bij Paradoks, waaronder de symposium en Paratrip commissie. Na mijn bestuursjaar bij de Bedrijvendagen Twente, ben ik gestart met de master Biomedical Engineering in Bioengineering Technologies. Met hulp van professoren van de mastertrack heb ik een stage weten te regelen bij Harvard Medical School in Boston. Hier werkte ik aan het ontwikkelen van een 3D model van de lever om fibrose mee te bestuderen. Ik vond het ontzettend leuk om te wonen en werken in Amerika dat ik me erop heb gericht om hier een PhD positie te gaan vinden. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn PhD te doen aan de Columbia University in New York City. Het leek me fantastisch om in deze miljoenenstad te wonen tijdens deze tijd van mijn leven. Daarnaast ben ik een groot fan van mijn PhD adviseur – Prof. Dr. Gordana Vunjak-Novakovic. Ze is een groot voorbeeld voor mij als Europese vrouw in de wetenschap en daarnaast is ze een icoon in de wereld

10 Parallaks - E1 2022

van Tissue Engineering, waar ik ontzettend veel van kan leren. Daarnaast is het lab heel erg gezellig en hebben we regelmatig leuke activiteiten, zoals Mario Kart in de conferentiezaal of secret santa tijdens het kerstuitje. Mijn onderzoek focust op long regeneratie van marginaal afgewezen donorlongen en de rol van exosomen als biomarker en therapeutisch middel in de regeneratie. Het lab heeft over de jaren een crosscirculatiereactor ontwikkeld, waarbij een varken wordt gekoppeld aan de afgewezen menselijke donorlong. De varkenslong wordt ondersteund door de functie van de nieren, lever, hart, en alle andere organen, door verschillende factoren in het bloed. Door de cross-circulatie met de menselijke long, worden deze factoren doorgegeven, waardoor de menselijke long kan herstellen en acceptabel is als donororgaan. Mijn onderzoek richt zich op de rol van exosomen in dit proces.


Mijn studie BMT heeft me zeker goed voorbereid voor deze functie. Zo vond ik het labwerk tijdens de hele studie altijd erg interessant en de lab skills die ik hierbij heb geleerd komen zeker van pas. Met name het volgen en SA-en van de modules van Janneke Alers hebben mij goed voorbereid, gezien ik deze richting op ben gegaan van BMT. De grootste leerweg waren voor mij de masteropdracht en stage, want hier wordt zelfstandig werk van je verwacht. Grijp alle kansen aan die je gegeven worden om zoveel mogelijk te leren. Maar wat de studie en stage juist zo leerzaam maakt, is dat je leert hoe je jezelf van alles aan kan leren. En dat is juist wat jou verder kan brengen!

Als ik niet op het lab ben, vul ik mijn vrije tijd in met het ontdekken van New York City! Er is ontzettend veel te doen, ik heb gratis toegang tot de meeste musea doordat ik een student ben aan Columbia, en probeer ik graag zoveel mogelijk nieuwe hippe eetplekjes uit. Daarnaast ga ik nog wat weekendjes weg in Amerika zelf. Zo ben ik een dispuutsgenootje van Damesdispuut STER op gaan zoeken in Colorado en zijn we met een aantal meiden van de PhD naar de Niagara Falls geweest. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik op deze plek mijn PhD mag doen. Het is een ander applicatieproces voor een PhD in Amerika dan Europa; mocht je vragen of interesse hebben, voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen op m.morsink@columbia. edu.

Parallaks - E1 2022

11


Paradoks Inside Deze Paradoks Inside; een terugblik op het afgelopen half jaar waar veel in is gebeurd. En dan blikken we vooral terug op de afgelopen modules. Alweer het tweede kwartiel van dit jaar, de tijd vliegt voorbij. Door corona zijn veel leuke geplande activiteiten jammer genoeg niet door gegaan. Maar alle kansen die er waren om toch leuke activiteiten te organiseren zijn met beide handen aangegrepen. Zo is er door de A.C.T.I.E. de chocoladeletteractie geweest. Hierbij kon je een leuk gedichtje maken en kwam deze via de A.C.T.I.E. bij ander leden terecht. Ook is de PK leuk aangekleed tijdens sinterklaas, er was een grote schoorsteen geknutseld, dit zorgde voor een feestelijke sfeer. Bij deze schoorsteen konden leden vervolgens een schoentje zetten. Er zijn ongeveer 50 schoentje in elkaar geknutseld en vervolgens door de A.C.T.I.E. gevuld! Over een gezellige sfeer in de PK creëren gesproken, er is ook een nieuwe spontane commissie opgericht; de KerstmisCie. Deze commissie heeft een geweldige adventskalender gemaakt. Zo mocht het bestuur elke dag een nieuw doosje openmaken. Elke dag zat er dan weer iets anders in. Denk bijvoorbeeld aan kerstkransjes, een fotocamera, versiering voor de PK of een fles ice. Door de KleCo is ook niet stil gezeten. Er zijn gloednieuwe Paradoks hoodies gemaakt. En de enige echte paraslippers komen er ook aan! Verder heeft de ACDC een leuk pakketje in elkaar gezet. Dit pakketje was speciaal ontworpen om je door de moeilijke lockdown heen te helpen. Het zat vol met puzzels en bakspullen waar je de quarantaines wel mee uit kan zitten.

12 Parallaks - E1 2022

En door de ToeCo zijn verschillende lunchlezingen georganiseerd. Zo zijn er lunchlezingen geweest van BITE, AIESEC en Maastro Clinic. Verder staan tot half maart elke week ook al een lunchlezing vast. Dus op het vlak van loopbaan is ook zeker niet stil gezeten.


Ook op het vlak van onderwijs is ook veel gebeurd. De Educaties hebben verschillende studeeravonden georganiseerd. Voor de BMT’ers waren er studeeravonden voor Calculus en Matlab. En voor de TG’ers zijn er studeeravonden georganiseerd voor de struikelvakken Signaalanalyse en Beeldvormende Technieken. Verder is er een feedbackmoment georganiseerd voor de hele faculteit TNW. Hier kregen studenten de kans hun feedback te geven op de vlakken van Mentale welzijn en het online vs fysiek onderwijs. Ook heeft het bestuur niet stil gezeten. Het Technobejaardentehuis is georganiseerd. Hier waren spelletjes aanwezig zoals sjoelen en pokeren. Ook waren er snacks geregeld die je ook bij je opa en oma zou kunnen krijgen. Verder zijn we ook met Paradoks wezen springen bij Bounce Valley, waarna we onze workout voor de dag weer gehad hadden. Ook zijn er in de tentamenweek Bob Ross pakketjes uitgedeeld.

Verder staan er nog een aantal grote activiteiten op de planning. Er komt een groot Gala aan die we samen met Stress gaan organiseren. Er wordt een Corona Inhaaldag georganiseerd vanuit het bestuur waar je alles wat je gemist hebt door corona alsnog mee kan maken. De paratrip en de zeilreis staan ook vast. En tot slot willen we dit jaar gaan afsluiten met de enige echte ParaKermis. Het beloven dus nog een aantal leuke maanden te worden. Groetjes, Het bestuur - Moribus Antiquis

Parallaks - E1 2022

13


Goed nieuws, lekker kort Psychiater Yvette Roke is Zorgverslimmer van het jaar Op donderdag 10 februari heeft Yvette Roke de Zorgverslimmer award 2021 in ontvangst mogen nemen. Ze is psychiater bij GGz Centraal en kreeg de innovatieprijs voor de ontwikkeling van de app Stress Autism Mate (SAM). Samen met haar patiënten met autisme ontwikkelde de psychiater deze app. De gebruiker beantwoord enkele vragen over activiteiten en de daarbij ervaren stress. Vervolgens kan de app tips geven om de stress te verlagen. Na de app enkele keren gebruikt te hebben wordt er een patroon zichtbaar en geeft de app steeds betere adviezen. Roke ziet de award als erkenning voor het werk dat zij, haar team en de patiënten hebben verricht om de app tot een succes te maken. Bedenker en initiatiefnemer van de prijs is technologie- en databedrijf in de zorg Tenzinger en heeft de prijs dit jaar voor het eerst mogen uitreiken. CEO Boris Hololtcheff: ‘Deze prijs geeft aandacht aan oplossingen die op een bepaalde plaats worden ontwikkeld, maar die ook op andere plaatsen waardevol kunnen zijn. Maar dat is het niet alleen. Wij kunnen als ICT-bedrijf wel denken dat wij de oplossingen kunnen bedenken die de zorgprofessionals nodig hebben, maar zó werkt het niet. We willen heel graag een waardevolle bijdrage leveren en we hebben veel kennis in huis om dat te doen, maar we kunnen het niet alleen. Die oplossingen moeten uit de praktijk komen. Met Tenzinger staan wij ten dienste van zulke ontwikkelingen. Naar: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/ nieuwsartikel/psychiater-yvette-roke-zorgverslimmer-van-het-jaar. htm

Dokter via Uber Eats Terwijl we in Enschede nog maar net gewend zijn aan boodschappen thuisbezorgd krijgen via een app, zijn ze in Portugal al heel wat stappen verder. In Lissabon is het namelijk sinds kort mogelijk om via de Uber Eats app een dokter ‘bestellen’. Via de ‘Doctor at Home’ service is het 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk om vanaf 20 euro een telefonisch- of videoconsult met een huisarts te krijgen. De dokter aan je huis krijgen kan ook, maar hier betaal je iets meer voor, zo’n 80 euro. Het bedrijf achter deze service is van plan dit concept uit te breiden naar meer locaties. Bovendien is het plan om ook binnenkort de service toegankelijk te maken voor fysiotherapeuten en verpleegkundigen. Bron: https://www.laingbuissonnews.com/imtj/portugalorder-a-doctor-on-uber-eats/

14 Parallaks - E1 2022


DE NAALD Nieuwe rage: backpacken door eigen land Tien procent van alle Nederlandse studenten neemt een tussenjaar. Voor de pandemie leken de opties om dit jaar te vullen oneindig, maar dat is flink veranderd. Voor alle reizigers onder de studenten is het duidelijk: een reis naar het buitenland plannen is te onzeker. Daarom kiezen er steeds meer mensen voor hun backpackvakantie te verplaatsen naar hun eigen land!

Studentenwijzer ‘Het is tijd voor een tegengeluid’ stelt voorzitter Kjeld van de Studentenwijzer. ‘Er zijn ontelbaar veel initiatieven die studenten ook na hun studie proberen te binden aan de regio Twente. Wat echter ontbreekt is een beweging die de bedrijven naar de studenten haalt.’ zegt de voorzitter van de jonge beweging. ‘Je kan het probleem van twee kanten benaderen. Een daarvan is dat recent afgestudeerden nou eenmaal liever richting de Randstad verhuizen. Als dat zo is moeten de bedrijven maar meeverhuizen.’. Om dit doel te verwezenlijken gebruikt Studentenwijzer een zogenaamde ‘omgekeerde recruiter’. Deze benaderen bedrijven via LinkedIn om zo de bedrijven met hun neus op de feiten te drukken. ‘Wij proberen een persoonlijke band te vormen met het bedrijf, en ze zodoende uit Twente te halen.’ zegt manager inverse recruitment Leonie. Studentenwijzer sluit af door te zeggen dat het voor hun gaat om ‘de visie van een bedrijf’ en ‘de emotionele connectie’, niet het geld.

We interviewden Joost, die nu op de helft van zijn jaar backpacken zit. “Reizen in Nederland, wat een uitvinding! Nooit had ik kunnen bedenken dat ons kikkerland zoveel te geven heeft. Ik begon mijn reis in Leeuwarden en besteedde in elke stad tot nu toe ongeveer een maand. Vanuit de steden waar ik verbleef maak ik vaak dagtochtjes. Zo ben ik in mijn tijd in Leeuwarden een keer dagje naar Maastricht geweest. Zonder dit tussenjaar zou ik die stad nooit gezien hebben.” Wij vroegen hem ook hoe hij zijn tussenjaar betaalt, want Nederland is toch wel iets duurder dan Vietnam of Thailand. “Dat is helemaal geen probleem geweest,” vertelt Joost. “Omdat ik toch geregeld dagtochtjes maak, doe ik er ook vier per week naar Groningen. Daar heb ik een bijbaantje als vakkenvuller bij de Albert Heijn. Op deze manier hoefde ik mijn baan niet op te zeggen en kan ik gewoon blijven reizen. Daarnaast bezoek ik dan ook altijd even m’n ouders, want dan kunnen ze gelijk m’n was doen. Nog een voordeel van backpacken in Nederland!” En of Joost zo’n tussenjaar zou aanraden? “Zeker, ik kan me geen betere besteding van m’n jaar voorstellen! Ik begrijp niet waarom je het zou uitstellen om naar Azië of Zuid-Amerika te gaan… Je weet nooit wat je hier kan verwachten in ons avontuurlijke land. Ik ging laatst bijvoorbeeld een broodje halen bij de bakker, maar toen was er gewoon een wegopbreking! Ik moest toen een andere weg vinden dan normaal, wat ik toch wel het spannendste moment van mijn reis tot nu toe vind.”

Parallaks - E1 2022

15


: t r a t S

cht a r k r e p u Welke s niet bij jouw luut o s b a t s eid? pa h k j i l n o perso

Z I U Q

Ben jij introvert of extravert?

Lichaam van ijs

Extravert

Zomer

Introvert Voel jij je ten aller tijde Ja in je element?

Ben jij een zomer of winter persoon?

Ben je een dagdromer?

Winter

Gevoelens kunnen sturen Nee

Ja

Ben je preuts?

Nee

Heb je soms tijd voor jezelf nodig?

Lichaam verwisselen

Voel jij je snel aangetrokken tot mensen?

Ja

Praten met objecten

Ja

Afstootkrachten

Magnetisme

Wil je dat mensen je zien staan?

Nee

Ja

Nee

AntMan

Ja

Tijdloops creëren

Nee Ja

Nee

Ja

Nee

Kun jij goed situaties inschatten?

Voel je je vaak gekleineerd?

Lichaam van vuur

Leef jij in het moment?

Ja Nee

Nee

Vind je mensen die veel praten vervelend?

Ja

Supergehoor

Onzichtbaarheid

Lichtgeven

Nee

Spontane teleportatie Ja Voel jij je op je plek? Nee

16

Parallaks - E1 2022

Neem contact op met de studieadviseurs: TGstudieadviseurTNW@utwente.nl


Top 5:

Snoepjes!

Wonderland doet je natuurlijk denken aan het welbekende sprookje van Alice, die allerlei gekke hapjes en drankjes neemt nadat ze in een konijnenhol is gevallen en de gekste avonturen beleeft. Dit sprookje wordt daarom ook vaak geassocieerd met allerlei min of meer experimentele substanties en snoepjes die mensen wel eens in hun gezichtsholtes stoppen om wat voor reden dan ook. Daarom hier de Top 5 beste snoepjes!

2. Zure matten

1. Drop Er is maar één juist antwoord op het beste snoepje: drop! Drop is één van de grootste Nederlandse culinaire toppertjes. Het is enorm veelzijdig ook, je hebt honingdrop, trekdrop, dropveters, Engelse drop, salmiakjes, en nog zoveel meer lekkers. Op de Wikipediapagina alleen al staan er meer dan 150 soorten. Sowieso dat je die nog niet allemaal gehad hebt.

4. Fruitjes

Als er iets is waar je van gaat watertanden, zijn dat wel zure matten. Misschien wel het fijnste aan dit snoepje is dat je precies weet wat er gaat komen. Het is namelijk een matje en zuurder dan menig oud-bestzuurder. Dit is met sommige andere illegale snoepjes wel eens anders. Mijn persoonlijke favoriet zijn de zure matten van Katja. soorten. Sowieso dat je die nog niet allemaal gehad hebt.

3. Colaatjes uit zakjes Haribo

Mijn nummer 3 neemt je direct terug naar de basisschool, met de blauwe uitdeelzakjes van Haribo. Hierin zit van alles, eitjes, kikkertjes en natuurlijk colaatjes. Dit zijn verreweg de stoerste snoepjes en Het is verrassend hoeveel snoep er natuurlijk superlekker. Je kunt ze ook los kopen eigenlijk bestaat in de vorm van tegenwoordig, kost maar 1,59 euro bij de gezondere etenswaarden. Gele Appie! schuimbanaantjes zijn wel één van de betere UB-snacks als je maximaal Winegums zijn niet mijn favoriete snoepje, glucose langs je neuronen wil maar eigenlijk altijd wel prima. Ze zijn zacht, pompen. Perzikjes zijn echter ook lekker uit te rekken en best wel lekker. De super nice, en vergeet de kersjes meningen hierover zijn, net als bij drop, toch niet! wel divers. Als je ze echter allebei wel lekker vind, moet je echt de Dropfruit Duo’s van Red Band proberen. Vooral de oranje-zwarte zijn toppertjes!

5. Winegums

17


18 Parallaks - E1 2022


Parallaks - E1 2022

19


Start van je studie

Op kamers

VAN EEN MEDISCH STUDENT

Gratis lidmaatschap VvAA. Omdat student zijn al duur genoeg is. Voordelen VvAA lidmaatschap Netwerk van 115.000 (para)medici Regioborrels: netwerken met andere leden 1x per jaar groots studentenevenement Seminars en vaardigheidstrainingen 11x per jaar Arts en Auto 4x per jaar studentenspecial Speciale studentenverzekeringen Advies rondom afstuderen Studentenraad Lees meer en word lid op www.vvaa.nl/student facebook.com/vvaastudent

Stage

Afstuderen