Page 1

ROSKILDE 3. årgang Uge 52 • 27. december 2017

Plads til 10.000

Vinder-arkitekter

Et solidt flertal i Roskilde Byråd har valgt at opgradere fodbold-bastionen i Rådmandshaven til Superliga-stadion.

KENGO KUMA og CORNELIUS VÖGE vandt torsdag konkurrencen om Vandkulturhuset på Papirøen i København.

Litterære idealister Forlaget BATZER & CO i Ringstedgade insisterer på at udgive litteratur af højeste kvalitet – uanset om der er penge i det.

Side 10

Side 18

C – Vikingeskibsmuseet: Werner Karrasch

Side 8

Slots- og Kulturstyrelsen siger nej til affredning:

Vikingeskibsmuseet anker til kulturministeren Side 6

Natlinser

Vi passer på dit smil...

Et flot smil giver

ž Sov din nærsynethed væk ž Bremser udviklingen af din nærsynethed ž Skarpt syn uden briller, kontaktlinser eller laseroperation ž Perfekt valg til tørre øjne ž Sundeste valg af linser

selvtillid & velvære

Kosmetisk tandbehandling. Skånsomt og professionelt...

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

NYHED ž Nu også med læsestyrke

ONLINE

Skomagergade 10 · 4000 Roskilde Tel. 46 36 01 02 · www.optiknicolais.dk roskilde@optiknicolais.dk

Overvejer du at sælge din ejerbolig?

HOVMØLLER BOLIG www.hovmøller.dk

Kunne du tænke dig et godt tilbud? Telefon 3313 0010 - bolig@hovmoeller.dk


l 2 l 27. DECEMBER 2017

Åben Hal – åbner igen efter nytår! Roskilde Kommune tilbyder idrætsfaciliteter i haller m.v. til private brugere – via Åben Hal. Hallerne er dog lukkede i juleferien, men kan bookes igen fra den 4. januar 2018.

Har du et nytårsforsæt om at få en sundere livsstil i 2018?

Der er stadig ledige pladser på vores vægtstop hold i Jyllinge, der starter: Tirsdag den 9. januar 2018 kl. 15.00-17.00 Sundheds- og Omsorgscentret Nord Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. Holdet er for dig, som har et BMI over 27 og ønsker et varigt vægttab.

Vægtstophold er et gruppeforløb med op til 14 deltagere pr. hold. Der er 10 ugentlige mødegange á 2 timer. På kurset bliver du klogere på emner som portionsstørrelser, mellemmåltider, trang til søde sager, psykologiske faktorer, vejen til forandring, hverdagsmotion og meget mere.

På holdet skal vi arbejde med, hvordan du ændrer vaner og holder fast i dem. Der er fokus på små skridt, som passer til dit liv, både nu og på længere sigt.

Kurset er gratis og for borgere i Roskilde Kommune over 18 år. Tilmeld dig her eller få mere info på telefon 4631 7702 eller på mail sundhedforalle@roskilde.dk, husk at oplyse et telefonnummer. Læs mere www.roskilde.dk/sundhed.

Ja, gavepapir er papir…

Tømmedage nytår 2018

Derfor må gavepapiret meget gerne sorteres som netop papir. Til gengæld er gavebånd typisk lavet af plast – og er derfor restaffald eller dagrenovation. På skidtergodt.dk kan du læse mere om sortering af papir/karton-affald.

I uge 1 bliver der ikke hentet affald den 1. januar 2018. Affaldet bliver i stedet hentet enten den 2. eller 3. januar. Hvis du har bedt om at få en sms eller en mail om afhentning, får du desuden en besked direkte. Vi beklager eventuel ulejlighed.

Venlig hilsen og god jul og godt nytår fra Affald og Genbrug

Venlig hilsen og god jul og godt nytår fra Affald og Genbrug

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Klostermarksskolen søger viceskoleleder – Skolen for hjertet og hjernen. • Sikkerhedsplan- og netværkskonsulent søges til barselsvikariat hos Børn og Unge. • Socialrådgivere søges til Børneafsnittet. Ældre og hjemmepleje • Sygeplejersker søges til Rehabiliteringscenter Trekroner. • Centersygeplejerske søges til ansvarshavende aftenvagt. • Ferievikar og afløsere til Bostedet Koglerne. • Engageret social- og sundhedsassistent søges til barselsvikariat til udekørende aftenvagt i hjemmeplejen, Distrikt Midt. • Afdelingsleder – Hjemmeplejen Roskilde, Distrikt Nord. • Kastanjehaven søger sygeplejerske til nattevagt. • Sygeplejerske til nattevagt i Roskilde Hjemmepleje. • Pædagog søges til Plejecenter Astersvejs Seniorhøjskole. • Social og sundhedsassistenter til Kristiansmindes Demensafsnit. • Vil du være klinik sygeplejerske på Sundhedsog Omsorgscenter i Roskilde Kommune. • Social- og sundhedshjælper/assistent til Fælles nat i Roskilde Midt Hjemmepleje. • To sygeplejersker til Roskilde Kommunes akutteam. • SSA/SSH søges til aftenvagt.

• Distrikt Midt Hjemmepleje søger afløser som social- og sundhedshjælper i dagvagt, aften og nat. • Hjælp til Selvhjælps teamet Roskilde Kommune søger afløsere. • Sygeplejerske til HTSH Teamet i Roskilde Kommune. • Dygtige og engageret SSH’ere søges til Hjemmeplejegruppen Aften Nord. • Afløsere søges til Aften Ude Nord. Pædagogik og undervisning • Børnehuset Hanen søger pædagog til vuggestuen. • Pædagogisk teamkoordinator søges til Børnehuset Reden. • Lærere søges til specialklasserne på Baunehøjskolen. • Indskolingslærer søges til Absalon Skole. • Pædagog søges til vikariat i Klub Roskilde Syd – afd. Dåstrup. • SCR Fjordskolen Hedevang søger uddannet pædagog. • Medhjælper til Børnehuset Reden. • Pædagogisk leder, med fokus på filosofi og fællesskaber, til Børnehuset Egegården. • Lærer med linjefag i et af fagene dansk, historie, kristendom og gerne musik. • Jyllinge Skole søger lærer til indskolingen. Sundhed og behandling • Ergoterapeut søges til et barselsvikariat, Distrikt Midt hjemmepleje i Roskilde Kommune.

Start det nye år sundere og få ny energi

2018

Se de aktuelle borgermøder, høringer og afgørelser i kommunen Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Høringer Etageboliger ved siden af Retten i Roskilde. 29. december 2017. Ændrede anvendelsesmuligheder for ejendomme på Allehelgensgade i Roskilde. 12. januar 2018. Kystsikringen af Jyllinge Nordmark - høring af forslag til projekt for regulering af Værebro Å m.v. 15. januar 2018. Afgørelser Afgørelse om at skovrejsning på Nordmarksvej 2, Gadstrup ikke er VVM-pligtigt. 28. december 2017. Afgørelse om at skovrejsning på Slæggerupvej 206, Roskilde ikke er VVM-pligtigt. 28. december 2017. Byrådet godkender nyt plangrundlag for Jyllinge Nordmark. 29. december 2017. VVM-tilladelse Jyllinge Nordmark og Tangbjerg. 29. december 2017.

Afgørelse om gennemførelse af kystbeskyttelsesprojekt i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg. 29. december 2017. Landzonetilladelse til tre søer på Kildeager 6, 4000 Roskilde. 3. januar 2018. Tilladelse til bortledning af grundvand ifm. midlertidig grundvandssænkning og bygge- og anlægsarbejder på Klostervej 21, 4000 Roskilde. 4. januar 2018. Finjustering af udvalgte kommuneplanrammer. 5. januar 2018. Vedtagelse af vandløbsregulativ for Møllebæksystemet. 5. januar 2018. Landzonetilladelse til klubhus til Roskilde Rideklub, Vesterdal 2C, 4000 Roskilde, matr.nr. 1en Bistrup Hovedgård, Roskilde Jorder. 9. januar 2018. Landzonetilladelse til terrænregulering på ejendommen Assendløsevejen 9, 4130 Viby Sj. 9. januar 2018. Ny blandet boligbebyggelse på vej i kvarteret Bifaldet på Musicon. 12. januar 2018. Næste etape af boligområdet Holmehøj i Gundsømagle kan realiseres. 12. januar 2018.

Hvid Januar er Sundhedsstyrelsens kampagne der handler om, at tage fri fra alkohol i en måned: Bryd vanen, mærk en forskel på energikurven, vægten og ikke mindst pengepungen. HVID JANUAR handler om at styrke din sundhed. Årets tema i Hvid januar kampagnen er: Alkohol – tid til at bryde vanen? Læs mere på www.hvidjanuar.dk

Kunne du tænke dig, at bryde dine alkoholvaner? Så er Sundhedscentrets alkoholrådgivning måske noget for dig! Det er en uforpligtende samtale som omhandler det, du har brug for at tale om i forhold til dine alkoholvaner. Det er gratis og anonymt, hvis du ønsker det. Læs mere om alkoholrådgivningen på roskilde.dk/sundhed eller kontakt Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller via mail sundhedforalle@roskilde.dk.

Tænk på skraldemanden, når det er glat Frost og sne betyder, at det bliver glat – og så skal du skal huske, at hjælpe skraldemanden. Tænk også på at der mørkt om morgenen, når skraldemanden henter dit affald. Når dit affald bliver hentet, skal der være lys på hele adgangsvejen frem til din beholder eller dit stativ

roskilde.dk

– og der skal være glatførebekæmpet på hele adgangsvejen. Bor du på en privat fællesvej/ stikvej er det desuden dit ansvar, at der er lys på hele vejen, samt at der er glatførebekæmpet på hele kørevejen. Venlig hilsen og godt nytår fra Affald og Genbrug

Roskilde Kommune:

4631 3000


27. DECEMBER 2017 l 3 l

DESIGN

UD SALG NETOP NU

Morten Søndergaard og teamet bag Nørdmarked løb med specialprisen ved dette års socialøkonomiske prisoverrækkelse.

Nørdmarked modtager Socioøkonomisk specialpris En idé om, at nørder har brug for et specielt loppemarked og samtidig lade overskuddet fra loppemarkedet gå til psykisk sårbare unge, har betydet, at Morten Søndergaard og teamet bag Nørdmarked fik en specialpris af juryen ved dette års socialøkonomiske prisoverrækkelse. Nørdmarked blev i første omgang forbigået, da Den Socialøkonomiske Pris blev delt ud. Alligevel gik Morten Søndergaard og Nørdmarked ikke tomhændede derfra. For juryen havde nemlig oprettet en specialpris for at hædre projektet: ”Det er tydeligt for os, at du har investeret et imponerende engagement i din idé, hvilket er en af forudsætningerne for senere at kunne skabe en succesfuld virksomhed”, udtaler Peter Sandberg fra Sandberg Management på vegne af juryen.

Fra stand til markeder Nørdmarked er udviklet fra at være en stand på et enkelt loppemarked til at være et frivillignetværk med store markeder i både Roskilde og København. Siden har Morten Søndergaard taget springet videre og startet egen virksomhed. Men det er fortsat med en social og humanitær vinkel, fordi overskuddet bliver doneret

til forskellige humanitære organisationer, som SIND. Morten Søndergaard og Nørdmarked fik ud over et diplom overrakt et gavekort på 2.500 kroner til IT-rådgivningsfirmaet Kvalifik samt fem timers rådgivning af direktør Peter Sandberg fra Business Angel: ”Det var en fornøjelse at opleve den umiddelbare glæde som Juryens Specialpris til Nørdmarked frembragte, og jeg ser frem til sammen med ”nørderne” i Kvalifik at hjælpe og inspirere Morten og teamet i Nørdmarked til at skabe en god forretning”, forklarer Sandberg. Formålet med prisen er, ifølge Peter Sandberg, at støtte op om Morten Søndergaards engagement, så han kan gøre Nørdmarked til en bæredygtig socialøkonomisk virksomhed. Vinderne af årets Socialøkonomiske Pris blev Sankt Hans Have.

Traditionen tro er vores ”gammeldags” udsalg skudt i gang med store besparelser på sæsonens udstillingsmøbler, lamper, tæpper, puder m.m. H. J. Wegner Arne Jacobsen Finn Juhl

Velkommen i vores 1000 m

2

store møbelforretning i

Mogens Lassen Charles & Ray Eames

Roskilde centrum.

m.fl.

I Designcenter Roskilde finder du alt til den moderne bolig anno 2017 i både møbler, lamper og tilbehør.

P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN

FØLG OS PÅ

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN


l 4 l 27. DECEMBER 2017

LEDER af redaktør Tomas Skov

Bakspejlet og krystalkuglen Ovenstående anordninger er typisk dem, vi billedligt talt anvender, når vi ønsker at beskue henholdsvis fortiden og fremtiden. Ikke mindst kommunalvalget står i klar erindring i det snarligt forgangne år. Og der er vel næppe mange, mig selv indbefattet, der havde forudset en så massiv opbakning til Socialdemokratiet og Joy Mogensens fortsatte virke på borgmesterkontoret. Her mod årets slutning er spørgsmålet så, hvad krystalkuglen fortæller os om året, der er i vente. Her på avisen ligger en ting fast: vores distribution overgår fra Postnord til Forbrugerkontakt allerede fra starten af det nye år. Så meget ved vi. Men hvad med verden umiddelbart uden for Paperboy? Vil endnu en storm føre til

Darup

Vejvrede førte til vold

nye oversvømmelser i Jyllinge Nordmark? Vil Vikingeskibsmuseet blive renoveret eller revet ned? Vil det kommende stadion i Rådmandshaven blive påbegyndt? Og vil Bygaden 28 i Jyllinge alligevel overleve? Det er svært at spå, og især om fremtiden – men kig i din krystalkugle og tip en 13’er i vores nytårsquiz på side 38. Her vil læseren med den klareste krystalkugle, og dermed flest korrekte forudsigelser for året 2018, blive rigeligt belønnet, når vi gør regnskab om et år. Uanset hvad der måtte ske, er vi ikke i tvivl om, at 2018 bliver endnu et spændende år for Roskilde og omegn. Godt nytår fra alle os til alle jer!

Onsdag ved 22:30-tiden fik politiet en henvendelse fra en 28-årig mandlig bilist, som havde fundet en kvæstet mand liggende på Gammelgårdsvej ved Darup. Hans bil stod i nærheden. Politiet fik kontakt til en lettere tilskadekommen, 51-årig mand fra Roskilde, som havde skader i ansigtet. Manden var konfus, og hans bil bar præg af, at en undvigemanøvre var foretaget. Den 51-årige blev tilset i en tilkaldt ambulance og kunne oplyse, at han efter kørsel i rundkørslen Kamstrupvej – Darupvej havde haft en kontrovers med en anden mandlig bilist omkring vigepligtsforholdene. Kort efter holdt begge bilister ind til siden, hvorefter den anden bilist havde slået ham og dernæst kørt fra stedet. Den mistænkte voldelige bilist blev beskrevet som dansk af udseende, ca. 175 cm høj, kraftig af bygning, brunt kort hår og dansk-talende. Han kørte fra stedet i en lille hvid bil.

Roskilde

Brand i spejderhytte

Onsdag kl. 21:32 rykkede brandvæsnet og politiet ud til ildebrand i en spejderhytte tæt ved Boserup Skov. Ved politiets ankomst var spejderhytten overtændt med op til ca. 7 meter høje flammer. Brandvæsnet vurderede derfor, at hytten ikke stod til at redde og foranstaltede derfor en kontrolleret nedbrænding. Politiet afspærrede Boserupvej på grund af brandens omfang, hvilket bevirkede, at Movia måtte omlægge busserne. Branden blev opdaget af naboer til spejderhytten, hvor vinduesglas blev knust på grund af varmeudviklingen. Efter naboers anvisninger forsøgte politiet at finde frem til nogle mistænkelige personer, der havde passeret Boserupvej i retning mod skoven, hvilket trods hundepatruljer ikke gav et resultat. Boserupvej genåbnede for trafik kl. ca. 00:30.

OTTO SUENSON DEDICATED TO WINE SINCE 1880

NYTÅRS SMAGNING Start året på 1. klasse Lørdag d. 30. december kl. 14 – 18 Alle vinene kan naturligvis smages til Nytårs smagningen

Sankt Ols Stræde 13 · 4000 Roskilde · Telefon 88 88 76 94

Gosset Champagne

Top cuvée fra det ældste hus i Champagne. Grande Reserve har en ekspressiv duft med røde hindbær, citrus og grønne æbler i skøn harmoni. I munden er der en fin mousse med mineralske toner. Normal pris kr. 439.NYTÅRS PRIS KR. 365.-

Pouilly Fuissé

Fra den sydlige del af Bourgogne komme denne udtryksfulde hvidvin. Stor åben duft med noter af tropisk frugt og en herlig citrus til at give et frisk pust Normal pris 195.NYTÅRS PRIS KR. 165.-

Ugolforte Brunello

Ny top Brunello hos Otto Suenson, vinhandlerens egen favorit! Normal pris kr. 379.Nytårs pris kr. 299.-

Belcolle Moscato D´Asti

Perlende og sød, som balanceres smukt af frugtsyren. Herlig frisk og åben bouquet hvor de hvide blomster går flot i spænd med moden tropisk frugtkarakter. Smagen er mild med fine små bobler og smagsnoter af moden ananas og liljer. Perfekt til kransekagen Normal pris kr. 129.Nytårspris 99.-


27. DECEMBER 2017 l 5 l

VISON

9.998,Elevation 180x200cm

SPAR

10.588,-

VISON

7.998,Continental 180x200cm

-30% -35%

-60% -25%

-70%

-20%-25%

-50% UDSALG PÅ MÆRKEVARER -20% -30%

-30%

-35%

-40%

-20% -25%

-60%

-70%

-50% -60%

-30%

-70%

-70%

-50%

-20% -25%

-50%

-40% -60%

SPAR

6.221,-

JENSEN Nordic Line

13.998,Boxmadras 180x200cm

SPAR

4.561,-

JENSEN Diplomat

15.998,Continental 180x200cm

SPAR

6.722,-

DUNLOPILLO Harmony

29.998,Elevation 180x200cm

SPAR

17.296,-

DUNLOPILLO Natura

NATURA

22.998,Elevation 180x200cm

Elevationsseng 180x200cm Inkl. topmadras Medium, fast eller ekstra fast

SPAR

14.496,-

HARMONI

Elevationsseng 180x200cm Inkl. topmadras Medium, fast eller ekstra fast

Ekskl. ben

ÅBNINGSTIDER

Man-tor.10.00 - 17.30 Fredag..10.00 - 19.00 Lørdag..10.00 - 14.00 Søndag.11.00 - 15.00

KØB OP TIL 60.000 KR UDEN RENTER 12 el 23 MÅNEDER

Betonvej 3 - 4000 Roskilde - 46362600

Ringstedvej 221 - 4600 Køge - 56821801

www.zebramøbler.dk

REPRÆSENTATIVT EKSEMPEL: Ved et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 10 mdr., er den månedlige ydelse 4.000 kr. Debitorrenten er 0,0% og variabel i lånets løbetid. ÅOP er 0%, og de samlede kreditomkostninger er 0 kr. Det samlede beløb du skal betale er 40.000 kr. k


l 6 l 27. DECEMBER 2017

Vikingeskibsmuseet anker nej til affredning

Slots- og Kulturstyrelsen har afgjort, at den fredede museumshal skal bevares, men den beslutning skuffer Vikingeskibsmuseets bestyrelse, der nu vil anke afgørelsen til kulturministeren. Af Holger Vincents

Vikingeskibsmuseet får ikke lov til at rive den fredede museumshal ned, der huser de fem uvurderlige og mere end 1000 år gamle vikingeskibe. Det står klart, efter Slots- og Kulturstyrelsen har afslået museets anmodning om affredning af arkitekt Erik Christian Sørensens bygning, der i 2019 runder 50 år. ”Undersøgelser fra Teknologisk Institut viser, at Vikingeskibshallen ikke er i så dårlig stand, som man kunne have frygtet. Derfor kan vi som bygningsfredningsmyndighed ikke ophæve fredningen af bygningen”, lyder begrundelsen i en pressemeddelelse fra Slot- og Kulturstyrelsens enhedschef Merete Lind Mikkelsen.

”Lever i en anden verden” Beslutningen får imidlertid ikke mange rosende ord med på vejen hos Vikingeskibsmuseet bestyrelsesformand borgmester Joy Mogensen (S). ”Man må konstatere at Slots- og Kulturstyrelsen lever i en anden verden. De kigger på problemerne enkeltvis, og der er brug for at se på helheden og sikre en langtidsholdbar og bæredygtig løsning, der kan finansieres”, siger Joy Mogensen, der har fået mandat af museets bestyrelse til at anke afgørelsen til kulturminister Mette Bock (LA). ”Lad os nu få en snusfornuftig tilgang, så vi kan få sikret den uvurderlige kulturarv, vikinge-

skibene repræsenterer. Det håber jeg, ministeren vil bringe til bordet”, lyder det.

”Fredning sikrer pakken” Hos Slots- og Kulturstyrelsen afviser man påstanden om det manglende blik for helheden. ”Det er vi bestemt ikke enige i. Fredningen er til for at sige, at vikingeskibene og bygningen hænger uløseligt sammen. Det er en helt unik pakke, som vi skal beskytte og bevare”, lyder svaret på kritikken fra enhedschef Merete Lind Mikkelsen. Tilbage i september 2016 ansøgte Vikingeskibsmuseet Slots- og Kulturstyrelsen om fredningsophævelse af Vikingeskibshallen, efter en rapport fra Teknologisk Institut havde konkluderet, at bygningen, der huser de fem Skuldelev-skibe, havde mellem otte og ti års levetid tilbage, hvis ikke der foretages en gennemgribende restaurering. Siden da har Slots- og Kulturstyrelsens rådgivende udvalg, Det Særlige Bygningssyn, anbefalet at bibeholde fredningen, samtidig med at to nye undersøgelser, ligeledes foretaget af Teknologiske Institut, er blevet udarbejdet.

Styrelse: Skibe og bygning hænger sammen Undersøgelserne har påvist, at Vikingeskibshallens fundament er stabilt, mens problemerne med indsivning i forbindelse med stormflod kan håndteres ved en restaurering af bygningens nordlige facade. Joy Mogensen mener dog, at tidligere rapporter samt indvendinger fra Vikingeskibsmuseets medarbejdere, der har problemerne med bygningen inde på livet til daglig, sår tvivl om det videnskabelige belæg for Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse. Direkte adspurgt siger bestyrelsesformanden, at hun ikke stoler på styrelsens evne til at vurdere, om både skibene og bygningen kan reddes. ”Slots- og Kulturstyrelsens eksperter er ansat

med det formål at redde bygningen. De glemmer skibene, og derfor har jeg heller ikke tillid til vurderingen”, lyder det.

Uenighed om prisen Merete Lind Mikkelsen afviser påstanden om, at styrelsen skulle være gået enøjet til opgaven. ”Vi læner os op ad eksperter, der har et indgående kendskab til bygningen. De har vurderet, at det er muligt at løse udfordringerne med bygningen. Vi vil meget gerne hjælpe med at udarbejde en handlingsplan, hvor rækkefølgen af arbejderne på bygningen kan prioriteres”, siger Slots- og Kulturstyrelsens enhedschef, der i den forbindelse nævner, at en udskiftning af nordfacaden vil give Vikingeskibshallen en levetid svarende til et nybygget hus. Uenighederne fortsætter, når det kommer til, hvad en samlet restaurering af Vikingeskibshallen vil løbe op i, når der samtidig skal tages hensyn til fredningsværdierne. I 2011 anslog Vikingeskibsmuseet, at en gennemgribende renovering ville beløbe sig til 75 millioner kroner, mens nylige beregninger fra Slots- og Kulturstyrelsens har vist, at det er muligt at fremtidssikre museet for blot en tredjedel af museets snart otte år gamle estimat. ”Vi har set på, hvad der er rart at have, og hvad der er nødvendigt for at skibe og hus er sikret. Og der er vi havnet et pænt stykke under de 75 millioner. Det gælder stormflodssikringen af facaden til fjordsiden, som omfatter en total udskiftning af alle overfladerne. På den måde vil holdbarheden kunne blive som svarende til nybygggeri. Det løser naturligvis ikke museets ønske om en udvidelse, der også indgik i ansøgningen, og derfor har vi undtagelsesvist også åbnet for, at museet kan bygge til på de tre landsider af Vikingeskibshallen”, siger Merete Lind Mikkelsen. Kulturminister Mette Bock meddelte i sidste uge Berlingske, at hun ikke ønsker at udtale sig om sagen, eftersom hun er ankeinstans.


27. DECEMBER 2017 l 7 l

Masser af forårsnyheder og nytårsstrømper Fra lørdag 30/12 Udsalget fortsætter naturligvis.

TØM BUTIKKEN PÅ 3 DAGE (VI GØR PLADS TIL FORÅRET)

ONSDAG - TORSDAG - FREDAG KL. 10-20

1/2 PRIS GÆLDER HELE BUTIKKEN

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 8 l 27. DECEMBER 2017

En ny tribune mod øst skal honorere DBU’s krav til Superliga-stadions, hvis FC Roskilde en dag rykker op i Danmarks bedste fodboldrække.Visualisering: Roskilde Kommune.

Nyt stadion får 2.000 ekstra tilskuerpladser og 100 ekstra p-pladser Fodbold-bastionen i Rådmandshaven forstørres til Superliga-stadion, mens antallet af parkeringspladser fortsat vil give udfordringer, når flere tusind tilskuere lægger vejen forbi. ”Vi må opgradere den offentlige transport ved større arrangementer”, lyder løsningen fra Daniel Prehn (S). Af Holger Vincents

Plads til 10.000 tilskuere, langtidsholdbart hybridgræs, samt et farvel til parkeringskælder og en af de nuværende fire boldbaner. Det er facit efter sidste uges byrådsmøde, hvor et solidt flertal af Roskildes byrådspolitikere godkendte forvaltningens reviderede projektforslag til den nye idrætspark, der nu sendes i såkaldt indledende offentlig høring. Ændringerne betyder, at den investor, der i sidste ende skal føre stadion-projektet ud i livet, forpligter sig til at levere en hjemmebane, der kan huse Superligafodbold. Helt lavpraktisk opnås den ambitiøse målsætning ved at opføre en østlig fjerdetribune i tre etager. ”Det er en rigtig god idé at få den sidste tribune på, for på den måde bliver det både nemmere at afskærme støjen og samtidig opfylde alle DBU’s krav. Det ville være ærgerligt, hvis vi fra star-

ten afskrev den mulighed”, siger Daniel Prehn (S), der ligesom de øvrige byrådsmedlemmer med undtagelse af Enhedslisten og de to Venstrefolk Annie Larsen og Lars-Christian Brask stemte for forvaltningens nye projektforslag.

370 p-pladser I det oprindelige skitseprojekt fremgik det, at Roskildes nye fodboldstadion skulle sikre plads til 8.000 tilskuere. Samtidig med at det antal nu stiger til 10.000, har Roskilde Byråd valgt at skrotte planerne om et parkeringshus, der ellers var udset til at skulle håndtere det øgede antal biler. I stedet inddrages FC Roskildes nuværende træningsbane syd for Rådmandshaven til parkeringsareal. Med forbehold for justeringer vil den løsning, ifølge forvaltningen, bringe det totale antal parkeringspladser i Rådmandshaven op på 370, hvilket er godt 100 flere i forhold til betjeningskravene til de nye

erhvervslejemål og boliger, der etableres i forlængelse af det nye stadion. Daniel Prehn medgiver dog, at der vil opstå trafikale udfordringer i de tilfælde, hvor særligt interessante fodboldkampe eller andre kulturelle begivenheder mangedobler tilskuertallet i Rådmandshaven, der i forbindelse med 1. divisionskampe typisk ligger på omkring 1000. ”Det vil være komiske Ali at sige andet, men det er også vi klar til at acceptere, fordi vi taler om byggeri i bymidten. Det nye projekt giver flere parkeringspladser i forhold til det oprindelige, og så må vi opgradere den offentlige transport ved større arrangementer”, forklarer det socialdemokratiske medlem af Kultur- og Idrætsudvalget.

Kunstgræs skal løse pladsproblem Daniel Prehn fremhæver samtidig, at der er taget højde for inddragelsen af FC Roskilde nu-

værende træningsbane i parkeringsløsningen ved at udstyre selve stadionbanen med såkaldt hybridgræs, mens der samtidig etableres en ekstra kunstgræsbane. Det skal, trods nedlæggelsen af en af de fire baner, samlet set give mulighed for flere træningstimer i Rådmandshaven.

EL: Frygter IC4-fadæse Netop det element var til gengæld en af årsagerne til, at Enhedslisten valgte at stemme imod det nye projektforslag. ”Man fjerner en fjerdedel af spillefladerne, hvilket både er et stort indgreb og samtidig det første eksempel på, hvad der sker, når der er interessemodsætninger. Manøvren er lavet for at investor skal spare penge på at etablere parkering på bekostning af, at man begrænser foreningernes fremtidige muligheder”, siger Henrik Skovgaard, med henvisning til finansieringsmodellen, der er konstrueret således, at Roskilde Kommu-

ne ikke skal bruge en krone på at opføre den nye idrætspark mod, at en fremtidig investor får råderetten over de lejemål, der skal opføres i tilknytning til stadion. ”Jeg respekterer flertallets beslutning, men jeg forudser, at man kommer til at fortryde det. Der vil konstant være modstridende interesser, og derfor burde kommunen selv finansiere det nye stadion. Det kan blive en fadæse på linje med IC4-togene”, lyder Stougaards dystre spådom. Venstres Lars-Christian Brask er tilsvarende kritisk overfor det privat/offentlige partnerskab, ud fra den betragtning at Roskilde Kommune frasiger sig store kommunale indtægter fra et eventuelt salg af Rådmandshaven i jagten på at befæste FC Roskildes position. ”Det kan ikke være rigtigt, at vi skal bruge borgernes penge på at finansiere et kommercielt aktieselskab”, mener Venstremanden.


27. DECEMBER 2017 l 9 l

UDSALG ASS. J. RIBKOFF

50% UDSALG

FRA 4. JANUAR Hent et katalo g i butikken, eller se det på arnoldbusck.dk

TIRSDAG 2. JANUAR KL. 10 UDVALGT OVERTØJ

ALLE ELTON KJOLER

50%

50%

RULLEKRAVE BLUSER

50% ASS. NEDERDELE

50% Rødovre Centrum, tlf. 36 41 11 55 Waves, Greve, tlf. 43 90 33 12 RO’s Torv, Roskilde, tlf. 46 36 12 55 Lyngby Hovedgade, Tlf. 45 41 11 55 Jernbanegade, Køge, Tlf. 56 66 08 66

TURTLENECK BLUSER

50%

K.DK, NU PÅ ARNOLDBUSC BESTIL ALLEREDE NE DI LER AFHENT OG FÅ LEVERET EL 4. JANUAR ER UDSALGSVAR

RO’S TORV SHOPPINGCENTER · 4000 ROSKILDE · TLF. 46 34 12 46

WWW.BONDEBOUTIQUE.DK


l 10 l 27. DECEMBER 2017

Vandkulturhuset på Papirøen som Cornelius + Vöge forestiller sig det. Illustrationer udarbejdet af Kengo Kuma / Cornelius Vöge.

”Det kan ikke blive større” de virkeliggørelsen af det 5000 kvm store vandkulturhus på Papirøen allerede i begyndelsen af 2018, og det nye københavnske vartegn forventes at stå færdigt i 2021.

aftryk i hovedstaden. Overborgmester Frank Jensen sagde også i sin tale, at vandkulturhuset vil blive et vartegn, som man rejser til København bare for at se”, siger Nanna Vöge.

Af Tomas Skov

Markant aftryk

Må ansætte flere

”Det kan ikke blive større. Da vi vandt konkurrencen om H.C. Andersens Eventyrhus i Odense, tænkte vi, at nu kunne det ikke blive større. Men det kunne det åbenbart!” konstaterer en glad Nanna Vöge fra tegnestuen Cornelius + Vöge i Hedegade i Roskilde. I samarbejde med blandt andet japanske samarbejdspartnere skal arkitekterne fra Roskilde påbegyn-

Det populære spisested på Papirøen med madboder fra hele verden lukkede netop fredag den 22. december med henblik på, at byggeriet af det nye vandkulturhus snart kan begynde. Og arkitekterne hos Cornelius + Vöge kunne ikke have ønsket sig en mere central placering for det kommende vandkulturhus. ”Det er én af de mest prominente grunde i København, og man kan ikke sætte et meget mere markant

I skrivende stund er der 12 medarbejdere på tegnestuen i Hedegade, men det vil formentlig ændre sig i nær fremtid som følge af de vundne konkurrencer. ”Vi arbejder fortsat med H.C. Andersens Eventyrhus, så der kommer til at være overlap på de to projekter – og så har vi også flere andre mindre projekter i gang. Så vi kommer til at ansætte flere, men vi har endnu ikke overblik over hvor mange”, siger arkitekten.

KENGO KUMA og CORNELIUS VÖGE vandt torsdag konkurrencen om Vandkulturhuset på Papirøen i København.


27. DECEMBER 2017 l 11 l

UDSTOPPEDE DYR OG JAGTTROFÆER For ikke mange år siden, var jagttrofæer kun noget for jægere, som selv havde nedlagt dyrene, ligesom udstoppede dyr, kun var noget man mødte i folkeskolens biologilokaler. Men den tid er forbi. I dag er både udstoppede dyr og jagttrofæer utrolig eftertragtede på auktion”, fortæller Rune Weischer, vurderingsekspert indenfor våben og jagttrofæer, hos Lauritz.com Roskilde. Der er to årsager til den store efterspørgsel. For det første har jagttrofæer fra især afrikanske dyr, i de seneste år været meget populære elementer i moderne boligindretning og er det i øvrigt stadig. En anden

årsag er en stigende international interesse for naturhistoriske samleobjekter. Det omfatter ikke bare udstoppede dyr og jagttrofæer, men også fx fossiler, grønlandske narhvalstænder, ældre bøger om botanik og zoologi, ja… faktisk alt hvad man kan finde på et naturhistorisk museum. ”At handle med truede dyr er i sagens natur ulovligt og gudskelov for det. Herhjemme gælder det blandt andet vores rovfugle. Derfor er det vigtigt at dokumenterer, at et udstoppet truet dyr er enten fra før den pågældende art blev betragtet som truet, eller at den er kommet afdage

GREY DUIKER Solgt for DKK 3.800

fx i trafikken, og bragt til en zoologisk konservator som herefter har udstoppet den. Kan man dokumentere det, kan man hos Naturstyrelsen få udstedt et såkaldt CITES-Certifikat, som tillader salg af det pågældende udstoppede dyr. Mange danskere har fx udstoppede ugler og rovfugle stående, som typisk er arvestykker og fra før fuglene blev betragtet som truede. Disse kan som regel opnå CITES-slagstilladelse uden de store problemer, og indbringer ganske pæne beløb på auktion. Hos Lauritz.com kan man naturligvis altid få hjælp og vejledning i, hvordan man opnår en tilladelse.

ZEBRA Solgt for DKK 19.800

OPHØRS-

UDSALG

Spar 50% på alle varer i butikken og udvalgt inventar

fra fredag 29/12 kl. 10.00 Gavekort skal indløses senest 20/1 – 2018

TO UDSTOPPEDE ROVFUGLE Solgt for DKK 3600

KO N TA K T : VURDERINGSEKSPERT PETER MALTA-MÜLLER 4674 4040 • PETER.ROSKILDE@LAURITZ.COM

CHARLES MIGNON GRAND CRU CHAMPAGNE “COMTE DE MARNE” BRUT

I SAMARBEJDE MED

Algade 37 · 4000 Roskilde · tlf. 40 11 00 45

GRAND CRU CHAMPAGNE TIL JUL OG NYTÅR

CHARLES MIGNON GRAND CRU CHAMPAGNE “COMTE DE MARNE” ROSÉ

ÉPERNAY, FRANKRIG

ÉPERNAY, FRANKRIG

PR. FLASKE

275

00

FINANSBUREAUET: “Topcuvée fra Charles Mignon i visuel flot stil med let gylden farve og fine vedvarende bobler. Rugbrød og skovbund i næsen, rund og fyldig mund med noter af champignon og toast pakket ind i sirlige bobler. En super lækker kvalitetschampagne.”

PR. FLASKE

295

00

NORMALPRIS PR. FL. 550,00

NORMALPRIS PR. FL. 590,00

SPAR 275 00

SPAR 295 00

FinansBureauet HHHHHH Politiken HHHHH Ekstra Bladet HHHHH 90 point BT

HHHHH

Børsen FinansBureauet BT AOV.dk Ekstra Bladet

HHHHHH HHHHHH HHHHH Ugens vinder HHHHH 92 point

Havanna-huset Algade 50 • 4000 Roskilde • 46 35 08 33

BØRSEN: “Smagningens ubestridt bedste køb… det er et decideret røverkøb… Duft af ristet rugbrød og gær, blomster og lidt grønt æble. Kraftig og intens smag isprængt friske skovjordbær i en lang eftersmag.”

Tilbuddene gælder til og med d. 31. december 2017. Forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

HALV PRIS

Se flere tilbud på:

SKJOLD-BURNE.DK


l 12 l 27. DECEMBER 2017

Faglokaler for millioner

UD SALG SPAR OP TIL

50% på udvalgte varer i butikken ØR G G O M O K : ET KUP PÅ FØLG MED PÅ

R KUFFERTE TASKER E RYGSÆKK KER SKOLETAS RVARER SMÅ LÆDE

S O F I E F. F L E N S B O R G Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81

Det er anselige beløb, der i disse år investeres i Roskilde Kommunes folkeskoler. En renoveringsplan for årene 2015-25 beløber sig i alt i 318 mio. kroner fordelt over ti år. Køkkener og faglokaler til fysik, idræt og biologi er nu færdige på de skoler, hvor lokalerne har trængt til et løft. Den del af renoveringen fik et ekstraordinært tilskud på 48 mio. kr. af Roskilde Byråd i 2015, fordelt med 16 mio. krone årligt over tre år.

Bedste forudsætninger ”Vi skal investere i folkeskolen, så vores børn og unge har de bedste forudsætninger for at lære og trives. Vi er ambitiøse og arbejder for, at skolerne i Roskilde Kommune skal blive blandt de bedste i Danmark, og det

kræver, at rammerne for undervisningen er i orden”, siger borgmester Joy Mogensen. Skolernes indeklima er fortsat en del af Roskilde kommunes store skolerenoveringsplan. De første skoler har fået ventilation, og flere får over de kommende år. Men der mangler fortsat en del, viser en status, som netop har været forelagt Skole- og Børneudvalget. Som udgangspunkt er der afsat 27 mio. kroner årligt til skolerenovering frem til og med 2025. Heraf er 10 mio. kroner årligt en ekstra bevilling fra byrådet, som puljes med de 17 mio. kroner, der i forvejen er i budgettet til skolerenovering og vedligeholdelse. Det er ud af disse ti mio. kroner, ventilationsanlæggene finansieres.

Bedre indeklima

tig meget, når eleverne skal have energi til en lang skoledag. Det har haltet på flere skoler, og det gør vi noget ved. Det har vist sig at være en rigtig god investering, så vi fortsætter arbejdet med forbedringer af indeklimaet, indtil alle skoler er i mål”, siger formand for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen. Strategien for skolerenovering blev vedtaget af byrådet i 2015. Udgangspunktet var og er, at skolernes behov for renovering og vedligeholdelse er meget forskelligt. En skole som Trekronerskolen har naturligvis ikke samme behov for renovering som kommunens ældre skoler. Dertil kommer, at det varierer meget fra skole til skole, hvor påtrængende behovet for ventilationsanlæg er.

”Indeklimaet betyder rig-

Spar op til

50%

på efterår og vinterkollektionerne

UDSALG

En ekstra indsprøjtning på 48 millioner kroner over tre år til at renovere faglokalerne på folkeskolerne betyder, at første del af Roskilde Kommunes store renoveringsplan nu er i mål.


27. DECEMBER 2017 l 13 l

D E T Å R L I G E SA L E STA RT E R 27. D E C E M B E R Nu er det tiden, hvor du kan sikre dig et tidløst Bang & Olufsen produkt til nedsat pris. Besøg os i butikken, og oplev vores gode tilbud frem til og med den 14. januar.

BEOVISION AVANT 55 DKK 49.995,-* (før DKK 59.995,-)

BEOSOUND 35 DKK 12.995,-*

Blågård Radio Støden 14, 4000 Roskilde Tlf. 46 35 08 83 Gældende 27.12.17-14.01.2018 for et begrænset antal produkter og udstillingsmodeller, så længe lager haves. BeoVision Avant 55”: BeoRemote One er inklusiv. Stand er eksklusiv og koster fra dkk 5.145,-. Energiklasse C. BeoSound 35: prisen er inklusiv cover og vægbeslag.

bang - ol u fs e n.com

LIKE NO ONE ELSE

b an g- o l uf s en.co m

(før DKK 16.995,-)


l 14 l 27. DECEMBER 2017

Borgeren skal indtage førersædet i jobjagten Selv om man søger det ene job efter det næste uden resultat, kan det alligevel være svært at erkende, at vejen til et job kræver en ny retning. Det er noget af det, jobrådgiverne i Roskilde Jobcenter i højere grad hjælpe borgerne med at se. Samtidig skal den ledige tage mere ansvar i jobsøgningen. ”Vi skal ruste vores jobrådgivere bedre til at se, hvordan den lediges kompetencer kan overføres til andre områder, som i højere grad matcher arbejdsmarkedets behov. Vi skal lytte til de lediges ønsker og derefter udfordre dem, men med udgangspunkt i de ønsker de har”, siger formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget, Bent Jørgensen.

Affaldsimperiet sætter fokus på plastemballage I øjeblikket planlægger Foreningen Affaldsimperiet at opstille en lys-installation på det grønne område foran Vikingeskibsmuseet den 6.- 20. januar. Formålet er at gøre opmærksom på de miljømæssige problemer, der er er forbundet med den stærkt stigende produktion af plasticemballage. Herhjemme genanvender vi en del plasticemballage i vores retursystem. Men en stigende mængde plastic ender desværre som affald i vores natur og havmiljø. På verdensplan er problemet endnu større, især for havmiljøet. I en tilknyttet plancheudstilling vil Affaldsimperiet også vise, hvad man allerede gør for at imødegå nogle af disse miljøproblemer samt, hvad man kan gøre yderligere, og ikke mindst, hvad den enkelte kan gøre. Installationen er opbyg-

get af 25 forbundne krydsfinerrammer funderet på genbrugte transportpaller. I hver ramme er monteret plastflasker og dunke fra ARGO genbrugsplads i Roskilde, dvs. plastemballage uden for pantsystemet, som betænksomme borgere afleverer her i stedet for at komme den i affaldsposen. På den måde udstilles plastemballage, som for store deles vedkommende ikke kan genanvendes, men afbrændes og bidrager til de samme miljøproblemer, som når fossilt brændstof afbrændes. I aftentimerne vil installationens plastemballage blive belyst af 25 led-lys- lamper. Lyssætningen vil blive varieret, fx skifte farve og

Installationen er opbygget af 25 forbundne krydsfinerrammer funderet på genbrugte transportpaller. Fotoanimation: Mangor og Nagel.

lysstyrke, mv. Det er planen at ændre lyssætningen flere gange i udstillingsperioden. Placeringen foran vikingeskibsmuseet og at installationen har form som en havslange, har givet anledning til navnet: Midgårdsormen. I tidligere tider troede vikingerne på Odin og Thor og fortællingerne om guder-

ne i den Nordiske Mytologi. Heri indgår også Midgårdsormen, en havslange, der under Ragnarok, skyder op over land og spyr gift og ild, så jorden begynder at brænde. Gudernes Asgård bliver til røg, havet skyller op over Midgård, hvor menneskene bor. På mange måder handler Ragnarok om frygtelige

klimaforandringer, oversvømmelser, storme, tørke, magtkampe og de skæbnesvangre følger, det får for alt levende på jorden. Pt. er de 25 rammer fremstillet af frivillige fra Affaldsimperiet. Projektet er støttet af Roskilde Kommunes miljøpulje. Private virksomheder og andre har hjulpet

UDSALG

UDSALG

2.299,-

17.999,-

SPAR 400,-

SPAR 5.000,-

55”

UDSALG

med råd og vejledning, faciliteter eller donationer: Arkitektfirmaet Mangor og Nagel, Stark Øst Roskilde, INSP, Roskilde Festival, ARGO og Vikingeskibsmuseet. På Affaldsimperiets facebook side kan man følge projektet og læse om kommende events ved Midgårdsormen.

3.1

Panasonic Soundbar Elegant og kompakt TV højttaler, der fylder din stue med forbløffende ren og klar lyd. Den trådløse subwoofer sørger for de dybe toner. Langt mere dynamisk og velspillende end dit TV´s indbyggede højttalere. Lyden kan styres gennem TV’ets fjernbetjening. SC-HTB688

UDSALG

1.499,SPAR 300,-

Se flere tilbud på NBradio.dk Eller hent vores udsalgsavis i butikken, hvis du ikke allerede har fået den.

LYD & BILLEDE ssssst

Juni 2017

Panasonic TX-65EZ950E

Panasonic mikroanlæg med DAB+ Fyldig bas og klar lyd. Et CD-mikrosystem med alsidig lydteknologi, der leverer kvalitetslyd til enhver lejlighed. SC-PM602EG-K

Panasonic 55” OLED 4K PRO TV

40 W

Oplev fremragende 4K OLED med knivskarpt og supertyndt design. Denne 4K PRO HDR-model, som er tunet af virkelige filmskabere, kombinerer en Studio Colour HCX2-processor og næste generations OLED-panel for at kunne levere fremragende farveklarhed, kontrast og lysstyrke. TX-55EZ950E

Twin tuner

Tunere

BxHxD

Ja

DVB-T2/C/S2

1230x716x48

B

Hersegade 8 -10 Hersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde Tlf.35 46 27 35 27 Tlf. 46 9191

Indsæt forhandlerlogo her www.nbradio.dk

www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00


G UD S UDSAL ALG U G UD UDSAL DSALG SALG G UD UDSAL U SALG DSALG G UDSAL UDSAL G UD S G UD S ALG U A DSALG

DShttp://dahvid.dk/ ALG

27. DECEMBER 2017 l 15 l

FRIT F ALD idevar e pr i s e

r st y r t d

ykker

A GARA TR

ED

2+2

RS

I NT

EKS

Vores h v

TRYG

H

2+2

Før: 4.499,-

SHOP AMOK st a r t e r Udsalget ber 28. decem kl. 9.30

Udsalg 2.695,-

2+2

RS

I NT

A GARA TR

ED

TRY

GH

EKS

RS

ED

A GARA TR

- A+ - AquaStop og glassCare-system - iQdrive-motor - 12 kuverter

I NT

EKS

Opvaskemaskine SN414W01AS

TRYG

H

Køleskab R6192FW

Vaskemaskine L6FAU740I

køkkenmaskine 5K45SSEOB

Eltandbørste HX6511/02

- A++ - FreshZone skuffe - IonAir teknologi - Mål H185xB60xD64

- A+++ - Vaskekapacitet 7 kg - Overdoseringskontrol - Fuzzy-Logic mængdeautomatik

- Solid, stabil og slidstærk - Nem rengøring - Direkte transmission - Planetariske røresystem

- Sonisk tandbørstning - Nænsom børstning - Effektiv mellem tænderne - God ved tandkødet

Før: 4.695,-

Før: 3.999,-

Før: 3.995,-

Før: 699,-

Udsalg 3.399,-

Udsalg 2.695,-

Udsalg 2.295,-

Udsalg 199,-

Butikkens åbningstider: altid på mærkerne

80 lokale forhandlere over hele landet Dobbelt op på garanti – 2+2 år Alle de kendte kvalitetsbrands

Industrivej 29C · 4000 Roskilde · tlf 4630 8484 · dahvid.dk

Mandag-torsdag 9.30 – 17.30 Fredag 9.30 – 18.00 Lørdag 9.30 – 14.00 1.lørdag i hver mdr. 9.30 – 15.00


l 16 l 27. DECEMBER 2017

FRA

SUPER FLOTTE NYTÅRS BUKETTER

250

00

God vin til nytårsfesten

CARLSBERG PILSNER, TUBORG CLASSIC FRIT ELLER GRØN TUBORG 24 dåser eller 30 flasker

99

CH. DE SANCERRE slotsaftapning frankrig

110

00

1,5 LITER

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med søndag d. 31. december 2017. Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

150 00 168 30000 00

KRANSEKAGE FRA BAKKEGÅRDEN BAGERI

TIL 8 PERS.

PR. STK.

34

00

Like os på Facebook

+ pant

PR. FLASKE

29

95 + pant

BLACK ELEPHANT ny årgang 75 cl frankrig

3 FLASKER

KRANSEKAGE STANG

95

BØRNECHAMPAGNE

PR. FLASKE

HANSEN ISLAGKAGE Vanilie og hindbær

VALG

MARTINI ASTI SPUMANTE 75 cl - italien

PR. FLASKE

49

95

CHARLES MONTAINE CHAMPAGNE frankrig Demi-sec eller brut 75 cl

PR. FLASKE

129

95

PIPER HEIDSIECK 75 cl frankrig

PR. FLASKE

219

95

Stort udvalg i hatte og nytårspynt Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmerlev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Alle dage 8.00-20.00 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


27. DECEMBER 2017 l 17 l

Nytårs

Slagtermester Erik Larsen

FISK

GØR ÅRETS

Fiskens hovedret til nytår

SIDSTE MÅLTID

Torsk i hvidvin eller sennepssauce med rosmarinkartofler rødkålsalat med mandarin og valnødder

MAGISK

PR. PERS.

110

00

SMAGFULDT &

mørt

CANADISK HUMMER 525-550 gr levende eller kogt

Se vores store udvalg af mørt og smagfuldt oksekød i den betjente slagter

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med søndag d. 31. december 2017.

PR. STK.

149

95

FERSK OKSEMØRBRAD Mør og saftig

PR. 1/2 KG.

124

95

ØSTERS

12 STK.

89

95

30 GR.

Husk

At bestille nytårsmenuen i delikatessen senest d.29/12

4 MØRE KALVEKOTELETTER 650 gr.

Bestilles inden 29-12

BAERII CAVIAR

Bla : amerikansk ribeye, wagyu ribeye, dansk dry age oksefilet, frey t-bonesteak

4 STK.

99

95

Nytårsaftensdag holder vi åbent kl. 8.00 - 15.00 Godt Nytår!

389

00

Like os på Facebook

Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmerlev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Alle dage 8.00-20.00 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


l 18 l 27. DECEMBER 2017

Bidt af bøger. Jan Pedersen sidder i bestyrelsen og redaktionen; Arild Batzer er ophavsmand og forlægger; Maja Refberg er redaktør; Ulla Hansen sidder i redaktionen; og Stine Mulbjerg er redaktionsassistent.

Uden for tiden

BATZER & CO er, udover at være det eneste forlag i Roskilde, også sit helt eget på nationalt plan. Det idealistiske, litterære foretagende insisterer på at udgive litteratur af højeste kvalitet – uanset om der er penge i det. Af Tomas Skov

Det er lidt som at gå på casino - eller måske snarere som at spille på heste. For i sidstnævnte scenarie er der i det mindste en vis sandsynlighed for, at spillerens viden og kundskaber over tid vil give pote, og hesten vil løbe den store gevinst hjem.

Bogens tidsregning I Arild Batzers verden i de bogforede lokaler på førstesalen i Ringstedgade 28, oven på det antikvariat, der engang var Roskilde Bogcafé, fungerer de løbende litterære satsninger på samme måde. Sammen med sine ansatte og frivillige læseheste afsøger han det litterære vækstlag under radaren fra de store forlag, og når han finder litteratur i særklasse, slår han til. Herefter starter det møjsommelige og uhyre tidskrævende arbejde med at oversætte, lave redaktion og læse korrektur i to omgange. Arbejdet med sproget i oversættelserne fører ofte til over tusind rettelser i den enkelte roman, således at den i sidste ende kan udgives i sin bedst mulige version. ”Det tager ca. en måned at lave en bog, og de tre uger bruger vi på at arbejde med sproget. Det er usynligt for læseren. Men vi tager den tid, der er nødvendig, og vi arbejder heller ikke med deadlines. Bogen udkommer, når den er så god, som den kan blive”, siger Arild Batzer.

Kvalitetens pris Det minutiøse slid resulterer dog ikke nødvendigvis i et passende afkast i form af storsælgende bøger. Tværtimod sælger hovedparten af udgivelserne fra forlaget i få hundrede eksemplarer, og de er dermed entydige underskudsforretninger.

”Det store i dag er jo at tjene penge – og det har aldrig været et formål for os. Vi lever uden for tiden”, konstaterer Arild Batzer, der sprang ud som forlægger i en alder af 50 år i 1997. Ikke desto mindre lever BATZER & CO videre i bedste velgående. Endda i en sådan grad, at der de senere år ligefrem kan tælles tre lønnede medarbejdere på førstesalen i Ringstedgade.

Hjemmelavet ”Det tog ti år før forlaget gav overskud. Vi har overlevet ved at lave alting selv - jeg producerer alle bøger selv og laver fx alle omslag. Man får sin egen stil med de små midler, man har til rådighed, og det giver også en genkendelighed i bøgerne”, fortæller Arild Batzer. Det er nogle gange svært at afgøre, hvem der tilsyneladende har det særlige ekstra, der gør forskellen mellem endnu en underskudsforretning og en storsælger. Men ind imellem rammer læsehestene på BATZER & CO en litterær guldåre, som sælger i tusindvis af eksemplarer i Danmark. Der begyndte med norske Per Petterson, der holdt forlaget i live i årevis, og senest har finske Kjeld Westö og islandske Jon Kalman begge solgt hver 10.000 eksemplarer af deres seneste romaner.

De sjældne stjerneskud ”Oplagene falder, og mange udgivelser giver underskud. Og så ind imellem kommer disse stjerner, som sælger sindssygt mange bøger”, siger Arild Batzer, der udgav Imre Kertesz og Herta Müller kort tid inden de fik Nobelprisen og Per Petterson, Kjell Westö og Jon Fosse inden de blev hædret med Nordisk Råds Litteraturpris. Jon Kalman har endnu ikke vundet prisen, men rundt om bordet ved redaktionsmødet på BATZER & CO er der bred enighed om, at det kun

kan være et spørgsmål om tid. For islændingen kan kombinere stor fortællekunst med en tilsyneladende bred appel. ”I hver en lille flække i Danmark læser man Jon Kalman. Han er stor blandt almindelige læsere, og han formår at gå i hjertet på folk med både humor og poesi”, vurderer Arild Batzer, som netop først og fremmest vil udgive god, og ikke nødvendigvis smal, litteratur. ”Vi udgiver bøger for almindelige mennesker. Det er gode historier, som kan læses af enhver - men mange af disse bøger sælger alt for lidt i forhold til, hvor gode de er”, erkender han.

Asiatisk satsning Sidste skud på BATZER & CO’s litterære stjernehimmel kommer måske fra Sydøstasien, for forlaget har netop sendt den indonesiske forfatter Eka Kurniawans ’Skønhed er et sår’ i handlen. Tiden, og læsernes dom, vil vise om denne satsning vil blive ét af forlagets stjerneskud – men den litterære kvalitet står ikke til diskussion. ”Han fortæller Indonesiens nyere historie i en familie- og kærlighedshistorie, og med brug af voldsomme begivenheder, myter og sagn”, siger Ulla Hansen, der bliver suppleret af redaktøren: ”Det er en ret saftig fortælling samtidig med at den giver et indblik i Indonesiens historie. Hovedpersonen er en prostitueret, der står op af graven efter 20 år – så den er ret syret på en underholdende måde. Man læser den med appetit, og man kan læse den uden forhåndskendskab til Indonesien”, siger Maja Refberg, der sammen med sine kolleger netop fokuserer på ikke-dansk litteratur. ”Det handler om god oversat litteratur. Vi bringer verdenslitteraturen til Danmark”, siger Arild Batzer.


27. DECEMBER 2017 l 19 l

Tilbudene gælder fra torsdag den 28. december

Fontanafredda Asti Fontanafr fr f edda Asti Spumante eller Spumante eller Moscato d’A ’ sti ’A Moscato d’Asti Hamburgerryg

1 flaske Røget. 1100-1300 g.

49,-

Kg-pris maks. 40,91.

1 flaske

49,-

Godt nytår Kransekagetop

100,-

Kransekagetop

Hjemmelavet rå rullepølse

Min. 1100 g

45,Årgang 2016

100,-

Kg-pris 70,00.

Vinavisen.dk

www.ao w vv.dk w.ao

20.05.2017

28.12.2014

Årgang 2016

Vinavisen.dk

Pr. 1/2 kg

35,-

www.aov.dk

20.05.2017

28.12.2014

Gør det nemt for dig selv og bestil din nytårsmenu hos slagteren

Oksemørbrad, pulled kalvekød, svamperavioli og trøffelsauce. Serveres med bønnesalat og kartoffelrosti

Først til mølle! Vi har 350 menuer

Pr. kuvert

Sprød tartelet med røget laks, rejer, edamamebønner, yuzu hollandaise og basilikumolie

269,-

Vores vinhandler anbefaler vine til nytårsmenuen. Se mere i butikken

Mango-passionsfrugtkage, chokoladefondant og chokolademousse på mandelbund. Serveres med mangopassionsfrugt coulis, crumble og friske bær.

4-retters Nytårsmenu Min. 2 kuverter

Flæskesvær med yuzu marmelade og japansk mayo

Menuen er udviklet af din slagter i samarbejde med en af landets bedste kokke, Carsten Kyster. Åbningstider mellem jul og nytår: 27. dec. - 30. dec. kl.8-21. 31. dec. 8-15. Nytårsdag: lukket Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: kl. 8-18. Bemærk: 29. og 30 dec. kl. 8-20 Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00


l 20 l 27. DECEMBER 2017

Godt nytår Friske og levende hummere

Tilbudene gælder fra torsdag den 28. december 2017

fra “fisken” i Hyrdehøj

Chicks Canadiske Hummere 540-580 g. Pr. stk.

Kun

135,-

Rømø Blåmuslinger i net. Pr. net

Hollandske Phil de Clercq Østers str. lll I fustage med 12 stk.

125,-

Kun

40,-

BESTILLINGER MODTAGES PÅ TLF. 46 30 17 53 Har du et særligt ønske, så sig bare til - vi kan kan skaffe stort set alt godt fra havet . Med venlig hilsen Fiskeafdelingen

Friske Kammuslinger Pr. stk. Åbningstider mellem jul og nytår: 27. dec. - 30. dec. kl.8-21. 31. dec. 8-15. Nytårsdag: lukket Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: kl. 8-18. Bemærk: 29. og 30 dec. kl. 8-20 Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00

12,-


27. DECEMBER 2017 l 21 l

Godt nytår

Tilbudene gælder fra torsdag den 28. december

Premium Oksefilet Fra ægte kødkvæg. Kilo-pris 220,-

Pr. 1/2 kg.

Pr. 1/2 kg.

79

95

110,-

Amerikansk Rib-eye Garanteret mørt. Kilo-pris 370,-

Lækre Kalveculotte Kilo-pris 159,90,-

Pr. 1/2 kg.

185,-

Er du i tvivl om hvordan du tilbereder kødet til nytårsaften, så kig forbi slagteren og få et godt råd med på vejen - de gør det med glæde!

Premium oksemørbrad Uden streng. Fra kødkvæg. Kg-pris 300,00

Pr. 1/2 kg.

150,Åbningstider mellem jul og nytår: 27. dec. - 30. dec. kl.8-21. 31. dec. 8-15. Nytårsdag: lukket Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: kl. 8-18. Bemærk: 29. og 30 dec. kl. 8-20 Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00


l 22 l 27. DECEMBER 2017

Godt nytår

Ædle dråber til nytårsmenuen Château Latour-Martillac

Château Lynch Moussas

2015, Frankrig. Skabt med bedste klynger af merlot og cabernet sauvignon fra 2015. Ideel at kombinere med ost og rødt kød måltider. Vejl. 399,.

Nytårspris

299,-

2015, Frankrig. Lukket duft, modne solbær og røget med let karamel. God fylde og længe samt moden smag. Vejl. 449,.

Nytårspris

349,-

NSET BEGRÆ L ANTA STK. KUN 18 R E V H F A

Spar 100,-

Spar 100,-

Cremant de Bourgogne eller Cremant dÁlsace

11.10.2015

349,-

Spar 100,-

6 flasker

BONUS

202,-0,-

indd 2

6 16.50

11/07/201

indd 2

85x54mm.

dlemskort_

12272_Me

Verdi eller Robby Bubble

6 flasker

79 6 16.50

11/07/201

aov.dk 15.06.2017

flasker

6 flasker

399,BONUS

MEDLEMS

20,-

6 Ved køb af

flasker

SKONTO DIN MEDLEM ÆTTES PÅ BONUS INDS 6 16.50

11/07/201

indd 2

85x54mm.

dlemskort_

12272_Me

Diablo Privada eller Clarkson Zinfandel

399,-1 flaske 1 flaske

indd 2

17.06.2017

SKONTO DIN MEDLEM ÆTTES PÅ BONUS INDS

Flere varianter. Californien, USA eller Chile 35-100 cl. Literpris maks. 228,43. Frit valg

85x54mm.

BT v/Tim Vollerslev

indd 2

Spar op til 38070

25,Frit valg

95

91 POINT James Suckling

BT v/Tim Vollerslev 17.06.2017

79

SKONTO DIN MEDLEM ÆTTES PÅ BONUS INDS

aov.dkaov.dk

15.06.2017 15.06.2017

6 16.50

Spiritus

dlemskort_

17.06.2017 17.06.2017

11/07/201

75,-

12272_Me

BT v/Tim Vollerslev BT v/Tim Volle

85x54mm.

dlemskort_

12272_Me

flaske

20,-

James Suckling

6 flasker Ved køb af d køb af 6 flasker Ve SKONTO

85x54mm.

Frit valg

91 POINT 91 POINT JamesJames Suckling Suckling

20,-

1 flaske

6 flasker Ved køb af

Zinfandel

Californien, USA USA eller eller ChileChile Californien,

Frit valg Californien, Frit valg Diablo Privada eller USA eller Chile. 6 x 75 cl. Clarkson Zinfandel

6 16.50 11/07/201

6 Ved køb af

rit valg

ME

Diablo Privada eller Diablo Privada eller eller Clarkson Clarkson Zinfandel Clarkson Zinfandel

SKONTO DIN MEDLEM DIN MEDLEM ÆTTES PÅ BONUS INDSNUS INDSÆTTES PÅ BO

dlemskort_

12272_Me

Frit valg

US DLEMSBON

Diablo Privada

US MOSNBONUS91 POINT DLEED70M EM LESB M Spar op til 380

MEDLEMS

NSET BEGRÆ L ANTA STK. KUN 18 R E V H F A

Spar 100,-

6 flasker 6 flasker

09.12.2015

ourgogne eller lsace, Frankrig.

Spar op til 38070

249,-

70 Frit 70 valg Spar op tilop 380 Spar til 380

www.aov.dk

nt de gne remant de emant eourgogne ller Cremant e eller ankrig. ’Alsace

Nytårspris NSET BEGRÆ L ANTA STK. KUN 18 R E V H F A

Literpris 88,67. Californien, USA eller Chile

09.12.2015

11.10.2015

Nytårspris

2015, Frankrig. Mørk frugt aroma og smag med en lakridsnote. Fast og tør på ganen. Vejl. 349,.

399, 399, 1 flaske 25,399,-

www.aov.dk

UGENS VIN Søndagsavisen

Château Fonroque

2015, Frankrig. Dyb farve, robust og fyldig vin fra 4. Cru Classé slot i Margaux. Vejl. 449,.

Flere varianter. 75 cl. Literpris 33,33 + pant Frit valg

75,-

1 flaske

Château Marquis de Terme

Verdi eller Robby Bubble

Bourgogne eller Alsace, Frankrig. 75 cl. Literpris 100,00 Frit valg

UGENS VIN Søndagsavisen

NSET BEGRÆ L ANTA STK. KUN 18 R E V H F A

Tilbudene gælder fra torsdag den 28. december 2017

95

aov.dk 15.06.2017

Åbningstider mellem jul og nytår: 27. dec. - 30. dec. kl.8-21. 31. dec. 8-15. Nytårsdag: lukket Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: kl. 8-18. Bemærk: 29. og 30 dec. kl. 8-20 Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00

Diablo Privada eller Clarkson Zinfandel Californien, USA eller Chile Frit valg

91 POINT James Suckling

BT v/Tim Vollerslev 17.06.2017

aov.dk 15.06.2017


27. DECEMBER 2017 l 23 l

Markfirbenene får julegaver Hvad ønsker markfirben sig allermest til jul? Nye grusbunker, som hunnerne kan lægge æg i, mere sol på de sydvendte skråninger og stenbunker til vinterdvale. Alle tre ønsker får de opfyldt ved Himmelsøen i disse dage.

KLUMME AFJESPER STEEN CHRISTENSEN erhvervsdirektør, Danske Bank i Roskilde

Optimismen spirer hos de mindre virksomheder

Antallet af markfirben i Danmark er i tilbagegang. Derfor er de særligt beskyttet af Habitatdirektivet, og området ved Himmelsøen i den tidligere grusgrav i Darup er et af de få steder i kommunen, hvor de stadig findes. Desværre er bestanden ganske lille og sårbar, og derfor gennemfører kommunen en række tiltag for at skabe bedre leve- og ynglesteder.

ler naturmedarbejder Klaus Andersen. De varmeelskende firben er afhængige af syd- og vestvendte, solbeskinnede skråninger og skrænter, med grusede jordpartier, hvor de lægger deres æg. Sådanne skråninger er der mange af ved Himmelsøen, men der mangler grusede æglægningssteder. Derfor bliver der etableret en række nye grusbunker, som hunnerne kan lægge æg i. For at få mere sol på de sydvendte skråninger, bliver der samtidig ryddet en del træer og buske. ”Endelig har markfirbenene behov for stenbunker,

Seks levesteder ”Vi har fået registreret, hvor der er markfirben i kommunen. Inden registreringen kendte vi kun ét sted, og nu kender vi seks. De er alle omkring Holbækmotorvejen (syd og sydvest for Roskilde) og ved Himmelsøen”, fortæl-

NYTÅ R

Godt NATår Mangler du nye lækre bløde dyner og puder - så kom godt ind i det nye år. Hos Seng og Bolig får du god kvalitet og de bedste priser, hver gang du handler! I denne mørke, kolde vinter fortjener du glæden ved en varm dyne, friske, bløde puder – og en ordentlig madras, der er god ved din ryg … Når du handler hos Seng og Bolig i Gullandsstræde 5, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig, så du vælger den rigtige dyne, pude eller madras. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet.

GØR NOGET VED DET: (Vist på TV)

Ringsted Dun Moskus dundyne Før 1960.KUN 980.Dunlopillo, ergonomiske puder Før optil 799.- 5 slags KUN 600.GETAMA, klassisk håndlavet madras Før 4.900.KUN 3.900.Assorterede hovedpuder vælg mellem 4 slags Før 299.-/389.KUN

175.-

som de bruger til vinterdvale. Derfor kommer der også

nye stenbunker”, fortsætter Klaus Andersen.

Fakta Du kan møde markfirbenet fra april til oktober. Det kan blive op til 22 cm, men over halvdelen af længden er den lange hale. I april-juni har markfirbenene deres yngletid, hvor de stærkt grønne hanner kæmper om de mere grå hunner. Hunnerne lægger æggene fra maj-juli i gruset jord, hvor der er sol. I løbet af august-september klækker æggene, og de små unger på 5-6 cm kommer frem. I september-oktober går markfirbenene i vinterdvale i stenbunker, musehuller osv., og kommer først frem igen, når forårssolen begynder at få magt. Markfirben lever af fx græshopper, edderkopper og orme, som de jager imellem græs og blomster.

Virksomheder i Roskilde området/Storkøbenhavn, tror på vækst i 2018. Det viser en ny analyse, som Epinion har foretaget for Danske Bank blandt virksomheder med 2-249 ansatte. I Roskilde området/Storkøbenhavn har 115 beslutningstagere fra virksomhederne deltaget. Ifølge analysen forventer næsten hver fjerde virksomhed i vores område, at omsætningen vil stige med mere end 10 procent i 2018. Omkring 40 procent af virksomhederne tror på en vækst mellem 1-10 procent, mens 30 procent forventer status quo. Kun fem procent forudser et fald i omsætningen. Vækst kommer fra hjemligt forbrug Ifølge undersøgelsen ser 35 procent af virksomhederne i Roskilde områldet/Storkøbenhavn øget indenlandsk efterspørgsel som den største driver for væksten. 10 procent peger også på øget eksport som vejen til større vækst. I høj grad bekræfter undersøgelsen de forventninger, vi møder hos vores kunder. Der er helt klart stigende optimisme at spore. Og som bank står vi selvfølgelig klar til at understøtte virksomhedernes vækst- og investeringsplaner, ligesom vi går i dialog med både eksisterende og nye kunder om fremtidens potentiale. Mangel på kvalificeret arbejdskraft Hvad angår behovet for nye medarbejdere, er der en forsigtig optimisme blandt de adspurgte beslutningstagere i virksomhederne. Flertallet forventer at have det samme antal ansatte om et år, mens 30 procent af virksomhederne i vores område regner med at ansætte flere medarbejdere. Kun fire procent forventer færre ansatte om et år. Og netop medarbejderne spiller en vigtig rolle i virksomhedernes vækstplaner. Ifølge undersøgelsen bliver kvalificeret arbejdskraft udpeget som den vigtigste vækstbarriere af næsten 30 procent af virksomhederne i Roskilde området/Storkøbenhavn, hvilket er det højeste tal på landsplan. Og det understreger meget godt den udfordring, som mange af vores kunder står overfor i disse år. Internationale ambitioner Undersøgelsen viser endvidere, at næsten hver femte virksomhed i området har ambitioner om at vækste internationalt. Det er noget færre end i områder som København, Nordsjælland og Trekantområdet, hvor ambitionerne på den internationale bane tilsyneladende er noget højere. Og det ærgrer mig naturligvis. For vi vil meget gerne hjælpe vores kunder med at etablere sig på nye markeder - og stiller gerne specialister til rådighed for at hjælpe vores lokale kunder med at starte forretning op i udlandet. Netop ved at vokse på nye markeder kan en virksomhed gøre sig mindre afhængig af sit hjemmemarked, og derfor er vi klar til at rådgive og støtte selskaber med eksportpotentiale.

Roskilde


l 24 l 27. DECEMBER 2017

Skrammel ”Skod!” lød dommen i al korthed, da min seksårige datter trak overraskelsen fra nissen op af julestrømpen på bagtrappen. Nissens veje har i år været særligt uransagelige, og vi har ikke altid kunnet regne med, at han havde lagt vejen forbi i løbet af natten. Anderledes stabil synes han ifølge min yngste at være hos moren – hvor han også giver større gaver. Men denne mørke morgen havde han valgt at begave min datter med en lille æske LEGO Friends. På pakken sprang en hundehvalp glad over en forhindring i en have med blomster – lige til at pakke ud og samle med begejstring. Det kom dog aldrig til at ske, for min datter parkerede den nonchalant på køkkenbordet og fortsatte ind til pakkekalenderen fra hendes farmor. Her en uge senere ligger hundehvalpen stadig usamlet i æsken. Således samler den nu støv på den allestedsnærværende legetøjskirkegård rundt om i lejligheden - sammen med det skrammel, der løbende ophober sig fra børnefødselsdage med de obligatoriske indkøb fra Tiger og Søstrene Grene, og med en lind strøm af plastic fra lidt for mange Happy Meals fra McDonalds.

Hertil kommer naturligvis en hær af Barbiedukker samt det uundværlige tilbehør i deres forbrugsorienterede plasticverden i form af tøj, toiletartikler, heste, biler og diverse ejendomme. Jeg husker en hel del idealistisk og forbrugerbevidst standhaftighed fra mine yngre dage, da min yngstes ældre søstre var på hendes alder. Det var muligt, at de fik den batteridrevne hund, der både kunne gå og gø, i julegave af mormor – men så måtte det også række. Vi påtog os så opgaven med at supplere op med opbyggelige aktiviteter, der kunne samle familien, som fx puslespil, tusser, papir og kreating. Det var også dengang, vi uden videre gav både fredet regnskov i Costa Rica og geder til afrikanske familier i julegaver til familien. Et eller andet sted undervejs må jeg have resigneret, og forbruget synes nu så indlejret i hverdagslivet, at det er umuligt at gøre op med. Af samme grund havde min yngste, der for længst er udstyret med en aflagt iPhone, vidtløftige forventninger til omfanget af gaver, som hun forinden havde taget en lang stribe billeder af i Fætter BR. Jeg

har, sammen med hendes ældre søskende, bragt den kætterske tanke på bane, at en god gave også kan være en overraskelse, som man ikke nødvendigvis på forhånd har udpeget i en legetøjsbutik, hvilket afstedkommer spontan latter iblandet ængstelse: ”Nej far, det mener du ikke vel?” Over for mig selv abonnerer jeg indtil videre på forældreundskyldningen om, at tiden flyver – og hvad kan der egentlig ske ved at give barnet det, hun ønsker sig? Men. Det var 2017 – og næste år skal jeg genfinde overskuddet til lidt mere bevidsthed. Og det er ganske vist.

Roskilde Tekniske Skole STUDIESTART

Musik i blodet? ...Og vil du: bygge din karriere på din musikpassion? gøre en forskel for børn og unge med musik? have gode jobmuligheder inden for musik og kulturliv? NY Musiklærerprofil i musikbyen Roskilde

15.-17. januar

ÅBENT HUS

27. januar kl. 10-14 på flere adresser

å p e r e Se m


27. DECEMBER 2017 l 25 l

Første halvår 2018 FOREDRAG

SLÆGTSFORSKNING

UDFLUGTER

MUSIK OG SANG

81034 Den sidste Inkaprinsesse v/ Ulrik Kristiansen Onsdag d. 24.1.18 kl. 14.00-16.00 Guldaldersalen, Algade 13 1 foredrag, Pris kr. 155,- P/A/E kr. 125,-

81700 Gotisk læsning og skrivning Onsdage fra d. 17.1.18 kl. 12.30-15.00 9 mødegange, 27 lektioner Pris kr. 1.066,- P: kr. 823,- A/E: kr. 877,Jernbanegade 62 B, Anna M. Krogh-Thomsen

81082 Glyptoteket Tirsdag d. 6.3.18 kl. 11.00-12.30 Ny Carlsberg Glyptotek Pris kr. 115,-

81338 Sangundervisning Mandage fra d. 8.1.18 kl. 15.30-17.00

Folkeligt Oplysnings Forbund

81170

Slægtsprogrammet AQ 15 + Internetadresser Tirsdage fra d. 23.1.18 kl. 13.45-16.15 9 mødegange, 27 lektioner Pris kr. 1.066,- P: kr. 823,- A/E: kr. 877,Jernbanegade 62 B, Anna M. Krogh-Thomsen

81061 Hvad sker der på Carlsberg Onsdag d. 14.3.18 kl. 14.00-16.00 Carlsberg Bryggeri Pris kr. 220,-

6 foredrag om aktuelle operaer i foråret 2018 v/ Bjørn Steding-Jessen Tirsdage fra d. 30.1.18 kl. 13.00-15.30 Duebrødre Kloster, Sankt Agnes Vej 2 6 foredrag, Pris kr. 690,- P/A/E kr. 510,-

Gennemgang af slægtsprogrammet AQ 15 Lørdagene d. 27.1. og d. 10.2.18 kl. 9.30-16.30 2 mødegange, 16 lektioner Pris kr. 687,- P: kr. 543,- A/E: kr. 575,Jernbanegade 62 B, Anna M. Krogh-Thomsen Kunst på Borgen, Snapstinget og Folketinget Tirsdag d. 20.3.18 kl. 17.45-20.30 Christiansborg Slot Pris kr. 297,81063 Jesuskirken i Valby Onsdag d. 4.4.18 kl. 14.00-16.00 Jesuskirken Pris kr. 230,-

81035 Luther og reformationen v/ Martin Schwarz Lausten Onsdag d. 28.2.18 kl. 14.00-16.00 Guldaldersalen, Algade 13 1 foredrag, Pris kr. 155,- P/A/E kr. 125,81022 Bertel Thorvaldsens liv og kunst v/ Mie Thorning Christensen Tirsdag d. 6.3.18 kl. 19.00-21.00 Kildegården 6 1 foredrag, Pris kr. 115,- P/A/E kr. 85,81023 Kærlighedens filosofi v/ Kasper Lysemose Tirsdage fra d. 13.3.18 kl. 19.00-21.00 Kildegården 6 5 foredrag, Pris kr. 570,- P/A/E kr. 420,81036 Thi hjertesproget er vers og sang v/ Jens-Christian Wandt Onsdag d. 21.3.18 kl. 14.00-16.00 Guldaldersalen, Algade 13 1 foredrag, Pris kr. 155,- P/A/E kr. 125,-

81172 Brugen af FamilySearchs hjemmeside Lørdag d. 17.3.18 kl. 9.30-16.30 1 mødegang, 8 lektioner Pris kr. 408,- P: kr. 336,- A/E: kr. 352,Jernbanegade 62 B, Anna M. Krogh-Thomsen KREATIVE FAG 81260

Syning af historiske dragter og teaterkostumer Tirsdage fra d. 16.1.18 kl. 18.00-21.00 10 mødegange, 40 lektioner Pris kr. 1.449,- P: kr. 1.089,- A/E: kr. 1.169,Jernbanegade 62 B, Judy Tannenberg

81113 Drivhuset - placering og udnyttelse Tirsdag d. 13.2.18 kl. 19.00-21.00

81115 Spis dine stauder Torsdag d. 22.3.18 kl. 19.00-21.00 v/ Anne Marie Sørensen Kildegården 6 1 foredrag, Pris kr. 115,- P/A/E kr. 85,-

81288 Grundkursus i tegning og maling Lør- /søndag d. 10. og 11.2.18 kl. 10.00-15.30

81710 Nytårskur 2018 Tirsdage i ulige uger fra d. 16.1.18 kl. 10.00-11.40 10 mødegange, 20 lektioner Pris kr. 860,- P: kr. 680,- A/E: kr. 720,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Christina Lillholm

81064

Grundtvigskirken - og Bispebjerg Kirkegård Fredag d. 13.4.18 kl. 14.00-16.00 Grundtvigs Kirke Pris kr. 130,-

81711 Nytårskur 2018 Onsdage i ulige uger fra d. 17.1.18 kl. 19.00-20.40 10 mødegange, 20 lektioner Pris kr. 860,- P: kr. 680,- A/E: kr. 720,Kildegården 5, Christina Lillholm

81065 Assistens Kirkegård - Nørrebro Onsdag d. 25.4.18 kl. 14.00-16.00 Assistens Kirkegård Pris kr. 115,-

81630 Qi Gong Torsdage fra d. 18.1.18 kl. 13.30-15.00 13 mødegange, 26 lektioner Pris kr. 1.037,- P: kr. 803,- A/E: kr. 855,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Rikki Thomsen

81066 Nordisk Film - Olsenbanden Onsdag d. 2.5.18 kl. 14.00-15.30 Nordisk Film Pris kr. 245,81050 Gartneriet Toftegaard Torsdag d. 3.5.18 kl. 19.00-21.00 Gartneriet Toftegaard Pris kr. 115,-

81631 Tai Chi Fredage fra d. 26.1.18 kl. 14.30-16.00 11 mødegange, 22 lektioner Pris kr. 919,- P: kr. 721,- A/E: kr. 765,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Søren Brylle

81051 Gartneriet Jensen Tirsdag d. 15.5.18 kl. 19.00-21.00 Gartneriet Jensen Pris kr. 115,-

81289 Grundkursus i tegning og maling Lør- /søndag d. 17. og 18.3.18 kl. 10.00-15.30

FØDSELSKURSER, BØRN OG FORÆLDRE 71664 Når jeg skal føde Tirsdage kl. 18.00-19.30 10 mødegange, 20 lektioner Pris kr. 860,- P: kr. 680,- A: kr. 720,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Camilla Härtel Jensen

2 mødegange, 14 lektioner Pris kr. 628,- P: kr. 502,- A/E: kr. 530,Jernbanegade 62 A, Charlotte Hoff 81230 Japansk maling - Kalligrafi og Sumi-e Lør- /søndag d. 3. og 4.3.18 kl. 10.00-15.00 2 mødegange, 12 lektioner Pris kr. 569,- P: kr. 461,- A/E: kr. 485,Jernbanegade 62 A, Sumiko Knudsen

81068 Smag på Østerbro Fredag d. 18.5.18 kl. 14.00-16.00 Østerbrogade Pris kr. 220,81069

Forår på Frederiksberg - og Bakkehuset Onsdag d. 23.5.18 kl. 14.00-16.00 Bakkehuset Pris kr. 300,-

DIVERSE FAG

81059 Korsbæk på Bakken Onsdag d. 30.5.18 kl. 12.00-15.30 Korsbæk butikken Pris kr. 485,-

81171 Billedbehandling - Adobe Elements 2 Tirsdage fra d. 23.1.18 kl. 10.45-13.15 9 mødegange, 27 lektioner Pris kr. 1.066,- P: kr. 823,- A/E: kr. 877,Jernbanegade 62 B, Anna M. Krogh-Thomsen 81135 iPad / iPhone for begyndere Lørdag d. 3.3.18 kl. 10.00-15.00 1 mødegang, 6 lektioner Pris kr. 306,- P: kr. 252,- A/E: kr. 264,Jernbanegade 62 B, Morten Centauri

81641 Herregod yoga Tirsdage fra d. 9.1.18 kl. 20.00-21.30 6 mødegange, 12 lektioner Pris kr. 569,- P: kr. 461,- A/E: kr. 485,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Lene Nørgaard

81067 DieselHouse Søndag d. 6.5.18 kl. 10.45-13.00 DieselHouse Pris kr. 130,-

HAVEFOREDRAG

81114 Stauder i haven Tirsdag d. 27.2.18 kl. 19.00-21.00

81341 Sangundervisning Onsdage fra d. 10.1.18 kl. 17.00-18.30

BEVÆGELSE OG SUNDHED

81062

81021 J.F. Willumsens liv og kunst v/ Mie Thorning Christensen Tirsdag d. 30.1.18 kl. 19.00-21.00 Kildegården 6 1 foredrag, Pris kr. 115,- P/A/E kr. 85,-

81340 Sangundervisning Onsdage fra d. 10.1.18 kl. 15.30-17.00

20 mødegange, 40 lektioner Pris kr. 2.178,- P: kr. 1.458,- A/E: kr. 1.618,Jernbanegade 62 B, Stine Juel Andersen

81173 81060

81339 Sangundervisning Mandage fra d. 8.1.18 kl. 17.00-18.30

MINIFERIE 81211 Uldfilt - Uld i lange baner Lør- /søndag d. 10. og 11.3.18 kl. 10.00-16.00 2 mødegange, 16 lektioner Pris kr. 687,- P: kr. 543,- A/E: kr. 575,Jernbanegade 62 B, Hella Olsson

81084

Tranedans ved Hornbogasjön i Sverige - med sightseeing i Gøteborg Fredag d. 6.4.18 kl. 8.00 - 7.4.18 kl. 19.00 Afgang fra Roskilde Bibliotek Pris kr. 2.150,-

71671 Pilates efterfødsel Onsdage kl. 10.40-12.10 10 mødegange, 20 lektioner Pris kr. 860,- P: kr. 680,- A: kr. 720,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Gunnvor Anne Klok 81680 Tumletimen (ca. 4-12 mdr.) Fredage fra d. 12.1.18 kl. 11.00-12.00 81681 Tumletimen (ca. 4-12 mdr.) Fredage fra d. 12.1.18 kl. 12.15-13.15 81682 Tumletimen (ca. 4-12 mdr.) Fredage fra d. 6.4.18 kl. 11.00-12.00 81683 Tumletimen (ca. 4-12 mdr.) Fredage fra d. 6.4.18 kl. 12.15-13.15 10 mødegange, 13,3 lektioner Pris kr. 670,- P: kr. 537,- A/E: kr. 565,Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 Pia Grønlund Gudmansen

P: Pris for pensionister med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune. A/E: Pris for arbejdsledige dagpengemodtagere og efterlønsmodtagere med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.

FOF Midtsjælland, Algade 31, 4000 Roskilde, Tlf. 46 36 69 74, - e-mail info@fof-roskilde.dk

Se flere kurser på www.fof-midtsjælland.dk


l 26 l 27. DECEMBER 2017

VVS Arbejde • Fjernvarme

Om Niels Honoré

• Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser

Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg-nakke-skulderproblemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne, og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre, at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Historien om tandbørsten

SMUKT

SMIL ET

At børste sine tænder gør vi vel alle, men hvad med din muskel-, sene-, og ledhygiejne?

VI LAVER:

• Helproteser

• Tandproteser efter foto af deres naturlige smil

• Delproteser • Stål unitor proteser • Immidiat proteser, indsættes straks efter tandudtrækning • Tryklåsproteser, knappes fast til naturlige eller kunstige tandrødder

• Naturtro proteser, individuel indfarvning af tænder og tandkød GRATIS UNDERSØGELSE OG BEHANDLINGSFORSLAG

Klinisk tandteknikker tandteknik Jens, indehaver. Klinisk tandtekniker

Hjørdis, Klinisk tandtekniker

H. Jens Jacobsen · Algade 63 C · 4000 Roskilde · 46 37 38 02 www.sjaellandstandteknik.dk KONSULTATION: MANDAG TIL FREDAG KL. 9-16

Børn og unge bliver mere og mere fysisk inaktive, samtidig med at medieforbruget stiger og stiger for den samme målgruppe. Kig bare tilbage på juledagene og spørg dig selv, om dine børn fik pulsen op i de anbefalede 60 min hver dag, og om der kom fuldt tryk på kedlen tre gange 30 minutter ugentligt, som også er anbefalingerne? Flere og flere børn er overvægtige, de går til fysioterapi med smerter, og livsstilssygdommene debuterer tidligere og tidligere hos både børn og unge. Derfor er det på tide, at jeg fortæller dig historien om tandbørsten, nul huller-generationen, og hvorfor alle børn skal have obligatorisk fysisk aktivitet i en nær fremtid. Første gang man støder på tandbørsten, eller som det var i de første mange år, en tyggepind, er ca. 3.500 før Kristus i Mesopotamien, det nuværende Irak. Senere dukker beskrivelser op både i Ægypten og Kina om brugen af den og det fornuftige i at

gnubbe sine tænder. De første, som systematisk begynder at anvende metoden, er folk i den muslimske verden, hvor den bliver skrevet ind som en del af ritualet inden bøn. Omkring 1700-tallet begynder anvendelsen af den model, vi kender i dag, at blive udbredt. Modellen er eksklusiv og laves i sølv og ibenholt og er forbeholdt det bedre borgerskab i Europa, som begynder at tage metoden til sig. Dels af forfængelighed og dels fordi man oplever at kunne beholde sine tænder i længere tid og dermed mindske gener og smerter fra mundhulen. I 1959 nedsatte man i Danmark en kommission for at gøre noget ved børns tandsundhed. På daværende tidspunkt var det stadig normalt, at man fik gebis som helt ung. I 1966 anbefalede kommissionen obligatorisk børnetandpleje, og i 1971 var der politisk opbakning, og en lov om børnetandpleje blev vedtaget, og fluorskylning og tandeftersyn blev herefter hverdag. Sidenhen er Danmarks tandsundhed blevet en af verdens bedste. Nul-huller generationerne var en realitet, og ingen tænker over, at det i dag er normalt at børste sine tænder regelmæssigt. På samme måde kan vi i historien se,

at fysisk aktivitet og motion optræder langt tid før Kristi fødsel, og der er ligeledes i både det gamle Ægypten og Kina tegn på, at kroppen har været brugt systematisk til både leg og træning. I dag kan vi se, at særligt de højtuddannede har taget motion og hverdagsaktivitet til sig, og på få år kan man nu konstatere, at højtuddannede mænd næsten lever 10 år længere end nogle kortuddannede mænd. I denne analogi står vi nu overfor et vigtigt valg om, hvorvidt hygiejnen af muskler, sener og organer er noget, du selv skal sørge for som barn, eller noget vi skal lovgive omkring? De videnskabelige beviser fejler i hvert fald ikke noget, og ingen sundhedsfaglige eller politikere i Danmark vil diskutere effekten af fysisk aktivitet på børns sundhed, indlæring og trivsel. Så nu mangler vi bare en kommission for fysisk aktivitet for børn og unge. Indtil det sker, vil det stadig og altid fremover, uanset lovgivning, være vores forældreansvar – med skolen som opbakning at guide og hjælpe børn og unge til normal fysisk aktivitet i hverdagen,igesom vi gør med tandbørsten. Så hvad med en tur i skoven og få sat lidt damp på kedlerne?

Betaler du afkølningsstraf ? Vi samarbejder med Roskilde Forsyning under fjernvarme serviceordningen. Få gennemgået dit anlæg for kun 35 kroner pr. måned. Det bliver automatisk trukket fra din varmeregning. Meld dig til direkte på www.tp-vvs.dk eller kontakt os direkte, så sørger vi for kontrakten med Roskilde Forsyning!

PS: Vi har også serviceordning for erhverv!

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


27. DECEMBER 2017 l 27 l

Kære læsere og annoncører Paperboy får ny distributør fra og med den 1. januar 2018. Da PostNord ikke kan løfte opgaven vil FK Distribution fremover levere avisen i din postkasse. Skulle det ske, at du ikke får din avis, så kan du finde et link

på www.paperboy.gratis hvor du kan meddele dem om, hvilken uge det drejer sig om.

og samarbejdspartnere.

Vi har masser af spændende tiltag på vej i 2018 og vil gerne sige alle tak til alle vore trofaste læsere, annoncører

Rigtig godt nytår fra alle os på

Vi ses igen den 2.-3. januar 2018.

Paperboy


l 28 l 27. DECEMBER 2017

42173

home RO's Torv ønsker alle en glædelig jul og godt nytår i jeres nye hjem

Åbningstider mellem jul og nytår 22. december

10 - 16

23. december - 26. december

Lukket

27. december - 29. december

10 - 16

30. december - 1. januar

Lukket

2. januar

10 - 16

Glædelig jul og godt nytår

Humlebakken 8

KfndiC

Indflytningsklar familievilla med unik planløsning Her på Humlebakken 8 finder du en skøn familievilla med en planløsning, der åbner op for adskillige indretningsmuligheder på husets to rummelige etager. Her er masser af muligheder for familien, der har brug for meget plads, og drømmene kan hurtigt blive til virkelighed her.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00181

Roskilde

Roskilde Bredekæret 13 Moderne familievilla med eksklusiv forældreafdeling Velkommen til en fantastisk familievilla med hele fire soveværelser og to flotte badeværelser. Her er ideelle rammer for familien, der ønsker meget plads, og som prioriterer en indflytningsklar bolig med store, lyse leverum.

Glædelig jul og godt nyt hjem Selvom julefreden snart sænker sig, kan du altid få en gratis salgsvurdering hos home. Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nyt hjem.

881

7

2005

150

Energi

3.795.000 3.145 190.000 17.018/14.269 Tlf: 38413500

KfndiC 163

712

6

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00185

1990 2700 Energi

3.695.000 3.968 185.000 16.574/13.896 Tlf: 38413500

R O F TÆNDHYGGEN JULE YS

EFIF # JUL

L MED PYNT

home har lavet en folder med 52 salgsfif, der giver din bolig mere værdi. Hent den i din lokale home-forretning. God jul og godt nytår

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

171

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


27. DECEMBER 2017 l 29 l

Kom ind forbi butikken i RO's Torv og se hvad vi kan gøre for dig

NYHED Dommervænget 10B, st. th.

KndpqD

Lys og veldisponeret lejlighed i eftertragtet ejerforening Velkommen til denne dejlige bolig, som appellerer til unge såvel som ældre, der ønsker en rummelig lejlighed i grønne og centrale omgivelser. Lige uden for lejligheden har du store grønne plæner med bænke og en hyggelig lille legeplads. Der er desuden planer om udgang fra boligens altan til en lille, privat have.

LEJLIGHED Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00169

Roskilde

87

4

1968

Ja

Ja

Energi

1.995.000 3.720 100.000 8.977/7.525 Tlf: 38413500

5 MIN. GANG FRA BYPARKEN Roskilde Frederiksborgvej 37A En af Roskildes bedste adresser Velkommen til denne hyggelige og veludnyttede gulstensvilla med allerbedste beliggenhed i Roskilde. Her kommer du til at bo helt centralt og med kort gåafstand til Roskilde Fjord og de skønne, grønne områder i Byparken og Folkeparken.

www.Jernaldermarken.com

KfndgD 87

421

4

RÆKKEHUS Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00238

1953

50

Energi

3.695.000 3.328 185.000 16.341/13.933 Tlf: 38413500

FANTASTISKE DRØMMEBOLIGER SÆRLIGT FOR BØRNEFAMILIER...

HUS ÅBENT SET EHU I PRØV ØNDAG S R E V H 12 FRA 11-

A

R RF

A KL S NG 2017 I N YT /12 L DF 1

IN

JERNALDERMARKEN 18 ARKITEKTTEGNEDE RÆKKEHUSE TREKRONER • ROSKILDE

Normalt er ventetiden lang, når man vil have del i et projektsalg, men her har du en unik mulighed for at få et helt nyt, gennemført og arkitekttegnet rækkehus i rolige, men centrale omgivelser – og så endda med indflytning inden jul. Rækkehusene har... • Optimal planløsning, store og funktionelle rum • Franske altaner • Dejlig gårdhave samt skur • Privat have med terrasse og solafskærmning Boligarealer mellem 112 m2 og 127 m2. Priser fra kr. 3.150.000

home Roskilde RO’s torv Tlf. 38 41 35 00

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 30 l 27. DECEMBER 2017

Et markant hjørne før og nu Af Per Steenholdt

...

Som historien tolkes i dag, har der formentlig allerede i middelalderen været et stræde på dette sted. Af dette stræde kunne man komme fra Sankt Laurenti kirke, hvis ruiner kan ses under torvet og den langt mindre kendte Sankt Dionysii Kirke, der lå hvor Centrumgården ligger i dag. I det gamle stræde har ligget badstuer, der har givet strædet sit ældst kendte navn – Damperstrædet. I 1753 fremstilles et kort af Johan Jac. Bruun til Frederik den. 5 ´s Danske Atlas. Her står navnet Gullandsstræde! Det skal ikke opfattes, som at strædet nu havde fået det navn. Bruun var ikke specielt kendt i Roskilde. Byen var kun en af de mange, han besøgte. Han var ikke egentlig korttegner, men målte byen op i skridt. Der var ingen ”vejviser”, han kunne slå op i, men måtte spørge de forbipasserende eller tale med en lokalkendt for at få navne på. At Gullandstræde optræder så tidligt på hans kort, viser kun at strædet i folkemunde havde taget navn efter, at det var det stræde man skulle nedad, når

Hjørneejendommen Gullandstræde/Skomagergade, mellem 1863 og 1878. Ukendt fotograf, digitalt farvelagt af Ole Kaare.

man besøgte værtshuset Gullanden. Der gik næsten 100 år, før det navn blev det officielle navn for strædet.

Den gamle præstegård Gården på hjørnet af Skomagergade og Gullandstræde, som ses på det gamle foto, er opført efter en bybrand i 1735. I 1761 beskrives den første gang. Den ejes af sognepræsten til ”Vor Frue Kirke” og beskrives som beliggende på hjørnet af Skomagergaden og ”Dam Boe Strædet”. Frem til 1837 ejes den med en enkelt undtagelse kun af præster eller kapellaner. Hans Rønø nævner, at gården fra 1803 tilhørte Mathias Brangstrup, den sidste præst, der var tilknyttet Sankt Ibs Sogn. Dette sogn blev sammenlagt med Sankt Jørgensbjerg Sogn i 1808. Brangstrup fortsætter som præst, men nu i Sankt Jørgensbjerg Sogn. At være sognepræst til Vor Frue Kirke og tilknyttet Sankt Ib´s sogn var nok samme

Hjørneejendommen fra 1878, som den se ud i dag. Foto: Ole Kaare.

embede. Sankt Ib´s Sogn var reelt delt i to. Der var en del beboere omkring den gamle kirke tæt på havnen, og så var der den del, der boede omkring Hedegårdene. De sidste brugte den gamle Vor Frue Kirke, der også var sognekirke for landsbyen Kamstrup.

Fra præstegård til bryggergård Ved en ret omfattende gennemgang af byens ejendomme i 1837 beskrives den gamle præstegård stort set som ved beskrivelsen i 1761. Den tilhører nu bare bryggeren Peter Nielsen, der ved folketællingen i 1834 boede i Bredgade. Han har købt den langt bedre beliggende gård af enken efter den sidste præst. Han kan starte sin ølproduktion i præsten gamle kobberkedler, men der må være penge i øl. Bryggeriet udbygges, og da Peter Nielsen dør i 1859, overtager hans søn Niels Peter Nielsen bryggeriet, selvom han er

udlært murer og har arbejdet som murersvend. Det var den gamle bryggers ønske at nedrive bygningen mod Skomagergade, men det blev hans søn Niels Peter Nielsen, der får opført den ejendom, som ligger der i dag. Det er ikke tilfældigt, at den ligner en mindre udgave af Hotel Prindsen – bygningen er tegnet af samme arkitekt. Kælderen, hvor der ligger butik i dag, har i perioder også været brugt til beboelse. Det er intet tilfælde, at telefonselskabet KTAS købte ejendommen og byggede telefoncentral i Gullandstræde. Den tidligere telefoncentral havde jo ligget på luftet under den nærliggende Flensborg bygning. Mange husker nok, nogle af de butikker, der har ligget i kælderen på hjørnet. Jeg drikker sjældent øl, men husker da jeg en enkelt gang har været nede i Hansa inden 1985 og fyldt pose op med kolde øl – vel en passende vare da bygningen er betalt af en brygger.

Gearkasseoliedæmperregulator Man skal ikke tro på hvad som helst... Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste! Denne uges forslag er indsendt af : Preben Friis-Hansen, Enghaven 21, Svogerslev, 4000 Roskilde Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!


27. DECEMBER 2017 l 31 l

TUSIND TAK FOR BIDRAGET

TIL BYENS JULEBELYSNING TIL FØLGENDE: Acacia Blomsterkunst - Advokat Buus Mark - Algade Frisøren - Alm Brand - Andersen & Enig - Anytime - Arbejdernes Landsbank - Autogården Bagels To Eat - Bahne - Bestseller - Blomster Tid - Blågård Radio - Boesen Collection - Boston - BR Legetøj - Brdr. Lützhøfts Eftf. Butik Ringstedgade 13 - Buus Optik - Byens Grønne Hjørne - Byens Hus - Cafe Korn - Cafe Mulle & Rudi - Caseus Ost & delikatesser - Change - Click Coiffure - Cream - Dagbladet - DanBolig Hersegade - Danske Bank - Den Franske Vinhandel - Design Center - Din Hørespecialist Roskilde Dom Apoteket - ecigZ - EDC-Poul Erik Bech - Ekman Bolig - Emmerys - Enghoff Hår og Velvære - Eventyrsport - Fatima - Femilet - Fix Phone Flensborg Bog & idé - Florentz Café & Brasserie - Folkekirkens Nødhjælp - Frellsen Chokolade - Fri Bike Shop - Friluftsland - Frisør Askepot Frisør Piló - Frisør Studiet - Frisør V.I.P. - Frisør York - Gabos - Garnhøkeren - Ginatricot - Gitte Kris - Gitte Munch - Guldfuglen Guldsmedene A & V. Nielsen Hansen - Gustav Wieds Vinstue - H & M - Hair By Nature - Havannahuset - Hedins Mad og Smil Hestetorvets Selskabslokaler - HI-FI Klubben - Home - HOW by Charlotte Elsted - Humac - Håndværkeren - ID Lingeri - Importøren Inspiration - Intersport - Irma - Jack & Jones - Jardex - Jensen Globetrotter - Jeppe Art - Jokis Hundesalon - Jyske Bank - Kaffeekspressen Karibu Fair Trade Butik - Karl E. Glas - Kop & Kande - Kuberts Fisk - Lagkagehuset - Liljen - Louise - Lundgårds Tandteknik Lysmesteren Roskilde - Madrassnedkeren - Masai - Matas Algade - Matas Skomagergade - Matas Stændertorvet - Meny - Metropol - Miss Match Mr. Monopol - NB Radio - Neye - Nordea - Normal - Nybolig Allehelgensgade - Nystrup & Øskov - Odas Minde - Only - Optik Nicolai’s - Pandang Paradis - Passagens Frisørsalon - Pernille Damgaard Optik - Peter Beier Chokolade - Plan A - Profil Optik - Pure Copenhagen - Restaurant Bone’s Restaurant Bryggergården - Restaurant Mumm - Restaurant Upstairs - Ringdal & Regitze - Rok & Uld - Roskilde Kebab & Grill Roskilde Kommune - Roskilde Kunsthandel - Roskilde Mediecenter - Roskilde Mønt & Frimærkehandel - Roskilde Privathospital Roskilde Station Cykler - Roskilde Turistbureau - Rud & Vester - Røde Kors Genbrugsbutik - Raadhuskælderen - Salon Strædet - Schmelz Eftf. Seng & Bolig - Skomageriet - Skoringen - Skänk - Slagter Frimann - Smarteyes - Småfolk - Socks & More - Sparekassen Sjælland Spejdersport - Sportmaster Roskilde City - Stasig Uhrlager - Stender - Strik Design - SuperBrugsen - Svane Apoteket - Symaskineshoppen Synoptik - Søren Frid Optique - Søs & Ole - Tandlægerne Hestetorvet - Tandlæge Leni Mølsøe - Telenor Roskilde - Telia Danmark Tesalonen - The Body Shop - The Bronx Burger - Thiele - Tiger - Torvets Grill & Kebab - Trisha - TTU - Tugba Frisør - Tygesen Women Tøjeksperten Egebjerg Roskilde - Urværkstedet - Villa Hus - Vivaldi - Wabiwabi - Wagner - You See - Zander - Zizzi - Zleep Hotels - Aage Müller

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 ADVENTSSØNDAGE KL. 10.00-15.00 17.-23. DECEMBER: ALLE DAGE TIL KL. 19.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

Følg med på www.roskildehandel.dk og Facebook

GRØNAGER - www.ggp.dk

ROSKILDE HANDELS AKTIVITETSFOND SIGER


l 32 l 27. DECEMBER 2017

Sport

Lad os straks krybe til korset. Set gennem velpudsede og lokale sportsbriller, har 2017 ikke budt på de helt epokegørende resultater. I nationalsporten fodbold, er flagskibet FCR gået i vinterhi med en lunken midterplacering i 1. division – mens KFUM’s Danmarksseriehold er uvant bundprop. Så der er rigeligt plads til markante forbedringer, inden fodboldsæsonen 2017/18 afsluttes til sommer. Også Roskilde Håndbolds bedste seniorhold – på såvel sværd- som spindesiden -frister i øjeblikket tilværelsen som midterhold. Ligeledes har racer esset Kevin Magnussens sæson i Formel 1 været lidt op og ned. Heller ikke Roskilde Roklub kan bryste sig af de helt store internationale resultater, men her luner OL sølvmedaljen fra Rio 2016 dog stadig. Reelt er det vel kun Roskilde Bordtennis/BTK 61, der har holdt battet højt hævet her i år. Klubben vandt selvsagt igen-igen DM for herrer og har også klaret sig fortrinligt i Champions League.

Jubilæer Nu er sport jo heldigvis andet og meget mere end elite og stræben efter pokaler og mesterskaber. Sport handler ikke mindst om kammeratskaber og om at samles i hyggelige sociale fællesskaber: Her i 2017 kunne Jyllinge Gymnastik og Idrætsfor-

Foto: Ole Walldo

Det lokale sportsår 2017

Gode rammer for sporten

ening fejre et fejende flot 120 års jubilæum. For også i sportens verden er det rigtig lang tid. Mange af de populæreste sportsgrene i Danmark – såsom fodbold, håndbold og badminton har kun eksisteret i godt og vel 100 år. Til gengæld har gymnastik faktisk flere tusinde år på bagen. 5.000 år gamle ægyptiske væg malerier viser således menne-

sker i færd med at udføre gymnastiske kropsøvelser. Dengang som nu med det formål at styrke sig selv såvel fysisk som psykisk. Det er derfor ganske naturligt, at det fra starten var gymnastikken, der var det store tilløbsstykke tilbage i 1897. Vi kipper med flaget for Jyllinge Gymnastik og Idrætsforening. Også Roskilde Sports Pe-

tanque Club kunne fejre et flot jubilæum – nemlig 25 år med kuglekast: Kært barn har som bekendt mange navne, og petanque er også kendt som såvel boccia som boule. Uanset navnet handler spillet ganske enkelt om, at kaste eller trille en metalkugle, så den havner så tæt som muligt på den lille trækugle (grisen), der i forvejen er smidt ud på den

aflange grusbane. Petanque er på få årtier og af mange gode grunde blevet en folkesport. Og på petanquebanen kan man rigtig se, hvor meget det betyder for mennesket at finde sammen med andre om en fælles interesse. Roskilde Sports Petanque Club har et af landets største udendørs baneanlæg med 43 petanque spillebaner, gode faciliteter

Casper T. Hansen testede Formel 4 i Barcelona Mandag og tirsdag, 10. og 11. december var Casper T. Hansen i Spanien sammen med Valdemar Eriksen Racing for at teste Formel 4 på Circuit de Barcelona Catalunya. Der var brugt mange timer hjemme i simulatoren for at lære banen at kende, og efter de første par omgange på den rigtige racerbane begyndte de gode tider at indfinde sig. ”Bare det at være på denne legendariske bane, i pit

for spillerne samt et dejligt klubhus. Mange af klubbens medlemmer spiller i øvrigt med i D.G.I.s og Dansk Petanqueforbunds turneringer og deltager i andre klubbers stævner, både i Danmark og i udlandet. Så der er bestemt også tale om en seriøs sport.

garagen lige overfor grand stand, og så endda at få lov til at køre på banen var en fantastisk oplevelse” fortæller en glad Casper T. Hansen. Nogle af de helt store Formel 4 teams som italienske Prema Racing og tyske US Racing var ligeledes tilstede på racerbanen, der huser det spanske Formel 1 grandprix, så den roskildensiske racerkører havde god mulighed for sparring. Casper T. Hansen har tid-

Casper T. Hansen siddende i den lejet Formel 4 racer, mens de sidste justeringer er ved at blive foretaget.

ligere på året været på besøg hos netop US Racing, der blandt andet ejes af den

tidligere Formel 1 kører Ralf Schumacher, hvor han også fik simulatorerfaring.

”Jeg er meget stolt over at de har holdt øje med mine præstationer i den netop

Roskilde Hallerne – og især den forholdsvis nye Hal D – er en fremragende sportsarena. I det spæde forår dannede hallerne ramme om Europamesterskabet i den japanske kampsport karate, hvor intens infights afløses af forrygende flyvespark. Infights var der også masser af, da Roskilde Hallerne sidst på året husede Danmarksmesterskaberne i boksning med de lokale bokseklubber i henholdsvis Jyllinge og Roskilde som dygtige medarrangører. Planerne om et nyt fodboldstadion i Rådmandshaven, der kan opfylde kravene til Superligafodbold, er også godt på vej. Ligesom svømmeentusiaster kan glæde sig til Roskildebadets ”genopstandelse” med 50 meter bassin mv. Og inden den nyrenoverede svømmehal står klar til de første svømmetag, kan man jo passende nyde en dukkert i en af de nye badesøer ved Roskilde. Godt nytår – med mange sportslige fremgange.

afsluttede sæson, og at de ville bruge tid på at jeg besøgte dem”, fortæller racerkøreren. Efter testomgangene på den catalanske asfalt kunne Casper T. Hansen og CTH Motorsport gøre status. 1.48.19 lød den hurtigste omgang på, og dermed en smule langsommere end US Racing, der med 1.48.00 satte testdagenes hurtigste tid. Dog brugte både det tyske team og italienske Prema Racing flere nye sæt dæk. Efter den godkendte testweekend fortsætter Casper T. Hansen og resten af teamet arbejdet med at blive helt klar til næste sæson. ”Mit team og jeg arbejder intenst på planlægningen af 2018 sæsonen, vi er lige nu i fuld gang med at få sponsoraftaler for 2018 på plads”, slutter racerkøreren.


27. DECEMBER 2017 l 33 l

Kultur

OPSANG på Laboratoriet Forstår du din teenager? OPSANG er en krasbørstig musikkomedie, der uddeler syngende lussinger til Danmarks ungdom og dens voksne.

Iscenesat som en blanding af musical og foredrag præsenterer forestillingen to foredragsholdere, der snakker og synger om syv skæbnefortællinger, hvor syv dødsens syndige teenagere møder drabelige skæbner. Den dovne brækker nakken i et Jackass-stunt, den grådige egotripper flås levende og jalousien bliver kvalt i sin pinlige røst. Inden det bliver rigtig grusomt.

Kognitiv lammelse Med forestillingen OPSANG er teenagegådens gordiske knude endelig løst. Under hjernebarken på kongerigets teenageskalpe regerer et kognitivt ragnarok af fysiologiske og hormonelle forviklinger, der lammer ungdomshovedernes fornemmelse for almindelig takt og tone. Den eneste løsning er en ordentlig omgang opsang, indtil teenagehjernen er blevet voksen. OPSANG er således en kærlig og provokerende omgang teatralske bøllebank til ungdommen, der er gået i moralsk selvsving over manglen på voksne rollemodeller.

Ungdomsdyrkelse ”Nutidens unge er mega fucked,” siger instruktøren Heinrich Christensen. ”Når man hører, at de unge reducerer sex til noget, man udveksler for en burger, eller når de udviser ligegyldighed over for omgangstonen i det offentlige rum, så må jeg bare sige, at de udtrykker en bekymrende mangel på forståelse for

Fakta: Spillested: Laboratoriet Dato og tid: Torsdag den 4. januar, kl. 19:30 samt fredag den 5. januar kl. 11:00 (få billetter) og 14:00 (få billetter) Instruktion og manuskript: Heinrich Christensen Medvirkende: Christine Albeck Børge/Nana Morks, Mads Hjulmand, Jonas Munck Hansen Musik: Jonas Munck Hansen, Nils P. Munk, Rikke Bilde, Heinrich Christensen Varighed: 85 min. (uden pause) Mungo Park Allerød. Co-producent: BaggårdTeatret

2 FOR 1 PÅ BUFFET ER TILBAGE BRUNCHBUFFET før 8900 AFTENBUFFET før 12900

2 FOR 1

2018

BRUNCH

FESTER DER HUSKES

4450 6450

2 FOR 1

2018

AFTEN

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert* Velkomstdrink: Vores egen Bellini, 3-retters festmenu med vores økologiske husvine, sodavand og økologiske øl ad libitum under middagen Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

- VI SAMLER BYEN

unge skal hele tiden diskuteres. Kun dermed kan man forandre og tilpasse den måde, vi lever sammen på. De unge kunne ikke være dårligere stillet, hvis vi ikke rejste denne debat. Det er for deres skyld, vi gør det”. OPSANG er set af mere end 80.000 publikummer og har spillet i både Sverige, Norge, Holland og Frankrig.

Glostrup , Tlf.: 4343 0390, Hovedvejen 140, 2600 Glostrup Herlev, Tlf.: 4491 4520, Herlev Hovedgade 17, 2730 Herlev City2 Taastrup, Tlf.: 4399 0086, Hveen Boulevard 2, 2630 Taastrup

Vestre Kirkevej 12 / DK-4000 Roskilde / Tel (+45) 4632 3131 / comwellroskilde.dk

*Min. 30 voksne

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

almenmenneskelige værdier” vurderer opsangens bagmand og fortsætter: ”Teenageren er i dag blevet mange voksnes rollemodeller. Vi lever i et samfund, der fokuserer på, hvad de unge laver, og som dyrker deres livsstil og moral. Det burde jo egentlig være den anden vej rundt. Grænser mellem voksne og

Vis kuponen ved bestilling og få 2 for 1 på buffet. Kan ikke kombineres med andre tilbud Gælder ikke take away.

Vis kuponen ved bestilling og få 2 for 1 på buffet. Kan ikke kombineres med andre tilbud Gælder ikke take away.

GÆLDER T.O.M. 31. DECEMBER 2018

GÆLDER T.O.M. 31. DECEMBER 2018

Priserne angivet i annoncen er pr. person ved anvendelse af 2 for 1 kupon.


l 34 l 27. DECEMBER 2017

l KULTUR l

KULTURKALENDER Friluftselskernes slaraffenland Naturens hånd har været heldig, hvad angår området i og omkring Roskilde – som bekendt er vi jo begunstiget af et afvekslende terræn og såvel fjord som skove.

KOM MED UD OG GÅ! Vi går en times tid i det tempo, der passer os – der skal være plads til lidt snak. Der er kaffe, brød og hyggesnak efterfølgende Svogerslev Sognegård kl. 10-11 GORUN ROSKILDE Et enkelt gå- og løbekoncept, som er gratis og for alle; unge og gamle, store og små, uanset niveau og forudsætninger Hyrdehøj Atletikstadion kl. 17.30

Også den mere iscenesatte natur, kan vi mildt sagt være ganske tilfredse med. Gennem de seneste godt fire årtier har Hedeland – mellem Vindinge og Hedehusene – udviklet sig til en sand naturperle. Mere end 100 års grusgravning har nemlig vendt op og ned på den oprindelige flade moræneslette – og i dag præges terrænet af søer, kanaler, sletter, skove og bakker, der tilsammen danner grundlag for en særdeles rig og varieret fauna og flora. Oven i købet byder Hedeland på fantastisk mange rekreative muligheder året rundt. For naturryttere, jernbaneentusiaster, vindyrkere, knallertekvilibrister, legepladsentusiaster, dem til powerfitness, skiløbere - og alle os andre friluftselskere.

yderligere udvikling af det godt 1.000 ha store tidligere råstofområde. Så også fremtiden tegner lys for Hedeland – der altid er et besøg værd. Også når julefedtet skal reduceres. Husk, at der er fri entre – og åbent året rundt.

Her i 2017 er borgermøder og tre tværfaglige ekspertteams kommet med gode forslag til en

Tid: Døgnåbent alle dage Sted: Hedeland med indkørsel

TORSDAG 28. DECEMBER

En slagkraftig og rigtig god cocktail Opskriften er forholdsvis enkel: Man tager et velskænket krus fadøl og tilsætter et stort skvæt hygge – i form af jazz af den gode gamle og swingende slags.

TRAVEHOLDET Alle er velkomne, når traveholdet mødes og går en tur sammen en times tid. Der er kaffe og brød efterfølgende i sognegården Himmelev Sognegård kl. 13-16 GUDSTJENESTE Stille- og meditationsandagt ved Gunder Gundersen. Stilhed og levende lys – 2 salmer – læsning – 25 minutters stilhed Ågerup Kirke kl. 16.30-17.15 IRISH INSPIRATION Musikere fra Roskilde/København spiller en traditionel irsk jam omkring bordet. Klosterkælderen kl. 19 CHILI MACHINE Dette bliver årets Funk-Rap-Metal koncert og Chili Machine er klar til at underholde jer med Rage Against The Machine og Red Hot Chili Peppers klassikere Gimle kl. 21-23.30

Cocktailen kan fås på lørdag, hvor jazzbandet SIX FOOT STOMPERS giver den fuld sax og skrue med et repertoire, der har hentet inspiration i den traditionelle New Orleans- og Dixielandjazz - tilsat krydderier fra andre gode stilarter. Bandet har turneret en række europæiske jazzfestivals og sågar været et smut over Atlanten til Fritzel’s Jazz Reunion i New Orleans. Kendte jazz og swingnumre afløses af evergreens i en lind strøm, når Sekstetten spiller op. Glæd dig til en herlig optakt til nytårsaften – og godt nytår i øvrigt.

ONSDAG 27. DECEMBER

FREDAG 29. DECEMBER

Tid: Lørdag den 30. december kl. 12-15 Sted: Klosterkælderen

Sjældent set: En syvsover mus ”En tiger – gab, det har vi set… ” Er du også typen, der gerne vil se noget helt nyt – noget, som du aldrig har set før. Så er chancen der, I Bidstrup Skove i Nationalpark Skjoldungernes Land lever den ekstremt sjældne og fredede hasselmus nemlig.

JULETRÆSFEST Dans om juletræet, sognepræsten fortæller juleevangeliet og julemanden kommer på besøg. Der kan købes sandwich, kaffe/te og lagkage m.m. Ågerup Sognegård kl. 18-20.30 GUDSTJENESTE Ved Peter Fischer-Møller Roskilde Domkirke kl. 12-13

LØRDAG 30. DECEMBER KÆLDER NYTÅRSKONCERT Oplev de supersvingende Jazz-Six Foot Stompers. Der er selvfølgelig kransekage og bobler til de fremmødte Klosterkælderen kl. 12

Om foråret og sommeren lever hasselmusen det meste af sit liv oppe i træernes kroner. Her bygger den sine sommerreder. Her finder den en partner og får sine unger– og her spiser den sig så tyk og fed i nødder, bog og agern i sensommeren, at den kan sove hele vinteren.

FAMILIE- OG MOTIONSORIENTERING Prøv orienteringsløb – der er baner i alle sværhedsgrader også for begyndere. Boserupgård Naturcenter start kl. 13-13.30

Naturstyrelsen Vestsjælland har sat sig for at forbedre forholdene for hasselmus i Bidstrup Skovene, så der kan opretholdes en levedygtig bestand på lang sigt. Den lille kræsne syvsover – faktisk det eneste medlem af syvsoverfamilien, du kan opleve i Danmark - stiller store krav til sine levesteder – og er i sig selv tegn på et rigt og varieret skovmiljø.

på med det varme tøj og se, om du kan finde spor i form af forladte reder eller afgnavede nødder og kogler efter den sjældne gæst.

Hasselmusen er fredet og findes kun seks steder i Danmark – et af stederne er Bidstrup Skovene. Så

Tid: Alle dage døgnet rundt Sted: Bidstrup Skovene

Højmesse ved Ulla Britt Holm Sørensen Sankt Jørgensbjerg Kirke kl. 10-11 Gudstjeneste ved Birgitte Iversen Gundsømagle Kirke kl. 10-11 Højmesse ved Mogens Ohm Jensen Jakobskirken kl. 10-11 Gudstjeneste ved Malene Guassora Gadstrup Kirke kl. 10-11 Gudstjeneste ved Kristian Gylling Kirkerup Kirke kl. 10-11 Højmesse ved Peter Fischer-Møller Roskilde Domkirke kl. 10-11 Liturgisk nadvergudstjeneste ved Elsebeth Garde Kjær Svogerslev Kirke kl. 10-11.30 Gudstjeneste ved Thomas Feddersen Ny Vor Frue Kirke kl. 10.30-11.30 Højmesse ved Marianne Juel Maagaard Himmelev Kirke kl. 14-15 Gudstjeneste ved Hans Eiler Hammer Dåstrup Kirke kl. 14-15 Gudstjeneste ved Ellen Maria Grethe Harms Roskilde Domkirke kl. 23.30-00.30

MANDAG 1. JANUAR NYTÅRSDAG Højmesse ved Ane Bisgaard LaBranche Roskilde Domkirke kl. 10-11 Højmesse ved Marianne Pedersen Jakobskirken kl. 14-15 Højmesse ved Karen Elise Nabe -Nielsen Snoldelev Kirke kl. 14-15 Gudstjeneste ved Kaj Bollmann Hellig Kors Kirke kl. 15-16 Højmesse ved Majbrit Weje Kristensen Himmelev Kirke kl. 16-17 Gudstjeneste ved Martin Leif Ishøy Sankt Jørgensbjerg Kirke kl. 16-17 Gudstjeneste ved Anne-Sophie Olander Christiansen Roskilde Domkirke kl. 17-18 UGE 52/2017

SØNDAG 31. DECEMBER Gudstjeneste ved Ida Kruse Schaumburg-Müller Snoldelev Kirke kl. 09-10 Gudstjeneste ved Mogens Damm Hellig Kors Kirke kl. 10-11

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE. Se også info om pris og tilmelding i appen.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


27. DECEMBER 2017 l 35 l

l KULTUR l

Meget mere end LEKTIEHJÆLP - for lektiehjælp er ikke nok, når der for alvor er brug for et løft. Privatundervisning i engelsk og dansk tilbydes voksne, unge og børn. Undervisningen tilpasses den enkelte eller gruppens behov. Tilbud gives altid uden binding. Ring eller skriv og lad os aftale at mødes til en snak, hvor vi finder ud af, hvad du/I, dit barn eller firma har brug for. Det er gratis og uforpligtende. Henvendelse på 20842971 eller hs@hsundervisning.dk HSundervisning v/Helen Staffeldt. Voxeværket, Københavnsvej 81, 4000 Roskilde Læs mere på www.hsundervisning.dk

RAGNAROCK skyder ’Rockgiganter og mikrobryg’ i gang med verdens største rockband ’The Rolling Stones’ onsdag den 10. januar. Foto: Venligst udlånt af Mikkel Falk Møller

Rockgiganter og mikrobryg på RAGNAROCK

I 2018 lancerer RAGNAROCK en serie af aftener med de stærkeste fortællinger om rockhistoriens største navne, hver gang serveret med et godt glas mikrobryg. Museet skyder året og serien i gang onsdag den 10. januar kl. 19 med fortællingen om ingen ringere end… Rolling Stones.

Det kommer til at gå lige i mellemgulvet, når højttalerne på RAGNAROCKs eventscene slipper kræfterne løs og lader den buldrende, bankende rockhistorie fylde rummet. I en serie på i alt ni aftener vil nogle af Danmarks mest vidende rockeksperter i løbet af året fortælle sig gennem dansk og international rockhistorie i ord, billeder og musik, med afsæt i de største navne – og med volumenknappen vredet godt rundt. Med til oplevelsen hører hver gang et godt glas friskbrygget øl fra det nyetablerede, ultra-lokale Musicon Mikrobryggeri, som brygger øl med håndkraft og høje mål for kvaliteten. Ligesom rockens største navne har flyttet grænser i musikken, har det lille bryggeri en ambition om at skubbe grænserne for øl.

Verdens største rockband Onsdag den 10. januar lægger RAGNAROCK hårdt ud med fortællingen om verdens største rockband, The Rolling Stones. Det bliver historien om at opfinde

”Sex, drugs & Rock ’n’ Roll”, om verdens mest kendte band-logo, og om medlemmernes personlige op - og nedture. Det bliver også fortællingen om uendelige turneer, rekord-koncerter, milliarder på bankbogen, utallige skandaler og om at holde sig på toppen af poppen i over 50 år og spille stadion koncerter, når man har rundet de 70 år. Aftenens rockfortæller er Mikkel Falk Møller, som er mangeårig musikjournalist hos DR og GAFFA og fast kommentator i TV2’s Go Morgen og Go Aften Danmark. Han er en af landets største Rolling Stones-kendere og har set bandet live 17 gange over 22 år - og en enkelt gang mødt hele Stones.

dring, vi har givet os selv. Der vil helt sikkert være nogen, som synes, at vi mangler det ene eller det andet rocknavn på listen. Vi har gået efter bands og kunstnere, der har skubbet grænser, udforsket, forundret, forarget og er gået forrest. Og så har det været

Oplev 50 års musikhistorie Senere på året følger navne som David Bowie, Madonna, Nirvarna og flere i samme kaliber fra den internationale scene, mens den danske rockscene er repræsenteret af Gasolin og Dizzy Mizz Lizzy. ”Det er lidt af en udfor-

vigtigt for os, at de ni udvalgte repræsenterer rockgenren på meget forskellige måder, så fortællingerne tilsammen giver en stærk og bred oplevelse af de sidste 50 års musik- og kulturhistorie”, fortæller museumsinspektør Mia Ramsing Jensen.

Fakta Tid: Kl. 19-21 Pris: 110,- kr. Sted: Billetsalg via Billetto RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

Fakta Programmet for første halvdel af året ser således ud: 10/1: Rolling Stones v. Mikkel Falk Møller 14/2: David Bowie v. Jan Poulsen 14/3: Gasolin v. Thomas Ulrik Larsen 11/4: Prince v. Niels Fez Pedersen 9/5: Dizzy Mizz Lizzy v. Jan Poulsen 12/9: Madonna v. Klaus Lynggaard 10/10: Nirvana v. Ander Bøtter 14/11: Led Zeppelin v. Jørgen Angel 12/12: Elvis v. Bertel Nygaard

CHILI MACHINE RAgE AgAINst tHE MACHINE 25tH ANNIvERsARy EvENt 28. dECEMbER

FORÅR 2018

7 nye hold og en lærerworkshop:

MODERNE DANS / 10-12 ÅR v. MERETE DAM Mandage kl. 16:00-16:50 Periode: 8. januar til 16. april* / 12 gange Pris: 600 kr. MODERNE DANS / 13-17 ÅR v. MERETE DAM Mandage kl. 17:00-17:50 Periode: 8. januar til 16. april* / 12 gange Pris: 600 kr. MODERNE DANS + PERFORMANCE / 13-17 ÅR v. MERETE DAM Mandage kl. 17:00-17:50 + 18:00-18:50 Periode: 8. januar til 16. april* / 12 gange Pris: 1.200 kr. MODERNE DANS / 17+ v. MERETE DAM Mandage kl. 19:00-20:00 Periode: 8. januar til 16. april* / 12 gange Pris: 720 kr. KREATIV DANS / 5-7 ÅR v. MORTEN NIELSEN Onsdage kl. 16:00-16:50 Periode: Onsdag 10. januar – 11. april / 12 gange Pris: 600 kr. HIPHOP MED ET TWIST / 8-11 ÅR v. MORTEN NIELSEN Onsdage kl. 17:00-17:50 Periode: Onsdag 10. januar – 11. april* / 12 gange Pris: 600 kr. HIPHOP MED ET TWIST / 12-17 ÅR v. MORTEN NIELSEN Onsdage kl. 18:00-19:00 Periode: Onsdag 10. januar – 11. april* / 12 gange Pris: 720 kr. DANSEWORKSHOP FOR LÆRERE OG PÆDAGOGER v. THOMAS NØRSKOV For alle der arbejder med dans og bevægelse for børn/unge fra 10 år og opefter Tirsdag d. 13. marts 2018 – kl. 14:00-16:45 Pris pr. deltager: 250 kr.

*Vinterferie og påskeferien undtaget Tilmelding på billet@aabendans.dk eller på tlf. 35820610 aabendans.dk


l 36 l 27. DECEMBER 2017

Flere blandede boliger på vej i Roskilde 83 nye almene familieboliger er på tegnebrættet i Jyllinge og Viby, så det fremadrettet bliver nemmere at finde en almen familiebolig i den nordlige og sydlige del af kommunen. ”Der er brug for boliger til alle - der er til at betale - i hele kommunen. Skal vi have et velfungerende boligmarked i Roskilde, skal vi skabe en god blanding af private lejeboliger, andelsboliger, ejerboliger og almene boliger. Sammen arbejder vi på tværs af politiske udvalg for at sikre, at vi kan tilbyde forskellige boligtyper i hele kommunen. For der skal være plads til alle i Roskilde”, siger borgmester Joy Mogensen. Byrådet har netop godkendt byggeriet af de nye almene familieboliger, der fordeles således at 38 pla-

ceres i Skousbo i Viby og 45 ved Jyllingehallen i Jyllinge.

Alternative boligløsninger afprøves Samtidig har Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune besluttet at støtte op om den frivillige organisation Hjem-til-alle, der vil prøve at få private roskildeborgere til gratis at åbne deres hjem for de såkaldte sofasurfere, hjemløse unge der mangler fast tag over hovedet. Roskilde Kommune bidrager med at finde egnede unge og fortælle dem om den nye mulighed. ”Inspirationen kommer fra England, hvor der er erfaring for, at borgere gerne åbner deres hjem og låner et ledigt værelse ud til en ung boligløs. Nu har Danmark og England som bekendt to meget forskellige vel-

færdsmodeller, så det bliver spændende at følge projektet. Jeg håber, det kan lykkes at finde 10-15 familier, der vil åbne deres hjem, for det ville være et godt bidrag til en løsning”, siger formand for beskæftigelses og socialudvalget Bent Jørgensen (V).

Mindre ældreboliger På ældreområdet er der fortsat brug for flere mindre boliger. ”Der er mange ældre, som har brug for en mindre bolig, og som gerne vil blive i nærområdet. Det kan være lejeboliger eller seniorbofællesskaber, hvor man kan leve et godt ældreliv, også hvis man får brug for pleje. Det nye byråd har aftalt at nedsætte et boligpakkeudvalg, der skal se på den udfordring, og det forventer jeg mig meget af”, siger Morten Gjerskov.

38 af de nye almene familieboliger placeres i Skousbo i Viby. Visualisering: Roskilde Kommune.

To episoder skæmmede julehandlen hos Schmeltz Eftf. Et frækt tyveri og en lørdag med lukkede forretninger dryssede en smule malurt i bægeret hos Sofie Flensborg. Af Holger Vincents

Ny bro over Hove Å Lørdag den 16. december var historisk. Her blev der indviet en bro over Hove Å som en del af en ny sti fra Herringløse til Hove. Nu kan man således gå i fodsporene af Biskop Absalon, der i

sin tid kørte denne vej fra Hove til Roskilde. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem to landsbylaug – Herringløse og Hove, to kommuner – Roskilde og Egedal - samt to lodsejere,

Roskilde-Computerstue IT-undervisning for seniorer begyndere og lidt øvede

Tilmelding og information om kurser og IT-Caféer

6129 1459 www.roskilde-computerstue.dk

Julehandlen er et overstået kapitel for i år, og hos Roskildes handlende er tiden nu inde til at gøre status. Således også hos Schmeltz Eftf., hvor man kan se tilbage på en tilfredsstillende december med travlhed og glade kunder. To episoder skæmmer dog indehaver Sofie Flensborgs samlede indtryk en smule. Først og fremmest et frækt og fortsat uopklaret tyveri i forrige uge, der betød at forretningen på få minutter mistede omkring 70 mærkevarepunge. ”To østeuropæiske mænd kom ind med hænderne i

lommerne. Jeg var på vej ud bagved for at tale med en leverandør, mens en af mine ansatte var optaget af at pakke ind bag kassen. Da jeg kommer tilbage, er bordet med punge tømt, og de to mænd forsvundet”, lyder det fra indehaveren, der har svært ved at skjule sin ærgrelse. ”Jeg har forsøgt at dæmme op for tyveri, og forretningen har da også været forskånet for den slags hele året, så det er bare vildt ærgerligt. Jeg blev så arrig”, fortsætter hun. Den anden episode, der gav anledning til panderynker i butikken på Stændertorvet, havde til gengæld

ikke sit udspring i kriminalitet, men derimod i en handelsdag, der ikke levede op til forventningerne. Nærmere bestemt lørdag den 16. december, hvor Schmeltz Eftf. på forhånd havde planlagt at holde åbent til kl. 19 i tråd med julemarkedet på Stændertorvet. Mange af hendes kollegaer i Algade og Skomagergade valgte imidlertid allerede at tælle kassen op midt på eftermiddagen. ”Jeg havde mange frustrerede kunder i forretningen, der ikke kunne forstå, hvorfor så mange forretninger i bymidten lukkede tidligt. Fremadrettet er vi simpelthen nødt til at blive enige om åbningstiderne i vores lille gågade, hvis vi skal konkurrere med RO’s Torv. Kunderne skal vide, hvad de har at regne med”, lyder opfordringen fra Sofie Flensborg.

der ejer jord på henholdsvis nord- og sydsiden af åen, og som velvilligt stiller jord til rådighed. Efter båndene blev klippet, mødtes de to udvalgsformænd – fra Roskilde Kommune Torben Jørgensen og fra Egedal Kommune Peter Hansen - midt på broen og gav hånd. Stien blev døbt af Torben Jørgensen til at hedde ”Absalonstien” - opkaldt efter Biskop Absalon (1128-1201), der efter fortællingen tog turen i vogn fra en gård i Hove til kirken i Roskilde via en dengang eksisterende vej over Hove Å. Sofie Flensborg mistede omkring 70 punge, da to tyve lagde vejen forbi forretningen i forrige uge.


27. DECEMBER 2017 l 37 l

Navne

Rollerne er byttet om Af Tomas Skov

Indtil for nylig lejede frisør Rikke Bartels sig ind hos Winnie Sølvberg i Frisør Capelli i Bredgade i Roskilde. Men siden den 1. december er rollerne byttet om, idet Rikke Bartels nu har åbnet salon rundt om hjørnet i Kornerups Vænge 3b. Samtidig har Winnie Sølvberg solgt sin halvdel af den tidligere forretning i Bredgade til Charlie Nielsen, og hun lejer sig nu ind i Rikke Bartels nye salon. Sammen råder de over 55 lyse og ny-

Økologisk frisør har slået dørene op i Jernbanegade

istandsatte kvadratmeter med et dejligt stort baglokale og adgang til en grøn have, som de glæder sig til at benytte til sommer i eventuelle ledige stunder mellem kunderne.

Frisør og makeupartist Malene Fyllgraf har netop er åbnet i Roskilde Centrum.

Navnet er Goji Den nye frisørsalon har fået navn efter et lille rødt bær, der oprindeligt er hjemmehørende i Kinas centrale og vestlige provinser – nemlig gojibærret. ”Den ligner en lille rød peber, og den er fuld af vitaminer. De bær er så gode

Rikke Bartels og Winnie Sølvberg klipper videre sammen - men nu i en ny salon i Kornerups Vænge.

– så det synes jeg var et godt navn til min nye salon”, siger Rikke Bartels, der også har valgt at introducere en ny valgmulighed for sine kunder, nemlig

plejeprodukter fra Philip B. ”Det er helt uden parabener lige som mine andre produkter, men dette er et feinschmecker-produkt”, forsikrer hun.

Mølbak Landinspektører A/S vinder nye store anlægsopgaver

Fra årsskiftet fortsætter Roskilde-virksomheden Mølbak Landinspektører A/S som Ledende Landinspektør ved statslige jernbaneprojekter og styrker dermed en i forvejen stærk portefølje. Letbanerne i de store danske byer, udvidelsen af metroen og forberedelserne til den kommende forbindelse over Femern Bælt. Det er nogle af de projekter, som Mølbak Landinspektører A/S med hovedsæde i Roskilde skal være med til at udvikle i de kommende fire år. Fra årsskiftet har Mølbak Landinspektører A/S genvundet opgaven som Ledende Landinspektør for banesager i hele Danmark – og skal dermed være rådgiver for ekspropriationskommissionerne, der har ansvar for ekspropriationerne. Administrerende direktør Jens Mølbak glæder sig over aftalen, som inde-

bærer, at Mølbak Landinspektører A/S vil få ansvar for endnu flere statslige og regionale anlægsprojekter. ”Vi har store forventninger til aftalen. Dels skal vi videreføre vores igangværende projekter, og dels vil BaneDanmark formentlig igangsætte en række nye arbejder på trods af, at Togfonden er lidt udfordret”, siger Jens Mølbak.

Fremtidens højhastighedstog Togfonden skal blandt andet finansiere forbedring og elektrificering af det danske jernbanenet. Eksempelvis er det politisk vedtaget, at rejsetiden højst skal være

ling. Efter 8 år vendte han hjem til Danmark og har lige siden været beskæftiget indenfor kaffe som selvstændig og ansat. I 1986 etablerede han sit eget kafferisteri i det gamle mejeri på A6 i Jyllinge, hvor han boede privat sammen med sin kone Birte. Han sluttede sin kaffe karriere hos Frellsen Kaffe i Roskilde i 2005, hvor han havde brugt megen tid på at undervise

Forkærlighed for det jordnære Kigger man rundt i salonen, opdager man hurtigt, at det ikke kun er hårprodukterne, der er naturlige. Indretningen med antikke detaljer afslører en forkærlighed for det jordnære og ’gammeldags’. Nutidens fokus på hurtigere, større, mere larmende finder man ikke her i

det lyse lokale, der blandt andet er indrettet med et gammeldags kasseapparat, rustikke vægge og dæmpet musik, der fungerer mere som en stemningsskaber end en overdøvelse af den larm, mange kunder samlet på ét sted kan generere.

Kun én kunde ad gangen Hos Malene Fyllgraf sidder der nemlig kun én kunde ad gangen foran spejlet. ”Det er vigtigt for mig, at den enkelte kunde føler, at det er hans eller hendes tid. Så selv om jeg sagtens kunne gå til og fra to eller flere kunder på én gang, så har jeg valgt ikke at gøre det. Det, føler jeg, giver det bedste resultat, i og med at kommunikationen mellem kunden og mig bliver bedre, og at jeg derfor i større grad kan spore mig ind på ønsker og idéer fra personen i stolen”, lyder det fra frisøren, der også er uddannet makeup-artist fra Nicci Welsh.

Inger Juhl Larsen er udpeget til at fortsætte som Ledende Landinspektør ved statslige jernbaneprojekter de næste fire år. Det glæder direktionen i Mølbak Landinspektører A/S. Fra venstre er det projektdirektør Lars Gjøg Petersen, teknisk direktør Jesper Bach Stisen og administrerende direktør Jens Mølbak.

en time mellem Odense og henholdsvis København, Aarhus og Esbjerg – samt på strækningen mellem Aarhus og Aalborg. Det kræver elektrificering og hastighedsopgradering til 250 kilometer i timen på flere hovedstrækninger i Jylland, på

Henning Mørkeberg 85 år Fredag den 22. december fyldte Henning Mørkeberg fra Jyllinge 85 år. Henning har haft et langt arbejdsliv indenfor kaffeverdenen i ind-og udland og blev kendt blandt kollegaer som Danmarks kaffeguru. Han startede sin uddannelse i ØK, som sendte ham til London or at lære om kaffesmagning og derfra til Kenya, hvor han blev leder af deres kaffe eksport afde-

Økologi og miljø fylder meget hos frisør og makeupartist Malene Fyllgraf, der for nylig slog dørene op til en ny salon midt på Jernbanegade. Derfor er alle produkter lige fra shampoo til hårfarve økologiske. ”Det er vigtigt for mig at passe på miljøet, og samtidig går jeg personligt meget op i sundhed og økologi. Det vil jeg gerne overføre til mit arbejde og mine kunder, og derfor har jeg valgt at fokusere på økologiske produkter uden skadelige tilsætningsstoffer, parabener og kunstig parfume”, fortæller Malene Fyllgraf.

professionelle kaffefolk om kaffens verden i alle afskygninger. Henning har altid været aktiv i det lokale liv i den gamle Gundsø kommune bl.a. som medlem af Menighedsrådet og flere frivillige foreninger. Ved sammenlægningen af de 3 kommuner til storkommunen Roskilde var han meget aktiv, så de frivillige foreninger indenfor både sport og æl-

Sjælland og Fyn. ”Det bliver fire udfordrende år med nogle af de største danske anlægsprojekter nogensinde, og vi ser frem til at løfte ansvaret som Ledende Landinspektør videre”, siger Jens Mølbak.

Økologi og miljø fylder meget hos frisør og makeupartist Malene Fyllgraf.

dreområdet kunne bevare deres status med opmærksomhed og tilskud fra kommunen. I 1994 begynde et helt nyt liv for ham. Han færdiggjorde sin uddannelse som zoneterapeut og massør, fordi han ønskede at arbejde med og for mennesker, når han stoppede som forretningsmand. Som alternativ behandler fik han mange klienter i sin klinik i Jyllinge, og der udviklede han sit helt eget system, som han kaldte Mørkeberg Muskel Terapi MMT. Indtil nu har

han uddannet 100 kropsbehandlere fra hele Danmark i dette system. Til klinikken i Jyllinge strømmer klienter fra hele Sjælland – naturligvis flest fra det nære område, men også fra Fyn og Jylland, hvor man har hørt om hans gode resultater. Han er så heldig, at klienterne anbefaler hans behandlinger til venner og bekendte. Han siger selv, at han er taknemmelig over at få lov til at bruge sine evner til at hjælpe mennesker til at få det lidt bedre -fysisk og ofte psykisk, og som


os… os… bare bare bare os… bare bare os… os…

l 38 l 27. DECEMBER 2017

- så samles byen

SALG Helene Risum Bladchef helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119 Nina Holm Mediekonsulent nina@paperboy.gratis Tlf: 2289 9076 REDAKTION Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048 Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408

Når duvores besøger vores gør vi vores for, at du Når duNår besøger apo ekapotek, gør v vores eapotek, orviyderste a du Når du besøger vores gør vores for, at du du besøger vores Når duapotek, besøger gørapotek, vi yders vores vores yderste gør for,yderste vi at du yderste apo ek v vores yders e for, or at a du skal fågod en oplevelse. Vi giver os tid til at rådgive dig. Du kan ska å skal en god op evegod se Vskal g ver os d a rådg ve d g Du kan få en skal oplevelse. få en god Vi oplevelse. giver os tid Vi giver til at rådgive os tid til dig. at rådgive Du kan dig. Du kan ska fåå en god oplevelse. op eve se Vi V giver g ver os tid d til at a rådgive rådg ve dig. d g Du kan osråds tilbl.a. om det kolde udfordringer b a spørge os spørge råds om de ko deråds ve rsom mange ud mange ordr nger bl.a.bl.a. spørge bl.a. os til spørge os til det kolde detvejrs kolde mange vejrs udfordringer spørge os tilvejrs råds om det kolde mange udfordringer b råds aom de komange de vejrs ve rsudfordringer ud ordr nger for og både ogfor krop. or både krop forhud både hud og krop. forhud både hud og krop. hud og krop. or både krop

Krystalkuglen

Velkommen indenfor. Ve kommen ndenVelkommen or indenfor. indenfor. Velkommen indenfor. Velkommen Ve kommen nden or

Venlig hilsen Tip 13 rigtige forudsigelser for 2018

Ven g h Venlig sen Venlig Venlig hilsen hilsenhilsen Venlig Ven g hilsen h sen

ApotekerApoteker Apoteker Apo ekeApoteker Apo eke Charlotte Andersen e Andersen Char o Charlotte Charlotte Andersen Andersen Charlotte Char o e Andersen A NE

1

V året byde på m ndst én oversvømme se med husbeskad ge ser t fø ge y nge Nordmark?

2

V Bygaden 28

3

V første spadest k b ve taget t det nye stad on men med kan det få din at oftemed i kombination med som en passer beds men med men b æsmed kanblæst, de blæst, åmen d n det hud a men yges oå din komb en- ofte omed m passe beds dbedst gform d s med kan det få din hudop til rygestop at rygestop i kombination ennasom form som kan fåblæst, din hud med tilhud at blæst, kan det få hud - ofte tilna at kombination rygestop en form -en ofte i med kombination passer med tilndp men med btil æs kan de de nrygestop hud a -i on yges op o form esom komb on med en oogm Rådmandshaven? er det en god ide med nikotinerstatning. apoteket hjælper vi hjælper ud ø e De o eudtørre. de enDerfor god de god oer ndet ko nefor s nikotinerstatning. a ide nfor På god apo æPå pefor Derfor ermed en god med foreke nikotinerstatning. apoteket udtørre. Derfor erudtørre. det enmed god ide udtørre. Derfor en god Påhapoteket vi På ud ødet e god De ogod eide de en god dengmed med god ov nikotinerstatning. nhjælper koPå ne s a n ng På apoteket apo vieke hjælper h æ pe vi v

4

V bygger et Ku turCosmos V by S fortsat eks stere ved udgangen af året?

Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162 PRODUKTION Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis Lotte Jensen Grafiker lotte@paperboy.gratis

ekstra Motivation era afgørende for med etende kan os ve bI frostvejr ve Iufrostvejr en eksbliver ø luften og sam va ekstra onMotivation e aatør ende o Motivation ykkes eatvalykkes På apo eke v apoteket h ækan pe På dviet me Iafrostvejr bliver luften ekstra tør samer afgørende for lykkes med ap bliver luften ekstra tør I frostvejr og sambliver luften og samer afgørende formed at Motivation lykkes med afgørende På for apoteket at lykkes med hjæ ostør veog bsamveMo u og en eks øgø og sam Mo on er eet aat gø o kan aetPå ykkes med eg

hudp e e hudpleje. hudpleje. hudpleje.

6

Genåbner Rosk de Badet for badegæster senest den 31 ma ?

7

B ver V k ngesk bsmuseet affredet?

8

V FC Rosk de s utte den ndeværende sæson top 3?

9

V der b ve etab eret en s kker overgang over L ndenborgve t Lynghø søerne Svogers ev?

10

B ver RO s Torv so gt?

Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

P sk

Fr st for svar fredag d 19 anuar 2018

Forkølet? Forkø Fo Forkølet

er e enForkølelse v usern en ek Forkø Fo kø e seForkølelse onend virusin skal ska bekæmpes a kbekæmpes oppens ege skal b skal bekæmpes af kro immunforsvar, m mmun o sva men du kan gødu e immun immunforsvar, men atnoget lindre noge o anoget ndnoget e symp ome ne for at for lindre sym

11 V Rosk de Hande og ErhvervsForum Rosk de fus onere? 12 Får Byens hus en restaurant?

P sk

13 Vedtager po t kerne en oka afta e om ærernes arbe dst d?

Spar

20% Før 127 95 180 stk Nu Frit valg

e er svar på qu z on ne

* * * * * * kr. 49,95 kr. 249,95 P s k * 49,95 kø 249,95 Pris k Pris *kr. 249,95 Pris kr.Pris 49,95 249,95 Pris kr.Pris Pris 100,(før 125,-) 100,økr.125 P s kr. k 249,95 100,125,-)P *s (før Pris 100,(førkr.125,-) 125,-) Pris kr.Pris Pris P s kr. k(før100,125 kommer på h emmes de og

acebook ørs

de nye år

20% 20% Spar Spar Spar 20% Spar 20% Spar 20% påudvalgte udvalgte påpå udvalgte på udvalgte på udvalgte produkter produkter produkter produkter produkter Gæ de

fra den 27.fra februar tils19. den 19. til marts 2017 a denGælder 27fraeb ua den 19den ma 2017 Gælder 27. februar den 2017 den 27. februar til Gælder den fraamarts den 27. 2017 februar til den 19. Gæ de den 27 eb19. uamarts den 19 marts ma s 2017 2017 Gælder

Trekroner Jyllinge Apoteke Trekroner Jyllinge Apoteket Roskilde Roskilde Trekroner Jyllinge Ap Roskilde Trekroner Trekroner Jyllinge Jyllinge Apoteket Roskilde Roskilde Svane Apotek Svane Svane Apotek Svane Apotek ApotekApotek RO’s Tor Løve Apotek Apotek SvaneApotek Apotek Apotek RO s Apotek Torv Løve Apotek RO Løve Apotek Apotek RO’s Torv Løve Apotek Løve

Skomagergade SkomageSkomagergade gade 12 Trekroner Centervej 59 oneJyllinge Cen eCentret veCentervej 59 Skomagergade Skomage gade 12Cen torv 21 Jyllinge 31Centret RO o vRO’s 210 nge e 31 12 12 Jy Skomagergade 12 Centret 59 Skomage gade Jyllinge 31 Trekroner Trekroner Centervej 59 RO torv T eksone CenRO’s e ve210 Jyllinge Centret 31T ek 31 59 Centervej Jy nge Cen e Trekroner Roskilde Roskilde 4000 Rosk de4000 4000 Rosk de4000 4000 Roskilde Roskild 4000 Roskilde 4040 Jyllinge 4040 nge de 4000 Roskilde 4000 Roskilde 4000 Roskilde 4000JyRoskilde 40 Rosk de4000 4040 Jyllinge Rosk 4000 Roskilde 4040 Jyllinge 4040 Jyllinge Jy nge Tlf. 23 46 00 32 23Tlf. T00 32 46 23 32 2346 00 Tlf.3246233200 23 46 00 32 23 Tlf. T 46 32Tlf. 2346 00 Tlf.3246233200 23 46 3246 2332 00 23 00 46 32 32Tlf. 2346 00 Tlf. T Tlf. 23 46 TTlf. 46 23 00 T 0046 4632 32 23 00 Tlf. Tlf. 00 T 00 Tlf. 46 3246233200 Tlf. 32 23 00 TTlf.

® ®m ®1 m ® ® til behandling Nicorette (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg QuickMist, nikotin/spray til nikotin/spray behandling afgennem gennem lindring af nikotintrang abstinenssymptomer. Må ikkem bruges ved ovi ® (nicotin) N Q M æaf tobaksafhængighed m lindring m abstinenssymptomer. mog M Nicorette® (nicotin) QuickMist, mundhulespray mg nikotin/spray tobaksafhængighed nikotintrang ognikotintrang Må ikke ved overfølsomhed over for Nicorette (nicotin) mundhulespray 1 mg tiltobaksafhængighed behandling af af tobaksafhængighed gennem lindring af gennem nikotintrang ogMå abstinenssymptomer. Må ikk Nicorette QuickMist, mundhulespray Nicorette 1 mg (nicotin) nikotin/spray tilM behandling mundhulespray 1 mg nikotin/spray gennem til behandling lindring af afabstinenssymptomer. tobaksafhængighed og lindring afikke nikotintrang bruges ved og overfølsom abstinens NQuickMist, Q af m m æ mbruges gelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en ryger voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når dersmå sprayes. Mundhulesprayen æ ved N mved mtolererer, æ mdødelig m M møjnene, mæ gelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en rygeafvænning. voksen ryger kan æ give forgiftningssymptomer/være dødelig små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mæng gelse ved rygeafvænning. gelse Nikotindoser, som entolererer, voksen Nikotindoser, ryger tolererer, som en kan voksen givem ryger forgiftningssymptomer/være kan ryger givehos forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram dødelig ikke hos øjnene, små når der Ram sprayes. ikke øjnene, Mundhulesprayen når der sprayes. indehold Mun gelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som voksen tolererer, kanhos give forgiftningssymptomer/være dødelig hos børn. Ram N m en m m æ børn. m m ikke gelse rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indehold dog altid over afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvn mrygning. m B mBivirkninger: mkansom m dog altid afvejes over fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør kan abstinenssymptomer nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irr altid afvejes over for fortsat Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som ne dog altidfor afvejes fordog fortsat rygning. Evt. dog skal altid produktet afvejes over bruges forefter fortsat umiddelbart rygning. efter Evt. amningen. skal produktet Bivirkninger: bruges umiddelbart Ved rygeophør efter generelt amningen. kan abstinenssymptomer Ved rygeophør som nedtrykthed, generelt kan søvnforstyrre abstinenss mgenerelt m B mundhule/hals, mundsår, samt hoste og hikke ihoste denfase tidlige fase af hoste behandlingen. hovedpine, irritation halsen, lokale såfølelse, som en brændend m m mtandkødsblødning H m m en brændende æ æ så mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste ogsamt hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, i halsen, lokale virkninger såhovedpine, som mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt og af hikke im den tidlige fase afhovedpine, behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation ivirkninger halsen, virkninger som mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning mundhule/hals, hoste og mundsår, i den tandkødsblødning tidlige behandlingen. samt og Hikke, hikke iHikke, denirritation tidlige kvalme, fase afkvalme, irritation behandlingen. i halsen, Hikke, virkninger kvalme, så som irritation en brændende i betændelse halsen, følelse loka m mhikke Hi lokale m lokale smerter eller ubehag i opkastning, maven, opkastning, luftafgang fra eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende Dosering: Spis og drik ikke, men m m æeller m mm D m smerter eller ubehag maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen an smerter eller ubehag i maven, opkastning, fra tarmen eller overfølsomhed diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis o smerteri m eller ubehag i maven, luftafgang smerter eller fra ubehag tarmen itarmen maven, diarré, opkastning, træthedsfølelse, luftafgang fra tarmen (allergi), diarré, snurrende, træthedsfølelse, prikkende overfølsomhed fornemmelse. (allergi), Dosering: snurrende, Spism og prikkende drik ikke, fornemmelse mens mund m mluftafgang m eller æ fornemmelse. mfornemmelse. mm pust/t, men max. 2 pust pr.pust/døgn. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust dag, så7-12: der iikke uge 12 ikke bruges mere 4der pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, nå m U æ m m pust/t, m men m max. 2 pust pr.max. dosering og max. 64 Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12pr. ikke bruges mere end pust/dag. Anv. afend mundhulespray bør4 bruges ophøre, når forbruget er nedsat ti pust/t, men max. 2 pust/t, pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. så der i uge 124dag, ikke bruges mere pust/dag. Anv. af 4mundhulespray pust/t, men 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. men max. 2 Uge pust 7-12: pr. dosering Nedsæt antal og max. pust 64 pr. pust/døgn. dag, så der Uge 12 Nedsæt bruges antal mere pust end pr. pust/dag. så Anv. i uge af 12end mundhulespray ikke mere bør end ophøre, pust/dag. når forbrug Anv m mN m Ui uge N dag, æ4 m (150 og a (2 13,2 ml(150 (2 xpust) 150 pust). Ikke erapoteksforbeholdt. børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, m D æ æ M NLæs m www (150 pust) og 2(150 dispensere ml2(2dispensere x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark tlf. 70for 20 52 12,tlf. www.nicorette (150 pust) og 2 xdispensere a 13,2 (2 xapoteksforbeholdt. 150 pust). Ikke Dispenseren er børnesikret. Læs forindlægssedlen yderligere oplysninger. McNeil Denma pust) ogapust) 213,2 dispensere a 13,2 ml 150 pust). Ikke ogapoteksforbeholdt. 2ml dispensere a 13,2 Dispenseren ml (2 x Dispenseren 150 pust). er børnesikret. Ikke Læs indlægssedlen Dispenseren for yderligere erindlægssedlen børnesikret. oplysninger. McNeil yderligere ApS, 70 oplysning 20tlf. 5270 12,20w m apoteksforbeholdt. D æD æ ApS,Denmark its.jnj.com. April 2016. Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvend m O M U O U O U O M U m m its.jnj.com. April 2016. Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior og Otrivin Menthol Ukonserveret Virkning: forkølelse med its.jnj.com. April 2016. Otrivin Menthol Otrivin Ukonserveret, Ukonserveret og Otrivin Menthol og Ukonserveret indeholder xylometazolin. Vir its.jnj.com. April 2016. Otrivin Menthol Ukonserveret. its.jnj.com. Otrivin 2016. Ukonserveret. Ukonserveret, Otrivin Menthol Otrivin Ukonserveret. Ukonserveret Otrivin og Ukonserveret, Otrivin Menthol Otrivin Ukonserveret Junior Ukonserveret indeholder xylometazolin. Otrivin Menthol Virkning: Ukonserveret Anvendes indeholde ved f m April O M Ukonserveret U Junior O Otrivin U Junior O indeholder Uxylometazolin. O M Anvendes U ved år:Junior OtrivinUkonserveret: Juniorår: Ukonserveret: Under opsyn af Under ennæsebor voksen. 11pust ivoksen. hvert næsebor til8-10 2dagligt gange dagligt 8-10 time)1(hver er normalt tilstrækkeligt. Må højst i 10 etOi U m1 ænormalt O m mikke mi 10 år: O Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn afUnder en voksen. pust i hvert til en 2næsebor gange dagligt time) er tilstrækkeligt. Må højsttime) bruges i(hver 10 dage. Overskrid ikke etdage. maksimum på 3ikke pust Otrivin Junior Ukonserveret: opsyn af hvert næsebor 1normalt tili m 2(hver gange dagligt 8-10 erMå normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges dage. år:U Otrivin opsyn år:1afOtrivin en voksen. Junior 1æ Ukonserveret: pust i hvert Under opsyn 11tilpust 2 (hver gange afi 1en voksen. (hver pust 8-10 hvert time) næsebor tilM tilstrækkeligt. 2 gange dagligt højst 8-10 bruges time) 10 er dage. normalt Overskrid tilstrækkeligt. etMå højst O U U æer m i bruges m æOverskrid Mmaksim i hvert næsebor til 310 gange 10 et på 3maksimum pust i hvert næsebor dagligt. Bør anvendes tilikke børn under årbørn pga. risiko for med æ O m mikke m mov i hvert næsebor 2 til 3næsebor gange dagligt i højst dage.i dagligt Overskrid ikke etdage. maksimum på 3ikke pust i maksimum hvert dagligt. Børpå ikke anvendes tilnæsebor under år pga. risiko med centralnervesystemsi 2hvert næsebor 2 tili10 3i højst gange dagligt højst 10 Overskrid ikke et 3 et pust hvert dagligt. Bør anvendes til 2 åroverdosering pga. risiko for i hvert 2 til 3 gange dagligt højst hvert dage. næsebor Overskrid 2iOverskrid til 3m gange et dage. maksimum dagligt i højst pånæsebor 3æ 10 pust dage. i hvert Overskrid ikke dagligt. maksimum på anvendes 3ikke pust i2til hvert børn næsebor under 2for dagligt. år overdosering pga.2 risiko Bør ikke forunder anvendes overdosering til børn med under central 2 æ O næsebor m i Bør mikke mbørn æ dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behand O m m m æ B æ % dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 af behandlede, oplever en eller fl dagligt efterOverskrid behov,dagligt i højst dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 et pust hvert dagligt. Afhængigt af behandlingsvarighed kan forventes atop dagligt efter behov, i højst 10 dage. ikke10 efter et maksimum behov, i højst på 310 pust dage. i hvert Overskrid ikke dagligt. maksimum Afhængigt i hvertBivirkninger: næsebor afæbehandlingsvarighed dagligt. Bivirkninger: kan det Afhængigt forventes ataf3-8 behandlingsvarighed % afdet behandlede, ka3 O næsebor m i Bivirkninger: m næsebor m på 3 pust B æ brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. æ m samt m æ brænden, mm brændende æ Tilstoppet æapplikationsstedet. æhyppig brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt u brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse påTilstoppet applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet især efter eller an brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme brændende nasal-sekretion, fornemmelse hovedpine, på kvalme applikationsstedet. samt fornemmelse på næse især efter Ikke-almindeligt: hyppig eller langvarig Tilstoppet anvendelse. næse især Sjælden: efter Sjæld hyppi Gas æsamt m mmbrændende æ Ikke-almindeligt: mm mnæse æG ælangvarig løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere mere end 10 kan medføre af næseslimhinden æ løshed, mæ æ mæ m m æ dage æ m hævelse løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling afuregelmæssig længere varighed mere end 10 varighed dage medføre hævelse næseslimhinden og hypersekretion på løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling afkan længere varighed mere end 10 dage medføre af træthed, synsforstyrrelser, takykardi løshed, eller uregelmæssig træthed, synsforstyrrelser, puls.eller Forsigtighedsregler: takykardi eller Behandling afpuls. længere Forsigtighedsregler: varighed mere end 10 Behandling dage kan afmedføre længere hævelse varighed afkan mere næseslimhinden end 10 hævelse dageog kan hyp m æ æaf m m ferne, efter operationer igennem næsen eller glaukom med snæver eller ved kronisk inflammation næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller an m næsen æ igennem m mmunden, m æved mmsnæver mm æammation m m æeller m tør ferne, efter operationer igennem ellerefter munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller kronisk inflved ammation i infl næsen med meget t imed ferne, operationer igennem næsen eller munden, glaukom medeller snæver kammervinkel ved kronisk infl ammation inæseslimhinde næsen med tør næseslimhinde (rhin ferne, efter operationer næsen eller ferne, munden, efter operationer ved glaukom igennem med ellerved munden, ved glaukom kronisk med snæver kammervinkel i mm næsen meget ved kronisk inflammation (rhinitis i næsen med meget sk tør rh m næsen ævedkammervinkel mkammervinkel m m æeller mmmeget æ sicca meller matrofi efter anvisning lægens anvisning diabetes forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, forstørret prostata, samt til pati æ m ved hyperthyreoidisme, m mm m vandladningsproblemer maf forstørret efterhyperthyreoidisme, lægens anvisning diabetes mellitus, blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund prostata, depress efter lægens ved efterved diabetes lægens anvisning mellitus,mellitus, forhøjet ved hyperthyreoidisme, blodtryk, hjerte-karsygdomme, diabetes mellitus, vandladningsproblemer forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, på grundpåafgrund forstørret vandladningsproblemer prostata, depression på samt grund til patienter, af forstørre de æ hyperthyreoidisme, m forhøjet m mm af mdepression 1 Ukonserveret mg/ml, Otrivin1Menthol Ukonserveret mg/ml, 10Menthol Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10Junior ml. Inden af Inden produktet, bør vejledningen ipakningen og på pakningen U m m Ukonserveret O 1 mg/ml, M U mUkonserveret m1Menthol O m ml;m m Junior Gv mg/ml, Ukonserveret mg/ml, 10 Otrivin Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. af ml. produktet, bør vejledningen i og Ukonserveret Otrivin Menthol Ukonserveret mg/ml, 1 mg/ml, 10 Otrivin ml; Otrivin Junior Ukonserveret 1 mg/ml, 0,5 mg/ml, ml; 10 Otrivin ml. brug Ukonserveret produktet, 0,5 mg/ml, bør vejledningen 10 Indeni og brug påæ af produktet, læses bør U mOtrivin m 1m O U Mml;1 U Ukonserveret m m 10 m O Inden U afbrug m brug m m Voltaren gel Voltaren gel indeholder diclofenac. Virkning: Er indeholder betændelsesnedsættende (anti-infl ammatorisk) ogammatorisk) smertestillende ogammatorisk) anvendes lokale smerter muskler, æ gel Voltaren æ mEr betændelsesnedsættende m mimod lokale mimod Dsener Voltaren gel Voltaren gelVirkning: indeholder diclofenac. Virkning: Ermm betændelsesnedsættende og smertestillende anvendes imodi og lokale smert 08/2016.08/2016. Voltaren gel 08/2016. Voltaren gel indeholder 08/2016. diclofenac. Voltaren Er betændelsesnedsættende gel diclofenac. (anti-infl Virkning: ammatorisk) smertestillende og (anti-infl anvendes ogsmerter smertestillende i muskler, anvende ogsele æog (anti-infl æ mm m uddage overbør 7 dage bør kun efter aftale med lægen. Bivirkninger: forbigående hudreaktioner på det hudområde. tilæ 10opleve % kan opleve udslæt, eksem, e mover æ7ske Bmed Om m m Ohudområde. % mudslæt, dage bør kun ske7efter medske lægen. Bivirkninger: Omfatter milde og forbigående hudreaktioner på det behandlede hudområde. Op tilm10 % kan opleve ud ud over 7 kun ud ske efter aftale ud lægen. over Bivirkninger: dageaftale bør kun Omfatter efterOmfatter aftale milde med ogmilde forbigående lægen. Bivirkninger: Omfatter behandlede og behandlede forbigående hudreaktioner Op til 10Op %på kan det behandlede hudområde. eksem, Op m æ og B hudreaktioner Ompå detmilde m m merytmen, O til astma, tørhed, udslæt, nældefeber ellernældefeber lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes personer, hvor eller andre NSAIDer fremprov m af bronkierne, æ æ pustuløst D andre m personer, macetylsalicy æ NS af bronkierne, astma, tørhed, pustuløst elleræ lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: Børaf ikke anvendes af acetylsalicylsyre personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre af bronkierne, astma, tørhed, pustuløst udslæt, af bronkierne, nældefeber astma, eller lyssensibilitet. tørhed, pustuløst Forsigtighedsregler: udslæt, nældefeber eller Bør ikke lyssensibilitet. anvendes Forsigtighedsregler: af personer, hvor acetylsalicylsyre Bør ikkeNanvendes eller af NSAIDer fremprovokerer hvor a m udslæt, æ med eller slimhinder. overdreven udsættelse foroverdreven atmforhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Er ikke beregnet tilikke brugtætsluttende under tætsluttende forbinding. S mm m iikomme m øjne Uøjne æ æbrug N komme kontakt med komme eller islimhinder. kontakt med Undgå øjne overdreven eller slimhinder. Undgå for overdreven sollys for udsættelse at for lysoverfølsomhedsreaktioner. sollys foræat forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. beregnet til under beregnet til æ brug under tætslutten Særlig for komme iUndgå kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå udsættelse for sollys forEr at ikke forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Erforbinding. ikke beregnet til bru mm mudsættelse m U m komme kontakti kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå overdreven udsættelse for sollysfor forsollys at forhindre forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Er ikke beregnet til brugEr under tætsluttende forbinding. Særlig for bivirkninger. ikke af bruges af og gravide og ammende. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Voltaren 11,6 mg/g, 50 100 gVoltaren ogInden 150 Inden brug af produktet, bør mm m bivirkninger. Bør ikke bruges afKan gravide og ammende. påvirke chancen forpåvirke at blive gravid. Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g,g. 100 gaf og 150 50 g. Inden brug af pg bivirkninger. Bør ikkeBør bruges gravide bivirkninger. ammende. Børpåvirke ikke bruges chancen af gravide forKan at blive og ammende. gravid. Pakninger: Kan Voltaren chancen gelPakninger: for 11,6 at gel mg/g, blive gravid. 50 g, 100 Pakninger: gg, og 150 g. gel brug 11,6 mg/g, produktet, g, 100 bør g vejledn og 150 mm m ® ® ® A med Forkølelse tilstoppet næse eller ved M 03/2014. Læs påmwww.voltaren.dk. Zymelin ® ukonserveret æ mere m ® næsespray m (xylometazolinhydrochlorid). æ tilstoppet æ M bihulebetændelse. ætilstoppet æ æ 03/2014. m www ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: med næse ved bihule 03/2014. Læs mere på www.voltaren.dk. næsespray (xylometazolinhydrochlorid). ukonserveret Anvendelse: næsespray Forkølelse med næse Anvendelse: vedtilstoppet bihulebetændelse. Forkølelse med Mindsker næ Læs mere påmere www.voltaren.dk. Zymelin 03/2014. Læs påZymelin www.voltaren.dk. Zymelin æ Anvendelse: m Forkølelse A eller meller æ m® ukonserveret www m(xylometazolinhydrochlorid). ® ® ukonserveret ® ® ® 2-1 0,5m mg/ml: børn over 10 år:iibørn 1 pust i hvert næsebor 3næsebor gange daglig i3højst 10 dage. børn under 10Bør uden lægens anvisning. Zymelin ® æ 10 m æanvendes m ukonserveret ukonserveret 0,5 Børn næsesp børn 10 1 hvert over næsebor 10 år: højst 1 pust 3 i højst hvert daglig højst højst dage. gange Bør daglig ikke iBør anvendes højst 10 anvendes dage. til børn Børunder 10 år uden tilår lægens børn anvisning. 10 år uden Zymelin anvisning. Zymelin uk børn over 10 år: 1ii pust i 10 hvert næsebor højst 3ikke gange itilikke højst 10 dage. ikkeunder anvendes til børnlægens under år udennæsespray lægens anvisning. Zymelin æ æ m næsespray ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: mg/ml: Børn 2-1 børn over over 10 år: år: 1æpust pust hvert næsebor højst 3 gange gange daglig højst 10 dage. Bør ikke anvendes tildaglig børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin anvisning. ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin øvrige ved stær med snæver kammervinkel, har fået fjernet M anvisning. m m overfor æ m æstær mm m anvisning. Måoverfølsomhed ikke anvendes: overfølsomhed overfor xylometazolin eller indholdsstoffer, et afm deved øvrige indholdsstoffer, vedindholdsstoffer, grøn stær medved snæver kammervinkel, eller hvis man hy h Må ikkeMå anvendes: Ved anvisning. Må ikke xylometazolin anvendes: eller Ved et overfølsomhed afeller de et øvrige overfor xylometazolin grøn eller etgrøn af med de øvrige snæver kammervinkel, eller grøn hviseller stær man med har fået snæver fjernet kammervink hypofysen MVed maf deindholdsstoffer, æhvis m man æ mm anvendes til børn 2 år, dafåde kan få alvorlige selv doser. ikke ived mere end 10 dage. Hyppig ogdage. langvarig kan hævelse af næseslimhind m Bør Hend m æ brug æmedføre m anvendes tilkan børn under 2 år, da de bivirkninger kan alvorlige bivirkninger - selv ved lave anvendes doser. Bør ikke anvendes iBør mere end 10 Hyppig og10 langvarig brug hævelse anvendes til børn under 2 under år, da de alvorlige anvendes bivirkninger til børn under -fåselv 2ved år,- da lave deved doser. kanlave fåBør alvorlige ikke anvendes bivirkninger i mere - selv 10lave dage. doser. Hyppig og ikke langvarig anvendes brug i mere end medføre dage. hævelse Hyppig afkan næseslimhinden og medføre langvarig brugog kan ø mkan H rysten,mforstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet ved andre Anvendes med forsigtighed og forsigtighed kun efter anvisning lægens anvisning ved og forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukker æ blodtryk m meller æog mved rysten, ii hjerterytmen rysten, forstyrrelse eller i hjerterytmen blodtryk ved eller andre lægemidler. blodtryk Anvendes ved andre med lægemidler. forsigtighed kun efter lægens ogmed ved efterforhøjet lægens stofskifte anvisning (hyperthyroidisme), stofskifte sukkersyge, fo rysten, forstyrrelse iforhøjet hjerterytmen forhøjet blodtryk ved Anvendes andre Anvendes forsigtighed kun efter lægens anvisning ved(hyperthyro forhøjet m lægemidler. æ m mkun æ forhøjet rysten, forstyrrelse forstyrrelse hjerterytmen eller forhøjet forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed oglægemidler. kunmed efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, fos medbehandling MAO-hæmmere og andre lægemidler, derlægemidler, kanblodtrykket forhøje blodtrykket ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). behandling med medicin mod m behandling Mved O behandling æmm æ og mmed m æder m forhøje mved m mSamtidig mi binyrerne m ved MAO-hæmmere ogkan andre kanlægemidler, forhøje blodtrykket samt svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig med medicin mem ved med MAO-hæmmere andre ved behandling lægemidler, med der MAO-hæmmere forhøje og der andre samt vedsamt i binyrerne kan (fæokromocytom). blodtrykket samt Samtidig ved svulst behandling med (fæokromocytom). mod m depression Samtidig eller behandl Park m M O æmm æ msvulst m æmedicin mbehandling m depression ® ® ® fald i kropstemperatur, . Tegn på overdosering: Markant svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. især hos børn. Disse M Zymelin m mæ og m æog Dkoma, m . Tegn på Zymelin overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk ogforhøjet evt. koma, især h . Tegn ®på overdosering: Markant fald . Tegn på overdosering: svedudbrud, Markant fald hovedpine, i kropstemperatur, svedudbrud, uregelmæssig døsighed, puls, forhøjet hovedpine, blodtryk hurtig og evt. uregelmæssig koma, især hos puls, børn. Disse blodtryk tilstande ot Zymelin®®Zymelin M døsighed, m hurtig mæ m i kropstemperatur, anvendes. Amning: anvendes efter lægens Bivirkninger: Svie i næse svælg, tørmogog irriteret næseslimhinde, nysen, fornemmelse isamt næsen Amanvendes. æ kun B anvisning. mkun æ Almindelige: æanvisning. æ m mm æ nysen, Amning: Bør kun anvendes Amning: efter Bør lægens kun anvendes Bivirkninger: efter lægens anvisning. Almindelige: Bivirkninger: ii næse Almindelige: og svælg, Svie og næse næseslimhinde, svælg, tør og nysen, brændende næseslimhinde, fornemmelse ii næsen fornem øg anvendes. Amning: Bør anvendes efter lægens Bivirkninger: Almindelige: Svie iænæse og svælg, tør brændende og irriteret næseslimhinde, nysen, Am anvisning. æ Svie B ogtør æ irriteret æ æmbrændende m anvendes. Amning: Børanvendes. kun Bør anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie næse og svælg, tør og iirriteret irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse næsen samt øgæ ligeHallergiske hurtig/uregelmæssig eller hævelse afog ansigt og hals. Pakninger: Næsespray mg/ml 2 xNæsespray 10 ml. Næsespray 0,5 m æ reaktioner: æ Hududslæt, æ ligeåndedrætsbesvær, mæ ææpuls Næ m mæ mPakninger: mNæsespray Næ m mml æ lige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. 1ml. mg/ml 10 ogm 21xmg/ml 10 ml. N lige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, allergiske reaktioner: hurtig/uregelmæssig Hududslæt, åndedrætsbesvær, ellerpuls hævelse af ansigt hurtig/uregelmæssig hals. Pakninger: puls eller Næsespray hævelse 1afmg/ml ansigt110 og ml hals. og10 Pakninger: 2 xml10og Næsespray 0,5 mg/ml 10 H æ æ mæ Næ m m 10 Tlf.: 11 m 11,Tlf.: www.takeda.dk, email: Oktober O 46info@takeda.dk. 46@77 11 11, info@takeda.dk. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Tlf.:www 46 77 1146 11,77www.takeda.dk, email: Tlf.: 77 11 11, Oktober www.takeda.dk, 2016 2016 email: info@takeda.dk. Oktober 2016 www m Oktober @ 2016 O

inkl. styrke

Fra

598,-

ROS TORV 30 TLF 46361188 SKOMAGERGADE 3 TLF 46361824

Åbent: mandag-fredag 9-16

kr. 149,9 149,95 Pris *kr Pris kr.Pris 149,95

Svarmu gheder Tag et b ede af udfy dt qu z ® send som ® ® ® mundspray ® ® Menthol O vsnmundspray Men hoOtrivin næsesp ay Otrivin Nicorette QuickMist N co eog e Nicorette Qu ckM s® QuickMist mundsp ay Otrivin Menthol næse Nicorette QuickMist mundspray Nicorette N co e mundspray e QuickMist Qu ckM mundsp ay

Læsebriller

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde

dig med etop effektivt rygestop. d g gang dig med e ei gang ek v et yges dig i gang med effektivt rygestop. i gang med effektivt rygestop. dig i gang et d get gang med med e effektivt e ek v rygestop. yges op ® Voltaren Vo a en Ge Voltar Voltaren Gel ® Gel Effektiv E ek v oka behand nglokalbeha mod Effekt Effektiv lokalbehandlin smerter i muskle sme e musk e og ed Vo a le e smerter i musklersmert og behandler infl behand e behandler n amma onen deamo behan infl ammation å sagen årsagen sme årsagen e til 150 gtil smerte årsage smerte. 150

Dana ek Danatekt Danatekt Danatekt Danatekt Dana ek Mod forkølelse Mod o60 kø e se efter s oppe Modtilm f Mod forkølelse med Creme medCreme til med tør og70% C eme med 70% ed ndho d70%øfedtindhold og 70% Hutilfedtindhold g og nd ngdatilHurtig yge angen eaf erygetrangen 60 efter med fedtindhold tør lindring af rygetrangen Creme med 70% fedtindhold til Creme og Hurtig lindring tør af Hurtig rygetrangen Hurtig 60 lindring rygetrangen Ctør eme med 70% ed ndho ø og oglindring Hu gefter nd 60 ng af a efter yge angen emed e 60 60 SMS 26794048 næse og ved bih og ved ved byge hu ænde se næse næse ogebe ved bihulebe hud. et ende aktivt ekstrakt sekunder. 1sekunder. pust ved skæ endeskællende hud skællende ndeho deIndeholder e akIndeholder v eks akIndeholder sekunde 1 eet 2 pus ved yge2ved ang skællende hud. et aktivt 1rygetrang. eller 2rygetrang. pust 1ved hud. et skællende aktivt ekstrakt hud. Indeholder sekunder. eller 2eller pust sekunder. 22 pust rygetrang. skæ hud ndehoekstrakt de e eaktivt ak v 1ekstrakt eks ak sekunde 1 eller e næse erygetrang. pus ved ang luft næse Gaf næsen å mi nu Giver luftpå i næsen påef fra havrekerner. Dæmper rødme ogog kløe og ogskkløe Med frisk af 2 mint. 2 stk. a hav ekefrane Dæmpe ødme og rødme k øefra og Med smag a og m nkløe 2 smag saf kmint. fra havrekerner. rødme ogfrisk Med frisk smag af frisk mint. 2 stk. havrekerner. Dæmper rødme og Med stk. aDæmper havkløe eke ne Dæmpe ødme og k øe og Med sk smag smag avemint. m un 22Giver s k Giver havrekerner. Dæmper og Med smag stk. og virker op tilvir1 og vske og op virker 12 ogm virker anti-irriterende. 250 i me op tili10 12 time v ke an virker e ende 250 m virker250 anti-irriterende. anti-irriterende. ml. virker 250 v ml. ke anti-irriterende. an250 ml. e endeMa 250 ml. m konkurrence@paperboy grat

102,36 Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune.

hudpleje. hudp e e

5 V K m Larsen sp e på Rosk de Fest va ?

ADMINISTRATION Patrick Holbek Udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437

Tør vinterhud? Rygestop? Smert Tør Tør vinterhud? Rygestop? Smerte lindr Tør vinterhud? Rygestop? Sm vinterhud? Tør vinterhud? Rygestop? Rygestop? Smerte l

y nge b ve nedrevet?

P

februar –27. 19. marts 2017, tilbu n gæ d *Priserne 27 b gælder ufra 19fra m27. bud p d tilbudspris gfe *Priserne gælder –und 19.27. mar *Priserne gælder 27. februar –2017 19. *Priserne marts 2017, gælder fra Pfra n februar gæ 27


27. DECEMBER 2017 l 39 l

Fra øverste hylde

Af Anette Øster, Teamleder i Viden og Oplevelse, Roskilde bibliotekerne

To stærke bud på den gode højtlæsningsbog Den gode højtlæsningsbog er den, der både fanger barnet og den voksne. Hvor det lyttende barn og den højtlæsende voksne er fælles om oplevelsen. Som H.C. Andersen sagde: ”Nu fortæller jeg af mit eget bryst, griber en Idee for den Ældre og fortæller saa for de sma, medens jeg husker paa, at Fader og Moder tidt lytte til, og dem maa man give lidt for Tanken!” Jeg tror,

de fleste har det sådan med Astrid Lindgrens og Ole Lund Kirkegaards bøger. Jeg har her valgt to bøger, der kan samle store og små. Begge er velegnede til højtlæsning for børn fra ca. 5 år

Da Balder kom for sent... igen Er den rablende historie om Balder og hans syv gode forklaringer på, hvorfor han altid kommer for sent i skole. Balder fortæller skrøner, så vi næsten bliver overbevist om, at de er sande. Selv er han ikke i tvivl. På sin skolevej støder han ind i mange personer: Dronningen, Præsidenten af

Amerika og mange andre. Der er høj risiko for grineflip og er man vild med Balder, findes der heldigvis flere bøger med hans vanvittige søforklaringer.

August går i glemmebogen

madkassemonstre og finder ud af, hvad der bliver af den sok, der altid forsvinder i vasken. En rørende, lidt uhyggelig, men også sjov bog om venskab og skøre monstre og om, hvor mennesker og ting bliver af, når de bliver glemt.

I August går i glemmebogen er Augusts bedste ven forsvundet. Hans forældre har glemt at hente ham i fritidshjemmet, og hans taske og tøj hænger stadig i garderoben. Men selvom August og Omar leder efter ham overalt, er han pist væk. Hvad sker der med de ting folk går og glemmer? Og når folk glemmer hinanden? Det giver August går i glemmebogen nogle bud på. Og det må siges, at August og Omar oplever lidt af hvert på deres jagt efter den forsvundne ven. De møder bl.a.

Bennies Pletskud

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til Klosterkælderen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud. Er du den heldige på fotoet, så kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskænket specialøl på byens ølbar. Værdi 450,-

Et lyspunkt i den mørke tid..

Rabatkortet kan afhentes hos Klosterkælderen, St. Gråbrøderstræde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

Foto: Smukt kig til Roskilde Domkirke :-) Fotograf: Kasper Jørgensen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LÅSE

BEHANDLING

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvågning • Hundevagt • Gitter Låse • Vagt tilsyn • Porttelefonanlæg • EDB-sikringswire

Tag hånd om dit velvære

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Kranio-sakral behandling

EL-INSTALLATØR

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

Smertebehandling med laser

Onlinebooking www.gitteb.dk

www.alarmeksperten.dk

Nyvej 3, 4621 Gadstrup . 22115049 . gitte@gitteb.dk

REPARATION

TANDTEKNIKER

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

KØKKEN

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER

Vi reparerer alle mærker indenfor symaskiner og overlocker, også for institutioner.

Aut. Klinisk Tandtekniker Marianne Grand v/Lundgaard Tandteknik

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Områdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Mød os på

Algade 64 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

46 35 73 73

Hersegade 24 · Roskilde · info@lundgaardtandteknik.dk

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437


l 40 l 27. DECEMBER 2017

KLAR TIL SKIFERIEN Hos Snow Fun finder du det største udvalg af ski, snowboard, udstyr og beklædning

Tecnica Ten.2 85 Heat Skistøvle (dame)

Fischer RC4 The Curve 110 Skistøvle (herre)

PRIS 4.300,-

PRIS 4.400,-

Head Kore 93 All Mountain Ski (herre)

Völkl Racetiger Piste Ski (herre)

PRIS 6.000,-

PRIS 6.000,-

NU 5.700,-

Salomon Mirage Skihjelm (dame)

Sweet Protection Rooster Skihjelm (herre)

PRIS 2.000,-

PRIS 4.000,-

Sweet Protection Igniter Skihjelm (herre)

Sweet Protection Blaster Kids (junior)

PRIS 1.500,-

PRIS 800,-

Alpina Pheos Junior Skibrille

NU 5.600,-

PRIS 800,-

Atomic Cloud 9 Piste Ski (dame) PRIS 3.800,-

NU 3.400,-

Inkl. binding og stave

Rossignol Famous 6 Piste Ski (dame)

SKISERVICE PÅ EGET VÆRKSTED Vi reparerer og servicerer alle ski og snowboards på eget skiværksted uanset hvor de er købt. Vi har Nordens mest avancerede udstyr, så dine ski bliver som nye! Kom ind i butikken eller ring for nærmere info.

GRATIS

Burton Limelight Snowboardstøvle (dame)

PRIS 2.200,-

FOD- OG STØVLEANALYSE Når du køber et par skistøvler i butikken får du gratis fod- og støvleanalyse samt støvletilpasning med i købet (værdi 800,-). Vi analyserer dine fødder for at afgøre, hvordan dine fødder vil arbejde i støvlen, samt hvorvidt der er behov for justeringer af skallen for at give det optimale fit. Der er desuden mulighed for at tilkøbe formstøbte indlæg, som mindsker sovende, ømme, trætte og ovende fødder samt forbedrer cirkulationen og komforten. Hos Snow Fun får du 1 års tilpasningsgaranti på dine skistøvler. Vi først tilfredse med støvlerne, når du er! Kontakt butikken eller læs mere på www.snowfun.dk for yderligere.

NU 600,-

PRIS 1.000,-

Oakley Flight Deck XM Skibrille

Red Bull Spect Magnetron Skibrille

PRIS 1.950,-

PRIS 3.800,-

Red Bull Spect Alley Oop Skibrille

PRIS 1.600,-

Burton Déjà Vu Flying V Snowboard (herre)

Flow Whiteout Snowboard (dame)

PRIS 3.500,-

PRIS 3600,-

NU 2520,Burton Moto Snowboardstøvle (herre)

PRIS 1.600,-

Ortovox Free Rider 26L

PRIS 1.600,-

Haglöfs WS Balaclava Elefanthue

Burton MNS Burke Hood Elefanthue

PRIS 2.000,-

PRIS 350,-

PRIS 250,-

Lenz Heat Glove 3.0 Varmehandske

Armada Capital Mitt Skiluffe (dame)

Hestra Army Leather Gau 5 Fingers Skihandsker (herre)

PRIS 2.300,-

PRIS 550,-

PRIS 1.100,-

Lenz Heat Sock 5.0 Varmestrømpe

Apina JSP 3.0 Rygskjold (dame)

Alpina JSP 3.0 Rygskjold (herre)

Alpina JSP 3.0 Rygskjold (junior)

PRIS 1200,-

PRIS 1200,-

PRIS 1000,-

NU 900,-

NU 900,-

NU 700,-

Industrivej 1E · 4000 Roskilde · tel. 46 35 40 86 · www.snowfun.dk · butik@snowfun.dk · Åbent: mandag - fredag kl.10-18 · lørdag kl. 10-15 · søndag kl. 11-15

Pbro uge 52 2017  
Pbro uge 52 2017  
Advertisement