Pbro uge 50 2015

Page 1

ROSKILDE 1. årgang Uge 50. 8. december 2015 www.paperboy.gratis

Vikingeskibet Havhingsten spiller en betydelig rolle i ny tv-serie af BBC

Havhin med i e gsten er amerik n en stor serie, d ansk dram danske er rammer ade tv det ny-eskærme i år.

Det Sidste Kongerige Læs side 6

SALOMON RANGER

INVITA KOMBINERER GASTRONOMI OG FAMILIELIV. SE HVORDAN! FÅ MAGASINET GRATIS HOS INVITA OG PÅ INVITA.DK

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil! Ny tandkrone

samme dag!

Perfekt pasform med 3D-teknik - og alt er klaret på få timer...

ONLINE

Københavnsvej 106 (indkørsel v/ McDonalds) 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer Algade 5 · 4000 Roskilde Man til Tors: 8-18·Fre: 8-16

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

SKIHJELM + BRILLER

Briller og hjelme fås i mange farver. PS: brillen har to linser

KUN

2000,SPAR 350-

INDUSTRIVEJ 1 E 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK


l 2 l 8. DECEMBER 2015

Nu nærmer julen sig – og dermed er der måske ekstra affald? Hvis du har behov for, at komme af med ekstra affald, kan du benytte vores affaldsmærkat. Affaldsmærkatet er et klistermærke, som du sætter på en valgfri affaldssæk og stiller ved siden af dit stativ eller beholder. Sækken medtages ved næste ordinære tømning. Du bestiller mærkaterne ved, at gå ind på skidtergodt.dk under vores selvbetjeningsløsning og vælge ”Ekstra” mærkater. Du betaler med Dankort ved bestillingen. Affaldsmærkatet koster kr. 30 incl. moms og når du har bestilt og betalt på hjemmesiden, sender vi de bestilte mærkater til dig med post.

På det overordnede vejnet, som kaldes A-ruter, kører sneplovene og saltmaskinerne - når der er behov for det – hele døgnet og alle dage. Stierne bliver ryddet og saltet alle dage fra kl. 3-22 efter behov. Som 2. prioritet kommer de kommunale boligveje, som kaldes B-ruter. Der kommer kun vintertjeneste på B-ruterne på hverdage inden for normal arbejdstid – og først når A-ruterne er ryddet. C-ruter er offentlige veje, der ikke ryddes af kommunen.

Husk derfor at bestille i god tid inden julen.

Gå ind på hjemmesiden www.roskilde.dk/vinter.

Der kan også være mørkt når skraldemanden kommer for at tømme. Du skal derfor huske at tænde lyset så skraldemanden kan se hvor han går, og derfor ikke kommer til skade.

Her kan du: • Stille spørgsmål til kommunens vejfolk. • Se, om du bor på en vinterklasse A, B eller C vej. • Finde regler for snerydning. • Følge vejtrafikken via webcams og trafikken.dk.

Angående snerydning Du kan se vejene og stierne, det drejer sig om, på roskilde.dk/vinter.

På følgende offentlige veje er det DSB, der rydder sne og salter: • Jernbanegade: Sydsiden fra og med stationsbygningen til Fruegade, • Ny Østergade: Nordside fra Køgevej til vestskel af matr.nr. 9o og 12ø Vestermarken.

Læs mere om vintervedligeholdelse på www.roskilde.dk/vinter.

Åbent Hus Onsdag den 9. december 2015, kl. 14-16 Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, Roskilde. Mandag den 14. december 2015, kl.13-16 Rønnebærparken 74, Roskilde. Kom og oplev en hyggelig eftermiddag med: • Oplæg om sundhed i julen • Opskrifter • Smagsprøver • Quiz Alle er velkommen, tag gerne familie og venner med.

Første Åbent Hus i 2016. Mandag den 4. januar fra kl. 12 -16 Rønnebærparken 74. Onsdag den 6. januar fra kl. 14 -16 Sundhedscentret, Rådhusbuen 1. Kom ind og få et sundhedstjek og en snak om din sundhed. Du er også velkommen, hvis du vil vide mere om sundhedscentrets tilbud.

Bibliotekerne og Borgerservice i Roskilde, Jyllinge og Viby er uden personale fra torsdag den 24. december til lørdag den 26. december samt fra torsdag den 31. december til fredag den 1. januar. Det betyder, at Roskilde Bibliotek vil være lukket disse dage, hvorimod Jyllinge Bibliotek og Viby Bibliotek er selvbetjent åbne. Lokalbibliotekerne i Gadstrup, Gundsømagle og Ågerup er udelukkende selvbetjent åbne fra torsdag den 24. december til mandag den 4. januar. Læs alt om juleferiens åbningstider på roskildebib.dk. Roskilde Bibliotek og Borgerservice lukket fredag den 4. december Alle biblioteker og Borgerservice-steder, inklusiv rådhuset, er uden personale hele dagen grundet fælles personaledag. Bogbussen kører derfor heller ikke. Lokalbibliotekerne har selvbetjent åbent fra kl. 7-22.

Få indflydelse på det område du bor i og/eller andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du: • Se hvornår der er borgermøder. • Se, hvad der er i høring og indsende høringssvar. • Se afgørelser, hvor du har mulighed for at indgive klage. Borgermøder Helhedsplan for Skousbo. 8. december 2015. P-hus på Sortebrødre Plads. 6. januar 2016. Høringer Helhedsplan for Skousbo. 18. december 2015. Lokalplan 610 og kommuneplantillæg 10 for P-hus på Sortebrødre Plads. 29. januar 2016.

Afgørelser Landzonetilladelse til vejmaterialevirksomhed Lyngageren 61, Roskilde. 8. december 2015. Landzonetilladelse til inddragelse af erhvervsbygninger til socialt opholdssted på Store Valbyvej 273, matr.nr. 6f Østrup By, Kirkerup. 17. december 2015. Landzonetilladelse til udstykning af en boligløs ejendom fra Stærkendevej 71, matr.nr. 15b m.fl. Vindinge By, Vindinge. 18. december 2015. Landzonetilladelse til hestestald på Byvejen 22, matr.nr. 20a m.fl. Dåstrup By. 23. december 2015. Landzonetilladelse til sø på Kongemarken 30, matr.nr. 3a m.fl. Kongemarken, Roskilde Jorder. 27. december 2015.

Ejendomsskat 2016 Ejendomsskattebilletten vedrørende kommunal ejendomsskat m.m. af fast ejendom for 2016, er som udgangspunkt sendt til samtlige grundejeres digitale postkasser. Sammen med ejendomsskattebilletten er der medsendt bilag: • med yderligere oplysninger om beregningsgrundlag • med eventuelle indbetalingskort • med ejerforhold • om hvorfor der står ”KOPI” på nogle. Er din ejendom ikke tilmeldt betalingsservice, og du derfor skal have indbetalingskort, er begge indbetalingskort leveret i din digitale postkasse, som en selvstændig meddelelse. Bemærk at begge indbetalingskort er i samme meddelelse, under hinanden – og at det øverste skal benyttes først.

Sidste rettidige betalingsfrist: 1. rate - den 8. januar 2016 2. rate - den 8. juli 2016 Betalingsservice er uden gebyr for indbetaler. Denne beslutning er kommet så sent, at grundskylden allerede var beregnet og på vej ud til grundejerne. Derfor skal 1. rate betales med det beregnede beløb – og der vil så blive lavet en genberegning, når lovgrundlaget og retningslinjerne er vedtaget af hhv. skatteministeriet og folketinget.

Nyt fra 2016 I forbindelse med den vedtagne Finanslov for 2016, er det besluttet, at grundskylden for boligejere er uændret fra 2015 til 2016.

Du kan blive vejet, få målt dit blodtryk og få en test af din lungefunktion.

Åbent Hus i Sundhedscentret og Rønnebærparken 74 er lukket fra den 23. december til den 3. januar.

Biblioteker og Borgerservice i juleferien

Få indflydelse

Tilskud til energirenovering – nu også inden for fjernvarmeområdet Roskilde Kommunes tilskudsordning til energirenoveringer er pr. 3. november 2015 blevet udvidet til nu også at støtte klimaskærm, solceller og fjernvarmeinstallationer inden for kommunens fjernvarmeområder. Vi giver 25 % i tilskud til energirenoveringer (maksimalt et tilskudsbeløb på 15.000 kr.). Så sidder du i et hus med dårlig isolering, utætte vindue- og dørpartier, eller går du med tanken om at skifte varmekilden i din bolig ud med en mere effektiv eller klimavenlig type, så vil Roskilde Kommune gerne hjælpe dig på vej.

Du kan læse mere omkring hvordan du søger denne pulje på Roskilde.dk/energirenoveringer.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune I denne uge er der følgende ledige jobs:

Administration, specialister og ledelse • Ambitiøs kulturkonsulent til Roskilde Kommune. • Administrativ medarbejder til Social- og arbejdsmarkedssekretariat. • Sekretær søges til Plan og Udvikling i Roskilde Kommune. • Musicon søger projektleder for iværksætteri til to-årig tidsbegrænset stilling. • Byggesagsbehandler til boligteamet, Miljø og Byggesag. • Psykolog til Center for Alkohol- og Stofbehandling. Ældre og hjemmepleje • SSA søges til nattevagt på Plejecenter Trekroner. • Social- og sundhedsassistent søges til Plejecenter Trekroner. • Friske Sosu-hjælpere søges til Hjemmeplejen Team Nord. • Sygeplejerske søges til Distrikt Midt Hjemmepleje. • Social- og Sundhedsassistenter søges til tryghedspladser på Rehabiliteringscenter Roskilde.

Pædagogik og undervisning • SCR søger hørekonsulent til barselsvikariat i Høreundervisningen. • Synskonsulent for skolebørn. • Udeskolevejleder til Boserupgård Naturcenter. • Peder Syv Skolen søger lærer til udskolingen. • SFO Østervang søger uddannet pædagog til arbejdet med børn i modtageklasse. • Pædagog søges til SFO Baunehøjskolen. • Fagligt ambitiøs matematik-, historie-, geografi- og idrætslærer søges til Tjørnegårdskolens overbygning. Ufaglærte og øvrige stillinger • Personlig sekretær/chauffør for blind medarbejder. Børnepasning og pædagogisk medhjælp. • Børnehuset Vanddråben søger medhjælper til vuggestuegruppe. Sundhed og behandling • Børnetandlæge søges til Roskilde Kommune. • Plejecenter Toftehøjen søger ergoterapeut. • Plejecentret Bernadottegården og Plejecentret Sct. Jørgensbjerg søger en fysioterapeut.


8. DECEMBER 2015 l 3 l

ærk v d n å h r e t g a l s t d o g g he d o g i d r æ v o r t , Kød

Kødfulde

JULEÆNDER

Vi steger gerne anden for dig, fyldt med æbler og svesker + andefedt til rødkålen incl. andesauce for

Nytårsmenu Appetizer Slagtertapas bestående af små sprøde tærter med lufttørret skinke, paté, snackpølser og oliven. Danskerne har taget den spanske tapas-tradition til sig!

75,-

kr.

Afhentes d. 24. dec. kl. 12 eller efter aftale.

Forret

Farseret kalkun

Røget hellefisk og laks med kammuslinger, sprøde krydderurter, umamicreme, krabbe, radisecrudité og lækkert stenovnsbagt kuvertbrød.

Udbenede, med kalvefars, urtekrydderier og store valnødder.

Ca. 10-12 pers. Pr. stk. kr. SKAL BESTILLES

Kødfulde julegæs

Vægt 6 pund Pr. stk. kr.

Pr. 1/2 kg. Vægt 12 pund kr.

375,-

SKAL BESTILLES

SKAL BESTILLES

Julemedister

525,-

Hovedret ærk håndvog roksemørbrad e t g a l s t d o g g o Rosastegt slow d e 79,K-ød, troværdigh cooked svinekæber med citrusnuancer og bolsjebeder. Kraftig sauce bordelaise, tærte med kartoffel og trøffel samt gulerodssortiment.

125,-

Dessert

1,5 kg kr. ............ kr.

Chokolade bavarois med vaniljeiscreme, portvinssyltede bær og krystalliseret hvid chokolade.

Flæske eller kalvesylte 50 Pr. 100 gr. ................ kr.

16

4 retter Pr. pers. kr.

Gammeldags Lagesylte Pr. 100 gr. .............. kr.

25,-

Åbningstider til jul og nytår 2015 Søndag den 20/12 ..................................................... Lukket Mandag den 21/12 ................................................. kl. 9-18 Tirsdag den 22/12 ................................................... kl. 9-18 Onsdag den 23/12 ................................................. kl. 9-18 Torsdag den 24/12 ..................................................... Lukket Åbent for afhentning af stegte ænder kl. 12.00

Gammeldags finker Pr. 100 gr. ....................kr.

7,-

Fredag den 25/12....................................................... Lukket Lørdag den 26/12 ...................................................... Lukket Søndag den 27/12 ..................................................... Lukket Mandag den 28/12 ...........................................kl. 9-17.30 Tirsdag den 29/12 .................................................. kl. 9-18 Onsdag den 30/12 .................................................. kl. 9-18 Torsdag den 31/12 .................................................... Lukket Åbent for afhentning af nytårsmenuerkl.10.00

Hjemmelavede rullepølse

Scan QR koden Flere og følgvarianter os på Pr. 100 gr. i stk...........kr. Facebook

23,50 Pr. 100 gr. i skiver ..... kr. 37

Tilbuddene er kun gældende fra onsdag den 2. sept. t.o.m. lørdag den 12. sept. 2015. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

325,-

Bestil inden jul og deltag i konkurrencen om en flaske god champagne

Slagtermester Anders Koppel

Kongebakkens Slagter & specialitetsforretning

Kongebakken 5 · 4000 Roskilde Fredag den 1/1. Lukket Tlf. 46 35 54 05 · Fax Lørdag 46 35den 652/1. 16Lukket kongebakkensslagter@gmail.com kongebakkensslagter.dk Slagtermester Anders Koppel

Hjemmelavede blodpølse Scan QR koden Pr. 100 gr. .................kr.

13,-

og følg os på Facebook

Tilbuddene er kun gældende fra onsdag den 2. sept. t.o.m. lørdag den 12. sept. 2015. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

Kongebakkens Slagter & specialitetsforretning Kongebakken 5 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 54 05 · Fax 46 35 65 16 kongebakkensslagter@gmail.com kongebakkensslagter.dk


l 4 l 8. DECEMBER 2015

Rotter i bageriet

Lauras Bakery nedtoner avisskriverier om butikkens problemer med skadedyr Af Holger Vincents

Et manglende opslag i døren om spor efter rotter gav Lauras Bakery en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen.

Lauras Bakery i Skomagergade tager til genmæle efter flere medier har beskrevet, hvordan bagerikæden for en måneds tid siden lukkede butikken i Roskilde på grund af spor efter rotter. ”De har ikke været inde i forretningen, dén historie har Ekstra Bladet digtet. For at standse en mindre vanskade i kælderen under butikken pillede vi et gammelt ventilationsanlæg ned, og inde i rørene i vægen fandt vi spor efter rotter”, siger den kommunikationsansvarlige fra Lauras Bakery, Helle Mejer. Efterfølgende holdt forretnin-

gen lukket i nogle dage, imens en større renovering stod på, ligesom rottemistanken blev undersøgt til bunds, hvorefter bageriet åbnede på ny. Ifølge Helle Mejer har der ikke været rotter inde i selve butikken, men fødevarestyrelsen har alligevel valgt at give butikken en indskærpelse. ”I den periode forretningen var lukket, skulle vi have sat en rapport op i døren, som forklarer, at der var fundet spor efter rotter. Det beklager vi selvfølgelig, men samtidig vil jeg også påpege, at vi hverken har fået en bøde eller en sur smiley”, fortæller Helle Mejer.

Roskilde Kommune inddriver skattegæld

Kommunen tager sagen i egne hænder efter SKAT er stoppet med at inddrive kommunal skattegæld hos borgere og virksomheder.

f o r m o r e i n f o r m at i o n e to n s h i rts.co m

÷25% PÅ ALT

Bertel Haarder besøger Domkirken SHOP ONLINE PÅ FASHIONBOX .DK

BOSTON STÆNDERTORVET 2 4000 ROSKILDE TLF. 4635 8210 ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG 10-18 LØRDAG 10-15 SØNDAG 11-15

Det er 20 år siden Roskilde Domkirke blev indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste. Den 9. december 1995 blev det dermed understreget, at Roskilde Domkirke ikke alene for Danmarkshistorien, men også for den europæiske arkitekturhistorie, er en væsentlig bygning. Den 9. december kl. 15.00 afholder Domkirken derfor en markering i kirken med musik, taler og optræden i anledning af 20 årsdagen for Domkirken som verdensarv. Ved denne lejlighed vil Kirke- og Kulturminister Bertel Haarder afsløre en bronzeplakette, der på kirkens søndre vå-

benhus fortæller om, hvorfor Roskilde Domkirke er verdensarv. Opsætningen af plaketten er et led i kirkens arbejde for at synliggøre Domkirkens status som UNESCO verdensarv.

Hvad er Verdensarv? UNESCOs verdensarvskonvention blev vedtaget i 1972 for at beskytte de steder rundt om i verden, der har enestående betydning for Jordens og Menneskets historie. I dag er mere end 1000 steder rundt om i verden indskrevet på Verdensarvslisten. I Danmark er der otte verdensarvssteder, der foruden Roskilde Domkirke

tæller Jelling monumenterne, Kronborg, Ilulissat Isfjord, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld og Parforce Jagtsystemet.

Pionér i teglsten Roskilde Domkirke er verdensarv fordi brugen af teglsten i byggeriet af Roskilde Domkirke i sidste del af 1100-tallet fik stor indflydelse på udbredelsen af teglsten i Nordeuropa. Roskilde Domkirke er med sine forskellige kongelige gravkapeller samtidig et enestående eksempel på udviklingen af europæisk arkitektur samlet i en bygning.

Roskilde Kommune vil øge indsatsen for at opkræve restancer, for ikke at blive snydt for et to-cifret millionbeløb. ”Det er kritisabelt, at SKAT løber fra en af sine kerneopgaver. Det svarer til, hvis kommunen skrev til borgerne: Kommunen rydder ikke længere sne på vejene eller underviser børn i folkeskolen. Den må I selv ordne fremover”, siger borgmester Joy Mogensen. SKATs manglende inddrivelse, betyder, at de hverken lønindeholder, foretager udlæg eller modregner. Landets kommuner har imidlertid ikke samme beføjelser til at opkræve gæld som SKAT, og vil derfor have fokus på at kontakte borgere og virksomheder. ”Det er udtryk for en stigende og urimelig tendens - hvor staten render fra

såvel opgave som regning. Fx på asylområdet, hvor staten sender flygtninge til kommunerne – vel at mærke uden, at pengene følger med til at dække omkostningerne. Det er unfair og tvivlsom administration. Men i Roskilde Kommune vil vi ikke acceptere, at de betalende borgere bliver snydt for mange millioner kroner årligt, og derfor gør vi en ekstra indsats for at kompensere for statens ansvarsforflygtigelse”, slutter borgmesteren.

Fakta: Roskilde Kommune har selv inddrevet gæld på 1,9 millioner kroner i 2015 Kommunen forventer at inddrive 11 millioner kroner gæld i 2016 og de kommende år


8. DECEMBER 2015 l 5 l

esprit.com esprit.com

Den perfekte gave!

Den perfekte gave!

Det er snart jul og jagten på den helt perfekte gave er sat ind, om det er til din veninde, søster, datter, mor eller hustru. Hver dag året rundt hjælper vi vores kunder med at blive stylet, og finde det der netop passer dem og deres type og figur. Vi hjælper mange, og det giver os stor erfaring. Denne viden vil vi gerne dele med dig i din jagt.

Jagten på den helt perfekte julegave er sat ind, om det er til DERFOR - Tag et billede med afdin den veninde, person somsøster, du skal købe gavermor til. Såeller hjælper vi dig med et bud på den helt perfekte datter, hustru. julegave til netop lige hende. Billeder skal være taget fra livet og op, dog helst helfigur.

Hver dag året hjælperønskeliste vi voresder kunder med atunder bliveditstylet Der vil også være mulighed for at rundt lave en personlig ligger i butikken navn hele december. og finde det, der netop passer dem og deres type og figur.

Alle der køber min. 3 stk. på et køb, får en ekstra GRATIS lille julegave* fra os.

ESPRIT ROSKILDE

DERFOR - Tag et billede* RO‘S med af den person som du skal købe gaver til, TORV, STORE 126 · 4000 ROSKILDE så hjælper vi dig med et bud på den helt perfekte julegave til netop lige hende. *GÆLDER T.O.M. 23.12.2015


l 6 l 8. DECEMBER 2015

Optagelserne af Havhingsten kom i kassen i Store Bededagsferien i år ud fra kysten ved Nykøbing Sjælland. Fotograf: Werner Karrasch Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Havhingsten og Det Sidste Kongerige Vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough spiller en betydelig rolle i en ambitiøs ny tv-serie produceret af BBC America. Af Tomas Skov

ren ’Downton Abbey’, som de fleste kender.

BBC’s tv-serie i otte afsnit af én time har fået navnet The Last Kingdom, og er en dramatisering af Bernard Cornwells romanfortælling over tilblivelsen af Englands kongerige. Tv-serien er netop afsluttet i USA og er i skrivende stund ved at blive vist i England og Norge. I løbet af det tidlige forår 2016 rammer serien de danske fladskærme, og de danske seere kan se frem til storslåede optagelser af Havhingsten, der i serien lyder navnet The Wind Viper, samt flere danske skuespillere blandt seriens vikinger. I den internationale skare af skuespillere finder vi således de danske skuespilere Peter Gantzler, Alexander Villaume og Henning Valin Jakobsen. Både Havhingsten og de danske skuespillere er i kyndige hænder hos produktionsselskabet Carnival Film Production, der også står bag BBC-klassike-

100 mennesker gjorde klar Serien er primært optaget i Ungarn og Wales, mens scenerne med Havhingsten kom i kassen under en solbeskinnet Store Bededagsweekend. ”Jeg tror vi var ca. 100 mennesker oppe i Nykøbing Sjælland i Store Bededagsferien for at rigge skibet til og lave optagelserne”, fortæller kommunikationsmedarbejder Ivan Jakobsen fra Vikingeskibsmuseet. Hovedparten af sejladsoptagelserne blev klaret i Isefjorden, mens de lidt vildere optagelser blev indfanget i Kattegat. Havhingsten er verdens største rekonstruerede vikingeskib, og besætningen fra Vikingeskibsmuseet er de eneste, der rent faktisk kan sejle det, hvilket filmholdet havde stor glæde af under optagelserne. ”Vi var et fuldstændigt sammentømret

Havhingsten fra Glendalough rigget op med besætningen i kostumer og rekvisitter til filmoptagelser til BBC’s tv-serie ’The Last Kingdom’.

Fotograf: Werner Karrasch - Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

hold, og det hele var stramt organiseret, så de blev overraskede over, hvor meget tid, de sparede. Vi sejlede derop en torsdag aften, og brugte så fredagen på at gøre os klar. Lørdag havde vi så testsejlads, hvorefter der var optagelser lørdag og søndag. De havde også en helikopter, som fløj i flere timer over det hele og filmede”, fortæller Ivan Jakobsen. ”Da vi havde lavet den første dags optagelser, sprang pengemændene i et fly for at følge optagelserne, og de var helt vilde. Vejret var helt klart med os, så alt flaskede sig. Det var en rigtig god oplevelse for besætningen også”, husker kommunikationsmedarbejderen.

Virkeligheden vandt

ladsen på Isefjorden og i Kattegat blev dog først en del af planen fra filmselskabets side efter mange andre overvejelser om optagelserne. Den oprindelige plan var at sejle Havhingsten til England og skyde optagelserne dér, hvilket dog blev så besværligt, at de droppede idéen. ”De ville så lave det meste på computer og i studiet med bådkulisser. De kom derfor til os for at kigge på skibene med henblik på at bygge deres kulisser - men de syntes simpelthen ikke det gav mening i forhold til at gøre det hele i virkeligheden”, fortæller Ivan Jakobsen, der selv har haft lejlighed til at se hele tv-serien. ”Det er utroligt plausibelt lavet. I min optik ligger den højt på realisme og troværdighed”, siger han.

Vikingeskibsmuseet blev allerede kontaktet af produktionsselskabet for to år siden med henblik på at leje Havhingsten. Sej-

Forrest instruktør og co-executive producer på ’The Last Kingdom’ Nick Murphy, skuespiller Alexandre Villaume, og en del af besætningen på Havhingsten fra Glendalough.

Hele den frivillige besætning der sejlede Havhingsten fra Glendalough til filmoptagelserne til BBC tv-serien ’The Last Kingdom’. Derudover var der et støttehold fra Havhingsten på ca. 25 personer der sejlede supportbåde og stod for logistikken i land, samt filmhold og skuespillere på ca. 30 personer. Fotograf: Werner Karrasch - Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Fotograf: Werner Karrasch - Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.


8. DECEMBER 2015 l 7 l

Flere søger mod Mødrehjælpen Af Tomas Skov

Mødrehjælpen rundede sit 100 års jubilæum sidste år, og lokalforeningen i Roskilde åbnede for 3,5 år. I dag beskæftiger den omkring 70 frivillige med en lang række aktiviteter i foreningen året rundt for målgruppen som typisk er enlige og familier, som er økonomisk trængt. Mødrehjælpen uddeler således et julelegat som kan gå til julegaver eller mad, og foreningen tilbyder fællesspisning en gang om måneden, hvor trængende kan spise gratis samt få en chance for at interagere socialt med andre. ”Vi afslutter året denne tirsdag med en juletræsfest, som holdes i Håndværkeren hos Hannibal Thamsen, der velvilligt støtter os med mad og servering til de 67 tilmeldte. Udover mad er der også gaver, musik og det hele”, fortæller formand for den lokale forening Hanne Sejerøe. I julemåneden har der ydermere været søndagsaktiviteter som juleklip, juledekorationer og fremstilling af kransekage til Nytårsaften – og så er mødrehjælpen også med i Ønsketræet på RO’s Torv, hvor børn fra økonomisk trængte famili-

Gavekurve når kun det bedste er godt nok

Forkæl dine kære med en kurv fyldt med skønne smagsoplevelser, vi har dem i flere prisklasser og sammensætter dem gerne efter dine ønsker.

er kan få et julegaveønske opfyldt.

Stigende behov Hanne Sejerøe fornemmer et stigende behov for Mødrehjælpens arbejde gennem de år, foreningen har eksisteret i Roskilde. ”Vi kan da mærke, at der kommer flere og flere. Enten er behovet stigende, eller også er vi bare blevet mere kendte. Men jeg tror, at økonomien er blevet strammere for mange. Der

er mange, der er arbejdsløse og har svært ved at få det til at køre rundt”, siger hun, og understreger, at en dårlig økonomi ofte hænger sammen med et spinkelt netværk. ”Det handler ikke kun om økonomi, men også at skabe netværk til vores arrangementer. Mange har svært ved at komme hjemmefra til noget ukendt”, siger Hanne Sejerøe.

Velkommen i specialforretningen på Ro´s Torv med udsøgte vine og specialiteter.

CELEBRATE YOUR CHRISTMAS MOMENTS

Ring 449 kr.

Ringe fra 299 kr.

Charms fra 399 kr. Armbånd fra 449 kr.

Charm i sterlingsølv og facetteret blå Muranoglas 399 kr.

MULLERS GULDSMEDJE

SMYKKER • URE • SERVICE Oplev den nye kollektion i butikken. Find den perfekte gave eller lav din egen ønskeliste på pandora.net

EGEDAL CENTRET 4717 0871

SILLEBROEN 4731 0876

RO’S TORV 4636 0817

FREDERIKSBERG CENTRET 3887 8707

www.mullersguldsmedje.dk

MULLERS GULDSMEDJE

SMYKKER • URE • SERVICE EGEDAL CENTRET

SILLEBROEN

RO’S TORV

FREDERIKSBERG C


l 8 l 8. DECEMBER 2015

Christine Skou

Mogens Vestergaard

Kathrine Krone Per Vibskov Nielsen

Fie Sohn Højlund

Marianne Fruergaard

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

En julehistorie Jeg var for nyligt til julefrokost med mit ’gamle’ kor. Et kor jeg sang i som ung, lige inden jeg gik i gang med min sanguddannelse på musikkonservatoriet i København. Jeg var tæt på ikke at tage afsted pga decembertravlhed. Men min nysgerrighed var for stor. Af Christine Skou Mange af os havde ikke set hinanden i 25 år. Facebook hjælper jo til at man ikke får et chok, når man ser hinanden iført virkelighedens rynker og gråt skæg. Men selvfølgelig var vi alle blevet ældre - det glemte vi dog ret hurtigt efter velkomstdrinken. Vi havde sat hinanden stævne på Søpavillionen i København, hvilket var mildest talt forfærdeligt. Vi sad ved langborde med hundredevis af andre julefrokostgæster, som vi ikke kendte. Og da vi havde indtaget vores ret dyre buffet og middelmådige ris a lamande, skyndte vi os videre til den nærmeste vinbar på Åboulevarden. Det viste sig at være den perfekte ramme for en reunion. Vi fik en hel dagligstue for os selv med langbord, sofahjørne og klaver - efter vi havde jaget et par selskaber væk, da vi istemte vores første julesang. Vi fandt meget hurtigt hinanden. Det var somom vi lige havde siddet der i sidste uge og bare sagde: ”nå, hvor kom vi fra?” Og mens anekdoter og korsatser foldede sig ud henover det gamle træbord, så gik det op for mig, hvor lidt jeg havde været i stand til at sætte pris på det, da jeg var ung. At synge i kor var for mig en parentes, for jeg ville være solist. Men den parentes indbefattede altså flere turnéer i Frankrig, en måneds turné på De Vestindiske Øer, turné i de baltiske lande, åbningen af Det Danske Kulturinstitut i Riga, 4 cd-udgivelser og første prisen i en international korkonkurrence. De her modne mennesker, som jeg nu sad og drak julebryg med rundt om et rustikt langbord på Åboulevarden, havde jeg stået sammen med på en strand på St. Croix i 1988 og sunget for danskere, der ikke havde været Danmark i mange år. Jeg havde stået i

en kæmpe stor kirke i sydfrankrig og sunget salmer på dansk for fulde huse, hvor publikum græd, selvom de ikke forstod et ord. Og vi havde sovet op af hinandens skuldre på lange togture gennem Europa og drukket en hulens bunke alkohol. Vi havde delt hinandens sorger og glæder lige der i livet, hvor vi var allermest selvoptagede og troede, vi havde styr på det hele. Og vi havde ikke styr på en skid. Men vi var gode til at synge. Og vi var gode til at synge med hinanden. Og jeg forstod slet ikke, hvor priviligeret jeg var, mens jeg var i det. Jeg nåede overhovedet ikke at tage det ordentligt ind, fordi jeg var så fokuseret på, hvad næste skridt skulle være og hvor jeg var på vej hen i min egen karriere. Og på vejen hjem fik jeg det nærmest fysisk dårligt af at tænke på min egen egoisme og utaknemmelighed. Jeg ville ønske, jeg kunne have stået ved siden af mig selv som ung pige dengang og sagt: 1) Du skal nyde det her lige nu! Sæt pris på dit fantastiske liv, kvindemenneske! 2) Rejs verden rundt, for pokker, inden alle grænser lukker til! 3)Tag livtag med det hele, men vær ydmyg og taknemmelig over at du har friheden til at gøre det! 4) Vis de dejlige mennesker, der er tæt på dig, hvor meget du holder af dem og bidrag til det dyrebare fællesskab - du kan ikke tage det for givet.

Hvor er det vigtigt at sætte pris på det gode, livet kaster ned i ens hænder, mens det sker - i stedet for at fokusere på alt det, man ikke får og som ikke lykkes. Det vil jeg tage med mig ind i julen og i det nye år.

Denne uges klummeskribent: Christine Skou Christine Skou er født og opvokset i København og flyttede for 10 år siden til Jyllinge. Hun er sanger, skuespiller og børnebogsforfatter og kendt for sin rolle som Karla i DR’s ’Kaj og Andrea’. Hun er bl.a. fast tilknyttet Roskilde Musiske Skole som Rytmiklærer og arbejder også freelance som sangskriver og coach. Privat er hun gift og har tre børn på 16, 10 og 6 år.

Roager rykker Af Holger Vincents

Claus Roager Olsen er et kendt ansigt i Roskilde og en populær foredragsholder i hele landet, hvor den karismatiske enneagram-entusiast hjælper virksomheder og deres medarbejdere med at blive klogere på sig selv, og hvordan man optimerer trivslen på arbejdspladsen. Det var dog en mere personlig og alvorlig historie, der sendte Roskildedrengen på forsiden af Paperboy i sidste uge. Her fortalte Roager åben-

hjertigt om sin kones kamp mod kræften, og hvordan sygdommen påvirker familien. Udover eksponeringen på det ’gammeldags’ papir blev ’Midt i livet, midt i døden’, med 98.496 nåede personer samtidig det mest sete opslag på Paperboy’s Facebookside nogensinde. Den bedrift er vi utroligt glade og stolte over, og derfor skal der lyde en meget stor tak til jer, kære læsere og Facebook-venner. Tusind tak fordi i har delt, liket, kommenteret og bare generelt spredt ordet om histo-

rien. Vil vi så gerne læses, og med jeres entusiasme, sammen med Claus Roager Olsens mod til at tale om et svært emne, kan redaktionen her en uge senere konstatere, at der er skabt et viralt hit på nettet. Bliv endelig ved med dét, og husk at vi meget gerne vil have endnu flere venner. Så gå ind og like os, hvis du vil være sikker på at være opdateret på, hvad der sker i Roskilde, og husk at det er samme sted du lynhurtigt kan komme i kontakt med os. Tak!


8. DECEMBER 2015 l 9 l

UNIKT I ROSKILDE Vi cykler på Tomahawk cykler med indbygget wattmåler. Cyklerne har et optimalt tråd med et to-trins træksystem.

Per Henrik Brask er fast instruktør hos fitness dk på RO´s Torv

Drømmer du om udfordringer og masser af oplevelser på cyklen? Cycling er en sjov og inspirerende motionsform for dig, som vil forbedre din udholdenhed og øge din forbrænding. Cycling er fantastisk konditionstræning, og holdet stiller ingen krav til koordinationsevnen. Cycling er skånsomt for både knæ, ankler og ryg. Instruktøren på holdet er uddannet til at motivere dig gennem hele timen til god musik. Holdet skifter i tempo løbende, og du kommer både op og ned ad bakke - skiftevis siddende og stående. Til cycling anvendes cykelsko, som du kan købe eller leje i centret. Du kan ikke cykle i almindelige sko. Husk desuden godt med vand og et håndklæde.

Cycling 2.0 er holdet for de mere øvede. Din udholdenhed bliver testet med varieret kørsel og enkelte stående intervaller. Instruktøren vil udfordre dig gennem hele timen.

CYCLING 3.0

Vælg det cykelhold der passer til dig

Holdtype: Elitehold på 60-90 minutter. Krav til fysik: God fysisk kondition og kendskab til Cycling er nødvendigt. Holdet anbefales til: Meget øvede. Cycling 3.0 er holdet for de, der virkelig mener det! Træningen er intens og intervallerne er krævende – og ofte stående. Instruktøren sørger for at motivere dig gennem den benhårde time.

CYCLING 1.0

TOMAHAWK CYKLER - UNIKT I ROSKILDE:

Holdtype: Basishold på 45-60 minutter. Krav til fysik: Alle kan være med – men vi anbefaler du prøver et introhold først. Holdet anbefales til: Nybegyndere og let øvede. Cycling 1.0 er holdet hvor alle kan være med. Du bestemmer selv, hvor hårdt det skal være. Instruktøren guider undervejs, så du får den bedste teknik på cyklen.

CYCLING 2.0 Holdtype: Øvet hold på 30-60 minutter Krav til fysik: God fysisk kondition og kendskab til cycling er klart en fordel. Holdet anbefales til: Øvede

KOM I FORM SAMMEN MED DINE VENNER Melder i jer ind i en gruppe af minimum tre, får I hver 300 kr.

CYCLING - FIND DIT NIVEAU Holdet hvor vi finder ud af, hvor mange watt du kan træde. Vi starter med at køre 4 minutter på 75 watt, herefter 4 minutter på 100 watt, så 4 minutter på 125 watt - og så videre. På et tidspunkt kan du ikke træde mere – og du har nu fundet dit ”FTW”-tal, som viser, hvor mange watt, du kan træde. FTW-tallet, som i øvrigt står for ”Functional Threshold WattRate®”, kan du indtaste i cyklens computer, så du fremover kører efter dit rigtige niveau. Vi anbefaler, at du tager på et ”Find dit niveau”-hold hver 6. uge, så du kan følge dit fremskridt og løbende justere cyklen til. Varighed: 60 minutter.

Meld dig ind med dine venner* Er I tre - eller flere - venner, der melder jer ind på samme tid, får I alle 300 kr. til køb af varer i fitness dk. De 300 kr. kan bl.a. bruges til køb af proteinbarer, vand eller andet i forbindelse med jeres træning, eller til at opgradere garderoben med lidt nyt træningstøj.

*Tilbuddet gælder til og med 16. december 2015 og kun ved indmeldelse i et center. De 300 kr. kan bruges til køb af varer i centret senest 31. januar 2016 og ikke til betaling af medlemskab, og kan ikke udbetales.

I fitness dk får I bl.a.: • • • •

Sauna og wellness i alle centre Danmarks største udvalg af Les Mills hold Personale i hele åbningstiden Fordelsprogram

RO’’s Torv 1, 1. 46 | 4000 Roskilde | Tlf.: 4635 6093 | www.fitnessdk.dk


l 10 l 8. DECEMBER 2015

Friskbagt

Morgentilbud hver dag indtil kl. 11

Lille

30,-

Mellem

10 morgenstykker

4 morgenstykker og 2 morgenkager

Stort

40,-

50,-

Kæmpe

10 morgenstykker 5 morgenkager

60,-

10 morgenstykker 1 softkernerugbrød 5 morgenkager

... eller 1 dagmartærte

... eller 1 dagmartærte

Stationscentret 12, Roskilde · Tlf. 46 38 10 00

/

Ros Torv 41, Roskilde · Tlf. 46 33 90 00


8. DECEMBER 2015 l 11 l

30%

Spar på legetøj

Gælder lørdag d. 12/12

og søndag d. 13/1 2

UNDER 1/2 PRIS Bestil allerede nu din ferske and eller kalkun til julen hos Vores Egen Slagter

Fersk and

kan afhentes fra d. 19/12 til og med d. 23/12.

Fersk kalkun

kan afhentes fra d. 20/12 til og med d. 23/12

Ch. Tanunda Triathlon

*Gælder ikke i forvejen markedsførte varer.

Grenache/shiraz/Merlot 75 cl. Australien. Føtex normalpris 109,Pr. ltr. 60,-

Spar 64,-

45,-

Pr. fl.

Kærgården original 200 g. Pr. kg. 40,-

Pr. stk.

8,-

Vi bytter med et smil

Spar 500,Jamie Oliver Anodiseret pande 24 eller 28 cm, tåler ovnvarme op til 210 grader. Føtex normalpris 699,-

Pr. stk.

199,-

Stationscentret 12, Roskilde · Tlf. 46 38 10 00

/

Æbleskiver 20 stk. 448g. Pandestegte Pr. kg. 16,07

9,-

Pr. pose

Ros Torv 41, Roskilde · Tlf. 46 33 90 00

Tilbuddene gælder til og med fredag 11/12

Forbehold for evt. afgiftsforhøjelser, trykfejl, udsolgte varer og leveringssvigt

Julegaver byttes til og med 31. januar


l 12 l 8. DECEMBER 2015

2, 9 kilo chokolade og et spørgsmål Min søde dejlige nabo, fru Larsen på 75 år var rigtig kommet i gavehumør her op til juletid og som en tak for året, der var gået, syntes hun, at jeg havde fortjent 2,9 kilo Quality Street. Fru Larsen er pensioneret bagerjomfru, og bor nu i Bagermestrenes Pensionskasses ejendom, som er nabo til mit hus. I daglig tale, blandt børnene på vejen, går ejendommen under navnet ”Bollely”. Fru Larsen har i mange år været vores reservebedstemor, når børnepasningen var udfordret, og vi har så bidraget med kørsel til diverse banko-arrangementer samt hjulpet

med praktiske ting, som kan være svært når man har KOL og er ved at være gangbesværet. Ved juletid ringer telefonen altid og så aftaler vi det årlige ”bære alle nisserne og guld dimmelimmerne op fra kælderen”-arrangement. I denne kontrakt indgår så også, at jeg tager alle gardinerne ned og går i vaskekælderen med dem, mens fru Larsen kigger alt julestadset igennem og prioriterer nisser, platter og nyeste indkøb: LED-julelys som ligner rigtige stearinlys. Fru Larsen får nu altid buddet om at gå med i vaskekælderen, dels fordi ansvaret for at trykke

kampe i superligaen, Prins Henriks nøkker og det store julebanko som Fru Larsen arrangerer. En enkel fræk bagervittighed bliver det skam også til: ’En mand kommer ind til bageren og bestiller

Om Niels Honoré rigtigt på skånevask, 30 grader og ingen centrifugering godt kan gøre mig angst, men dels også fordi, at hun faktisk ville have godt af en lille træningstur på trapperne sammen med mig. Men

Få Synet tilbage mens du sover

fra sofaen, travlt optaget af at kigge 70 års julesamling igennem og med en god tenniskamp i baggrunden takker hun også denne gang nej til udfordringen. Da jeg kommer tilbage fra vaskekælderen, er der sat en trappestige frem og så bliver jeg ellers kommanderet rundt i alle afkroge af den lille lejlighed, og med livet og alt det fine kongelige porcelæn som indsats, får jeg sat guldjulehjerter, kræmmerhuse, store kranse i plast og andet fint på væggene. Jeg sætter efter endt mission i den bløde dybe sofa og hurtigere end at man kan sige ”rollator til køleskabet” har Fru Larsen hentet en kold øl til mig. Vi får sludret om de seneste

Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

fem rundstykker ved den søde ekspeditrice. Hun siger ”Undskyld, men de kan få seks til samme pris, hvorefter manden siger, ”OK, men så dropper jeg rundstykkerne”’. Vasketiden er gået og jeg drøner i kælderen og henter de fine nyvaskede gardiner op og får dem hængt på plads, til stor fornøjelse for fru Larsen, nu med nissehue og i dirigentopstilling bag rollatoren. Jeg er nu færdig med opgaven og Fru Larsen virker glad og lettet over, at vi nåede det hele på bare tre

timer… På vej ud ad døren får jeg et smækkys og 2,9 kilo chokolade, købt og betalt på hendes forrige tur til Bordershoppen. Nu står den flotte æske foran mig, mens jeg skriver dette, og spørgsmålet er nu: Hvad gør jeg? ”Hvad ville du gøre med 2,9 kilo chokolade”? Deltag i konkurrencen om det bedste svar og vind tre måneders fri træning i Fysiocenter Roskilde (værdi 1050,- kroner). Send dit svar på mail nh@ fysiocenterroskilde.dk eller på Facebook: Paperboy

Årets julering 2015 Fra eget værksted

Kilde-ringen Inspireret af Roskilde´s mange kilder

Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser? Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du mærke det omformer hornhinden og giver dig synet tilbage, mens du sover! Vi er byens, nok, mest dedikerede eksperter på området. Så kom ned forbi og hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest – helt gratis. Så nej, her ingen halve løsninger – kun masser af faglighed og personlig rådgivning. Det er jo dit syn, det handler om!

Julepris kr. 2015,Indtil 31/12 2015. Herefter kr. 3200,Sølv,18 karat guld og 3 brillanter i alt 0,05ct TW/VS

Design: Vivi T Hansen FØLG OS

www.GULDSMEDENE.dk Måske Roskildes mest nørdede brillebutik Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk

Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57


8. DECEMBER 2015 l 13 l

ALGADE 17


l 14 l 8. DECEMBER 2015

A

B

I

C

GAVER

H

DER GLÆDER

G F

E

D A Nike Victory CR Indoor jr. Ronaldo modellen! 449,95 • B Nike Pro Hyperwarm Flash jr trøje. 329,95 • C Nike Pro Hyperwarm Flash tight jr. 329,95 D Adidas Condivo16 jr. 350,- • E Adidas Real Madrid udebane trøje jr. 499,95 • F Hummel Eina Buks jr. 249,95 • G Hummel Eina Zip jakke jr. 349,95 H Puma Style Sweat pant jr. 299,95 • I Puma Style Athl Hooded Sweat jr. 399,95

HOLMBOM

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Åbent alle adventssøndage kl. 10-15


8. DECEMBER 2015 l 15 l

Historier fra Retshjælpen

Politiet får altid ret Findes der en god undskyldning for at have kørt for stærkt i bil? Ja, hvis man overser et byskilt, fordi græsset i rabatten er vokset så højt, at det delvis dækker skiltet. Det var tilfældet i en sag, der begyndte i retshjælpen. En ældre mand kom en aften og lagde et anklageskrift fra politiet på bordet. Han var sigtet for at overtræde færdselsloven, fordi han havde kørt 73 i timen, hvor han kun måtte køre 50. Nu svævede en bøde og en betinget frakendelse af kørekortet over hans hoved. ”Men jeg så ikke byskiltet,” sagde han med en bestemt, vestsjællandsk dialekt. Kort efter episoden kørte han ud og fotograferede skiltet – langt fra og tættere på. Jeg kunne selv se det. Græsset skød vildt op af jorden foran byskiltet og skjulte meget af det. Lidt mere end skiltets top kunne man godt se. Ja, tænkte jeg, jeg kunne nok også have overset. Han havde klaget over det. Jeg klagede også på hans vegne, men politiet holdt fast i sit. På grund af

mandens klage var politiet kørt ud for at tage billeder af skiltet, men her kunne man, selv om billederne var af temmelig dårlig kvalitet, sagtens se det – nu uden græs foran. Kommunen måtte have slået det i mellemtiden. Men det argument gjorde ikke indtryk på politiet, der påpegede, at mandens billeder var taget ude i rabatten. Den position var ikke naturlig for en billist. En billist ville befinde sig ude omkring vejens midte, og her var udsynet væsentligt bedre. ”Men jeg var jo nødt til at stille mig ud i siden for ikke blive kørt ned,” sagde manden og rystede på hovedet. Politiet får altid ret, sukker folk opgivende, når det netop handler om overskridelser af hastighedsbegrænsningen. Man kan lige så godt lade være med at gøre indsigelse. Man får ikke noget ud af det. Men den ældre mand syntes, det var dybt uretfærdigt. Ja, han havde kørt for stærkt, men skiltet havde han altså ikke set. Jeg syntes bestemt også, han havde en pointe. En udmærket sag. ”Men kunne du da ikke se, at du kom til en by?” spurgte jeg alligevel.

”Nej, der var marker langs vejen et langt, langt stykke.” Det var rigtigt, kunne jeg se på de billeder, jeg havde googlet. Men lige efter byskiltet kunne man se bygninger. Enkelt bygninger. Men ikke decideret bebyggelse som i en by, fastholdt manden. Under retssagen sagde politiet, at der var alle mulige tegn på by – bygninger, hække, et kryds med en gul helle. Og anklageren spurgte den yngre politibetjent

i vidneskranken, om man havde tjekket, at skiltningen var synlig, inden man gik i gang med at måle billisternes hastighed. Ja, sagde han. Det var normal procedure, at man undersøgte skiltningen inden kontrollen. Min klients fotos med græs foran skiltet var således med et slag intet værd. Men skulle jeg alligevel forsøge mig med et synspunkt om, at politiet måtte have glemt sin normale proce-

dure den morgen? Der var jo en del bevoksning foran skiltet, viste min klients billeder. Skulle jeg sige, at den unge politibetjent måske huskede forkert? Nej, man kommer ikke langt med at argumentere mod en politimand, der under strafansvar siger, at man altid undersøger, om skiltningen er tilstrækkelig tydelig. Politiet fik ret igen.

Trick Løbehjul 20 forskellige modeller

Fra

899,NYHED med indbygget

UNDERVISNING PÅ AABEN DANS

Holdet udbydes i samarbejde ROK Dansefyrtårn + Dansehallerne og er støttet af Nordea-fonden.

MODERNE DANS: Træning, udtryk & kontakt For 17+ ved de professionelle dansere: Esther Haugegaard og Angelle Peters. Onsdag kl. 19.10-21.00 – 8 gange. PRIS: 800 kr. PERIODE: 1/2 – 6/4 2016 (undtagen ugerne 8+12) Undervisningen foregår på Scenen i Laboratoriet Rabalderstræde 10 / 4000 Roskilde Tilmelding på billet@aabendans.dk eller tlf. 3582 0610 aabendans.dk

Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

Gaveideer

FORÅRSSÆSONEN 2016 KREATIV DANS 5-7 år. Hold 1 – ved Morten Nielsen. Onsdag kl. 16.25-17.10 – 12 gange. PRIS: 600 kr. PERIODE: 13/1 – 13/4 2016 (undtagen ugerne 8+12) KREATIV DANS 8-10 år. Hold 2 – ved Morten Nielsen. Onsdag kl. 17.15-18.00 – 12 gange. PRIS: 600 kr. PERIODE: 13/1 – 13/4 2016 (undtagen ugerne 8+12) HIPHOP MED ET TWIST Fra 10 år. Hold 3 – ved Morten Nielsen. Onsdag kl. 18.00-19.00 – 12 gange. PRIS: 780 kr. PERIODE: 13/1 – 13/4 2016 (undtagen ugerne 8+12) DANS FOR UNGE 13-18 år – ved Merete Dam. Mandag kl. 17.00-19.00 – 12 gange. PRIS: 650 kr. PERIODE: 18/1 – 25/4 2016 (undtagen ugerne 8+12+13)

Historier fra Retshjælpen

højtaler, fjernbetjening og løbelys

Der tages forbehold for udsolgte varer samt trykfejl. Alle priserne er inkl. moms.

Af Carsten Juul, advokat i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

SPAR 1000,Julepris

SegBoard Store 8” hjul og lang rækkevidde Fås i grøn, sort, blå og orange

3999,Se mere på www.fribikeshop.dk

Allehelgensgade 14 • 4000 Roskilde • 46 36 83 33 • www.fribikeshop.dk • Kundeparkering i gården


l 16 l 8. DECEMBER 2015

••• •• •

GLÆDELIG JUL

Lind DNA Nupo Curve, pr. stk. 160,-

Vipp 13, sort 4 liter 1.599,-

Vipp Viper 449,-

Kubus 4 sort 929,Eames RAR, Black Edition 4.342,-

2/1 Bord 4.095,-

KØB JULEGAVERNE PÅ DESIGNCENTERSHOP.DK OG FÅ DEM LEVERET FRAGTFRIT!

Elvang plaid 795,-

AYTM Smykkeskrin 700,-

Hang it all, Black Edition 2.155,-

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Kubus 1 messing 599,-

P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN

3107 overpolstret sort læder 4.995,-

BOXinBAG Brandslukker 770,-

DESIGN CENTER ROSKILDE

AJ Gulv 5.695,-

Ringstedgade 7

4000 Roskilde

Telefon: 4635 7460

www.designcentershop.dk


8. DECEMBER 2015 l 17 l

FAKTA: Hvem er Christina Wedel?

Aftenens team fra venstre: Medarbejder Emilie Andersen, medarbejder Nicoline Skjærlund, ejer Trine Bardino, Butikschef Louise Pedersen, medarbejder Karoline Albertsen og personlig shopper og stylist Christina Wedel.

Christina Wedel er personlig shopper og har arbejdet med styling for diverse magasiner, tv-programmer og privatpersoner i de seneste 25 år. Hun er en efterspurgt foredragsholder, der inspirerer kvinder i alle aldre til at klæde sig lækkert og moderigtigt Læs mere om Christina på hendes sjove og inspirerende hjemmeside http:// www.christinawedel.dk

Modellerne, iført lækkert tøj fra Esprit, visualiserede de forskellige stilarter, som Christina Wedel fortalte om.

Personlig shopping hitter - Af Natasha Fabricius Baltz

Jeg elsker at shoppe og jeg er god til det! Det synes jeg da i hvert fald selv. Jeg har aldrig følt, at jeg havde et behov for at få vejledning til at fylde min garderobe op, for det har altid været en af mine spidskompetencer, hvis du spørger min familie og mine venner. Derfor mødte jeg tirsdag aften op til julearrangement på Ros Torv, i modebutikken Esprit, med en overbevisning om, at jeg blot skulle hygge mig og finde lidt inspiration til familiens julegaver.

Wonder Woman Det lavede personlig shopper og foredragsholder Christina Wedel

hurtigt om på. ”Ved vi kvinder overhovedet, hvad vi leder efter, når vi træder ind i en butik?” var noget af det første hun spurgte os om og jeg må indrømme, at Christina fangede min interesse med det samme. Vidste du for eksempel, at farven på dine strømpebukser kan have betydning for hele dit look? Eller at bukser uden synlige syninger slanker? Christinas inspirerende og tankevækkende foredrag om, hvordan vi er bedre til at beskrive alle andre end os selv, og hvordan vi benytter frugt og grøntsager til at beskrive vores former i stedet for at fremhæve vores positive sider, var lige i øjet. Her har jeg gået og overbevist mig selv om, at jeg var

en ”typisk pære” og ja – det lyder da ikke ligefrem tiltrækkende. Christina ønsker at gøre op med disse vrangforestillinger om vores kroppe og jeg hoppede med på vognen med det samme. ”Jeg er Wonder Woman for jeg er høj, har brede skuldre og ingen talje” beskriver hun sig selv med en stor portion humor. For hende er det på tide, at vi ser os selv med positive øjne og en ”Lady Marmalade” føler sig bare bedre tilpas end et æble. Er vi tilfredse med vores krop, får vi også mere lyst til at shoppe.

Perfekte rammer Under arrangementet serverede Esprit champagne, frugt og chips.

Modellerne visualiserede de forskellige stilarter, hun beskrev, med nyhederne fra Esprit, der dækker en bred målgruppe og byder på kvalitetsvarer til alle størrelser og typer af kvinder. Jeg kunne sagtens genkende mig selv i de stiltyper, Christina beskrev og hun var god til at inddrage alle gæster, når hun skulle beskrive, hvilke typer, vi kunne karakteriseres som. ”Jeg er selv den klassiske pige, der elsker kjoler og små deltaljer” fortalte Christina, med en reference til hendes store røde og krøllede hår, samt hendes røde negle med glimmer. ”Jeg er fortaler for at skrue lidt på knapperne. Her i Danmark er vi ofte bange for at være for fine, men hvorfor?”. Det

JENSEN ØNSKER GLÆDELIG JUL... MOUNTAIN JAKKE

15.000 mm. vandsøjletryk! 100% vindog vandtæt samt åndbar. Incl. integrerbar fleece. Fås i grøn. Normalpris 1.699,-

NORSKE ULDTRØJER

Klassisk norsk strik i den velkendte kvalitet - fås i flere modeller og farver. Normalpris 699,-

VANDRESTØVLER

Gennemført italiensk kvalitets vandrestøvle med GORETEX® menbran og stødabsorberende Vibramsål. Normalpris 1.299,-

kunne jeg kun give Christina ret i. Hvis jeg havde fået en krone for hver gang, jeg er blevet kaldt ”for fin”, ville jeg være rig. Midt i netop denne tanke fangede Christina mit blik ”Du ser også dig selv som denne type, har jeg ret?” – Og det havde hun. Christinas ærlighed, inddragelse af publikum og store portion humor, gjorde aftenen sjov og lærerig. Esprits team var søde og hjælpsomme og fik mig til at føle mig som en dronning, da jeg endte i prøverummet. Jeg blev i høj grad inspireret denne aften og det endte også med, at jeg fik købt den helt perfekte julegave til mig selv!

BEMÆRK: ÅBENT ALLE DAGE FREM TIL JUL

PULLOVER i ULD

Super lækker lambswool kvalitet. Fås i flere farver. Normalpris 499,-

SPAR

20%

SPAR

25%

NU KUN

999,-

SPAR OP TIL

40%

SPAR OP TIL

30%

NU KUN

NU KUN

399,-

999,-

ULD SOKKER

Flere farver og mønstre. 1 par 7950

TA´ 2 PAR 50

99

NU KUN

799,-

Stort udvalg. Pr. stk. 399,-

SPAR

GUMMISTØVLE

Ultimativ støvle m/foer med vandresål Normalpris 1.099,-

SKOVMANDS-SKJORTER

25% NU FRA KUN

499,FRIT VALG 2 STK. Ringstedgade 4 · Roskilde · Tlf. 46 32 20 02 Kun 40 meter fra Skomagergade

600,-


l 18 l 8. DECEMBER 2015

NordsjællaNds største udvalg i kvalitets møbler

gave idéer

B100 x L220 cm

spar

NU

25%

spar 3.500,-

Viste bord er B100 x L240 cm.

stone spisebordsstol

Stone spisebord i massiv grå olieret eg. Bordpladen er slebet og afrundet med sprækker for at give det et rustikt look. Stel i lakeret industristål. B100 x L220 x H75 cm. Normalpris 13.499,Fås også i B100 x L240 x H75 cm. Normalpris 14.699,Nu 10.999,- Spar 3.700,-

NU pippolo spisebord + 4 Johnston stole

spar

NU

25% fås kUN

hos MøBLér

NU

1.999,-

spar 400,-

Diablo pendel med mat sort/rød metalskærm. Ø50 cm. Ekskl. lyskilde E27 75W. Normalpris 2.399,-

4.999,-

spar 3.396,-

spar

NU

13.899,-

spar 4.676,-

fås kUN hos MøBLér

Pippolo spisebord med oval bordplade i hvid højtrykslaminat og sort kant. Udtræk til 2 tillægsplader. Sortbejdsede træben. B100 x L180 cm, ekskl. tillægsplader. Normalpris 4.999,2 stk. tillægsplader á B100 x L50 cm. Pris 1.799,-Johnston spisebordsstol med formstøbt sæde og ryg med armlæn. Stel i sort metal. Pris 849,- Sætpris bord + 4 stole. Normalpris 8.395,-

Easy ryatæppe 140 x 200 cm

Diablo bordlampe i mat sort/rød metal skærm. Inkl. lyskilde G4 12V 20 W. Ø30 x H48 cm. Normalpris 1.599,-

NU

NU

spar

50%

Diablo bordlampe

1.399,-

spar 200,-

999,-

spar 1.000,-

Easy ryatæppe i 100% polyester. Fås i flere farver og størrelser. Str. 140 x 200 cm. Normalpris 1.999,Str. 160 x 230 cm. Normalpris 2.399,- Nu 1.199,- Spar 1.200,-

140 x 200 cm

stamford sofa 3+2 pers.

NU

40%

Dream sofa

Dream sofa med hvilemodul monteret med turkisfarvet stof i dessin 140. Koldskum i sæde. Viste opstilling L325 x D173 cm, ekskl. nakke- og pyntepude samt flytbart armlæn. Normalpris 18.575,- Nakkepude L75 cm. Pris 1.475,Flytbart armlæn. Pris 815,- Lændepude. Pris 465,-

Diablo pendel

1.375,-

spar 461,-

Tillægsplade B100 x L50 cm. Normalpris 2.659,- Nu 1.994,- Spar 665,-

DaNsk proDUcErEt

9.999,-

4.999,-

spar

fås kUN

spar 4.299,-

hos MøBLér

34%

NU

7.999,-

spar 4.202,-

spar

46% Stamford sofa monteret med gråt stof i dessin Rocco. Krom ben. 3 pers. sofa L228 cm. Pris 4.999,- 2 pers. sofa L179 cm. Pris 4.299,- Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 9.298,-

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund · Tlf. 47 31 77 29

advents

GRATIS LEVERING v/køb over 5000 kr.

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup 4000 Roskilde · Tlf.: 46 78 74 44

Mood elevationsseng polstret el-betjent elevationsbund med 28 lameller. Justérbar lændestøtte og LINAK trådløs motor. Vendbar springmadras med 5-zonet pocket fjedre med quiltet strikket betræk. Fås i medium eller fast hårdhed. Topmadras med 40 mm celsius indlæg. Vaskbart betræk. 140 x 200 cm, inkl. madrasbremse, ekskl. ben. Normalpris 12.197,-

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05

konkurrence deltag i Møblérs store adventskonkurrence på Facebook og vind flotte præmier.

Mandag - torsdag........ Fredag ......................... Lørdag ......................... Søndag ........................

10.00-17.30 10.00-18.00 10.00-14.00 10.00-15.00

Åbent: 1. søndag i hver mdr.


8. DECEMBER 2015 l 19 l

KLUMME

December og tid til pensionsmøde i banken? De havde for 1 1/2 års tid siden solgt parcelhuset og var flyttet i andelsrækkehus i Roskilde, hvordan var det nu med pensionsplanlægningen? Der var noget overskud fra salget af parcelhuset, hvordan skulle de penge investeres, der var flere pensioner rundt omkring, hvornår skulle de bruge pensionerne, hvordan er det med folkepensionen og hvad med friværdien i andelslejligheden? – Ja spørgsmålene var mange. For en uges tid siden havde de været møde i banken omkring deres investeringer og pensioner. Bankens dagsorden havde primært været investering og flytning af pensioner til banken, de manglede rådgivningen om deres samlede økonomi og var i tvivl om det var den bedste løsning for dem.

ÅOP og reelle omkostninger Deres bank havde investeret deres formue og pensioner med et pæne afkast de senere år. De havde fået næsten 5,5% i afkast om året i gennemsnit efter alle bankens omkostninger. Pensionerne og formuen var blevet investeret i bankens egen investeringsforening, var det bedst for familien eller for banken? Jeg har som uafhængig investeringsrådgiver i F10 Finans adgang til hele markedet for

investeringer. Jeg kan derfor udvælge mine anbefalinger med udgangspunkt i forventningerne til afkastet og samtidig med lave omkostninger. Da jeg havde gennemgået familiens investeringer, kunne jeg konstatere, at deres bank i hvert fald havde haft en god forretning med deres investeringer. ÅOP er bankens oplysning til familien om de Årlige Omkostninger i Procent, men er den nu også retvisende. Da jeg gennemgik de reelle omkostninger på deres investeringer viste det sig at omkostningerne var ca. 0,86% højere end ÅOP. Jeg hjælper nu familien med investering af deres pensioner og opsparing. Om 10 år forventer jeg, at familien har fået samlet ca. 373.000 kr. mere i opsparing alene på besparelsen på omkostningerne.

rede 187.600 kr. i skat over de kommende 10 år.

Min anbefaling Nærmer I jer pensionsalderen, så bør i søge uafhængig pensionsrådgivning. Der kan være mange penge at spare ved at finde den optimale pensionsrådgivning. Find totalrådgivning, da jeres økonomi ofte er mere end jeres pensioner. Bankernes investeringsløsninger er ofte ”dyre” og der findes bedre og billigere alternativer. I bør søge investeringsrådgivning, der tjener penge til jer primært og ikke så meget til banken.

Pensionsplanlægning Ratepension, livrente, kapitalpension, aldersopsparing, LD, ATP og folkepension – ja navnene er mange, men hvornår skal de hæves? Samspillet mellem egen opsparing, friværdi, pensioner og folkepensionen kan være svær at gennemskue. Med den rette planlægning kan der være mange penge at spare. Jeg har lavet årligt budget inklusiv alle udgifter/indtægter/pesnioner frem til han fylder 90 år, og økonomien ser ret positiv ud-;). Jeg har lavet mit bud på pensionsplanlægning for familien. Resultatet blev at de spa-

Brian Smith Hansen fra F10 Finans Jeg er 42 år og bor i Roskilde centrum med min søn på deltid. Jeg har 20 års erfaring med bank-, pensions- og investeringsrådgivning. Jeg laver i F10 Finans uafhængig bankrådgivning. Det betyder, at jeg kun arbejder for, at du som kunde får mere værdi for dine penge. Det omfatter rådgivning omkring banklån, forbrugslån, realkreditlån, investeringer, pensioner, skat og den daglige økonomi generelt. Det vigtigste af alt er, at mine kunder tjener penge på min rådgivning.

TIL UNDER TRÆET ELLER UNDER ET PAR JEANS... Er du bare lidt fodboldfan eller vil du være med på det sidste nye, så er her et lille udpluk af de fedeste i tights lige nu. Kom bare ind og se hele udvalget!

CR7 TIGHTS 2-PACK VOKSEN KR. 250,- DRENGE 8-16 ÅR KR. 150,-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

www.mr.dk

Skomagergade 24KR. - 4000 - Tlf.: 10 98 FCK & BRØNDBY TIGHTS 2-PACK VOKSEN 300,-Roskilde DRENGE 8-16 ÅR 46 KR. 35 200,Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

H U SK!

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

E TJ E K A L LN E N Y H E D E RN G E I V O R E S IUN G ! AFDEL

SØNDAGS T Å BEN KL .10 -15

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00


l 20 l 8. DECEMBER 2015

3 stærke tilbud fra Dagli’Brugsen Gadstrup 1 x Lambi toiletpapir 8 ruller Pr. pk.

20

00

SPAR 1895

Kim Torpegaard kommer fra en stilling som købmand i REMA 1000 i Fårevejle. Nu skal han bestyre en helt nybygget forretning i Roskilde.

REMA 1000 åbner Af Holger Vincents

SPAR 2995 1 flaske Nottage Hill cabernet/ Shiraz Pr. flaske

40

00

Kom og se vores nye Oste fra Ostebørsen frit valg

20

00 JULESOK MED GRATIS FYLD

Alle børn kan aflevere deres julesok i butikken og hente den igen den 21/12 - fyldt med lækkerier. Tilbuddene gælder 8. december - 15. december 2015

Dagli’Brugsen Dyssegårdsvej 30-32, 4621 Gadstrup ÅBEN ALLE UGENS DAGE 8.00-19.00

Torsdag klokken 8 i denne uge åbner REMA 1000 sin første butik nogensinde i Roskilde, når købmand Tim Torpegaard slår dørene op tæt ved Ro’s Have. ”Jeg ser virkelig frem til åbningsdagen, hvor mine medarbejdere og jeg glæder os til at tage imod byens handlende. Vi skal sikre

god kundeservice fra dag et, siger købmand Kim Torpegaard i en pressemeddelelse. Den norske discountkædes første REMA 1000 i Roskilde har været mange år undervejs, men nu er den 862 kvadratmeter store klar til at modtage kunderne. ”Det bliver en stor REMA 1000, vi får her i Roskilde. At den er større, end den butik jeg kom fra, gjorde det van-

skeligt at sige nej. Det giver jo nogle flere muligheder. For eksempel er butikken handicapvenligt indrettet med niveaufrie adgangsveje og kundevogne til kørestolsbrugere. Det er tænkt ind i byggeriet fra start, forklarer Kim Torpegaard, der senest har været købmand i Fårevejle.

Jens Hald i nyt topjob World Watch Institute, som er verdens tredje mest anerkendte grønne tænketank har udpeget Jens Hald, tidligere medlem af Folketinget, borgmester og styrelseschef, som ny adm. direktør for deres Europæiske hovedsæde, der har til huse på Amaliegade i København. Samtidig indtræder han i World Watch Institutes globale bestyrelse i Washington D.C. - Jeg er meget optaget af den cirkulære økonomi, at bruge vores råstoffer bedre og anvende vores affald som en ressource. Det er godt for miljøet og for vores kommende generationer. Samtidig er det også en rigtig god forretning, som blandt andet Google, Ikea, H&M, Renault og Philips arbejder med. Derfor er jeg utrolig glad for denne nye udfordring og chancen for at gøre brug af mine erfaringer, kompetencer og forene det med mine interesser, siger Jens Hald. - Jeg er allerede godt i gang med at etablere nogle spændende samarbejdsaftaler og glæder mig til at gøre en forskel. Det kribler i fingrene og jeg er gået i gang, tilføjer Jens Hald, der har store forventninger til tænketankens fremtidsmuligheder. Den mere end 40-årige grønne tænketank, som har hovedsæde i Washington D.C, er nok mest kendt for

sin årlige rapport: ”State of the World”, som har givet ny viden og fakta om udvalgte områder indenfor bæredygtighed, herunder byudvikling, klimaændringer, global sikkerhed, forbrug og innovation i landbruget, i mere end 30 år. Worldwatch Institute arbejder for at fremskynde overgangen til en bæredygtig verden med respekt for menneskelige behov; gennem forskning og projekter, som inspirerer til handling. Instituttets mission er den universelle adgang til vedvarende energi og nærende mad, udvidelse af miljøvenlige arbejdspladser og udvikling, transformation af kulturer fra forbrugerisme til bæredygtighed og påvirkning af befolkningstilvæksten i forhold til fødevareproduktion. - Med fokus på en cirkulær økonomi vil vi se på

vores industriproduktion i en større bæredygtig sammenhæng og blandt andet betragte affald som en ressource til gavn for samfundet og miljøet, siger Jens Hald. Disse nye projekter og forskning skulle gerne blive til nye erhvervsprojekter og åbne for nye eksportmuligheder. - Lige nu er vores fokus på forhandlingerne ved FNs klimakonference (COP21) i Paris, hvor vi håber der kan opnås nogen brugbare og konstruktive resultater” siger en optimistisk Jens Hald. Samtidig indgår Jens Hald i et lederteam på Syddansk Universitet i Institut for Teknologi og Innovation (ITI), hvor han arbejder med forskere og ingeniører, som blandt andet forsker i bæredygtig drift af produktion og teknisk ledelse.


8. DECEMBER 2015 l 21 l

VELKOMMEN TIL

JUL PÅ

JUL PÅ STÆNDERTORVET I SAMARBEJDE MED VISITROSKILDE, ROSKILDE KOMMUNE OG ROSKILDE HANDEL

STÆNDERTORVET


l 22 l 8. DECEMBER 2015

JULEGAVER TIL HAM & HENDE Køb kvalitet hos din lokale lædervarehandel

®

I

T

A

L

Y

I

T

A

L

Y

Tasker  Kufferter  Rygsække  Skoletasker KAZA ROSKILDE  STÆNDERTORVET 6  4000 ROSKILDE  TLF 51 67 77 81  K A Z A . D K

Jul i Byens hus Få varmen i Forposten Byens hus holder åbent under julemarkedet på Stændertorvet Få varmen, kom ned i gear og vær med til at lave byens længste musetrappe! Forposten (Indgang gennem glasdøren) Fredage: 10-18 Lørdage: 10-15 Søndage: 11-15 Lørdag den 19. december kan børn og barnlige sjæle endda være med til at befri nisseprinsessen, der er taget til fange! Musetrapper kan laves og afleveres i Forposten helt frem til tirsdag d. 22. december.

Følg med på: facebook.com/byenshusroskilde

Roskilde er Sjællands største og hyggeligste juleby I ugerne op til jul er der skruet helt op for julehyggen på det smukke og nyrenoverede Stændertorvet i Roskilde, når Roskildes nye julemarked åbner dørene. Smag på hjemmelavede og økologiske vafler, æbleskiver og andre lokale delikatesser, varm dig på æblegløgg og varm chokolade og gå på julegave-jagt i de sirligt julepyntede træhytter, som er fyldt til bristepunktet med strik, keramik, glaskunst, smykker, dekorationer, brugskunst, illustrationer og julepynt. Børnene skal ikke glemmes i denne søde juletid, og til julemarkedet inviteres de indenfor til kreative aktiviteter i den hyggelige workshop-bod. Aktiviteter er gratis, og børn i alle aldre kan være med, når der klippe-klistres og dekoreres i samarbejde med lokale aktører. Børnene kan også klappe et rigtigt rensdyr og køre med juletoget. I weekenderne vil der også være masser af levende julemusik fremført af lokale musikere og sangere. Velkommen til Jul på Stændertorvet! Mange julehilsner fra Roskilde Kommune, Roskilde Handel og VisitRoskilde! Julemarkedets åbningstider Den 11. december kl. 10.00 – 18.00 Den 12. december kl. 10.00 – 15.00 Den 13. december kl. 11.00 – 15.00 Den 18. december kl. 10.00 – 18.00 Den 19. december kl. 10.00 – 15.00 Den 20. december kl. 11.00 – 15.00 Den 21. december kl. 10.00 – 18.00 Den 22. december kl. 10.00 – 18.00

Program Lørdag den 12. december Workshop for børn: Kom og lav kreativt julepynt med et genbrugstwist med BEVAR kl. 11.00 – 15.00 Bjældebanden underholder med Street Jazz kl. 11.00 – 14.00 Søndag den 13. december Workshop for børn: Lav jule-badges, manilla-julekort, hack og klip i billedbøger med Roskilde Bibliotek kl. 11.30 – 15.00 Svogerslevnisserne spiller op til jul kl. 11.00 – 14.00 Julemandens rensdyr besøger julemarkedet kl. 12.00 – 14.00 Basim besøger Stændertorvet kl. 11.00 6 piger fra Domkirkekoret synger julen ind kl. 11.30 – 13.30 Lørdag den 19. december Workshop for børn: Kom og find nissepigen sammen med studerende fra RUC kl. 11.00 – 15.00 Roskilde Garden spiller på Stændertorvet og i gaderne fra kl. 13.30 Søndag den 20. december Workshop for børn: Kom og få en juleklemmer! - rensdyr, klemmer og juletræer, hvad kunne nogen ønske sig mer'! kl. 11.00 – 14.00 Julemandens rensdyr besøger julemarkedet kl. 12.00 – 14.00


8. DECEMBER 2015 l 23 l

Stændertorvets mange parkeringspladser er tilbage Musetrapper i Byens Hus Af Marie Berthelsen

Trods forlydender om det modsatte, er der dog denne mandag godt besøgt på Stændertorvets parkeringspladser.

Der står 52 parkeringspladser klar til de julehandlendes biler på Stændertorvet, men de handlende håber på, at de vil blive brugt endnu mere Af Tomas Skov

Efter langstrakte trængsler for handelslivet og kunderne i bymidten, er det igen muligt at krydse byen og parkere bilen i centrum og på Stændertorvet. Der er i alt 52 parkeringspladser på byens centrale torv inklusiv én taxiplads og tre handicappladser. Alt er således omtrent ved det gamle om-

kring Stændertorvet efter måneders ombygning og vejarbejde, og så alligevel ikke – for mange af de erhvervsdrivende må stadig kigge langt efter julekunderne. ”Der er masser af parkeringspladser på Stændertorvet, men de står tomme”, beklager Henrik Settrup fra Monopol, der har oplevet kunder tage en taxa op i byen – simpelthen fordi de

ikke er klar over, at man atter aldeles ubesværet kan tage bilen, når man skal handle i midtbyen. ”Nu har vi gået og ventet på, at byen skulle blive fremkommelig igen. Det har været en hård tid at komme igennem, og nu vil vi gerne have gang i den. Men vores bekymring er, om folk har lagt deres busvaner og indkøbsvaner om i mellemtiden”, siger han.

NORDISK JUL Anvendelse: Gløgg er oprindeligt en stimulerende nordisk vinterdrik. Vores er lavet på kvædesirup krydret med julens krydderier. Vi anbefaler 1-2 flasker hvidvin til 1 flaske kvæde gløgg. Kvæde er en gammel, næsten glemt frugt, med en eksotisk aroma.

N Y E

SLÅEN GLØGG Kanel, Kardemomme & Nelliker

KIRSEBÆRSAUCE Brombær, Anis & Vanille

Anvendelse: Dette er vores bud på den perfekte kirsebærsauce til Julens risalamande. Vi koger kirsebær med brombær & æblemost og tilsmager med kanel og gode fede vanillestænger.

Lidt om musetrapper og guirlander Julepynt kendes dels som hjerter, men også som ”musetrapper”, som fremstilles af to strimler papir i forskellig farve. De kendes fra slutningen af 1800-tallet, og kan bruges enkeltvis eller sættes sammen til en guirlande. En anden guirlande, som af mange i dag kaldes en Jakobsstige, er sammensat af ringe i papir. Den ”oprindelige” Jakobsstige var klippet ud som en naturalistisk stige, der blev hængt fra træets bund til top. I kristendommen er stigen et symbol på menneskets vej til himlen (og Gud).

bumper

KVÆDE GLØGG Appelsin, Kardemomme & Kanel

Anvendelse: Gløgg er oprindeligt en stimulerende nordisk vinterdrik. Vores er lavet på slåensirup krydret med julens krydderier. Vi anbefaler 1-2 flasker rødvin til 1 flaske slåen gløgg. slåen er en tætgrenet, tårnet busk med melduggede, blåsorte, syrlige, vilde blommer.

I december måned samler Byens Hus på musetrapper. Målet er, med hjælp fra byens folk, store som små, at lave en musetrappe, der går gennem hele Byens hus! Det bliver selvfølgelig Roskildes længste musetrappe, og hvem ved... måske Danmarks længste! Kom forbi Byens hus med dine hjemmelavede musetrapper, og følg med dag for dag i video-julekalenderen på Byens Hus’ facebookside (facebook. com/ByensHusRoskilde). Hør spændende fortællinger om musetrappens historie, følg borgere, der fletter løs og få status på, hvor lang musetrappen er blevet. Sammen kan vi lave den længste, flotteste, mest mangfoldige og spektakulære musetrappe, som nogen sinde er set. I weekenderne op til jul, hvor det nye julemarked frister med gløgg og gode gaver, kan du også slå et smut forbi Forposten i Byens Hus og hygge med varme drikke, julestemning og fremstilling af musetrapper.

F A R V E R

-

F L E R E

H Ø J D E R

· Unikke støvler · Italiensk design · Stødabsorberende sål · Indvendigt skindfoer MØD OS PÅ TORVE T: Smagsprø ver på Frederiksd al kirsebærv in, juleost og gløgg fra Nordis k

JULETILBUD PÅ GLØGG OG KIRSEBÆRSAUCE TA` 2 stk. FRIT VALG

KR. 100,00

1699,-

Skomagergade 1 • Roskilde • Tlf. 44 21 64 30

1999,-

2299,-

Shoes N’ More / by Jette Tarp Stændertorvet 10 · 4000 Roskilde · Tlf: + 4637 2005


l 24 l 8. DECEMBER 2015

Julemarked med vokse Julemarkedet på Stændertorvet har fået vokseværk og omfatter i år 20 hytter, som er med til at gøre det nyrenoverede Stændertorvet til det bedste

Fredag den 11. december slår de mange hytter lugerne op til en lang række gode tilbud på delikatesser, julegaver og julepynt. Julemarkedet er åbent fra den 11. til den 13. og igen fra den 18. til den 22. december. Ud over de gode tilbud i de små træhytter er der hver weekend masser af hyggelige aktivi-

teter for de yngste.

Smukkere end nogensinde ”Stændertorvet er efter renoveringen smukkere end nogensinde, og vi har glædet os til at skabe julemarkedet, som i de historiske rammer mellem domkirke, det gamle rådhus og Palæ-

A-Gaven

-dit personlige valg Mød os i boderne på Stændertorvet 11., 12., 13., 18., 19., 20., 21., og 22. december med skønne dekorationer - træer, hjerter, kræmmerhuse, nisser mm.

et er et udstillingsvindue for produkter, der enten er lokalt produceret eller har en særlig tilknytning til Roskilde”, siger Marie Meldgaard, projektleder hos VisitRoskilde, der sammen med Roskilde Handel og Roskilde Kommune står bag julemarkedet. De smukt pyntede hytter til-

DANSK KUNSTHÅNDVÆRK Unikke gaver til dem du holder af Keramik, glas, smykker, figurer, billedkunst, tøj, tørklæder m.m. Besøg os på julemarked på Stændertorvet d. 11. til 13. dec. og d. 18. til 20. dec.

SUNDHED SKØNHED VELVÆRE

Smykker • Recycling • Bælter • Tasker, Vital System m.m. • Naturbaseret hudpleje Dekorationer • nisser • Gavekort

Joan Langelund Jakobsen Tlf. 28146516 • www.a-gaven.dk Info@a-gaven.dk

byder masser af godt til jule-ganen – og man kan både varme sig på hjemmelavet æblegløgg, varm chokolade med flødeskum, lækre vafler og andre delikatesser. Et lille spiseområde er pyntet med juletræer og julelys og inviterer til at sidde ned ved borde og bænke. I andre hytter kan man finde

Vores butik i Skomagergade 33 holder åbent alle dage frem til jul.

unikke gaver, smukt kunsthåndværk samt pynt og dekorationer til hjemmet. Alt sammen med rødder i byens lokale ildsjæle.

Klap et rensdyr Børnene skal ikke glemmes i denne søde juletid, hvor der i de to weekender op til jul er kreative workshops i

markedets aktivitetshytte. For eksempel vil de kreative re-designere fra den socialøkonomiske Roskilde-virksomhed ’BEVAR’ give børnene mulighed for at klippe i brugt tøj og opleve, hvordan de selv kan forvandle det til fint pynt. Weekend-aktiviteterne er gratis, og børn i alle aldre


8. DECEMBER 2015 l 25 l

VARME BLØDE JULEGAVER JULEGAVER PAKKES FLOT IND OG KAN OPBEVARES HOS SENG & BOLIG. STORT UDVALG I: SENGETØJ & LAGNER, PUDER & DYNER, RULLEMADRASSER, PLAIDER, HÅNDKLÆDER OG MEGET MERE...

VARME OG BLØDE MOSKUS-DYNER

750 gram moskusdun. Bæreevne over 11. Økotex standard 100, incl. Taske. Jubilæums-dyne til en fantastisk pris ! Før 2250.-

NU KUN 750.-

NORSKE KLASSISKE ULD-PLAIDER

Lune og bløde uld plaider i ren, ny, Norsk uld. Str. 130 x 200 cm. Stort udvalg i farver & mønstre Før 489.-

RINGSTED DUN 3-LAGS HOVEDPUDER

eværk

Dansk kvalitet. Klassisk 3-lags puder. Vælg imellem høj, mellem og lav. Allergivenlig og Økotex standard 100. Før 489,-/559.-

”Ideen bag julemarkedet er flere år gammel, og da det første marked blev skabt sidste år, var det kun med ganske få hytter. I år er der fem gange flere hytter, og det er helt klart vores ambition at arbejde videre for at slå fast med syvtommersøm, at Roskilde er Sjæl-

Varme i kinder og hænder Vi ses på Stændertorvet i Æblekilden, hvor du selvfølgelig også kan få den prisvindende Snoremark Æblemjød, gourmetmost og Roskilde Honning -og så

helt uden alkohol

NU KUN 260.-

SENGESÆT ”HØIE” OG ”NIGHT & DAY”

Flotte sengesæt i Nordisk stil, blødt, fin bomuld, bomuldssatin, Økotex standard 100. Stort udvalg! Før 399.- / 499.-

sted at komme i julestemning.

kan være med, når der klippe-klistres og dekoreres i samarbejde med lokale aktører og foreninger. Børnene kan også klappe et rigtigt rensdyr og køre med juletoget. I weekenderne vil der endvidere være masser af levende musik fremført af lokale musikere og sangere.

NU KUN 350.-

NU KUN 275.-

ALLERGIVENLIGE HELÅRS DYNER lands største og hyggeligste juleby”, siger projektleder Marie Meldgaard. Arrangørerne af markedet har fået økonomisk støtte fra Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering.

Rigtig blød helårsdyne. Night & Day. Økotex standard 100. Vår i bomulds-supercambric, kassette-syet med 700 eller 1100 gram siliconicerede fibre. Før 799.-

GETAMA ”SYVSOVER” SPRINGMADRAS

NU KUN 500.-

Ny springmadras, dansk håndlavet kvalitet, laves i alle str. Nå det inden jul, eks str. 90 x 200 cm. Før 4.850.-

NU KUN 3.900.-

RÅDGIVNING

TEST

LEVERING

SENG&BOLIG

Vi rådgiver Vi udlåner gerne Jeg står selv for og hjælper dig til så du kan afprøve udbringning og en bedre søvn. et produkt inden montering køb

MANGE ANDRE FANTASTISKE TILBUD 15 ÅR I ROSKILDE - KOM OG GØR EN GOD HANDEL SE MERE PÅ FACEBOOK SENG&BOLIG V/ULRIK WIBHOLM, GULLANDSSTRÆDE 5, ROSKILDE. TEL: 46 35 92 18, WWW.SENGOGBOLIG.DK

SE MERE PÅ SENGOGBOLIG.DK


l 26 l 8. DECEMBER 2015

Festivalhytterne Af Tomas Skov

Så er det blevet jul på Stændertorvet, og Roskilde Kommune har med inspiration fra andre byer både i Danmark og udlandet fyldt byens centrale torv med træhytter. Sidste års lille håndfuld hytter er i år vokset til tyve, og 16 af disse ejes af Roskilde Festival, som så udlejer dem til kommunen. Resten af året bruges de fx til markeder og som sovehytter til midlerti-

KAZA og de gamle dyder Af Tomas Skov

Lædervarebutikken KAZA på Stændertorvet har rødder tilbage til det herrens år 1853. I nyere tid navngav Per Flensborg kæden Zara, hvilket førte til en længere retssag med den store spanske tøjkæde af samme navn. Per Flensborg vandt imidlertid retssagen over tøjmastodonten, hvorefter han indgik forlig og ændrede navnet til KAZA. Butikken på Stændertorvet er blot én ud af i alt ni

butikker på Sjælland. Hertil kommer webshoppen, som fysisk har lokaler bag butikken i Roskilde. Trods de mange butikker i kæden er det dog det lokale og den særlige rådgivning, som butikken lægger vægt på. ”Vi daterer jo tilbage til midt i 1800-tallet, så vi prøver at leve videre på de gamle dyder med personlig service og rådgivning. Vi er en specialbutik, og vi ved rigtigt meget om de rygsække og modetasker, vi sælger. Vi vil gerne undgå et

kæde-image, og vil hellere være den lokale butik, så vi gør rigtigt meget ud af at uddanne vores personale”, siger daglæig leder Karina Reuber. Specialbutikker som KAZA er oppe i mod den voksende nethandel, så de gør sig umage for at imødekomme kundernes behov.

Juletendens ”Vi har en stor synergi mellem webshop og butikker, så man kan fx vælge at hente den bestilte vare i butik-

dig indkvartering. ”Det er relativt nyt. Vi indkøbte dem lige før festivalen sidste sommer, og de skal meget gerne udlejes en masse fremover til forskellige formål. På sigt skulle der gerne være lidt forretning i det”, siger leder af Roskilde Festival Rental Søren Mariegård. Udlejningen til Roskilde Kommunes brug af de sammenklappelige hytter på Stændertorvet er dog ikke primært tænkt som en forretning.

”Vi er jo bare glade for at medvirke til at Stændertorvet liver op igen. Og så bidrager det jo også til at gøre hytterne mere kendte, så der bliver mere efterspørgsel på dem i fremtiden”, siger Søren Mariegård.

ken”, siger Dorte Johar, som deler det daglige ansvar med Karina Reuber. Alle butikker i KAZA-kæden drives selvstændigt, hvilket får alle ansatte til at føle et stort ansvar for driften. ”Det er utvivlsomt med til at højne niveauet i de enkelte butikker”, siger Dorte Johar, der også har spottet en tendens i julehandlen. ”Folk køber lidt dyrere varer i år – de vil tydeligvis gerne have høj kvalitet og gode mærker”, erfarer hun.

Per Flensborg omgivet af de daglige ledere Karina Reuber og Dorte Johar i den gamle købmandsgård bag butikken.

Glæd hende med et smukt cashmere tørklæde fra

modetøj & interiør STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF.: 4632 6817 WWW.BOUTIQUEDEDENROTH.DK · BESØG OS PÅ FACEBOOK

BOSTON STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF. 4635 8210 SHOP ONLINE PÅ FASHIONBOX.DK


8. DECEMBER 2015 l 27 l

Kunsthåndværk i hytte nr. 5 Af Tomas Skov

Kunstnerfællesskabet Jeppe Art har booket en hytte på Stændertorvet, der vender ud mod Skomagergade, hvorfra de mange lokale kunstnere vil bringe et udsnit af deres fælles frembringelser af glas, smykker, beklædning, tørklæder, hatte, keramik og billedkunst til markedet. ”Vi tager forskellige varer med, som er et udsnit af hvad Jeppe Art sælger. Det bliver jo så en appetitvækker på det kunsthåndværk, vi sælger i butikken i Skomagergade”, siger Marianne Lundov, der selv fremstiller hatte og tørklæder.

lads og den plastik, der nu har omkranset butikken i et halvt år. ”Vi har lavet en julekalender i butikken, hvor der udloddes en gave hver dag fra vores produktion. Man skal bare komme ind og handle, og så kan det være, at man er heldig”, lokker Marianne Lundov.

Julekalender i butikken Marianne Lundov og hendes kolleger har ligget vandret for få det hele klar til åbningen af hytten på Stændertorvet, hvilket blandt andet har resulteret i, at kunderne både kan betale med Swipp og MobilePay. I butikken Jeppe Art holder kunstnerne åbent hver dag frem til jul i håb om at lokke endnu flere nysgerrige kunder ind bag det stil

Marianne Lundov og hendes kolleger har ligget vandret for få det hele klar til åbningen af hytten på Stændertorvet

S K I N D TA S K E R 2400,- · 1600,-

Paperboy udkommer hver tirsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune

ELEGANT STØVLE I RUSKIND 1999,-

Shoes N’ More / by Jette Tarp Stændertorvet 10 · 4000 Roskilde · Tlf: + 4637 2005

Paperboy

®

www.paperboy.gratis


l 28 l 8. DECEMBER 2015

Af Holger Vincents

Basim i byen

Den charmerende krøltop Basim lægger vejen forbi Roskilde søndag 13. december kl. 11.00, hvor han giver en lille julekoncert på Stændertorvet. Basim indspiller netop nu julemusik med Aalborg Symfoniorkester, og der er således god mulighed for at julestemningen spreder sig søndag formiddag. Basim har siden sin deltagelse i X-factor, deltaget i Det Internationale Melodi Grand Prix med hittet Cliché Love Song, mens han i disse dage er at finde på rollelisten i musicalen, Grease, der for tiden samler fulde huse i hele Danmark. Det er Roskilde Handel og Stjernebutikker, der står bag arrangementet.

Vind produkter på dit gamle tøj De sidste to adventsweekends vil du blandt træhytterne på Stændertorvet også kunne finde BEVAR. Her kan du aflevere dine aflagte jeans og skjorter (i voksenstørrelser). For hvert modtaget stykke tøj får du et lod, og så udtrækkes de heldige vindere af lækre produkter fra BEVAR. BEVAR indsamler brugte jeans og skjorter til deres produktion af spændende tøj og boligtekstiler, og de involverede i redesign-processen er alle fleksjobbere og frivillige.

Tøj skaber beskæftigelse Du kender måske BEVAR og Anette Warming fra Danmarksindsamlingen, da hun skabte ”Roskildelapperne”. Ved brug af brugt tøj og frivillige fik hun indsamlet over 50.000 kroner.

BEVAR drives nu som en socialøkonomisk virksomhed, og det er stadig genanvendelse af tekstiler og samarbejdet omkring det, der er drivkraften. BEVAR laver mange forskellige ”nye” produkter til hjemmet som fx forklæder, dækkeservietter og puder, og gennem indsatsen skaber BEVAR samtidig arbejdspladser og aktivering til fleksjobbere.

jeans og skjorter – så giver det også et lod. BEVAR er på Stændertorvet den 11.-13. december og igen den 18.-20. december, og de tilbyder også en gratis workshop for børn den 12. december, hvor børn kan komme og lege med genbrugstekstiler.

Tøj fra arbejdet Du kan møde BEVAR og både fleksjobbere og frivillige bag i en af træhytterne ved ”Jul på Stændertorvet”. De glæder sig til at fremvise produkterne og fortælle om redesign-processerne. En anden måde at indsamle jeans og skjorter på er ved, at man som medarbejder et sted i området, tager sine aflagte jeans og skjorter med på sin arbejdsplads og kommer af med tøjet der. BEVAR kan stille indsamlingsstativer op – og afhente poserne, når de er fyldt op. Derfra bringes det til syværstedet i Korsør og i Roskilde.

Idéer belønnes Har du konkrete idéer til en virksomhed, der kan være interesseret i at hjælpe – eller til, hvordan BEVAR ellers kan indsamle

Faktaboks om socialøkonomisk virksomhed BEVARs initiativ hører ind under de nye socialøkonomiske tiltag, som vi ser blomstre op rundt omkring i landet i øjeblikket. Det handler om at skabe arbejdspladser til udsatte borgere og arbejde med udfordringer vedrørende miljø og sundhed. For at blive registreret som socialøkonomisk virksomhed forudsættes det, at et evt. overskud fra aktiviteterne føres tilbage i virksomheden for at styrke de områder, man beskæftiger sig med.


8. DECEMBER 2015 l 29 l

TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG D. 12. DECEMBER 2015

Vi hold e af mad r !

Kære kunde Husk Julebestilling af ænder, stege mm, Kom ned og se det store udvalg i slagteren

Søren Seier Rasmussen, Købmand

KALVE CUVETTE

PR. 1/2 KG.

SPAR

40,PR.KG

39

95

Super Italiensk vin Normalpris 149,95

FLOTTE SILDEFILET PR. STK.

NU FRIT VALG

99

95

7

00

SPAR

5000

SPAR OPTIL

Pris pr. flaske kr. 149,95 Literpris v/1 flaske 199,93 Literpris v/1 flaske 133,33

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

35,-

LIBERO BLEER

79

95

PR. PK. MAX 3 PAKKER PR. KUNDE

TATOR PRIMITIVO HYNVITOS SYRAH 75 CL - ITALIEN Høje ratings af Luca Maroni. Druerne er nænsomt håndplukket og efterfølgende gæret delvis på egetræsfade og ståltanke. Dette har givet en fuldmoden og særdeles intens og kraftfuld rødvin, med aroma af moden frugt, kanel, mandler og tørrede figner.

75 CL - ITALIEN Medium dyb rød farve. Varm moden frugt byder indenfor, og en fyldig syrah med sul på sidebenene er aftenens vært. Vinen har bid og kant, så der er ingen risiko for kedsommelighed. Sørg for kraftig, veltilberedt mad, for Hynvitos er en hardhitter, der går alle 12 runder.

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde. Tlf. 46 35 17 20

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-18 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk


l 30 l 8. DECEMBER 2015

Jakob Sheikh var taget ud på Roskilde Katedralskole for at gøre eleverne klogere på radikalisering, og hvorfor unge Syrienskrigere tager afsted for at kæmpe for Islamisk Stat.

Journalist:

Mange tror jeg er ’snigislamist’

Dagbladet Politikens Jakob Sheikh gæstede Roskilde Katedralskole for at gøre eleverne klogere på radikaliseringens mekanismer Af Holger Vincents

Terroranslaget i Paris for en lille måneds tid siden blev Islamisk Stats seneste angreb på de vestlige frihedsidealer og ikke mindst et sværdslag mod unge europæeres ret til at forsamle sig og nyde en fredag aften. I lyset heraf havde Roskilde Katedralskole, som en del af gymnasiets foredragsrække Kat Talks, inviteret journalist og forfatter, Jakob Sheikh til at komme og fortælle om radikalisering og de mekanismer, der fostrer de selvproklamerede hellige krigere, som tager afsted fra Danmark for at kæmpe for oprettelsen af et kalifat i Syrien. Sheikh har et indgående kendskab til problemstillingen og ikke mindst de menneskeskæbner, der ligger bag beslutningen om at drage afsted i krig, et kilde-

netværk der har dannet grundlag for en række artikler om Syrienskrigere i Politiken og bogen ’Danmarks børn i hellig krig’. ”Det gør jeg, fordi det i mine øjne er et af de mest aktuelle emner i samfundet, og derfor synes jeg også, det er bekymrende, at mange mennesker dybest set ikke har forstået karakteren af det problem vi forsøger at inddæmme. Jeg tror på, at hvis vi skal forstå og tale den her udfordring om radikalisering og syrienskrigere imod, så er vi også nødt til at forstå de her menneskers rationale”, sagde Jakob Sheikh efter sit foredrag, hvor eleverne lyttede intenst. Unge muslimers følelse af marginalisering i vestlige samfund var et hovedtema på Katedralen, mens også de seneste 15 års storpolitiske beslutninger gav eleverne stof til eftertanke.

”Jeg tænker på, i hvor høj grad vestens virke i verden får de her mennesker til at søge afsted mod Syrien, eller om de bare bruger det som en undskyldning?”, spørger en elev. Sheikh mener at flere faktorer får radikaliserede unge til at drage afsted. ”Der er ingen tvivl om, at det har en betydning, når vesten går ind og bomber Irak, men samtidig har mange af de mennesker, som tager afsted, ikke en dybfølt forståelse af konflikten, og en stor andel har dårligt nok læst koranen. Men Islamisk Stat anvender aktivt den vestlige magtudfoldelse i deres propaganda”, svarer Jakob Sheikh. Foredragsholderen er ud over sit journalistiske virke på Politiken blevet et kendt ansigt på Facebook, hvor skribenten efter en række fordomsfulde bemærknin-

ger vendt mod sin hudfarve, endte med at lægge et billede ud, hvor han iklædt dannebrogsfarver tilbyder den pågældende bruger chokoladekage, som ’undskyldning’ for hans ”fordækte livssyn”. Den ironiske kommentar kastede bunkevis af likes efter Jakob Sheikh, men journalisten møder fortsat kritiske røster, når han tager ud og agiterer for, at det er nødvendigt at forstå radikaliserede unges tankemønstre og bevæggrunde. ”Nogle tror, at jeg er en ”snigislamist”, der er ude på at islamisere den danske befolkning. De glemmer at foretage den sondring, at der er forskel på at forsøge at forstå et menneskes rationale og så at legitimere dets handlinger, men det tager jeg med”, fortæller han. Denne eftermiddag på Roskilde Katedralskole er eleverne blandt

andet optagede af radikaliserede Syrienskrigeres syn på helt almindelige muslimer, og hvorfor Islamisk Stats fokus i så høj grad er på at udøve terror i den vestlige verden. Jakob Sheikh tager interessen fra de unge som et udtryk for, at truslen er rykket nærmere, og derfor bør de folkevalgte på Christiansborg, ifølge Sheikh, anlægge en tilsvarende mere dybdegående indstilling til konflikten. ”Politikerne har en meget forsimplet tilgang til en meget kompleks problemstilling, hvor symbolløsninger ikke er svaret. Det er selvfølgelig mit håb, at de med tiden forstår kompleksiteten, men hvis man ikke kan nå politikerne, kan man forhåbentlig nå fremtidens meningsdannere, som f. eks. her på et gymnasie i Roskilde”, siger han.


8. DECEMBER 2015 l 31 l

B ES T I L D I N FERSKE AND, GÅS ELLER KALKUN NU...

Grønt

SPAR

leaften er årets vigtigste I MENY ved vi godt, at ju affet de lækreste aften. Derfor har vi sk er, gæs og kalkuner. ferske førsteklasses ænd omkring valg Få råd og vejledning og tilberedning. OBS: HELE ÆNDER

slagter

25%

PÅ ØKOLOGISK FRUGT OG GRØNT

FAST PRIS

ENGELSK CHERRY VALLEY Min. 2,8 kg. Pris pr. kg. 69,90 ENGELSK GRESSINGHAM (Anton and) Min. 2,8 kg. Pris pr. kg. 79,90

HEL OKSEMØRBRAD

18

Vægt 1,5-2,0 kg. Max. kg. pris 199,33

00

299

ENGELSK GRESSINGHAM BRYSTSTEG 1,3 kg. Pris pr. kg. 99,23 •

delikatesse

FRANSK FRILAND, “NATURE & RESPECT” Min. 2,4 kg. Pris pr. kg. 79,90

ØL

DANSK ØKOLOGISK 8 UGERS Min. 2,6 kg Pris pr. kg. 109,90 (8 ugers) DANSK ØKOLOGISK 14 UGERS Min. 2,9 kg Pris pr. kg. 159,90 (14 ugers)

Ta´ ser å d 2 1 FRIT VALG

EXPORT ØL ELLER HEINEKEN Pakke med 12 stk. + pant

39

95

LÆKRE SALATER FRA JK Vælg mellem Italiensk samat, karrysalat eller sildesalat.500 gr. pr. pakke.

3 Alle tilbud GÆLDER fra tirsdag d. 8. EDAG TIL OG MED FR ber m ce de . D. 11

95

20

00

Ca. 40-60 gr.

DANSK ØKOLOGISK GÅS Min. 4 kg. Pris pr. kg.159,90

FRANSK KALKUN 4-5 kg eller FRANSK KALKUN 5-6 kg Pris pr. kg. 69,90

Pr. stk.

SKRUBBEFILETER

DANSK AND 8 UGERS Min. 2,6 kg Pris pr. kg. 89,90 (8 ugers)/ DANSK AND 14 UGERS Min. 2,8 kg Pris pr. kg. 129,90 (14 ugers)

POLSK FRILAND GÅS Min. 4-5 Pris pr. kg. 69,90

Frisk Fisk

RYNKEBY SAFT 1 liter

FRANSK BERBERIE Min. 2,8 kg. Pris pr. kg. 69,90

4

00

GRÅSTEN ÆNDER 2,8-3,2 kg Pris pr. kg. 129,90 3,2-3,6 kg. Pris pr. kg. 129,90 3,6+ kg. pr. Pris pr. kg. 129,90

Hent din bestillingsseddel hos slagteren. Du vælger selv om du vil hente din bestilling tirsdag den 22. december eller onsdag den 23. december.

Meny Svogerslev Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32

MØD OS PÅ FACEBOOK OG GIV OS ET LIKE. SÅ MODTAGER DU GODE NYHEDER OG STÆRKE TILBUD

Der tages forbehold for fejl og udsolgte varer.

STOR SØD ANANAS

00


l 32 l 8. DECEMBER 2015

I Skovbogade, der løber parallelt med Skovbovængets Allé, mindsker skiltningen trafikgenerne og sikrer parkeringsmuligheder til gadens beboere. Roskilde Kommune vil ikke regulere tilsvarende på nabovejen.

Bilerne holder som perler på en snor på Skovbovængets Allé tæt ved politistationen, hvor Beboerne er godt trætte af trafikgenerne, som de tilskriver politimedarbejdernes private køretøjer.

Frækkere end politiet tillader

Frustrerede naboer til Midt- og Vestsjællands Politi er trætte af politimedarbejdernes personbiler, der hver dag optager plads og medfører store trafikale gener på Skovbovængets Allé, alt imens beboerne må kigge langt efter parkeringsmuligheder ud for eget hjem

Af Holger Vincents

Med ganske få meter til den nærmeste politibetjent, er det nærliggende at betegne Skovbokvarteret som et af de sikreste steder at færdes i Roskilde, men til trods for de ellers så trygge rammer, er beboerne i området særdeles utilfredse med naboskabet der, ifølge flere husejere, har skabt store trafikale gener siden Roskilde Politi blev omlagt til Midt- og Vestsjællands Politi, med en forøget medarbejderstab til følge. Problemet er, at langt hovedparten af de mere end 100 år gamle huse på Skovbovængets Allé er bygget til kanten af grundejernes matrikel og derfor ikke levner plads til biler, hvilket i vid udstrækning tvinger beboerne til at parkere på gaden. Men efter politisammenlægningen er den i forvejen sparsomme plads til køretøjer blevet for trang. ”Jeg er frustreret over, at vi ikke kan være hos os selv. Vi bor ikke på en offentlig parkeringsplads, men i et 100 år gammelt villakvarter. Politigården lever ikke op til at have tilstrækkeligt mange parkeringspladser til deres ansatte, og det giver os beboere det problem, at vi hverken kan komme ud eller ind af vores eget hjem”, siger Finn Riisom, der bor på vejen, hvorfra han samtidig driver sin frisørsalon. Husejeren understreger, at kritikken ikke handler om at beskytte forretningen men sørge for, at områdets beboere, herunder 25-30 børn, kan færdes sikkert, da en kombination af dårlige oversigtsforhold og bilisternes høje fart udgør en risiko for kvarterets mindste. ”Der er heldigvis ikke sket en ulykke endnu, men man frygter, at det en dag går galt og et af vejens børn bliver ramt af en bil. Til-

syneladende skal ulykken ske, før der sker noget” mener Finn Riisom, der tilføjer, at politidirektøren af flere omgange har sendt mails rundt til stationens medarbejdere for at øge hensynet til beboerne. En langtidsholdbar effekt er dog, indtil videre, udeblevet. ”Det er ikke den stakkels betjent, jeg er ude efter, for når vi spørger pænt, er de som regel søde til at flytte sig, og politidirektøren har også været venligt indstillet. Problemet er, at der ikke er lovbelæg for at gøre noget”, siger Finn Riisom. Længere nede af vejen mener en anden beboer, at det trafikale kaos skyldes en sparerøvelse, da den nye politistation i sin tid blev bygget. ”Det offentlige vælger kun at anlægge 73 parkeringspladser til 500 medarbejdere, fordi politistationen ligger på en gammel giftgrund. Derfor er det for dyrt at grave ud til den parkeringskælder, som der rent faktisk er behov for. Nu skal vi så finde os i store trafikale gener og biler der holder halvejs inde i vores indkørsel”, siger Mikael Henriksen, der bor i nummer 8 på Skovbovængets Allé. Han bakkes op af en anden beboer. ”Det er fuldstændig uoverskueligt. Jeg tør ikke tænke på, hvis der sker en brand og et udrykningskøretøj skal ned igennem gaden. Særligt på dét sted, hvor vores vej møder Skovbogade er det en flaskehals”, siger Linda Johansen.

Ny regel på vej Beboerne har gennem de sidste 10 år været i dialog med Roskilde Kommune om problematikken vedrørende trafikken og den store mængde biler på Skovbovæn-

gets Allé, uden der er kommet en løsning ud af anstrengelserne. Da Paperboy ringer til forvaltningen, er beskeden, at der er et nyt tiltag på vej, som har til hensigt at øge sikkerheden på villavejen. ”Vi har modtaget flere henvendelser fra beboere i området, som er kede af parkeringen på Skovbovængets Allé, og i den forbindelse, har vi af flere omgange været i dialog med politiet. Det er endt med, at vi nu vil forbyde parkering i den ene side af vejen i tidsrummet 7-17, mens der ikke er taget stilling til, om det skal gælde alle ugens syv dage. Det gør vi både af hensyn til beboerne, fremkommeligheden og sikkerheden. Vi satser på at ændringen træder i kraft inden jul”, siger Maj-Britt Køppen Andersen, trafikingeniør i Veje og Grønne Områder. Dén løsning hilses ikke velkommen i kvarteret. ”Mange af husene bebos af flere familier, alt imens grundene er meget små, hvilket i forvejen ikke levner ret meget plads til biler. Situationen bliver yderligere vanskeliggjort, når den nye regel træder i kraft”, siger Mikael Henriksen, der til gengæld gerne vil medgive, at sikkerheden kan forbedres, hvis parkeringen begrænses til vejens ene side.

Beboere ønsker skiltning Hos Roskilde Kommune er holdningen først og fremmest, at politiets medarbejdere er i deres gode ret til at parkere på Skovbovængets Allé. ”Ingen kan bestemme, hvor folk parkerer deres private biler på en offentlig vej. Politiet siger til os, at det ofte er stationens gæster, der holder på villavejen, og dét er

endnu sværere at regulere. Vi kan ikke reservere pladsen til beboere”, forklarer MajBritt Køppen Andersen. Husejerne er uenige og mener, at problemet kan løses, hvis Roskilde Kommune etablerer et skilt, der forbyder uvedkommende kørsel på vejen, men dét forslag får en kold skulder fra forvaltningen. ”Problemet med den type skiltning er, at det ikke bliver overholdt og er svært at kontrollere. Et eksempel er, at hvis en billist kører ind på vejen med ønske om at se om nummer 13 ligger ved siden af nummer 15, kan det ikke betegnes som uvedkommende kørsel. Boerne har ikke førsteret til at parkere, det vi som kommune skal sikre er, at det trafiksikkerhedsmæssige er i orden”, siger Maj-Britt Køppen Andersen. Vejchefen i Roskilde Kommune påpeger, at beboerne kun har ét at gøre, hvis de vil sikre parkeringspladser til deres egne biler. ”Hvis de gerne vil have vejen nedklassificeret til en privat fællesvej, har vi andre muligheder, men det er ikke en løsning, vi ønsker at påtvinge borgerne. Jeg har dog fuld forståelse for, at situation er irriterende og gernerende for beboerne”, siger Ivan Hyllested Petersen. Den forklaring har husejer Finn Riisom ikke meget tilovers for. ”Det kan ikke være rigtigt, at løsningen skal være, at vi borgere bare skal overtage vejen. Vi betaler allerede skat for at have en vej, og det kan ikke være rigtigt, at vi skal betale yderligere bare for at kunne komme til og fra vores eget hjem. Med den logik kan systemet tørre en hvilken som helst vej af på beboerne, det er alt for nemt”, mener husejeren.


8. DECEMBER 2015 l 33 l

Udvalgsformand går ind i sagen Torben Jørgensen(S), formand for Teknik- og Miljøudvalget, vil undersøge kommunens forpligtigelser i forhold til politiets parkeringsmuligheder. Af Holger Vincents

Midt- og Vestsjællands Politi pointerer, at deres medarbejdere holder lovligt i området omkring politistationen.

Politiet: Vi holder i Rådmandshaven Af Holger Vincents

Hos Midt- og Vestsjællands Politi er der forståelse for beboernes frustration, men opfattelsen er ikke, at der skal tages yderlige hensyn. ”Det er først og fremmest vigtigt at slå fast, at der ikke er tale om, at politiets patruljebiler holder parkeret på Skovbovængets Allé, der er tale om private

biler. Vores medarbejdere holder allerede i stor stil i Rådmandshaven, fordi det er lettest. Personligt kunne jeg ikke drømme om at parkere min bil på Skovbovængets Allé”, siger Carsten Andersen, kommunikationsansvarlig ved Midt- og Vestsjællands Politi. Men beboerne er af den opfattelse, at en stor andel af problemerne med trafik og parkering skal tilskrives medarbejderes biler?

”Vores medarbejdere skal parkere efter reglerne, og det gør de også. Derfor har jeg fuld forståelse for, at trafikken kan være generende for beboerne, men det må være en opgave for Roskilde Kommune, hvis der skal reguleres yderligere”, siger Carsten Andersen.

”Det offentlige vælger kun at anlægge 73 parkeringspladser til 500 medarbejdere, fordi politistationen ligger på en gammel giftgrund. Derfor er det for dyrt at grave ud til den parkeringskælder, som der rent faktisk er behov for”, siger Mikael Henriksen, der er en af de frustrerede husejere på Skovbovængets Allé.

Mikael Henriksen, Skovbovængets Allé

Flere beboere på Skovbovængets Allé rejser en kritik af Roskilde Kommune som, ifølge de frustrerede husejere, burde påtage sig ansvaret for at sikre tilstrækkelige parkeringsmuligheder for politiets medarbejdere, så trafikgenerne på vejen kan mindskes. Fra politisk side er der vilje til at tage sagen op på ny. ”Jeg har tidligere været til møde om trafikken i området, men jeg har ikke været bekendt med de parkeringsvanskeligheder, du beskriver. Efter I nu har gjort mig opmærksom på problemerne, vil jeg undersøge om politistationen har for få parkeringspladser”, siger Torben Jørgensen(S), formand for Miljø- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune. Beboerne i området mener, at det er et politisk ansvar at sikre, at parkeringsforholdene ved en politistation stemmer overens med medarbejderstabens størrelse. Hvad siger du til det? ”Jeg vil jeg undersøge, om det reelt er en sag for Roskilde Kommune, men i den forbindelse er det også vigtigt at understrege, at arbejdsgiveren, i dette tilfælde politiet, også må påtage sig et ansvar. I bymidten er forretningerne eksempelvis gode til at få deres medarbejdere til at anvende parkeringspladserne et stykke fra centrum”, siger han og slår samtidig fast, at sagen skal løses i fælleskab. ”Jeg vil gerne medvirke til, at der kommer en dialog mellem politikere, beboere og politi, for på den måde, kan vi forhåbentlig finde en løsning på problemet”, siger Torben Jørgensen.


l 34 l 8. DECEMBER 2015

Roskilde Rundt

Her ses Butiksbestyrer Anne Gustavsen i Henriks Svanekjærs kyndige hænder. Personale og kunder i butikken fik også glæde af tryllerierne.

Indehaver af Estate, Stella Michelle Hansen og Henrik Svanekjær.

Henrik Svanekjær tryllede med Estate og Bahne

Hvis du tilfældigvis var forbi Bahne i fredags, så var du måske en af de heldige at opleve måske Danmarks største tryllekunstner. Henrik Svanekjær var nemlig inviteret af Stella Michelle Hansen, indehaver af Estate i Roskilde til at underholde helt spontant hos Bahne. Personalet hos Bahne blev lidt overraskede, da de først fik beskeden en time før han ankom. Dog nåede de lige at sætte lidt skilte op foran butikken.

Juletog i Roskilde Er der noget hyggeligere end et juletog med selveste julemanden bag rattet? Juletoget kører gennem Roskildes gader frem til d. 23. december for at glæde børn og barnlige sjæle. Toget er arrangeret af Roskilde Stjernebutikker og har holdeplads ved Stændertorvet.

Vibskov sagde farvel Søndag havde Roskilde Domsogns menighedsråd inviteret til reception for præsten, Per Vibskov Nielsen, der forlader Roskilde Domkirke for at tage fat på sit nye embede som provst på Nørrebro. I sin tale takkede Vibskov for samarbejdet med alle medarbejdere gennem sin 3,5 år lange periode i Roskilde, ligesom han fremhævede Roskilde Domkirke som den smukkeste i verden. Den kommende provst slipper dog ikke helt sit tag i Roskilde, da han i en periode skal vikariere i Natkirken, ligesom man kan opleve ham på prædikestolen i netop Roskilde Domkirke den 24. december.

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Vandt Bodil Bødtker Næss juledug Julemarked på Spraglehøjgaard i Jyllinge Lørdag d. 5. december var der julemarked på den hyggelige Spraglehøjgaard i Jyllinge. Her kunne man købe alverdens hjemmelavede juleting imens man kom i julestemning til duften af frisk bagværk fra køkkenet.

Den heldige vinder blev Else Gram, der her (tv.) ses med store manager Birgitte Pauly. Gevinsten blev juledugen, som er designet af Bodil Bødtker Næss i anledning af 40 års jubilæet. Det blev også til 8 mundservietter samt 8 Hammershøi middagstallerkner fra Kähler. Anledninge var, at Georg Jensen Damask afholdte en juleeevent i slutningen af november, hvor man kunne deltage i lodtrækningen ved at gætte årstallet for jubilæet.


8. DECEMBER 2015 l 35 l

Det er socialt at støtte lokalt! Roskilde er en by kendt for sit frivillige engagement og mangfoldige foreningsliv, og det gør byen til noget helt særligt!

Derfor støtter Estate Roskilde med kr. 2000,- til Roskilde Boldklub for hver salgsvurdering I skaffer os, og vi giver derudover kr. 3000,til Roskilde Boldklub, når boligen er blevet solgt.

Ring på 4631 0605 for en gratis og uforpligtende salgsvurdering. - Sammen støtter vi Roskilde Boldklub!

- Måske er det nu, din bolig skal sælges? - Book din vurdering allerede i dag og støt RB -


l 36 l 8. DECEMBER 2015

ESTATE ROSKILDE

VI KENDER VEJEN TIL EN GOD BOLIGHANDEL

ROSKILDE VINDINGEVEJ 61E

Ejerbolig

KØBSAFTALE UNDERSKREVET

LIGGETID 4 UGER ! KASPER & MAYA SØGER DERFOR RÆKKEHUS I ROSKILDE PÅ MIN. 90 KVM GERNE SVOGERSLEV ELLER VINDINGE MAX. PRIS KR. 2.500.000,- KONTAKT OS PÅ 46310605, HVIS DU ØNSKER DIN BOLIG SOLGT Kun få min. fra Ro's torv og med en fantastisk udsigt A Denne flotte 3 værelses har udsigt over byen og Domkirkens 2 tårne, og ligger centralt i B Roskilde med mange grønne områder, fælles parkering, vaskerum mv. C D

Sagsnr. 201530 Bolig m2 Stue/vær

78 1/2

Etage Opført

E 2 TH

1948 F

G

Gns. på 33 dage har vi solgt næsten alle vores boliger! Skal vi også sælge din? Skal vi også sælge din? Overvejer du at sælge, er det nu du skal kontakte os for en gratis Salgs- og Markeds-vurdering™ af din bolig og en snak om hvordan DU får det bedste boligsalgvurdering™ af din bolig og en snak om hvordan DU får det bedste boligsalg. Stella Michelle Hansen - Ejendomsmægler, MDE

SÅDAN SIKRER VI DIG DEN BEDSTE PRIS FOR DIN BOLIG!

Den helt rigtige udbudspris! Professionelt salgsmateriale! Effektiv markedsføring! Dygtigt og benhårdt salgsarbejde! Få en gratis og uforpligtende

SALGS- OG MARKEDSVURDERING™ og en snak om dine boligplaner

Estate Roskilde EJENDOMSMÆGLER MDE

Vi ved, at jeres bolig er noget af det vigtigste, I har

4631 0605 Hersegade 1D, 4000 Roskilde www.estate.dk

4000@estate.dk


8. DECEMBER 2015 l 37 l

ESTATE ROSKILDE

VI KENDER VEJEN TIL EN GOD BOLIGHANDEL

BASIC BOLIGSALG

BASIC BOLIGSALG

FOR DIG DER ØNSKER ET KLASSISK BOLIGSALG

FOR DIG DER HAR EN SÆRLIG POPULÆR BOLIGTYPE

PREMIUM DISKRET BOLIGSALG BOLIGSALG FOR DIG DER ØNSKER AT SALÆRET FØLGER DEN PRIS, DIN BOLIG BLIVER SOLGT TIL

FOR DIG DER ØNSKER AT VÆRE ANONYM OMKRING DIT BOLIGSALG

FÅ MERE UD AF DIT BOLIGSALG MED EN MÅLRETTET SALGSMODEL FRA ESTATE

KIRKE SÅBY BROBJERGVEJ 14

Ejerbolig A

NYHED! SKØN OASE KUN 10 MIN. FRA ROSKILDE - UDSIGT TIL MAR-B KER OG ENGE

NYHED

C

D Kontant Ejerudgift pr. md. Udbetaling Brutto/netto excl. ejerudgift

1.195.000 1.790 60.000 5.863/4.641

E

Sagsnr. 201552 Bolig m2

60

Grund m2 Opført

F 578 1877 G

BOOK EN FREMVISNING NU OG FÅ GODE RÅD FRA EN BOLIGSTYLIST NÅR DU SKAL SE BOLIGEN

Det er ikke kun socialt at handle lokalt, det er også vigtigt og et fælles ansvar Vi elsker at sælge boliger, men vi elsker også at gøre en forskel og være med til at synliggøre hvor vigtigt det er at vi alle støtter de butikker vi er så heldige at have i Roskilde - gør vi det ikke, så lukker de og det er der ingen der ønsker. Derfor besluttede Anne, Bahnepigerne i Algade og Estate at forkæle fredagskunderne med den fantastiske HENRIK SVANEKÆR PÅ BESØG I BAHNE OG VI TOG HENRIK SVANEKÆR MED

Estate Roskilde EJENDOMSMÆGLER MDE

Vi ved, at jeres bolig er noget af det vigtigste, I har

4631 0605 Hersegade 1D, 4000 Roskilde www.estate.dk

4000@estate.dk


l 38 l 8. DECEMBER 2015

Visepop på Gimle Hele to trioer gæster Gimle søndag den 13. december, når folkgrupperne Christensen og Kanne Trio og Søren Korshøj Trio blænder op for dansk visekunst. Klokken 15:30 åbnes dørene, hvor man kan komme ind og slappe af og for en stund glemme julemånedens travlhed.

I denne søde juletid Lørdag den 12. dec. kl. 15.30 og 16.30 på Gulddyssegård i Gundsømagle optræder nisserne med “I denne søde juletid”. Der er helt udsolgt til første forestilling og ganske få billetter til anden forestilling.

Fotografiet fra 1905 viser kunstneren Isak Louis Napoleon Jensen(1858-1908) i færd med et maleri i Gullandstræde, mens en gruppe nysgerrige tilskuere kigger på. Louis Jensen var ikke ”Roskilde-maler”, men der findes mindst tre maleri fra hans hånd med Roskilde som baggrund. Maleriet af Gullandstræde hænger på Roskilde Museum. Foto: Kristian Hude

Af Per Steenholdt

Dampestræde blev til Gullandsstræde Parallelt med Borchsgade, hvor Paperboy huserer, ligger Gullandstræde, der fungerer som bindeled mellem Roskildes centrum og Schmeltz plads. Her på billedet der er taget af fotografen Kristian Hude(1864-1929) ses Gullandstræde ca. 1905, hvor blandt andet toppen af det nuværende Byens Hus og Domkirkens spir stikker op i baggrunden, mens bygningen der ses til højre også står den dag i dag og er stedet, hvor Café Gullanden holder til. Derudover har gaden undergået betydelige forandringer siden dengang for 100 år siden. Mest markant er ændringerne i strædets venstreside, der er blevet revet ned, blandt andet

bygningen der ses længst oppe mod Skomagergade, hvor N.P. Nielsen havde byggeri. Bygningen blev senere købt af Københavns Telefon Aktieselskab i 1917, et teleselskab der mange år senere kom til at hedde TDC. Etableringen af Borchsgade og Schmeltz Plads, samt byggeriet af Centrumgården i 1960, gav Gullandstræde det udseende vi kender i dag.

Navnet

På fotoet optræder maleren Isak Louise Napoleon Jensen(1858-1908), bedre kendt som Louis Jensen. Da han står og maler sit billede i Gullandsstræde i 1905 har gaden

allerede haft sit nuværende navn i 60 år. Det optræder nemlig første gang i en folketælling fra 1845. Ifølge lokalhistoriker, Lotte Fang, hænger dette navn sammen med et værtshus i 1700-tallet, hvor der efter sigende skulle havde været flere tilfælde af tumult i 1743 og 1767. Hvor i strædet dette tidligere værtshus har ligget, forelægger der intet om, det har hverken kunne lokaliseres via kort eller folketællinger. Det er dog historierne om dette værtshus, der gør, at man senest i 1845 foretager en navneændring af strædet og siden opkalder den nuværende Café derefter. Indtil da havde Gullandstræde heddet

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

Dampestrædet, Damboe Stædet og andre navne der angav, at der tidligere i strædet havde ligget badstuer, der var meget populære i middelalderen. Badstuerne var i meget høj grad rammen om en hel del ”liv” med dertilhørende aktiviteter, der normalt krævede bad både før og efter. Badstuerne blev da også lukket som følge af udbredelsen af syfilis, dengang kendt under betegnelsen ”den franske syge”.

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


8. DECEMBER 2015 l 39 l

BRUGTE PEUGEOT BILER PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 THP 125 HK 5 D

PEUGEOT 508 ACTIVE 1,6 e-HDi 114 SW 5 D

BENZIN

DIESEL

Km. 20000. Årgang 01/14. Hvid. ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tågelygter · armlæn · tonede ruder · selestrammer · radio · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat · læderrat · navigation · 16’’ Alufælge · Aftageligt anhængertræk · Glastag · Højdejusterbart forsæde · Ikke ryger · Justerbart rat · Kopholder · 12V strømudtag · 2-zoners klimaanlæg · AUX-stik · Bluetooth · El-bagrude · El-foldbare sidespejle · El-parkeringsbremse · El-rudehejs bag · El-rudehejs for · El-spejle med varme · Fjernbetjent centrallås · Klimaanlæg · Køl i handskerum · Kørecomputer · Parkeringssensor · Regnsensor · Servostyring · Sidespejle med varme · Sædevarme · Udvendig temperaturmåler · USB/iPod-tilslutning · Baksensor · Fører-airbag · Gardin-airbag · Isofix · Passager-airbag · Selealarm · Side-airbag · Traction control

264.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 54005,- kr. 3.079,- (Kreditomk. kr. 43.886,- Årlig omk. 5,6%)

PEUGEOT 107 ACTIVE 1,0 VTI 5.D

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,4 E-HDI 68 HK ESG

99.900,-

BENZIN

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 20.840,- kr. 1.393,- (Kreditomk. kr. 34.140,- Årlig omk. 10,6%)

DIESEL

PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,2 E-THP 130 HK 5.D

Km 13000. Årgang 10/2013. Perlemorshvid. • 16” alufælge • 2 zone klima • køl i handskerum • fjernb. c.lås • parkeringssensor • fartpilot • kørecomputer • infocenter • startspærre

Km 19000. Årgang 10/2014. Sort. ABS • fartpilot • splitbagsæde • startspærre • tågelygter • ESP • 6 airbags • navigation • 2-zoners klimaanlæg • El-bagrude • El-rudehejs for

Km 32000. Årgang 5/2014. ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 36.920,- kr. 2.135,- (Kreditomk. kr. 32.554,- Årlig omk. 6,0%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 53.000,- kr. 3.008,- (Kreditomk. kr. 41.978,- Årlig omk. 5,4%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 36.920,- kr. 2.135,- (Kreditomk. kr. 32.554,- Årlig omk. 6,0%)

BENZIN

BENZIN

259.900,-

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,2 VTI 5 D

BENZIN

Lev. omk. 3.780,-

Km. 14000. Årgang 05/12. Blåmetal. ABS · el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • Bluetooth

109.900,-

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 22.850,- kr. 1.372,- (Kreditomk. kr. 24.337,- Årlig omk. 7,2%)

PEUGEOT 2008 ALLURE 1,2 VTI 82 HK 5.D

189.900,-

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,4 VTI 95HK 5.D

Km. 96000. Årgang 05/2012. ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • Service Ok

Km. 44000. Årgang 02/10. Sølvmetal. Centrallås · ABS · el-spejle · splitbagsæde · aircondition · startspærre · alufælge · airbag · ESP · 6 airbags · CD / radio · El-rudehejs for

59.900,-

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 20.000,- kr. 758,- (Kreditomk. kr. 19.921,- Årlig omk. 12,0%)

289.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 59.030,- kr. 3.352,- (Kreditomk. kr. 46.843,- Årlig omk. 5,4%)

PEUGEOT 207 COMFORT PLUS 1,4 95 HK

Km. 29000. Årgang 03/2012. Hvid. ABS • splitbagsæde • startspærre • tågelygter • ESP • 6 airbags • CD / radio • El-rudehejs for • Fjernbetjent centrallås • Servostyring • Højdejusterbart forsæde

BENZIN

Km. 17.000. Årgang 10/14 · Gråmetal · 6 gear, 16” alufælge · 2 zone klima · køl i handskerum · fjernb. c. lås · parkeringssensor · fartpilot · kørecomputer · infocenter · startspærre · udv. temp. måler · auto. nedbl. bakspejl · regnsensor · sædevarme · højdejust. forsæde · glastag · 4 x el-ruder · el-spejle m/varme · bluetooth · armlæn · isofix · bagagerumsdækken · kopholder · stofindtræk · splitbagsæde · tågelygter · 6 airbags · ABS · antispin.

114.900,-

BENZIN

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 23.855,- kr. 1.986,- (Kreditomk. kr. 26.141,- Årlig omk. 7,4%)

PEUGEOT 407 SW PERFORMANCE 2,0 5.D Km. 116000. Årgang 03/07• Koksmetal • ABS • alufælge • anhængertræk • ESP • 6 airbags • Klimaanlæg • Køl i handskerum • Kørecomputer • 18’’ Alufælge • Glastag • Metallak • Ikke ryger

179.900,-

kr.

74.900,-

BENZIN

PEUGEOT PENDLER-LEASING NY PEUGEOT 208 ACTIVE 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs Udbetaling................................. 4.995 kr. Mdl. leasingydelse ................... 2.345 kr. Samlet betaling i perioden 90.015 kr. Årlig kørsel 25.000 km. Privatleasing via Peugeot Finans. Leasingperiode 36 mdr.

33,3 km/l. CO2 79 g/km. 208 Pendlerleasing fås i begrænset farvevalg. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Peugeot Finans. Inkl. finansierings- og leveringsomkostninger, metallak samt service i perioden. Ekskl. dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift. Baseret på 25.000 km årlig kørsel. Samlet betaling i perioden kr. 90.015. Inkl. afleveringsgebyr kr. 600. Kaskoforsikring, positiv godkendelse af kunden og betaling via NETS forudsættes. Leasingtilbuddet gælder kun lagerbiler, så længe lager haves eller senest ved indregistrering den 31.12.15. A++

Kører du mange kilometer om året? Og lægger du stor vægt på god brændstoføkonomi og køreglæde? Så får du med Peugeot 208 Pendler-Leasing mange gode grunde til at få armene helt i vejret: Vi tilbyder nemlig nu ekstra mange km årlig kørsel på din leasingkontrakt. Vælg mellem 25.000, 30.000 eller helt op til 35.000 km årlig kørsel til en attraktiv lav udbetaling og en lav månedlig ydelse. Samtidig kan du glæde dig over, at den nye 208 giver dig klassens bedste brændstoføkonomi med hele 33,3 km på literen. Den årlige grønne ejerafgift er på kun 240 kr. Og de højtydende motorer og det innovative Peugeot i-Cockpit sikrer dig køreglæde helt ud i fingerspidserne. Læs mere på peugeot.dk eller book en prøvetur allerede i dag.

VEJLEBO & PEUGEOT PENDLER-LEASING

WINTHER APS

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, fredag kl. 9-17, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Christina Lutz


l 40 l 8. DECEMBER 2015

SPORTEN Roskilde Svømning rykker op Af Holger Vincents

HVB er for tiden inde i afgørende forhandlinger med en kommende unavngiven samarbejdsklub.

HVB i forhandlinger om samarbejde De tre moderklubber har underskrevet en aftale, der endegyldigt stopper samarbejdet om FC Roskilde. Nu jagter HVB en samarbejdsklub. Af Holger Vincents

Planerne har længe været kendt, men nu har pennen sluppet papiret og dermed endegyldigt ophævet taburetten under FC Roskilde, som Himmelev-Veddelev Boldklub, Svogerslev Bold-

klub og RB 1906 skabte i 2004. På et møde med DBU Sjælland den 19. november, hvor alle tre lokale klubber var repræsenteret, blev det besluttet at HVB og Svogerslev Boldklub fra 30. juni næste år ikke skal understøtte FC Roskilde, og den aftale blev endegyldigt underskrevet af klubbernes formænd i torsdags. Tilbage som moderklub står RB 1906, der sidder på licensen, som giver byens højst rangerede fodboldhold mulighed for at spille i første division. Beslutningen er truffet efter det i lang tid har været alment kendt, at Svogerslev Boldklub og særligt HVB i lang tid har været uenige

i FC Roskildes strategi og derfor ikke mener derfor, at de får tilstrækkelig valuta for hverken penge eller det ungdomsmateriale, de snart forhenværende moderklubber har stillet til rådighed for overbygningen. ”Jeg lægger ikke skjul på, at jeg ligesom mange andre i HVB har brugt mange år på FC Roskilde, så hvis vi kunne have nået til enighed om en fælles strategi for, havde dét været bedst for alle parter. Men med FCRs nuværende prioriteringer af økonomi og ressourcer, er jeg ikke i tvivl om, at vi får mere ud af at gå et andet sted hen”, siger Carsten Reinholdt, bestyrelsesfor-

mand i Himmelev-Veddelev Boldklub.

Spænding om samarbejdsklub Siden HVB henover sommeren meldte ud, at klubben ikke længere ønsker at være moderklub for FC Roskilde og i fremtiden i stedet vil etablere sig som samarbejdsklub, har bestyrelsesformanden sammen med den øvrige ledelse sonderet terrænet for at undersøge, hvem der kunne være en interessant partner for den 90-årige idrætsforening. ”Vi har i løbet af efteråret været i dialog med seks klubber, herunder flere fra den bedste danske række. I øjeblikket er vi i realitetsforhandlinger med én klub, og vi satser på at kunne præsentere en aftale i begyndelsen af det nye år”, fortæller Carsten Reinholdt.

Med en sejr i weekendens holdmesterskaber i Maglegårdsbadet, lykkedes det Roskilde Svømning at rykke op i 3. division, efter en flot indsats, hvor Holbæk Svømmeklub og Odder Svømmeklub måtte se sig henvist til sekundære placeringer. Et veloplagt publikum fik de lokale svømmere til at piske rundt i bassinet, og det var derfor en stolt cheftræner, der roste sit mandskab efter anstrengelserne. ”Roskilde Svømning har i mange år ligget og rodet rundt på bunden af 4. division. Da jeg kom til klubben for 3 sæsoner siden var der masser af talent, men klubben manglede en strategi og et mål. Sidst vi svømmede Danske Holdmesterskaber havde vi under 500 point i snit og talte om, at vi skulle over 500 for at have en chance for at komme væk fra 4. div. I år lavede vi 573 i snit og næsten ingen løb under 500 (laveste score var 497). Vi havde endda også en bunke løb over 600”, fortæller en glad cheftræner, Mads Claussen.

Cheftræneren mener, at det stævnets flotte resultater blev skabt på grundlag af en solid holdindsats, hvor et samspil mellem aktørerne i vandet og de mange fremmødte tilskuere, viste sig nok til at slå en verdensmester. ”Holbæk Svømmeklub havde fløjet deres verdensmester, Rikke Møller Pedersen, ind for at svømme dem til tops i dag. Men selv med en verdensmester på holdet, kunne Holbæk ikke nå op til Roskilde, som leverede mange hurtige tider og personlige rekorder. Det er sket rigtig meget på halvandet år Vi er ved at lægge fundamentet til en dansk storklub”, fortæller Mads Claussen.

RESULTATER: 1 Roskilde Svømning: 22955 2 Holbæk Svømme Klub: 22720 3 Odder Svømmeklub: 21968 4 Aarhus Swim: 21622 5 Helsinge Svømmeklub: 21550

Tilskuerne var mødt talstærkt frem for at heppe på de lokale svømmere.

FCR: Talentarbejde bliver mere smidigt Af Holger Vincents

Næstformand i FC Roskilde, Christian Juel Glem, takker HVB og Svogerslev Boldklub for samarbejdet.

Himmelev-Veddelev Boldklub og Svogerslev Boldklub trækker sig fra samarbejdet, men i den tilbageværende moderklub, RB 1906 ser ungdomsafdelingen fortsat positivt på fremtiden, selvom de nu står alene med opgaven om at fodre byens 1. divisionshold med talenter. ”For os i RB 1906 er det vigtigt at kunne tilbyde vores unge mennesker, og vores trænere, noget mere. Vi er

også sikre på, at den nye konstallation sikrer at talenterne i Roskilde bliver i byen. Dette var et af hoved målene med at starte FC Roskilde og dette bakker vi stadig op omkring. Vi ser frem til et endnu tættere samarbejde med FC Roskilde som vil være med til, at gøre os endnu mere fokuseret på talentudviklingen i ungdommen. Sidst men ikke mindst vil vi rigtig gerne bidrage til den positive udvikling som FC Roskilde er i, og vi ser

det som en naturlighed at vi støtter kommunens flagskib når det kommer til elitefodbold”, siger Flemming Redøn, ungdomsansvarlig i RB 1906, i en pressemeddelelse. FC Roskilde ser positivt på den indsnævrede talentmasse, der fra næste sommer udelukkende skal hentes i RB 1906. ”Stor tak til Himmelev-Veddelev Boldklub og Svogerslev Boldklub for samarbejdet i FC Roskilde. Tiden er en anden nu, end

for 11 år siden og derfor er den nye konstellation fremtiden. Vi kommer til at satse endnu mere på ungdommen fremover og med kun en moderklub bliver dette arbejde mere smidigt. Vi vil stadig følge alle talenter i og omkring Roskilde og tilbyde de bedste af dem i Roskilde at udvikle sig hos FC Roskilde”, siger Christian Juel Glem, næstformand og ungdomsansvarlig i FC Roskilde, i en pressemeddelelse.


8. DECEMBER 2015 l 41 l

Aftenskole onsker alle en rigtig glaedelig jul ENGELSK – BEGYNDERE:

Vi begynder helt fra bunden. Vi lærer den engelske udtale, lidt grammatik og enkelte skriftlige øvelser. Mandag d. 11/1.-16. kl. 19-21.35. Lok. 7. Gråbrødre Skole Hold 265851

ENGELSK – LET ØVEDE:

Vi arbejder med forskellige emner både mundtligt og skriftligt, med fokus på kommunikation på engelsk i hverdagen. Tirsdag d. 12/1.-16. Kl. 15-17.35. Lok. 22. Gråbrødre Skole Hold 265850

KINESISK - BEGYNDERE:

Vi begynder helt fra bunden. Vi lærer den kinesiske udtale, øver tekstlæsning og grundlæggende grammatik. Senere i forløbet introduceres der enkelte skriftlige øvelser. Fokus vil hovedsageligt være på mundtlig dialog.

Tirsdag d. 12/1.-16. kl. 15.30– 17.45. Lok. 6. Gråbrødre Skole Hold 265842 Tirsdag d. 12/1.-16. kl. 18.– 19.45. Lok. 9. Gråbrødre Skole Hold 265843 24 lektioner. Pris 500,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 290,- kr. pr. hold. Underviser: Ulrik Selmer, tlf. 2462 6360. Nihao 你好

30 lektioner. Pris 595,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 395,- kr. pr. hold. Underviser: Vibeke Schou, tlf. 5039 0133 Kind regards!

FRANSK – BEGYNDERE:

Fra bunden lærer vi den franske udtale, lidt grammatik og enkle skriftlige øvelser. Mandag d. 11/1.-16. kl. 16.30-18.15. Lok.13. Gråbrødre Skole Hold 265838

FRANSK – LET ØVEDE:

Har du kendskab til fransk, kan du her få genopfrisket sproget. Vi gennemgår grammatik og supplerer med lettere øvelser både mundtligt og skriftligt. Tirsdag d. 12/1.-16. kl. 19– 20.45. Lok. 9. Gråbrødre Skole Hold 265839 20 lektioner. Pris 395,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 265,- kr. pr. hold. Underviser: Vibeke Schou, tlf. 5039 0133 Bonjour!

SPANSK - BEGYNDERE:

Kursisterne går igennem et introduktionsforløb, som søger at give et basalt indblik i spansk kultur samt sprogets udtale, grammatik og lettere skriveøvelser.

Mandag d. 11/1.-16. kl. 15.30– 17.45. Lok. 11. Hedegårdenes Skole Hold 265844

SPANSK - LET ØVEDE:

Et fortsætterkursus med fokus på praktisk udtale, der er baseret på dagligdags dialogøvelser. Vi tager udgangspunkt i kursisternes niveau og satser på, at alle deltagere er aktive i timen.

Mandag d. 11/1.-16. kl. 18.– 19.45. Lok. 11. Hedegårdenes Skole Hold 265845

24 lektioner. Pris 500,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 290,- kr. pr. hold. Underviser: Martha Elias, tlf. 5211 1007

ITALIENSK – BEGYNDERE:

Kursisterne går igennem et introduktionsforløb, som søger at give et basalt indblik i italiensk kultur samt sprogets udtale, grammatik og lettere skriveøvelser.

Mandag d. 11/1.-16. kl. 20.– 21.40. Lok. 11. Hedegårdenes Skole Hold 265846

24 lektioner. Pris 500,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 290,- kr. pr. hold. Underviser: Martha Elias, tlf. 5211 1007

TYSK – BEGYNDERE:

Vi begynder helt fra bunden. Vi lærer den tyske udtale, lidt grammatik og enkle skriftlige øvelser. Tirsdag d. 12/1.-16. kl.18–19.40. Lok. 22. Gråbrødre Skole Hold 265840

TYSK – LET ØVEDE:

Vi arbejder med praktisk talt tysk. Med udgangspunkt i holdets niveau øver vi sproget mundtligt og skriftligt. Tirsdag d. 12/1.-16. kl.19.50–21.30. Lok. 22. Gråbrødre Skole Hold 265841 24 lektioner. Pris 500,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 290,- kr. pr. hold. Underviser: Iben Thorving Lauersen, tlf. 4038 5579 Auf Wiedersehen!

SPROGKURSER:

DESIGN OG SY

Vil du gerne kunne sy dit eget tøj? Så tag nogle søndage fri og lær at sy dit nye tøj,- eller hvad du har lyst til. Der gives undervisning i alt fra finere undertøj og pelse til gardiner og andre brugsting. Individuel undervisning efter ønsker & behov. Der kræves ingen deltager-forudsætninger.

Søndag d. 17/1.– 31/1.– 28/2.– 13/3. & 10/4.-16. kl. 9.30– 16.50. Lok. 9. Gråbrødre Skole Hold 265847

I alt 40 lektioner. Pris 995,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 540,- kr. Underviser: Ruth Jensen tlf. 2232 3019 ruthjens@yahoo.dk Facebook: Rutherne

AFSPÆNDING & CALLANETICS

Vi kombinerer afspænding & callanetics for at styrke især mave, ryg og benmuskler. Vi gennemarbejder hele kroppen hver gang. Medbring løstsiddende tøj + evt. tæppe & pude. Onsdag d. 6/1.-16. kl. 14– 15.10. Lok. Gym. Gråbrødre Skole Hold 265790 Torsdag d. 7/1.-16. kl. 14– 15.10. Lok. Gym. Gråbrødre Skole Hold 265791 Torsdag d. 7/1.-16. kl. 15.15– 16.25. Gym. Gråbrødre Skole Hold 265792 I alt 14 gang, pris 450,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 225,- kr. pr. hold. Underviser: Birgitte Rørstrøm

MINDFULNESS FOR ALLE!

-Lev i nuet, vær til stede her og nu med krop og sind! Omdrejningspunktet for forløbet er meditation. At lære at finde ro i og med sig selv. Fredag d. 15/1.-16. kl. 10– 11.30. Lok. Gym. Gråbrødre Skole Hold 265848 I alt 16 lektioner. Pris 580,- kr. Pens/ efterl. & arbl. 420,- kr. Underviser: Sonja Bomberg

ZUMBA FOR ALLE!

-Er en sjov, og effektiv motionsform, hvor du bevæger hele kroppen, og forbrænder kalorier samtidig med, at du forbedrer din kondition. Fredag d. 15/1.-16. kl. 14– 14.55. Lok. Gym. Gråbrødre Skole Hold 118 Fredag d. 15/1.-16. kl. 15– 15.55. Lok. Gym. Gråbrødre Skole Hold 119 Søndag d. 17/1.-16. kl. 10– 10.55. Lok. Gym. Gråbrødre Skole Hold 120 I alt 13 gang, pris 325,- kr. pr. hold. Underviser: Guadelupe Hansen

MAL & TEGN

Individuel undervisning og vejledning, til dit selvstændige arbejde med billeder i et inspirerende og hyggeligt atelier. Der arbejdes med tegning, maleri, & collage m.m. Alle kan deltage, til gensidig inspiration, med mulighed for fordybelse og koncentration. Onsdag d. 20/1.-16. kl. 10.00-12.45 Hold 265849 13 gange ialt 39 lektioner, Pris: kr. 1.050,- Pens./Arb.l. + Eft.løn kr. 690,Sted: Rørmosen 19. kld. tv. 4000 Roskilde Underviser: Anette Heshe Nielsen, anetteheshe@gmail.com

Kursisterne skal selv medbringe materialer.

Kursusforløb og materialepriser er individuelle. For nærmere info. Kontakt underviseren.

OBS!!!

www.rosaaftenskole.dk

Tilmelding ved overførsel til reg.nr. 9570 konto nr. 0681016. Angiv venligst hold nr. -navn, adr. & cpr.nr. i emnelinjen, og send os en mail med dine kontaktdata på: rosa.medarb@gmail.com - Kontoret kan kontaktes på alle hverdage fra 9– 13.30 på tlf. 4637 0909. Nedsatte priser er for deltagere bosiddende i Roskilde kommune. Undervisningssteder: Gråbrødre skole, Grønnegade 15, samt Hedegårdenes Skole, Københavnsvej 34, 4000 Roskilde. Alle kurser holder vinterferie i uge 8.


l 42 l 8. DECEMBER 2015

KULTURKALENDER 2015 DECEMBER

JULEBANKO FOR BØRN 13. DECEMBER

ONSDAG 9. DECEMBER

BEST OF BOWIE

En smuk tradition i julemåneden! Jakobskirken kl. 19.30-21.30

Gimle præsenterer: BEST OF BOWIE. David Bowie tributeband. Ståplads. Det danske tributeband Best Of Bowie dækker David Bowies karriere og store alsidighed. Gimle kl. 21

TORSDAG 10. DECEMBER

LØRDAG 12. DECEMBER

PRÆDIKENVÆRKSTED

ROLLESPIL

CHRISTMAS CAROLS

Vi skal møde en obsternasig og mistroisk gammel mand, som ikke tror på engle. Og vi skal høre hans lovsang, da han ændrer mening. Men hvad skal vi sige om det på søndag? Og hvad skal vi i det hele taget mene om ham vildmanden, Johannes Døberen? Himmelev Sognegård kl. 19.30-20.30

JULEKONCERT

Roskilde Studiekor synger Anders Ôhrwalls smukke og iørefaldende Mariamusik som akkompagneres af fløjte, kontrabas, cello og slagtøj. 2. afdeling byder på de skønneste julesange og salmer. Julestemning er garanteret. Hellig Kors Kirke kl. 20

KINO BAMBINO

Julefilm. Tilmelding 14 dage før. Karl Ludvig er en syv centimeter høj piberensernisse. Hver jul bliver han og hans venner taget frem af deres papæske og stillet op i et fint juleland. Men en jul går det galt. Et vindpust fører Karl væk fra hans trygge hjem. Fri entré. Ågerup Bibliotek kl. 10.15-10.50

Kom og vær med, det bliver super sjovt. Vi mødes ved den røde bom for enden af Hyrdehøjvej, hvor der er betaling, våbentjek og sminkning. Rollespillet forgår i en middelalderverden, krydret med magi og mystiske væsner. Entré: 50 kr. medlemmer gratis adgang. Husk madpakke! Fra 10 år. Hyrdehøjskoven kl. 10-16

TEATER

Baglandet præsenterer: JUHU det er regnvejr. Oplev en poetisk komikbobbel om hverdagen, hvor ikke engang fantasien sætter grænser. Nye venner, spændende lege, musik og stomp opstår midt i hverdagens ellers så faste rutiner. Salen på Roskilde Bibliotek kl. 11-11.35

I DENNE SØDE JULETID 12. DECEMBER

HEMMELIG FILM

NISSEHUELØBET

Vi byder velkommen til motionsløb i Folkeparken i et let terræn og skønne omgivelser i Roskilde centrum.se mere på www.lobforlivet. dk Husk Nissehuen. Folkeparken kl. 10

GIMLE FOR BØRN

Gimle for børn præsenterer: Julebanko - en efterhånden en stærk tradition i Gimle for Børn. Det gælder om at hygge og vinde skøre, sjove og skæve præmier. Dørene åbnes kl. 11.30. Gimle kl. 12

DOBBELTKONCERT

Tag ægtefællen eller veninden/vennen under armen og kom på biblioteket og hyg dig med en god film. Er du nysgerrig efter at vide, hvilken film der vises, kan du se det to uger før fremvisningen på plakater og løbesedler på bibliotekerne. Ågerup Bibliotek kl. 13.30

Dobbeltkoncert med Christensen & Kanne Trio og Søren Korshøj Trio. Årets december koncert bliver et møde med dansk visekunst, når det er bedst og mest vedkommende. Gimle kl. 16

MANDAG 14. DECEMBER

FREDAG 11. DECEMBER

TÆNKEPAUSE

JAZZ JAM

Dagens tema: Tro. I det danske samfund er der mere tro på boligmarkedet end i kirken. Når et hus eller en lejlighed skal belånes, sker det ud fra en tro på, hvor meget murstenene er værd, hvis vi skal sælge igen, så kreditforeningen kan få sine udlånte penge. Roskilde Bibliotek kl. 17

Hver fredag er der jazz-jam på INSP i lokaler i det tidligere slagteri på Køgevej i Roskilde. Alle jazzmusikere med kendskab til improvisation kan deltage. Har du lyst til at være med, så mød op fredage på INSP Køgevej 4-6 kl. 10.00-13.00. Fri entré. INSP! kl. 10-13

TIRSDAG 15. DECEMBER

ANNISETTE TRIO

Gimle og Jyllinge menighedsråd præsenterer: Annisette (the savage rose) tager på tour med sin trio “homeless love”. Hellig Kors Kirke kl. 20-22

SUPPEAFTEN

Suppeaftener er for alle, store og små, der gerne vil have et sundt og billigt måltid mad i hyggeligt selskab :) Tilmelding til kirkekontoret på 46 14 8182 eller mail chpe@km.dk. Syv Sognegård kl. 18

I DENNE SØDE JULETID

ANNISETTE TRIO 11. DECEMBER

SØNDAG 13. DECEMBER

Gundsø Teater og Musik præsenterer hylende morsom og festlig juleforestilling for hele familien. Kom i god tid og varm op med gløgg og æbleskiver. Entré: 120 kr Gulddysse Kulturgård kl. 15.30 & 16.30

Kalenderen er et udpluk af i alt 332 events i Roskilde Kommune fra den 24. november til den 31. december 2015 ekskl. biogramfilm og gudstjenester. Se dem alle sammen i app’en eller på www.kulturbasen.dk.


8. DECEMBER 2015 l 43 l

Nationalparkchef er nu

Ridder af Dannebrog

Torvets nye førstedame

Af Tomas Skov

marks bedste center”, siger centerchefen.

Af Tomas Skov

Fokus på events RO’s Torv har fået en ny førstedame, der netop er tiltrådt som centerchef, efter Anne Faber-Faldborg for nylig søgte nye udfordringer. Det er den 48-årige Lisbeth Wilstrup, der har sat sig ved chefbordet, og hun kommer til RO’s Torv efter otte år som eventkoordinator i City 2 efterfulgt af knap to år som marketingschef i Vestsjællandscentret. Lisbeth Wilstrup er opvokset i København, og bor i dag i Greve. Hun har dog altid været en stor nyder af fjorden og skovene i Roskilde, og husker med glæde tilbage på sin skoletids lejrskoler i Boserupskoven. Og fremover får Lisbeth Wilstrup altså lejlighed til at se meget mere til Roskilde, dog primært indersiden af RO’s Torv, som hun har høje ambitioner for. ”Nu skal jeg lige havde fingrene ned i det hele, og lære mine fantastiske medarbejdere at kende i centret. Men jeg ser en del ting, der kan ændres på, så vi får Dan-

Mange centre har primært en række kædebutikker, hvilket også er gældende for RO’s Torv, men Lisbeth Wilstrup hæfter sig ikke mindst ved de kvaliteter, der adskiller centret fra mængden. ”Vi har en række unikke butikker, som ikke er andre steder, og så har vi kunst i centret, hvilket også er helt særligt. Her udover er der i det hele taget bare rigtigt mange butikker på RO’s Torv, så man kan komme hele vejen rundt, når man handler her”, siger centerchefen, der blandt andet vil bruge 2016 på at lægge en strategi for centret. ”Jeg kan ikke afsløre så meget endnu, men der vil komme nogle større og anderledes events, som bliver del af en større strategi for RO’s Torv. Vi vil have fokus på butikkerne og få dem mere aktivt ind i de events, vi planlægger. Centret har det jo godt, men vi kan altid bruge flere kunder”, siger Lisbeth Wilstrup.

Roskildenser og nationalparkchef Poul Bjergager har i selskab med Rune Tonsgaard Sørensen fået tildelt Dannebrogordenen som rigsspillemand. Det er første gang denne orden tildeles udøvere af dansk traditionsmusik – og så er de oven i købet begge tildelt folk med rod i Roskilde. ”Det er en hæderstitel, som tildeles danske spillemænd, der behersker en særlig tradition”, siger en glad Poul Bjergager, som har fået ordenen for beherskelsen af violin. Det er en konkret indstilling fra Kulturministeriet til Kongehuset, som nu har ført til, at de to violinister dekoreres med den eftertragtede orden. ”Jeg har lært af fire af de gamle store spillemænd fra det sidste århundrede. Vi har ingen levende kilder i Lejre, men jeg har lavet fortolkninger ud fra det nodemateriale, der er overleveret”, fortæller Poul Bjergager.

Fakta om Dorte Schou Har tidligere sammen med Susi Hyldgaard lavet sangene til filmen om Prop og Berta Udgav en pigebog i juli i år Udgiver en ungdomsroman i starten af 2016 Dorte Schou arbejder til dagligt som sygeplejerske på Roskilde Sygehus

”Lort og toiletbesøg er stadig et tabu – ikke mindst blandt skolebørn”, siger forfatter Dorte Schou, der her nyder sit lorteværk på eget toilet.

Af Tomas Skov

Lort er pinligt Idéen startede med børn, der meldte om skoletoiletter, som de bare ikke vil

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

BORDRESERVATIONER (min. 4 pers.) Taastrup Torv · 2630 Taastrup · 4399 1543 City 2 Outlet · 2630 Taastrup · 4399 0086 Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fisketorvet · 1561 Copenhagen V · 3391 9370 klip ud og medbring!

gå på i løbet af skoledagen, på grund af de lyde og lugte, der som regel følger med. ”Vi har lagt vægt på, at det er en fagligt korrekt bog. Og så er det vigtigt at tage fat på det med børnenes toiletvaner, fordi børn der går og holder sig, kan få skader af det. De vil ikke gå på toilettet med mindre det er absolut nødvendigt, for det er bare pinligt. Tænk hvis man kommer ud derfra, og det så lugter, når den næste går ind!” siger Dorte Schou. ”Lorteklubben – Når man skal, så skal man” udkommer fra forlaget Turbine den 16. december, og kan således lige nå at indfinde sig under juletræet. Den lugter ikke.

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

ku p o n e n s ka l a f l eve r e s ve d b e st i l l i n g ! t i l b u d d e t gæ l d e r i h e l e 2 0 1 5 i da l l e va l l e s r e stau r a nt e r klip ud og medbring!

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

ku p o n e n s ka l a f l eve r e s ve d b e st i l l i n g ! t i l b u d d e t gæ l d e r i h e l e 2 0 1 5 i da l l e va l l e s r e stau r a nt e r

VÆRDI·KUPON

Børnebogsforfatteren og sygeplejersken Dorte Schou har sammen med musikeren Susi Hyldgaard begået en børnebog om et emne, som der ikke er skrevet så meget om, men som optager os alle: lort. Bogen ”Lorteklubben – Når man skal, så skal man” henvender sig til de 6-9-årige børn, og måske i særlig grad dem med forkærlighed for at udforske naturvidenskaben. I den flot illustrerede bog lærer vi blandt andet, hvad prutter egentlig er lavet af, og hvorfor det er usundt at holde sig – samt hvordan man kan gøre skoletoiletter lidt rarere at opholde sig på. ”Det var vigtigt for os, at det ikke skul-

le være ulækkert. Så jeg er meget tilfreds med de gode, tegneserieagtige illustrationer”, siger Dorte Schou, der som kunster altid er på jagt efter nye tabuer. ”Jeg troede ikke, der var flere tabuer, men toiletter og afføring, det er bare stadigvæk et tabu. Imidlertid har børnene jo masser af historier om lort, når først de bliver sat i gang. De vil rigtigt gerne bidrage og fortælle om deres erfaringer, når vi tidligere har været ude og lave teater om det”, fortæller forfatteren.

PÅ ALT MAD (ikke buffet!) lør, søn, man, tirs kl. 16-22

VÆRDI·KUPON

Lortebog

½ PRIS!


l 44 l 8. DECEMBER 2015

- så samles byen

Bennies Pletskud

REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Natasha Fabricius Baltz, journalist natasha@paperboy.gratis Mobil: 2684 3009 SALG:

Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

VIND EN UGE I EN TOYOTA Yaris Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota Yaris hos Toyota Arne Stubbe i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der kan afhentes i Borchsgade 6 C, 1. sal.

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076 PRODUKTION:

Christoffer Dall er 22 år og født, opvokset og bosat i Roskilde. Hans striber udspringer af et excentrisk syn på hverdagen og de absurditeter, der er at finde i de, antageligvis, almindelige mennesker, som bebor den. Kig med hver uge i Paperboy.

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714 ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437 Paperboy samarbejder med Lejrelokalavis Klaus Rasmussen, udgiver, klaus@lejrelokalavis.dk, mobil: 2075 0808 Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit HVOR ER VI HENNE? Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Vinder af sidste uges udsnit Sidste uges vinder af Ugens Udsnit er udtrukket, og det blev Lis Donstrup. ”Ugens Udsnit er fra Roskilde Sygehus. Det er det lille føl, som står ved det grømme område, man møder, når man går ind fra Køgevej”, skrev hun på vores Facebookside. Lis Donstrup har allerede hentet sin kop.


8. DECEMBER 2015 l 45 l

Du kan finde flere af ugens mirakler på vores hjemmeside: paperboy.gratis

Paperboy besøger barselsafsnittet på Roskilde Sygehus hver uge for at forevige livets mirakler.

De unge forældre fra Valby 2. december kl. 3:45 om natten efter syv timer i sengen.

Af Tomas Skov

Denne torsdag løber jeg ind i et meget ungt forældrepar på barselsafsnittet på Roskilde Sygehus. Både Michael Randlev og Jeanett Bøgeskov er 22 år, og de er da også de første i omgangskredsen, som springer ud som forældre. Snart skal de hjem i deres toværelses lejlighed i Valby med den mørkhårede skønhed, der endnu ikke har fået et navn. ”Vi har været omkring rigtigt mange navne, men har ikke bestemt os. Både Rosa og Silja har været på tale - det skal i hvert fald ende på a”, mener Jeanett Bøgeskov, der fødte den

13 minutters presseveer ”Det var faktisk overraskende kort og til at håndtere. Det tog kun 13 minutter med presseveer, så jeg synes, jeg slap billigt i forhold til hvad man ellers hører”, siger hun. Den førstefødte vejede 3280 gram ved fødslen fordelt på 53 centimeter, og hun er bevidst om, hvad hun vil have. ”Hun gider ikke sove, når vi ikke er i nærheden, så hun skal op og ligge på brystet for at falde til ro”, siger den nybagte mor.

Jeanett Bøgeskov fra Valby lå egentlig på Hvidovre Hospital, men blev sendt til Roskilde Sygehus på grund af pladsmangel.

Fødsler

Store og små børneår

Personale på Roskilde Sygehus

• Sidste år blev der født 56.870 børn i Danmark • Ca. 2400 af disse fødsler foregik på Roskilde Syge hus • 23 procent af fødslerne på Roskilde Sygehus sker ved kejsersnit

• •

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

Husker du?

1946 var det år, hvor flest børn kom til verden i Danmark, nemlig 96.111 1983 blev det år, hvor færrest børn kom til verden i Danmark, nemlig bare 50.822

Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu?

AF: KATRINE NYLAND SØRENSEN SEKRETARIATSLEDER MUSICON KATRINEN@ROSKILDE.DK

Fra isenkram til Cleverbinder

Af Tomas Skov

Henrik Peter Reisby Nielsen blev sidste generation ud af fire, der havde HP Nielsen, som i nyere tid blev til Inspiration. Den nu 44-årige Henrik Peter Reisby Nielsen skilte sig endeligt af med butikken i 2008 – 102 år efter hans oldefar erhvervede sig forretningen i Algade 10 tilbage i 1906. Året forinden blev butikken kåret til verdens mest innovative butik i branchen, og fik dermed hvad der svarer til branchens Oscar. ”Dem der gav os prisen, spurgte efterfølgende, om jeg ville sidde med i juryen. Så det bruger jeg også min tid på i dag”, fortæller han. Hjertebarnet i Henrik Peter Reisby Nielsens professionelle liv er dog produktet Cleverbinder, som er en app, hvor du kan samle al mulig dokumentation fra dit liv på ét sted. ”Du kan samle alle dine kvitteringer ét sted, og du kan fx tage billeder af dine smykker og gemme dem her, så du har dokumentation over for forsikringsselskabet. Det var en idé, som blev til sin egen virksomhed, og det er vi nu i gang med at rulle ud globalt – ikke mindst i Tyskland og USA”, fortæller Henrik Peter Reisby Nielsen, der ved siden af sin primære virksomhed løbende holder foredrag om detailhandel og innovation rundt omkring i verden. Cleverbinder holder til i Tjæreby, hvor de har lavet de gamle kostalde om til kontorer. ”Vi er så småt ved at blive en større virksomhed. Vi er fem fast på kontoret og har så 4-10 medarbejdere, som arbejder med udvikling”, fortæller Henrik Peter Reisby Nielsen.

Nytland Vi har i dag et ret aktivt erhvervsmiljø på Musicon. Det er måske ikke så stort, men de mange små virksomheder har stor gavn af at dele kontorfaciliteter. Da vi sidste år spurgte virksomhederne, hvad de fik ud af at holde til på Musicon, svarede 95 procent, at muligheden for at samarbejde med andre aktører på Musicon var vigtig. 77 procent havde løst opgaver i samarbejde med andre aktører og 44 procent havde ligefrem oplevet positive ændringer i virksomheden, efter de var kommet til Musicon. Lige nu har vi mulighed for at byde flere små virksomheder velkommen, da Rockmuseets administration netop er flyttet fra Musiconhuset i Rabalderstrædet over i “guldbygningen.” Man kan læse mere om kontorudlejning på vores hjemmeside.

Henrik Peter Reisby Nielsen er 44 år og gift med Hanne Grandt Reisby. Sammen har de tre børn: Ida Marie, Peter Bjørn & Kristian på henholdsvis tre, 13 og 15 år.

Siden 2010 har Roskilde Kommune i samarbejde

med Væksthus Sjælland drevet “Vækstfabrikken”, på Musicon, hvor nye virksomheder ved hjælp af sparring og kompetenceudvikling får hjælp til at udvikle deres virksomhed. I det nye år bygger vi endnu et lag på arbejdet med at gøre Musicon til en platform for iværksættere. Med afsæt i erfaringerne fra de sidste fem års arbejde med erhvervsudvikling på Musicon, udvides arbejdet til at hjælpe iværksætterspirerne på erhvervsskolerne med at realisere deres ideer og virksomheder. Projektet har den mundrette titel “Accelerationsforløb for erhvervsskoleelever i Roskilde.” Lige nu er projektleder Andreas Høegh i fuld sving med at få det nye projekt på skinner og vi glæder os meget til de nye, tætte samarbejde med erhvervsskolerne i Roskilde.


l 46 l 8. DECEMBER 2015

Evan Møller

Certificeret bedemand Uanset om De forbereder fremtiden eller netop har mistet en slægtning, er det vigtigt, at De får en saglig og professionel vejledning af en uddannet lokal certificeret bedemand.

46 30 30 42

Døgnservice: 46 30 30 42 - DanskeBegravelser.dk/Evan


8. DECEMBER 2015 l 47 l

kan deltage i forskellige juleværkstedsaktiviteter. Under kyndig vejledning kan de kreere deres egen juledekoration, save, hamre og snitte sig til julegaver i træ i Håndværksmuseet samt klippe og klistre gammeldags julepynt. Mens børnene er fuldt beskæftiget har de voksne god tid til at gå på opdagelse i købmandsbutikken og i de forskellige boder. Her kan man blandt andet finde unikke julegaver i form af alskens nisser i filt, lækker honning, flettede ting i pil, træskærerarbejder mm. Er man oven på alt dette blevet lækkersulten, kan man besøge gløggog æbleskiveboden, besøge slagterbutikkens pølsebod eller café Formidable. Købmandsgården sælger ligeledes, traditionen tro, økologiske juletræer og pyntegrønt og man kan tage sig en hyggelig juletur rundt i Roskildes gader med hestevogn. Der er gratis entré, og symbolsk betaling for materialer i værkstederne samt for hestevognstur og mundgodt.

Julemarked og hestevognskørsel Julestemningen og julehyggen er som sædvanlig skruet helt i top, når Lütz-

høfts Købmandsgård slår porten op til årets julemarked lørdag den 12. decem-

ber kl. 11-15. Du kan finde velassorterede julepyntede købmandsbutik og ting og

sager, som ikke forhandles andre steder i Roskilde og du kan opleve gårdsplad-

sen, vognskurene og sidebygninger fulde af boder. De juleforventningsfulde børn

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LÅSE

EL-INSTALLATØR

TANDTEKNIKER

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvågning • Hundevagt • Gitter Låse • Vagt tilsyn • Porttelefonanlæg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

Aut. Klinisk Tandtekniker

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 20 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

www.alarmeksperten.dk BOGFØRING

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

TLF. 4636 8446

www.mariannegrand.dk

www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

KØKKEN

Hersegade 24 · 4000 Roskilde · email: info@mariannegrand.dk

TØMRERMESTER

BS Bogføring

VI UDFØRER ALT FRA REPARATIONER TIL

TOTALENTRERPRISER

Ønsker du assistance til din bogføring? Har du brug for hjælp til: • Bogføring • Afstemning • Fakturering • Klargøring af betalinger • Lønbehandling

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER

Få et uforpligtende tilbud på 61 33 75 37

• Klargøring til revision • Momsindberetning • Udsendelse af kontoudtog, debitor • Diverse ad hoc opgaver

Ring og hør mere på tlf. 2280 9633 eller send en mail: info@bsbogforing.dk

”Vi sætter en ære i at udføre og levere et solidt og æstetisk tilfredsstillende håndværk”

Duevej 1 · 4130 Viby Sjælland · Tlf. 2280 9633 · info@bsbogforing.dk bsbogforing.dk

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

Kristiansminde 7· 4000 Roskilde · følg os på facebook

EL-INSTALLATØR

PASFOTO

URVÆRKSTED

STÆRK LOKAL

BYENS BILLIGSTE

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 års erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte områder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

TINGVEJ 33, VINDINGE · 4000 ROSKILDE · TEL 4634 5500

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Reparation af armbåndsure, stue- og lommeure. Salg af nye og ViNYHED er blevet forhandler af brugte ure. Urværkstedet Sct. Ols Gade 22 • Roskilde • 46 38 30 90


l 44 l 8. DECEMBER 2015

27172

Anne Crone Indehaver, ejendomsmægler & valuar, MDE

Sæt din bolig til salg hos home RO´s Torv Vi har åbent alle ugens 7 dage Få vist din bolig på vores storskærme ved rulletrappen og få den bedste eksponering på dit boligsalg Går du med salgstanker, så kontakt os allerede i dag på tlf. 38 41 35 00 og få en gratis og uforpligtende salgsvurdering - så klarer vi resten!

ROSKILDE RO’S TORV

TAASTRUP/HEDEHUSENE

GLOSTRUP/ALBERTSLUND

SOLRØD

GREVE/KARLSLUNDE

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler & valuar, MDE RO’s Torv 1, st. 233 roskilderostorv@home.dk facebook.com/homerostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler & valuar, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler & valuar, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmæglere & valuar, MDE Solrød Strandvej 83, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmæglere & valuar, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

home.dk

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen