Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 49 6. december 2016 www.paperboy.gratis

Højskolebygninger rives ned

Rehabilitering virker

Fra pegepind til pistol

Roskildes politikere har besluttet, at give PenSam tilladelse til at rive syv bygninger ned på den gamle højskolegrund.

Kommunens model for rehabilitering tager udgangspunkt i borgerens egne ressourcer til hurtigst muligt at blive selvhjulpen og opnå større fysisk frihed og livskvalitet.

Side 5

Side 8

Side 26

Skolelæreren og hjemmeværnsmanden Rasmus Franck har taget orlov fra sit arbejde på Himmelev Skole for at rejse til Mellemøsten og undervise irakiske soldater.

Ældrerådets Kirsten Feld i tvivl om ny ældreminister:

Er Thyra Franks faglighed en fordel? Læs side 6

Kok Med Kul På - mad ud af huset Vi passer på dit smil...

Tænderne falder ikke ud!

spæde salater og grillet citron samt hjemmebagt brød og smør. MELLEMRET: Røget unghanebryst med hyben/æble chutney og friterede kapers. HOVEDRET: Tournedos af oksemørbrad serveret med pommes souffle med krydderurter, valnøddebagte rodfrugter og sauce bordelaise. DESSERT: Chokoladebrownie bagt med brombær, fed creme med brombær og hjemmesyltede brombær marineret i mynte. TILKØB: 3 dejlige oste med havtorn, pr. cov. 75,Hjemmebagt kransekage, pr. cov. 35,- Pr. cov.: Natmad: gullashsuppe, pr. cov. 45,-

Fast tandprotese med tryklås - så tør du igen smile og grine højt!

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

NYTÅRSMENU 2016 FORRET: Gratineret jomfruhummer med kryddersmør hertil ærtepure,

295,-

Bestil via e-mail:

ONLINE

HOVMØLLER BOLIG www.hovmøller.dk

bestil@kokmedkulpaa.dk eller på tlf.: 207 25 207

Maden afhentes eller leveres mod betaling d. 31/12-2016 efter aftale. Der er begrænset antal, så bestil i god tid

Overvejer du at sælge din ejerbolig?

Stevnsvej 94 · 4600 Køge Tlf: 207 25 207 · www.kokmedkulpå.dk

Vi leverer på hele Sjælland

Kunne du tænke dig et godt tilbud? Telefon 3313 0010 - bolig@hovmoeller.dk


l 2 l 6. DECEMBER 2016

Ejendomsskat 2017 Ejendomsskattebilletten over kommunal ejendomsskat m.m. af fast ejendom for 2017 er som udgangspunkt sendt til samtlige grundejeres digitale postkasser den 1. december 2016. Sammen med ejendomsskattebilletten er der medsendt bilag med yderligere oplysninger • om beregningsgrundlaget (skrevet før finanslovsforlig) • om ejerforhold • om hvorfor der står ”KOPI” på nogle. • om eventuelle indbetalingskort

Få indflydelse i Roskilde Kommune

Er din ejendom ikke tilmeldt betalingsservice, og du derfor skal have indbetalingskort, er begge indbetalingskort leveret i din digitale postkasse, som en selvstændig meddelelse. Bemærk at begge indbetalingskort er i samme meddelelse, under hinanden, og det øverste skal benyttes først.

Sidste rettidige betalingsfrist: 1. rate den 9. januar 2017 2. rate den 10. juli 2017 Betalingsservice er uden gebyr for indbetaler.

Finanslov 2017 I forbindelse med den vedtagne Finanslov for 2017, er det besluttet, at grundskylden som udgangspunkt skal være uændret fra 2016 til 2017. Denne beslutning er kommet så sent, at grundskylden er beregnet og ejendomsskattebilletterne er på vej ud til grundejerne. Derfor skal 1. rate betales med det beregnede beløb, og der vil så, som sidste år, blive lavet en genberegning, når lovgrundlaget og retningslinjerne er vedtaget af hhv. skatteministeriet og folketinget. Der kan være forhold som gør, at den alligevel stiger, fx matrikulære ændringer, planændringer, bortfald af fradrag i grundværdien o. lign.

Vær med til at få indflydelse på det område du bor i – og/eller andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Høringer Små boliger ved Stenvænget. 5. december 2016. Omfartsvej ved Tjæreby. 5. december 2016. Tillæg til lokalplan for Vor Frue Kirke Karreen i Roskilde. 9. december 2016. Ændret planlægning for Darup Idrætsanlæg. 9. december 2016. Høring af forslag til handleplaner for tre Natura 2000-områder. 15. december 2016. Cyklistplan 2017. 19. december 2016.

Mangler du en god og gratis mandelgave? Og kender du en ung, der lige har fået kørekort? Tror de så, at de kan køre bil? 18-24-årige med kørekort kan prøve deres grænser af på en sikker bane - glatføre, slalom, bremsetest.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Økonomistyring på koncernniveau – lyder det fristende? • Ambitiøs konsulent til Kultur og Idræt – Roskilde Kommune. • Afdelingsleder på SCR Kommunikation. • Administrativ medarbejder søges til Job og Udvikling. • Afdelingsleder til Kristiansminde Plejecenter. Ældre og hjemmepleje • Kastanjehavens Rehabiliteringsafsnit i Jyllinge søger Social- og sundhedsassistenter til aftenvagt. • Plejecenter Kastanjehaven i Jyllinge søger Social- og sundhedsassistenter til aftenvagt. • Genopslag: Hjemmeplejen i Roskilde Kommune søger ansvarshavende sygeplejerske til nattevagt. • Sygeplejerske søges til Kristiansminde Plejecenter. • Afløsere søges til aften ude nord. Pædagogik og undervisning • Pædagog søges til barselsstilling i Børnehuset Troldhøj. • Fuldtidslærer til specialklasse på Baunehøjskolen.

• Baunehøjskolen søger lærere til udskolingen. • Børnehuset Knolden søger to pædagoger. • Pædagog søges til Børnehuset Hørgården. • Den selvejende Natur og Kulturbørnehaven Dyssegården søger pædagog. • Genopslag: Lynghøjskolen søger en lærer til barselsvikariat. • Sct. Jørgens Skole søger lærere. • Barselsvikar søges til Klub Roskilde Syd – afd. Dåstrup. • Lærer søges til barselsvikariat på Klostermarksskolen. • Pædagog søges til Vindinge Skole – SFO og indskoling. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Tilkaldevikar søges til Den selvejende institution Børnehuset Hobitten. Sundhed og behandling • Fysioterapeut søges med neurologisk erfaring søges til Træning og Sundhed i Roskilde Kommune.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside – samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job

De unge kan gratis være med på 5 køretekniske kurser pr. år på FDM Sjællandsringen med professionelle instruktører. Næste gang er søndag den 12. marts 2017 kl. 9-13. Smut ind på driversevent.roskilde.dk/ drivers-club og meld dem til. Din beslutning kan blive den vigtigste i deres liv.

Tillæg til lokalplan for Viby bymidte. 6. januar 2016. Centerområde syd for Trekroner Station. 6. januar 2016. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2015-21: Kloakering af Milen. 8. januar 2016. Afgørelser Godkendelse af regulering af privat dræn på matr nr 27q Gundsømagle By Gundsømagle. 9. december 2016. Fornyet vandindvindings-, anlægs- og tilslutningstilladelse til Hvedstrup Vandværk. 20. december 2016. Tilladelse til udledning af overfladevand fra nyt boligbyggeri Toppen, Trekroner Øst. 20. december 2016. Midlertidig tilladelse til udledning af overfladevand fra Gyvelvej i Jyllinge Nordmark til Råmosegrøften Nord, Kvl. 2. 22. december 2016.

Har du købt dine affaldsmærkater? ... kom julens affald i forkøbet! Vi har tit mere affald i julen, og så kniber det derfor med plads i affaldssækken. Affaldsmærkater er klistermærker, som du sætter på en valgfri affaldssæk og stiller ved siden af dit stativ eller beholder. Så tager skraldemanden den med, ved næste tømning. Mærkerne koster 30 kr. og bestilles på skidtergodt.dk under ”Ekstra” mærkater. Bestil dine mærkater allerede i dag – så er der mere tid til hygge i julen.

Arrangementer – med Ældre Sagen i Roskilde TRANER OG Vandriget VED KRISTIANSTAD DEN 30. MARTS 2017 Prisen er 780 kr. inkl. frokost og kaffe med æblekage på båden. Tilmelding fra den 9. februar 2017 til den 23. februar 2017. Turleder: Ib Misfeldt, telefon 4089 0565. EREMITAGESLOTTET DEN 19. APRIL 2017 Pris 340 kr. Tilmelding fra den 16. januar til den 30. januar 2017. Turleder: telefon 4675 4423.

OPERATUR TIL OSLO OG GÖTEBORG MED LA BOHEME OG LA TRAVIATA DEN 23. – 27. MAJ 2017 Kun få pladser tilbage. Pris: 6.195 kr. Tilmelding på Ældre Sagens kontor Allehelgensgade 23A, Roskilde fra kl.10-12. Telefon 4638 5092 eller mobil 2345 5399. FLENSBORG OG SØNDERJYLLAND i 3 DAGE, DEN 7. – 9. JUNI 2017 Pris: 3.075 kr. Tilmelding på Ældre Sagens kontor inden den 1. februar 2017. Tilmelding til arrangementerne og betaling sker på Ældre Sagens kontor i Roskilde; Allehelgensgade 23 A.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


6. DECEMBER 2016 l 3 l

’Med på job – beklædningsdesigner’.

FC Roskilde med i ny krimi om matchfixing

I Værksted 16 i midten af Roskilde bliver der designet tøj til kvinder i alle størrelser. Der bliver også lagt bukser op, og de bliver syet i hånden. Indehaver Beate Christiansen er både uddannet som skrædder, beklædnings-designer og tilskærer. Mød hende på Kanal Roskilde torsdag den 8. december kl. 14-14:30 og lørdag den 10. december kl. 14-14:30.

Forfatteren Rune Stefansson, der har rødder i Roskilde, er aktuel med sin fjerde krimi: ’Højt spil’. Der er tale om fiktion i fodboldens verden, hvor svindel med resultater involverer store beløb. I bogen bliver en fodboldspiller slået ihjel i Roskilde, og privatopdager Marcelo Krankl er på sagen. Kanal Roskilde har interviewet Rune Stefansson om bogen, og udsendelsen kan ses på Kanal Roskilde torsdag den 8. december kl. 14.30 samt lørdag kl. 14.30 og 21.30

Affald som demokratisk udfordring Prisen for vand, el og varme afhænger naturligvis af vores forbrug. Så hvorfor er det nu, at det samme ikke gælder for vores affald?

mindre affaldsmængde, end familien på fem? Ikke ifølge Lisa Olsson fra Viby Sj., der i oktober i år henvendte sig til Byrådet. ”I Holbæk Kommune kan man godt finde ud af at lade folk betale dele af affaldet efter vægt, men ikke i Roskilde Kommune”, skriver Lisa Olsson, som efterlyser, at man i Roskilde lader sig inspirere af det intelligente chip-system, der kunne give en mere retfærdig udgiftsstruktur.

Af Tomas Skov

Den faste renovationstakst i Roskilde Kommune for en enfamiliebolig er i 2016 1.832,68 kroner om året. Hertil kommer et variabelt gebyr afhængigt af størrelsen på din affaldsbeholder – et årligt gebyr, der går fra 1.111,05 kroner for den mindste på 110 liter til 3.631,46 kroner for den største på 800 liter. Den samlede udgift får man ved at lægge det faste og det variable gebyr sammen. For en enfamiliebolig med den mindst mulige affaldsbeholder lander man altså, i 2016, på et samlet år-

Formand for Klima- og Miljøudvalget Jonas Paludan (Ø) erkender, at nogle har fordele at et såkaldt volumenbaseret system.

ligt affaldsgebyr på 2.943,73 kroner. Så langt så godt.

Betaling efter vægt Men hvad nu, hvis man lever alene i husstanden – hvad næsten halvdelen af den danske befolkning vitterligt gør? Er det så rimeligt, at man har samme udgift på sin - må man antage - væsentligt

Retfærdighed for singler Formand for Klima- og Miljøudvalget Jonas Paludan (Ø) syntes umiddelbart, at vejning af affaldet gav rigtig god mening, så man kunne opnå en mere retfærdig betaling for singler som Lisa Olsson – men så konfererede han med kommunens affaldsplanlæggere. Systemet er nemlig lagt an på en forudsætning om, at de fleste af os før eller siden lever i familier. Det er så bare ærgerligt for dem, der eksempelvis har valgt et liv alene. ”Vi ser på affaldet over et helt

I visse andre kommuner bliver dele af affaldet vejet - og prisen afregnet derefter.

liv. Hvis man kigger på affaldsproduktionen over et liv, har Lisa Olsson antageligt haft en periode, hvor hun med sin familie har produceret meget affald. Så ja, nogle har fordele af et volumenbaseret system”, vedkender Jonas Paludan.

Affaldsturisme Samtidig kan vejning af affald ifølge forvaltningen give nogle utilsigtede handlemønstre, fordi folk forsøger at minimere deres restaffald ved at køre på gen-

brugspladsen med meget lidt affald. Endvidere har man tidligere set en del eksempler på såkaldt ’affaldsturisme’, hvor nogen har taget deres affald med på arbejde, eller smidt det i skraldespande i gågaden eller på rastepladser. ”Så vejning virker umiddelbart fornuftigt, men der er flere grunde til, at man har valgt en anden løsning i Roskilde. Vi har som bekendt også testet systemet på 250 husstande, hvoraf ingen har tilkendegivet utilfredshed med systemet”, siger Jonas Paludan.

ÅBNING

LØRDAG 10/12 KL. 10.00 VI FEJRER DET MED BOBLER I GLASSENE

SE MERE PÅ FLOT.NU

FLOT · ALLEHELGENSGADE 3 · ROSKILDE · TLF. 60 61 79 90


l 4 l 6. DECEMBER 2016

Alletiders jul igen

Roskilde

Uro på værtshus

Kravlenissen Holger har gemt sig flere steder i Paperboy!

Natten til søndag kl. 01:07 var politiet på et værtshus i Borchsgade, hvor en gæst optrådte provokerende. Han var tidligere bortvist fra stedet, men da han vendte tilbage kl. 01:55 blev han anholdt og sigtet for overtrædelse af restaurationslo-

Find ham og deltag i julekonkurrencen om gavekort til flere af byens butikker og restauranter. Det eneste du skal gøre er at tælle hvor mange steder Holger er i avisen.

Jyllinge

Dreng forsøgt lokket ind i bil ROSKILDE 2. årgang · Uge 49 6. december 2016 www.paperboy.gratis

Højskolebygninger rives ned

Rehabilitering virker

Roskilde Kommune har udviklet en model for rehabilitering, der tager udgangspunkt i borgerens egne ressourcer til hurtigst muligt at blive selvhjulpen og opnå større fysisk frihed og dermed større livskvalitet.

Roskildes politikere har besluttet, at give PenSam tilladelse til at rive syv bygninger ned på den gamle højskolegrund.

Side 5

Side 8

Fra pegepind til pistol Skolelæreren og hjemmeværnsmanden Rasmus Franck har taget orlov fra sit arbejde på Himmelev Skole for at tage til Mellemøsten og undervise irakiske soldater.

Side 26

Ældrerådets Kirsten Feld i tvivl om ny ældreminister:

Er Thyra Franks faglighed en fordel? Læs side 6

Kok Med Kul På - mad ud af huset

NYTÅRSMENU 2016

Gratineret jomfruhummer med kryddersmør hertil ærtepure, spæde salater og grillet citron samt hjemmebagt brød og smør. MELLEMRET: Røget unghanebryst med hyben/æble chutney og friterede kapers. HOVEDRET: Tournedos af oksemørbrad serveret med pommes souffle med krydderurter, valnøddebagte rodfrugter og sauce bordelaise. Chokoladebrownie bagt med brombær, fed creme med brombær og hjemmesyltede brombær marineret i mynte. TILKØB: 3 dejlige oste med havtorn, pr. cov. 75,Hjemmebagt kransekage, pr. cov. 35,- Pr. cov.: Natmad: gullashsuppe, pr. cov. 45,-

Overvejer du at sælge din ejerbolig?

FORRET:

velvære

DESSERT:

295,-

Kosmetisk tandbehandling. Skånsomt og professionelt...

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

Bestil via e-mail:

ONLINE

HOVMØLLER BOLIG www.hovmøller.dk

bestil@kokmedkulpaa.dk eller på tlf.: 207 25 207

Maden afhentes eller leveres mod betaling d. 31/12-2016 efter aftale. Der er begrænset antal, så bestil i god tid

Stevnsvej 94 · 4600 Køge Tlf: 207 25 207 · www.kokmedkulpå.dk

Vi leverer på hele Sjælland

Kunne du tænke dig et godt tilbud? Telefon 3313 0010 - bolig@hovmoeller.dk

Fredag eftermiddag ved Baunehøjskolen i Jyllinge blev en snart 12-årig dreng efter skoletid kontaktet af en mand, der ville have ham med ind i sin bil. Det bekræfter vagthavende hos Midt- og Vestsjællands Politi, der har fået en anmeldelse om episoden, overfor Dagbladet. Ifølge det lokale medie er signalementet af manden

sparsomt. Han beskrives som cirka 50 år, mørk i huden og med mørkt hår. Som Paperboy kunne berette i sidste uge blev en 10-årig pige udsat for et lignende tilbud i Roskilde den 25. november. Signalementerne af de to mænd er dog forskellige.

ven. Han blev løsladt senere på natten. Kl. 02:52 anholdt politiet en 53-årig mand fra Roskilde, der på et værtshus optrådte voldeligt, hvorfor han blev anholdt og sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

Roskilde

Butikstyveri Kl. 20:12 blev to rumænske mænd på 24 og 25 år taget på fersk gerning i tyveri af ni flasker vodka og parfume. De to havde en bestillingsliste på varer på sig, og politiet mistænker dem derfor for at skulle stjæle yderligere varer. Begge de anholdte er fortsat i politiets varetægt. Politiets jurister vil mandag vurdere, om de skal frem-

stilles i grundlovsforhør mandag med krav om varetægtsfængsling.

Roskilde

Spritbilist på afveje Fredag kl. 17:30 kørte en personbil, der blev ført af en 59-årig kvinde fra Roskilde, ad Sankt Ols Gade mod syd og ville foretage højresving ad Domkirkestræde. En

Følgende butikker har sat gavekort på højkant: Schmeltz Eftf. • Stasig Uhrlager Seng & Bolig • Havanna Huset Acacia Blomster • NB Radio No8 • Mr. Monopol • Triumph Guldsmedene • Holte Vinlager Store Børs • PhotoCare Send en mail senest fredag kl. 12.00 til til holger@paperboy.gratis og skriv hvilke sider han gemmer sig på. De 13 vindere får direkte besked.

Navn: ................................................................. Adresse: ............................................................. Tlf.: .................................................................... Kravlenissen Holger gemmer sig på følgende sider: Hvis du ikke har mail, så send denne kupon til

Paperboy, Borchsgade 6C, 4000 Roskilde

anden bil, der blev ført af en 50-årig mand fra Veksø, holdt med fronten mod vest og var på vej ud på Sankt Ols Gade. De to biler stødte sammen med mindre ma-

Roskilde

Anholdt for bedrageri Lørdag kl. 12:29 anholdt politiet en 42-årig mand fra Roskilde, der sigtes for bedrageri i forbindelse med ”udlejning” af en lejlighed tilbage i juni måned, hvor han havde fået udbetalt 60.000 kroner på forhånd. Den 42-årige fremstilles i

grundlovsforhør mandag med krav om varetægtsfængsling.

Masser af gaveidéer Vi har altid et stort udvalg af gavekurve og pakker, fyldt med nøje udvalgte varer der hylder den gode smag.

Roskilde Vin - en holdning til god smag RO’S TORV - 4632 1700 - RVSP.DK

teriel skade til følge. Den 59-årige kvinde måtte aflevere en blodprøve, da hun var påvirket af spiritus.


6. DECEMBER 2016 l 5 l

Nedrivninger på højskolegrunden På et byrådsmøde i onsdags besluttede Roskildes politikere at give PenSam tilladelse til at fjerne alle bygninger, undtagen den bevaringsværdige hovedbygning. Af Holger Vincents

På et møde i onsdags valgte Roskilde Byråd at give grønt lys for, at alle de gamle bygninger på højskolegrunden, med undtagelse af den bevaringsværdige hovedbygning, nu må rives ned. Dermed synes vejen banet for et nybyggeri på den højt beliggende og attraktive grund. Og så alligevel ikke, for nedrivningstilladelsen får ikke umiddelbart PenSam til at sætte spaden i jorden. ”Nu kan vi koncentrere os om hovedbygningen, men vi har på nuværende tidspunkt ikke nogle konkrete planer om byggeri eller aftaler med Roskilde Kommune”, lyder det fra Søren Dijohn, seniorøkonom i PenSam, der samtidig oplyser, at der er konstateret en svampeskade i hovedbygningen, og at der nu skal

BYENS STÆRKESTE UDVALG I SKJORTER

Alle bygninger på den gamle højskolegrund, undtagen den bevaringsværdige hovedbygning, kan nu rives ned, efter PenSam har fået tilladelse fra Roskilde Byråd.

laves ”supplerende undersøgelser”. Vil I sikre, at hovedbygningen bliver stående? ”Den er bevaringsværdig, så ja, det skal vi”, forsikrer Søren Dijohn.

Ærgerlig borgmester Roskildes borgmester ærgrer sig over, at den kommunale tilladelse til at fjerne syv bygninger på grunden ikke får pensionsselskabet til at arbejde målrettet videre med udviklingen af området. ”Jeg er ked af, at der ikke umiddelbart kommer flere boliger på den gamle højskolegrund, men det er deres grundlovssikrede ret og med de meldinger, PenSam er kommet med i årevis, kommer det ikke som

en stor overraskelse. Er jeg enig i det? Nej, men jeg respekterer deres grundlovssikrede ret. Det, vi kan gøre som kommune, er at sikre den bevaringsværdige hovedbygning”, siger Joy Mogensen. Netop den bevaringsværdige hovedbygning har ifølge PenSam en svampeskade. Kan du garantere, at kommunen ikke ender med at give tilladelse til en nedrivning? ”Jeg kan kun tale for mig selv, for den mulighed har ikke været drøftet politisk. Men som socialdemokrat og med den arv, der ligger i bygningen, har jeg svært ved at se mig selv stemme for et sådant forslag”, lyder det fra Roskildes borgmester.

NYT LIV TIL DIN HUD MED 90% TILFØRSEL AF REN ILT

f o r m o r e i n f o r m at i o n e to n s h i rts.co m

BOSTON

STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF. 4635 8210

Merry Christmas

OXYGENBEHANDLING 50 min. • Dobbelt afrensning • Peeling • Oxygenbehandling • Afsluttende ansigtspleje

595,-

Herre chronograph

1.795,-

4 behandlinger

SPAR 380,-

6 behandlinger

SPAR 570,-

2000,-

3000,-

1.595,-

Herre chronograph Før 1995,-

Dame SKW2477

Dame rose guld

Herre chronograph

Nu 1695,-

Et fugtboost der udglatter linier og rynker samt giver din hud glød og volumen. Dame m. saphire glas

1.750,-

Allehelgensgade 17A (Clinique Flawless) · Roskilde Tlf. 42 67 38 38 ·

Algade 28 · 4000 Roskilde Tlf: 46 35 20 20 www.stasiguhrlager-shop.dk

1.498,-

998,-

Stasig Uhrlager


l 6 l 6. DECEMBER 2016

Ældrerådets formand med bøn til Thyra Frank:

”Se på området med de ældre og deres pårørendes øjne”

Kirsten Feld, som står i spidsen for det rådgivende organ i Roskilde Kommune, der skal høres i ældrepolitiske spørgsmål, ser ikke utvetydigt ældreminister Thyra Franks baggrund i plejesektoren som en fordel.

Af Holger Vincents

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge kunne præsentere Thyra Frank (LA) som ældreminister i den nydannede VLAK-regering, kom udnævnelsen af den tidligere plejecenterleder med den sparsomme parlamentariske erfaring som noget af en overraskelse for de politiske kommentatorer. I Roskilde har Kirsten Feld, formand for Ældrerådet – det kommunale organ, som skal høres i ældrepolitiske spørgsmål - også noteret sig udnævnelsen af Thyra Frank, der som den første minister i Danmarkshistorien får kongerigets ældste som sit eneste ressortområde. ”Jeg håber, der fortsat vil være fokus på de ældre. Først og fremmest at de ses som ligeværdige borgere, der selv er med til at træffe beslutninger om pleje”, lyder den umiddelbare reaktion fra Kirsten Feld, der har en fortid som socialdemokratisk byrådsmedlem i Roskilde Kommune, hvor hun især lagde sine kræfter på socialområdet.

Budget over ministerium

82-årige Kirsten Feld er formand for Ældrerådet i Roskilde Kommune. Tidligere var hun i en lang årrække medlem af Byrådet for Socialdemokraterne.

Udnævnelsen af en minister, der udelukkende skal have fokus på de ældre, høstede i den forgangne uge store roser fra Ældresagen. Således sagde interesse-

Ældre:

organisationens formand Søren Rand blandt andet til DR: ”Det er en fordel. Nu skal de kun koncentrere sig om de ældre”. Kirsten Feld opfordrer dog til, at man som forkæmper for ældres rettigheder og trivsel slår en smule koldt vand i blodet, da et nyt ministerium ikke nødvendigvis betyder tilføring af flere ressourcer til området. ”Det afgørende er, hvordan budgetterne kommer til at se ud. Jeg har eksempelvis noteret mig, at regeringen ønsker at udskyde tilbagetrækningsalderen og lempe skatterne, så man skal huske at se det nye ministerium i en større sammenhæng”, mener formanden for Ældrerådet i Roskilde, der samtidig tilføjer, at hun håber, den nye trekløverregering ”vil søge en bred dialog i Folketinget”.

Ikke sikker på Frank-fordel At den nye ældreminister har en fortid som leder af det københavnske plejehjem Lotte og dermed kan trække på egne erfaringer fra ’gulvet’, når nye politiske visioner og ideer skal udtænkes, kan heller ikke ubetinget ses som en fordel, hvis man spørger Kirsten Feld. ”Thyra Frank er professionel og sygeplejerske, og det er så absolut en vigtig

”Thyra Frank har forstand på det”

faggruppe at have med ind over, når det handler om de ældre. Men om det er en fordel, at en ældreminister har en professionel tilgang til sit stofområde, er jeg ikke sikker på. Det er mindst lige så vigtigt at se på ældreområdet med de ældre borgere og deres pårørendes øjne”, siger hun.

Flere ældre - færre penge Ser man specifikt på de roskildensiske ældres tilværelse, er den ifølge Kirsten Feld understøttet af et ”godt kommunalt serviceniveau”. Det mener hun til trods for, at de såkaldte nøgletal fra Social- og Indenrigsministeriet viser, at andelen af borgere over 65 år i Roskilde Kommune er steget med 30 procent siden 2007, samtidig med at den kommunale udgift til selvsamme gruppe er faldet med 17 procent. ”Man kan ikke bare se på tallene på den måde, for der

er en omstilling i gang, hvor man går fra at yde kompenserende pleje, til i dag i højere grad at se på rehabilitering og hjælp til selvhjælp. Det giver mere livskvalitet, for vi vil klare os selv”, siger Kirsten Feld, der selv har rundet de 82 år. Men er det alt end lige ikke problematisk, at andelen af ældre i Roskilde og resten af Danmark er vokset i en lang årrække, alt imens økonomien på ingen måde er fulgt med?

”Vi ved fra forskningen, at i takt med at vi lever længere, får vi også flere gode leveår, hvor vi kan klare os selv. Samtidig er det selvfølgelig utrolig vigtigt, at den gruppe, der har behov for hjælp flere gange om dagen, så også får den, men i forhold de tal du nævner, er det vigtigt at se på, om serviceniveauet er faldet, i takt med at pengene er blevet færre, og det er det ikke”, siger Kirsten Feld.

Fakta: Andel 65+-årige i Roskilde Kommune 2007 2016 14,6 % 18,9 % Udvikling i ældreudg. pr. 65+-årig (renset for inflation) 2007 2016 40.867 kr 33.789 Pladser på plejehjem og i plejecentre pr. 1.000 65+-årige 2007 2015 32,9 13,7 Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Paperboy tog på Plejecenter Trekroner for at spørge de ældre, hvad de synes om den nye ældreminister og ikke mindst, hvad der bliver hendes vigtigste opgave.

Af Holger Vincents

Leo Thyde:

John Dalskov

Lena Lyngsø

Hvad synes du om, at Thyra Frank er ny ældreminister? ”Det er godt, ikke mindst fordi hun kan koncentrere sig om de ældre”. Har det betydning, at hun selv har arbejdet i plejesektoren? ”Det tror jeg helt bestemt, for hun kender systemet og kan derfor understøtte personalet, i stedet for bare at stå oppe over det hele og kigge ned. Det er godt, vi har fået en minister, der er bekendt med det arbejde, de skal udføre og som derfor kan støtte dem”. Hvad bliver hendes vigtigste opgave som minister? ”Det bliver at være på borgernes og personalets side”.

Hvad synes du om, at Thyra Frank er ny ældreminister? ”Ja det bliver interessant at se, hvad der sker der. Hun er jo en fremmelig dame med hensyn til de ældre, fordi hun var leder på plejehjemmet Lotte, og så har hun også siddet i Folketinget”. Betyder det noget for dig, at ældreministeren har været leder af et plejehjem? ”Hendes baggrund er bestemt vigtig, og jeg tror, det bliver en stor hjælp for hende”. Hvad bliver hendes vigtigste opgave som ældreminister? ”Det vigtige for mig er, at der er respekt for alderdommen og for de syge, der er kommet på plejehjem. Der er for mange, der ikke har forstand på, hvordan man skal behandle ældre”, siger John Dalskov, der samtidig understreger, at han har det godt på Plejecenter Trekroner.

Hvad synes du om, at Thyra Frank er ny ældreminister? ”Jeg tror, det er en god ide. Hun har jo erfaring med at arbejde med ældre, og derfor tror jeg også, hun kommer med en masse gode ideer, der kan gavne ældreområdet”. Er hendes relativt begrænsede parlamentariske erfaring en ulempe? ”Nej, det synes jeg ikke, for hun virker som om, hun nok skal få sagt, det der skal siges, for at få sine idéer igennem”. Hvad bliver hendes vigtigste opgave som ældreminister? ”Det bliver nok at få taget hånd om dem, der sidder derhjemme og måske burde være på et plejehjem, så de kan få et fællesskab i stedet for bare at sidde alene og kukkelure. Her på stedet kan vi gå til og fra hinanden og sludre, og det er rigtig hyggeligt”.


6. DECEMBER 2016 l 7 l

VELKOMMEN TIL

BESØG JULEMARKEDET 9.-11. DECEMBER OG 16.-23. DECEMBER: Der er skruet helt op for julehyggen på det smukke torv i Roskilde, når dørene for andet år i træk slås op til ’Jul på Stændertorvet’. Varm dig på lun æblegløgg og hjemmelavede æbleskiver, sæt tænderne i en ’hotduck’ eller smag på julegris med et twist. Du kan også gå på julegavejagt i de sirligt pyntede træhytter, som er fyldt til bristepunktet med strik, glaskunst, smykker, dekorationer, keramik og julepynt. Velkommen og velbekomme!

I DEN KOMMENDE WEEKEND KAN DU OPLEVE: LØRDAG DEN 10. DECEMBER 10:00-15:00 BYLIVSLAB V. BYENS HUS: Byg, test, gør skidt til kunst, oplad din telefon og ta’ del i dit byliv i samarbejde med Made by Kids, BEVAR, Affaldsimperiet og Skidt Er Godt. Udestuen på julemarkedet, GRATIS 10:00-14:00 KRAM ET RENSDYR: Mød julemanden og hans søde rensdyr. Stændertorvet og i gågaderne

Tag en tur med juletoget Juletoget kører helt til jul. Afgang ca. 3 gange i timen. Hverdag fra kl. 12.00. Lørdage og søndage fra kl. 10.00.

SØNDAG DEN 11. DECEMBER Grønager - www.ggp.dk

10:00-15:00 BYLIVSLAB V. BYENS HUS: Byg, test, gør skidt til kunst, oplad din telefon og ta’ del i dit byliv i samarbejde med Made by Kids, BEVAR, Affaldsimperiet og Skidt Er Godt. Udestuen på julemarkedet, GRATIS Se det fulde program ved ’Udestuen’ på julemarkedet eller på www.visitroskilde.dk

JUL PÅ STÆNDERTORVET I SAMARBEJDE MED VISITROSKILDE, ROSKILDE KOMMUNE OG ROSKILDE HANDEL

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER FOR ROSKILDE HANDELS BUTIKKER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 ADVENTSSØNDAGE KL. 10.00-15.00 / 17.-23. DECEMBER: ALLE DAGE TIL KL. 19.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

JUL PÅ

STÆNDERTORVET


l 8 l 6. DECEMBER 2016

Ragnarock nomineret til European Museum of the Year Det er blot otte måneder siden, at RAGNAROCK slog dørene op for publikum, og allerede nu kan museet vinde en af Europas største hæderspriser inden for branchen, nemlig European Museum of the Year 2017, som bliver uddelt til maj i Zagreb. Udstillingen indeholder interaktive installationer med auditivt og visuelt digitalt udstillingsdesign, som er udviklet af White Noise Agency og No Parking. Bygningen, som danner ramme for museet, er designet af danske COBE og hollandske MVRDV .

Ny metode giver to ud af tre ældre bedre livskvalitet En ny rapport fra KORA, det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, viser, at Roskildes særlige måde at arbejde med rehabilitering af ældre borgere i hjemmeplejen giver højere livskvalitet. Nøglen er hjælp til selvhjælp. Af Signe Stange Jensen

KORA påviser nemlig i en ny rapport, at Roskilde Kommune arbejder systematisk med at inddrage borgere og pårørende i ældreplejen – og at to ud af tre borgere

har forbedret deres livskvalitet på grund af indsatsen. Roskilde Kommune har udviklet en model for rehabilitering, der tager udgangspunkt i borgerens egne ressourcer til hurtigst muligt at blive selvhjulpen og opnå større fysisk frihed og dermed større livskvalitet. ”Når de ældre har svært ved at klare det hele selv, kan man sende nogle medarbejdere ud fra kommunen, som laver en analyse af, hvilke ting der er svære for borgeren at klare selv. Så hjælper man borgerne med at træne de områder, de har svært ved. Træningen kan både bestå af tricks til hverdagsting eller hjælpemidler i hjemmet”, fortæller professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet, Jacob Torfing. Ideen er, at både borgeren og de pårørende bliver taget

så meget som muligt med ind i rehabiliteringsforløbet. Den plan, der bliver lagt, giver derfor rigtig god mening i borgerens hverdag. ”KORA-undersøg elsen er gennemført af uvildige forskere, og resultaterne er overbevisende. Når to ud af tre borgere forbedrer deres livskvalitet, så ligger det jo fuldstændig i tråd med Byrådets sundhedspolitiske vision om, at borgerne i Roskilde Kommune skal leve længere og have flere gode leveår både fysisk, psykisk og socialt”, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov, og tilføjer: ”Samtidig er medarbejderne glade for den nye arbejdsform, fordi fagligheden og samarbejdet med borgeren er i fokus.” Den nye indsats i kommunen gavner både borgeren og medarbejderne. De er glade for deres nye ar-

bejdsform, hvor de nu kan hjælpe borgerne til selvhjælp.

Forbedret livskvalitet hos to ud af tre borgere ”Ved at give ældre hjælp til selvhjælp kan de klare ting, som de ikke selv troede, de kunne klare. Med den hjælp kan man se en øget livskvalitet. De ældre er tilfredse med at kunne klare sig i eget hjem frem for at komme på plejehjem”, forklarer Jacob Torfing. Ifølge KORAs undersøgelse fik 77 procent af de borgere, der var visiteret til hjemmepleje i 2014, stadig praktisk hjælp 17 uger efter de var visiteret. I 2015 var det tal faldet. Der var nu kun 33 procent af borgerne, der stadig fik praktisk hjælp, 17 uger efter de var visiteret til hjemmepleje. Derfor konkluderede man, at to ud af tre borgere havde forbedret deres livsRehabilitering af ældre i hjemmeplejen giver højere livskvalitet for de ældre. Her er på besøg i Rughaven sidste år, hvor Einer Willie Madsen er i selskab med social- og sundhedsassistent Louise Ørbæk Busk Jensen.

Glæd en du holder af...

e d v u a b g l i e l u T J

kvalitet, efter at HTSH-indsatsen var startet. HTSH står for Hjælp Til Selvhjælp, og den indsats startede hjemmeplejen i Roskilde Kommune i januar 2015. Det er et intensivt træningsforløb, der skal gøre borgerne selvhjulpne hurtigst muligt. Analysen er foretaget i implementeringsperioden. Det er derfor endnu ikke muligt at beregne de økonomiske gevinster.

Se vores juleønskekalender i butikken. Nyt tilbud hver dag. TILBUD I HELE UGE 49

Lang cardigan Før 799,95

NU

MONGOLIAN CASHMERE HOUSE

399

95

Butikken er fuld af lækre cashmere julegaveidéer

Julestemning i vores hyggelige café

Åbningstider Fredag kl. 10-19 Lørdag kl. 10-15 Søndag kl. 10-15

Der serveres glögg og hjemmebagte pandekager, den sædvanlige gode kaffe, the, varm chokolade og dejlige kager.

Modelfoto

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

Jacob Torfing mener, at det kan være en investering at implementere en ny indsats i en kommune i starten, men en investering, der på sigt kan give resultater. ”Når en ny indsats i kommunen lykkedes godt, så skaber det bedre livskvalitet for de ældre og en besparelse for kommunekassen”, forklarer professoren ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.

Åbningstider: Hver lørdag og søndag 11.00 – 17.00 Samt alle helligdage

Vi har formentlig Danmarks største udvalg i 100% cashmere designer-tøj til kvinder og mænd. Hvad vi ikke har på lager kan bestilles efter mål.

MONGOLIAN CASHMERE HOUSE Boserupvej 100 · 4000 Roskilde Tlf. 30 82 05 68 / 40 16 46 23


6. DECEMBER 2016 l 9 l

GLÆDELIG JUL Appassimento 2013 Conte di Campiano

”C” de Camille

Italien. Denne Appassimento er lavet på meget sent høstet druer og minder meget om en Ripasso i 80-100 kroners klassen. Appassimento har en dybrød farve, en rig og intens duft, og en smag, der både er rig, koncentreret og fyldig. Vinen er tør, meget fyldig og kompleks med smag af blåbær, blommer og vanilje.

Denne vin er den mest solgte i Holte Vinlagers historie.Vores kunder elsker denne vin for dens blødhed, elegance og den klassiske franske bordeauxstil selvom det er en vin fra det sydlige Frankrig.

1 fl. 79,-

v/6 fl.

50,-

1 fl. 99,-

SPAR

v/6 fl.

174-,

65,-

SPAR

204-,

6 fl.

6 fl.

300,-

390,-

Kæmpe udvalg af gavekurve fra kr. 200,-

Edizione 12

1 fl. 100,-

Dette er Farneses flagskib og ypperste kvalitetsvin. Hele fire gange er vinen blevet præmieret som Italiens bedste Vino da Tavola. Den har modtaget over tyve internationale anerkendelser og rangerer dermed som en af de ti mest præmierede vine i verden. Smagen er særdeles magtfuld, blød og fyldig.

v/6 fl.

SPAR

105-,

8250 6 fl.

495,-

Cuvée Niels Oscar Domaine Mur Mur

Der er kræfter i denne rødvin, og den bruger sine kræfter fornuftigt. Den er lavet på druerne Syrah og Grenache, og den har en fin balance mellem sødme og syre. Alkohol procenten er på 15% og passer perfekt til det danske julebord.

Stort udvalg i skjorte og strik Før 600,-

NU FRIT VALG

400,-

1 fl. 199,-

v/6 fl.

SPAR

120-,

SPAR Leveres i gaveæske

50-,

6 fl. 1.170,-

Carte Blanche, Brut Charles Ellner Champagne

Diplomatico Rom

En fantastisk rom som har en blød og sød smag og med en dejlig eftersmag.

179,-

Før 349,-

NU

299,-

En frisk og spændstig champagne med god frugt og en dejlig eftersmag.

Før 299,-

NU

SPAR

100-,

199,winelab.dk

HOLTE VINLAGER Roskilde SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE · Tlf. 46 32 00 60 · wagner.dk

Ringstedgade 37 4000 Roskilde Tlf.: 46 36 33 78 Fax: 46 36 33 79 roskilde@holtevinlager.dk

Åbningstider: Man-fredag 10.00-18.00 Lørdag 10.00-13.00 Adventssøndage 10.00-13.00

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Jesper

Rasmus


l 10 l 6. DECEMBER 2016

A

C B D

GAVER

DER GLÆDER HER�ERNE

E

F

G H

A Peak Performance Sweat Zip kr. 899,95 • B Salomon Threat før kr. 999,95 nu kr. 750,- • C GoXtreme wifi view kr. 1.299,95 D Adidas Condivo 16 før kr. 399,95 nu kr. 299,95 • E HH Warm Flow uld kr. 649,95 • F Salomon Speedcross 4 kr. 1.099,95 G Salomon Max SX pakke før kr. 3.499,95 nu kr. 2.700,- • H Nike Free RN kr. 899,95

HOLMBOM

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Åbent alle adventssøndage


6. DECEMBER 2016 l 11 l

Priser til ”upcycling” og kæledyr Byrådets landsby- og bydelspriser 2016 har nu fundet deres vindere.

NORDISK DESIGN

Det var borgmester Joy Mogensen, der kunne give priserne til to glade vinderhold. Den store pris på 100.000 kroner gik til foreningen Affaldsimperiet til hjælp til etableringen af ”Green

RÅSTYRKE OG RENE LINJER

Prisen på 50.000 kroner gik til Kæledyrsgruppen på Munksøgård til borde, bænke og skraldespande i Fansanmarken.

Den store pris på 100.000 kroner gik til foreningen Affaldsimperiet til hjælp til etableringen af ”Green Design Base” på Musicon.

Design Base” på Musicon. ”Green Design Base” er et hus, der bygges af skibscontainere, og prisen vil hjælpe til at disse jernkasser bliver fyldt med liv, upcycling og læring. Affaldsimperiet arbejder med alle aldersgrupper og har fokus på bæredygtig drift og tværgående samarbejde. Den mindre pris på 50.000 kroner gik til Kæledyrsgruppen på Munksøgård til borde, bænke og skraldespande i Fasanmarken, så stedet kan holdes i god stand til glæde

for de mange, der jævnligt besøger dyrene.

Fakta • Det er 3. gang, at byrådet uddeler landsby- og bydelspriserne. • Priserne gives til at gennemføre idéer, der understøtter et områdes fællesskab og bæredygtighed i bred forstand.

999,-

Taskeserie m. grønlandssæl

1.199,-

699,-

Fra

549,-

PBO BITTE KAI RAND CRÉTON COSTER COPENHAGEN DU MILDE ILSE JACOBSEN MIND OF LINE ONSTAGE ROSEMUNDE RUE DE FEMME

LOKAL DESIGNER

TONE BARKER MOS MOSH NÖR DENMARK ISAKSEN DESIGN

Og en masse skønne julevarer til 50% Kom og gør et kup!

Algade 37, Roskilde • Tlf. 4117 9252 • Ahlgade 30F, Holbæk • Tlf. 4112 7293

S O F I E F. F L E N S B O R G

Shop online på gitte-munch.dk • info@gitte-munch.dk

Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81


l 12 l 6. DECEMBER 2016

r e e d i e v a g e l u J Calvin Klein tights til drenge 2 pak. 200,Mr. Monopol Skomagergade 24

Jakkesæt Fås i 7 farver. Før 1.600,Nu 1.000,Jack & Jones Algade 13

Unika keramik krus Pr. stk. 150,Butik, Ringstedgade 13

369,159,Plaid & pude fra Nordal Kisser & Co. Ringstedgade 24 st. tv.

Housedoctor lysestager 149,-/189,Kisser & Co. Ringstedgade 24 st. tv.

Byens største udvalg i Wolford strømper Som foto kr. 275,Schack & Thorsted, RO´s Torv

GHD Julekampagne Glattejer-varmetaske-neglelak Kr. 1.649,Marie & Sofies verden Ringstedgade 29 st. th.

Ralph Lauren cap Fås i 6 farver Kr. 149,Boston, Stændertorvet 2

Bløde julegodter! Hos Seng og Bolig får du god kvalitet og de bedste priser, hver gang du handler! Desuden 3 måneders ombytningsret. Vi rådgiver, så du kan finde de rigtige varer. Vi pakker dine julegaver ind og har desuden gratis udbringning eller opbevaring af dine pakker - helt frem til den 23. december.

Her ser du nogle eksempler på klassiske bløde julegaver: Ringsted Dun moskusdun

Julepris 980.-

Luksusdynen vist på TV – flere str. (Normalpris 1.999.-)

Høie norske uldplaider

Julepris 350.-

Stort udvalg i lækre klassiske plaider (Normalpris 489.-/ 569.-)

Høie luxus damask (satin)

Julepris 275.-

Ensfarvet, beige eller sand, sengesæt (Normalpris 599.-)

Ringsted Dun 3-lagspuder

Julepris 375.-

Fantastisk hovedpude i middel højde (Normalpris 589.-)

SENG OG BOLIG v/ Ulrik Wibholm – GULLANDSSTRÆDE 5 – 46 35 92 18

Triumph True curves bh 349,Triumph True curves trusse 179,Triumph RO’s Torv

Triumph Natkjole med blonderyg 299,-


6. DECEMBER 2016 l 13 l

VI ØNSKER JER EN

BESØG OS PÅ ROSKILDE JULEMARKED, STÆNDERTORVET I DECEMBER

ÅRETS JULERING Pearls are always “Skovlys” appropriate Kr. 2.016,Jackie Kennedy

I 15 år har vi lavet jule-dekorationer sammen - kom ind til Acacia Blomsterkunst og få lavet en smuk, rå og enkel jule-lysdekoration, der passer til dit hjem ... GLÆDELIG JUL FRA KARSTEN & MIE

Efter 31/12 2016: kr. 3.200,-

ÅBNINGSTIDER Lørdag og søndag 1, 2 & 3 advent kl. 09.00 - 15.00. Fra mandag den 19. december til den 23. december fra kl 09:00-19:00, og Juleaftens dag fra 09:00-12:00

Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

GULDSMEDENE I ROSKILDE

Algade 58 - 4000 Roskilde - Tlf. 46 35 17 04 - 3330@interflora.dk - www.acaciablomsterkunst.dk - Følg os på Facebook Annonce_jul_131x175_3mm_besk_CMYK.indd 1

15/11/2016 10.01

Skjorte 599.-

Sko 1199.Strik 699.-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skjorte 599.-

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

Blazer 1.799,- · Buks 799,- · Skjorte 599,- · Slips 399,Strik 499.-

Buks 799.-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

www.mr.dk


l 14 l 6. DECEMBER 2016

Ny formand for Red Barnet:

Bankmand med både hjerte og hjerne 29. november valgte Lokalafdelingen for Red Barnet i Roskilde en ny formand, områdedirektør i Danske Bank, Torben Stevold ved en ekstraordinær generalforsamling. Af Ane Panfil

Bankdirektør! Skjold Hansen, Christian Varnæs eller en mere moderne type som Chresten Skjern? Eller måske et strømlinet jakkesæt med designerbriller og et meget dyrt guldur? Et kontor med mørke paneler og tunge møbler af cubamahogni? Intet af dette har noget til fælles med Torben Stevold: en venligt smilende mand, som tager imod i et lyst og moderne kontor med udsigt over Stændertorvet og med kig til Domkirkens spir.

Hjertet først

for de mange frivillige i byen. Deres gode arbejde skal fortsættes. Men selvfølgelig bringer han nye ideer med sig. Først og fremmest skal der fokuseres meget på de frivillige. Der skal være nogle til at løfte de mange opgaver, derfor skal der rekrutteres mange nye frivillige – og meget gerne mange typer frivillige med forskellige ressourcer og kompetencer.

”Frivilligbank”

Områdedirektør i Danske Bank, Torben Stevold, kan nu skrive endnu en titel på sit CV: Formand for Red Barnet i Roskilde.

”Glad i låget” At Torben Stenvold har en særlig interesse for og veneration for børn, står helt klart: ”Børn er fantastiske skabninger, man bliver glad i låget af at være sammen med dem – de giver så meget energi,” siger han. Og øjnene får en særlig glød, når han fortæller om børnenes glæde over deres gaver, da han deltog i Børnehjælps-

dagens julefest for anbragte børn på Vikingeskibsmuseet. ”Vi kan gøre noget, der gør en stor forskel!”

Vigtigste ressource Når Torben Stevold tiltræder sit nye hverv som formand for Red Barnet i Roskilde, sker det med stor ærbødighed for den gamle bestyrelse og ikke mindst

Manden, som er toptrænet i at drive bank, vil starte en helt ny bank af ”menneskelige ressourcer”. Alle, der gerne vil bidrage med deres kompentencer, kan sætte nogle timer eller opgaver i ”banken” – og Red Barnet kontakter og aftaler nærmere, når de vil bruge af kontoen. Og der kan trækkes både store og små veksler – billedligt talt. Torben Stevold håber på bl.a. at kunne tiltrække studerende fra Roskildes mange uddannelsesinstitutioner og gøre dem opmærksomme på, at frivilligt arbejde på CV’et er et stort plus for mange arbejdsgivere:

bang-olufsen.com

”Jeg er et superpriviligeret menneske”, siger Torben

Stevold. ”Og jeg tror, at jeg med mit brede netværk i byen (har bl.a. siddet i menighedsråd og været formand for Roskilde Handel) kan være med til at give en stemme til dem, der ikke har en stemme: først og fremmest ressourcesvage børn i Roskilde. Roskilde er en by, hvor ting kan gøres endnu større og mere fantastiske. Der er mange ressourcer, og jeg vil gerne hype organisationen Red Barnet i byen og være med til at sikre børns tarv – også når der tages beslutninger – fx af politikerne. ” Torben Stevold er efter eget udsagn bankdirektør med hjertet først, derefter hjernen! Og det virker overbevisende!

”Jeg lægger meget vægt på, at man er indstillet på at gøre noget for andre”, siger Torben Stevold.

Penge i kassen Red Barnet er, udover et mindre tilskud fra Roskilde Kommune, selvfinansieret. Pengene kommer fra Red Barnets Genbrugsbutik i Gullandsstræde, hvis overskud går både til det internationale og det lokale arbejde – og fra donationer. Og der er brug for flere penge, så måske skal der tænkes nye tanker for at skaffe donationer – fx fra firmaer i Ros-

kilde, der kan undvære en skærv?

Frivillige, der gør noget for de frivillige En anden hjertesag for den nye formand er, at der skal gøres noget for de mange frivillige, som måske ikke altid får tilstrækkelig opmærksomhed og tak for deres indsats! Det er vigtigt for Torben Stevold, at de frivillige anerkendes, og at der lyttes til deres interesser og kompetencer, når der skal iværksættes projekter. Så i den kommende tid vil de frivillige i Roskilde få besøg af deres nye formand.

Fakta • Red Barnet (Save the Children) er verdens største uafhængige børneorganisation. • Red Barnet blev grundlagt i London i 1919. • Red Barnet kæmper for børns rettigheder og giver akut og langsigtet hjælp til udsatte børn i Danmark og resten af verden. • Red Barnet kæmper for børns rettigheder ud fra de principper, der er fastlagt i FNs Konvention om Barnets Rettigheder. • Red Barnet-alliancens omkring 30 medlemslande udfører hjælpearbejde i over 100 lande. • Red Barnet i Danmark blev oprettet i 1945

GLÆDELIG JUL Det er tanken, der tæller. Her er lidt at tænke på, som sikkert vil gøre julen lidt mere festlig. Den perfekte gave fra Bang & Olufsen og B&O PLAY fås fra DKK 999,-.

BEOPLAY H8 DKK 3.699*

BEOVISION HORIZON FRA DKK 23.495*

BEOPLAY A1 DKK 1.999*

BEOSOUND 1 DKK 9.995*

LIKE NO ONE ELSE

Finansiering tilbydes: 653,- i 36 mdr.** *Vejl. udsalgspriser. BeoVision Horizon 40”, energiklasse B. Pris er inkl. fjernbetjening, ekskl. stand. Stande til placering på væg, bord eller gulv koster fra 1.995 kr. **Kreditbeløb 23.495 kr. Samlede kreditomk. 0 kr. Samlet beløb der skal betales 23.495 kr. Årlig fast debitorrente 0,00%, ÅOP 0,0%. Fortrydelsesret jf. MFL § 12a. Udregning af mdl. ydelse, er vejl. udsalgspris delt med 36 måneder og rundet op til hele kr. Finansiering tilbydes i samarbejde med SparXpres

BLÅGÅRD RADIO – Støden 14 - 4000 Roskilde Tlf. 46 35 08 83 - Mail: butik@blaagaard-radio.dk


6. DECEMBER 2016 l 15 l

••• •• •

Vipp 9 Vipp 11 Vipp 274 Vipp 13 749,- 1.249,- 499,1.599,-

Panthella Mini 2.795,-

Kubus 4 949,-

Line 769,-

Kubus 1 489,-

Componibili 690,-

SHOP ONLINE PÅ

www.designcentershop.dk

90

PH lampen 1926-2016 L I M I T E D

E D I T I O N

1. OKTOBER - 31. DECEMBER 2016

PH 3½-2½ Kobber Gulvlampe Design: Poul Henningsen

Componibili 980,-

PH 2/1 Bord 4.195,-

Nunu elephant, small 949,- large 1.099,-

Skrin m/8 skuffer 1.595,-

Leveres med to over­ skærme, én i kobber og én i mundblæst glas Kr. 12.995,-

FØLG OS PÅ

P-PLADS i gården bag butikken

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK


l 16 l 6. DECEMBER 2016

Vigen får Gazellepris Dagbladet Børsen har ved fire prisuddelinger landet over netop uddelt de årlige Gazellepriser og igen i år er en række Roskilde-virksomheder at finde på listen. Priserne er uddelt siden 1995 og gives til vækstvirksomheder, der fordobler enten omsætning eller resultat i løbet af fire regnskabsår. I år modtog i alt 1805 virksomheder prisen.

Ny Gazelle Én af de lokale virksomheder, der har modtaget en pris i år, er Restaurant Vigen, som modtager prisen for første gang. Det er lidt usædvanligt for branchen og på landsplan er det blot en håndfuld restauranter, der har modtaget prisen i år.

Fortsat fremgang På Restaurant Vigen er medejer Patrick Skovgaard glad for prisen og det flotte resultat, men fortæller også at man ikke er kommet sovende til det. ”Næste år har vi været på Vigen i ti år og det har været både sjovt, hårdt og lærerigt. I sommerhalvåret er vi tæt på at have nået vores fulde potentiale, men heldigvis har mange fået øjnene op for, at Vigen også er turen værd i vinterhalvåret”, siger han.

RO’S TORV • ROSKILDE • OGSÅ PÅ HUNKEMOLLER.DK

I januar holder kommunen den traditionelle nytårskur for alle virksomheder i Roskilde. Her hyldes de lokale gazeller ligesom årets CSR-pris uddeles.

På Vigen er der brugt mange ressourcer de seneste år på renovering og nyt inventar, hvilket formentlig har været med til at løfte den samlede oplevelse og trække flere gæster til.

”I dag skal et restaurantbesøg være en helhedsoplevelse, og det mener vi bestemt, at vi kan tilbyde”, siger Patrick Skovgaard.

Fakta: Kort fortalt er Børsens definitionen på en gazelle: En virksomhed, der i løbet af de seneste fire regnskaber har haft kontinuerlig vækst i omsætning eller bruttoresultat, og som samlet set har mere end fordoblet omsætningen eller bruttoresultatet i perioden med min. 1 millioner kroner i omsætning eller 0,5 millioner kroner i bruttoresultat.

JEANS

÷40% PÅ UDVALGTE MODELLER

- klædt på til succes! RO´S TORV · 4000 ROSKILDE TEL: 46 38 06 80 · WWW.NO8.DK ATLAS DESIGN

mundo

RED LABEL


6. DECEMBER 2016 l 17 l

*Lukket 24., 25. og 26. december. 31. december kl. 10-14. / FILTEN PLUS

DEN SØDE JULETID BEGYNDER PÅ RO’S TORV Det er ikke til at komme udenom. Juletid er og bliver hyggetid. En tid, hvor vi søger væk fra mørket og samles om knas og varme drikke. Hvert år giver vi den lidt ekstra med levende lys, glitrende glaskugler og nuttede nisser. Og det er helt ok – det er jo jul. Og det er det i høj grad også på RO’s Torv. I år har vi skruet helt op for hyggen og skabt en atmosfære, som helt sikkert vil få dig i den rette stemning, mens du bevæger dig rundt med årets ønskesedler. Du opdager det allerede udenfor, hvor hele bygningen er pyntet med lys, der stråler som stjerner, når mørket falder på. Indenfor bliver du mødt af smukt pyntede træer, søde nissetableauer og fine lysdekorationer, der nærmest daler ned fra himlen. Og det bedste af det hele er, at du kan tage dig god tid og nyde det hele i dit eget tempo. I hele december holder vi nemlig åbent kl. 10-20 hver dag.* Velkommen indenfor i varmen!

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk


l 18 l 6. DECEMBER 2016

Juletravlhed på Roskildes boligmarked Salgstiden på huse i Roskilde er faldet med 11,2 procent det seneste år.

BH

B-E 449 kr Hipster 36-44 349 kr

Roskildes boligmarked ser ud til at være kommet i tidlig julestemning. Fra november 2015 til november 2016 er salgstiden på villaer i Roskilde faldet fra 118 dage til 105 dage, svarende til et fald på 11,2% procent, viser en opgørelse for hele markedet fra home Roskilde RO’s Torv baseret på tal fra Boligsiden.dk for hele markedet.

kunder, som i en lang periode har sat et boligkøb på ’standby’, og nu ikke længere kan udskyde et boligskifte; typisk unge mennesker, der skal være forældre. Der er jo grænser for, hvor lang tid en familie på to voksne og to børn kan få hverdagen til at fungere i en tre-værelses lejlighed”, forklarer hun.

Gave til sælgere

Endelig ser home Roskilde RO’s Torv også flere kunder, som har brugt noget tid på at komme af med diverse gæld og i stedet sparet op, så de er klar til et boligkøb. ”Det tager noget tid, før man har sparet op til udbetaling og flytteomkostninger, men det har flere fået styr på, og det medvirker helt sikkert til en mere stabil aktivitet på boligmarkedet i Roskilde,” siger Anne Crone.

Ejendomsmægler og indehaver af home Roskilde RO’s Torv, Anne Crone, har bemærket udviklingen, og hun er ikke i tvivl om, at det er den stadigt lave rente, som sørger for uddelingen af ’gaver’ til boligsælgerne i form af hurtigere boligsalg. ”Et hurtigere salg betyder mindre udgifter, og at boligejerne hurtigere kan komme videre med deres liv og deres boligplaner”, siger Anne Crone.

Flere sparer op

Boligbehov Ejendomsmægler Anne Crone fornemmer et opsparet behov for flere kvm. i mange familier.

V E L KO M M E N I D I N LO K A L E T R I U M P H B U T I K

RO S K I L D E , RO ’ S TO RV 42, T L F. 46 37 21 23

Samtidig peger Anne Crone på, at der fortsat er et opsparet boligbehov i mange familier. ”Vi møder stadig mange

SAMS ORIGINAL® WHAT IS YOUR WISHES?

SWEAT HOOD FRA 300,-

SHIRT PIQUE 300,-

2 stk. 500,-

SHIRT PIQUE 300,-

2 stk. 500,-

ZIP-JACKET 400,-

Sams Jeans D E N I M

JACKET 800,-

B R A N D

TØRKLÆDE 200,-

RULLEKRAVE 300,-

2 stk. 500,-

SAMS BLACK ESTD.TROM. SINCE 1995

T-SHIRT 200,SKJORTE 400,-

SAMS

RO’S TORV 1 · ROSKILDE · TLF: 46 32 86 36 SWEAT HOOD FRA 300,-

SNEAKERS 500,-

NU 300,-

CHINO 600,-

FACEBOOK: FIND OS PÅ SAMS DENMARK OG GIV OS ET LIKE, SÅ ER DU MED I VORES KONKURRENCER!

JEANS 700,-


6. DECEMBER 2016 l 19 l

Julegaver byttes til og med d. 31. januar 2017. Tilbuddene gælder til og med fredag d. 23. december 2016.

ADIDAS Handball Spezial Str. 34-46.

1,SPAR 10 NIKE Free RN

799,-

T 251-, A B A R S EDLEM

M

Normalpris 900,-

Damestr. 36-43. Herrestr. 41-50.

MEDLEMSPRIS FRIT VALG

499,Forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer.

Pris for ikke-medlem 750,-

, 1 0 1 R A SP ADIDAS Condivo 16 træningsbukser FRIT VALG

299,Normalpris 400,Str. S-XXL.

Roskilde: RO´s Torv 1 ∙ Tlf. 55 40 99 20


l 20 l 6. DECEMBER 2016

Yderligere 24 navne på Roskilde Festival 2017

Popfest og dyster noir-rock På Roskilde Festival

For få uger siden føjede Roskilde Festival rocklegenderne Foo Fighters til næste års plakat, og nu sætter festivalen endnu flere internationale superstjerner i selskab med de nyeste skud på stjernehimlen. Det sker med offentliggørelsen af yderligere 24 nye navne fra hele det musikalske verdenskort. Hermed er ca. en fjerdedel af programmet for Roskilde Festival offentliggjort. Se præsentationsvideo af de 24 nye navne: https://www.youtube.com/watch?v=LH4pSO_FiMY

Erasure er nok de fleste bekendt med, og mon ikke Andy Bell og Vince Clarke fra den flamboyante synthpop-duo vil forføre en ny generation af fans med deres utallige pophits fra deres 30 år lange karriere? Er man mere til tunge og mørke toner, er der mulighed for at dyrke noir-stemningen med det danske rockorkester Kellermensch.

Et helt nyt møde Som venskabs- eller netværksfamilie får du en unik mulighed for at inddrage flygtninge i det danske hverdagsliv. Af Tomas Skov

Hvor mange af anden etnisk herkomst har du egentlig i din omgangskreds? Hvis du er som de fleste andre danskere, er svaret formentlig:

Meget få - eller slet ingen. Men nu har du chancen for lave om på det, og samtidig blive den første del af et vigtigt netværk for en flygtningefamilie. Omkring 500 flygtninge har fået asyl og lever i dag i Roskilde Kommune. ”Det er meget gæstfri mennesker med en helt anden kultur for at invitere ind. Jeg drømmer om, at flere flygtninge kan få lov at møde den samme gæstfrihed, som vi ville blive udsat for i deres hjemlande”, siger

Fakta: • Mød en flygtningefamilie på en uforpligtende måde på Netværks-Café i Byens Hus den 10. december kl. 15-17, hvor der er julehygge, julesange og quiz samt gratis kaffe, kage og saftevand. • Bliv venskabsfamilie i Roskilde Flygtningevenner: info@roskildeflygtningevenner.dk • Dansk Flygtningehjælp holder sit næste intromøde for frivillige den 6. december kl. 19 på Frederiksborgvej 2 i Roskilde.

formand for Roskilde Flygtningevenner Hanne Moe.

Brug for flere Roskilde Flygtningevenner har aktuelt 55 flygtningefamilier eller -par, som er matchet med roskildensere, mens formand for Dansk Flygtningehjælps Frivilliggruppe i Roskilde, Erik Lyby, kan mønstre 35 netværksrelationer. Samlet er det et godt stykke ad vejen – men de to foreninger kan sagtens bruge mindst dobbelt så mange såkaldte venskabs- eller netværksfamilier.

Med i hverdagen Der er ikke nogen særlige krav til venskabs- eller netværksfamilier, men vægten i relationen vil typisk ligge på det sociale fællesskab. Der er selvfølgelig de daglige praktiske udfordringer, der kan være svære, hvis man ikke taler spro-

get så godt: regninger, post, NemID, at skaffe møbler i Den Blå Avis mv. Men det er mindst lige så givende for flygtningene simpelthen at blive inddraget i en normal dansk hverdag.

Naturlig relation ”Man kan tage dem med til det, man gør i forvejen. Jeg synger i et kor, og der kom vores unge flygtning med som tilskuer. Bagefter fik vi snakket lidt om jul og advent på vej hjem. Det skal ikke klemmes ind i kalenderen – de er bare med på det, man alligevel skal. Det bliver en naturlig relation, hvor man som flygtning oplever at glide naturligt ind”, fortæller Hanne Moe.

Langt uden ord Naturligvis vil der være en sprogbarriere i kontakten, men det skal man ikke lade sig stoppe af. ”Det er naturligvis vigtigt,

Lige som de mange venskabs- og netværksfamilier har Hanne Moe og Erik Lyby har selv løbende kontakt med flygtninge. Men de så gerne, at endnu flere gav sig selv den oplevelse, at komme tættere på en flygtningefamilie. I næste uge besøger vi én af slagsen i Trekroner.

at man først og fremmest træner det danske. Men i fastlåste situationer kan Google Translate faktisk være ret nyttigt”, siger Erik Lyby, der lige som Hanne Moe ikke er så bekymret for sprogbarrieren. ”Man kan komme langt uden ord - man klarer sig med fagter og handlinger. Man viser billeder på mo-

bilen, og man laver noget praktisk sammen. Stille og roligt får man en relation, selv om samtalen ikke glider på dansk. Et smil klarer også utroligt meget”, siger Hanne Moe, og Erik Lyby supplerer: ”Relationerne kan så godt glide ud med tiden, men hånden bliver rakt ud - det er det vigtigste”.


6. DECEMBER 2016 l 21 l

Ju le g a ve id ée r

Sublim julevin

Klar og dynamisk lyd i et slankt kabinet. HC397 er udstyret med en samling af lydforbedrende teknologier, der leverer kraftig, klar og dynamisk lyd i et slankt kabinet. Det giver dig også mulighed for at vælge blandt en række af dine foretrukne musikkilder ved at bruge systemets CD-, Bluetooth®- og NFC-kompatibilitet. Klar til væg montering. SC-HC397DB

2014 AMANCAYA GRAN RESERVA MALBEC/CABERNET SAUVIGNON DBR (LAFITE) / NICOLAS CATENA MENDOZA, ARGENTINA

Normalpris 159,75

Årets eksklusive julevin

12975

Tilbuddene er gældende fra d. 7. november til d. 31. december 2016. Forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

1.999,-

Kr.

Panasonic mikro HiFi system med DAB+

SPAR 3000

Kr.

699,1.299,-

Kr.

Scansonic DAB+radio

Elegant designet FM/DAB+ radio med Bluetooth, Genopladeligt batteri indbygget. Nem betjening med faste stationer. PA4600

”Vinen synes at blive bedre og bedre for hvert år, …og nærmer sig nu verdensklasse... Vindervinen er en særdeles intensiv mørk sag med flamboyant solbærnæse med snert af flint og bålrøg og voluminøs mund med superlang finish. Flot vin.” FINANSBUREAUET om 2012

Panasonic alarmkit

Startkit der, ud over selve HUB´en, inkluderer en sensor til dør eller vindue og en bevægelsessensor. Systemet kan udvides efter behov med f.eks. kameraer eller sensorer. KX-HN6010NEW

90 POINT

Hersegade 8 -10 Hersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde 27 91 Tlf. 46Tlf. 3546 273591 www.nbradio.dk

www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

Havannahuset / Skjold Burne Roskilde • Algade 50 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 35 08 33

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER

V IP CA

RD

FÅ EKSKLUSIVE FORDELE MED VIP GULDKORT Kom ind og få dit personlige guldkort hos Multiform og opnå 20% rabat på Multiform og Gaggenau*. Kortet kan afhentes frem til den 20. december 2016 og gælder ved køb inden den 28. februar 2017. *Kan ikke kombineres med andre rabatter.

ROSKILDE Holbækvej 7-13 tlf. 46 30 01 60

multiform.dk


l 22 l 6. DECEMBER 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Multimennesket Som malerkunstner, videnskabs-illustrator og ambitiøs BMX-rytter er Liz Berry Østergaard en kvinde med mange talenter. Af Ane Panfil

Af Henrik Nevers

(Ud)dannelse er vejen frem Roskilde er en stor og markant uddannelsesby, der dagligt uddanner tusindvis af unge mennesker. Elever og studerende, der har valgt at uddanne sig i Roskilde på erhvervsskoler, gymnasier og på de korte, mellemlange og lange videregående uddannelser. Fra vuggestue til universitet – vi kan det hele. Det gør i sig selv uddannelsessektoren til et vigtigt erhvervsområde med mange jobs i byen, og til en sektor der tiltrækker mange (unge) mennesker fra både nær og fjern til gavn for handel og kultur. Det er en af de vigtigste samfundsopgaver at uddanne vores kommende generationer, som skal opnå konkrete, professionsrettede kompetencer, men også en stor portion (almen)dannelse. Jeg tænker her på rettigheder og pligter i det demokratiske samfund sammen med både viden om og respekt for menneskerettigheder og ligestilling og med en forståelse for vores kultur og historie. Og gerne lidt om europæiske og globale perspektiver. Store ord, men grundværdier i samfundet og i vores selvforståelse. Der er ikke nogen tvivl om, at uddannelsessektoren skal sørge for, at elever og studerende tilegner sig kompetencer og viden, så vi samlet set kan have et mangfoldigt og velfungerende arbejdsfællesskab i Danmark. Og det er et arbejdsmarked med øgede krav på grund af den massive, teknologiske udvikling (fx robotter), globalisering (øget konkurrence) og krav om effektivisering og udvikling. Der bliver talt meget om manglen på dygtige håndværkere, og der er helt sikkert brug for flere unge, som gennemfører en erhvervsuddannelse. Men det er ikke et enten eller, hvor vi så skal uddanne færre på andre områder. Der er nemlig brug for et generelt højere uddannelsesniveau, og det har verden omkring os indset. Ser man på det generelle uddannelsesniveau (også faglærte, der har taget en erhvervsuddannelse), er det steget i DK, men sammenligner vi os med OECD-landene, ligger Danmark overhovedet ikke i top. Vi ligger i midten, og er på niveau med fx de baltiske lande. Godt og grundigt overhalet af fx Canada, Japan og USA.

Tallene er taget fra Finansministeriets økonomiske analyse af uddannelse og arbejdsmarked (fra januar 2016). Samme sted kan man læse, at en ”veluddannet arbejdsstyrke er en væsentlig forudsætning for et højt velstandsniveau”. Finansministeriet slår også fast, at investeringer i uddannelse betaler sig og ”styrker den økonomiske velstand”. Analysen viser, at ”faglærte (med en erhvervsuddannelse) i gennemsnit har en 13 procent højere produktivitet end ufaglærte, at personer med en kort eller mellemlang videregående uddannelse i gennemsnit har 23 procent højere produktivitet end faglærte, samt at personer med en lang videregående uddannelse i gennemsnit har en 16 procent højere produktivitet end personer med en kort eller mellemlang videregående uddannelse”. Ja, al uddannelse betaler sig – og problemet? Det er manglende uddannelse. Hvorfor? Jo, der er i dag ca. 20 procent af en ungdomsårgang, som ikke fuldfører en uddannelse efter grundskolen (alle typer ungdomsuddannelser fra erhvervsskoler til studentereksamen). Unge, der enten ikke søger eller falder fra uddannelsen. På nogle områder stopper så mange undervejs, at en minimering af frafaldet kunne opfylde en stor del af behovet indenfor en del håndværksfag. Der har været meget fokus på, hvordan man kan udtænke mere eller mindre logiske adgangssystemer til gymnasiet og hf. Vi stiller allerede mange krav til de unge, der gerne vil gå i gymnasiet og de kommende karakterkrav er såmænd rimelige nok, men løser ikke problemet. Nej, vi skal i stedet arbejde målrettet på at hæve det samlede uddannelsesniveau i stedet for at bruge dårlig energi på at udtænke systemer, der udelukker og demotiverer unge mennesker. Lad os nu få løftet de sidste 20 procent - altså hver femte elev fra grundskolen, der ikke tager nogen form for uddannelse. Det vil for alvor sikre vores samfund. For uddannelse er stadig vejen frem.

Da Liz Berry Østergaard tager imod i sit smukke, gamle bondehus i Gl. Lejre en smuk november-morgen med en sol, der forsøger at trænge igennem tågedisen over det bakkede landskab, ligner hun en yndig, lille alf fra et ’Harry Pottersk’ univers. Den engelske accent underbygger associationen, men ved nærmere bekendtskab bliver det tydeligt, at Liz på ingen måde hører hjemme i en åndelig parallelverden. Bag det smukke ydre gemmer sig en bomstærk kvinde, der omtaler alle de knoglebrud, hun har haft i forbindelse med sin hobby, BMX, som alle andre ville nævne en knækket negl.

Familiesport Liz er mor til tre børn, og disse er den egentlige

grund til, at hun begyndte at køre BMX – en sport, som måske ikke ligger lige for i hendes aldersgruppe, hvor yoga og Pilates er i høj kurs. Men da børnene skulle ud at køre på de mudrede baner i weekenderne, kunne hun lige så godt tage med, i øvrigt sammen med ægtemanden, som også er dedikeret BMX-rytter. Nu er BMX-sporten hele familiens fælles passion, og Liz er oven i købet også blevet træner. Og Liz gør intet halvt. Hun sætter sig et mål, og så går hun benhårdt efter det, også selv om det koster nogle brækkede kraveben eller andre fysiske skader. ”Jeg skal skubbe til mig selv hele tiden. Jeg sætter mig hele tiden nye mål. Og så arbejder jeg for at nå dem, og jeg når dem”, siger hun. Så i 2014 blev hun Danmarksmester. Næste mål er at kvalificere sig til europaog verdensmesterskaberne. Og mon ikke hun opnår det?

Prisvindende kunstner Og så er der en anden Liz bag BMX-visirets maskuline look: Hende kan man lære nærmere at kende i Palæfløjen, hvor Roskilde Kunst-

er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

Inspiration fra naturen Malerierne fanger beskueren ind i et fascinerende drømmeunivers af dyr, planter og børn – malet hyper-realistisk, præcist og detaljeret – samtidig med at det helt åbenlyst er noget andet, der er på færde i malerierne. Hjemme i Liz’ atelier kan man se ørne bærende et lommeur i sit næb, en smuk pige med et egern på sin skulder og det lange hår flettet ind i egernets hale, som i øvrigt er meget længere end ”rigtige” egerns. Et rådyr med brombærranker voksende omkring geviret og adskillige fuglearter malet med en hyper-realistisk præcision. På spørgsmålet om hvad vi som beskuere skal have ud af at se billederne, svarer Liz Berry: ”Det må man selv finde ud af. Jeg vil ikke bare male noget, som lige så godt kunne være fotograferet. Der skal være nogle tomme pladser. Men jeg giver bille-

SÆLG SMYKKER PÅ AUKTION HOS LAURITZ.COM

December er en fantastisk smykkemåned på auktion. Der er stor efterspørgsel og vi søger smykker til julesalget. ALT LIGE FRA GEORG JENSEN, HANS HANSEN, SHAMBALLA, OLE LYNGGAARD, CARTIER, KLARLUND, PANDORA, REESLEV, MARIANNE DULONG, JOSEPHINE BERGSØE M.FL. SAMT GULD-, VINTAGE-, OG ARVESMYKKER.

FOR SALG OG VURDERING KONTAKT

Henrik Nevers

foreningen har haft fernisering på den årlige åbne, censurerede udstilling. Udstillingen rummer 110 værker, og de tre er malet af Liz Berry, som fik førsteprisen til den årlige prisoverrækkelse.

ANNA JOHANNA W. SAHLIN, SPECIALIST - GEMMOLOG GIA

26 37 81 87, anna.roskilde@lauritz.com AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14


6. DECEMBER 2016 l 23 l

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris talt p - til af

Liz Berry Østergaard og næstformand i Roskilde Kunstforening Ole Olesen poserer foran de udstillede malerier.

derne navne, og de er med til at fortælle en historie”.

Teknik, materialer og komposition I sin motivation for at tildele Liz Berry førsteprisen, skriver juryen blandt andet: ”Værkerne er af høj teknisk kvalitet. Der er fuldstændigt styr på materiale, form, på komposition (…)”. Kunstneren havde da også en engelsk uddannelse som ’Scientific and Natural History Illustrator” – en uddannelse, som ikke findes i Danmark - med sig i bagagen, da hun for år til-

bage flyttede hertil med sin danske mand. Kort fortalt har hun en professionel uddannelse i ved hjælp af tegning og akvarel at formidle videnskabelige, korrekte illustrationer af biologiske og fysiske elementer. Hun har illustreret talrige lægevidenskabelige undervisningsbøger om fx øjenkirurgi og fødselsskader samt tidsskrifter, fx Lægeforeningens medlemsblad.

’The horny Rabbit’ Efter 25 års arbejde med illustrationer i videnskabens tjeneste blev Liz efter eget

udsagn træt af kun at beskæftige sig med ”det lige, det præcise”. Der skulle ske noget. Så satte hun horn på en tegning af en ellers yderst naturtro hare med livagtige øjne og en pels, hvor hver eneste hår kan iagtta-

ges - og noget nyt og spændende opstod. Både for maleren og for beskueren. Nu arbejder Liz mod nye mål i en konstant afprøvning af nye materialer. Hvem ved? Måske bliver maleriet en dag en levevej?

Fakta: • Liz Berry Østergaards malerier kan sammen med de 54 øvrige ses på udstillingen i Palæfløjen frem til den 11. december. • Der er åbent tirsdag til søndag kl. 11-16 • Endvidere kan man uddybe kendskabet til Liz Berrys univers på www.berry.dk

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

Julehumor

Tilbuddet gælder fra 6/12 til og med 12/12 2016

Julepynt

÷50% Gælder ikke gran, lys, gravpynt og dekorationer

ÅBNINGSTIDER I JULEN

24. december 10-12 • 25.-26. december lukket • 27.-30. december 9-17.30 • 31. december 10-12 • 1. januar lukket

ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 Lør-søn og helligdage 9-16

Navervej 11 · Roskilde Tlf. 46 75 52 11

www.hobbylandaps.dk


l 24 l 6. DECEMBER 2016

ANTON FRITGÅENDE AND 3,4 kg. Frost.

129

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 10. december 2016.

95

4-5 STK. ENTRE CÔTES

SPAR 8000 1 KG.

99

95

6 STK. USPEC. HØJTBELAGT SMØRREBRØD

99

95

SPAR 7000

SPAR 2500 VEJ-SELV-SLIK

SPAR 2000

Fredag og lørdag

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

PR. 100 GRAM

20 STK. TUBORG JULEØL

75

00

69

95

10 STK. FRISKFLÅET RØDSPÆTTEFILET

SPAR 6000

5

95

+ pant

Max 3x20 stk. pr. kunde.

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


6. DECEMBER 2016 l 25 l

SLAGTERENS JULEBOKS Hjemmelavet rullepølse, sylte, bacon, hamburgerryg og spegepølser. Finker, kog-selv rullepølse, flere varianter rullesteg, flæskesteg, ribbensteg og andebryst.

F.eks.

HJEMMELAVET SYLTE

PR. 1/2 KG.

29

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 10. december 2016.

95

Delikatessen:

Vi steger gerne deres ænder til jul

Ande menu:

STEGT ANTON AND

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

¼. Hertil brune kartofler, hvide kartofler, andesauce og hjemmelavet rødkål.

95

00

½ LTR. ANDESAUCE ½ LTR. HJEMMELAVET RØDKÅL

EN HEL STEGT FRITGÅENDE ANTON AND

3,4 kg. Stegt med æbler og svesker incl ½ ltr. andesauce og andefedt Til 3-4 pers.

PR. STK.

295

00

EN HALV STEGT FRITGÅENDE ANTON AND Stegt med æbler og svesker incl 1/4 ltr. andesauce og andefedt

PR. STK.

169

95

3500 3500

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 26 l 6. DECEMBER 2016

Skolelærer skal træne irakiske soldater:

”Jeg har aldrig prøvet at undervise med en skarpladt pistol” Rasmus Franck har taget or- marcher og faldskærmsudspring på menuen. lov fra jobbet på Himmelev Skole for at tage til Irak, hvor Finpudser formen Nu har Rasmus Franck så valgt, at den 44-årige hjemmeværns- erfaringerne skal stå deres prøve i udlandet, og derfor har han taget mand skal hjælpe med at orlov fra sit arbejde som underviser genopbygge det krigshæri samfundsfag, dansk og historie på Himmelev Skole for at lade sig udgede lands hær. sende til Irak. Han havde sidste dag

Af Holger Vincents

”Da jeg aftjente min værnepligt efter gymnasiet, havde jeg de samme fordomme om Hjemmeværnet, som alle mulige andre har; at det er nogle tykke mænd, der står og dirigerer trafikken under Roskilde Festival”, fortæller 44-årige Rasmus Franck om sine første oplevelser i trøjen. Men for seks år siden meldte han sig alligevel til Hjemmeværnet, fordi han savnede soldaterlivet, og her mødte der skolelæreren en action-præget og meget udfordrende side af det frivillige korps med lange

på skolen for en måned siden og har siden været i Jægesprislejren for at repetere skydetræning og førstehjælp. Ved julemånedens begyndelse gik turen så til Høvelte Kaserne, hvor et intensivt træningsforløb skal forberede premierløjtnanten på turen til det mellemøstlige land i starten af 2017. Som en del af Hold 5 fra Livgardens 2. Bataljon bliver den midlertidigt professionelle soldat en del af det danske bidrag til ’Operation Inherent Resolve’ - kodeordet for den amerikansk ledede mission, der har til formål at nedkæmpe Islamisk Stat.

Revolver-pædagogik For Rasmus Francks vedkommende bliver operationen dog udelukkende med et genopbyggende sigte og pædagogikken for øje, da han skal bruge de seks måneder i den mellemøstlige hede på at undervise irakiske soldater i alt fra førstehjælp til skydefærdigheder. ”Min opgave foregår på en amerikansk luftbase og går ud på at uddanne de irakiske soldater, så de bliver ordentligt rustede til at kæmpe mod IS. Det er helt grundlæggende den samme opgave, som jeg har løst med danske værnepligtige på Flyvestation Skalstrup”, siger Rasmus Franck. Der er dog den afgørende afvigelse fra de utallige frivillige timer i Hjemmeværnet og undervisningsopgaverne i hans civile beskæftigelse på Himmelev Skole, at hjemmeværnsmanden skal forcere en betydelig sprogbarriere, når han om få måneder træder ud af Herkules-flyet og

Rasmus Franck har gennem de sidste seks år brugt en stor del af sin fritid i Hjemmeværnet. Nu har folkeskolelæreren søgt orlov fra sit arbejde på Himmelev Skole for at tage med Livgarden til Irak.

for første gang mærker det irakiske mure og pigtråd omkring, vil faktum ørkensand under støvlerne. stadig være, at han befinder sig i et ”Først og fremmest er der den land, hvor en væbnet konflikt fortsat synlige forskel, at jeg aldrig har er i gang. Samtidig er der eksempler prøvet at unpå, at terroridervise med en ster har infil”Der er mange filtre, jeg skal tage skarpladt pistol. treret grupper Dernæst er der af den irakiske højde for, i forhold til når jeg går det faktum, at hær i forbinned i en 9. klasse her på skolen” hovedparten delse med træaf de irakiske ningsøvelser soldater kan omkring fire ord på for at få ram på vestlige soldater. engelsk, og at mine instruktioner Særligt sidstnævnte problematik derfor skal gå gennem en tolk. Det får dog ikke Rasmus Franck til at betyder, at der er mange filtre, jeg sige, at han er bange eller nervøs inskal tage højde for, i forhold til når den udsendelsen. jeg går ned i en 9.klasse her på sko”Uden at jeg kan komme for melen”, forklarer Rasmus Franck, der get ind på det, så er det en type tror på, at hans 12 år som folkesko- trusler, man er bevidst om og tager lelærer bliver en fordel. højde for”, beroliger premierløjtnan”Jeg tror helt sikkert, at jeg kan ten, der mener, at den danske tilstebruge mine kompetencer fra Him- deværelse i Irak fortsat er berettiget, melev Skole i Irak. Begge situatio- her to år efter Folketinget besluttener handler først og fremmest om de, at Danmark skulle være en del af relationer mellem mennesker. I den krigen mod Islamisk Stat. sammenhæng bliver det interessant ”Jeg godt se fornuften i, at vi hjælat se, om jeg formår at skabe en re- per de her stakkels mennesker, der lation i en situation, hvor to vidt for- hvor de bor, i stedet for bare at se skellige kulturer mødes”, uddyber dem blive jaget fra hus og hjem, han. hvorefter vi placerer dem i en teltlejr i Jylland”, siger han.

”Fornuftigt” at hjælpe

Selvom roskildenserens rolle i Irak skal udspille sig i et kontrolleret miljø på en militærbase med høje

Den roskildensiske premierløjtnant tror på, at hans erfaringer fra sit civile liv bliver en fordel, når han til vinter skal undervise irakiske soldater i alt fra våbenhåndtering til førstehjælp.


6. DECEMBER 2016 l 27 l

Forbrugerekspert vil forandre modebranchen 34-årige Manou Messmann fra Ågerup arbejder lige nu på en ny bog om at gøre moden mere robust ved at sætte individet i centrum. Af Holger Vincents

Du genkender hende muligvis som skribenten, der i forbindelse med det nylige modetema i Paperboy delte ud af sin viden om branchen, men du er formentlig ikke bekendt med hele historien om Manou Messmann. Med en BA i psykologi og en MA i kommunikation har hun ikke en åbenlys indgangsvinkel til den beklædning, vi alle sammen udskifter efter årstiden og de seneste trends. Og det har hun så alligevel, for begge Manou Messmanns forældre har i deres respektive arbejdsliv som konferencier og dekoratør smittet hende med mode. Og interessen for tøj udmøntede sig i fællesskab med hendes studier på RUC i 2010 med specialet ’Jeg klæder mig på –ergo er

jeg”. En del af de tanker, der ligger til grund for specialet, vil hun nu vil udbrede til den almene befolkning med en ny bog, der skal udkomme til næste år under den foreløbige arbejdstitel ’Robust Mode’. ”Jeg ville rigtig gerne prøve at komme lidt bredere ud med nogle lidt tunge ting inden for den kontekst, der hedder forbrug og beklædning”, fortæller Manou Messmann, der har studeret på RUC og i dag bor i Ågerup med sin kæreste og parrets børn.

Uber formår at få brugeren i fokus ved at inddrage dem i processen omkring skabelsen af produkterne. På den måde er magtforholdet mellem dem, der tilbyder en service, og dem, der skal købe den, ved at vende, men det er som om modebranchen ikke har fået øjnene op for udviklingen”, lyder det fra Manou Messmann, der sideløbende med bogprojektet driver manou. dk, hvor hun rådgiver virksomheder i, hvordan man booster sit brand.

Mode-psykologen

Paradigmeskift Bæredygtigheden, der automatisk klæber til ordet robust, er en naturlig del af det paradigmeskift, som modeeksperten mener branchen står over for. Men hun understreger, at hendes bog ikke skal ses som en løftet pegefinger til forbrugerne, men snarere som en opsang til modebranchen, som hun mener hænger efter, når det handler om at sætte forbrugeren i centrum. ”Vi ser i øjeblikket inden for en række industrier, hvor forbrugerorienteret alting bliver. Firmaer som Amazon, Netflix, Airbnb og

Manou Messmann er i øjeblikket i gang med at skrive en ny bog om modebranchen, som hun forudser vil opleve store forandringer i de kommende år.

Derfor tager hun først og fremmest afsæt i den psykologi, der driver os som forbrugere. En fremgangsmåde, der fik sit første skud næring, da Manou Messmann som barn nød at observere sine forældres gæster og lave små forbindelser mellem deres tøj og personlighed. Mange år senere, da hun begyndte at studere på RUC og derfor pendlede frem og tilbage mellem sit daværende hjem i København og universitetet i Roskilde, fortsatte fascinationen. ”Når jeg så tog en tur i metroen, kunne jeg se, at nogle drenge havde deres

rygsæk siddende helt oppe i nakken, mens andre havde den tasken længere nede. Hvad er det så for nogle typer, der har dem oppe, og hvem har dem nede. Det fandt jeg helt vildt interessant”, forklarer hun.

Holdt TED Talk Interessen for hvad vores beklædning fortæller om vores personlighed, fik hende til at kontakte den verdensomspændende non-profit foredragsorganisation TED, hvilket for knap to år siden udmøntede sig i en såkaldt Ted Talk med titlen ’Are you wearing your future?’ ”TED-foredragene leverer viden på en vedkommende måde, så det kommer ud til folket, og det, synes jeg, er enormt sympatisk, og det var derfor, jeg gerne ville prøve”, forklarer Manou Messmann.

GIV ET

GAVEKORT

Optimer din træning eller dit vægttab med en fysiologisk test og nå dit mål Cycling Power er et af Danmarks førende testcenter og anvender det bedste udstyr inden for fysiologisk test af cykelryttere og løbere. Testudstyret er medicinsk godkendt og dermed testpersonens garanti for kvalitet. Ud fra de fysiologiske data, kan der udarbejdes et præcist og individuelt træningsprogram, som kan hjælpe dig til at nå dine mål.

• Iltoptagelsestest - VO2max • Stofskiftemåling Fedt- og kulhydratforbrænding • Lungefunktion • Udholdenhed • Aerob tærskel • Anaerob tærskel • Pedaltråds analyse • Individuelle pulszoner • Træningsanbefalinger ud fra test

Træningsprogram Cycling Power tilbyder personlige strukturerede træningsprogrammer ud fra en fysiologisk test. Et træningsprogram der udnytter de timer, du har til rådighed, og får det indpasset i familie- og arbejdsliv og nå dit mål.

På baggrund af de fysiologiske målinger er det muligt at danne en profil af klienten

Cycling Power · Støden 3 3.sal · 4000 Roskilde · 21 80 51 80 · kontakt@cyclingpower.nu

ONLINE BOOKING CYCLINGPOWER.NU


l 28 l 6. DECEMBER 2016

Sport

FC Roskilde-fans gør status:

”Alt andet end top fem vil være skuffende” Stoltheden er til at tage og føle på hos formanden og næstformanden i FC Roskilde Fan Club efter en historisk god halvsæson. Af Holger Vincents

Tæt på, men den helt store cigar udeblev, da FC Roskildes fans for halvanden uge siden måtte se Vendsyssel udligne til 2-2 i de sidste minutter af den direkte duel om duksepladen i 1. division. Men selvom stemningen var en smule lunken i bussen på hjemturen tilbage til Roskilde umiddelbart efter udekampen, har formanden og næstformanden i FCR Fan Club nu haft så meget tid til at fordøje efterårssæsonens sidste resultat, at de kan erklære sig både glade og stolte af FC Roskildes formåen, der betyder at holdet overvintrer på rækkens tredjeplads. ”Vi har aldrig før fået

point derovre, og det er der en grund til, for Vendsyssel er bare sindssygt stærke hjemme og i det hele taget et af de fysisk stærkeste hold i hele 1. division”, siger Steen Christensen, formand i FCR Fan Club.

Kvalitet i efteråret I overvintrer på tredjepladsen med et point op til førstepladsen. Er det overraskende? ”Holdets kvalitet har været til den placering gennem hele efteråret, men vi havde da ikke regnet med det, for 1. division har været vanvittigt jævnbyrdig i år”, fortsætter formanden, der tilføjer, at ”alt andet end top-fem vil være skuffende”. Netop målsætningen om at blive en del af rækkens øverste kvintet har FC Roskildes manager Anders Theil tidligere udlagt overfor bold.dk. Han afviste samtidig ikke at skæve helt op mod tabellens top, hvis forårssæsonens første resultater flasker sig. De ambitiøse udmeldinger vinder genklang hos fanklubbens ledelse, der har observeret markante

forbedringer over hele linjen i denne sæson. ”Jeg synes bestemt holdet er blevet bedre, vi har fået en større bredde. Samtidig har vi bemærket en stor forskel rent taktisk. Anders Theil og Rasmus Monnerup (førsteholdstræner red.) supplerer hinanden godt, og det er tydeligt, at spillerne er med på den”, siger J.T.

”Ikke være døgnflue” Samtidig med trænerteamet og holdet på banen har løftet sig, er FC Roskilde bestyrelse gået i gang med at finde mulige samarbejdspartnere, der skal gøre drømmen om et nyt stadion med varme i banen og plads til flere tusind tilskuere til virkelighed. Og i sidste uge kunne klubben så også præsentere en ny adm. direktør i skikkelse af erhvervsmanden Dennis Poulsen, der kommer fra en lignende stilling i Lyngby Boldklub. Alligevel maner fanklubbens formand til besindighed. ”Jeg er rigtig glad for, at bestyrelsen har meldt ud, at vi ikke skal i Superligaen for enhver pris i år. Vi skal have

Steen Christensen og J.T., henholdsvis formand og næstformand i FC Roskilde Fan Club, er i øjeblikket i fuld gang med at arrangere en stor lokalturnering i PlayStation-spillet FIFA. En turnerning, der blandt andet skal udkæmpes på Garbos Sportsbar lørdag den 4. januar.

fundamentet på plads først, så det er fortjent, når vi rykker op – vi vil ikke være en døgnflue”, siger Steen Christensen. FC Roskilde har været igennem et brud med de tidligere moderklubber HVB og Svogerslev. Tror I, at et nyt stadion og chancen for oprykning kan være med til at samle hele byen om holdet? ”Når vi forhåbentlig en dag rykker op, tror jeg der vil være opbygget en større tiltro til FC Roskilde. Randers har været i samme situation, hvor moderklubber

har søgt andre græsgange, og sådan er det. Vi håber på, at vi kan samle folk omkring FCR”, siger J.T.

Stor FIFA-turnering I det kommende måneder vil det naturlige samlingspunkt, Ørnereden, ligge mere eller mindre øde hen. Men for at mindske den lokale fodboldsult en lille smule inden forårspremieren har FC Roskilde Fan Club sat en FIFA-turnering i søen, der blandt andet lægger vejen forbi Garbos Sportsbar i Roskilde den 14. januar næste år, hvor

håbet er at flere hundrede vil deltage. Overskuddet fra turneringen skal blandt andet gå til Børneafdelingen på Roskilde Sygehus, mens FIFA-kombattanterne selv har mulighed for at vinde en fodboldrejse til en værdi af 15.000 kroner. ”Det handler om at samle fodboldinteresserede i Roskilde, og så handler det selvfølgelig også om at promovere os selv, klubben og ikke mindst erhvervsnetværket, som har doneret fodboldrejsen. Dem skylder vi en stor tak, for de bakker altid op”, siger J.T.

Teenagere vælger fitness frem for holdsport En undersøgelse af danskernes sports- og motionsvaner fra Idrættens Analyseinstitut viser, at teenagerne fravælger foreningsidræt til fordel for fitness og styrketræning. ”Ønsket om fællesskab opfyldes i stedet på de sociale medier”, siger forsker. Af Tomas Skov

Ifølge undersøgelsen dyrker de 13-15-årige mindre idræt end tidligere. Og for de teenagere, der fortsat er aktive, ses et skifte fra forenings- og holdidræt til fitness og styrketræning fra 20 procent i 2011 til 29 procent i 2016. For de 16-19-årige ses samme skifte, hvor udviklingen er gået fra 44 procent i 2011 til 52 procent i 2016.

Vælger som voksne ”De unges valg af idrætsaktivitet er i højere grad begyndt at ligne de voksnes valg af fitnesscentre og løbeture,” vurderer analysechef i Lokale og Anlægsfonden Bo Vestergård Madsen i en pressemeddelelse. Undersøgelsen konklu-

derer også, at børn i teenageårene bliver udfordret i forhold til idrætsaktivitet som følge af skolereformen, der har givet længere skoledage, og dermed kan have øget frafaldet i teenagernes idrætsdeltagelse.

Forudsigeligt På RUC er forsker i sundhedsfremme Anne Brus ikke overrasket. ”Det er en tendens, som afspejler vores samfundsudvikling generelt. Bevægelsen er blot endnu et tegn på den individualisering, som præger vores samfund, og som slår igennem alle de sociale arenaer, vi interagerer i. Fitnesskulturen tilfredsstiller i den forstand muligheden for selv at bestemme, hvornår og

med hvem man gerne vil træne. Samtidig opfyldes ønsket om at være en del af et fællesskab andre steder, eksempelvis på de sociale medier”, vurderer hun.

Udstillingscenter I praksis kunne det dog godt tyde på, at netop det sociale fællesskab er en del af det, der trækker i fitnesscentret. Det er i hvert fald centerleder Charlotte Skrivers oplevelse i Fitness World i Algade i Roskilde. ”Vi får flere og flere unge medlemmer, og mange kommer efter skole - også bare for at hænge ud. Det kan næsten betegnes som et udstillingscenter, hvor man kommer for at kigge på hinanden, så det sociale aspekt spiller en stor rolle”, siger centerlederen, der må afvise mange ansøgere, som er yngre end de foreskrevne 15 år. ”De starter yngre end tidligere. Man skal være mere trænet i dag, og det er som om, de skal leve op til et image”, vurderer Charlotte Skriver.

”Jeg spiller også fodbold. Og ellers kan jeg godt lide at bruge min tid her. Det er et rart miljø at være i, og jeg kender ret mange, der går her. Så det er skidesjovt, faktisk. Man får trænet sine muskler, samtidig med at man får snakket og hygget med dem, man er sammen med. Jeg træner altid sammen med andre, for det er hyggeligere”, siger 15-årige Lauritz Kastrup fra Viby Sj.

”Jeg danser på Aaben Dans her i Roskilde, hvor der er meget træning. Og så går jeg her for at træne muskler, kondition og smidighed, når jeg ikke er i min træningsperiode med dans. Jeg kommer her 2-3 gange om ugen. Jeg har ikke nogen veninder, der går til fitness, så jeg træner alene eller sammen med nogle drenge, jeg kender. Man møder altid mange, man kender i fitnesscentret”, siger 15-årige Linnea Liv Schmidt fra Gadstrup.

”Jeg går til ishockey og træner så fitness ved siden af. Jeg synes her er et fedt sammenhold, og det er bare hyggeligt at være her. Det er sjovt at træne sammen med sine venner. Og så får man jo flere muskler, og det ser godt ud. Jeg har gået her et halvt års tid”, siger 15-årige Mikkel Bjerg fra Viby Sj.


6. DECEMBER 2016 l 29 l

peugeot.dk peugeot.dk

PEUGEOT 3008 SUV - ÅRETS BIL 2017! - EN KOMPROMISLØS OG BANEBRYDENDE VINDER PEUGEOT 3008 SUV - ÅRETS BIL 2017! - EN KOMPROMISLØS OG BANEBRYDENDE VINDER

ÅRETS BIL 2017

NY PEUGEOT 3008 SUV

ÅRETS BIL 2017

279.990 279.990 NY PEUGEOT 3008 SUV

FRA

KR.

KR. Automatisk nødbremsesystem FRAOp til 26,3 km/l 12,3" digital instrumentering Halvårlig ejerafgift fra 310 kr. Automatisk nødbremsesystem Op til 26,3 km/l 12,3" digital instrumentering Halvårlig ejerafgift fra 310 kr.

A B 26,3-17,2 km/l. CO2 100-136 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. Den viste bil er en 3008 Allure fra 340.315 kr. Vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. +

A B 26,3-17,2 km/l. CO2 100-136 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. Den viste bil er en 3008 Allure fra 340.315 kr. Vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. +

Et banebrydende og utraditionelt design, revolutionerende teknologi og unikke køreegenskaber. Med denne kombination har Peugeot skabt den kompromisløse nye 3008 SUV – Årets Bil i Danmark 2017! Oplev selv hvorfor den nye 3008 markerer sig og sætter standarden i SUV-klassen – Et banebrydende ogutrolig utraditionelt design, revolutionerende teknologi køreegenskaber. Med denne Peugeot skabt den og endda til en stærk fra-pris. Den nye 3008 SUV står klarog tilunikke en testkørsel hos din forhandler, såkombination book din tid har allerede nu på peugeot.dk kompromisløse nye 3008 SUV – Årets Bil i Danmark 2017! Oplev selv hvorfor den nye 3008 markerer sig og sætter standarden i SUV-klassen – og endda til en utrolig stærk fra-pris. Den nye 3008 SUV står klar til en testkørsel hos din forhandler, så book din tid allerede nu på peugeot.dk

ÅRETS BIL 2017 - PEUGEOT 3008 SUV ÅRETS BIL 2017 - PEUGEOT 3008 SUV

VEJLEBO & WINTHER APS PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde PEUGEOT ROskildE Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde Vejlebo & Winther ApS

Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 30 l 6. DECEMBER 2016

Roskilde Rundt

Fra Esbjerg til Klostermarksskolen Pernille Dalsgaard Bøss blev godt modtaget af mere end 600 elever og kommende kollegaer, da hun tiltrådte som ny skoleleder på Klostermarksskolen. Kl. 8:15 var alle elever samlet i gymnastiksalen, hvor flag, fællessang samt mini-kor og en velkomsttale gav elever og lærere en god start på dagen. Pernille er 51 år, og hun har været i skoleledelse i de sidste 15 år - seneste syv år som skoleleder på Askov-Malt Skole i Vejen Kommune. Hun er uddannet lærer fra Esbjerg Seminarium i 1988 og har desuden en diplomuddannelse i ledelse og er næsten færdig med en særlig tilrettelagt masteruddannelse i skoleledelse. Privat er Pernille gift og har en voksen datter, der er bosat i København. Efter godt et år med en konstitueret leder er den daglige ledelse nu på plads. Fra venstre ses pædagogisk leder Helle Malon, skoleleder Pernille Dalsgaard Bøss, aflelingsleder Jim Kehlet og viceskoleleder Thomas Olsen. Eleverne havde dekoreret Pernilles kontor med balloner og små sedler.

Festival-frivillige pakkede ind Torsdag aften var omkring 30 frivillige samlet på Roskilde Festivals sekretariat på Havsteensvej for at pakke julegaver ind, som doneres til en række hjælpeorganisationer i Danmark. Aftenen igennem var der en livlig aktivitet med papir og bånd for at få de mange pakker klar til trængende i hele landet. Roskilde Festivals donation af de mange julegaver er efterhånden en fast del af non-profit-organisationens velgørende fokus.


6. DECEMBER 2016 l 31 l

Centrifugen, der satte selveste Lenin i sving Maglekilde har haft stor betydning for Roskilde, men at der på Maglekilde Maskinfabrik i 1878 skete noget, der gjorde Roskilde kendt og satte gang i en udvikling, der gav Lenin en umulig opgave, kommer nok bag på de fleste.

en mere ensartet kvalitet. Allerede i 1881 solgte man dog patentet til B&W. I Roskilde kunne man slet ikke følge med i efterspørgslen. Betydningen af Maglekilde-centrifugen kan vanskeligt overvurderes. Det er ikke kun i lokal litteratur, at den gøres til noget særligt. I daglig tale var der to slags smør ’herregårdssmør’ til 1,16 kr. pundet for den dårligste kvalitet, og ’bondesmør’, hvor den bedste kostede 0,75 kr. Hidtil havde man kun kunnet sælge det såkaldte ’herregårdssmør’ til eksport, men fremkomsten af denne nye maskine og andelsbevægelsen skulle hurtigt ændre på det.

Andelsbevægelsen og udviklingen på landet Af Per Steenholdt

På fabrikken udviklede man, og fik patent på, en såkaldt kontinuerlig centrifuge, der kunne øge udbyttet ved hurtigt og billigt at skille sødmælken, så fløden blev ’skummet’ fra mælken. Smør kunne nu fremstilles langt billigere og med

Det var i meget høj grad fremkomsten af centrifugen, der satte skub i hele andelstanken. Hvis bønderne slog sig sammen, kunne de alle opnå en langt højere pris for deres smør. I 1882 blev det første andelsmejeri oprettet Vestjylland, og i 1894 var der over 900. Antallet af herregårdsmejerier faldt tilsvarende, hvor der i 1894 havde været 283, faldt antallet til 89 i 1904. De mindre gårde havde fundet

Maglekilde Maskinfabrik fotograferet i anledning af 75-årsjubilæum i 1942. Foto Roskilde Lokalarkiv.

en måde at kunne klare sig på i forhold til de gamle, store herregårde. Det gav jo så arbejde til andre. Der blev lavet brugsforeninger med butikker, og der var arbejde til smede og andre håndværkere. Langt de fleste mejerier fik også deres egen dampmaskine. Karl Marx havde i sine bøger og skrifter forudsagt, hvordan de rige bønder ville blive rigere, og de mindre drevet i fattigdom. Efter år 1900 var der økonomer, der brugte Danmark som eksempel på, at Karl Marx havde taget fejl. Udviklingen i Danmark, der blev skubbet i gang af den smarte centrifuge fra Roskilde, var det bedste bevis.

nødvendigheden af revolution, men nøjes med mindre reformer af det bestående samfund. Verdenshistorien ville have set noget anderledes ud, hvis Lenin virkelig havde studeret de seneste 20 års udvikling. Lenin brød sig ikke om Stauning eller de danske socialdemokrater. Lenin lyttede ikke, han

satte sig ind på Det Kongelige Bibliotek og studerede statistik. Han ville bevise, at Marx havde ret. Her kunne man jo sort på hvidt se, at der var kommet langt flere huse uden ret meget jord til. Ja da, mejeristen havde fået et hus og måske også ansatte ved jernbanen eller andre virksomheder. Lenin

brugte den slags statistikker til at vise, beboerne på landet havde mistet jord, hvor de i virkeligheden viste, at mange, der ikke dyrkede jord, havde fået eget hus. Han blev indirekte ”sat i sving” af en maskine fra Maglekilde, der fik så stor indflydelse, at han måtte fuske med sit arbejde.

Eriksvej 40 - Roskilde

Lenin i København

Maglekilde-centrifugen, der skabte velstand. Foto: Kulturarv Roskilde

I 1910 deltog Lenin i den internationale kongres, afholdt i København. Han havde læst de teoretikere, der mente, man på baggrund af udviklingen i Danmark godt kunne afblæse

SAGNLANDET LEJRE JUL I SAGNLANDET LEJRE Oplev 1800-tallets hyggelige jul, vær med i bolsjekogerriet, tinsoldatværkstedet og prøv de mange andre juleaktiviteter.

GRATIS ENTRÉ 3.-4.,10.-11.&17.-18. december kl.11-16

Keine Fear for Flanger - Bæst - Skifting Billetter

Billetten.dk 130,- Indgang 150,clubparamountfoenix.dk


l 32 l 6. DECEMBER 2016

KULTURKALENDER 2016

NOVEMBER

og oplev samtidig det hyggelige julemarked i

Se flere købmandsgården, som har åbent 11-15. arrangementer på Lützhøfts Købmandsgård kl. 11 Appén Roskilde Live SILDEORKESTRET

Lørdagsjazz i den søde juletid i KulturCosmos. CosmosHuset kl. 11

ad Hjertestien. Varighed: ca 1 time. Gratis. Roskilde Biblioteks trappe kl. 10

PÅ VEJ TIL NYT JOB?

Jobcenter Roskilde inviterer til tips og tricks som sætter gang i en optimeret jobsøgning. Beskæftigelsesvejleder Søren Christensen tager udgangspunkt i din situation. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 10

DSB KOMMER PÅ BESØG

NATLØB

Oplev Roskildes nye naturområde ved Himmelsøen med pandelampe og tidtagning. Ruten er på gode stier og du kan løbe i almindelige løbesko. Du kan løbe ruten 1 - 4 gange rundt. Der vil være afmærket med lys og refleks på ruterne, men du skal have pandelampe med. Himmelsøen i Darup kl. 18

Kristiansminde lokalcenter vil i samarbejde med “Ældre Optimisters Samvær” invitere til hyggelig julebasar. Kom og hyg dig med din nærmeste eller gode venner. Plejecenter Kristiansminde kl. 12.30-15

SOGNEEFTERMIDDAG

Advents / Julehygge med sang og historielæsning. Himmelev Sognegård kl. 14-16

GUITARLAB

Trænger din guitar eller bas til at blive justeret, få skiftet strenge eller bare efterset af en ekspert? Så kom forbi GuitarLab på RAGNAROCK, hvor kyndige Tonny Larsen fra Roskilde Bibliotek vil tage sig kærligt af din guitar eller bas. RAGNAROCK - museet for pop kl. 16-20

Vi mødes ved Roskilde Bibliotek og går en tur

PRIS PÅ

SØNDAG 11. DECEMBER

FOREDRAG

Vi byder velkommen til motionsløb i Folkeparken i et let terræn og skønne omgivelser i Roskilde centrum. Se mere på www.lobforlivet.dk Husk Nissehuen. Folkeparken kl. 10

HERLEV

JULETRÆSFEST

GLOSTRUP

RUTH TO HELL

Rå, svedig rock, der trykkes af og bliver spillet af tre kvinder og en tøsedreng. Klosterkælderen kl. 20

ESBEN AMDISEN & ANJA KICKBUSCH

Entré: 90 kr + evt. gebyr . Gimle kl. 20

HEMMELIG FILM

Tag ægtefællen eller vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Tilmelding nødvendig. Ågerup Bibliotek kl. 13.30

LØRDAG 10. DECEMBER JULEPERLEWORKSHOP

Kom og lav julehjerter og andre figurer med perler, som du kan hænge på juletræet eller give væk i julegave. Sanne fra Den Kreative Bus hjælper dig i gang og deler ud af sine gode ideer. For børn fra 6 år og deres voksne. Jyllinge Bibliotek kl. 10.30-13

INDVIELSE AF LÜTZHØFTS PASSAGE

Borgmester Joy Mogensen indvier den nye passage mellem Lützhøfts Købmandsgård og Absalon skole. Kom og vær med til indvielsen

GIMLE FOR BØRN

Julebanko er efterhånden en stærk tradition i Gimle for Børn. Det gælder om at hygge og vinde skøre, sjove og skæve præmier. Entré: 100 kr + evt. gebyr. Gimle kl. 12 (dørene åbnes kl. 11.30)

HÅNDARBEJDSCAFÉ

Medbring dit eget håndarbejde, bliv inspireret og lær nye metoder i strik og hækling af Vibeke Nyrop. Roskilde Bibliotek kl. 13-15.45

PRØV VORES

JULEBUFFET

OS HER

And VI BYDER BÅDE PÅ AD LIB & Risalamande MERE! - SAMT MEGET

TLF: 4491 4520 TLF: 4343 0390

CITY 2 TAASTRUP

NY

HE

TLF: 4399 0086

Kuponen gælder t.o.m. 2017

HALMVÆRKSTED

Traditionen tro er der halmværksted for hele familien på Roskilde Museum alle fire adventssøndage. Kom og vær med, når vi julehygger og laver nisser og engle af halm. Roskilde Museum kl. 11-14

FRA KL. 16.00 - 22.00

BESØG

NISSEHUELØBET

Viby Idrætsforening inviterer til at danse om juletræ sammen med den store nissefamilie, som også i år kommer på besøg. Der vil være børnelege og anden underholdning af nisserne. Lions kommer forbi og sælger deres julelotteri. Viby Sj. Idrætscenter kl. 10-ca.13

LØR, SØN, MAN & TIR

À LA CARTE

Sy, få hjælp eller inspiration til patchwork med Jyllinge Patchwork Forening. Jyllinge Bibliotek kl. 18-20 Keld Grinder-Hansen fra Nyvang i Holbæk fortæller om jul i gamle dage. Der serveres gløgg og æbleskiver. Gadstrup Kirke kl. 19.30-20

TILBUDDET GÆLDER

BESTIL 2 X BRUNCH NU’ DET JUL! FROKOST JULEBUFFET

|

BETAL: KUN FOR 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen gælder t.o.m. 2017

BESTIL 2 X

AFTEN | NU’ DET JUL! EVENING

OPLEVELSER ER DE BEDSTE JULEGAVER! Se vores spændende forårsprogram på gimle.dk - der er noget for hele familien.

JULEBUFFET

BETAL: KUN FOR 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

VÆRDIKUPON

HJERTE-GÅTUR

Kom og vær med, det bliver super sjovt. Vi mødes ved den røde bom for enden af Hyrdehøjvej, hvor der er betaling, våbentjek og sminkning. Rollespillet forgår i en middelalderverden, krydret med magi og mystiske væsner. Entré: 50 kr. Medlemmer gratis adgang. Parkeringspladsen ved Hyrdehøj Skov ved Katedralskolen kl. 9.30-16

AFLEVER VED BESTILLING

TORSDAG 8. DECEMBER

ROSLIVE (FRA 10 ÅR)

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Stemningsfuld aften med Roskildekoret. Dirigent Roger Munck-Fairwood fortsætter traditionen med Christmas Carols. Jakobskirken kl. 19.30-21.30

Ring gerne til os på 21 19 15 15 webshop www.nordenliving.dk

VÆRDIKUPON

CHRISTMAS CARROLS

Folk Roskilde inviteret til koncert med Rasmus Lyberth, bakket op af et fantastisk band. Nyd de vidunderlige sange, som få af os forstår men til gengæld føler helt ind sjælen. Entré: 185-200 kr. Gimle kl. 19.30

Dankort - VISA - Master Mobilepay - Swipp - Kontanter

AFLEVER VED BESTILLING

Dorthe Chakravarty fortæller om den farverige kvinde, Jo Jacobsen (1884-1963) – Carlsbergfruen, der gik sine egne veje. Jo forlod ægteskabet, levede som frigjort kvinde, skrev romaner, kæmpede for enlige mødres rettigheder, fri abort og var med til at bringe psykoanalysen til landet. Roskilde Museum kl. 19-21

RASMUS LYBERTH

Præstemarksvej 10 E, Roskilde ml. Industrivej/Københavnsvej 

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

FOREDRAG

PATCHWORKCAFÉ

Roskilde Sangskriverklub giver koncert fire lørdage i efteråret. Skriver du selv sange, og vil gerne stå foran et publikum, så mød op og få en snak med klubbens medlemmer. Scenen på Roskilde Bibliotek kl. 12-13-30

VÆRDIKUPON

JULEMARKED

LØRDAGSKONCERT

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

Katja Estrup er 15 år og er lige startet på gymnasiet. Hun startede med at male allerede som 4 årig. Ågerup Bibliotek kl. 7-22

Tirsdag ­ Fredag kl. 12 ­ 18 Lørdag ­ Søndag kl. 10 ­ 15 Mandag lukket

VÆRDIKUPON

AKRYLMALERIER

Julehyggen er som sædvanlig helt i top i Købmandsgården, når porten slås op til årets julemarked. Kom ind i den hyggelige og velassorterede julepyntede købmandsbutik og find ting og sager, som ikke forhandles andre steder i Roskilde. Lützhøfts Købmandsgård kl. 11-15

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

ONSDAG 7. DECEMBER

Lær om mulighederne for at købe billet og pladsbillet på DSB App eller i DSB Netbutik. Du kan også få vist, hvordan du søger din rejse i rejselanen.dk og få besvaret andre spørgsmål, du må have om det at tage på rejse med DSB. Gratis. Roskilde Bibliotek kl. 14-17

JULEMARKED

I forbindelse med ejerskifte tømmer vi lageret for masser af lækre varer til kvinder og hjemmet. SPAR 50%  på de nye kollektioner fra kendte interiør­, tøj­ og accessories mærker.

D!

JULEMARKED 10. DECEMBER

LAGERSALG


6. DECEMBER 2016 l 33 l

Rasmus Lyberth – den store stemme fra Grønland Lørdag den 10. december spiller Grønlands måske mest kendte kunstner, Rasmus Lyberth, på Gimle i Roskilde. Han bakkes op af et band bestående af Alain Apaloo (guitar), Ayi Solomon (percussion), Kristoffer Jul Reenberg (keys) og Ulrik Andersen (bas). Rasmus Lyberth kan fylde spillesteder til bristepunktet og begejstre både publikum og anmeldere. Det er en betagende og helt enestående oplevelse at høre Rasmus Lyberth synge. Med sin selvkomponerede musik og sin fængslende stemme synger Rasmus om Grønlands natur, befolkningens vilkår og hjemlandets udvikling, så det trodser alle sprogbarrierer, og går lige i hjertet på publikum. Det er uanset om publikum lytter til ham i Royal Albert

På RAGNAROCKs nye udtilling ’Guitar ON/OFF’ har publikum bl.a. mulighed for at træde indenfor i en 21 meter lang guitar.

Ny udstilling sætter spot på guitaren

Rasmus Lyberth har sunget over hele verden .

Hall i London eller til en af hans særdeles populære julekoncerter, der år efter år fylder Christians Kirke på Christianshavn med et begejstret publikum. Rasmus Lyberth har gennem sin karriere sunget over en stor del af verden, men et af højdepunkter-

ne var, da BBC inviterede ham til at medvirke til en ’Proms’-koncert i Royal Albert Hall i 2011. Denne koncert blev optaget og har været vist i hele verden. Den er også blevet sendt i DR 2. Nu har vi chancen for at opleve et pust fra Grønland i Roskilde.

Fakta Tid: Lørdag den 10. december kl. 19:30 Sted: Gimle, Helligkorsvej 2 Forsalg www.roskildebilletten.dk 175 kr. + gebyr 10 kr. Ved døren: 200 kr. Ungepris: 50 kr.

En 21 meter lang guitar, interaktiv ny teknologi og muligheden for at spille luftguitar. Det er bare nogle af ingredienserne, når RAGNAROCK åbner den nye spotudstilling ’GUITAR ON/ OFF’ den 16. december. Udstillingen er interaktiv, og man kan træde indenfor i en gigantisk guitar og (gen) opdage et af de mest populære musikinstrumenter. Den kæmpe guitar indbyder til at spille på dens strenge, komme helt tæt på gennem 3D-skanninger samt fordybelse i live-optrædener og guitarens historie fra renæssancen til i dag.

EU-støttet samarbejde ’GUITAR ON/OFF’ er lavet af Musée de la Musique i Paris, Museu de la Música

i Barcelona og Ragnarock - Museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde. Udstillingen er medfinansieret af Den Europæiske Unions program ’Et Kreativt Europa’, og den har således været på turné først i Paris, siden Barcelona, og nu kommer den til Roskilde. ”Det er en fantastisk mulighed for os som nationalt museum at indgå i et større kulturelt samarbejde med museerne i Paris og Barcelona. Det viser, at musik er en universel størrelse, som taler til alle slags mennesker på tværs af landegrænser, og her er guitaren et godt eksempel på et instrument, der altid har været brugt i et utal af stilarter og historiske perioder,” siger museumsinspektør og ud-

stillingskoordinator Kærgaard Hansen.

Mette

Lokalt fokus og musikalske arrangementer Udover den store guitar består udstillingen også af et lokalt modul lavet specifikt til Danmark, hvor man kan se udvalgte guitarer fra danske guitarister som Peter Thorup, Noa Lachmi, Michael Falch og Sune Wagner, der alle er udvalgt, fordi de fortæller en historie om fx jagten på den helt rigtige guitarmodel og betydningen af den allerførste guitar. Derudover vil RAGNAROCKs arrangementsprogram fokusere på guitaren i hele udstillingens periode. Museet viser guitarfilm, afholder GuitarLab og bygger Didley Bows i værkstedet.

LAD OS STÅ FOR ÅRETS

NYTÅRSMENU

Julefrokost Skøn mad i charmerende omgivelser

Forkæl dig selv, familien, vennerne eller hele firmaet med julestemning, julehygge og spændende juleanretninger - serveret ved bordet. Pris fra kr. 325,-

Lad champagnepropperne springe og glem alt om at stå flere timer i køkkenet - vi klarer årets sidste, store festmåltid! Som vi har gjort siden 1976. FORRET Islandsk stenbidderrogn rørt med dampet torsk, rødløg brunoise og urtecreme serveret med boghvedeblinis og saltbagt knoldselleri MELLEMRET Enebærrøget dyreryg med tranebærtapenade, pickles af østershatte samt salat af vilde ris - hertil hjemmebagt brød HOVEDRET Helstegt oksemørbrad med sauce af kraftig nedkogt sky med morkler smagt til med portvin, bagte rodfrugter med sort sesam og ahornsirup, variation af syltede og brændte løg samt bagt kartoffelmos rørt med purløg og creme fraiche DESSERT Gateau marcel a la Gastronetten i 3-lag af lys og mørk chokolade med råsyltede bær, karamelliseret hvid chokolade samt champagnesorbet TILBEREDNING Skal blot varmes op og anrettes.

MENUPRIS 3 retter

Se menuen på store-bors.dk

385,4 retter

425,RING +45 46 32 50 45 SKRIV info@store-bors.dk BESTIL store-bors.dk

Christian Zwicky

Havnevej 43 4000 Roskilde

CLERMONTGADE 36 · ROSKILDE 46 35 12 91 · GASTRONETTEN.DK

AFHENTNING 31. december kl. 12-15


l 34 l 6. DECEMBER 2016

Navne

Ny dagtilbudschef i Roskilde Kommune Et enigt ansættelsesudvalg har valgt at ansætte Christina Breinholt Schou som dagtilbudschef pr. 1. januar 2017.

Flemming Hansen og Aksel Holmbøge fra STARK Bønnelycke kan glæde sig til at flytte ind i helt nye lokaler til sommerferien.

Flytning på matriklen Af Tomas Skov

Der bliver gravet huller i jorden hos STARK Bønnelycke på Industrivej i Roskilde. ”Vi skal have bygget en ny forretning, for det er jo noget gammelt lort fra 1960’erne. Vi har revet en gammel kontorbygning ned, mens butikken kører videre, som intet var hændt.

Vi bygger så en spritny forretning ved siden af, som vi flytter ind i til sommerferien næste år”, fortæller Aksel Holmbøge.

Tre gange større Den nye forretning bliver med sine 1200 kvm. omtrent tre gange så stor som den nuværende, og den eksisterende bygning bliver så

konverteret til blandt andet møderum, varemodtagelse og omklædning. ”Varerne kommer til at præsentere sig bedre og mere organiseret. Det bliver jo lyse og venlige lokaler med højt til loftet, der kommer til at fremstå væsentligt mere kundevenlige”, forklarer Aksel Holmbøge.

Ny professor forsker i bæredygtige løsninger for miljøet Marianne Thomsen er udnævnt til professor i industriel økologi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, i Risø. Marianne Thomsen forsker i at udvikle affalds- og produktionssystemer og grønne vækstteknologier, som kan være med til at sikre grøn omstilling i Danmark. I sit arbejde fokuserer Marianne Thomsen på at udvikle nye modeller og nytænke systemer, teknologier og infrastruktur for bæredygtig forvaltning af ressourcerne. Hendes forskning udføres i tæt samarbejde med virksomheder inden for både service og produktion og på tværs af sektorer. Målet for forskningen i øko-industrielle systemer er, at biologisk nedbrydelige materialer cirkuleres for sig i en biologisk cyklus, mens andre komponenter tænkes ind i en teknisk cyklus. På længere sigt er det målet, at alle stoffer recirkuleres, og at vi dermed kan nedbringe forbruget af materialer og mindske påvirkningen af klima og miljø. Marianne Thomsen forskning har vist, at økoindustrielle systemer kan bidrage til løse

Professor Marianne Thomsen forsker i at udvikle affalds- og produktionssystemer og grønne vækstteknologier, som kan være med til at sikre grøn omstilling i Danmark.

udfordringer såsom stigende ressourceknaphed, forringelse af miljøkvalitet og klimaforandringer. Et eksempel er dyrkning af alger, som (gen-)bruger udledninger fra traditionelle produktionssystemer, og dermed nedbringer drivhusgasser og næringsstoffer i vandmiljøet. Som forsker er Marianne Thomsen med til at rådgive de danske myndigheder om, hvordan vi bedst kan sikre overgangen fra de traditionelle produktions- og affaldssystemer til et bæredygtigt samfund med cirkulære stofstrømme og uden affald. Hendes forskning har blandt andet bidraget til forbedring af de nationale

klimaopgørelser for spildevandssektoren. Generelt har Marianne Thomsens forskning betydning for aktører inden for greentechog cleantech-industrien, idet hendes modeller beregner, hvordan industrierne kan bidrage til at modvirke klimaforandringer og forbedre miljøet. Marianne Thomsen er uddannet B.Sc. i miljøkemi og cand. scient. i organisk kemi fra Københavns Universitet i 1997 og fik sin ph.d.-grad i Environmental Science and Risk Management fra Roskilde Universitet i 2001. Hun har været ansat som forsker ved det tidl. Danmarks Miljøundersøgelser, nu Aarhus Universitet siden 2001. Risikovurdering af ”kemi i kredsløb” har været et gennemgående tema igennem Marianne Thomsens karriereforløb, og hun har bidraget væsentligt til udviklingen af det tværfaglige forskningsfelt økoindustriel systemanalyse.

Fakta: Marianne Thomsen holder sin tiltrædelsesforelæsning som ny professor fredag den 17. marts kl. 14 i Niels Bohr Auditoriet, Risø, Frederiksborgvej 399.

Hun er 42 år og kommer fra en stilling som sekretariatsleder i Center for Børn og Unge i Gribskov Kommune. Inden da har hun i en årrække været ansat i Københavns Kommunes Børne- og Ungeforvaltning, hvor hun har arbejdet med dagtilbudsområdet, integration, ledelsesinformation og implementering i en årrække.

Christina Breinholt Schou er cand.mag. fra Københavns Universitet, en titel, som hun har suppleret med en diplomuddannelse i ledelse fra Metropol. Hun deler bolig og hverdag med mand og tre børn i Vanløse.

Direktør Ane K. Christensen, der tiltrådte den 1. november i år, har deltaget i

ansættelsesprocessen, og hun glæder sig meget til samarbejdet med den nye afdelingschef i Skole og Børn om gennemførelsen af dagtilbudspolitikken. ”Christina har et stort engagement og en lang erfaring fra børneområdet. Hun er åben og nysgerrig, og det er et godt udgangspunkt for den vigtige dialog mellem forældre, medarbejdere og ledere i dagtilbud i Roskilde Kommune. Hun er også ambitiøs, innovativ og udviklingsorienteret. Det er en stærk kombination af egenskaber, når hun nu skal fortsætte den gode udvikling af dagtilbud med høj kvalitet og med gode overgange til skolen, siger Ane K. Christensen.

Stor Roskilde-pris til en bemærkelsesværdig digter Digteren Christian Yde Frostholm får den 6. december Bisballefondens kunstnerpris på 75.000 kroner. Lilian Munk Rösing siger: ”I Christian Yde Frostholms værk finder man en lige så afdæmpet som insisterende afsøgning af steder og tidslag i et præcist poetisk sprog, ofte i samspil med fotografier. CYF er på sporet af det efterladte, dels efterladte genstande, som iagttages opmærksomt gennem sprogets eller kameraets linse, dels det, som historien og stedernes tidligere digtere har efterladt sig. I Paris en brugsanvisning formulerer CYF sin

det sædvanlige.” CYF er det infraordinæres digter. Med en sprød præcision i blik og sprogtone leverer han portrætter af tid og sted netop ved at fokusere på det, som ikke er værd at skrive hjem om”.

Fakta: Christian Yde Frostholms poesi bliver belønnet med 75.000 kroner.

poetik med et citat fra den franske forfatter Georges Perec: Man skal skrive om ”det banale, det dagligdags, det åbenlyse, det fælles, det ordinære, det infra-ordinære, baggrundsstøjen,

Priskomitéen vælger i enighed årets prismodtager: En særligt begavet kunstner, der uberettiget endnu ikke har opnået anerkendelse uden for en snæver kreds. Bisballeprisen har altså et unikt fokus på kunstnere som endnu ikke er kendte.

Nyuddannet fotograf scorer 12-tal til sin svendeprøve Fotograf Victor Achen har den 12. oktober 2016 bestået sin fagprøve fra NEXT i København og kan nu kalde sig udlært fagfotograf. I 2012 blev PhotoCare Roskilde godkendt til at uddanne fotografelever. Fredag den 1. juni 2012 startede Victor Achen sin læretid hos PhotoCare i Roskilde. Uddannelsen, som tager 4,5 år, har været en blanding af skoleophold, rejse og praktisk arbejde hos PhotoCare Roskilde. På lærestedet har Victor arbejdet mest med portrætter, men ved den afsluttende svendeprøve viste Victor også sine færdigheder inden for arkitek-

turfotografering, still life og produktfotografering. Fotograf Kirsten Ellebæk har været Victors daglige sparringspartner hos PhotoCare Roskilde. Billederne

kan alle opleves i butikken, som findes på Holbækvej 6. PhotoCare Roskilde ønsker Victor tillykke med den flotte svendeprøve.


6. DECEMBER 2016 l 35 l

VI ER MEDLEM AF

ROSKILDE HANDEL Vi gi’r dig unik service og masser af fordele!

Butiksansvarlig Ari Ahmed i et af de mere eksklusive møblementer til mødelokaler, som er udstillet i forretningen.

Nyt medlem af Roskilde Handel:

Møblerne kan være med til at gøre dig effektiv Kontorartikler, grafiske løsninger, kopimaskiner og planteløsninger fylder en god del af den 1.312 kvm store butik, som Mogens Daarbak A/S for snart tre år siden rykkede ind i på Københavnsvej 130. Men det er møbelafdelingen, der springer i øjnene. - Møblerne er en vigtig del af forretningen i Roskilde, siger afdelingsdirektør Morten Lauritsen. Det betyder meget, at kunderne kan komme og se og røre møblerne. Vi vil også gerne vise det nye, så vi opdaterer udstillingen mindst to gange om året. Af de syv forretninger i Mogens Daarbak-kæden er Roskilde den største på møbler, målt i salg. Det spænder lige fra almindelige arbejdspladser til specialløsninger og designmøbler og også gardiner. Mogens Daarbak A/S har egne indretningsarkitekter, projektingeniører og ergoterapeut tilknyttet for at kunne rådgive kunderne.

Morten Lauritsen: - Som noget helt nyt har vi fået en trend- og projektmanager til at rådgive om space management og adfærdsdesign. Altså hvad der er vigtigt for at skabe det rette arbejdsmiljø og også øge effektiviteten ved hjælp af sit møblement.

Har I nu også brug for arbejdspladser til alle?

Vi har lige haft 65 virksomheder til erfa-møde i afdelingen i Silkeborg. Space management er interessant, for hvor mange virksomheder har egentligt brug for en arbejdsplads til samtlige medarbejdere? Nogle er jo ude af huset en del af tiden og behøver kun en flyverplads.

Mogens Daarbak A/S har været i Roskilde i otte år og har kunder fra hele Sjælland. På de otte år er omsætningen steget fra 3 mio. til over 50 mio. kr. Af samme grund blev de oprindelige lokaler i Ringstedgade for små og en ny forretning bygget op på den gamle papfabrik på Københavnsvej. - Selv om vi ligger i udkanten i forhold til bymidten, betyder det meget for os at støtte by- og handelslivet. Derfor er vi nu med i Roskilde Handel, siger Morten Lauritsen.

Her finder du ... Mogens Daarbak A/S Københavnsvej 130 4000 Roskilde Tel: 96 33 33 33

Meld dig ind i Roskilde Handel og vær med til at sætte byen på landkortet. ALLE NYE MEDLEMMER SPONSERES MED ET GRATIS PORTRÆT I PAPERBOY!

Roskilde Handel

Portrættet er produceret af PR Konsortiet og Grønager.

DETAIL I ERHVERV I SERVICE


l 36 l 6. DECEMBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Aygo Pink Stubbe Edition Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Sidste uges udsnit var Impact Church på Lillevangsvej ved Vindinge. Ugens vinder blev Katrine Jørgensen, der svarede rigtigt.

Tillykke - der står et paperboykrus klar til Katrine på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Roskilde i billeder

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Spillestedet Paramount på Eriksvej. Indgangsparti i aftenbelysning. En sand Roskilde-perle, undergrundsspillested siden 1969. Her finder du “dem de andre ikke må lege med”, som ofte viser sig, at være søde ildsjæle, der elsker live-musik. Foto: Jørgen Hippie Andersen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...


6. DECEMBER 2016 l 37 l

Dovne Isabella Nicoline Back måtte sættes i gang før tid, da der ikke var livstegn fra maven. Af Tomas Skov

”Jeg blev sat i gang lidt før tid på grund af manglende livstegn. Men det viste sig bare, at hun er doven, og at hun sov derinde – ligesom hun gør nu”, siger Nicoline Back. Og ganske rigtigt ligger nyfødte Isabella og sover trygt ved siden af sin mor. Ind imellem udsender den sorthårede førstefødte en knirkelyd, men ellers er der helt ro.

Baby med elastik 27-årige Nicoline Back fik

hormonpiller mandag, tirsdag og onsdag, hvilket førte til, at hun åbnede sig én centimeter. Torsdag fik hun så taget vandet kl. 10:30, så fødslen kunne gå i gang. Veerne tog til, og nåede både at komme i vand, få lagt epiduralblokade og få lattergas. ”Det viste sig, at hendes navlestreng var lidt for kort. Så hver gang, jeg pressede hende lidt ud, så røg hun op igen som en elastik. Det var ret smertefuldt”, fortæller moren. ”Hun var lige ved at komme ud, og så endte de med at tage hende med sugekop”, supplerer faren, Nicky Søndergaard.

kom den 3.021 gram tunge og 50 centimeter lange Isabella til verden torsdag den 1. december kl. 23:53. ”Jeg er førstegangsfødende, så jeg havde faktisk regnet med et længere forløb. Det hele gik lidt stærkt. Men alt i alt har det været en dejlig oplevelse. Personalet har taget sig rigtigt godt at os, og har givet sig tid”, siger moren, der nu afventer Isabellas blodprøve i hælen og hørescanningsprøve inden turen går hjem til Horsehøj i Roskilde.

Dejlig oplevelse Trods sin nølende entré udi vores del af verden,

Isabella sover tungt - ligesom hun gjorde i sin mors mave. Her sover hun videre i armene på sin stolte far.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat.

SPAR

20%

200 ml.

Decubal Mild, effektiv fedtcreme til den ekstra tørre og udsatte hud.

100 ml.

Tilbud nu

4640

Tilbud nu

8560

Tilbuddet gælder til og med torsdag d. 22/12

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

Dyreværnssager er værst Roskilde Internat er det eneste af Dyrenes Beskyttelses internater, der har en fast dyrlæge. Marlene Dickow fortæller om sit job, hvor især dyreværnssager har gjort indtryk på hende.

Roskilde Internat er et af Dyrenes Beskyttelses internater. Når dyrene kommer på internaterne, er de i de bedste hænder. Særligt for Roskilde Internat er det, at de er de eneste, der har egen dyrlæge. Hun hedder Marlene Dickow. Som dyrlæge har man mange vigtige arbejdsop-

gaver, når man arbejder på et internat. Arbejdet består både i at redde de dyr, der kan reddes og beskytte de dyr, der allerede er på internatet, fra sygdomme. En anden væsentlig arbejdsopgave er at få neutraliseret både katte og kaniner. Marlene Dickow er ikke i tvivl om, at hendes job til tider kan være barsk. ”På nogle punkter, ja – der skal træffes mange hårde beslutninger. Vi prøver jo på at redde alle de dyr, vi kan, men vi har også en holdning om, at der i sidste ende skal komme et dyr ud af det, som kan få et godt liv uden kroniske gener. Det kan være en svær beslutning at stå med”, udtaler dyrlægen på Roskilde Internat. Der er nok at se til ude på Roskilde Internat. Nogle uger kan de modtage 40-50

dyr, men Marlene Dickow er dog særligt blevet chokeret over de mange dyreværnssager, som de modtager på internatet. De sager har gjort størst indtryk på hende. ”Generelt vil jeg sige dyreværnssager, hvor folk har udøvet virkelig brutal vold mod sagesløse, forsvarsløse dyr eller sultet dem, så de ikke er andet end skind og ben. Det forstår man ikke, og det er rigtig ubehageligt at blive vidne til. Men selvfølgelig er der også sager med lykkelig slutning. For ikke så længe siden fik vi en hund ind, der havde fået tæsk af sin ejer, men stadig var glad og tillidsfuld. Når sådan et dyr kan få hjælp og nogle nye gode ejere, er det fantastisk”, fortæller dyrlægen.

Marlene Dickows job kan til tider være barsk. Foto: Carsten Snejbjerg


l 38 l 6. DECEMBER 2016

Det sker i din kirke Roskilde Kommune Søndag 11. december 2016 kl.15:00 til 16:00

Julekoncert med Det Danske Drengekor i Ørsted kirke Det Danske Drengekors Koncertkor er et klassisk drengekor og blev stiftet i København i 1943. Koret består af drenge i alderen 8-15 år og har et mangeårigt samarbejde med Det Kgl. Teater. Koncertkorsdrengene er derfor ofte medspillere som børnesangere i forestillinger på Operaen. Hertil har koret indspillet flere cd’er med egne sange. Korets repertoire spænder vidt. Der er fokus på den danske sangskat, som blandes med spændende og smukke udenlandske korværker. Koret optræder til en lang række koncerter i løbet af året. Derudover har Koncertkoret en årlig sommerturné, som har bragt drengene til bl.a. Kina, Færøerne og Grækenland. Udover at give koncerter har koret medvirket ved adskillige opgaver i radio og TV. Under ledelse af chefdirigent Emil Ritter synger koret julen ind i Ørsted Kirke med kendte og elskede julesange både fra Danmark og udlandet. Efter koncerten vil der være et hyggeligt samvær i Ørsted forsamlingshus, og der er mulighed for parkering ved siden af kirken i den gamle Præstegård (Ørstedvej 15, 4622 Havdrup).

Onsdag 7. december 2016, 19.30

Christmas Carrols

Medvirkende: Roskildekoret. Pris: Entré 50 kr. Kaffe og julekage 20 kr. Hele beløbet går til julehjælp i sognet. Stemningfuld aften med Roskildekoret.

Dirigent Roger Munck-Fairwood fortsætter traditionen med Christmas Carols i Jakobskirken. Sted: Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Søndag 11. december 2016, 19:30

DR PigeKoret i Jyllinge

Jyllinge Menighedsråd glæder sig over at kunne præsentere de dygtige piger fra DR PigeKoret under ledelse af deres fremragende dirigent Philip Faber ved en koncert i Hellig Kors Kirke. Herfra vil julens kendte sange og salmer klinge smukt ind i en fortælling om jul, fællesskab og glæde. Billetter á 150,- kr. kan købes på kirkekontoret (hvor der også kan betales med MobilePay) eller online på Billetto. Dørene åbnes kl. 19:00.

Søndag 11. december 2016, 14:30

Julekoncert i Ny Vor Frue kirke Programmet består af afvekslende indslag fremført af en række forskellige medvirkende så som historiefortælleren Peter Hartmann, Vor Frue sangkor, sangeren Lise Westzynthius samt fløjtenisten Jonathan Schmidt. Desuden medvirker organist Niels Christensen med orgelsatser knyttet til juletiden. Velkommen til en times tid i musikalsk julestemning, hvor vi naturligvis også vil synge kendte julesalmer.

Søndag 11. december 2016, kl.16:00 - 17:00

Julekoncert i Sankt Jørgensbjerg Kirke Årets julekoncert forener, traditionen tro, kirkens samlede musikalske kræfter. Kirkekoret dirigeres af Claus. Heilmann og ved orglet sidder Merete Kuhlmann. Koncerten vil byde på både kendt og mindre kendt julemusik fra ind- og udland. Der vil selvfølgelig også være mulighed for at synge med på nogle af julens salmer; deriblandt kirkens ”Klokke-kime-kanon”. Der er gratis adgang for alle til denne stemningsfulde stund midt i december-travlheden. Sankt Jørgensbjerg Kirke, Kirkegade 26 A, 4000 Roskilde.

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 7. december til 14. december 2016 SANKT JØRGENSBJERG KIRKE OG SOGNEGÅRD.

DÅSTRUP KIRKER OG SOGNEHUS

7. dec. 7. dec. 11. dec. 14. dec.

Babysalmesang Veteranklubben Gudstj. v/Morten Kastrup Aftengudstj. v/Hans Eiler Hammer

kl. 10.00 kl. 14.00 kl. 10.30 kl. 17.30

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD

SYV KIRKE OG SOGNEGÅRD

7. dec. Sang- og salmeaften 8. dec. Strikkeklub 13. dec. Suppeaften

kl. 19.00 kl. 14.00 kl. 18.00

ØRSTED KIRKE

11. dec. Gudstj. v/Morten Kastrup 11. dec. Julekoncert v/Det Danske Drengekor

kl. 09.00 kl. 15.00

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD

11. dec. Gudstj. v/Jens Arendt

kl. 10.00

11. dec. Familiegudstj. v/ Karen- Marie Winther 11. dec. Julekoncert v/DR PigeKoret (E 150 kr) Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk Jyllinge Kirke /Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

7. dec.+ 14. dec. ”Kom med ud og gå!” v/Elsebeth Kronbo 7. dec. Kirkebio ”Der kommer en dag” 10. dec. Julemarked v/Elly Vestergård 11. dec. Gudstj. v/Elsebeth Gade Kjær 11. dec. Julemarked 11. dec. De ni læsninger v/DiVers

kl .19.30 kl.10.00 kl.16.00 kl. 09.30

kl. 19.00 kl. 09.00 kl. 14.00

kl. 10.00 kl. 19.00 kl. 10-14 kl. 10.00 kl. 11-14 kl. 17.00

VOR FRUE OG VINDINGE KIRKER OG SOGNEGÅRDE.

11. dec. Gudstj. v/Mette Friborg Devantier (Vindinge) kl. 10.30 11. dec. Julekoncert for hele familien (V Frue)) kl. 14.30

kl. 11.00 kl. 19.30

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

8. dec. Jul i gl. dage v/Keld Grinder-Hansen fra Nyvang kl. 19.30 11. dec. Gudstj. v/ Malene Guassora kl. 10.00 HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD.

7. dec. 8. dec. 8. dec. 8. dec.

Sogneeftermiddag v/ Andreas Thorm Babysalmesang Travehold for seniorer Bankospil

Syv Kirke www.syvkirke.dk Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk Jakobskirken www.jakobskirken.dk

10. dec. 11. dec. 14. dec. 14. dec.

Koncert for kor-og orgelmusik. v/juniorkoret Gudstj. v/Helle Viuf Gudstj. Bernadottegården v/M. J.Maagaard Luciagudstj. H. gl. præstegård. v/M. J. Maagaard

DOMKIRKEN.

GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS.

JYLLINGE KIRKE OG LADEN

7. dec. De ni Læsninger v/ Kaj, Lars og Mette 11. dec. Gudstj. v/ Kaj Bollmann 13. dec. Tirsdagscafé – julesang og hygge JYLLINGE HELLIG KORS KIRKE.

7. dec. Sj. Politiorkester i Sct. Hans hospitalskirke 11. dec. Gudstj.v/Martin Ishøy. 11. dec. Julekoncert v/Claus, Heilmann, Merete 14. dec. Jul for de mindste v/Maria Fruerlund Kamp

kl. 14.00 kl. 09.30 kl. 13.00 kl. 14-16

7. dec. Onsdagsrefleksion v/Paul Kofoed Chr. 9. dec. Fredagsaltergang v/Peter Fischer-Møller 9. dec. Natkirke v/ Rasmus Dreyer 11. dec. Gudstj. v/ Rasmus Dreyer 11. dec. Service in English + spisning v/Ulla Thorbjørn 13. dec. Lucia i Domkirken v/Domkirkens pigekor 14. dec. Onsdagsrefleksion v/Rasmus Dreyer 11 dec. ”Guider for en dag” v/elever fra Sct Josefs skole SNOLDELEV.

11. dec. Gudstj. + krybbespil v/ Elise Nabe-Nielsen

kl. 15.00 kl. 10.00 kl. 10.30 kl. 15.00 Kl. 12.00 kl. 12.00 kl. 20-23 kl. 10.00 kl. 17.00 kl. 17.00 Kl. 12.00 kl. 15.30 kl. 14.00

JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD.

7. dec. Christmas Carrols v/Roskildekoret (E 50 kr) kl. 19.30 11. dec. Luciagudstj. v/Mogens og Marianne kl. 10.00 13. dec. Seniorklubben. Vi synger julen ind v/Bodil Heister kl. 14.00 ÅGERUP, KIRKERUP OG HVEDSTRUP KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD

8. dec. Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) kl. 18.00 11. dec. Gudstj. v/Hanne Vejs (H) kl. 11.00 Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side er plukket fra kalendersiderne torsdag før udgivelse.


6. DECEMBER 2016 l 39 l

Danskere vil gerne være mere generøse Unge er blandt de mest generøse, viser en undersøgelse foretaget af Anthon Berg og YouGov. Den 21. december kører chokoladeproducenten gennem landet med en masse studerende, der skal løse generøse missioner undervejs. Og Roskilde er med på ruten.

Vi danskere vil gerne være mere generøse. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny undersøgelse, som Anthon Berg står bag. Anledningen er, at chokoladeproducenten den 21. december kører igennem Danmark med en masse glade studerende, som skal løse Generøse Missioner undervejs. Men hvad er egentlig vores opfattelse af generøsitet? Hvordan vil vi helst bruge vores tid på at hjælpe andre i julen? Og hvilke forskelle er der mellem mænd og kvinder samt unge og ældre? Den 21. december bringer Anthon Berg studerende hjem til jul

Læserbrev En hyldest til Roskildes dødsforagtende trafikhelte gøre, hvad vi kan for at undgå ulykker. LYS PÅ CYKLEN: BÅDE FORAN OG BAG PÅ! Med venlig hilsen fra en bilist, der ikke ønsker at blive part i en ulykke.

Af: Dennis Skernby Linkøpingvej 177 Trekroner

Flot ser den ud. De lyserøde busser vil den 21. december fragte i alt 600 studerende rundt mellem landets studiebyer for at løse generøse missioner undervejs.

i glædesfyldte julebusser. Den Generøse Julerejse koster ikke de studerende en krone. Derimod betaler de med gode gerninger på Generøse Missioner, der skal sprede julestemning på steder, der har knappe ressourcer, og glæde mennesker, som har særligt brug for det. I samarbejde med YouGov tager Anthon Berg nu temperaturen på danskernes forhold til generøsitet og ikke mindst, hvilke værdier der er vigtigst for os i julen.

Unge mest generøse Det er ikke helt tilfældigt, at det er de studerende, der er udvalgt til at løse De Ge-

nerøse Missioner på julerejsen. Analysen viser nemlig, at det særligt er de yngre generationer (57 procent mellem 18-34 år), som er åbne over for at hjælpe andre, der mangler ressourcer eller omsorg. Det er signifikant flere, end når vi ser på den ældre generation (de 65-74-årige), hvor kun 27 procent har samme holdning.

Bløde kvindehjerter og kontante mænd Ifølge analysen har 66 procent af os danskere det skidt med, at andre har det svært i julen. Dog er følelsen lidt mere fremtrædende hos nogle end

hos andre. Klichéen om, at kvinders hjerter er blødere end mænds, ser nemlig ud til at holde stik – i hvert fald hvis man kigger på Anthons Bergs analyse. 74 procent af kvinderne svarer, at de ”bliver kede af det”, ”synes, det er uretfærdigt” og/eller ”får lyst til at hjælpe”, når de oplever, at nogen mangler ressourcer og omsorg i julen. Til sammenligning har kun 58 procent af mændene det på samme måde. Faktisk har 11 procent af mændene svaret ”sådan er det bare”. Det svar hopper kun tre procent af kvinderne dog med på.

Med sand dødsforagt bevæger totalt mørklagte cyklisthelte sig rundt Roskilde midtby og sørger for at tiltrække sig så lidt opmærksomhed som over hovedet muligt. Sort cykel, sort tøj, ingen reflekser og uden nogen form for lys, i sandhed - “mørkets helte”. Det udviste mod har imidlertid en særdeles alvorlig bagside, nemlig risikoen for at blive offer for en bilist, der desværre ikke er udstyret med infrarødt lys, der kunne sørge for cyklisten bliver synlig. Sker der en ulykke, så er reglen, at bilisten er ansvarlig, uanset at det burde være cyklistens ansvar. Så kære cyklister (og i særdeleshed) forældre til cyklende børn, sørg dog for P! for at have lys på i den mørke tid. Både for bilisterne og cyklisterne: lad os

TRÆNGER DU TIL ÉN AT TALE MED? Ensomhed? Misbrug? Sygdom? Usikkerhed?

DU KAN TALE MED OS OM ALT!

Du skal vide at: vi har tavshedspligt vi spørger ikke om navn, adresse eller cpr. nr. du registreres ikke! ALLE kan henvende sig RING ALLE UGENS DAGE – HELE ÅRET RUNDT! Kl. 19.00-24.00

TLF: 70 120 110

- En at tale med

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE EL-INSTALLATØR

KØKKEN

TØMRER

VI UDFØRER ALT FRA REPARATIONER TIL

TOTALENTRERPRISER

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

Få et uforpligtende tilbud på 61 33 75 37

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

APS

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

”Vi sætter en ære i at udføre og levere et solidt og æstetisk tilfredsstillende håndværk”

GULDSMEDENE

PASFOTO

UDSYRING

GULD & SØLV KØBES

BYENS BILLIGSTE

Dansk Udsyring

www.GULDSMEDENE.dk Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Facebook “f ” Logo

følg os

Kristiansminde 7· 4000 Roskilde

Hop med på bølgen, skån miljøet og spar på varmeregningen Rensning og udsyring af varmevekslere og varmtvandsbeholdere Ring for uforpligtende tilbud

Tlf. 60 70 29 07 www.udsyring.dk

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo


l 40 l 6. DECEMBER 2016

1200 KVM. FYLDT MED JULEGAVEIDÉER TIL SKI- OG LØB ATOMIX REDSTER XTI + XT 12

Atomic Redster XTI er en performance piste ski. Det er lavet ud fra REDSTER race-teknologi, men med lidt mere all-mountain feeling. En perfekt fusion mellem GS og SL ski.

VORES PRIS INKL. BINDING 4.800,-

ATOMIC CLOUD NINE + E LITUIUM

SWEET PROTECTION IGNITER

Den oprindelige Atomic Cloud Nine en af verdens bedst sælgende piste ski for kvindelige skiløbere. Grunden til det er så populært er kombinationen af unikke teknologier, der gør det super nemt at styre den.

Igniter hjelmen er en rigtig all-mountain performer i en let og meget ventileret hard shell. En alsidig hjelm grundet ABS Superlight shell-teknologi og den unikke ”Impact Shields“ liner for optimal beskyttelse ydeevne. 1.500,-

VORES PRIS inkl. BINDING 3.700,-

Electra WS jacket

OAKLEY RAZORBACK BZI JACKET

Eksklusiv, funktionel avanceret dameski-jakke med fine egenskaber og gennemarbejdede detaljer og funktioner. Materialet er durAtec Extreme - vind- og vandtæt. Limet og tapet syninger,

FORMULA JACKET LADY

Klassisk flot KJUS ski jakke. Det simple og sporty look giver jakken et teknisk men også et meget feminint look . Den perfekte partner til al slags skiløb. Vandsøjle 20000 mm. Åndbarhed 12.000 mg. Aftagelig neckwarmer, vandtætte lynlåse, bondede syninger. Sne-fang, recco. Udluftning m. mesh. Loops der kan hægte jakke og buks sammen. Liftkort lomme på ærme. 4 vejs stræk.Udstyret med det patenterede AC ventilations system. Sort el. grøn 6.200,-

FORMULA PANTS LADY

Samme kvalitet og ekstrem strækbar i det unikke Kjus 4-vejs-stræk - free mototion. Lopps til at integrere jakke og sne-fang.

3.200,-

Razorback BIOZONE® Insulated Jacket er lavet med FN Dry® 15K vandtæt teknologi og letvægts Thinsulate® fyld til at holde dig tør og isoleret fra din første til din sidste tur. 2.500,-

2.999,-

8848 POPPY WS PANTS

Vatteret skibuks med feminin pasform og gennemarbejdede detaljer. Yderstoffet er vind- og vandtæt durAtec Extreme Stretch-materiale, som giver flot pasform, figur og bevægelsfrihed. Materialet har også meget fine åndbarhedsegenskaber. Fås i str. 34-46 1.999,-

OAKLEY FD XM WET DRY GRN wPZM SAPPH

Alt det bedste bare mere kompakt. Oaklet Flight Deck XM passer til medium størrelse ansigter. SEE WHAT YOU BEEN MISSING med PRIZM SAPPHIRE LINSE 1.960,-

Vores mest kendte handske. En moderne klassiker med mange funktioner. En længere model for dem, der ofte køre powder og har brug for en holdbar og varm følgesvend på bjerget. 995,-

C-ZONE POWDER WNS MITT

Mid-længde, blød og stilfuld luffe for kvinder. Sidder godt på hånden. Vandtæt og åndbar Czone membran. 650,-

OAKLEY DWR ELIPSE P/O HOODIE

vandafvisende jakke til ekstra beskyttelse på løbeture i dårligt vejr. Anbefalet til løbetræning. Pasform: Losefit. 700,-

Praktiske lange tights til løbetræning. Anbefalet til løb. Gel lommer på siderne. Pasform: Tightfit. 700,-

Den meget lette og komfortable MTN Charge er bygget til freeride køere, der ønsker maksimalt udluftning og beskyttelse. 1.200,-

HESTRA ARMY LEATHER HELI SKI

FUSION WMS S100 RUN Vindtæt og

FUSION COMP3 LONG TIGHT

SALOMON MTN CHARGE

J.LINDEBERG M WATSON DERMIZAX

Odlo Evolution Luksus skiundertøj

Varmt sæt i absolut top kvalitet, der hodler dig varm og helt svedfri. Før 1.200,Herre el. dame. Sætpris

1.000,-

Højtydende, teknisk jakke med tolags Dermizax EV-shell, der er både vandafvisende og åndbart. Den er isoleret med Primaloft Gold 100 gr., der er et let og vandafvisende isoleringsmateriale, der endvidere er meget varmt. Jakken er afsluttet med et Pertex Microlight-for, der er et højtydende nylonstof. Fås i sort eller blå 4.600,-

SKI•RUN•BIKE

Oakley’s klassiske Elipse Hoodie. Ikke så meget bøvl, den her Hoodie gør sit job. Med DWR coatning er denne trøje perfekt til ski og snowboard på de varme dage. Smid den varme jakke, og din HOODIE på. DWR er en vand/vind afvisende coatning.

550,-

løb & såler ORTOPÆDISK CENTER • SKIVÆRKSTED triathlon snowboards - OG VI BRÆNDER FOR DET! SE DET STORE UDVALG ➤ WWW.SNOWFUN.DK FYSIOTERAPI/OSTEOPATI · SPORTSMASSAGE · SPECIALSÅLER · INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WEBSHOP: WWW.SNOWFUN.DK ski & støvler

Pbro uge 49 2016  
Pbro uge 49 2016  
Advertisement