Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 47 22. november 2016 www.paperboy.gratis

Fortsat fredet

Black Friday

Lynghøjen er farlig

Side 4

Side 10

Side 22

Det Særlige Bygningssyn afviser Vikingeskibsmuseets ønske om at ophæve fredningen af hallen. Men museumsdirektør Tinna DamgårdSørensen er fortsat optimist.

’Black Friday’ fik for alvor sit gennembrud i Danmark i 2015, da dagen slog rekorden for største handelsdag nogensinde målt på omsætning på dankortet på en enkelt dag.

Efter skoletid fortsætter de trafikale gener på Lynghøjen i Svogerslev, hvor lastbiler benytter vejen som adgang til erhvervsområdet på Svogerslev Hovedgade.

Træ og ny juleudsmykning til 1,6 millioner kroner tændes lørdag

Julelys i den mørke tid Læs side 6

HELE BUTIKKEN

20%

÷

BLACK FRIDAY

GÆLDER KUN FREDAG 25/11 KL. 10-22 OG IKKE PÅ I FORVEJEN NEDSATTE VARER

SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE · Tlf. 46 32 00 60 · wagner.dk


l 2 l 22. NOVEMBER 2016

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne Køb julegaven trygt på nettet Har du lyst til at købe dine julegaver over nettet, men har du ikke modet til det? Nethandel behøver hverken være farligt eller svært, og du har adgang til en masse gode butikker på én gang, når det passer dig. Hør, hvordan du handler sikkert, sparer tid og penge og får gaveindkøbene klaret i god tid. Netværkstedet på Roskilde Bibliotek hjælper dig i gang torsdag den 24. november kl. 17 og tirsdag den 29. november kl. 10. Der er begrænset antal pladser til kurset, som varer ca. to timer. Hvis du ønsker at deltage, skal du hente en gratis billet på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

Snip Snap Snuderne synger og fortæller på Gundsømagle Bibliotek Vokalgruppen Snip Snap Snuderne leverer underholdning til både de mindste og de lidt større børn, når de besøger Gundsømagle Bibliotek. De mindste kan glæde sig over kendte børnesange med et tvist af nye og sjove fortolkninger, og de større kan lytte til den spændende historie, Snuderne fortæller undervejs. Det sker på Gundsømagle Bibliotek lørdag den 26. november kl. 10.30. Billetter koster 25 kr. og kan købes på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

Sorgcafe Har du mistet en af dine kære?... Og har du lyst til, at være en del af et uformelt, men nærværende fællesskab, så er sorgcafeén måske noget for dig.

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i - og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Borgermøder

Sorgcafeén er et gratis tilbud, som henvender sig både til mænd og kvinder fra 65 år. Sorgcafeen er en samtalecafé, hvor du har mulighed for at få kontakt med andre i en lignende situation. Der er altid en frivillig medarbejder tilstede, som gerne vil lytte og indgå i samtale med dig. De frivillige har alle selv erfaringer med at have mistet.

Hvor? Sorgcafeén er beliggende i Sundheds og omsorgscenter Midt, Æblehaven 74,4000 Roskilde. Adgangsforhold • Bus 205 lige til døren. • P-pladser ved Sundheds og omsorgscenter Midt Vi glæder os til at møde dig, tilmelding ikke nødvendig, du kommer bare på dagen. Sorgcafeén er et samarbejde mellem Ældresagen og Roskilde Kommune.

Hvornår? Vi holder åbent alle fredage i lige uger, fra kl. 13-15.

Centerområde syd for Trekroner Station. 23. november 2016. Høringer Nye boliger i Vindinge. 25. november 2016. Små boliger ved Stenvænget. 5. december 2016. Omfartsvej ved Tjæreby. 5. december 2016. Tillæg til lokalplan for Vor Frue Kirke Karreen i Roskilde. 9. december 2016. Ændret planlægning for Darup Idrætsanlæg. 9. december 2016. Høring af forslag til handleplaner for tre Natura 2000-områder. 15. december 2016. Cyklistplan 2017. 19. december 2016. Tillæg til lokalplan for Viby bymidte. 6. januar 2016. Centerområde syd for Trekroner Station. 6. januar 2016. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2015-21: Kloakering af Milen. 8. januar 2016. Afgørelser Udlednings- og nedsivningstilladelse til overfladevand fra ny retspsykiatri på Sct. Hans Hospital. 22. november 2016. Landzonetilladelse til carport til erhverv på Hvedstrupvej 4, matr.nr. 7e m.fl. Herringløse By, Hvedstrup. 24. november 2016. Vandindvindingstilladelse til Værebro Kildeplads (HOFOR). 25. november 2016. Kraftcenter for idræt, kultur og fritid på Kildegården. 2. december 2016. Godkendelse af regulering af privat dræn på matr nr 27q Gundsømagle By. 9. december 2016.

Stress håndtering

Kurset indeholder • Diverse øvelser til håndtering og forebyggelse af symptomer på let til moderat stress. • Der drøftes forskellige emner med relevans for stressramte. • Præsentation af en række redskaber og perspektiver der kan styrke fleksibilitet og hjælpe til at øge trivsel og balance i hverdagen. Dette kursus er et undervisningstilbud. Der er hverken tale om terapi eller behandling. Accept, afklaring af værdier, mindfulness og engageret handling kan reducere stress og fremme mental trivsel.

Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Dåstrup Skole søger ambitiøs viceskoleleder. • To rådgivere søges til Voksenservice. • Roskilde Kommune søger socialrådgiver søges til Integration. • Projektleder søges til arbejdet med den socialøkonomiske strategi. • Økonomistyring på koncernniveau – lyder det fristende? • Projektleder for byudvikling/planlægning for Musicon-sekretariatet. • Jobcentret søger erfaren og engageret arbejdsmarkedskonsulent til Team A-dagpenge i Jobservice. Ældre og hjemmepleje • Sygeplejerske søges til Rehabiliteringscenter Trekroner. Pædagogik og undervisning • Lærer til mellemtrinnet på Lindebjergskolen. • Pædagog søges til vuggestue afdelingen i Børnehuset Spirebakken. • Trekronerskolen søger udskolingslærer til DANSK, kristendom og idræt. • Pædagog søges til Børnehuset Hanen i vuggestuen. • Pædagog søges til barselsstilling i Børnehuset Troldhøj. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Tilkaldevikar søges til Den selvejende institution Børnehuset Hobitten. Sundhed og behandling • Ergoterapeut søges til Rehabiliteringscenter Trekroner. • Fysioterapeut søges til neurologisk erfaring søges til Træning og Sundhed i Roskilde Kommune.

Gør en forskel og oplev bedre trivsel Kurset henvender sig til borgere i Roskilde Kommune – som har symptomer på let til moderat stress og er parate til at handle.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune

I januar 2017 starter 2 nye kurser Onsdag den 4. januar kl.15.30-18.00. Møde hver onsdage samme tid. Sidste gang 8. marts Sted: Sundheds og Omsorgscenter Syd, Tofthøjvej 20 , Viby Sj.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job

Tirsdag d. 17. januar kl. 9.30 – 12.00. Møde hver tirsdag samme tid. Sidste gang 21. marts. Sted: Sundhedscentret,Rådhusbuen,1 Roskilde.

Invitation

Deltagelse på holdet kræver visiterende samtale. Læs mere på roskilde.dk/borger/sundhed-ogomsorg/stresshaandtering

Du bydes hermed velkommen til juletræstænding på Stændertorvet, der traditionen tro finder sted den sidste lørdag i november – der altså i år er den 26. Underholdningen starter kl. 15.45, med nissekor og orkester.

Er du interesseret? Så kontakt Sundhedscentret på tlf. 4631 7702 eller sende en mail til sundhedforalle@roskilde.dk – husk at oplyse et telefonnummer.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


22. NOVEMBER 2016 l 3 l

Black Friday

e Udvalgt ra DESSIN f

e t g l a v d U fra t æ s e k jak

% 0 5 50%

OSS HUGO BS T R I H T A SWEgte modeller

ER ller BLAgZ te mode Udval

% 0 5 50%

Udval

BOSTON

STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF. 4635 8210 · WWW.BOSTONROSKILDE.DK

BLACK FRIDAY

BLACK

FRIDAY SPAR

50% PÅ ALLE STEL OG SOLBRILLER

I den oprindelige klassiske model uden krone

Vi har alle modeller, alle remme og lænker

SPAR MIN.

20% F.eks. 40 og 46 mm med rem. Normalpris 2895,NU

2.200,-

Nicolai Wantzin

Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser? Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du mærke det omformer hornhinden og giver dig synet tilbage, mens du sover!

Følg os på FB Vi er byens, nok, mest dedikerede eksperter på-området. Så kom ned forbi og deltag i konkurrence

hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest Katrine Bisgaard – helt gratis. Så nej, her ingen halve løsninger – kun masser af faglighed og personlig rådgivning. Det er jo dit syn, det handler om!

Tilbuddet gælder KUN fredag den 25/11

Algade 28 · 4000 Roskilde Tlf: 46 35 20 20 www.stasiguhrlager-shop.dk

Stasig Uhrlager

MåskeRoskildes Roskildes mest mest nørdede Måske nørdedebrillebutik brillebutik Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk

Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk


l 4 l 22. NOVEMBER 2016

Cykelsport i Roskilde

PAGE FOUR gæster Gimle

Kanal Roskilde har været til messe i Roskilde Kongrescenter og har blandt andre interviewet Katrine Trolle, der er triatlet. Udsendelsen sendes på Kanal Roskilde torsdag den 24. november kl. 16-16.30. Alle Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Popfirkløveret Page Four, der blandt andet er kendt for hittet “Sommer”, gæster Gimle fredag den 25. november klokken 20. Billetinfo på www.gimle.dk

Det tragiske dilemma Tiden er ikke på vikingeskibenes side. Men nu kommer der måske afklaring på deres skæbne til sommer. Af Tomas Skov

”Humørmæssigt ligger vi oppe omkring otte på en skala fra et til ti”, siger museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen. Og det på trods af at Vikingeskibsmuseet har fået nej til affredning af bygningen fra 1969 – et tiltag, der kunne være vejen fremad mod at sikre museets uvurderlige indhold, de verdensberømte vikingeskibe. En levetidsvurdering fra Teknologis Institut har givet museet en levetid på 8-10 år, forudsat at der ikke gribes ind med gennemgribende renoveringer. Ikke desto mindre har Det Særlige Bygningssyn vendt tom-

melfingeren nedad, men det får altså ikke museumsdirektøren til at miste modet.

Ingen mening uden skibene ”Deres formål er at passe på fredede bygninger, så jeg havde faktisk forventet en mere restriktiv udmelding fra Det Særlige Bygningssyn. De anerkender, at vi står med et tragisk dilemma. Vi har en fredet bygning, der skal passe på en uvurderlig kulturskat, og det kan den ikke længere. Bygningen har ingen mening uden skibene. Hvis vi fjerner skibene, har bygningen ingen eksistensberettigelse. Den er simpelt-

Museumsbygningens klare force er, at den fungerer som montre om vikingeskibene med fjorden i baggrunden. Desværre formår den skrantende betonbygning ikke at passe på sine dyrebare kulturskatte. Foto: Werner Karrasch, Vikingeskibsmuseet.

hen bygget som en montre omkring skibene”, fortæller Tinna Damgård-Sørensen, der står ved sit ønske om total affredning af den skrantende betonbygning.

Næste fase Men næste fase bliver nu at undersøge en række for-

hold, som endnu ikke er undersøgt til bunds i den ellers på alle leder og kanter gennemlyste bygning. ”Museets membran og funderingsforhold er aldrig blevet undersøgt. Det vil tage noget tid for Teknologisk Institut at få afklaret, om bygningen overhovedet

har et gulv, vi kan arbejde videre med”, siger direktøren, der forventer, at denne undersøgelse går i gang hurtigst muligt. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der træffer den endelige afgørelse, og den imødeser Tinna Damgård-Sørensen omkring

sommerferien. Efter denne afgørelse har Bertel Haarder det sidste ord, idet han er klageinstans på afgørelsen fra Det Særlige Bygningstilsyn. Ministeren kan med andre ord som den eneste omgøre afgørelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Invitation til udkitning Vores LO-formand Torben Jørgensen, har efter 39 år som faglig tillidsmand, valgt at stemple ud for sidste gang. Det vil vi med din/jeres hjælp gerne markere. Derfor indbydes til reception fredag den 25. november 2016 kl. 13.00-16.00, hvor der også bliver mulighed for at hilse på den kommende formand. ROSKILDE FÅR NY JULEBELYSNING - KUNNE DU TÆNKE DIG EN AF DE GAMLE KÆDER? Vi sælger alle kæderne fra Roskildes gamle julebelysning, uden stjerner, men med pærer. Kæderne er mellem 12 og 25 meter lange og sælges kun i hele kæder til 15 kr. pr. meter (som de forefindes). Desuden sælges et antal ”vandfaldsstjerner” til kr. 250 pr. stk. Salget forgår fra CR Electric, Håndværkervej 8A, lørdag den 26/11 kl. 10-15 og søndag den 27/11 kl. 11-15.

Med venlig hilsen

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

www.roskildehandel.dk

VI MODTAGER KUN KONTANTER.

Tina Pedersen Næstformand, LO Roskildeegnen

Receptionen afholdes hos: Blik og Rør Grønnegade 14 4000 Roskilde I stedet for eventuelle gaver ønsker Torben sig bidrag til Børnenes Kontor. I givet fald bedes bidrag indsat på: konto 2280-0280420549


KOM OG VÆR MED NÅR

JULETRÆET TÆNDES PÅ STÆNDERTORVET LØRDAG DEN 26. NOVEMBER

Kl. 13.00 Den gamle stigevogn kører gennem byens gader. Kl. 15.45 Starter underholdningen på scenen på Stændertorvet.

ALBERTE WINDING SYNGER JULEN IND Lyt til smukke julesange når årets solist, Alberte Winding, synger på Stændertorvet kl. 16.00. Kl 16.25 Borgmester Joy Mogensen tæller ned, så julemanden kan tænde lys i træet præcis kl. 16.30, og resten af byens nye julebelysning tændes. Kl. 16.35 Runder vi af med sange fra koret.

HUSK JULETOGET KØRER

12-17

Traditionen tro kommer julemanden til Roskilde for at tænde lyset i det store juletræ på Stændertorvet. Det er Roskilde Handel der, som altid, arrangerer juletræstændingen.

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 ADVENTSSØNDAGE KL. 10.00-15.00 17.-23. DECEMBER: ALLE DAGE TIL KL. 19.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

Følg med på www.roskildehandel.dk og Facebook

GRØNAGER - www.ggp.dk

22. NOVEMBER 2016 l 5 l


l 6 l 22. NOVEMBER 2016

Juleudsmykningen ligner til forveksling sig selv. Faktum er dog, at granguirlanderne er helt nye og nu udstyret med LED-pærer.

Juleudsmykningen ligner sig selv, men... Roskilde Kommune og Roskilde Handel har tilsammen investeret 1,6 millioner kroner i den nye udsmykning, der i år betyder, at Gullandsstræde får særlig historisk rolle. Af Holger Vincents

Der har været talt om det i mange år, men i denne uge sker det så – Roskildes nye juleudsmykning til den nette sum af 1,6 millioner kroner får premiere, når borgmester Joy Mogensen på lørdag klokken 16.30 tænder både juletræet på Stændertorvet og de mange LED-pærer i granguirlanderne, der i den forgangne weekend blev hængt op på gader og stræder i Roskilde centrum. Millioninvesteringen løber over de næste tre

år og er ligeligt fordelt mellem og Roskilde Kommune og Roskilde Handel. ”Alt er nyt, undtagen de store, hvide stjerner, som vi har besluttet skal gå igen efter at have konsulteret en del af byens borgere. Holdningen er, at de hvide stjerner har et Roskilde-look, og at de derfor skal bevares”, lyder det fra Tina Hansen fra Roskilde Handels sekretariat, der sammen med repræsentanter for Roskilde Kommune har været med til at udtænke den nye juleudsmykning.

Lindskov: Handelsmæssigt løft Hos en af de politikere, der var med til at beslutte, at Roskilde Kommune skulle være med til at finansiere den nye juleudsmykning, er holdningen, at investeringen styrker byens handelsprofil. ”Jeg tror, den nye juleudsmykning kan være med til at give Roskilde et han-

Fakta:

• Juletræstændingen på Stændertorvet lørdag den 26. december. • Den gamle stigevogn kører rundt i byens gader fra kl. 13. Underholdningen starter på scenen på Stændertorvet kl. 15.45. • Kl. 16 går Alberte Winding på scenen, inden borgmester Joy Mogensen holder tale og tæller ned, så julemanden fra toppen af stigen kan tænde lyset i træet. Samtidig tændes den nye julebelysning i Roskilde. Efterfølgende fortsætter underholdningen på Stændertorvet. delsmæssigt løft og dermed være med til at tiltrække og fastholde et købedygtigt publikum. Samtidig er det vigtigt at sikre, at vi får kvalitetsmæssig god løsning, der også er langtidsholdbar, og derfor er jeg også meget glad for, at der var politisk enighed om at støtte Roskilde Handels initiativ”, siger Lars Lindskov (K), formand for Udvalget for Erhverv, Vækst og Globalisering.

Nye traditioner Den nye juleudsmykning

løber fra Røde Port og helt til bunden af Støden, samt i hovedparten af bymidtens sidegader og er, med undtagelse af de hvide stjerner, udført i helt nye materialer. Det grønne gran er således udskiftet og mere end dobbelt så tykt i forhold til sidste år, samtidig med at lyset nu er 100 % LED. ”Vi har gerne villet have et element af fornyelse, men samtidig har det også været vigtigt for os at holde fast i traditionerne, for vi vil ikke ligne et storcenter. Vi

vil gerne ligne en købstad og samtidig fortælle historien om Roskilde”, lyder det fra Tine Hansen.

Historisk installation Netop juleudsmykningens fortællende fokus vil først og fremmest gøre sig gældende på Gullandstræde, hvor de handlende vil kunne opleve en særlig hyldest til badstuerne, der i gamle dage fyldte gaden med leben af den mere eller mindre tugtige slags.

”Det bliver en særlig historisk installation, der aldrig er set før, hvor wires med lys i skal ligne tørresnore med vasketøj på, samtidig med at der vil være små juletræer ned gennem gaden”, fortæller Tina Hansen, der samtidig afslører, at der i forbindelse med juleudsmykningen i 2017 og 2018 kan opleves tilsvarende historiske udsmykninger andre steder i Roskilde.

Den nye juleudsmykning Juleudsmykningen til en samlet pris af 1,6 millioner er betalt af Roskilde Handel og Roskilde Kommune, der hver har foretaget en investering på 800.000 kroner fordelt over de næste tre år. Udsmykningen genbruger de hvide stjerner, der er blevet renoverede, men derudover er udsmykningen udstyret med nyt og tykkere gran i forhold til sidste år, ligesom alle lysdioder på de enkelte granguirlander nu er af den moderne og energivenlige LED-type. Juleudsmykningen er designet af de lokale virksomheder El-Design og NorthLED.


22. NOVEMBER 2016 l 7 l

Danmarks Bedste Lady Forhandler JOTUN DANMARK har kåret Farvehuset Roskilde som:

Det fejrer vi med medlemmerne af kundeklubben (kundeklubben er gratis - og ALLE kan blive medlem)

Lady Væg

Lady Supreme

Lækker vægmaling, glans 10

RULLESÆT

Normalpris1299,-

Suveræn norsk kvalitet!

Normalpris 319,-

9 ltr KUN

3/4 ltr KUN E KUND S KLUB PRIS

239,-

Jotaproff vægge

699,-

Normalpris glans 7: 889,-

Normalpris glans 5: 779,-

Vi har prisgaranti på ALLE produkter. Altid.

KUN 59,Budgetmaling i proff kvalitet. Glans 10

RANT

GA

Normalpris 1069,-

9 ltr KUN

749,-

E KUND S KLUB PRIS

KONKURRENCE

Vi har

teamet os op med kreative Stine Grubbe fra bl.a. TV2 Fri og forskellige magasiner. Stine indretter både private hjem og erhverv (butikker, restauranter, klinikker, saloner, receptioner mv). LIGE NU kan du vinde en bolig konsultation med Stine. Kig ned til Farvehuset og udfyld en talon - så er du med i konkurrencen!

.

.

.

.

Helligkorsvej 11 4000 Roskilde 4636 1666 farvehuset.dk tapetmesteren.dk

Kundeklubstilbud. Tilbudene gælder t.o.m. 30 november 2016

619,9 ltr KUN 549,9 ltr KUN

Normalpris79,-

Jotaproff vægge

PRISI

Budgetmaling i proff kvalitet. Glans 5 og 7

Til vægmaling


l 8 l 22. NOVEMBER 2016

Hænger juleudsmykningen op: Det er en sjov opgave Elektriker Lars-Erik Stub fra CR Electric har gennem de sidste 18 år styret løjerne, når Roskilde skal gøres klar til december. Af Holger Vincents

”Efter at have været med til at hænge juleudsmyk-

ningen op de sidste 18 år, har jeg selvfølgelig en vis rutine. Den største udfordring er trafikken”, fortæller elektriker Lars-Erik Stub fra elinstallatørvirksomheden CR Electric, der igen i år har haft til opgave at installere juleudsmykningen – og pille den ned igen, når julemåneden er slut. At juleudsmykningen er ny og involverer 100 procent LED-pærer, har ifølge den ansvarlige for ophæng-

ningen ikke haft betydning for opgaven med at hænge de mange granguirlander op. Et tilløbsstykke, der i år er blevet løst over to dage og med tre lifthold i modsætning til de forgangne år, hvor det har taget halvanden uge at få Roskilde pyntet op. Lars-Erik Stub mener, at juleudsmykningen udgør en fin adspredelse imellem mere almindelige installationsopgaver.

Masser af gaveidéer Vi har altid et stort udvalg af gavekurve og pakker, fyldt med nøje udvalgte varer der hylder den gode smag.

Roskilde Vin - en holdning til god smag RO’S TORV - 4632 1700 - RVSP.DK

ÅRETS JULERING

Lars-Erik Stub fra CR Electric har gennem de sidste 18 år været med til hænge Roskildes juleudsmykning op.

”Jeg synes, det er sjovt, og man møder mange rare mennesker, der gerne vil

vide, hvad det er, vi er i gang med. Det kan også være koldt, men det er helt sik-

kert anderledes end at sætte stikkontakter op”, lyder det fra elektrikeren.

DAG

Vi får besøg af repræsentant fra DNY

torsdag 24/11 Kom og hør mere om vores nye mærke!

“Skovlys” Kr. 2.016,-

Olivengrøn jakke Før 1.499,NU

TILBUD TORSDAG-FREDAG–LØRDAG

DNY JEANS

2 modeller, 2 benlængder i str. 38-52 Normalpris 499,95

Efter 31/12 2016: kr. 3.200,-

Ta 2 par for

999,-

DAG Onsdag 30/11 Masser af lækkert strik

800,-

Frit valg

350,-

LauRie · Signature · Q’Neel · Pont Neuf · H.S. · Chalou · Handberg · Two Danes · McVERDI · Ciso Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

GULDSMEDENE I ROSKILDE Støden 18 · 4000 Roskilde


NEDTÆLLINGEN ER BEGYNDT

BLACK FRIDAY ROSKILDE GÅR HELT I SORT FREDAG DEN 25. NOVEMBER

%

Årets størte udsalgsdag går løs fredag den 25. november. Vi trykker priserne helt i bund!*

BEMÆRK BUTIKKERNE HOLDER ÅBENT TIL KL.

22

*De enkelt butikker har individuelle rabatter på udvalgte varer.

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE

GRØNAGER - www.ggp.dk

22. NOVEMBER 2016 l 9 l


l 10 l 22. NOVEMBER 2016

Jeppe og Jeppe i front for Radikale Venstre til kommunalvalg Byrådsmedlem for Radikale Venstre siden 2014, Jeppe Trolle, blev enstemmigt valgt som spidskandidat for partiet på opstillingsmødet søndag den 20. november. Nummer to på listen blev Jeppe Fransson, næstformand i Radikal Ungdom. Formand for Radikale Venstre i Roskilde, Kim Elmose, ser frem til den kommende valgkamp med ”Team Jeppe” i front. ”Det er to kandidater, der begge har en betydelig politisk erfaring og supplerer hinanden perfekt i forhold til mærkesager”, siger han.

Sort fredag ’Black Friday’ er dagen efter Thanksgiving Day i USA, som altid ligger den fjerde torsdag i november. Dagen har i snart hundrede år markeret begyndelsen på julehandlen i USA, og Black Friday har været den travleste shopping-dag på året siden 2005.

Af Tomas Skov

Angiveligt stammer udtrykket ’Black Friday’ fra 1961 i Philadelphia, hvor det blev brugt til at beskrive den tunge trafik, der opstod

dagen efter Thanksgiving. Mere end tyve år senere, da udtrykket blev mere udbredt, blev det en populær forklaring, at ’Black Friday’, symboliserede overgangen fra ’røde’ til ’sorte tal’ på bundlinjen i forretningerne. I dag er ’Black Friday’ i USA en lang dag, hvor mange detailhandlere åbner fra tidlig morgen for horder af utålmodige kunder, der venter spændt uden for vinduerne. I 2013 shoppede omkring 141 millioner amerikanske forbrugere på ’Black Friday’ og brugte i alt 57,4 milliarder dollars på dagen.

Ny i Danmark Så sent som i 2013 tog nogle danske webshops de indledende skridt til at indføre ’Black Friday’ i Danmark. Dette blev fulgt op året efter af flere danske butikker og varehuse, der brugte dagen til at promovere særlige tilbud. Siden har ’Black Friday’

’Black Friday’ er ikke nær så deprimerende som navnet antyder. Den store handelsdag går nu sit tredje år i møde i Danmark.

i Danmark set en eksplosiv vækst de seneste par år. I 2014 blev der udført 4,5 millioner dankorttransaktioner på dagen, hvilket angiveligt er det højeste antal nogensinde på én enkelt dag, og i 2015 fik ’Black Friday’ for alvor sit gennembrud i Danmark, da den slog rekorden for største handelsdag no-

gensinde i dansk historie målt på omsætning på Dankortet på en enkelt dag.

Fakta: Sorte dage • Første gang termen ’Black Friday’ blev brugt i USA, refererede den til sammenbruddet af guldmarkedet den 24. september 1869. • Andre sorte dage i amerikansk historie har været ’Black Tuesday’, der refererer til krakket på Wall Street i 1929, og ’Black Monday’, der refererer til en, trods alt, mindre økonomisk krise den 19. oktober 1987.

25%

Åbent kl. 10.00-21.00

Elektronik undtaget (herunder M Tiger Sports og GEMINI) og i forvejen nedsatte produkter.

KØTILBUD - 8 stk.

KØB DINE

JULEGAVER IDAG !

– vi bytter indtil d. 31/1-2017

TILBUD KR.

Garmin

Forerunner 235

1500,Vejl. kr. 2000,-

TILBUD KR.

Nike

Lunar Glide 8 Herre + dame

600,-

Vejl. kr. 1050,-

Craft

Active Comfort Shirt Herre + dame

TILBUD KR.

200,Vejl. kr. 300,-

Craft

Cover Thermal Tights Herre + dame

TILBUD KR.

400,Vejl. kr. 650,-

TILBUD KR.

GripGrab

Hi-Vis sæt Hue + Handsker

399,Vejl. kr. 528,-

Specialbutik for løbere LØBEREN Roskilde

Ringstedgade 15

4000 Roskilde

Tlf. 46 35 41 48

roskilde@loberen.dk


A

22. NOVEMBER 2016 l 11 l

BLACK FRIDAY SPAR

25%

PÅ ALT I BUTIKKEN UDVALGTE

UDVALGTE

DAMETASKER OG HERREMAPPER

KUFFERTER FRA SAMSONITE & DELSEY PARIS

I SKIND

-50%

-30%

Tilbuddende gælder ikke i forvejen nedsatte varer.

S O F I E F. F L E N S B O R G Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81

BLACK SPAR

50%

PÅ DUNJAKKER OG JEANS

SPAR 50% PÅ UDVALGTE STRIK FRA

FRIDAY

20% BUTIKKEN PÅ HELE


l 12 l 22. NOVEMBER 2016

FORBEHOLD FOR FEJL I PRISER OG UDSOLGTE VARER.

PÅ ALLE IKKE NEDSATTE VARER*

BLIV GRATIS CLUB-MEDLEM I DAG OG

FÅ 25% ALLEREDE TORSDAG

FRIT VALG

499955

SPAR OP TIL

1.200,VINTERJAKKER, WOMEN & MEN

Se flere modeller i butikken. Normalpris op til 1.700,-

SPAR

SPAR

2.400,-

2.300,FORERUNNER 735XT

1.499

Perfekt til at få dig igennem træningen og arbejdsdagen. Uret fungerer også som aktivitetstracker, så du kan registrere skridt, kalorier og søvn. Normalpris 3.800,-

95

FENIX 3 HR, SØLV

robust og intelligent GPS-ur til en bred vifte af aktiviteter. Bl.a. med funktioner til avanceret træning og outdoor-navigation. Normalpris 4.600,-

2.19995

XXXXXXXXX · XXXXX XXXXXXXXX · XX XX XX XX

HOLMBOM

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

INTERSPORT.DK

* GÆLDER DOG IKKE ELEKTRONIK. TILBUDDENE GÆLDER FRA FREDAG DEN 25/11 - SØNDAG DEN 27/11.

-25% FREDAG TIL SØNDAG


22. NOVEMBER 2016 l 13 l

BLACK FRIDAY Black Friday Gælder torsdag 24., fredag 25. og lørdag 26. november

25. november 9.00-19.00

PradoRey RED 2015 Ribero Del Duero

Spar

”Pæn mellemfyldig Ribera del Duero med brombær og hvid peber i næsen og tæt mund med bløde tanniner og noter af lakrids, peber og bitter chokolade. Godt køb til prisen.”

20%

v/6 fl.

49,pr. fl. 99,-

På alle nye ure og remme

Camparrón Reserva 2015 Toro

BT GULD: ”Fyldig, saftig og medium krydret rødvin, lækker smag af modne kirsebær, solbær, blommer, urter, krydderier, mørk toast og vanilje. Superflot tilbud.” v/6 fl.

Vi har følgende mærker:

Altid gratis tilbud/vurdering på reparationsarbejde

SPAR 300,-

Urværkstedet

Sct. Ols Gade 22 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 38 30 90

SPAR

Jensen holder

25%

BLACK FRIDAY

Fredag den 25. november kl. 10-22 med helt vanvittige priser...

69,-

SPAR 156,-

pr. fl. 95,-

HOLTE VINLAGERS JULEKALENDER 2016

Begrænset oplag så skynd dig.

KUN I ROSKILDE

PÅ HEL E BUTIK KEN*

*gælder ikke fodtøj og på i forvejen nedsatte varer.

Pr. kalender

EKSTRA SUPERTILBUD: Bukser m/foer

Gummistøvler

Fås i grøn el. sort Normalpris pr. par 549,

Med foer. Normalpris 849,

Nu kun

424,-

SPA

425,R -

Luccarelli - Old Vines

200

R SPA ,-

398

par for

700,-

Parka

SPA 5 R

00,-

Hr.- og damemodeller Flere farver. Før 1.299,Nu kun

799,-

Nu kun

499,Norske uldsweatre Mange modeller. Normalpris 699,-

Ringstedgade 4 · 4000 Roskilde · Telefon46 32 20 02 · www.jensen-globetrotter.dk Kun 40 meter fra Skomagergade.

Julekalenderen består af 24 gange 2 cl forskellige spiritusprodukter. Hver anden er en rom og ellers kan det være bourbon, gin, whisky osv. Kalenderen indeholder desuden lidt ekstra overraskelser og gaver.

Primitivo di Manduria 2012

R SPA ,-

Tá 2

579,-

FLERE SUPERTILBUD I BUTIKKEN - VI SES HOS JENSEN!

Denne italienske perle har en flot, dybrød farve og dufter af blomme, vanilje, kirsebær med noter af rosin, lakrids og tobak. Smagen er meget fyldig, ekstrem blød og lækker med frugtsødme i eftersmagen v/6 fl. - en super vin som alle kan lide. SPAR 420,-

159,pr. fl. 229,-

HOLTE VINLAGER Roskilde Ringstedgade 37 4000 Roskilde Tlf.: 46 36 33 78 Fax: 46 36 33 79 roskilde@holtevinlager.dk

Åbningstider: Man-torsdag Fredag Lørdag

10.00-17.30 10.00-18.00 10.00-13.00

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Jesper

Rasmus


l 14 l 22. NOVEMBER 2016

BLACK FRIDAY KØB JULEGAVERNE I GOD TID - DER ER MASSER AF GODE TILBUD I BUTIKKEN!

SPAR OP TIL

50%

Black Friday i Roskilde Paperboy var på gaden for at høre de handlende om deres forventninger til Black Friday.

Mathilde Bækkel, 26 år Mathilde er helt sikker på, at hun skal handle, når det bliver Black Friday. Hun skal købe julegaver. “Jeg skal købe til min søster, jeg ved ikke, hvad jeg skal købe, for hun er svær at købe til. Og så skal jeg købe til mine papsøskende, men de skal bare have noget tøj. Til min mor og far skal jeg købe noget fra Imerco”, fortæller Mathilde Bækkel. Grunden til, at hun har valgt at købe julegaver på Black Friday, er, at det er billigt. I de fleste butikker kan man spare procenter på det meste. “Sidste år brugte jeg 2500-3000 kr. Så i år er det nok det samme, der ryger nok lidt til mig selv også”, siger Mathilde Bækkel, som har handlet til Black Friday de sidste tre år.

Lone Sørensen, 59 år Lone skal handle til Black Friday, men hun har ikke noget bestemt, hun går efter. “Jeg skal handle på Black Friday, hvor jeg bare skal gå og ose, og er der nogle gode tilbud, så køber jeg det selvfølgelig”, siger Lone Sørensen. Hun har været til Black Friday hvert år i Roskilde, hvis hun har haft mulighed for det. “Det er dejligt, at der er så mange mennesker i byen, og der er som regel også nogle gode tilbud, som jeg kan bruge”, fortæller Lone Sørensen. Den gode stemning og ikke mindst de gode tilbud er altså det, der lokker Lone ud for at handle på netop Black Friday. Hun ved dog ikke, hvor mange penge hun ender med at bruge, dog vil hun benytte sig af, at butikkerne har længere åbent. “Jeg tager til byen sidst på eftermiddagen eller om aftenen”, siger Lone.

PÅ UDVALGTE VARER

SAMS ORIGINAL SINCE 1995

SAMS RO’S TORV 1 · ROSKILDE · TLF: 46 32 86 36 · FACEBOOK: FIND OS PÅ SAMS DENMARK OG GIV OS ET LIKE, SÅ ER DU MED I VORES KONKURRENCER!

RO’S TORV • ROSKILDE OGSÅ PÅ HUNKEMOLLER.DK


22. NOVEMBER 2016 l 15 l

BLACK FRIDAY 25. NOVEMBER

KL. 10-23 Fredag d. 25. november fejrer vi Black Friday – en tradition vi i Danmark har taget til os fra USA på linje med Halloween. Black Friday er dog ikke spor skræmmende. Tværtimod. Black Friday er nemlig dagen, hvor mere end 60 butikker på RO’s Torv går helt i sort med fantastiske tilbud og særpriser på en lang række varer. De mange tilbud er begrænset til denne ene dag, men du kan til gengæld shoppe helt til kl. 23. Så sæt et stort kryds i kalenderen d. 25. november. Det er en oplagt dag at tage hul på årets julegaveindkøb, og mon ikke også der er fristelser til dig selv...

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget

SE ALLE TILBUDDENDE PÅ ROSTORV.DK

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

Kom indenfor i varmen – vi glæder os til at se dig.


l 16 l 22. NOVEMBER 2016

Christian Gullemann, 31 år Christian skal være på arbejde til Black Friday. Han arbejder i Jack and Jones i Roskilde. “Man kan jo sige, at det har toppet de sidste 3 år. Der er det ligesom blevet bedre og bedre for hvert år. Så nu kører vi på fjerde år, men nu er folk ligesom begyndt at udvikle deres egne koncepter på konceptet, så nu må vi se, om det stadig går fremad, eller om det stopper”, udtaler Christian Gullemann. Forventningen er dog stor. Han regner med, at der bliver meget at lave i butikken, så der er kaldt ekstra personale på arbejde netop denne fredag. “Vi har en forventning om, at der bliver gang i den – der bliver run på”, udtaler Christian Gullemann og fortsætter: “Vi har dækket os ind med personale og fundet ud af, hvordan de her tilbud skulle strikkes sammen. Vi må som sagt forberede os i forhold til, hvad der skete sidste år, og så må vi se.”   Oliver Rode, 18 år Oliver er ikke i tvivl om, at han skal handle, når det bliver Black Friday på fredag. Han er heller ikke i tvivl om, hvad han skal handle. “Jeg skal handle elektronik i form af noget tv, PlayStation og måske en ny computer. Det kommer an på tilbuddene”, fortæller han, da vi møder ham en uge inden Black Friday. De ting, som Oliver er på udkig efter, skal han købe i Elgiganten i Roskilde. Han ved godt, at det er nogle lidt dyrere ting, han går efter, men derfor er beløbsgrænsen også sat højt. Oliver forventer at bruge ca. 3-4000 kroner. Da vi spørger, hvorfor Oliver handler på Black Friday, giver han udtryk for, at det er fordi, der er gode tilbud. “Det gør jeg på grund af tilbuddene. Jeg startede sidste år. Jeg synes ikke, at det tidligere har været så meget oppe, men sidste år fik jeg et vildt tilbud på nogle højtalere, så det går jeg efter igen i år. Jeg har sparet lidt op til i år også, så i år er jeg klar til det”, svarer Oliver Rode.

BLACK F R I D AY FREDAG D. 25. NOVEMBER

-20% AFTEN TILBUD KUN FRA KL. 17-22

PÅ OUTLET PRISEN

Black Friday Fredag den 25. november

Hele hudplejeserien

÷20%

Alle varianter

÷20%

ÅBNINGSTIDER Black Friday 25/11. kl. 10-22 Lørdag d.26/11. kl. 10-16 | Søndag d.27/11. kl. 10-16

Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10

Hudplejeserie til alle hudtyper

÷20%

Førende fransk hudplejeserie til sensitiv hud

÷20%

Apoteket RO’s Torv

Roskilde Svane Apotek

Åbent 10.00-23.00

Skomagergade 12 Åbent 9.00-19.00


22. NOVEMBER 2016 l 17 l

BLACK FRIDAY den 25. november hos Mr Monopol Vi gjorde det for 2o år siden, og gør det måske først om 20 år igen, så benyt denne mulighed!

SPAR MOMSEN -Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 på alle varer i butikken som fratrækkes ved kassen Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden! -Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade - 4000 Roskilde - Tlf.: 469835 10 98 Skomagergade 24 -24 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10

Gælder dog ikke tilbudsvarer og i forvejen nedsatte varer, gavekort samt bestillingsvarer

Åbningstider:Mandag-fredag Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00 Åbningstider: 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

y a d i r F Black og søndag g a rd lø , g a d e fr , g a Gælder torsd

(kl. 11-15)

www.mr.dk

Black fridabyer

fredag 25. novem kl. 10-22 Festtøj

Køb mere end 1 stk. tøj

Udvalgt

÷

25%

og spar på ALLE varer BUKSER

Flere modeller Pr. par 599,95

2 PAR NU

800

00

SPAR

30%

Tilbuddene gælder ikke i forvejen nedsatte varer. Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

50%

Strik

Udvalgt

÷

50%

Se vores stativ med UHØRT lave priser

JAKKE

NU

79995 Før 1.599,95

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk


l 18 l 22. NOVEMBER 2016

black friday

30%

rabat på masser af efterårsvarer

Black Friday

25.–26. november

-20%

Åbent til kl. 21:00

BH med Magic Wire A-F 399 kr Hipster 36-44 329 kr Highwaist Panty 36-48 399 kr

Kig ind...

modetøj & interiør STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF.: 4632 6817 WWW.BOUTIQUEDEDENROTH.DK · BESØG OS PÅ FACEBOOK

V E L KO M M E N I D I N LO K A L E T R I U M P H B U T I K

RO S K I L D E , RO ’ S TO RV 42 , T L F. 4 6 37 2 1 2 3

Black Friday hos Dahvid Tøm butikken! Du sparer op til 60% på hvidevarer og små-el. Vi starter fra kl. 9.00 og slutter først kl. 22.00!

Se mange flere gode tilbud i butikken eller på dahvid.dk Dahvid Hvidevarer i Roskilde Industrivej 29C, 4000 Roskilde. Tel.: 4630 8484 Kontakt: roskilde@dahvid.dk Webshop: www.dahvid.dk

Vi er en del af Hvidt og Frit - Danmarks største frivillige hvidevare kæde med flere end 80 medlemmer.


22. NOVEMBER 2016 l 19 l

BLACK FRIDAY

••• •• •

÷10% PÅ LAMPER

Gælder alle lamper. Har du den rette belysning i dit hjem. Kom og se vores store udvalg af bordlamper, standerlamper, læselamper, pendler...!

÷15%

PÅ PUDER OG PLAIDER Gælder alle puder og plaider i butikken. Vi har netop nu et kæmpe udvalg i lækre farver og kvaliteter, der kan varme og hygge i de mørke vinteraftener.

÷20%

PÅ WEGNERS Y-STOL Eg sæbe med naturflet. Vejl. udsalgspris kr. 5.416,- Black Friday pris 4.330,Kun et lille antal haves til denne pris. Først til mølle!

FØLG OS PÅ

P-PLADS i gården bag butikken

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK


l 20 l 22. NOVEMBER 2016

Kommunen køber 50.000 nye affaldsbeholdere Alle énfamilieboliger får i 2017 og 2018 nye beholdere hjemme til restaffald/bioaffald og glas/metal, mens de fortsat skal bruge de gamle papirbeholdere.

Affaldet indsamles i nye skraldebiler med to kamre, så sorteringen selvfølgelig fortsætter hele vejen til behandlingsanlægget. Borgerne beholder de nuværende papirbeholdere. Også i etageboliger bliver der opstillet affaldsbeholdere til sortering af flere affaldstyper end i dag.

Som udgangspunkt vil villaer modtage to nye todelte beholdere. I de fire rum skal sorteres metal, glas, bioaffald og restaffald. Beholderne erstatter den nuværende skraldespand til dagrenovation.

Ny affaldsbeholdere af genbrugsplast ”Jeg glæder mig over, at beholderne i sig selv er produceret ved hjælp af genbrug. Samtidig har PWS A/S i sit tilbud lagt stor vægt på at sikre en høj kvalitet

Jonas B. Paludan, formand for Klima- og Miljøudvalget, glæder sig over kontrakten med PWS A/S.

i forhold til modtagelse, montering og udkørsel af beholdere i et godt samspil med kommunen,” siger Jonas B. Paludan, formand for Klima- og Miljøudvalget.

Kontrakt med firmaet PWS A/S

De nye affaldsbeholdere er produceret af minimum 30 procent genbrugsplast.

V IP CA

Roskilde Kommune har underskrevet en kontrakt med PWS A/S om levering af de mange beholdere. De er lavet af minimum 30 procent genbrugsplast.

PWS A/S har mange års erfaring med at producere og levere affaldsbeholdere til kommuner både i Danmark og i udlandet, så udvalgsformand, Jonas B. Paludan, forventer en smidig overgang til den nye affaldsordning.

Kommunen ejer de nye beholdere I den nye affaldsordning er det Roskilde Kommune, der ejer affaldsbeholder-

ne, mens det i dag er den enkelte husstand, der skal købe sin egen beholder. Det giver en større smidighed, når en husstand enten får behov for mere eller mindre volumen til sorteringen. For at gøre den nye sortering så bekvem som mulig, udleverer Roskilde Kommune, sammen med de nye skraldespande, en lille spand særligt til bioaffaldet, der skal bruges inde i køkkenet. Kommunen sørger for sær-

lige bio-nedbrydelige poser til bioaffald. Kontrakten med PWS A/S løber fra 1. marts 2017 til 28. februar 2021.

RD

FÅ EKSKLUSIVE FORDELE MED VIP GULDKORT Kom ind og få dit personlige guldkort hos Multiform og opnå 20% rabat på Multiform og Gaggenau*. Kortet kan afhentes frem til den 20. december 2016 og gælder ved køb inden den 28. februar 2017. *Kan ikke kombineres med andre rabatter.

ROSKILDE Holbækvej 7-13 tlf. 46 30 01 60

multiform.dk


22. NOVEMBER 2016 l 21 l

OVERTØJ TIL FRITID ELLER VINTERFERIEN

SPAR 500,-

Samia pige jakke

Cool, og komfortable med en slim fit pasform og længde. Jakken er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, Protest Samia JR er i stand til at modstå 10k mm vand tryk, sikring en vandtæt finish. Har en åndbarhed på 10k grs, som forhindrer sved og fugt opholder nær huden, og derfor holder varme. Kr. 1300,-

SPAR 500,-

Branton drenge jakke

Motella pige jakke

Normal pasform og længde. Jakken er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, Protest Motella JR er i stand til at modstå 10k mm vand tryk, sikring en vandtæt finish. Har en åndbarhed på 10k grs, som forhindrer sved og fugt opholder nær huden, og derfor holder varme. Vejl. 1500,- NU

Gonzo drenge street jakke

SPAR 500,-

Hopkinsy pige buks

Stilfulde og varme. Med en normal pasform. Bukserne er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. • 10k mm vand pres. Åndbarhed faktor på 10k grs. Kr. 900,-

1.000,-

Protest Branton JR jakken er cool, og komfortable. Med en normal pasform og længde. Jakken er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, Protest Branton JR er i stand til at modstå 10k mm vand tryk, sikring en vandtæt finish. Har en åndbarhed på 10k grs, som forhindrer sved og fugt opholder nær huden, og derfor holder varme. Vejl. 1500,- NU

Perfekt til udendørs aktivitet. Vandafvisen Vandafvisende overflade, og med den elastiske snor på den faste hætte, garanterer komfort, stil og god pasform. Vejl. 1300,-

700,-

1.000,-

SPAR 500,-

Ard JR drenge buks

parini pige street jakke

Stilfuld, komfortable og varm. med en all-

over print, med farve kontrast lynlås foran lomme og fast hætte.

Marissa pige buks

Protest Marissa Jr Softshell bukser til piger. Bukserne er fremstillet af softshell materiale, perfekt til ski eller snowboard, fra Geotech 10.000 serien og Trend-serien. Funktioner: Softshell, YKK lynlåse, snowboarding støvle kroge, bukse beskyttere på ved hælen. Kr. 900,-

Vejl. 1300,-

700,-

SPAR 100,2. lag varm juniorskipulli

Protest Ard JR bukser er komfortable, behagelige og varme. Med en afslappet pasform. Bukserne er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, den Protest Ard JR er i stand til at modstå 10k mm vandsøjletryk. Kr. 900,-

Det ekstra lag, der holder dig varm på en kold vinterdag på skituren eller i fritiden.

1 stk. 300,- 2 stk.

SKI•RUN•BIKE

500,-

ORTOPÆDISK CENTER • SKIVÆRKSTED

Lenz børne undertøj

Funktionelt sportsundertøj,optimal fugt-transport, hurtig tørre tid, lugtfri. Findes i sort eller pink. 400,-

løb & såler triathlon - OG VI BRÆNDER FOR DET! SE DET STORE UDVALG ➤ WWW.SNOWFUN.DK FYSIOTERAPI/OSTEOPATI · SPORTSMASSAGE · SPECIALSÅLER · INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WEBSHOP: WWW.SNOWFUN.DK ski & støvler


l 22 l 22. NOVEMBER 2016

Lynghøjen er farlig døgnet rundt morgentrafik ved Lynghøjskolen og Lynghøjen. â€?Vi har tidligere stĂĽet ude pĂĽ vejen om morgenen, hvor vi har kunnet se, at der ville ske noget. Derfor har vi viftet til lastbilchaufførerne for at fĂĽ dem vĂŚk fra cyklisterne. Vi har i mange ĂĽr kĂŚmpet med trafikken og isĂŚr med den tunge trafikâ€?, fortĂŚller Christina Kjeldsmark. Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Torben JørerhvervsomrĂĽdetâ€?, fortĂŚller gensen, er ikke bekendt Christina Kjeldsmark, tidli- med sagen fra 2011, men vil gere formand i grundejer- kigge nĂŚrmere pĂĽ den. â€?NĂĽr vi bliver bekendt foreningen, Lyngen. â€?De kører pĂĽ alle tider med situationen, sĂĽ holaf døgnet. De lĂŚsser af og der vi møde med borgerne, pĂĽ midt om natten, og det og sĂĽ har de nogle bud pĂĽ, foregĂĽr gerne med motoren hvad det er der skal til. Jeg i tomgangâ€?, udtaler Janne kunne derfor godt tĂŚnke Sichlau, beboer i Lynghøjen. mig at holde et møde, hvor Hun og andre er derfor me- vi fik lejlighed til at drøfget generet af støjen døgnet te det igennemâ€?, udtaler formanden for Teknik- og rundt. Lastbilerne leverer varer Miljøudvalget, Torben Jørtil erhvervsomrĂĽdet LĂ… TIL GER gensen. NYE i nĂŚrOBE heden og til skolen. Da der EN, BAD & GARDER K K EFTER MĂ…L Ă˜ K kun er ĂŠn vej at køre ind, er Ingen vejbump der ogsĂĽ kun ĂŠn vej at køre til Lynghøjen ud igen. Lastbiler er derfor Tilbage i 2010 blevlĂĽger. der lavet Design selv dine ogsĂĽ en del af den travle en trafiktĂŚlling Priseksempel: pĂĽ vejen.

Nür Lynghøjskolen er lukket, fortsÌtter de trafikale gener pü skolevejen, Lynghøjen. Lastbiler og andre erhvervskøretøjer benytter Lynghøjen som adgangsvej til erhvervsomrüdet, der har adresse pü Svogerslev Hovedgade 48. Skolens parkeringsplads bruges af foreninger og private. Skolevejen er derfor heller ikke sikker uden for skolens übningstid, og det generer beboerne i Lynghøjen. Af Signe Stange Jensen

Medlemmerne i grundejerforeningen, Lyngen, i Lynghøjen har siden 2011 prøvet at rübe kommunen op i forhold til at Ìndre forholdene pü skolevejen, Lynghøjen. I uge 45 skrev vi, at biler og cyklister kører zigzag mellem hinanden pü vejen i en potentielt livsfarlig cocktail. Ikke kun biler og cyklister udgør fare for hinanden, for der er ogsü gennemkørende lastbiler pü vejen. �Pü en dag kører der müske mellem 5-10 lastbiler igennem. Det er büde lastbiler til skolen og lastbiler til

    

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kr. 10.850,NYE LĂ…GER TIL ROBE ARDEEFTER KĂ˜KKEN, BAD & G MĂ…L DANSK Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Micro lüger Priseksempel: 10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • levering

KĂ˜KKENRENOVERING

Hvidmalet grebsfri lĂĽger

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 r Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

Priseksempel: 10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • levering

Kr. 7.225,- Kr. 14.725,Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 - Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

• Aut. VVS-installatør

Den skulle ligge til grund for en eventuel opsÌtning af fartbump eller helleanlÌg. TÌllingen viste, at der kørte 815 biler gennem vejen pü et døgn i gennemsnit, hvoraf de 15 var lastbiler. Gennemsnitsfarten pü vejen var dengang 29,6 km/t. Dog kørte 85 procent af de talte biler op mod 36,9 km/t. Hvis der skulle opsÌttes vejbump dengang, skulle den højeste fart have ligget pü 47 km/t, da vejen har en skiltet hastighed pü 40 km/t. Derfor kommer der ikke vejbump til skolevejen, Lynghøjen, og trafikken kommer derfor til at fortsÌtte, som den gør nu. Vejbump eller helleanlÌg ville have vÌret en mulig løsning for at sÌnke farten og Ìndre trafikforholdene pü skolevejen, Lynghøjen. Men det für beboerne ikke pü denne vej. �Vi har vÌret ude i at fü lavet vejbump eller helleanlÌg. Der er mange, der kører vanvittigt stÌrkt, büde tilog fra skolen og erhvervsomrüdet�, siger Christina Kjeldsmark. Der er dog stadig ikke Ìndret pü forholdene pü Lynghøjen.

Tager sagen i egen hĂĽnd

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

Lastbiler er en del af den daglige trafik pü Lynghøjen. Derfor udgør de ogsü en stor fare for de cyklister, der cykler til og fra skole i myldretiden, og de skaber støjgener for beboerne i omrüdet.

Grundejerforeningens medlemmer var i lang tid stoppet med at skrive til

Vi kører

kommunen for at bede om hjÌlp. Sü de har nogle gange taget sagen i egen hünd. � Vi parkerer vores biler pü vejen for at fü de gennemkørende til at sÌnke farten. Derudover er vi selv ude og genne biler vÌk, nür de parkerer pü vores private parkeringspladser i forbindelse med arrangementer i weekenderne pü skolen�, udtaler den tidligere formand i grundejerforeningen. Robertino Rasmussen, der bor i Lynghøjen, tog dog igen kontakt til kommunen i 2015, hvor han bad om svar pü, hvorvidt lastbiler mü køre pü skolevejen, Lynghøjen, i alle tider af døgnet, og om de mü parkere alle steder pü vejen. Dertil fik han dette svar: �Jeg er bange for, at du har bosat dig i et omrüde, hvor

Robertino Rasmussen, der bor i Lynghøjen, er trÌt af støjgener fra de lastbiler, der dagligt kører pü vejen.

Christina Kjeldsmark, tidligere formand i grundejerforeningen, siger, at vejen er fyldt med sĂĽ mange trafikale problemer, som Roskilde Kommune aldrig har forholdt sig til.

der er industri, og hvor der er en skole med den trafik, der følger med det. Alle skal naturligvis opføre sig ordentligt og følge regler for fÌrdsel og miljø, men derudover har de ret til at vÌre der�, skriver trafikingeniør Maj-Britt Køppen Andersen i en mail til Robertino Rasmussen og Christina Kjeldsmark.

Et problem siden 2006 I 2006 blev det besluttet, at der ikke skulle bygges nye boliger i omrüdet, da støjgenerne var for store. �Man ville ikke bygge nye boliger, fordi der ville komme støj. Det lever vi med hver dag, uden at nogen gør noget ved�, udtaler Robertino Rasmussen, som er beboer i Lynghøjen. �I det her omrüde er der simpelthen sü mange trafikale problemer, som Roskilde Kommune aldrig har forholdt sig til�, udtaler tidligere formand for grundejerforeningen, Lyngen, Christina Kjeldsmark. Det blev ligeledes afvist at lave rundkørsler pü skolens parkeringsplads i 2006. �Helt tilbage i 2006 havde de lavet et forslag med to rundkørsler ved parkeringspladsen pü skolen. Men det ansü man ikke som en mulighed, fordi det ikke kunne løse de trafikale problemer ved skolen. Løsningen med rundkørsler ved skolen er altsü afvist for ti ür siden�, udtaler Janne Sichlau, der er beboer i Lynghøjen.

serviceordning for Roskilde Varmeforsyning. Pris kr.

35,- om mĂĽneden

• Medlem af Dansk VVS-installatør forening

som trĂŚkkes over varmeregningen.

• VarmeanlÌg

Ring pĂĽ telefon

72 44 44 66

• Naturgas • FjernvarmeanlÌg • Servicearbejde

Lars Christiansen

• Køkken

Aut. vvs-installatør og VVS-tekniker Vindingevej 36 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 7244 4466 www.roskilde-vvs.dk ¡ mail@roskilde-vvs.dk


22. NOVEMBER 2016 l 23 l

Lune vintertilbud fra din lokale Superbrugsen

TILBUDDENE GÆLDER KUN TORSDAG 24/11, FREDAG 25/11 OG LØRDAG 26/11

Roastbeef

Gl. dags oksesteg

Svinemørbrad

80

Pr. 1/2 kg.

100

1 kg.

00

SPAR

kg. pris 49,90

4 stk.

24

95

SPAR

33010

00

SPAR

22070

42070

Z-Zinfandel

Gran Rosso Negroamaro

Corterosso Primitivo Manduria

6 fl.

6 fl.

6 fl.

Italien. 75 cl.

299

00

÷20%

299

199

00

00 Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Økologiske grøntsager fra Sørisgaard i Nordsjælland

75 cl.

Italien. 75 cl.

SPAR

5850

Bl.a. Udsøgt rodmix

27,20

Änglamark color vask

Mammen guldost Min. 2,0 kg.

Pulver eller flydende.

5 stk.

100

80

00 n

er All

e

e vej tor

Marbjergvej

Trekroner www.facebook.dk/superbrugsentrekronerbenhavnsvSuperBrugsen ej www.facebook.dk/superbrugsentrekroner Kø

j

Mød os på

dsve

Åbent helt til kl. 22.00

Mød os på

Trekroner St.

elan

o km

lbæ

Ho

BUTIK

8-20 n

Åbent hver dag kl.

Alle

Hed

Fra mandag d. 28/11-2016 åbner bageren fra kl. 7:00

Trekr on

ro Trek

00

· Trekroner Centervej 51

·

4000 Roskilde


l 24 l 22. NOVEMBER 2016

Vilhelm takker af Efter 42 års virke i havecentret Hobbyland er det blevet tid for Vilhelm til gå på en velfortjent pension. En stor tak til alle kunder, nye som gamle, for dejlige og positive oplevelser gennem årene.

Søndag den 27. november er Vilhelms sidste arbejdsdag.

Kom og hils på og giv ham en uforglemmelig dag, vi byder på et glas bobler og kransekage.

Plant forårets blomsterflor nu!

Blomsterløg

÷50%

Så længe du kan komme i jorden kan du sætte løg!

Tænk på fuglene! Foderhus

Planten til krukken

Normalpris 229,95

12995

ved døren - Vi har den!

Byd gaesterne velkommen med en flot plante ved døren!

Hyacinter PR. STK. 13,95

3 STK.

29

95

KIG IND BUTIKKEN, VI HAR MASSER AF ANDRE GODE TILBUD!

SPAR

100,-


22. NOVEMBER 2016 l 25 l

Juleglæde

Stor juleafdeling kom og få inspiration

Stort udvalg i flotte adventskranse

Gravpynt Stort udvalg

FRA

79

95

Juletræer

- kæmpe udvalg Nordmannsgran og rødgran F.eks. Nordmannsgran 150-220 cm. Normalpris 299,95

199

95 SPAR

100,-

Alt i pyntegrønt Direkte fra skoven.

BUNDTER FRA

19

95

Adventskranse Flere størrelser

FRA

6995

Tilbuddene gælder fra 22/11 til og med 28/11 2016

Navervej 11 · Roskilde ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 Lør-søn og helligdage 9-16

Tlf. 46 75 52 11

www.hobbylandaps.dk


l 26 l 22. NOVEMBER 2016

Der var andre malere på ’Bjerget’ end L. A. Ring. fra 1922 af en Anton Christensen, og det var i sort/ hvid. Det er et foto af dette maleri, der er denne uges foto og nu næsten 80 år efter i farver. Af Per Steenholdt

Den ukendte maler

8. juli 1923 lyste nattehimlen op over Bjerget. En brand, der var startet i en af de store, gamle gårde i Smedegade, bredte sig fra Smedegade til Kirkegade, og i alt 70 mennesker måtte se deres hjem gå op i flammer. Den lokale brandsprøjte, der stod i et lavt skur op ad kirkegårdsmuren, nåede man ikke at tage i anvendelse. Den lille gård, hvor Jens Jensen boede på det nordlige hjørne af Smedegade og Kirkegade, blev også flammernes bytte. Arthur Fang har i sin bog om Sankt Jørgensbjerg gerne ville vise den gamle gård. Han kendte både Ring og Hude, men ingen af dem har haft billeder af den ejendom. Fang valgte et foto af et maleri

I modsætning til Ring kan man ikke slå Anton Christensen op i diverse værker om kunst. I forbindelse med et familiemedlem viste maleriet, kom der en oplysning mere. Anton Christensen skulle have været malermester og boet i Grønnegade. Den oplysning var helt korrekt, og han blev da fundet uden besvær i folketællingen fra 1940. Da en sådan folketælling giver oplysninger om fødselsdag, var det nemt at komme lidt videre. Anton var født 2. januar 1883 i Lille Grønnegade. Hans far var arbejdsmand og arbejdede på maskinfabrikken i Jernbanegade. Faderen dør dog allerede i juni 1886 af lungebetændelse. Anton vokser op sammen med sine søskende i Lille Grønnegade, og moderen måtte forsørge familien som

’rullekone’. Som L. A. Ring vokser han op i fattigdom og kommer, som Ring, i lære som maler. For Ring blev det et afsæt for at blive kunstmaler. Anton måtte gøre det at være maler til en levevej, dog uden ’kunst-’ foran. Det er dog langt fra det eneste maleri, Anton har malet fra Sankt Jørgensbjerg.

To malere, de samme motiver Der er ingen kilder, der viser, at Anton og Ring mødtes, men begge har malet på ’Bjerget’ i perioden. Hvis de har mødtes, har de haft meget at tale om. Der er beretninger om, at Ring godt kunne give en amatør gode råd, så det er svært at forestille sig, at de ikke var faldet i snak. Begge var født i hjem under beskedne kår. Begge havde en interesse for at male, men måtte tage vejen som ordinær maler for at bidrage til familiens økonomi. De synes også begge at stille spørgsmålstegn ved den særlige guddommelige retfærdighed i samfundet. Den 3. maj 1909 har An-

Maleri af Anton Christensen fra 1922 i privat eje. Jens Jensens sted ved Sankt Jørgensbjerg Kirke nedbrændt i 1923.

ton taget konsekvensen og udmeldt sig af folkekirken. Så også på det punkt havde de noget til fælles. For Anton var det at male malerier en hobby, men en hobby han bevarede, også

efter han var etableret som malermester. Maleren Anton Christensen var godt nok amatør, men foruden notater i diverse kirkebøger, folketællinger og minder i familien har han også

efterladt os alle en mulighed for at se et motiv, der forsvandt 6. juli 1923 - og nu takket være familien i farver.

Blød

Black fredag til kl. 18:00

Nu er det tid til bløde og varme dyner! Alle fortjener en ordentlig dyne - og hos Seng og Bolig har vi netop nu rigtig lækre dyner på tilbud.

rer Vi levaelitet

Helårsdyner eller varme vinterdyner eller en tung gammeldags dyne? Vi har alle forskellige ønsker, og vi pakker dyner ind til gave eller opbevarer dem til senere afhentning. Alle dyner får du i en praktisk opbevaringstaske. Når I kommer forbi SENG og BOLIG i Gullandsstræde 5, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig, så du kan vælge den rigtige dyne eller pude. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet.

- kv en - til tid ris tp l a t - til af

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Eks: (vist på TV) Ringsted Dun moskusdun Før 1960.KUN

980.-

Anlægsgartner Gottlieb A/S

”Nordkap” dyner 950 g. Før 1860.KUN

980.-

Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk


22. NOVEMBER 2016 l 27 l

Luxaflex® plisségardin DustBlock® Vælg væv med ekstra fordele f.eks. DustBlock® som er en smudsafvisende overflade, der gør vævet særligt modstandsdygtigt og frastøder støv, røg, vand og oliebaseret væsker.

Luxaflex® Duette® plissé Yderst energieffektivt plisségardin p.g.a. sin opbygning, hvor luft imellem cellerne virker som et isolerende lag. Det dobbelte lag i Duette® har en lyddæmpende effekt.

Luxaflex® Verosol® termogardin Plisségardin med Verosol® væv, er det ultimative gardin til at kontrollere lys og varme. Samtidig er dugen energibesparende om vinteren.

Luxaflex® - smukke og funktionelle gardinløsninger Luxaflex® er et brand med fingeren på pulsen. Høj kvalitet og et bredt sortiment inden for plisségardiner, rullegardiner, persienner og lamelgardiner - altid med tilgang til de nyeste løsninger

5 gode grunde til at vælge

Magnild Gardiner 1

Inspiration Vi tilbyder dig 300 m2 på Københavnsvej i Roskilde, kåret som Danmarks flotteste showroom.

2

Et stærkt koncept

3

Tryghed for mål og valg

Kort og godt, vi skaber rumeligt velvære.

Vores faguddannede gardinkonsulenter kommer gerne til dig.

4

Sikkerhed med garanti

5

Prisgaranti

Vi sikrer dig konkurrencedygtige løsninger i overbevisende design - giver garanti for faglig udførelse. Derudover 5 års udvidet produktgaranti på Luxaflex® produkter, når du vælger at få dem monteret af vores professionelle gardinmontører.

Vi giver prisgaranti på alle Luxaflex® gardinprodukter, Gardiner der gør en forskel.

Du kan læse meget mere på:

www.magnild-gardiner.dk

Netop nu SPAR MOMSEN på alle Luxaflex® plisséløsninger

Københavnsvej 77 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 18 36 · www.magnild-gardiner.dK

Tilbuddet gælder frem til 26. november. Kan ikke kombineres med andre tilbud.


l 28 l 22. NOVEMBER 2016

Barchef Anne Jensby, kok Davor Domic og indehaver Randi Tang Nielsen glæder sig til at tage imod caféens julegæster. Foto: Kasper Hesselbjerg Andersen.

Åben invitation:

Gratis juleaften til alle Café Freunde i Trekroner inviterer alle til gratis juleaften med hele pakken. Indehaver Randi Tang Nielsen håber, at arrangementet vil tiltrække alle dem, der ellers har planer om at holde jul alene. Af Kasper Hesselbjerg Andersen

”Denne invitation er til dig og/eller dine, som måske mangler et sted at holde juleaften.” Sådan indleder Café Freundes indehaver Randi Tang Nielsen sin åbne invitation til gratis juleaften i sin café i Trekroner. Invitationen blev slået op på caféens Facebook-side søndag formiddag, og siden da er den blevet delt flittigt på det sociale medie, ligesom den har høstet et hav af ‘likes’ og positive tilkendegivelser.

Ingen skal være alene Randi Tang Nielsen synes ikke, at nogen bør være alene juleaften. Derfor så hun en oplagt mulighed for at bringe folk sammen ved at lade caféen lægge hus til en fælles juleaften med lækker mad og hyggeligt selskab. ”Jeg ved, at behovet er der. Der er mange, der sidder alene juleaften, så hvorfor ikke holde det sammen?”, siger hun. Det er vigtigt for Randi Tang Nielsen, at alle har mulighed for at deltage i julehyggen, og derfor har hun valgt, at arrangementet skal være gratis. ”Det er ikke fordi, vi har alle mulige midler, vi kan kaste i alt muligt, men vi har råd til at lave en julemenu, og jeg har nogle rigtig dygtige medarbejdere, som heldigvis er med på mange af mine idéer”, siger hun.

For at arrangementet kan lade sig gøre, har Randi Tang Nielsens personale valgt at arbejde gratis den 24. december.

Frivillige kræfter Udover at personalet arbejder frivilligt, er der flere, der har skrevet til Randi Tang Nielsen, at de ønsker at komme og hjælpe cafépersonalet med juleforberedelserne. Der skal dækkes borde, pyntes juletræ, og der skal også være lidt til den søde tand. ”Der er flere, som har skrevet, at de gerne vil bage småkager og tage med”, siger Randi Tang Nielsen. Den 43-årige caféejer er glad for opbakningen fra Trekronerborgerne. Hun er et kendt ansigt på egnen, da hun har boet i Trekroner de sidste 11 år. ”Jeg synes, jeg er blevet taget rigtig godt imod i det her område, og jeg vil gerne give noget igen”, siger Randi Tang Nielsen.

Behovet er der Det er ikke noget nyt, at der bliver arrangeret gratis julemiddage rundt om i landet. Både folkekirken og Røde Kors gør hvert år en indsats, for at alle danskere har mulighed for at fejre juleaften sammen med andre. Alligevel mener Randi Tang Nielsen, at der er behov for et nyt tilbud, hvor alle er velkomne uanset deres livssituation. ”Mange af de etablerede tilbud, og ikke ét ondt ord om dem, bliver ofte målrettet ensomme, folk med dårlig økonomi eller noget tilsvarende. Jeg synes, der er behov for et sted, hvor man godt kan komme, selvom man egentlig er veluddannet, eller selvom man ikke har rod i sin økonomi, men stadig har et behov for at være sammen med andre”, siger hun. Randi Tang Nielsen har tidligere selv været en af de frivillige, som arrangerer julemiddage i kirkerne, dengang hun boede på Nørrebro

i København. Det er hendes oplevelse, at der sidder en del danskere alene juleaften, fordi de ikke føler, at de etablerede tilbud er noget for dem. ”Der er alligevel et stykke fra ikke at have nogen at være sammen med juleaften til for eksempel at benytte sig af nogle af kirkens tilbud”, siger Randi Tang Nielsen.

Håber på ny tradition Det er første gang, at Café Freunde holder juleaften, men hvis det står til Randi Tang Nielsen, bliver det ikke sidste gang. Hun håber på, at arrangementet bliver så stor en succes, at det kan blive en tilbagevendende tradition. De første julegæster har allerede tilmeldt sig, og Randi Tang Nielsen vil gøre sit til, at alle interesserede kan deltage. ”Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at der bliver plads til alle, om jeg så skal sætte haveborde ind”, siger hun. Der er normalt plads til 80 gæster i Café Freunde, men hvis tilmeldingerne vælter ind, må folk sidde lidt tættere end normalt.

Fakta: Hvis du ønsker at komme som gæst til Café Freundes juleaften, skal du tilmelde dig på caféens Facebook-side. Program for aftenen: 17:00 Velkommen med et lille glas, og Ib spiller julesamler 18:00 Julebuffet med and, flæskesteg og tilbehør 19.30: Julemanden kommer / pakkeleg Herefter vil der blive serveret ris a la mande, og selvfølgelig er der en mandelgave 22:00 Tak for i aften


22. NOVEMBER 2016 l 29 l

ADVENTSFORKÆLELSE Traditionen tro inviterer vi alle børn til at aflevere deres personlige

JULESOK

i MENY HIMMELEV fra 23/11. Nissen fylder lidt godter i julesokkerne hver fredag. Sokken skal tømmes hver lørdag/søndag i december.

D Italiener D Stor krop & fylde D Kraftig power vin D Lang eftersmag D Eksklusiv kasse

OKSECULOTTE STEG PR. 1/2 KG.

39

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 26. november 2016.

95

TENUTE FONTANA Pr. fl. 110,-

6 FL.

SPAR 26500

395

00

Flot bouquet i blød & rund harmoni Her er der virkelig smæk for pengene med en rig bouquet og smag fra bærfrugter, tobak, lakrids, kakao & peber. Det er en flot koncentreret power-vin med fint vaniljepræg fra 10 mdr. på fade. Imponerende lang afslutning som vidner om klasse vin. Nydes til alle krævende retter & oste.

SPAR 8000 PR. KG.

SPAR 1200

FRISK TUN PR. 100 GR.

1/2 PRIS

33

00

PR. 100 G

1 KG. FRISKE MUSLINGER I NET

30

00

SPAR 1900

Kraftfuld og intens

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

DANSK OVNKLAR SVINEKAM u/ben

PR ½ KG

14

95

DELIKATESSEN: HJEMMELAVET PIZZA Til min 2 pers.

59

95

Vi serverer gløgg og æbleskiver lørdag d. 26/11 fra kl. 12-15 Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 30 l 22. NOVEMBER 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Bestil din FERSKE

and, gås, kalkun & flæskesteg allerede nu!

KOM IND OG HENT EN BESTILLINGSSEDDEL I DELIKATESSEN ANTONAND

PR. 1/2 KG

2995

BERBERIAND

PR. 1/2 KG

3995

ANTON FRITGÅENDE

PR. 1/2 KG

3995

DANSK LANDAND

DANSK GRÅSTEN AND

DANSK ØKO AND

PR. 1/2 KG

PR. 1/2 KG

PR. 1/2 KG

GÅS 5-6 kg PR. 1/2 KG

6495 74

95

6995

DANSK FRILANDS

FLÆSKESTEG KAMSTEG NAKKESTEG DRYAGED SVINEKAM

KALKUN 3-4 kg / 5-6 kg PR. 1/2 KG

7995

39

95

UDBENET, KR. +30,FARSERET, KR. +60,-

Husk

vi steger også din and til juleaften

Samfundstjeneste - er det noget kriminelt? Del 2 Nogle gange er en klumme bare ikke lang nok – derfor fortsætter jeg i samme rille som sidste gang jeg havde ordet i disse spalter. Vi starter med et resumé.

Previous on ”Samfundstjeneste …”

For seks uger siden var min pointe, at vi er blevet for dårlige eller dovne til at lytte til hinanden – særligt, hvis vi er uenige. Vi ORKER det bare ikke. Det er et kæmpeproblem, fordi det resulterer i, at vi bare råber højere og højere, fordi ingen gider lytte. Det er en ond spiral, som vi skal ud af. Denne gang er min pointe, at vi selv kan gøre noget i morgen. Blandt andet ved at begynde at lytte og tage sagerne i egen hånd. Ikke gå og vente på at andre (fx politikerne) løser tingene for os. Vi kan alle gøre lidt. Og lidt nu er bedre end meget aldrig.

Du kan stoppe her

Nu kan du i princippet stoppe med at læse… jeg ved jo, du har travlt. Langt de fleste af os synes, vi har for travlt – alt for travlt til at lytte og alt for travlt til at gøre noget ved det, vi synes, der skal gøres noget ved. ”Det må kommunen gøre”, er en sætning, jeg indimellem hører i mit job. Og den gør mig så trist. Det vender jeg lige tilbage til.

Klager gør mig glad

Bestil senest 19. december i delikatessen

1 HEL CHERRY VALLEY AND 3,4 kg. Stegt med æbler og svesker. Inkl. ½ liter hjemmelavet andesauce

PR. STK.

Af Kathrine Krone Laurent

295

00

I sidste uge fik jeg en ”klage” – ja, sådan omtaler man nu en gang de henvendelser, som ikke er decideret ros. Denne klage fandt sin vej hele vejen fra borgmesterens indbakke til min. Og den gjorde mig simpelthen så glad. Endelig et rigtigt menneske, som tog sig tid til – både med ord og vedhæftet billede – at henvende sig med en undren. Bevares, tonen var både forudindtaget og kritisk, men det var samtidig en mulighed for dialog – og jeg var i samtalehumør. Et opslag på Krak og en sludder om Stændertorvets offentlige toiletter senere, var jeg helt høj. Ved at være oprigtigt nysgerrig fik jeg nemlig et helt nyt perspektiv og en masse tanker sat i gang. Alt sammen kun fordi Gerda havde skrevet en mail og gjort noget. Og det tog mig præcis 17 minutter. Fremover vil jeg aldrig have for travlt til at afsende eller modtage klager.

Ideer er ikke nok

Men tilbage til ”Det må Kommunen gør noget ved” eller den mere venlige version: ”Det er bare en idé – brug den hvis du vil … for jeg har des-

værre ikke selv tid”. To sætninger, jeg er kommet til at hade. Hvis du synes, der skal gøres noget, eller du har fået en god idé, så gør os alle sammen en tjeneste og tag ansvar. Spørg dem, der kan svare på din undren. Undersøg om det er et problem for andre. Diskutér, hvad den bedste idé til en løsning er. Hvis det virkelig er vigtigt, så brug lidt tid på det. Og ellers spar os! Idéer er nemlig intet værd, før nogen har realiseret dem. Det er som at få 10 kogebøger i gave, men stadig ingen, der hjælper med at lave maden. Sådan nogle handlingsforladte idéer kan gøre mere skade end gavn, fordi de gør os skuffede. De 10 kogebøger giver os bevidstheden om, at lækker mad findes. Men de gør os også endnu mere kede af den evindelige frysepizza på bordet (som ellers kan smage ganske udmærket).

Lad mig give et eksempel:

For nylig sidder jeg med en håndfuld skønne mennesker fra det, man vel kan kalde det bedre borgerskab. De vil gerne gøre noget godt i Roskilde, men de er bange for, at det vil tage for meget tid. Tid, de ikke har. Og derfor sænker de ambitionerne. De vil egentlig gerne ændre verden, men de tør ikke gå i gang, fordi de tror, at de skal gøre det hele selv.

Gør lidt i morgen

Jeg synes, vi for ofte glemmer, at lidt også betyder noget. Vi kan alle gøre lidt. Og vi kan gøre det i morgen. Smil venligt til buschaufføren. Saml et stykke skrald op fra gaden. Rejs en væltet cykel. Giv en skærv til et godt formål. Ring til din farmor. Lyt til en, som mener noget andet end dig. Vi har alle mulighed for at træde ind i en kæde af handlinger. Vi skal jo ikke gøre det hele selv. Det må ingen forvente. Og vi må også stoppe med at se ned på dem, der gerne vil give penge. Hvis man ikke kan give tid, kan man måske give penge, så andre kan give tid, og det er da mindst lige så godt. Hvorfor skal man være skuffet over, at man ”bare” var den, der købte ind, så andre kunne lave lækker mad. For at realisere kogebogens lækre opskrifter er der jo både brug for nogen, der køber ind, hakker, krydrer, steger, smager til, anretter, serverer og spiser. Og du er sikkert godt klar over, hvor i den fødekæde du vil gøre størst gavn. Lidt nu er bedre end meget aldrig. Så bare se at kom i gang med at ændre verden – en lille handling ad gangen.

Kathrine Krone Laurent

Meny Himmelev Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

er uddannet journalist og leder af Byens hus – et slags moderne medborgerhus – på Stændertorvet i Roskildes historiske bymidte. I Byens hus kan du låne lokaler til planlagte og tilfældige møder og samtaler. Det behøver ikke at koste penge, men det koster venlighed og engagement i lokalmiljøet.


22. NOVEMBER 2016 l 31 l

Hvad du ønsker skal du få! Vi kan alt i blomster og dekorationer til enhver lejlighed

Velkommen i Meny Blomster i Himmelev Blomsterpiger til fingerspidserne

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 26. november 2016.

Vi er faguddannede blomsterdekoratører og vores passion for faget sammensat med mange års erfaring gør at vi kan løse enhver opgave efter dine ønsker og behov. Vi får nye friske blomster flere gange om ugen og i mange varianter. Har vi ikke det du står og mangler kan vi hurtigt bestille det hjem. Kom og få råd og vejledning hos Line, Carina og Majbrit

PR. FAST PRIS

BUNDT

60,-

SPAR 3000

SPAR 500

Gran til dekorationer

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Nobelis og Normann

Gravpynt Flere forskellige

PR. STK.

65

00

SPAR 500

PR. BUNDT.

20

00

Hyacinth med løg Flere farver.

PR. STK.

10

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 32 l 22. NOVEMBER 2016

Navne

Mindeord

Mogens Suhr Andersen 1928 – 2016

Forhenværende chefarkitekt i Roskilde Kommune Mogens Suhr Andersen er død, 88 år gammel. Mogens Suhr Andersen voksede op i Roskilde og blev oprindeligt uddannet som murer, inden han gennemførte en uddannelse til arkitekt MAA på Det kongelige danske Kunstakademi. Efter nogle års virke i det private blev han udnævnt til chefarkitekt og leder af arkitektafdelingen i Roskilde Kommune, hvor han bl.a. stod i spidsen for byens omfattende skolebyggeri i 1970’erne. I den sidste del af sin lange karriere blev han atter privatpraktiserende arkitekt og har som sådan tegnet en række privatejendomme, således også sit eget hjem på Frederiksborgvej. Mogens Suhr Andersen var gift med Inger, der var veninden lige fra barndommens dage, til hun døde for 5 år siden. I Roskilde er Mogens Suhr Andersen dog ikke mindst kendt for sit store engagement i byens kulturliv, hvor han en lang årrække var bestyrelsesmedlem i både Roskilde Kunstforening og Roskilde Musikforening. I Kunstforeningen bidrog han ikke mindst ved oprettelsen af ”akvarelannualen”, den årlige akvareludstilling, hvor han bl.a. i kraft af sin bestyrelsespost i Nordiska Akvarellsälskapet forstod at trække betydelige inden- og udenlandske kunstnere til byen. Selv virkede han kunstnerisk med sit følsomme akvarelmaleri. Det er ikke

ganske få af Roskildes smukke ejendomme, der har ”stået model” til hans billeder. Som borger i Himmelev har han således også portrætteret Himmelev Kirke ved flere lejligheder. Og så kender byens borgere jo Mogens Suhr Andersen fra hans store murmalerier, ’Kvinde på altan’ på en gavl midt i Algade og ’Husprofiler’ på en gavl på Køgevej lige over for stationen. Derudover vækker hans akvareller fortsat glæde i mange Roskildehjem. Mogens Suhr Andersen øste velvilligt af sin store arkitektoniske viden, bl.a. ved de arkitekturvandringer i både Roskilde og København, som han gennem en årrække gennemførte for Roskilde Kunstforening. Mogens Suhr Andersen rejste meget, og på sine rejser havde han altid sin skitsebog med, som han undervejs fyldte med tegninger og tekst om de arkitektoniske skatte, han mødte. To af disse bøger, en om Rom og en om Ravenna, blev som privattryk udgivet i samarbejde med Roskilde Kunstforening og med tekstbidrag v. Jens Pedersen. Med Mogens Suhr Andersens bortgang har Roskilde mistet en af sine helt særlige ildsjæle. Æret være hans minde. Klaus Singer fhv. formand for Roskilde Musikforening Jens Pedersen fhv. formand for Roskilde Kunstforening

Den ”gamle” gartner takker af Efter 42 år i Havecentret Hobbyland takker Vilhelm Rosendal af og giver stafetten videre efter mange år i branchen. Vilhelm har udover at drive Havecentret Hobbyland været idémanden bag Havens dag som i år kunne fejre 25-årsjubilæum. I 1993 var Vilhelm grundlægger af indkøbsforeningen De Frie Friske for havecentre i Danmark. Han har fået opkaldt rosen Rosendal efter sig og har desuden skrevet en bog

om sit virke og Havecentret Hobbyland. Vilhelm Rosendal er bestemt en person, der har sat sit præg på den danske planteskolebranche. Vilhelm, som har ejet Hobbyland siden 1987, giver stafetten videre til Steen Christensen, som har været medejer af virksomheden siden 2005. Steens to sønner, Jack og Jes, indgår allerede på nuværende tidspunkt i den daglige drift af Hobbyland. Havecentret Hobbyland er således sikret ud i fremtiden som Roskildes førende havecenter. Den 27. november inviteres alle kunder til en lille

26-27 NOVEMBER KL. 10-17 I HAL 9 PÅ MUSICON

WWW.ALLETIDERSROSKILDEJUL.DK

afskedsreception i Hobbyland, hvor der vil blive

budt på et glas bobler og kransekage.

Roskilde-baseret virksomhed er Danmarks næstbedste læreplads Thermo Fisher Scientific var nomineret til prisen som Årets Læreplads 2016 og fik i går en flot andenplads ved Danske Erhvervsskoler og -gymnasiers kåring i København.

Det var kontorelev Malene Ruff, som havde indstillet sin arbejdsplads Thermo Fisher Scientific til prisen gennem Roskilde Handelsskole. I alt 26 erhvervsskoler havde indstillet en kandidat, og de havde tilsammen modtaget 359 indstillinger

fra elever, der ville prise deres læreplads. Priskomiteens begrundelse for nomineringen og placeringen var: ”En læreplads med store muligheder for både personlig og faglig udvikling, hvor der er mulighed for at

Fakta om Match Meetings Et Match Meeting på Roskilde Handelsskole er en kort uformel samtale, hvor virksomheden kan møde eleverne og efterfølgende indkalde til egentlige jobsamtaler. Fordelen ved Match Meetings er, at virksomheden hurtigt kan få indtryk af, om eleven vil passe ind i deres virksomhed og bruger mindre tid på at finde den ”rigtige” elev. Samtidig møder virksomhederne eleverne på hjemmebane, hvor de ofte er mindre nervøse. Både virksomheder og elever oplever Match Meetings meget positivt. Oplysninger om Match Meetings kan fås hos praktikkonsulent Kirstine Sandø Højland (ksh@rhs.dk, 8852 3301.

Thermo Fisher Scientific fik en flot andenplads ved kåringen af Årets Læreplads, som hvert år uddeles af Danske Erhvervsskoler og –gymnasier. Fra venstre bagest: bogholder og HK-repræsentant Ina Jensen, HR-business partner Helle Bak Sanden og HR-direktør Brian Sjaelland Fra venstre forrest: kontorelev Malene Ruff, leder Martin Christiansen og uddannelsesleder på Roskilde Handelsskole Tom Jung Andrés. Foto: Danske Erhvervsskoler og –gymnasier.

påvirke hverdagen, og hvor elevens mål fra handelsskolen er prioriteret højt.” Malene Ruff har taget grundforløbet på Erhvervsuddannelserne på Roskilde Handelsskole. Hun er stadig tilknyttet Roskilde Handelsskole, hvor hun følger de skoleophold, som er en del

af hendes elevtid på to år hos Thermo Fischer Scientific. Malene har været kontorelev med administration som speciale siden februar 2016. Det var gennem et Match Meeting på Roskilde Handelsskole, at hun og virksomheden fik den første kontakt.

Ny erhvervsmægler hos Nybolig

ROSKILDES HYGGELIGSTE JULEMARKED FRI ENTRE - 70 STANDE - MUSIKSCENE CAFÈ - GRATIS KREA WORKSHOPS

Billedtekst

Søger en selvstændig kosmetolog og frisør Hvis det er noget for dig, så kontakt Denise Clausen på tlf. 28 57 26 27 eller kig ind på klinikken som ligger på

Bredgade 34, 4000 Roskilde

Jeanne Malev Ebler, 31 år, er ny erhvervsmægler hos Nybolig Erhverv Jørgen Klode i Roskilde. Hun er uddannet ejendomsmægler og har flere års erfaring med handel med private ejendomme i Roskilde og hovedstadsområdet. Hun kommer fra en stilling som privatassurandør hos Topdanmark Forsikring. Foruden salg, udlejning og vurdering skal Jeanne Malev Ebler være med til at videreudvikle virksomhedens store netværk i erhvervsli-

vet i Roskilde og Køgeområdet.


22. NOVEMBER 2016 l 33 l

ZEBRA MØBLER har altid stået for kvalitet og god

KVALITETSMØBLER

SERVICE uden kompromis Spørg os inden du handler møbler

SPAR

50% ATLANTA BYGGESOFA

3+2 personers

33.998,-

MODULSOFA

SPAR 12.322,-

9.793,-

MARIA Tremmestue 3+2 monteret med læder. vejl.pris 46.320,-

SPAR 9.793,VITRINE

9.199,Eg hvidolie

Kom ind og få et godt

OMGÅENDE LEVERING *

TILBUD

MISTRAL reolsystem

SPAR 25%

Spørg os inden du handler skovby

Alle bestillinger

SPISESTOL

SKÆNK

2.599,-

12.999,-

Eg hvidolie

Eg hvidolie Spisebord SM26 101x155-311 cm vejl pris eg hvidolie 16.999,Spisebord SM27 101x200-356 cm Vejl.pris eg hvidolie 19.499,*pris vist i egetræ med hvidlaminat plade

GÆLDER ALLE NYBESTILLINGER OG ALLE FARVER

JENSEN DREAM 180

17.999,SPAR 10.000,-

ELEVATIONSSENG

19.998,-

Dunlopillo elevation 180x200cm Vejl pris 39.996,SPAR 19.998,- Pris eks ben

SPAR 19.998,SPAR

50%

JENSEN DREAM 180x200 cm inkl madrasser og top madrasser Eksklusiv ben og gavl

NY MODEL Inkl. Dunlopillo app

ÅBNINGSTIDER

Man-tor.10.00 - 17.30 Fredag..10.00 - 19.00 Lørdag..10.00 - 14.00 Søndag.11.00 - 15.00

KØB OP TIL 75.000 KR UDEN RENTER 12 el 23 MÅNEDER

MØBLER

Betonvej 3 - 4000 Roskilde - 46362600

www.zebramøbler.dk

REPRÆSENTATIVT EKSEMPEL: Ved et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 23 mdr., er den månedlige ydelse 1.946 kr. Debitorrenten er 0,0% og variabel i lånets løbetid. ÅOP er 12,1%, og de samlede kreditomkostninger er 4.759 kr. Det samlede beløb du skal betale er 44.759 kr. k


l 34 l 22. NOVEMBER 2016

Sport

Slip din indre træner løs i Viby Går du rundt og mangler et fodboldhold i dit liv? Så står der ét klar i Viby IF.

I august 2016 samlede Viby IF Fodbold deres ældste piger fra årgang 01-04 for at kunne optimere både træning og kampe fremadrettet. Holdet stiller i vintersæsonen op i SBU vinterturnering med U16 i 11-mands og U15 i indendørsturnering. Derudover vil der blive arrangeret nogle træningskampe for U15 11-mands. Disse kampe vil blive med klubber i Vibys nærområde.

Sjov og seriøsitet Du får 38 spillere til rådighed på holdet i alderen 1215 år. Pigerne bliver trænet af fire særdeles erfarne og veluddannede trænere, der sørger for en varieret træning med mange forskellige træningsøvelser, som både tilgodeser pigernes alder og

14-årige Tobias Hyttel fra Roskilde er årets idrætsudøver i Rødovre. 38 Viby-piger i alderen 12-15 år søger en træner.

kunnen. Det er holdets mål, at der skal være en vis seriøsitet i træningen, men der skal også være plads til at have det sjovt. Gensidig respekt for hinanden er nøgleord på holdet, hvor der skal være plads til alle, og alle skal føle sig velkomne og som en del af holdet.

Det praktiske Holdet træner tirsdage fra kl. 17:30 - 19:30, og onsdage fra kl. 17:30 - 19 på kunst-

stofbanen. Alle mødes ved containerne 15 minutter før træningsstart og hjælpes ad

med at bære materialerne ned på banerne.

Fakta: • Interesserede er hjerteligt velkomne til at komme forbi banerne på Viby Idrætsanlæg, Lindevej 32. Du kan også kontakte en af nedenstående personer, hvis du vil vide mere. • Cheftræner Henrik Mannerop Marcussen, mobil 52 17 38 48 • Holdlederteam: Anja Steffens, mobil 22 56 42 14 og Tina Hemme, mobil 40 88 43 64

Dansk mester for fjerde gang Tobias Hyttel på 14 år fra Roskilde kunne i weekenden for fjerde gang kalde sig dansk mester i Taekwondo efter at have vundet DM, som blev afholdt i Odense Kongrescenter. I år vandt han i kadet-45 kilo. DM blev sidste stævne som kadet, da Tobias efter nytår bliver junior, men også afslutningen på et fantastisk år. Det er blevet til både guld ved

German Open og President Cup, samt deltagelse ved EM i Rumænien. Derudover er Tobias ikke kun blevet kåret til årets idrætstalent i Rødovre Kommune, men vandt også titlen som årets idrætsudøver. Tobias startede i Roskilde Taekwondo Klub som 4-årig, men har de sidste to år trænet i Hwarang Rødovre taekwondo klub.


22. NOVEMBER 2016 l 35 l

INTERVAL*

STOP RUSTEN FØR DEN STOPPER DIG ALLE BILER RUSTER – OGSÅ NYE BILER Nye undersøgelser fra FDM har påvist, at især de små, populære minibiler har svært ved at klare det danske vejr. Lige nu kan du – uanset hvilken bil, du har – få et gratis RustTjek® hos Pava, så du kan stoppe rusten, før den stopper dig! Det er en god ide at rustbeskytte bilen hos PAVA nu, hvor vinteren står for døren. Så den kan klare vinterens strabadser – uden at ruste.

PAVA CENTRET ROSKILDE Håndværkervej 60C

I

VI SES HOS PAVA I ROSKILDE

4000 Roskilde

I

pava@pava4000.dk

*se betingelser på pava.dk

I

Tlf. 46 75 30 63


l 36 l 22. NOVEMBER 2016

Roskilde Rundt

Alle børn skal have en julegave Det betyder meget for børn, at kunne fortælle sine klassekammerater, hvad man har fået i julegave, fortæller Casper Jensen og Cecilie de Renouard, der begge to kommer fra Roskilde Rotaract. I søndags stod de klar på RO’s Torv, hvor et ønske-juletræ ved indgangen er monteret med et hav af

julegaveønsker indsamlet fra Mødrehjælpen, Børns Voksenvenner, Roskilde Kommune og Kirkens Korshær. Det går helt simpelt ud på, at man trækker et kort fra træet køber en gave til et barn, der mangler lidt ekstra opmuntring i juletiden. Pak gaven ind og aflevér den i Centerinformationen - så er du med til at opfylde et barns juleønske.

PAST & PRESENT Et hjem indrettet med antikviteter kan forekomme tungt, ligesom et hjem med moderne design kan virke stramt og klinisk. Kunsten at indrette afhænger af ’arkitekten’ i huset, og når historie, stil, farver, nyt og gammelt samt fysiske rammer kombineres, opstår der ofte uventede virkninger. Selvom genstande, kunst eller møbler reagerer i den ånd de er skabt og efterlader et vidne om den tid de er skabt i, fornægter de sig sjældent i hinandens selskab og flere indlysende

modpoler frastødes ikke nødvendigvis, men kan tiltrække og forstærke hinanden i den rette sammenhæng. Våger man pelsen og træder ud i det ukendte, vil man sikkert opdage succesen lure om hjørnet. Hvem havde vel i frembringelsens øjeblik troet, at den Gustavianske slagbænk spillede med HAY-puderne, at ryatæppet fra sommerhuset klædte Louis Seize dragkisten, at gobelinen flirtede med Poul Kjærholm sofaen eller at en Kay Bojesen Garder ville føle

Cool jul på RO´s Torv med Pyrus Fredag var julestemningen i topklasse, da alletiders nisse alias Pyrus gav den fuld gas på scenen, da juletræeet blev tændt. Der blev talt ned op til flere gange. Og der blev hoppet og danset - også på første sal, hvor flere hundrede børn og voksne var mødt op for at se med, da lyset endelig blev tændt.

I SAMARBEJDE MED

Skønhedsdronning sig hjemme i genspejlingen i empire hjørneskabets dybe schellak.

Børns Voksenvenner var på RO’s Torv søndag med Miss Danmark, Helena Heuser. Mange børn var forbi for at snakke med Helene og få taget et foto, for nysgerrigheden og fascinationen af den høje, flotte pige med den store, skinnende krone

vandt over genertheden. Der var desuden mange voksne, der gerne ville høre om foreningens arbejde.”Det har været superspændende at være med til at udbrede kendskabet til foreningens arbejde, og helt fantastisk at møde de søde børn og deres forældre, og mærke deres interesse”, siger Helena Heuser.

’Past & Present’. Sælg nyt og gammelt på auktion. Fra barokken til art deco – og fra 80’erne til nu. Auktionen kombinerer det bedste fra en klassisk auktion med det bedste fra de seneste årtier i en fræk blanding af rocailler, leopardpletter, kugleben, stålrør, karvesnit, bolchestriber og stiliserede blade.

Grøn og orange

KO N TAK T:

VURDERINGSEKSPERT, NILS OVERGAARD NILS.ROSKILDE@LAURITZ.COM, 46744040

Grøn Fokus inviterede til inspirationsaften for Roskilde Festivals madboder og caféer tirsdag den 15. november kl. 18 på Restaurant Snekken på Roskilde Havn. Aftenen bød på smagsprøver og inspiration til, hvordan økologi også kan blive en god forretning på festivalen. Talskvinde for Roskilde Festival Christina Bilde fortalte om nonprofit og fokus på bæredygtighed, og kokken Henrik Boserup var indbudt som gæstetaler. Maria og Lars Dietrichsen, indehaverne af Restaurant Snekken, var godt tilfredse med det store fremmøde, til trods for at gæsterne blot havde fået invitationen for tre uger siden. Restaurant Snekkens køkken bød på masser af lækkerier fra supper og salater til nye versioner af burgere og hotdogs. Råvareleverandørerne var bla. Gris, Lam og Co., Bager Sofus, Carsten og Neel fra Grønholtgård på Glænø samt Naturmælk. Der var i det hele taget en fantastisk god stemning, og man kunne høre flere dele erfaringer og viden, som vi som forbrugere vil se ved næste års Roskilde Festival.


22. NOVEMBER 2016 l 37 l

Renault Black Friday

Spar op til 25.000 kr. Black Friday til og med søndag den 27. november ❙ ❙ ❙ ❙

Renault TWINGO SCe 70 Expression Renault CAPTUR TCe 90 Expression Renault MEGANE hatch TCe 100 Zen Renault KADJAR TCe 130 Zen

Spar op til

Black Friday pris

5.000 kr. 11.000 kr. 16.000 kr. 25.000 kr.

84.900 kr. 169.900 kr. 212.900 kr. 229.900 kr.

ENERGIKLASSE Tilbuddene gælder kun udvalgte lagerbiler (over 6 mdr.), gælder kun privatpersoner ved køb og indregistrering inden 31/12. Eks.: Renault TWINGO SCe 70 Expression: Pris nu fra 84.900 kr. (normalpris fra 89.900 kr., spar 5.000 kr.), brændstoføkonomi 23,8 km/, CO2 -udledning 95 g/km. Renault CAPTUR TCe 90 Expression: Nu fra 168.900 (normalpris fra 179.900 kr., spar 11.000 kr.), brændstoføkonomi: 19,6 km/l, CO2 -udledning 113 g/km. Renault MEGANE (hatchback) TCe 100 Zen: Pris nu fra 212.900 kr. (normalpris fra 228.900 kr. spar 16.000 kr.), brændstoføkonomi 18,5 km/l, CO2 -udledning 120 g/km. Renault KADJAR TCe 130 Zen: Pris nu fra 229.900 kr. (normalpris fra 254.900 kr., spar 25.000 kr.), brændstoføkonomi: 17,9 km/l, CO2 -udledning 130 g/km. Priserne er ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr.

renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


l 38 l 22. NOVEMBER 2016

Læserbreve En god folkeskole = gode arbejdvilkår

Af: Kirsten Bjelke SF Roskilde

En spritny analyse fra Danmarks Statistik konkluderer, at færre fra kommuner med lokalaftaler skifter folkeskole.

KORA (2015) har udarbejdet en analyse af lærernes oplevelser og erfaringer i den nye folkeskole. Analysen viser, at lærerne generelt oplever, at arbejdstidsreglerne har en negativ betydning for deres motivation og jobtilfredshed, blandt andet fordi kravene om øget tilstedeværelse på skolerne ifølge lærerne skaber mindre fleksibilitet i hverdagen og et mere stressende arbejdsliv.

Denne konklusion havde SF forudset, og derfor har SF Roskilde i mere end 3 år kæmpet for, at der bliver lavet en læreraftale. Vi vil det bedste for folkeskolen, så vi opfordrer kraftigt til, at alle partier i Roskilde Byråd læser denne rapport og kommer i arbejdstøjet så hurtigt som muligt.

Bygaden 28 er Jyllinges udsigtshus til alle tider

Af: Borgergruppen UDSIGTEN i Jyllinge

I Jyllinge findes endnu tydelige kulturspor fra den danske andelstid (den danske landsbys sidste storhedstid 1880-1960). Kraftigste fysiske spor fra den del af Jyllinges landsbyhistorie er de to bygninger: forsamlingshuset og andelsbrugsen. Det makkerpar ligger endnu gennem 119 år på samme placering midt i byen på Bygaden 28. På begge bygninger har der naturligvis gennem tiderne været foretaget både store væsentlige og små fornyelser - men de fundamentale træk er helt ens. Fx er Brugsens grundplan identisk med det, bygningen havde, da de mange tilflyttere i 60erne kom og gjorde deres daglige indkøb i butikken. Dette ses bl.a. på bygningens

nordvestlige rundede hjørne. Det runde hjørne skyldes, at bl.a. den store ølvogn i gamle dage ellers ikke kunne komme ind bag butikken, når der skulle leveres øl til forretningens tørstige kunder. Nu ønsker nogen i Roskilde Byråd at rive den store brugsbygning ned – selv om flere bygningsfaglige kompetencer tydeligt konkluderer, at den ikke er nedrivningsmoden. Men nogen i byrådet vil have hele udsigtshuset ned, fordi dets trekantede gavle tager noget af udsigten, når man kører ad det lille stykke vej ned mod Bygaden og fjorden. Ikke mindre grotesk virker nedrivningsønsket, når man i Roskilde Kommunes eget katalog over Jyllinges kulturarv kan læse, hvilken væsentlig rolle for byen netop forsamlingshuset og Brugsen har haft i så mange generationer. Men det er slet ikke nødvendigt at bruge vold mod Jyllinges kulturarv. For de mange frivillige i Facebook-gruppen ’UDSIGTEN

Pressefoto fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

i Jyllinge’ tilbyder i stedet at give de lokalhistoriske bygninger en livskraftig fremtid. En sløjfe på tekstens historiske tråd er, at ét blandt de mange ønsker til fremtidig anvendelse er et kontor samt kælder-arkivplads til Egnshistorisk Forening. Den historiske ramme er relevant og helt naturlig. Tilsammen er bygningskomplekset så stort, at det sagtens rummer et mindre hjørne med plads til denne forening og på samme tid også de mange andre målgrupper: både de unge og alle andre i den aktive café, selskabslokalerne og noget turist- og skoletjeneste m.v. Lad dog udsigtshuset stå, så det kan udfylde sit oprindelige formål – nemlig som medborgerhus også for fremtidige generationer, der bag ruderne til byens bedste udsigt kan fylde det gamle makkerpar på Bygaden 28 med nyt liv, glæde og fællesskab. Over 100 år er gået sådan – lad hele Bygaden 28 tage 100 år mere.

Mere trafiksikkerhed i hjertet af Viby

Af: Lars Berg Olsen, Byrådsmedlem for Venstre Jette Tjørnelund, Formand for Venstre Roskilde Syd

Byrådet skal inden længe godkende Lokalplanen for Skousbo-området, der på sigt skal rumme mellem 9001000 nye boliger, og længere ud i fremtiden er der planer om boligudbygning på Langdyssegaard-arealet sydøst for Viby Idrætscenters arealer. Vi taler om en fordobling af antallet af indbyggere. Det mest logiske havde været at fastlægge en over-

ordnet vejstruktur, der sikrer god adgang, samtidig med at man leder mest mulig tung trafik væk fra hjertet af Viby, inden man begyndte detailplanlægning af vejstrukturen på selve Skousbo-arealet. Men det er desværre ikke sket. Damgaardsvej, der udmunder ved viadukten, bliver en af hovedfødevejene til det nye boligområde og forlængelse af Parkvej til en ny omfartsvej vil komme til at gå tværs igennem et nyt, flot rekreativt område. Resultatet er, at man har udsigt til en endnu større trafikmæssig hovedpine ved viadukten end den, vi har i forvejen. En viaduktudvidelse kan ikke løse problemet, men blot øge mængden af trafik og sende tung trafik

gennem Dalen, bykernen og videre på Ørstedvej forbi skole og daginstitutioner. Venstre ønsker mere trafiksikkerhed i hjertet af Viby. Vi stiller derfor forslag om, at der laves trafikmiljø-tiltag på Ørstedvej fra viadukten og forbi daginstitutionerne, så hastigheden dæmpes og trafiksikkerheden øges. Forslaget giver også mulighed for, at Ørstedsvej ikke opfattes som en barriere, og at der dermed kan skabes en bedre sammenhæng mellem den eksisterende bykerne og det nye boligområde. Samtidig skal der etableres en omfartsvej med tilslutningen til Ørstedvej øst for den nye Skousbo-bebyggelse.

Ung inspiration til Skjoldungernes Land 2.g-klasserne på Roskilde Katedralskole har i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land de sidste par uger arbejdet med innovative løsninger, som skal øge opmærksomheden og trække flere Roskilde-borgere og turister til nationalparken. Af Michelle Vive Nielsen

Unge på Roskilde Katedralskole har i forbindelse med deres AT, almen studieforberedelse, haft et samarbejde med Nationalparken, som i april 2017 ønsker at iværksætte forskellige planer omkring nationalparken og markedsføringen heraf.

Unges syn Eleverne har arbejdet intensivt med udviklingen af forskellige innovative processer med fokus på at gøre Nationalparken mere synlig og attraktiv for især unge. “Der er en stor del af befolkningen, som er interesseret i nationalparker, men vi har svært ved at ramme de lokale unge, som ellers er én af vores hovedmålgrupper. Derfor er det skønt at få lov til at høre nogle af de unges forslag til dette”, fortæller Nationalparkens formidlingskoordinator Malene Bendix.

Nationalparkens jury til bedømmelse af 2.g-ernes innovative løsninger. Fra venstre: Sidsel Naut, Jesper Brandt, Malene Bendix og Line Norrman.

Projektet har dog ikke kun været til glæde og gavn for Nationalparken, men også eleverne, da arbejdet med Nationalparken bringer noget andet lærerigt med sig end bøgerne. “Eleverne lærer at tænke på nye måder. De lærer om forbindelsen mellem det, der foregår her på skolen i dagligdagen og i timerne, og den verden, der er lige udenfor. Det giver eleverne en bedre forståelse for både verden og de andre ting, vi laver på skolen, og så bliver det sjovere”, siger Roskilde Katedralskoles rektor Claus Niller.

Bredt spekter af idéer Eleverne har i løbet af ugen valgt et vinderforslag fra hver klasse, som torsdag den 17. november blev fremlagt og bedømt af en jury fra Nationalparken. I løbet af ugerne har eleverne kunnet finde sparring på deres projekter hos ressourcepersoner fra Nationalparken, så de innovative

løsninger er blevet realistiske til brug i fremtiden. De mange idéer, som har været et bredt spekter af bæredygtige aktiviteter, drive-in-bio, horror-event, havnebad, Go Viking-app og andre aktiviteter, har vakt interesse for Nationalparkens jury, som har skullet vurdere løsningerne ud fra nytænkning, implementerbarhed og appel til unge. “Vi skal i Nationalparken arbejde med mange forskellige temaer, som eleverne har ramt med deres løsninger. Deres gode idéer, som også har været realistiske, kan sagtens gå ind og farve det, som vi kommer til at lave fremadrettet. Så idéerne er kommet ind på et rigtig godt tidspunkt, sådan at vi har mulighed for at arbejde videre med noget af det”, forklarer Malene Bendix.


22. NOVEMBER 2016 l 39 l

Madpassion

Selv tatoveringerne handler om mad for kokken Dennis Hindsbøl.

ger den 21-årige kok, der fik interessen for madlavning med sig fra helt lille.

Passioneret ”Jeg har været optaget af at lave mad så længe, jeg kan huske. Min mormor havde mig med oppe på køkkenbordet, når hun lavede mad, og når mine kammerater så

Af Tomas Skov

”Den er ikke helt færdig. Det er en tegneserie over mit liv som kok. Jeg skal have Osted Kro, hvor jeg er uddannet fra her, og så skal jeg have Pipers Hus og min sølvmedalje heroppe”, forklarer Dennis Hindsbøl, mens hans finger peger op langs hans højre arm, der allerede er farverigt tatoveret med grøntsager og råvarer inden for kokkefaget.

Cartoon Network i tv, så sad jeg og så madprogrammer. Så mad er ikke et arbejde for mig – det er en passion”, siger den unge kok, som med tiden godt kunne tænke sig at åbne sit eget sted.

Gastropub

gastropub i Roskilde med hjemmebrygget øl og barmad med et twist - måske endda molekylærgastronomi. Og så skulle der være nogle ’night events’, og whisky- og romsmagninger”, drømmer Dennis Hindsbøl.

”Jeg vil gerne have min egen

Fester der huskes... ...og tales om

Meld dig ind i Comwell Club – og optjen 5% af festens pris i point**

Sølvmedalje Dennis Hindsbøl har været kok på Pipers Hus, siden han blev færdiguddannet i april i år. Han sluttede af med en såkaldt sølvmedalje, som udløses, når man som elev scorer to 10-taller og et 12-tal. ”Jeg har aldrig været god til noget i mit liv, så når man får en sølvmedalje, så bliver man jo glad. Det var ikke noget, jeg regnede med, men det lykkedes alt-

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert* Kokkeuniformen er sort på Pipers Hus i Byparken.

så. Man kan sagtens sige, at man laver den bedste mad

Wagner · Suit me up ·

Pølsebrødet

n e i d ge a r a 13 - ? .

l k . v no

Juletræssalg, Boder med gran og julegodter, brændte mandler, bløde og hårde julegaver samt unikke trævarer. 100% snegaranti. Vores kæmpe juletræ tændes af BRIAN HOLM kl. 17.00

Live musik · Scalextric ”nisseløb” · Pubquiz · Auktion · Historielæsning af Julemand · ”Juleklip” v/frisør Charlie

Mad og drikke sælges til rimelige priser Mere info på vores Afterparty fra kl. 18 ·

Zander

·

Pølsebrødet

·

Kaffeekspressen

· Scalextric shop dk

·

Fa moto-sport

Kom til utradionelt julemarked med julemand og tørkælkning

Suit me up

motorman.dk

·

lØr

· Kaffeekspressen · Scalextric shop dk · Fa moto-sport · motorman.dk · Frisør Charlie · Wagner ·

l u j le g m 6. 2 a . g dag d

*Min. 30 voksne. **1 point har en værdi af 1 kr.

i verden, men det er jo op til andre at bedømme”, si-

MØD: Frisør Charlie · Suit me up · Wagner · Zander ·

Frisør Charlie

3 retters festmenu med banketvine samt øl og vand ad libitum under middagen. Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort.

Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

comwellroskilde.dk


l 40 l 22. NOVEMBER 2016

Sanseaften i Roskilde Badene Tag din ven, veninde, søster, kæreste eller mor under armen og få en afslappende aften, når det største af Roskilde Badene den 25. november kl. 20-22:30 forvandles til en Sanseaften. Aftenen sætter fokus på velvære og forkælelse af sanserne og byder på afslappende oplevelser lige fra muddermaske og saltscrub til saunagus og koldt- og varmtvandsbassin. Frugt og drikke er inkluderet i prisen på 175 kroner, og massage kan tilkøbes.

FLYGTNING

Ankomsten En ordløs fortælling skabt af tegninger og musik. DATO: Tirsdag den 29. november kl 19.30 SPILLESTED: Gimle

Publikum kan regne med at opleve Domkirken i et helt andet lys under LANDSCAPES.

Orkan rammer Domkirken I forbindelse med Natkirken i Roskilde Domkirke opfører musiker og komponist Claus Thorsager Olesen sit værk ”LANDSCAPES” fredag den 25. november.

Kan du sige ”rødgrød med fløde” Aktuel, rørende og vedkommende fortælling af og med Farshad Kholgi. DATO: Tirsdag den 6. december kl 19.30 SPILLESTED: Gimle

PRISER: Børn: fra 50 kr Unge u. 26 år: 75-115 kr Voksne: 100-300 kr Abonnementspris voksen: 105-180 kr

BILLET BESTILLING: roskildeteater.dk

GÅ I TEATRET I DIN EGEN BY

”LANDSCAPES” er en unik koncert, der med et stort lydbillede og lysshow tager publikum igennem stemningerne fra orkanerne forrige år. Claus Thorsager Olesen, der til dagligt skriver musik til blandt andet DR og udgiver CD’er, blev både fascineret og dybt berørt over de ødelæggelser orkanerne Allan og Bodil forårsagede. Samtidig blev

FAKTA • Domirken åbner kl. 19:45 • Koncerten starter kl. 20:15 og varer ca. to timer • Der er gratis adgang. • Mere info på www.facebook.com/ thorzager

Claus Thorsager Olesen opfører sit værk LANDSCAPES i Roskilde Domkirke. Musikken er inspireret af orkanernes indflydelse på mennesket, og der venter publikum en sjælden koncertoplevelse i kirken.

han meget opmærksom på de paralleller, der er mellem naturens evne til at rette op på sig selv efter ødelæggelser og menneskets evne til at rejse sig igen efter vores mentale storme og kraftige påvirkninger. På mange måder agerer naturen og mennesker således ens. Disse refleksioner er omsat til musik, og resultatet er LANDSCAPES, der er skrevet specielt til at blive opført i kirkerummet.

Originalt værk På flere måder er koncerten

Det er første gang et originalt elektronisk værk er skrevet til at blive opført i Domkirken.

unik, da det er første gang, et originalt dansk elektronisk værk er skrevet til at blive opført i kirken, og samtidig vil publikum opleve et lydbillede, der med en dybde og dynamik ikke før er hørt i kirkerummet. Tilsammen genskaber det oplevelserne før, under

og efter orkanerne. Under Landscapes-koncerten vil der være gæsteoptræden af saxofonist Andreas Møller Bøttiger fra Odense samt Roskildekoret ”disQuant”.


22. NOVEMBER 2016 l 41 l

Lad mig stå for årets

julefrokost nytårsmenu eller

NYTÅRSMENU

STOR JULEBUFFET HVERDAGE KL. 12:00 - 15:00 TORSDAG 24. NOVEMBER TIL LØRDAG 17. DECEMBER MARINERET SILD med løg og capers KRYDDERSILD med løg og capers SENNEPSSTEGTE SILD i lage med løgringe KARRYSILD med æg VARMRØGET ØRRED med rejer, mayonnaise og citron LUNE RØDSPÆTTEFILETER med citron og remoulade ÆG OG REJER med mayonnaise

FORRET: DE FIRE ÅRSTIDER: Kammuslinger marineret i ramsløgspesto og citronskal Røget dyrekølle m. sommerkompot Vildt paté med syltede stikkelsbær Bagt torsk m. grov sennep og honningmarineret vinterurter Hjemmebagt flute

OGSÅ SØNDAG 18. DECEMBER KL. 12:00-15:00 Husk bordbestilling

ÆBLEFLÆSK SYLTE med rødbeder og sennep BLODPØLSE med sirup og kanel LUN LEVERPOSTEJ med champignon og bacon LUNE MØRBRADBØFFER med svampe a la creme LUN RIBBENSTEG med hjemmelavet rødkål TARTELETTER med høns i asparges

Marineret sild m. løgcreme Hjemmelavet stegte sild m. sennep og dild Koldrøget laks m. citron og rygeostcreme Hjemmelavet leverpostej m. bacon, champignon og rødbeder Stegt svinekam m. hjemmelavet rødkål Hjemmelavet æbleflæsk m. røget spæk Stegt svinemørbrad m. bløde løg og asiekompot Anderilette m. marineret rødløg Tre forskellige slags ost m. hjemmelavet kompot samt tørrede dadler Hjemmebagt økologisk rugbrød og franskbrød Smør og fedt.

275,-

Pris pr. couvert (min. 6 couverter)

RAADHUSKÆLDERENS UDVALG AF SPÆNDENDE OSTE GAMMEL OST med løg, sky og rom RIS À LA MANDE med kirsebærsauce KAGE med crème fraiche PR. PERSON FRUGT RØGET ÅL kan serveres for tillæg på 35,- PR. PERSON

258,-

Fondens Bro 3 • 4000 Roskilde • 4636 0100 • raadhuskaelderen.dk

JULEFROKOST:

HOVEDRET: Dansk kalvemørbrad Smørstegte kartofler Nytårssalat m. forskellige marinerede beder, pærer, grønkål og sojaristede mandler Bagte svampe m. gedecreme Hjemmelavet svampesauce DESSERT: Chokoladedrøm serveret m. hjemmelavet grannåle-is og lime flan 1 flaske Cava (ved minimum 6 kuvert)

395,-

Pris pr. couvert (min 4. couverter)

Kontakt mig så vi kan planlægge dit/jeres arrangement

Kogekone

de luxe

Tlf. 23 26 86 02

·

Gitte@lundings.dk

·

www.lundings.dk


l 42 l 22. NOVEMBER 2016

KULTURKALENDER 2016

NOVEMBER

JULEPERLEWORKSHOP

LANCIER OG FOLKEDANS 23. NOVEMBER

Kom og lav julehjerter og andre figurer med perler. Sanne fra Den Kreative Bus hjælper dig i gang og deler ud af sine gode ideer. For børn fra 6 år og deres voksne. Viby Bibliotek kl. 10.30-13

ROSKILDES HYGGELIGSTE JULEMARKED FRI ENTRE - 70 STANDE - MUSIKSCENE CAFÈ - GRATIS KREA WORKSHOPS

KUNSTHÅNDVÆRKERMARKED

Indendørs kunsthåndværkermarked med salg af egne produkter. Roskilde Krukkerne kommer og synger julesange lørdag kl. 12.30. Fri entré. Roskilde Sejlklub lør 11-17 og søn 11-17

LANCIER OG FOLKEDANS

Der instrueres og øves i selskabsdansen Lancier for begyndere. Der er også lejlighed til at danse forskellige lette folkedanse. Himmelev Kulturcenter kl. 18

SANGAFTEN

Sangaften Vindinge Kirke kl. 19.30-20.30

SØNDAG 27. NOVEMBER HALMVÆRKSTED

FLEMMING JENSEN

På få år har Arild Batzer fra Roskilde bygget et forlag op, som er blevet et brand for god litteratur. Entré: Voksen 25 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19-21 i Salen

SNIP SNAP SNUDERNE

Vokalgruppen Snip Snap Snuderne synger kendte børnesange med et tvist af nye og sjove fortolkningerm.m. Entré: 25 kr. Gundsømagle Bibliotek kl. 10.30

Søndagsåbent i byens butikker. Aktiviteter for børn og voksne kl. 12-16.30. Kl. 16.30 tænder vi juletræet og synger julen ind. Torvet i Viby kl. 12-17

JULEMARKED

Kom i perfekt julehumør. Kom til julemarked. CosmosHallen kl. 12-17

ADVENTSKONCERT

Damekoret disQant holder adventskoncert sammen med korets venskabskor fra Lund i Sverige: Vox Feminea. Gl.Vor Frue Kirke kl. 16.oo.

LØR, SØN, MAN & TIR

À LA CARTE

FRA KL. 16.00 - 22.00

Hovedvejen 140 2600 Glostrup TLF: 4343 0990

TILBUDDET PÅ TO

ENS

COCKTAILS GÆLDER

EFTER KL 20.00

Copenhagen Designer Outlet v/City2 Hveen Boulevard 2 2630 Taastrup TLF: 4399 0086

NY

HE

NYHED! Få din næste kupon med Dalle Valles nye app

Kuponen gælder t.o.m. 2017

BESTIL 2 X BRUNCH FROKOST

| BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen gælder t.o.m. 2017

VÆRDIKUPON

EVENING

VORES SENSOMMER

ARKÆOLOGI 24. NOVEMBER

OPLEVELSER ER DE BEDSTE JULEGAVER! Se vores spændende forårsprogram på gimle.dk - der er noget for hele familien.

BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

AFLEVER VED BESTILLING

AFTEN |

VÆRDIKUPON

Hvad er det egentlig arkæologerne laver på Sortebrødre Plads i Roskilde! Finder de noget og hvad? Alt dette kan du blive klogere på, når arkæologerne inviterer “indenfor” til morgenmøde ved den arkæologiske udgravning på pladsen. Sortebrødre Plads kl. 08.

BESTIL 2 X

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

“EARLY BIRD” ARKÆOLOGI PÅ SORTEBRØDRE PLADS

Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard har spillet et hav af roller hver for sig og i parløb. Lynghøj Teatersal kl. 19.30

TILBUDDET GÆLDER

VÆRDIKUPON

OM AT DRIVE ET FORLAG

LØRDAG 26. NOVEMBER

JULETRÆET TÆNDES I VIBY

PRIS PÅ

AFLEVER VED BESTILLING

TORSDAG 24. NOVEMBER

Med humoristens øjne ser Flemming Jensen sig rundt i dagens Danmark, der i så høj grad lægger vægt på spin – præsentation frem for substans. Entre: 100 kr. Tilmelding nødvendig til AOFGundsø, tlf. 4673 0961. Jyllinge Skole kl. 19 - ca. 21.

Adventshygge for hele familien. Kom og vær med, når vi julehygger og laver nisser og engle af halm. Roskilde Museum kl. 11-14 (også de andre søndage i advent)

/2

1

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

OM AT DRIVE ET FORLAG 24. NOVEMBER

Kom med på en ca. 10 kilometer adventsvandring med Roskilde Pilgrimsforening. Vandringen afsluttes med en andagt med sognepræst Paul Kofoed Christiansen i Domkirkens Sct. Andreas Kapel kl. 15.30. Alle er velkomne. Vi mødes klokken 12.45 ved Roskilde Domkirke.

KUPONEN GÆLDER KUN I: GLOSTRUP, FIOLSTRÆDE & COPENHAGEN DESIGNER OUTLET v/CITY 2

ONSDAG 23. NOVEMBER

GÅ MED ROSKILDE PILGRIMSFORENING

D!

Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

WWW.ALLETIDERSROSKILDEJUL.DK

KUPONEN GÆLDER KUN I: GLOSTRUP, FIOLSTRÆDE & COPENHAGEN DESIGNER OUTLET v/CITY 2

Du kan høre om Nis, som hader børn og alligevel flytter ind hos moster Iben, som elsker børn m.m. Fri entré. Roskilde Bibliotek kl. 13-13.30 Scenen

VÆRDIKUPON

ROSKILDE FORTÆLLELAUG

26-27 NOVEMBER KL. 10-17 I HAL 9 PÅ MUSICON


22. NOVEMBER 2016 l 43 l

Julemanden anløber Roskilde Havn den 27. november kl. 13 Der er rig mulighed for at komme i julestemning, når julemanden med følge af friske optimistsejlere traditionen tro bliver fulgt til flydebroen ved Roskilde Sejlklub og lægger til. Julemandens kone og hjælpere vil stå klar med gratis, varm kakao, og mon ikke også julemanden medbringer lidt godter? Der bliver også musik og dans om juletræet. Inde i sejlklubben findes

hele weekenden det vanlige kunsthåndværker-julemarked med mange flotte hjemmelavede ting. Desuden er der julemarked på Sankt Jørgensbjerg Sognegård, Møllehusvej 12. Julemarkedet er arrangeret af Roskilde Havneforum og støttet af Roskilde kommune. Der er fri entré.

Søndag den 27. november er der julemarked i Cosmoshallen på torvet i Viby. Der vil være et væld af boder med blandt andet nisser i alle størrelser, julekort, ju-

❄ ❄ ❄

Julemanden og hans hjælpere byder på gratis kakao på havnen den 27. november.

Julemarked i Viby

ledekorationer og adventskranse. Men også hjemmelavet honning, smykker, vævede tæpper, sutsko og hatte i filt samt trævarer vil være at finde på markedet.

Desuden vil der være søde sager som hjemmebagte småkager og romkugler. I caféområdet kan købes gløgg, æbleskiver, kage samt kaffe og varm kakao.

Børnenes kan lave en ønskeseddel i deres eget hyggehjørne og heldige kan vinde en bamse. Og endelig er der et lotteri til fordel for Lions.

Advents-app ’Gabriels Kalender’ hedder en ny app med Bibel-citater og tegninger af Bob Katznelson, som blandt andre præsten Kristian Gylling står bag. App’en er gratis, og består af en minikatekismus i lommeformat, hvor man for hver juledag kommer tættere på det kristne juleunivers.

”Den er til alle fra de unge til ældre. Også til forældre, der får døbt og konfirmeret deres børn uden rigtigt at vide, hvorfor de gør det. Man skal være motiveret til at tage et spadestik dybere i sin kristne kulturarv”, siger Kristian Gylling.

❄ ÅBENT HUS

D. 26-27 NOV. 2016 BEGGE DAGE FRA KL. 11-16

Kristian Gylling håber, at hans app kan nå videre ud til landene omkring Danmark i de kommende år.

RoS GALLERY og følgende kunstnere holder åbent i værkstedet: Lene Bødker Glas, Martin B. Kaldahl Keramik, Skak Snitker Glas, Iben Brøndum Tekstil og Siri Gindesgaard Billedkunstner

Annonce_Gasværket.indd 1

07/11/16 11:02

SVED AF PANISK ORGANISK

Om at holde fast i sig selv og hinanden, mens verdenen løber hurtigere og hurtigere.

ÅBENT LABORATORIUM #8

GRATIS ADGANG!

Forslag til Nationalparkplan 2017-23 er i høring frem til den 20. februar 2017

24. NOVEMBER / KL 20

MoZERT AF ANNIKA KOMPART

Med inspiration fra Mozarts Spiegelkanon, har Annika Kompart skabt en samtale mellem dans og musik.

LET´S NOT PRETEND TO BE ALONE HERE AF EMILIE GREGERSEN + NAYA MOLL OLSEN + REBECKA BERCHTOLD + RIIKKA LAURILEHTO “Jeg har forsøgt at fortælle om en verden. Som ikke findes. For at den skulle findes.” Inger Christensen.

Bestil GRATIS BILLETTER på billet@aabendans.dk · aabendans.dk SCENEN I LABORATORIET · RABALDERSTRÆDE 10 · ROSKILDE

Send dit høringssvar til npskjold@danmarksnationalparker.dk eller til Nationalpark Skjoldungernes Land, Ledreborg Allé 2B, 4320 Lejre. Du kan se forslaget til nationalparkplan og yderligere oplysninger på www.danmarksnationalparker.dk.


l 44 l 22. NOVEMBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Aygo Pink Stubbe Edition Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit Sidste uges udsnit var Roskilde Kloster. Ugens vinder blev Hanne Skov, der svarede rigtigt.

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Tillykke - der står et paperboykrus klar til Hanne på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Torben vender blikket indad Efter 39 års fagligt arbejde får Torben Jørgensen nu mere overskud til sundheden og børnebørnene. Af Tomas Skov

”Jeg har prøvet mange ting i mit liv. Jeg har styret en betonkanon, en slamsuger og arbejdet på fabrik. Så jeg ser, hvad der byder sig - der er masser af kræfter i mig endnu”, siger 68-årige Torben Jørgensen, der nu trækker sig fra sit 39 år lange arbejde i LO. Og den afgående formand

ser fortrøstningsfuldt på fremtiden for LandsOrganisationen i Roskilde. ”Tidligere kom medlemmerne automatisk – sådan er verden ikke længere. Så vi er nødt til at agere anderledes, hvis vi skal være berettigede. Det er jeg overbevist om, at den nye besætning finder nogle gode løsninger på. Vi er så heldige, at vi har fundet en gæv pige i næstformanden i FOA Roskilde Tina Pedersen, der har sagt ja til at løbe videre med stafetten”, siger han.

Tømrerforbundet, der senere blev til TIP i forening med Træindustriforbundet. Her avancerede han til formand først i Roskilde, så i det daværende amt og siden i Region Sjælland, hvilket sluttede ved udgangen af 2008. Siden 2009 har Torben Jørgensen været formand for LO Roskildeegnen i 2009, og nu stopper arbejdet som faglig tillidsmand altså, hvilket markeres ved en reception fredag den 25. november hos Blik og Rør i Grønnegade i Roskilde.

Karrieren kort

Den dybe tallerken

Torben Jørgensen startede som tillidsmand på byggepladser og kom siden i bestyrelsen for Snedker- og

Den afgående formand har blandt meget andet nydt at tage del i det såkaldte World Skills, hvor han har fulgt de

danske håndværkere i konkurrencer rundt om i hele verden. ”Nogle gange tror vi selv, at vi har opfundet den dybe tallerken, men der er altså nogle, der er ekstremt dygtige rundt om i verden”, erkender Torben Jørgensen. Han har også siddet i bestyrelsen og forretningsudvalget på Roskilde Tekniske Skole gennem 28 år, hvor han har siddet på første række til at bevidne skolens positive udvikling over årene. ”I begyndelsen var det svært at få økonomien til at hænge sammen, men i dag er vi blevet en helt anden spiller. Roskilde Tekniske Skole er i dag én af landets


22. NOVEMBER 2016 l 45 l

En moderne familie Af Tomas Skov

Natten til tirsdag den 15. november kl. 03:14 kom en dreng til verden på fødegangen på Roskilde Hospital. Det 3830 gram tunge og 52 centimeter lange drengebarn fødes ind i en familie med tre ældre søskende, som Louise Halborg Thomsen også har lagt krop til. Til gengæld er han første skud på stammen for Marc Techen. ”Ja, så du kan godt skrive, at vi er en moderne familie”, siger Marc Techen, der holder sin søn i favnen.

Navneleg Navnet ligger endnu ikke

fast, og man fornemmer, at der endnu er nogle sværdslag tilbage, før drengen får et navn. ”Forældrene ligger i forhandlinger – og faren taber”, fortsætter faren, der sværger til det solide navn, Anders. Andre kræfter i familien holder på, at den sidst tilkomne skal hedde Mads, mens moren både har været omkring lidt mere vovede forslag som Carl-Emil og Nor.

Til at følge med Selve fødslen var nærmest en smal sag for den fjerdegangsfødende Louise Halborg Thomsen.

”Det kørte faktisk derudad. Jeg blev sat i gang, og så tog det to timer og tre kvarter. Det var selvfølgelig lidt voldsomt, men jeg kunne følge med”, opsummerer moren. Snart kommer den endnu navnløse hjem til Tune, hvor de tre søskende på henholdsvis 16, 12 og 9 år, venter. ”Ja, det er nærmest som at starte forfra. Det bliver hyggeligt på en anden måde. Ikke mindst for storesøsteren på 12 år bliver det en stor ting. Hun glæder sig til at skifte bleer og det hele”, siger moren. Marc Techen med sit første barn. Konen har tre i forvejen.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

SPAR

20%

SB12 Duo Mundskyl 250 ml.

SB12 original mundskyl 250 ml

Tilbud frit valg

Tilbuddet gælder til og med torsdag d. 24/11

største erhvervsskoler, som påvirker uddannelserne inden for mange områder”, vurderer Torben Jørgensen.

Politikeren Ved siden af sit omfattende faglige arbejde har Torben Jørgensen, som mange vil vide, siddet i byrådet de sidste 15 år for Socialdemokratiet, hvor han i alle årene har siddet i Teknik- og Miljøudvalget – de sidste 11 år som formand. ”Det er et spændende område, for det er noget, alle borgere har en mening om. Det forsætter, hvis borgerne vil det, for jeg tror stadig, jeg kan gøre en forskel”, siger politikeren.

Fokus på sundheden Dette og andet arbejde kan Torben Jørgensen altså snart dedikere mere tid

til, og han er åben for at se nærmere på alt muligt – inklusiv sit eget helbred. Torben Jørgensen har i løbet af året afsluttet et længere forløb hos sundhedsguruen Chris McDonald, som har gjort et dybt indtryk på politikeren. Endnu kan han ikke afsløre detaljerne om forløbet, da det vil blive sendt i tv i begyndelsen af det nye år. ”Efter seks måneder var jeg diabetesfri”, fortæller Torben Jørgensen, som er overbevist om, at han vil have mere fokus på sin egen sundhed i årene fremover. ”Jeg har fået meget mere energi og bliver ikke så hurtigt træt længere. Og så har jeg skåret ned på rødvinen, så der nu er en mere tydelig forskel på weekend og hverdag”, fortæller Torben Jørgensen, der også tabte

84,-

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

en del kilo undervejs i forløbet.

Vanens magt ”Det handler om at lave sin hverdag om. Men vanens magt er stor, og det er nemt at ryge tilbage i den gamle rille. Det er vigtigt at skabe sine livsændringer sammen med nogle andre, så man kan hjælpe hinanden”, siger Torben Jørgensen, der pusler med et projekt, der i fremtiden kan give andre samme gode oplevelse, som han selv har haft. Samtidig vil den afgående LO-formand i Roskilde nu dedikere en del mere tid til sine fire børnebørn på henholdsvis 2, 6, 9 og 14 år. ”De har ikke set nok til deres morfar”, siger han.

Torben Jørgensen får tid til overs, når han forlader sit mangeårige arbejde i LO Roskilde.


l 46 l 22. NOVEMBER 2016

Det sker i din kirke Roskilde Kommune Jule- og adventskoncert

Koncert Søndag 27. november 2016, kl. 15:00 til 16:00

Søndag 27. november 2016, kl. 15:00 Svogerslev Kirke

”Den ægte Kvartet” i Ørsted kirke

Den ægte kvartet mødtes i fælles passion for tangoen - finsk, svensk, dansk, polsk og argentinsk tango, men opdagede hurtigt, at der var lyst til et bredere repertoire. Kvartetten spiller musik, der spænder fra Piazzollas heftige, følelsesladede kompositioner over swingnumre til underfundig og lyrisk nordisk musik. Den ægte kvartet opstod i 2011. Violinisterne har, udover tangoen, en mangeårig passion for nordisk folkemusik, mens harmonikaspilleren og kontrabassisten især har spillet fransk musettemusik. Disse to genrer har nu også fundet vej til kvartettens repertoire. Medvirkende: Per Darger: violin, sang Lone Nielsen Darger: violin, klaver Sonja Mie Eliassen: harmonika Kasper Eliassen: kontrabas, sang

Sankt Jørgenbjergs Adventsmarked

Medvirkende: Kgl. operasanger og mezzosopran Pia Rose Hansen og organist ved Vor Frelsers Kirke Jens E. Christensen. Pia Rose har siden sin diplomeksamen fra Det kgl. Musikkonservatorium haft talrige opgaver i ind - og udland. Pia Rose Hansen har sunget i Radiokoret og er nu operasanger på Det Kgl. Teater. Hun har høstet fremragende anmeldelser for solistpartier både ved Den Fynske Opera og Det Kgl. Teater. Jens E. Christensen er kendt som en engageret og kom-

27.oktober 2016 kl. 11:30 - 15:30

LIVSKVALITET - min næste og mig

Sankt Jørgensbjerg Kirke er glad for i år igen at kunne invitere til det lokale julemarked i sognegården. Der vil være musik, madboder og tombola & lotteri med gode muligheder for at vinde en flot juledekoration.

22 nov 19:00 - 21:00. Sted: Konventhuset

1. søndag i advent: julemarked i Sankt Jørgensbjerg Sognegård.

Vi har underholdning for både børn, unge og voksne: Vores lokale FDF’ere optræder og Sankt Jørgensbjerg Koret synger julesange med fællessange - kom og syng med, og så har vi hjerte-værkstedet, hvor vi kreerer

honningkagehjerter med diverse pynt - slip fantasien løs! Overskuddet fra adventsmarkedet går ubeskåret til lokalt og globalt børne- og ungdomsarbejde: Lokalt: FDF Sct. Jørgensbjergs børne- og ungdomsarbejde. Globalt: ”Minglabar - Myanmar spirende ungdom der uddannes til at forandre lokalsamfundene. Kom og vær med til at jule julen ind - vi ses i Sankt Jørgensbjerg Sognegård.

promisløs fortolker af både ældre og nutidig orgelmusik, heriblandt uropførelser af nulevende danske komponisters musik. Han har desuden en omfattende koncertaktivitet i ind- og udland bag sig, sidst i Notre Dame i Paris i maj. Der er gratis adgang, og alle er velkomne til denne smukke koncert. Medvirkende: Pia Rose & Jens E. Christensen

Tidligere generalsekretær i Kirkens Korshær Bjarne Lenau Henriksen fortæller om sit liv med udsatte. Han fungere nu som frivilligpræst i Horserød fængslet. Sct. Nicolai Tjenesten i Roskilde inviterer til dette meget interessant foredrag. Alle er velkommen til at deltage og der vil blive serveret kaffe/te og hjemmebagt kage. Der vil samtidig være mulighed for at høre mere omkring Sct. Nicolai Tjenesten. Tilmeldig til fmd. for Sct. Nicolai Tjeneste Lis Kjær på: liskjaer4000@gmail.com.

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 16. til 23. november 2016 DÅSTRUP KIRKER OG SOGNEHUS.

23.+30. nov. Babysalmesang 25. nov. Fredagssalonen Julehygge og julemad 27. nov. Gudstj. v/Morten Kastrup

kl. 10.00 kl. 10.30 kl. 10.30

SYV KIRKE OG SOGNEGÅRD

22. nov. 23. nov. 24. nov. 27. nov.

Suppeaften Sang- og salmeaften Strikkeklub Gudstj. v/ Morten Henriksø Kastrup

kl. 18.00 kl. 19.00 kl. 14.00 kl. 09.00

ØRSTED KIRKE

27. nov. Koncert v/”Den ægte Kvartet”

kl. 15.00

25. nov. Adventskranse og dekorationer 27. nov. Gudstj. + brunch v/ Birgitte A. Iversen

kl. 18.30 kl. 10.00

JYLLINGE KIRKE OG LADEN

Gud og Spaghetti v/ Karen- Marie Winther Refleksion v/Mogens Dam Fyraftensalmesang. Gudstj. v/ Susanne Rousing Søndergaard Litteraturkreds

SANKT JØRGENSBJERG KIRKE OG SOGNEGÅRD.

27. nov. Gudstj.v/Mette Munk Bie 27. nov. Adventsmarked

kl. 17.00 kl. 09.00 Kl. 17.30 kl. 10.00 kl. 16.30

kl. 10.00 kl. 11.30-15.30

kl. 10.00 kl. 17.30 kl. 10.00 kl. 16.30

VOR FRUE OG VINDINGE KIRKER OG SOGNEGÅRDE.

23. nov. 24. nov. 24. nov. 27. nov. 30. nov.

Børnegudstj. v/Mette Friborg Devantier (V Frue) kl. 17.30 Torsdagstræf ”turist i Domkirken” (V Frue) kl. 10.00 Sangaften (Vindinge) kl. 19.30 Gudstj. v/ Sofie Frost Bondorf (Vindinge) kl. 10.30 Onsdagstræf ”juletraditioner” (V Frue) kl. 15.00

GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS.

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD

22. nov. 23. nov. 23. nov. 27. nov. 28. nov.

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD

24. nov. ”Kom med ud og gå!” v/Elsebeth Kronbo 24. nov. Pit Stop. v/Elsebeth Garde Kjær 27. nov. Gospelgudstj. v/Elsebeth Garde Kjær 27. nov. Jule- og adventskoncert

27. nov. Musikgudstj. v/ Malene Guassora HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD.

23. nov. 24. nov. 24. nov. 27. nov. 27. nov. 29. nov.

Cafe Åndenød Babysalmesang Travehold for seniorer Gudstj. Marianne Juel Maagaard Adventshygge ”den store Bagedyst” Litteraturkreds ”Kejseren af Portugalien”

25. nov. 25. nov. 27.nov. 27. nov. 27. nov. 30. nov.

Fredagsaltergang v/Maria Harms Unge Natkirke v. Rasmus H. C. Dreyer Gudstj. v/Anne - Sophie Olander Adventsfamiliegudstj. v. Maria Harms Aftensgudstj. v/Paul Kofoed Christiansen Ordiantion af Ida Kruse Schaumburg-Müller

DOMKIRKEN - KONVENTHUSET/KONVENTGÅRDEN.

22. nov. Livskvalitet v/ Bjarne Lenau Henriksen SNOLDELEV

27. nov. Familiegudstj. v/ Karen Elise Nabe–Nielsen. JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD

kl. 14.00 kl. 14.00 kl. 09.30 kl. 13.00 kl. 10.00 kl. 11.15 kl. 19.00

22. nov. 24. nov. 27. nov. 29. nov. 30. nov.

Seniorklubben. ”Rejsen til Antarktis” Spaghettigudstj v/Marianne Pedersen Gudstj. + frokost v/Marianne Pedersen Seniorklubben ”Syng advent og jul” Adventsgudstj. + kaffebord v/Marianne Pedersen

ÅGERUP, KIRKERUP OG HVEDSTRUP KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD

24. nov. Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) 27. nov. Gudstj. v/Gunder Gundersen (H)

DOMKIRKEN.

22. nov. Fredslysgudstjeneste v. Ulla Thorbjørn Hansen kl. 19.00 23.+30. nov. Onsdagsrefleksion v/Paul Kofoed Chr. Kl. 12.00

Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk

Syv Kirke www.syvkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk

Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk

Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk

Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk

Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk

Jyllinge Kirke /Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Jakobskirken www.jakobskirken.dk

Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side er plukket fra kalendersiderne torsdag før udgivelse.

kl. 12.00 kl. 20.00 kl. 10.00 kl. 14.00 kl. 17.00 kl. 19.00 kl. 19.00 Kl. 15.00 kl. 14.00 kl. 17.00 kl. 10.00 kl. 14.00 kl. 13.00

kl 18.00 kl 11.00


22. NOVEMBER 2016 l 47 l

Roskilde i billeder

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer... 13. november i nærheden af Roskilde. Så kom den, den største måne i 50 år? Billedet er taget fra Vikingeskibsmuseet mod Frederiksborgvej. Månen er desværre ikke ægte, men lavet i photoshop. Men jeg kunne ikke lade være med den mediedækning, månen har fået. Håber, det er ok med lidt billedesnyd. Foto: Henning Olsen

To komplekse byggeledelsesopgaver vundet af Mangor & Nagel Byggestyringen af Jyllingehallerne og Espergærde Idrætsby er vundet af Mangor & Nagel. ”Vores byggelederafdelings solide erfaring bliver virkelig sat i spil i de to forskellige, men komplekse byggeledelsesopgaver i Jyllingehallerne og Espergærde Idrætsby”, fortæller Karsten Nagel, partner i

Mangor & Nagel, om de to opgaver, der udelukkende drejer sig om byggeledelse. Begge opgaver er idrætsbyggeri. Halkomplekset i Jyllingehallerne skal genopføres, tilbygges og renoveres efter en voldsom

brand i 2014. I Espergærde Idrætsby skal opføres en ny bygning, hvis funktionalitet og fysiske sammenbygning med den eksisterende gymnasiehal, danner ”Idrætsbyen”.

Bygger på erfaringer ”Vores tilgang til byggeledelse er dialog og samarbejde, samtidig med vores

byggeledere altid deltager konsekvent, løsningsorienteret og proaktivt i opgavens styring,” siger Jakob Andersen, teknisk direktør og leder af Mangor & Nagels afdeling i Roskilde. ”Vi har en særlig kompetencegruppe for byggeledelse, hvor vores byggeledere videndeler og udvikler deres kompetencer”.

”I Mangor & Nagel har vi forventninger om, at der i fremtiden vil blive udbudt flere og flere rene byggelederopgaver, og vi tror på, at vores organisation er klar til at tage udfordringerne op”, siger Karsten Nagel.

Fakta • Prisen for byggeriet af Espergærde Idrætsby er vurderet til ca. 49 mio. kr. • Håndværkerudgifterne til bygning af Jyllingehallerne er vurderet til omkring 53 mio. kr.

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE EL-INSTALLATØR

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

PASFOTO

TØMRER

BYENS BILLIGSTE

VI UDFØRER ALT FRA REPARATIONER TIL

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

www.GULDSMEDENE.dk Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

Få et uforpligtende tilbud på 61 33 75 37

APS

”Vi sætter en ære i at udføre og levere et solidt og æstetisk tilfredsstillende håndværk”

Facebook “f ” Logo

følg os

Kristiansminde 7· 4000 Roskilde

UDSYRING

GULDSMEDENE

GULD & SØLV KØBES

50,-

TOTALENTRERPRISER

Selv en lille annonce i Paperboy bliver set... Denne her plads kan blive din. Formatet er 86 mm x 50 mm. Priser fra kr. 350,- pr. indrykning Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Dansk Udsyring Hop med på bølgen, skån miljøet og spar på varmeregningen Rensning og udsyring af varmevekslere og varmtvandsbeholdere Ring for uforpligtende tilbud

Tlf. 60 70 29 07 www.udsyring.dk

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo


l 48 l 22. NOVEMBER 2016

Solafskærming på mål Markiser • Parasoller • Rullegardiner Lamelgardiner • Plisségardiner Panelgardiner • Persienner • Duoroller

Bestil inden 20. december og få

20% rabat

RING EFTER GARDINBUSSEN Hos Gardin-Expressen får du professionel rådgivning, måltagning og opsætning -din sikkerhed for et godt resultat!

VIBY SJ. TLF. 46 19 33 55 • ROSKILDE TLF. 46 32 13 50 • NYKØBING SJ. TLF. 59 91 12 45 • LEJRE TLF. 46 40 25 11

Pbro uge 47 2016  
Pbro uge 47 2016  
Advertisement