Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 46 15. november 2016 www.paperboy.gratis

En værdig død

Iværksætterdrømme

Julemarkeder i byen

Side 4

Side 21

Side 32

Roskilde Kommune bruger 2,2 millioner kroner til at oprette et nyt team, der kan stå for koordineringen af en værdig død i eget hjem.

En gruppe unge fra Roskildes erhvervsskoler har siden september været en del af Musicon-forløbet Selvstarter, der hjælper spirende iværksættere.

Der er rig mulighed for at gå på opdagelse i boder, underholdning og æbleskiver rundt omkring i Roskilde i den kommende tid, når julemarkedssæsonen for alvor skydes i gang.

Per Flensborg har taget tiden tilbage

Livet efter KAZA Natlinser NYHED

PANTHELLA MINI Design: Verner Panton

ž Sov din nærsynethed væk ž Bremser udviklingen af din nærsynethed ž Skarpt syn uden briller, kontaktlinser eller laseroperation ž Perfekt valg til tørre øjne ž Sundeste valg af linser

NYHED ž Nu også med læsestyrke

RINGSTEDGADE 7· TLF. 4635 7460 · DESIGNCENTERSHOP.DK

Skomagergade 10 · 4000 Roskilde Tel. 46 36 01 02 · www.optiknicolais.dk roskilde@optiknicolais.dk

Læs side 6

STORE FLOTTE FRISKFLÅEDE RØDSPÆTTER PR. STK.

25

00

HIMMELEV


l 2 l 15. NOVEMBER 2016

Boost din sundhed...

Nu er vinteren over os – så husk glatførebekæmpelse! Hvis ikke du rydder sne og salte eller gruser – så vil du måske opleve, at din dagrenovation ikke bliver hentet. Som grundejer er det nemlig din pligt at sørge for, at der bliver glatførebekæmpet – så skraldemanden kan komme sikkert hen til skraldespanden. Indgangs- og adgangsvej hen til beholderen eller skraldestativet samt pladsen omkring stativet eller beholderen skal også glatførebekæmpes. Du skal samtidig sørge for, at der er lys på hele adgangsvejen og ved skraldestativet eller beholderen, så skraldemanden kan se hvad han laver.

... i den søde juletid!

Sundheds- og Omsorgscenter Syd, Tofthøjvej 20, Viby Sjælland Onsdag den 23. november fra kl. 15.30-16.30 Vi tager forskud på julen og går en sundere jul i møde med fokus på julemad og godter.

Sundheds- og Omsorgscenter Nord, Kirkebjergvej 2, Jyllinge. Onsdag den 30. november fra kl. 15.30-16.30 Vi tager forskud på julen og går en sundere jul i møde med fokus på julemad og godter.

Sundheds- og Omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, Roskilde. Onsdag den 30. november fra kl. 15.30-16.30 ”Hvorfor vente til efter jul?” Det spørgsmål stiller sundhedskonsulenterne, når de holder oplæg om de gode alternativer til det, vi putter i munden i julen og til de stillesiddende hyggestunder. Alle arrangementer er fra kl. 15.30-16.30 – ingen tilmelding, bare kom som du er! Vi glæder os til at se dig.

Kom til Lungedag og få et gratis lungetjek! Hver 10. dansker har problemer med lungerne. • Bliver ud nemt forpustet? • Har du pibende eller hvæsende vejrtrækning? • Hoster du? Mød os i Byens Hus i den gamle byrådssal onsdag den 16. november, kl. 12.00-15.00. Kl. 12.00

Åbning af international lungedag v/borgmester Joy Mogensen Kl. 12.10 Lunge Koret synger Kl. 12.10-15.00 Måling af lungefunktion, lungealder, CO i blodet, snak om lunger Kl. 12.00-15.00 Deltag i konkurrence med lungespørgsmål og vind fine præmier. Kl. 15.00 Udtrækning af vindere i konkurrencen.

Tilbuddet er til dig, der har svært ved at komme i gang med motion på egen hånd og som enten har: • • • • •

Diabetes type 2 Hjerte-kar-sygdom KOL Forhøjet blodtryk Forhøjet blodsukkertal, forstadie til diabetes (37-42 mmol/mol) • Er svært overvægtig - BMI over 35 • Har eller har haft kræft Indholdet i træningen vil være tilpasset den enkelte deltagers fysiske formåen.

Læs de gode råd om glatførerbekæmpelse på skovlsne.dk eller roskilde.dk /vinter.

Hvis du følger Miljøstyrelsens anbefaling om at tænde op i toppen af brændet, så kan du reducere de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn med op til 80 %. Når du tænder op i din brændeovn, så husk derfor de 4 gode råd: 1. Tænd op i det øverste brænde og lad flammerne arbejde sig oppefra og ned, som et stearinlys. 2. Brug kun tørt og rent træ. 3. Sørg for rigeligt med luft og skru først ned, når flammerne bliver lyse. Brug kun lidt brænde ad gangen og ikke for store stykker. 4. Tjek udenfor at røgen er næsten usynlig og at det ikke lugter grimt. Læs mere på braendefyringsportalen.dk

Træningen tager udgangspunkt i maskiner og du vil blive vejledt og instrueret. Træningstilbuddet varer 12 uger og er gratis. Der er lukket mellem jul og nytår. Tid: Tirsdage og torsdage kl. 15.00-16.00 efter fulgt af kaffe og nogle af gangene med fælles undervisning. Der er opstart tirsdag den 29. november 2016. Sted: Tofthøjvej 20, 1. sal, 4130 Viby Sjælland. Tilmelding er nødvendig til: Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller på mail til Gitte Jensen gittelj@roskilde.dk eller på mail sundhedforalle@roskilde.dk.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Dåstrup Skole søger ambitiøs viceskoleleder. • Planlægger søges til Plan og Udvikling. • Chefkonsulent søges til Plan og Udvikling. • To rådgivere søges til Voksenservice. • Administrativ medarbejdersøges til Dagplejen/ Hjortkær i Roskilde Kommune. • Psykolog søges til PPR i Roskilde Kommune. • Jobcenter Roskilde søger virksomhedskonsulent til Jobbutikken. • Jobcenter Roskilde søger 2 erfarne virksomhedskonsulenter. Ældre og hjemmepleje • Afdelingsleder søges til Plejecentret Bernadottegården. • Hjemmeplejen i Roskilde Kommune søger ansvarshavende sygeplejerske til nattevagt. Pædagogik og undervisning • Lærer søges til barselsvikariat på Vindinge Skole. • Lærer til mellemtrinnet på Lindebjergskolen. • Lynghøjskolen i Roskilde Kommune søger lærere. • Pædagogisk leder til vuggestue i Område Sydvest. • Pædagog søges til vuggestue afdelingen i Børnehuset Spirebakken. • Trekronerskolen søger udskolingslærer til dansk, kristendom og idræt. • Pædagog til det Selvejende Børnehus Hobbitten. • Sct. Jørgens Skole søger lærer. • Pædagoger søges til Klub Roskilde Vest. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • En nysgerrig og initiativrig pædagogmedhjælper søges til Børnehuset Dommervænget. • Medhjælper søges til Børnehuset Reden i tidsbegrænset stilling.

Roskilde Kommune · Lungeforeningen Sjællands Universitets-hospital Roskilde

I gang med motion i Viby Frivillige fra Ældre Sagen i Viby starter et motionsforløb i samarbejde med Sundhedscentret i Roskilde Kommune.

Som rettesnor kan du sædvanligvis regne med, at skraldemanden henter dit affald, hvis du har glatførebekæmpet inden kl. 7.

Fyr korrekt i din brændeovn – til gavn for miljøet og din nabo

Kom til gratis temaeftermiddag og mød dine lokale sundhedskonsulenter. Temaeftermiddage til dig, der gerne vil holde dig fysisk i gang og holde vægten, selvom vi går indendørssæsonen og julen i møde.

Bor du på en privat fællesvej/stikvej er det desuden dit ansvar som grundejer, at selve kørebanen glatførebekæmpes.

Fortæl for livet Savner du et nærværende fællesskab, hvor du får mulighed for at møde nye mennesker? Så er fortæl for livet måske noget for dig! Fortæl for Livet er et gruppetilbud til Roskilde borgere over 65 år.

Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Uddannet kostansvarlig søges til Børnehuset Elverhøj. • Bredgade Børnehus søger barselsvikar til køkkenet. Sundhed og behandling

I fortællergruppen mødes med andre for at fortælle og lytte til historier og episoder fra livet, som har haft betydning for én!

• Ergoterapeut søges til Rehabiliteringscenter Trekroner. • Plejecentrene Oasen og Bernadottegården søger en ergoterapeut.

Gruppeforløbet er styret af en gruppeleder og forløber over 10 gange á 1,5 times varighed. For at høre mere, kontakt Sundhedscentret på telefon 4631 7702.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


15. NOVEMBER 2016 l 3 l

ærk v d n å h r e t g a l s t d o g g he d o g i d r æ v o r t , Kød

Kødfulde

JULEÆNDER

Vi steger gerne anden for dig, fyldt med æbler og svesker + andefedt til rødkålen incl. andesauce for

75,-

kr.

Afhentes d. 24. dec. kl. 12 eller efter aftale.

NYTÅRSMENU - et festfyrværkeri af en oplevelse

Nytårsaften er noget helt særligt. Vi har sammensat en lækker nytårsmenu med et kulinarisk touch af et festfyrværkeri. Slagteren gør det let for dig at servere en lækker menu, som du vil huske langt ind i næste år.

Farseret kalkun

Udbenede, med kalvefars, urtekrydderier og store valnødder.

Ca. 10-12 pers. Pr. stk. kr. SKAL BESTILLES

Kødfulde julegæs

Vægt 6 pund Pr. stk. kr.

525,-

Pr. 1/2 kg. Vægt 12 pund kr.

375,-

SKAL BESTILLES

SKAL BESTILLES

Appetizer Slagtertapas

Lufttørret skinke på sesam-grissini, dværkog åntrøffelcreme erhmed agttærte l s t d o sprød g g o d e h g i d 79,-Kød, trovær snackpølser samt bresaola på syltede rødløg og ærteskud.

Sammensæt selv Deres

Forret Lakserilette med sprøde salater, edamamebønner, skilt balsamicomarinade, rugchips og lakserogn.

julebord

Vælg mellem 45 forskellige ting

Hovedret

Hvide islandske sild med løg og kapers Svine mørbradbøffer i flødesovs Røde islandske sild med løg og kapers Stegt unghane med rabarberkompot Karrysild med æg Oksebryst med pickles og peberrod Jyskestegte sild med bløde løg Rødvinsmarineret svinekam Dijonsild med peberrod og bløde løg Kalkunbryst med salat Æblesild med creme fraiche Tarteletter med høns i asparges Graved laks med dressing Gammeldags æbleflæsk Laksemoussé Helstegt højreb med dild dressing Fersk røget laks med asparges Krondyrsbøffer i solbærsovs Citron laks med peberrod/tyttebær Gammeldags andesteg med rødkål og svesker Laksepate m/tartarsovs Små frikadeller med rødkål og surt Laksetatar med peberroddressing Grov juleleverpostej m/bacon og champignon Saltmarineret laks Paté med tyttebær og cornichonger Hellefisk med sennepsdressing Hønsesalat med bacon Pandekager med krabbesalat Rejesalat Fiskefilet med rejer, remoulade og citron Brasola med tytterod Rejer med mayonnaise og citron* Hjemmelavet flæske- og Glaseret skinke med surt kalvesylte med sennep Spegeskinke med æggestand Tyroler spegeskinke med olivenkompot Gammeldags hj.lav. finker m. rødbeder Blandet ost (Spanske, Franske og Danske) Kongebakken 5 · 4000 Roskilde Grov julemedister med rødkål Ris á la mande Tlf. 46 35 54 05 · Fax 46 35 65 16 Hjemmelavet æblemos Frugtsalat Tilbuddene er kunblodpølse gældendemed fra onsdag den 2. sept. t.o.m. kongebakkensslagter@gmail.com lørdag den 12. sept. 2015. Der tages forbehold for trykfejl Mager ribbenssteg med rødkål og surt Brød, smør og fedt kr. 25.- pr. couvert

Kongebakkens Slagter & specialitetsforretning

Scan QR koden og følg os på Facebook

4 retter Pr. pers. kr.

kongebakkensslagter.dk

og prisændringer samt udsolgte varer.

Vælg 5 retter

Vælg 6 retter

Vælg 7 retter

kr.

kr.

kr.

170,-

2 slags sild = 1 ret + 10,- pr. kuvert

*

210,-

225,-

Vælg 8 retter

265,-

Rosastegt oksemørbrad samt estouffade af oksetykkam med pankodrys. Dertil waldorfsalat anno 2016, bordelaisesauce, kartoffelkurv med brændende kærlighed samt råsyltede tyttebær.

Dessert Chokoladebarre med tre forskellige choko”æg”, crispy mandelbund, chokoladetvil. Dertil syltede bær i Jamaicarom samt coulis. Slagtermester

349,-

Slagtermester Anders Koppel

Vælg 10 retter

kr. kr. Scan QR koden og følg os på Facebook

310,-

Tilbuddene er kun gældende fra onsdag den 2. sept. t.o.m. lørdag den 12. sept. 2015. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

Anders Koppel Bestil inden jul og deltag i konkurrencen om en flaske god champagne

Kongebakkens Slagter & specialitetsforretning Kongebakken 5 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 54 05 · Fax 46 35 65 16 kongebakkensslagter@gmail.com kongebakkensslagter.dk


l 4 l 15. NOVEMBER 2016

Udsøgte smagsoplevelser i Gastrobutikken

Henriette Westh stopper i Kunstforeningen

Traditionen tro åbner ZBC i Roskilde Gastrobutikken, hvor elever på tværs af uddannelser sørger for smagsoplevelser for alle, som lægger vejen forbi. I butikken vil der være mulighed for at smage og se de mange forskellige produkter, fx vildtterrine med svampe og nødder, paté, forskellige typer af chutneys, pølser, friskbagte postejer og varme vintersupper. Gastrobutikken på Maglegårdsvej 6 har åbent den 18. november kl. 10-14.

Henriette Westh har efter at have arbejdet i næsten 11 år i Kunstforeningen Roskilde sagt sin stilling som sekretariatsleder op pr. 1. december. Hendes sidste arbejdsdag i Palæfløjen er den 23. november. Alle er velkomne til at komme forbi inden da og sige farvel, da der ikke vil blive en egentlig afskedsreception.

En værdig død i hjemmet 2,2 millioner kroner af kommunens værdighedsmidler skal gå til at oprette et nyt team, der kan stå for koordineringen af en værdig død i eget hjem.

lægefaglige personale skal derfor sikre den bedst mulige smertelindring, pleje og omsorg hjemme hos den døende. ”Vi prøver at sætte ressourcer sammen for at styrke indsatsen, så vores egne medarbejdere bliver rustet bedre til at være i situationen. Det er en svær situation som medarbejder, derfor er det vigtigt med faglig sparring”, fortæller Morten Gjerskov. Den nye indsats er derfor en bred indsats, hvor der både tænkes på medarbejdere, borgere og pårørende. Ifølge Annie Larsen er der to vigtige punkter ved at styrke det palliative team. ”Det er et tilbud om lindring i den sidste tid og et spørgsmål om opfølgning til de efterladte”, siger hun.

Af Signe Stange Jensen

Roskilde Kommune fik sidste år bevilliget 3,4 millioner kroner til et samarbejde på tværs af kommune, sygehus og praktiserende læger. De penge skal sikre, at borgere, der ønsker det, kan få en værdig død i eget hjem. Nu har Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet at bruge yderligere 2,2 millioner kroner til det formål. ”Vi har en stor indsats i forvejen, men vi vil gerne sætte ekstra fokus på det her i det kommende år. Vi

Annie Larsen siger, at de nye midler skal sikre lindring i den sidste tid for borgeren og opfølgning til de efterladte.

vil sætte fokus på, hvad vi kan gøre for at skabe den bedste proces omkring den ulykkelige tid, som borgeren og de pårørende er i”, udtaler formanden for

Sundheds- og Omsorgsudvalget, Morten Gjerskov. Midlerne skal bruges på at gøre den sidste tid værdig for borgeren, men samtidig skal de også bruges på at få

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage

de rigtige lægefaglige kompetencer i spil på det rigtige tidspunkt. ”Vi ved, at der er mange, der ønsker at dø hjemme. Den styrke, temaet får, er at sikre en værdig død hjemme”, fortæller medlem i Sundheds- og Omsorgsudvalget, Annie Larsen.

det besluttet, at Roskilde Kommune skal være modelkommune i forhold til at udvikle den palliative indsats. Det betyder også, at Roskilde Kommune skal stå forrest, når det handler om at fremme en tidlig afklaring af, hvor den enkelte borger ønsker at dø, og hvilke ønsker borgeren har i den forbindelse. ”Roskilde er på mange områder modelkommune, fordi vi er langt fremme. Vi er gode til at eksekvere nye tiltag, få ny viden ind og få den omdannet til praksis”, udtaler formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Roskilde er modelkommune I værdighedspolitikken er

Det nye team

Ændret planlægning for Darup Idrætsanlæg. 9. december 2016. Høring af forslag til handleplaner for tre Natura 2000-områder. 15. december 2016. Cyklistplan 2017. 19. december 2016. Centerområde syd for Trekroner Stationr. 6. januar 2016. Afgørelser

Det nye tværfaglige team, det palliative team, skal sikre koordineringen mellem praktiserende læger, sygehus, tilbud om lindring i den sidste tid samt tilbud til efterladte. ”Det er et helt nyt team – en særlig taskforce – som er tilknyttet hjemmeplejen”, udtaler Sundheds- og Omsorgschef, Mette Olander. Samarbejdet mellem det

Morten Gjerskov mener, at den styrke, det nye team får, er, at de kan sikre en værdig død i hjemmet, for de borgere der ønsker det.

Borgermøder Centerområde syd for Trekroner Station. 23. november 2016. Høringer Nye boliger i Vindinge. 25. november 2016. Små boliger ved Stenvænget. 5. december 2016. Omfartsvej ved Tjæreby. 5. december 2016. Tillæg til lokalplan for Vor Frue Kirke Karreen i Roskilde. 9. december 2016.

Udlednings- og nedsivningstilladelse til overfladevand fra ny retspsykiatri på Sct. Hans Hospital. 22. november 2016. Landzonetilladelse til carport til erhverv på Hvedstrupvej 4, matr.nr. 7e m.fl. Herringløse By, Hvedstrup. 24. november 2016. Vandindvindingstilladelse til Værebro Kildeplads (HOFOR). 25. november 2016. Kraftcenter for idræt, kultur og fritid på Kildegården. 25. november 2016.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

Masser af gaveidéer Vi har altid et stort udvalg af gavekurve og pakker, fyldt med nøje udvalgte varer der hylder den gode smag.

Roskilde Vin - en holdning til god smag

4631 3000

RO’S TORV - 4632 1700 - RVSP.DK


15. NOVEMBER 2016 l 5 l

Luxaflex® plisségardin DustBlock® Vælg væv med ekstra fordele f.eks. DustBlock® som er en smudsafvisende overflade, der gør vævet særligt modstandsdygtigt og frastøder støv, røg, vand og oliebaseret væsker.

Luxaflex® Duette® plissé Yderst energieffektivt plisségardin p.g.a. sin opbygning, hvor luft imellem cellerne virker som et isolerende lag. Det dobbelte lag i Duette® har en lyddæmpende effekt.

Luxaflex® Verosol® termogardin Plisségardin med Verosol® væv, er det ultimative gardin til at kontrollere lys og varme. Samtidig er dugen energibesparende om vinteren.

Luxaflex® - smukke og funktionelle gardinløsninger Luxaflex® er et brand med fingeren på pulsen. Høj kvalitet og et bredt sortiment inden for plisségardiner, rullegardiner, persienner og lamelgardiner - altid med tilgang til de nyeste løsninger

5 gode grunde til at vælge

Magnild Gardiner 1

Inspiration Vi tilbyder dig 300 m2 på Københavnsvej i Roskilde, kåret som Danmarks flotteste showroom.

2

Et stærkt koncept

3

Tryghed for mål og valg

Kort og godt, vi skaber rumeligt velvære.

Vores faguddannede gardinkonsulenter kommer gerne til dig.

4

Sikkerhed med garanti

5

Prisgaranti

Vi sikrer dig konkurrencedygtige løsninger i overbevisende design - giver garanti for faglig udførelse. Derudover 5 års udvidet produktgaranti på Luxaflex® produkter, når du vælger at få dem monteret af vores professionelle gardinmontører.

Vi giver prisgaranti på alle Luxaflex® gardinprodukter, Gardiner der gør en forskel.

Du kan læse meget mere på:

www.magnild-gardiner.dk

Netop nu SPAR MOMSEN på alle Luxaflex® plisséløsninger

Københavnsvej 77 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 18 36 · www.magnild-gardiner.dK

Tilbuddet gælder frem til 26. november. Kan ikke kombineres med andre tilbud.


l 6 l 15. NOVEMBER 2016

Pensionist hele dagen

Tiden går hurtigere, jo ældre man bliver. Så efter salget af KAZA er der andre ting, der får mere plads i Per Flensborgs liv store tøjkædes pres, og det smittede til tider af på familielivet. Men den 11. november 2000 faldt Per Flensborg tilfældigvis over et noget specielt horoskop i dagens lokale avis. ”Et samarbejde med en udenlandsk partner er lige, hvad du drømmer om. Og tilbuddet kommer! Grib nu chancen! På hjemmebanen synes du, at både din ægtefælle, sønnen, hunden og katten er umulige. Men det er fordi, du råber efter dem. Dæmp dit koleriske temperament”, læste en overrasket Per Flensborg, der dog så det som et vink, han ikke kunne overse, selvom han normalt ikke tager horoskoper alvorligt. Han kontaktede tøjkædens advokater samme aften, og de landede på en pris for navnet.

Af Tomas Skov

”Jeg har været heldig. Men heldet er som en flue, der flyver rundt i en flaske. På et tidspunkt kommer den ud - men den har også kæmpet hårdt for det”, siger Per Flensborg, der netop har solgt sine ti taskeforretninger i livsværket KAZA til kæden NEYE. Således er den tilbageværende taskeforretning i Roskildefamilien nu den nyåbnede Schmeltz Eftf., som hans datter Sofie Flensborg egenhændigt står bag. Sofie har arbejdet i KAZA i otte år som sælger og merchandiser, så hun er godt forberedt. Naboen, den legendariske boghandel på Stændertorvet, afhændede Per Flensborg tilbage i 2005 efter 40 år som boghandler, da han havde rigeligt at se til med sin voksende KAZA-kæde. ”Selvom vi igennem årene altid har haft god indtjening, har jeg det godt med at få solgt butikkerne, for det er svært for en mindre kæde at få indtjening i en stadig mere presset detailhandel”, forudsiger Per Flensborg.

Tiden den dyrebare

Ung chef Og der skal nok være lidt tilbage på kistebunden til at forsøde livets efterår. Efter endt læretid i 1967 hos Toftes Boghandel i Hillerød blev Per Flensborg chef i boghandlen på Stændertorvet i en alder af 21 år. Han havde ansvaret for 25 ansatte, hvoraf mange blev i årtier, mens hans far slap roret for at plante skov og være gårdejer i Lejre. ”Det har været rart at være virksomhedsleder og have så loyale medarbejdere, som jeg har haft. Susanne Hansen startede som praktikant i Flensborgs papirafdeling - hun var kædechef i ZARA/ KAZA, og vi havde det bedste samarbejde i 43 år. En tidligere medarbejder i 33 år fra papirafdelingen i Flensborg, Bent Nielsen, låner stadig mit sommerhus i Sverige hvert år”, fortæller Per Flensborg, der erhvervede sig ødegården i Halland for 42 år siden.

Solgte alt Flensborgs Boghandel kørte forrygende. Kunderne kom af sig selv, og butikkens varesortiment var bredt. ”Butikkerne var ikke så specialiserede dengang, så vi solgte alt, hvad vi kunne få fat på. Jeg solgte også malerier som ’Kronhjorten ved skovsøen’, der enten stod til venstre eller højre for Himmelbjerget. Men jeg har også

Per Flensborg har altid rejst en del, og det kommer han ikke til at gøre mindre af fremover. Her står han på ’Kærlighedsbroen’ Pont des Arts i Paris.

solgt gode malerier. Min oldefar solgte samme navn. Dengang havde kæden to Michael Ancher-billeder i 1906 for en lang række butikker primært i Spanien, men var ved 600 kroner. Det kan at etablere sig på det man godt være lidt ”Ti år går med et europæiske marked. ærgerlig over”, griner fingerknips. Så det er ”Vores kæde havde han. vigtigt, at man bruger sin det samme navn, men det var mig, der havde Hang til kæder tid ordentligt” ret til det i Danmark. I 1985 stiftede Per Og det ville de altså Flensborg med en gruppe af boghandlere kæden ’Bog og gerne lave om på”, fortæller Per FlensIdé’. Nogle år senere, i 1989, rejste han borg, der imødegik en to år lang retsrundt til landets lædervarehandlere sag om retten til navnet ZARA og fik for at etablere kædekonceptet ZARA, hjælp fra sin gamle skolekammerat hvor butikkerne, der ville deltage, lå og ven advokat, Jørgen Lindélius. på Sjælland. En stor gevinst kom dog fra en uventet kant, da han i 1998 blev Et tegn fra oven kontaktet af den spanske tøjkæde af Det var et par opslidende år mod den

Per Flensborg skulle herefter bare skifte navn på sine butikker. ”Jeg byttede R ud med K og byttede lidt rundt på bogstaverne – det kostede ikke så meget”, smiler Per Flensborg, som herefter igen kunne koncentrere sig om arbejdet med taskeforretningerne, som nu altså blot havde skiftet navn til KAZA. Efter 11 år som ZARA og derefter 16 som KAZA lædervarer er det nu historie ”Tiden var moden til at sælge og komme videre - og samtidig sørge for, at Sofie kunne få sin egen butik. Tiden går anderledes, når du bliver ældre - ti år går med et fingerknips. Så det er vigtigt, at man bruger sin tid ordentligt”, siger Per Flensborg, som nu læser avisen lidt længere om morgenen, læser spansk og bruger tid på rulleski hver dag i Boserup Skov. Han hjælper dog stadig til som gårdmand og mentor for Sofie i Købmandsgården Schmeltz.

Alder ingen hindring Per Flensborg, der for nylig har været med sin kone og vennerne på vandreferie i Spanien, har også skiferier til både Norge og Alperne som en fast del af vinterprogrammet. Og nu vil han også til at bruge lidt mere tid både på ødegården i Sverige og gården ved Bognæs. ”Ja, jeg er jo blevet PhD – det ved du godt, hvad betyder, ikke? Det betyder ’Pensionist hele Dagen’. Så der er nogle andre ting, der nu får noget mere plads. Jeg har lige kælket med mit barnebarn Viggo i Byparken, og jeg skal også nå mange rejser, inden jeg lægger an til den sidste rejse”, siger en tilfreds PhD.


15. NOVEMBER 2016 l 7 l

OVERTØJ TIL FRITID ELLER VINTERFERIEN

SPAR 500,-

Samia pige jakke

Cool, og komfortable med en slim fit pasform og længde. Jakken er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, Protest Samia JR er i stand til at modstå 10k mm vand tryk, sikring en vandtæt finish. Har en åndbarhed på 10k grs, som forhindrer sved og fugt opholder nær huden, og derfor holder varme. Kr. 1300,-

SPAR 500,-

Branton drenge jakke

Motella pige jakke

Normal pasform og længde. Jakken er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, Protest Motella JR er i stand til at modstå 10k mm vand tryk, sikring en vandtæt finish. Har en åndbarhed på 10k grs, som forhindrer sved og fugt opholder nær huden, og derfor holder varme. Vejl. 1500,- NU

Gonzo drenge street jakke

SPAR 500,-

Hopkinsy pige buks

Stilfulde og varme. Med en normal pasform. Bukserne er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. • 10k mm vand pres. Åndbarhed faktor på 10k grs. Kr. 900,-

1.000,-

Protest Branton JR jakken er cool, og komfortable. Med en normal pasform og længde. Jakken er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, Protest Branton JR er i stand til at modstå 10k mm vand tryk, sikring en vandtæt finish. Har en åndbarhed på 10k grs, som forhindrer sved og fugt opholder nær huden, og derfor holder varme. Vejl. 1500,- NU

Perfekt til udendørs aktivitet. Vandafvisen Vandafvisende overflade, og med den elastiske snor på den faste hætte, garanterer komfort, stil og god pasform. Vejl. 1300,-

700,-

1.000,-

SPAR 500,-

Ard JR drenge buks

parini pige street jakke

Stilfuld, komfortable og varm. med en all-

over print, med farve kontrast lynlås foran lomme og fast hætte.

Marissa pige buks

Protest Marissa Jr Softshell bukser til piger. Bukserne er fremstillet af softshell materiale, perfekt til ski eller snowboard, fra Geotech 10.000 serien og Trend-serien. Funktioner: Softshell, YKK lynlåse, snowboarding støvle kroge, bukse beskyttere på ved hælen. Kr. 900,-

Vejl. 1300,-

700,-

SPAR 100,2. lag varm juniorskipulli

Protest Ard JR bukser er komfortable, behagelige og varme. Med en afslappet pasform. Bukserne er en del af Protest Geotech 10.000 Fabric Series. Skabt til at opfylde kravene til snowboard eller ski løbere, den Protest Ard JR er i stand til at modstå 10k mm vandsøjletryk. Kr. 900,-

Det ekstra lag, der holder dig varm på en kold vinterdag på skituren eller i fritiden.

1 stk. 300,- 2 stk.

SKI•RUN•BIKE

500,-

ORTOPÆDISK CENTER • SKIVÆRKSTED

Lenz børne undertøj

Funktionelt sportsundertøj,optimal fugt-transport, hurtig tørre tid, lugtfri. Findes i sort eller pink. 400,-

løb & såler triathlon - OG VI BRÆNDER FOR DET! SE DET STORE UDVALG ➤ WWW.SNOWFUN.DK FYSIOTERAPI/OSTEOPATI · SPORTSMASSAGE · SPECIALSÅLER · INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WEBSHOP: WWW.SNOWFUN.DK ski & støvler


l 8 l 15. NOVEMBER 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Roskildebadets udbygning Om- og tilbygningen af Roskildebadet må endnu engang udskydes, da der mangler entreprenører. De afgivne tilbud på projektet har ligget 20-25 procent over de 100 mio. kroner, som budgettet for håndværkerudgifterne af Roskildebadet har været på. Roskilde Kommune har derfor skåret en del i projektet, men fastholder en udbygning af svømmehallen med et 50-meter bassin, et wellnessområde, et varmtvandsbassin og et aktivitetsbassin.

Af Christine Skou

Hvor der er liv, er der snavs Vi havde lige indrettet os i gode venners sommerhus med børn og tusind pakkenelliker, da vi efter en god middag blev opmærksomme på nyheden om, at sangerinden Trille var død. Aftenen igennem holdt vi vores egen lille mindehøjtidelighed, mens vi spillede kort og lyttede til Trilles sange, der heldigvis lå tilgængelige på Spotify. Vores børn reagerede på skift med undren over den lidt mystiske brægende og ikke helt stuerene kvinderøst. Det var tydeligt, at Trille ikke var skabt til at fungere som hyggemusik eller baggrundsstøj. Alligevel insisterede vi længe på retten til at spille hendes sange, og det var især albummene ’Hej, Søster!’ fra 1975 og ’Hjemlige Eventyr’ fra 1988, der skilte sig ud i vores lille forsamling. Med tydelige ord og et sørgmodigt, nærværende og stærkt udtryk satte hun sine spor og var også lydsiden til en vigtig del af min barndomsfilm. En film, der handlede om kvindefrigørelse, mine forældres skilsmisse, kvindeligt fællesskab, demonstrationer, Atomkraft Nej Tak, nøgenbadning og cykelture igennem København. Jeg læste hendes selvbiografi ’Altid har jeg længsel’, da den udkom for nogle år tilbage. Den kan varmt anbefales og beskriver på fineste vis - uden nogen form for udlevering af mændene - et liv som kvindelig kunstner i en brydningstid, hvor kvindens ret til at forme sit eget liv kostede nogle kampe og ægteskaber. Hvad var det så lige, hun kunne, den gode Trille? Jamen, udover at være en dygtig musiker, der både spillede klaver og guitar og vidste, hvad hun gjorde, så havde hun en evne til at sige tingene, som de var, og hun beskrev livet, som hun så det, uden at være i noget politisk partis eller køns tjeneste. Og på den måde ramte hun sine lyttere. Hun var ikke en del af en feministisk bevægelse, men tog bladet fra munden, og med ærlighed sang hun sine sange - ikke for at det skulle lyde lækkert, men fordi hun havde nogle vigtige budskaber, der skulle ud. Om at være kvinde og menneske. Der var noget ligefremt og uindpakket ved hende, som gjorde, at man lyttede. Og selvom jeg kun var barn, så satte hendes ord og toner sig i mig, mens virkeligheden kørte derudaf med familiens opbrud og min mors blomstring som fri kvinde. Jeg syntes, Trille sang til mig - og jeg nød stemningen, der kom, når hun blev sat på pladespilleren, selv om jeg bedst forstod sangene fra børnepladen ’Dit og Dat’ fra 1972, som desværre ikke findes digitalt endnu. Hvad er det så lige, der får mig til at bruge Trille som afsæt til at skrive min klumme i denne uge? Jamen, det er jo det dér med, at hun stadig er aktuel, og at hendes saft og kraft mangler derude. Jeg føler mig ansvarlig for at

bringe noget af den livskraft og stolthed videre ind i min egen lille 7-årige datters udvikling. Hun kan synge med på Møs og Sias sange på flydende vrøvleengelsk, og de rammer helt sikkert noget i hende, det vækker en vildskab og lyst til at skråle og danse. Men ordene er stadig jo fremmede og fjerne... Så derfor vil jeg nu indramme nogle af mine yndlings-Trille-citater til ære for min datter og sætte dem i glas og ramme - måske ikke lige over min datters sange, men i hvert fald så hun ikke kan undgå at støde ind i dem i ny og næ på sin vej. ’Hvor der er liv, er der snavs’ (fra biografien Hallelujah!). Tak, der blev byrden taget af vores skuldre! Selvfølgelig er der det, og det udspiller sig måske oven i købet bedst mellem støvbunker, brugte stegepander og søjler af vasketøjsposer. Drømmen om det perfekte er altid sød, men livet lader ikke vente på sig, selvom der ikke er støvsuget. Det udspiller sig i og omkring nullermændene og er ikke til at stoppe. ’Altid har jeg længsel’ (titel på sang, album og bog). Det er rart at vide, at andre også har det sådan. Og at det ikke er forkert at længes mod noget, fordi det giver retning og lyst til at stå op og bringe dagen derhen. Også selvom man måske alligevel havner i en helt anden retning, end det man længes mod. ’Når min far kommer hjem, så er min mor lige gået. Når min mor kommer hjem, så sover min far.’ (Fra Dit og Dat). Alle i min generation kan synge med på den her. Og det er sgu da betryggende at vide, at der er nogle, der gider give forældrene en opsang og fortælle, hvordan det er at være barn i det. Vi skal være mere sammen med vores børn - sammen! ’Det, vi sa’ i går, kan være lige meget, det er bedre, at vi står her og ikk’ ka’ la’ vær’ (sangen ’Glæder mig til lige nu’). Den ultimative tilgivelse og viljen til ikke at bære nag. Glæden over at være sammen må og skal overskygge alle skænderierne og bøvlet og må bringe os videre i alle livets forhold: venskaber, familie, parforhold og arbejdsrelationer. Sammen er vi jo stærkest. Jeg har for nylig læst en del af hendes sangtekster igennem. Det er hverdagsrim og seriøs digtning lige op i fjæset og ind i hjertet. Så hvis du ikke er til Trilles røst, så giv dig selv den gave at læse hendes ord. Sammen med bogen ’Altid har jeg længsel’ er det noget af det fineste, jeg længe har læst. Jeg udnævner hermed mig selv til Trille-ambassadør og lover at gøre mit til, at hendes budskaber går videre til næste generation. Æret være Trilles minde.

Christine Skou Christine Skou er sanger, skuespiller og forfatter, og har siden 1998 været kendt som hele børneDanmarks Karla i ’Kaj og Andrea’. Christine Skou bor i dag i Jyllinge med sin mand og deres tre børn.

Formanden for Viby Svømmeklub, Anne Klein, er glad for, at klubben hurtigt har vokset sig stor. Nu mangler de blot et sted at svømme i Viby. Foto: Marianne Buelund.

Viby Svømmeklub har vokseværk Klubben blev oprettet i 2014, og dengang var der omkring 50 medlemmer. I dag har klubben cirka 300 medlemmer. Nu mangler de bare et sted at svømme i Viby. Af Signe Stange Jensen

I kommunens regi stod Viby ikke forrest i køen over steder, hvor en ny svømmehal skulle placeres. ”Vi blev afvist, da der var forhandlinger i Roskilde Kommune om, hvor den nye svømmehal skulle placeres. Argumentet, for at den ikke skulle ligge i Viby, var, at vi ikke havde en svømmeklub. Så oprettede vi en tørsvømmeklub for sjov”, udtaler formanden for Viby Svømmeklub, Anne Klein. Efter starten af tørsvømmeholdet fik klubben senere lov til at svømme i Borup. Da de fik lov til at svømme her, fik Viby Svømmeklub vokseværk. På blot få år voksede klubben fra 50 til 300 medlemmer, og der er både hold for børn og voksne.

Klubbens aktiviteter Aktiviteterne i klubben er mange. Der er almindeli-

ge svømmehold for børn, voksne, handicappede og så videre. Desuden er der oprettet særlige hold kun for kvinder, og især kvindeholdene er formanden for Viby Svømmeklub glad for. ”Mit hjerte banker for kvindesvømningen. Jeg kan se den store glæde og de færdigheder, de opnår. Det, jeg er mest stolt af, er en ældre kvinde, der har født mange børn. Hun har lært at svømme, fordi hun svømmer to gange om ugen, og så er hun begyndt at tale mere dansk”, fortæller Anne Klein. ”Sport er en oplagt måde at integrere på, fordi man er i kontakt med andre danskere. Det handler ikke om det faglige, det handler om det fysiske”, siger formanden for Viby Svømmeklub.

Viby får vand Formanden for Viby Svømmeklub, Anne Klein, og Viby Svømmeklub har været til

møde på kommunen, og de er glade for, at de nu bliver lyttet til. ”Jeg er rigtig glad for, at Roskilde Kommune er begyndt at tage os alvorligt. Vi var inviteret til møde i kommunen, hvor de grinede lidt af, at vi startede som en joke, men de tager os alvorligt nu, og der er tale om at oprette et friluftsbad. Det virker til, at det er os, der står for tur, når pengene kommer”, fortæller formanden for Viby Svømmeklub. Det bliver dog ikke i 2017, at Viby skal se frem til et friluftsbad. Der er mange ting, der skal tages stilling til inden. ”Vi kan ikke få det med i budgettet for 2017, dels fordi jeg ikke ved, hvad det kommer til at koste, dels fordi jeg ikke ved, hvor mange penge Viby Svømmeklub selv kan rejse gennem fonde og så videre”, udtaler formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Birgit Pedersen. ”Vi taler ikke 2017, men måske 2018 eller 2019”, fortsætter hun.


15. NOVEMBER 2016 l 9 l

Roskilde

Gælder til og med lørdag d. 19. november 2016

PK

.

TA’ 2

200,-

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE

IRMA SLAGTEREN HAR KØBT

STORT IND!

KOM OG GÅ AMOK I GODE TILBUD OG FÅ FYLDT FRYSEREN OP INDEN JULERÆSET.

1 KG. OKSEMEDALJONER

4-5 STK. OKSEHØJREBSKOTELETTER

PR. PK 150,00

PR. PK 150,00

Ca. 6-10 stk.

SPAR 59,-

PR

FL

2 STK. OKSEMØRBRAD UDEN BIMØRBRAD

KØB 2 STK. OG FÅ DEN

SPAR 74,OVNKLAR FLÆSKESTEG

2 STK. OVNKLAR SVINEKAM RIDSET UDEN BEN

STADIG FÅ BILLETTER TILBAGE ROSSO DI MONTALCINO Italien. 2 x 75 cl.

2 STK. OKSE CUVETTESTEGE

.

125,-

.

L.

140,-

2F

Ca. 800 g pr

BARBARESCO RISERVA 1999. 75 cl. Italien

BILLIGSTE

GRATIS

TIL VORES VINAFTEN MANDAG D. 21/11 KL. 18

Tilbuddene gælder til og med lørdag 19. november 2016. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde


l 10 l 15. NOVEMBER 2016

DEN SKØNNE JULETID ØNSKETRÆET FRA FREDAG D. 18/11

THE ART OF BLACK

I samarbejde med Roskilde Rotaract opstilopstil les Ønsketræet foran hovedindgangen med julegaveønsker indsamlet fra Mødrehjælpen, Børns Voksenvenner, Roskilde Kommune og Kirkens Korshær. Træk et kort fra træet og køb en gave til et barn, der mangler ekstra opmuntring i juletiden. Pak gaven ind og aflevér den i Centerinformationen - så er du med til at opfylde et barns juleønske.

BLACK FRIDAY

FREDAG D. 25/11 KL. 10-23 RO's Torv holder åbent helt til kl. 23, hvor butikkerne står klar med masser af fantastiske tilbud.

JULEMANDEN

SØNDAG D. 27/11, 4/12, 11/12 & 18/12 KL. 12-15 Julestemningen breder sig, når den kære gamle Julemand går rundt og deler godter ud til alle børn.

KLIPPE/KLISTRE-HYGGE SØNDAG D. 4/12, 11/12 & 18/12 KL. 11-15

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

Julehygge for børn på Torvet, hvor vi klipper, klistrer og laver masser af fine og kreative juleting.

JULESANGE

FREDAG D. 9/12 & 16/12 KL. 17 Domkirkens pigekor synger smukke julesange på RO's Torv.

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget


15. NOVEMBER 2016 l 11 l

RO’S TORV HAR ÅBENT

KL. 10-20

ALLE DAGE I DECEMBER* *Lukket 24., 25. og 26. december. 31. december kl. 10-14

COOL JUL MED PYRUS JULETRÆSTÆNDING FREDAG D. 18/11 KL. 17 Sammen med Pyrus tænder vi det store juletræ på Torvet.

MØD PYRUS Der er garanti for julestemning i topklasse, når alletiders nisse gir' den fuld gas på scenen masser af gange frem til jul.

Fredag Lørdag Søndag Lørdag Søndag Onsdag Lørdag Søndag Onsdag Lørdag Søndag Onsdag Fredag

d. 18/11 d. 26/11 d. 27/11 d. 3/12 d. 4/12 d. 7/12 d. 10/12 d. 11/12 d. 14/12 d. 17/12 d. 18/12 d. 21/12 d. 23/12

kl. 17 kl. 14 kl. 14 kl. 14 kl. 14 kl. 11 kl. 14 kl. 14 kl. 11 kl. 14 kl. 14 kl. 11 kl. 14

Efter juletræstændingen uddeles der traditionen tro gratis godteposer til de første 500 fremmødte børn


l 12 l 15. NOVEMBER 2016

Har din læge udskrevet fysisk aktivitet til dig for nylig? Af Niels Honoré

Jeg har lige deltaget i en stor, international kongres, som havde overskriften ”Exercise is Medicine”. På to dage blev over 100 læger, forskere, fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige opdateret på alt det nye omkring effekterne af at bruge fysisk aktivitet som en del af behandlingen af sygdomme og de mange følgevirkninger. Og du må gerne kalde mig frelst eller fingerpegende, men det vælter ind med forskningsresultater på området. Fejler du noget, vil medicinen i fremtiden uden tvivl blive en kombination af fysisk aktivitet og medicin. Fejler du ikke noget, men kunne godt tænke dig at få en dejlig alderdom uden det, jeg kalder alderssalamien, så er der også en recept på vej til dig med fysisk aktivitet. Hvis du har lyst til at læse mere om, hvad alderssalamien er, så læs med i noten forneden, men hvis du er sart og ikke gider at få dårlig samvittighed eller bare sidder og hygger dig med et stykke othellolagkage, så lad vær med det! I gamle dage var sengen og ro vel det mest brugte medicin mod sygdomme af

de fleste slags, og i dag er det desværre stadig det, mange bruger i et forsøg på at komme sig eller måske ligefrem forebygge dårligdomme. Men hvis man kigger på, hvad fx det, at de fødende ikke er sengeliggende mere på hospitalerne, betyder, er der markant færre alvorlige komplikationer i forhold til, da der blev ordineret barselshvile. I gamle dage måtte gigtpatienter og hjertepatienter bestemt ikke bevæge sig, da det ville forværre deres tilstand, ja, næsten ødelægge hjertet endnu mere, men i dag ved de fleste, hvad medicinen er ved disse lidelser, og forskningen er ikke i tvivl her. Som pårørende til et sygt menneske har vi vist alle haft fornemmelsen af, at vores kære er blevet udskrevet for tidligt og for svagelig, men omvendt har mange af os vel også en slags sarkasme og mavefornemmelse af, at ”hvis man ikke er syg, når man kommer på hospitalet, så bliver man det i hvert fald”. Men antal sengeliggende døgn betyder meget, så tænk over det næste gang personalet sender dine kære tidligt hjem, de prøver faktisk bare på at hjælpe os. For hvis de beholder os på hospitalet,

bør de i hvert fald sikre, at patienten er fysisk aktiv hver dag, for ellers opstår der hurtigt komplikationer. Så i nær fremtid, hvor du skal til din læge, kan du godt tage træningstøjet på med det samme, for sandsynligheden for, at han stiller dig disse to spørgsmål, er stor. 1. Dyrker du motion? Hvis nej, kom i gang med det samme. Hvis ja, så svar på dette spørgsmål: 2. Sidste gang du dyrkede motion, hvad lavede du så? Gik du tur med hunden, var i haven eller gjorde rent, så har du ikke dyrket motion, og du ved godt, hvad motion er. Det er blæsebælgen på fuld kraft og syresafter

i både ben og arm. Kom i gang.

Alderssalamien – en pølse, du ikke gider købe

Borgmesterkæde på museum Roskilde Museum markerer tiåret for sammenlægningen af Roskilde, Ramsø og Gundsø ved at udstille Gundsø Kommunes originale borgmesterkæde. Fra fredag d. 11. november kan man opleve borgmesterkæden og blive klogere på sammenlægningen af kommunerne. Udstillingen åbnes af Evan Lynnerup og museumsdirektør Frank Birkebæk kl. 16, og alle er velkomne.

Jeg mødte alderssalamien i de år, jeg var hjemmehjælper på Frederiksberg. I de år var det helt reelt at følge en dejlig og spændende ældre mand, som havde drevet et møntvaskeri, starte med at få et skinnebenssår, som ikke rigtig ville hele, til at der gik koldbrand i tåen, til at de satte underbenet af, til at de tog hele låret, til den dag, hvor jeg ringede på efter en weekend, og kontoret havde glemt at fortælle mig, at han var død i weekenden.

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg-/nakke-/skulderproblemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne, og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen, for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer, får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

40 børn fra Børnehuset Vindinge skal være med til at hente årets juletræ til Stændertorvet.

-uge Træet i skoven Jeans i super kvalitet Angelika slim fit, Monika normal fit eller Dora i Comfort fit Flere farver Normal pris pr. stk. 599,95

2 par 800,-

Udvalgte jeans Denim og twil. Flere modeller Normalpris op til 599,95

NU

Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og bonus - og det er helt gratis..

399

95

Uld undertøj Ass. størrelser

SPAR

50%

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

Fredag den 18. november bliver Stændertorvets juletræ hentet i skoven af børnehavebørn. Bagefter bliver det kørt i procession gennem Algade. I år er det ca. 40 børn fra Børnehuset Vindinge, der tager en tur i skoven for at hente årets juletræ. Ude i skoven et sted går julemanden rundt, og måske dukker han op, hvis børnene kalder højt nok på ham. Skovens folk fælder herefter træet, og så er der lune æbleskiver og en juicebrik til børn og voksne. Inden bussen kører hjem omkring kl. 12, er der lige en godtepose fra jule-

manden til alle børn. Det næste vi ser til juletræet er, når det senere på dagen bliver kørt i optog i gågaden fra Kvickly i Algade til Stændertorvet. Det starter kl. 14:30. Borgmesteren deltager sammen med i alt 130 børn fra SFO Hedegårdene og SFO Klostermarken. Selve tændingen af juletræet foregår lørdag den 26. november.


15. NOVEMBER 2016 l 13 l

Stor juleafdeling kom og få inspiration

Julestemning

Vi har alt til din egen juledekoration

Hyacinter PR. STK. 13,95

3 STK.

Alt i pyntegrønt

29

95

Direkte fra skoven.

BUNDTER FRA

1995

Juletræer

SPAR

100,-

- kæmpe udvalg Nordmannsgran og rødgran Tilbuddene gælder fra 15/11 til og med 21/11 2016

F.eks. Nordmannsgran 150-220 cm

199

95

SPAR

100,-

Gravpynt Stort udvalg

FRA

79

ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 Lør-søn og helligdage 9-16

Buksbom

kraftige planter – velegnet til krukker 95 Store

PR. STK.

99

95 Navervej 11 · Roskilde Tlf. 46 75 52 11

www.hobbylandaps.dk


l 14 l 15. NOVEMBER 2016

Praktikanterne skriver Vores dygtige og dynamiske praktikanter, Aisha Samuelsson & Majse Jarbøl fra 9. klasse på Trekroner Skole, har suppleret vores skrivearbejde i den forløbne uge. På denne side kan du læse deres bidrag til ugens avis.

Frivillige skaber tryghed i Roskilde Af Aisha Samuelsson & Majse Jarbøl

Langt de fleste ville nok foretrække at bruge deres fredag aften hjemme foran fjernsynet, men sådan er det ikke for Natteravnene. Siden 1998 har frivillige voksne fra 20-95 år brugt deres fredag og lørdag aften på at holde øje med de unge. Natteravnene i Roskilde går rundt i Roskilde midtby, Musicon og Folkeparken, hvor de gør sig bemærket med deres gule jakker, kram og bolsjeuddeling. ”Vi prøver at være gode rollemodeller for de unge, så de føler sig trygge i nattelivet”, fortæller Klaus Walmod, som er formand

for Natteravnene i Roskilde.

tage en rute 3-4 gange om året.

Positiv respons

Stigende behov

Selv får Natteravnene tonsvis af gode oplevelser i bagagen. ”Det er altid en stor fornøjelse at tage rundt blandt de unge mennesker”, forklarer Klaus. ”Vi får altid masser af positiv respons. Mest fra de unge, men også fra voksne, som sætter pris på vores frivillige arbejde”. Og meget kræver det ikke at blive frivillig Natteravn. Efter et par kurser kan man i princippet blive Natteravn, hvis altså man har rundet de 20 år. Der er cirka 100 frivillige Natteravne i Roskilde, og det betyder, at man kun behøver

Behovet for Natteravnene er steget, eftersom der de seneste år er kommet mere natteliv til Roskilde. Folkeparken bliver brugt som mødested for mange unge, og her kan der hurtigt opstå uenigheder eller ligefrem slagsmål. Ofte betyder deres tilstedeværelse langt færre konflikter blandt de unge, men skulle slagsmål opstå, blander Natteravnene sig sjældent. ”Det er fedt, at man ved, at der er voksne mennesker til stede, som er der for at passe på en. De er meget venlige og åbne”, lyder det fra Ester Piazza-Koldbye på 15 år, som er en af de man-

ge unge, der har stødt på natteravnene en sen aften i Roskilde.

Kram og gode snakke For Klaus og de andre Natteravne er det intet problem en gang i mellem at skulle bruge en fredag aften på at spadsere rundt i Roskildes gader. Personligt ser han det langt fra som en pligt eller et hårdt arbejde, tværtimod. ”Man får en masse kram og gode snakke med dem,

man møder på vejen, så man er nærmest helt høj når man kommer hjem”, griner formanden. Selvom de unge for det meste bare vil tage en hyggelig snak, kan der somme tider komme nogle, som vil snakke om nogle lidt mere alvorlige sager. De kan for eksempel have problemer med familien eller vennerne, og her kan det være rart for dem at komme ud med noget af det, der går og tynger dem i hverdagen. Nat-

Trekroner Tricksters klar til finale i Norge Af Aisha Samuelsson & Majse Jarbøl

Fra venstre: Nina Silfen Leth, Bob Peter Danielsen og Jytte Lorenzen.

Headspace: Hjælp til alle unge Af Aisha Samuelsson & Majse Jarbøl

Hver eneste dag besøger unge i alderen 12-25 headspace centre rundt omkring i landet. Det kan være for at tale om problemer i familien eller bare for at få en snak med en af de mange søde frivillige konsulenter. Headspace centeret på det kreative Musicon i Roskilde er ingen undtagelse for de mange besøg. Her kan de unge komme og tale om lige, hvad de har på hjerte alt fra alvorlige problemer til de små ting. “Det specielle ved headspace er, at vi, i modsætning til så mange andre hjælpeorganisationer, tager unge ind med alle slags problemer”, fortæller Nina Silfen Leth, som er ungerådgiver og kommunikationskoordinator for headspace, Roskilde. Personligt bryder hun sig ikke om, at man sætter unge i bestemte kasser og

dermed kategoriserer deres problemer. “headspace skulle gerne være et sted, hvor alle var velkomne, og ikke kun unge med nogle bestemte problemer. Dog oplever vi oftest unge, som bakser med mindreværdskomplekser, konflikter mellem venner eller problemer i familien. Ingen problemer er mere forkerte eller rigtige end andre”, fastslår hun.

Behov for hjælp Idéen til headspace kom til Danmark i 2013, efter at man havde fået inspiration fra Australien, hvor konceptet allerede var udbredt. For mange mennesker er og har ungdommen altid været en svær tid, fyldt med problemer. Der har nok altid været behov for hjælp til unge, men det er alligevel først de seneste år, at der er kommet mere fokus på det. Blandt andet er der blevet startet utallige organisationer med fokus på børn og

unge rundt omkring i Danmark, heriblandt Børnetelefonen og Børns Vilkår.

Stor succes headspace, Roskilde er hurtigt blevet en stor succes, og med to til seks besøgende hver mandag til fredag, er de oppe på 300 om året. Udover samtalerne har headspace en chat på nettet, der åbner hver dag. Her har brugerne mulighed for at være anonyme på en anden måde, og derfor er det ofte lidt mere voldsomme problemer, der kommer frem på chatten. “På chatten oplever vi helt klart værre problemer, og det, tror jeg, kan skyldes, at mange synes, det er svært at stå frem og snakke om. Når man sidder bag en skærm, har man en anden kontrol og kan altså fremstå 100 procent anonym”, runder Nina af.

Lørdag den 5. november afholdt Trekronerskolen i Roskilde FIRST LEGO League, og her mødte hundredvis af tilskuere op til et brag af en Legoturnering. Hjemmeholdet Trekroner Tricksters endte med at løbe med sejren efter en spændende finale mod SpecialStyrken. De er nu klar til finalen, som afholdes i i byen Bodø i Norge den 2.-4. december. FIRST LEGO League er en Legorobot-turnering, der har til formål at få unge mennesker til at engagere sig mere inden for naturvi-

denskab og teknologi. I alt deltog 19 hold, bestående af legointeresserede elever i alderen 10-16 år. Holdene programmerede hver især deres robotter til at kunne løse forskellige opgaver, og derefter blev de bedømt af interne og eksterne dommere. ”Til finalen skal vi kæmpe mod 48 andre hold fra henholdsvis Danmark, Norge, Sverige og Færøerne, som også har vundet deres regionalfinaler”, fortæller Marie Toftte, som er en del af Trekroner Tricksters. Marie håber på, at deres hold kan gå hele vejen. ”Vi har kigget på de andre holds point, og de ser rigtig

teravnene er helt neutrale voksne, som kender til ungdomslivet og ikke dømmer de unge. Siden Natteravnene startede, har de fået en del positiv omtale rundt omkring i Roskilde. Natteravnene er blevet så velkendte blandt mange unge, at de ofte bliver budt velkommen af glade ansigter, som kommer løbende hen og vil have et kram.

gode ud. Hvis vi skal have en chance for at vinde, skal vi arbejde rigtig hårdt her den næste måned inden finale-turneringen”, forklarer finalisten. Inden den næste udfordring vil Trekroner Tricksters gøre alt, hvad de kan, for at få programmeret deres robotter om, så de bliver endnu mere præcise. Udover turneringen i Roskilde blev konkurrencen afholdt i 15 forskellige byer i Danmark, otte byer i Sverige, 24 byer i Norge og i en enkelt by på Færøerne. De sidste regionalfinaler blev afgjort den 12. november.

Fra venstre er det: Burak Nart, Berkay Dagtekin, Esther Raben, Marie Johnbeck, Marie Toftte og Tobias Tønnes.


15. NOVEMBER 2016 l 15 l

STÆRKE TILBUD I HIMMELEV

3 STK.

SVINEMØRBRAD

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 19. november 2016.

Pr. fl. 99,95

PR. PK.

79

00

PR. STK.

59

95

75 cl. Italien. Lavet på to klassiske druer fra druer fra Apulien, nemlig Negroamaro og Primitivo. Sidstnævnte er identisk med Zinfandel. Det er en vin hvor frugten er i højsædet. Bouqueten er intens med præg af især mørke kirsebær, et strejf viol og fine krydrede undertoner. Smagen er fyldig og byder på masser af moden bærfrugt. Den fremtræder harmonisk med en delikat krydret eftersmag. Egner sig til de fleste kødretter på nær de helt lette.

Hver mandag: 1 KG HAKKET OKSEKØD 8-14%

39

95

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

SPAR 4100

AMAROLI PUGLIA IGT

SPAR 4000

Vægt 1,6-1,9 kg.

KALVEMØRBRAD Vægt op til 1,4 kg.

PR. STK.

SPAR 15000

299

00

BEAUVAIS SURVARER Flere varianter.

NESCAFÉ 200 gr refill eller i glas.

PR. STK.

49

PR. GL.

95

10

00

SPAR 995

SPAR 3000

SPAR 5000

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 16 l 15. NOVEMBER 2016

VARME TILBUD TIL BØRN SPAR

200,-

SPAR

400,-

SPAR

500,McKinley Pila jakke Vejl. 800,-

TILBUD

599

95

H2O flyverdragt Ordrup Suit 10.000 mm vandtæt. Vejl. 1199,95

TILBUD

699

95

Tenson Eastwest jakke Vejl. 1199,95

TILBUD

79995

STÆRKE TILBUD TIL VOKSNE SPAR

300,-

Vejl. 799,95

KUN

North Face

KUN

NU

Dame og herre. Vejl. 2.199,95

49995 99995

900,-

Tenson Shaun

Salomon Strike

KUN

KUN

Herre. Vejl. 1.699,95

NU

SPAR

700,-

700,-

Vejl. 1.099,95

1.49995

SPAR

SPAR

McK New Work Boot II

700,-

Tenson Sheena

Dame. Vejl. 1.699,95

MOLS Dhana mid cut

SPAR

700,-

SPAR

Herre. Vejl. 2.499,95

59995 99995

HOLMBOM

1.59995

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer


15. NOVEMBER 2016 l 17 l

Foo Fighters til Roskilde Festival Det eftertragtede amerikanske rockband med karismatiske Dave Grohl i front spiller deres eneste skandinaviske koncert på Roskilde Festivals Orange Scene til sommer. Billetsalget til næste års festival skydes i gang tirsdag den 15. november. Det er et band i den absolutte verdensklasse, der nu offentliggøres til Roskilde Festival 2017. Foo Fighters opstod fra asken efter Nirvana for over 20 år siden, og med otte albumm i bagagen og et pladesalg på over 25 millioner står de i dag blandt hardrockens største sværvægtere, der spiller udsolgte stadionshows, uanset hvor de dukker op i verden.

Sjældne gæster Med forsanger og guitarist Dave Grohl i front som én af rockens mest elskelige og karismatiske hovedpersoner er gruppens koncer-

Roskilde Gardiner KØB

JULEGAVEN HOS

ROSKILDE GARDINER

Dave Grohl og hans band er sjældne gæster i Danmark. Nu kommer de til Orange Scene.

ter rendyrkede opvisninger i glødende rock’n’roll doseret med rigelige mængder slagkraftig og metallisk energi, og hvor de fræsende guitarer og den melodiske elegance leveres med masser af livsglæde og syng-med-øjeblikke. Foo Fighters gæstede sidst Roskilde Festival tilbage i 2005, og i de mellemliggende år har de besøgt Danmark en enkelt gang i 2011. Så de er i høj grad sjældne gæster på vores breddegrader, og koncerten på næste års Roskilde Festival er tilmed bandets eneste skandinaviske koncert til sommer.

Et af de største ”Foo Fighters er utvivlsomt et af verdens største rockbands, og vi har længe for-

søgt at få dem på plakaten igen. Så det er fantastisk, at det endelig klapper, så vi kan byde dem velkommen tilbage til Roskilde Festival. Og vi glæder os bestemt også over, at det endda bliver deres eneste skandinaviske show til sommer. Foo Fighters kan om nogen samle et massivt publikum og skabe en følelse af fællesskab og livsglæde, så på den måde er de et helt perfekt navn til Orange Scene. Og det trækker bestemt også vores egne forventninger op, at deres koncerter gennem den seneste række år har vist, at de er vitale og tændte som aldrig før”, siger Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén.

F.eks.

Lækre håndklæder og bademåtter i mange flotte farver.

Spændende løbere og flotte Marokkanske tæpper fra kr.

125,-

Billige sengetæpper Fra kr.

204,-

Puder

i mange forskellige farver. Fås i silke, velour og uld. Fra kr.

Ring efter Gardinbussen

178,-

VI TILBYDER: Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com Ros Torv · Tlf. 46 32 33 35


l 18 l 15. NOVEMBER 2016

Roskildes første FrivilligBørs En frivilligbørs er en markedsplads, hvor der handles med ydelser, og kræfterne slås sammen i nye samarbejdsaftaler. Forud for børsen har deltagerne formuleret ønsker og bidrag, som er blevet samlet i et stort katalog. Her kan man finde alt fra undervisning i IT-programmer, over kagebagning til udlån af lokaler og prøveture i sejlads. Knapt 50 forskellige aktører er tilmeldt Roskilde FrivilligBørs. FRivilligBørs afholdes tirsdag den 15. november kl. 17-18.30 på Roskilde Bibliotek.

Pernille Kyndby har siden 1. september 2015 været Gimles nye restaurations- og servicechef.

Rækkehuse i Trekroner, Roskilde Toppen Rækkehuse med 3 værelser, egen have, hjerterum til familien og plads til fællesskabet. Toppen byder på nye hjem på 95-107 m2 i et børnevenligt nabolag, skole og daginstitution ligger i cykel- og gåafstand. Her er også gode togforbindelser til København. 1. etape er næsten udsolgt, og byggeriet er i fuld gang, så kom forbi åbent hus og oplev nabolaget. Størrelse: Rum: Priser fra: Indflytning:

95 -107 m2 4 2.595.000 kr. Forventet fra september 2017

Åbent hus: Adresse:

Søndag d. 20. november kl. 14.00-15.00 Bobutikken på Toppen i Roskilde (sidevej til Trekroner Parkvej).

Find din nye bolig At finde det rigtige hjem er en stor beslutning. Kom indenfor i Bobutikken, hvor du kan opleve de nye nabolag og finde dit kommende hjem. Vi står klar med svar på alle dine spørgsmål, så ring til os på 7230 1049 Velkommen hjem bonava.dk/bolig

Gimle skruer op for kvaliteten og ambitionerne Den nye restaurations- og servicechef Pernille Kyndby har det sidste år brugt sin tid på at forhøje kvaliteten og standarden af mad og service i Gimle Caféen. Af Michelle Vive Nielsen

Med et ønske om at bibeholde de nuværende gæster og gøre Gimles Café mere attraktiv for kommende gæster og bands valgte Gimle at ansætte den 36-årige Pernille Kyndby til at øge standarden og kvaliteten af mad og service. “Det er vigtigt at have gode tilbud for sine gæster, så der skabes en mere strømlinet standard, sådan at folk ikke får forskellige oplevelser hver gang, de besøger os”, fortæller Pernille Kyndby.

Nye indførsler Siden Pernille Kyndby startede, har hun haft travlt med at implementere nye muligheder for Gimle Caféens gæster, herunder typisk cafémad. “Vi har blandt andet indført vekslende koncertmenuer, som består af trerettersmenuer, sådan at vores musikgæster har mulighed for at spise inden koncerterne, og så har vi været ude at markedsføre, at man kan holde julefrokoster på Gimle. Vi har også sørget for at forbedre forplejningen til vores bands og frivillige”,

fortæller restaurations- og servicechefen, som også går meget op i, at maden, der serveres, er lavet fra bunden og med gode råvarer. Med ansættelse af to kokke har Gimles Café opnået et fleksibelt køkken, som har gjort det muligt også at afholde private arrangementer med et bredt spænd af mad, foruden brunch i weekenderne, smørrebrød hver lørdag til jazz og dagens ret.

Fortid med Gimle Pernille Kyndby, som har stået i kokkelære på Krogs Fiskerestaurant i København, startede sit kendskab til Gimle i 2011. I forbindelse med sin uddannelse som serviceøkonom efter kokkeuddannelsen valgte hun at søge praktikplads på Gimle. “Musikbranchen har altid interesseret mig, og derfor faldt valget på Gimle, da jeg følte, de kunne tilbyde mig en masse erfaring inden for det, jeg holder af”, fortæller Pernille Kyndby, der foruden en kokkeuddannelse og en uddannelse som serviceøkonom også har en bachelor i handel og markedsføring. “På grund af mine kom-

petencer gennem mine uddannelser havde jeg en baggrund, som kunne bruges på mange forskellige måder, og som gjorde, at jeg havde de kvalifikationer, som Gimle søgte”, forklarer Pernille Kyndby, der efter sit praktikforløb fortsatte som frivilig på Gimle i et år. “Det skal også siges, at jeg ikke bare er kommet udefra. Jeg har tidligere lavet en masse frivilligt arbejde for Gimle, som har gjort mig bekendt med stedet og med ledelsen”, lyder det fra restaurations- og servicechefen.

Fremtiden Det sidste års tid er der iværksat mange nye tiltag på Gimles Café, men hvad fremtiden bringer, er endnu uvist. “Jeg går med tanker om at implementere mere økologi i fremtiden, men ellers har jeg ikke det store for fremtiden lige nu. Vi rider på en bølge med mange mennesker, og vi gør en masse for at fastholde vores gæster, sådan at de vil komme igen og igen. På et tidspunkt må man forny sig, men lige nu bruger vi vores ressourcer på de gæster, der kommer nu, og så tager vi fremtiden, som den kommer”, forklarer Pernille Kyndby.


15. NOVEMBER 2016 l 19 l

THE WHY TOUR KOMMER TIL DIN BY

HVORFOR SKAL JEG KØBE AF DIG? Bliv knivskarp på dit ”why” og ram dine kunder lige i hjertet. Der er altid en konkurrent, dine kunder kan købe af. Så du skal som virksomhed være helt skarp på, hvorfor du er den rigtige leverandør eller partner. Derfor sender Vækstfabrikkerne Leif Carlsen på tour på hele Sjælland. Du får indblik i, hvordan de absolut bedste virksomheder i verden arbejder med begrebet ”why”. Og hvordan du kan bruge det aktivt i din kundekommunikation og branding.

Vi kommer til Vækstfabrikkerne Roskilde

Rabalderstræde 11

17/11

kl. 16-20

Køge

Galoche Allé 15

30/11

kl. 16-20

Slagelse

Willemoesvej 2c

1/12

kl. 9-13

Holbæk

Ahlgade 1 C

1/12

kl. 16-20

Ringsted

Garnisonen 38

7/12

kl. 9-13

7/12

kl. 16-20

Vordingborg Marienbergvej 132

Du bruger i alt fire timer, og ud over at få arbejdet med din virksomheds ”why”, får du også tid til at netværke. Vi serverer en lækker sandwich som afslutning og giver en rundvisning på Vækstfabrikken.

TILMELD DIG PÅ VAEKSTFABRIKKERNE.DK/WHY_TOUR Om Leif Carlsen Leif Carlsen er stifter af virksomheden Energio. Virksomheden hjælper virksomheder med at fremkalde den energi, der skal til for at skabe ekstraordinære resultater og fremdrift. Du kan læse mere om Energio på www.energio.dk


l 20 l 15. NOVEMBER 2016

SELVSTARTER DEN 24. NOVEMBER FEJRER SELVSTARTER AFSLUTNINGEN AF DET FØRSTE AF I ALT FIRE INTENSIVE IVÆRKSÆTTERFORLØB FOR STUDERENDE PÅ ROSKILDES ERHVERVSSKOLER. SELVSTARTER ER SAT I VERDEN AF UDVALGET FOR VÆKST, ERHVERV OG GLOBALISERING OG ER FINANSIERET MED MIDLER FRA REGION SJÆLLAND.

Torsdag d. 24. november kl.16.00-20.00 på Roskilde Tekniske Skole, Pulsen 8, 4000 Roskilde PROGRAM: 16.00 Ankomst og netværk 16.30 Velkomst, v. byrådsmedlem Lars Lindskov 16.45 Lean Startup som metode til forretningsudvikling, v. projektleder Anders Graabæk

17.00 Tigerens grotte – 3 udvalgte Selvstartere pitcher deres virksomhedsidé live foran et iværksætterpanel bestående af Jonathan Løw (Sprout, engodsag.dk), Lars-Christian Brask (Brask & co) og SEO-ekspert Lars Skjoldby (Skjoldby & co) m.fl. 17.45 Iværksættersalon og buffet 18.30 Listen louder – Hvordan man kan benytte Lean Startup i sin virksomhed, v. Jonathan Løw 19.20 Tak for i aften og afrunding 19.30 Netværk og bogsignering v. Jonathan Løw Arrangementet er åbent for alle. Tilmelding foregår via Erhvervsforum Roskildes hjemmeside www.erhvervsforum.biz/dk OM SELVSTARTER Selvstarter er et iværksætterforløb for studerende på Roskildes Erhvervsskoler. Formålet er at bygge bro imellem uddannelsesinstitutionerne og iværksættermiljøet på Musicon. Igennem de sidste 3 måneder har de studerende prøvet deres virksomhedside af ude i virkeligheden. Iværksætterne in spe har igennem forløbet haft kontorplads i Vækstfabrikken Roskilde, de har fremstillet protyper af deres produkt og være i dialog med deres første potenpoten tielle kunder. Den 24. november får 3 udvalgte selvstartere mulighed for at pitche deres virksomhedside foran et panel af erfarne iværksættere som vil give feedback live på scenen efter inspiration fra DR-programmet Løvens Hule. Arrangementet er gratis og åbent for alle (tilmelding dog nødvendig) og vil foruden chancen for at møde de unge iværksættere byde på oplæg af Jonathan Løw, samt mulighed for at få signeret et eksemplar af Gurubogen. PARTNERNE BAG: Selvstarter afvikles af Musicon Sekretariatet i samarbejde Roskilde Tekniske Skole, ZBC, Roskilde Handelsskole, Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsforum Roskilde og Vækstfabrikken Roskilde.


15. NOVEMBER 2016 l 21 l

Adrian Valentin Kragh Hillers (tv) og Lasse Søkilde fra Roskilde Handelsskole arbejder i øjeblikket på at udvikle deres egen iskaffe.

Selvstartere på vej mod iværksætterdrømmen Den første runde af pilotprojektet, der samler spirende iværksættere, er nu på ved at nå sin afslutning. Paperboy mødte tre af de ærgerrige unge på RAGNAROCK. Af Holger Vincents

RAGNAROCKs nitteformede interiør kan, afhængigt af øjnene der ser, tage sig både futuristisk og mere tilbageskuende ud. Men da Paperboy lægger vejen forbi Museet for pop, rock og ungdomskultur mandag eftermiddag, er omgivelserne blot bagtæppe for en snak med tre fremadstormende unge, der alle er en del af det Region Sjælland-finansierede Musicon-projekt Selvstarter – et 12 uger langt forløb rettet mod spirende iværksættere på Roskildes erhvervsskoler. To af dem er 18 år gamle, går på Roskilde Handelsskole og har en drøm om at gentænke en koffeinholdig drik. ”Vi vil lave iskaffe, men ikke den traditionelle isdessert. I stedet vil vi over i et koffeinboost, der skal give et mere naturligt alternativ til energidrik,”, fortæller Lasse Søkilde, den ene halvdel af duoen L.A. Coffee, en af grupperne, der har været tilknyttet Selvstarter siden september måned.

Udvikler iskaffe Han og makkeren Adrian Valentin Kragh Hillers fælles passion for kaffe fik dem for et år siden til at kaste sig ud i drømmen om at starte egen virksomhed. ”Jeg arbejdede på Baresso og drak iskaffe på arbejdet. Da jeg en dag talte med Lasse, blev vi enige om, at det måtte være muligt at lave et billigere alternativ”, fortæller kompagnonen. Siden mødet med Selvstarter har de to idémageres plan dog ændret sig en del, samtidig med at opgavens omfang for alvor har åbenbaret sig. Sparring med erfarne iværksættere har gjort de unge aspiranter godt, og nu vil de bruge den kommende tid på videreudvikle deres produkt. ”Selvstarter har hjulpet os med, hvordan vi kan realisere vores drøm, og hvordan vi bygger videre på produktet. Blandt andet har vi lært, at vi skal tilpasse os forbrugernes ønsker til produktet”, siger Lasse Søkilde.

3D-fotografen Mens Paperboy har forhørt sig om L.A. Coffee’s

Alexander Gyrs idé er at sælge fotorealistiske 3D-modeller af rum, så eksempelvis boligsøgende kan navigere frit rundt i et hus eller lejlighed fra deres computer på samme måde, som folk er vant til i Google Street View.

visioner, har en anden af Selvstarters iværksættere flyttet rundt på et mystisk kamera med en hel række linser i RAGNAROCKs kombinerede foyer. Når han ikke flytter rundt på kameraet i det store rum, har han hovedet begravet i en IPad. ”Jeg er i gang med at fotografere rummet i 3D, som folk kender det fra eksempelvis Google Streetview”, forklarer 20-årige Alexander Gyr, der ligesom kollegaerne fra L.A. Coffee går på Roskilde Handelsskole. Men i modsætning til netop sine to år yngre kammerater har Alexander Gyr allerede et færdigt produkt klar. 3D-kortlægningen af bygninger er således allerede udbredt i USA, hvor teknologien blandt andet bruges af ejendomsmæglere til fremvisninger af huse, hvor potentielle købere således ikke behøver være fysisk tilstede. ”Den her form for banebrydende teknologi interesserer mig utroligt meget”, fortæller Alexander Gyr, der blandt andet har brugt det sociale medie Reddit til at blive inspireret og udforske de mange muligheder, 3D-teknologien kan tilbyde. Men selvom produktet på sin vis er færdigudviklet, har det ikke været en let opgave at gå fra idé til muligt forretningseventyr for Alexander Gyr. For en lille måneds tid siden var han ved at give op, efter flere ejendomsmæglere havde sagt nej tak til at bruge hans ydelse. Men via Selvstarter lykkedes det handelsskoleeleven at få kontakt til en potentiel samarbejdspartner, der har base på Musicon og beskæftiger sig med konsulentarbejde inden for undervisningssektoren. ”Jeg er blevet underleverandør for Autens og skal i gang med scanne forskellige skoler. Så jeg er allerede begyndt at tjene penge, og det er jeg

utroligt glad og overvældet over”, lyder det fra Alexander Gyr.

Forskellige udgangspunkter Iværksætterdrømmen lever dermed fortsat hos både L.A. Coffee og Alexander Gyr. Ifølge lederen af pilotprojektet, der starter op igen til foråret, eksemplificerer de to grupper de vidt forskellige forudsætninger, som Selvstarters deltagere går ind til projektet med. ”Det har været sjovt at følge de to hold, fordi deres udgangspunkter er så forskellige. L.A. Coffee har en vision om at lave et produkt, og det produkt er sindssygt afhængigt af, hvad kunderne vil have. Alexander er fuldstændig anderledes, fordi han har en teknologi, der tænder ham. Her er opgaven at finde ud af, hvordan man kobler den med et marked”, siger Anders Graabæk fra Musicon-sekretariatet, der er projektleder i Selvstarter

Selvstarter • Selvstarter er et 3-årigt pilotprojekt, der er finansieret af Region Sjælland og udbydes af Musicon-sekretariatet i samarbejde med Erhvervsforum Roskilde og Væksthus Sjælland. • Formålet med Selvstarter er at skabe en udviklende ramme for unge iværksættere på Roskildes erhvervsskoler, hvori de kan realisere deres virksomhedsidéer, få mulighed for produktudvikling og modtage den fornødne sparring fra erfarne iværksættere og virksomhedskonsulenter. • Se mere på www.selvstarter.nu


l 22 l 15. NOVEMBER 2016

Et gruppebillede af deltagerne på ”Swedish Highland Experience”-campen - 28 unge, 22 forskellige nationaliteter.

Astrid Rossau Bundgaard som var på udveksling i Vesttyskland.

Unge på udveksling Blandt de mange ansøgere til Lions Club Roskilde var det i år Bolette Aggesen og Astrid Bundgaard, som fik chancen for at komme ud og opleve andre kulturer og skabe netværk i andre lande. Af Michelle Vive Nielsen

Lions Club Roskilde Centrum har de sidste 10 år udsendt unge mellem 17 og 21 år på udveksling som en del af nødhjælpsorganisation ’Lion International’s ungdomslejr og –udvekslingsprogram. En udveksling som ifølge ’Lion International’ har til formål at skabe og opretholde en atmosfære af gensidig forståelse blandt verdens folk.

“At komme på en camp som denne var en ret unik mulighed og oplevelse. Alle var meget åbne, fordi alle gerne ville skabe nye betydningsfulde venskaber”, fortæller Bolette Aggesen, som til dagligt går på Katedralskolen.

Oplevelsesrig Organisationens udveksling forløber over en periode på tre-fire uger i sommerferien, som både byder på be-

boelse hos værtsfamilier og en international ‘Lions Highland Experience Camp’. “Min rejse startede i landsbyen Bünde hos lægeparret Ariane og Peter Lorenz og deres tre børn. Ugen stod på tysk mad, vandski, swimmingpools og storbyture til Hamborg og Berlin”, beskriver Astrid Rossau Bundgaard, som fik oplevelsen af ølfestival, slotte, familiemiddage og besøg i synagoge med sin anden værtsfamilie. Den internationale camp, som pigerne oplevede, bød på forskellige oplevelser, men havde begge fokus på at vise den pågældende bys natur og skabe sociale relationer mellem de mange deltagende fra forskellige lande i verden. “Temaet for campen var at opleve den svenske natur. Det havde jeg glædet mig meget til. Jeg har altid ønsket at komme på efterskole, og de to uger på Lions Camp er, hvad jeg forestiller mig, at efterskole ville føles som - hvis ikke lidt bedre”, forklarer Bolette Aggesen.

Folks fortælling Bolette Aggesens (tv) ankomst i lufthavnen, hvor hendes værtsmor Anita, og værtsøster Mary fra Belgien hentede hende.

Ifølge Bolette Aggesen var campen en helt unik mu-

Et gruppebillede af deltagerne i den tyske ungdomscamp.

lighed for at få et andet perspektiv på hændelser i andre lande. En pige, der studerede medicin i Athen, åbnede op omkring, hvordan unge fra landet havde givet op vedrørende Grækenlands fremtid, og en pige fra Tyrkiet fortalte, hvordan hun havde det med bomben, som dagen før var eksploderet i Istanbul. “Selv om jeg igennem et langt skoleforløb, og ud fra hvad jeg ser i nyhederne, føler, at jeg er informeret omkring situationen i forskellige lande, er det allige-

vel noget helt andet at høre folk, som gennemlever tingene, fortælle om det. Formålet med Lions og disse ungdomscamps er netop, at man får mulighed for at bygge bro og forståelse for forskellige kulturer og problemstillingerne i de andre lande - og det vil jeg i den grad sige, at jeg personligt har opnået”, forklarer Bolette Aggesen.

Din verden Når Lions Club Roskilde Centrum sender to unge på udveksling, har det blandt

andet til formål at give de unge en forståelse for den verden, de lever i. “Takket være Lions Club fik jeg muligheden for at opleve Tyskland på nært hold og ikke mindst møde en masse unge mennesker fra hele verden, der hver åbnede mine øjne for den verden, som vi lever i. Ikke nok med at jeg lærte om de andre, så lærte jeg en masse om mig selv, som jeg vil tage med mig videre” siger Astrid Rossau Bundgaard, som til dagligt går på Himmelev Gymnasium.

BYENS BILLIGSTE

Cafeaften i Roskilde for efterladte efter selvmord Tirsdag den 22. november kl. 19 til 21 Filmoplæg og efterfølgende snak om deltagernes egne erfaringer.

Roskilde frivilligcenter Frederiksborgvej 2, lokale 7.

PASFOTO 50,DE HELT RIGTIGE! PÅ BARE 2 MINUTTER

4 STK.

BILLEDBUTIKKEN V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE TLF. 46 35 96 60 ÅBENT HVERDAGE KL. 10-17


15. NOVEMBER 2016 l 23 l

KOM OG SE DET STORE UDVALG HOS SPORTMASTER LAGERSALG I ROSKILDE

, 9 4 G L A V T

Tilbuddende gælder til og med d. 21/11-2016. Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

FRI

Åbningstider: Mandag - fredag 10-18. Lør - søn 10-16. Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10


l 24 l 15. NOVEMBER 2016

VVS Arbejde

Nyt liv i den gamle bagergård

• Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser

Af Per Steenholdt

Vi kommer til aftalt tid

...

VVS Firmaet

Der er vist ingen tvivl om, at Den Gamle Bagergård er den ældste butik i Roskilde. Dom Apoteket og Prindsen kan føre deres historie længere tilbage. Det kan Store Børs også, men Den Gamle Bagergård har bagt brød og solgt det fra den samme bygning i mere end 250 år. Butikken har været lukket nogle uger, men snart vil der komme nyt liv, da Ole Kristoffersen, kendt fra kæden ”Lagkagehuset”, har købt sin gamle læreplads.

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Bagergården lagde vægt på ”historien” Som bagerposen fra 1991 viser, var ’Den gamle Bagergaard’ ikke kun noget butikken blev kaldt, det var det officielle navn. Virksomheden skulle være grundlagt i 1763, og for at understrege det historiske er Domkirken med kunstnerisk frihed anbragt bag bagergården. Det er nu ikke den eneste unøjagtighed. Virksomheden har også, i perioden før den markedsførte sig som ”gammel”, lagt sig fast på grundlæggelsesåret 1763 – det er dog ikke korrekt.

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l a t tp - til af

SERVICES:

’Roskilde Raadstue Protocol’

• • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

I 1761 beskrives alle bygninger i Roskilde købstad, også bagergården beliggende på ”Ahl Gades Syndre Side”. Her beskrives Claus Henrichen Bagers Gård. Helt til venstre i margen er der tilføjet ”1762 Jørgen Nielsen Bager”. En god forklaring på, at man regnede grundlæggelsesåret til året

Den gamle Bagergård omkring 1895. Foto: Roskilde Lokalarkiv.

efter, kan måske være, at et skøde på ejendommen har været længe under vejs. Det var ikke en ny bygning, der blev opført i 1763, det var en ældre, der blev købt i 1762.

Hvor gammel er bygningen egentlig? Taksatorerne i 1761 ville have nævnt, hvis det var en helt ny bygning. Fanny Fang har dog også den opfattelse, at det gamle mansardtag og kvisten over porten har været i gadebilledet lige siden. Det er ikke tilfældet. Oprindeligt var der to kviste, en på hver side af porten. Så hele tagetagen er ombygget. I dag er der også store butiksvinduer i den gamle bygning. Beskrivelsen af ejendommen fra 1761 viser dog noget, der kan være langt ældre end 1750. I sidste del af ejendomsbeskrivelsen nævnes, at der ”under Bygningen er 2de Kiældre”. På modsatte side af Algade er flere eksempler på, at kældre nævnt i 1761 var fra en tidligere ejendom og stammede fra middelalderen. Jeg har selv

Fotokopi fra 1991 af en pose, der har indeholdt to stk. velsmagende kaffebrød.

konstateret det under Algade 9, hvor det viste sig, at hele kælderen er opført af munkesten. Det samme kan være tilfældet med kælderen nævnt under ”Den gamle Bagergaard”. Jeg spurgte høfligt i 1991, da jeg købte de to kaffebrød, om jeg måtte se kælderen. Det fik jeg ikke lov til. Ja, der var faktisk slet ingen rigtig kælder, nær-

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

mest bare en krybekælder, hvor der stod en kompressor. Det er da muligt, den gamle kælder delvist er fyldt op, og der er støbt nyt gulv, men under dette gulv befinder sig sandsynligvis middelalderlige murrester. Vi kan forhåbentlig se frem til respekt for gammel historie og nyt brød inden længe.

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


I DET...! Seriøst SID SERIØST GODT 42% Personlig UDSALG TILBUD 15.999,42% SPAR

HUSK Vi har åbent søndag d. 3. juli

PÅ CHICAGO SOFASÆT

sofa til godt selskab OG ANDRE GODE

SPAR

Chicago sofa 3 + 2 pers.

NU

SPAR 11.999,-

PÅ CHICAGO SOFASÆT

SPAR

30%

30%

PÅ LÆNESTOL

Skovby SM205 sofabord Massiv hvidolieret eg. B77 x L135 x H47 cm. Pris 6.999,-

PÅ LÆNESTOL

Chicago sofa Monteret med melonfarvet semianilin læder på alle slidflader. Armbarker i ubehandlet eg. 3 pers. sofa L212 cm. Pris 14.999,2 pers. sofa L156 cm. Pris 12.999,Skovby SM205 sofabord Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 27.998,Massiv hvidolieret eg. B77 x L135 cm. Pris 6.699,-

8.999,-

Monteret med melonfarvet semianilin læder på alle slidflader. Sokkel i ubehandlet eg. Gasreguleret vippefunktion samt højde/vippe regulérbar nakkestøtte. Medium str. Pris 10.528,Fodskammel. Pris 2.333,Sætpris lænestol + fodskammel. Normalpris 12.861,-

NU

NU

SPAR 3.862,-

NORRA BY SKOVBY

- NORDISK utallige muligheder NORDISK KOMFORT by møblér

8.999,-

NU

Poem lænestol + skammel

SPAR

KOMFORTSPAR5.999,4.699,NU

15.999,-

SPAR 11.999,-

SPAR 3.862,-

Ensom eksklusiv serie af lænestole og sofaer. Serien har mange valgmuligheder Med Norra kan du indrette dig du har lyst. Kombinér elementer, farver og former til den løsning der passersamt farver. Lænestolene fås i i sokler, læder, stofkvaliteter bedst til dine behov og ønsker. En reol, flere reoler ellerMedium og Large. 3 forskellige størrelser: Small, bogkasse-løsninger. Alt i den velkendte danske kvalitet fra Skovby.

SPAR 25%

Chicago sofa 3 + 2 pers.

Chicago lænestol + fodskammel

Chicago lænestol + fodskammel Chicago lænestol

Husk: Gratis fragt

SPAR

Disse tilbud er gældende fra 8. november til og med den 14. november 2016

15. NOVEMBER 2016 l 25 l

Mood elevationsseng

Chicago sofa Monteret med melonfarvet semianilin/spalt læder. Armbarker i ubehandlet egetræ. 3 pers. sofa L212 cm. Pris 14.999,- 2 pers. sofa L156 cm. Pris 12.999,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 27.998,-

50%

Chicago lænestol Sokkel i ubehandlet eg. Gasreguleret vippefunktion samt højde/vippe regulérbar nakkestøtte. Medium str. Pris 10.528,- Fodskammel. Pris 2.333,Sætpris lænestol + fodskammel. Normalpris 12.861,-

180 x 200 cm

NU

7.849,-

SPAR 7.849,-

SPAR

46% SOMMERUDSALG PÅ ÆGTE KOMFORT 43%

PÅ ALT ANDET I NORRA SERIEN

SPAR

PÅ VISTE OPSTILLING

Norra skænk

NU

5.999,-

Poem lænestol Monteret med blødt sort okselæder overalt. Sokkel i børstet stål. Vip i ryg, samt højde/ vippe regulérbar nakkestøtte. Pris 8.999,Fodskammel Pris 1.699,Sætpris lænestol + fodskammel. Normalpris 10.698,-

SPAR 5.134,-

Norra skænk Eg hvidolieret væghængt skænk med 3 låger, 1 skuffe samt gennemgående topplade. Inkl vægbeslag. Ben eller sokkel kan tilkøbes. L144 x H50 x D37 cm. Normalpris 11.133,Fås også i hvidlakeret. Normalpris 9.623,- Nu 4.999,- Spar 4.624,-

Yumi skænk Hvidolieret egefiner, med 2 låger og 3 skuffer med soft close. B152 x H84 x D42 cm. Normalpris 7.499,-

INTROPRIS Yumi skænk

NU

4.999,-

SPAR 2.500,-

Cato spisebordsstol Massiv hvidolieret egetræ. Sæde og ryg monteret med • Ultimativ siddekomfort gråt stof. Normalpris 1.699,-

lændestøtte

INTROPRIS Yumi spisebord

3.899,-

NU

40%

NYHED M L

FÅS I STØRRELSE

Stressless® Garda lænestol Monteret med sort læder i dessin Batick. Classic stel i bøg lak. Medium str. Trinløs glidefunktion og automatisk regulérbar nakke- og lændestøtte. Fås også i brunt læder. Andre farver mod tillæg. Fodskammel med vippefunktion. Pris 2.199,-

Stressless® President lænestol Monteret med chokoladefarvet læder i dessin Paloma. Classic stel i bøg. Medium str. Normalpris 11.840,Fodskammel med vippefunktion. Normalpris 3.110,- Nu 2.699,- Spar 411,-

SPAR

33%

SPAR

Ekornes® Manhattan 3 + 2 pers.

30%

ses TV

• Skammel med vippefunktion giver ekstra støtte til benene Yumi spisebord PÅ YUMI SPISEBORD Massiv hvidolieret egetræ. B90 x L190 cm, • Fås i 2 højder og i 3 bredder ekskl. tillægsplader. Normalpris 6.499,Tillægsplade. B90 x L45foregår cm. Normalpris 1.499,• Al produktion i Norge Nu 999,- Spar 500,® • Første Stressless blev produceret i 1971

FAST LAVPRIS

SPAR 1.841,-

Vendbar springmadras med 5-zonet pocket fjedre. Topmadras med 40 mm polyether skum. Prisen gælder kun i Vaskbart betræk. 90 x 200 cm, ekskl. ben. Pris 7.849,farverne sort eller brun Sætpris 2 stk. 90 x 200 cm. Normalpris 15.698,-

S M L

SPAR 2.600,-

Yumi bænk • Perfekt støtte til nakken, når der skal Massiv hvidolieret egetræ. • Genial sovefunktion i nakkestøtten B40 x L155 x H45 cm. Normalpris 3.450,-

5.999,-

9.999,-

NU Mood elevationsseng NU Polstret el-betjent elevationsbund med justérbar lændestøtte. Ledningsbetjent Okin motor.

FÅS I STØRRELSE

med indbygget

SPAR

Stressless® Garda lænestol

Stressless® President lænestol

INTROPRIS Cato spisebordsstol

NU

999,-

SPAR 700,-

Mandag - fredag 10.00-17.30 Danmarksvej 8 Lørdag 10.00-14.00 8660 Skanderborg Søndag* 11.00-15.00 Tlf.: 87 93 00 20 Mandag - torsdag ........ 10.00-17.30 Lørdag ......................... 10.00-14.00 Fredag ......................... 10.00-18.00 Søndag ........................ *) Åbent: 1. & sidste søndag i mdr.10.00-15.00 www.møbler.dk

Lammeskind INTROPRIS Yumi bænk

NU

2.699,-

399,NU 24.999,-

SPAR 200,-SPAR 10.951,-

Ekornes® Manhattan sofa Lammeskind Monteret med sort okselæder i dessin Batick. Armbarker i massivt sortbejdset Lækkert og kraftigt skind New Zealand. bøg. Prisen gælder kun i sort læder. 3 pers. sofa L219 cm. Prisfra 20.200,Skindene kan variere i længden L90 - L110 cm. 2 pers. sofa L161 cm. Pris 15.750,- Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 35.950,-

NU

SPAR 751,-

Kig ind! Masser af gode tilbud Åbent: 1. søndag i hver mdr. i butikken www.bobedstmøbler.dk Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund Tlf. 47 31 77 29

Normalpris 599,-

Roskilde Hillerød Gundsølillevej 10C, Carlsbergvej 32 C ® Ågerup · 4000 3400 Hillerød Vi Roskilde forhandler Stressless Tlf.: 46 78 74 44 Tlf.: 44 22 20 05


l 26 l 15. NOVEMBER 2016

Sport

Gokart-talent vil køre Formel 4

Anna Brendstrup overraskede ved at tage sølv i 1500 meter fri svømning.

4 til næste år”, lyder det fra Efter både at kunne Casper T. Hansen. kalde sig dansk og nordisk mester i 2016, Lynkarriere At racerkøreren nu står på drømmer 17-årige Cas- tærsklen til en klasse, der traditionelt ses som det førper T. Hansen om at ste spæde skridt i retning tage det næste skridt mod Formel 1, er på sin vis bemærkelsesværdigt, i karrieren. da gymnasieleven først beAf Holger Vincents

Dansk mester, nordisk mester og et alvorligt crash i september måned. Det har været en både godkendt og særdeles begivenhedsrig sæson for det unge gokart-talent Casper T. Hansen. Den 17-årige roskildenser, der til daglig går på Himmelev Gymnasium, drømmer nu om at tage det næste skridt i sin karriere. ”I øjeblikket ligger jeg i forhandlinger med tre potentielle teams om at få mulighed for at køre Formel

gyndte at køre gokart for fire år siden. ”Min far prøvede tidligt at få mig ud at køre lidt, men der fangede det mig ikke rigtig. Til Blå Mandag var jeg så ude med klassen og køre udlejnings-gokart på Amager, og så slog det klik”, fortæller Casper T. Hansen.

Grimt crash Siden da er det blandt andet blevet til to Danmarksmesterskaber og i år hans første nordiske mesterskab. I Dansk Super Kart-klassen bød 2016-sæsonen til gengæld på en mere ubehagelig oplevelse for racerkøreren. I en afdeling af løbsserien

Vil I ha’ bank, så får I bank....

geres i l l i B d ho en store! de

Overraskende sølvmedalje

Motorsportstalentet Casper T. Hansen har haft en mere end godkendt 2016-sæson. Fra næste sæson håber han på at kunne skifte gokart ud med Formel 4.

i Thy svigtede gokartens bremser, og Casper T. Hansen drønede med omkring 110 km/t ind i en dækmur. Et crash, som han med tre trykkede ribben og en beskadiget albue dog slap forholdsvis billigt fra. ”Lige efter tænker man: ’Hold da op - det var vildt’,

men jeg sad faktisk igen i karten næste dag, for der var et mesterskab på spil”, siger han. Trods forsøget lykkedes det ikke at slutte øverst på sejsskamlen i Dansk Super Kart i år, men sæsonens øvrige resultater giver alligevel Casper T. Hansen mu-

lighed for at fastholde sin målsætning for fremtiden. ”Drømmen er at blive professionel racerkører. Det kunne da være mega-fedt at køre Formel 1, men mit mål er først og fremmest at kunne leve af min sport”, lyder det fra Casper T. Hansen.

Ved weekendens Danske Junior Mesterskaber i svømning markerede Roskilde Svømning sig helt fremme med flere svømmere i finalerne samt et væld af klubrekorder. Bedst gik det for Anna Brendstrup i 1500 meter fri svømning. Hun var inden stævnet seedet uden for top tre, men valgte fra start at følge med favoritterne. Den taktik gav pote, og til sidst var de kun to tilbage, og Anna tog sølvmedaljen som den første pige fra Roskilde Svømning i rigtig mange år. Andrea Paaske havde også et godt stævne, hvor hun satte klubrekorder i alle sine løb og var med i finalen i alt, hvad hun svømmede. Den unge svømmer er nu ved for alvor at stemple sig ind i toppen af dansk juniorsvømning.

Dahvid slår de store på hårde hvidevarer re igeo Billd h s en store! de

geres i l l i B d ho en store! de

re igeo Billd h s en store! de

geres i l l i B d ho en store! de

Philips Saftcentrifuge HR 1916/70 Den nemmeste måde at få friskpresset juice til hele familien. QuickClean på 1 minut.

Nu kun: kr. 1.085-

AEG Vaskemaskine LFL74834

8 kg med 1400 omdrejninger og mellemstort display. ProTex vaskemaskine med dampprogrammer til genopfriskning og skånsom ProTex tromle. Energi A+++.

AEG Kondenstørretumbler LT75780IH3

Med ProTex Plus tørretumbleren kan du tørre selv det sarteste tøj med et ensartet resultat. Woolmark Blue certificering. 8 kg. A++

Siemens opvask SN45L580SK

60 cm Til underbygning. Opvask med varioSpeed for op til 50 % kortere vasketid og øget fleksibilitet med topkurven varioDrawer Plus.m. 13 standardkuverter. Energiklasse: A+,

re igeo Billd h s en store! de Philips Dampstation GC9622/20

Miele Complete C3 støvsuger

Støvsugere med omfangsrigt tilbehør til næsten ethvert rengøringsproblem. Høj sugestyrke - 1.100 W. Større rækkevidde og komfort med teleskoprør og XXL-håndtag

Nu kun kr 4.440,-

Vejl. kr. 9.245,-

Nu kun kr 4.480,-

Vejl. kr. 6.889,-

Nu kun kr 2.998,-

Jo mere damp, desto hurtigere strygning. Der Vejl. kr. 2.390,dannes en jævnt kraftig dampstråle, som trænger dybt ind i tøjet og gør strygningen hurtigere og bedre.

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Nu kun kr. 2.295,-

Vejl. kr. 7.295,-

Se mange flere gode tilbud i butikken eller på dahvid.dk Dahvid Hvidevarer i Roskilde Industrivej 29C, 4000 Roskilde. Tel.: 4630 8484 Kontakt: roskilde@dahvid.dk Webshop: www.dahvid.dk

Nu kun kr 1.699,-

Regulerbar sugestyrke


15. NOVEMBER 2016 l 27 l

SÆLG :

SØLV OG MUSSELMALET

PÅ AUKTION HOS LAURITZ.COM TEMAAUKTIONER I NOVEMBER OG DECEMBER

Lauritz.com oplever stor efterspørgsel på både musselmalet porcelæn samt ældre og nyere sølv. RING, MAIL ELLER BESØG OS OG FÅ EN UFORPLIGTENDE VURDERING.

VURDERINGSEKSPERTER KERAMIK, PORCELÆN: NILS OVERGAARD,

nils.roskilde@lauritz.com, 46744040 SØLV: PETER MALTA MÜLLER,

peter.roskilde@lauritz.com, 46744040 AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14


l 28 l 15. NOVEMBER 2016

Roskilde Rundt Valgnat på Roskilde Gymnasium

Valggyser på Himmelev Gymnasium Elever og lærere på Himmelev Gymnasium fulgte med hele vejen, da der blev skrevet verdenshistorie ved det amerikanske præsidentvalg natten mellem tirsdag og onsdag. Udstyret med soveposer, proviant og computere mødte eleverne ind ved 20-tiden til en aften og nat med stars and stripes og valgudsendelser fra forskellige amerikanske tv-stationer. Havde det stået til Himmelevs elever, havde valget haft et andet udfald, og håbet levede da også længe. Men trods udeblivelsen af den store sejrsfest tidligt om morgenen, var stemningen høj natten igennem. Programmet bestod bl.a. i forskellige workshops, hvor der både blev produceret valgslogans og debatindlæg, talt kønspolitik og russiske forbindelser og checket funny facts om USA (vidste du fx, at det i en stat i USA ved lov er forbudt at vie et egern??). En lærerig og anderledes nat på Himmelev Gymnasium sluttede lidt over 7 om morgenen, da de sidste luntede hjem til lidt velfortjent søvn.

400 gymnasieelever fulgte afslutningen på det spektakulære amerikanske præsidentvalg. Kampen mellem Trump og Clinton blev fejret på Roskilde Gymnasium med linedance, faglige oplæg, film, koncert og meget mere. Eleverne hyggede sig i hinandens og lærernes selskab og tog hjem med tasken fuld af viden om det farverige valg. Natten bød på livestreamming og mere end 20 forskellige indslag, hvor Roskilde Gymnasium havde direkte forbindelse til både en demokratisk politiker og til P3’s valgredaktion og hvor lærerne gav lynkurser i amerikansk politik og politiske analyser undervejs. Initiativet til det store arrangement blev sat i søen efter en samtale mellem en engelsklærer og en samfundsfagslærer under en fest på skolen.

Grønt flag over Viby Friskole Tirsdag den 8. november kl. 11.00 hejste Roskildes borgmester Joy Mogensen det Grønne Flag over Viby Friskole efter at den nye skoleleder, Peter Mortensen, havde fortalt eleverne om betydningen af flaget. Det Grønne Flag er med til at give skolen en synlig grøn profil. Målet er at bidrage til, at børn og unge bliver aktive medborgere, der kan tage hånd om natur og miljø. Efter hejsningen af flaget spillede borgmesteren flygel til morgensangen på skolen.

Mortens dag i Irma Mortens aften fik torsdag mange til at sætte tænderne i andestegen, men for butikschef i Irma Skomagergade, Morten Langebæk, og forretningens kunder var der forinden kage på programmet. Irma-lederen kunne således fejre sin 50-års-fødselsdag med blandt andet at dele 130 stykker lagkage ud til de besøgende, der kiggede forbi og ønskede tillykke, ligesom dagen også bød på særlige 50 % rabatter på udvalgte varer i forretningen, der i dagens anledning var pyntet flot op.

Rasmus Nøhr gæstede Sofies butik Fredag eftermiddag kunne den kendte sanger- og sangskriver Rasmus Nøhr opleves i Schmeltz Eftf., i anledning af den nye taskebutiks åbning. Årsagen til musikerens optræden i Roskilde er, at han og indehaver Sofie Flensborg i mange år har været private venner. Nøhr åbnede derfor med nummeret ’Sofies butik’, der var skrevet specielt til lejligheden, ligesom han også spillede ’Regnvejr’ - en sang Sofie Flensborg også var inspirationen bag. I dag er indehaveren af Schmeltz Eftf. gift med Rune Funch, der er medlem af Rasmus Nøhrs band. Ægtemanden indtog derfor rollen som leadguitarist under fredagens koncert. Som det ses på billedet agerede parrets søn Viggo lydmand under duoens optræden, til stor fornøjelse for de mange fremmødte.

Ny festival for handicappede Onsdag den 15. marts 2017 kl. 13-22 kommer den hidtil første festival for handicappede til at udspille sig i Roskilde Kongrescenter. Det blev annonceret på et pressemøde torsdag den 10. november kl. 11 i Teatersalen, Industrileddet 4 i Roskilde. Formand for Social- og Idrætsudvalget Birgit Petersen kunne ved samme lejlighed afsløre, at Roskilde Kommune giver et tilskud på 150.000 kroner til den nye festival. Prisen kommer til at blive 200 kroner + gebyr for entré og en øl/vand og en sandwich. Blandt de mange kunstnere bliver Wafande, Keld og Hilda og lokale Alabama Black Snakes.


15. NOVEMBER 2016 l 29 l

Prisbasker fra Suzuki

0,49% Rente kun

Suzuki Celerio 1.0 Comfort

PRISBASKER!

PRISBASKER!

Kun kr.

Kun kr.

899,pr. md.

Variable rente 0,49%

Suzuki Baleno 1.2 Comfort

Suzuki Swift 1,2 Comfort 5 dørs 1)

pr. md.

PRISBASKER!

Kun kr.

Kun kr.

1.275,-

Suzuki Vitara 1.6 Active

pr. md.

1.959,pr. md.

Variable rente 0,49%

3)

Husk serviceaftalen til din nye Suzuki: SUZUKI Roskilde Københavnsvej 154 46 38 00 40

2)

Variable rente 0,49%

PRISBASKER!

Variable rente 0,49%

1) Celerio 1,0 Comfort Ydelse 899,- pr. md. Kontantpris 89.990 ekskl. lev. omk. Løbetid 96 mdr. Udbetaling 20.000. Debitor rente 0,49%. Samlet kreditbeløb 82.155 inkl. kreditomk.. Samlet beløb der skal betales tilbage 86.215. ÅOP 4,9% Kaskoforsikring og betaling via Nets forudsættes. Betaling på anden måde koster 50 kr. pr. betaling. Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Forbehold for trykfejl. Kampagnen slutter 31.12.2016.

1.198,-

Tryghed fra kr. 189,-

pr. md.

4)

4)

andersenbiler.dk 2) Suzuki Swift 1,2 Dualjet 90 Comfort Ydelse 1.198,- pr. md. Kontantpris 127.990 ekskl. lev. omk. Løbetid 96 mdr. Udbetaling 25.000. Debitor rente 0,49%. Samlet kreditbeløb 110.349 inkl. kreditomk.. Samlet beløb der skal betales tilbage 114.981. ÅOP 4,5% Kaskoforsikring og betaling via Nets forudsættes. Betaling på anden måde koster 50 kr. pr. Betaling. Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Forbehold for trykfejl. Kampagnen slutter 31.12.2016.

3) Baleno 1,2 Dualjet 90 Comfort 5d Ydelse 1.275,- pr. md. Kontantpris 134.990 ekskl. lev. omk. Løbetid 96 mdr. Udbetaling 26.000. Debitor rente 0,49%. Samlet kreditbeløb 117.368 inkl. kreditomk.. Samlet beløb der skal betales tilbage 122.141. ÅOP 4,6% Kaskoforsikring og betaling via Nets forudsættes. Betaling på anden måde koster 50 kr. pr. Betaling. Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Forbehold for trykfejl. Kampagnen slutter 31.12.2016.

4) Vitara 1,6 Active Ydelse 1.959,- pr. md. Kontantpris 218.990 ekskl. lev. omk. Løbetid 96 mdr. Udbetaling 41.000. Debitor rente 0,49%. Samlet kreditbeløb 182.160 inkl. kreditomk.. Samlet beløb der skal betales tilbage 188.244. ÅOP 3,6% Kaskoforsikring og betaling via Nets forudsættes. Betaling på anden måde koster 50 kr. pr. Betaling. Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Serviceaftale på Vitara fra kr. 237/md. Forbehold for trykfejl. Kampagnen slutter 31.12.2016.


l 30 l 15. NOVEMBER 2016

Forlæng din bils levetid - det kan godt svare sig!

Nostalgi eller sund fornuft?

Uanset hvilke øjne der ser, så har de nok været omkring det autoriserede værksted. Derfor holder de stadigvæk! Få et stempel ved hvert serviceeftersyn på et autoriseret værksted. Det giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det!

Rikke Agerlin Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Michael Bo Nielsen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Lasse Kristiansen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Anne Pedersen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Jimmy Christensen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Morten Rasmussen Værkfører, Jens Winther AutomobilerApS

Thomas Ihde Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Dennis Pedersen Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Linda Gunvig Værkførerass., Vejlebo & Winther A/S

Jens Piil Værkfører, Vejlebo & Winther A/S

Torben Juhl Værkstedschef, Vejlebo & Winther A/S

Velkommen hos de autoriserede - din garanti for sikker pleje af din bil!

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde


15. NOVEMBER 2016 l 31 l

NYERE BRUGTE PEUGEOT BILER

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

DIESEL

BENZIN

Årg. 08/2015, km 28000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-bagrude • El-rudehejs for • El-rudehejs bag • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Klimaanlæg • Køl i handskerum • 16’’ Alufælge • Diode lygter • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sidespejle med varme • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • USB/iPod-tilslutning • Højdejusterbart forsæde • Kopholder • Baksensor • Fører-airbag • Gardin-airbag • Isofix

Årgang 10/2015, km 14000, blåmetal, fartpilot • splitbagsæde • aircondition • armlæn • tonede ruder • radio • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Start/stop-system • 18’’ Alufælge • Diode lygter • Glastag • Metallak • Delvis læder-kabine • Kopholder • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • bagagerumsdækken • bluetooth • kørecomputer • infocenter • startspærre • elspejle med varme • 4 x elruder • auto. nedbl. bakspejl • 6 gear • 2-zone klima • køl i handskerum • parkeringscensor • fartpilot

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 39103,-. Kr. 2595,-. (kreditomk. Kr. 44.980,- Årlig omk 6,0%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 75130,-. Kr. 4233,-. (kreditomk. Kr. 56.839,- Årlig omk 5,2%)

PEUGEOT 207 TOUCH 1,6 HDI 90 HK 5.D

kr.

PEUGEOT 208 CHAMPION AIR 1,0 VTI 68 HK 5.D

Årg. 09/2010, km 111000, hvid, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • tågelygter • tonede ruder • 6 airbags • 17’’ Alufælge • Aftageligt anhængertræk • Metallak kr.

DIESEL

69.900

kr.

BENZIN

BENZIN

239.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 54005,- kr. 3.079,- (Kreditomk. kr. 43.886,- Årlig omk. 5,6%)

kr.

BENZIN

369.900,-

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 BLUEHDI 120HK 5 D Årgang 10/2014, km 26000, gråmetal, 6 gear, 16” alufælge, airc., 2 zone klima, køl i handskerum, parkeringssensor, fartpilot,kørecomputer, infocenter, regnsensor

124.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 25885,-. Kr. 1585,-. (kreditomk. Kr. 30238,- Årlig omk 7,9%)

PEUGEOT 3008 ACTIVE 1,6 VTI 120 HK 5.D

Årgang 04/2016, km 17000, koksmetal, fartpilot • multifunktionsrat • Bluetooth • Håndfri telefon • Køl i handskerum • Kørecomputer • Nøglefri • Parkeringssensor • Regnsensor

Årgang 09/2014, km 37000, sølvmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • Håndfri telefon • Parkeringssensor

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 58045,-. Kr. 3304,-. (kreditomk. Kr. 39094,- Årlig omk 6,0%)

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 40960,-. Kr. 2377,-. (kreditomk. Kr. 36799,- Årlig omk 6,1%)

kr.

BENZIN

199.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 42.970,- kr. 2.486,- (Kreditomk. kr. 38.008,- Årlig omk. 6,1%)

DIESEL

PEUGEOT 508 SW ALLURE 2,0 BLUEHDI 150 HK 5.D Årgang 03/2016, km 3000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP

199.900,-

284.900

DIESEL

kr.

Årgang 07/2015, km 17000, koks metal, fartpilot • aircondition • tonede ruder • radio • 6 airbags • multifunktionsrat • 12V strømudtag • AUX-stik • Bluetooth • El-rudehejs for

89.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 20000,-. Kr. 1209,-. (kreditomk. Kr. 27.695,- Årlig omk 10,0%)

PEUGEOT 308 SW ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Årgang 01/2014, km 20000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • 6 gear kr.

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,2 VTI 82 HK 5.D

Årg. 08/2013, km 43000, sortmetal, ABS • fartpilot • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • Metallak • Justerbart rat • Kopholder • 12V strømudtag

Ydelser over 60 mdr. Udbetaling kr. 20000,-. Kr. 1363,-. (kreditomk. Kr. 27.959,- Årlig omk 19,5%)

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 THP 125 HK 5.D

219.900,-

kr.

DIESEL

Lev. omk. 3.880,-

PEUGEOT 108 GRIFFE

409.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 83170,-. Kr. 4669,-. (kreditomk. Kr. 61552,- Årlig omk 5,1%)

peugeot.dk

LUKSURIØS PERSONLIGHED • Lædersæder • Open & Go (nøglefri betjening og start) • Bakkamera • Sædevarme • Aircondition • Læderrat • 15” alufælge • 7” touch-skærm • Mørktonede bagruder • Krom rudelister • Tågeforlygter A+

PEUGEOT 108 GRIFFE

1.0 e-VTi 69 hk 5-dørs

114.990

KR.

• 26,3 km/l • Halvårlig grøn ejerafgift 310 kr.

26,3 km/l. CO2 88 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. Bilen er vist med ekstraudstyr. Prisen gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl.

Den kompakte Peugeot 108 er indbegrebet af elegance. Man falder straks for den lille bybils raffinerede silhuet, de dynamiske linjer og smarte detaljer. Peugeot 108 Griffe kan udover sin store personlighed også prale af et hidtil uset udstyrsniveau i sin klasse. 108 Griffe giver dig komfort og luksus udover det sædvanlige som f.eks. lædersæder, læderrat, bakkamera og nøglefri betjening. Og så endda til en favorabel lav pris! Kom til premiere hos din forhandler – eller se mere på peugeot.dk

PEUGEOT 108 GRIFFE

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67 PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Allan Johnny Vejlebo Telefon 88Larsen 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 32 l 15. NOVEMBER 2016

Overvældende interesse for Musicon-julemarked Hovedparten af de 70 stadepladser til Roskilde Julemarked er solgt. Af Holger Vincents

KnuckleGrease Garage byder for andet år i træk inden for til julemarked.

Brian Holm tænder træet ved KnuckleGrease-julemarked Lørdag den 26. november byder motorcykelentusiasterne på Søndre Ringvej indenfor til julehygge for børn og voksne. Af Holger Vincents

”Markedet er vokset, så flere af byens butikker er repræsenteret, så det er god mulighed for at finde både bløde og hårde pakker”, lyder det fra Morten Fogh, stifter af motorcykelfællesskabet KnuckleGrease Garage, der for andet år i træk byder inden for til Jul i den Gamle Garage. Under festlighederne, der løber af stablen lørdag den

man’s Ride (et årligt motorcykel-velgørenhedsløb red.) sidste år, og han har sagt ja til at komme forbi og hjælpe os med at starte festen”, fortæller Morten Fogh med henvisning til julemarkedets afterparty, der ikke har et fastsat sluttidspunkt. I det hele taget er KnuckleGrease Garage’s julemarked vokset i forhold til sidste år. Stemningen er der dog ikke blevet pillet ved af den grund. ”Det er et kanon hyggeligt og anderledes julemarked for alle – ikke kun for folk, der kører motorcykel”, lyder det fra Morten Fogh.

26. november fra klokken 13, kan besøgende more sig med blandt andet tørkælkning, pubquiz, auktion og besøg fra julemanden, ligesom der vil være mulighed for nyde en masse forskellige julegodter, god kaffe, øl og æblegløgg. Og når mørket falder på, kommer en kendt cykelrytter og ligeledes motorcykelentusiast forbi og tænder træet. ”Jeg lærte Brian Holm at kende gennem Gentle-

Jul = høJSæSon for hAndel med Smykker på Auktion ‘Når jeg får en diamant i hånden, kigger jeg, bl.a. efter diamantens facetkanter og indeslutninger’, siger Anna Sahlin, gemmolog fra GIA (Gemological Instiute of America), og smykkeekspert hos Lauritz.com i Roskilde. Diamanten er en af de mest populære smykkesten, der findes. Den er naturskabt og består af hårdt presset kulstof, og er samtidig et af verdens hårdeste materialer. Diamanter bedømmes ud fra fælles internationale standarder og de 4 væsentligste parametre er cut (slibning), carat, clarity (klarhed) og colour (farve). Dette GeorG JenSen. fuSionSrinG

hAmmerSlAGSpriS: 7.800 kr VurderinG: 7.500 kr

kaldes i diamantverdenen for ‘De 4 C’er’. Anna Sahlin undersøger alle diamanter, ud fra ”De 4 C’er, der danner grundlag for værdifastsættelse af diamanten og også kan være med til at identificere syntetiske sten. En diamant har skarpe facetkanter og en sten med rundede kanter kan være en indikation på en syntetisk sten, f.eks. en cubiz zirkona eller en glasssten. Næsten alle diamanter indeholder små partikler, som er kommet ind i diamanten, da den blev skabt fra naturens hånd. Disse partikler kaldes indeslutninger/fejl.

VintAGe diAmAnt VedhænG

hAmmerSlAGSpriS: 2.900 kr VurderinG: 3.000 kr

Her halvanden uge før Roskilde Julemarked løber af stablen i weekenden den 26.-27. november, er langt hovedparten af stadepladserne i Hal 9 på Musicon solgt. ”Vi startede med 70 stande og har nu 14 tilbage, så man skal skynde sig, hvis man vil være med”, oplyser Ditte Rasmussen Holm, butikschef i café- og livsstilsbutikken Zusammen, der er en af tovholderne på Roskilde Julemarked. Zusammen er en del af Dankbar – et behandlingstilbud rettet mod psykisk sårbare børn og unge – og det er ifølge Ditte Rasmus-

Ditte Rasmussen Holm og Johan Berthelsen fra Zusammen og Dankbar er tovholdere på Roskilde Julemarked.

sen Holm netop på grund af en stor arbejdsindsats fra tilbuddets målgruppe, at så mange stadepladser nu er solgt. ”Vores dygtige unge fra Dankbar har delt flyers ud, samtidig med at vi har været meget aktive på Facebook og haft noget med i Paperboy”, lyder forklaringen fra tovholderen. Interesserede, der overvejer at lægge vejen forbi Mu-

sicon den 26.-27. november, kan snart se den komplette oversigt over, hvad der præcist kommer til at ske på Roskilde Julemarked. ”Ud over de mange kvalitetsstande kommer der til at være en rigtig lækker café, samtidig med at der vil være kreative workshops og livemusik”, fortæller Ditte Rasmussen Holm.

Julebanko for en god sag Lørdag den 10. december er der julebanko i Bauhaus Arena Møllehusvej 15. Ungdommens Røde Kors

I samarbejde med

Fakta Indeslutninger kan være sorte prikker eller ligne små fjer. Klarheden fastsættes ud fra hvor mange indeslutninger der er, hvor de er placeret på stenen, størrelsen, farven og refleksionen. Kun meget få diamanter er helt klare, og som følge heraf meget kostbare. Det er en mindre udredning hver gang man får en sten ind til vurdering, man skal tænke på alle ”De 4 C’er”. Det kræver speciel ekspertise at gradere og vurdere ædelsten, og det kan være svært at vide, om det man har kan sælges. Man er altid velkommen til at komme forbi og få undersøgt sine smykker hos Lauritz.com.

SAfir oG diAmAntrinG

hAmmerSlAGSpriS: 3.600 kr VurderinG: 2.500 kr

ole lynGGAArd. Stor elefAntlåS

hAmmerSlAGSpriS:: 17.500 kr VurderinG:: 20.000 kr

kontakt: AnnA JohAnnA W. SAhlin, SpeciAliSt - GemmoloG GiA - 26 37 81 87 - AnnA.roSkilde@lAuritz.com

• 750 gratis p-pladser • kaffe/the og lidt sødt til ganen • max 300 deltagere • 3 plader koster 50 kroner • 6 plader koster 75 kroner

Roskilde og Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena indsamler til aktiviteter for udsatte børn og unge i Roskilde Kommune. Ungdommens Røde Kors vil anvende overskuddet til at fortsætte og gerne udvide sit samar-

bejde med kommune, frivillige organisationer og virksomheder. Dørene åbnes kl. 12 og 15.45 opgøres det indsamlede beløb.

Zonta Roskildes julemarked

Det summer af liv og dufter af jul, når årets julemarked afholdes søndag den 20. november. Et stort udvalg af julepynt, småkager, marmelade, hjemmelavede rødbeder, puder, tasker og dekorationer for enhver smag er at finde på det årlige julemarked. Alt skabt af Zonta Roskildes medlemmer, som de seneste måneder har arbejdet i fællesskab på at skabe årets julevarer. Der er rig mulighed for at gøre sine indkøb i afslappede og hyggelige rammer, mens man nyder et glas gløgg og julestemningen, som kvinderne i Zonta Roskilde altid skaber, når de med hjertet rejser penge til en vigtig sag. Hvis man vil høre mere om klubben, så besvarer medlemmerne gerne spørgsmål.

Zonta Roskilde holder julemarked den 20. november.

Hele salget fra årets julemarked doneres til kampen mod børneægteskaber via Zonta Internationals projekter.

Julemarkedet afholdes søndag den 20. november kl. 11-15 på Sct. Ibsvej 19.


15. NOVEMBER 2016 l 33 l

Dansk krimi om matchfixing For første gang udkommer der nu en dansk krimi om manipulation med resultater i professionel fodbold. Den nye krimi: ’Højt spil’ – Marcelo Krankl-krimi nr. 4 er skrevet af Roskildedrengen Rune Stefansson, som var bosat i Svogerslev indtil år 2015, hvor han flyttede til München for at hellige sig forfattergerningen. Romanen går i dybden med matchfixing, som er et omsiggribende problem i moderne idræt. Matchfixing har i de seneste år bredt sig til dansk og europæisk idræt. I dansk elitesport kender hver femte sports-udøver, træner og leder til matchfixing inden for deres sport, viser en undersøgelse foretaget af Danmarks Idrætsforbund (DIF). I Danmark har både FC Vestsjælland og Hvidovre IF for eksempel været ramt.

Baseret på virkelige begivenheder Romanen er stærkt inspireret af en virkelighed, hvor

Rul – IGEN Drej – IGEN Hop – IGEN Flyv – IGEN EN DANSEFORESTILLING OM LIVETS FRYDEFULDHED ALDERSGRUPPE: 6 MÅNEDER – 4 ÅR OG DERES VOKSNE

Roskilde-forfatteren Rune Stefansson har skrevet sin fjerde kriminalroman.

der i Asien spilles for milliarder af dollars om året på det sorte bettingmarked. Matchfixere fra blandt andet Singapore, Malaysia og Filippinerne rejser rundt i verden og bestikker spillere til at fixe de kampe, de deltager i. Og når en spiller først er kommet i kløerne på en matchfixer, er det svært at slippe ud igen. Trusler, vold og drab er en del af spillesyndikaternes metoder. I ’Højt spil’ går det ud over både spillere fra næstbedste danske række og verdensstjernerne fra Bayern München, og læseren kommer tæt på det hele. Den fiktive handling benytter virkelige

resultater fra 2016 og går tæt på matchfixernes lyssky metoder. Bogens persongalleri er en blanding af virkelige og opdigtede personer. ”Jeg vil jo ikke hænge nogen virkelige personer ud for at have begået forbrydelser, de ikke har noget at gøre med. Men at nogle FC København-spillere er med i en pokalkamp mod FC Roskilde, og at en rapkæftet verdensstjerne som Thomas Müller træner under Toni Toros ledelse, er i mine øjne med til at gøre krimien interessant og nærværende”, forklarer Rune Stefansson i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af bogen.

Glæden ved at opdage sin krop og mestre bevægelsen. Glæden ved at lade musikken tage over. Glæden ved et skift i lyset. Glæden ved at være sammen. Aaben Dans´ forestilling for de mindste bygger på netop denne følelse af åbenbaring og frydefuldhed. IGEN har turneret over hele verdenen og spiller nu en enkelt gang i Roskilde før den skal spille i Frankrig til foråret.

★★★★★★

★★★★

“Små som store labber IGEN i sig” “En hyldest til livets frydefuldhed”

“Alting er dejligt blødt, blidt og bøjeligt i Thomas Eisenhardts og Catherine Pohers forestilling IGEN”

BØRNETEATERAVISEN KIRSTEN DAHL

BERLINGSKE TIDENDE

FÅ BILLETTER TILBAGE!

SCENEN I LABORATORIET TIRSDAG 22. NOVEMBER 2016 KL 10.00 BILLETTER tlf. 3582 0610 MAIL billet@aabendans.dk ONLINE teaterbilletter.dk

ANNONCE

Kogekone insisterer på kvalitet Kogekone de luxe skræddersyr menuer til enhver lejlighed – altid med råvarerne i højsædet.

Er du juleløs? Så kom og deltag i julefesten den 24. december fra kl. 17.00 - 21.30 i Konventhuset i Roskilde.

Af Holger Vincents ”Det er kunderne, der bestemmer, hvad de gerne vil have at spise, men jeg kalder mig kogekone, fordi jeg fokuserer på den gode smag og samtidig mener, at vi skal spise årstidens - og helst de danske råvarer”, siger Gitte Lunding fra Tølløse, der under firmanavnet Kogekone de luxe har mangeårig erfaring med at levere måltidsløsninger til alle former for selskaber. Hun er oprindeligt slagter/delikatesse-uddannet i 1989, men kogekonens kvalitetsbevidste udgangspunkt kan faktisk spores helt tilbage til hendes opvækst på forældrenes gård tæt ved Svendborg. ”Jeg blev opdraget til at bruge sæsonens grøntsager, lærte hvordan man laver alt fra bunden og ikke mindst, hvor vigtigt det er at vide, hvor kødet kommer fra, og at dyrene har haft det godt. Ved ju-

Juleaften i Konventhuset bygger på en lang række traditioner. Vores gæster får: Kontakt Gitte Lunding på tlf. 23 26 86 02 eller se mere på www.lundings.dk

letid på gården var flæskestegen eksempelvis altid egen avl”, fortæller Gitte Lunding.

Twister klassikere

I dag bruger fynboen erfaringerne til at påtage sig mange forskellige kulinariske opgaver for både private og virksomheder. Fra bryllupsmenuer og konfirmationer til osteforedrag i forbindelse med vin- og ølsmagninger og en helt særlig nytårsmenu. Netop nu er det dog julefrokostsæsonen, der står for døren, og som altid skræddersyer Gitte Lun-

ding madløsninger efter kundens ønsker og laver alt helt fra bunden – gerne i folks private hjem, hvis de har pladsen. Fælles for alt, hvad kogekonen beskæftiger sig med, er, at smagen er i højsædet. Gerne i kombination med nyfortolkninger af kendte klassikere. ”Jeg kan godt lide at tage traditionelle retter og give dem et moderne twist. I forbindelse med valget i USA lavede jeg eksempelvis tapas med inspiration fra det amerikanske køkken”, fortæller kogekonen.

Læst juleevangeliet - God, traditionel julemiddag - Vin og/eller sodavand til maden - Mandelgaver - Glæden ved de mange julesalmer og sange - Kaffe, småkager, frugt og slik - En julehistorie eller to… En gavepose. God og hyggelig opvartning af os hjælpere - Dans om juletræet og god julestemning + hjemtransport.

Tilmelding for gæster til Juleaften i Konventhuset, Domkirkestræde 10, Roskilde, foregår i Konventgården på adressen den 3. december kl.12-14. Deltagerpris: kr.100,-, betales ved tilmelding. Tag en indvandrer, flygtning eller asylansøger med fra Roskilde eller opland - uden udgift, idet der er fundet sponsorer. Se mere på juleaftenikonventhuset.dk Glade julehilsner Lis Kjær medlem af menighedsrådet


l 34 l 15. NOVEMBER 2016

KULTURKALENDER 2016

NOVEMBER

LØRDAGSJAZZEN I ROSKILDE Jazz Lips (D). Fri entré. Gimle kl. 11-14

ENGHAVE BAROK

Christian Dehn Bang dirigerer Enghave Barokorkester og solister i værker af J. S. Bach. Gl. Vor Frue Kirke kl. 15

VINTERMARKED

Da det snart er jul holder ca. 30 kunstnere vintermarked med salg af keramik, billeder, filt, glas, smykker, pileflet, træ m.m. Fri entré. Kunstnerværkstedet kl. 10-17

SCRAP-A-MANIA MESSE

Scrapbooking-messe -Sjællands største papirmesse. Lækre materialer til scrapbooking, kort og home-decor. Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena kl. 11

JUL PÅ GULDDYSSEGÅRDEN Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

ONSDAG 16. NOVEMBER

80-120 kr. Laboratoriet kl. 20 (lørdag kl. 16 og 19)

Lær smarte tricks og bliv bedre til at finde præcis det, du leder efter. Gratis billetter. Roskilde Bibliotek kl. 17

HUSH - DORTHE GERLACH

Seniorbio præsenterer: Jul i skovridergården. Fri entré. Baptistkirken i Roskilde kl. 13

SAVEUS kom ud af det blå og ind på den danske musikscene med en overbevisende debut-optræden ved P3 Guld en oktoberaften i 2015. Entré: 195 kr + evt. Gebyr. Gimle kl. 21

TORSDAG 17. NOVEMBER Kender du dine rettigheder, når du køber eller sælger noget henover EU’s grænser? Ved du hvor du kan få gratis hjælp i forbindelse med forbrugerklager? Roskilde Bibliotek kl. 17-19 Scenen

En a cappella teaterkoncert med Di Vers om at finde vej gennem livets mange skær. Entré:

Boogie Lasse. Tilmelding nødvendig. KulturCosmos kl. 14

PRIS PÅ

TILBUDDET GÆLDER LØR, SØN, MAN & TIR

À LA CARTE

FRA KL. 16.00 - 22.00

MANDAG 21. NOVEMBER DET LITTERÆRE KVARTER

Michael Kamp har udgivet romaner, tegneserier og noveller og vundet priser både for sine historier til børn, science fiction og for sine horror-romaner til voksne. Gratis billetter. Roskilde Bibliotek kl. 17

SJOVE BILLED- OG FOTOAPPS

Hovedvejen 140 2600 Glostrup TLF: 4343 0990

TILBUDDET PÅ TO

EFTER KL 20.00

Copenhagen Designer Outlet v/City2 Hveen Boulevard 2 2630 Taastrup TLF: 4399 0086

NY

HE

Lær forskellige typer af sjove foto- og videoapps at kende. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 16

NORDIC GAMES DAY 19. NOVEMBER

LØRDAG 19. NOVEMBER NORDIC GAMES DAY

Come and play with us as we celebrate Nordic Games Day! There will be board games aplenty and game experts will be there to teach you, so sit down, play games, and have fun. Roskilde Bibliotek kl. 10-20 i Caféen

OLSENS TEATER: LIDT AF HVERT

En hane, en gris, en hest. Fem æbler fra hanens træ. Hvad de tre dyr kan finde på med de fem æbler m.m. Tilmelding nødvendig. Jyllinge Bibliotek kl. 11

Hymns From nineveH 17. nov.

ENS

COCKTAILS GÆLDER

NYHED! Få din næste kupon med Dalle Valles nye app

Kuponen gælder t.o.m. 2017

BESTIL 2 X BRUNCH FROKOST

| BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen gælder t.o.m. 2017

FOREDRAG

Videnskaben Bag Godt øl. Hvordan naturvidenskaben gav bryggerne bedre indsigt i processerne bag ølbrygning. Smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter. Svalins fælleshus kl. 19-21.15

BESTIL 2 X

AFTEN | EVENING

BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

AFLEVER VED BESTILLING

TILPAS UTILPASSET

SØNDAGS MATINÉ

/2

1

VÆRDIKUPON

FREDAG 18. NOVEMBER

Giv hvad du har – tag hvad du kan bruge Roskilde Bibliotek kl. 12.30-15

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Tag ægtefællen eller vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Bliv gerne hængende til en snak om filmen bagefter. Tilmelding nødvendig. Ågerup Bibliotek kl. 13.30

kontant-

VÆRDIKUPON

HEMMELIG FILM PÅ ÅGERUP BIBLIOTEK

Den 27. november har Kirkens Korshær sin første landsindsamling under overskriften ’Danmark mod fattigdom’. Der samles ind for fortsat at have hænder til at løfte opgaven og for at sikre varm kaffe på kanden. Med landsindsamlingen sættes der samtidig fokus på at oplyse om konsekvenserne af fattigdommen. Alle bidrag er vigtige. Man kan hjælpe ved at give et par timer af sin tid og melde sig som indsamler på www. danmarkmodfattigdom.dk eller ved at tage godt imod indsamlerne den 27. november.

AFLEVER VED BESTILLING

Eva Stenild har været på safari i Tanzania fem gange. Ikke to ture har været ens. Tilmelding nødvendig. Gundsømagle Bibliotek kl. 19-20.30

Første landsindsamling

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

SAFARI I TANZANIA

BYTTEMARKED

TIRSDAG 22. NOVEMBER

FORBRUGER EUROPA

efter

hjælpsloftet er trådt i kraft, kan vi allerede mærke et øget pres i varmestuen,” siger leder af Kafé Klaus Gitte Dueholm.

SØNDAG 20. NOVEMBER

KUPONEN GÆLDER KUN I: GLOSTRUP, FIOLSTRÆDE & COPENHAGEN DESIGNER OUTLET v/CITY 2

SENIORBIO

SAVEUS

uger

VÆRDIKUPON

Jazzens store stemme - skønhed og smerte. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19-21 på Scenen

”Få

KUPONEN GÆLDER KUN I: GLOSTRUP, FIOLSTRÆDE & COPENHAGEN DESIGNER OUTLET v/CITY 2

LYTTEKLUB JAZZ - BILLIE HOLIDAY

HUSH tilbage på landevejen Akustisk trio tour i selskab med guitarist Rune Kjeldsen. Ramsømagle Forsamlingshus kl. 20

Konsekvenser af kontanthjælpsloftet

VÆRDIKUPON

SØG SMART PÅ GOOGLE

Utraditionelt julemarked med mere end 40 deltager, der sælger kunsthåndværk med relation til den forestående advent og jul. Gulddysse Kulturgård kl. 11-16 også søndag den 20

Kirkens Korshær har landsindsamling den 27. november. Kirkens Korshær giver mennesker en hjælpende hånd og dæmmer op for håbløsheden ved at tilbyde ly for natten, et billigt måltid mad, bad og rent tøj. Og nok så væsentligt: nærvær, omsorg og respekt. I varmestuen Kafé Klaus i St. Højbrøndestræde kommer mange, som samfundet ikke kan hjælpe tilstrækkeligt. Udsatte mennesker med stor sorg, ar på krop og sjæl, sårbare hjemløse, der er mål for overfald, samt familier, der for længst har aflyst jul, fødselsdage, fritidsaktiviteter og ferier, fordi livets primære formål er blevet at skrabe sammen til dagen og vejen.

D!

SAFARI I TANZANIA 17. NOVEMBER

Roskilde mod fattigdom


15. NOVEMBER 2016 l 35 l

Spil Dansk blev et bevis på Roskildes position som musikby Der er ingen tvivl om, at Roskilde har vist sine musiske muskler i den forgangne Spil Dansk uge. Med flere end 70 events og koncerter har Roskilde Kommune kun været overgået af København i antallet af events. Og dermed slår Roskilde store kommuner som Odense, Aarhus og Aalborg, som også har engageret sig i Spil Dansk Ugen. Spil Dansk har igen været garant for, at dansk musik har sat dagsordenen en hel uge med masser af musik i radioen, på spillesteder, på gadehjørner, på biblioteket, i virksomheder – og alle tænkelige og utænkelige steder. Også i Roskilde, hvor børneinstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner har lukket musikken ind, mens andre koncerter har foregået ude i det fri, på stationen og gader - og spillesteder og kirker har vist et stort engagement.

Musik i fokus Roskilde Kommune har en vision om at være førende på musikken og at være en by og kommune med en stærk kulturel profil. Derfor har Roskilde Kommune været Spil Dansk-kommune

SVED AF PANISK ORGANISK

Om at holde fast i sig selv og hinanden, mens verdenen løber hurtigere og hurtigere.

ÅBENT LABORATORIUM #8

GRATIS ADGANG!

24. NOVEMBER / KL 20

MoZERT AF ANNIKA KOMPART

Med inspiration fra Mozarts Spiegelkanon, har Annika Kompart skabt en samtale mellem dans og musik.

Tændte elever på Roskilde Gymnasium får en fed oplevelse med Stefan Pasborg og Dawda Jobarteh.

siden 2013. Derved kan Roskilde bidrage til at udbrede, udvikle og sætte fokus på dansk musikkultur i bredeste forstand. Sammen med 23 øvrige danske kommuner har Roskilde været med til at gøre uge 44 til en musikkens festuge. ”I Roskilde tror vi på musikken som en måde at gøre livet bedre og sjovere på. Det er Spil Dansk som begivenhed med til at sætte fokus på, dels i de mange forskelligartede arrangementer, som mennesker

i kommunen kan opleve og blive beriget af, og dels i kraft af det netværk, der bliver skabt i tilblivelsen af events mellem de mange dygtige og energiske musikaktører. Det flotte udbud af arrangementer, som har fundet sted i uge 44 handler for os om at placere musikken højt på dagsordenen i Roskilde Kommune”, siger borgmester Joy Mogensen om Roskilde Kommunes deltagelse i Spil Dansk.

LET´S NOT PRETEND TO BE ALONE HERE AF EMILIE GREGERSEN + NAYA MOLL OLSEN + REBECKA BERCHTOLD + RIIKKA LAURILEHTO “Jeg har forsøgt at fortælle om en verden. Som ikke findes. For at den skulle findes.” Inger Christensen.

Bestil GRATIS BILLETTER på billet@aabendans.dk · aabendans.dk SCENEN I LABORATORIET · RABALDERSTRÆDE 10 · ROSKILDE

Kunstnerværkstedet inviterer på Vintermarked.

Lad mig stå for årets

julefrokost nytårsmenu eller

NYTÅRSMENU FORRET: DE FIRE ÅRSTIDER: Kammuslinger marineret i ramsløgspesto og citronskal Røget dyrekølle m. sommerkompot Vildt paté med syltede stikkelsbær Bagt torsk m. grov sennep og honningmarineret vinterurter Hjemmebagt flute

JULEFROKOST: Marineret sild m. løgcreme Hjemmelavet stegte sild m. sennep og dild Koldrøget laks m. citron og rygeostcreme Hjemmelavet leverpostej m. bacon, champignon og rødbeder Stegt svinekam m. hjemmelavet rødkål Hjemmelavet æbleflæsk m. røget spæk Stegt svinemørbrad m. bløde løg og asiekompot Anderilette m. marineret rødløg Tre forskellige slags ost m. hjemmelavet kompot samt tørrede dadler Hjemmebagt økologisk rugbrød og franskbrød Smør og fedt.

275,-

Pris pr. couvert (min. 6 couverter)

HOVEDRET: Dansk kalvemørbrad Smørstegte kartofler Nytårssalat m. forskellige marinerede beder, pærer, grønkål og sojaristede mandler Bagte svampe m. gedecreme Hjemmelavet svampesauce DESSERT: Chokoladedrøm serveret m. hjemmelavet grannåle-is og lime flan 1 flaske Cava (ved minimum 6 kuvert)

395,-

Pris pr. couvert (min 4. couverter)

Kontakt mig så vi kan planlægge dit/jeres arrangement

Kogekone

de luxe

Tlf. 23 26 86 02

·

Gitte@lundings.dk

·

www.lundings.dk

Lørdag d. 19. nov. Søndag d. 20. nov. Kl. 10.00 – 17.00. Gratis adgang! Kom og kig - og bliv inspireret til adventspynten. Der vil være mulighed for at vinde et stykke kunst. Foruden værkstedets egne kunstnere får vi besøg af spændende gæstekunstnere. Caféen byder på gløgg og æbleskiver. Adresse: Sdr. Ringvej 9, Roskilde. www.kunstnervaerkstedetroskilde.dk


l 36 l 15. NOVEMBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Aygo Pink Stubbe Edition Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Sidste uges udsnit var Banedanmarks fjernstyringstårn. Ugens vinder blev John Hjorth Christensen, der svarede rigtigt. Tillykke - der står et paperboykrus klar til John på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Husker du? Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Visionær vagabond Gunnar Bjerregaard Nielsen har en lang karriere bag sig med bakterier og enzymer. I dag drømmer den berejste pensionist om en ny verdensorden. Af Tomas Skov

Da mejeristen fra Mols Bjerge flyttede til Roskilde i 1979, blev han ansat på det tidligere Kamstrup Mejeri i virksomheden Chr. Hansen. Opgaven var at producere

bakteriekulturer til mejeriprodukter i industriel skala, og det var noget der lå til højrebenet for Gunnar Bjerregaard Nielsen, der altid havde været fascineret af bakteriekulturer og enzymer. ”Det var en entreprenørog iværksættertid. Vi var de første i verden med den vision, og vi opfandt helt nye metoder og værktøjer”, fortæller den 69-årige pensionist. 1979 var samtidig året, hvor Gunnar Bjerregaard Nielsen startede på Roskilde Festival, hvor han senere blev miljøchef. I løbet af de kommende år bidrog han blandt andet til indførelsen

af pantsystemet på festivalen.

Vild vækst På Chr. Hansen var Gunnar Bjerregaard Nielsen leder for en voksende skare af medarbejdere, der pludselig var vokset til en stab på omkring hundrede ansatte. ”Jeg oplevede hvilken fantastisk energi, der er i en organisation med kollektiv selvtillid og sprudlende virkelyst”, fortæller lederen, der bidrog til, at virksomheden som den første i verden fik certifikat på kvalitetsledelse, fødevaresikkerhed og miljøledelse. Lokalsamfundet anerkendte endvidere, i 1933,

virksomhedens engagement med den daværende Unibanks Erhvervspris.

Verdensvagabond Matriklen på Sdr. Ringvej blev for lille til Chr. Hansens aktiviteter, som udvidede med køb af stor grund med bygninger på Avedøre Holme. I denne periode fik Gunnar Bjerregaard Nielsen ansvaret for kulturproduktionen globalt og senere for et kvalitets- og miljønetværk i 35 lande. Således kunne lederen nu udbrede sin forkærlighed for at vagabondere til det meste af verden. ”Jeg har været på de bonede gulve, men det er ikke


15. NOVEMBER 2016 l 37 l

Sidste omgang Af Tomas Skov

”Hvis vi var alkoholikere, så skulle vi i AA nu. Det her er absolut sidste omgang”, siger Lasse Nørbye Døssing, der er nybagt far til Bodil – et brød af en baby på godt fem kilo og 56 centimeter, der ligger og får bryst hos sin mor. ”Vi vil gerne gøre noget for børnetallet i Roskilde Kommune”, tilføjer Mathilde Nørbye Døssing, der allerede har lagt krop til tre søskende før Bodil.

Helst et lige antal ”Vi syntes ikke, vi havde nok at lave til hverdag. Jeg havde forestillet mig tre børn i alt, men Mathilde

mente, at vi skulle have et lige antal”, siger faren. Så nu er er børneflokken i Himmelev fuldkommen. Bodil føjer sig til en flok af søskende på henholdsvis 8, knapt 6 og halvandet år, men hun ligner allerede en pige med en vis gennemslagskraft, så hun skal nok komme til orde i storfamilien.

En god oplevelse

synes moren, der har haft fire meget forskellige fødsler, hvoraf de to sidste har været på Roskilde Hospital. Og de har begge været gode oplevelser for forældrene. ”Personalet har været uovertrufne. Det er altid en god oplevelse at føde her”, siger Mathilde Nørbye Døssing, og lyder næsten som om, hun kunne finde på at vende tilbage.

Mathilde Nørbye Døssings fjerde og sidste fødsel var hurtigt overstået. Veerne startede kl. 22, og hun var ude natten til valgdagen i USA den 8. november kl. 3:30. Selve fødslen varede i omegnen af 2,5 timer. ”Det gik lige hurtigt nok”,

Lasse og Mathilde Nørbye Døssing slutter børnerækken af med Bodil på 5100 gram.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

SPAR

20% Tilbuddet gælder til og med torsdag d. 24/11

det, jeg er optaget af. I dag bevæger jeg mig meget rundt og fornemmer, hvad folk er optaget af på et meget jordnært plan”, siger Gunnar Bjerregaard Nielsen.

Blikket mod syd Det nye årtusind bragte nemlig grundlæggende forandring i Gunnar Bjerregaard Nielsens liv. Efter en længere sygdomsperiode sadlede han om, læste en master i miljø på DTU og blev leder af en virksomhed, der fremstillede tilskudsfoder. Siden er hans interesse for socialøkonomi og bæredygtighed bare vokset, og den aktive pen-

sionist er i dag involveret i en række miljø- og uddannelsesprojekter i både Zambia, Sydindien og Sri Lanka. Hertil underviser han sågar tilbagevendende på et universitet i nærheden af Cochin i Indien.

Med rygsæk på På hjemmebanen i Roskilde finder Gunnar Bjerregaard Nielsen tid til at være medlem af bestyrelsen i Foreningen Sct. Hans Have. Men der bliver også tid til at nyde det gode liv langs og på fjorden med udgangspunkt i hjemmet nær havnen eller fritidshuset ved Kattinge vig. Udsynet er dog fortsat globalt, og den

SB12 Duo Mundskyl 250 ml.

SB12 original mundskyl 250 ml

Tilbud frit valg

84,-

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

berejste vagabond indtager som altid verden med rygsæk på. ”Det handler om at føle verden. Jeg prøver at fange menneskers tilværelse - hvad der driver dem, og hvad der fylder i deres hverdag. Lykke er mere, hvordan du møder tilværelsen, end hvad du møder”, siger vagabonden, som håber på en grundlæggende anden kurs for verden. ”Jeg glæder mig til, at man fokuserer på andet end forbrug. Jeg leder efter en ny verdensorden”, siger han.

Gunnar Bjerregaard Nielsen med direktør for Chr. Hansen Poul Hansen (tv.) og borgmester Henrik Christiansen (th.). Foto: Bennie Hansen.


l 38 l 15. NOVEMBER 2016

Det sker i din kirke Roskilde Kommune Korkoncert

Vor Frues Sangkor, der blev stiftet i Sangens år 2008, fik i efteråret 2015 selskab af sangere fra de tidligere Ramsø Sangere, så de nu er 30 medlemmer. Dirigent Hanne Tofte Jespersen leder os igennem en række fællessange, som alle kan synge med på. Efter korkoncerten serveres der kaffe og kage.

Onsdag 16. november 2016, 19:30 til 21:30

Vor Frues Sangkor gæster Syv Sognegård

Julemarked i Ågerup Sognegård og gamle præstegård 2016 Fredag den 18. november kl. 17 - 20, Lørdag den 19. november kl. 11 - 16 og Søndag den 20. november kl. 11 - 16 Kom og hyg dig. God stemning med cafémiljøer, masser af boder med inspiration til værts-/værtinde-, advents-, mandel- og julegaver. Oplev juniorkonfirmanderne gå Luciaoptog, vinsmagning, julemusik, gavelotteri, loppemarkede og masser af smuk brugskunst.

Hvad er ”en rigtig jul?” Få en minikatekismus i lommeformat: På 24+1 dag kommer du ind i det kristne jule-univers på en ny måde. En Gabriel App til alle, der ikke har reolen fuld af bibel eller katekismus, men som til gengæld har en mobiltelefon i lommen. Appen hentes gratis i App Store og Google Play. Se nu og indtil medio november og få en forsmag med velkomsten og de første 2 kalenderlåger. Gabriel er til voksne, der er nysgerrige, og som måske ikke er helt skarpe på, hvorfor vi døber og konfirmerer vores børn -

et redskab til at komme dybere ned i nogle af de kristne dogmer. Det er en aktuel mini-katekismus i en t o p m o d e r n e Sognepræst Kristian Gylling er en af stifterne bag Appén. udgave, og du bestemmer selv, forklaring på, hvad ”en hvor langt du går ind i rigtig jul” er. Ja, målet er det kristne univers. Med at få den lagt i lommen Gabriel Appen åbner på dig og mig, så vi kan du ”på gammeldags vis” bruge 5 minutter om dahver dag en ny kalender- gen på at forberede sig til låge med en provokeren- jul. de tegning, 3 forklarende Mød Gabriel på Faceone-liners, uddybning og book:@gabrielskalender, bibelens tekst. Kalende- Twitter: @ForeGabriel1, Inren giver en overskuelig stagram: gabrielskalender

Fyraftenskoncert Lise Burfelt & Merete Kuhlmann Onsdag 16. november 2016 kl. 17:00 - 17:30 Fyraftenkoncert - en halv times musik for sopran og orgel. Lise Burfelt, sopran, og Merete Kuhlmann, orgel. Musikken ved kirkeårets slutning kredser om afslutninger og håb om nye begyndelser, - både mht. året, dagen og livet. Programmet byder bl.a. på musik af Mozart og Fauré samt aftensange, og der vil også være en lille uropførelse i form af en nyskrevet salme med tekst af Iben Krogsdal og musik af Merete Kuhlmann. Gratis adgang, - og mulighed for et lille glas i våbenhuset efter koncerten.

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 16. til 23. november 2016 DÅSTRUP KIRKER OG SOGNEHUS.

16. + 23. nov. Babysalmesang 17. nov. ”Kom og syng med”

kl. 10.00 kl. 16.45

SYV KIRKE OG SOGNEGÅRD

16. nov. Kirkekoncert v/Vor Frues sangkor (G) 23. nov. Sang- og salmeaften 22. nov. Suppeaften

kl. 19.30 kl. 19.00 kl. 18.00

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD

20. nov. Gudstj. v/K.M Winther/Troels Bering

kl. 09.00

JYLLINGE KIRKE OG LADEN

22. nov. Gud og Spaghetti v/ Karen- Marie Winther 23. nov. Refleksion v/Mogens Dam 23. nov. Fyraftensalmesang.

kl. 17.00 kl. 09.00 kl. 17.30

20. nov. Gudstj.v/ Martin Ishøy.

kl. 10.00

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD

15. nov. Formiddagscafé v/ Inge Andersen 16. nov. ”Kom med ud og gå!” v/Elsebeth Kronbo 20. nov. Gudstj. v/Elsebeth Garde Kjær

kl.10.00 kl. 10.00 kl. 10.00

18. nov. Fredagsaltergang v/Peter Fischer-Møller 20. nov. Gudstj. V Rasmus Dreyer 20. nov. Aftensgudstj. Ulla Thorbjørn Hansen

kl. 12.00 kl. 10.00 kl. 17.00

DOMKIRKEN - KONVENTHUSET/KONVENTGÅRDEN.

16. nov. Kreativt samvær. kl. 12.30 20. nov. Søndagscafe om Ensomhed v/ Lars J. Sørensen kl. 15.00

VOR FRUE OG VINDINGE KIRKER OG SOGNEGÅRDE.

15. nov. 17. nov. 20. nov. 23. nov.

Prædikenværksted v/ Sofie Frost Bondorf Gudstj./blues/spisning v/M.F. Devantier (V Frue) Gudstj. v/Mette Friborg Devantier (V Frue) Børnegudstj. v/Mette F. Devantier (V Frue)

kl. 19.30 kl. 17.30 kl. 10.30 kl. 17.30

GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS.

20. nov. Gudstj. v/Morten Kastrup

kl. 09.00

SNOLDELEV.

20. nov. Gudstj. v/Lisbeth Larsen

kl. 10.30

JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD.

15. nov. 15. nov. 20. nov. 22. nov.

Gudstj. Astersghjemmet v/ Marianne Pedersen Seniorklubben ”Sådan kan det går”v/ Gudstj. :v/Katrine Louise Raun Seniorklubben. ”Rejsen til Antarktis”

kl. 13.15 kl. 14.00 kl. 10.00 kl. 14.00

HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD. JYLLING HELLIG KORS KIRKE OG MENIGHEDSLOKALER.

16. nov. Fyraftensrefleksion v/Mogens Dam 20. nov. Gudstj. v/K.M Winther/Troels Bering

kl. 17.00 kl. 10.00

SANKT JØRGENSBJERG KIRKE OG SOGNEGÅRD.

15. nov. Seniorklub: Halfdan Rasmussen 16. nov. Koncert v/ Lise Burfelt & Merete Kuhlmann 16. nov. Foredrag: v/Mikael Frank (Kirken Sankt Hans) 17. nov. Filmklub ”Amerikanske Præsidenter”

kl. 14.30 kl. 17.00 kl. 19.30 kl. 19.30

16. nov. 17. nov. 17. nov. 20. nov. 20. nov. 23. nov.

Sogneeftermiddag v/ Paul Kofoed Christiansen Babysalmesang Travehold for seniorer Gudstj. v/ Majbrit Weje Kristensen Rytmisk Gudstj Marckmann strange trio”+MWK Cafe Åndenød (tilmelding til spisning).

kl. 14.00 kl. 09.30 kl. 13.00 kl. 10.00 kl. 14.00 kl. 14.00

DOMKIRKEN.

16+23. nov. Onsdagsrefleksion v/Paul Kofoed Chr.

Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk

Syv Kirke www.syvkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk

Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk

Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk

Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk

Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk

Jyllinge Kirke /Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Jakobskirken www.jakobskirken.dk

ÅGERUP, KIRKERUP OG HVEDSTRUP KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD

15+16 nov. Juniorkonfirmand v/Gunder Gundersen (Å) 17. nov. Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) 18. – 20. nov. Julemarked i Ågerup Gl. Præstegård 18. nov. Juniorkonfirmation og risengrød v/Gunder G. (Å) 20. nov. Musikgudstj. v/”Oh Happy Day” og Kr. Gylling (Å)

kl. 12.00 Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side er plukket fra kalendersiderne torsdag før udgivelse.

kl. 14.30 kl .18.00 kl. 17.00 kl. 11.00


15. NOVEMBER 2016 l 39 l

Bent Jørgensen, gruppeformand for Venstre i Roskilde Byrüd, blev tirsdag den 8. november enstemmigt genvalgt som Venstres spidskandidat til borgmesterposten i Roskilde Kommune. Venstres spidskandidat ser frem til igen at stü i spidsen for Venstres kommende kommunalvalgkamp: �Der er brug for forandring i Roskilde Kommune – og der er brug for politikere, der tør tÌnke større, som tager ansvar og som tør prioritere. DÊt gør vi i Venstre, og jeg er glad for og taknemmelig over, at Venstres medlemmer igen viser mig den tillid at lade mig reprÌsentere dem ved det kommende kommunalvalg�, siger Bent Jørgensen. Venstres spidskandidat peger pü, at Roskilde Kommune har brug for en helhedsplan, og er derfor meget optaget af, at kommunen skal drives pü en økonomisk ansvarlig müde. Der skal samtidig skabes en stadig mere bÌredygtig Roskilde Kommune. �Nu gür arbejdet i gang

Roskilde i billeder

Venstres spidskandidat i Roskilde er klar

Spidskandidat Bent Jørgensen med venstreformand Flemming Friis Larsen.

med at lave et konkret og visionÌrt handlingsprogram frem til Venstres opstillingsmøde i forüret, hvor resten af listen vÌlges. Af emner vil vi sÌrligt have fokus pü sygehusbetjening i Roskilde Kommune, ambitiøse mül for folkeskolen, hvor faglighed og faciliteter skal vÌre i top, sikre en fortsat aktiv beskÌftigelsesindsats ogsü for flygtninge, mere valgfrihed i de kommunale tilbud og en aktiv socialpolitik, der sikrer, at vi tager hünd om de udsatte borgere i vores kommune�, fortÌller spidskandidaten Bent Jørgensen.

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. du sende en forespørgsel for at Fotografierne er en skøn blan medlem af blive gruppen. Skal ding af fotos fra det historiske

  TIL R GE LĂ… E

NY 

OBE sĂĽ send en

 ER RD GA dit foto i Paperboy, Roskilde og smukke landska & D BA

 , EN MĂ…L  KĂ˜EKK EFTER TIL R GE LĂ… NY 

af EROBE og giv dit besked tilRDKasper ber til det hurtige snapshot EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA foto et par linjer... en Roskildebegivenhed. Er du Design selv dine lĂĽger. Priseksempel: selv interesseret i foto, sĂĽ kan 10 alm. lĂĽger Design selv dine lĂĽger.

Stemningfyldt trappeopgang i Byen Hus. Lyset falder perfekt. Fotograf: Gefion Frydenlund Bentsdatter

5 skuffefronter

Priseksempel: 15 greb

10 20 alm. indv. lĂĽger 120 graders hĂŚngsler 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

ALARM & LĂ…SE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI TI R EROBE GE LĂ… NY EN, BADL& GARD KĂ˜EKK EFTER E OBMĂ…L RD KĂ˜KKEN, BAD & GA ER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

BLOMSTER

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

www.alarmeksperten.dk

TANDTEKNIKER

46 35 73 73

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.mariannegrand.dk

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Hersegade 24 ¡ 4000 Roskilde ¡ email: info@mariannegrand.dk

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

TĂ˜MRER

VI BINDER TIL ENHVER LEJLIGHED

VI UDFĂ˜RER ALT FRA REPARATIONER TIL

TOTALENTRERPRISER

FĂĽ et uforpligtende tilbud pĂĽ 61 33 75 37

Liljen

APS

RINGSTEDGADE 23A 4000 ROSKILDE ¡ TLF. 46 35 31 31 VIVIANKURE@HOTMAIL.DK

EL-INSTALLATĂ˜R

TVIS KĂ˜KKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

TANDTEKNIKER

�Vi sÌtter en Ìre i at udføre og levere et solidt og Ìstetisk tilfredsstillende hündvÌrk�

Facebook “f � Logo

følg os

Kristiansminde 7¡ 4000 Roskilde

UDSYRING

Dansk Udsyring AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

v/Lars Weltzer ¡ Algade 5 ¡ Roskilde VI ER LIGE HER FOR DIG, DINE TÆNDER OG DIT SMIL!

Et flot smil giver selvtillid og velvÌre Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skünsomt og professionelt!

Ny tandkrone samme dag! Perfekt pasform med 3D-teknik - og alt er klaret pĂĽ fĂĽ timer...

Ring 46 35 12 43 ¡ eller book pü tandicentrum.dk Åbent: mandag-torsdag: kl. 8-18 ¡ Fredag: 8-16

ONLINE

Hop med pü bølgen, skün miljøet og spar pü varmeregningen Rensning og udsyring af varmevekslere og varmtvandsbeholdere Ring for uforpligtende tilbud

Tlf. 60 70 29 07 www.udsyring.dk

CMYK / .eps

Facebook “f � Logo


l 40 l 15. NOVEMBER 2016

••• •• •

Vipp 9 Vipp 11 Vipp 274 Vipp 13 749,- 1.249,- 499,1.599,-

Panthella Mini 2.795,-

Kubus 4 949,-

Line 769,-

Kubus 1 489,-

Componibili 690,-

SHOP ONLINE PÅ

www.designcentershop.dk

90

PH lampen 1926-2016 L I M I T E D

E D I T I O N

1. OKTOBER - 31. DECEMBER 2016

PH 3½-2½ Kobber Gulvlampe Design: Poul Henningsen

Componibili 980,-

PH 2/1 Bord 4.195,-

Nunu elephant, small 949,- large 1.099,-

Skrin m/8 skuffer 1.595,-

Leveres med to over­ skærme, én i kobber og én i mundblæst glas Kr. 12.995,-

FØLG OS PÅ

P-PLADS i gården bag butikken

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK

Pbro uge 46 2016  
Pbro uge 46 2016  
Advertisement