Page 1

ROSKILDE 3. årgang Uge 42 • 17. Oktober 2017

Ragnarock i verdensklasse

Mindre end halvandet år efter sin åbning er Ragnarock i magasinet National Geographic kommet på en eksklusiv liste over de 11 bedste museer i verden. Side 8

Rektorer afviser kritik

Rektorerne Claus Niller, Johnny Vinkel og Henrik Nevers kan ikke genkende regeringens billede af gymnasiet som et ”pitstop”. Side 12

Madpakkeværksted

Op mod 75 procent af skolebørnene bliver nemlig sultne i løbet af skoledagen. Det var baggrunden for madpakkeværkstedet på ZBC, hvor skolebørn kunne variere fra spegepølsen. Side 14

Palle Aagaard kæmper for Veddelevs indentitet

Til forsvar for arvesølvet Side 6

MID SEASON

SPAR OP TIL

50% SALE PÅ MASSER AF VARER

Gælder den 16/10 - 21/10. Fratrækkes varens normalpris ved kassen.

SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE Tlf. 46 32 00 60 · wagner.dk


l 2 l 17. OKTOBER 2017

Ansøgning om ekstraordinære frivilligmidler 2017-18 Sundheds- og Omsorgsudvalget har sat ekstra penge af til at støtte kommunens frivillige foreninger. De ekstra midler udgør 1 mio. kr. i 2017-2018. Foreninger kan ansøge om midler til aktiviteter inden for fire temaer: • Initiativer for udsatte børn og unge, herunder psykisk sårbare og ensomme unge • Initiativer til at bekæmpe ensomhed hos ældre borgere • Initiativer på forebyggelsesområdet • Initiativer vedrørende palliation (fremme af livskvalitet hos borgere med problemer som følge af livstruende sygdom), herunder fx samarbejde med vågetjenester

De ekstra penge fordeles efter samme principper, som gælder for de ordinære frivilligmidler efter § 18 og 79 i serviceloven. Læs mere på kommunens hjemmeside under frivilligmidler. Fristen for ansøgning om de ekstra penge er den samme, som for de øvrige midler, nemlig den 1. november 2017. Skriv venligst tydeligt i ansøgningen, hvis der ansøges om del i de ekstraordinære midler. De resterende 0,6 mio. kr. af de ekstraordinære midler er til anvendelse i 2019, og der kan ansøges om disse midler i 2018. Nærmere information følger på bl.a. kommunens hjemmeside.

Kursus i Sund Aldring Savner du inspiration og viden til at leve et sundere seniorliv? Roskilde Kommune holder et 2 timers kursus i Sund Aldring for borgere over 65 år. Vi taler om netværk, motion, mad, samt hvilke ændringer du skal være særlig opmærksom på for at forebygge sygdom og svækkelse. Af hensyn til forplejning bedes du tilmelde dig: Træning og Sundhed, Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller på sundhedforalle@roskilde.dk, husk at oplyse telefonnummer. Kurserne er gratis.

KURSERNE HOLDES: Sundheds- og Omsorgcentret Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde. • Mandag den 6. november 2017, kl. 12.30-14.30 • Torsdag den 16. november 2017, kl. 12.30-14.30 Sundheds- og Omsorgscenter Nord, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. • Onsdag den 22. november 2017, kl. 10.00-12.00

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune:

• Roskilde midt Hjemmepleje søger SSH/SSA til Fælles Nat.

Administration, specialister og ledelse • Afdelingschef til Børn og Unge. • Plan- og Udviklingschef til Roskilde Kommune • Børn og Unge søger socialrådgiver. • Viceskoleleder søges til TiendeklasseCenter.

Pædagogik og undervisning • Uddannelsesvejleder til vikariat i UU Roskilde/ Lejre. • Pædagog søges til barselsstilling i Børnehuset Reden. • Sct. Jørgens Skole søger to lærere. • Klubmedarbejder søges til Klub Roskilde Nord, afd. Kometen • Underviser med praktisk håndelag til STU Københavnsvej. • Pædagog til vuggestuen i Børnehuset Wiemosen. • Pædagog søges til Børnehuset Skrænten.

Ældre og hjemmepleje • Brænder du for Rehabilitering – Så se her! • Rehabiliteringscenter Kastanjehaven i Jyllinge søger SSA’er. • Social- og sundhedsassistent/sygeplejerske i nattevagt til Plejecentret Astersvej. • Hjælp til Selvhjælps teamet i Roskilde Kommune søger social- og sundhedsassistenter. • Sygeplejerske søges til Bernadottegården.

Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Fast vikar søges til Børnehuset Storkereden.

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne DUFT TIL REFORMATIONEN Gå en tur på Kulturstrøget, og find ud af, hvordan Roskilde duftede i reformationstiden, for 500 år siden. Ved de forskellige duftposter kan du dufte til tryksværte og mange andre ting, som kom til byen i denne periode. Du kan opleve duftudstillingen på Kulturstrøget frem til søndag den 22. oktober. Udstillingen er arrangeret i samarbejde med BIMUS. Se kulturstrøg.dk for det fulde program for ’Luther Reformation’ på Kulturstrøget. FAKE NEWS TIL DEBAT MED LEA KORSGAARD Er vi trådt ind i en tidsalder, hvor alt og intet længere er sandt? Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, viser rundt i landskabet af misinformation og falske nyheder, som påvirker den politiske virkelighed mere end nogensinde. Med sig har hun syv konkrete råd til, hvad vi gør for at komme videre. Det kan du høre meget mere om torsdag den 26. oktober kl. 19-21 på Roskilde Bibliotek. Billetter koster 25 kr. og kan købes på roskildebib.dk/Detsker eller på bibliotekerne.

Tidligere i år udkom Lea Korsgaard med bogen ’Den der råber lyver’, som du kan hente gratis på denderråberlyver.dk

Borgermøder, høringer og afgørelser Borgermøder Nyt plangrundlag for Jyllinge Nordmark. 23. oktober 2017. Høringer Parcelhuse og rækkehuse ved Bromarken i Jyllinge. 20. oktober 2017. Ny blandet boligbebyggelse på vej i kvarteret Bifaldet på Musicon. 20. oktober 2017. Indledende høring om nye boliger ved Højagergaard i Veddelev. 27. oktober 2017. Nye boliger i halområdet i Jyllinge. 31. oktober 2017. Forslag til vandforsyningsplan 2018-2025. 1. november 2017. Nye boliger i Vindinge Nord. 3. november 2017. Dagligvarebutik ved Snoldelev Bygade. 3. november 2017. Omdannelse af Sortebrødre Plads. 3. november 2017. Næste etape af boligområdet Holmehøj i Gundsømagle er snart på vej. 10. november 2017. Kommunen klar igen med nyt plangrundlag for Jyllinge Nordmark. 12. november 2017.

Afgørelser Landzonetilladelse til udstykning og etablering af forsyningsøer og mellemlager samt midlertidig depot for opgravet jord på Milen, darupvej 50, matr.nr. 2gb m.fl. Vestermarken, Roskilde Jorder. 24. oktober 2017. Landzonetilladelse til terrænregulering på Østrupvej 169 og Maglegårdsvej 3, 3670 Veksø Sjælland, matr. nr. 18d og 21 Gundsømagle By, Gundsømagle. 26. oktober 2017. Tillæg til miljøgodkendelse og VVM screening af Hedehusene Produkthandel ApS. 30. oktober 2017. Landzonetilladelse til ny bolig med ny placering på Stærkendevej 53, matr.nr. 15f Vindinge By, Vindinge. 1. november 2017. Landzonetilladelse til udstykning af Risøhuse, matr. nr. 9a Ll. Valby By, Ågerup. 1. november 2017. Nedsivningstilladelse til Københavnsvej 277, 4000 Roskilde. 3. november 2017. Udledningstilladelse til Lyngbækken. 3. november 2017.

Sundere livsstil med digital vejledning Hent app’en LIVA i App Store eller Google play Læs mere på roskilde.dk/sundhed Kom i gang med vægttab, motion eller rygestop Din personlige vejleder i Sundhedscentret hjælper dig til en ny sundere livsstil skridt for skridt – i dit tempo. • Du bliver fulgt uge for uge via LIVA app’en • Du kan følge dine fremskridt om vægttab og motion • Du kan få hjælp fra andre, der har de samme mål som dig

roskilde.dk

Tilbuddet er til borgere, der har • Type 2 diabetes • Hjerte/kar sygdom • KOL • Ønsker rygestop • Er overvægtig Du kan få mere information i Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller mail til sundhedforalle@ roskilde.dk, husk at oplyse et telefonnummer.

Roskilde Kommune:

4631 3000


17. OKTOBER 2017 l 3 l

Ugens tanker

# VILJE TIL SUND VÆKST Mit navn er Lars-Christian Brask, jeg er byrådskandidat for Venstre i Roskilde, og jeg er overbevist om, at vi alle vinder, når vi lokalt får skabt flere private arbejdspladser. Vi skal udvikle og tiltrække nye virksomheder, så vi har noget sundt at leve af i fremtiden. Men lige nu er Roskilde en af de mindst erhvervsvenlige sjællandske kommuner. Det kan vi gøre langt bedre! Byrådet ønsker, at hjælpe de mest udsatte borgere gennem madfællesskaber.

Fælles om madglæde i Æblehaven & Rønnebærparken Et nyt projekt skal bringe udsatte borgere sammen genne spisefællesskaber. Udover at skabe madglæde blandt borgere, der bor i Æblehaven og Rønnebærparken, ønsker et samlet Roskilde Byråd at udviklingen af lokale fællesskaber skal hjælpe de mest udsatte borgere med at blive en del af et fællesskab. ”Tanken med fællesskaberne er at give beboerne nogle gode hverdagsople-

velser mellem opvask, indkøb og de øvrige praktiske ting, som fylder i dagligdagen. Vi skal skabe mulighed for at mødes på kryds og tværs og hygge sig med at spise sammen, også selv om man ikke har en stor familie eller omgangskreds”, forklarer formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Afgifterne skal ned, det skal være billigere at være virksomhed i Roskilde. Vi har for eksempel regionens suverænt højeste dækningsafgift. Den skal væk! Serviceniveauet skal op! Vi skal i dialog med virksomhederne og deres ledere. Vi skal forstå deres behov. Vi skal agere – ikke kun reagere. Erhvervsservice er mere end et magasin og en netværksklub. Fortsatte investeringer i vores infrastruktur er afgørende for fremtidens vækst. Og ikke mindst skal vores bæredygtige profil forfines og promoveres, så den kan være en løftestang for nye virksomheder inden for især håndværk, fremstilling, service og transport. Tag Musicon-området, der har genbrugt de gamle betonkonstruktioner og betonbelægninger som en integreret del af den nye bydel. Et fantastisk projekt, der helt fortjent er blevet nomineret til den prestigefyldte Bæredygtig Beton Prisen. Min overbevisning er, at inderst inde ved vi alle, hvad der er rigtigt og forkert. Også når det gælder nøglerne til at skabe et mere erhvervsvenligt Roskilde.

Hvad er DIN mening? Ring til mig på 25 63 60 00 eller skriv til mig på Facebook eller på www.larschristianbrask.dk. Her kan du også, gratis, downloade min bog Vilje til forandring.

# STEM PERSONLIGT

LARS-CHRISTIAN BRASK

DEMODAG Onsdag 25. oktober kl. 10-15

Oplev flere New Feet herre- og damemodeller i butikken

Fodterapeut Morten Skovfoged vil demonstrere og vejlede omkring valg af det rigtige fodtøj, der kan afhjælpe dine problemer. Behøver du ekstra støtte laver Snow Fun meget gerne specialsåler, der passer perfekt til dine sko og giver dig den optimale pasform. New Feet er fodtøj til mennesker med gigt, diabetes eller følsomme fødder. Udviklingen foregår i et tæt samarbejde med professionelle behandlere. New Feet har en unik balance mellem kvalitet, komfort, stabilitet og mulighed for individuel tilpasning.

10%

Snow Fun · Industrivej 1E · 4000 Roskilde · 46354086

på New Feet under arrangementet


l 4 l 17. OKTOBER 2017

Leg, liv og læring - helt ude i naturen! Bliv klogere på naturen, mød nye mennesker med noget på hjerte og ikke mindst find nye sider af dig selv, hvor du udfordres og udvikles; naturen har brug for dig – du har brug for naturen! Sæt derfor kryds i din kalender søndag den 22. oktober 2017 kl. 13 – 15 og tag venner/veninder, familie og bekendte med til ”naturens Halloween” i Naturliv For Alle.Mødested: KFUM-Spejderne Roskilde Gruppe, Eriksvej 50B, 4000 Roskilde

re flasker i en genbrugscontainer. Da hun steg ud af bilen, glemte hun at sætte bilen i frigear, hvorfor bilen begyndte at køre fremad. Den 82-årige forsøgte at komme ind i bilen igen, men var uheldig at få sin fod i klemme og pådrog sig muligvis et brud.

Røveri på Holbækvej Påkørsel i solskin Bil væltede om på siden

Tirsdag morgen skete der et uheld på Vestmotorvejen i det vestgående spor, da en 55-årig mand fra Nyborg under kørsel i sin personbil mistede herredømmet over den af ukendte årsager. Herved ramte han bagenden af en anden personbil ført af en 52-årig mand fra Roskilde, således at bilerne forulykkede, og den ene væltede om på siden. Ingen af de to parter var kommet til skade ved uheldet.

Samme morgen blev tre bilister impliceret i et uheld under tæt køkørsel i det flotte vejr, hvor solen skinnede. En 29årig mand fra Holbæk opdagede for sent den langsomme trafik foran ham, så han påkørte bilisten foran. Denne påkørsel bevirkede, at endnu en bilist blev ramt og dermed involveret i uheldet, der spærrede to vognbaner, så uheldsstedet kun kunne passeres i nødsporet. Ingen kom til skade ved uheldet.

Uheldig ældre bilist

En 82-årig kvinde fra Roskilde var kommet til skade med sin fod. De nærmere omstændigheder var, at hun var kørt i sin personbil med automatgear frem til stedet for at afleve-

Torsdag formiddag anholdt politiet en 19-årig mand fra Roskilde, der sigtes for flere tilfælde af røveri over for Spar på Holbækvej, hvor han lavede tyveri, og da han efterfølgende truede personalet, blev sagen til røveri. I forbindelse med anholdelsen truede han også politipersonalet, hvilket han også sigtes for. Den 19-årige sidder fortsat anholdt. Han fremstilles i grundlovsforhør fredag med krav om varetægtsfængsling.

Vold på natklub I weekenden blev en gæst på toilettet på natklubben Monsoon på Hestetorvet uden videre skubbet omkuld og sparket i hovedet af en ung mand, der beskrives som: Mand, dansk af udseende, 16-17 år, 190 cm, alm. af bygning, hvid hudfarve, lyst mellemlangt hår med midterskilning. Iført mørk sweatshirt, mrk. Stone Island med kompas-mærkat på venstre ærme på overarmen. Det lykkedes ikke i første omgang for politiet at finde frem til voldsmanden. Politiet har afhørt vidner til sagen og naturligvis også afhørt den 15-årige forurettede fra Roskilde.


17. OKTOBER 2017 l 5 l

Nyt lys i Kara Den svenske designer Johan Moritz skaber innovativ lyssætning i Roskilde rustne vartegn. Når mørket bliver tæt i efteråret lyser Roskilde op. Det sker med den årlige lysfest, hvor nysgerrige besøgende bevæger sig rundt i byens historiske midte, gennem stemningsfulde, oplyste byrum med fakler

Ny lyssætning i Roskilde velkendte Kara-tårn markerer både lysfestens komme og et navneskifte for virksomheden.

og optog. Som en markering af mørkets frembrud og den nærtstående folkefest bliver energi-tårnet oplyst i en ny innovativ lyssætning af den svenske designer Johan Moritz.

Kara bliver til ARGO Johan Moritz har gennem næsten to årtier stået for udviklingen af Malmøs innovative og æstetiske by-

rumslys. Samtidig har Johan været med til at etablere et samarbejde mellem Skåne og Region Sjælland, der er med til at sætte regionen på verdenskortet som visionære når det handler om lys, design og bæredygtig teknologi. Den nye lyssætning markerer ikke bare lysfestens komme, men også at Kara/Noveren skifter navn til ARGO, som er en forkortelse af affald – ressourcer – genbrug – overskud. Med det nye navn ønsker virksomheden således at sætte fokus på, at affald omdannes til ressourcer.

linicqueen.dk .c w w w å p k o Bo

Kom til gratis drop-in rådgivning om dødsboer

Har du mistet en af dine kære? Når du har mistet en, der stod dig nær, skal du ud over sorgen også tage hånd om alt det praktiske vedrørende boet. • • • • • • • •

OKTOBER TILBUD

Ved køb af valgfri ansigtsbehandling i oktober måned, får du gratis et gavekort på en mini manicure med shellac (helfarve) værdi 349,- Dette tilbud

Spørgsmålene er talrige, og derfor inviteres du til drop-in rådgivning om dødsboer, hvor du – gratis og uforpligtende – kan få besvaret dine spørgsmål om boets behandling af en erfaren advokat.

Hvem arver? Må du fjerne indboet? Hæfter du for gælden? Hvad er en åbningsstatus? Er boet skattepligtigt? Har du behov for en bobestyrer? Hvad er skifterettens rolle? Hvor meget skal der betales i boafgift? Hvordan klares tvisterne mellem arvingerne?

GRATIS Drop-in rådgivning: 25. oktober og 16. november kl. 9.00-18.00

KONTAKT

gælder hos Karina/ kosmetiker.

BREDGADE 34 • 4000 ROSKILDE • TLF. 28 57 26 27

ANDERS RYNKEBJERG

SUSANNE JAKOBSEN

PARTNER, ADVOKAT (H)

PARTNER, ADVOKAT

TELF. +45 8734 7570

TELF. +45 8734 7573

E-MAIL ANR@TVC.DK

E-MAIL SJA@TVC.DK

KØBENHAVNSVEJ 69, 1. · 4000 ROSKILDE · TELEFON 7011 0800 · WWW.TVC.DK

velkomstgave

PRISER FRA

HJEMMESIDE & REKLAMEKALENDERE I GAVE

9.995,-

Lad os hjælpe dig med at skabe en hjemmeside i et nutidigt design, og som har nemme og overskuelige vedligeholdelsesmuligheder. Vi giver dig en velkomstgave! 200 stk reklamekalendere i eget design ✓ Moderniseret design ✓ Opsætning af hjemmesider i CMS (hjemmeside system)

100% RESPONSIVE

design

✓ Nemme og overskuelige vedligeholdelsesmuligheder

Inkl. opsætning, tryk og levering.

Januar

Ma 1 Nytårsdag Ti

2

1

Fr

2

3

To

4

Sø 4

Fr

5

6

Ti

9

Ma 5

6

Fr

6 Sø 8

7

To

8

Sø 8

9

Fr

9

Ma 9

Lø 10

Ti

6

Lø 10

Sø 11 Ma 12 Ti 13

Sø 14

On 14

On 14

To 15

To 15

Fr 16

On 17

Lø 17

To 18

Sø 18

Fr 19

Ma 19

Lø 20

Ti 20

Sø 21 Ti 23

4

Fr 23 Lø 24 Sø 25

Fr 26

Ma 26 Ti 27

Sø 28

On 28

On 31

5 22 arbejdsdage ekskl. 4 lørdage

To 29 Skærtorsdag

Sø 29

Fr 30 Langfredag

Ma 30

Lø 31

20 arbejdsdage ekskl. 5 lørdage

34

27

31 ekskl. 4 lørdage

21 Ma

18 19 arbejdsdage ekskl. 4 lørdage

Ti 29

39

Fr 22 Lø 23

On 26 To 27Sø 24

ekskl. 4 lørdage

22

On 24

To 22

Lø 22

Fr 23

Sø 23

Ma 24

Sø 25

Ma 26

44

On 31

23 arbejdsdage

ekskl. 4 lørdage

51

Ti 18

On 19

To 20

Fr 21

48

Ti 27

Ti 30

ekskl. 5 lørdage

Sø 16

Ma 17

47

On 21

Lø 24

To 25

Fr 26

20 arbejdsdage

Fr 29

43

Sø 28

Lø 30 21 arbejdsdage ekskl. 4 lørdage

Lø 15

Lø 17

Ma 29

To 28

To 15

Fr 16

Ma 19

Ti 23

50

Ti 11

On 12

To 13

Fr 14

Ti 20

Lø 27 26

Fr 28Ma 25

Lø 29Ti 26

On 30 To 31

To 21

24

46

On 14

Sø 18

25

Sø 30 On 27 23 arbejdsdage

On 17

To 18

Fr 19

Lø 20

8

Sø 9 Ma 10

Lø 10

Sø 11

Sø 21

6 7

Ma 12

42

49

Ti 4 On 5

To Fr

8 9

Ti 13

Ti 16

Ma 22

Ti 25

35

25 OnFr 29

OnSø 19 17

To Ma 20 18

Fr Ti 21 19

Lø 22 On 20

Sø 23

To Lø 30 26 Fr Sø 31 27

Ma 28

38

Ti Lø 18 16

19

To 24

Ma 30

To 26

Fr 27 Bededag 22 arbejdsdage Lø 28

On 16 Sø To 17 Ma 20

To Sø23 20 Pinsedag Fr Ma2421 2. pinsedag Lø 25 Ti 22

On 10

Sø 14

Ma 15

MaFr17 15

Lø 18

Sø 26

On 25 Ti 31

Ti 15

To Fr

To 11

Lø 13

On 13

Ti 28

Sø 29

13

Ti 12

Lø 1 Sø 2 Ma 3

45

Ti 6 On 7

41

24 Fr 12

To 13

Fr 14

Lø 15

20SøTo1614

17MaOn 23

28 Ti 24

Ma 26 Ti 27

On 12 Ma 11

33

On

To 16

Fr 17

Fr 18 Ti 21

Fr 23 27 Ma

Sø 25 Palmesøndag

37

Ti Sø 11 10

To Sø 1012Kr. himmelfartsdag

6

9

December

1

2 3

Sø 4 Ma 5

5

Ti

2018

November

To Fr Lø

Sø 7 Ma 8

To Lø 7 8 Sø 98 Fr

40

4

Fr

On Fr 67

Ma 109 Lø

On Lø 22 19

30

LøOn 2125

On 28

20 arbejdsdage ekskl. 4 lørdage

16

22

Fr Ti2024 SøTo2226

Lø 24

19

9

Ma 14

Fr 20

Fr 23

9

5

Ti 7 On 8

Sø 1315

To Ma 1923

23To

On 5 32TiTo 56

Fr Ma 1113

Lø 21

OnSø 18

Oktober

Ma 1

Ti 2 On 3

36

Ma 4

LøTi1214

Ma 16

Ti 20

Sø 5 4 Ma 6

Ti Fr8 10 OnLø9 11

29

Ti 17

12

Ma 19

Sø 2 2 Ma 3 Ti 4

Lø 4 3

Sø 6

Ma 16 Fr 13

To 19

Sø 18

Sø 3

To 12Sø 15

On 18 Sø 15

Fr 16

On 21

Ti 10Fr 13 On 11Lø 14

Fr Lø1 1

To

Ma To7 28

15

Ti 17 Lø 14

Lø 17

8

To 22

Lø 27

11

Ti 13

On 21

To 25

Ti 30

Sø 11 Ma 12

To 22

On 24

Ma 29

7

Sep Juni tember

Ti27 1To 2 On 2Fr 3 Fr

Ma 9 Ti 10

On 11

To 12

2018

August Maj

On 1

14

5 Lø 7

To

On 7

8

Lø 13

Ma 22

10

Ma 5

3 To 5 On 4 Fr 6

Fr

To 11

Ti 16

3

påskedag Ma 2 2.On 4

On 7

6

Juli

April

Sø 1 Ma 2

Sø 1 Påskedag Ti Ti

Sø 4

Fr 12

3

Marts

To

Ti

2

On 10

Lisbeth Witek Buch Grafiker 2080 5178 - lwb@plass.dk

To

2 3

Sø 7

✓ 2 timers kursus er inkluderet

Februar

1

Fr

Ma 8

✓ Optimeret til pc / mac, tablet og iPhone / smartphone

To Lø

Ma 15

Sebastian Slot Jensen Forretningskonsulent 2080 5111 - sje@plass.dk

1

On 3

On 28

Ti 25 Juledag

52

On 26 2. juledag

To 27

Fr 28

To 29

Lø 29

Fr 30

Sø 30

22 arbejdsdage

ekskl. 4 lørdage

Ma 31

19 arbejdsdage

1

ekskl. 5 lørdage

21 arbejdsdage ekskl. 5 lørdage

Plass Data Software A/S Ahlgade 17A, st.th. - DK-4300 Holbæk +45 5945 5000 - www.plass.dk


l 6 l 17. OKTOBER 2017

Palle Aagaard har boet i Veddelev Landsby siden 1960, hvor der endnu var marker helt ned til fjorden. Nu kæmper han for at bevare den naturlige adskillelse af landsbyen og parcelhuskvarteret i Veddelev.

Til forsvar for arvesølvet

En eventuel udstykning af markerne omkring Veddelev Landsby til boligbyggeri vil potentielt bringe nye boliger – men også udslette landsbyens identitet. Et debatoplæg fra kommunen har fået de lokale op af stolene. Af Tomas Skov

”For os at se handler det her helt grundlæggende om fremtiden for Veddelev Landsby”, sagde formand for Veddelev Landsbylaug Lene Franck på borgermødet torsdag den 12. oktober. Baggrunden for det velbesøgte møde på Himmelev Skole var, at der i et debatoplæg fra Roskilde Kommunes side havde været lagt op til at sælge marken syd for Ny Højagergaard med henblik på at udstykke området til rækkehuse. Marken markerer sammen med området omkring Højagergård en fysisk adskillelse af Veddelev Landsby fra det nyere parcelhuskvarter, der fortsætter vestpå mod fjorden.

På kant med loven En sådan påtænkt udvikling af Veddelev vil umiddelbart være i strid med både Lokalplan 179 for Veddelev Landsby; Kommuneplan af 2009 om kulturmiljø i det åbne land; og endelig Roskildes Grønne Ring, der blev vedtaget så sent som i november 2016. Denne regulering skal med andre ord ændres for at muliggøre et kommende boligbyggeri på området.

Efterspørgsel? Debatoplægget kommer angiveligt på baggrund af efterspørgsel

ældreboliger. Gården er kommunens ejendom, og den har været udlejet i årevis. Nu har den imidlertid stået tom siden april i år, og den lader ikke til at blive vedligeholdt af kommunen. ”Det er desværre set før i lokalpolitik. Det er en kommunal ejendom, og de lader den bevidst forfalde. Når den så er tilpas forfaldent, er der lovhjemmel til nedrivning”, vurderer Palle Aagaard.

efter ældrevenlige rækkehuse i Veddelev. Og der er angiveligt også en del ældre borgere i Veddelev for hvem det ville være eftertragtet at kunne tilbringe den sidste tid i en ældrebolig uden at skulle forlade hjemstavnen. Imidlertid står det uklart, hvor reel denne efterspørgsel egentlig er. ”Jeg kender til to her i landsbyen, der gerne vil have ældreboliger – men de vil det ikke på bekostning af de grønne marker”, siger Lene Franck.

Øjebæ

Ingen plads Også den snart 80-årige Palle Aagaard, der flyttede til Veddelev i 1960, afviser også blankt denne mulighed. ”Jeg har hørt Torben Jørgensen (S) argumentere med, at nogle angiveligt skulle have bedt om, at der blev bygget ældreboliger i Veddelev Landsby. Men der er ikke én kvm at bygge på”, siger han.

Arvesølvet Det forhenværende byrådsmedlem for Radikale Venstre er alvorligt bekymret for, at man fra kommunens side vil gøre alvor af planerne om udstykning for at høste kapital og fremtidige skatteindtægter. Dog vejrer han, at de lokalpolitiske vinde er gunstige for Veddelevs grønne områder.

Det er denne mark, som kommunen i et debatoplæg har foreslået solgt og udstykket til rækkehuse.

”Når noget som dette sker, så bliver jeg rystet. Det er arvesølvet – og som Lene Franck sagde til borgermødet, så kan man kun afsætte det én gang. Jeg har været i det game i så mange år, så jeg tager ikke noget for givet overhovedet. Men tilsyneladende er der ikke flertal for at plastre markerne til”, siger han.

til at misforstå. Hvis nogle af de tilstedeværende var for udstykningen, holdt de i hvert fald lav profil. Formand for Plan- og Teknikudvalget Torben Jørgensen var ikke i tvivl efter mødet med de lokale fra Veddelev. ”Vi er ikke tonedøve - vi kan godt høre, hvad I siger”, sagde han efterfølgende.

Ikke tonedøve

Gård forfalder

Holdningerne fra de 220 tilstedeværende på Himmelev Skole torsdag aften var da heller ikke

Spørgsmålet er så, om der er potentiale for, at den forladte Ny Højagergaard kan konverteres til

Hertil kommer, at der de sidste mange år har stået en ulovligt opført antennemast på grunden. Den rager godt op i landskabet, og er forsynet med en lang række paraboler. ”Det er en regulær øjebæ, som er kendt ulovlig af Naturklagenævnet. Så inden man evt. kan tale om, at konvertere Ny Højagergaard til nogle få ældreboliger i ét plan, er man nødt til at lovliggøre grunden. Masten skal væk”, siger Palle Aagaard.

Veddelev Der er 1.146 borgere i Veddelev Den offentlige høring kører fra den 29. september til den 27. oktober


17. OKTOBER 2017 l 7 l

Nyheder fra

DESIGN DESIGNICONS ICONS BY BYARNE ARNEJACOBSEN JACOBSEN Series Series 7™ Fuldpolstret 7™ Fuldpolstret stol, stol, BrunBrun BasicBasic læder læder | Specialpris | Specialpris 5.495 5.495 kr. kr. Series Series 7™ Lakeret 7™ Lakeret stol, stol, HvidHvid | Specialpris | Specialpris 2.821 2.821 kr. kr. Series Series 7™ Fuldpolstret 7™ Fuldpolstret stol, stol, Sort Sort BasicBasic læder læder | Specialpris | Specialpris 5.495 5.495 kr kr ™ Series Series 7 Kontorstol, 7™ Kontorstol, Sort Sort farvet farvet ask | ask Specialpris | Specialpris 4.545 4.545 kr. kr.

Alle Alle priser priser er vejledende er vejledende udsalgspriser udsalgspriser

FØLG FØLG OS OS PÅ PÅ RINGSTEDGADE RINGSTEDGADE 7 ·7 4000 · 4000 ROSKILDE ROSKILDE · TELEFON: · TELEFON: 4635 4635 7460 7460 SHOP SHOP ONLINE ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK P-PLADS P-PLADS I GÅRDEN I GÅRDEN BAG BAG BUTIKKEN BUTIKKEN


l 8 l 17. OKTOBER 2017

Forebyg indbrud Torsdag aften var 380 borgere fra Roskilde og omegn samlet i Roskilde Kongrescenter til et borgermøde om, hvordan man bedst forebygger indbrud i sit hjem.  I Danmark blev der anmeldt 31.885 indbrud i 2016, hvoraf de 465 af anmeldelserne var fra Roskilde.  Ifølge TrygFondens seneste Tryghedsmåling fra 2015 gør indbrud knap hver fjerde dansker utryg. Samme fond har lavet en film om, hvordan man bliver nabohjælper, og dermed forebygge indbrud: https://www.youtube.com/watch?v=Kb4XvVUSquE

Ragnarock i verdensklasse Af Tomas Skov

Mindre end halvandet år efter sin åbning den 29. april 2016 er Roskildes Museet for pop, rock og ungdomskultur - i folkemunde blot Ragnarock - i magasinet National Geographic kommet på en eksklusiv liste over de 11 bedste museer i verden indenfor nyskabende design og interaktive udstillinger. Det unge museum på Musicon mænger sig således i selskab med innovative museer i både Rio de Janeiro, Seoul, Washington og San Francisco. ”Vi vil vedholdende forfølge ambitionen om at være med i toppen blandt innovative kulturoplevelser og bidrage til at sætte Roskilde på verdenskortet. Det ville være fantastisk at få Ragnarock låst fast på verdenskortet, også når internationale arkitekturturister tager på oplevelse”, siger ROMU-direktør Henrik Bo Nielsen.

Halvandet år efter sin åbning er Ragnarock udråbt til at være blandt de 11 bedste museer i verden.

FUNKTIONSJAKKE Før 2499,Nu

1199,SPAR 1300,-

RO’S TORV & ROSKILDE BY RO’s Torv 1 - Butik 15 · 4000 Roskilde · Tlf. 72 34 90 85 | Algade 16 · 4000 Roskilde · Tlf.: 72 34 90 70


17. OKTOBER 2017 l 9 l

plads til leg og læring, et sted hvor Amani og mange andre børn får et alternativ til den barndom, der er blevet dem frarøvet i Syrien. Halvdelen af de mennesker der er på flugt, er børn. Dansk Flygtningehjælp hjælper dem til at være børn i en meget svær situation, hvor krig fylder mere end leg.

Mennesker på flugt Over 65 millioner mennesker er i dag på flugt 13,5 millioner syrere og 3,5 millioner sydsudanesere er blevet tvunget til at forlade deres hjem

Gør en forskel Gør en forskel, når Dansk Flygtningehjælp samler ind til verdens flygtninge søndag den 5. november Tilmeld dig på tlf. 3373 5111 eller flygtning. dk. hvor du også finder praktiske oplysninger om indsamlingen Du kan også tilmelde dig hos den lokale koordinater: Ingrid Bertelsen, tlf: 22 42 08 23 Udlevering af ruter i Roskilde sker fra Kildegåren kl. 10

Halvdelen af de 65 millioner på flugt er børn. Du kan hjælpe dem ved at bruge tre timer på at samle ind søndag den 5. november.

Dansk Flygtningehjælp søger indsamlere i Roskilde Køkkengrej til otte familier, rent vand til 200 flygtninge eller vintertøj samt tæpper til en hel familie. Blot tre eksempler på, hvor langt de 1000 kr. rækker, som en gennemsnitlig indsamler for Dansk Flygtningehjælp får i bøssen på de tre timer, en indsamling tager. Dansk Flygtningehjælp leder med lys og lygte efter indsamlere i Roskilde: ”Dansk Flygtningehjælp og jeg opfordrer indbyggerne i Roskilde til at gå på gaden med os søndag den 5. november, hvor vi samler ind til mennesker på flugt. Ved at samle ind gør du en forskel for nogle af verdens mest udsatte flygtninge”, siger Ingrid Bertelsen, der er indsamlingskoordinator for Dansk Flygtningehjælp i Roskilde.

”Vores arbejde verden over hjælper hver dag tusindvis af mennesker med at overleve et liv på flugt.” Millioner på flugt Mennesker på flugt har fået rykket deres liv op med rode. Mange har mistet kontak-

ten til deres familie, naboer og venner. De har ikke mulighed for at give deres børn og syge fornødne ting som medicin, mad, drikke, tøj og sko, og de lever i uvished om, hvad fremtiden byder dem. Pengene fra årets indsamling går udelukkende til Dansk Flygtningehjælps internationale arbejde med et særligt fokus på flygtningekriserne i og omkring Sydsudan og Syrien, hvor millioner af mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem. Derudover er du som indsamler med til at gøre det muligt at rykke hurtigt ud, når en ny krise tvinger voksne og børn til at forlade deres hjem.

Halvdelen er børn ”Vores arbejde verden over hjælper hver dag tusindvis af mennesker med at overleve et liv på flugt. I Roskilde har vi brug for frivillige til mange af vores ruter. Det tager cirka tre timer at gå en rute. Pengene går til at gøre livet sikrere for børn og voksne, som oftest lever et utaknemmeligt liv uden basale fornødenheder i verdens mest udsatte områder”, siger Ingrid Berthelsen Ni-årige Amani og hendes lillebror, Suliman, som lige er fyldt et år, flygtede fra krigen i Syrien. De to søskende flygtede med deres mor og far til det nordlige Libanon og bor i dag i byen Mazhta Hammoud. Livet i det lille telt giver sjældent rum til leg, og da Amani ikke kan gå i skole, er der ikke meget plads til at være barn. Dansk Flygtningehjælp har derfor oprettet et aktivitetscenter i Mazhta Hammoud med

Fredag den 20. oktober får vi besøg af Linette fra Wolford Linette er klar med råd og vejledning fra kl. 14. Ved køb af et Wolford produkt denne dag deltager du i lodtrækning om et gavekort på kr. 1.500 til køb af Wolford.

Algade 37, Roskilde • Tlf. 4117 9252 • Ahlgade 30F, Holbæk • Tlf. 4112 7293 Shop online på gitte-munch.dk • info@gitte-munch.dk


l 10 l 17. OKTOBER 2017

TINA BOEL Spidskandidat SF

POLITIKEREN SPØRGER POLITIKERNE SVARER BENT JØRGENSEN

Spørgsmål:

SF Roskilde kæmper for et mere solidarisk Danmark, hvor alle borgere uanset baggrund kan få et godt liv. Vi er meget optaget af miljø- og klimaudfordringer og at skabe et bæredygtigt samfund. SF Roskilde er et både visionært og realistisk parti. Vi ønsker en markant anden politisk retning i Roskilde, og for SF Roskilde er det vigtigt at få indflydelse og tage et ansvar fremfor protest i det politiske arbejde. SF vil fjerne alle de opgaver, som ikke giver mening og som går fra fx ældreomsorg, børnepasning og undervisning. Det giver mere tid til bedre velfærd og bidrager til et positivt arbejdsmiljø. Politik er at vælge og prioritere. Derfor beder vi jer om at prioritere mellem nedenstående udsagn: SPØRGSMÅL 1 Hvis I skal vælge mellem ”flere hænder” eller at fjerne opgaver eller regler, der giver medarbejdere mere tid til kerneopgaver som fx undervisning eller pleje - hvad er jeres prioritering og hvorfor? SPØRGSMÅL 2 Normeringerne på dagtilbud i Roskilde ligger under landsgennemsnittet. Hvis valget står mellem at prioritere højere normeringer eller bedre uddannet personale (fx. 70-30 i forholdet mellem pædagoger og medhjælpere) - hvad er jeres prioritering og hvorfor?

Spidskandidat Venstre

KNUD DAMGAARD Spidskandidat Liberal Alliance

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Venstre mener, svaret er både-og i stedet for enten-eller. Roskilde Kommune kan sagtens kombinere en rimelig personalenormering samtidig med, at medarbejderne får bedre tid til kerneopgaven. Vi ser bedre ledelse, bedre arbejdsmiljø og et lavere sygefravær som nøglen til at frigive tid og ressourcer til undervisning og pleje.

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Vi mener helt klart, at samfundet skal have mere tro på de medarbejdere, der er sat til at løse opgaverne, da der bliver brugt alt for meget tid på rapportering. Derfor vil vi altid prioritere flere hænder, men også at fjerne opgaver og regler, der forhindrer dem i at passe deres arbejde og/eller videre uddanne sig.

SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Alle vi der selv har små børn i dagtilbud ved af egen erfaring, hvor meget god ledelse, faglighed, motiverede ansatte og en veldreven institution uden konstant skiftende pædagoger og vikarer betyder for børnenes trivsel. Venstre mener, at uddannet personale og god ledelse af institutionerne er en hjørnesten i at forbedre vores institutioner. Vi vil arbejde for, at sygefraværet sænkes, pædagogernes faglighed og arbejdsglæde sættes i spil, og at der også bliver rum til den faglige udvikling.

SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Vi mener at højere normering kan være nødvendigt for at have et fornuftigt pasningstilbud, og vi mener at det er vigtigt, at der ikke skal være ventelister på pasningstilbud. Der skal være institutioner i nærområdet, hvor børnene kan vokse op med deres eget netværk, og betyder det midlertidig forhøjelse af normering, så går vi ind for det - alternativt en anden fordeling af pædagoger/medhjælpere.

SPØRGSMÅL 3 - SVAR: I budgettet er der afsat en samlet rammebesparelse. Det er ikke politisk besluttet endnu, hvordan besparelse skal fordeles. Derfor kan man ikke sige, at den vil ramme specialområdet. Venstre ønsker ikke at spare på specialområdet eller inklusionsindsatsen i folkeskolen.

SPØRGSMÅL 3 - SVAR: Ja, vi vil finde de tre millioner til specialområdet, og vi vil tage dem fra de exorbitante anlægsprojekter, som kommunen har sat i værk. Det må være her, der skal spares, ikke på de unges fremtid.

SPØRGSMÅL 3 Det viser sig, at der fejlagtigt er tildelt folkeskolens specialområde 3 mio. kr. mindre end beregnet på grund af manglende prisfremskrivninger. Vil I finde de 3. mio. kr. til folkeskoleområdet så hurtigt som muligt, og hvor skal finansieringen tages fra?

MERETE DEA LARSEN Spidskandidat Dansk Folkeparti

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Dansk Folkeparti ønsker i første omgang at fjerne overflødige opgaver og regler, da det ikke kun belaster den enkelte, når de udføres, men belaster hele systemet. Når det er lykkedes, er det mere overskueligt at vurdere hvilket serviceniveau, vi ønsker i Roskilde og hvorvidt det kræver flere ressourcer. SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Vi ville ønske bedre normeringer, da vi pt oplever, at der ved en enkelt sygemelding kombineret med en fridag kan opstå situationer, hvor en pædagog står alene med alt for mange børn. Rent praktisk er det umuligt, og flere hænder til at håndtere børnene må derfor være at prioritere i første omgang. SPØRGSMÅL 3 - SVAR: Ja 3 mio kr. i 2018 og 2,2 mio kr. i 2017, sammenlagt 5,2 mio bør findes, da den lavere tildeling skal ses i lyset af, at stadig flere børn har behov for specialundervisning. Da flertallet valgte at annulere ”bufferpuljen” på 10 mio kr. årligt i jeres budgettillæg havde det været oplagt at konvertere og garantere denne tilbageførsel. I stedet valgte SF med budgetforligspartierne at afsætte ekstre midler til blandt andte børnekulturhus samt yderligere midler til kultur- og idrætspuljen. Det er SF’s eneste mandat i byrådet, der besidder formandsposten på Kultur og idræt, og vi må derfor formode, at det er ekstra indrømmelser til netop SF, der blev prioriteret i budgetforliget.

LARS LINDSKOV

JOY MOGENSEN

Spidskandidat Det konservative Folkeparti

Borgmester og spidskandidat Socialdemokratiet

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Det Konservative Folkeparti er til enhver tid tilhænger af at afbureaukratisere og fjerne unødvendige regler, hvor det giver god mening. I hvilket omfang afbureaukratiseringen skal bruges på ”flere hænder”, må bero på behovet for mere personale indenfor det enkelte område. Der er ikke nogen ”one size fits all”-løsning. SF kunne jo sammen med Det Konservative Folkeparti tage en dialog med de faglige organisationer. Den meget nidkære måde at håndtere visse aftaler på, gør jo ikke forholdene smidigere på områderne med de varme hænder. Og det er borgerne, der er kunderne i butikken. Det skal vi huske.

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: For Socialdemokratiet er det ikke et enten-eller. Ved at fjerne regler kan man jo netop frigøre ressourcer, og vi skal kun have regler og udføre opgaver, som giver værdi for borgerne og understøtter medarbejderne i deres arbejde. Socialdemokratiet vil gerne, at opgaver udføres på en enkel og sammenhængende måde. Samtidig skal kommunens børn, elever, ældre og andre borgere kunne regne med et ensartet serviceniveau. Dette kræver fælles overordnede retningslinjer for serviceniveauet og en stabil økonomi, så der er hænder nok.

SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Der skal selvfølgelig være en fornuftig overensstemmelse mellem opgaver og ressourcer. Ligeledes må det være sådan, at personalet har den fornødne uddannelse for at løse opgaverne ordentligt. I Roskilde Kommune har vi investeret massivt i skole- og børneområdet gennem en årrække, og det undrer os fra konservativ side, at det af visse partier og grupper ikke opfattes som investeringer. Derfor har vi foreslået, at vi nedsætter et ”Fremtidsværksted”, hvor forældre, medarbejdere og fagfolk arbejder sammen om at udvikle et idékatalog på, hvordan vi kan gøre det bedre.

SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Socialdemokratiet ønsker bedre forhold for vores yngste. Derfor har vi i denne valgperiode støttet at prioritere flere penge til dagpleje og daginstitutioner markant. Vi mener imidlertid ikke, at denne satsning skal handle om et valg mellem højere normeringer eller bedre uddannet personale, da et trygt og inspirerende miljø for vores børn handler om begge dele, og dertil gruppestørrelser, organisering, fysiske rammer, samarbejde med hjemmet og ledelse. Forskningen fortæller klart, at høj kvalitet i dagtilbud ikke kan henføres til en enkelt faktor, men centralt er gode vilkår for nærværende relationer mellem barn og voksen. Derfor ønsker Socialdemokratiet at prioritere og have fokus på alle de forhold, som kan bidrage til vores børns trivsel og udvikling.

SPØRGSMÅL 3 - SVAR: Der er indgået et budgetforlig, og såfremt der i budgettet er lavet regnefejl, må budgettet tilrettes – evt. udvides, hvis regnefejlen er utilsigtet. Sådan er det. Samtidig bør vi se nærmere på, om det er rigtigt, at 20 procent af folkeskolens budget går til under 5 procent af eleverne. Hvis det er korrekt, bør vi kunne anvende midlerne på området bedre. De, der har særlige behov, skal tilgodeses. Vi må ikke lade nogen tilbage!

SPØRGSMÅL 3 - SVAR: Ja, derfor har vi bedt direktionen om at komme med et oplæg til prioriteret fordeling af den manglende prisfremskrivning. Dette oplæg vil vise, hvorvidt finansieringen kan findes med besparelser på indkøb andre steder i kommunen, eller om det kræver besparelser andetsteds.


17. OKTOBER 2017 l 11 l

KEND DINE KANDIDATER Rød, blå eller et sted midt i mellem? Paperboy varmer op til Kommunalvalg 2017 den 21. november med en politisk stafet, hvor byrådskandidaterne skiftes til at stille hinanden tre spørgsmål. I denne uge med Tina Boel (SF).

LENE LINDKVIST OKHOLM

JEPPE TROLLE

Spidskandidat Alternativet

Spidskandidat Det Radikale Venstre

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Radikale Venstre har i mange år arbejdet for en tillidsreform til de offentlige ansatte, hvor Folketingets ønske om at kontrollere, måle og veje kvaliteten (eller snarere kvantiteten) af de offentlige velfærdsydelser rulles tilbage. Vi ønsker mindst det samme antal hænder som nu, men vi ønsker at sætte de ansatte fri af snærende kvalitetsmålinger, der drukner deres tid i bureaukrati, og fjerner fokus fra kerneopgaverne. Det arbejder vi derfor på at skære ned på. Lokalt dog kun i det omfang dette kan gøres uden at komme på kant med national lovgivning. SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Radikale Venstre ønsker højere normeringer i kommunens daginstitutioner, da vores børns trivsel er ekstremt vigtig for kommunens fremtid. Hvis vores ”generationgave” bliver gennemført på Christiansborg, vil det kunne finansiere 62 ekstra pædagoger i Roskilde kommune. Pædagogmedhjælpere med andre kompetencer kan være et fint supplement til uddannede pædagoger, men det bør ikke være en løsning at udtynde den pædagogiske faglighed for at få flere voksne. Vi finder det centralt, at pasningen af vores børn varetages af uddannede professionelle (hvilket mange pædagogmedhjælpere jo også er, men med en kortere uddannelse), på samme måde som vi ønsker at alle andre funktioner i samfundet varetages af folk, der er uddannet til det. SPØRGSMÅL 3 - SVAR: Ja det er en pinlig fejl, som skal rettes op. Hvis vi kan få de øvrige forligspartier med på det, vil vi finde pengene, om nødvendigt med et højere kassetræk. Det har aldrig været meningen, at der skal spares på støtten til de børn, der har størst behov. Det tænker vi i virkeligheden at alle partier er enige om. Vi har allerede anvist spareforslag til budgettet, hvor man kunne finde pengene, men de har ikke opbakning fra de øvrige partier, så dem bliver det næppe.

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Mange klager over alt for meget dokumentation og planer, som tilsyneladende aldrig bliver brugt. Det er vigtigt, at vi i fremtiden kun dokumenterer, hvor det giver mening fx som led i en tværgående indsats eller udviklingen af bedre service. Vi skal give plads til, at professionelle kan udfolde deres kompetencer, og have mere tillid til, at de gør det, de er gode til med fokus på nærvær, samvær og læring. SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Når normeringerne er så lave, betyder det, at alt for mange pædagoger ofte står i en situation, hvor de faktisk er alene med børnene. Det giver unødigt pres i hverdagen og i nogle tilfælde farlige situationer, der samtidig forringer de pædagogiske muligheder for at stimulere børnenes leg og læring. De fagprofessionelle peger på en fuldtidsansat for hver tredje vuggestuebarn og mindst en fuldtidsansat for hvert sjette børnehavebarn. Med den alt for lave normering i Roskilde Kommune pt vil vi nok prioritere mere personale og så gå efter den faglige opkvalificering over tid. Medhjælpere kan ikke erstatte pædagoger. Fremtiden ligger i en god start for alle mennesker, og her skylder vi de udsatte børnefamilier en ekstra hånd. SPØRGSMÅL 3 - SVAR: Umiddelbart ja! Folkeskolens specialområde er allerede et trængt område, der kunne bruge mange flere ressourcer, og på den led hjælpe mange flere børn, inden det evt. går i hårdknude for dem. På høringssvarene i forbindelse med budgetaftalen kan vi forstå, at flere skoler har peget på behovet for prisregulering i forbindelse med køb af skoletilbud til udsatte elever. Alternativet har ikke været med i budgetforhandlingerne, og er ikke nøjere bekendt med detaljerne på dette felt, men det er noget vi tillægger stor betydning, og som kræver en nærmere vurdering og indsats. Umiddelbart ville vi lede efter pengene på anlægsområdet.

Klædt på til et bæredygtigt kommunalvalg

På FN-dagen udfordrer en gruppe borgere i Trekroner lokalpolitikere i Roskilde og stiller skarpt på FNs 17 bæredygtighedsmål og partiernes bæredygtige visioner og inviterer Roskildes borgere til vælgermøde. FN har vedtaget 17 mål, der skal sikre en bæredygtig udvikling af kloden. I modsætning til tidligere mål, sigter de nye mål ikke kun mod udviklingslandene, men stiller også skarpt på, hvad de enkelte lande kan bidrage med i bestræbelserne på en retfærdig og bæredygtig fremtid. Regeringen har i forlængelsen af vedtagelsen besluttet at bakke op om målene ved bl.a. at vurdere de enkelte lovforslag ud fra målene. ”Derfor er det også væsentligt at se på hvad de enkelte kommuner kan gøre og i lyset af kommunalvalget. Vi vil derfor gerne udfordre vores kommende byrådsmedlemmer og høre, hvordan de tænker målene kan integreres i kommunens mange strategier”, udtaler Eva Diekmann, som

dam, Jonas Paludan; Lene Lindkvist Okholm og Jeppe Trolle.

Intro til de 17 mål

er en af initiativtagerne til vælgermødet i Trekroner.

Talrigt fremmøde På vælgermødet vil kandidaterne i Roskilde præsentere partiernes visioner og gøre det nemmere for vælgere at få et overblik over klima- og miljødagsordenen inden der skal stemmes den 21. november. Roskilde-borger og tidligere generalsekretær for Oxfam Ibis Vagn Bertel-

sen leder deltagerne gennem aftenen, hvor der vil være mulighed for at stille spørgsmål til politikerne. Fra Venstre kommer Peter Madsen, Det Konservative Folkeparti stiller med Jan Fischer, DF sender Karsten Lorentzen, for SF kommer Jan Bjergskov Larsen. Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og Det Radikale Venstre stiller med kendte ansigter fra Trekroner, hhv. Thomas Bred-

På aftenen vil Troels Dam Christensen fra 92-Gruppen introducere de fremmødte til FNs 17 bæredygtighedsmål, så alle har et fælles udgangspunkt for at snakke om målene i en kommunal kontekst. Som optakt til mødet arrangerer Eva Diekman en guided tur rundt i Trekroner, hvor hun zoomer ind på de aktuelle bæredygtige tiltag, kommunen står bag i bydelen. Læs mere på Facebook/ Vælgermøde i Roskilde: Bæredygtighedstjek af partiernes visioner. Tid: Kl 18:3021.00 Adresse: Munksøgård 20-40 i fælleshuset. Deltagelse er gratis og kræver ikke tilmelding.

SUSANNE LYSHOLM Enhedslisten

SPØRGSMÅL 1 - SVAR: Vi kan ikke se, hvori valget i spørgsmålet ligger? Enhedslisten kæmper for, at alle borgere behandles ordentligt, og at der er ressourcer nok til at løfte velfærdsopgaverne. Derfor skal der ansættes flere i ældreplejen, i daginstitutionerne, i skolerne, i jobcentret, i socialpsykiatrien, så de ansatte kan løse opgaverne godt nok. Samtidig skal man selvfølgeligt fjerne opgaver, som ikke giver mening i forhold til den opgave, medarbejderne skal løfte. SPØRGSMÅL 2 - SVAR: Det er et forkert valg at stille! Vi SKAL prioritere højere normeringer i daginstitutionerne. Men det skal IKKE ske på bekostning af et veluddannet personale! I det budget, som lige er vedtaget, er der lagt mange penge af til anlæg. Enhedslisten foreslog, at man udsatte nogle af anlægsprojekterne til fordel for blandt andet højere normeringer i daginstitutionerne. Her kunne man have taget et valg! SPØRGSMÅL 3 - SVAR: I enhedslistens budgetforslag, som balancerer, har vi afsat 7 mio kr. til folkeskolen med det formål, at alle skoler, har reel lige mulighed for at yde samme kvalitet i undervisningen og i inklusionsopgaven. Partierne, som har indgået budgetforliget bør finde de 3 mio kr. ved at omprioritere eller bruge af kommunens kassebeholdning!


l 12 l 17. OKTOBER 2017

Den store æblefest Tag dine egne æbler med eller køb en spand af købmanden og vær med til at presse frisk æblesaft på den hånddrevne æblepresse på Lützhøfts Købmandsgård (husk at tage glas eller flasker med til saften). Prøv også at filte et æble af kartet uld, skyd til måls efter æbler med armbrøst, stik hovedet i vandkarret og ”bid til æble”, smag de lækreste gammeldags æbleskiver, naturligvis med æblestykker i og fremstil et æblefoderhus til vinterens fugle. Det sker fra den 16.-20. oktober, alle dage kl. 11-15, og det er ganske gratis. Lützhøfts Købmandsgård og Håndværksmuseum, Ringstedgade 6-8, Roskilde.

Johnny Vinkel, Henrik Nevers og Claus Niller er indignerede på deres elevers vegne.

Gymnasierektorer afviser kritik:

”Niveauet er løftet”

Claus Niller, Johnny Vinkel og Henrik Nevers kan ikke genkende regeringens billede af gymnasiet som et ”pitstop”, hvor der henover en årrække er sket et ”fagligt og dannelsesmæssigt skred”. De hilser samtidig undersøgelser af elevernes kompetencer velkomne: ”Kom bare an”, lyder det Af Holger Vincents

Det er ikke et retvisende billede af virkeligheden, når undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) karakteriserer gymnasiet som et ”pitstop”, hvor faglighed og almen dannelse står for fald. Så klar er beskeden fra Roskildes tre gymnasier, der har valgt at danne fælles front mod regeringens kritik af sektoren. ”Vi er indignerede på vores elevers vegne”, lyder det fra Himmelev Gymnasiums rektor Johnny Vinkel, der mener, at ministrene retter en udokumenteret kritik af gymnasiesektoren. En udlægning der bakkes op af Henrik Nevers og Claus Niller, rektorer på henholdsvis Roskilde Gymnasium og Roskilde Katedralskole. ”Vi ser en helt anden hverdag, end den ministrene udlægger. Vi ser en hverdag, hvor de unge bliver udfordret rent fagligt, og hvor niveauet over en årrække er løftet. Og det mener vi også elevernes karakterer dokumentere”, siger Claus Niller.

Kampagne skudt i gang Det var i Berlingske den 20. september, at Søren Pind og Merete Riisager luftede deres utilfredshed med den faglige standard i gymnasiet, og det har nu fået de tre rektorer i Roskilde til at gå sammen med 15 af deres kollegaer i Region Sjælland om en kampagne, der under overskriften ”Gymnasier vil aflive myter om stx- og hf-uddannelser blandt andet skal udbrede kendskabet til de job- og lønmuligheder, der følger med huen. ”Vi oplever at uddannelse bliver talt ned, i stedet for at blive talt op, og det bekymrer os, for ud-

dannelse er grundlaget for vores velfærd, og det er også det videnssamfund, vi skal leve af i fremtiden”, mener Henrik Nevers. Som gymnasier hænger jeres økonomi nøje sammen med antallet af elever. Hænger det her modsvar også sammen med, at I frygter færre kunder i butikken? ”Det handler ikke om at tale stx op på bekostning af andre uddannelser. Det handler om at tale uddannelse op generelt”, siger Johnny Vinkel, inden Claus Niller supplerer: ”Det er en vigtig pointe. I Roskilde er det 20 procent af alle unge, der ikke får en uddannelse (Ifølge Coro), og det er et stort problem, som vi skal gøre noget ved, men det er ikke det samme som at vi siger, at der ikke skal uddannes flere håndværkere”, siger Claus Niller.

Reform skal tynde ud I 2016 vedtog et bredt flertal i Folketinget en ny gymnasiereform, der betyder, at adgangskravene til gymnasiet skærpes fra 2019, mens obligatorisk matematik på b-niveau allerede er virkeligheden for hovedparten af 1.g’erne i det igangværende skoleår. Fra regeringens side er ambitionen med reformen klar: Færre skal gå i gymnasiet, og det faglige niveau skal hæves. Samtidig viser tal fra Undervisningsministeriet, at der er blevet flere studenter i Danmark. På syv år er antallet af dimittender fra stx- og hf i Danmark således steget med otte procent fra 26.406 i 2010 til 32.884 i 2017. De tre rektorer i Roskilde mener imidlertid ikke, at udviklingen har bevæget sig i den forkerte retning gennem det sidste årti. ”Finansministeriet har udarbejdet en rapport, der fortæller, at vi får brug for dobbelt så mange

akademikere i 2050 i forhold til i dag, hvis vi skal fastholde vores velfærdssamfund. Det er tankevækkende, og derfor skal vi heller ikke reducere antallet af gymnasieelever”, siger Claus Niller.

Undersøgelse på vej Ifølge undervisningsminister Merete Riisager skyldes en stor del af det faglige skred, at der i de senere år er netop er blevet optaget flere på landets gymnasier, mens ministeren samtidig udpeger gymnasiereformen fra 2005 som den anden direkte årsag til, at niveauet er faldet. Ifølge undervisningsministeren, fordi den gamle reforms tværfaglige fokus er blevet udmøntet på bekostning af niveauet i de enkelte fag. Spørger man de tre rektorer i Roskilde, strider den konklusion imidlertid imod de tilkendegivelser, de har modtaget fra flere videregående uddannelser. ”Der er bred enighed om, at reformen har givet eleverne ægte akademiske udfordringer. De fleste kan godt sætte sig ned og lære udenadslære, mens det er en krævende disciplin at arbejde tværfagligt, hvor du i langt højere grad har et praktisk udgangspunkt, så igen er kritikken forfejlet”, siger Henrik Nevers. Om kritikken er forfejlet skal nu undersøges. Søren Pind og Merete Riisager vil igangsætte en række målinger af den faglige udvikling i fagene dansk, engelsk, fysik og engelsk, ligesom fremtidige studenternes evner skal kortlægges i forbindelse med, at de træder ind på de videregående uddannelser. ”Jeg er ikke bange for at blive målt. Det vil vise sig, at vi super dygtige elever, både når det kommer til de enkelte fag og mere generelle livsduelige kompetencer. Så kom bare an”, siger Claus Niller.


17. OKTOBER 2017 l 13 l

Roskilde

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE

Gælder til og med søndag den 22. oktober 2017

KOM TIL

VINAFTEN

MED IRMA PÅ RESTAURANT HÅNDVÆRKEREN

TIRSDAG 14/11 KL. 18.00 Vi smager ca. 8 vine og en 2 retters menu samt kaffe

375

00

OKSE TYNDSTEGSFILET DANSKE fra Himmerland

TA´ 2

IRMA ØKOLOGISKE RØDBEDER

Prøv den til slagterens hjemmelavet sylte 25,00 pr. bakke. kalve- el. grisesylte

20

00

LA

AS

2F

2G

L

Få den billigste gratis

HALV PRIS

SPAR 12,00

Tilbuddene gælder til og med søndag 22. oktober 2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde

E K S

R

89

50

SPAR 89,50 CHIANTI RISERVA 2 x 75 cl. Italien


l 14 l 17. OKTOBER 2017

Mord i Teatergruppen Teatertruppen Pilgrimmene, der skulle have spillet fire forestillinger på Roskilde Museum om reformationen har måttet aflyse. Deres hovedrolleindehaver er fundet myrdet, og politiet kan ikke komme videre i efterforskningen. De har brug for hjælp. DIN hjælp. Ved indgangen til museet får du udleveret politirapporten, og når du har sat dig godt ind i, hvad der er sket, er det tid til at gennemsøge museet for spor, der kan fortælle, hvem morderen er. Måske bliver det dig, der får opklaret sagen!

”Jeg plejer at få spegepølse, men…” Værksted med I sidste uge var Roskilde Kommunes skolebenspænd klasser inviteret til madpakkeværksted. Målet Den slags erkendelser er der flere af ved de fem madborvar at gøre skolemaden mere sund, varieret de på ZBC, hvor elever fra og mættende. Det virkede på Jesper fra 6. B på ernæringsassistentsuddannelsen har disket op med alt Tjørnegårdskolen. fra klassikere som leverpoHvordan ser danske skolebørns madpakker ud? Helt overordnet er der for meget kød og for lidt grøntsager, fisk og groft brød. Derfor afholdt Roskilde Kommune ’Skolemadens uge’ i sidste uge, hvor elever blandt andet kunne prøve kræfter med at komponere en mere varieret madpakke.

”Jeg plejer at få spegepølse med”, forklarer Jesper Gøhler Andersen fra 6. B på Tjørnegårdskolen og smager forsigtigt på en hjemmerørt tunsalat, og afbryder sig selv: ”Det smager jo godt!” siger han dybt overrasket og tilføjer, at han ikke plejer at kunne lide fisk.

stej og nye bud som grovboller med revet æble og kanel. Det hele er opdelt efter Fødevarestyrelsens ’madpakkens fem fingre’ med groft brød og bælgfrugter, fisk, grøntsager, kød og frugt, og som benspænd må skoleeleverne vælge én slags kød – og skal vælge noget fra de andre borde. ”Hvad er det?” spørger en elev og peger på små kegleformede, buketter af romanesco. Overraskelsen er stor, da han finder ud af, at ”det smager af blomkål”, og at det er lækkert at dyppe i hummus. En anden har kastet sin kærlighed på avocado, som hun slet ikke kendte. ”Det er netop målet med madpakkeværkstedet”, siger formand for Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune Claus Larsen. ”De skal meget gerne vide, hvordan man sammensætter en ordentlig madpakke og få udvidet smagshori-

Så lækker og varieret kan en madpakke fx tage sig ud efter inspiration på madpakkeværkstedet.

sonten lidt, så madpakken er spændende hver dag. Det handler dybest set om, at de får brændstof nok – og nok af det rigtige brændstof – til at klare skoledagen”, siger han.

I alles interesse Op mod 75 procent af skolebørnene bliver nemlig sultne i løbet af skoledagen, viser flere undersøgelser. ”Når forskningen samtidigt slår fast, at det kniber med koncentrationen, indlæringsevnen og roen i klassen, når eleverne er sultne, så er ordentlige madpakker i alles interesse”, påpeger direktør i Madkulturen Judith Kyst, der arbejder bredt for ’Bedre mad til alle’, og som står bag ’Skolemadens uge’ sammen med Roskilde Kommune. Jesper Gøhler Andersen fra 6. B på Tjørnegårdskolen har netop sat sig til bords med kammeraterne og sætter tænderne i en grovbolle med pesto, salat, tomat og en skive stegt oksefilet. ”Jeg elsker pesto. Men det var altså tunsalaten, der var sjovest i dag”, siger han.

Det var en øjenåbner for mange elever fra Tjørnegårdsskolen, at madpakken kan bestå af andet end spegepølse og leverpostej.

Fakta Madkulturens fem bud på, hvordan du kan gøre madpakken sjovere: 1. Tænk i farver. Synet vækker vores appetit 2. Tænk i konsistenser. Eksperimenter med både blødt og knas. Det stimulerer sanseapparatet 3. Tænk i rester. Aftensmaden fra dagen forinden kan være en god variation til rugbrødsmadderne 4. Tænk grønt. Husk at grøntsager ikke behøver at være store, drøje grøntsagsstænger. Kom grønt i bolledejen, gryderetten eller farsen 5. Gør det hyggeligt. Læg en serviet eller en lille besked i madpakken. Det gør madpakken til noget særligt

Slip for kalken... Slip for kalk på badeværelset

Undgå kedelige kalkrander

Spar energi og dermed penge

Få blødt hår og blød hud

Godt for natur og miljø

Kalkfrit vand sætter sig ikke i fuger og på fliser. Rengøringen kan blot klares med en blød klud!

Kaffemaskinen og elkedlen skal ikke længere afkalkes. Samtidig forbliver bestik, glas og gryder pænt, når du undgår alle de kedelige kalkrander.

Det er slut med kalkaflejringer på varmelegmet i din vaskemaskine, varmtvandsbeholder. Det sparer energiforbruget og forlænger levetiden.

Når din hud ikke udsættes for kalk fra vandet tørrer den ikke så nemt ud, og du kan halvere dit forbrug af shampoo og balsam.

Med kalkfrit vand fra et blødgøringsanlæg kan du halvere dit forbrug af rengøringsmidler. Det sender færre kemikalier ud i naturen.

THORSEN & PETERSEN VVS A/S TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AQA basic

Blødgøringsanlæg til den gennemsnitlige familie på op til fire personer. Et kompakt anlæg, der nemt kan stå i et underskab. Anlægget leverer ikke kalkfrit vand under regenerering. Priser fra 17.500 inklusiv moms og montering


17. OKTOBER 2017 l 15 l

HUSK VORES VIN & GOURMET AFTEN TORSDAG D. 2. NOVEMBER

Billetter á

100,-

ENTRECOTE ELLER RIBEYE

DANSK R

A

ED

kødkvæg GA

BIG TOP ZINFANDEL

NT

af dansk kødkvæg 2 stk - 450 gram

H

kan købes i kiosken begrænset antal

I FO R M Ø

R

Californien

SPAR 70,-

FRIT VALG PR. PAKKE

89

95

2 FLASKER

100-,

SPAR 35,-

STORE HJEMMELAVET PIZZAER Flere varianter - 1,2 kg

GILLELEJE HAVN RUGBRØDSMEL PR. POSE 1 KG

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 21. oktober 2017. Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

PR. STK.

14

95

SPAR 15,-

KALVEBOV ELLER TYKKAM U/ben

SPAR 40,-

49

95

PR. 1/2 KG

39

95

Frisk fisk fra fiskeafdelingen

FISKE MENU FLERE VARIANTER

89

NOK TIL 2 PERS.

95

FRIT VALG

10-,

TOMS CHOKOLADER 5 varianter, 62-70 gram

MØRK SEJFILET PR. 1/2 KG.

75

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

James Poulsen, butikschef

Søren Seier Rasmussen, købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 16 l 17. OKTOBER 2017

Helgenjagt under jorden For 500 år siden skete der ting og sager i Roskilde. Der var kirker, der blev smadret og folk begyndte at lave helt om på den måde, de levede på! Har du fx nogensinde prøvet at brænde dig? Sætte fingeren på noget varmt? Så skulle du sikkert have hånden under koldt vand. Men havde du levet for mere end 500 år siden, så havde du altså bedt til en helgen også! Men hvad er en helgen? – og hvad var det egentlig, der skete for 500 år siden? Ja, det kan du få svar på, hvis du kommer forbi Sankt Laurentius! Problemet er bare, at dengang folk lavede om på det hele, så forsvandt alle helgenerne. Så du skal altså finde dem først! Det sker fra den 14.– 24. november i museets åbningstid. Voksne: 25 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Sankt Laurentius, Stændertorvet, Roskilde.

Rom-destilleri og Store Børs i samarbejde GetSpirits Distillery har indgået et gastronomisk samarbejde med restauranten på Havnevej, der får rom på menuen den 26. oktober. Af Holger Vincents

Den ene har under to måneder på bagen, mens den andens historie rækker helt tilbage til 1700-tallet. Nu har de indgået et samarbejde.

Der er naturligvis tale om romdestilleriet GetSpirits Distillery og restauranten Store Børs, der netop har søsat et fælles gastronomisk arrangement, hvor den gyldne spiritus spiller en central rolle.

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Inge Lise Schou og Carlo Lund åbnede GetSpirits Distillery i august måned. Den 26. oktober er de klar til at fortælle om eventyret på Store Børs.

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

-vejen til vækst!

”Efter vores åbning den 26. august, blev vi kontaktet af Store Børs, der viste interesse for vores nye virksomhed. Det er nu endt med, at deres køkkenchef (Emanuele Piazzoli red.) skaber fire retter, hvor rom enten indgår eller serveres til”, fortæller Inge Lise Schou, der sammen med ægtefællen Carlo Lund ejer det nyåbnede GetSpirits Distillery på Ringstedvej.

Gastronomisk udfordring

Vi lev e - kvali rer - til tidtet - til af en tal pris t

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

KONTAKT OS FOR ET UFORPLIGTENDE TILBUD

Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

Arrangementet løber af stablen torsdag den 26. oktober på Store Børs, hvor man glæder sig tilsvarende over det nye samarbejde. ”Vi synes, det er super spændende, når mennesker tager initiativ til at stable et nyt projekt på benene, og derfor syntes vi, det var oplagt at lave noget i fællesskab. Ikke mindst fordi, vi som restaurant gerne vil udfordres”, forklarer daglig leder hos Store Børs, Phillip Færch, og fortsætter: ”Rom er, i modsætning til cognac, ikke en spiritus, vi er vant til at bruge. Men i den sammenhæng hjælper det os, at vores køkken

Phillip Færch (tv) og Emanuelle Piazzoli henholdsvis daglig leder og køkkenchef på Store Børs ser det som en kærkommen udfordring at skulle arbejde med rom.

er bredt, og vi er vant til at søge inspiration fra mange forskellige lande”, forklarer han og nævner blandt andet short ribs marineret i rom, som et af punkterne på aftenens menu.

Lokal rom-historie Udover de fire retter vil gæsterne samtidig få fortalt historien om GetSpirits Distillery af Inge Lise Schou og Carlo Lund, der forud for arrangementet på Store Børs melder om en god start til destilleriet, der allerede har haft flere foreninger på besøg til romsmagninger, ligesom de lokale forhandlere også er begyndt at røre på sig. ”Det betyder alverden, at folk har taget så godt imod os, for det er her i Roskilde, vi skal finde fodfæste”, fortæller den kvindelige halvdel af foretagenet.


17. OKTOBER 2017 l 17 l

MÅ VI SE DIT HJEM?

Book din egen vurderingsekspert I uge 42 + 43 kommer vi gerne hjem til dig for at give dig en vurdering af de ting i dit hjem du vil sælge på auktion.

Ring 4674 4040 for aftale! Og husk at vi også tilbyder dig gratis afhentning, hvis du har behov for det!

Der tages forbehold for booking af vurderingsekspert i de enkelte tilfælde hvor vores gratis online vurdering er bedre egnet end et hjemmebesøg.

AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde 4674 4040 · roskilde@lauritz.com M-T-O 11-17 · T 11-18 · F 11-16 · L 10-14


43 l 18 l 17. OKTOBER 2017

års fødselsdag Vi fejrer det hele ugen

Stauder, græsser og bregner

GÆLDER KUN SØNDAG DEN 22/10

50%

Flerårige efterårslyng Pr. stk. 16,95

3 STK.

29

95

Lavendula , Hidcote blue 3 STK.

Pr. stk. 24,95

SPAR

NYHED

50,-

SPAR

Blomstrer fra juli

Diervilla ‘Diva’

29

95

50,-

Rødbladet løvfældende busk med små gule blomster. PR. STK. Normalpris 99,95

49

95

Rosa snebær ’ Magical sweet’ Pinke bær i store mængder fra august. Hårdfør. Normalpris 139,95

PR. STK.

89

95

Tilbuddene gælder fra 17/10 til og med 23/10 2017

KIG IND BUTIKKEN, VI HAR MASSER AF ANDRE GODE TILBUD!


17. OKTOBER 2017 l 19 l

Søndag den 22. oktober

SPAR

SPAR

50%

50% Rød spirea “Anthony Waterer”

59

95

Normalpris 119,95

Rødbladet klokkebusk ’ Minor Black’

69

95

Normalpris 139,95

Nyhed Gratis lækkerier til alle Mogens serverer sine lækre frikadeller med kold kartoffelsalat samt æblekage og kaffe.

Storkenæb ’ Rozanne’

69

95

Normalpris 89,95

Jeppe fra Vester skovgård, (producent af frugttræer og buske) vejleder og inspirerer i dyrkning af pasning af frugttræer og buske. Lokalproducent: Hos Olsens, Lars Olsen fra Glim kommer og fortæller om egenproduceret æblecider, most, mjød m.m.

1 kasse GRATIS æbler ca. 7 kg (1 kasse pr. familie)

99

Orkide

39

95

VED KØB AF MERE END 5 BUNDTER

PR. BDT

125,Hækplanter

139

F.eks bøg 100-120 cm

95

10 STK.

Gratis is til børnene. Til de første 75 kunder:

Blåskæg

Pink Perfection. God til insekter, blomstrer fra august- oktober. Normalpris 129,95

Normalpris 89,95

PR. STK.

95

FRISKE ÆBLER FRA FREDERIKSENS FRUGTPLANTAGE

Roser, Kalanchoe og mini alpeviol

10

FRIT VALG

00

Et hav af de bedste danske æblesorter FYLD SELV POSEN CA 2 KG KUN

24

95

Navervej 11 · Roskilde Tlf. 46 75 52 11 ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 · Lør-søn og helligdage 9-16

www.hobbylandaps.dk


l 20 l 17. OKTOBER 2017

Fordelen ser du om en lille uges tid... *

Ingen halve løsninger...

Har din bil fået en skramme eller bule, så behøver du ikke at fortvivle af den grund. Vi kan reparere din bil, så den bliver lige så god som før. Vi samarbejder med de fleste forsikringsselskaber og hjælper dig gennem skadesforløbet, helt uden besvær. Du får nogle af branchens bedste pladesmede og mekanikere, der brænder for at give dig en kompromisløs og hel løsning.

*Vi giver dig altid besked om hvornår din bil er klar - nogle opgaver klarer vi på et par timer. En halv bil tager nok en uges tid :-).

“kør hjem i en fri lånebil - det koster ikke noget! På gensyn Kim og Christian Hersom Madsen, indehavere

Roskilde Auto & Skadecenter Aps. Københavnsvej 150 · 4000 Roskilde Tlf 25327000 · www.roskildeskadecenter.dk


17. OKTOBER 2017 l 21 l

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af Mogens Vestergaard

Natur & kultur Efteråret er de glødende farvers tid. Træerne og buske klæder sig i de mest pragtfulde gevandter. Det er en ødselhed på et tidspunkt, hvor der ellers lukkes ned for vinteren. Som det hedder i Septembers Himmel er så blå: ”Oktobers offergave”. Bladene falder af træerne, og så nærmer sig det sig også tidspunkt, hvor DSB forsinkes af den slags nedfald. Mærkeligt, at vi kan flyve til månen og Mars, men ikke få styr på bladene på skinnerne. Og vi forsker i de bestanddele, atomerne består af, ved hjælp af en ufattelig avanceret teknologi, og alligevel kan en smule natur skabe store forstyrrelser i jernbanedriften. Man kunne godt forestille sig, at DSB bander træer og buske langt væk. Men endnu er der ikke sket noget i år, så måske er der kommet et gennembrud, vi blot ikke har hørt om? På en måde er det glædeligt, at det forholder sig sådan. For det betyder, at vi endnu ikke har fået fuld kontrol over alt i livet, og at vi kan designe det i alle detaljer. Der er stadigvæk overraskelser tilbage – også selvom de er tilbagevendende som efterårsblade. Det kunne naturligvis løses ved at fælde alle træ-

er, men den løsning vil selv den mest harmdirrende pendler dog ikke vælge. Hvis man var kyniker, kunne man anføre, at vi faktisk ikke har noget rigtig natur tilbage. Vi har ingen urskove eller områder, hvor mennesket ikke har sat sin fod. Der er sket en regulering over alt gennem naturpleje, anlæg af skove, skovning, udtynding, nyplantning osv. Hvor mennesket er, sætter det sig præg på sine omgivelser. Det er en kulturel påvirkning, som er uundgåelig. Vi lever i en symbiose mellem natur og kultur. Heldigvis er der så meget fokus på den sag, at der passes bedre på naturen end n og e n s i n de, selvom der indimellem er sværdslag. Det kan ikke undgås, når mennesker er involveret. Men som regel findes der gode og pragmatiske løsninger. For alle vil jo gerne nyde naturen og de glødende farver. Alt det vil komme op på ny, når Nationalpark Skjoldungelandet nu skal etableres. Den kommer til at omfatte meget store arealer, inkl. fjorden. Forhåbentlig lykkes symbiosen mellem natur og kultur her, så mødet mellem de to bliver frugtbart, rekreerende og inspirerende for alle mennesker.

Hvis man var kyniker, kunne man anføre, at vi faktisk ikke har noget rigtig natur tilbage

Mogens Vestergaard er biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune - en arbejdsplads for 120 medarbejdere fordelt mellem biblioteker i Gadstrup, Viby, Jyllinge, Ågerup, Gundsømagle, Roskilde og en bogbus. Desuden er han formand for Bibliotekschefforeningen og medlem af Danmarks Kartoffelråd, der arbejder for at sikre kartoflen på det nationale spisekort.

!

D HE

NY Helligkorsvej 15A, st. tv., 4000 Roskilde

Flot nyistandsat lejlighed som fremtræder meget indbydende! Lejligheden er indrettet med entré med garderobeplads, stor lys opholdsstue med godt lysindfald og udgang til dejlig altan, nyere flot køkken med god skabsplads og alt i hvidevarer i åben forbindelse med opholdsstue, nyt lækkert badeværelse med gode detaljer, stort dejligt soveværelse samt masser af garderobeskabe. Der pæne plankegulve i alle opholdsrum.

Pris: Udbetaling: Ejerudgifter: Brutto: Netto:

Kr. 1.795.000 Kr. 90.000 Kr. 2.887 Kr. 8.387 Kr. 6.645

Boligareal: Energimærkning: Værelser: Opført: Sagsnummer:

62 m2 E 2 1937 64JHH-000134

Ejendomsmæglerfirmaet Hartvig Holm – en selvstændig ejendomsmæglerkæde i øjenhøjde Fordi vores kundeforhold er baseret på tillid - tilbyder vi som noget helt nyt vores kunder muligheden for, at kunne opsige formidlingsaftalen fra dag-til-dag. Vi er ikke i tvivl om, at vi kan løse dit boligsalg for dig og netop derfor vælger vi, at skabe et samarbejde på et helt nyt niveau.  Få en gratis salgsvurdering af Din bolig. Kontakt os nu og deltag i konkurrencen om en rejse til Paris!

Skolevej 14, Svogerslev, 4000 Roskilde God beliggenhed i stille kvarter tæt på skole og indkøb. Mulighed for at sætte sig eget præg! Huset byder i stueplan på fordelingsentré til et godt værelse med plads til både dobbeltseng og stort skab. Den store vinkelstue har plads til et større sofaarrangement samt spiseplads. Køkkenet er i original stand og holdt i lyse farver. God bordplads samt masser af skabsplads og det nødvendige i hårde hvidevare. Badeværelset er holdt i lyse farver og har bruseniche.

Pris: Udbetaling: Ejerudgifter: Brutto: Netto:

Høje Taastrup Haslevgade 20-22 2630 Taastrup

Kr. 2.150.000 Kr. 110.000 Kr. 2.446 Kr. 10.022 Kr. 7.941

Albertslund Stationsporten 3 2620 Albertslund

Bolig-/kælder-/grundareal: 71/71/702 m2 Energimærkning: F Værelser: 2 Opført: 1956 Sagsnummer: 493

Roskilde Helligkorsvej 66 4000 Roskilde

København Bredgade 3 1260 København K

4371 7070 • www.hartvigholm.dk


l 22 l 17. OKTOBER 2017

Kom ind forbi butikken i RO's Torv og se hvad vi kan gøre for dig

NY PRIS Kastanievej 1

KfndgD

Skøn og attraktv beliggenhed I det hyggelige Roskilde Vest kvarter ligger Kastanievej 1. Kastanievej er en lille lukket sidevej, hvor omgivelserne er rolige, hyggelige og hvor børnene trygt kan lege uden at skulle bekymre sig om trafik. Samtidig er villaen beliggende i det skønne Roskilde Vest kvarter med kort afstand til den populære Sct. Jørgens skole

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00213

Roskilde

120

683

5

1955

69

Energi

3.150.000 4.094 160.000 14.263/11.961 Tlf: 38413500

NY PRIS Klostervang 7, 1.

KndqiE

Det bedste alternativ til en villa! Her får du 256 m2 med suveræn beliggenhed 2 min. fra Roskilde centrum Her er den ideelle bolig til den store og pladskrævende familie. Villalejligheden er perfekt til den sammenbragte familie med lidt større børn. Og hvor finder du ellers 256 m2 med en så fantastisk beliggenhed og samtidig i god stand? .. Det er en sjældenhed!

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00242

Roskilde - centrum

256

8

1908

Ja

1000 Energi

6.995.000 7.336 350.000 31.603/26.507 Tlf: 38413500

NYHED Borgediget 28F, 2.

KndpiC

Skøn lejlighed centralt i Roskilde Dejlig 3-værelses lejlighed tæt på vandet, gågade og grønne områder. Lejligheden appellerer bredt og med sin gode beliggenhed og størrelse er den særdeles velegnet til f.eks. ældre, der gerne vil bo centralt, den lille børnefamilie eller som perfekt dele-lejlighed til de unge. Egen overdækket parkringsplads.

LEJLIGHED Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00124

Roskilde

72

3

1983

Ja

300 Energi

2.395.000 3.507 120.000 10.866/9.111 Tlf: 38413500

NYHED Joensuuvej 22

KfndiB

Beliggenhed der giver det bedste fra land og by Lige her får du det bedst placerede ende-rækkehuse i bebyggelsen med uforstyrret udsigt over landskabet med de store grønne arealer og en lille, hyggelig sø. Huset er opført i 2006 og fremstår meget attraktivt og velholdt. Boligens 94 m2 er særdeles veldisponerede på de to etager, og med vinduespartier fra gulv til loft.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00153

Roskilde

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

94

88

4

2006 1300 Energi

2.850.000 2.748 145.000 12.903/10.820 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


17. OKTOBER 2017 l 23 l

Vi søger lejligheder! - Ring til os på 38 41 35 00 for en gratis og uforpligtende vurdering, og se hvad vi kan gøre for dig

NYHED ÅBENT HUS 22/10 11.00-11.30 Ahornlunden 13, 3. 1.

KndqiJ

Fantastisk lejlighed med ekstra stor herlighedsværdi Hele lejligheden er udført i lækre kvalitets materialer, og alt fremstår med utrolig høj finish. Beliggenheden her i Trekroner er ideel til både unge og ældre, som vil bo tæt på byen, men i rolige og grønne omgivelser. Ahornlunden ligger desuden særligt centralt med café, station og flere gode indkøbsmuligheder.

LEJLIGHED Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00244

Roskilde

95

3

2014

Ja

350 Energi

2.895.000 3.136 145.000 13.111/10.994 Tlf: 38413500

NYHED Bøgevang 26

KndCij

Flot fritidshus i naturskønt område Fritidshuset er gennemrenoveret i 2017 med blandt andet vinduer og tag, og fremstår rigtig flot.. Fritidshuset ligger for ende af en lukket vej med låge til et stort grønt område. Her er der plads lege og boldspil, og fra det grønne område er der direkte afgang til vandet.

FRITIDSHUS Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00152

Roskilde

67

3

1969

1

2200 2600

1.350.000 1.500 70.000 6.212/5.172 Tlf: 38413500

Spred uhyggelig kærlighed Der bliver også solgt boliger, når der går skelletter rundt i gaderne og tigger slik. Så måske skulle du overraske med et græskarhjerte til Halloween, som kan sprede lidt uhyggelig kærlighed til køberne. home har lavet denne lille folder med 52 salgsfif, der giver din bolig mere værdi. Hent den i din lokale home-forretning.

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 24 l 17. OKTOBER 2017

Debat Affaldssortering - mer’ af det, tak. Af: Ole Winther Det var med stor glæde, at jeg læste Christina Skous klumme i Paperboy d. 10. oktober. Ja, vi glæder os også til at få mulighed for en bedre kildesortering i midtbyen. Det var et stort affaldskulturchok for os, at flytte fra Munksøgård i 2013 og til midtbyen. Vi var vante til, at vi havde 14(!) sorteringer på Munksøgård, hvilket gjorde det muligt at reducere bebyggelsens normerede antal restaffaldscontainere fra 22 stk. til bare 7! Så, når vi får mulighed for at aflevere vores affald i 4 forskellige sorteringer, er det da et godt stykke på vejen. Christina Skou beklager sig dog lidt over, at beholderen til restaffald er for lille. Hvis I gør, som vi gør i vores tofamiliehus: Anskaffer jer to haveaffaldscontainere, monterer dem med to gennemsigti-

ge affaldssække og sorterer jeres plastik i rengjort hård og blød plastik (det er sorteringskriteriet pt.) og så selv sørger for, at få det afleveret på genbrugsstationen, når I alligevel skal derhen med stort haveaffald, møbler eller lignende, så skal I se hvordan, der pludselig er rigelig plads i restaffaldsbeholderen. Det må være næste skridt i kildesorteringsprojektet, at vi også får beholdere til plastik til genbrug, i stedet for den nuværende meget resursekrævende afbrænding. P.S. Jeg køber ikke argumentet om at det er miljørigtigt, at afbrænde plastik.

Til debatredaktøren. Jeg håber der kan findes en velegnet plads til mit indlæg, pta. at I vel for tiden bliver oversvømmet af genvalgsivrige kommunalpolitikers selvpromoveringsindlæg.

Vi skal indsamle kildesorteret plast

Af: Jonas Paludan Medlem af byrådet for Enhedslisten Formand for klimaog miljøudvalget Byrådet i Roskilde har besluttet at indføre en ny affaldsordning og i den nordlige og den sydlige del af kommunen, er ordningen allerede udrullet. Her bliver der sorteret på livet løs. I løbet af 2018 kommer resten af kommunen så med og det betyder at 86.000 borgere skal sortere deres affald. Det er der grund til at være glad for, da vores bananskræller og andet organisk affald vil blive bioforgasset og værdifulde stoffer som fosfor og kalium vil indgå i naturens kredsløb, frem for at blive brændt af som det i dag sker i stor stil. Set gennem Enhedslistens briller, er vi dog ikke i mål endnu. Sagen er den at da byrådet stemte om

den nye affaldsordning i november 2015, besluttede flertallet desværre at indsamlingen af plast ikke skulle være en del af den nye ordning. Da byrådet traf beslutningen d. 25/11/2015, var det faktisk en mulighed at indsamle plasten allerede fra i år, men desværre var det kun Radikale Venstre og Enhedslisten som stemte for den mulighed. Resten af byrådet, fra SF til DF valgte ikke at inddrage plasten. I Enhedslisten er vi dog optimister. Den 21. november i år går vi til valg og det er vores håb, at vi kan få styrket den grønne fløj. Hvis det sker, så er der håb for at denne fraktion også indsamles. Hvis Alternativet kommer ind og hvis S og SF ændrer deres stemme, så kan det faktisk lade sig gøre. Sagen er den, at det er godt at blive konfronteret med sit eget forbrug af plast - og det fylder mere end de fleste tænker over. Det er en ressource som vi skal genbruge og vi vil arbejde på at få samlet et flertal for det i næste byrådsperiode.

Hvad sker der dog med vort sygehusvæsen – er det blevet til et transportvæsen?

Af Inger Kehlet, sygeplejerske Kandidat for Venstre til regionsvalget i Region Sjælland – RV17. Som den sidst ankomne, står jeg sidst på listen. Den 10. oktober 2017, deltog jeg i et møde om Roskilde Sygehus. Vi hørte nogle historier om problemer med den megen kørsel – og jeg har efterfølgende hørt andre bekymrende historier. Min egne interesse er stor for det sygehus. Jeg har levet mange år i Roskilde – og som sygeplejerske, har jeg arbejdet på hospitalet. Ja, nogle af mine bedste arbejdsår som sygeplejerske, har jeg haft der. Et velfungerende sygehus, hvor jeg i 80-erne var ansat som ledende sygeplejerske for det langtidsmedicinske om-

råde. En relativ stor afdeling samt et daghospital. Jeg husker, at vi arbejdede meget for at udvikle både behandlingen og plejen. Vi etablerede et daghospital for ældre, så de kunne få hjælp uden en belastende indlæggelse. En indlæggelse kan være hårdt for især ældre! Der blev forsket i de ældres spisevaner, når de var indlagte - og betydningen af kosten for deres helbredstilstand. Sågar var jeg medforfatter til et skrift om behandling og pleje af ældre medborgere. Vi var stolte af vores afdeling. Da sparerunderne startede, havde jeg fået andet job! Jeg kan godt være bekymret for, om der ikke har sneget sig et helt anderledes menneskesyn ind i den måde, vi behandler ældre medborgere på – som følge af den nye sygehusplan. Nærheden er svært at få øje på – altså for de mange borgere i regionens største

by, Roskilde. En af de store fokusområder i Region Sjælland er TRANSPORTEN; - hvordan man sikre den megen transport af ældre indlagte og ambulante. Fra hjem til sygehus - fra sygehus til sygehus – og fra et andet sygehus til endnu et - og hjem igen. En transport, som naturligt er blevet et centralt debatemne som følge af de meget spredte funktioner i regionen – som følge af den sygehusplan, der blev vedtaget i Region Sjælland i 2010. Imedens regionen kører de mange patienter fra Roskilde rundt – fra sygehus til sygehus og ud og hjem - må de pårørende, der også ofte er oppe i årene, prøve at følge efter. De borgere, der bliver bragt akut til Holbæk Sygehus skal så muligvis indlægges der – hvis de da ikke fejler en sygdom, hvor specialet ligger et helt andet sted i regionen. Så er det ud at køre igen. Ganske vist er det ikke alle de akut syge, som køres til Holbæk Syge-

hus, der bliver indlagt, men de der bliver indlagt, har jo naturligt nogle bekymrede pårørende. De pårørende halser så efter så godt de kan! Har de pårørende ikke bil, skal de tage rejsen samme vej som patienten – men med de offentlige. F.eks. tager turen fra Jyllinge til Holbæk sygehus ca. 1,5 time med offentlige transportmidler – og 1,5 time hjem igen. Dvs. I alt 3 timers transport for et ofte ældre – og bekymret – menneske. Der kan også være skift i transporten. Det kan også være et problem. Selvfølgelig vil vi gerne have den bedste behandling, men er den bedste behandling mon denne evindelige kørsel rundt i regionen med syge mennesker? Hvad er det borgerne i Roskilde bliver budt i disse år. Har det mon været meningen med sygehusplanen? Det MÅ da kunne gøres bedre!

Samtidig ved vi jo godt, at de ansatte i daginstitutionerne og på folkeskolerne løber hurtigere end nogensinde og at sagsbehandlerne oplever, at de drukner i sager. Stress og mistrivsel rammer også i stigende omfang de grupper, som skal hjælpe de børn, som mistrives. Sygemeldinger og vikardækning blandt de voksne gør ikke hverdagen mindre stressende for et barn. Det er simpelt hen for

dårligt i en kommune, som er så rig som Roskilde. Det kan vi gøre meget bedre, hvis vi vil. Jeg håber, at det kommende byråd vil være med til at tage udfordringen op og i de næste fire år sikre, at børneog unge området får det tiltrængte og massive løft, der kan sikre alle børn en tryg hverdag og en hurtig, fagligkompetent indsats, hvis der opstår mistrivsel. Det burde være en fælles sag på tværs af partifarverne.

en du har tillid til. Mange år i byrådet har lært mig, at politik handler om at finde løsninger. Og samarbejde. Og som på enhver anden arbejdsplads, afhænger et godt samarbejde af mennesker. Nogle gange betyder mennesket faktisk mere end partifarven, når vi arbejder i byrådet. Så du får helt sikkert mest indflydelse, hvis du ikke nøjes med

at stemme på et parti, men også stemmer på en kandidat. Jeg håber, at du husker at stemme. Det er ikke lige meget, hvem, der træffer beslutninger om ældrepleje, veje og folkeskoler. Og jeg vil opfordre til, at du hjælper med at sammensætte et nyt byråd. Et byråd af kandidater, der kan arbejde sammen om at finde solide, fælles løsninger.

Vi kan, hvis vi vil Af: Marianne Kargaard, SF Kandidat til Byrådet

Antallet af børn og unge, som mistrives, er stigende. Mistrivsel har voldsomme konsekvenser for det enkelte barn og for deres familier, og ofte opleves det som alt for svært for familierne at få den nødvendige hjælp i tide hos kommunen. Sådan

lød et af budskaberne til politikerne på et debatmøde, arrangeret af Foreningen for børn med angst i denne uge. Personlige beretninger fra pårørende beskrev en langsommelig sagsgang og oplevelsen af at stå helt alene med et ulykkeligt barn, som kræver en her-og-nu indsats. Familier, som gradvis går i opløsning, fordi der går alt for lang tid fra de første symptomer viser sig, til der bliver handlet.

Du kan stemme nu Af Morten Gjerskov (S), formand for Sundhedsog Omsorgsudvalget. Du behøver ikke vente til d. 21. november, du kan allerede stemme nu – brevstemme. Både til kommunal- og regionsrådsvalget. Det foregår på borgerservice rundt

om i Roskilde Kommune og i den særlige valgbus, der også kører rundt i kommunen. Når du brevstemmer, er det vigtigt at huske, at du godt kan stemme personligt på en kandidat. Du skal bare skrive navnet på stemmesedlen – ud over partiet naturligvis. Uanset hvilket parti du vælger, vil jeg klart anbefale, at du stemmer på en person; på

Deltag i debatten og send dit læserbrev til: tomas@paperboy.gratis Du kan også skrive til os direkte på vores hjemmeside www.paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld længde på nettet.


17. OKTOBER 2017 l 25 l

Size matters NEJ TAK til små boligannoncer der drukner i mængden.

Du får din egen side i avisen Der er reserveret en hel side i avisen. Kun til dit boligsalg. Det er markedsføring køberne får øje på ! Sæt din bolig til salg i oktober eller november måned. Så får du annoncen helt uden beregning.

Friske øjne på dit boligsalg. Ring 4635 0011 Svogerslev Hovedgade 37 4000 Roskilde wbolig.dk Fastnet: 4635 0011 Mobil: 24604514

20 år med boligsalg i Roskilde

Wennemoes Bolig Medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening


l 26 l 17. OKTOBER 2017

Sport Foto er fra hjemmekampen mod Skive den 13. august 2017, hvor FC Roskilde vandt 3-1. Foto: Ole Walldo

Viby Løbeklub fejrer 10 års jubilæum

Tre på stribe! FC Roskildes 1. divisions mandskab har vendt en negativ taberbølge til en positiv sejrsstime. Og har i de seneste tre kampe høstet flere point end i de forudgående 10 kampe. Søndag vandt holdet sin tredje sejr i streg - 2-0 på udebane over Skive. Dermed ligger FCR nu lunt placeret, midt i rækken – med udsigt til yderligere fremgange. For succes av-

ler som bekendt succes – og optimisme og tro på egne evner er uhyre vigtige faktorer i fodbold.

Hvorfor denne forvandling? Pilen peger direkte på den nystartede cheftræner Rasmus Monnerup – der med lutter sejre har fået en drømmestart i sin anden ansættelsesperiode i FCR.

Monnerup har jo før vist han har et godt tag på FCR spillerne og taktikken. Og til hans held har de lyseblå fra ørnereden jo rent spillemæssigt et langt større potentiale, end en bundplacering kunne antyde. Set fra tribunen har Monnerups vigtigste opgave derfor været, at indgyde ny optimisme og kampgejst i spillerne. Og det er lykkedes: For

nu er FCR atter begyndt, at kæmpe for sagen – og pointene. Man kan derfor sagtens tillade sig at være lidt optimistisk med hensyn til mandskabets chancer for at spille videre op igennem tabellen. Første skridt i denne opstigning kan tages nu på søndag, hvor FCR hjemme tager imod Fredericia. Mød trygt frem og støt holdet i sejrsmissionen.

Viby Løbeklub markerer sin 10 års fødselsdag med et jubilæumsløb søndag den 22. oktober kl. 9:30 ved Viby Hallen. Der er to ruter på fem km og ni km, og der løbes i grupper i forskellige tempi for både løbere og Walk&Talk’er. Viby Løbeklub har samlet sine egne medlemmer til turen, men også inviteret naboklubberne i omegnen til fællesturen. Vibys borgere er hjerteligt velkomne til at deltage i jubilæumsløbet (løb eller gang). Borgmester Joy Mogensen (S) deltager og vil desuden løbe med på jubilæumsløbeturen. Viby Løbeklub, med

sine to afdelinger ”Løb” og ”Walk & Talk”, er blevet grundlagt i 2007. Klubbens formål er at skabe og øge sundhed med fysiske aktiviteter og regelmæssig træning sammen med andre. Fælles løb/gang er både motiverende og sjovt, når man har nogle faste aftaler og kan nyde det sociale sammenhold og kammeratskab. Viby Løbeklub er åben hele året for nye løbere og Walk&Talk’er, og et begynderhold starter hvert forår. Viby Løbeklubs inviterer til jubilæumsløb søndag den 22. oktober.

Roskilde, religion og rummelighed som fuglekonger skal, en ”skydeskive” med selvvalgt motiv. Han vælger som motiv Moses med de 10 bud! En provokation eller en understregning af, at jøder og kristne deler samme grundregler?

Af Per Steenholdt

Katolikker kommer tilbage Tager man de fleste historikere alvorligt, bygger Harald Blåtand den første kirke i Roskilde og viser hermed, at Danmark officielt er overgået til kristendom. Der har været bygget kirker før, men Roskilde kan meget vel være den første by, der har udviklet sig omkring en kirke. Roskilde udvikler sig til en katolsk ”højborg” med mange kirker og klostre i byen. Roskilde er derfor en af de byer, der bliver mest påvirket af Reformationen i 1536, hvor katolikkerne ”jages på porten”. Klostre og kirker nedrives i stort tal, og byens indbyggere bliver ”Lutheranere”.

En jøde, der trives I diverse folketællinger fra 1787 og frem findes flere eksempler på, at jøder har bosat sig i Roskilde. Takket være ”Roskilde og Omegns

Ny udsigt i Grønnegade, fint fanget af John Boston Petersen på hans mobiltelefon.

Fugleskydningsselskab” og foreningens hjemmeside kan man se, at mindst én synes at trives fint. Det er købmanden Isräel Levin. Han boede på, hvad der i dag er Skomagergade 17 og er noteret som tilhø-

rende ”den jødiske nation” i folketællingen fra 1801. Levin accepteres af det bedre borgerskab og bliver medlem af fugleskydningsselskabet. I 1815 bliver han årets fuglekonge og afleverer efterfølgende,

I 1901 vender katolikkerne tilbage til Roskilde, og i 1902 indvies den første kirke siden Reformationen i Roskilde. Det var i en ombygget staldbygning, men i løbet af få år, er der en katolsk bydel med stort hospital, skole og i 1914 en nyopført kirke. Formålet var klart: Roskilde skulle være udgangspunktet for mission på Sjælland. Der kom skam en reaktion på det. Der blev opført et ”Menighedssygehus” på Køgevej. Der er nu født tusinder af Roskildensere på Sankt Maria Hospital, uden at de blev katolikker af den grund. Hospitalet er i dag nedlagt som hospital. Skolen derimod trives fint og har været udvidet flere gange. Mange af de søstre/ nonner, der i en årrække færdes frit i byen tildækkede med kun ansigtet frit, ligger nu begravet på Østre

Kirkegård. Roskilde kunne altså sagtens rumme, at katolikkerne kom tilbage.

En moske får minareter I Roskilde har der ligget en moské gennem en lang årrække. I 2010 blev der fremlagt en lokalplan for området, der gav mulighed for at opføre en ny moske på samme sted, men nu med kupler og minareter. Der var bred tilslutning i Byrådet, hvor kun DF stemte imod. Først her i 2017 blev planen ført ud i livet. Det gav anledning til en del protester - også på landsplan. Den samme grundlov, der sikrer religionsfrihed, sikrer også at man har frihed til at protestere imod den beslutning, som byrådet traf. Karsten Lorentzen fra DF er da også i sin gode ret dertil i læserbreve at gøre opmærksom på, at moskeen i Allehelgensgade hedder ”Ayasofya Camil”, det samme som Hagia Sofia Moskeen i Istanbul. Der er heller ikke noget forkert i at nævne, at netop denne moské var opført som kirke, men blev ombyg-

Isräel Levins ”skydeskive”. Moses med de 10 bud. Foto: Bennie Hansen

get til moské efter 1453. Det er dog efter min opfattelse også værd at nævne, at samme moské blev lukket allerede i 1935 og omdannet til museum for både kristne og muslimer. Netop ved at inddrage moskéen i Istanbul i debatten i Roskilde, udpeger Lorentzen faktisk et godt eksempel på, at kristne og muslimer kan respektere hinanden. Hvis forskellige religioner fortsat kan leve i fred og fordragelighed her i Roskilde – er det vel alle tiders?


17. OKTOBER 2017 l 27 l

kor en

nyemvej

hj

TEST 2011

www.skoda.dk

skoda.dk

PRØV NOGET NYT MED DEN NYE ŠKODA CITIGO ŠKODA CITIGO er en lille bil med store ambitioner: Bilen imponerer med sin forfriskende stil, den overraskende rummelighed i kabinen og de gennemtænkte teknologier, som gør hverdagen i byen sjovere. Fra nu af tager CITIGO med dig, uanset hvor du tager hen. Oplev friheden med den nye ŠKODA CITIGO fra kun 896 kr. pr. måned. De viste biler er vist med ekstraudstyr. Pris ekskl. lev. omk. (3.880 kr.) og evt. laktillæg. Forbrug ved blandet kørsel fra 24,4 km/l. CO2-emission: 96 g/km. Kampgnebil fås i begrænset antal. A Finansiering: ŠKODA Citigo Active 3-dørs 1.0 MPI 60hk. Kontantpris inkl. levering 82.380 kr. Udbetaling (20,1%) 20.000 kr. Månedlig ydelse 896 kr. Løbetid 96 mdr. Variable rente 1,75% Variable debitorrente 1,76 %. ÅOP 8,80%. Det samlede kreditbeløb 62.380 kr. De samlede kredit omkostninger: 23.667 kr. Det samlede beløb der skal tilbagebetales: 86.047 (inkl. udb. 106.047 kr.) Kaskoforsikring og positiv kreditgodkendelse forudsættes. Betaling via NETS forudsættes. Betaling på anden måde koster 50 kr. pr. betaling. Finansiering tilbydes i samarbejde med ŠKODA Finans v/Nordania Finans. Der er 14 dages fortrydelsesret på kreditaftaler. +

Find nærmeste forhandler på www.skoda.dk


l 28 l 17. OKTOBER 2017

Roskilde Rundt

80 børn blev forkælet på Snekken Af Tomas Skov

Mobil myretue vandt på CoConference Af Tomas Skov

En gruppe studerende fra EASJ modtog torsdag en check på 20.000 DKK som håndfast bevis på, at de havde leveret den mest innovative idé til at nå FN’s verdensmål om løsninger på fremtidens store udfordringer: En mobil myretue, skabt af restprodukter fra

produktionen af Rockwool. Myretuen kan anvendes til bl.a. økologisk bekæmpelse af sygdomme og insekter i plantager, til myrefarme i forbindelse med fx fremstilling af antibiotika og anden medicinsk udvikling og i forbindelse med fødevareproduktion. Rammerne var eventen CoConference2017 på RUC, finalen i en

innovationskonkurrence, der er iværksat af CORO, en non-profit-organisation, der iværksætter samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, virksomheder og offentlige institutioner med fokus på innovative løsninger på de mest komplekse problemstillinger, verden står overfor.

Roskilde Sygehus skal bruges langt mere Det var det overordnede budskab, da Sygehusgruppen Roskilde havde inviteret regionens kandidater til et tværpolitisk møde, der blev afholdt på Roskilde Katedralskole den 10. oktober. Paul Bundgaard indledte mødet og gav herefter ordet til tidligere museumsdirketør Frank Birkebæk. der præsenterede gruppens vision. Eferfølgende præsenterede kandidaterne dem selv og deres politik hvorefter der var åben debat.

Onsdag den 11. oktober inviterede det nye Snekken Trattoria 80 børn i alderen 5-15 år indenfor til Smagens Time i form af en lækker økologisk 3-retters menu. Børnene tog afsked med deres forældre i døren, for dette arrangement var nemlig helt eksklusivt for børn. Herefter blev børnene præsenteret for en økologisk menu bestående af græskarsuppe m. saltristede græskarkerner og grøn urteolie, hjemmelavet parpadelle m. frilandskalv serveret på blanceret kål og til sidst pære Bella Helene m. porcheret pære, coulis, brændt hvid chokolade og kokosis. ”Selvfølgeligt var der nogen der blev lidt udfordrede, men de var gode til at smage på tingene, og vi fik nogle gode snakke med børnene rundt omkring ved bordene. Generelt var der en vildt god stemning. Der blev sagt pænt ”tak for mad” og de fleste fik også

lært hvordan bestikket skal ligge, hvis man vil signalerer til tjeneren, at man er færdig med at spise. Det var

rigtig sjovt”, siger ejer Maria Dietrichsen, der selv er mor til fire.

Den gamle byrådssal genåbnet Lørdag den 14. oktober genåbnede borgmester Joy Mogensen Roskildes gamle byrådssal på Stændertorvet. På initiativ fra en håndfuld aktive borgere har den 133 år gamle sal fået en makeover siden juli måned, hvor et konservatorteam har været på overarbejde. Nu er salen altså klar til 133 år mere med demokratiske debatter og aktivt medborgerskab. Som en del af projektet ”Byens hus Roskilde” er den gamle sal nemlig blevet gjort tilgængelig til alle typer offentlige arrangementer arrangeret af indbyggere og aktive i Roskilde Kommune. Det betyder at alle typer arrangementer kan finde sted i de historiske lokaler. Og så er der selvfølgelig fortsat vielser hver lørdag. Det var oprindeligt byrådspolitiker og lokalhistoriker Kaj V. Hansen (S), der skulle have forestået indvielsen, men han blev til sin fortrydelse frataget opgaven.


17. OKTOBER 2017 l 29 l

NU KAN DET ENDNU BEDRE BETALE SIG AT KØBE NY PEUGEOT

ÅRETS BIL 2017 I DANMARK OG EUROPA

PEUGEOT 2008 DESIRE SKY SUV

PEUGEOT 3008 SUV ALLURE

1.6 BlueHDi 100 hk

199.990

KR.

NY AFGIFTSREGULERET PRIS

NY PEUGEOT 5008 SUV ALLURE

1.6 BlueHDi 120 hk

209.990

KR.

FØRPRIS

DIN BESPARELSE 10.000

316.990

KR.

NY AFGIFTSREGULERET PRIS

KR.

1.6 BlueHDi 120 hk

358.990

KR.

FØRPRIS

DIN BESPARELSE 42.000

339.990

KR.

NY AFGIFTSREGULERET PRIS

KR.

394.990

KR.

FØRPRIS

DIN BESPARELSE 55.000

KR.

A – A 28,6–25 km/l. CO2 90–105 g/km. Priser er ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. De viste biler er 2008/3008/5008 Allure vist m. ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Da registreringsafgifterne endnu ikke er endeligt vedtaget i Folketinget, tages der i priseksemplerne forbehold for, at forslaget bliver vedtaget i samme form, som det er udlagt. Forslaget forventes vedtaget 3. oktober 2017. ++

+

EN SUV FOR ENHVER SMAG – til endnu stærkere priser! Takket være den nye afgiftsregulering kan det nu endnu bedre betale sig at købe en powerful SUV. Med et markant og bredt modelprogram har Peugeot for alvor indtaget pladsen som et førende SUV-mærke. Stilfuldt, og uden at gå på kompromis med en eneste detalje, byder det særdeles veludstyrede SUV-program med 2008, 3008 - og flagskibet 5008 på det bedste fra flere verdener: De er på én gang kompakte, rummelige, robuste og luksuriøse – og med både komfort, avanceret teknologi og effektivitet i højsædet. Bilerne er på lager, så skynd dig ned til Peugeot og mærk gevinsten ved at vælge din foretrukne SUV til en stærk, afgiftsreguleret pris allerede i dag.

PEUGEOT ROSKILDE Vejlebo & Winther ApS

Maglegårdsvej 5 B 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 www.peugeot.dk/roskilde

Åbningstider salg: Mandag-torsdag kl. 9.00-17.30 Fredag kl. 9.00-17.00 Søndag kl. 11.00-15.00

Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Michael Wermuth Kasper DeWitt


l 30 l 17. OKTOBER 2017

l KULTUR l

KULTURKALENDER Nyt lysdesign til Roskildes gigantiske fyrtårn Kom med i skumringen når vi indvier et helt nyt lysdesign til energitårnet. Det sker ved foden af tårnet med bål og varme drikke.

Lyssætningen er skabt af Johan Mortiz, der i næsten to årtier har stået for Malmøs innovative og æstetiske byrumslys. Samtidig har Johan været med til at etablere et samarbejde mellem Skåne og Region Sjælland, der er med til at sætte

Skandinavien på verdenskortet som visionære, når det handler om lys, design og bæredygtig teknologi. Alle er velkomne til at deltage. Tid: Torsdag den 19. oktober kl. 19.30-20.30 Sted: Håndværkervej 70, Roskilde

Intet ondt ord om TV sport. Men det slår aldrig den anderledes intense og atmosfærefyldte oplevelse det typisk er, at se en elitesportskamp i levende live. Og elitesporten i Roskilde er heldigvis andet og mere end familien Magnussen, der jo slår deres gode motorsportsfolder udenfor både by- og landegrænsen.

Håndbold håb Roskilde Håndbolds flagskib – kvindernes 1. divisionshold – har omvendt fået en formidabel

Her i efterårsferien er det dog først og fremmest børn og barnlige sjæle, der tilgodeses. Badedyrene Hugo og Søren er nemlig i vandet – ligesom du (eller rettere: dine børn og børnebørn m.fl.) kan

FYRAFTENSKONCERT Claus Heilmann spiller orgelmusik af 200-års-fødselaren Niels W. Gade., orgel. Gratis entré. Sankt Jørgensbjerg Kirke kl.17-17.30 REFORMATIONEN I middelalderen var Roskilde et magtcentrum. Men hvad var det der skete, som vendte op og ned på det hele? - og hvad betød det for Roskilde? Entré: 50 kr. Roskilde Museum kl.19-21

TORSDAG 19. OKTOBER IMAGINE EUROPE Åbent seminar (på engelsk) som undersøger, hvad det vil sige at være europæer: Socialt, politisk og kulturelt – i fortiden, nutiden og fremtiden. Fri entré. Byens hus kl.9-17

sæsonstart med lutter storsejre i de første kampe. Og topper derfor divisionen – med fin udsigt til den bedste hjemlige håndboldrække – HTH GO Ligaen, ja det hedder den! Dog mangler endnu over 20 spillerunder, men lovende er det bestemt. Så kom og bak kvinderne op, når der søndag den 28. oktober klokken 15.00 fløjtes op til kampen mod Horsens. Også bordtennisherrerne – de nærmest uovervindelige mangedobbelte danske mestre – er sædvanen tro kommet perfekt fra start i denne sæson, med max point til følge. Men spiller først de næste hjemmekampe i weekenden den 11.-12. november.

Svøm med hunden Hugo og søstjernen Søren Halinspektør Peter Froh fra Roskilde Badende ser selvfølgelig også frem til, at Roskilde Badet på Bymarken genåbner i en ny, forbedret og kraftigt udvidet version – men som han yderligere fortæller: ”Indtil da står Maglegårdsbadet klar til at modtage svømmeglade badegæster i alle aldre.

STORK MAJGAARD Se udstillingen med tegninger, akvareller og poster prints fra et forunderligt univers du vil blive draget af til og med 2. november. KunstSmedjen kl.12-16

ONSDAG 18. OKTOBER

Sporten live - eller rettere live sport

Efter en træg sæsonstart med adskillige skuffelser er FC Roskilde på vej op ad hængedyndet – og mod en bedre placering i 1. division. Og da der fortsat mangler godt 2/3 af sæsonen 2017/18 er der stadigvæk masser af point at spille om. Næste hjemmekamp er søndag den 22. oktober – hvor FC Roskilde tager i mod FC Fredericia med kampstart klokken 14.30. Også KFUM’s Danmarksseriehold har kraftigt brug for solid tilskueropbakning, da mandskabet har fået en sjældent dårlig start på turneringen. Næste hjemmekamp er lørdag den 28. oktober klokken 13.30, hvor Lillevang lægger græs til opgøret mod B1908 fra Amager.

TIRSDAG 17. OKTOBER

DEN STORE ÆBLEFEST (fra 6 år) Traditionen tro går Lützhøfts Købmandsgård amok i æbler til om med fredag i efterårsferien. Fri entré. Lützhøfts Købmandsgård kl.1115 alle dage

Det nye design fortæller, at den årlige lysfest i Roskilde er lige om hjørnet, hvor tusindvis af nysgerrige besøgende bevæger sig rundt i byens historiske midte med fakler og optog. Samtidig fejrer vi, at Kara/Noveren skifter navn til ARGO, og dermed sætter fokus på, at affald er en ressource. ARGO er en forkortelse af affald – ressourcer – genbrug – overskud.

DU KAN FINDE MANGE FLERE AKTIVITETER FOR BØRN I EFTERÅRSFERIEN PÅ ROSKILDE.DK/SJOVFERIE

Tid: Fra kl. 10-12 og 14-16, mandag til fredag i uge 42 Sted: Maglegårdsbadet PS. Se offentlig åbningstid i efterårsferien på roskildebadene.dk. De 50 første børn mellem 10-16 år kommer gratis ind alle hverdage i uge 42 – til badefesten der er arrangeret i samarbejde med Sjov Ferie

FERNISERING KUNSTGRUPPEN alvcirklens Fællesudstilling med temaet ”Naturens Uorden”. Se udstillingen til og med 2. november. Galleri Farver Hammers Gård kl.11-14 UP-CYCLING (FRA 8 ÅR) Kom og sæt dit eget møbel i stand. Du får hjælp og snacks. Fri entré. Genskab kl.11-15 LOPPEMARKED Afholdes i Cosmoshallen. Fri entré. KulturCosmos kl.11-15 DANSERIET William Wester & The Magnificents er en rutineret trio, der spiller blues. Entré: 90 kr. Gimle kl. 20

SØNDAG 22. OKTOBER LAV DIN EGEN GUITAR (FRA 6 ÅR) Har du altid godt kunne tænke dig, at få din helt egen guitar? Nu har du muligheden! 20 kr. for materialer. RAGNAROCK kl.10.30-13 GIMLE FOR BØRN Stomp- og performancegruppen HeartBeat er fire unge, sprælske musikere fyldt med spilleglæde. Tilmelding nødvendig. Gimle kl.12 FODBOLDKAMP NordicBet Liga - FC Roskilde mod FC Fredericia. Roskilde Idrætspark kl.14.30

HISTORIEN OM DANMARK Kom til forpremiere på sidste afsnit af ’Historien om Danmark - Velfærd og kold krig’og hør folkene bag serien fortælle om produktionen. Billetter på billetto.dk. RAGNAROCK - museet for pop kl.15.00 - 21.00

MANDAG 23. OKTOBER

READATHON Elsker du at læse, og tør du være på biblioteket om natten? Gratis billetter. Roskilde Bibliotek kl.12

DEBAT OM SYGEHUSET Valgdebatmøde om fremtiden for sygehuset i Roskilde. Fri entré. Byens hus kl.19-21

FREDAG 20. OKTOBER

lege med de mange vand legeredskaber og springe fra vipper et. Et vandslaraffenland, simpelthen.

LØRDAGSJAZZ Big Butter spiller en god blanding af traditionel jazz, swing og funky grooves. Gimle kl.11

FRIBYTTERDRØMME Hør deres nye sprudlende album ’Superego’. Gimle kl.21-23.30

LØRDAG 21. OKTOBER RYTMISKE RABLERIER 50 års fødselsdag for den moderne danske børnelitteratur sammen med Marianne Iben Hansen. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl.11

KAMPEN OM COMPUTERTIDEN Oplæg om computerafhængighed ved Anne Brus, Postdoc. Tilmelding nødvendig. Roskilde Universitetsbibliotek kl.17

OST, VIN OG GODE BØGER Bogcafé med udgivelser fra 2017 v/ bibliotekarerne Karen-Margrethe Revsbæk og Ann Luther Torp. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl.19-21.30 DEMOKRATI Kernen i det danske samfund, som styreform og som livsstil. Udover byrådsmedlemmerne (publikum) spilles stykket af fire skuespillere. Tilmelding nødvendig. Byrådssalen på Roskilde Rådhus kl.19.30

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


17. OKTOBER 2017 l 31 l

l KULTUR l

Efterårsferie i Sct. Hans Have For første gang holder Sct. Hans Have åbent i efterårsferien fra torsdag den 19. oktober til lørdag den 22. oktober. Caféen byder på varme drikke, lette frokostretter, hjemmebagte kager og masser af efterårshygge i drivhuset alle fire dage fra kl. 13-17. Torsdag den 19. oktober kl. 15 viser Karin Garde rundt på kirkegården og deler ud af sin store viden om livet på Sct. Hans hospital før i tiden. Billetter til dette arrangementet købes på www.billetto.dk

TAKE AWAY i særklasse Bøffer af dansk krogmodnet højreb

Forudbestilling ved mere end 5 kuverter.

Fredag og lørdag 17.00-20.00

Nyd et glas vin imens du venter.

Husk, vi har også vinen til maden.

Se ugens menu på gastronetten.dk mail@gastronetten.dk Clermontgade 36 Roskilde Telefon 46 35 12 91 v/Christian Zwicky

FÅ 25% RABAT

PÅ BUFFET MED KUPONEN HERUNDER

FÅ 25% RABAT PÅ BUFFET VED BRUG AF KUPON

Frokostbuffet Fra kl. 10.00

79,-

59,-

Aftenbuffet Fra kl. 16.00

119,-

89,-

Børnebuffet

59,-

GLOSTRUP TLF: 4343 0390 Hovedvejen 140, 2600 Glostrup HERLEV TLF: 4491 4520 Herlev Hovedgade 17, 2730 Herlev CITY 2 TAASTRUP TLF: 4399 0086 Hveen Boulevard 2, 2630 Taastrup

44,-

Fribytterdrømme

KUPONEN GÆLDER IKKE I FIELDʼS & FISKETORVET SHOPPING CENTER

GÆLDER OP TIL 6 PERSONER

KUPONEN GÆLDER IKKE I FIELDʼS & FISKETORVET SHOPPING CENTER

VÆRDIKUPON

GÆLDER RESTEN AF 2017

AFLEVER VED BESTILLING

AFTEN | BUFFET EVENING

FÅ 25% RABAT PÅ BUFFETEN GÆLDER OP TIL 6 PERSONER

- VI SAMLER BYEN

VÆRDIKUPON

Allerede fra kl. 15 er Ragnarocks foyer fuld af sjove, historiske oplevelser: Med VR-briller og green screen inviterer DR gæsterne til at

et årti, der skal huskes med glæde - og meget mere. Kl. 19 vises sidste afsnit af ’Historien om Danmark’ på Ragnarocks eventscene, og bagefter fortæller folkene bag serien om produktionen. Det hele er gratis, men vil man være sikker på at få adgang til visningen af tv-afsnittet på eventscenen, skal man hente dig en gratis billet på Billetto. Der er et begrænset antal billetter.

FÅ 25% RABAT PÅ BUFFETEN

VÆRDIKUPON

Træd ind i din nærmeste historie

træde ind i historien, mens Ragnarock stiller skarpt på årtierne fra 1950-2000. Gæsterne kan lade sig forbløffe over teenagemode og stivede skørter, når museet inviterer til 50’er modeshow, de kan nyde en iskold milkshake i 60’ernes mælkepop-bar til tonerne af tidens plader, de kan høre om 80’ernes politiske støttesange, og give deres eget bud på, hvorfor 80’erne er

| BUFFET

AFLEVER VED BESTILLING

20. okt.

mange faktisk kan huske. Det sker, når RAGNAROCK inviterer til forpremiere i tæt samarbejde med DR og det tværgående projekt ’Historier om Danmark’.

FROKOST

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

DR1s succesfulde serie ’Historien om Danmark’ nærmer sig afsnit for afsnit vores egen tid, og sidste afsnit – med undertitlen ’Velfærd og kold krig’ - ruller hen over skærmen lørdag den 21. oktober. Men allerede torsdag den 19. oktober er der mulighed for at se afsnittet, høre folkene bag serien fortælle om produktionen, og (gen)opleve glimt fra den del af historien, som

BRUNCH

AFLEVER VED BESTILLING

Forpremiere på ’Historien om Danmark’ på Ragnarock

AFLEVER VED BESTILLING / E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Træd ind i din egen historie med VR-briller - og se forpremieren på sidste afsnit af ’Historien om Danmark’ torsdag den 19. oktober på Ragnarock. Foto: Morten Bencke, samt DR og Museumskoncernen ROMU.

VÆRDIKUPON

GÆLDER RESTEN AF 2017


l 32 l 17. OKTOBER 2017

l KULTUR l

M.C. Hansen og Jacob Chano spiller dansk er Dåstrup Forsamlingshus, Ramsø Musikhus og KulturCosmos gået sammen om at arrangere en koncert med M.C. Hansen og Jacob Chano.

Guldgravere og snaphaner

Forestil dig Bob Dylan spille skak med H.C. Andersen på Neil Youngs veranda.

Det er skandinavisk musik i amerikansk forklædning. I Spil Dansk-ugen i uge 44

M.C. Hansen er sanger og guitarist og har siden 2003 rejst verden rundt med sin guitar, sin banjo og sine historier om guldgravere, daglejere, snaphaner og landsbysladder. M.C. Hansen har udgivet 6 albums i eget navn. Til Spil Dansk koncerten optræder M.C. Hansen med sin makker Jacob Chano, der spiller harmonium og synger kor. Koncerten afholdes i Dåstrup Forsamlingshus, Byvejen 15, Dåstrup, Viby Sj. Der er mulighed for spisning kl. 18 for 125 kroner incl. koncert. Koncerten starter kl. 19:30, og billet til koncerten alene koster 60 kroner. Køb billetter her: www.kulturcosmos. dk.

V I SÆ T T E R P R I S PÅ K U N S T E N

Ivan Z. Sørensen underviser i dansk og religion på Roskilde Gymnasium. Han har tidligere været lektor på Firenzes Universitet, museumsinspektør på Karen Blixen Museet og har skrevet flere bøger, senest om Holbergs ”Maskerade” i den nye, tekstkritiske udgave af Holbergs skrifter.

Gratis foredrag på Roskilde Gymnasium

Roskilde Gymnasium åbner for tredje år i træk dørene for byens borgere med en række gratis foredrag i skolens Multisal i Sciencebygningen. For et par timer bytter lærere klasseværelserne ud med foredragssal og deler deres faglige passioner med alle interesserede. Kom forbi d. 1. november 2017 og hør det første af fire foredrag – her vil lektor i dansk og religion Ivan Z. Sørensen fortælle historien om Holbergs Maskerade i anledning af at skuespillet opføres på Det kongelige Teater i København fra d. 17. november.

Ludvig Holbergs Maskerade er et af hans mest populære skuespil. Det handler om løssluppen ungdom – og to unges forelskelsesrus, som krydser de gamles planer om et arrangeret ægteskab. Stykket er fuldt af forviklinger, intriger og ikke mindst muntre falden-på-halen-scener i italiensk commedia dell’arte-tradition. Men med maske-motivet borer Holberg også i en sprængfarlig identitetsproblematik, både historisk set og aktuelt. Maskerader var i lange tider forbudt i Dan-

mark. Hvorfor mon?Vi ser nærmere på Holbergs skuespil og på maskeradens historie. Og runder af med et klip fra Carl Nielsens opera-version.

Fakta Dato: 1. november 2017 Tid: 19-21 Sted: Multisalen, Roskilde Gymnasium Gratis adgang – tilmelding via tilmelding@ roskilde-gym.dk

Kom til et anderledes vælgermøde om værdien af kunst og kultur i Roskilde. Roskilde Festival, Museet for Samtidskunst, Insp!, Gimle og Aaben Dans har indbudt lokalpolitikerne til at komme med et bud på disse fire spørgsmål: • Hvilken rolle spiller kunst- og kulturlivet i Roskilde for fremtidens byudvikling? • Hvad betyder den professionelle kunst for samskabelse mellem borgere og kulturaktører? • Hvordan opdyrker man fremtidens kunst- og kulturskabere? • Og hvad er ambitionerne på kunst- og kulturområdet i et nationalt og internationalt perspektiv? Mens politikerne diskuterer på scenen, markerer publikum deres synspunkt ved at flytte sig fysisk til forskellige felter på gulvet. På den måde er publikum med til at påvirke debatten. Aftenens moderator er kulturredaktør på Weekendavisen Synne Rifbjerg assisteret af koreograf Thomas Eisenhardt. STED Scenen i Laboratoriet, Rabalderstræde 10, Musicon TID Tirsdag den 31. oktober – kl. 19.00-21.00 Baren ved Karibu åbner kl. 18.30 TILMELDINGSFRIST 26. OKTOBER KL. 14.00 Gratis, men begrænset antal pladser, tilmelding nødvendig. Skriv dit navn, alder og adresse til info@samtidskunst.dk Vi prøver at sammensætte et publikum, der repræsenterer et bredt udsnit af Roskildes borgere.

Tak til Fonden Roskilde Festival for støtte.

Mange havde valgt at lægge vejen forbi, da det nyrestaurerede L.A. Rings Atelier åbnede den 15. august.

Sidste chance for besøg hos Ring

Søndag den 22. oktober er er det sidste chance i denne sæson for at se det nyrestaurerede L.A. Rings Atelier. Siden åbningen 15. august har mange lagt vejen forbi det nyåbnede atelier på Sankt Jørgensbjerg i Roskilde, men nu er det ved at være sidste udkald, hvis man ønsker at besøge Roskildemalerens hus i denne sæson. I den kommende weekend holder L.A. Rings Atelier åbent lørdag og søndag begge dage fra 12-16, hvor man for sidste gang

i år kan gå på opdagelse i det lille stråtækte hus, der nu indrettet som besøgscenter. Her formidles historien om Ring og Sankt Jørgensbjerg, Bjerget i Roskilde, hvor Ring tilbragte sine sidste 19 år. Som et ekstra tilbud i forbindelse med sæsonafslutningen Søndag den 22. oktober, er det desuden muligt at få en guidet tur i

Fakta Atelieret holder åbent den lørdag den 21. oktober og søndag den 22. oktober fra kl. 12-16. Entré: 25 kr. Børn og medlemmer gratis. Læs mere om Rings atelier og foreningen bag her: http://www.ringsvenner.dk/foreningen. html

L.A. Rings motivverden fra kl. 14-15. Deltagelse i turen er gratis, når der er betalt entré til besøgscentret. Claus Helweg Ovesen er guide på vandringen i Rings fodspor.


17. OKTOBER 2017 l 33 l

Navne Harry’s third place

Af Tomas Skov

Harry’s Place kunne i 2015 fejre 50 års jubilæum med pølsevognen på Nordre Fasanvej. Og nu 52 år efter udvider Harry’s Place. I august åbnede det voksende pølseimperium i Hellerup og nu altså på Schmeltz Plads i Roskilde. Harry’s Place blev oprin-

delig startet af Pølsemager Harry Löfvall tilbage i 1965. I 2010 overtog Jesper Frederiksen, der skulle føre de stolte traditioner videre som ny pølsemester. Der er reception tirsdag den 17. oktober kl. 12 – 14 i pølsevognen, hvor Frede Tømmerup har huseret de siden årtusindskiftet.

Skjoldby & Co har fået mere plads Af Tomas Skov

”Vi mangler lige noget skiltning udenfor. Det er jo oplagt reklame med alle de trafikanter, der passerer forbi her hver dag”, siger Lars Skjoldby, mens

han står i den kommende lounge med sofaer og bordfodbold i de nye lokaler på Ringstedvej 2. Skjoldby & Co er nemlig flyttet, efter de sidste års vækst førte til pladsmangel i lokalerne på Musicon. Ak-

tuelt er virksomheden, der lever af online markedsføring, oppe på otte medarbejdere, der nu kan brede sig på de 460 kvm. Oprindeligt startede Lars Skjoldby virksomheden hjemme i 2012, hvorefter han rykkede

HVAD KALDER DU DINE MØBLER? Jørgen Bødker er ny partner og medejer af skolefotovirksomheden Mesterskud.

Roskilde-dreng vil revolutionere skolefotobranchen Den uddannede ingeniør og tidligere topchef i specialindustrien er ny partner i virksomheden Mesterskud, hvor målet er at føre skolefotoet ind i den digitale tidsalder. Af Holger Vincents

Han er uddannet ingeniør og har bestredet topstillinger i General Electric og Topsil, hvor han hovedsageligt har beskæftiget sig med salg og ledelse. Nu har Jørgen Bødker imidlertid valgt at lægge kræfterne i den unge skolefotovirksomhed Mesterskud, hvor han i sommers blev partner. ”Virksomheden blev startet i 2015 af forældre, der ville gøre op med den gammeldags tankegang, der eksisterer branchen, ikke mindst på det digitale område. Jeg har selv en stor interesse for it, og derfor synes jeg, det kunne være spændende at være med

til at videreudvikle konceptet”, fortæller Jørgen Bødker, der har boet i Roskilde siden 1982.

Festival-erfaring Den tidligere direktør i specialindustrien erkender, at skolefoto rent personligt udgjorde uudforsket teritorie indtil for få år siden. Til gengæld har den roskildensiske tilflytter lokal erfaring med implementering af nye it-løsninger med i bagagen. ”Midt i 1990erne blev jeg frivillig i Roskilde Festivals Grejgruppe, og der var jeg med til at udvikle festivalens første online-databasesystem, der gjorde det langt nemmere for de mange frivillige at bestille de ting, de

skulle bruge, og ikke mindst styre økonomien bag foretagnet”, fortæller Jørgen Bødker. Både erfaringerne fra årene som projektleder for en gruppe programmører i festival-regi og så hans generelle ledelsesmæssige baggrund indgår i den værktøjskasse, som den nye partner tager med sig ind i skolefotobranchen og Mesterskud. ”Vi først og fremmest have fokus på det gode skolefoto, og det kræver de gode skolefotografer. Samtidig skal vi sikre en kvalitetmæssigt stærk it-platform, for det er dét kunderne – forældre og skoler – efterspørger”, forklarer Jørgen Bødker.

VIGGO BOESEN ‘LILLE PETRA’ Solgt for DKK 184.000

Kan du beskrive en AP-19, en 3107 eller måske en FJ4900? Spørgsmål som de færreste, der er uindviede i møbeluniverset, kan svare på. Arkitekttegnede møbler bliver ofte født med faglige tal- og bogstavkoder, som afspejler producenter, årstal eller interne modelnavne. Navne som ikke ligefrem vækker nogen særlig folkelig appel. ’Svanen’ og ’Myren’ har fået sine tilnavne af indlysende årsager og det er nærliggende at tillægge møbler menneskelige og

ARNE JACOBSEN. ’DRÅBEN’ Solgt for DKK 147.000

dyreinspirerede kvaliteter, da fx stole og levende væsener deler visse attributter. Vi har i Danmark en pragtparade af dyremøbler, et sandt design-zoo som bl.a. tæller Giraffer, Måger, Okser, Påfugle, Græshopper, Delfiner m.fl. Fælles for disse møbler er deres særligt stærke og opsigtsvækkende formsprog, som adskiller sig fra den anonyme formgivning, der sjældent udløser kælenavnsstatus. Mange kælenavne opstår spontant, og er på sin vis med til at sjæleliggøre møblet ved at sætte det i en folkelig og historisk forbindelse. I 1949 besøgte selveste Kong Frederik IX, snedkermester Niels Vodders stand på Snedkerlaugets Møbeludstilling. Kongen prøvesad ved denne lejlighed Finn Juhls nyeste skud på stammen og en journalist spurgte efterfølgende om stolen så ikke skulle kaldes ’Kongestolen’ – hvortil en ydmyg Finn Juhl sagde “kald den hellere en Høvdingestol”. Hans J. Wegners kæledægge ’Bamsestolen’ blev i 1951 udødeliggjort, da en journalist udtalte

til Vækstfabrikken på Musicon. Og nu har vokseværket altså ført ham til lokalerne på Ringstedvej, hvor han ikke vil afvise, at personalestaben måske kan vokse til op mod 20 medarbejdere over de kommende år.

I SAMARBEJDE MED

at, det var som at blive omfavnet af en stor bamse. Bag hvert kælenavn gemmer der sig en historie. Hvem får ikke lyst til at høre historien bag fx Flemming Lassens ’Den Trætte Mand’ eller Viggo Boesens ’Lille Petra’?

HANS J. WEGNER ’DELFINSTOLEN’ Solgt for DKK 263.000

Vi oplever enorm efterspørgsel på arkitekttegnede møbler, med og uden kælenavn og vi har altid plads til flere dyr og trætte mænd hos Lauritz.com.

BOOK DIN EGEN VURDERINGSEKSPERT Nils Overgaard 4674 4040 nils.roskilde@lauritz.com


bare os…

l 34 l 17. OKTOBER 2017

bare os… bare os… bare os… bare bare os… os…

Nå du besøge vo es apo ek gø v vo es yde s e o a du ska å en god op eve se V g ve os d a ådg ve d g Du kan Når duvores besøger vores gør vi vores for, at du Nårud duoNår besøger apo ekapotek, gør v vores eapotek, orviyderste a du Når du besøger vores gør vores for, at du du besøger vores Når duapotek, besøger gørapotek, vi yders vores vores yderste gør for,yderste vi at du yderste apo ek v vores yders e for, or at a du b a spø ge os åds om de ko de ve s mange d nge skal fågod en oplevelse. Vigod os tilrådgive at rådgive dig. Du kan ska å skal en god op evegod se Vskal g ver os dgiver a tid rådg ve d Du kan skal få en god oplevelse. Vi giver os til dig. at rådgive Duvekan få en oplevelse. fååVi en giver osoplevelse. tiltidat Vi giver os tid Du at rådgive dig. ska op eve se V gtid g ver d tilkan a dig. rådg d g Du kan o både hud og k op osråds tilbl.a. om det kolde udfordringer b a spørge os spørge råds om de ko deråds ve rsom mange ud mange ordr nger bl.a. spørge os til detvejrs kolde vejrs bl.a.bl.a. spørge os til spørge det kolde os tilvejrs råds mange om det udfordringer kolde mange udfordringer b råds aom de komange de vejrs ve rsudfordringer ud ordr nger Ve kommen nden o for og både ogfor krop. or både krop forhud både hud og krop. forhud både hud og krop. hud og krop. or både krop

- så samles byen

SALG Helene Risum Bladchef helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119 Nina Holm Mediekonsulent nina@paperboy.gratis Tlf: 2289 9076 REDAKTION Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048 Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408 ADMINISTRATION Patrick Holbek Udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437 Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162

Typisk Trekroner Af Tomas Skov

Ven g h sen

Velkommen indenfor. Ve kommen ndenVelkommen or indenfor. indenfor. Velkommen indenfor. Velkommen Ve kommen nden or

Apo eke Char o e Andersen

Ven g h Venlig sen Venlig Venlig hilsen hilsenhilsen Venlig Ven g hilsen h sen

Tør vinterhud?

Fo kø e e e en u n ek on de ka bekæmpe a k oppen ege mmun o a men du kan gø e noge o a nd e mp ome ne

På islandsk

20%

*

*

mers e ekså v atter ten, og 48 kontaktede svedkon ro sin jordemoder om morgeuden mæ ke e e k o kom de på øså e forbi og nen. Hun 119 gav lidt Fø akupunktur, og kom nu 95,20

den kom moren så i karret hjemme i stuen, og kl. 17:38 tirsdag den 26. september var Alma en del af Trekro-

Spar 20% 20% Spar Spar 20% Spar 20% Spar 20% påudvalgte udvalgte påpå udvalgte på udvalgte på udvalgte produkter produkter produkter produkter produkter Trekroner

Jy nge Apotek

Apotek SparSvane Skomage gade 12

Alma Lang Einarsdottir. Fa-

* k * (før * igen ved * kr. 49,95 kr. 249,95 P s k 49,95 249,95 kø ren, Valur Ásgeirsson, evne i 125 løbet af nat13-tiden. Ved 15-tiPris Pris *kr. 249,95 Pris kr.Pris 49,95 249,95 249,95 Pris kr.Pris Pris 100,125,-) økr. Pbedste s k 100,P s kr. kEinar 100,125,-)P *s (før Pris 100,(førkr. 125,-) 125,-) Pris kr.Pris Pris P s kr. k(før100,125

den 19 ma s 2017

Deodoranter Rosk de

Forkølet? Forkø Fo Forkølet

næ e mh nden er e enForkølelse v usern en ek Forkø Fo kø e seForkølelse onend virusin O n Men ho næ e p a N co e e Qu ckM mund p a V kn ngen nd æde skal ska bekæmpes a kbekæmpes oppens ege skal b skal bekæmpes af kro Mod o kø e e med oppe e e å m nu e og Hu g nd ng a ge angen e e 60 immunforsvar, m mmun sva men du kan gødu e immun immunforsvar, men næ e og ed b hu ebe ænde e a e op 10 12 meo til Datteren kom verden ekunde 1 e e 2 pu ed ge ang atnoget lindre ndnoget e symp ome ne G e u næ en på å m nu e T ok ne ognoge bø n o anoget for at for lindre sym Med k mag a m n 2 k med en på og ke op 12 me 10 m o e 10 å 10fødselsvægt m ® ® ® ® mundspray ® ® mundsp Otrivin Menthol O v n Men ho næsesp ay Otrivin Danatekt Danatekt Nicorette QuickMist Dana ek Danatekt N co e e Qu ckM s ay Otrivin Menthol næse Nicorette QuickMist mundspray Danatekt Nicorette QuickMist mundspray Nicorette 3800 ogs mundspray en længde Dana ek N co e gram e QuickMist Qu ckM mundsp ay keme Mod forkølelse 49 95 klindring P k 249 C95 44 95 Mod o60 kø e se efter s oppe Modtilm f Mod forkølelse med Creme medCreme til med tør og70% 60 eme med 70% ed ndho d70%øfedtindhold ogP70% Hutilfedtindhold g og nd ngdatilHurtig yge angen eaf erygetrangen 60 efter med fedtindhold tør lindring afP 50 rygetrangen Creme med 70% fedtindhold til Creme og Hurtig lindring tør af Hurtig rygetrangen Hurtig 60 rygetrangen 60 Ctør med 70% ed ndho ø og oglindring Hu gefter nd ng af a efter yge angen emed ehun 60 på centimeter, og næse og ved bih næse og ved b hu ænde se næse næse ogebe ved bihulebe hud. Indeholder et aktivt ekstrakt sekunder. 1 eller 2 pust ved rygetrang. skæ endeskællende hud skællende ndeho de e ak v eks ak sekunde 1 e e 2 pus ved yge ang skællende et hud. Indeholder aktivt eller 2 pust 1ved hud. Indeholder skællende aktivt ekstrakt hud. sekunder. et ellersekunder. 2 pust ved1rygetrang. sekunder. 22 pust skæ ende hudetIndeholder ndehoekstrakt de e aktivt ak v 1ekstrakt eks ak sekunde 1 eller e erygetrang. pus ved ved rygetrang. yge ang Giver luft næse Gaf næsen å mi nu Giver luftpå i næsen påef fra havrekerner. Dæmper rødme ogog kløe og ogskkløe Med frisk af 2 mint. 2 stk. skal fremover a hav ekefrane Dæmpe ødme og rødme k øefra og Med smag a og m nkløe 2 smag saf kmint. fra havrekerner. rødme ogfrisk Med frisk smag af frisk mint. 2 stk. havrekerner. Dæmper og havrekerner. Dæmper Med rødme smag og stk. Med stk. aDæmper havkløe eke ne Dæmpe ødme og k øe og Med sk smag smag avemint. m ulyde n 22Giver s knavnet og virker op tilvir1 og v ke og op virker 12 ogm virker anti-irriterende. 250 i me op tili10 12 time v ke an virker e ende 250 m virker250 anti-irriterende. anti-irriterende. ml. virker v ml. ke anti-irriterende. an250 ml. e ende 250 250 ml. m

Spar 20% på udvalgte produkter a den 27 eb ua

Trekroner

lidt sjovt atPligge og for kr. 149,9 s k 149,95 Pris *kr Prisføde kr.Pris 149,95 nedrullede gardiner, mens Z me n Nækan e p ahøre mod hverdagslivet man oppe næ e ed og rundsaven inde hos o kø e e og b hukøre ebe ænde e siger V ke ed naboen”, hun. a m nd ke hæ e en

Forkølet?

Dana ek Også op til fødslen havde C eme med 70% ed ndho d ø og den førstegangsfødende kæ ende hud ndeho de e ak ek ak a ha eke ne Dæmpe ødme og k øe og god hjælp fra mødrene på ke an e ende 250 m vejen. P k 100 - ø 125 ”Jeg var ovre hos min genbo for at høre, hvad forskellen var på en ve og en plukve. Hun kunne så for- nok var noget i gære”, fortælle mig, at det næppe var tæller Camilla Lang. plukveer, jeg havde. Så vi ringede til Hjemmefødsels- Hverdag udenfor ordningen og fortalte, at der Herefter hvilede hun efter

*

*

*

*

er islænding – og her er det som bekendt skik, at farens fornavn indgår i børnenes efternavn.

Apoteket

RO Torv Løve Apotek fra den 27.fra februar tilss19. den 19. til marts 2017 Gæ de Gælder a denGælder 27fraeb ua den 19den ma 2017 Gælder 27. februar den 2017 den 27. februar til Gælder den fraamarts den 27. 2017 februar til den 19. Gæ de den 27 eb19. uamarts den 19 marts ma s 2017 2017

T ek one Cen e ve 59 RO s o v 210 Antiperspirant Rosk de 4000 Rosk de deo4000 roll T 46 32 23 00 T 46 32 23 00 48 t mers e ekt v Nicorette (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptaJyllinge Trekroner Apoteket Roskilde Roskilde Jyllinge Trekroner Trekroner Jyllinge Jyllinge Apoteket Roskilde Roskilde gelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene,Roskilde når der sprayes. Jyllinge Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke brugesTrekroner til børn u. 18 år Trekroner eller af gravide/ammende uden lægens anb.Apoteke Risikoen bør Ap svedkontro dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i Svane Apotek Svane Apotek Svane Apotek Apotek RO’s Tor Løve Apotek Svane Apotek Svane Apotek Apotek ROspyt, s Apotek Torv Løve Apotek Apotek Apotek RO’s Torv RO Løve Apotek Løve Apotek Apotek Løve mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Før Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde sure opstød, halsbrand, 110 smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: og drik ikke,Cen mensgade mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15Trekroner cig. dgl. skal bruges 1-2 mindst 15sx dgl. kan bruges op210 til 59 4 RO Skomagergade 12Spis Skomage gade 12 Skomagergade 12 RO’s torv 21 oneJyllinge Cen eCentret veCentervej 59 Jyllinge 31 RO o Der vRO’s 210 JySkomagergade nge e 31 Skomagergade 12 12 Centret Trekroner Centervej 59pustCentervej 59 59 torv Skomage Jyllinge Centret 31 Trekroner Centervej T ek one Cen e ve Jyllinge Centret 31T ek 31 Jy nge Cen ederTrekroner pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml F ere varianter Roskilde 4000 Rosk de4000 4000 Rosk de4000 Roskilde 4000 Roskilde 4000 Roskilde 4000 Roskilde 4000 Roskilde 4000 Roskilde 4040 nge 4000 4000 Roskilde Roskild 40 Rosk de 4040 Jyllinge 4040 Jyllinge 4040 Jyllinge Rosk (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret.nu Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS,Jy tlf. 70 20 52 de 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kanRoskilde rettes4000 til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@ 4040 Jyllinge Jy nge its.jnj.com. April 2016. Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved m æ æ m m D Jy nge Cen e 31 4040 Jy nge T 46 32 23 00

4000 Rosk de T 46 32 23 00

Lotte Jensen Grafiker lotte@paperboy.gratis

Som de hører s g

Tør vinterhud? Rygestop? Smert Tør Tør vinterhud? Rygestop? Smerte lindr Tør vinterhud? Rygestop? Sm vinterhud? Tør vinterhud? Rygestop? Rygestop? Smerte l

Hjælp fra genboen

Gæ de

Smertelindring?

Mo a on e a gø ende o a kke med e På apo eke kan h æ pe d g med a nde den pe me e ende m dde kom A ma Lang E narsdo r ge op o e komb na on med en o m om pa e bed d g og d n me e o n ko ne a n ng På apo eke h æ pe verden ved en h emme ødse d g gang med e e ek ge op ekstra Motivation era afgørende for med etende kan os ve bI frostvejr ve Iufrostvejr en eksbliver ø luften og sam va ekstra onMotivation e aatør ende o Motivation ykkes eatvalykkes På apo eke v apoteket h ækan pe På dviet me bliver luften Iafrostvejr ekstra bliver tør og luften samekstra tør samer afgørende formed er at Motivation afgørende lykkes med for lykkes med På apoteket hjæ ap I frostvejr bliver luften og samafgørende for at lykkes med ostør veog bsamveMo u og en eks øgø og sam Mo on er eet aat gø o kan aetPå ykkes med eg Vo a en Ge men med kan det få din at oftemed i kombination med som en passer beds men med men b æsmed kanblæst, de blæst, åmen d n det hud a men yges oå din komb en- ofte omed m passe beds dbedst gform d s kan med fåblæst, din hud kan tilhud det at blæst, få din hudop til rygestop at - ofte kombination rygestop i kombination en form ennasom form passer som tilndp med kan det få hud tilna at rygestop -en ofte i med kombination med men med btil æs kan de de nrygestop hud a -i on yges op o form esom komb on med en oogm E ek oka behand ng mod er det en god ide med god apoteket hjælper vi hjælper ud ø e De o eudtørre. de enDerfor god de god oer ndet koen nefor s nikotinerstatning. a ide nfor ngnikotinerstatning. På god apo æPå pefor Derfor eremed en foreke nikotinerstatning. apoteket udtørre. Derfor erudtørre. det enmed god ide udtørre. god Derfor god Påhapoteket vi På ov nikotinerstatning. nhjælper koPå ne s a n ng På apoteket apo vieke hjælper h æ pe vi v ud ødet emu De eide de en god de med god me kgod eo og edmed Vo a en ge med med etop effektivt rygestop. d gonen gangde med e eei gang ek v et yges dig i gang med effektivt rygestop. hudpleje. hudpleje. behand hudp e e hudpleje. dig med effektivt rygestop. dig i gang et d get gang med med e effektivt e ek v rygestop. yges op hudpleje. hudpee en amma oi gang edig ® ® ® ok. å agen me e 150 g Voltaren Vo a en Ge Voltar ners svulmende børnefl Voltaren Gel Gel Effektiv lokalbeha E ek v oka behand ng mod Effekt Effektiv lokalbehandlin ”Det hele gik rimeligt stille P k 149 95 sme e musk esmerter og edi muskle Vo a le e smert smerter i muskler og og roligt, ogbehand det var som, behandler infl e behandler nlige amma onen deamo behan infl ammation årsagen til smerte å sagen sme e 150 g til smerte. 150 det skulle være. årsagen Og det er årsage

”Vi flyttede sidste år, og da mødrene her på vejen fandt ud af, at jeg var gravid, så kom de alle sammen på besøg for at fortælle om at føde hjemme for det har de alle sammen gjort. Jeg havde aldrig tænkt på det før, men jeg blev hurtigt overbevist”, fortæller Camilla Lang fra hjemmet på Linkøbingvej i Trekroner.

Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis

®

Multi

abs Paperboy udkommer 200 ved geho de mmun hver tirsdag/onsdag o sva e og k oppens til samtlige husstande i na u ge v am nba ance Roskilde Kommune. Fø 104 50

Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Rygestop?

o e b e u en ek a ø og am men med b æ kan de å d n hud a ø e De o e de en god de med god til udTrekroner hudp e e

PRODUKTION

Nu Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS

ApotekerApoteker Apoteker Apo ekeApoteker Apo eke Charlotte Andersen e Andersen Char o Charlotte Andersen Charlotte Andersen Charlotte Char o e Andersen

83,60

O

O m m m m æ mæ

O æ

m æ m æ æ

m m O

mm

m m m

æ

M

æ B æ æ

m

æ

æ æ

æ m

m

m m

m m

æ æ @

m

m

M H

æ

æ

m M O æmm

www

æ m

Om

m

m

mm

m O

mm m

www

æ

æ O

B

m mæ

m æ M O m m m æ O ® ®m ® m m af1 O og æ ® ® (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg QuickMist, nikotin/spray til nikotin/spray behandling gennem lindring af nikotintrang abstinenssymptomer. Må ikkem bruges vedikk ov ® (nicotin) QNicorette M æaf tobaksafhængighed m m abstinenssymptomer. mog M Nicorette Nicorette (nicotin) mundhulespray 1 mg tiltobaksafhængighed behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af gennem nikotintrang ogMå abstinenssymptomer. Må QuickMist, mundhulespray Nicorette 1 mg (nicotin) nikotin/spray behandling mundhulespray mg nikotin/spray gennem til behandling lindring af nikotintrang af tobaksafhængighed afikke nikotintrang bruges ved og overfølsom abstinens NQuickMist, Qm tilM m m æ m lindring Nicorette æ ved % tolererer, mm æikke æ børn. æMundhulesprayen mnår gelse Nikotindoser, som en ryger voksen rygeren tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. ikke øjnene, når dersmå sprayes. Mundhulesprayen æ N ved rygeafvænning. mved rygeafvænning. mtolererer, æ mdødelig Mder møjnene, mæMun gelse Nikotindoser, voksen ryger kan ryger give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små Ram ikke øjnene, der sprayes. gelse rygeafvænning. Nikotindoser, som gelse en voksen ved rygeafvænning. Nikotindoser, kan givem forgiftningssymptomer/være som voksen tolererer, kanhos give små forgiftningssymptomer/være børn. Ram øjnene, dødelig sprayes. hos børn. Ram indehold æ som N m en m Ram m æ når m m ikke m æafvejes æ over æ bruges M æ m Ved m æ abstinenssymptomer altid forrygning. fortsat rygning. Evt. skal produktet umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvn mrygning. BEvt. m m m altid afvejes over foraltid fortsat Evt. skalGm produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan som ne dog altiddog afvejes over fordog fortsat Evt. dog skal produktet afvejes over bruges for fortsat umiddelbart rygning. efter amningen. skal produktet Bivirkninger: bruges umiddelbart Ved rygeophør efter generelt amningen. kan Bivirkninger: abstinenssymptomer Ved rygeophør som nedtrykthed, generelt kan søvnforstyrre abstinenss m m B æ m m æ æ m m mundhule/hals, mundsår, samt hoste hikke ihoste denfase tidlige fase af hoste behandlingen. hovedpine, irritation halsen, lokale så som en brændend m m mtandkødsblødning Hsamt m m æ æ så mundhule/hals, mundsår, samt og af hikke im den tidlige fase afhovedpine, behandlingen. hovedpine, kvalme, irritation ivirkninger halsen, virkninger som mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning mundhule/hals, hoste ogmundsår, i den tandkødsblødning tidlige behandlingen. og Hikke, hikke iHikke, den tidlige kvalme, faseHikke, afkvalme, irritation behandlingen. i halsen, Hikke, lokale hovedpine, virkninger kvalme, så som irritation en brændende i halsen, følelse loka m samttandkødsblødning mhikkeog Hiæ m lokale mm smerter æ ellermubehag m i maven, æ opkastning, mm mm m m m Spis luftafgang fraæeller eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), prikkende Dosering: og drik ikke, men m m mm Dsnurrende, m Dosering: smerter eller ubehag i maven, opkastning, fra tarmen eller overfølsomhed diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), prikkende fornemmelse. Spis o smerter m eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang smerter eller fra ubehag tarmen itarmen maven, diarré, opkastning, træthedsfølelse, luftafgang fra tarmen eller (allergi), diarré, snurrende, træthedsfølelse, prikkende overfølsomhed fornemmelse. (allergi), Dosering: snurrende, Spis og prikkende drik ikke, fornemmelse mens mund mluftafgang æ æsnurrende, mfornemmelse. mm mm m men max. 2 pust pr. doseringmog max. 64 pust/døgn. m m pr. M dag, Om æmm O ophøre, pust/t, Uge 7-12: Nedsæt antal pust så7-12: der uge 12 bruges mere end 4der pust/dag. Anv. af mundhulespray bør nå m m pust/t, men mdosering U pr. æ mi pr. m men max. 2 pust/t, pust og max. 64 pust/døgn. 7-12: Nedsæt antal pust så der i uge 124dag, ikke bruges mere pust/dag. Anv. af 4mundhulespray max. 2 pustpust/t, pr. og max. 64 pust/døgn. men max. Uge pust 7-12: pr. dosering Nedsæt antal og max. pust pr.pust/døgn. dag, 12 Nedsæt bruges antal mere pust end pr. pust/dag. så Anv. iwww uge af 12end mundhulespray ikke4 bruges mere end ophøre, pust/dag. når Anv mdosering mN 2 mUge Ui uge NH dag, æikke m bør m m m æ G64 m så derUge C m ikke m forbrug (150 og a (2 13,2 ml (2 xpust) 150 pust). Ikke erapoteksforbeholdt. børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere McNeil ApS, m 2 dispensere D xapoteksforbeholdt. æ M NLæs m www (150 pust)ml og 2 dispensere a 13,2 (2 150 pust). Ikke Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen forindlægssedlen yderligere oplysninger. McNeil Denma ogpust) 2 dispensere a 13,2 pust). ogapoteksforbeholdt. 2ml dispensere a 13,2 Dispenseren ml (2 x Dispenseren 150 pust). er æ børnesikret. Ikke Læs indlægssedlen Dispenseren for yderligere oplysninger. McNeil Denmark forDenmark yderligere ApS, tlf. 70 oplysning 20tlf. 5270 12,20w m apoteksforbeholdt. D æDoplysninger. æ mm (150 pust)m mx 150(150 mIkke m D mer børnesikret. its.jnj.com. 2016. Ukonserveret. Otrivin Otrivin Junior Ukonserveret Otrivin Ukonserveret indeholder xylometazolin. Anvend m O April 2016. M AprilOtrivin U Otrivin O Otrivin Um April O O Otrivin M og U ogUkonserveret m m Vir April%Menthol 2016. Menthol Otrivin Ukonserveret, og M Otrivin Menthol Ukonserveret xylometazolin. its.jnj.com. Ukonserveret. its.jnj.com. 2016.mUkonserveret. Ukonserveret, Otrivin Menthol Otrivin Ukonserveret. Ukonserveret Ukonserveret, Otrivin Menthol Otrivin Ukonserveret Junior Ukonserveret og xylometazolin. Otrivin Menthol Virkning: Ukonserveret Anvendes ved f O m Ukonserveret, M U U Junior U Junior O Menthol U indeholder O Mmindeholder U mmVirkning: mits.jnj.com. OMenthol æ Otrivin m æ O Otrivin æ æ æ indeholde år:Junior OtrivinUkonserveret: Ukonserveret: Under opsyn af Under en voksen. 1 pust ivoksen. hvert tilvoksen. 2dagligt gange dagligt 8-10 time)1(hver er normalt tilstrækkeligt. Må højst i 10 dage. ikke etO O UJuniorår: m1 ænormalt O m bruges mikke mi 10 Otrivin Junior Ukonserveret: opsyn af en hvert næsebor 1 8-10 tili m 2(hver gange dagligt 8-10 time) erMå normalt tilstrækkeligt. Må højst dage. år:UOtrivin Under opsyn år:afOtrivin en voksen. 1æ Ukonserveret: pust næsebor Under opsyn 11æ tilpust 2 gange afi 1en (hver pust hvert time) næsebor tilM tilstrækkeligt. 2 gange dagligt (hver højst8-10 bruges time) 10 er dage. normalt Overskrid etMå højst O U U m næsebor æer m i bruges m æOverskrid Mmaksim N Junior m i hvert ætilstrækkeligt. i hvert næsebor til 3dagligt gangei dagligt i højst 10 dage. ikke et maksimum på 3maksimum pust i hvertpå næsebor dagligt. anvendes tilikke børn årbørn pga. risiko for med æ m i hvert næsebor O 2 tili10 m 2iOverskrid mikke m mov i 2hvert næsebor 3æ gange dagligt højst 10 Overskrid ikke et 3 et pust hvert næsebor Bør anvendes til 2 åroverdosering pga. risiko for 2 til 3 gange højst hvert dage. næsebor Overskrid til 3m gange etædage. maksimum dagligt i højst på 3æ 10 pust i hvert Overskrid ikke dagligt. maksimum på anvendes 3ikke pust i til hvert børn næsebor under 2 under dagligt. år pga. Bør ikke forunder anvendes overdosering til med under central 2 æ O næsebor m i Bør mikke mBør æ Ndage. æ mdagligt. N 2 risiko mbørn dagligt efteri behov, 10 dage. ikke et maksimum pået 3maksimum pust i hvert næsebor dagligt. af kan 3-8 %maf behand O dagligt m dagligt mikke m 10 B på ænæsebor %ædet forventes efter behov, iOverskrid højst dage. Overskrid ikke 3 et pust hvert dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan forventes atop dagligt efter højst 10i højst dage. Overskrid efter et maksimum behov, i højst på 3æ 10 pust dage. i hvert Overskrid ikke dagligt. maksimum på 3 pust Afhængigt i hvert næsebor afæbehandlingsvarighed dagligt. kan det Afhængigt forventes ataf3-8 behandlingsvarighed %atafdet behandlede, ka3 O næsebor m i Bivirkninger: mæ mBivirkninger: B m behov, N Afhængigt C mbehandlingsvarighed H Bivirkninger: brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. æ m m æ brænden, mm æ æhyppig nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet især efter eller an brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme brændende nasal-sekretion, fornemmelse applikationsstedet. samt fornemmelse på næse især efter Ikke-almindeligt: hyppig eller langvarig Tilstoppet anvendelse. især Sjælden: efter Sjæld hyppi Gas æsamt m mm æ Ikke-almindeligt: mmæ mnæse æG ælangvarig m brænden, æ æ brændende M hovedpine, æpå kvalme æ mbrændende æTilstoppet Dapplikationsstedet. m æ m næse m løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 medføre af næseslimhinden æ løshed,ætræthed, mæ ææ mæ m m10 æ dage æ m hævelse løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi uregelmæssig puls.uregelmæssig Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage medføre afm synsforstyrrelser, takykardi løshed, eller træthed, synsforstyrrelser, Forsigtighedsregler: takykardi eller Behandling afpuls. længere Forsigtighedsregler: varighed mere end Behandling dage kan afmedføre længere hævelse varighed afkan mere næseslimhinden end 10 dageog kan hyp æ ækan m m æ uregelmæssig m puls. m eller æ hævelse m ferne, efter næsen eller glaukom med snæver eller ved kronisk inflammation imed næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller an m æoperationer æ igennem migennem mmunden, m æved mmsnæver mm æammation m m æeller m tør ferne, operationer igennem næsen eller munden, glaukom medeller snæver kammervinkel eller ved kronisk infl ammation inæseslimhinde næsen med tør næseslimhinde (rhin ferne, efter operationer næsen eller ferne, munden, efter operationer ved glaukom igennem med eller munden, vedved glaukom kronisk med snæver kammervinkel i mm næsen meget ved kronisk inflammation (rhinitis i næsen med meget sk tør rh æ m mm efter m m ææ m æ m næsen ævedkammervinkel mkammervinkel m minfl mmmeget æ sicca mMeller matrofi efter anvisning lægens anvisning diabetes forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, forstørret prostata, samt til pati m ved hyperthyreoidisme, m mm m vandladningsproblemer maf forstørret efterhyperthyreoidisme, lægens anvisning diabetes mellitus, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund prostata, depress mæ H m æ mmellitus, æ blodtryk, m blodtryk, hjerte-karsygdomme, mmtil patienter, efter lægens ved efteræved diabetes lægens anvisning mellitus, forhøjet ved hyperthyreoidisme, blodtryk, hjerte-karsygdomme, diabetes mellitus, vandladningsproblemer forhøjet på grundpåafgrund forstørret vandladningsproblemer prostata, depression på samt grund af forstørre de æ hyperthyreoidisme, m forhøjet m mm af mdepression Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen U m m O M U m m m O U m m m æ G æ æ Inden æi og 1 mg/ml, Ukonserveret mg/ml, 10 ml; Otrivin 0,5 mg/ml, 10 ml. af ml. produktet, bør vejledningen i ogv Ukonserveret 1 mg/ml, Ukonserveret Otrivin Menthol Ukonserveret Ukonserveret mg/ml, 1mmg/ml, 10 Otrivin ml; Menthol Junior Ukonserveret 1 mg/ml, 0,5 mg/ml, ml; 10 Otrivin ml. Junior brug Ukonserveret 0,5 mg/ml, bør vejledningen 10 Inden brug påaf pakningen produktet, læses bør U Otrivin1Menthol m m O Otrivin M 1 U Ukonserveret m Junior m 10Ukonserveret m OmmInden U af produktet, m brug m m 08/2016. gel Voltaren indeholder diclofenac. Virkning: Er indeholder betændelsesnedsættende (anti-infl ammatorisk) ogammatorisk) smertestillende ogammatorisk) anvendes lokale smerter muskler, æ gel Voltaren æ mEr betændelsesnedsættende mimod lokale Dsener æ m m Voltaren m 08/2016. m gel m mVoltaren mdiclofenac. M Om æmimod Voltaren gel Voltaren gelVirkning: indeholder diclofenac. Virkning: Ermm betændelsesnedsættende og smertestillende anvendes imodi og lokale smert 08/2016. Voltaren gel Voltaren gel indeholder 08/2016. diclofenac. Er betændelsesnedsættende gel (anti-infl Virkning: ammatorisk) smertestillende ogæmm (anti-infl anvendes ogsmerter smertestillende i muskler, anvende ogsele æog (anti-infl æ mm m uddage overbør 7 dage bør kun efter aftale med lægen. Bivirkninger: forbigående hudreaktioner på det hudområde. tilm 10opleve % kan opleve udslæt, eksem, e mæ7 mlægen. æ7efter m og G mover æ7ske Bmed Om m m Ohudområde. % æ mudslæt, dage bør kun ske medske lægen. Bivirkninger: Omfatter milde forbigående hudreaktioner på det behandlede hudområde. Op tilm10 % kan opleve ud ud over kun ud ske efter aftale ud over Bivirkninger: dageaftale bør kun Omfatter efterOmfatter aftale milde med ogmilde forbigående lægen. Bivirkninger: Omfatter behandlede og behandlede forbigående hudreaktioner Op til 10Op %m på kan det behandlede hudområde. eksem, Op m æ og B hudreaktioner Ompå detmilde m m merytmen, O til æ æ æ mm mnældefeber ænældefeber meller æ meller astma, tørhed, pustuløst udslæt, nældefeber eller lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes personer, hvor eller andreæNSAIDer fremprov m af bronkierne, æ ææ D andre mMpersoner, macetylsalicy æ NS af bronkierne, astma, tørhed, pustuløst elleræ lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: Børaf ikke anvendes afmacetylsalicylsyre personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre af bronkierne, astma,mtørhed, pustuløst udslæt, af bronkierne, nældefeber astma, eller lyssensibilitet. tørhed, pustuløst Forsigtighedsregler: udslæt, Bør ikke lyssensibilitet. anvendes Forsigtighedsregler: afæpersoner, hvor acetylsalicylsyre Bør ikkeNanvendes af NSAIDer fremprovokerer hvor a mæudslæt, æ Næi kontakt m mislimhinder. m slimhinder. moverdreven Næslimhinder. m eller m for m æforoverdreven mlysoverfølsomhedsreaktioner. mbrugEr med eller overdreven udsættelse for atmforhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Er ikke beregnet tilikke brugtætsluttende under tætsluttende forbinding. S mm m ikomme m øjne Uøjne æ æ N komme kontakt med øjne eller Undgå overdreven udsættelse for sollys foræat forhindre beregnet til æ brug under tætslutten komme kontakt med eller komme Undgå iUndgå kontakt med øjne slimhinder. sollysæ forsollys Undgå at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. udsættelse for sollys forEr at ikke forhindre beregnet lysoverfølsomhedsreaktioner. til under Erforbinding. ikke beregnet Særlig til bru for mm mudsættelse m U m bivirkninger. ikke af bruges af og gravide og ammende. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Voltaren 11,6 mg/g, 50 100 gVoltaren ogInden 150 Inden brug af produktet, bør mm m bivirkninger. Bør ikke bruges afKan gravide og ammende. påvirke chancen forpåvirke at blive gravid. Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g,g. 100 gaf og 150 50 g. Inden brug af pg bivirkninger. Bør ikkeBør bruges gravide bivirkninger. ammende. Børpåvirke ikke bruges chancen af gravide forKan at blive og ammende. gravid. Pakninger: Kan Voltaren chancen gelPakninger: for 11,6 at gel mg/g, blive gravid. 50 g, 100 Pakninger: gg, og 150 g. gel brug 11,6 mg/g, produktet, g, 100 bør g vejledn og 150 mm m ® ® med tilstoppet eller ved M Læs påmwww.voltaren.dk. Zymelin ® ukonserveret æ mere Ap mg(xylometazolinhydrochlorid). æg tilstoppet æ æg æ æ 03/2014. m P 03/2014. www ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: med næse ved bihule 03/2014. Læs på www.voltaren.dk. næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: næsespray Forkølelse med Anvendelse: ved bihulebetændelse. tilstoppet Mindsker næ Læs mere på www.voltaren.dk. Zymelin 03/2014. Læs påZymelin gæ d mere b mere m bwww.voltaren.dk. d mp ® næsespray dZymelin gm(xylometazolinhydrochlorid). D® ukonserveret æ d g Forkølelse dnæse bnæse o dtilstoppet oForkølelse pM bihulebetændelse. æ med d æ d Anvendelse: m Forkølelse Ao eller meller æ m® ukonserveret www ® ® ukonserveret ® ® ® 0,5m mg/ml: børn over 10 år:ibørn 1 pust i hvert næsebor 3næsebor gange daglig i3højst 10 dage. børn under 10Bør uden lægens anvisning. Zymelin ® æ 10 m æanvendes m ukonserveret næsesp over 10 år: 1 pust i højst hvert højst gange daglig iBør højst 10 anvendes dage. Børunder tilår børn 10 år uden anvisning. Zymelin ukonserveret 0,5 mg/ml: Børn 2-1 uk børn over 10 år: 1æpust hvert næsebor højst børn 3 gange over 10 daglig år: 1i pust højst i 10 hvert dage. næsebor Bør ikke højst anvendes 3ikke gange tildaglig børn itilikke højst 10 10 år dage. uden lægens ikkeunder anvendes anvisning. til Zymelin børnlægens under år udennæsespray lægens anvisning. Zymelin æ æ m næsespray anvisning. ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin øvrige ved stær med snæver kammervinkel, har fået fjernet M anvisning. m m overfor æ m æstær mm m anvisning. Måoverfølsomhed ikke anvendes: overfølsomhed overfor xylometazolin eller indholdsstoffer, et afm deved øvrige indholdsstoffer, vedindholdsstoffer, grøn stær medved snæver kammervinkel, eller hvis man hy h Må ikkeMå anvendes: Ved anvisning. Må ikke xylometazolin anvendes: eller Ved et overfølsomhed afeller de et øvrige overfor xylometazolin grøn eller etgrøn af med de øvrige snæver kammervinkel, eller grøn hviseller stær man med har fået snæver fjernet kammervink hypofysen MVed maf deindholdsstoffer, æhvis m man æ mm anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhind m H m æ æ m børn 2 år, da de kan alvorlige bivirkninger - selv lave doser. Bør ikke anvendes iBør mere end 10 dage. Hyppig og10 langvarig anvendes til børn under anvendes 2 år, da detilkan få under alvorlige anvendes bivirkninger til børn under -fåselv 2ved år, da lave dedoser. kan fåBør alvorlige ikke ved anvendes bivirkninger i mere - selv end ved 10lave dage. doser. Hyppig og ikke langvarig anvendes brug i mere medføre dage. hævelse Hyppig afkan næseslimhinden og medføre langvarighævelse brugog kan ø mkanend Hbrug rysten,mforstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet ved andre Anvendes med forsigtighed og forsigtighed kun efter anvisning lægens anvisning ved og forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukker æ blodtryk m meller æoglægemidler. mved rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller blodtryk ved andre lægemidler. ogmed efterforhøjet lægens anvisning stofskifte rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet rysten, blodtryk forstyrrelse ved andre iforhøjet hjerterytmen lægemidler. Anvendes forhøjet med blodtryk forsigtighed ved Anvendes andre kunmed efter lægens Anvendes forsigtighed ved stofskifte kun efter (hyperthyroidisme), lægens anvisning sukkersyge, ved(hyperthyro forhøjet fos m lægemidler. æ m mkun æ forhøjet medbehandling MAO-hæmmere og andre lægemidler, derlægemidler, kanblodtrykket forhøje blodtrykket ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). behandling med medicin mod m behandling Mved O behandling æmm æ og mmed m æder m forhøje mved m mSamtidig mi binyrerne m ved MAO-hæmmere ogkan andre kanlægemidler, forhøje blodtrykket samt svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig med medicin mem ved med MAO-hæmmere andre ved behandling lægemidler, med der MAO-hæmmere forhøje og der andre samt vedsamt i binyrerne kan (fæokromocytom). blodtrykket samt Samtidig ved svulst behandling med (fæokromocytom). mod m depression Samtidig eller behandl Park m M O æmm æ msvulst m æmedicin mbehandling m depression ® ®. Tegn ® ® ® på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse Zymelin ® M m mæ m æ D m på Zymelin overdosering: Markant fald i kropstemperatur, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk ogforhøjet evt. koma, især h Zymelin . Tegn Markant fald . Tegn på overdosering: svedudbrud, Markant fald svedudbrud, hovedpine, i kropstemperatur, og svedudbrud, uregelmæssig døsighed, puls, forhøjet hovedpine, blodtryk hurtig og og evt. uregelmæssig koma, især hos puls, børn. Disse blodtryk tilstande ot Zymelin . Tegn på overdosering: M døsighed, m hurtig mæ m i kropstemperatur, anvendes. Amning: anvendes efter lægens Bivirkninger: Svie i næse svælg, tørmogog irriteret næseslimhinde, nysen, fornemmelse isamt næsen Amanvendes. æ kun B anvisning. mkun æ Almindelige: æanvisning. æ m mm æ nysen, Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie næse svælg, tør og næseslimhinde, fornem Amning: Børanvendes. kun Bør anvendes efter anvendes. lægens Amning: Bivirkninger: Bør anvendes Almindelige: efter lægens i næse og Bivirkninger: svælg, og iirriteret Almindelige: næseslimhinde, Svie iænæse nysen, og svælg, brændende tør brændende og irriteret fornemmelse næseslimhinde, i næsen nysen, øgæ Am anvisning. æ Svie B ogtør æ irriteret æ æmbrændende m ligeHallergiske hurtig/uregelmæssig eller hævelse afog ansigt og hals. Pakninger: Næsespray mg/ml 2 xNæsespray 10 ml. Næsespray 0,5 m æ reaktioner: æ Hududslæt, æ ligeåndedrætsbesvær, mæ ææpuls Næ m mæ mPakninger: mNæsespray Næ m mml æ lige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. 1ml. mg/ml 10 ogm 21xmg/ml 10 ml. N lige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, allergiske reaktioner: hurtig/uregelmæssig Hududslæt, åndedrætsbesvær, ellerpuls hævelse af ansigt hurtig/uregelmæssig hals. Pakninger: puls eller Næsespray hævelse 1afmg/ml ansigt110 og ml hals. og10 Pakninger: 2 xml10og Næsespray 0,5 mg/ml 10 H æ æ mæ Næ m m 10 Tlf.: 11 m 11,Tlf.: www.takeda.dk, email: Oktober O 46info@takeda.dk. 46@77 11 11, info@takeda.dk. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Tlf.:www 46 77 1146 11,77www.takeda.dk, email: Tlf.: 77 11 11, Oktober www.takeda.dk, 2016 2016 email: info@takeda.dk. Oktober 2016 www m Oktober @ 2016 O

Næ B

mm

m

æ m

m

m m æ

mm

m

M

m m

m

m

m

m

88,Tlf. 23 46 00 32 23Tlf. T00 32 46 23 32 2346 00 Tlf.3246233200 23 46 00 32 23 Tlf. T 46 32Tlf. 2346 00 Tlf.3246233200 23 46 3246 2332 00 23 00 46 32 32Tlf. 2346 00 Tlf. Tlf. 23 46 TTlf. 46 23 00 T 0046 4632 32 23 00 Tlf. Tlf. 46 3246233200 Tlf. 00 T 00 Tlf. 32 23 00 TTlf.

æ

æ

æ

Læsebriller inkl. styrke

Fra

598,-

ROS TORV 30 TLF 46361188 SKOMAGERGADE 3 TLF 46361824

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

P

februar –27. 19. marts 2017, tilbu n gæ d *Priserne 27 b gælder ufra 19fra m27. bud p d tilbudspris gfe *Priserne gælder –und 19.27. mar *Priserne gælder 27. februar –2017 19. *Priserne marts 2017, gælder fra Pfra n februar gæ 27


17. OKTOBER 2017 l 35 l

Fra øverste hylde Af Morten Langkilde, bibliotekar pü Roskilde Bibliotekerne

dende placering i tegneseriernes verden - det er alt andet lige büde nemmere og billigere at tegne en historie, der foregür i rummet, end at lave den som film. Klassikeren pü omrüdet hedder Linda & Valentin, og den er for øvrigt netop er blevet filmatiseret. Orbital er en skarp arvtager. Seriøst lÌkkert tegnet, og med en lang og spÌndende historie. En kontroversiel og historisk alliance opstür, da et menneske og en sandjarr i det 23. ürhundrede for første gang optages i en intergalaktisk, multikulturel organisa-

HELT FRISKE TEGNESERIER Her kommer to supermoderne og helt friske tegneserier af allerbedste skuffe. Den ene foregĂĽr i rummet, den anden i 1800-tallet. Begge er virkelig spĂŚndende fortalte historier. SĂĽ gode kan de vĂŚre nu til dags!

Orbital 1 - NĂŚrkontakt af Sylvain Runberg og Serge PellĂŠ Science fiction har altid haft en fremtrĂŚ-

tion, der har eksisteret i 8000 ür. Indtil for nylig var jordboere og sandjarrer nemlig i krig med hinanden, og de øvrige medlemmer af organisationen opfatter i almindelighed menneskeracen som krigsliderlig og underudviklet. Nu skal en duo bestüende af jordboen Caleb og sandjarren Mezoke forsøge at sikre intergalaktisk fred.

Fraternity 1 og 2 af Juan DĂ­az Canales og Jose Lui Munuera

1800-tallet mener endelig at have fundet den perfekte samfundsmodel. Med hjĂŚlp fra en blandet gruppe idealistiske mĂŚnd og kvinder grundlĂŚgger han kolonien New Fraternity, som reprĂŚsenterer en revolutionerende idĂŠ i den nye verden. Men med den unge nations syndefald i borgerkrigens systematiske brodermord bliver gamle dĂŚmoner vakt til live.

Spanske Canales og Munuera har med de to bind, der udgør den afsluttede historie Fraternity, skabt en sÌrdeles vellykket historie, hvor spÌnding og overraskelser stür i kø. Canales har tidligere skrevet succesen Blacksad, og Munuera har udfoldet sit store tegnetalent pü bl.a. Splint & Co. Fraternity handler om amerikanske rigmand Robert McCorman, der i midten af

Bennies Pletskud

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til KlosterkÌlderen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken pü gaden for at finde ugens pletskud. Er du den heldige pü fotoet, sü kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskÌnket specialøl pü byens ølbar. VÌrdi 450,-

Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sü send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

EfterĂĽr ved det gamle gasvĂŚrk

Rabatkortet kan afhentes hos KlosterkÌlderen, St. GrübrøderstrÌde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

Foto: Michael BĂźlck

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE EL-INSTALLATĂ˜R

ALARM & LĂ…SE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter 

    TIL R Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg •  EDB-sikringswire GE  LÅ NY 

E

RDEROBE EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

Design selv dine lĂĽger.

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Kr. 10.850,-

Priseksempel:

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK www.alarmeksperten.dk KĂ˜KKENRENOVERING Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ… E NY DL& GARDER KĂ˜KKEN, BATI EFTER MĂ…L E OB ER RD GA KĂ˜KKEN, BAD & EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

KLINIK FOR FODTERAPI

v/Janne Schou & Pia Botha Charlotte Birkedal Fri parkering ved klinikken

HJEMMEBEHANDLING TILBYDES

46 35 12 11

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

Vindingevej 34b - 4000 Roskilde - www.roskilde-fodterapi.dk

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

FODTERAPEUT

REPARATION

TANDTEKNIKER SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER

Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner.

Aut. Klinisk Tandtekniker Marianne Grand v/Lundgaard Tandteknik

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Mød os pü

Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

46 35 73 73

Hersegade 24 ¡ Roskilde ¡ info@lundgaardtandteknik.dk


l 36 l 17. OKTOBER 2017

SÆLG DIN BOLIG HOS HOME RO’S TORV

FOR KR. 0

Bedre salgspris og hurtigere salg med home Online Markedsføring

Med home Online Markedsføring rammer vi de købere, der er på jagt efter et hjem som dit. Det sikrer, at de rigtige købere kommer til fremvisningerne, at du får en bedre pris – og at dit hjem bliver solgt op til 60% hurtigere*. 60%

60% hurtigere hurtigere

Sæt til salg nu og oplev, hvordan vi får køberne til at føle sig hjemme, når vi sælger dit hjem.

*

Anne Crone Indehaver home Roskilde RO’s Torv

SÆT DIN BOLIG TIL SALG HOS HOME RO’S TORV Bestil en personlig og gratis salgsvurdering home.dk I INDEN DEN 1. FEBRUAR 2018 OGpåDELTAG LODTRÆKNINGEN OM ET GRATIS SALÆR.* Op til Op til

60% 60% hurtigere

hurtigere salgsalg

Går du i salgstanker, så kontakt HOME Roskilde RO’s Torv på tlf. 38 41 35 00 for en personlig og GRATIS salgsvurdering * Baseret på mere end 1500 repræsentative bolighandler hos home i 4. kvartal 2016

*Deltagelse forudsætter at formidlingsaftale indgås for min. 6 måneder med home Glostrup, home Taastrup eller home RO’s Torv i periode i perioden 01.10.17 - 31.01.18 samt at boligen er beliggende i postnr. 2600, 2620, 2605, 2625, 2630, 2640, 2635, 4000 eller 4040. Udgifter til rapporter er ikke indbefattet af konkurrencen. Lodtrækningen finder sted 03.02.2018. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Vinderen får direkte besked og bliver offentliggjort på forretningernes facebookside. Præmien har en værdi mellem 30.000 – 125.000 kr.

ROSKILDE RO'S TORV

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler og valuar MDE ROs Torv 1. st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/HomeROsTorv Tlf. 38413500 home.dk/roskilderostorv

TAASTRUP - HEDEHUSENE

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler og valuar MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43996260

GLOSTRUP - ALBERTSLUND v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeGlostrup Tlf. 4343 4141

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen

Pbro uge 42 2017  
Pbro uge 42 2017  
Advertisement